Δρ Χριστίνα Αργυροπούλου Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δρ Χριστίνα Αργυροπούλου Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου"

Transcript

1 Δρ Χριστίνα Αργυροπούλου Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Η Διδασκαλία της Λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση με εναλλακτικές διδακτικές μεθόδους και τεχνικές Λονδίνο Αγ. Φανούριος, στη λίμνη Δόξα Φενεού

2 Α. Διδασκαλία της Λογοτεχνίας 1. Γενικά στοιχεία Απαραίτητα ο δάσκαλος θα πρέπει να έχει διαβάσει τα σχετικά με το μάθημα στα ΑΠΣ, ΔΕΠΠΣ, ώστε να γνωρίζει τη φιλοσοφία και τη διδακτική του μαθήματος. Άλλωστε από τη διδασκαλία της ΝΕ Γλώσσας γνωρίζει για τα στάδια ανάγνωσης και γραφής, στοιχεία ωφέλιμα και για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας έως ότου εξοικειωθούν οι μαθητές με το μάθημα, σε ένα πιο απαιτητικό επίπεδο από τις προηγούμενες τάξεις. Τη λογοτεχνική «σκευή» ο/η μαθητής/ τρια θα μεταφέρει και στο γυμνάσιο όπου η διδασκαλία του μαθήματος είναι πιο απαιτητική. Η προετοιμασία του εκπαιδευτικού είναι αυτονόητη (διδακτική μέθοδος, ερωτήσεις, δραστηριότητες). Άλλωστε, γνωρίζει ότι κάθε διδακτική πράξη είναι κάτι σαν θεατρικό δρώμενο, που οφείλει να παράγει αποτέλεσμα και να προσελκύσει την προσοχή των μαθητών. Οι μαθητές δεν θα είναι απλοί δέκτες, αλλά συμμετέχουν στη πράξη της διδασκαλίας, ενημερώνονται για τη διδακτική τεχνική ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο αποτελεσματικά. Τα πλέον απλά ερωτήματα που θέτουμε στον εαυτό μας είναι: Γιατί διδάσκουμε Γλώσσα και Λογοτεχνία, πώς τα διδάσκουμε, τι πετυχαίνουμε. ΝΕ ΓΛΩΣΣΑ. Η διδακτική μεθοδολογία στη Γλώσσα είναι επικοινωνιακήλειτουργική, κειμενοκεντρική, με πορεία από το κείμενο στην πρόταση και στη λέξη ή στο γραμματικό φαινόμενο. Τα κείμενα μελετώνται και κατανοούνται στον άξονα: ακούω, κατανοώ, διαβάζω, μιλώ, γράφω. Η γραφή είναι άσκηση καθημερινή.

3 Ζητάμε πάντα το επικοινωνιακό πλαίσιο (ποιος μιλάει, σε ποιον, τι λέει και με ποιο σκοπό), οπότε συνάγεται το νόημα. Για τη λειτουργία της γλώσσας εστιάζουμε στο πώς το λέει και με ποιο τρόπο (ρήμα, αιτιολογική πρόταση, επιλογή λέξης, κυριολεξία ή μεταφορά κ.ά.). Έτσι διερευνώνται τα γλωσσικά φαινόμενα που προβλέπονται για την ενότητα, γίνεται ευαισθητοποίηση στη γλώσσα και αναδεικνύεται το πώς γράφεται ένα κείμενο ως γλώσσα και ύφος, ως κειμενικό είδος, σε γενικές γραμμές, διότι οι μαθητές μέχρι το λύκειο θα μελετούν τα κειμενικά είδη και την πειθώ. Αυτό το πώς του κειμένου έχει σημασία στη λογοτεχνία και ιδιαίτερα στην ποίηση. ΝΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και η διδακτική της σε δημοτικό και γυμνάσιο Η διδασκαλία της λογοτεχνίας ως μάθημα και μάθηση διά βίου δεν μπορεί παρά να διατηρήσει τα βασικά χαρακτηριστικά της, που είναι η αισθητική απόλαυση, η καλλιέργεια τόσο της ευαισθησίας στον μαθητή αναγνώστη και της αναγνωστικής του δεξιότητας, όσο και της δυνατότητάς του να αποκωδικοποιεί το λογοτεχνικό κείμενο, ιδιαίτερα το ποιητικό. Ακόμα, συμβάλλει στην ευαισθησία του για τη χρήση της γλώσσας και καλλιεργεί το λεξιλόγιό του. Η ποιητική γλώσσα προσεγγίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία, καθώς κρύβει πολύ περισσότερα από όσα αναδεικνύει με την πρώτη ανάγνωση. Η λογοτεχνία ως μάθημα ασκεί πολλές δεξιότητες, όπως είναι η κριτική σκέψη, η σύλληψη αφηρημένων εννοιών, η καλή χρήση της φαντασίας, καθώς ο μαθητής θα πρέπει να αναπλάσει τον κόσμο του κειμένου με τη φαντασία του. Ασκείται και η συνδυαστική σκέψη του μαθητή, που βρίσκει αναλογίες και μπορεί να συνδέει πρόσωπα και καταστάσεις, δηλαδή να παρακολουθεί τη δράση και αντίδραση των ηρώων, με τις αξίες και απαξίες τους. Επίσης, η λογοτεχνία συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση, στην πρόσληψη αξιών και στοιχείων της ταυτότητας και της παράδοσης και στην καλλιέργεια κάποιας κρυμμένης ικανότητας που μπορεί να δώσει στο μέλλον τον/την λογοτέχνη ή τον/την ποιητή/ τρια.

4 Αυτό στην πεζογραφία επιτυγχάνεται αν καθοδηγήσουμε τους μαθητές μας να εστιάζουν πρώτα στο καίριο, δηλαδή στις αφηγηματικές δομές (τόπος, χρόνος, πρόσωπα, θέμα ή ιστορία που διαπραγματεύεται το λογοτέχνημα) και στους αφηγηματικούς τρόπους ή τεχνικές (είδος αφηγητή, εστίαση, φωνές, γλώσσα και ύφος, διάλογος ή ευθύς λόγος, κειμενικά ευρήματα, λεκτικές επιλογές κ.ά.). Αυτά βέβαια όχι ως ορολογία αλλά ως ανακάλυψη μέσα στο κείμενο και μετά μπορεί να δοθεί η ορολογία για εξοικείωση. Συχνά θα πρέπει να προβληματίζουμε τους μαθητές αν συγγραφέας και αφηγητής ταυτίζονται, ώστε μέσα από το ρηματικό πρόσωπο και τη συμμετοχή του συγγραφέα ως κειμενικού ήρωα να διαχωρίσουν τα αυτοβιογραφικά στοιχεία και το είδος ίσως της αφήγησης, πολύ απλά στο δημοτικό ως έναυσμα, πιο εκτεταμένα στο γυμνάσιο και το λύκειο, όπου οι απαιτήσεις αυξάνονται, π.χ. τα αυτοβιογραφικά στοιχεία στο έργο του Βιζυηνού, ο παντογνώστης αφηγητής στον Παπαδιαμάντη, στον Θεοτόκη, στον Καζαντζάκη κ.ά. Και στην ποίηση από το ρηματικό πρόσωπο φαίνεται αν μιλάει ο ποιητής ως προσωπείο του ποιητικού προσώπου ή ως εξωτερικός αφηγητής, π.χ. Στο ποίημα «Η δέησις» ο ποιητής παρακολουθεί από έξω, ενώ στο ποίημα του Ελύτη «Ο ήλιος ο ηλιάτορας» έχουμε μικτή αφήγηση, καθώς υπάρχουν ομιλούντα πρόσωπα, όπου ενυπάρχει και ο ποιητής, ενώ στον Α. Κάλβο «Ο φιλόπατρις» έχουμε πρωτοπρόσωπη ποιητική αφήγηση. Οι μαθητές, καθώς μελετούν ένα λογοτεχνικό έργο το φαντάζονται, το επεξεργάζονται νοητικά με τους ήρωες και αντιήρωες, με τη δράση και τα απρόοπτά της κ.ά.

5 Μελετώντας λογοτεχνία εμπλουτίζουμε όλοι και κυρίως οι νέοι το λεξιλόγιό μας, που αντλείται από όλο το εύρος της ελληνικής γλώσσας και από τις ντοπολαλιές και τα ιδιώματα, δηλαδή οι μαθητές μέσω της λογοτεχνίας έρχονται σε επαφή με όλο το ελληνικό γλωσσικό σύμπαν, σε συγχρονία και διαχρονία της γλώσσας μας. Ιδιαίτερα, όμως, στην ποίηση, με την πολυσημία της γλώσσας, θα πρέπει να καθοδηγήσουμε τους μαθητές μας σε μια κειμενοκεντρική πρώτη ανάγνωση για να ανακαλύψουν τι «κείται» κάτω από την πολυσημία της ποιητικής γλώσσας, τι αποσιωπάται λόγω της αφαιρετικότητάς της, σε τι αναφέρεται, τι δηλώνεται, ακόμα και τι συνδηλώνεται. Έτσι, πετυχαίνει η ποίηση να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων- πέρα από τον χρόνο της γραφής της- αν είναι καλή ποίηση και αντέχει στον χρόνο, διότι η ποίηση θίγει πανανθρώπινα προβλήματα, στάσεις και συναισθήματα (έρωτας, θάνατος, πόλεμος, ελευθερία, αδικία, πάθη και παθήματα). Στη λογοτεχνία το τι λέει το λογοτεχνικό κείμενο με το πώς το λέει διαπλέκονται. Άλλωστε είναι μεγάλη καινοτομία ότι έχουμε Ανθολόγια για όλες τις τάξεις του δημοτικού, που ευαισθητοποιούν τους μαθητές, που τους πληροφορούν και τους εξοικειώνουν με τη δημιουργική γραφή και που εμπλουτίζουν την εμπειρία τους. Βασική αρχή στη διδακτική των λογοτεχνικών κειμένων είναι η πορεία από το όλον στο μέρος και πάλι στο όλον, με βάση πάντα το κείμενο, ανεξάρτητα από την διδακτική μέθοδο. Είναι αυτονόητο ότι σε κάθε διδασκαλία οργανώνονται οι επί μέρους στόχοι, οι οποίοι μπορούν να διατυπωθούν αν αναρωτηθούμε τι επιδιώκουμε να μάθουν οι μαθητές από την ενότητα και πώς θα το μάθουν ευκολότερα και συμμετοχικά. Δηλαδή είναι απαραίτητο ένα πλάνο μαθήματος (μέθοδος, ερωτήσεις, δημιουργικές δραστηριότητες), ενώ τη μέθοδο ή το μοντέλο διδασκαλίας συχνά το υποβάλλει το ίδιο κείμενο. Επίσης, πολλά στοιχεία εμπεριέχει το βιβλίου του εκπαιδευτικού και τα ΑΠΣ, ΔΕΠΠΣ, που μπορούν να βοηθήσουν τον εκπαιδευτικό στον καλύτερο σχεδιασμό της διδασκαλίας του.

6 Μέθοδοι, τεχνικές ή μοντέλα διδασκαλίας είναι: η κειμενοκεντρική ερμηνευτική, η μαιευτική με ερωτήσεις, η συμμετοχική με διαπλοκή του ρόλου του δασκάλου και των μαθητών, η συνερευνητική και η ομαδοσυνεργατική, που μπορεί να εφαρμοστεί με παραλλαγές ως προς τον τρόπο που διδάξουμε ή που θα εργαστούν οι μαθητές στις δραστηριότητές τους, που ουσιαστικά εμπεδώνεται το μάθημα και ασκούνται στη δημιουργική γραφή. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής εργασίες σε ομάδες: οι ομάδες εργάζονται σε δοσμένους άξονες σε δύο- τρία ή περισσότερα κείμενα μιας ενότητας (πολλά έργα), οι ομάδες μελετούν πλήρως ένα κείμενο πεζό ή εκτενές ποίημα και τα παρουσιάζουν στην τάξη όπου γίνεται η συζήτηση με όλους τους μαθητές, οι ομάδες μελετούν ένα κείμενο λεπτομερώς στην τάξη και διερευνούν στα άλλα κείμενα τις εικόνες, τα νοήματα, τη γλώσσα κ.ά., τα οποία παρουσιάζουν και τα συγκρίνουν σε πολύ γενικές γραμμές με το βασικό κείμενο. Η μελέτη μπορεί να γίνει σε ομάδες και στην τάξη σε περισσότερες ώρες ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο και την κρίση του δασκάλου, όλες οι ομάδες μελετούν το ίδιο έργο, αλλά η κάθε μία μελετάει μια δοσμένη παράμετρό του. 2. Ενδεικτική διδακτική πρόταση, ερμηνευτική κειμενοκεντρική, στο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Δέησις». Για να κατανοηθεί η ποίηση του Καβάφη χρειάζεται να γνωρίζουν οι μαθητές λίγα εξωκειμενικά στοιχεία (εργοβιογραφικά, ιστορικά κοινωνικά), τα οποία μπορούν να συλλειτουργήσουν με τους τίτλους των ποιημάτων, και να δώσουν τα πρώτα εξωκειμενά «κλειδιά» της ανάγνωσης και της ποιητικής αποκωδικοποίησης. Ψυχή, συναίσθημα, αξίες, πάθη και παθήματα στην ποίηση συμπυκνώνονται και αλληλοεπιδρούν σε ένα ανθρωπολογικό παλίμψηστο, που κάνει την καλή ποίηση να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων για πολλούς αιώνες και να μεταπλάθει το ατομικό σε καθολικό.

7 Η ποίηση του Καβάφη με τους πανανθρώπινους χαρακτήρες, με το εξομολογητικό και πεζολογικό ύφος, με την προσέγγιση της ψυχής του ανθρώπου (ανθρωπισμός) την κάνει πανανθρώπινη. Έτσι και ο ποιητής είναι οικουμενικός, καθώς σε χαμηλόφωνο, εξομολογικό, δηλαδή ανθρώπινο ρεαλισμό, προτείνει, προτρέπει, αποτρέπει, πληροφορεί και γνωμοδοτεί, αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη ψυχή και σκέψη σε κάθε της διάσταση, επίτευγμα που τόσο ο Κ.Π. Καβάφης κατάφερε με επιτυχία όσο και άλλοι μεγάλοι ποιητές. Δεν είναι τυχαίο που 80 χρόνια μετά τον θάνατό του όχι μόνον αρέσει η ποίησή του στον κόσμο, αλλά και διδάσκεται σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά και σε πολλά γυμνάσια και λύκεια του Δυτικού Κόσμου. Η ποίηση του Καβάφη, όπως και του Σεφέρη, απαιτεί ιστορική γνώση και παιδεία για να κατανοηθεί σε βάθος, οπότε δίνονται τα απαραίτητα στοιχεία στους μικρούς μαθητές. Άλλωστε Καβάφη θα διδαχθούν και στο γυμνάσιο και στο λύκειο, οπότε θα διευρυνθεί η ποιητική τους εμπειρία. Στο ποίημα, «Δέησις», κατά την επεξεργασία θα αναδειχθούν η τραγικότητα της μάνας, η θεοσέβειά της, η στάση της Παναγίας, η ειρωνεία του ποιητή, η γλώσσα, ο παραδοσιακός εξωτερικά στίχος κ.ά.

8 Δέησις, Κ.Π.Καβάφης ( Ανθολόγιο, σελ. 79 και ΚΝΛ, Α Γυμν. σελ. 56) Η θάλασσα στα βάθη της πήρ έναν ναύτη.- (τραγικό γεγονός, ναυάγιο) Η μάνα του, ανήξερη, πηαίνει κι ανάφτει (δράση της μάνας, ιδιωματικός ρηματικός λόγος) στην Παναγία μπροστά ένα υψηλό κερί (η άλλη μάνα, το μεγάλο κερί, γιατί ψηλό;) για να επιστρέψει γρήγορα και ν καλοί καιροί- (στόχος, φυσικό φαινόμενο) και όλο προς τον άνεμο στήνει τ αυτί. (μητρικό πόνος, συνεκδοχή, εικόνα) Αλλά ενώ προσεύχεται και δέεται αυτή, (αντίθεση, συνώνυμα ρημ. έμφαση) η εικών ακούει, σοβαρή και λυπημένη, (συν/δοχή, προς/ση«η εικών ακούει», σχολ. επιθ.) ξεύροντας πως δεν θα λθει πια ο υιός που περιμένει. (ειρωνεία, άγνοια vs. γνώση) Διερευνάται η πρόσληψη των μαθητών, καθώς μετά την ανάγνωση του δασκάλου καλούνται να πουν τι κατάλαβαν και σε τι αναφέρεται το ποίημα. Ακολουθεί η ανάγνωση από μαθητή και η μελέτη σε μορφή και περιεχόμενο του ποιήματος. Απλά κειμενοκεντρικά αναδεικνύονται στίχο στίχο το θαλασσινό ταξίδι, το τραγικό αποτέλεσμα, ο πνιγμός στη θάλασσα του ναύτη, για τον οποίο προσεύχεται μια μάνα, χωρίς να γνωρίζει τι έχει γίνει, η προσευχή της μάνας στην Παναγία, η φύσηθάλασσα, οι εικόνες και οι ήχοι. Εστιάζουμε στον τίτλο, σύνδεση με το ρήμα «δέεται», «δέησις/ δέηση» (συνοχή με τον τίτλο), και το νεοελληνικό «προσεύχεται» (επανάληψη για έμφαση). Στον δεύτερο στίχο αναδεικνύεται ο άλλος πόλος του ποιήματος, η μάνα, που ανήξερη πηγαίνει στην εκκλησία «πηαίνει κι ανάφτει» (λόγος ιδιωματικός, απλοϊκή μάνα).

9 Ανάβει ένα κερί και μάλιστα «υψηλό κερί» στην Παναγία (είναι μάνα, οπότε την κατανοεί), με στόχο την επιστροφή του γιου της, π.χ. «για να επιστρέψει γρήγορα και ν καλοί καιροί» (τραγική ειρωνεία, διότι εμείς γνωρίζουμε ότι ο ναύτης πνίγηκε, αλλά η μάνα του το αγνοεί). Εδώ, μπορεί να σχολιαστεί αν η Παναγία θέλει το μεγάλο κερί για να βοηθήσει ή μήπως κρύβεται η λαϊκή μορφή της μάνας και η ειρωνεία του ποιητή, λες και το «υψηλό», το μεγάλο κερί θα απέδιδε περισσότερο από το μικρό. Συζητάμε τη γλώσσα του ποιήματος και τη συναισθηματική φόρτισή της και βοηθάμε τους μαθητές μας να αντιληφθούν πώς λειτουργούν τόσο η γλώσσα και οι εικόνες, όσο και οι αξίες που διαπερνούν το ποίημα. Ακόμα, συζητάμε κατά πόσο όλα αυτά έχουν συναισθηματική επενέργεια στον άνθρωπο (δραματικό στοιχείο, ειρωνεία, μητρική αγάπη). Επίσης, ζητάμε να εντοπίσουν πού κορυφώνεται η αγωνία της μάνας, π.χ. «και όλο προς τον άνεμο στήνει τ αυτί.». Εννοείται ότι καταγράφονται τα κύρια στοιχεία από τους πρώτους πέντε στίχους (πρόσωπα, ναυάγιο, δέηση της μάνας). Επιπλέον, ευαισθητοποιούμε τους μαθητές στη λογοτεχνικότητα του ποιήματος, εστιάζοντας και σε λέξεις, όπως στο «αλλά» και στα δύο ρήματα, που δηλώνουν αντίστιξη καταστάσεων, συγκινούν και εντείνουν τη δραματικότητα, καθώς η προσευχή δεν έσωσε τον ναύτη. Τέλος, τους προβληματίζουμε για το συναισθηματικό εκτόπισμα του ποιήματος, αν τελείωνε στους πέντε στίχους και έλειπαν οι υπόλοιποι, και για τη στάση της Παναγίας, που ταυτίζεται με την εικόνα (ψυχοποίηση).

10 Ο κάθε αναγνώστης παρακολουθεί με τη φαντασία του τόσο τον πόνο της μάνας όσο και τη στενοχώρια της Παναγίας ή της εικόνας (λαϊκές αντιλήψεις για τις εικόνες που δακρύζουν). Η Παναγία συμμετέχει στον πόνο της μάνας, γι αυτό την ακούει «σοβαρή και λυπημένη» (σχολιασμός για την επίταξη των επιθέτων που λειτουργούν ως κατηγορούμενα, κυρίως στο γυμνάσιο). Είναι φανερό ότι ακόμα και την Παναγία την υπερβαίνουν τα φυσικά φαινόμενα, οπότε αν και γνωρίζει δεν μπορεί να βοηθήσει, π.χ. «ξεύροντας πως δεν θα λθει πια ο υιος που περιμένει», ενώ η άλλη μάνα το αγνοεί (άγνοια vs. γνώση). Παρατηρούμε ότι μιλάει ο ποιητής εξ ονόματος και των δύο μανάδων (ρήμα σε γ πρόσωπο, π.χ. πηαίνει αυτή, ανάφτει, ακούει η εικών). Η συναισθηματική ένταση και εσωτερική δράση, κάτι σαν μια ανθρώπινη συνοπτική τραγωδία, είναι έντονη. Ο πόνος της μάνας αντανακλάται στην εικόνα της Παναγίας, όπως στα δημοτικά μας τραγούδια, όπως και στον θρήνο της Θέτιδας που γνώριζε, αλλά δεν μπορούσε να σώσει τον Αχιλλέα από τη μοίρα του και την τρωτή φτέρνα του. Τέλος σχολιάζεται συνολικά η μορφή του ποιήματος (γλώσσα μικτή, ύφος πεζολογικό, δίστιχες στροφές, ομοιοκαταληξία, δηλαδή παραδοσιακή μορφή, αν και ο ποιητής μεταπλάθει τον μητρικό πόνο με μοντέρνο τρόπο). Είναι ένα ρεαλιστικό ποίημα, καθώς λέει πράγματα που συμβαίνουν, με το καβαφικό ύφος γραφής.

11 Ακολουθεί η ανακεφαλαίωση από έναν ή δύο μαθητές. Εννοείται ότι διερευνάμε τη συναισθηματική εμπλοκή των μαθητών, δηλαδή τι τους άρεσε ή τι τους λύπησε και αξιοποιούνται οι ερωτήσεις του βιβλίου. Ως επιστέγασμα μπορεί να ακουστεί αυτό ή ένα άλλο ποίημα από βίντεο ή CD, από ηθοποιό, και να γίνει συζήτηση ως προέκταση του ποιήματος για τα ναυάγια, για τα καλά και τα κακά της θάλασσας, για τη μητρική αγάπη και για τη λατρεία της Παναγίας, που γίνεται πηγή ποιητικής έμπνευσης. Αυτά τα θέματα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να γράψουν οι μαθητές μια παράγραφο λέξεων για το επόμενο μάθημα, οπότε ασκούνται και στη γραφή. Ακολουθούν ενδεικτικές δημιουργικές δραστηριότητες για παραγωγή λόγου, όπως: Nα ζωγραφίσετε με αφορμή το ποίημα ή να γράψετε ένα δικό σας ποίημα. Να αποδώσετε σε πεζό το ποίημα, αλλάζοντας την ιστορία του, το νόημά του, π.χ. δίνοντας ένα ευχάριστο τέλος. Να συγκεντρώσετε από το διαδίκτυο εικόνες της Παναγίας και να τις σχολιάσετε. Να συγκεντρώσετε ύμνους για την Παναγία ή στοιχεία για τα πανηγύρια της Ελλάδας αφιερωμένα στην Παναγία. Να αποδώσετε λεκτικά και με χρώματα τους ήχους που μπορείτε να φανταστείτε ότι ακούτε, διαβάζοντας το ποίημα. 3. Εναλλακτική πρόταση διδασκαλίας ομαδοσυνεργατική. Οι μαθητές σε ομάδες μελετούν δύο ή τρία κείμενα, το ένα λεπτομερώς, ενώ τα άλλα σε δοσμένους άξονες ή σε δοσμένες ερωτήσεις, στην τάξη. Η μελέτη μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερες ώρες ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο και την κρίση του δασκάλου. Δηλαδή θα μπορούσαν να μελετηθούν δύο ποιήματα και ένα πεζό: Δέησις Κ.Π.Καβάφη, Η μάνα μου Λ. Παπαδόπουλου, Η μαμά μας η θάλασσα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

12 Μετά την ανάλυση του ποιήματος Δέησις του Κ.Π.Καβάφη, μια-δύο ομάδες ή η μία πτέρυγα της τάξης- αν υπάρχουν πολλοί μαθητές- σε μικρές ομάδες των δύο μαθητών μελετούν το ποίημα του Λ. Παπαδόπουλου σε νοήματα, σε εικόνες, σε γλώσσα και γενικά σε μορφή και περιεχόμενο. Οπότε μία ομάδα παρουσιάζει τη μάνα και την Παναγία και τις συγκρίνει με το ποίημα του Καβάφη. Επίσης, σχολιάζουν και τους τίτλους, που βοηθούν στη διερεύνηση των νοημάτων και στη διαφορετική στάση της Παναγίας. Δηλαδή, στον Καβάφη προέχει η δέηση της μάνας, όπου η Παναγία δεν μπορεί να βοηθήσει, αλλά απλά λυπάται και συμμετέχει στον πόνο της μάνας, ενώ στον Παπαδόπουλο προέχει η μάνα και η δράση της, όπου μάνα και Παναγία ταυτίζονται, δηλαδή η Παναγία βρίσκεται σε δράση μαζί με τη μάνα «τρέχουνε, σμίγουνε, γυρνάνε». Μια άλλη ομάδα καταγράφει τις εικόνες και περιγράφει το σκηνικό που κινούνται οι δύο μανάδες έτσι όπως το φαντάζονται οι μαθητές, με αφορμή τα ποιήματα. Μια άλλη ομάδα μαθητών διερευνούν και κρίνουν τη στάση των δύο ποιητών σε σχέση με αυτά τα ποιήματα, παρατηρούν τη γλώσσα και την εξωτερική μορφή των δύο ποιημάτων. Στο τέλος παρουσιάζουν τις εργασίες τους, γίνεται συζήτηση στην τάξη με όλους τους μαθητές και διαβάζεται το ποίημα από μαθητή. Δραστηριότητες. Οι μαθητές επεξεργάζονται ατομικά ή ανά δύο έναν από τους παρακάτω άξονες: Να γραφτεί μία περίληψη και για τα δύο ποιήματα (συνένωση). Να μετατραπούν τα ποιήματα σε ένα πεζό. Να δοθεί από μία παράγραφος για κάθε ποίημα με αλλαγή της ιστορίας του.

13 Να γράψει όποιος θέλει το δικό του ποίημα με συναφές θέμα. Να δραματοποιηθούν τα ποιήματα με προσθήκη ή προέκταση στοιχείων Να ζωγραφίσει όποιος μπορεί τις μανάδες, οι άλλοι να βρουν πορτρέτα μανάδων στο διαδίκτυο, ακόμα και από τη μάνα στο δημοτικό του Νεκρού αδελφού ή από τις μανάδες στα ομηρικά έπη -Θέτις, Εκάβη, Πηνελόπη-. Να περιηγηθούν το διαδίκτυο και να επιλέξουν κάποια τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που έχουν σχέση με τη μάνα ή την Παναγία ή τη φτωχολογιά. Να δοθούν 1-2 παράγωγα από τα ρήματα: Δέομαι Ανάβω Επιστρέφω Προσεύχομαι Λυπάμαι Τρέχω Φοράω Φιλώ Άλλες ομάδες μικρές ή η δεύτερη πτέρυγα της τάξης, αν υπάρχει, μελετάει το πεζό «Η μαμά μας η θάλασσα». Πρώτα μελετούν όλοι το πεζό και το εισαγωγικό του σημείωμα και στη συνέχεια μοιράζονται κατά ομάδες την επεξεργασία σε δοσμένες ερωτήσεις, π.χ. Να δώσετε το νόημα του κειμένου. Να καταγράψετε τα πρόσωπα και το θέμα, που απασχολεί τα παιδιά. Να εξηγήσετε τον τίτλο, με βάση το κείμενο και να βρείτε ακόμα 4 μεταφορικές χρήσεις της γλώσσας. Να καταγράψετε 4-5 εικόνες και να εντοπίσετε τον χρόνο που συμβαίνουν όσα καταγράφει (πότε, εποχή) το κείμενο και τον τόπο (πού).

14 Β. Διδασκαλία Λογοτεχνίας σε συνδυασμό με εμπέδωση γλωσσικών φαινομένων 1. Γενικά. Η λογοτεχνία είναι και γλώσσα οπότε μετά την κατανόηση ενός λογοτεχνικού κειμένου μπορούν να εμπεδωθούν γλωσσικά φαινόμενα που έχουν διδαχθεί, π.χ. η γραφή της περίληψης, τρόποι πειθούς, αιτιολογικές προτάσεις (6η ενότητα στη Γλώσσα, Η ζωή σε άλλους τόπους). Για την 6η ενότητα της Γλώσσας μπορεί να μελετηθεί το υποδεικνυόμενο από τη συγγραφική ομάδα κείμενο της Διδώς Σωτηρίου [Οι πρόσφυγες], το οποίο με επιλογή και άλλων κειμένων με σχετικό θέμα μπορεί να δώσει υλικό για ένα σχέδιο εργασίας/project ή για εναλλακτικές διδακτικές πρακτικές, που έχουν στο επίκεντρο τους μαθητές. Ενδεικτικά προτείνουμε να μελετηθούν και στο πλαίσιο της Γλώσσας περισσότερα λογοτεχνικά κείμενα σε δοσμένους άξονες με ερωτήσεις ως πυξίδα για τη διευκόλυνση των μαθητών, που θα εργαστούν σε μικρές ομάδες, όπως: 1.1. Aπό την οπτική του μετανάστη, του ξένου: Οι πρόσφυγες της Διδώς Σωτηρίου, Στο νησί των Φαιάκων, Όμηρος, Ο Φιλόπατρις του Ανδρέα Κάλβου, της Ξενιτιάς, δημοτικό, Ο ξένος, Άγγελου Σικελιανού (δίνονται ερωτήσεις που αναφέρονται στο νόημα, στον τίτλο, στις εικόνες, στο θέμα της μετανάστευσης κ.ά.) Από την οπτική του Έλληνα με τις μετακινήσεις του εντός Ελλάδας (εσωτερική μετανάστευση): π.χ. Αστραδενή της Ευγενίας Φακίνου, [Οι φίλοι μας οι τσιγγάνοι], της Ελένης Σαραντίτη (διαπολιτισμική διάσταση των κειμένων) Από την οπτική του αγαπημένου τόπου: επιλέγονται κείμενα που μιλούν για τόπους και μπορούν να εμπεδωθούν τόσο η περιγραφή όσο και οι τοπικοί προσδιορισμοί, π.χ. Ο Ήλιος ο ηλιάτορας του Οδυσσέα Ελύτη, Ο αστρολάβος του Φώτη Κόντογλου (περίληψη, αιτιολόγηση γιατί είναι αγαπημένοι τόποι, εικόνες ή περιγραφή σε 80 λέξεις). Εννοείται ότι θα έχουν δοθεί τα στοιχεία της περιγραφής, η οποία έχει σχέση με τον τόπο, π.χ. προσδιορισμοί και επιλογή ρημάτων.

15 1.4. Ερωτήσεις παραγωγής γραπτού λόγου Με βάση όσα διάβασα και υπογράμμισα ως κύρια στοιχεία στο κείμενο, γράφω και ασκούμαι στη γραπτή παραγωγή λόγου. Γράφω την περίληψη σε μια παράγραφο των λέξεων. Εντοπίζω στο κείμενο τη θεματική πρόταση και σημειώνω επιγραμματικά το θέμα της. Καταγράφω τις επί μέρους ενότητες, αρχική λέξη και τελική και αναφέρω στοιχεία που αναπτύσσουν τη θεματική πρόταση. Αναφέρω την πρόταση κατακλείδα σε όλο το κείμενο. Εντοπίζουμε στο κείμενο τις αιτιολογικές προτάσεις. Καταγράφουμε όλες τις λέξεις και τις φράσεις που δηλώνουν τόπο. Στο βιβλίο της Γλώσσας ο τόπος παρουσιάζεται σε Ενεστώτα, στα κείμενα της Σαραντίτη και της Φακίνου ποιοι ρηματικοί χρόνοι χρησιμοποιούνται και γιατί; (η αφήγηση έχει σχέση με τον χρόνο, γεγονότα στο παρόν, στο παρελθόν, ίσως και προοπτική στο μέλλον). Γράψτε με επιχειρήματα δικά σας πού θα θέλατε να ζήσετε. Δώστε τα συνώνυμα στις λέξεις: καινούργια μαθήτρια, πλαϊνά θρανία, πλάκωσα στο ξύλο, δροσερό νεράκι. 2. Το ποίημα Ο ήλιος ο ηλιάτορας, Οδ. Ελύτη (σελ. 16) μπορεί να ενταχθεί στον άξονα: Η αγάπη για τον τόπο μου, ο τόπος μου και η γη ως σπίτι μου και να συνεξεταστεί με το πεζό: Ο αστρολάβος του Φώτη Κόντογλου (σελ. 13). Εργαζόμαστε σε μικρές ομάδες ή με μεικτό μοντέλο διδασκαλίας. Tο ποίημα διαβάζεται από μαθητές, καθώς υπάρχουν πρόσωπα και προσφέρεται για δραματοποίηση.

16 2.1. Ο ήλιος ο ηλιάτορας, Οδυσσέας Ελύτη ΑΦΗΓΗΤΗΣ Ο ήλιος ο ηλιάτορας ο πετροπαιχνιδιάτορας από την άκρη των ακρώ κατηφοράει στο Ταίναρο Φωτιά 'ναι το πιγούνι του χρυσάφι το πιρούνι του Ο ΗΛΙΟΣ Ε σεις στεριές και θάλασσες τ' αμπέλια κι οι χρυσές ελιές ακούτε τα χαμπέρια* μου μέσα στα μεσημέρια μου «Σ' όλους τους τόπους κι αν γυρνώ μόνον ετούτον αγαπώ!» ΑΝΕΜΟΙ Άκου κι εμάς που μόλις εγυρίσαμε νησιά και πολιτείες που γνωρίσαμε Κρήτη και Μυτιλήνη Σάμο κι Ικαριά Νάξο και Σαντορίνη Ρόδο Κέρκυρα Σπίτια μεγάλα κι άσπρα σπίτια βουερά* πάνω στη μαύρη πέτρα πάνω στα νερά Ξάνθη Θεσσαλονίκη Βέροια Καστοριά Γιάννενα Μεσολόγγι Σπάρτη και Μυστρά Καμπαναριά και στέγες μες στη συννεφιά κι όλα μαζί μια λύπη και μιαν ομορφιά. Δίπλα φωτογραφίες από Φολέγανδρο και Κέρκυρα

17 Μετά την επεξεργασία σε μικρές ομάδες ή με ερωταποκρίσεις στο σχολείο, δίνεται εργασία για παραγωγή γραπτού λόγου. α) Επιλέξατε τον δικό σας τόπο, παρουσιάστε τον, δώστε τα επιχειρήματά σας ότι αξίζει να τον επισκεφθούμε. β) Φτιάξτε έναν οδηγό πληροφοριών για τον τόπο σας. Μπορεί να οργανωθεί ένα σχέδιο εργασίας/ project με θέμα: Τα ελληνικά τοπία του ποιήματος ή Ο ήλιος στην ποίηση του Ελύτη. Οι μαθητές χωρισμένοι σε μικρές ομάδες μελετούν το θέμα σε επιμέρους άξονες αξιοποιώντας γνώσεις και δεξιότητες από όλα τα μαθήματα και την καθημερινή τους εμπειρία, όπως: Ο ήλιος στη μυθολογία και την ποίηση του Ελύτη. Ο ήλιος ως φυσικό στοιχείο, η προσφορά του στη ζωή και τον πλανήτη μας. Η θάλασσα αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού τοπίου και η οικονομική και πολιτιστική της διάσταση. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών στα νησιά, στα χωριά και τις πόλεις. Τα αμπέλια και οι ελιές ως παράγοντας οικονομίας και διατροφής, η σχέση τους με τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Λογοτεχνικές εμπνεύσεις από το ελληνικό τοπίο. Εικαστικές αναπαραστάσεις των μαθητών με βάση το ποιητικό κείμενο. Η φιλοπατρία και φυσιολατρία του Έλληνα και του ποιητή. Εργοβιογραφικά για τον ποιητή και τη γραφή του με ένταξη στη γενιά και στο λογοτεχνικό ρεύμα με αφορμή το ποίημα.

18 Μπορούν να σχολιαστούν και τα ακόλουθα για τη σημασία της γλώσσας γενικά και όχι μόνον στην ποίηση, σε εύθετο χρόνο (απαιτητική εργασία για το γυμνάσιο): «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα; [ ] Η γλώσσα είναι ένα μεγάλο ποτάμι, εις την οποίαν έχουν ανταπόκριση τα όσα γνωρίζει ο άνθρωπος», Διάλογος, Διονυσίου Σολωμού, «Γλώσσα μου έδωκαν ελληνική το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου[ ] Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι!», Άξιον Εστί, ΤΑ ΠΑΘΗ, Β, Οδυσσέα Ελύτη. Ο Σεφέρης στην ομιλία του στη Στοκχόλμη το 1963 μιλάει για την «περιλάλητη επί αιώνες» ελληνική γλώσσα και θεωρεί το βραβείο Νομπέλ τιμή για τη γλώσσα μας Το πεζό, Ο αστρολάβος του Φώτη Κόντογλου (σελ. 13). Διαβάζουν οι μαθητές σιωπηρά το κείμενο και ανά δύο μαθητές το μελετούν σε δοσμένους άξονες ή ερωτήσεις, όπως: Να αποδοθεί συνοπτικά το περιεχόμενο του κειμένου και τα κύρια νοήματά του. Να αιτιολογηθεί γιατί η γη αποκαλείται «η μητέρα μας» από τον συγγραφέα, να συγκεντρωθούν οι κυριότερες έννοιες και οι λέξεις του κειμένου και να σχολιαστούν. Να δοθούν ο τόπος στον οποίο αναφέρεται ο συγγραφέας, οι εικόνες, οι ομορφιές της γης και να γίνει γι αυτά συζήτηση. Να συζητηθεί η γλώσσα και οι λέξεις που σας παραξενεύουν. Να ζωγραφίσετε ό,τι σας αρέσει. Να μιλήσετε για τον δικό σας τόπο, από παππούδες ή γονείς.

19 3. Εναλλακτική πρόταση. Οι ομάδες εργάζονται στον άξονα: εσωτερική μετανάστευση και μορφές ρατσισμού στα κείμενα: Η Αστραδενή στο νέο της σχολείο, Ευγενία Φακίνου (σ. 115) και [Οι φίλοι μας οι τσιγγάνοι], Ελένη Σαραντίτη (σ. 256). Μπορεί το πρώτο κείμενο να μελετηθεί στο σχολείο και το δεύτερο στο σπίτι ως εργασία ή μελετώνται στο σχολείο σε δοσμένες ερωτήσεις Μετά την ανάγνωση και των δύο κειμένων και τη σχετική συζήτηση, οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες, ανά δύο ή τρεις, μελετούν το κείμενο όλοι και στη συνέχεια επεξεργάζονται έναν άξονα. Ενδεικτικοί άξονες μελέτης είναι οι εξής: -μια ομάδα δίνει τον τίτλο και την περίληψη., -άλλη καταγράφει τα στοιχεία ρατσισμού από τους συμμαθητές και τη δασκάλα της Αστραδενής. Σχολιάζεται το όνομά της που έχει αρχαία προέλευση..., -άλλη ομάδα σχολιάζει την αντίδραση, τη στάση των συμμαθητών της και αναδεικνύει την ψυχολογία τους - άλλη παρουσιάζει εκείνα τα στοιχεία της γραφής που δίνουν ζωντάνια στο έργο (ευθύς λόγος, γραφή, σχήματα λόγου κ.ά.).. -άλλη καταγράφει τους τοπικούς προσδιορισμούς και τις αιτιολογικές προτάσεις με τη λειτουργία τους - Όλοι οι μαθητές χαρακτηρίζουν με αναφορές στο κείμενο τη δασκάλα και τους μαθητές που περιπαίζουν την Αστραδενή. Η δασκάλα Οι μαθητές

20 3.2. Όλοι οι μαθητές γράφουν για τις διάφορες μορφές ρατσισμού στην εποχή μας σε 2 με 3 παραγράφους καλά οργανωμένες. Προηγείται στην τάξη το προσυγγραφικό στάδιο και ακολουθεί το συγγραφικό επίσης στην τάξη. Ρατσισμό λέμε.. Μορφές ρατσισμού.. Ανάπτυξε τη δική σου θέση με εισαγωγική-θεματική πρόταση, προτάσεις που επεκτείνουν το θέμα και κατακλείδα με αξιοποίηση τρόπων πειθούς και τοπικών προσδιορισμών Το κείμενο [Οι φίλοι μας οι τσιγγάνοι], Ελένη Σαραντίτη (σ. 256) δίνεται ως εργασία στο σπίτι, ατομική ή σε μικρές ομάδες. Καλό είναι να δοθούν ερωτήσεις, που θα βοηθήσουν τους μαθητές. Και ο δάσκαλος προετοιμάζεται, π.χ. Καταγράφει τους στόχους του.. Χωρίζει σε ομάδες και αναθέτει εργασίες. Προβληματίζει αν οι μαθητές λυπούνται για το ατύχημα της τσιγγάνας και γιατί Σχολιάζει τα ρατσιστικά φαινόμενα και τις συνέπειές τους με τους μαθητές Ετοιμάζει την εργασία που θα δώσει ως προέκταση στους μαθητές

21 4. Άλλες εναλλακτικές προτάσεις, με φύλλα εργασίας Στα ποιήματα: [Στο νησί των Φαιάκων], Όμηρος, Ο Φιλόπατρις του Ανδρέα Κάλβου, της Ξενιτιάς, δημοτικό τραγούδι, Ο ξένος του Άγγελου Σικελιανού διερευνάται το θέμα της φιλοξενίας, με ομαδοσυνεργατική εργασία [Στο νησί των Φαιάκων], Όμηρος. Γίνεται κειμενοκεντρική ερμηνευτική ανάλυση του πρώτου κειμένου, [Στο νησί των Φαιάκων], που είναι απόσπασμα από την Ομήρου Οδύσσεια με θέμα τη συνάντηση Οδυσσέα- Ναυσικάς. Το ποίημα συνεξετάζεται σε μορφή και περιεχόμενο πρώτα με το μεικτό μοντέλο διδασκαλίας (ερωτήσεις, παρώθηση) και ακολουθεί ο εναλλακτικός τρόπος της διαθεματικής εργασίας σε μικρές ομάδες στο θέμα φιλοξενία και σε δοσμένους άξονες. Στόχοι. Οι στόχοι εξάγονται αν υποβάλλουμε στον εαυτό μας το ερώτημα: τι επιδιώκουμε να μάθουν οι μαθητές/τριες με αυτό το ποίημα; Ενδεικτικοί στόχοι που μπορούμε να θέσουμε είναι: Θέμα, το γεγονός και τα ομιλούντα πρόσωπα Αξίες. Πρόσωπα και χαρακτηρισμός τους.. Ενδεικτικές ερωτήσεις που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι ακόλουθες: -Ποιο είναι το θέμα και τα πρόσωπα συνομιλούν; -πού συναντήθηκαν και γιατί; πώς χαρακτηρίζετε τον Οδυσσέα από τα λόγια του και πώς τη Ναυσικά; -γιατί φεύγουν οι παρακόρες, τι φανερώνει αυτό; -γιατί η Ναυσικά λέει ότι οι ξένοι είναι ιερά πρόσωπα στον τόπο της; -ποια στοιχεία αποκαλύπτουν τον πολιτισμό στο νησί των Φαιάκων;

22 Εργάζομαι συστηματικά, εντοπίζω και καταγράφω: 1. το θέμα. 2. την περίληψη σε μια παράγραφο, η οποία θα έχει εισαγωγική πρόταση, κύρια με επιχειρήματα και κατακλείδα 3. ηθογραφώ τα πρόσωπα με βάση τα λόγια και τις πράξεις τους στο ποίημα (θεοσεβής Οδυσσέας και ευγενής, σέβεται το άλλο φίλο, δίνει ευχή, ευγενικής καταγωγής η Ναυσικά σε αντίθεση με τις παρακόρες, θεοσεβής, φιλόξενη, υπερήφανη για τον τόπο της και τη γενιά της, ήθη και έθιμα-πλύσιμο ρούχων, λούσιμο Οδυσσέα κ.ά.).. 4. συγκεντρώνω τα στοιχεία πολιτισμού και τα σχολιάζω.. Συμπληρώνω τις φράσεις: 1. Είναι φιλόξενη και θεοσεβής η Ναυσικά διότι.. 2. Ο Οδυσσέας ζητάει βοήθεια από τη Ναυσικά προβάλλοντας τα εξής επιχειρήματα.. 3. Θεωρείτε ότι η ευχή που δίνει ο Οδυσσέας στη Ναυσικά είναι κατάλληλη, θα την επηρεάσει και γιατί; 4. Σε ποια χώρα έγινε η συνάντηση, πού ακριβώς και γιατί; Δώσε τον τόπο και θυμήσου τη μυθολογία ή την Ομήρου Οδύσσεια..

23 Δραστηριότητα διαθεματική σε μορφή σχεδίου εργασίας από μικρές ομάδες, με ευέλικτο χρονοδιάγραμμα και με θέμα: Η φιλοξενία στο νησί των Φαιάκων, στους ακόλουθους άξονες: 1. Να δοθεί διαχρονικά η ιστορία της φιλοξενίας και ο ορισμός της. 2. Να μελετηθούν σκηνές φιλοξενίας στα ομηρικά έπη και να παρουσιαστούν στην τάξη (τυπικό, φαγητό, αγώνες, δώρα). 3. Τα δώρα τότε και σήμερα (φιλοξενία, γιορτές, επέτειοι). 4. Πώς ο χριστιανισμός βλέπει τον άλλον, τον πλησίον και πώς άλλες θρησκείες, αν γνωρίζετε; 5. Πολλοί λένε ότι είμαστε φιλόξενος λαός. Συμφωνείς και πώς το αντιλαμβάνεσαι αυτό. Δώσε παραδείγματα με πειστικά επιχειρήματα. 6. Αν χαθείς σε μια ξένη χώρα και κάποιος σε βοηθήσει ή σου προσφέρει και φιλοξενία, γιατί είσαι άνεργος και χωρίς χρήματα πώς νιώθεις για αυτή του την πράξη, πώς τον χαρακτηρίζεις; 7. Γιατί φιλοξενούμε ξένους, ομογενείς και άλλους, με τους οποίους έχουμε δεσμούς φιλίας, ατομικούς ή εθνικούς; 8. Γράψε ένα μικρό σενάριο με θέμα τη φιλοξενία. Αναμενόμενα αποτελέσματα. Ευαισθησία σε θέματα ξένων, μεταναστών και διαφορετικών. Βελτίωση του γραπτού λόγου των μαθητών.

24 4.2. Εναλλακτικά, γίνεται λεπτομερής ερμηνευτική προσέγγιση στο ομηρικό κείμενο και συν-ανάγνωση των τριών που ακολουθούν με εντοπισμό των κύριων στοιχείων στα ποιήματα, Της ξενιτιάς, δημοτικό, Ο ξένος του Άγγελου Σικελιανού, Ο Φιλόπατρις του Κάλβου, ανθολογημένα στο βιβλίο τους. 4.2.α. Της ξενιτιάς, δημοτικό Ερωτήσεις προφορικές και γραπτές, όπως: 1. Πώς νιώθει ο ξένος του δημοτικού τραγουδιού και γιατί; 2. Ποιες διαφορές βρίσκετε ανάμεσα στην ξενιτιά, που περιγράφεται στο τραγούδι, και τη σύγχρονη εποχή; 3. Πώς βλέπετε να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες στις μέρες μας και ποια γνώμη έχετε για την αντιμετώπιση αυτή; Ερωτήσεις για γραπτή δραστηριότητα, όπως: -Ποια τραγούδια λέμε δημοτικά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;. -Ποιο πόνο εκφράζει το δημοτικό της ξενιτιάς;.. -Ποιοι του λείπουν και γιατί; - Εντόπισε το χρόνο στην ξενιτιά και αιτιολόγησέ τον.. -Ο ξενιτεμένος φοβάται την αρρώστια στα ξένα, γιατί; -Πώς λέγεται η αλλαγή στο εναντίον; -Πού αναδεικνύεται ο νόστος για την πατρίδα;.... -Ποιος ο ρόλος της επανάληψης; -Μετάγραψε σε πεζό το περιεχόμενο του ποιήματος

25 4.2.β. Ο ξένος του Άγγελου Σικελιανού Ερωτήσεις: -Ποιοι μιλούν στο ποίημα;. -Η δεύτερη στροφή ανατρέπει τον τίτλο, γιατί, τι εννοεί ο ποιητής λέγοντας ότι δεν είναι ξένος; -Τι σου θυμίζουν τα ερωτήματα, που λέγονται και στερεότυπα ερωτήματα αναγνώρισης ή φιλοξενίας; Να τα καταγράψεις -Πώς συνδέονται ο Αλκίνοος του Ομήρου και ο Σολωμός στο ποίημα του Σικελιανού (σχήμα συμφυρμού, παιδεία του ποιητή, πηγές έμπνευσης) γ. Ο φιλόπατρις του Ανδρέα Κάλβου Ερωτήσεις. Ενδεικτικές ερωτήσεις για κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου, όπως: -Τι εκφράζει ο ποιητής στις τρεις πρώτες στροφές και με ποιο τρόπο απευθύνεται στην πατρίδα.. - Πώς θα παρουσίαζες τη Ζάκυνθο, σύμφωνα με όσα γράφει ποιητικά ο Κάλβος στην 4η και 5η στροφή; - Γιατί είναι ευτυχής η Ζάκυνθος σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα; (ότι=διότι) -Σχολίασε την ευχή του ποιητή στην 7η στροφή -Γράψε τις σκέψεις σου με βάση την 7η στροφή σε λέξεις

26 5. [Οι πρόσφυγες], Διδώ Σωτηρίου (σελ. 206). Εναλλακτικές διδακτικές πρακτικές η εναλλακτική πρόταση με μεικτό μοντέλο διδασκαλίας και δραστηριοτήτων. Οι στόχοι προσαρμόζονται στο επίπεδο της τάξης. Ενδεικτικοί είναι οι εξής στόχοι: Να απολαύσουν το κείμενο και να ευαισθητοποιηθούν στο πρόβλημα της προσφυγιάς. Να κατανοήσουν τον ρόλο της γλώσσας με τις επιλογές της. Να εντοπίζουν τα κύρια αφηγηματικά στοιχεία για να κατανοήσουν τη λειτουργία τους. Να αντιληφθούν τα ανθρώπινα προβλήματα και τη στάση των ηρώων (θετικά παραδείγματα). Διδακτική αρχή: ό,τι μπορούν να πουν οι μαθητές δεν το λέει ο εκπαιδευτικός. Οι ερωτήσεις είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Αξιοποιούνται τα βιώματα των μαθητών και μελετώνται ο τίτλος, το εισαγωγικό σημείωμα, η γλώσσα, τα πρόσωπα, οι εικόνες, αναδεικνύονται αξίες κ.ά. Διαθεματική έννοια που μπορεί να μελετηθεί ολόπλευρα, είναι: «μεταβολή» για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, με αξιοποίηση και άλλων μαθημάτων (μυθολογία, ιστορία κ.ά.).

27 Τέλος, μπορεί να οργανωθεί ένα σχέδιο εργασίας με τίτλο: Τα παιδιά στην προσφυγιά, Οι Έλληνες της Μ.Ασίας πρόσφυγες στην Ελλάδα κ.ά. Επίσης, ως εμπέδωση της 6ης ενότητας της Γλώσσας, εντοπίζονται οι αιτιολογικές προτάσεις και η λειτουργία τους, τα επιχειρήματα των ντόπιων για τη στάση τους, οι προσδιορισμοί τόπου και ζητείται να γράψουν την περίληψη, η οποία ακούγεται και βελτιώνεται. Μπορεί ως εργασία να δοθεί μια ατομική συνθετική εργασία για τους πρόσφυγες ή ένα σχέδιο εργασίας σε ομάδες για τη «μετανάστευση» σε άξονες μελέτης. Η κάθε ομάδα μελετάει έναν άξονα, π.χ. -Τι σημαίνει μετανάστευση, προσφυγιά, πολιτικός πρόσφυγας, διασπορά; -Ποιοι λόγοι δημιουργούν αυτά τα προβλήματα; -Ποια η σχέση της μετανάστευσης με την οικονομία στις χώρες υποδοχής, π.χ. των Ελλήνων στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Αμερική, στην Αυστραλία ή των μεταναστών σήμερα στην Ελλάδα; -Ποιες υποχρεώσεις έχει η χώρα υποδοχής προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και τι σημαίνει για σένα διαπολιτισμική εκπαίδευση; Έχουν δικαιώματα οι μετανάστες;

28 5.2. 2η εναλλακτική πρόταση διδασκαλίας σε μικρές ομάδες και σε δοσμένους άξονες. Μετά την ανάγνωση και διερεύνηση της πρόσληψης των μαθητών, όλοι μελετούν το κείμενο και σε ομάδες των δύο θρανίων απαντούν σε δοσμένους άξονες, όπως: Μία ομάδα μελετάει και καταγράφει τα στοιχεία που αναδεικνύουν την προσφυγιά και τις συνέπειές της. Άλλη ομάδα παρουσιάζει τα πρόσωπα του κειμένου και τις μικροϊστορίες τους. Άλλη καταγράφει και σχολιάζει τις αξίες και απαξίες του κειμένου. Άλλη δίνει τη δομή-οργάνωση του αποσπάσματος και παρακολουθεί τη λειτουργία του χρόνου (κυρίως με τις αναδρομές στο παρελθόν) μέσα από το λόγο των ηρώων, οπότε μαθαίνουμε τι έχει γίνει, αφού δεν ήμαστε παρόντες. Άλλη παρουσιάζει τον τρόπο γραφής από τη συγγραφέα ή εντοπίζει κάποια γραμματικά φαινόμενα. Άλλη ομάδα δίνει πληροφορίες για το ιστορικό γεγονός (Ιστορία, τηλεόραση, έντυπα, κ.ά.) Εργασία: Πρόσφυγες σήμερα και χθες.

29 ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ Εργασία για το δάσκαλο. Οργανώνει τη διδασκαλία του (σκοποί, διδακτική πορεία, ερωτήσεις, δραστηριότητες, αξιοποίηση εισαγωγικού σημειώματος, ερωτήσεων βιβλίου κ.ά.) 1. [Στο νησί των Φαιάκων], Όμηρος (Οδύσσεια, ραψ. ζ (στίχοι και ). Κάμε ένα έλεος, Κυρά. Με την ψυχή στο στόμα στα χέρια σου πρωτόπεσα κι άλλους δεν ξέρω ανθρώπους που κατοικούν τη χώρα αυτή και χαίρονται τον τόπο. Έλα την πόλη δείξε μου και δώσ' μου ένα αποφόρι*, μαζί σου αν έφερες εδώ τα ρούχα να τυλίξεις. Κι ας σου χαρίσουν οι θεοί όσα ζητά η καρδιά σου, άντρα και σπίτι, και γλυκιά μέσα του αγάπη ας κλείσουν. Κι η ασπροχέρα η Ναυσικά τ' απάντησε έτσι κι είπε: «Ξένε, δε φαίνεσαι άκριτος μήτε άνθρωπος τυχόντας. Στον κόσμο ο Δίας μόνος του μοιράζει τ' αγαθά του, σε βασιλιάδες και φτωχούς, καθώς το θέλει εκείνος. Αυτά και σένα σου 'δωσε και πρέπει να υπομένεις. Και τώρα της πατρίδας μου σαν πάτησες το χώμα, δε θα σου λείψει φόρεμα μήτε άλλο απ' όσα πρέπει να λάβει ξένος δύστυχος που θα μας συναντήσει. Και θα σου δείξω πρόθυμα την πόλη και θα μάθεις και του λαού της τ' όνομα. Τη χώρα αυτή οι Φαιάκοι την έχουν κι είμαι κόρη εγώ του ξακουσμένου Αλκίνου, που θάρρος και ζωή απ' αυτόν κρατιέται των Φαιάκων». Είπε και τις σγουρόμαλλες φωνάζει παρακόρες:

30 «Σταθείτε' γιατί φύγατε, κορίτσια, που είδατε άντρα; Μήπως και φοβηθήκατε κανείς οχτρός πως είναι; Δε βρίσκεται ούτε θα βρεθεί το παλικάρι τ' άξιο, που θα 'ρθει εδώ τον πόλεμο να φέρει στους Φαιάκους, γιατί οι αθάνατοι θεοί μας προστατεύουν όλοι κι αλάργα μες στο πέλαγο τ' αφροπερικλεισμένο καθόμαστε παράμεροι, μήτε μας σμίγουν άλλοι. Μα αυτός ο δύστυχος εδώ ναυαγισμένος ήρθε και πρέπει να τον σώσουμε. Γιατί τους στέλνει ο Δίας φτωχούς και ξένους. Πρόσχαρο το λίγο που θα δώσεις. Μα ελάτε, κόρες, δώστε του φαϊ, πιοτό του ξένου και στο ποτάμι λούστε τον, σε απάνεμο ένα μέρος». Είπε κι οι κόρες στάθηκαν κι έσπρωχνε η μια την άλλη, και σ' ένα απόσκιο οδήγησαν το θεϊκό Δυσσέα, καθώς τους είπε η Ναυσικά., του Αλκίνου η θυγατέρα. κοντά του ρούχα του 'βαλαν, χιτώνα και χλαμύδα, του 'δωσαν και ροϊ χρυσό με λάδι υγρό γεμάτο, και τον καλούσαν να λουστεί στου ποταμού το ρέμα. (μετάφραση: Ζήσιμος Σίδερης)

31 Στόχοι. Οι στόχοι εξάγονται αν υποβάλλουμε στον εαυτό μας το ερώτημα: τι επιδιώκουμε να μάθουν οι μαθητές/τριες με αυτό το ποίημα;.... Ενδεικτικές ερωτήσεις: -Ποιο είναι το θέμα;. ποια πρόσωπα συνομιλούν; -πού πώς. Και γιατί.. -Συνέχισε τις ερωτήσεις για την κατανόηση του κειμένου Μετά την ερμηνεία του ποιήματος έρχεται η παραγωγή γραπτού λόγου. Ποιες εργασίες θα βάζατε: 1.., Συμπληρώνω τις φράσεις: 1. Είναι φιλόξενη και θεοσεβής η Ναυσικά διότι.. 2. Ποια επιχειρήματα χρησιμοποιεί ο Οδυσσέας Ποια διαθεματική δραστηριότητα θα δίνατε και σε ποιους άξονες;

32 2. Της ξενιτιάς, δημοτικό Θέλω να πα στην ξενιτιά να κάμω τριάντα ημέρες και η ξενιτιά με γέλασε και κάνω τριάντα χρόνους. Περικαλώ σε, ξενιτιά, αρρώστια μη μου δώσεις. Η αρρώστια θέλει πάπλωμα, θέλει παχύ στρωσίδι, θέλει μανούλας γόνατα, θέλ' αδερφής αγκάλες, θέλει πρώτες ξαδέρφισσες να κάθονται κοντά σου, θέλει και σπίτι να είν' πλατύ, να στρώνει, να ξιστρώνει. Όσο 'χει ο ξένος την υγειά, ούλοι τον αγαπάνε. Μα 'ρθε καιρός κι αρρώστησε βαριά για να πεθάνει. κι ο ξένος αναστέναξε και η γης αναταράχτη: -Να είχα νερ' απ' τον τόπο μου και μήλ' απ' τη μηλιά μου, σταφύλι ροδοστάφυλο απ' την κληματαριά μου. Οργάνωση μαθήματος με συνεξέταση των ποιημάτων 2 και 3 και με τη μέθοδο της μελέτης σε μικρές ομάδες. Τίθενται οι στόχοι, οργανώνονται οι ερωτήσεις προφορικές και γραπτές ως άξονες για την επεξεργασία των δύο ποιημάτων, όπως: 1. Πώς νιώθει ο ξένος του δημοτικού τραγουδιού και γιατί; Συνεχίστε.. Ενδεικτική γραπτή δραστηριότητα: -Ποια τραγούδια λέμε δημοτικά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;. -Ποιοι λείπουν στον ξενιτεμένο και γιατί; -Συνεχίστε... Μετάγραψε σε πεζό το περιεχόμενο του ποιήματος..

33 3. Ο ξένος του Άγγελου Σικελιανού - «Ξένε, ποιος είναι ο τόπος σου, και ποιο 'ναι τ' όνομά σου;» - «Κι αν είμαι ακόμα στ' όνειρο, ξένος εγώ δεν είμαι βλέπω γαλάζια ακρογιαλιά κ' ελιές λιγνοϋφασμένες, βλέπω και κάστρο, στο γυαλί να πέφτει του πελάγου». - «Μα σε ποιο κάβον άραξε το τρεχαντήρι που 'ρθες;» -«Το πνίγει του νησιού το φως. Μα κάλλιο εσύ προβόδα δείξε μου πού 'ναι οι κήποι σας, πού 'ν' τα χρυσά τα μήλα. Και μη μου πεις για τις χαλκές του θείου Αλκίνοου σκύλες μα κράτησε του περβολιού το φύλακα, για να μπω, κι εκεί σου λέω πώς λέγομαι και πώς στον τόπο ήρθα. Κι έπειτα δείξε μου, ω καλή, τις αγιασμένες στράτες, που ο Σολωμός συνήθαγε ν' ακολουθάει, τα βράδια». Ερωτήσεις: -Ποιοι μιλούν στο ποίημα;. -Η δεύτερη στροφή ανατρέπει τον τίτλο, γιατί, - τι εννοεί ο ποιητής λέγοντας ότι δεν είναι ξένος; -Τι λέμε στερεότυπα ερωτήματα και ποια είναι στο ποίημα; Συνεχίστε

34 4. Ο φιλόπατρις του Ανδρέα Κάλβου Ω φιλτάτη πατρίς, Η λαμπάς η αιώνιος Ω θαυμασία νήσος, Σου βρέχει την ημέραν Ζάκυνθε συ μου έδωκας Τους καρπούς, και τα δάκρυα Την πνοήν και του Απόλλωνος Γίνονται της νυκτός Τα χρυσά δώρα! Εις εσέ κρίνοι. Ποτέ δεν σε ελησμόνησα, Είσαι ευτυχής, και πλέον Ποτέ - Και η τύχη μ' έρριψε Σε λέγω ευτυχεστέραν, Μακρά από σε με είδε Ότι συ δεν εγνώρισας Το πέμπτον του αιώνος Ποτέ την σκληράν μάστιγα Εις ξένα έθνη. Εχθρών, τυράννων. Συ, όταν τα ουράνια Ας μη μου δώσει η μοίρα μου Ρόδα με το αμαυρότατον Εις ξένην γην τον τάφον Πέπλον σκεπάζει η νύκτα, Είναι γλυκύς ο θάνατος Συ είσαι των ονείρων μου Μόνον όταν κοιμώμεθα Η χαρά μόνη. Εις την πατρίδα. Μοσχοβολάει το κλίμα σου, Ω φιλτάτη πατρίς μου, Και πλουτίζει το πέλαγος Από μυρωδίαν Των χρυσών κίτρων.

35 Απαραίτητες ενέργειες του εκπαιδευτικού. 1. Ο/η εκπαιδευτικός καταγράφει τους στόχους του/της Διατυπώνει τις ερωτήσεις του με προσοχή Συζητάει για τη γλώσσα του Κάλβου σε αντίστιξη με τον Σολωμό. 3. Χωρίζει σε μικρές ομάδες τους μαθητές του, προσέχει τη δυναμική κάθε ομάδας και τους δίνει άξονες μελέτης για το project με βάση και τα τρία ποιήματα. 5. Εναλλακτική πρόταση στον άξονα Η αγάπη για τον τόπο μου, ο τόπος μου και η γη ως σπίτι μου. Συνεξέταση του πεζού με το ποίημα με μεικτό μοντέλο διδασκαλίας στα κείμενα: Ο αστρολάβος του Φώτη Κόντογλου (σελ. 13), Ο ήλιος ο ηλιάτορας, Οδυσσέας Ελύτη (σελ. 16). Απαραίτητες ερωτήσεις. Α. Ποια μέθοδο διδασκαλίας θα επιλέγατε; Β. Ποιες εργασίες θα ζητούσατε; Γ. Σε ποια σημεία του κειμένου θα εστιάζατε; Δ. Δώστε συνοπτικά ένα σχέδιο διδασκαλίας που θα οργανώνατε, π.χ. Στόχοι. Ερωτήσεις.. Δραστηριότητες.. Ενδεικτικές ερωτήσεις για τους μαθητές: α) Επιλέξτε τον δικό σας τόπο, παρουσιάστε τον, δώστε μας επιχειρήματα ότι αξίζει να τον επισκεφθούμε. β) Φτιάξτε έναν οδηγό πληροφοριών για τον τόπο σας. γ) Οργανώστε μια ομαδοσυνεργατική εργασία:

36 5.1. Ο ήλιος ο ηλιάτορας, Οδυσσέας Ελύτη (σελ. 16) (μεικτό μοντέλο διδασκαλίας, δραματοποίηση). ΑΦΗΓΗΤΗΣ ΑΝΕΜΟΙ Ο ήλιος ο ηλιάτορας Άκου κι εμάς που μόλις εγυρίσαμε ο πετροπαιχνιδιάτορας νησιά και πολιτείες που γνωρίσαμε από την άκρη των ακρώ κατηφοράει στο Ταίναρο Φωτιά 'ναι το πιγούνι του χρυσάφι το πιρούνι του Ο ΗΛΙΟΣ Ε σεις στεριές και θάλασσες τ' αμπέλια κι οι χρυσές ελιές ακούτε τα χαμπέρια* μου μέσα στα μεσημέρια μου Κρήτη και Μυτιλήνη Σάμο κι Ικαριά Νάξο και Σαντορίνη Ρόδο Κέρκυρα Σπίτια μεγάλα κι άσπρα σπίτια βουερά* πάνω στη μαύρη πέτρα πάνω στα νερά Ξάνθη Θεσσαλονίκη Βέροια Καστοριά Γιάννενα Μεσολόγγι Σπάρτη και Μυστρά Καμπαναριά και στέγες μες στη συννεφιά κι όλα μαζί μια λύπη και μιαν ομορφιά. «Σ' όλους τους τόπους κι αν γυρνώ μόνον ετούτον αγαπώ!»

37 Μπορεί να οργανωθεί ένα σχέδιο εργασίας/ project με θέμα: Τα ελληνικά τοπία του ποιήματος ή Ο ήλιος στην ποίηση του Ελύτη. Οι μαθητές χωρισμένοι σε μικρές ομάδες μελετούν το θέμα σε επιμέρους άξονες αξιοποιώντας γνώσεις και δεξιότητες από όλα τα μαθήματα και την καθημερινή τους εμπειρία Διατυπώστε τους άξονες μελέτης, όπως: Ο ήλιος στη μυθολογία και την ποίηση του Ελύτη.... Δώστε ανά δίωρο τι θα κάνετε για να εξοικειωθούν οι μαθητές σας... Πώς θα ελέγξετε το αποτέλεσμα της διδασκαλίας σας και πώς θα συμβάλετε για να αποκτήσουν ευχέρεια οι μαθητές σε ανάλογες εργασίες; (αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση, αναστοχασμός). Οι μαθητές αφηγούνται πού δυσκολεύτηκαν, τι τους άρεσε, αν απόκτησαν ευχέρεια στο γράψιμο. Εσείς παρατηρείτε και ρωτάτε.... Εργασίες στο σχολείο, δραματοποίηση. Εργασίες δημιουργικής γραφής Να το αποδώσετε σε πεζό....

38 Δρ Χριστίνα Αργυροπούλου, Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Δέησις ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

Δέησις ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ Δέησις Η θάλασσα στα βάθη της πήρ έναν ναύτη. Η μάνα του, ανήξερη, πηαίνει κι ανάφτει στην Παναγιά μπροστά ένα ψηλό κερί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Στόχοι: Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η ανάπτυξη, δηλαδή, μέσα στην τάξη-λογοτεχνικό εργαστήρι εσωτερικών κινήτρων, ώστε να εδραιωθεί μια σταθερότερη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

«Οι σελίδες αφηγούνται»

«Οι σελίδες αφηγούνται» Πειραματικό Δ.Σ. Φλώρινας Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Πουγαρίδου Παρασκευή Τάξη : Δ «Οι σελίδες αφηγούνται» 1. Θέμα project κριτήρια επιλογής θέματος Η επιλογή του συγκεκριμένου project σχετίζεται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Διδακτικοί Στόχοι. Α) Ως προς το γνωστικό αντικείμενο:

Περίληψη. Διδακτικοί Στόχοι. Α) Ως προς το γνωστικό αντικείμενο: Περίληψη Προτείνεται ένα διδακτικό σενάριο για το μάθημα των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Γ Γυμνασίου με τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, συγκεκριμένα με το λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Σχολική Χρονιά 2012-2013 Κ ε ί μ ε ν α Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κείμενα προς συνανάγνωση συνεξέταση Έριχ Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

NEA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

NEA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ NEA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17 1. Παρουσίαση του μαθήματος ΔΕΠΠΣ και ΑΠΣ Νεοελληνικής Γλώσσας (ΦΕΚ/303, τ. β /13-03-2003) http://ebooks.edu.gr/info/cps/3deppsaps

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης. Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016

Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης. Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016 Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016 Στόχοι της εισήγησης: Επισήμανση βασικών σημείων από τις οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 1. Νεοελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη ( Παράλληλο κείμενο: Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Α. Εμπειρίκου)

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη ( Παράλληλο κείμενο: Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Α. Εμπειρίκου) ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κείμενο: Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη ( Παράλληλο κείμενο: Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Α. Εμπειρίκου) 1 2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κείμενο: Χρόνος: Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη

Διαβάστε περισσότερα

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Είδος διδακτικής πρακτικής: project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία Προτεινόμενη διάρκεια: 20 ώρες Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η διδακτική ενότητα «Τα φύλα στη λογοτεχνία»

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου 1. Ταυτότητα δραστηριότητας Τίτλος: Και πάλι στο σχολείο Δημιουργός: Μαρία Νέζη Πεδίο, διδακτικό αντικείμενο και διδακτική ενότητα: Μάθημα: Νεοελληνική Λογοτεχνία Τάξη:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Πέτρος Κλιάπης 3η Περ. Ημαθίας

ΓΛΩΣΣΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Πέτρος Κλιάπης 3η Περ. Ημαθίας ΓΛΩΣΣΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Πέτρος Κλιάπης 3η Περ. Ημαθίας ΗΔομή του Εκπαιδευτικού Υλικού Για τη διδασκαλία της Γλώσσας στην Γ τάξη του Δημοτικού χρησιμοποιείται το παρακάτω υλικό: Βιβλίο του Μαθητή, 3 τεύχη (240

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254)

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Τι εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος

Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος ΗΜελέτη Περιβάλλοντος Είναι κατ εξοχήν διαθεματικό αντικείμενο, διότι αποτελεί ενιαίο και ενοποιημένο τομέα μάθησης, στον οποίο συνυφαίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

ΤΗΛΕ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Σχολεία ϖου συµµετέχουν 5ο ηµοτικό σχολείο Κέρκυρας 2ο ηµοτικό σχολείο Νάξου Σχολική χρονιά 2005-2006 ιδακτική µεθοδολογία ΤΗΛΕ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Περίοδος ϖροετοιµασίας Τηλεδιάσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82)

Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82) 1. KEIMENO Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Σε ποιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ Διδασκαλία της λογοτεχνίας με τη μέθοδο project ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΗΛΙΑΔΗ ΑΜΑΛΙΑ ΠΕ02, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ: Απελευθέρωση του μαθητή αναγνώστη από το άγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α τάξη Γενικού Λυκείου και Α τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου Το Π.Σ. για το μάθημα της Λογοτεχνίας στην Α Λυκείου επιδιώκει να δώσει νέες κατευθύνσεις στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικά κείμενα 2. Βαθμοί επιθέτων και επιρρημάτων Η σύγκριση 3. Το β συνθετικό Λεξιλόγιο 4. Οργάνωση και συνοχή της περιγραφής και της αφήγησης 5. Δραστηριότητες παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικές προκλήσεις: Πολιτική - Έρευνα - Πράξη

Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικές προκλήσεις: Πολιτική - Έρευνα - Πράξη ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικές προκλήσεις: Πολιτική - Έρευνα - Πράξη Αθήνα, 14-15 Μαΐου 2010 ηρητήριο _2010 1 Τα πολυτροπικά κείμενα ως εργαλείο προώθησης της

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τρόποι διδασκαλίας Κατ οίκον εργασία Γραπτή Αξιολόγηση ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Β) Αρχαιογνωσία: (αρχαίο κείμενο από μετάφραση) MH EΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα»

«Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα» «Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα» Αρτηνού Δήμητρα, ΠΕ 70 (τοποθέτηση /Δ/ντρια) Καρκανιά Γεωργία, ΠΕ 70 (απόσπαση από 10ο

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια "ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" www.prooptikh.com 1. Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο

Φροντιστήρια ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ www.prooptikh.com 1. Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο Φροντιστήρια "ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" www.prooptikh.com 1 Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο Η εξεταστέα ύλη του Γυμνασίου είναι τα 3/5 της ύλης που διδάχθηκε, με την προϋπόθεση ότι η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διδακτική παρέμβαση 2-3 ωρών στο μάθημα της Λογοτεχνίας της Β Λυκείου και συγκεκριμένα στο κείμενο «Ζάβαλη Μάϊκω» του Στρατή Μυριβήλη με αξιοποίηση ΤΠΕ (χρήση αρχείων power point, διαδικτύου και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Α Γυμνασίου διδάσκεται τρεις (3) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ»

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ» : Υπό διαπραγμάτευση κείμενο: «Ο φίλος μου ο Μιχάλης» Τάξεις: Β Στ Βασικός σκοπός: Τα παιδιά να αξιοποιούν την τεχνική «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ», για να περιγράφουν πρόσωπα Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας (για

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Γ.Ε.Λ Κ. ΑΧΑΪΑΣ ΤΑΞΗ: Β ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ: Νεότερη ποίηση «Ο τόπος μας», Γ. Ρίτσου, σ. 237 Προβλεπόμενος χρόνος: 2 περίπου διδακτικές ώρες Διδάσκων: ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Γιάννης Ρίτσος «Ο τόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Περίοδοι διδασκαλίας: 7

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Περίοδοι διδασκαλίας: 7 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΡΗΝΗ -ΠΟΛΕΜΟΣ Περίοδοι διδασκαλίας: 7 1 η περίοδος: Μέρος Α - Εισαγωγικά κείμενα Μέσα από τα κείμενα οι μαθητές: Να αναπτύξουν προβληματισμούς γύρω από τα θέματα της ειρήνης και του πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα

"Γλώσσα και γλωσσικές ποικιλίες"

Γλώσσα και γλωσσικές ποικιλίες [Διδακτικές Δοκιμές] "Γλώσσα και γλωσσικές ποικιλίες" Ενότητες Α' Λυκείου Θέμα: Οργάνωση του λόγου με αιτιολόγηση Ενότητα "Γλώσσα και γλωσσικές ποικιλίες" Έκφραση-Έκθεση Α' Λυκείου Διδακτική δοκιμή Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή

Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή Ερώτημα-κλειδί 2 Οι άνθρωποι της Αρχαϊκής Εποχής μετακινούνταν για τους ίδιους λόγους και με τον ίδιο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Μάθημα: Νέα Ελληνικά Γ Γυμνασίου. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 6, Μέρος Δ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Μάθημα: Νέα Ελληνικά Γ Γυμνασίου. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 6, Μέρος Δ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Μάθημα: Νέα Ελληνικά Γ Γυμνασίου ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 6, Μέρος Δ Η παρούσα διδακτική πρόταση πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου και Νήσου σε

Διαβάστε περισσότερα

Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές

Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές των δύο κλάδων της «Ελληνικής Γλώσσας»: Νέα Ελληνική Γλώσσα/Νεοελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθήματα και ποιήματα: γλωσσικοί μετασχηματισμοί

Συναισθήματα και ποιήματα: γλωσσικοί μετασχηματισμοί Συναισθήματα και ποιήματα: γλωσσικοί μετασχηματισμοί Με τους μαθητές της Γ 2 τάξης του 106 ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών ξεκινήσαμε τη δική μας ποιητική από τον Νοέμβριο του 2014, εντάσσοντας το όλο εγχείρημα

Διαβάστε περισσότερα

Α φ ά σ η. Φύλλα Εργασίας Α Φάσης. Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου

Α φ ά σ η. Φύλλα Εργασίας Α Φάσης. Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου Φύλλα Εργασίας Α Φάσης 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας 61 Δραστηριότητα 1: Η γειτονιά μας! Αξιοποιήστε τις αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας, για να αποτυπώσετε την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντας λογοτεχνία με χρήση θεατρικών τεχνικών. Μια εφαρμογή στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου

Διδάσκοντας λογοτεχνία με χρήση θεατρικών τεχνικών. Μια εφαρμογή στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου Διδάσκοντας λογοτεχνία με χρήση θεατρικών τεχνικών. Μια εφαρμογή στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου Κατερίνα Καρρά Δρ. Φιλόλογος Θεατρολόγος katkarra@gmail.com Εργασίες στην κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση

Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση ΕΝΟΤΗΤΑ 7 Τότε και Τώρα (Βιβλίο Ελληνικά με την παρέα μου 2) ΜΑΘΗΜΑ 1 Πώς ήσασταν έτσι; ΣΚΟΠΟΣ Προχωρημένοι Να μπορούν να αφηγηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Μάθημα/Τάξη: Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Κεφάλαιο: Εφ όλης της Ύλης Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 15/01/18 Επιδιωκόμενος Στόχος: A. Κείμενο: Ο κυρ Μιχάλης Κάσιαλος Η ζωγραφιά αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Ομήρου Οδύσσεια Ραψωδία α 1-426. Διδακτικό σενάριο

Ομήρου Οδύσσεια Ραψωδία α 1-426. Διδακτικό σενάριο Ομήρου Οδύσσεια Ραψωδία α 1-426 Διδακτικό σενάριο Πόπη Χριστοφόρου-Πούγιουρου, Φιλόλογος Λειτουργός Γραφείου Αναλυτικών Προγραμμάτων Λευκωσία 2012 Δυο λόγια για το διδακτικό σενάριο Η ακόλουθη διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι. Τοκμακίδου Ελπίδα

ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι. Τοκμακίδου Ελπίδα ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι Τοκμακίδου Ελπίδα ΠΣ Δημοτικού Κοινωνική διαμεσολάβηση Βιωματική μάθηση Οικοδόμηση της γνώσης «η δημιουργία νοήματος έχει αποδεσμευτεί από την αποκλειστική

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ακούω και γράφω (Ορθογραφία) 2. Άκουσε προσεκτικά και γράψε ό,τι λείπει - Ευτυχία μου γεια σου. Τι κάνεις; - Γεια σου Αντώνη. Είμαι καλά. Εσύ; -

Διαβάστε περισσότερα

Η αποδοχή του «άλλου»

Η αποδοχή του «άλλου» Η αποδοχή του «άλλου» Διαθεματική Διδακτική Πρόταση στο μάθημα των Θρησκευτικών και της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής Στ τάξη 5 ο Δ. Σ. Κομοτηνής Μαριγώ Παπανικολάου ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά 15-9-2016 Βασικές αρχές Oδηγιών Τι διδάσκουμε; Πώς διδάσκουμε; Τι θέλουμε να πετύχουμε;

Διαβάστε περισσότερα

2 η τηλεδιάσκεψη (Εικονική Τάξη) Σχέδιο µαθήµατος Α) Γενικά Στοιχεία 1. άσκαλοι(ες): Ένας δάσκαλος από κάθε σχολείο 2. Τόπος, χρόνος, αριθµός µαθητών Σχολείο ιδακτική Ώρα Τάξη/ Τµήµα Αριθµός Μαθητών 2

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγόνη Σοφοκλέους. Στ

Αντιγόνη Σοφοκλέους. Στ «5η Διημερίδα (αλληλο-)διδακτικής. Διδάσκοντας με λογισμό και με όνειρο. Έμπνευση και Δημιουργία στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Σχολικό έτος 2016-17.» Διοργάνωση:

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Λογοτεχνίας

Διδακτική της Λογοτεχνίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Λογοτεχνίας Ενότητα 1: Σκοποί της διδασκαλίας της λογοτεχνίας l Βενετία Αποστολίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Να διατηρηθεί μέχρι... Βαθμός Ασφαλείας...

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση των ΤΠΕ ως εργαλείων μάθησης και αξιολόγησης. Έλενα Πηδιά, Φιλόλογος

Η αξιοποίηση των ΤΠΕ ως εργαλείων μάθησης και αξιολόγησης. Έλενα Πηδιά, Φιλόλογος Η αξιοποίηση των ΤΠΕ ως εργαλείων μάθησης και αξιολόγησης Έλενα Πηδιά, Φιλόλογος Αξιοποίηση του ΨΕΠ Νέων Ελληνικών Γ Λυκείου στη μαθησιακή διαδικασία Λογοτεχνία Μ. Χάκκας, Το ψαράκι της γυάλας Οδ. Ελύτης,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 1 η ενότητα:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 1 η ενότητα: 1 η ενότητα: Από τον τόπο μου σ όλη την Ελλάδα Ταξίδια, περιηγήσεις, γνωριμία με ανθρώπους, έθιμα πολιτισμό Περίοδοι διδασκαλίας: 7 1 η περίοδος: Μέρος Α Εισαγωγικά κείμενα Μέσα από κείμενα οι μαθητές:

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ Αναλυτικό Πρόγραμμα Πού μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά):

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά): Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ Θετικά: μας ηρεμεί μας χαλαρώνει μας ψυχαγωγεί (ταξίδια, εκδρομές, συναντήσεις) μας παρέχει τα βασικά είδη διατροφής και επιβίωσης (αέρας, νερό, τροφή) Σήμερα (αρνητικά): Ο άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού.

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. ημήτρης Γουλής Ο παραδοσιακός όρος αλφαβητισμός αντικαταστάθηκε από τον πολυδύναμο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d arc ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Μ. Δακορώνια ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α φάση Πριν την ανάγνωση Όροι και ορισμοί η ιστορικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά 15-9-2016 Πώς δουλέψαμε στο γλωσσικό μάθημα; Προγράμματα Σπουδών. Στοχοκεντρικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡXAIA ΕΛΛΗΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ- ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΑΡXAIA ΕΛΛΗΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ- ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3, -Οριζόντια Πράξη», ΑΡXAIA ΕΛΛΗΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ- ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Δρ. Χαρά Κοσεγιάν Οκτώβρης 2011 Βασική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

«Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση

«Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση «Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος 6 ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας Ελασσόνα, 7 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΏΤΑ ΠΛΗΣΉ ΕΛΈΝΗ ΛΟΎΒΡΟΥ ΑΥΤΙΣΜΌΣ. Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συµπεριφοράς για παιδιά 4 12 ετών

ΠΑΝΑΓΙΏΤΑ ΠΛΗΣΉ ΕΛΈΝΗ ΛΟΎΒΡΟΥ ΑΥΤΙΣΜΌΣ. Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συµπεριφοράς για παιδιά 4 12 ετών elouvrou@hotmail.com Η Παναγιώτα Πλησή και η Ελένη Λούβρου έχουν συνεργαστεί για το εκπαιδευτικό υλικό του βιβλίου Δεν είμαι τέρας, σου λέω!, ως εισηγήτριες σε σεμινάριο με θέμα τον αυτισμό, καθώς και

Διαβάστε περισσότερα

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_d

Διαβάστε περισσότερα

Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών

Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών Οι πρακτικές αναφέρονται σε θέματα κριτηρίων επιλογής κειμένων με βάση το επίπεδο ελληνομάθειας

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος μαθήματος: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ. Ενότητα 3 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Τίτλος μαθήματος: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ. Ενότητα 3 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Τίτλος μαθήματος: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ Ενότητα 3 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Οι ερωτήσεις στη διδασκαλία Α) Η ερώτηση του εκπαιδευτικού Β) Η ερώτηση του μαθητή Α) Η

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. των αναλυτικών

ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. των αναλυτικών 1 ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας. Γενικοί άξονες όλων των αναλυτικών 2 Εισαγωγή του ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στα Σχολεία Η εισαγωγή του ΝΑΠ στα Αρχαία Ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα

«Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ημερήσιου και Γ και Δ εσπερινού ΓΕΛ

«Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ημερήσιου και Γ και Δ εσπερινού ΓΕΛ «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ημερήσιου και Γ και Δ εσπερινού ΓΕΛ Μ. Κασκαντάμη, Χρ. Κουμπάρου Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου 6 ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής Από πού διδάσκουμε; Από τα «παλιά» βιβλία;

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικό Σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου Τίτλος:Στάσεις ζωής στα ποιήματα Όσο μπορείς και Ιθάκη του Κ.

Διδακτικό Σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου Τίτλος:Στάσεις ζωής στα ποιήματα Όσο μπορείς και Ιθάκη του Κ. Διδακτικό Σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου Τίτλος:Στάσεις ζωής στα ποιήματα Όσο μπορείς και Ιθάκη του Κ. Καβάφη Δημιουργοί: Τσιάμαλος Ηρακλής, Σύμβουλος Φιλολόγων Καραλή Μαρία,

Διαβάστε περισσότερα

Η Περιγραφική Αξιολόγηση. στο Γ/σιο Βουργαρελίου. κατά το σχ. έτος Πάτρα, Μαρία Γλάβα

Η Περιγραφική Αξιολόγηση. στο Γ/σιο Βουργαρελίου. κατά το σχ. έτος Πάτρα, Μαρία Γλάβα Η Περιγραφική Αξιολόγηση στο Γ/σιο Βουργαρελίου κατά το σχ. έτος 2017-2018 Πάτρα, 15-2-2019 Μαρία Γλάβα Περιεχόμενο παρουσίασης Στιγμές ορόσημα στην υλοποίηση της Π.Α. στο Γ/σιο Βουργαρελίου Ενδεικτικά

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς;

Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; Ζωγραφιά: Β. Χατζηβαρσάνης 2014, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; 95 Οδηγίες για τις δραστηριότητες της Γ φάσης Έχοντας συζητήσει για την κατάσταση της γειτονιάς μας

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας, ό- που σημείωνα τις απαντήσεις τους.

Χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας, ό- που σημείωνα τις απαντήσεις τους. Αποτίμηση της διδασκαλίας της Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής ΣΤ Τάξη Δημοτικού Ονοματεπώνυμο:. Ομάδα:Α Γενική εκτίμηση της διδασκαλίας: Πιστεύω ότι η διδασκαλία μου ήταν αποτελεσματική και πολύ ευχάριστη

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Γ Γυμνασίου διδάσκεται τρεις (3) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

2. Τόπος, χρόνος, αριθµός µαθητών πιλοτικού προγράµµατος Σχολείο Ηµεροµηνία ιδακτική Ώρα Τάξη/ Τµήµα 11 ο.σ. Πειραιά 3/4/ η, 2 η ΣΤ 1 24 Αριθµός

2. Τόπος, χρόνος, αριθµός µαθητών πιλοτικού προγράµµατος Σχολείο Ηµεροµηνία ιδακτική Ώρα Τάξη/ Τµήµα 11 ο.σ. Πειραιά 3/4/ η, 2 η ΣΤ 1 24 Αριθµός ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 ης ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗΣ Ο ΥΣΣΕΑΣ 2006 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος 11o ηµοτικό Σχολείο Πειραιά 14ο ηµοτικό Σχολείο Βόλου 4 ο ηµοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου διδασκαλίας: Σύνδεση με ενότητες του Σχολικού Εγχειριδίου: Σύνδεση με άλλες γνωστικές περιοχές:

Γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου διδασκαλίας: Σύνδεση με ενότητες του Σχολικού Εγχειριδίου: Σύνδεση με άλλες γνωστικές περιοχές: Αναζητώντας τεκμήρια μινωικού πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Μια γέφυρα δημιουργίας ανάμεσα στο σχολικό εγχειρίδιο και στο έκθεμα (Ιστορία Α Γυμνασίου) Μαράκη Διονυσία Φιλόλογος Πειραματικού

Διαβάστε περισσότερα

«Έκτορος και Ανδρομάχης ομιλία: μια συζυγική σκηνή εν μέσω πολέμου»

«Έκτορος και Ανδρομάχης ομιλία: μια συζυγική σκηνή εν μέσω πολέμου» «Έκτορος και Ανδρομάχης ομιλία: μια συζυγική σκηνή εν μέσω πολέμου» Β' Γυμνασίου, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία (Ιλιάδα) Ζ 369-529: "Ἕκτορος και Ἀνδρομάχης ὁμιλία" Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες (συνεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Diagnostic exam 2018 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες αυτής της σελίδας. Γράψε ΟΛΕΣ τις απαντήσεις στο γραπτό που

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα Α και Β τάξεις Ημερήσιου ΓΕΛ Α Β Γ τάξεις Εσπερινού ΓΕΛ

Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα Α και Β τάξεις Ημερήσιου ΓΕΛ Α Β Γ τάξεις Εσπερινού ΓΕΛ Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα Α και Β τάξεις Ημερήσιου ΓΕΛ Α Β Γ τάξεις Εσπερινού ΓΕΛ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος 27/09/2016 Γενικές επισημάνσεις (1) Οι εκπαιδευτικοί: Στηριζόμενοι/ες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Μετά την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων το σχολικό έτος 2006-2007 και επειδή, λόγω της εφαρμογής κύκλων συνδιδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 1 η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (ΑΛΛΗΛΟ-)ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-2013. Διοργάνωση: Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Β. Καλοκύρη Παρασκευή 14 - Σάββατο

Διαβάστε περισσότερα

Extract from the book Play and Laugh- Language games for teaching Greek as a foreign. language. by Ifigenia Georgiadou, 2004, Hellenic Culture Centre

Extract from the book Play and Laugh- Language games for teaching Greek as a foreign. language. by Ifigenia Georgiadou, 2004, Hellenic Culture Centre Απόσπασμα από το βιβλίο Παίξε-Γέλασε/ γλωσσικά παιχνίδια για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας Της Ιφιγένειας Γεωργιάδου, 2004, εκδ. Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Extract from the book Play and

Διαβάστε περισσότερα

εκπαιδευτικού δράματος και της διερευνητικής δραματοποίησης

εκπαιδευτικού δράματος και της διερευνητικής δραματοποίησης ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η παρούσα εργασία αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στη διδασκαλία της Γλώσσας. Πρόκειται για βιωματική διαδικασία που βασίζεται σε μεθόδους και τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα