ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ αρ. 6

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ αρ. 6"

Transcript

1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ αρ. 6 ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ) ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ 6 η επίσκεψη μελέτης παράσταση Η τελευταία συνωμοσία Έκθεση του «Κινητού Μουσείου»

2 Σας παρουσιάζουμε το 6ο και τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του προγράμματος «Sagittarius» (πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2014). Το εν λόγω δελτίο περιέχει τις δράσεις και τα αποτελέσματα που παρήχθησαν απ την εταιρική ομάδα (η οποία αποτελείται από 8 διαφορετικούς εταίρους) την τελευταία τριετία. 1. 5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ 6η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΟ PTUJ Τα μέλη του προγράμματος «Sagittarius» συναντήθηκαν για 5 η φορά στην Σλοβενία στις 4 και 5 Νοεμβρίου του Η συνάντηση έγινε υπό την εποπτεία του εταίρου E-zavod Ptuj και πραγματοποιήθηκε στο Grand hotel Primus του Ptuj η συνάντηση των εταίρων του προγράμματος (στο Ptuj) Στην 5 η συνάντηση συμμετείχε το σύνολο των εταίρων του προγράμματος (30 εκπρόσωποι στο σύνολο). Ο κ. Darko Ferčej -διευθυντής της E-zavod Ptuj- ξεκίνησε τις εργασίες με μία εισαγωγική ομιλία. Εν συνεχεία ξεκίνησε το βασικό μέρος της συνάντησης όπου συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα, αφού το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε φάση ολοκλήρωσης (κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι εταίροι του προγράμματος θα πρέπει να παρουσιάσουν τα μεμονωμένα αποτελέσματά των δράσεών τους έτσι ώστε αυτά (εν συνεχεία) να τοποθετηθούν στο ευρύτερο πλαίσιο των συνολικών αποτελεσμάτων. Καταρχάς ελέχθησαν τα αποτελέσματα των φυσικών δεικτών του προγράμματος. Ο έλεγχος και η συζήτηση διεξήχθησαν με συντονιστή την κ. Δωροθέα Παπαθανασίου -Zuhrt. Το κεντρικό σημείο της συζήτησης αφορούσε το «Κινητό Μουσείο»: κινητή δομή που θα περιέχει φωτογραφικό υλικό, κείμενα και κωδικούς QR. Η προαναφερθείσα δομή θα έπρεπε να είναι καθ όλα έτοιμη μέχρι τα τέλη του 2013 (σε επίπεδο μορφής και περιεχομένων). Το «Κινητό Μουσείο» αποτελείται από 4 συστατικά στοιχεία: 1. μία κινητή μονάδα (110 πινάκων στην αγγλική και τοπική γλώσσα), 2. τους κωδικούς QR (110 κωδικοί QR που δημοσιεύθηκαν στο Pinterest), 3. τη συμμετοχή των κοινωνικών μέσων και 4. την εφαρμογή και τα παιχνίδια. Το διεθνές παιχνίδι θα βασιστεί σε πληροφορίες που θα εισάγει ο κάθε εταίρος στην εν λόγω εφαρμογή. Η επιτροπή ελέγχου ποιότητας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των output θα πρέπει να βρίσκεται σε συμφωνία με τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας. Οι εφαρμογές θα πρέπει να καθοδηγούν τον χρήστη στα σημεία ενδιαφέροντος, διεγείροντας το ενδιαφέρον των τουριστών που βρίσκονται σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία. 5 η διεθνής συνάντηση του προγράμματος 5 η διεθνής συνάντηση του προγράμματος

3 Οι πίνακες του «Κινητού Μουσείου» αποτελούν ένα σημαντικό προϊόν του προγράμματος. Στην επιφάνειά τους θα πρέπει να φέρουν φωτογραφίες υψηλής ποιότητας (με βάση τις υποδείξεις του Lead Partner). Επιπλέον, η ιστορία της κάθε τουριστικής τοποθεσίας θα πρέπει να περιγράφεται εν συντομία (χρησιμοποιώντας max λέξεις), ενώ οι πιο μακροσκελείς ιστορίες θα πρέπει να μεταφορτώνονται στους κωδικούς QC. Κάθε μονάδα του πίνακα θα πρέπει να ξυπνάει στον αναγνώστη τους γνωστικούς και αισθητικούς δέκτες του. Εν συνεχεία παρουσιάστηκαν στο κοινό ορισμένα παραδείγματα καλής πρακτικής (από πλευράς συγκεκριμένων εταίρων του προγράμματος). Η καθηγήτρια Valentine Vasile παρουσίασε την περίπτωση του πιλοτικού προγράμματος In(di)visible Bucharest History and Culture και την παράσταση «Prince Vlad Drakula» που προετοίμασε ο εταίρος από την Ρουμανία. Η Luisa Kausch, αντίθετα, παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Sagittarius. Η εν λόγω οργάνωση θα έχει έδρα στο Guilmi της Ιταλίας και θα διέπεται από την ιταλική νομοθεσία. Έτσι λοιπόν η Luisa Kausch παρουσίασε τις απαραίτητες διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν με σκοπό την ίδρυσή της. Το PP2 Η σύμπραξη Δήμων του Σινέλλο- θα αναλάβει τη σύνταξη του Καταστατικού Ίδρυσης το οποίο θα προσυπογράψει το σύνολο της ιταλικής ομάδας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε έλεγχος της οικονομικής έκθεσης του προγράμματος και του τρόπου αξιοποίησης των διαθέσιμων κεφαλαίων. Επιπλέον, ο υπεύθυνος οικονομικών του προγράμματος παρουσίασε στους παρευρισκομένους τη νέα ενδιάμεση οικονομική έκθεση καθώς και τα συνηθέστερα λάθη που παρουσιάστηκαν κατά το παρελθόν σε επίπεδο επικοινωνίας η διεθνής επίσκεψη μελέτης (Grad Rače) Η επόμενη μέρα αφιερώθηκε σε μία επίσκεψη μελέτης. Πράγματι μεταβήκαμε στο κάστρο του Rače, μία απ τις ιστορικές τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται στην πολιτιστικής διαδρομής της Σλοβενίας. Το κάστρο του Rače αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα κάστρου περιτριγυρισμένου από τάφρο. Το κτίσμα τοποθετείται χρονολογικά στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα. Ο ιδιοκτήτης του (κόμης Ivan Erazem Tattenback) υπήρξε πρωτεργάτης μιας συνομωσίας (ανάμεσα στο 1668 και 1671) ενάντια στον αυτοκράτορα Leopoldo I d Asburgo, η οποία απέτυχε με αποτέλεσμα οι συνωμότες να απαγχονιστούν. Η ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την παράσταση που δόθηκε στο κάστρο και στην οποία συμμετείχαν ενεργά όλοι οι συμμετέχοντες (με τη βοήθεια κωδικών QR και tablet). Η παράσταση περιείχε καινοτόμα στοιχεία και εκπλήξεις. Επιπλέον η διήγηση προσαρμόστηκε με επιτυχία στην τοποθεσία ενώ οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν ενεργά σε ότι αφορά την επιτυχή κατάληξη της παράστασης. Επιπλέον μέσα απ την παράσταση αναπτύχθηκε ένας αρμονικός συντονισμός και ένας ομοιογενής διαχωρισμός των ρόλων.

4 6 η έκθεση μελέτης στο κάστρο Rače Παράσταση Η τελευταία συνωμοσία Την ημέρα εκείνη καταφέραμε να επισκεφτούμε άλλη μία τουριστική τοποθεσία (το επαρχιακό πάρκο Rački ribniki δηλαδή) αλλά λόγω της κακοκαιρίας παραμείναμε εντός του λεωφορείου. Κατά τις απογευματινές ώρες επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο Primus και συνεχίσαμε τη συνάντηση με τα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος. Ακολούθησαν οι ακόλουθες συναντήσεις: 1. Της επιτροπής επιτήρησης, 2. Της επιτροπής διασφάλισης ποιότητας και 3. Της τεχνικής επιτροπής, όπου συζητήθηκε ο τρόπος ισομερούς καταμερισμού των εργασιών ανάμεσα στους εταίρους του προγράμματος. Επιπλέον, αναζητήσαμε λύσεις σε ότι αφορά τις δράσεις του προγράμματος που καθυστερούν, ενώ παράλληλα προγραμματίσαμε τις μελλοντικές δράσεις και εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Ο Εταίρος IPA (Κροατία) θα προετοιμάσει έναν «Οδηγό Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου αφιερώθηκε στην έναρξη των προετοιμασιών για το τελικό Συνέδριο του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στην Ποτέντσα της Βασιλικάτας (Ιταλία), από τις 11 έως τις 14 Απριλίου του H διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου ανατέθηκε στην ορεινή κοινότητα του Άλτο Μπασέντο της Ποτέντσα. Επιπλέον έγινε μία συζήτηση αναφορικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου και τον τρόπο αποδοχής των επιστημονικών εργασιών με αντικείμενο Η κληρονομιά ως μέσο ευφυούς ανάπτυξης η κινητήριος δύναμη για μία αειφόρα ανάπτυξη και μία οικονομική ενδυνάμωση. 2. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ Για την ομαλή εκτέλεση των δράσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα απαιτήθηκε η πραγματοποίηση μιας ενδιάμεσης συνάντησης της τεχνικής επιτροπής, η οποία έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ (στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Ζάγκρεμπ) στις 18 Μαρτίου του Ο συντονισμός της συνέλευσης έγινε από τους εκπροσώπους της UPA (Κροατία) και συμμετείχαν: το Πανεπιστημίου του Αιγαίου (Ελλάδα), το Ινστιτούτο Εθνικής Οικονομίας (Ρουμανία), η Ορεινή Κοινότητα Άλτο Μπασέντο της Ιταλίας, η E-zavod του Ptuj (Σλοβενία). Τα μέλη της τεχνικής επιτροπής καθώς και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες συζήτησαν για τα πέντε κομβικά σημεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος:

5 1. Διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στα πλαίσια του προγράμματος Sagittarius (από 11 έως 14 Απριλίου 2014, στην Ποτέντσα της Ιταλίας): προετοιμασίες και κατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα μέλη της εταιρικής ομάδας. Ακολουθούν οι εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν στα πλαίσια του συνεδρίου: Εγκαίνια του συνεδρίου και καθορισμός βασικών ομιλητών. Έκθεση «Κινητού Μουσείου». Προβολή ταινίας του προγράμματος. Απονομή των πιστοποιητικών EQF. Βραβείο Νεαρού Τοξότη. Βράβευση πιλοτικών προγραμμάτων. Εορταστικό δείπνο με οπτικο-ακουστική εκδήλωση. Ίδρυση της Μη κυβερνητικής οργάνωσης SAGITTARIUS. Επισκέψεις μελέτης. 2. Πιστοποίηση EQF Ανάπτυξη επαγγελματικών προσόντων: βασικές γνώσεις ανάγνωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιλογή των μαθητών συμμετέχοντες Πιστοποιητικό συμμετοχής 3. Οδηγός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Ζάγκρεμπ (εταίρος IPA) ανέλαβε το έργο προετοιμασίας ενός οδηγού ανάγνωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά τη διάρκεια σύνταξης του οδηγού παρουσιάστηκαν ορισμένες καθυστερήσεις λόγω της καθυστερημένης αποστολής του υλικού που αφορά κάποια πιλοτικά προγράμματα ορισμένων εταίρων. Αυτό σημαίνει ότι: α. Ο IPA (Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ζαγκρεμπ) δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τον οδηγό μέχρι την ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου, β. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Βουλγαρία) δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει δημόσιο διαγωνισμό για την εκτύπωση του βιβλίου σύμφωνα με τα όσα ορίζει η εθνική νομοθεσία (μέχρι τον Μάρτιο του 2014). Δεδομένης της παραπάνω καθυστέρησης ο οδηγός IPA θα πρέπει να προετοιμαστεί μέχρι τις 10 Απριλίου και εν συνεχεία να περάσει από έγκριση μέχρι τις 20 Απριλίου από τα αρμόδια όργανα. Η εκτύπωση των 500 αντιτύπων του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από τον E-zavod Ptuj και εν συνεχεία θα αποσταλεί στην υπόλοιπη εταιρική ομάδα. 4. Διεθνές λογότυπο ποιότητας Μετά το τέλος του έργου οι εταίροι του προγράμματος θα αναπτύξουν μεταξύ άλλων ένα λογότυπο το οποίο θα πιστοποιεί την ποιότητα εφαρμογής του Πιλοτικού Προγράμματος. Τα μέλη της επιτροπής ελέγχου ποιότητας και οι εκπρόσωποι του προγράμματος από πλευράς Ιταλίας και Σλοβενίας θα καθορίσουν, από κοινού, τα κριτήρια απονομής των βραβείων και τις κατηγορίες στις οποίες θα εντάσσονται τα πιλοτικά προγράμματα. Τα αποτελέσματα σχετικά με την απονομή των βραβείων των πιλοτικών προγραμμάτων θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία. 5. Ολοκλήρωση του προγράμματος Το πρόγραμμα Sagittarius ολοκληρώνεται επίσημα στις 31 Μαΐου του Η τελική εκδήλωση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί στις 16 και 17 Μαΐου του Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής τα μέλη του προγράμματος θα πρέπει να προετοιμάσουν μία τελική έκθεση η οποία θα περιέχει τα αποτελέσματα των δράσεών τους Επιπλέον στα πλαίσια της εν λόγω εκδηλώσεις θα παρουσιαστεί στο κοινό και το Sagittarius Game.

6 3. ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η βασική εκδήλωση που συνδέεται με την ολοκλήρωσης του προγράμματος ήταν το διεθνές συνέδριο με τίτλο Η κληρονομιά ως μέσο ευφυούς ανάπτυξης η κινητήριος δύναμη για μία αειφόρα ανάπτυξη και μία οικονομική ενδυνάμωση της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Διοργανωτής του διεθνούς συνεδρίου και των διεθνών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις 11 έως τις 14 Απριλίου του 2014 ήταν η Ορεινή Κοινότητα Άλτο Μπασέντο της Ποτέντσας. Το διεθνές συνέδριο του προγράμματος Sagittarius πραγματοποιήθηκε στο κάστρο Lagopesole της Βασιλικάτας (Ιταλία). 3.1 Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η κληρονομιά ως μέσο ευφυούς ανάπτυξης η κινητήριος δύναμη για μία αειφόρα ανάπτυξη και μία οικονομική ενδυνάμωση της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης» Το παλιό κάστρο που ορθώνεται πάνω σε μία πλαγιά (σε απόσταση 30 χιλιομέτρων απ την πόλη της Ποτέντσα) αποτέλεσε το γραφικό σκηνικό του συνεδρίου και των υπολοίπων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν εκεί. Το συνέδριο είχε διάρκεια 3 ων ημερών και συμμετείχαν συνολικά 80 άτομα. Περίπου οι μισοί εξ αυτών προέρχονται απ τους εταίρους του προγράμματος και τους φιλοξενούμενούς τους (ομιλητές συνεδρίου, συμμετέχοντες σεμιναρίου, κτλ.). Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, αντίθετα, ήρθαν απ την Ποτέντσα και την περιφέρεια της Basilica. Οι δύο πρώτες μέρες αφιερώθηκαν στις παρουσιάσεις των συμμετεχόντων (διαφορετικών εθνικοτήτων). Σκοπός του συνεδρίου ήταν να ξεκαθαριστούν οι τάσεις που επικρατούν στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς και της επιχειρηματικότητας -σημαντικότατοι παράγοντες για την οικονομική ανάκαμψη σε τοπικό επίπεδο καθώς επίσης για τον προσδιορισμό των νέων ευκαιριών που ανοίγονται στις αναδυόμενες αγορές της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Πράγματι το συνέδριο έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη και διεύρυνση της επιστημονικής γνώσης που συνδέει τον ακαδημαϊκό με τον τεχνολογικό κόσμο, μέσα απ την πραγματοποίηση προγραμμάτων συνδυασμένης έρευνας στην νοτιο-ανατολική Ευρώπη. Μέσα από την παρουσίαση των εργασιών που συζητήθηκαν στα πλαίσια του συνεδρίου θα αναπτυχθούν νέες ιδέες και εργαλεία για μία περισσότερο καινοτόμα χρήση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στα πλαίσια της σημερινής κοινωνικό-οικονομικής και πολιτιστικής κατάστασης. Πριν το συνέδριο η τεχνική επιτροπή αποφάσισε να παρουσιαστούν εργασίες που εν συνεχεία θα δημοσιεύονταν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Elsevier. Χάρη στην πρόσκληση αυτή περισσότερες από 50 επιστημονικές εργασίες (θεωρητικού και πρακτικού περιεχομένου) παρελήφθησαν. Στα πλαίσια του συνεδρίου (που είχε διάρκεια 2,5 ημερών) παρουσιάστηκαν 12 θέματα τα οποία φορούσαν την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, τη διαχείρισή και εκμετάλλευσή τους. Τον συντονισμό του συνεδρίου ανέλαβε ο κ. Rocco Coronato, εκπρόσωπος της ορεινής κοινότητας Άλτο Μπασέντο της Ποτέντσα, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών απευθύνοντας χαιρετισμό στους συμμετέχοντες του συνεδρίου. Χαιρετισμό απεύθυνε και η υπεύθυνος του προγράμματος, κ. Δωροθέα Παπαθανασίου -Zuhrt του πανεπιστημίου Αιγαίου. Την πρώτη μέρα συμμετείχε στο συνέδριο και η εκπρόσωπος τους Τεχνικού Γραμματέα της Βουδαπέστης, η κ. Simona Ene.

7 Διεθνές συνέδριο Διεθνές συνέδριο Οι βασικοί ομιλητές του συνεδρίου ήρθαν απ την Ρουμανία, την Ρωσία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Παράλληλα με τις παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκε σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που αφορούσαν την παρουσίαση των βασικών αξόνων του προγράμματος Sagittarius. Ειδικότερα αναφέρουμε τα παρακάτω: Εγκαίνια της έκθεσης «Κινητού Μουσείου» Προβολή της ταινίας Sagittarius Απονομή των διπλωμάτων EQF και των αντίστοιχων πιστοποιητικών Απονομή βραβείων «Νεαρού Τοξότη» Απονομή βραβείων Πιλοτικών Προγραμμάτων Ίδρυση της Μη Κυβερνητικής οργάνωσης Sagittarius Δείπνος εκδήλωσης 3.2 Διπλώματα EQF Σε όλους τους υποψηφίους που παρακολούθησαν επιτυχώς το διαδικτυακό σεμινάριο Χρυσό Τόξο απονεμήθηκαν διπλώματα και δόθηκαν πιστοποιητικά από τους ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΛΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΣΟΦΟΚΛΗ ΣΚΟΥΛΤΣΟ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα πιστοποιητικά EQF αναπτύχθηκαν με βάση τα υφιστάμενα εθνικά και διεθνή επαγγελματικά προφίλ. Οι μαθητές του «Χρυσού Τόξου» απέκτησαν τα εν λόγω διπλώματα και πιστοποιητικά: μετά από συμμετοχή τους στο διαδικτυακό σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) (το εν λόγω σεμινάριο διήρκησε 20 εβδομάδες, στα πλαίσια του οποίου οι συμμετέχοντες προετοίμασαν τις τελικές τους εργασίες στην αγγλική γλώσσα), μετά από συμμετοχή τους στο διαδικτυακό σεμινάριο των περιφερειακών εταίρων (συνολικής διάρκειας 20 εβδομάδων, στα πλαίσια του οποίου οι συμμετέχοντες προετοίμασαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα στη Απονομή των διπλωμάτων EQC στους συμμετέχοντες του διαδικτυακού σεμιναρίου Το χρυσό τόξο μητρική τους γλώσσα), μετά από εκπαίδευση που έλαβαν μέσα από τις 8 επισκέψεις μελέτης στις οποίες συμμετείχαν, με τον τρόπο αυτό οι συμμετέχοντες απέκτησαν τις βασικές γνώσεις στον τομέα «ανάγνωσης» της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς.

8 Συνολικά στο διαδικτυακό σεμινάριο Χρυσό τόξο συμμετείχαν 197 υποψήφιοι. 3.3 Βραβεία νεαρού τοξότη Οι νέοι προσέθεσαν αξία στο πρόγραμμα Sagittarius. Στα workshop και στις επισκέψεις μελέτης μαθητές από 8 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους. Η εκδήλωση των βραβείων Ο Νεαρός Τοξότης» παρουσιάστηκε απ τον Darko Babić της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ. Τα εν λόγω βραβεία απονεμήθηκαν με σκοπό την προώθηση της εθελοντικής εργασίας και της εκπαίδευσης των νέων της Ευρώπης. Στα πλαίσια της εκδήλωσης προβλήθηκε σειρά βίντεο-σποτ καθώς και άλλο υλικό που προετοιμάστηκε απ τους νέους στα πλαίσια του προγράμματος. Επιπλέον στο τελικό συνέδριο συμμετείχαν νέοι απ την Ελλάδα, την Κροατία και την Ιταλία. Συμμετέχοντες στο workshop Ο Νεαρός Τοξότης της Ελλάδας 3.4 Έκθεση του «Κινητού Μουσείου» και προβολή ταινίας Στο τελικό συνέδριο παρουσιάστηκαν σειρά πολιτιστικών διαδρομών ιστορικού χαρακτήρα. Την επιλογή των πινάκων παρουσίασης επιμελήθηκε η Δρ. Δωροθέα Παπαθανασίου -Zuhrt (από κοινού με τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Ποιότητας). Οι εν λόγω πίνακες δόθηκαν εν συνεχεία στους διοργανωτές της ορεινής κοινότητας του Άλτο Μπασέντο (Ιταλία). Ο διοργανωτές εκτύπωσαν τους πίνακες παρουσίασης και εν συνεχεία τους τοποθέτησαν στις εσωτερικές αίθουσες του κάστρου Lagopesole. Με τον τρόπο αυτό παρουσιάστηκε η έκθεση του κινητού Μουσείου. Έτσι το σύνολο της εταιρικής ομάδας μπόρεσε να τεστάρει (στα πλαίσια του συνεδρίου) τη λειτουργία του «Κινητού Μουσείου», μέσω tablet (που αποκτήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος). Επιπλέον μέσω των ipod περάσαμε τα σύντομα μηνύματα πληροφοριακού χαρακτήρα στους κωδικούς QR.

9 Έκθεση των πινάκων του «Κινητού Μουσείου Ταινία Sagittarius Μία εκ των κεντρικών εκδηλώσεων του διεθνούς αυτού συνεδρίου ήταν η προβολή μιας δεκαπεντάλεπτης ταινίας με θέμα το πρόγραμμα Sagittarius. Η ταινία προετοιμάστηκε απ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σόφιας (Βουλγαρία) με την υποστήριξη εξωτερικών συνεργατών. Η εν λόγω ταινία παρουσιάζει την εξέλιξη του προγράμματος και κυρίως τα βασικά αποτελέσματα της καθώς και τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων σε ότι αφορά την «ανάγνωση» της πολιτιστικής και κληρονομιάς της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. 3.5 Βραβεία στα Πιλοτικά προγράμματα Τα βασικά βραβεία του διεθνούς συνεδρίου ήταν εκείνα που απονεμήθηκαν στα πιλοτικά προγράμματα. Τα βραβεία δόθηκαν για 9 διαφορετικές κατηγορίες προγραμμάτων. Τα ονόματα των κατηγοριών και οι αντίστοιχοι νικητές αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί: Ιδέας (νικητής Σύμπραξη Δήμων Sinello, Ιταλία) Αξίας (νικητής Εθνικό Ινστιτούτο έρευνας & τουριστικής ανάπτυξης, Ρουμανία) Γλώσσα, επικοινωνία και πρόσβαση (Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, Ελλάδα) Οπτική προετοιμασία και πρότυπα (Ορεινή κοινότητα Άλτο Μπασέντο, Ιταλία) «Ανάγνωσης» (Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Ζάγκρεμπ, Κροατία) Συναισθημάτων, εκπλήξεων και χαρούμενων προσώπων (E-zavod Ptuj, Σλοβενία) Βράβευση των πιλοτικών προγραμμάτων Sagittarius Πληροφόρησης (Οικονομικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σόφιας, Βουλγαρία) Προϊόντα και υπηρεσίες (Ινστιτούτο Εθνικής Οικονομίας του Βουκουρεστίου, Ρουμανία) Κοινωνικές αξίες και ενσωμάτωση (Λύκειο Karoly Robert Gyöngyös, Ουγγαρία) Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της κ. Δωροθέας Παπαθανασιου -Zuhrt του Πανεπιστημίου Αιγαίου από κοινού με τους εκπροσώπους του E-zavod του Ptuj.

10 3.6 Ίδρυση του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Sagittarius Ένα σημαντικό στοιχείο το οποία θα εξασφαλίσει τη συνέχεια του προγράμματος στο μέλλον, προσδίδοντάς του χαρακτηριστικά μονιμότητας και περαιτέρω διεύρυνση των γνώσεων και των εμπειριών που αποκτήθηκαν μέχρι σήμερα, είναι η ίδρυση του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Sagittarius. Ο οργανισμός έχει έδρα την επί της οδού Via Italia 54, Guilmi στην Ιταλία (Unione dei comuni del Sinello). Ο εν λόγω οργανισμός ιδρύθηκε με βάση τα όσα προβλέπει η ιταλική νομοθεσία. Οι εκπρόσωποι του προγράμματος Sagittarius επικύρωσαν το καταστατικό ίδρυσης με την υπογραφή τους. Επιπλέον κάθε εταίρος προσδιόρισε τον ρόλο του όταν ο οργανισμός αυτός ιδρυθεί. Ίδρυση του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Sagittarius Με την ίδρυση του, ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, θα μπορεί να συμμετέχει σε νέους διαγωνισμούς, λαμβάνοντας έτσι νέες επιχορηγήσεις απ την Ε.Ε. 3.7 Επισκέψεις μελέτης Όπως συνέβη και σε προηγούμενες συναντήσεις της εταιρικής ομάδας, ο διοργανωτής του διεθνούς συνεδρίου συντόνισε μία σειρά επισκέψεων μελέτης στα πλαίσια του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του προγράμματος Sagittarius. Τη δεύτερη μέρα του διεθνούς συνεδρίου, κατά τη διάρκεια της απογευματινής ανάπαυλας, επισκεφτήκαμε τον εκθεσιακό χώρο του Κάστρου Lagopesole (στις αίθουσες του οποίου διεξήχθη το συνέδριο). Μουσείο του Κάστρου της Lagopesole Το μουσείο και οι συλλογές που διαθέτει συνδέονται άμεσα με τον Φρειδερίκο Β, τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Βασιλιά της Ιταλίας. Το κάστρο απέκτησε τη σημερινή του μορφή ανάμεσα στο 1242 και Εκείνα τα χρόνια χρησιμοποιούνταν απ όλη την αυτοκρατορικής αυλή. Τα τελευταία χρόνια εισήγαγαν στο μουσείο (χρησιμοποιώντας κεφάλαια της Ε.Ε.) πολυάριθμα καινοτόμα μέσα με στόχο να προσελκύσουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, κυρίως νέων, παρουσιάζοντάς τους με άμεσο τρόπο την ενδιαφέρουσα ιστορία του Κάστρου και της γύρω περιοχής. Την τρίτη μέρα -μετά το τέλος του συνεδρίου- επισκεφτήκαμε την πόλη της Ματέρας (Βασιλικάτα). Η πόλη είναι γνωστή για τα γραφικά της σπίτια που βρίσκονται μέσα σε βράχους. Πρόκειται,

11 ουσιαστικά, για σπηλιές που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν σαν καταλύματα και εκκλησίες, σκαμμένες κυριολεκτικά μέσα στους ασβεστολιθικούς βράχους. Οι ρίζες της «πόλης των βράχων» φτάνουν μέχρι τα προϊστορικά χρόνια, ενώ οι σπηλιές της χρησιμοποιούνταν σαν οικήματα απ το Η περιοχή δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό, παρ όλα αυτά διαθέτει ένα τεράστιο σύστημα συλλογής βρόχινου νερού. Εξαιτίας της τεράστιας φτώχιας που μάστιζε τον τοπικό πληθυσμό και τις κάκιστες συνθήκες υγιεινής, οι κάτοικοι μετοίκισαν (με νόμο) σε νέους χώρους διαμονής. Το 1993 η συγκεκριμένη περιοχή συμπεριελήφθη στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα ορισμένες σπηλιές αναστηλώθηκαν και σήμερα λειτουργούν σαν μουσεία. Επιπλέον πολλά ανακαινισμένα κτήρια λειτουργούν πλέον σαν μικρές επιχειρήσεις, εξοχικά ή μικρά ξενοδοχεία. Επίσκεψη στην παλιά πόλη της Ματέρας Επίσκεψη στον Καθεδρικό ναό της Santa Maria Assunta και του San Canio της Acerenza Η τέταρτη μέρα αφιερώθηκε εξολοκλήρου σε επισκέψεις μελέτης. Επισκεφτήκαμε τρείς τοποθεσίες: Τον οικισμό της Acerenza με τον Καθεδρικό Ναό της Santa Maria Assunta και του San Canio, τον οικισμό της Pietragalla με τα λίθινα χτίσματα, τις μυλόπετρες καθώς επίσης τα γραφικά χωριουδάκια του Castelmezzano και του Pietrapertosa (στην καρδιά της οροσειράς των Δολομιτών της Βασιλικάτας). Αρχικά επισκεφτήκαμε τον καθεδρικό ναό της Santa Maria Assunta και του San Canio. Ο εν λόγω καθεδρικός ναός βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού Acerenza και έχει χτιστεί επάνω σε μία Παλαιοχριστιανική εκκλησία η οποία προϋπήρχε και χτίστηκε με τη σειρά της στο ίδιο σημείο όπου παλαιότερα βρίσκονταν ένας ρωμαϊκός ναός του Ηρακλή. Οι απαρχές του ανάγονται στο έτος 1080, την εποχή του αρχιεπισκόπου Arnando. Στον καθεδρικό ναό μπορεί να διακρίνει κανείς διαφορετικά στυλ. Νορμανο-ρωμανικού ύφους είναι το διάσημο άγαλμα του Ιουλιανού του Αποστάτη που βρίσκεται στο εσωτερικό του εν λόγω ναού, ενώ στην πρόσοψή του διακρίνονται γοτθικές επιρροές. Διαθέτει επίσης ένα κεντρικό και δύο πλευρικά κλίτη, πίνακες του 16ου αιώνα και μία κρύπτη του Ο καθεδρικός ναός (στη σημερινή του μορφή) χτίστηκε το 1524 από μία οικογένεια ευγενών, των Ferrillo-Balsa. Πρόκειται για ένα επιβλητικό παράδειγμα ρωμανικής εκκλησίας της νοτίου Ιταλίας. Στον καθεδρικό ναό είχε έδρα μία σημαντική οικογένεια ευγενών που κατείχε την εξουσία στην πόλη και τα περίχωρα. Μία σημαντική προσωπικότητα του καθεδρικού ναού ήταν και ο επίσκοπος Bartolomeo Prignano, γνωστότερος ως πάπας Ουρβανός Δ, ο πρώτος ουσιαστικά πάπας μετά τη μεταφορά της κουρίας απ την Ρώμη στην Αβινιόν.

12 Επίσκεψη στα λιθόχτιστα κτίσματα παραγωγής κρασιού Palmenti Το Castelmezzano με την οροσειρά Δολομιτών της Βασιλικάτας Το εντυπωσιακό σύμπλεγμα σπηλιών της Pietragalla) ήταν η επόμενη τοποθεσία που επισκεφτήκαμε, χαρακτηριστικό παράδειγμα γεωργικής αρχιτεκτονικής. Στα περίχωρα του χωριού υπάρχει επίσης ένας οικισμός ονόματι Palmenti, ο οποίος διαθέτει 200 περίπου σπηλιές τις οποίες οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν σαν αποθήκες σταφυλιού και παραγωγής κρασιού. Χρονολογικά η χρήση τους τοποθετείται πιθανότατα γύρω στον 13ο αιώνα. Ο συγκεκριμένος τρόπος παραγωγής και αποθήκευσης σταφυλιού ήταν χαρακτηριστικός στις συγκεκριμένες περιοχές της Μεσογείου. Ακόμη και σήμερα «επιβιώνουν» κάποιες «μνήμες» στον τοπικό πληθυσμό που διατηρούν την ιδιαίτερη αύτη πολιτιστική κληρονομιά ζωντανή. Η τελευταία επίσκεψη μελέτης πραγματοποιήθηκε σε δύο μικρά χωριά, το Castelmezzano και την Pietrapertosa (στις πλαγιές της οροσειράς των Δολομιτών της Ματέρας, στο κέντρο του πάρκου της Gallipoli Cognato). Το εν λόγω πάρκο διατηρεί αναλλοίωτες τις φυσικές ομορφιές της περιοχής. Το αρχαιότερο σε ηλικία χωριό του Castelmezzano ιδρύθηκε από Έλληνες (κάπου ανάμεσα στον 6 ο και 5 ο αιώνα π.χ.). Η παλαιότερη ονομασία του είναι Maudoro, που σημαίνει «χρυσαφένιος κόσμος». Μετά την εισβολή των Σαρακηνών και των Λομβαρδών (11 ος - 13 ος αι.) χτίστηκε εκεί το Castrum Medianum χαρίζοντας το όνομα του στο χωριό (Castelmezzano). Εκείνη την περίοδο η περιοχή των Δολομιτών της Βασιλικάτας διένυε μία περίοδο ειρήνης και οικονομικής ανάπτυξης η οποία έληξε με την άφιξη των οικογένειας των Angiò (στην νότιο Ιταλία). Με τον Κάρλο Angiò (που σκότωσε τον Βασιλιά της Σικελίας Manfredi di Svevia, στη μάχη του Μπενεβέντο στις 26 Φεβρουαρίου του 1266) ξεκινάει η περίοδος βασιλείας της γαλλικής δυναστείας στο βασίλειο της Σικελίας. Σήμερα το σύμπλεγμα των Δολομιτών της Βασιλικάτας αποτελεί μία περιοχή που προσφέρει ξεχωριστές συγκινήσεις. Επιπλέον ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σύστημα ατσάλινων καλωδίων που επιτρέπει στους τουρίστες να μεταφέρονται απ την κορυφή του Castelmezzano στην άλλη πλευρά της κοιλάδας (μέχρι την Pietrapertosa και αντίστροφα). 4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Στην αρχή του ενημερωτικού δελτίου αναφέραμε (εν τάχει) ότι το πρόγραμμα Sagittarius θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου του Μέχρι τότε οι εταίροι του προγράμματος θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει ορισμένες δράσεις. Πράγματι είναι απαραίτητη η επεξεργασία της τελικής μορφής του «Sagittarius Game» που θα συνδέσει μεταξύ τους το σύνολο των τοποθεσιών πολιτιστικού και

13 καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος των 8 κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον των τουριστών συνολικά. Επιπλέον θα πρέπει να ολοκληρωθεί και έπειτα να εκτυπωθεί ο «Οδηγός Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του προγράμματος. Να τονίσουμε επίσης ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ενημερώνεται και η ιστοσελίδα web του έργου, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας του προγράμματος. Επιπλέον μετά την ολοκλήρωση του έργου καθήκον όλων των εταίρων είναι να συσχετίσουν και να δώσουν μορφή στα τελικά «προϊόντα» του προγράμματος. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου οι εταίροι θα συναντηθούν για μία ακόμη φορά τον Μάιο (στις 16 και 17 Μαΐου) στο νησί της Ρόδου, στην τοποθεσία δηλαδή όπου είχε πραγματοποιηθεί και η πρώτη τους συνάντηση. Οι δράσεις μας τυπικά θα ολοκληρωθούν, αλλά επί της ουσίας θα συνεχιστούν χάρη στους δεσμούς που αναπτύχθηκαν μέσα απ την πραγματοποίηση έργου. Να σημειωθεί ότι για να συνεχιστεί η συνεργασίας και η ανάπτυξη νέων ιδεών και καινοτόμων προϊόντων στο μέλλον, ιδρύθηκε ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός χάρη στον οποίο θα μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μελλοντικούς διαγωνισμούς και επιχορηγήσεις. Οι δραστηριότητές μας στο χώρο του έργου Sagittarius μπορούν να επιτύχουν μόνο με τη δική σας συμμετοχή, με τις προτάσεις σας, τις ιδέες και τις πληροφορίες σας. Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία σας προσκαλούμε να συνεργαστείτε μαζί μας. Οι πληροφορίες σχετικά με το έργο βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του προγράμματος: καθώς επίσης στις ιστοσελίδες του ηγέτη εταίρου το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ (UNIVERSITY OF THE AEGEAN) ( και των άλλων εταίρων του προγράμματος.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ αρ. 2. Το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου. Η πόρτα της παλιάς πόλης της Ρόδου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ αρ. 2. Το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου. Η πόρτα της παλιάς πόλης της Ρόδου ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ αρ. 2 ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ) ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ αρ. 3

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ αρ. 3 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ αρ. 3 ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ) ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

INTERREG III A

INTERREG III A INTERREG III A 2000-2006 ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III A 2000-2006 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 003 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η κάθε εκδήλωση είναι ανεξάρτητη και οι παραστάσεις παρουσιάζονται ζωντανά κατά τη διάρκεια 2 ημερών.

Η κάθε εκδήλωση είναι ανεξάρτητη και οι παραστάσεις παρουσιάζονται ζωντανά κατά τη διάρκεια 2 ημερών. Η δράση Η δράση «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το θέατρο» είναι μια πρωτοβουλία της Science View σε συνεργασία με το Τμήμα ΦΠΨ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απευθύνεται σε μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Oκτώβριος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση

Ενημερωτικό Δελτίο. Oκτώβριος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Ενημερωτικό Δελτίο Oκτώβριος 2016 WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Το Έργο WE-Qualify Το Έργο WE-Qualify «Improve Skills and

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ TIPS - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008

ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ TIPS - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ TIPS - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 Καλώς ήλθατε στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο του TIPS. Το πρώτο αυτό τεύχος αναφέρεται στους στόχους και τις δραστηριότητες του έργου και έχει σκοπό να προωθήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα με έναν από τους παρακάτω τρόπους: Η δράση Η δράση «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το θέατρο» είναι μια πρωτοβουλία της Science View σε συνεργασία με το Τμήμα ΦΠΨ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική»

Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική» Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική» Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης Γενικός Γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 75 % ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤΑ 25 %

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 75 % ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤΑ 25 % ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα που ακολουθήθηκε διαμορφώθηκε από την αποστολή της Πορτογαλίας, η οποία και οργάνωσε την συνάντηση.

Το Πρόγραμμα που ακολουθήθηκε διαμορφώθηκε από την αποστολή της Πορτογαλίας, η οποία και οργάνωσε την συνάντηση. Κατά το χρονικό διάστημα από 17-4-2016 έως και 24-4-2016 οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, Τσακνάκης Αθανάσιος κλάδου ΠΕ02 και Πετεινάρα Αλεξάνδρα κλάδου ΠΕ03 μετακινήθηκαν στην Πορτογαλία (4 th Transnational

Διαβάστε περισσότερα

Τα κτήρια λένε την ιστορία τους. 48o Γυμνάσιο Αθηνών ΔΑΝΣΜ. Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού

Τα κτήρια λένε την ιστορία τους. 48o Γυμνάσιο Αθηνών ΔΑΝΣΜ. Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού ΔΑΝΣΜ 48o Γυμνάσιο Αθηνών Τα κτήρια λένε την ιστορία τους 1 Συμμετέχοντες Σχολείο: 48 ο Γυμνάσιο Αθηνών Τάξη / Τμήμα: Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2013 9 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

7ο παγκόσμιο συνέδριο τυπογραφίας & οπτικής επικοινωνίας πάτρα ιουνίου 2019

7ο παγκόσμιο συνέδριο τυπογραφίας & οπτικής επικοινωνίας πάτρα ιουνίου 2019 challenging design paths 7ο παγκόσμιο συνέδριο τυπογραφίας & οπτικής επικοινωνίας πάτρα 19 21 ιουνίου 2019 ινστιτούτο μελέτης και έρευνας της τυπογραφίας και οπτικής επικοινωνίας ΧΟΡΗΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1 ΧΟΡΗΓΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ αρ. 1

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ αρ. 1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ αρ. 1 ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ) ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Μάιος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση

Ενημερωτικό Δελτίο. Μάιος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Ενημερωτικό Δελτίο Μάιος 2016 WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Το Έργο WE-Qualify Το Έργο WE-Qualify «Improve Skills and Qualifications

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα Οδηγός για τους Καθηγητές

Ελληνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα Οδηγός για τους Καθηγητές Ελληνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα Οδηγός για τους Καθηγητές Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2018 Σχετικά με τον Διαγωνισμό Το European Money Quiz είναι ένα παιχνίδι γνώσεων για το Χρήμα και έχει διαμορφωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Σε διακρατική συνάντηση το Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Τρικάλων

Σε διακρατική συνάντηση το Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Τρικάλων Σε διακρατική συνάντηση το Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Τρικάλων Αρθρογράφος: trikalanews 31/12/2016 08:20 Το άρθρο έχει διαβαστεί: 498 φορές Το Εσπερινό Γυμνάσιο Λυκειακές Τάξεις Τρικάλων, για τη διετία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ. Ενημέρωση για δραστηριότητες της ΕΤΙΝ. Σύντομη παρουσίαση της εταιρείας

ΘΕΜΑ. Ενημέρωση για δραστηριότητες της ΕΤΙΝ. Σύντομη παρουσίαση της εταιρείας Κέρκυρα, 19 Απριλίου 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ταχ. Διεύθυνση: Αλυκές Ποταμού Ταχ. Κώδικας: 49100, Κέρκυρα Τηλέφωνο: 2661039606, 2661031696 Fax: 2661042335

Διαβάστε περισσότερα

CHORD-Πολιτιστική Κληρονομιά: Αξιοποίηση Δυναμικού για Περιφερειακή Ανάπτυξη Καβάλα, 29 Ιουλίου 2011

CHORD-Πολιτιστική Κληρονομιά: Αξιοποίηση Δυναμικού για Περιφερειακή Ανάπτυξη Καβάλα, 29 Ιουλίου 2011 CHORD-Πολιτιστική Κληρονομιά: Αξιοποίηση Δυναμικού για Περιφερειακή Ανάπτυξη Καβάλα, 29 Ιουλίου 2011 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Η ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) κερδοσκοπικού

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Ελληνοκινεζικό Φεστιβάλ Ελληνικών Προϊόντων Πεκίνο, 11 & 12 Μαΐου 2013

1 ο Ελληνοκινεζικό Φεστιβάλ Ελληνικών Προϊόντων Πεκίνο, 11 & 12 Μαΐου 2013 ΠΡΟΣ: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραίως Αθήνα, 6 Μαρτίου 2013 1 ο Ελληνοκινεζικό Φεστιβάλ Ελληνικών Προϊόντων Πεκίνο, 11 & 12 Μαΐου 2013 Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με

Διαβάστε περισσότερα

Έτοιμοι να ξεκινήσουμε!

Έτοιμοι να ξεκινήσουμε! Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό ελτίο Νο3, Μάρτιος 2015 Έτοιμοι να ξεκινήσουμε! Είμαστε σχεδόν προ των πυλών! Σε 1,5-2 περίπου μήνες θα αρχίσει να υλοποιείται το παιχνίδι «Μπάκι, το Κυκλοφοριακό Φιδάκι» στα (έως

Διαβάστε περισσότερα

Duomo: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίσματα της πόλης

Duomo: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίσματα της πόλης Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, που εδώ και χρόνια αποτελεί συνώνυμο της μό δας, έχει πολλές ακόμη «άγνωστες» πτυχές, που προκαλούν τους επισκέπτες να τις ανακαλύψουν. Πέρα από τα επιβλητικά κτήρια,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΙΝΟΥ Από τα πρακτικά της από 21/03/2015

ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΙΝΟΥ Από τα πρακτικά της από 21/03/2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΙΝΟΥ Από τα πρακτικά της από 21/03/2015 Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αριθμός Απόφασης: 11/ 2015 του Δήμου Σικίνου

Διαβάστε περισσότερα

LIFE09 ENV/GR/ Στρατηγικός σχεδιασμός προς ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στον τομέα των καταλυμάτων CARBONTOUR

LIFE09 ENV/GR/ Στρατηγικός σχεδιασμός προς ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στον τομέα των καταλυμάτων CARBONTOUR LIFE09 ENV/GR/000297 Στρατηγικός σχεδιασμός προς ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στον τομέα των καταλυμάτων CARBONTOUR Παραδοτέο 6.1: Πρακτικά της Εναρκτήριας Εκδήλωσης του CARBONTOUR Ιούλιος 2011 1 Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΟΛΗ ΣΑΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΞΥΠΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ;

ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΟΛΗ ΣΑΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΞΥΠΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ; ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΟΛΗ ΣΑΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΞΥΠΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ; ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ 1. ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΟΛΗ ΣΑΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΞΥΠΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ; Ευθυγραμμιζόμενη με μία προπαρασκευαστική

Διαβάστε περισσότερα

Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης.

Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης. Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης. Έκθεση για την Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον Ναό του Επίκουρου Απόλλωνα

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της μαγειρικής, απαθανατίζοντας τη γαστρονομική παράδοση της Κύπρου

Η τέχνη της μαγειρικής, απαθανατίζοντας τη γαστρονομική παράδοση της Κύπρου Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής στα πλαίσια του έργου του για την καταγραφή, διαφύλαξη και προώθηση του γαστρονομικού πολιτισμού της Κύπρου και με την ευκαιρία της εγγραφής της Μεσογειακής

Διαβάστε περισσότερα

European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί. «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ

European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί. «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ Η αίτηση θα πρέπει απαραίτητα να υποβληθεί σε τυπωμένη (χειρόγραφες αιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ Δήμαρχος Πλατανιά 4-8 Δεκεμβρίου 2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Μεσόγειος-Ίσαλος Γραμμή: με το Μίτο της Αριάδνης,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Χαρακτηριστικό Παράδειγµα της Πολιτιστικής Πολιτικής της Ελλάδας Γενικές Αρχές: Α. Η πολιτιστική πολιτική της χώρας µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟS ΕΡΓΟ - Αποτελεσματική Εκπαίδευση για τους ξένους της Εταιρείας «Grundtvig»Πολυμερές Σχέδιο

ΕΤΟS ΕΡΓΟ - Αποτελεσματική Εκπαίδευση για τους ξένους της Εταιρείας «Grundtvig»Πολυμερές Σχέδιο ΕΤΟS ΕΡΓΟ - Αποτελεσματική Εκπαίδευση για τους ξένους της Εταιρείας «Grundtvig»Πολυμερές Σχέδιο Ενημερωτικό Δελτίο N 6 Μάρτιος 2014 Τελευταία συνεδρίαση και διακρατικό συνέδριο στο Μπέρμιγχαμ! Από τις

Διαβάστε περισσότερα

«Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών»

«Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών» Οµιλία στο Πρώτο Συνέδριο Κυπριακών Βιβλιοθηκών «Ο Ρόλος της Βιβλιοθήκης στον 21ον Αιώνα» 2 Νοεµβρίου 2001 Με θέµα «Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών» Εισαγωγή Επιτρέψετε

Διαβάστε περισσότερα

Κατηφορίζοντας μέσω της παραλίας Giardini Naxos (οι κήποι της Νάξου), κατευθυνθήκαμε προς την Ταορμίνα, τη γραφικότερη και με κοσμοπολίτικο αέρα

Κατηφορίζοντας μέσω της παραλίας Giardini Naxos (οι κήποι της Νάξου), κατευθυνθήκαμε προς την Ταορμίνα, τη γραφικότερη και με κοσμοπολίτικο αέρα Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος "Σικελία:Δώρο-Αντίδωρο", ομάδα μαθητριών της Γ γυμνασίου πραγματοποίησε ταξίδι στη Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, από τις 5 έως τις 9 Απριλίου 2017.

Διαβάστε περισσότερα

2. Αντικείμενο του προς ανάθεση έργου Δημιουργία Ιστοσελίδας και διάδοση μέσω διαδικτύου

2. Αντικείμενο του προς ανάθεση έργου Δημιουργία Ιστοσελίδας και διάδοση μέσω διαδικτύου Λάρισα, 15/5/2014 Αρ. Πρωτ. 943 Θέμα: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή Εξωτερικών Συνεργατών στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Γυναικεία Κοινωνική Επιχειρηματικότητα: A path to equality»

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες Δίκτυο για έναν Ιδανικό Στρατηγικές Προτεραιότητες Πλαίσιο έργου Το Δίκτυο Για έναν Ιδανικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Για ένα Ιδανικό», συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Ονομασία Φορέα: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ - ΘΑΣΟΥ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΚΑΒΑΛΑ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Ονομασία Φορέα: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ - ΘΑΣΟΥ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΚΑΒΑΛΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Ονομασία Φορέα: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ - ΘΑΣΟΥ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΚΑΒΑΛΑ Όνομα συντάκτη: Δρ. Αντώνιος Κώστας Στοιχεία επικοινωνίας: (τηλέφωνο, e-mail)

Διαβάστε περισσότερα

12 η Διδακτική Ενότητα Οι προκλήσεις για τον έμπειρο τουρίστα και οι περιηγήσεις του στον πολιτισμό ως σύγχρονη τουριστική επιχειρηματική δράση

12 η Διδακτική Ενότητα Οι προκλήσεις για τον έμπειρο τουρίστα και οι περιηγήσεις του στον πολιτισμό ως σύγχρονη τουριστική επιχειρηματική δράση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 12 η Διδακτική Ενότητα Οι προκλήσεις για τον

Διαβάστε περισσότερα

<<Ο αξιόπιστος συνεργάτης στις επιχειρηµατικές σας σχέσεις µε την Βουλγαρία>>

<<Ο αξιόπιστος συνεργάτης στις επιχειρηµατικές σας σχέσεις µε την Βουλγαρία>> ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ Η Βουλγαρία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2007) αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων. Τόποι/ταυτότητες/ φυσική και πολιτιστική κληρονομιά: κρίσι-μα θέματα στρατηγικού σχεδιασμού

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων. Τόποι/ταυτότητες/ φυσική και πολιτιστική κληρονομιά: κρίσι-μα θέματα στρατηγικού σχεδιασμού ΠΜΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Τόποι/ταυτότητες/ φυσική και πολιτιστική κληρονομιά: κρίσι-μα θέματα στρατηγικού σχεδιασμού Εορτασμός Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Κρίσεις: συνέχειες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΥΠΗΣΗΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΥΠΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΥΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΥΠΗΣΗΣ Πρόσκληση συμμετοχής Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου (Ο.Π.Α.Σ.)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Σελίδα1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ Πρόγραμμα Joy-Welcult-εργασία, Νέοι και γνώση σε θέματα τοπίου-πολιτισμού-

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε διαμορφώθηκε από την αποστολή της Πορτογαλίας.

Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε διαμορφώθηκε από την αποστολή της Πορτογαλίας. Κατά το χρονικό διάστημα από 8-11-2015 έως και 14-11-2015 οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, Τσακνάκης Αθανάσιος κλάδου ΠΕ02, Τσιγκρή Βιργινία κλάδου ΠΕ02, Πετεινάρα Αλεξάνδρα κλάδου ΠΕ03 και Κοντού Ασημίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΑΘΗΝΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΑΘΗΝΑ k a k Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Πληροφόρηση, Τεκμηρίωση και Συντονισμός των Δικτύων Πληροφόρησης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΑΘΗΝΑ 14-16.06.2006 "Η Στρατηγική της Λισσαβόνας:

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ & ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Innovate with us!

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ & ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Innovate with us! ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ & ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Innovate with us! 20/11/2015 Ποιοί είμαστε Το ied ιδρύθηκε το 2005 και η έδρα του βρίσκεται στην Λάρισα Επιχειρηματικότητα Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Από το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου το έτος 2009 θα αναφερθούν εδώ τα βασικότερα σημεία.

Από το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου το έτος 2009 θα αναφερθούν εδώ τα βασικότερα σημεία. 4. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Από το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου το έτος 2009 θα αναφερθούν εδώ τα βασικότερα σημεία. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Το 2009 ξεκίνησε με τις εξαιρετικά προσφιλείς

Διαβάστε περισσότερα

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΙ Συνεπής θα είναι για 23 η χρονιά, στο θεσμό του ετήσιου πανελλήνιου συνεδρίου της η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.),

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το τεύχος. Τα ΤΟΠΣΑ σελ. 02. Σεμινάρια Κατάρτισης σελ. 03. Ημερίδα Δικτύωσης Αναπτυξιακών Συμπράξεων σελ. 04

Σε αυτό το τεύχος. Τα ΤΟΠΣΑ σελ. 02. Σεμινάρια Κατάρτισης σελ. 03. Ημερίδα Δικτύωσης Αναπτυξιακών Συμπράξεων σελ. 04 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Η Σ Α. Σ. «Σ Υ Ν - Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Α Π Α Σ Χ Ο Λ Η Σ Η Σ» Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 - Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ 2 0 1 4, Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 Α.Σ. «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί. Τουρισμός και Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ

European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί. Τουρισμός και Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Τουρισμός και Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ Αντίγραφα της αίτησης σε ηλεκτρονική μορφή υπάρχουν στη ιστοσελίδα www.cyprus-eden.com

Διαβάστε περισσότερα

Πήραμε 24 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. 1. Τα δρώμενα της ημερίδας ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες σας; Μετρήθηκαν 24 «Ναι» και κανένα «Όχι».

Πήραμε 24 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. 1. Τα δρώμενα της ημερίδας ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες σας; Μετρήθηκαν 24 «Ναι» και κανένα «Όχι». Αξιολόγηση ημερίδας «Σχολικές επισκέψεις σε μουσεία στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης» 11 Ιανουαρίου 2014, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα Πήραμε 24 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. 1. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Το Έργο WE-Qualify. Πρόοδος των εργασιών του Έργου

Το Έργο WE-Qualify. Πρόοδος των εργασιών του Έργου Το Έργο WE-Qualify Το έργο WE-Qualify «Improve Skills and Qualifications in the Building Workforce in Cyprus» αποτελεί συγχρηματοδοτούμενο Έργο του προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια Ευρώπη» και εντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Project No IT02-KA

Project No IT02-KA Ενημερωτικό δελτίο του έργου VΙΝΑ Οκτώβρης 2018 Το παρόν αποτελεί το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο του έργου VINA στο οποίο παρέχονται περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο του έργου και τα εργαστήρια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Διαγωνισμός για τη βράβευση δικαιούχων συγχρηματοδοτούμενων έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Διαγωνισμός για τη βράβευση δικαιούχων συγχρηματοδοτούμενων έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διαγωνισμός για τη βράβευση δικαιούχων συγχρηματοδοτούμενων έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 Η Δομή υποστήριξης του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (ΕΑΔ), Μονάδα Ε της

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΟΦΙΑ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

1. ΣΟΦΙΑ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 1. ΣΟΦΙΑ Μονοήμερη εκδρομή στην Πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, την πολύπολιτισμική Σόφια. Η εκδρομή περιλαμβάνει περιπατητική ξενάγηση στο κέντρο της πόλης καθώς και ελεύθερο χρόνο για ψώνια σε ένα από τα

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Η προσέγγιση γενεών στην ανάπτυξη ορεινών περιοχών

Η προσέγγιση γενεών στην ανάπτυξη ορεινών περιοχών Η προσέγγιση γενεών στην ανάπτυξη ορεινών περιοχών Newsletter n 1 Μάρτιος 2012 Περιγραφή του προγράμματος 2 Περιγραφή των περιοχών παρέμβασης 5 Συναντήσεις στα πλαίσια του προγράμματος 6 2 Περιγραφή του

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου Στο πλαίσιο του έργου CRESCENT που υλοποιεί η αναπτυξιακή σύμπραξη «Καλειδοσκόπιο» στην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (www.gnto.gov.gr) v Ίδρυση: έτος 1950 v Αποστολή: οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του τουρισµού στην Ελλάδα v Δράσεις: τουριστική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ταχ. Δ/νση : 1ο χλμ Μυτιλήνης - Λουτρών Μυτιλήνη Ταχ.Κώδικας : 81100 Πληροφορίες : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Επαγγελματικό Τουρισμό

Εισαγωγή στον Επαγγελματικό Τουρισμό Εισαγωγή στον Επαγγελματικό Τουρισμό Γενικά Ο επαγγελματικός τουρισμός αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου συνόλου, αυτού των εναλλακτικών μορφών τουρισμού Οι εναλλακτικές μορφές, υιοθετήθηκαν για να δημιουργηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ.: Ιανουάριος 2018

ΣΧΕΤ.: Ιανουάριος 2018 ΣΧΕΤ.: Το από 2-1-2018 έγγραφό μας με θέμα «Οι τριάντα δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο χώρο του πολιτισμού το έτος 2017»: http://www.isotita.gr/οι-τριάντα-δράσεις-της-γενικής-γραμμα/.

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 7.3.1 Δελτία τύπου σε εφημερίδες και περιοδικά A Εξάμηνο 2012: Ιανουάριος- Ιούνιος 2012 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 7: Προβολή Δημοσιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS

Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS Συνάντηση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου LIFE PINUS Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Σπάρτη 15 Μαΐου 2013 Οι δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Το Βυζαντινό Κάστρο Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης

ποδράσηη Το Βυζαντινό Κάστρο Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης Το Βυζαντινό Κάστρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

AVENIR DURABLE AVENIR SOLIDAIRE PARTENERIAT POUR DES ECHANGES SCOLAIRES ERASMUS + Nméro de référence : RO01- KA

AVENIR DURABLE AVENIR SOLIDAIRE PARTENERIAT POUR DES ECHANGES SCOLAIRES ERASMUS + Nméro de référence : RO01- KA ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ολοκληρώθηκε και η 3 η από τις συνολικά 7 κινητικότητες που θα υλοποιήσει το Γενικό Λύκειο Σύρου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA229/ 2018-2020, στη Στρατηγική μας Συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Εκστρατεία ECOMOBILITY & FREE MOBILITY

Εκστρατεία ECOMOBILITY & FREE MOBILITY ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Εκστρατεία ECOMOBILITY & FREE MOBILITY 2017-2018 ΙΟΥΛΙΟΣ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση SciFUN για τη συλλογή Βέλτιστων Πρακτικών για να γίνει η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών διασκεδαστική (Παραδοτέο 2)

Έκθεση SciFUN για τη συλλογή Βέλτιστων Πρακτικών για να γίνει η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών διασκεδαστική (Παραδοτέο 2) Δεκέμβριος 2016 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 2 ο Ενημερωτικό Δελτίο για το έργο SciFUN Έκθεση SciFUN για τη συλλογή Βέλτιστων Πρακτικών για να γίνει η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών διασκεδαστική (Παραδοτέο 2)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ AΡΧΑΝΩΝ-ΡΟΥΒΑ-ΓΟΥΒΩΝ Ταχ. Δ/νση: Παλαιό Κτίριο Δίας Αρχάνες Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 1. Ελένη Μαραγκάκη σε συνεργασία με Νίκο Βασιλάκη, Ελίζα Ιατράκη, Ιωάννη Κομονταχάκη, Ειρήνη Μαστοράκη Α/Α ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

IEE Project BiogasIN

IEE Project BiogasIN IEE Project BiogasIN Σύνοψη των εκδηλώσεων ενίσχυσης ικανοτήτων για χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε θέματα βιοαερίου στην Ελλάδα D.5.7.4 WP5 Σιούλας Κωνσταντίνος Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΠΕΝΟΥΣ Προς Π.Δ.Π.Δ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

INNO-CAREER. 4 η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

INNO-CAREER. 4 η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ INNO-CAREER Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μαζί σας το 4ο ενημερωτικό δελτίο του έργου INNO CAREER το οποίο καλύπτει το χρονικό διάστημα 1 Μαΐου 2015 30 Σεπτεμβρίου 2015. Το κύριο αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S Ιnnοvation for Sustainable Tourism & Services in South Aegean Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο DG REGIO ΥΠ.ΟΙ.Ο Το Πρόγραµµα Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2010) Κοινωνικο-οικονομική Ανάπτυξη του Δήμου Πρεσπών. Αθήνα GR

Τσικολάτας Α. (2010) Κοινωνικο-οικονομική Ανάπτυξη του Δήμου Πρεσπών. Αθήνα GR Τσικολάτας Α. (2010) Κοινωνικο-οικονομική Ανάπτυξη του Δήμου Πρεσπών. Αθήνα tsikolatas@gmail.com 27 Απριλίου 2010 Η ομάδα μας Οκτώ επιλεγμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές Διαφορετικά πανεπιστήμια με ποικίλο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΖΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ για μαθητές ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνασίου και Α' Λυκείου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΖΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ για μαθητές ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνασίου και Α' Λυκείου. Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΖΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ για μαθητές ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνασίου και Α' Λυκείου. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής

Διαβάστε περισσότερα

GEOFAR ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγ. Δημητρίου 159A, Θεσσαλονίκη ) 24-25 Φεβρουαρίου 2011 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΙΕΝΕ)

GEOFAR ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγ. Δημητρίου 159A, Θεσσαλονίκη ) 24-25 Φεβρουαρίου 2011 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΙΕΝΕ) GEOFAR ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ GEOFAR: Καινοτόμες Λύσεις για την Χρηματοδότηση Γεωθερμικών Επενδύσεων 24-25 Φεβρουαρίου 2011 Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγ. Δημητρίου 159A, Θεσσαλονίκη ) ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( )

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( ) Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» (2000-2006) Το τοπικό πρόγραμμα Leader+ της Αναπτυξιακής Κιλκίς δομήθηκε γύρω από την έννοια της υπεροχής συγκεράζοντας σε αυτή έννοιες όπως αυτή της ολικής ποιότητας, της αειφορείας,

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού

Εθνική Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού Εθνική Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού www.beactive.cy Μάριος Χριστοδούλου Λειτουργός Πληροφορικής KOA Διαχειριστής Εθνικής Ιστοσελίδας EWoS 16/05/2017 1 Σκοπός Η δημιουργία ενός κεντρικού σημείου

Διαβάστε περισσότερα

Πλατεία Aριστοτέλους 10 Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7 Θεσσαλονίκη Aθήνα 11742

Πλατεία Aριστοτέλους 10 Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7 Θεσσαλονίκη Aθήνα 11742 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ε.Π. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΜΚ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

IEE Project BiogasIN

IEE Project BiogasIN IEE Project BiogasIN Σύνοψη των εκπαιδευτικών σεμιναρίων για επενδυτές βιοαερίου σε θέματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα D.5.8.4 WP5 Σιούλας Κωνσταντίνος Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός για τη βράβευση δικαιούχων των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΠΑΑ

Διαγωνισμός για τη βράβευση δικαιούχων των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΠΑΑ Σεπτέμβριος 2014 Τεύχος 8 ο Περιεχόμενα: Διαγωνισμός για τη Διαγωνισμός για τη βράβευση δικαιούχων των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΠΑΑ 2007-2013 βράβευση δικαιούχων των συγχρηματοδοτούμενων έργων του

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Κέντρο Λεμεσού Νέες προοπτικές στην αρχειακή και ιστορική έρευνα

Ερευνητικό Κέντρο Λεμεσού Νέες προοπτικές στην αρχειακή και ιστορική έρευνα Νέες προοπτικές στην αρχειακή και ιστορική έρευνα Με την έναρξη των εργασιών του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού στην ανακαινισμένη πρώην Οικία Έπαρχου, ο Δήμος

Διαβάστε περισσότερα

κοινοποιούνται επιτεύγματα ώστε να προάγεται η κοινωνική πρόοδος και η ολόπλευρη και καθολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

κοινοποιούνται επιτεύγματα ώστε να προάγεται η κοινωνική πρόοδος και η ολόπλευρη και καθολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Ιστορικό Στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2017, διοργανώθηκε στο Πεκίνο και τη Σαγκάη το Πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για την Ανάπτυξη των Μουσείων Επιστημών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Belt and Road». Στόχος της

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις Διαφήμισης & Προβολής

Προτάσεις Διαφήμισης & Προβολής Ενέργειες προώθησης και προβολής Πριν το συνέδριο Παρουσία στο Internet Επίσημος δικτυακός τόπος συνεδρίου. Αναλυτική παρουσίαση των πληροφοριών για το συνέδριο στη διεύθυνση cretacert2008.conferences.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο Νεολαίας. Η μέρα έφθασε Τι να κάνετε;

Συνέδριο Νεολαίας. Η μέρα έφθασε Τι να κάνετε; 3 Συνέδριο Νεολαίας Η μέρα έφθασε Τι να κάνετε; Ποτέ μην αμφιβάλλετε ότι μια μικρή ομάδα σκεπτόμενων, αφοσιωμένων πολιτών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο; πραγματικά, είναι οι μόνοι που το κατάφεραν ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 7 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 7 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 7 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την πρόσκληση υποβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 17.11.2003 COM(2003) 700 τελικό 2003/0274 (COD) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1419/1999/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες της LTTA 1

Δραστηριότητες της LTTA 1 Δραστηριότητες της LTTA 1 Σάββατο 1 Δεκεμβρίου Άφιξη της Ελληνικής αποστολής αργά το βράδυ. Τα παιδιά παραλήφθηκαν από τις οικογένειες που θα τους φιλοξενούσαν έτσι όπως είχε προγραμματιστεί. Οι καθηγητές

Διαβάστε περισσότερα

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ».

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Εισηγήτρια κα Ελευθερία Φτακλάκη, Αντιπεριφερειάρχης

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Κατά το συνέδριο «Πάτρα Tech 07» που πραγµατοποιήθηκε το Σάββατο 8 εκεµβρίου στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ» της Πάτρας, µε θέµα «Έρευνα Τεχνολογία Καινοτοµία», συµµετείχε και

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκοί Ποιοτικοί Προορισμοί - Καλύτερος Αναδυόμενος Προορισμός Υπαίθρου ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ

Ευρωπαϊκοί Ποιοτικοί Προορισμοί - Καλύτερος Αναδυόμενος Προορισμός Υπαίθρου ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ Ευρωπαϊκοί Ποιοτικοί Προορισμοί - Καλύτερος Αναδυόμενος Προορισμός Υπαίθρου Αντίγραφα της αίτησης σε ηλεκτρονική μορφή υπάρχουν στη ιστοσελίδα www.rural-cyprus.com ή αποστέλλονται μετά από αίτημα από pga@navigator-consulting.com.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία στη σειρά δράσεων «#deneinaisxoleio»

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία στη σειρά δράσεων «#deneinaisxoleio» Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία στη σειρά δράσεων «#deneinaisxoleio» Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου δέχεται προτάσεις για τη διοργάνωση και παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ Εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ 1) ΘΕΜΑ : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016 Η Σαντορίνη είναι κατά κοινή ομολογία ένας από τους δημοφιλέστερους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΟΥΓΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑΞΗ : Γ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΟΥΓΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑΞΗ : Γ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΟΥΓΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑΞΗ : Γ ΦΛΩΡΙΝΑ 2014 1 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : «ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΟΥΣ ΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΣ : ΠΟΥΓΑΡΙ ΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Μυτιλήνη, 17/6/2011 Α.Π. ΕΛΕ_2011_2336 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Διαβάστε περισσότερα

Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής

Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας (50%) και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (50%) Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα