ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ: ΠΗΓΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ: ΠΗΓΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ"

Transcript

1 The Cyprus Journal of Science and Technology Vol. 4, No. 4, 2005 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ: ΠΗΓΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ Δ. Λεωνίδου 1, Μ. Βασιλείου 1, Α. Γεωργίου 2, Π. Χριστοδουλίδης 2 1 Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών, Intercollege, Λεμεσός, Κύπρος 2 Τμήμα Πληροφορικής, Frederick Institute of Technology, Λεμεσός, Κύπρος Abstract. A statistical analysis of a random sample of 831 questionnaires completed by Secondary School pupils has been performed in order to establish the key parameters characterizing the Cyprus youth in relation to drug abuse. The attitude of the youth toward various information sources and prevention measures as well as their opinion about factors that may influence a potential user have been thoroughly studied. Keywords: Ναρκωτικά, Ενημέρωση, Πρόληψη, Κυπριακή νεολαία. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η χρήση παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών από νέους με το τεράστιο συνεπαγόμενο κοινωνικό και οικονομικό κόστος (Labaton 1990) αποτελεί σύνηθες φαινόμενο ανά το παγκόσμιο και κυρίως στις προηγμένες χώρες. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ η ετήσια έρευνα του 1988 για τη χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ και καπνού (Johnston et al. 1989) έχει καταδείξει ότι 80% των νέων άνω των 18 ετών έχει χρησιμοποιήσει απαγορευμένα ναρκωτικά και ότι στο 76% των σχολείων οι μαθητές είχαν πρόσβαση σε σκληρά ναρκωτικά. Επίσης, σημαντικό ποσοστό μαθητών (37%) είχαν κάνει χρήση «νόμιμων» ουσιών. Οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος (Stimmel 1993, Polich et al. 1984) είναι: H μείωση της προσφοράς, η μείωση της ζήτησης, η αποποινικοποίηση και νομιμοποίηση. Οι εκστρατείες πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών ανήκουν στην κατηγορία μείωσης της ζήτησης, ως μέσου αντιμετώπισης του προβλήματος. Η σημασία της πρόληψης είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως σε χώρες όπως η Κύπρος όπου το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, και κυρίως μεταξύ των νέων (Μαρσέλος και Φαρμακίδης 1985, Μαρσέλος και Κούτρας 1988, Μαρσέλος 1989, Χουρδάκη 1989, Χουρδάκη 1992). Έχει αποδειχθεί σε διάφορες έρευνες (Stimmel 1993) ότι οι άνθρωποι σπάνια αρχίζουν να χρησιμοποιούν ναρκωτικά (εκτός κοκαϊνης) μετά το 25 ο έτος της ηλικίας τους. Αυτό δημιουργεί αφενός μεν μια αισιόδοξη προοπτική για τον ρόλο που μπορεί ακόμα να διαδραματίσει η πρόληψη, αφετέρου δε αυξάνει την ευθύνη για το πώς αυτή θα πρέπει να διεξάγεται.

2 Δ. Λεωνίδου, Μ. Βασιλείου, Α. Γεωργίου, Π. Χριστοδουλίδης Η πρόληψη που γινόταν μέχρι σήμερα για τα ναρκωτικά στηριζόταν κατά κύριο λόγο στην απλή ενημέρωση και διαφώτιση για την απειλή της ζωής που κρύβει η χρήση ναρκωτικών ουσιών, γεγονός που φαίνεται να μην είναι αρκετό για να αποτρέψει το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Μια τέτοια επικέντρωση της πρόληψης σε μία και μόνο μέθοδο διεξαγωγής της, την ενημέρωση, περιορίζει την αποτελεσματικότητα της και υποβαθμίζει τον ρόλο της αφού αγνοεί την πολυμέρεια των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων των ατόμων στα οποία επιθυμεί να απευθυνθεί. Αντίθετα, η πρόληψη που αναγνωρίζει το προφίλ του υποψήφιου δέκτη της και προσαρμόζει σε αυτό τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, θέτει την απαρχή μιας αμφίδρομης επικοινωνίας και μεγιστοποιεί την πιθανότητα του αποτελέσματος της. Ως εκ τούτου η ανάγκη για διεύρυνση της παρέμβασης στο πρόβλημα των ναρκωτικών, επιβάλλει μια καταρχήν μεθοδολογική αναδόμηση της, έτσι ώστε να λαμβάνεται υπόψη η καταλληλότητα του πομπού και του μηνύματος σε σχέση με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του υποψήφιου δέκτη. Οι εκστρατείες πρόληψης της τοξικοεξάρτησης απευθύνονται σήμερα κυρίως στους εφήβους μια και η εφηβεία θεωρείται η κατεξοχήν ηλικία έναρξης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Κατά συνέπεια, με βάση τα όσα έχουμε ήδη αναφέρει για τη σημασία που θα πρέπει να αποδίδεται στον δέκτη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, θεωρούμε ότι σημαντικό στοιχείο στον σχεδιασμό της πρόληψης θα πρέπει να αποτελέσουν σε μια πρώτη φάση τα αναπτυξιακά γνωρίσματα της εφηβείας. Η έντονη επιθυμία και η τάση του εφήβου για νέες εμπειρίες, η αντίληψη που τον διακατέχει ότι είναι άτρωτος και η συνεπακόλουθη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά του, η απεξιδανίκευση των γονέων και η έντονη τάση για αυτονομία, οι ενδοψυχικές απώλειες και το συναίσθημα του κενού, η ρευστότητα στην ταυτότητα, και η καταφυγή στην ομάδα των συνομηλίκων, όλα αυτά, καθιστούν τους εφήβους ευάλωτους ως προς τη χρήση. Η χρήση και η κατάχρηση ουσιών είναι παρά ταύτα φαινόμενο πολυαιτιολογικής προέλευσης και θεωρείται αποτέλεσμα συνάντησης σε μια δεδομένη χρονική στιγμή τριών βασικών παραγόντων: του ατόμου, του κοινωνικού περιβάλλοντος και της ουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας από μόνα τους δεν μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα πρόβλεψης της τοξικοεξάρτησης. Είναι ο συνδυασμός τους με το συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον, που από τη μια συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και από την άλλη διευκολύνει την πρόσβαση στην ουσία, που μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού μιας εκστρατείας πρόληψης της τοξικοεξάρτησης που απευθύνεται σε νέους θα πρέπει να είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες συνάντησης της προσωπικότητας με την ουσία. Στους σημαντικότερους ψυχολογικούς παράγοντες που επιδρούν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών ανήκουν (Bell and Bettjes 1985, Jones and Bettjes 1986): Οι σχέσεις γονέων - παιδιών, οι σχέσεις με τους συνομήλικους, οι ενήλικες ως μοντέλα συμπεριφοράς.

3 Ναρκωτικά και Κυπριακή νεολαία: Πηγές ενημέρωσης και πρόληψη 83 Με αυτό το σκεπτικό, θέτουμε ως αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης τη διερεύνηση των παραμέτρων που χαρακτηρίζουν την Κυπριακή νεολαία και τη στάση της έναντι διαφόρων παραγόντων πρόληψης. 2. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε βασίστηκε στις παρακάτω παραμέτρους που χαρακτηρίζουν τον υποψήφιο δέκτη. Στάσεις προς την πρόληψη, πραγματικές και επιθυμητές πηγές ενημέρωσης, αντιλήψεις για την ουσία και τις συνέπειες της, αυτοεικόνα σχέσεις με το κοινωνικό περιβάλλον, ματαιώσεις και Αναπληρώσεις. Η διερεύνηση των πιο πάνων έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου, το οποίο περιέχει συνολικά 37 ερωτήσεις. Εκτός από τις έξι ερωτήσεις που διερευνούν δημογραφικά στοιχεία, στο ερωτηματολόγιο περιλαμβάνονται μία ανοικτή και τριάντα κλειστές ερωτήσεις. Σε ορισμένες από τις κλειστές ερωτήσεις τα υποκείμενα της έρευνας καλούνται να απαντήσουν επιλέγοντας από έναν αριθμό δεδομένων απαντήσεων και σε άλλες επιλέγοντας από μία κλίμακα 5 ή 3 βαθμίδων. Με χωροταξικό υπόβαθρο την επαρχία Λεμεσού, επιλέχθηκαν ως υποκείμενα της έρευνας μαθητές της Γ Γυμνασίου και της Γ Λυκείου, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η μελέτη διαφορετικών φάσεων της εφηβείας. Το συνολικό δείγμα που συλλέχθηκε το Μάη του 1999 ανέρχεται σε 831 μαθητές, ήτοι 409 μαθητές Γ Γυμνασίου και 422 μαθητές Γ Λυκείου. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ο συνολικός υπό εξέταση πληθυσμός ανερχόταν σε 4361 μαθητές (2121 Γ Γυμνασίου και 2240 Γ Λυκείου). Για την περιγραφική ανάλυση των χαρακτηριστικών του υπό εξέταση πληθυσμού κρίθηκε ικανοποιητικό δείγμα μεγέθους 200 μαθητών (από όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης και επαρχίας Λεμεσού). Το δείγμα αυτό αποτελεί το 4.6% του πληθυσμού και είναι αντιπροσωπευτικό. Ωστόσο, στη μελέτη του παράγοντα που αφορά στο ποσοστό των μαθητών που δοκίμασαν ναρκωτικές ουσίες και το είδος των ναρκωτικών ουσιών χρησιμοποιήθηκε το σύνολο των 831 ερωτηματολογίων (19.1% του πληθυσμού). Αυτό κρίθηκε αναγκαίο για την ελαχιστοποίηση του δειγματοληπτικού λάθους, δεδομένης της σημασίας του παράγοντα αυτού για τη συγκεκριμένη έρευνα. Μετά τη συλλογή και οργάνωση των αριθμητικών στοιχείων και χαρακτηριστικών των ερωτηματολογίων ακολούθησε περιγραφική και επαγωγική ανάλυση με στόχο τη γενίκευση των συμπερασμάτων στο γεννήτορα πληθυσμό.

4 Δ. Λεωνίδου, Μ. Βασιλείου, Α. Γεωργίου, Π. Χριστοδουλίδης 3. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιλέγηκε ίσος αριθμός μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ προέκυψε και ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών. Τα ποσοστά των αγοριών και κοριτσιών ήταν στο Γυμνάσιο 46% και 54% αντίστοιχα, ενώ στο Λύκειο 54% και 46%. Η κατανομή των μαθητών σε σχέση με το πού έχουν ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους φαίνεται στον Πίνακα 1, ενώ στον Πίνακα 2 παρουσιάζεται η κατανομή των μαθητών σε σχέση με τη δομή της οικογένειας. Πίνακας 1: Εκατοστιαία (%) κατανομή μαθητών σε σχέση με το χώρο διαμονής. Χώρος Ποσοστό Προσφυγικός συνοικισμός σε πόλη 3 Προσφυγικός συνοικισμός σε χωριό 5 Χωριό 28 Πόλη 64 Πίνακας 2: Εκατοστιαία κατανομή μαθητών σε σχέση με τη δομή της οικογένειας. Έχουν ζήσει με Ποσοστό Μητέρα μόνο 2,5 Πατέρα μόνο 0,5 Δύο γονείς 97,0 Άλλο - Το μορφωτικό επίπεδο των γονέων παρουσιάζει την πιο κάτω κατανομή (Πίνακας 3). Πίνακας 3: Εκατοστιαία κατανομή μαθητών σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο των γονέων. Μορφωτικό επίπεδο Μητέρα Πατέρας Δεν πήγε σχολείο - - Δημοτικό 24,0 23,5 Γυμνάσιο 21,0 20,5 Λύκειο 39,5 32,0 Κολέγιο/Πανεπιστήμιο 13,0 20,0 Δεν ξέρω 2,5 4,0 Το 7,5% των μαθητών δήλωσε ότι έχει δοκιμάσει ναρκωτικές ουσίες. Το ποσοστό αυτό ήταν εμφανώς μεγαλύτερο στο Λύκειο (9,2%) απ ότι στο Γυμνάσιο (5,6%) (Πίνακας 4).

5 Ναρκωτικά και Κυπριακή νεολαία: Πηγές ενημέρωσης και πρόληψη 85 Πίνακας 4: Εκατοστιαία κατανομή των μαθητών που δοκίμασαν ναρκωτικές ουσίες ανά Γυμνάσιο και Λύκειο. Δοκίμασαν Ναι Όχι Γυμνάσιο 5,6 94,4 Λύκειο 9,2 90,8 Σύνολο 7,5 92,5 Από τα άτομα που δήλωσαν ότι έχουν δοκιμάσει ναρκωτικές ουσίες, το 79% ήταν αγόρια και το 21% κορίτσια. Σημαντική είναι η διαφορά τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο (Πίνακας 5). Πίνακας 5: Εκατοστιαία κατανομή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου που δήλωσαν ότι έχουν δοκιμάσει ναρκωτικές ουσίες σε σχέση με το φύλο. Αγόρια Κορίτσια Γυμνάσιο Λύκειο Σύνολο Από τα είδη ναρκωτικών που έχουν δοκιμάσει οι μαθητές τα πιο διαδεδομένα τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια είναι η μαριχουάνα και το χασίς, όπως φαίνεται στον Πίνακα 6. Πίνακας 6: Ποσοστά μαθητών σε σχέση με το είδος της ναρκωτικής ουσίας που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έχουν δοκιμάσει. Ουσία Ποσοστό (%) Μαριχουάνα/Χασίς 65 Κοκαϊνη/Κρακ 17 Ηρωϊνη 13 Έκσταση 8 LSD 7 Μορφίνη 1 Σχεδόν στην ολότητά τους οι μαθητές δήλωσαν ότι έχουν ενημερωθεί για τα ναρκωτικά, αλλά και ότι θεωρούν απαραίτητη αυτή την ενημέρωση. Τα ποσοστά φαίνονται στους Πίνακες 7 και 8. Πίνακας 7: Εκατοστιαία κατανομή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σε σχέση με τον εάν έχουν ενημερωθεί για τα ναρκωτικά. Ναι Όχι Γυμνάσιο 96 4 Λύκειο 97 3

6 Δ. Λεωνίδου, Μ. Βασιλείου, Α. Γεωργίου, Π. Χριστοδουλίδης Πίνακας 8: Εκατοστιαία κατανομή μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σε σχέση με το εάν θεωρούν απαραίτητη την ενημέρωση για τα ναρκωτικά. Ναι Γυμνάσιο 99 1 Λύκειο 94 6 Εντούτοις, το 41% των μαθητών του Γυμνασίου και το 55% των μαθητών του Λυκείου θεωρούν την ενημέρωση που γίνεται σήμερα για τα ναρκωτικά από λίγο έως καθόλου αποτελεσματική. Πολύ έως πάρα πολύ αποτελεσματική θεωρείται δε μόνο από το 24% των μαθητών του Γυμνασίου και το 10% των μαθητών του Λυκείου (Πίνακα 9). Πίνακας 9: Εκατοστιαία κατανομή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σε σχέση με το πόσο αποτελεσματική θεωρούν την ενημέρωση. Καθόλου Λίγο Αρκετά Πολύ Πάρα πολύ Γυμνάσιο Λύκειο Όσον αφορά στο ποιοι φορείς θα πρέπει να ενημερώνουν το κοινό για τα ναρκωτικά τα μεγαλύτερα ποσοστά των μαθητών τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου επιλέγουν το Υπουργείο Υγείας, τις Οργανώσεις Νεολαίας και το Σχολείο (Πίνακας 10). Πίνακας 10: Εκατοστιαία κατανομή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σε σχέση με το ποιοι φορείς θα πρέπει να ενημερώνουν το κοινό για τα ναρκωτικά. Φορέας Γυμνάσιο Λύκειο Υπουργείο Υγείας Οργανώσεις Νεολαίας Σχολεία Αστυνομία Εκκλησία Φορέας Νεολαίας Δήμος 2 1 Πολιτικά Κόμματα 1 2 Από τη σύγκριση μεταξύ των πραγματικών και επιθυμητών πηγών ενημέρωσης για τα ναρκωτικά προκύπτουν σημαντικές διαφορές όπως φαίνεται στους Πίνακες 11 και 12. Όσον αφορά στις επιθυμητές πηγές ενημέρωσης, δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ Γυμνασίου και Λυκείου. Όχι

7 Ναρκωτικά και Κυπριακή νεολαία: Πηγές ενημέρωσης και πρόληψη 87 Πίνακας 11: Εκατοστιαία κατανομή μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σε σχέση με τις πραγματικές πηγές ενημέρωσης. Πραγματική πηγή Γυμνάσιο Λύκειο ενημέρωσης Τηλεόραση Καθηγητές Διαλέξεις στο σχολείο Εφημερίδες, περιοδικά Πατέρας Μητέρα Ενημερωτικά φυλλάδια Εκδηλώσεις Ειδικός για το θέμα Διαλέξεις εκτός σχολείου Ραδιόφωνο Πρώην χρήστες Αφίσες 9 3 Φίλος/φίλη 8 11 Γιατρός 6 6 Τηλεφωνική υπηρεσία 6 3 Σχολικά βιβλία 3 3 Αδέλφια 1 2 Συμβουλευτικά κέντρα 0 0 Πίνακας 12: Εκατοστιαία κατανομή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σε σχέση με τις επιθυμητές πήγες ενημέρωσης. Επιθυμητή πηγή Γυμνάσιο Λύκειο ενημέρωσης Πρώην χρήστες Ειδικός για το θέμα Διαλέξεις στο σχολείο Καθηγητές Συμβουλευτικά κέντρα Τηλεόραση Διαλέξεις εκτός σχολείου Πατέρας Ενημερωτικά φυλλάδια Γιατρός Μητέρα Αφίσες 13 8 Τηλεφωνική Υπηρεσία 8 10 Εφημερίδες, περιοδικά 8 9 Φίλος/φίλη 7 7 Ραδιόφωνο 6 8

8 Δ. Λεωνίδου, Μ. Βασιλείου, Α. Γεωργίου, Π. Χριστοδουλίδης Αδέλφια 5 4 Σχολικά βιβλία 4 5 Ιερέας 2 7 Παρατηρήθηκε ότι τον περισσότερο από τον ελεύθερο τους χρόνο οι μαθητές του Γυμνασίου τον αφιερώνουν στο να ακούνε μουσική, να βγαίνουν με φίλους και να βλέπουν τηλεόραση. Στο λύκειο τον αφιερώνουν στο να ακούνε μουσική, να βγαίνουν με φίλους και να ακούνε ραδιοφωνικές εκπομπές (Πίνακας 13). Πίνακας 13: Μέσοι όροι ( 1 ) του χρόνου που οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αφιερώνουν σε διάφορες δραστηριότητες. Δραστηριότητα Γυμνάσιο Λύκειο Ακούω μουσική 3,95 4,25 Βγαίνω με φίλους/φίλες 3,76 4,03 Βλέπω τηλεόραση 3,15 2,62 Συμμετέχω σε αθλητικές δραστηριότητες 2,67 2,39 Ακούω ραδιοφωνικές εκπομπές 2,65 3,14 Βλέπω βίντεο 2,47 1,94 Διαβάζω εφημερίδες, περιοδικά 2,38 2,38 Πάω εκκλησία 2,37 1,89 Χρησιμοποιώ το Internet 2,19 1,73 Διαβάζω βιβλία (εξωσχολικά) 2,13 2,03 Συμμετέχω σε κάποια οργάνωση 1,43 1,55 (πολιτική, πολιτιστική, θρησκευτική, κ.ά.) ( 1 ) Καθόλου Πάρα πολύ Όσον αφορά στο χρόνο που περνούν σε διάφορους χώρους οι μαθητές Γυμνασίου δηλώνουν ότι τον περισσότερο τον περνούν στα γήπεδα, στο σπίτι τους και στα γυμναστήρια. Στο Λύκειο. οι μαθητές δηλώνουν ότι περνούν τον περισσότερο από τον ελεύθερο τους χρόνο στα γήπεδα, στο σπίτι τους και στα κέντρα νεότητας (Πίνακας 14). Πίνακας 14: Μέσοι όροι ( 1 ) του χρόνου που περνούν οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σε διάφορους χώρους. Χώρος Γυμνάσιο Λύκειο Γήπεδα 4,14 3,81 Γυμναστήρια 3,32 2,46 Σπίτι μου 3,29 3,33 Μπαράκια 2,16 2,48 Σινεμά/Θέατρα 2,48 2,17 Σπίτια φίλων 2,35 1,77 Εκκλησία 2,28 2,37 Κέντρα Νεότητας 2,24 3,16 Club 2,13 2,85 Καφετέριες 1,83 2,89 ( 1 ) Καθόλου Πάρα πολύ

9 Ναρκωτικά και Κυπριακή νεολαία: Πηγές ενημέρωσης και πρόληψη 89 Φαίνεται ότι οι απόψεις γενικά των μαθητών τόσο του γυμνασίου όσο και του Λυκείου επηρεάζονται περισσότερο από τη μητέρα, τον πατέρα και τον φίλο ή τη φίλη τους (Πίνακας 15). Πίνακας 15: Μέσοι όροι ( 1 ) του βαθμού επίδρασης που ασκούν στις απόψεις γενικά των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου τα διάφορα άτομα/μέσα. Άτομο/Μέσο Γυμνάσιο Λύκειο Μητέρα 3,68 3,53 Πατέρας 3,54 3,28 Φίλοι/φίλες 3,31 3,16 Ιερέας 2,71 2,31 Αδέλφια 2,67 2,44 Τηλεόραση 2,66 2,07 Ινδάλματα 2,60 2,14 (τραγουδιστές, ηθοποιοί, αθλητές, κ.ά.) Γιατρός 2,47 2,34 Καθηγητές 2,46 2,09 Ραδιόφωνο 2,20 2,09 Εφημερίδες, περιοδικά 2,18 2,08 Πολιτικά πρόσωπα 1,56 1,58 ( 1 ) Καθόλου Πάρα πολύ Μεγάλα ποσοστά των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου πιστεύουν ότι οι απόψεις τους για τα ναρκωτικά μπορούν να επηρεασθούν περισσότερο από πρώην χρήστες, από ειδικό για το θέμα και από την μητέρα τους (Πίνακας 16). Πίνακας 16: Μέσοι όροι ( 1 ) του βαθμού επίδρασης που ασκούν στις απόψεις των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου για τα ναρκωτικά τα διάφορα άτομα/μέσα. Άτομο/Μέσο Γυμνάσιο Λύκειο Πρώην χρήστες 4,08 4,11 Ειδικός για το θέμα 3,88 4,02 Μητέρα 3,82 3,73 Πατέρας 3,63 3,67 Συμβουλευτικά κέντρα 3,47 3,56 Διαλέξεις, σεμινάρια 3,42 3,47 Γιατρός 3,40 3,43 Φίλοι/φίλες 3,27 3,37 Καθηγητές 3,10 2,64 Τηλεόραση 3,09 2,89 Ιερέας 2,95 2,79 Ενημερωτικά φυλλάδια 2,93 2,89 Τραγούδια 2,87 3,00 Εφημερίδες, περιοδικά 2,76 2,68 Αδέλφια 2,70 2,70

10 Δ. Λεωνίδου, Μ. Βασιλείου, Α. Γεωργίου, Π. Χριστοδουλίδης Ραδιόφωνο 2,62 2,60 Τηλεφωνική πληροφόρηση 2,60 2,82 Ινδάλματα 2,59 2,47 (τραγουδιστές, ηθοποιοί, αθλητές, κ.ά.) Αφίσες 2,56 2,42 Πολιτικά πρόσωπα 1,95 1,86 ( 1 ) Καθόλου Πάρα πολύ Πίνακας 17: Εκατοστιαία κατανομή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σε σχέση με τα άτομα στα οποία θα μιλούσαν αν τους απασχολούσε ένα θέμα σχετικό με τα ναρκωτικά. Άτομο Γυμνάσιο Λύκειο Μητέρα Φίλος/φίλη Πατέρας Ειδικός στο θέμα Σύμβουλος καθοδήγησης Αδέλφια Κανένα Ειδικός από τηλεφώνου Γιατρός Καθηγητής 10 5 Ιερέας Τα μεγαλύτερα ποσοστά των μαθητών τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου φαίνεται να επιλέγουν τους γονείς, τους φίλους και τους ειδικούς ως τα άτομα στα οποία θα μιλούσαν αν τους απασχολούσε ένα θέμα σχετικό με τα ναρκωτικά. Υπάρχει εντούτοις διαφοροποίηση στο ότι οι μαθητές του Λυκείου δείχνουν λιγότερη εμπιστοσύνη στους γονείς τους και περισσότερη εμπιστοσύνη στους ειδικούς απ ότι οι μαθητές του Γυμνασίου (Πίνακας 17). Έχει παρατηρηθεί ότι τόσο οι μαθητές του Γυμνασίου όσο και οι μαθητές του Λυκείου κουβεντιάζουν τα προβλήματα τους με τους φίλους, τη μητέρα και τον πατέρα τους (Πίνακας 18). Πίνακα 18: Εκατοστιαία κατανομή των επιλογών των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σε σχέση με τα άτομα με τα οποία κουβεντιάζουν τα προβλήματά τους. Άτομο Γυμνάσιο Λύκειο Φίλος/φίλη Μητέρα Πατέρας Αδέλφια Κανένας Σύμβουλος καθοδήγησης 16 8 Ειδικός στο θέμα 7 6

11 Ναρκωτικά και Κυπριακή νεολαία: Πηγές ενημέρωσης και πρόληψη 91 Ιερέας 4 8 Καθηγητής 2 2 Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών φαίνεται να πιστεύει ότι τα συνθήματα «Ναρκωτικά ίσον θάνατος» και «Τα Ναρκωτικά σκοτώνουν» θα μπορούσαν να επηρεάσουν περισσότερο τις απόψεις των νέων για τα ναρκωτικά από ότι άλλα συνθήματα (Πίνακας 19). Πίνακας 19: Μέσοι όροι ( 1 ) του βαθμού επίδρασης που ασκούν διάφορα συνθήματα στις απόψεις των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου για τα ναρκωτικά. Σύνθημα Γυμνάσιο Λύκειο Ναρκωτικά ίσον θάνατος 3,98 3,95 Τα ναρκωτικά σκοτώνουν 3,86 3,77 Όχι στα ναρκωτικά. Ναι στη ζωή 3,79 3,49 Δεν υπάρχουν «μαλακά» και «σκληρά» ναρκωτικά. 3,74 3,64 Όλα βλάπτουν Είμαι δυνατός και χωρίς τα ναρκωτικά 3,73 3,76 Φτάνει πια εξαρτήσεις! Μεγάλωσα!!! 3,41 3,46 Η εξάρτηση βλάπτει την ελευθερία 3,09 3,02 ( 1 ) Καθόλου Πάρα πολύ Τα μεγαλύτερα ποσοστά των μαθητών τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου επιλέγουν ως παράγοντες που θα μπορούσαν να σπρώξουν ένα νέο να κάνει χρήση ναρκωτικών τη μαγκιά, τα προβλήματα στην οικογένεια, την περιέργεια και την επίδραση της παρέας (Πίνακας 20). Πίνακας 20: Εκατοστιαία κατανομή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σε σχέση με τους παράγοντες που οι μαθητές θεωρούν ότι θα μπορούσαν να σπρώξουν ένα νέο στη χρήση ναρκωτικών. Παράγοντας Γυμνάσιο Λύκειο Μαγκιά Προβλήματα στην οικογένεια Επίδραση της παρέας Περιέργεια Άγχος Ερωτική απογοήτευση Μίμηση ινδαλμάτων Πλήξη 9 6 Προβλήματα με φίλους 9 4 Προβλήματα στο σχολείο 9 0 Ανάγκη για χαλάρωση 7 3 Τόλμη 6 1 Αναζήτηση απόλαυσης 5 4 Άγνοια 2 8

12 Δ. Λεωνίδου, Μ. Βασιλείου, Α. Γεωργίου, Π. Χριστοδουλίδης Ως παράγοντες που θα εμπόδιζαν ένα νέο από το να κάνει χρήση ναρκωτικών επιλέγονται από τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου οι γνώσεις για το θέμα, οι καλές οικογενειακές σχέσεις και ο φόβος (Πίνακας 21). Πίνακας 21: Εκατοστιαία κατανομή μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σε σχέση με τους παράγοντες που οι μαθητές θεωρούν ότι θα απέτρεπαν τη χρήση ναρκωτικά. Παράγοντας Γυμνάσιο Λύκειο Γνώσεις για το θέμα Καλές οικογενειακές σχέσεις Φόβος Καλή σχέση με το άλλο φύλο Επαφή με πρώην χρήστες Καλη σχέση με τον εαυτό Συμμετοχή σε δραστηριότητες Καλή σχέση με το σχολείο 14 4 Επίδραση κάποιου ενηλίκου 13 6 Επαγγελματικές φιλοδοξίες Φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου συμφωνούν με δηλώσεις που αναφέρονται σε πιθανές αρνητικές επιδράσεις των ναρκωτικών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σημαντικά ποσοστά των μαθητών δηλώνουν ότι δεν ξέρουν αν οι δηλώσεις που παρατίθενται ισχύουν (Πίνακας 22). Πίνακας 22: Εκατοστιαία κατανομή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σε σχέση με το αν συμφωνούν ή όχι με τις παρακάτω δηλώσεις για τα ναρκωτικά. Δήλωση Ναι Όχι Δεν Ξέρω Γ Λ Γ Λ Γ Λ Δημιουργούν σωματική εξάρτηση Απελευθερώνουν το πνεύμα Προσφέρουν ικανοποίηση Βοηθούν στη χαλάρωση Όλα τα ναρκωτικά προκαλούν το θάνατο Βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων Φθείρουν το σώμα και το μυαλό Βελτιώνουν τη θέση του ατόμου στην παρέα Προκαλούν κατάθλιψη Φτιάχνουν τη διάθεση Καταστρέφουν την επικοινωνία με τους άλλους Μειώνουν την απόδοση στο σχολείο, στην εργασία Μπορεί να οδηγήσουν στην παραβατικότητα Δημιουργούν ψυχολογική εξάρτηση

13 Ναρκωτικά και Κυπριακή νεολαία: Πηγές ενημέρωσης και πρόληψη 93 Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ πιθανόν να οδηγήσουν στα ναρκωτικά Φαίνεται ότι οι μαθητές τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου δηλώνουν λιγότερο ευχαριστημένοι με το σχολείο από ότι με άλλους παράγοντες. Σημαντικό είναι επίσης το ότι δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την παρέα τους και τους γονείς τους (Πίνακας 23). Πίνακας 23: Μέσοι όροι ( 1 ) του βαθμού ευχαρίστησης που νιώθουν οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με διάφορους παράγοντες. Παράγοντας Γυμνάσιο Λύκειο Τους γονείς τους 4,18 3,99 Την παρέα τους 4,11 4,13 Τη ζωή τους γενικά 3,92 3,67 Τη σχέση τους με το άλλο φύλο 3,91 3,89 Την ψυχαγωγία τους 3,90 3,62 Τον εαυτό τους 3,84 3,59 Το σχολείο 2,91 2,64 ( 1 ) Καθόλου Πάρα πολύ Όσον αφορά στο πόσο τους απασχολούν διάφορα ζητήματα/προβλήματα, οι μαθητές του Γυμνασίου δήλωσαν ότι σε μεγαλύτερο βαθμό τους απασχολεί το πρόβλημα των ναρκωτικών, ενώ οι μαθητές του Λυκείου το πρόβλημα του Aids (Πίνακας 24). Πίνακας 24: Μέσοι όροι ( 1 ) του βαθμού οποίο απασχολούν τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου διάφορα προβλήματα/ζητήματα. Πρόβλημα/Ζήτημα Γυμνάσιο Λύκειο Ναρκωτικά 3,36 3,25 Θρησκεία 3,29 3,13 Aids 3,27 3,42 Κυπριακό 3,10 3,34 Εγκληματικότητα 2,91 3,20 Περιβαλλοντικά ζητήματα 2,84 2,66 Ανεργία 2,67 3,22 Ευρωπαϊκή Ένωση 2,51 2,31 Διεθνή προβλήματα 2,47 2,60 ( 1 ) Καθόλου Πάρα πολύ Παρατηρήθηκε ότι τους μαθητές τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου απασχολούν περισσότερο προβλήματα που αφορούν στην οικογένεια, στη φιλία και στις σχέσεις με το άλλο φύλο (Πίνακας 25).

14 Δ. Λεωνίδου, Μ. Βασιλείου, Α. Γεωργίου, Π. Χριστοδουλίδης Πίνακας 25: Μέσοι όροι ( 1 ) του βαθμού στον οποίο απασχολούν τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου προβλήματα σχετικά με τα παρακάτω θέματα. Θέμα Γυμνάσιο Λύκειο Οικογένεια 3,70 3,64 Φιλία 3,63 3,81 Άλλο φύλο 3,51 3,60 Έλλειψη ελεύθερου χρόνου 3,40 3,23 Σεξ 3,24 3,55 Σχολείο 3,17 2,97 Θρησκεία 3,15 2,91 Καταπίεση από τους μεγάλους 3,11 3,07 Επαγγελματική αποκατάσταση 3,08 3,78 Ναρκωτικά 3,05 3,18 Ρουσφέτι (Τα Μέσα) 3,00 3,08 Έλλειψη χώρων και τρόπων ψυχαγωγίας 2,99 2,99 Μοναξιά 2,86 2,84 Μόδα 2,80 2,63 ( 1 ) Καθόλου Πάρα πολύ Το 48% των μαθητών του Γυμνασίου και το 56% των μαθητών του Λυκείου δήλωσαν πως νιώθουν τακτικά ότι θα ήθελαν να είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Επίσης το 51% των μαθητών του Λυκείου δήλωσε ότι νιώθει τακτικά άγχος (Πίνακας 26). Πίνακας 26: Εκατοστιαία κατανομή μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σε σχέση με το πόσο συχνά νιώθουν τα παρακάτω. Τακτικά Αραιά Ποτέ Γ Λ Γ Λ Γ Λ Μόνος/η Πως δεν αξίζεις τίποτα Πως οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν Πως χρειάζεσαι καλύτερους φίλους/φίλες Πως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστό Πως οι σχέσεις με τους γονείς σου δεν είναι τόσο καλές όσο θα ήθελες Ότι θα ήθελες να είχες καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο Πως οι άλλοι δεν σε αποδέχονται Ότι δυσκολεύεσαι να πεις όχι στους άλλους Βαριεστιμάρα Άγχος

15 Ναρκωτικά και Κυπριακή νεολαία: Πηγές ενημέρωσης και πρόληψη ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Με βάση την πιο πάνω ανάλυση προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα. Διαπιστώνεται ότι τόσο οι μαθητές του Γυμνασίου όσο και οι μαθητές του Λυκείου θεωρούν την ενημέρωση για τα ναρκωτικά απαραίτητη. Εντούτοις μεγάλο ποσοστό από αυτούς, το οποίο μάλιστα παρουσιάζει αυξητική τάση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, αξιολογεί την ενημέρωση που γίνεται σήμερα ως όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Φαίνεται λοιπόν να συνυπάρχει στους μαθητές από τη μια η επιθυμία για ενημέρωση στο θέμα των ναρκωτικών και από την άλλη μια αρνητική αποτίμηση της ήδη υπάρχουσας. Η αναποτελεσματικότητα της υπάρχουσας ενημέρωσης και η αδυναμία της να προσεγγίσει συγκεκριμένες ομάδες μαθητών, αφήνει εκτεθειμένους τους υποψήφιους δέκτες της σε μη έγκυρους και πιθανόν επικίνδυνους παράγοντες πληροφόρησης, ιδιαίτερα όταν οι δέκτες αυτοί βρίσκονται σε κρίσιμες φάσεις της ζωής τους όπως είναι η εφηβεία. Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου επιλέγουν ως τους πλέον αρμόδιους φορείς ενημέρωσης για το πρόβλημα των ναρκωτικών το Υπουργείο Υγείας, τις Οργανώσεις Νεολαίας και το Σχολείο. Λαμβάνοντας υπόψη από τη μια ότι οι φορείς αυτοί που έχουν επιλέξει οι μαθητές όντως διαδραματίζουν έναν έκδηλο ρόλο στην ενημέρωση για τα ναρκωτικά, και από την άλλη ότι οι αντιλήψεις για τις αρμοδιότητες ενός φορέα διαμορφώνονται μέσω της δράσης του, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι μαθητές αναγνωρίζουν ως αρμόδιους εκείνους τους φορείς οι οποίοι τους ενημέρωναν μέχρι σήμερα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μαθητές δεν αναγνωρίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως αρμόδιο φορέα ενημέρωσης για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Όσον αφορά στις πηγές ενημέρωσης η τηλεόραση, τα ενημερωτικά φυλλάδια, οι εφημερίδες και τα περιοδικά, αναγνωρίζονται από μεγαλύτερα ποσοστά μαθητών ως πραγματικές παρά ως επιθυμητές πηγές. Φαίνεται λοιπόν ότι τα απρόσωπα μέσα που σήμερα χρησιμοποιούνται ανταποκρίνονται λιγότερο στις επιθυμίες των μαθητών, γεγονός που εν μέρει ίσως εξηγεί και την υποτίμηση που οι μαθητές εκφράζουν για την αποτελεσματικότητα της υπάρχουσας ενημέρωσης. Ως επιθυμητές πηγές ενημέρωσης τα μεγαλύτερα ποσοστά των μαθητών επιλέγουν τους πρώην χρήστες και τους ειδικούς στο θέμα. Δηλώνουν επίσης πως οι απόψεις τους για τα ναρκωτικά θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο και πάλι από πρώην χρήστες και ειδικούς στο θέμα. Θεωρούμε ότι οι δηλώσεις αυτές των μαθητών εκφράζουν από τη μια την ανάγκη τους για εξειδικευμένες και έγκυρες πληροφορίες στο θέμα των ναρκωτικών και από την άλλη την αναζήτηση τέτοιων καταστάσεων ενημέρωσης στις οποίες να μπορούν να εμπλακούν συναισθηματικά και να αναδομήσουν τα βιώματα τους. Αναφέρουμε εδώ ότι σύμφωνα με δεδομένα της βιβλιογραφίας η διαμόρφωση και η αλλαγή μιας στάσης επιτυγχάνεται με αντίστοιχες αλλαγές στο συναίσθημα και τη γνώση. Ως εκ τούτου διαπιστώνεται καταρχήν η ανάγκη να περιοριστεί ο ρόλος της απρόσωπης ενημέρωσης για τα ναρκωτικά και να ενισχυθεί η άμεση προσωπική επαφή μεταξύ πομπού και δέκτη, και κατά δεύτερο λόγο να εξασφαλισθεί η ταυτόχρονή επίδραση στη γνώση και στο συναίσθημα.

16 Δ. Λεωνίδου, Μ. Βασιλείου, Α. Γεωργίου, Π. Χριστοδουλίδης Αναφορικά με το σχολείο, οι μαθητές φαίνεται να αποδίδουν σε αυτό έναν σημαίνοντα ρόλο στην ενημέρωση για τα ναρκωτικά. Οι διαλέξεις και τα σεμινάρια, τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο αναγνωρίζονται όχι μόνο ως πραγματικές αλλά και ως επιθυμητές πηγές ενημέρωσης. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει πως οι διαλέξεις και τα σεμινάρια πέραν του ότι αποτελούν όντως μία από τις βασικές πηγές ενημέρωσης, ανταποκρίνονται ταυτόχρονα και στο τι οι μαθητές αξιολογούν ως κατάλληλη πηγή. Όσον αφορά στους καθηγητές ως πηγές ενημέρωσης, ενώ στο Γυμνάσιο όπως κα στην περίπτωση των διαλέξεων και των σεμιναρίων δεν εντοπίζεται σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ πραγματικότητας και επιθυμίας, στο Λύκειο εντούτοις παρατηρείται ότι μεγαλύτερα ποσοστά μαθητών επιλέγουν τους καθηγητές ως επιθυμητές παρά ως πραγματικές πηγές ενημέρωσης. Η στάση αυτή των μαθητών πιθανόν να σχετίζεται με το ότι, ενώ ο καθηγητής παραμένει σημαντικός παράγοντας ενημέρωσης, οι απαιτήσεις του αναλυτικού προγράμματος στο Λύκειο περιορίζουν τη δυνατότητα του να λειτουργήσει ως τέτοιος. Αναγνωρίζεται έτσι η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του σχολείου στην ενημέρωση για τα ναρκωτικά, με έμφαση στη διαπροσωπική σχέση καθηγητή μαθητή ούτως ώστε το σχολείο να μη λειτουργεί ως ακόμα ένας απρόσωπος φορέας πληροφόρησης. Για να μπορέσει ο καθηγητής να διαδραματίσει τον προσδοκούμενο από μέρους των μαθητών ρόλο χρειάζεται συνεχή στήριξη, η οποία δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται στην απλή παροχή γνώσεων, αλλά στη βιωματική επεξεργασία του άγχους και των δυσκολιών που το έργο του εκπαιδευτικού συνεπάγεται. Εν κατακλείδι, διαπιστώνεται η ανάγκη να τροποποιηθεί το όλο σκεπτικό που διέπει τις εκστρατείες πρόληψης της τοξικοεξάρτησης, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα πρόσβασης της στις ομάδες υψηλού κινδύνου και εντέλει η αποτελεσματικότητά της αναφορικά με αυτές. Το γεγονός αυτό προϋποθέτει τον καθορισμό των χαρακτηριστικών των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, και θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής μελέτης. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ [1] Bell, C.S. and Battjes R. (1985) Prevention Research: Deterring Drug Abuse Among Children and Adolescents. NIDA Research Monograph 63. Rockville, Md.: U.S. Dept. of Health and Human Services, Alcohol, Drug Abuse and Mental Health Administration. [2] Johnston, L. P., O Malley, M. and Bachman, J.G. (1989) Drug Use, Drinking and Smoking: National Survey Results from High School, College and Young Adult Population, , Rockville, Md, National Institute of Drug Abuse. [3] Jones, C.L. and Battjes R. (1986) Etiology of Drug Abuse for Prevention NIDA Research Monograph 56. Rockville, Md.: U.S. Dept. of Health and Human Services, Alcohol, Drug Abuse and Mental Health Administration. [4] Labaton, S. (1990) The Cost of Drug Abuse: $60 billion a year, The New York Times December 5, D1. [5] Μαρσέλος, Μ. (1989) Η μεθοδολογική διάσταση των νεανικών θανάτων από τα ναρκωτικά, Τετράδια Ψυχιατρικής, 27. [6] Μαρσέλος, Μ. και Κούτρας, Β. (1988) Χρήση και Κατάχρηση Ψυχοτρόπων Ουσιών από Μαθητές Μέσης Παιδείας, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστήμων, 71, Αθήνα.

17 Ναρκωτικά και Κυπριακή νεολαία: Πηγές ενημέρωσης και πρόληψη 97 [7] Μαρσέλος, Μ. και Φαρμακίδης, Χ. (1985) Τα ναρκωτικά στα Σχολεία, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστήμων, 58, Αθήνα. [8] Polich, J.M., Ellickson, P., Reuter, P. (1984) Strategies for Controlling Adolescent Drug Use, Santa Monica: Rand Corporation. [9] Stimmel, B. (1993) The facts about Drug Use, The Haworth Press. [10] Χουρδάκη, Μ. (1989) Προτάσεις για την Πρόληψη της Χρήσης Ναρκωτικών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αθήνα. [11] Χουρδάκη, Μ. (1992) Προτάσεις για την Πρόληψη προς το ΚΕΣΥΚΑΝΑ, Αθήνα.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΤΩΝ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΤΩΝ The Cyprus Journal of Science and Technology Vol. 4, No. 4, 2005 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΤΩΝ Δ. Λεωνίδου 1, Μ. Βασιλείου 1, Π. Χριστοδουλίδης 2, Α. Γεωργίου 3 1 Intercollege,

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών 4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών Στο προηγούμενο κεφάλαιο (4.1) παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα της έρευνάς μας σχετικά με την άποψη, στάση και αντίληψη των μαθητών γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση VPRC Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1/2 Ανάθεση: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σκοπός της έρευνας: Η διερεύνηση των απόψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα.

Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα. Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα. Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψη Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, λειτουργεί με σκοπό την πρόληψη της χρήσης ψυχοδραστικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2. Ιωάννινα 2004

Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2. Ιωάννινα 2004 Αθανάσιος E. Γκότοβος 1 Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2 Ιωάννινα 2004 1 Για τις επιστηµονικές θέσεις και απόψεις που διατυπώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες Προστασίας και Κινδύνου

Παράγοντες Προστασίας και Κινδύνου Η ψυχική ζωή του παιδιού οικοδομείται μέσα από μια σχέση αλληλεπίδρασης με τους σημαντικούς Άλλους, τη μητέρα και τον πατέρα αρχικά και το ευρύτερο περιβάλλον στη συνέχεια. Μέσα από αυτήν τη συναισθηματική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.

ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Είδαμε πως το 4.2% των μαθητών στο δείγμα μας δεν έχουν ελληνική καταγωγή. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κάποια ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των ξένων μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη δράσεων προγράμματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης

Σύνοψη δράσεων προγράμματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης 2016 Σύνοψη δράσεων προγράμματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης Κεντρική φιλοσοφία του προγράμματος αποτέλεσε ο στόχος μέσω των δράσεων το μήνυμα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος να φθάσει σε

Διαβάστε περισσότερα

The Jobbies. 14ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Project Β τριμήνου «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα. Βάκουλης Παναγιώτης.

The Jobbies. 14ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Project Β τριμήνου «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα. Βάκουλης Παναγιώτης. The Jobbies 1ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Project Β τριμήνου 2013-201 «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα Βάκουλης Παναγιώτης Δοξάκης Δημήτρης Δρούγκας Στάθης Καρβουνίδης Χάρης Η επιρροή που ασκούν οι

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Οικογενειακή Αγωγή Ι Σχολική Χρονιά: 2007 2008 Καθηγήτρια Οικιακής

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων σε Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου

Σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων σε Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου Σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων σε Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου Κουρίδης Γιάννης, Σάββα Σάββας, Κουρίδης Χρήστος, Τορναρίτης Μιχάλης. Εισαγωγή Στα σχολεία της Κύπρου δεν διδάσκεται το μάθημα της σεξουαλικής

Διαβάστε περισσότερα

«Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά»

«Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά» «Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά» Θεοδώρα Πάσχου α.μ 12181 Τμήμα Λογοθεραπείας-Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ Εισαγωγικές επισημάνσεις 1) η εκδήλωση διαταραχών στην κατάκτηση μαθησιακών δεξιοτήτων προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των Α.Πορτσέλη, Μ. Κυριακίδου Η παρούσα εισήγηση αφορά στην παρουσίαση ενός καινοτόμου προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία, μία δυστοπία. Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος

Εφηβεία, μία δυστοπία. Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος Εφηβεία, μία δυστοπία Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος 2012-13 Τομείς έρευνας: Συμπεριφορά των εφήβων Τρόπος ζωής και καθημερινότητα Ασχολίες και δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς τους γονείς στα πλαίσια της αυτοαξιολόγησης του σχολείου

Ερωτηματολόγιο προς τους γονείς στα πλαίσια της αυτοαξιολόγησης του σχολείου 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ερωτηματολόγιο προς τους γονείς στα πλαίσια της αυτοαξιολόγησης του σχολείου Α! Γενικές Πληροφορίες 1. Ποιος συμπληρώνει τo ερωτηματολόγιο ; α) Πατέρας β) Μητέρα γ) Άλλος κηδεμόνας:

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009)

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Το πρόβλημα του λειτουργικού αναλφαβητισμού στην Κύπρο στις ηλικίες των 12 με 15 χρόνων

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη δράσεων προγράμματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης

Σύνοψη δράσεων προγράμματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης 2016 Σύνοψη δράσεων προγράμματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης Κεντρική φιλοσοφία του προγράμματος αποτέλεσε ο στόχος μέσω των δράσεων το μήνυμα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος να φθάσει σε

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Εμπειρίες από υπηρεσίες ψυχικής ενδυνάμωσης για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Π. Παναγοπούλου, MD, MPH, PhD Παιδίατρος

Εμπειρίες από υπηρεσίες ψυχικής ενδυνάμωσης για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Π. Παναγοπούλου, MD, MPH, PhD Παιδίατρος Εμπειρίες από υπηρεσίες ψυχικής ενδυνάμωσης για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο Π. Παναγοπούλου, MD, MPH, PhD Παιδίατρος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση συναισθηματικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποιο από τα παρακάτω αποτυπώνει τη διαμονή σας, αυτό το ακαδημαϊκό έτος;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποιο από τα παρακάτω αποτυπώνει τη διαμονή σας, αυτό το ακαδημαϊκό έτος; ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Το παρόν ερωτηματολόγιο αφορά έρευνα για τις συνήθειες των φοιτητών. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν μένουν αυστηρά προσωπικές και χρησιμοποιούνται μόνο για στατιστικούς λόγους. Σας

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015)

Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015) Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας Το Μουσικό Σχολείο (Μ.Σ.) λειτουργεί στην Κύπρο από το 2006. Η ίδρυσή του έγινε στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ Δρ. Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς Αντιπρύτανης Έρευνας καιακαδημαϊκού Προσωπικού Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Χριστιάνα Δίπλη Ερευνήτρια- Ψυχολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων

Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων Μέσα στο πλαίσιο του πρώτου υπό έμφαση στόχου: «Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων», το Σχολείο μας θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1 ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1 Δανιηλίδου Αικατερίνη, Τριανταφύλλου Παναγιώτα, Χριστοφορίδης Αθανάσιος Α Παιδιατρική Κλινική, A.Π.Θ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι Σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών

Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών Η οικογένεια είναι το κατ εξοχήν περιβάλλον στο οποίο ζει, αναπτύσσεται και διαμορφώνεται το παιδί. Αντιλαμβάνεται λοιπόν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15 Το παρακάτω ερωτηματολόγιο είναι αυθεντικό και διαμορφώθηκε στις συναντήσεις της

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2/10/2013-21/12/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Οκτώβριος 2013 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 4/7/2013-25/9/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη επαφή με την αναπηρία: Πώς η πρώτη πληροφορία επιδρά στο παιδί και καθορίζει στάσεις ζωής

Πρώτη επαφή με την αναπηρία: Πώς η πρώτη πληροφορία επιδρά στο παιδί και καθορίζει στάσεις ζωής Πρώτη επαφή με την αναπηρία: Πώς η πρώτη πληροφορία επιδρά στο παιδί και καθορίζει στάσεις ζωής 1 Αλέξανδρος Αργυριάδης, 2 Μαρία Αθανασέκου 1.Επίκουρος Kαθηγητής, Frederick University 2.Διδάσκουσα Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ιανουάριος ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2/10/2013 21/12/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Εικόνας & Αντίληψης για τις Ουσίες, τη Χρήση Ουσιών και τους Χρήστες

Έρευνα Εικόνας & Αντίληψης για τις Ουσίες, τη Χρήση Ουσιών και τους Χρήστες Έρευνα Εικόνας & Αντίληψης για τις Ουσίες, τη Χρήση Ουσιών και τους Χρήστες Σεπτέμβριος 2015 Report Αποτελεσμάτων Η ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση: Τύπος Έρευνας: Περιοχή Έρευνας Μέθοδος Δειγματοληψίας:

Διαβάστε περισσότερα

ZA4813. Flash Eurobarometer 233 (Young People and Drugs) Country Specific Questionnaire Greece

ZA4813. Flash Eurobarometer 233 (Young People and Drugs) Country Specific Questionnaire Greece ZA4813 Flash Eurobarometer 233 (Young People and Drugs) Country Specific Questionnaire Greece FL233 - Youth, attitudes and drugs D1. Φύλο [ΜΗΝ ΡΩΤΗΣΕΤΕ - ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ] - [1]... Άντρας - [2]... Γυναίκα

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Οκτώβριος Ιούλιος Οκτώβριος 1 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Β06Σ03 «Στατιστική περιγραφική εφαρμοσμένη στην ψυχοπαιδαγωγική» ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Β06Σ03 «Στατιστική περιγραφική εφαρμοσμένη στην ψυχοπαιδαγωγική» ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2011-2012 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Β06Σ03 «Στατιστική περιγραφική εφαρμοσμένη στην ψυχοπαιδαγωγική» Διδάσκων: Κ. Χρήστου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΙΟΥΛΙΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΙΟΥΛΙΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΙΟΥΛΙΟΣ 2007 ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ CYPRUS COLLEGE ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (µε αποτίµηση

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών Τμήμα Έρευνας Κοινωνιοδημογραφικά Χαρακτηριστικά ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ 2 1,6 % 1 8,9 2 % 1 4,8 6 % 1 2,1 6 % 6,7 6 % 8,1 1 % 8,1 1 % 1,3 5 % 2,7 % 1,3 5 %

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών,

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΙΛΙΟΝ,16/09/2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΟΚΑΝΑ, συνεχίζει τις δράσεις στη τοπική

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε.

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε. 38 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Ένας από τους βασικούς στόχους της παρούσας έρευνας ήταν η εύρεση εκείνων των χαρακτηριστικών των εφήβων τα οποία πιθανόν συνδέονται με τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές. Ως

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Καθηγήτρια Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Εξάρτιση, από Η/Υ. και τηλεόραση στο εξωτερικό. Αίτια και συνέπειες

Εφηβεία και Εξάρτιση, από Η/Υ. και τηλεόραση στο εξωτερικό. Αίτια και συνέπειες Εφηβεία και Εξάρτιση, από Η/Υ και τηλεόραση στο εξωτερικό. Αίτια και συνέπειες 1. Κριτήρια επιλογής θέματος Το παραπάνω θέμα επιλέχτηκε για τους κάτωθι λόγους: Είναι επίκαιρο Αποτελεί σημαντικό ζήτημα,

Διαβάστε περισσότερα

ZA5563. Flash Eurobarometer 330 (Young People and Drugs) Country Questionnaire Cyprus

ZA5563. Flash Eurobarometer 330 (Young People and Drugs) Country Questionnaire Cyprus ZA5563 Flash Eurobarometer 330 (Young People and Drugs) Country Questionnaire Cyprus EUROBAROMETER 2011 Youth attitudes on drugs D1. Φύλο [ΜΗΝ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ] Άντρας... 1 Γυναίκα... 2 D2. Πόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 4.1 Τρόποι Προσέλκυσης Νέων...21 4.2 Προτάσεις Πολιτικής των Νέων...22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...24 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ...26 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΦΟΡΕΩΝ...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 4.1 Τρόποι Προσέλκυσης Νέων...21 4.2 Προτάσεις Πολιτικής των Νέων...22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...24 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ...26 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΦΟΡΕΩΝ... Cities for Peace and Democracy in Europe Ε Ρ Ε ΤΟΠΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Υ Ν Α με την υποστήριξη Ιανουάριος 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ...3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...4 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ...6

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την παχυσαρκία στην προσχολική ηλικία»

«Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την παχυσαρκία στην προσχολική ηλικία» ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ «Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την παχυσαρκία στην προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 30/10/2012 4/1/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρωτοκάνουν σεξ οι έφηβοι

Γιατί πρωτοκάνουν σεξ οι έφηβοι Γιατί πρωτοκάνουν σεξ οι έφηβοι Αλέξανδρος Ζησόπουλος Ουρολόγος ΕΦΗΒΕΙΑ Η εξελικτική διεργασία στη ζωή του ανθρώπου που αρχίζει ''βιολογικά'' µε τις µεταβολές της φυσιολογίας της ήβης και τελειώνει ''ψυχολογικά''

Διαβάστε περισσότερα

Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ [1] Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ «ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΣΗΜΕΙΑ! ΚΑΠΝΙΣΜΑ;» Παρακαλούμε να απαντήσετε στο παρακάτω ερωτηματολόγιο με ειλικρίνεια.

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ιανουάριος Μάρτιος 2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ97 ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ιανουάριος Μάρτιος 2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Η έρευνα αποσκοπεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το εάν υφίσταται σχολικός ρατσισμός και σε ποια μορφή και μέγεθος. Πληθυσμός: οι μαθητές και των

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου

Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου Επιμέλεια-καταγραφή-σχεδιασμός: Ο δάσκαλος της Στ τάξης, Χρίστος Χατζηλοΐζου Απρίλιος 2015 Θέμα: Η αξιοποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλής χρήση διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου σε παιδιά και εφήβους

Ασφαλής χρήση διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου σε παιδιά και εφήβους Ασφαλής χρήση διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου σε παιδιά και εφήβους Ι. Τσιάντης MD, DPM, FRC Psych. Αν. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Επιστημονικός Υπεύθυνος ΕΨΥΠΕ Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής Πρόεδρος Ιατρικών

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης των Πράξεων με τίτλο «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με MIS 303169 και 303167 Στο

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για την ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία: «Βήματα Ζωής ΕΛΕΠΑΠ»

Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για την ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία: «Βήματα Ζωής ΕΛΕΠΑΠ» Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για την ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία: «Βήματα Ζωής ΕΛΕΠΑΠ» ΕΛΕΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΑΦΙΔΑ Μ.Sc. : Κοινωνική Λειτουργός ΧΡΙΣΤΑΛΕΝΑ ΚΑΤΤΑΜΗ Ph.D.,

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ιανουάριος 2014 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ2 ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝNΗΣΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2/10/2013 21/12/2013

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες μαθητών Β τάξης Λυκείων Δήμου Παπάγου Χολαργού

Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες μαθητών Β τάξης Λυκείων Δήμου Παπάγου Χολαργού Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες μαθητών Β τάξης Λυκείων Δήμου Παπάγου Χολαργού Στην εργασία που πραγματοποιήσαμε ενδιαφερθήκαμε για : Τις φιλοδοξίες των νέων Την κατανομή του χρόνου των νέων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 32. Μέτρια 18.9% Καλή 40.2% Πολύ καλή 40.8% ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 31. 10 Αττική. Φαίνεται πως οι μαθητές στην Αττική έχουν καλύτερες γνώσεις Αγγλικών.

ΠΙΝΑΚΑΣ 32. Μέτρια 18.9% Καλή 40.2% Πολύ καλή 40.8% ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 31. 10 Αττική. Φαίνεται πως οι μαθητές στην Αττική έχουν καλύτερες γνώσεις Αγγλικών. Β. Ενδιαφέροντα κι εξωσχολικές δραστηριότητες. Γνώση Αγγλικών Ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 97.9% των ερωτηθέντων μαθητών γνωρίζει Αγγλικά. Το επίπεδο γνώσεών τους εκτιμάται απ τους ίδιους

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Κέρκυρας

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Κέρκυρας Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Κέρκυρας Σε συνεργασία με τη Δημοτική Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή στάσεων και συμπεριφορών μαθητών μαθητριών απέναντι στο κάπνισμα. Ιούνιος 2014. Αποτελέσματα έρευνας

Καταγραφή στάσεων και συμπεριφορών μαθητών μαθητριών απέναντι στο κάπνισμα. Ιούνιος 2014. Αποτελέσματα έρευνας Αποτελέσματα έρευνας Καταγραφή στάσεων και συμπεριφορών μαθητών μαθητριών απέναντι στο κάπνισμα Στο πλαίσιο της Πράξης: «Ενέργειες ενημέρωσης και υποστήριξης για την οργάνωση και υλοποίηση προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2010 2 3 4 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Παρουσίαση Έρευνας Παρατηρητηρίου, 10/2004

Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Παρουσίαση Έρευνας Παρατηρητηρίου, 10/2004 Είναι γνωστό, ότι κατά καιρούς συγκεντρώνονται και αξιολογούνται στοιχεία που αφορούν γενικά και ειδικά µεγέθη για την εκπαίδευση, όπως για παράδειγµα η ετήσια απογραφή µαθητών από τις σχολικές µονάδες,

Διαβάστε περισσότερα

17/12/2007. Βασιλική Ζήση, PhD. Ποιότητα ζωής. Είναι ένα συναίσθημα που σχεδόν όλοι καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε (Spirduso, 1995)

17/12/2007. Βασιλική Ζήση, PhD. Ποιότητα ζωής. Είναι ένα συναίσθημα που σχεδόν όλοι καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε (Spirduso, 1995) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Μάθημα: Ψυχολογική Υποστήριξη σε Κλινικούς Πληθυσμούς Γνωστικοί & συναισθηματικοί παράγοντες Γνωστική Ψυχική ευεξία λειτουργία Υγεία & fittness

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ. Ιούλιος 2012

Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ. Ιούλιος 2012 Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 19/4/2012 25/6/2012 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ευθραστότητα της εφηβείας

Η ευθραστότητα της εφηβείας Η ευθραστότητα της εφηβείας Άννα Κοκκέβη Αναπλ. Καθηγήτρια Α Ψυχιατρικής Κλινικής Παν/µίου Αθηνών Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών 16 Φεβρουαρίου 2010 Tυπικά χαρακτηριστικά της εφηβείας που κάνουν το άτοµο ευάλωτο

Διαβάστε περισσότερα

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες.

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες. Τι είναι ναρκωτικά; Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και γι' αυτό προκαλούν εθισμό. Οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν θέλουν να βιώσουν τις συνέπειες των ναρκωτικών. Ορισμένα φάρμακα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο γονέων παιδιών με αναπηρία

Ερωτηματολόγιο γονέων παιδιών με αναπηρία Εισαγωγή Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα για την υποστήριξη δημιουργίας θετικού οικογενειακού κλίματος σε οικογένειες με παιδιά με και ευνοϊκών συνθηκών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Η ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Η ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ IMR / ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣIΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ 22

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου Γυναικείας Κακοποίησης

Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου Γυναικείας Κακοποίησης Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου Γυναικείας Κακοποίησης Στα πλαίσια του προγράμματος "EU Parliament: A different perspective" αποφασίστηκε όπως διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τη γυναικεία κακοποίηση στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά.

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. Γ. Οι μαθητές και τα Μαθηματικά. Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. ΠΙΝΑΚΑΣ 55 Στάση

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Έρευνας για Κλινικές Μελέτες. Ετοιμάστηκε για τον: Click to edit Master subtitle style

Παρουσίαση Έρευνας για Κλινικές Μελέτες. Ετοιμάστηκε για τον: Click to edit Master subtitle style Παρουσίαση Έρευνας για Κλινικές Μελέτες Ετοιμάστηκε για τον: Click to edit Master subtitle style Μάιος 2017 Στόχος Έρευνας Στόχοι της έρευνας είναι να: Αξιολογήσει τις Αντιλήψεις των Ελλήνων για τις Κλινικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Παρουσίαση: Δρ Μάρθα Αποστολίδου Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου NewsLetter ΠΕ19 ΠΕ20

Αξιολόγηση του ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου NewsLetter ΠΕ19 ΠΕ20 Αξιολόγηση του ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου NewsLetter ΠΕ19 ΠΕ20 Περιγραφή της έρευνας Το ερωτηματολόγιο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο σε μορφή Google Form στο https://docs.google.com/forms/d/1r7yfqqpmjvgcverywc_oz7km54h5m1yrxet

Διαβάστε περισσότερα

Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα

Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα ΥΠΑΙΘΠΑ / ΙΕΠ ΕΡΓΟ : Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας: Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης (ΑΕΕ) Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Καρδίτσας

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Καρδίτσας Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Καρδίτσας Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 18 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2005) σελ.49-54 ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Δωδεκανήσου Σε συνεργασία με το Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΦΙΛΙΑΣ. Ανάθεση: Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως Εκτέλεση: Κέντρο Ερευνών Cyprus College

ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΦΙΛΙΑΣ. Ανάθεση: Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως Εκτέλεση: Κέντρο Ερευνών Cyprus College ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΦΙΛΙΑΣ Ανάθεση: Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως Εκτέλεση: Κέντρο Ερευνών Cyprus College Ταυτότητα της Έρευνας Ανάθεση: Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως Θέμα: Αντιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Κάπνισμα. Γράφημα 1. Συχνότητα/βαρύτητα καπνίσματος, ανά ηλικία (%) Γράφημα 2. Συχνότητα/βαρύτητα καπνίσματος στους 15χρονους, ανά φύλο (%)

Εισαγωγή. Κάπνισμα. Γράφημα 1. Συχνότητα/βαρύτητα καπνίσματος, ανά ηλικία (%) Γράφημα 2. Συχνότητα/βαρύτητα καπνίσματος στους 15χρονους, ανά φύλο (%) Εισαγωγή Η εφηβεία είναι η περίοδος κατά την οποία ξεκινά συνήθως η χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών νόμιμων και παράνομων. Αν και οι περισσότεροι έφηβοι πειραματίζονται με τις ουσίες ή τις χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΦΥΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Α ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ANEPONYMOUS ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: ΖΩΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΝΑ ΖΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΡΤΕΜΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ)

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ) 11 0 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ.2014-15 Τμήμα Α1 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ) 1.Κριτήρια επιλογής θέματος Ενδιαφέρον περιεχόμενο Μας αρέσει αυτό το θέμα Είχαμε συνεργαστεί τα προηγούμενα χρόνια γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Έβρου

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Έβρου Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Έβρου Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

Ο καθημερινός άνθρωπος ως «ψυχολόγος» της προσωπικότητάς του - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχο

Ο καθημερινός άνθρωπος ως «ψυχολόγος» της προσωπικότητάς του - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχο Έ να πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος, δυσθυμία, «κατάθλιψη» έχει την «τάση» να αποδίδει λανθασμένα τις ψυχικές αυτές καταστάσεις, σε έναν «προβληματικό εαυτό του», (μία δυστυχώς

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Μάθημα : «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του 2 ου Γυμνασίου Μυτιλήνης με την καθοδήγηση της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Η εφηβεία είναι μια περίοδος μεταξύ της παιδικής και της ενήλικης ζωής στην οποία γίνεται ο σχηματισμός της προσωπικής μας ταυτότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 12/04/2013 30/06/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΗΨΗ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗΣ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΗΨΗ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΗΨΗ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗΣ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ(Διαφ.1) Στη 10χρονη εμπειρία μου με χρήστες ηρωίνης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 1. Γονείς δημογραφικά στοιχεία, φύλο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ψυχολογικοί παράγοντες (συστολή, αρν. εμπειρίες, αδεξιότητα) προσδοκίες, στάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση και Διεκδίκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών σε Σχέση με την Πίστη σε Ένα Δίκαιο Κόσμο

Αναγνώριση και Διεκδίκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών σε Σχέση με την Πίστη σε Ένα Δίκαιο Κόσμο Αναγνώριση και Διεκδίκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών σε Σχέση με την Πίστη σε Ένα Δίκαιο Κόσμο Χρύσα Μαλανδράκη, Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων. Ταυτότητα της Έρευνας Το Πρόγραμμα της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων και Νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών προσφέρεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες πάνω σε καθημερινά θέματα. Η πορεία της διαφήμισης ανά περιόδους και τα τεχνολογικά μέσα που συνέβαλαν

Παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες πάνω σε καθημερινά θέματα. Η πορεία της διαφήμισης ανά περιόδους και τα τεχνολογικά μέσα που συνέβαλαν 1) Κριτήρια επιλογής θέματος Ενδιαφέρον θέμα Θέμα της αρεσκείας μας Παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες πάνω σε καθημερινά θέματα 2) Τίτλος Η πορεία της διαφήμισης ανά περιόδους και τα τεχνολογικά μέσα που

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την:

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: Μάθε για τη σύμβαση. Γνώρισε τα δικαιώματά σου. Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου περιέχει 54 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Βασίλειος Εφόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Η συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι και παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε χρήση αλκοόλ. Παιπέτης Νίκος Τσάκα Μαρία Κρητικός Γιώργος Μέριανος Αλέξανδρος

Λόγοι και παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε χρήση αλκοόλ. Παιπέτης Νίκος Τσάκα Μαρία Κρητικός Γιώργος Μέριανος Αλέξανδρος Λόγοι και παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε χρήση αλκοόλ Παιπέτης Νίκος Τσάκα Μαρία Κρητικός Γιώργος Μέριανος Αλέξανδρος Κοινωνικοί παράγοντες που οδηγούν στη χρήση αλκοόλ τους νέους Ο πιο συχνός λόγος

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Σάμου

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Σάμου Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Σάμου Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Καλαμπακίου Σχολικό έτος 2013-14. Ερευνητική Εργασία Α τετραμήνου. Εκπαιδευτικός: Παπαδόπουλος Δημήτριος (ΠΕ 11) Τάξη: Β Τμήμα: 1ο

Γενικό Λύκειο Καλαμπακίου Σχολικό έτος 2013-14. Ερευνητική Εργασία Α τετραμήνου. Εκπαιδευτικός: Παπαδόπουλος Δημήτριος (ΠΕ 11) Τάξη: Β Τμήμα: 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμπακίου Σχολικό έτος 2013-14 Ερευνητική Εργασία Α τετραμήνου Η Διατροφή των Εφήβων Εκπαιδευτικός: Παπαδόπουλος Δημήτριος (ΠΕ 11) Τάξη: Β Τμήμα: 1ο Περιεχόμενο παρουσίασης Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΜΑ Διερεύνηση ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών συνύπαρξης ψυχιατρικής διαταραχής με εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες. Η Περίπτωση του θεραπευτικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς για την. Μάρτιος, 2014

Ανάλυση αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς για την. Μάρτιος, 2014 Ανάλυση αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς για την Μάρτιος, 2014 Μέλος Του ομίλου εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Cypronetwork Του ΣΕΔΕΑΚ και της ESOMAR Σύνοψη Αποτελεσμάτων 1 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ)

ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ) 25/1/2013 ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ) ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1)ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 2)ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 3)ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ 4)ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 2012-2013 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα