Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα"

Transcript

1 1991R2568 EL Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Ιουλίου 1991 σχετικά µε τον προσδιορισµό των χαρακτηριστικών των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων καθώς και µε τις µεθόδους προσδιορισµού (ΕΕ L 248 της , σ. 1) ιορθώνεται από: C1 ιορθωτικό ΕΕ L 108 της , σ. 57 (2568/91)

2 1991R2568 EL ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Ιουλίου 1991 σχετικά µε τον προσδιορισµό των χαρακτηριστικών των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων καθώς και µε τις µεθόδους προσδιορισµού Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής Κοινότητας, τον κανονισµό αριθ. 136/66/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 22ας Σεπτεµβρίου 1966 περί δηµουργίας κοινής οργανώσεως αγοράς στον τοµέα των λιπαρών ουσιών ( 1 ), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισµό (ΕΟΚ) αριθ. 3577/90 ( 2 ), και ιδίως το άρθρο 35α, Εκτιµώντας: ότι στο παράρτηµα του κανονισµού αριθ. 136/66/ΕΟΚ προβλέπονται η περιγραφή και ο ορισµός των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων που διατίθενται στο εµπόριο στο εσωτερικό κάθε κράτους µέλους, καθώς και όσον αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και τις συναλλαγές µε τις τρίτες χώρες ότι, για να καταστεί δυνατός ο διαχωρισµός µεταξύ των διαφόρων τύπων ελαίου, θα πρέπει να καθοριστούν τα φυσικοχηµικά χαρακτηριστικά κάθε ελαίου, καθώς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των παρθένων ελαίων, κατά τρόπο που να διασφολίζεται η γνησιότητα και η ποιότητα των εν λόγω προϊόντων, µε την επιφύλαξη των υπολοίπων διατάξεων, οι οποίες αφορούν αυτό το θέµα ότι θα πρέπει να προσδιοριστούν κατά ενιαίο τρόπο σε ολόκληρη την Κοινότητα τα χαρακτηριστικά των διαφόρων τύπων ελαίου ότι, προς το σκοπό αυτό, θα πρέπει να καθοριστούν οι µέθοδοι, χηµικής ανάλυσης και οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Κοινότητα ότι θα πρέπει, εντούτοις, να επιτραπεί κατά τη διάρκεια µεταβατικής περιόδου η χρησιµοποίηση άλλων µεθόδων ανάλυσης που εφαρµόζονται στα κράτη µέλη, προβλέποντας παράλληλα ότι, σε περίπτωση που τα αποτελέσµατα παρουσιάζουν διαφορές, θα είναι καθοριστικά τα αποτελέσµατα που έχουν ληφθεί µε βάση την ενιαία µέθοδο ότι ο προσδιορισµός των φυσικοχηµικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου και των µεθόδων ανάλυσης οδηγεί στην προσαρµογή των συµπληρωµατικών επεξηγήσεων του κεφαλαίου 15 της συνδυασµένης ονοµατολογίας ότι στην µέθοδο αξιολόγησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των παρθένων ελαίων περιλαµβάνεται η συγκρότηση οµάδος δοκιµαστών που έχουν επιλεγεί και εξασκηθεί ειδικά γι' αυτό ότι είναι, εποµένως, σκόπιµο να προβλεφθεί η προθεσµία η αναγκαία για την δηµιουργία µιας τέτοιας υποδοµής ότι, λαµβανοµένων υπόψη των δυσκολιών που θα συναντήσουν ορισµένα κράτη µέλη για την συγκρότηση οµάδων δοκιµαστών, είναι σκόπιµο να δοθεί άδεια να καταφεύγουν στις υπάρχουσες οµάδες άλλων κρατών µελλών ότι, για να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του συστήµατος των εισφορών που εφαρµόζονται κατά την εισαγωγή των ελαιοπυρήνων είναι σκόπιµο να προβλεφθεί µια ενιαία µέθοδος για τον καθορισµό της περιεκτικότητας σε έλαιο των εν λόγω προϊόντων ότι, για να µην προκληθεί ζηµιά στο εµπόριο, είναι σκόπιµο να προβλεφθεί µια περιορισµένη περίοδος για την διάθεση του ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 172 της , σ. 3025/66. ( 2 ) ΕΕ αριθ. L 353 της , σ. 23.

3 1991R2568 EL τυποποιηµένου ελαιολάδου πρό της ενάρξεως του παρόντος κανονισµού ότι είναι σκόπιµο να καταργηθεί ο κανονισµός (ΕΟΚ) αριθ. 1058/ 77 της Επιτροπής ( 1 ), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισµό (ΕΟΚ) αριθ. 1858/88 ( 2 ) ότι η Επιτροπή ιαχείρισης Λιπαρών Ουσιών δεν διατύπωσε γνώµη εντός της ταχθείσας προδεσµίας, ΕΞΕ ΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ: Άρθρο 1 1. Θεωρούνται παρθένα ελαιόλαδα, κατά την έννοια του σηµείου 1 στοιχεία α), β) και γ) του παραρτήµατος του κανονισµού αριθ. 136/66/ΕΟΚ, τα έλαια των οποίων τα χαρακτηριστικά είναι σύµφωνα µε εκείνα που αναφέρονται στο παράρτηµα I σηµεία 1, 2 και 3 του παρόντος κανονισµού. 2. Θεωρείται µειονεκτικό παρθένο έλαιόλαδο, κατά την έννοια του σηµείου 1 στοιχείο δ) του παραρτήµατος του κανονισµού αριθ. 136/66/ΕΟΚ, το ελαιόλαδο του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι σύµφωνα µε εκείνα που αναφέρονται στο παράρτηµα I σηµείο 4 του παρόντος κανονισµού. 3. Θεωρείται εξευγενισµένο ελαιόλαδο, κατά την έννοια του σηµείου 2 του παραρτήµατος του κανονισµού αριθ. 136/66/ΕΟΚ, το έλαιο του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι σύµφωνα µε εκείνα που αναφέρονται στο παράρτηµα I σηµείο 5 του παρόντος κανονισµού. 4. Θεωρείται ελαιόλαδο, κατά την έννοια του σηµείου 3 του παραρτήµατος του κανονισµού 136/66/ΕΟΚ, το έλαιο του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι σύµφωνα µε εκείνα που αναφέρονται στο παράρτηµα I σηµείο 6 του παρόντος κανονισµού. 5. Θεωρείται ακατέργαστο πυρηνέλαιο ελιάς, κατά την έννοια του σηµείου 4 του παραρτήµατος του κανονισµού αριθ. 136/66/ ΕΟΚ, το πυρηνέλαιο του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι σύµφωνα µε εκείνα που αναφέρονται στο παράρτηµα I σηµείο 7 του παρόντος κανονισµού. 6. Θεωρείται εξευγενισµένο πυρηνέλαιο, κατά την έννοια του σηµείου 5 του παραρτήµατος του κανονισµού αριθ. 136/66/ΕΟΚ, το πυρηνέλαιο του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι σύµφωνα µε εκείνα που αναφέρονται στο παράρτηµα I σηµείο 8 του παρόντος κανονισµού. 7. Θεωρείται πυρηνέλαιο κατά την έννοια του σηµείου 6 του παραρτήµατος του κανονισµού αριθ. 136/66/ΕΟΚ, το έλαιο του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι σύµφωνα µε εκείνα που αναφέρονται στο παράρτηµα I σηµείο 9 του παρόντος κανονισµού. Άρθρο 2 1. Ο προσδιορισµός των χαρακτηριστικών των ελαίων που προβλέπονται στο παράρτηµα I του παρόντος κανονισµού πραγµατοποιείται σύµφωνα µε τις εξής µεθόδους ανάλυσης: για τον προσδιορισµό των ελευθέρων λιπαρών οξέων, εκπεφρασµένων σε ποσοστό ελαϊκού οξέος, η µέθοδος που αναφέρεται στο παράρτηµα II, για τον προσδιορισµό του αριθµού υπεροξειδίων, η µέθοδος που αναφέρεται στο παράρτηµα III, για τον προσδιορισµό των αλιφατικών αλκοολών, η µέθοδος που αναφέρεται στο παράρτηµα IV, ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 128 της , σ. 6. ( 2 ) ΕΕ αριθ. L 166 της , σ. 10.

4 1991R2568 EL για τον προσδιορισµό των στερολών, η µέθοδος που αναφέρεται στο παράρτηµα V, για τον προσδιορισµό της ερυθροδιόλης, η µέθοδος που αναφέρεται στο παράρτηµα VI, για τον προσδιορισµό των κεκορεσµένων λιπαρών οξεών στη θέση 2 των τριγλυκεριδίων, η µέθοδος που αναφέρεται στο παράρτηµα VII, για τον προσδιορισµό της συνθέσεως των τριγλυκεριδίων, η µέθοδος που αναφέρεται στο παράρτηµα VIII, για την φασµατοφωτοµετρική ανάλυση, η µέθοδος που αναφέρεται στο παράρτηµα IX, για τον προσδιορισµό της συνθέσεως των λιπαρών οξέων, η µέθοδος που αναφέρεται στα παραρτήµατα Α και Β. για τον προσδιορισµό των αλογονοµένων πτητικών υδρογονανθράκων, η µέθοδος που αναφέρεται στο παράρτηµα XI, για την αξιολόγηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των παρθένων ελαιολάδων, η µέθοδος που αναφέρεται στο παράρτηµα XII, που εφαρµόζεται σύµφωνα µε την παράγραφο 2, για την δοκιµή του έξευγενισµού, η µέθοδος που αναφέρεται στο παράρτηµα XIII. 2. Ο αναλυτής, ο οποίος επικουρείται από εµπειρογνώµονες, προβαίνει στην εκτίµηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών σύµφωνα µε τη διαδικασία που περιγράφεται στο δελτίο δοκιµής που αναφέρεται στο παράρτηµα XII. Στην περίπτωση κατά την οποία ο αναλυτής προσδιορίζει χαρακτηριστικά διαφορετικά από εκείνα της κατηγορίας του προϊόντος, το δείγµα πρέπει να εξετάζεται από οµάδα δοκιµαστών σύµφωνα µε τις διατάξεις του παραρτήµατος XII. Η δεύτερη ανάλυση πραγµατοποιείται από την οµάδα δοκιµαστών σύµφωνα µε την προαναφερθείες διατάξεις. Για την αξιολόγηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών στις διαδικασίες που σχετίζονται µε το καθεστώς της παρέµβασης, η οµάδα δοκιµαστών πραγµατοποιεί την αξιολόγηση σύµφωνα µε το παραρτήµα XII. Άρθρο 3 Έως τις 31 Οκτωβρίου 1992, η εισαγωγή των προβλεποµένων στο άρθρο 2 µεθόδων ανάλυσης δεν εµποδίζει τα κράτη µέλη να χρησιµοποιούν άλλες αποδεκτές και έγκυρες επιστηµονικά µεθόδους, υπό τον όρο ότι δεν θα εµποδίζεται από αυτό η ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων C1 τα οποία είναι σύµφωνα προς τις κοινοτικές µεθόδους του εν εφαρµογή κανονισµού. Τα ενδιαφερόµενα κράτη µέλη ανακοινώνουν αυτές τις άλλες µεθόδους στην Επιτροπή πριν τις χρησιµοποιήσουν. Στην περίπτωση κατά την οποία µια από τις άλλες αυτές µεθόδους δίνει αποτέλεσµα διαφορετικό από εκείνο που προσδιορίσθηκε µέ την κοινοτική µέθοδο, θεωρείται ότι ισχύει το αποτέλεσµα το οποίο επιτεύχθηκε µε την εφαρµογή της κοινοτικής µεθόδου. Άρθρο 4 1. Για την αξιολόγηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, τα κράτη µέλη συγκροτούν οµάδας δοκιµαστών, οι οποίοι έχουν επιλεγεί και εξασκηθεί σύµφωνα µε τους προβλεπόµενους κανόνες στη µέθοδο του παραρτήµατος XII. 2. Στην περίπτωση κατά την οποία κάποιο κράτος µέλος συναντά δυσκολίες στη συγκρότηση οµάδας δοκιµαστών στο έδαφός του, µπορεί να καταφύγει σε οµάδα που λειτουργεί σ' ένα άλλο κράτος µέλος.

5 1991R2568 EL Άρθρο 5 Οι συµπληρωµατικές επεξηγήσεις 2, 3 και 4 του κεφαλαίου 15 της συνδυασµένης ονοµατολογίας αντικαθίστανται από τις συµπληρωµατικές εξηγήσεις 2, 3 και 4 που αναφέρονται στο παράρτηµα XIV. Άρθρο 6 1. Η περιεκτικότητα σε έλαιο των ελαιοπυρήνων και των άλλων υπολειµµάτων εκχύλισης του ελαιολάδου (κωδικός ΣΟ και ) προσδιορίζεται σύµφωνα µε τη µέθοδο που αναφέρεται στο παράρτηµα XV. 2. Η περιεκτικότητα σε έλαιο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 είναι εκπεφρασµένη επί του 3 % κατά βάρος επί ξηράς ουσίας. Άρθρο 7 Εφαρµόζονται οι κοινοτικές διατάξεις οι σχετικές µε την παρουσία ανεπιθύµητων ουσιών, εκτός των ουσιών που αναφέρονται στο παράρτηµα XI του παρόντος κανονισµού. Άρθρο 8 1. Τα κράτη µέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή τα µέτρα που έχουν λάβει για την εφαρµογή του παρόντος κανονισµού. 2. Τα κράτη µέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, στην αρχή κάθε εξαµήνου τα αποτελέσµατα των αναλύσεων που πραγµατοποιήθηκαν κατά το προηγούµενο εξάµηνο. Τα αποτελέσµατα αυτά εξετάζονται από την Επιτροπή ιαχείρισης Λιπαρών Ουσιών σύµφωνα µε τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 39 του κανονισµού αριθ. 136/66/ΕΟΚ. Άρθρο 9 Ο κανονισµός (ΕΟΚ) αριθ. 1058/77 καταργείται. Άρθρο Ο παρών κανονισµός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ηµέρα από τη δηµοσίευσή του στην Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η εφαρµογή της µεθόδου του παραρτήµατος XII αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 1992, εξαιρουµένων των διαδικασιών των σχετικών µε την παρέµβαση. 2. Ο παρών κανονισµός δεν ισχύει για τα ελαιόλαδα και τα πυρηνέλαια που συσκευάστηκαν έως την ηµεροµηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισµού και τέθηκαν στο εµπόριο έως τις 31 Οκτωβρίου Ο παρών κανονισµός είναι δεσµευτικός ως προς όλα τα µέρη του και ισχύει άµεσα σε κάθε κράτος µέλος.

6 1991R2568 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Σύνοψη C1 C1 Παράρτηµα I: Χαρακτηριστικά των ελαιολάδων Παράρτηµα II: Προσδιορισµός οξύτητας Παράρτηµα III: Προσδιορισµός του αριθµού υπεροξειδίων Παράρτηµα IV: Προσδιορισµός των περιεχοµένων αλειφατικών αλκοολών δι' αερίου χρωµατογραφίας µε τριχοειδή στήλη Παράρτηµα V: Προσδιορισµός της σύνθεσης και του περιεχοµένου των στερολών δι' αερίου χρωµατογραφίας µε τριχοειδή στήλη Παράρτηµα VI: Προσδιορισµός ερυθροδιόλης και ουβαόλης Παράρτηµα VII: Προσδιορισµός λιπαρών οξέων στη 2-δέση στα τριγλυκερίδια ελαίων και λιπών Παράρτηµα VIII: Προσδιορισµός περιεκτικότητας τριγλυκερίδιων Παράρτηµα IX: Παράρτηµα XA: Παράρτηµα XB: Παράρτηµα XI: Φασµατοφωτοµετρική ανάλυσις στο υπεριώδες Ανάλυση µεθυλεστέρων λιπαρών οξέων δι' αερίου χρωµατογραφίας Παρασκευή µεθυλεστέρων λιπαρών οξέων σύµφωνα µε το παράρτηµα VI, σηµεία I και II του κανονισµού (ΕΟΚ) αριθ. 72/77 ή σύµφωνα µε τη µέδοδο που περιγράφεται κατωτέρω Προσδιορισµός της περιεκτικότητας του ελαιολάδου σε αλογονούχους πτητικούς διαλύτες Παράρτηµα XII: Οργανοληπτική αξιολόγηση του παρθένου ελαιολάδου Παράρτηµα XIII: οκιµή εξευγενισµού Παράρτηµα XIV: Παράρτηµα XV: Παράρτηµα XVI: Συµπληρωµατικές σηµειώσεις 2,3 και 4 του κεφαλαίου 15 της συνδυασµένης ονοµατολογίας Περιεκτικότητα σε έλαιο των ελαιοπυρήνων Προσδιορισµός του αριθµού ιωδίου

7 1991R2568 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑ ΩΝ Κατηγορία Οξύτητα % C1 Aριθµός υπεροξειδίων meq O 2 /kg C1 Αλογονούχοι πτητικοί διαλύτες ( 1 ) C1 Αλειφατικές αλκοόλες mg/kg Κορεσµένα λιπαρά οξέα στη θέση 2 C1 των τριγλυκεριδίων % Ερυθροδιόλη % + Ουβαόλη Τριλινολεϊνη % Χοληστερόλη % Βρασικαστερόλη % C1 Kαµπεστερόλη % Στιγµαστερόλη % Β-σιτοστερόλη %( 2 ) δ-7 στιγµαστερόλη % Σύνολο C1 στερολών mg/ kg 1. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο M 1,0 M 20 M 0,20 M 300 M 1,3 M 4,5 M 0,5 M 0,5 M 0,2 M 4,0 < Camp. m 93,0 M 0,5 m Παρθένο ελαιόλαδο M 2,0 M 20 M 0,20 M 300 M 1,3 M 4,5 M 0,5 M 0,5 M 0,2 M 4,0 < Camp. m 93,0 M 0,5 m Κουράντε παρθένο ελαιόλαδο M 3,3 M 20 M 0,20 M 300 M 1,3 M 4,5 M 0,5 M 0,5 M 0,2 M 4,0 < Camp. m 93,0 M 0,5 m Μειονεκτικό παρθένο ελαιόλαδο > 3,3 > 20 > 0,20 M 400 M 1,3 M 4,5 M 0,5 M 0,5 M 0,2 M 4,0 m 93,0 M 0,5 m Εξευγενισµένο ελαιόλαδο M 0,5 M 10 M 0,20 M 350 M 1,5 M 4,5 M 0,5 M 0,5 M 0,2 M 4,0 < Camp. m 93,0 M 0,5 m Ελαιόλαδο M 1,5 M 15 M 0,20 M 350 M 1,5 M 4,5 M 0,5 M 0,5 M 0,2 M 4,0 < Camp. m 93,0 M 0,5 m Ακάθαρτο πυρηνέλαιο m 2,0 M 1,8 m 12 M 0,5 M 0,5 M 0,2 M 4,0 m 93,0 M 0,5 m Εξευγενισµένο πυρηνέλαιο M 0,5 M 10 M 0,20 M 2,0 m 12 M 0,5 M 0,5 M 0,2 M 4,0 < Camp. m 93,0 M 0,5 m Πυρηνέλαιο M 1,5 M 15 M 0,20 M 2,0 > 4,5 M 0,5 M 0,5 M 0,2 M 4,0 < Camp. m 93,0 M 0,5 m M = µέγιστο m = ελάχιστο ( 1 ) Συνολικό µέγιστο ανώτατο όριο για τις ενώσεις που ανιχνεύονται µε ανιχνευτή σύλληψης ηλεκτρονίων. Για τα στοιχεία που ανιχνεύονται µεµονωµένα, το ανώτατο όριο είναι 0,10 mg/kg. ( 2 ) (δ-5-23-στιγµασταδιενόλη + Κλεροστερόλη + Σιτοστερόλη + Σιτοστανόλη στιγµασταδιενόλη) Σηµείωση: Αρκεί ένα χαρακτηριστικό να είναι εκτός των ενδεικνυοµένων τιµών για να µη θεωρηθεί το έλαιο γνήσιο ή να υποβαθµισθεί. Στην περίπτωση ελαίων µε οξύτητα άνω του 3,3 % εάν µετά από διάβαση µέσω οργιλιοξειδίου ο συντελεστής K270 είναι µεγαλύτερος του 0,11, πρέπει να πραγµατοποιηθεί η δοκιµή εξευγενισµού που αναφέρεται στο παράρτηµα XIII. Προκειµένου να καθοριστεί η γνησιότητά τους, όταν το K270 ξεπερνά το όριο της σχετικής κατηγορίας, πρέπει να πραγµατοποιηθεί ένας νέος προσδιορισµός του K270 µετά από διάβαση µέσω αργιλοξειδίου.

8 1991R2568 EL Κατηγορία Μυριστικό % Λινολενικό % Περιεκτικότητα σε οξέα Αραχιδικό % Εικοσανικό % Βεχενικό % C1 Λιγνοσερικό % K 232 K 270 K 270 C1 µετά από αλουµίνα C1 Κ C1 Οργανοληπτικός βαθµός 1. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο M 0,1 M 0,9 M 0,7 M 0,5 M 0,3 M 0,5 M 2,40 M 0,20 M 0,10 M 0,01 6,5 2. Παρθένο ελαιόλαδο M 0,1 M 0,9 M 0,7 M 0,5 M 0,3 M 0,5 M 2,50 M 0,25 M 0,10 M 0,01 5,5 3. Κουράντε παρθένο ελαιόλαδο M 0,1 M 0,9 M 0,7 M 0,5 M 0,3 M 0,5 M 2,50 M 0,25 M 0,10 M 0,01 3,5 4. Μειονεκτικό παρθένο ελαιόλαδο M 0,1 M 0,9 M 0,7 M 0,5 M 0,3 M 0,5 M 3,70 > 0,25 M 0,11 <3,5 5. Εξευγενισµένο ελαιόλαδο M 0,1 M 0,9 M 0,7 M 0,5 M 0,3 M 0,5 M 3,40 M 1,20 M 0,16 6. Ελαιόλαδο M 0,1 M 0,9 M 0,7 M 0,5 M 0,3 M 0,5 M 3,30 M 1,00 M 0,13 7. C1 Ακατέργαστο πυρηνέλαιο M 0,1 M 0,9 M 0,7 M 0,5 M 0,3 M 0,5 8. Εξευγενισµένο πυρηνέλαιο M 0,1 M 0,9 M 0,7 M 0,5 M 0,3 M 0,5 M 5,50 M 2,50 M 0,25 9. Πυρηνέλαιο M 0,1 M 0,9 M 0,7 M 0,5 M 0,3 M 0,5 M 5,30 M 2,00 M 0,20 Σηµείωση: Στην περίπτωση ελαίων µε οξύτητα άνω του 3,3 % εάν µετά από διάβαση µέσω οργιλιοξειδίου ο συντελεστής K270 είναι µεγαλύτερος του 0,11, πρέπει να πραγµατοποιηθεί η δοκιµή εξευγενισµού που αναφέρεται στο παράρτηµα XIII. Προκειµένου να καθοριστεί η γνησιότητά τους, όταν το K270 ξεπερνά το όριο της σχετικής κατηγορίας, πρέπει να πραγµατοποιηθεί ένας νέος προσδιορισµός του K270 µετά από διάβαση µέσω αργιλοξειδίου.

9 1991R2568 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Ο προσδιορισµός ελεύθερων λιπαρών οξέων σε ελαιόλαδα. Η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα εκφράζεται ως οξύτητα υπολογισθείσα µε συµβατικό τρόπο Αρχή ιαλύεται το δείγµα σε µείγµα διαλυτών και τα περιεχόµενα ελεύθερα λιπαρά οξέα ογκοµετρούνται χρησιµοποιώντας διάλυµα υδροξείδιου του καλίου σε αιθανόλη Αντιδραστήρια Όλα τα αντιδραστήρια πρέπει να είναι αναγνωρισµένης αναλυτικής καθαρότητας και το χρησιµοποιούµενο νερό να είναι απεσταγµένο ή ισοδύναµης καθαρότητας Μείγµα διαιθυλαιθέρος αιθανόλης 95 %[µε αναλογία 1:1 (V/V)]. Προσοχή: Ο διαιθυλαιθέρας είναι εξαιρετικά εύφλεκτος και µπορεί να σχηµατίσει εκρηκτικά υπεροξείδια. Πρέπει να λαµβάνεται ειδική µέριµνα κατά τη χρήση του. Εξουδετερώνεται ακριβώς τη στιγµή χρησιµοποίησής του µε το διάλυµα υδροξείδιου του καλίου (1.2.2), µε την προσθήκη 0,3 ml διαλύµατος φαινολοφθαλεϊνης (1.2.3) ανά 100 ml µείγµατος. Σηµείωση: Εάν δεν είναι δυνατό να χρησιµοποιηθεί διαιθυλαιθέρας, µπορεί να χρησιµοποιηθεί µείγµα διαλυτών που περιέχει αιθανόλη και τολουόλιο. Εάν χρειαστεί, η αιθανόλη µπορεί να αντικατασταθεί από 2-προπανόλη Πρότυπο διάλυµα υδροξειδίου του καλίου σε αιθανόλη, κανονικότητας περίπου 0,1 mol/l ή, εάν χρειαστεί, περίπου 0,5 mol/l. Η ακριβής συγκέντρωση του αιθανολικού διαλύµατος υδροξείδιου του καλίου πρέπει να είναι γνωστή και να έχει ελεγχθεί ακριβώς πριν χρησιµοποιηθεί. Χρησιµοποιείται διάλυµα παρασκευασµένο τουλάχιστον πέντε ηµέρες πριν από τη χρήση και αποθηκευµένο σε σκούρα (καστανή) γυάλινη φιάλη µε ελαστικό πώµα. Το διάλυµα πρέπει να είναι άχρωµο ή χρώµατος αµυδρώς κίτρινου. Σηµείωση: Ένα σταθερό άχρωµο διάλυµα υδροξείδιου του καλίου µπορεί να παρασκευαστεί ως εξής: Φέρονται σε βρασµό ml αιθανόλης µε 8 g υδροξείδιου του καλίου και 0,5 g ρινισµάτων αργιλίου και συνεχίζεται επί µία ώρα ο βρασµός µε κάθετο ψυκτήρα. Εκτελείται αµέσως διήθηση. ιαλύεται µέσα στο διήθηµα η απαιτούµενη ποσότητα υδροξείδιου του καλίου. Αφήνονται επί αρκετές ηµέρες και το διαυγές υπερκείµενο υγρό διαχωρίζεται µε έκχυση από το ίζηµα ανθρακικού καλίου. Το διάλυµα µπορεί επίσης να παρασκευαστεί χωρίς διήθηση ως εξής: Σε ml αιθανόλης προστίθενται 4 ml βουτυλικού αργιλίου και το µείγµα αφήνεται επί αρκετές ηµέρες. Το υπερκείµενο υγρό εκχύεται και διαλύεται η απαιτούµενη ποσότητα υδροξείδιου του καλίου. Το διάλυµα είναι έτοιµο προς χρήση Φαινολοφθαλεΐνη, διάλυµα 10 g/l σε αιθανόλη (V/V) ή κυανούν της βρωµοφαινόλης (στην περίπτωση λιπών µε έντονο χρώµα), διάλυµα 20 g/l σε αιθανόλη (V/V) Όργανα Συνηθισµένος εργαστηριακός εξοπλισµός, περιλαµβάνοντας: Αναλυτικό ζυγό Κωνική φιάλη των 250 ml Προχοΐδα των 10 ml, βαθµονοµηµένη ανά 0,05 ml.

10 1991R2568 EL ιαδικασία Παρασκευή δείγµατος προς ανάλυση Ο προσδιορισµός πραγµατοποιείπαι επί του διηθηµένου δείγµατος, εάν η συνολική περιεκτικότητα σε υγρασία και ξένες προσµείξεις είναι µικρότερη από 1 %, ο προσδιορισµός πραγµατοποιείται επί που δείγµατος όπως έχει Ποσότης του δείγµατος δοκιµής Η ποσότης του δείγµατος δοκιµής είναι ανάλογη µε την αναµενό- µενη οξύτητα, σύµφωνα µε τον ακόλουθο πίνακα. Αναµενόµενος δείκτης οξύτητας Μάζα δείγµατος δοκιµής Ακρίβεια ζύγισης δείγµατος δοκιµής < ,05 1 µέχρι ,02 4 µέχρι 15 2,5 0,01 15 µέχρι 75 0,5 0,001 > 75 0,1 0,0002 Το δείγµα δοκιµής ζυγίζεται στην κωνική φιάλη (4.3.2) Προσδιορισµός Το δείγµα δοκιµής (1.4.2) διαλύεται σε 50 ως 150 ml του προηγού- µενα εξουδετερωµένου µείγµατος διαιθυλαιθέρος και αιθανόλης (1.2.1). Ογκοµετρείται µε ταυτόχρονη ανάδευση µε το διάλυµα 0,1 mol υδροξείδιου του καλίου (1.2.2) (βλέπε σηµείωση 2) έως ότου αλλάξει χρώµα ο δείκτης (το ρόδινο χρώµα της φαινολοφθαλεΐνης επικρατεί επί τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα). Σηµειώσεις: Το τιτλοδοτηµένο 1. αιθανολικό διάλυµα υδροξειδίου του καλίου (1.2.2) δύναται να αντικατασταθεί από ένα υδατικό διάλυµα υδροξειδίου του καλίου ή του νατρίου, εφόσον ο όγκος του εισαχθέντος ύδατος δεν επιφέρει διαχωρισµό των φάσεων. Εάν η απαραίτητη 2. ποσότητα διαλύµατος του υδροξειδίου του καλίου 0,1 mol/l υπερβαίνει τα 10 ml, χρησιµοποιείται ένα διάλυµα 0,5 mol/l. Εάν το διάλυµα 3. θολώνει κατά την ογκοµέτρηση, προστίθεται µια ικανοποιητική ποσότητα µείγµατος διαλυτών προκειµένου να επιτευχθεί ένα διαυγές διάλυµα Έκφραση της οξύτητας επί τοις % συγκέντρωσης ελαϊκού οξέος Η οξύτητα, εκφρασµένη σε κατά βάρος εκατοστιαία αναλογία, ισούται µε: V c M m ¼ V c M 10 m όπου: V είναι ο όγκος σε χιλιοστόλιτρα, του τιτλοδοτηµένου διαλύµατος υδροξειδίου του καλίου που έχει χρησιµοποιηθεί, c είναι η ακριβής συγκέντρωση, σε moles ανά λίτρο, του τιτλοδοτηµένου διαλύµατος υδροξειδίου του καλίου που έχει χρησιµοποιηθεί, M είναι το γραµµοµοριακό βάρος, σε γραµµάρια ανά mole, του οξέος που χρησιµοποιήθηκε για την έκφραση του αποτελέσµατος (= 282), m είναι το βάρος, σε γραµµάρια, του δείγµατος δοκιµής. Ως αποτέλεσµα λαµβάνεται ο αριθµητικός µέσος όρος των δύο προσδιορισµών.

11 1991R2568 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΥΠΕΡΟΞΕΙ ΙΩΝ 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Η προδιαγραφή αυτη περιγράφει µια µέθοδο προσδιορισµού του αριθµού των υπεροξειδίων ελαίων και λιπών. 2. ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ C1 Η µέθοδος αυτή είναι εφαρµόσιµη σε ζωικά και φυτικά έλαια και λίπη. 3. ΟΡΙΣΜΟΣ Ο αριθµός υπεροξειδίων εκφράζει την ποσότητα αυτών των συστατικών του δείγµατος (εκφρασµένη σε χιλιοστοϊσοδύναµα ενεργού οξυγόνου ανά kg) που οξειδώνουν το ιωδιούχο κάλιο κάτω από τις περιγραφόµενες συνθήκες αναλύσεις. 4. ΑΡΧΗ Το ληφθέν δείγµα διαλύεται σε µείγµα οξεικού οξέος και χλωροφόρ- µιου και προστίθεται διάλυµα ιωδιούχου καλίου. Ογκοµέτρηση του απελευθερούµενου ιωδίου µε πρότυπο διάλυµα θειοθειικού νατρίου. 5. ΟΡΓΑΝΑ Όλος ο χρησιµοποιούµενος εξοπλισµός πρέπει να είναι απαλλαγµένος αναγωγικών ή οξειδωτικών ουσιών. Σηµείωση: Να µην λιπαίνονται οι εσµυρισµένες επιφάνειες Γυάλινο κουτάλι των 3 ml Εσµυρισµένες φιάλες µε πώµατα, χωρητικότητας περίπου 250 ml, οι οποίες προηγουµένως έχουν ξηρανθεί και στις οποίες έχει διαβιβάσθει αδρανές αέριο (άζωτο ή, προτιµότερα, διοξείδιο του άνθρακα) Προχοΐδα των 25 ή 50 ml, βαθµολογηµένη ανά 0,1 ml. 6. ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΑ 6.1. Χλωροφόρµιο, αναλυτικής καθαρότητος, απαλλαγµένο οξυγόνου µε διοχέτευση υπό πίεση, µέσα από αυτό, ρεύµατος καθαρού, ξηρού αδρανούς αερίου Κρυσταλλικό οξεικό οξύ, αναλυτικής καθαρότητος, απαλλαγµένο οξυγόνου µε διοχέτευση, υπό πίεση, µέσα από αυτό, καθαρού, ξηρού αερίου Κεκορεσµένο υδατικό διάλυµα ΚΙ προσφάτως παρασκευασθέν, απαλλαγµένο από ιώδιο και ιωδικά Πρότυπο διάλυµα C1 θειθειικού νατρίου 0,01 ή 0,002 N, τιτλοδοτηµένο µόλις πριν χρησιµοποιηθεί Υδατικό διάλυµα αµύλου 10 g/l, πρόσφατα παρασκευασµένο από φυσικό διαλυτό άµυλο. 7. ΕΙΓΜΑ Να ληφθεί µέριµνα για την παραλαβή και διατήρηση του δείγµατος µακριά από φώς, θερµότητα και σε εντελώς γεµάτα γυάλινα δοχεία, ερµητικά σφραγισµένα µε πώµατα, από αδιαφανές γυαλί ή φελλό. 8. ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΣ Η ανάλυση πρέπει να γίνεται µε διάχυτο φυσικό ή µε τεχνητό φωτισµό. Ζυγίζεται σε γυάλινο κουτάλι (5.1) ή εάν αυτό δεν υπάρχει, σε φιάλη (5.2) µε ακρίβεια 0,001 g, ποσότης του δείγµατος σύµφωνα µε τον ακόλουθο πίνακα, ανάλογα µε τον αναµενόµενο αριθµό υπεροξειδίων.

12 1991R2568 EL Αναµενόµενος αριθµός υπεροξειδίων (meq) Βάρος δείγµατος σε gr (g) ,0-2, ,0-1, ,2-0, ,8-0, ,5-0,3 Αποπωµατίζεται µία φιάλη (5.2) και εισάγεται το γυάλινο κουτάλι που περιέχει τη ζυγισθείσα ποσότητα του δείγµατος. Προστίθενται 10 ml χλωροφόρµιου (6.1). ιαλύεται το δείγµα γρήγορα µε ανάδευση. Προστίθενται 15 ml οξικού οξέος (6.2), κατόπιν 1 ml διαλύµατος ιωδιούχου καλίου (6.3). Πωµατίζεται γρήγορα, γίνεται ανάδευση επί ένα λεπτό, και αφήνεται για 5 λεπτά ακριβώς, µακριά από το φώς σε θερµοκρασία 15 έως 25 ºC. Προστίθενται περίπου 75 ml απεσταγµένου νερού. Το απελευθερού- µενο ιώδιο ογκοµετρείται µε το διάλυµα του θειοθειικού νατρίου (6.4) (διάλυµα 0,002 N για αναµενόµενες τιµές µικρότερες από 12, και διάλυµα 0,01 N για αναµενόµενες τιµές πάνω από 12) µε ζωηρή ανάδευση, χρησιµοποιώντας διάλυµα αµύλου (6.5) σαν δείκτη. Εκτελούνται δύο ποσδιορισµοί στο ίδιο δοκιµαστικό δείγµα. Εκτελείται ταυτόχρονα λευκός προσδιορισµός (τυφλός). Εάν το αποτέλεσµα του τυφλού ξεπερνά τα 0,05 ml διαλύµατος 0,01 N θειοθειικού νατρίου (6.4), αντικαθίστανται τα αντιδραστήρια. 9. ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Ο αριθµός υπεροξειδίων (AY), εκπεφρασµένος σε χιλιοστοϊσοδύναµα ενεργού οξυγόνου ανά kg, δίνεται από τη σχέση: AY ¼ V T m όπου V είναι ο αριθµός των ml του προτύπου διαλύµατος θειοθειικού νατρίου (6.4) χρησιµοποιούµενου για την ογκοµέτρηση, µετά την αφαίρεση του λευκού, T είναι η ακριβής κανονικότητα του διαλύµατος θειοθειικού νατρίου (6.4) που χρησιµοποιείται, m είναι το βάρος του δείγµατος σε g. Σαν αποτέλεσµα λαµβάνεται ο αριθµητικός µέσος των δύο εκτελεσθέντων προσδιορισµών.

13 1991R2568 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΛΕΙΦΑΤΙΚΩΝ ΑΛΚΟΟΛΩΝ Ι' ΑΕΡΙΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΡΙΧΟΕΙ Η ΣΤΗΛΗ 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Η µέθοδος περιγράφει διαδικασία προσδιορισµού των περιεχο- µένων αλειφατικών αλκοολών µεµονωµένων και ολικών λιπαράς ουσίας. 2. ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ Η λιπαρή συσία, µε προσθήκη εικοσανόλης -1, ως εσωτερικό πρότυπο, σαπωνοποιείται µε διάλυµα υδροξειδίου του καλίου σε αιθανόλη, έπειτα τα ασαπωνοποίητα συστατικά εκχυλίζονται µε αιθυλικό αιθέρα. Το κλάσµα των αλκοολών διαχωρίζεται από τα σαπωνοποίητα συστατικά δια χρωµατογραφίας επί βασικής πλάκας silica gel, οι ανακτώµενες αλκοόλες από το silica gel µετατρέπονται σε τριµεθυλισιλαιθέρες και αναλύονται δια χρωµατογραφίας αέριας φάσης σε τριχοειδή στήλη. 3. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 3.1. Σφαιρική φιάλη των 250 ml, εφοδιασµένη µε κάθετο ψυκτήρα µε εσµυρισµένα άκρα ιαχωριστική χοάνη των 500 ml Σφαιρική φιάλη των 250 ml Πλήρης εξοπλισµός για χρωµατογραφία λεπτής στοιβάδος µε γυάλινες πλάκες των cm Λυχνία υπεριώδους φωτός, µήκους κύµατος 366 ή 254 nm Μικροσύριγγες των 100 και 500 µl Κυλινδρική διηθητική χοάνη µε πορώδες φίλτρο G3(πορώδους 15 έως 40 µm) διαµέτρου περίπου 2 cm και ύψους 5 cm, µε άκρο κατάλληλο για διήθηση εν κενώ και εσµυρισµένο αρσενικό άκρο 12/ Κωνική φιάλη κενού των 50 ml µε εσµυρισµένο θηλυκό άκρο 12/ 21 που µπορεί να προσαρµοστεί στη διηθητική χοάνη (3.7) οκιµαστικός σωλήνας των 10 ml µε κωνικό άκρο και πώµα ασφαλείας Χρωµατογράφος αέριας φάσης κατάλληλος για λειτουργία µε τριχοειδή στήλη, εξοπλισµένος µε σύστηµα κλασµατοποίησης, αποτελούµενο από: Θερµοστατούµενο θάλαµο για τη στήλη, που επιτρέπει να διατηρείται η επιθυµητή θερµοκρασία µε ακρίβεια ± 1 ºC Σύστηµα εζαέρωσης µε ρυθµιζόµενη θερµοκρασία και µε γυάλινο σιλανισµένο χώρο Ανιχνευτή C1 ιονιζούσης φλογός και µεταλλάκτη ενισχυτή Καταγραφέα-ολοκληρωτή κατάλληλο για λειτουργία µε µεταλλάκτη ενισχυτή Τριχοειδής στήλη, γυάλινη ή από τετηγµένο οξείδιο του πυριτίου, µήκους m, εσωτερικής διαµέτρου 0,25-0,32 mm, C1 καλυµµένη εσωτερικώς από υγρό SE-52 ή SE-54 ή ανάλογο, πάχους µεταξύ 0,10 και 0,30 µm Μικροσύριγγα για χρωµατογραφία αέριας φάσης, των 10 µl, µε σκληρυµένη βελόνη. 4. ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΑ 4.1. Αιθανολικό διάλυµα υδροξειδίου του καλίου περίπου 2N: διαλύονται, ψύχοντας ταυτόχρονα, 130 g υδροξειδίου του καλίου (κατώτατου τίτλου 85 %) σε 200 ml απεσταγµένου ύδατος, και συµπληρώνονται µε αιθανόλη µέχρι το ένα λίτρο. Το διάλυµα διατηρείται σε σκοτεινές φιάλες, καλά κλεισµένες.

14 1991R2568 EL Αιθυλικός αιθέρας, αναλυτικής καθαρότητας Άνυδρο θειικό νάτριο, αναλυτικής καθαρότητας Γυάλινες πλάκες καλυµµένες µε silica gel, χωρίς δείκτη φθορισµού, πάχους 0,25 mm (διατίθενται στο εµπόριο ήδη έτοιµες προς χρήση) Αιθανολικό διάλυµα, υδροξειδίου του καλίου 0,2 N: διαλύονται 13 g υδροξειδίου του καλίου σε 20 ml απεσταγµένου ύδατος και συµπληρώνονται µε αιθανόλη µέχρι το ένα λίτρο Βενζόλιο, χρωµατογραφικής καθαρότητας (5.2.2) Ακετόνη, χρωµατογραφικής καθαρότητας (5.2.2) Εξάνιο, χρωµατογραφικής καθαρότητας (5.2.2) Αιθυλικός αιθέρας, χρωµατογραφικής καθαρότητας (5.2.2) Χλωροφόρµιο, αναλυτικής καθαρότητας ιάλυµα αναφοράς για χρωµατογραφία λεπτής στοιβάδος. C1 Ένα διάλυµα 5 % µείγµατος αλκοολών C 20 έως C 28 σε χλωροφόρµιο Αιθανολικό διάλυµα 2-7 διχλωροφλουορεσκεΐνης 0,2 %. Καθίσταται ελαφρώς αλκαλικό δια της προσθήκης µερικών σταγόνων αλκοολικού διαλύµατος 2N υδροξειδίου του καλίου Άνυδρη πυριδίνη, χρωµατογραφικής καθαρότητας Εξαµεθυλοδισιλαζάνιο Τριµεθυλοχλωροσιλάνιο Πρότυπα διαλύµατα τριµεθυλσιλαιθέρων των αλειφατικών αλκοολών από C 20 έως C 28. Πρέπει να παρασκευάζονται κατά τη στιγµή της χρήσης τους από µείγµατα καθαρών αλκοολών ιάλυµα 0,1 % (m/v) εικοσανόλης-1 σε χλωροφόρµιο (εσωτερικό πρότυπο) Φέρον αέριον: υδρογόνο ή ήλιο χρωµατογραφικής καθαρότητας Βοηθητικά αέρια: υδρογόνο, χρωµατογραφικής καθαρότητας. 5. ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ 5.1. Παρασκευή των ασαπωνοποίητων συστατικών Εισάγεται στη σφαιρική φιάλη των 250 ml, µε τη µικροσύριγγα των 500 µl, όγκος διαλύµατος εικοσανόλης-1 ( 1 ) 0,1 % σε χλωροφόρµιο (4.17), που περιέχει ποσότητα εικοσανόλης-1 που αντιστοιχεί στο 10 % περίπου των περιεχοµένων αλειφατικών αλκοόλων στο δείγµα που πρέπει να ληφθεί για τον προσδιορισµό. Για παράδειγµα, για 5 g δείγµατος, πρέπει να προστεθούν 250 µl του διαλύµατος εικοσανόλης-1 0,1 % αν πρόκειται για δείγµα ελαιόλαδου ή σπορέλαιου, και µl, αν πρόκειται για έλαιο ελαιοπυρήνων. Εξατµίζεται το χλωροφόρµιο σε ρεύµα αζώτου µέχρι να ξηρανθεί και ζυγίζονται µε ακρίβεια 5 g ξηρού διηθηµένου δείγµατος στην ίδια σφαιρική φιάλη Προστίθενται 50 ml αιθανολικού διαλύµατος υδροξειδίου του καλίου 2 N, συνδέεται ο κάθετος ψυκτήρας, θερµαίνεται σε υδρόλουτρο µέχρις ελαφράς ζέσεως, εξακολουθώντας να αναταράσσεται ισχυρώς έως ότου περατωθεί η σαπωνοποίηση (το διάλυµα καθίσταται διαυγές). Εξακολουθεί η θέρµανση επί 20 λεπτά, έπειτα προστίθενται 50 ml απεσταγµένου νερού από το επάνω µέρος του ψυκτήρα, αποσυνδέεται ο ψυκτήρας και ψύχεται η σφαιρική φιάλη περίπου σε 30 ºC: Μεταγγίζεται ποσοτικώς το περιεχόµενο της σφαιρικής φιάλης σε διαχωριστική χοάνη των 500 ml, µε τη βοήθεια απεσταγµένου ύδατος, πολλές φορές, χρησιµοποιώντας συνολικά περίπου 50 ml. Προστίθενται περίπου 80 ml αιθυλικού αιθέρα, αναταράσσεται ισχυρώς επί 30 δευτερόλεπτα περίπου και αφήνεται να γίνει ο διαχωρισµός (Σηµείωση 1). ( 1 ) Μπορεί επίσης να χρησιµοποιηθεί ενεικοσανόλη-1.

15 1991R2568 EL ιαχωρίζεται η κάτω υδατική φάση συλλέγοντάς την σε άλλη διαχωριστική χοάνη. Πραγµατοποιούνται δύο ακόµη εκχυλίσεις στην υδατική φάση, κατά τον ίδιο τρόπο, χρησιµοποιώντας κάθε φορά ml αιθυλικού αιθέρα. Σηµείωση 1: Τα γαλακτώµατα που ενδεχοµένως δηµιουργηθούν καταστρέφονται προσθέτοντας πολύ µικρή ποσότητα αιθυλικής ή µεθυλικής αλκοόλης Συγκεντρώνονται τα αιθερικά εκχυλίσµατα σε µία µόνο διακωριστική χοάνη και πλένονται µε απεσταγµένο νερό (50 ml κάθε φορά) µέχρις ουδέτερης αντίδρασης του νερού πλύσης. Αποµακρύνεται το νερό της πλύσης, στεγνώνονται τα αιθερικά εκχυλίσµατα µε άνυδρο θειικό νάτριο και διηθούνται, επί άνυδρου θειικού νατρίου σε προζυγισµένη σφαιρική φιάλη 250 ml πλένοντας φύσιγγα και φίλτρο µε µικρές ποσότητες αιθυλικού αιθέρα Αποστάζεται ο αιθέρας έως ότου αποµείνει µικρή ποσότητα, έπειτα ξηραίνεται υπό ελαφρό κενό ή σε ρεύµα αζώτου, ολοκληρώνεται η ξήρανση στον κλίβανο 100ºC επί ένα τέταρτο της ώρας περίπου και ζυγίζεται αφού ψυχθεί σε ξηραντήρα ιαχωρισµός του κλάσµατος των αλκοολών Προετοιµασία των βασικών πλακών: εµβαπτίζονται οι silica gel πλάκες (4.4), τελείως, στο αιθανολικό διάλυµα 0,2 N υδροξειδίου του καλίου (4.5) επί 10 δευτερόλεπτα, έπειτα αφήνονται να στεγνώσουν για C1 δύο ώρες σε σκοτινό θάλαµο και, τέλος, τοποθετούνται οι πλάκες σε κλίβανο 100ºC επί µία ώρα. Αποσύρονται από τον κλίβανο σε ξηραντήρα µε χλωριούχο ασβέστιο έως ότου χρησιµοποιηθούν (οι πλάκες που έχουν επεξεργαστεί κατ' αυτόν τον τρόπο πρέπει να χρησιµοποιηθούν εντός 15 ηµερών). Σηµείωση 2: Η χρήση βασικών πλακών silica gel για το διαχωρισµό του κλάσµατος των αλκοολών καταργεί την ανάγκη επεξεργασίας των ασαπωνοποίητων συστατικών µε αλουµίνα. Κατ' αυτόν τον τρόπο, όλα τα όξινα συστατικά (λιπαρά οξέα και άλλα) συγκρατούνται στη γραµµή C1 εναπόθεσης. Λαµβάνεται έτσι η στοιβάδα των αλειφατικών και C1 τερπενικών αλκοολών που διαχωρίζεται σαφώς από την στοιβάδα των στερολών Τοποθετείται στο θάλαµο αναπτύξεως µείγµα βενζολίου-ακετόνης 95/5 (V/V) µέχρι περίπου το ύψος του 1 cm. Μπορεί αντ' αυτού να χρησιµοποιηθεί και µείγµα εξανίου-αιθυλικού αιθέρα 65/35 (V/V). Σκεπάζεται ο θάλαµος και αφήνεται τουλάχιστον µισή ώρα, ώστε να αποκατασταθεί η ισοροπία υγρού/ατµού. Είναι δυνατόν να τοποθετηθούν, στα εσωτερικά τοιχώµατα του θαλάµου, λωρίδες διηθητικού χάρτου βυθισµένες στο υγρό αναπτύξεως. Με τον τρόπο αυτό θα ελαττωθεί στο ένα τρίτο ο χρόνος µετακίνησης του µετώπου του υγρού και θα επιτευχθεί πιο οµοιόµορφη έκλουση. Σηµείωση 3: Προκειµένου να υπάρχουν συνθήκες έκλουσης που να µπορούν να αναπαραχθούν, το µείγµα πρέπει να αλλάζεται σε κάθε δοκιµή Παρασκευάζεται διάλυµα 5 % περίπου των ασαπωνοποίητων συστατικών (5.1.5) σε χλωροφόρµιο. Με µικροσύριγγα των 100 ml τοποθετείται επί της χρωµατογραφικής πλάκας (5.2.1), σε απόσταση 2 cm από το ένα άκρο, 0,3 ml του προαναφερθέντος διαλύµατος σε συνεχή γραµµή, όσο γίνεται πιο λεπτή και οµοιό- µορφη. Στην ίδια ευθεία µε τη γραµµή εναπόθεσης, τοποθετούνται, στο ένα άκρο της πλάκας, 2-3 ml του διαλύµατος αναφοράς των αλειφατικών αλκοολών (4.11), προκειµένου να προσδιοριστεί η σταιβάδα των αλειφατικών αλκοολών µετά το πέρας της ανάπτυξης Τοποθετείται η πλάκα, που προετοιµάστηκε όπως περιγράφεται στο 5.2.2, στο θάλαµο αναπτύξεως. Η θερµοκρασία του χώρου πρέπει να διατηρείται µεταξύ 15 και 20 ºC. Κλείνεται αµέσως ο θάλαµος µε το σκέπασµα και αφήνεται να αναπτυχθεί µέχρις ότου το µέτωπο του διαλύτου ανέλθει σε ύψος 1 cm κάτω από το άνω ακρό της πλάκας. Εξάγεται έπειτα η πλάκα από το θάλαµο αναπτύξεως και ακολουθεί εξάτµιση του διαλύτη εντός ρεύµατος θερµού αέρα ή αφήνοντας την πλάκα, για λίγο, σε απαγωγό.

16 1991R2568 EL Ψεκάζεται η πλάκα ελαφρά και οµοιόµορφα µε το διάλυµα της 2-7 διχλωροφλουορεσκεϊνης. Ταυτοποιείται η στοιβάδα των αλειφατικών αλκοολών, χάρη στην ευθυγράµµιση µε την κηλίδα που λαµβάνεται µε το διάλυµα αναφοράς σηµειώνεται µε µαύρο µολύβι το σύνολο της στοιβάδας των αλειφατικών αλκοολών και της αµέσως ανώτερης που αντιστοιχεί στις τερπενικές αλκοόλες. Σηµείωση 4: Η διευκρίνιση να ληφθεί µαζί µε τη στοιβάδα των αλειφατικών αλκοολών, και η στοιβάδα των τερπενικών, οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτή, υπό τις συνθήκες της µεθόδου, συγκεντρώνονται σηµαντικές ποσότητες αλειφατικών αλκοολών Ξύνεται µε µεταλλική σπάτουλα το silica gel που βρίσκεται στη στοιβάδα που προσδιορίστηκε. Το υλικό που συλλέγεται λεπτά κονιοποιηµένο, εσάγεται σε διηθητική χοάνη (3.7) προστίθενται 10 ml θερµού χλωροφόρµιου, ανακατεύεται προσεκτικά µε τη µεταλλική σπάτουλα και διηθείται εν κενώ έπειτα συλλέγεται το διήθηµα στη φιάλη (3.8) που συνδέεται µε τη διηθητική χοάνη. Ξεπλένεται το υπόλειµµα στη χοάνη τρεις φορές µε αιθυλικό αιθέρα (περίπου 10 ml κάθε φορά) και συλλέγεται και πάλι το διήθηµα στη φιάλη που έχει προσαρµοστεί στη διηθητική χοάνη. Εξατµίζεται το διήθηµα µέχρι όγκου περίπου 4-5 ml, µεταγγίζεται το υπόλοιπο διάλυµα στον προζυγισµένο σωλήνα των 10 ml (3.9), ξηραίνεται, θερµαίνοντας ελαφρώς σε ελαφρύ ρεύµα αζώτου, προστίθενται µερικές σταγόνες ακετόνης, ξηραίνεται και πάλι, τοποθετείται για 10 λεπτά περίπου σε κλίβανο 105 ºC και έπειτα αφήνεται να ψυχθεί στον ξηραντήρα και ζυγίζεται. Το υπόλειµµα που µένει στο σωλήνα αποτελείται από το αλκοολικό κλάσµα Παρασκευή των τριµεθυλοσιλιλαιθέρων Προστίθεται, στο σωλήνα που περιέχει το αλκοολικό κλάσµα, το αντιδραστήριο σιλανοποιήσεως, που αποτελείται από µείγµα πυριδίνης-εξαµεθυλοδισιλαζανίου-τριµεθυλοχλωροσιλανίου 9/3/1 (V/V/V) (Σηµείωση 5), σε αναλογία 50 ml ανά mg αλειφατικών αλκοολών, αποφεύγοντας οποιαδήποτε απορρόφηση υγρασίας (Σηµείωση 6). Σηµείωση 5: Στο εµπόριο υπάρχουν διαλύµατα έτοιµα προς χρήση εξάλλου, άλλα αντιδραστήρια σιλανοποίησης όπως είναι παραδείγµατος χάρη, η διςτριµεθυλισιλιτριφλουορ ακεταµίδη + 1 % τριµεθυλοχλωροσιλάνιο που διαλύεται σε ίσο όγκο άνυδρης πυριδίνης, είναι επίσης διαθέσιµα Κλείνεται ο σωλήνας, ανακινείται προσεκτικά (χωρίς να τον αναστρέψουµε), µέχρι πλήρους διαλυτότητας των αλειφατικών αλκοολών. Αφήνεται σε ηρεµία επί 15 λεπτά τουλάχιστον, σε θερµοκρασία δωµατίου, έπειτα φυγοκεντρείται για µερικά λεπτά: το διαυγές διάλυµα είναι έτοιµο για αεριαχρωµατογραφική ανάλυση. Σηµείωση 6: Ο σχηµατισµός ελαφρού θολώµατος είναι φυσιολογικός και δεν δηµιουργεί καµία επιπλοκή. Ο σχηµατισµός άσπρων νιφάδων ή η εµφάνιση ροζ χρώµατος οφείλονται στην παρουσία υγρασίας ή στη φθορά του αντιδραστηρίου. Σ' αυτή την περίπτωση, η δοκιµή πρέπει να επαναληφθεί Ανάλυση δια χρωµατογραφίας αέριας φάσης Προκαταρκτικές ενέργειες, ρύθµιση συνθηκών λειτουργίας της στήλης Τοποθετείται η στήλη στο χρωµατογράφο αέριας φάσης, συνδέοντας το άκρο εισόδου στον εξαερωτή που είναι συνδεδε- µένος µε το σύστηµα κλασµατοποίησης και το άκρο εξόδου προς τον ανιχνευτή. Ελέγχεται γενικά η µονάδα του αερίου χρωµατογράφου (διαρροές στα κυκλώµατα των αερίων, διαχωριστική ικανότητα του ανιχνευτή, διαχωριστική ικανότητα του συστήµατος κλασµατοποίησης και του συστήµατος καταγραφής κ.λπ.) Αν η στήλη χρησιµοποιείται για πρώτη φορά, συνιστάται να πραγµατοποιηθεί κοντισιονάρισµα. Αφήνεται να διέλθει µια ελαφρά ροή αερίου διαµέσου της στήλης, ανάβεται ο αέριος

17 1991R2568 EL χρωµατογράφος και θερµαίνεται σταδιακά έως ότου επιτευχθεί θερµοκρασία τουλάχιστον 20 ºC µεγαλύτερη από εκείνη της λειτουργίας (Σηµείωση 7). ιατηρείται τη θερµοκρασία αυτή τουλάχιστον επί δύο ώρες, έπειτα τίθεται το σύστηµα σε λειτουργία (ρύθµιση της ροής αερίων και του splitting, άναµµα της φλόγας, σύνδεση µε τον ηλεκτρονικό καταγραφέα, ρύθµιση της θερµοκρασίας του θαλάµου για τη στήλη, του ανιχνευτή και του συστήµατος έγχυσης κ.λπ.) και καταγράφεται το σήµα µε ευαισθησία τουλάχιστον δύο φορές µεγαλύτερη από εκείνη που προβλέπεται για την πραγµατοποίηση της ανάλυσης. Το ίχνος της γραµµής βάσεως που λαµβάνεται πρέπει να είναι γραµµικό χωρίς κορυφές οιασδήποτε φύσεως και δεν πρέπει να παρουσιάζει παρεκκλίσεις. Ευθύγραµµη αρνητική παρέκκλιση αποτελεί ένδειξη διαρροής στις συνδέσεις της στήλης θετική παρέκκλιση αποτελεί ένδειξη ανεπαρκούς κοντισιοναρίσµατος της στήλης. Σηµείωση 7: Η θερµοκρασία κοντισιοναρίσµατος πρέπει να είναι πάντα τουλάχιστον 20 ºC µιρότερη από τη µέγιστη προβλεπόµενη θερµοκρασία για τη χρησιµοποιού- µενη στατική φάση της στήλης Επιλογή των συνθηκών λειτουργίας Οι προτεινόµενες συνθήκες λειτουργίας είναι οι ακόλουθες: θερµοκρασίες της στήλης: ισόθερµη εκκίνηση 8 σε 180 ºC, έπειτα προγραµµατισµός 5 ºC/λεπτό έως τους 260 ºC, έπειτα 15 στους 216 ºC, θερµοκρασία του συστήµατος εξαέρωσης: 280 ºC, θερµοκρασία του ανιχνευτή: 290 ºC, γραµµική ταχύτητα του φέροντος αερίου: ήλιο, 20 έως 35 cm/s, υδρογόνο 30 έως 50 cm/s, σχέση διαχωρισµού: από 1 / 50 έως 1 / 100, ευαισθησία των οργάνων από 4 έως 16 φορές της ελάχιστης ευαισθησίας, ευαισθησία καταγραφής: 1 έως 2 mv στην βασική κλίµακα, ταχύτητα του χαρτίου: 30 έως 60 cm/ώρα, ποσότητα της εγχεόµενης ουσίας: C1 0,5 έως 1 µl του διαλύµατος των TMSE. Οι προϋποθέσεις αυτές µπορούν να τροποποιηθούν, ανάλογα µε τα χαρακτηριστικά της στήλης της χρωµατογραφίας αέριας φάσης, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να λαµβάνονται χρωµατογραφή- µατα που να πληρούν τους ακολουθους όρους: ο χρόνος κατακράτησης της αλκοόλης στο C 26 πρέπει να είναι 18 ±5λεπτά. η κορυφή της αλκοόλης στο C 22 πρέπει να είναι 80 ±20%της πλήρους κλίµακας για ελαιόλαδα και, για το σπορέλαιο, 40 ±20%της κλίµακας Για να εξακριβωθούν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω, πραγµατοποιούνται επανειληµµένες εγχύσεις µε τα δείγµατα του µείγµατος των TMSE των αλκοολών και βελτιώνονται οι συνθήκες λειτουργίας έως ότου επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσµατα Οι παράµετροι ολοκλήρωσης των κορυφών πρέπει να τίθενται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να λαµβάνονται οι σωστές τιµές για τις εξεταζόµενες κορυφές Εκτέλεση της ανάλυσης Λαµβάνεται, µε τη µικροσύριγγα των 10 µl εξανίου, αναρροφούνται 0,5 µl αέρα και έπειτα C1 0,5 έως 1 µl του διαλύµατος του δείγµατος επίσης, πρέπει να τραβηχτεί το έµβολο της σύριγγας, ώστε η βελόνα να είναι άδεια. Εισάγεται η βελόνα δια της µεµβράνης του συστήµατος έγχυσης και, µετά από 1-2 δευτερόλεπτα, πραγµατοποιείται η έγχυση γρήγορα και βγαίνει η βελόνα αργά, µετά από 5 δευτερόλεπτα περίπου Προχωρεί η καταγραφή µέχρι πλήρους έκλουσης των TMSE των υπαρχουσών αλειφατικών αλκοολών. Η γραµµή βάσης πρέπει πάντα να πληροί τις απαιτούµενες προϋποθέσεις ( ) Ταυτοποίηση των κορυφών.

18 1991R2568 EL Η ταυτοποίηση των κορυφών πραγµατοποιείται µε βάση το χρόνο κατακράτησης και σε σύγκριση µε το, µείγµα των TMSE των αλειφατικών αλκοολών, που αναλύθηκε υπό τις ίδιες συνθήκες. Το σχήµα 1 παρουσιάζει χρωµµατόγραµµα του αλκοολικού κλάσµατος παρθένου ελαιολάδου Ποσοτική αξιολόγηση Πραγµατοποιείται µε τον ολοκληρωτή ο υπολογισµός του εµβαδού των κορυφών της εικοσανόλης-1 και των αλειφατικών αλκοολών από το C 22 ώς το C Υπολογίζεται η συγκέντρωση γιά κάθε αλειφατική αλκοόλη, σε mg/100 g της λιπαρής ουσίας, ως εξής: αλκοόλη x= A m 100 x s A s m όπου: A x = εµβαδόν κορυφής της αλκοολης x, σε τετραγωνικά χιλιοστά, A s = εµβαδόν κορυφής της εικοσανόλης-1, σε τετραγωνικά χιλιοστά, m s = βάρος εικοσανόλης-1 που προστέθηκε, σε χιλιοστά του γραµµαρίου, m = βάρος του δείγµατος που λήφθηκε για τον προσδιορισµό, σε γραµµάρια. 6. ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ C1 Αναφέρονται οι συγκεντρώσεις σε µεµονωµένες αλειφατικές αλκοόλες σε mg/100 gl λιπαρής ουσίας και το άθροισµα αυτών ως ολικές αλειφατικές αλκοόλες.

19 1991R2568 EL ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ Προσδιορισµός της γραµµικής ταχύτητας του αερίου. Στο χρωµατογράφο αέριας φάσης, ο οποίος έχει ρυθµιστεί σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, εγχέονται 1 έως 3 µl µεθανίου (ή προπανίου) και χρονοµετρείται ο χρόνος που χρειάζεται το αέριο για να διέλθει µέσω της στήλης, από τη στιγµή της έγχυσης έως την εµφάνιση της κορυφής (t M ). Η γραµµική ταχύτητα σε cm/s δίδεται από το L/t M, όπου L είναι το µήκος της στήλης σε εκατοστά και t M ο χρόνος που έχει χρονοµετρηθεί σε δευτερόλεπτα. Σχήµα 1: Χρωµατόγραµµα αλκοολικού κλάσµατος παρθένου ελαιόλαδου C1 1 = αλκοόλη C 20 2 = αλκοόλη C 22 3 = αλκοόλη C 23 4 = αλκοόλη C 24 5 = αλκοόλη C 25 6 = αλκοόλη C 26 7 = αλκοόλη C 27 8 = αλκοόλη C 28

20 1991R2568 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΣΤΕΡΟΛΩΝ Ι' ΑΕΡΙΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΡΙΧΟΕΙ Η ΣΤΗΛΗ 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Η µέθοδος περιγράφει τη διαδικασία προσδιορισµού των περιεχοµένων στερολών, σε µια λιπαρή ουσία, µεµονωµένων και ολικών. 2. ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ Η λιπαρή ουσία στην οποία έχει προστεθεί α-χολεστανόλη ως εσωτερικό πρότυπο, σαπωνοποιείται µε αιθανολικό διάλυµα υδροξειδίου του καλίου έπειτα τα ασαπωνοποίητα συστατικά εκχυλίζονται µε αιθυλικό αιθέρα. Το στερολικό κλάσµα διαχωρίζεται από τα ασαπωνοποίητα συστατικά δια χρωµατογραφίας επί βασικής πλάκας silica gel οι στερόλες που λαµβάνονται στο silica gel µετατρέπονται σε τριµεθυλοσιλιλαιθέρες και αναλύονται µε αέριο χρωµατογραφία µε τριχοειδείς στήλες. 3. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 3.1. Σφαιρική φιάλη των 250 ml εφοδιασµένη µε κάθετο ψυκτήρα µε εσµυρισµένα άκρα ιαχωριστική χοάνη των 100 ml Σφαιρικές φιάλες των 250 ml Πλήρης εξοπλισµός για χρωµατογραφία λεπτής στοιβάδος µε γυάλινες πλάκες των cm Λυχνία υπεριώδους φωτός, µήκους κύµατος 366 ή 254 nm Μικροσύριγγες των 100 και 500 ml ιηθητική κυλινδρική χοάνη µε πορώδες φίλτρο G3(πορώδους 15 έως 40 µm) διαµέτρου 2 cm περίπου και ύψους 5 cm µε άκρο κατάλληλο για διήθηση σε κενό αέρος και εσµυρισµένο άκρο αρσενικό 12/ Φιάλη εν κενώ των 50 ml µε εσµυρισµένο άκρο θηλυκό 12/21 προσαρµόσιµο στη διηθητική χοάνη (3.7) Σωλήνας µε κωνική βάση, των 10 ml, µε πώµα ασφαλείας Αέριος χρωµατογράφος κατάλληλος για λειτουργία µε τριχοειδή στήλη εφοδιασµένος µε σύστηµα διαχωρισµού, αποτελούµενο από: Θερµοστατούµενο θάλαµο, για τη στήλη, ο οποίος επιτρέπει τη διατήρηση της επιθυµητής θερµοκρασίας µε ακρίβεια ± 1 ºC Σύστηµα εξάτµισης µε ρυθµιζόµενη θερµοκρασία και µε σιλανισµένο γυάλινο χώρο Ανιχνευτή C1 ιονιζούσης φλογός και µεταλλάκτη -ενισχυτή Καταγραφέα-ολοκληρωτή κατάλληλο για λειτουργία µε µεταλλάκτη-ενισχυτή Τριχοειδής στήλη από γυαλί ή τετηγµένο οξείδιο του πυριτίου, µήκους 20 έως 30 m, εσωτερικής διαµέτρου 0,25 έως 0,32 mm, καλυµµένη εσωτερικώς µε υγρό SE-52 ή SE-54 ή άλλο ανάλογο, οµοιόµορφου πάχους µεταξύ 0,10 και 0,30 µm Μικροσύριγγες για χρωµατογραφία αέριας φάσης των 10 µl µε σκληρυµένη βελόνα. 4. ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΑ 4.1. Αιθανολικό διάλυµα υδροξειδίου του καλίου περίπου 2N: διαλύονται, ψύχοντας ταυτόχρονα, 130 g υδροξείδιου του καλίου (κατώτατου τίτλου 85 %) µέσα σε 200 ml απεσταγµένου ύδατος, έπειτα συµπληρώνονται µε αιθανόλη µέχρι το ένα λίτρο. Το

21 1991R2568 EL διάλυµα διατηρείται C1 µέσα σε σκοτεινά και καλά κλεισµένα µπουκάλια Αιθυλικός αιθέρας αναλυτικής καθαρότητας Άνυδρο θειικό νάτριο, αναλυτικής καθαρότητας Γυάλινες πλάκες καλυµµένες µε silica gel χωρίς δείκτη φθορισµού, πάχους 0,25 mm (διατίθενται στο εµπόριο έτοιµες ήδη για χρήση) Αιθανολικό διάλυµα υδροξειδίου του καλίου 0,2 N: διαλύονται 13 g υδροξείδιου του κάλιου µέσα σε 20 ml απεσταγµένου ύδατος, έπειτα συµπληρώνονται µέχρι το ένα λίτρο µε µεθανόλη Βενζόλιο, χρωµατογραφικής καθαρότητας (5.2.2) Ακετόνη, χρωµατογραφικής καθαρότητας (5.2.2) Εξάνιο, χρωµατογραφικής καθαρότητας (5.2.2) Αιθυλικός αιθέρας, χρωµατογραφικής καθαρότητας (5.2.2) Χλωροφόρµιο, αναλυτικής καθαρότητας ιάλυµα αναφοράς για χρωµατογραφία επί πλακός: χοληστερόλη ή φυτοστερόλη, διάλυµα 0,5 % σε χλωροφόρµιο Αιθανολικό διάλυµα 2-7 διχλωροφλονορεσκεΐνης 0,2 %. Έχει γίνει ελαφρά αλκαλικό µε την προσθήκη µερικών σταγόνων αλκοολικού διαλύµατος υδροξειδίου του καλίου, 2 N Άνυδρη πυριδίνη, χρωµατογραφικής καθαρότητας Εξαµεθυλοδισιλαζάνιο (Hexamethyldisalazane) Τριµεθυλοχλωροσιλάνιο ιάλυµα αναφοράς των τριµεθυλοσιλιλαιθέρων των στερολών: παρασκευάζεται τη στιγµή της χρήσης από τις στερόλες που λαµβάνονται από τα έλαια που τις περιείχαν α-χολεστανόλη, διάλυµα 0,2 % (m/v) σε χλωροφόρµιο (εσωτερικό πρότυπο) Φέρον αέριον: υδρογόνο ή ήλιο, χρωµατογραφικής καθαρότητας Βοηθητικά αέρια: υδρογόνο ή ήλιον, χρωµατογραφικής καθαρότητας. 5. ΜΕΘΟ ΟΣ 5.1. Παρασκευή των ασαπωνοποίητων συστατικών Εισάγεται στη σφαιρική φιάλη των 250 ml, δια µικροσύριγγας των 500 µl, όγκος διαλύµατος α-χολεστανόλης 0,2 % σε χλωροφόρµιο (4.17) που περιέχει ποσότητα C1 α-χολεστανόλης που αντιστοιχεί σε 10 % περίπου των στερολών που περιέχονται στο δείγµα που κρατήθηκε για τον προσδιορισµό. Για παράδειγµα, για 5 g δείγµατος, πρέπει να προστεθούν 500 µl διαλύµατος α-χολεστανόλης 0,2 %, εάν πρόκειται για δείγµα ελαιολάδου, και µl, εάν πρόκειται για σπορέλαιο ή πυρηνέλαιο. Εξατµίζεται τα χλωροφόρµιο σε ρεύµα αζώτου µέχρι να αποξηρανθεί, έπειτα ζυγίζονται ακριβώς 5 g ξηρού διηθηµένου δείγµατος στην ίδια σφαιρική φιάλη. Στην περίπτωση των ελαίων και ζωικών ή φυτικών λιπών τα οποία περιέχουν σηµαντικές ποσότητες χοληστερόλης, µπορεί να εµφανιστεί κορυφή η οποία έχει τον ίδιο χρόνο κατακράτησης µε αυτόν της χολεστανόλης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να αναλύεται το στερολικό κλάσµα εις διπλούν, µε και χωρίς εσωτερικό πρότυπο Προστίθενται 50 ml αιθανολικού διαλύµατος υδροξείδιου του καλίου 2 N, τίθεται σε λειτουργία ο κάθετος ψυκτήρας, θερµαίνεται σε υδατόλουτρο µέχρι ήπιο βρασµό, ανακινώντας ταυτόχρονα δυνατά µέχρι να πραγµατοποιηθεί η σαπωνοποίηση (το διάλυµα γίνεται διαυγές). Συνεχίζεται η θέρµανση για 20 λεπτά, έπειτα προστίθενται 50 ml απεσταγµένου ύδατος τα οποία ρίχνονται από το επάνω µέρος του ψυκτήρα, αποσυνδέεται ο ψυκτήρας και ψύχεται η σφαιρική φιάλη στους 30 ºC.

22 1991R2568 EL Μεταγγίζεται ποσοτικώς το περιεχόµενο της σφαιρικής φιάλης σε διαχωριστική χοάνη των 500 ml, µε τη βοήθεια απεσταγµένου ύδατος, πολλές φορές, χρησιµοποιώντας συνολικά περίπου 50 ml. Προστίθενται περίπου 80 ml αιθυλικού αιθέρα, ανακινώντας δυνατά για περίπου 30 δευτερόλεπτα, και αφήνεται να πραγµατοποιηθεί ο διαχωρισµός (Σηµείωση 1). ιαχωρίζεται η κάτω υδατική φάση συλλέγοντάς τη µέσα σε µια άλλη φιάλη µετάγγισης. Πραγµατοποιούνται ακόµη δύο εκχυλίσεις της υδατικής φάσης, σύµφωνα µε τις ίδιες οδηγίες, χρησιµοποιώντας κάθε φορά ml αιθυλικού αιθέρα. Σηµείωση 1: Τα πιθανά γαλακτώµατα µπορούν να καταστραφούν προσθέτοντας µικρές ποσότητες αιθυλικής ή µεθυλικής αλκοόλης δια ψεκασµού Συγκεντρώνονται τα αιθερικά εκχυλίσµατα σε µια µόνο διαχωριστική χοάνη και πλένονται µε απεσταγµένο ύδωρ (50 ml κάθε φορά) µέχρι ουδέτερης αντίδρασης του ύδατος έκπλυσης. Αφού αποµακρυνθεί το ύδωρ έκπλυσης, ξηραίνονται µε άνυδρο θειικό νάτριο και διηθούνται, πάνω σε άνυδρο θειικό νάτριο, σε προζυγισµένη σφαιρική φιάλη των 250 ml, πλένοντας φιάλη και φίλτρο µε µικρές ποσότητες αιθυλικού αιθέρα Αποστάζεται ο αιθέρας µέχρις ότου να αποµείνει µικρή ποσότητα, έπειτα αποξηραίνεται σε ελαφρό κενό ή σε ρεύµα αζώτου, ολοκληρώνεται η ξήρανση στον κλίβανο στους 100 ºC για ένα τέταρτο της ώρας περίπου και ζυγίζεται µετά από ψύξη σε ξηραντήρα ιαχωρισµός του στερολικού κλάσµατος Προετοιµασία των βασικών πλακών: βυθίζονται οι πλάκες από silica gel (4.4), τελείως, µέσα σε µεθανολικό διάλυµα 0,2 N υδροξείδιου του κάλιου (4.5) για 10 δευτερόλεπτα, αφήνονται στη συνέχεια κλεισµένες σε σκοτεινό θάλαµο για δύο ώρες και τοποθετούνται τελικά στον κλίβανο σε 100 ºC για µία ώρα. Βγαίνουν από τον κλίβανο και διατηρούνται µέσα σε ένα ξηραντήρα µε χλωριούχο ασβέστιο µέχρι τη στιγµή της χρήσης (οι κατ' αυτόν τον τρόπο επεξεργασµένες πλάκες πρέπει να χρησιµοποιούνται µέσα σε δεκαπέντε µέρες). Σηµείωση 2: Η χρήση των βασικών πλακών silica gel για το διαχωρισµό του στερολικού κλάσµατος καταργεί την ανάγκη επεξεργασίας των ασαπωνοποίητων συστατικών µε την αλουµίνα. Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα όξινα συστατικά (λιπαρά οξέα και άλλα) συγκρατούνται στη γραµµή εναπόθεσης. Επιτυγχάνεται έτσι η ζώνη των στερολών καθαρά διαχωρισµένη από την ταινία των αλειφατικών και τερπενικών αλκοολών Εισάγεται στο θάλαµο ανάπτυξης ένα µείγµα βενζόλιου-ακετόνης 95/5 (V/V) µέχρι ένα ύψος περίπου 1 cm. Είναι δυνατόν στη θέση του να χρησιµοποιηθεί ένα µείγµα εξάνιου-αιθυλικού αιθέρα 65/ 35 (V/V). Ο θάλαµος κλείνεται µε τη βοήθεια ενός κατάλληλου σκεπάσµατος και αφήνεται έτσι για µισή ώρα τουλάχιστον, έτσι ώστε να αποκατασταθεί ισορροπία µεταξύ υγρού και ατµού. Είναι δυνατόν, να τοποθετηθούν στις εσωτερικές επιφάνειες του θαλάµου λωρίδες από διηθητικό χαρτί βυθισµένες στο υγρό ανάπτυξης: µε αυτό τον τρόπο θα µειωθεί στο ένα τρίτο περίπου ο χρόνος µετακίνησης του µετώπου του υγρού και θα επιτευχθεί περισσότερο οµοιόµορφη έκλουση. Σηµείωση 3: Για να υπάρξουν αναπαραγώγιµες συνθήκες έκλουσης, το µείγµα πρέπει να αλλάζει κάθε φορά Παρασκευάζεται ένα διάλυµα 5 % περίπου ασαπωνοποίητων συστατικών (5.1.5) µέσα σε χλωροφόρµιο και µε τη µικροσύριγγα των 100 µl τοποθετείται στη χρωµατογραφική πλάκα (5.2.1), στα 2 cm περίπου από το ένα άκρο, 0,3 ml του ανωτέρω διαλύµατος σε µια συνεχή γραµµή, όσο το δυνατόν πιο λεπτή και οµοιό- µορφη. Στην ευθεία της γραµµής εναπόδεσης, τοποθετείται στο ένα άκρο της πλάκας 2-3 µl του διαλύµατος αναφοράς των στερολών (4.11), µε σκοπό να προσδιορισθεί η λωρίδα των στερολών µετά το πέρας της ανάπτυξης Τοποθετείται η πλάκα µέσα στο θάλαµο ανάπτυξης, προετοιµασµένη όπως περιγράφεται στην Η θερµοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να διατηρείται ανάµεσα στους 15 και

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 8.10.2016 L 273/5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/1784 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Σεπτεμβρίου 2016 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 σχετικά με τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

σχετική με τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων καθώς και με τις μεθόδους προσδιορισμού

σχετική με τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων καθώς και με τις μεθόδους προσδιορισμού 5. 9. 91 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 248/ 1 I (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δημοσίευση) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Ιουλίου 1991 σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1991R2568 EL 31.10.1995 013.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Ιουλίου 1991 σχετικά µε τον προσδιορισµό

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1991R2568 EL 01.11.2001 018.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Ιουλίου 1991 σχετικά µε τον προσδιορισµό

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 1991R2568 EL 01.01.2015 027.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1991R2568 EL 01.04.2011 023.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Ιουλίου 1991 σχετικά με τον προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1991R2568 EL 01.10.2008 022.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 ΤΗΣΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Ιουλίου 1991 σχετικά με τον προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

4014 ιαχωρισµός των εναντιοµερών (R)- και (S)- 2,2 διυδροξυ-1,1 -διναφθαλινίων ((R)- και (S)-1,1-δι-2- ναφθολών)

4014 ιαχωρισµός των εναντιοµερών (R)- και (S)- 2,2 διυδροξυ-1,1 -διναφθαλινίων ((R)- και (S)-1,1-δι-2- ναφθολών) 4014 ιαχωρισµός των εναντιοµερών (R)- και (S)- 2,2 διυδροξυ-1,1 -διναφθαλινίων ((R)- και (S)-1,1-δι-2- ναφθολών) NBCC CH 3 CN + C 20 H 14 O 2 C 26 H 29 ClN 2 O R-εναντιοµερές S-εναντιοµερές (286.3) (421.0)

Διαβάστε περισσότερα

EL 1 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 69/ 1. (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δημοσίευση)

EL 1 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 69/ 1. (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δημοσίευση) 29. 3. 95 1 EL 1 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 69/ 1 I (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δημοσίευση) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 656/95 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Μαρτίου 1995 για

Διαβάστε περισσότερα

4002 Σύνθεση του βενζιλίου από βενζοϊνη

4002 Σύνθεση του βενζιλίου από βενζοϊνη 4002 Σύνθεση του βενζιλίου από βενζοϊνη H VCl 3 + 1 / 2 2 + 1 / 2 H 2 C 14 H 12 2 C 14 H 10 2 (212.3) 173.3 (210.2) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών οξείδωση αλκοόλη, κετόνη, καταλύτης µεταβατικού

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1991R2568 EL 01.01.2008 021.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 ΤΗΣΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Ιουλίου 1991 σχετικά με τον προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός ΕΟΚ 2568/1991, Ε.Ε., όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον Κανονισμό Ε.Κ. 177/1994.

Κανονισμός ΕΟΚ 2568/1991, Ε.Ε., όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον Κανονισμό Ε.Κ. 177/1994. Άρθρο71 (1) Ελαιόλαδο 1. «Ελαιόλαδο» χαρακτηρίζεται το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς της ελαίας της Ευρωπαϊκής (OLEA EUROPEA) με μέσα αποκλειστικά μηχανικά και μεθόδους ή επεξεργασίες οπωσδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 1991R2568 EL 01.01.2014 025.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1004 Νίτρωση του πυριδινο-ν-οξειδίου σε 4-νιτροπυριδινο-Νοξείδιο

1004 Νίτρωση του πυριδινο-ν-οξειδίου σε 4-νιτροπυριδινο-Νοξείδιο 1004 Νίτρωση του πυριδινο-ν-οξειδίου σε 4-νιτροπυριδινο-Νοξείδιο O N HNO 3 /H 2 SO 4 O N NO 2 C 5 H 5 NO (95.1) (63.0) (98.1) C 5 H 4 N 2 O 3 (140.1) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών Ηλεκτρονιόφιλη

Διαβάστε περισσότερα

4019 Σύνθεση του ακεταµιδοστεατικού µεθυλεστέρα από ελαϊκό µεθυλεστέρα

4019 Σύνθεση του ακεταµιδοστεατικού µεθυλεστέρα από ελαϊκό µεθυλεστέρα NP 4019 Σύνθεση του ακεταµιδοστεατικού µεθυλεστέρα από ελαϊκό µεθυλεστέρα C 19 H 36 2 (296.5) 10 9 SnCl 4 H 2 Me (260.5) + H 3 C C N C 2 H 3 N (41.1) NH + 10 10 9 9 Me Me C 21 H 41 N 3 (355.6) NH Ταξινόµηση

Διαβάστε περισσότερα

4029 Σύνθεση του δωδεκυλο φαινυλο αιθέρα από βρωµοδωδεκάνιο και φαινόλη OH

4029 Σύνθεση του δωδεκυλο φαινυλο αιθέρα από βρωµοδωδεκάνιο και φαινόλη OH 4029 Σύνθεση του δωδεκυλο φαινυλο αιθέρα από βρωµοδωδεκάνιο και φαινόλη H C 12 H 25 Br (249.2) Br + + NaH (40.0) + Adogen 464 C 25 H 54 ClN (404.2) C 6 H 6 (94.1) C 18 H 30 (262.4) + NaBr (102.9) Ταξινόµηση

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑ 7 ο MEΘΟ ΟΙ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

MAΘΗΜΑ 7 ο MEΘΟ ΟΙ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ MAΘΗΜΑ 7 ο MEΘΟ ΟΙ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΕΘΟ ΟΙ Δρα. Κουκουλίτσα Αικατερίνη Χημικός Εργαστηριακός Συνεργάτης Τ.Ε.Ι Αθήνας ckoukoul@teiath.gr ΜΕΘΟ ΟΙ Ανάλογα με τη φυσική κατάσταση των 2 φάσεων

Διαβάστε περισσότερα

4006 Σύνθεση του 2-(3-οξοβουτυλο)κυκλοπεντανονο-2- καρβοξυλικού αιθυλεστέρα

4006 Σύνθεση του 2-(3-οξοβουτυλο)κυκλοπεντανονο-2- καρβοξυλικού αιθυλεστέρα NP 4006 Σύνθεση του 2-(3-οξοβουτυλο)κυκλοπεντανονο-2- καρβοξυλικού αιθυλεστέρα CEt + FeCl 3 x 6 H 2 CEt C 8 H 12 3 C 4 H 6 C 12 H 18 4 (156.2) (70.2) (270.3) (226.3) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

4005 Σύνθεση του 9-(5-οξοτετραυδροφουραν-2-υλ) εννεανοϊκού µεθυλεστέρα

4005 Σύνθεση του 9-(5-οξοτετραυδροφουραν-2-υλ) εννεανοϊκού µεθυλεστέρα NP 4005 Σύνθεση του 9-(5-οξοτετραυδροφουραν-2-υλ) εννεανοϊκού µεθυλεστέρα H 3 C (CH 2 ) 8 + I CH 2 CH 3 H 3 C (CH 2 ) 8 + CH 3 CH 2 I C 12 H 22 2 C 4 H 7 I 2 C 14 H 24 4 C 2 H 5 I (198.3) (214.0) (63.6)

Διαβάστε περισσότερα

1007 Σύνθεση της 2,4,6-τριβρωµοανιλίνης από το 4- βρωµοακετανιλίδιο

1007 Σύνθεση της 2,4,6-τριβρωµοανιλίνης από το 4- βρωµοακετανιλίδιο 1007 Σύνθεση της 2,4,6-τριβρωµοανιλίνης από το 4- βρωµοακετανιλίδιο O HN CH 3 NH 2 NH 2 KOH 2 C 8 H 8 NO C 6 H 6 N C 6 H 4 3 N (214.1) (56.1) (172.0) (159.8) (329.8) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

2017 Αντίδραση του κινναµοϋλο χλωριδίου µε αµµωνία προς κινναµουλο αµίδιο

2017 Αντίδραση του κινναµοϋλο χλωριδίου µε αµµωνία προς κινναµουλο αµίδιο 217 Αντίδραση του κινναµοϋλο χλωριδίου µε αµµωνία προς κινναµουλο αµίδιο O O Cl NH 3 NH 2 C 9 H 7 ClO (166.6) (17.) C 9 H 9 NO (147.2) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεως και τάξεις ουσιών Αντίδραση του καρβονυλίου

Διαβάστε περισσότερα

αριθ. σελίδα ημερομηνία M1 Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3682/91 της Επιτροπής της 17ης Δεκεμβρίου L

αριθ. σελίδα ημερομηνία M1 Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3682/91 της Επιτροπής της 17ης Δεκεμβρίου L 01991R2568 EL 04.12.2016 031.005 1 Το κείμενο αυτό αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τα αυθεντικά

Διαβάστε περισσότερα

5012 Σύνθεση του ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ασπιρίνης) από σαλικυλικό οξύ και οξικό ανυδρίτη

5012 Σύνθεση του ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ασπιρίνης) από σαλικυλικό οξύ και οξικό ανυδρίτη NP 0 Σύνθεση του ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ασπιρίνης) από σαλικυλικό οξύ και οξικό ανυδρίτη CH CH + H H S + CH CH C H 6 C 7 H 6 C 9 H 8 C H (0.) (8.) (98.) (80.) (60.) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 13.11.2003 L 295/57 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1989/2003 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6ης Νοεµβρίου 2003 για τροποποίηση του κανονισµού (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 σχετικάµε τον προσδιορισµό των χαρακτηριστικών των ελαιολάδων

Διαβάστε περισσότερα

3021 Οξείδωση του ανθρακενίου σε ανθρακινόνη

3021 Οξείδωση του ανθρακενίου σε ανθρακινόνη Οξείδωση του ανθρακενίου σε ανθρακινόνη Ce(IV)(NH ) (N ) 6 C H CeH 8 N 8 8 C H 8 (78.) (58.) (8.) Βιβλιογραφία Tse-Lok Ho et al., Synthesis 97, 6. Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών Οξείδωση.

Διαβάστε περισσότερα

4024 Εναντιοεκλεκτική σύνθεση του (1R,2S)-cis-υδροξυ κυκλοπεντανοκαρβοξυλικού αιθυλεστέρα

4024 Εναντιοεκλεκτική σύνθεση του (1R,2S)-cis-υδροξυ κυκλοπεντανοκαρβοξυλικού αιθυλεστέρα 4024 Εναντιοεκλεκτική σύνθεση του (1R,2S)-cis-υδροξυ κυκλοπεντανοκαρβοξυλικού αιθυλεστέρα H ζύµη C 8 H 12 3 C 8 H 14 3 (156.2) (158.2) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών Αναγωγή, στερεοεκλεκτική

Διαβάστε περισσότερα

4022 Σύνθεση του (S) -3-υδροξυβουτυρικού αιθυλεστέρα

4022 Σύνθεση του (S) -3-υδροξυβουτυρικού αιθυλεστέρα NP 4022 Σύνθεση του (S) -3-υδροξυβουτυρικού αιθυλεστέρα Ζύµη σακχαρόζη H C 6 H 10 3 C 12 H 22 11 C 6 H 12 3 (130.1) (342.3) (132.2) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών Στερεοεκλεκτική αναγωγή.

Διαβάστε περισσότερα

4023 Σύνθεση του κυκλοπεντανο-2-καρβοξυλικού αιθυλεστέρα από αδιπικό διαιθυλεστέρα

4023 Σύνθεση του κυκλοπεντανο-2-καρβοξυλικού αιθυλεστέρα από αδιπικό διαιθυλεστέρα NP 4023 Σύνθεση του κυκλοπεντανο-2-καρβοξυλικού αιθυλεστέρα από αδιπικό διαιθυλεστέρα NaEt C 10 H 18 4 Na C 2 H 6 C 8 H 12 3 (202.2) (23.0) (46.1) (156.2) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

1005 Βρωµίωση του 1,2-διµεθοξυβενζολίου προς 4,5-διβρωµο- 1,2-διµεθοξυβενζολίο

1005 Βρωµίωση του 1,2-διµεθοξυβενζολίου προς 4,5-διβρωµο- 1,2-διµεθοξυβενζολίο 1005 Βρωµίωση του 1,2-διµεθοξυβενζολίου προς 4,5-διβρωµο- 1,2-διµεθοξυβενζολίο H 3 H 3 K 3, H οξικό οξύ H 3 H 3 + Παραπροϊόντα 8 H 10 2 K 3 (167.0) 8 H 8 2 2 (138.2) H (80.9) (296.0) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

3033 Σύνθεση του ακετυλενοδικαρβοξυλικού οξέος από το µεσοδιβρωµοηλεκτρικό

3033 Σύνθεση του ακετυλενοδικαρβοξυλικού οξέος από το µεσοδιβρωµοηλεκτρικό 3033 Σύνθεση του ακετυλενοδικαρβοξυλικού οξέος από το µεσοδιβρωµοηλεκτρικό οξύ HOOC H Br Br H COOH KOH HOOC COOH C 4 H 4 Br 2 O 4 C 4 H 2 O 4 (275.9) (56.1) (114.1) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο C(2016) 5889 final - ANNEX 1.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο C(2016) 5889 final - ANNEX 1. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 27 Σεπτεμβρίου 2016 (OR. en) 12652/16 ADD 1 AGRI 506 AGRIORG 77 DELACT 201 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Για τον Γενικό Γραμματέα

Διαβάστε περισσότερα

5004 Ακεταλοποίηση της 3-νιτροβενζαλδεΰδης µε αιθανοδιόλη προς το αντίστοιχο διοξολάνιο καταλυόµενη από οξέα

5004 Ακεταλοποίηση της 3-νιτροβενζαλδεΰδης µε αιθανοδιόλη προς το αντίστοιχο διοξολάνιο καταλυόµενη από οξέα 5004 Ακεταλοποίηση της 3-νιτροβενζαλδεΰδης µε αιθανοδιόλη προς το αντίστοιχο διοξολάνιο καταλυόµενη από οξέα H O O O + HO 4-τολουολοσουλφονικό οξύ + H 2 O NO 2 HO NO 2 C 7 H 5 NO 3 C 2 H 6 O 2 C 7 H 8

Διαβάστε περισσότερα

3016 Οξείδωση του ρικινολεϊκού οξέος ( από το καστορέλαιο) µε KMnO 4 προς αζελαϊκό οξύ

3016 Οξείδωση του ρικινολεϊκού οξέος ( από το καστορέλαιο) µε KMnO 4 προς αζελαϊκό οξύ 6 Οξείδωση του ρικινολεϊκού οξέος ( από το καστορέλαιο) µε KMnO 4 προς αζελαϊκό οξύ CH -(CH ) OH (CH ) -COOH KMnO 4 /KOH HOOC-(CH ) -COOH C H 4 O (.) KMnO 4 KOH (.) (6.) C H 6 O 4 (.) Ταξινόµιση Τύποι

Διαβάστε περισσότερα

4001 Μετεστεροποίηση του καστορελαίου σε ρικινολεϊκό µεθυλεστέρα

4001 Μετεστεροποίηση του καστορελαίου σε ρικινολεϊκό µεθυλεστέρα 4001 Μετεστεροποίηση του καστορελαίου σε ρικινολεϊκό µεθυλεστέρα καστορέλαιο + NaOMe MeOH CH 4 O OH O OMe (32.0) C 19 H 36 O 3 (312.5) Ταξινόµιση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών Αντίδραση του καρβονυλίου

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευαστικό διαχωρισμό πολλών ουσιών με κατανομή μεταξύ των δύο διαλυτών.

Παρασκευαστικό διαχωρισμό πολλών ουσιών με κατανομή μεταξύ των δύο διαλυτών. 1. ΕΚΧΥΛΙΣΗ Η εκχύλιση είναι μία από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές διαχωρισμού και βασίζεται στην ισορροπία κατανομής μιας ουσίας μεταξύ δύο φάσεων, που αναμιγνύονται ελάχιστα μεταξύ τους. Η ευρύτητα στη

Διαβάστε περισσότερα

3034 Σύνθεση της trans-1,2-κυκλοεξανοδιόλης από κυκλοεξένιο

3034 Σύνθεση της trans-1,2-κυκλοεξανοδιόλης από κυκλοεξένιο 0 Σύνθεση της trans-,-κυκλοεξανοδιόλης από κυκλοεξένιο H O /HCO H C H 0 (8.) H O HCO H (.0) (.0) C H O (.) Ταξινόµιση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών Προσθήκη σε αλκένια, στερεοεκλεκτική προσθήκη,

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 27.1.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 23/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 61/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Ιανουαρίου 2011 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ)

Διαβάστε περισσότερα

4028 Σύνθεση του 1-βρωµοδωδεκάνιου από 1- βρωµοδωδεκανόλη

4028 Σύνθεση του 1-βρωµοδωδεκάνιου από 1- βρωµοδωδεκανόλη 4028 Σύνθεση του 1-βρωµοδωδεκάνιου από 1- βρωµοδωδεκανόλη C 12 H 26 O (186.3) OH H 2 SO 4 konz. (98.1) + HBr (80.9) C 12 H 25 Br (249.2) Br + H 2 O (18.0) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

4027 Σύνθεση του 11-χλωροενδεκα-1-ένιου από 10-ενδεκα-1- όλη

4027 Σύνθεση του 11-χλωροενδεκα-1-ένιου από 10-ενδεκα-1- όλη 4027 Σύνθεση του 11-χλωροενδεκα-1-ένιου από 10-ενδεκα-1- όλη OH SOCl 2 Cl + HCl + SO 2 C 11 H 22 O C 11 H 21 Cl (170.3) (119.0) (188.7) (36.5) (64.1) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών Πυρηνόφιλη

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση µεµβρανικών λιπιδίων µε χρωµατογραφία λεπτής στοιβάδας 60 ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΜΒΡΑΝΙΚΩΝ ΛΙΠΙ ΙΩΝ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΛΕΠΤΗΣ ΣΤΟΙΒΑ ΑΣ Σκοπός της άσκησης : η εφαρµογή της χρήσης µιας φυσικής ιδιότητας, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Λίστα χαρακτηριστικών ποιότητας γνησιότητας ελαιολάδου

Λίστα χαρακτηριστικών ποιότητας γνησιότητας ελαιολάδου Λίστα χαρακτηριστικών ποιότητας γνησιότητας ελαιολάδου Η ποιότητα σχετικά με την οποία έχει γίνει προηγουμένως αναφορά και η γνησιότητα του ελαιολάδου προσδιορίζονται με βάση τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 72 (1)(3) Έλαιο από ελαιοπυρήνες Πυρηνέλαιο

Άρθρο 72 (1)(3) Έλαιο από ελαιοπυρήνες Πυρηνέλαιο Άρθρο 72 (1)(3) Έλαιο από ελαιοπυρήνες Πυρηνέλαιο 1. Οι ονομασίες και οι ορισμοί του πυρηνελαίου που προβλέπονται στο Παράρτημα Ι (*) του παρόντος άρθρου είναι υποχρεωτικές για τη διάθεση στο εμπόριο αυτών

Διαβάστε περισσότερα

22.6.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 161/11

22.6.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 161/11 22.6.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 161/11 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 702/2007 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 21ης Ιουνίου 2007 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 σχετικάμε τον προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

http://www.oc-praktikum.de

http://www.oc-praktikum.de NP 05 Σύνθεση της π-µεθοξυακετοφαινόνης από ανισόλη CH + CH CH Sc(Tf) + CH CH CH CH C 7 H 8 (08.) C 4 H 6 (02.) (CF S ) Sc (492.2) C 9 H 0 2 (50.2) C 2 H 4 2 (60.) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΤΡΟΦΙΜΑ. ΠΛΕΣΣΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, PhD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΤΡΟΦΙΜΑ. ΠΛΕΣΣΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, PhD ΑΣΚΗΣΗ 2 ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΙΠΩΝ & ΕΛΑΙΩΝ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΛΕΣΣΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, PhD Εργαστήριο Μικροβιολογίας Τροφίµων, Βιοτεχνολογίας και Υγιεινής, Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης, ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Λίπη & έλαια (Λιπίδια)

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας Άσκηση 3η Μέθοδοι Διαχωρισμού 1 2 Θεωρητικό μέρος Χρήση των μεταβολών των φάσεων στην ανάλυση Οι ουσίες λειώνουν και βράζουν σε ορισμένες θερμοκρασίες, αλλάζοντας έτσι μορφή από στερεή σε υγρή ή από υγρή

Διαβάστε περισσότερα

1023 Αποµόνωση της εσπεριδίνης από φλοιούς πορτοκαλιού

1023 Αποµόνωση της εσπεριδίνης από φλοιούς πορτοκαλιού NP 1023 Αποµόνωση της εσπεριδίνης από φλοιούς πορτοκαλιού Φλοιός πορτοκαλιού H H CH 3 H H H H H C 28 H 34 15 (610.5) H CH 3 Ταξινόµιση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών Αποµόνωση φυσικού προϊόντος Φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό φροντιστήριο

Εισαγωγικό φροντιστήριο Εισαγωγικό φροντιστήριο Ποιοτικής Ανάλυσης Υπόδειγµα γραφής τετραδίου ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Α.Θ.: Α.Μ. : Γενικές οδηγίες για τη γραφή του ηµερολογίου του Εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας Άσκηση 3η Μέθοδοι Διαχωρισμού 1 2 Θεωρητικό μέρος Χρήση των μεταβολών των φάσεων στην ανάλυση Οι ουσίες λειώνουν και βράζουν σε ορισμένες θερμοκρασίες, αλλάζοντας έτσι μορφή από στερεή σε υγρή ή από υγρή

Διαβάστε περισσότερα

4009 Σύνθεση του αδιπικού οξέος από κυκλοεξένιο

4009 Σύνθεση του αδιπικού οξέος από κυκλοεξένιο 4009 Σύνθεση του αδιπικού οξέος από κυκλοεξένιο C 6 H 10 (82.2) + 4 H H 2 2 H + 4 H 2 (34.0) + sodium tungstate dihydrate + Aliquat 336. Na 2 W 4 2 H 2 (329.9) C 6 H 10 4 C 25 H 54 ClN (404.2) (146.1)

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 31.3.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 95/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 286/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 27ης Ιανουαρίου 2012 για τροποποίηση με

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ - ΥΓΡΗ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ - ΥΓΡΗ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ - ΥΓΡΗ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ Γενικά Η χρωµατογραφία είναι µια από τις σηµαντικότερες τεχνικές διαχωρισµού και µέθοδος ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης, που βρίσκει εφαρµογές

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα 1 ο. Προσδιορισμός Υγρασίας Τροφίμων

Πείραμα 1 ο. Προσδιορισμός Υγρασίας Τροφίμων Πείραμα 1 ο Προσδιορισμός Υγρασίας Τροφίμων Εισαγωγή Η μέτρηση της υγρασίας των τροφίμων είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τους παρακάτω λόγους: Απαιτήσεις νομοθεσίας: υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια για τη μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

1017 Σύζευξη του χλωριούχου βενζολοδιαζωνίου µε 2-ναφθόλη προς 1-φαινυλαζο-2-ναφθόλη

1017 Σύζευξη του χλωριούχου βενζολοδιαζωνίου µε 2-ναφθόλη προς 1-φαινυλαζο-2-ναφθόλη OP 1017 Σύζευξη του χλωριούχου βενζολοδιαζωνίου µε 2-ναφθόλη προς 1-φαινυλαζο-2-ναφθόλη H 3 Cl Cl ao 2 C 6 H 8 Cl (129.6) (69.0) C 6 H 5 Cl 2 (140.6) OH + Cl OH C 10 H 8 O (144.2) C 6 H 5 Cl 2 (140.6)

Διαβάστε περισσότερα

3003 Σύνθεση της trans- 2-χλωροκυκλοεξανόλης από. κυκλοεξένιο (bp 83 C) Ταξινόµηση. Οδηγία (κλίµακα 100 mmol)

3003 Σύνθεση της trans- 2-χλωροκυκλοεξανόλης από. κυκλοεξένιο (bp 83 C) Ταξινόµηση. Οδηγία (κλίµακα 100 mmol) 3003 Σύνθεση της trans- 2-χλωροκυκλοεξανόλης από κυκλοεξένιο _ + SO 2 NCl Na OH H 2 SO 4 + x 3 H 2 O + Cl CH 3 SO 2 NH 2 CH 3 C 6 H 10 (82.2) C 7 H 13 ClNNaO 5 S (281.7) (98.1) C 6 H 11 ClO (134.6) C 7

Διαβάστε περισσότερα

http://www.oc-praktikum.de

http://www.oc-praktikum.de NP 506 Οξείδωση του ανθρακενίου σε ανθρακινόνη KMn /Al C H 0 KMn C H 8 (78.) (58.0) (08.) Bιβλιογραφία Nüchter, M., ndruschka, B., Trotzki, R., J. Prakt. Chem. 000,, No. 7 Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

3035 Σύνθεση του cis-1,2-εποξυκυκοοκτανίουαπό κυκλοοκτένιο

3035 Σύνθεση του cis-1,2-εποξυκυκοοκτανίουαπό κυκλοοκτένιο 3035 Σύνθεση του cis-1,2-εποξυκυκοοκτανίουαπό κυκλοοκτένιο H 2 O 2 / Lipase O C 8 H 14 (110.2) H 2 O 2 (34.0) C 8 H 14 O (126.2) Βιβλιογραφία S. Warwel, M. Rüsch gen. Klaas, J. Mol. Catalysis B: Enzym.

Διαβάστε περισσότερα

FeCl 3(aq) + 6NH 4 SCN (aq) (NH 4 ) 3 [Fe(SCN) 6 ] (aq) +3NH 4 Cl (aq) (1) ή FeCl 4

FeCl 3(aq) + 6NH 4 SCN (aq) (NH 4 ) 3 [Fe(SCN) 6 ] (aq) +3NH 4 Cl (aq) (1) ή FeCl 4 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΧΗΜΕΙΑ» για τους ΦΟΙΤΗΤΕΣ του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Οι διδάσκοντες Αικατερίνη

Διαβάστε περισσότερα

3011 Σύνθεση του ερυθρο-9,10-διυδροξυστεατικού οξέος από ελαϊκό οξύ

3011 Σύνθεση του ερυθρο-9,10-διυδροξυστεατικού οξέος από ελαϊκό οξύ 311 Σύνθεση του ερυθρο-9,1-διυδροξυστεατικού οξέος από ελαϊκό οξύ COOH KMnO 4 /NaOH HO HO COOH C 18 H 34 O 2 (282.5) KMnO 4 (158.) NaOH (4.) C 18 H 36 O 4 (316.5) Βιβλιογραφία A. Lapworth und E. N. Mottram,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ HPLC

ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ HPLC ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ HPLC ΥΓΡΗ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (HPLC) ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΗΛΗ / ΣΤΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ Επίπεδη, μήκους 3-25 cm και διαμέτρου 0,5-5 mm. Μικροπορώδη σωματίδια πηκτής διοξειδίου

Διαβάστε περισσότερα

4016 Σύνθεση της (±) 2,2 -διυδροξυ-1,1 -διναφθαλινίου (1,1 -δι- 2-ναφθόλης)

4016 Σύνθεση της (±) 2,2 -διυδροξυ-1,1 -διναφθαλινίου (1,1 -δι- 2-ναφθόλης) 4016 Σύνθεση της (±) 2,2 -διυδροξυ-1,1 -διναφθαλινίου (1,1 -δι- 2-ναφθόλης) FeCl 3. 6 H 2 O C 10 H 7 C 20 H 14 O 2 (144.2) (270.3) (286.3) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών Οξειδωτική σύζευξη

Διαβάστε περισσότερα

1003 Νίτρωση της βενζαλδεϋδης σε 3-νιτροβενζαλδεϋδη

1003 Νίτρωση της βενζαλδεϋδης σε 3-νιτροβενζαλδεϋδη 1003 Νίτρωση της βενζαλδεϋδης σε 3-νιτροβενζαλδεϋδη H O H O HNO 3 /H 2 SO 4 + side products NO 2 7 H 6 O HNO 3 (63.0) 7 H 5 NO 3 (106.1) H 2 SO 4 (98.1) (151.1) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Λίπη - έλαια Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου

Λίπη - έλαια Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου Λίπη - έλαια Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου 1 η Εργαστηριακή Άσκηση Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Κύρια συστατικά τροφίμων Λιπίδια Υδατάνθρακες Αμινοξέα Πρωτεΐνες Ένζυμα Βιταμίνες Άλατα Νερό Άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα 4 ο. Προσδιορισμός Οξύτητας Τροφίμων

Πείραμα 4 ο. Προσδιορισμός Οξύτητας Τροφίμων Πείραμα 4 ο Προσδιορισμός Οξύτητας Τροφίμων Εισαγωγή Τα οργανικά οξέα που υπάρχουν ως συστατικά σε διάφορα τρόφιμα επηρεάζουν το άρωμα, το χρώμα, τη μικροβιακή σταθερότητα και τη διατήρηση της ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστηµών Aγίων Αναργύρων Υπεύθυνος Εργ. Κέντρου : Χαρακόπουλος Καλλίνικος Επιµέλεια Παρουσίαση : Καραγιάννης Πέτρος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

3012 Σύνθεση του αδαµαντανυλιδενο αδαµαντανίου από αδαµαντανόνη

3012 Σύνθεση του αδαµαντανυλιδενο αδαµαντανίου από αδαµαντανόνη Σύνθεση του αδαµαντανυλιδενο αδαµαντανίου από αδαµαντανόνη O TiCl /Zn/THF C H O (.) TiCl Zn (9.) (.) C H (.) Βιβλιογραφία D. Lenoir, Synthesis, 99, -9 Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών Αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΙΠΩΝ & ΕΛΑΙΩΝ. Β/Ο: ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Β ΠΡΟΟΔΟΣ- 1.ΕΝΟΤΗΤΑ (p.34-44) Α) ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΙΠΩΝ & ΕΛΑΙΩΝ. Β/Ο: ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Β ΠΡΟΟΔΟΣ- 1.ΕΝΟΤΗΤΑ (p.34-44) Α) ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΙΠΩΝ & ΕΛΑΙΩΝ Β/Ο: ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Β ΠΡΟΟΔΟΣ- 1.ΕΝΟΤΗΤΑ (p.34-44) Α) ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ Oι Συνηθισμένες Μέθοδοι Προσδιορισμού Υγρασίας των Λ.Υ, Ταξινομούνται

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου.

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου. Σύντομη περιγραφή του πειράματος Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Στο τέλος αυτού του πειράματος θα πρέπει ο μαθητής: Να περιγράφει τον τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

1006 Βρωµίωση του 4-αιθοξυακετανιλιδίου (φαινακετίνης) σε 3-βρωµο-4-αιθοξυακετανιλίδιο

1006 Βρωµίωση του 4-αιθοξυακετανιλιδίου (φαινακετίνης) σε 3-βρωµο-4-αιθοξυακετανιλίδιο NP 1006 Βρωµίωση του 4-αιθοξυακετανιλιδίου (φαινακετίνης) σε 3-βρωµο-4-αιθοξυακετανιλίδιο KBr 3, HBr Οξικό οξύ Br C 10 H 13 N 2 C 10 H 12 BrN 2 (179.2) (167.0) (80.9) (258.1) Βιβλιογραφία P.F. Schatz,

Διαβάστε περισσότερα

1024 Απόσπαση νερού από την 4-υδροξυ-4-µεθυλο-2-πεντανόνη

1024 Απόσπαση νερού από την 4-υδροξυ-4-µεθυλο-2-πεντανόνη NP 0 Απόσπαση νερού από την -υδροξυ--µεθυλο--πεντανόνη C H I CH CH H C CH - H H + H C CH H C CH C H I C H 0 (.) (.8) (98.) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών Απόσπαση Αλκοόλη, αλκένιο, κετόνη,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση Φυσικών Αντιοξειδωτικών στην Εκτροφή των Αγροτικών Ζώων για Παραγωγή Προϊόντων Ποιότητας. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αξιοποίηση Φυσικών Αντιοξειδωτικών στην Εκτροφή των Αγροτικών Ζώων για Παραγωγή Προϊόντων Ποιότητας. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αξιοποίηση Φυσικών Αντιοξειδωτικών στην Εκτροφή των Αγροτικών Ζώων για Παραγωγή Προϊόντων Ποιότητας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Ζωοτεχνίας MIS 380231 Δράση 3 η : Ποιότητα σφαγίου και κρέατος

Διαβάστε περισσότερα

3023 Υδρογόνωση του κινναµωµικού αιθυλεστέρα σε 3- φαινυλοπροπιονικό αιθυλεστέρα

3023 Υδρογόνωση του κινναµωµικού αιθυλεστέρα σε 3- φαινυλοπροπιονικό αιθυλεστέρα Υδρογόνωση του κινναµωµικού αιθυλεστέρα σε - φαινυλοπροπιονικό αιθυλεστέρα NaBH /NiCl C H (.) NaBH NiCl H (.) (.). C H (.) Βιβλιογραφία S.-K. Chung, J. rg. Chem. 99,, Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

5013 Σύνθεση του 2,6-διµεθυλο-4-φαινυλο-1,4-διυδροπυριδινο- 3,5-δικαρβοξυλικού διαιθυλεστέρα

5013 Σύνθεση του 2,6-διµεθυλο-4-φαινυλο-1,4-διυδροπυριδινο- 3,5-δικαρβοξυλικού διαιθυλεστέρα NP 5013 Σύνθεση του 2,6-διµεθυλο-4-φαινυλο-1,4-διυδροπυριδινο- 3,5-δικαρβοξυλικού διαιθυλεστέρα NH 4 HC 3 + + 2 C 2 C 2 C 2 H CH 3 H 3 C N CH 3 H + 4 H 2 + C N 3 C 7 H 6 C 6 H 10 3 C 19 H 23 4 N C 2 (79.1)

Διαβάστε περισσότερα

Προκριματικός διαγωνισμός για την EUSO 2019

Προκριματικός διαγωνισμός για την EUSO 2019 Προκριματικός διαγωνισμός για την EUSO 2019 Εξέταση στην Χημεία Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων, 8 Δεκ. 2018 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Στοιχεία μαθητικής Ομάδας: Όνομα Επώνυμο Τάξη Σχολείο Περιγραφή: Κατά τον

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 15ης Οκτωβρίου 1984

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 15ης Οκτωβρίου 1984 Αριθ. L 277/ 12 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 20. 10. 84 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Οκτωβρίου 1984 για την προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

4010 Σύνθεση της π-µεθοξυακετοφαινόνης από ανισόλη

4010 Σύνθεση της π-µεθοξυακετοφαινόνης από ανισόλη 4010 Σύνθεση της π-µεθοξυακετοφαινόνης από ανισόλη O C 3 + O O 3 C O C 3 Zeolith O C 3 + C 3 COO O C 3 C 7 8 O (108.1) C 4 6 O 3 (102.1) C 9 10 O 2 (150.2) C 2 4 O 2 (60.1) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστηµών Aγίων Αναργύρων Υπεύθυνος Εργαστηρίου : Χαρακόπουλος Καλλίνικος Επιµέλεια Παρουσίαση : Καραγιάννης Πέτρος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014

ΓΕΛ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΓΕΛ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Ερευνητική εργασία: Β2 λυκείου ΘΕΜΑ: ''Η Χημεία είναι χρώματα, αρώματα και γεύσεις'' Ομάδα Δ: Μαριάμ Χριστογιάννη Μαρία Χριστοπούλου Χριστίνα Σταμάτη Βάσω Σιρμιντζέλη

Διαβάστε περισσότερα

2006 Αντίδραση της (R)-(-)καρβόνης µε βενζυλαµίνη παρουσία µοντµοριλλονίτη Κ-10 προς µια βάση Schiff

2006 Αντίδραση της (R)-(-)καρβόνης µε βενζυλαµίνη παρουσία µοντµοριλλονίτη Κ-10 προς µια βάση Schiff 26 Αντίδραση της (R)-(-)καρβόνης µε βενζυλαµίνη παρουσία µοντµοριλλονίτη Κ-1 προς µια βάση Schiff CH 3 O + CH 2 NH 2 Montmorillonit K-1 cyclohexane CH 3 NCH 2 Ph + H 2 O H 3 C CH 2 C 1 H 14 O (15.2) C

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΣΕ ΚΡΑΣΙ (ΛΕΥΚΟ)

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΣΕ ΚΡΑΣΙ (ΛΕΥΚΟ) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - «ΠΑΝΕΚΦE» email:panekfe@yahoo.gr www.ekfe.gr ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2010 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2009 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΧΗΜΕΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2009 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΧΗΜΕΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2009 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΧΗΜΕΙΑ 1. 2. 3. Μαθητές: Σχολείο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ - ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ 1. Χρησιμοποιούμενα όργανα Προχοϊδα: Μετράει

Διαβάστε περισσότερα

2022 Αναγωγή της L-( )-µινθόνης µε λιθιοαργιλλιο υδρίδιο σε ένα ισοµερές µίγµα της ( ) µινθόλης και της (+) νεοµινθόλης

2022 Αναγωγή της L-( )-µινθόνης µε λιθιοαργιλλιο υδρίδιο σε ένα ισοµερές µίγµα της ( ) µινθόλης και της (+) νεοµινθόλης 2022 Αναγωγή της L-( )-µινθόνης µε λιθιοαργιλλιο υδρίδιο σε ένα ισοµερές µίγµα της ( ) µινθόλης και της (+) νεοµινθόλης 3 O LiAl 4 tert-butyl methyl ether 3 O + 3 O a b 10 18 O (154.3) LiAl 4 (38.0) 10

Διαβάστε περισσότερα

2004 ιαστερεοεκλεκτική αναγωγή της βενζοϊνης µε βοροϋδρίδιο του νατρίου προς 1,2-διφαινυλο-1,2- αιθανοδιόλη

2004 ιαστερεοεκλεκτική αναγωγή της βενζοϊνης µε βοροϋδρίδιο του νατρίου προς 1,2-διφαινυλο-1,2- αιθανοδιόλη 24 ιαστερεοεκλεκτική αναγωγή της βενζοϊνης µε βοροϋδρίδιο του νατρίου προς 1,2-διφαινυλο-1,2- αιθανοδιόλη OH O NaBH 4 H OH HO H µεσο + H OH H OH ρακεµικό C 14 H 12 O 2 (212.3) (37.8) C 14 H 14 O 2 (214.3)

Διαβάστε περισσότερα

4008 Σύνθεση της υδροχλωρικής 2-διµεθυλαµινοµεθυλοκυκλοεξανόνης

4008 Σύνθεση της υδροχλωρικής 2-διµεθυλαµινοµεθυλοκυκλοεξανόνης 4008 Σύνθεση της υδροχλωρικής 2-διµεθυλαµινοµεθυλοκυκλοεξανόνης + + H 2 N(CH 3 H H EtH, H NH(CH 3 C 6 H 10 CH 2 C 2 H 8 N C 9 H 18 N (98.2) (30.0) (81.6) (191.7) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος ASTM D 445 (ΙΡ 71)

Μέθοδος ASTM D 445 (ΙΡ 71) ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Αυλωνίτης Μέθοδος ASTM D 445 (ΙΡ 71) Κινηματικό Ιξώδες Διαφανών και Αδιαφανών Υγρών Σκοπός Με τη μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Φάρμακα ΙΙΙ

Γεωργικά Φάρμακα ΙΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Αέριος χρωματογραφία GC Ουρανία Μενκίσογλου-Σπυρούδη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

13/1/2016. Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου. Το Εργαστήριο Περιλαμβάνει

13/1/2016. Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου. Το Εργαστήριο Περιλαμβάνει ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου Κουτρουμπής Φώτιος Γεωπόνος Αγγελής Γεώργιος Γεωπόνος MSc Το Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

1010 Ενδοµοριακή ακυλίωση του 3-φαινυλοπροπιονικού οξέος προς 2,3διυδροινδανο-1-όνη (αλφα-ινδανόνη)

1010 Ενδοµοριακή ακυλίωση του 3-φαινυλοπροπιονικού οξέος προς 2,3διυδροινδανο-1-όνη (αλφα-ινδανόνη) 1010 Ενδοµοριακή ακυλίωση του 3-φαινυλοπροπιονικού οξέος προς 2,3διυδροινδανο-1-όνη (αλφα-ινδανόνη) H πολυφωσφορικό οξύ C 9 H 10 2 C 9 H 8 (150.2) (132.2) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ενώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα 7 ο. Προσδιορισμός βιταμίνης C σε χυμούς φρούτων

Πείραμα 7 ο. Προσδιορισμός βιταμίνης C σε χυμούς φρούτων Πείραμα 7 ο Προσδιορισμός βιταμίνης C σε χυμούς φρούτων Εισαγωγή Συντακτικός τύπος βιταμίνης C Η βιταμίνη C είναι παράγωγο εξοζών και γι αυτό μπορεί να ταξινομηθεί στους υδατάνθρακες. Εμφανίζεται σε δύο

Διαβάστε περισσότερα

3010 Σύνθεση του 9,10-διυδρο-9,10-αιθανοανθρακενο-11,12- trans-δικαρβοξυλικός διαιθυλεστέρα

3010 Σύνθεση του 9,10-διυδρο-9,10-αιθανοανθρακενο-11,12- trans-δικαρβοξυλικός διαιθυλεστέρα 31 Σύνθεση του 9,1-διυδρο-9,1-αιθανοανθρακενο-11,12- trans-δικαρβοξυλικός διαιθυλεστέρα + H CO 2 AlCl 3 O 2 C H CO 2 H O 2 C H C 14 H 1 C 8 H 12 O 4 2 H 22 O 4 (178.2) (172.2) (133.3) (35.4) Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 338/31

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 338/31 17.12.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 338/31 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1348/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Δεκεμβρίου 2013 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Τρόπος διενεργείας περιοδικού ελέγχου για τον υπολογισµό της συγκέντρωσης βενζολίου στην ατµόσφαιρα των χώρων εργασίας.

Τρόπος διενεργείας περιοδικού ελέγχου για τον υπολογισµό της συγκέντρωσης βενζολίου στην ατµόσφαιρα των χώρων εργασίας. Αποφ. ΥΠ' ΑΡΙΘ. 130879/1987 Τρόπος διενεργείας περιοδικού ελέγχου για τον υπολογισµό της συγκέντρωσης βενζολίου στην ατµόσφαιρα των χώρων εργασίας. Φ.Ε.Κ. 341 Β' της 25-6-1987 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

3015 Σύνθεση του ιωδοκυκλοεξανίου από κυκοεξάνιο και ιωδοφόρµιο

3015 Σύνθεση του ιωδοκυκλοεξανίου από κυκοεξάνιο και ιωδοφόρµιο 5 Σύνθεση του ιωδοκυκλοεξανίου από κυκοεξάνιο και ιωδοφόρµιο + CHI NaOH I C 6 H (8.) CHI (9.7) (.) C 6 H I (.) Βιβλιογραφία P. R. Schreiner, O. Lauenstein, E. D. Butova, and A. A. Fokin, Angew. Chem. 999,,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ 373/65 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ 373/65 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 162 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 365L0066 9.2.65 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ 373/65 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 26ης ' Ιανουαρίου 1965 περί θεσπίσεως ειδικών κριτηρίων καθαρότητας

Διαβάστε περισσότερα

2011 Καταλυόµενη από οξύ αντίδραση του L-(+)-τρυγικού οξέος µε αιθανόλη προς τρυγικό διαιθυλεστέρα

2011 Καταλυόµενη από οξύ αντίδραση του L-(+)-τρυγικού οξέος µε αιθανόλη προς τρυγικό διαιθυλεστέρα 2011 Καταλυόµενη από οξύ αντίδραση του L-(+)-τρυγικού οξέος µε αιθανόλη προς τρυγικό διαιθυλεστέρα O H HO O C C OH OH H OH O O CH C 3 Amberlyst 15 H OH + 2 H 3 C OH + 2 H HO H 2 O C O O CH 3 C 4 H 6 O

Διαβάστε περισσότερα

2023 Αναγωγή της D-(+)-καµφοράς µε λιθιο αργιλλιο υδρίδιο σε ένα ισοµερές µίγµα (+)-βορνεόλης και ( )-ισοβορνεόλης

2023 Αναγωγή της D-(+)-καµφοράς µε λιθιο αργιλλιο υδρίδιο σε ένα ισοµερές µίγµα (+)-βορνεόλης και ( )-ισοβορνεόλης 223 Αναγωγή της D-(+)-καµφοράς µε λιθιο αργιλλιο υδρίδιο σε ένα ισοµερές µίγµα (+)-βορνεόλης και ( )-ισοβορνεόλης LiAlH 4 tert-butyl-methyl-ether H + OH O OH H C 1 H 16 O (152.2) LiAlH 4 (38.) a C 1 H

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή του πειράματος. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος

Σύντομη περιγραφή του πειράματος. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Σύντομη περιγραφή του πειράματος Υπολογισμός της περιεκτικότητας σε οξικό οξύ, του ξυδιού του εμπορίου με τη μέθοδο της ογκομέτρησης που καλείται αλκαλιμετρία. Χρησιμοποιείται δείκτης φαινολοφθαλεΐνης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ) ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ) ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ) ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Με τον όρο αυτό ονοµάζουµε την τεχνική ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης ουσιών µε βάση το µήκος κύµατος και το ποσοστό απορρόφησης της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή της μεθόδου: MAΘΗΜΑ 7 ο MEΘΟ ΟΙ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΚΧΥΛΙΣΗ

Αρχή της μεθόδου: MAΘΗΜΑ 7 ο MEΘΟ ΟΙ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΚΧΥΛΙΣΗ MAΘΗΜΑ 7 ο MEΘΟ ΟΙ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΚΧΥΛΙΣΗ Αρχή της μεθόδου: Η μέθοδος στηρίζεται στις διαφορετικές διαλυτότητες των ουσιών σε δύο μη μιγνυομένους διαλύτες Δρα. Κουκουλίτσα Αικατερίνη Χημικός

Διαβάστε περισσότερα

3002 Προσθήκη βρωµίου στο φουµαρικό οξύ προς mesoδιβρωµοηλεκτρικό

3002 Προσθήκη βρωµίου στο φουµαρικό οξύ προς mesoδιβρωµοηλεκτρικό 32 Προσθήκη βρωµίου στο φουµαρικό οξύ προς mesoδιβρωµοηλεκτρικό όξύ H HOOC COOH H Br 2 HOOC H Br Br H COOH C 4 H 4 O 4 (116.1) (159.8) C 4 H 4 Br 2 O 4 (275.9) Βιβλιογραφία A. M. McKenzie, J. Chem. Soc.,

Διαβάστε περισσότερα