Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΛΕΠΙΔΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΛΕΠΙΔΑ"

Transcript

1 Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΛΕΠΙΔΑ

2 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην κοινωνία αναπτύσσονται πολύ συχνά μηχανισμοί αποκλεισμού και απομόνωσης, που προκύπτουν από στάσεις και κουλτούρες. Σύμφωνα με αυτές, μια κοινωνική ομάδα εντάσσεται στη θέση του ξένου του περιθωριακού. Ορισμένα στερεότυπα ισχύουν ως κοινωνικά πρότυπα ή και κοινωνικές αξίες. Η αναπηρία ως μια κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται στα ισχύοντα πρότυπα, συχνά αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα ως απόκλιση 1. Τα βασικά χαρακτηριστικά των ατόμων ή των ομάδων που θεωρούνται αποκλεισμένα, έχουν σχέση με τον βαθμό πρόσβασής τους στους βασικούς κοινωνικούς μηχανισμούς, που παράγουν και διανέμουν τους κοινωνικούς πόρους. Συνεπώς, ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι μια κατάσταση που συνδέεται άμεσα με τη δυσκολία πρόσβασης ενός ατόμου στην αγορά εργασίας, στους μηχανισμούς που έχει αναπτύξει το κράτος πρόνοιας για την προστασία, την εκπαίδευση και την φροντίδα των πολιτών του. Επίσης, αφορά στην αποξένωση που μπορεί να προκύψει μέσα στην οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον. Στη σύγχρονη κοινωνία το σύστημα αξιών των σύγχρονων πολιτών τείνει να μετριέται σύμφωνα με τη δυνατότητα παραγωγής. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε συνθήκες αναπηρίας, όντας ελάχιστα ενταγμένοι στη διαδικασία παραγωγής, θεωρούνται συχνά άνθρωποι μειωμένης αξίας. Για το λόγο αυτό, σκοπός της σημερινής οπτικής της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πολιτικής, είναι η οικονομική ένταξη και η κοινωνική ενσωμάτωση 2 των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο. Ο σκοπός αυτός πηγάζει από τα δικαιώματα του ατόμου σε μια σύγχρονη προοδευτική κοινωνία για εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, απασχόληση και ίση μεταχείριση. 1 Ασφαλώς η στάση της κοινωνίας απέναντι στα ανάπηρα άτομα διαφοροποιείται, ανάλογα με το είδος της αναπηρίας, όπως θα γίνει αντιληπτό και στη συνέχεια της μελέτης. 2 Στη διεθνή βιβλιογραφία οι όροι ένταξη (integration) και ενσωμάτωση (mainstreaming) θεωρούνται σχεδόν ταυτόσημοι. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ορισμούς που δίνονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η μεν Ενσωμάτωση αφορά την αποδοχή ενός ατόμου στους κόλπους της κοινωνίας, η δε Ένταξη την απόδοση θέσης σε ένα άτομο ή μια κατηγορία πληθυσμού στα πλαίσια της οργάνωσης ενός κοινωνικού συνόλου. Επομένως σύμφωνα με αυτό τον εννοιολογικό προσδιορισμό η ενσωμάτωση θεωρείται ως προϋπόθεση της ένταξης.

3 2 Έρευνες, που σχετίζονται με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ατόμων με αναπηρίες και που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας που πέρασε, έδειξαν ότι στα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση αναπηρίας δεν προσφέρονται ίσες ευκαιρίες για εκπαίδευση και όχι μόνο. Παράλληλα, η πλειοψηφία των αναπήρων, καθώς και οι οικογένειές τους, βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης με την Πρόνοια (επιδόματα) και τις λοιπές κοινωνικές υπηρεσίες. Τα παρόντα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας αδυνατούν να καλύψουν όσα χρειάζονται για να ζήσουν με αυτονομία και οικονομική ανεξαρτησία. Η εξάρτηση, συνεπώς, είναι αναπόφευκτη συνέπεια και συνδυάζεται με τον κοινωνικό ρόλο που αναμένει η κοινωνία από τα άτομα με αναπηρία. Διαμορφώνεται, έτσι, μια αντίληψη, που θεωρεί τα τελευταία εντελώς αδύναμα όχι μόνο να προσφέρουν στην κοινωνία, αλλά ακόμη και να υπερασπίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, τα άτομα με αναπηρίες, συνειδητοποιώντας τη θέση τους και θέλοντας να αποποιηθούν το στίγμα που τους ακολουθεί και την εξάρτηση που αυτό συνεπάγεται, αλλάζουν τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων. Αρχίζουν και αμφισβητούν το δικαίωμα κάποιων να είναι προστάτες και την υποχρέωση αυτών να είναι προστατευόμενοι. Ασφαλώς, ο αγώνας τους, μετέβαλλε και μεταβάλλει σταδιακά, τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει την αναπηρία. Έχουμε περάσει πλέον από την απόρριψη και τη φιλανθρωπία, στην αποδοχή των αναπήρων, ως μέλη με δυνατότητες συνεισφοράς στην κοινωνία. Οι συντελούμενες τα τελευταία χρόνια κοινωνικές διεργασίες αναδεικνύουν νέες κοινωνικές δυνάμεις 3, που επιζητούν και διεκδικούν δυναμικά τη συμμετοχική παρουσία τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. 3 Αυτές είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το Παγκόσμιο Κίνημα Αναπήρων και άλλα.

4 3 ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Ο ορισμός ή καλύτερα η περιγραφή του φαινομένου της αναπηρίας συχνά προκαλεί σύγχυση από τη διαφορετική χρήση ορολογιών. Οι αμφιβολίες ξεκινούν από την έλλειψη μιας καθολικά εφαρμόσιμης αρχής ή αναφοράς, με βάση την οποία να καθίσταται εφικτή η αξιολόγησή της. Η πολυπλοκότητα και ο δυναμισμός του φαινομένου είναι γεγονός. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο ότι η αναπηρία : Είναι μια κατάσταση που είτε υπάρχει εκ γενετής, είτε είναι επίκτητη, Είναι μια λειτουργική βλάβη, που δυσκολεύει ουσιαστικά τη ζωή του αναπήρου, Είναι συνέπεια βλάβης, των λειτουργιών ή της ανάπτυξης, ή τραυματικών επιδράσεων των συστημάτων στάσης ή κίνησης, Ο κοινωνικός περίγυρος αντιδρά αρνητικά στην εμφάνιση του ανθρώπου που βρίσκεται σε συνθήκες αναπηρίας. Α) ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Επί του παρόντος υπάρχουν δύο βασικά ανταγωνιστικά πλαίσια αντίληψης και ανάλυσης της αναπηρίας, σχεδιασμένα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Το αρχικό ICIDH (International Classification of Impairments, Disabilities and Handicaps) και το πιο πρόσφατο ICIDH 2 (International Classification of Impairments, Activities and Participation). Με βάση την πρώτη ταξινόμηση (ICIDH) η αναπηρία αποτελείται από τρία ξεχωριστά, αλλά αλληλοσυνδεόμενα μέρη (Σχήμα 1), τα οποία ορίζονται ως εξής:

5 4 Βλάβη (impairment) = οποιαδήποτε απώλεια ή ανωμαλία ψυχολογικής, φυσιολογικής ή ανατομικής δομής ή λειτουργίας. Αναπηρία (disability) = Οποιοσδήποτε περιορισμός ή έλλειψη (που προκύπτει από μια βλάβη) ικανότητος προς εκτέλεση μιας δραστηριότητας κατά τον τρόπο ή μέσα στο φάσμα δραστηριοτήτων που θεωρείται ομαλό για ένα ανθρώπινο ων. Μειονεξία (handicap) = Ένα μειονέκτημα για ένα δεδομένο άτομο, που προκύπτει από μια βλάβη ή αναπηρία, που περιορίζει ή εμποδίζει την εκπλήρωση ενός ρόλου που είναι ομαλός (ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες) για το άτομο αυτό. Η σχέση μεταξύ αυτών των στοιχείων απεικονίζεται στο σχήμα που ακολουθεί : Σχήμα 1 : Οι μορφές αναπηρίας σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του ICIDH ΑΝΩΜΑΛΙΑ/ ΒΛΑΒΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΜΕΙΟΝΕΞΙΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΑ Αναφορικά με το δεύτερο πλαίσιο αναφοράς (ICIDH 2), σχεδιάστηκε από την ΠΟΥ σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το πρώτο σύστημα, ανταποκρινόμενο σε κριτικές που είχε αρχικά δεχτεί και λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από την χρήση του πρώτου. Στα πλαίσια επομένως αυτού, η αναπηρία αποτελεί έναν ευρύτερο όρο, που καλύπτει τρις επιμέρους διαστάσεις του : Σωματικές δομές και λειτουργίες = η διάσταση του σώματος συνδέεται με μια βλάβη ή με μια απώλεια ή ανωμαλία της σωματικής δομής ή με μια φυσιολογική ή ψυχολογική λειτουργία π.χ. απώλεια νεφρού.

6 5 Ατομικές Δραστηριότητες = η δραστηριότητα είναι η φύση και η έκταση της λειτουργικότητας σε ατομικό επίπεδο. Οι δραστηριότητες μπορούν να μειωθούν στη φύση τους, στη διάρκεια ή στην ποιότητά τους, π.χ. αυτοεξυπηρέτηση, διατηρώντας την εργασία. Συμμετοχή στην κοινωνία = αναφέρεται στη φύση και στην έκταση της συμμετοχής του ατόμου σε καθημερινές καταστάσεις που έχουν σχέση με δραστηριότητες και άλλους παράγοντες. Η συμμετοχή είναι δυνατό να περιοριστεί στη φύση της, στη διάρκεια και στην ποιότητά της, π.χ. συμμετοχή σε δραστηριότητες της κοινότητας, όπου ζει το άτομο, απόκτηση άδειας οδήγησης, κλπ. Η σχέση μεταξύ αυτών των στοιχείων απεικονίζεται στο σχήμα που ακολουθεί : Σχήμα 2 : Η κατηγοριοποίηση και αλληλεπίδραση των νέων 3 διαστάσεων της αναπηρίας (ICIDH 2) ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ανωμαλία / αρρώστια) ΒΛΑΒΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Α. ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΟΙ Β. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ

7 6 ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ Η ανάγνωση των παραπάνω, εδραιώνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η αναπηρία είναι ένα πολύπλοκο, πολυπρισματικό φαινόμενο. Δεν πρόκειται απλά για ένα προσωπικό χαρακτηριστικό, αλλά ουσιαστικά για ένα κενό μεταξύ ατομικών παραγόντων και κοινωνικών περιβαντολλογικών απαιτήσεων. Συνεπώς, η αναπηρία μπορεί να εξεταστεί με βάσει ατομικές και κοινωνικές περιβαντολλογικές προοπτικές ταυτόχρονα 4. Η μερίδα εκείνη των επιστημόνων που συμμερίζεται την πρώτη προσέγγιση (δηλαδή εξετάζει την αναπηρία ατομοκεντρικά) τείνει να εστιάζεται αποκλειστικά στις προσωπικές ικανότητες του ατόμου. Εξηγεί το φαινόμενο αποστειρώνοντάς το από το κοινωνικό περιβάλλον, μόνο με βιοϊατρικές παραμέτρους. Ωστόσο οι σύγχρονες τάσεις που αναπτύχθηκαν επέκτειναν την εν λόγω προσέγγιση, ότι δηλαδή η αναπηρία πηγάζει από φυσικά και εντελώς ελεγχόμενα αίτια, προς μια άλλη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τη δεύτερη, λοιπόν, προσέγγιση δίνεται βαρύτητα στις επιπτώσεις των απαιτήσεων της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, αντιμετωπίζοντας την αναπηρία ως στίγμα μιας κοινωνικά οριζόμενης ομάδας. Παρόλο που και οι δύο προσεγγίσεις συνδράμουν σημαντικά στη διασαφήνιση του φαινομένου, παρέχουν μόνο μια ελλιπή εικόνα. Σαφώς μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα έδινε ο συνδυασμός και των δύο μεθόδων σε μία 5. 4 Labour Market and Social Policy Occasional Papers NO. 44, An Inventory of Health and Disability Related Surveys in OECD Countries, Claire Gudex Gaetan Lafortune, OECD, October Pamela Dudzik Dinah McLeod, Including the Most Vulnerable : Social Funds and People with Disabilities, OECD, September 2000.

8 1. ΑΤΟΜΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΒΙΟΪΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ 7 Στη σύγχρονη κοινωνία το κύριο μοντέλο, που χρησιμοποιείται για να ερμηνευτεί το φαινόμενο της αναπηρίας, είναι το λεγόμενο βιοϊατρικό (biomedical model). Το τελευταίο αντιλαμβάνεται την αναπηρία ως βλάβη και προτείνει την αποκατάστασή της ή τουλάχιστον την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών της σε επίπεδο περιορισμού της δραστηριότητας. Η όλη αντίληψη του μοντέλου παριστάνεται στο σχήμα που ακολουθεί (Σχήμα 3), ως μια πορεία από την ενεργή παθογένεια στην αναπηρία. Υποστηρίζει ότι η αναπηρία πηγάζει από φυσικά και εντελώς ελεγχόμενα αίτια, αντιλαμβάνοντας την τελευταία ως βλάβη και προτείνοντας την αποκατάστασή της ή τουλάχιστον την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών της σε επίπεδο περιορισμού της δραστηριότητας. Προϋποθέτει ότι υπάρχει ένα αντικειμενικό κριτήριο ορισμού της αναπηρίας, το οποίο συνιστά αξιόπιστο εργαλείο για τη συλλογή πληροφοριών και δεδομένων. Αντικειμενικό ως προς το ότι απομονώνει και απλοποιεί την εν λόγω κατάσταση αναπηρίας, ως μια φόρμα, που στηρίζεται κατ εξοχήν σε επιστημονική ιατρική έρευνα. Σχήμα 3 : ΤΟ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΒΛΑΒΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ (ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ)

9 8 2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Το εν λόγω μοντέλο δίνει βαρύτητα στις επιπτώσεις των απαιτήσεων της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, αντιμετωπίζοντας την αναπηρία ως στίγμα μιας κοινωνικά οριζόμενης ομάδας. Αντί να ψάχνει για προσωπικά χαρακτηριστικά του αναπήρου, εστιάζεται κυρίως στην κοινότητα και την κοινωνία, στα πλαίσια της οποίας διαβιούν τα άτομα. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στους άγραφους κανόνες, αξίες ή στερεότυπα, παρά στην ανικανότητα του ατόμου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας, γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα στην αναπηρία. Με άλλα λόγια, τα χαρακτηριστικά της αναπηρίας προσδιορίζονται όχι από τη βλάβη ή τον λειτουργικό περιορισμό, αλλά από το κοινωνικό περιβάλλον, που αποτυγχάνει να προσαρμοστεί στις ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών με αναπηρίες. Τονίζεται ιδιαίτερα η δυναμική και η πολυπλοκότητα του φαινομένου, οι οποίες περιλαμβάνουν το στίγμα, την προκατάληψη και τη διάκριση, στοιχεία δηλαδή τα οποία το βιοϊατρικό μοντέλο αγνοεί ή απορρίπτει τελείως. 3. ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Το κοινωνικό ιατρικό μοντέλο περιλαμβάνει αξιοσημείωτα στοιχεία για την εξήγηση της αναπηρίας. Βασίζεται στη σύνθεση των δύο παραπάνω μοντέλων, αξιοποιώντας και τις δύο διαφορετικές οπτικές της αναπηρίας. Παρέχει κατ αυτόν τον τρόπο μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, καθώς διαπραγματεύεται το ζήτημα από ιατρική, ατομική και κοινωνική σκοπιά. Στην πραγματική ζωή, οι προσπάθειες να μειωθούν οι απαιτήσεις είναι κοινή παραδοχή στη διαδικασία της αναπηρίας. Ορισμένες από τις εκδοχές που παρουσιάζονται προς

10 9 αυτό το σκοπό περιλαμβάνουν : τις προσαρμογές στη δραστηριότητα, τις τροποποιήσεις στο περιβάλλον, την ενίσχυση της ψυχολογικής κατάστασης και την εξωτερική υποστήριξη. Η όλη βαρύτητα δίνεται λοιπόν στις ικανότητες που διαθέτει το άτομο και στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Για πρώτη φορά, στην όλη διαδικασία της αναπηρίας εξετάζονται οι παράγοντες που επηρεάζουν και τα δύο μέρη της σχέσης αναπηρίας περιβάλλοντος. Οι μεν παράγοντες διαχωρίζονται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς, ενώ συγκεκριμενοποιείται η επίδραση τους τόσο στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος, όσο και στις ικανότητες του ατόμου. Γίνεται, λοιπόν, προφανής η σημασία του κοινωνικού ιατρικού μοντέλου, που έγκειται στην παροχή μιας πιο ισορροπημένης και σφαιρικής οπτικής των εξίσου σημαντικών τομέων του ατόμου και της κοινωνίας περιβάλλοντος. Διότι επεκτείνει τις παραδοσιακές επιδημιολογικές, ιατρικές και προνοιακές θεωρίες πέρα από την φύση καθ αυτή της αναπηρίας, και εστιάζεται στα λειτουργικά αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, αποδεικνύει ότι η αναπηρία είναι ένα διεπιστημονικό φαινόμενο, στο οποίο έχουν λόγο όχι μόνο οι ιατροί, οι ψυχολόγοι και οι θεραπευτές, αλλά και οι αρχιτέκτονες, οι πολιτικοί μηχανικοί και άλλοι. Η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των στοιχείων απεικονίζεται στο παρακάτω σχήμα :

11 10 Σχήμα 4 : ΜΙΑ ΠΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΖΗΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ, ΦΥΣΙΚΟ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ : ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΒΛΑΒΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ (ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ) ΑΤΟΜΟ : ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ & ΑΛΛΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

12 Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 11 Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η αναπηρία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Φαίνεται πως η απουσία αποτελεσματικών παρεμβάσεων στο εν λόγω πεδίο είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση, είτε όσον αφορά στη στήριξη των εισοδημάτων και στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, είτε σε ότι αφορά στη γενική αύξηση των κυβερνητικών δαπανών. Η συνδρομή μιας σειράς παραγόντων επιβάλλει την περαιτέρω εξερεύνηση του φαινομένου και την συνακόλουθη λήψη κατάλληλων μέτρων. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat 6, υπολογίζεται ότι το ποσοστό του πληθυσμού που παρουσιάζει κάποια αναπηρία, κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα κατά μήκος των χωρών της Ένωσης (10% του συνολικού πληθυσμού). Εκτιμάται μάλιστα ότι στα δέκα από τα δεκαπέντε Κράτη Μέλη, το εν λόγω ποσοστό αγγίζει περίπου το 12%. Διαφορές εντοπίζονται στην Ισπανία, όπου παρουσιάζεται μεγάλη ανοδική απόκλιση από το φαινομενικό μέσο όρο (15%) και στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, όπου είναι πολύ χαμηλότερο (10%). Συνολικά πάντως περισσότερο από 65 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρίες, δηλαδή περίπου το 18% του πληθυσμού της Ευρώπης, ποσοστό που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Επιπλέον, η αναπηρία επηρεάζει τα ηλικιωμένα άτομα κατά τρόπο δυσανάλογο. Στο σύνολο των χωρών, μεταξύ 35% και 45% του ανάπηρου πληθυσμού, συγκαταλέγονται άτομα 65 ετών και άνω, με εξαίρεση τη Γερμανία (45%) και την Ισπανία (55%). Επομένως, αφού λιγότερο του 3% είναι 20 ετών και κάτω, μεταξύ 45% και 65% του ανάπηρου πληθυσμού στην Ένωση βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία, ενώ μόλις το 6 8% είναι ηλικίας Εξάλλου, ο πληθυσμός των αναπήρων είναι εξαιρετικά ανομοιογενής. Οι περιορισμοί στη λειτουργία ενός ατόμου, όπως έγινε κατανοητό και πιο πάνω, μπορούν να πηγάζουν από μια ποικιλία βλαβών. Οι τελευταίες έχουν διαφορετικές επιδράσεις στην συμμετοχή 6 Eurostat 1995, Statistics in Focus 1995 / 10, Disabled Persons : Statistical Data.

13 12 των ατόμων στην κοινωνία. Κατά συνέπεια, οι διάφορες αναπηρίες εκπροσωπούνται δυσανάλογα μεταξύ των εθνικών μειονοτήτων και των κατώτερων κοινωνικών οικονομικών στρωμάτων. Επιπρόσθετα, ένα ακόμη χαρακτηριστικό των ατόμων με αναπηρίες, που εξακριβώθηκε μέσα από πολλές έρευνες είναι το χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, καθώς και η ελλιπής κατάρτισή τους. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η αναπηρία συνιστά μείζον ζήτημα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πολιτικής. Η αυξανόμενη αποδοχή της επιταγής να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ατόμων με αναπηρίες, καθώς επίσης και να διασφαλιστούν η πλήρης ένταξή τους στην κοινωνία και η ισότητα ευκαιριών, αποτελεί πρόσφατες νομικές και συνταγματικές κατοχυρώσεις στα επιμέρους Κράτη Μέλη. Οι εξελίξεις αυτές βασίζονται κυρίως στην προσέγγιση της αναπηρίας από την πλευρά των αστικών δικαιωμάτων. Μια προσέγγιση, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον υιοθετήσει. Από την άλλη μεριά, η επέκταση των δημοσίων δαπανών συνδέεται επίσης με την αύξηση του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στην παθητική και την εξαρτώμενη από τα επιδόματα αναπηρία, γεγονός που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Το 1997, η Έκθεση για την Κοινωνική Προστασία δίνει έμφαση στην εξαιρετική αύξηση του αριθμού των ατόμων που ήταν δέκτες των επιδομάτων αναπηρίας, καθώς και στις αντίστοιχες δαπάνες των σχετικών χώρες της Ένωσης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 1995, τα σχετικά επιδόματα αντιπροσώπευαν το 8% των συνολικών δαπανών για την κοινωνική προστασία, ποσοστό σχεδόν ίσο με εκείνο των επιδομάτων ανεργίας. Εάν συνεχιστούν άλλωστε, και οι πρόσφατες δημογραφικές τάσεις αναφορικά με την αναλογία ενεργού και παθητικού πληθυσμού, οι σχεδιαστές κοινωνικής πολιτικής οφείλουν να εστιάσουν την προσοχή τους στο αυξανόμενο οικονομικό πρόβλημα, που θα σκιάσει τον ενεργό πληθυσμό. Αυτό ισχύει διότι, μια μελλοντική έλλειψη εργατικού δυναμικού, θα περιόριζε την οικονομική ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, ιδιαίτερη σημασία κρίνεται σκόπιμο να δοθεί στην εξάλειψη αντικινήτρων προς αυτούς που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία να εργαστούν, και αντιθέτως στην παρότρυνση ή την αρωγή εκείνων

14 που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αναπηρίες να γίνουν οικονομικά ενεργοί. 13 Παραμένοντας στο ζήτημα της απασχόλησης, ο ρυθμός ανεργίας των ατόμων με αναπηρίες είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των ατόμων χωρίς αναπηρίες. Η πιθανότητα να εξελιχθούν σε μακροχρόνιους ανέργους είναι επίσης πολύ υψηλή. Περίπου το 43% των ανέργων με κάποια αναπηρία είναι εκτός εργασίας για περισσότερο από ένα έτος. Εξάλλου, ακολουθώντας το γενικό κανόνα, οι ανάπηρες γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες, αλλά και ακόμη περισσότεροι, συνδράμουν στο να τίθεται η αναπηρία στο επίκεντρο της προσοχής των υπευθύνων σχεδιασμού κοινωνικής πολιτικής. Το εύρος του φαινομένου, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο ενδιαφέρον που παρουσιάζει, επεκτείνει τη δημοτικότητά του και το καθιστά ευρέως γνωστό στον ευρωπαίο πολίτη. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η ανάπτυξη της κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την αναπηρία, ακολούθησε πανομοιότυπη πορεία με εκείνη των Ηνωμένων Εθνών 7. Μοναδική διαφορά είναι πως η πρώτη άρχισε αργότερα και κατά συνέπεια υιοθέτησε πολιτικές και στρατηγικές πολύ καλύτερα μελετημένες και δομημένες από εκείνες των Ηνωμένων Εθνών. Εδώ και μια δεκαετία περίπου, ο βασικός στόχος της Ένωσης στο ζήτημα της αναπηρίας έγκειται στη δημιουργία μιας ανοιχτής και προσβάσιμης σε όλους κοινωνίας, στην οποία 7 Η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την αναπηρία αποτυπώνεται στους λεγόμενους Πρότυπους Κανόνες (σχετικά με τη φιλοσοφία και το πνεύμα των Πρότυπων Κανόνων βλέπε στο Παράρτημα). Η ΕΕ έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία των Πρότυπων Κανόνων, που αποτυπώνεται στην Απόφαση του Συμβουλίου και των Αντιπροσώπων των Κυβερνήσεων των Κρατών Μελών, της συνάντησης της 20ης Δεκεμβρίου Ειδικότερα ο Κανόνας 18 αφορά την Εξίσωση των Ευκαιριών για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

15 οι οποιοιδήποτε περιορισμοί, κοινωνικοί, φυσικοί ή δομικοί εντοπίζονται και εξαλείφονται. 14 Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία εστιάζεται συνοπτικά σε τρία βασικά σημεία : Συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Κρατών Μελών Η αποδοχή της αρχής της επικουρικότητας κατέχει σημαντική θέση στην υλοποίηση των δράσεων, που αφορούν το μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σχέση με τα ανάπηρα άτομα. Σύμφωνα με αυτή, οποιαδήποτε δράση μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα σε εθνικό επίπεδο εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Κρατών Μελών. Τα εθνικά όργανα σε συνεργασία με τις περιφερειακές και τις τοπικές αρχές, καθώς και με το σύνολο των ενδιαφερομένων φορέων, ιδίως των κοινωνικών εταίρων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οφείλουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Παρόλ αυτά, ακόμη και σε ζητήματα, όπου οι εθνικές κυβερνήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, η Επιτροπή μπορεί να επεμβαίνει προκειμένου να : o Ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα της πολιτικής για την αναπηρία. o Προωθήσει τη συλλογή, ανταλλαγή και την ανάπτυξη συγκρίσιμων πληροφοριών, στατιστικών δεδομένων και ορθών πρακτικών. o Κεντρίσει το ενδιαφέρον γύρω από το θέμα αυτό. o Συνυπολογίσει τα ζητήματα αναπηρίας στο σχηματισμό όλων των πολιτικών και των νομοθετικών εργασιών της Κοινότητας εξωτερικών και εσωτερικών. Μια Ομάδα Υψηλού Επιπέδου Αντιπροσώπων των Κρατών Μελών συστάθηκε πρόσφατα με σκοπό να δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στον τομέα αυτό στο εσωτερικό των χωρών της Κοινότητας και να προωθεί την

16 15 ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών στα πλαίσια της Ένωσης. Η συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) εδραιώθηκε κυρίως μέσα από την υποστήριξη του νεοσύστατου European Disability Forum 8, αλλά και άλλων ΜΚΟ. Η ενσωμάτωση του ζητήματος της αναπηρίας στη διαμόρφωση δημόσιας πολιτικής (mainstreaming) Αυτό σημαίνει πως όταν η Επιτροπή συστήνει ή τροποποιεί μια πολιτική κρίνεται σκόπιμο να λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Ειδικότερα, η Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε πτυχές του φαινομένου, που σχετίζονται με κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές, προγράμματα και σχεδιασμούς. Η Μονάδα εκείνη που ασχολείται με την Κοινωνική Ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρίες είναι υπεύθυνη για να θέτει τα σχετικά θέματα στην Επιτροπή. Οργανώνει τακτικές συναντήσεις με τους αντιπροσώπους άλλων Διευθύνσεων στα πλαίσια μιας ενδοϋπηρεσιακής ομάδας για την αναπηρία. Στόχος της είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον για τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται, καθώς και να διευκολύνει και να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των διευθύνσεων για ζητήματα σχετικά με την αναπηρία. Πλήρης Συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα άτομα με αναπηρίες πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση, στον έλεγχο και στην αξιολόγηση των αλλαγών που συντελούνται στις 8 Πρόκειται για έναν Μη Κυβερνητικό Οργανισμό στα πλαίσια της ΕΕ, ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερο από 37 εκατομμύρια ανάπηρους στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε στις 1/01/1997 και εκπροσωπεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σύνολο των Κρατών Μελών. Η αποστολή του έγκειται στη διασφάλιση της πλήρους πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω της ενεργούς συμμετοχής του στην ανάπτυξη και στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

17 16 ισχύουσες πολιτικές, πρακτικές ή προγράμματα. Προς αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνει και τα Κράτη Μέλη να υιοθετήσουν ανάλογη στάση. Ο συνεχής διάλογος, άλλωστε, της Επιτροπής με το European Disability Forum αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας πρακτικής. Εξάλλου, η Επιτροπή έχει δεσμευτεί ως προς το να εμπλέκει τους Κοινωνικούς Εταίρους σε διαδικασίες που αφορούν την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην αγορά εργασίας. Από τη μεριά τους, οι Κοινωνικοί Εταίροι κατέληξαν σε μια Συλλογική Απόφαση αναφορικά με την απασχόληση των ατόμων με αναπηρίες, σε μια συνάντηση Κοινωνικού Διαλόγου το Μάιο του Επίσης, σημαντική είναι και η εφαρμογή της ανοικτής μεθόδου συντονισμού (open policy co-ordination), κατά τις αρχές που ορίζονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβόνας. Με τη σχετική μέθοδο εμπλέκονται όλοι οι δρώντες, ενώ παρέχει τα μέσα για τον έλεγχο και την καθοδήγηση των πολιτικών. Περιλαμβάνει τον καθορισμό των βασικών οδηγιών, αρχών και συγκεκριμένων στόχων, καθώς και την εκτίμηση της προόδου μέσω ειδικών ομάδων. ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η ανάπτυξη εκτεταμένων συστημάτων κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας με σκοπό την παροχή στήριξης και βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη, υπήρξε μεταπολεμικά βασικό χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Από τη φύση τους τα εν λόγω συστήματα συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην ενίσχυση της αλληλεγγύης στο εσωτερικό της Ένωσης. Υποστηρίζεται ότι αυτά έχουν βοηθήσει σημαντικά τις κοινωνίες να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες εντάσεις, στις οποίες υπόκεινται εξαιτίας των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών που έχουν επέλθει, ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

18 17 Τα συστήματα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας ποικίλουν μεταξύ των διαφόρων Κρατών Μελών. Οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως στον τρόπο οργάνωσής τους, καθώς και στις μεθόδους χρηματοδότησής τους, αντανακλώντας τις πολιτισμικές, ιστορικές και θεσμικές διαφορές που υπάρχουν. Ωστόσο, στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών επιχειρείται η παροχή γενικής προστασίας και στήριξης σε όλους όσους έχουν ανάγκη, είτε προσωρινά, είτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, για παράδειγμα στην περίπτωση της αναπηρίας. Με βάση τις ομοιότητες που παρουσιάζουν στην κλίμακα της παρεχόμενης προστασίας και ειδικότερα στην πρόσβαση, στις παροχές και στις κοινωνικές υπηρεσίες, το σύνολο των χωρών της Ένωσης διαχωρίζεται νοητά σε τέσσερις επιμέρους ομάδες 9, που είναι οι εξής : I. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τις Σκανδιναβικές Χώρες (Σουηδία). II. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. III. Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει την Γαλλία, Γερμανία, τις χώρες της Μπενελούξ και την Αυστρία. IV. Η τέταρτη ομάδα περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Συνοπτικά, τα χαρακτηριστικά εκείνα, στα οποία οφείλεται η κοινή πολιτισμική αντιμετώπιση του φαινομένου της αναπηρίας και οι πανομοιότυπες νοοτροπίες, που κυριαρχούν στις χώρες των τεσσάρων αυτών ομάδων, είναι : Στο Βορρά της Ένωσης τα Συστήματα Κοινωνικής Προστασίας είναι πολύ πιο ανεπτυγμένα από εκείνα στο Νότο. Παρά τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, ο τομέας της πρόνοιας στις χώρες του Νότου παραμένει υποβαθμισμένος σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 9 Η Κοινωνική Προστασία στην Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, Επίσης, Ιωάννης Υφαντόπουλος, Η Κοινωνική Ασφάλιση του Τ.Σ.Α.Υ., Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Αθήνα, 2002.

19 18 Η οικογένεια στο Νότο αποτελεί βασικό πυρήνα κοινωνικής οργάνωσης, που προστατεύει τα άτομα με αναπηρίες από την εξαθλίωση και την εγκατάλειψη. Οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας έχουν την τάση να είναι υψηλότερες στο Βορρά απ ότι στο Νότο, εν μέρει λόγω των διαφορών στο βαθμό ευημερίας και εν μέρει λόγω του λιγότερου ανεπτυγμένου χαρακτήρα των συστημάτων στις νότιες χώρες. Στις Σκανδιναβικές χώρες, η φύση του συστήματος ευνοεί κατά γενική ομολογία την αναπηρία. Οι συνολικές δαπάνες, που αφορούν τις παροχές αναπηρίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερες απ ότι στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες. Στις χώρες του Βορρά της Ένωσης υπάρχει ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο διοικητικό πλαίσιο, που καθιστά εφικτή την άμεση ενεργοποίηση και τις πιο μελετημένες κινήσεις. Η συνδρομή όλων των παραπάνω παραγόντων συνετέλεσε σημαντικά στο να επιλεχθούν οι συγκεκριμένες τέσσερις χώρες, δηλαδή η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ελλάδα, προκειμένου να καταγραφούν οι τάσεις και οι στάσεις απέναντι στην αναπηρία στα πλαίσια της Ένωσης. Ειδικότερα, τα εν λόγω κράτη αντιπροσωπεύουν μια ομάδα χωρών, οι οποίες έχουν παρεμφερείς παραδόσεις και νοοτροπίες, καθώς και πανομοιότυπα συστήματα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας., ενώ παράλληλα παρατηρούνται σε αυτά και οι μεγαλύτερες αποκλίσεις σε σχέση με τις απαντήσεις που καταγράφονται στο Ευρωβαρόμετρο. Η ανάλυση του Ευρωβαρόμετρου επιβεβαιώνει τις μεγάλες αντιθέσεις που παρατηρούνται στην νοοτροπία των ευρωπαίων στις επιμέρους χώρες, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο βαθμό ανάπτυξης του τομέα της πρόνοιας. Πέραν όμως αυτών των αποτελεσμάτων δίνεται η δυνατότητα στους ευρωπαίους πολίτες να εκφράσουν γνώμες και απόψεις για ένα ζήτημα που αποκτά ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον. Εξάλλου, τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας συνιστούν πολύτιμο εγχειρίδιο, καθώς επιτρέπουν όχι μόνο την αξιολόγηση της εφαρμογής προηγούμενων πολιτικών, αλλά και

20 19 τον επαναπροσδιορισμό των ληφθέντων μέτρων. Συνάμα παρέχουν προτάσεις για τη βελτίωση των ακολουθούμενων πρακτικών, καθώς δίνεται η ευκαιρία στους σχεδιαστές της κοινωνικής πολιτικής να αντλήσουν νέα ερεθίσματα για διαφορετικές προσεγγίσεις και μάλιστα από τους ίδιους τους πολίτες. Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ Η μελέτη του Ευρωβαρόμετρου διαιρείται σε πέντε ενότητες. Στόχος είναι να γίνει όσο το δυνατό πιο σφαιρική η ανάλυση, ομαδοποιώντας τις απαντήσεις στις επιμέρους ενότητες. Συνοπτικά καταγράφονται οι τάσεις ή τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την κάθε ενότητα ξεχωριστά. Ενότητα 1 : Η στάση των ευρωπαίων πολιτών απέναντι στα άτομα με αναπηρίες Περίπου έξι στους δέκα ευρωπαίους γνωρίζουν κάποιο άτομο με μακροχρόνια ασθένεια, κάποια αναπηρία ή δυσλειτουργία στο στενό ή πιο ευρύ περιβάλλον τους. (Δεν γνωρίζουν : Σουηδία 16%, Ελλάδα 50%) Ποσοστό μεγαλύτερο του 4% του συνόλου των ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι έχουν κάποια αναπηρία. Οκτώ στους δέκα ευρωπαίους αισθάνονται άνετα στην παρουσία ατόμων με αναπηρίες. Περίπου πέντε στους δέκα θεωρούν ότι οι άλλοι υγιείς ευρωπαίοι δεν αισθάνονται άνετα στην παρουσία ατόμων με αναπηρίες

21 Ενότητα 2 : Η αντίληψη της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες σε επιμέρους υπηρεσίες και γεγονότα. 20 Λαμβάνοντας υπόψη το μέσο όρο της ΕΕ, διαπιστώνουμε ότι η κοινή γνώμη θεωρεί την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στις υπηρεσίες και στα διάφορα γεγονότα είτε αρκετά δύσκολη, είτε πολύ δύσκολη. Η Σουηδία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, όπου η πρόσβαση κρίνεται γενικά καθόλου έως όχι πολύ δύσκολη. Ακολουθεί το ΗΒ, όπου η πρόσβαση αντιμετωπίζεται με επίσης θετικό τρόπο. Στη Γαλλία τα ποσοστά απαντήσεων κυμαίνονται συστηματικά γύρω από τον κοινοτικό μέσο όρο, ενώ στην Ελλάδα η κοινή γνώμη εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτική. Κατά μέσο όρο τα κωφά άτομα αντιμετωπίζουν τις μικρότερες δυσκολίες πρόσβασης στις επιμέρους υπηρεσίες και γεγονότα. Η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών (48,4%) θεωρεί ότι η πρόσβαση στους δημόσιους χώρους, ανεξαιρέτως, για όλες τις κατηγορίες αναπήρων βελτιώθηκε εν μέρει μόνο, διατηρώντας μια επιφυλακτική στάση. Ενότητα 3 : Η ευθύνη βελτίωσης της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες στους δημόσιους χώρους. Η συντριπτική πλειοψηφία των υγιών Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί πως ουσιαστικά η ευθύνη για την βελτίωση της πρόσβασης των αναπήρων στους δημόσιους χώρους εμπίπτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν πως η εν λόγω ευθύνη θα πρέπει να εμπίπτει πρώτα στην Κεντρική Διοίκηση και κατόπιν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ επισημαίνεται και η ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της ΕΕ στον τομέα αυτό.

22 Ενότητα 4 : Η ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών αναφορικά με το φαινόμενο της αναπηρίας. 21 Το 62,5% των Ευρωπαίων θεωρεί τον εαυτό του αρκετά καλά ενημερωμένο σε ότι αφορά στον καρκίνο. Αναφορικά με τα τέσσερα είδη αναπηρίας, η πιο δημοφιλής είναι η τύφλωση. Περίπου ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πιστεύουν ότι το 20% ή περισσότερο του πληθυσμού της χώρας τους έχει κάποια σωματική αναπηρία οποιουδήποτε είδους. Ενότητα 5 : Οι αντιλήψεις των Ευρωπαίων αναφορικά με την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες. Το 98,6% των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την πιο ολοκληρωμένη κοινωνική ένταξη των αναπήρων. Το 78% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι τα παιδιά με αναπηρίες πρέπει να διδάσκονται στα κανονικά σχολεία. Το 96% των Ευρωπαίων εγκρίνει την δαπάνη περισσότερων πόρων για την άρση των φυσικών εμποδίων που δυσκολεύουν τη ζωή των ατόμων με σωματικές αναπηρίες. Κατά μέσο όρο, το 84% των Ευρωπαίων θα αισθανόταν άνετα στην παρουσία ενός ατόμου σε αναπηρικό καροτσάκι να ασκεί διάφορες αρμοδιότητες ή να έχει συγκεκριμένα καθήκοντα.

23 22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Καθ όλη την έκταση της μελέτης γίνονται σαφή τα θετικά συναισθήματα και η στάση αλληλεγγύης και αποδοχής, που επιδεικνύουν οι υγιείς ευρωπαίοι πολίτες απέναντι στα άτομα με αναπηρίες. Παρουσιάζονται αρκετά ευαισθητοποιημένοι πάνω στο ζήτημα της αναπηρίας, εκφράζοντας απόψεις και διαμορφώνοντας ευνοϊκές στάσεις. Προφανώς, βασικό εμπόδιο στην ένταξη οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας στην κοινωνία συνιστά ο αρνητισμός και η αδιαφορία, συμπεριφορές που κατά κόρον πηγάζουν από την προκατάληψη και την έλλειψη ενημέρωσης. Ωστόσο, η ανάπτυξη μιας απελευθερωμένης κοινωνίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στους επιμέρους στόχους τόσο της ευρωπαϊκής όσο και των εθνικών κοινωνικών πολιτικών, απαιτεί εκμηδενισμό όλων των προκαταλήψεων και των αναχρονιστικών αντιλήψεων. Ανατρέχοντας, συνολικά, στον κορμό της μελέτης τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα ή μηνύματα που προκύπτουν : Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν φαίνεται να είναι αρκετά ενημερωμένοι για τα διάφορα είδη αναπηρίας που υπάρχουν. Η σχετική αυτή άγνοια που παρουσιάζουν δεν πρέπει να συγχέεται με την αδιαφορία. Αντιθέτως, υπάρχει μια διάχυτη επιθυμία για την πραγματοποίηση βελτιώσεων σε ότι αφορά στην πρόσβαση και γενικότερα στο επίπεδο και στην ποιότητα ζωής των αναπήρων. Στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στις δημόσιες αρχές, κεντρικές και τοπικές, για άμεση ενεργοποίηση και δράση. Επιρρίπτουν την βασική ευθύνη, σχεδόν ολοκληρωτικά, στην Κεντρική και την Τοπική Διοίκηση, και σε μικρότερο βαθμό στους εργοδότες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

24 23 Ειδικότερα, προχωρώντας σε πιο λεπτομερή ανάλυση των πορισμάτων που εξάγονται από τη μελέτη του Ευρωβαρόμετρου, παραθέτουμε τα παρακάτω σημεία ως τα πιο σημαντικά : Η πλειοψηφία των υγιών ευρωπαίων (έξι στους δέκα) συναναστρέφεται με ανάπηρα άτομα στο στενό ή πιο ευρύ περιβάλλον. Ωστόσο, στις χώρες του Νότου της Ένωσης 10 το ποσοστό των ατόμων που δεν γνωρίζουν κανένα ανάπηρο άτομο ξεπερνά τον κοινοτικό μέσο όρο, σε αντίθεση με τις Σκανδιναβικές χώρες, όπου το σχετικό ποσοστό είναι σχεδόν το μισό του μέσου όρου. Παρά την αδιαμφισβήτητη θετική στάση των υγιών ευρωπαίων, διακρίνεται μια σχετική επιφυλακτικότητα και κάποιος δισταγμός αναφορικά με την αντιμετώπιση των αναπήρων. Ενώ, λοιπόν, οκτώ στους δέκα ευρωπαίους αισθάνονται άνετα στην παρουσία ατόμων με αναπηρίες, θεωρούν ότι μόλις πέντε στους δέκα, από τα άλλα υγιή άτομα, αισθάνονται άνετα. Στις χώρες του Βορρά της Ένωσης, όπως στη Σουηδία και το Ην. Βασίλειο, υπάρχει μεγαλύτερη εξοικείωση, αλλά και ενημέρωση σχετικά με το φαινόμενο της αναπηρίας, σε αντίθεση με τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες. Όπου τα συστήματα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας είναι πιο προηγμένα και η εθνική οικονομία πιο ανεπτυγμένη, καταγράφονται θετικότερες στάσεις απέναντι στα άτομα με αναπηρίες. Η αντίληψη της πρόσβασης των αναπήρων στις επιμέρους υπηρεσίες και γεγονότα διαφέρει ανάλογα με το είδος της αναπηρίας. Μεταξύ των τεσσάρων ειδών αναπηρίας, θεωρείται ότι ο μεγαλύτερος βαθμός κοινωνικής ενσωμάτωσης έχει επιτευχθεί για τα κωφά άτομα. Τα τελευταία παρουσιάζονται να αντιμετωπίζουν και τα λιγότερα κοινωνικά ή μη εμπόδια. Κατά μέσο όρο, στις Σκανδιναβικές χώρες, και ιδιαίτερα δε στη Σουηδία, η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες θεωρείται συγκριτικά πολύ πιο εύκολη. Συνακόλουθα, η ποιότητα ζωής των αναπήρων σε αυτές τις χώρες είναι σαφώς πιο βελτιωμένη. Οι ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι, σε γενικές γραμμές, η πρόσβαση στις υπηρεσίες του δημοσίου δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα. Μόνο για τα κωφά άτομα 10 Δηλαδή, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

25 24 έχει επέλθει κάποια σχετική πρόοδος. Ελλοχεύει, επομένως, η επιθυμία να πραγματοποιηθούν αλλαγές στον τομέα αυτό. Από τις διάφορες μορφές αναπηρίας, πιο δεκτικές τείνουν να είναι οι αισθητηριακές αναπηρίες. Σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Κοινότητας πρεσβεύει ότι το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας τους που έχει κάποια σωματική αναπηρία οποιουδήποτε είδους, ξεπερνά το 20%. Γενικά, καταγράφεται μια καθολική τάση για τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης των ατόμων με αναπηρίες. Η τάση αυτή αφορά στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη δαπάνη περισσότερων πόρων και στην εξάλειψη των φυσικών εμποδίων. Παρ όλ αυτά, διίστανται οι απόψεις αναφορικά με το αν τα άτομα με αναπηρίες είναι λιγότερο παραγωγικά ή όχι. Πάντως, επτά στους δέκα ευρωπαίους θα ένιωθαν άνετα εάν ένα άτομο σε αναπηρικό καροτσάκι εργαζόταν ως εκπαιδευτικός, πολιτικός ή γιατρός. Σε καμία περίπτωση, η αναπηρία δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόθεση προσωπική ατομική. Είναι υπόθεση της κοινωνίας, με λίγα λόγια υπόθεση όλων. Η παραδοχή αυτή αποτελεί θεμέλιο του κοινωνικού κράτους και ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Κάθε οργανωμένη, δημοκρατική και πολιτισμένη κοινωνία οφείλει να προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους ισότητα ευκαιριών και πιθανοτήτων. Ωστόσο, η πλήρης ισότητα των ατόμων με αναπηρίες, αν και θεωρείται βασική και αυτονόητη δημοκρατική αρχή, στην πράξη, δυστυχώς, εξακολουθεί να συναντά πολλαπλά εμπόδια. Έτσι, ενώ οι αρχές της αξίας και της αξιοπρέπειας περιλαμβάνονται στα επιμέρους εθνικά Συντάγματα, στις διακηρύξεις και στις βάσεις των περισσότερων νομοθετημάτων, πολλά ανάπηρα άτομα βρίσκονται ή κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό. Το φαινόμενο αυτό συνιστά μια σημαντική πρόκληση, που θέτει σε κίνδυνο την συνοχή της κοινωνίας και επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση για την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της ισότητας. Πρόκειται για ένα ενδημικό φαινόμενο, που πηγάζει

26 κυρίως από τις διαρθρωτικές αλλαγές που επηρεάζουν την κοινωνία και την οικονομία, συνδεόμενο άμεσα με την προκατάληψη και την διακριτή μεταχείριση. 25 Πώς όμως μπορούν να καταπολεμηθούν και να αλλάξουν θετικά αυτοί οι προκατειλημμένοι τρόποι συμπεριφοράς και αρνητικής στάσης; Η αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων δεν είναι μια σύντομη διαδικασία. Η οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής χρειάζεται πολύ χρόνο, προκειμένου να γίνει γνωστή και να εμπεδωθεί διαχρονικά η σωστή αξιολόγηση των ειδικών αναγκών των ατόμων με αναπηρίες. Η βάση της δράσης οφείλει να είναι η επίσημη αποδοχή της υπευθυνότητας για την προστασία των δικαιωμάτων τους από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας και τους νόμους. Όμως μόνο τα νομοθετικά μέτρα δεν μπορούν παρά να είναι βοηθητικά στην ανακούφιση από τις προκαταλήψεις και τα άλλα εμπόδια. Διότι αδυνατούν να αγγίξουν τους κοινωνικούς και συναισθηματικούς μηχανισμούς. Επομένως, δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην επίτευξη της ένταξης των ατόμων με αναπηρίες, χωρίς να μεταβληθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις, η κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική συμπεριφορά. Η ακριβής και κατανοητή πληροφόρηση της κοινωνίας για τα άτομα με αναπηρίες, καθώς και η επαφή ή η συσχέτιση των μη αναπήρων με τα άτομα αυτά στο φυσικό περιβάλλον της καθημερινής ζωής, φαίνεται πως αποτελούν τα μόνα μέσα που θα επιδρούσαν θετικά στην αλλαγή της κοινωνικής στάσης. Μήπως τελικά η αρνητική αυτή στάση εκφράζει την αδυναμία της κοινωνίας να δεχτεί την αναπηρία σαν μια σχετική διαφορά ; Με άλλα λόγια, μήπως η αναπηρία δεν είναι κάποια διαφορά στις δυνατότητες των αναπήρων, αλλά η ανάπηρη στάση ζωής, που στηρίζεται στη διατήρηση παλαιών προτύπων σκέψης και ζωής ;

«Συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στη

«Συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στη Φυσική Αγωγή Πλάνο Δειγματικής Διδασκαλίας «Συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στη Φυσική Αγωγή» Δραστηριότητες Φ.Α - Κινητική Αναπηρία Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Β. Αιγαίου Ευδοκία Σαμουηλίδου PhD

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Νομοθεσία απασχόλησης για θέματα αναπηρίας Η εργασία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων συμπεριλαμβανομένου των ανθρώπων με αναπηρία όπως αυτό ορίζεται και προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. «Άτομα με αναπηρία και εργασία: εμπόδια και δικαιώματα» Εισηγητής: Γιάννης Λυμβαίος. Γεν. Γραμματέας ΕΣΑμεΑ

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. «Άτομα με αναπηρία και εργασία: εμπόδια και δικαιώματα» Εισηγητής: Γιάννης Λυμβαίος. Γεν. Γραμματέας ΕΣΑμεΑ ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. «Άτομα με αναπηρία και εργασία: εμπόδια και δικαιώματα» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Αντώνης Τρίτσης», Σάββατο 13/1/2018 Εισηγητής: Γιάννης Λυμβαίος Γεν. Γραμματέας ΕΣΑμεΑ Διάρθρωση Εισήγησης

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Ανάγκη υποστήριξης για προσωπική αυτονομία... 3 Ανεξάρτητη διαβίωση... 3 Αντισταθμιστικά μέσα... 3 Άτομα με μειωμένη κινητικότητα....

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ICF. Σοβαρή Αναπηρία: ορισμός μέσω του ICF Θέμα 1

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ICF. Σοβαρή Αναπηρία: ορισμός μέσω του ICF Θέμα 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ICF Σοβαρή Αναπηρία: ορισμός μέσω του ICF Θέμα 1 Τα τελευταία χρόνια, η αντίληψη για τα άτομα με αναπηρία έχει αλλάξει και αυτό έχει οδηγήσει στην ανάγκη αναγνώρισης των ίσων δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες Του Θωμά Κατσιώνη ΜΑ Διευθυντή του Ιδρύματος «Θεοτόκος» Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 9.3.2015 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την έκθεση για την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη συνολική αξιολόγηση του Eυρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για

Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για ένα τόσο εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αγγίζει και αφορά

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Δημόσιες Πολιτικές Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής: Μια κριτική αξιολόγηση»

«Οι Δημόσιες Πολιτικές Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής: Μια κριτική αξιολόγηση» Ημερίδα: Ισορροπία εργασίας, οικογένειας και προσωπικής ζωής σε κρίση; Συνεδρία 4 η : Η Οικογενειακή και Επαγγελματική ζωή των γυναικών σε πίεση: Πολιτικές, Μαθήματα και Προκλήσεις Αθήνα, 29 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Αγωγή αναπόσπαστο τµήµα ολόκληρης της Εκπαίδευσης. µάθηση Απορρίπτοντας στερεότυπες αντιλήψεις και κατηγοριοποιήσεις

Ειδική Αγωγή αναπόσπαστο τµήµα ολόκληρης της Εκπαίδευσης. µάθηση Απορρίπτοντας στερεότυπες αντιλήψεις και κατηγοριοποιήσεις Σύγχρονες αντιλήψεις στο χώρο της παιδαγωγικής Επιστήµης θεωρούν την Ειδική Αγωγή αναπόσπαστο τµήµα ολόκληρης της Εκπαίδευσης Σε µια κοινωνία ίσων ευκαιριών όλοι έχουν δικαίωµα στην εκπαίδευση και τη µάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020 Υπάρχουν 80 περίπου εκατομμύρια πολίτες με αναπηρίες στην ΕΕ, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ατομική Ψυχολογία. Alfred Adler. Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ.

Ατομική Ψυχολογία. Alfred Adler. Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Ατομική Ψυχολογία Alfred Adler Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Μαλικιώση- Λοΐζου Ατομική Ψυχολογία Τονίζει τη μοναδικότητα της προσωπικότητας

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0547/1. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0547/1. Τροπολογία 26.11.2018 B8-0547/1 1 Αιτιολογική σκέψη Η Η. λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα λιτότητας επηρεάζουν αρνητικά τις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρίες εν γένει, με αποτέλεσμα πολλαπλές διακρίσεις Η. λαμβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΥΛΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΥΛΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΥΛΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Γιώργος Κρητικίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Τιτάνια 4 Ιουλίου 2016 Πιλοτική εφαρμογή ενός Οδηγού

Διαβάστε περισσότερα

Theo Nichols Nadir Suğur

Theo Nichols Nadir Suğur 1 2 The Nichls Nadir Suğur 3 4 Ευχαριστίες Ευχαριστίες οφείλονται σε όλους τους εταίρους του προγράμματος που συμμετείχαν στην άσκηση αυτή, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να ευχαριστήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα Α: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΑΣΕΙΣ,

Διαβάστε περισσότερα

V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Η συμβολή της οικογένειας στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι μεγάλη και διαχρονική. Η μορφή και το περιεχόμενο, όμως, αυτής της συμβολής

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 3 Δεκεμβρίου 2014 Ας παραδειγματιστούμε από έναν κινέζικο μύθο: «Μια γριά κάθε πρωί κουβαλούσε νερό στο σπίτι της από το κοντινό πηγάδι με δύο δοχεία δεμένα στις δύο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία ΑΔΙΑΦΟΡΊΑ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΣΥΝΕΊΔΗΣΗ; Η ΕΠΙΛΟΓΉ ΕΊΝΑΙ ΔΙΚΉ ΣΟΥ! 10% του πληθυσμού είναι άνθρωποι με αναπηρία κι όμως σπάνια τους συναντάμε. Γιατί; Ένα από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Η έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες όλων των ηλικιών έχουν προσωπική εμπειρία με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2008(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Ádám Kósa. PE v01-00

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2008(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Ádám Kósa. PE v01-00 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 24.10.2013 2013/2008(INI) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-20 Ádám Kósa (PE519.793v01-00) σχετικά με την πολιτική συνοχής της ΕΕ και τη στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Κυριάκος Φιλίνης Εργασιακές Σχέσεις και Αγορά Εργασίας Τα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας Απασχολούμενοι είναι τα άτομα που απασχολούνται έναντι αμοιβής. Το ποσοστό

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας ΕΛΛΑ Α 2002: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας ΕΛΛΑ Α 2002: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας Τεύχος 6 Φεβρουάριος 2003 Μηνιαίο ελτίο Ανταγωνιστικότητας ΕΛΛΑ Α 2002: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Σύνοψη Στις 14/1/2003 η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

«Σύγχρονα ολοκληρωμένα προγράμματα για τα ΑμεΑ»

«Σύγχρονα ολοκληρωμένα προγράμματα για τα ΑμεΑ» «Σύγχρονα ολοκληρωμένα προγράμματα για τα ΑμεΑ» Χαιρετισμός του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στη δημόσια παρουσίαση και υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Κυπριακή Δημοκρατία ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «Ο Ρόλος και η Σημαντικότητα του Εκπαιδευτικού Συστήματος στην Ανάπτυξη της Συνεργατικής Κουλτούρας» Εκπρόσωπε του Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Ον/μο.. B Λυκείου 25/11/2012 A.ΚΕΙΜΕΝΟ : Τα τελευταία τριάντα χρόνια, και κυρίως μετά το 1981, που είχε ανακηρυχθεί Διεθνές Έτος των Μειονεκτικών Ατόμων, η ενσωμάτωση των

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κων/νος Καλέμης, Άννα Κωσταρέλου, Μαρία Αγγελική Καλέμη Εισαγωγή H σύγχρονη τάση που επικρατεί

Διαβάστε περισσότερα

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης;

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; Κεφάλαιο 2 ο Η επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων Όταν το άτομο δημιούργησε ομάδες. Για ποιο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1 ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ» για την «Ενίσχυση της Συμμετοχής των Γυναικών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» στις Θέματα Συνάντησης Ολοκλήρωση προτάσεων για την

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/193. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/193. Τροπολογία 6.3.2019 A8-0079/193 193 Αιτιολογική σκέψη 10 (10) Οι δραστηριότητες αυτές είναι προς όφελος των κοινοτήτων και, ταυτόχρονα, προωθούν την προσωπική, εκπαιδευτική, κοινωνική, επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες

Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Ορισμός Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

«Η προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρίες» ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

«Η προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρίες» ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ «Η προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρίες» ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Άτομο με ΣΠΑΝΙΟ ΝΟΣΗΜΑ= Άτομο με ΑΝΑΠΗΡΙΑ; Νόσημα= πάθηση, αρρώστια, ασθένεια

Διαβάστε περισσότερα

1. Γυναίκα & Απασχόληση

1. Γυναίκα & Απασχόληση 1. Γυναίκα & Απασχόληση Παρά τα βήματα προόδου τα οποία έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο σε θεσμικό επίπεδο (νομοθετικό έργο), όσο και στην ανάπτυξη «ειδικευμένων πολιτικών και δράσεων» καταπολέμησης

Διαβάστε περισσότερα

Η Ερευνητική Στρατηγική

Η Ερευνητική Στρατηγική Η Ερευνητική Στρατηγική Ο τομέας της Υγείας Η σύγχρονη έρευνα στον τομέα της υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση όσων ζουν στα κράτημέλη σε υγειονομική περίθαλψη υψηλής

Διαβάστε περισσότερα

European Year of Citizens 2013 Alliance

European Year of Citizens 2013 Alliance European Year of Citizens 2013 Alliance MANIFESTO Η ενεργός συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδίωξη των Ευρωπαϊκών συλλογικών στόχων και αξιών που προβλέπονται στις Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω:

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Ομιλία Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων Του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κυρίου Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΚΕ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «TO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. WORLD INTERNET PROJECT GREECE»

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΚΕ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «TO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. WORLD INTERNET PROJECT GREECE» ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΚΕ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «TO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. WORLD INTERNET PROJECT GREECE» Οι επιπτώσεις της χρήσης των online τεχνολογιών, σε σχέση με τη συμπεριφορά, τις στάσεις και τις αντιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Ν. Καρδαράς Αναπληρωτής καθηγητής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Ν. Καρδαράς Αναπληρωτής καθηγητής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παναγιώτης Ν. Καρδαράς Αναπληρωτής καθηγητής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Χαρακτηρίζεται η κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

20 Νοεμβρίου Κυρίες και κύριοι, Καλησπέρα σας.

20 Νοεμβρίου Κυρίες και κύριοι, Καλησπέρα σας. Ομιλία Αλεξάνδρας Πάλλη στην Ημερίδα της ΕΣΕΕ με θέμα: «Στηρίζουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, προωθούμε τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων» 20 Νοεμβρίου 2013 Καλησπέρα σας. Θα ήθελα

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014 Χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση στο Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Οι διακρίσεις συνδέονται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση. Womens Business Gerasimos Tzamarelos, PhD 27 November 2014 Έννοιες Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ I I ΘΕΜΑ: ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Α. Μ. Ε. Α) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κα. ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά απασχόλησης στην ΕΕ

Στατιστικά απασχόλησης στην ΕΕ Στατιστικά απασχόλησης στην ΕΕ Κύρια στατιστικά στοιχεία Ποσοστά απασχόλησης κατά φύλο, ηλικία και μορφωτικό επίπεδο Το 2014, στις χώρες της ΕΕ (EU-28) το ποσοστό απασχόλησης για τα άτομα ηλικίας 15 έως

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές του 2001 των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών

Κατευθυντήριες Γραμμές του 2001 των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών Κατευθυντήριες Γραμμές του 2001 των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών 1 2 Παράρτημα Σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών που αποσκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο κατάλογος των δικαιωμάτων αυτών αποτελεί τη βασική κατοχύρωση

Διαβάστε περισσότερα

«Οι βασικές αρχές και οι στόχοι του Ελληνικού Δικτύου για την καταπολέμηση των διακρίσεων»

«Οι βασικές αρχές και οι στόχοι του Ελληνικού Δικτύου για την καταπολέμηση των διακρίσεων» «Οι βασικές αρχές και οι στόχοι του Ελληνικού Δικτύου για την καταπολέμηση των διακρίσεων» Ημερίδα: «Το Δικαίωμα στην Εργασία και η καταπολέμηση των διακρίσεων: Η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Παιδιά με ειδικές ανάγκες Κατηγορίες διαφορετικών δυνατοτήτων Διανοητικές αναπηρίες (νοητική καθυστέρηση) Μαθησιακές δυσκολίες Συναισθηματικές ή συμπεριφορικές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία, δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα αυτή καθ εαυτή, όσο η αρνητική

Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία, δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα αυτή καθ εαυτή, όσο η αρνητική ...Σου Διαφορετικά! Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ για ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ Η Καταπολέμηση του Στίγματος και του Κοινωνικού Αποκλεισμού των Νέων με Αναπηρίες μέσω της Ευαισθητοποίησης και Κοινωνικοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

η ενημέρωση για τις δράσεις που τυχόν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές.

η ενημέρωση για τις δράσεις που τυχόν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές. Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας, η οποία πιστεύω ότι είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι, για την ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-1365/2016 9.12.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 134 παράγραφος 1 του Κανονισμού σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητροπόλεως 12-14, 10563, Αθήνα. Τηλ.: 210 5202250-60-70, Fax: 2105229167, e-mail: oee@oe-e.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητροπόλεως 12-14, 10563, Αθήνα. Τηλ.: 210 5202250-60-70, Fax: 2105229167, e-mail: oee@oe-e. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητροπόλεως 12-14, 10563, Αθήνα. Τηλ.: 210 5202250-60-70, Fax: 2105229167, e-mail: oee@oe-e.gr Εισήγηση του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤσικολάταςΑ. (2015) Review. Public awareness, attitudes and beliefs regarding intellectual disability. Αθήνα

ΤσικολάταςΑ. (2015) Review. Public awareness, attitudes and beliefs regarding intellectual disability. Αθήνα ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Συμβουλευτική ψυχολογία σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, με έμφαση

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2015) 98 final ANNEX 1.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2015) 98 final ANNEX 1. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2015 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2015/0051 (NLE) 6144/15 ADD 1 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: SOC 70 EMPL 31 ECOFIN

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων!

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων! Αυτό το σύντομο κουίζ χρησιμοποιεί ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να εξηγήσει τα αίτια και τον αντίκτυπο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες για το πού

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A. College Limassol

Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A. College Limassol Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A. College Limassol ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 θεμα: Ιστορικη Εξελιξη Αγωγης και Προαγωγης Υγειας. Η προαγωγη υγειας είναι συνδεδεμενη με τις αλλαγες που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0000(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 29.11.2012 2012/0000(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την εκπαιδευτική και εργασιακή κινητικότητα των γυναικών στην

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020 Τα πεδία με αστερίσκο () είναι υποχρεωτικά. Υπάρχουν 80 περίπου εκατομμύρια πολίτες με αναπηρίες

Διαβάστε περισσότερα

Ο νέος ρόλος των προσόντων και η στροφή προς τα μαθησιακά αποτελέσματα. Η περίπτωση των διεθνών προσόντων

Ο νέος ρόλος των προσόντων και η στροφή προς τα μαθησιακά αποτελέσματα. Η περίπτωση των διεθνών προσόντων Ο νέος ρόλος των προσόντων και η στροφή προς τα μαθησιακά αποτελέσματα. Η περίπτωση των διεθνών προσόντων Πάτρα 16 Νοεμβρίου 2012 Λουκάς Ζαχείλας, Ανώτερος εμπειρογνώμων,cedefop E-mail: loukas.zahilas@cedefop.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών 1 η Σύνοψη πολιτικής σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Πορίσματα της ανάλυσης αναγκών του έργου VIRTUS Σύντομη περιγραφή του έργου Κύριος στόχος του έργου «Εικονική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε στη χώρα μας και

Διαβάστε περισσότερα

Προσανατολισμός των Millennials απέναντι στην καριέρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Προσανατολισμός των Millennials απέναντι στην καριέρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης Προσανατολισμός των Millennials απέναντι στην καριέρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης Ονοματεπώνυμο: Πανοπούλου Ελένη Σειρά: 13 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Κυριακίδου Ολίβια Δεκέμβριος, 2016 Στόχοι Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση

Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση Παραδοτέο 3Γ: Τελική Μελέτη ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 Ατζέντα ομάδων εστιασμένης

Διαβάστε περισσότερα

Σε ύψη ρεκόρ η ανεργία των διπλωματούχων μηχανικών

Σε ύψη ρεκόρ η ανεργία των διπλωματούχων μηχανικών TEE ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Δελτίο Τύπου 28 Σεπτεμβρίου 2009 Σε ύψη ρεκόρ η ανεργία των διπλωματούχων μηχανικών Γενικώς δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εργασία και τις αμοιβές τους, απαισιόδοξοι σε

Διαβάστε περισσότερα

μεγάλο ποσοστό των οποίων εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, με περιορισμένης διάρκειας συμβόλαια και σε επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης.

μεγάλο ποσοστό των οποίων εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, με περιορισμένης διάρκειας συμβόλαια και σε επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης. Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, στο Συνέδριο της Κυπριακής Προεδρίας με θέμα «Εξαλείφοντας το Χάσμα Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών: Καλές Πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολόγηση της αναπηρίας. Κατηγορίες ατόμων που ανήκουν στα άτομα με αναπηρία.

Εννοιολόγηση της αναπηρίας. Κατηγορίες ατόμων που ανήκουν στα άτομα με αναπηρία. Εννοιολόγηση της αναπηρίας. Κατηγορίες ατόμων που ανήκουν στα άτομα με αναπηρία. Ανάμεσα στους πολλούς ορισμούς της αναπηρίας διακρίνονται αυτοί που δίνουν έμφαση -στο φυσικό μειονέκτημα τουατόμουωςβιολογικού

Διαβάστε περισσότερα

35o. Αθήνα 11 Μαΐου 2009

35o. Αθήνα 11 Μαΐου 2009 35o Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Αθήνα 11 Μαΐου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ένας στους 4 Έλληνες πολίτες πληρώνει από την τσέπη του για υπηρεσίες υγείας ενώ, συνολικά, η δαπάνη των νοικοκυριών για υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ

ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ Στόχος Η δηµιουργία του κατάλληλου ψυχολογικού υπόβαθρου έτσι ώστε τα παιδιά:! Να κατανοήσουν την αξία της διαφορετικότητας,! Να αναπτύξουν

Διαβάστε περισσότερα

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση http://www.economics.edu.gr 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1.2 Η Επιχείρηση : σχολικό βιβλίο 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας µας, το ίδιο σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

«Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής»

«Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής» «Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής» Κύριοι Υπουργοί, του Χρήστου Πολυζογώπουλου Προέδρου της ΓΣΕΕ Κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι, Θα ήθελα καταρχήν εκ µέρους της ΓΣΕΕ να ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0037/1. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0037/1. Τροπολογία 13.2.2017 A8-0037/1 1 Παράγραφος 6 α (νέα) 6α. Επισύρει την προσοχή στη μείωση του μεριδίου των μισθών στην ΕΕ, στη διεύρυνση των ανισοτήτων όσον αφορά τους μισθούς και τα εισοδήματα και στην αύξηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ (συνολικά)

ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ (συνολικά) ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΒΕΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Η Γεν.Δ/νση Επιχειρήσεων, προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι υπάρχουσες υπηρεσίες προς τις μικρές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην εκπαιδευτική διαδικασία

1. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην εκπαιδευτική διαδικασία 1. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην εκπαιδευτική διαδικασία Ο διδακτικός σχεδιασμός (instructional design) εμφανίσθηκε στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην κατάρτιση την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.) ΜΕΤΑ-ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ 1. Προοίμιο Οι ψυχολόγοι αναπτύσσουν ένα έγκυρο και αξιόπιστο σύνολο γνώσεων βασισμένων στην έρευνα και εφαρμόζουν

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσάρι Το γλωσσάρι του MATURE Ανδραγωγική Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας Δεξιότητες Δέσμευση

Γλωσσάρι Το γλωσσάρι του MATURE Ανδραγωγική Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας Δεξιότητες Δέσμευση Γλωσσάρι Η ομάδα MATURE διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση και υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και γνωρίζει ότι τα ζητήματα επικοινωνίας ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική

Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική Αγγελική Τοτόλου Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας 2 «Από την πορεία προς το φως, να μην αφήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Καθηγήτρια Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηρία: όροι και ορισμοί. Η έννοια της διαφορετικότητας

Αναπηρία: όροι και ορισμοί. Η έννοια της διαφορετικότητας Αναπηρία: όροι και ορισμοί Η έννοια της διαφορετικότητας Η Αναπηρία στην Αρχαία Ελλάδα Ο Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει τον τυφλό ποιητή, ο οποίος συχνά ήταν προσκεκλημένος στο παλάτι και είχε την εύνοια

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από την Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας

Συνέντευξη από την Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Της Αθανασίας Κωνσταντίνου Συνέντευξη από την Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Με δεδομένες τις αρχές στις οποίες στηρίχτηκε η οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό της κοινής δραστηριότητας λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης λόγω σωματικής ή πνευματικής βλάβης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ 20/11/14. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Αθανάσιος Πανταζής - Οικονομολόγος

ΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ 20/11/14. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Αθανάσιος Πανταζής - Οικονομολόγος ΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ 20/11/14 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Αθανάσιος Πανταζής - Οικονομολόγος ΕΚΕ (1) Ως Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη νοείται η ηθική ευθύνη, η συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Α. Μέσω του έργου QualityRights, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει επικεντρωθεί στο να

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ γνώση + ικανότητα επικοινωνίας χρήσιμη & απαραίτητη αποτελεσματικότητα στον επαγγελματικό χώρο αποτελεσματικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις Περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Λιμνιωτάκη Δέσποινα Ψυχολόγος MSc Συνιδρύτρια της Κοιν.Σ.Επ The Healing Tree

Λιμνιωτάκη Δέσποινα Ψυχολόγος MSc Συνιδρύτρια της Κοιν.Σ.Επ The Healing Tree Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ) στην βάση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την εργασία των νέων, την επαναδραστηριοποίηση του άνεργου πληθυσμού και την αειφορία Λιμνιωτάκη Δέσποινα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΗ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΗ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔOΣ Πειραιάς 22.5.2007 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2004 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ειδική Φυσική Αγωγή Ενότητα 1η: Εισαγωγή, Έννοιες, Ορισμοί Κοκαρίδας Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 23 Μαΐου 2011 (31.05) (OR. en) 10405/11 SOC 418 ECOFIN 276 SAN 105

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 23 Μαΐου 2011 (31.05) (OR. en) 10405/11 SOC 418 ECOFIN 276 SAN 105 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 23 Μαΐου 2011 (31.05) (OR. en) 10405/11 SOC 418 ECOFIN 276 SAN 105 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας : Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας Αποδέκτης : Επιτροπή των

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Λειτουργία του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ανάπτυξη και Λειτουργία του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. ΠΡΑΞΗ: «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ» Εντάσσεται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας 3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας Η νεοκλασική θεωρία της προσφοράς εργασίας που αναπτύξαμε προηγουμένως υποστηρίζει ότι οι επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Οκτωβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) 12563/17 SOC 597 EMPL 458 ECOFIN 750 EDUC 346 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Επιτροπή Απασχόλησης (EMCO) Επιτροπή των Μονίμων

Διαβάστε περισσότερα

14553/11 ΘΚ/γπ 1 DG G 2B

14553/11 ΘΚ/γπ 1 DG G 2B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 3 Οκτωβρίου 2011 (OR. en) 14553/11 SOC 805 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς : τις αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ. : 14064/11 SOC 760 Θέμα

Διαβάστε περισσότερα