ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Ακαδηµαϊκό Έτος Ιούνιος 2011 Πανεπιστήµιο Αιγαίου Τµήµα Μαθηµατικών Καρλόβασι Τηλ: Fax:

2 2 Πίνακας Περιεχοµένων Πρόλογος 3 1. Η διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης 4 2. Παρουσίαση του Τµήµατος 6 3. Προγράµµατα Σπουδών Πρόγραµµα Προπτυχιακών Σπουδών Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πρόγραµµα ιδακτορικών Σπουδών ιδακτικό έργο Ερευνητικό έργο Σχέσεις µε κοινωνικούς/πολιτιστικούς/παραγωγικούς (ΚΠΠ) φορείς Στρατηγική ακαδηµαϊκής ανάπτυξης ιοικητικές υπηρεσίες και υποδοµές Συµπεράσµατα Σχέδια βελτίωσης Πίνακες Παραρτήµατα 67

3 3 Πρόλογος Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα της εσωτερικής αξιολόγησης που διεξήγαγε το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου για το ακαδημαικό έτος Η αξιολόγηση έγινε λαµβάνοντας υπόψη το πλαίσιο της Α ΙΠ. Στην διαδικασία της αξιολόγησης λάβαµε υπόψη (α) το διδακτικό έργο του Τµήµατος (σε προπτυχιακό και µεταπτυχιακό επίπεδο) (β) το ερευνητικό έργο του Τµήµατος (γ) την σχέση του Τµήµατος µε κοινωνικούς -παραγωγικούς-πολιτιστικούς φορείς (δ) το επίπεδο των υποδοµών και (ε) το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται από το Τµήµα. Στο τέλος της έκθεσης παρουσιάζονται τα συµπεράσµατα και σχέδια βελτίωσης. Θέλουµε να ευχαριστήσουµε όσους συνέβαλαν στην διαµόρφωση της έκθεσης αυτής, διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό καθώς και τους φοιτητές του Τµήµατος.

4 4 1. Η διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης Η Ενότητα αυτή περιλαµβάνει µια σύντοµη περιγραφή, ανάλυση και κριτική αξιολόγηση της διαδικασίας εσωτερικής αξιολόγησης, καθώς και ενδεχόµενες προτάσεις για τη βελτίωση της. 1.1 Περιγραφή και ανάλυση της διαδικασίας εσωτερικής αξιολόγησης Ποια ήταν η σύνθεση της ΟΜΕΑ; Κατόπιν οµόφωνης απόφασης της υπ αριθµ. 7/ έκτακτης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του Τµήµατος Μαθηµατικών, µέλη της Οµάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) ορίσθηκαν οι: Ανούσης Μιχαήλ, Καθηγητής Μεταφτσής Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βέτας Κωνσταντίνος, φοιτητής Την ΟΜΕΑ συνεπικουρεί το µέλος ΕΤΕΠ του Τµήµατος Μαθηµατικών κα Ε. Ανυφαντή καθώς επίσης και οι κυρίες Α. Βαρσαµή, Α. Θρασυβούλου, Ν. Τσεσµελή και οι κ.κ. Ν. Παπαλουκάς (µέλος ΕΤΕΠ) και Γ. Χρυσολωράς Με ποιους και πως συνεργάσθηκε η ΟΜΕΑ για τη διαμόρφωση της έκθεσης; Η ΟΜΕΑ συνεργάσθηκε µε την πλειοψηφία των διδασκόντων του Τµήµατος, το διοικητικό προσωπικό καθώς και µεγάλο αριθµό φοιτητών του Τµήµατος. Επίσης η ΟΜΕΑ κατά το ακαδηµαϊκό έτος συνεργάσθηκε µε την ΜΟ ΙΠ του Πανεπιστηµίου Αιγαίου που έχει και την ευθύνη συντονισµού των ενεργειών αξιολόγησης των Τµηµάτων Ποιες πηγές και διαδικασίες χρησιμοποιήθηκαν για την άντληση πληροφοριών; Τα µέλη της ΟΜΕΑ συνέλεξαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από τα µέλη ΕΠ και το διοικητικό προσωπικό του Τµήµατος. Το γεγονός ότι το Τµήµα διαθέτει µηχανοργάνωση των αρχείων των φοιτητών (φοιτητολόγιο) διευκόλυνε τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών. Η ΟΜΕΑ διαµόρφωσε ερωτηµατολόγια εκ των οποίων στο πρώτο ερωτηµατολόγιο το οποίο απευθύνεται στους φοιτητές περιλαµβάνονται: α) ερωτήσεις για το µάθηµα β) ερωτήσεις που αφορούν τον διδάσκοντα τη βιβλιογραφία και γ) δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να γράψουν οποιοδήποτε σχόλιο που θα ήταν χρήσιµο στο διδάσκοντα και κατά συνέπεια στο Τµήµα. Οι φοιτητές απαντούν εθελοντικά και ανώνυµα και εκφράζουν τις απόψεις τους για τη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας, την καλύτερη οργάνωση των µαθηµάτων και τη συνεργασία µε τους διδάσκοντες. Τα ερωτηµατολόγια συµπληρώνονται κατά τη διάρκεια των µαθηµάτων απροειδοποίητα από τους παρόντες φοιτητές και φοιτήτριες.

5 5 Το δεύτερο ερωτηµατολόγιο καταγράφει τη διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα των διδασκόντων. Το τρίτο ερωτηµατολόγιο αφορά την επεξεργασία των στοιχείων του φοιτητολογίου του Τµήµατος το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά µε τις επιδόσεις των φοιτητών και φοιτητριών ανά µάθηµα και ανά εξεταστική περίοδο Πως και σε ποια έκταση συζητήθηκε η έκθεση στο εσωτερικό του Τμήματος; Οι πληροφορίες στις οποίες βασίσθηκε η έκθεση καθώς και το προσχέδιο εστάλη σε όλο το προσωπικό του Τµήµατος καθώς και στους εκπροσώπους των φοιτητών για παρατηρήσεις και διορθώσεις και συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση του Τµήµατος. 1.2 Ανάλυση των θετικών στοιχείων και των δυσκολιών που παρουσιάσθηκαν κατά τη διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης Η πλειοψηφία των µελών της ακαδηµαικής κοινότητας του Τµήµατος συνεργάστηκαν για την σύνταξη της έκθεσης. Η οµάδα αξιολόγησης αντιµετώπισε κάποια προβλήµατα σχετικά µε την επεξεργασία των δεδοµένων που έπρεπε να παρουσιαστούν, µιας και βασικός παράγοντας ήταν η µετατροπή σε ηλεκτρονική µορφή και η στατιστική επεξεργασία των δεδοµένων. Επιπλέον, τα ερωτηµατολόγια που µοιράστηκαν στους φοιτητές κατά την διάρκεια των παραδόσεων αντανακλούν ένα κοµµάτι µόνο του συνολικού αριθµού των εγγεγραµµένων φοιτητών στο εκάστοτε µάθηµα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να µην αποτυπώνεται πάντα η συνολική άποψη των φοιτητών για την πορεία του µαθήµατος. Το δείγµα που αξιολογεί εξαρτάται από την χρονική στιγµή που µοιράζεται το ερωτηµατολόγιο. Στην περίπτωσή µας τα ερωτηµατολόγια µοιράστηκαν στην 8 η 9 η εβδοµάδα του Εαρινού εξαµήνου και σε αυτά υπήρχε σχετική ερώτηση που αντανακλούσε το ποσοστό παρακολούθησης του κάθε φοιτητή. 1.3 Προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας Πιστεύουµε ότι θα ήταν αποτελεσµατικότερο αν τα ερωτηµατολόγια, των φοιτητών µπορούσαν να συµπληρωθούν σε ηλεκτρονική µορφή. Έτσι θα είχαµε µεγαλύτερο δείγµα για πιο καλά συµπεράσµατα. Σε παρόµοιο πλαίσιο θα πρέπει να ενταχθούν και το δελτίο απογραφής εξαµηνιαίου µαθήµατος καθώς και το ατοµικό απογραφικό δελτίο των µελών ΕΠ. Πολλά από τα πεδία των δελτίων αυτών δεν αλλάζουν σε ετήσια βάση. Θα αποτελούσε λοιπόν µεγαλύτερη ευκολία, τόσο για τα µέλη ΕΠ όσο και για την οµάδα επεξεργασίας των δεδοµένων τα στοιχεία αυτά να συµπληρώνονται ηλεκτρονικά και τα µέλη ΕΠ του Τµήµατος να προσαρµόζουν ετησίως τις µεταβολές τους. Θα ήταν ίσως καλλίτερο να υπάρχει µια κοινή φόρµα η οµοιοµορφία της οποίας, σε επίπεδο Πανεπιστηµίου ή ίσως και σε Πανελλαδικό επίπεδο, θα βοηθούσε στην καλλίτερη συνολική εικόνα των Τµηµάτων.

6 6 2. Παρουσίαση του Τµήµατος Η Ενότητα αυτή παρουσιάζει συνοπτικά το Τµήµα και τις κύριες παραµέτρους λειτουργία του. 2.1 Γεωγραφική θέση του Τμήματος Η έδρα του Τµήµατος Μαθηµατικών είναι στο Καρλόβασι της Σάµου µια πόλη κατοίκων σύµφωνα µε την απογραφή του 2001 η οποία διαθέτει λιµάνι. Το Καρλόβασι απέχει 30 χιλιόµετρα από το Βαθύ, πρωτεύουσα του Νοµού Σάµου και 35 χιλιόµετρα από το αεροδρόµιο του νησιού. Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγµατοποιούνται στα κτίρια της Σχολής Θετικών Επιστηµών. 2.2 Ιστορικό της εξέλιξης του Τμήματος Στελέχωση του Τμήματος σε διδακτικό, διοικητικό και εργαστηριακό προσωπικό, κατά την τελευταία πενταετία (ποσοτικά στοιχεία). Στο Τµήµα υπηρετούν 20 µέλη ΕΠ ως εξής: 4 Καθηγητές: Μ. Ανούσης, Κ. Κερεµίδης, Ε. Πρασίδης, Μ. Χαραλάµπους. 5 Αναπληρωτές Καθηγητές: Ν. Καραχάλιος, Β. Μεταφτσής, Χ. Νικολόπουλος, Γ. Τσαπόγας, Κ. Χουσιάδας. 8 Επίκουροι Καθηγητές: Μ. Ζορµπαλά, Χ. Κορνάρος, Α. Λυµπερόπουλος, Ν. Παπαλεξίου, Ε. Στεφανόπουλος, Α. Τσολοµύτης, Ε. Φελουζής, Α. Χατζηνικήτας. 3 Λέκτορες: Θ. ηµητράκος, Π. Νάστου, Α. Παπασαλούρος. Επίσης έχουν εκλεγεί 2 µέλη ΕΠ και αναµένεται ο διορισµός τους. Στο Τµήµα υπηρετούν 2 διδάσκοντες βάσει του Π.. 407/80. Επιπλέον ένας διδάσκων έχει αποσπασθεί από τη ευτεροβάθµια Εκπαίδευση: Τόλιας και δύο διδάσκοντες έχουν διατεθεί από την ευτεροβάθµια Εκπαίδευση: Βασιλάκης, ιαµαντίδης. Στο Τµήµα σήµερα υπηρετούν 2 µέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ): Ε. Ανυφαντή και Ν. Παπαλουκάς και 1 µέλος ΕΕ ΙΠ κλάδου Α: Χ. Τσαγγάρης. Στο Τµήµα εργάζονται 3 µέλη ιοικητικού Προσωπικού: ένας µόνιµος υπάλληλος (ΠΕ): Α. Βαρσαµή και δύο υπάλληλοι µε σχέση εργασίας Ιδιωτικού ικαίου Αορίστου Χρόνου, ένας ΤΕ: Α. Θρασυβούλου και ένας απόφοιτος Λυκείου: Ν. Τσεσµελή. Η εξέλιξη των µελών ΕΠ, του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού παρουσιάζεται στον Πίνακα Αριθμός και κατανομή των φοιτητών ανά επίπεδο σπουδών (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί) κατά την τελευταία πενταετία. Το σύνολο των εγγεγραµµένων προπτυχιακών φοιτητών είναι 908. Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών είναι εγγεγραµµένοι 63 υποψήφιοι Μεταπτυχιακού ιπλώµατος Ειδίκευσης καθώς και 6 υποψήφιοι διδάκτορες. Αναλυτικά στοιχεία παρουσιάζονται στους Πίνακες και 11-3.

7 7 2.3 Σκοπός και στόχοι του Τμήματος Ποιοι είναι οι στόχοι και οι σκοποί του Τμήματος σύμφωνα με το ΦΕΚ ίδρυσης του; Το Τµήµα Μαθηµατικών του Πανεπιστηµίου Αιγαίου ιδρύθηκε το 1987 σύµφωνα µε το Π.. 83/1984. Στο ΦΕΚ ίδρυσης δεν αναφέρονται στόχοι ή σκοποί του Τµήµατος. 1. Όσον αφορά τους σκοπούς του Τµήµατος σχετικά µε την διδακτική τους δραστηριότητα: Το πρόγραµµα σπουδών έχει σκοπό να 1. προσφέρει στους φοιτητές ένα ισχυρό µαθηµατικό υπόβαθρο 2. τους φέρει σε επαφή µε επιστηµονικές περιοχές στις οποίες τα µαθηµατικά έχουν εφαρµογές. 3. τους παρέχει έναν ικανό αριθµών µαθηµάτων παιδαγωγικής κατάρτισης. Επιπλέον το Τµήµα διευρύνει, αναπτύσσει και εξελίσσει σε διαρκή βάση το πρόγραµµα µεταπτυχιακών σπουδών του. 2. Οι σκοποί του Τµήµατος όσον αφορά την ερευνητική δραστηριότητα είναι η παραγωγή επιστηµονικού έργου και η στελέχωση του µε υψηλού επιπέδου ερευνητές οι οποίοι έχουν µια ενεργό δραστηριότητα σε πολλούς τοµείς των µαθηµατικών. Στο πλαίσιο των αριθµητικών δυνατοτήτων επιδιώκεται η δηµιουργία οµάδων που εργάζονται σε συγγενή γνωστικά αντικείµενα. 3. Μια τρίτη διάσταση των στόχων του Τµήµατος είναι η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που συνδέουν τις ακαδηµαϊκές δραστηριότητες µε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας καθώς και µε τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς Πως αντιλαμβάνεται η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος τους στόχους και τους σκοπούς του Τμήματος; Η ακαδηµαϊκή κοινότητα συνειδητοποιεί την σηµασία των στόχων του Τµήµατος τους οποίους και υπηρετεί. Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις των οργάνων του Τµήµατος, την αποτελεσµατική υλοποίηση του προπτυχιακού και µεταπτυχιακού προγράµµατος σπουδών, και µε πλήθος άλλων δραστηριοτήτων που πραγµατοποιούνται Υπάρχει απόκλιση των επίσημα διατυπωμένων (στο ΦΕΚ ίδρυσης) στόχων του Τμήματος από εκείνους που σήμερα το Τμήμα θεωρεί ότι πρέπει να επιδιώκει; Το Τµήµα υπηρετεί τους παραπάνω στόχους Επιτυγχάνονται οι στόχοι που σήμερα το Τμήμα θεωρεί ότι πρέπει να επιδιώκει; Αν όχι, ποιοι παράγοντες δρουν αποτρεπτικά ή ανασταλτικά στην προσπάθεια αυτή; Οι στόχοι που το Τµήµα επιδιώκει επιτυγχάνονται σε µεγάλο βαθµό. Παράγοντες που επιδρούν ανασταλτικά είναι κυρίως εξωγενείς. Για παράδειγµα καθυστερεί η διεύρυνση του µεταπτυχιακού προγράµµατος σπουδών λόγω του ότι αυτή την στιγµή δεν εγκρίνονται τροποποιήσεις προγραµµάτων µεταπτυχιακών σπουδών από το ΥΠΕΠΘ. Επίσης καθυστερεί η ίδρυση και λειτουργία Πειραµατικού Σχολείου στην Σάµο το οποίο θα εποπτεύεται από το Πανεπιστήµιο. Επιπλέον, καθυστερούν οι διορισµοί των νέων µελών ΕΠ που έχουν εκλεγείς το Τµήµα µε αποτέλεσµα να µην υλοποιείται ο εµπλουτισµός του ιδακτικού και Ερευνητικού προσωπικού του Τµήµατος που θα βοηθούσε στην αποτελεσµατικότερη λειτουργία του και στην ουσιαστικότερη επίτευξη των στόχων του.

8 Θεωρείτε ότι συντρέχει λόγος αναθεώρησης των επίσημα διατυπωμένων (στο ΦΕΚ ίδρυσης) στόχων του Τμήματος; Οι στόχοι του τµήµατος, όπως αναφέρονται παραπάνω, είναι υψηλού επιπέδου, και αποτελούν την βασική κατεύθυνση κάθε σύγχρονου Τµήµατος Μαθηµατικών παγκοσµίως. Οι στόχοι αυτοί υλοποιούνται σε µεγάλο βαθµό, στα πλαίσια που επιτρέπουν οι υποδοµές του Τµήµατος, σε προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδοµή. Άρα δεν θεωρούµε ότι συντρέχει λόγος αναθεώρησής τους. 2.4 Διοίκηση του Τμήματος Ποιες επιτροπές είναι θεσμοθετημένες και λειτουργούν στο Τμήμα; Στο Τµήµα λειτουργούν οι παρακάτω επιτροπές: 1. Επιτροπή Προγράµµατος Σπουδών: Χ. Νικολόπουλος, Α. Χατζηνικήτας. 2. Επιτροπή Πληροφορικής: Α. Τσολοµύτης, Π. Νάστου, Α. Παπασαλούρος, Ν. Παπαλουκάς. 3. Επιτροπή Βιβλιοθήκης: Β. Μεταφτσής, Ε. Φελουζής. 4. Επιτροπή Κατατάξεων: Ν. Καραχάλιος, Α. Τσολοµύτης, Ε. Φελουζής, Χ. Νικολόπουλος, Α. Χατζηνικήτας. 5. Επιτροπή Οµιλιών: Μ. Ανούσης, Ν. Καραχάλιος, Ε. Φελουζής. 6. Συντονιστική Επιτροπή ΜΠΣ: Μ. Ανούσης, Ν. Καραχάλιος, Β. Μεταφτσής, Χ. Νικολόπουλος, Κ. Χουσιάδας, Α. Χατζηνικήτας, Α. Παπασαλούρος. 7. Τµηµατικός Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης: Μ. Ανούσης (Ν. Καραχάλιος, Αναπληρωµατικός). 8. Τµηµατικός Υπεύθυνος ERASMUS: Α. Παπασαλούρος 9. Τµηµατικός Εκπρόσωπος στον Ειδικό Λογαριασµό Έρευνας του Ιδρύµατος: Β. Μεταφτσής (Κ. Χουσιάδας, Αναπληρωµατικός) 10. Επιτροπή Αξιολόγησης Τµήµατος: Μ. Ανούσης, Β. Μεταφτσής, Κ. Βέτας. 11. Συντονιστής ECTS: Α. Χατζηνικήτας Ποιοι εσωτερικοί κανονισμοί (π.χ. εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών) υπάρχουν στο Τμήμα; Το Τµήµα εφαρµόζει τις διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισµού Λειτουργίας του Πανεπιστηµίου Αιγαίου (ΦΕΚ 197/2009 τεύχος Α) και τον Εσωτερικό Κανονισµό Λειτουργίας Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΦΕΚ 1777/Β/ ). Ηλεκτρονική διεύθυνση Εσωτερικού Κανονισµού Λειτουργίας του Πανεπιστηµίου Αιγαίου: Ηλεκτρονική διεύθυνση Εσωτερικού Κανονισµού λειτουργίας ΠΜΣ:

9 Είναι διαρθρωμένο το Τμήμα σε Τομείς; Σε ποιους; Ανταποκρίνεται η διάρθρωση αυτή στη σημερινή αντίληψη του Τμήματος για την αποστολή του; Το Τµήµα δεν είναι διαρθρωµένο σε Τοµείς.

10 10 3. Προγράμματα Σπουδών 3.1 Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών Πως κρίνετε το βαθμό ανταπόκρισης του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών στους στόχους του Τμήματος και στις απαιτήσεις της κοινωνίας; Ο βαθµός ανταπόκρισης του προγράµµατος σπουδών στους στόχους του Τµήµατος κρίνεται ικανοποιητικός. Το πρόγραµµα σπουδών του Τµήµατος είναι ανεπτυγµένο µε τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τους σκοπούς και στόχους του, όπως αυτοί αναφέρονται παραπάνω. Είναι έτσι δοµηµένο ώστε ο φοιτητής να περνά οµαλά από ένα ικανό εύρος βασικών γνώσεων, σε πιο εξειδικευµένα και απαιτητικά µαθήµατα είτε στα θεωρητικά είτε στα εφαρµοσµένα µαθηµατικά. Η προτεινόµενη πορεία εξασφαλίζει τις απαραίτητες βάσεις που χρειάζεται ένα σύγχρονος µαθηµατικός τόσο σε επίπεδο γνώσεων όσο και σε επίπεδο διδακτικής επάρκειας. Υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου της ανταπόκρισης αυτής; Πόσο αποτελεσµατικά εφαρµόζονται; Η Επιτροπή Σπουδών καθώς και οι καθηγητές έχουν επικοινωνία µε τους φοιτητές του τµήµατος και επαναξιολογούν διαρκώς την ανταπόκριση του προγράµµατος σπουδών. Επιπλέον η Επιτροπή Σπουδών του Τµήµατος κάθε Απρίλιο προτείνει προς τη Γενική Συνέλευση την αναθεώρηση του Προγράµµατος Σπουδών και στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συζητούνται επιλύονται πιθανά προβλήµατα ή δυσλειτουργίες παρουσία των εκπροσώπων των φοιτητών/φοιτητριών. Υπάρχουν διαδικασίες αξιολόγησης και αναθεώρηση του Προγράµµατος Σπουδών; Πόσο αποτελεσµατικά εφαρµόζονται; Η διαδικασία αξιολόγησης και αναθεώρησης του Προγράµµατος Σπουδών του Τµήµατος πραγµατοποιείται κάθε Απρίλιο και διεξάγεται κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης του Τµήµατος σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία. Γίνεται προσπάθεια το Πρόγραµµα Σπουδών να είναι συµβατό µε τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Επίσης θα πρέπει να σηµειωθεί ότι ο θεσµός του Συµβούλου Καθηγητή δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει αποτελεσµατικά λόγω του µεγάλου αριθµού φοιτητών που αναλογούν σε κάθε διδάσκοντα και του µικρού αριθµού διδασκόντων του Τµήµατος. Πως δηµοσιοποιείται το Πρόγραµµα Σπουδών; Σε έντυπη µορφή και µέσω της ιστοσελίδας του Τµήµατος ( Υπάρχει αποτελεσµατική διαδικασία παρακολούθησης της επαγγελµατικής εξέλιξης των αποφοίτων; Πως χρησιµοποιούνται τα αποτελέσµατα της; Το γραφείο διασύνδεσης του Πανεπιστηµίου Αιγαίου παρέχει κάποια στοιχεία αναφορικά µε την επαγγελµατική εξέλιξη των αποφοίτων τα οποία όµως είναι περιορισµένα και δεν δίνουν σαφή εικόνα. Θεωρούµε ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήµατα ακόµη προς την κατεύθυνση αυτή.

11 Πως κρίνετε τη δομή, τη συνεκτικότητα και τη λειτουργικότητα του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών; Το πρόγραµµα σπουδών του Τµήµατος περιλαµβάνει τριών ειδών µαθήµατα. Υποχρεωτικά µαθήµατα, τα οποία παρέχουν βασικές και απαραίτητες γνώσεις για την µαθηµατική παιδεία των αποφοίτων. Κατ επιλογήν υποχρεωτικά µαθήµατα, τα οποία περιέχουν µεγαλύτερο εύρος γνώσεων οι οποίες στοχεύουν σε µεγαλύτερη εξειδίκευση. Σε κάποια από τα Υποχρεωτικά και τα κατ επιλογήν υποχρεωτικά µαθήµατα υπάρχουν προαπαιτούµενα µαθήµατα τα οποία έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν στον φοιτητή της απαραίτητες γνώσεις για την οµαλή παρακολούθηση του µαθήµατος αλλά και για να παρέχουν µια προτεινόµενη πορεία σπουδών. Τέλος, υπάρχουν και Προαιρετικά µαθήµατα τα οποία απευθύνονται σε φοιτητές µεγαλύτερων ετών µε σκοπό την εµβάθυνση σε ειδικούς τοµείς του κλάδου ή αποτελούν µαθήµατα γενικότερου ενδιαφέροντος τα οποία έχουν σαν στόχο την ευρύτερη παιδεία των αποφοίτων. Επίσης προσφέρονται µαθήµατα και από τα άλλα Τµήµατα της Σχολής Θετικών Επιστηµών. Ποιο είναι το ποσοστό των µαθηµάτων Υποχρεωτικά (Υ) / Κατ επιλογήν Υποχρεωτικά (ΚΕΥ) / Προαιρετικά (Π) στο σύνολο των µαθηµάτων; Σύµφωνα µε το Πρόγραµµα Σπουδών ο αριθµός των υποχρεωτικών µαθηµάτων είναι 19. Ο αριθµός των Κατ επιλογή Υποχρεωτικών µαθηµάτων είναι 26 (17) και θα πρέπει να σηµειωθεί ότι προσφέρονται 7 ΚΕΥ µαθήµατα από το Τµήµα Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστηµάτων, 7 ΚΕΥ από το Τµήµα Στατιστικής & Αναλογιστικών- Χρηµατοοικονοµικών Μαθηµατικών. Ο αριθµός των Προαιρετικών µαθηµάτων είναι 33 (9). Επίσης προσφέρονται 41 Π µαθήµατα από το Τµήµα Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστηµάτων, 35 Π µαθήµατα από το Τµήµα Στατιστικής & Αναλογιστικών- Χρηµατοοικονοµικών Μαθηµατικών καθώς επίσης και 2 Π µαθήµατα από το Τµήµα Περιβάλλοντος της Σχολής Περιβάλλοντος του Ιδρύµατος. Ο αριθµός των µαθηµάτων που πραγµατοποιούνται κάθε ακαδηµαϊκό έτος κοινοποιείται στους φοιτητές από την Ακαδηµαϊκή Γραµµατεία του Τµήµατος πριν την έναρξη της προθεσµίας δηλώσεων µαθηµάτων Εξαµήνου. Πόσα µαθήµατα ελεύθερης επιλογής προσφέρονται; Τα προαιρετικά µαθήµατα που προσφέρει το Τµήµα και τα οποία περιγράφονται παραπάνω, είναι τα µαθήµατα ελεύθερης επιλογής Ποιο είναι το ποσοστό των υποχρεωτικών µαθηµάτων / µαθηµάτων υποχρεωτικής επιλογής / µαθηµάτων ελεύθερης επιλογής στο σύνολο των µαθηµάτων; Ο συνολικός αριθµός και τα αντίστοιχα ποσοστά των µαθηµάτων είναι 19 Υποχρεωτικά 42 % 17 KΕΥ 38 % 9 Προαιρετικά 20% Πως κατανέµεται ο χρόνος µεταξύ θεωρητικής διδασκαλίας, ασκήσεων, εργαστηρίων, άλλων δραστηριοτήτων; Η τυπική κατανοµή του χρόνου διδασκαλίας των 6-ωρων υποχρεωτικών µαθηµάτων είναι 4 ώρες θεωρία και 2 ώρες ασκήσεις ανά εβδοµάδα. Επίσης πολλά από τα υποχρεωτικά

12 12 µαθήµατα περιλαµβάνουν 2 επιπλέον ώρες ασκήσεων οι οποίες πραγµατοποιούνται µε την βοήθεια των υποψηφίων διδακτόρων του Τµήµατος. Ο συντονισµός της ύλης των ασκήσεων γίνεται από τον διδάσκοντα, ευθύνη του οποίου είναι η διδασκαλία του εκάστοτε µαθήµατος. Στα 4-ωρα Κατ επιλογήν υποχρεωτικά µαθήµατα και τα 3-ωρα Προαιρετικά µαθήµατα η κατανοµή του χρόνου µεταξύ θεωρητικής διδασκαλίας και ασκήσεων-εργαστηρίωνπαρουσιάσεων γίνεται µε ευθύνη του διδάσκοντα. Είναι όµως ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι κάποια από τα µαθήµατα αυτά συγκεντρώνουν φοιτητές οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκάστοτε επιστηµονικές περιοχές µε αποτέλεσµα πολλά από τα µαθήµατα αυτά να γίνονται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και µε την ενεργή συµµετοχή των φοιτητών σε επίπεδο παρουσιάσεων, ασκήσεων, κλπ. Πως οργανώνεται και συντονίζεται η ύλη µεταξύ µαθηµάτων; Παρατηρείται επικάλυψη ύλης µεταξύ των µαθηµάτων; Υπάρχουν κενά ύλης; Είναι ορθολογιστική η έκταση της ύλης των µαθηµάτων: Υπάρχει διαδικασία επανεκτίµησης, αναπροσαρµογής και επικαιροποίησης της ύλης των µαθηµάτων; Η Γενική συνέλευση η οποία έχει στην ευθύνη της την επίβλεψη, τον συντονισµό και την τροποποίηση του Προγράµµατος Σπουδών κατά την ετήσια αναθεώρηση µετά απο εισήγηση της επιτροπής Σπουδών κάνει προσπάθειες ώστε να δίνεται έµφαση στα σηµεία που υστερούν οι φοιτητές του Τµήµατος για την κάλυψη των αναγκών τους και παράλληλα φροντίζει για την αποφυγή επικαλύψεων. Κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης αυτής γίνεται και επανεκτίµηση, αναπροσαρµογή και επικαιροποίηση της ύλης των µαθηµάτων όπου αυτή είναι απαραίτητη. Εφαρµόζεται σύστηµα προαπαιτούµενων µαθηµάτων; Πόσο λειτουργικό είναι; Ποιο είναι το ποσοστό των µαθηµάτων που εντάσσονται στο σύστηµα; έκα µαθήµατα που διδάσκονται µέχρι και το τέταρτο εξάµηνο σπουδών είναι προαπαιτούµενα για αριθµό µαθηµάτων που διδάσκονται στο τρίτο και τέταρτο έτος. Πόσα µαθήµατα προσφέρονται από άλλα και πόσα σε άλλα προγράµµατα σπουδών; Ποια είναι αυτά; Στους φοιτητές του Τµήµατος δίνεται η δυνατότητα να εγγράφονται και να παρακολουθούν µαθήµατα από το Πρόγραµµα Σπουδών άλλων Τµηµάτων της Σχολής Θετικών Επιστηµών ή του Πανεπιστηµίου τα οποία κατοχυρώνονται στη βαθµολογία τους ως προαιρετικά ή κατ επιλογή υποχρεωτικά µε τις διδακτικές µονάδες που αντιστοιχούν στα Προγράµµατα Σπουδών των άλλων Τµηµάτων της Σχολής ή του Πανεπιστηµίου. Τα µαθήµατα των άλλων Τµηµάτων καθορίζονται µε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Τµηµάτων που προσφέρουν τα µαθήµατα και φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Τµήµα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστηµάτων Τµήµα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηµατοοικονοµικών Μαθηµατικών Α/Α Τίτλος Μαθήµατος Α/Α Τίτλος Μαθήµατος 1 Εισαγωγή στην Κοινωνίας της 1 Μικροοικονοµική Θεωρία Πληροφορίας 2 Βάσεις εδοµένων 2 Μακροοικονοµικη Θεωρία 3 οµές εδοµένων 3 Εισαγωγή στην Ασφάλιση 4 ίκτυα Υπολογιστών 4 Θεωρία Πιθανοτήτων ΙΙ 5 Λειτουργικά Συστήµατα 5 Χρηµατοοικονοµικά Μαθηµατικά Ι 6 Τεχνητή Νοηµοσύνη 6 Θεωρία Κινδύνων Ι 7 Μεθοδολογίες & Γλώσσες Προγραµµατισµού ΙΙ (JAVA) 7 Βιοστατιστική

13 13 Ποιες ξένες γλώσσες διδάσκονται στο Τµήµα; Είναι υποχρεωτικά τα σχετικά µαθήµατα; Σήµερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η γνώση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών, για αυτό και διδάσκονται Αγγλικά και Γαλλικά. Γενικός στόχος των µαθηµάτων είναι να προσφέρονται στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια ώστε να έχουν την ικανότητα στο τέλος του δευτέρου έτους σπουδών να διαβάζουν επιστηµονικά κείµενα γραµµένα στην Αγγλική γλώσσα που σχετίζονται µε το αντικείµενο σπουδών τους, να παρακολουθούν διαλέξεις και σεµινάρια και να παρουσιάζουν προφορικά και γραπτά δικές τους εργασίες. Κάθε φοιτητής και φοιτήτρια στην αρχή του Α εξαµήνου µετά από γραπτή δοκιµασία κατατάσσεται σε ένα από τα τρία επίπεδα διδασκαλίας Αγγλικών. Όταν ο φοιτητής ή η φοιτήτρια επιτύχει στις εξετάσεις του επιπέδου στο οποίο έχει καταταγεί, εγγράφεται στο επόµενο επίπεδο. Η υποχρέωση των φοιτητών σε ότι αφορά το µάθηµα των Αγγλικών εκπληρώνεται όταν επιτύχουν στις εξετάσεις του 3 ου επιπέδου. Το µάθηµα της Αγγλικής Γλώσσας είναι υποχρεωτικό και αντιστοιχεί σε 3 διδακτικές µονάδες και σε 5 ECTS µονάδες. Τα δύο τελευταία χρόνια γίνεται διάθεση από την ευτεροβάθµια Εκπαίδευση του Νοµού Σάµου εκπαιδευτικού µε αντικείµενο τη Γαλλική γλώσσα. Γενικός στόχος των µαθηµάτων είναι η εκµάθηση της Γαλλικής γλώσσας (α) σε ικανό επίπεδο επικοινωνίας, κατανόησης και παραγωγής γραπτού και προφορικού λόγου, και (β) σε καλό επίπεδο γνώσης για ενδεχόµενη συνέχιση των σπουδών σε µεταπτυχιακό επίπεδο σε γαλλόφωνη χώρα. Τα µαθήµατα των Γαλλικών οργανώνονται σε τέσσερα επίπεδα µε κάθε επίπεδο να αντιστοιχεί σε ένα ακαδηµαϊκό εξάµηνο διδασκαλίας. Οι φοιτητές στην αρχή του Α εξαµήνου, µετά από κατατακτήριες εξετάσεις, κατανέµονται σε Α και Β επίπεδο ανάλογα µε τις γνώσεις τους. Η εγγραφή τους σε επόµενο επίπεδο είναι δυνατή µόνο µετά από επιτυχή εξέταση στην ύλη του επιπέδου που παρακολουθούν κατά το τρέχον εξάµηνο. Το Β και Γ επίπεδο υποχρεούνται να το παρακολουθήσουν όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές που έχουν επιλέξει το µάθηµα «Γαλλικής Γλώσσας». Με την επιτυχή ολοκλήρωση των επιπέδων Β και Γ οι φοιτητές επιτυγχάνουν στο µάθηµα «Γαλλική Γλώσσα», µε βαθµολογία το µέσο όρο των βαθµών σε αυτά τα επίπεδα που έχουν παρακολουθήσει. Λαµβάνουν 3.Μ. (διδακτικές µονάδες) και 5 ECTS µονάδες, ενώ µπορούν να προχωρήσουν σε εξετάσεις για το δίπλωµα DELF Πως κρίνετε το εξεταστικό σύστημα; Η διαδικασία ελέγχου των γνώσεων καθορίζεται από τον διδάσκοντα ο οποίος και αποφασίζει για τις διαφορετικές µορφές αξιολόγησης. Ο συνηθέστερος τρόπος ελέγχου, όπως φαίνεται και από τα απογραφικά δελτία µαθηµάτων, είναι οι γραπτές εξετάσεις ή/και οι ενδιάµεσες αξιολογήσεις (πρόοδοι) για τα υποχρεωτικά µαθήµατα τα οποία συγκεντρώνουν το σύνολο των φοιτητών. Εφαρµόζονται, και σε ποια έκταση, πολλαπλοί (σε είδος και χρόνο) τρόποι αξιολόγησης των φοιτητών; Ποιοι συγκεκριµένα; Όσον αφορά τα Υποχρεωτικά µαθήµατα, λόγω του µεγάλου αριθµού φοιτητών, η αξιολόγηση γίνεται µε την τελική εξέταση µε συνυπολογισµό προόδων που πιθανά διεξάγονται στη διάρκεια του εξαµήνου. Στα Κατ επιλογήν Υποχρεωτικά Μαθήµατα καθώς και στα Προαιρετικά η αξιολόγηση γίνεται µε πολλούς τρόπους, όπως τελική εξέταση και συνυπολογισµό προόδων, εργαστήρια καθώς και προφορική εξέταση.

14 14 Πως διασφαλίζεται η διαφάνεια της διαδικασίας αξιολόγησης των φοιτητών; Η διαφάνεια της αξιολόγησης εξασφαλίζεται κυρίως µε την δυνατότητα που έχει ο φοιτητής να δει το γραπτό του και να ακούσει τα σχόλια του διδάσκοντα. Σε περίπτωση που ο φοιτητής θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, ο νόµος του δίνει το δικαίωµα να ζητήσει την εξέταση του από Ειδική Επιτροπή. Υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης της εξεταστικής διαδικασίας και ποια είναι αυτή; εν υπάρχει θεσµοθετηµένη διαδικασία αξιολόγησης της εξεταστικής διαδικασίας. Οι οποιεσδήποτε ιδέες για την βελτίωσή της και την αναµόρφωσή της αναλύονται στην Γενική Συνέλευση του Τµήµατος και κατά περίπτωση υιοθετούνται ή όχι από τους διδάσκοντες, ευθύνη και τελική απόφαση των οποίων είναι η εξεταστική διαδικασία. Πόσο διαφανής είναι η διαδικασία ανάθεσης και εξέτασης της πτυχιακής/διπλωµατικής εργασίας; Ο ενδιαφερόµενος φοιτητής υποβάλει αίτηση προς τη Γενική Συνέλευση του Τµήµατος και µετά από συνεννόηση µε τον διδάσκοντα ορίζεται τριµελής εξεταστική επιτροπή. Η εξεταστική επιτροπή αποτελείται από 2 διδάσκοντες του Τµήµατος εκ των οποίων τουλάχιστον 1 µέλος ΕΠ του Τµήµατος και το πολύ 1 µέλος ΕΠ του Ιδρύµατος εκτός Τµήµατος. Η Γραµµατεία ορίζει ηµεροµηνία εξέτασης. Η παρουσίαση της πτυχιακής είναι δηµόσια. Υπάρχουν συγκεκριµένες προδιαγραφές ποιότητας για την πτυχιακή/διπλωµατική εργασία; Ποιες; Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριµένες προδιαγραφές ποιότητας για κάθε πτυχιακή εργασία, είναι φανερό ότι αυτές εξασφαλίζονται από το γεγονός ότι αυτή επιβλέπεται και εξετάζεται δηµόσια από 3-µελή επιτροπή διδασκόντων είτε µέσα από το Τµήµα είτε από άλλα Τµήµατα του Ιδρύµατος Πως κρίνετε τη διεθνή διάσταση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών; Το πρόγραµµα σπουδών του Τµήµατος είναι παράλληλο µε προγράµµατα προπτυχιακών σπουδών πολλών µεγάλων ευρωπαϊκών πανεπιστήµιων. Χαρακτηριστική είναι και η συµπληρωµατικότητα που παρουσιάζεται κατά τις µετακινήσεις των προπτυχιακών φοιτητών µας στα πλαίσια του Προγράµµατος ΕRASMUS. Επιπλέον το Τµήµα έχει υιοθετήσει πλήρως το σύστηµα πιστωτικών µονάδων ECTS ώστε να διευκολύνει την κινητικότητα των φοιτητών Πως κρίνετε την πρακτική άσκηση των φοιτητών; Η πρακτική άσκηση των φοιτητών είναι αρκετά ικανοποιητική. Υπάρχει ο θεσµός της πρακτικής άσκησης των φοιτητών; Είναι υποχρεωτική η πρακτική άσκηση για όλους τους φοιτητές; Σύµφωνα µε το Πρόγραµµα Σπουδών η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών του Τµήµατος Μαθηµατικών έχει δύο σκέλη: Ενισχυτική ιδασκαλία στα Μαθηµατικά και Ενισχυτική ιδασκαλία στην Εισαγωγή στην Πληροφορική στα Γυµνάσια της περιοχής και Πρακτική Άσκηση σε δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Η πρακτική άσκηση είναι κατ'επιλογή υποχρεωτικό µάθηµα, προσφέρεται στα Ζ και Η εξάµηνα. Έχει 4 διδακτικές µονάδες (6 ECTS) και υλοποιείται µέσω προγράµµατος ΕΠΕΑΕΚ.

15 15 Πως έχει οργανωθεί η πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τµήµατος; Ποια είναι η διάρκεια της; Υπάρχει σχετικός εσωτερικός κανονισµός; Το Τµήµα Μαθηµατικών έχει φροντίσει για την ίδρυση Γραφείου Πρακτικής Άσκησης, το οποίο στελεχώνεται από τα δύο µέλη ΕΤΕΠ του Τµήµατος. Στην αρχή κάθε εξαµήνου το Γραφείο επικοινωνεί µε τα Γυµνάσια της περιοχής για τον καθορισµό του αριθµού των µαθητών καθώς και του αριθµού φοιτητών που απαιτούνται. Οι φοιτητές ενηµερώνονται µε ανακοίνωση (γραπτή και ηλεκτρονική) για την υποβολή αιτήσεων. Η επιλογή γίνεται µε βάση το έτος σπουδών, τον συνολικό αριθµό επιτυχηµένων µαθηµάτων, την επιτυχία σε µαθήµατα σχετικά µε την Πρακτική Άσκηση καθώς και µε βάση της προσωπικές συνεντεύξεις µε την επιτροπή επιλογής η οποία αποτελείται από δύο µέλη ΕΠ και εκπρόσωπο των φοιτητών. Η διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης στα Γυµνάσια είναι 3 µήνες ανά εξάµηνο. Επίσης στο µέσον του εαρινού εξαµήνου το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης έρχεται σε επαφή µε δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την προσφορά θέσεων εργασίας. Οι φοιτητές ενηµερώνονται όπως παραπάνω και η επιλογή γίνεται µε βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις. Η πρακτική άσκηση σε δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς έχει διάρκεια 2 µήνες. Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες που αντιµετωπίζει το Τµήµα στην οργάνωση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών; Το βασικότερο πρόβληµα που αντιµετωπίζει το Τµήµα όσον αφορά την οργάνωση της πρακτικής άσκησης είναι το ότι ενώ υπάρχει ζήτηση από γυµνάσια της Σάµου για ενισχυτική διδασκαλία, δεν καλύπτεται η µετακίνηση των φοιτητών εκτός της πόλης του Καρλοβάσου. Σε ποιες ικανότητες εφαρµογής γνώσεων στοχεύει η πρακτική άσκηση; Πόσο ικανοποιητικά κρίνετε τα αποτελέσµατα; Πόσο επιτυχής είναι η εξοικείωση των ασκουµένων µε το περιβάλλον του φορέα εκτέλεσης της πρακτικής άσκησης; Η πρακτική άσκηση στοχεύει αρχικά στην εξοικείωση των φοιτητών µε την αγορά εργασίας και τις απαιτήσεις που αυτή έχει, στην ανάπτυξη της διδακτικής ικανότητας των φοιτητών/τριών στον εκπαιδευτικό τοµέα και την εφαρµογή των όσων έχουν διδαχθεί µέσω του Προγράµµατος Σπουδών του Τµήµατος. Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης µέσω ερωτηµατολογίων τα οποία διανέµονται τόσο στους φοιτητές όσο και στους επιβλέποντες από την πλευρά των φορέων και µε βάση την ανταπόκριση τόσο των φοιτητών όσο και των φορέων και λαµβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν, αξιολογεί το αποτέλεσµα ως ικανοποιητικό. Συνδέεται το αντικείµενο απασχόλησης κατά την πρακτική άσκηση µε την εκπόνηση πτυχιακής/διπλωµατικής εργασίας; Όχι απαραίτητα, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις έχουν συνδυαστεί. ηµιουργούνται µε την πρακτική άσκηση ευκαιρίες για µελλοντική απασχόληση των πτυχιούχων; Με την πρακτική άσκηση δηµιουργούνται ευκαιρίες για µελλοντική απασχόληση των πτυχιούχων, κυρίως για όσους κάνουν πρακτική άσκηση σε δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Έχει αναπτυχθεί δίκτυο διασύνδεσης του Τµήµατος µε κοινωνικούς, πολιτιστικούς ή παραγωγικούς φορείς µε σκοπό την πρακτική άσκηση των φοιτητών; Ναι, µε τα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, µε το ήµο, την Περιφέρεια καθώς και µε µεµονωµένους φορείς και ευελπιστούµε στην περαιτέρω ανάπτυξη του τα επόµενα χρόνια.

16 16 Ποιες πρωτοβουλίες αναλαµβάνει το Τµήµα προκειµένου να δηµιουργηθούν θέσεις απασχόλησης φοιτητών (σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο); Το Τµήµα µέσω της επαφής του µε δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς αναζητά θέσεις σε τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις. Στη συνέχεια το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ενηµερώνει τους φοιτητές για τη δυνατότητα εκπόνησης Πρακτικής Άσκησης. Η απασχόληση των φοιτητών στις θέσεις αυτές δίνει καλλίτερες προοπτικές αναζήτησης εργασίας µετά το τέλος των σπουδών τους, κυρίως µε την απόκτηση προϋπηρεσίας.

17 Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Στο Τµήµα λειτουργεί ένα πρόγραµµα µεταπτυχιακών σπουδών µε τίτλο «Μαθηµατική Μοντελοποίηση στις Φυσικές Επιστήµες και στις Σύγχρονες Τεχνολογίες». Επιπλέον το Τµήµα συµµετέχει και σε ένα πρόγραµµα µεταπτυχιακών σπουδών «Εφαρµοσµένης Οικονοµικής και Χρηµατοοικονοµικής» σε συνεργασία µε το Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μαθηματικών λειτουργεί από το Τίτλος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μαθηµατική Μοντελοποίηση στις Φυσικές Επιστήµες και στις Σύγχρονες Τεχνολογίες». Στο πλαίσιο της λειτουργίας του απονέµεται: Μεταπτυχιακό ίπλωµα Ειδίκευσης (Μ..Ε) στη «Μαθηµατική Μοντελοποίηση στις Φυσικές Επιστήµες και στις Σύγχρονες Τεχνολογίες». Ο κανονισµός του ΠΜΣ υπάρχει στο διαδικτυακό τόπο στον οποίο περιγράφονται αναλυτικά και τα προσφερόµενα µαθήµατα Τμήματα και Ιδρύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Το πρόγραµµα µεταπτυχιακών σπουδών που λειτουργεί είναι αυτόνοµο και υλοποιείται αποκλειστικά από το Τµήµα Μαθηµατικών Πως κρίνετε το βαθμό ανταπόκρισης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στους στόχους του Τμήματος και τις απαιτήσεις της κοινωνίας; Σκοπός ίδρυσης του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών ήταν: η προαγωγή της Μαθηµατικής γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας υψηλού επιπέδου σε πεδία που σχετίζονται µε τις εφαρµογές και τις σύγχρονες ερευνητικές τάσεις Επιστηµών όπως η Φυσική, η Βιολογία, η Περιβαλλοντολογία, η Οικονοµία, η Τεχνολογία κ.α. η κατάρτιση σε υψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο επιστηµόνων, οι οποίοι θα συµβάλλουν στην κάλυψη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας µας σε µια εποχή όπου η διευρυµένη και πολύπλευρη γνώση µε πυρήνα τα µαθηµατικά θεωρείται απαραίτητη. Οι παραπάνω στόχοι δρουν συµπληρωµατικά σε αυτούς που έχει θέσει το Τµήµα για την απαραίτητη εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων µαθηµατικών στην σύγχρονη κοινωνία. Με βάση την ανταπόκριση των φοιτητών στο πρόγραµµα θεωρούµε ότι το πρόγραµµα ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις προσδοκίες τους στα πλαίσια της εποχής και του κοινωνικού περιβάλλοντος Πως κρίνετε τη δομή, τη συνεκτικότητα και τη λειτουργικότητα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών; Η δοµή του Προγράµµατος παρουσιάζεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα Με βάση την θετική έως τώρα εµπειρία

18 18 εκτιµούµε ότι η συνεκτικότητα και η λειτουργικότητα του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των αποφοίτων και στην αναζητήσεις τους για την απόκτηση γνώσεων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε επίπεδο εφαρµογών στην σύγχρονη κοινωνία. Τα µεταπτυχιακά µαθήµατα που διδάσκονται στο Π.Μ.Σ χωρίζονται σε δυο οµάδες Α και Β µε τις αντίστοιχες διδακτικές και ECTS µονάδες όπως φαίνονται παρακάτω: Οµάδα Α Α1.1 Ανάλυση [3.Μ. 9 ECTS] Α1.2 Τοπολογία [3.Μ. 9 ECTS] Α1.3 Πιθανότητες-Στατιστική [3.Μ. 9 ECTS] Α1.4 Άλγεβρα-Γεωµετρία [3.Μ. 9 ECTS] Α1.5 υναµικά Συστήµατα [3.Μ. 9 ECTS] Α1.6 Μερικές ιαφορικές Εξισώσεις [3.Μ. 9 ECTS] Α1.7 Γλώσσες Προγραµµατισµού Μαθηµατικό Λογισµικό [3.Μ. 9 ECTS] Α1.8 Αριθµητική Ανάλυση [3.Μ. 9 ECTS] Οµάδα Β Β1.1 Μαθηµατική Φυσική [3.Μ. 9 ECTS] Β1.2 Μαθηµατικά Μοντέλα µε Εφαρµογές στην Βιοµηχανία [3.Μ. 9 ECTS] Β1.3 Μαθηµατικά Μοντέλα στις Βιολογικές Επιστήµες [3.Μ. 9 ECTS] Β1.4 Μαθηµατικά Μοντέλα στις Περιβαλλοντικές Επιστήµες [3.Μ. 9 ECTS] Β1.5 Μαθηµατικά Μοντέλα στην Οικονοµία [3.Μ. 9 ECTS] Β1.6 Χρηµατοοικονοµικά Μαθηµατικά [3.Μ. 9 ECTS] Β1.7 Εφαρµοσµένη Στατιστική [3.Μ. 9 ECTS] Β1.8 Ανάλυση Χρονοσειρών [3.Μ. 9 ECTS] Β1.9 Στοχαστική Μοντελοποίηση [3.Μ. 9 ECTS] Β1.10 Εφαρµογές των Μαθηµατικών στην Τεχνολογία [3.Μ. 9 ECTS] Β1.11 Εφαρµογές των Μαθηµατικών στην Επιστήµη των Υπολογιστών [3.Μ. 9 ECTS] Η διάρκεια των µεταπτυχιακών σπουδών για την απονοµή Μ..Ε. µαζί µε την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής ιατριβής δεν µπορεί να είναι µικρότερη από ένα (1) ηµερολογιακό έτος από τη στιγµή της πρώτης εγγραφής στο Π.Μ.Σ., το οποίο πρέπει να καλύπτει πλήρως τουλάχιστον δύο (2) ιδακτικά Εξάµηνα. Ο φοιτητής είναι υποχρεωµένος να παρακολουθήσει επιτυχώς 7 µεταπτυχιακά µαθήµατα από τα οποία δύο πρέπει να προέρχονται από την οµάδα Β. Επίσης η εκπόνηση Μεταπτυχιακής ιατριβής σε χρονικό διάστηµα το οποίο δεν µπορεί να είναι µικρότερο των τριών (3) µηνών από την ηµέρα που η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης (Γ.Σ.Ε.Σ) εγκρίνει την έναρξή της Πως κρίνετε το εξεταστικό σύστημα; Όπως και στην περίπτωση του Προπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών, η διαδικασία έλεγχου καθορίζεται από τον διδάσκοντα σε συνδυασµό µε τις απαιτήσεις του µαθήµατος. Σε αντίθεση µε το ΠΠΣ, ο µικρός αριθµός των φοιτητών επιτρέπει πολύ µεγαλύτερη διαδραστικότητα µεταξύ διδάσκοντος και διδασκόµενου. Έτσι, ο φοιτητής αποκτά µεγαλύτερη κατανόηση των γνώσεων και ο διδάσκοντας, πολύ καλλίτερη εικόνα για την πορεία του φοιτητή. Είναι ενδεικτικό ότι στα περισσότερα µαθήµατα υπάρχει µεγάλη συµµετοχή των φοιτητών, δίνονται ασκήσεις για επίλυση σε εβδοµαδιαία βάση, ενθαρρύνονται οι παρουσιάσεις θεµάτων από τους ίδιους τους φοιτητές και η τελική αξιολόγηση φαίνεται να είναι πιο σφαιρική και αποτελεσµατική.

19 Πως κρίνετε τη διαδικασία επιλογής των μεταπτυχιακών φοιτητών; Μετά από εισήγηση του ιευθυντή του ΜΠΣ, η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τµήµατος ορίζει Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών φοιτητών η οποία αποτελείται από 5 µέλη, η ειδικότητα των οποίων εκπροσωπεί µεγάλο φάσµα της Μαθηµατικής Επιστήµης. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση, αναλυτική βαθµολογία µαθηµάτων, βιογραφικό σηµείωµα, και συστατικές επιστολές. Η επιτροπή, λαµβάνοντας υπόψη τα προσόντα των υποψηφίων καθώς και την παρουσία τους σε προσωπική συνέντευξη, τους κατατάσσει µε σειρά επιτυχίας, σχηµατίζοντας και λίστα επιλαχόντων, οι οποίοι µπορούν να καταλάβουν θέσεις αν κάποιοι από τους επιτυχόντες δεν εγγραφούν µέχρι το προβλεπόµενο χρονικό διάστηµα. Βάσει του κανονισµού του ΜΠΣ, η Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών φοιτητών µπορεί να εισηγηθεί και την εισαγωγή στο ΠΜΣ αποφοίτων ΤΕΙ µε την προϋπόθεση την παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση τεσσάρων (4) µαθηµάτων του προπτυχιακού προγράµµατος σπουδών του Τµήµατος Μαθηµατικών η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί µέσα σε ένα (1) ακαδηµαϊκό έτος το οποίο δεν λαµβάνεται υπόψη στις προθεσµίες που προβλέπει ο Κανονισµός Μεταπτυχιακών Σπουδών για την απονοµή µεταπτυχιακού διπλώµατος Ειδίκευσης ή ιδακτορικής ιατριβής. Η µη εκπλήρωση της προϋπόθεσης αυτής µέσα στο προβλεπόµενο χρονικό διάστηµα συνεπάγεται την απώλεια της ιδιότητας του Μεταπτυχιακού Φοιτητή του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ενας απόφοιτος ΤΕΙ στον οποίο επιβάλλεται η παραπάνω απαίτηση πρέπει να ενηµερώνει κάθε εξάµηνο τη Γραµµατεία Μεταπτυχιακών Σπουδών για τα προπτυχιακά µαθήµατα τα οποία παρακολουθεί, ώστε στη συνέχεια η Γραµµατεία Μεταπτυχιακών Σπουδών να ενηµερώνει τους διδάσκοντες των µαθηµάτων αυτών και να φροντίζει για την έκδοση της σχετικής κατάστασης για την κατάθεση της βαθµολογίας µόνο στην Γραµµατεία Μεταπτυχιακών Σπουδών. Η τελική λίστα των νέων Μεταπτυχιακών Φοιτητών εγκρίνεται από την Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης Πως κρίνετε τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών? Η χρηµατοδότηση του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τµήµατος Μαθηµατικών, από την ίδρυση του, γίνεται µέσω του Τακτικού Προϋπολογισµού και ανέρχεται σε ευρώ ετησίως. Αν και το ποσό αυτό είναι αρκετό για να καλύψει τα ετήσια έξοδα του προγράµµατος, υπάρχει µια δυσκολία στην κάλυψη των αναγκών που προκύπτει από τις υπερβολικές και γραφειοκρατικές απαιτήσεις από πλευράς κρατικής µηχανής, προκειµένου να εγκρίνει τις διάφορες δαπάνες που απαιτούνται. Αυτό δηµιουργεί πολλές φορές µεγάλα προβλήµατα και καθυστερήσεις σε διάφορες πτυχές λειτουργίας του προγράµµατος. Σαν παράδειγµα αναφέρουµε την δυσκολία κάλυψης δαπανών για την πρόσκληση διακεκριµένων επιστηµόνων του εξωτερικού, την καθυστέρηση στην αποπληρωµή τιµολογίων αγοράς εξοπλισµού, κλπ Πως κρίνετε τη διεθνή διάσταση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών? Το ΠΜΣ του Τµήµατος Μαθηµατικών είναι βασισµένο στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Το πρόγραµµα σπουδών του είναι σχεδιασµένο ώστε να µπορεί να προσφέρει σπουδές και σε φοιτητές που δεν προέρχονται από την Ελλάδα, καθώς και µαθήµατα στην Αγγλική γλώσσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φοιτητές του ΠΜΣ χρησιµοποιούν αποκλειστικά ξένη βιβλιογραφία και ο φοιτητής έχει την δυνατότητα, αν το επιλέξει, να γράψει την διπλωµατική του εργασία στην Αγγλική γλώσσα. Επίσης το ΜΠΣ έχει εναρµονιστεί πλήρως µε το Ευρωπαϊκό σύστηµα πιστωτικών µονάδων (ECTS).

20 Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών Το Τµήµα έχει 6 (έξι) υποψήφιους διδάκτορες οι οποίοι εργάζονται µε µέλη ΕΠ του Τµήµατος. Η διαδικασία για την εκπόνηση διδακτορικού στο Τµήµα είναι η ακόλουθη. Ο υποψήφιος υποβάλει αίτηση στην γραµµατεία του Τµήµατος στην οποία αναφέρεται η γνωστική περιοχή στην οποία επιθυµεί να εκπονήσει διδακτορικό. Η ΓΣΕΣ ορίζει δύο µαθήµατα στα οποία ο υποψήφιος εξετάζεται. Τα µαθήµατα είναι µεταπτυχιακού επιπέδου, σχετικά µε την γνωστική περιοχή στην οποία επιθυµεί ο υποψήφιος να εκπονήσει διδακτορικό. Η ύλη και οι εξεταστές ορίζονται από την ΓΣΕΣ. Αν επιτύχει στα µαθήµατα αυτά γίνεται δεκτός ως υποψήφιος διδάκτορας και ορίζεται τριµελής επιτροπή. Πώς κρίνετε τον βαθµό ανταπόκρισης του Προγράµµατος ιδακτορικών Σπουδών στους στόχους του Τµήµατος και τις απαιτήσεις της κοινωνίας; Το πρόγραµµα είναι ικανοποιητικό και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Τµήµατος. Πώς κρίνετε τη δοµή του Προγράµµατος ιδακτορικών Σπουδών; Η δοµή του προγράµµατος σπουδών είναι ικανοποιητική. Πώς κρίνετε τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων διδακτόρων Η διαδικασία κρίνεται ικανοποιητική. Πιστεύουµε ότι εξασφαλίζει ότι οι υποψήφιοι διδάκτορες που επιλέγονται έχουν το απαραίτητο µαθηµατικό υπόβαθρο και τις δυνατότητες για να εργαστούν ερευνητικά. Πώς κρίνετε την οργάνωση σεµιναρίων και οµιλιών; Η οργάνωση σεµιναρίων και οµιλιών είναι ικανοποιητική. ίνονται στο Τµήµα διαλέξεις από µέλη του Τµήµατος και από καθηγητές και ερευνητές που καλούνται από άλλα ΑΕΙ. Επίσης λειτουργούν στο Τµήµα σεµινάρια Ανάλυσης και Άλγεβρας- Γεωµετρίας. Οι οµιλίες αυτές υποβοηθούν τους υποψήφιους διδάκτορες στην εκπόνηση των διατριβών τους καθώς και τους µεταπτυχιακούς φοιτητές. Πώς κρίνετε τη διεθνή διάσταση του Προγράµµατος ιδακτορικών Σπουδών; Η διεθνής διάσταση του προγράµµατος εξασφαλίζεται από το ότι τα θέµατα των διατριβών ικανοποιούν τα διεθνή πρότυπα καθώς και από το ότι τα αποτελέσµατα των διατριβών δηµοσιεύονται σε διεθνή επιστηµονικά περιοδικά. Πώς κρίνετε το εξεταστικό σύστηµα; Το εξεταστικό σύστηµα είναι όπως ορίζεται από τον νόµο και κρίνεται επαρκές.

21 21 4. Διδακτικό Έργο Το Τµήµα έχει εφαρµόσει κατά καιρούς στο παρελθόν διαδικασίες αξιολόγησης του διδακτικού έργου των µελών του µε την χρήση ερωτηµατολογίων τα οποία σκοπό έχουν να αναδείξουν προβλήµατα στην εκπαιδευτική διαδικασία, µεταβολές στην πορεία παρακολούθησης των φοιτητών και άλλα τυχόν προβλήµατα. Επίσης έχουν γίνει συζητήσεις στις ΓΣ του Τµήµατος όσον αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία και τα προβλήµατα που αυτή παρουσιάζει. Η τελευταία φορά που εφαρµόστηκε η χρήση ερωτηµατολογίων ήταν το εαρινό εξάµηνο του Τα ερωτηµατολόγια µοιράστηκαν σε προπτυχιακούς και µεταπτυχιακούς φοιτητές την 8 η -9 η εβδοµάδα διδασκαλίας, ώστε να συµπληρωθούν όταν οι φοιτητές είχαν παρακολουθήσει ικανό µέρος του µαθήµατος. Τα αναλυτικά αποτελέσµατα και τα στατιστικά στοιχεία της αξιολόγησης αυτής παρουσιάζονται στην συνέχεια καθώς και στους πίνακες που εµφανίζονται στο παράρτηµα της παρούσης. Όπως φαίνεται από τους πίνακες, από τους φοιτητές που απάντησαν στα ερωτηµατολόγια, το 78,36 % έχει παρακολουθήσει πάνω από το 75% των παραδόσεων, πράγµα που καθιστά την άποψή τους σφαιρική σχετικά µε τα χαρακτηριστικά τόσο του µαθήµατος όσο και του διδάσκοντα. Το 79% των φοιτητών απάντησε ότι το µάθηµα που διδάσκεται είναι ενδιαφέρον ή και πολύ ενδιαφέρον (33%) και µόνο ένα 18% θεωρεί ότι το µάθηµα ήταν µέτριο έως αδιάφορο. Το 85% θεωρεί ότι το µάθηµα που διδάσκεται ήταν από καλά έως πολύ καλά οργανωµένο (43%) και µόνο το 16% πιστεύει ότι το µάθηµα ήταν µέτρια ή άσχηµα οργανωµένο. Το 66% θεωρεί ότι ο ρυθµός του µαθήµατος είναι κανονικός ενώ κανείς (0%!) δεν θεωρεί ότι ο ρυθµός διδασκαλίας είναι αργός ή πολύ αργός. Οι ασκήσεις των µαθηµάτων κρίνονται από µέτριες έως δύσκολες από το 93% περίπου των φοιτητών και το 88% των φοιτητών θεωρεί ότι ο διδάσκων βοηθούσε (και πολλές φορές ιδιαίτερα) στην κατανόηση του µαθήµατος. Παρόµοια αποτελέσµατα έδωσαν και τα ερωτηµατολόγια που αφορούσαν του µεταπτυχιακούς φοιτητές του Τµήµατος. Πάνω από το 90% θεωρεί τα µαθήµατα ενδιαφέροντα, πάνω από το 94% των φοιτητών θεωρεί το µάθηµα καλά έως πολύ καλά οργανωµένο, πάνω από το 67% θεωρεί φυσιολογικό τον ρυθµό του µαθήµατος (και 0% αργό!!) και το 100% (!) θεωρεί ότι ο διδάσκοντας βοηθούσε στην κατανόηση του µαθήµατος. Τα παραπάνω αποτελέσµατα µας δίνουν την δυνατότητα να απαντήσουµε πολύ θετικά σε όλα τα ερωτήµατα που ακολουθούν. 4.1 Πως κρίνετε την αποτελεσματικότητα του διδακτικού προσωπικού? Τα αποτελέσµατα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι το διδακτικό προσωπικό του Τµήµατος είναι αποτελεσµατικό στην οργάνωση του µαθήµατος και την διδασκαλία του, διατηρώντας υψηλό επίπεδο γνώσεων. 4.2 Πως κρίνετε την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της διδακτικής διαδικασίας? Η ποιότητα της διδακτικής διαδικασίας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή, και το επίπεδο σπουδών του τµήµατος κινείται σε πολύ καλά επίπεδα. Η αποτελεσµατικότητα της διδακτικής διαδικασίας κρίνεται σε συνδυασµό µε το ποσοστό επιτυχίας των φοιτητών που παρακολούθησαν το µεγαλύτερο κοµµάτι του µαθήµατος και όχι µε το σύνολο των εγγεγραµµένων φοιτητών στο µάθηµα. Αυτό διότι φαίνεται να υπάρχει µια τάση των

22 22 φοιτητών να δηλώνουν µεγάλο αριθµό µαθηµάτων από τον οποίο όµως παρακολουθούν µόνο ένα µικρό αριθµό από αυτά και µερικές φορές ένα ποσοστό µόνο των διαλέξεων του µαθήµατος. Έτσι, από τον αριθµό των φοιτητών που παρακολούθησαν ένα µεγάλο κοµµάτι του µαθήµατος (και ο οποίος φαίνεται από τον αριθµό των ερωτηµατολογίων που απαντήθηκαν σε κάθε µάθηµα) φαίνεται ότι ένα µεγάλο ποσοστό έχει επιτύχει στις εξετάσεις του µαθήµατος, πράγµα που δείχνει ότι η διδακτική διαδικασία είναι πολύ αποτελεσµατική για αυτούς που την ακολουθούν. 4.3 Πως κρίνετε την οργάνωση και την εφαρμογή του διδακτικού έργου? Βασιζόµενοι και στα στοιχεία που αναφέραµε παραπάνω, φαίνεται ότι τα µαθήµατα είναι καλά οργανωµένα και προχωρούν µε κανονικούς ρυθµούς σχεδόν στο σύνολό τους. 4.4 Πως κρίνετε τα εκπαιδευτικά βοηθήματα? Από τις απαντήσεις των φοιτητών φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά µε τα εκπαιδευτικά βοηθήµατα. Ένα ποσοστό της τάξης του 40% φαίνεται να µην έχει κοιτάξει καθόλου ή να θεωρεί άχρηστο το βιβλίο που δίνεται στο µάθηµα. Από την άλλη, το 47% των φοιτητών θεωρεί ότι το βιβλίο ήταν τουλάχιστον µέτριο, πράγµα που δείχνει ότι το ποσοστό αυτό είτε δοκίµασε να χρησιµοποιήσει είτε χρησιµοποίησε το βιβλίο κατά την µελέτη του µαθήµατος. Συνολικά θεωρούµε ότι το βιβλίο παίζει κάποιο ρόλο στην µελέτη του φοιτητή, αν και πιστεύουµε ότι θα έπρεπε να έχει την δυνατότητα να συµβουλεύεται περισσότερα από ένα βοηθήµατα. 4.5 Πως κρίνετε τα διαθέσιμα μέσα και υποδομές? Ένα από τα βασικά προβλήµατα του Τµήµατος είναι οι διαθέσιµοι χώροι και οι υποδοµές διδασκαλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τµήµα υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 200 φοιτητές ένα µεγάλο κοµµάτι των οποίων (περισσότεροι από 100) παρουσιάζονται στις διαλέξεις των µαθηµάτων του 1 ου έτους. υστυχώς οι αίθουσες που διαθέτει το Τµήµα στα κτίρια της Πρώην Εµπορικής Σχολής δεν έχουν χωρητικότητα µεγαλύτερη των 70 ατόµων µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται συνωστισµός, αντιδράσεις από τους φοιτητές, αµηχανία από τους διδάσκοντες και αδυναµία από την διοίκηση για επίλυση του προβλήµατος. Επιπλέον, η έλλειψη διδακτικού προσωπικού δεν επιτρέπει τον χωρισµό των µαθηµάτων του πρώτου έτους σε τµήµατα. Κρίνεται απολύτως απαραίτητο να προχωρήσει η κατασκευή αµφιθεάτρων η οποία θα βοηθήσει στην επίλυση των προβληµάτων. Όσον αφορά τις εργαστηριακές δοµές του Τµήµατος, υπήρχε ξεχωριστό ερωτηµατολόγιο (βλέπε παράρτηµα) το οποίο µοιράστηκε στους φοιτητές που παρακολούθησαν εργαστηριακά µαθήµατα. Από τους φοιτητές που απάντησαν τα ερωτηµατολόγια που αφορούν τα εργαστήρια και τις εργαστηριακές υποδοµές του τµήµατος, περισσότερο από το 82% παρακολούθησε ανελλιπώς τα µαθήµατα του εργαστηρίου. υστυχώς, µόνο το 38% απάντησε θετικά στο ερώτηµα αν επαρκούν οι υπάρχουσες υπολογιστικές µονάδες. Το 53% θεωρεί ότι δεν επαρκούν, και µάλιστα το 24% από αυτούς θεωρούν ότι το εργαστήριο ανταποκρίνεται κακά στις υπολογιστικές τους ανάγκες. Αντίθετα αποτελέσµατα έχουµε στις ερωτήσεις που αφορούν το λογισµικό και τα εργαλεία που χρησιµοποιούνται για την εργαστηριακή υποστήριξη. Το 64% απάντησε ότι τα λογισµικό και τα απαραίτητα εργαλεία είναι πολύ ικανοποιητικά.

23 Πως κρίνετε τον βαθμό αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών? Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών αξιοποιούνται σε µεγάλο βαθµό από τους διδάσκοντες και τους φοιτητές, κατά την διδασκαλία των µαθηµάτων, κατά την εκπόνηση πτυχιακών εργασιών καθώς και για την ερευνητική δραστηριότητα των διδασκόντων και των υποψηφίων διδακτόρων. Γίνεται προσπάθεια από τους διδάσκοντες να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι υλικοτεχνικές υποδοµές του Τµήµατος που αφορούν τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Παρόλα αυτά οι υποδοµές του τµήµατος σε υλικοτεχνικές υποδοµές και εργαστήρια είναι περιορισµένες και θεωρούµε ότι πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο. 4.7 Πως κρίνετε την αναλογία διδασκόντων/διδασκομένων και τη μεταξύ τους συνεργασία? Όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις των φοιτητών η συνεργασία των διδασκόντων µε τους διδασκόµενους είναι ιδιαίτερα καλή. υστυχώς δεν µπορούµε να πούµε το ίδιο και για την αναλογία διδασκόντων/διδασκοµένων. Ο µικρός αριθµός των µελών του Τµήµατος σε συνδυασµός µε το αριθµό των εισακτέων, δηµιουργεί µια αναλογία, ιδιαίτερα στο πρώτο έτος σπουδών, η οποία δεν επιτρέπει την στενή συνεργασία µεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων. Αντίθετα, στα µεγαλύτερα έτη, όπου µεγάλο µέρος των φοιτητών του τµήµατος αποχωρεί λόγω µετεγγραφών, η αναλογία γίνεται πολύ καλλίτερη µε αποτέλεσµα να βελτιώνεται ιδιαίτερα και η αναλογία διδασκόντων/διδασκοµένων. Αντίστοιχο πρόβληµα δεν υπάρχει µε τους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος. Εκεί η συνεργασία µεταξύ φοιτητών και διδασκόντων είναι ιδιαίτερα στενή από την αρχή των µαθηµάτων, όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις των µεταπτυχιακών φοιτητών στις αντίστοιχες ερωτήσεις των ερωτηµατολογίων και η αναλογία διδασκόντων/διδασκοµένων πολύ καλή. 4.8 Πως κρίνετε τον βαθμό σύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα? Η εκπαίδευση των φοιτητών προς την κατεύθυνση της έρευνας γίνεται κυρίως στο ΜΠΣ του τµήµατος, στο οποίο οι φοιτητές καλούνται κατά την διάρκεια της µεταπτυχιακής τους εργασίας να εκπονήσουν συνθετική µελέτη η οποία περιλαµβάνει και την αναζήτηση και χρήση βιβλιογραφίας, την κατανόηση ερευνητικών προβληµάτων και µερικές φορές την επίλυση κάποιων από αυτά. Σε προπτυχιακό επίπεδο, είναι δυνατόν, σε προαιρετικά µαθήµατα, να παρουσιάζονται προχωρηµένα µαθηµατικά θέµατα, τα οποία προετοιµάζουν τους φοιτητές για την πορεία τους σε µεταπτυχιακό επίπεδο. 4.9 Πως κρίνετε τις συνεργασίες με εκπαιδευτικά κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού και με το κοινωνικό σύνολο? Οι µόνες επίσηµα θεσµοθετηµένες συνεργασίες µε εκπαιδευτικά ιδρύµατα του εξωτερικού, είναι αυτές που έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια του προγράµµατος ανταλλαγής φοιτητών (ERASMUS). Γίνεται όµως προσπάθεια να αναπτυχθούν περισσότερες συνεργασίες µε εκπαιδευτικά κέντρα και ενθαρρύνονται οι φοιτητές να χρησιµοποιήσουν τις συνεργασίες αυτές.

Παράρτημα Δ Επικαιροποίηση πινάκων δεικτών αξιολόγησης για τα ακαδηµαϊκά έτη

Παράρτημα Δ Επικαιροποίηση πινάκων δεικτών αξιολόγησης για τα ακαδηµαϊκά έτη 80 12.4 Παράρτημα Δ Επικαιροποίηση πινάκων δεικτών αξιολόγησης για τα ακαδηµαϊκά έτη 2008-2011. ΕΠΙΤΟΜΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ι ΡΥΜΑ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ : ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Αριθµός προσφερόµενων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΛΤΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΛΤΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΛΤΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Συµπληρώνεται µε ευθύνη του κάθε διδάσκοντος χωριστά για καθένα από τα εξαµηνιαία προ-ή και µετά-πτυχιακά µαθήµατα Ι. ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Συμπληρώνεται με ευθύνη του κάθε διδάσκοντος χωριστά για καθένα από τα εξαμηνιαία προ-ή και μετά-πτυχιακά μαθήματα Ι. ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.Δ Ι.Π. ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AND ACCREDITATION AGENCY Διασφάλιση Ποιότητας στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α.ΔΙ.Π. 1 ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Πανεπιστήμιο Σχολή Τμήμα: Τομέας: Όνομα και τίτλος διδάσκοντος: Επιστημονική ειδίκευση Τίτλοι και κωδικοί διδασκόμενων μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

2. Σκοπός και οµή του ιδακτορικού Προγράµµατος

2. Σκοπός και οµή του ιδακτορικού Προγράµµατος Οδηγός ιδακτορικών Σπουδών Στο Τµήµα λειτουργούν, από το 1985, µεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικής βαθµίδας. Με τη νοµοθεσία που ισχύει σήµερα, µε αίτησή τους οι απόφοιτοι του Μ.Π.Σ. µπορούν να συνεχίσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ MΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ MΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ MΑΘΗΜΑΤΟΣ Ακαδημαϊκό 2017-2018 Έτος: Έναρξη: 01/01/2018 Λήξη: 31/12/2018 I. ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Πανεπιστήμιο Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργανώνει και λειτουργεί από το Ακαδημαϊκό Έτος 1998-1999, Πρόγραμμα Διδακτορικών

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

EΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ EΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Συµπληρώνεται µε ευθύνη του διδάσκοντος χωριστά για καθένα από τα εξαµηνιαία

Διαβάστε περισσότερα

Απογραφικό Δελτίο Εξαμηνιαίου Μαθήματος

Απογραφικό Δελτίο Εξαμηνιαίου Μαθήματος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Απογραφικό Δελτίο Εξαμηνιαίου Μαθήματος ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ: ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Συμπληρώνεται με ευθύνη του κάθε διδάσκοντος

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισµός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Σπουδές στα Μαθηματικά

Κανονισµός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Σπουδές στα Μαθηματικά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΉΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Κανονισµός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Σπουδές στα Μαθηματικά Άρθρο 1 Αντικείμενο Κανονισμού 1. H λειτουργία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΤΟΥ Γ.Π.Α. ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΤΟΥ Γ.Π.Α. Συντάκτες: Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Το Διδακτορικό Δίπλωμα αποτελεί ακαδημαϊκό τίτλο ο οποίος πιστοποιεί την ουσιαστική συνεισφορά του κατόχου του στην εξέλιξη καίριων γνωστικών περιοχών,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

M O. ΔΙ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

M O. ΔΙ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ M O. ΔΙ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Απογραφικό Δελτίο Εξαμηνιαίου Μαθήματος (ενδεικτικό υπόδειγμα) Έκδοση 3.0.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Η διπλωµατική εργασία στο τµήµα μηχανικών σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων Η ιπλωµατική Εργασία ( Ε) εκπονείται από τους τελειόφοιτους του Τμήματος προκειμένου να αποκτήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Παγκόσµιο Θέατρο: Πράξη - Δραµατουργία - Θεωρία ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών α) Η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών α.1. α.2. α.3. Ανταπόκριση του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.3685/08 - Απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος Φαρμακευτικής του Ε.Κ.Π.Α., Συνεδρίασης της 22-11-2016 1. Αρμόδια όργανα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πάτρα, Δεκέμβριος 2015 1 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών. Άρθρο 1. Αντικείμενο-Σκοπός

Εσωτερικός Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών. Άρθρο 1. Αντικείμενο-Σκοπός Εσωτερικός Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών Άρθρο 1 Αντικείμενο-Σκοπός 1.1 Το Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΤΜΕΜ) του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Διδακτορικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ (Γ.Σ.Ε.Σ. Τμήματος της ) Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ (Γ.Σ.Ε.Σ. Τμήματος της ) Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ (Γ.Σ.Ε.Σ. Τμήματος της 10-6-2016) Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Άρθρο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Ο εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Μεταπτυχιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ Προηγµένα Τηλεπικοινωνιακά Συστήµατα και ίκτυα ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕΠΤEΜΒΡΙΟΣ 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Π.Γ.Σ.Ε.Σ. = Προσωρινή Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης

Π.Γ.Σ.Ε.Σ. = Προσωρινή Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Στην Οικονοµική Ανάλυση Τρίπολη 2009 1 Συντοµογραφίες.Ε.Π.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Εισαγωγή Το νέο πρόγραμμα σπουδών που ισχύει πλέον πλήρως, ξεκίνησε να εφαρμόζεται σταδιακά ανά έτος από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και είναι αποτέλεσμα αναμόρφωσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργία Άρθρο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Ο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργία του Μεταπτυχιακού Προγράμματο Σπουδ με τίτλο Βιομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων / Διδάσκουσα του μαθήματος

Διδάσκων / Διδάσκουσα του μαθήματος Συγκεντρωτικά αποτελέσματα προπτυχιακών μαθημάτων για το Εαρινό εξαμήνο του ακ. έτους 12-13 ΕΝΟΤΗΤΑ: Διδάσκων / Διδάσκουσα του μαθήματος Ερώτηση Πλήθος απαντήσεων Διάμεσος Μέσος Όρος Τυπική απόκλιση Ελάχιστη

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Α Τ Τ Ι Κ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Λ Ο Γ Ω Ν Κ Α Ι Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Ω Ν Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Α Τ Τ Ι Κ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Λ Ο Γ Ω Ν Κ Α Ι Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Ω Ν Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Α Τ Τ Ι Κ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Λ Ο Γ Ω Ν Κ Α Ι Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Ω Ν Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΜΣ «Διαχείριση και Βελτιστοποίηση Ενεργειακών Συστημάτων»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. οδηγός σπουδών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. οδηγός σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών οδηγός σπουδών Ιστορικά Στοιχεία Ίδρυση του Τμήματος: Το Τμήμα δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2013

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Παρουσίασης

Περιεχόμενα Παρουσίασης 1 Περιεχόμενα Παρουσίασης Σπουδές και εκπαίδευση Ποιοί είμαστε Τι προσφέρουμε: Προγράμματα σπουδών Προπτυχιακές σπουδές Επαγγελματικά δικαιώματα Μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα Διδακτορικές σπουδές Μεταδιδακτορική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ: 1. Προϋποθέσεις Εισαγωγής

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ: 1. Προϋποθέσεις Εισαγωγής ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ: 1. Προϋποθέσεις Εισαγωγής Για την απόκτηση του Μ Ε γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι: α) Βιολογίας, Πληροφορικής, Μαθηµατικών, Φυσικής, Χηµείας, και λοιπών Σχολών Θετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΠΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΠΑ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΠΑ Το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) παρέχει Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών από το 1985. 1. Σκοπός και Δομή του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισµός του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών Μαθηµατική Μοντελοποίηση στις Φυσικές Επιστήµες και στις Σύγχρονες Τεχνολογίες»

Κανονισµός του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών Μαθηµατική Μοντελοποίηση στις Φυσικές Επιστήµες και στις Σύγχρονες Τεχνολογίες» Τµήµα Μαθηµατικών Πανεπιστηµίου Αιγαίου Κανονισµός του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών Μαθηµατική Μοντελοποίηση στις Φυσικές Επιστήµες και στις Σύγχρονες Τεχνολογίες» Άρθρο 1 Αντικείµενο Κανονισµού

Διαβάστε περισσότερα

Σ τ ρ α τ η γ ι κ ό Σχέ δ ι ο Τ μ ή μ α τ ο ς Α γ ρ ο ν ό μ ω ν κ α ι Τ ο π ο γ ρ ά φ ω ν Μ η χ α ν ι κ ώ ν Α Π Θ

Σ τ ρ α τ η γ ι κ ό Σχέ δ ι ο Τ μ ή μ α τ ο ς Α γ ρ ο ν ό μ ω ν κ α ι Τ ο π ο γ ρ ά φ ω ν Μ η χ α ν ι κ ώ ν Α Π Θ Σ τ ρ α τ η γ ι κ ό Σχέ δ ι ο Τ μ ή μ α τ ο ς Α γ ρ ο ν ό μ ω ν κ α ι Τ ο π ο γ ρ ά φ ω ν Μ η χ α ν ι κ ώ ν Α Π Θ ( Π ρ ο σ χ έ δ ι ο 2 4.11.2015) Κύρια αποστολή του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Συγκεντρωτικά αποτελέσματα προπτυχιακών μαθημάτων για το Εαρινό εξάμηνο του ακ. έτους 15-16 Μάθημα ΕΝΟΤΗΤΑ: Μάθημα Ερώτηση Πλήθος απαντήσεων Διάμεσος Μέσος Όρος Τυπική απόκλιση Ελάχιστη Μέγιστη Οι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

6. ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΠΑΡΟΧΗ ΕΡΓΟΥ, ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ. 6.1 Συνεισφορά στο Τμήμα των Μεταπτυχιακών Φοιτητών

6. ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΠΑΡΟΧΗ ΕΡΓΟΥ, ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ. 6.1 Συνεισφορά στο Τμήμα των Μεταπτυχιακών Φοιτητών 6. ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΠΑΡΟΧΗ ΕΡΓΟΥ, ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ Η συμμετοχή των μεταπτυχιακών φοιτητών στην ανάπτυξη του Τμήματος μέσω των φοιτητικών εισφορών παρουσιάζει σημαντικά οφέλη όσον αφορά στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΘΗΝΑ 2014 1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών

Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών 1. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λήψη του πτυχίου είναι οι εξής: Συγκέντρωση 104 ECTS (στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών αντιστοιχούν σε 22 μαθήματα) από τα βασικά υποχρεωτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ««ΣΣΧΧΕΕ ΙΙΑΑΣΣΗ ΙΙΑΑ ΡΡΑΑΣΣΤΤΙΙΚΚΩΝ ΚΚΑΑΙΙ ΒΒΙΙΟΜΗΧΧΑΑΝΙΙΚΚΩΝ ΠΡΡΟΪΪΟΝΤΤΩΝ & ΣΣΥΥΣΣΤΤΗΜΑΑΤΤΩΝ σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΙΚΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΣΤΙΚΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ακ. έτος 212-213 Εαρινό εξάμηνο Page 1 of 16 Ακ. έτος 212-213 Εαρινό εξάμηνο ΕΝΟΤΗΤΑ: Χαρακτηριστικά φοιτητή Ερώτηση Πλήθος απαντήσεων Διάμεσος Μέσος Όρος Τυπική απόκλιση Ελάχιστη Μέγιστη Παρακολουθώ τακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1 Γενικές Διατάξεις

Άρθρο 1 Γενικές Διατάξεις ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Άρθρο 1 Γενικές Διατάξεις Στο Τμήμα Aρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι δυνατή η εκπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες και αρχές Διπλωµατικών Εργασιών (Διατριβών) του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών στη Βιοστατιστική

Οδηγίες και αρχές Διπλωµατικών Εργασιών (Διατριβών) του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών στη Βιοστατιστική Οδηγίες και αρχές Διπλωµατικών Εργασιών (Διατριβών) του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών στη Βιοστατιστική Α. ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ Κάθε φοιτητής µετά το τέλος του 3 ου εξαµήνου επιλέγει θέµα Διπλωµατικής

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Μάθημα ΕΝΟΤΗΤΑ: Μάθημα Ερώτηση Πλήθος απαντήσεων Διάμεσος Μέσος Όρος Τυπική απόκλιση Ελάχιστη Μέγιστη Οι στόχοι του μαθήματος είναι σαφείς 492 4 3,81 1,8 1 5 Η ύλη που καλύφθηκε ανταποκρίνεται στους στόχους

Διαβάστε περισσότερα

215 Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας

215 Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας 215 Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας Το Τμήμα ασχολείται με τη διδασκαλία και την έρευνα στην επιστήμη και τεχνολογία των υπολογιστών και τη μελέτη των εφαρμογών τους. Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1980 (ως

Διαβάστε περισσότερα

Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών συμμετέχει στην Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών συμμετέχει στην Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ. 4. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ 4.1 Δομή και Οργάνωση Στο Τμήμα λειτουργεί αυτοτελώς ένα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με έξι Μεταπτυχιακές Ειδικεύσεις ως ακολούθως: 1. Υπολογιστική Επιστήμη 2. Προηγμένα

Διαβάστε περισσότερα

» με έδρα τα Χανιά. Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή:

» με έδρα τα Χανιά. Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή: Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης οργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών» με έδρα τα Χανιά. Το ΠΜΣ έχει διάρκεια τριών (3)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ -------------

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Συγκεντρωτικά αποτελέσματα προπτυχιακών μαθημάτων για το Χειμερινό εξαμήνο του ακ. έτους

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Συγκεντρωτικά αποτελέσματα προπτυχιακών μαθημάτων για το Χειμερινό εξαμήνο του ακ. έτους Συγκεντρωτικά αποτελέσματα προπτυχιακών μαθημάτων για το Χειμερινό εξαμήνο του ακ. έτους 214-215 Μάθημα ΕΝΟΤΗΤΑ: Μάθημα Ερώτηση Πλήθος απαντήσεων Διάμεσος Μέσος Όρος Τυπική απόκλιση Ελάχιστη Μέγιστη Οι

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.Δ Ι.Π. ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AND ACCREDITATION AGENCY Διασφάλιση Ποιότητας στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΘΗΝΑ, 11 Απριλίου 2016 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Παρουσίασης

Περιεχόμενα Παρουσίασης 1 Περιεχόμενα Παρουσίασης Σπουδές και εκπαίδευση Ποιοί είμαστε Τι προσφέρουμε: Προγράμματα σπουδών Προπτυχιακές σπουδές Επαγγελματικά δικαιώματα Μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα Διδακτορικές σπουδές Μεταδιδακτορική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ A. Δομή και Οργάνωση 1.1. Το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού οργανώνει και λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος Προγράµµατος: Καθηγητής Νικόλαος Σταµπολίδης. (ΚΑΡ) Κλασική Αρχαιολογία (ΑΙΣ) Αρχαία Ιστορία (ΠΑΡ) Προϊστορική Αρχαιολογία

Υπεύθυνος Προγράµµατος: Καθηγητής Νικόλαος Σταµπολίδης. (ΚΑΡ) Κλασική Αρχαιολογία (ΑΙΣ) Αρχαία Ιστορία (ΠΑΡ) Προϊστορική Αρχαιολογία Ο αρχαίος µεσογειακός κόσµος: Ιστορία και Αρχαιολογία (ΦΕΚ 786/Β/6-10-93, αντικ. ΦΕΚ 170/Β/6-3-97, τροπ. ΦΕΚ 1137/Β/22-12-1997, διορθ. ΦΕΚ 401/Β/29-4-1998, τροπ. ΦΕΚ 1537/B/ 17-10-2003) τρεις κατευθύνσεις:

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ [απόφαση Γ.Σ.Ε.Σ., συν. 2 η /24-11- 2006] ΑΡΘΡΟ 1 ο

Κανονισμός Λειτουργίας. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ [απόφαση Γ.Σ.Ε.Σ., συν. 2 η /24-11- 2006] ΑΡΘΡΟ 1 ο Κανονισμός Λειτουργίας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ "Σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης και παραγωγή διδακτικού υλικού" Κατεύθυνση 1 η : Θετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ / ΠΠΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΠΑ

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ / ΠΠΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΠΑ Τρόπος μέτρησης υ υ Δ3.36 Δ3.39 Μέσο συνολικό πλήθος εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές ανά μέλος ΔΕΠ Μέσο συνολικό πλήθος ανακοινώσεων σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές ανά μέλος ΔΕΠ Αναλογία

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (α) Ποια είναι τα κυριότερα θετικά και αρνητικά σημεία του Προγράμματος Σπουδών Θετικά Σημεία Αρνητικά Σημεία

Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (α) Ποια είναι τα κυριότερα θετικά και αρνητικά σημεία του Προγράμματος Σπουδών Θετικά Σημεία Αρνητικά Σημεία Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (α) Ποια είναι τα κυριότερα θετικά και αρνητικά σημεία του Προγράμματος Σπουδών Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εξωτερική αξιολόγηση στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (πρώην ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (πρώην ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ) ΠΡΑΞΗ ΜΟ.ΔΙ.Π. του ΤΕΙ πρώην (ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ) ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ (πρώην ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ) Τα Κριτήρια Διασφάλισης Ποιότητας των Ακαδημαϊκών Μονάδων Συντάκτης:

Διαβάστε περισσότερα

1. ΔΟΜΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

1. ΔΟΜΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 1. ΔΟΜΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 1.1 Θεσμικά Όργανα του Τμήματος Θεσμικά όργανα του Τμήματος σύμφωνα με το νόμο είναι η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.), το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και ο Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Ακ. έτος Χειμερινό εξάμηνο

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Ακ. έτος Χειμερινό εξάμηνο Ακ. έτος 14-15 Χειμερινό εξάμηνο Page 1 of 16 Ακ. έτος 14-15 Χειμερινό εξάμηνο ΕΝΟΤΗΤΑ: Μάθημα Ερώτηση Πλήθος απαντήσεων Διάμεσος Μέσος Όρος Τυπική απόκλιση Ελάχιστη Μέγιστη Οι στόχοι του μαθήματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΣΕΣ 5 η /

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΣΕΣ 5 η / ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Επιστήμες της Αγωγής: Παιδαγωγικό παιχνίδι και παιδαγωγικό υλικό στην πρώτη παιδική ηλικία» ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές της πολιτικής διασφάλισης της ποιότητας του Τμήματος. Διαδικασία ανάπτυξης

Αρχές της πολιτικής διασφάλισης της ποιότητας του Τμήματος. Διαδικασία ανάπτυξης Δήλωση Πολιτικής Ποιότητας του Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Δ.Π.Θ. Αρχές της πολιτικής διασφάλισης της ποιότητας του Τμήματος Η πολιτική διασφάλισης ποιότητας του Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Δ.Π.Θ. περιλαμβάνει διαδικασίες που τεκμηριώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148/Α /6-7-2008) «Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, Ε.Κ.Π.Α. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας. Άρθρο 1 Γενικές Διατάξεις

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, Ε.Κ.Π.Α. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας. Άρθρο 1 Γενικές Διατάξεις ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, Ε.Κ.Π.Α. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Άρθρο 1 Γενικές Διατάξεις Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας (Ε.Κ.Λ.) του Προγράμματος Μεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο K Ρ Η Τ Η Σ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο K Ρ Η Τ Η Σ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο K Ρ Η Τ Η Σ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Όπως τροποποιήθηκε από την 41 η Γ.Σ.Ε.Σ. 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 2 Η Γ.Σ.Ε.Σ. του Γενικού Τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

Μέγιστη τιμή Οι στόχοι του μαθήματος είναι σαφείς ,18 0, ,5 4,31 0, ,29 0, ,82 1, ,71 1,27 1 5

Μέγιστη τιμή Οι στόχοι του μαθήματος είναι σαφείς ,18 0, ,5 4,31 0, ,29 0, ,82 1, ,71 1,27 1 5 ΑΣΤΙΚΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ Μάθημα Ακ. έτος 214-215 Εαρινό εξάμηνο ΕΝΟΤΗΤΑ: Μάθημα Ερώτηση Πλήθος απαντήσεων Διάμεσος Μέσος Όρος Τυπική απόκλιση Ελάχιστη Μέγιστη Οι στόχοι του μαθήματος είναι σαφείς Η ύλη που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2005-2006 Ρόδος, 02.03.2005

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΜΣ) «ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΙΣΤΟΣ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΜΣ) «ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΙΣΤΟΣ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΜΣ) «ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΙΣΤΟΣ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Ακαδημαϊκό Έτος Εγγραφής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΔΕ του ΔΠΜΣ «Γεωπληροφορική» μπορεί με απόφασή της να επιλαμβάνεται κανονιστικών ή διοικητικών θεμάτων.

Η ΕΔΕ του ΔΠΜΣ «Γεωπληροφορική» μπορεί με απόφασή της να επιλαμβάνεται κανονιστικών ή διοικητικών θεμάτων. Διοίκηση Προγράμματος Το ΔΠΜΣ διοικείται από την Ειδική Διατμηματική Επιτροπή (ΕΔΕ) η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των Σχολών, που το διοργανώνουν. Η ΕΔΕ είναι αρμόδια για τη διοίκηση και διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΥΕΚ) & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΥΜ)

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΥΕΚ) & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΥΜ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 Ημερομηνία έκδοσης 5 Ιουλίου 2018 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΥΕΚ) & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΥΜ) 1 ο εξάμηνο ΥΕΚ & ΥΘΜ Δ.M. E.C.T.S./Π.Μ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ - ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υποψηφίων Μεταπτυχιακών Φοιτητών για την 1 η κατεύθυνση σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Δικτυοκεντρικών Ψηφιακών Συστημάτων και Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων Πτυχίο Ψηφιακά Συστήμα- τα

Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Δικτυοκεντρικών Ψηφιακών Συστημάτων και Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων Πτυχίο Ψηφιακά Συστήμα- τα 2 Πρόλογος Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς καλύπτει δύο σημαντικούς κλάδους της Ψηφιακής Οικονομίας και της Κοινωνίας της Γνώσης: τον κλάδο των Δικτυοκεντρικών Ψηφιακών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Ετήσια Έκθεση Τμήματος Ακαδημαϊκό έτος

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Ετήσια Έκθεση Τμήματος Ακαδημαϊκό έτος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ Ετήσια Έκθεση Τμήματος Ακαδημαϊκό έτος 2013-14 Το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Γνωστικό περιεχόμενο Περιεχόμενο Τμήματος Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καταλαμβάνει σημαντική θέση στο χώρο των

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση: Στέλλα Κωστοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια

Παρουσίαση: Στέλλα Κωστοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Παρουσίαση: Στέλλα Κωστοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Το Τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Ο.Π.Ε.) ιδρύθηκε το 1927, ένα από τα 5 ιδρυτικά τμήματα του Α.Π.Θ. Το 1973 εξειδικεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ Ν. 4009/

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ Ν. 4009/ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ Ν. 4009/6.9.2011 Άρθρο 39/6.9.2011 Διδακτορική διατριβή - Προγράμματα διδακτορικών σπουδών ΜΕΡΟΣ Γ ΤΡΙΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2. Με απόφαση της κοσμητείας της σχολής μεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ( ΦΕΚ 787Β / 7-3-2018 ) Άρθρο 1. Αντικείμενο - Σκοπός Το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών (Π.Δ.Σ.) έχει ως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Πολιτικών Μηχανικών. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Πολιτικών Μηχανικών. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΤΜΗΜΑ - Πολιτικών Μηχανικών ΕΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ: 2017 ΕΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 2015/16, 2016 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 02-11-2018

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή... Τμήμα...

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή... Τμήμα... Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή... Τμήμα... Διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης Γενικές Κατευθύνσεις Παρουσίασης Τμήματος Ακαδημαϊκό έτος... Ημερομηνία... Πόλη Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή.. 2. Προγράμματα Σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΘΗΝΑ, 11 Απριλίου 2016 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

1= <2 Ώρες, 2=2-4 Ώρες, 3=4-6 Ώρες, 4=6-8 Ώρες, 5= >8 Ώρες

1= <2 Ώρες, 2=2-4 Ώρες, 3=4-6 Ώρες, 4=6-8 Ώρες, 5= >8 Ώρες ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ X2011-2012 Ονοµασία Μαθήµατος: Υπεύθυνος ιδάσκων (ονοµατεπώνυµο): Ηµεροµηνία και Ώρα: Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό: Βαθµολογική

Διαβάστε περισσότερα

H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ

H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ΜΟΔΙΠ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ (από το συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) ΟΔΗΓΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Μεσολόγγι, Οκτώβριος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 1. Γενικά... 3 2. Ανακοίνωση

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια σπουδών στο ΔΠΜΣ-ΣΕΣΕ είναι συνήθως πλήρους φοίτησης, με διάρκεια που είναι κατ ελάχιστο 1,5 έτος και δεν δύναται να υπερβεί τα 3 έτη.

Η διάρκεια σπουδών στο ΔΠΜΣ-ΣΕΣΕ είναι συνήθως πλήρους φοίτησης, με διάρκεια που είναι κατ ελάχιστο 1,5 έτος και δεν δύναται να υπερβεί τα 3 έτη. Διάρκεια Σπουδών Η διάρκεια σπουδών στο ΔΠΜΣ-ΣΕΣΕ είναι συνήθως πλήρους φοίτησης, με διάρκεια που είναι κατ ελάχιστο 1,5 έτος και δεν δύναται να υπερβεί τα 3 έτη. Μερική φοίτηση Μερική φοίτηση προβλέπεται

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών Τίτλος ΠΠΣ: Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ 89, 17671 ΑΘΗΝΑ -ΤΗΛ: 210-9549280, FAX: 210-9549281 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ Άρθρο 1 1. Υποψηφιότητες για την εκπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Μηχανικών Περιβάλλοντος. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Μηχανικών Περιβάλλοντος. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΤΜΗΜΑ - Μηχανικών Περιβάλλοντος ΕΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ: 2017 ΕΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 2015/16, 2016 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΘΡΟ 1. ΣΚΟΠΟΣ 1. Ο Κανονισμός Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών καθορίζει το πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α.Π.Θ. 2010-2011 ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ Εισαγωγικά: Το σχέδιο περιλαµβάνει τον προτεινόµενο κατάλογο υποχρεωτικών µαθηµάτων µε τις αντίστοιχες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Πολιτικών Μηχανικών. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Πολιτικών Μηχανικών. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΤΜΗΜΑ - Πολιτικών Μηχανικών ΕΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ: 2018 ΕΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 2016/17, 2017 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 02-11-2018

Διαβάστε περισσότερα

http://kesyp.didefth.gr/ 1

http://kesyp.didefth.gr/ 1 248_Τµήµα Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών Πανεπιστήµιο Κρήτης, Ηράκλειο Προπτυχιακό Πρόγραµµα Σκοπός του Τµήµατος Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών είναι η εκαπαίδευση επιστηµόνων ικανών όχι µόνο να υπηρετήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΤΜΗΜΑ - Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ΕΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ: 2018 ΕΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 2016/17, 2017 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΒΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΒΗΣ ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ -V ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΒΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΒΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ.Π.Θ. [Απόφαση της µε αριθ. 3/24.1.2002

Διαβάστε περισσότερα

ιασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

ιασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α. Ι.Π. ΑΡΧΗ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AGENCY FOR HIGHER EDUCATION ιασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα