ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2.1 ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2.1 ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗΣ"

Transcript

1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗΣ 2.1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2.1 ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ος ΝΟΜΟΣ NEWTON ΠΕΡΙ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΟΡΜΗΣ ος ΝΟΜΟΣ NEWTON ΠΕΡΙ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ & ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΟΤΗΤΑ 2.2 ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΟΡΙΣΜΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΡΟΒΙΛΩΝ & ΣΥΜΠΙΕΣΤΩΝ/ΑΝΤΛΙΩΝ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΟΣ (ΜΙΚΡΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ) ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΚΡΟΦΥΣΙΟΥ & ΔΙΑΧΥΤΗ 2.3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ

2 2.1 ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ 2.2 Στη διάλεξη αυτή παρουσιάζονται οι βασικοί νόμοι της Μηχανικής Ρευστών και της Θερμοδυναμικής που διέπουν και καθορίζουν τη ροή μέσα στις στροβιλομηχανές και με τις οποίες μπορούμε να υπολογίσουμε όλα τα μεγέθη και παραμέτρους για τον αποδοτικό σχεδιασμό και τη σωστή χρήση τους. Οι νόμοι αυτοί είναι οι εξής: Εξίσωση Συνέχειας (Αρχή Διατήρησης Μάζας). 1 ο Θερμοδυναμικό Αξίωμα (Αρχή Διατήρησης Ενέργειας) 2 ος Νόμος Newton περί Κίνησης (Αρχή Διατήρησης Ορμής) 2 ο Θερμοδυναμικό Αξίωμα (Εντροπία & Αντιστρεπτότητα) ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΜΑΖΑΣ Η εξίσωση αυτή εκφράζει την αρχή διατήρησης της μάζας, η οποία σε μία ΣΜ μεταφράζεται ως εξής: για μόνιμη λειτουργία σε μία ΣΜ δεν υπάρχει συσσώρευση ή απώλεια μάζας μέσα στη ΣΜ, συνεπώς η μαζική παροχή είναι σταθερή σε κάθε θέση της ΣΜ (είσοδος & έξοδος). Έστω λοιπόν ρευστό πυκνότητας, ρ, που ρέει με ταχύτητα, c, μέσα από στοιχειώδη επιφάνεια, dα, όχι απαραίτητα κάθετη στη ροή. Το ποσό μάζας που περνά μέσα από τη στοιχειώδη επιφάνεια σε χρονικό διάστημα, dt, ισούται με dm=ρcdtdacosθ (όγκος κυλίνδρου=[cdt][dacosθ]) όπου, θ, η γωνία που σχηματίζει η ταχύτητα με το άνυσμα της επιφάνειας (κάθετο στην επιφάνεια). Όμως η κάθετη συνιστώσα της ταχύτητας στο da είναι c n =ccosθ, άρα dm=ρc n dtda και τότε η μαζική παροχή δίνεται από τη σχέση: Η σχέση αυτή μπορεί να γραφεί σε μονοδιάστατη μορφή ως εξής: όπου εδώ η τιμή της πυκνότητας και της ταχύτητας είναι οι μέσες τιμές στη διατομή και συνήθως μπορούν να θεωρηθούν σταθερές (ιδιαίτερα στην είσοδο και έξοδο της ΣΜ).

3 2.1 ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η εξίσωση αυτή εκφράζει την αρχή διατήρησης της ενέργειας σε ένα ανοικτό θερμοδυναμικό σύστημα, το οποίο ουσιαστικά συμπίπτει με την ίδια τη ΣΜ. Η αρχή εκφράζει ότι «η μεταβολήτης ενεργειακής κατάστασης του ρευστού μέσου μεταξύ της εισόδου 1 και της εξόδου 2 του συστήματος ισούται με τη διαφορά της προσδιδόμενης θερμότητας από το παραγώμενο έργο. Η ροή του μηχανικού έργου (μηχανική ισχύς, ) που εναλλάσσεται μεταξύ συστήματος (ρευστό μέσο της ΣΜ) και περιβάλλοντος είναι θετική όταν έχουμε στρόβιλο και αρνητική για αντλία, δηλαδή όταν παράγεται και καταναλώνεται από τη ΣΜ, αντίστοιχα. Η ροή θερμότητας,, θεωρείται θετική όταν προσδίδεται στο ρευστό από το περιβάλλον. ανοικτό σύστημα Στην εξίσωση της ενέργειας, u, είναι η εσωτερική ενέργεια [J/kg] του ρευστού (συνάρτηση της θερμοκρασίας), p, η πίεση [Pa], ρ, η πυκνότητα [kg/m 3 ], c, η ταχύτητα [m/s], g, η επιτάχυνση της βαρύτητας [m/s 2 ] και z το δυναμικό ύψος [m]. Στην εξίσωση ο όρος I (θερμική ενέργεια) είναι σημαντικός σε έναν ατμοστρόβιλο/αεριοστρόβιλο, ο όρος II (εντατική ενέργεια) σε μία αντλία, ο όρος III (κινητική ενέργεια) σε μία προπέλα/ανεμιστήρα και ο όρος IV (δυναμική ενέργεια) σε έναν υδροστρόβιλο. Σε έναν συμπιεστή, σημαντικοί όροι είναι κύρια ο II και δευτερευόντως ο I. Από τον ορισμό της ενθαλπίας, h=u+pv=u+p/ρ (v=ειδικός όγκος [m 3 /kg]) η εξίσωση της ενέργειας γράφεται:. Επειδή συνήθως οι διεργασίες είναι αδιαβατικές, και ορίζοντας την ολική ενθαλπία h 0 =h+1/2c 2, η εξίσωση γίνεται:. Εκτός από την περίπτωση υδροστροβίλου, ισχύει ότι g(z 1 z 2 )=0, οπότε:.

4 2.1 ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΟΡΜΗΣ (α) ος ΝΟΜΟΣ NEWTON ΠΕΡΙ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΟΡΜΗΣ Η εξίσωση αυτή συνδέει τη συνισταμένη των εξωτερικών δυνάμεων που ασκούνται σε ένα στοιχείο ρευστού με την επιτάχυνσή του ή με το ρυθμό μεταβολής της (ευθύγραμμης) ορμής στη διεύθυνση της συνισταμένης δύναμης. Εάν λοιπόν μπορούμε να υπολογίσουμε τη μεταβολή της ορμής του ρευστού, μπορούμε ουσιαστικά να υπολογίσουμε τις δυνάμεις που ασκούνται από/προς την πτερωτή, άρα και το αντίστοιχο μηχανικό έργο. Θεωρώντας ένα σύστημα μάζας, m, η συνισταμένη δύναμη ΣF x (το άθροισμα επιφανειακών δυνάμεων και των δυνάμεων πεδίου) σε μία αυθαίρετη διεύθυνση x, είναι ίση με τη μεταβολή της ορμής στη διεύθυνση x: Για έναν όγκο ελέγχου όπου το ρευστό εισρέει σταθερά με ομοιόμορφη ταχύτητα c x1 και εκρέει αντίστοιχα με c x2, τότε, η οποία αποτελεί τη μόνιμη μονοδιάστατη εξίσωση ορμής. ΕΞΙΣΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ EULER Αποδεικνύεται ότι για μόνιμη ροή μέσα από στοιχειώδη όγκο (βλ. σχήμα) χωρίς την ύπαρξη διατμητικών δυνάμεων (δηλαδή τριβής και μηχανικού έργου): Η σχέση αυτή αποτελεί την εξίσωση κίνησης του Euler, η οποία δεν αποκλείει τη μετάδοση θερμότητας. ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI Εάν ολοκληρωθεί η εξίσωση του Euler πάνω σε μία γραμμή ροής δίνει την εξίσωση του Bernoulli:

5 2.1 ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΟΡΜΗΣ (β) Εάν υποθέσουμε επιπλέον ότι η ροή είναι ασυμπίεστη (υγρό μέσο), η εξίσωση του Bernoulli καταλήγει: Χρησιμοποιώντας τον ορισμό της ολικής πίεσης: p 0 =p+1/2ρc 2. Όταν το ρευστό είναι υγρό συνήθως χρησιμοποιείται το μανομετρικό ύψος, Η, που ισούται με z+p 0 /(ρg), οπότε: Η 2 Η 1 =0, δηλαδή το μανομετρικό παραμένει σταθερό (Η 2 =Η 1 =Η) 2. Όταν το ρευστό είναι αέριο ή ατμός αερίου, η μεταβολή του δυναμικού ύψους είναι αμελητέα, οπότε η εξίσωση του Bernoulli γίνεται: και εφόσον η μεταβολή στην πυκνότητα μπορεί να θεωρηθεί μικρή: p 02 p 01 =0, δηλαδή η ολική πίεση, p 0, παραμένει σταθερή (p 02 =p 01 =p 0 ), το οποίο αληθεύει για ισεντροπική συμπίεση ος ΝΟΜΟΣ NEWTON ΠΕΡΙ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ Η εξίσωση αυτή συνδέει τη συνισταμένη των ροπών των εξωτερικών δυνάμεων που ασκούνται σε ένα στοιχείο ρευστού αναφορικά με ένα σταθερό στο χώρο άξονα περιστροφής Α Α, με το ρυθμό μεταβολής της γωνιακής ορμής γύρω από τον άξονα αυτό. όπου τ Α η συνισταμένη ροπή των εξωτερικών δυνάμεων, r η ακτινική απόσταση του κέντρου της μάζας m από τον άξονα περιστροφής (μετρημένη κάθετα στον άξονα) και c θ η εφαπτομενική ταχύτητα περιστροφής της μάζας m, της οποίας το άνυσμα είναι κάθετο τόσο στον άξονα, όσο και στην απόσταση r (κυλινδρικές συντεταγμένες). Δηλαδή ισχύει ότι:, συνεπώς η ροπή είναι κάθετη στο επίπεδο που ορίζουν τα ανύσματα της απόστασης και της δύναμης.

6 2.1 ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ 2.6 Έστω όγκος ελέγχου (βλ. σχήμα) ο οποίος περιλαμβάνει το ρότορα ΣΜ. Η ροή εισέρχεται με συστροφή στον ΟΕ, με ταχύτητα c θ1 σε ακτίνα r 1 και εξέρχεται με ταχύτητα c θ2 σε ακτίνα r 2. Για μονοδιάστατη μόνιμη ροή:, δηλαδήηροπήτης συνισταμένης των εξωτερικών δυνάμεων που ασκούνται στο ρευστό που καλύπτει (προσωρινά) τον ΟΕ ισούται με τη συνολική μεταβολή της εκροής της γωνιακής ορμής. Η ροή σχετίζεται άμεσα με τη ροή του μηχανικού έργου μέσα από τη ΣΜ, πιο συγκεκριμένα εκφράζει την ισχύ ως:, όπου Ω είναι η σταθερή περιστροφική ταχύτητα [rad/s]. Λαμβάνοντας υπόψη ότι U=Ωr, όπου U είναι η περιστροφική ταχύτητα της πτερωτής και όχι του ρευστού) έχουμε (για το έργο που παράγει ησμστορευστό): άρα το μηχανικό έργο ανά μονάδα μάζας (ειδικό έργο) είναι: όπου οι δείκτες c και t, υποδεικνύουν αντλία/συμπιεστή ή στρόβιλο, αντίστοιχα, δηλαδή απορρόφηση και παραγωγή έργου από τη ΣΜ προς το περιβάλλον, αντίστοιχα. Οι παραπάνω εξισώσεις είναι γνωστές ως εξισώσεις του Euler για αντλία και στρόβιλο, αντίστοιχα. Ροθαλπία Συνδυάζοντας τις σχέσεις, με την υπόθεση ότι g(z 1 z 2 )=0 και : (για μόνιμη, αδιαβατική και αντιστρεπτή διεργασία) και επειδή h 0 =h+1/2c 2, ορίζουμε τη ροθαλπία Ι, ως: h 1 +1/2c 12 U 1 c θ1 = h 2 +1/2c 22 U 2 c θ2 =I, της οποίας η τιμή παραμένει σταθερή στις διάφορες διατομές της ΣΜ, άρα και κατά μήκος των γραμμών ροής.

7 2.1 ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ & ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΟΤΗΤΑ Το 2 ο Θερμοδυναμικό Αξίωμα εισάγει τον όρο εντροπία και επιτρέπει τον ορισμό της αντιστρεπτής διεργασίας. Μία σημαντική του διατύπωση είναι η γνωστή ανισότητα του Clausius, η οποία αναφέρει για ένα σύστημα το οποίο υπόκειται σε μία κυκλική διεργασία με εναλλαγή θερμότητας: όπου dq το στοιχειώδες ποσό θερμότητας που διαπερνά το σύστημα υπό θερμοκρασία Τ. Εάν όλες οι στοιχειώδεις διεργασίες του κύκλου είναι αντιστρεπτές, dq=dq R, τότε: δηλαδή ισχύει η ισότητα. Εάν ορίσουμε ένα μέγεθος, που ονομάζεται εντροπία, S, [J/K]: οπότε για μία στοιχειώδη μεταβολή κατάστασης της μάζας m: Για μόνιμη, μονοδιάστατη ροή μέσω ενός ΟΕ, όπου το ρευστό μέσο υπόκειται σε αλλαγή κατάστασης από την 1 (είσοδο) στη 2 (έξοδο): και εάν η διεργασία είναι αδιαβατική ( ), τότε. Εάν επιπλέον η διεργασία είναι και αντιστρεπτή, τότε:. Συνεπώς για μία αδιαβατική διεργασία, στην ιδανική περίπτωση η εντροπία του συστήματος παραμένει σταθερή στο σύστημα (ισεντροπική διεργασία). Η πιο σημαντική επίπτωση του παραπάνω ορισμού της εντροπίας, είναι όταν ένα σύστημα μάζας m υφίσταται μία αντιστρεπτή διεργασία, δηλαδή dq=dq R =mtds, ενώ το μηχανικό έργο είναι dw=dw R =mpdv, οπότε το 1 ο θερμοδυναμικό αξίωμα γράφεται ως: Tds = du + pdv (κλειστά συστήματα) και επειδή h=u+pv, άρα και dh=du+pdv+vdp, η παραπάνω σχέση γράφεται επίσης ως: Tds = dh vdp = dh (1/ρ)dp (ανοικτά συστήματα)

8 2.2.1 ΟΡΙΣΜΟΙ ΒΑΘΜΩΝ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (α) 2.8 Οι βαθμοί απόδοσης που μας ενδιαφέρουν είναι δύο: Ο ολικός βαθμός απόδοσης, η 0. Ο ισεντροπικός ή υδραυλικός βαθμός απόδοσης, η h (ή η t για στρόβιλο & η c για αντλία/συμπιεστή). Παρακάτω ακολουθεί παράλληλη ανάλυση για ΣΜ που παράγουν έργο (στρόβιλοι) στα αριστερά και για ΣΜ που απορροφούν έργο (αντλίες/συμπιεστές) στα δεξιά. στρόβιλοι αντλίες/συμπιεστές Η σχέση της 2.3 μπορεί να γραφεί για μία στοιχειώδη μεταβολή κατάστασης: Από την ανισότητα του 2 ου Θερμοδυναμικού αξιώματος: και από τη σχέση Tds = dh vdp = dh (1/ρ)dp Ολοκληρώνοντας τη σχέση αυτή μεταξύ των καταστάσεων 1 και 2 (είσοδος και έξοδος):

9 στρόβιλοι ΟΡΙΣΜΟΙ ΒΑΘΜΩΝ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (β) αντλίες/συμπιεστές Εάν θεωρήσουμε αντιστρεπτή διεργασία (δηλαδή ισεντροπική ), αυτό συνεπάγεται αδιαβατική διεργασία χωρίς τριβές. Τότε ισχύει η ισότητα και επίσης Tds = 0 = dh dp/ρ dh =dp/ρ άρα: 2.9 όπου gh=p/ρ+1/2c 2 +gz. Για συμπιεστή ροή, η δυναμική ισχύς είναι αμελητέα, άρα: Διάγραμμα Mollier

10 στρόβιλοι ΟΡΙΣΜΟΙ ΒΑΘΜΩΝ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (γ) αντλίες/συμπιεστές Αποδεικνύεται ότι η κινητική ενέργεια στο τέλος της πραγματικής και της ιδανικής διεργασίας δεν είναι η ίδια (c 2 >c 2s για στρόβιλο και c 2 <c 2s για αντλία/συμπιεστή), αλλά τις περισσότερες φορές η διαφορά αυτή θεωρείται αμελητέα. Για στρόβιλο, ο ορισμός του βαθμού απόδοσης εξαρτάται από το εάν θα συνυπολογιστεί η κινητική ενέργεια στην έξοδο. Π.χ. σε αεριοστρόβιλου αεροσκάφους η ενέργεια αυτή δεν απορρίπτεται και συνεισφέρει στην ώθηση. Επίσης στην περίπτωση πολλαπλών βαθμίδων στροβίλου, η κινητική ενέργεια στην έξοδο της μίας βαθμίδας εισέρχεται στην επόμενη. Παράδειγμα απόρριψης είναι η απευθείας έξοδος του ρευστού (δηλαδή χωρίς διαχύτη), όπως συμβαίνει στους πυραύλους Όταν εκμεταλλευόμαστε την κινητική ενέργεια στην έξοδο, ορίζεται η ολικός προς ολικό βαθμός απόδοσης: Για έναν συμπιεστή ο μόνος βαθμός απόδοσης που έχει νόημα είναι ο ολικός προς ολικό βαθμός απόδοσης: και εάν η διαφορά στην κινητική ενέργεια είναι μικρή: και εάν η διαφορά στην κινητική ενέργεια είναι μικρή: Όταν απορρίπτουμε την κινητική ενέργεια στην έξοδο, ορίζεται η ολικός προς στατικό βαθμός απόδοσης: και εάν η διαφορά στην κινητική ενέργεια είναι μικρή: Για ασυμπίεστη ροή (δηλαδή όταν το ρευστό μέσο είναι υγρό):

11 Ο ισεντροπικός βαθμός απόδοσης μίας ΣΜ, που αναλύθηκε στην προηγούμενη παράγραφο, αν και είναι πολύ σημαντικός, δεν είναι αντιπροσωπευτικός για την αξιολόγηση μίας ΣΜ εάν δεν αναφέρεται στον ίδιο λόγο συμπίεσης. Εάν θεωρήσουμε ότι κάθε ΣΜ αποτελείται από πολλές (άπειρες) μικρές βαθμίδες με τον ίδιο βαθμό απόδοσης (ανεξάρτητα με το εάν όντως η ΣΜ είναι μονοβάθμια ή πολυβάθμια), μπορούμε να αποδείξουμε ότι η ισεντροπικός βαθμος απόδοσης της ΣΜ δεν είναι ο ίδιος με από το βαθμό απόδοσης της μικρής (στοιχειώδους) βαθμίδας και ότι η διαφορά εξαρτάται από το λόγο συμπίεσης της ΣΜ. Αυτό το μάλλον αναπάντεχο συμπέρασμα οφείλεται σε ένα απλό θερμοδυναμικό φαινόμενοτοοποίοείναικατά κάποιο τρόπο "κρυμμένο" στη σχέση για τον ισεντροπικό βαθμό απόδοσης. ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ Στο διάγραμμα ενθαλπίας εντροπίας (h s) παριστάνεται η συμπίεση 1 2 μεταξύ των πιέσεων p 1 και p 2 και η αντίστοιχη ισεντροπική διεργασίας 1 2s. Εάν η διεργασία 1 2 θεωρηθεί ότι αποτελείται από έναν μεγάλο αριθμό διεργασιών ίδιου βαθμού απόδοσης, η p, για τις οποίες η κατανάωση έργου θα είναι δw ενώ το αντίστοιχο ισεντροπικό έργο θα είναι δw min. Άρα: ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (α) και επειδή κάθε μικρή βαθμίδα έχει το ίδιο βαθμό απόδοσης, η p, τότε θα είναι η p =(ΣδW min )/(ΣδW). ΑπότησχέσηTds=dh vdp για σταθερή πίεση (πάνω σε μία ισοβαρή καμπύλη) εξάγεται ότι ( h/ s) p 1=T, που σημαίνει ότι όσο αυξάνει η θερμοκρασία του ρευστού τόσο αυξάνει και η κλίση των ισοβαρών πάνω στο διάγραμμα Mollier. Για ένα αέριο όπου η h είναι συνάρτηση της T, οι ισοβαρείς καμπύλες αποκλίνουν μεταξύ τους και η ισοβαρής p 2 έχει μεγαλύτερη κλίση από την p 1 για την ίδια s, ενώ για την ίδια τιμή της Τ (δηλαδή h), έχουν την ίδια κλίση όπως φαίνεται στο σχήμα. Για την ειδική περίπτωση ιδανικού αερίου, ισχύει ότι h=c p T, άρα για μία ισοβαρή ισχύει ότι C p (dt/ds)=t και η ολοκλήρωσή της δίνει την εξίσωση της ισοβαρούς: s=c p logt+σταθερά. ΑπότοσχήματοδW γράφεται ως: οπότε ο πολυτροπικόςβαθμόςαπόδοσηςγίνεται: Για αδιαβατική συμπίεση ο βαθμός απόδοσης είναι:. Λόγω της προαναφερθείσας απόκλισης των ισοβαρών, ισχύει ότι:, δηλαδή ΣδW min >W min (=h 2s h 1 ), οπότε συνάγεται ότι: η p >η c Για τη διεργασία συμπίεσης, ο ισεντροπικός βαθμός απόδοσης της ΣΜ είναι μικρότερος από το βαθμό απόδοσης της στοιχειώδους βαθμίδας και η διαφορά εξαρτάται από την απόκλιση των ισοβαρών. 2.11

12 2.2.2 ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (β) ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΙΔΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Στην ειδική αυτή περίπτωση (επειδή h=c p T) αποδεικνύεται ότι: 2.12 Η σχέση αυτή συνδέει τον ισεντροπικό (η c ) και πολυτροπικό (η p ) βαθμό απόδοσης συναρτήσει του λόγου συμπίεσης (p 2 /p 1 ). Το σχήμα παριστάνει τις καμπύλες αυτές για διάφορες τιμές του λόγου συμπίεσης, όπου φαίνεται καθαρά ότι όσο ο τελευταίος αυξάνει, τόσοαυξάνεικαιηαπόκλισητωνδύοβαθμώναπόδοσης. Είναι επίσης εμφανές ότι δεν πρέπει να συγκρίνονται δύο ΣΜ που δουλεύουν σε διαφορετικό λόγο συμπίεσης. ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΙΔΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Στην περίπτωση στροβίλου έχουμε εκτόνωση και όχι συμπίεση και όμοια αποδεικνύεται ότι: Είναι προφανές ότι στην περίπτωση εκτόνωσης, ο ισεντροπικός βαθμός απόδοσης είναι πάντοτε μεγαλύτερος του βαθμού απόδοσης της στοιχειώδους βαθμίδας και η διαφορά μεγαλώνει όσο αυξάνει ο λόγος εκτόνωσης (p 2 /p 1 ). ΒΑΘΜΟΣ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ) Στην περίπτωση όπου ατμοστροβίλων δεν ισχύον οι προηγούμενες σχέσεις, αφού ο ατμός δεν είναι ιδανικό αέριο. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείται ο βαθμός αναθέρμανσης, R H, για την εκτίμηση της απόδοσης της διεργασίας εκτόνωσης. Εάν θεωρήσουμε πολλές βαθμίδες εκτόνωσης, είναι:

13 2.2.2 ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (γ) Λόγω της βαθμιαίας απόκλισης των ισοβαρών καμπυλών, ο R H είναι πάντοτε μεγαλύτερος της μονάδας. Η ακριβής τιμή του R H εξαρτάται από τη θέση της γραμμής εκτόνωσης στο διάγραμμα Mollier και τον ολικό λόγο συμπίεσης. Για συνήθεις ατμοστροβίλους η τιμή του είναι μεταξύ του 1.03 και Η ισεντροπική εκτόνωση υπέρθερμου ατμού περιγράφεται από μία πολυτροπική διεργασία, pv n =σταθερό, με n=1.3. ΗτιμήτουR H συναρτήσει του λόγου εκτόνωσης και για διάφορες τιμές του βαθμού απόδοσης της στοιχειώδους βαθμίδας υπολογίστηκε και δίνεται στο διπλανό σχήμα Επίσης, επειδή ο ισεντροπικός βαθμός απόδοσης στροβίλου είναι: άρα: η t =η p R H ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ένας αξονικός συμπιεστής έχει σχεδιαστεί για ολικό προς ολικό λόγο συμπίεσης 8:1. Στην είσοδο και έξοδο οι θερμοκρασίες ανακοπής (ολικές) είναι 300 [K] και [Κ], αντίστοιχα. Υπολογίστε το συνολικό ολικό προς ολικό και τον πολυτροπικό βαθμό απόδοσης του συμπιεστή. Δίνεται ότι για τον αέρα το γ=1.4. Λύση: Ο ολικός προς ολικό βαθμός απόδοσης συμπιεστή είναι ( 2.10): η c =(h 02s h 01 )/(h 02 h 01 ) και αφού επειδή h=c p T (ιδανικό αέριο) είναι: η c =(Τ 02s Τ 01 )/(Τ 02 Τ 01 ). Επίσης σε ισεντροπική διεργασία ισχύει ( 1.15): (Τ 02 /Τ 01 )=(p 02 /p 01 ) (γ 1)/γ, οπότε έχουμε η c =(Τ 02s /Τ 01 1)/(Τ 02 /Τ 01 1)=([p 02 /p 01 ] (γ 1)/γ 1)/(Τ 02 /Τ 01 1)=(8 0.4/1.4 1)/(586.4/300 1)= Χρησιμοποιώντας την τιμή αυτή στη σχέση για τον η c στη 2.10 εξάγεται (μετά από αριθμητικές πράξεις) ότι η p =0.8865:

14 2.2.3 ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΚΡΟΦΥΣΙΟΥ & ΔΙΑΧΥΤΗ (α) ΑΚΡΟΦΥΣΙΑ Σε πολλά τμήματα πολλών ΣΜ η ροή περνάει μέσα από ακροφύσια (nozzle) όπου το ρευστό επιταχύνεται λόγω πτώσης της πίεσης. Τέτοια ροή συναντάται σε όλες τις ΣΜ στην είσοδο, καθώς και στη σειρά των σταθερών πτερυγίων στους στροβίλους. Στις αξονικές ΣΜ, συναντώνται συχνά στην είσοδο οδηγητικά πτερύγια (τόσο σε συμπιεστές όσο και σε στροβίλους), ενώ στις ακτινικές ΣΜ, αν και δεν υπάρχει παρόμοια διάταξη, πάλι συμβαίνει επιτάχυνση της ροής λόγω της στένωσης της διαθέσιμης διατομής. Στο διάγραμμα Mollier, για μόνιμη και αδιαβατική εκτόνωση από το 1 στο 2, ισχύει ότι h 01 =h 02. Ο πιο κοινός βαθμός απόδοσης είναι ο λόγος της τελικής κινητικής ενέργειας προς τη μέγιστη θεωρητική κινητική ενέργεια (από την ισεντροπική εκτόνωση): 2.14 Εναλλακτικά χρησιμοποιείται ο συντελεστής απώλειας ενθαλπίας: και ο συντελεστής ταχύτητας:. Είναι εύκολο να αποδειχθεί ότι: ΔΙΑΧΥΤΕΣ Ο διαχύτης (diffusers) είναι το τμήμα του αγωγού μέσα στο οποίο το ρευστό επιβραδύνεται και γίνεται ανάκτηση της πίεσης. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη ροή μέσα στους διαχύτες είναι η τάση του οριακού στρώματος να παρουσιάζει αποκόλληση, εφόσον η γωνία διάχυσης είναι μεγάλη. Η αποκόλληση της ροής προκαλεί πολύ μεγάλες πτώσεις πίεσης (απώλειες). Εάν η γωνία του διαχύτη είναι πολύ μικρή, πάλι η ανάκτηση της πίεσης δεν είναι ικανοποιητική, αυτή τη φορά λόγω της έκθεσης της ροής σε μεγάλο μήκος τοιχωμάτων (μακρύς διαχύτης) με τις απώλειες τριβής που αυτό συνεπάγεται. Υπάρχει λοιπόν μια βέλτιστη γωνία διάχυσης, όπου οι απώλειες ελαχιστοποιούνται και αυτή είναι περίπου 2θ=7 ο, τόσο για κωνικούς όσο και δισδιάστατους διαχύτες. κωνικός δισδιάστατος

15 2.2.3 ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΚΡΟΦΥΣΙΟΥ & ΔΙΑΧΥΤΗ (β) Η διεργασία της διάχυσης παριστάνεται σε διάγραμμα Mollier ως η συμπίεση από το 1 στο 2. Σημειώνεται ότι πάλι για μόνιμη και αδιαβατική ροή είναι h 01 =h 02. Ο βαθμόςαπόδοσης μπορεί να ορισθεί από το λόγο: (α) της πραγματικής μεταβολής της ενθαλπίας προς την αντίστοιχη ισεντροπική μεταβολή: ήισοδύναμα(μόνοωςδιαφορέςπίεσης) s 2.15 (β) του πραγματικού συντελεστή συμπίεσης ως προς τον αντίστοιχο ισεντροπικό: όπου είναι ο συντελεστής αύξησης πίεσης και. Επίσης συχνά χρησιμοποιείται ο συντελεστής ανάκτησης πίεσης, p 02 /p 01, όπου Για ροή χαμηλής ταχύτητας (ή ροή με μικρές μεταβολές πυκνότητας): η οποία καταλήγει στη σχέση: ηοποίασυνδέειτοβαθμόαπόδοσηςτουδιαχύτημετολόγοστατικώνπιέσεων p 2 /p 1 και συντελεστή ανάκτησης πίεσης, p 02 /p 01 και παριστάνεται στο διπλανό σχήμα.

16 2.3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ Αέριο εισρέει στα ακροφύσια βαθμίδας στρόβιλου με ολική (ανακοπής) πίεση 4 [bar] και θερμοκρασία 1200 [Κ] και εκρέει με ταχύτητα 572 [m/s] και στατική πίεση 2.36 [bar]. Υπολογίστε το βαθμό απόδοσης του ακροφυσίου υποθέτοντας ότι το αέριο χαρακτηρίζεται από τις μέσες τιμές C p =1160 [J/kg/K] και γ= [%] 2. Ιδανικό αέριο εκτονώνεται σε αξονικό στρόβιλο με λόγω πιέσεων 4.5:1. Εάν ο βαθμός απόδοσης στοιχειώδους βαθμίδας είναι 86 [%] και γ=1.333, υπολογίστε το συνολικό βαθμό απόδοσης του στροβίλου. Ποιος λόγος πιέσεων δίνει συνολικό βαθμό απόδοσης 90 [%] και ποιος ο ελάχιστος συνολικός βαθμός απόδοσης του στροβίλου? [%], 1:18.5, 86 [%] 3. Αέρας εκτονώνεται σε πολυβάθμιο αξονικό στρόβιλο και η πτώση πίεσης σε κάθε βαθμίδαείναιπολύμικρή. Εάν υποθέσουμε ότι ο αέρας είναι ιδανικό αέριο με λόγο θερμοχωρητικοτήτων γ, εξάγετε τις θερμοδυναμικές σχέσεις για τις ακόλουθες διεργασίες: (α) αντιστρεπτή αδιαβατική εκτόνωση (β) μη αντιστρεπτή αδιαβατική εκτόνωση με βαθμό απόδοσης στοιχειώδους βαθμίδας η p. (γ) αντιστρεπτή εκτόνωση με την εναλλαγή θερμότητας να είναι σταθερό ποσοστό k της μεταβολής ενθαλπίας. (δ) αντιστρεπτή εκτόνωση όπου η εναλλαγή θερμότητας είναι ανάλογη της θερμοκρασίας, T. Σχεδιάστε τις (α), (β) και (γ) σε ένα διάγραμμα Τ s. Εάν η θερμοκρασία στην είσοδο του στροβίλου είναι 1100 [K] και ο λόγος πιέσεων 6:1, υπολογίστε τις θερμοκρασίες εξόδου για τις διεργασίες (α), (β) και (γ). Υποθέστε ότι γ=1.333, η p =0.85 και k= [K], [K], [K] 4. Πολυβάθμιος ατμοστρόβιλος τροφοδοτείται με υπέρθερμο ατμό σε ολική πίεση 7 [MPa] και ολική θερμοκρασία 500 [ o C], ενώ η αντίστοιχη ενθαλπία είναι 3410 [kj/kg]. Ο ατμός εκτονώνεται σε ολική πίεση 0.7 [MPa]. Μπορεί να υποτεθεί ότι ο ατμός συμπεριφέρεται ως ιδανικό αέριο σε όλη τη διάρκεια της εκτόνωσης με γ=1.3. Τέλος δίνεται ο πολυτροπικός βαθμός απόδοσης της κάθε βαθμίδας η p =82 [%]. Καθορίστε τη θερμοκρασία και τον εδικό όγκο στο τέλος της εκτόνωσης, εάν για υπέρθερμο ατμό ισχύει ότι pv=0.231(h 1943), όπου h σε [kj/kg], p σε [kpa] και v σε [m 3 /kg]. Επίσης υπολογίστε το βαθμό υπερθέρμανσης.

17 2.3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ Πεπιεσμένος αέρας ρέει σε βιομηχανικό δίκτυο σε σωλήνα διαμέτρου D 1 =3 με ταχύτητα c 1 =5 [m/s] σε πίεση P 1 =2 [bar] και θερμοκρασία θ 1 =25 [ o C]. Ο σωλήναςδιακλαδώνεταισεδύοεπιμέρους σωληνώσεις με διάμετρο D 2 =D 3 =2 και αφού εξυπηρετήσει δύο μηχανήματα απορρίπτεται στο χώρο του εργοστασίου με ταχύτητες c 2 =20 [m/s] και c 3 =10 [m/s]. Εάν η θερμοκρασία του πρώτου κλάδου είναι θ 2 =100 [ ο C] και ο αέρας θεωρηθεί ιδανικό αέριο, ποια είναι η θερμοκρασία του δεύτερου κλάδου θ 3 σε [ o C]? [ o C] 6. Σε υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας το νερό παροχής 3060 [m 3 /h] ρέει από την πάνω δεξαμενή (φράγμα) σε αγωγό D=0.5 [m] μέχρι να οδηγηθεί στην πτερωτή του υδροστρόβιλου, ενώ λίγο πριν χυθεί στην κάτω δεξαμενή (λίμνη) ο διαχύτης έχει τετραγωνική διατομή πλευράς α=1.2 [m]. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ της στάθμης του νερού στο φράγμα και της εξόδου του διαχύτη είναι 43 [m]. Η έξοδος του διαχύτη βρίσκεται 8 [m] κάτω από την επιφάνεια της λίμνης. Υπολογίστε το έργο που αποδίδει το νερό στον υδροστρόβιλο, αγνοώντας όλες τις απώλειες [kw]

Ορμή και Δυνάμεις. Θεώρημα Ώθησης Ορμής

Ορμή και Δυνάμεις. Θεώρημα Ώθησης Ορμής 501 Ορμή και Δυνάμεις Θεώρημα Ώθησης Ορμής «Η μεταβολή της ορμής ενός σώματος είναι ίση με την ώθηση της δύναμης που ασκήθηκε στο σώμα» = ή Το θεώρημα αυτό εφαρμόζεται διανυσματικά. 502 Θεώρημα Ώθησης

Διαβάστε περισσότερα

Μακροσκοπική ανάλυση ροής

Μακροσκοπική ανάλυση ροής Μακροσκοπική ανάλυση ροής Α. Παϊπέτης 6 ο Εξάμηνο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Εισαγωγή Μακροσκοπική ανάλυση Όγκος ελέγχου και νόμοι της ρευστομηχανικής Θεώρημα μεταφοράς Εξίσωση συνέχειας Εξίσωση ορμής

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματική ρευστών. Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του

Κινηματική ρευστών. Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του 301 Κινηματική ρευστών Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του Είδη ροής α) Σταθερή ή μόνιμη = όταν σε κάθε σημείο του χώρου οι συνθήκες ροής, ταχύτητα, θερμοκρασία, πίεση και πυκνότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΥδροδυναµικέςΜηχανές

ΥδροδυναµικέςΜηχανές ΥδροδυναµικέςΜηχανές Τρίγωνα ταχυτήτων στροβιλοµηχανών Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Κυλινδρικέςσυντεταγµένες Στα σχήµατα παριστάνονται αξονικές τοµές και όψεις

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα. Ανοικτά Συστήματα. Γενικό Ροϊκό Πεδίο. Περιβάλλον. Θερμότητα. Ροή Μάζας. Ροή Μάζας. Έργο

Σύστημα. Ανοικτά Συστήματα. Γενικό Ροϊκό Πεδίο. Περιβάλλον. Θερμότητα. Ροή Μάζας. Ροή Μάζας. Έργο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Όγκος και επιφάνεια ελέγχου Διατήρηση μάζας και ενέργειας Μόνιμες-Μεταβατικές διεργασίες Ισοζύγιο μάζας Έργο Ροής-Ισοζύγιο ενέργειας Διατάξεις μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα. Ανοικτά Συστήματα. Περιβάλλον. Γενικό Ροϊκό Πεδίο. Όγκος Ελέγχου, Επιφάνεια Ελέγχου. Θερμότητα. Ροή Μάζας. Ροή Μάζας.

Σύστημα. Ανοικτά Συστήματα. Περιβάλλον. Γενικό Ροϊκό Πεδίο. Όγκος Ελέγχου, Επιφάνεια Ελέγχου. Θερμότητα. Ροή Μάζας. Ροή Μάζας. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Περιβάλλον Ροή Μάζας Έργο Ανοικτά Συστήματα Σύστημα Θερμότητα Ροή Μάζας Κεφάλαιο4, Ενότητα 1, Διαφάνεια 1 Κεφάλαιο4, Ενότητα 1, Διαφάνεια Γενικό Ροϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (Ασκήσεις πράξης) ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ - ΕΡΓΟ

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (Ασκήσεις πράξης) ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ - ΕΡΓΟ ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ - ΕΡΓΟ 1. Να υπολογιστεί η πυκνότητα του αέρα σε πίεση 0,1 MPa και θερμοκρασία 20 ο C. (R air =0,287 kj/kgk) 2. Ποσότητα αέρα 1 kg εκτελεί τις παρακάτω διεργασίες: Διεργασία 1-2: Αδιαβατική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ Σημειώσεις Δ. Κουζούδη Εαρινό Εξάμηνο 2017 ΑΤΜΟ-ΣΤΡΟΒΙΛΟΙ (ΑΤΜΟ-ΤΟΥΡΜΠΙΝΕΣ) Που χρησιμοποιούνται; Για παραγωγή ηλεκτρικής ς σε μεγάλη κλίμακα. Εκτός από τα

Διαβάστε περισσότερα

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745.

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745. 1 Παράδειγμα 101 Να υπολογίσετε τη μάζα 10 m 3 πετρελαίου, στους : α) 20 ο C και β) 40 ο C. Δίνονται η πυκνότητά του στους 20 ο C ρ 20 = 845 kg/m 3 και ο συντελεστής κυβικής διαστολής του β = 9 * 10-4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2.1 ΕΙΔΗ ΡΟΩΝ 2.2 ΣΥΣΤΗΜΑ & ΟΓΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ 2.3 ΕΙΔΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2.1 ΕΙΔΗ ΡΟΩΝ 2.2 ΣΥΣΤΗΜΑ & ΟΓΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ 2.3 ΕΙΔΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗΣ 2.1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2.1 ΕΙΔΗ ΡΟΩΝ 2.2 ΣΥΣΤΗΜΑ & ΟΓΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ 2.3 ΕΙΔΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 2.4 2.4 ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ 2.4.1 ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ 2.4.2 ΑΡΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα. Ανοικτά Συστήματα. Γενικό Ροϊκό Πεδίο. Περιβάλλον. Θερμότητα. Ροή Μάζας. Ροή Μάζας. Έργο

Σύστημα. Ανοικτά Συστήματα. Γενικό Ροϊκό Πεδίο. Περιβάλλον. Θερμότητα. Ροή Μάζας. Ροή Μάζας. Έργο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Όγκος και επιφάνεια ελέγχου Διατήρηση μάζας και ενέργειας Μόνιμες-Μεταβατικές διεργασίες Ισοζύγιο μάζας Έργο Ροής-Ισοζύγιο ενέργειας Διατάξεις μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι 1

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι 1 ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι ιδάσκων: Καθ. Α.Γ.Τοµπουλίδης ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ, ΚΟΖΑΝΗ Εαρινό εξάµηνο 2003-2004 Άσκηση 1: Κυλινδρικό έµβολο περιέχει αέριο το

Διαβάστε περισσότερα

Εφηρμοσμένη Θερμοδυναμική

Εφηρμοσμένη Θερμοδυναμική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εφηρμοσμένη Θερμοδυναμική Ενότητα 7: Εντροπία - Ισοζύγια εντροπίας Χατζηαθανασίου Βασίλειος Καδή Στυλιανή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική

Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική Ενότητα 5: Πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής Εφαρμογή σε ανοικτά συστήματα Χατζηαθανασίου Βασίλειος Καδή Στυλιανή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Θερμοδυναμική

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Θερμοδυναμική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Θερμοδυναμική Ενότητα 7 : Εντροπία Δρ Γεώργιος Αλέξης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Φορτισμένο σωματίδιο αφήνεται ελεύθερο μέσα σε ομογενές ηλεκτρικό πεδίο χωρίς την επίδραση της βαρύτητας. Το σωματίδιο: α. παραμένει ακίνητο. β. εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Θερμοδυναμική

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Θερμοδυναμική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Θερμοδυναμική Ενότητα 5 : Α Θερμοδυναμικός Νόμος Δρ Γεώργιος Αλέξης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης ΘΕΜΑ Α Α1. Το ανοιχτό κυλινδρικό δοχείο του σχήματος βρίσκεται εντός πεδίο βαρύτητας με

Διαβάστε περισσότερα

εύτερος Θερμοδυναμικός Νόμος Εντροπία ιαθέσιμη ενέργεια Εξέργεια

εύτερος Θερμοδυναμικός Νόμος Εντροπία ιαθέσιμη ενέργεια Εξέργεια εύτερος Θερμοδυναμικός Νόμος Εντροπία ιαθέσιμη ενέργεια Εξέργεια Χαρακτηριστικά Θερμοδυναμικών Νόμων 0 ος Νόμος Εισάγει την έννοια της θερμοκρασίας Αν Α Γ και Β Γ τότε Α Β, όπου : θερμική ισορροπία ος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Ι. κ. ΣΟΦΙΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Ι. κ. ΣΟΦΙΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Ι κ. ΣΟΦΙΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Αστροφυσική. Ενότητα # 1 (Εισαγωγική): Εισαγωγή στη Ρευστομηχανική. Νικόλαος Στεργιούλας Τμήμα Φυσικής ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Αστροφυσική. Ενότητα # 1 (Εισαγωγική): Εισαγωγή στη Ρευστομηχανική. Νικόλαος Στεργιούλας Τμήμα Φυσικής ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αστροφυσική Ενότητα # 1 (Εισαγωγική): Εισαγωγή στη Ρευστομηχανική Νικόλαος Στεργιούλας Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

1. ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ

1. ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ 1. ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ Ο στραγγαλισμός του ατμού υλοποιείται εξαναγκάζοντας τον ατμό, πριν παροχετευθεί στο στρόβιλο, να περάσει μέσα από κατάλληλη βαλβίδα όπου μικραίνει η διατομή διέλευσης

Διαβάστε περισσότερα

διαιρούμε με το εμβαδό Α 2 του εμβόλου (1)

διαιρούμε με το εμβαδό Α 2 του εμβόλου (1) 1)Συνήθως οι πτήσεις των αεροσκαφών γίνονται στο ύψος των 15000 m, όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι 210 Κ και η ατμοσφαιρική πίεση 10000 N / m 2. Σε αεροδρόμιο που βρίσκεται στο ίδιο ύψος με την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. 6ο Εξάμηνο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. 1η Σειρά Ασκήσεων.

Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. 6ο Εξάμηνο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. 1η Σειρά Ασκήσεων. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχ. Υπολογιστών Ακαδ. Έτος 00- Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος Αθήνα 5//0 Κ. Βουρνάς, Κ. Ντελκής, Π. Γεωργιλάκης Παράδοση,,,4: //0 Παράδοση 5, 6: 5/4/0

Διαβάστε περισσότερα

P. kpa T, C v, m 3 /kg u, kj/kg Περιγραφή κατάστασης και ποιότητα (αν εφαρμόζεται) , ,0 101,

P. kpa T, C v, m 3 /kg u, kj/kg Περιγραφή κατάστασης και ποιότητα (αν εφαρμόζεται) , ,0 101, Ασκήσεις Άσκηση 1 Να συμπληρώσετε τα κενά κελιά στον επόμενο πίνακα των ιδιοτήτων του νερού εάν παρέχονται επαρκή δεδομένα. Στην τελευταία στήλη να περιγράψετε την κατάσταση του νερού ως υπόψυκτο υγρό,

Διαβάστε περισσότερα

ΥδροδυναµικέςΜηχανές

ΥδροδυναµικέςΜηχανές ΥδροδυναµικέςΜηχανές Χαρακτηριστικές καµπύλες υδροστροβίλων Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Θεωρητικήχαρακτηριστική υδροστροβίλου Θεωρητική χαρακτηριστική υδροστροβίλου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3) ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις Α1α έως Α4β να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ & ΨΥΚΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΕΩΡΙΑ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ & ΨΥΚΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΕΩΡΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 www.pmoiras.weebly.om ΘΕΡΜΙΚΕΣ & ΨΥΚΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΕΩΡΙΑ Περιεχόμενα 1. Κυκλικές διαδικασίες 2. O 2ος Θερμοδυναμικός Νόμος- Φυσική Ερμηνεία 2.1 Ισοδυναμία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής Ονοματεπώνυμο:Κυρκιμτζής Γιώργος Σ.Τ.Ε.Φ. Οχημάτων - Εξάμηνο Γ Ημερομηνία εκτέλεσης Πειράματος : 12/4/2000 Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝ ΑΕΡΙΩΝ Η εξίσωση αυτή εκφράζει μια σχέση μεταξύ της πίεσης, της θερμοκρασίας και του ειδικού όγκου. P v = R Όπου P = πίεση σε Pascal v = Ο ειδικός

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Ι Μαρούσι Καθηγητής Σιδερής Ε.

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Ι Μαρούσι Καθηγητής Σιδερής Ε. Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 Μαρούσι 04-02-2014 Καθηγητής Σιδερής Ε. ΘΕΜΑ 1 ο (βαθμοί 4) (α) Θέλετε να κρεμάσετε μια ατσάλινη δοκό που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής

Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής Α βασικό πρόβλημα,, παροχή γνωστή απλός υπολογισμός απωλειών όχι δοκιμές (1): L1 = 300, d1 = 0.6 m, (): L = 300, d = 0.4 m Q = 0.5m 3 /s, H=?, k=0.6 mm Διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ρευστά. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός. https://physicscourses.wordpress.com

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ρευστά. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός. https://physicscourses.wordpress.com ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ρευστά Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός https://physicscourses.wordpress.com Βασικές έννοιες Πρώτη φορά συναντήσαμε τη φυσική των ρευστών στη Β Γυμνασίου. Εκεί

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής : Κουμπάκης Βασίλης Μηχανολόγος Μηχανικός

Εισηγητής : Κουμπάκης Βασίλης Μηχανολόγος Μηχανικός Εισηγητής : Κουμπάκης Βασίλης Μηχανολόγος Μηχανικός ΣΚΟΠΟΣ Οι αντλίες οι συμπιεστές και η ανεμιστήρες ανήκουν σε μία οικογένεια μηχανών. Σκοπός των μηχανών αυτής της οικογένειας είναι να προσδώσουν ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΕΩΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ

ΓΝΩΣΕΩΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Εργαστήριο Θερμικών Στροβιλομηχανών Μονάδα Παράλληλης ης Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής & Βελτιστοποίησης ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΕΣ (5 ο Εξάμηνο Σχολής Μηχ.Μηχ. ΕΜΠ) ΣΥΝΟΨΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΑΝΣΗ-ΨΥΞΗ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ι ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΡΜΑΝΣΗ-ΨΥΞΗ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ι ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ-ΨΥΞΗ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ι ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Ψυκτική εγκατάσταση που ακολουθεί στοιχειώδη ψυκτικό κύκλο συμπίεσης ατμών με ψυκτικό μέσο R134a, εργάζεται μεταξύ των ορίων πίεσης 0,12 MΡa και 1 MΡa. Αν η παροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 19//013 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΩΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 υ (m/s) Σώμα μάζας m = 1Kg κινείται σε ευθύγραμμη τροχιά

Διαβάστε περισσότερα

PP οι στατικές πιέσεις στα σημεία Α και Β. Re (2.3) 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ

PP οι στατικές πιέσεις στα σημεία Α και Β. Re (2.3) 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2: ΡΟΗ ΣΕ ΑΓΩΓΟΥΣ 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ Η πειραματική εργασία περιλαμβάνει 4 διαφορετικά πειράματα που σκοπό έχουν: 1. Μέτρηση απωλειών πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΡΟΠΙΑ-2ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNOT

ΕΝΤΡΟΠΙΑ-2ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNOT ΕΝΤΡΟΠΙΑ-ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNO Η εντροπία είναι το φυσικό µέγεθος το οποίο εκφράζει ποσοτικά το βαθµό αταξίας µιας κατάστασης ενός θερµοδυναµικού συστήµατος. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η εντροπία

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας 6ο Εξάμηνο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Ροή Ε. 1η Σειρά Ασκήσεων

Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας 6ο Εξάμηνο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Ροή Ε. 1η Σειρά Ασκήσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχ. Υπολογιστών Ακαδ. Έτος 0- Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος Αθήνα, 0 Μαρτίου 0 Καθηγητής Κ.Βουρνάς Παράδοση,,5: 8// Λέκτωρ Σ. Καβατζά 6,,4: /4/ Παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο : ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Ερώτηση 1. ΘΕΜΑ Β Στο οριζόντιο σωλήνα του διπλανού σχήματος ρέει ιδανικό υγρό. Με τον οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

v = 1 ρ. (2) website:

v = 1 ρ. (2) website: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ρευστών Βασικές έννοιες στη μηχανική των ρευστών Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 17 Φεβρουαρίου 2019 1 Ιδιότητες των ρευστών 1.1 Πυκνότητα Πυκνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΛΙΕΣ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ

ΑΝΤΛΙΕΣ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΑΝΤΛΙΕΣ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ Αντλίες: Βασικές αρχές αντλιοστασίου, προσεγγιστικός υπολογισμός ισχύος Αντλίες ονομάζονται τα μηχανικά μέσα με τα οποία επιταχύνεται η διακίνηση ενός υγρού σε μικρή ή μεγάλη απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 5 ΣΤΡΟΒΙΛΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 5 ΣΤΡΟΒΙΛΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΡΟΒΙΛΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ Υπεύθυνος: Επικ. Καθηγητής Δρ. Α. ΦΑΤΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Σελίδα 1 από 6

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Σελίδα 1 από 6 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή απάντηση 1) Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F. Όλα τα μανόμετρα 1,, 3, 4 δείχνουν

Διαβάστε περισσότερα

μεταβάλλουμε την απόσταση h της μιας τρύπας από την επιφάνεια του υγρού (π.χ. προσθέτουμε ή αφαιρούμε υγρό) έτσι ώστε h 2 =2 Α 2

μεταβάλλουμε την απόσταση h της μιας τρύπας από την επιφάνεια του υγρού (π.χ. προσθέτουμε ή αφαιρούμε υγρό) έτσι ώστε h 2 =2 Α 2 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΡΕΥΣΤΑ 1 Μια κυλινδρική δεξαμενή ακτίνας 6m και ύψους h=5m είναι γεμάτη με νερό, βρίσκεται στην κορυφή ενός πύργου ύψους 45m και χρησιμοποιείται για το πότισμα ενός χωραφιού α Ποια η παροχή

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοδυναμική Ενότητα 4:

Θερμοδυναμική Ενότητα 4: Θερμοδυναμική Ενότητα 4: Ισοζύγια Ενέργειας και Μάζας σε ανοικτά συστήματα - Ασκήσεις Κυρατζής Νικόλαος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιδιότητες των αερίων και καταστατικές εξισώσεις. Θεόδωρος Λαζαρίδης Σημειώσεις για τις παραδόσεις του μαθήματος Φυσικοχημεία Ι

Οι ιδιότητες των αερίων και καταστατικές εξισώσεις. Θεόδωρος Λαζαρίδης Σημειώσεις για τις παραδόσεις του μαθήματος Φυσικοχημεία Ι Οι ιδιότητες των αερίων και καταστατικές εξισώσεις Θεόδωρος Λαζαρίδης Σημειώσεις για τις παραδόσεις του μαθήματος Φυσικοχημεία Ι Τι είναι αέριο; Λέμε ότι μία ουσία βρίσκεται στην αέρια κατάσταση όταν αυθόρμητα

Διαβάστε περισσότερα

Δύναμη F F=m*a kgm/s 2. N = W / t 1 J / s = 1 Watt ( W ) 1 HP ~ 76 kp*m / s ~ 746 W. 1 PS ~ 75 kp*m / s ~ 736 W. 1 τεχνική ατμόσφαιρα 1 at

Δύναμη F F=m*a kgm/s 2. N = W / t 1 J / s = 1 Watt ( W ) 1 HP ~ 76 kp*m / s ~ 746 W. 1 PS ~ 75 kp*m / s ~ 736 W. 1 τεχνική ατμόσφαιρα 1 at Δύναμη F F=m*a kgm/s 2 1 kg*m/s 2 ~ 1 N 1 N ~ 10 5 dyn Ισχύς Ν = Έργο / χρόνος W = F*l 1 N*m = 1 Joule ( J ) N = W / t 1 J / s = 1 Watt ( W ) 1 1 kp*m / s 1 HP ~ 76 kp*m / s ~ 746 W 1 PS ~ 75 kp*m / s

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Σημειώσεις. Επιμέλεια: Άγγελος Θ. Παπαϊωάννου, Ομοτ. Καθηγητής ΕΜΠ

ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Σημειώσεις. Επιμέλεια: Άγγελος Θ. Παπαϊωάννου, Ομοτ. Καθηγητής ΕΜΠ ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Σημειώσεις Επιμέλεια: Άγγελος Θ. Παπαϊωάννου, Ομοτ. Καθηγητής ΕΜΠ Αθήνα, Απρίλιος 13 1. Η Έννοια του Οριακού Στρώματος Το οριακό στρώμα επινοήθηκε για

Διαβάστε περισσότερα

B' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÅÐÉËÏÃÇ

B' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÅÐÉËÏÃÇ 1 B' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ 27 Φεβρουαρίου 2006 Διάρκεια εξέτασης : 2.5 ώρες Ονοματεπώνυμο: ΑΕΜ Εξάμηνο: (α) Επιτρέπονται: Τα βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. κινητική + + δυναμική

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. κινητική + + δυναμική ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Εσωτερική ενέργεια: Το άθροισμα της κινητικής (εσωτερική κινητική ενέργεια ή θερμική ενέργεια τυχαία, μη συλλογική κίνηση) και δυναμικής ενέργειας (δεσμών κλπ) όλων των σωματιδίων (ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

3. Τριβή στα ρευστά. Ερωτήσεις Θεωρίας

3. Τριβή στα ρευστά. Ερωτήσεις Θεωρίας 3. Τριβή στα ρευστά Ερωτήσεις Θεωρίας Θ3.1 Να συμπληρωθούν τα κενά στις προτάσεις που ακολουθούν: α. Η εσωτερική τριβή σε ένα ρευστό ονομάζεται. β. Η λίπανση των τμημάτων μιας μηχανής οφείλεται στις δυνάμεις

Διαβάστε περισσότερα

Α Θερμοδυναμικός Νόμος

Α Θερμοδυναμικός Νόμος Α Θερμοδυναμικός Νόμος Θερμότητα Έχουμε ήδη αναφέρει ότι πρόκειται για έναν τρόπο μεταφορά ενέργειας που βασίζεται στη διαφορά θερμοκρασιών μεταξύ των σωμάτων. Ορίζεται από τη σχέση: Έργο dw F dx F dx

Διαβάστε περισσότερα

Ενθαλπία. Ηενθαλπία (Η) συστήµατος ορίζεται ως: Η=U+pV

Ενθαλπία. Ηενθαλπία (Η) συστήµατος ορίζεται ως: Η=U+pV Ενθαλπία Ενθαλπία Ηενθαλπία (Η) συστήµατος ορίζεται ως: Η=U+pV Ενθαλπία Ηενθαλπία (Η) συστήµατος ορίζεται ως: Η=U+pV Αλλά ποια είναι η φυσική σηµασία της ενθαλπίας ; Ενθαλπία Ηενθαλπία (Η) συστήµατος ορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτημα 1 0. Επώνυμο... Όνομα... Αγρίνιο 1/3/2015. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση

Ζήτημα 1 0. Επώνυμο... Όνομα... Αγρίνιο 1/3/2015. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1 Επώνυμο... Όνομα... Αγρίνιο 1/3/2015 Ζήτημα 1 0 Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1) Η θερμότητα που ανταλλάσει ένα αέριο με το περιβάλλον θεωρείται θετική : α) όταν προσφέρεται από το αέριο στο περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2011 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2011 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. Θεωρητικό Μέρος Θέμα 1 ο B Λυκείου 12 Μαρτίου 2011 A. Στα δύο όμοια δοχεία του σχήματος υπάρχουν ίσες ποσότητες νερού με την ίδια αρχική θερμοκρασία θ 0 =40 ο C. Αν στο αριστερό δοχείο η θερμοκρασία του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ Θεώρημα της Μεταφοράς Rols Taspo To Μετατρέπει τη διατύπωση ενός θεμελιώδη νόμου ενός κλειστού συστήματος σ αυτήν για έναν όγκο ελέγχου Ο ρυθμός της εκτατικής

Διαβάστε περισσότερα

Εφηρμοσμένη Θερμοδυναμική

Εφηρμοσμένη Θερμοδυναμική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εφηρμοσμένη Θερμοδυναμική Ενότητα 8: Θερμοδυναμικά κύκλα Χατζηαθανασίου Βασίλειος Καδή Στυλιανή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. α. Χρησιμοποιώντας τον πρώτο θερμοδυναμικό νόμο έχουμε : J J J

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. α. Χρησιμοποιώντας τον πρώτο θερμοδυναμικό νόμο έχουμε : J J J ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1 ος θερμοδυναμικός νόμος 1. α. Αέριο απορροφά θερμότητα 2500 και παράγει έργο 1500. Να υπολογισθεί η μεταβολή της εσωτερικής του ενέργειας. β. Αέριο συμπιέζεται ισόθερμα και αποβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ-ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΗΣ

ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ-ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΗΣ Α. Κύκλος Rankine ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ-ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΗΣ. Ατμοστροβιλοεγκατάσταση λειτουργεί μεταξύ των πιέσεων 30 bar και 0,08 bar.η θερμοκρασία του υπέρθερμου ατμού είναι 400 C. Να υπολογιστεί ο θεωρητικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ 1 ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Προβλήματα μεταφοράς θερμότητας παρουσιάζονται σε κάθε βήμα του μηχανικού της χημικής βιομηχανίας. Ο υπολογισμός των θερμικών απωλειών, η εξοικονόμηση ενέργειας και ο σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

5 Μετρητές παροχής. 5.1Εισαγωγή

5 Μετρητές παροχής. 5.1Εισαγωγή 5 Μετρητές παροχής 5.Εισαγωγή Τρεις βασικές συσκευές, με τις οποίες μπορεί να γίνει η μέτρηση της ογκομετρικής παροχής των ρευστών, είναι ο μετρητής Venturi (ή βεντουρίμετρο), ο μετρητής διαφράγματος (ή

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Μηχανολογικού Εξοπλισμού

Στοιχεία Μηχανολογικού Εξοπλισμού Στοιχεία Μηχανολογικού Εξοπλισμού Σκοπός Η γνωριμία και η εξοικείωση των φοιτητών με τον μηχανολογικό εξοπλισμό (σωληνώσεις, αντλίες, ανεμιστήρες, συμπιεστές, μετρητικά όργανα) που χρησιμοποιείται στη

Διαβάστε περισσότερα

Περι - Φυσικής. Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Κυριακή 10 Μάη 2015 Βολή/Θερµοδυναµική/Ηλεκτρικό Πεδίο. Θέµα Α. Ενδεικτικές Λύσεις

Περι - Φυσικής. Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Κυριακή 10 Μάη 2015 Βολή/Θερµοδυναµική/Ηλεκτρικό Πεδίο. Θέµα Α. Ενδεικτικές Λύσεις Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Κυριακή 10 Μάη 2015 Βολή/Θερµοδυναµική/Ηλεκτρικό Πεδίο Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Στην άκρη ενός τραπεζιού ϐρίσκονται δύο σφαίρες Σ 1 και Σ 2. Κάποια χρονική

Διαβάστε περισσότερα

Ρευστoμηχανική Εισαγωγικές έννοιες. Διδάσκων: Άλκης Παϊπέτης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών

Ρευστoμηχανική Εισαγωγικές έννοιες. Διδάσκων: Άλκης Παϊπέτης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ρευστoμηχανική Εισαγωγικές έννοιες Διδάσκων: Άλκης Παϊπέτης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Εισαγωγή Περιεχόμενα μαθήματος Βασικές έννοιες, συνεχές μέσο, είδη, μονάδες διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα (& Λύσεις) Εξετάσεων Φεβρουαρίου 2014:

Θέματα (& Λύσεις) Εξετάσεων Φεβρουαρίου 2014: ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΧ ΓΙΑΝΝΑΚΟΓΛΟΥ, Καθηητής ΕΜΠ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 04 Θέματα (& Λύσεις) Εξετάσεων Φεβρουαρίου 04: ΘΕΜΑ (6 μονάδες) Συμπιέζουμε αέρα (τέλειο αέριο) από τις συνθήκες (Τ t, t ) στις

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα 1 ο. iv) πραγµατοποιεί αντιστρεπτές µεταβολές.

Θέµα 1 ο. iv) πραγµατοποιεί αντιστρεπτές µεταβολές. ΜΑΘΗΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Θέµα 1 ο α) Ορισµένη ποσότητα ιδανικού αερίου πραγµατοποιεί µεταβολή AB από την κατάσταση A (p, V, T ) στην κατάσταση B (p, V 1, T ). i) Ισχύει V 1 = V. ii) Η µεταβολή παριστάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Εφηρμοσμένη Θερμοδυναμική

Εφηρμοσμένη Θερμοδυναμική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εφηρμοσμένη Θερμοδυναμική Ενότητα 10: Ψυκτικά κύκλα Χατζηαθανασίου Βασίλειος Καδή Στυλιανή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Κεφάλαιο 3 ο : Εξίσωση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 166 Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 1. Να αναφέρεται παραδείγματα φαινομένων που μπορούν να ερμηνευτούν με την μελέτη των ρευστών σε ισορροπία. 2. Ποια σώματα ονομάζονται ρευστά;

Διαβάστε περισσότερα

V (β) Αν κατά τη μεταβολή ΓΑ μεταφέρεται θερμότητα 22J από το αέριο στο περιβάλλον, να βρεθεί το έργο W ΓA.

V (β) Αν κατά τη μεταβολή ΓΑ μεταφέρεται θερμότητα 22J από το αέριο στο περιβάλλον, να βρεθεί το έργο W ΓA. Άσκηση 1 Ιδανικό αέριο εκτελεί διαδοχικά τις αντιστρεπτές μεταβολές ΑΒ, ΒΓ, ΓΑ που παριστάνονται στο διάγραμμα p V του σχήματος. (α) Αν δίνονται Q ΑΒΓ = 30J και W BΓ = 20J, να βρεθεί η μεταβολή της εσωτερικής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8 - Ροές αερίων υψηλών ταχυτήτων - Ακροφύσιο DeLaval

Κεφάλαιο 8 - Ροές αερίων υψηλών ταχυτήτων - Ακροφύσιο DeLaval Κεφάλαιο 8 - Ροές αερίων υψηλών ταχυτήτων - Ακροφύσιο DeLaval Σύνοψη Το Κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στα χαρακτηριστικά ροής αέρα σε υψηλές ταχύτητες, δηλαδή ταχύτητες στην περιοχή της ταχύτητας του ήχου και

Διαβάστε περισσότερα

Kefˆlaio 1. Jermìthta. 1.1 Ask seic. k 1. k 2 + L2

Kefˆlaio 1. Jermìthta. 1.1 Ask seic. k 1. k 2 + L2 Kefˆlaio 1 Jermìthta 1.1 Ask seic 1. Εστω δύο ράβδοι με μήκη L 1 και L 2 και θερμικές αγωγιμότητες k 1 και k 2 αντιστοίχως. Συνδέουμε τις ράβδους μεταξύ τους σε σειρά, ενώ τα δύο ελεύθερα άκρα τους έρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοδυναμική. Ενότητα 6: Εντροπία. Κυρατζής Νικόλαος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ

Θερμοδυναμική. Ενότητα 6: Εντροπία. Κυρατζής Νικόλαος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ Θερμοδυναμική Ενότητα 6: Εντροπία Κυρατζής Νικόλαος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι. Ενότητα 4: Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος. Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι. Ενότητα 4: Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος. Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι Ενότητα 4: Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας αυτής είναι η περιγραφή των ορισμών και των θεμελιωδών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε. 2004 ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις Α, Β, Γ και, να επιλέξετε τον αριθµό που αντιστοιχεί στην σωστή απάντηση Α. Ένα φορτισµένο σωµατίδιο εκτοξεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοδυναμική Ενότητα 4:

Θερμοδυναμική Ενότητα 4: Θερμοδυναμική Ενότητα 4: Ισοζύγια Ενέργειας και Μάζας σε ανοικτά συστήματα Κυρατζής Νικόλαος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli. Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής

Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli. Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 1. Ένα ιδανικό ρευστό ρέει σε σωλήνα μεταβλητής διατομής. α. H παροχή του ρευστού μειώνεται όταν η διατομή του σωλήνα αυξάνεται.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ Μ.Ε.Κ. Μ.Ε.Κ. Ι (Θ)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ Μ.Ε.Κ. Μ.Ε.Κ. Ι (Θ) ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ Μ.Ε.Κ. Μ.Ε.Κ. Ι (Θ) Διαλέξεις Μ4, ΤΕΙ Χαλκίδας Επικ. Καθηγ. Δρ. Μηχ. Α. Φατσής ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το «φρεσκάρισμα» των γνώσεων από τη Θερμοδυναμική με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Στις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α4 να σημειώσετε την σωστή απάντηση Α. Νερό διαρρέει έναν κυλινδρικό σωλήνα, ο οποίος στενεύει σε κάποιο σημείο του χωρίς να διακλαδίζεται. Ποια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ Διευθυντής: Διονύσιος-Ελευθ. Π. Μάργαρης, Αναπλ. Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 Θέμα 1 Με βάση τα θεωρήματα Carnot αποδείξτε

Διαβάστε περισσότερα

Το μισό του μήκους του σωλήνα, αρκετά μεγάλη απώλεια ύψους.

Το μισό του μήκους του σωλήνα, αρκετά μεγάλη απώλεια ύψους. Πρόβλημα Λάδι πυκνότητας 900 kg / και κινηματικού ιξώδους 0.000 / s ρέει διαμέσου ενός κεκλιμένου σωλήνα στην κατεύθυνση αυξανομένου υψομέτρου, όπως φαίνεται στο παρακάτω Σχήμα. Η πίεση και το υψόμετρο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/01/2014

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/01/2014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/01/2014 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1 Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής

Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής Αντλίες: Βασικές αρχές αντλιοστασίου, προσεγγιστικός υπολογισμός ισχύος Αντλίες ονομάζονται τα μηχανικά μέσα με τα οποία επιταχύνεται η διακίνηση ενός υγρού σε

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητική Εξέταση. Τρίτη, 15 Ιουλίου /3

Θεωρητική Εξέταση. Τρίτη, 15 Ιουλίου /3 Θεωρητική Εξέταση. Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 1/3 Πρόβλημα 2. Καταστατική Εξίσωση Van der Waals (11 ) Σε ένα πολύ γνωστό μοντέλο του ιδανικού αερίου, του οποίου η καταστατική εξίσωση περιγράφεται από το νόμο

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση της Ύλης - Εξίσωση Συνέχειας

Διατήρηση της Ύλης - Εξίσωση Συνέχειας Διατήρηση της Ύλης - Εξίσωση Συνέχειας Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 1. Ένα ρευστό χαρακτηρίζεται ως πραγματικό όταν α. κατά τη ροή του δεν παρουσιάζει εσωτερικές τριβές. β. κατά τη ροή του δεν παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

6 Εξαναγκασμένη ροή αέρα

6 Εξαναγκασμένη ροή αέρα 6 Εξαναγκασμένη ροή αέρα 6.1 Εισαγωγή Όταν θέτουμε σε κίνηση κάποια μόρια ενός ρευστού μέσω μιας αντλίας ή ενός φυσητήρα, η κίνηση μεταδίδεται και στα υπόλοιπα μόρια του ρευστού μέσω των αλληλεπιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β ΛΥΚΕΙΟΥ 15 / 04 / 2018

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β ΛΥΚΕΙΟΥ 15 / 04 / 2018 Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 / 04 / 2018 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π ΘΕΜΑ Α Α1. Ένα μικρό σώμα εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση ακτίνας R. Η σχέση που συνδέει το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του σώματος με τη συχνότητα της κυκλικής του κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια

Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια Διάλεξη 6. - Εξισώσεις διατήρησης μάζας, ορμής και ενέργειας Σκουληκάρης Χαράλαμπος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Η/Υ, MSc, PhD hskoulik@civil.auth.gr Ξάνθη, 18 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

α. 0 β. mωr/2 γ. mωr δ. 2mωR (Μονάδες 5) γ) στην ισόθερμη εκτόνωση δ) στην ισόχωρη ψύξη (Μονάδες 5)

α. 0 β. mωr/2 γ. mωr δ. 2mωR (Μονάδες 5) γ) στην ισόθερμη εκτόνωση δ) στην ισόχωρη ψύξη (Μονάδες 5) ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ Φυσική Β Λυκείου Προσανατολισμού Γκικόντης Λαμπρος ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5 - - 07 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ώρες ΘΕΜΑ ο Α. Στις παρακάτω ερωτήσεις -5 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Α. Μικρό σώμα μάζας m εκτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Το παραγόµενο έργο είναι µεγαλύτερο στη µεταβολή β. Η προσφερόµενη θερµότητα είναι µεγαλύτερη στη µεταβολή β

Το παραγόµενο έργο είναι µεγαλύτερο στη µεταβολή β. Η προσφερόµενη θερµότητα είναι µεγαλύτερη στη µεταβολή β 1 η Άσκηση : Στο παρακάτω σχήµα απεικονίζονται δύο διαφορετικές µεταβολές α και β ενός ιδανικού αερίου, µεταξύ των καταστάσεων 1 και 2. Η µεταβολή α παριστάνει µια ισόθερµη εκτόνωση ενώ η β αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1. Θεμελιώδεις Αρχές και Ορισμοί Κεφάλαιο 2. Το Πρώτο Θερμοδυναμικό Αξίωμα... 35

Περιεχόμενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1. Θεμελιώδεις Αρχές και Ορισμοί Κεφάλαιο 2. Το Πρώτο Θερμοδυναμικό Αξίωμα... 35 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Κεφάλαιο 1. Θεμελιώδεις Αρχές και Ορισμοί... 13 1.1 Tι Είναι Θερμοδυναμική...13 1.2 Σύστημα...14 1.3 Θερμοδυναμικά Καταστατικά Μεγέθη...14 1.4 Εντατικά, Εκτατικά και Ειδικά Καταστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων Ενότητα 4: Ψύξη - Κατάψυξη (/3), ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Σταύρος Π. Γιαννιώτης, Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων Μαθησιακοί Στόχοι Συντελεστής

Διαβάστε περισσότερα

Περι - Φυσικής. Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Παρασκευή 15 Μάη 2015 Μηχανική/Θερµοδυναµική/Ηλεκτρικό Πεδίο. Θέµα Α. Ενδεικτικές Λύσεις

Περι - Φυσικής. Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Παρασκευή 15 Μάη 2015 Μηχανική/Θερµοδυναµική/Ηλεκτρικό Πεδίο. Θέµα Α. Ενδεικτικές Λύσεις Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Παρασκευή 15 Μάη 2015 Μηχανική/Θερµοδυναµική/Ηλεκτρικό Πεδίο Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Στην άκρη ενός τραπεζιού ϐρίσκονται δύο σφαίρες Σ 1 και Σ 2. Κάποια χρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΣΤΡΟΒΙΛΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΣΤΡΟΒΙΛΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΡΟΒΙΛΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ Υπεύθυνος: Επικ. Καθηγητής Δρ. Α. ΦΑΤΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Θέμα Απομονωμένο σύστημα περνάει από κατάσταση με εντροπία S σε κατάσταση με εντροπία S. Αποδείξτε και σχολιάστε ότι ισχύει S S. Για οποιαδήποτε μηχανή (σύστημα που εκτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΚΥΚΛΟΥ RANKINE

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΚΥΚΛΟΥ RANKINE ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΚΥΚΛΟΥ RANKINE Σε ένα κύκλο RANKINE, το σύστηµα ( kg) εισέρχεται στο στρόβιλο σε κατάσταση υπέρθερµου ατµού σε πίεση 0 bar και θερµοκρασία 00 0 C, η δε πίεση στο συµπυκνωτή είναι 0,0 bar Να

Διαβάστε περισσότερα