ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ( Διπλωματική εργασία του Γρηγορίου Γιοβανόπουλου. Επιβλέπων καθηγητής Απόστολος Παπαϊωάννου, Ιωάννινα, Μάιος σελ ) ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα στην περιοχή του Ρουμλουκιού διαδραματίστηκαν ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που έκριναν τελικά την έκβαση αυτού του ιδιότυπου αγώνα. Πρωταγωνιστές αναδείχτηκαν ντόπιοι οπλαρχηγοί και στρατιώτες αλλά και Έλληνες αξιωματικοί που κατέφθασαν από την ελεύθερη Ελλάδα και από την λεβεντογέννα Κρήτη. Πριν από την οργάνωση των ελληνικών σωμάτων, στο βάλτο των Γιαννιτσών δρα ολιγάριθμοι αντάρτικο σώμα με αρχηγό τον Τζόλα Περήφανο τον οποίο μετά από λίγο διαδέχθηκε ο Θεοχάρης Κούγκας με σκοπό την προστασία των Ελλήνων ψαράδων από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες. Και οι δύο οπλαρχηγοί κατάγονταν από τον Γιδά (παλιά ονομασία της Αλεξάνδρειας). Ο πρώτος Έλληνες αξιωματικός που μπήκε επικεφαλής σώματος στο βάλτο ήταν ο Κωνσταντίνος Μπουκουβάλας (καπετάν Πετρίλος) και ακολούθησαν οι: Μιχαήλ Αναγνωστάκος (καπετάν Ματαπάς), Παναγιώτης Παπαντζανετέας (καπετάν Παναγιώτης), ο Ιωάννης Δεμέστιχας (καπετάν Νικηφόρος), ο Βασίλειος Σταυρόπουλος (καπετάν Κόρακας), ο Τέλλος Αγαπηνός (καπετάν Άγρας). επίσης σημαντική είναι η δράση των ντόπιων οπλαρχηγών Αποστόλη Ματόπουλου από την Αλεξάνδρεια (Γιδά) και Δημήτρη Κατσάμπα από το Ραψομανίκι και Πρόδρομου Σκοτίδη από τους Ποζιαρίτες (σημερινό Κεφαλοχώρι). σημαντικότατη ήταν και η προσφορά του καπετάν Γκόνου Γιώτα από τα Γιαννιτσά ο οποίος έδρασε στο Βάλτο των Γιαννιτσών αλλά και στο Ρουμλούκι. ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΟΡΥΦΗ ΚΟΥΖΙΩΡΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΡΓΑΝΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ Γ ΤΑΞΕΩΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ)

2 ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΛΕΙΔΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (ΓΙΔΑ) ΚΟΥΓΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥΔΗΣ ΘΩΜΑΣ ΟΡΓΑΝΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ Β ΤΑΞΗΣ ΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΤΖΟΛΑΣ) ΚΑΒΑΣΙΛΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΣΑΜΠΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΝΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΠΟΧΩΡΙ ΝΕΟΧΩΡΙ ΝΤΕΛΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΣΙΑΜΠΟΥΡΛΙΑΝΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΗΣΙ ΟΡΓΑΝΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ Γ ΤΑΞΕΩΣ ΚΑΤΣΙΑΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΚΟΤΙΔΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΟΡΓΑΝΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ Γ ΤΑΞΕΩΣ ΟΡΓΑΝΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ Γ ΤΑΞΕΩΣ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΟΡΓΑΝΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΚΙΖΑΛΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΚΑΘΙΑ ΔΙΑΒΑΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΡΟΪΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ ΟΡΓΑΝΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ Γ ΤΑΞΕΩΣ

3 ΠΑΛΑΤΙΤΣΙΑ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΛΟΥΡΔΑΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΟΡΓΑΝΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΧΗΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ Π. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΝΗΣΕΛΟΥΔΙ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ (καπετάν Ματαπάς) Ο Μιχαήλ Αναγνωστάκος κατάγονταν από τα χωριά του Πύργου της Μάνης ήταν ανθυπολοχαγός του πυροβολικού του ελληνικού στρατού και στάλθηκε από το μακεδονικό κομιτάτο στη Μακεδονία για να ενισχύσει το ελληνικό κομιτάτο στη Μακεδονία για να ενισχύσει τον ελληνικό πληθυσμό ο οποίος πιέζονταν από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες. Έδρασε ως καπετάν Ματαπάς ή Παπαχρήστος στη μονή Όσσιανη στη Γευγελή ή ψαράς στη λίμνη των Γιαννιτσών. Έφτασε στη Μακεδονία με ιστιοφόρο στην Ποτίδαια Χαλκιδικής και από εκεί πήγε στη Γευγελή. Λόγω της εξαιρετικής του δράσης οι Τούρκοι έλαβαν έκτακτα στρατιωτικά μέτρα και αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε παπά συνεχίζοντας απτόητος τη δράση του. Τον Ιανουάριο του 1906 παίρνει εντολή και μεταβαίνει στο βάλτο των Γιαννιτσών όπου μένει μέχρι τον Ιούλιο. Οι συνεχείς μάχες του είναι θρυλικές και κατορθώνει να κατασκευάσει την πρώτη ελληνική καλύβα μέσα στο βάλτο. Ήταν μικρόσωμος, μεγάλος οργανωτής, πολυμήχανος και αεικίνητος. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από το εξής περιστατικό. Του είχε ανατεθεί η αποστολή να εκμηδενίσει τη δράση ενός πράκτορα της Ρουμάνικης προπαγάνδας ο οποίος δρούσε στην περιοχή Βέροιας Ρουμλουκιού. Ο καπετάν Ματαπής αφού μεταμφιέστηκε σε ψαρά πήγε στο σπίτι του και του πρόσφερε φιλικά ένα μεγάλο ψάρι που μέσα στην κοιλιά του είχε ένα κομμάτι χαρτί το οποίο έγραφε. «Ήρθα μόνος μου για να σε γνωρίσω και να με γνωρίσεις και σου συνιστώ να αλλάξεις δρόμο γιατί ο δρόμος που τραβάς σε φέρνει επάνω μου και καλή αντάμωση. Καπετάν Ματαπάς». Την επομένη ο συγκεκριμένος πράκτορας έφυγε χωρίς να γυρίσει ποτέ πια.

4 Εικόνα 30 Μιχαήλ Αναγνωστάκος (Καπετάν Ματαπάς) (Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης) Οι χωρικοί της περιοχής συνέθεσαν για τον καπετάν Ματαπά τους εξής στίχους: Τι είν αυτός ο Ματαπάς Τον ευρίσκεις όπου πας Πότε γίνεται παπάς Πότ αντάρτης και ψαράς. Στέλνουν γράμματα οι Βουλγάροι Ματαπά μου παλικάρι να μας δώσετε την πόλη τι θα σκοτωθείτε όλοι. Γω την πόλη δεν αφήνου τα κλειδιά δεν παραδίνου και με λένε Ματαπά για κοπιάστε κατά πα. Ο Μιχαήλ Αναγνωστάκος ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στη Θεσσαλονίκη το 1912 και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη του Λαχανά κατά των Βουλγάρων. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ (Καπετάν Πετρίλος) Γεννήθηκε το 1877 στην Αθήνα. Ήταν απόγονος της ένδοξης οικογένειας κλεφταρματωλών των Μπουκουβαλλαίων. Το 1898 βγαίνει από τη σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός και το 1902 του ανατίθεται η αποστολή να κατασκοπεύσει τα συμβαίνοντα στη Μακεδονία. Στα τέλη του 1904 ετοιμάζεται το σώμα που θα μπει στη Μακεδονία για να χτυπήσει τους κομιτατζήδες. Αρχηγοί του είναι ο Κώστας Μπουκουβάλας και ο Ιωάννης Νταφώτης.

5 Εικόνα 31 Κωνσταντίνος Μπουκουβάλας (Καπετάν Ματαπάς) (Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης) Στις αρχές Μαΐου του 1905 ο Κώστας Μπουκουβάλας με μια μικρή ομάδα μαχητών κινείται προς το βάλτο και καταφέρνει μετά από σκληρό αγώνα να δημιουργήσει προγεφυρώματα με κέντρο το Τσέκρι στα ΒΑ της λίμνης. Η δράση του γεμίζει με θάρρος τους Έλληνες και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους Βούλγαρους. Ο Μπουκουβάλας επεκτείνει τη δράση του και στα δυτικά της λίμνης έχοντας όμως απώλειες στο σώμα του και παράλληλα έχοντας σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του. Γι αυτό στα τέλη του Νοέμβρη του 1905 πηγαίνει στο Τσινάφορο (Πλάτανος Ημαθίας ) αφού έχει κυριαρχήσει σ όλο σχεδόν το βάλτο εκτός από τη Δυτική του πλευρά. Αργότερα προτρέπει το γαμπρό του Γιώργο Μπουκουβάλα γυμνασιάρχη και εκδίδουν το βιβλίο μελέτη «Η γλώσσα των εν Μακεδονία Βουλγαρόφωνων» με στόχο να αποδείξει ότι η γλώσσα που μιλούν οι σλαβόφωνοι είναι η Ελληνική με στοιχεία σλάβικα και βουλγάρικα. Αργότερα συμμετέχει στους Βαλκανικούς αγώνες και είναι αυτός που με τον λόχο του καταλαμβάνει το ύψωμα του Αγ. Νικολάου ανοίγοντας το δρόμο για την κατάληψη των Ιωαννίνων. Στον ΕλληνοΒουλγαρικό πόλεμο του 1913 ως λοχαγός διακρίθηκε ιδιαίτερα και έλαβε τιμητικές διακρίσεις. Πήρε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία ως μέραρχος και έφτασε μέχρι το Σαγγάριο. Λίγο πριν την καταστροφή αρρώστησε βαριά και επέστρεψε στην Αθήνα. Πέθανε το 1932 χωρίς να αφήσει απογόνους.

6 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Καπετάν Κόρακας) Εικόνα 32 Βασίλειος Σταυρόπουλος (Καπετάν Κόρακας) (Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης) Έδρασε στη στρατηγική περιοχή της Βέροιας και του Ρουμλουκιού από τα τέλη του Ήταν επιλοχίας του ελληνικού στρατού και γεννήθηκε το 1876 στη Δωρίδη. Πήρε μέρος ως εθελοντής στον άτυχο πόλεμο του Φοίτησε στη σχολή υπαξιωματικών και τον Ιούνιο του 1906 συγκρότησε δικό του σώμα. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής εκδιώκοντας τους ρουμανίζοντες και τους κομιτατζήδες. Στο σώμα του υπηρέτησαν και οι ντόπιοι οπλαρχηγοί Σκοτίδας και Κατσάμπας. Συνεργάστηκε με τον Χαλίλ μπέη της Καβάσιλος ( που είχε ηπειρώτισσα μητέρα ) και τον βοήθησε μετά από την απελευθέρωση να επιβιώσει. Ανέλαβε πολλές παράτολμες αποστολές και όταν κηρύχθηκε το 1908 το τουρκικό σύνταγμα αποχαιρέτησε τους άνδρες του και επειδή δεν είχε εμπιστοσύνη στους Τούρκους έχρισε στρατηγό το Σκοτίδα και αυτός παρακολούθησε μεταμφιεσμένος. Αργότερα πήγε στη Θράκη και αφού συμμετείχε στους αγώνες του έθνους τελείωσε την καριέρα του με το βαθμό του στρατηγού.

7 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΕΤΕΑΣ (Καπετάν Παναγιώτης) Ο Παναγιώτης Παπατζανετέας, από τη Καρδαμύλη, ήταν υπαξιωματικός του Ελληνικού στρατού και έλαβε μέρος στο Μ.Α. ως εθελοντής στα αντάρτικα σώματα. Το 1905 ζήτησε από το Κέντρο Αθηνών που διεύθυνε ο Αλέξανδρος Μαζαράκης, να μεταβεί στη Μακεδονία, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να υπηρετήσει στα γραφεία του Κέντρου στην Αθήνα. Η επιθυμία του για ένοπλη δράση τον οδήγησε να αξιώσει από το θείο του Στρατηγό Τρουπάκη, που υπηρετούσε ως Εικόνα 33 σύμβουλος στο Κέντρο, Παναγιώτης Παπατζανετέας (Καπετάν να αποσταλεί στη Παναγιώτης) Μακεδονία. Το Φεβρουάριο του 1906 του ανατέθηκε η αρχηγία εθελοντικού σώματος με το οποίο μετέβη ως υπαρχηγός στη λίμνη των Γιαννιτσών, υπό τον καπετάν Ματαπά ( Αναγνωστάκο ). Την εποχή εκείνη η λίμνη των Γιαννιτσών αποτελούσε το σπουδαιότερο επικινδυνότερο σημείο του Μ.Α., αφού εκεί είχαν εγκατασταθεί Βούλγαροι κομιτατζήδες, είχαν οχυρώσει κατάλληλα τα κρησφύγετα τους και εκτελούσαν επιδρομές στα γύρω χωριά, τρομοκρατώντας το πληθυσμό. Κανένα Ελληνικό αντάρτικο σώμα δεν είχε κατορθώσει να εγκατασταθεί στη λίμνη, λόγω της πεδινής έκτασης, των κομιτατζήδων και του Τούρκικου στρατού που ήταν εγκατεστημένος στα γύρω χωριά. Μετά από πολλές αιματηρές μάχες οι δύο αρχηγοί κατάφεραν να εγκαταστήσουν μέσα στους καλαμιώνες της λίμνης την πρώτη Ελληνική καλύβα και αργότερα και άλλων την εκδίωξη των Βουλγάρων. Μετά την αναχώρηση από τη λίμνη του καπετάν Ματαπά για την οργάνωση της δράσης στο διαμέρισμα του Ολύμπου, ουσιαστικά στη λίμνη δρα ο καπετάν Παναγιώτης. Εκεί δοκιμάσθηκε η διοικητική του ικανότητα και τα σχέδια του για τον τρόπο διοίκησης, οργάνωσης και δράσης εντός της λίμνης εγκρίθηκαν από το Κέντρο Θεσσαλονίκης, οποίο απομάκρυνε τον διοικητή του Λοχαγό Μακρόπουλο που δεν συμφωνούσε με αυτά. Για την υλοποίηση των σχεδίων εστάλη για ενίσχυση το σώμα του ανθυπολοχαγού Τέλλου Αγαπηνού (καπετάν Άγρας) και το σώμα του

8 ανθυπολοχαγού Σάρου (καπετάν Κάλας), που είχε υπαρχηγό το μανιάτη επιλοχία Παρασκευά Ζερβέα (καπετάν Παρασκευάς). Αυτούς υποδέχθηκε ο Παπατσανετέας, για τη δράση του οποίου στη λίμνη και αλλού ο στρατηγός Κ. Μαζαράκης έγραψε: «Ο Παπατσανετέας υπήρξε το από τους θρυλικούς ήρωας της λίμνης των Γιαννιτσών. Η τιμιότης του υπήρξε παροιμιώδης ενέπνεε γενικήν εμπιστοσύνην». Η δράση του υπήρξε μεγάλη και οι αποστολές που του ανατέθηκαν εντός και εκτός της λίμνης ήταν επιτυχείς. Λόγω των κακουχιών της λίμνης μετατέθηκε για μικρό χρονικό διάστημα και υπηρέτησε στο Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το Φεβρουάριο του 1908 ανέλαβε τη διοίκηση του σώματος Χαλκιδικής, όπου παρέμενε μέχρι την ανακήρυξη του Συντάγματος στη Τουρκία, οπότε και διαλύθηκαν τα αντάρτικα σώματα. Μετά την παύση του ένοπλου αγώνα ο Παναγιώτης Παπατσανετέας τον Οκτώβριο του 1908 αναλαμβάνει, μετά από σχετική εντολή, διευθυντής του ορφανοτροφείου τα Βοδενά, όπου και εγκαταστάθηκε, δρώντας ως πράκτορας, βοηθούμενος από τη σύζυγό του Καλλιόπη. Τον Ιούνιο του 1909 προδόθηκε από τους Βουλγάρους, στους Τούρκους οι οποίοι τον συνέλαβαν και φυλακίσθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μετά από ανάκριση τριών ημερών εξορίσθηκε και επανήλθε στην Ελλάδα στις 24 Ιουνίου Η επιτυχημένη τετραετής δράση του στον Εθνικό αγώνα συνεχίσθηκε κατά το πόλεμο του 1912, όπου υπηρέτησε υπό το στρατηγό Κ. Μαζαράκη. Το Φεβρουάριο του 1913 υπηρέτησε ως υπαρχηγός σώματος στη Χειμάρρα και πριν από τη κήρυξη του Ελληνοβουλγαρικού πολέμου εστάλη στη Μακεδονία με αποστολή την εκκαθάριση των εκεί Βουλγαρικών συμμοριών που απειλούσαν τις υπηρεσίες ανεφοδιασμού του Ελληνικού στρατού. Το 1914 ο υπολοχαγός Παπατσανετέας έλαβε μέρος στο Βορειοηπειρωτικό αγώνα της περιοχή της Χειμάρρας. Πέθανε με το βαθμό του Υποστράτηγου ε.α. και κατά τον τελευταίο αποχαιρετισμό του στις 13 Σεπτεμβρίου 1937, ο αντιστράτηγος Κ. Μαζαράκης είπε προς αυτόν: «σεμνότης σου και ο πατριωτισμός σου μας ημπόδιζον εφ όσον έζης να εξυμνήσωμεν τας αρετάς σου, ήδη όμως οπότε μας εγκαταλείπεις δια παντός χάριν της ιστορίας υποχρεούμεθα να είπωμεν ότι υπήρξες πατριώτης υπέροχος, γενναίος όσον ελάχιστοι, τίμιος και σεμνός παροιμιώδης και ανεδείχθεις ήρως μυθικός δι όσων ηρωικών κατορθωμάτων έκαμες πολέμων τους εχθρούς της Ελλάδος και προασπίζων τα εδά της αποτελεσματικώς». Ο Παναγιώτας Παπατσανετέας μέσα από τα απομνημονεύματα του Αλέξανδρου Ζάννα Εις την Μακεδονία αυτός ο ιδιόρρυθμος Μανιάτης ήταν γνωστός ως «Καπετάν Παναγιώτης» και με το όνομα αυτό τρομοκράτησε τους Βουλγάρους κομιτατζήδες της περιφέρειας Γιαννιτσών. Λοχίας υλικού του πυροβολικού στην Αθήνα, χάλασε τον κόσμο

9 για να συμπεριληφθεί στην αποστολή αγωνιστών και να σταλεί στη Μακεδονία. Αμέσως ανέλαβε σαν υπαρχηγός του Καπετάν Ματαπά (Αναγνωστάκου ) και του Καπετάν Άγρα ( Αγαπηνού ) και έδρασε κυρίως στη λίμνη των Γιαννιτσών. Εκεί δοκιμάστηκε η διοικητική του αξία και η χαλύβδινη θέλησίς του. Απλοϊκός, άκαμπτος, βαθειά τίμιος, «μέχρι σχολαστικότητας χαρακτηρίζει την τιμιότητά του ο Αθ. Εξαδάκτυλος, δεν χάνουνταν σε πλάγιους υπολογισμούς ή υπεκφυγές. Η υπηρεσία που του ανέθεταν γίνουνταν σκοπός του, και σκοπός της ζωής του ήταν πάντοτε η εξυπηρέτησις της Πατρίδας. Όλη του η δράσις και η σκέψις του ακόμα έτρεχε εκεί. Η λατρεία αυτή προς την Πατρίδα τον έκαμνε να αψηφά τον κίνδυνο και πολλαπλασίαζε τις ικανότητές του. Δεν ήταν απ τους οπλαρχηγούς που μπαινόβγαιναν στο σπίτι μας, γιατί στη Θεσσαλονίκη έρχουνταν περαστικός, πάντα για υπηρεσιακούς λόγους, και απέφευγε να κυκλοφορή στους δρόμους ή σε γνωστά σπίτια. Στο κτήμα όμως της Παλατίτσας έρχουνταν συχνά, ήταν το πέρασμα των Σωμάτων και εκεί άλλωστε τον πρωτογνώρισα. Αδύνατος, πολύ μελαχροινός, με μεγάλα μουστάκια λεβέντικα, ήταν ασκητικός τύπος, είχε σπάνια σωματική αντοχή, την οποία απαιτούσε και απ τους συντρόφους του. Ύστερα από λίγους μήνες αναγκάσθηκε να αποσυρθή απ την περιφέρεια των Γιαννιτσών, γιατί αρρώστησε βαρειά από ελώδεις πυρετούς και ρευματισμούς που έπαθε με την πολύωρο ακίνητη παραμονή στα νερά της λίμνης. Δεν άνθεξε όμως στην «αδράνεια» των Αθηνών και πάλι γύρισε και ανέλαβε τον αγώνα στη Χαλκιδική, έως την Επανάστασι των Νεότουρκων. Αργότερα διορίστηκε «πράκτωρ» στην Έδεσσα και του ανέθεσαν την διεύθυνσι του ορφανοτροφείου αγοριών. Η γενναία γυναίκα του Καλλιόπη του παραστάθηκε στο έργο του, αψηφώντας μαζί του τον κίνδυνο. Στο τέλος όμως τον πρόδωσε ένας Βούλγαρος πράκτορας και αναγκάσθηκε να εγκατάλειψη εσπευσμένως τη Μακεδονία. Περήφανος Μανιάτης, δεν έκαμπτε τον αυχένα παρά όταν παρουσιάζουνταν ζήτημα πειθαρχίας και κρατούσε σε απόσταση όσους έκρινε αυτός πως ανήκαν σε άλλη κοινωνική τάξη. Δεν ήθελε να χρεωστά σε άλλους ότι δεν μπορούσε να ανταποδώση και δεν επέτρεπε σε κανέναν να θίγει την ιδική του αξιοπρέπεια. Μου έμεινε στη μνήμη σαν σεμνός τύπος στρατιώτου με μεγάλη αγνή πατριωτική ιδεολογία, ο οποίος μπορούσε να ήταν και θρυλικός αγωνιστής του Φτωχός έζησε και πέθανε στην Αθήνα το 1937, γνωστός μόνο στους λίγους πιστούς συναγωνιστάς του. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΟΖΙΑΡΙΤΗΣ (Καπετάν Σκοτίδας) Ο Πρόδρομος Ποζιαρίτης κατάγονταν από το Κεφαλοχώρι και ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν ανέχονταν την αδικία των Τούρκων. Έτσι βρέθηκε παράνομος στα βουνά. Όταν άρχισε ο Μακεδονικός αγώνας ο Πρόδρομος Ποζιαρίτης ή Καπετάν Σκοτίδας εντάχθηκε στο σώμα του Βασίλη Σταυρόπουλου (καπετάν Κόρακα). Η

10 περιγραφή του Σταυρόπουλου είναι εύγλωττη για τον Πρόδρομο Ποζιαρίτη. «Αυτός ο Σκοτίδας ήταν ένας φοβερός άνθρωπος. Ως τη στιγμή που ήλθε στο σώμα μου ήταν ληστής και μαζί με δύο τρεις άλλους γυρνούσε και πλιατσικολογούσε τον τόπο εκεί γύρω. Είχε κάτι γένια ως το γόνατο και φορούσε ένα ελεεινό μαύρο πουκάμισο, πάντα το ίδιο. Ήταν από το χωριό Ραψομανίκι και 18 χρόνια σωστά ήταν ληστής. Απ τη μέρα που τον πήρε μαζί μου έγινε άλλος άνθρωπος. Δεν έβγαλε βέβαια ποτέ το μαύρο του πουκάμισο ούτε έκοψε τα γένια του, που ήταν, όπως έλεγε η λεβεντιά του, αλλά βοήθησε και πολέμησε σαν λιοντάρι σωστά». Στον κατάλογο των μακεδονομάχων αναφέρεται ως οπλίτης, ίσως γιατί «φτωχός άγιος, λειτουργία δεν έχει». Όπως λέει η παροιμία. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΜΕΣΤΙΧΑΣ (Καπετάν Νικηφόρος) Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ «Η αγγελία του θανάτου του Παύλου Μελά υπήρξε το σύνθημα σύσσωμου λαϊκής εξεγέρσεως, έδωκε δε αφορμήν να γνωσθή ευρύτερον ο αρχίσας Μακεδόνικος αγών δι ημετέρων Σωμάτων. Προσωπικώς εγώ από της εποχής εκείνης έλαβον την προς συμμετοχή μου απόφασιν. Έκρινα ότι ήτο επιβεβλημένον καθήκον να μετάσχω ενεργώς του εν Μακεδονία αγώνος. Αι ευκαιρίαι όπως υπηρέτηση την Πατρίδα του δια μεγαλυτέρων θυσιών και Εικόνα 34 έργων δεν Ιωάννης Δεμέστιχας (Καπετάν Νικηφόρος) παρουσιάζονταν συνήθως. (Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Τούτου ένεκα, αν και Θεσσαλονίκης) αξιωματικός του ναυτικού, απεφάσισα να μετάσχω του Αγώνος». Έτσι περιγράφει ο νεαρός τότε Σημαιοφόρος του Πολεμικού μας Ναυτικού το κίνητρο της εθελοντικής του συμμετοχής στον τιτάνιο Μακεδονικό Αγώνα ( ). Είναι ο Δεμέστιχας απ το χωριουδάκι Αλεπού ( Δεμεστιχιάνικα ), πάνω από το Κότρωνα, που έδειξε ως Πολέμαρχος μισού αιώνα, πως μπορεί να τα καταφέρει το ίδιο άριστα στη θάλασσα και στην ξηρά! Μια μορφή θρύλος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των Εθνικών μας αγώνων ως το θάνατο του το Γεννήθηκε το 1882 κι ως γνήσιο τέκνο της οικογένειας των Δεμεστιχαίων, που διαπρέψαν αιώνες τώρα στα στρατιωτικά μας

11 πράγματα, τελείωσε τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Πολύ σύντομα ήρθε η πρώτη του εθελοντική εμπλοκή κι ήταν ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ MΑΣ. Τη δράση του εδώ περιγράφει κι εξυμνεί -πλην των άλλων- η Πηνελόπη Δέλτα, «Στα μυστικά του βάλτου». Ο καπετάν Νικηφόρος επικεφαλής αντάρτικου Σώματος (Μανιατών και άλλων) συνεργάζεται και αντικαθιστά τον Καπετάν Άγρα στην περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών, κι από δω δίνει θρυλικές μάχες κατατροπώνοντας τους Βούλγαρους κομιτατζήδες αλλά και τους ανθέλληνες συνεργάτες τους, αναστρέφοντας ανεπιστρεπί υπέρ της υποθέσεως της Ελευθερίας, το κλίμα σε όλη την έκταση της Μακεδονίας. Και βέβαια θα χρειαζόταν βιβλίο για να περιγράψει τα εδώ κατορθώματά του. Η δράση του όμως δεν σταματά: ξαναγυρίζει στο Πολεμικό Ναυτικό για να λάβει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους σε όλες τις ναυμαχίες κατά του Τούρκικου στόλου. Επικεφαλής μάλιστα των Ναυτικών Αγημάτων απελευθερώνει τη Χίο και την Τένεδο. δεν αποχωρεί από το πεδίο της μάχης καίτοι διάτρητος από τις εχθρικές σφαίρες, παρά μόνον όταν οι Τούρκοι υψώνουν λευκή σημαία στο κάστρο της Χίου και παραδίδον όλοι! Στη συνέχεια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας περνάει όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας: Διοικητής Μοίρας και Κυβερνήτης Πολεμικών σκαφών. Αρχηγός του στόλου και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ως Ναύαρχος πλέον). Επιθεωρητής και γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ναυτικών, ακόμη και υπουργός Ναυτιλίας (στην εξόριστη αντικατοχική κυβέρνηση της Μέσης Ανατολής, ). Η παρουσία του είναι και ευρύτερα κοινωνικά (1) εμφανής και πάντοτε ενωτική: 1947 κι ενώ βρίσκεται σ εξέλιξη η αδελφοκτόνος σφαγή του Λακωνικού στοιχείου τίθεται επικεφαλής επιφανών συμπατριωτών μας (στην Αττική) και πετυχαίνει να πάψει ο αποδεκατισμός των παππούδων μας από τα δηλητηριώδη βέλη των πολιτικών παθών. Προσπαθήσαμε εν ολίγοις να σκιαγραφήσουμε το πορτρέτο ενός Ήρωα που τίμησε στους Πανέλληνες τη Γη της Μάνης. Και καθώς Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, βορά σε άνομες ορέξεις, η Μνήμη του υπενθυμίζει ως Μανιάτες έχουμε ΧΡΕΟΣ ΙΕΡΟ να είμαστε - με κάθε μέσον - στην Πρωτοπορία αυτού του δύσκολου μα υπέροχου Εθνικού Αγώνα. «(...) και ο Νικηφόρος στ ανοιχτά, στα Γιαννιτσά βαδίζει με το σπαθί του όπου περνά τον Τόπο καθαρίζει (...) Ήσουν Μανιάτης γιαλεχτός - περήφανος και τολμηρός γιομάτος δόξα και τιμή και λεβεντιά ξεχωριστή (...) Στη χώρα που εβάφτηκαν, στο αίμα μας, οι βράχοι θα φέρουν τη σημαία μας νέοι Μακεδονομάχοι» Ο Καπετάν Νικηφόρος, ένας από τους πολλούς Μανιάτες που συμμετείχαν εθελοντικά στην πρωτοπορία του Μακεδονικού Αγώνα, τιμάται στις μέρες μας από τον τόπο καταγωγής του. Συγκεκριμένα το Δημοτικό Διαμέρισμα Κότρωνας και έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, έδωσε στην πολυσύχναστη πλατεία της παραλίας του Κότρωνα το όνομά του και έχει ήδη τοποθετήσει τον ανδριάντα του Μανιάτη Μακεδονομάχου, ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην ίδια πλατεία. Από το αρχείο της «ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΜΑΝΗΣ», Τ.9-10/1994

12 Ο ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΑΠΗΝΟΣ (Καπετάν Άγρας) Εικόνα 35 Ο Τέλος Αγαπηνός (Καπετάν Άγρας) στο μέσον με τους Δεμέστιχα και Σάρρο στη λίμνη των Γιαννιτσών Ο Τέλος Αγαπηνός, ανθυπολοχαγός πεζικού του ελληνικού στρατού, γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας το Εισήλθε με ανταρτικό σώμα στη Μακεδονία και από τον Σεπτέμβριο του 1906 μπήκε με δώδεκα ευζώνους στον βάλτο των Γιαννιτσών, όπου ανέπτυξε σημαντική δράση εναντίον των Βούλγαρων κομιτατζήδων. Τον Νοέμβριο του 1906 μεταφέρθηκε λόγω τραυματισμού στη Θεσσαλονίκη, αλλά σύντομα επανήλθε στον βάλτο. Τον Ιούνιο του 1907 δέχθηκε πρόταση του Βούλγαρου βοεβόδα Ζλατάν για τοπική ειρήνευση, όμως εκείνος τον συνέλαβε, τον διαπόμπευσε και τον κρέμασε κοντά στο χωριό Βλάδοβο (Άγρα) της Έδεσσας. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΛΥΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεννήθηκε στο Νησέλι Ημαθίας το 1880 ήταν εγγονός του Αθανάσιου Πολυζόπουλου αγωνιστή του Όταν άρχισε ο Μακεδονικός αγώνας κατατάχτηκε στο σώμα του καπετάν Μαλέα. Ήταν άριστος σκοπευτής και έγινε ο φόβος και ο τρόμος των προδοτών και των κομιτατζήδων. Υπηρέτησε στα σώματα των οπλαρχηγών: Καπετάν Άγρα, Καπετάν Ματαπά, Καπετάν Γκόνου Γιώτα, Καπετάν Κόρακα, Καπετάν Μαλέα, Καπετάν Αποστόλη αναλαμβάνοντας πάντα τις επικίνδυνες αποστολές, έχοντας προσωπική καθοδήγηση από τον Λάμπρο Κορομηλά. Το 1912 κατατάσσεται στα σώματα των Προσκόπων και τελικά σκοτώνεται στη μάχη των Γιαννιτσών.

13 ΚΑΠΕΤΑΝ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΟΥΓΚΑΣ Εικόνα 36 Ο καπετάν Θεοχάρης Κούγκας με τον Εμμανουήλ Κατσίγαρη Ο Θεοχάρης Κούγκας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια (1870). Ήταν περήφανος, ρωμαλέος και ιδιαίτερα γενναίος. Ήταν ψηλός και ιδιαίτερα έξυπνος. Στην αρχή ήταν ζωέμπορας και μετέφερε ζώα από την ελεύθερη Ελλάδα στη Μακεδονία. Στη Λάρισα γνώρισε τον Δήμαρχο Νικόλαο Πετρωτό ο οποίος του ανέθεσε να μεταφέρει όπλα αφού τα κρύψει σε κοφίνια με λεμόνια από το Δερλί Λάρισα στο Κλειδί Ημαθίας στο σπίτι του Ράκου και από εκεί με διάφορους τρόπους διοχετεύοντας στους αγωνιστές. Όταν οι Βούλγαροι άρχισαν να εγκαθίστανται στο Βάλτο των Γιαννιτσών ο Θεοχάρης Κούγκας μπαίνει στο Βάλτο στον οποίο συναντά τον Τζόλα Περήφανο που και αυτός κατάγεται από την Αλεξάνδρεια, Τον Νοέμβρη του 1904 ο Κούγκας έφυγε από το Βάλτο και ακολούθησε το σώμα του Μανώλη Κατσίγαρη και συμμετείχε στις μάχες στο Βλάδολο το Τέχοβο και το Σαρακίνοβο. Αργότερα σε συνεργασία με τον Γκόνο Γιώτα έδρασε στα παραλίμνια χωριά Άδενδρο, Παραλίμνι (Τσέκρι), Καϊλη, Ζορμπά. Το 1908 του ανατίθεται να εξοντώσει μια βουλγάρικη συμμορία. Το 1912 ο Θ. Κούγκας οδήγησε τους ανιχνευτές του ελληνικού στρατού στο Ρουμλούκι και πήρε μέρος στη μάχη για την κατάληψη της γέφυρας του Λουδία. Το 1913 στον Β Βαλκανικό πόλεμο κατατάχτηκε εθελοντικά και τραυματίστηκε για έβδομη φορά. Αφού τιμήθηκε για την προσφορά του με τιμητικό δίπλωμα και παράσημο πέθανε το 1917.

14 ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Εικόνα 37 Ο Καπετάν Αποστόλης Ματόπουλος με τον Χαλίλ Μπέη της Καβάσιλας Ήταν ο κύριος οπλαρχηγός του Γιδά ( Αλεξάνδρεια ) τα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το Δημιούργησε δικό του αντάρτικο σώμα και έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις στο Βάλτο. Είχε την ευθύνη για τα χωριά του Ρουμλουκιού και τα χωριά Δυτικά της Θεσσαλονίκης. Διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον μπέη της Καβάσιλας Χαλίλ που είχε ελληνίδα μητέρα. Συχνά εκτελούσε και χρέη δικαστή στις διαφορές των χωρικών. Συνεργάστηκε με τον καπετάν Νικηφόρο στις επιχειρήσεις εναντίον των Βουλγάρων στις Καλύβες «Κορυφή» και «Βόλακα». Μαζί με τον καπετάν Γκόνο επιτέθηκαν κατά του χωριού Τρία Χάνια, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης και στο Τεκελή όπου εξόντωσαν φανατικούς Βούλγαρους. Ο Τουρκικός στρατός προσπάθησε να τον αιχμαλωτίσει αλλά χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα τους ξέφευγε. Το 1908 όταν έγινε η επανάσταση των Νεότουρκων ο καπετάν Αποστόλης παρουσιάστηκε στην Τουρκική διοίκηση και πήρε αμνηστία. Από εκεί και μετά αρχίζουν τα αμφιλεγόμενα σημεία της δράσης του Καπετάν Αποστόλη. Γεγονός είναι ότι το 1912 όταν ο ελληνικός στρατός ελευθέρωσε τη Μακεδονία ο καπετάν Αποστόλης έφυγε για την Αμερική. Το 1952 είχε προγραμματίσει την επιστροφή του αλλά πέθανε πριν το πραγματοποιήσει σε ηλικία 83 ετών. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ Ο Δημήτρης Κατσάμπας γεννήθηκε στο Ραψομανίκι, όπου παντρεύτηκε η μητέρα του η Κυράννα (από τον πρώτο της γάμο είχε τον Πρόδρομο Ποζιαρίτη). Μετά από μια αψιμαχία με τον γιο του Μπέη τον οποίο νίκησε σε αγώνα πάλης ο Δημήτρης Κατσάμπας έφυγε στα βουνά. Κατέφυγε στα Πιέρια και από εκεί χτυπούσε τους Τούρκους Μπέηδες και τους επιστάτες τους. Αργότερα μαζί με τον αδερφό του τον Καπετάν Σκοτίδη στρατεύτηκε στο Μακεδονικό αγώνα και υπηρέτησε στο σώμα του Βασίλη Σταυρόπουλου όπου αναλάμβανε ριψοκίνδυνες και παράτολμες αποστολές. Επίσης συμμετείχε στην πυρπόληση του χωριού Δόλιανη. Μετά την επανάσταση των Νεότουρκων ο Κατσάμπας συνέχισε την προηγούμενη δράση του. Από διηγήσεις μαθαίνουμε ότι όταν ο Σουλτάνος Ρεσάτ ταξίδεψε σιδηροδρομικώς για το Μοναστήρι και πέρασε από την Αλεξάνδρεια, ο Κατσάμπας μεταμφιεσμένος σε ιερέα σκόπευε να τον σκοτώσει όταν θα έβγαινε να χαιρετήσει τον κόσμο. Την

15 τελευταία στιγμή πείστηκε από έναν άλλο ιερέα με το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι θα κατέστρεφαν όλη την περιοχή. Αργότερα οι μπέηδες τον επικήρυξαν και με προδοσία μιας γυναίκας που τον δηλητηρίασε απαλλάχτηκαν τελικά απ αυτόν. Ο λαός θρήνησε το θάνατό του και του αφιέρωσε το τραγούδι με την επωνυμία «Του Κατσάμπα». Εικόνα 38 Ο καπετάν Σκοτίδας και ο Δημήτρης Κατσάμπας φωτογραφίζονται με Οθωμανούς αξιωματικούς μετά την επανάσταση των Νεοτούρκων Ένα Σάββατο βράδυ, βρε Κατσάμπα μ μια Κυριακή πρωί βάρεσαν τον Δημήτρη τον Κατσάμπα μέσα στο Μελίκ (Μελίκη). Το κρίμα να χει η Δέσπω η Αντωνούδα που σε φαρμάκωσε και τ άδικο να το χει, βρε Κατσάμπα μ η Ντώνας τ Αντωνούδα που στους Τούρκους σε παρέδωσε. Σε κλαίει η Βέροια και όλη Η Νιάουστα σε κλαίει κι του Ρουμλούκι βρε Κατσάμπα μ μέχρι την Κουλακιά.

16 Εικόνα 39 Ο Λ. Γιοβανόπουλος με στολή Μακεδονομάχου

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνημα των Νεοτούρκων το 1908, γρήγορα διαψεύστηκαν. Παρά τις επίσημες διακηρύξεις για ισότητα όλων των υπηκόων,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ )

Κεφάλαιο 1. Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 1 Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ. 178 181) Μετά την ήττα στον πόλεµο µε την Τουρκία, το 1897, το ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΤΚΩΜΑ ΓΙΑ ΣΟ ΟΛΟΚΑΤΣΩΜΑ ΣΗ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΤ

ΛΕΤΚΩΜΑ ΓΙΑ ΣΟ ΟΛΟΚΑΤΣΩΜΑ ΣΗ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΤ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΓΩΝΙΑ Δ ΣΑΞΗ ΛΕΤΚΩΜΑ ΓΙΑ ΣΟ ΟΛΟΚΑΤΣΩΜΑ ΣΗ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΤ ΔΑΣΚΑΛΟΣ: ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΗΓΟΤΜΕΝΟ ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΡΙΝΑΚΗ Ήταν πρόεδρος της Επαναστατικής Επιτροπής Ρεθύμνης με καταγωγή από

Διαβάστε περισσότερα

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας - Παπα-θύμιος Βλαχάβας - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA MET

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας - Παπα-θύμιος Βλαχάβας - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA MET Ο Σύλλογος «Παπα - θύμιος» Βλαχάβας ιδρύθηκε το 1985. Μετά το 2001 άρχισε να δραστηριοποιείται δημιουργώντας χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών και πραγματοποιώντας κάθε χρόνο τουλάχιστον τρις μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Επώνυµο Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Όνοµα Υπογραφή Μανώλης Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Σφραγίδες Ελευθερίας, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1983 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

25η Μαρτίου 1821 Η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή εορτή για τους Έλληνες, μαζί με τον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται και ο ξεσηκωμός των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Στην πραγματικότητα η επανάσταση είχε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ 2000 ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831)

ΤΑΞΗ 2000 ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) ΤΑΞΗ 2000 ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) Πολιτική, Διπλωματική και Ηγετική Προσωπικότητα των αρχών του 19 ου αιώνα. Πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους («Ελληνικής Πολιτείας») μετά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ Β1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα τέσσερα παιδάκια την Καθαρά Δευτέρα πήγαν να πετάξουν τον χαρταετό τους. Ο ένας χαρταετός πήγε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα

Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα Απόψεις &Σχόλια Γράφει η Κώστια Κοντολέων 08/05/2017 11:06 Ελλάδα, μια χώρα που διεκδικεί την πρώτη θέση στο Πάνθεον των ηρώων

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του είχε επεκταθεί σε όλη τη σημερινή Μακεδονία μέχρι και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ )

Κεφάλαιο 9. Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ενότητα Γ «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 1830) 1 Κεφάλαιο 9 Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ. 106 109) Οι αρχικές επιτυχίες των Ελλήνων επαναστατών θορύβησαν την Υψηλή Πύλη. Την άνοιξη

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. Ο Αθανάσιος Διάκος

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Λαγκαδά. Επέτειος Μάχης του Λαχανά. 103 Χρόνια Ελευθερίας Ιουνίου

Δήμος Λαγκαδά. Επέτειος Μάχης του Λαχανά. 103 Χρόνια Ελευθερίας Ιουνίου Δήμος Λαγκαδά Επέτειος Μάχης του Λαχανά 103 Χρόνια Ελευθερίας 19-21 Ιουνίου Πρόγραμμα Τρίτη 21 Ιουνίου2016 11:30 π.μ. Εορτασμός της 103ης επετείου της Μάχης του Λαχανά στο Ηρώο Πεσόντων Λαχανά Επιμνημόσυνη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Η Σιάτιστα των εθνικών αγώνων

Η Σιάτιστα των εθνικών αγώνων Η παρουσία της Σιάτιστας στα ιστορικά δρώμενα της Ελλάδας είναι αισθητή. Η πόλη είναι γεμάτη μ' αγάλματα παιδιών της που έδωσαν το παρόν στους αγώνες της πατρίδας. Μερικά από αυτά τα αναφέρουμε στη συνέχεια.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ Αβραμιώτη Κέλλυ Ανδριώτης Κωνσταντίνος Βασιλάκη Νίκη Βενιοπούλου Παναγιώτα Βλάση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Ευλογημένη τρεις φορές Του Οκτώβρη αυτή η μέρα, Που διώξανε τους Ιταλούς Απ την Ελλάδα πέρα. Ευλογημένος ο λαός που απάντησε το όχι ευλογημένος ο στρατός που με τη ξιφολόγχη, πάνω στην

Διαβάστε περισσότερα

Χρονολόγιο Ρουμλουκιού

Χρονολόγιο Ρουμλουκιού Χρονολόγιο Ρουμλουκιού Γράφει ο Γιάννης Μοσχόπουλος Τέλη Οκτωβρίου 1944 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΔΑ ΑΠO ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ Τον Οκτώβριο του 1944, οι Γερμανοί, νικημένοι από τους Συμμάχους σε όλα τα μέτωπα, άρχισαν

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Κωνσταντινίδης Τάξη: Γ 5 Σχολείο: Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Διδάσκουσα: Σελιώτη Χ Χριστοδούλου Βασιλική

Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Κωνσταντινίδης Τάξη: Γ 5 Σχολείο: Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Διδάσκουσα: Σελιώτη Χ Χριστοδούλου Βασιλική Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Κωνσταντινίδης Τάξη: Γ 5 Σχολείο: Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Διδάσκουσα: Σελιώτη Χ Χριστοδούλου Βασιλική 1 Δευτερότοκος γιος του Κωνσταντή και της Αιμιλίας Δούκα. Γεννήθηκε στις 6

Διαβάστε περισσότερα

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία 29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Οι Σελτζούκοι Τούρκοι και οι Νορμανδοί απειλούν την αυτοκρατορία και την Πόλη. Η Ανατολική και η Δυτική εκκλησία χωρίζονται οριστικά.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 9η: Το Μακεδονικό Ζήτημα Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 22 - Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων. Ιστορία Γ Γυμνασίου. Μακεδονομάχοι Το αντάρτικο σώμα του Μελά

Ενότητα 22 - Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων. Ιστορία Γ Γυμνασίου. Μακεδονομάχοι Το αντάρτικο σώμα του Μελά Ενότητα 22 - Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων Ιστορία Γ Γυμνασίου Μακεδονομάχοι Το αντάρτικο σώμα του Μελά Χρονολόγιο Τα Βαλκάνια υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Εθνικές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 4η: Φιλική Εταιρεία Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 5 δημητρησ νανοπουλοσ Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα σε συνεργασία με τον ΜΑ ΚΗ Π Ρ ΟΒΑΤΑ στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 11 12

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΠ 11 - ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ onlearn.gr - ελπ - εαπ. Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πΧ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία Ο Αλέξανδρος συνέχισε

ΕΛΠ 11 - ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ onlearn.gr - ελπ - εαπ. Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πΧ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία Ο Αλέξανδρος συνέχισε ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πχ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία - Ο Αλέξανδρος συνέχισε την εκστρατεία ενισχύοντας τη θέση του απέναντι στους

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων

Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων οι Σέρβοι κέρδισαν την αυτονομία τους (1812-1815) οι Έλληνες ίδρυσαν ανεξάρτητο εθνικό κράτος οι Βούλγαροι ίδρυσαν ανεξάρτητη βουλγαρική εκκλησία,

Διαβάστε περισσότερα

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος Βούλγαροι Αρχικά ζουν σε εδάφη του Βυζαντίου εμποδίζουν άλλους λαούς να μετακινηθούν Αργότερα ιδρύουν κράτος προσπαθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Σε πανηγυρικό κλίμα εορτάστηκε η επέτειος της Ηρωικής Μάχης του Διρού, αποδίδοντας την απαιτούμενη τιμή και λαμπρότητα προς την Ηρωίδα Μανιάτισσα.

Σε πανηγυρικό κλίμα εορτάστηκε η επέτειος της Ηρωικής Μάχης του Διρού, αποδίδοντας την απαιτούμενη τιμή και λαμπρότητα προς την Ηρωίδα Μανιάτισσα. 27-06-2016: Παρουσία Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου της Ηρωικής

Διαβάστε περισσότερα

Καρατάσος-Καρατάσιος,

Καρατάσος-Καρατάσιος, Επώνυµο Όνοµα Προσωνυµία Υπογραφή Καρατάσος-Καρατάσιος, Δηµήτρης Τσάµης Ιδιότητα Στρατιωτικός Τόπος Γέννησης Διχαλεύρι Νάουσας Χρόνος Γέννησης 1798 Τόπος Καταγωγής Μακεδονία Τόπος Θανάτου Βελιγράδι Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Οι βυζαντινοί ήταν καλά πληροφορημένοι για τις γειτονικές χώρες από δικούς τους ανθρώπους. Όταν έφταναν επισκέπτες, έμποροι, μισθοφόροι ή στρατιωτικοί φυγάδες, ή ακόμα κρατικές

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΣ (976-1025) 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ήταν η Ελένη,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΥΠΕΛ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ. Ονοματεπώνυμο: Χρήστος Αριστείδου Τάξη: Γ 6

ΡΟΥΠΕΛ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ. Ονοματεπώνυμο: Χρήστος Αριστείδου Τάξη: Γ 6 ΡΟΥΠΕΛ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ Ονοματεπώνυμο: Χρήστος Αριστείδου Τάξη: Γ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.. Τι είναι το Ρούπελ; Το Ρούπελ είναι οχυρό και πρόκειται για το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 (σελ ) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου

Κεφάλαιο 5 (σελ ) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 1830) 1 Κεφάλαιο 5 (σελ. 90 93) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου Η επανάσταση διαδόθηκε γρήγορα στα νησιά του Αιγαίου. Σπουδαίοι ναυτικοί, όπως ο

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ Κείμενα - Εικονογράφηση Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 6 Τα πολύ παλιά χρόνια ο ξακουστός βασιλιάς Αμφιτρύωνας με την πανέμορφη γυναίκα του Αλκμήνη αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τροιζήνα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος;

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Πρώτα, πρώτα είμαι άνθρωπος. Γεννήθηκα από φτωχή οικογένεια. Υπέφερα πολύ. Από 10 χρονών εργαζόμουν

Διαβάστε περισσότερα

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό. Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό. Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάµαι, το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά Στα ψηλά τα βουνά να κοιµάµαι στο Αιγαίο

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Δημοτικό Κατάστημα, 25 ης Μαρτίου 15, Τ.Κ. 50 200 Πτολεμαΐδα, τηλ 24633 50100, FAX 24633 50150 Πτολεμαΐδα 04-10-2012 Αριθμ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στην κεντρική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο απονεμήθηκε σε επτά αστυνομικούς μετάλλιο «Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στην κεντρική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο απονεμήθηκε σε επτά αστυνομικούς μετάλλιο «Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας» 20-10-2016:Παρουσία στον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου και την κεντρική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, του Γενικού Γραμματέα κ. Φιλιππάκου. Αθήνα, 20

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες

Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Ιστορία Γ Γυμνασίου Eugène Delacroix - La Liberté guidant le Peuple Ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποδίδει τον Όρκο του

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα στη μακραίωνη ιστορική διαχρονία των ισχυρών. ελληνορωσικών δεσμών και σχέσεων, σημαντική θέση. κατέχουν μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και από

Μέσα στη μακραίωνη ιστορική διαχρονία των ισχυρών. ελληνορωσικών δεσμών και σχέσεων, σημαντική θέση. κατέχουν μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και από Σεβασμιώτατε ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΡΧΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΦΙΛΟΣΟΦΩΦ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΣΤΙΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 Αξιότιμε κ. Υπουργέ Κύριε

Διαβάστε περισσότερα

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση διοργανώνουμε τη σημερινή εκδήλωση, για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια ζωής της Αεροπορίας Στρατού.

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση διοργανώνουμε τη σημερινή εκδήλωση, για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια ζωής της Αεροπορίας Στρατού. Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση διοργανώνουμε τη σημερινή εκδήλωση, για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια ζωής της Αεροπορίας Στρατού. Όταν το 1912 δειλά συγκροτείτο ο πρώτος αεροπορικός στόλος

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 Θέμα Α1 Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α) Με τη βιομηχανική επανάσταση καθώς η κατοχή γης έπαυε προοδευτικά να είναι πηγή εξουσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ 1. Αλέξανδρος Παπαλεξάκης 4. Σταύρος Γαγάνης 2. Παγώνα Βερνάδου 5. Νεκτάριος Κλουβάτος 3.

ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ 1. Αλέξανδρος Παπαλεξάκης 4. Σταύρος Γαγάνης 2. Παγώνα Βερνάδου 5. Νεκτάριος Κλουβάτος 3. ΠΡΑΚΤΙΚΟ 4/2017 Πρακτικό συνεδρίασης της Δημοτικής Κοινότητας Ατσιποπούλου Η συνεδρίαση έγινε στις 28/07/2017 ημέρα Παρασκευή και ώρα 20.00 μ.μ στο Κοινοτικό κατάστημα Ατσιποπούλου, υπό την Προεδρία του

Διαβάστε περισσότερα

Φιλική Εταιρεία. Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά. Οδησσός. 14 Σεπτεµβρίου 1814. Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος

Φιλική Εταιρεία. Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά. Οδησσός. 14 Σεπτεµβρίου 1814. Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος Φιλική Εταιρεία Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά µέλη Οδησσός 14 Σεπτεµβρίου 1814 Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος Σφραγίδα οργάνου Σφραγίδα της Μυστικής Αρχής Σφραγίδες Ελευθερίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ

ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28 ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΑΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ 1 ΚΥΘΗΡΑ, 28 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 Σεβασμιώτατε Κύριε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ )

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 12 Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ. 118 121) Τον Απρίλιο του 1825 ξεκίνησε η δεύτερη πολιορκία του

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης)

Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης) 22 Οκτωβρίου 2019 Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης) Θρησκεία / Κοινωνικά θέματα / Πνευματική ζωή «Είναι πολλά πράγματα, τα οποία ο άνθρωπος δεν τα γνωρίζει, ή, αν τα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η Μάχη της Κρήτης έχει µια ξεχωριστή θέση στη ροή των γεγονότων του Β' Παγκοσµίου Πολέµου. Ο Ελληνικός λαός στη Κρήτη, εγκαταλελειµµένος

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι Ενότητα #4: Για αρχάριους Οι Σταυροφορίες Νικόλαος Καραπιδάκης Τμήμα Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή επέκταση του κράτους των Βουλγάρων

Η σταδιακή επέκταση του κράτους των Βουλγάρων 1 ΙΣΤΟΡΙΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Οι Βούλγαροι Οι Ονογούροι Βούλγαροι. Οι πρώτες Βουλγαρικές φυλές πρέπει να έφθασαν στην περιοχή ανάμεσα στον Καύκασο και την Αζοφική Θάλασσα στα

Διαβάστε περισσότερα

ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα.

ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα. Η τροφή της Αρχαϊκής οικογένειας ήταν αποτελούνταν από λαχανικά, ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα. Η ενδυμασία των Αρχαίων Ελλήνων ήταν κομψή, αλλά όχι εξεζητημένη. Το βασικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο εθελοντισμός εκφράζεται με ένα πλήθος τρόπων, ο καθένας από τους οποίους έχει το δικό του κοινωνικό χαρακτήρα και μέθοδο δράσης.

Ο εθελοντισμός εκφράζεται με ένα πλήθος τρόπων, ο καθένας από τους οποίους έχει το δικό του κοινωνικό χαρακτήρα και μέθοδο δράσης. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με ένα πλήθος τρόπων, ο καθένας από τους οποίους έχει το δικό του κοινωνικό χαρακτήρα και μέθοδο δράσης. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συμμετοχή τους στην υπεράσπιση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΜΝΑΖΕΤΑΙ (Κωµικό σκετς)

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΜΝΑΖΕΤΑΙ (Κωµικό σκετς) 1 Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΜΝΑΖΕΤΑΙ (Κωµικό σκετς) ΠΑΙΖΟΥΝ ΛΟΧΑΓΟΣ ΛΟΧΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΣ (στρατιώτες) Σήµερα θα πάµε µαζί να κάνουµε ασκήσεις και θεωρία. Για κάντε γραµµή. Αρχίζω. Προσέξτε. Πρώτα πρώτα ν ακούτε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ Στην Αττική οι Αρβανίτες κατοικούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της υπαίθρου. Ουσιαστικά την ελληνική γλώσσα την διατηρήσαν οι κλειστές ελληνικές κοινωνίες των Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος 2015-2016 Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΣΥΛΛΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ Μονή Αστράτηγος. Ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΜΠΑΛ ΜΑΛΑΛΑ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΑΓΟΡΙ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ JEANETTE WINTER JEANETTE WINTER. Βραβείο. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ www.epbooks.gr

ΙΚΜΠΑΛ ΜΑΛΑΛΑ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΑΓΟΡΙ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ JEANETTE WINTER JEANETTE WINTER. Βραβείο. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ www.epbooks.gr JEANETTE WINTER ΙΚΜΠΑΛ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΑΓΟΡΙ JEANETTE WINTER ΜΑΛΑΛΑ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ Βραβείο ΜΑΛΑΛΑ ΓΙΟΥΣΑΦΖΑΪ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ISBN 978-960-569-305-3 Κωδ. μηχ/σης 12.263 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ www.epbooks.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ο πόλεμος της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Ο πόλεμος της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΣΕΝΑΡΙΟ & ΣΧΕΔΙΟ: ESSEGESSE Ο πόλεμος της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΕΤΟΣ 1773... Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ, ΞΕΣΠΑ ΜΕ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΑΝΤΑΡΣΙΕΣ... ΠΟΛΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΠΑΡΙΔΗΣ 1933-1958 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 1955-59 ΣΤΗ ΒΑΒΛΑ

ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΠΑΡΙΔΗΣ 1933-1958 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 1955-59 ΣΤΗ ΒΑΒΛΑ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΠΑΡΙΔΗΣ 1933-1958 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 1955-59 ΣΤΗ ΒΑΒΛΑ Γεννήθηκε στην Αναφωτία το 1933 και αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο της γενέτειρας του και μετά από το Εμπορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ

ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ 1 ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ 1. Αξιωματικός 2. Λοχίας 3. 1 ος Φαντάρος 4. 2 ος Φαντάρος 5. 3 ος Φαντάρος 6. 4 ος Φαντάρος 7. 5 ος Φαντάρος 8. 6 ος Φαντάρος 9. 8 ος Φαντάρος 10. Ελληνοπούλα 11. Ελληνοπούλα 12.

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-484-159-2

ISBN 978-960-484-159-2 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο Μέγας Αλέξανδρος Κείμενο: Φίλιππος Μανδηλαράς Επιμέλεια κειμένου: Ράνια Ζωίδη Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου 2010, Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους

30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους 30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Οι σταυροφόροι βοηθούμενοι από τους Βενετούς καταλαμβάνουν την Πόλη. Πολλοί Έλληνες αναγκάζονται να φύγουν και να ιδρύσουν

Διαβάστε περισσότερα

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που ΚΡΗΝΗ Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που συνορεύει με τις πρώην κοινότητες και επίσης δημοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Ενότητα 5: Δημήτριος Σταματόπουλος Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

26 Ιουλίου 1953: Πεθαίνει ο Νικόλαος Πλαστήρας

26 Ιουλίου 1953: Πεθαίνει ο Νικόλαος Πλαστήρας 26/07/2019 26 Ιουλίου 1953: Πεθαίνει ο Νικόλαος Πλαστήρας / Ιστορία - Εθνικά Θέματα Έγινε γνωστός για την στρατιωτική του δράση κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (όπου έγινε γνωστός ως Μαύρος Καβαλάρης) και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ

ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ Στον ένατο άθλο, ο βασιλιάς Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να του φέρει την ζώνη της Ιππολύτης, της βασίλισσας των Αµαζόνων, για να την κάνει δώρο στην κόρη του Αδµήτη.

Διαβάστε περισσότερα

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος.

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος. Τα γεφύρια ενώνουν Σε μία διαπολιτισμική προσέγγιση των θεμάτων που έχουν σχέση με τα πέτρινα γεφύρια, διαπιστώνουμε εύκολα ότι οι κατασκευές αυτές απαντούν όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά σε ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

Η μετάκληση του Βενιζέλου στην Αθήνα και οι επιπτώσεις στο Κρητικό Ζήτημα

Η μετάκληση του Βενιζέλου στην Αθήνα και οι επιπτώσεις στο Κρητικό Ζήτημα Η μετάκληση του Βενιζέλου στην Αθήνα και οι επιπτώσεις στο Κρητικό Ζήτημα Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κρητικής Κυβέρνησης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που έλεγχε τα ελληνικά πολιτικά

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα. Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά

Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα. Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά Χώρος: Νεοχώρι Κρήτης Χρόνος: 1925-1930 (περίοδος Β Παγκοσμίου πολέμου) Πρόσωπα Οικογένεια Φτενούδου Πατέρας: Μιχαήλος Μητέρα:

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Λαγκαδά. Επέτειος Μάχης του Λαχανά Ιουνίου Το Ιστορικό της Μάχης

Δήμος Λαγκαδά. Επέτειος Μάχης του Λαχανά Ιουνίου Το Ιστορικό της Μάχης Δήμος Λαγκαδά Επέτειος Μάχης του Λαχανά Το Ιστορικό της Μάχης 19 21 Ιουνίου 1913 Ελληνοβουλγαρικός Πόλεμος 1913 - Ιππείς και Εύζωνοι εν Πορεία Η Μάχη του Κιλκίς Λαχανά (19-21 Ιουνίου 1913) 2 Η Μάχη Κιλκίς

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: 2017-2018 Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευ. Δανίκα Γεννήθηκε στην Κέρκυρα

Διαβάστε περισσότερα

Στεμνίτσα, ο τόπος μας

Στεμνίτσα, ο τόπος μας Στεμνίτσα, ο τόπος μας Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες Αύγουστος 2007 (Υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικολώνων) οι πρωταγωνιστές ο Mάριος ο Σπύρος η Δέσποινα η Μυρτώ

Διαβάστε περισσότερα

Μικρασιατική καταστροφή

Μικρασιατική καταστροφή Μικρασιατική καταστροφή Η εκστρατεία στη Μ. Ασία Μετά τη λήξη του Α Παγκοσμίου πολέμου οι νικήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ξεκίνησαν εργασίες με σκοπό τη διανομή των εδαφών. Η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Μάθημα/Τάξη: Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Κεφάλαιο: Εφ όλης της Ύλης Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 15/01/18 Επιδιωκόμενος Στόχος: A. Κείμενο: Ο κυρ Μιχάλης Κάσιαλος Η ζωγραφιά αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ονοματεπώνυμο: Βάσκο Ντά Γκάμα Χρονολογία γέννησης:3 Σεπτεμβρίου 1449 Χρονολογία θανάτου:3 Ιανουαρίου 1524 Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ανακαλύψεις: Ανακάλυψε

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:---------

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- 25η Μαρτίου 1821 Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- Στόχοι: Μέσα από διάφορες επικοινωνιακές και διαθεματικές δραστηριότητες τo παιδί:

Διαβάστε περισσότερα

Η σύντομη ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Νίκου Ζαχαριάδη Σταύρος Τζίμας

Η σύντομη ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Νίκου Ζαχαριάδη Σταύρος Τζίμας Η σύντομη ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Νίκου Ζαχαριάδη Σταύρος Τζίμας Η ενδεκάδα του ΚΚΕ στην Πολωνία με το «εθνόσημο» στην μπλούζα, που δημιουργήθηκε στο Ζγκόρτζελετς το 1950 με εντολή Ζαχαριάδη.

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ 3 η ΕΚΘΕΣΗ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» Βραβεύτηκε το ΠΠΚΑ για την επιλογή και παρουσίαση του θέματος

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ 3 η ΕΚΘΕΣΗ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» Βραβεύτηκε το ΠΠΚΑ για την επιλογή και παρουσίαση του θέματος ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ 3 η ΕΚΘΕΣΗ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» Βραβεύτηκε το ΠΠΚΑ για την επιλογή και παρουσίαση του θέματος Το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας συμμετείχε

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα.

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα. Φιλική Ιππική Πορεία στα Μετέωρα 20-21 - 22 Απριλίου - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Σχ. Έτος Εξεταστέα Ύλη γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων. Τάξη A

1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Σχ. Έτος Εξεταστέα Ύλη γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων. Τάξη A 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Σχ. Έτος 2018-19 Εξεταστέα Ύλη γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων Τάξη A Γλωσσική Διδασκαλία Ενότητα 1: σελ. 17-24 Ενότητα 2: σελ. 34-35 Ενότητα 3 (ολόκληρη) Ενότητα 4 (ολόκληρη) Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 4 Ο πόλεμος των τριάντα

Διαβάστε περισσότερα