ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ"

Transcript

1 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ Πρόβλημα 1. Απόσταξη αιθανόλης. Υγρό από ένα ζυμωτήρα ζυθοποιείου μπορεί να θεωρηθεί ότι περιέχει 10% αιθανόλη και 90% νερό kg h -1 αυτού του προϊόντος ζύμωσης αντλούνται σε μια στήλη απόσταξης, που επίσης είναι εγκατεστημένη στο εργοστάσιο. Με τις συνθήκες της λειτουργίας, από την κορυφή της αποστακτικής στήλης παράγεται απόσταγμα με 45% αιθανόλη και 55% νερό, με ρυθμό το ένα δέκατο αυτού της τροφοδοσίας. (α) Ποια είναι η σύσταση του απόβλητου, προϊόντος πυθμένα από τον αποστακτήρα; (β) Ποιος είναι ο ρυθμός απωλειών αιθανόλης στο προϊόν πυθμένα; Απάντηση: (α) 6,1% αιθανόλη, 93,9% νερό. (β) 2750 kg/h Πρόβλημα 2. Αραίωση ιλύος υπονόμων. Σε μια εγκατάσταση καθαρισμού αστικών λυμάτων, μια μεγάλη τσιμεντένια δεξαμενή αρχικά περιέχει L υγρού και kg λεπτών αιωρούμενων στερεών. Για να βγάλουμε το υλικό αυτό έξω από τη δεξαμενή, αντλείται σε αυτή νερό με παροχή L h -1. Yγρό, που περιέχει τα στερεά, αφήνει τη δεξαμενή με την ίδια παροχή. Να υπολογισθεί η συγκέντρωση σε αιωρούμενα στερεά της δεξαμενής ύστερα από 5 h. Απάντηση: 0,014 kg L -1 Πρόβλημα 3. Προθέρμανη θρεπτικού μέσου. Για τη θέρμανση του θρεπτικού μέσου σε μια συνεχή διεργασία χρησιμοποιείται ατμός. Κορεσμένος ατμός στους 150 ο C εισέρχεται σε μια σπείρα στην εξωτερική πλευρά του θερμαινόμενου δοχείου και συμπυκνώνεται πλήρως. Το μέσο εισέρχεται στο δοχείο σε θερμοκρασία 15 ο C και το αφήνει στους 44 ο C. Οι απώλειες θερμότητας από το μανδύα προς το περιβάλλον υπολογίζονται στα 0,22 kw. Αν η παροχή του μέσου είναι 3250 kg h -1 και η θερμοχωρητικότητα C p = 0,9 cal g -1 ο C -1 να βρεθεί πόσος ατμός απαιτείται. Απάντηση: 168 kg Πρόβλημα 4. Zύμωση οξέος. Δοκιμάζονται στελέχη Propionibacterium για παραγωγή εμπορικής κλίμακας προπιονικού οξέος. Το προπιονικό και άλλα οξέα συνθέτονται σε αναερόβια καλλιέργεια χρησιμοποιώντας ως υπόστρωμα καλαμοσάκχαρο και αμμωνία ως πηγή αζώτου. Οι ολικές αποδόσεις (w/w) για το καλαμοσάκχαρο είναι οι εξής: προπιονικό οξύ 40% οξικό οξύ 20% βουτυρικό οξύ 5% λακτικό οξύ 3,4% βιομάζα 12% Τα βακτήρια εμβολιάζονται σε ένα δοχείο που περιέχει καλαμοσάκχαρο και αμμωνία. Σε μια περίοδο 10 ημερών καταναλώθηκαν συνολικά 30 kg καλαμοσάκχαρου. Να βρεθεί ποιες είναι οι απαιτήσεις για ψύξη. Απάντηση: 4,16x10 4 kj Πρόβλημα 5. Aσυνεχής ανάπτυξη βακτηρίων.

2 2 Κατά τη διάρκεια της εκθετικής φάσης σε ασυνεχή καλλιέργεια, ο ρυθμός ανάπτυξης μιας καλλιέργειας είναι ανάλογος προς τη συγκέντρωση των παρόντων κυττάρων. Όταν καλλιεργούνται βακτήρια Streptomycis lactis στο γάλα, η συγκέντρωση των κυττάρων διπλασιάζεται σε 45 min. Αν ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης διατηρείται για 12 h, να βρεθεί ποια είναι η τελική συγκέντρωση των κυττάρων σε σχέση με τη βαθμίδα εμβολιασμού (δηλ. στην αρχή της εκθετικής φάσης). Απάντηση: 6,54x10 4 φορές η στάθμη εμβολιασμού Πρόβλημα 6. Παραγωγή ζύμης αρτοποιείων. Σε ένα ζυμωτήρα L παράγεται με αερόβιες συνθήκες ζύμη αρτοποιείων. Υπόστρωμα άνθρακα είναι το καλαμοσάκχαρο και ως πηγή αζώτου, παρέχεται αμμωνία. Η μέση σύσταση της βιομάζας είναι CH 1,83 O 0,55 N 0,17 με 5% τέφρα. Με κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης, το μόνο κύριο προϊόν είναι η βιομάζα. Η απόδοση ως προς τη βιομάζα από το καλαμοσάκχαρο είναι 0,5 g g -1. Aν η ειδική ταχύτητα ανάπτυξης είναι 0,025 h -1, να υπολογισθεί ο απαιτούμενος ρυθμός απομάκρυνσης της θερμότητας για να διατηρείται σταθερά θερμοκρασία στο ζυμωτήρα όταν η συγκέντρωση της ζύμης είναι 10 g L -1. Απάντηση: 3,09x10 6 kj h -1 ΡΟΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΜΙΞΗ Πρόβλημα 1. Ρεολογία αιωρημάτων ζύμης. Με ένα περιστρεφόμενο ιξωδόμετρο ομοαξονικών κυλίνδρων μετριέται το φαινόμενο ιξώδες ψευδοπλαστικών αιωρημάτων κυττάρων σε διάφορες συγκεντρώσεις αυτών. Τα αποτελέσματα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Να δειχθεί με ένα κατάλληλο διάγραμμα πώς τα Κ και n ποικίλουν με τη συγκέντρωση των κυττάρων. Συγκέντρωση κυττάρων (%) Ρυθμός διάτμησης (s -1 ) Φαινόμενο ιξώδες (cp) 1,5 10 1, , , , ,5 45 2,4 10,5 10 4,7 20 4,0 50 4, ,8 12 1,8 40 4,0 30 7, , ,

3 , , , Απάντηση: Ο πολφός με τα κύτταρα είναι Νευτώνειο ρευστό μέχρι μια συγκέντρωση περίπου 2% και μετά γίνεται ψευδοπλαστικό. Ο παράγων συμπεριφοράς της ροής, n, συνεχίζει να μειώνεται μέχρι μια συγκέντρωση ~12%. Ο παράγοντας συνέπειας, Κ, αυξάνει συνεχώς ενώ αυξάνεται η συγκέντρωση των κυττάρων. Πρόβλημα 2. Ιξωδόμετρο με αναδευτήρα. Εξετάζεται η ρεολογία ενός πολφού (ζωμός) από Penicillium chrysogenum χρησιμοποιώντας ένα ιξωδόμετρο αναδευτήρα. Η πυκνότητα του αιωρήματος των κυττάρων είναι περίπου 1000 kg m -3. Λαμβάνονται δείγματα του πολφού σε γυάλινο ποτήρι ζέσης διαμέτρου 15 cm και αναμιγνύεται αργά με τουρμπίνα τύπου Rushton διαμέτρου 4 cm. Ο μέσος ρυθμός διάτμησης που παράγεται με αυτόν τον αναδευτήρα είναι μεγαλύτερος κατά ένα παράγοντα 10,2 περίπου από την ταχύτητα του αναδευτήρα. Όταν ο άξονας του αναδευτήρα συνδέθηκε σε συσκευή μέτρησης της ροπής στρέψης με την περιστροφική ταχύτητα, καταγράφηκαν τα παρακάτω αποτελέσματα. Να βρεθεί: (α) Αν είναι δυνατό να περιγραφεί η ρεολογία με το μοντέλο του νόμου της δύναμης και αν είναι έτσι, να υπολογισθούν τα Κ και n. (β) Επειδή μετρήσεις ιξώδους με ένα τέτοιο όργανο πρέπει να εκτελούνται σε συνθήκες νηματώδους ροής, να ελεγχθεί το είδος της ροής σε αυτά τα πειράματα. (γ) Επειδή η χρήση τουρμπίνων στο ιξωδόμετρο περιορίζει την κλίμακα των ρυθμών διάτμησης που μπορούμε να δοκιμάσουμε, πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση αν χρησιμοποιηθεί αναδευτήρας ελικοειδούς κορδέλας; Ταχύτητα αναδευτήρα (s -1 ) Ροπή στρέψης (N m) 0,185 3,57 x ,163 3,45 x ,126 3,31 x ,111 3,20 x 10-6 Απάντηση: Ναι, n = 0,20 Κ = 0,049 N/s n m 2. H ροή είναι γραμμική. Η κλίμακα του ρυθμού διάτμησης μπορεί να επεκταθεί από 1,9 s -1 με αναδευτήρα τουρμπίνας Rushton σε 44 s -1 με ελικοειδή κορδέλα. Πρόβλημα 3. Αιώρημα σωματιδίων και διασπορά αερίου. Τα κύτταρα μέσα στους ζυμωτήρες πρέπει να διατηρούνται σε αιώρηση και να μην αφήνονται να κατακαθίσουν στον πυθμένα της δεξαμενής. Η ελάχιστη απαιτούμενη ταχύτητα του αναδευτήρα για να διατηρηθεί αυτό μπορεί να υπολογισθεί κατά προσέγγιση με τη σχέση του Zwietering:

4 4 N g( ρ ρ ) * 0,1 0,2 p l 0,45 0,85 0,13 i = CvL Dp [ ] Di x ρl * όπου N i είναι η ελάχιστη ταχύτητα του αναδευτήρα για αιώρηση των στερεών (s -1 ), C μια σταθερά που ισούται με 7,7 για αναδευτήρα τουρμπίνα με διάμετρο το ένα τρίτο της δεξαμενής, vl το κινηματικό ιξώδες του υγρού (m 2 s -1 ), Dp η μέση διάμετρος των κυττάρων (m), g η επιτάχυνση της βαρύτητας (m s -2 ), ρ p η πυκνότητα των κυττάρων (kg m -3 ), ρ l η πυκνότητα του υγρού του αιωρήματος (kg m -3 ), Di η διάμετρος του αναδευτήρα (m), και x η συγκέντρωση των κυττάρων (% κ.β.). Επίσης, σε αερόβια συστήματα για την κατάλληλη διασπορά των φυσαλίδων του αέρα, απαιτείται μια ελάχιστη ταχύτητα του αναδευτήρα (όπου η ταχύτητα. του άκρου του αναδευτήρα ισούται με π N i D i ). Από δεδομένα των Westerterp et al. μπορεί να υποτεθεί ότι για αυτό το σκοπό η ελάχιστη ταχύτητα του άκρου του αναδευτήρα κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2,5 m s -1, ανάλογα με την επιφανειακή τάση ανάμεσα στο αέριο και στο υγρό, την πυκνότητα του υγρού, και την αναλογία διαμέτρων δεξαμενής προς αναδευτήρα. Ένας πολφός ζύμωσης περιέχει 40% κ.β. κύτταρα μέσης διάστασης 10 μm και πυκνότητας 1,04 g cm -3. Η διάμετρος του αναδευτήρα στο ζυμωτήρα είναι 30 cm. Υποθέτωντας ότι η πυκνότητα και το ιξώδες στο αιώρημα είναι τα ίδια όπως του νερού, να υπολογισθεί αν χρειάζεται (ή όχι) περισσότερη ισχή για να επιτευχθεί η αιώρηση των κυττάρων από τη διασπορά του αέρα. Απάντηση: Η διασπορά των φυσαλίδων απαιτεί σημαντικά περισσότερη ενέργεια απ ό,τι το αιώρημα των κυττάρων. Πρόβλημα 4. Επίδραση του ιξώδους στις ενεργειακές ανάγκες. Ένας κυλινδρικός βιοαντιδραστήρας διαμέτρου 3 m φέρει τέσσερις ανακλαστήρες και είναι εξοπλισμένος με τουρμπίνα Rushton διαμέτρου το ένα τρίτο αυτής της δεξαμενής, που λειτουργεί με ταχύτητα 90 rpm. Η πυκνότητα του υγρού είναι περίπου 1 g cm -3. Ο αντιδραστήρας χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια ενός αναερόβιου οργανισμού και απαιτείται διασπορά αερίου. Ο πολφός μπορεί να υποτεθεί ότι είναι Νευτώνειο υγρό. Καθώς αυξάνονται σε μέγεθος τα κύτταρα, αυξάνεται και το ιξώδες του πολφού. (α) Να συγκρίνεται την ανάγκη σε ισχύ όταν το ιξώδες είναι: (i) περίπου ίσο με αυτό του νερού, (ii) 100 φορές μεγαλύτερο, και (iii) 10 4 φορές μεγαλύτερο του νερού. (β) Όταν το ιξώδες είναι 1000 φορές μεγαλύτερο αυτού του νερού, να υπολογισθεί η απαιτούμενη ισχύς για να επιτευχθεί στροβιλισμός. Απάντηση: (α) 19,6 kw, 19,6 kw, 11,8 kw. (β) 5,8x10 3 kw. ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Πρόβλημα 1. Σπείρα ψύξης. Ένας βιοαντιδραστήρας 150 m 3 λειτουργεί στους 35 ο C για να παράγει μυκητιακή βιομάζα από γλυκόζη. Ο ρυθμός πρόσληψης οξυγόνου από την καλλιέργεια είναι 1,5 kg m -3 h -1 και ο αναμικτήρας καταναλώνει θερμότητα με ρυθμό 1 kw m -3. Από ένα ποτάμι εκεί κοντά διατίθεται νερό ψύξης στους 10 ο C και 60 m 3 h -1 του νερού αυτού περνά μέσα από μια εσωτερική σπείρα στο ζυμωτήρα. Αν το σύστημα λειτουργεί σε σταθερή κατάσταση, να βρεθεί η θερμοκρασία εξόδου του νερού ψύξης.

5 5 Απάντηση: Η τελική θερμοκρασία του νερού ψύξης είναι 25 o C. Πρόβλημα 2. Επίδραση του μήκους της σπείρας ψύξης στις απαιτήσεις για ψυκτικό. Ένας ζυμωτήρας διατηρείται στους 35 ο C με νερό που κυκλοφορεί με παροχή μάζας 0,5 kg s -1 σε σπείρα ψύξης εσωτερικά στο δοχείο. Οι θερμοκρασίες εισόδου καο εξόδου του νερού είναι 8 ο C και 15 ο C αντίστοιχα. Το μήκος της σπείρας ψύξης αυξάνεται κατά 50%. Για να διατηρηθεί η ίδια θερμοκρασία στο ζυμωτήρα, ο ρυθμός απομάκρυνσης της θερμότητας θα πρέπει να είναι ο ίδιος. Να υπολογίσετε τη νέα παροχή ροής του νερού ψύξης και τη θερμοκρασία εξόδου εκτελώντας τους παρακάτω υπολογισμούς. Η θερμοχωρητικότητα του νερού ψύξης μπορεί να ληφθεί ως 4,18 kj kg -1 ο C -1. (α) Από ένα ισοζύγιο ενέργειας σε σταθερή κατάσταση στο νερό ψύξης, υπολογίστε το ρυθμό ψύξης στην αρχική σπείρα. (β) Προσδιορίστε τη μέση διαφορά θερμοκρασίας με την αρχική σπείρα. (γ) Αποτιμήστε το γινόμενο UA για την αρχική σπείρα. (δ) Αν το μήκος αυξηθεί κατά 50%, η διαθέσιμη επιφάνεια για μετάδοση θερμότητας, Α, επίσης αυξάνει κατά 50%, έτσι ώστε Α =1,5Α. Το μέγεθος του ολικού συντελεστή μετάδοσης θερμότητας δεν αναμένεται να αλλάξει πάρα πολύ. Για τη νέα σπείρα να βρεθεί το UΑ. (ε) Να υπολογισθεί η νέα θερμοκρασία εξόδου του νερού ψύξης. (στ) Κατά πόσο έχουν μειωθεί οι απαιτήσεις για νερό ψύξης μετά την εγκατάσταση της νέας σπείρας; Απάντηση: (a) 14,6 kj/s, (b) 23,5 o C, (c) 0,62 kj/s o C, (d) 0,93 kj/s o C, (e) 30,6 o C, (f) 70%. Πρόβλημα 3. Επιφάνεια μετάδοσης θερμότητας στο σχεδιασμό ζυμωτήρων. Ένας ζυμωτήρας 100 m 3 και διαμέτρου 5 m αναμιγνύεται χρησιμοποιώντας μια τουρμπίνα (στρόβιλο) με διάμετρο 1,7 m και ταχύτητα 80 rpm. Το ρευστό της καλλιέργειας μέσα στο ζυμωτήρα έχει τις παρακάτω ιδιότητες: C p = 4,2 kj kg -1 ο C -1 k fb = 0,6 W m -1 ο C -1 ρ = 10 3 kg m -3 μ b = 10-3 Ν s m -2 Υποθέστε ότι το ιξώδες στο τοίχωμα ισούται με αυτό στην κύρια μάζα (bulk) του ρευστού. Με τη ζύμωση παράγεται θερμότητα με ρυθμό 2500 kw. Αυτή η θερμότητα απομακρύνεται προς νερό ψύξης που ρέει μέσα σε ελικοειδή σπείρα από ανοξείδωτο χάλυβα στο εσωτερικό της δεξαμενής. Το πάχος του τοιχώματος της σπείρας είναι 6 mm και η θερμική αγωγιμότητα του μετάλλου είναι 20 W m -1 ο C -1. Δεν υπάρχουν παρούσες στοιβάδες επικάθησης και μπορεί να αγνοηθεί ο συντελεστής μετάδοσης θερμότητας για το νερό ψύξης. Η θερμοκρασία της ζύμωσης είναι 30 ο C και το ψυκτικό υγρό εισέρχεται στη σπείρα στους 10 ο C. (α) Να βρεθεί ο συντελεστής μετάδοσης θερμότητας στην πλευρά του ζυμωτήρα. (β) Να υπολογισθεί ο ολικός συντελεστής μετάδοσης της θερμότητας U. Ποια αναλογία της ολικής αντίστασης προς τη μετάδοση θερμότητας οφείλεται στο τοίχωμα του σωλήνα; (γ) Η απαιτούμενη επιφάνεια για ψύξη εξαρτάται από την παροχή τροφοδοσίας του νερού ψύξης. Προετοιμάστε ένα διάγραμμα που να δείχνει τη θερμοκρασία εξόδου του νερού ψύξης και την απαιτούμενη επιφάνεια για μετάδοση θερμότητας ως

6 6 συνάρτηση της παροχής του ψυκτικού (M c ) για τιμές: 1,2 x 10 5 kg h -1 M c 2 x 10 6 kg h -1. (δ) Για παροχή υγρού ψύξης 5 x 10 5 kg h -1, να υπολογισθεί το μήκος της σπείρας ψύξης που απαιτείται αν η διάμετρος είναι 10 cm. Απάντηση: (a) 2,4x10 3 W/ m 2 o C, (b) 1,4 kw/ m 2 o C (c) βλέπε το διάγραμμα, (d) 321 m. Πρόβλημα 4. Eπίδραση των επικαθήσεων στην αντίσταση στη μεταφορά θερμότητας. Σε τρέχουσα λειτουργία, 20 kg s -1 νερού ψύξης στους 12 ο C πρέπει να κυκλοφορήσουν μέσα από μια σπείρα, εσωτερικά σε ένα ζυμωτήρα ώστε να διατηρείται στους 37 ο C. Η σπείρα έχει μήκος 150 m με διάμετρο σωλήνα 12 cm. H θερμοκρασία του εξερχόμενου νερού είναι 28 ο C. Αφού καθαρίσθηκαν οι εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες της σπείρας, βρέθηκε ότι χρειάζονται μόνο 13 kg s -1 νερού ψύξης για τον έλεγχο της θερμοκρασίας της ζύμωσης. (α) Να υπολογισθεί ο ολικός συντελεστής μετάδοσης θερμότητας πριν τον καθαρισμό της σπείρας. (β) Ποια είναι η θερμοκρασία εξόδου του νερού μετά τον καθαρισμό; (γ) Ποιο κλάσμα της ολικής αντίστασης στη μετάδοση θερμότητας πριν τον καθαρισμό οφείλονταν σε επικαθήσεις αλάτων; Απάντηση: (a) 1,4 kj/s m 2 o C, (b) 36,6 o C, (c) Πρόβλημα 5. Καταλληλότητα μιας υπάρχουσας σπείρας ψύξης. Ένας κατασκευαστής ενζύμων στην ίδια βιομηχανική περιοχή με τη δικιά σας βιομηχανία αντιβιοτικών έχει προς πώληση ένα επιδιορθωμένο ζυμωτήρα 20 m 3. Ψάχνατε στην αγορά για ένα φθηνό ζυμωτήρα 20 m 3, όμως ο προσφερόμενος έχει προσαρμοσμένη μια ελικοειδή σπείρα ψύξης από χάλυβα, μήκους 45 m και εσωτερικής διαμέτρου σωλήνα 7,5 cm. Προτίθεσται να χρησιμοποιήσετε το βιοαντιδραστήρα για τη νέα σας παραγωγή μικροοργανισμού, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει μέγιστη απαίτηση για οξυγόνο 90 mol m -3 h -1 στη βέλτιστη θερμοκρασία της καλλιέργειας που είναι 28 ο C. Θεωρείται ότι η διαμέτρου 3 m δεξαμενή θα πρέπει να αναμιγνύεται με αναδευτήρα τουρμπίνας, που να έχει διάμετρο 1 m και να λειτουργεί με μέση ταχύτητα 50 rpm. Το ρευστό της ζύμωσης υποτίθεται ότι έχει τις ιδιότητες του νερού. Αν διατίθενται 20 m 3 h -1 νερού ψύξης στους 12 ο C, πρέπει να κάνετε μια προσφορά για την αγορά του ζυμωτήρα αυτού από δεύτερο χέρι, μαζί με τη σπείρα ψύξης; Απάντηση: Όχι.

7 7 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΖΑΣ Πρόβλημα 1. Μέτρηση του k L α. Βακτήρια Escherichia coli καλλιεργούνται στους 35 ο C στο παρακάτω μέσο. Ο αναδευόμενος ζυμωτήρας που χρησιμοποιείται για αυτή την καλλιέργεια έχει λειτουργικό όγκο 20 m 3 και ύψος υγρού 3,5 m. Από τον πυθμένα του διοχετεύεται αέρας σε θερμοκρασία 25 ο C με ρυθμό 25 m 3 min -1. Στο ζυμωτήρα μετριέται η τάση του οξυγόνου με πολαγραφικά ηλεκτρόδια που είναι τοποθετημένα στην κορυφή και στον πυθμένα. Η ανάγνωση στην κορυφή της δεξαμενής είναι 50% του κορεσμού με αέρα και στον πυθμένα είναι 65%. Η παροχή του αερίου που αφήνει το ζυμωτήρα είναι 407 L s -1, όπως βρίσκεται με ένα περιστρεφόμενο μετρητή αερίων. Το οξυγόνο που περιέχεται στο αέριο εξόδου είναι 20,15%. (α) Να υπολογισθεί η πίεση στο διαχυτήρα. (Η στατική πίεση p s χάρη στο ύψος του υγρού δίνεται από την εξίσωση: p s = ρ g h, όπου ρ είναι η πυκνότητα του υγρού, g η επιτάχυνση της βαρύτητας και h το ύψος του υγρού.) (β) Να εκτιμηθεί η διαλυτότητα του οξυγόνου στο ζωμό της ζύμωσης στους 35 ο C και πίεση αέρα 1 atm. (γ) Να υπολογισθεί η διαλυτότητα του οξυγόνου στον πυθμένα. (δ) Η μέση λογαριθμική τιμή της συγκέντρωσης, που αποτελεί και την κινούσα δύναμη. (ε) Ποιος είναι ο ρυθμός μεταφοράς του οξυγόνου; (στ) Να υπολογισθεί η τιμή του k L α. (ζ) Ποια είναι η μέγιστη συγκέντρωση κυττάρων που είναι δυνατό να υπάρχουν σε αυτό το ζυμωτήρα, αν η απαίτηση για οξυγόνο του οργανισμού είναι 7,4 mmol g -1 h -1 ; Συστατικό g L -1 γλυκόζη 20 καλαμοσάκχαρο 8,5 CaCO 3 1,3 (NH 4 )SO 4 1,3 Na 2 HPO 4 0,09 KH 2 PO 4 0,12 Απάντηση: (a) 1,34 atm, (b) 7,14x10-3 kg m -3, (c) 9,57x10-3 kg m -3, (d) 3,46x10-3 kg m -3, (e) 0,0167 gmol m -3 s -1, (f) 0,15 s -1, (g) 19 g l -1 Πρόβλημα 2. Μέτρηση του k L α.ως συνάρτηση της ταχύτητας του αναδευτήρα (η μέθοδος του ισοζυγίου για το οξυγόνο). Οι εξισώσεις για το ρυθμό μεταφοράς μάζας του οξυγόνου στο υγρό και αυτή του ισοζυγίου για το οξυγόνο έχουν συνδυαστεί σε μια μέθοδο μέτρησης που οφείλεται στους Mukhopadhyay και Ghose. Προηγουμένως έγιναν οι υποθέσεις ότι η ογκομετρική παροχή του εξερχόμενου αερίου είναι ίση με αυτή στην είσοδο, και ότι τα αέρια έχουν την ίδια πυκνότητα στη είσοδο και την έξοδο. Η εφαρμογή αυτών των υποθέσεων και με κάποια τροποποίηση έδωσαν της εξής γραμμική σχέση, όπου οι μόνες μεταβλητές είναι η συγκέντρωση του Α στον κύριο όγκο του υγρού, C AL και το μοριακό κλάσμα του οξυγόνου στο αέριο για την έξοδο, (y AG ) o, ενώ τα υπόλοιπα υποτίθενται σταθερά :

8 8 * T g = AL - [( yag ) i klαrtvl C AL C p F - y ) )] ( AG o όπου p T είναι η ολική πίεση του αερίου, F g η ογκομετρική παροχή του αερίου, V L ο όγκος του υγρού, ο αστερίσκος αναφέρεται στην ισορροπία, και ο κατωφερής δείκτης i στην είσοδο. Η εξίσωση αυτή μπορεί να μπει σε διάγραμμα. Η ευθεία γραμμή που pt Fg θα προκύψει θα έχει κλίση το και τεταγμένη επί την αρχή C * AL. klαrtvl Παρακάτω στον πίνακα δίνονται τα αποτελέσματα που συλλέχθηκαν από τη ζύμωση της Pseudomonas ovalis σε ποικίλες ταχύτητες του αναδευτήρα. Ο ζυμωτήρας είχε όγκο 3 L. Η ροή του αέρα μέσα στο δοχείο διατηρήθηκε στον 1 όγκο αερίου ανά όγκο υγρού το λεπτό. Η πίεση του αέρα ήταν 3 atm και η θερμοκρασία 29 ο C. (α) Να υπολογισθεί το k L α για κάθε ταχύτητα του αναδευτήρα. (β) Ποια είναι η διαλυτότητα του οξυγόνου στο ζωμό της ζύμωσης; (γ) Να υπολογισθεί η μέγιστη ταχύτητα απολαβής του οξυγόνου από τα κύτταρα στην * κάθε ταχύτητα αναδευτήρα, όταν ακόμα δίνεται η σχέση: k L α( C -C ) q x AL AL = O Απάντηση: (a) 300 rpm 0,10 s -1, 500 rpm 0,17 s -1, 700 rpm 0,21 s -1, (b) 5,95x10-3 kg m -3, (c) 8,1x10-3 gmol m -3 s rpm, 1,0x10-2 gmol m -3 s rpm, 1,2x10-2 gmol m -3 s rpm ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Πρόβλημα 1. Επίδραση της θερμοκρασίας στην υδρόλυση του αμύλου. Η α-αμυλάση προερχόμενη από βύνη χρησιμοποιείται για την υδρόλυση του αμύλου. Η εξάρτηση της αρχικής ταχύτητας της αντίδρασης από τη θερμοκρασία προσδιορίζεται πειραματικά. Δεδομένα που μετρήθηκαν με καθορισμένες συγκεντρώσεις αμύλου και ενζύμου δίνονται στη συνέχεια. Θερμοκρασία Ταχύτητα παραγωγής της γλυκόζης ( ο C) (mmol m -3 s -1 )

9 9 20 0, , , ,33 (α) Να υπολογιστεί η ενέργεια ενεργοποίησης γι αυτή την αντίδραση. (β) Η α-αμυλάση χρησιμοποιείται για τη διάσπαση του αμύλου με σκοπό την παραγωγή παιδικής τροφής. Προτείνεται να εκτελέσουμε την αντίδραση σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία ώστε να μειωθεί το ιξώδες. Ποια θα είναι η ταχύτητα της αντίδρασης στους 55 o C σε σχέση με αυτή των 25 o C; (γ) Η θερμική απενεργοποίηση αυτού του ενζύμου περιγράφεται με την εξίσωση: k d = 2,25 x e /RT όπου το k d είναι η σταθερά της ταχύτητας απενεργοποίησης σε h -1, R η παγκόσμια σταθερά των αερίων σε cal gmol -1 K -1, και Τ η θερμικρασία σε Κ. Ποια είναι η ημίσεια ζωή του ενζύμου στους 55 o C συγκρινόμενη με τους 25 o C; Ποια από τις δυο αυτές θερμοκρασίες είναι πιο πρακτική για την παραγωγή παιδικών τροφών; Απάντηση: (a) 60,7 kj/gmol. (b) Ο ρυθμός της αντίδρασης είναι 4,08 mmol/m 3 s στους 55 o C ή 9,5 φορές ταχύτερος από αυτόν στους 25 o C (0,43 mmol/m 3 s). (c) Η ημίσεια ζωή του ενζύμου στους 25 o C είναι 1009 h ή 611 φορές μεγαλύτερη από αυτή (1,65 h) στους 55 o C, δηλαδή οι 25 o C είναι πιθανά η πιο πρακτική θερμοκρασία. Πρόβλημα 2. Αντίδραση με ένζυμα και απενεργοποίηση αυτού. Η λιπάση ερευνάται ως πρόσθετο στα απορρυπαντικά πλυντηρίων, για την απομάκρυνση των λεκέδων από τα ρούχα. Η γενική αντίδραση είναι: λίπη λιπαρά οξέα + γλυκερόλη Η σταθερά του Michaelis για την παγκρεατική λιπάση είναι 5 mμ. Στους 60 o C, η λιπάση υπόκειται σε απενεργοποίηση με ημίσεια ζωή 8 min. Η υδρόλυση του λίπους εκτελείται σε ένα καλά αναμιγνυόμενο ασυνεχή αντιδραστήρα, ο οποίος προσομοιάζει ένα πλυντήριο ρούχων που γεμίζει από πάνω. Η αρχική συγκέντρωση του λίπους είναι 45 gmol m -3. Στην αρχή της αντίδρασης η ταχύτητα της υδρόλυσης είναι 0,07 mmol L -1 s -1. Να βρεθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε το ένζυμο να υδρολύσει κατά 80% το λίπος που είναι παρόν. Απάντηση: 15,7 min Πρόβλημα 3. Παράμετροι ανάπτυξης για το ανασυνδυαζόμενο E. coli. Το Escherichia coli χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανασυνδυαζόμενης ορμόνης για την ανάπτυξη χοιρινού. Τα βακτήρια αναπτύσσονται αερόβια σε ασυνεχή καλλιέργεια με γλυκόζη ως το περιοριστικό υπόστρωμα. Μετριούνται ως συνάρτηση του χρόνου καλλιέργειας οι συγκεντρώσεις των κυττάρων και του υποστρώματος, όπως φαίνεται στη συνέχεια. Χρόνος Συγκέντρωση κυττάρων, x Συγκέντρωση υποστρώματος, s (h) (kg m -3 ) (kg m -3 ) 0,0 0,20 25,0

10 10 0,33 0,21 24,8 0,5 0,22 24,8 0,75 0,32 24,6 1,0 0,47 24,3 1,5 1,0 23,3 2,0 2,10 20,7 2,5 4,42 15,7 2,8 6,9 10,2 3,0 9,4 5,2 3,1 10,9 1,65 3,2 11,6 0,2 3,5 11,7 0,0 3,7 11,6 0,0 (α) Να γίνει το διάγραμμα της ειδικής ταχύτητας της ανάπτυξης, μ, ως συνάρτηση του χρόνου. (β) Ποια είναι η τιμή της μ max ; (γ) Ποια είναι η παρατηρούμενη (όχι η θεωρητική) απόδοση για τη βιομάζα ως προς το υπόστρωμα; Είναι η Y XS (μάζα παραγόμενης βιομάζας στη μονάδα μάζας καταναλωνόμενου υποστρώματος) σταθερά; Απάντηση: (a) βλ. διάγραμμα, (b) 1,5 h-1, (c) 0,46 kg/kg, Y XS ~σταθ. Πρόβλημα 4. Παράμετροι ανάπτυξης για τριχώδεις ρίζες. Οι ρίζες αυτές παράγονται με γεννετική μεταμόρφωση φυτών χρησιμοποιώντας Agrobacterium rhizogenes. Κατά τη διάρκεια ασυνεχούς καλλιέργειας τριχωτών ριζών της Atropa belladonna, σε ζυμωτήρα στήλης με φυσαλίδες, πάρθηκαν οι παρακάτω συγκεντρώσεις για τη βιομάζα και το σάκχαρο. Χρόνος Συγκέντρωση βιομάζας Συγκέντρωση σακχάρου (d) (g L -1 ξηρού βάρους) (g L -1 ) 0 0,64 30,0 5 1,95 27,4 10 4,21 23,6 15 5,54 21,0 20 6,98 18,4

11 ,50 14, ,3 13, ,0 9, ,7 8, ,1 6, ,5 5, ,7 5,1 (α) Να γίνει ένα διάγραμμα του μ ως συνάρτηση του χρόνου καλλιέργειας. Πότε η ταχύτητα ανάπτυξης είναι μέγιστη; (β) Να γίνει ένα διάγραμμα του της ειδικής ταχύτητας ανάληψης σακχάρου ως συνάρτηση του χρόνου. (γ) Ποια είναι η παρατηρούμενη απόδοση της βιομάζας ως προς το θρεπτικό υλικό; Η Y XS είναι σταθερά; Απάντηση: (a) Κοντά στην αρχή της καλλιέργειας, (b) βλ. Διάγραμμα (c) Y XS ποικίλει κατά την περίοδο της καλλιέργειας (0,30 0,69 g/g ξ.β.) Πρόβλημα 5. Ζύμωση αιθανόλης από ζύμη και βακτήρια. Η αιθανόλη παράγεται από αναερόβια ζύμωση γλυκόζης με Saccharomyces cerevisiae. Για το ειδικό είδος S. cerevisiae που χρησιμοποιήσαμε, ο συντελεστής διατήρησης είναι 0,18 kg kg -1 h -1, η απόδοση της βιομάζα ως προς το υπόστρωμα, Y XS είναι 0,11 kg kg -1, η απόδοση του προϊόντος ως προς την παραγόμενη βιομάζα, Y ΡΧ είναι 3,9 kg kg -1 και η μέγιστη ειδική ταχύτητα της ανάπτυξης, μ max 0,4 h -1. Αποφασίζεται να διερευνηθεί για την παρασκευή της αιθανόλης η δυνατότητα χρήσης των βακτηρίων Zygomonas mobilis αντί της ζύμης. Το Z. mobilis είναι γνωστό ότι παράγει την αλκοόλη υπό αναερόβιες συνθήκες με ένα διαφορετικό μεταβολικό δρόμο. Οι τυπικές τιμές για το Y XS είναι χαμηλότερες απ ό,τι για τη ζύμη κατά περίπου 0,06 kg kg -1. Από την άλλη πλευρά, ο συντελεστής διατήρησης είναι υψηλότερος στα 2,2 kg kg -1. Το Y ΡΧ γαι το Z. mobilis είναι 7,7 kg kg -1 και η μ max είναι 0,3 h -1. (α) Από τη στοιχειομετρία, ποια είναι η μέγιστη θεωρητική απόδοση αιθανόλης από τη γλυκόζη; (β) Η παρατηρούμενη απόδοση Y ΡS (προϊόντος ως προς το θρεπτικό υλικό) είναι μέγιστη και ίση με τη θεωρητική όταν έχουμε μηδενική ανάπτυξη και όλο το θρεπτικό υλικό που εισέρχεται στο κύτταρο χρησιμοποιείται για δραστηριότητες διατήρησης. Αν η αιθανόλη είναι το μόνο εξωκυτταρικό προϊόν του μεταβολισμού

12 12 που παράγει ενέργεια, να υπολογισθεί η ειδική ταχύτητα σχηματισμού προϊόντος λόγω διατήρησης, m p, για τον κάθε οργανισμό. (γ) Η S. cerevisiae και το Z. mobilis καλλιεργούνται σε ασυνεχείς ζυμωτήρες. Να προβλεφθεί η παρατηρούμενη απόδοση προϊόντος ως προς το θρεπτικό υλικό για τις δυο καλλιέργειες. (δ) Ποια είναι η αποδοτικότητα παραγωγής αιθανόλης για τις δυο καλλιέργειες; Όπου η αποδοτικότητα (efficiency) ορίζεται ως η παρατηρούμενη απόδοση προϊόντος ως προς το θρεπτικό υλικό διαιρεμένη δια της μέγιστης ή θεωρητικής απόδοσης του προϊόντος. (ε) Πώς συγκρίνεται η μέγιστη ταχύτητα παραγωγής αιθανόλης με το Z. mobilis με αυτή όταν χρησιμοποιούμε τη S. cerevisiae; (στ) Χρησιμοποιώντας της εξίσωση: q = Y μ + m p PX για την ειδική ταχύτητα σχηματισμού του προϊόντος όταν έχουμε και ενεργειακό μεταβολισμό, q P, να συγκριθεί για τους δυο οργανισμούς η παραγωγή αλκοόλης με ή χωρίς ανάπτυξη. Για ποιο οργανισμό η δεύτερη είναι πιο ουσιαστική; Απάντηση: (a) 0,51 g/g, (b) 0,092 h -1 S. cerevisiae, 1,12 Z. mobilis, (c) 0,43 & 0,48 kg/kg, (d) 0,84, 0,94, (e) 1,65 h -1, 3,43 (f) S. cerevisiae 0,94 συνδυαζόμενο με την ανάπτυξη, Z. mobilis 0,67. Πρόβλημα 6. Απώλεια πλασμιδίου κατά τη διατήρηση καλλιέργειας. Μια αποθηκευμένη καλλιέργεια (stock) κυττάρων Streptomyces cremoris που περιέχει πλασμίδιο διατηρείται για περίοδο 28 d με κανονική υπο-καλλιέργεια. Μετά το χρόνο αυτό, μετριέται το κλάσμα των κυττάρων που φέρουν πλασμίδιο και βρίσκεται να είναι 0,66. Η ειδική ταχύτητα ανάπτυξης των ελεύθερων σε πλασμίδιο κυττάρων είναι 0,033 h -1 στη θερμοκρασία αποθήκευσης. Η ειδική ταχύτητα ανάπτυξης των κυττάρων με πλασμίδιο είναι 0,025 h -1. Αν όλα τα κύτταρα αρχικά περιείχαν πλασμίδιο, να υπολογισθεί η πιθανότητα απώλειας πλασμιδίου ανά γεννιά. Δίνεται ότι κάθε στιγμή το κλάσμα των κυττάρων στην καλλιέργεια με πλασμίδιο, F, είναι: + x F = + = (1-α-p) / [1-α-2 n(a+p-1) p] x + x όπου x + είναι η συγκέντρωση των κυττάρων που φέρουν πλασμίδιο και x - είναι η συγκέντρωση των κυττάρων που είναι ελεύθερα από πλασμίδιο, α η αναλογία των ταχυτήτων ειδικής ανάπτυξης κυττάρων με ή χωρίς πλασμίδιο, p η πιθανότητα απώλειας πλασμιδίου ανά κατηγορία κυττάρων (p 1), και n οι γεννιές. Eπίσης P μ α = μ + και μ + t n = ln 2 Απάντηση: 0, ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ: P.M. Doran, Bioprocess Engineering Principles, Academic Press, Sydney (1998).

Ανάδευση και ανάμιξη Ασκήσεις

Ανάδευση και ανάμιξη Ασκήσεις 1. Σε μια δεξαμενή, με διάμετρο Τ = 1.2 m και συνολικό ύψος 1.8 m και ύψος πλήρωσης υγρού Η = 1.2 m, αναδεύεται υγρό latex (ρ = 800 kg/m 3, μ = 10 ) με ναυτική προπέλα (τετρ. βήμα, 3 πτερύγια, D = 0.36

Διαβάστε περισσότερα

1. Κατανάλωση ενέργειας

1. Κατανάλωση ενέργειας ΑΠΘ ΕΓΑΧΤ 1. Κατανάλωση ενέργειας 1α. Σ ένα αναδευόμενο δοχείο (Τ m, D 0.67 m, C 0.67 m, H m, N 90 RPM, με τέσσερις ανακλαστήρες), εφοδιασμένο με αναδευτήρα τύπου στροβίλου Rushton, αναδεύεται διάλυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Ασκήσεις επί χάρτου (Πολλές από τις ασκήσεις ήταν θέματα σε παλιά διαγωνίσματα...)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Ασκήσεις επί χάρτου (Πολλές από τις ασκήσεις ήταν θέματα σε παλιά διαγωνίσματα...) Καλογεράκης ΤΧΒΔ 1/5 ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Ασκήσεις επί χάρτου (Πολλές από τις ασκήσεις ήταν θέματα σε παλιά διαγωνίσματα...) Πρόβλημα Νο.1:. Πολύπλοκες ενζυματικές αντιδράσεις Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Άσκηση 8.1: Ας θεωρήσουμε το παρακάτω σύστημα ενζυμικών αντιδράσεων όπου έχουμε δύο ενδιάμεσα σύμπλοκα ενζύμου και ενδιαμέσων προϊόντων, EΡ1 και EΡ2. Να θεωρηθεί ότι αρχικάέχουμε S 0 mol/lυποστρώματοςκαιε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Βιοαντιδραστήρες

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Βιοαντιδραστήρες ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Βιοαντιδραστήρες Διάρθρωση του μαθήματος 1. Συνοπτική περιγραφή βιοαντιδραστήρων 2. Ρύθμιση παραμέτρων του βιοαντιδραστήρα 3. Τρόποι λειτουργίας του βιοαντιδραστήρα 4. Πρακτικές θεωρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

(α) (β) (γ) ή (δ) gallons/h? ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

(α) (β) (γ) ή (δ) gallons/h? ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ Πρόβλημα Α. O δευτερογενής καθαρισμός των αστικών υγρών αποβλήτων αποτελείται από δυο συνεχόμενα τμήματα, του αερισμού και της διαύγασης (κατακάθισης). Τη χώνευση / αφομοίωση επιβλαβών ουσιών από το ρεύμα

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών 4. Να αντιστοιχίσετε τα συστατικά της στήλης Ι με το ρόλο τους στη στήλη ΙΙ

Δ. Μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών 4. Να αντιστοιχίσετε τα συστατικά της στήλης Ι με το ρόλο τους στη στήλη ΙΙ Κεφάλαιο 7: Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας 1. Η βιοτεχνολογία άρχισε να εφαρμόζεται α. μετά τη βιομηχανική επανάσταση (18ος αιώνας) β. μετά την ανακάλυψη της δομής του μορίου του DNA από τους Watson και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.Κεραμάρης ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.Κεραμάρης ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.Κεραμάρης ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Κωνσταντίνος Ρίζος Γιάννης Ρουμπάνης Βιοτεχνολογία με την ευρεία έννοια είναι η χρήση ζωντανών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ Τυπική Βιοδιεργασία Μαθηματικό μοντέλο Μαθηματικό μοντέλο ή προσομοίωμα ενός συστήματος ονομάζουμε ένα σύνολο σχέσεων μεταξύ των μεταβλητών του συστήματος που ενδιαφέρουν.

Διαβάστε περισσότερα

Επίπλευση με αέρα (Dissolved Air Flotation)

Επίπλευση με αέρα (Dissolved Air Flotation) Επίπλευση με αέρα (Dissolved Air Flotation) Προσκόλληση των στερεών σε αιώρηση πάνω σε ανερχόμενες φυσαλλίδες αέρα Πολλές και μικρές Αποσυμπίεση αέρα από υψηλότερη πίεση στην ατμοσφαιρική Σύγκρουση φυσαλλίδων/στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Σήµερα οι εξελίξεις στην Επιστήµη και στην Τεχνολογία δίνουν τη

Σήµερα οι εξελίξεις στην Επιστήµη και στην Τεχνολογία δίνουν τη ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο: ΑΡΧΕΣ & ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Συνδυασµός ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Προσφέρει τη δυνατότητα χρησιµοποίησης των ζωντανών οργανισµών για την παραγωγή χρήσιµων προϊόντων 1 Οι ζωντανοί οργανισµοί

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης

Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Παραδόσεις του μαθήματος ΑΡΓΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Βιολόγος M.Sc. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο Αρχές και μεθοδολογία της βιοτεχνολογίας 3 Εισαγωγή Η Βιοτεχνολογία αποτελεί συνδυασμό Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ Τυπική Βιοδιεργασία Βιομάζα Αχρησιμοποίητα θρεπτικά συστατικά Μεταβολικά προϊόντα Πρώτες ύλες Βιοαντιδραστήρας Βιοδιαχωρισμοί Υπόλειμμα πιθανή ανακυκλοφορία προϊόν που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ Τύποι ιδανικών βιοαντιδραστήρων Τρόποι λειτουργίας αναδευόμενων βιοαντιδραστήρων Το πρόβλημα του σχεδιασμού Ο βιοχημικός μηχανικός καλείται να επιλέξει: τον τύπο βιοαντιδραστήρα

Διαβάστε περισσότερα

Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα

Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα Βιο-αέριο? Το αέριο που παράγεται από την ζύµωση των οργανικών, ζωικών και φυτικών υπολειµµάτων και το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την

Διαβάστε περισσότερα

Η βιολογική κατάλυση παρουσιάζει παρουσιάζει ορισμένες ορισμένες ιδιαιτερότητες ιδιαιτερότητες σε

Η βιολογική κατάλυση παρουσιάζει παρουσιάζει ορισμένες ορισμένες ιδιαιτερότητες ιδιαιτερότητες σε Η βιολογική κατάλυση παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τη μη βιολογική που οφείλονται στη φύση των βιοκαταλυτών Οι ιδιαιτερότητες αυτές πρέπει να παίρνονται σοβαρά υπ όψη κατά το σχεδιασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΡΜΗΣ ΡΕΟΛΟΓΙΑ. (συνέχεια) Περιστροφικά ιξωδόμετρα μεγάλου διάκενου.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΡΜΗΣ ΡΕΟΛΟΓΙΑ. (συνέχεια) Περιστροφικά ιξωδόμετρα μεγάλου διάκενου. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΡΜΗΣ ΡΕΟΛΟΓΙΑ (συνέχεια) Περιστροφικά ιξωδόμετρα μεγάλου διάκενου. Στα ιξωδόμετρα αυτά ένας μικρός σε διάμετρο κύλινδρος περιστρέφεται μέσα σε μια μεγάλη μάζα του ρευστού. Για

Διαβάστε περισσότερα

Να σχεδιάστε ένα τυπικό διάγραμμα ροής μιας εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών λυμάτων και να περιγράψτε τη σημασία των επιμέρους σταδίων.

Να σχεδιάστε ένα τυπικό διάγραμμα ροής μιας εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών λυμάτων και να περιγράψτε τη σημασία των επιμέρους σταδίων. Τεχνολογία και Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων Ι Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 Σημαντικά ζητήματα μαθήματος (Β. Διαμαντής) Βασικές αρχές Από τι αποτελούνται τα αστικά λύματα? Ποιες είναι οι τυπικές συγκεντρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ Εισαγωγή Διαδικασία σχεδιασμού αντιδραστήρα: Καθορισμός του τύπου του αντιδραστήρα και των συνθηκών λειτουργίας. Εκτίμηση των χαρακτηριστικών για την ομαλή λειτουργία του αντιδραστήρα. μέγεθος σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 : Μικροβιακή κινητική (Τρόποι μέτρησης βιοκαταλυτών)

Άσκηση 1 : Μικροβιακή κινητική (Τρόποι μέτρησης βιοκαταλυτών) ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Καθηγητής Βασίλης Σπηλιώτης Εργαστήριο Βιομηχανικής Μικροβιολογίας Άσκηση : Μικροβιακή κινητική (Τρόποι μέτρησης βιοκαταλυτών) Σκοπός Άσκησης Σκοπός της άσκησης αυτής, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χημική Κινητική Γενικές Υποδείξεις 1. Τάξη Αντίδρασης 2. Ενέργεια Ενεργοποίησης

Χημική Κινητική Γενικές Υποδείξεις 1. Τάξη Αντίδρασης 2. Ενέργεια Ενεργοποίησης Χημική Κινητική Γενικές Υποδείξεις 1. Τάξη Αντίδρασης Γενικά, όταν έχουμε δεδομένα συγκέντρωσης-χρόνου και θέλουμε να βρούμε την τάξη μιας αντίδρασης, προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα δεδομένα σε εξισώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Τι είναι οι καλλιέργειες μικροοργανισμών; Τι είναι το θρεπτικό υλικό; Ποια είναι τα είδη του θρεπτικού υλικού και τι είναι το καθένα;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Τι είναι οι καλλιέργειες μικροοργανισμών; Τι είναι το θρεπτικό υλικό; Ποια είναι τα είδη του θρεπτικού υλικού και τι είναι το καθένα; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Τι είναι οι καλλιέργειες μικροοργανισμών; Καλλιέργεια είναι η διαδικασία ανάπτυξης μικροοργανισμών με διάφορους τεχνητούς τρόπους στο εργαστήριο ή σε βιομηχανικό επίπεδο. Με τη δημιουργία καλλιεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΡΜΗΣ - ΡΕΟΛΟΓΙΑ

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΡΜΗΣ - ΡΕΟΛΟΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΡΜΗΣ - ΡΕΟΛΟΓΙΑ Ρεολογία Επιστήµη που εξετάζει την ροή και την παραµόρφωση των υλικών κάτω από την άσκηση πίεσης. Η µεταφορά των υγρών στην βιοµηχανία τροφίµων συνδέεται άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης ΘΕΜΑ Α Α1. Το ανοιχτό κυλινδρικό δοχείο του σχήματος βρίσκεται εντός πεδίο βαρύτητας με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Προσδιορίσαμε τις σχέσεις που πρέπει να ικανοποιούν οι στοιχειομετρικοί συντελεστές μιας συνολικής μικροβιακής «αντίδρασης»

Διαβάστε περισσότερα

v = 1 ρ. (2) website:

v = 1 ρ. (2) website: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ρευστών Βασικές έννοιες στη μηχανική των ρευστών Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 17 Φεβρουαρίου 2019 1 Ιδιότητες των ρευστών 1.1 Πυκνότητα Πυκνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΛΗ : Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Σκεφθείτε και δικαιολογήσετε τη σωστή απάντηση κάθε φορά)

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΛΗ : Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Σκεφθείτε και δικαιολογήσετε τη σωστή απάντηση κάθε φορά) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΛΗ : Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (Σηµείωση: Σκεφθείτε και δικαιολογήσετε τη σωστή απάντηση κάθε φορά) Η απόσταξη στηρίζεται στη διαφορά που υπάρχει στη σύσταση ισορροπίας των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ. 1η ενότητα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ. 1η ενότητα 1η ενότητα 1. Εναλλάκτης σχεδιάζεται ώστε να θερμαίνει 2kg/s νερού από τους 20 στους 60 C. Το θερμό ρευστό είναι επίσης νερό με θερμοκρασία εισόδου 95 C. Οι συντελεστές συναγωγής στους αυλούς και το κέλυφος

Διαβάστε περισσότερα

Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι

Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι Ερωτήσεις θεωρίας - Θέμα Β Εκφώνηση 1η Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι α) β) γ) Λύση Εκφώνηση 2η Στο διπλανό υδραυλικό

Διαβάστε περισσότερα

10 Ισοζύγια Μάζας & Ενέργειας

10 Ισοζύγια Μάζας & Ενέργειας 10 Ισοζύγια Μάζας & Ενέργειας Ένα ισοζύγιο μάζας (ή υλικού) στηρίζεται στην αρχή διατήρηση της μάζας, που λέει ότι η μάζα δε δημιουργείται ούτε καταστρέφεται, αλλά μόνο αλλάζει μορφή ή φάση, Η ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

7. Βιοτεχνολογία. α) η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών στο θρεπτικό υλικό, β) το ph, γ) το Ο 2 και δ) η θερμοκρασία.

7. Βιοτεχνολογία. α) η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών στο θρεπτικό υλικό, β) το ph, γ) το Ο 2 και δ) η θερμοκρασία. 7. Βιοτεχνολογία Εισαγωγή Τι είναι η Βιοτεχνολογία; Η Βιοτεχνολογία αποτελεί συνδυασμό επιστήμης και τεχνολογίας. Ειδικότερα εφαρμόζει τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί για τις βιολογικές λειτουργίες των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΙΣΜΟΣ, ph, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΥΣΗ

ΑΕΡΙΣΜΟΣ, ph, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΥΣΗ ΑΕΡΙΣΜΟΣ, ph, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΥΣΗ Mεταφορά Μάζας-Μεταφορά Ο2 Μεταφορά μάζας σε μία φάση α Κατεύθυνση μεταφοράς μάζας C Α1 C Α2 Απόσταση, y Νόμος του Fck N dc a AB dy A - A Συντελεστής διάχυσης Μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Οι μικροοργανισμοί είναι αναπόσπαστο τμήμα τόσο της ιστορίας του κόσμου μας όσο και της κοινωνικής εξέλιξης του ανθρώπου Βιοτεχνολογία o Ο όρος Βιοτεχνολογία χρησιμοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων Ενότητα 8: Εκχύλιση, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Σταύρος Π. Γιαννιώτης, Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων Μαθησιακοί Στόχοι Τύποι εκχύλισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ένα ισοζύγιο μάζας (ή υλικού) στηρίζεται στην αρχή διατήρηση της μάζας, που λέει ότι η μάζα δε δημιουργείται ούτε καταστρέφεται, αλλά μόνο αλλάζει μορφή ή

Διαβάστε περισσότερα

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745.

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745. 1 Παράδειγμα 101 Να υπολογίσετε τη μάζα 10 m 3 πετρελαίου, στους : α) 20 ο C και β) 40 ο C. Δίνονται η πυκνότητά του στους 20 ο C ρ 20 = 845 kg/m 3 και ο συντελεστής κυβικής διαστολής του β = 9 * 10-4

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ 27 Φεβρουαρίου 2006 Διάρκεια εξέτασης : 2.5 ώρες Ονοματεπώνυμο: ΑΕΜ Εξάμηνο: (α) Επιτρέπονται: Τα βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑEI ΠΕΙΡΑΙΑ(ΤΤ) ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΕΡΓ. ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ 6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΡΟΗ ΣΕ ΑΓΩΓΟ Σκοπός της άσκησης Σκοπός της πειραματικής

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Ενθαλπία, Ειδική Θερµότητα και Ειδικός Όγκος Υγρού Αέρα

Ειδική Ενθαλπία, Ειδική Θερµότητα και Ειδικός Όγκος Υγρού Αέρα θερµοκρασία που αντιπροσωπεύει την θερµοκρασία υγρού βολβού. Το ποσοστό κορεσµού υπολογίζεται από την καµπύλη του σταθερού ποσοστού κορεσµού που διέρχεται από το συγκεκριµένο σηµείο. Η απόλυτη υγρασία

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόμενα Μεταφοράς Μάζας θερμότητας

Φαινόμενα Μεταφοράς Μάζας θερμότητας Φαινόμενα Μεταφοράς Μάζας θερμότητας 2 η Διάλεξη Μηχανισμοί μετάδοσης θερμότητας Εμμανουήλ Σουλιώτης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 Μαθησιακοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα. Ασκήσεις. ίνεται η σχέση (Camp) :

Απόβλητα. Ασκήσεις. ίνεται η σχέση (Camp) : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Τομέας Περιβάοντος και Χρήσης Ενέργειας Εργαστήριο Τεχνοογίας Περιβάοντος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΥΓΡΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ Ελένη Παντελή, Υποψήφια Διδάκτορας Γεωργία Παππά, Δρ. Χημικός Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Χημική αντίδραση : a 1. + α 2 Α (-a 1 ) A 1. +(-a 2

Σύνοψη ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Χημική αντίδραση : a 1. + α 2 Α (-a 1 ) A 1. +(-a 2 ΠΑ- Σύνοψη ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Χημική αντίδραση : a A + α Α +... ------------>...+a A ή σε μορφή γραμμικής εξίσωσης a A +...+(-a ) A +(-a ) A +... 0 a Στοιχειομετρικοί συντελεστές ως προς Α (

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγµατα ροής ρευστών (Moody κλπ.)

Παραδείγµατα ροής ρευστών (Moody κλπ.) Παραδείγµατα ροής ρευστών (Mooy κλπ.) 005-006 Παράδειγµα 1. Να υπολογισθεί η πτώση πίεσης σε ένα σωλήνα από χάλυβα του εµπορίου µήκους 30.8 m, µε εσωτερική διάµετρο 0.056 m και τραχύτητα του σωλήνα ε 0.00005

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Προσδιορίσαμε τις σχέσεις που πρέπει να ικανοποιούν οι στοιχειομετρικοί συντελεστές μιας συνολικής μικροβιακής «αντίδρασης»

Διαβάστε περισσότερα

P. kpa T, C v, m 3 /kg u, kj/kg Περιγραφή κατάστασης και ποιότητα (αν εφαρμόζεται) , ,0 101,

P. kpa T, C v, m 3 /kg u, kj/kg Περιγραφή κατάστασης και ποιότητα (αν εφαρμόζεται) , ,0 101, Ασκήσεις Άσκηση 1 Να συμπληρώσετε τα κενά κελιά στον επόμενο πίνακα των ιδιοτήτων του νερού εάν παρέχονται επαρκή δεδομένα. Στην τελευταία στήλη να περιγράψετε την κατάσταση του νερού ως υπόψυκτο υγρό,

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Παρουσίαση Σχέσεων για τον Προσδιορισμό του Επιφανειακού Συντελεστή Μεταφοράς της Θερμότητας.

Συνοπτική Παρουσίαση Σχέσεων για τον Προσδιορισμό του Επιφανειακού Συντελεστή Μεταφοράς της Θερμότητας. 5 η ΔΙΑΛΕΞΗ Στόχος της διάλεξης αυτής είναι η κατανόηση των διαδικασιών αλλά και των σχέσεων που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του ρυθμού μεταφοράς θερμότητας, Q &, αλλά και του επιφανειακού συντελεστή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ Τύποι ιδανικών βιοαντιδραστήρων Τρόποι λειτουργίας αναδευόμενων βιοαντιδραστήρων Το πρόβλημα του σχεδιασμού Ο βιοχημικός μηχανικός καλείται να επιλέξει: τον τύπο βιοαντιδραστήρα

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Πανελλαδικών

Θέματα Πανελλαδικών Θέματα Πανελλαδικών 2000-2015 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ Κεφάλαιο 7 Περιεχόμενα Περιεχόμενα 1 Κεφάλαιο 1 ο Το γενετικό υλικό Θέμα 1 ο 2 Θέμα 2 ο 8 Θέμα 3 ο 12 Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 2 ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΝΩΣΗΣ Ο θερμοτονισμός ή η θερμότητα της αντίδρασης εκφράζει τη μεταβολή ενέργειας λόγω της χημικής αντίδρασης Η απαιτούμενη ενέργεια για το σχηματισμό

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Πανελλαδικών

Θέματα Πανελλαδικών Θέματα Πανελλαδικών 2000-2012 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ Κεφάλαιο 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΘΕΜΑ 1 ο Γράψτε τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ. Μ. Κροκίδα

ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ. Μ. Κροκίδα ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ Μ. Κροκίδα ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓ. ΣΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Στόχος: Επεξεργασία συγκεκριμένης τροφοδοσίας (ροή

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική ανάπτυξη- Κινητικά μοντέλα. Δημήτρης Κέκος, Καθηγητής ΕΜΠ

Κυτταρική ανάπτυξη- Κινητικά μοντέλα. Δημήτρης Κέκος, Καθηγητής ΕΜΠ Κυτταρική ανάπτυξη- Κινητικά μοντέλα Δημήτρης Κέκος, Καθηγητής ΕΜΠ kekos@chemeng.ntua.gr 1 Περιεχόμενα 1. Πώς αναπτύσσονται τα κύτταρα (φάσεις ανάπτυξης) 2. Επίδραση της θερμοκρασίας στην ανάπτυξη των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi.

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi. Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΩΓΟΣ VENTURI ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Σκοπός της άσκησης είναι η κατανόηση της χρήσης της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι βιοαντιδραστήρων Ως βιοαντιδραστήρας θεωρείται κάθε διάταξη στην οποία διαμορφώνεται τεχνητά το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να πραγματοποιούνται

Τύποι βιοαντιδραστήρων Ως βιοαντιδραστήρας θεωρείται κάθε διάταξη στην οποία διαμορφώνεται τεχνητά το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να πραγματοποιούνται 1 Τύποι βιοαντιδραστήρων Ως βιοαντιδραστήρας θεωρείται κάθε διάταξη στην οποία διαμορφώνεται τεχνητά το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να πραγματοποιούνται και να ελέγχονται ενζυμικές και μικροβιακές αντιδράσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ

Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ Η υγρή εκχύλιση βρίσκει εφαρμογή όταν. Η σχετική πτητικότητα των συστατικών του αρχικού διαλύματος είναι κοντά στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΟ ΙΞΩΔΕΣ ΔΙΑΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΑΝΩΝ ΥΓΡΩΝ (ASTM D 445, IP 71)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΟ ΙΞΩΔΕΣ ΔΙΑΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΑΝΩΝ ΥΓΡΩΝ (ASTM D 445, IP 71) ΘΕΩΡΙΑ Ιξώδες ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΟ ΙΞΩΔΕΣ ΔΙΑΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΑΝΩΝ ΥΓΡΩΝ (ASTM D 445, IP 71) Το ιξώδες είναι η ιδιότητα που έχει ένα ρευστό να παρουσιάζει αντίσταση κατά τη ροή του, ως αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Χημικών Διεργασιών και Βιομηχανιών Διάλεξη 6

Σχεδιασμός Χημικών Διεργασιών και Βιομηχανιών Διάλεξη 6 Σχεδιασμός Χημικών Διεργασιών και Βιομηχανιών Διάλεξη 6 Δευτέρα, 14 Απριλίου 008 Οικονομική Ανάλυση Βιομηχανιών και Διεργασιών 1 Εισαγωγή Αριστοποίηση: ενός κριτηρίου (αντικειμενικής συνάρτησης) πολυκριτηριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι 1

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι 1 ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι ιδάσκων: Καθ. Α.Γ.Τοµπουλίδης ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ, ΚΟΖΑΝΗ Εαρινό εξάµηνο 2003-2004 Άσκηση 1: Κυλινδρικό έµβολο περιέχει αέριο το

Διαβάστε περισσότερα

Enrico Fermi, Thermodynamics, 1937

Enrico Fermi, Thermodynamics, 1937 I. Θερµοδυναµικά συστήµατα Enrico Feri, herodynaics, 97. Ένα σώµα διαστέλλεται από αρχικό όγκο. L σε τελικό όγκο 4. L υπό πίεση.4 at. Να υπολογισθεί το έργο που παράγεται. W - -.4 at 5 a at - (4..) - -

Διαβάστε περισσότερα

Mεταφορά Μάζας-Μεταφορά Μεταφορά Ο 2

Mεταφορά Μάζας-Μεταφορά Μεταφορά Ο 2 Mεταφορά Μάζας-Μεταφορά Μεταφορά Ο 2 2 Βιοδιεργασίες Μεταφορά Μάζας Μεταφορά Ο 2 Αερόβιες Διεργασίες Άλλα αέρια (CH 4 4, CO 2 2) Eκχύλιση Χρωματογραφία Ακινητοποιημένα κύτταρα-ένζυμα 3 Θεωρία οριακού στρώματος

Διαβάστε περισσότερα

2 Μετάδοση θερμότητας με εξαναγκασμένη μεταφορά

2 Μετάδοση θερμότητας με εξαναγκασμένη μεταφορά 2 Μετάδοση θερμότητας με εξαναγκασμένη μεταφορά 2.1 Εισαγωγή Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ δυο σημείων μέσα σ' ένα σύστημα προκαλεί τη ροή θερμότητας και, όταν στο σύστημα αυτό περιλαμβάνεται ένα ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Ετερογενείς Χημικές Αντιδράσεις

Εισαγωγή στις Ετερογενείς Χημικές Αντιδράσεις Στα ετερογενή συστήματα υπάρχουν δύο παράγοντες, οι οποίοι περιπλέκουν την ανάλυση και την περιγραφή τους, και οι οποίοι πρέπει να ληφθούν υπόψη επιπλέον αυτών που εξετάζονται στα ομογενή συστήματα. Καταρχήν

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση: Σωλήνας Venturi

Εργαστηριακή άσκηση: Σωλήνας Venturi Εργαστήριο Μηχανικών των Ρευστών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Σκοπός της άσκησης Εργαστηριακή άσκηση: Σωλήνας Veturi Σκοπός της άσκησης είναι η κατανόηση της χρήσης της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi.

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi. Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΩΓΟΣ VENTURI ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Σκοπός της άσκησης είναι η κατανόηση της χρήσης της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Χημεία

Περιβαλλοντική Χημεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Περιβαλλοντική Χημεία Εργαστηριακό Μέρος Ενότητα 3: Ισοζύγιο Ενέργειας Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΙ

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΙ Διδάσκων: Παπασιώπη Νυμφοδώρα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ενότητα 3 η : Αγωγή Σύνθετα τοιχώματα Άθροιση αντιστάσεων Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Υ/Υ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ Κ. Μάτης

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Υ/Υ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ Κ. Μάτης ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Υ/Υ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ Κ. Μάτης Πρόβληµα 36. Μια υγρή τροφοδοσία 3,5 kg/s, που περιέχει µια διαλυτή ουσία Β διαλυµένη σε συστατικό Α, πρόκειται να διεργαστεί µε ένα διαλύτη S σε µια µονάδα επαφής καθ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ (Α.

ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ (Α. ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ 003-04 (Α. Χημική Θερμοδυναμική) η Άσκηση Θεωρείστε ως σύστημα ένα δοχείο με αδιαβατικά τοιχώματα, μέσα στο οποίο αναμιγνύουμε λίτρο νερού θερμοκρασίας Τ

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας

Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Εργαστήριο Θερμοδυναμικής & Φαινομένων Μεταφοράς Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας Εισαγωγή Σκοπός των συστημάτων ανάκτησης θερμότητας είναι η αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΤΕΧΝ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ Φ.Α. Τ.Ε. & ΜΗΧ/ΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ Τ.Ε. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΡΑΞΗΣ Καθηγήτρια, Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ 2017-2018 Άσκηση 1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ ΥΓΡΟΥ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ ΥΓΡΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ ΥΓΡΟΥ Παράδειγμα 1 Σε μονάδα εκχύλισης μιας μόνο βαθμίδας πραγματοποιείται εκχύλιση οξικού οξέος από νερό με χρήση βουτανόλης. Η τροφοδοσία παροχής F= 100 kg/h περιέχει οξικό

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοδυναμική Ενότητα 4:

Θερμοδυναμική Ενότητα 4: Θερμοδυναμική Ενότητα 4: Ισοζύγια Ενέργειας και Μάζας σε ανοικτά συστήματα Κυρατζής Νικόλαος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

6 Εξαναγκασμένη ροή αέρα

6 Εξαναγκασμένη ροή αέρα 6 Εξαναγκασμένη ροή αέρα 6.1 Εισαγωγή Όταν θέτουμε σε κίνηση κάποια μόρια ενός ρευστού μέσω μιας αντλίας ή ενός φυσητήρα, η κίνηση μεταδίδεται και στα υπόλοιπα μόρια του ρευστού μέσω των αλληλεπιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΕ ΝΕΡΟ ΓΕΝΙΚΑ Με το πείραμα αυτό μπορούμε να προσδιορίσουμε δύο βασικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ Κ. Μάτης

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ Κ. Μάτης ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ Κ. Μάτης Πρόβληµα 1. Ένα µίγµα αερίων που περιέχει 65% του Α, 5% Β, 8% C και % D βρίσκεται σε ισορροπία µ' ένα υγρό στους 350 Κ και 300 kn/m. Αν η τάση ατµών των καθαρών συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

7 Διήθηση ( P) 7.1 Εισαγωγή

7 Διήθηση ( P) 7.1 Εισαγωγή 7 Διήθηση 7. Εισαγωγή Διήθηση καλείται η διεργασία διαχωρισμού στερεών αιωρουμένων σε ένα ρευστό, συνήθως υγρό, κατά τη διαβίβαση του αιωρήματος μέσα από στρώμα πορώδους υλικού (διάφραγμα ή ηθμός), που

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7: ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Κεφάλαιο 7: ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 7: ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ -ΘΕΩΡΙΑ- ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Ο συνδυασμός της Βιολογίας και της Τεχνολογίας με σκοπό τη χρησιμοποίηση ζωντανών οργανισμών για την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοδυναμική Ενότητα 4:

Θερμοδυναμική Ενότητα 4: Θερμοδυναμική Ενότητα 4: Ισοζύγια Ενέργειας και Μάζας σε ανοικτά συστήματα - Ασκήσεις Κυρατζής Νικόλαος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ Σε πολλά εργοστάσια είναι σύνηθες ένα σύστημα ελέγχου ρύπανσης να εξυπηρετεί πολλές πηγές εκπομπών. Σε τέτοιες καταστάσεις, οι παράμετροι των

Διαβάστε περισσότερα

1. 20 mg/l = 0,02 kg/m 3 => (0,02 kg/m 3 )( m 3 /d)(7 d/w) = kg/w = kg/mo = kg/a

1. 20 mg/l = 0,02 kg/m 3 => (0,02 kg/m 3 )( m 3 /d)(7 d/w) = kg/w = kg/mo = kg/a Παράδειγμα Για την παραγωγή 20.000 m /d να σχεδιασθεί δεξαμενή συσσωμάτωσης. Από πειραματικά δεδομένα γνωρίζουμε ότι η καλύτερη δόση κροκιδωτικού είναι 20 mg/l θειικού αργιλίου. Η θερμοκρασία σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Χημικές Διεργασίες: Εισαγωγή

Χημικές Διεργασίες: Εισαγωγή : Εισαγωγή Ορολογία Μοναδιαίες Διεργασίες ( Unit Processes ) - Οξείδωση - Υδρογόνωση - Αφυδρογόνωση - Πυρόλυση - Ενυδάτωση κλπ Ορολογία Μοναδιαίες Διεργασίες ( Unit Processes ) - Οξείδωση - Υδρογόνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΡΟΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΓΩΓΟ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΡΟΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΓΩΓΟ Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ 8 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΡΟΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΓΩΓΟ Σκοπός του πειράματος είναι να μελετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Κ. Μάτης ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΕΧΗ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ (CSTR) ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕ ΜΙΑ ΣΠΕΙΡΑ. Σημ. Η σωστή απάντηση κάθε

Διαβάστε περισσότερα

5 Μετρητές παροχής. 5.1Εισαγωγή

5 Μετρητές παροχής. 5.1Εισαγωγή 5 Μετρητές παροχής 5.Εισαγωγή Τρεις βασικές συσκευές, με τις οποίες μπορεί να γίνει η μέτρηση της ογκομετρικής παροχής των ρευστών, είναι ο μετρητής Venturi (ή βεντουρίμετρο), ο μετρητής διαφράγματος (ή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΙΞΩΔΟΥΣ ΥΓΡΩΝ

ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΙΞΩΔΟΥΣ ΥΓΡΩΝ Environmental Fluid Mechanics Laboratory University of Cyprus Department Of Civil & Environmental Engineering ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΙΞΩΔΟΥΣ ΥΓΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ HM 134 ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΙΞΩΔΟΥΣ ΥΓΡΩΝ Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Τροφίµων. Θερµικές Ιδιότητες Τροφίµων. Η έννοια του «τροφίµου»

Μηχανική Τροφίµων. Θερµικές Ιδιότητες Τροφίµων. Η έννοια του «τροφίµου» Μηχανική Τροφίµων Θερµικές Ιδιότητες Τροφίµων Η έννοια του «τροφίµου» Στην µηχανική τροφίµων πολλές φορές χρησιµοποιούµε τον όρο τρόφιµο. Σε αντίθεση όµως µε άλλα επιστηµονικά πεδία της επιστήµης των τροφίµων,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Στην βιομηχανία τροφίμων προκύπτουν ερωτήματα για:

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Στην βιομηχανία τροφίμων προκύπτουν ερωτήματα για: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Στην βιομηχανία τροφίμων προκύπτουν ερωτήματα για: Πληροφορίες για τις απαιτήσεις σε υλικά και πρώτες ύλες Πληροφορίες για τον όγκο παραγωγής Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Προσδιορισµός ισοζυγίων µάζας

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Προσδιορισµός ισοζυγίων µάζας ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Προσδιορισµός ισοζυγίων µάζας Κατά τον προσδιορισµό των ισοζυγίων µάζας γίνεται εφαρµογή του νόµου διατήρησης της µάζας στην επίλυση προβληµάτων που αναφέρονται:

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση της Ύλης - Εξίσωση Συνέχειας

Διατήρηση της Ύλης - Εξίσωση Συνέχειας Διατήρηση της Ύλης - Εξίσωση Συνέχειας Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 1. Ένα ρευστό χαρακτηρίζεται ως πραγματικό όταν α. κατά τη ροή του δεν παρουσιάζει εσωτερικές τριβές. β. κατά τη ροή του δεν παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗΣ

ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗΣ. Μια νοικοκυρά µαγειρεύει σε χύτρα, η οποία είναι: (α) ακάλυπτη, (β) καλυµµένη µε ελαφρύ καπάκι και (γ) καλυµµένη µε βαρύ καπάκι. Σε ποια περίπτωση ο χρόνος µαγειρέµατος θα

Διαβάστε περισσότερα

Ετερογενής μικροβιακή ανάπτυξη

Ετερογενής μικροβιακή ανάπτυξη Ετερογενής μικροβιακή ανάπτυξη Περιπτώσεις ανάπτυξη κάποιου βιοφίλμ στα τοιχώματα του αντιδραστήρα. ανάπτυξη συσσωματώματων (flocs) στο εσωτερικό του αντιδραστήρα. συχνά οι αντιδραστήρες είναι εφοδιασμένοι

Διαβάστε περισσότερα

«Επί πτυχίω» εξέταση στο μάθημα «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών ΙΙ»-Ιανουάριος 2018

«Επί πτυχίω» εξέταση στο μάθημα «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών ΙΙ»-Ιανουάριος 2018 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ-ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΘΕΜΑ 1 (25 μονάδες) (Καθ. Β.Ζασπάλης) Σε μια φυσική διεργασία αέριο υδρογόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ α.ε Διάρκεια: 3 ώρες και 30 λεπτά ( ) Α. Χημική Θερμοδυναμική

ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ α.ε Διάρκεια: 3 ώρες και 30 λεπτά ( ) Α. Χημική Θερμοδυναμική ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ α.ε. 2012-13 Διάρκεια: 3 ώρες και 30 λεπτά (15.15 18.45) ΘΕΜΑ 1 Α. Χημική Θερμοδυναμική Μια πλάκα από χαλκό μάζας 2 kg και θερμοκρασίας 0 ο C

Διαβάστε περισσότερα

Ατομική μονάδα μάζας (amu) ορίζεται ως το 1/12 της μάζας του ατόμου του άνθρακα 12 6 C.

Ατομική μονάδα μάζας (amu) ορίζεται ως το 1/12 της μάζας του ατόμου του άνθρακα 12 6 C. 4.1 Βασικές έννοιες Ατομική μονάδα μάζας (amu) ορίζεται ως το 1/12 της μάζας του ατόμου του άνθρακα 12 6 C. Σχετική ατομική μάζα ή ατομικό βάρος λέγεται ο αριθμός που δείχνει πόσες φορές είναι μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση αναερόβιων χωνευτών και αντιδραστήρων µεθανογένεσης

Βελτίωση αναερόβιων χωνευτών και αντιδραστήρων µεθανογένεσης Βελτίωση αναερόβιων χωνευτών και αντιδραστήρων µεθανογένεσης Τι είναι; BI-CHEM XP146 βιο-ενζυµατικό προϊόν σε σκόνη που περιέχει: Ένζυµα: τύποι πρωτεάσης, αµυλάσης, κυτταρινάσης και λιπάσης Αναερόβια βακτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοκρασία - Θερμότητα. (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης)

Θερμοκρασία - Θερμότητα. (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης) Θερμοκρασία - Θερμότητα (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης) Θερμοκρασία Ποσοτικοποιεί την αντίληψή μας για το πόσο ζεστό ή κρύο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τ, Κ Η 2 Ο(g) CΟ(g) CO 2 (g) Λύση Για τη συγκεκριμένη αντίδραση στους 1300 Κ έχουμε:

Τ, Κ Η 2 Ο(g) CΟ(g) CO 2 (g) Λύση Για τη συγκεκριμένη αντίδραση στους 1300 Κ έχουμε: ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 5-6 (Α. Χημική Θερμοδυναμική) η Άσκηση Η αντίδραση CO(g) + H O(g) CO (g) + H (g) γίνεται σε θερμοκρασία 3 Κ. Να υπολογιστεί το κλάσμα των ατμών του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ανάδευση και Ανάµειξη Ρευστών. Ανάδευση - Ανάµειξη

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ανάδευση και Ανάµειξη Ρευστών. Ανάδευση - Ανάµειξη ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ανάδευση και Ανάµειξη Ρευστών Ανάδευση - Ανάµειξη Με τον όρο ανάδευση στην βιοµηχανία τροφίµων εννοούµε τον εξαναγκασµό ενός ρευστού να µετακινηθεί σε ένα δοχείο κυκλικά ή κατά κάποιο

Διαβάστε περισσότερα