ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 5 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 5 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ."

Transcript

1 1 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Λιάτσου Ευαγγελία Σελιμά Πόπη Μέρδη Νεκταρία Παπαπαύλου Βασίλης

2 2 ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ Φέτος οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το μάθημα της Ιστορίας, ξεκινώντας με τη Μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας. Είναι μία ενότητα που κυριολεκτικά «μαγεύει» τους μικρούς μαθητές μας! Έτσι, αδράξαμε την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από την ευρύτερη ενότητα της Ελληνικής Μυθολογίας μας, την Μυθολογία του τόπου μας, της Αιτωλίας. Τα ονόματα των ηρώων από αυτούς τους μύθους είναι γνωστά στους μαθητές, μιας και τα περισσότερα είναι ονόματα δρόμων και πλατειών της πόλης του Αγρινίου. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, το ταξίδι στα χρόνια των μύθων και των ηρώων, με μια βόλτα στην πόλη μας. Στην πλατεία μας θαυμάσαμε το υπέροχο ψηφιδωτό με την πάλη του Ηρακλή και του Αχελώου. Περπατήσαμε σε δρόμους της πόλης μας που τα ονόματά τους ήταν ονόματα που θα γνωρίζαμε στους μύθους: Μελέαγρος, Δηιάνειρα, Οινέας, Αλθαία, Καλυδώνα, Πλευρώνα,Ηρακλής, Αχελώος κ.α. Καλό μας ταξίδι!

3 3 H ΠΑΛΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ποιος θα νικήσει; Λίγη υπομονή και θα το μάθουμε!

4 4 ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές, γνωρίζοντας την τοπική τους ιστορία, να γίνουν μέτοχοι της ιστορικής κληρονομιάς τους. Να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο που ζουν αλλά και τους προγόνους τους. Να συνειδητοποιήσουν ότι η γνώση του παρελθόντος είναι απαραίτητη και δίνει εφόδια και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. ΣΤΟΧΟΙ Στόχοι του Προγράμματος είναι: Οι μαθητές να γνωρίσουν τους μύθους της Αιτωλίας,μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Να γνωρίσουν τους τοπικούς μυθικούς ήρωες και τις ιστορίες τους, που καθημερινά τα ονόματά τους, τα βλέπουν στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης μας. Ν αναπτύξουν τις ικανότητες έρευνας, παρατήρησης και κατανόησης, συλλέγοντας υλικό από διάφορες πηγές. Nα αντλήσουν πληροφορίες από βιβλία ντόπιων συγγραφέων αλλά και από παρατηρήσεις σε παραστάσεις αγγείων. Να δουν σχετικές ταινίες. Ν αναπτύξουν συνεργατικό πνεύμα,μέσα στα πλαίσια της ομαδικής εργασίας. Να αποκτήσουν υπευθυνότητα, ν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους και να παίρνουν πρωτοβουλίες. Να μην είναι αμέτοχοι, απρόθυμοι και παθητικοί δέκτες. Ν αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες, ερχόμενοι σε επαφή με υπεύθυνους μουσείων, βιβλιοθηκών, πολιτιστικών συλλόγων κ. α. Ν αναπτύξουν φιλαναγνωσία.

5 5 Να γράψουν κείμενα και ποιήματα για τους αγαπημένους τους ήρωες. Να φτιάξουν ακροστιχίδες,κρυπτόλεξα και σταυρόλεξα. Να ζωντανέψουν τους ήρωές τους, μέσα από την δραματοποίηση των μύθων, παρουσιάζοντας στο τέλος μια θεατρική παράσταση. Να συνδέσουν τη γνώση με την ψυχαγωγία, μέσα από σχετικές εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγρινίου και στις αρχαίες πόλεις της Πλευρώνας και της Καλυδώνας. ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Διεπιστημονική, διαθεματική προσέγγιση. Έρευνα με τη μορφή συλλογής πληροφοριών από βιβλία και αξιοποίηση του διαδικτύου από τα παιδιά. Συλλογή εποπτικού υλικού και αξιοποίησή του. Δημιουργική έκφραση μέσα από διάφορες μορφές τέχνης. Σχετικές επισκέψεις. Τα παιδιά εργάζονται σε ολιγομελείς ομάδες, συμμετέχουν σε οργανωμένα σχέδια εργασίας και συνεργάζονται για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Αξιοποιούνται οι αντιλήψεις, η προϋπάρχουσα γνώση και τα βιώματα των παιδιών.

6 6 ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ Το θέμα προσεγγίστηκε με τα παρακάτω μαθήματα ως εξής: ΓΛΩΣΣΑ Ανάγνωση και σύνθεση κειμένου Εμπλουτισμός λεξιλογίου Δημιουργία κρυπτόλεξου και ακροστιχίδας ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Εκμάθηση χορευτικών κινήσεων για την θεατρική παράσταση ΙΣΤΟΡΙΑ Μελέτη της μυθολογίας της Αιτωλίας ενταγμένη στα ευρύτερα πλαίσια της ελληνικής μυθολογίας ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Εξάσκηση τεσσάρων πράξεων Επίλυση σχετικών προβλημάτων ΜΟΥΣΙΚΗ Μουσική διασκευή στα ποιήματά μας και ένταξή τους στο θεατρικό έργο μας ΜΕΛΕΤΗ Μελέτη του χώρου και της σημασίας της γεωγραφικής θέσης ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ θεατρικό σκετς, ζωγραφιές, χειροτεχνίες ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Για την υλοποίηση του Προγράμματός μας συνεργαστήκαμε με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Σύλλογο Γονέων και με συμμαθητές άλλων τάξεων του σχολείου μας.

7 7 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΑΞΗ Γ1 <<ΑΧΕΛΩΟΣ>> Κάκκος Κων/νος Μαλιγιάννη Πηνελόπη Σαμψώνας Δημήτριος Καραγιώργος Παναγιώτης << ΗΡΑΚΛΗΣ>> Κότσαλος Κων/νος Διαμάντη Βαλεντίνα Δρίβας Παναγιώτης Κονδύλη Άννα- Μαρία Δαουλτζής Βαγγέλης <<ΜΕΛΕΑΓΡΟΣ>> Ζώγας Μιχάλης Κουτσουπιά Δέσποινα Κολονέλος Γιώργος Γκούμας Απόστολος Αλεξανδράκης Αλέξανδρος << ΔΗΙΑΝΕΙΡΑ>> Λανάρα Θεοδώρα Γιαλής Γιώργος Κόκιου Αγγελική Καρφής Κων/ντίνος Μητρούση Ιουλίτα

8 8 ΤΑΞΗ Γ2 <<ΔΗΙΑΝΕΙΡΑ>> Καντάνης Νίκος Μπίκα Αναστασία Κουτσομπίνα Μαριάνθη Μοσχονά Θάλεια Ταμπάση Αναστασία <<ΑΧΕΛΩΟΣ>> Παπαναστασίου Γιώργος Μανιαβός Κων/νος Τάγκας Γεράσιμος Λάιος Σωτήρης Χολιασμένος Νίκος <<ΜΕΛΕΑΓΡΟΣ>> Παπαδόπουλος Χρήστος Πέτρα Αναστασία Χαρδαλιάς Γιώργος Λάσκαρης Βέρρης Μάριος Σκόνδρας Δημήτρης <<ΗΡΑΚΛΗΣ>> Παπαχρήστου Σπυριδούλα Σκόνδρας Σπύρος Παπαντώνης Γιάννης Σκόνδρα Αγάθη Φασούλης Δημήτρης

9 9 Η ΑΙΤΩΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η Δυτική Στερεά Ελλάδα στην αρχαιότητα ήταν η περιοχή δυο μεγάλων εθνών, των Αιτωλών και των Ακαρνάνων. Τους χώριζε ο ποταμός Αχελώος, που ήταν το φυσικό τους σύνορο. Η Αιτωλία κατοικήθηκε αρχικά από τους Κουρήτες και τους Λέλεγες. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αιτωλός ήταν ο γενάρχης της φυλής, που τελικά κυριάρχησε στον τόπο. Γιοί του Αιτωλού ήταν ο Πλευρώνας και ο Καλυδώνας, που έδωσαν το όνομά τους στις δυο σημαντικότερες πόλεις της Αιτωλίας κατά τα πρώτα χρόνια της αρχαιότητας. Στα βόρεια της Αιτωλίας κατοικούσαν οι Αγραίοι με κυριότερο κέντρο τους το Αγρίνιο. Οι Αιτωλοί αναδείχθηκαν σε σπουδαία στρατιωτική και πολιτική δύναμη στην Αρχαία Ελλάδα και δημιούργησαν το Κοινό των Αιτωλών με κέντρο το Θέρμο. Πολύ συχνά οι Αιτωλοί και οι Ακαρνάνες πολεμούσαν μεταξύ τους.

10 10 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ζωγραφίζω το χάρτη της αρχαίας Αιτωλίας και Ακαρνανίας

11 11 ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ Οι πρόγονοί μας, ευτυχώς, είχαν πολύ μεγάλη φαντασία. Έφτιαχναν απίθανες ιστορίες, έμπλεκαν αληθινά και φανταστικά γεγονότα με αποτέλεσμα τον πλούτο των μύθων, που έχουμε εμείς σήμερα στα χέρια μας και απολαμβάνουμε! Με κάποιους απ αυτούς τους μύθους θα ασχοληθούμε κι εμείς στην εργασία μας και αυτοί είναι: Α) Ο Μελέαγρος και το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου Β)Η πάλη του Ηρακλή και του Αχελώου Γ)Ο Ηρακλής στον Εύηνο ποταμό και η συνάντησή του με τον Κένταυρο Νέσσο Δ)Το τέλος του Ηρακλή

12 12 ΜΕΛΕΑΓΡΟΣ ΤΟ ΠΡΙΓΚΙΠΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ Στον καιρό των μύθων και των ηρώων, στην Καλυδώνα, πόλη της Αιτωλίας, ζούσε ο βασιλιάς Οινέας με την όμορφη γυναίκα του την Αλθαία, κόρη του Θέστιου, ηγεμόνα των Πλευρώνων. Είχαν μια όμορφη οικογένεια.δυο από τα παιδιά τους ήταν ο Μελέαγρος και η Δηιάνειρα. Όταν γεννήθηκε ο γιος τους, ο Μελέαγρος, στις εφτά ημέρες οι Μοίρες ήρθαν να το μοιράνουν. Η Αλθαία ανήσυχη, κρύφτηκε στην άκρη του δωματίου, τη θέληση των Μοιρών για το νεογέννητο μωρό της ν ακούσει. Οι δυο πρώτες, η Κλωθώ και η Λάχεση, καλοτύχισαν το μωρό και είπαν ότι θα γινόταν όμορφο, ανδρείο και δυνατό. Η τρίτη όμως, η Άτροπος, προέβλεψε ότι η ζωή του θα τελειώσει, όταν το ξύλο, που έκαιγε στην εστία, θα καιγόταν. Η Αλθαία, έντρομη, έτρεξε κι άρπαξε το κούτσουρο απ την εστία, το έσβησε και το έκρυψε βαθιά στον πάτο ενός σεντουκιού, ώστε ποτέ κανένας να μην το βρει. Τα χρόνια κυλούσαν όμορφα κι ο Μελέαγρος, το πριγκιπόπουλο της Αιτωλίας, γινόταν όμορφο, δυνατό και ανδρείο. Μελέαγρος(Αγρίνιο) Μελέαγρος(Βερολίνο)

13 13 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γράφω το μύθο του Μελέαγρου χρησιμοποιώντας τις λέξεις της παρένθεσης( Οινέας, Αλθαία, Μοίρες, Κλωθώ, Λάχεση, Άτροπος) Ζωγραφίζω σχετικά με το μύθο.

14 14 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Το κρυπτόλεξο των Μοιρών Κ Τ Ι Α Χ Ο Σ Ρ Ν Ε Λ Α Χ Ε Σ Η Μ Λ Τ Ι Ω Α Τ Ρ Ο Π Ο Σ Α Σ Θ Κ Ο Χ Ι Η Ε Θ Ι Σ Ω Λ Μ Φ Ω Τ Ρ Κ Ν Α

15 15 ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΚΑΛΥΔΩΝΙΟΥ ΚΑΠΡΟΥ Ο Οινέας, θέλοντας να ευχαριστήσει τους θεούς για τα καλά που είχε, πρόσφερε θυσίες στους βωμούς τους. Όμως ξέχασε τον βωμό της Άρτεμης. Η Ολύμπια θεά θύμωσε και για να τον εκδικηθεί, του έστειλε ένα αγριογούρουνο, από το βουνό Αράκυνθο, που προκάλεσε πολλές καταστροφές στην Καλυδώνα. Ο κάπρος έγινε ο φόβος και ο τρόμος για τους κατοίκους της. Όσα παλικάρια προσπάθησαν να τον σκοτώσουν, βρήκαν τραγικό θάνατο. Ο Μελέαγρος, εκείνο τον καιρό, έλειπε από την Καλυδώνα,γιατί είχε λάβει μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Επιστρέφοντας, μαθαίνει τα νέα και μηνύει στους φίλους του αλλά και σε άλλα σπουδαία παλικάρια απ όλη την Ελλάδα να βοηθήσουν στο κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου. Στην Καλυδώνα καταφθάνουν ο Πηλέας, ο πατέρας του Αχιλλέα, ο Ιάσονας, ο Θησέας, οι Διόσκουροι από τη Σπάρτη, τ'αδέρφια της Αλθαίας από την Πλευρώνα με τους Κουρήτες αλλά και η Αταλάντη, μια όμορφη κυνηγός, από της Αρκαδίας τα δάση. Μελέαγρος και καλυδώνιος κάπρος (πίνακας του Ρούμπενς-Μουσείο Getty) Μέρες κυνηγούν τον αγριεμένο κάπρο χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή, η Αταλάντη χτυπάει και πληγώνει με το βέλος της το αγριογούρουνο και ο Μελέαγρος, που ήταν δίπλα της, το αποτελειώνει.

16 16 Ο Μελέαγρος, θαυμάζοντας το θάρρος της αλλά και την ομορφιά της,της χαρίζει σαν έπαθλο, το κεφάλι και το δέρμα του αγριογούρουνου. Τότε, διαμάχη μεγάλη ξεσπά μεταξύ των ανδρών για το έπαθλο. Οι θείοι του Μελέαγρου, Πλήξιππος και Τοξέας, διαμαρτύρονται γιατί τη δόξα του κυνηγιού την πήρε μια γυναίκα. Πάνω στον καυγά ο Μελέαγρος σκοτώνει τον θείο του. Μεγάλη σύγκρουση ξεσπά μεταξύ Καλυδώνιων και Πλευρώνιων. Η Αλθαία, μαθαίνοντας τον θάνατο του αδελφού της, θυμώνει, θολώνει ο νους της. Καταριέται τον γιο της,που αφαίρεσε τη ζωή του αγαπημένου της αδελφού. Τρέχει και βγάζει οργισμένη το κρυμμένο κούτσουρο απ το σεντούκι και το πετάει στη φωτιά!. Το μαθαίνει ο Μελέαγρος και πληγωμένος αποσύρεται από τη σύγκρουση. Τότε οι Κουρήτες με τον στρατό τους, φτάνουν μέχρι τα τείχη της Καλυδώνας κι αρχίζουν τις καταστροφές.

17 17 Η Κλεοπάτρα, η γυναίκα του Μελέαγρου, παρακαλεί τον άντρα της να τους αντιμετωπίσει. Ο Μελέαγρος, πείθεται και πριν το νήμα της ζωής του κοπεί,νικάει τους αντιπάλους του, σώζει την πόλη του και ευθύς πέφτει νεκρός. Η δύστυχη Αλθαία βλέπει από τα τείχη το θάνατο του γιου της και μη μπορώντας να δικαιολογήσει την πράξη της, αυτοκτονεί. Έτσι η εκδίκηση της Άρτεμης προς τον Οινέα ολοκληρώθηκε. Χάλκινος ετρουσκικός καθρέφτης που απεικονίζει τον Οινέα, την Αταλάντη, τον Μελέαγρο και τον Θέστιο (4 ος αιών. π.χ) Μελέαγρος και Αταλάντη (πίνακας του Jordaens Jacob) ( )

18 18 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γράφω το μύθο του Μελέαγρου χρησιμοποιώντας τις λέξεις της παρένθεσης (Οινέας, Άρτεμη, κάπρος, Αράκυνθος, κυνήγι, Καλυδώνα, Πλευρώνα, Αταλάντη,Μελέαγρος, έπαθλο, διαμάχη, Αλθαία)

19 19 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗΝ ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΤΟΥ ΜΕΛΕΑΓΡΟΥ(α) Μ Ε Λ Αυτές τον μοίραναν. Γράμμα της Άρτεμης. Το όνομα μιας Μοίρας. Ε Για... έστειλε η Άρτεμη τον κάπρο. Α Αυτή πρώτη τραυμάτισε τον κάπρο. Γ - - Ρ Ο Σ Ο Οινέας τον είχε. Αλλιώς ο δυνατός. Πατέρας του Μελέαγρου. Σε μια σκότωσε τους θείους του.

20 20 Η συνάντηση του Μελέαγρου και του Ηρακλή Ο Ηρακλής είχε κατέβει στον Άδη για να εκτελέσει τον προτελευταίο του άθλο: να πάρει τον Κέρβερο, το άγριο σκυλί με τα τρία κεφάλια,που φύλαγε την πόρτα του Κάτω Κόσμου και να τον πάει στον Ευρυσθέα. Εκεί συνάντησε την ψυχή του Μελέαγρου, του όμορφου και γενναίου παλικαριού της Αιτωλίας που του εξιστόρησε, όσα στον πάνω κόσμο είχε ζήσει: το μυστικό της μάνας του, το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου, την αιματηρή συμπλοκή και τον άδικο θάνατό του. Ο Μελέαγρος παρακάλεσε τον Ηρακλή, επιστρέφοντας στον πάνω κόσμο να του κάνει μια χάρη: να επισκεφτεί την Αιτωλία και να ζητήσει από τον πατέρα του, τον βασιλιά Οινέα, να παντρευτεί την πολυαγαπημένη του αδερφή, τη Δηιάνειρα. Ο Ηρακλής, μη θέλοντας να τον στενοχωρήσει, του το υποσχέθηκε. Ο Ηρακλής φέρνει τον Κέρβερο στον Ευρυσθέα(Καιρετανή υδρία)540π.χ

21 21 Ο ερχομός του Ηρακλή στην Αιτωλία Η πάλη του Ηρακλή με τον Αχελώο Τελειώνοντας ο Ηρακλής τους 12 άθλους του, ελεύθερος πια,έφυγε μακριά από τον Ευρυσθέα, που τόσο πολύ τον ταλαιπώρησε. Θέλοντας να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει στην ψυχή του Μελέαγρου, ήρθε στην Αιτωλία, στο βασίλειο της Καλυδώνας. Εκεί, τον καλοδέχτηκε ο Οινέας και αφού του είπε για τη συνάντηση που είχε με την ψυχή του Μελέαγρου, ζήτησε σε γάμο την κόρη του τη Δηιάνειρα. Ο Οινέας δεν του το αρνήθηκε αλλά του ανέφερε το σοβαρό εμπόδιο που υπήρχε: την κόρη του, καιρό τώρα τη ζητάει για γυναίκα του, ο θεοπόταμος Αχελώος. Η Δηιάνειρα, βέβαια, ούτε ν ακούσει δεν ήθελε. Έτσι, οι δυο υποψήφιοι γαμπροί, καλούνται να παλέψουν και ο νικητής θα γίνει σύζυγος της βασιλοπούλας. Η πάλη είναι δύσκολη. Ο Ηρακλής δυσκολεύεται με τις μεταμορφώσεις του Αχελώου: το τρίμορφο πλάσμα πότε γίνεται φίδι, πότε γίνεται ταύρος και πότε άνθρωπος! Κάποια στιγμή, την ώρα που είναι ταύρος, ο Ηρακλής του σπάει το ένα του κέρατο. Ο Αχελώος τερματίζει τη μάχη, δέχεται την ήττα του και του ζητά να του δώσει πίσω το κέρατό του. Σε αντάλλαγμα δίνει στον Ηρακλή το κέρας της Αμάλθειας, την πηγή αφθονίας και υλικών αγαθών. Ο Ηρακλής παντρεύεται τη Δηιάνειρα με μεγάλες τιμές και μένουν αρκετά χρόνια στο παλάτι της Καλυδώνας. Απέκτησαν κι έναν γιο, τον Ύλλο..

22 22 Το πέρασμα του Εύηνου από τον Ηρακλή Ενας ακούσιος φόνος ανάγκασε τον Ηρακλή να εγκαταλείψει την Αιτωλία.Φτάνοντας στον ποταμό Εύηνο, συνάντησαν τον Κένταυρο Νέσσο, που ήταν περατάρης του ποταμού. Ο Ηρακλής πέρασε πρώτος το ποτάμι, ενώ τη Δηιάνειρα την πήρε ο Νέσσος στην πλάτη του, για να την περάσει απέναντι. Όμως, κατά τη διαδρομή, επιχείρησε να την απαγάγει. Ακούγοντας τις φωνές της ο Ηρακλής και καταλαβαίνοντας την πρόθεση του Νέσσου, τον χτύπησε με το βέλος του. Ο Νέσσος, ξεψυχώντας, θέλοντας να πάρει εκδίκηση,έδωσε στη Δηιάνειρα ένα κοχύλι από το μαγικό του αίμα και της είπε να πλύνει με αυτό τον χιτώνα του Ηρακλή, αν κάποια στιγμή ο άντρας της πάψει να την αγαπά.

23 23 Ο Ηρακλής και η Δηιάνειρα έφτασαν στην Τραχίνα και ξεκίνησαν μια νέα ζωή. Κάποια μέρα η Δηιάνειρα ζήλεψε τον Ηρακλή και πίστεψε ότι έπαψε να την αγαπά. Θυμήθηκε τα λόγια του Κένταυρου Νέσσου και έπλυνε έναν χιτώνα του Ηρακλή με το αίμα του, όπως την είχε συμβουλέψει. Κι όταν μια μέρα ο Ηρακλής της ζήτησε έναν καθαρό χιτώνα, για να κάνει θυσία στον Δία, του τον έδωσε. Η δύστυχη ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκε το κακό που θα του έκανε! Μόλις φόρεσε τον χιτώνα, ο Ηρακλής άρχισε να σπαράζει από τους πόνους! Προσπαθώντας να βγάλει τον χιτώνα, ξέσκιζε τις σάρκες του!. Με αφόρητους πόνους, ο Ηρακλής, έτρεξε προς το ποτάμι, που ήταν δίπλα του και βούτηξε για να ανακουφιστεί αλλά το νερό εξατμίστηκε! Τότε κατάλαβε ότι ήρθε το τέλος του. Ανέβηκε στο βουνό Οίτη, έφτιαξε ένα σωρό από ξύλα, ξάπλωσε και παρακάλεσε τον γιο του, τον Ύλλο, ν ανάψει τη φωτιά. Όμως, ο γιος του δεν είχε τη δύναμη να το κάνει. Ένας περαστικός, ο Φιλοκτήτης, δέχτηκε να τον λυτρώσει από το μαρτύριό του και σε ανταπόδοση ο Ηρακλής του χάρισε το τόξο με τα βέλη του.την τελευταία στιγμή, τον βοήθησε η θεά Αθηνά, στέλνοντας ένα σύννεφο που τον ανέβασε στον Όλυμπο.

24 24 Δραστηριότητα Συμπλήρωσε στα κενά τις λέξεις που λείπουν: Ο και η έφτασαν στον π.εκεί συνάντησαν τον Κένταυρο που ήταν του ποταμού. Ο Ηρακλής πέρασε πρώτος το ποτάμι, ενώ τη Δηιάνειρα την πήρε στην πλάτη του ο. Στη διαδρομή όμως επιχείρησε να την απαγάγει και ο Ηρακλής τον σκότωσε με το βέλος του. Πριν, όμως ξεψυχήσει, έδωσε στη ένα κοχύλι με το μαγικό του και της είπε να πλύνει με αυτό τον του Ηρακλή για να την αγαπάει πάντα!

25 25 Δραστηριότητα Συμπλήρωσε την ακροστιχίδα της Δηιάνειρας(β) Δ Αλλιώς η πάλη του Ηρακλή και του Αχελώου. Η Τον παντρεύτηκε η Δηιάνειρα. Ι Α Ο Ηρακλής ήταν.. τοξευτής. Μητέρα της Δηιάνειρας Ν Ήθελε να την απαγάγει. Ε Αλλιώς ο τσακωμός Ι Το πέλαγο που είναι κοντά στην Καλυδώνα. Ρ Κι αυτό ήταν όπλο του Ηρακλή. Α - - Εκεί, ο Ηρακλής συνάντησε τον Μελέαγρο. Δηιάνειρα και Νέσσος (Μπούρο Καρύστου) Ηρακλής, Δηιάνειρα (Μελανόμορφη υδρία, π.χ,λούβρο

26 26 Δραστηριότητα Συμπλήρωσε το κείμενο με λέξεις που ταιριάζουν: Όταν ο Ηρακλής ήρθε στην, συνάντησε τον βασιλιά. Του είπε για τη συνάντησή του με την ψυχή του γιου του και την επιθυμία του να παντρευτεί την κόρη του τη. Ο Οινέας συμφώνησε αλλά ο θεοπόταμος αγρίεψε και κάλεσε τον Ηρακλή σε πάλη μιας κι αυτός είχε ζητήσει τη Δηιάνειρα σε γάμο.ο νικητής θα την.η πάλη έγινε και ο Ηρακλής. Έτσι, η βασιλοπούλα της Καλυδώνας παντρεύτηκε τον γενναίο Ηρακλή Δραστηριότητα Συμπλήρωσε την ακροστιχίδα του Αχελώου:(γ) Α Το κέρας της. έδωσε ο Αχελώος στον Ηρακλή. Χ- - - Ο Ηρακλής στο. κρατούσε ένα ρόπαλο. Ε Γράμμα του Μελέαγρου Λ Το όνομα της μιας από τις Μοίρες Ω Ο Ηρακλής ήταν δυνατός και. Ο Σ Βασιλιάς της Καλυδώνας Ο Ηρακλής στον Άδη.. τον Μελέαγρο

27 27 Δραστηριότητα Συμπλήρωσε την ακροστιχίδα της Αταλάντης: (δ) Α Μεγάλωσε με το γάλα της. Τ Ήταν ο κάπρος της Καλυδώνας. Α Από τα μέρη της καταγόταν η Αταλάντη. Λ Το όνομα της μιας Μοίρας. Α Το όνομα της θεάς του κυνηγιού. Ν Η Αταλάντη σαν πήρε το έπαθλο. Τ- - - Με αυτό σκότωσε τον κάπρο. Η Ο Μελέαγρος έγινε της Αιτωλίας.

28 28 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Σημειώνω (Σ) για το σωστό και (Λ) για το λάθος: Ο Ηρακλής παντρεύτηκε αμέσως τη Δηιάνειρα. ( ) Ο Οινέας δέχτηκε να παντρευτεί η κόρη του τον Ηρακλή.( ) Ο Αχελώος έσπασε το κέρας της Αμάλθειας. ( ) Ο Ηρακλής ζήτησε στον Αχελώο να παλέψουν. ( ) Ο Αχελώος ήταν βασιλιάς της Καλυδώνας.( ) Η Δηιάνειρα ήθελε να παντρευτεί τον Ηρακλή.( ) Ο Νέσσος ήταν Κένταυρος.( ) Ο Νέσσος πλήγωσε τον Ηρακλή.( ) Ο Φιλοκτήτης ήταν γιος του Ηρακλή.( ) Η Δηιάνειρα μισούσε τον Ηρακλή.( ) Ο Ηρακλής τελικά πέθανε.( ) Η πάλη του Ηρακλή με τον Αχελώο( πλατεία Αγρινίου)

29 29 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γράφω ποιήματα για τους αγαπημένους μου ήρωες: ΜΕΛΕΑΓΡΟΣ Το παλικάρι το γενναίο και το τολμηρό που βασιλόπουλο στην Καλυδώνα ήταν και ζούσε για καιρό. Μελέαγρε, ήσουν όμορφος, γενναίος αλλά άτυχος πολύ! Η θέληση της Μοίρας ήταν για σένα σκληρή. Η μάνα σου, η Αλθαία, θυμωμένη πολύ, έσβησε το κούτσουρο απ το τζάκι και το νήμα της ζωής σου έκοψε στη στιγμή! ομάδα:<< Δηιάνειρα>>

30 30 ΗΡΑΚΛΗΣ Ο Ηρακλής, ο τολμηρός, ως δυνατό παλικάρι, νίκησε τον ποταμό Αχελώο και στο παλάτι έγινε γαμπρός. Ήταν όμορφος, γενναίος αλλά ατύχησε πολύ,εδώ στην Αιτωλική τη γη! Του Νέσσου, το πονηρό σχέδιο,τον πλήγωσε κι έφυγε οριστικά από εδώ, για του Ολύμπου τη ζωή. ομάδα:<< Ηρακλής>> ΔΗΙΑΝΕΙΡΑ Όμορφη βασιλοπούλα και τυχερή πολύ, παντρεύτηκες τον γενναίο Ηρακλή, για να σε προστατεύει απ όλα όσα μπορούν να σου συμβούν στη γη. Πατέρα είχες τον Οινέα και τον Μελέαγρο αδελφό που ακόμη και στον Άδη,εσένα είχε στο μυαλό! Όμως, τελικά, η ζωή δεν είχε για σας τέλος καλό. Ομάδα: <<Ηρακλής>>

31 31 ΗΡΑΚΛΗΣ Ηρακλή, ήσουν γενναίος πολύ, η Ήρα όμως σε μισούσε πολύ. Σ έστειλε άθλους για τον Ευρυσθέα να κάνεις επικίνδυνους και τολμηρούς. Κι αφού όλους τους τέλειωσες νικητής, στης Αιτωλίας τη γη πήγες και τον βασιλιά Οινέα βρήκες. Αφού σκληρά πάλεψες με τον άλλον υποψήφιο γαμπρό, τον Αχελώο, τον ποταμό, την όμορφη βασιλοπούλα κατάφερες να έχεις στο πλευρό! Ομάδα:<< Μελέαγρος>>

32 32 Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΩΝΑ Τα ερείπια της Πλευρώνας βρίσκονται στο λόφο με το όνομα <<Κάστρο της Κυρα Ρήνης>>, βόρεια του Μεσολογγίου. Ανηφορίζοντας προς το κάστρο, η θέα της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και Αιτωλικού αλλά και του Πατραϊκού κόλπου, μας κόβει την ανάσα!

33 33 Τα καλοδιατηρημένα τείχη της αρχαίας πόλης μας εντυπωσιάζουν! Προχωρώντας προς το εσωτερικό,συναντάμε την πελώρια, λαξευμένη σε βράχο, δεξαμενή.

34 Στη συνέχεια, φτάνουμε στο θέατρο που ίσως είναι το μικρότερο αρχαιοελληνικό θέατρο. Εκεί κάνουμε μια πρόβα του θεατρικού μας έργου, που ετοιμάζουμε για την τελετή λήξης, με τίτλο : <<Ένα μύθο θα σας πω >> 34

35 Αφού ολοκληρώθηκε η ξενάγησή μας,πήραμε το δρόμο της επιστροφής, εντυπωσιασμένοι απ ότι είδαμε! 35

36 36 Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Το ταξίδι μας στα χρόνια των μύθων και των ηρώων φτάνει στο τέλος του. Η παρέα μαζί τους ήταν πολύ ενδιαφέρουσα! Μαζί τους γελάσαμε, λυπηθήκαμε,νευριάσαμε, προβληματιστήκαμε,άλλους τους αγαπήσαμε και άλλους τους αντιπαθήσαμε. Θαυμάσαμε την πλούσια φαντασία των προγόνων μας, μείναμε έκπληκτοι μ αυτή και νοιώσαμε περηφάνια που είμαστε απόγονοί τους. Έτσι, αποφασίσαμε να τους ζωντανέψουμε για λίγο μέσα από τη θεατρική μας παράσταση «Ένα μύθο θα σας πω». Δουλέψαμε σκληρά αλλά με κέφι και καλή διάθεση! ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

37 37

38 38

39 39 Κοίτα μια νύχτα έξω που κάνει Ήταν μία απίθανη παράσταση!!! Μπράβο μας!!!

40 40 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Επιλογή θέματος 2. Σκοπός Στόχοι- Μέθοδοι υλοποίησης 3. Προσέγγιση θέματος 4. Συνεργασία- Ομάδες Εργασιών 5. Η Αιτωλία στην αρχαιότητα- Δραστηριότητα 6. Μυθολογία της Αιτωλίας 7. Μελέαγρος, το πριγκιπόπουλο της Αιτωλίας- Δραστηριότητα 8. Το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου- Δραστηριότητες 9. Η συνάντηση του Μελέαγρου και του Ηρακλή- Δραστηριότητα 10. Ο ερχομός του Ηρακλή στην Αιτωλία 11. Η πάλη του Ηρακλή με τον Αχελώο 12. Το πέρασμα του Εύηνου ποταμού- Δραστηριότητες 13. Γράφουμε ποιήματα για τους αγαπημένους μας ήρωες 14. Η εκδρομή μας στην Πλευρώνα 15. Η θεατρική μας παράσταση ΠΗΓΕΣ 1. Ιστορία της Γ Τάξης 2. <<Μελέαγρος>> Βησσαρία Ζορμπά Ραμμοπούλου 3. Διαδίκτυο Ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό της Πληροφορικής του σχολείου μας κ. Ράπτη Φωτεινή για την πολύτιμη βοήθειά της. Απαντήσεις στις ακροστιχίδες (α)μοίρες, έψιλον, Λάχεση, εκδίκηση, Αταλάντη, γιο, ρωμαλέος, Οινέας, συμπλοκή (β)διαμάχη,ηρακλή, ικανός, Αλθαία, Νέσσος, έριδα, Ιόνιο, ρόπαλο, Άδη (γ) Αμάλθειας, χέρι, έψιλον, Λάχεση, ωραίος, Οινέας, συνάντησε (δ) αρκούδας, τρομερός, Αρκαδίας, Λάχεση, Άρτεμη, νικήτρια, τόξο, ήρωας

Επαναληπτικές Ασκήσεις Ιστορία Γ - 2 η Ενότητα: Ηρακλής. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Πηγή πληροφόρησης: e-selides.

Επαναληπτικές Ασκήσεις Ιστορία Γ - 2 η Ενότητα: Ηρακλής. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Πηγή πληροφόρησης: e-selides. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Τι ανέθεσε ο Ευρυσθέας στον Ηρακλή και γιατί; 2. Πώς σκότωσε ο Ηρακλής το λιοντάρι της Νεμέας; 3. Η ακροστιχίδα του λιονταριού.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ

ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ Στον ένατο άθλο, ο βασιλιάς Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να του φέρει την ζώνη της Ιππολύτης, της βασίλισσας των Αµαζόνων, για να την κάνει δώρο στην κόρη του Αδµήτη.

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Κυκλώνω το σωστό. Α. Βασιλιάς του Ορχομενού της Βοιωτίας ήταν ο: α. Αθάμας β. Φρίξος γ. Αιήτης Β. Ο Αιήτης τοποθέτησε το

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΗΣ. Fotografias del Artista canadiense Gregory Colbert

ΗΡΑΚΛΗΣ. Fotografias del Artista canadiense Gregory Colbert ΗΡΑΚΛΗΣ. Fotografias del Artista canadiense Gregory Colbert ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΗΡΑΚΛΗΣ Γονείς Ηρακλή (γιος του Δία) και τον Ιφικλή Αμφιτρύωνας + Αλκμήνη Η Αλκμήνη γέννησε δυο παιδιά. . Η Ήρα θύμωσε όταν

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ Κείμενα - Εικονογράφηση Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 6 Τα πολύ παλιά χρόνια ο ξακουστός βασιλιάς Αμφιτρύωνας με την πανέμορφη γυναίκα του Αλκμήνη αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τροιζήνα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Μαρία Αγγελίδου ΤΑΞΙ ΙΑ Σ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή EK ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Θωμά, για σένα. Ξανά. μ.α. ΤΑΞΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Μαρία Αγγελίδου ΤΑΞΙ ΙΑ Σ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή EK ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΞΙ ΙΑ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ Κείμενα - Εικονογράφηση Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 6 Τα πολύ παλιά χρόνια, η πανέμορφη θαλασσονεράιδα Θέτιδα αγάπησε το βασιλιά της Φθίας Πηλέα. Ο λαμπρός γάμος τους έγινε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΥΘΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Γ Τάξη του 64 ο Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης Σχολικό έτος 2011-2012 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα

Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα Περιεχόμενο τραγωδίας Η τραγωδία διαδραματίζεται στην Αυλίδα, τόπος διαμονής των Ελλήνων μέχρι να βρουν τρόπο για να πάνε στην Τροία. Τη λύση την δίνει ο μάντης Κάλχας στον Βασιλιά

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Σχ. Έτος: 2013-2014 Τάξη: Γ1 Μάθηµα: Πληροφορική Άθλοι του Ηρακλή

Σχ. Έτος: 2013-2014 Τάξη: Γ1 Μάθηµα: Πληροφορική Άθλοι του Ηρακλή Σχ. Έτος: 2013-2014 Τάξη: Γ1 Μάθηµα: Πληροφορική Άθλοι του Ηρακλή 1. Λιοντάρι Νεµέας 2. Λερναία Ύδρα (Λίµνη Λέρνη Πελοπόννησος) 3. Κάπρος του Ερύµανθου (βουνό Ερύµανθος Πελοπόννησος) 4. Ελάφι µε χρυσά

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! etwinning συνεργασία του Νηπιαγωγείου Σεισίου και του 1 ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ας ζήσουμε ένα ταξίδι με τους

Διαβάστε περισσότερα

Οι άθλοι του Ηρακλή. 3 ο Δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης Σχολικό έτος Γ 1

Οι άθλοι του Ηρακλή. 3 ο Δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης Σχολικό έτος Γ 1 Οι άθλοι του Ηρακλή 3 ο Δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης Σχολικό έτος 2018-2019 Γ 1 Ο Ηρακλής ήταν ένας ήρωας της ελληνικής μυθολογίας. Η ανδρεία του Ηρακλή τον έκανε πολύ δυνατό και πετυχημένο. Σε κάθε του

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία. Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη

Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία. Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη Το Ίδρυμα Πολιτισμού «Ανδρέας Λεντάκης» διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με ποικίλη θεματολογία, για όλες τις τάξεις του δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ

ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 Η Ανδρομάχη στη Ραψωδία Ζ παρουσιάζεται στις Σκαιές Πύλες με το γιο της να ψάχνουν για τον Έκτορα. Η Ανδρομάχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλή μητέρα μιας και αγωνιά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ. Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου. (Δημιουργική γραφή)

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ. Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου. (Δημιουργική γραφή) Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου (Δημιουργική γραφή) Ο γάμος σε μια κλειστή κοινωνία όπως το χωριό που βρισκόταν η παρέα των αγοριών ήταν ένα γεγονός που αφορούσε όλο

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Νερό, η πηγή του πολιτισμού!!!

Νερό, η πηγή του πολιτισμού!!! Στην αρχή του σχολικού έτους οι εκπαιδευτικοί των δύο τμημάτων της Δ τάξης αποφάσισαν, στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης & μετά από σχετική ενημέρωση της υπεύθυνης πολιτιστικών θεμάτων της

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Ας μελετήσουμε. Ιστορία Γ τάξης. Ιωάννης Ε. Βρεττός Επιμέλεια: Ερμιόνη Δελή

Ας μελετήσουμε. Ιστορία Γ τάξης. Ιωάννης Ε. Βρεττός Επιμέλεια: Ερμιόνη Δελή Ας μελετήσουμε Ιστορία Γ τάξης Ιωάννης Ε. Βρεττός Επιμέλεια: Ερμιόνη Δελή ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ http://www.pi-schools.gr/programs/depps/ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Συνεργάζομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Συνεργάζομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Συνεργάζομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι Συνεργασία 2. Γιατί χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Οι Άθλοι του Ηρακλή από το Γ 1 & Γ 2

Πίνακας περιεχομένων. Οι Άθλοι του Ηρακλή από το Γ 1 & Γ 2 Πίνακας περιεχομένων 1. ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ... 4 2. Ο Ηρακλής σε παιδική ηλικία... 6 3. Ο Ηρακλής μπροστά στην Αρετή και την Κακία... 8 4. Τα πρώτα κατορθώματα του... 10 5. Ηρακλή... 10 6. Ο Ηρακλής

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

SAFER INTERNET DAY 2018

SAFER INTERNET DAY 2018 SAFER INTERNET DAY 2018 Τι θα άλλαζε στην αρχαία Ελλάδα αν υπήρχε το διαδίκτυο; Δημοτικό σχολείο Athener Schule Τάξεις Γ, Δ, Ε, ΣΤ' Οι άθλοι του Ηρακλή και η επικοινωνία με τον Ευρυσθέα γίνονται εντελώς

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;»

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;» Ταξίδι στις ρίζες Είχε φτάσει πια η μεγάλη ώρα για τα 6 αδέρφια Ήταν αποφασισμένα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που τόσα χρόνια τα βασάνιζε! Η επιθυμία τους ήταν να μάθουν την καταγωγή τους και να συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΕΔΟ 3-4 ( )

ΕΠΙΠΕΔΟ 3-4 ( ) 1 ΕΠΙΠΕΔΟ 3-4 (2017-18) Διαβάστε το κείμενο «Ο ποντικός και η κόρη του» και απαντήστε τις ερωτήσεις 1-7. Μια φορά ήταν ένας ποντικός κι είχε µια κόρη πολύ όµορφη. Ήθελε να την παντρέψει, µα δεν ήθελε να

Διαβάστε περισσότερα

ταν ήμουνα μικρή, σαν κι εσάς και πιο μικρή, ο παππούς μου μου έλεγε παραμύθια για νεράιδες και μάγισσες, στοιχειωμένους πύργους, δράκους και ξωτικά. Εγώ φοβόμουν πολύ και τότε εκείνος μου έσφιγγε το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ. Γ 1 και Γ 2. 1o Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης Σχ.Έτος Μάθημα : Τ.Π.Ε

ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ. Γ 1 και Γ 2. 1o Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης Σχ.Έτος Μάθημα : Τ.Π.Ε ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Γ 1 και Γ 2 1o Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης Σχ.Έτος 2016-2017 Μάθημα : Τ.Π.Ε 1 2 Γ 1 3 ΤΑ Και ποιός ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ δεν άκουσε για τον ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Ηρακλή; Ποιό παιδί δε θαύμασε την παλικαριά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Γράφουμε στον πίνακα: ΤΙΤΛΟΣ : Το μυστήριο με τα μπλε βέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-484-159-2

ISBN 978-960-484-159-2 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο Μέγας Αλέξανδρος Κείμενο: Φίλιππος Μανδηλαράς Επιμέλεια κειμένου: Ράνια Ζωίδη Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου 2010, Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ

THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ Η ΤΑΙΝΙΑ Ο απόλυτος αγώνας για εξουσία και δύναμη στρέφει τους ανθρώπους ενάντια στους βασιλείς και τους βασιλείς ενάντια στους θεούς. Ο πόλεμος όμως, ανάμεσα στους ίδιους

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Μύθοι Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Ορισμός : Προσπαθώντας να δώσουμε έναν ορισμό στο µζύθο µπορθούμε να πούμε ότι είναι µια φανταστική, πλαστή διήγηση µε στοιχεία συχνά

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί γονείς, αριθμητικά τετράγωνα

Αγαπητοί γονείς, αριθμητικά τετράγωνα γαπητοί γονείς, ο βιβλίο αυτό της σειράς «80 μέρες διακοπές» απευθύνεται στα παιδιά που τελείωσαν την Δημοτικού και αποτελεί την ιδανική λύση για δημιουργική απασχόληση κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ Β1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα τέσσερα παιδάκια την Καθαρά Δευτέρα πήγαν να πετάξουν τον χαρταετό τους. Ο ένας χαρταετός πήγε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Ανδριάνα Καρρά Τάξη: 1 ο Νηπ/γείο Βραχναιίκων τμ. Α2 Ποιοι είμαστε Το παραπάνω

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό:

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό: Μουσικά όργανα Κουδουνίστρα Υλικά κατασκευής: 5 άδεια κουτιά από φωτογραφικό φιλμ ένα παλιό ξύλινο σκουπόξυλο 5 καρφάκια με κεφάλι σποράκια πετραδάκια, χάντρες σέγα σφυρί Περιγραφή κατασκευής: Με τη σέγα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Η παρουσίαση που ακολουθεί είναι εμπνευσμένη και αφιερωμένη στους μαθητές και στις μαθήτριες μου που σήμερα αποχαιρετούμε από το δημοτικό.

Η παρουσίαση που ακολουθεί είναι εμπνευσμένη και αφιερωμένη στους μαθητές και στις μαθήτριες μου που σήμερα αποχαιρετούμε από το δημοτικό. Η παρουσίαση που ακολουθεί είναι εμπνευσμένη και αφιερωμένη στους μαθητές και στις μαθήτριες μου που σήμερα αποχαιρετούμε από το δημοτικό. Μια φορά και έναν καιρό 23 παιδάκια ξεκινούσαν το ταξίδι τους

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΗΝΙΚΑ. Η ιστορία διαδραματίζεται έξω από το σπίτι της Μήδειας στην Κόρινθο. Άρα σκηνικό θα είναι η πρόσοψη του σπιτιού.

ΣΚΗΝΙΚΑ. Η ιστορία διαδραματίζεται έξω από το σπίτι της Μήδειας στην Κόρινθο. Άρα σκηνικό θα είναι η πρόσοψη του σπιτιού. ΜΗΔΕΙΑ -ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Η τραγωδία ξεκινάει με την παραμάνα να εξιστορεί τα βάσανα της Μήδειας το πως απαρνήθηκε σπίτι και οικογένεια για να ακολουθήσει τον Ιάσονα που τώρα τους παράτησε για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr

Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Συμπληρώνω το κείμενο με τις λέξεις της παρένθεσης. ( ξεγέλασε, μάχη, Κυκλώπων, λωτούς, Πολύφημος, Κικόνων, πατρίδα, Λωτοφάγων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός 1 ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του Λεωνίδα και οι επτακόσιοι Θεσπιείς Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός Επιστημονικός σύμβουλος έκδοσης Ξανθή Προεστάκη Δρ Αρχαιολογίας και Ιστορίας της

Διαβάστε περισσότερα

Ευθύς και πλάγιος λόγος

Ευθύς και πλάγιος λόγος Ευθύς και πλάγιος λόγος Ευθύ λόγο έχουμε όταν διαβάζουμε ή ακούμε τα λόγια κάποιου προσώπου, όπως ακριβώς τα είπε. Πλάγιος λέγεται ο λόγος σύμφωνα με τον οποίο πληροφορούμαστε τα λόγια κάποιου μέσω ενός

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» Δ. Σολωμός Δελτίο τύπου 1) Το Σάββατο 15-03-08 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τέχνης από το 1 ο ΓΕΛ και υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης παράσταση με θέμα: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»

Διαβάστε περισσότερα

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος.

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος. Τα γεφύρια ενώνουν Σε μία διαπολιτισμική προσέγγιση των θεμάτων που έχουν σχέση με τα πέτρινα γεφύρια, διαπιστώνουμε εύκολα ότι οι κατασκευές αυτές απαντούν όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά σε ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών 2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών Οι άθλοι του Ηρακλή Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 από τις νηπιαγωγούς Ελένη Χαραλαμπίδου και Αγγελική Φαναριώτου

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και να πατήσω το χώμα της θαλασσοφίλητης Ιθάκης. Έτσι,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία για την ανάγνωση και τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Εργαλεία για την ανάγνωση και τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση www.e-istories.gr Εργαλεία για την ανάγνωση και τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Βασικές αρχές Οι εφαρμογές δεν υποκαθιστούν την ανάγνωση. Στοχεύουν στο να παροτρύνουν τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί.

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν σε βλέπουν και σε «τραβούν» κοντά τους «γαλαξίες», όπως ο Καρβέλας και η Βίσση και ο «αυστηρός»

Διαβάστε περισσότερα

Κέρκυρα. Λίγο πριν τους Βαλκανικούς πολέμους

Κέρκυρα. Λίγο πριν τους Βαλκανικούς πολέμους Κέρκυρα Λίγο πριν τους Βαλκανικούς πολέμους Σιόρα επιστήμη Γέρο Τρίνκουλος Ρήνη Αντρέας Σπύρος (θείος του Ανδρέα) Η γυναίκα εμφανίζεται ανίσχυρη και υποβιβάζεται στην κατηγορία του εμπορεύσιμου προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό» (Μια διασκευή παραμυθιού από τους μαθητές) Ομάδα : Αστυπάλαια ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ Σεπτέμβριος- Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Εμπλουτισμένο μάθημα της Ιστορίας για τη Γ Δημοτικού. Κωνσταντίνος Πατσαρός

Εμπλουτισμένο μάθημα της Ιστορίας για τη Γ Δημοτικού. Κωνσταντίνος Πατσαρός Εμπλουτισμένο μάθημα της Ιστορίας για τη Γ Δημοτικού Κωνσταντίνος Πατσαρός Master in Education University of Manchester Σκοπός: Να γνωρίσουν οι μαθητές την ακρόπολη των Μυκηνών. Να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΕΡΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: Θέμα: Σύγκριση Παλαιών Νέων Θεάτρων

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΕΡΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: Θέμα: Σύγκριση Παλαιών Νέων Θεάτρων ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΕΡΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2015-2016 Θέμα: Σύγκριση Παλαιών Νέων Θεάτρων ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΑΓΚΑΓΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΘΗΝΑ ΑΦΑΛΩΝΙΑΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί συγγραφείς γεμάτοι φαντασία. Α 1 Τάξη Ελληνοαγγλική Αγωγή

Μικροί συγγραφείς γεμάτοι φαντασία. Α 1 Τάξη Ελληνοαγγλική Αγωγή Μικροί συγγραφείς γεμάτοι φαντασία Α 1 Τάξη Ελληνοαγγλική Αγωγή 2016-2017 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή....3 Ο Πίπης και ο κακός βασιλιάς Ηρώδης..4 Η μάγισσα κινδυνεύει...10 Ο Μαρπίλ και ο δράκος..16 Η νεραϊδούλα

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ»

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Δ τάξη, 2013-2014 Παρουσίαση γραπτής εργασίας «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν: 1. Αφού η δασκάλα μας έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2014

Kangourou Greek Competition 2014 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2014 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 15 Νοεμβρίου/November 2014 10:00 11:15 Ερωτήσεις 1 12 = 3 βαθμοί η

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα