ΧΗΜΕIΑ A Εξαμήνου ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΧΗΜΕIΑ A Εξαμήνου ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ"

Transcript

1 ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΠΛΑΪΝΑΚΗΣ ΧΗΜΕIΑ A Εξαμήνου ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ 1.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Μείγματα, ομογενή ( διαλύματα ), ετερογενή, διαλύματα, ιοντικά, μοριακά, διαλύτης, διαλυμένη ουσία, περιεκτικότητα διαλύματος, περιεκτικότητα % κ.β., % κ.ο., γραμμομοριακότητα κ.ο., γραμμομοριακότητα κ.β., κανονικότητα κ.ο., γραμμομοριακό κλάσμα, διαλυτότητα ουσίας, εκφράσεις διαλυτότητας, διάλυμα κορεσμένο, ακόρεστο, υπέρκορο. Γραμμοϊσοδύναμο οξέος, βάσης, άλατος, ως προς την αντίδραση της διπλής αντικατάστασης. Γραμμοϊσοδύναμο ιόντος ως προς την αντίδραση της οξειδοαναγωγής. 1.2 Να περιγράψετε τι ακριβώς θα συμβεί εάν προσθέσουμε ένα κρύσταλλο της ίδιας διαλυμένης ουσίας : α) μέσα σε ακόρεστο διάλυμα β) μέσα σε κορεσμένο διάλυμα 1.3 Να εξηγήσετε πως θα μεταβληθεί η περιεκτικότητα του διαλύματος ως προς τη διαλυμένη ουσία όταν μέσα σε αυτό προσθέσουμε : α) επί πλέον ποσότητα από την ίδια διαλυμένη ουσία β) επί πλέον ποσότητα διαλύτη γ) μια ποσότητα άλλης διαφορετικής ουσίας η οποία δε μεταβάλλει τον όγκο του διαλύματος. 1.4 Να αναφέρετε τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται καθώς και τον τρόπο που επιδρούν : α) η διαλυτότητα των στερεών στα υγρά β) η διαλυτότητα των αερίων στα υγρά 1.5 Διάλυμα μάζας 160 g είναι κορεσμένο σε ουσία Α και βρίσκεται στους 60 βαθμούς Κελσίου. Ψύχουμε το διάλυμα στους 36 βαθμούς Κελσίου. Με βάση το παρακάτω διάγραμμα, που δείχνει την εξάρτηση της διαλυτότητας από τη θερμοκρασία : α) Να προσδιορίσετε τη φύση της διαλυμένης ουσίας β) Να υπολογίσετε την ποσότητα της ουσίας που θα κατακαθίσει σαν ίζημα. Διαλυτότητα της ουσίας Α ως προς τη θερμοκρασία Διαλυτότητα % w / w Θερμοκρασία ( C )

2 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΤΑΣΗ ΑΤΜΩΝ 2.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Τάση ατμών ουσίας, γραμμομοριακό κλάσμα, προσθετικές ιδιότητες. 2.2 Να γράψετε το νόμο του Ραούλ και να εξηγήσετε τα μεγέθη. 2.3 Να περιγράψετε πλήρως τα φαινόμενα που συμβαίνουν από τη στιγμή που σε απολύτως κενό δοχείο εισάγουμε ποσότητα υγρού, μέχρι την τελική ( μόνιμη ) κατάσταση, διακρίνοντας περιπτώσεις. 2.4 Να αναφέρετε τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η τάση ατμών μιας ουσίας καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν. 2.5 Σε κλειστό δοχείο επικρατεί δυναμική ισορροπία μεταξύ μιας υγρής ουσίας και των ατμών της. Να περιγράψετε ακριβώς τι θα συμβεί όταν : α) Αυξήσουμε τον όγκο του δοχείου, κρατώντας σταθερή τη θερμοκρασία β) Αυξήσουμε τη θερμοκρασία, κρατώντας σταθερό τον όγκο του δοχείου. 2.6 Στο παρακάτω σχήμα παριστάνονται οι συναρτήσεις της τάσης των ατμών ενός υδατικού διαλύματος ζάχαρης και του καθαρού νερού, σε σχέση με η θερμοκρασία. α) Να αναφέρετε τι δείχνει κάθε καμπύλη β) Να βρείτε το κανονικό ( σε πίεση 1 atm ) σημείο ζέσεως του διαλύματος γ) Να σημειώσετε πάνω στο διάγραμμα την ανύψωση ΔΘ b του σημείου ζέσεως. P ατμών (atm) 1 Α Β 100 Θ ( C )

3 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΑΝΥΨΩΣΗ ΣΗΜΕΙΟΥ ΖΕΣΗΣ - ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΣΗΜΕΙΟΥ ΠΗΞΗΣ 3.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Ζεσεοσκοπία, κρυοσκοπία. 3.2 Να γράψετε το νόμο της ζεσεοσκοπίας και της κρυοσκοπίας και να εξηγήσετε τα μεγέθη. 3.3 Γνωρίζουμε ότι η ζεσεοσκοπική(και η κρυοσκοπική) σταθερή ενός διαλύτη δεν εξαρτάται από τη διαλυμένη ουσία. Το περιμέναμε αυτό, ναι ή όχι ; Να εξηγήσετε. 3.4 Να αναφέρετε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ισχύει ο νόμος της ζεσεο(κρυο)σκοπίας. 3.5 Να χαρακτηρίσετε κάθε μια από τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ) και όπου χρειάζεται να αιτιολογήσετε τον χαρακτηρισμό σας : α) Υδατικό διάλυμα γλυκόζης αραιώνεται με νερό, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το σημείο ζέσεως. β) Όσο διαρκεί ο βρασμός μιας καθαρής ουσίας, σε ανοικτό δοχείο, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή. γ) Όσο διαρκεί ο βρασμός ενός διαλύματος ζάχαρης, σε ανοικτό δοχείο, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή. δ) Διάλυμα γλυκόζης, που έχει Μ 1 = 180, με περιεκτικότητα 1 % κ.β. σε νερό βράζει στην ίδια θερμοκρασία με διάλυμα ζάχαρης, που έχει Μ 2 = 342, με περιεκτικότητα 1 % κ.β. σε νερό. ε) Υδατικό διάλυμα γλυκόζης αραιώνεται με νερό, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το σημείο πήξεως. στ) 8 mol γλυκόζης τα διαλύουμε σε 500 λίτρα νερό και έτσι φτιάχνουμε διάλυμα Α. 8 mol ουρίας τα διαλύουμε σε 500 λίτρα νερό και έτσι φτιάχνουμε διάλυμα Β. Άρα συμπεραίνουμε ότι και τα δύο διαλύματα έχουν το ίδιο σημείο πήξεως. ζ) 8 γραμμάρια γλυκόζης τα διαλύουμε σε 500 λίτρα νερό και έτσι φτιάχνουμε διάλυμα Α. 8 γραμμάρια ουρίας τα διαλύουμε σε 500 λίτρα νερό και έτσι φτιάχνουμε διάλυμα Β. Άρα συμπεραίνουμε ότι και τα δύο διαλύματα έχουν το ίδιο σημείο πήξεως. η) Αναμειγνύουμε ίσες μάζες δύο υδατικών διαλυμάτων, το ένα ζάχαρης που είχε σημείο βρασμού 101 βαθμούς Κελσίου, το άλλο γλυκόζης που είχε σημείο βρασμού 102 βαθμούς Κελσίου και έτσι προκύπτει διάλυμα που βράζει στους 103 βαθμούς Κελσίου. 3.6 Δίνονται τέσσερα διαλύματα Α, Β, Γ, Δ. Το Α περιέχει 5 g ζάχαρης και 20 g νερό. Το Β περιέχει 40 g ζάχαρης και 60 g νερό. Το Γ περιέχει 3 g ζάχαρης και 12 g νερό. Το Δ περιέχει 20 g ζάχαρης και 40 g νερό. α) Να βρείτε εκείνο που έχει το μεγαλύτερο σημείο πήξεως β) Να βρείτε εκείνο που έχει το μεγαλύτερο σημείο βρασμού γ) Να γράψετε εκείνα που έχουν το ίδιο σημείο βρασμού δ) Εάν αναμείξουμε τα διαλύματα Α και Γ θα προκύψει διάλυμα Ε. Να συγκρίνετε τα σημεία βρασμού των Ε και Β. 3.6 Εάν θέλουμε να αγοράσουμε το φθηνότερο αντιπηκτικό για το ψυγείο του αυτοκινήτου μας, ποιο από τα παρακάτω θα προτιμούσαμε ; α) Γλυκόλη C 2 H 4 (OH) 2 β) Γλυκερίνη C 3 H 5 (OH) 3 Δίνεται ότι 1 κιλό γλυκόλη και 1 κιλό γλυκερίνη έχουν την ίδια τιμή.

4 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΩΣΜΩΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ 4.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Όσμωση, οσμωτική πίεση. 4.2 Να περιγράψετε το φαινόμενο της ώσμωσης. 4.3 Να αναπτύξετε τη βιολογική σημασία του φαινομένου της ώσμωσης. 4.4 Να εξηγήσετε με παράδειγμα πως μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την αναστολή της ώσμωσης. 4.5 Να εξηγήσετε με παράδειγμα τι είναι η αντίστροφη ώσμωση και να περιγράψετε μια εφαρμογή της. 4.6 Να δείξετε ότι ο νόμος που διέπει την ώσμωση έχει κοινά στοιχεία με την καταστατική εξίσωση των ιδανικών αερίων. 4.7 Να αναφέρετε και να ερμηνεύσετε τις αποκλίσεις που παρατηρούνται από τις προσθετικές ιδιότητες. 4.8 Να περιγράψετε τι ακριβώς συμβαίνει όταν φέρουμε σε επαφή δύο μοριακά διαλύματα διαφορετικών συγκεντρώσεων, δια μέσου μιας ημιπερατής μεμβράνης. 4.9 Να περιγράψετε τι ακριβώς συμβαίνει όταν φέρουμε σε επαφή ένα μοριακό διάλυμα με τον καθαρό διαλύτη του, δια μέσου μιας ημιπερατής μεμβράνης Από τα παρακάτω διαλύματα, που βρίσκονται στους 27 βαθμούς Κελσίου, να βρείτε εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη ωσμωτική πίεση : α) Διάλυμα γλυκόζης ( C 6 H 12 O 6 ) με περιεκτικότητα 5 % w/v β) Διάλυμα ουρίας ( CH 4 N 2 O ) με περιεκτικότητα 5 % w/v γ) Διάλυμα ζάχαρης ( C 12 H 22 O 11 ) με περιεκτικότητα 5 % w/v 4.11 Δίνονται τρία διαλύματα ζάχαρης Α, Β, Γ με συγκεντρώσεις 0,2 Μ, 0,3 Μ και 0,1 Μ αντίστοιχα. α) Να περιγράψετε τι θα συμβεί εάν φέρουμε σε επαφή, δια μέσου μιας ημιπερατής μεμβράνης, το Α με το Β καθώς και το Α με το Γ β) Εάν αναμείξουμε ίσους όγκους από τα διαλύματα Β και Γ θα προκύψει διάλυμα Δ. Να περιγράψετε τι θα συμβεί εάν φέρουμε σε επαφή, δια μέσου μιας ημιπερατής μεμβράνης, το Δ με το Α, το Δ με το Β καθώς και το Δ με το Γ Να χαρακτηρίσετε κάθε μια από τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ) και όπου χρειάζεται να αιτιολογήσετε τον χαρακτηρισμό σας : α) Εάν σε διάλυμα γλυκόζης, σε σταθερή θερμοκρασία, διαλύσουμε νέα ποσότητα γλυκόζης, τότε η ωσμωτική πίεση του διαλύματος αυξάνεται. β) Εάν, σε σταθερή θερμοκρασία, αναμείξουμε ίσους όγκους από δύο διαλύματα γλυκόζης με ωσμωτικές πιέσεις 2 atm και 3 atm αντίστοιχα, τότε θα προκύψει διάλυμα με ωσμωτική πίεση 6 atm. γ) Εάν θερμάνουμε ένα διάλυμα γλυκόζης, τότε η ωσμωτική του πίεση αυξάνεται. δ) Το φαινόμενο της ώσμωσης συμβαίνει ανεξάρτητα από τη φύση της διαλυμένης ουσίας.

5 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ 5.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Ηλεκτρολυτικό διάλυμα, ηλεκτρόλυση, ηλεκτρολύτες, οξέα, βάσεις, άλατα κατά Arrhenius, οξέα και βάσεις κατά Βronsted και Lowry, οξέα και βάσεις κατά Lewis. 5.2 Να δείξετε με παράδειγμα ή με συγκεκριμένη χημική αντίδραση την ιδιότητα ή χημική συμπεριφορά ενός σώματος ως : α) οξέος, βάσης κατά Arrhenius β) οξέος, βάσης κατά Βronsted και Lowry γ) οξέος, βάσης κατά Lewis. 5.3 Να περιγράψετε το μηχανισμό δημιουργίας ιόντων σε υδατικό διάλυμα, διακρίνοντας δύο ξεχωριστές περιπτώσεις ( ιοντικές -ομοιοπολικές ενώσεις ). 5.4 Να αναφέρετε τα χαρακτηριστικά εκείνα σημεία που δείχνουν ότι με τις νεότερες αντιλήψεις για οξέα και βάσεις διευρύνονται οι έννοιες των όρων «οξύ» και «βάση». ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Η ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 6.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Φαινόμενα, φυσικά φαινόμενα, χημικά φαινόμενα, χημική αντίδραση, θερμότητα, εξώθερμες χημικές αντιδράσεις, ενδόθερμες χημικές αντιδράσεις, μοριακές αντιδράσεις, ιοντικές αντιδράσεις, οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις, μεταθετικές αντιδράσεις ( μη οξειδοαναγωγικές ), χημική κινητική, ενέργεια ενεργοποίησης, καταλύτες, 6.2 Να αναφέρετε τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η ταχύτητα μιας χημικής αντίδρασης καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν. 6.3 Να αναφέρετε τα κυριότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δράσης των καταλυτών. 6.4 Δίνεται η αντίδραση Α Β. Στο παρακάτω σχήμα παριστάνονται οι συναρτήσεις της συγκέντρωσης των Α και Β σε σχέση με το χρόνο, σε θερμοκρασία Τ. α) Να αναφέρετε με αιτιολόγηση τι δείχνει κάθε καμπύλη β) Να σχεδιάσετε στο ίδιο διάγραμμα τις καμπύλες που θα παίρναμε σε θερμοκρασία : β 1 ) Τ 1 < Τ β 1 ) Τ 2 > Τ C(mol/L) 1 2 t(s)

6 6 6.5 Δίνεται η μονόδρομη αντίδραση 2Α + 3Β Γ + 4Δ όλα αέρια. Εισάγουμε σε δοχείο n mol από το Α και n mol από το Β, σε σταθερή θερμοκρασία. Να χαρακτηρίσετε κάθε μια από τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ) και όπου δει να αιτιολογήσετε τον χαρακτηρισμό σας : α) Σε όλη τη διάρκεια της αντίδρασης η συγκέντρωση του Α αυξάνεται β) Σε όλη τη διάρκεια της αντίδρασης η συγκέντρωση του Β αυξάνεται γ) Σε όλη τη διάρκεια της αντίδρασης η συγκέντρωση του Γ αυξάνεται δ) Στο τέλος της αντίδρασης η συγκέντρωση του Α μηδενίζεται ε) Στο τέλος της αντίδρασης η συγκέντρωση του Β μηδενίζεται στ) Σε όλη τη διάρκεια της αντίδρασης η πίεση παραμένει σταθερή 6.6 Με δεδομένο ότι αύξηση θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου διπλασιάζει την ταχύτητα μιας χημικής αντίδρασης να υπολογίσετε την ταχύτητα μιας αντίδρασης στους 90 βαθμούς Κελσίου, όταν στους 30 βαθμούς Κελσίου είναι 10 mol/ls. 6.7 Να χαρακτηρίσετε κάθε μια από τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ) και όπου δει να αιτιολογήσετε τον χαρακτηρισμό σας : α) Η ταχύτητα μιας αντίδρασης αυξάνει με την πάροδο του χρόνου β) Η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει και τις εξώθερμες και τις ενδόθερμες χημικές αντιδράσεις γ) Η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει μόνο τις εξώθερμες χημικές αντιδράσεις δ) Η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει μόνο τις ενδόθερμες χημικές αντιδράσεις ε) Σύρμα από τσίγκο( ψευδάργυρο) αντιδρά ταχύτερα με υδροχλωρικό οξύ από ότι η σκόνη από τσίγκο. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ 7.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Εξώθερμες χημικές αντιδράσεις, ενδόθερμες χημικές αντιδράσεις, χημική ενέργεια, θερμότητα, θερμότητα αντίδρασης, θερμότητα σχηματισμού, θερμότητα καύσης, πρότυπη ενθαλπία σχηματισμού, πρότυπη ενθαλπία καύσης. 7.2 Να διατυπώσετε το νόμο των Lavoisier και Laplace. 7.3 Να διατυπώσετε τον βασικό νόμο του Hess καθώς και το γενικευμένο νόμο του Hess ( αξίωμα αρχικής και τελικής κατάστασης ). 7.4 Να χαρακτηρίσετε κάθε μια από τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ) και όπου χρειάζεται να αιτιολογήσετε τον χαρακτηρισμό σας : α) Οι αντιδράσεις που ελευθερώνουν ενέργεια, με τη μορφή θερμότητας λέγονται εξώθερμες β) Η ενθαλπία αντίδρασης στις εξώθερμες αντιδράσεις είναι αρνητική γ) Η πρότυπη ενθαλπία αναφέρεται σε πίεση 1 atm και θερμοκρασία 25 βαθμούς Κελσίου δ) Η πρότυπη ενθαλπία καύσης του υδρογόνου είναι αριθμητικά ίση με την πρότυπη ενθαλπία σχηματισμού του νερού ε) Η πρότυπη ενθαλπία καύσης του γραφίτη είναι αριθμητικά ίση με την πρότυπη ενθαλπία σχηματισμού του διοξειδίου του άνθρακα.

7 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ 8.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Αντιδράσεις ποσοτικές, αμφίδρομες, χημική ισορροπία, σταθερή χημικής ισορροπίας, ομογενής και ετερογενής χημική ισορροπία. 8.2 Να αναφέρετε τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η θέση της χημικής ισορροπίας ενός χημικού συστήματος καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν. 8.3 Να διατυπώσετε το νόμο δράσης των μαζών. 8.4 Να διατυπώσετε το γενικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι παράγοντες επιδρούν στη χημική ισορροπία και στη συνέχεια να διατυπώσετε τον ίδιο νόμο έτσι όπως γράφεται για κάθε παράγοντα χωριστά. 8.5 Να δείξετε πως επιδρά κάθε παράγοντας χωριστά στη θέση της χημικής Ισορροπίας του συστήματος που περιέχει άζωτο, υδρογόνο, αμμωνία, όλα αέρια, που διέπεται από την αμφίδρομη αντίδραση : Ν 2 + 3Η 2 2ΝΗ Να περιγράψετε τι ακριβώς συμβαίνει όταν σε κενό δοχείο εισάγουμε 1 mol Η 2 και 1 mol Ι 2 μέχρι να φθάσει το σύστημα σε μόνιμη κατάσταση. 8.7 Να χαρακτηρίσετε κάθε μια από τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ) και όπου χρειάζεται να αιτιολογήσετε τον χαρακτηρισμό σας : α) Στην κατάσταση χημικής ισορροπίας οι ταχύτητες των δύο αντίθετης φοράς αντιδράσεων είναι ίσες β) Στην κατάσταση χημικής ισορροπίας οι ποσότητες όλων των σωμάτων που συμμετέχουν είναι ίσες γ) Η κατάσταση της χημικής ισορροπίας είναι μία κατάσταση δυναμικής ισορροπίας δ) Οι μονόδρομες ή ποσοτικές αντιδράσεις χαρακτηρίζονται πάντοτε από μεγάλες ταχύτητες ενώ οι αμφίδρομες πάντοτε από μικρές ε) Η απόδοση μιας αμφίδρομης αντίδρασης είναι πάντοτε μικρότερη από τη μονάδα στ) Στην κατάσταση χημικής ισορροπίας οι συγκεντρώσεις όλων των σωμάτων που συμμετέχουν είναι ίσες ζ) Στην κατάσταση χημικής ισορροπίας, με σταθερές όλες τις συνθήκες, οι συγκεντρώσεις όλων των σωμάτων που συμμετέχουν παραμένουν σταθερές η) Η θέση της χημικής ισορροπίας της αντίδρασης Η 2 + Ι 2 2ΗΙ δεν μεταβάλλεται αν σε σταθερή θερμοκρασία αυξήσουμε τον όγκο του δοχείου θ) Η απόδοση μιας εξώθερμης αντίδρασης αυξάνει όταν αυξάνουμε τη θερμοκρασία ι) Η απόδοση μιας εξώθερμης αντίδρασης αυξάνει όταν προσθέσουμε τον κατάλληλο καταλύτη 8.8 Δίνεται η ισορροπία CO 2 (g) + C(s) 2CO(g) ( εξώθερμη ) Να αναφέρετε με αιτιολόγηση την κατεύθυνση προς την οποία θα μετατοπισθεί η θέση της χημικής ισορροπίας εάν : α) Αυξήσουμε τη θερμοκρασία β) Αυξήσουμε την πίεση, ελαττώνοντας τον όγκο του δοχείου γ) Προσθέσουμε στο δοχείο CO 2 (g) δ) Προσθέσουμε στο δοχείο CO(g) ε) Προσθέσουμε στο δοχείο C(s)

8 8 8.9 Δίνεται η ισορροπία COCl 2 (g) CO(g) + Cl 2 (g) ( εξώθερμη ) Να αναφέρετε με αιτιολόγηση την κατεύθυνση προς την οποία θα μετατοπισθεί η θέση της χημικής ισορροπίας εάν : α) Αυξήσουμε τη θερμοκρασία β) Αυξήσουμε την πίεση, ελαττώνοντας τον όγκο του δοχείου γ) Προσθέσουμε στο δοχείο COCl 2 (g) δ) Προσθέσουμε στο δοχείο CO(g) ε) Προσθέσουμε στο δοχείο Cl 2 (g) 8.10 Δίνεται η ισορροπία CO(g) + 2H 2 (g) CH 3 OH(g) ( εξώθερμη ) Α) Να αναφέρετε με αιτιολόγηση την κατεύθυνση προς την οποία θα μετατοπισθεί η θέση της χημικής ισορροπίας εάν : α) Αυξήσουμε τη θερμοκρασία β) Αυξήσουμε την πίεση, ελαττώνοντας τον όγκο του δοχείου γ) Προσθέσουμε στο δοχείο COCl 2 (g) δ) Προσθέσουμε στο δοχείο CO(g) ε) Προσθέσουμε στο δοχείο Cl 2 (g) Β) Ακόμη να εξηγήσετε με επιχειρήματα τον τρόπο με τον οποίο η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει : α) την ταχύτητα της αντίδρασης β) την απόδοση της αντίδρασης Γ) Τέλος να εξηγήσετε με αιτιολόγηση τον τρόπο με τον οποίο η αύξηση της πίεσης επηρεάζει : α) την ταχύτητα της αντίδρασης β) την απόδοση της αντίδρασης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 9.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Βαθμός διάστασης ή ιονισμού οξέος ή βάσης, σταθερή διάστασης ασθενούς οξέος, ασθενούς βάσης, εξουδετέρωση. 9.2 Να αναφέρετε τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η διάσταση ενός ασθενούς οξέος ή μιας ασθενούς βάσης. 9.3 Να περιγράψετε τους μηχανισμούς δημιουργίας ιόντων, διακρίνοντας περιπτώσεις. 9.4 Κατά την αραίωση, σε σταθερή θερμοκρασία, ενός διαλύματος ασθενούς οξέος, ο βαθμός ιοντισμού του αυξάνει. 9.5 Κατά την αραίωση, σε σταθερή θερμοκρασία, ενός διαλύματος της ασθενούς βάσης ΝΗ 3, ο βαθμός ιοντισμού της αυξάνει.

9 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΝΕΡΟΥ - ΡΗ ΔΕΙΚΤΕΣ 10.1 Να δώσετε τους ορισμούς : PH, ρυθμιστικά διαλύματα, δείκτες Να περιγράψετε την διάσταση του νερού Να εξάγετε τον τύπο που δίνει τη σχέση μεταξύ της τιμής του PH ενός διαλύματος ασθενούς οξέος ή βάσης σε συνάρτηση με το λόγο των συγκεντρώσεων των αδιάστατων μορίων του προς τα χαρακτηριστικά του ιόντα και να κάνετε την αντίστοιχη γραφική παράσταση Να εξάγετε τον τύπο που δίνει τη σχέση μεταξύ της τιμής του βαθμού διάστασης ή ιοντισμού ενός ασθενούς οξέος ή βάσης σε συνάρτηση με την αρχική του συγκέντρωση C και να κάνετε την αντίστοιχη γραφική παράσταση Να εξάγετε τη σχέση που συνδέει το PH με το POH Yδατικό διάλυμα οξέος που έχει PH = 3 το αραιώνουμε συνεχώς με νερό. Να βρείτε την τελική τιμή του PH Yδατικό διάλυμα βάσης που έχει PH = 10 το αραιώνουμε συνεχώς με νερό. Να βρείτε την τελική τιμή του PH Να χαρακτηρίσετε κάθε μια από τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ) και όπου δει να αιτιολογήσετε τον χαρακτηρισμό σας : α) Το συζυγές οξύ της αμμωνίας είναι το ιόν του αμμωνίου β) Η συζυγής βάση του νερού είναι το οξώνιο γ) Σε κάθε υδατικό διάλυμα, στους 25 βαθμούς Κελσίου ισχύει η σχέση : PH + POH =14 δ) Σε κάθε υδατικό διάλυμα, σε κάθε θερμοκρασία, ισχύει η σχέση : PH + POH =14 ε) Μόνο στο καθαρό νερό αλλά σε κάθε θερμοκρασία, ισχύει η σχέση : PH + POH =14 στ) Μόνο στο καθαρό νερό στους 25 βαθμούς Κελσίου ισχύει η σχέση : PH + POH =14 ζ) Σε κάθε υδατικό διάλυμα οξέος ισχύει [ Η 3 Ο + ] >[ ΟΗ - ] η) Σε κάθε υδατικό διάλυμα βάσεως ισχύει [ ΟΗ - ] > [ Η 3 Ο + ] θ) Στο καθαρό νερό, στους 25 βαθμούς Κελσίου ισχύει η σχέση : [ Η 3 Ο + ] = [ ΟΗ - ] = 10-7 Μ ι) Διάλυμα ασθενούς οξέος HA 0,1 M έχει PH = 1 ια) Διάλυμα ασθενούς βάσης AΟΗ 0,1 M έχει PH = 13 ιβ) Διάλυμα ασθενούς οξέος HA 0,1 M έχει PH < 1 ιγ) Διάλυμα ασθενούς βάσης AΟΗ 0,1 M έχει PH < 13 ιδ) Διάλυμα ασθενούς οξέος HA 0,1 M έχει PH > 1 ιε) Διάλυμα ασθενούς βάσης AΟΗ 0,1 M έχει PH > 13 ιστ) Εάν ένα ασθενές οξύ έχει σταθερή ιοντισμού μεγαλύτερη από ένα άλλο τότε είναι ισχυρότερο από το άλλο. ιζ) Εάν ένα ασθενές οξύ, στην ίδια θερμοκρασία και με ίδια συγκέντρωση έχει βαθμό ιοντισμού μεγαλύτερο από ένα άλλο τότε είναι ισχυρότερο από το άλλο 10.9 Σε 2 λίτρα υδατικού διαλύματος HCl ( ισχυρό οξύ ) με PH = 4 προσθέτουμε : α) 198 λίτρα νερό β) λίτρα νερό Να βρείτε τις δύο τελικές τιμές του PH Σε 5 λίτρα υδατικού διαλύματος NaOH ( ισχυρή βάση ) με PH = 11 προσθέτουμε : α) 45 λίτρα νερό β) λίτρα νερό Να βρείτε τις δύο τελικές τιμές του PH

10 10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ 11.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Οξείδωση, αναγωγή, αριθμός οξείδωσης, ημιαντίδραση οξείδωσης, αναγωγής, οξειδοαναγωγή, σώμα οξειδωτικό, αναγωγικό Να διατυπώσετε τους κανόνες που αναφέρονται στον αριθμό οξείδωσης Να εξηγήσετε με παράδειγμα πως εφαρμόζεται η αρχή της διατήρησης του ηλεκτρικού φορτίου σε μια οξειδοαναγωγική αντίδραση Να αναφέρετε τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η οξειδωτική και αναγωγική ικανότητα ενός στοιχείου Να βρείτε τον αριθμό οξείδωσης του φωσφόρου στα σώματα : α) φωσφορικό οξύ β) φωσφίνη γ) φωσφορώδες οξύ δ) Τετρατομικός φωσφόρος 11.6 Να βρείτε τον αριθμό οξείδωσης του χλωρίου στα σώματα : α) χλωρικό οξύ β) χλωρίνη γ) χλωριώδες οξύ δ) Διατομικό χλώριο ε) υδροχλώριο στ) υπερχλωρικό κάλιο Να χαρακτηρίσετε κάθε μια από τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ) και όπου χρειάζεται να αιτιολογήσετε τον χαρακτηρισμό σας : α) Κάθε αποβολή ηλεκτρονίων είναι οξείδωση β) Κάθε πρόσληψη ηλεκτρονίων είναι αναγωγή γ) Σε κάθε οξείδωση συμβαίνει αποβολή ηλεκτρονίων δ) Σε κάθε αναγωγή συμβαίνει πρόσληψη ηλεκτρονίων ε) Το οξειδωτικό σώμα πάντοτε ανάγεται στ) Το αναγωγικό σώμα πάντοτε οξειδώνεται ζ) Στην αντίδραση 2K + Br 2 2KBr το κάλιο οξειδώνεται η) Στην αντίδραση 2K + Br 2 2KBr το βρώμιο ανάγεται θ) Στην αντίδραση 2K + Br 2 2KBr το κάλιο δρα σαν αναγωγικό ι) Στην αντίδραση 2K + Br 2 2KBr το βρώμιο δρα σαν οξειδωτικό 11.8 Να εξηγήσετε γιατί ο ορισμός της οξείδωσης οξείδωση = «αύξηση του αριθμού οξείδωσης» είναι ευρύτερος από τον ορισμό οξείδωση = «αποβολή ηλεκτρονίων» Στην αντίδραση 3Cl 2 + 6KOH 5KCl + KClO 3 να αναφέρετε με αιτιολόγηση τη συμπεριφορά κάθε στοιχείου, δηλαδή ποιο οξειδώνεται, ποιο ανάγεται, ποιο δρα οξειδωτικά, ποιο δρα αναγωγικά. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ 12.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Δυναμικό οξείδωσης, ημιστοιχείο, ημιστοιχείο υδρογόνου, κανονικό δυναμικό οξείδωσης, ηλεκτροχημική σειρά των στοιχείων Να εξηγήσετε πως μεταβάλλεται η οξειδωτική και πως η αναγωγική ικανότητα ενός στοιχείου με βάση τη θέση του στην ηλεκτροχημική σειρά.

11 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 ΓΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Γαλβανικό στοιχείο, διαφορά δυναμικού στοιχείου Να αναφέρετε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα γαλβανικό στοιχείο Να απαντήσετε γιατί το ηλεκτρόδιο της ανόδου λέγεται έτσι ( άνοδος ). Ισχύει αυτή η γενική ερμηνεία και για το ηλεκτρόδιο της ηλεκτρόλυσης και για το ηλεκτρόδιο των γαλβανικών στοιχείων ; Να εξηγήσετε Να απαντήσετε γιατί το ηλεκτρόδιο της καθόδου λέγεται έτσι ( κάθοδος ). Ισχύει αυτή η γενική ερμηνεία και για το ηλεκτρόδιο της ηλεκτρόλυσης και για το ηλεκτρόδιο των γαλβανικών στοιχείων ; Να εξηγήσετε Να εξηγήσετε με παράδειγμα το συλλογισμό με τον οποίο διακρίνουμε τον αρνητικό πόλο μεταξύ των δύο ημιστοιχείων ενός στοιχείου και στη συνέχεια να υπολογίσετε τη διαφορά δυναμικού του στοιχείου Να περιγράψετε τα στοιχεία : α) Daniel β) Leclanche Να περιγράψετε, με παράδειγμα, γράφοντας και τις σχετικές χημικές εξισώσεις, τις ενεργειακές μετατροπές που συμβαίνουν σε ένα στοιχείο : α) στην άνοδο β) στην κάθοδο Διαθέτουμε δύο ημιστοιχεία σε πρότυπες συνθήκες : Zn/Zn 2+ με Ε 0 25 = -0,76 V και Cu/Cu 2+ με Ε 0 25 = +0,34 V. α) Να περιγράψετε τη διαδικασία που θα ακολουθήσετε ώστε με αυτά να κατασκευάσετε το πλήρες στοιχείο β) Να προσδιορίσετε με αιτιολόγηση τον αρνητικό πόλο και τον θετικό και να τους ονομάσετε κι αλλιώς γ) Να βρείτε το κανονικό δυναμικό του ηλεκτρικού στοιχείου ΔΕ Διαθέτουμε δύο ημιστοιχεία σε πρότυπες συνθήκες : Mg/Mg 2+ με Ε 0 25 = -2,37 V και Ag/Ag + με Ε 0 25 = +0,80 V. α) Να περιγράψετε τη διαδικασία που θα ακολουθήσετε ώστε με αυτά να κατασκευάσετε το πλήρες στοιχείο β) Να προσδιορίσετε με αιτιολόγηση τον αρνητικό πόλο και τον θετικό και να τους χαρακτηρίσετε με βάση την κίνηση των ηλεκτρονίων μέσα τους γ) Να βρείτε το κανονικό δυναμικό του ηλεκτρικού στοιχείου ΔΕ Να χαρακτηρίσετε κάθε μια από τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ) και όπου δει να αιτιολογήσετε τον χαρακτηρισμό σας : α) Άνοδος γαλβανικού στοιχείου είναι το ηλεκτρόδιο στο οποίο συμβαίνει αναγωγή ενώ κάθοδος γαλβανικού στοιχείου είναι το ηλεκτρόδιο στο οποίο συμβαίνει οξείδωση β) Στα γαλβανικά στοιχεία, έξω από αυτά, τα ηλεκτρόνια κινούνται από την άνοδο προς την κάθοδο γ) Στα γαλβανικά στοιχεία, έξω από αυτά, η συμβατική φορά του ρεύματος είναι από την άνοδο προς την κάθοδο δ) Κατά την ηλεκτρόλυση εμείς διαβιβάζουμε ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή δίνουμε ηλεκτρική ενέργεια, για να πραγματοποιηθούν μη αυθόρμητες χημικές δράσεις ε) Κατά την λειτουργία γαλβανικού στοιχείου πραγματοποιούνται αυθόρμητες χημικές δράσεις, δηλαδή ελευθερώνεται χημική ενέργεια και έτσι εμείς παίρνουμε ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή παίρνουμε ηλεκτρική ενέργεια.

12 12 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΣ 14.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Συσσωρευτές, βαθμός απόδοσης συσσωρευτή Να περιγράψετε τα χαρακτηριστικά μεγέθη συσσωρευτών Να περιγράψετε τα χαρακτηριστικά μεγέθη συσσωρευτών Να περιγράψετε τα μειονεκτήματα ηλεκτρικών στοιχείων Να περιγράψετε τους συσσωρευτές μολύβδου Να περιγράψετε τους αλκαλικούς συσσωρευτές Να συγκρίνετε τους συσσωρευτές μολύβδου με τους αλκαλικούς συσσωρευτές και να διατυπώσετε τα συμπεράσματά σας Να περιγράψετε τις βλάβες καθώς και τις ανάγκες συντήρησης : α) των συσσωρευτών μολύβδου β) των αλκαλικών συσσωρευτών Να περιγράψετε, γράφοντας και τις σχετικές χημικές εξισώσεις, τις ενεργειακές μετατροπές που συμβαίνουν σε ένα συσσωρευτή τόσο κατά τη φόρτιση, όσο και κατά την εκφόρτιση : α) στους συσσωρευτές μολύβδου β) στους αλκαλικούς συσσωρευτές ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15 ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ 15.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Ηλεκτρόλυση, βολτάμετρο, άνοδος, κάθοδος, ελάχιστη τάση ηλεκτρόλυσης, τάση πόλωσης, υπέρταση, εκλεκτική εκφόρτιση Να περιγράψετε και να χαρακτηρίσετε, γράφοντας και τις σχετικές χημικές εξισώσεις, τις χημικές δράσεις που συμβαίνουν σε ένα βολτάμετρο, τόσο στην κάθοδο όσο και στην άνοδο, κατά την ηλεκτρόλυση τήγματος χλωριούχου νατρίου Να διατυπώσετε τους νόμους της ηλεκτρόλυσης του Φαρανταίη και να εξηγήσετε τα μεγέθη Να περιγράψετε τις εφαρμογές της ηλεκτρόλυσης Να συγκρίνετε την άνοδο της ηλεκτρόλυσης με την άνοδο ενός γαλβανικού στοιχείου και να διατυπώσετε τα συμπεράσματά σας Να συγκρίνετε την κάθοδο της ηλεκτρόλυσης με την κάθοδο ενός γαλβανικού στοιχείου και να διατυπώσετε τα συμπεράσματά σας Πόσο φορτίο έχουν 1 mol ηλεκτρονίων ; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 16.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Διάβρωση, ομοιόμορφη διάβρωση Να περιγράψετε τα είδη της διάβρωσης, διακρίνοντας περιπτώσεις Να περιγράψετε τους παράγοντες που ευνοούν την επιτάχυνση της διάβρωσης Να αναπτύξετε τη θεωρία για την ηλεκτροχημική διάβρωση Να αναπτύξετε τους τρόπους προστασίας από τη διάβρωση και για κάθε μια από αυτές να αναφέρετε τις συνήθεις εφαρμογές της.

13 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 ΝΕΡΟ 17.1 Να αναφέρετε τις διαλυμένες ουσίες που υπάρχουν στο νερό και να τις διακρίνετε με βάση τα χαρακτηριστικά τους Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω :Φυσικό νερό, πόσιμο, νερό βιομηχανικής χρήσης, νερό λεβήτων, σκληρότητα, παροδική, μόνιμη, ολική, βαθμός σκληρότητας( γερμανικός, γαλλικός, αγγλικός ), ιονεναλλακτική ρητίνη, αλκαλικότητα, χημικώς καθαρό νερό Να περιγράψετε, γράφοντας και τις σχετικές χημικές εξισώσεις, τις χημικές δράσεις που συμβαίνουν σε μια ιονεναλλακτική ρητίνη, τόσο κατά τη λειτουργία της όσο και κατά την αναγέννησή της Να τα αναφέρετε και περιγράψετε τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουμε τα διαλυμένα στερεά στο νερό των λεβήτων Να τα αναφέρετε και περιγράψετε τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουμε τα διαλυμένα αέρια στο νερό των λεβήτων Να αναφέρετε τα μετρήσιμα χαρακτηριστικά του νερού. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ 18.1 Να δώσετε τους ορισμούς για τα παρακάτω : Οργανική χημεία, σύσταση οργανικών ενώσεων, στοιχειακή ανάλυση, ποιοτική, ποσοτική, εκατοστιαία σύσταση, εμπειρικός τύπος, μοριακός τύπος, Αμυκλές, κυκλικές, κορεσμένες, ακόρεστες οργανικές ενώσεις, αλκύλιο, ομόλογη σειρά, κορεσμένοι υδρογονάνθρακες, ακόρεστοι, ισομέρεια, πολυμέρεια Να αναφέρετε τους λόγους στους οποίους οφείλεται το μεγάλο πλήθος των οργανικών ενώσεων Να ταξινομήσετε τις οργανικές ενώσεις σε γενικές κατηγορίες και για κάθε μια να γράψετε τον ορισμό και να δώσετε από ένα παράδειγμα Να αναφέρετε το γενικό ορισμό και τα είδη της ισομέρειας και για κάθε είδος να γράψετε τον ορισμό και να δώσετε από ένα παράδειγμα Να περιγράψετε τα είδη των οργανικών αντιδράσεων Να περιγράψετε τις χημικές ιδιότητες των αλκανίων Να περιγράψετε τις χημικές ιδιότητες των αλκενίων Για κάθε ομόλογη σειρά που γνωρίζετε, να γράψετε : α) το γενικό της τύπο β) τους μοριακούς τύπους, τους συντακτικούς τύπους και τις ονομασίες των τριών πρώτων μελών της Να γράψετε τη χημική εξίσωσης της πλήρους καύσης : α) αλκανίου(γενικά) και των μεθανίου, αιθανίου, προπανίου β) αλκενίου(γενικά) και των αιθενίου, προπενίου γ) αλκινίου(γενικά) και των αιθινίου, προπινίου δ) αλκοόλης κορεσμένης και μονοσθενούς(γενικά) και των μεθανόλης, αιθανόλης, ε) υδρογονάνθρακα γενικού τύπου C x H y στ) μιας οργανικής ένωσης με τύπο C x H y O z N t Να γράψετε τις χημικές εξισώσεις της ατελούς καύσης των : α) μεθανίου β) ακετυλενίου

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ B ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2007-2008 ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Δομικά σωματίδια (άτομα-μόρια-ιόντα) Δομή του ατόμου Ατομικός και μαζικός αριθμός Ισότοπα Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ: 08-11-2015 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ώρες

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ: 08-11-2015 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ώρες ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ: 08--05 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α. Α.5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 A ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 A ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Φάσμα group προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. μαθητικό φροντιστήριο

Φάσμα group προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. μαθητικό φροντιστήριο σύγχρονο Φάσμα group προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. μαθητικό φροντιστήριο Μάθημα: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Καθηγητής: ΟΜΑΔΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΦΑΣΜΑ Τάξη: Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ημερομηνία: 08/12/2018

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Επιμέλεια: Νίκος Δάκος ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έω ς και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Η σωστή τετράδα κβαντικών αριθμών για το μονήρες

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμιά από τις επόμενες ερωτήσεις:

1.1 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμιά από τις επόμενες ερωτήσεις: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 21-4-2016 ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 3 ΩΡΕΣ ΘΕΜΑ 1 1.1 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμιά από τις επόμενες ερωτήσεις: α. Σε κάθε εξώθερμη αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /...

Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /... Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /... Επαναληπτικό Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών (1 ο + 2 ο + 3 ο + 4 ο + 5 ο ΚΕΦ.) Διάρκεια 180 min ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 εως Α4

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου

Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου 1 ο Κεφάλαιο Όλα τα θέματα του 1 ου Κεφαλαίου από τη Τράπεζα Θεμάτων 25 ερωτήσεις Σωστού Λάθους 30 ερωτήσεις ανάπτυξης Επιμέλεια: Γιάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 6-ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 6-ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 6-ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ 1. Σε δοχείο σταθερού όγκου και σε σταθερή θερμοκρασία, εισάγονται κάποιες ποσότητες των αερίων Η 2(g) και Ι 2(g) τα οποία αντιδρούν σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Θέματα Πανελλ. Εξετάσεων Χημείας Προσανατολισμού Β Λυκείου 1 ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1984 2004 (Περιέχει όσα από τα θέματα αναφέρονται στην ύλη της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ & Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διάλυμα καλείται κάθε ομογενές σύστημα, το οποίο αποτελείται από δύο ή περισσότερες χημικές ουσίες, και έχει την ίδια σύσταση σε όλη του τη μάζα.

Διάλυμα καλείται κάθε ομογενές σύστημα, το οποίο αποτελείται από δύο ή περισσότερες χημικές ουσίες, και έχει την ίδια σύσταση σε όλη του τη μάζα. 1. ΔΙΑΛΥΜΑ Διάλυμα καλείται κάθε ομογενές σύστημα, το οποίο αποτελείται από δύο ή περισσότερες χημικές ουσίες, και έχει την ίδια σύσταση σε όλη του τη μάζα. Ετερογενές σύστημα καλείται αυτό, το οποίο αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 003 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ ΘΕΜΑ 1 ο (7+8+10=25 μονάδες) 1) 2 mol HNO 3 (νιτρικού οξέος) περιέχουν: α) 6 άτομα οξυγόνου, β) 28g αζώτου, γ) 96g οξυγόνου, δ) 6 mol

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Μάθημα/Τάξη: Χημεία Γ Λυκείου Κεφάλαιο: 1 ο -4 ο και 7 ο Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 30-10-2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 80/100 Θέμα A Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ: ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18/03/2018

ΘΕΜΑΤΑ: ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18/03/2018 ΘΕΜΑΤΑ: ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18/03/2018 ΘΕΜΑ 1 Ο Στις ερωτήσεις 1 5 να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Γενική παραδοχή : Θεωρούμε ότι η θερμοκρασία παραμένει σταθερή σε όλα τα φαινόμενα των ερωτημάτων της άσκησης

Γενική παραδοχή : Θεωρούμε ότι η θερμοκρασία παραμένει σταθερή σε όλα τα φαινόμενα των ερωτημάτων της άσκησης ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ / ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Καθηγητής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΠΛΑΪΝΑΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑ Α εξαμήνου ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΥΜΕΝΕΣ 1. ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Λύση 1.1 Η τάση ατμών του νερού είναι 17,5 mmhg στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Γ Λυκείου Υλη: Χημική Κινητική Χημική Ισορροπία Ιοντισμός (K a K b ) Επιμέλεια διαγωνίσματος: Τσικριτζή Αθανασία Αξιολόγηση :

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Γ Λυκείου Υλη: Χημική Κινητική Χημική Ισορροπία Ιοντισμός (K a K b ) Επιμέλεια διαγωνίσματος: Τσικριτζή Αθανασία Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Χημεία Γ Λυκείου Υλη: Χημική Κινητική Χημική Ισορροπία Ιοντισμός (K a K b ) Επιμέλεια διαγωνίσματος: Τσικριτζή Αθανασία Αξιολόγηση : Θέμα Α Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής : ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΠΛΑΪΝΑΚΗΣ. Χημεία ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Καθηγητής : ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΠΛΑΪΝΑΚΗΣ. Χημεία ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΕΝ / ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Καθηγητής : ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΠΛΑΪΝΑΚΗΣ Χημεία ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2 Ογκομέτρηση προχοϊδα διάλυμα HCl ΕΔΩ ακριβώς μετράμε τον όγκο ( στην εφαπτομένη της καμπύλης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ & Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ 30 ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΤΕΣΤ 30 ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΕΣΤ 30 ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ ο αριθμός Avogadro, N A, L = 6,022 10 23 mol -1 η σταθερά Faraday, F = 96 487 C mol -1 σταθερά αερίων R = 8,314 510 (70) J K -1 mol -1 = 0,082 L atm mol -1 K -1 μοριακός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα στη Χημεία Γ Λυκείου Ιοντικής Ισορροπίας & Οργανικής

Διαγώνισμα στη Χημεία Γ Λυκείου Ιοντικής Ισορροπίας & Οργανικής Θέμα 1 ο.... Διαγώνισμα στη Χημεία Γ Λυκείου Ιοντικής Ισορροπίας & Οργανικής Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.8 επιλέξτε τη σωστή απάντηση. Μονάδες 2,5x8=20 1.1 Κατά τη διάλυση HCl στο νερό, σε σταθερή θερμοκρασία,

Διαβάστε περισσότερα

1. Το στοιχείο Χ έχει 17 ηλεκτρόνια. Αν στον πυρήνα του περιέχει 3 νετρόνια περισσότερα από

1. Το στοιχείο Χ έχει 17 ηλεκτρόνια. Αν στον πυρήνα του περιέχει 3 νετρόνια περισσότερα από Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Το στοιχείο Χ έχει 17 ηλεκτρόνια. Αν στον πυρήνα του περιέχει 3 νετρόνια περισσότερα από τα πρωτόνια, να υπολογισθούν ο ατομικός και ο μαζικός του στοιχείου Χ 2. Δίνεται 40 Ca. Βρείτε

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Θ Ε Μ Α Τ Α. Θέμα Α

1 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Θ Ε Μ Α Τ Α. Θέμα Α Θέμα 1 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Στις ερωτήσεις 1 ως 5 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. 1. Η αντίδραση ενός στοιχείου Σ με το υδρογόνο είναι. α. ντίδραση οξείδωσης. β. ντίδραση αναγωγής. γ. ντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. i. H 2 S ii. H 2 SO 3 iii. H 2 SO 4 iv. S Μονάδες 2. i. HCOOH ii. (COONa) 2 iii. CH 3 COONa iv. CH 3 CH 2 OH Μονάδες 2

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. i. H 2 S ii. H 2 SO 3 iii. H 2 SO 4 iv. S Μονάδες 2. i. HCOOH ii. (COONa) 2 iii. CH 3 COONa iv. CH 3 CH 2 OH Μονάδες 2 Κανάρη 36, Δάφνη Τηλ. 210 9713934 & 210 9769376 ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Α.1 Αν το μόριο του SO 2 οξειδωθεί, θα προκύψει: i. H 2 S ii.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A > ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ OPΩΝ > ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ >ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΟΝΟΜΑΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A > ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ OPΩΝ > ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ >ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΟΝΟΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A > ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ OPΩΝ > ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ >ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΟΝΟΜΑΤΩΝ A Αμφίδρομη αντίδραση: αυτή που πραγματοποιείται προς τις δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα και καταλήγει σε κατάσταση ισορροπίας. Αναγωγή: η ελάττωση

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα Θεμάτων Χημεία Α Λυκείου

Τράπεζα Θεμάτων Χημεία Α Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων Χημεία Α Λυκείου ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ 11 ερωτήσεις με απάντηση Επιμέλεια: Γιάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός 1. Σε ορισμένη ποσότητα ζεστού νερού διαλύεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαλύματα ασθενών οξέων ασθενών βάσεων.

Διαλύματα ασθενών οξέων ασθενών βάσεων. Διαλύματα ασθενών οξέων ασθενών βάσεων. Η ισχύς ενός οξέος σε υδατικό διάλυμα περιγράφεται από τη σταθερά ισορροπίας ιοντισμού του οξέος. Σε ένα αραιό υδατικό διάλυμα ασθενούς μονοπρωτικού οξέος ΗΑ, έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1. Το στοιχείο Χ έχει 17 ηλεκτρόνια. Αν στον πυρήνα του περιέχει 3 νετρόνια περισσότερα από τα πρωτόνια, να υπολογισθούν ο ατομικός και ο μαζικός του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Α ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Α ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Α1 Ηµεροµηνία: Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Σε µια ενδόθερµη αντίδραση: α. Μειώνεται η χηµική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις:

ΘΕΜΑ 1 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις: Άνω Γλυφάδα 21/10/2017 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Μάθημα: ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Καθηγητής/τρια: Αυγερινού Χρόνος: 3 ώρες Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Γ ΘΕΜΑ 1 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Κυριακή 17 Απριλίου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α.1 Για την αντίδραση: Fe (s) + 2HCl (aq) FeCl 2(aq)

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου 2015. Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο

Φροντιστήρια ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου 2015. Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου ΘΕΜΑ 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1 έως 1.5 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: 1.1 Τα ισότοπα άτομα: α. έχουν ίδιο αριθμό νετρονίων β. έχουν την ίδια μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι μεταξύ τους μεταβολές εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την πίεση και είναι οι παρακάτω: ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 00 ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Από

Διαβάστε περισσότερα

Εύρεση mol και συγκέντρωση από αριθμητικά δεδομένα Επανάληψη προηγούμενων τάξεων.

Εύρεση mol και συγκέντρωση από αριθμητικά δεδομένα Επανάληψη προηγούμενων τάξεων. Εύρεση mol και συγκέντρωση από αριθμητικά δεδομένα Επανάληψη προηγούμενων τάξεων. A. Εύρεση συγκέντρωσης c. A. Δίνονται τα mol της διαλυμένης ουσίας και ο όγκος του διαλύματος: n C, C σε Μ, V σε λίτρα.

Διαβάστε περισσότερα

( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. 1. Να χαρακτηρίσετε τις επόµενες προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασµένες (Λ).

( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. 1. Να χαρακτηρίσετε τις επόµενες προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασµένες (Λ). Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 1 από 12 ( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. Να χαρακτηρίσετε τις επόµενες προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασµένες (Λ). α) Ένα µείγµα είναι πάντοτε

Διαβάστε περισσότερα

XHΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

XHΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ A XHΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Κανάρη 36, Δάφνη Τηλ. 210 9713934 & 210 9769376 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑ Α. Σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Α.1. Στη χημική αντίδραση:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΦ.3.1: ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ (α)

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΦ.3.1: ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ (α) ΚΕΦ.3.1: ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ (α ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ είναι οι μεταβολές κατά τις οποίες από κάποια αρχικά σώματα (αντιδρώντα παράγονται νέα σώματα (προϊόντα. CO 2 O γλυκόζη (Φωτοσύνθεση Σάκχαρα αλκοόλη

Διαβάστε περισσότερα

To εξεταστικό δοκίμιο της χημείας αποτελείται από δεκατρείς (13) σελίδες.

To εξεταστικό δοκίμιο της χημείας αποτελείται από δεκατρείς (13) σελίδες. ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ «ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ» ΕΠΩΝΥΜΟ:... ΒΑΘΜΟΣ: 65 100 ΟΝΟΜΑ:. TMHMA: ΑΡΙΘΜΟΣ:.... ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ:...... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2000

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2000 Ζήτηµα 1ο Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου τις ερωτήσεις 1-3,να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. ε καθαρό νερό διαλύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2006 ÈÅÌÅËÉÏ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2006 ÈÅÌÅËÉÏ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ερωτήσεις 1.1-1.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1. Ο

Διαβάστε περισσότερα

της Γ Λυκείου, η φιλοσοφία τους και η διαχείριση τους

της Γ Λυκείου, η φιλοσοφία τους και η διαχείριση τους Οι αλλαγές στην ύλη της ΧΗΜΕΙΑΣ της Γ Λυκείου, η φιλοσοφία τους και η διαχείριση τους 1Α Τα δεδομένα που οδήγησαν στην ακόλουθη πρόταση Η πρόταση αφορά ΜΟΝΟ τη Γ Λυκείου Το πρόγραμμα θα είναι μεταβατικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΜΑ Α ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Χημική Ισορροπία 61 Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 62 Τι ονομάζεται κλειστό χημικό σύστημα; Παναγιώτης Αθανασόπουλος Κλειστό ονομάζεται το

Διαβάστε περισσότερα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Μάθημα 6 6.1. SOS: Τι ονομάζεται διάλυμα, Διάλυμα είναι ένα ομογενές μίγμα δύο ή περισσοτέρων καθαρών ουσιών. Παράδειγμα: Ο ατμοσφαιρικός αέρας

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2000

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2000 Ζήτηµα 1ο Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου ΕΚΦΩΝΗΕΙ τις ερωτήσεις 1-3,να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. ε καθαρό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΜΑ Α ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Θερμόχήμεία Κεφάλαιό 2 ό

Θερμόχήμεία Κεφάλαιό 2 ό Θερμόχήμεία Κεφάλαιό 2 ό Επιμέλεια: Χημικός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών 11 12 Τι είναι η χημική ενέργεια των χημικών ουσιών; Που οφείλεται; Μπορεί να αποδοθεί στο περιβάλλον; Πότε μεταβάλλεται η χημική

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσομπόγερας ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσομπόγερας ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20 Σελίδα: 1 Τελικό Επαναληπτικό Διαγώνισμα στη Χημεία Γ Λυκείου στα Κεφάλαια 1-7 (2018) Τελικό Επαναληπτικό Διαγώνισμα (2018) στη Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Γ Λυκείου στα Κεφάλαια 1 έως

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις A1 A5, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις A1 A5, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Μάθημα/Τάξη: Χημεία Γ Λυκείου Κεφάλαιο: Κεφάλαια 3,4,5(μέχρι Ε.Κ.Ι) Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 10-12-2018 Επιδιωκόμενος Στόχος: 75/100 Θέμα A Στις ερωτήσεις A1 A5, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1-1.4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση 1.1. Τι είδους τροχιακό

Διαβάστε περισσότερα

5. Εξώθερμο φαινόμενο είναι: α. ο βρασμός. β. η τήξη. γ. η εξάτμιση. δ. η εξουδετέρωση.

5. Εξώθερμο φαινόμενο είναι: α. ο βρασμός. β. η τήξη. γ. η εξάτμιση. δ. η εξουδετέρωση. ΔΙΑΓΩΝΙΜΑ: Μ Α Θ Η Μ Α : Β ΣΑΞΗ ΛΤΚΕΙΟΤ ΦΗΜΕΙΑ ΚΑΣΕΤΘΤΝΗ Ε Π Ω Ν Τ Μ Ο : < < < < < <

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ 1. Σε ορισμένη ποσότητα ζεστού νερού διαλύεται μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης απ ότι σε ίδια ποσότητα κρύου νερού Σωστό ή λάθος; 2. Εξηγήστε τι θα συμβεί,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις , να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις , να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Χημεία. Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής

Γενική Χημεία. Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Γενική Χημεία Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείο Κρήτης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Γραφείο Κ2.125, τηλ.: 28210-37772 e-mail:nikosxek@gmail.com Περιεχόμενα Διαλύματα Γραμμομοριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΝΤΕΛΗ. Κτίριο 1 : Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 13, Τηλ. 210 8048919 / 210 6137110 Κτίριο 2 : Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 29, Τηλ. 210 8100606 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

ΠΕΝΤΕΛΗ. Κτίριο 1 : Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 13, Τηλ. 210 8048919 / 210 6137110 Κτίριο 2 : Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 29, Τηλ. 210 8100606 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Τάξη Μάθημα Εξεταστέα ύλη Καθηγητές Γ Λυκείου XHMEIA Γ Λυκείου Οργανική-Οξειδοαναγωγή- Θερμοχημεία-Χημική κινητική Δημητρακόπουλος Θοδωρής Τζελέπη Αναστασία ΠΕΝΤΕΛΗ Κτίριο 1 : Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 13,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις (Α.1) μέχρι (Α.5) να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή επιλογή. Α.1 Από

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές εξετάσεις Χημεία Γ λυκείου θετικής κατεύθυνσης

Γενικές εξετάσεις Χημεία Γ λυκείου θετικής κατεύθυνσης 1 Γενικές εξετάσεις 006 Χημεία Γ λυκείου θετικής κατεύθυνσης Θέμα 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1-1.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΘΕΜΑ 1 ο ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 00 Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Ισχυρότερες

Διαβάστε περισσότερα

ÊÏÑÕÖÇ. 1.2 Το ph υδατικού διαλύµατος ασθενούς βάσης Β 0,01Μ είναι : Α. Μεγαλύτερο του 12 Β. 12 Γ. Μικρότερο του 2. Μικρότερο του 12 Μονάδες 5

ÊÏÑÕÖÇ. 1.2 Το ph υδατικού διαλύµατος ασθενούς βάσης Β 0,01Μ είναι : Α. Μεγαλύτερο του 12 Β. 12 Γ. Μικρότερο του 2. Μικρότερο του 12 Μονάδες 5 1 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΜΑ 1ο ΧΗΜΕΙΑ Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Η ενέργεια ιοντισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 Ο 16/12/2017 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. Μάθημα:ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤ ΘΕΜΑΤΑ: Καλή επιτυχία!!!!

ΘΕΜΑ 1 Ο 16/12/2017 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. Μάθημα:ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤ ΘΕΜΑΤΑ: Καλή επιτυχία!!!! ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 16/12/2017 Μάθημα:ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤ Καθηγητής/τρια: Αυγερινού Ονοματεπώνυμο: Χρόνος: 3 ώρες Τμήμα : Γ ΘΕΜΑ 1 Ο ΘΕΜΑΤΑ: Καλή επιτυχία!!!! Για τις ερωτήσεις 1.1-1.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμός ιοντισμού. Για ισχυρούς ηλεκτρολύτες ισχύει α = 1. Για ασθενής ηλεκτρολύτες ισχύει 0 < α < 1.

Βαθμός ιοντισμού. Για ισχυρούς ηλεκτρολύτες ισχύει α = 1. Για ασθενής ηλεκτρολύτες ισχύει 0 < α < 1. Βαθμός ιοντισμού Ο ιοντισμός μιας ομοιοπολικής ένωσης στο νερό μπορεί να είναι πλήρης ή μερικώς. Ένα μέτρο έκφρασης της ισχύος των ηλεκτρολυτών, κάτω από ορισμένες συνθήκες είναι ο βαθμός ιοντισμού (α).

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΘΕΜΑ 1ο ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 00 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Ισχυρότερες

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: 29 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: 29 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 18/12/2016 ΕΩΣ 05/01/2017 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ημερομηνία: 29 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ (4) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ xhmeiastokyma.

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ (4) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ xhmeiastokyma. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ (4) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α5 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. δ. 39 φορές μεγαλύτερη από το της μάζας του ατόμου του 12 C 12 Μονάδες 5

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. δ. 39 φορές μεγαλύτερη από το της μάζας του ατόμου του 12 C 12 Μονάδες 5 ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 25-02 - 2018 Μαρία Βασιλείου, Σπύρος Παπαμιχάλης, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Γ ΓΕΛ 15 / 04 / 2018

Χημεία Γ ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Γ ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: A1. Στην αντίδραση με χημική εξίσωση

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Κονδύλη 1 & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο: , /

Γ.Κονδύλη 1 & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο: ,  / Γ.Κονδύλη 1 & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο:210-61.24.000, http:/ / www.akadimos.gr ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια θεμάτων: Βελαώρας Βασίλειος, Χημικός ΘΕΜΑ Α Για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ Εισηγητής: Βασίλης Βελαώρας ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 019 ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Α1. Σε ένα υδατικό διάλυμα (θ=5 o C, Kw=10-14 ) βρέθηκε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση :

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Θέμα Α Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελής προτάσεις Α1 έως και Α4 και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή απάντηση

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή απάντηση Κανάρη 36, Δάφνη Τηλ. 210 9713934 & 210 9769376 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑ Α Σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή απάντηση Α1. Σε δοχείο σταθερού όγκου

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επαναληπτικό ιαγώνισµα 3-4-2016 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ηµιτελείς προτάσεις A1 έως και Α5 και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στο σωστό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1-5(ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΛΑΤΩΝ)

ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1-5(ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΛΑΤΩΝ) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ:. ΜΑΘΗΜΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1-5(ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΛΑΤΩΝ) ΘΕΜΑ 1 ο Να επιλέξτε την σωστή απάντηση από τις επιλογές: 1. Στις χημικές ουσίες Na2O2,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. α) Από τα παρακάτω σωματίδια μπορεί να αναχθεί σε SO 2, το:

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. α) Από τα παρακάτω σωματίδια μπορεί να αναχθεί σε SO 2, το: Κανάρη 36, Δάφνη Τηλ. 210 9713934 & 210 9769376 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την σωστή απάντηση α) Από τα παρακάτω σωματίδια μπορεί να αναχθεί σε SO 2, το: 1)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις 1.1-1.4

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΙΟΝΤΙΚΑ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ

ΙΟΝΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΙΟΝΤΙΚΑ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΙΟΝΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΙΟΝΤΙΚΑ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΙΟΝΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ: Είναι η δυναμική ισορροπία που πραγματοποιείται σε υδατικά διαλύματα και στην οποία συμμετέχουν ιόντα. ΙΟΝΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ: Τα ιοντικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α1. Πολυμερισμό 1,4 δίνει η ένωση:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Για τις προτάσεις A1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή επιλογή.

ΘΕΜΑ Α Για τις προτάσεις A1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή επιλογή. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Θ Ε Μ Α Τ Α. Θέμα Α

2 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Θ Ε Μ Α Τ Α. Θέμα Α Θέμα 2 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Στα θέματα 1 έως 4 να επιλέξετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η μεταβολή της οξειδωτικής ικανότητας. α. Συμβαδίζει με τη μεταβολή της ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ÑÏÌÂÏÓ

ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ÑÏÌÂÏÓ ΘΕΜΑ ο ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ - Στις ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Σε καθαρό νερό διαλύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 31/03/2019

ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 31/03/2019 ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 31/03/2019 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 Α5 να μεταφέρετε στο τετράδιο σας τη σωστή απάντηση Α1. Η ακόλουθη γραφική παράσταση αναφέρεται στην ισορροπία η οποία περιγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Φροντιστήρια «ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ»

Επιμέλεια: Φροντιστήρια «ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ» Τρίτη 27 Μαΐου 2014 Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ Επιμέλεια: Φροντιστήρια «ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ» ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1-Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Μονάδες Για τις ερωτήσεις 1.1-1. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2015-2016 1 Ο ΘΕΜΑ Α1. Για την ισορροπία : 22( g) O2( g) 2 H2 O( g), θ C ισχύει ότι K c =0,25. Για την ισορροπία: H2 O( g) 2( g) O2( g), θ C, ισχύει ότι:

Διαβάστε περισσότερα

CH 3 CH 2 NH 3 + OH ΔΗ > 0

CH 3 CH 2 NH 3 + OH ΔΗ > 0 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ της 5/10/015 ΘΕΜΑ Α Α1. γ (το CO 3 δέχεται πρωτόνιο απ το CH 3 COOH και το CH 3 COO απ το HCO 3 ) Α. γ (ασθενές οξύ ΗΑ 10 - Μ άρα [Η 3 Ο + ] -και, βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 5.1. Έστω η ισορροπία: 2NOCl(g) 2NO(g) + Cl 2 (g). Για την ισορροπία αυτή ισχύει ότι: Α) Κ c = [NO] [Cl 2 ]/[NOCl] 2 Β) η K c έχει μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Για τις προτάσεις Α1 έως Α5 να γράψετε τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή επιλογή Α1. ι) To S στις διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

δ) είναι σύνθεση ΜΟΝΑΔΕΣ

δ) είναι σύνθεση ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : XHMEIA/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25/11/ /2017 ΘΕΜΑ 1 0 Στις ερωτήσεις 1.1-1. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012 ÓÕÍÅÉÑÌÏÓ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012 ÓÕÍÅÉÑÌÏÓ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις ερωτήσεις 1 έως 4 και δίπλα το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΜΑ 1ο Για τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α3 να μεταφέρετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα μόνο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα