Θεατρική Aγωγή E και ΣΤ Δημοτικού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θεατρική Aγωγή E και ΣΤ Δημοτικού"

Transcript

1 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 1 Θεατρική Aγωγή E και ΣΤ Δημοτικού

2 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Πέτρος Mουγιακάκος, Εκπαιδευτικός Αντιγόνη Μώρου, Φιλόλογος, Θεατρολόγος Χρήστος Παπαδημούλης, Δάσκαλος Δραματικής Τέχνης Μαρία Φραγκή, Θεατρολόγος - Σκηνοθέτης ΚΡΙΤΕΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ Ζήκος Δέδος, Εκπαιδευτικός Χαράλαμπος Δερμιτζάκις, Φιλόλογος, Σχολικός Σύμβουλος Aύρα Ξεπαπαδάκου, Θεατρολόγος ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Σόλης Mπαρκή, Σκιτσογράφος ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Θεοδώρα Τσίγκα, Φιλόλογος ΥΠΕΥΘΥΝOΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ Γεώργιος Σιγάλας, Σύμβουλος Kαλλιτεχνικών Mαθημάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ YΠOEPΓOY Γιάννης Kατσαρός, Εκπαιδευτικός ΕΞΩΦΥΛΛΟ Xάρης Λάμπερτ, Eικαστικός Kαλλιτέχνης ΠPOEKTYΠΩTIKEΣ EPΓAΣIEΣ ACCESS ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε Γ Κ.Π.Σ. / ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ / Ενέργεια / Κατηγορία Πράξεων α: «Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και συγγραφή νέων εκπαιδευτικών πακέτων» ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Μιχάλης Αγ. Παπαδόπουλος Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Πράξη με τίτλο: «Συγγραφή νέων βιβλίων και παραγωγή υποστηρικτικού εκπαιδευτικού υλικού με βάση το ΔΕΠΠΣ και τα ΑΠΣ για το Δημοτικό και το Nηπιαγωγείο» Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου Γεώργιος Τύπας Mόνιμος Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου Γεώργιος Οικονόμου Mόνιμος Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Έργο συγχρηματοδοτούμενο 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 25% από εθνικούς πόρους.

3 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 3 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Πέτρος Mουγιακάκος Aντιγόνη Mώρου Xρήστος Παπαδημούλης Mαρία Φραγκή ANAΔOXOΣ ΣYΓΓPAΦHΣ: Θεατρική Aγωγή E και Στ Δημοτικού ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»

4 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 4

5 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 5 ΤΑΞΗ Ε ΤΑΞΗ Στ Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Παιχνίδι ΠΡΩΤΗ ΖΩΝΗ Το σώμα μου - Γνωριζόμαστε σε κύκλο Ε Τάξη Στ Τάξη ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΝΗ Σώμα και έκφραση Ε Τάξη Στ Τάξη ΤΡΙΤΗ ΖΩΝΗ Εγώ κι εσύ Ε Τάξη Στ Τάξη ΤΕΤΑΡΤΗ ΖΩΝΗ Η ομάδα Ε Τάξη Στ Τάξη ΠΕΜΠΤΗ ΖΩΝΗ Ο χώρος Ε Τάξη Στ Τάξη ΕΚΤΗ ΖΩΝΗ Το αντικείμενο Ε Τάξη Στ Τάξη ΕΒΔΟΜΗ ΖΩΝΗ Δράση Ε Τάξη Στ Τάξη ΟΓΔΟΗ ΖΩΝΗ Αυτοσχεδιασμός Ε Τάξη Στ Τάξη

6 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 6 θεατρικη ΑΓΩΓΗ ΕΝΑΤΗ ΖΩΝΗ Δραματοποίηση 1: Δραματική ανάλυση Ε Τάξη Στ Τάξη ΔΕΚΑΤΗ ΖΩΝΗ Δραματοποίηση 2: Από το κείμενο στη δράση Ε Τάξη Στ Τάξη ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΖΩΝΗ Δραματοποίηση 3: Εργαστήρι Γραφής Ε Τάξη Στ Τάξη ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΖΩΝΗ Πορεία της Θεατρικής Παράστασης 1: Θεατρικό Έργο Ε Τάξη Στ Τάξη ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ ΖΩΝΗ Πορεία της Θεατρικής Παράστασης 2: Ρόλος Ε Τάξη Στ Τάξη ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΖΩΝΗ Πορεία της Θεατρικής Παράστασης 3: Σκηνικό-Κοστούμι-Ήχος-Μουσική-Φωτισμός Ε Τάξη Στ Τάξη ΔΕΚΑΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΖΩΝΗ Η θεατρική παράσταση Ε Τάξη Στ Τάξη ΔΕΚΑΤΗ ΕΚΤΗ ΖΩΝΗ Βλέπω μια θεατρική παράσταση Ε Τάξη Στ Τάξη ΠAPAPTHMA 1: ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠAPAPTHMA 2: ME TA ΠΡΟΣΩΠΑ TOY ΘΕΑΤΡΟΥ TA BIBΛIA MAΣ ΠHΓEΣ EIKONOΓPAΦHΣHΣ

7 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το παιχνίδι Το Βιβλίο αυτό προορίζεται για σας, τους μαθητές της E και Στ Τάξης του Δημοτικού. Στηρίζεται στην ιδέα και στις απαιτήσεις ενός παιχνιδιού. Είμαστε εδώ για να παίξουμε ένα μαγικό παιχνίδι. Όπως σ ένα ομαδικό παιχνίδι σεβόμαστε την ομάδα και τηρούμε τους κανόνες του παιχνιδιού, έτσι κι εδώ συμπεριφερόμαστε ανάλογα. Τι παιχνίδι είναι αυτό; Το παιχνίδι μας είναι διασκεδαστικό και ζητάει το σώμα και τη φαντασία μας. Παίζουμε με το σώμα μας και το χρησιμοποιούμε για να μας οδηγήσει στον κόσμο της δημιου ρ γίας. Στην καθημερινή ζωή τρέχουμε για να προλάβουμε το λεωφορείο ή σκύβουμε για να πιάσουμε το μολύβι που έπεσε. Το σώμα μας ενεργοποιείται πάντα για κάποιο σκοπό χωρίς να σκεφτόμαστε αν η κίνησή μας είναι εκφραστική ή αν θα αρέ σει. Όμως στο παιχνίδι μας θα μάθουμε το σώμα μας να είναι εκφραστικό, ενεργητικό και επικοινωνιακό. Ξαναγεννιόμαστε μέσα στον χώρο του παιχνιδιού και αρχίζουμε να νιώθουμε τους άλλους και τον χώρο γύρω μας. Γιατί παίζουμε αυτό το παιχνίδι; Παίζουμε για να χαρούμε. Παίζουμε και γι αυτούς που μας βλέπουν, γιατί υπάρχει πάντα κάποιος που μας βλέπει. Είναι ο Μάγος της Σκηνής, ο μεγάλος μας φίλος, ο δάσκαλός μας, που γνωρίζει το παιχνίδι και φροντίζει να τη ρούνται οι κανόνες του. Κάποιες φορές παί ζουμε και μπροστά σε κοινό. 7 Εφόσον οι κανόνες τηρούνται, το παιχνίδι προχωράει και εξελίσσεται. Ας ακούσουμε τους κανόνες του.

8 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 8 θεατρικη ΑΓΩΓΗ Kανόνες παιχνιδιού p Το παιχνίδι χωρίζεται σε επίπεδα που ονομάζονται ζώνες: σε άλλες παίζουμε ατομικά, σε άλλες ομαδικά. Άλλες ζώνες είναι πιο απλές και σύντομες, άλλες πιο σύνθετες και απαιτούν περισσότερο χρόνο. p Ο Μάγος της Σκηνής στην αρχή κάθε ζώνης περιγράφει το πλαίσιο της συνάντησης, δίνει τις θεατρικές έννοιες και τα αντικείμενα που θα χρειαστούν και ορίζει τον γενικό στόχο της ζώνης. p Κάθε ζώνη μπορεί να περιέχει από μία έως και τέσσερις περιοχές. Οι περιοχές είναι κατηγορίες δραστηριοτήτων και δηλώνουν τον τρόπο παιχνιδιού και τα μέσα που χρησιμοποιούν ο μαθητής και η ομάδα. 8 Περιοχή του σώματος Περιοχή της φαντασίας Περιοχή μεταμορφώσεων Περιοχή μαγικού κόσμου εκφραζόμαστε με το σώμα, την κίνηση, την έκφραση του προσώπου και τη φωνή μας (παρουσιάζεται με πράσινο χρώμα). με τη δύναμη και τη βοήθεια της φαντασίας αυτοσχεδιάζουμε και επινοούμε ιστορίες (μπλε χρώμα). διαφοροποιούμε τη συμπεριφορά μας και μετατρέπουμε κείμενα ή εικόνες ή μουσικά κομμάτια σε ζωντανές σκηνές ανάλογα με τις συνθήκες (πορτοκαλί χρώμα). γνωρίζουμε την τέχνη του θεάτρου και κατανοούμε τους κανόνες της καλλιτεχνικής δημιουργίας (κόκκινο χρώμα). Στόχοι του παιχνιδιού: 1. Nα συμμετέχει όλη η ομάδα. 2. Nα χαρούμε την κατάκτηση της κάθε ζώνης. 3. Nα ανακαλύψουμε το Μυστικό του Παιχνιδιού.

9 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 9 ΖΩΝΗ 1 Tο σώμα μου - Γνωριζόμαστε σε κύκλο Ο κύκλος συνδέεται με τις ρίζες του θεάτρου και ορίζει έναν ιερό χώρο. Γεια σας, παιδιά! Στη ζώνη αυτή θα ανακαλύψουμε το σώμα μας ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας: p Θα εξερευνήσουμε τη στάση και την ακινησία του σώματος, καθώς και την κίνηση και την έκτασή του μέσα στο χώρο. Θα δούμε πώς περνά από την ένταση στη χαλάρωση. p Θα εξερευνήσουμε την αναπνοή μας και θα ανακαλύψουμε πώς η αναπνοή στηρίζει τη φωνή και το σώμα γενικότερα. p Θα ανακαλύψουμε τις αισθήσεις μας, πώς αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον με την ακοή, την όραση, την όσφρηση και την αφή. p Θα επικοινωνήσουμε με τους άλλους μέσα από το σώμα μας και θα αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν μια ομάδα. 9 Θεατρικές έννοιες Σώμα: Είναι το κύριο εκφραστικό μέσο του ηθοποιού. Χώρος: Η περιοχή όπου εκτυλίσσονται οι δραστηριότητες της ομάδας μας. Επικοινωνία: Η δυναμική σχέση που καλλιεργείται ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας και είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της.

10 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 10 ΖΩΝΗ 1 ΤΑΞΗ Ε Ελάτε να κάνουμε όλοι μαζί έναν κύκλο. Λέμε ένας ένας τα ονόματά μας κοιτώντας τον επόμενο δεξιά μας. Κύκλος Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Περιοχή του σώματος Ο κύκλος έχει σκοπό να φέρει σε επικοινωνία όλα τα μέλη της ομάδας. Νιώθουν πως είναι μέρος της και όλοι μαζί κινούνται, κοιτάζονται στα μάτια, χαίρονται και επικοινωνούν. Δραστηριότητα 2 Ξαπλώνουμε στο πάτωμα. Εισπνέοντας αργά θα τεντώσουμε τα μέλη μας. Κρατάμε την αναπνοή μας, απλώνουμε τα χέρια μας και τα πόδια μας στο πάτωμα και ύστερα εκπνέοντας χαλαρώνουμε. Περπατάμε με σφιγμένο σώμα. Ας παρατηρήσουμε πώς περπατάμε. Προφέρουμε τα σύμφωνα με χαλαρό στόμα και παρατηρούμε την ομιλία μας. Ένταση Χαλάρωση Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Για να ανταποκριθεί το σώμα στις απαιτήσεις του παιχνιδιού πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Αυτό επιτυγχάνεται με τον σωστό έλεγχο έντασης και χαλάρωσης. Δραστηριότητα 3 Ξαπλωμένοι κλείνουμε τα μάτια. Πρώτα ακούμε τους ήχους από τις ανάσες μας αλλά και κάθε άλλον ήχο που ακούγεται. Στη συνέχεια μυρίζουμε γύρω μας. Έπειτα ανοίγουμε τα μάτια και κοιτάζουμε τον χώρο, τους άλλους, οτιδήποτε μέσα στην αίθουσα. Τέλος σηκωνόμαστε αργά, πλησιάζουμε ο ένας τον άλλο και αγγιζόμαστε στο χέρι, στον ώμο, στην πλάτη 10 Αισθήσεις Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Οι αισθήσεις διεγείρονται από το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα ξυπνάει, ευαισθητοποιείται, αντιδρά και μπορεί να εκφράσει τις καταστάσεις της ψυχής.

11 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 11 ΖΩΝΗ 1 ΤΑΞΗ Ε Δραστηριότητα 4 Περπατάμε σε κύκλο κανονικά. Με το σήμα μου (το πορτοκαλί σημαιάκι) περπατάμε πιο γρήγορα. Όταν σηκώσω το κόκκινο σημαιάκι, τρέχουμε. Βάδισμα Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Δραστηριότητα 5 Ας δοκιμάσουμε να φουσκώσουμε τα μπαλόνια. Παρατηρούμε τις μεταβολές στο σώμα μας. Με το βάδισμα συνειδητοποιούμε καταρχήν τον ρυθμό. Η κίνησή μας αποτελεί τη δυναμική έκφραση του σώματος στον χώρο. Αναπνοή Αντικείμενο: μπαλόνια Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Η αναπνοή είναι αναγκαία λειτουργία της ζωής. Συνδέεται με τις σωματικές και τις φωνητικές μας λειτουργίες. Στο παιχνίδι μας μαθαίνουμε να ελέγχουμε την εισπνοή και την εκπνοή. Δραστηριότητα 6 Κάνουμε έναν κύκλο. Αναπνέουμε κανονικά, ήρεμα. Αισθανόμαστε το σώμα μας γεμάτο ενέργεια και παίρνουμε στάση έτοιμοι για δράση. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα σιωπής φωνάζουμε όλοι ταυτόχρονα ένα «Ααα» προς το κέντρο του κύκλου. Έτσι δημιουργούμε τον ήχο της ομάδας. Στάση Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Είναι σημαντικό το σώμα μας να παίρνει τη σωστή στάση. Για να γίνει αυτό πρέπει να προηγηθεί έλεγχος της αναπνοής, της έντασης - χαλάρωσης και της αυτοσυγκέντρωσης. Έτσι φτάνουμε στην κατάσταση του σώματος που είναι έτοιμο για δράση. 11

12 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 12 Kαι τώρα συζητάμε χρόνος 10' p Καθόμαστε με τον Μάγο της Σκηνής σε κύκλο και συζητάμε για τις δραστηριότητες: Τι γνωρίσαμε για το σώμα μας; Πώς το σώμα αντιλαμβάνεται το περιβάλλον; Τι μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε τις καταστάσεις του σώματος; Ποιες από τις αισθήσεις μας ενεργοποιήθηκαν περισσότερο; p Αντιστοιχίζουμε κάθε δραστηριότητα της πρώτης στήλης με μια εικόνα της δεύτερης: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 1. Βάδισμα 2. Ακούω 3. Ένταση - Χαλάρωση Α B 4. Αναπνοή Γ Δ p Αποκαλύπτουμε το Μυστικό. p Aξιολογούμε τις δραστηριότητες. 12 Ευχαριστήθηκα τη συνεργασία μου με την ομάδα. Κατανόησα τους κανόνες του παιχνιδιού. Ανταποκρίθηκα στις δραστηριότητες έντασης χαλάρωσης. ΑΡΙΣΤΑ ΠOΛY ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΤΡΙΑ

13 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 13 Περιοχή του σώματος Κάνουμε κύκλο και πετάμε το μπαλάκι στον απέναντί μας φωνάζοντας το όνομά μας. Το παιχνίδι αυτό στηρίζεται στη συνεργασία όλων. ΖΩΝΗ 1 ΤΑΞΗ Στ Συνεργασία Αντικείμενο: μπαλάκι Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Παίζοντας με το μπαλάκι και φωνάζοντας τα ονόματα συντονίζουμε τις κινήσεις μας και εξασκούμε τη φωνή μας. Μαθαίνουμε την παράλληλη δράση. Έτσι συνεργαζόμαστε και γνωριζόμαστε καλύτερα. Δραστηριότητα 2 Καθόμαστε στις καρέκλες. Όταν λέω «χέρι ένταση», διοχετεύουμε ένταση στο χέρι μας. Όταν λέω «χαλάρωση», το χαλαρώνουμε. Το ίδιο θα κάνουμε με κάθε μέλος που θα αναφέρω: πόδι, διάφραγμα, στήθος, ωμοπλάτες, λαιμός. Προσέχουμε κάθε φορά να ελέγχουμε αν είναι χαλαρά τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Ένταση Χαλάρωση Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Σε κάθε δραστηριότητα συνυπάρχουν η ένταση και η χαλάρωση. Για να νιώσουμε τη χαλάρωση των μελών του σώματός μας πρέπει να περάσουμε από την ένταση. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τις αδέξιες κινήσεις και οδηγούμαστε στην αρμονία. 13 Δραστηριότητα 3 Φανταζόμαστε πως είμαστε σε μια παραλία και περπατάμε στην αμμουδιά. Τώρα φτάνουμε σε βράχια και περπατάμε προσαρμόζοντας το βάδισμά μας. Βάδισμα Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα ανά 6 Με το βάδισμα κατακτάμε τον χώρο και προσαρμόζουμε το σώμα μας σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Έτσι συμπεριφερόμαστε με άνεση και ελευθερία στο παιχνίδι.

14 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 14 θεατρικη ΑΓΩΓΗ Δραστηριότητα 4 Σε ζευγάρια, δοκιμάζουμε να «φουσκώσουμε» ο ένας τον άλλο. Μετά τον αφήνουμε να ξεφουσκώσει. Αναπνοή Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Οι ασκήσεις αναπνοής προετοιμάζουν για τη σωστή φωνητική μας έκφραση και τον λόγο. Ο ηθοποιός χρησιμοποιεί το διάφραγμα για να στηρίξει τη φωνή και το σώμα του. Δραστηριότητα 5 Σκορπιζόμαστε στον χώρο. Ο καθένας περνά διαδοχικά έναν ήχο «Ααα» από το κεφάλι στον λαιμό, στο στήθος και στην κοιλιά, ενώ ταυτόχρονα αγγίζει με το χέρι του την αντίστοιχη περιοχή για να παρακολουθήσει τον ήχο. Φωνή Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα AAAA Ενεργοποιώντας όλα τα μέρη από τα οποία αντηχεί η φωνή (στοματική και ρινική κοιλότητα, λάρυγγας, κρανιακή κοιλότητα, στέρνο, διάφραγμα) με την κατάλληλη λειτουργία της αναπνοής, αναπτύσσουμε τις φωνητικές μας δυνατότητες, εμπλουτίζουμε την κλίμακα της φωνής, τα χρώματά της και αναδεικνύουμε την πολυμορφία του λόγου. 14 Δραστηριότητα 6 Σε κύκλο αρχίζουμε να περνάμε ο ένας στον άλλο έναν ήχο «Οοο». O καθένας που δέχεται τον ήχο, τον συνεχίζει προσθέτοντας ακόμα ένα στοιχείο. Στο τέλος φωνάζουμε όλοι μαζί το «Οοο» της ομάδας. Ο ήχος της ομάδας Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Μέσα από τον ήχο που ο ένας μεταδίδει στον άλλο η ομάδα αποκτά την αίσθηση του ρυθμού. Καλλιεργείται ο συγχρονισμός και η επικοινωνία.

15 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 15 Kαι τώρα συζητάμε χρόνος 10' p Καθόμαστε με τον Μάγο της Σκηνής σε κύκλο και θέτουμε ερωτήματα πάνω στις δραστηριότητες: Πώς αισθανθήκαμε εκτελώντας τις ασκήσεις; Σε τι μας βοήθησαν οι ασκήσεις με τον ήχο; Ποια λειτουργία του σώματος χρησιμοποιήσαμε περισσότερο στη συνάντηση αυτή; p Διαβάζουμε τις παρακάτω φράσεις από κείμενα του Αρτό και δίπλα γράφουμε τις λέξεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες που κάναμε. KEIMENO p «Ενώ στον αθλητή η αναπνοή στηρίζεται στο σώμα, στον ηθοποιό το σώμα στηρίζεται στην αναπνοή». p «O ηθοποιός καλλιεργώντας το συναίσθημα μέσα στο σώμα του και γνωρίζοντας τα μυστικά του σώματος, είναι σαν να ξαναβρίσκει τη μαγική αλυσίδα του θεάτρου». ΛEΞEIΣ p Αποκαλύπτουμε το Μυστικό. 15 p Aξιολογούμε τις δραστηριότητες. Ευχαριστήθηκα τη συνεργασία μου με την ομάδα. Αισθάνθηκα σε ποια μέρη του σώματος αντηχεί η φωνή μου. Ανταποκρίθηκα στις δραστηριότητες αναπνοής. ΑΡΙΣΤΑ ΠOΛY ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΤΡΙΑ

16 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 16 ΖΩΝΗ 2 Σώμα και έκφραση Η μίμηση αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια του ηθοποιού. Με αυτήν παριστάνει ή αναπαριστάνει κάποιον άλλο χρησιμοποιώντας τα δικά του εκφραστικά μέσα, υιοθετεί μια ξένη συμπεριφορά σαν να ήταν δική του. Γεια σας, παιδιά! Σήμερα θα συνεχίσουμε το Παιχνίδι μας με δραστηριότητες που ενεργοποιούν το σώμα μας. Ακόμα θα γνωρίσουμε τη δύναμη της φαντασίας μας και τον τρόπο που οδηγεί το σώμα στη μίμηση και στην αναπαράσταση. Θα κινηθούμε στον χώρο και θα παρατηρήσουμε πώς με τη βοήθεια των αισθήσεων περνάμε από τον πραγματικό κόσμο στον μαγικό κόσμο του παιχνιδιού. Έτσι θα εξερευνήσουμε και θα αξιοποιήσουμε: p Τα εκφραστικά μας μέσα και τις αισθήσεις. p Τη συμπεριφορά μας σε καθορισμένες συνθήκες. 16 Θεατρικές έννοιες Εκφραστικά μέσα: Η φωνή, η στάση, η κίνηση του σώματος και η έκφραση του προσώπου είναι τα βασικά μέσα, με τα οποία ο ηθοποιός ζωντανεύει τη δράση και εκδηλώνει τη συμπεριφορά του. Συμπεριφορά: Είναι το σύνολο των αντιδράσεων ενός προσώπου απέναντι σε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις που το αφορούν. Μεταμόρφωση: Η μεταβολή της μορφής ή του περιεχομένου ενός αντικειμένου ή προσώπου, με τη δύναμη της φαντασίας και της ποιητικής δημιουργίας. Επαλήθευση αντικειμένου: Η χρήση του αντικειμένου κατά τον αυτοσχεδιασμό με την υπόσταση (πραγματική ή φανταστική), που του δίνει ο ηθοποιός.

17 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 17 Περιοχή του σώματος ΖΩΝΗ 2 ΤΑΞΗ Ε Ξαπλώνουμε στο πάτωμα και κλείνουμε τα μάτια. Ας φανταστούμε ότι γεννιόμαστε τώρα. Με αργές κινήσεις του σώματος και με ήχους της φωνής δείχνουμε πώς αντιδράμε στο φως, πώς γνωρίζουμε τον κόσμο και τον χώρο γύρω μας, πώς κάνουμε τα πρώτα μας βήματα. Σιγά σιγά εξοικειωνόμαστε με το περιβάλλον, μεγαλώνουμε, στεκόμαστε στα πόδια μας. Γέννηση και ανάπτυξη Χρόνος: 10 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Το σώμα αντιλαμβάνεται, ανταποκρίνεται και προσαρμόζεται στις καταστάσεις και στις μεταβολές του χώρου με τις αισθήσεις. Περιοχή της φαντασίας Θα μιμηθούμε τη συμπεριφορά ενός εφήβου που περπατά στον δρόμο και θέλει να κάνει εντύπωση με το βάδισμα, τις κινήσεις του, τη στάση του σώματός του μέσα στον χώρο. 17 Μίμηση Χρόνος: 10 λεπτά Αριθμός παιδιών: 2 κάθε φορά Με τη μίμηση το σώμα περνάει σε μια διαφορετική κατάσταση και ενεργούμε ανάλογα. Μεταμορφωνόμαστε σε κάποιον άλλο με τη δύναμη της φαντασίας.

18 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 18 θεατρικη ΑΓΩΓΗ Περιοχή μαγικού κόσμου Ας μοιραστούν δύο παιδιά τα αντικείμενα και ας τα χρησιμοποιήσουν στον χώρο έτσι ώστε να επαληθεύεται η χρήση τους. Μπορούν να δράσουν ατομικά, αλλά και να δημιουργήσουν σχέσεις στη συνέχεια. Παίζω με αντικείμενα Αντικείμενα: καπέλο ανδρικό, τσάντα γυναικεία, μαντίλι, μπαστούνι Χρόνος: 10 λεπτά Αριθμός παιδιών: 2 κάθε φορά Παίζουμε με τα αντικείμενα μέσα στον χώρο εξερευνώντας τη σχέση τους με το σώμα και την κίνησή μας. Χρησιμοποιούμε το κάθε αντικείμενο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, δηλαδή τη μορφή του, τη χρήση του, καθώς και το ποιος το χρησιμοποιεί. Kαι τώρα συζητάμε p Καθόμαστε με τον Μάγο της Σκηνής σε κύκλο και συζητάμε για τις δραστηριότητες που έγιναν. Εξετάζουμε ποια εκφραστικά μέσα μάς βοήθησαν σήμερα στις ασκήσεις της μίμησης. Επίσης, τι μας βοήθησε να πετύχουμε τη μίμηση του εφήβου. p Yπογραμμίζουμε τα εκφραστικά μέσα που μας βοήθησαν στις δραστηριότητές μας. Σώμα Παράθυρο Φωτισμός Βιβλίο p Αποκαλύπτουμε το Μυστικό. χρόνος 10' Κίνηση Φωνή Φαντασία Μουσική 18 p Aξιολογούμε τις δραστηριότητες. Ευχαριστήθηκα τη συνεργασία μου με την ομάδα. Κατανόησα τη χρήση του αντικειμένου Ανταποκρίθηκα στις δραστηριότητες επαλήθευσης. ΑΡΙΣΤΑ ΠOΛY ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΤΡΙΑ

19 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 19 Περιοχή του σώματος ΖΩΝΗ 2 ΤΑΞΗ Στ Ας καταλάβουμε μια θέση στον χώρο και ας γίνουμε μια πεταλούδα που ετοιμάζεται να πετάξει. Στη συνέχεια πετάμε και τέλος «η πεταλούδα κάθεται σε ένα λουλούδι». Η πεταλούδα Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Με την κίνηση συνειδητοποιώ το σώμα μου και ανακαλύπτω τον πλούτο και τη δύναμη της εκφραστικότητάς του. Περιοχή της φαντασίας Ας πάρει ένα παιδί την μπαγκέτα να κάνει τον μαέστρο. Οι υπόλοιποι παίζουμε τα μουσικά όργανα της ορχήστρας. Ο καθένας παίρνει την ανάλογη στάση και κάνει την ανάλογη κίνηση. Η ορχήστρα Αντικείμενο: μια μπαγκέτα Χρόνος: 10 λεπτά Αριθμός παιδιών: Στη μίμηση παίζουμε με όλα μας τα εκφραστικά μέσα προσπαθώντας να βρούμε και να αναπαραστήσουμε στοιχεία από τη συμπεριφορά του προσώπου ή του ζώου ή όποιου άλλου μιμούμαστε.

20 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 20 θεατρικη ΑΓΩΓΗ Περιοχή μαγικού κόσμου Ας μοιράσουμε τα αντικείμενα. Φανταζόμαστε σε ποιον ήρωα ταιριάζει το καθένα και οργανώνουμε τη δράση μας. Επαλήθευση αντικειμένου Αντικείμενα: δύο σπαθιά, ένα πέπλο και ένα ραβδί. Χρόνος: 15 λεπτά Αριθμός παιδιών: 4 κάθε φορά Παίζουμε με τα αντικείμενα και ανάλογα με τον ήρωα που αναλαμβάνουμε να μιμηθούμε, χρησιμοποιούμε και μεταμορφώνουμε το κάθε αντικείμενο. Είμαι ο λευκός ιππότης! Είμαι ο μαύρος ιππότης! Γίνε γεράκι! 20

21 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 21 Kαι τώρα συζητάμε χρόνος 10' p Καθόμαστε με τον Μάγο της Σκηνής σε κύκλο και συζητάμε πάνω σε όσα έγιναν. Πώς χρησιμοποιήσαμε τα αντικείμενα στο παιχνίδι μας; Με ποιον τρόπο πετύχαμε τη μίμηση; Διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα από το παραμύθι «Το λαλουσάκι και το σκουφάκι» (Mέγας Γ., (1999) Ελληνικά Παραμύθια, Tόμος B, Aθήνα, εκδ. Eστία σελ ) Υπογραμμίζουμε τα αντικείμενα και τις χρήσεις τους. Δοκιμάζουμε να τα ζωγραφίσουμε. Βρίσκουμε αντικείμενα μέσα στα πράγματά μας και παίζουμε το απόσπασμα: «Το παίρνει ο γέρος, σηκώνεται, φεύγει. Βγαίνει και το φίδι μαζί του ως όξω και του λέει: -Θωράς τούτο το σακουλάκι; Έχει αυτή τη χάρη. Βάλλεις μέσα άσπρους παράδες και γίνονται φλουριά. Μ αυτόν τον τρόπο θα κάμης φλουριά όσα θέλεις Πιάνει και το λαλουσάκι και του λέει: -Θωράς τούτο το λαλουσάκι; Σαν το λαλείς, θα έρχονται σαράντα δράκοι και θα σου λέγουν «όρσ αφέντη» κι ό,τι θέλεις θα κάμνουν. Και τούτο το σκουφάκι, σαν το βάλεις στο κεφάλι, δε θα φαίνεσαι και θα πηδάς μες του ουρανού τα νέφη». p Αποκαλύπτουμε το Μυστικό. 21 p Aξιολογούμε τις δραστηριότητες. Ευχαριστήθηκα τη συνεργασία μου με την ομάδα. Χρησιμοποίησα το σκηνικό αντικείμενο κατάλληλα για τη μεταμόρφωση μου. Ανταποκρίθηκα στις δραστηριότητες της επαλήθευσης του αντικειμένου. ΑΡΙΣΤΑ ΠOΛY ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΤΡΙΑ

22 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 22 ΖΩΝΗ 3 Εγώ κι εσύ Η επικοινωνία οδηγεί την ομάδα στην αρμονική και δυναμική της έκφραση στον χώρο. Γεια σας, παιδιά! Σήμερα, το παιχνίδι μας περνά σε άλλη φάση. Παίζουμε σε ζευγάρια. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι, να παρατηρούμε τη δράση του παρτενέρ μας με κάθε λεπτομέρεια και να συγχρονιζόμαστε μαζί του. Το σώμα μας ευαισθητοποιείται απέναντι στους άλλους, κινείται και εκφράζεται σε σχέση με τους άλλους. Σιγά σιγά αναπτύσσεται ένας εσωτερικός ρυθμός, κάτι που μας ενώνει, και προχωράμε στη δράση. Με τη φαντασία και τα εκφραστικά μας μέσα απαντάμε σε ένα εξωτερικό ερέθισμα. Έτσι θα προσπαθήσουμε: p Να αναπτύξουμε την επικοινωνία με τον άλλο και την ομάδα. p Να μάθουμε να αντιδράμε με τη φαντασία μας σε ένα εξωτερικό ερέθισμα και να προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας στις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. 22 Θεατρικές έννοιες Παρτενέρ: Είναι ο συμπαίκτης, το πρόσωπο με το οποίο παίζουμε στις θεατρικές μας δραστηριότητες. Δράση: Το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών ενεργειών του καλλιτέχνη που παίζει στη σκηνή Υπάρχω στη σκηνή σημαίνει «δρω». Αντίδραση: Η ανταπόκριση σε ενέργειες και καταστάσεις. Δραματική έκφραση: Είναι οποιαδήποτε μορφή έκφρασης που υλοποιείται στη θεατρική σκηνή.

23 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 23 Περιοχή του σώματος ΖΩΝΗ 3 ΤΑΞΗ Ε Μοιραζόμαστε σε ζευγάρια και κάνουμε την άσκηση του καθρέφτη. Οι παρτενέρ στέκονται σε απόσταση τεσσάρων βημάτων και κοιτάζονται στα μάτια. Ο ένας, όταν είναι έτοιμος, ξεκινάει μία κίνηση και ο άλλος κάνει το ίδιο ταυτόχρονα. Καθρέφτης Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: 4 ζευγάρια O ένας παρτενέρ αντιγράφει τις κινήσεις του άλλου στον ίδιο χρόνο. Με την άσκηση καλλιεργούμε τον συντονισμό και την ετοιμότητα. Οι δυο παρτενέρ ταυτίζουν τις ενέργειές τους και φθάνουν στον σκοπό τους που είναι η επικοινωνία. Δραστηριότητα 2 Σε ζευγάρια κοιταζόμαστε στα μάτια, πιανόμαστε από τα χέρια και κατεβαίνουμε μαζί ως το βαθύ κάθισμα. Στη συνέχεια, πιασμένοι πάντα, ανεβαίνουμε ως τις μύτες των ποδιών. Συγχρονισμός Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: 4 ζευγάρια 23 Οι παρτενέρ συγχρονίζουν απόλυτα τις κινήσεις τους και συμπεριφέρονται σαν ένα σώμα. Προσέχουν ο ένας τον άλλο και προετοιμάζονται για να μπορέσουν να αποκτήσουν έναν ενιαίο ρυθμό κινήσεων.

24 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 24 θεατρικη ΑΓΩΓΗ Δραστηριότητα 3 Γινόμαστε ζευγάρια (Α και Β). Οι Α κάνουμε μία ενέργεια και οι Β αντιδράμε στη δράση του παρτενέρ μας. Αντίδραση Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: 4 ζευγάρια Μαθαίνουμε να αντιδράμε σε κάθε ερέθισμα που δεχόμαστε. Κάθε πρόταση και δράση του ενός περιμένει την απάντησή της από τον άλλο. Ένας χαιρετισμός, ένα βλέμμα, μια ερώτηση ή ένα επιφώνημα θαυμασμού, όλα πρέπει να βρουν ανταπόκριση. Περιοχή μεταμορφώσεων Ας υποθέσουμε ότι δυο παιδιά από σας είναι οι ήρωες αυτού του πίνακα ζωγραφικής. Πρέπει τώρα να βρούμε μια ιστορία με αφορμή αυτή την εικόνα και να την παρουσιάσουμε. Δραματική έκφραση «Βλέποντας ένα έργο ζωγραφικής» Χρόνος: 15 λεπτά Αριθμός παιδιών: 1 ζευγάρι κάθε φορά 24 Παρατηρούμε το έργο και με τη φαντασία μας πλάθουμε μια ιστορία σχετική μ αυτό. Στη συνέχεια αναλαμβάνουμε να παρουσιάσουμε την ιστορία, δίνοντας έμφαση στις σχέσεις και τις ενέργειες.

25 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 25 Kαι τώρα συζητάμε χρόνος 10' p Καθόμαστε με τον Μάγο της Σκηνής σε κύκλο και συζητάμε για τις ασκήσεις που κάναμε με παρτενέρ και για τις δραστηριότητες δραματικής έκφρασης. p Συμπληρώνω την ακροστιχίδα έτσι ώστε με τα αρχικά των παρακάτω λέξεων να σχηματιστεί μία λέξη που δηλώνει την ουσία του θεάτρου Αλλιώς η θεατρική έκφραση. 2. Κατακτάται και με τον συγχρονισμό των κινήσεων. 3. Η ανταπόκριση στις ενέργειες του άλλου. 4. Αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. p Αποκαλύπτουμε το Μυστικό. 5. Χρησιμοποιεί τα εκφραστικά του μέσα για να παίξει στη σκηνή. 25 p Aξιολογούμε τις δραστηριότητες. Ευχαριστήθηκα τη συνεργασία μου με την ομάδα. Κατανόησα τη σημασία της επικοινωνίας. Ανταποκρίθηκα στις δραστηριότητες δράσης-αντίδρασης. ΑΡΙΣΤΑ ΠOΛY ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΤΡΙΑ

26 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 26 ΖΩΝΗ 3 ΤΑΞΗ Στ Περιοχή του σώματος Ανά τρία ζευγάρια παίρνουμε τα κοντάρια και τα κρατάμε με τις παλάμες μας. Αρχίζουμε να μετακινούμαστε προσέχοντας να μη μας πέσουν τα κοντάρια. Συνεχίζουμε αλλάζοντας τα σημεία επαφής (δείκτες χεριών, στήθος, μέτωπο). Μεταφέρουμε μαζί ένα κοντάρι Αντικείμενα: 3 κοντάρια Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: 3 ζευγάρια Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε την κίνηση και το βάρος μας. Συντονιζόμαστε με τον παρτενέρ και αισθανόμαστε τη φυσική παρουσία του. Δραστηριότητα 2 Kάνουμε ζευγάρια. Eνώνουμε ένα σημείο του σώματός μας και προχωράμε μαζί σαν ένα σώμα. Είμαστε σιαμαίοι Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα σε ζευγάρια 26 Οι παρτενέρ αγγίζονται χωρίς πίεση, «ακούνε» ο ένας το σώμα του άλλου και αναπνέουν μαζί. Έτσι μαθαίνουν να ανταλλάσσουν ενέργεια και δύναμη.

27 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 27 Περιοχή μεταμορφώσεων Πρώτα διαβάζουμε δυνατά το κείμενο. Μετά: Επιλέγουμε δυο σκηνές και γράφουμε τον τίτλο για την καθεμιά. Οργανώνουμε τον χώρο και τις συνθήκες κάθε σκηνής. Βρίσκουμε τα πρόσωπα στις παραπάνω σκηνές. Παίρνουμε θέσεις στον χώρο έτοιμοι για δράση. ΖΩΝΗ 3 ΤΑΞΗ Στ Δραματική έκφραση Η. Βενέζη, Η Χιονάτη της Πάρνηθας, Ανθολόγιο «Με λογισμό και μ όνειρο» Ε - Στ Δημοτικού, σελ Αντικείμενα: κείμενο, χαρτόνια ζωγραφικής, μολύβια Χρόνος: 15 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα ΠΡΟΣΩΠΑ: ΣΚΗΝΕΣ: Σκοπός της δραστηριότητας είναι η ανάδειξη των στοιχείων δράσης και χώρου του αφηγηματικού κειμένου. Αυτό θα επιτευχθεί με την οργάνωση του χώρου μας σύμφωνα με τις συνθήκες της ιστορίας και τις σχέσεις των προσώπων. Kαι τώρα συζητάμε χρόνος 10' p Καθόμαστε με τον Μάγο της Σκηνής σε κύκλο και συζητάμε για τις δραστηριότητες της σημερινής ζώνης. Πώς επιλέξαμε τις σκηνές του κειμένου; Ποιες συνθήκες λάβαμε υπόψη μας για να οργανώσουμε τον χώρο; Πώς καταλήξαμε στη στάση που πήραμε; 27 p Αποκαλύπτουμε το Μυστικό. p Aξιολογούμε τις δραστηριότητες. Ευχαριστήθηκα τη συνεργασία μου με την ομάδα. Κατανόησα τη σημασία της δράσης. Ανταποκρίθηκα στις δραστηριότητες συντονισμού. ΑΡΙΣΤΑ ΠOΛY ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΤΡΙΑ

28 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 28 ΖΩΝΗ 4 H ομάδα Ένας από τους στόχους της θεατρικής ομάδας είναι η καλλιέργεια της επικοινωνίας των μελών της. Βασική προϋπόθεση για να την κατακτήσουμε είναι η διάθεσή μας για συνεργασία και η εμπιστοσύνη στις προτάσεις των συμπαικτών μας. Kαλημέρα, παιδιά! Σήμερα στο παιχνίδι παίζουμε όλοι μαζί. Οι ασκήσεις μας εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η συνοχή και η επικοινωνία των μελών μέσα στην ομάδα. Η συγκρότηση μιας ομάδας απαιτεί επίμονη δουλειά και τήρηση των κανόνων: p Αυτοσυγκέντρωση, προσοχή και αφοσίωση στους άλλους. p Εμπιστοσύνη στις προτάσεις των άλλων. p Συνεργασία και επικοινωνία με όλα τα μέλη της ομάδας. 28 Θεατρικές έννοιες Αυτοσυγκέντρωση: Η απόσπαση της προσοχής μας από τον περιβάλλοντα χώρο και η συγκέντρωση στον εαυτό μας. Ρυθμός: Η εναρμόνιση των κινήσεων της ομάδας σε χρονικά διαστήματα που εναλλάσσονται.

29 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 29 Άσκηση συντονισμού Αντικείμενα: στεφάνι γυμναστικής Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Συντονίζουμε όλοι τις κινήσεις μας, ώστε η ομάδα να αποκτήσει ένα ρυθμό. Περιοχή του σώματος Κάνουμε κύκλο βλέποντας ο καθένας την πλάτη του μπροστινού του. Ένα παιδί παίρνει το στεφάνι, το περνά στον διπλανό του από το κεφάλι και το κατεβάζει ως τα πόδια. Εκείνος το πιάνει, το βγάζει ανεβάζοντάς το και το περνάει στον επόμενο. ΖΩΝΗ 4 ΤΑΞΗ Ε Δραστηριότητα 2 Στεκόμαστε όλοι σε μια γραμμή ο ένας πολύ κοντά στον άλλο. Φανταζόμαστε ότι είμαστε ένα ανθρώπινο τείχος. Η ομάδα θα εκτελέσει σαν «τείχος» μια σειρά από ενέργειες που καθεμιά περιλαμβάνει πέντε χρόνους. Στην πρώτη ενέργεια μετρά 1, 2, 3, 4, 5 με απλό βάδισμα. Στη δεύτερη μετρά 1, 2, 3, 4 φωνάζοντας τους χρόνους και βαδίζοντας ταυτόχρονα, ενώ στο 5 μένει ακίνητη. Στην τρίτη ενέργεια οι 1, 2, 3 είναι βήμα και λόγος, ενώ οι 4, 5 είναι μόνο λόγος. Έπειτα οι 1 και 2 βήμα και λόγος, ενώ οι 3, 4 και 5 είναι μόνο λόγος. Η άσκηση ολοκληρώνεται με πιασμένα τα χέρια. Η ομάδα είναι έτοιμη για να αρχίσει έναν χορό. Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρώτο που οδηγεί την ομάδα από το «τείχος» στον κύκλο. 29 Aκούω και νιώθω τους άλλους Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Η ομάδα είναι έτοιμη για δράση όταν αισθανόμαστε τους άλλους και συντονιζόμαστε σε κίνηση, λόγο και ρυθμό.

30 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 30 θεατρικη ΑΓΩΓΗ Μπαίνουμε σε κύκλο. Ένα παιδί τραγουδά την πρώτη στροφή και όλοι μαζί επαναλαμβάνουμε. Στη συνέχεια τραγουδάμε όλοι το τραγούδι και ταυτόχρονα χορεύουμε. Δημοτικό τραγούδι και χορός Αντικείμενα: μαντίλια Χρόνος: 20 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Περιοχή μεταμορφώσεων Μαντίλι Καλαματιανό Μαντίλι καλαματιανό φοράς στον άσπρο σου λαιμό Μαρία Πενταγιώτισσα συ μ έκαψες κι αρρώστησα. Έλα, πουλί μου, έλα αν μ αγαπάς εμένα, πες το, μάτια μου το ναι δε θα βρεις άλλον σαν εμέ. Σαν πας στην Καλαμάτα, και ρθεις με το καλό, φέρε μου ένα μαντίλι να δέσω στο λαιμό. Σημασία έχει η αίσθηση του ρυθμού, η στάση του σώματος και ο συγχρονισμός. Έτσι οδηγούμαστε στη σκηνική παρουσίαση του τραγουδιού. Ο συνδυασμός κίνησης - φωνήςμουσικής θυμίζει την καταγωγή του αρχαίου δράματος. Kαι τώρα συζητάμε p Καθόμαστε με τον Μάγο της Σκηνής σε κύκλο και συζητάμε για το αν αισθανθήκαμε όλοι σαν μια ομάδα. Ποιο στοιχείο μας ένωσε σε ομάδα στον χορό; pαποκαλύπτουμε το Μυστικό. χρόνος 10' 30 p Aξιολογούμε τις δραστηριότητες. Ευχαριστήθηκα τη συνεργασία μου με την ομάδα. Κατανόησα τη σημασία του ρυθμού. Ανταποκρίθηκα στις ομαδικές δραστηριότητες. ΑΡΙΣΤΑ ΠOΛY ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΤΡΙΑ

31 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 31 Τα καπέλα Αντικείμενα: καπέλα όσα τα παιδιά Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Περιοχή του σώματος Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και απόλυτο συντονισμό κινήσεων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μοιραστούμε το αποτέλεσμα μιας ομαδικής συνεργασίας. Το παραμικρό λάθος είναι αδυναμία όλης της ομάδας. ΖΩΝΗ 4 ΤΑΞΗ Στ Καθόμαστε σε κύκλο. Ένα παιδί δίνει ένα καπέλο στον διπλανό του δεξιά. Αυτός με τη σειρά του, αφού το φορέσει, το δίνει στον διπλανό του μόλις δεχτεί άλλο καπέλο. Δεν πρέπει κανείς να φορέσει διπλό καπέλο. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλα τα παιδιά θα φορούν από ένα καπέλο. Περιοχή μεταμορφώσεων Διαβάζουμε το κείμενο και γνωρίζουμε τη ζωή των τσιγγάνων. Οργανώνουμε με αυτοσχεδιασμό ένα γλέντι χρησιμοποιώντας τσιγγάνικες μελωδίες της επιλογής μας. Άλλα παιδιά τραγουδούν, άλλα χορεύουν και άλλα χτυπούν παλαμάκια με ρυθμό. Οι τσιγγάνοι Με αφορμή το κείμενο: Οι φίλοι μας οι τσιγγάνοι, Ελ. Σαραντίτη, Ανθολόγιο Ε - Στ Δημοτικού, σ Αντικείμενα: τσιγγάνικα ρούχα, καστανιέτες Χρόνος: 10 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα 31 Για να οργανώσουμε τον χώρο του γλεντιού και να δώσουμε την ανάλογη ατμόσφαιρα, προβάλλουμε το στοιχείο του ρυθμού και της μουσικής τόσο με τη συμπεριφορά των προσώπων όσο και με τη χρήση των μουσικών οργάνων.

32 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 32 θεατρικη ΑΓΩΓΗ Δραστηριότητα 2 Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες, τσιγγάνους και μη τσιγγάνους. Κάθε ομάδα κάνει κάποιες δραστηριότητες πάνω στα θέματα που δίνουμε: Η ομάδα των τσιγγάνων ετοιμάζεται να μετακινηθεί από τον καταυλισμό και η άλλη ομάδα ετοιμάζεται για διακοπές. Πώς ετοιμάζονται και τι παίρνουν μαζί τους; Βρισκόμαστε στην παραλία. Οι δυο ομάδες κατασκηνώνουν. Η ομάδα των τσιγγάνων στήνει αμέσως τη σκηνή της. Τι κάνει η άλλη ομάδα; Οι δυο ομάδες θέλουν να διασκεδάσουν. Tι κάνουν γι αυτό το σκοπό; Ας αυτοσχεδιάσουμε. Η κατασκήνωση Αντικείμενα: ρούχα χρωματιστά, μαντίλες, βιολί, ντέφι, CD-player, CD με χορευτικά τραγούδια, μερικά ξύλα, δύο κομμάτια ύφασμα, φακοί Χρόνος: 15 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Υπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί. Δεν υπάρχουν απολίτιστοι λαοί ή κοινότητες χωρίς αξίες πολιτισμού. Kαι τώρα συζητάμε χρόνος 10' p Καθόμαστε με τον Μάγο της Σκηνής σε κύκλο και εκφράζουμε τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις μας από τη δραστηριότητα της κατασκήνωσης. Πώς αποδώσαμε την ατμόσφαιρα του γλεντιού στην πρώτη δραστηριότητα; Ποιος ο ρόλος της μουσικής στις δραστηριότητές μας και πώς επιλέξαμε τα μουσικά κομμάτια; p Αποκαλύπτουμε το Μυστικό. 32 p Aξιολογούμε τις δραστηριότητες. Ευχαριστήθηκα τη συνεργασία μου με την ομάδα. Κατανόησα τη σημασία της συμπεριφοράς μέσα σε ένα ομαδικό πλαίσιο. Ανταποκρίθηκα στις δραστηριότητες ρυθμού. ΑΡΙΣΤΑ ΠOΛY ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΤΡΙΑ

33 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 33 ΖΩΝΗ 5 O χώρος Ο χώρος στο θέατρο μεταμορφώνει τον ηθοποιό, αλλά και μεταμορφώνεται σε κόσμο ονείρου και φαντασίας από την ερμηνεία του ηθοποιού. Γεια σας, παιδιά! Σήμερα στο παιχνίδι μας θα εξερευνήσουμε τον χώρο. Το σώμα μας κινείται στον χώρο, μετακινείται, σταματά. Tρέχουμε, πηδάμε, πέφτουμε πάνω στον άλλο ή τον αγγίζουμε. Όλη η δράση μας σηματοδοτείται από τον χώρο, αλλά και αντίστροφα με τη συμπεριφορά μας δημιουργούμε τον χώρο. Έτσι μαθαίνουμε: p Να εξερευνούμε τον χώρο με το σώμα μας. p Να δημιουργούμε έναν σκηνικό χώρο. Ακόμα θα γνωρίσουμε το θέατρο, τον χώρο όπου παρακολουθούμε μια θεατρική παράσταση. 33 Θεατρικές έννοιες Δρώμενο: Θρησκευτική τελετή που περιέχει τα πρώτα κύτταρα του θεάτρου: τη δράση, τον χώρο, τους δρώντες και τους θεατές. Θεατρικός χώρος: Το οίκημα του θεάτρου όπου ετοιμάζεται και δίνεται η παράσταση. Σκηνικός χώρος: Ο διαμορφωμένος για την παράσταση χώρος όπου παίζουν οι ηθοποιοί.

34 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 34 ΖΩΝΗ 5 ΤΑΞΗ Ε Περιοχή του σώματος Όλοι περπατάμε ελεύθερα. Στο τρίτο βήμα απλώνουμε τα χέρια και πιανόμαστε με όποιους βρίσκονται κοντά μας. Ξαναρχίζουμε το περπάτημα. Στο τρίτο βήμα κάνουμε μεταβολή και απλώνουμε πάλι τα χέρια να πιαστούμε. Η ομάδα στον χώρο Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Για να λειτουργήσει η επικοινωνία στην ομάδα, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου τα σώματα ανταλλάσσουν ενέργεια και συναίσθημα. Περιοχή της φαντασίας Ας ανεβεί ένας μαθητής στην άδεια σκηνή να μας δείξει με τη συμπεριφορά του, δηλαδή τις κινήσεις και τις εκφράσεις του, σε ποιον χώρο βρίσκεται. Όποιος καταλάβει πού βρίσκεται ο συμμαθητής του και τι κάνει, ας ανεβεί στη σκηνή να συμμετάσχει στη δράση. 34 Δημιουργώ τον χώρο Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Η συμπεριφορά μας μπορεί να δημιουργήσει έναν χώρο. Όσο πιο λεπτομερείς είμαστε, τόσο πιο συγκεκριμένος γίνεται ο χώρος.

35 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 35 Περιοχή μαγικού κόσμου ΖΩΝΗ 5 ΤΑΞΗ Ε Καθόμαστε όλοι σε κύκλο εκτός από ένα παιδί που παίζει τον «αγρότη» και τοποθετεί τα αντικείμενα στο κέντρο του κύκλου. Στη συνέχεια μιμείται πως σκάβει τη γη. Ταυτόχρονα όλοι με κινήσεις του κεφαλιού προς τη γη βγάζουμε έναν ήχο «μμμμμμμ». Ο «αγρότης» παίρνει τα κλαδιά και αφού τα ραντίσει με το νερό τα σηκώνει ψηλά και μετά τα «φυτεύει» στη γη. Ο ήχος σταματά. Όλοι σηκωνόμαστε αργά και σχηματίζουμε κύκλο με τον «αγρότη» κορυφαίο. Αρχίζουμε να τραγουδάμε το Τραγούδι της γης, ενώ προχωράμε αργά στη φορά του κύκλου. Δρώμενο της γης Αντικείμενα: κλαδιά δέντρων, κανάτα με νερό, ένα τραγούδι Χρόνος: 10 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Τα λαϊκά δρώμενα σχετίζονται κυρίως με τη γονιμότητα της γης, έχουν αρχαίες ρίζες και συνεχίζουν ακόμα να τελούνται σε κάποια μέρη. Πρόκειται για αναπαραστάσεις ιερών πράξεων από αγρότες, που προσπαθούσαν να αφυπνίσουν τη γονιμοποιό δύναμη της γης. Tο τραγούδι της γης Έλα, ήλιε και βροχή, φέρε στους αγρούς γιορτή! Έλα ρίξε μας στη γη το καινούριο μας κλαδί! Δραστηριότητα 2 Σήμερα θα γνωρίσουμε τον ιδιαίτερο χώρο του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Αφού έχουμε ερευνήσει την ιστορία της αρχιτεκτονικής του, θα παρατηρήσουμε την ιδιομορφία του χώρου. Γνωριμία με το Αρχαίο θέατρο Αντικείμενα: φωτογραφίες, διαφάνειες, κασέτα video. Χρόνος: 10 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Το αρχαίο ελληνικό θέατρο είναι αμφιθεατρικό. Τα μέρη του είναι: α) ο κυκλικός χώρος της ορχήστρας με τον βωμό του Διονύσου στο κέντρο (θυμέλη), β) η σκηνή ή λογείον και γ) το κοίλον, οι θέσεις των θεατών. Η διάταξη των μερών αναδεικνύει την ιερότητα του χώρου. 35

36 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 36 θεατρικη ΑΓΩΓΗ Η έννοια του χώρου δεν μπορεί να αποδοθεί με έναν μόνο ορισμό. Η έννοια είναι βασική στα Μαθηματικά, στη Φυσική και στη Γεωγραφία. Εμείς όμως θα σταθούμε στη σημασία της για το θέατρο. Λατρευτικός χώρος είναι η περιοχή όπου τελείται σε κύκλο μια ιερή πράξη. Δραματικός χώρος είναι το πεδίο όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα και εξελίσσεται μια ιστορία. Θεατρικός χώρος είναι ο τόπος συνάντησης του κοινού με τη θεατρική δημιουργία. Σκηνικός χώρος είναι ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος της σκηνής για την παράσταση. Kαι τώρα συζητάμε pαφού καθίσουμε σε κύκλο με τον Μάγο της Σκηνής συζητάμε γενικά για τον χώρο και για τον τρόπο με τον οποίο τον προσδιορίσαμε στις δραστηριότητες. Πώς προσδιόρισε ο μαθητής τον χώρο στην πρώτη δραστηριότητα; Πώς δημιουργήσαμε τον λατρευτικό χώρο στο «Δρώμενο της γης»; p Αντιστοιχίζουμε τον ήρωα με τον χώρο του: ΧΩΡΟΣ ΗΡΩΑΣ 1.Παράγκα Μίκυ Μάους 2.Σεράι Παλάτι στις Μυκήνες 3.Λιμνούπολη Καραγκιόζης 4. Αγαμέμνονας Πασάς p Αποκαλύπτουμε το Μυστικό. χρόνος 10' 36 p Aξιολογούμε τις δραστηριότητες. Ευχαριστήθηκα τη συνεργασία μου με την ομάδα. Κατανόησα τη σημασία του χώρου. Ανταποκρίθηκα στις δραστηριότητες της διαμόρφωσης χώρου. ΑΡΙΣΤΑ ΠOΛY ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΤΡΙΑ

37 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 37 Μοιραζόμαστε σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα παριστάνει τα δέντρα πάνω στη σκηνή. Η δεύτερη ομάδα σκορπίζεται και μαζεύει καρπούς των δέντρων. Άλλοι τους βάζουν στις τσέπες, άλλοι στα καπέλα τους, άλλοι τους τρώνε... Περιοχή του σώματος ΖΩΝΗ 5 ΤΑΞΗ Στ Το σώμα μας σε δράση Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Η ομάδα είναι έτοιμη να δράσει όταν ενεργοποιήσουμε όλοι το σώμα μας και εναρμονίσουμε τις ενέργειές μας. Ας φανταστούμε τον χώρο σαν ένα εστιατόριο, όπου ένας ένας μπαίνουμε σ αυτόν και ενεργούμε ανάλογα. Περιοχή της φαντασίας 37 Το εστιατόριο Χρόνος: 10 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία μας και τις δυνατότητες της φαντασίας μπορούμε να αναπαραστήσουμε έναν χώρο δίνοντας τις διαστάσεις του, τις λειτουργίες και την ατμόσφαιρά του.

38 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 38 θεατρικη ΑΓΩΓΗ Δραστηριότητα 2 Δέκα παιδιά παίζουν τους εξερευνητές. Τοποθετούν το ύφασμα που ορίζει την περιοχή που θα εξερευνήσουν. Στη συνέχεια επαληθεύουν με τη δράση τους τον χώρο. Οι υπόλοιποι καθόμαστε γύρω γύρω σε κύκλο και παρακολουθούμε προσπαθώντας να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Όταν ολοκληρωθεί η εξερεύνηση μπορούμε να προτείνουμε τα δικά μας στοιχεία. Οι εξερευνητές Αντικείμενα: ύφασμα Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: 10 Για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου χώρου αξιοποιούμε κάθε εκφραστικό τρόπο. Συνδυάζουμε τις αντιδράσεις μας και επινοούμε λύσεις μέσα από τη χρήση των αντικειμένων. Περιοχή μαγικού κόσμου 38 Σήμερα θα γνωρίσουμε το σύγχρονο θέατρο. Θα δούμε τη διαμόρφωση της σκηνής, τα μέρη του θεάτρου και θα μιλήσουμε για τη λειτουργία τους. Γνωριμία με το σύγχρονο θέατρο Αντικείμενα: φωτογραφίες, διαφάνειες, video Χρόνος: 10 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Η ιταλική σκηνή είναι μετωπική και αποτελείται από μια υπερυψωμένη σκηνή και μια πλατεία για το κοινό. Το σύγχρονο θέατρο διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά της ιταλικής σκηνής, περιορίζοντας όμως την απόσταση της πλατείας από τη σκηνή. Πιο τολμηρές αλλαγές παρατηρούμε στην κυκλική σκηνή όπου οι ηθοποιοί παίζουν σε έναν κυκλικό χώρο και οι θεατές κάθονται γύρω τους. Η σκηνή αυτή επιτρέπει μια πιο άμεση ολόπλευρη επικοινωνία ηθοποιού -θεατή.

39 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 39 Kαι τώρα συζητάμε χρόνος 10' p Καθόμαστε με τον Μάγο της Σκηνής σε κύκλο και συζητάμε για τις δραστηριότητες στον χώρο. Με ποια μέσα προσδιορίσαμε τον χώρο στις ομαδικές δραστηριότητες; Πόσο μας βοήθησαν τα αντικείμενα; Παρατηρούμε τις εικόνες από τις σκηνές θεάτρου και γράφουμε πού παίζουν οι ηθοποιοί και πού κάθονται οι θεατές σε κάθε σκηνή. Ιταλική Σκηνή Κυκλική Σκηνή ΣΚΗΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΘΕΣΕΙΣ ΘΕΑΤΩΝ Ιταλική Σκηνή Κυκλική Σκηνή pαποκαλύπτουμε το Μυστικό. 39 p Aξιολογούμε τις δραστηριότητες. Ευχαριστήθηκα τη συνεργασία μου με την ομάδα. Κατανόησα τη σημασία της σχέσης σκηνή-πλατεία. Ανταποκρίθηκα στις δραστηριότητες επαλήθευσης του χώρου. ΑΡΙΣΤΑ ΠOΛY ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΤΡΙΑ

40 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 40 ΖΩΝΗ 6 Το αντικείμενο Η μεταμόρφωση του αντικειμένου ενισχύει τη μαγεία στο θέατρο. Γεια σας, παιδιά! p Σήμερα θα παίξουμε με αντικείμενα, πραγματικά και φανταστικά. Τα αντικείμενα μεταμορφώνονται στο παιχνίδι μας. Με την πίστη, τη θέληση και τη φαντασία μας η καρέκλα γίνεται θρόνος, η βέργα μαγικό ραβδί, ενώ μαζί τους μεταμορφωνόμαστε κι εμείς σε βασιλιά ή σε μάγισσα. Όμως και φανταστικά αντικείμενα θα γεννηθούν στο παιχνίδι μας μέσα από τη μίμηση. Κάποτε γινόμαστε κι οι ίδιοι αντικείμενα, παίρνουμε τα χαρακτηριστικά τους, φανταζόμαστε την έκφρασή τους. Ακόμα θα παίξουμε με τη μάσκα και θα μεταμορφωθούμε σε ζώα. Τέλος θα ζωντανέψουμε τις κούκλες για να παίξουμε κουκλοθέατρο. 40 Θεατρικές έννοιες Μεταμόρφωση αντικειμένου: Όταν αλλάζει το αντικείμενο σε μορφή ή περιεχόμενο με τη δύναμη της φαντασίας. Σκηνικό αντικείμενο: Κάθε αντικείμενο που υπηρετεί τις ανάγκες της σκηνής και του θεατρικού έργου. Κουκλοθέατρο: Είδος θεάτρου στο οποίο πρωταγωνιστούν κούκλες.

41 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 41 Ένα παιδί παίρνει το κλειδί και το χρησιμοποιεί για να ανοίξει μια φανταστική πόρτα. Ένα άλλο παιδί χρησιμοποιεί το σφυρί. Στη συνέχεια φανταζόμαστε ένα κερί και ένα κουτί σπίρτα. Δυο παιδιά δημιουργούν με αυτά ένα χώρο δράσης. Περιοχή της φαντασίας ΖΩΝΗ 6 ΤΑΞΗ Ε Δραστηριότητα 2 Καθόμαστε σε κύκλο. Έχουμε ένα μολύβι το οποίο περνάει από τον έναν στον άλλο. Ο καθέ νας το μεταμορφώνει σε διαφορετικό αντικείμενο με τις ίδιες διαστάσεις και το χρησιμοποιεί (π. χ. θερμόμετρο, πινέλο, φλογέρα). Αντικείμενα Αντικείμενα: Κλειδί, σφυρί Χρόνος: 10 λεπτά Αριθμός παιδιών: 1 κάθε φορά Για να χρησιμοποιήσουμε το πραγματικό αντικείμενο έξω από τον καθημερινό τρόπο χρήσης του, στηριζόμαστε στη φαντασία. Για να παρουσιάσουμε φανταστικά αντικείμενα επινοούμε τις συνθήκες και πλάθουμε με τα εκφραστικά μας μέσα τις μορφές τους Μεταμόρφωση αντικειμένου Αντικείμενο: μολύβι Χρόνος: 15 λεπτά Αριθμός παιδιών: 1 κάθε φορά Με τη δύναμη της φαντασίας χρησιμοποιούμε ένα αντικείμενο έξω από την καθημερινή του χρήση αλλάζοντας τις ιδιότητές του. Έτσι καλλιεργούμε την ευρηματικότητα και τη συνεργασία μέσα στην ομάδα. 41

42 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 42 θεατρικη ΑΓΩΓΗ Ας αυτοσχεδιάσουμε φορώντας τις μάσκες. Προσπαθούμε να θυμηθούμε τη συμπεριφορά των ζώων και να μιμηθούμε τις κινήσεις, τους ήχους και τις αντιδράσεις τους. Παίζοντας με τη μάσκα Αντικείμενο: 4 μάσκες ζώων Χρόνος: 15 λεπτά Αριθμός παιδιών: 4 κάθε φορά Περιοχή μαγικού κόσμου Η μάσκα κρύβει το πρόσωπό μας. Η αρχική λειτουργία της ήταν θρησκευτική - λατρευτική. Ο πρωτόγονος άνθρωπος κάλυπτε το Kαι τώρα συζητάμε πρόσωπό του με την τελετουργική μάσκα για να επικοινωνήσει με τις θεότητές του. Αργότερα η μάσκα γίνεται μέσο μεταμόρφωσης του ηθοποιού στο αρχαίο θέατρο. Mέσα από την τραγική ή κωμική μάσκα εκφράζεται ο αντίστοιχος χαρακτήρας του έργου. p Καθόμαστε με τον Μάγο της σκηνής σε κύκλο και συζητάμε για τις μεταμορφώσεις των αντικειμένων. Πώς χρησιμοποιήσαμε τα αντικείμενα; Τι χρειάζεται για να μεταμορφώσουμε ένα αντικείμενο; p Αποκαλύπτουμε το Μυστικό. χρόνος 10' Δε θα πειράξεις ένα γλυκό γουρουνάκι! Τι θράσος να στέκεσαι μπροστά στο λιοντάρι! 42 p Aξιολογούμε τις δραστηριότητες. Ευχαριστήθηκα τη συνεργασία μου με την ομάδα. Κατανόησα τη σημασία του αντικειμένου στις μεταμορφώσεις του. Ανταποκρίθηκα στις δραστηριότητες επαλήθευσης. ΑΡΙΣΤΑ ΠOΛY ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΤΡΙΑ

43 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 43 ΖΩΝΗ 6 ΤΑΞΗ Στ Περιοχή της φαντασίας Χωριζόμαστε σε ομάδες των τεσσάρων. Παίρνουμε τα αντικείμενα και διαμορφώνουμε έναν χώρο από την «Οδύσσεια», όποιον αποφασίσει η κάθε ομάδα. Διαμορφώνω τον χώρο με αντικείμενα Αντικείμενα: άσπρο πανί, κοντάρι, θρανία, καρέκλες, σκούπες. Χρόνος: 10 λεπτά Αριθμός παιδιών: 4 κάθε φορά Η φαντασία και η συνεργασία μάς οδηγούν να συνθέσουμε έναν χώρο με αντικείμενα έτσι ώστε να μπορούν να «αφηγηθούν» μια ιστορία. 43

44 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:43 PM Page 44 θεατρικη ΑΓΩΓΗ Περιοχή μαγικού κόσμου 1. Πρώτα κάνουμε ασκήσεις προετοιμασίας με τα χέρια και ασκήσεις άρθρωσης με τη φωνή μας. Τις προσαρμόζουμε στις ανάγκες απόδοσης των ηρώων που θα παραστήσουμε. 2. Στη συνέχεια στήνουμε με τα υλικά τη μικρή σκηνή του κουκλοθεάτρου μας. 3. Δύο παιδιά κάθονται στα σκαμνάκια, φοράνε τις γαντόκουκλες και ανεβάζουν τα χέρια τους έτσι ώστε να φαίνεται μόνο η κούκλα. Aν κρατάμε μαριονέτα καλύπτουμε το σώμα μας και τα σκοινιά της. 4. Αρχίζουμε να κινούμε τα δάχτυλα σύμφωνα με την ομιλία μας, όταν μιλάει η κάθε κούκλα. 5. Δυο παιδιά παίζουν τους ήρωες από το γνωστό μύθο του Αισώπου «Η αλεπού κι ο κόρακας». Παίζουμε κουκλοθέατρο Αντικείμενα: Υλικά για κουκλοθέατρο. Χρόνος: 25 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα στην προετοιμασία και 2 στην παράσταση Το κουκλοθέατρο είναι ένα είδος θεάτρου όπου δρουν κούκλες τις οποίες ζωντανεύουν άνθρωποι, οι κουκλοπαίκτες. Υπάρχουν πολλά είδη κούκλας για το Κουκλοθέατρο, π.χ. μαριονέτα, γαντόκουκλα, τύπου Ιάβας. Kαι τώρα συζητάμε χρόνος 10' p Καθόμαστε με τον Μάγο της Σκηνής σε κύκλο και συζητάμε πάνω στην προσωποποίηση της Αλεπούς και του Κόρακα και στην προσαρμογή τους στο Κουκλοθέατρο. Απαντάμε στις ερωτήσεις. 1.Τι χρειάζεται για να ζωντανέψει μια κούκλα; 2. Έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά; 3. Με ποια εκφραστικά μέσα του κουκλοπαίκτη ζωντανεύει η κούκλα; p Αποκαλύπτουμε το Μυστικό. 44 p Aξιολογούμε τις δραστηριότητες. Ευχαριστήθηκα τη συνεργασία μου με την ομάδα. Κατανόησα τη σημασία του αντικειμένου και των μεταμορφώσεών του. Ανταποκρίθηκα στις δραστηριότητες του κουκλοθέατρου. ΑΡΙΣΤΑ ΠOΛY ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΤΡΙΑ

Θεατρική Aγωγή E και ΣΤ Δημοτικού

Θεατρική Aγωγή E και ΣΤ Δημοτικού 10-0142 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 1 Θεατρική Aγωγή E και ΣΤ Δημοτικού 10-0142 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Πέτρος Mουγιακάκος,

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρική Aγωγή E και ΣΤ Δημοτικού

Θεατρική Aγωγή E και ΣΤ Δημοτικού 10-0142 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 1 Θεατρική Aγωγή E και ΣΤ Δημοτικού 10-0142 THEATRIKH AGWGH E DHMOTIKOY_Layout 2 2/21/13 3:42 PM Page 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Πέτρος Mουγιακάκος,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης 6/θ Δ.Σ. ΚΟΝΤΙΑ ΛΗΜΝΟΥ 2009 2010 ΤΑΞΗ Ε Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Κουρίτα Αγγελική ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ομάδα εργασίας: Γάβανου

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας»

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» 35 Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» Ισιδώρα Παππού ΠΕ60 Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες Στόχοι 1 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Να αποκτήσουν θετική

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο

Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο Science view Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ SV 2015-2016 LEARNING SCIENCE THROUGH THEATER 2016-2017 Μ ι σ α ρ α λ ι ώ τ ο υ 2 κ α ι Β ε ϊ κ ο υ, Α θ ή ν α

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Άνθη ανάκατα και χιόνι Τις αμυγδαλιές φορτώνει. Κούτσα κούτσα κατεβαίνει, όλη η πλάση τον προσμένει! Μήνυμα πως δεν αργεί, φτάνει η Άνοιξη στη γη. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος Α Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών

Μελέτη Περιβάλλοντος Α Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών meleti_perival_eρgasion_a_dim updated_ok TETPADIO 15/1/2013 3:18 μμ Page 1 Μελέτη Περιβάλλοντος Α Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών meleti_perival_eρgasion_a_dim updated_ok TETPADIO 15/1/2013 3:18 μμ Page 2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

«Νοτιοανατολικό Δίχτυ Προστασίας: Πρόληψη της εμπορίας παιδιών και προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνοτουρκικά σύνορα»

«Νοτιοανατολικό Δίχτυ Προστασίας: Πρόληψη της εμπορίας παιδιών και προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνοτουρκικά σύνορα» ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ 4ΗΜΕΡΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΥΤΟ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Γενικές Οδηγίες - Σκοπός του εργαστηρίου και της εκπαίδευσης είναι να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ανήλικοι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Κουκλοθέατρο

Εισαγωγή στο Κουκλοθέατρο Εισαγωγή στο Κουκλοθέατρο Ενότητα 4: Εφαρμογές στην Εκπαίδευση - Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση Αντιγόνη Παρούση Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία KOYKΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Παρούση Αντιγόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Άσκηση 1 η Κάρτες εκγύμνασης Υλικά: Ο εκπαιδευτικός ετοιμάζει 4 κάρτες με κινητικές δραστηριότητες (πχ. επικύψεις, καθίσματα, ασκήσεις χεριών, ασκήσεις ποδιών). Ο εκπαιδευτικός μοιράζει

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Δημιουργία δραματικών πλαισίων με αφορμή μαθηματικές έννοιες. Ανάπτυξη ικανοτήτων για επικοινωνία μέσω του θεάτρου και του δράματος. Ειδικότερα αναφορικά με τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος Α Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών

Μελέτη Περιβάλλοντος Α Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών meleti_perival_eρgasion_a_dim updated_ok TETPADIO 15/1/2013 3:18 μμ Page 1 Μελέτη Περιβάλλοντος Α Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών meleti_perival_eρgasion_a_dim updated_ok TETPADIO 15/1/2013 3:18 μμ Page 2

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Eικαστικά A & B Δημοτικού. Tετράδιο Eργασιών

Eικαστικά A & B Δημοτικού. Tετράδιο Eργασιών Eικαστικά A & B Δημοτικού Tετράδιο Eργασιών ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ YΠOEPΓOY ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα

Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα Οπτική αντίληψη Ακουστική αντίληψη Γνωστικός - εκτελεστικός τοµέας Γνωστικός - εκφραστικός τοµέας Μίµηση Οπτική µνήµη Λειτουργική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Περιεχόμενα Α ΕΠΙΠΕΔΟ (λεξιλόγιο) 1 ο ΣΤΑΔΙΟ : Ονοματοποίηση αντικειμένων και προσώπων 2 Ο ΣΤΑΔΙΟ: Ονοματοποίηση πράξεων 3 ο ΣΤΑΔΙΟ : Καθημερινές εκφράσεις και χαιρετισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα την καρδιά σου στο βιβλίο... Το διάβασμα είναι ταξίδι... Πολλές φορές ένα ταξίδι που σκέφτεσαι αν θα το κάνεις, αλλά που, όταν το ξεκινάς, τελικά δε θέλεις

Διαβάστε περισσότερα

Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Παραμυθοσάββατα. Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών

Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Παραμυθοσάββατα. Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Παραμυθοσάββατα Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από 2-4 ετών, τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. Μαρία Αργυρίου Ελένη Τσούτσια Λουλάκη Μαρία Μαγαλιού ΜΟΥΣΙΚΗ Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. Μαρία Αργυρίου Ελένη Τσούτσια Λουλάκη Μαρία Μαγαλιού ΜΟΥΣΙΚΗ Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Μαρία Αργυρίου Ελένη Τσούτσια Λουλάκη Μαρία Μαγαλιού ΜΟΥΣΙΚΗ Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚ ΟΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«To be or not to be»

«To be or not to be» ΤοθέατροστηνΚω «To be or not to be» Όνομα Ομάδας:I'm Shakespeare and Ι know it Ονόματα: Βασίλης Ζήβας Αγγελική Καλαματιανού Ιωάννα Μακρυπούλια Άννα-Μαρία Μπούζη Άννα-Μαρίαα Σαρούκου Μάθημα: Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά: κρουστό μουσικό όργανο, μεγάλα χαρτιά γραφήματος, κηρομπογιές. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-10 ετών και τους γονείς τους

Υλικά: κρουστό μουσικό όργανο, μεγάλα χαρτιά γραφήματος, κηρομπογιές. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-10 ετών και τους γονείς τους Σχεδιασμός θεατρικού εργαστηρίου Η παρακάτω σχεδίαση του θεατρικού εργαστηρίου βασίζεται στην προσέγγιση του εφαρμοσμένου δράματος, το οποίο χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς, μεταξύ άλλων και εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος Γ Δημοτικού. Τετράδιο Εργασιών

Μελέτη Περιβάλλοντος Γ Δημοτικού. Τετράδιο Εργασιών 10-0066_MELETI_PERIB_G_DHM_TET_tetradio 1/9/13 3:22 PM Page 1 Μελέτη Περιβάλλοντος Γ Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών 10-0066_MELETI_PERIB_G_DHM_TET_tetradio 1/9/13 3:22 PM Page 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας μηνών

Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας μηνών Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας 10-28 μηνών 1. Το παιδί σας Α. Βγάζει ήχους για να προκαλέσει την προσοχή όταν θέλει κάτι; Β. Λέει «κι άλλο» ή ζητάει κι άλλο με κάποιον αναγνωρίσιμο και κατανοητό τρόπο;

Διαβάστε περισσότερα

εκπαιδευτικού δράματος και της διερευνητικής δραματοποίησης

εκπαιδευτικού δράματος και της διερευνητικής δραματοποίησης ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η παρούσα εργασία αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στη διδασκαλία της Γλώσσας. Πρόκειται για βιωματική διαδικασία που βασίζεται σε μεθόδους και τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 1. Ειδικοί σκοποί. Σωματικός τομέας (Ψυχοκινητικός)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 1. Ειδικοί σκοποί. Σωματικός τομέας (Ψυχοκινητικός) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ι. Α'- Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1. Ειδικοί σκοποί Ανάπτυξη των αντιληπτικών ικανοτήτων: κιναισθητική αντίληψη, οπτική αντίληψη, ακουστική αντίληψη, αντίληψη μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Γράμματα Λέξεις Ιστορίες ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΓΛΩΣΣΑ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Γράμματα Λέξεις Ιστορίες ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΓΛΩΣΣΑ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Γράμματα Λέξεις Ιστορίες ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 10-0003-02.indb 1 29/1/2013 12:09:51 μμ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ελένη Καραντζόλα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Καλλιόπη Κύρδη,

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» Xαρίκλεια Τερζητάνου ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» Xαρίκλεια Τερζητάνου ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» Xαρίκλεια Τερζητάνου ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΦΗΓΗΤΗ 1. Να θέλει να διηγηθεί και να του αρέσει το παραμύθι που επιλέγει 2. Να οργανώνει το χώρο. Τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρια για όλους από χρονών

Εργαστήρια για όλους από χρονών Εργαστήρια Σαββατοκύριακων Σεπτεμβρίου 2019 για παιδιά για εφήβους και ΕΝΗΛΙΚΕΣ μαζί Τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Συναισθημάτων, μετά τη λειτουργία της διαδραστικής έκθεσης «Στο Παλάτι

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική αγωγή

Μουσικοκινητική αγωγή Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικοκινητική αγωγή Η μουσικότητα των ήχων και της ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με το 4 ο Νηπιαγωγείο Σερρών Φεβρουάριος Ιούνιος 2012 Συντελεστές προγράμματος Oι μαθητές/ριες του 4 ο Νηπιαγωγείου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής:

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής: Το σκηνικό μας: Μια γειτονιά με πολύχρωμα σπιτάκια και δυο τρία δέντρα. Το κεντρικό σπίτι είναι πιο μεγάλο από τα άλλα κι έχει μια πόρτα στο κέντρο. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν από ένα παράθυρο. Μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου»

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σχολείο : 14 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Τίτλος/Θέμα Προγράμματος Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» Τάξεις ή Τμήματα συμμετοχής:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν

Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν Κεφάλαιο I Γενικά περί μουσικής Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν παιχνίδια γεμάτο! Παρέα

Διαβάστε περισσότερα

Mελέτη Περιβάλλοντος B Δημοτικού Tετράδιο Eργασιών

Mελέτη Περιβάλλοντος B Δημοτικού Tετράδιο Eργασιών Mελέτη Περιβάλλοντος B Δημοτικού Tετράδιο Eργασιών 10-0044_MELETH PERIVALL_B_DHM.indd 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣYΓΓPAΦEIΣ KPITEΣ-AΞIOΛOΓHTEΣ EIKONOΓPAΦHΣH ΦIΛOΛOΓIKH EΠIMEΛEIA YΠEYΘYNH TOY MAΘHMATOΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 Φυσική Αγωγή α - β - γ γυµνασίου ι α β ί ο υ ά σ κ η σ η κ α ι π ο ι ό τ η τ α ζ ω ή ς Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ 2 Οµάδα δηµιουργίας Ηλίας ήµας, Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Πανεπιστηµίου Αθηνών Ευγενία Κωστούση,

Διαβάστε περισσότερα

42 ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

42 ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου 42 ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου Σχολικό έτος 2015 2016 Νηπιαγωγοί: Μπέλεχα Βασιλική Μπίλη Ανδριανή Παρασκευά Ανθή ΣΤΟΧΟΙ Διεύρυνση των γνώσεων τους για το Φυσικό Περιβάλλον Κατανόηση σπουδαιότητας της επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1. Σηκωνόμαστε όρθιοι και καρφιτσώνουμε μια κόλλα χαρτί στην πλάτη του κάθε παιδιού. Ας γράψουμε πάνω στην πλάτη του καθενός ανώνυμα κάτι που μας αρέσει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού ΕΝΟΤΗΤΑ 7:ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Γαλάνη Μαρία (Μάρω) PhD Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 1 Σκοποί ενότητας Γνωριμία με την

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

Eικαστικά A & B Δημοτικού. Tετράδιο Eργασιών

Eικαστικά A & B Δημοτικού. Tετράδιο Eργασιών Eικαστικά A & B Δημοτικού Tετράδιο Eργασιών ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ YΠOEPΓOY ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Presenter Name 1 1 Ας γνωρίσουμε τους φίλους μας 2 Η φίλη μας η Διαβασούλα Γεια σας παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή.

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή. Προσέλευση μαθητών. Κολύμβηση Φυσική Αγωγή. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες υπό την επίβλεψη έμπειρων γυμναστών και κάνουν ασκήσεις για την καλύτερη φυσική κατάστασή τους και παιχνίδια ομαδικότητας, συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό.

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Το μαγικό βιβλίο Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια γοργόνα μέσα στα καταγάλανα νερά. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και γίνομαι

Διαβάστε περισσότερα

Eικαστικά A & B Δημοτικού

Eικαστικά A & B Δημοτικού Eικαστικά A & B Δημοτικού 10_0022_EIKASTIKA.indb 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Θωμάς Zωγράφος, Kαθηγητής Kαλλιτεχνικών B/θμιας Eκπαίδευσης Δημήτρης Mπέσσας, Kαθηγητής Eικαστικών στο Π.T.Δ.E. Δυτικής

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα ΟΔΗΓΙΕΣ Λίγα λόγια... Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Μάντεψε Τι + Ποιος» περιλαμβάνει 6 συναρπαστικά παιχνίδια, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι η διασκέδαση και αυτό το παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση

Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση 1 Βιωματικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης: Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση Διάρκεια: 5 μήνες (αναλογία σε ώρες 50) Ημέρες & ώρες μαθημάτων: 2 Σάββατα το μήνα (10:00-14:00)

Διαβάστε περισσότερα

Σε μικρές ομάδες έπαιξαν, μοιράστηκαν, συνεργάστηκαν και χαλάρωσαν στα λούτρινα ζωάκια.

Σε μικρές ομάδες έπαιξαν, μοιράστηκαν, συνεργάστηκαν και χαλάρωσαν στα λούτρινα ζωάκια. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ Οι μικροί μας φίλοι έχουν προσαρμοστεί στο χώρο του σχολείου, αρχίζουν να γίνονται ομάδα, εμπιστεύονται σιγάσιγά τους φίλους τους και τα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά τους. Σε μικρές ομάδες έπαιξαν,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΚΕΙΜΕΝΑ 1 «ΤΟ ΧΕΡΙ»

Α. ΚΕΙΜΕΝΑ 1 «ΤΟ ΧΕΡΙ» Α. ΚΕΙΜΕΝΑ Κείμενο 1 «ΤΟ ΧΕΡΙ» - «Ποια είναι», κύριε, «η μεγαλύτερη σωματική βλάβη», ρώτησαν τα παιδιά το δάσκαλό τους. Ο δάσκαλος άκουγε τις απαντήσεις των παιδιών. Κάποιο παιδί έλεγε πως το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων σε μαθητή με ΔΑΦ

Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων σε μαθητή με ΔΑΦ Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων σε μαθητή με ΔΑΦ Τσιταμπάνη Χριστίνα Δασκάλα Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71) Σχ. έτος 2016-17 ΠΡΟΦΙΛ ΜΑΘΗΤΗ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ Γνωστικές & Αντιληπτικές δεξιότητες Αδρή - λεπτή κινητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΔΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ Γαλάνη Μαρία (Μάρω) PhD Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 1 Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών, ελεύθερες δραστηριότητες. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά.

Προσέλευση μαθητών, ελεύθερες δραστηριότητες. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά. Τουαλέτα, υγιεινή, πρωινό. Πρωινή προσευχή, ημερολόγιο, αναφορά στο θέμα εβδομάδας. Πρόκειται για τη θεματική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΗΜΕΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΗΜΕΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Δ.Ε. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προτεινόμενες για την Ημέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» Υπεύθυνες Προγράμματος: Κιοσκερίδου Αικατερίνη Σχολική Νοσηλεύτρια. Παπαγερίδου Φωτεινή Κοινωνική Λειτουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Διαφυλικές

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικά Ε & Στ τάξη Δημοτικού

Εικαστικά Ε & Στ τάξη Δημοτικού παρατηρώ και δημιουργώ Εικαστικά Ε & Στ τάξη Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών 10-0140.indd 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦEIΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οµάδα θεατρικού παιχνιδιού

Οµάδα θεατρικού παιχνιδιού Οµάδα θεατρικού παιχνιδιού 2 0 1 6-2 0 1 7 ιάρκεια : 80 ώρες (1 ΣΚ / µήνα) Κόστος : 700 / έτος (έως 10 δόσεις των 70 ) ηλώσεις συµµετοχής : έως 26-09-2016 Στοιχεία επικοινωνίας : 210-8259.289 info@ergastiripaixnidiou.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ» Δράσεις που υλoποιήθηκαν με τη Ε &ΣΤ τάξη του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι

Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι Η Λελέκα δεν είναι μόνη Πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από φοβίες και νιώθουν ανήμπορα να τις αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν όμως και πολλά παιδιά που ξεπερνούν τελικά τους

Διαβάστε περισσότερα

Mαθηματικά. Bˊ Δημοτικού. Tετράδιο εργασιών. γ τεύχος _MATHIMATIKA_CTEU_TETR_BDHM.indd 1

Mαθηματικά. Bˊ Δημοτικού. Tετράδιο εργασιών. γ τεύχος _MATHIMATIKA_CTEU_TETR_BDHM.indd 1 Mαθηματικά Bˊ Δημοτικού Tετράδιο εργασιών γ τεύχος 10-0040_MATHIMATIKA_CTEU_TETR_BDHM.indd 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. 2013-2014 Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Βαδίζοντας μαζί για δημιουργία και επικοινωνία Γραφείο Εναλλακτικών Δράσεων Επανένταξης Νέος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 157) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το

Διαβάστε περισσότερα

Διώνη Παπανικόλα Σοφία Πανέρα Ελένη Πατάκου Μαρία Φάντη Γεωργία Ψύρη

Διώνη Παπανικόλα Σοφία Πανέρα Ελένη Πατάκου Μαρία Φάντη Γεωργία Ψύρη Διώνη Παπανικόλα Σοφία Πανέρα Ελένη Πατάκου Μαρία Φάντη Γεωργία Ψύρη ΣΕΛ.3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕΛ.4...ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΕΛ.6...ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΛ.7...ΣΥΝΤΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΑΣΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ 12 o Δημ. Σχ. Αθηνών Τάξη Δ 7/4/2014 ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ Α. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ Β. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ 1. 2. Συμπληρώνω τα κενά με Παρακείμενο ή Υπερσυντέλικο: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι... (αναπτύσσω)

Διαβάστε περισσότερα

Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη

Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη Ν η π ι α γ ω γ ε ί ο Α γ ί ο υ Δ η μ η τ ρ ί ο υ «Τ Ο Δ Α Σ Ο Σ» Αριθμός νηπίων: 15 Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη Διάρκεια του προγράμματος: Νοέμβριος 2004 - Ιούνιος 2005 Κριτήρια επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

«Ανακαλύπτοντας τις πέντε αισθήσεις»

«Ανακαλύπτοντας τις πέντε αισθήσεις» «Ανακαλύπτοντας τις πέντε αισθήσεις» Εργασία στο μάθημα: «Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι» Φοιτήτριες: Ευστρατίου Νικολέττα 9982201400377 Μπακογιάννη Νικολέτα 9982201400086 Μπουκουβάλα Μαρία 9982201400378

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για τους γονείς

Συμβουλές για τους γονείς Συμβουλές για τους γονείς Για τα παιδιά του Δημοτικού κάθε διαδρομή από το σπίτι προς στο σχολείο αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Μέσω αυτής της καθημερινής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα