Ιστορία της ΠΕ. Η πορεία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από το 1970 έως σήµερα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιστορία της ΠΕ. Η πορεία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από το 1970 έως σήµερα"

Transcript

1 Ιστορία της ΠΕ Η πορεία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από το 1970 έως σήµερα ιεθνείς και παγκόσµιες διασκέψεις και συνέδρια ιακηρυκτικά κείµενα (UNESCO)

2 Συναντήσεις γιατο περιβάλλον και τηνπε ΠΕστη δεκαετία του : ιεθνής Συνάντηση, Νεβάδα-ΗΠΑ: "Περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολικά προγράµµατα": Θεσµοθέτηση του όρου "περιβαλλοντική εκπαίδευση 1972: ιεθνής ιάσκεψη, Στοκχόλµη-Σουηδία: " ιακήρυξη για το περιβάλλοντουανθρώπου" 1975: ιεθνές Συνέδριο, Βελιγράδι-πρώην Γιουγκοσλαβία: "Χάρτα του Βελιγραδίου" 1977: Παγκόσµια ιακυβερνητική ιάσκεψη, Τιφλίδα - πρώην Σοβιετικής Ένωσης:" ιακήρυξη της Τιφλίδας " Συναντήσεις και ιακηρυκτικά κείµενα για τηνπε ΠΕστη δεκαετία του : ιεθνέςσυνέδριο, Μόσχα -πρώηνσοβιετικήςένωσης: " ιεθνής στρατηγική δράσης στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και κατάρτιση για τηδεκαετίατου 1990"

3 Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στη δεκαετία του 90: αειφορία, αειφόρος ανάπτυξη 1992: Παγκόσµια ιακυβερνητική ιάσκεψη, Ρίο - Βραζιλία: "Περιβάλλον και Ανάπτυξη" - "Agenda : ιεθνής ιάσκεψη, Θεσσαλονίκη-Ελλάδα: "Περιβάλλον και κοινωνία: εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αειφορία" ιεθνή συνέδρια και συναντήσεις γιατο περιβάλλον και την ανάπτυξη στην πενταετία :Βιέννη, "Ανθρώπιναδικαιώµατα" 1993: Κωνσταντινούπολη, "Εκπαίδευσητωνπολιτώνκαιανάπτυξη" 1995:Κοπενχάγη, "Κοινωνικήανάπτυξη" 1995: Πεκίνο, "Γυναίκες" 1996: Κωνσταντινούπολη, "Human Settlements"

4 Συναντήσεις και ιακηρυκτικά κείµενα γιατο περιβάλλον και την 'περιβαλλοντική εκπαίδευση' στη δεκαετία του : Παγκόσµια ιάσκεψη Κορυφής στο Γιοχάνεσµπουργκ της Ν. Αφρικής για την "Αειφόρο Ανάπτυξη " : εκαετία αφιερωµένη στην "Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη"

5 δεκαετία του 70 Χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση και διερεύνηση της φύσης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του εννοιολογικού της πλαισίου τουσκοπούτωνστόχωντηςκαι τηςµεθοδολογίαςγιατηνυλοποίησητης.

6 δεκαετία του : ιεθνήςσυνάντηση, Νεβάδα-ΗΠΑ:ΟρισµόςΠΕ Περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι η διαδικασία αναγνώρισης αξιών και αποσαφήνισης εννοιών τέτοιων ώστε να αναπτυχθούν οι αναγκαίες δεξιότητες και στάσεις για την κατανόηση και εκτίµηση της αλληλοσυσχέτισης µεταξύ ανθρώπου, βιοφυσικούπεριβάλλοντος. πολιτισµού και Απαιτεί ενεργό ενασχόληση µε τη λήψη αποφάσεων και τη διαµόρφωση ενός κώδικα συµπεριφοράς για θέµατα που αφορούν την ποιότητα του περιβάλλοντος (International Union for the Conservation of Nature, 1970).

7 δεκαετία του : ιεθνής ιάσκεψη, Στοκχόλµη-Σουηδία: " ιακήρυξη για το περιβάλλον του ανθρώπου" : Επικέντρωση στα περιβαλλοντικά προβλήµατα και την ποιότητα του περιβάλλοντος. Αναγνωρίστηκε η σοβαρότητα και η παγκοσµιότητα των προβληµάτων αυτών και ο ρόλος του ανθρώπου και των δραστηριοτήτωντουστηδηµιουργίακαιτηναντιµετώπισήτους. Προς την κατεύθυνση αυτή αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα της εκπαίδευσηςσεπεριβαλλοντικάθέµατα. Για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο εκφράζεται σθεναρά η ανάγκη ενός διεθνούς πλαισίου εργασίας για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (σταθµός ορόσηµο στην ιστορία της ΠΕ).

8 δεκαετία του 70 70: ιεθνής ιάσκεψη, Στοκχόλµη- Σουηδία: " ιακήρυξηγιατοπεριβάλλοντουανθρώπου" ιατυπώνονται βασικές αρχές που αφορούν: τονάνθρωποκαιτησχέσητουµετοπεριβάλλον, τηφύσητωνπεριβαλλοντικώνπροβληµάτων, τηναλληλεπίδρασηανθρώπου-ποιότηταςπεριβάλλοντος, το ρόλο της επιστήµης, της τεχνολογίας και της πολιτικής ανάπτυξηςτωνχωρώνστηδιαµόρφωσητουπεριβάλλοντος, Τη δηµιουργία και την αντιµετώπιση περιβαλλοντικών προβληµάτων όσο και την ατοµική και συλλογική ευθύνη του ανθρώπου και το ρόλο που οφείλει να διαδραµατίσει ατοµικά, συνολικά και σε διεθνές επίπεδογιατηδιατήρησηκαιτηβελτίωσητουπεριβάλλοντος.

9 δεκαετία του 70 70: ιεθνέςσυνέδριο, Βελιγράδιπρώην Γιουγκοσλαβία: "Χάρτα του Βελιγραδίου" ιαµόρφωση του εννοιολογικού πλαισίου τηςπε "Χάρτα του Βελιγραδίου" " (Belgrade( Charter) η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να βασίζεται πλήρως και να σχετίζεται σθεναρά µε τις βασικές αρχές που περιγράφονται στη ιακήρυξη των Ηνωµένων Εθνών για τη Νέα Παγκόσµια Οικονοµική Τάξη". Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να βρίσκονται τα θεµέλια για τη διαµόρφωση ενός προγράµµατος για την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε παγκόσµιο επίπεδο, µε το οποίο να καταστεί δυνατόν να αναπτυχθούν νέες γνώσεις και δεξιότητες, αξίες και στάσεις, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του περιβάλλοντος και την υψηλότερη ποιότητα ζωής για τις παρούσεςκαιτιςµελλοντικέςγενεές. (σελ. 3).

10 δεκαετία του 70 70: ιεθνέςσυνέδριο, Βελιγράδιπρώην Γιουγκοσλαβία: "Χάρτα του Βελιγραδίου" Σκοπός της ΠΕ: η διαµόρφωση ενός παγκόσµιου πληθυσµού ο οποίος να έχει επίγνωση και να ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τα προβλήµαταπουσυνδέονταιµεαυτό, καιοοποίος, νακατέχειγνώσεις, δεξιότητες, στάσεις, κίνητρα και να δεσµεύεται να εργαστεί ατοµικά και συλλογικά για την επίλυση των σύγχρονων προβληµάτων και την παρεµπόδιση νέων.

11 δεκαετία του 70 70: ιεθνέςσυνέδριο, Βελιγράδιπρώην Γιουγκοσλαβία: "Χάρτα του Βελιγραδίου" Αποδέκτες τηςπε ΠΕ:οευρύτεροςπληθυσµός, οι εµπλεκόµενοι στην τυπική εκπαίδευση (µαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθµίδων της εκπαίδευσης συµπεριλαµβανόµενης και της προσχολικής, οι εκπαιδευόµενοι ή επανεκπαιδευόµενοι επαγγελµατίες µεαντικείµενοτοπεριβάλλον) οι εµπλεκόµενοι στην η µη-τυπική εκπαίδευση (περιλαµβάνονται οι νέοι και οι ενήλικες, ατοµικά ή συλλογικά, από όλα τα τµήµατα του πληθυσµού (εργάτες, στελέχη διοίκησης, στελέχη που λαµβάνουν αποφάσεις) και απασχολούνται είτε σε πεδία του περιβάλλοντος είτε σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο.

12 δεκαετία του 70 Στόχοι τηςπε ΠΕ: 70: ιεθνέςσυνέδριο, Βελιγράδιπρώην Γιουγκοσλαβία: "Χάρτα του Βελιγραδίου" Επίγνωση : να βοηθήσει τα άτοµα και τις κοινωνικές οµάδες να αποκτήσουν επίγνωση (ενηµέρωση) και ευαισθητοποίηση για το συνολικό περιβάλλον και τα συναφή προβλήµατα. Γνώση: να βοηθήσει τα άτοµα και τις κοινωνικές οµάδες να αποκτήσουν βασική κατανόηση του συνολικού περιβάλλοντος, των συναφών προβληµάτων και την κρίσιµη ευθύνη ανθρωπότητας για τη θέση και το ρόλοτηςσεαυτό. Στάσεις: να βοηθήσει τα άτοµα και τις κοινωνικές οµάδες να αποκτήσουν σθεναρά αισθήµατα ενδιαφέροντος για το περιβάλλον και το κίνητρο για ενεργόσυµµετοχήστηνπροστασίακαιτηβελτίωσητου.

13 Στόχοι τηςπε ΠΕ: ΠΕστη δεκαετία του 70: "Χάρτα του Βελιγραδίου" εξιότητες: να βοηθήσει τα άτοµα και τις κοινωνικές οµάδες να αποκτήσουν δεξιότητες για την επίλυση περιβαλλοντικών προβληµάτων. Ικανότητα αξιολόγησης: να βοηθήσει τα άτοµα και τις κοινωνικές οµάδες να αξιολογούν τα µέτρα που λαµβάνονται για το περιβάλλον και τα εκπαιδευτικά προγράµµατα σε σχέση µε οικολογικούς, πολιτικούς, οικονοµικούς, κοινωνικούς, αισθητικούς και εκπαιδευτικούς παράγοντες. Συµµετοχή: να βοηθήσει τα άτοµα και τις κοινωνικές οµάδες να αναπτύξουν την αίσθηση υπευθυνότητας και αίσθηση του επείγοντος αναφορικά µε τα περιβαλλοντικά προβλήµατα ώστε να διασφαλίσουν κατάλληλη δράση για την επίλυση των προβληµάτων αυτών.

14 δεκαετία του 70: "ΧάρτατουΒελιγραδίου" - κατευθυντήριες αρχές (πλαίσιο της ΠΕ- Προγράµµατα ΠΕ) ΗΠΕ οφείλει να : θεωρεί το περιβάλλον στην ολότητά του, φυσικό και ανθρωπογενές, οικολογικό, πολιτικό, οικονοµικό, τεχνολογικό, κοινωνικό, νοµοθετικό, πολιτισµικό και αισθητικό είναι συνεχής δια βίου διαδικασία, τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου είναι διεπιστηµονική στην προσέγγισή της δίνει έµφαση στην ενεργό συµµετοχή για την πρόληψη και την επίλυση περιβαλλοντικών προβληµάτων εξετάζει τα περιβαλλοντικά προβλήµατα µε µια παγκόσµια σκοπιά λαµβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες

15 δεκαετία του 70: "ΧάρτατουΒελιγραδίου" - κατευθυντήριες αρχές (πλαίσιο της ΠΕ- Προγράµµατα ΠΕ) ΗΠΕοφείλεινα : επικεντρώνεται στις σύγχρονες και τις µελλοντικές περιβαλλοντικές καταστάσεις εξετάζει όλα τα ζητήµατα της ανάπτυξης και της οικονοµίας µε περιβαλλοντική σκοπιά προάγει την αξία και την αναγκαιότητα της συνεργασίας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβληµάτων

16 δεκαετία του 70: 1977: Παγκόσµια ιακυβερνητική ιάσκεψη, Τιφλίδα - πρώην Σοβιετικής Ένωσης:" ιακήρυξη της Τιφλίδας " Η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να απευθύνεται στην κοινότητα. Θα πρέπειναεµπλέκειτοάτοµοσεενεργόδιαδικασίαεπίλυσηςπροβλήµατος, µέσα στο πλαίσιο των ιδιαίτερων πραγµατικοτήτων και θα πρέπει να ενθαρρύνει την ατοµική πρωτοβουλία, την αίσθηση της υπευθυνότητας και τη δέσµευση για τη δηµιουργία ενός καλύτερου µέλλοντος. Από τη φύση της η περιβαλλοντική εκπαίδευση µπορεί να συµβάλει αποτελεσµατικάστηνανανέωσητηςεκπαιδευτικήςδιαδικασίας (σελ. 24).

17 δεκαετία του 70: 1977: Παγκόσµια ιακυβερνητική ιάσκεψη, Τιφλίδα - πρώην Σοβιετικής Ένωσης:" ιακήρυξη της Τιφλίδας " Σκοπός της ΠΕ: είναι να επιτύχει να κάνει άτοµα και κοινότητες να κατανοήσουν την πολύπλοκη φύση των φυσικών και κατασκευασµένων περιβαλλόντων η οποία είναι αποτέλεσµα της αλληλεπίδρασης των βιολογικών, φυσικών, κοινωνικών, οικονοµικών και πολιτισµικών όψεων τους, και να αποκτήσουν τη γνώση, τις αξίες, τις στάσεις και τις πρακτικές δεξιότητες για να συµµετέχουν µε υπεύθυνο και αποτελεσµατικό τρόπο στην πρόληψη και επίλυση των περιβαλλοντικών προβληµάτων και τη διαχείριση της ποιότητας του περιβάλλοντος

18 δεκαετία του 70: 1977: Παγκόσµια ιακυβερνητική ιάσκεψη, Τιφλίδα - πρώην Σοβιετικής Ένωσης:" ιακήρυξη της Τιφλίδας " Στόχοι τηςπε ΠΕ: Επίγνωση : να βοηθήσει τα άτοµα και τις κοινωνικές οµάδες να αποκτήσουν επίγνωση και ευαισθητοποίηση για το συνολικό περιβάλλον και τα συναφή προβλήµατα. Γνώση: να βοηθήσει τα άτοµα και τις κοινωνικές οµάδες να βιώνουν ποικίλες εµπειρίες µέσα στο περιβάλλον και να αποκτήσουν βασική κατανόηση του περιβάλλοντος και των προβληµάτων που συνδέονται µε αυτό Στάσεις: να βοηθήσει τα άτοµα και τις κοινωνικές οµάδες να αποκτήσουν ένα σύνολο αξιών και αισθηµάτων ενδιαφέροντος για το περιβάλλον και το κίνητρο για ενεργό συµµετοχή στη βελτίωση καιτηνπροστασίατου.

19 δεκαετία του 70: 1977: Παγκόσµια ιακυβερνητική ιάσκεψη, Τιφλίδα - πρώην Σοβιετικής Ένωσης:" ιακήρυξη της Τιφλίδας " εξιότητες: να βοηθήσει τα άτοµα και τις κοινωνικές οµάδες να αποκτήσουν δεξιότητες για την αναγνώριση και την επίλυση περιβαλλοντικών προβληµάτων. Συµµετοχή: να παρέχει στις κοινωνικές οµάδες και τα άτοµα τη δυνατότητα να εµπλέκονται ενεργά σε όλα τα επίπεδα, εργαζόµενοι µεσκοπότηνεπίλυση τωνπεριβαλλοντικώνπροβληµάτων.

20 δεκαετία του 80: 1987: ιεθνέςσυνέδριο, Μόσχα -πρώην Σοβιετικής Ένωσης: " ιεθνής στρατηγική δράσης στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και κατάρτιση για τη δεκαετία του 1990" " Θεµατικές ενότητες του σχεδίου: Α. Πρόσβαση στην πληροφόρηση Β. Έρευνα και πειραµατισµός Γ. Εκπαιδευτικά προγράµµατα και διδακτικό υλικό. Κατάρτισηπροσωπικού Ε. Τεχνική και επαγγελµατική εκπαίδευση Ζ. Εκπαίδευση και πληροφόρηση του γενικότερου πληθυσµού Η. Γενική πανεπιστηµιακή εκπαίδευση Θ. Εκπαίδευση ειδικών επιστηµόνων Ι. ιεθνής και περιφερειακή συνεργασία

21 δεκαετία του 80: 1987: ιεθνέςσυνέδριο, Μόσχα Α. Πρόσβαση στην πληροφόρηση Στόχος: η ενδυνάµωση του διεθνούς συστήµατος πληροφόρησης και ανταλλαγής της εµπειρίας του ιεθνούς Προγράµµατος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Προτεινόµενες δράσεις: - Οργάνωση υπηρεσίας συλλογής και διάχυσης πληροφοριών µέσω ηλεκτρονικών συστηµάτων, σε διεθνές επίπεδο, που να αφορούν ευρήµατα περιβαλλοντικής και παιδαγωγικής έρευνας, πειραµατισµών και άλλων πληροφοριών σχετικά µε την περιβαλλοντική εκπαίδευση, µε στόχο τη συστηµατοποίηση της πληροφόρησης. - Ενίσχυση των περιφερειακών δικτύων ιδρυµάτων και των κέντρων τεκµηρίωσης που δραστηριοποιούνται στο πεδίο και ανάπτυξη τόσο ενός νέου διεθνούς δικτύου για την περιβαλλοντική εκπαίδευση όσο και εκείνων που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν στην UNESCO και το UNEP και εντάσσονται στο υπάρχον σύστηµα πληροφόρησης του ιεθνούς Προγράµµατος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

22 δεκαετία του 80: 1987: ιεθνέςσυνέδριο, Μόσχα Β. Έρευνα και πειραµατισµός Στόχος: Ενίσχυση της έρευνας και του πειραµατισµού στο εκπαιδευτικό περιεχόµενο, τις µεθόδους και τις στρατηγικές για την οργάνωση και τη µετάδοση των µηνυµάτων που αφορούν την περιβαλλοντική εκπαίδευση και κατάρτιση. Προτεινόµενες δράσεις : - Έρευνα και πειραµατισµός στο εκπαιδευτικό περιεχόµενο και στις µεθόδους. - Έρευνα και πειραµατισµός σε άλλες συµπληρωµατικές όψεις της περιβαλλοντικήςεκπαίδευσης. - Έρευνα σχετικά µε την παιδαγωγική προσέγγιση του ζητήµατος των αξιών. - Έρευνα αφορά νέες στρατηγικές για τη µετάδοση των µηνυµάτων µεστόχοτηνανάπτυξητηςπεριβαλλοντικήςεπίγνωσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης. - Συγκριτική αποτίµηση ερευνών που αφορούν τα διαφορετικά συστατικά της εκπαιδευτικής διαδικασίας

23 δεκαετία του 80: 1987: ιεθνέςσυνέδριο, Μόσχα Γ. Εκπαιδευτικά προγράµµατα και διδακτικό υλικό Στόχος: Προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης µέσα από την ανάπτυξη αναλυτικού προγράµµατος και διδακτικών υλικών για τη γενική εκπαίδευση. Προτεινόµενες δράσεις : - Ανταλλαγή πληροφόρησης πάνω στην ανάπτυξη αναλυτικών προγραµµάτων. - Ανάπτυξη µοντέλου (πρότυπου) αναλυτικού προγράµµατος για την περιβαλλοντική εκπαίδευση. - Ανάπτυξη νέων διδακτικών βοηθηµάτων, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. - Προώθηση της αξιολόγησης των αναλυτικών προγραµµάτων.

24 δεκαετία του 80: 1987: ιεθνέςσυνέδριο, Μόσχα. Κατάρτιση προσωπικού Στόχος: Προώθηση της προ-υπηρεσιακής και ενδο-υπηρεσιακής κατάρτισης προκειµένου να καταστεί ικανό το εκπαιδευτικό προσωπικό για την τυπική και µη τυπική περιβαλλοντική εκπαίδευση. Προτεινόµενες δράσεις : - Προώθηση της προ-υπηρεσιακής κατάρτισης. - Προώθηση της ενδο-υπηρεσιακής κατάρτισης.

25 δεκαετία του 80: 1987: ιεθνέςσυνέδριο, Μόσχα Ε. Τεχνική και επαγγελµατική εκπαίδευση Στόχος: Ενσωµάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην τεχνική και επαγγελµατική εκπαίδευση. Προτεινόµενες δράσεις : - Ανάπτυξη προγραµµάτων και υλικού για την εκπαίδευση και κατάρτιση τεχνικών και επαγγελµατιών. -Κατάρτιση εκπαιδευτικών για ανάπτυξη της επίγνωσης για το περιβάλλον και τα συναφή ζητήµατα. -Προτεραιότηταδράσηςστοντοµέατουτουρισµού.

26 δεκαετία του 80: 1987: ιεθνέςσυνέδριο, Μόσχα Ζ. Εκπαίδευση και πληροφόρηση του γενικότερου πληθυσµού Στόχος: Περισσότερο αποτελεσµατική εκπαίδευση και πληροφόρηση του γενικότερου πληθυσµού µε τη χρήση των µέσων µαζικής ενηµέρωσης (ΜΜΕ) και των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφόρησης. Προτεινόµενες δράσεις : - Παραγωγή εκπαιδευτικών προγραµµάτων για προβολή από τα ΜΜΕ. - Χρήση νέων µέσων επικοινωνίας και µεθόδων ενεργητικής διδασκαλίας. - ηµιουργία βάσης οπτικοακουστικού υλικού (προγραµµάτων). -Ανάπτυξη και χρησιµοποίηση εκθέσεων και µουσείων. - Ανάπτυξη δράσεων της UNESCO και του UNEP από κοινού.

27 δεκαετία του 80: 1987: ιεθνέςσυνέδριο, Μόσχα Η. Γενική πανεπιστηµιακή εκπαίδευση Στόχος: Περισσότερο αποτελεσµατική ενσωµάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην πανεπιστηµιακή εκπαίδευση µε την ανάπτυξη της µελέτης προγραµµάτων, διδακτικού υλικού και κατάρτισης και τη δηµιουργία κατάλληλων θεσµικών µηχανισµών. Προτεινόµενες δράσεις: - Ανάπτυξη της επίγνωσης των ακαδηµαϊκών αρχών. - Ανάπτυξη της µελέτης προγραµµάτων. - Ενδο-υπηρεσιακή κατάρτιση εκπαιδευτικών. - Θεσµοθετηµένη συνεργασία µεταξύ των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων.

28 δεκαετία του 80: 1987: ιεθνέςσυνέδριο, Μόσχα Θ. Εκπαίδευση ειδικών επιστηµόνων Στόχος: Προώθηση εξειδικευµένης επιστηµονικής και τεχνικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Προτεινόµενες δράσεις: - Βασική εκπαίδευση για ειδικούς περιβάλλοντος. - Περαιτέρω εκπαίδευση επαγγελµατιών συµπεριλαµβανόµενων εκείνων σε τοµεις λήψης αποφάσεων και στελεχών διοίκησης. - Εκπαίδευση µέσω της έρευνας - Ανάπτυξη κατάλληλων προγραµµάτων σπουδών.

29 δεκαετία του 80: 1987: ιεθνέςσυνέδριο, Μόσχα Ι. ιεθνής και περιφερειακή συνεργασία Στόχος: Ανάπτυξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης µέσα από συντονισµένες συνεργασίες σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο Προτεινόµενες δράσεις: - ιάχυση πληροφοριών µεταξύ των εµπλεκόµενων φορέων - Προώθηση της έρευνας - Προώθηση της κατάρτισης και της παραγωγής σχετικού εκπαιδευτικού υλικού

30 δεκαετία του 90: αειφορία, αειφόροςανάπτυξη 1992: Παγκόσµια ιακυβερνητική ιάσκεψη, Ρίο -Βραζιλία: "Περιβάλλον καιανάπτυξη" - "Agenda 21 «1997: ιεθνής ιάσκεψη, Θεσσαλονίκη-Ελλάδα: "Περιβάλλονκαι κοινωνία: εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αειφορία"

31 δεκαετία του 90: 1992: Παγκόσµια ιακυβερνητική ιάσκεψη, Ρίο -Βραζιλία: "ΠεριβάλλονκαιΑνάπτυξη" - "Agenda 21 " Η Agenda 21, εξετάζει σε 40 συνολικά κεφάλαια, τα ζητήµατα που αφορούν την ανάπτυξη και την ποιότητα του περιβάλλοντος. Θέτει στόχους για την αντιµετώπιση των περιβαλλοντικών προβληµάτων και την διαµόρφωση των απαραίτητων συνθηκών για την αειφόρο ανάπτυξη, προτείνει δράσεις για την πραγµατοποίηση των στόχων αυτών και, στρατηγικές για την επιτυχή έκβαση των δράσεων αυτών.

32 δεκαετία του 90: 1992, "Agenda 21 " ράσεις για την αντιµετώπιση των πιεστικών σύγχρονων περιβαλλοντικών προβληµάτων, επικεντρώνονται µεταξύ άλλων στην: Αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών Προστασία και προαγωγή της ανθρώπινης υγείας Προστασία της Ατµόσφαιρας ιαχείριση και χρήση της γης Αγροτική και αστική ανάπτυξη Προστασία των δασών ιατήρηση της βιοποικιλότητας Ανάπτυξη φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας για την ασφαλή διαχείριση των στερεών απορριµµάτων, των τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων Προστασία της ποιότητας και διαθεσιµότητας των υδάτινων πόρων Προστασία των θαλασσών

33 δεκαετία του 90: 1992, "Agenda 21 " ράσεις για τη διαµόρφωση των κοινωνικό-οικονοµικών συνθηκών για την επίτευξη της ανάπτυξης µε όρους αειφορίας, εστιάζονται, στην : Προώθηση της εκπαίδευσης και της ενηµέρωσης και κατάρτισης του ευρύτερου κοινού Καταπολέµηση της φτώχειας Ενσωµάτωση του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης στη λήψη αποφάσεων Αναγνώριση και ενίσχυση του ρόλου των γηγενών πληθυσµών και των κοινοτήτων τους Ενίσχυση του ρόλου των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των µη κυβερνητικών οργανώσεων Ενίσχυση του ρόλου των γυναικών Ενίσχυση του ρόλου των επιχειρήσεων, της βιοµηχανίας των εργαζοµένων και των σωµατείων τους. Ενδυνάµωση της επιστηµονικής και τεχνολογικής κοινότητας. Ανάπτυξη διεθνών νοµικών µέσων και µηχανισµών Ενηµέρωση και πληροφόρηση για τη λήψη αποφάσεων

34 Ορόλος της περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής εκπαίδευσης στην επίτευξη των στόχων της Agenda 21 «αν και η βασική εκπαίδευση παρέχει υποστήριξη για κάθε περιβαλλοντική και αναπτυξιακή εκπαίδευση η τελευταία χρειάζεται να ενσωµατωθεί στην εκπαίδευση ως ένα απαραίτητο τµήµα µάθησης» Η εκπαίδευση αποτελεί µια διαδικασία µε την οποία τα άτοµα και οι κοινωνίες µπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναµικό τους. Η εκπαίδευση αποτελεί αποφασιστικό και κρίσιµο παράγοντα στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και τη βελτίωση της ικανότητας των πολιτών να κατανοούν και να αντιµετωπίζουν τα ζητήµατα της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.

35 Ορόλος της περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής εκπαίδευσης στην επίτευξη των στόχων της Agenda 21 Για την προώθηση περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής εκπαίδευσης στην προοπτική της αειφορίας ορίζονται τρεις τοµείς δράσης και αφορούν: τον επαναπροσανατολισµό της εκπαίδευσης προς την αειφόρο ανάπτυξη την ενηµέρωση των πολιτών και, την προώθηση της κατάρτισης

36 Ορόλος της περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής εκπαίδευσης στην επίτευξη των στόχων της Agenda 21 Επαναπροσανατολισµός της εκπαίδευσης προς την αειφόρο ανάπτυξη η εκπαίδευση αποτελεί µια διαδικασία µε την οποία τα άτοµα και οικοινωνίεςµπορούννααξιοποιήσουνπλήρωςτοδυναµικότους. Η εκπαίδευση αποτελεί αποφασιστικό και κρίσιµο παράγοντα στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και τη βελτίωση της ικανότητας των πολιτών να κατανοούν και να αντιµετωπίζουν τα ζητήµατα της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος

37 Ορόλος της περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής εκπαίδευσης στην επίτευξη των στόχων της Agenda 21 Ηενηµέρωση των πολιτών Καθώς, τα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά προβλήµατα είναι αποτέλεσµα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και επιλογών, υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού απέναντι σε αυτά και η εµπλοκή τους στην αντιµετώπισή τους Ηπροώθηση της κατάρτισης "τα προγράµµατα κατάρτισης είναι αναγκαίο να παρέχουν πληροφορίες σχετικά µε τις δραστηριότητες που λαµβάνουν χώρα στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και, για εκείνες τις δραστηριότητες που σχεδιάζονται να εφαρµοστούν µελλοντικά, οι οποίες έχουν δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στοπεριβάλλονκαισυνδέονταιµεπεριβαλλοντικάπροβλήµατα. Επίσης, πρέπει να θέτουν προς διερεύνηση τις πιθανές λύσεις στα προβλήµατα αυτά και να αποσκοπούν στην ανάπτυξη αισθήµατος ευθύνης των ατόµων απέναντισεαυτά"

38 δεκαετία του 90: 1997, ιεθνής ιάσκεψη, Θεσσαλονίκη- Ελλάδα: "Περιβάλλον και κοινωνία: εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αειφορία " Οιπροτάσειςπουπεριλαµβάνονταιστη ιακήρυξητηςθεσσαλονίκης, βασίζονται στις αρχές της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όπως αυτές διατυπώνονται στη ιακήρυξη της Τιφλίδας Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθώς αναπτύχθηκε µέσα στο πλαίσιο των προτάσεων της Τιφλίδας και καθώς εξελισσόµενη συµπεριέλαβε το σύνολο του φάσµατος των παγκόσµιων περιβαλλοντικών ζητηµάτων που περιλαµβάνονται στην Agenda 21 αλλά και το σύνολο των προτάσεων για την εκπαίδευση που διαµορφώθηκαν στο πλαίσιο των σηµαντικότερων συνεδρίων σχετικά µε το περιβάλλον, αντιµετωπίστηκε ως εκπαίδευση για την αειφορία. Η προσέγγιση αυτή της επιτρέπει να αναφέρεται ενδεχοµένως ως εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία (άρθρο 11).

39 δεκαετία του 90: 1997, ιεθνής ιάσκεψη, Θεσσαλονίκη- Ελλάδα: "Περιβάλλον και κοινωνία: εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αειφορία " Απαιτούνται συνεργασίες και συντονισµένες προσπάθειες σε πολλούς κρίσιµους τοµείς καθώς επίσης άµεση και ριζική αλλαγή των συµπεριφορών και των τρόπων ζωής, συµπεριλαµβανόµενης της αλλαγής των καταναλωτικών και παραγωγικών προτύπων. Για το σκοπό αυτό, η κατάλληλη εκπαίδευση και η ενηµέρωση του ευρύτερου κοινού µπορεί να θεωρηθεί ως ένας από του πυλώνες τις αειφορίας µαζί µε τη νοµοθεσία, την οικονοµία και την τεχνολογία "Η εκπαίδευση στην προοπτική της αειφορίας, αποτελεί µια διαδικασία συλλογικής µάθησης, στην οποία είναι αναγκαία η ισότιµη συµµετοχή και ο συνεχής διάλογος µεταξύ κυβερνήσεων, τοπικών αρχών, τηςακαδηµαϊκήςκοινότητας, επιχειρήσεων, καταναλωτών, µη κυβερνητικών οργανώσεων, των µέσων µαζικής ενηµέρωσης και άλλων φορέων"

40 δεκαετία του 2000: 2002, ηπαγκόσµια ιάσκεψη Κορυφής στο Γιοχάνεσµπουργκ της Ν. Αφρικής για την "Αειφόρο Ανάπτυξη" (WSSD). Επανέρχεται το ζήτηµα της ανάπτυξης στην προοπτική της αειφορίας (που τέθηκε στη ιάσκεψη του Ρίο) και διαµορφώνονται οι στρατηγικές για την επίτευξη της σε διεθνές επίπεδο. Η εκπαίδευση αναγνωρίζεται, όπως και στο Ρίο, ως σηµαντικός παράγοντας για την προώθηση της ανάπτυξης µε όρους αειφορίας. Θεµελιώνεται ως το επίκεντρο των προσπαθειών για την επίτευξη της Αειφόρου Ανάπτυξης και θέτονται οι άξονες της εκπαίδευση αυτής που ονοµάστηκε Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ)

41 δεκαετία του 2000: εκαετία αφιερωµένη στην "Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη" Η Γενική Συνέλευση των Ηνωµένων Εθνών, το εκέµβριο του 2002 υιοθετεί την πρόταση την πρόταση για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ), που προτάθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσµιας ιάσκεψης Κορυφής του Γιοχάνεσµπουργκ. Η UNESCO ανέλαβε την ευθύνη για την προώθηση της εκαετίας. Απώτερος σκοπός της εκαετίας είναι UNESCO (2005) : να ενσωµατώσει τις αξίες και τις πρακτικές της αειφόρου ανάπτυξης σε όλες τις µορφές της εκπαίδευσης και της µάθησης. Να ενθαρρύνει αλλαγές στη συµπεριφορά προς τη διαµόρφωση ενός αειφόρου µέλλοντος µε όρους περιβαλλοντικής ισότητας, οικονοµικής αειφορίας και δίκαιης κοινωνίας για τις τωρινές και µελλοντικές γενεές (σελ. 5).

42 δεκαετία του 2000: εκαετία αφιερωµένη στην "Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη" Αειφόρος ανάπτυξη: αναγνωρίζεται ότι είναι µια εξελισσόµενη έννοια ανοικτή σε ερµηνείες θεωρείται αναγκαίο να ξεκαθαριστεί το σηµαίνει και ποιες είναι οι επιδιώξειςτης. Τοµείς κλειδιά της αειφόρου ανάπτυξης 1. η κοινωνία 2. το περιβάλλον και 3. ηοικονοµία, µε την κουλτούρα ως σηµαντική διάσταση.

43 δεκαετία του 2000: εκαετία αφιερωµένη στην "Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη" Κοινωνία: επιδιώκεται η κατανόηση των κοινωνικών θεσµών και του ρόλους τους στην αλλαγή και την ανάπτυξη, καθώς επίσης τα δηµοκρατικά και συµµετοχικά συστήµατα τα οποία παρέχουν την δυνατότητα στην ελεύθερη έκφραση των απόψεων, την επιλογή των κυβερνήσεων και την εξάλειψη των διαφορών. Περιβάλλον: επιδιώκεται η κατανόηση των φυσικών πόρων και της ευθραυστότητας των φυσικών περιβαλλόντων και οι επιπτώσεις στοπεριβάλλοντωνανθρώπινωνδραστηριοτήτωνκαιαποφάσεων, µε τη δέσµευση, τα περιβαλλοντικά θέµατα να αποτελούν συνιστώσα της κοινωνικής και οικονοµικής αναπτυξιακής πολιτικής

44 δεκαετία του 2000: εκαετία αφιερωµένη στην "Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη" Οικονοµία: επιδιώκεται ευαισθητοποίηση ως προς τα όρια και τις δυνατότητες της οικονοµικής µεγέθυνσης και των επιπτώσεων της στην κοινωνία και το περιβάλλον, µε τη δέσµευση να αποτιµούνται τα ατοµικά και κοινωνικά επίπεδα κατανάλωσης στην προοπτική της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης

45 δεκαετία του 2000: εκαετία αφιερωµένη στην "Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη" Χαρακτηριστικά της ΕΑΑ βασίζεται στις αρχές και τις αξίες που διέπουν την αειφόρο ανάπτυξη διαπραγµατεύεται την ποιότητα των τριών πυλώνων της αειφορίας, το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονοµία προωθεί τη δια βίου εκπαίδευση είναι διεπιστηµονική, κανένα γνωστικό αντικείµενο δεν µπορείναεπικαλείταιτηνεααωςδικότουθέµα, αλλάόλα τα γνωστικά αντικείµενα µπορούν να συνεισφέρουν σε αυτήν αξιοποιεί όλες τις µορφές εκπαίδευσης (τυπική, µη τυπική καιάτυπη) συνεισφέρει και διευκολύνει την εξελισσόµενη φύση της έννοιας της αειφορίας

46 δεκαετία του 2000: εκαετία αφιερωµένη στην "Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη" Χαρακτηριστικά της ΕΑΑ διαπραγµατεύεται πλανητικά ζητήµατα και προτεραιότητες σε τοπικό επίπεδο οικοδοµεί την δυνατότητα της συµµετοχής για τη λήψη αποφάσεων βασισµένων πάνω στην κοινότητα ενθαρρύνει τους µαθητές να συµµετέχουν στις αποφάσεις σχετικάµετοπώςπρέπειναµάθουν χρησιµοποιεί ποικιλία παιδαγωγικών µεθόδων που προωθούν τη συµµετοχική µάθηση και την απόκτηση δεξιοτήτων σκέψης ενθαρρύνει την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την επίλυση προβλήµατος για τη µελέτη των διληµµάτων και των προκλήσεων της αειφόρου ανάπτυξης

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ενότητα 02: Ιστορική Εξέλιξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ι Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ενότητα 03: Ιστορική Εξέλιξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΙΙ Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Tο ανθρώπινο στοιχείο είναι μοναδικής σημασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου

ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη ως πλαίσιο Εκπαίδευσης Νεοδιορισθέντων Εκπαιδευτικών: Ποιοτικοί Εκπαιδευτικοί για Ποιοτική Εκπαίδευση ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ/ΠΑΙΔΙ/0308(ΒΙΕ)/07 ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική αίδευση

Περιβαλλοντική αίδευση Περιβαλλοντική Εκ π αίδευση «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία» Διεθνής Διάσκεψη «Περιβάλλον και κοινωνία: εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αειφορία» UNESCO, Θεσσαλονίκη 1997

Διαβάστε περισσότερα

Η εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία (ΕΠΑ):

Η εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία (ΕΠΑ): Η εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία (ΕΠΑ): στόχοι, μέθοδοι, προοπτικές Αναγνωστάκης Σπύρος, Υπεύθυνος - Οικονόμου Κων., Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρο σχολείο. Το αειφόρο σχολείο αποτελεί το σχολείο εκείνο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη στην προοπτική της αειφορίας.

Αειφόρο σχολείο. Το αειφόρο σχολείο αποτελεί το σχολείο εκείνο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη στην προοπτική της αειφορίας. Αειφόρο σχολείο Το αειφόρο σχολείο αποτελεί το σχολείο εκείνο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη στην προοπτική της αειφορίας. Η έννοια της αειφορίας Αειφορία (αεί +φέρω): μία κατάσταση να διατηρείται και να

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης

Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συγκεκριμένες διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Τhe Earth Charter Initiative (2005). The Earth Charter

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου, Συντονίστρια ΠΕ/ΕΑΑ, ΠΙ aravella@cytanet.com.cy zachariou.a@cyearn.pi.ac.cy Ημερίδα: Πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Ενδογενής ανάπτυξη αξιοποίηση των τοπικών πόρων τοπικός προσδιορισμός των αναπτυξιακών προοπτικών - στόχων τοπικός

Διαβάστε περισσότερα

1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε

1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε 1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση γεννιέται. Πότε; Η ΠΕ γεννιέται και διαµορφώνεται σε αυτόνοµο πεδίο στις δεκαετίες 1960 1970 Πώς; Προέρχεται από τη συνειδητοποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

(Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών στις 11Μαίου 2010 στην 120 η Συνεδρία)

(Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών στις 11Μαίου 2010 στην 120 η Συνεδρία) Σύσταση CM/Rec(2010)7 Της Επιτροπής Υπουργών προς τα κράτη-μέλη για το Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παιδεία της Δημοκρατίας και την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Υιοθετήθηκε από την

Διαβάστε περισσότερα

(Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών στις 11Μαίου 2010 στην 120 η Συνεδρία)

(Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών στις 11Μαίου 2010 στην 120 η Συνεδρία) Σύσταση CM/Rec(2010)7 Της Επιτροπής Υπουργών προς τα κράτη μέλη για το Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Εκπαίδευση για τη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Υιοθετήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο

Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο Οργανισµός Οικονοµικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (Organization for Economic Co-operation and Development OECD) Ίδρυση 1960 Στόχος η

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑ ΙΟΥ

Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑ ΙΟΥ Βασικά κείµενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑ ΙΟΥ Σειρά: Βασικά κείµενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 1 Βασικά κείµενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Έφη Δαρείου Εκπαιδευτικός, Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Ειδίκευση

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ενότητα 06: Σκοποί και Στόχοι της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2003-2005 Δύο χρόνια μετά την ιδρυτική του Συνέλευση το Δίκτυο, μέσα στα πλαίσια των αξόνων που αυτή έθεσε και με βάση τη μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕ ΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ( ηµοσιεύτηκε στο περιοδικό «Για την

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕ ΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ( ηµοσιεύτηκε στο περιοδικό «Για την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕ ΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ( ηµοσιεύτηκε στο περιοδικό «Για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», τεύχ. 44, σελ.17, Θεσσαλονίκη, 2010). Βαρβάρα Παναγιωτίδου,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Σύμπραξη και Εφαρμογή

Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Σύμπραξη και Εφαρμογή Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Κοινωνική Δικαιοσύνη Σύμπραξη και Εφαρμογή Σωτήρης Θεμιστοκλέους sotiris.t@cardet.org www.cardet.org www.developmenteducation.org Διεθνές ανεξάρτητο, μη-κερδοσκοπικό, μη-κυβερνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Ηέννοια. της αειφορίας. Α. ηµητρίου, Αν. Καθηγήτρια ΤΕΕΠΗ, υποστηρικτικόυλικό διαλέξεων µαθήµατος

Ηέννοια. της αειφορίας. Α. ηµητρίου, Αν. Καθηγήτρια ΤΕΕΠΗ, υποστηρικτικόυλικό διαλέξεων µαθήµατος Ηέννοια της αειφορίας Αειφορία: µία κατάσταση να διατηρείται και να λειτουργεί για πάντα Η έννοια της 'αειφορίας' επιδέχεται πολλών ερµηνειών οι οποίες αναδεικνύουνποικίλεςδιαστάσειςτης, φιλοσοφικές, πολιτικές,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Σελίδα από του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Σελίδα από του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Εισαγωγή Το παρόν Σύµφωνο Συνεργασίας (στο εξής αναφερόµενο ως Σύµφωνο ) υπογράφτηκε στις /5/2016, από τους φορείς που παρατίθενται στο Παράρτηµα (όπου περιλαµβάνονται τα πλήρη στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια εκπαίδευση για αλλαγή, πέρα από το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015:

Παγκόσμια εκπαίδευση για αλλαγή, πέρα από το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015: Παγκόσμια εκπαίδευση για αλλαγή, πέρα από το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015: Εμπλοκή των νέων της Ευρώπης από σχολικούς κήπους σε βιώσιμα συστήματα παραγωγής και διανομής τροφίμων Παγκόσμια εκπαίδευση για

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας

Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας Μαρία Δημοπούλου Υπεύθυνη Π.Ε Α Δ/νσης Π.Ε Αθηνών Συντονίστρια Τοπικού Δικτύου «Αειφόρα σχολεία Α Δ/νσης Π.Ε Αθηνών» ΤΟΠΙΚΟΥΔΙΚΤΥΟ ςχολειων AEΙΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Η αποστολή του ΤΕΙ Πελοποννήσου, διαμορφούμενη μέσα στο πλαίσιο του Ν. 4485/17, o οποίος είναι ο πιο πρόσφατος νόμος όπου καθορίζεται η αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία

Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία Τι είναι περιβάλλον; Το περιβάλλον προσεγγίζεται... ως «πρόβλημα»... ως φυσικός πόρος... ως φύση... ως ο χώρος της καθημερινής μας ζωής... ως ο χώρος της συλλογικής

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Erasmus

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Agenda 21 στα σχολεία Ένα παράδειγμα εφαρμογής σε Γαλλικό σχολείο. Γιώργος Παυλικάκης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών

ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Agenda 21 στα σχολεία Ένα παράδειγμα εφαρμογής σε Γαλλικό σχολείο. Γιώργος Παυλικάκης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Agenda 21 στα σχολεία Ένα παράδειγμα εφαρμογής σε Γαλλικό σχολείο Γιώργος Παυλικάκης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Αειφόρος(βιώσιμη) Ανάπτυξη Μία ιδέα που προχωράει. Γέννηση: 1987

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Δομή επιμόρφωσης 1 η Μέρα Γνωριμία ομάδας Παρουσίαση θεωρητικού υποβάθρου Προσομοίωση : α) Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε.

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. ΑΑΑ Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση A global sustainability framework and initiative of the United Nations Environment Programme Finance Initiative Ένα παγκόσμιο πλαίσιο και μια πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΕΣΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Υπηρεσία Έρευνας και ιεθνών Σχέσεων, Γραφείο Κατάρτισης Προτάσεων Μάρτιος 2008 ΕΣΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2008-2010 6/3/2008 9:47 πµ 1 ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΕΥΝΑΣ 6/3/2008 9:47 πµ

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ Γιώργος Παυλικάκης Δρ Διαχείρισης Οικοσυστημάτων Υπεύθυνος ΠΕ Δ Δ/νσηςνσης Δ.Ε. Αθήνας E-mail: pavlikak@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

1.1 Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για την οικολογική κρίση και τα περιβαλλοντικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο πλανήτης µας. Το περιβάλλον ζωτικός χώρος ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα»

Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα» Θεματική Εβδομάδα 2016-17 «Σώμα και Ταυτότητα» Υλοποίηση στο Γυμνάσιο Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού-Εξαρτήσεων και Έμφυλων Ταυτοτήτων 1 Ενίσχυση της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Η κρίση του περιβάλλοντος των τελευταίων δεκαετιών ήταν το έναυσµα µιας νέας δυναµικής, η οποία οδήγησε και στην αναγκαιότητα της δηµιουργίας ειδικών σπουδών για την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ: Β Δηµοτικό Σχολείο Λατσιών (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Αριθµός µαθητών/τριών: 127 Αριθµός εκπαιδευτικών: 15 Συνδετικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ Οι Δ/τές ως προωθητές αλλαγών με κέντρο τη μάθηση Χαράσσουν τις κατευθύνσεις Σχεδιάσουν την εφαρμογή στη σχολική πραγματικότητα Αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ Τ.Π.Ε. ΣΤΗΝ Ε.Ε.

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ Τ.Π.Ε. ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Η βασική ενημέρωση γύρω από τις Ευρωπαϊκές πολιτικές που σχετίζονται με τις εκπαιδευτικές χρήσεις των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ Τ.Π.Ε. ΣΤΗΝ Ε.Ε. 1990

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τις αρμόδιες

Διαβάστε περισσότερα

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα παρουσίασης εκπαιδευτικού πακέτου για το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» ΥΠΠΕΘ, 1/11/2018

Ημερίδα παρουσίασης εκπαιδευτικού πακέτου για το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» ΥΠΠΕΘ, 1/11/2018 Ημερίδα παρουσίασης εκπαιδευτικού πακέτου για το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» ΥΠΠΕΘ, 1/11/2018 Δρ Αθηνά Νέλλα, Σύμβουλος Β ΙΕΠ, ΠΕ80, ΠΕ78, Προϊσταμένη Γραφείου Διερεύνησης και Αποτίμησης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & O ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ;

ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & O ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ; Συμπόσιο για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Αθήνα 15/16 Απριλίου 2011-04-28 Τριανταφύλλου Ελένη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Ν. Χαλκιδικής ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & O ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή των Νέων και Παγκόσμια Πολιτότητα: Προκλήσεις και Συστάσεις για το `Εργο Future Youth Schools Forum. Συνοπτική Έκθεση

Συμμετοχή των Νέων και Παγκόσμια Πολιτότητα: Προκλήσεις και Συστάσεις για το `Εργο Future Youth Schools Forum. Συνοπτική Έκθεση 3 Συμμετοχή των Νέων και Παγκόσμια Πολιτότητα: Προκλήσεις και Συστάσεις για το `Εργο Future Youth Schools Forum Συνοπτική Έκθεση Συνοπτική Έκθεση Η παρούσα έκθεση αναλύει και αξιολογεί τις τρέχουσες ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr Εισαγωγή Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί στις μέρες μας ένα αδιαμφισβήτητο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη «Οικολογικά Σχολεία»

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη «Οικολογικά Σχολεία» Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη «Οικολογικά Σχολεία» Δείκτες απόδοσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ/ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ/ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ) CYMEPA (ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ: Σκοποί και στόχοι

Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ: Σκοποί και στόχοι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΛΟΥ & ΙΣΟΤΗΤΑΣ Α.Π.Θ. Ε-mail: isotita-comm@auth.gr Θεσσαλονίκη 23 /3/2015 Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ: Σκοποί και στόχοι Η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» "Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία"

Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία Newsletter No. 3 Α ρίλιος 2007 Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» Έργο: "Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία" Επιµέλεια: ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα

Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα Οι παρακάτω διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Προγράμματος Σπουδών Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Υποχρεωτικής

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια εκπαίδευση για αλλαγή, πέρα από το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015:

Παγκόσμια εκπαίδευση για αλλαγή, πέρα από το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015: Παγκόσμια εκπαίδευση για αλλαγή, πέρα από το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015: Εμπλοκή των νέων της Ευρώπης από σχολικούς κήπους σε βιώσιμα συστήματα παραγωγής και διανομής τροφίμων Συγχρηματοδοτείται από

Διαβάστε περισσότερα

www.themegallery.com LOGO

www.themegallery.com LOGO www.themegallery.com LOGO 1 Δομή της παρουσίασης 1 Σκοπός και στόχοι των νέων ΠΣ 2 Επιλογή των περιεχομένων & Κατανομή της ύλης 3 Ο ρόλος μαθητή - εκπαιδευτικού 4 Η ΚΠΑ στο Δημοτικό & το Γυμνάσιο 5 Η Οικιακή

Διαβάστε περισσότερα

Το νερό στα καινοτόμα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το νερό στα καινοτόμα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Το νερό στα καινοτόμα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΙΠΠΕΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, M.ed. TEΠΑΕ Α.Π.Θ. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης Τα περιβαλλοντικά προβλήματα μεγεθύνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΦΓ9-ΟΔ1. e-mail:kitsios@epeaek.gr

ΑΔΑ: ΒΙΦΓ9-ΟΔ1. e-mail:kitsios@epeaek.gr ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Μονάδα Α2 ιεύθυνση:

Διαβάστε περισσότερα

Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ Δημήτριος Γκότζος Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Δρ Δημήτριος Γκότζος Γενικές αρχές της εκπαίδευσης Παροχή γενικής παιδείας Καλλιέργεια δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των ενδιαφερόντων του Η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2008-2009 Με βάση την εξαετή πλέον εμπειρία του δικτύου και λαμβάνοντας υπόψη τους σκοπούς του Δικτύου, όπως καταγράφονται στον

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 1590 1765 η Μέθοδος Project σε σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη 1765 1880 συνήθης µέθοδος διδασκαλίας - διάδοσή της στην

Διαβάστε περισσότερα

«Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ»

«Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» «Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΤΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΩΝ. ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ: Προσωπικότητα Αξίες Ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλης Μαγγίνας μίλησε σήμερα Δευτέρα 16 Ιουλίου στο Όγδοο Διακυβερνητικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Διαπολιτισμική Εκπαίδευση E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρο Πράσινο Σχολείο. Προτάσεις συνεργασίας

Αειφόρο Πράσινο Σχολείο. Προτάσεις συνεργασίας Αειφόρο Πράσινο Σχολείο Προτάσεις συνεργασίας Η έννοια του αειφόρου σχολείου Το αειφόρο σχολείο αποτελεί το σχολείο εκείνο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη στην προοπτική της αειφοριας με γνώμονα την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος A: Γενικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+

Μέρος A: Γενικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ Μέρος A: Γενικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ που αφορά τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού για την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

8361/17 ΜΑΚ/νικ 1 DG B 2B

8361/17 ΜΑΚ/νικ 1 DG B 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2017 (OR. en) 8361/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 25 Απριλίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Εισαγωγικές Έννοιες -- ΜΑΡΙΑ ΔΑΣΚΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Εισαγωγικές Έννοιες -- ΜΑΡΙΑ ΔΑΣΚΟΛΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Εισαγωγικές Έννοιες -- ΜΑΡΙΑ ΔΑΣΚΟΛΙΑ Η «οικολογική» προσέγγιση του περιβάλλοντος Περιβάλλον: ταυτίζεται με την έννοια του οικοσυστήματος ή με την Οικόσφαιρα Περιβάλλον:

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Αιρεσιμότητα 3. Σχεδιασμός Εκπαιδευτικής παρέμβασης

Γενική Αιρεσιμότητα 3. Σχεδιασμός Εκπαιδευτικής παρέμβασης Γενική Αιρεσιμότητα 3 ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΣΠΑ 2014-2020 Σχεδιασμός Εκπαιδευτικής παρέμβασης Το κείµενο αυτό αποτελεί το σχεδιασµό εκπαιδευτικής παρέµβασης, η οποία θα επιτρέψει τη δηµιουργία µιας κοινής αντίληψης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Αιρεσιμότητα 3. Σχεδιασμός Εκπαιδευτικής παρέμβασης

Γενική Αιρεσιμότητα 3. Σχεδιασμός Εκπαιδευτικής παρέμβασης Γενική Αιρεσιμότητα 3 ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΣΠΑ 2014-2020 Σχεδιασμός Εκπαιδευτικής παρέμβασης Το κείµενο αυτό αποτελεί το σχεδιασµό εκπαιδευτικής παρέµβασης, η οποία θα επιτρέψει τη δηµιουργία µιας κοινής αντίληψης

Διαβάστε περισσότερα

Διαθεματικότητα: πλαίσιο εφαρμογής, αποτελέσματα, πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα, κριτική θεώρηση. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Διαθεματικότητα: πλαίσιο εφαρμογής, αποτελέσματα, πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα, κριτική θεώρηση. Δρ Δημήτριος Γκότζος Διαθεματικότητα: πλαίσιο εφαρμογής, αποτελέσματα, πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα, κριτική θεώρηση Δρ Δημήτριος Γκότζος Τρόποι εφαρμογής διαθεματικότητας Παράλληλης συνεξέτασης θεμάτων από διαφορετικά μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

Γνώση, Τεχνολογία και Πρότυπα για Βιώσιμες και Έξυπνες Πόλεις

Γνώση, Τεχνολογία και Πρότυπα για Βιώσιμες και Έξυπνες Πόλεις Γνώση, Τεχνολογία και Πρότυπα για Βιώσιμες και Έξυπνες Πόλεις Εμπειρίες από τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στο διεθνές Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων Βασίλης Ακύλας Μηχανολόγος Μηχανικός, PhD Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

Eίναι μη κερδοσκοπική μη Κυβερνητική Ένωση εκπαιδευτικών που ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Eίναι μη κερδοσκοπική μη Κυβερνητική Ένωση εκπαιδευτικών που ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. (ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1992) www.peekpe.gr H Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση(ΠΕΕΚΠΕ) ιδρύθηκετο1992μεέδρατηναθήνα.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα

Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα Ενότητα 11: Koινωνιογνωστικές, Κοινωνικές και Τεχνολογικές Θεωρίες Μάθησης Βασιλική Μητροπούλου-Μούρκα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο

ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο Παρουσίαση από τις: Φροσούλα Πατσαλίδου, ερευνήτρια, & Μαίρη Κουτσελίνη, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2 ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2 Σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για ενήλικες με αναπηρία 1 η Εναρκτήρια Συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κογκίδου ήµητρα Χαιρετισµός στην ηµερίδα του Παιδαγωγικού Τµήµατος ηµοτικής Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ. ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κατά τα δύο προηγούµενα ακαδηµαϊκά έτη το Α.Π.Θ. προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη MEMO/07/499 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-2013: Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» 2007-2013: πρόγραµµα στο

Διαβάστε περισσότερα

Το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ, ΘΕΣΜΙΚΩΝ, ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης Συνάντηση διαλόγου για τους

Διαβάστε περισσότερα

Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική

Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική Αγγελική Τοτόλου Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας 2 «Από την πορεία προς το φως, να μην αφήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT Η διεξαγωγή σχεδίων εργασίας στο σύγχρονο σχολείο, προβάλλει ως αναγκαιότητα, για την ανάπτυξη της κριτικής και δηµιουργικής σκέψης των µαθητών, καθώς και όλων εκείνων των ιδιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

«Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)»

«Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)» «Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)» Εισαγωγικά Στη σημερινή πρώτη μας συνάντηση θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε με απλό και ευσύνοπτο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Κατερίνα Κασιμάτη, Επίκ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικoύ Τμήματος, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Κατερίνα Κασιμάτη, Επίκ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικoύ Τμήματος, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κατερίνα Κασιμάτη, Επίκ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικoύ Τμήματος, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ -ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΚΡΟΕΠΙΠΕΔΟ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Τίτλος του έργου FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Χρηματοδοτικά στοιχεία του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Κοινοτική Πρωτοβουλία

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Τίτλος του έργου FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Χρηματοδοτικά στοιχεία του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Κοινοτική Πρωτοβουλία ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Η Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας στη Δια Βίου Μάθηση των εκπαιδευτικών

Η συμβολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας στη Δια Βίου Μάθηση των εκπαιδευτικών Η συμβολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας στη Δια Βίου Μάθηση των εκπαιδευτικών Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση που απηύθυναν στην Περ/κή Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού στο σχολείο: η περίπτωση των ΝΑΠ

Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού στο σχολείο: η περίπτωση των ΝΑΠ Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού στο σχολείο: η περίπτωση των ΝΑΠ Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Ευριπίδου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Συνέδριο Διευθυντών Δημοτικής Εκπαίδευσης 15 Μαΐου 2012 ΔΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr

Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr Θεμελίωση μιας λύσης ενός προβλήματος από μια πολύπλευρη (multi-faceted) και διαθεματική (multi-disciplinary)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (Π.Ε.Α.Α.)

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (Π.Ε.Α.Α.) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (Π.Ε.Α.Α.) Δήμητρα Σπυροπούλου Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου H Ε.Α.Α. μετεξέλιξη της Π.Ε. (Ν.1892/90) προαπαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση για. την Αειφορία. μέσα από Τοπικά Σχολικά Δίκτυα σε συνεργασία με Δήμους

Εκπαίδευση για. την Αειφορία. μέσα από Τοπικά Σχολικά Δίκτυα σε συνεργασία με Δήμους Εκπαίδευση για Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου www.kpe-thess.gr Χ. Αθανασίου, Ε. Παπαδημητρίου, Ν. Ριφάκη, Γ. Σλαυκίδης, Π. Τσολακίδου, Γ. Υφαντής την Αειφορία μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκης 33, 105 57, Αθήνα Τηλ.: 210 3314837, Fax: 210 3212785, E-mail: mail@ipem-doe.gr

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκης 33, 105 57, Αθήνα Τηλ.: 210 3314837, Fax: 210 3212785, E-mail: mail@ipem-doe.gr Αθήνα, 24.03.2015 Αριθ. Πρωτ.:894 Πληροφορίες: Γ. Γιούρντας, Ν. Υφαντόπουλος Τηλ. 210 3314837 e-mail: mail@ipem-doe.gr Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Συμμετοχής στις Επιμορφωτικές Πρωτοβουλίες του ΙΠΕΜ/ΔΟΕ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία

Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία www.schoolleadership.eu Το δίκτυο EPNoSL σε μια ματιά Το Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία (EPNoSL) δημιουργήθηκε το 2011 ως απάντηση στην

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Ενότητα 5: Χρήστος Παρθένης Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: Το παράδειγμα του Προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013 ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Επιστηµονική και Οργανωτική Γραµµατεία Σχεδιασµού και Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραµµατισµού 2007-2013 ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω:

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Ομιλία Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων Του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κυρίου Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

5 -Τρόποιενσωµάτωσηςτης ΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης σταεκπαιδευτικάσυστήµατα

5 -Τρόποιενσωµάτωσηςτης ΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης σταεκπαιδευτικάσυστήµατα 5 -Τρόποιενσωµάτωσηςτης ΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης σταεκπαιδευτικάσυστήµατα Μπορεί να εκπληρώσει τους σκοπούς τηςηπεστοπλαίσιοτου παραδοσιακού σχολείου; Υπάρχει δυσαρµονία ανάµεσα στην ΠΕ και το παραδοσιακό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός. Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ

Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός. Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ armaos@kethea.gr Προτεραιότητες & βασικά μεγέθη εκπαίδευσης 2 Η ΔΒΜ αποτελεί προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!

ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό! ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό! Βιώσιμη διαχείριση αστικού νερού: Βασικές αρχές & καλές πρακτικές σε θέματα επικοινωνίας, διαβούλευσης, εκπαίδευσης Νερό: δημόσιο αγαθό, μοναδικός φυσικός

Διαβάστε περισσότερα