" ΑΝΑΛ ΥΣΗ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ '

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "" ΑΝΑΛ ΥΣΗ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ '"

Transcript

1 Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σ ΤΜΗΜΑ: A ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ Π Τ Υ Ο ζ Λ Α.Κ Η Τ Ε Ε Γ Α.Σ ία " ΑΝΑΛ ΥΣΗ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ ' ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΟ>' ΣΠΟΥΔΑΣΤΡίΑ: ΡΟΜΠΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

2 Τ.Ε.Ι. Κ Α Β Α Λ Α Σ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ 'ΆΝ ΑΛ ΥΣΗ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ ' ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ. ΣΩΤΗΡ1ΑΔΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡίΑ: ΡΟΜΠΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

3 ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΟΣΤΟΣ Πρότυπο κόστος είναι το κόστος παραγωγής και λειτουργίας μιας επιχείρησης, το οποίο έχει π ροκαθοριστεί πολύ προσεκτικά με βάση υπολογισμούς ή τιμές που στηρίζονται στα δεδομένα του *T>t(Ot:i30vco^ και του παρόντος και στις προβλέψεις του μέλλοντος για να μετρήσει πως αυτό το κόστος θα έπρεπε να διαμορφω θεί κάτω από ορισμένες συνθήκες. Το προκαθορισμένο κόστος χρησιμοπ οιείται κυρίως στον εσωτερικό έλεγχο, στον έλεγχο αποδόσεως και στον προγραμματισμό της επιχείρησης. Για το σκοπό αυτό, η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η ανάλυση των αποκλίσεων του πραγματικού κόστους από το πρότυπο και προκαθορισμένο κόστος. Επιπλέον, το πρότυπο κόστος χρησιμοποιείται για την κατάρτιση των πάσης φύσεως προϋπολογισμών, για τον προσδιορισμό του κόστους διαφόρων προϊόντων καθώς και για την εύκολη λογιστική παρακολούθηση του κόστους των παραγόμενων προϊόντων. Γενικότερα με τη βοήθειά του, επιτυγχάνεται ο συντονισμός της εκμεταλλεύσεως και προάγεται ο έλεγχος. Πολλοί συγγραφείς τονίζουν τη διάκριση μεταξύ προϋπολογιστικού και πρότυπου κόστους. Το προϋπολογιστικό κόστος ορίζεται σαν μια εκτίμηση του μελλοντικού κόστους. Είναι μια προσπάθεια για να προβλεφθεί το κόστος που θα διαμορφωθεί στο μέλλον και βασίζεται σε ορισμένα προκαθορισμένα κριτήρια.

4 To πρότυπο κόστος βασίζεται σε επιστημονικά προκαθορισμένα όρια με βάση τις τεχνολογικές προδιαγραφές και τις αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες και είναι το κόστος που «θα πρέπει» να διαμορφω θεί κάτω από κανονικές συνθήκες ομαλές, και κάτω από συνθήκες αποτελεσματικής λειτουργίας της παραγωγικής διαδικασίας και προκαθορισμένου όγκου παραγω γής. ' Θεωρία και Λογιστική κόστους (Τσακλάγκανος).

5 Έ ννο ια π ρότυ π ου κό σ τους Η κοστολόγηση κατά παραγγελία (ή εξατομικευμένη κοστολόγηση) καθώς επίσης και η κοστολόγηση κατά βάση είναι παραδείγματα συσσωρεύσεως ιστορικού κόστους ή συσσωρεύσεως πραγματικού κόστους, όπως π.χ. όταν τα αποθέματα υλικών, τα αποθέματα ημικατεργασμένων προϊόντων, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων και το κόστος πωληθέντων προϊόντων χρεώνονται (επιβαρύνονται) με το πραγματικό ιστορικό κόστος. Το πρότυπο κόστος είναι μια άλλη μέθοδος ή σύστημα συγκεντρώσεως κόστους, το οποίο βρίσκει σήμερα πολύ ευνοϊκή απήχηση ανάμεσα στις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Βασική αρχή του πρότυπου κόστους είναι ότι όλοι οι λογαριασμοί αποθεμάτων (δηλαδή πρώτων υλών, ημικατεργασμένων προϊόντων και ετοίμων προϊόντων) όπως επίσης και το κόστος των εμπορευμάτων που έχουν πουληθεί, περιέχουν και δείχνουν πρότυπο κόστους, δηλαδή κόστος προκαθορισμένο ή προγραμματισμένο για τις πραγματικές ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν. Οι απ οκλίσεις από το πραγματικό κόστος απομονώνονται και παρουσιάζονται σε ειδικούς λογ/σμούς αμέσως μόλις συμβούν και διαπιστω θούν, έτσι ώστε η διοίκηση να γνωρίζει έγκαιρα για τις αποκλίσεις αυτές και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα διορθώσεως, να καταλογίσει τις πρέπουσες ευθύνες στους αρμόδιους και να τροποποιήσει τους διάφορους στόχους που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν.

6 περιορίζοντας έτσι και το πρότυπο κόστος σε περισσότερο λογικά και επιτεύξιμα επίπεδα. Το πρότυπο κόστος είναι επομένως ένα όργανο λειτουργίας του Ελέγχου, η οποία περιλαμβάνει τη μέτρηση, εκτίμηση και σύγκριση και η οποία διαπιστώ νει αν η δράση της επιχείρησης κατευθύνεται προς την επίτευξη των σκοπών και στόχων της επιχειρήσεως. Επομένως θα πρέπει να τονιστεί ότι σκοπός του πρότυπου κόστους είναι η υποκίνηση και η αύξηση της παραγω γικότητας και της αποτελεσματικότητας της επιχειρήσεως, αλλά και η συμπίεση του πραγματικού κόστους. Σύμφωνα με την έννοια της ιστορικής κοστολογήσεως, το κόστος των προϊόντων καθορίζεται από το άθροισμα του κόστους των διαφόρων συντελεστών που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του προϊόντος (πρώτες ύλες, άμεσα ημερομίσθια. Γενικά Βιομηχανικά Έξοδα), ενώ σύμφωνα με την έννοια της πρότυπης κοστολογήσεως το κόστος ενός προϊόντος είναι εκείνο το οποίο θα έπρεπε να επ ιτευχθεί για κάθε συντελεστή που χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή και για το τελικό προϊόν που έχει παραχθεί. Επομένως το πρότυπο κόστος, δεν έχει την έννοια της ιστορικής συγκεντρώσεως των διαφόρων εξόδων που διατέθηκαν για την παραγωγή, αλλά είναι ένα προκαθορισμένο κόστος που βασίζεται σε προκαθορισμένες κανονικές συνθήκες αποτελεσματικής λειτουργίας της παραγωγής και σε ορισμένο προκαθορισμένο όγκο της παραγωγικής δυναμικότητας της επιχειρήσεως.

7 To πρότυπο κόστος αντιπροσω πεύει το προγραμματισμένο κόστος ενός προϊόντος και καθορίζεται πολύ πριν αρχίσει η παραγωγική διαδικασία, παρέχοντας έτσι ένα στόχο στον οποίο αποβλέπουμε και ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί. Το πρότυπο κόστος αφορά το κατά μονάδα κόστος ενός προϊόντος και εξυπηρετεί βασικά τον ίδιο σκοπό τον οποίο εξυπηρετεί και ο προϋπολογισμός, με τη διαφορά ότι ο προϋπολογισμός αφορά μάλλον το συνολικό κόστος παρά το κατά μονάδα κόστος ενός προϊόντος. Σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω, το πρότυπο κόστος παρουσιάζεται στην κατάσταση προτύπου κόστους και καθορίζεται ως εξής: ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΔΑ = Πρότυπο κόστος πρώτων υλών + Πρότυπο κόστος άμεσης εργασίας + Πρότυπο κόστος Γενικών Βιομηχανικών Εξόδων. ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ= Πρότυπη αναγκαία ποσότητα X πρότυπη τιμή αγοράς πρώτης ύλης. ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ= Πρότυπες αναγκαίες ώρες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή X πρότυπη αμοιβή (ωρομίσθιο). ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΟΣΤΟΣ Γ.Β.Ε.= Πρότυπες αναγκαίες ώρες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή X πρότυπο συντελεστή επιβάρυνσης. Η συγκέντρωση των διαφόρων στοιχείω ν του κόστους γίνεται στην κατάσταση του πρότυπου κόστους. Θεωρία κόστους (Γ. Πάγγειος)

8 Παοάδεινυα Αν για την παραγωγή ενός τόνου σιδήρου απαιτούνται 1000 τόννοι σιδηρομεταλλεύματος και 500 ώρες εργατικώ ν ημερομισθίων, η πρότυπη τιμή κατά τόννο σιδηρομεταλλεύματος είναι 300 δρχ. ανά ώρα εργασίας 200 δρχ. ενώ ο συντελεστής επιβαρύνσεως (ΓΒΕ) είναι 100 δρχ. ανά ώρα, τότε το πρότυπο κόστος ανά τόννο σιδήρου θα είναι: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΕΣ ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΥΝΤ/ΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ (αμοιβή δρχ.) ΜΟΝΑΔΑ 1) Πρώτες ύλες ) Άμεση εργασία ) Γ.Β.Ε ΣΥΝΟΛΟ /τόννο σιδήρου Αν η εβδομαδιαία παραγωγή είναι τόννοι σίδερο, τότε το συνολικό πρότυπο κόστος παραγωγής των τόννων θα είναι δρχ. Τότε θα γίνει σύγκριση μεταξύ του πραγματικού και του πρότυπου κόστους και θα διαπ ιστω θεί η διαφορά η οποία καλείται απόκλιση και η οποία μπορεί να είναι θετική ή αρνητική (κέρδος ή ζημία).

9 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ Το πρότυπο κόστος διαφέρει από το προϋπολογιστικό κόστος στα εξής; α) Με το προϋπολογιστικό κόστος επιδιώ κεται να προσδιοριστεί το ποσό στο οποίο θα ανέλθει το πραγματικό κόστος του προϊόντος και χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των τιμών πωλήσεως. Κάθε απόκλιση αυτού από το πραγματικό κόστος συνιστά κόστος και στο τέλος της περιόδου, όταν εφαρμόζεται προϋπολογιστική κοστολόγηση, γίνονται εγγραφές προσαρμογής στο πραγματικό κόστος, β) Ενώ το πρότυπο κόστος έχει σκοπό να καθορίσει το ποσό στο οποίο πρέπει να ανέλθει το πραγματικό κόστος δηλαδή στο πρότυπο κόστος κυριαρχεί το «δεοντολογικό» στοιχείο. Κάθε απόκλιση του προτύπου από το πραγματικό κόστος συνιστά αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία) και μεταφέρεται στα αποτελέσματα χρήσης. γ) Το προϋπολογιστικό και το πρότυπο κόστος όταν καταρτίζονται λαμβάνονται υπόψη στα στοιχεία από το παρελθόν, αλλά τα δεδομένα από τα παρελθόν κατά την κατάρτηση του πρότυπου κόστους λαμβάνοντας υπόψη αφού προηγουμένως γίνει κριτική ανάλυση, η οποία φέρει σε φως το πέραν του ομαλού πραγματοποιημένα έξοδα, δ) Κατά την κατάρτηση του πρότυπου κόστους γίνονται συντμήσεις στα έξοδα αυτού και έτσι τα στοιχεία του κόστους από το οποίο αποτελείται είναι τρία:

10 ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ (Π.Υ.) = ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ χ ΠΡΟΤΥΠΗ ΤΙΜΗ ΑΜΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (Α.Ε.) = ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΩΡΕΣ χ ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ Γ.Β.Ε. (Γ.Β.Ε) = ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΩΡΕΣ X ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ Παοάδεινυα KardpTianc πρότυπου κόστους : Έστω πρότυπη ποσότητα πρώτης ύλης μονάδες 5, η πρότυπη τιμή για κάθε μονάδα πρώτης ύλης 20. Πρότυπες ώρες άμεσης εργασίας 4 και πρότυπο ωρομίσθιο 200 δρχ. Πρότυπος συντελεστής Γ.Β.Ε. 100 δρχ. Με τα παραπάνω στοιχεία, το πρότυπο κόστος είναι: Π.Υ. μον. 5 X 20 δρχ. = 100 Α.Ε. ώρες 4 X 200 δρχ. = 800 Γ.Β.Ε. ώρες 4 X 100 δρχ. = 400 ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Π.Υ. μον. 2 X 120 = X 100 = Α.Ε. ώρες 3 X 250 = X 300 = Γ.Β.Ε. ώρες 3 X 90 = X 100 = ΣΥΝΟΛΟ Θεωρία κόστους (Γ. ΠΑΓΓΕΙΟΣ)

11 Η διαφορά πρώτων υλών (Π.Υ.) που είναι αρνητική 60 οείλεται σε δύο παράγοντες αφενός στην ποσότητα Π.Υ. και αφετέρου στην τιμή Π.Υ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ α) Διαφορά που οφείλεται στην τιμή 3 ( ) = 60 β) Διαφορά που οφείλεται στην ποσότητα 120 (2-3) = -120 ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ = -60 Η διαφορά άμεσης εργασίας που είναι θετική 150 οφείλεται και αυτή σε δύο παράγοντες, στις ώρες και στο ωρομίσθιο. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ α) Διαφορά που οφείλεται στο ωρομίσθιο 2 ( ) = -100 β) Διαφορά που οφείλεται στις ώρες 250 (3-2) = 250 ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ = 150

12 Συγκρίνοντας το πρότυπο κόστος με το πραγματικό, παρατηρούμε διαφορές θετικές ή αρνητικές. Οι διαφορές αυτές λέγονται αποκλίσεις και συνιστούν για την επιχείρηση αποτέλεσμα κέρδος ή ζημία. Το πρότυπο κόστος έχει καθοδηγητικό σκοπό και είναι μέσο διοίκησης των επιχειρήσεων. Οι αποκλίσεις του από το πραγματικό κόστος αναλύονται ώστε να ληφθούν μέτρα, να μην επανεμφανιστούν στο μέλλον οι αρνητικές, επιπλέον δε ο προσδιορισμός των αποκλίσεων κατά υπεύθυνου δίνει το μέτρο της επιτυχίας των προσπαθειών του και προάγει την εντατική διεξαγωγή της εργασίας'. Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Λογιστική Κόστους II (ΒΑΝΑΚΑΣ)

13 rioioc γρησιυοττοιεί τα πρότυπα κόστους Οι εταιρείες τροφίμων, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, οι μεταποιητικές βιομηχανίες και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν τα πρότυπα ή σαν πρότυπα κόστους ή σαν πρότυπα ποσότητας μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Για παράδειγμα, τα συνεργεία αυτ/τω ν συχνά καθορίζουν πρότυπα χρόνου εργασίας για την εγκατάσταση ενός καρμπυλατέρ ή μιας βαλβίδας και στη συνέχεια συγκρίνουν την πραγματική με την πρότυπη απόδοση. Οι εταιρίες Fast-Foods π.χ. McDonalds έχουν ακριβή πρότυπα για την ποσότητα κρέατος που χρειάζεται ένα σάντουιτς, καθώς επίσης και πρότυπα για το κόστος του κρέατος. Τα νοσοκομεία έχουν πρότυπα κόστους για την τροφή και τα έξοδα πλυντηρίου για κάθε κρεβάτι ημερησίως, καθώς επίσης και πρότυπα χρόνου για ορισμένες εργασίες ρουτίνας, όπως για παράδειγμα τα εργαστηριακά τεστ. Η πιο συχνή εφαρμογή πρότυπου κόστους συναντάται στις μεταποιητικές εταιρίες, όπου τα πρότυπα συνδέονται με τα υλικά, την εργασία και τα Γ.Β.Ε. Αυτά τα πρότυπα οργανώνονται σε καρτέλες πρότυπου κόστους για κάθε θέση κόστους και προϊόν και έτσι με τον τρόπο αυτή η διοίκηση ενημερώνεται για το τελικό κόστος που πρέπει να χει κάθε μονάδα π ροϊόντος. Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Λογιστική Κόστους (ΒΑΝΑΚΑΣ)

14 Προϋττοθέσεκ κατάοτιση πρότυπου Κόστους Παραvωvήc Το κύριο χαρακτηριστικό του πρότυπου κόστους είναι η ένδειξη του ποσού στο οποίο θα πρέπει να ανέλθει το πραγματικό κόστος. Τα δεδομένα που απαιτούνται για την κατάρτιση του πρότυπου κόστους πρέπει να είναι απόλυτα προσδιορισμένα. Βασικά τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις: α) Τι θα παράγουμε. β) Ποια χρονική κατανομή της παραγωγής συμφέρει, γ) Πως θα γίνει η παραγωγή. δ) Ποιες ποσοτικές αναλώσεις είναι αναγκαίες για την παραγωγή. ε) Ποιές χρηματικές δαπάνες απαιτούνται για τη συγκεκριμένη παραγωγή. Απαντήσεις στις πιο πάνω ερω τήσεις δίνει ο προγραμματισμός των πωλήσεων και της παραγωγής. Το πρόγραμμα της παραγωγής εξαρτάται από: α) την πληρότητα του προγράμματος των πωλήσεων β) την ύπαρξη στοιχείω ν που να αναφέρονται στις ποσοτικές αναλύσεις και στις δαπάνες της παραγωγής. Το πρόγραμμα της παραγωγής περιλαμβάνει: α) τον ποσοτικό προσδιορισμό και τη χρονική κατανομή της παραγωγής β) το πρόγραμμα των δαπανών παραγωγής γ) το πρόγραμμα της χρησιμοποίησης των εγκαταστάσεων.

15 Τα πρότυπα έξοδα που περιλαμβάνονται στο κόστος του προϊόντος είναι: - πρώτες ύλες (άμεσα υλικά) - άμεση εργασία - γενικά βιομηχανικά έξοδα. Τα δύο πρώτα από τα πιο πάνω στοιχεία κόστους είναι αναλογικά, ενώ τα Γ.Β.Ε. περιλαμβάνουν Εαπάνες σταθερές και ημιμεταβλητές. Τα ποσοτικά πρότυπα και η επιβάρυνση με Γ.Β.Ε. γίνεται κατά παραγωγικό τμήμα και κατεργασία έτσι ώστε το ολικό πρότυπο κόστος να προκύπτει σαν άθροισμα των επί μέρους κατεργασιών. Για την κατάρτιση ενός προτύπου κοστολογίου απαιτείται να είναι γνωστά: α) Τα ποσοτικά πρότυπα (πρότυπη ανάλωση και πρότυπες ώρες για το παραγόμενο προϊόν). β) Οι πρότυπες τιμές (πρότυπη τιμή αγοράς πρώτης ύλης και το πρότυπο ω ρομίσθιο). γ) Η επιβάρυνση του κόστους με Γ.Β.Ε.' Πρότυπο κόστος (ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ).

16 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ TOY ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ Ο καθορισμός του πρότυπου κόστους είναι περισσότερο τέχνη παρά επιστήμη. Α παιτείται συνδυασμός σκέψης και εμπειρίας όλων των ατόμων που είναι υπεύθυνοι για τις τιμές και τις ποσότητες των εισροών. Σε μια μεταποιητική εταιρεία για την εργασία αυτή συνεργάζεται ο λογιστής, ο υπεύθυνσς αγορών,ο μηχανικός παραγωγής και τα διοικητικά στελέχη. Πριν ξεκινήσουμε να θέσουμε πρότυπα κόστους χρειάζεται να ρίξουμε μια ματιά στις εμπειρίες του παρελθόντος. Ο λογιστής βοηθάει πολύ σ αυτή την εργασία με την προετοιμασία δεδομένων, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του κόστους κάθε δραστηριότητας των προηγούμενων ετών. Όμως, ένα πρότυπο για μέλλον, πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια προβολή του παρελθόντος. Τα δεδομένα πρέπει να προσαρμόζονται και να τροποποιούνται βάσει των οικονομικών προτύπων και τεχνολογικώ ν αλλαγών. Συχνά όμως, οι προηγούμενες εμπειρίες για ορισμένα κόστη μπορεί να παραμορφωθούν λόγω ελλείψεων. Μέχρι του σημείου που αυτές οι ελλείψεις μπορούν να διευκρινιστούν, τα δεδομένα πρέπει να προσαρμόζονται κατάλληλα. Το διοικητικό στέλεχος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το παρελθόν έχει αξία μόνο αν βοηθάει στην πρόβλεψη τσυ μέλλοντος. Έτσι λοιπόν, τα πρότυπα πρέπει να αντανακλούν τις επαρκείς μελλοντικές λειτουργίες και όχι τις μη επαρκείς λειτουργίες του παρελθόντος." Πρότυπο Κόστος (ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

17 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ Η διαδικασία κατάρτισης του πρότυττου κόστους απ αιτεί τον ποσοτικό προσδιορισμό των στοιχείω ν που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Δηλαδή προϋποθέτει: α) Τον ποσοτικό προσδιορισμό και την ποιοτική προδιαγραφή των απαιτούμενων πρώτων υλών για την παραγωγή. β) Τον ποσοτικό προσδιορισμό της άμεσης και της έμμεσης εργασίας, δηλαδή υπολογισμό του αριθμού των ωρών εργασίας και της ειδικότητας των εργαζομένων. γ) Τον προσδιορισμό του χρόνου λειτουργίας των εγκαταστάσεων που απαιτείται για την επίτευξη της παραγωγής. Ο καθορισμός της απόδοσης των πρώτων υλών, της άμεσης εργασίας και του μηχανολογικού εξοπλισμού επηρεάζεται βασικά από τους δύο παράγοντες: α) Από τις θεωρητικές πρότυπες αποδόσεις. β) Από τις πραγματοποιηθείσες στο παρελθόν αποδόσεις. Στην πράξη τα πρότυπα απόδοσης καθορίζονται κάπου στο μέσο, δηλαδή μεταξύ θεω ρητικώ ν και πραγματοποιηθέντω ν στο παρελθόν. ' Λογιστική κόστους (Β Ε Ν ΙΕΡΗ Σ)

18 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΤΙΜΩΝ Η πρότυπη τιμή των στοιχείω ν του κόστους έχει την τάση να αντιστοιχεί στην προβλεπόμενη να επ ιτευχθεί τιμή κτήσης των αγαθών που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή. Από την άποψη αυτή προκύπτει ότι η πρότυπη τιμή; α)δεν αποτελεί τιμή κτήσης διότι κατά το χρόνο υπολογισμού αυτής (πρότυπης) δεν έχουν π ραγματοποιηθεί οι αγορές των υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή. Αν βέβαια τα υλικά έχουν εξασφαλιστεί κατά το χρόνο κατάρτισης του πρότυπου κοστολογίου τότε η τιμή κτήσης ταυτίζεται με την πρότυπη. β)δεν αποτελεί τιμή αντικατάστασης, διότι η τιμή αντικατάστασης καθορίζεται στο χρόνο ανάλωσης ή διάθεσης του προϊόντος, ενώ η πρότυπη τιμή καθορίζεται στην αρχή της περιόδου. γ)δ εν αποτελεί τιμή χρησιμοποίησης, διότι η τιμή χρησιμοποίησης συνδέεται με την αξία του προϊόντος και μια τέτοια βάση θα κλόνιζε οριστικά κάθε έννοια ευθύνης των υπευθύνων του τμήματος αγορών. δ) Η πρότυπη τιμή αποτελεί ιδιαίτερο είδος τιμής που εκφράζει το ποσό που προβλέπεται ότι θα στοιχίσουν τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν'. Πρότυπο κόστος (ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

19 ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΜΕΣΩΝ ΥΛΙΚΩΝ (ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ) Για τον καθορισμό της πρότυπης τιμής των υλικών ισχύουν τρία κριτήρια; 1 ) Τρέχουσα τιμή των υλικών που θα επιτευχθεί. 2) Η μέση τιμή των υλικών ορισμένης περιόδου. 3) Η τιμή των υλικών στο χρόνο κατάρτισης του προτύπου κοστολογίου, που διατηρείται σταθερή. Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον καθορισμό της πρότυπης τιμής είναι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί. Οι αντικειμενικοί παράγοντες μπορεί να είναι: 1 ) Η ύπαρξη αποθεμάτων ή συμβολαίων αγοράς. Όταν στο χρόνο υπάρχουν αποθέματα ή συμβόλαια αγοράς ο καθορισμός της πρότυπης τιμής εξαρτάται από την εφαρμοσμένη μέθοδο αποτίμησης. Η μέθοδος αποτίμησης αποτελεί τη σταθερή βάση του υπολογισμού της τιμής κτήσης. 2 ) Διάρκεια προγράμματος. Όταν δεν υπάρχουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις τότε ο προσδιορισμός της πρότυπης τιμής επηρεάζεται ισχυρά από τη διάρκεια του προγράμματος. Επειδή: 1)Σε βραχυχρόνια προγράμματα μπορεί να γίνει εκτίμηση της μελλοντικής πορείας των τιμών και συνεπώς, η πρότυπη τιμή να στηριχτεί στις προβλέψεις αυτές.

20 2) Σε μακροχρόνια προγράμματα τέτοιες προβλέψεις προσκρούουν σε αντικειμενική αδυναμία προεξόφλησης γεγονότων που να μπορεί να στηριχτεί πρόβλεψη. Για τσ λόγο αυτό χρησιμοποιείται ο μέσος όρος των τιμών του παρελθόντος. - Οι υποκειμενικοί παράγοντες συνήθως αναφέρσνται: Σε βραχυχρόνια προγράμματα όπου η υποκειμενική κρίση απστελεί ουσιώδη παράγοντα, όπως: οι συντηρητικοί βιομηχανικοί πιθανών πιστεύουν ότι οι τιμές θα εξελιχθούν σύμφωνα με τις τιμές που ισχύουν στο χρόνο κατάρτισης του πρότυπου κοστολογίου, αντιθέτω ς οι δυναμικοί βιομήχανοι έχουν μεγαλύτερη ροπή για προβλέψεις. Επίσης, και η διαίσθηση του βιομήχανου αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει την πρόγνωση των τιμών. Οι απόψεις που θα ισχύουν στην πρόγνωση των τιμών εξαρτώνται επίσης από: 1 ) Το είδος της επιχείρησης. Σε βιομηχανίες με πρώτες ύλες γεωργικά προϊόντα, οι προβλέψεις για την μελλοντική εσοδειά αποτελούν βασικό παράγοντα. Σε βιομηχανία με πρώτες ύλες μεταλλεύματα (σίδηροςχάλυβας) η εκτίμηση της διεθνούς κατάστασης αποτελεί στοιχείο ιδιαίτερης εκτίμησης. 2 ) Τον τρόπο διενέργειας της αγοράς Διαφορετικά ενεργούν οι επ ιχειρήσεις που έχουν δίκτυο αντιπροσώπου αγοράς στους τύπους παραγωγής, από άλλες

21 που αγοράζουν πρώτες ύλες από το εμπόριο και με ευκολίες πληρωμής. Τα διοικητικά στελέχη ετοιμάζουν χω ριστά πρότυπα για την τιμή και την ποσότητα των εισροών. Τα πρότυπα των άμεσων υλικών και τιμής αντανακλούν στο τελικό κόστος των υλικών, μετά από τυχόν εκπτώσεις. Τα φυσικά πρότυπα των άμεσων υλικών αντανακλούν το ποσό του συγκεκριμένου υλικού που απαιτείται για κάθε τελική μονάδα προϊόντος, λαμβάνοντας υπόψη αναπόφευκτες απώλειες και άλλες φυσιολογικές ελλείψ εις. Πρότυπο κόστος (ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ).

22 ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ (άυεσων υλικών) Η διαφορά μεταξύ πρότυττου κόστους και ττραγματικού κόστους ονομάζεται απόκλιση. Η συνολική αυτή απόκλιση μπορεί να οφείλεται στις χρησιμοποιούμενες πρότυπες ποσότητες ή στις χρησιμοποιούμενες πρότυπες τιμές. Έτσι έχουμε δύο κατηγορίες αποκλίσεων άμεσων υλικών: 1) Την απόκλιση τιμών πρώτων υλών και 2) Την απόκλιση ποσότητας πρώτων υλών ή αποτελεσματικότητας πρώτων υλών. Το σύνολο των δύο αποκλίσεων μας δίνει τη Συνολική Απόκλιση. Συνολική απόκλιση πρώτων υλών είναι η διαφορά ανάμεσα στο κόστος των συντελεστών της παραγωγής στις πραγματικές τους τιμές και στο κόστος των προϊόντων που έχουν παραχθεί με τις πρότυπες τιμές (υποθέτουμε ότι το Κόστος συντελεστών παραγωγής = κόστος προϊόντων που έχουν παραχθεί). Η απόκλιση αυτή θα είναι δυσμενής, όταν το πρώτο ποσό θα είναι μεγαλύτερο από το δεύτερο. Αν δηλαδή το πραγματικό κόστος > πρότυπου κόστους, τότε η απόκλιση αυτή θα είναι δυσμενής, αν όμως το πραγματικό κόστος < πρότυπο κόστος, τότε η απόκλιση θα είναι ευμενής. Η συνολική απόκλιση επίσης εκφράζεται ως εξής: Συνολική απόκλιση = απ οκλίσεις ποσοτήτων+ αποκλίσεις τιμών Συνολική απόκλιση = (πραγματική ποσότητα χ πραγματική τιμή) - (πρότυπη ποσότητα χ πρότυπη τιμή). Απόκλιση τιυών πρώτων υλών είναι η διαφορά μεταξύ συντελεστών στις πραγματικές τιμές και συντελεστών στις

23 πρότυπες τιμές, δηλαδήη διαφορά μεταξύ πραγματικού κόστους και πρότυπου κόστους. Επίσης ορίζεται σαν η διαφορά τιμής υλικών κατά μονάδα (μεταξύ πρότυπης και πραγματικής τιμής) X τους πραγματικούς συντελεστές που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή. Η απόκλιση είναι δυσμενής όταν η πραγματική τιμή είναι μεγαλύτερη από την πρότυπη τιμή. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η απόκλιση τιμών οφείλεται σε εξω τερικούς παράγοντες και για το λόγο αυτό η διοίκηση έχει μικρή επίδραση και έλεγχο πάνω στις μεταβολές αυτές. Απόκλιση ποσοτήτων πρώτων υλών γενικώς είναι η διαφορά μεταξύ πραγματικών ποσοτήτων πρώτων υλών σε πρότυπες τιμές και ποσοτήτων πρώτων υλών που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν σε πρότυπες τιμές. Αυτό αλλιώς μπορεί να εμφανιστεί ως εξής; Η διαφορά μεταξύ των πραγματικών ποσοτήτων πρώτων υλών και ποσοτήτων πρώτων υλών που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν X πρότυπες τιμές. Η απόκλιση είναι δυσμενής όταν οι πραγματικές ποσότητες είναι μεγαλύτερες από τις πρότυπες. Χρησιμοποιώντας τα παρακάτω σύμβολα, οι ορισμοί που προαναφέρθηκαν μπορούν να αποδοθούν με μορφή εξισώσεων, ως εξής: Έστω ότι: AT = πραγματική τιμή ΒΤ = πρότυπη τιμή ΑΠ = πραγματική ποσότητα ΒΠ = πρότυπη ποσότητα τότε:

24 Απόκλιση τιμών πρώτων υλών = (AT - ΒΤ) ΑΠ Απόκλιση ποσοτήτων πρώτων υλών = (ΑΠ - ΒΠ) ΒΤ και Συνολική απόκλιση = (ΑΠ) (AT) - (ΒΠ) (ΒΤ) Παράδεινυα Ας υποθέσουμε ότι μας δίνονται τα παρακάτω στοιχεία; Πρότυπο κατά μονάδα κόστος υλικών 16 δρχ. Αγοράστηκαν μονάδες στην τιμή των 16,40 δρχ. κατά μονάδα. Χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή μονάδες. Πρότυπη ποσότητα μονάδες. Να προσδιοριστούν οι αποκλίσεις τιμών και ποσοτήτων των πρώτων υλών καθώς επίσης και η συνολική απόκλιση. 1) Απόκλιση τιμών πρώτων υλών = (16,40-16,00) X = Η απόκλιση είναι δυσμενής. 2) Απόκλιση ποσοτήτων πρώτων υλών = ( ) X 16 = Η απόκλιση είναι δυσμενής. 3) Συνολική απόκλιση πρώτων υλών = (9.000 X 16,40) - (8.500 X 16) = Η απόκλιση είναι δυσμενής. ' Θεωρία και Λογιστική κόστους (ΤΣΑΚ ΛΑ ΓΚ Α Ν Ο Σ).

25 ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανάλογα με τον τρόπο που καταβάλλεται η αμοιβή έχουμε τις πιο κάτω διακρίσεις; 1) αμοιβή κατά τεμάχιο 2) αμοιβή κατά ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο 3) αμοιβή κατά ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο σε συνδυασμό με διάφορα δώρα. Στην πρώτη περίπτωση, η πρότυπη τιμή θα είναι η συμφωνηθείσα κατά τεμάχιο. Στην δεύτερη περίπτωση, το πρότυπο ημερομίσθιο εξάγεται σαν μέσος όρος των καταβαλλόμενων ημερομισθίων. ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ Πολλές εταιρίες συνήθως προσδιορίζουν ένα μοναδικό πρότυπο ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο, ως δείκτη άμεσης εργασίας για όλους τους εργαζόμενους ενός τμήματος, ακόμη και αν τα πραγματικά ημερομίσθια π οικίλουν μεταξύ των εργαζομένων λόγω αρχαιότητας, βαθμού ή άλλων λόγων. Αυτή η λύση απλοποιεί την εφαρμογή του πρότυπου κόστους. Όποια και να είναι όμως η απλοποίηση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καθορισμός προτύπου άμεσης εργασίας, όπως και προτύπων άμεσων υλικών, διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: α) στον καθορισμό ποσοτικώ ν προτύπων άμεσης εργασίας και β) στον καθορισμό πρότυπης αμοιβής (τιμής) άμεσης εργασίας. Γενικά, ο καθορισμός προτύπου εργασίας παρουσιάζει πολλές δυσκολίες, επειδή ο ανθρώπινος παράγοντας δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί και να προβλεφθεί

26 με ακρίβεια. Ο άνθρωπος δεν συμπεριφέρεται πάντοτε και σ όλες τις περιπτώ σεις ομοιόμορφα; Δεν εργάζεται πάντα με τον ίδιο ζήλο και σύστημα και η απόδοση και η παραγω γικότητά του είναι δυνατόν να ποικίλει και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Παρ όλα αυτά όμως και παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο ανθρώπινος παράγοντας (και τις αβεβαιότητες της ανθρώπινης συμπεριφοράς) γίνονται σοβαρές προσπάθειες να καθοριστούν ποσοτικά πρότυπα εργασίας, ο χρόνος δηλαδή που χρειάζεται ένας εργάτης, καθορισμένης ειδικεύσεω ς και πείρας, με τη χρησιμοποίηση ορισμένου τεχνικού εξοπλισμού, για να τελειοποιήσει ένα συγκεκριμένο προϊόν. Το σύνολο δε των ωρών, που θα πρέπει να απαιτηθούν για να παραχθεί μια μονάδα ενός συγκεκριμένου προϊόντος, ονομάζεται πρότυπο αποδόσεως άμεσης εργασίας. Ο καθορισμός του προτύπου αυτού εξαρτάται από στοιχεία και πείρα του παρελθόντος, από μελέτες χρόνου-κινήσεως, από παρακολούθηση, παρατήρηση, πειράματα κ.λ.π. Οι εργάτες θα πρέπει συνεχώς να εφοδιάζονται με τις απαραίτητες ποσότητες πρώτων υλών, να γίνεται η σχετική επίβλεψη, να παρέχονται συνεχώς οδηγίες και να χρησιμοποιούνται τα απαραίτητα εργαλεία και μηχανήματα, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες και καθυστερήσεις (νεκρός χρόνος), κατά τη διάρκεια της παραγω γικής διαδικασίας και σε όλα τα στάδιά της. Θα πρέπει όμως να προβλέπονται και ορισμένα περιθώρια χρόνου για ξεκούραση, διαλλείματα και πολλές φορές μετακινήσεις εργατών στο χώρο της παραγωγής.

27 όπως επίσης και καθυστερήσεις από ακατάλληλες πρώτες ύλες, συντήρηση εξοπλισμού κλπ. Το δελτίο (κατάσταση) πρότυπου κόστους περιλαμβάνει με ακρίβεια τις κατηγορίες εργατών που θα χρησιμοποιηθούν, τις ειδικότητες τους και τον αριθμό των ωρών που απαιτούνται για να παραχθεί ένα προϊόν. Ο καθορισμός της πρότυπης τιμής, της πρότυπης αμοιβής της εργασίας, επίσης παρουσιάζει πιολλές δυσκολίες και εξαρτάται από πολλούς και κυρίως εξω τερικούς παράγοντες. Λέγοντας πρότυπη τιμή εργασίας εννοούμε το ωρομίσθιο ή ημερομίσθιο το οποίο θα πρέπει να καταβάλλεται στους εργάτες ανάλογα με την απόδοση και την παραγω γικότητά τους. Για το σκοπό αυτό γίνεται ανάλυση και εκτίμηση της εργασίας κατά τρόπο αντικειμενικό και κατόπιν βαθμολόγηση και κατάταξη σε ορισμένη κλίμακα, ώστε να καθοριστεί η πρότυπη αμοιβή. Σημαντική επίδραση εξασκούν τα εργατικά συνδικάτα, όπου με τις συλλογικές συμβάσεις καθορίζουν κατώτερα όρια ημερομισθίων, αμοιβών υπηρεσιών, αμοιβών νυχτερινής εργασίας, εορτών κ.λπ. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό της πρότυπης αμοιβής της εργασίας και επί πλέον προβλέψεις για μελλοντικές αυξήσεις, μεταβολές του τιμαρίθμου, των εργατικώ ν νόμων και τις εργατικής πολιτικής της χώρας". Πρότυπο κόστος (ΠΑ Π Α ΔΗΜ ΗΤΡ ΙΟ Υ).

28 ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Όπως και στην περίπτωση των άμεσων υλικών θα διακρίνουμε τρεις αποκλίσεις άμεσης εργασίας α) την απόκλιση αμοιβής άμεσης εργασίας, β) την απόκλιση αποδόσεως (ή ποσότητα) άμεσης εργασίας και γ) την συνολική απόκλιση άμεσης εργασίας. α) Η απόκλιση αμοιβής άμεσης εργασίας, είναι η διαφορά ανάμεσα στην πρότυπη αμοιβή και στην πραγματική αμοιβή της εργασίας. Η απόκλιση αυτή καθορίζεται από εξω τερικές πιέσεις και παράγοντες και υπάρχει σχετικά ανεπαίσθητος έλεγχος από μέρους της διοικήσεω ς της επιχειρήσεως. Η απόκλιση είναι δυσμενής, όταν η πραγματική αμοιβή είναι μεγαλύτερη από την πρότυπη αμοιβή. β) Η απόκλιση αποδόσεως άμεσης εργασίας, είναι η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των επιτρεπόμενων πρότυπων ωρών και των πραγματικώ ν ωρών που υπολογίζονται με τις πρότυπες αμοιβές της εργασίας. Η απόκλιση αποδόσεως είναι δυσμενής όταν ο αριθμός των πραγματικών ωρών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των πρότυπων ωρών. γ) Συνολική απόκλιση εργασίας είναι το αλγεβρικό άθροισμα της αποκλίσεως της αμοιβής της άμεσης εργασίας και της αποκλίσεως της αποδόσεω ς της άμεσης εργασίας, ή η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό και στο πρότυπο κόστος εργασίας. Η απόκλιση είναι δυσμενής εάν το πραγματικό κόστος εργασίας είναι μεγαλύτερο από το πρότυπο κόστος εργασίας.

29 Χρησιμοποιώντας τα σύμβολα: AR = πραγματική αμοιβή (τιμή, ωρομίσθιο) SR = πρότυπη αμοιβή (ωρομίσθιο) ΑΗ = πραγματικές ώρες SH = πρότυπες ώρες Οι παραπάνω ορισμοί μπορούν να δοθούν ως εξής, με την μορφή εξισώσεων; α) Απόκλιση αμοιβής εργασίας = (AR-SR) ΑΗ β) Απόκλιση αποδόσεως άμεσης εργασίας = (AH-SH) SR γ) Συνολική απόκλιση άμεσης εργασίας = (ΑΗ) (AP)-(SH) (SR) Οι αποκλίσεις αμοιβής εργασίας προέρχονται από αλλαγές των συλλογικών συμβάσεων και είναι αναπόφευκτες εκτός αν αλλάξουμε τα πρότυπα αμοιβών. Είναι δυνατό όμως η απόκλιση να προέρχεται από χρησιμοποίηση εργατών με διαφορετικές αμοιβές από τις πρότυπες λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού ή για άλλους λόγους. Ανακεφαλαιώνουυε παρακάτω to uc λόνουο στους οποίους Οφείλονται οι αποκλίσεκ των άυεσων υλικών και τηο άυεσηο εονασίαο α) Αποκλίσεις κατά την ανάλωση των πρώτων υλών; - Κακή ποιότητα της πρώτης ύλης ή ποιότητα διαφορετική από την προβλεπόμενη. - Υπερβολικές φθορές που οφείλονται σε ελαττω ματικά μηχανήματα ή ανειδίκευτους εργάτες. - Απώλειες ή καταστροφή υλών εξ αιτίας κακής συντηρήσεως και διαχειρίσεως.

30 - Μη ορθή ή μη κανονική ανάμιξη των πρώτων υλών. β) Αποκλίσεις στις τιμές των πρώτων υλών; - Μη έγκαιρη εκμετάλλευση από μέρους της επιχειρήσεω ς των ποσοτικών και ταμειακών εκπτώσεων. - Συνεχείς πληθωριστικές τάσης και πιέσεις στην οικονομία. - Αύξηση κόστους πρώτων υλών λόγω ανεπάρκειας των αποθεμάτων ή λόγω δυσκολιών στην μεταφορά και την αποθήκευσή τους. Αύξηση τιμών πρώτων υλών λόγω μονοπωλιακών καταστάσεων ή και διεθνών πιέσεων. γ) Αποκλίσεις στην απόδοση εργασίας: - Ανεπαρκής επίβλεψη και καθοδήγηση και ελλιπής έλεγχος των εργατών. - Καθυστέρηση στην παροχή πρώτων υλών και σταμάτημα μηχανών εξ αιτίας κακής συντηρήσεως. - Έλλειψη κινήτρων αποδόσεως και αυξήσεως της παραγω γικότητας (πρόσθετες αμοιβές και επιβαρύνσεις, συνθήκες εργασίας, κοινωνικές ασφαλίσεις κλπ). - Μη χρησιμοποίηση των απαραίτητω ν εργαλείων και του κατάλληλου μηχανικού εξοπλισμού. - Χαμηλό ηθικό των εργαζομένων που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. δ) Αποκλίσεις στην αμοιβή εργασίας. - Απρόβλεπτη αλλαγή συλλογικών συμβάσεων και αυξήσεις ωρομισθίων. - Υπερβολική αύξηση του τιμαρίθμου.

31 - Μη χρησιμοποίηση ειδικευμένων εργατών στις κατάλληλες εργασίες. - Χρησιμοποίηση εργατών με διαφορετικό ωρομίσθιο από το προβλεπόμενο σε μια συγκεκριμένη εργασία. - Χρησιμοποίηση μεγαλύτερου αριθμού εργατών από εκείνον που προβλέπεταγ. ' Λογιστική κόστους (Β Ε Ν ΙΕΡΗ Σ)

32 Γ.Β.Ε. - ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΛΗΤΑ Από πλευράς κοστολόγησης είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί: α) Ποιες και πόσες δαπάνες στα Γ.Β.Ε. είναι σταθερές. β) Ποιες είναι οι μεταβλητές δαπάνες και πως διαμορφώνονται στους διάφορους βαθμούς απασχόλησης. Στην επιχείρηση, η παραγωγή συνήθως εναρμονίζεται με τις πωλήσεις. Αν δεχτούμε ότι οι πωλήσεις βρίσκονται στο μηδέν, η επιχείρηση αντιμετω πίζει την προσωρινή διακοπή της παραγωγής, είναι όμως υποχρεωμένη: α) Να εξακολουθεί να πραγματοποιεί ορισμένες δαπάνες κεφαλαιακού περιεχομένου που απορρέουν όχι από τη δράση αλλά από την ύπαρξη της επιχείρησης. Τέτοιες δαπάνες είναι: 1) Οι τόκοι υφισταμένων δανείων. 2) Αποσβέσεις (χρονικές, οικονομικές απαξίωσης) 3) Ασφάλιστρα (μηχ/των, κτιρίων κλπ) 4) Δημοτικά τέλη. β) Να εξακολουθεί να διατηρεί την οργάνωση της επιχείρησης σε σημείο ώστε να είναι ικανή να ξαναρχίσει την παραγωγική της δραστηριότητα σε πρώτη ευκαιρία. Επομένως θα χρειαστεί να δαπανά για: 30

33 1) Δαπάνες τεχνικού, διοικητικού προσωπικού 2) Γενικά έξοδα διοίκησης 3) Έξοδα συντήρησης των εγκαταστάσεων. Από τα αναφερόμενα συμπεραίνεται ότι σε δεδομένο βαθμό απασχόλησης τα Γ.Β.Ε. περιλαμβάνουν: 1) Ένα ποσό δαπανών που προκαλείται από την ύπαρξη της επιχείρησης (σταθερό). 2) Ένα ποσό δαπανών (το υπόλοιπο) που προκαλείται από την παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης (μεταβλητό)*. Θεωρία κόστους (Γ. ΠΑΓΓΕΙΟ Σ)

34 ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Γ.Β.Ε. Για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των Γ.Β.Ε. ακολουθούνται οι αρχές που εφαρμόζονται για κάθε προϋπολογισμό, με απαραίτητη προϋπόθεση τον καθορισμό του βαθμού απασχόλησης καθόσον επηρεάζει την επιβάρυνση του κόστους του προϊόντος με Γ.Β.Ε. Σαν κύρια στοιχεία χρησιμεύουν τα δεδομένα του παρελθόντος, τα οποία έχουν υποστεί κριτική ανάλυση και τα οποία προσαρμόζονται με τις συνθήκες της περιόδου στην οποία αναφέρεται ο προϋπολογισμός. Τα Γ.Β.Ε., όπως προαναφέραμε, π ερικλείουν σταθερές δαπάνες για ορισμένη χρονική περίοδο και για ορισμένο όγκο παραγωγής καί μεταβλητές δαπάνες που εξαρτώνται από τον όγκο της παραγωγικής δραστηριότητας. Επίσης, κάποιες από αυτές τις δαπάνες μπορεί να είναι μεικτές, δηλαδή να περιλαμβάνουν σταθερό και μεταβλητό κόστος π.χ. η δαπάνη της εποπτείας. Για τον καθορισμό του πρότυπου συντελεστή Γ.Β.Ε. είναι απαραίτητο να αναλύεται ο συντελεστής σε σταθερό και μεταβλητό μέρος. Ο καθορισμός του μεταβλητού συντελεστή γίνεται με τη χρησιμοποίηση κάποιας από τις τρεις μεθόδους; α) Τη μέθοδο των σταθερών προϋπολογισμών. Με αυτή λαμβάνουμε υπόψη ένα ορισμένο όγκο παραγωγής που παραμένει σταθερός. β) Με τη μέθοδο των προϋπολογισμών κατά στήλες. Εδώ καταρτίζεται ένας προϋπολογισμός για διάφορους βαθμούς απασχόλησης.

35 γ) Με τη μέθοδο του ελαστικού προϋπολογισμού. Εδώ υπάρχει μεγάλη ελαστικότητα προσαρμογής του προϋπολογισμού στις πραγματικές συνθήκες. Για την ανάλυση των Γ.Β.Ε. σε σταθερό και μεταβλητό μέρος χρησιμοποιείται ή η μέθοδος της απλής γραμμικής παλινδρόμησης ή η μέθοδος του κατώτερου και ανώτερου σημείου'. ' Θεωρία κόστους (Γ. Π ΑΓΓΕΙΟΣ)

36 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ Γ.Β.Ε. Ο καθορισμός του προτύπου συντελεστή των Γ.Β.Ε. γίνεται αφού θεωρήσουμε διάφορα επίπεδα παραγωγής ή διάφορους βαθμούς απασχολήσεως, που είναι γνωστοί σαν «ελαστικοί προϋπολογισμοί» αντί να λάβουμε υπόψη μας μόνο έναν ορισμένο όγκο παραγωγής. Το κόστος παραγωγής υποδιαιρείται σε σταθερό (μέσα σε ορισμένα όρια παραγωγής) και μεταβλητό κόστος, το οποίο με τη σχετική εξίσωση συνολικού κόστους μπορεί να προσδιοριστεί ως εξής: Συνολικό κόστος = Σταθερό κόστος + (μεταβλητό κόστος ανά μονάδα) (αριθμό μονάδων) Οι βάσεις που συνήθως χρησιμοποιούνται για την κατανομή των πρότυπων Γ.Β.Ε. στα προϊόντα που παράγονται είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται και για την κατανομή των πραγματικών Γ.Β.Ε. και είναι οι παρακάτω: α) Πρότυπες ώρες άμεσης εργασίας β) Πρότυπες ώρες εργασίας μηχανών γ) Πρότυπη ποσότητα και τιμή άμεσων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. δ) Τετραγωνικά μέτρα, KWH (κιλοβατώ ρες), αριθμός εργαζομένων, συνολικές πρότυπες ώρες εργασίας κ.λ.π. Η εκλογή και χρησιμοποίση μιας από τις παραπάνω βάσεις εξαρτάται από τους ακόλουθους λόγους: α. Η βάση που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την αιτία των μεταβολών στο πραγματικό ποσό των Γ.Β.Ε. το οποίο πρόκειται να κατανεμηθεί στα

37 διάφορα τταραγόμενα προϊόντα θα πρέπει να υπάρχει δηλαδή η σχέση αιτίας και αιτιατού ανάμεσα στα Γ.Β.Ε. και στη βάση που χρησιμοποιούμαι. β. Η βάση που χρησιμοποιείται θα πρέπει να μπορεί να ελεγχθεί από τη διοίκηση. γ. Η βάση δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από μεταβολές σε άλλους παράγοντες εκτός από τον όγκο της παραγω γικής δραστηριότητας και το βαθμό απασχολήσεως της δυναμικότητας της επιχείρησης. δ. Η χρησιμοποίηση της βάσεως αυτής θα πρέπει να είναι εύκολη και απλή, ώστε το κόστος της χρησιμοποιήσεως της να μην υπερβαίνει την αξία και την ωφέλεια που θα προκύψει από τις νέες πληροφορίες. Η πρότυπη ποσότητα των μεταβλητών Γ.Β.Ε. είναι έννοια περίπου ανάλογη με την πρότυπη ποσότητα άμεσης εργασίας αν και τα πρότυπα των Γ.Β.Ε. παρουσιάζουν περισσότερες δυσκολίες τόσο στη θεωρία όσο και στην εφαρμογή τους. Τα Γ.Β.Ε. είναι ένα άθροισμα από πολλά και ανομοιόμορφα έξοδα που επιβαρύνουν έμμεσα το κόστος των προϊόντων που παράγονται. Τα Γ.Β.Ε. συμπεριφέρονται διαφορετικά από τις άμεσες πρώτες ύλες και τα άμεσα εργατικά γιατί 1) καθορίζονται και μεταβάλλονται κάτω από την επίδραση ανομοιογενών παραγόντων, όπως είναι ο όγκος παραγωγής, οι ώρες λειτουργίας μηχανών, ώρες άμεσης εργασίας κλπ. 2) παρουσιάζονται και δημιουργούνται σε όλα τα κέντρα κόστους πράγμα που κάνει πολύ δύσκολο τον ορθό καταλογισμό και των αντικειμενικό επιμερισμό τους στα παραγόμενα προϊόντα. Το

38 κόστος των Γ.Β.Ε. δεν αποτελείται από το γινόμενο μιας συγκεκριμένης ποσότητας επί μια άλλη συγκεκριμένη τιμή, όπως συμβαίνει με τις άμεσες ώρες εργασίας, αλλά αποτελείται από το άθροισμα πολλών γινομένων πολλών ανομοιογενών ποσοτήτων επί τις αντίστοιχες τιμές τους. Επομένως ο υπολογισμός του πρότυπου κόστους των Γ.Β.Ε. παρουσιάζει πολλές δυσκολίες και διαφορές από τη συνηθισμένη έννοια του πρότυπου κόστους των άμεσων υλικών και της άμεσης εργασίας. Τα πρότυπα Γ.Β.Ε. προϋπολογίζονται εκ των προτέρων και μόνο με τη βοήθεια των προϋπολογισμών αυτών είναι δυνατόν να ελεγχθούν και να χρησιμοποιηθούν παραπέρα. Οι προϋπολογισμοί γίνονται κατά διεύθυνση, θέση κόστους κ.λπ., ώστε να υπάρχουν πάντοτε υπεύθυνοι για τους προϋπολογισμούς αυτούς και για τις αποκλίσεις που προκύπτουν αργότερα από την σύγκριση με τα πραγματικά δεδομένα της παραγωγής. Η πρότυπη τιμή των μεταβλητών Γ.Β.Ε. μοιάζει επίσης με την πρότυπη τιμή (αμοιβή) της άμεσης εργασίας, αν και η πρότυπη τιμή των Γ.Β.Ε. είναι μια σύνθετη τιμή, που συνήθως είναι ο σταθμικός μέσος όρος πολλών τιμών διαφόρων τύπων εξόδων που απαιτούνται για να παραχθεί μια μονάδα προϊόντος κάτω από συνθήκες αποδοτικής και αποτελεσματικής λειτουργίας της επιχείρησης. Ο καθορισμός των προτύπων των μεταβλητών Γ.Β.Ε. θα πρέπει να αντανακλά τις πρότυπες ποσότητες καθώς επίσης και τις πρότυπες τιμές των διάφορων ανομοιογενών

39 παραγόντων, όπως τονίστηκε και παραπανω, οι οποίοι συνθέτουν τα Γ.Β.Ε. Κατά την κοστολόγηση του προϊόντος σύμφωνα με το πρότυπο κόστος θα πρέπει να προκαθορίσουμε τον πρότυπο συντελεστή επιβαρύνσεως χρησιμοποιώ ντας τον παρακάτω τύπο; Πρότυπος συντελεστής επιβαρύσνεως Πρότυπο κόστος Γ.Β.Ε. (σύνολο: πρότυπη ποσότητα χ πρ. πμή Πρότυπη παραγωγή (π.χ. πρότυπες ώρες άμεσης εργασίας) Η τεχνική του επιμερισμού και καταλογισμού των Γ.Β.Ε., κατά το σύστημα της πρότυπης κοστολογήσεως, δεν διαφέρει από την τεχνική του καταμερισμού των Γ.Β.Ε. με το σύστημα της ιστορικής κοστολογήσεως. Τα Γ.Β.Ε. διαχωρίζονται σε α) μεταβλητά Γ.Β.Ε και β) σταθερά Γ.Β.Ε. Πρότυπο κόστος (ΠΑ Π Α ΔΗΜ ΗΤΡΙΟΥ)

40 I ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ Γ.Β.Ε. Η συνολική απόκλιση των μεταβλητών Γ.Β.Ε. η οποία λέγεται επίσης και απόκλιση προϋπολογισμού μεταβλητών Γ.Β.Ε. χω ρίζεται σε δύο κατηγορίες: α) στην απόκλιση τιμών μεταβλητών Γ.Β.Ε. και β) στην απόκλιση αποτελεσματικότητας μεταβλητών Γ.Β.Ε. Θα ορίσουμε τις δύο κατηγορίεςι αποκλίσεως χρησιμοποιώντας τα παρακάτω σύμβολα: ΔΡ = Διαφορά τιμών ή συντελεστών (πραγματική-πρότυπη) ΔΟ = Διαφορά ποσοτήτων (πραγματική-πρότυπη) ΑΡ = AR = Πραγματική τιμή AQ = ΑΗ = Πραγματική ποσότητα SP = SR = Πρότυπη τιμή SQ = SH = Πρότυπη ποσότητα 1) Απόκλιση τιμών μεταβλητών ΓΒΕ = ΔΡ AQ = (AP-SP) AQ = = ΑΡ AQ - SP AQ ή = = AR ΑΗ - SR ΑΗ 2) Απόκλιση αποτ/τας μεταβλητών ΓΒΕ = ΔΟ SP = (AQ-SQ) SP = = AQ S P - SQ SP ή = ΑΗ SR - SH SR. Οι παραπάνω δύο αποκλίσεις μπορούν επίσης να οριστούν ως εξής: 1) Απόκλιση τιμών μεταβλητών ΓΒΕ = Πραγματικά ΓΒΕ - (πρότυπο συν/στή επιβ/σης) (πραγματικές ώρες) 2) Απόκλιση αποτελ/τας μεταβλ. ΓΒΕ = (Π ραγματικές ώρες ) (πρότυπο συντελεστή επιβάρυνσης) - πρότυπα Γ.Β.Ε.

41 Παοάδεινυα' Έστω ότι μας δινόταν τα παρακάτω στοιχεία: Πρότυπα Γ.Β.Ε. = δρχ. + 0,30 δρχ. χ (ώρες άμεσης εργασίας = ΩΑΕ Προγραμματισμένος όγκος παραγωγής (δυναμικότητα) = ώρες Αμ. Εργ. Συντελεστής επιβαρύνσεως για τον προγραμματισμένο όγκο παραγωγής δρχ. - 0,30 δρχ ΩΑΕ (ΩΑΕ) = 0,12 δρχ. σταθερό + 0,30 δρχ. μεταβλητό = 0,50 δρχ. κατά ΩΑΕ Πραγματικό Γ.Β.Ε. = δρχ. σταθερά, δρχ. μεταβλητά Πραγματικός όγκος παραγωγής ΩΑΕ Πρότυπες ώρες για πραγματική παραγωγή ΩΑΕ. Θεωρία και Λογιστική κόστους (ΤΣΑΚΛΑΓΚΑΝΟΣ)

42 ΣΤΑΘΕΡΑ Γ.Β.Ε. - ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ Τα σταθερά έξοδα, όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, δεν μεταβάλλονται με τις αυξομειώσεις του αριθμού των παραγόμενων προϊόντων για ορισμένη χρονική περίοδο και για δεδομένο «κλιμάκιο παραγωγής», αλλά μεταβάλλονται όταν αλλάζει η παραγωγική δυναμικότητα της επιχείρησης. Σαν παράδειγμα σταθερών εξόδων μπορούν να αναφερθούν τα ενοίκια των κτιρίων του εργοστασίου, τα ασφάλιστρα, οι αποσβέσεις, οι μισθοί διευθύνσεως του εργοστασίου, ο φωτισμός του εργοστασίου και των κοινοχρήστων χώρων, η επίβλεψη παραγωγής μέχρι ορισμένες μονάδες κλπ. Αν η δυναμικότητα της επιχείρησης αλλάζει, τότε θα αλλάξουν και τα σταθερά αυτά έξοδα. Όταν τα σταθερά έξοδα αλλάξουν είναι αυτονόητο ότι αλλάζουν και τα κατά μονάδα σταθερά έξοδα. Σε υψηλούς βαθμούς απασχολήσεως τα κατά μονάδα σταθερά έξοδα μειώνονται. Η δυναμικότητα επομένως της επιχειρήσεως, η οποία καθορίζεται εκ των προτέρων για ορισμένη χρονική περίοδο, αποτελεί τη βάση για τον καθορισμό των προτύπων των σταθερών Γ.Β.Ε. κατά μονάδα παραγόμενων προϊόντων. Τα σταθερά Γ.Β.Ε. κατά μονάδα προϊόντος καθορίζονται ως εξής: πρώτα καθορίζουμε τον πρότυπο συντελεστή επιβαρύνσεως των σταθερών Γ.Β.Ε. κατά μονάδα, καθώς και τη σχέση (το λόγο) ανάμεσα στα προβλεπόμενα σταθερά Γ.Β.Ε. σε προκαθορισμένο επίπεδο παραγωγής με τον προκαθορισμένο αριθμό μονάδων απασχολήσεως που είναι εκφρασμένος σε ώρες άμεσης εργασίας, ώρες απασχολήσεως μηχανών κ.λπ.

43 Χρησιμοποιώντας κατόπιν τον πρότυπο συντελεστή επιβαρύνσεως των σταθερών Γ.Β.Ε. κατά μονάδα, τον πολλαπλασιάζουμε με την πρότυπη ποσότητα κατά μονάδα παραγωγής για να προσδιορίσουμε έτσι τα σταθερά Γ.Β.Ε. κατά μονάδα παραγωγής. Η έννοια της παραγωγικής δυναμικότητας ή του προκαθορισμένου επιπέδου παραγωγής, παρουσιάζει πολλές δυσκολίες καθορισμού και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Έτσι χρησιμοποιούμαι διάφορες έννοιες όπως α) Θεωρητική δυναμικότητα, β) Πραγματική δυναμικότητα. Σαν πρότυπος συντελεστής επιβαρύνσεως για τα σταθερά Γ.Β.Ε. χρησιμοποιείται συνήθως εκείνος που αντιστοιχεί στον κανονικό βαθμό απασχολήσεων. Ο κανονικός βαθμός απασχολήσεως είναι η περίπτωση λειτουργίας της επιχειρήσεως στο επίπεδο εκείνο, στο οποίο συνδυάζονται η δυνατότητα του παραγωγικού δυναμικού της επιχειρήσεω ς καθώς επίσης οι δυνατότητες πωλήσεως του προϊόντος μας στην αγορά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το έτος. Στον Κανονικό βαθμό απασχολήσεως θεωρούμε ότι: α) Το μεγαλύτερο μέρος των σταθερών Γ.Β.Ε. αντιστοιχεί σε αυτό το επίπεδο παραγωγής. β) Μακροχρόνια δεν προκαλούνται διαφοροποιήσεις στο ανά μονάδα κόστος του προϊόντος. γ) Οι αποκλίσεις που προέρχονται από τη μη λειτουργία της επιχειρήσεως στον κανονικό βαθμό απασχολήσεως (αδράνεια εξοπλισμού) φανερώνουν ότι δεν έγινε πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης.

44 YTToAoviaupc και ανάλυση των αποκλίσεων των σταθερών Γ.Β,Ε. Ανάλυση δύο αποκλίσεων σταθερών Γ.Β.Ε. Η συνολική απόκλιση των σταθερών Γ.Β.Ε. χω ρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: α) Την απόκλιση προϋπολογισμού των σταθερών Γ.Β.Ε. και β) Την απόκλιση όγκου ή βαθμού απασχολήσεως των σταθερών Γ.Β.Ε. Η απόκλιση τιμών προϋπολογισμού (ή τιμών) των σταθερών Γ.Β.Ε. είναι η διαφορά μεταξύ του πραγματικού κόστους των σταθερών Γ.Β.Ε. και του προϋπολογισμού, ο οποίος είναι σταθερός ανεξάρτητα από τον όγκο παραγωγής. Η απόκλιση όγκου των σταθερών Γ.Β.Ε. είναι η διαφορά ανάμεσα στις πρότυπες ώρες της παραγωγής που πραγματοποιήθηκε και στις πρότυπες ώρες του κανονικού βαθμού απασχολήσεως, επί τον πρότυπο συντελεστή επιβαρύνσεως σταθερών Γ.Β.Ε. Η απόκλιση όγκου υπάρχει μόνο για τα σταθερά Γ.Β.Ε., ενώ δεν υπάρχει η απόκλιση αποτελεσματικότητας. Στην περίπτωση κατά την οποία η παραγωγή που πραγματοποιήθηκε συμπίπτει με την παραγωγή του κανονικού βαθμού απασχολήσεως, τότε δεν υπάρχει απόκλιση όγκου σταθερών Γ.Β.Ε. Αν όμως η παραγωγή αυτή είναι μικρότερη από τον κανονικό βαθμό απασχολήσεως τότε η απόκλιση όγκου σταθερών Γ.Β.Ε. είναι ευμενής, στην αντίστροφη περίπτωση είναι δυσμενής.

45 Η συνολική απόκλιση των σταθερών Γ.Β.Ε. είναι το άθροισμα της αποκλίσεως του προϋπολογισμού και της αποκλίσεως όγκου των σταθερών Γ.Β.Ε. παραγωγής. Η συνολική απόκλιση είναι ίση με τη διαφορά των πραγματικών σταθερών Γ.Β.Ε. και των Γ.Β.Ε. που πραγματοποιήθηκαν σε πρότυπες τιμές. Οι ορισμοί των αποκλίσεων με μορφή εξισώσεων μπορούν να αποδοθούν ως εξής: Συνολική απόκλιση (ώρες που χρησιμοποιήθηκαν (ώρες που χρησιμοποιήθηκαν X X = - πραγματικό συντελεστή) σταθερών Γ.Β.Ε. συντελεστή) πρότυπο Απόκλιση προϋπ/σμού (πραγματικές ώρες = X Γ.Β.Ε. ή τιμών πραγματικό συντελεστή) (πρότυπες ώρες σε κανονικό βαθμό X πρότυπο συντελεστή) Απόκλιση όγκου ή βαθμού απασχ/σης = (πρότυπες ώρες σε κανονικό (πρότυπες ώρες που αντιστοιχούν βαθμό απασχολήσεως - σε πραγματική παραγωγή) X (πρότυπο συντελεστή) Λογιστική κόστους (ΒΕ Ν ΙΕΡΗ Σ)

46 ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ α) Α π οκλίσ εκ Tiunc Υλικών Όπως έχει γενικά αναφερθεί υπεύθυνος για κάθε απόκλιση τιμής είναι συνήθως ο επικεφαλής του τμήματος προμηθειών (αγορών). Γενικά μπορούμε να πούμε ότι αυτός που πραγματοποιεί τις αγορές, έχει και την ευθύνη του ελέγχου της τιμής που καταβλήθηκε. Στον τομέα των αγορών πολλοί παράγοντες ελέγχονται για την τιμή που τελικά καταβάλλεται για τις αγορές των υλικών (πρώτων υλών, βοηθητικών υλών κ.α.), όπως ο ποιοτικός έλεγχος, ο τρόπος παράδοσης, οι εκπτώσεις λόγω ύψους αγορών κ.ά. Μέχρι του σημείου, που οι παράγοντες αυτοί μπορούν να ελεγχθούν από το ίδιο στέλεχος που πραγματοποιεί τις αγορές, τότε υπεύθυνος και για τις τυχόν αποκλίσεις είναι ο ίδιος. Απόκλιση σε κάποιο παράγοντα από αυτούς που συνεκτιμήθηκαν στον προσδιορισμό του πρότυπου κόστους, είναι δυνατόν να καταλήξει σε απόκλιση τιμής. Για παράδειγμα, η αγορά δεύτερης ποιότητας υλικών και όχι η προβλεπόμενη από το πρότυπο κοστολόγιο θα έχει σαν αποτέλεσμα μια ευνοϊκή απόκλιση τιμής, επειδή συνήθως τα κατώτερης ποιότητας υλικά στοιχίζουν λιγότερο, αλλά πιθανόν να είναι λιγότερο κατάλληλα για την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που κάποιος άλλος

47 και όχι ο επικεφαλής των αγορών είναι υπεύθυνος για την απόκλιση τιμής. Για παράδειγμα, αν η παραγωγή δεν έχει σωστά προγραμματιστεί και χρειαστεί η αεροπορική μεταφορά κάποιων υλικών και όχι η οδική ή αν πάλι το τμήμα προμηθειών αναγκαστεί να αγοράσει υλικά σε αντιοικονομικές πσσότητες, την ευθύνη για την προκαλούμενη απόκλιση τιμής την έχει ο τομέας της παραγωγής και όχι ο υπεύθυνος του τομέα προμηθειών. Η ανάλυση ή και η διερεύνηση των αποκλίσεων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σαν μέσο τιμω ρίας των στελεχών. Έμφαση θα πρέπει να δίνεται στη λειτουργία του ελέγχου με την έννοια υποστήριξης της πολιτικής των στελεχών, ή βοηθώντας τους έτσι να πετύχουν τους στόχους που έχει θέση η εταιρεία. Η έμφαση κατά την αξιολόγηση των αποκλίσεων από τη διοίκηση πρέπει να είναι θετική και όχι αρνητική. Υπερβολές, επιμονή και παράταση σε ότι ήδη έχει συμβεί ιδιαίτερα προσπαθώντας να βρεθεί κάποιος για να κατηγορηθεί, μπορεί να είναι καταστρεπτική για τους στόχους της επιχείρησης. β) Αποκλίσεκ noaorntac Υλικών Η απόκλιση ποσότητας των υλικών μετά τη διαφορά μεταξύ της πρότυπης αξίας των πραγματικών αναλώσεων των υλικών και της αντίστοιχης αξίας των πρότυπων αναλώσεων για την πραγματική παραγωγή, με άλλα λόγια αναφέρεται σε αξίες αν και συνδέεται περισσότερο με τη φυσική χρησιμοποίηση των υλικών σαν τη διαφορά μεταξύ της ποσότητας των υλικών που

48 πραγματικά αναλώθηκαν στην παραγωγική διαδικασία και της ποσότητας των υλικών που θα έπρεπε να αναλωθεί σύμφωνα με τα φυσικά πρότυπα που έχουν καθοριστεί. Η απόκλιση της ποσότητας των υλικών αποκαλύπτεται καλύτερα τη στιγμή που αυτά μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία. Η ανάλυση των υλικών βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των παραγόμενων μονάδων προϊόντων σύμφωνα με το φυσικό πρότυπο, που καθορίστηκε για κάθε παραγόμενη μονάδα προϊόντος. Αυτή η γρήγορη διαδικασία εντοπισμού των αποκλίσεων ποσότητας διευκολύνεται καλύτερα με τη χρησιμοποίηση του Απλού Σχεδίου. Η ύπαρξη αποκλίσεως ποσότητας είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως χρησιμοποίηση ελαττωματικών μηχανών, κατώτερης ποιότητας υλικά, ανεπαρκής επίβλεψη κ.ά. Συνήθως, το τμήμα της παραγωγής είναι υπεύθυνο για τις αποκλίσεις ποσότητας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που υπεύθυνος για δυσμενής αποκλίσεις ποσότητας είναι ο επικεφαλής του τμήματος προμηθειών. Για παράδειγμα, αναφέρεται η περίπτωση αγοράς από το τμήμα προμηθειών υλικών κατώτερης ποιότητας για την επίτευξη καλύτερης (χαμηλότερης) τιμής. Τα υλικά αυτά πιθανόν να αποδειχθούν ακατάλληλα για την παραγωγή του προϊόντος λόγω παραγωγής μεγάλου αριθμού ελαττωματικών προϊόντων. Έτσι στην περίπτωση αυτή την ευθύνη για την απόκλιση ποσότητας την έχει περισσότερο το τμήμα προμηθειών παρά το αντίστοιχο της παραγωγής.

49 γ) Αποκλίσεκ Tiunc Aueanc Eovaoiac Σε πολλές περιπτώσεις τα ημερομίσθια και οι μισθοί και κατά συνέπεια τα ωρομίσθια καθορίζονται από τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι αποκλίσεις τιμής να τείνουν να εξαφανιστούν. Οι αποκλίσεις τιμής κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους πιθανόν να δημιουργούνται από τον τρόπο χρησιμοποίησης της εργασίας. Όπως, για παράδειγμα, η ανάθεση εκτέλεσης εργασίας σε ειδικευμένους εργάτες με υψηλό ωρομίσθιο, ενώ η συγκεκριμένη εργασία απ αιτεί εργάτες με μικρή ειδίκευση και κατά συνέπεια χαμηλό ωρομίσθιο. Ο χειρισμός αυτός έχει σαν αποτέλεσμα δυσμενή απόκλιση τιμής της άμεσης εργασίας, επειδή το πραγματικό ω ρομίσθιο θα υπερβαίνει το αντίστοιχο πρότυπο". Μια αντίθετη περίπτωση υπάρχει, όταν ανειδίκευτοι εργάτες πληρώνονται με την ώρα και όχι με το κομμάτι. Η χαμηλή παραγωγικότητα των ανειδίκευτων εργατών έχει σαν αποτέλεσμα δυσμενή απόκλιση τιμής της άμεσης εργασίας. Δυσμενής απόκλιση τιμής είναι δυνατόν να παρουσιαστεί και από υπερωριακή απασχόληση λόγω προσαυξημένου ωρομισθίου. Ποιός είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της απόκλισης τιμής της άμεσης εργασίας; Είναι γενικά γνωστό, ότι η απόκλιση τιμής είναι αποτέλεσμα του τρόπου χρησιμοποίησης του εργατικού δυναμικού οιασδηποτε επιχείρησης και επειδή αρμόδια για την αποτελεσματική χρησιμοποίηση του χρόνου εργασίας των εργατών είναι συνήθως οι επόπτες (εργοδηγοί), Πρότυπο κόστος (ΠΑ Π Α ΔΗΜ ΗΤΡ ΙΟ Υ).

50 οι ίδιοι κατά συνέπεια είναι και υπεύθυνοι για την διατήρηση των αποκλίσεων αυτών υπό έλεγχο. δ) Απόκλιση Anodoanc Aueanc Eovaaiac Η απόκλιση απόδοσης άμεσης εργασίας, ως γνωστόν, μετρά την παραγωγικότητα του χρόνου εργασίας. Ίσως για καμία άλλη απόκλιση δεν καταβάλλεται τόση προσοχή, από την κάθε διοίκηση όσο για την απόκλιση απόδοσης της άμεσης εργασίας. Ο λόγος είναι ότι η αύξηση της παραγω γικότητας του χρόνου εργασίας αποτελεί βασικό κλειδί για την ελάττωση του ανά μονάδα κόστους παραγωγής. Οι βασικές αιτίες εμφάνισης αποκλίσεων απόδοσης άμεσης εργασίας είναι το ανειδίκευτο προσωπικό, τα χαμηλής ποιότητας υλικά, ο πραγματοποιούμενος περισσότερος χρόνος στην παραγωγική διαδικασία, ο ελαττω ματικός εξοπλισμός, οι βλάβες του μηχανολογικού εξοπλισμού, οι παύσεις εργασίας και η χαμηλή επιστασία. Τα στελέχη της παραγωγής, όπως ο μηχανικός παραγωγής, είναι γενικά υπεύθυνοι για τον έλεγχο της απόκλισης της απόδοσης της εργασίας. Όμως μερικές φορές, η απόκλιση απόδοσης μπορεί αν βαρύνει το τμήμα αγορών αν τα χαμηλής ποιότητας αγορασθέντα υλικά (πρώτες ύλες) είχαν σαν αποτέλεσμα την υπέρβαση του απαιτούμενου χρόνου εργασίας. Θεωρία και Εφαρμοσμένη Λογιστική Κόστους II (ΒΑΝΑΚΑΣ).

Δρ. Δημήτρης Μπάλιος. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Συστήματα συγκέντρωσης κόστους. Κοστολόγηση και ποια η χρησιμότητά της

Δρ. Δημήτρης Μπάλιος. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Συστήματα συγκέντρωσης κόστους. Κοστολόγηση και ποια η χρησιμότητά της Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Κοστολόγηση και ποια η χρησιμότητά της Συστήματα συγκέντρωσης Απορροφητική κοστολόγηση Κοστολόγηση Πλήρης (ή απορροφητική) κοστολόγηση Δρ. Δημήτρης Μπάλιος Κανονικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο κόστος. Διοικητικη λογιστικη. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Πρότυπη κοστολόγηση

Πρότυπο κόστος. Διοικητικη λογιστικη. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Πρότυπη κοστολόγηση Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Διοικητικη λογιστικη Πρότυπη κοστολόγηση Πρότυπο κόστος Τι είναι: Πολύ σωστά και πολύ λεπτομερειακά υπολογισμένο προϋπολογιστικό κόστος Τι εκφράζει: Σό Στόχους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ. Πρότυπο κόστος. Πρότυπο κόστος. Πρότυπα πρώτων υλών

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ. Πρότυπο κόστος. Πρότυπο κόστος. Πρότυπα πρώτων υλών N. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Πρότυπη κοστολόγηση Πρότυπο κόστος Τι είναι: Πολύ σωστά και πολύ λεπτομερειακά υπολογισμένο προϋπολογιστικό κόστος Τι εκφράζει: Στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑ_Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

ΕΚΠΑ_Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Συντελεστής και βάση καταλογισμού ΓΒΕ 3 Βήματα 1. Εκτίμηση μελλοντικού επιπέδου παραγωγής μιας περιόδου 2. Εκτίμηση των μελλοντικών ΓΒΕ μιας περιόδου 3. Υπολογισμός συντελεστή καταλογισμού ΓΒΕ (πηλίκο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑ_Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

ΕΚΠΑ_Τμήμα Οικονομικών Επιστημών 3 Βήματα 1. Εκτίμηση μελλοντικού επιπέδου παραγωγής μιας περιόδου 2. Εκτίμηση των μελλοντικών ΓΒΕ μιας περιόδου 3. Υπολογισμός συντελεστή καταλογισμού ΓΒΕ (πηλίκο 2/1) Συντελεστής και βάση καταλογισμού

Διαβάστε περισσότερα

Κοστολόγηση κατά προϊόν ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι

Κοστολόγηση κατά προϊόν ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έχουμε αναφέρει ότι η κοστολόγηση προϊόντος είναι η διαδικασία υπολογισμού και διανομής του κόστους παραγωγής στα παραγόμενα αγαθά Η κατανόηση της διαδικασίας αυτής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΤΟΣ. Κύριο μέσο άσκησης αποτελεσματικής διοίκησης. Από Γιώργο Μανουσόπουλο, Σύμβουλο Επιχειρήσεων, εξωτερικό συνεργάτη στης Specisoft

ΚΟΣΤΟΣ. Κύριο μέσο άσκησης αποτελεσματικής διοίκησης. Από Γιώργο Μανουσόπουλο, Σύμβουλο Επιχειρήσεων, εξωτερικό συνεργάτη στης Specisoft Specisoft www.specisoft.gr ΚΟΣΤΟΣ Κύριο μέσο άσκησης αποτελεσματικής διοίκησης Από Γιώργο Μανουσόπουλο, Σύμβουλο Επιχειρήσεων, εξωτερικό συνεργάτη στης Specisoft ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ 0.1 ΟΡΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Κόστος Μέρος ΙΙ

Πρότυπο Κόστος Μέρος ΙΙ Οργάνωση Παραγωγής & ιοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Κοστολόγηση Επιχειρήσεων & Λήψη Αποφάσεων Κεφάλαιο 9 Πρότυπο Κόστος Μέρος ΙΙ Νικόλαος Α. Παναγιώτου 2007 ΕΜΠ Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Λογιστική Κόστους. Κόστος. Η λογιστική κόστους είναι απλή

Εισαγωγή. Λογιστική Κόστους. Κόστος. Η λογιστική κόστους είναι απλή Εισαγωγή Λογιστική Κόστους Ορισμοί κόστους Η λογιστική κόστους είναι απλή Σχεδόν όλη η θεωρία της θα παρουσιαστεί σήμερα Αλλά, οι ορισμοί που χρησιμοποιεί είναι συνάρτηση του πλαισίου ανάλυσης Για το λόγο

Διαβάστε περισσότερα

(Cost Accounting) Δρ. Δημήτριος Γ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ Καθηγητής Τ.Ε.Ι

(Cost Accounting) Δρ. Δημήτριος Γ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ Καθηγητής Τ.Ε.Ι Λογιστική Κόστους (Cost Accounting) Δρ. Δημήτριος Γ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ Καθηγητής Τ.Ε.Ι. 2014 mavridis@teikoz.gr ΠΡΟΤΥΠΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ 2 Πρότυπη Κοστολόγηση (Standard Costing) Χαρακτηριστικά σημεία 1. Προσδιορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Συγκέντρωση Κόστους Παραγωγής Προϊόντων

Συγκέντρωση Κόστους Παραγωγής Προϊόντων Συγκέντρωση Κόστους Παραγωγής Προϊόντων I ενότητa Άσκηση 4: Οι παρακάτω δαπάνες πραγματοποιήθηκαν από την επιχείρηση ΑΘΗΝΑ ΑΕ το 2002. Άμεση Εργασία 10.000.000 Άμεσα Υλικά 7.500.000 Αμοιβές Μηχ/κού Παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3. Εννοιολογικό Πλαίσιο Κόστους - Ορισµοί ιακρίσεις. MBA Master in Business Administration Τµήµα: Οικονοµικών Επιστηµών

Ενότητα 3. Εννοιολογικό Πλαίσιο Κόστους - Ορισµοί ιακρίσεις. MBA Master in Business Administration Τµήµα: Οικονοµικών Επιστηµών Ενότητα 3 Εννοιολογικό Πλαίσιο Κόστους - Ορισµοί ιακρίσεις 1 Εννοιολογικό Πλαίσιο Κόστους Κόστος είναι η επένδυση ή διάθεση αγοραστικής δύναµης για την απόκτηση υλικών ή άυλων αγαθών και υπηρεσιών µε σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΙΙ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ www.dap-papei.gr 1 1. Δίδεται καρτέλα πρότυπου κόστους:

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους : Η χρησιμότητα της λογιστικής κόστους έγκειται στην παροχή πληροφοριών οι οποίες είναι απαραίτητες για προγραμματισμό, έλεγχο, αξιολόγηση της δραστηριότητας της επιχείρησης, με τελικό

Διαβάστε περισσότερα

Κόστος- Έξοδα - Δαπάνες

Κόστος- Έξοδα - Δαπάνες Κόστος- Έξοδα - Δαπάνες του συνεργάτη μας λογιστή Α Τάξεως Γεωργίου Τσιμπίκου Κόστος. ΚΟΣΤΟΣ είναι ένα αριθμητικό μέγεθος που αντιπροσωπεύει τα ποσά που επενδύθηκαν για την απόκτηση υλικών ή άϋλων αγαθών

Διαβάστε περισσότερα

10/17/17. Συστήματα Κοστολόγησης: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΝΝΟΙΕΣ

10/17/17. Συστήματα Κοστολόγησης: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Συστήματα Κοστολόγησης: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής ΤΕΧΜΙΚΕΣ ΚΟΣΤΟΥΣ 12η Needles Powers Crosson human/istoc k photo ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΗΣ Διάκριση με ταξύ των δύο βασικών συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

6. Οριακή Κοστολόγηση. Cost Accounting

6. Οριακή Κοστολόγηση. Cost Accounting 6. Οριακή Κοστολόγηση Cost Accounting 1 Κατανόηση του Κοστολογικού Προβλήματος Πλήρης ή Απορροφητική Κοστολόγηση Μεταβλητό Ά Ύλες Άμεση Εργασία Οριακή Κοστολόγηση Μεταβλητά Γ.Β.Ε. Σταθερό Σταθερά Γ.Β.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 4: Μερισμός Κόστους.

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 4: Μερισμός Κόστους. Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 4: Μερισμός Κόστους. Άσκηση 4.1 Το εργοστάσιο της επιχείρησης ΕΠΙΠΛΟΜΟΔΑ Α.Ε. παράγει υψηλής ποιότητας έπιπλα κατόπιν παραγγελίας των πελατών της. Η παραγωγική

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Κοστολόγησης

Βασικές Έννοιες Κοστολόγησης Οργάνωση Παραγωγής & ιοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Κοστολόγηση Επιχειρήσεων & Λήψη Αποφάσεων Κεφάλαιο 2 Βασικές Έννοιες Κοστολόγησης Νικόλαος Α. Παναγιώτου 2004 ΕΜΠ Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σημεία διάλεξης. Κατηγορίες Κόστους Νο 2. Δημήτρης Μπάλιος 1. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Βασικές έννοιες και κατηγορίες κόστους

Βασικά σημεία διάλεξης. Κατηγορίες Κόστους Νο 2. Δημήτρης Μπάλιος 1. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Βασικές έννοιες και κατηγορίες κόστους Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Βασικά σημεία διάλεξης Βασικές έννοιες και Μέρος Β, μεταβλητό και μικτό. Άμεσο και έμμεσο., ελεγχόμενο και μη ελεγχόμενο. 1 2 Κατηγορίες κόστους Διάκριση κόστους

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ. Διδάσκων Καθηγητής: Πέππας Γεώργιος

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ. Διδάσκων Καθηγητής: Πέππας Γεώργιος 1 Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Διδάσκων Καθηγητής: Πέππας Γεώργιος 2 Στόχοι Μαθήματος Εξοικείωση με τις κοστολογικές έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Οι παρακάτω δαπάνες πραγματοποιήθηκαν από την επιχείρηση ΑΘΗΝΑ ΑΕ το 2012.

Οι παρακάτω δαπάνες πραγματοποιήθηκαν από την επιχείρηση ΑΘΗΝΑ ΑΕ το 2012. Άσκηση 1 Οι παρακάτω δαπάνες πραγματοποιήθηκαν από την επιχείρηση ΑΘΗΝΑ ΑΕ το 2012. Άμεση Εργασία 10.000.000 Άμεσα Υλικά 7.500.000 Αμοιβές Μηχ/κού Παραγωγής 2.500.000 Αμοιβές Εποπτών 2.000.000 Αμοιβές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 3 ο

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 3 ο ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 3 ο 1. Έννοιες κόστους, εξόδου, δαπάνης, εσόδου Κόστος Όπως έχουμε ήδη αναφέρει για την παραγωγή αγαθών

Διαβάστε περισσότερα

Περιπτωσιακή μελέτη μεθόδων κοστολόγησης σε μικρομεσαία εταιρία επεξεργασίας μαρμάρου και γρανιτών

Περιπτωσιακή μελέτη μεθόδων κοστολόγησης σε μικρομεσαία εταιρία επεξεργασίας μαρμάρου και γρανιτών Περιπτωσιακή μελέτη μεθόδων κοστολόγησης σε μικρομεσαία εταιρία επεξεργασίας μαρμάρου και γρανιτών Εισαγωγικά Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς και η αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού οδηγούν τις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

26. Η επιχείρηση πληρώνει μηνιαία στους υπαλλήλους της το ποσό των 45.000. Αν οι εργοδοτικές εισφορές ανέρχονται σε 25% και οι κρατήσεις ανέρχονται σε 10% του μικτού μισθού, αντίστοιχα, η συνολική της

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 2: Το πλαίσιο της κοστολόγησης - Γ.Β.Ε. - Φύλλο μερισμού Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4. Πλήρης και Άµεση Κοστολόγηση. MBA Master in Business Administration Τµήµα: Οικονοµικών Επιστηµών. ιδάσκων: ρ.

Ενότητα 4. Πλήρης και Άµεση Κοστολόγηση. MBA Master in Business Administration Τµήµα: Οικονοµικών Επιστηµών. ιδάσκων: ρ. Ενότητα 4 Πλήρης και Άµεση Κοστολόγηση 1 Πλήρης Κοστολόγηση Πλήρης ή Απορροφητική Κοστολόγηση είναι η µέθοδος κοστολόγησης σύµφωνα µε την οποία το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος υπολογίζεται λαµβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

1. Τον Απρίλιο 20XΧ, τα κοστολογικά στοιχεία της βιομηχανίας ΑΒΓ Ο.Ε. είχαν ως εξής (ποσά σε ευρώ): Αναλώσεις πρώτων υλών 69.000 Άμεση εργασία 63.000 ΓΒΕ 111.000 Παραγωγή σε εξέλιξη: Απόθεμα αρχής: 39.000

Διαβάστε περισσότερα

8. Πρότυπη Κοστολόγηση. Cost Accounting

8. Πρότυπη Κοστολόγηση. Cost Accounting 8. Πρότυπη Κοστολόγηση Cost Accounting 1 Στοιχεία Πρότυπης Κοστολόγησης Η πρότυπη κοστολόγηση (standard costing) είναι μία ακόμα βασική τεχνική κοστολόγησης πέραν της πλήρους απορροφητικής και της οριακής

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι για τον επιμερισμό των κατ είδος εξόδων και την συγκέντρωσή τους σε κέντρα (θέσεις) κόστους.

Λόγοι για τον επιμερισμό των κατ είδος εξόδων και την συγκέντρωσή τους σε κέντρα (θέσεις) κόστους. Λόγοι για τον επιμερισμό των κατ είδος εξόδων και την συγκέντρωσή τους σε κέντρα (θέσεις) κόστους. 1) Ακρίβεια κοστολόγησης Έμμεσα έξοδα: Δεν είναι δυνατόν από την φύση τους να συσχετισθούν άμεσα (κατ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ασχολείται με την πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων εκτός επιχείρησης πχ: κράτος, τράπεζες,

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Κοστολόγησης: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής

Συστήματα Κοστολόγησης: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Συστήματα Κοστολόγησης: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής ΤΕΧΜΙΚΕΣ ΚΟΣΤΟΥΣ 12η Needles Powers Crosson human/istockphoto ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΗΣ Διάκριση μεταξύ των δύο βασικών συστημάτων κοστολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 2: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 2: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 2: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής Άσκηση 2.1 Τα παρακάτω δεδομένα έχουν ληφθεί από τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας «Γεωργίου Α.Ε.» για τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

1. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ

1. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ 1. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ 1) ΑΡΧΙΚΟ Ή ΑΜΕΣΟ ΚΟΣΤΟΣ = ΑΜΕΣΑ ΥΛΙΚΑ + ΑΜΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2) ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ = ΑΜΕΣΟ ΚΟΣΤΟΣ + ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ (ΟΜΑΔΑ 6) ΕΞΟΔΑ 3) ΚΟΣΤΟΣ ΠΩΛΗΘΕΝΤΩΝ = ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ + ΑΜΕΣΑ ΕΞΟΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Η λογιστική κόστους αποτελεί ένα κύκλωμα της λογιστικής επιστήμης το οποίο ασχολείται με την κοστολόγηση, δηλαδή με την τιμολόγηση των παραγόμενων προϊόντων. Η λογιστική κόστους βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο 1. Γενικά για την επιχείρηση Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους. Παράδειγμα. Υπολογισμός του Κόστους Παραχθέντων. Αρχικό κόστος και κόστος μετατροπής

Λογιστική Κόστους. Παράδειγμα. Υπολογισμός του Κόστους Παραχθέντων. Αρχικό κόστος και κόστος μετατροπής Υπολογισμός του Κόστους Παραχθέντων Λογιστική Κόστους Υπολογισμός του Κόστους Παραχθέντων Ο υπολογισμός του κόστους παραχθέντων και του κόστους πωληθέντων γίνεται με δύο τρόπους: Με τη χρησιμοποίηση λογαριασμών

Διαβάστε περισσότερα

3 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

3 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 3 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Προκειµένου να γίνει σωστά ο χρονικός και οικονοµικός προγραµµατισµός ενός έργου, θα πρέπει απαραίτητα να χωριστεί το έργο σε δραστηριότητες, και για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ [1]

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ [1] ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ [1] Οικονοµικός Σχεδιασµός είναι η διαδικασία πρόβλεψης της γενικής απόδοσης της επιχείρησης και η παροχή της βάσης λήψης αποφάσεων για τις µελλοντικές οικονοµικές απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.)

Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) 12/12/2012 Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Διοικητική Λογιστική Επιμερισμός μ ΓΒΕ στα κέντρα κόστους Δρ. Δημήτρης Μπάλιος Επιμερισμός ΓΒΕ (1) Γενικά, τα ΓΒΕ κάθε παραγόμενου προϊόντος σχετίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Διάλεξη 8: Εφαρμογές Οριακής Κοστολόγησης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Διάλεξη 8: Εφαρμογές Οριακής Κοστολόγησης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Διάλεξη 8: Εφαρμογές Οριακής Κοστολόγησης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Άσκηση 1 Η φωτοτυπική εταιρία ΑΒΓ έχει ως μέρος της πολιτικής πωλήσεών της την τοποθέτηση σε πολυσύχναστους

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεντρωση πληροφοριων για τα εσοδα και εξοδα της επιχειρησης

Συγκεντρωση πληροφοριων για τα εσοδα και εξοδα της επιχειρησης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Συγκεντρωση πληροφοριων για τα εσοδα και εξοδα της επιχειρησης Συγκεντρωση πληροφοριων για τα εσοδα και εξοδα της επιχειρησης μπορει να γινει με χειρογραφα συστηματα

Διαβάστε περισσότερα

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού Αθανασία Καρακίτσιου, PhD 1 Η Διαδικασία του προγραμματισμού Προγραμματισμός είναι η διαδικασία καθορισμού στόχων και η επιλογή μιας μελλοντικής πορείας για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ 1. Διαχείριση έργων Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αξιοποίηση της διαχείρισης έργων σαν ένα εργαλείο με το οποίο οι διάφορες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Ισότητα. Επομένως η καθαρή θέση της επιχείρησης ισούται: Καθαρή θέση = Ενεργητικό Υποχρεώσεις

Λογιστική Ισότητα. Επομένως η καθαρή θέση της επιχείρησης ισούται: Καθαρή θέση = Ενεργητικό Υποχρεώσεις Λογιστική Ισότητα Στον Ισολογισμό πρέπει να ισχύει: Ενεργητικό = Παθητικό δεδομένου ότι: το Παθητικό δείχνει τις πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν τα κεφάλαια της επιχείρησης και το Ενεργητικό τι περιουσιακά

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Λογιστική ΙΙ

Μάθημα: Λογιστική ΙΙ Μάθημα: Λογιστική ΙΙ Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ Πάγια περιουσιακά στοιχεία 1 Μη κυκλοφορούντα ή πάγια περιουσιακά στοιχεία είναι εκείνα τα στοιχεία τα οποία: προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης

Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Ακαδημαϊκό Έτος 2006 2007 Εξάμηνο 8 ο 4η Διάλεξη: Λογιστική Κόστους Ιωάννης Ψαρράς

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική. Επιμερισμός ΓΒΕ (1) Διαδικασία επιμερισμού των ΓΒΕ (1) Τα στάδια επιμερισμού

Διοικητική Λογιστική. Επιμερισμός ΓΒΕ (1) Διαδικασία επιμερισμού των ΓΒΕ (1) Τα στάδια επιμερισμού Επιμερισμός ΓΒΕ (1) Διοικητική Λογιστική Επιμερισμός ΓΒΕ στα κέντρα κόστους Γενικά, τα ΓΒΕ κάθε παραγόμενου προϊόντος σχετίζονται με τα ΓΒΕ του τμήματος ή των τμημάτων της παραγωγικής διαδικασίας από τα

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3.12.2015 L 317/19 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/2231 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 2ας Δεκεμβρίου 2015 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1126/2008 για την υιοθέτηση ορισμένων διεθνών λογιστικών προτύπων σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Επιλογή δομικών μηχανών, κόστος, συντήρηση, οργάνωση διαχείρισης των δομικών μηχανών, απόδοση Η επιλογή των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ» ΤΩΝ GARISSON ΚΑΙ NOREEN

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ» ΤΩΝ GARISSON ΚΑΙ NOREEN ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ» ΤΩΝ GARISSON ΚΑΙ NOREEN Σχεδιασµός συστηµάτων: Κοστολόγηση κατά έργο ή κατά παραγγελία Άσκηση 1. Η εταιρεία ΛΑΜΑΠΛΑΣΤ Α.Ε. αντιµετωπίζει

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση των ΚΕΝ στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων. Εισηγητής: Θωμάς Χ. Λάζαρης Οικονομολόγος Υγείας Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας

Η επίδραση των ΚΕΝ στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων. Εισηγητής: Θωμάς Χ. Λάζαρης Οικονομολόγος Υγείας Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Η επίδραση των ΚΕΝ στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων Εισηγητής: Θωμάς Χ. Λάζαρης Οικονομολόγος Υγείας Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας 1 Δομή εισήγησης Η εργασία εντάσσεται στην θεματική ενότητα του

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή ιοίκησης και Οικονοµίας Τµήµα Λογιστικής. Ασκήσεις στο µάθηµα: «Λογιστική Κόστους ΙΙ»

Σχολή ιοίκησης και Οικονοµίας Τµήµα Λογιστικής. Ασκήσεις στο µάθηµα: «Λογιστική Κόστους ΙΙ» Σχολή ιοίκησης και Οικονοµίας Τµήµα Λογιστικής Ασκήσεις στο µάθηµα: «Λογιστική Κόστους ΙΙ» (έκδοση Α) ιδάσκων, ιδάκτωρ στην Ελεγκτική Λογιστική 2 Copyright Σέρρες, Σεπτέµβριος 2011 Με επιφύλαξη παντός

Διαβάστε περισσότερα

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης;

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; Κεφάλαιο 2 ο Η επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων Όταν το άτομο δημιούργησε ομάδες. Για ποιο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ιδάσκων: ΜΑΘΗΜΑ: Οικονοµικές, Εµπορικές και Παραγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

αρχικών πωλήσεων, β) Προυπολογισμός Παραγωγής γ) Προυπολογισμός Υλικών, δ) Προυπολογισμος αγορας υλικων παραγωγής ε) Προυπολογισμος άμεσων εργατικών,

αρχικών πωλήσεων, β) Προυπολογισμός Παραγωγής γ) Προυπολογισμός Υλικών, δ) Προυπολογισμος αγορας υλικων παραγωγής ε) Προυπολογισμος άμεσων εργατικών, 3.4 Παράδειγμα Σχεδιασμού Προϋπολογισμού Οι προυπολογισμοι διακρινονται σε πολλά ειδη. Υπάρχουν: α)προυπολογισμος αρχικών πωλήσεων, β) Προυπολογισμός Παραγωγής γ) Προυπολογισμός Υλικών, δ) Προυπολογισμος

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Παραγωγής & Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Διδάσκων: Δρ. Νικόλαος Παναγιώτου Πρότυπο Κόστος Μέρος Ι

Οργάνωση Παραγωγής & Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Διδάσκων: Δρ. Νικόλαος Παναγιώτου Πρότυπο Κόστος Μέρος Ι ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Οργάνωση Παραγωγής & Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Διδάσκων: Δρ. Νικόλαος Παναγιώτου Πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ 547 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΟΜΑΔΑΣ 9 ΤΟΥ Γ.Λ.Σ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ 7 Ποιές εταιρίες εφαρμόζουν υποχρεωτικά την ομάδα 9 του Γ.Λ.Σ. (ΕΣΥΛ 2314/αρ.

Διαβάστε περισσότερα

4. Μερισμός Κόστους. Cost Accounting

4. Μερισμός Κόστους. Cost Accounting 4. Μερισμός Κόστους Cost Accounting 1 Παραγωγή Προϊόντων Κατανόηση του Κοστολογικού Προβλήματος ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 1 Υποστηρικτικό 1 Υποστηρικτικό 2 Υποστηρικτικό 3 2 3 Παροχή Υπηρεσιών 4 Παραγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

6. Η καμπύλη του οριακού προϊόντος τέμνει πάντοτε την καμπύλη του μέσου προϊόντος από πάνω προς τα κάτω στη μέγιστη τιμή του.

6. Η καμπύλη του οριακού προϊόντος τέμνει πάντοτε την καμπύλη του μέσου προϊόντος από πάνω προς τα κάτω στη μέγιστη τιμή του. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Σε μία παραγωγική διαδικασία το άθροισμα των τιμών του οριακού προϊόντος σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 4. Εισαγωγή 5

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 4. Εισαγωγή 5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 4 Εισαγωγή 5 ΜΕΡΟΣ Α ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1.1 Δραστηριότητες της λογιστικής κόστους 8 1.2 Παράγοντες που επηρεάζουν τα συστήματα κοστολόγησης 8 1.3 Έννοια του κόστους 1.4 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού...

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Περιεχόμενα 5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός... 2 5.2. Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού... 4 5.3. Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... 5 5.4. Τύποι Χωροταξίας...

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικη λογιστικη. Λήψη αποφάσεων, Κύκλος σχεδιασμού και ελέγχου. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Προϋπολογισμοί. Δρ.

Διοικητικη λογιστικη. Λήψη αποφάσεων, Κύκλος σχεδιασμού και ελέγχου. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Προϋπολογισμοί. Δρ. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Λήψη αποφάσεων, Κύκλος σχεδιασμού και ελέγχου Σχεδιασμός Διοικητικη λογιστικη Προϋπολογισμοί Αναφορά απόδοσης και ανατροφοδότηση Λήψη αποφάσεων Διοίκηση και καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων

Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων Ενότητα 6: Αξιολόγηση επενδύσεων με χρήση λογισμικού Δ. Δαμίγος Μ. Μενεγάκη Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Στις 30 Απριλίου τα κοστολογικά στοιχεία της βιομηχανίας PLASTIC ΑΒΕΕ είχαν ως εξής : Αγορά πρώτων υλών 72.000 Τελικό απόθεμα πρώτων υλών 12.000 Αρχικό απόθεμα πρώτων υλών 3.000 Άμεση εργασία 9.500

Διαβάστε περισσότερα

1.1.6 Εξωλογιστικός προσδιορισμός κόστους παραγωγής, μικτών και καθαρών αποτελεσμάτων χρήσης Σελ. 11

1.1.6 Εξωλογιστικός προσδιορισμός κόστους παραγωγής, μικτών και καθαρών αποτελεσμάτων χρήσης Σελ. 11 1. Κόστος και Κοστολόγηση 1.1 Κόστος Σελ. 1 1.1.1 Έννοια και ορισμός του κόστους Σελ. 1 1.1.2 Ιστορικό κόστος Σελ. 1 1.1.3 Αμφισβήτηση του ιστορικού κόστους Σελ. 2 1.1.4 Το κόστος κατά το Ε.Γ.Λ.Σ. Σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Μαθήματος: Εφαρμοσμένη Κοστολόγηση

Ασκήσεις Μαθήματος: Εφαρμοσμένη Κοστολόγηση Ασκήσεις Μαθήματος: Εφαρμοσμένη Κοστολόγηση Διδάσκων: Λέκτορας Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ Σερρών Λέκτορας Π.Δ. 407 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο 2012 1 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2

Διαβάστε περισσότερα

[1] Αποδέκτες Κυρίως εκτός της επιχείρησης Εντός της επιχείρησης. Αρχές και Πρότυπα Γενικά παραδεκτές λογιστικές αρχές Ευελιξία - ανάλογα με το στόχο

[1] Αποδέκτες Κυρίως εκτός της επιχείρησης Εντός της επιχείρησης. Αρχές και Πρότυπα Γενικά παραδεκτές λογιστικές αρχές Ευελιξία - ανάλογα με το στόχο ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ - Στόχοι Μαθήματος Εξοικείωση με τις κοστολογικές έννοιες και όρους και τον χειρισμό τους για τον υπολογισμό του κόστους παραγωγής στο πλαίσιο κυρίως βιομηχανικών επιχειρήσεων. Κατανόηση των

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 2: Κατά Παραγγελία Κοστολόγηση- ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 2: Κατά Παραγγελία Κοστολόγηση- ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 2: Κατά Παραγγελία Κοστολόγηση- ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Άσκηση 1 Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 20Χ1 εκτελέστηκε η παραγγελία Νο. 125, η οποία αφορούσε την κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΟΣΤΟΣ & Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΟΣΤΟΣ & Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΟΣΤΟΣ & Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γαρεφαλάκης Αλέξανδρος ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: Χνάρη Ελευθερία ΑΜ

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή Κοστολόγηση. Τιμή Πώλησης 15 Αρχικό απόθεμα 0 Μονάδες παραγωγής Μονάδες πώλησης Τελικό απόθεμα 500

Οριακή Κοστολόγηση. Τιμή Πώλησης 15 Αρχικό απόθεμα 0 Μονάδες παραγωγής Μονάδες πώλησης Τελικό απόθεμα 500 ΑΣΚΗΣΗ 1 Κοστολόγηση Πλήρους Απορρόφησης Πωλήσεις (2.000 x 15 ) 30.000 Μείον κόστος πωληθέντων Αρχικό Απόθεμα 0 Συν Κόστος παραχθέντων προϊόντων 17.600 Προϊόντα διαθέσιμα προς πώληση 17.600 Μείον τελικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ Η κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης παρουσιάζει το οικονομικό αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία) της επιχείρησης κατά τη διάρκεια μίας χρονικής περιόδου. Το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 ο : Η Παραγωγή της Επιχείρησης και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Παραγωγή: είναι η διαδικασία με την οποία οι διάφοροι παραγωγικοί συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Εθνικ ό Μετ Μετ όβιο όβιο Πολ Πολ τεχνείο Σχολή ολή Ηλεκτρολ όγων Ηλεκτρολ Μηχ Μηχ νικ νικ ν & Μηχα Μηχ νικ νικ ν Υπ ογιστ

Εθνικό Εθνικ ό Μετ Μετ όβιο όβιο Πολ Πολ τεχνείο Σχολή ολή Ηλεκτρολ όγων Ηλεκτρολ Μηχ Μηχ νικ νικ ν & Μηχα Μηχ νικ νικ ν Υπ ογιστ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Ακαδημαϊκό Έτος 2008 2009 Εξάμηνο 8 ο 4η Διάλεξη: Λογιστική Κόστους Ιωάννης Ψαρράς

Διαβάστε περισσότερα

Ο συντελεστής καταλογισμού των Γ.Β.Ε. υπολογίσθηκε στο 50% του κόστους της Άμεσης Εργασίας.

Ο συντελεστής καταλογισμού των Γ.Β.Ε. υπολογίσθηκε στο 50% του κόστους της Άμεσης Εργασίας. Άσκηση 1 Η εικόνα των αποθεμάτων αρχής σε και τέλους σε της επιχείρησης ΖΗΤΑ για τον Ιανουάριο 2003 ήταν: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ 1/1/03 31/1/03 Αμεσα Υλικά 360.000 300.000 Παραγωγή σε εξέλιξη 180.000 120.000 Έτοιμα

Διαβάστε περισσότερα

"ΔΙΑΑΙΧΑΙΙΑ ΠΡΟΙΔΙΟΡΙΙΜΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΟΙΤΟΥΙ"

ΔΙΑΑΙΧΑΙΙΑ ΠΡΟΙΔΙΟΡΙΙΜΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΟΙΤΟΥΙ Πτυχιακή Εογασία; "ΔΙΑΑΙΧΑΙΙΑ ΠΡΟΙΔΙΟΡΙΙΜΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΟΙΤΟΥΙ" Σπουδαστής: Γερομόσχος Στυλιανός Επιβλέπων Εκπαιδευτικός: Σωτηριάδου Δόμνα ΐ, Ξ. Ι :pail iiiyiiiiilrii ; alii DiA'jvyyiu' ' I iliiiur 2ϋϋΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης

Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Ακαδημαϊκό Έτος 2009 2010 Εξάμηνο 8 ο 4η Διάλεξη: Λογιστική Κόστους Ιωάννης Ψαρράς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ (ΔΔΕ) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (MASTER) ΣΤΗΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Αντικατάσταση Μηχανημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σημεία διάλεξης. ιοικητική Λογιστική. Λήψη αποφάσεων, Κύκλος σχεδιασμού και ελέγχου. Δημήτρης Μπάλιος. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.

Βασικά σημεία διάλεξης. ιοικητική Λογιστική. Λήψη αποφάσεων, Κύκλος σχεδιασμού και ελέγχου. Δημήτρης Μπάλιος. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) ιοικητική Λογιστική Βασικές έννοιες και κατηγορίες κόστους Μέρος Α Βασικά σημεία διάλεξης Τι είναι κόστος, φορείς κόστους και κέντρα κόστους; Τι είναι το κόστος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα8. Προϋπολογισµοί. MBA Master in Business Administration Τµήµα: Οικονοµικών Επιστηµών. ιδάσκων: ρ. Γεώργιος ρογαλάς

Ενότητα8. Προϋπολογισµοί. MBA Master in Business Administration Τµήµα: Οικονοµικών Επιστηµών. ιδάσκων: ρ. Γεώργιος ρογαλάς Ενότητα8 Προϋπολογισµοί 1 Εννοιολογικό Πλαίσιο και Σκοπός Προϋπολογισµός είναι ένα αναλυτικό σχέδιο για την απόκτηση και τη χρησιµοποίηση οικονοµικών και άλλων πόρων µέσα σε µία καθορισµένη χρονική περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα

Επιμερισμός Κόστους: Φύλλο επιμερισμού ΓΒΕ. Κόστος των τμημάτων. Επιμερισμός των ΓΒΕ στα τμήματα της επιχείρησης. Κύρια και Βοηθητικά Τμήματα

Επιμερισμός Κόστους: Φύλλο επιμερισμού ΓΒΕ. Κόστος των τμημάτων. Επιμερισμός των ΓΒΕ στα τμήματα της επιχείρησης. Κύρια και Βοηθητικά Τμήματα Επιμερισμός των ΓΒΕ στα τμήματα της επιχείρησης Επιμερισμός Κόστους: Κύρια και Βοηθητικά τα Η παραγωγική λειτουργία μιας επιχείρησης συντελείται στα Κύρια τμήματα παραγωγής στα οποία λαμβάνει χώρα η παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 1. Εισαγωγή Όπως έχουμε τονίσει, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζεται η τιμή ενός αγαθού απαιτεί κατανόηση των δύο δυνάμεων της αγοράς, δηλαδή της ζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.)

Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Διοικητική Λογιστική Επανεπιμερισμός μ του κόστους των βοηθητικών κέντρων κόστους στα κύρια Δρ. Δημήτρης Μπάλιος Επανεπιμερισμός του κόστους των βοηθητικών τμημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 9: Πρότυπο κόστος

Λογιστική Κόστους Ενότητα 9: Πρότυπο κόστος Λογιστική Κόστους Ενότητα 9: Πρότυπο κόστος Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Ασκήσεις στο Μάθημα: «Κοστολόγηση και Αναλυτική Λογιστική»

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Ασκήσεις στο Μάθημα: «Κοστολόγηση και Αναλυτική Λογιστική» Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Ασκήσεις στο Μάθημα: «Κοστολόγηση και Αναλυτική Λογιστική» (Έκδοση 7) Δρ. Δρογαλάς Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΠΔ407, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Διαβάστε περισσότερα

I. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

I. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ I. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 11. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ Οικονομική μονάδα θεωρείται το σύνολο των οποιωνδήποτε συνδυασμών των συντελεστών παραγωγής, με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Ασκήσεις στο Μάθημα: «Αναλυτική Λογιστική και Κοστολόγηση»

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Ασκήσεις στο Μάθημα: «Αναλυτική Λογιστική και Κοστολόγηση» Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Ασκήσεις στο Μάθημα: «Αναλυτική Λογιστική και Κοστολόγηση» (Έκδοση ΣΤ) Οκτώβριος 2015 Διδάσκων Δρ. Δρογαλάς Α. Γεώργιος, Λέκτορας, ΠΔ. 407/80, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΙ. Μάθηµα 4 ο. συνέχεια. ιακρίσεις κόστους ΕΝΝΟΙ, ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΟΣΤΟΥΣ

ΟΡΙΣΜΟΙ. Μάθηµα 4 ο. συνέχεια. ιακρίσεις κόστους ΕΝΝΟΙ, ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΟΣΤΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Μάθηµα 4 ο ΕΝΝΟΙ, ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΟΣΤΟΥΣ Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Σχολή Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Σειρά ιαλέξεων Σεµιναρίου ΣΣΑΣ. 2014

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Αποθέματα (ΔΛΠ2) Διδάσκων: Δρ. Γεώργιος Α. Παπαναστασόπουλος Εισαγωγή Τα αποθέματα αποτελούν βασικά αντικείμενο του: ΔΛΠ 2 «Αποθέματα» (Inventories). Κατέχονται για ανάλωση στην

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ- ΣΧΕΔΙΑ

Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ- ΣΧΕΔΙΑ TEI Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ- ΣΧΕΔΙΑ 4 η Εισήγηση Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr ΟΜΑΔΑ 2: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ 20 Εμπορεύματα:

Διαβάστε περισσότερα

[Υπόδειξη: Τα αγαθά που χάνουν την υλική τους υπόσταση και τις ιδιότητες τους μετά την πρώτη χρήση τους ονομάζονται καταναλωτά.]

[Υπόδειξη: Τα αγαθά που χάνουν την υλική τους υπόσταση και τις ιδιότητες τους μετά την πρώτη χρήση τους ονομάζονται καταναλωτά.] ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Η χρησιμότητα της Πολιτικής Οικονομίας είναι κυρίως: α) Η δυνατότητα που μας παρέχει να επεμβαίνουμε στο οικονομικό σύστημα για να βελτιώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 4: Μερισμός Κόστους ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 4: Μερισμός Κόστους ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 4: Μερισμός Κόστους ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Άσκηση 1 Η βιομηχανική επιχείρηση ΕΡΓΑΛΕΙΑ Α.Ε. έχει τρία βοηθητικά τμήματα τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Σταθερό και μεταβλητό κόστος Το συνολικό κόστος

Διαβάστε περισσότερα

Συμπαράγωγα προϊόντα ή υποπροϊόντα είναι τα προϊόντα που παράγονται από την ίδια παραγωγική διαδικασία.

Συμπαράγωγα προϊόντα ή υποπροϊόντα είναι τα προϊόντα που παράγονται από την ίδια παραγωγική διαδικασία. Διοικητική Λογιστική Κοστολόγηση ων προϊόντων και υπο-προϊόντων προϊόντων Ορισμοί Συμπαράγωγα προϊόντα ή υποπροϊόντα είναι τα προϊόντα που παράγονται από την ίδια παραγωγική διαδικασία. Εάν τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση Χρηματοοικονομική Ανάλυση είναι η ανάλυση που σκοπός της είναι: ο προσδιορισμός των δυνατών

Διαβάστε περισσότερα

Ισολογισμός τέλους χρήσης

Ισολογισμός τέλους χρήσης Ισολογισμός τέλους χρήσης 9.1. Στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης συντάσσεται ισολογισμός, που για το λόγο αυτό καλείται Ισολογισμός τέλους χρήσης. Ακόμη, στο τέλος κάθε χρήσης προσδιορίζονται τα αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Διάλεξη 6: Οριακή Κοστολόγηση ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Διάλεξη 6: Οριακή Κοστολόγηση ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Διάλεξη 6: Οριακή Κοστολόγηση ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Άσκηση 1 Τα στοιχεία που ακολουθούν αφορούν την επιχείρηση ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ Α.Ε, η οποία παράγει ένα μόνο προϊόν το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 11. Πλήρης Κοστολόγηση. Πωλήσεις 10.000. - άμεσα υλικά 3.500. -άμεση εργασία 2.700. -ΓΒΕ 1.800 Μικτό Αποτέλεσμα 2.000

Άσκηση 11. Πλήρης Κοστολόγηση. Πωλήσεις 10.000. - άμεσα υλικά 3.500. -άμεση εργασία 2.700. -ΓΒΕ 1.800 Μικτό Αποτέλεσμα 2.000 Άσκηση 11 Πωλήσεις 10.000 - άμεσα υλικά 3.500 -άμεση εργασία 2.700 -ΓΒΕ 1.800 Μικτό Αποτέλεσμα 2.000 - Μεταβλητά έξοδα πωλήσεων 250 - Μεταβλητά έξοδα διοίκησης 50 - Μεταβλητά έξοδα διάθεσης 100 - Σταθερά

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύσεις σε Ακίνητα ΔΛΠ 40. Investment Property IAS 40

Επενδύσεις σε Ακίνητα ΔΛΠ 40. Investment Property IAS 40 Επενδύσεις σε Ακίνητα ΔΛΠ 40 Investment Property IAS 40 Σκοπός : Να καθορίσει το λογιστικό χειρισμό των επενδύσεων σε ακίνητα και τις σχετικές γνωστοποιήσεις στις Επεξηγηματικές Σημειώσεις Εφαρμόζεται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ 2.

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ 2. Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 2 Κεφάλαιο 2 ο Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού

Διαβάστε περισσότερα