Περαιτέρω αντιδράσεις των αλογονοαλκανίων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περαιτέρω αντιδράσεις των αλογονοαλκανίων"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΤΑ Περαιτέρω αντιδράσεις των αλογονοαλκανίων Μονομοριακή υποκατάσταση και πορείες απόσπασης

2 Οι κλινικοί χημικοί χρησιμοποιούν πολλές αντιδράσεις για να διερευνήσουν τις σχέσεις δομήςδραστικότητας στις βιολογικά δραστικές ενώσεις. Παραπάνω, ο βρωμοκυκλοεξυλο-υποκαταστάτης σε μίαβ-λακτάμη μετατρέπεται σε μία κυκλοεξενυλο-ομάδα μέσω απόσπασης HBr. Οι β-λακτάμες είναι τετραμελή κυκλικά αμίδια που εμφανίζονται στη δομή πολλών αντιβιοτικών, όπως η πενικιλλίνη και η κεφαλοσπορίνη, και η τροποποίησή τους είναι ουσιώδης στην αντιμετώπιση της ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα φάρμακα. Η φωτογραφία δείχνει καλλιέργειες σε τρυβλία Petri δύο κλώνων βακτηρίων Staphylococcus aureus (αδιαφανή και γκρι) ενός οργανισμού που προκαλεί δερματικά φλεγμονώδη εξανθήματα, αποστήματα και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Αριστερά, ο ένας κλώνος βακτηρίου δείχνει ευαισθησία στην πενικιλλίνη (λευκό σφαιρίδιο), όπως φαίνεται από την καθαρή ζώνη παρεμποδισμένης ανάπτυξης γύρω απ αυτήν. Δεξιά, ένας δεύτερος κλώνος βακτηρίων δείχνει αντίσταση στο φάρμακο και η ανάπτυξή του δεν παρεμποδίζεται.

3 7-1 Διαλυτόλυση τριτοταγών και δευτεροταγών αλογονοαλκανίων

4 7-1 Διαλυτόλυση τριτοταγών και δευτεροταγών αλογονοαλκανίων Η διαλυτόλυση λαμβάνει χώρα επίσης και σε αλκοολικούς διαλύτες.

5 7-1 Διαλυτόλυση τριτοταγών και δευτεροταγών αλογονοαλκανίων Πίνακας 7 1 Σχετικές δραστικότητες διαφόρων βρωμοαλκανίων με νερό Βρωμοαλκάνιο Σχετική ταχύτητα Μεθυλο- και πρωτοταγή αλογονοαλκάνια: αδρανή στη διαλυτόλυση CH 3 Br CH 3 CH 2 Br (CH 3 ) 2 CHBr (CH 3 ) 3 CBr , CH 3 Br CH 3 CH 2 Br CH 3 CH 2 CH 2 Br Ουσιαστικά καμία αντίδραση με το νερό στη θερμοκρασία δωματίου

6 7 2 Μονομοριακή πυρηνόφιλη υποκατάσταση Θυμηθείτε ότι η αντίδραση S N 2: Έχει κινητική δευτέρας τάξεως Παράγει προϊόντα στερεοειδικά με αναστροφή της στερεοχημικής διάταξης Είναι ταχύτερη με τα αλογονομεθάνια και σταδιακά βραδύτερη με τα πρωτοταγή και δευτεροταγή αλογονίδια Με τριτοταγή υποστρώματα δεν πραγματοποιείται καθόλου. Αντίθετα, οι διαλυτολύσεις Ακολουθούν το νόμο της ταχύτητας πρώτης τάξεως Δεν είναι στερεοειδικές Χαρακτηρίζονται από την αντίθετη σειρά δραστικότητας

7 7 2 Μονομοριακή πυρηνόφιλη υποκατάσταση Η διαλυτόλυση ακολουθεί κινητική πρώτης τάξεως Τα πειράματα δείχνουν ότι η ταχύτητα της υδρόλυσης του 2 βρωμο 2 μεθυλοπροπανίου είναι ανάλογη προς τη συγκέντρωση μόνο του αρχικού αλογονιδίου και όχι του νερού. Ταχύτητα = k [(CH 3 ) 3 CBr] mol 1 s 1 Ομηχανισμός της διαλυτόλυσης περιλαμβάνει τον σχηματισμό καρβοκατιόντος Η υδρόλυση του 2-βρωμο-2-μεθυλοπροπανίου λέγεται ότι προχωρεί μέσω της μονομοριακής πυρηνόφιλης υποκατάστασης, συντομευμένα SN1. Η παρατηρούμενη ταχύτητα είναι αυτή του πλέον αργού σταδίου στην αλληλουχία των μεταβολών: του καθοριστικού της ταχύτητας σταδίου.

8 Ο μηχανισμός αποτελείται από τρία στάδια. Στάδιο 1. Τα καθοριστικό στάδιο της ταχύτητας είναι η διάσταση του αλογονοαλκανίου σε ένα αλκυλο-κατιόν και ένα βρωμιούχο ανιόν. Ηετερολυτική διάσπαση του δεσμού άνθρακα αλογόνου διαχωρίζει τα αντίθετα φορτία, κάνοντας το στάδιο αυτό βραδύ και καθοριστικό της ταχύτητας Το υδρογονανθρακικό προϊόν περιέχει ένα θετικά φορτισμένο κεντρικό άτομο άνθρακα συνδεδεμένο με άλλες τρειςομάδεςπουφέρειμόνομίαεξάδαηλεκτρονίων. Μίατέτοιαδομήονομάζεταικαρβοκατιόν.

9 Ο μηχανισμός της διαλυτόλυσης περιλαμβάνει τον σχηματισμό καρβοκατιόντος Στάδιο 2. Το 1,1-διμεθυλοαιθυλο- (tert-βουτυλο-)κατιόν που σχηματίσθηκε στο στάδιο 1 είναι ένα πολύ ισχυρό ηλεκτρονιόφιλο, το οποίο παγιδεύεται αμέσως από το νερό που το περιβάλλει. Η διαδικασία αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως μία πυρηνόφιλη προσβολή του διαλύτη στον φτωχό σε ηλεκτρόνια άνθρακα. Οι όροι «παγίδευση» ή «σύλληψη» περιγράφουν την ταχεία προσβολή σε ένα δραστικό ενδιάμεσο από ένα άλλο χημικό αντιδραστήριο. Το είδος που προκύπτει είναι ένα παράδειγμα ενός ιόντος αλκυλοξωνίου, συζυγούς οξέος μιας αλκοόλης.

10 Ο μηχανισμός της διαλυτόλυσης περιλαμβάνει τον σχηματισμό καρβοκατιόντος Στάδιο 3. Όπως το ιόν υδροξωνίου, Η 3 Ο +, το πρώτο μέλος της σειράς των ιόντων οξωνίου, όλα τα ιόντα αλκυλοξωνίου είναι ισχυρά οξέα. Για τον λόγο αυτό αποπρωτονιώνονται εύκολα από το νερό που βρίσκεται στο μέσο διεξαγωγής της αντίδρασης και δίνουν την τελική αλκοόλη.

11 Σχήμα 7-2 Διαγράμματα δυναμικής ενέργειας για (Α) την αντίδραση S N 2 του χλωρομεθανίου με υδροξείδιο και (Β) την S N 1 υδρόλυση του 2-βρωμο-2-μεθυλοπροπανίου. Ενώ η διαδικασία S N 2 λαμβάνει χώρα σε ένα και μοναδικό στάδιο, o S N 1 μηχανισμός αποτελείται από τρία διακριτά συμβάντα: την καθοριστική της ταχύτητας διάσταση του αλογονοαλκανίου σε ένα ιόν αλογόνου και ένα καρβοκατιόν, την πυρηνόφιλη προσβολή του νερού στο καρβοκατιόν η οποία δίνει ένα ιόν αλκυλοξωνίου και την απώλεια πρωτονίου ώστε να προκύψειτοτελικό προϊόν. Σημείωση: Για λόγους ευκρίνειας, τα ανόργανα συστατικά έχουν παραληφθεί από τα ενδιάμεσα στάδια του (Β).

12 7-3 Στερεοχημικές συνέπειες των αντιδράσεων S N 1 Σχήμα 7-3 Ο μηχανισμός της υδρόλυσης του (S)-(1-βρωμοαιθυλο)βενζολίου εξηγεί τη στερεοχημεία της αντίδρασης. Ο αρχικός ιοντισμός δημιουργεί ένα επίπεδο, μη χειρόμορφο καρβοκατιόν. Το ιόν αυτό, όταν παγιδεύεται με νερό, δίνει ρακεμική αλκοόλη.

13 Άσκηση 7-4 Στερεοχημικές συνέπειες της υποκατάστασης S N 1 Ελαφρά θέρμανση του (2R,3R)-2-ιωδο-3-μεθυλοεξανίου σε μεθανόλη δίνει δύο στερεοϊσομερείς μεθυλαιθέρες. Πώς σχετίζονται μεταξύ τους; Εξηγήστε μηχανιστικά.

14 7-4 Επιδράσεις του διαλύτη, της αποχωρούσας ομάδας και του πυρηνόφιλου στη μονομοριακή υποκατάσταση Οι πολικοί διαλύτες επιταχύνουν την αντίδραση S N 1

15 Οι πολικοί διαλύτες επιταχύνουν την αντίδραση S N 1 Σχήμα 7-4 Οι αντίστοιχες μεταβατικές καταστάσεις των αντιδράσεων S N 1 και S N 2 εξηγούν γιατί η διαδικασία S N 1 επιταχύνεται έντονα από πολικούς διαλύτες. Η ετερολυτική διάσπαση συνεπάγεται διαχωρισμό φορτίου, μία διαδικασία η οποία υποβοηθείται από την πολική επιδιαλύτωση. Πολικοί πρωτικοί διαλύτες επιταχύνουν ιδιαίτερα την αντίδραση SN1 μέσω δεσμών υδρογόνου με την αποχωρούσα ομάδα. Να σημειωθεί ότι ένας διαλύτης όπως το νιτρομεθάνιο, CH3NO2, (ισχυρά πολικός αλλά και ουσιαστικά μη πυρηνόφιλος) είναι χρήσιμος στις μελέτες των αντιδράσεων SN1 με πυρηνόφιλα διαφορετικά από τα μόρια του διαλύτη.

16 ΗαντίδρασηS N 1 επιταχύνεται με καλύτερες αποχωρούσες ομάδες Σχετική ταχύτητα της διαλυτόλυσης των RX (R = Τριτοταγές αλκύλιο) X = OSO 2 R > I > Br > Cl Αυξανόμενη ταχύτητα

17 Η ισχύς του πυρηνοφίλου επηρεάζει την κατανομή των προϊόντων αλλά όχι την ταχύτητα της αντίδρασης

18 7-5 Επίδραση της αλκυλο-ομάδας στην αντίδραση S N 1: Σταθερότητα καρβοκατιόντος Η σταθερότητα του καρβοκατιόντος αυξάνει από το πρωτοταγές προς το δευτεροταγές και το τριτοταγές Σχετική σταθερότητα καρβοκατιόντων CH 3 CH 2 CH 2 CH 2 < CH 3 CH 2 CHCH 3 < (CH 3 ) 3 C Πρωτοταγές < Δευτεροταγές < Τριτοταγές Αυξανόμενη σταθερότητα καρβοκατιόντος

19 Η υπερσυζυγία σταθεροποιεί τα θετικά φορτία Σχήμα 7-5 (Α) Η μερική εικόνα του τροχιακού του μεθυλο-κατιόντος αποκαλύπτει γιατί δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί με υπερσυζυγία. (Β) Αντίθετα, το 1,1-διμεθυλαιθυλο- (tert-βουτυλο-) κατιόν δέχεται την ευεργετική επίδραση τριών υπερσυζυγιακών αλληλεπιδράσεων. Οι χάρτες ηλεκτροστατικού δυναμικού των (Γ) μεθυλο-, (Δ) αιθυλο-, (Ε) 1-μεθυλοαιθυλο- (ισοπροπυλο-) και (ΣΤ) 1,1- διμεθυλοαιθυλο- (tert-βουτυλο-) κατιόντων δείχνουν πώς ο αρχικά πολύ φτωχός σε ηλεκτρόνια (μπλε) κεντρικός άνθρακας όλο και περισσότερο χάνει το μπλε χρώμα του κατά μήκος της σειράς λόγω της αυξανόμενης υπερσυζυγίας.

20 Η υπερσυζυγία σταθεροποιεί τα θετικά φορτία Σχήμα 7-6 Προσδιορισμός της κρυσταλλικής δομής του 1,1-διμεθυλοαιθυλο-(tertβουτυλο-) κατιόντος. Οι τέσσερεις άνθρακες βρίσκονται σε ένα επίπεδο με γωνίες δεσμών C C C 120 ο, σε συμφωνία με τον sp 2 υβριδισμό του κεντρικού άνθρακα. Το μήκος του δεσμού C C είναι 1,44 Å, μικρότερο από το μήκος κανονικών απλών δεσμών (1,54 Å), μία συνέπεια της υπερσυζυγιακής επικάλυψης.

21 Στα δευτεροταγή συστήματα παρατηρούνται αντιδράσεις τόσο S N 1 όσο και S N 2 Σε δευτεροταγές υπόστρωμα S N 1 καλή αποχωρούσα φτωχό πυρηνόφιλο πολικός πρωτικός διαλύτης S N 2 μέτρια αποχωρούσα καλό πυρηνόφιλο πολικό απρωτικό διαλύτη

22 Στα δευτεροταγή συστήματα παρατηρούνται αντιδράσεις τόσο S N 1 όσο και S N 2 Πίνακας 7 2 Δραστικότητα των R X στις αντιδράσεις πυρηνόφιλης υποκατάστασης: R X + Nu R Nu + X R S N 1 S N 2 CH 3 Πρωτοταγές Δευτεροταγές Τριτοταγές S N 1 καλύτερος Δεν παρατηρείται σε διάλυμα (μεθυλο κατιόν πολύ υψηλής ενέργειας) Δεν παρατηρείται σε διάλυμα (πρωτοταγές καρβοκατιόν πολύ υψηλής ενέργειας) Σχετικά βραδεία καλύτερη με κ αλές αποχωρούσεςομάδεςσεπολικούςπρωτικούς διαλύτες Συχνή. Ιδιαίτερα ταχεία σε πολικούς πρωτικούς διαλύτες και με καλές αποχωρούσες ομάδες Συχνή. Ταχείαμεκαλάπυρηνόφιλακαικαλές αποχωρούσες ομάδες Συχνή. Ταχείαμεκαλάπυρηνόφιλακαικαλές αποχωρούσες ομάδες βραδεία όταν το R είναι διακ λαδισμένο στον C2 Σχετικά βραδεία. Καλύτερη με υψηλές συγκεντρώσεις καλών πυρηνοφίλων σε πολικούς απρωτικούς διαλύτες Εξαιρετικά βραδεία Εξαρούνται τα καρβοκατιόντα που σταθεροποιούνται με συντονισμό. Δείτε Κεφάλαιο 14.

23 Στα δευτεροταγή συστήματα παρατηρούνται αντιδράσεις τόσο S N 1 όσο και S N 2

24 Στα δευτεροταγή συστήματα παρατηρούνται αντιδράσεις τόσο S N 1 όσο και S N 2 ΜίαοπτικήεπίδειξητηςσχετικήςS N 1 δραστικότητας. Οι τρεις δοκιμαστικοί σωλήνες περιέχουν, από αριστερά προς τα δεξιά, διαλύματα του 1-βρωμοβουτανίου, 2- βρωμοπροπανίου και 2-βρωμο-2- μεθυλοπροπανίου σε αιθανόλη, αντίστοιχα. Προσθήκη μερικών σταγόνων διαλύματος AgNO 3 σε καθέναν προκαλεί άμεση καταβύθιση ενός βαρέος ιζήματος AgBr από το tert-βρωμοαλκάνιο (δεξιά), λιγότερη καταβύθιση AgBr από το δευτεροταγές υπόστρωμα (κέντρο) και καθόλου σχηματισμό AgBr από το πρωτοταγές αλογονίδιο (αριστερά).

25 Εξηγήστε τα ακόλουθα αποτελέσματα. Άσκηση 7-8 Δευτεροταγή αλογονοαλκάνια

26 Η ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ: ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ 7 1 Ασυνήθιστα στερεοεκλεκτική S N 1 υποκατάσταση σε σύνθεση αντικαρκινικού φάρμακου

27 Ποια πορεία είναι πιο πράσινη : η S N 1 ή ηs N 2; Η διαδικασία S N 2 είναι στερεοειδική: η αντίδραση ενός συγκεκριμένου στερεοϊσομερούς υποστρώματος δίνει ένα συγκεκριμένο στερεοϊσομερές προϊόν. Αντίθετα, σχεδόν όλες οι αντιδράσεις που γίνονται μέσω του S N 1 μηχανισμού σε ένα στερεοχημικό κέντρο δίνουν μίγματα στερεοϊσομερών. Και ακόμη χειρότερα: η χημεία των καρβοκατιόντων, ενδιάμεσων σε όλες τις αντιδράσεις S N 1, είναι πολύπλοκη. Σε τελική ανάλυση, οι αντιδράσεις S N 1, σε αντίθεση με τις διαδικασίες S N 2, είναι περιορισμένης χρήσης στη σύνθεση επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια των «πράσινων» αντιδράσεων: είναι αναποτελεσματικές ως προς την οικονομία ατόμων και συνολικά σπάταλες, επειδή τείνουν να δώσουν μίγματα στερεοϊσομερών προϊόντων υποκατάστασης καθώς και άλλες οργανικές ενώσεις. ΗπορείαS N 2 είναι «πιο πράσινη».

28 7 6 Μονομοριακή απόσπαση: Ε1 Ανταγωνισμός μεταξύ πυρηνόφιλης και βασικής προσβολής σε ένα καρβοκατιόν Ξεκινώντας από ένα αλογονοαλκάνιο, ο συνολικός μετασχηματισμός περιλαμβάνει την απομάκρυνση του ΗΧ με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός διπλού δεσμού. Ο γενικός όρος για μία τέτοια διεργασία είναι απόσπαση (elimination), συγκεκομμένα Ε.

29 7 6 Μονομοριακή απόσπαση: Ε1 Το καθοριστικό της ταχύτητας στάδιο στη διαδικασία Ε1 είναιτοίδιομεαυτόστις αντιδράσεις S N 1: η διάσταση σε ένα καρβοκατιόν. Το ενδιάμεσο αυτό έχει μετά έναν δεύτερο δρόμο στη διάθεσή του εκτός από την πυρηνόφιλη παγίδευση: την απώλεια ενός πρωτονίου από έναν άνθρακα γειτονικό σ αυτόν που φέρει το θετικό φορτίο.

30 7 6 Μονομοριακή απόσπαση: Ε1 Σχήμα 7-7 Tο στάδιο σχηματισμού του αλκενίου στη μονομοριακή απόσπαση (Ε1): αποπρωτονίωση ενός 1,1-διμεθυλοαιθυλο- (tert-βουτυλο-) κατιόντος από τον διαλύτη μεθανόλη. Σε μία περιγραφή της απόσπασης του πρωτονίου με τροχιακά, ένα ζεύγος ηλεκτρονίων στο άτομο οξυγόνου του διαλύτη προσβάλλει ένα υδρογόνο σε έναν άνθρακα γειτονικό σ αυτόν που φέρει το θετικό φορτίο. Το πρωτόνιο μεταφέρεται, αφήνοντας πίσω ένα ζεύγος ηλεκτρονίων. Καθώς ο άνθρακας επανυβριδοποιείται από sp 3 σε sp 2, τα ηλεκτρόνια αυτά ανακατανέμονται στα δύοp τροχιακά του νέου διπλού δεσμού.

31 7-6 Μονομοριακή απόσπαση: Ε1

32 7 6 Μονομοριακή απόσπαση: Ε1

33 7-6 Μονομοριακή απόσπαση: Ε1 Πίνακας 7 3 Σχέση S N 1 προς Ε1 των προϊόντων στις υδρολύσεις των 2 αλογονο 2 μεθυλοπροπανίων στους 25 C Χστο (CH 3 ) 3 CX Λόγος S N 1 : E1 Cl Br I 95 : 5 95 : 5 96 : 4 Όμως χρησιμοποιώντας υψηλές συγκεντρώσεις ισχυρής βάσης η αναλογία απόσπασης (elimination) αυξάνεται κυρίως λόγω μεταβολής της μηχανιστικής πορείας.

34 7-7 Διμοριακή απόσπαση: Ε2 Οι ισχυρές βάσεις επιδρούν στη διμοριακή απόσπαση Η ταχύτητα σχηματισμού του αλκενίου γίνεται ανάλογη προς τις συγκεντρώσεις και του αρχικού αλογονιδίου και της βάσης: Η κινητική της απόσπασης είναι τώρα δευτέρας τάξεως και η πορεία καλείται διμοριακή απόσπαση, συγκεκομμένα Ε2. Κινητική της αντίδρασης Ε2 του 2-μεθυλο-2-χλωροπροπανίου (CH 3 ) 3 CCl + Na + OH CH 2 C(CH 3 ) 2 + NaCl + H 2 O Ταχύτητα = k[(ch 3 ) 3 CCl][ OH] mol L 1 s 1

35 : Οι αντιδράσεις Ε2 πραγματοποιούνται σε ένα στάδιο Παρατηρούνται τρεις μεταβολές: 1.Αποπρωτονίωση από τη βάση 2. Αποχώρηση της αποχωρούσας ομάδας 3. Επανυβριδοποίηση των αντιδρώντων κέντρων άνθρακα από sp 3 σε sp 2 ώστε να δώσουν τα δύο p τροχιακά του δημιουργούμενου διπλού δεσμού Και οι τρεις μεταβολές γίνονται ταυτόχρονα: Η Ε2 είναι μία σύγχρονη διεργασία, ενός σταδίου.

36 Οι αντιδράσεις Ε2 πραγματοποιούνται σε ένα στάδιο Σχήμα 7-8 Περιγραφή με τροχιακά της αντίδρασης Ε2 του 2-μεθυλο-2- χλωροπροπανίου με ιόν υδροξειδίου.

37 Οι αντιδράσεις Ε2 πραγματοποιούνται σε ένα στάδιο Σχετική δραστικότητα στην αντίδραση Ε2 RI > RBr > RCl > RF Αυξανόμενη Στη διμοριακή αντίδραση, ηαπόσπασητουπρωτονίουκαιηαποχώρησητης αποχωρούσας ομάδας είναι ταυτόχρονες, όπως φαίνεται στην μεταβατική κατάσταση παραπάνω (όπως φαίνεται στην προβολή κατά Newman).

38 Η λεπτομερής δομή της μεταβατικής κατάστασης της αντίδρασης Ε2 διευκρινίζεται πειραματικά Πρώτον, ο νόμος της ταχύτητας δευτέρας τάξεως απαιτεί να παίρνουν μέρος στο καθοριστικό της ταχύτητας στάδιο και το αλογονοαλκάνιο και η βάση. Δεύτερον, καλύτερες αποχωρούσες ομάδες καταλήγουν σε ταχύτερες αποσπάσεις. Η τρίτη παρατήρηση όχι μόνο δείχνει καθαρά ότι τόσο ο δεσμός C H όσο και ο δεσμός C Χ σχάζονται στη μεταβατική κατάσταση, αλλά επίσης περιγράφει τον σχετικό προσανατολισμό τους στο χώρο όταν λαμβάνει χώρα αυτό το γεγονός.

39 7-8 Ανταγωνισμός μεταξύ υποκατάστασης και απόσπασης: Ηδομή καθορίζει τον τρόπο αντίδρασης Ασθενώς βασικά πυρηνόφιλα αντιδραστήρια οδηγούν σε αντιδράσεις υποκατάστασης

40 7-8 Ανταγωνισμός μεταξύ υποκατάστασης και απόσπασης: Ηδομή καθορίζει τον τρόπο αντίδρασης Ασθενώς βασικά πυρηνόφιλα αντιδραστήρια οδηγούν σε αντιδράσεις υποκατάστασης Τα ασθενή πυρηνόφιλα όπως το νερό και οι αλκοόλες αντιδρούν με αξιόλογες ταχύτητες μόνο με δευτεροταγή και τριτοταγή αλογονίδια, υποστρώματα ικανά να ακολουθήσουν την πορεία S N 1. Η μονομοριακή απόσπαση είναι συνήθως μία δευτερεύουσα παράπλευρη αντίδραση.

41 Τα ισχυρώς βασικά πυρηνόφιλα αντιδραστήρια δίνουν περισσότερο προϊόν απόσπασης καθώς αυξάνει ο στερεοχημικός όγκος Ο μηχανισμός S N 2 δεν ευνοείται στα τριτοταγή αλογονίδια. Οι πορείες S N 1 και Ε1 ανταγωνίζονται κάτω από ουδέτερες και ασθενώς βασικές συνθήκες. Όμως, οι υψηλές συγκεντρώσεις ισχυρής βάσης δίνουν αποκλειστικά αντίδραση Ε2.

42 Στερεοχημικά παρεμποδισμένα βασικά πυρηνόφιλα αντιδραστήρια ευνοούν την απόσπαση

43 Στερεοχημικά παρεμποδισμένα βασικά πυρηνόφιλα αντιδραστήρια ευνοούν την απόσπαση

44 7-8 Ανταγωνισμός μεταξύ υποκατάστασης και απόσπασης: Ηδομή καθορίζει τον τρόπο αντίδρασης Συνοψίζοντας: Παράγοντας 1. Ισχύςτουπυρηνοφίλουωςβάσης Ασθενείς βάσεις Ισχυρές βάσεις H 2 O *, ROH *, PR 3, αλογονίδια, HO, RO, H 2 N, R 2 N RS, N 3, NC, RCOO Πιο πιθανή η υποκατάσταση Ευνοείται πολύ η απόσπαση Αντιδρά μόνο με S N1 υποστρώματα καμιά αντίδραση με τα απλά πρωτοταγή ή μεθυλο-αλογονίδια. Παράγοντας 2. Στερεοχημική παρεμπόδιση γύρω από τον αντιδρώντα άνθρακα Στερεοχημικά μη παρεμποδισμένα Πρωτοταγή αλογονοαλκάνια Πιο πιθανή η υποκατάσταση Στερεοχημικά παρεμποδισμένα Διακλαδισμένα πρωτοταγή, δευτεροταγή, τριτοταγή αλογονοαλκάνια Αυξημένη πιθανότητα απόσπασης

45 Παράγοντας 3. Στερεοχημική παρεμπόδιση στο πυρηνόφιλο (ισχυρή βάση) Στερεοχημικά μη παρεμποδισμένα HO, CH3O, CH3CH2O, H2N Πιθανή υποκατάσταση Στερεοχημικά παρεμποδισμένα (CH3)3CO, [(CH3)2CH]2N Ευνοείται πολύ η απόσπαση

46 7 9 Σύνοψη της δραστικότητας των αλογονοαλκανίων Πρωτοταγή αλογονοαλκάνια. Τα μη παρεμποδισμένα πρωτοταγή αλκυλο-υποστρώματα αντιδρούν πάντοτε με τον διμοριακό τρόπο και σχεδόν πάντοτε δίνουν κυρίως προϊόντα υποκατάστασης, εκτός αν χρησιμοποιηθούν στερεοχημικά παρεμποδισμένες ισχυρές βάσεις, όπως το tert-βουτοξείδιο του καλίου. Στις περιπτώσεις αυτές, η πορείαs N 2 επιβραδύνεται αρκετά εξαιτίας στερεοχημικών αιτίων επιτρέποντας στον Ε2 μηχανισμό να επικρατήσει. Δευτεροταγή αλογονοαλκάνια. Τα δευτεροταγή αλκυλο-συστήματα υφίστανται, ανάλογα με τις συνθήκες, τόσο αποσπάσεις όσο και υποκαταστάσεις με οποιαδήποτε πιθανή πορεία: μονοή διμοριακή. Τα καλά πυρηνόφιλα ευνοούν την αντίδραση S N 2, οι ισχυρές βάσεις οδηγούν στην αντίδραση Ε2 και τα ασθενώς πυρηνόφιλα πολικά μέσα δίνουν κυρίως αντιδράσεις S N 1 και Ε1. Τριτοταγή αλογονοαλκάνια. Τα τριτοταγή συστήματα δίνουν αντιδράσεις απόσπασης (Ε2) με πυκνές ισχυρές βάσεις και υποκατάστασης σε μη βασικά μέσα (S N 1). Διμοριακή υποκατάσταση δεν παρατηρείται σχεδόν ποτέ, αλλά η αντίδραση απόσπασης μέσω μηχανισμού Ε1 συνοδεύει αυτήν της υποκατάστασης μέσω του μηχανισμού S N 1.

47 7 9 Σύνοψη της δραστικότητας των αλογονοαλκανίων Πίνακας 7 4 Πιθανοί μηχανισμοί αντίδρασης των αλογονοαλκανίων με πυρηνόφιλα (βάσεις) Τύπος πυρηνοφίλου (βάσης) Τύπος αλογονοαλκανίου Φτωχό πυρηνόφιλο (π.χ.η 2 Ο) Ασθενώς βασικό, καλό πυρηνόφιλο (π.χ., Ι ) Ισχυρά βασικό, μη παρεμποδισμένο πυρηνόφιλο (π.χ., CH 3 O ) Ισχυρά βασικό, παρεμποδισμένο πυρηνόφιλο [π.χ., (CH 3 ) 3 CO ] Μεθυλο Πρωτοταγές Καμία αντίδραση S N 2 S N 2 S N 2 Μη παρεμποδισμένο Καμία αντίδραση S N 2 S N 2 E2 Διακλαδισμένο Καμία αντίδραση S N 2 E2 E2 Δευτεροταγές Βραδεία S N 1, E1 S N 2 E2 E2 Τριτοταγές S N 1, E1 S N 1, E1 E2 E2

48

49

50

51

52

Περαιτέρω αντιδράσεις των αλογονοαλκανίων

Περαιτέρω αντιδράσεις των αλογονοαλκανίων Περαιτέρω αντιδράσεις των αλογονοαλκανίων Μονομοριακή υποκατάσταση και πορείες απόσπασης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 1 Οι κλινικοί χημικοί χρησιμοποιούν πολλές αντιδράσεις για να διερευνήσουν τις σχέσεις δομής-δραστικότητας

Διαβάστε περισσότερα

4.8 Παρασκευή αλκυλαλογονιδίων από αλκοόλες και υδραλογόνα

4.8 Παρασκευή αλκυλαλογονιδίων από αλκοόλες και υδραλογόνα 4.8 Παρασκευή αλκυλαλογονιδίων από αλκοόλες και υδραλογόνα RO X RX 2 O ρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας Αντίδραση αλκοολών με υδραλογόνα RO X RX O δραστικότητα υδραλογόνων I Br Cl

Διαβάστε περισσότερα

Αλκυλαλογονίδια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Αλκυλαλογονίδια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Αλκυλαλογονίδια Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Αλκυλαλογονίδια Αλκυλαλογονίδια ονομάζονται οι οργανικές ενώσεις οι οποίες, ως λειτουργική ομάδα, διαθέτουν την ομάδα C-X: -X= -F, -Cl, -Br, -I. Η ισχύς

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις Οργανική Χηµεία Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις 1. Αλκυλαλογονίδια Βιοµηχανικοί διαλύτες, εισπνεόµενα αναισθητικά στην ιατρική, ψυκτικά µέσα, εντοµοκτόνα και απολυµαντικά Ευρέως

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Περισσότερες αντιδράσεις αλκοολών και η χημεία των αιθέρων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Περισσότερες αντιδράσεις αλκοολών και η χημεία των αιθέρων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Περισσότερες αντιδράσεις αλκοολών και η χημεία των αιθέρων 1 Περισσότερες αντιδράσεις αλκοολών και η χημεία των αιθέρων Το αιθοξυαιθάνιο (διαιθυλαιθέρας ή απλώς «αιθέρας») ανακαλύφθηκε ως αναισθητικό

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Μαλαμίδου Ξενικάκη

Ε. Μαλαμίδου Ξενικάκη Ε. Μαλαμίδου Ξενικάκη Θεσσαλονίκη 2012 ΑΛΟΓΟΝΟΑΛΚΑΝΙΑ (ΑΛΚΥΛΑΛΟΓΟΝΙΔΙΑ) (εντομοκτόνο ενάντια στην κάμπια των κουνουπιών) Ονοματολογία αλογονοαλκανίων 1. Εύρεση της κύριας αλυσίδας. 2. Αρίθμηση της κύριας

Διαβάστε περισσότερα

5.8 Παρασκευές Αλκενίων: Αντιδράσεις απόσπασης. Äρ. ΧÜρηò Ε. ΣεìιδαλÜò Επßκουροò ΚαθηγητÞò ΑΤΕΙ ΑθÞναò

5.8 Παρασκευές Αλκενίων: Αντιδράσεις απόσπασης. Äρ. ΧÜρηò Ε. ΣεìιδαλÜò Επßκουροò ΚαθηγητÞò ΑΤΕΙ ΑθÞναò 5.8 Παρασκευές Αλκενίων: Αντιδράσεις απόσπασης Äρ. ΧÜρηò Ε. ΣεìιδαλÜò Επßκουροò ΚαθηγητÞò ΑΤΕΙ ΑθÞναò Σύνοψη των αντιδράσεων της β-απόσπασης Αφυδρογόνωση των αλκανίων: X = Y = Αφυδάτωση των αλκοολών: X

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Ενότητα : Σύνθεση Tριτοταγούς Βουτυλοχλωριδίου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Ενότητα : Σύνθεση Tριτοταγούς Βουτυλοχλωριδίου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Ενότητα : Σύνθεση Tριτοταγούς Βουτυλοχλωριδίου Διδάσκοντες: Κων/νος Τσιτσιλιάνης, καθηγητής Ουρανία Κούλη, Ε.ΔΙ.Π. Μαρία Τσάμη, Ε.ΔΙ.Π. Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Ηλεκτρονιόφιλα - πυρηνόφιλα αντιδραστήρια Ηλεκτρονιόφιλα λέγονται τα αντιδραστήρια τα οποία δέχονται ένα ή δύο ηλεκτρόνια σε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο έξι Ιδιότητες και αντιδράσεις αλογονοαλκανίων

Κεφάλαιο έξι Ιδιότητες και αντιδράσεις αλογονοαλκανίων Κεφάλαιο έξι Ιδιότητες και αντιδράσεις αλογονοαλκανίων Διμοριακή πυρηνόφιλη υποκατάσταση Ιδιότητες και αντιδράσεις αλογονοαλκανίων Στο σώμα, το άζωτο της αμινομάδας της νοραδρεναλίνης προσβάλλει τη μεθυλομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης Οργανική Χημεία Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης 1. Καρβοξυλικά οξέα Σημαντικά ακυλο (-COR) παράγωγα Πλήθος καρβοξυλικών ενώσεων στη φύση, π.χ. οξικό

Διαβάστε περισσότερα

5.14 Αφυδραλογόνωση των αλκυλαλογονιδίων. Δρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας

5.14 Αφυδραλογόνωση των αλκυλαλογονιδίων. Δρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας 5.14 Αφυδραλογόνωση των αλκυλαλογονιδίων Δρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας Περίληψη αντιδράσεων β-απόσπασης Αφυδρογόνωση των αλκανίων: X = Y = H Αφυδάτωση των αλκοολών: X = H Y = OH

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Δόμηση Ηλεκτρονίων στα Ιόντα 2 Για τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 10: Ε. Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ VS ΑΠΟΣΠΑΣΗ

Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 10: Ε. Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ VS ΑΠΟΣΠΑΣΗ Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 10: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ VS ΑΠΟΣΠΑΣΗ Ε. Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Περίληψη ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΑΛΚΥΛΑΛΟΓΟΝΙΔΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν ομάδες υδροξυλίου συνδεδεμένες με κορεσμένα άτομα άνθρακα υβριδισμού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων

Κεφάλαιο 2. Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων Κεφάλαιο 2 Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται οι αντιδράσεις χωρίς τους μηχανισμούς τους, με στόχο να δοθεί έμφαση στις συνέπειες από τις μεταβολές ορισμένων χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 5

Περίληψη Κεφαλαίου 5 Περίληψη Κεφαλαίου 5 Είδη αντιδράσεων: προσθήκης, απόσπασης, υποκατάστασης & αναδιάταξης Μηχανισµός αντίδρασης: πλήρης περιγραφή τρόπου πραγµατοποίησης Μηχανισµοί µέσω ριζών ή πολικοί Πολική αντίδράση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Πυρηνόφιλη αλειφατική υποκατάσταση

Κεφάλαιο 2: Πυρηνόφιλη αλειφατική υποκατάσταση Κεφάλαιο 2: Πυρηνόφιλη αλειφατική υποκατάσταση Σύνοψη Το κεφάλαιο αυτό ασχολείται με τη μελέτη των αντιδράσεων πυρηνόφιλης αλειφατικής υποκατάστασης (μηχανισμοί S N 1 και S N 2) και τις παραμέτρους που

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΝΕΑ. Περισσότερες αντιδράσεις αλκοολών και η χημεία των αιθέρων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΝΕΑ. Περισσότερες αντιδράσεις αλκοολών και η χημεία των αιθέρων ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΝΕΑ Περισσότερες αντιδράσεις αλκοολών και η χημεία των αιθέρων Περισσότερες αντιδράσεις αλκοολών και η χημεία των αιθέρων Το αιθοξυαιθάνιο (διαιθυλαιθέρας ή απλώς «αιθέρας») ανακαλύφθηκε ως

Διαβάστε περισσότερα

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Η μικρότερη σταθερότητα της βινυλικής ρίζας (για παράδειγμα σε σχέση με τη μεθυλική) θα μπορούσε να εξηγηθεί στη βάση του πόσο ισχυρά έλκονται τα ηλεκτρόνια από το κάθε άτομο άνθρακα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΥΤΕΡΟΤΑΓΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΤΑΓΕΙΣ ΑΝΘΡΑΚΕΣ.

ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΥΤΕΡΟΤΑΓΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΤΑΓΕΙΣ ΑΝΘΡΑΚΕΣ. bsn1 1 ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΥΤΕΡΟΤΑΓΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΤΑΓΕΙΣ ΑΝΘΡΑΚΕΣ. Κατά τη µελέτη των υποκαταστάσεων σε πρωτοταγείς άνθρακες, που προηγήθηκε, χρησιµοποιήθηκε συχνά ως εργαλείο εξαγωγής συµπερασµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ως αλκυλαλογονίδια ορίζουμε τις οργανικές ενώσεις που περιέχουν τη λειτουργική ομάδα C Χ, όπου Χ = αλογόνο,

Ως αλκυλαλογονίδια ορίζουμε τις οργανικές ενώσεις που περιέχουν τη λειτουργική ομάδα C Χ, όπου Χ = αλογόνο, Aλκυλαλογονίδια Ως αλκυλαλογονίδια ορίζουμε τις οργανικές ενώσεις που περιέχουν τη λειτουργική ομάδα Χ, όπου Χ = αλογόνο, δηλαδή δή F, Br, l, I. Επειδή ο δεσμός της λειτουργικής ομάδας προκύπτει από την

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία

Κεφάλαιο 3. Στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 3 Στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται οι στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία, οι οποίες μπορούν να διαχωριστούν στις εξής κατηγορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Δομή. Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην. κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών) στο μόριο.

Δομή. Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην. κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών) στο μόριο. ΣΥΖΥΓΙΑΚA ΔΙΕΝΙA Δομή Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην ανθρακική τους αλυσίδα περιέχουν δυο διπλούς δεσμούς με κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών)

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Α.Υ. ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ

Α.Π.Α.Υ. ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ Α.Π.Α.Υ. ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ Όλα τα παράγωγα καρβοξυλικών οξέων µπορούν να συντεθούν από καρβοξυλικά οξέα, µέσω αντίδρασης πυρηνόφιλης άκυλο υποκατάστασης (ΑΠΥΑ). ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΛΩΡΙΔΙΩΝ ΟΞΕΩΝ ΜΕ SCl 2 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β ΓΕΛ 21 / 04 / 2019

Χημεία Β ΓΕΛ 21 / 04 / 2019 Β ΓΕΛ 21 / 04 / 2019 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. A1. Από την προσθήκη HBr στο

Διαβάστε περισσότερα

Καρβονυλοενώσεις 1α) 1α 1β, Σχήμα χχχ)) Σχήμα χχχχ)

Καρβονυλοενώσεις 1α) 1α 1β, Σχήμα χχχ)) Σχήμα χχχχ) Καρβονυλοενώσεις Καρβονυλοενώσεις (1α) είναι η σημαντικότερη κατηγορία χημικών ενώσεων και χαρακτηρίζεται από ένα διπλό δεσμό μεταξύ ενός ατόμου άνθρακα και ενός οξυγόνου (το καρβονύλιο). Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 11: Ε. Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΛΚΕΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΚΙΝΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ

Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 11: Ε. Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΛΚΕΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΚΙΝΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 11: ΑΛΚΕΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΚΙΝΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ Ε. Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Περίληψη ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΚΕΝΙΩΝ ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

4.15 Αλογόνωση των αλκανίων RH + X 2 RX + HX

4.15 Αλογόνωση των αλκανίων RH + X 2 RX + HX 4.15 Αλογόνωση των αλκανίων R + X 2 RX + X Ενεργειακό περιεχόμενο R + X 2 RX + X εκρηκτική για το F 2 εξώθερμη για το Cl 2 και το Br 2 ενδόθερμη για το I 2 4.16 Χλωρίωση του Μεθανίου Χλωρίωση του Μεθανίου

Διαβάστε περισσότερα

60

60 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 Η (συνήθης) αύξηση του πυρηνόφιλου χαρακτήρα όσο κατερχόμαστε σε μία ομάδα του περιοδικού πίνακα οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση της ηλεκτραρνητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

O 3,44 S 2,58 N 3,04 P 2,19

O 3,44 S 2,58 N 3,04 P 2,19 Περιοδικός Πίνακας (Σύστημα) των Ατόμων Περιοδικό σύστημα είναι ο πίνακας στον οποίο κατατάσσονται όλα τα άτομα με βάση τον αριθμό των πρωτονίων (θετικά φορτισμένα σωματίδια) που ευρίσκονται στον πυρήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2015-2016 1 Ο ΘΕΜΑ Α1. Για την ισορροπία : 22( g) O2( g) 2 H2 O( g), θ C ισχύει ότι K c =0,25. Για την ισορροπία: H2 O( g) 2( g) O2( g), θ C, ισχύει ότι:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 14 Ιουνίου 2013 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Απαντήσεις Θεμάτων Επαναληπτικών Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Γενικών Λυκείων Περιεχόμενα ΘΕΜΑ Α... 1 Α1. Β... 1 Α2. Γ... 1 Α3. Δ... 1 Α4. Α... 1 Α5. Α....

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χηµεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν οµάδες υδροξυλίου συνδεδεµένες µε κορεσµένα άτοµα άνθρακα υβριδισµού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισµού,

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία. ΘΕΜΑ Α A1. α - 5 μονάδες

Χημεία. ΘΕΜΑ Α A1. α - 5 μονάδες Β ΓΕΛ 21 / 04 / 2019 Χημεία ΘΕΜΑ Α A1. α - 5 μονάδες A2. β - 5 μονάδες A3. α - 5 μονάδες A4. δ - 5 μονάδες A5. α - 5 μονάδες ΘΕΜΑ Β Β1. Σε ένα χημικό εργαστήριο διαθέτουμε ισοπροπυλική αλκοόλη (δευτεροταγής

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στα Θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων Χημεία (2) Θετικής Κατεύθυνσης 28/05/2010 ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Απαντήσεις στα Θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων Χημεία (2) Θετικής Κατεύθυνσης 28/05/2010 ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Απαντήσεις στα Θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων 0 Χημεία () Θετικής Κατεύθυνσης 8/05/0 ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΘΕΜΑ Α Α1. Σωστή απάντηση είναι η β (εφαρμογή κανόνα του Hund). Α. Σωστή απάντηση είναι η α. Στο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ. Ενδεικτικές απαντήσεις

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ. Ενδεικτικές απαντήσεις ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ενδεικτικές απαντήσεις Θέμα Α Α.1 - β Α.2 - β Α.3 - γ Α.4 - δ Α.5 - δ Θέμα Β

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων 1. Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων Γενικά, εξετάζουμε το είδος της αντίδρασης και τον τρόπο που αυτές συντελούνται Γενικοί τύποι αντιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιες σπουδαστήριο Κυριακίδης Ανδρεάδης. Προτεινόμενες λύσεις XHMEIA ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 15/06/2018 ΘΕΜΑ Α. Α1. β. Α2. β. Α3. γ. Α4. δ. Α5.

Πανελλήνιες σπουδαστήριο Κυριακίδης Ανδρεάδης. Προτεινόμενες λύσεις XHMEIA ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 15/06/2018 ΘΕΜΑ Α. Α1. β. Α2. β. Α3. γ. Α4. δ. Α5. Προτεινόμενες λύσεις Πανελλήνιες 018 XHMEIA ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 15/06/018 ΘΕΜΑ Α Α1. β Α. β Α3. γ Α4. δ Α5. δ ΘΕΜΑ Β Β1. α) 1 Mg: 1s s p 6 3s περίοδος: 3 η ομάδα: η (ΙΙΑ) 5Β: 1s s p 1 περίοδος: η ομάδα: 13

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 9: ΙΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ S N 1 ΚΑΙ S N 2

Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 9: ΙΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ S N 1 ΚΑΙ S N 2 Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 9: ΙΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ S N 1 ΚΑΙ S N 2 Ε. Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Περίληψη ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Β / ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Β / ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ Β / ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΛΚΑΝΙΑ ΑΛΚΕΝΙΑ ΑΛΚΙΝΙΑ ΑΛΚΟΟΛΕΣ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ eclass.sch.gr users.sch.gr/dtouloupas/moodle Γενικός Τύπος: C ν H ν+, ν 1 Χημικές Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 16: Χημεία του βενζολίου: ηλεκτρονιόφιλη αρωματική υποκατάσταση

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 16: Χημεία του βενζολίου: ηλεκτρονιόφιλη αρωματική υποκατάσταση Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 16: Χημεία του βενζολίου: ηλεκτρονιόφιλη αρωματική υποκατάσταση 1. Αντιδράσεις αρωματικών ενώσεων Σημαντικότερη αντίδραση αρωματικών ενώσεων: ηλεκτρονιόφιλη αρωματική υποκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Clayden, J.; Greeves, N.; Warren, S. Organic Chemistry; Oxford University Press, Oxford, UK, 2012.

Clayden, J.; Greeves, N.; Warren, S. Organic Chemistry; Oxford University Press, Oxford, UK, 2012. Παρακάτω παρατίθενται διάφορα τμήματα από αγγλόφωνα συγγράμματα προχωρημένης οργανικής χημείας και μία ελληνόφωνη διδακτορική διατριβή. Τα εν λόγω τμήματα αναφέρονται σε όσα συζητούνται στις παραδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ 1ο Για τις προτάσεις 1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις 1.1-1.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Tο ηλεκτρόνιο της

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ. Ε. Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ. Ε. Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ Ε. Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Χημικές Αντιδράσεις και οι μηχανισμοί τους Κατηγοριοποίηση αντιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

1. Αφυδραλογόνωση αλκυλαλογονιδίων προς σχηματισμό αλκενίων. αλκοόλη R1 CH CH R 2 + NαX + H 2 O

1. Αφυδραλογόνωση αλκυλαλογονιδίων προς σχηματισμό αλκενίων. αλκοόλη R1 CH CH R 2 + NαX + H 2 O 2. Αντιδράσεις απόσπασης Αντιδράσεις απόσπασης είναι αυτές κατά τις οποίες αποσπάται ένα ή περισσότερα μόρια ανόργανης ουσίας (π.χ. Η 2, ΗCl, -O) από μία ένωση, οπότε προκύπτει ακόρεστη ένωση με διπλό

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις υποκατάστασης

Αντιδράσεις υποκατάστασης Αντιδράσεις υποκατάστασης Στις αντιδράσεις υποκατάστασης δύο αντιδρώντα ανταλλάσσουν κάποιο τμήμα τους για να σχηματίσουν δύο νέα προϊόντα. Α δ+ - Β δ- + Γ δ+ - Δ δ- Α δ+ - Δ δ- + Γ δ+ - Β δ- Στις αντιδράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές εξετάσεις Χημεία Γ λυκείου θετικής κατεύθυνσης

Γενικές εξετάσεις Χημεία Γ λυκείου θετικής κατεύθυνσης Γενικές εξετάσεις 008 Χημεία Γ λυκείου θετικής κατεύθυνσης Θέμα ο Για τις ερωτήσεις - 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση Tο ηλεκτρόνιο

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5. 1.2 Στο μόριο του CH C CH=CH 2 υπάρχουν:

Μονάδες 5. 1.2 Στο μόριο του CH C CH=CH 2 υπάρχουν: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1-1.4

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο 1.1 β 1.2 γ 1.3 β 1.4 α 1.5 γ 1.6 α) λάθος β) λάθος. Το γινόμενο (H 3 O + ) ( - ) σε ορισμένη θερμοκρασία παραμένει σταθερό. γ) λάθος, παράγεται Buna S

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επαναληπτικό ιαγώνισµα 3-4-2016 ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. α Α2. γ Α3. γ Α4. β Α5. γ Α6. γ Α7. α Α6. α. Ο βαθµός ιοντισµού ενός ηλεκτρολύτη (α) ορίζεται ως το πηλίκο του αριθµού

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Για τις ερωτήσεις 1.1 1.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί την σωστή απάντηση. 1.1. Στο μόριο του BeF 2 οι δεσμοί

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Για τις προτάσεις 1.1 έως και 1.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στο σωστό συµπλήρωµά της.

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β ΓΕΛ 21 / 04 / 2019

Χημεία Β ΓΕΛ 21 / 04 / 2019 Β ΓΕΛ 21 / 04 / 2019 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. A1. Από την προσθήκη HBr στο

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG

Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG Georg Wittig Νόµπελ Χηµείας 1979 Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG Υλίδιο: Ουδέτερη ένωση µε αρνητικά φορτισµένο άτοµο (C-) ενωµένο µε θετικά φορτισµένο ετεροάτοµο (P+) Υβρίδιο Δοµών

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες

Οργανική Χημεία. Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες Οργανική Χημεία Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες 1. Καρβονυλικές ενώσεις Καρβονυλική ομάδα C=O σημαντικότερη λειτουργική ομάδα οργανικής χημείας Καρβονυλικές ομάδες βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (5)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (5) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (5) ΘΕΜΑ 1 Ο 1. (β) 2. (β) 3. α. Αφού το Γ είναι ευγενές αέριο βρίσκεται στη 18 η ομάδα. Δεν μπορεί όμως να είναι το He γιατί σε αυτήν την περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Οι Έννοιες Οξύ Βάση: Η Θεωρία Brønsted - Lowry 2 Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

R X + NaOH R- OH + NaX

R X + NaOH R- OH + NaX 3. Αντιδράσεις υποκατάστασης (αντικατάστασης) Στις αντιδράσεις αντικατάστασης μετέχουν πάντα δύο αντιδρώντα που ανταλλάσουν κάποιο τμήμα τους για να σχηματιστούν δύο νέα προϊόντα, σύμφωνα με το σχήμα:

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑ 5 ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΣΤΕΡΟΠΟΙΗΣΗ

MAΘΗΜΑ 5 ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΣΤΕΡΟΠΟΙΗΣΗ MAΘΗΜΑ 5 ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΣΤΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ξικός αιθυλεστέρας ή Οξικό αιθύλιο Δρα. Κουκουλίτσα Αικατερίνη Χημικός Εργαστηριακός Συνεργάτης Τ.Ε.Ι Αθήνας ckoukoul@teiath.gr ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. Αντιδρούν με μέταλλα και παράγουν αέριο υδρογόνο (δες απλή αντικατάσταση) Αντιδρούν με ανθρακικά άλατα και παράγουν αέριο CO2. Έχουν όξινη

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας. Ιωάννης Ντότσικας. Επ. Καθηγητής

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας. Ιωάννης Ντότσικας. Επ. Καθηγητής Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας Ιωάννης Ντότσικας Επ. Καθηγητής 1 Οι υδρολύσεις είναι οι συχνότερα απαντώμενες αντιδράσεις αποκοδόμησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΛΛΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΥΛΛΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τίτλος Μαθήματος: Διδάσκοντες: ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Αναστασία Δέτση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στυλιανός Χαμηλάκης, Καθηγητής Εξάμηνο: Συγγράμματα: 4ο John Mc Murry «Οργανική Χημεία»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΜΑ Α ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιες Εξετάσεις Χημεία Γ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης Ημερήσιο: 2010 Επαναληπτικές

Πανελλήνιες Εξετάσεις Χημεία Γ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης Ημερήσιο: 2010 Επαναληπτικές Θέμα A ο Α1. γ Α2. β Α3. δ Α4. α Πανελλήνιες Εξετάσεις Χημεία Γ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης Ημερήσιο: 20 Επαναληπτικές Α5: α. Σ β. Λ γ. Λ δ. Σ ε. Σ Θέμα B Β1. 2 H H N H H +, C 2- Β2. α Kατά την αραίωση

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές εξετάσεις Χημεία Γ λυκείου θετικής κατεύθυνσης

Γενικές εξετάσεις Χημεία Γ λυκείου θετικής κατεύθυνσης 1 Γενικές εξετάσεις 006 Χημεία Γ λυκείου θετικής κατεύθυνσης Θέμα 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1-1.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

δ. n, l, m l και m s Μονάδες Δίνεται η ένωση CH 1 C 2 CH 3 CH 4 CH 5 3.

δ. n, l, m l και m s Μονάδες Δίνεται η ένωση CH 1 C 2 CH 3 CH 4 CH 5 3. Α Π Α Ν Τ Η Σ Ε Ι Σ Θ Ε Α Τ Ω Ν Π Α Ν Ε Λ Λ Α Δ Ι Κ Ω Ν Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ω Ν 0 0 9 ΧΗΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 7.05.09 ΘΕΑ ο Για τις ερωτήσεις. -.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα στην Οργανική.

Διαγώνισμα στην Οργανική. Χημεία Γ Λυκείου. Διαγώνισμα στην Οργανική. Θέμα 1 ο.... 1.1. Δεν είναι αλκαλικό το υδατικό διάλυμα της ουσίας: α) CH 3 CH 2 COONa, β)c 6 H 5 OH, γ) CH 3C CNa, δ) CH 3CH 2ONa. Μονάδες 2 1.2. Κατά την αναγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΣΕ ΑΚΟΡΕΣΤΟ ΔΕΣΜΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΣΕ ΑΚΟΡΕΣΤΟ ΔΕΣΜΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΣΕ ΑΚΟΡΕΣΤΟ ΔΕΣΜΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Από τους υδρογονάνθρακες C 6 H 6, C 2 H 4, C 4 H 6 και C 6 H 5 CH=CH 2 i. Αποχρωματίζουν διάλυμα Br 2 σε CCl 4 ; Α. μόνο οι C 2 H 4,

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Γ ΓΕΛ 15 / 04 / 2018

Χημεία Γ ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Γ ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: A1. Στην αντίδραση με χημική εξίσωση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2006 ÈÅÌÅËÉÏ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2006 ÈÅÌÅËÉÏ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ερωτήσεις 1.1-1.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Ηλεκτρονιόφιλα, πυρηνόφιλα και αποχωρούσες ομάδες

Κεφάλαιο 3. Ηλεκτρονιόφιλα, πυρηνόφιλα και αποχωρούσες ομάδες Κεφάλαιο 3 Ηλεκτρονιόφιλα, πυρηνόφιλα και αποχωρούσες ομάδες Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό δίνονται οι ορισμοί των ηλεκτρονιόφιλων και των πυρηνόφιλων αντιδραστηρίων και αναλύονται έννοιες που σχετίζονται με

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις οξείδωσης αναγωγής οργανικών ενώσεων.

Αντιδράσεις οξείδωσης αναγωγής οργανικών ενώσεων. Αντιδράσεις οξείδωσης αναγωγής οργανικών ενώσεων. Οξείδωση είναι η αύξηση του αριθμού οξείδωσης ατόμου ή ιόντος. Αναγωγή είναι η ελάττωση του αριθμού οξείδωσης ατόμου ή ιόντος. Στην οργανική οξείδωση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Ηλεκτρονιόφιλη αλειφατική υποκατάσταση

Κεφάλαιο 4: Ηλεκτρονιόφιλη αλειφατική υποκατάσταση Κεφάλαιο 4: Ηλεκτρονιόφιλη αλειφατική υποκατάσταση Σύνοψη Το κεφάλαιο αυτό ασχολείται με τη μελέτη των αντιδράσεων ηλεκτρονιόφιλης αλειφατικής υποκατάστασης [μηχανισμοί S E 1, S E 2 (εμπρόσθιος και οπίσθιος)

Διαβάστε περισσότερα

S Μονάδες 5 Α3. Η αντίδραση

S Μονάδες 5 Α3. Η αντίδραση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 01 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις προσθήκης στο καρβονύλιο των αλδεϋδών και κετονών.

Αντιδράσεις προσθήκης στο καρβονύλιο των αλδεϋδών και κετονών. Στις αλδεΰδες και κετόνες, ο διπλός άνθρακα με οξυγόνο (>C=O) είναι ισχυρά πολωμένος. Εξαιτίας αυτού οι καρβονυλικές ενώσεις δίνουν εύκολα αντιδράσεις προσθήκης με ενώσεις του τύπου ΗΑ. δ C δ Ο δ δ Η Α

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Κατάταξη οργανικών αντιδράσεων

Κεφάλαιο 4. Κατάταξη οργανικών αντιδράσεων Κεφάλαιο 4 Κατάταξη οργανικών αντιδράσεων Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό εξετάζεται ο τρόπος πραγματοποίησης των αντιδράσεων και προσδιορίζονται οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία τους, δηλαδή ο μηχανισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Δρ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ Email: ckokotos@chem.uoa.gr ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΕ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις οργανικών οξέων οργανικών βάσεων.

Αντιδράσεις οργανικών οξέων οργανικών βάσεων. Αντιδράσεις οργανικών οξέων οργανικών βάσεων. Σύμφωνα με τους Brönsted Lowry: α) Οξύ είναι η ουσία η οποία μπορεί να δώσει ένα ή περισσότερα πρωτόνια. β) Βάση είναι η ουσία που μπορεί να δεχτεί ένα ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ημερομηνία: Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Αντιδράσεις απόσπασης

Κεφάλαιο 3: Αντιδράσεις απόσπασης Κεφάλαιο 3: Αντιδράσεις απόσπασης Σύνοψη Το κεφάλαιο αυτό ασχολείται με τις αντιδράσεις απόσπασης. Δίνεται βαρύτητα στις β-αποσπάσεις και ειδικότερα στους μηχανισμούς Ε1 και Ε2 και τις παραμέτρους που

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2005 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2005 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 005 ΘΕΜΑ 1 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ερωτήσεις 11-1 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση 11 Ο µέγιστος αριθµός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΥ 017 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: 6 ΘΕΜΑ Α Α1. Ποια από τις επόμενες ενώσεις είναι περισσότερο δραστική σε αντιδράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΔΡΆΣΕΙΣ ΠΡΟΣΘΉΚΗΣ: (1) Προσθήκη στο διπλό δεσμό (> C = C <): i. Προσθήκη υδρογόνου (Η 2 ): C v. H 2v H 2. H 2v 2.

ΑΝΤΙΔΡΆΣΕΙΣ ΠΡΟΣΘΉΚΗΣ: (1) Προσθήκη στο διπλό δεσμό (> C = C <): i. Προσθήκη υδρογόνου (Η 2 ): C v. H 2v H 2. H 2v 2. Νίκος Γαλάνης Καθηγητής Χημείας 2 ο Λύκειο Ηρακλείου ΠΡΣΉΚΗΣ: (1) Προσθήκη στο διπλό δεσμό (> C = C

Διαβάστε περισσότερα

9-5 Ονομασίες και φυσικές ιδιότητες των αιθέρων

9-5 Ονομασίες και φυσικές ιδιότητες των αιθέρων 9-5 Ονομασίες και φυσικές ιδιότητες των αιθέρων Στο σύστημα IUPAC, οι αιθέρες είναι αλκοξυαλκάνια Αιθέρες-διαλύτες και οι ονομασίες τους CH 3 CH 2 OCH 2 CH 3 Αιθοξυαιθάνιο (Διαιθυλαιθέρας) CH 3 OCH 2 CH

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Επαναληπτικών Θεμάτων Χημείας Γ Λυκείου Κατεύθυνσης 2011

Απαντήσεις Επαναληπτικών Θεμάτων Χημείας Γ Λυκείου Κατεύθυνσης 2011 Απαντήσεις Επαναληπτικών Θεμάτων Χημείας Γ Λυκείου Κατεύθυνσης 0 ΘΕΜΑ Α Α. Β Α α Α α Α4 δ, Α5 : α. Σωστό β. Σωστό γ. Λάθος * δ. Λάθος ε. Λάθος (Η επιτροπή θεμάτων έπρεπε να διευκρινίσει ότι η θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού Σχολή: Περιβάλλοντος Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Εκπαιδευτής: Χαράλαμπος Καραντώνης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Θεσσαλονίκη 2015 Ηλεκτρονιόφιλη προσβολή σε παράγωγα του βενζολίου Ασπιρίνη Η ασπιρίνη παρασκευάζεται βιομηχανικά με εκλεκτική ηλεκτρονιόφιλη αρωματική υποκατάσταση της φαινόλης.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις 1.1-1.4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

2 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

5. ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Οξέα και βάσεις κατά Arrhenius

5. ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Οξέα και βάσεις κατά Arrhenius 5. ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Οξέα και βάσεις κατά Arrhenius Οξέα και βάσεις κατά Brönsted Lowry Οξέα και βάσεις κατά Lewis Σχετική ισχύς οξέων και βάσεων Μοριακή δομή και ισχύς οξέων Αυτοϊοντισμός του

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Λυκείου Β ΓΕΛ 12 / 04 / 2018

Χημεία Β Λυκείου Β ΓΕΛ 12 / 04 / 2018 Β ΓΕΛ 12 / 04 / 2018 Χημεία Β Λυκείου ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. A1. Οι οργανικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΜΑ Α ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Β) Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους των παρακάτω χηµικών ενώσεων: i) 1,2,3-προπανοτριόλη ii) 2-βουτένιο

Β) Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους των παρακάτω χηµικών ενώσεων: i) 1,2,3-προπανοτριόλη ii) 2-βουτένιο Θέµα 2 ο 2.1 Α) Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους και τα ονόµατα: α) ενός αλκανίου µε πέντε άτοµα άνθρακα και διακλαδισµένη αλυσίδα, β) µιας δευτεροταγούς αλκοόλης µε τρία άτοµα άνθρακα, γ) µιας αλδεΰδης

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Θεσσαλονίκη 2015 ΑΛΚΥΝΙΑ: C ν H 2ν-2 Ο τριπλός δεσμός άνθρακα άνθρακα Τριπλός δεσμός αλκυνίου ΑΛΚΥΝΙΑ Μόρια πρότυπα για «μοριακούς διακόπτες» Μικροσκοπία σάρωσης σήραγγας (Scanning

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α1. γ (Το άτομο C που είναι γειτονικό με το άτομο C το οποίο συνδέεται με το ΟΗ δεν ενώνεται με άτομο Η).

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α1. γ (Το άτομο C που είναι γειτονικό με το άτομο C το οποίο συνδέεται με το ΟΗ δεν ενώνεται με άτομο Η). ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 04 ΘΕΜΑ Ο Α. γ (Το άτομο C που είναι γειτονικό με το άτομο C το οποίο συνδέεται με το ΟΗ δεν ενώνεται με άτομο Η). Α. β Α3. α Α4. β Α5. Β Β. α) Λ β) Λ (Το ιόν HSO

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα 1. Αρωματικές ενώσεις Αρωματικές ενώσεις: ενώσεις με ευχάριστη οσμή Αρωματικές ενώσεις αναφέρονται συνήθως στο βενζόλιο και σε ενώσεις με συγγενική

Διαβάστε περισσότερα