ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ"

Transcript

1 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

2 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΛΕΓΞΑΤΕ ΩΣΤΕ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΕΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΘΑΡΟΣ. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΤΕ ΤΙΣ ΕΥΦΛΕΚΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΥΦΛΕΚΤΑ ΥΓΡΑ ΑΠΟ ΦΛΟΓΕΣ, ΣΠΙΝΘΗΡΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΕΣΤΙΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΤΕ Ή ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΙΣ ΥΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΝΑΦΛΕΞΗ. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ, ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ κλπ ΟΛΑ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΕΥΦΛΕΚΤΑ ΥΛΙΚΑ. ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΠΡΟΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ. ΔΙΑΚΟΨΤΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΗ ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ.

3 ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΗΜΑΝΑΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ. ΔΙΑΚΟΨΑΤΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ Ή ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ. ΣΠΕΥΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΦΩΛΙΑ, ΠΑΡΑΛΑΒΑΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ. ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ Π.Υ. ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 199. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΤΑ ΕΥΦΛΕΚΤΑ ΥΛΙΚΑ.

4 ΟΜΑΔΕΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΟΜΑΔΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΟΟΜΑΔΕΣ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 3-10 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΟΠΩΣ: ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ (ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ, ΠΥ κλπ)

5 ΕΑΝ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΑΡΔΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΡΔΙΕΣ. Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΗΓΕΣΙΑΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ. ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

6 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η Π.Υ. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΑ: ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ. ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ. ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ή ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΟΜΑΔΑ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ (ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ) ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ.

7 ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΑΜΕΛΕΙΑ Ή ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ. ΤΗΡΕΙ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΛΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑΣ Ή ΥΠΟΟΜΑΔΑΣ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. ΕΠΙΘΕΩΡΕΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. ΑΝΑΡΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΤΗΡΕΙ ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ.

8 ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΜΕΣΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΥΣΙΑΣ Ή ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ.

9 ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΕΛΩΝ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΥΤΗΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΛΛΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΛΕΙΑ, ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ Ή ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΗ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΠΌ ΑΜΕΛΕΙΑ Ή ΠΑΡΑΛΗΨΗ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ Ή ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΣΩΣΤΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΗΤΩΝ Ή ΜΟΝΙΜΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΘΕΡΜΙΚΩΝ Ή ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΠΡΟΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ. ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΩΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.

10 ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ. ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ Ή ΟΙ ΥΠΟΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΩ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΟΜΑΔΕΣ ΑΛΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ. ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΡΙΣΤΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ. ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΠΡΟΘΥΜΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ. ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΒΛΑΒΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ.

11 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

12 ΦΩΤΙΑ ΚΑΥΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ Ή ΚΑΥΣΗ ΕΝΟΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΜΦΑΝΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΦΛΟΓΑΣ. Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟ Ή ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠO ΜΙΚΡΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΛΥΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:

13 ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΤΡΙΓΩΝΟ ΕΝΩ ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΕΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ (ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΔΗΛΑΔΗ) Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ.

14 ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΥΓΡΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΝΑΦΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΤΜΟΙ ΑΥΤΩΝ ΟΤΑΝ ΘΕΡΜΑΝΘΟΥΝ ΚΑΙ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΑΦΟΥ ΑΝΑΜΙΧΘΟΥΝ ΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΚΑΥΣΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΘΕΡΜΑΝΘΕΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΙΔΕΙ ΑΝΑΦΛΕΞΙΜΟΥΣ ΑΤΜΟΥΣ. ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΑΝΑΦΛΕΞΙΜΟΙ ΑΤΜΟΙ ΘΑ ΑΝΑΜΙΧΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΑΥΤΌ ΤΩΝ ΑΤΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΘΑ ΑΝΑΦΛΕΓΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ.

15 ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΝΑΔΙΔΟΥΝ ΕΥΦΛΕΚΤΟΥΣ ΑΤΜΟΥΣ Ή ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΚΟΝΗΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΑΕΡΑ (ΟΞΥΓΟΝΟ) ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΦΩΤΙΑ. ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ: ΜΙΓΜΑ ΑΤΜΩΝ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΜΕ ΑΕΡΑ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 1,3% ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΑΦΛΕΓΕΙ ΜΙΓΜΑ ΑΤΜΩΝ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΜΕ ΑΕΡΑ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 6% ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΛΕΓΕΙ ΜΙΓΜΑ ΑΤΜΩΝ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΜΕ ΑΕΡΑ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ 1,3% ΚΑΙ 6% ΕΊΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΚΡΗΞΗ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 1,3% ΚΑΙ 6% ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΡΙΑ ΕΚΡΗΞΗΣ Ή ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΕΥΦΛΕΚΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ. ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΟΡΙΑ ΕΥΦΛΕΚΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΕΙΝΑΙ: ΠΡΟΠΑΝΙΟ : ΚΑΤΩΤΕΡΟ = 2,37 ΑΝΩΤΕΡΟ = 9,50 ΒΟΥΤΑΝΙΟ : ΚΑΤΩΤΕΡΟ =1,86 ΑΝΩΤΕΡΟ = 8,41

16 ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ 1. ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΣΤΕΡΕΑ ΣΩΜΑΤΑ) 2. ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (ΥΓΡΑ) 3. ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΗΜ. ΠΑΝΤΑ Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΨΥΧΡΟΤΕΡΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ

17 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ 1. ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ {Α} : ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΤΕΡΕΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΤΕΦΡΟΑΝΘΡΑΚΑΣ (ΣΤΑΧΤΗ) 2. ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ {Β} : ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Ή ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΥΓΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ 3. ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ {C}: ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΕΡΙΩΝ 4. ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ {D} : ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ (ΝΑΤΡΙΟ, ΚΑΛΙΟ, ΜΑΓΝΗΣΙΟ κλπ) 5. ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ {Ε} : ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΑΙΤΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ, ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΖΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

18 ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΑΡΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ 1. ΓΥΜΝΕΣ ΦΛΟΓΕΣ (ΚΕΡΙΑ, ΣΠΙΡΤΑ, ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΚΕΥΗ κλπ) ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ. 2. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ (ΣΠΙΝΘΗΡΕΣ, ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ κλπ) 3. ΑΝΑΜΜΕΝΕΣ ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ 4. ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ 5. ΤΡΙΒΗ, ΚΡΟΥΣΗ, ΠΙΕΣΗ 6. ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΑΦΛΕΞΗ (ΛΟΓΩ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ Ή ΖΥΜΩΣΗΣ) 7. ΣΠΙΝΘΗΡΕΣ ΑΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ 8. ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΚΡΑΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 9. ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΗΛΙΑΚΩΝ ΑΚΤΙΝΩΝ 10. ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 11. ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΟΠΛΑ-ΚΡΟΤΙΔΕΣ κλπ 12.

19 ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑΣ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΤΑΞΟΥΜΕ: 1. ΣΕ ΤΥΧΑΙΕΣ (ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ, ΑΠΟ ΤΡΙΒΗ, ΚΡΟΥΣΗ, ΗΛΙΑΚΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ, ΑΥΤΟΑΝΑΦΛΕΞΗ κλπ) 2. ΑΠΟ ΔΟΛΟ (ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΕΚ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ) 3. ΑΠΟ ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ (ΚΕΡΑΥΝΟΙ, ΣΕΙΣΜΟΙ, ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ) 4.

20 ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΒΑΣΙΚΟΙ 1. ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΥΣΙΜΗΣ ΥΛΗΣ 2. ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ 3. ΑΠΟΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΕΣ 1. ΑΠΟΚΟΠΗ ΦΛΟΓΩΝ 2. ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΛΥΣΥΔΩΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΦΛΟΓΩΝ

21 ΜΕΣΑ (ΥΛΙΚΑ) ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ 1. ΝΕΡΟ 2. ΑΦΡΟΣ 3. ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ 4. ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΞΗΡΕΣ ΣΚΟΝΕΣ 5. ΥΔΡΑΤΜΟΣ 6. ΑΜΜΟΣ, ΧΩΜΑ, ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ, ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ 7. ΤΕΤΡΑΧΛΩΡΙΟΥΧΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑΣ 8. ΧΛΩΡΟΒΡΩΜΟΜΕΘΑΝΙΟ 9. ΘΕΙΟΥΧΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑΣ 10. ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ 11. ΒΡΩΜΙΟΥΧΟ ΜΕΘΥΛΙΟ 12. ΑΖΩΤΟ

22 ΝΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΑΦΑΙΡΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΨΥΞΗ Ή ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΞΥΛΑ, ΑΝΘΡΑΚΑ, ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΚΟΙΝΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ. ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΒΕΝΖΙΝΩΝ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ, ΧΡΩΜΑΤΩΝ, ΛΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΦΡΟΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΧΥΡΕΥΣΤΗ ΣΑΠΟΥΝΑΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΝΕΡΟ, ΑΦΡΟΓΟΝΟ ΥΛΙΚΟ, ΑΕΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΚΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΣΕ ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

23 ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ CO2 ΕΥΡΥΤΑΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΕΝ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΞΙΚΟ ΥΓΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΙΕΣΗ (ΕΥΚΟΛΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ) ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΞΗ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟΥΣ 70 C ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟΝ ΞΗΡΟ ΠΑΓΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ (ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ κλπ) ΕΝΕΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ: ΧΗΜΙΚΑ ΨΥΚΤΙΚΑ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΚΑ

24 ΞΗΡΑ ΣΚΟΝΗ ΜΕΣΟ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΜΕ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΔΙΤΤΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΝΑΤΡΙΟ Ή ΔΙΤΤΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΚΑΛΙΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣΜΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ «ΜΥΣΤΙΚΟ» ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ. ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ VOLT ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΖΩΪΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ. ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ A,B,C,D,E ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ (1 γρ. ΣΚΟΝΗΣ ΣΕ τετρ. εκατοστά) ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΧΡΗΣΗ ΣΚΟΝΗΣ - ΑΦΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙ: 1. ΧΗΜΙΚΑ 2. ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΚΑ

25 ΜΟΝΟ ΩΣ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΤΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ Ή ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΑΤΜΟ ΣΑΝ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΑΖΩΤΟ ΑΝ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΕΣ ΑΕΡΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗ ΩΣ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟ ΑΛΛΩΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΑΜΜΟΣ ΧΩΜΑ ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣ «ΠΡΟΧΕΙΡΑ» ΜΕΣΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΓΙΑ ΧΥΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΥΛΙΚΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ: 1. ΧΩΜΑ 2. ΑΜΜΟΣ 3. ΓΥΨΟΣ 4. ΤΣΙΜΕΝΤΟ 5. ΑΣΒΕΣΤΗΣ ΣΕ ΣΚΟΝΗ 6. ΜΑΡΜΑΡΟ ΣΕ ΣΚΟΝΗ 7. ΕΛΑΦΡΟΠΕΤΡΑ 8. ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ, ΣΚΕΠΑΣΜΑΤΑ κλπ

26 ΜΕΣΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΣΟ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΜΙΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: 1. ΘΑΡΡΟΣ 2. ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ 3. ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ 4. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 5. ΕΠΙΜΟΝΗ 6. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: ΠΑΝΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ - ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ

27 ΑΜΕΣΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ: «Η πείρα μας διδάσκει ότι, η κατάσβεση μιας πυρκαϊας επιτυγχάνεται: Το πρώτο λεπτό με ένα ποτήρι νερό, Το δεύτερο λεπτό με ένα κουβά νερό, Το τρίτο λεπτό με ένα κυβικό νερό, Μετά ας κάνει ο καθένας ότι μπορεί!!!!!!!!» ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΩΡΩΝ ΕΝΩ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ.

28 ΦΟΡΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΣΑΝ ΜΕΣΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΜΙΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΔΟΧΕΙΟ ΝΕΡΟ ΕΩΣ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ. ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΦΟΡΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ:

29 ΤΥΠΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ 1. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΝΕΡΟΥ: ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 10 ΛΙΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ CO2 Ή ΚΑΙ ΑΖΩΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α ΚΑΙ ΜΟΝΟ. 2. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΑΦΡΟΥ: ΟΜΟΙΟΙ ΣΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΦΡΟΠΟΙΟ ΟΥΣΙΑ KΑI ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΝTAΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Α ΚΑΙ Β 3. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΞΗΡΑΣ ΣΚΟΝΗΣ: ΠΑΡΟΜΟΙΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΙΤΕ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΧΕΙΟΥ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚO ΕΙΔΙΚΟ ΦΙΑΛΙΔΙΟ. ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΙΣΩΣ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΕ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Α,Β,C,D,E 4. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ CO2 : ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΦΟΥ ΤΑ ΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ Β,C,E

30 ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΗΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΝΕΡΟ, ΑΦΡΟ, ΣΚΟΝΗ, CO2 ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΟΠΩΣ: 1. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΦΩΛΙΕΣ 2. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΙΟΝΙΣΜΟΥ SPRINKLER 3. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΑ Ή ΗΜΙΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ.

31 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ (ΟΜΑΔΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΩΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ: 1. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ: ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΥΛΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΕΝΩ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΑΡΞΗ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ. 2. ΔΙΑΣΩΣΗ: ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. 3. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

32 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ 4. ΠΡΟΣΒΟΛΗ: ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ. 5. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΑΓΑΘΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΑΣ. 6. ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ: ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ. 7.

33 ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ :

34 «ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ» Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. ΑΥΤΌ ΤΟ ΡΗΤΟ ΕΧΕΙ ΣΑΝ «ΠΙΣΤΕΥΩ» Η Π.Υ. ΚΑΙ ΑΥΤΌ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΥΣΑΡΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

35 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/ΦΟΡΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΦΟΡΤΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΕΜΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΦΟΡΤΩΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΥΣΙΜΟ ΣΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟ Ή ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΣΟ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΥΡΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ADR ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΕΤΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΙΧΕ ΒΕΝΖΙΝΗ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΦΟΡΤΩΣΗ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΝ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΝΑΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

36 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/ΦΟΡΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ 1. Η ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΚΑΛΑ ΣΤΗΡΙΓΜΕΝΗ, ΑΘΙΚΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΠΙΝΑ 2. ΦΛΟΓΟΠΑΓΙΔΑ ΑΘΙΚΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ 3. ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ Ή ΚΡΥΣΤΑΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΑ ΑΘΙΚΤΑ 4. ΑΛΥΣΙΔΑ Ή ΤΑΙΝΙΑ ΓΕΙΩΣΗΣ ΜΑΖΕΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ 5. ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΣΤΕΓΑΝΑ (ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ, ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ, ΒΑΝΕΣ, ΣΩΛ/ΣΕΙΣ, ΜΕΤΡΗΤΕΣ) 6. ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΙΚΤΑ (ΕΚΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΦΘΟΡΑΣ) 7. ΚΕΡΑΙΕΣ ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΥ 8. ΚΑΛΩΔΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑ ΣΤΕΡΕΩΜΕΝΑ, ΜΕ ΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΟΧΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΚΡΕΣ 9. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ. 10. ΟΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΥΜΜΑ ΤΟΥΣ 11. Ο ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ ΠΙΣΩ ΑΞΟΝΑΣ (ΤΕΜΠΕΛΗΣ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ 12. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΣΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

37 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/ΦΟΡΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΦΟΡΤΩΣΗ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΣΒΗΝΕΙ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΗ OFF, ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΜΕ ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ & ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΑΔΗΠΟΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΙΩΣΗΣ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗΣ (ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΦΟΡΤΩΣΗΣ) ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΛΗΝΑ ΑΤΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ TOP LOADING ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΤΩΣΗΣ, Ο ΣΩΛΗΝΑΣ ΕΚΡΟΗΣ ΧΑΜΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΦΟΡΤΩΣΗ ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ (ΔΙΑΡΡΟΗ, ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ κλπ) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΟΡΤΩΣΗ: - ΚΑΛΗ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΕΚΡΟΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ (ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ TOP LOADING) - ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΩΝΑ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΛΗΝΑ ΦΟΡΤΩΣΗΣ Ή ΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΤΑΞΙΜΑΤΟΣ - ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΝ ΓΕΙΩΣΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΜΙΑ- ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΡΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ

38 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/ΦΟΡΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 6 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΠΟΥ ΦΟΡΤΩΝΕΙ (ΤΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΒΗΣΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΗ) ΑΠΟΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΤΑ-ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ-ΠΛΥΣΙΜΑΤΑ ΣΤΑ ΓΕΜΙΣΤΗΡΙΑ ΧΡΗΣΗ ΒΕΡΓΩΝ, ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΩΝ, ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ κλπ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΒΑΜΒΑΚΕΡΗ ΣΤΟΛΗ, ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΝΟΣ

39 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ Β/Φ ΣΕ Β/Φ ΕΝΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ Β/Φ ΣΕ ΑΣΦΑΛΗ ΧΩΡΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΓΕΜΙΣΤΗΡΙΑ, ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΜΟΝΙΜΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΒΗΣΙΜΟ ΜΗΧΑΝΗΣ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ, ΠΟΡΤΩΝ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΥ, ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΜΕ ΒΕΡΓΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΡΟΣΩΛΗΝΙΑ ΕΙΣΡΟΗΣ ΕΚΡΟΗΣ. ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΡΟΗ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΛΙΑ ΤΑ ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ ΑΚΡΟΣΩΛΗΝΙΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΡΙΣΤΑ ΤΑ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ ΓΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΓΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ Η ΓΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΓΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Η ΓΕΙΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΛΟΥΝΙΝΕΝΙΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΦΥΣΙΚΗ ΡΟΗ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΡΗΣΗ «ΦΙΜΠΕΡΕΝΙΑΣ» ΚΕΝΤΡΟΦΥΓΓΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ/ΚΗΡΟΖΙΝΗΣ. ΟΧΙ ΒΕΝΖΙΝΕΣ

40 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ Β/Φ ΣΕ Β/Φ ΕΝΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΡΟΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΚΕΝΤΡΟΦΥΓΑΣ ΤΟΤΕ Η ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΟΥ ΔΟΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΛΙΑΣ ΑΝΤΙΕΚΡΗΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΟΧΕΙΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΛΛΗ ΦΟΡΗΤΗ ΑΝΤΛΙΑ ΑΝΤΙΕΚΡΗΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΧΑΜΗΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΙ ΦΟΡΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΒΕΡΓΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΛΘΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ

41 ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/ΦΟΡΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΕ Β/Φ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΝΗΣΙΔΕΣ. ΣΒΗΣΙΜΟ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΓΕΜΙΣΤΗΡΙΩΝ (ΟΔΗΓΟΣ-ΓΕΜΙΣΤΗΣ-ΟΜΑΔΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ) ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΒΑΝΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ, ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΑΝΙΚΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΝΑ «ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ» ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟΙ ΑΤΜΟΙ ΜΕ ΜΑΝΙΚΑ ΝΕΡΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΦΡΕΑΤΙΑ ΤΩΝ ΓΕΜΙΣΤΗΡΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΚΚΙΝΗΣΗ Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΜΕΤΑΓΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΕΝΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ. Η ΙΣΟΣΤΑΘΜΙΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ Η ΣΤΑΘΜΗ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΦΟΡΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ, ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ

42 ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/ΦΟΡΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ Β/Φ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΜΙΣΤΗ/ΟΔΗΓΟ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ Η ΚΑΤΑΒΕΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΟΧΗΜΑ Η ΤΥΧΟΝ ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΙΔΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: -ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΛΙΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ -ΔΙΑΚΟΠΗ ΦΟΡΤΩΣΕΩΝ -ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΜΗ ΦΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ -ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΙΟΝΙΣΜΟΥ ΑΦΡΟΥ ΓΕΜΙΣΤΗΡΙΩΝ -ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΑ ΑΦΡΟΥ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΣΚΟΝΗΣ κλπ

43 ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ) ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΣΒΗΣΙΜΟ ΜΗΧΑΝΗΣ, ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΓΙΛΕΚΟ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΩΝΟΥΣ, ΤΡΙΓΩΝΑ, ΦΩΤΑ κλπ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΕΣ ΠΕΤΣΕΤΕΣ, ΦΡΑΓΜΑΤΑ, ΑΜΜΟ κλπ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ, ΠΟΤΑΜΙΑ κλπ ΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ (ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ/ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ)

44 ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ) ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΤΙΡΙΑ ΣΒΗΣΙΜΟ ΜΗΧΑΝΗΣ, ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΓΙΛΕΚΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ, ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΣΚΟΝΗΣ ΤΟΥ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ, ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ (ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΣΒΗΣΙΜΟ ΦΩΤΙΑΣ) ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ

45 ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ) ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ. ΑΙΤΙΑ Η ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΟΔΗΓΗΣΗ Ή ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΞΕΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΦΩΤΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΣΟ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΨΥΧΕΙ ΤΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΞΗΡΑΣ ΣΚΟΝΗΣ. ΔΙΑΚΟΠΤΟΜΕΝΕΣ ΒΟΛΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Η ΦΩΤΙΑ ΕΑΝ ΤΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ «ΚΑΠΝΙΖΕΙ» ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΧΘΕΙ, Ο ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ (40-50 χλμ/ώρα) ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΣΕ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

46 ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ) ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΣΒΗΣΙΜΟ ΜΗΧΑΝΗΣ, ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ ΣΚΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΧΤΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΚΑΠΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, ΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

47 ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ ΠΕΛΑΤΗ) ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ Ή ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ Ο ΟΔΗΓΟΣ: -ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ/ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ ΤΙΣ ΒΑΝΕΣ ΕΚΡΟΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ -ΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΛΑ ΟΧΗΜΑΤΑ Ή ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ -ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ -ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΕΙΣΡΟΗ ΣΕ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΑ ΦΡΕΑΤΙΑ, ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΛΠ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΜΜΟΥ κλπ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΛΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΜΕ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΕΣ ΠΕΤΣΕΤΕΣ -ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΑΝ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ, ΕΙΔΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ -Ο ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΣΥΛΛΕΓΕΙ ΤΟ ΧΥΜΕΝΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΛΥΘΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ Ο ΧΩΡΟΣ ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ

48 ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ ΠΕΛΑΤΗ) ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, Ο ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΥ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: -ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΜΕΣΩΣ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ, ΤΙΣ ΒΑΝΕΣ ΕΚΡΟΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ, ΑΠΟΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΜΑΝΙΚΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΝΙΚΑ ΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΑΠΑΚΙΑ ΤΩΝ ΦΡΕΑΤΙΩΝ -ΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΛΑ ΟΧΗΜΑΤΑ Ή ΑΤΟΜΑ -ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ -ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΣΩΛΗΝΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΥΠΟΓΕΙΑΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ, ΣΤΟΜΙΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΒΕΡΓΑΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗΣ Ή ΣΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ -ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ- ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ ΣΚΟΝΗΣ -ΑΝ Η ΦΩΤΙΑ ΕΧΕΙ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΣΤΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ, ΜΗΝ ΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΣΒΗΣΕΤΕ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ ΣΚΟΝΗΣ -ΑΝ Η ΦΩΤΙΑ ΕΧΕΙ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΟΠΩΣ ΣΕ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΚΤΙΡΙΟ κλπ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ -ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΦΩΤΗΣ Μηχανολόγος Μηχανικός, ΜΒΑ Επιθεωρητής Ασφάλειας & Υγείας Εργασίας

ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΦΩΤΗΣ Μηχανολόγος Μηχανικός, ΜΒΑ Επιθεωρητής Ασφάλειας & Υγείας Εργασίας ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΦΩΤΗΣ Μηχανολόγος Μηχανικός, ΜΒΑ Επιθεωρητής Ασφάλειας & Υγείας Εργασίας Καύση είναι η χημική ένωση του οξυγόνου με μεγάλη ποικιλία στοιχείων και ενώσεων, η οποία συνοδεύεται με έκλυση θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ενότητα 4 η : Αντιμετώπιση πυρκαγιών στους χώρους εργασίας Τσικριτζής Λάζαρος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

(1) Προληπτικά μέτρα κατά της πυρκαγιάς γενικώς και ειδικώς για ορισμένους ευπαθείς χώρους (εύφλεκτα υγρά, χημικά προϊόντα, κλπ.)

(1) Προληπτικά μέτρα κατά της πυρκαγιάς γενικώς και ειδικώς για ορισμένους ευπαθείς χώρους (εύφλεκτα υγρά, χημικά προϊόντα, κλπ.) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 11 / 2003 ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 30/10/2003 1. Γενικά Σε όλα τα υποστατικά που αναφέρονται στην Παράγραφο 1.3.1. Πίνακας 1, του Άρθρου 1, Γενικές ιατάξεις και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Βοηθός Φαρμακείου Ημ/νια: 21/1/2014 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Ε. Νικόλαος Μάθημα: Ασφάλεια και Υγιεινή Ενότητα: Κεφάλαιο 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ O κίνδυνος πυρκαγιάς

Διαβάστε περισσότερα

BONPET SYSTEMS PRODUCTS BONPET FIRE EXTINGUISHING AMPOULE

BONPET SYSTEMS PRODUCTS BONPET FIRE EXTINGUISHING AMPOULE BONPET SYSTEMS PRODUCTS BONPET FIRE EXTINGUISHING AMPOULE ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ & ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ BONPET Το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης ΒΟΝΡΕΤ, είναι προϊόν υψηλής τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΝ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ Ι ΡΥΜΑΤΟΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΝ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ Ι ΡΥΜΑΤΟΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΝ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ Ι ΡΥΜΑΤΟΣ Πρέπει να είστε κατάλληλα προετοιµασµένοι για την περίπτωση που θα ξεσπάσει φωτιά σε κάποιον από τους χώρους του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Αξιωματικός Π.Σ. Ανθυποπυραγός

ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Αξιωματικός Π.Σ. Ανθυποπυραγός ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Αξιωματικός Π.Σ. Ανθυποπυραγός Με τον όρο ενεργητική πυροπροστασία εννοούμε το σύνολο των μέσων και μέτρων που πρέπει να εγκαθίστανται σ ένα κτίριο με σκοπό την προστασία έναντι πιθανής

Διαβάστε περισσότερα

Για να υπάρξει φωτιά είναι απαραίτητη η συνύπαρξη τριών στοιχείων:

Για να υπάρξει φωτιά είναι απαραίτητη η συνύπαρξη τριών στοιχείων: Για να υπάρξει φωτιά είναι απαραίτητη η συνύπαρξη τριών στοιχείων: - το καύσιμο (στερεό, υγρό ή αέριο) - το οξυγόνο (21% του ατμοσφαιρικού αέρα) - η αρχική θερμότητα. Αυτά είναι και τα μέρη του τρίγωνου

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το χειμώνα. Να αφήσουμε τη φωτιά μόνο να μας ζεστάνει. και όχι να μας κάψει

Αυτό το χειμώνα. Να αφήσουμε τη φωτιά μόνο να μας ζεστάνει. και όχι να μας κάψει Αυτό το χειμώνα Δεκέμβρης 2013 Να αφήσουμε τη φωτιά μόνο να μας ζεστάνει και όχι να μας κάψει Συμβουλές για τη χρήση των εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, αυτό το δύσκολο χειμώνα Τα τελευταία χρόνια, στην

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογόνο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou

Υδρογόνο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou Υδρογόνο Γενικά περί ασφάλειας Name Άρης Ιωάννου Prepared by A. Ioannou Ιδιότητες: άχρωμο άγευστο άοσμο μη τοξικό μη διαβρωτικό εξαιρετικά εύφλεκτο όρια αναφλεξιμότητας: 4-75 % κ.ο. στον αέρα (20 o C)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΕΦΟ ΙΑΣΜΟ

Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΕΦΟ ΙΑΣΜΟ Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΕΦΟ ΙΑΣΜΟ ήλωση αποποίησης - Disclaimer Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών πληροφορεί ότι το υλικό αυτό είναι καθαρά πληροφοριακό και ότι δεν φέρει ευθύνη

Διαβάστε περισσότερα

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης i-safe Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ #DOC 2015/BUSES/FWR/ILP/Rev. 2.0 Η «καρδιά» της γκάμας προϊόντων i-safe είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Πρακτικής για Πρατήρια και άλλους Χώρους Διανομής Υγραερίου Κίνησης. Γιατί & ποιος είναι ο κίνδυνος?

Κώδικας Πρακτικής για Πρατήρια και άλλους Χώρους Διανομής Υγραερίου Κίνησης. Γιατί & ποιος είναι ο κίνδυνος? Κώδικας Πρακτικής για Πρατήρια και άλλους Χώρους Διανομής Υγραερίου Κίνησης Γιατί & ποιος είναι ο κίνδυνος? Δρ Αθανάσιος Βαζούρας Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας www.mlsi.gov.cy/dli 1 Παρουσίαση Δρ Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

καυσίμων Έλεγχοι Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

καυσίμων Έλεγχοι Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομοθεσία πυρασφαλείας στα πρατήρια υγρών καυσίμων Έλεγχοι Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εισηγητής: Διονύσιος Κουτσούκος Υπεύθυνος Τμήματος Επιστημονικής Έρευνας & Μεθοδολογίας Δ/νσης Προληπτικής Πυροπροστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 1 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε.Σ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Σε κάθε εργαστήριο, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις ώστε οι άνθρωποι που ερευνούν για να εντοπίσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ Η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, θα πρέπει να εξασφαλίζει σε

Διαβάστε περισσότερα

Μ Ε Λ Ε Τ Η Π Υ Ρ Ο Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Σ

Μ Ε Λ Ε Τ Η Π Υ Ρ Ο Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Σ AΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ: ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Μ Ε Λ Ε Τ Η Π Υ Ρ Ο Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Σ Που συντάχθηκε, σύμφωνα με την αριθ. 6 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 150 τ. Β / 13-3-1996)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Αριθμός ΧΠΕ ή Αριθμός Μελέτης ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Που συντάχθηκε σύμφωνα με την υπ' αριθ. 3/2015 Πυροσβεστική Διάταξη και αφορά «Μέτρα και μέσα πυροπροστασίας χώρων συνάθροισης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ Σ Ε Φ Ι Α Λ Ε Σ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ Σ Ε Φ Ι Α Λ Ε Σ 1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ Σ Ε Φ Ι Α Λ Ε Σ Μέτρα Ασφάλειας κατά τη χρήση τους Ένα πλήθος βιομηχανιών, βιοτεχνιών, εργοταξίων, εργαστηρίων, συνεργείων, νοσοκομείων και άλλων μονάδων χρησιμοποιούν βιομηχανικά αέρια

Διαβάστε περισσότερα

EÓfiÙËÙ Z. 30. K ÛË - K ÛÈÌ 31. ÂÚÈÛÛfiÙÂÚ ÁÈ ÙËÓ ÂÓ ÚÁÂÈ 32. MÔÚÊ ÂÓÂÚÁÂ - MÂÙ ÊÔÚ Î È ÌÂÙ ÙÚÔapple ÙË ÂÓ ÚÁÂÈ H ENEP EIA

EÓfiÙËÙ Z. 30. K ÛË - K ÛÈÌ 31. ÂÚÈÛÛfiÙÂÚ ÁÈ ÙËÓ ÂÓ ÚÁÂÈ 32. MÔÚÊ ÂÓÂÚÁÂ - MÂÙ ÊÔÚ Î È ÌÂÙ ÙÚÔapple ÙË ÂÓ ÚÁÂÈ H ENEP EIA EÓfiÙËÙ Z 30. K ÛË - K ÛÈÌ 31. ÂÚÈÛÛfiÙÂÚ ÁÈ ÙËÓ ÂÓ ÚÁÂÈ 32. MÔÚÊ ÂÓÂÚÁÂ - MÂÙ ÊÔÚ Î È ÌÂÙ ÙÚÔapple ÙË ÂÓ ÚÁÂÈ H ENEP EIA 30ό Μάθημα ΚΑΥΣΗ - ΚΑΥΣΙΜΑ Απαραίτητα στη ζωή μας: θερμαίνουν, κινούν, παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

Υδρόθειο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou

Υδρόθειο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou Υδρόθειο Γενικά περί ασφάλειας Name Άρης Ιωάννου Prepared by A. Ioannou Ιδιότητες: άχρωμο άγευστο έχει χαρακτηριστική οσμή (σαν χαλασμένα αυγά) τοξικό διαβρωτικό εξαιρετικά εύφλεκτο βαρύτερο του αέρα (σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Πυρκαγιές. Φιλιππόπουλος Νίκος

Πυρκαγιές. Φιλιππόπουλος Νίκος Πυρκαγιές Φιλιππόπουλος Νίκος Επισκόπηση Βασικά Στοιχεία Πυρκαγιών Τρίγωνο Πυρκαγιάς Κατάσβεση Πυρκαγιών Καπνοί Ο πιο ύπουλος αντίπαλος Στοιχεία Πυροσβεστήρων Στοιχεία επιβίωσης σε Πυρκαγιές Αστικές Πυρκαγιές

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία Επιβλέπων : Σπυρίδων Γ. Μαρτζούκος

Πτυχιακή Εργασία Επιβλέπων : Σπυρίδων Γ. Μαρτζούκος ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ Πτυχιακή Εργασία Επιβλέπων : Σπυρίδων Γ. Μαρτζούκος Των φοιτητών : ΤΡΙΩΔΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΧΑΧΑΛΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Κίνδυνοι έκρηξης. Ορισµοί

Κίνδυνοι έκρηξης. Ορισµοί Κίνδυνοι έκρηξης Ορισµοί «Καύση»: σύνολο φυσικών και χηµικών διεργασιών πουαλληλεπιδρούν. λ Η σηµαντικότερη από αυτές, η οποία και χαρακτηρίζει την καύση, είναι η ταχεία και αυτοσυντηρούµενη χηµική αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Αναγράφεται ο τίτλος ή η επωνυμία της επιχείρησης Ο αριθμός μητρώου συμπληρώνεται από την υπηρεσία. Συμπληρώνεται ο αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Μ Ε Λ Ε Τ Η Π Υ Ρ Ο Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Σ

Μ Ε Λ Ε Τ Η Π Υ Ρ Ο Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Σ AΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ: ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Μ Ε Λ Ε Τ Η Π Υ Ρ Ο Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Σ Που συντάχθηκε, σύμφωνα με την αριθ. 6 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 150 τ. Β / 13-3- 1996)

Διαβάστε περισσότερα

Επισκευή & συντήρηση σωλήνων

Επισκευή & συντήρηση σωλήνων Επισκευή & συντήρηση σωλήνων Ευρεία γκάμα από μία πηγή. Μοναδικός ανθεκτικός σχεδιασμός. Γρήγορη και αξιόπιστη απόδοση. Τύπος μοντέλων Σελίδα Πρέσες δοκιμής κυκλωμάτων 2 9.2 Ψύκτες σωλήνων 2 9.3 Αντλίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Πυρηνελαιουργείο AΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ Π.Υ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Που συντάχθηκε σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Φ.15 / οικ. 1589 / 104

Διαβάστε περισσότερα

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Κίνδυνοι από το ηλεκτρικό ρεύμα Α) Ηλεκτροπληξία Εγκαύματα στο σώμα λόγω επίδρασης του ηλεκτρικού τόξου (εγκαταστάσεις ισχύος υψηλής τάσης) Β) Έκρηξη Έκρηξη σε ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 7 η Ε.Μ.Α.Κ. ΛΑΜΙΑΣ Σελίδα 1

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 7 η Ε.Μ.Α.Κ. ΛΑΜΙΑΣ  Σελίδα 1 Προληπτικά μέτρα λόγω χρήσης θερμαστρών σε οικίες Μη χρησιμοποιείτε θερμάστρες ανοικτού τύπου με γυμνή φλόγα. Να αποφεύγετε συσκευές που έχουν ορατές ή εκτεθειμένες πυρακτωμένες επιφάνειες, όπως μαγκάλια,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΤΜΩΝ Τρόπος λειτουργίας.

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΤΜΩΝ Τρόπος λειτουργίας. Βασικές Αρχές ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΤΜΩΝ Τρόπος λειτουργίας. Η ανάκτηση των ατμών γίνεται με την βοήθεια ενός συστήματος σωληνώσεων από την δεξαμενή και τις εξαερώσεις μέχρι το βυτίο και έχει ως σκοπό να μεταφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Ατυχήματα και Τραυματισμοί

Ατυχήματα και Τραυματισμοί Ατυχήματα και Τραυματισμοί 1 Τι πρέπει να γνωρίζω από την πρώτη μέρα στο εργαστήριο; Να έχεις ενημερωθεί για τη θέση και τη χρήση των πυροσβεστήρων, του κιβωτίου πρώτων βοηθειών (φαρμακείου), των κουβερτών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΔΟΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΒΑΣΙΚΗ ΔΟΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ενότητα 2.1 ΒΑΣΙΚΗ ΔΟΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας αυτής θα μπορείτε: Να περιγράφετε ένα απλό σύστημα Αυτοματισμού Να διακρίνετε ένα Ανοικτό από ένα Κλειστό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Υποδείξεις ασφαλείας για ηλεκτρική σκούπα αναρρόφησης υγρών / ξηρών ρύπων

Υποδείξεις ασφαλείας για ηλεκτρική σκούπα αναρρόφησης υγρών / ξηρών ρύπων Υποδείξεις ασφαλείας για ηλεκτρική σκούπα αναρρόφησης υγρών / ξηρών ρύπων Πριν από την πρώτη χρήση της συσκευής, διαβάστε τις υποδείξεις ασφαλείας και ενεργήστε βάσει αυτών. Φυλάξτε τις παρούσες υποδείξεις

Διαβάστε περισσότερα

7 747 002 162 08/2002 GR

7 747 002 162 08/2002 GR 7 747 002 162 08/2002 GR Για το χρήστη Οδηγίες χρήσης Ειδικός λέβητας αερίου Logano G234 Διαβάστε προσεκτικά πριν τη χρήση Πρόλογος. Το σωστό καύσιμο Η συσκευή συμμορφώνεται με τις ισχύουσες διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ ΠΛΟΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ ΠΛΟΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ ΠΛΟΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.. 32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ II-1 - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΥΠΟΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιεχόμενα Σελίδα Εισαγωγή 1 Τεχνικές προδιαγραφές θερμαντήρα νερού 2 Κύρια στοιχεία του θερμαντήρα νερού 3 Εξαρτήματα συστήματος 4 Τοποθέτηση συσκευής και οδηγίες εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Την επαγρύπνηση του κοινού για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς σε τζάκια και καπνοδόχους εφιστά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάουσας.

Την επαγρύπνηση του κοινού για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς σε τζάκια και καπνοδόχους εφιστά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάουσας. Την επαγρύπνηση του κοινού για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς σε τζάκια και καπνοδόχους εφιστά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάουσας. Το άναμμα του τζακιού αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας ολοένα και περισσότερων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΦΩΤΗΣ Μηχανολόγος Μηχανικός, ΜΒΑ Επιθεωρητής Ασφάλειας & Υγείας Εργασίας ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. Που συντάχθηκε σύμφωνα με την υπ' αριθ Πυροσβεστική Διάταξη και αφορά «Μέτρα και μέσα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. Που συντάχθηκε σύμφωνα με την υπ' αριθ Πυροσβεστική Διάταξη και αφορά «Μέτρα και μέσα ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Αριθμός ΧΠΕ ή Αριθμός Μελέτης ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Που συντάχθηκε σύμφωνα με την υπ' αριθ. 16-2015 Πυροσβεστική Διάταξη και αφορά «Μέτρα και μέσα πυροπροστασίας εκπαιδευτηρίων»

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Σύμφωνα με την οδηγία 2001/58/CE) NOVALIS IRON FINISH Αναθεώρηση: 4

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Σύμφωνα με την οδηγία 2001/58/CE) NOVALIS IRON FINISH Αναθεώρηση: 4 Σελίδα 1 από 5 Ημ/νία Αναθεώρηση Περιγραφή 02/11/06 4 Εισαγωγή των τιμών VOC και ανανεωμένο σύμφωνα με την τροποποίηση ΧΧΙΧ της οδηγίας 1999/45/CE 21/02/05 3 Αλλαγή νομικής διεύθυνσης 15/04/03 2 Ανανέωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: Ανακατασκευή οδού Νικου Καζαντζάκη

ΕΡΓΟ: Ανακατασκευή οδού Νικου Καζαντζάκη Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 2 από 15 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 3 από 15 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 4 από 15 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 5 από 15 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 6 από 15 Μελέτη ΦΑΥ ΕΡΓΑΣΙΑ Μέτρα Μ.Α.Π. ΕΡΓΑΣΙΑ Μέτρα : ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Σύμφωνα με την οδηγία 2001/58/CE) TRAVERTINO ROMANO Αναθεώρηση: 1

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Σύμφωνα με την οδηγία 2001/58/CE) TRAVERTINO ROMANO Αναθεώρηση: 1 Σελίδα 1 από 6 Ημ/νία Αναθεώρηση Περιγραφή 2/11/06 1 Εισαγωγή των τιμών VOC και ανανεωμένο σύμφωνα με την τροποποίηση ΧΧΙΧ της οδηγίας 1999/45/CE 17/03/05 0 Έκδοση 1 Ταυτοποίηση εταιρίας και προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΥΠΟΠΥΡΑΓΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Αντιμετώπιση πυρκαγιών Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών Παροχή Βοήθειας Αντιμετώπιση πυρκαγιών 1.Προληπτικά, με την υπόδειξη

Διαβάστε περισσότερα

(Φ.Ε.Κ. 155/Β/1996) α. Τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 616/1977 Περί εκδόσεως Πυροσβεστικών ιατάξεων (Α 166).

(Φ.Ε.Κ. 155/Β/1996) α. Τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 616/1977 Περί εκδόσεως Πυροσβεστικών ιατάξεων (Α 166). ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΞΙΣ υπ αριθ. 7 ΑΠΟΦΑΣΗ 7568 Φ. 700.1 ΤΗΣ 9.2/13.3.1996 Λήψη µέτρων πυροπροστασίας κατά την εκτέλεση θερµών εργασιών Έχοντας υπόψη: (Φ.Ε.Κ. 155/Β/1996) α. Τις διατάξεις του άρθρου 1 του

Διαβάστε περισσότερα

: : (5) :

: : (5) : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΜΙΑΣ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΗΜΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Mάθηµα: Ειδικό Ηµεροµηνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Τα πειράματα, τα οποία εκτελούνται στο εργαστήριο της Αναλυτικής Χημείας, δεν είναι επικίνδυνα. Επιπλέον, διεξάγονται υπό τη συνεχή εποπτεία του διδακτικού προσωπικού,

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση Κοινού με βάση την Κ.Δ.Π 347/201. Seveso III

Ενημέρωση Κοινού με βάση την Κ.Δ.Π 347/201. Seveso III με βάση την Κ.Δ.Π 347/201 Seveso III Συνεργατική Εταιρεία Σύνεργκαζ Λτδ Μάρτιος 1 2016 1. Εισαγωγή Το παρόν ενημερωτικό φυλλάδιο περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωστοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠIΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΤΑΤΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠIΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΤΑΤΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠIΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΤΑΤΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 Τον ξέρουμε σαν ένα χτύπημα ή τίναγμα στον άνθρωπο το οποίο όμως, σπάνιες φορές, μπορεί να καταστεί θανατηφόρο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΕΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΕΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΕΤΑ Σ. Σ. Βουτετάκης, Δρ. Χημικός Μηχανικός Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ή ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ;

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ή ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ; ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ή ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ; Καινοτομία ή Υποχρέωση; Ευστράτιος Αναστασόπουλος Αξιωματικός Εκπαιδευτής Π.Σ. Καθηγητής Κολλεγίων Νομοθετικό Πλαίσιο Η εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Δεκάλογος της πρόληψης ή έστω της μείωσης του κινδύνου μιας πυρκαγιάς :

Δεκάλογος της πρόληψης ή έστω της μείωσης του κινδύνου μιας πυρκαγιάς : ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ --------------- ΣΧΕΔΙΟ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ «ΛΟΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΤΩΝ» ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά στην κατασκήνωση ή κάπου κοντά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ Α01 Α02 Α03 Α04 Α05 Α06 Α07 Α08 Α09 Α10 ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ Α11 Α12 Α13 Α14 Α15 ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ Α16 Α17 Α18 Α19 Α20 ΦΟΡΤΙΑ Α21 Α22 Α23 Α24 Α25

ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ Α01 Α02 Α03 Α04 Α05 Α06 Α07 Α08 Α09 Α10 ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ Α11 Α12 Α13 Α14 Α15 ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ Α16 Α17 Α18 Α19 Α20 ΦΟΡΤΙΑ Α21 Α22 Α23 Α24 Α25 ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ Α01 Α02 Α03 Α04 Α05 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΧΡΗΣΗ ΓΥΜΝΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΗ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΠΕΡΟΝΟΦΟΡΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΜΕ ΝΕΡΟ Α06 Α07 Α08 Α09 Α10 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

VICTRIX 24 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

VICTRIX 24 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ VICTRIX 24 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε έναν λέβητα της IMMERGAS. Ένα προϊόν ποιότητας που θα σας προσφέρει άνεση και ασφάλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να είστε σίγουροι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΑΓΩΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΕΡΓΟ: ΑΓΩΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 2 από 32 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 3 από 32 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 4 από 32 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 5 από 32 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 6 από 32 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 7 από 32 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 8 από 32 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης FiWaRec Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ #DOC 2013/ELECTRIC/FWR/Rev. 1.0 Καπανέως 73 104 44 Αθήνα - Tηλ. 210.5157400

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: Αξιοποίηση Υδρευτικής Γεώτρησης Τ.Κ. Νιάτων

ΕΡΓΟ: Αξιοποίηση Υδρευτικής Γεώτρησης Τ.Κ. Νιάτων Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 2 από 13 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 3 από 13 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 4 από 13 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 5 από 13 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 6 από 13 Μελέτη ΦΑΥ ΕΡΓΑΣΙΑ Μέτρα : ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ Η εκδήλωση της φωτιάς Η φωτιά στις κατοικίες, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους είναι δυνατόν να εκδηλωθεί από διάφορες αιτίες. Τα πειράματα

Διαβάστε περισσότερα

Περί εφαρµοστέων µέτρων πυροπροστασίας Bιοµηχανικών και Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων. (ΦΕΚ 283/Β/30-3-78) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Περί εφαρµοστέων µέτρων πυροπροστασίας Bιοµηχανικών και Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων. (ΦΕΚ 283/Β/30-3-78) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Αριθ. 7484/8/78 Περί εφαρµοστέων µέτρων πυροπροστασίας Bιοµηχανικών και Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων. (ΦΕΚ 83/Β/30-3-78) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Έχοντας υπόψη: α) Τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΕΚΡΗΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΕΚΡΗΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΕΚΡΗΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 50 χρόνια τεχνολογία Lutz Ο Οίκος Lutz Γερµανίας ειδικεύεται στην ασφάλεια των εργαζοµένων, των επιχειρήσεων και του περιβάλλοντος αφού µε την χρήση των ειδικών αντλιών για

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια

Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια Εργαστήριο Μηχανικής και Υλικών Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών Πανεπιστήμιο Frederick Τμήμα: Έχω διαβάσει και αντιλαμβάνομαι τους κανόνες ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

FIRE COMMANDER. Nέα Τεχνολογία από το Flensburg

FIRE COMMANDER. Nέα Τεχνολογία από το Flensburg Nέα Τεχνολογία από το Flensburg Ερπυστριοφόρο όχημα Βασισμένο στο άρμα μάχης τύπου Leopard 1... 3 Τεχνικές Προδιαγραφές... 3 Εφοδιασμός από δύο δοχεία... 4 Τέσσερις εναλλακτικοί τρόποι κατάσβεσης... 4

Διαβάστε περισσότερα

Φίλτρο σωματιδίων καυσίμου ντίζελ

Φίλτρο σωματιδίων καυσίμου ντίζελ Φίλτρο σωματιδίων καυσίμου ντίζελ 12.07 - Οδηγίες χρήσης g 51145780 DFG 316-320 08.10 DFG 316s-320s DFG 425-435 DFG 425s-435s Πρόλογος Για την ασφαλή χρήση του μεταφορέα διαδρόμου απαιτούνται γνώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Δ.Κ. ΣΚΑΛΑΣ (2017)

ΕΡΓΟ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Δ.Κ. ΣΚΑΛΑΣ (2017) Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 2 από 14 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 3 από 14 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 4 από 14 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 5 από 14 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 6 από 14 Μελέτη ΦΑΥ ΕΡΓΑΣΙΑ Μέτρα Μ.Α.Π. ΕΡΓΑΣΙΑ Μέτρα : ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΦΡΕΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Σακκαλής Πυραγός Χηµικός Μηχανικός Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώµατος / ιεύθυνση Πυρόσβεσης ιάσωσης. Νοέµβριος 2003

Νικόλαος Σακκαλής Πυραγός Χηµικός Μηχανικός Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώµατος / ιεύθυνση Πυρόσβεσης ιάσωσης. Νοέµβριος 2003 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ Νικόλαος Σακκαλής Πυραγός Χηµικός Μηχανικός Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώµατος / ιεύθυνση Πυρόσβεσης ιάσωσης Νοέµβριος 2003 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (MSDS)

ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (MSDS) ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (MSDS) Ονοµασία Προϊόντος : novablok XPS Έκδοση 1 η / Ηµεροµηνία Αναθεώρησης 08/08/2012 1 Στοιχεία Παρασκευάσµατος / και της επιχείρησης / εταιρείας Ονοµασία Προϊόντος : novablok

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ EΠAΓΓEΛMATIKOY ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ EΠAΓΓEΛMATIKOY ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ EΠAΓΓEΛMATIKOY ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ Σήμερα, πρώτη ημέρα της επισκευής του πλοίου συναντήθηκα με τον πλοίαρχο και τους υπευθύνους των συνεργείων και τους ενημέρωσα για τα μέτρα υγιεινής

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο Ενότητα 7: Έλεγχος Ε.Η.Ε. με το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 Σταύρος Καμινάρης Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας. Παιδαγωγική προσέγγιση o προκαλεί και να διατηρεί το ενδιαφέρον του χρήστη εκπαιδευόμενου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΘΕΜΑΤΑ 1. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ - ΣΙ ΕΡΩΤΗΡΙΑ 2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΙΕΣΗ >25 mbar 3. ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑ ΚΕΦ. 13 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιο είναι το πρώτο βήμα της μεθοδολογίας διάγνωσης βλαβών ; 165

2. Ποιο είναι το πρώτο βήμα της μεθοδολογίας διάγνωσης βλαβών ; 165 Απαντήσεις στο διαγώνισμα του 5 ου κεφαλαίου 1. Τι εννοούμε με τον όρο διάγνωση ; 165 Με τον όρο διάγνωση εννοούμε τη μεθοδολογία που εφαρμόζουμε προκειμένου να εντοπίσουμε μια βλάβη σ ένα σύστημα λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1 ΣΤΟΧΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Μείωση οδικών ατυχημάτων. Εξάλειψη τραυματισμών / θανάτων. Εξάλειψη ζημιών στο περιβάλλον. 2 ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ

1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 2 Εσωτερική Ηλεκτρική Εγκατάσταση (Ε.Η.Ε.) εννοούμε την τοποθέτηση, τον έλεγχο και το χειρισμό διαφόρων ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : 2013-2014 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 5

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : 2013-2014 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 5 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας Ημ/νια: 09/01/2014 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Ε. Νικόλαος Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΑ Αυτό το κεφάλαιο έχει σκοπό να δώσει πληροφορίες για το σχεδιασμό, την κατασκευή, την τροποποίηση και τη συντήρηση συστημάτων για τη συλλογή αναθυμιάσεων κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΙΑΛΩΝ ΜΕ ΑΕΡΙΑ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ. Τα βασικά εξαρτήματα σε μια τυπική διάταξη χρήσης αερίου είναι τα εξής:

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΙΑΛΩΝ ΜΕ ΑΕΡΙΑ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ. Τα βασικά εξαρτήματα σε μια τυπική διάταξη χρήσης αερίου είναι τα εξής: ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΙΑΛΩΝ ΜΕ ΑΕΡΙΑ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Μέσα στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπάρχει μεγάλος αριθμός φιαλών με αέρια υπό πίεση, από τους πυροσβεστήρες που είναι κατανεμημένοι σε

Διαβάστε περισσότερα

Αντιµετώπιση ατυχηµάτων όπου εµπλέκονται επικίνδυνα εµπορεύµατα.

Αντιµετώπιση ατυχηµάτων όπου εµπλέκονται επικίνδυνα εµπορεύµατα. ΠΣΣΑΜΕΕ ΑΜΣ 24371 / 14-02-03, Α. Α. 7520/02 Μ. Πρ. Αθηνών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ 3ης Σεπτεµβρίου 53, 104 33 ΑΘΗΝΑ Τηλ. 210 8210175, Τηλεοµ. 210 8231483,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Επίτοιχοι λέβητες συμπύκνωσης κλειστού θαλάμου καύσης βεβιασμένου ελκυσμού (τύπου C) ή ανοιχτού θαλάμου καύσης βεβιασμένου ελκυσμού (τύπου Β) με ενσωματωμένο μπόιλερ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Σας ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή των κίνδυνων για την ασφάλεια Βιομηχανία παραγωγής χρωμάτων

Περιγραφή των κίνδυνων για την ασφάλεια Βιομηχανία παραγωγής χρωμάτων Περιγραφή των κίνδυνων για την ασφάλεια Βιομηχανία παραγωγής χρωμάτων Αλέξανδρος Σίσκος Χημικός, Ph.D Τυπικό διάγραμμα ροής πιγμέντο πληρωτικό υλικό xειρωνακτικό, αυτόματο, κλειστού τύπου κλπ Ταχυαναδευτήρες,

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων

Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων Μέρος 1 ο : Σύγκριση τοπικών και κεντρικών συστημάτων θέρμανσης "Μύρισε χειμώνας" και πολλοί επιλέγουν τις θερμάστρες υγραερίου για τη θέρμανση της κατοικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 1907/2006 (REACH) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ: 06/06/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 1907/2006 (REACH) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ: 06/06/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 1907/2006 (REACH) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ: 06/06/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ/ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΑΣ/ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ: ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Αέρια Απόβλητα Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ 1. ΦΕΚ 315/Α/1977, Π.. Υπ Αριθ. 922 Περί Απαγορεύσεως της χρήσεως πετρελαίου τύπου Μαζούτ εις κτιριακάς εγκαταστάσεις καύσεως.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ - ΔΙΚΑΙΟ Τομέας Μεταλλευτικής Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΝΟΤΗΤΑ 3. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ Ιωάννης Πασπαλιάρης, Καθηγητής, Τομέας Μεταλλουργίας Γεώργιος Ν. Παναγιώτου, Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Stop ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: STOP Κωδικός: 2.07.050 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Σταματάει άμεσα τις μικροδιαρροές στο σύστημα ψύξηςθέρμανσης χωρίς να επηρεάζει τα μέταλλα. Δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΙΩΝ

ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΙΩΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΙΩΝ Παρουσίαση του συστήματος COOKSAFER-TOTAL της εταιρείας HAES Διευκρινήσεις επί των κλασσικών συστημάτων Copyright 2015 Πυρασφάλεια μαγειρείων Οι περισσότεροι Ιδιοκτήτες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες (ενδείξεις και διευκρινήσεις) Σηµασία ή Σκοπός. Γεωµετρικό Σχήµα. e-mail: thessaloniki@enetate.com. e-mail: info@e-meleti.

Οδηγίες (ενδείξεις και διευκρινήσεις) Σηµασία ή Σκοπός. Γεωµετρικό Σχήµα. e-mail: thessaloniki@enetate.com. e-mail: info@e-meleti. Η χρήση Σχηµάτων και Χρωµάτων στην Σήµανση Ασφαλείας Γεωµετρικό Σχήµα Σηµασία ή Σκοπός Οδηγίες (ενδείξεις και διευκρινήσεις) Απαγορευτικό σήµα Αποφύγετε επικίνδυνες πράξεις Προειδοποιητικό σήµα Προσοχή,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Α) ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Π.Δ. 118 Στο λίγο χρόνο που έχουμε στη

Διαβάστε περισσότερα

32ο Μάθημα MΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

32ο Μάθημα MΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 32ο Μάθημα MΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Χημική, εσωτερική, κινητική, δυναμική, φωτεινή, ηλεκτρική Η ενέργεια αποθηκεύεται στα υλικά σώματα σε διάφορες μορφές, ως χημική, εσωτερική,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ 1. Εισαγωγή... 21 2. Ορισμοί - Γενικές έννοιες... 21 3. Η χημεία της καύσης... 22 3.1. Οξείδωση... 22 3.2. Ανάφλεξη... 22 3.3. Καύση... 22 3.4. Φωτιά... 23

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός cas Ν/Α ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Αριθμός cas Ν/Α ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 1.1 Στοιχεία του παρασκευάσματος Ονομασία προϊόντος PETROFLEX GEO 1.2 Χρήση του παρασκευάσματος Μονωτικό στεγανωτικό προϊόν 1.3 Στοιχεία της εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡHΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Υδραυλικών, Θερμικών

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο οδηγιών προστασίας και πρόληψης πυρκαγιών για κατοίκους περιαστικών δασικών περιοχών

Εγχειρίδιο οδηγιών προστασίας και πρόληψης πυρκαγιών για κατοίκους περιαστικών δασικών περιοχών Εγχειρίδιο οδηγιών προστασίας και πρόληψης πυρκαγιών για κατοίκους περιαστικών δασικών περιοχών Ελλάδα 2007 Ρωσία 2010 Κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες είναι συνήθως απασχολημένοι με το να ελέγχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΥΛΙΚΟΥ: ΟΞΙΚΟΣ ΒΙΝΥΛΕΣΤΕΡΑΣ 1. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ Φυσικοί/χηµικοί : Πολύ εύφλεκτο. κίνδυνοι Κίνδυνοι για την : εν κατατάσσεται σαν επικίνδυνο. ανθρώπινη υγεία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Στόχοι των δραστηριοτήτων. Οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να: αναφέρουν διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τη θερμοκρασία διαπιστώσουν πειραματικά ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Circuit ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: CIRCUIT Κωδικός: 2.07.060 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Εξειδικευμένο προϊόν κατάλληλο για την απολάδωση κλειστού κυκλώματος νερού ύστερα από εισροή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. Αθανασόπουλος Κων/νος, Επικ. Καθηγητής

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. Αθανασόπουλος Κων/νος, Επικ. Καθηγητής Αθανασόπουλος Κων/νος, Επικ. Καθηγητής Σύµβολα κινδύνου και Σήµατα προειδοποίησης, απαγόρευσης και υποχρέωσης που χρησιµοποιούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Μαύρο

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Σκοπός Στο τρίτο κεφάλαιο θα εισαχθεί η έννοια της ηλεκτρικής ενέργειας. 3ο κεφάλαιο ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1 2 3.1 Θερμικά αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος Λέξεις κλειδιά:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ SEVESO - ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2003-2013 ΑΘΗΝΑ 30/11/2015

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ SEVESO - ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2003-2013 ΑΘΗΝΑ 30/11/2015 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ SEVESO - ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2003-2013 ΑΘΗΝΑ 30/11/2015 Δειγματοληπτικές επιθεωρήσεις -έλεγχοι, σε εγκαταστάσεις: Αποθήκευσης /διακίνησης πετρελαιοειδών (υγρά καύσιµα) Αποθήκευσης/διακίνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ Χ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 13/12/2013

ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ Χ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 13/12/2013 ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ Χ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Η Ιστορία Εξάπλωση Καταστημάτων Το σύνολο των καταστημάτων ανέρχεται σε 268 και αυξάνει, καθώς το δίκτυο επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Δίκτυο καταστημάτων 161 46 43 12

Διαβάστε περισσότερα