Cash Flow & Budgeting 2 η Ημέρα : Budgeting & Διαχείριση Κεφαλαίου κίνησης. Εισηγητής : Ν.ΚΟΛΥΒΑΚΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Cash Flow & Budgeting 2 η Ημέρα : Budgeting & Διαχείριση Κεφαλαίου κίνησης. Εισηγητής : Ν.ΚΟΛΥΒΑΚΗΣ"

Transcript

1 Cash Flow & Budgeting 2 η Ημέρα : Budgeting & Διαχείριση Κεφαλαίου κίνησης Εισηγητής : Ν.ΚΟΛΥΒΑΚΗΣ

2 ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ (Β/Π Κεφαλαίων) Βραχυπρόθεσμος Χρηματοοικονομικός σχεδιασμός και Πρόβλεψη

3 Χ/Ο σχεδιασμός και Πρόβλεψη Στρατηγικός vs Λειτουργικός Σχεδιασμός (Μ/Π) (Β/Π) Cash Budget Pro-forma Αποτελέσματα Pro-forma Ισολογισμός

4 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Μ/Π ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μ/Π (Στρατηγικός) Χ/Ο Σχεδιασμός Ο Μ/Π Στρατηγικός Χ/Ο σχεδιασμός προσδιορίζει τις σχεδιαζόμενες δράσεις και την αναμενόμενη επίπτωση τους σε περίοδο από 2 μέχρι 10 χρόνια. Οι εταιρίες που εκτίθενται σε υψηλό βαθμό λειτουργικής αβεβαιότητας τείνουν να χρησιμοποιούν Β/Π πλάνα. Αυτά τα πλάνα αποτελούν ένα συστατικό στοιχείο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού πλάνου (μαζί με τα πλάνα παραγωγής και marketing ) που καθοδηγούν την εταιρία στην επιτυχία των στόχων της.

5 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Μ/Π ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μ/Π (Στρατηγικός) Χ/Ο Σχεδιασμός Το Μ/Π Χ/Ο Πλάνο αξιολογεί ένα αριθμό χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει: Προτεινόμενες επενδύσεις σε πάγια Δραστηριότητες R & D Ανάπτυξη marketing και προϊόντων Χρηματοοικονομική δομή Πηγές Χρηματοδότησης Αυτά τα πλάνα γενικά υποστηρίζονται από μια σειρά ετήσιων budget και πλάνων κερδοφορίας.

6 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Β/Π ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Β/Π (Λειτουργικός) Χ/Ο Σχεδιασμός & Budgeting O Β/Π (λειτουργικός) Χ/Ο σχεδιασμός προσδιορίζει Β/Π χρηματοοικονομικές επιλογές και την προβλεπόμενη επίπτωση τους και συχνά καλύπτουν λειτουργική περίοδο 1 - μέχρι - 2 ετών. Προβλέψεις κλειδιά περιλαμβάνουν τις πωλήσεις και άλλα λειτουργικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα. Αποτελέσματα κλειδιά αποτελούν το λειτουργικό budget, το cash budget, και τις pro forma Οικονομικές Καταστάσεις.

7 Β/Π (Λειτουργικός) Χ/Ο Σχεδιασμός Ο Β/Π χρηματοοικονομικός σχεδιασμός έχει σαν βάση την πρόβλεψη των πωλήσεων. Από την πρόβλεψη των πωλήσεων- προσδιορίζεται το πλάνο παραγωγής με τις ανάγκες προμηθείας των Α Υλών και τους χρόνους καθυστέρησης των παραγγελιών. Από το πλάνο παραγωγής - προϋπολογίζονται η άμεση εργασία, τα γενικά έξοδα και οι λειτουργικές δαπάνες. Από την πληροφόρηση αυτή, ο pro forma Λογαριασμός Αποτελεσμάτων και το cash budget προετοιμάζονται προσδιορίζοντας τελικά τον pro forma Ισολογισμό. Η διαδικασία αυτή απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμμα ροής.

8 Budgeting Budget Πωλήσεων Budget Παραγωγής Budget Α Υλών Budget Άμεσης εργασίας Budget ΓΒΕ (Overhead) Budget Διοίκησης & Διάθεσης Budget Επενδύσεων & Cash Budget Proforma Cash Flow (ΚΤΡ) Proforma Αποτελέσματα Proforma Ισολογισμός

9 Πλάνο Cash : Cash Budget Το cash budget είναι η κατάσταση των προβλεπόμενων ταμειακών εισροών και εκροών (cash). Χρειάζεται για τον προσδιορισμό των Β/Π αναγκών cash με έμφαση στα αναμενόμενα ελλείμματα ή πλεονάσματα. Τα πλεονάσματα θα πρέπει να επενδυθούν και τα ελλείμματα να χρηματοδοτηθούν. Το cash budget είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον προσδιορισμό του χρονισμού(timing) των εισροών και εκροών cash σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τυπικά, το budget είναι μηνιαίο και καλύπτει περίοδο ενός χρόνου.

10 Πλάνο Cash : Cash Budget Το cash budget αρχίζει με την πρόβλεψη των πωλήσεων, που είναι απλά μια πρόβλεψη της δραστηριότητας των πωλήσεων σε συγκεκριμένη περίοδο. Προϋπόθεση της πρόβλεψης των πωλήσεων είναι η πρόβλεψη της οικονομίας, του κλάδου, της εταιρίας και άλλων εσωτερικών και εξωτερικών παραμέτρων που μπορέι να επηρεάσουν τις πωλήσεις της εταιρίας. Η πρόβλεψη των πωλήσεων χρησιμοποιείται στη συνέχεια σαν βάση προσδιορισμού των μηνιαίων εισροών cash που προέρχονται από τις προβλεπόμενες πωλήσεις -- και των εκροών που συνδέονται με την παραγωγή, τα γενικά έξοδα και τις λοιπές δαπάνες.

11 Πλάνο Cash : Cash Budget Παράδειγμα Προετοιμάζεται το cash budget της εταιρίας για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι πωλήσεις τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο ήταν και αντίστοιχα. Πωλήσεις ύψους , και προβλέπονται για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ιστορικά, 20% των πωλήσεων της εταιρίας είναι σε βάση cash, 50% εισπράττονται με καθυστέρηση 1 μήνα και το υπόλοιπο 30% μετά από 2 μήνες. Το Δεκέμβριο, θα εισπράξει από θυγατρική της εταιρία.

12 Πλάνο Cash : Cash Budget Παράδειγμα Στη βάση των παραπάνω πληροφοριών μπορούν να προσδιορισθούν οι εισπράξεις Πίνακας Προβλεπόμενων Εισπράξεων (000) Λογ/σμός Αυγ. Σεπ Οκτ Νοε Δεκ Πρβλ.Πωλήσεις Πωλήσεις Cash (20%) Εισπράξεις Απαιτήσεων: Καθυστέρηση 1 μήνα (50%) Καθυστέρηση 2 μήνες (30%) Διάφορες Εισπράξεις Cash Σύνολο Εισπράξεων Cash

13 Πλάνο Cash : Cash Budget Παράδειγμα: Η εταιρία έχει ταυτόχρονα συλλέξει τις σχετικές πληροφορίες για την ανάπτυξη της κατάστασης των πληρωμών cash : Οι αγορές αποτελούν 70% των πωλήσεων -- 10% θα πληρωθεί άμεσα σε cash, 70% πληρώνεται στον επόμενο μήνα και το υπόλοιπο 20% πληρώνεται 2 μήνες μετά την αγορά. Η εταιρία επίσης δαπανά cash για ενοίκια, μισθοδοσία, φόρους, αγορά παγίων, τόκους, μερίσματα και μέρος του χρεολυσίου των δανείων της. Η κατάσταση των πληρωμών έχει όπως παρακάτω :

14 Πλάνο Cash : Cash Budget Παράδειγμα Πίνακας Προβλεπόμενων Πληρωμών Λογ/σμός Αυγ. Σεπ Οκτ Νοε Δεκ Αγορές (70% Πωλ.) Αγορές Cash (10%) Πληρωμές Πληρωτέων: Καθυστέρηση 1 μήνα (70%) Καθυστέρηση 2 μήνες (20%) Πληρωμή ενοικίου Μισθοδοσία Φόροι-Τέλη 25 Αγορά Παγίων 130 Τόκοι 10 Μερίσματα 20 Χρεολύσια 20 Σύνολο Πληρωμών Cash

15 Πλάνο Cash : Cash Budget Παράδειγμα: Το Cash Budget αποτελεί συνδυασμό του budget των εισπράξεων και του budget των εκροών. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, το υπόλοιπο cash της εταιρίας ήταν , τα Β/Π δάνεια ήταν 0 και οι Β/Π καταθέσεις ήταν επίσης 0. Η εταιρία πρέπει να έχει ελάχιστο υπόλοιπο cash ύψους Σαν αποτέλεσμα, θα έχει πλεόνασμα cash τον Οκτώβριο και έλλειμμα cash τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Το cash budget θα είναι όπως παρακάτω:

16 Πλάνο Cash : Cash Budget Παράδειγμα Cash Budget (000) Λογαριασμός Οκτ. Νοε Δεκ Σύνολο Εισπράξεων Cash Μείον: Σύνολο Πληρωμών Cash Καθαρό Cash Flow (3) (98) 35 Συν: Αρχικό Υπόλοιπο Cash (51) Τελικό Υπόλοιπο Cash 47 (51) (16) Μείον: Minimum Υπόλοιπο Cash Ανάγκες Νέας Χρηματοδότησης(Δάνεια) Υπερβάλλον Υπόλοιπο Cash(MS)

17 Αξιολόγηση του Cash Budget Το Cash budget προσδιορίζει την έκταση που ελλείμματα ή πλεονάσματα cash αναμένονται στους μήνες που καλύπτει η πρόβλεψη. Υπόλοιπα Λογ/σμών (000) Λογαριασμός Οκτ Νοε Δεκ Cash Β/Π επενδύσεις Β/Π δάνεια Το υπερβάλλον cash των τον Οκτώβριο θα πρέπει να επενδυθεί σε Β/Π επενδύσεις. Τα ελλείμματα του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με Β/Π δανεισμό.

18 Αβεβαιότητα στο Cash Budget Ένας τρόπος επιτυχούς αντιμετώπισης της αβεβαιότητας του cash budgeting είναι η προετοιμασία πολλαπλών cash budget που βασίζονται σε πολλά σενάρια πρόβλεψης (π.χ.: απαισιόδοξο, πιθανότερο ή αισιόδοξο). Από το διάστημα του προβλεπόμενου cash flow, ο Δ/ντής Χρηματοδότησης μπορεί να προσδιορίσει το αναγκαίο ποσό χρηματοδότησης για κάλυψη των πιο δύσκολων καταστάσεων. Αυτή η μέθοδος ταυτόχρονα θα μας δώσει μια αίσθηση της επικινδυνότητας των εναλλακτικών λύσεων. Παράδειγμα αυτού του τύπου της ανάλυσης ευαισθησίαςsensitivity για την εταιρία το μήνα Οκτώβριο αποτελεί η παρακάτω κατάσταση:

19 Αβεβαιότητα στο Cash Budget Ανάλυση ευαισθησίας(sensitivity) του Cash Budget (000) Οκτώβριος Λογαριασμός Απαισιόδοξο Βασικό Αισιόδοξο Σύνολο Εισπράξεων Cash Μείον: Σύνολο Πληρωμών Cash Καθαρό Cash Flow (40) (3) 37 Συν: Αρχικό Υπόλοιπο Cash Τελικό Υπόλοιπο Cash Μείον: Minimum Υπόλοιπο Cash Ανάγκες Νέας Χρηματοδότησης(Δάνεια) Υπερβάλλον Υπόλοιπο Cash(MS)

20 Cash Flow μέσα στο μήνα Επειδή το cash budget μας δείχνει το cash flow μόνο σε επίπεδο συνόλου μήνα, η παρεχόμενη πληροφόρηση μπορεί να μην είναι επαρκής. Η εταιρία θα πρέπει να αξιολογήσει το πρότυπο (pattern) των ημερήσιων cash εισροών και εκροών για να διασφαλίσει ότι υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα για πληρωμή των υποχρεώσεων καθώς που ωριμάζουν.

21 Excel : Cash Budgeting Microsoft Excel Worksheet Excel

22 Μάνατζμεντ υπολοίπων Cash Κίνητρα διακράτησης cash: Συναλλαγών : για να καλυφθούν οι ανάγκες cash από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ασφάλεια: να υπάρχει cash διαθέσιμο για μη προβλέψιμες ανάγκες. Κερδοσκοπία: για να εκμεταλλευθεί η εταιρία δυνητικές καταστάσεις κερδοφορίας.

23 Υπόλοιπα Cash και Χρεογράφων Υπολογισμός του επιθυμητού Υπολοίπου Cash Όπως όλες οι Χ/Ο αποφάσεις, ο στόχος της εταιρίας είναι η διατήρηση του επιπέδου cash και χρεογράφων που μεγιστοποιεί την οικονομική αξία της εταιρίας. Υψηλά υπόλοιπα cash θα μειώσουν την κερδοφορία ενώ πολύ χαμηλά υπόλοιπα θα cash θα αυξήσουν τον κίνδυνο. Άρα, ο στόχος του cash management είναι να ισορροπήσει τον κίνδυνο σε σχέση με την απόδοση.

24 Υπόλοιπα Cash και Χρεογράφων Το ύψος της επένδυσης σε χρεόγραφα Εκτός από την απόδοση του άεργου κεφαλαίου, οι Β/Π επενδύσεις σε χρεόγραφα αποτελούν απόθεμα ασφαλείας cash που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη των μη αναμενόμενων αναγκών σε κεφάλαια. Π.χ. αν η εταιρία επιθυμεί να διατηρήσει ρευστά κεφάλαια και ένα υπόλοιπο συναλλαγών θα πρέπει να επενδυθούν σε Β/Π χρεόγραφα.

25 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Λειτουργικός Κύκλος... Αγορά Α Υλών (Δημιουργία Πληρωτέων Λογ/σμών) Διαχείριση Αποθεμάτων Τελικό Απόθεμα προϊόντων Πληρωμές για αγορές (Πληρωμή πληρωτέων) Πωλήσεις προϊόντων (Δημιουργία Απαιτήσεων) Εισπράξεις (Πληρωμή απαιτήσεων)

26 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Ο Λειτουργικός Κύκλος (OC) :- είναι ο χρόνος μεταξύ αγορών (Α Υλών ή Προϊόντων) και εισπράξεων cash από τις απαιτήσεις. Ο Κύκλος Ταμειακής Μετατροπής(CCC) :- είναι ο χρόνος μεταξύ της πληρωμής cash στους προμηθευτές (Πληρωτέοι Λογ/σμοί) για αποθέματα και των εισπράξεων cash από τις Απαιτήσεις.

27 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Και οι 2 κύκλοι (OC & CCC) μπορούν να υπολογισθούν μαθηματικά όπως παρακάτω: Λειτουργικός Κύκλος (OC) = Μέση ηλικία αποθεμάτων (AAI) + Μέση Περίοδος Είσπραξης (ACP) Κύκλος Ταμειακής Μετατροπής (CCC) = Λειτουργικός Κύκλος (OC) Μέση Περίοδος Πληρωμών(APP)

28 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Η εταιρία πωλεί τα προϊόντα της με πίστωση. Οι όροι πίστωσης είναι πληρωμή σε 60 ημέρες. Σε μέσους όρους χρειάζονται 85 ημέρες για παραγωγή, αποθήκευση και τελικά πώληση του τελικού προϊόντος. Με άλλα λόγια η μέση περίοδος αποθεμάτων (AAI) είναι 85 ημέρες. Ταυτόχρονα χρειάζεται σε μέσους όρους 70 ημέρες για εισπράξεις των απαιτήσεων (ACP). Αντικαθιστώντας Aνάγκες αποθεμάτων = 85 ημέρες και Μέση περίοδος εισπράξεων = 70 ημέρες στην εξίσωση OC (OC = AAI + ACP), άρα OC = = 155 ημέρες.

29 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Έστω τώρα ότι οι τρέχοντες πιστωτικοί όροι αγοράς των Α Υλών προσδιορίζουν πληρωμή σε 40 ημέρες ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνονται κάθε 15 ημέρες. Η σταθμισμένη μέση περίοδος πληρωμής (APP) για τις Α Ύλες και εργασία είναι 35 ημερών. Αντικαθιστώντας τις ημέρες APP στην εξίσωση του ΚΤΜ(CCC), (CCC = OC - APP), υπολογίζεται ο ΚΤΜ (CCC ) = = 120 ημέρες. Αυτό απεικονίζεται στο παρακάτω γράφημα.

30 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Αγορά Α Υλών με πίστωση Μέση περίοδος Αποθέματος (ΑΑΙ) 85 Ημέρες Μέση περίοδος Πληρωμών (ΑPP) 35 Ημέρες Πληρωμή Προμηθευτών Λειτουργικός Κύκλος (OC)155 Ημέρες (85+70) Πώληση προϊόντων με πίστωση Κύκλος Ταμειακής Μετατροπής (CCC)120 Ημέρες (155-35) Μέση περίοδος Εισπράξεων (ΑCP) 70 Ημέρες Είσπραξη Απαιτήσεων Εισροή Cash Χρόνος Εκροή Cash

31 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Διαχείριση του ΚΤΜ(CCC) Αφού CCC = OC - APP, αν OC > APP τότε CCC είναι +, ενώ αν OC < APP τότε CCC είναι -. Η εταιρία που έχει + CCC θα πρέπει να χρηματοδοτήσει αυτή την περίοδο με συνδυασμό Β/Π χρηματοδότησης π.χ. ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό ή πιστωτικό όριο. Αναλύοντας το γράφημα, η εταιρία μπορεί να βελτιώσει τη Χ/Ο της κατάσταση με : (1) Σμίκρυνση της περιόδου διακράτησης αποθεμάτων (2) Σμίκρυνση της περιόδου εισπράξεων (3) Επιμήκυνση της περιόδου πληρωμών ή (4) Κάποιο συνδυασμό όλων των παραπάνω.

32 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Διαχείριση του ΚΤΜ(CCC) Άρα, η βασική στρατηγική για διαχείριση του Κύκλου Ταμειακής Μετατροπής (CCC) είναι όπως παρακάτω: 1. Ταχύτητα Κυκλοφορίας αποθεμάτων προσέχοντας να μην ξεμείνει η εταιρία από προϊόντα που θα σημαίνει χαμένες πωλήσεις. 2. Ταχύτητα εισπράξεων π.χ. προσφορά εκπτώσεων μπορεί να βοηθήσουν να αποφευχθούν χαμένες πωλήσεις στο μέλλον με χρήση επιθετικών εισπρακτικών πολιτικών. 3. Πληρωμές με καθυστέρηση χωρίς να ζημιωθεί η πιστωτική βαθμολόγηση και λήψη της πρόσθετης έκπτωσης αν προσφέρεται.

33 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Παράδειγμα στη βάση της πληροφόρησης από τις Οικονομικές Καταστάσεις της εταιρίας ΑΒΓ

34 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Βιομηχανία ΑΒΓ Αποτέλεσμα 31 Δεκεμβρίου 20Χ0 Πωλήσεις Κόστος Πωλήσεων Μικτό Περιθώριο Λειτουργικά Έξοδα: Γενικά & Διοίκησης Πωλήσεων & Marketing Απ οσβέσεις Καθ.Λειτ.Κέρδη Τόκοι Κέρδη Π.Φ Φόροι Εισοδήματος Καθ.Κέρδη

35 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Βιομηχανία ΑΒΓ Ισολογισμός 31/12/20Χ0 Κυκλοφορούν: Β/Π Υποχρεώσεις Cash Πληρωτέοι-Προμηθευτές Απ αιτήσεις Β/Π Δάνειο Απ οθέματα Υπ οχρεώσεις Accrual Σύν.Κυκλοφορούντος Συν.Β/Π Υπ οχρεώσεων Μ/Π Δάνειο: Πάγια: Σύν.Υπ οχρεώσεων Μικτά Πάγια Ίδια Κεφάλαια: Σωρευτικές Απ οσβέσεις ( ) Μετοχικό Κεφ Καθ.Πάγια Υπ έρ το άρτιο Οικόπ εδα Κέρδη σε νέο Σύν.Παγίων Σύν.Ιδίων Σύν. Ενεργητικού Σύν. Παθητικού

36 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Μέση περίοδος αποθεμάτων (AAI) = Απόθεμα x 360 Κόστος Πωλ. = x 360 = 100 ημέρες Μέση περίοδος εισπράξεων (ACP) = Απαιτήσεις x 360 Πωλήσεις = x 360 = 51 ημέρες Μέση περίοδος Πληρ. (APP) = Πληρωτέοι x 360 Κόστος Πωλ. = x 360 = 62 ημέρες

37 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Παραγγελία Α Υλών 100 ημέρες Πώληση τελικού προϊόντος Μέση περίοδος αποθεμάτων Μέση περίοδος πληρωμών 51 ημέρες Μέση περίοδος εισπράξεων Είσπραξη Cash Χρόνος 62 ημέρες Πληρωμές cash Λειτουργικός Κύκλος (OC) Κύκλος Ταμειακής

38 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Ο Λειτουργικός Κύκλος (OC) αλλά και ο Κύκλος Ταμειακής Μετατροπής (CCC) μπορούν να υπολογισθούν μαθηματικά όπως παρακάτω: Λειτουργικός Κύκλος (OC) = 100 ημ ημ. = 151 ημ. Κύκλος Ταμειακής Μετατροπής (CCC) = 151 ημ ημ. = 89 ημ.

39 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Από τα παραπάνω, μπορεί να υπολογισθούν οι ανάγκες σε Κεφάλαιο Κίνησης της ΑΒΓ Επένδυση Απαιτήσεων = Καθ.Πωλ./Ημέρα x Μέση περίοδος εισπράξεων = ( /360) x 51 = Επένδυση Αποθεμάτων περίοδος αποθέματος Λογ/σμοί Πληρωτέοι πληρωμών = Κόστος Πωλ./Ημέρα x Μέση = ( /360) x 100 = = Κόστος Πωλ./Ημέρα x Μέση περίοδος = ( /360) x 62 =

40 Αποτελεσματική Διαχείριση Cash Ανακεφαλαίωση: Επένδυση απαιτήσεων = Επένδυση αποθεμάτων = Πληρωτέοι Λογ/σμοί = = Καθ.επένδυση = Η καθαρή επένδυση εκφράζει το ποσό του κεφαλαίου που έχει δεσμευθεί στην παραγωγική διαδικασία. Ταυτόχρονα εκφράζει το ποσό χρηματοδότησης που η εταιρία πρέπει να εξασφαλίσει για στήριξη της λειτουργίας της.

41 Τεχνικές Cash Management Κυκλοφορία (Float) Κυκλοφορία(Float)εισπράξεων- είναι η χρονική περίοδος καθυστέρησης μεταξύ του χρόνου που ο υπόχρεος πληρωμής αφαιρεί τα χρήματα από τον τρεχούμενο λογαριασμό του και του χρόνου που η εταιρία στην πράξη λαμβάνει τα χρήματα. Κυκλοφορία(Float)Δαπανών είναι η χρονική περίοδος καθυστέρησης μεταξύ του χρόνου που ο υπόχρεος πληρωμής αφαιρεί τα χρήματα από τον τρεχούμενο λογαριασμό του και του χρόνου ανάληψης των χρημάτων στην πράξη. Και τα 2 floats έχουν τα παρακάτω 3 συστατικά στοιχεία.

42 Excel : Υπόδειγμα Miller-Orr Microsoft Excel Worksheet Excel

43 ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ Β/Π ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

44 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ: Cash Χρεόγραφα Προπληρωμές Χρεώστες Αποθέματα Β/Π ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ: Λογ/σμοί Πληρωτέοι Επιταγές Πληρωτέες Accruals Β/Π Δάνεια Φόροι πληρωτέοι Το σωρευτικό αντικείμενο αποφάσεων που αφορούν Β/Π στοιχεία Ενεργητικού και Υποχρεώσεων είναι η διαχείριση του Κεφαλαίου Κίνησης (working capital).

45 Καθαρό Κεφάλαιο Κίνησης (NWC) To Κεφάλαιο Κίνησης (WC) περιλαμβάνει τα τρέχοντα στοιχεία του κυκλοφοριακού, που αποτελείται από τα διαθέσιμα (cash) και τα Β/Π χρεόγραφα μαζί με τους Χρεωστικούς Λογαριασμούς και τα Αποθέματα. Αποτελείται επίσης και από τις Β/Π Υποχρεώσεις που περιλαμβάνουν τους Λογαριασμούς των Προμηθευτών (εμπορική πίστωση), Β/Π δάνεια (Τραπεζών) και υποχρεώσεις accrual. Το Καθαρό Κεφάλαιο Κίνησης (NWC) προσδιορίζεται σαν τη διαφορά του συνόλου του κυκλοφοριακού μείον τις Β/Π Υποχρεώσεις.

46 Κεφάλαιο Κίνησης (WC) Λειτουργικός Κύκλος Κεφαλαίου Κίνησης: Διαθέσιμα (Cash) Χρεώστες Πληρωτέοι Αποθέματα

47 Καθαρό Κεφάλαιο Κίνησης(NWC) Κερδοφορία vs Ρευστότητα Είναι κρίσιμο να σημειωθεί εδώ ότι κερδοφορία και ρευστότητα (ή cash flow) δεν είναι απαραίτητα ίδια μεγέθη. Η επιχείρηση μπορεί να είναι κερδοφόρα και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας(cash flow). Το κλειδί είναι ο κύκλος κεφαλαίου κίνησης -- ή πόσος χρόνος χρειάζεται για μετατροπή του cash σε cash.

48 Χρεωστικοί Λογαριασμοί και Αποθέματα

49 Πιστωτική πολιτική και πολιτική Εισπράξεων των απαιτήσεων (1) Πιστωτική Πολιτική Το 1 ο βήμα είναι η επιλογή της πίστωσης : Αν θα πρέπει να επιμηκυνθεί η πίστωση στον πελάτη και σε ποιο βαθμό ; Το 2 ο βήμα είναι το πιστωτικό πρότυπο: credit standard Το 3 ο βήμα είναι οι όροι πίστωσης: credit terms (2) Εισπρακτική Πολιτική

50 Επιλογή Πίστωσης 6C Capital: Κεφάλαιο Character:Χαρακτήρας Collateral : Εξασφαλίσεις Capacity: Ικανότητα Conditions:Συνθήκες Cash

51 Πολιτική εισπράξεων Η πολιτική εισπράξεων της εταιρίας είναι οι διαδικασία είσπραξης των απαιτήσεων όταν αυτές ωριμάζουν. Η αποτελεσματικότητα της πολιτικής αυτής μπορεί μερικώς να αξιολογηθεί με το ύψος των επισφαλειών. Το επίπεδο αυτό εξαρτάται όχι μόνο από την εισπρακτική πολιτική αλλά και από την πιστωτική πολιτική της εταιρίας. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να γίνονται δαπάνες είσπραξης των επισφαλειών μέχρι του σημείου που το οριακό κόστος υπερβαίνει το οριακό όφελος.

52 Πολιτική Εισπράξεων Aging Λογ.Απαιτήσεων Πωλήσεις (τιμολόγιο)30 Έστω ότι η εταιρία έχει πιστωτικούς όρους στους πελάτες της 30-ημερών(EOM). Ο Ισολογισμός στο κλείσιμο του έτους δείχνει σε Λογ/σμούς απαιτήσεων. Η ανάλυση των λογαριασμών παρέχει τις παρακάτω πληροφορίες: Ημέρες (Overdue) Σήμερα > 90 Μήνας Δεκέμβριος Νοέμβριος Οκτώβριος Σεπτέμβριος Αύγουστος Σύνολο Απ αιτήσεις % στο σύνολο 30% 20% 33% 13% 4% 100% Με δεδομένη την πιστωτική πολιτική της εταιρίας, τα υπόλοιπα των λογαριασμών του Δεκεμβρίου θεωρούνται τρέχοντα. Τα υπόλοιπα του Νοεμβρίου είναι μεταξύ 0 και 31 ημέρες καθυστερημένα κ.λ. Τα % δείχνουν ότι η εταιρία έχει συγκεκριμένο πρόβλημα στα ποσά του Οκτωβρίου τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν.

53 Πολιτική Εισπράξεων Βασική Αντιπαραβολή (Tradeoff) Η βασική σύγκριση που αναμένεται από την αύξηση στις προσπάθειες είσπραξης είναι όπως παρακάτω: Επίπτωση Επίδραση Μεταβλητή μεταβολής στα κέρδη Πωλήσεις καμμία ή μείωση καμμία ή μείωση Επ ένδυση σε Λογ.Απ αιτ μείωση θετική Επ ισφάλειες μείωση θετική Δαπ άνες είσπ ραξης αύξηση αρνητική

54 Management Αποθεμάτων Βασικές έννοιες Ταξινόμηση αποθεμάτων: Α Ύλες χρησιμοποιούνται για παραγωγή τελικού προϊόντος Παραγωγή σε εξέλιξη ότι βρίσκεται στη γραμμή παραγωγής στο τέλος της περιόδου Τελικά προϊόντα - έχουν παραχθεί αλλά δεν έχουν ακόμη πωληθεί

55 Μάνατζμεντ Αποθεμάτων Διαφορετικές απόψεις για τα Αποθέματα Οι διαφορετικές Δ/νσεις μέσα στην εταιρία (χρηματοδότηση, παραγωγή, marketing κ.λ.) συχνά έχουν διαφορετικές απόψεις για το ποιο είναι το σωστό επίπεδο αποθεμάτων. Η χρηματοδότηση επιθυμεί χαμηλό επίπεδο αποθεμάτων για να διασφαλίσει σωστή χρήση-επένδυση των κεφαλαίων. Το Marketing επιθυμεί υψηλά επίπεδα αποθεμάτων για να διασφαλίσει ότι οι παραγγελίες εκτελούνται γρήγορα. Η παραγωγή επιθυμεί (1) να έχει υψηλά αποθέματα Α Υλών για να μην σταματήσει η παραγωγική διαδικασία (2) υψηλά αποθέματα τελικών προϊόντων για να έχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής ανά μονάδα λόγω μεγαλύτερων και πιο οικονομικών παραγωγικών πλάνων (οικονομίες κλίμακας παραγωγής).

56 Μάνατζμεντ Αποθεμάτων Τα αποθέματα σαν επένδυση Η εταιρία σχεδιάζει να αυξήσει τα πλάνα παραγωγής της για να μειώσει το υψηλό κόστος στησίματος των μηχανών. Η ετήσια μείωση του κόστους υπολογίζεται στις Σαν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης παραγωγής, η μέση επένδυση σε αποθέματα αναμένεται να αυξηθεί από τις στις Αν η εταιρία μπορεί να κερδίζει 15% σε επενδύσεις ίσου κινδύνου, το ετήσιο κόστος των πρόσθετων θα είναι ( x 15%). Συγκρίνοντας το ετήσιο κόστος των με την ετήσια εισροή των , η εταιρία δεν πρέπει να προχωρήσει στην προτεινόμενη αλλαγή.

57 Μάνατζμεντ Αποθεμάτων Σχέσεις Αποθεμάτων και Απαιτήσεων Tα υπόλοιπα των λογαριασμών αποθεμάτων και απαιτήσεων έχουν άμεση σχέση με την αύξηση της πίστωσης στους πελάτες της. Για το λόγο αυτό οι αποφάσεις αύξησης των απαιτήσεων και των αποθεμάτων θα πρέπει να αξιολογούνται μαζί. π.χ. η απόφαση αύξησης της πίστωσης σε πελάτη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του επιπέδου των πωλήσεων που μπορεί να υποστηριχθεί μόνο με υψηλότερα επίπεδα αποθεμάτων και απαιτήσεων. Όσο υψηλότερα τα επίπεδα των αποθεμάτων και των απαιτήσεων, τόσο υψηλότερο το κόστος.

58 Τεχνικές Μάνατζμεντ Αποθεμάτων Το σύστημα ABC Το σύστημα ABC διαχείρισης αποθεμάτων ταξινομεί τα αποθέματα σε 3 ομάδες κατά μειούμενο βαθμό σημαντότητας ανάλογα με το ύψος του ποσού που έχει επενδυθεί σε κάθε κατηγορία (Pareto optimal). Ένα τυπικό σύστημα περιλαμβάνει την Ομάδα A που έχει το 20% των προϊόντων που ισοδυναμούν με το 80% της συνολικής αξίας, την Ομάδα B που θα έχει τη 2 η μεγαλύτερη επένδυση κ.λ. Ο έλεγχος της Ομάδας A θα είναι εντατικός λόγω της υψηλής επένδυσης που έχει γίνει. Το μοντέλο EOQ είναι το πιο κατάλληλο για μάνατζμεντ των Ομάδων Α & Β μαζί.

59 Excel : Αποθέματα ABC Microsoft Excel Worksheet Excel

60 Τεχνικές Μάνατζμεντ Αποθεμάτων Το Βασικό Μοντέλο Economic Order Quantity (EOQ) όπου: EOQ = 2 x S x O C S = χρήση σε μονάδες ανά περίοδο (έτος) O = κόστος παραγγελίας ανά παραγγελία C = κόστος αποθήκευσης ανά μονάδα ανά περίοδο (έτος)

61 Τεχνικές Μάνατζμεντ Αποθεμάτων Το Βασικό Μοντέλο Οικονομικής Ποσότητας Παραγγελίας(EOQ) EOQ = 2 x S x O C Έστω ότι η εταιρία χρησιμοποιεί εξαρτήματα σε ετήσια βάση. Το κόστος παραγγελίας είναι 50 ανά παραγγελία και το κόστος αποθήκευσης είναι 1 ανά μονάδα το έτος. Με αντικατάσταση,υπολογίζεται ότι : EOQ = 2(1.600)( 50) = 400 μον. 1 Η ποσότητα EOQ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπολογισθεί το συνολικό κόστος των αποθεμάτων (Βλ. Παραδείγματα).

62 Τεχνικές Μάνατζμεντ Αποθεμάτων Το Βασικό Μοντέλο Οικονομικής Ποσότητας Παραγγελίας(EOQ) Εταιρία Αξιολόγηση Econom ic Order Quantity (EOQ) S 1600 S S Q Q Q O 50 C 1 Q Q Q Q 2 2 Ποσότητα Ετήσιος # Ετήσιο Ετήσιο Σύνολο Παραγγελίας Παραγγ. Κόστος Παραγγ. Κόστος Αποθ. Κόστους , , , , , , , ,

63 Τεχνικές Μάνατζμεντ Αποθεμάτων Το Βασικό Μοντέλο Economic Order Quantity (EOQ) Ετήσιο Κόστος Παραγγ. Ετήσιο Κόστος Αποθ. Σύνολο Κόστους Κόστος Σύνολο κόστους Κόστος Αποθήκευσης Κόστος Παραγγελίας Ποσότητα Παραγγελίας (μονάδες)

64 Excel : Υπόδειγμα EOQ Microsoft Excel Worksheet Excel

65 Πηγές Β/Π χρηματοδότησης Λογαριασμοί πληρωτέοι Η εταιρία που αγοράζει με πίστωση στην πράξη δανείζεται από τον προμηθευτή της. Αποταμιεύει διαθέσιμα σήμερα που θα πρέπει να πληρώσει αργότερα,πράγμα που σημαίνει ότι αποτελεί εσωτερικό δάνειο από τον προμηθευτή. Μπορεί να υπολογισθεί το εσωτερικό κόστος του δανείου (που συχνά αποκαλείται κόστος ευκαιρίας λήψης ή μη της έκπτωσης / κόστος εμπορικής πίστωσης) όπως παρακάτω: Κόστος = % έκπτωσης x % - % έκπτωσης Πιστ.- Περίοδος έκπτωσης

66 Πηγές Β/Π χρηματοδότησης Λογαριασμοί πληρωτέοι Κόστος εμπορικής πίστωσης : Παράδειγμα: Η εταιρία αγόρασε εμπορεύματα στις 27 Φεβρουαρίου από τον προμηθευτή της με όρους 2/10 net 30 τέλος μήνα(eom). Αν η εταιρία λάβει την έκπτωση,θα πρέπει να πληρώσει 980 [ (0,02 x 1.000)] στις 10 Μαρτίου με κέρδος 20. Ποιο είναι το κόστος ευκαιρίας μη λήψης της έκπτωσης cash αν η επιλογή είναι να μην ληφθεί η έκπτωση;

67 Πηγές Β/Π χρηματοδότησης Λογαριασμοί Πληρωτέοι Κόστος εμπορικής πίστωσης : Κόστος = % έκπτωσης x % - % έκπτωσης Πιστ.- Περίοδος έκπτωσης Κόστος = 2% x 360 = 36,73% 100% - 2% 30-10

68 Πηγές Β/Π δανεισμού Τραπεζικά Δάνεια Ο πιο συχνός τύπος δανεισμού προς τις επιχειρήσεις είναι ο Β/Π ανοιχτός με αυτόματη κάλυψη λογαριασμός δανείου που έχει στόχο να εξυπηρετήσει εποχικές χρηματοδοτικές ανάγκες. Αυτά τα δάνεια γενικά πρέπει να παρέχονται καθώς οι επιχειρήσεις δημιουργούν αποθέματα και αυξάνουν τους χρεωστικούς τους λογαριασμούς. Καθώς οι χρεωστικοί λογαριασμοί και τα αποθέματα μετατρέπονται σε cash, τα δάνεια αυτοεξυπηρετούνται (ρευστοποιούνται / αποπληρώνονται). Τα δάνεια αυτά είναι 3 βασικών τύπων: Β/Π δάνεια εφάπαξ αποπληρωμής, Πιστωτικού Ορίου και Ανοιχτού Αλληλόχρεου Λογαριασμού (ανανεούμενες πιστώσεις).

69 Πηγές Β/Π δανεισμού Τραπεζικά Δάνεια Επιτόκια Δανεισμού Τα περισσότερα δάνεια βασίζονται στο βασικό δανειστικό επιτόκιο - BLR) συν το περιθώριο (spread) που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που προσδιορίζεται στη διατραπεζική αγορά ή στις αγορές χρήματος ή από τις Κεντρικές Τράπεζες. Οι Τράπεζες γενικά προσδιορίζουν το επιτόκιο δανεισμού που χρεώνονται οι διάφοροι πελάτες τους προσθέτοντας premium στο βασικό επιτόκιο (BLR) που εκφράζει τον κίνδυνοriskiness του δανειζόμενου.

70 Πηγές Β/Π δανεισμού Τραπεζικά Δάνεια Σταθερού και Κυμαινόμενου επιτοκίου Στα δάνεια σταθερού επιτοκίου το επιτόκιο προσδιορίζεται με σταθερό περιθώριο πάνω από το βασικό επιτόκιο (BLR) και παραμένει το ίδιο μέχρι τη λήξη. Στα κυμαινόμενου επιτοκίου, το διαφορικό επιτόκιο πάνω από το βασικό (BLR) προσδιορίζεται αρχικά και στη συνέχεια αφήνεται να κυμαίνεται με το βασικό επιτόκιο (BLR) μέχρι τη λήξη.

71 Πηγές Β/Π δανεισμού Τραπεζικά Δάνεια Μέθοδοι υπολογισμού του τόκου Μετά το ονομαστικό επιτόκιο, προσδιορίζεται η μέθοδος υπολογισμού των τόκων. Οι τόκοι μπορεί να πληρωθούν είτε όταν λήγει το δάνειο ή προκαταβολικά.αν οι τόκοι πληρώνονται στη λήξη, το effective (πραγματικό) επιτόκιο αν το δάνειο ισχύει για ένα ακριβώς χρόνο και μπορεί να υπολογισθεί όπως παρακάτω: Effective ετήσιο επιτόκιο = Τόκοι Ποσό Δανείου

72 Πηγές Β/Π δανεισμού Τραπεζικά Δάνεια Μέθοδοι υπολογισμού του τόκου Αν οι τόκοι πληρωθούν προκαταβολικά, αγαιρείται από το ποσό του δανείου με αποτέλεσμα ο δανειζόμενος στην πράξη παίρνει λιγότερο κεφάλαιο από αυτό που ζήτησε. Ο τύπος αυτών των δανείων ονομάζονται δάνεια με discount. Το effective επιτόκιο δανείου discount αν έχει διάρκεια ενός έτους μπορεί να υπολογισθεί όπως παρακάτω: Effective ετήσιο επιτόκιο = Τόκοι Ποσό δανείου - Τόκοι

73 Πηγές Β/Π δανεισμού Π.χ. η εταιρία θέλει να δανεισθεί με ονομαστικό επιτόκιο 10% για ένα έτος. Αν οι τόκοι πληρωθούν στη λήξη, το πραγματικό (effective) επιτόκιο μπορεί να υπολογισθεί όπως παρακάτω: Effective ετήσιο επιτόκιο : Τραπεζικά Δάνεια Μέθοδοι υπολογισμού του τόκου = (10% X ) = 10,0%

74 Πηγές Β/Π δανεισμού Τραπεζικά Δάνεια Μέθοδοι υπολογισμού του τόκου Αν οι τόκοι των πληρωθούν προκαταβολικά το δάνειο είναι με discount. Το πραγματικό (effective) επιτόκιο μπορεί να υπολογισθεί όπως παρακάτω: Effective ετήσιο επιτόκιο : = (10% X ) = 11,1%

75 Υπολογισμός τόκων Τόκοι = Κεφάλαιο x επιτόκιο x χρόνος π.χ: Δάνειο με 8,5% για 9 μήνες Ετήσιοι Τόκοι = x 0,085 x 9/12 μήνες = 637,50

76 Υπολογισμός τόκων Χρησιμοποιώντας την απλή σχέση: Τόκοι = Κεφάλαιο x επιτόκιο x χρόνος και λύνοντας ως προς το επιτόκιο: Επιτόκιο = τόκοι x 1 Κεφάλαιο Χρόνος

77 Υπολογισμός τόκων Επιτόκιο = τόκοι x 1 Κεφάλαιο Χρόνος Π.χ.: αν πληρωθούν 637,50 σε τόκους για κεφάλαιο για 9 μήνες: Επιτόκιο = 637,50/ x 1/0,75 = 0,085 = 8,5%

78 Υπολογισμός τόκων Με ανατοκισμό τόκων : Effective ετήσιο επιτόκιο (EAR): EAR = 1 + i m - 1 m όπου: i = ονομαστικό επιτόκιο m= # περιόδων ανατοκισμού ή i/m = περιοδικό επιτόκιο

79 Excel : Factoring Microsoft Excel Worksheet Excel

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ιωάννης Ψαρράς Καθηγητής Ε.Μ.Π. 4 η Σειρά Ασκήσεων Ακαδημαϊκό Έτος 2013 2014 Εξάμηνο 8 ο ΑΣΚΗΣΗ 1 Η εταιρία «ΑΛΦΑ Α.Ε.» έχει ετοιμάσει την παρακάτω πρόβλεψη κερδών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΙΙ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΙΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΙΙ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ www.dap-papei.gr - 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΘΕΩΡΙΑ 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑ ΣΕΙΣ 1. Στοιχεία Κατάστασης Συνολικών Εσόδων της χρήσης που έληξε την 31 η Δεκεμβρίου 2012 2. Στοιχεία Κατάστασης Οικονομικής Θέσης της 31 ης Δεκεμβρίου 2012 3. Στοιχεία Κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση 1 TEI Aνατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & ρηματοοικομικής Μάθημα: ρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr Επιχειρηματικές Δραστηριότητες 2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ SC GATEDOOR HOLDINGS COM SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ SC GATEDOOR HOLDINGS COM SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ SC GATEDOOR HOLDINGS COM SRL 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 539.478,00 127.613,00 Κόστος πωληθέντων (468.970,00) (241.979,70) Μικτό κέρδος 70.508,00

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ 25-1η Εργασία Πρότυπη λύση 2018-19 - onlearn.gr

ΔΕΟ 25-1η Εργασία Πρότυπη λύση 2018-19 - onlearn.gr Θέμα 1 ο α) Ζητάει να βρούμε το ποσό των αγορών. Ισχύει ότι: Κόστος Πωληθέντων = Εμπορεύματα αρχής (1/1) + Αγορές χρήσης Εμπορεύματα τέλους (31/12) Άρα: Αγορές = Κόστος Πωληθέντων Εμπορεύματα αρχής (1/1)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS BULGARIA LIMITED Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS BULGARIA LIMITED Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS BULGARIA LIMITED 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 5.232.630,00 1.338.438,42 Κόστος πωληθέντων (4.465.954,00) (1.124.011,19) Μικτό κέρδος

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1 1 Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά στοιχεία Απαιτήσεις προέρχονται από: Πωλήσεις με πίστωση (ανοικτό λογαριασμό, γραμμάτια εισπρακτέα,

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά στοιχεία

Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά στοιχεία Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1 Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά στοιχεία Απαιτήσεις προέρχονται από: Πωλήσεις με πίστωση (ανοικτό λογαριασμό, γραμμάτια εισπρακτέα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GREC-ROM BUSINESS GROUP SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GREC-ROM BUSINESS GROUP SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GREC-ROM BUSINESS GROUP SRL 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 878.600,00 482.700,00 Κόστος πωληθέντων (437.758,00) (309.548,50) Μικτό κέρδος 440.842,00

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS ROMANIA SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS ROMANIA SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS ROMANIA SRL 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 57.187.149,00 53.558.445,00 Κόστος πωληθέντων (47.391.060,00) (43.824.420,00) Μικτό κέρδος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ Δρ. Ιωάννης Ντόκας Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 Κατάσταση Ταμειακών Ροών Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες λογιστικές καταστάσεις. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις πηγές και τις

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης. Διάλεξη 2 Εμπορική Πίστωση

Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης. Διάλεξη 2 Εμπορική Πίστωση Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης Διάλεξη 2 Εμπορική Πίστωση Εμπορική πίστωση Οι πωλήσεις σε μια επιχείρηση μπορεί να πραγματοποιηθούν είτε με την λήψη μετρητών είτε με την παροχή εμπορικής πίστωσης. Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις παρακάτω καταστάσεις:

Σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις παρακάτω καταστάσεις: Σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις παρακάτω καταστάσεις: Ισολογισμό ή κατάσταση χρηματοικονομικής θέσης Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης ή κατάσταση εισοδήματος Κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ KARAMOLEGOS BAKERY ROMANIA S.A. Ε ΡΑ:ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Για την χρήση από 1 Ιανουαρίου έως 31 εκεµβρίου 2007 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (.Π.Χ.Π.)

Διαβάστε περισσότερα

Προϋπολογισμοί Δαπανών Κεφαλαίου Μακροπρόθεσμη Χρηματοδότηση

Προϋπολογισμοί Δαπανών Κεφαλαίου Μακροπρόθεσμη Χρηματοδότηση Προϋπολογισμοί Δαπανών Κεφαλαίου Μακροπρόθεσμη Χρηματοδότηση ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Δρ. Κων/νος Κάρρας ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Εισαγωγή Οι Δημόσιοι Οργανισμοί λαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS SRL 1/1-31/12/2007 Πωλήσεις 7.485,00 Κόστος πωληθέντων (7.082,00) Μικτό κέρδος 403,00 Έξοδα διοίκησης (6.250,00) Λοιπά έξοδα εκμετάλλευσης (2.102,00)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ CERA VILLA DESIGN SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ CERA VILLA DESIGN SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ CERA VILLA DESIGN SRL 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 1.902.345,00 2.224.922,00 Κόστος πωληθέντων (1.479.967,00) (1.610.359,37) Μικτό κέρδος 422.378,00

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 2 Κεφάλαιο 2: Διαχρονική αξία του χρήματος 6 Κεφάλαιο 3: Ανάλυση χρηματοοικονομικών δεικτών 34

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 2 Κεφάλαιο 2: Διαχρονική αξία του χρήματος 6 Κεφάλαιο 3: Ανάλυση χρηματοοικονομικών δεικτών 34 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος xiv ΜΕΡΟΣ Α Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 2 1.1 Αντικειμενικός σκοπός μιας επιχείρησης 2 1.2 Βασικές χρηματοοικονομικές αποφάσεις 3 Σύνοψη 4 Κεφάλαιο 2: Διαχρονική αξία του χρήματος 6 2.1 Απλός

Διαβάστε περισσότερα

Στις επόμενες σελίδες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε:

Στις επόμενες σελίδες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε: Στις επόμενες σελίδες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε: ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΚΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ... 2 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ... 3 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Μ.Ρ. Α.Ε.... 4 ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ζητείται: Να υπολογιστεί η ανάγκη χρηματοδότησης της εκμετάλλευσης για ετήσιο ύψος πωλήσεων 1 εκ..

Ζητείται: Να υπολογιστεί η ανάγκη χρηματοδότησης της εκμετάλλευσης για ετήσιο ύψος πωλήσεων 1 εκ.. 1. Άσκηση υπολογισµού Ανάγκης Χρηµ/σης της Εκµετάλευσης (ΑΧΕ) Βιομηχανική επιχείρηση ΒΕΤΑΚΟΡ I. Παράγει προϊόντα με παραγγελίες II. Διάρκεια αποθεματοποίησης τελικών προϊόντων =0 III. Διάρκεια κύκλου εκμετάλλευσης

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση Ταμειακών Ροών Cash Flow Statements ΔΛΠ

Κατάσταση Ταμειακών Ροών Cash Flow Statements ΔΛΠ Κατάσταση Ταμειακών Ροών Cash Flow Statements ΔΛΠ 7 12-1 1 Προσδιορισμός του σκοπού της κατάστασης των ταμειακών ροών Κατάσταση Ταμειακών Ροών Εμφανίζει τις ταμειακές ροές από Ταμειακές εισπράξεις Ταμειακές

Διαβάστε περισσότερα

7 Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ

7 Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ 7 Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ Η σπουδαιότητα της κατάστασης ταμειακών ροών έγκειται στο γεγονός ότι παρέχει πληροφορίες για μία σειρά θεμελιωδών

Διαβάστε περισσότερα

Α. & Χ. ΥΦΑΝΤΗΣ. Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία. Ενοποιημένες και Εταιρικές

Α. & Χ. ΥΦΑΝΤΗΣ. Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία. Ενοποιημένες και Εταιρικές Α. & Χ. ΥΦΑΝΤΗΣ Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Ενοποιημένες και Εταιρικές Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της 31 Δεκεμβρίου 2015 (01 Ιανουαρίου 2015 31 Δεκεμβρίου 2015) με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση Χρηματοοικονομική Ανάλυση είναι η ανάλυση που σκοπός της είναι: ο προσδιορισμός των δυνατών

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης. Κωδικός Μαθήματος ΔΕΛΟΓ41-2. Εξάμηνο Μαθήματος 6 ο ή 8 ο. Τύπος Μαθήματος Επιλογής

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης. Κωδικός Μαθήματος ΔΕΛΟΓ41-2. Εξάμηνο Μαθήματος 6 ο ή 8 ο. Τύπος Μαθήματος Επιλογής ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης Κωδικός Μαθήματος ΔΕΛΟΓ41-2 Εξάμηνο Μαθήματος 6 ο ή 8 ο Τύπος Μαθήματος Επιλογής Τομέας Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής 2 1 Στόχος Μαθήματος Εξετάζει το Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης 1 Κωδικός Μαθήματος ΔΕΛΟΓ41-2 Εξάμηνο Μαθήματος 6 ο ή 8 ο Τύπος Μαθήματος Επιλογής Τομέας Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής 2 2 Στόχος Μαθήματος Εξετάζει το Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Απαιτήσεις (ΔΛΠ 39) Διδάσκων: Δρ. Γεώργιος Α. Παπαναστασόπουλος Εισαγωγή Οι απαιτήσεις είναι βασικά αντικείμενο του: ΔΛΠ 39 «Χρηματοπιστωτικά Μέσα: Αναγνώριση και Επιμέτρηση» (Financial

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ KARAMOLEGOS BAKERY ROMANIA S.A Ε ΡΑ: POPESTI-LEORDENI, ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Για την χρήση από 1 Ιανουαρίου έως Σελίδα 1 από 6 ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑ ΣΕΙΣ 1. Στοιχεία Κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο λογαριασμών. Ομάδα 4: Καθαρή θέση

Σχέδιο λογαριασμών. Ομάδα 4: Καθαρή θέση Σχέδιο λογαριασμών Ομάδα 1: Ενσώματα και άυλα μη κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 2: Αποθέματα Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 4: Καθαρή θέση Ομάδα 5: Υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση Επιχειρήσεων

Αποτίμηση Επιχειρήσεων Αποτίμηση Επιχειρήσεων 08.04.2019 Μέθοδος Προεξόφλησης Ταμειακών Ροών Παραδοχές Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο τα πάγια περιουσιακά στοιχεία αλλά και οι παραγωγικοί συντελεστές Η επιχείρηση αξίζει

Διαβάστε περισσότερα

1-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ.

1-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ. Στην μελέτη μας χρησιμοποιούμε το αρχείο 1-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ.pdf και το αρχείο 1-X-ΛΥΣΕΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ.xls ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση (σελ.1-3) Σκοπός Η παροχή των απαιτούμενων

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικός. Aπολoγισμός. 33% Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις για τη χρήση από 1 η Ιανουαρίου 2011 έως 31 η Δεκεμβρίου 2011

Οικονομικός. Aπολoγισμός. 33% Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις για τη χρήση από 1 η Ιανουαρίου 2011 έως 31 η Δεκεμβρίου 2011 Οικονομικός Aπολoγισμός 33% Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις για τη χρήση από 1 η Ιανουαρίου 2011 έως 31 η Δεκεμβρίου 2011 Έκθεση Ελέγχου Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Προς τους Μετόχους της ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΟ [1+2+3] (4) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (2) ΜΑΡΤΙΟΣ (3)

ΤΡΙΜΗΝΟ [1+2+3] (4) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (2) ΜΑΡΤΙΟΣ (3) ΠΙΝΑΚΑΣ 7Γ - ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ EΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΓΛΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (2) ΜΑΡΤΙΟΣ (3) ΤΡΙΜΗΝΟ [1+2+3] (4) ΑΠΡΙΛΙΟΣ (5) ΜΑΙΟΣ (6) ΙΟΥΝΙΟΣ (7) ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικη λογιστικη. Λήψη αποφάσεων, Κύκλος σχεδιασμού και ελέγχου. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Προϋπολογισμοί. Δρ.

Διοικητικη λογιστικη. Λήψη αποφάσεων, Κύκλος σχεδιασμού και ελέγχου. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Προϋπολογισμοί. Δρ. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Λήψη αποφάσεων, Κύκλος σχεδιασμού και ελέγχου Σχεδιασμός Διοικητικη λογιστικη Προϋπολογισμοί Αναφορά απόδοσης και ανατροφοδότηση Λήψη αποφάσεων Διοίκηση και καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικός. Aπολoγισμός. 33% Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις για τη χρήση από 1 η Ιανουαρίου 2011 έως 31 η Δεκεμβρίου 2011

Οικονομικός. Aπολoγισμός. 33% Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις για τη χρήση από 1 η Ιανουαρίου 2011 έως 31 η Δεκεμβρίου 2011 Οικονομικός Aπολoγισμός 33% Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις για τη χρήση από 1 η Ιανουαρίου 2011 έως 31 η Δεκεμβρίου 2011 Έκθεση Ελέγχου Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Προς τους Μετόχους της ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡ.ΓΕΜΗ: Πειραιώς 245 Μοσχάτο, Αττικής 18346

ΑΡ.ΓΕΜΗ: Πειραιώς 245 Μοσχάτο, Αττικής 18346 ΣΕΡΒΙΣ ΝΕΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΚΤΥΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ- ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ-ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για την Οικονομική Χρήση 2018 (1 η Ιανουαρίου έως 31 η Δεκεμβρίου 2018)

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 9 η. Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 9 η. Χρηματοοικονομική Ανάλυση Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 9 η Χρηματοοικονομική Ανάλυση Ζητήματα που θα εξεταστούν: Ποια είναι η Έννοια και ποιοι οι Στόχοι της Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης. Πως διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ 2000 ΧΡΗΣΗ Διαφορές "01-00" ΧΡΗΣΗ 01 ΧΡΗΣΗ 00

ΧΡΗΣΗ 2000 ΧΡΗΣΗ Διαφορές 01-00 ΧΡΗΣΗ 01 ΧΡΗΣΗ 00 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ : Δίδεται ο κάτωθι Ισολογισμός, Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης & Διάθεσης Κερδών της εταιρείας "Κ" ΑΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ "Κ" ΑΕ (σε Χιλ. Ευρώ) Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ Ι Κ Ο ΧΡΗΣΗ 01 ΧΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

3 χρή η ρ μ. Εισαγωγή στην ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών. Στην διαστρωματική ή κάθετη ανάλυση περιλαμβάνονται η κατάρτιση της χρηματοοικονομικής

3 χρή η ρ μ. Εισαγωγή στην ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών. Στην διαστρωματική ή κάθετη ανάλυση περιλαμβάνονται η κατάρτιση της χρηματοοικονομικής Εισαγωγή στην ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών 3 χρή η ρ μ Στην διαστρωματική ή κάθετη ανάλυση περιλαμβάνονται η κατάρτιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης «κοινού μεγέθους» και ο υπολογισμός διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικός Απολογισμός

Οικονομικός Απολογισμός Οικονομικός Απολογισμός ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ Προς τους Μετόχους της ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΠΑ) Α.Ε. Έκθεση επί των Ατομικών και Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων Ελέγξαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ -ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ - 1 Διδακτική Ενότητα Κατάσταση Ταμειακών Ροών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Υπόδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 3: Οικονομική Διαχείριση πολύ μικρών επιχειρήσεων Επιμέλεια των φορέων του έργου: Irish Rural Link National

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ: ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΘΡΟ: ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ Specisoft www.specisoft.gr ΑΡΘΡΟ: ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Business Game, Manager s Tools, Case Studies, Consulting, Ρητά Διοίκησης, Αρθρα

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Διδάσκων: Ανδρέας Αναστασάκης. Χρηματοοικονομική Διοίκηση Ι Γραπτή Εξέταση: Ε-Β, Παρασκευή

Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Διδάσκων: Ανδρέας Αναστασάκης. Χρηματοοικονομική Διοίκηση Ι Γραπτή Εξέταση: Ε-Β, Παρασκευή Θέμα 1 ο : Η επιχείρηση Δ σκοπεύει να διαθέσει ένα καινούριο προϊόν στην αγορά, επιλέγοντας να επενδύσει μεταξύ δύο διαφορετικής τεχνολογίας συστημάτων παραγωγής, ίδιου κόστους αγοράς 5.000. Οι αναμενόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο λογαριασμών. Ομάδα 4: Καθαρή θέση

Σχέδιο λογαριασμών. Ομάδα 4: Καθαρή θέση Σχέδιο λογαριασμών Ομάδα 1: Ενσώματα και άυλα μη κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 2: Αποθέματα Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 4: Καθαρή θέση Ομάδα 5: Υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η Οικονομική Διαχείριση

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η Οικονομική Διαχείριση Σκοπός Παρουσίασης Κατανόηση της έννοιας του Κόστους. Κατηγορίες κόστους, Φορείς κόστους, Υποκατηγορίες πραγματικούς κόστους Παράμετροι Επενδύσεων. Μέθοδοι αξιολόγησης επενδύσεων Διαστάσεις Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Λογαριασμός Αποτελεσμάτων για την χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου

Λογαριασμός Αποτελεσμάτων για την χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου Λογαριασμός Αποτελεσμάτων για την χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 2012 Καθαρές πωλήσεις 512.715.785 448.742.632 Έσοδα από μεταφορές 26.241.033 25.177.588 Σύνολο πωλήσεων 538.956.818 473.920.220

Διαβάστε περισσότερα

οικονομικός απολογισμός 2014

οικονομικός απολογισμός 2014 οικονομικός απολογισμός 2014 Έκθεση Ελέγχου Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Προς τους Μετόχους της ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΠΑ) Α.Ε. Έκθεση Ελέγχου Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Προς τους Μετόχους της ΔΗΜΟΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Κύριοι Μέτοχοι, ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της εταιρείας «ΛΕΩΝ ΚΟΥΡΝΙΑΤΗ Α.Ε.» προς την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων επί των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων και

Διαβάστε περισσότερα

και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ Ισολογισμός. 1 Τι είναι ο Ισολογισμός Ισολογισμός είναι η λογιστική χρηματοοικονομική κατάσταση που παρουσιάζει συνοπτικά αλλά με σαφήνεια την περιουσιακή κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΕΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΕΣΕΩΝ ΑΘΙΑΝΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ Σεπτέμβριος 2015 Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Λογιστική. Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1

Χρηματοοικονομική Λογιστική. Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1 Χρηματοοικονομική Λογιστική Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1 Μαθησιακοί στόχοι Γνώση βασικών λογιστικών εννοιών Θεμελιώδεις λογιστικές αρχές Οι Λογιστικές Καταστάσεις Λογιστικά γεγονότα

Διαβάστε περισσότερα

για τα πεπραγμένα της 6ης εταιρικής χρήσης που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2014.

για τα πεπραγμένα της 6ης εταιρικής χρήσης που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2014. Έκθεση Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ««NANOTROPIC ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» Α.Ρ.Μ.Α.Ε 67243/01ΑΤ/Β/08/532 για τα πεπραγμένα

Διαβάστε περισσότερα

Προς τους Μετόχους της Εταιρείας «GREIF HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Προς τους Μετόχους της Εταιρείας «GREIF HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» Έκθεση Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή Προς τους Μετόχους της Εταιρείας «GREIF HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» Έκθεση Ελέγχου επί των Χρηματοοικονομικών (ή Οικονομικών) Καταστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολο καθαρής θέσης, προβλέψεων και υποχρεώσεων , ,12

Σύνολο καθαρής θέσης, προβλέψεων και υποχρεώσεων , ,12 Ισολογισμός της 31 Δεκεμβρίου 2015 2η Εταιρική χρήση (01 Ιανουαρίου 2015-31 Δεκεμβρίου 2015) ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Σημ. 31.12.2015 31.12.2014 ΠΑΘΗΤΙΚΟ Σημ. 31.12.2015 31.12.2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά Καθαρή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡ.ΓΕΜΗ: 014762245000 Έκθεση Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Ανώνυμης Εταιρείας > για τα πεπραγμένα της Εταιρικής Χρήσης που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΛΙΑ ΦΑΡΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ» της 12 Ιουλίου 2017

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΛΙΑ ΦΑΡΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ» της 12 Ιουλίου 2017 ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΛΙΑ ΦΑΡΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ» της 12 Ιουλίου 2017 Στη Θεσσαλονίκη σήμερα την 12 η Ιουλίου 2017 ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00 συνήλθε στα

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος ATEbank - Αποτελέσματα Έτους 2009

Όμιλος ATEbank - Αποτελέσματα Έτους 2009 1 Όμιλος ATEbank - Αποτελέσματα Έτους 2009 23 Μαρτίου 2010 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Σημαντική ενίσχυση των προβλέψεων κατά 825,3εκ. (2008 204,2εκ.)

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση ΤΡ(ΛΔ) στην ανάλυση

Χρήση ΤΡ(ΛΔ) στην ανάλυση ΑΝΑΛΥΣΗ & ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΡΟΩΝ ΤΡ(ΛΔ) ΤΡ(ΛΔ): πηγή υγιών διαθεσίμων έδ ένδειξη αποτελεσματικής διαχείρισης βασικό μέτρο επίδοσης συνήθως θετικές εξαιρέσεις: ταχεία ανάπτυξη ζημιογόνες λειτουργίες συρρίκνωση ή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ: ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΡΘΡΟ: ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Specisoft www.specisoft.gr ΑΡΘΡΟ: ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Business Game, Manager s Tools, Case Studies, Consulting, Ρητά Διοίκησης, Αρθρα

Διαβάστε περισσότερα

EPSILON EUROPE PLC. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017

EPSILON EUROPE PLC. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Έτος που έληξε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑ Ενοποιημένη κατάσταση αποτελεσμάτων και λοιπών συνολικών εσόδων 1 Ενοποιημένη κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης 2

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 31/12/2015

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 31/12/2015 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 31/12/2015 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ 31ης Δεκεμβρίου, ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Σημείωση 2015 2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια Ακίνητα 6.1 23.386.409,64 24.043.118,50

Διαβάστε περισσότερα

31/12/ /12/2014 Κυκλοφορούν ενεργητικό ,73 54,93% ,24 57,46% Σύνολο ενεργητικού ,

31/12/ /12/2014 Κυκλοφορούν ενεργητικό ,73 54,93% ,24 57,46% Σύνολο ενεργητικού , ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2015 ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1/1/15 31/12/15

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 0,4 0,00. ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές αγοράς (δις. ) 215, ,40 ΧΡΕΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (% ΑΕΠ) 165,30 145,50

ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 0,4 0,00. ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές αγοράς (δις. ) 215, ,40 ΧΡΕΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (% ΑΕΠ) 165,30 145,50 EΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΕΣ ΣΙ ΕΪ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε.» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2011 Κύριοι Μέτοχοι, Σας

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Τι είναι απαίτηση Ποια είναι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία Πως διακρίνονται οι απαιτήσεις Πιστωτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα - Ομάδα Α Θέμα 1 ο : Δίδονται οι παρακάτω οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης «ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.»:

Θέματα - Ομάδα Α Θέμα 1 ο : Δίδονται οι παρακάτω οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης «ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.»: Θέματα - Ομάδα Α Δίδονται οι παρακάτω οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης «ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.»: Ισολογισμός Ενεργητικό Παθητικό Έτος -1 Έτος 0 Έτος -1 Έτος 0 Πάγια 340.000 400.000 Μετοχικό κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι Ενδιάμεσες Συνοπτικές Οικονομικές Καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

EΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΒΑΠ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΒΕΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2015

EΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΒΑΠ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΒΕΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2015 EΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΒΑΠ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΒΕΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2015 Κύριοι, Ρόδος 10 Αυγούστου 2016 Σας συγκαλέσαμε σε Τακτική Γενική

Διαβάστε περισσότερα

11.2.2 Είδη δαπανών. Μιχάλης Δούμπος, Αναπλ. Καθηγητής Πολυτεχνείο Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης mdoumpos@dpem.tuc.

11.2.2 Είδη δαπανών. Μιχάλης Δούμπος, Αναπλ. Καθηγητής Πολυτεχνείο Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης mdoumpos@dpem.tuc. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση Πρόγραμμα ια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ: Σύγχρονες Εξελίξεις στις Θαλάσσιες Κατασκευές Α.Π.Θ. Πολυτεχνείο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ. Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ. Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης ΠΕΙΡΑΙΩΣ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Ενδιάμεσες Οικονομικές Πληροφορίες 30 Ιουνίου 2007 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι συνημμένες Ενδιάμεσες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ TEI Aνατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικομικής Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ Εισήγηση ανασκόπησης Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr 1 Ύλη Πάγια Αποθέματα Απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Κεφαλαίου 8 Μακροπρόθεσμες Επενδύσεις και η Χρονική Αξία του Χρήματος

Ασκήσεις Κεφαλαίου 8 Μακροπρόθεσμες Επενδύσεις και η Χρονική Αξία του Χρήματος Π8-54Β Μέσα στο 2014, η εταιρία ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΕ πραγματοποίησε τις εξής συναλλαγές σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις: 2014 12/05 Αγόρασε 21.000 μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 45% των κοινών μετοχών της ΘΗΤΑ ΑΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ ( 210.38.22.157 495 www.arnos.gr e-mail : info@arnos.gr ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. Ε.Μ.Π.

ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ ( 210.38.22.157 495 www.arnos.gr e-mail : info@arnos.gr ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. Ε.Μ.Π. ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έννοια του ισολογισμού Ο ισολογισμός απεικονίζει τη χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης μια δεδομένη χρονική στιγμή. Η χρηματοοικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης αποτελείται από εξής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Διάλεξη 5 ΧΡΗΜΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 1 από 35 Το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Τι ενδιαφέρει τον ιδιώτη

Τι ενδιαφέρει τον ιδιώτη ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΜΣ «Επιστήµη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων» Οικονοµικά του Περιβάλλοντος και των Υδατικών Πόρων Αξιολόγηση επενδύσεων Τι ενδιαφέρει τον ιδιώτη Πόσα χρήµατα θα επενδύσω; Πότε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΟΙ ΒΥΤΟΓΙΑΝΝΗ Α.Β.Ε. ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΩΜΑΤΩΝ ΦΙΑΛΩΝ «ΑΣΤΗΡ»

ΑΦΟΙ ΒΥΤΟΓΙΑΝΝΗ Α.Β.Ε. ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΩΜΑΤΩΝ ΦΙΑΛΩΝ «ΑΣΤΗΡ» ΑΦΟΙ ΒΥΤΟΓΙΑΝΝΗ Α.Β.Ε. ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΩΜΑΤΩΝ ΦΙΑΛΩΝ «ΑΣΤΗΡ» ΕΤΗΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τη χρήση που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2017 Σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) (όπως αυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Μάθημα: Λογιστική Τεχνολογία I Τεχνικών Σχολών Πρακτικής Κατεύθυνσης Ημερομηνία και

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ TEI Aνατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικομικής Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr 1 Περιγραφή μαθήματος Η Χρηματοοικονομική Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

Αποσβεσμένα Μηχανήματα 720 Αποσβεσμένα Κτίρια 1.250 Γραμμάτια Πληρωτέα 240 Ίδια Κεφάλαια 11.152 Μη δεδουλευμένοι Τόκοι Γραμματίων Εισπρακτέων 98

Αποσβεσμένα Μηχανήματα 720 Αποσβεσμένα Κτίρια 1.250 Γραμμάτια Πληρωτέα 240 Ίδια Κεφάλαια 11.152 Μη δεδουλευμένοι Τόκοι Γραμματίων Εισπρακτέων 98 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΟ 25 (ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2007-08 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 13-7-2008

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Κεφάλαιο 1 Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Επιτόκιο: είναι η αμοιβή του κεφαλαίου για κάθε μονάδα χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ. Έκθεση και Ενοποιημένες Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις Εννέα μήνες μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ. Έκθεση και Ενοποιημένες Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις Εννέα μήνες μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2013 Έκθεση και Ενοποιημένες Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις Έκθεση και Ενοποιημένες Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις Περιεχόμενα Σελίδα Έκθεση για τους Εννέα Μήνες Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2013 1 Ενοποιημένη

Διαβάστε περισσότερα

Στην ομάδα 3 παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της οικονομικής μονάδας.

Στην ομάδα 3 παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της οικονομικής μονάδας. 3 η ΟΜΑΔΑ Στην ομάδα 3 παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της οικονομικής μονάδας. Βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις είναι αυτές που κατά το κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Δρ. Ναούμ Βασίλειος Ομάδα 2: Αποθέματα 1 1

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Δρ. Ναούμ Βασίλειος Ομάδα 2: Αποθέματα 1 1 1 1 Αποθέματα είναι τα υλικά αγαθά που η επιχείρηση: Αγοράζει με σκοπό την μεταπώλησή τους χωρίς καμία μεταβολή στην κατάσταση τους (Εμπορεύματα) Παράγει η ίδια με σκοπό να τα πωλήσει (Έτοιμα Προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Φ 31/12/2013

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Φ 31/12/2013 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι Στις 31/12/2013 ο ισολογισμός της εμπορικής εταιρίας Φ έχει ως ακολούθως: (Τα ποσά είναι σε ) ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΑΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 2014 ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας «ΑΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 Ιανουαρίου 31 Μαρτίου Όμιλος Ανώνυμης Εταιρίας Τσιμέντων Τιτάν Συνοπτική Οικονομική Ενημέρωση

1 Ιανουαρίου 31 Μαρτίου Όμιλος Ανώνυμης Εταιρίας Τσιμέντων Τιτάν Συνοπτική Οικονομική Ενημέρωση 1 Ιανουαρίου 31 Μαρτίου 2018 Όμιλος Ανώνυμης Εταιρίας Τσιμέντων Τιτάν Σύνοψη Ενδιάμεσης Ενοποιημένης Κατάστασης Αποτελεσμάτων Για το τρίμηνο που έληξε την 31/3 2018 2017 Κύκλος εργασιών 322.469 361.835

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα 2: Αποθέματα. Ομάδα 2: Αποθέματα. Αποθέματα είναι τα υλικά αγαθά που η επιχείρηση:

Ομάδα 2: Αποθέματα. Ομάδα 2: Αποθέματα. Αποθέματα είναι τα υλικά αγαθά που η επιχείρηση: 1 Αποθέματα είναι τα υλικά αγαθά που η επιχείρηση: Αγοράζει με σκοπό την μεταπώλησή τους χωρίς καμία μεταβολή στην κατάσταση τους (Εμπορεύματα) Παράγει η ίδια με σκοπό να τα πωλήσει (Έτοιμα Προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. χρήσεως

ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. χρήσεως ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ ΣΩΡΟΥ 1, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΜΑΕ 13836/01ΑΤ/Β/86/0406 ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 299401000 ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 εκεµβρίου 2016 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 31ης ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΗΜ ΑΕ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ

ΔΙΑΔΗΜ ΑΕ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΜ ΑΕ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 31 ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005 (σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης) Βεβαιώνεται ότι οι συνημμένες Οικονομικές Καταστάσεις είναι εκείνες που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Τι είναι Αριθμοδείκτης; «Είναι η απλή σχέση ενός κονδυλίου του ισολογισμού ή της καταστάσεως αποτελεσμάτων χρήσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Περίγραμμα Μαθήματος

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Περίγραμμα Μαθήματος Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Διδάσκων 1 Κωδικός Μαθήματος: ΔΕΛΟΓ41-2 Εξάμηνο Μαθήματος: 6 ο ή 8 ο Τύπος Μαθήματος: Επιλογής Περίγραμμα Μαθήματος Τομέας Μαθήματος : Λογιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων. Δρ. Ναούμ Βασίλειος

Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων. Δρ. Ναούμ Βασίλειος Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Διδάσκων 1 1 Κωδικός Μαθήματος: ΔΕΛΟΓ41-2 Περίγραμμα Μαθήματος Εξάμηνο Μαθήματος: 6 ο ή 8 ο Τύπος Μαθήματος: Επιλογής Τομέας Μαθήματος : Λογιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση 20X1 20X0. Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια

Σημείωση 20X1 20X0. Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια Υπόδειγμα Β.1.1: Ισολογισμός - Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις (χρηματοοικονομικά στοιχεία στο κόστος κτήσης) Ποσά σε μονάδες (ή χιλιάδες αναλόγως) νομίσματος παρουσίασης Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ THN. 30 Σεπτεμβρίου 2006

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ THN. 30 Σεπτεμβρίου 2006 ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ THN 30 Σεπτεμβρίου 2006 Γενική Τράπεζα της Ελλάδος Μεσογείων 109 111 Αθήνα 115 26 AMAE 6073/06/B/86/12 www.geniki.gr Τηλ: +30 210

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ επεξεργασία των ποσοτικών πληροφοριών των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων, συνεκτιμώντας άλλες ποσοτικές και ποιοτικές πληροφορίες, για τη λήψη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ 25 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ. Τόμος: Εισαγωγή στη Λογιστική. Κεφάλαιο 2: Κατάρτιση Λογιστικών Καταστάσεων. Ενότητα 2.2 : Ισολογισμός

ΔΕΟ 25 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ. Τόμος: Εισαγωγή στη Λογιστική. Κεφάλαιο 2: Κατάρτιση Λογιστικών Καταστάσεων. Ενότητα 2.2 : Ισολογισμός ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Τόμος: Εισαγωγή στη Λογιστική Κεφάλαιο 2: Κατάρτιση Λογιστικών Καταστάσεων Ενότητα 2.2 : Ισολογισμός ΕΝΟΤΗΤΑ 2.2 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ -Η λογιστική κατάσταση που δείχνει την χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ενοποιημένες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ. Έκθεση και Ενοποιημένες Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις Έξι μήνες μέχρι 30 Ιουνίου 2017

ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ. Έκθεση και Ενοποιημένες Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις Έξι μήνες μέχρι 30 Ιουνίου 2017 Έκθεση και Ενοποιημένες Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις Έκθεση και Ενοποιημένες Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις Περιεχόμενα Σελίδα Έκθεση για τους Έξι Μήνες Μέχρι 30 Ιουνίου 2017 1 Ενοποιημένη Κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Cash Flow & Budgeting 1 η Ημέρα : Ανάλυση Cash Flow

Cash Flow & Budgeting 1 η Ημέρα : Ανάλυση Cash Flow Cash Flow & Budgeting 1 η Ημέρα : Ανάλυση Cash Flow ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Ν.ΚΟΛΥΒΑΚΗΣ 2002, Prentice Hall, Inc. ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ 1) ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ; Ο ΣΤΟΧΟΣ ΑΓΝΟΕΙ: α) ΤΟ TIMING ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ (ΧΡΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα