Ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα,"

Transcript

1 1 Ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα, Γεώργιος Κανελλαΐδης Καθηγητής ΕΜΠ Γιώργος Γιαννής Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ Σοφία Βαρδάκη Τοπογράφος Μηχανικός, Υποψήφια ιδάκτωρ Αναστάσιος ραγοµάνοβιτς Πολιτικός Μηχανικός, Υποψήφιος ιδάκτωρ Αλεξάνδρα Λαΐου Πολιτικός Μηχανικός Ερευνήτρια Περίληψη Αντικείµενο της εργασίας είναι η παρουσίαση της ανάπτυξης του 2ου Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα, , µε στόχο ο αριθµός των νεκρών σε οδικά ατυχήµατα το έτος 2010 να είναι µειωµένος κατά 50% σε σχέση µε το έτος Για την επίτευξη του στόχου αυτού αναπτύχθηκε και εφαρµόστηκε µεθοδολογία µε βάση τη διεθνή εµπειρία, κατάλληλα προσαρµοσµένη στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Αποτιµήθηκε συνολικά η αποτελεσµατικότητα του προηγούµενου Στρατηγικού Σχεδίου στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα, καταγράφηκε η υφιστάµενη κατάσταση οδικής ασφάλειας στη χώρα, εξετάστηκαν οι δυνατότητες και αδυναµίες των εµπλεκόµενων φορέων (κυβερνητικών και µη) και πραγµατοποιήθηκε ανασκόπηση των διεθνών εξελίξεων στον τοµέα της οδικής ασφάλειας, µε ιδιαίτερη έµφαση στα νέα στρατηγικά σχέδια και τη διαδικασία εξέλιξής τους στα αναπτυγµένα από άποψη οδικής ασφάλειας κράτη. Με βάση τα παραπάνω καθορίστηκε ο βασικός στόχος του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, διαµορφώθηκε η δοµή του και προτάθηκε σειρά συγκεκριµένων προγραµµάτων δράσεων, που αφορούν στο σύνολο των παραγόντων των οδικών ατυχηµάτων (χρήστης της οδού, οδικό περιβάλλον, οχήµατα, επιτήρηση, κοινωνικό, θεσµικό και οικονοµικό περιβάλλον). Τέλος, αναπτύχθηκε το πλαίσιο εφαρµογής του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο περιλαµβάνει συγκεκριµένες προτάσεις για θέµατα θεσµικά, επικοινωνίας, χρονοδιαγράµµατος, παρακολούθησης και αξιολόγησης της υλοποίησης του Σχεδίου.

2 2 1. Εισαγωγή Κατά την τελευταία εικοσαετία η Ελλάδα καταλαµβάνει σταθερά την τελευταία θέση στην οδική ασφάλεια µεταξύ των 15 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, µε νεκρούς και τραυµατίες, το χρόνο, σε οδικά ατυχήµατα, ως αποτέλεσµα της ουσιαστικής απουσίας ολοκληρωµένης πολιτικής οδικής ασφάλειας και της αποσπασµατικότητας των σχετικών δράσεων. Η εφαρµογή εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων, µε ποσοτικούς στόχους, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας αποτελεί πρακτική που έχει διεθνώς επιφέρει σηµαντικά αποτελέσµατα στη µείωση του αριθµού των θυµάτων στα οδικά ατυχήµατα. Η υιοθέτηση ποσοτικών στόχων συνεισφέρει στο να συντηρείται το ενδιαφέρον, να τονώνεται η προσπάθεια των αρµόδιων φορέων και των πολιτών και να χρησιµοποιούνται αποδοτικότερα οι διατιθέµενοι οικονοµικοί πόροι (ETSC [1]). Το χαµηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα απεικονίζεται χαρακτηριστικά στο Σχήµα 1, στο οποίο φαίνεται η ποσοστιαία µεταβολή του αριθµού των νεκρών σε οδικά ατυχήµατα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕU15), κατά την περίοδο Η Ελλάδα είναι η µοναδική χώρα στην ΕΕ όπου ο συνολικός αριθµός των νεκρών σε ατυχήµατα αυξήθηκε και µάλιστα σηµαντικά. FIN I DK S IRL UK L P NL D A F E GR -60% -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% Σχήµα 1: Ποσοστιαία µεταβολή (%) του αριθµού των νεκρών σε οδικά ατυχήµατα την περίοδο (EU15) Στην Ελλάδα, υπάρχει δυνατότητα σηµαντικής βελτίωσης του επιπέδου της οδικής ασφάλειας µε την υιοθέτηση ολοκληρωµένης πολιτικής που θα επιτρέψει τον σαφή διαχωρισµό των αρµοδιοτήτων των εµπλεκόµενων φορέων και τον αποτελεσµατικό συντονισµό των σχετικών δράσεων.

3 3 Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το ερευνητικό έργο µε τίτλο "Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, " το οποίο εκπονείται από τον Τοµέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδοµής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για λογαριασµό του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. 2. Στόχος και µεθοδολογία Στόχος του ερευνητικού έργου είναι η ανάπτυξη του 2ου Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα, η εφαρµογή του οποίου θα οδηγήσει στον καθορισµό και την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων για την επίτευξη του Ευρωπαϊκού στόχου και στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τον οποίο, ο αριθµός των νεκρών σε οδικά ατυχήµατα το έτος 2010 πρέπει να είναι µειωµένος κατά 50% σε σχέση µε το έτος Για τη διαµόρφωση του 2ου Στρατηγικού Σχεδίου, αξιοποιήθηκε η σχετική διεθνής εµπειρία, µε έµφαση στα Στρατηγικά Σχέδια επιλεγµένων αναπτυγµένων, από άποψη οδικής ασφάλειας, κρατών. Ελήφθησαν στοιχεία από διεθνείς βάσεις δεδοµένων για τα ατυχήµατα, εξετάστηκαν στρατηγικά σχέδια και µέτρα οδικής ασφάλειας που εφαρµόζονται µε επιτυχία διεθνώς και εξετάστηκε η σχετική διεθνής βιβλιογραφία. Πραγµατοποιήθηκε συλλογή, καταγραφή και αξιοποίηση της σχετικής ελληνικής εµπειρίας, µε εξέταση της βιβλιογραφίας για την οδική ασφάλεια (παρουσιάσεις σε συνέδρια, σχετικές µελέτες και έρευνες κ.λπ.), καθώς και µε συναντήσεις µε εκπροσώπους των περισσότερων εµπλεκόµενων Υπουργείων και φορέων. Αξιοποιήθηκε η διαδικασία διαβούλευσης µε τους εµπλεκόµενους µε την οδική ασφάλεια φορείς που πραγµατοποιήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και περιελάµβανε συναντήσεις µε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, µε εκπροσώπους άλλων συναρµόδιων για την οδική ασφάλεια Υπουργείων καθώς και µε εκπροσώπους εµπλεκόµενων φορέων. Τέλος, αξιοποιήθηκε και η πλέον των είκοσι ετών εµπειρία σε θέµατα οδικής ασφάλειας του Τοµέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδοµής του ΕΜΠ. 3. Αποτίµηση εφαρµογής του 1ου Στρατηγικού Σχεδίου Η έλλειψη συστηµατικής και ποσοτικοποιηµένης παρακολούθησης των δράσεων και των αποτελεσµάτων του πρώτου πενταετούς Στρατηγικού Σχεδίου, παρά τη σχετική αναλυτική και συστηµατική πρόβλεψη του Σχεδίου, είχε ως αποτέλεσµα να µην υπάρχουν σήµερα διαθέσιµα αξιόπιστα συγκεντρωτικά στοιχεία για την αξιολόγηση της επιτυχίας του. Παρατηρείται δυσκολία στην παρακολούθηση της εφαρµογής των δράσεων και στην αξιολόγηση - αποτίµηση της υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου και της επιρροής του στην οδική ασφάλεια. Ο αριθµός των ατυχηµάτων, των νεκρών και των τραυµατιών κατά την τελευταία πενταετία παρουσίασε µείωση, η οποία µπορεί να αποδοθεί κυρίως στην εντατικοποίηση της αστυνόµευσης και δευτερευόντως στην κατασκευή νέων οδικών έργων, υψηλότερων προδιαγραφών. Επισηµαίνεται ότι θεωρείται απαραίτητο να διερευνηθούν συστηµατικά οι λόγοι της µείωσης των

4 4 ατυχηµάτων έτσι ώστε να εντοπιστούν οι επιτυχηµένες δράσεις και να εντατικοποιηθεί η εφαρµογή τους. Αναφορικά µε τα επιµέρους προγράµµατα οδικής ασφάλειας επισηµαίνονται τα εξής: Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και ηµοσίων Έργων πραγµατοποιήθηκαν συγκεκριµένες δράσεις για την οδική ασφάλεια, χωρίς όµως οργάνωση και συντονισµό και χωρίς να τηρηθούν οι βασικές κατευθύνσεις που καθορίστηκαν στο Στρατηγικό Σχέδιο. Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ξεκίνησε προσπάθειες για την υλοποίηση δράσεων που µπορεί να συνεισφέρουν στη µείωση του αριθµού των ατυχηµάτων. Τα µέτρα που έχουν ληφθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισηµαίνεται όµως ότι πρόκειται ως επί το πλείστον για µέτρα µακροπρόθεσµου χαρακτήρα, που δεν αναµένεται να επιδράσουν άµεσα στο επίπεδο οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Οι δράσεις του Υπουργείου ηµόσιας Τάξης επικεντρώνονται κυρίως στην εντατικοποίηση της αστυνόµευσης, µέσω της αύξησης του αριθµού των ελέγχων. Ο αριθµός των ελέγχων για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, των παραβάσεων ορίων ταχύτητας και της χρήσης ζώνης ασφαλείας, αν και αυξάνεται κάθε χρόνο (µε εξαίρεση το έτος 2004), είναι ακόµη ανεπαρκής σύµφωνα µε τα διεθνή δεδοµένα. Συνολικά, οι δράσεις του Υπουργείου ηµόσιας Τάξης συνιστούν αξιόλογη προσπάθεια για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, απαιτείται όµως περαιτέρω εντατικοποίηση, µεθοδικότητα και διάρκεια στο χρόνο των δράσεων αστυνόµευσης, βελτίωση του συστήµατος καταγραφής των οδικών ατυχηµάτων καθώς και ανάπτυξη δράσεων για τη διαπίστωση της υπάρχουσας παραβατικότητας. Τέλος, υστέρηση εντοπίζεται στην εφαρµογή του προγράµµατος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (τέως Υγείας και Πρόνοιας), το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε στάδιο προγραµµατισµού και προετοιµασίας των δράσεων. Αξιολογώντας συνολικά την εφαρµογή του πρώτου πενταετούς Στρατηγικού Σχεδίου επισηµαίνεται ότι ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια συνολικής αντιµετώπισης του προβλήµατος των οδικών ατυχηµάτων στη χώρα µας. Αποτέλεσε ένα πρώτο βήµα για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και έθεσε τις βάσεις για την αντιµετώπιση του προβλήµατος. Παρουσιάστηκαν όµως αδυναµίες που αφορούσαν στο συντονισµό και την παρακολούθηση της εφαρµογής του Στρατηγικού Σχεδίου, καθώς δεν λειτούργησε ποτέ ο µηχανισµός υποστήριξης της ιυπουργικής Επιτροπής. Για την ουσιαστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα θα πρέπει πλέον να αντιµετωπιστούν τα προβλήµατα που εµφανίστηκαν κατά την εφαρµογή του 1ου Στρατηγικού Σχεδίου και να υλοποιηθεί (σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στο 2ο Στρατηγικό Σχέδιο) συστηµατική, διαρκής και συντονισµένη προσπάθεια, µε την ουσιαστική υποστήριξη της Πολιτείας, τη συναίνεση και συµµετοχή των πολιτών, την εξασφάλιση επαρκούς χρηµατοδότησης και την ανάπτυξη αίσθησης του επείγοντος.

5 5 4. Καταγραφή υφιστάµενης κατάστασης στην Ελλάδα Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα παρουσιάζει βελτίωση και οι απόλυτοι αριθµοί ατυχηµάτων και νεκρών σηµειώνουν µείωση. Εξαίρεση αποτελεί ο αριθµός των νεκρών κατά το έτος 2004, που σηµείωσε µικρή αύξηση σε σχέση µε το έτος Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά µε τον αριθµό των νεκρών, των τραυµατιών, των οδικών ατυχηµάτων και των κυκλοφορούντων οχηµάτων στην Ελλάδα, για την περίοδο Επισηµαίνεται ότι τα στοιχεία του 2004 είναι προσωρινά. Πίνακας 1: Αριθµός νεκρών, τραυµατιών, οδικών ατυχηµάτων και κυκλοφορούντων οχηµάτων στην Ελλάδα στην περίοδο Αριθµός νεκρών Αριθµός τραυµατιών Οδικά ατυχήµατα Κυκλοφ. οχήµατα Αν και ο στόχος που τέθηκε στο πλαίσιο του 1ου Στρατηγικού Σχεδίου (µείωση του αριθµού των νεκρών στα οδικά ατυχήµατα κατά 20% έως το έτος 2005, σε σχέση µε τον αριθµό των νεκρών του έτους 2000) έχει ήδη επιτευχθεί, ο αριθµός των θυµάτων στα οδικά ατυχήµατα στη χώρα παραµένει πολύ υψηλός. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητη τη συνέχιση των προσπαθειών για τη βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας. Η πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει την περιοχή της οδικής ασφάλειας καθιστά απαραίτητη τη συνεργασία πολλών φορέων για την αποτελεσµατική εφαρµογή δράσεων µε σκοπό την πρόληψη των οδικών ατυχηµάτων αλλά και τη µείωση των συνεπειών τους. Στην Ελλάδα υπάρχει πλήθος φορέων που εµπλέκονται άµεσα ή έµµεσα µε την οδική ασφάλεια και έχουν αναπτύξει κατά καιρούς σχετικές πρωτοβουλίες όπως Υπουργεία, µη κυβερνητικοί οργανισµοί, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα και ερευνητικά ινστιτούτα. Για την καταγραφή των εµπλεκόµενων φορέων και των αρµοδιοτήτων τους πραγµατοποιήθηκε συστηµατική έρευνα αλλά και σειρά συναντήσεων των µελών της οµάδας εργασίας µε επιλεγµένα αρµόδια στελέχη φορέων και εξετάστηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες και αδυναµίες των φορέων αυτών. Είναι σαφές ότι κατά τον προγραµµατισµό και την εφαρµογή δράσεων οδικής ασφάλειας συχνά προκύπτουν δυσκολίες που οφείλονται σε θέµατα οργάνωσης και διοίκησης των αρµόδιων φορέων της χώρας. Για την επιτυχία του Στρατηγικού Σχεδίου είναι απαραίτητο να καθορίζονται ακριβώς οι αρµοδιότητες κάθε εµπλεκόµενου φορέα καθώς και θέµατα συντονισµού, παρακολούθησης και αξιολόγησης του έργου του.

6 6 5. ιεθνείς εξελίξεις Τα οδικά ατυχήµατα αποτελούν σήµερα την κύρια αιτία θανάτου για τα άτοµα κάτω των 45 ετών. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία, περίπου άτοµα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το οικονοµικό κόστος των οδικών ατυχηµάτων ανέρχεται σε περισσότερα από 160 δισεκατοµµύρια euro ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή [2]). Η αντιµετώπιση του προβλήµατος της οδικής ασφάλειας στα αναπτυγµένα κράτη πραγµατοποιήθηκε σε διαδοχικά στάδια, καθένα από τα οποία βασίζεται στα αποτελέσµατα του προηγούµενου (Breen [3], Mulder [4]). Η αύξηση του δείκτη ιδιοκτησίας οχηµάτων και του αριθµού των ετήσιων διανυόµενων οχηµατοχιλιοµέτρων που παρατηρείται σε διάφορες χώρες είχε ως συνέπεια την αύξηση του αριθµού των νεκρών και τραυµατιών σε οδικά ατυχήµατα. Ως πρώτο στάδιο δράσεων οδικής ασφάλειας χαρακτηρίζεται η επισήµανση του προβλήµατος και η διατύπωση αιτηµάτων για λήψη µέτρων. Επόµενο στάδιο είναι η διαπίστωση ότι τα οδικά ατυχήµατα αποτελούν κοινωνικό πρόβληµα, µε αποτέλεσµα την ανάπτυξη της νοµοθεσίας και των κανόνων που σχετίζονται µε την οδική κυκλοφορία. Το επόµενο στάδιο δράσεων αφορά στη βελτίωση της οδικής υποδοµής, ειδικά εκτός κατοικηµένων περιοχών. Ειδικά στην αρχή, τα µέτρα αυτά οδηγούν σε αξιόλογη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, σύντοµα όµως τα περιθώρια βελτίωσης εξαντλούνται και είναι εµφανής η ανάγκη για νέα προσέγγιση του ζητήµατος. Το επόµενο στάδιο δράσεων αποσκοπεί στη βελτίωση της συµπεριφοράς των χρηστών των οδών, µε κατάλληλο συνδυασµό νοµοθεσίας, ενηµέρωσης, κυκλοφοριακής αγωγής, αστυνόµευσης και αλλαγών στην οδική υποδοµή. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αντιµετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, των παραβάσεων των ορίων ταχύτητας, της µη χρήσης ζώνης ασφαλείας και στην προσαρµογή της οδικής υποδοµής σε κατοικηµένες περιοχές µε στόχο τη µείωση της ταχύτητας. Οι δράσεις οδικής ασφάλειας πλέον αποφασίζονται και συντονίζονται µέσω ολοκληρωµένων Στρατηγικών Σχεδίων. Τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει συντονισµένες προσπάθειες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας αναπτύσσοντας ολοκληρωµένα Στρατηγικά Σχέδια. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και έπειτα, πολλές χώρες υιοθετούν συγκεκριµένους ποσοτικούς στόχους οδικής ασφάλειας (1988 ανία, 1990 Σουηδία, 1992 Αυστραλία) και διευρυµένα προγράµµατα δράσεων. Η θέσπιση ποσοτικών στόχων συµβάλλει στην υιοθέτηση περισσότερο αποτελεσµατικών προγραµµάτων, στην καλύτερη χρήση των διατιθέµενων πόρων (Breen [3]), στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου εφαρµογής των προγραµµάτων οδικής ασφάλειας και επιπλέον στην κινητοποίηση και στην ενίσχυση της συµµετοχής και του ρόλου των εµπλεκόµενων φορέων και των πολιτών. Στο πλαίσιο του 2ου Στρατηγικού Σχεδίου εξετάστηκαν τα Σχέδια και Προγράµµατα οδικής ασφάλειας που εφαρµόζονται σε κράτη της Ευρώπης, αναπτυγµένα στο θέµα της οδικής ασφάλειας (Σουηδία, Ηνωµένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γαλλία). Σε κάθε περίπτωση καταγράφηκαν τα χαρακτηριστικά των

7 7 Σχεδίων ή Προγραµµάτων (στόχος, διάρκεια, αρµόδιοι φορείς κ.λπ.) καθώς και µέτρα που υλοποιήθηκαν µε επιτυχία στο πλαίσιο εφαρµογής αυτών και οδήγησαν σε θεαµατική βελτίωση της οδικής ασφάλειας (British Department of the Environment, Transport and the Regions [5], Comité Interministériel de la Sécurité Routière [6], Ministry of Transport, Public Works and Water Management [7],[8],[9],[10],[11], Swedish Ministry of Industry, Employment and Communications [12], SNRA [13], SWOV [14],[15]). Στον Πίνακα 2 παρουσιάζονται τα κύρια χαρακτηριστικά των Στρατηγικών Σχεδίων και Προγραµµάτων αυτών. Πίνακας 2: Στρατηγικά Σχέδια / Προγράµµατα ΟδικήςΑσφάλειας σε επιλεγµένες χώρες α/α Χώρα Τίτλος 1. Σουηδία 2. Ηνωµένο Βασίλειο 3. Ολλανδία 4. Γαλλία Εθνικό Πρόγραµµα Οδικής Ασφάλειας Χρονική Περίοδος Όραµα µηδέν Στόχος Μείωση του αριθµού των νεκρών κατά: % (του 93) το % (του 96) το % (του 96) το 2007 Ειδικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας % (του 96) το 2007 Οδική Ασφάλεια: Τα επόµενα 33% (του µ.ο ) βήµατα το 2000 Πορεία προς ασφαλέστερες 33% (του µ.ο ) οδούς το 2000 Οι δρόµοι του αύριο - 40% (του µ.ο ) Ασφαλέστεροι για όλους το 2010 Περισσότερα χιλιόµετρα, λιγότερα ατυχήµατα % (του 85) το 2000 Φιλόδοξο, αλλά εφικτό % (του 85) το 2000 Μακροπρόθεσµη πολιτική για την οδική ασφάλεια % (του 85) το 2010 Μακροπρόθεσµη πολιτική για την οδική ασφάλεια % (του 85) το 2010 Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο 30% (του 85) το Οδικής Ασφάλειας 25% (του 85) το 2010 Ενίσχυση της νοµοθεσίας για την οδική ασφάλεια ράσεις για την εκπαίδευση και τη συµπεριφορά των οδηγών Αποφάσεις ιυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας σήµερα Κατά την εξέταση των παραπάνω Προγραµµάτων δόθηκε ιδιαίτερη έµφαση στις καινοτόµες στρατηγικές οδικής ασφάλειας που εφαρµόζονται στη Σουηδία και την Ολλανδία. Τον Οκτώβριο του 1997 η Σουηδική Βουλή υιοθέτησε µια νέα, ιστορική για τα παγκόσµια δεδοµένα, προσέγγιση στο θέµα της οδικής ασφάλειας, το "Όραµα Μηδέν" (''Vision Zero''), η οποία και αποτελεί πλέον τη βάση για την επιδίωξη των µακροπρόθεσµων στόχων οδικής ασφάλειας της χώρας (SNRA [13]). Βασική ιδέα της παραπάνω προσέγγισης είναι η δηµιουργία

8 8 ενός συστήµατος οδικών µεταφορών στο οποίο δεν θα σηµειώνεται κανένας θάνατος ή σοβαρός τραυµατισµός σε οδικά ατυχήµατα. Οι προσπάθειες δεν επικεντρώνονται πλέον στη βελτίωση της προσαρµογής των οδηγών σε ένα σύστηµα οδικών µεταφορών µε περιορισµούς. Αντίθετα, αναγνωρίζεται ότι δεν είναι πάντοτε δυνατό να αποφευχθεί ένα οδικό ατύχηµα δεδοµένου ότι συχνά σηµειώνονται ανθρώπινα λάθη. Έτσι, στόχοι είναι αφενός τα ατυχήµατα που συµβαίνουν να µην έχουν αποτέλεσµα το θάνατο ή τον σοβαρό τραυµατισµό των χρηστών της οδού µέσω της βελτίωσης του επιπέδου ασφάλειας που παρέχεται από το οδικό δίκτυο και τα οχήµατα και αφ' ετέρου να µειωθεί ο κίνδυνος ατυχήµατος µέσω της κατανόησης της σπουδαιότητας της ασφαλούς οδικής συµπεριφοράς από τους χρήστες. Σύµφωνα µε το "Όραµα Μηδέν", όλοι είναι υπεύθυνοι για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας: πολιτικοί, µελετητές, υπεύθυνοι συντήρησης του οδικού δικτύου, υπεύθυνοι των µέσων µαζικής µεταφοράς, αυτοκινητοβιοµηχανίες και χρήστες του δικτύου (SWOV [15]). To 1998 στην Ολλανδία εγκρίθηκε η εφαρµογή ενός Σχεδίου ράσεων µε την ονοµασία "Εναρκτήριο Πρόγραµµα" ("Start - Up Programme"'), στο οποίο ενσωµατώνονται οι αρχές της "Βιώσιµης Ασφάλειας" ("Sustainable Safety"). Η πολιτική της "Βιώσιµης Ασφάλειας", η οποία εµφανίζει πολλές οµοιότητες µε την πολιτική της Σουηδίας "Όραµα Μηδέν", αποτελείται από τους παρακάτω βασικούς άξονες (ETSC [16], Wegman [17]): Οδικές υποδοµές προσαρµοσµένες, µέσω κατάλληλου σχεδιασµού, στις περιορισµένες δυνατότητες των χρηστών και λειτουργική ιεράρχηση του οδικού δικτύου. Οχήµατα κατάλληλα εξοπλισµένα ώστε να διευκολύνουν το έργο της οδήγησης και να προσφέρουν υψηλά επίπεδα παθητικής ασφάλειας. Χρήστες της οδού, επαρκώς εκπαιδευµένοι και ενηµερωµένοι, οι οποίοι, όπου θεωρείται απαραίτητο, αποτρέπονται από ανεπιθύµητες ή επικίνδυνες συµπεριφορές. Βασικό στοιχείο του Σχεδίου είναι η αποκέντρωση των αρµοδιοτήτων στη χρηµατοδότηση, στην εφαρµογή και στην εξέλιξή του και η ίδρυση συνεργασιών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο µε στόχο τον επανασχεδιασµό του οδικού δικτύου (σε βάθος χρόνου) δίνοντας έµφαση στην οδική ασφάλεια. Παράλληλα µε τις παραπάνω καινοτόµες προσεγγίσεις, σε πολλές προηγµένες από άποψη οδικής ασφάλειας χώρες (π.χ. Ην. Βασίλειο) εξακολουθούν να εφαρµόζονται µε επιτυχία πιο συµβατικές πολιτικές, µε ιδιαίτερη όµως έµφαση στη βελτίωση της αποτελεσµατικότητας των µέτρων οδικής ασφάλειας, µέσω της θέσπισης ποσοτικών στόχων (γενικών και επιµέρους), της συνεχούς και αξιόπιστης ποσοτικοποιηµένης παρακολούθησης της επίτευξής τους, της σύνταξης και δηµοσίευσης ενδιάµεσων απολογισµών, της επιστηµονικής αποτίµησης της αποτελεσµατικότητας των µέτρων µε οικονοµικούς όρους και της υλοποίησης σχεδίων προώθησης και ενηµέρωσης. Παράλληλα µε την εξέταση των σχεδίων και προγραµµάτων οδικής ασφάλειας στα ανεπτυγµένα κράτη, πραγµατοποιήθηκε και η ανάλυση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την οδική ασφάλεια, όπως αυτή αποτυπώνεται µέσα από τα τρία Σχέδια ράσης (1993, 1997 και 2003) (ETSC [18], European Commission [19],[20], Ευρωπαϊκή Επιτροπή [2],[21],[22],[23],[24]). Κατά το

9 9 διάστηµα 1986 έως 1997 το επίπεδο οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη παρουσίασε σηµαντική βελτίωση, χωρίς όµως να φτάσει στα επιθυµητά επίπεδα. Η καθυστέρηση οφειλόταν κυρίως στις περιφερειακές και τοπικές αρχές των κρατών µελών, οι οποίες και όφειλαν να διαδραµατίσουν τον κύριο ρόλο στην προώθηση της οδικής ασφάλειας, αλλά και στην περιορισµένη έµφαση που δόθηκε (σε συλλογικό επίπεδο) στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την οδική ασφάλεια. Η σύνταξη και υλοποίηση µεγάλου µέρους του εύτερου Σχεδίου ράσης για την Οδική Ασφάλεια κατά το διάστηµα από το 1997 έως το 2001 οδήγησε σε σηµαντική βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη. Πολλές δράσεις εφαρµόστηκαν επιτυχώς και πραγµατοποιήθηκε πρόοδος σε στρατηγικά πεδία όπως η ορθότερη επιβολή κανόνων και κανονισµών στην κυκλοφορία, η περαιτέρω ενηµέρωση του κοινού σε θέµατα οδικής ασφάλειας και η συγκέντρωση και διάδοση των σχετικών πληροφοριών. Πρωταρχικής σηµασίας βήµα για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη αποτελεί ο καθορισµός του ποσοτικού στόχου της µείωσης κατά 50% του αριθµού των νεκρών σε οδικά ατυχήµατα το έτος 2010 σε σχέση µε τον αριθµό των νεκρών του έτους 2000, αρχικά στη Λευκή Βίβλο (2001) και στη συνέχεια στο Τρίτο Σχέδιο ράσης. Ο στόχος αυτός έγινε αποδεκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και µε τη διακήρυξη της Βερόνα το 2004 έγινε αποδεκτός και από το Συµβούλιο Υπουργών (ECMT [25]) και αποτελεί δέσµευση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Κατά την ανάπτυξη του Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα πρέπει να αξιοποιηθεί η συσσωρευµένη εµπειρία από τις δράσεις οδικής ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η συµβατότητα µε την ευρωπαϊκή πολιτική οδικής ασφάλειας. Επισηµαίνεται βεβαίως ότι τα κράτη µέλη της Ένωσης και οι κοινωνίες τους διαφέρουν σηµαντικά µεταξύ τους τόσο σε επίπεδο δοµής όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο και έτσι οι αποδεδειγµένα επιτυχηµένες δράσεις οδικής ασφάλειας διεθνώς δεν µπορεί να υιοθετούνται άκριτα, αλλά αντίθετα επιβάλλεται να υφίστανται κατάλληλη επεξεργασία και να προσαρµόζονται στις τοπικές κατά περίπτωση συνθήκες (Wegman [26]). 6. Στόχος, οµή και ράσεις του 2ου Στρατηγικού Σχεδίου Σύµφωνα µε τον ευρωπαϊκό στόχο για την οδική ασφάλεια, καθορίστηκε ο ποσοτικός στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα για την περίοδο : "Ο αριθµός των νεκρών σε οδικά ατυχήµατα στην Ελλάδα το έτος 2010 να είναι µειωµένος κατά 50% σε σχέση µε τον αριθµό των νεκρών του έτους 2000". Σύµφωνα µε τον στόχο αυτό, ο αριθµός των νεκρών σε οδικά ατυχήµατα στην Ελλάδα θα πρέπει να µειωθεί από νεκρούς το έτος 2000, σε νεκρούς το έτος Κατά τον καθορισµό της δοµής του 2ου Στρατηγικού Σχεδίου ορίστηκαν έξι κύριες κατευθύνσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας που αντιστοιχούν σε έξι επιµέρους προγράµµατα δράσεων. Η εκπόνηση και υλοποίηση κάθε προγράµµατος αποτελεί ευθύνη ενός Υπουργείου. Η πρόοδος των εργασιών θα

10 10 ελέγχεται µε την υποβολή ετήσιας έκθεσης ανεξάρτητα από την πορεία των υπολοίπων προγραµµάτων. Για τα θέµατα που αποτελούν συναρµοδιότητα διαφόρων Υπουργείων είναι απαραίτητο να επιτυγχάνεται η κατάλληλη συνεργασία µεταξύ των αρµοδίων τµηµάτων για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσµάτων ενώ σηµαντικό ρόλο θα έχει και ο συντονισµός των περιφερειακών υπηρεσιών που θα εκτελέσουν τα επιµέρους Προγράµµατα. Πίνακας 3: ράσεις επιµέρους Προγραµµάτων Οδικής Ασφάλειας 1. Ασφάλεια του χρήστη της οδού και ασφαλή οχήµατα (Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών) Βραχυπρόθεσµες δράσεις Μεσοπρόθεσµες δράσεις 1. Σύστηµα Ελέγχου Συµπεριφοράς των Οδηγών 8. Οργάνωση τµήµατος συντονισµού και παρακολούθησης 2. Θέσπιση ειδικών µέτρων για τα βαρέα οχήµατα 9. Αναβάθµιση του τεχνικού ελέγχου των οχηµάτων 3. Θέσπιση ειδικών µέτρων για τα σχολικά λεωφορεία 10. Αναβάθµιση συστήµατος εκπαίδευσης/εξετάσεων υποψηφίων οδηγών/εκπαιδευτών 4. Μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των νέων οδηγών 11. Βελτίωση και αναθεώρηση θεσµικού πλαισίου για την οδική ασφάλεια 5. Μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των οδηγών δικύκλων 12. Βάσεις δεδοµένων οχηµάτων και οδηγών 6. Mέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των ηλικιωµένων οδηγών 13. Ανάπτυξη Μητρώου ιατρικών δεδοµένων οδηγών 7. Κίνητρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας 14. Έρευνα των αιτιών των οδικών ατυχηµάτων 2. Επιτήρηση για την οδική ασφάλεια (Υπουργείο ηµόσιας Τάξης) Βραχυπρόθεσµες δράσεις Μεσοπρόθεσµες δράσεις 1. Αύξηση της συχνότητας των ελέγχων 4. Οργάνωση τµήµατος συντονισµού και παρακολούθησης 2. Ολοκληρωµένοι και πλήρεις έλεγχοι 5. Αναβάθµιση υπηρεσιών και εξοπλισµού της Τροχαίας 3. Συστηµατική καταγραφή των ελέγχων και των παραβάσεων 6. Βελτίωση του συστήµατος καταγραφής των οδικών ατυχηµάτων 7. Βελτίωση του συστήµατος άµεσης αντιµετώπισης των οδικών ατυχηµάτων 8. Ολοκληρωµένο πρόγραµµα επιτήρησης της κυκλοφορίας 9. Προγράµµατα επανένταξης των κατ'εξακολούθηση παραβατών οδηγών 10. Αναβάθµιση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής 3. Ασφαλές οδικό περιβάλλον (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και ηµοσίων Έργων) Βραχυπρόθεσµες δράσεις Μεσοπρόθεσµες δράσεις 1. Μέτρα χαµηλού κόστους 3. Οργάνωση τµήµατος συντονισµού και παρακολούθησης 2. Προγράµµατα συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου 4. Πρόγραµµα επεµβάσεων σε επικίνδυνες θέσεις 5. ηµιουργία Μητρώου Οδών 6. Ανάπτυξη συστήµατος διαχείρισης ταχυτήτων 7. Επεµβάσεις οδικής ασφάλειας σε αστικές περιοχές 8. Έλεγχος Οδικής Ασφάλειας 9. Σύνταξη Κανονισµών και Τεχνικών Προδιαγραφών 4.Περίθαλψη µετά το ατύχηµα (Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) Βραχυπρόθεσµες δράσεις Μεσοπρόθεσµες δράσεις 1. ηµιουργία δικτύου κλήσεων έκτακτης ανάγκης 3. Οργάνωση τµήµατος συντονισµού και παρακολούθησης 2. Ανάπτυξη σχεδίων επέµβασης και τοπ. κέντρων συντονισµού 4. Αναβάθµιση εξοπλισµού µονάδων επέµβασης 5. Βελτίωση της άµεσης περίθαλψης των τραυµατιών στα νοσοκοµεία 6. Έρευνα για την αντιµετώπιση των συνεπειών των οδικών ατυχηµάτων 7. Συστηµατική καταγραφή στατιστικών στοιχείων 5. Κυκλοφοριακή αγωγή - επιµόρφωση σχετικά µε την οδική ασφάλεια (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων) Βραχυπρόθεσµες δράσεις Μεσοπρόθεσµες δράσεις 1. ιδασκαλία κυκλοφοριακής αγωγής 4. Οργάνωση τµήµατος συντονισµού και παρακολούθησης 2. Επιµόρφωση εκπαιδευτικών και σύνταξη 5. ράσεις εκπαίδευσης στην οδική ασφάλεια στις Ένοπλες υνάµεις εκπαιδευτικού υλικού κυκλοφοριακής αγωγής 3. ραστηριότητες προώθησης της κυκλοφοριακής αγωγής και ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας των µαθητών 6. ράσεις Οδικής Ασφάλειας και Τοπική Αυτοδιοίκηση (Υπουργείο Εσωτερικών, ηµόσιας ιοίκησης και Αποκέντρωσης) Βραχυπρόθεσµες δράσεις Μεσοπρόθεσµες δράσεις 1. Αναβάθµιση λειτουργίας Μικτών Κλιµακίων Ελέγχου 4. Οργάνωση τµήµατος συντονισµού και παρακολούθησης 2. Ενίσχυση της ασφάλειας των σχολικών µεταφορών 5. Ανάπτυξη δράσεων οδικής ασφάλειας από την τοπική αυτοδιοίκηση 3. Εφαρµογή µέτρων χαµηλού κόστους Για την επιτυχία των Προγραµµάτων είναι απαραίτητο, σε κάθε Υπουργείο, να προβλεφθεί η οργάνωση τµήµατος συντονισµού και παρακολούθησης που θα

11 11 φέρει την ευθύνη του συντονισµού των δράσεων αλλά και της παρακολούθησης και αξιολόγησης της αποτελεσµατικότητάς τους καθώς και η διάθεση ανάλογης χρηµατοδότησης. Η αποτελεσµατική εφαρµογή του Στρατηγικού Σχεδίου απαιτεί έλεγχο και σωστό συντονισµό που αποτελεί κυβερνητική αρµοδιότητα και µάλιστα διαχωρισµένη από τα Υπουργεία που έχουν αναλάβει την εκτέλεσή του. Το συλλογικό κυβερνητικό όργανο που προτείνεται να έχει αυτό τον ρόλο είναι η ιυπουργική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, η οποία θα προεδρεύεται από τον Πρωθυπουργό. Η σπουδαιότητα και η πολυπλοκότητα του έργου της ιυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας καθιστά απαραίτητη την υποστήριξή της από αντίστοιχη Γραµµατεία. Η Γραµµατεία Υποστήριξης πρέπει να είναι µια διοικητική µονάδα, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει όλες τις αρµοδιότητες της ιυπουργικής Επιτροπής. Για την εξασφάλιση συνέχειας και αποτελεσµατικότητας των δράσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και προς υποστήριξη του έργου της ιυπουργικής Επιτροπής προτείνεται η σύσταση και λειτουργία Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια. Αντικείµενο της Μόνιµης αυτής Επιτροπής θα είναι η παρακολούθηση και αξιολόγηση των συνθηκών οδικής ασφάλειας και η συµβουλευτική συνεισφορά της στη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη της εθνικής πολιτικής οδικής ασφάλειας. Ειδική Επιτροπή της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια ιυπουργική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας Γραµµατεία υποστήριξης ΥΜΕ Ασφάλεια του χρήστη της οδού και ασφαλή οχήµατα Υ Τ Επιτήρηση για την οδική ασφάλεια ΥΠΕΧΩ Ε Ασφαλές οδικό περιβάλλον ΥΥΚΑ Περίθαλψη µετά το ατύχηµα ΥΠΕΠΘ Κυκλοφοριακή αγωγήεπιµόρφωση για την οδική ασφάλεια ΥΕΣ Α ράσεις οδικής ασφάλειας και τοπική αυτοδιοίκηση Υπουργείο Οικονοµίας και Οικονοµικών Υπουργείο ικαιοσύνης Αρµόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων Μη Κυβερνητικοί Φορείς Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα και Ερευνητικά Ινστιτούτα Σχήµα 2: οµή του 2ου Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα. Εκτός των έξι Υπουργείων που φέρουν την κύρια ευθύνη για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου και των Υπουργείων Οικονοµίας και Οικονοµικών και ικαιοσύνης, φορείς όπως οι αρµόδιες υπηρεσίες των άλλων εµπλεκόµενων Υπουργείων, τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά ινστιτούτα καθώς και οι µη κυβερνητικοί

12 12 οργανισµοί καλούνται να έχουν ουσιαστικό ρόλο στα διάφορα πεδία της οδικής ασφάλειας στα οποία δραστηριοποιούνται και να συνεισφέρουν σηµαντικά στην επιτυχία του Σχεδίου µε την εµπειρία τους. Οµοίως, νέοι φορείς που θα δηµιουργηθούν µπορεί να συνεισφέρουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στην ευρύτερη διάδοση της προσπάθειας. Στο Σχήµα 2 παρουσιάζεται η δοµή του 2ου Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Μετά από αναλυτική εξέταση των προτάσεων των αρµόδιων εµπλεκόµενων φορέων, της αποτίµησης της αποτελεσµατικότητας των δράσεων που περιλαµβάνονταν στα αντίστοιχα Προγράµµατα του πρώτου Στρατηγικού Σχεδίου και της διεθνούς εµπειρίας προτάθηκαν από την ερευνητική οµάδα του ΕΜΠ τα επιµέρους Προγράµµατα Οδικής Ασφάλειας που παρουσιάζονται στον Πίνακα 3. Κάθε ένα από αυτά περιλαµβάνει δράσεις οδικής ασφάλειας άµεσης εφαρµογής (βραχυπρόθεσµες) και µεσοπρόθεσµης εφαρµογής. 7. Πλαίσιο εφαρµογής του Στρατηγικού Σχεδίου Η επιτυχία του στρατηγικού σχεδίου οδικής ασφάλειας προϋποθέτει την εκπόνηση και υλοποίηση συγκεκριµένου πλαισίου εφαρµογής. Στο πλαίσιο εφαρµογής του 2ου Στρατηγικού Σχεδίου περιλαµβάνεται ολοκληρωµένο χρονοδιάγραµµα, που αναφέρεται αφενός στην περίοδο προετοιµασίας έως την έναρξη υλοποίησης του πενταετούς Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας και αφετέρου στην περίοδο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου. Περιλαµβάνεται επίσης πρόταση προώθησης του Σχεδίου και ενηµέρωσης των πολιτών και των εµπλεκόµενων φορέων, µε στόχο την εξασφάλιση της ενεργού συναίνεσης και συµµετοχής των πολιτών και των εµπλεκόµενων φορέων κυρίως πριν την έναρξη κάθε δράσης αλλά και σε τακτά διαστήµατα κατά τη διάρκεια της υλοποίησης. Στην πρόταση αυτή περιλαµβάνονται δράσεις για τη συνολική προώθηση του Στρατηγικού Σχεδίου, δράσεις µε στόχο τη συµµετοχή των πολιτών και των εµπλεκόµενων φορέων στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου και τέλος, δράσεις για την ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέµατα οδικής ασφάλειας. Τέλος, στο πλαίσιο εφαρµογής του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας περιλαµβάνεται πλήρες πρόγραµµα ποσοτικοποιηµένης παρακολούθησης και αξολόγησης, µε στόχο τη συστηµατική και ποσοτικοποιηµένη παρακολούθηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, της προόδου υλοποίησης και της αποτελεσµατικότητας των εφαρµοζόµενων µέτρων, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, µε χρήση κατάλληλων πληροφοριακών συστηµάτων συλλογής, επεξεργασίας και δηµοσίευσης αξιόπιστων στοιχείων.

13 13 8. Επίλογος Στην Ελλάδα δεν έχει εφαρµοστεί ολοκληρωµένη πολιτική οδικής ασφάλειας µε αποτέλεσµα να εµφανίζεται ένας ιδιαίτερα υψηλός αριθµός θυµάτων στο οδικά ατυχήµατα σε σχέση µε τα άλλα κράτη της Ευρώπης των 25. Το 1ο Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα ( ) αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ανάπτυξης εθνικής πολιτικής, η οποία όµως δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες οργανωτικές αλλαγές µε αποτέλεσµα να παραµένει αναξιοποίητο το µεγαλύτερο µέρος των προτάσεών του. Η πρόσφατη αναστροφή της µείωσης των θυµάτων των οδικών ατυχηµάτων στην Ελλάδα αποδεικνύει άλλωστε την έλλειψη βάθους στις προσπάθειες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Με το 2 ο Στρατηγικό Σχέδιο επιχειρείται εκ νέου η συστηµατική διαµόρφωση ενός συνολικού πλαισίου για την ανάπτυξη συντονισµένων και αποτελεσµατικών δράσεων οδικής ασφάλειας. Στο νέο αυτό Στρατηγικό Σχέδιο αξιοποιείται το δυναµικό των φορέων οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα αλλά και η σηµαντική εµπειρία από τις επιτυχηµένες προσπάθειες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ιδιαίτερη έµφαση δίδεται στην προσαρµογή στην ελληνική πραγµατικότητα εκείνων των δράσεων που οδήγησαν σε θεαµατική µείωση των θυµάτων στα οδικά ατυχήµατα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στο 2 ο Στρατηγικό Σχέδιο υιοθετείται ο ευρωπαϊκός στόχος της µείωσης κατά 50% έως το 2010 του αριθµού των νεκρών σε οδικά ατυχήµατα σε σχέση µε τον αντίστοιχο αριθµό του 2000 και προτείνεται µία νέα δοµή οργάνωσης και συντονισµού όλων των εµπλεκόµενων µε την οδική ασφάλεια φορέων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτυχθεί µια σειρά δράσεων, η εφαρµογή των οποίων αναµένεται να οδηγήσει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του 2ου Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα αποτελούν η ύπαρξη πολιτικής βούλησης, η συναίνεση και συµµετοχή των πολιτών, η διάθεση επαρκούς χρηµατοδότησης και η ανάπτυξη της αίσθησης του επείγοντος, οι οποίες αναµένεται να οδηγήσουν στην ουσιαστική βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας. Βιβλιογραφία [1] European Transport Safety Council, A strategic road safety plan for the European Union, ETSC, [2] Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό πρόγραµµα δράσης για την οδική ασφάλεια. Μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση του αριθµού των θυµάτων σε τροχαία ατυχήµατα κατά το ήµισυ από σήµερα έως το 2010: ένα ζήτηµα που µας αφορά όλους, Ανακοίνωση της Επιτροπής, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Βρυξέλλες, [3] Breen, J. Road Strategies and Targets, 64th RoSPA Congress "Road Safety Strategies and Targets", Ashford UK, 1999.

14 14 [4] Mulder, J., Wegman, F. A trail to a safer country. SWOV Publication R-99-38E, [5] British Department of the Environment, Transport and the Regions Tomorrow s roads: safer for everyone. The Government s road safety strategy and casualty reduction targets for 2010, Integrated Transport, Great Britain, [6] Comité Interministériel de la Sécurité Routière, Dossier de presse, France, [7] Directorate-General of Transport, Public Works and Water Management, Towards safer roads. Opportunities for a policy to bring about a sustainably safe traffic system, Transport Research Centre (AVV), Rotterdam, The Netherlands, [8] Ministry of Transport, Public Works and Water Management, Long term policy for road safety, Ministry of Transport and Public Works - Department of Road Safety, Netherlands, [9] Ministry of Transport, Public Works and Water Management, Long-range programme for road safety , Hague, [10] Ministry of Transport, Public Works and Water Management, Putting policy into practise. Long-range programme for road safety , Hague, Netherlands, [11] Ministry of Transport, Public Works and Water Management, At the start. Start-up Programme. Sustainable Road Safety , Netherlands, [12] Swedish Ministry of Industry, Employment and Communications, 11- point programme for improving road traffic safety, Memorandum, Stockholm, Sweden, [13] SNRA. Vision Zero - from concept to action. Swedish National Road Administration, [14] SWOV, Towards a sustainable safe traffic system in the Netherlands. National Road Safety Investigation , SWOV Institute for Road Safety Research, Netherlands, [15] SWOV, SUNflower: a comparative study of the development of road safety in Sweden, the United Kingdom, and the Netherlands, SWOV Institute for Road Safety Research, Netherlands, [16] ETSC. Visions, Targets & Strategies. Newsletter on road safety management, European Transport Safety Council, Brussels, October [17] Wegman, F., Dijksta, A., Schermes, G., Vliet, P. Sustainable Safety in the Netherlands: the vision, the implementation and the safety effects. 3rd International Symposium on Highway Geometric Design, Chicago, June [18] ETSC, A strategic road safety plan for the European Union, European Transport Safety Council, Brussels, [19] European Commission, White Paper: European transport policy for 2010: Time to decide, Luxemburg, [20] European Commission, European Road Safety Action Programme, Communication from the Commission, Brussels, 2003.

15 15 [21] Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ανακοίνωση από την Επιτροπή προς το Συµβούλιο για ένα Πρόγραµµα ράσης στην Οδική Ασφάλεια, Ε.Ε.Κ. COM(93) 246, Βρυξέλλες, [22] Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λευκή βίβλος: Η µελλοντική ανάπτυξη µιας κοινής πολιτικής µεταφορών. µια συνολική προσέγγιση για τη δηµιουργία ενός Κοινοτικού πλαισίου για βιώσιµη κινητικότητα, COM(92) 494 τελικό, Γραφείο επισήµων εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λουξεµβούργο, [23] Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Προωθώντας την οδική ασφάλεια στην ΕΕ: το πρόγραµµα , Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συµβούλιο COM(97) 131 τελικό, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Βρυξέλλες, [24] Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Προτεραιότητες στην οδική ασφάλεια στην ΕΕ, Έκθεση προόδου και ιεράρχηση δράσεων, Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συµβούλιο COM(2000) 125 τελικό, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Βρυξέλλες, [25] ECMT. Road Safety: Objective -50% killed by European Conference of Ministers of Transport, Committee of Deputies, Brussels, [26] Wegman, F. Central and local government partnership, Best in Europe Road Safety Conference, European Road Safety Council, Brussels, 12th September 2000.

16 16 Development of a Strategic Plan for the improvement of Road Safety in Greece, George Kanellaidis Professor NTUA George Yannis Assistant Professor NTUA Sofia Vardaki Rural & Surveying Engineer, PhD Candidate Anastasios Dragomanovits Civil Engineer, PhD Candidate Alexandra Laiou Civil Engineer, Research Associate English summary The objective of this paper is the presentation of the Development of the 2nd Strategic Plan for the Improvement of Road Safety in Greece, , the implementation of which can lead to achieving the European road safety target of decreasing the number of fatalities in road accidents in 2010 by 50%, compared to The applied methodology was based on relevant international experience, properly adjusted to the requirements and special characteristics of Greece. The implementation of the 1st Strategic Plan for the improvement of road safety was evaluated and a macroscopic analysis of road accident factors in Greece was carried out. Additionally, all authorities and other organisations, which are involved in road safety in Greece, were identified and their potential for improving road safety was examined. A thorough review of the evolution of road safety in Europe was performed, emphasizing on contemporary national strategic plans and their evolution in the best performing countries in the field of road safety. The main target of the 2nd Strategic Plan for the Improvement of Road Safety in Greece was determined, the structure of the Plan was developed and a series of specific Action Programs was proposed that deal with all road safety factors (road users, road environment, vehicles, enforcement, social, legal and economical environment). Finally, an implementation plan was developed that includes specific proposals regarding legislation, information campaigns, timetables, monitoring and assessment of the implementation of the 2nd Strategic Plan for the Improvement of Road Safety in Greece.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Γεώργιος Κανελλαΐδης, Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, Καθηγητής Γιώργος Γιαννής, Επίκουρος Καθηγητής Σοφία Βαρδάκη, Τοπογράφος Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α,

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας Πάτρα, 10-11 Οκτωβρίου 2005 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, 2006-2010 Γ.Κανελλαΐδης, Γ.Γιαννής, Σ.Βαρδάκη, Α. ραγοµάνοβιτς,

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Τάσεις και προοπτικές Αθήνα, 24 Απριλίου 2007

Ηµερίδα Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Τάσεις και προοπτικές Αθήνα, 24 Απριλίου 2007 Ηµερίδα Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Τάσεις και προοπτικές Αθήνα, 24 Απριλίου 2007 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, 2006-2010 Γ.Κανελλαΐδης, Γ.Γιαννής, Σ.Βαρδάκη,

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων - Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα Αθήνα, Φεβρουαρίου 2002

Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων - Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα Αθήνα, Φεβρουαρίου 2002 Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων - Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα Αθήνα, 21-22 Φεβρουαρίου 2002 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Συμπόσιο To E.M.Π. στην πρωτοπορία της έρευνας και της τεχνολογίας Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2007 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Γ. Κανελλαΐδης, Ι. Γκόλιας, Γ. Γιαννής,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΜΕ Ι Ηµερίδα «Ασφάλεια στο δρόµο, ασφάλεια στη ζωή» Αθήνα, 6 Απριλίου 2012 Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Γ. Κανελλαΐδης, Καθηγητής ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ExpoSec 2006 5 ο Συνέδριο και Έκθεση για Θέµατα Ασφάλειας Αθήνα, 28-29 Μαρτίου 2006 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Γ.Κανελλαΐδης, Γ.Γιαννής, Σ.Βαρδάκη, Α. ραγοµάνοβιτς, Α.Λαΐου

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικοποίηση και Παρακολούθηση Τεχνικών Λύσεων για την Οδική Ασφάλεια

Ποσοτικοποίηση και Παρακολούθηση Τεχνικών Λύσεων για την Οδική Ασφάλεια Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών Σεµινάριο Οδικής Ασφάλειας Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2001 Ποσοτικοποίηση και Παρακολούθηση Τεχνικών Λύσεων για την Οδική Ασφάλεια ρ. Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Οι τεχνικές λύσεις και η εφαρµογή τους για τη µείωση του αριθµού των οδικών ατυχηµάτων και των συνεπειών τους

Οι τεχνικές λύσεις και η εφαρµογή τους για τη µείωση του αριθµού των οδικών ατυχηµάτων και των συνεπειών τους Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τραύµατος - Α' Χειρουργικής Κλινικής Πανεπιστηµίου Αθηνών Τραύµα στη Νέα Χιλιετία Αθήνα, 8-9 Ιουνίου 2001 Οι τεχνικές λύσεις και η εφαρµογή τους για τη µείωση του αριθµού των

Διαβάστε περισσότερα

Οι τεχνικές λύσεις και η εφαρµογή τους για τη µείωση του αριθµού των οδικών ατυχηµάτων και των συνεπειών τους

Οι τεχνικές λύσεις και η εφαρµογή τους για τη µείωση του αριθµού των οδικών ατυχηµάτων και των συνεπειών τους Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών 1 ο Ιατροκοινωνικό Συνέδριο Τροχαία Ατυχήµατα: Πρόληψη - Αντιµετώπιση - Αποκατάσταση Βλαβών Νωτιαίου Μυελού Αθήνα, 28-30 Σεπτεµβρίου 2002 Οι τεχνικές λύσεις και η εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα,

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, 3ο ΠανελλήνιοΣυνέδριοΟδοποιίας Αθήνα, 9-10 Φεβρουαρίου 2012 Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, 2011-2020 Γ. Κανελλαΐδης, Γ. Γιαννής, Σ. Βαρδάκη, Α.Λαΐου ΕΘΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας

Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας Αθήνα, 15 Μαρτίου 2011 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 2011-2020 Γεώργιος Κανελλαΐδης, Καθηγητής ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Οδική Ασφάλεια: Πολιτικές και Εξελίξεις» ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

Ημερίδα «Οδική Ασφάλεια: Πολιτικές και Εξελίξεις» ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Ημερίδα «Οδική Ασφάλεια: Πολιτικές και Εξελίξεις» Αθήνα, 19 Μαρτίου 2010 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Γεώργιος Κανελλαΐδης, Καθηγητής ΕΜΠ Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα, 2011-2020

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα, 2011-2020 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα, 2011-2020 Αθήνα, Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων - Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών 2ο Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα Αθήνα, 26 & 27 Φεβρουαρίου 2004 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, Γεώργιος Κανελλαΐδης, Καθηγητής ΕΜΠ

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, Γεώργιος Κανελλαΐδης, Καθηγητής ΕΜΠ Διημερίδα με θέμα: Οδική Ασφάλεια Ρόδος, 27 & 28 Μαρτίου 2014 Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, 2011-2020 Γεώργιος Κανελλαΐδης, Καθηγητής ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Σεμινάριο μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών οδήγησης Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2014 Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Γιώργος Γιαννής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Tην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας Βόλος - Μάιος 1998 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Γιώργος Γιαννής Ιωάννης Γκόλιας Συνεργάτης-Ερευνητής Αναπληρωτής Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΩΝ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ» 15 Ιουνίου 2006 ΤΕΕ - ΕΝΑΕ

ΜΕΤΡΩΝ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ» 15 Ιουνίου 2006 ΤΕΕ - ΕΝΑΕ Ημερίδα: ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΩΝ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ» Δημήτρης Ι. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Γενικός Γραμματέας Σ.Ε.Σ. Πολιτικός Μηχανικός, Δρ. Συγκοινωνιολόγος 15 Ιουνίου 2006

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Θέσεων ΣΕΣ για την Οδική Ασφάλεια

Παρουσίαση Θέσεων ΣΕΣ για την Οδική Ασφάλεια Ημερίδα για την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας Αθήνα, 19 Μαρτίου 2013 Παρουσίαση Θέσεων ΣΕΣ για την Οδική Ασφάλεια Γιώργος Γιαννής, Κώστας Αντωνίου, Ματθαίος Καρλαύτης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Σεμινάριο μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών οδήγησης Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2014 Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Γιώργος Γιαννής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Tην

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Γιαννής Επικ. Καθηγητής. Αλεξάνδρα Λαΐου Ερευνήτρια. Σοφία Βαρδάκη Ερευνήτρια. Γεώργιος Κανελλαΐδης Καθηγητής

Γιώργος Γιαννής Επικ. Καθηγητής. Αλεξάνδρα Λαΐου Ερευνήτρια. Σοφία Βαρδάκη Ερευνήτρια. Γεώργιος Κανελλαΐδης Καθηγητής 84 4o ιεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα ΚAΘΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΟΧΩΝ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Γιώργος Γιαννής Επικ. Καθηγητής Αλεξάνδρα Λαΐου Ερευνήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια των Οδικών Μεταφορών στην Ελλάδα

Ασφάλεια των Οδικών Μεταφορών στην Ελλάδα 17 η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Ασφάλεια των Οδικών Μεταφορών στην Ελλάδα Παναγιώτης Παπαντωνίου, Γενικός Γραμματέας ΣΕΣ Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Κατερίνα Φώλλα, Υπ. Διδάκτωρ

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων

Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων Ημερίδα με τίτλο: Προαγωγή Κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων Παναγιώτης Παπαντωνίου, Ειδικός Γραμματέας ΣΕΣ Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Ηράκλειο, 29 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων

Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων Ημερίδα με τίτλο: Εκπαιδευτές οδήγησης και κυκλοφοριακής Αγωγής: Ο πρωτογενής τομέας στην παραγωγή οδικής ασφάλειας Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων Παναγιώτης Παπαντωνίου, Διδάκτωρ Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές εφαρµογής τεχνικών µέτρων οδικής ασφάλειας χαµηλού κόστους στο αστικό οδικό δίκτυο της Ελλάδας

Πρακτικές εφαρµογής τεχνικών µέτρων οδικής ασφάλειας χαµηλού κόστους στο αστικό οδικό δίκτυο της Ελλάδας Εταιρεία Υποστήριξης Θυµάτων Τροχαίων Ατυχηµάτων (ΕΥΘΥΤΑ) Συνέδριο Τροχαία ατυχήµατα και ευάλωτοι χρήστες της οδικής κυκλοφορίας Ιωάννινα, 13-15 Οκτωβρίου 2000 Πρακτικές εφαρµογής τεχνικών µέτρων οδικής

Διαβάστε περισσότερα

υνατότητες και αδυναµίες ανάλυσης στοιχείων οδικών ατυχηµάτων στην Ελλάδα

υνατότητες και αδυναµίες ανάλυσης στοιχείων οδικών ατυχηµάτων στην Ελλάδα ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ υνατότητες και αδυναµίες ανάλυσης στοιχείων οδικών ατυχηµάτων στην Ελλάδα Γ. Γιαννής Ι. Γκόλιας Ε. Παπαδηµητρίου

Διαβάστε περισσότερα

Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα

Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Νικόλαος Ηλιού Αναπλ. Καθηγητής Πανεπ. Θεσσαλίας neliou@civ.uth.gr Το πρόβλημα την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα καταλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα,

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα, Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα, 2011-2020 Development of a Strategic Plan for the improvement of road safety in Greece, 2011-2020 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΑΪΔΗΣ, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ

Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ Ελληνική Λέσχη Περιήγησης και Αυτοκινήτου (ΕΛΠΑ) Εταιρεία Υποστήριξης Θυµάτων Τροχαίων Ατυχηµάτων (ΕΥΘΥΤΑ) Συµπόσιο Οδική Ασφάλεια και Τουρισµός 12 Μαΐου 2000 Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ ρ. Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµική Κρίση και Οδικά Ατυχήµατα

Οικονοµική Κρίση και Οδικά Ατυχήµατα ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΗµερΙδα ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΕΝΟΤΗΤΑΣ Οικονοµική Κρίση και Οδικά Ατυχήµατα Ιωάννης Χανδάνος, Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός Γιώργος Γιαννής, Αναπληρωτής Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση και Οδική Ασφάλεια Εισηγητής: Πάκης Σιβένας Νοµάρχης Πέλλας

ΘΕΜΑ: Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση και Οδική Ασφάλεια Εισηγητής: Πάκης Σιβένας Νοµάρχης Πέλλας ΘΕΜΑ: Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση και Οδική Ασφάλεια Εισηγητής: Πάκης Σιβένας Νοµάρχης Πέλλας Η µετακίνηση τόσο των ανθρώπων όσο και των εµπορευµάτων είναι ένα θέµα απόλυτα συνυφασµένο µε την ανάπτυξη της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ Ο ΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ Ο ΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Εταιρεία Υποστήριξης Θυµάτων Τροχαίων Ατυχηµάτων (ΕΥΘΥΤΑ) Συνέδριο Τεχνολογικές εξελίξεις στην ενεργητική και παθητική ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών του αυτοκινήτου Πρέβεζα, 19-20 Μαΐου 2000 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η οδική ασφάλεια στην Ελλάδα. ΗσυμβολήκαιοιπροτάσειςτουΣΕΣ

Η οδική ασφάλεια στην Ελλάδα. ΗσυμβολήκαιοιπροτάσειςτουΣΕΣ Παρουσίαση ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Κοινοβουλίου για την Οδική Ασφάλεια. Η οδική ασφάλεια στην Ελλάδα. ΗσυμβολήκαιοιπροτάσειςτουΣΕΣ Βασίλης Μ. Χαλκιάς Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων

Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας Καλαμάτα, 17 Σεπτεμβρίου 2014 Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων Παναγιώτης Παπαντωνίου Πολιτικός Μηχανικός, Υπ. Διδάκτωρ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Παιδεία Οδικής Ασφάλειας

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Παιδεία Οδικής Ασφάλειας Εσπερίδα «Προτάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα» Ρόδος, 22 Μαρτίου 2012 Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Παιδεία Οδικής Ασφάλειας Γ. Κανελλαΐδης,

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά για την ασφάλεια στους Ελληνικούς Δρόμους

Στατιστικά για την ασφάλεια στους Ελληνικούς Δρόμους Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας Αθήνα, 28 Μαΐου 2013 Στατιστικά για την ασφάλεια στους Ελληνικούς Δρόμους Γιώργος Γιαννής, Κώστας Αντωνίου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Tην

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων στους Δήμους της Πρωτεύουσας

Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων στους Δήμους της Πρωτεύουσας Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης Μεταφορές στους Δήμους της Αττικής. Προβλήματα και προοπτικές Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2012 Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ιεράρχηση του αστικού οδικού δικτύου και οδική ασφάλεια

Ιεράρχηση του αστικού οδικού δικτύου και οδική ασφάλεια ΠΣ ΑΤΜ - ΤΕΕ Επιστηµονική Ηµερίδα Παρόδιες χρήσεις γης και διαχείριση προσβάσεων Αθήνα, 26-27 Απριλίου 2001 Ιεράρχηση του αστικού οδικού δικτύου και οδική ασφάλεια Γιώργος Γιαννής Μαθιός Καρλαύτης Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Μακροσκοπική διερεύνηση της επιρροής της αστυνόµευσης στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Μακροσκοπική διερεύνηση της επιρροής της αστυνόµευσης στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ Μακροσκοπική διερεύνηση της επιρροής της αστυνόµευσης στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας Ιωάννης Κ. Αγαπάκης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Συνάντηση Αποτίµησης ενόψει της Παγκόσµιας ιάσκεψης για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη Κηφισιά, 15 Μαρτίου 2002 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΙΚΥΚΛΩΝ

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΙΚΥΚΛΩΝ Ηµερίδα Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Τα δίκυκλα στις αστικές περιοχές Νοέµβριος 1996 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΙΚΥΚΛΩΝ ρ. Ιωάννης Γκόλιας, ρ. Γιώργος Γιαννής Τοµέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδοµής

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα,

Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ Επιστημονική Ημερίδα ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ στους ΔΗΜΟΥΣ της ΑΤΤΙΚΗΣ Προβλήματα και Προοπτικές Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2012 Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα και πολιτικές μείωσης των ατυχημάτων στο αστικό οδικό δίκτυο

Μέτρα και πολιτικές μείωσης των ατυχημάτων στο αστικό οδικό δίκτυο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Κυκλοφοριακά Θέματα Δήμων Λεκανοπεδίου Αττικής Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2011 Μέτρα και πολιτικές μείωσης των ατυχημάτων στο αστικό οδικό δίκτυο Γιώργος Γιαννής, Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ SUNFLOWER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ SUNFLOWER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 4 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Αθήνα, 5-6 Νοεµβρίου 2009 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ SUNFLOWER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Γιώργος Γιαννής Πέτρος Ευγενικός Ελεονώρα Παπαδηµητρίου

Διαβάστε περισσότερα

1o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

1o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑΞΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΚΟΛΑΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Αθήνα, Μάιος 2014

Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Αθήνα, Μάιος 2014 Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Αθήνα, Μάιος 2014 1. Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Το 2012, ο ετήσιος αριθµός των νεκρών στα οδικά ατυχήµατα ανερχόταν

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση των αποφάσεων στην Oδική Ασφάλεια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Τεκμηρίωση των αποφάσεων στην Oδική Ασφάλεια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Πρωτοβουλίες και δράσεις οδικής ασφάλειας σε περίοδο οικονομικής κρίσης Ημερίδα, Αθήνα, 6 Ιουνίου 2012 Τεκμηρίωση των αποφάσεων στην Oδική Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α,

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, 2011-2020 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΑΪ ΗΣ 1, Καθηγητής ΕΜΠ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ ΣΟΦΙΑ ΒΑΡ ΑΚΗ, ρ. Αγρονόµος Τοπογράφος

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα και Μικρές Επιχειρήσεις: προκλήσεις και ευκαιρίες

Πρότυπα και Μικρές Επιχειρήσεις: προκλήσεις και ευκαιρίες Πρότυπα και Μικρές Επιχειρήσεις: προκλήσεις και ευκαιρίες Τυποποίηση και πρότυπα ως μέσο στήριξης της Επιχειρηματικότητας - Δυνατότητες αξιοποίησης των προτύπων και συμμετοχής στο τυποποιητικό έργο Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η επιρροή της κυκλοφορίας των βαρέων οχηµάτων στα οδικά ατυχήµατα στην Ελλάδα

Η επιρροή της κυκλοφορίας των βαρέων οχηµάτων στα οδικά ατυχήµατα στην Ελλάδα Η επιρροή της κυκλοφορίας των βαρέων οχηµάτων στα οδικά ατυχήµατα στην Ελλάδα Ι.Γκόλιας Γ.Γιαννής Ε.Παπαδηµητρίου ΕΜΠ - Τοµέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδοµής 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE EΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020 Πρωτοβουλία Επιτροπής ΦΥΣΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 1 ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 2 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός επιβίωσης και ανάπτυξης μεταφορικών επιχειρήσεων Best practices

Οδηγός επιβίωσης και ανάπτυξης μεταφορικών επιχειρήσεων Best practices Ημερίδα Οδηγός επιβίωσης και ανάπτυξης μεταφορικών επιχειρήσεων Best practices Κυριακή 7/4/2013 13.30 16.30 Metropolitan Expo Παρουσίαση για το ISO 39001:2012 (Road Traffic Safety)...Making our world safer

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και Προτεραιότητες Βελτίωσης της Συγκοινωνιακής Εξυπηρέτησης στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας

Στρατηγικές και Προτεραιότητες Βελτίωσης της Συγκοινωνιακής Εξυπηρέτησης στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας Ινστιτούτο ηµοκρατίας Κωνσταντίνος Καραµανλής Ποιότητα Ζωής στο Λεκανοπέδιο Αττικής Πειραιάς, 10 Ιουλίου 2003 Στρατηγικές και Προτεραιότητες Βελτίωσης της Συγκοινωνιακής Εξυπηρέτησης στο Λεκανοπέδιο της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΗΦΘΗΚΑΝ Γιώργος Μορφάκης Προϊστάμενος Μονάδας Οδικής Ασφάλειας Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ Ο -Β-10: Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ Ο -Β-10: Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ Ο υπολογισµός του δείκτη αφορά στη διαχρονική συγκέντρωση και αξιοποίηση στοιχείων ατυχηµάτων για την εκπόνηση µελετών αξιολόγησης του επιπέδου οδικής ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Actions for Vulnerable, Elderly, Novice drivers and road Users in Europe for Traffic Safety AVENUE

Actions for Vulnerable, Elderly, Novice drivers and road Users in Europe for Traffic Safety AVENUE Actions for Vulnerable, Elderly, Novice drivers and road Users in Europe for Traffic Safety AVENUE Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσεων για την Οδική Ασφάλεια 2010-2013 1o στην αξιολόγηση από την Ειδική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Τάσεις και Προοπτικές ΥΜΕ, 24 Απριλίου 2007 Παρουσίαση Δράσεων του Υ.Μ.Ε. για την Οδική Ασφάλεια

Ημερίδα Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Τάσεις και Προοπτικές ΥΜΕ, 24 Απριλίου 2007 Παρουσίαση Δράσεων του Υ.Μ.Ε. για την Οδική Ασφάλεια Ημερίδα Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Τάσεις και Προοπτικές ΥΜΕ, 24 Απριλίου 2007 Παρουσίαση Δράσεων του Υ.Μ.Ε. για την Οδική Ασφάλεια Γιώργος Πατρής Πολιτικός Μηχανικός Συγκοινωνιολόγος 1 ΒασικοίτομείςδράσηςτουΥΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης

Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης Γ. Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Π. Παπαντωνίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων - Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών 2ο Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα Αθήνα, 26 & 27 Φεβρουαρίου 2004 ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ Αριθµ. 18183/02.04.2007 (ΦΕΚ 534/13.04.2007 τεύχος Β ) Περιεχόµενο, δοµή και τρόπος υποβολής των επιχειρησιακών προγραµµάτων των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α βαθµού. Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Συλλογή και ιαχείριση εδοµένων 259 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Γιώργος Γιαννής Λέκτορας Ε.Μ.Π. Γεωργία Λουκά Υποψήφια ιδάκτωρ Σοφία Βαρδάκη Υποψήφια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Διαβάστε περισσότερα

Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα ΥΜΕ 2009

Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα ΥΜΕ 2009 Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα ΥΜΕ 2009 Παρουσίαση Αρµοδιοτήτων και ράσεων του Τµήµατος Οδικής Ασφάλειας του ΥΜΕ Ευαγγελία Τσάγκα Γενική ιευθύντρια Μεταφορών 1 Πρωταρχικό µέληµα του ΥΜΕ αποτελεί η προαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην οδική ασφάλεια των έργων υποδομής στην Ελλάδα

Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην οδική ασφάλεια των έργων υποδομής στην Ελλάδα Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας 3o Πανελλήνιο Συνέδριο Οδοποιίας Αθήνα, 9-10 Φεβρουαρίου 2012 Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην οδική ασφάλεια των έργων υποδομής στην Ελλάδα Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ = O ΚΛΑ ΟΣ ΤΟΥ MANAGEMENT ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια του Σχεδιασμού της Οδικής Υποδομής

Ασφάλεια του Σχεδιασμού της Οδικής Υποδομής Ασφάλεια του Σχεδιασμού της Οδικής Υποδομής Γεώργιος Κανελλαΐδης, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τομέας Μεταφορών & Συγκοινωνιακής Υποδομής Προσέγγιση Ασφαλούς Συστήματος Απαιτείται η προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη MEMO/07/499 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-2013: Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» 2007-2013: πρόγραµµα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Μεταπτυχιακή διατριβή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ Παρασκευή Νταϊλιάνη Λεμεσός, Μάιος, 2017 TΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια : τα µέτρα αναλυτικά

Πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια : τα µέτρα αναλυτικά MEMO/10/343 Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2010 Πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια 2011-2020: τα µέτρα αναλυτικά Η Επιτροπή ενέκρινε σήµερα ένα φιλόδοξο πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια που αποσκοπεί στη µείωση κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ (Άρθρο 5.2.β) της απόφασης 1400/97/EΚ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ (Άρθρο 5.2.β) της απόφασης 1400/97/EΚ) VERSION FINALE ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2000 (Άρθρο 5.2.β) της απόφασης 1400/97/EΚ) 1. Εισαγωγή Οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ. Ηµερίδα. «Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση και Οδική Ασφάλεια»

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ. Ηµερίδα. «Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση και Οδική Ασφάλεια» ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ Ηµερίδα «Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση και Οδική Ασφάλεια» Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η Ο Ρ Γ Α Ν Ω Τ Ι Κ Η Σ Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η Σ Πέµπτη, 15 Ιουνίου 2006

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας & Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη και Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων (Ι.Ο.ΑΣ.

Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας & Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη και Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων (Ι.Ο.ΑΣ. Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας & Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη και Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» «Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ» Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: 210-8620150,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικό Προφίλ. ραστηριότητες. Στόχος. Νέες ράσεις. e-mail: info@youngsafedrivers.com web site: www.youngsafedrivers.com

Κοινωνικό Προφίλ. ραστηριότητες. Στόχος. Νέες ράσεις. e-mail: info@youngsafedrivers.com web site: www.youngsafedrivers.com Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς Αστική µη κερδοσκοπική εταιρία 2011 Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς All Rights Reserved Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας ΕΛΛΑ Α 2002: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας ΕΛΛΑ Α 2002: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας Τεύχος 6 Φεβρουάριος 2003 Μηνιαίο ελτίο Ανταγωνιστικότητας ΕΛΛΑ Α 2002: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Σύνοψη Στις 14/1/2003 η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ Στράτος Γεωργιόπουλος Συγκοινωνιολόγος MSc(eng) Γραμματεία Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας Μέλος Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας / ΤΕΕ Μέλος

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο ΣΕΣ-ΜΒΚ/ΕΜΠ για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Αίθουσα ΤΕΕ, Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2016

Σεμινάριο ΣΕΣ-ΜΒΚ/ΕΜΠ για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Αίθουσα ΤΕΕ, Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2016 Σεμινάριο ΣΕΣ-ΜΒΚ/ΕΜΠ για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Αίθουσα ΤΕΕ, Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2016 Δρ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΥΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Αν. Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας Δύο χαρακτηριστικά των ΣΒΑΚ που τα διαφοροποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Επίδοσης (KPIs) Οδικής Ασφάλειας στο Δίκτυο της HELLASTRON

Δείκτες Επίδοσης (KPIs) Οδικής Ασφάλειας στο Δίκτυο της HELLASTRON Δείκτες Επίδοσης (KPIs) Οδικής Ασφάλειας στο Δίκτυο της HELLASTRON Κώστας Παπανδρέου - HELLASTRON Διευθύνων Σύμβουλος: Ολυμπία Οδός Λειτουργία Α.Ε. Επικεφαλής: μόνιμης επιτροπής COPER I, HELLASTRON Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΗΓΩΝ ΙΧ ΚΑΙ ΙΚΥΚΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΗΓΩΝ ΙΧ ΚΑΙ ΙΚΥΚΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος Ενηµερωτική συγκέντρωση για θέµατα Ασφάλισης Κλάδου Αυτοκινήτων και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχηµάτων 2 Φεβρουαρίου 2006, Αθήνα ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΗΓΩΝ ΙΧ ΚΑΙ ΙΚΥΚΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του Έργου ekληση και των τελικών αποτελεσμάτων

Παρουσίαση του Έργου ekληση και των τελικών αποτελεσμάτων Αυτόματο Σύστημα Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης Παρουσίαση του Έργου ekληση και των τελικών αποτελεσμάτων Άγγελος Αμδίτης, ΕΠΙΣΕΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Δομή της παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Ένας χρόνος πριν τη Γέφυρα Ένας χρόνος µετά την Περιµετρική

Ένας χρόνος πριν τη Γέφυρα Ένας χρόνος µετά την Περιµετρική Όµιλος Καλοφωλιά - Εφηµερίδα Εξπρές Σύγχρονες Μεταφορές και Επικοινωνίες Κερδίζοντας τη µάχη της ανάπτυξης Πάτρα, 15 Νοεµβρίου 2003 Ένας χρόνος πριν τη Γέφυρα Ένας χρόνος µετά την Περιµετρική Γιώργος Γιαννής,

Διαβάστε περισσότερα

Οδικό τροχαίο ατύχηµα είναι αιφνίδιο και ζηµιογόνο γεγονός, που προκαλείται από τη λειτουργία του οχήµατος και προξενεί βλάβη σε πρόσωπα ή πράγµατα.

Οδικό τροχαίο ατύχηµα είναι αιφνίδιο και ζηµιογόνο γεγονός, που προκαλείται από τη λειτουργία του οχήµατος και προξενεί βλάβη σε πρόσωπα ή πράγµατα. Το θέµα στο οποίο θα αναφερθούµε σήµερα, είναι τα τροχαία ατυχήµατα, τα αίτια που τα προκαλούν, οι συνέπειες από αυτά και οι προτάσεις της Τροχαίας για τη µείωση των τροχαίων ατυχηµάτων. Πριν µπούµε στην

Διαβάστε περισσότερα

Επιτήρηση οδικής ασφάλειας

Επιτήρηση οδικής ασφάλειας Επιτήρηση οδικής ασφάλειας «Πρώτη Προτεραιότητα: Οδική Ασφάλεια» Κρήτη, 9-18 Νοεμβρίου 2013 Γιώργος Γιαννής, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Αλεξάνδρα Λαΐου, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΜΠ Πέτρος Ευγενικός, Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Σ Μ Ι Κ Η Π Ρ Ο Σ Ε Γ Γ Ι Σ Η

Θ Ε Σ Μ Ι Κ Η Π Ρ Ο Σ Ε Γ Γ Ι Σ Η 1 η Εσπερίδα Ενημέρωσης, 31.1.17 Συμμετοχή Συνεργασία Επιλογή Αξιολόγηση Ανάπτυξη Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Θ Ε Σ Μ Ι Κ Η Π Ρ Ο Σ Ε Γ Γ Ι Σ Η Θ. Πέρκα Γενική Γραμματέας Υπουργείου Υποδομών

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο διαβούλευσης

Έγγραφο διαβούλευσης Έγγραφο διαβούλευσης ράση της ΕΕ για τη µείωση των ανισοτήτων στην υγεία. Ζητούµενη συνεισφορά. Με το παρόν έγγραφο ζητείται από βασικά ενδιαφερόµενα µέρη που συµµετέχουν µαζί µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Στάση και Συμπεριφορά των Ευρωπαίων Οδηγών και άλλων Μετακινουμένων απέναντι στην Οδική Ασφάλεια

Στάση και Συμπεριφορά των Ευρωπαίων Οδηγών και άλλων Μετακινουμένων απέναντι στην Οδική Ασφάλεια Στάση και Συμπεριφορά των Ευρωπαίων Οδηγών και άλλων Μετακινουμένων απέναντι στην Οδική Ασφάλεια Ε. Παπαδημητρίου, Α. Θεοφιλάτος, Γ. Γιαννής Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Σχολή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ [ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ] 1.1. ΓΕΝΙΚΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1

Ενότητα 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ [ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ] 1.1. ΓΕΝΙΚΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Ενότητα 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1.1. ΓΕΝΙΚΑ Τις τελευταίες δεκαετίες, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφονται συστηματικές δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αποτελεσματική διαχείριση καταστροφών

Διαβάστε περισσότερα

Στο τμήμα Χαλκίδα-Ερέτρια οι παρασύρσεις πεζών, ιδίως τους θερινούς μήνες, είναι φαινόμενο σχετικά συχνό.

Στο τμήμα Χαλκίδα-Ερέτρια οι παρασύρσεις πεζών, ιδίως τους θερινούς μήνες, είναι φαινόμενο σχετικά συχνό. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο νομός ΕύβοΓας διαθέτει ένα εξαιρετικά φτωχό οδικό δίκτυο, με χαμηλή γεωμετρία, πολύ παλιό, με συνεχείς διελεύσεις μέσα από οικισμούς και κατά συνέπεια με χαμηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας.

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς Οδική Ασφάλεια & Υπεύθυνη Κατανάλωση Αλκοόλ στην Ελλάδα «Οδική Ασφάλεια & Αλκοόλ - Δράσεις του Ι.Ο.ΑΣ.» Β. Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος.Σ. Αίγλη Ζαππείου,

Διαβάστε περισσότερα

«Διαδικασία Συµµετοχής Η σωστή επιλογή προγράµµατος, εταιρικού σχήµατος και στρατηγικής. Η υποβολή της πρότασης»

«Διαδικασία Συµµετοχής Η σωστή επιλογή προγράµµατος, εταιρικού σχήµατος και στρατηγικής. Η υποβολή της πρότασης» Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Κοινότητα έχει σημάνει συναγερμό για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κοινωνικής μάστιγας. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του

Η Διεθνής Κοινότητα έχει σημάνει συναγερμό για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κοινωνικής μάστιγας. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Χαιρετισμός της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο συνέδριο με θέμα H ενεργός εμπλοκή των νέων στην οδική ασφάλεια για την 4 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας. Συνεδριακό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚO ΣΧEΔIO OΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛEΙΑΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚO ΣΧEΔIO OΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛEΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚO ΣΧEΔIO OΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛEΙΑΣ 01 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚO ΣΧΈΔΙO OΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛEΙΑΣ Προτάσεις ΝΔ για Στρατηγικό Σχέδιο Oδικής Ασφάλειας και Συμπεριφοράς Η μείωση θανάτων από οδικά ατυχήματα κατά 50% σε μια δεκαετία.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓ. ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Ιάκωβος Καρατράσογλου

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓ. ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Ιάκωβος Καρατράσογλου Federation of Greek Industries Greek General Confederation of Labour CONFERENCE LIFELONG DEVELOPMENT OF COMPETENCES AND QUALIFICATIONS OF THE WORKFORCE; ROLES AND RESPONSIBILITIES Athens 23-24 May 2003

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΡΑΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΡΑΣΗΣ 241 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΡΑΣΗΣ Η επιτυχής υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασµού στη βάση των σχεδίων δράσης που έχουν αναπτυχθεί, προϋποθέτει την ύπαρξη αποτελεσµατικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ»

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χαραλαμπίδη Μαρία Επιβλέπων καθηγητής : Γιώργος Γιαννής, καθηγητής ΕΜΠ Αθήνα, Ιούλιος 2019

Χαραλαμπίδη Μαρία Επιβλέπων καθηγητής : Γιώργος Γιαννής, καθηγητής ΕΜΠ Αθήνα, Ιούλιος 2019 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Χαραλαμπίδη Μαρία Επιβλέπων καθηγητής : Γιώργος Γιαννής, καθηγητής ΕΜΠ Αθήνα, Ιούλιος 2019 Διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για την επιλογή προετοιμασία έργων και δράσεων, σχέση μεταξύ της επιθυμητής δράσης και της κοστολόγησης.

Προτάσεις για την επιλογή προετοιμασία έργων και δράσεων, σχέση μεταξύ της επιθυμητής δράσης και της κοστολόγησης. Προτάσεις για την επιλογή προετοιμασία έργων και δράσεων, σχέση μεταξύ της επιθυμητής δράσης και της κοστολόγησης. Εισηγητής : Μανάλης Χρήστος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Όλα τα μέχρι σήμερα θεσμικά

Διαβάστε περισσότερα

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής Η Ατζέντα 2030 Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι σχετικοί με αυτήν 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) & 169 υποστόχοι υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα