διακλαδισμένο αλκάνιο γραμμικό αλκάνιο ΑΛΚΑΝΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "διακλαδισμένο αλκάνιο γραμμικό αλκάνιο ΑΛΚΑΝΙΑ"

Transcript

1 ΑΛΚΑΝΙΑ Ως αλκάνια ορίζουμε τις κορεσμένες οργανικές ενώσεις που αποτελούνται αποκλειστικά από άτομα άνθρακα και υδρογόνου και περιέχουν μόνο απλούς δεσμούς τύπου C C και C. Διακρίνονται δε σε άκυκλα αλκάνια και σε κυκλοαλκάνια. Τα άκυκλα αλκάνια έχουν γενικό μοριακό τύπο C ν Η 2ν+2 και χωρίζονται σε γραμμικά (τα άτομα άνθρακα είναι ενωμένα στη σειρά) και διακλαδισμένα (οι ανθρακικές αλυσίδες διακλαδίζονται). γραμμικό αλκάνιο διακλαδισμένο αλκάνιο

2 Ένα άτομο C που έχει δεσμό με ένα μόνο άτομο C ονομάζεται πρωτοταγές. Αντίστοιχα, το ενωμένο με δυο άτομα C δευτεροταγές, με τρία άτομα C τριτοταγές και με τέσσερα άτομα C τεταρτοταγές. Κατά τον ίδιο τρόπο τα άτομα Η χαρακτηρίζονται ως πρωτοταγή, δευτεροταγή και τριτοταγή, ανάλογα με το είδος των ατόμων C με τα οποία είναι ενωμένα. Είναι ευνόητο ότι δεν υφίστανται τεταρτοταγή υδρογόνα. 3 C C C C 3 C 3 3 C C C C 3 C C C 3 C 3 C C 3 3

3 Ονοματολογία Αλκανίων κατά IUPAC Γραμμικά Αλκάνια Η ένωση ονομάζεται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων. C της ανθρακικής αλυσίδας και την κατάληξη «-ανιο» Για παράδειγμα, το εικονιζόμενο γραμμικό αλκάνιο ονομάζεται είτε πεντάνιο ή n πεντάνιο. Ο συμβολισμός n-, που υποδηλώνει κανονικό (normal) δηλαδή μη διακλαδισμένο αλκάνιο, συνήθως παραλείπεται. 3 C C C C C 3

4 Διακλαδισμένα Αλκάνια Για να ονομαστεί ένα διακλαδισμένο αλκάνιο θα πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα: 1. Να εντοπιστεί η μακρύτερη ανθρακική αλυσίδα. Για παράδειγμα, το διακλαδισμένο αλκάνιο (Ι) έχει 10 C στη μακρύτερη ανθρακαλυσίδα και πρέπει να ονομαστεί ως υποκατεστημένο δεκάνιο. 2. Τα άτομα C της κύριας αλυσίδας αριθμούνται, ξεκινώντας από το πλησιέστερο στην πρώτη διακλάδωση άκρο της αλυσίδας. Εάν και στα δυο άκρα υπάρχουν διακλαδώσεις σε ίση απόσταση, τότε η αρίθμηση ξεκινά από το άκρο που είναι πλησιέστερο σε δεύτερη διακλάδωση. Τέλος, εάν υπάρχουν δυο υποκαταστάτες στον ίδιο άνθρακα αυτοί λαμβάνουν την ίδια αρίθμηση. Πχ η αρίθμηση του διακλαδισμένου αλκανίου (Ι) είναι: ΟΧΙ (I) (I)

5 3. Οι υποκαταστάτες αναγράφονται με αλφαβητική σειρά. Εάν υπάρχουν δυο ή περισσότεροι όμοιοι, τότε χρησιμοποιούνται τα προθέματα δι-, τρι- κλπ (αυτά δεν συμμετέχουν στην αλφαβητική σειρά). Τα προθέματα και οι αριθμοί διαχωρίζονται με παύλες και κόμματα. Έτσι, η ονομασία του διακλαδισμένου αλκανίου (Ι) είναι 5-αιθυλο-3,8- διμεθυλοδεκάνιο (I) 4. Εάν ένας από τους υποκαταστάτες της 3 κύριας αλυσίδας είναι διακλαδισμένος, τότε η 2 ονομασία του προσδιορίζεται σύμφωνα με τους προηγούμενους τρεις κανόνες και τίθεται σε παρένθεση μετά τον αριθμό που 8 6 αντιστοιχεί στη θέση του. Η ονομασία του διακλαδισμένου αλκανίου (ΙΙ) είναι 3,8- διμεθυλο-5-(2-μεθυλοπροπυλο)δεκάνιο (II) Σημείωση: Η αρίθμηση της ανθρακικής αλυσίδας της διακλάδωσης ξεκινά ημ η ρ μη η ης ρ ής ς ης ης ξ πάντα από το άτομο C που συνδέεται με την κύρια ανθρακική αλυσίδα (δηλαδή τον γραμμικό υδρογονάνθρακα που αποτελεί τη μητρική ένωση).

6 Εμπειρικές ονομασίες υποκαταστατών (αλκυλομάδων) Πολλοί υποκαταστάτες μπορούν να ονομαστούν με τα εμπειρικά τους ονόματα που έχουν γίνει αποδεκτά από την IUPAC. Οι χημικοί τύποι των πλέον συνηθισμένων υποκαταστατών, οι εμπειρικές τους ονομασίες και οι συντμήσεις τους είναι: 3 C C 3 C 2 C C C 3 C 3 ισοπρόπυλο, iso-pr (i-pr ή i Pr) δευτ-βούτυλο, sec-bu(s-bu ή s Bu) C 3 C 3 3 C C 3 C C C 2 C 3 τριτ-βούτυλο, tert-bu (t-bu ή t Bu) C 3 νεοπέντυλο

7 Διαμορφώσεις Αλκανίων Ως διαμορφώσεις των αλκανίων ονομάζουμε μ τις πιθανές διατάξεις που λαμβάνουν τα μόρια αυτά στο χώρο. Η σταθερότητα εκάστης διάταξης είναι συνάρτηση των. τάσεων που αναπτύσσονται, ενώ ως τάση ορίζεται κάθε αλληλεπίδραση που αποσταθεροποιεί ένα μόριο (αυξάνει τη δυναμική του ενέργεια). Επειδή στα αλκάνια η περιστροφή γύρο από τους απλούς δεσμούς C C είναι ελεύθερη (υπάρχει ένα μικρό ενεργειακό φράγμα της τάξης των 3 Kcal/mol), αυτά έχουν τη δυνατότητα να υιοθετούν άπειρες μη απομονώσιμες διαμορφώσεις (μορφές) στο χώρο. Κάθε τέτοια μορφή ονομάζεται διαμορφομερές και η αναπαράστασή του γίνεται χρησιμοποιώντας τις προβολές κατά Newman. Σε μια τυπική προβολή κατά Newman ο πίσω C συμβολίζεται ως κύκλος, ενώ ο μπροστά προβάλλεται στο κέντρο του κύκλου. Επίσης, ο δεσμός C C προβάλλεται σε ένα κάθετο επίπεδο που διέρχεται από το μέσο του, ενώ τα άτομα του άνθρακα βρίσκονται στο κέντρο ενός κύκλου. Αντίστοιχα,, οι δεσμοί του άνθρακα που είναι μπροστά αρχίζουν από το κέντρο του κύκλου, ενώ οι δεσμοί του άνθρακα που είναι πίσω εξέρχονται από την περιφέρεια του κύκλου.

8 Ως παράδειγμα παρατίθεται η μετατροπή του συντακτικού τύπου (πλαγιογωνιακή δομή), ενός υποθετικού μορίου σε προβολή κατά Newman. Παρατηρείστε ότι ο άνθρακας που είναι μπροστά παριστάνεται στο κέντρο του κύκλου, ενώ ο δεύτερος άνθρακας θεωρείται ότι είναι πίσω από τον κύκλο. Η αντιστοιχία μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητή εάν ληφθούν υπόψη τα χρώματα των αντίστοιχων υποκαταστατών. A Ζ Y Α Z Y C Γ C Β X Συντακτικός τύπος Γ X B Προβολή κατά Newman Είναι αξιοσημείωτο ότι για το παραπάνω μόριο, η συγκεκριμένη απεικόνιση (προβολή κατά Newman) αποτελεί ένα από τα άπειρα διαμορφομερή του μορίου στο χώρο. Παράλληλα όμως είναι το πλέον πιθανό,, αφού στην μορφή αυτή οι υποκαταστάτες βρίσκονται στις πλέον απομακρυσμένες θέσεις, με αποτέλεσμα η μορφή αυτή να έχει την ελάχιστη δυναμική ενέργεια.

9 Ο προηγούμενος συλλογισμός μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητός μελετώντας τις ποικίλες μορφές (διαμορφώσεις) που είναι δυνατόν να λάβει στο χώρο το αιθάνιο, η απλούστερη ένωση που είναι δυνατόν να παρασταθεί με προβολές κατά Newman. Διαβαθμισμένη Ενδιάμεση Εκλειπτική Ενδιάμεση Διαβαθμισμένη (I) (II) (III) (IV) (V) Στη πρώτη μορφή (Ι) οι δεσμοί C του πρώτου άνθρακα (κόκκινα υδρογόνα) απέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μεταξύ τους σχηματίζοντας γωνίες 120, ενώ οι δεσμοί των υποκαταστατών του δεύτερου άνθρακα (μπλέ υδρογόνα) ) διχοτομούν τις γωνίες αυτές. Έτσι, όλοι οι υποκαταστάτες απέχουν τη μέγιστη δυνατή απόσταση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη διαμόρφωση να αντιστοιχεί στη χαμηλότερη δυναμική ενέργεια (διαβαθμισμένη διαμόρφωση).

10 Διαβαθμισμένη Ενδιάμεση Εκλειπτική (I) (II) (III) Η περιστροφή του ενός άνθρακα (με παράλληλη διατήρηση του άλλου σε σταθερή θέση) ) έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών ενδιάμεσων μορφών του τύπου (ΙΙ). Όταν όμως η περιστροφή έχει γίνει κατά 60, τότε πλέον όλοι οι δεσμοί C επικαλύπτονται, με αποτέλεσμα να έχουμε την διαμόρφωση με την μέγιστη ενέργεια (ΙΙΙ) που ονομάζεται εκλειπτική. Η μορφή αυτή είναι η ασταθέστερη, επειδή η τάση στρέψης (απωστικές ς δυνάμεις μεταξύ των ηλεκτρο- νικών νεφών των σ δεσμών C ) λαμβάνει τη μεγαλύτερη τιμή. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι για τη μορφή ΙΙΙ υπάρχει αδυναμία σχεδιασμού των Η πίσω από τα Η, δηλαδή της δομής που όλοι οι δεσμοί C επικαλύπτονται πλήρως.

11 Εκλειπτική Ενδιάμεση Διαβαθμισμένη (III) (IV) (V) Τέλος, η συνέχεια της στρέψης δημιουργεί επιπλέον ενδιάμεσες μορφές (IV), ενώ η συμπλήρωση 120 μια ακόμα διαβαθμισμένη μορφή (V) κλπ. Στα ανώτερα μέλη των αλκανίων η παρουσία υποκαταστατών έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ισχυρών τάσεων (στερεοχημικών αλληλεπιδράσεων) μεταξύ των υποκαταστατών των γειτονικών ατόμων άνθρακα. Για παράδειγμα στο επόμενο σχήμα παρουσιάζεται το διάγραμμα μεταβολής της δυναμικής ενέργειας σε σχέση με την περιστροφή γύρο από τον δεσμό C2 C3 του βουτανίου.

12

13 C 3 C 3 C 3 3 αντι 3 C εκλειπτική Η πρώτη διαμόρφωση, που είναι διαβαθμισμένη, αποκαλείται αντι. Σε αυτήν οι μεθυλομάδες βρίσκονται στη μέγιστη δυνατή απόσταση μεταξύ τους (δίεδρη δ γωνία 180 ), με αποτέλεσμα να έχει τη μικρότερη τάση στρέψης και συνεπώς τη χαμηλότερη δυναμική ενέργεια. Περιστροφή κατά 60 γύρο από το δεσμό C2 C3 δίνει μια εκλειπτική διαμόρφωση η οποία είναι ασταθής, αφού λόγω των αλληλεπιδράσεων C 3 και Η Η έχει μεγάλη τάση στρέψης και υψηλή ενέργεια.

14 C 3 C 3 3 C 3 C 3 3 C 3 3 C αντι εκλειπτική gauche 3 Επιπλέον περιστροφή κατά 60 (συνολικά 120 ) οδηγεί σε μια άλλη διαβαθμισμένη διαμόρφωση, στην οποία όμως οι μεθυλομάδες σχηματίζουν δίεδρη γωνία 60. Η μορφή αυτή ονομάζεται gauche και έχει λίγο μεγαλύτερη δυναμική ενέργεια από την αντίστοιχη αντι, αφού επιπλέον υπάρχει και η απωστική στερεοχημική τάση μεταξύ των δυο μεθυλομάδων.

15 3 C C 3 C 3 C 3 C 3 C 3 εκλειπτική μεγ. ενέργειας gauche C 3 εκλειπτική C 3 αντι Συνέχεια της περιστροφής κατά ακόμα 60 δημιουργεί την εκλειπτική διαμόρφωση με τη μέγιστη ενέργεια, αφού σε αυτήν οι δυο μεθυλομάδες βρίσκονται στη μικρότερη δυνατή απόσταση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να συνυπάρχουν η τάση στρέψης με τη στερεοχημική τάση. Τέλος, νέα περιστροφή ανά 60 δημιουργεί κατά σειρά τις διαμορφώσεις gauche και εκλειπτική, με κατάληξη το σχηματισμό της αντι διαμόρφωσης με τη συμπλήρωση 360 περιστροφής.

16 Για παράδειγμα οι απεικονίσεις των πιθανών διαμορφώσεων του δεσμού μεταξύ των ατόμων C 2 και C 3 του πεντανίου με προβολές Newman είναι: C 2 C 3 C 2 C 3 C 2 C 3 C C 2 C 3 3 C 3 C 3 C 3 C2-C3 αντι διαβαθμισμένη C2-C3 εκλειπτική C2-C3 gauche C2-C3 εκλειπτική διαμόρφωση διαμόρφωση διαβαθμισμένη διαμόρφωση διαμόρφωση Η απεικόνιση ξεκινά από την αντι διαβαθμισμένη διαμόρφωση και στη συνέχεια με διαδοχικές περιστροφές κατά 60 είναι δυνατόν να έχουμε όλες τις πιθανές διαμορφώσεις του πεντανίου. Από όλες τις διαμορφώσεις του πεντανίου σταθερότερη είναι η αντι διαβαθμισμένη, επειδή σε αυτήν οι δυο ογκωδέστερες ομάδες (αιθυλομάδα θ λ και μεθυλομάδα) ευρίσκονται στη μέγιστη δυνατή απόσταση μεταξύ τους (δίεδρη γωνία 180 ), με αποτέλεσμα να έχει τη χαμηλότερη δυναμική ενέργεια.

17 Ονοματολογία κυκλοαλκανίων κατά IUPAC Τα κυκλοαλκάνια ονομάζονται ανάλογα με τον αριθμό ατόμων άνθρακα που εμπεριέχουν στο δακτύλιο. Έτσι το κυκλοπεντάνιο έχει πέντε άτομα C στο δακτύλιο, το κυκλοεπτάνιο επτά άτομα C κλπ κυκλοπεντάνιο κυκλοεπτάνιο Στην περίπτωση που η ένωση περιέχει και αλειφατική αλυσίδα, εάν αυτή περιέχει περισσότερα άτομα C από τον δακτύλιο, τότε θα πρέπει να ονομαστεί ως υποκατεστημένο άκυκλο αλκάνιο Η ένωση αυτή θα πρέπει να ονομαστεί ως 1-κυκλοεξυλο-4-μεθυλοεπτάνιο και όχι ως 4-μεθυλοεπτυλοκυκλοεξάνιο και ως κυκλοαλκάνιο, εάν ο δακτύλιος περιέχει περισσότερα άτομα C από την ανθρακική αλυσίδα βουτυλοκυκλοεπτάνιο και όχι 1-κυκλοεπτυλοβουτάνιο

18 Εάν στο δακτύλιο υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποκαταστάτες, η αρίθμηση αρχίζει από τον υποκαταστάτη με αλφαβητική προτεραιότητα με τρόπο ώστε το τελικό αριθμητικό άθροισμα να είναι το ελάχιστο δυνατό. Η παράθεση των ονομάτων των υποκαταστατών είναι πάντοτε αλφαβητική Cl προπυλο-2-χλωροκυκλοεξάνιο και όχι 1-προπυλο-6-χλωρoκυκλοεξάνιο Η παρακάτω ένωση θα πρέπει να ονομαστεί ως 2-αιθυλο-4-βρομο-1-θ λ β μεθυλοκυκλοεπτάνιο και όχι ως 1-αιθυλο-3-βρομο-7-μεθυλοκυκλοεπτάνιο ή 1-αιθυλο-6-βρομο-2-μεθυλοκυκλοεπτάνιο, αφού έχει συνολικό άθροισμα 7 (2+4+1=7) και όχι 11 (1+3+7=11) 11) ή 9 (1+6+2). 5 6 Cl Br Br Br

19 Τάση Κυκλοαλκανίων Τα κυκλοαλκάνια είναι μόρια με καθορισμένες διατάξεις στο χώρο με αποτέλεσμα σε αρκετά από αυτά η τιμή της γωνίας των δεσμών C C C να αποκλίνει από την ιδανική τιμή των. 109 που αντιστοιχεί στην τετραεδρική δομή του άνθρακα. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια τα κυκλοαλκάνια να έχουν επιπλέον ενέργεια, σε σχέση με τα αντίστοιχα άκυκλα αλκάνια. Η επιπλέον αυτή ενέργεια ονομάζεται γωνιακή τάση και είναι δυνατόν να υπολογιστεί από τη θερμότητα που εκλύεται κατά την πλήρη καύση του μορίου σε σχέση με τη θερμότητα καύσης του αντίστοιχου άκυκλου αλκανίου. Θεωρητικά, ελάχιστα μόνο κυκλοαλκάνια θα περιμέναμε να μην εμφανίζουν γωνιακή τάση, ικανοποιώντας την απαίτηση οι γωνίες των δεσμών τους να προσεγγίζουν την ιδανική τιμή των 109. Στην πράξη όμως από μετρήσεις των γωνιακών τάσεων έχει αποδειχθεί ότι αρκετά από αυτά έχουν πολύ μικρή γωνιακή τάση αφού όλοι οι δακτύλιοι δεν είναι επίπεδοι (εκτός του κυκλοπροπανίου), με αποτέλεσμα να υιοθετούν πτυχωτές διαμορφώσεις που ελαχιστοποιούν τις γωνιακές τάσεις.

20 Διαμορφώσεις Κυκλοαλκανίων Κυκλοπροπάνιο Το μόριο αυτό εμπεριέχει μόνο τρία άτομα άνθρακα που ορίζουν ένα επίπεδο σε σχήμα ισόπλευρου τριγώνου. Θεωρητικά, οι γωνίες των δεσμών C C CC C θα έπρεπε να είναι 60. Στην πράξη όμως οι δεσμοί C C είναι κεκαμμένοι αφού η επικάλυψη των τροχιακών των γειτονικών ανθράκων είναι πλέον υπό γωνία και όχι γραμμική, με αποτέλεσμα οι δεσμοί C C του μορίου να είναι ασθενέστεροι σε σύγκριση με έναν τυπικό δεσμό αλκανίου. Το μόριο εμφανίζει μεγάλη τάση, αφενός λόγω της γωνιακής τάσης και αφετέρου λόγω της τάσης στρέψης, αφού οι γειτονικοί δεσμοί είναι πάντοτε εκλειπτικοί λόγω της επιπεδότητας του μορίου.

21 Κυκλοεξάνιο Είναι το μοναδικό κυκλοαλκάνιο που δεν έχει καθόλου τάση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο χώρο το κυκλοεξάνιο και τα παράγωγά του έχουν τη διαμόρφωση ανακλίντρου, με. αποτέλεσμα όλοι οι δεσμοί των ανθράκων με τους υποκαταστάτες να είναι διαβαθμισμένοι (έκαστο διαβαθμισμένο ζεύγος υποκαταστατών- υδρογόνων είναι επισημασμένο με χρώματα μπλέ-κόκκινο). Επίπεδο κυκλοεξάνιο Διαμορφώσεις ανακλίντρου C 2 C 2

22 Ο ορθός σχεδιασμός ενός ανακλίντρου και η κατανομή των υποκαταστατών (ή των δεσμών C ) σε αξονικούς και ισημερινούς, είναι ιδιαίτερα σημαντική γνώση για την καλή κατανόηση και μελέτη της Οργανικής Χημείας. Για το σκοπό αυτό θα παραθέσουμε στη συνέχεια βήμα προς βήμα όλες τις διαδοχικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθούνται για το σχεδιασμό ενός κυκλοεξανίου υπό μορφήν ανακλίντρου. β γ α α γ' β γ σχήμα εκκίνησης σχεδιασμού γ β β' α γ' σχεδιάζουμε τη νέα γραμμή β' ίση και παράλληλη της β σχεδιάζουμε τη νέα γραμμή γ' ίση και παράλληλη της γ γ α' β β' α γ' ενώνουμε τις άκρες των γραμμών γ και β' (η νέα γραμμή α' είναι ίση και παράλληλη της α)

23 α α α σχεδιάζουμε τρεις παράλληλες γραμμές ίδιου μήκους σε κάθε δεύτερο άτομο άνθρακα έτσι ώστε να είναι κάθετες και πάνω από το μέσο επίπεδο δακτυλίου α' α α α' α α' ' ι το ίδιο κάνουμε και στους υπόλοιπους άνθρακες φροντίζοντας οι γραμμές να είναι κάθετες και κάτω από το μέσο επίπεδο δακτυλίου Σημ.: βλέπετε ότι σε κάθε δύο γειτονικά άτομα άνθρακα υπάρχουν δύο αντιπαράλληλοι δεσμοί (α και α ) Οι δεσμοί α και α' είναι οι αξονικοί δεσμοί ι' Ο δεσμός ι' είναι πάνω από το μέσο επίπεδο του δακτυλίου ι ι' οι ισημερινοί δεσμοί έχουν το ίδιο μήκος με τους αξονικούς και είναι παράλληλοι προς τον δεύτερο (κινούμενοι προς τα πίσω) δεσμό C-C του δακτυλίου. Ο δεσμός ι είναι κάτω από το μέσο επίπεδο του δακτυλίου ι' ι

24 Σημειώστε ότι υπάρχουν δύο σύνολα Η. Τα αξονικά (3 πάνω και 3 κάτω από το μέσο επίπεδο του δακτυλίου) και τα ισημερινά (3 πάνω και 3 κάτω). Τα αξονικά είναι κάθετα στο μέσο επίπεδο και τα ισημερινά με μικρή κλίση προς το μέσο επίπεδο Κατά την αναστροφή του δακτυλίου τα ισημερινά Η γίνονται αξονικά και αντιστρόφως

25 Εναλλακτικά, ένα κυκλοεξανικό ανάκλιντρο μπορεί να σχεδιαστεί και ως: γ γ' ή γ γ' σχήμα εκκίνησης σχεδιασμού α γ γ' σχεδιάζουμε τη νέα γραμμή α με κάποια κλίση ως προς τη γ' β α γ γ' ενώνουμε τις γραμμές α και γ με τη γραμμή β β α γ γ' α' ' β' ενώνουμε τις άκρες των γραμμών γ και β' (η νέα γραμμή α' είναι ίση και παράλληλη της α) β α γ γ' β' σχεδιάζουμε τη νέα γραμμή β' ίση και παράλληλη της β

26 Διαμορφώσεις υποκατεστημένων κυκλοεξανίων Η δυνατότητα αναστροφής του ανακλίντρου δίνει τη δυνατότητα τα μονοϋποκατεστημένα οϋ ο α κυκλοεξάνια να υιοθετούν υοθε ού δυο. δαφορε διαφορετικές αλληλομετατρεπόμενες διαμορφώσεις, στις οποίες έκαστος υποκαταστάτης μπορεί να είναι αξονικός ή ισημερινός. 5 4 υποκαταστάτης σε αξονική θέση C C υποκαταστάτης σε ισημερινή θέση

27 4 5 υποκαταστάτης σε αξονική θέση C C Στερεοχημική τάση λόγω 1,3-διαξονικών αλληλεπιδράσεων : 1,8 Kcal/mol - Χημική ισορροπία μετατοπισμένη προς τα δεξιά υποκαταστάτης σε ισημερινή θέση Μελετώντας το παραπάνω σχήμα που περιέχει τα διαμορφoμερή του μεθυλοκυκλοεξανίου λ (του απλούστερου μορίου της κατηγορίας αυτής), είναι φανερή η στερεοχημική τάση που προκαλείται από τις απωστικές 1,3-διαξονικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο αξονικό μεθύλιο και τα αξονικά υδρογόνα των ανθράκων C-3 και C-5. στερεοχημική τάση αποτελεί την ενεργειακή διαφορά μεταξύ των αξονικών και ισημερινών διαμορφομερών, μ ρ, με αποτέλεσμα το ισημερινό διαμορφομερές να είναι σταθερότερο, αφού σε αυτό δεν υφίστανται οι αλληλεπιδράσεις αυτές.

28 Είναι λοιπόν εμφανές ότι το μέγεθος της 1,3-διαξονικής στερεοχημικής τάσης εξαρτάται άμεσα από τον όγκο του αξονικού υποκαταστάτη και αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθός του. Για παράδειγμα, βάσει των τιμών των στερεοχημικών τάσεων που εμφανίζονται στο επόμενο σχήμα,, στο ισοπροπυλοκυκλοεξάνιο ο υποκαταστάτης (λόγω όγκου) προκαλεί μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στην αξονική θέση σε σχέση με το μεθυλοκυκλοεξάνιο. Αντίστοιχα, το μέγεθος της αποσταθεροποίησης στο φθοροκυκλοεξάνιο είναι κατά πολύ μικρότερο. 4 5 υποκαταστάτης σε αξονική θέση R R Σ τερεοχημική τάση (K cal/m ol) - F 0,25 -C 3 1,80 -C(C 3 ) 2 2,20 υποκαταστάτης σε ισημερινή θέση R

29 Είναι λοιπόν φανερό ότι στα μονοϋποκατεστημένα κυκλοεξάνια η ισορροπία των διαμορφομερών (αξονικό/ισημερινό) είναι μετατοπισμένη μ σε υπερθετικό βαθμό προς την πλευρά του ισημερινού,, όταν ο υποκαταστάτης είναι ογκώδης. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά όσο μειώνεται ο όγκος (και η Το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά όσο μειώνεται ο όγκος (και η στερεοχημική τάση) του υποκαταστάτη.

30 Ακριβώς ανάλογη είναι και η μεθοδολογία σκέψης στην περίπτωση των 1,1-διυποκατεστημένων κυκλοεξανίων. Στην περίπτωση αυτή, το σταθερότερο διαμορφομερές είναι αυτό που έχει σε ισημερινή θέση τον πλέον ογκώδη υποκαταστάτη. Για παράδειγμα,, το σταθερότερο ρ διαμορφομερές μ ρ του 1-μεθυλο-1-μ φθοροκυκλοεξανίου έχει το μεθύλιο (ογκωδέστερο του φθορίου) στην ισημερινή θέση. Η ενεργειακή διαφορά των δυο διαμορφωμε- ρών (στερεοχημική τάση) είναι 1,55 Kcal/mol (1,80 0,25=1,55, 55 σύμφωνα με τις τιμές που δόθηκαν στο προηγούμενο σχήμα). ογκώδης υποκαταστάτης στην αξονική θέση ογκώδης υποκαταστάτης στην ισημερινή θέση 4 5 C F C F

31 Στερεοϊσομέρεια Κυκλοαλκανίων Η δομή των κυκλοαλκανίων επιτρέπει τη δημιουργία. στερεοϊσομερών. Υπενθυμίζεται ότι με τον όρο αυτό χαρακτηρίζονται τα μόρια που έχουν την ίδια συνδεσμολογία ατόμων, αλλά διαφορετική διευθέτηση η των υποκαταστατών στο χώρο. Ο χαρακτηρισμός ενός ισομερούς ως cis ή trans συναρτάται από το Ο χαρακτηρισμός ενός ισομερούς ως cis ή trans συναρτάται από το εάν οι ογκωδέστεροι υποκαταστάτες είναι προς την ίδια (cis ισομερές) ή την αντίθετη (trans ισομερές) πλευρά του επιπέδου.

32 Για παράδειγμα, στο μόριο του 1,2-διμεθυλοκυκλοεξανίου, τα ισομερή (ΙΙ) και (ΙΙΙ) έχουν cis διαμόρφωση, αφού και οι δυο μεθυλομάδες είναι είτε πάνω ή κάτω από το μέσο επίπεδο του μορίου (χρωματισμένα έ αντίστοιχα με μπλε ή κόκκινο). ) Αντίστοιχα, στα ισομερή (Ι) και (ΙV) οι μεθυλομάδες είναι εκατέρωθεν του μέσου επιπέδου του μορίου, οπότε τα μόρια αυτά έχουν trans διαμόρφωση. C 3 C 3 C 3 C 3 C 3 C 3 C 3 C 3 (I) (II) (III) (IV)

33 Αλογόνωση Αλκανίων Η αντίδραση της αλογόνωσης των αλκανίων λαμβάνει χώρα μέσω σχηματισμού ποικίλων ελευθέρων ριζών (ομολυτικός μηχανισμός), και πραγματοποιείται σε τρία ξεχωριστά στάδια, την έναρξη, τη δάδ διάδοση και τον τερματισμό. Ως ελεύθερες ρίζες ορίζουμε τα μόρια που έχουν στην εξωτερική τους στοιβάδα ένα ασύζευκτο ηλεκτρόνιο. Το τελευταίο υποδηλώνεται με μια τελεία. Για παράδειγμα, στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζεται η ρίζα του μεθυλίου (C 3 ), που είναι η απλούστερη οργανική ελεύθερη ρίζα. Σε αυτήν ο υβριδισμός του άνθρακα είναι πλέον sp 2 (επίπεδη δομή) και η γωνία των δεσμών C είναι 120. p-τροχιακόό που εμπεριέχει το ασύζευκτο e και είναι κάθετο στο επίπεδο που ορίζουν Υβριδισμός sp 2, οι τρείς δεσμοί C- είναι ομοεπίπεδοι

34 Οι ελεύθερες ρίζες αντιδρούν με: 1. Ουδέτερα μόρια, αποσπώντας άτομα. Έτσι σχηματίζεται η ρίζα του μορίου (με σχάση ενός δεσμού) και ένα νέο ουδέτερο μόριο. Cl + C 3 Cl + C 3 2. Ένα άλλο άτομο ή ρίζα (ίδια ή διαφορετικά), με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένα ουδέτερο μόριο. Cl + Cl Cl Cl

35 Σταθερότητα Ελευθέρων Ριζών Όσον αφορά τη σταθερότητα των ελευθέρων ρζ ριζών,, η διαφορά σταθερότητας μεταξύ των πρωτοταγών, δευτεροταγών και τριτοταγών ελευθέρων ριζών μπορεί εύκολα να εξηγηθεί με βάση το +Ι επαγωγικό φαινόμενο των αλκυλομάδων. Αφού λοιπόν το άτομο C που φέρει το μονήρες ηλεκτρόνιο είναι ένα ηλεκτρονικώς ανεπαρκές ενδιάμεσο (ή χημικό είδος), η παρουσία μιας γειτονικής αλκυλομάδας (με το +Ι φαινόμενό της) βοηθά στη μείωση της ανεπάρκειας αυτής, με αποτέλεσμα να σταθεροποιεί τη ρίζα αυτή. Για παράδειγμα, η αιθυλο ρίζα (C 3 C 2 ) είναι σταθερότερη από την μεθυλο ρίζα (C 3 ), αφού όπως αναφέρθηκε η παρουσία μιας επιπλέον μεθυλομάδας σταθεροποιεί τη ρίζα. Συμπερασματικά, όσο πιο υποκατεστημένη είναι μια ελεύθερη ρίζα τόσο σταθερότερη είναι, αφού η ύπαρξη περισσότερων αλκυλομάδων που είναι προσαρτημένες στο ίδιο ηλεκτρονιακώς ανεπαρκές άτομο C τη σταθεροποιούν όλο και περισσότερο. Μια τριτοταγής ελεύθερη C 3 C 3 ρίζα είναι σταθερότερη 3 C C 3 C C 3 C C από μια δευτεροταγή, η οποία με τη σειρά της είναι C 3 σταθερότερη από μια πρωτοταγή. Σειρά μειούμενης σταθερότητας

36 Μηχανισμός Αλογόνωσης Αλκανίων Η χλωρίωση του αιθανίου (C 3 C 3 ) λαμβάνει χώρα κατά τα παρακάτω στάδια: 1. Έναρξη, η ομολυτική διάσπαση του δεσμού του χλωρίου hv ή Τ Cl Cl Cl + Cl 2. Διάδοση, το άτομο του χλωρίου αντιδρά με ένα μόριο αιθανίου αποσπώντας ένα άτομο υδρογόνου και παράγοντας μια αιθυλο ρίζα (C 3 C 2 ). Η τελευταία αντιδρά στη συνέχεια με ένα μόριο χλωρίου δίνοντας αιθυλοχλωρίδιο και άτομο χλωρίου, το οποίο με τη σειρά του αντιδρά με ένα ακόμα μόριο αιθανίου κλπ. Οι επιμέρους αντιδράσεις του σταδίου της διάδοσης συνιστούν μια αλυσιδωτή αντίδραση, ενώ το στάδιο της έναρξης ουσιαστικά χρειάζεται για να σχηματιστεί μόνο μια μικρή (καταλυτική) ποσότητα ατόμου του χλωρίου (Cl*). Cl + 3 C C 3 3 C C 2 + Cl 3 C C 2 + Cl Cl 3 C C 2 Cl + Cl

37 3. Τερματισμός, ουσιαστικά η διάδοση ολοκληρώνεται με την «αντίδραση» δυο ριζών που είναι δυνατόν να δώσει: μόρια χλωρίου (επανάκτηση αντιδρώντος), αιθυλοχλωριδίου (ζητούμενο προϊόν) ή βουτανίου (παραπροϊόν ρ ρ της αντίδρασης). Η αντιδράσεις τερματισμού λαμβάνουν χώρα με μικρή συχνότητα, αφού οι συγκεντρώσεις των ριζών είναι χαμηλές. Όμως το καθορίζον την ταχύτητα στάδιο είναι ο σχηματισμός της αιθυλο ρίζας (στάδιο διάδοσης). Cl + 3 C C 3 3 C C 2 + Cl 3 C C 2 + Cl Cl 3 C C 2 Cl + Cl Cl + Cl Cl Cl 3 C C C C 2 C 3 C 2 C 2 C

38 Δραστικότητα των Αλογόνων Ο παράγοντας που καθορίζει την ταχύτητα μιας αλογόνωσης είναι η ενέργεια ενεργοποίησης Gibbs της πλέον αργής αντίδρασης. Δηλαδή αυτής κατά την οποία η ρίζα αποσπά ένα άτομο υδρογόνου από το αλκάνιο (η πρώτη αντίδραση του σταδίου της διάδοσης). Έτσι, η δραστικότητα των αλογόνων στη φωτοχημική αντίδραση με αλκάνια είναι σύμφωνα με τη σειρά: F 2 >Cl 2 >Br 2 >I 2 Δηλαδή η φθορίωση είναι η ταχύτερη όλων.

39 Μονοχλωρίωση αλκανίων Ενδεικτικά, η χλωρίωση του βουτανίου είναι δυνατό να οδηγήσει στο σχηματισμό μόνο δυο μονοχλωριωμένων προϊόντων, σύμφωνα με την αντίδραση 3 C C 2 C 2 C 3 Cl hv 3 C C 2 C 2 C 2 Cl 1-χλωροβουτάνιο 3 C C 2 C C 3 Cl 2-χλωροβουτάνιο Η στατιστικά αναμενόμενη αναλογία των προϊόντων είναι 60% για το 1- χλωροβουτάνιο και 40% για το 2-χλωροβουτάνιο, αφού το μόριο που αντιδρά διαθέτει έξι ισοδύναμα πρωτοταγή και τέσσερα ισοδύναμα δευτεροταγή υδρογόνα. Πειραματικά όμως η αναλογία είναι τελείως διαφορετική αφού το πρώτο προϊόν θα σχηματιστεί σε ποσοστό 27,3%, ενώ το δεύτερο σε 72,7%.

Περίληψη Κεφαλαίου 3

Περίληψη Κεφαλαίου 3 Περίληψη Κεφαλαίου 3 Λειτουργική οµάδα: άτοµο ή σύνολο ατόµων ενός µορίου που προσδίδει χαρακτηριστική χηµική συµπεριφορά στο µόριο Αλκάνια: κατηγορία υδρογονανθράκων µε γενικό µοριακό τύπο C v H 2v+2

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 4: Στερεοχημεία αλκανίων και κυκλοαλκανίων

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 4: Στερεοχημεία αλκανίων και κυκλοαλκανίων Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 4: Στερεοχημεία αλκανίων και κυκλοαλκανίων 1. Διατάξεις μορίων στο χώρο Η μορφή των μορίων στο χώρο εξαρτάται από πολλές δυνάμεις Μόριο μπορεί να λάβει διαφορετικές μορφές στο

Διαβάστε περισσότερα

3.4 Τα σχήματα των Κυκλοεξανίων: Επίπεδα ή όχι

3.4 Τα σχήματα των Κυκλοεξανίων: Επίπεδα ή όχι 3.4 Τα σχήματα των Κυκλοεξανίων: Επίπεδα ή όχι Adolf von Baeyer (19ος αιώνας) Υπέθεσε οτι τα κυκλοαλκάνια είναι επίπεδα πολύγωνα Η παραμόρφωση των γωνιών δεσμού από τις 109.5 δίνει γωνιακή τάση στα κυκλοαλκάνια

Διαβάστε περισσότερα

4.15 Αλογόνωση των αλκανίων RH + X 2 RX + HX

4.15 Αλογόνωση των αλκανίων RH + X 2 RX + HX 4.15 Αλογόνωση των αλκανίων R + X 2 RX + X Ενεργειακό περιεχόμενο R + X 2 RX + X εκρηκτική για το F 2 εξώθερμη για το Cl 2 και το Br 2 ενδόθερμη για το I 2 4.16 Χλωρίωση του Μεθανίου Χλωρίωση του Μεθανίου

Διαβάστε περισσότερα

4 o Μάθημα. Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους

4 o Μάθημα. Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, Πολυτεχνική Σχολή Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018 4 o Μάθημα Γαλάνη Απ. Αγγελική, Χημικός PhD Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό,

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 2

Περίληψη Κεφαλαίου 2 Περίληψη Κεφαλαίου 2 Οργανικά µόρια: πολικούς οµοιοπολικούς δεσµούς λόγω ασύµµετρης κατανοµής e - (διαφορετική ηλεκτροαρνητικότητας ατόµων) Κάποιες ενώσεις υποδηλώνονται µε δοµές συντονισµού οι οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Διαμόρφωση-διαμορφωμερή

Διαμόρφωση-διαμορφωμερή Οργανική Χημεία Πέτρος Ταραντίλης Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Χημείας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου Ιερά Οδός 75, 118 55 Αθήνα, e-mail: ptara@aua.gr, Τηλ.: 210 529 4262, Fax:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. Γενικό µέρος (αντιδράσεις, στερεοχηµεία) ...organic chemistry has literally placed a new Nature beside the old.

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. Γενικό µέρος (αντιδράσεις, στερεοχηµεία) ...organic chemistry has literally placed a new Nature beside the old. ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Γενικό µέρος (αντιδράσεις, στερεοχηµεία) Ειδικό µέρος (βιοδραστικά µόρια)...organic chemistry has literally placed a new Nature beside the old. And not only for the delectation and information

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλικοί υδρογονάνθρακες

Κυκλικοί υδρογονάνθρακες Κυκλικοί υδρογονάνθρακες C 2 Y C 2 Y C 2 C 2 C n 2n+2 C n 2n : Κορεσμένοι = Ισομερή των αλκενίων C n 2n C n 2n-2 : Μονοακόρεστοι = ισομερή των αλκινίων 1 1. Καύση Αντιδράσεις Αλκανίων C 3 -C 2 -C 3 + 5

Διαβάστε περισσότερα

2.8 Ονοματαλογία IUPAC μη διακλαδισμένων Αλκανίων. Διεθνής Ένωση Βασικής και Εφαρμοσμένης Χημείας

2.8 Ονοματαλογία IUPAC μη διακλαδισμένων Αλκανίων. Διεθνής Ένωση Βασικής και Εφαρμοσμένης Χημείας 2.8 Ονοματαλογία IUPA μη διακλαδισμένων Αλκανίων I nternational U nion P ure and A pplied hemistry Διεθνής Ένωση Βασικής και Εφαρμοσμένης Χημείας Πίνακας 2 Ονόματα IUPA μη διακλαδισμένων Αλκανίων Διατηρούμενα:

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 5

Περίληψη Κεφαλαίου 5 Περίληψη Κεφαλαίου 5 Είδη αντιδράσεων: προσθήκης, απόσπασης, υποκατάστασης & αναδιάταξης Μηχανισµός αντίδρασης: πλήρης περιγραφή τρόπου πραγµατοποίησης Μηχανισµοί µέσω ριζών ή πολικοί Πολική αντίδράση

Διαβάστε περισσότερα

Υποδειγματικά Λυμένα Προβλήματα Κεφαλαίου 4

Υποδειγματικά Λυμένα Προβλήματα Κεφαλαίου 4 ΔΟΜΗ, ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ STRUTURE, REATIVITY AND MEANISM IN ORGANI EMISTRY Διονύσης Α. Παπαϊωάννου Καθηγητής Οργανικής Χημείας Dionysios A. Papaioannou Professor of Organic

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ -Χαρακτηριστική ομάδα: ονομάζεται ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων στην οποία οφείλονται οι περισσότερες ιδιότητες της ένωσης στην οποία ανήκει. ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΑΛΚΑΝΙΑ ΚΥΚΛΟΑΛΚΑΝΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΜΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ ΔΕΣΜΩΝ - ΙΣΟΜΕΡΙΣΜΟΣ

Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΑΛΚΑΝΙΑ ΚΥΚΛΟΑΛΚΑΝΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΜΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ ΔΕΣΜΩΝ - ΙΣΟΜΕΡΙΣΜΟΣ Οργανική Χημεία ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΑΛΚΑΝΙΑ ΚΥΚΛΟΑΛΚΑΝΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΜΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ ΔΕΣΜΩΝ - ΙΣΟΜΕΡΙΣΜΟΣ Ε. Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Περίληψη ΑΛΚΑΝΙΑ ΚΥΚΛΟΑΛΚΑΝΙΑ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Γενικές Παρατηρήσεις : Η ρίζα : ονομάζεται καρβονύλιο ενώ οι αλδεΰδες και οι κετόνες λέγονται καρβονυλικές ενώσεις. Η χαρακτηριστική ομάδα N (- N) είναι η κυανομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ 1 Ισομέρεια, ή ισομερισμός (ως αποτέλεσμα επιδράσεων), λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότερες χημικές ενώσεις αν και αποτελούνται από τα ίδια χημικά στοιχεία, του αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Αλκένια. Τα άτομα άνθρακα του διπλού δεσμού έχουν sp 2 υβριδίωση, με

Αλκένια. Τα άτομα άνθρακα του διπλού δεσμού έχουν sp 2 υβριδίωση, με Αλκένια Ως αλκένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην ανθρακική τους αλυσίδα περιέχεται τουλάχιστον ένας διπλός δεσμός =. Είναι δυνατόν να υπάρξουν ως άκυκλα ή κυκλικά αλκένια. Τα άτομα άνθρακα του

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν ομάδες υδροξυλίου συνδεδεμένες με κορεσμένα άτομα άνθρακα υβριδισμού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισμού,

Διαβάστε περισσότερα

άνθρακα εκτός από CO, CO 2, H 2 CO 3, και τα ανθρακικά άλατα ( CO 2- Οργανική Χημεία : Η χημεία των ενώσεων του άνθρακα

άνθρακα εκτός από CO, CO 2, H 2 CO 3, και τα ανθρακικά άλατα ( CO 2- Οργανική Χημεία : Η χημεία των ενώσεων του άνθρακα Οργανικές ενώσεις : Όλες οι ενώσεις του άνθρακα εκτός από CO, CO 2, H 2 CO 3, και τα ανθρακικά άλατα ( CO 2-3 ) Οργανική Χημεία : Η χημεία των ενώσεων του άνθρακα Προέλευση οργανικών ενώσεων : κυρίως από

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13 Αλκάνια Γενικά για υδρογονάνθρακες

Κεφάλαιο 13 Αλκάνια Γενικά για υδρογονάνθρακες Κεφάλαιο 13 Αλκάνια Σύνοψη Τα αλκάνια είναι κορεσμένοι υδρογονάνθρακες. Αποτελούνται αποκλειστικά από άνθρακα και υδρογόνο και οι δεσμοί μεταξύ των ατόμων άνθρακα είναι μόνο απλοί ομοιοπολικοί δεσμοί.

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 4

Περίληψη Κεφαλαίου 4 Περίληψη Κεφαλαίου 4 Αλκάνια: διαθέτουν διαµορφώσεις που αλληλοµετατρέπονται Προβολές κατά Newman: απεικόνιση αλλαγών λόγω περιστροφής απλού δεσµού Διαβαθµισµένη διαµόρφωση αιθανίου σταθερότερη κατά 12

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. 24-4. Που οφείλεται η ικανότητα του άνθρακα να σχηματίζει τόσες πολλές ενώσεις; Ο άνθρακας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά :

Οργανική Χημεία. 24-4. Που οφείλεται η ικανότητα του άνθρακα να σχηματίζει τόσες πολλές ενώσεις; Ο άνθρακας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά : Οργανική Χημεία ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 24-1. Με τι ασχολείται η Οργανική Χημεία; Πεδίο ενασχόλησης του κλάδου της Χημείας που ονομάζεται Οργανική Χημεία είναι οι ενώσεις του άνθρακα (C). 24-2. Ποιες

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματολογία Οργανικών Ενώσεων

Ονοματολογία Οργανικών Ενώσεων Όταν κάποια εποχή το πλήθος των οργανικών ενώσεων ήταν λιγοστό τότε η χρήση εμπειρικών ονομάτων για τον προσδιορισμό τους δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα. Με την πρόοδο της χημικής έρευνας το πλήθος τους

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χηµεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν οµάδες υδροξυλίου συνδεδεµένες µε κορεσµένα άτοµα άνθρακα υβριδισµού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισµού,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανικές ενώσεις ονομάζονται οι χημικές ενώσεις που περιέχουν άνθρακα, εκτός από τις ενώσεις μονοξείδιο του άνθρακα (C), διοξείδιο του άνθρακα (C 2 ), ανθρακικό οξύ (H

Διαβάστε περισσότερα

Δομή. Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην. κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών) στο μόριο.

Δομή. Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην. κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών) στο μόριο. ΣΥΖΥΓΙΑΚA ΔΙΕΝΙA Δομή Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην ανθρακική τους αλυσίδα περιέχουν δυο διπλούς δεσμούς με κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών)

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία Βοηθοί Φαρμακείου Β Εξάμηνο ΙΕΚ Ευόσμου

Οργανική Χημεία Βοηθοί Φαρμακείου Β Εξάμηνο ΙΕΚ Ευόσμου ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ Κανόνες ονοματολογίας οργανικών ενώσεων 1) Εντοπίζουμε την κύρια ανθρακική αλυσίδα. Ως κύρια ανθρακική αλυσίδα θεωρείται η μεγαλύτερου μήκους συνεχής ανθρακική αλυσίδα, η

Διαβάστε περισσότερα

4.8 Παρασκευή αλκυλαλογονιδίων από αλκοόλες και υδραλογόνα

4.8 Παρασκευή αλκυλαλογονιδίων από αλκοόλες και υδραλογόνα 4.8 Παρασκευή αλκυλαλογονιδίων από αλκοόλες και υδραλογόνα RO X RX 2 O ρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας Αντίδραση αλκοολών με υδραλογόνα RO X RX O δραστικότητα υδραλογόνων I Br Cl

Διαβάστε περισσότερα

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Η μικρότερη σταθερότητα της βινυλικής ρίζας (για παράδειγμα σε σχέση με τη μεθυλική) θα μπορούσε να εξηγηθεί στη βάση του πόσο ισχυρά έλκονται τα ηλεκτρόνια από το κάθε άτομο άνθρακα.

Διαβάστε περισσότερα

Αλκυλαλογονίδια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Αλκυλαλογονίδια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Αλκυλαλογονίδια Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Αλκυλαλογονίδια Αλκυλαλογονίδια ονομάζονται οι οργανικές ενώσεις οι οποίες, ως λειτουργική ομάδα, διαθέτουν την ομάδα C-X: -X= -F, -Cl, -Br, -I. Η ισχύς

Διαβάστε περισσότερα

Me O N H C 2. S D 2 χειρική δοµή. R εναντιοµερές

Me O N H C 2. S D 2 χειρική δοµή. R εναντιοµερές ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1.1 Απάντηση/ ανάλυση Για την επεξεργασία του συγκεκριµένου προβλήµατος είναι κατάλληλες οι απεικονίσεις κατά Newmman κάθετα στο διφαινυλικό δεσµό. Εάν επιπλέον δεχθούµε ότι το αµιδικό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

5.5 Φυσικές ιδιότητες των αλκενίων. ρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας

5.5 Φυσικές ιδιότητες των αλκενίων. ρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας 5.5 Φυσικές ιδιότητες των αλκενίων ρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας ιπολικές ροπές Ποια είναι η κατεύθυνση της διπολικής ροπής; Μια μεθυλομάδα προσφέρει ηλεκτρόνια στο διπλό δεσμό,

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία της συντήρησης (ή γενική οργανική χημεία για συντηρητές)

Οργανική Χημεία της συντήρησης (ή γενική οργανική χημεία για συντηρητές) Οργανική Χημεία της συντήρησης (ή γενική οργανική χημεία για συντηρητές) Ενότητα 4 Κανόνες ονοματολογίας ανθρακικών ομάδων. Ισομέρεια McMurry σελ. 47-54, 73-121 145-156, 47-54 Διδάσκων: Στ. Μπογιατζής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ. Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου, / Εργαστήριο Γενικής Χημείας Γ.Π.Α.

ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ. Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου, / Εργαστήριο Γενικής Χημείας Γ.Π.Α. ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου, / Εργαστήριο Γενικής Χημείας Γ.Π.Α. ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ Ισομερείς είναι οι ενώσεις με ίδιο μοριακό αλλά διαφορετικό συντακτικό τύπο (συντακτικά ισομερείς) ή με ίδιο μοριακό,

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα 1. Αρωματικές ενώσεις Αρωματικές ενώσεις: ενώσεις με ευχάριστη οσμή Αρωματικές ενώσεις αναφέρονται συνήθως στο βενζόλιο και σε ενώσεις με συγγενική

Διαβάστε περισσότερα

Συντακτικός τύπος. Ο Στερεοχημικός τύπος μας δίνει την διάταξη των ατόμων στο χώρο. Ο Συντακτικός τύπος μας δίνει την διάταξη των ατόμων στο επίπεδο.

Συντακτικός τύπος. Ο Στερεοχημικός τύπος μας δίνει την διάταξη των ατόμων στο χώρο. Ο Συντακτικός τύπος μας δίνει την διάταξη των ατόμων στο επίπεδο. Ι σ ο μ έ ρεια 27 Ισομέρεια ονομάζουμε το φαινόμενο κατά το οποίο, δύο ή περισσότερες οργανικές ενώσεις έχουν τον ίδιο Μοριακό Τύπο, αλλά διαφέρουν στον Συντακτικό ή στον Στερεοχημικό Τύπο. π.χ. στο μοριακό

Διαβάστε περισσότερα

Χημικοί Τύποι Ενώσεων

Χημικοί Τύποι Ενώσεων Χημικοί Τύποι Ενώσεων Οι χημικές ενώσεις γράφονται με τους παρακάτω τύπους: Εμπειρικός τύπος: είναι ο τύπος που δείχνει από ποια στοιχεία αποτελείται η ένωση καθώς και την αναλογία τους σε αυτήν. Π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

5.1 Ονοματολογία Αλκενίων. ρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας

5.1 Ονοματολογία Αλκενίων. ρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας 5.1 Ονοματολογία Αλκενίων ρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας Αλκένια Τα αλκένια είναι υδρογονάνθρακες που περιέχουν ένα διπλό δεσμό άνθρακα-άνθρακα λέγονται επίσης "ολεφίνες" χαρακτηρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

7 ο Κεφάλαιο Οργανική Χημεία. Δ. Παπαδόπουλος, χημικός

7 ο Κεφάλαιο Οργανική Χημεία. Δ. Παπαδόπουλος, χημικός 7 ο Κεφάλαιο Οργανική Χημεία Δ. Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 Θεωρίες ερμηνείας του ομοιοπολικού δεσμού με βάση την κβαντική θεωρία. Θεωρία δεσμού σθένους. Θεωρία των μοριακών τροχιακών. Κάθε θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Δεύτερο συνθετικό (κορεσμένη ή ακόρεστη;) (απλοί, διπλοί, τριπλοί δεσμοί;)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Δεύτερο συνθετικό (κορεσμένη ή ακόρεστη;) (απλοί, διπλοί, τριπλοί δεσμοί;) Θ. Καπίας 1 ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ, Β ΛΥΚΕΙΟΥ, ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Πρώτο συνθετικό (αριθμός ατόμων C κύριας ανθρακικής αλυσίδας) 1 C μεθ- 2 C

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ. Χημεία Α Λυκείου Χημεία ΓΠ Β Λυκείου (Επανάληψη) Ιωάννης Σ. Κάτσενος (Φυσικός MSc)

ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ. Χημεία Α Λυκείου Χημεία ΓΠ Β Λυκείου (Επανάληψη) Ιωάννης Σ. Κάτσενος (Φυσικός MSc) ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ Χημεία Α Λυκείου Χημεία ΓΠ Β Λυκείου (Επανάληψη) Ιωάννης Σ. Κάτσενος (Φυσικός MSc) Εισαγωγή Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο 2 ή περισσότερες ενώσεις έχουν τον ίδιο μοριακό τύπο αλλά διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Σύζευξη σπιν-σπιν J = 0 J 0

Σύζευξη σπιν-σπιν J = 0 J 0 Σύζευξη σπιν-σπιν Ας υποθέσουµε ότι έχουµε δύο πυρήνες Α και Χ, οι οποίοι είτε συνδέονται απ ευθείας µε έναν δεσµό είτε η σύνδεσή γίνεται µε περισσότερους δεσµούς. A X J = 0 J 0 Α Χ Α Χ Το σπάσιµο των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανικές ενώσεις Οργανική Χημεία είναι ο κλάδος της Χημείας που ασχολείται με τις ενώσεις του άνθρακα (C). Οργανικές ενώσεις ονομάζονται οι χημικές ενώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

7 ο Κεφάλαιο Οργανική Χημεία. Δ. Παπαδόπουλος, χημικός

7 ο Κεφάλαιο Οργανική Χημεία. Δ. Παπαδόπουλος, χημικός 7 ο Κεφάλαιο Οργανική Χημεία Δ. Παπαδόπουλος, χημικός ΓΕΛ Καρέα, 2018 Θεωρίες ερμηνείας του ομοιοπολικού δεσμού με βάση την κβαντική θεωρία. Θεωρία δεσμού σθένους. Θεωρία των μοριακών τροχιακών. Κάθε θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων 1. Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων Γενικά, εξετάζουμε το είδος της αντίδρασης και τον τρόπο που αυτές συντελούνται Γενικοί τύποι αντιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία 24 4

Οργανική Χημεία 24 4 Οργανική Χημεία 24 4 5. ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 5.1 Δομή οργανικών ενώσεων - διπλός και τριπλός δεσμός - επαγωγικό φαινόμενο Θεωρία δεσμού σθένους (Valence bond theory) Οι κυριότερες από τις διαφορετικές κβαντομηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 21 ο. Το σχήμα των μορίων. Θεωρία VSEPR. Θεωρία Δεσμού Σθένους- Υβριδισμός

Μάθημα 21 ο. Το σχήμα των μορίων. Θεωρία VSEPR. Θεωρία Δεσμού Σθένους- Υβριδισμός Μάθημα 21 ο Το σχήμα των μορίων Θεωρία VSEPR Θεωρία Δεσμού Σθένους- Υβριδισμός Συμβολισμός A = Κεντρικό άτομο X = Συναρμοτής E = Μονήρες ζεύγος SN: Στερεοχημικός αριθμός Γενική και Ανόργανη Χημεία 2016-17

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΣΜΟΥ ΣΘΕΝΟΥΣ ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ

ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΣΜΟΥ ΣΘΕΝΟΥΣ ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΣΜΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΣΜΟΥ ΣΘΕΝΟΥΣ ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΕΣΜΟΥ ΣΘΕΝΟΥΣ 1. Κατά την ανάπτυξη ομοιοπολικού δεσμού ανάμεσα σε δύο άτομα, τροχιακά της στιβάδας σθένους του

Διαβάστε περισσότερα

Αλκάνια. κορεσμένοι υδρογονάνθρακες. αποτελούνται μόνο από C και H συνδεδεμένα με απλούς δεσμούς. έχουν το γενικό τύπο: C n H 2n+2 (γραμμικά αλκάνια)

Αλκάνια. κορεσμένοι υδρογονάνθρακες. αποτελούνται μόνο από C και H συνδεδεμένα με απλούς δεσμούς. έχουν το γενικό τύπο: C n H 2n+2 (γραμμικά αλκάνια) Υδρογονάνθρακες Αλκάνια Alkanes Αλκάνια κορεσμένοι υδρογονάνθρακες αποτελούνται μόνο από C και H συνδεδεμένα με απλούς δεσμούς έχουν το γενικό τύπο: C n H 2n+2 (γραμμικά αλκάνια) Αλκάνια Φυσικές ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ασκήσεις τράπεζας θεμάτων στο 1 ο Κεφάλαιο

Χημεία Β Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ασκήσεις τράπεζας θεμάτων στο 1 ο Κεφάλαιο Χημεία Β Λυκείου Γενικής Παιδείας Ασκήσεις τράπεζας θεμάτων στο 1 ο Κεφάλαιο 1) Θέμα 16503 (Ερώτημα 2.1. Α) Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους και τα ονόµατα: α) ενός αλκενίου µε τρία άτοµα άνθρακα, β)

Διαβάστε περισσότερα

1.15 Ο δεσμός στο μεθάνιο και ο υβριδισμός τροχιακού

1.15 Ο δεσμός στο μεθάνιο και ο υβριδισμός τροχιακού 1.15 Ο δεσμός στο μεθάνιο και ο υβριδισμός τροχιακού Η δομή του Μεθανίου τετραεδρική γωνίες δεσμού = 109.5 Μήκη δεσμού = 110 pm αλλά η δομή εμφανίζεται ασυνεπής με την ηλεκτρονική διάταξη του άνθρακα Η

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία δεσµού σθένους - Υβριδισµός. Αντιδράσεις προσθήκης Αντιδράσεις απόσπασης. Αντιδράσεις υποκατάστασης Πολυµερισµός

Θεωρία δεσµού σθένους - Υβριδισµός. Αντιδράσεις προσθήκης Αντιδράσεις απόσπασης. Αντιδράσεις υποκατάστασης Πολυµερισµός 11 ο Μάθηµα: Θεωρία δεσµού σθένους - Υβριδισµός 12 ο Μάθηµα: Αντιδράσεις προσθήκης Αντιδράσεις απόσπασης 13 ο Μάθηµα: Αντιδράσεις υποκατάστασης Πολυµερισµός 14 ο Μάθηµα: Αντιδράσεις οξείδωσης - αναγωγής

Διαβάστε περισσότερα

1. Αφυδραλογόνωση αλκυλαλογονιδίων προς σχηματισμό αλκενίων. αλκοόλη R1 CH CH R 2 + NαX + H 2 O

1. Αφυδραλογόνωση αλκυλαλογονιδίων προς σχηματισμό αλκενίων. αλκοόλη R1 CH CH R 2 + NαX + H 2 O 2. Αντιδράσεις απόσπασης Αντιδράσεις απόσπασης είναι αυτές κατά τις οποίες αποσπάται ένα ή περισσότερα μόρια ανόργανης ουσίας (π.χ. Η 2, ΗCl, -O) από μία ένωση, οπότε προκύπτει ακόρεστη ένωση με διπλό

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 5 η : Ομοιοπολικοί δεσμοί & μοριακή δομή. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 5 η : Ομοιοπολικοί δεσμοί & μοριακή δομή. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 5 η : Ομοιοπολικοί δεσμοί & μοριακή δομή Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Ο Ομοιοπολικός Δεσμός 2 Ο δεσμός Η Η στο μόριο Η

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική χηµεία Ονοµατολογία οργανικών ενώσεων (καλύπτει και την Γ Λυκείου) Ονοµατολογία

Οργανική χηµεία Ονοµατολογία οργανικών ενώσεων (καλύπτει και την Γ Λυκείου) Ονοµατολογία Ονοµατολογία Το όνοµα µιας οργανικής ένωσης εκφράζει µε µοναδικό τρόπο την ένωση, δείχνει τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται το µόριό της και τον τρόπο που συντάσσονται τα άτοµα µεταξύ τους. Το όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΒΡΙ ΙΣΜΟΣ υβριδισµός

ΥΒΡΙ ΙΣΜΟΣ υβριδισµός ΥΒΡΙ ΙΣΜΟΣ Οσχηµατισµός δεσµών µε απλή επικάλυψη ατοµικών τροχιακών, σε πολλές περιπτώσεις, αδυνατεί να ερµηνεύσει τη δοµή των µορίων, όπως π.χ. των οργανικών ενώσεων. Μια προωθηµένη αντίληψη για την ερµηνεία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια.

ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια. bstelc ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια. Όπως έχει αναφερθεί κατά τη συζήτηση των διαµορφώσεων των

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 20 ο. Το σχήμα των μορίων

Μάθημα 20 ο. Το σχήμα των μορίων Μάθημα 20 ο Το σχήμα των μορίων Tα μόρια Μπορεί να είναι μη πολικά έστω και άν οι δεσμοί μεταξύ των ατόμων τους είναι πολωμένοι Δεν είναι επίπεδα (έχουν τρισδιάστατη διάταξη στο χώρο) Γενική και Ανόργανη

Διαβάστε περισσότερα

Μοριακά Πρότυπα (Μοντέλα)

Μοριακά Πρότυπα (Μοντέλα) Μοριακά Πρότυπα (Μοντέλα) ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1. ΟΜΕΣ LEWIS - ΤΥΠΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ (ΚΕΦ. 9.6, 9.9) 2. ΜΟΡΙΑΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ - ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ VSEPR (ΚΕΦ. 10.1) 3. ΥΒΡΙ ΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ (ΚΕΦ. 10.3) Αναγραφή τύπων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10 / 11 /2013

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10 / 11 /2013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10 / 11 /2013 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Η ένωση µε µοριακό τύπο C 6 H 6 ανήκει: 2. Η ένωση µε µοριακό τύπο C 11 H 20 ανήκει: 3. Η ένωση µε µοριακό τύπο C 10 H 20 ανήκει: 4. Η ένωση

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες

Οργανική Χημεία. Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες Οργανική Χημεία Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες 1. Καρβονυλικές ενώσεις Καρβονυλική ομάδα C=O σημαντικότερη λειτουργική ομάδα οργανικής χημείας Καρβονυλικές ομάδες βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο σχηματισμός του CΗ 4 δεν μπορεί να ερμηνευθεί βάσει της διεγερμένης κατάστασης του ατόμου C;

Γιατί ο σχηματισμός του CΗ 4 δεν μπορεί να ερμηνευθεί βάσει της διεγερμένης κατάστασης του ατόμου C; Γιατί ο σχηματισμός του CΗ 4 δεν μπορεί να ερμηνευθεί βάσει της διεγερμένης κατάστασης του ατόμου C; 1. Οι 4 ομοιοπολικοί δεσμοί στο μεθάνιο θα ήταν δύο τύπων: ένας δεσμός από την επικάλυψη του τροχιακού

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό αέριο. Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%).

Φυσικό αέριο. Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%). Φυσικό αέριο Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%). Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ως καύσιμο και παρουσιάζει δύο βασικά πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

R X + NaOH R- OH + NaX

R X + NaOH R- OH + NaX 3. Αντιδράσεις υποκατάστασης (αντικατάστασης) Στις αντιδράσεις αντικατάστασης μετέχουν πάντα δύο αντιδρώντα που ανταλλάσουν κάποιο τμήμα τους για να σχηματιστούν δύο νέα προϊόντα, σύμφωνα με το σχήμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρώστε στα διάστικτα τον αντίστοιχο Μ.Τ. των παρακάτω ενώσεων:

Συμπληρώστε στα διάστικτα τον αντίστοιχο Μ.Τ. των παρακάτω ενώσεων: Οργανικ Χημεία Εισαγωγ Συμπληρώστε στα διάστικτα τον αντίστοιχο Μ.Τ. των παρακάτω ενώσεων: 1. 2. 3. CH CH 4. 5. C CH CH 6. CH 7. 8. CH 9. 10. O 11. =CH 12. CH C 24 Οργανικ Χημεία Εισαγωγ Παρατηρστε με

Διαβάστε περισσότερα

1.Συμβολιςμοί Ονοματολογία Ιςομέρεια

1.Συμβολιςμοί Ονοματολογία Ιςομέρεια Χημεία Β Λτκείξτ Τπάοεζα θεμάσωμ 1 1.Συμβολιςμοί Ονοματολογία Ιςομέρεια 1.1 Να χαρακτηρίςετε τισ προτάςεισ που ακολουθούν ωσ ςωςτέσ ή ωσ λανθαςμένεσ και να αιτιολογήςετε τισ απαντήςεισ ςασ: 1. Κάθε χημική

Διαβάστε περισσότερα

7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο

7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο 7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο Πολλές αντιδράσεις µετατρέπουν µη χειρόµορφα αντιδρώντα σε χειρόµορφα προϊόντα. Εν τούτοις, είναι σηµαντικό να αναγνωρίσουµε, οτι εάν όλα τα συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

2/12/2018 ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Ξενοφών Ασβός, Ολιβία Πετράκη, Παναγιώτης Τσίπος, Γιάννης Παπαδαντωνάκης, Μαρίνος Ιωάννου

2/12/2018 ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Ξενοφών Ασβός, Ολιβία Πετράκη, Παναγιώτης Τσίπος, Γιάννης Παπαδαντωνάκης, Μαρίνος Ιωάννου ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2/12/2018 Ξενοφών Ασβός, Ολιβία Πετράκη, Παναγιώτης Τσίπος, Γιάννης Παπαδαντωνάκης, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία της συντήρησης (ή γενική οργανική χημεία για συντηρητές) Ενότητα 2 - Ο σχηματισμός των δεσμών στις οργανικές χημικές ενώσεις

Οργανική Χημεία της συντήρησης (ή γενική οργανική χημεία για συντηρητές) Ενότητα 2 - Ο σχηματισμός των δεσμών στις οργανικές χημικές ενώσεις Οργανική Χημεία της συντήρησης (ή γενική οργανική χημεία για συντηρητές) Ενότητα 2 - Ο σχηματισμός των δεσμών στις οργανικές χημικές ενώσεις Βιβλίο McMurry: σελ. 3-22 Διδάσκων: Στ. Μπογιατζής Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα Οργανικής Χημείας

Προβλήματα Οργανικής Χημείας Γράψτε ένα αποδεκτό όνομα κατά IUPA για τα παρακάτω μόρια (να γίνει όπου προκύπτει χαρακτηρισμός E ή Z και cis ή trans). 1. 2. 3. 4 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. Πέτρος Α. Ταραντίλης 1 Ποια από τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Ι Ενότητα 11: Ονοματολογία Οργανικών Ενώσεων

ΧΗΜΕΙΑ Ι Ενότητα 11: Ονοματολογία Οργανικών Ενώσεων ΧΗΜΕΙΑ Ι Ενότητα 11: Ονοματολογία Οργανικών Ενώσεων Χρυσή Κ. Καραπαναγιώτη Τμήμα Χημείας Ποια στοιχεία εμφανίζονται στις οργανικές ενώσεις; C, H, O, N, S Αλογόνα: F, Cl, Br, I P, As, ορισμένα μέταλλα C

Διαβάστε περισσότερα

ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι.

ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι. diabicy1 1 ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι. Cis-συµπυκνωµένοι πενταµελείς δακτύλιοι. Ένα δικυκλικό σύστηµα µε δυο συµπυκνωµένους πενταµελείς

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Σάββατο 14 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

Ημερομηνία: Σάββατο 14 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Σάββατο 14 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

O H ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

O H ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανική Σύνθεση. Στερεοχημεία-Μηχανισμοί (Μάθημα 629, Επιλεγόμενο) Διδάσκων :Κ.Χ.Φρούσιος Τμηματικές Εξετάσεις 08 ΣΕΠ 2010 Διάρκεια εξέτασης

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ενώσεις με ευθεία ανθρακική αλυσίδα (όχι διακλαδώσεις!) Το όνομα είναι ένωση τριών συνθετικών λέει ο παραπάνω πίνακας.

Α. Ενώσεις με ευθεία ανθρακική αλυσίδα (όχι διακλαδώσεις!) Το όνομα είναι ένωση τριών συνθετικών λέει ο παραπάνω πίνακας. Η ονοματολογία στηρίζεται στους διεθνείς κανόνες IUPAC. Σύμφωνα με αυτούς, αν έχουμε τον συντακτικό τύπο μπορούμε να δώσουμε όνομα, αλλά και από το όνομα να μπορούμε να γράψουμε τον συντακτικό τύπο! Α.

Διαβάστε περισσότερα

O 3,44 S 2,58 N 3,04 P 2,19

O 3,44 S 2,58 N 3,04 P 2,19 Περιοδικός Πίνακας (Σύστημα) των Ατόμων Περιοδικό σύστημα είναι ο πίνακας στον οποίο κατατάσσονται όλα τα άτομα με βάση τον αριθμό των πρωτονίων (θετικά φορτισμένα σωματίδια) που ευρίσκονται στον πυρήνα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά Φαινόμενα

Ηλεκτρονικά Φαινόμενα Ηλεκτρονικά Φαινόμενα Το επαγωγικό όμως φαινόμενο οδηγεί στη διάχυση της πόλωσης και στο υπόλοιπο μόριο. Έτσι πολώνονται, με φθίνουσα όμως ένταση, και οι επόμενοι άνθρακες που είναι συνδεδεμένοι μέσω σ

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης Οργανική Χημεία Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης 1. Καρβοξυλικά οξέα Σημαντικά ακυλο (-COR) παράγωγα Πλήθος καρβοξυλικών ενώσεων στη φύση, π.χ. οξικό

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Ως αλκυλαλογονίδια ορίζουμε τις οργανικές ενώσεις που περιέχουν τη λειτουργική ομάδα C Χ, όπου Χ = αλογόνο,

Ως αλκυλαλογονίδια ορίζουμε τις οργανικές ενώσεις που περιέχουν τη λειτουργική ομάδα C Χ, όπου Χ = αλογόνο, Aλκυλαλογονίδια Ως αλκυλαλογονίδια ορίζουμε τις οργανικές ενώσεις που περιέχουν τη λειτουργική ομάδα Χ, όπου Χ = αλογόνο, δηλαδή δή F, Br, l, I. Επειδή ο δεσμός της λειτουργικής ομάδας προκύπτει από την

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρία Μορίων Θεωρία VSEPR

Γεωμετρία Μορίων Θεωρία VSEPR Γεωμετρία Μορίων Θεωρία VSEPR Γεωμετρία Μορίων Θεωρία VSEPR Γεωμετρία Μορίων Θεωρία VSEPR Μεθοδολογία για την πρόβλεψη της μοριακής γεωμετρία: Γράφουμε τον ηλεκτρονιακό τύπο κατά Lewis. Μετρούμε το συνολικό

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 10 η : Χημική κινητική. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 10 η : Χημική κινητική. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 10 η : Χημική κινητική Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Ταχύτητες Αντίδρασης 2 Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται είτε η αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις υποκατάστασης

Αντιδράσεις υποκατάστασης Αντιδράσεις υποκατάστασης Στις αντιδράσεις υποκατάστασης δύο αντιδρώντα ανταλλάσσουν κάποιο τμήμα τους για να σχηματίσουν δύο νέα προϊόντα. Α δ+ - Β δ- + Γ δ+ - Δ δ- Α δ+ - Δ δ- + Γ δ+ - Β δ- Στις αντιδράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ:

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19-11-2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΟΛΙΒΙΑ ΠΕΤΡΑΚΗ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΚΙΤΑΚΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΠΟΣ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο: Πολλαπλής Επιλογής

ΘΕΜΑ 1ο: Πολλαπλής Επιλογής ΘΕΜΑ 1ο: Πολλαπλής Επιλογής (i) Ποιός απλός δεσμός C-C από αυτούς που δείχνονται με βέλος έχει το μικρότερο μήκος? (α) 3C (β) 3C C C (γ) 3C C C 2 (δ) C C C C(ε) 2 C C C C Το (δ) καθώς οι C είναι σε sp-sp

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις. Γράψτε μια δομή Lewis για καθένα από τα παρακάτω μόρια και βρείτε τα τυπικά φορτία των ατόμων. (α) CΟ (β) ΗΝO 3 (γ) ClΟ 3 (δ) ΡΟCl 3

Ασκήσεις. Γράψτε μια δομή Lewis για καθένα από τα παρακάτω μόρια και βρείτε τα τυπικά φορτία των ατόμων. (α) CΟ (β) ΗΝO 3 (γ) ClΟ 3 (δ) ΡΟCl 3 Ασκήσεις Γράψτε μια δομή Lewis για καθένα από τα παρακάτω μόρια και βρείτε τα τυπικά φορτία των ατόμων. (α) CΟ (β) ΗΝO 3 (γ) ClΟ 3 (δ) ΡΟCl 3 Γεωμετρία Μορίων Θεωρία VSEPR Μοριακή γεωμετρία: είναι η διάταξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. Α2. Ποια από τις επόμενες ομόλογες σειρές εμφανίζει ισομέρεια θέσης;

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. Α2. Ποια από τις επόμενες ομόλογες σειρές εμφανίζει ισομέρεια θέσης; ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ (4) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ xhmeiastokyma ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α5 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

Εύρεση Συντακτικού τύπου από ονομασία

Εύρεση Συντακτικού τύπου από ονομασία Εύρεση Συντακτικού τύπου από ονομασία ΑΛΚΑΝΙΑ μεθάνιο βουτάνιο 2-μεθυλοπροπάνιο 1 2-μεθυλοβουτάνιο 2 διμεθυλοπροπάνιο 2,3-διμεθυλοβουτάνιο 2,2-διμεθυλοβουτάνιο 2,3-διμεθυλοπεντάνιο 4,4-διμεθυλοπεντάνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους και την ονομασία όλων των άκυκλων ισομερών με μοριακό τύπο C3H6O. Να χαρακτηρίσετε το είδος της ισομέρειας που εμφανίζουν μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό κάθε µίας από

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Λυκείου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ - ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ CH CH CH CH \ / CH O

Χημεία Β Λυκείου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ - ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ CH CH CH CH \ / CH O Χημεία Β Λυκείου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ - ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ Θέμα 1 ο.... 1.1. Ποια από τις παρακάτω ουσίες δεν είναι οργανική; α) C H 5 Cl, β) C 5 H 11 H, γ) CH 3 CH MgCl, δ) NaHCΟ 3. 1.. Ποια από

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες 1. Γενικά Ενώσεις που απαντούν σε κάθε ζωντανό οργανισμό Άμυλο και ζάχαρη στις τροφές και κυτταρίνη στο ξύλο, χαρτί και βαμβάκι είναι καθαροί υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

1.12 Ηλεκτρονιακά κύματα και χημικοί δεσμοί

1.12 Ηλεκτρονιακά κύματα και χημικοί δεσμοί 1.12 Ηλεκτρονιακά κύματα και χημικοί δεσμοί Ο Lewis πρότεινε το μοντέλο του κοινού ηλεκτρονιακού ζεύγους των δεσμών το 1916, σχεδόνμιαδεκαετίαπριναπότηθεωρίατουde Broglie τηςδυαδικότηταςκύματος-σωματιδίου.

Διαβάστε περισσότερα

CH 3 CH 2 CH 2 CH 3 CH OH CH 3 CH 2 COOH. 1. Ονοµασία οργανικών ενώσεων µε ανοικτή και συνεχή ανθρακική αλυσίδα χωρίς διακλαδώσεις.

CH 3 CH 2 CH 2 CH 3 CH OH CH 3 CH 2 COOH. 1. Ονοµασία οργανικών ενώσεων µε ανοικτή και συνεχή ανθρακική αλυσίδα χωρίς διακλαδώσεις. ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ. Ονοµασία οργανικών ενώσεων µε ανοικτή και συνεχή ανθρακική αλυσίδα χωρίς διακλαδώσεις. Η ονοµασία των ενώσεων αυτών προκύπτει από συνδυασµό συνθετικών (τριών «συλλαβών»

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Θεσσαλονίκη 2015 ΑΛΚΥΝΙΑ: C ν H 2ν-2 Ο τριπλός δεσμός άνθρακα άνθρακα Τριπλός δεσμός αλκυνίου ΑΛΚΥΝΙΑ Μόρια πρότυπα για «μοριακούς διακόπτες» Μικροσκοπία σάρωσης σήραγγας (Scanning

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

2 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Σ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Clayden, J.; Greeves, N.; Warren, S. Organic Chemistry; Oxford University Press, Oxford, UK, 2012.

Clayden, J.; Greeves, N.; Warren, S. Organic Chemistry; Oxford University Press, Oxford, UK, 2012. Παρακάτω παρατίθενται διάφορα τμήματα από αγγλόφωνα συγγράμματα προχωρημένης οργανικής χημείας και μία ελληνόφωνη διδακτορική διατριβή. Τα εν λόγω τμήματα αναφέρονται σε όσα συζητούνται στις παραδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

Β) Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους των παρακάτω χηµικών ενώσεων: i) 1,2,3-προπανοτριόλη ii) 2-βουτένιο

Β) Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους των παρακάτω χηµικών ενώσεων: i) 1,2,3-προπανοτριόλη ii) 2-βουτένιο Θέµα 2 ο 2.1 Α) Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους και τα ονόµατα: α) ενός αλκανίου µε πέντε άτοµα άνθρακα και διακλαδισµένη αλυσίδα, β) µιας δευτεροταγούς αλκοόλης µε τρία άτοµα άνθρακα, γ) µιας αλδεΰδης

Διαβάστε περισσότερα