Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ"

Transcript

1 ΜΑΘΗΜΑ 1: Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Simplicio: Αυτό πραγματικά δεν μπορώ να το κατανοήσω. Salviati: Αυτή είναι μια από τις δυσκολίες που και εγώ αρχικά αντιμετώπισα, αλλά την ξεπέρασα και η υπέρβαση έγινε ακριβώς με το πείραμα, αυτό που προκαλεί τη δυσκολία σ εσένα. ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Ο Γαλιλαίος με τα βιβλία του * Διάλογος των δυο μεγάλων Συστημάτων του Κόσμου και Διάλογος και Μαθηματικές Αποδείξεις σχετικά με δυο νέες Επιστήμες, σηματοδότησε την απαρχή της σύγχρονης επιστημονικής αντίληψης για τη φυσική πραγματικότητα. Στα κείμενά του αφήνει να ξετυλιχτεί ένας σπουδαίος φιλοσοφικός και επιστημονικός διάλογος μεταξύ τριών προσώπων, του Simplicio οπαδού της αριστοτελικής παράδοσης, του Salviati εκφραστή των απόψεων του συγγραφέα και του Sagredo που εκπροσωπεί τον μη προκατειλημμένο συζητητή. Από τα κείμενα αυτά αναδύονται οι αντιλήψεις στις οποίες θεμελιώθηκε η Κλασική Μηχανική. Ο Γαλιλαίος ήταν ο πρώτος που ήρθε σε ρήξη με την επικρατούσα αριστοτελική αντίληψη για τις φυσικές αρχές που διέπουν την κίνηση των σωμάτων. Ένα πλήθος ενδελεχών πειραματικών παρατηρήσεων και μετρήσεων του αποκάλυψαν την αδρανειακή συμπεριφορά της φύσης. Η έως τότε επικρατούσα αντίληψη αποδεχόταν ότι ένα σώμα διατηρεί την κίνησή του μόνο όταν προωθείται διαρκώς από κάποια δύναμη και εκείνος δήλωσε ότι καμιά εξωτερική δύναμη δεν απαιτείται για τη διατήρηση της ταχύτητας ενός σώματος παρά μόνο για τη μεταβολή της. Λίγο αργότερα, ο Νεύτωνας στο βιβλίο του Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας διατύπωσε την αρχή της αδράνειας στην οποία βασίστηκαν οι νόμοι της κίνησης. * Galileo Galilei : Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo, Discorsi e Dimostrazioni Matematica, intorno a due nuove scienze, 1638.

2 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Η αρχή της αδράνειας. Ο Γαλιλαίος, με γλαφυρό και απλοϊκό τρόπο, περιγράφει στα κείμενά του αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως αρχή της αδράνειας: Μαζί με φίλους σας κλειστείτε στο εσωτερικό ενός πλοίου, εκεί όπου δεν υπάρχει δυνατότητα αντίληψης του εξωτερικού χώρου, και αφήστε να πετούν ολόγυρά σας πεταλούδες και άλλα πετούμενα, βάλτε μικρά ψάρια σ ένα ενυδρείο και στην οροφή ένα δοχείο από όπου να πέφτουν στάλες νερού σε ένα μπουκάλι τοποθετημένο στο δάπεδο. Όταν το πλοίο είναι ακίνητο παρατηρείστε προσεκτικά πώς πετούν τα μικρά ζώα εξίσου άνετα προς όλες τις κατευθύνσεις, πώς κινούνται τα ψάρια εξίσου άνετα προς κάθε πλευρά, πώς όλες οι στάλες πέφτουν μέσα στο μπουκάλι. Και εσείς δεν θα χρειαστεί να καταβάλετε μεγαλύτερη ή μικρότερη προσπάθεια για να ρίξετε ένα αντικείμενο στον ένα ή τον άλλο φίλο σας που βρίσκονται ολόγυρά σας και απέχουν εξίσου από εσάς. Όταν το πλοίο αρχίσει να κινείται, όσο γρήγορα θελήσετε, αρκεί η κίνηση να είναι ομαλή, δεν θα διακρίνετε την παραμικρή αλλαγή στις παρατηρήσεις σας ώστε να μπορέσετε να συμπεράνετε ότι το πλοίο πράγματι κινείται. Ο λόγος βρίσκεται στο ότι η κίνηση είναι κοινή για το πλοίο και ότι άλλο υπάρχει σε αυτό συμπεριλαμβανόμενου του αέρα. Πραγματοποιώντας μια σειρά πειραμάτων, σε διατάξεις όπως αυτές που εικονίζονται στο επόμενο σχήμα, παρατηρεί ότι όταν ένα σφαιρίδιο ξεκινά με μηδενική ταχύτητα από κάποιο σημείο της τοξοειδούς διαδρομής τότε διανύει ένα τμήμα της και φτάνοντας λίγο χαμηλότερα από το απέναντι ισοϋψές σημείο επανακάμπτει εκτελώντας παλινδρομική κίνηση. Μετά από βελτιώσεις της λειότητας του σφαιριδίου και της επιφάνειας κύλισης συμπεραίνει ότι αν δεν υπήρχαν τριβές το σφαιρίδιο θα ανέκαμπτε στην ακριβώς απέναντι ισοϋψή θέση ως προς τη θέση εκκίνησής του. Σταδιακά αποκαμπυλώνει τη μια πλευρά της τοξοειδούς διαδρομής και καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Εικάζει ότι αν η πλευρά αυτή ευθειοποιηθεί εντελώς τότε το σφαιρίδιο θα διατηρήσει στο διηνεκές την ευθύγραμμη ομαλή κίνηση χωρίς να απαιτείται κάποια ώθηση που θα συντηρούσε την κίνησή του, με την προϋπόθεση ανυπαρξίας τριβών. Η αριστοτελική άποψη καταρρέει και αποκαλύπτεται η αρχή της αδράνειας. Πειραματική διάταξη για την αποκάλυψη της αδρανειακής κίνησης.

3 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο : Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ 3 Η ελεύθερη πτώση. Ο Γαλιλαίος, επιδιώκοντας να ανακαλύψει το νόμο που διέπει την κίνηση των σωμάτων υπό την επίδραση του βάρους τους, πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων σε κεκλιμένες διαδρομές όπως αυτή που εικονίζεται στο επόμενο σχήμα. Επιλέγοντας ως μονάδα μήκους την απόσταση που διανύει το σφαιρίδιο την πρώτη χρονική μονάδα, μετρά στις επόμενες χρονικές μονάδες τη διανυόμενη απόσταση: * 1 η χρονική μονάδα 1 μονάδα μήκους 2 η χρονική μονάδα 3 μονάδες μήκους συνολική διαδρομή: 4 μονάδες μήκους 3 η χρονική μονάδα 5 μονάδες μήκους συνολική διαδρομή: 9 μονάδες μήκους 4 η χρονική μονάδα 7 μονάδες μήκους συνολική διαδρομή: 16 μονάδες μήκους 5 η χρονική μονάδα 9 μονάδες μήκους συνολική διαδρομή: 25 μονάδες μήκους κ.ο.κ. Πειραματική διάταξη για την αποκάλυψη της σταθερότητας της επιτάχυνσης της βαρύτητας. Επαναλαμβάνοντας την πειραματική διαδικασία με σφαιρίδια διαφορετικής μάζας βρίσκει το ίδιο αριθμητικό αποτέλεσμα και δηλώνει ότι το διάστημα που διανύει οποιοδήποτε σφαιρίδιο στην κεκλιμένη αυτή διαδρομή υπό την επίδραση του βάρους του έχει τετραγωνική αναλογική σχέση με τον παρερχόμενο χρόνο: 2 s()= t kt. Αυτό σημαίνει ότι η επιτάχυνση οποιουδήποτε σφαιριδίου κατά την καθοδική του πορεία στην κεκλιμένη αυτή διαδρομή διατηρείται σταθερή και με τους σημερινούς συμβολισμούς και υπολογισμούς προκύπτει το εξής συμπέρασμα: 2 s()= t kt () = 2 s t kt s() t = 2k. Αυξάνοντας σταδιακά την κλίση της κεκλιμένης διαδρομής διαπιστώνει ότι η τιμή της σταθεράς k αυξάνει, οπότε το μέτρο της σταθερής επιτάχυνσης των σφαιριδίων αυξάνει έως μια μέγιστη τιμή την οποία λαμβάνει στην κατακόρυφη κλίση, δηλαδή στην ελεύθερη πτώση, και δηλώνει: * Ο Γαλιλαίος δεν είχε στη διάθεσή του όργανα που μετρούσαν με ικανοποιητική ακρίβεια τον παρερχόμενο χρόνο και, όπως σημειώνει, χρησιμοποιούσε ως μονάδα χρόνου το ενδιάμεσο των χτύπων της καρδιάς του.

4 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Κάθε σώμα που αφήνεται να πέσει υπό την επίδραση του βάρους του αποκτά ίδια σταθερή επιτάχυνση, ανεξάρτητα της μάζας του, και, κάθε στιγμή, η διανυθείσα απόσταση είναι ανάλογη του τετραγώνου του παρελθόντος χρόνου. Ο Simplicio αποδέχεται την ορθότητα αυτής της συλλογιστικής, αλλά αμφιβάλλει για την ισχύ του συμπεράσματος στη φυσική πραγματικότητα και ο Salviati απαντά: Ο Αριστοτέλης λέει ότι ένα σώμα δέκα φορές βαρύτερο από κάποιο άλλο πέφτει με δεκαπλάσια ταχύτητα, δηλαδή μια σιδερένια σφαίρα βάρους εκατό λιβρών που πέφτει από ύψος εκατό πήχεων φτάνει στο έδαφος προτού μια σφαίρα βάρους μιας λίβρας καλύψει απόσταση μιας πήχεως. Εγώ υποστηρίζω ότι φτάνουν ταυτόχρονα. Αν κάνεις το πείραμα θα διαπιστώσεις ότι η μεγάλη σφαίρα προηγείται της μικρής κατά δυο δάχτυλα, δηλαδή τη στιγμή που η μεγάλη φτάνει στο έδαφος η μικρότερη θα απέχει από αυτό δυο δάχτυλα. Αλλά μην κρύψεις πίσω από αυτά τα δυο δάχτυλα τους ενενήντα εννέα πήχεις του Αριστοτέλη, ούτε να επισημάνεις το δικό μου σφάλμα αποσιωπώντας το πολύ σοβαρότερο δικό του. Ο Γαλιλαίος δηλώνει ότι το συμπέρασμά του θα ίσχυε με απόλυτη ακρίβεια αν ανάμεσα στο αρχικό και στο τελικό σημείο της πτώσης υπήρχε κενό. Όταν, όπως λέγεται, πήγε στον πύργο της Πίζας και άφησε δυο σώματα να πέσουν από το ίδιο ύψος σίγουρα ήξερε αν κάποιο από αυτά θα έφτανε πρώτο στο έδαφος. * Ο Νεύτωνας, λίγα χρόνια αργότερα, βασισμένος στη θεμελιώδη εξίσωση της κίνησης και στη γνώση του για την επιτάχυνση της βαρύτητας, κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα. Συγκεκριμένα, κάθε χρονική στιγμή, το ύψος από την επιφάνεια του εδάφους στο οποίο θα βρίσκεται ένα σώμα που έχει αφεθεί σε ελεύθερη πτώση υπολογίζεται ως εξής: 1 h( t) = h(0) gt 2 2. Ο πύργος της Πίζας και η ελεύθερη πτώση των σωμάτων. * Στο βιβλίο του De motu (Περί κινήσεως) εκθέτει αυτές τις απόψεις προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από το κατεστημένο και εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο της Πίζας. Στο συμπέρασμά του κατέληξε το 1604, αλλά το παρουσίασε αναλυτικά στο τελευταίο του βιβλίο που δεν το είδε γιατί στο μεταξύ έχασε το φως του.

5 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο : Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ 5 Η βαλλιστική κίνηση. Η αριστοτελική αντίληψη αποδεχόταν ότι κατά την έναρξη της βαλλιστικής κίνησης προσδίδεται στο σώμα μια ώθηση και μόλις αυτή εξαντληθεί το σώμα πέφτει κατακόρυφα στο έδαφος. Μια κάπως διαφορετική άποψη είχε ο Nicolo Tartaglia ( ) υποστηρίζοντας ότι η κατακόρυφη πτώση αρχίζει λίγο μετά την εξάντληση της ώθησης. Ο Γαλιλαίος δηλώνει απερίφραστα ότι η τροχιά κάθε βαλλιστικής κίνησης είναι παραβολική. Προεκτείνει την κεκλιμένη διαδρομή της πειραματικής διάταξης έτσι ώστε από κάποιο σημείο και πέρα να οριζοντιώνεται και αφήνει μια χάλκινη σφαίρα επικαλυμμένη με μελάνι να κυλήσει υπό την επίδραση του βάρους. Η σφαίρα μόλις φτάσει στο τέρμα της οριζόντιας διαδρομής εκβάλεται με την ταχύτητα που έχει αποκτήσει και διαγράφοντας μια καμπυλόγραμμη τροχιά αφήνει στο δάπεδο το στίγμα της. Επαναλαμβάνει το πείραμα αφήνοντας τη σφαίρα να ξεκινήσει από διάφορα ύψη της κεκλιμένης διαδρομής. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι, από τη στιγμή της εκβολής της σφαίρας, οι διαδοχικές αποστάσεις των στιγμάτων στο έδαφος αυξάνονται ευθέως ανάλογα προς το τετράγωνο του παρερχόμενου χρόνου και συμπεραίνει ότι η τροχιά από το σημείο εκβολής έως την τελική πτώση είναι παραβολική. Πειραματική διάταξη για την αποκάλυψη του νόμου της βαλλιστικής κίνησης. Η αντίληψη της βαλλιστικής κίνησης πριν και μετά τον Γαλιλαίο.

6 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Η ανεξαρτησία των κινήσεων. Ο Γαλιλαίος θέλει να μάθει αν ο νόμος που διέπει τη βαλλιστική κίνηση προκύπτει από τη σύνθεση των απλών ανεξάρτητων νόμων που διέπουν αντίστοιχα την οριζόντια κίνηση που οφείλεται στην αρχική ταχύτητα και την κατακόρυφη κίνηση που οφείλεται στη βαρύτητα. Ξέρει ότι αν αυτό αληθεύει τότε θα έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τον αριστοτελικό ισχυρισμό σχετικά με την ύπαρξη μόνο απλών κινήσεων στη φύση. Τα πειράματά του αναδεικνύουν ότι κάθε σώμα, είτε εκτοξευτεί οριζόντια με οποιαδήποτε ταχύτητα από κάποια θέση, είτε αφεθεί να πέσει ελεύθερα από την ίδια θέση, χρειάζεται ίδιο χρόνο έως ότου φτάσει στο έδαφος και οι όποιες διαφορές οφείλονται στην αντίσταση του αέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι νόμοι που διέπουν την οριζόντια και την κατακόρυφη κίνηση λειτουργούν ανεξάρτητα και από τo συνδυασμό τους προκύπτει ο νόμος της βαλλιστικής κίνησης. Έτσι, καταρρίπτεται η επικρατούσα αντίληψη και αποκαλύπτεται η αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων. Ελεύθερη πτώση και βαλλιστική κίνηση. Ο ισοχρονισμός του εκκρεμούς. Ο Γαλιλαίος, στα φοιτητικά του χρόνια, παρατηρώντας τις αιωρήσεις μιας κρεμαστής λάμπας στον καθεδρικό ναό της Πίζας, αντιλαμβάνεται αυτό που σήμερα αποκαλούμε ισοχρονισμό του εκκρεμούς, δηλαδή την ανεξαρτησία της περιόδου ταλάντωσης από το πλάτος της. Τα πειράματά του επιβεβαιώνουν την διαίσθησή του και τα κείμενά του δίνουν σαφείς απαντήσεις: Salviati: Ας εξετάσουμε αν είναι δυνατό το εκκρεμές να παράσχει ικανοποιητική λύση σε όλες αυτές τις δυσκολίες. Εκείνος απέδειξε ότι, κατά μήκος των χορδών του κύκλου του εκκρεμούς που καταλήγουν στη χαμηλότερη θέση του, ο χρόνος καθόδου είναι ίδιος. Το πείραμα δείχνει ότι ο χρόνος καθόδου κατά μήκος των αντίστοιχων τόξων είναι επίσης ίδιος, εφόσον αυτά δεν υπερβαίνουν τις ενενήντα μοίρες. Αλλά, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, ο χρόνος καθόδου των τόξων είναι βραχύτερος από το χρόνο καθόδου των χορδών. Πράγματι, αφού τα άκρα των δυο κινήσεων είναι ίδια και ο βραχύτερος σε απόσταση δρόμος που τα συνδέει είναι ο ευθύγραμμος, θα φαινόταν λογικό αυτός να είναι ο βραχύτερος και σε χρόνο.

7 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο : Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ 7 Όμως αυτό δεν ισχύει και η κίνηση είναι ταχύτερη στα τόξα και όχι στις χορδές. Επίσης, το πείραμα δείχνει ότι οι χρόνοι ταλάντωσης των εκκρεμών είναι ανάλογοι προς τις τετραγωνικές ρίζες των μηκών τους ή θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα μήκη είναι ανάλογα προς τα τετράγωνα των χρόνων. Ένα εκκρεμές για να έχει χρόνο ταλάντωσης διπλάσιο από το χρόνο ταλάντωσης κάποιου άλλου, πρέπει να έχει τετραπλάσιο νήμα ανάρτησης από το νήμα του άλλου. Και αν ένα εκκρεμές έχει νήμα ανάρτησης εννεαπλάσιο από το νήμα ενός άλλου τότε το δεύτερο εκτελεί τρεις ταλαντώσεις στο χρόνο μιας ταλάντωσης του πρώτου. Προκύπτει ότι τα μήκη των νημάτων ανάρτησης των εκκρεμών είναι αντιστρόφως ανάλογα προς τα τετράγωνα των αριθμών των ταλαντώσεων τους στο ίδιο χρονικό διάστημα. Sagredo: Αν κατάλαβα καλά, μπορώ να μάθω το μήκος του νήματος ενός εκκρεμούς, που το άνω άκρο του έχει προσδεθεί σε οποιοδήποτε ύψος, ακόμη κι αν είναι αόρατο, βλέποντας μόνο το κάτω άκρο. Αρκεί ένας φίλος μου να μετρά τις ταλαντώσεις του μεγάλου εκκρεμούς και εγώ, το ίδιο χρονικό διάστημα, να μετρώ τις ταλαντώσεις ενός εκκρεμούς που έχει μήκος ακριβώς έναν πήχη. Για παράδειγμα, αν ο φίλος μου μετρήσει 20 ταλαντώσεις του μεγάλου εκκρεμούς και το ίδιο χρονικό διάστημα εγώ μετρήσω 240 ταλαντώσεις του μικρού εκκρεμούς, υπολογίζοντας τα τετράγωνα των δυο αυτών αριθμών που είναι αντίστοιχα 400 και 57600, θα συμπεράνω από το πηλίκο τους ότι το μεγάλο εκκρεμές έχει μήκος 144 πήχεις. Salviati: Δεν θα αστοχήσεις περισσότερο από το πλάτος μιας παλάμης, ιδίως αν αφήσεις τα εκκρεμή να πραγματοποιήσουν μεγάλο αριθμό ταλαντώσεων. Sagredo: Ποτέ δεν περίμενα να μάθω ότι ένα σώμα αναρτημένο με ένα σχοινί 100 πήχεων που αιωρείται διαγράφοντας ένα τόξο ενενήντα μοιρών ή μιας μοίρας ή μισής μοίρας χρειάζεται ίδιο χρόνο για να κάνει μια πλήρη ταλάντωση και αυτό εξακολουθεί να με εκπλήσσει. Περιμένω να ακούσω τώρα πώς αυτά τα φαινόμενα μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα για τους παραγόμενους ήχους από τις ταλαντώσεις μιας χορδής μουσικού οργάνου. Το απλό επίπεδο εκκρεμές και η σημερινή ανάλυση των ασκούμενων δυνάμεων.

8 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Η έννοια της κίνησης. Ο Γαλιλαίος γράφει στα κείμενά του: Στη φύση δεν υπάρχει ίσως τίποτε παλαιότερο από την κίνηση και οι φιλόσοφοι έχουν γράψει για αυτήν βιβλία που δεν είναι ούτε λίγα ούτε μικρά. Εντούτοις, κάνοντας πειράματα, ανακάλυψα κάποιες ιδιότητες που μέχρι τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί ούτε αποδειχτεί και αξίζει να κοινοποιηθούν. Βέβαια, είναι γνωστό ότι η κίνηση ενός σώματος σε πτώση επιταχύνεται διαρκώς, αλλά δεν έχει γίνει γνωστή η έκταση αυτής της επιτάχυνσης. Κανείς δεν έχει ακόμη επισημάνει, απ ότι γνωρίζω, ότι οι αποστάσεις τις οποίες διανύει σε ίσα χρονικά διαστήματα ένα σώμα, που πέφτει από την κατάσταση ακινησίας, έχουν μεταξύ τους λόγο όπως οι περιττοί αριθμοί που αρχίζουν με τη μονάδα. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι τα βλήματα διαγράφουν μια καμπύλη τροχιά, ωστόσο κανείς δεν επεσήμανε ότι η τροχιά αυτή είναι μια παραβολή. Κατόρθωσα να αποδείξω αυτό το γεγονός, μαζί με άλλα που ούτε ολιγάριθμα είναι ούτε λιγότερο άξια να καταστούν γνωστά. Στο Merton College της Οξφόρδης, τον 14 ο αιώνα, διαμορφώθηκαν οι πρώτες σαφείς περιγραφές της κίνησης, από τον Thomas Bradwardine ( ) που όρισε την ταχύτητα ως λόγο των διανυόμενων χωρικών διαστημάτων προς τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα και από τον William Heytesbury ( ) που όρισε την επιτάχυνση ως ταχύτητα της ταχύτητας. Ο Nicolas Oresme ( ) εισήγαγε την έννοια της μέσης ταχύτητας ανάγοντας κάθε ομαλά επιταχυνόμενη ευθύγραμμη κίνηση σε ομαλή ευθύγραμμη κίνηση, μέσα από μια θεωρητική διαδικασία που είναι γνωστή ως κανόνας του Merton και απαντά στο εξής πρόβλημα: Ένα σώμα ξεκινά από ένα σημείο Α προκειμένου να διανύσει με σταθερή επιτάχυνση μια ευθύγραμμη διαδρομή έως ένα σημείο Β. Αν διένυε την ίδια διαδρομή στο ίδιο χρονικό διάστημα με σταθερή ταχύτητα, ποια θα έπρεπε να είναι αυτή η ταχύτητα; Η γεωμετρική συλλογιστική του κανόνα του Merton.

9 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο : Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ 9 Με ένα απλό γεωμετρικό σκεπτικό είχε από τότε δοθεί η απάντηση: Όταν ένα σώμα κινείται ευθύγραμμα με σταθερή επιτάχυνση και σε ένα χρονικό διάστημα το μέτρο της ταχύτητάς του μεταβληθεί από 0 σε υ, η έως τότε διανυθείσα απόσταση είναι ίδια με εκείνη που θα διένυε στο ίδιο χρονικό διάστημα με σταθερή ταχύτητα μέτρου υ /2. Ο Γαλιλαίος ίσως γνώριζε τον κανόνα του Merton και για να ερμηνεύσει το τι ακριβώς συμβαίνει κάθε χρονική στιγμή της κίνησης χρειαζόταν να αναπτύξει μια συλλογιστική απεριόριστων διαδοχικών διαμερίσεων της χρονικής μονάδας. Τα μαθηματικά που είχε στη διάθεσή του βασίζονταν στη Γεωμετρία του Ευκλείδη και του Αρχιμήδη, πέρα από τις επικρατούσες λανθασμένες αντιλήψεις για τους φυσικούς νόμους της κίνησης. Στα κείμενά του γράφει: Στη διερεύνηση της φυσικά επιταχυνόμενης κίνησης είχαμε πάντοτε ως οδηγό τη συμπεριφορά της ίδιας της φύσης στις ποικίλες εκφάνσεις της, έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε εκείνα μόνο τα μέσα που είναι τα πιο κοινά, απλά και εύκολα. Παρατηρώντας μια πέτρα να πέφτει από μια υπερυψωμένη θέση και να αποκτά συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα, γιατί να μην πιστέψω ότι οι επαυξήσεις της ταχύτητας συμβαίνουν κατά τον πιο απλό και φανερό τρόπο; Εξετάζοντας το θέμα προσεκτικά, δεν θα διαπιστώσουμε καμία προσθήκη ή επαύξηση πιο απλή από αυτή που επαναλαμβάνεται πάντοτε με τον ίδιο τρόπο. Αυτό το καταλαβαίνουμε αμέσως αναλογιζόμενοι την άρρηκτη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο χρόνο και την κίνηση. Πράγματι, όπως ακριβώς η ομαλότητα της κίνησης ορίζεται και νοείται μέσω ίσων χρόνων και ίσων αποστάσεων, μπορούμε να πούμε ότι μια κίνηση είναι ομαλά και συνεχώς επιταχυνόμενη όταν, στη διάρκεια οποιωνδήποτε ίσων χρονικών διαστημάτων, προσδίδονται ίσες επαυξήσεις ταχύτητας. Φαίνεται ότι δεν απέχουμε πολύ από την αλήθεια εάν θεωρήσουμε την αύξηση της ταχύτητας ως ευθέως ανάλογη προς την αύξηση του χρόνου και έτσι ο υπό εξέταση ορισμός μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: Μια κίνηση λέγεται ομαλά επιταχυνόμενη όταν, εκκινώντας από τη θέση της ηρεμίας, αποκτά εντός ίσων χρονικών διαστημάτων ίσες επαυξήσεις ταχύτητας. Sagredo: Δεν μπορώ να διατυπώσω κάποια λογική ένσταση για το συγκεκριμένο ορισμό και γενικά για οποιονδήποτε ορισμό, αφού όλοι είναι αυθαίρετοι. Αλλά, ας μου επιτραπεί να εκφράσω τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο ένας ορισμός όπως αυτός, που έχει διατυπωθεί με αφηρημένο τρόπο, αντιστοιχεί και περιγράφει το είδος της επιταχυνόμενης κίνησης που συναντάμε στη φύση κατά την ελεύθερη πτώση των σωμάτων. Σκέπτομαι ένα σώμα να ξεκινά από την κατάσταση ηρεμίας και πέφτοντας να κερδίζει ταχύτητα ανάλογα με το χρόνο που διέρρευσε από την έναρξη της κίνησης. Για παράδειγμα, μια κίνηση που σε οκτώ παλμούς του σφυγμού θα αποκτούσε οκτώ μονάδες ταχύτητας, στο τέλος του τέταρτου παλμού θα αποκτούσε τέσσερις μονάδες, του δεύτερου δυο και του πρώτου μια. Εφόσον ο

10 10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ χρόνος είναι απείρως διαιρετός, έπεται από τους συλλογισμούς ότι, εάν η προηγούμενη ταχύτητα ενός σώματος είναι μικρότερη από την παρούσα ταχύτητά του κατά σταθερό λόγο, δεν υπάρχει κανένας βαθμός ταχύτητας, οσοσδήποτε μικρός, - ή, θα μπορούσαμε να πούμε, κανένας βαθμός βραδύτητας, οσοσδήποτε μεγάλος, - με τον οποίο να μην οδεύει το σώμα κατά την πτώση του έχοντας ξεκινήσει από την άπειρη βραδύτητα, δηλαδή την ακινησία. Έτσι, καθώς πλησιάζουμε αντίστροφα όλο και περισσότερο στη στιγμή της εκκίνησης, το σώμα κινείται τόσο αργά ώστε, αν συνέχιζε να κινείται με αυτή την ταχύτητα, θα χρειαζόταν ατέλειωτα χρόνια για να διανύσει μια μονάδα μήκους. Ο νους δεν χωρά αυτό το φαινόμενο και οι αισθήσεις δείχνουν ότι ένα βαρύ σώμα σε πτώση αποκτά έξαφνα μεγάλη ταχύτητα. Salviati: Αυτή είναι μια από τις δυσκολίες που και εγώ αντιμετώπισα, αλλά την ξεπέρασα και η υπέρβαση έγινε με το πείραμα. Λες ότι το πείραμα φαίνεται να υποδεικνύει ότι μόλις ένα βαρύ σώμα αφεθεί σε ελεύθερη πτώση αμέσως αποκτά πολύ σημαντική ταχύτητα και εγώ υποστηρίζω ότι, όσο βαρύ κι αν είναι το σώμα, οι αρχικές κινήσεις του είναι ήπιες και πολύ αργές. Το ίδιο πείραμα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να αποδεικνύει ένα πράγμα, όταν το εξετάσουμε πιο προσεκτικά, μας διαβεβαιώνει για το αντίθετο. Αλλά και χωρίς το πείραμα, που αναμφισβήτητα είναι πολύ διαφωτιστικό, έχω την αίσθηση ότι δεν είναι δύσκολο το γεγονός αυτό να αποδειχθεί μόνο με το συλλογισμό. Φανταστείτε μια βαριά πέτρα να αφήνεται ελεύθερα από ένα ύψος, οπότε, επειδή είναι βαρύτερη από τον αέρα αρχίζει να πέφτει, όχι με ομαλή κίνηση, αλλά αργά στην αρχή και μετά με όλο μεγαλύτερη ταχύτητα. Εφόσον η ταχύτητα μπορεί να μεταβάλλεται απεριόριστα, τι λόγος υπάρχει να πιστέψουμε ότι ένα τέτοιο κινούμενο σώμα που ξεκινά με άπειρη βραδύτητα, δηλαδή από την κατάσταση ηρεμίας, αποκτά αμέσως ταχύτητα δέκα βαθμών και όχι τεσσάρων ή δυο ή ενός ή μισού ή ενός εκατοστού ή οποιουδήποτε άλλου από τους άπειρους αριθμούς των μικρών τιμών; Τώρα, ας φανταστούμε ότι κάποια ωστική δύναμη επαναφέρει αντίστροφα την πέτρα στην αρχική υπερυψωμένη θέση της έτσι ώστε η μείωση και απώλεια ταχύτητας να ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό όπως η αύξησή της κατά την ελεύθερη πτώση από την κατάσταση ηρεμίας. Δεν βλέπω πώς μπορείτε να αμφισβητήσετε το γεγονός ότι η ανερχόμενη πέτρα, καθώς η ταχύτητά της μειώνεται, θα πρέπει να περάσει από όλους τους δυνατούς βαθμούς βραδύτητας πριν φτάσει στην ακινησία. Simplicio: Εάν όμως ο αριθμός των βαθμών της ολοένα μεγαλύτερης βραδύτητας είναι απεριόριστος, οι βαθμοί αυτοί δεν θα εξαντληθούν ποτέ και επομένως, ένα ανερχόμενο σώμα θα κινείται ολοένα με βραδύτερο ρυθμό χωρίς ποτέ να φτάσει στην κατάσταση ηρεμίας. Αυτό όμως δεν συμφωνεί με τα παρατηρούμενα γεγονότα. Salviati: Αυτό θα συνέβαινε εάν το σώμα διατηρούσε την ταχύτητά του για κάποιο χρονικό διάστημα σε κάθε βαθμό ταχύτητας. Στην πραγματικότητα, απλώς διέρχεται από κάθε σημείο χωρίς να καθυστερεί περισσότερο από μια στιγμή. Και εφόσον κάθε χρονικό διάστη-

11 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο : Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ 11 μα, οσοδήποτε μικρό, διαιρείται σε άπειρες στιγμές, το πλήθος τους θα είναι πάντα επαρκές ώστε οι στιγμές αυτές να αντιστοιχιστούν στους άπειρους βαθμούς της μειούμενης ταχύτητας. Το ότι ένα τέτοιο βαρύ ανερχόμενο σώμα δεν παραμένει για κάποιο χρονικό διάστημα σε οποιοδήποτε δεδομένο βαθμό ταχύτητας είναι εμφανές από το εξής: εάν υπήρχε ένα τέτοιο χρονικό διάστημα, το σώμα θα κινείτο με την ίδια ταχύτητα από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή αυτού του διαστήματος και θα μπορούσε με όμοιο τρόπο να ανέλθει από τον δεύτερο βαθμό ανύψωσης καλύπτοντας ίσο ύψος, όπως ακριβώς μεταφέρθηκε από την πρώτη ανύψωση στη δεύτερη, και με την ίδια συλλογιστική θα περνούσε από την δεύτερη ανύψωση στην τρίτη και τελικά θα συνέχιζε να κινείται εσαεί με ομαλή κίνηση. Sagredo: Από τις σκέψεις αυτές καταλήγω στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να βρούμε μια αποδεκτή λύση στο πρόβλημα που απασχολεί τους φιλόσοφους: Τι είναι αυτό που προκαλεί την επιτάχυνση στη φυσική κίνηση των σωμάτων; Η γεωμετρική συλλογιστική των απεριόριστων διαμερίσεων της χρονικής μονάδας. Sagredo: Παρουσιάζεις τα περίπλοκα αυτά ζητήματα με μεγάλη άνεση και τεκμηρίωση και αυτή η εξαιρετική ευχέρεια συντελεί ώστε να εκτιμώνται λιγότερο από όσο aν τα παρουσίαζες με δυσνόητο τρόπο. Γιατί, τη γνώση που αποκομίζουν με λίγο μόχθο οι άνθρωποι δεν την εκτιμούν τόσο όσο εκείνη που αποκτούν μέσα από δυσνόητες και ατέρμονες συζητήσεις. Salviati: Εάν όσοι αποδεικνύουν με σαφήνεια και συντομία την πλάνη των λαϊκών αντιλήψεων αντιμετωπίζονταν με περιφρόνηση αντί για ευγνωμοσύνη τότε η βλάβη θα ήταν ανεκτή, αλλά είναι πολύ ενοχλητικό και δυσάρεστο να βλέπεις ανθρώπους, που ισχυρίζονται ότι είναι ειδήμονες, να θεωρούν δεδομένα ορισμένα συμπεράσματα που εύκολα και γρήγορα αποδεικνύονται ψευδή. Το αίσθημα αυτό δεν θα το περιέγραφα ως φθόνο, που συνήθως εκφυλίζεται σε μίσος και οργή εναντίον όσων αποκαλύπτουν τα ψεύδη. Μάλλον θα το χαρακτήριζα ως ισχυρή επιθυμία να διατηρηθούν οι παλαιές πλάνες προκειμένου να μη γίνουν αποδεκτές οι νέες αλήθειες. Η επιθυμία αυτή τους ωθεί ενίοτε να συνασπίζονται ενάντια στις αλήθειες, μόνο και μόνο για να μειώσουν την εκτίμηση που κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν από το μη σκεπτόμενο πλήθος.

12 12 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Χειρόγραφα σχεδιάσματα του Γαλιλαίου για τις βαλλιστικές κινήσεις. Πίνακας της εποχής του Γαλιλαίου για τις βαλλιστικές κινήσεις.

13 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο : Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ 13 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ Ερωτήματα ενός μαθηματικού προς ένα φυσικό: 1. Τον 5 ο αιώνα π.χ., ο Αναξαγόρας είπε: Κατά τη θεώρηση του μικρού δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει το μικρότατο, αλλά πάντοτε μικρότερο, αφού αυτό που υπάρχει δεν μπορεί να πάψει να υπάρχει οσοδήποτε μικρό και αν θεωρηθεί. Βλέπεις τη σχέση αυτής της φράσης με τις αντιλήψεις του Γαλιλαίου για τον ορισμό της στιγμιαίας ταχύτητας και επιτάχυνσης; Πάντως, η έννοια του ορίου, στην οποία βασίζεται ο ορισμός της ταχύτητας και της επιτάχυνσης μιας κίνησης, είναι από τις πιο βαθιές και δύσκολες μαθηματικές έννοιες. Είσαι σίγουρος ότι έχεις κατανοήσει το αληθινό νόημα της; 2. Ο Γαλιλαίος ανέφερε ότι η ελεύθερη πτώση των σωμάτων στο κενό υπό την επίδραση της βαρύτητας διέπεται από το νόμο των περιττών αριθμών. Πώς φαντάζεσαι ότι θα επηρεαστεί αυτός ο νόμος όταν η πτώση δεν γίνεται στο κενό; Πώς φαντάζεσαι ότι θα επηρεαστεί ο ισοχρονισμός των ταλαντώσεων ενός εκκρεμούς όταν οι αιωρήσεις του δεν γίνονται στο κενό; 3. Ο Γαλιλαίος προσπαθούσε να δώσει απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχολούσε από την αρχαιότητα τους φιλόσοφους: Τι είναι αυτό που προκαλεί την επιτάχυνση στη φυσική κίνηση των σωμάτων; Πώς θα μπορούσες να συμβάλεις σε αυτή του την αναζήτηση; Ερωτήματα ενός φυσικού προς ένα μαθηματικό: 1. Με ποιο σκεπτικό κατέληξες στο μαθηματικό ορισμό της στιγμιαίας ταχύτητας και της στιγμιαίας επιτάχυνσης της φυσικής κίνησης των σωμάτων που αποδεχόμαστε σήμερα; 2. Πώς με συμβουλεύεις να ορίσω μαθηματικά τον ισοχρονισμό των ταλαντώσεων του εκκρεμούς στον οποίον αναφερόταν ο Γαλιλαίος; 3. Ένα τρένο κινείται σε ευθύγραμμη σιδηροδρομική γραμμή κατευθυνόμενο από μια πόλη Α προς μια πόλη Β και ο οδηγός ρυθμίζει την ταχύτητα, σε χιλιόμετρα ανά ώρα, έτσι ώστε σε κάθε χρονική στιγμή να ισούται αριθμητικά με την απόσταση, σε χιλιόμετρα, που απομένουν ως το τέλος της διαδρομής. Π.χ., στα 10 km πριν το τέρμα θα έχει ταχύτητα 10 km/h, στο 1 km θα έχει ταχύτητα 1 km/h, στα 500 m θα έχει ταχύτητα 0,5 km/h, κ.ο.κ. Πόσο θα μειωθεί σε μια ώρα η απόσταση που απομένει ως το τέρμα της διαδρομής; Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να διανυθεί το τελευταίο χιλιόμετρο; Πότε θα φτάσει το τρένο στο τέρμα της διαδρομής;

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ακαδημαϊκό έτος Καθηγητές: Σ. Πνευματικός Α. Μπούντης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ακαδημαϊκό έτος Καθηγητές: Σ. Πνευματικός Α. Μπούντης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 010-11 Μάθημα: ΜΗΧΑΝΙΚΗ Καθηγητές: Σ. Πνευματικός Α. Μπούντης Θέμα Μελέτης 6:η γαλιλαϊκή αναζήτηση των νόμων της κίνησης Σχόλια & Απαντήσεις & Προβληματισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 4: Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Simplicio: Αυτό πραγματικά δεν μπορώ να το κατανοήσω. Salviati: Αυτή είναι μια από τις δυσκολίες που και εγώ αρχικά αντιμετώπισα, αλλά την ξεπέρασα

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Τα ερωτήματα Δύο σώματα έχουν το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με το ένα να είναι βαρύτερο του άλλου. Την ίδια στιγμή τα δύο σώματα αφήνονται ελεύθερα να πέσουν μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ o ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ.) Τ ι γνωρίζετε για την αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων; Σε πολλές περιπτώσεις ένα σώμα εκτελεί σύνθετη κίνηση, δηλαδή συμμετέχει σε περισσότερες από μία κινήσεις. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ. Νίκος Κανδεράκης

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ. Νίκος Κανδεράκης ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ Νίκος Κανδεράκης Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Φυσική κίνηση: τα σώματα πηγαίνουν προς στη φυσική τους θέση Βαριά σώματα (γη, νερό) προς τα κάτω Ελαφριά σώματα (αέρας, φωτιά) προς τα πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΜΑΤΑ Α Α. ΚΙΝΗΣΗ - ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΧΡΟΝΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Στις ακόλουθες προτάσεις να διαλέξετε την σωστή απάντηση: 1. Ένα σημειακό αντικείμενο κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο ο οποίος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ. Φυσική Θετικού Προσανατολισμου Β' Λυκείου

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ. Φυσική Θετικού Προσανατολισμου Β' Λυκείου ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ Εισαγωγή Πότε έχω οριζόντια βολή; Όταν από κάποιο μικρό ύψος (Η) εκτοξεύουμε με οριζόντια ταχύτητα (υ 0 ) ένα σώμα. Πρόκειται για μια μη ευθύγραμμη κίνηση, και ο πρώτος που είχε κάποια ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Θέμα 1 ο Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 να επιλέξετε τη μια σωστή απάντηση: 1. Όταν ένα σώμα ισορροπεί τότε: i. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητάς του

Διαβάστε περισσότερα

Έργο Δύναμης Έργο σταθερής δύναμης

Έργο Δύναμης Έργο σταθερής δύναμης Παρατήρηση: Σε όλες τις ασκήσεις του φυλλαδίου τα αντικείμενα θεωρούμε ότι οι δυνάμεις ασκούνται στο κέντρο μάζας των αντικειμένων έτσι ώστε αυτά κινούνται μόνο μεταφορικά, χωρίς να μπορούν να περιστραφούν.

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ).

Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ). 1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ). *1. Μια κίνηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Α. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Α. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1 ΘΕΜΑ 1: Α. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Ένα σώμα εκτελεί ευθύγραμμη κίνηση κατά την οποία η ταχύτητά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 55 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Α. ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ HOOKE 1. Να σχεδιάσετε δύο αντίρροπες δυνάμεις F 1=5N και F 2=15N με κλίμακα 1cm/2,5N και να βρείτε την συνισταμένη τους. (Απ.: 10

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Φυσικη Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/02

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Φυσικη Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/02 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Φυσικη Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/02 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετραδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. A.1 Μια διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικά μεγέθη. Φυσική α λυκείου ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Όλα τα φυσικά μεγέθη τα χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες : Α. τα μονόμετρα. Β.

Φυσικά μεγέθη. Φυσική α λυκείου ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Όλα τα φυσικά μεγέθη τα χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες : Α. τα μονόμετρα. Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Φυσικά μεγέθη Όλα τα φυσικά μεγέθη τα χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες : Α. τα μονόμετρα Β. τα διανυσματικά Μονόμετρα ονομάζουμε τα μεγέθη εκείνα τα οποία για να τα γνωρίζουμε χρειάζεται να ξέρουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική. Ομάδα Γ. Δυναμική Κατακόρυφη βολή και γραφικές παραστάσεις Κατακόρυφη βολή και κάποια συμπεράσματα.

Δυναμική. Ομάδα Γ. Δυναμική Κατακόρυφη βολή και γραφικές παραστάσεις Κατακόρυφη βολή και κάποια συμπεράσματα. . Ομάδα Γ. 1.2.21. Κατακόρυφη βολή και γραφικές παραστάσεις Από ένα σημείο Ο σε ύψος Η=25m από το έδαφος εκτοξεύεται κατακόρυφα προς τα πάνω ένα σώμα με αρχική ταχύτητα υ 0 =20m/s. Αν g=10m/s 2, ενώ η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 5: ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Salviati: Εκεί που δεν μας βοηθούν οι αισθήσεις πρέπει να παρέμβει η λογική, γιατί μόνο αυτή θα επιτρέψει να εξηγήσουμε τα φαινόμενα ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Η μαθηματική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η λεπτή, ομογενής ράβδος ΟΑ του σχήματος έχει μήκος, μάζα και μπορεί να περιστρέφεται σε κατακόρυφο επίπεδο γύρω από οριζόντιο ακλόνητο άξονα (άρθρωση) που διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΗ, ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ NEWTON

ΔΥΝΑΜΗ, ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ NEWTON 1 ΔΥΝΑΜΗ, ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ NEWTON Τι είναι «δύναμη»; Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος «δύναμη» στη Φυσική έχει αρκετά διαφορετική σημασία από ότι στην καθημερινή γλώσσα. Εκφράσεις όπως «τον χτύπησε με δύναμη»,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. ΘΕΜΑ 2 ο. ΘΕΜΑ 3 ο. ΘΕΜΑ 4 ο ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑΤΑ. 1. Να διατυπωθούν οι τρεις νόμοι του Νεύτωνα.

ΘΕΜΑ 1 ο. ΘΕΜΑ 2 ο. ΘΕΜΑ 3 ο. ΘΕΜΑ 4 ο ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑΤΑ. 1. Να διατυπωθούν οι τρεις νόμοι του Νεύτωνα. ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να διατυπωθούν οι τρεις νόμοι του Νεύτωνα. ΘΕΜΑ 2 ο 1. Να διατυπώσετε το νόμο της παγκόσμιας έλξης. 2. Τι είναι το έργο και τι η ενέργεια; 3. Πως ορίζετε η μέση διανυσματική ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

1. Β.1 Η σφαίρα του σχήματος εκτοξεύεται δύο φορές με διαφορετικές αρχικές

1. Β.1 Η σφαίρα του σχήματος εκτοξεύεται δύο φορές με διαφορετικές αρχικές ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΜΑ 2 1. Β.1 Η σφαίρα του σχήματος εκτοξεύεται δύο φορές με διαφορετικές αρχικές ταχύτητες εκτελώντας οριζόντια βολή, από το ίδιο ύψος h από το έδαφος. Στο σχήμα φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ Οριζόντια βολή: Είναι η κίνηση (παραβολική τροχιά) που κάνει ένα σώμα το οποίο βάλλεται με οριζόντια ταχύτητα U 0 μέσα στο πεδίο βαρύτητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ F ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Όταν δίνονται οι δυνάμεις οι οποίες ασκούνται σε ένα σώμα, υπολογίζουμε τη συνισταμένη των δυνάμεων και από τη σχέση (ΣF=m.α ) την επιτάχυνσή του. Αν ασκούνται σε αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/11/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/11/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΟΠ / Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1/11/017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ερωτήσεις 1. Στην ομαλή κυκλική κίνηση, α. Το μέτρο της ταχύτητας διατηρείται σταθερό. β. Η ταχύτητα διατηρείται σταθερή. γ. Το διάνυσμα της ταχύτητας υ έχει την

Διαβάστε περισσότερα

β) Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Η 1 2 α)

β) Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Η 1 2 α) Ε ΦΑΡΜΟΓΗ 1 Ένα σώμα μάζας m 800g ισορροπεί ακίνητο πάνω σε λείο οριζόντιο δάπεδο, συνδεδεμένο στο ελεύθερο άκρο οριζόντιου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς K 00N / m. Το άλλο άκρο του ελατηρίου είναι στερεωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Έργο-Ενέργεια Ασκήσεις Έργου-Ενέργειας Θεώρηµα Μεταβολής της Κινητικής Ενέργειας. ΘΜΚΕ Μεταβλητή δύναµη και κίνηση

Έργο-Ενέργεια Ασκήσεις Έργου-Ενέργειας Θεώρηµα Μεταβολής της Κινητικής Ενέργειας. ΘΜΚΕ Μεταβλητή δύναµη και κίνηση 2.2. Ασκήσεις Έργου-Ενέργειας. 2.2.1. Θεώρηµα Μεταβολής της Κινητικής Ενέργειας. ΘΜΚΕ. Ένα σώµα µάζας m=2kg ηρεµεί σε οριζόντιο επίπεδο. Σε µια στιγµή δέχεται την επίδραση οριζόντιας δύνα- µης, το µέτρο

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη βοήθεια του απλού εκκρεμούς.

Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη βοήθεια του απλού εκκρεμούς. Μ2 Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη βοήθεια του απλού εκκρεμούς. 1 Σκοπός Η εργαστηριακή αυτή άσκηση αποσκοπεί στη μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας σε ένα τόπο. Αυτή η μέτρηση επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Physics by Chris Simopoulos

Physics by Chris Simopoulos ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ 1. Αφήνουμε ένα σώμα να πέσει ελεύθερα από ύψος Η=7,2 m. Κάντε σε βαθμολογημένους άξονες τα διαγράμματα :ταχύτητας - χρόνου, μετατόπισης - χρόνου και ύψους - χρόνου. Η αντίσταση του αέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 A ΦΑΣΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 A ΦΑΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Ημερομηνία: Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 08 Διάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Όταν δίνονται οι δυνάμεις οι οποίες ασκούνται σε ένα σώμα, υπολογίζουμε τη συνισταμένη των δυνάμεων και από τη σχέση (ΣF=m.α ) την επιτάχυνσή του.

Διαβάστε περισσότερα

2. Μια μοτοσυκλέτα τρέχει με ταχύτητα 108 km/h. α) Σε πόσο χρόνο διανύει τα 120 m; β) Πόσα μέτρα διανύει σε 5 s;

2. Μια μοτοσυκλέτα τρέχει με ταχύτητα 108 km/h. α) Σε πόσο χρόνο διανύει τα 120 m; β) Πόσα μέτρα διανύει σε 5 s; 1. Αυτοκίνητο κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερή φορά και το ταχύμετρο του (κοντέρ) δείχνει συνεχώς 36 km/h. α) Τι είδους κίνηση κάνει το αυτοκίνητο; β) Να μετατρέψετε την ταχύτητα του αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 25/12/2016 ΘΕΜΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 25/12/2016 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 5//06 ΘΕΜΑ Στις παρακάτω ερωτήσεις - 7 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράµμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

0. Ασκήσεις επανάληψης.

0. Ασκήσεις επανάληψης. 0. Ασκήσεις επανάληψης. 1. Κίνηση με μεταβλητή κατακόρυφη δύναμη Ένα σώμα μάζας 2kg βρίσκεται ακίνητο στο έδαφος. Σε μια στιγμή δέχεται την επίδραση μιας μεταβλητής κατακόρυφης δύναμης F, το μέτρο της

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική γενικής παιδείας

Φυσική γενικής παιδείας Προτεινόμενα Θέματα Α ΓΕΛ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 015 Φυσική γενικής παιδείας ΘΕΜΑ Α Να γράψετε τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. H αλγεβρική

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Κινηματική Ομάδα Ε

1.1. Κινηματική Ομάδα Ε 1.1. Ομάδα Ε 61. Μετά από λίγο αρχίζει να επιταχύνεται. Δυο αυτοκίνητα Α και Β κινούνται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερές ταχύτητες υ Α=21,8m/s και υ Β=12m/s, προς την ίδια κατεύθυνση. Σε μια στιγμή τα

Διαβάστε περισσότερα

υ r 1 F r 60 F r A 1

υ r 1 F r 60 F r A  1 2.2. Ασκήσεις Έργου-Ενέργειας. 4.2.1. Θεώρηµα Μεταβολής της Κινητικής Ενέργειας. ΘΜΚΕ. Ένα σώµα µάζας m=2kg ηρεµεί σε οριζόντιο επίπεδο. Σε µια στιγµή δέχεται την επίδραση οριζόντιας δύνα- µης, το µέτρο

Διαβάστε περισσότερα

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Α : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ 1. Σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα μέτρου και το με ταχύτητα, διαπερνά το σώμα χάνοντας % της κινητικής του

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 22/03/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Γιάννης Τζαγκαράκης, Αλέξανδρος Στοιχειός

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 22/03/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Γιάννης Τζαγκαράκης, Αλέξανδρος Στοιχειός ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 04-05 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ / Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: /03/05 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Γιάννης Τζαγκαράκης, Αλέξανδρος Στοιχειός ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Β Παράδειγμα 1. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. (Μονάδες 8)

ΘΕΜΑ Β Παράδειγμα 1. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. (Μονάδες 8) ΘΕΜΑ Β Παράδειγμα 1 Β1. Στο σχολικό εργαστήριο μια μαθήτρια περιεργάζεται ένα ελατήριο και λέει σε συμμαθητή της: «Θα μπορούσαμε να βαθμολογήσουμε αυτό το ελατήριο και με τον τρόπο αυτό να κατασκευάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ Προτεινόμενα Θέματα Α Λυκείου Φεβρουάριος Φυσική ΘΕΜΑ Α

Γ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ Προτεινόμενα Θέματα Α Λυκείου Φεβρουάριος Φυσική ΘΕΜΑ Α Προτεινόμενα Θέματα Α Λυκείου Φεβρουάριος 014 Φυσική ΘΕΜΑ Α γενικής παιδείας Να γράψετε τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1- και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΜΟΝΑΔΕΣ Β. ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΓΩΝΙΩΝ ΚΡΕΜΑΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΜΟΝΑΔΕΣ Β. ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΓΩΝΙΩΝ ΚΡΕΜΑΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΟΝΑΔΕΣ Β. ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΓΩΝΙΩΝ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ- ΘΕΩΡΙΑ Μετατόπιση (Δx): Είναι η διαφορά μεταξύ της αρχικής και της τελικής θέσης ενός σώματος και έχει μονάδες τα μέτρα (m).

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Α. γ. F 2 =F 2 2. Μονάδες 5

Θέμα Α. γ. F 2 =F 2 2. Μονάδες 5 4 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ : A ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 13/6/2014 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΙΧΑΛΑΚΕΛΗΣ Δ. - ΔΙΟΛΑΤΖΗΣ Γ. Θέμα Α Στις ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

F Στεφάνου Μ. 1 Φυσικός

F Στεφάνου Μ. 1 Φυσικός F 1 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Όταν δίνονται οι δυνάμεις οι οποίες ασκούνται σε ένα σώμα, υπολογίζουμε τη συνισταμένη των δυνάμεων και από τη σχέση (ΣF=m.α ) την επιτάχυνσή του. Αν ασκούνται σε αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Μηχανική Εικόνα: Isaac Newton: Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 1.1 Ευθύγραμμη κίνηση 1. Να αναφέρετε ποια από τα σώματα που φαίνονται στην εικόνα κινούνται. Α. Ως προς τη Γη B. Ως προς το αυτοκίνητο. Α. Ως προς τη Γη κινούνται το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο και ο γλάρος.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Γ Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού Σχ. έτος Διαγώνισμα Κρούσεις - Ταλαντώσεις. Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου Θέμα Α

Φυσική Γ Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού Σχ. έτος Διαγώνισμα Κρούσεις - Ταλαντώσεις. Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου Θέμα Α Διαγώνισμα Κρούσεις - Ταλαντώσεις Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 Θέμα Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α.1 Α.4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της πρότασης και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη ϕράση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%]

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%] 1. Μικρή σφαίρα Σ1, μάζας 2 kg που κινείται πάνω σε λείο επίπεδο με ταχύτητα 10 m/s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με ακίνητη σφαίρα Σ2 μάζας 8 kg. Να υπολογίσετε: α) τις ταχύτητες των σωμάτων μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Παράδειγμα 1. Α1. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ονομάζεται και α. μετατόπιση. β. επιτάχυνση. γ. θέση. δ. διάστημα.

ΘΕΜΑ Α Παράδειγμα 1. Α1. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ονομάζεται και α. μετατόπιση. β. επιτάχυνση. γ. θέση. δ. διάστημα. ΘΕΜΑ Α Παράδειγμα 1 Α1. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ονομάζεται και α. μετατόπιση. β. επιτάχυνση. γ. θέση. δ. διάστημα. Α2. Για τον προσδιορισμό μιας δύναμης που ασκείται σε ένα σώμα απαιτείται να

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Β Α Λ Α Τ Σ Ο Σ. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1. Γιώργος Βαλατσός Φυσικός Msc

Γ. Β Α Λ Α Τ Σ Ο Σ. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1. Γιώργος Βαλατσός Φυσικός Msc 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1 1. Πότε τα σώματα θεωρούνται υλικά σημεία; Αναφέρεται παραδείγματα. Στη φυσική πολλές φορές είναι απαραίτητο να μελετήσουμε τα σώματα χωρίς να λάβουμε υπόψη τις διαστάσεις τους. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου

Διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Δυναμιική.. Θέμα 1 ο 1. Συμπληρώστε την παρακάτω πρόταση. H αρχή της αδράνειας λέει ότι όλα ανεξαιρέτως τα σώματα εκδηλώνουν μια τάση να διατηρούν την... 2. Ένα αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Μηχανική Εικόνα: Isaac Newton: Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ

Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ Μηχανική-Θερμοδυναμική Βασικός Ηλεκτρομαγνητισμός 1ο εξάμηνο 4 ώρες/εβδομάδα ΣΥΓΧΡΟΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά μεταβαλλόμενης κίνησης σώματος με χρήση συστήματος φωτοπύλης-χρονομέτρου. Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά μεταβαλλόμενης κίνησης σώματος με χρήση συστήματος φωτοπύλης-χρονομέτρου. Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός Εργαστήριο Φυσικής Λυκείου Επιμέλεια: Κ. Παπαμιχάλης Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά μεταβαλλόμενης κίνησης σώματος με χρήση συστήματος φωτοπύλης-χρονομέτρου Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Μηχανική Εικόνα: Isaac Newton: Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΜΙΘΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ - 1. Νίκος Κανδεράκης

Φυσική ΜΙΘΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ - 1. Νίκος Κανδεράκης Φυσική ΜΙΘΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ - 1 Νίκος Κανδεράκης Αριστοτελική Φυσική Γιατί πέφτουν τα (βαριά) σώματα; Πηγαίνουν στη φυσική τους θέση. Βάρος: η τάση του βαρέως σώματος να κινηθεί προς το κέντρο της Γης. Μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Κίνηση - Οριζόντια βολή

Κυκλική Κίνηση - Οριζόντια βολή Μάθημα/Τάξη: Κεφάλαιο: Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου Κυκλική Κίνηση - Οριζόντια βολή Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 24-10-2016 Επιδιωκόμενος Στόχος: 85/100 Θέμα 1 ο Στις ερωτήσεις Α.1 Α.4 επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI).

1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI). 1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI). Να βρείτε: α. το πλάτος της απομάκρυνσης, της ταχύτητας και της επιτάχυνσης. β.

Διαβάστε περισσότερα

2ο ιαγώνισµα Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 3 Απρίλη 2016 Βαρύτητα - υναµική Υλικού Σηµείου

2ο ιαγώνισµα Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 3 Απρίλη 2016 Βαρύτητα - υναµική Υλικού Σηµείου 2ο ιαγώνισµα Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή Απρίλη 2016 Βαρύτητα - υναµική Υλικού Σηµείου Σύνολο Σελίδων: επτά (7) - ιάρκεια Εξέτασης: 2,5 ώρες Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Α ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΟΝΟΜΑ:... ΤΜΗΜΑ:... ΑΡ.:...

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Α ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΟΝΟΜΑ:... ΤΜΗΜΑ:... ΑΡ.:... ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Α ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ: Φυσική ΤΑΞΗ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ: 27 Μαίου 2011 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες ΩΡΑ: 11.00 1.00 ΒΑΘΜΟΣ: Αριθμητικά:... Ολογράφως:...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Τράπεζα θεμάτων. Β Θέμα ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ

ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Τράπεζα θεμάτων. Β Θέμα ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τράπεζα θεμάτων Β Θέμα ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ 16114 Η σφαίρα του σχήματος εκτοξεύεται δύο φορές με διαφορετικές αρχικές ταχύτητες εκτελώντας οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Δ3. Ο χρόνος από τη στιγμή που η απόστασή τους ήταν d μέχρι τη στιγμή που ακουμπά η μία την άλλη. Μονάδες 6

Δ3. Ο χρόνος από τη στιγμή που η απόστασή τους ήταν d μέχρι τη στιγμή που ακουμπά η μία την άλλη. Μονάδες 6 ΘΕΜΑ Δ 1. Δύο αμαξοστοιχίες κινούνται κατά την ίδια φορά πάνω στην ίδια γραμμή. Η προπορευόμενη έχει ταχύτητα 54km/h και η επόμενη 72km/h. Όταν βρίσκονται σε απόσταση d, οι μηχανοδηγοί αντιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

W = F s..συνϕ (1) W = F. s' (2)

W = F s..συνϕ (1) W = F. s' (2) 1. Αναφορά παραδειγμάτων. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΚ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 1997 ΕΡΓΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ. α). Γρύλος που σηκώνει το αυτοκίνητο (1. Η δύναμη συνδέεται με τον δρόμο;. Τι προκύπτει για το γινόμενο δύναμης-δρόμου;

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3 Υπολογισμός του μέτρου της ταχύτητας και της επιτάχυνσης

Άσκηση 3 Υπολογισμός του μέτρου της ταχύτητας και της επιτάχυνσης Άσκηση 3 Υπολογισμός του μέτρου της ταχύτητας και της επιτάχυνσης Σύνοψη Σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης είναι ο υπολογισμός του μέτρου της στιγμιαίας ταχύτητας και της επιτάχυνσης ενός υλικού σημείου

Διαβάστε περισσότερα

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί.

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί. 1. Ο ομογενής και ισοπαχής δίσκος του σχήματος έχει ακτίνα και μάζα, είναι οριζόντιος και μπορεί να περιστρέφεται, χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο ακλόνητο άξονα που διέρχεται από το κέντρο του. Ο δίσκος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Το έργο μίας από τις δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα. α. είναι μηδέν όταν το σώμα είναι ακίνητο β. έχει πρόσημο το οποίο εξαρτάται από τη γωνία

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά;

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; Μονόμετρα ονομάζονται τα μεγέθη τα οποία, για να τα προσδιορίσουμε πλήρως, αρκεί να γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

β. Το μέτρο της ταχύτητας u γ. Την οριζόντια απόσταση του σημείου όπου η μπίλια συναντά το έδαφος από την άκρη Ο του τραπεζιού.

β. Το μέτρο της ταχύτητας u γ. Την οριζόντια απόσταση του σημείου όπου η μπίλια συναντά το έδαφος από την άκρη Ο του τραπεζιού. 1. Μια μικρή μπίλια εκσφενδονίζεται με οριζόντια ταχύτητα u από την άκρη Ο ενός τραπεζιού ύψους h=8 cm. Τη στιγμή που φθάνει στο δάπεδο το μέτρο της ταχύτητας της μπίλιας είναι u=5 m/sec. Να υπολογίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ. =1 kg που κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα μέτρου u 1. =8m /s συγκρούεται κεντρικά

ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ. =1 kg που κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα μέτρου u 1. =8m /s συγκρούεται κεντρικά ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ 1. Σφαίρα μάζας m 1 =1 kg που κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα μέτρου u 1 =8m /s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με άλλη σφαίρα μάζας =3 kg που κινείται προς τα αριστερά με ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Καθηγητής: Σ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Καθηγητής: Σ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Καθηγητής: Σ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ Η Κλασική Μηχανική σηµματοδοτεί την πρώτη µμεγάλη επανάσταση της ανθρώπινης σκέ- ψης στην πορεία της για την ερµμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΕΙΔΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΔΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΔΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 1 Οι δυνάμεις μπορούν να χωριστούν σε δυο κατηγορίες: Σε δυνάμεις επαφής, που ασκούνται μόνο ανάμεσα σε σώματα που βρίσκονται σε επαφή, και σε δυνάμεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 5: Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Salviati: Εκεί όπου δεν μας βοηθούν οι αισθήσεις πρέπει να παρέμβει η λογική, γιατί μόνο αυτή θα επιτρέψει να εξηγήσουμε τα φαινόμενα ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π ΘΕΜΑ Α Α1. Μία ηχητική πηγή που εκπέμπει ήχο συχνότητας κινείται με σταθερή ταχύτητα πλησιάζοντας ακίνητο παρατηρητή, ενώ απομακρύνεται από άλλο ακίνητο παρατηρητή.

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου Απλή αρμονική ταλάντωση Κρούσεις

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου Απλή αρμονική ταλάντωση Κρούσεις Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου Απλή αρμονική ταλάντωση Κρούσεις ~ Διάρκεια: 3 ώρες ~ Θέμα Α Α1. Η ορμή συστήματος δύο σωμάτων που συγκρούονται διατηρείται: α. Μόνο στην πλάγια κρούση. β. Μόνο στην έκκεντρη

Διαβάστε περισσότερα

Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Αυτοκίνητο κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερή φορά και το ταχύμετρο του (κοντέρ) δείχνει συνεχώς 72km/h. α) Τι είδους κίνηση κάνει το αυτοκίνητο; β) Να μετατρέψετε την

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΤΑΞΗ Β ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Θέμα 1 ο : Α. Να μεταφέρετε στο γραπτό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που

Διαβάστε περισσότερα

minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/2014

minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/2014 minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/014 minimath.eu Περιεχόμενα Κινηση 3 Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση 4 Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση 5 Δυναμικη 7 Οι νόμοι του Νεύτωνα 7 Τριβή 8 Ομαλη κυκλικη

Διαβάστε περισσότερα

1. Όταν λέμε ότι κάποιος κινείται ευθύγραμμα με σταθερή επιτάχυνση 5m/s 2 εννοούμε ότι:

1. Όταν λέμε ότι κάποιος κινείται ευθύγραμμα με σταθερή επιτάχυνση 5m/s 2 εννοούμε ότι: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13/11/2016 ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετραδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

2) Βάρος και κυκλική κίνηση. Β) Κυκλική κίνηση

2) Βάρος και κυκλική κίνηση. Β) Κυκλική κίνηση Β) Κυκλική κίνηση 1) Υπολογισμοί στην ομαλή κυκλική κίνηση. Μια μικρή σφαίρα, μάζας 2kg, εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση, σε κύκλο κέντρου Ο και ακτίνας 0,5m, όπως στο σχήμα. Τη χρονική στιγμή t=0 η σφαίρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 27 η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ A ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, 31 Μαρτίου, 2013 Απενεργοποιήστε τα κινητά σας τηλέφωνα!!! Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τα πιο κάτω, πριν απαντήσετε οποιαδήποτε ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

1 η χρονική στιγμή της

1 η χρονική στιγμή της ΩΘΗΣΗ ΚΑΙ.ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΝΙΘ ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ Ένα σώμα μάζας είναι στερεωμένο στο κάτω άκρο κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου φυσικού μήκους και σταθεράς σκληρότητας, το πάνω άκρο του οποίου είναι στερεωμένο σε οροφή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 019 Κινηματική ΑΣΚΗΣΗ Κ.1 Η επιτάχυνση ενός σώματος που κινείται ευθύγραμμα δίνεται από τη σχέση a = (4 t ) m s. Υπολογίστε την ταχύτητα και το διάστημα που διανύει το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

Κ ε φ. 1 Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ

Κ ε φ. 1 Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ Κ ε φ. 1 Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ Χρήσιμες έννοιες Κίνηση (σχετική κίνηση) ενός αντικειμένου λέγεται η αλλαγή της θέσης του ως προς κάποιο σύστημα αναφοράς. Τροχιά σώματος ονομάζουμε τη νοητή γραμμή που δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Κίνηση σε μία διάσταση

Κεφάλαιο 1. Κίνηση σε μία διάσταση Κεφάλαιο 1 Κίνηση σε μία διάσταση Κινηματική Περιγράφει την κίνηση, αγνοώντας τις αλληλεπιδράσεις με εξωτερικούς παράγοντες που ενδέχεται να προκαλούν ή να μεταβάλλουν την κίνηση. Προς το παρόν, θα μελετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Διαγώνισμα B Λυκείου Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

1 ο Διαγώνισμα B Λυκείου Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 1 ο Διαγώνισμα B Λυκείου Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης 3 ώρες Ονοματεπώνυμο. ΘΕΜΑ Α: Στις ερωτήσεις Α1 ως και Α4 επιλέξτε την σωστή απάντηση: Α1. Υλικό σημείο εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση.

Διαβάστε περισσότερα

2. Δύο αυτοκίνητα Α και Β κινούνται σε προσανατολισμένη ευθεία, ομαλά. Οι ταχύτητες των αυτοκινήτων είναι αντίστοιχα, A

2. Δύο αυτοκίνητα Α και Β κινούνται σε προσανατολισμένη ευθεία, ομαλά. Οι ταχύτητες των αυτοκινήτων είναι αντίστοιχα, A ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ - 1 Ος,2 Ος ΝΟΜΟΣ ΝΕΥΤΩΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ Ημερομηνία: 22/12/14 Διάρκεια διαγωνίσματος: 120 Υπεύθυνος καθηγητής: Τηλενίκης Ευάγγελος ΖΗΤΗΜΑ 1 Στις ερωτήσεις 1-6

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014 1 ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014 ΘΕΜΑ Α.1 Α1. Να χαρακτηρίσετε με (Σ) τις σωστές και με (Λ) τις λανθασμένες προτάσεις Στην ευθύγραμμα ομαλά επιβραδυνόμενη κίνηση: Α. Η ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

(δʹ) 5Ν και 7Ν F 2 F 1

(δʹ) 5Ν και 7Ν F 2 F 1 Νόμοι Νεύτωνα 1 2 Νόμοι Νεύτωνα 2.1 1ος - 2ος Νόμος Newton 1. Σώμα μάζας βρίσκεται σε λείο οριζόντιο επίπεδο και δέχεται συνισταμένη δύναμη Σ F για κάποιο χρονικό διάστημα t. Μετά η δύναμη καταργείται.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ 5. Μελέτη ευθύγραμμης ομαλής και επιταχυνόμενης κίνησης.

ΠΕΙΡΑΜΑ 5. Μελέτη ευθύγραμμης ομαλής και επιταχυνόμενης κίνησης. ΠΕΙΡΑΜΑ 5 Μελέτη ευθύγραμμης ομαλής και επιταχυνόμενης κίνησης. Σκοπός του πειράματος Σκοπός του πειράματος είvαι vα μελετηθούν τα βασικά φυσικά μεγέθη της μεταφορικής κίνησης σε μία διάσταση. Τα μεγέθη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ

ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Τι ονομάζουμε κίνηση ενός κινητού; 2. Τι ονομάζουμε τροχιά ενός κινητού; 3. Τι ονομάζουμε υλικό σημείο; 4. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά;

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005

ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005 ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005 Πριν αρχίσετε συμπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο και αριθμό ταυτότητας). Ονοματεπώνυμο Αριθμός ταυτότητας Σας δίνονται 20 ισότιμα προβλήματα (10 βαθμοί

Διαβάστε περισσότερα

6. Να βρείτε ποια είναι η σωστή απάντηση.

6. Να βρείτε ποια είναι η σωστή απάντηση. 12ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 1. Να βρείτε ποια είναι η σωστή απάντηση. Το όργανο μέτρησης του βάρους ενός σώματος είναι : α) το βαρόμετρο, β) η ζυγαριά, γ) το δυναμόμετρο, δ) ο αδρανειακός ζυγός.

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας. με τη μέθοδο του απλού εκκρεμούς

Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας. με τη μέθοδο του απλού εκκρεμούς Εργαστηριακή Άσκηση 5 Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη μέθοδο του απλού εκκρεμούς Βαρσάμης Χρήστος Στόχος: Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας, g. Πειραματική διάταξη: Χρήση απλού εκκρεμούς.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 24 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, 25 Απριλίου 2010 Ώρα : 11:00-14:00 Προτεινόμενες Λύσεις ΘΕΜΑ 1 0 α) Όταν είμαστε σε ένα αυτοκίνητο που κινείται, κινούμαστε και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. Αν η κρούση της σφαίρας με τον κατακόρυφο τοίχο είναι ελαστική, τότε ισχύει:. = και =.. < και =. γ. < και <. δ. = και <.

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. Αν η κρούση της σφαίρας με τον κατακόρυφο τοίχο είναι ελαστική, τότε ισχύει:. = και =.. < και =. γ. < και <. δ. = και <. Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π ΘΕΜΑ Α Α1. Μία ηχητική πηγή που εκπέμπει ήχο συχνότητας κινείται με σταθερή ταχύτητα πλησιάζοντας ακίνητο παρατηρητή, ενώ απομακρύνεται από άλλο ακίνητο παρατηρητή.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή 1 ης Σελίδας ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ

Αρχή 1 ης Σελίδας ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Αρχή 1 ης Σελίδας ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΝΝΕΑ (9) Θέμα Α. Οδηγία: Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός βαθμολόγησης Εξεταστικού Δοκιμίου Α Λυκείου

Οδηγός βαθμολόγησης Εξεταστικού Δοκιμίου Α Λυκείου ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Οδηγός βαθμολόγησης Εξεταστικού Δοκιμίου Α Λυκείου 1) Να γράψετε 3 διανυσματικά μεγέθη και 2 μονόμετρα μεγέθη καθώς και τις μονάδες μέτρησής τους (στο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Επώνυμο: Όνομα: Τμήμα: Αγρίνιο 10-11-013 ΘΕΜΑ 1 ο Α) Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες

Διαβάστε περισσότερα