Το κλίμα. Α Γυμνασίου Διερευνητική Εργασία Yπεύθυνη καθηγήτρια : Ανδρακάκου Σοφία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το κλίμα. Α Γυμνασίου Διερευνητική Εργασία Yπεύθυνη καθηγήτρια : Ανδρακάκου Σοφία"

Transcript

1 Το κλίμα Α Γυμνασίου Διερευνητική Εργασία Yπεύθυνη καθηγήτρια : Ανδρακάκου Σοφία

2 Κλίμα ονομάζεται ο μέσος των καιρικών συνθηκών, που επικρατούν σε μία περιοχή. Το κλίμα επομένως είναι κάτι διαφορετικό από τον καιρό, και χαρακτηρίζεται σαν μια φυσική κατάσταση της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης χρονικής περιόδου. Το κλίμα παίζει σπουδαιότατο ρόλο, τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό βασίλειο. Από το κλίμα ορίζονται οι ζώνες της βλάστησης καθώς και η κατανομή των ζώων και των ανθρώπων πάνω στη γη. Ο τύπος ενός κλίματος συνήθως καθορίζεται από την ταξινόμηση κατά Köppen, που υιοθετεί διαφορετικές κλιματικές ζώνες με βάση τη βλάστηση κάθε περιοχής. Το κλίμα εξαρτάται από: γεωγραφικό πλάτος και υψόμετρο κατανομή ξηράς και θάλασσας ανάγλυφο και κάλυψη του εδάφους άνεμους τοπικές συνθήκες

3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

4

5 ΓΗ, Ο «ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

6 Παλαιότερα οι επιστήμονες χώριζαν τη γη σε πέντε κλιματικούς τύπους: Ισημερινό δύο εύκρατους δύο πολικούς Aργότερα προστέθηκαν πολλοί περισσότεροι:

7 ΚΛΙΜΑ Μακροκλίμα της Γής (κατά Köppen-Geiger): Τροπικό κλίμα ομβρόφιλων δασών Κλίμα σαβάνας Κλίμα στέπας Κλίμα ερήμου Κλίμα μεσογειακού τύπου Υγρό εύκρατο κλίμα Σινικό κλίμα Υγρό ηπειρωτικό κλίμα Διασιβηρικό κλίμα Ψυχρό κλίμα, ξηρό κατά τους θερινούς μήνες Κλίμα τούνδρας Πολικό κλίμα

8 Ερημικό:. Επικρατεί στις ερημικές περιοχές (δηλαδή στις περιοχές όπου οι βροχές είναι λιγότερες από 13 εκατοστά τον χρόνο).την ημέρα η θερμοκρασία είναι υψηλή (40-45 o C), ενώ τη νύχτα πέφτει απότομα στους -5 o C. Εύκρατο: Χαρακτηρίζεται από μέτριες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις Ωκεάνιο: επικρατεί σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και χαρακτηρίζεται από αρκετές βροχές και μέτριες θερμοκρασίες Ηπειρωτικό: Επικρατεί κυρίως στο εσωτερικών των ηπείρων και χαρακτηρίζεται από πολύ ψυχρούς χειμώνες και από πολύ θερμά καλοκαίρια Μεσογειακό: Επικρατεί στη Μεσόγειο και σε λίγες άλλες περιοχές του κόσμου όπως είναι η Χιλή. Χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες, ξηρά καλοκαίρια και από λίγες βροχές που πέφτουν κυρίως το χειμώνα και το φθινόπωρο. Πολικό: Επικρατεί στις πολικές ζώνες της γης και χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι είναι σύντομο και ο χειμώνας διαρκεί περίπου 11 μήνες τον χρόνο. Τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα είναι σχεδόν ελάχιστα (όσα και στην έρημο καθώς το νερό παγώνει αμέσως πάνω στο έδαφος). Ύψους: Επικρατεί σε πολύ μεγάλο υψόμετρο και διαφέρει από τόπο σε τόπο.

9 Υπάρχουν όμως και πολλοί υποτύποι κλιμάτων όπως: Αλπικό: Παρατηρείται κυρίως στις Άλπεις Αμαζόνιο: Παρατηρείται στην περιοχή του Αμαζόνιου Ανδεωνικό: Παρατηρείται στην περιοχή των Άνδεων Αννάμιο: Παρατηρείται στο Αννάμ της Ινδοκίνας Αράλιο: Παρατηρείται στη λίμνη Αράλη της Ασίας Αρμορικανικό: Παρατηρείται στη Βρετάνη της Γαλλίας Βεγγάλιο: Τροπικός τύπος της κατηγορίας των κλιμάτων των μουσώνων. Παρατηρείται στη Βεγγάλη και στο Βεγγαλικό κόλπο Βοσγιακό: Παρατηρείται στη Λορένη, σε μέρος της Καμπανίας και στη Βουργουνδία Βρετανικό: Παρατηρείται σ' όλες τις ακτές που διαβρέχονται από τον ωκεανό, από την Ιρλανδία μέχρι την Ισπανία και τις βόρειες ακτές της Πορτογαλίας Γουινέιο: Παρατηρείται στη δυτική Αφρική, κυρίως, σε μεγάλο τμήμα των ακτών του κόλπου της Γουινέας Δουναβικό: Παρατηρείται έξω από την κοιλάδα του Δούναβη, στην πεδιάδα του Πάδου καθώς και στις νότιες περιοχές της Ρωσίας Ελληνικό: Παρατηρείται κυρίως στην Ελλάδα

10 ΤΡΟΠΙΚΟ

11 ΠΟΛΙΚΟ

12 ΕΥΚΡΑΤΟ

13 ΕΡΗΜΙΚΟ

14 ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η Ελλάδα ανήκει στη βόρεια εύκρατη ζώνη, σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος από 34 48' ως 41 45' κι έχει γενικά εύκρατο κλίμα.

15 ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Επειδή όμως βρίσκεται στη λεκάνη της Μεσογείου παρουσιάζει, όπως όλες οι παραμεσόγειες περιοχές, ορισμένες ιδιομορφίες και γι' αυτό το κλίμα της χαρακτηρίζεται μεσογειακό, δηλαδή από ήπιους χειμώνες, σχετικώς θερμά και ξηρά καλοκαίρια και μεγάλη ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο.

16 ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Οι εποχές δεν τηρούν την τρίμηνη διάρκειά τους, ούτε και τα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά. Το έτος μπορεί να χωριστεί κυρίως σε δύο εποχές: την ψυχρή και βροχερή χειμερινή περίοδο που διαρκεί από τα μέσα του Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος Μαρτίου και τη θερμή και άνομβρη εποχή που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Η διάρκεια της άνοιξης φτάνει μέχρι τα μέσα Μαΐου περίπου,γιατί από τότε αρχίζουν καλοκαιρινές ζέστες. Δορυφορική Φωτογραφία της Ελλάδας

17 ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Το καλοκαίρι αρχίζει από τα μέσα Μαΐου και πολλές φορές περιλαμβάνει και το Σεπτέμβριο. Παρατηρείται χρονικός περιορισμός της άνοιξης και του φθινοπώρου και χρονική διεύρυνση του καλοκαιριού και του χειμώνα. Τα κλιματολογικά στοιχεία παρουσιάζουν αισθητή διακύμανση κατά περιοχές, εξαιτίας της ανάγλυφης διαμόρφωσης του εδάφους (οροσειρές) και του θαλάσσιου διαμελισμού του. Έτσι, ενώ η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από +7 C ως +26 C, παρατηρείται ελάχιστη θερμοκρασία -7 C (Ιανουάριος) και μέγιστη +44 C (Ιούλιος).

18 ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Το κλίμα της Ελλάδας παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια του μεσογειακού κλίματος. Αυτό οφείλεται στην τοπογραφική διαμόρφωση της χώρας που έχει μεγάλες διαφορές υψομέτρου.

19 ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Έτσι από το ξηρό κλίμα της Αττικής και γενικά της Ανατολικής Ελλάδας μεταπίπτουμε στο υγρό της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας. Τέτοιες κλιματικές διαφορές συναντώνται ακόμη και σε τόπους που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, πράγμα που παρουσιάζεται σε λίγες μόνο χώρες σε όλο τον κόσμο.

20 ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Toν χειμώνα οι ψυχρότεροι μήνες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, όπου κατά μέσο όρο η μέση ελάχιστη θερμοκρασία κυμαίνεται από 5-10 Ο C στις παραθαλάσσιες περιοχές, 0 5 o C στις ηπειρωτικές περιοχές και με χαμηλότερες τιμές κάτω από το μηδέν στις βόρειες περιοχές. Οι χειμερινές κακοκαιρίες διακόπτονται συχνά κατά τον Ιανουάριο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου από ηλιόλουστες ημέρες, τις γνωστές από την αρχαιότητα Αλκυονίδες ημέρες.

21 ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η χειμερινή εποχή είναι γλυκύτερη στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου από ό,τι στη Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα. Κατά τη θερμή και άνομβρη εποχή ο καιρός είναι σταθερός, ο ουρανός σχεδόν αίθριος, ο ήλιος λαμπερός και δεν βρέχει εκτός από σπάνια διαλείμματα με ραγδαίες βροχές ή καταιγίδες μικρής όμως διάρκειας.

22 ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η θερμότερη περίοδος είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και το πρώτο του Αυγούστου οπότε η μέση μεγίστη θερμοκρασία κυμαίνεται από 29 ο C μέχρι 35 ο C. Κατά τη θερμή εποχή οι υψηλές θερμοκρασίες μετριάζονται από τη δροσερή θαλάσσια αύρα στις παράκτιες περιοχές της χώρας και από τους βόρειους ανέμους ( ετήσιες ) που φυσούν κυρίως στο Αιγαίο.

23 ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

24 Οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως η γεωγραφία και το κλίμα της Γης επηρεάζουν με καθοριστικό τρόπο τα γονίδιά μας. Οι δύο αυτοί παράγοντες τα κάνουν να μεταλλάσσονται και να προσδίδουν ορισμένες χαρακτηριστικές ιδιότητες στις διάφορες ανθρώπινες φυλές. Για τον λόγο αυτόν κάποιοι άνθρωποι έχουν σκούρο ή ανοικτό δέρμα, αντέχουν περισσότερο ή λιγότερο στο κρύο, προσβάλλονται ή όχι από ασθένειες.

25 ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες και άλλοι λαοί της Άπω Ανατολής έχουν πάνω από τα μάτια τους μια πτυχή δέρματος που καλύπτει εν μέρει το βλέφαρο και τον έσω κανθό, δηλαδή, την άκρη του ματιού που βρίσκεται προς τη μύτη. Αυτή η πτυχή δέρματος, που κάνει τα μάτια να φαίνονται λοξά, είναι ένα στρώμα λίπους που πιθανώς προέρχεται από την εποχή που οι πρόγονοι των μογγολικών λαών ζούσαν σε πολύ ψυχρές περιοχές. Αυτό το μονωτικό στρώμα προστάτευε τα μάτια τους από το ψύχος.

26 Επιπλέον, η πτυχή κάνει τα μάτια στενότερα και τα προφυλάσσει ως ένα βαθμό από τις αντανακλάσεις του φωτός στο χιόνι και τον πάγο. Ωστόσο, η εξήγηση αυτή δεν είναι επιβεβαιωμένη και αποτελεί ουσιαστικά μια υπόθεση. Η πτυχή δέρματος ονομάζεται επίκανθος. Ξεκινάει από τη μύτη και φτάνει μέχρι τον έξω κανθό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στους Ευρωπαίους και τους Αφρικανούς τα μωρά έχουν την πτυχή αυτή πριν αναπτυχθεί πλήρως η ρίζα της μύτης.

27 Όταν η μύτη μεγαλώσει, η δερματική πτυχή τεντώνεται και εξαφανίζεται, αλλά επειδή οι Ασιάτες έχουν μύτη με επίπεδη ρίζα, η πτυχή παραμένει. Άρα, το λοξό σχήμα των ματιών τους μπορεί να οφείλεται και στα ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου τους

28 ΠΩΣ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

29 Ο ΚΑΙΡΟΣ ΩΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ Τα χρόνια που οι λαοί προσπαθούσαν να επεκταθούν κάνοντας εκστρατείες και εξερευνήσεις, συνάντησαν πολλές φορές ως εμπόδιο τις δύσκολες καιρικές συνθήκες ή άλλοτε πάλι ευνοήθηκαν από αυτές. Πολλά τέτοια παραδείγματα έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ρου της ιστορίας.

30 Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 480 π.χ Όλοι γνωρίζουμε τη θρυλική ναυμαχία της Σαλαμίνας, που αποτέλεσε παράδειγμα εκμετάλλευσης των καιρικών συνθηκών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι γενναίοι πολεμιστές εκμεταλλεύτηκαν τον άνεμο.

31 ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Ο ΞΕΡΞΗΣ

32 Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ Αρχικά, ο Ξέρξης ήθελε να αποκλείσει το στόλο του Θεμιστοκλή στα στενά της Σαλαμίνας και τα κατάφερε. Ωστόσο, τα ολιγάριθμα αθηναϊκά πλοία δεν υπέκυψαν και αγωνίστηκαν για την πατρίδα τους. Σκοπός τους ήταν να αποτραβηχτούν στον Αργολικό κόλπο, καθώς φοβόντουσαν τα περίπου χίλια διακόσια περσικά πλοία.

33 Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ Ο Θεμιστοκλής έπεισε τους πολεμιστές του να μείνουν εκεί. Ήθελε να «νικήσει» σε ένα ψυχολογικό πόλεμο έναντι του Ξέρξη, φροντίζοντας να είναι ενήμερος ότι υπήρχαν έριδες στον ελληνικό στρατό. Σκοπός του ήταν να τον παγιδέψει, καθώς γνώριζε τα χαρακτηριστικά των «ετησίων» ανέμων, αλλά και της θαλάσσιας αύρας.

34 Στην αρχή της ναυμαχίας υπήρχε νηνεμία. Ο Θεμιστοκλής περίμενε τον περίφημο ετήσιο άνεμο, που έμοιαζε με το σημερινό μελτέμι ο οποίος ήρθε και φύσηξε τόσο δυνατά που οι Πέρσες αιφνιδιάστηκαν και έτσι οι Έλληνες νίκησαν ολοκληρωτικά.

35 Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΑΤΕΡΛΟ 1815 Ο Ναπολέων στη μάχη του Βατερλό, ηττήθηκε λόγω της λάσπης με την οποία ήταν καλυμμένο το πεδίο της μάχης και έτσι οι στρατιώτες δεν κατάφεραν να κινηθούν με ευκολία, καθώς ήταν δύσκολο να περπατήσουν.

36 Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ Ο Ουέλιγκτον καθυστέρησε σκόπιμα τους αντιπάλους του, ώστε να κολλήσουν τα γαλλικά κανόνια να μην μπορούν να κινηθούν με ευκολία.

37 Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ Ο Χίτλερ φαίνεται πως δεν γνώριζε καλά το πάθημα του Ναπολέοντα στη Μόσχα και αποφάσισε να επαναλάβει την ίδια επίθεση. Τον Σεπτέμβριο του 1941, έλαβε χώρα η στρατιωτική επίθεση Typhoon, η οποία ονομάστηκε έτσι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

38 Το πάθημα του Κουμπλαϊ Χαν οι πρώτοι καμικάζι, 1281 μ.χ Η Ιαπωνία είναι μια πολύ ιδιαίτερη χώρα καθώς όλα τα χρόνια που δεχότανε εχθρικές εισβολές προστατευόταν από τους ανέμους που την κρατούσαν απομονωμένη.. Το 1274, ο Μογγόλος Κουμπλάι Χαν, γιος του Τζέγκις Χαν κίνησε με 1000 πλοία και στρατιώτες να κατακτήσει την Ιαπωνία. Ωστόσο, από δικό του λάθος αγκυροβόλησε στο νησί Κιουσού, το οποίο βρίσκεται στον κόλπο Χοκοζάκι. Αυτό έγινε πριν εισβάλλει στην κυρίως χώρα. Αργά το βράδυ, ένας δυνατός άνεμος ξέσπασε και ένα τεράστιο μέρος του στόλου του καταστράφηκε και μόνο 300 πλοία με τους μισούς στρατιώτες κατάφεραν να γυρίσουν πίσω στην Κορέα πανικόβλητοι.

39 Όμως ο Χαν πείσμωσε ακόμα περισσότερο και διέταξε την κατασκευή άλλων 1000 πλοίων και μετά από επτά χρόνια μαζί με 3500 επιπλέον κινεζικά ιστιοφόρα ξαναεπιτίθεται. Εν τω μεταξύ, οι Iάπωνες είχαν προλάβει οχυρωθούν καλύτερα από τη προηγούμενη φορά και με υπομονή, περίμεναν την επόμενη επίθεση των εχθρών. Ο Χαν όμως μαθημένος από την προηγούμενη φορά σκέφτηκε να χωρίσει το στόλο του σε δύο μέρη και μόνο με το ένα μέρος πήγε στον κόλπο Χοκοζάκι δίνοντας εντολή στα μεγάλα πλοία να δεθούν μεταξύ τους με αλυσίδες, ώστε ως αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη αντίσταση στον άνεμο και με τον άλλο στόλο να προσπαθήσει να αποβιβαστεί από τον κόλπο Ιμάρι στον Hizen.

40 Το σχέδιο του μεγάλου στρατηγού είχε πολύ μεγάλες πιθανότητες να πετύχει αν δεν είχε ως εμπόδιο τα ακραία στοιχεία της φύσης που προστάτευαν την Ιαπωνία καθώς ο φοβερός τυφώνας, ο Σίμπου, σάρωσε κυριολεκτικά και τα δύο αγκυροβόλια. Όσα καράβια ήταν δεμένα σε αυτά, δεν άντεξαν και βούλιαξαν. Άλλα πλοία βγήκαν στις ακτές και στα βράχια και όσοι στρατιώτες κατάφεραν να σωθούν, σκοτώθηκαν από τους υπερασπιστές. Σε ένα ολόκληρο μερόνυχτο, χάθηκαν πάνω από 3500 σκάφη και Μογγόλοι. Οι γνωστοί μαχητές καμικάζι (ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ) οφείλουν το όνομά τους σε αυτό το γεγονός.

41 ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Ο πληθυσμός της Ευρώπης αυξήθηκε μεταξύ της περιόδου του μ.χ λόγω των καλών καιρικών συνθηκών καθώς παρουσιάστηκε μία μικρή άνοδος στη θερμοκρασία. Ωστόσο, στη συνέχεια ακολούθησε στασιμότητα και μείωση της. Σε αυτό συνέβαλλαν πολλοί παράγοντες. Ακόμα, στο τέλος του 13ου αιώνα προέκυψε μια κλιματική αλλαγή στην κεντρική Ευρώπη, διότι μειώθηκε η μέση ετήσια θερμοκρασία κατά ένα περίπου βαθμό κελσίου, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι βροχοπτώσεις. Αυτή η εποχή ονομάστηκε στο τομέα της παλαιοκλιματολογίας «ΜΙΚΡΗ ΠΑΓΕΤΩΔΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ» και κράτησε μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Συνεπώς επηρεάστηκαν οι αγροτικές εργασίες και αυξήθηκε η συχνότητα των λιμών.

42 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Το κλίμα έχει πολλές φορές ανατρέψει τις εξελίξεις της ιστορίας και έχουν συμβεί γεγονότα που κανείς δεν περίμενε ποτέ συμβούν. Έτσι, συμπεραίνουμε ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε ένα τόπο, σχετίζονται άμεσα με την ιστορία, τις επιτυχίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας λαός.

43 Ιστορία του παγκόσμιου κλίματος Το παγκόσμιο κλίμα έχει αλλάξει πολλές φορές από την γέννηση της Γης μέχρι την σημερινή εποχή. Υπήρχαν περίοδοι που η μέση θερμοκρασία έπεφτε κάτω από τους 0 ο C, αλλά και εποχές που οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 50 o C.

44 ΣΙΛΟΥΡΙΟ ΚΛΙΜΑ Κοραλλιογενείς ύφαλοι άνθιζαν κάτω από τον καθαρό ηλιόλουστο ουρανό στις τροπικές θάλασσες του Ισημερινού. Άγονες περιοχές απλώνονταν σε όλη τη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη. Παρατεταμένες συνθήκες παγετώνων επικρατούσαν κοντά στο Νότιο Πόλο.

45 ΠΡΩΙΜΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟ ΙΟΥΡΑΣΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η Παγγαία ήταν σε πλήρη εξέλιξη κατά την Πρώιμη και Μέση Ιουρασική Περίοδο. Το εσωτερικό της Παγγαίας ήταν πολύ άγονο και ζεστό. Έρημοι κάλυπταν τις περιοχές που αποτελούν σήμερα τα τροπικά δάση του Αμαζονίου και του Κονγκό. Στην Κίνα φυσούσαν άνεμοι που έφερναν υγρασία και την έκαναν πλούσια και καταπράσινη.

46 ΥΣΤΕΡΟ ΙΟΥΡΑΣΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Κατά τη διάρκεια της Ύστερης ιουρασικής περιόδου το παγκόσμιο κλίμα άρχισε να αλλάζει λόγω της διάλυσης της Παγγαίας. Το εσωτερικό της Παγγαίας έγινε λιγότερο ξηρό. Το χιόνι και ο πάγος πάγωσαν τις πολικές περιοχές.

47 ΠΡΩΙΜΟ ΚΡΗΤΙΔΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Κατά τη διάρκεια της κρητιδικής περιόδου υπήρχαν πάγοι την περίοδο του χειμώνα και παγωμένα δάση κάλυπταν τις πολικές περιοχές.

48 ΚΡΗΤΙΔΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Κατά την Ύστερη Κρητιδική εποχή το παγκόσμιο κλίμα ήταν θερμότερο από το σημερινό κλίμα. Δεν υπήρχε πάγος στους πόλους. Οι δεινόσαυροι μετανάστευαν μεταξύ των ζεστών και ψυχρών ζωνών όταν άλλαζαν οι εποχές.

49 Κορωναίος Γιάννης Κωτσιόπουλος Παντελής

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ

61 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Η κλιματική αλλαγή που αποδίδεται εν μέρει στις ανθρώπινες δραστηριότητες δεν άρχισε πρόσφατα, στην εποχή των ορυκτών καυσίμων, αλλά έχει τις ρίζες της στην προβιομηχανική εποχή. Οι ερευνητές βρήκαν, ότι το 5% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που δεν θα υπήρχαν χωρίς τις ανθρώπινες δραστηριότητες, χρονολογείται πριν από το 1850.

62 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ξηρασίες, πλημμύρες, καταιγίδες, που γίνονται όλο και πιο έντονα. Την ίδια στιγμή, η θερμοκρασία ανεβαίνει προκαλώντας λιώσιμο των πάγων, κύματα καύσωνα και πυρκαγιές τεράστιας έκτασης, καταστρέφοντας τους βιότοπους πολλών ζώων, με αποτέλεσμα να απειλούνται με εξαφάνιση πολλοί ζωντανοί οργανισμοί (π.χ. η πολική αρκούδα, ο αίγαγρος, η αντιλόπη και ο γάιδαρος της Συρίας), ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ήδη εξαφανιστεί.

63 Η γεωργία είναι η πρώτη ανθρώπινη δραστηριότητα που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Σε θερμά μέρη της Γης όπως η υπό- Σαχάρια Αφρική και η νότια Ασία υπάρχει μεγάλη έλλειψη τροφής, λόγω της μείωσης της αγροτικής παραγωγής. ΓΕΩΡΓΙΑ

64 ΥΓΕΙΑ Επίσης, δεν είναι λίγες οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Μερικές από αυτές είναι τα εγκαύματα, που προκαλούνται από την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και η αύξηση των καρκίνων του δέρματος.

65 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

66 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούν να συμβάλλουν δραστικά στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών του στη ζωή που υπάρχει πάνω στον πλανήτη. 1.Αντικαθιστούμε τους κοινούς λαμπτήρες με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.

67 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; 2.Χρησιμοποιούμε τον ανεμιστήρα αντί του κλιματιστικού όσο και όπου μπορούμε. Ενώ σε περίπτωση χρήσης του κλιματιστικού η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 26 βαθμούς Κελσίου.

68 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; 3.Αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α. 4. Χρησιμοποιούμε ηλιακό θερμοσίφωνα.

69 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; 5.Βελτιώνουμε τη μόνωσης στα υπάρχοντα κτίρια και εξαρχής κάνουμε σωστή εγκατάσταση.

70 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; 6.Κλείνουμε τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη. 7. Σβήνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε.

71 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; 8.Περιορίζουμε τις πλαστικές συσκευασίες και τα προϊόντα μιας χρήσης. 9.Χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το ποδήλατο αντί του αυτοκινήτου.

72 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; 10. Αν μπορούμε, συμμετέχουμε σε προγράμματα ανακύκλωσης. 11. Αξιοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, π.χ. αιολική και ηλιακή ενέργεια.

73 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; 12.Ενισχύουμε τις οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Όπως μπορούμε. (π.χ. WWF, Greenpeace)

74 H επίδραση του κλίματος στην Χλωρίδα & Πανίδα

75 Χλωρίδα Με τον όρο χλωρίδα εννοούμε το σύνολο των φυτικών οργανισμών μίας περιοχής.μπορεί να έχει και πιο περιορισμένη σημασία: να αναφέρεται στο σύνολο των φυτών που αυτοφύονται σε μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή (π.χ. μεσογειακή χλωρίδα, ινδική χλωρίδα) ή σε ένα ορισμένο γεωμορφολογικό περιβάλλον (π.χ. αλπική χλωρίδα, χλωρίδα των ερειπίων, τροπική χλωρίδα, χλωρίδα των τελμάτων ή των ερήμων). Μπορεί ακόμα να αφορά μία ορισμένη περίοδος του έτους (π.χ. του θέρους ή χειμερινή χλωρίδα) ή ακόμα ορισμένες γεωλογικές περιόδους (π.χ. χλωρίδα της λιθανθρακοφόρου, χλωρίδα της δεβονίου).

76 Η Τούνδρα είναι τύπος χερσαίου οικοσυστήματος των υποπολικών περιοχών της Ευρώπης, της Ασία και της βόρειας Αμερικής. Στη φυσική γεωγραφία η τούνδρα (επίσης τούντρα) είναι η περιοχή, όπου η ανάπτυξη δέντρων εμποδίζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βραχείες εποχές κατάλληλες για ανάπτυξη δέντρων. Ο όρος τούντρα προέρχεται από την γλώσσα των Σάμι (μέσω των Ρώσικων) και σημαίνει πεδιάδα χωρίς δέντρα. Υπάρχουν τρεις τύποι τούντρας : η αρκτική τούντρα, η ανταρκτική τούντρα και η αλπική τούντρα. Και στους τρεις αυτούς τύπους η κυρίαρχη βλάστηση αποτελείται από χόρτα, βρύα και λειχήνες. Σε μερικά μέρη της τούντρας αναπτύσσονται και δέντρα. Τούνδρα

77 Τροπικό δάσος Το τροπικό δάσος ή ζούγκλα είναι το μεγάλο και πυκνό δάσος των τροπικών χωρών. Τροπικά δάση βρίσκονται στην Ασία, Αυστραλία, Αφρική, Νότια Αμερική, Κεντρική Αμερική, το Μεξικό και για πολλά από τα νησιά του Ειρηνικού. Η ελάχιστη κανονική ετήσια βροχόπτωση είναι μεταξύ 175 εκατοστών και 200 cm σε αυτήν την κλιματική περιοχή. Η μέση μηνιαία θερμοκρασία υπερβαίνει τους 18 C κατά τη διάρκεια όλων των μηνών του έτους. Συνδυάζει υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Το αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών είναι ένα όργιο βλάστησης και ζωής. Τα δέντρα του ξεπερνούν σε ύψος τα 50 μέτρα. Τα επίφυτα βρίσκονται σε αφθονία. Ελάχιστο ηλιακό φως φθάνει ως την επιφάνεια. Οι εποχές δεν έχουν το νόημα που έχουν σε άλλες περιοχές. Τα τροπικά δάση ονομάζονται επίσης «το μεγαλύτερο φαρμακείο στον κόσμο», λόγω του μεγάλου ποσού των φυσικών φαρμάκων που ανακαλύφθηκε στα τροπικά δάση που προέρχονται από φυτά. Για παράδειγμα, τροπικά δάση περιλαμβάνουν τα βασικά συστατικά των ορμονικών μεθόδων αντισύλληψης, την κοκαΐνη, τα διεγερτικά και τα ηρεμιστικά φάρμακα. Το Κουραρίου (ένα παραλυτικό φάρμακο) και η κινίνη (μια θεραπεία της ελονοσίας) βρίσκονται επίσης εκεί.

78 Σαβάνα Ως σαβάνα χαρακτηρίζεται κάθε μεγάλη πεδινή έκταση στις τροπικές ή υποτροπικές περιοχές της Γης, καθώς και το αντίστοιχο οικοσύστημα, στα οποία κυριαρχεί πολύ υψηλή ποώδης και θαμνώδης βλάστηση με παρουσία διάσπαρτων μόνο δένδρων, που δεν σχηματίζουν συνεχή θόλο. Η αιτία που οι εκτάσεις αυτές δεν καταλήφθηκαν από δάση είναι η ξηρότητα του κλίματος και οι συχνές πυρκαγιές, ιδιότητες στις οποίες είναι προσαρμοσμένα τα φυτά τους. Γνωστότερες είναι οι σαβάνες της ανατολικής Αφρικής.

79 Η τάιγκα, επίσης γνωστή ως βόρειο δάσος, είναι ένα μεγαοικοσύστημα του βορείου ημισφαιρίου που χαρακτηρίζεται από δάση κωνοφόρων. Αποτελεί το 29% των δασικών εκτάσεων της γης (περίπου 13,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα) και από μόνη της καταλαμβάνει το 11% της έκτασης του βόρειου ημισφαιρίου. Τάιγκα

80 Η στέπα χαρακτηρίζει τις απέραντες ξηρές και κρύες εκτάσεις που εκτείνονται από το Βόλγα μέχρι τη Μαντζουρία, στο νότιο τμήμα της Σιβηρίας. Ως στέπα χαρακτηρίζονται και οι εκτάσεις ανατολικά των Βραχωδών ορέων στις ΗΠΑ. Η στέπα καλύπτεται από συστάδες χλόης ανά διαστήματα, λόγω του λιγοστού διαθέσιμου νερού (μέση βροχόπτωση της στέπας: χιλιοστά ετησίως) και έχει ελάχιστα φυτά με ξυλώδη κορμό (εκτός από αυτά στις όχθες ποταμών). Στέπα

81 Πανίδα Με τον όρο πανίδα ή πανίσκη χαρακτηρίζεται το σύνολο των ζώων. Είναι όρος της ζωολογίας και παλιοζωολογίας για το σύνολο του ζωικού βασιλείου μιας γεωγραφικής περιοχής ή χώρας ή και γεωλογικής περιόδου.

82 Εύκρατη ζώνη Τα ζώα της στέπας (εύκρατης ζώνης) είναι προσαρμοσμένα στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, σε μεγάλης διάρκειας περιόδους ξηρασίας και στην έλλειψη δάσους. Είναι συνήθως φυτοφάγα (άγριο άλογο, αντιλόπη, βίσσωνας κ.ά), σχηματίζουν αγέλες και συνυπάρχουν με πολυάριθμα μικρά θηλαστικά, κυρίως τρωκτικά, καθώς και με μεγαλύτερα θηλαστικά όπως ο λύκος, το κογιότ και η αλεπού.

83 Στην εύκρατη ζώνη μπορεί κανείς να συναντήσει: ελάφια λύκους αρκούδες

84 αγριογούρουνα αλεπούδες κουνάβια αετούς

85 Πολική ζώνη Τα εξωτερικά όρια του Αρκτικού Κύκλου είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να δείτε πολικές αρκούδες στο φυσικό τους Πολικές αλεπούδες περιβάλλον, αλλά και φάλαινες, αρκτικές αλεπούδες ταράνδους κ.ά.. Ένα ζώο που δεν θα δείτε στο Βόρειο Πόλο είναι ο πιγκουίνος, που ζει στο Νότιο Πόλο. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα είδη πουλιών που μοιάζουν με πιγκουίνους. Πολικές Αρκούδες Πολικές κουκουβάγιες

86 ΠΟΛΙΚΉ ΖΏΝΗ Τα εξωτερικά όρια του Αρκτικού Κύκλου είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να δείτε πολικές αρκούδες στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και φάλαινες, αρκτικές αλεπούδες ταράνδους κ.ά.. Ένα ζώο που δεν θα δείτε στο Βόρειο Πόλο είναι ο πιγκουίνος, που ζει στο Νότιο Πόλο. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα είδη πουλιών που μοιάζουν με πιγκουίνους. Στην πολική ζώνη μπορούμε να συναντήσουμε : Πολικές αλεπούδες Πολικές Αρκούδες Πολικές κουκουβάγιες

87 πολικούς λαγούς Πολικούς λύκους πολικούς ταράνδους πολικές τίγρεις Πολικές φώκιες

88 Τροπική ζώνη Τα ζώα που απαντούν στις σαβάνες είναι κυρίως μεγάλα φυτοφάγα όπως η αντιλόπη, ο ρινόκερος, ο ελέφαντας, η καμηλοπάρδαλη, η ζέβρα κ.ά. Υπάρχουν επίσης πτηνά, όπως η στρουθοκάμηλος και έντομα όπως οι τερμίτες, τα μυρμήγκια και οι ακρίδες. Ζέβρα Ελέφαντα

89 Λιοντάρια Γατόπαρδους Γορίλες Πούμα Τίγρεις

90 Βατράχια δέντρων Ρινόκερους πάνθηρες Ιαγουάρους

91 Χιμπατζήδες Ουρακοτάγκους Ιπποπόταμους Καμηλοπαρδάλεις

92 Ορέστης Μηνάς Καπόπουλος Μαρία Σταματέα Χρήστος Γιοβανάκης Κωνσταντίνα Μπενή Δημήτρης Δίκος Διονύσης Γκολφίνος Παντελής Κοτσιόπουλος Νικίτας Πλουμπίδης Αχιλλέας Τυροβολάς Νικόλας Ζαρκάδας Γιώργος Γιαννάκης Αλέξανδρος Χωρινός Γιάννης Κορωναίος Χάρης Πουκαμισάς

93 Διερευνητική εργασία Α 2 γυμνασίου Το Κλίμα

94 ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Γιαννόπουλος Μίνως Λουκαΐδης Ανδρόνικος Πέππας Στάμος

95 Ερμής O Το μωρό του Ηλιακού μας συστήματος και ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο, ο Ερμής, δεν έχει ατμόσφαιρα, κι έτσι η πρόγνωση του καιρού του είναι συνήθως αρκετά δύσκολη. O Ωστόσο, οι επισκέπτες του θα πρέπει να προετοιμάζονται για πολύ ψυχρές μέρες, ή να πάρουν μαζί τους αντηλιακά με μεγάλο δείκτη προστασίας, ανάλογα με το σε ποιο μέρος του πλανήτη βρίσκονται οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από μείον 183 ο C έως 427 ο C ανάμεσα στα σημεία που βλέπει κάθετα ο ήλιος και αυτά που είναι στους πόλους. O Μπορούμε να ζήσουμε μόνον όσο μπορούμε να κρατήσουμε την αναπνοή μας.

96

97 Αφροδίτη O Ο πιο καυτός από όλους τους πλανήτες, και δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο, καλύπτεται με ένα στρώμα αερίων θερμοκηπίου και γι αυτό δεν υπάρχει τρόπος να διαφύγει η θερμότητα στο διάστημα. O Η ατμόσφαιρα του είναι γεμάτη με διοξείδιο του άνθρακα και του αζώτου καθώς και θειικό οξύ, οπότε είναι απίθανο να φανούν οι ακτίνες από τον Ήλιο. O Η ατμοσφαιρική της πίεση είναι 92 φορές μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική πίεση της Γης. O Θα μπορούσαμε να περπατήσουμε κανονικά στην επιφάνεια της λόγω της βαρύτητας, αλλά θα εξαερωνόμασταν λόγω της ζέστης.

98

99 Άρης O Ο τέταρτος πλανήτης από τον Ήλιο, ο Άρης, μπορεί να είχε δει κάποτε κάποιες βροχοπτώσεις, αλλά αυτές τις μέρες οι επισκέπτες θα πρέπει να αρκεστούν στα παγοπέδιλα τους για να εξερευνήσουν τις ψυχρές πολικές περιοχές. O Σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχουν μπλε ηλιοβασιλέματα και ανατολές. O Βλέπουμε πολλές αμμοθύελλες στον ορίζοντα. O Μπορούμε να ζήσουμε λιγότερο από 2 λεπτά, καθώς η ατμόσφαιρά του είναι πάρα πολύ λεπτή.

100

101 Δίας O Ο γιγάντιος Δίας είναι ένας αέριος πλανήτης, που αποτελείται από υδρογόνο και ήλιο. O Με 318 φορές το μέγεθος της Γης, ο Δίας εκπέμπει περισσότερη θερμότητα από ό,τι παίρνει από τον ήλιο. O Οι καταιγίδες είναι πολύ πιθανές, καθώς η υψηλή πίεση αναγκάζει το αέριο ήλιο να γίνει υγρό, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους μέχρι 360 χλμ. την ώρα. O Τα σύννεφα της αμμωνίας, είναι ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό. O Αν ήμασταν εκεί θα μας στροβίλιζαν οι πανίσχυροι άνεμοι του μέχρι να διαλυόμασταν από την τεράστια πίεση της ατμόσφαιρας του. O Επιβίωση: λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο!

102

103 Κρόνος O Ο έκτος πλανήτης από τον Ήλιο, ο Κρόνος, αποτελείται επίσης από αέρια. O Ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος δεν είναι καθόλου φιλόξενος χώρος, με ανέμους έως και χλμ. την ώρα, θερμοκρασίες έως και o C στον πυρήνα του και ένα στρώμα πάγου πάχους 10 χιλιομέτρων. O Oι συννεφιασμένες ημέρες, με νέφη από αμμωνία, υδρογόνο και ήλιο αποτελούν συχνό φαινόμενο. O Κάθε 30 χρόνια περίπου, μια υπέρ-καταιγίδα, που ονομάζεται Great White Spot, αναβλύζει προς τα πάνω. O θα ζούσαμε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Και πάλι θα μας έλιωνε η τεράστια πίεση στην ατμόσφαιρά του πλανήτη.

104

105 Ουρανός O Θυελλώδης καιρός προβλέπεται για αυτόν τον πλανήτη από αέρια και πάγο, ο οποίος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος και έβδομος σε απόσταση από τον Ήλιο. O Υπάρχουν μπλε σύννεφα μεθανίου, ενώ η θερμοκρασία φτάνει τους -197C. O Ούτε δευτερόλεπτο δεν θα επιβιώναμε σε αυτόν τον αέριο γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

106

107 Ποσειδώνας O Ο μπλε πλανήτης ο περισσότερο απόμακρος από τον Ήλιο και ο πιο ψυχρός, με θερμοκρασίες που πέφτουν κατακόρυφα στους -224C. O Πρόκειται για έναν άλλο αέριο γίγαντα, αλλά με ένα παγωμένο πυρήνα, και αναμένουμε να συναντήσουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες με τον Ουρανό, αλλά με πιο ακραίες θερμοκρασίες. O Οι άνεμοι μπορούν να φθάσουν και τα χλμ. την ώρα. O Ούτε δευτερόλεπτο δεν θα επιβιώναμε σε αυτόν τον αέριο γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

108

109 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ρώσογλου Χρήστος Παρέλλης Γιώργος Κούβαρης Στέφανος Φούντογλου Λευτέρης

110

111 ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

112 ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών, καθώς παρατηρήθηκε εντονότερα τις τελευταίες δεκαετίες παράλληλα με την πρόοδο που σημείωσε ο άνθρωπος. Τα εργοστάσια, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, οι μονάδες επεξεργασίας μεταλλευμάτων (π.χ. χυτήρια χαλκού), τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητα, αεροπλάνα) είναι υπεύθυνα για την εκπομπή βλαβερών αερίων και σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επίσης, συνιστούν φυσικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές και η έκρηξη ηφαιστείων.

113 Mόλυνση του περιβάλλοντος

114 Το αποτέλεσμα των ανθρώπινων πράξεων

115 ΤΟ ΛΙΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ Η άνοδος της θερμοκρασίας της γης, έχει επηρεάσει πολύ τους πάγους που βρίσκονται στους πόλους της γης. Tο λιώσιμο των πάγων έχει ως αποτέλεσμα ότι η στάθμη του νερού θα ανέβει πολύ γρήγορα, που σημαίνει ότι η γη θα πλημμυρίσει.

116 Η άνοδος της θερμοκρασίας Το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι γεγονός ότι, οι πιο ψηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν από το 1991 έως σήμερα. Σύμφωνα, μάλιστα, με επιστημονικά δεδομένα, προβλέπεται ότι η θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη ενδέχεται να αυξηθεί κατά 1,1 μέχρι 6,4 C κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε, εάν οι αρμόδιοι φορείς δεν προβούν στην άμεση λήψη των κατάλληλων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

117 ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΟΧΕΣ Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες θα προκαλέσουν καταστροφή των καλλιεργειών και διάβρωση του εδάφους, με αντίκτυπο στη γεωργία. Ενδέχεται, επίσης, να δημιουργηθούν προβλήματα στην ποιότητα του νερού, λόγω μόλυνσης των πηγών, γεγονός το οποίο θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία, αφού αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων, αναπνευστικών προβλημάτων και θανάτων.

118 Βροχές και καταιγίδες

119 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Το 20%με το 30% όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης. Σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, αναμένεται να αυξηθεί ο κίνδυνος λιμών. Μετά το 2080 πολλά εκατομμύρια ανθρώπων αναμένεται να επηρεαστούν από πλημμύρες.

120 Αποτέλεσμα: καταστροφές!

121 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝOYME Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να συγκρατηθεί κάτω από τους 2 C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια νέα παγκόσμια συμφωνία που θα βασίζεται σε μια επιστημονικά ορισμένη ποσότητα άνθρακα που μπορεί να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα και θα προβλέπει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα κορυφωθούν την περίοδο , για να αρχίσουν να μειώνονται αισθητά στη συνέχεια.

122 Κλίμα και ανθρώπινες δραστηριότητες Βελέτζας Κων/νος Καρβελάς Χρήστος Λουρίδας Τάσος

123 Κλίμα και ανθρώπινες δραστηριότητες O Κάθε πρωί όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας κοιτάζουμε προς τον ουρανό για να μαντέψουμε τι καιρό θα κάνει. O Οι πρωταγωνιστές του καιρού, ο ήλιος, η βροχή, το χαλάζι, η υγρασία, τα σύννεφα, το χιόνι οι καταιγίδες, κ. α. είναι γνωστοί σε όλους μας.

124 Κλίμα και ανθρώπινες δραστηριότητες O Οι μηχανισμοί, οι οποίοι τους προκαλούν, τους κατευθύνουν και μετά τους εξαφανίζουν είναι άγνωστοι στους περισσότερους από εμάς.

125 Κλίμα και ανθρώπινες δραστηριότητες O Έτσι οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρατηρούν προσεκτικά τα μετεωρολογικά φαινόμενα, ψάχνοντας για κανόνες ή τακτικές επαναλήψεις τους, που θα τους βοηθούσαν να τα μελετήσουν. O Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας είμαστε σε θέση να εξηγούμε τη συμπεριφορά του καιρού, αλλά και να προβλέψουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τα καιρικά φαινόμενα.

126 Πριν από την Ε.Μ.Υ. ποιος έκανε τις προβλέψεις ; O Τα παλιότερα χρόνια πριν ιδρυθεί η Ε.Μ.Υ. οι άνθρωποι στηρίζονταν σε πρακτικές προβλέψεις που βασίζονταν σε παρατηρήσεις, αλλά και συμπτώσεις και γι' αυτό δεν ήταν και έγκυρες.

127

128 Η Έννοια της Μετεωρολογίας Μετεωρολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τα φαινόμενα της ατμόσφαιρας και τον καιρό. Ασχολείται με την πρόγνωση του καιρού,τη μόλυνση της ατμόσφαιρας κ.α. Άρχισε να παρουσιάζεται μετά την ανακάλυψη του βαρυμέτρου και από τότε εξελίχθηκε ραγδαία. Πολύτιμα στοιχεία για την πρόγνωση του καιρού δίνουν οι δορυφόροι, χάρη στους οποίους πολλές καταστροφές έχουν προληφθεί.

129 Η Έννοια της Μετεωρολογίας Τα μετεωρολογικά στοιχεία συγκεντρώνονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς και αφορούν την υγρασία, τη θερμοκρασία, τα σύννεφα, τη βροχόπτωση, τον άνεμο και την ορατότητα σε έναν τόπο και καταγράφονται σε διάφορους μετεωρολογικούς χάρτες. Στην έγκαιρη πρόγνωση του καιρού παίζουν ρόλο τα όργανα που χρησιμοποιούνται. Έτσι μόνο οι ταχύτατοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που εφαρμόζουν μαθηματικές μεθόδους κάνουν έγκαιρη πρόγνωση του καιρού. Πάντως τίποτε δεν μπορεί να προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια τον καιρό, γιατί είναι άγνωστη η μηχανική της γενικής κυκλοφορίας των αερίων.

130 Η Έννοια της Μετεωρολογίας Η Μετεωρολογία ανήκει στις Θετικές επιστήμες, με κύριο αντικείμενο την έρευνα της ατμόσφαιρας στο σύνολό της και των φαινομένων που συμβαίνουν σε αυτή. Επειδή τα φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή είναι εκείνα που συμβαίνουν στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, που παρατηρούνται δηλαδή ως «τροπές», ως μεταβλητές αυτού του στρώματος, ονομάστηκε τροπόσφαιρα. Επειδή όμως τα φαινόμενα αυτά οι αρχαίοι Έλληνες τα ονόμαζαν «μετέωρα» για αυτό και η επιστήμη που τα μελετά ονομάστηκε Μετεωρολογία και τα φαινόμενα Μετεωρολογικά φαινόμενα.

131 Η Έννοια της Μετεωρολογίας Κάποτε ο άνθρωπος κατάφερε να ξεφύγει από την υπερφυσική θεώρηση του κόσμου και να δει τα πράγματα από επιστημονική σκοπιά. Τι είναι η επιστημονική σκοπιά και πότε έγινε για πρώτη φορά αυτό σε σχέση με τον καιρό; Επιστημονική σκοπιά ή επιστημονική μέθοδος είναι η χρησιμοποίηση της ΛΟΓΙΚΗΣ και μόνο για να βγει μια θεωρία που να εξηγεί ένα φαινόμενο, καθώς και το ΠΕΙΡΑΜΑ, με το οποίο μπορούμε να επαληθεύσουμε την θεωρία. Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που όρισαν και δημιούργησαν την λέξη και έννοια επιστήμη και όλα όσα αυτή αντιπροσωπεύει.

132 Ιστορία της Μετεωρολογίας O πρώτος που ασχολήθηκε επιστημονικά με τη μετεωρολογία ήταν ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ( π.Χ.). Ο Αριστοτέλης κατέστησε τη Μετεωρολογία κλάδο γνώσεως ανεξάρτητο της Αστρονομίας και έγραψε το πρώτο παγκοσμίως εγχειρίδιο Μετεωρολογίας που ευτυχώς διασώθηκε και είναι τα «Μετεωρολογικά». Στο σύγγραμμά του αυτό, ο Αριστοτέλης περιλαμβάνει όλες τις υπάρχουσες κατά την εποχή του γνώσεις, τις οποίες αφού έλεγξε και συμπλήρωσε με δικές του παρατηρήσεις και θεωρίες καθώς και με παρατηρήσεις των μαθητών του, τις κατέταξε σε ένα σύστημα. Αυτή η εργασία, μέχρι και τον 17ο μ.χ. αιώνα, αποτελούσε το μοναδικό παγκοσμίως μετεωρολογικό εγχειρίδιο.

133 Ιστορία της Μετεωρολογίας Για τον λόγο αυτό, ο Αριστοτέλης ονομάστηκε ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ. Η συμβολή των μετά τον Αριστοτέλη φιλοσόφων, αν και μικρότερη συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο της Μετεωρολογίας. Η συστηματική παρατήρηση και η ασχολία μεγάλου αριθμού φιλοσόφων με τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα έδωσε τους καρπούς της, διότι οφείλουμε πάρα πολλές ορθές θεωρίες περί των φαινομένων τούτων στους αρχαίους Έλληνες.

134 Ιστορία της Μετεωρολογίας Ο Θεόφραστος από τη Λέσβο, ήταν ο τελευταίος πολυμαθής σοφός της Αρχαίας Αθήνας. Ήταν γνωστός ως διάδοχος του Αριστοτέλη στη διεύθυνση του Λυκείου, του σπουδαιότερου ερευνητικού κέντρου της αρχαιότητας πριν από το Μουσείο της Αλεξάνδρειας. Επίσης, ως συνεχιστής του Αριστοτέλη στη Περιπατητική Σχολή υιοθέτησε και προώθησε, ακόμα και διόρθωσε, τις θεωρίες του δασκάλου του.

135 Ιστορία της Μετεωρολογίας Στην Ελληνιστική περίοδο- Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πραγματοποιήθηκαν πολλές μελέτες από τον Ποσειδώνιο τον Απαμέα, με βάση τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Στην περίοδο αυτή, ανακαλύφθηκαν πολλές νέες έννοιες, που συντέλεσαν σημαντικά στην ανοδική πορεία της μετεωρολογίας αργότερα.

136 Ιστορία της Μετεωρολογίας Τον Μεσαίωνα η Εκκλησία σε Ανατολή και Δύση, ήταν αρχικά εχθρική, απέναντι στη φιλοσοφία του Αριστοτέλη και όποιος μελετούσε τη φυσική του φιλοσοφία απειλούταν με αφορισμότο ξεκίνημα της παρερμηνείας των φυσικών φαινομένων και των αιτιών που τα προκαλούν, ξεκίνησε με τον Κόιντο Σεπτίμιο Φλώρη Τερτυλλιανό, ο οποίος ονομάζεται και «Πατέρας της Λατινικής (λατινόφωνης ) Εκκλησίας». Ο Τερτυλλιανός έδωσε άλλη διάσταση στη μετεωρολογία καθώς έκρινε ότι διάφορα χωρία της Αγίας Γραφής αποδεικνύουν ότι τα καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα η αστραπή είναι ταυτόσημη με την κόλαση του πυρός. Η ιδέα αυτή μεταδόθηκε αργότερα από γενιά σε γενιά των κληρικών

137 Ιστορία της Μετεωρολογίας Βυζάντιο Ο Μιχαήλ Ψελλός, υπήρξε ίσως ο μεγαλύτερος επιστήμονας σε όλη τη μακραίωνη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει πραγματικά κάθε τομέα της ανθρώπινης διανόησης και αυτό σε επίπεδο τελειότητας, για τα δεδομένα της εποχής. Σε ό, τι αφορά μια πραγματεία της περί Φυσικής, αναφέρει ότι οι φθορές και οι γενέσεις της ύλης, οφείλονται σε φυσικά αίτια και όχι σε μυστικές, αόρατες δυνάμεις και ερμηνεύει τις μεταμορφώσεις της ύλης και τις αλλαγές της φύσης υπό το πρίσμα των φυσικών νόμων. Στα πλαίσια αυτά συνέγραψε το «Επιλύσεις των Φυσικών Ζητημάτων», το οποίο περιέχει και στοιχεία μετεωρολογίας.

138 Ιστορία της Μετεωρολογίας Αναγέννηση :Η μεγαλύτερη προσωπικότητα του 17 ου αιώνα ήταν ο Galileo Galilei ο οποίος χρησιμοποίησε τα μαθηματικά στην περιγραφή των φαινομένων και εισήγαγε το πείραμα και την μέτρηση στην αναζήτηση των φυσικών νόμων. Ο Galileo θεωρείται ο πρωτοπόρος της σύγχρονης Φυσικής Επιστήμης. Τα πρώτα πειράματα :Την πρώτη ικανοποιητική εξήγηση για το ουράνιο τόξο έδωσε ο Καρτέσιος κατά τον 17 ο αιώνα. Ο Johannes Kepler έκανε κάποιες προσπάθειες πρόγνωσης καιρού, ενώ μεταξύ πολλών εργασιών του έγραψε σχετικά για τις νιφάδες του χιονιού το 1611 και έκανε γνωστή επιστημονική αναφορά σε νιφάδες και κρυστάλλους χιονιού. Ο Kepler πίστευε ότι οι καιρικές συνθήκες στη γη είχαν σχέση με τις γεωμετρικές σχέσεις μεταξύ της γης και των πλανητών. Δεδομένου ότι οι θέσεις της γης και των πλανητών μπορούν να υπολογιστούν εκ των προτέρων, τότε ο καιρός θα μπορούσε να είναι προβλέψιμος.

139 Ιστορία της Μετεωρολογίας 19 ος Αιώνας Ο 19 ος αιώνας ήταν ο αιώνας των μεγάλων εφευρέσεων σε όλους τους τομείς των Θετικών Επιστημών και ιδιαίτερα στη Μετεωρολογία. Μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις ήταν αυτή του τηλέγραφου,όπου από τα μέσα αυτού του αιώνα και μετά έδωσε τη δυνατότητα για την «μεγάλη Παγκοσμιοποίηση της Μετεωρολογίας», του Καιρού. Το 1802 ο Λαμάρκ πρότεινε το πρώτο σύστημα ταξινόμησης των νεφών. Έγραψε μια σειρά από άρθρα που σχετίζονται με την μετεωρολογία, όπως το <<Απομνημονεύματα για τα κύρια φαινόμενα της ατμόσφαιρας>>.

140 Ιστορία της Μετεωρολογίας 20 ος αιώνας Ο μηχανικός και μαθηματικός Milankovitch Miloutin ασχολήθηκε με την εποχή των παγετώνων και τις κλιματικές αλλαγές. Οι γενικές ιδέες του σχετικά με το θέμα αυτό ακολούθησαν εκείνες του Scott James Croll, ο οποίος το 1864 είχε δημοσιεύσει την θεωρία του σε Φιλοσοφικό Περιοδικό και υποστήριξε την θέση ότι μία μεταβολή στην τροχιά της Γης θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την εποχή των παγετώνων. Στα χρόνια του ο Μιλάνκοβιτς μελέτησε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ηλιακής ακτινοβολίας και της θερμοκρασίας της Γης. Ο ίδιος μελέτησε και παρουσίασε μια καμπύλη η οποία περιέγραφε την ηλιακή ακτινοβολία στην επιφάνεια της Γης.

141 Ε.Μ.Υ: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ιδρύθηκε το 1931 στο χώρο του τότε νεοσύστατου Υπουργείου Αεροπορίας με κύρια αποστολή τη μετεωρολογική υποστήριξη των φορέων της Εθνικής Άμυνας και της Εθνικής Οικονομίας της χώρας μας. Στα πλαίσια των στόχων, που αρχικά τέθηκαν με τον ιδρυτικό νόμο της ΕΜΥ, η Υπηρεσία ανέπτυξε στην περίοδο Δίκτυο Μετεωρολογικών Σταθμών, οργάνωσε και λειτούργησε το Τμήμα Προγνώσεων Καιρού και την Μετεωρολογική Σχολή της ΕΜΥ, ενώ στο χώρο της Διεθνούς Συνεργασίας έγινε μέλος της Διεθνούς Μετεωρολογικής Οργάνωσης (1935).

142 Ε.Μ.Υ: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Σήμερα υποστηρίζει αποτελεσματικά τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για παροχή μετεωρολογικής υποστήριξης στους τομείς της Εθνικής Άμυνας, της Εθνικής Οικονομίας και των γενικότερων δραστηριοτήτων του κοινωνικού συνόλου. Στις αρχές του 21ου αιώνα, η ΕΜΥ για την αποτελεσματική μετεωρολογική υποστήριξη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών της Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Κοινωνικού Συνόλου σχεδίασε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σχεδόν του συνόλου των δραστηριοτήτων της, η υλοποίηση του οποίου είναι σε εξέλιξη.

143 Ε.Μ.Υ: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Η πρόβλεψη του καιρού ή καλύτερα πρόγνωση καιρού είναι ένα φοβερά χρήσιμο "εργαλείο" που καθορίζει σε πολλούς από εμάς το πως θα κινηθούμε τις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν 2 μοντέλα: το αμερικάνικο μοντέλο που ονομάζεται gfs και το ευρωπαϊκό που ονομάζεται ecmwf. Και τα δύο είναι εξίσου αποτελεσματικά. Επίσης δεν πρόκειται ακριβώς για πρόβλεψη, αλλά για πρόγνωση. Η διαφορά έγκειται στο ότι πραγματικά γνωρίζουν από πριν τι θα συμβεί και δεν προβλέπουν. Τα όργανα που χρησιμοποιούνται στις μετεωρολογικές παρατηρήσεις ονομάζονται μετεωρολογικά όργανα. Αυτά διακρίνονται σε "όργανα εδάφους ή επιφανείας" και "όργανα ατμόσφαιρας".

144 Α. Όργανα Επιφάνειας O Ακτινόμετρo: Βροχόμετρο είναι ένα όργανο με το οποίο μετράμε το ύψος της βροχόπτωσης. (το απλό βροχόμετρο, το δεκαπλασιαστικό βροχόμετρο και το βροχόμετρο με ζυγό.) O O Ανεμόμετρo: είναι όργανο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ταχύτητας του ανέμου. Βροχογράφος: Ο Βροχογράφος είναι μια μεταλλική κυλινδρική κατασκευή όπως το βροχόμετρο, που συλλέγει το όμβριο νερό.

145 Α. Όργανα Επιφάνειας O Βροχόμετρα: Το Βροχόμετρο είναι ένα από τα επίγεια μετεωρολογικά όργανα για την μέτρηση του ύψους της βροχής. O Εξατμισίμετρα: Όργανο με το οποίο μετράται η ποσότητα του εξατμιζόμενου νερού στη διάρκεια του χρόνου που έγινε η εξάτμιση.

146 Α. Όργανα Επιφάνειας O O Ηλιογράφοι: Ο Ηλιογράφος ανήκει στα επίγεια Μετεωρολογικά όργανα και πρόκειται για αυτόνομο όργανο που μετρά την ημερήσια ηλιοφάνεια, δηλαδή πόσες ώρες οι ακτίνες του ηλιακού φωτός δεν εμποδίζονταν από σύννεφα στη διάρκεια μιας ημέρας. Θερμόμετρα: Όργανο για τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας των σωμάτων.

147 Α. Όργανα Επιφάνειας O Νεφοσκόπια: είναι ραδιοσυσκευές που στέλνονται ψηλά με ένα μικρό αερόστατο. Μετρούν τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ατμοσφαιρική πίεση σε διάφορα ύψη της ατμόσφαιρας και αποστέλλουν τις μετρήσεις στη γη αυτόματα. Υγρογράφοι: Ο Υγρογράφος είναι ένα μετεωρολογικό όργανο εδάφους που καταγράφει αυτόνομα την υγρασία ατμόσφαιρας.

148 Α. Όργανα Επιφάνειας O Υγρόμετρα: Τα υγρόμετρα είναι ειδικά όργανα της Μετεωρολογίας, με τα οποία μετριέται η υγρασία της ατμόσφαιρας. O Ψυχρόμετρα: Αποτελούν μία μορφή υγρομέτρου που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της σχετικής υγρασίας του αέρα.

149 Β. Όργανα Ατμόσφαιρας O Δορυφόροι: Μετεωρολογικοί δορυφόροι ή δορυφόροι καιρού ονομάζονται ειδικές διαστημικές μηχανές. O Ραδιοβολίδες: είναι ραδιοσυσκευές που στέλνονται ψηλά με ένα μικρό αερόστατο. Μετρούν τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ατμοσφαιρική πίεση σε διάφορα ύψη της ατμόσφαιρας και αποστέλλουν τις μετρήσεις στη γη αυτόματα. O Ραδιοεντοπιστές: Αποτελούν ένα βασικό ηλεκτρονικό σύστημα ηλεκτρομαγνητικού εντοπισμού, παρακολούθησης ακίνητων και κινητών στόχων, σε αποστάσεις και συνθήκες φωτισμού απαγορευτικές για τον απευθείας οπτικό εντοπισμό, δηλαδή με το ανθρώπινο μάτι ή και οπτικά όργανα.

150 Βιβλιογραφία 1.Διαδίκτυο 2.«Η ιστορία μιας πεταλούδας» Μετεωρολογική περιπλάνηση ΚΟΛΥΔΑΣ Ν. ΘΟΔΩΡΗΣ

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ευρώπης Το κλίμα της Ευρώπης Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ και ΚΛΙΜΑ Καιρός: Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, σε

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν.

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. 1 Που συμβαίνουν οι περισσότερες βροχοπτώσεις; Κυρίως στη θάλασσα. Και μάλιστα στο Ισημερινό. Είδαμε γιατί στο προηγούμενο μάθημα. Ρίξε μία ματιά.

Διαβάστε περισσότερα

Oι Κατηγορίες Κλιμάτων :

Oι Κατηγορίες Κλιμάτων : ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Oι Κατηγορίες Κλιμάτων : Κατηγορία Α : Τροπικά κλίματα Στην πρώτη κατηγορία, που συμβολίζεται με το κεφαλαίο Α, εντάσσονται όλοι οι τύποι του Τροπικού κλίματος. Κοινό χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και συνέπειες στον αγροτικό τομέα

Κλιματική αλλαγή και συνέπειες στον αγροτικό τομέα Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Περιφέρεια Κρήτης Ημερίδα: «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία» Ηράκλειο, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 Κλιματική αλλαγή και συνέπειες στον αγροτικό τομέα Μιχαήλ Σιούτας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ 4. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ (ΣΕΛ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ 4. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ (ΣΕΛ. ΟΝΟΜΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΠΡΗ ΤΑΞΗ: Β 1 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Θέµα: Τούνδρα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ; (ΣΕΛ. 4-7) 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 10: Μεγαδιαπλάσεις Χερσαία Οικοσυστήματα Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Η ηλιακή ακτινοβολία που πέφτει στην επιφάνεια της Γης απορροφάται κατά ένα μέρος από αυτήν, ενώ κατά ένα άλλο μέρος εκπέμπεται πίσω στην ατμόσφαιρα με την μορφή υπέρυθρης

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 9: Μεγαδιαπλάσεις Χερσαία Οικοσυστήματα (I) Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι πολικές περιοχές, όπως βλέπεις και στον παραπάνω παγκόσμιο χάρτη, βρίσκονται βορειότερα από το Βόρειο Πολικό Κύκλο και νοτιότερα από το Νότιο Πολικό Κύκλο. Συγκεκριμένα ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 6 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 (σελ ) Ζώνες βλάστησης

Kεφάλαιο 11 (σελ ) Ζώνες βλάστησης Β Ενότητα «Το φυσικό περιβάλλον» 1 Kεφάλαιο 11 (σελ. 43 45) Ζώνες βλάστησης Στόχοι: -να γνωρίσουµε την έννοια της βλάστησης -να παρατηρήσουµε την κατανοµή της βλάστησης στην επιφάνεια της Γης -να συνδέουµε

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια : Οι μαθητές & οι μαθήτριες της Β τάξης : Αναγνωστοπούλου Δανάη Βενουζίου Λυδία Γκατένιο Ολίνα. Ρομπίσα Ελίνα.

Επιμέλεια : Οι μαθητές & οι μαθήτριες της Β τάξης : Αναγνωστοπούλου Δανάη Βενουζίου Λυδία Γκατένιο Ολίνα. Ρομπίσα Ελίνα. Επιμέλεια : Οι μαθητές & οι μαθήτριες της Β τάξης : Αναγνωστοπούλου Δανάη Βενουζίου Λυδία Γκατένιο Ολίνα Λάμπογλου Άρης Σαλτιέλ Μάρκος Μπίσκας Χρήστος Σαπόρτα Ντάνη Ρομπίσα Ελίνα Σέφα Αλέξανδρος & η δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου Παρουσίαση Γιώργος Σέκκες Καθηγητής Γεωγραφίας Λευκωσία 2017 Ερώτηση! Ποια η διάφορα µεταξύ του κλίµατος

Διαβάστε περισσότερα

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο /Ελληνικός χώρος Τα ελληνικά βουνά (και γενικότερα οι ορεινοί όγκοι της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Οι περιοχές των τροπικών δασών όπως βλέπεις και στον παραπάνω παγκόσμιο χάρτη, βρίσκονται στη Νότια Αμερική(γύρω από τον ισημερινό), στη Βόρεια Αμερική(ανάμεσα από τον Τροπικό του

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.. Όλα όσα πρέπει να μάθετε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πως δημιουργείται το πρόβλημα και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από όλο αυτό. Διαβάστε Και Μάθετε!!! ~ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οι κλιματικές ζώνες διακρίνονται:

Οι κλιματικές ζώνες διακρίνονται: Οι κλιματικές ζώνες διακρίνονται: την τροπική ζώνη, που περιλαμβάνει τις περιοχές γύρω από τον Ισημερινό. Το κλίμα σε αυτές τις περιοχές είναι θερμό και υγρό, η θερμοκρασία είναι συνήθως πάνω από 20 βαθμούς

Διαβάστε περισσότερα

Στην Κεντρική Ασία βρίσκεται η έρημος Γκόμπι και της Αραβίας. Στην Αμερική η Μοχάβι(Βόρεια) και η Ατακάμα (Νότια).

Στην Κεντρική Ασία βρίσκεται η έρημος Γκόμπι και της Αραβίας. Στην Αμερική η Μοχάβι(Βόρεια) και η Ατακάμα (Νότια). H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ Στη Γη υπάρχουν μεγάλες αφιλόξενες άνυδρες εκτάσεις που ονομάζονται έρημοι.καλύπτουν το 1/3 της ξηράς και βρίσκονται κυρίως κοντά στους δύο Τροπικούς ( Αιγόκερω και Καρκίνου) Στην Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Υγρασία Θερμοκρασία Άνεμος Ηλιακή Ακτινοβολία. Κατακρημνίσματα

Υγρασία Θερμοκρασία Άνεμος Ηλιακή Ακτινοβολία. Κατακρημνίσματα Ζαΐμης Γεώργιος Υγρασία Θερμοκρασία Άνεμος Ηλιακή Ακτινοβολία Κατακρημνίσματα ΝΕΡΟ - Τρεις μορφές Υγρασία στην Ατμόσφαιρα Εξάτμιση και Διαπνοή Ελλάδα που περισσότερες βροχοπτώσεις και γιατί; Υγρασία

Διαβάστε περισσότερα

Ε λ Νίνιο (El Niño) ονοµάζεται το θερµό βόρειο θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού, αντικαθιστώντας το ψυχρό νότιο ρεύµα Humboldt. Με κλιµατικούς όρους αποτελει µέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ (Οκτώβριος 2007)

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ (Οκτώβριος 2007) ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ (Οκτώβριος 2007) Συγγραφέας: ΜΗΝΑΣ ΚΑΦΑΤΟΣ Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Με την πρόσφατη έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής σχετικά με την κλιματική αλλαγή (το λεγόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες

Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες Ποιο Χάρτη θα χρησιμοποιήσω αν θέλω να μάθω τη θέση της Αφρικής στον κόσμο; Θα χρησιμοποιήσω τον Παγκόσμιο Χάρτη Ποια είναι η θέση της Αφρικής στον κόσμο; Η απάντηση μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ)

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) Α Κεφ. αβιοτικό κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή 4 αιολική διάβρωση Η διάβρωση που οφείλεται στον άνεμο 5 ακρωτήριο ακτογραμμή

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 2. Η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας στο εξωτερικό όριο της ατµόσφαιρας Ra σε ένα τόπο εξαρτάται:

1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 2. Η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας στο εξωτερικό όριο της ατµόσφαιρας Ra σε ένα τόπο εξαρτάται: 1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 1. επικίνδυνα για την υγεία. 2. υπεύθυνα για τη διατήρηση της µέσης θερµοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδο αρκετά µεγαλύτερο των 0 ο C. 3. υπεύθυνα για την τρύπα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΜΠΑΝΙΕΡΑ; (Σεπτέμβριος 2012)

ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΜΠΑΝΙΕΡΑ; (Σεπτέμβριος 2012) ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΜΠΑΝΙΕΡΑ; (Σεπτέμβριος 2012) Συγγραφέας: ΛΑΛΙΝΑ ΦΑΦΟΥΤΗ Ακούμε ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει και, όταν φθάνει το καλοκαίρι και ζούμε τους όλο και εντονότερους καύσωνες,

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόµενο του Θερµοκηπίου

Φαινόµενο του Θερµοκηπίου Φαινόµενο του Θερµοκηπίου Αλεξάνδρου Αλέξανδρος, Κυριάκου Λίντα, Παυλίδης Ονήσιλος, Χαραλάµπους Εύη, Χρίστου ρόσος Φαινόµενο του θερµοκηπίου Ανακαλύφθηκε το 1824 από τον Γάλλο µαθηµατικό Fourier J. (1768)

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φυσικά μεγέθη: Ονομάζονται τα μετρήσιμα μεγέθη που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή ενός φυσικού φαινομένου. Τέτοια μεγέθη είναι το μήκος, το εμβαδόν, ο όγκος,

Διαβάστε περισσότερα

2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα.

2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ-ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ 1. Διευκρινίστε τις έννοιες «καιρός» και «κλίμα» 2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα. 3. Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 10 ο (σελ ) Οι κλιµατικές ζώνες της Γης

Kεφάλαιο 10 ο (σελ ) Οι κλιµατικές ζώνες της Γης Γεωγραφία ΣΤ τάξης - Β Ενότητα «Το Φυσικό Περιβάλλον» 1 Kεφάλαιο 10 ο (σελ. 39 42) Οι κλιµατικές ζώνες της Γης ιδακτικοί στόχοι: - να κατανοούµε την έννοια του κλίµατος - να γνωρίζουµε τους βασικούς παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου Η τρύπα του όζοντος Η μόλυνση της ατμόσφαιρας Η μόλυνση του νερού Η μόλυνση του εδάφους Όξινη βροχή Ρύπανση του περιβάλλοντος Ραδιενεργός ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ Γιάννης Λ. Τσιρογιάννης Γεωργικός Μηχανικός M.Sc., PhD Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων Κατ. Ανθοκομίας Αρχιτεκτονικής Τοπίου ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ Κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

''Σεπτέμβριος 2015: οι ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες στο 1ο δεκαήμερο και κλιματολογικά στοιχεία του μήνα''

''Σεπτέμβριος 2015: οι ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες στο 1ο δεκαήμερο και κλιματολογικά στοιχεία του μήνα'' ''Σεπτέμβριος 2015: οι ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες στο 1ο δεκαήμερο και κλιματολογικά στοιχεία του μήνα'' Ο Σεπτέμβριος ως μεταβατικός μήνας από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, ιδιαίτερα το πρώτο δεκαήμερο,

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές Οι οργανισμοί διαφέρουν στην εμφάνιση, στον τρόπο με τον οποίο ζουν, στον τόπο όπου κατοικούν Ποιο είναι το μυστικό της τεράστιας ποικιλομορφίας;

Διαβάστε περισσότερα

Ατμόσφαιρα : αεριώδες τμήμα του πλανήτη που τον περιβάλει και τον ακολουθεί στο σύνολο των κινήσεών του.

Ατμόσφαιρα : αεριώδες τμήμα του πλανήτη που τον περιβάλει και τον ακολουθεί στο σύνολο των κινήσεών του. Κύρια στοιχεία της Μετεωρολογίας, καλούμενα και «Μετεωρολογικά στοιχεία», είναι η Ατμοσφαιρική πίεση, η Θερμοκρασία ατμοσφαίρας ή θερμοκρασία αέρος και η Υγρασία ατμόσφαιρας ή υγρασία αέρος. Αυτά τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Εξωγενείς. παράγοντες ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ

Εξωγενείς. παράγοντες ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Κεφάλαιο 3 ο : Αποσάθρωση Εξωγενείς παράγοντες Ονοµάζονται εκείνοι οι παράγοντες που συντελούν στην καταστροφή του αναγλύφου Ο φυσικός τους χώρος είναι η επιφάνεια της γης. Έχουν σαν έδρα τους την ατµόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

Η φινλανδική λέξη τούνδρα υποδηλώνει τις επίπεδες και χωρίς δέντρα περιοχές, που απαντώνται στο βόρειο ημισφαίριο και παρεμβάλλονται ανάμεσα στους

Η φινλανδική λέξη τούνδρα υποδηλώνει τις επίπεδες και χωρίς δέντρα περιοχές, που απαντώνται στο βόρειο ημισφαίριο και παρεμβάλλονται ανάμεσα στους Η φινλανδική λέξη τούνδρα υποδηλώνει τις επίπεδες και χωρίς δέντρα περιοχές, που απαντώνται στο βόρειο ημισφαίριο και παρεμβάλλονται ανάμεσα στους αιώνιους πάγους της αρκτικής ζώνης και στα δάση κωνοφόρων,

Διαβάστε περισσότερα

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χ

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χ Β. Π. Γ. Π. Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χιλιόμετρα, ενώ με τα νησιά φτάνει τα 30,2

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Εργάστηκαν οι μαθητές:διαβάτη Ελπίδα(Δ'1) Νεχωρίτης Κωσταντίνος (Δ'2) Στις μέρες μας, ακούμε διαρκώς και από παντού(μμε, ενήλικες, σχολείο) για την κλιμάκωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΜΑΤΑ 8.ΥΔΑΤΩΔΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1 ΥΔΑΤΩΔΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ. 1. Βροχομετρικές παράμετροι. 2. Ημερήσια πορεία της βροχής

ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ. 1. Βροχομετρικές παράμετροι. 2. Ημερήσια πορεία της βροχής ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ Η βροχή αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μετεωρολογικές παραμέτρους. Είναι η πιο κοινή μορφή υετού και αποτελείται από σταγόνες που βρίσκονται σε υγρή κατάσταση. 1. Βροχομετρικές παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης Επειδή ο πληθυσμός της γης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνοντας συνεχώς, χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο γλυκό νερό. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το γλυκό νερό ρυπαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΧΑΡΤΕΣ Α1.4 Ποιον χάρτη να διαλέξω;. 3 Α1.3 Η χρήση των χαρτών στην καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ. Πυκνότητα και πορώδες χιονιού. Ποια είναι η σχέση των δυο; Αρνητική ή Θετική; Δείξτε τη σχέση γραφικά, χ άξονας πυκνότητα, ψ άξονας πορώδες

ΑΣΚΗΣΗ. Πυκνότητα και πορώδες χιονιού. Ποια είναι η σχέση των δυο; Αρνητική ή Θετική; Δείξτε τη σχέση γραφικά, χ άξονας πυκνότητα, ψ άξονας πορώδες ΑΣΚΗΣΗ Πυκνότητα και πορώδες χιονιού. Ποια είναι η σχέση των δυο; Αρνητική ή Θετική; Δείξτε τη σχέση γραφικά, χ άξονας πυκνότητα, ψ άξονας πορώδες Για πιο λόγο είναι η σχέση είναι Θετική ή Αρνητική (δικαιολογήστε

Διαβάστε περισσότερα

Δορυφορικός Σταθμός της ΕΜΥ

Δορυφορικός Σταθμός της ΕΜΥ Δορυφορικός Σταθμός της ΕΜΥ Οι μετεωρολογικοί δορυφόροι πολικής τροχιάς πετούν σε σταθερό ύψος μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, καταγράφοντας με πολύ μεγάλη ακρίβεια την δομή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ!

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! Το 2019 θα το θυμόμαστε ως την χρονιά που κάτι άλλαξε. Τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τους μεγάλους να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το βιβλίο που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία

Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία Εισαγωγή Αποδημητικά πουλιά είναι τα πουλιά που κάθε χρόνο μεταναστεύουν, από το Νότο προς το Βορρά την άνοιξη και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Β : Συνέπειες

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Β : Συνέπειες ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Β : Συνέπειες Βαθμοί Κελσίου Άνοδος της θερμοκρασίας Άμεσο αποτέλεσμα της έντασης του φαινομένου του θερμοκηπίου: η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,8 βαθμούς από

Διαβάστε περισσότερα

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας)

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) για έναν ζωντανό πλανήτη Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) Συνδιάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, Κοπεγχάγη 7-18 Δεκεμβρίου 2009 Ένα εγχειρίδιο για παιδιά 7+ Τι τρέχει επιτέλους με

Διαβάστε περισσότερα

2. Περιγράφουμε τα στοιχεία του καιρού, σαν να είμαστε μετεωρολόγοι.

2. Περιγράφουμε τα στοιχεία του καιρού, σαν να είμαστε μετεωρολόγοι. 1. Παρατηρούμε τον καιρό σήμερα και περιγράφουμε τις συνθήκες που αφορούν τη βροχή, τον άνεμο, τον ήλιο και τη θερμοκρασία. βροχή άνεμος ήλιος-σύννεφα θερμοκρασίαάνεση 2. Περιγράφουμε τα στοιχεία του καιρού,

Διαβάστε περισσότερα

γεωγραφικό γλωσσάρι για την έκτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω για τη γη» του ΟΕΔΒ)

γεωγραφικό γλωσσάρι για την έκτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω για τη γη» του ΟΕΔΒ) γεωγραφικό γλωσσάρι για την έκτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω για τη γη» του ΟΕΔΒ) Α ακτογραμμή Η γραμμή που σχηματίζουν οι ακτές μιας περιοχής. 25 ανάγλυφο της γης Η μορφή της γης με τις οροσειρές, τις

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα»

«Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα» «Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα» του Δημήτρη Κοσμά, icsd07055@icsd.aegean.gr d και της Γεωργίας Πολυζώη, icsd07105@icsd.aegean.gr 1 Δείκτης: Επιφανειακή Θερμοκρασία Ως μέση επιφανειακή θερμοκρασία,

Διαβάστε περισσότερα

Αγρομετεωρολογία - Κλιματολογία

Αγρομετεωρολογία - Κλιματολογία Αγρομετεωρολογία - Κλιματολογία 5 ο Μάθημα 4.1 Εξάτμιση Η ατμόσφαιρα, κυρίως στο κατώτερο τμήμα της, περιέχει πάντοτε μια μεταβλητή ποσότητα νερού. Η ποσότητα αυτή παρουσιάζεται σε αέρια κατάσταση (υδρατμοί),

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Aτµόσφαιρα της Γης Ατµόσφαιρα είναι η αεριώδης µάζα η οποία περιβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Οποιαδήποτε αλλοίωση της φυσιολογικής σύστασης του αέρα που μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίμα της Ελλάδος. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Σ ε λ ί δ α 1

Το κλίμα της Ελλάδος. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Σ ε λ ί δ α 1 Το κλίμα της Ελλάδος Λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης στη Μεσόγειο και του πλούσιου ανάγλυφου της, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από διάφορες κλιματικές ζώνες. Η Ελλάδα, συνολικής επιφάνειας 131.957

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Μετεωρολογία. Δρ. Χαράλαμπος Φείδας. Ανα[ληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ. Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας

Γενική Μετεωρολογία. Δρ. Χαράλαμπος Φείδας. Ανα[ληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ. Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας Γενική Μετεωρολογία Α.Π.Θ. ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Δρ. Χαράλαμπος Φείδας Ανα[ληρωτής Καθηγητής Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας Θεσσαλονίκη 2013 Εισαγωγή Σκοπός του μαθήματος είναι: η μελέτη του καιρού και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ και ΚΛΙΜΑ ΕΛΛΑ ΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ και ΚΛΙΜΑ ΕΛΛΑ ΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ και ΚΛΙΜΑ ΕΛΛΑ ΟΣ ύο Μέρη Γενική Κλιµατολογία-Κλίµα Μεσογείου Κλίµα Ελλάδος ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ & ΚΛΙΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ιδάσκων Χρήστος Μπαλαφούτης Καθηγητής Τοµέα Μετεωρολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Αλμπάνη Βάλια Καραμήτρου Ασημίνα Π.Π.Σ.Π.Α. Υπεύθυνος Καθηγητής: Δημήτριος Μανωλάς Αθήνα 2013 1 Πίνακας περιεχομένων ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ...2 Εξαντλούμενοι φυσικοί

Διαβάστε περισσότερα

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Πράσινα Δώματα Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Ποθητός Σταματιάδης, Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Η παγκόσμια έρευνα και τα αποτελέσματά της για την Κλιματική Αλλαγή

Η παγκόσμια έρευνα και τα αποτελέσματά της για την Κλιματική Αλλαγή Η παγκόσμια έρευνα και τα αποτελέσματά της για την Κλιματική Αλλαγή Αλκιβιάδης Μπάης Καθηγητής Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας Τμήμα Φυσικής - Α.Π.Θ. Πρόσφατη εξέλιξη της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου 1 Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Ζαντής Γιώργος, Παρεκκλησίτης Ορέστης, Ιωάννου Γιώργος Συντονιστής καθηγητής: Νικόλας Νικολάου Λύκειο

Διαβάστε περισσότερα

Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης

Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης Το χρώμα της Αφροδίτη είναι κίτρινο προς κόκκινο. Το μέγεθός της είναι 9,38-10 χλ. Η απόσταση από τη γη είναι 41.400.000 χλ. Δεν είναι αρκετή απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ ΔΠΜΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΑΣ ΒΑΝΕΣΣΑ ΜΠΟΥΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Θέμα 1 ο : Να μεταφέρετε στο γραπτό σας τον αριθμό της κάθε ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 9ο (σελ ) Η ατµόσφαιρα

Kεφάλαιο 9ο (σελ ) Η ατµόσφαιρα 1 Kεφάλαιο 9ο (σελ. 35 38) Η ατµόσφαιρα Στόχοι: - να γνωρίζουµε τι είναι η ατµόσφαιρα - να γνωρίζουµε τη σύσταση της ατµόσφαιρας - να περιγράφουµε τη δοµή της ατµόσφαιρας - να αξιολογούµε το ρόλο της ατµόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελ. 1 Περιεχόμενα Σελ. 2Τι είναι κλίμα; Είδη κλίματος

Περιεχόμενα. Σελ. 1 Περιεχόμενα Σελ. 2Τι είναι κλίμα; Είδη κλίματος Σελ. 1 Περιεχόμενα Σελ. 2Τι είναι κλίμα; Είδη κλίματος Περιεχόμενα Σελ. 3 Τι είναι καιρός; Εισαγωγή στη μετεωρολογία από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα Σελ. 5 Κλίμακα Μποφόρ Σελ. 6 Πίνακας Κλίμακας Μποφόρ

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή: Ακραία καιρικά φαινόμενα και επιδράσεις στη γεωργία

Κλιματική αλλαγή: Ακραία καιρικά φαινόμενα και επιδράσεις στη γεωργία Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ημερίδα: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΡΟΛΟΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ» Νάουσα, Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 Κλιματική αλλαγή: Ακραία καιρικά φαινόμενα και επιδράσεις στη γεωργία Μιχαήλ Σιούτας,

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Το Ηλιακό Σύστημα Το Ηλιακό Σύστημα αποτελείται κυρίως από τον Ήλιο και τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από αυτόν. Πολλά και διάφορα ουράνια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ Το κλίμα μιας γεωγραφικής περιοχής διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τους 3 παρακάτω παράγοντες: 1)το γεωγραφικό πλάτος 2)την αναλογία ξηράς/θάλασσας 3)το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΛΙΜΑΤΩΝ σκοπό έχει

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΛΙΜΑΤΩΝ σκοπό έχει ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΛΙΜΑΤΩΝ Το κλίμα είναι συνδυασμός των μέσων όρων και των άκρων τιμών των μετεωρολογικών φαινομένων που συμβαίνουν σ έναν τόπο. Υπάρχουν άπειρα κλίματα. Η ταξινόμηση των κλιμάτων σκοπό έχει: 1.Να

Διαβάστε περισσότερα

Βγήκαν τα Μερομήνια Δείτε τι καιρό θα έχουμε τον ερχόμενο χειμώνα

Βγήκαν τα Μερομήνια Δείτε τι καιρό θα έχουμε τον ερχόμενο χειμώνα Τα Μερομήνια ή Ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο. Η μέθοδος είναι πολύ απλή για όσους γνωρίζουν τα μερομήνια. Όσοι γνωρίζουν παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 Κυριακή 18 Μαρτίου 2012, ώρα 11:00 ενδροφύτευση - Τριάδι Θέρµης ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, ώρα 18:00 ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ - Αίθουσα Τελετών Σχολή ασολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 3 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (2 Ο κεφάλαιο) ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Στ' Δημοτικού. Α Φάση - 31/3/2016

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Στ' Δημοτικού. Α Φάση - 31/3/2016 ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Στ' Δημοτικού Α Φάση - 31/3/2016 ΘΕΜΑ 1ο Γράψτε στα κενά Σ αν η πρόταση είναι σωστή και Λ αν είναι λανθασμένη. 1. Το νερό των κυμάτων και η γεωθερμία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 10. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΩΝ

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 10. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 10. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΩΝ - Η μέση καιρική κατάσταση, δηλαδή η σύνθεση του καιρού για μια μεγάλη χρονική περίοδο η οποία είναι απαραίτητη για την απαλοιφή των

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου Φαινόμενο του Θερμοκηπίου Εργασία των μαθητών :Παράσογλου Χρύσανθος, Παρασχάκη Αλεξάνδρα, Τσαλίκογλου Αντιγόνη, Χίντρι Έγκι 3 ο Γυμνάσιο Καβάλας Σχολικό έτος 2017-2018 Καθηγητής : Χατζηαντωνίου Αλέξανδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜ&Κ1. Χριστίνα Αναγνωστοπούλου Λέκτορας Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας

ΤΜ&Κ1. Χριστίνα Αναγνωστοπούλου Λέκτορας Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας ΤΜ&Κ1 Κλίμα και Γεωμορφολογία Χριστίνα Αναγνωστοπούλου Λέκτορας Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Καιρός και κλίμα Τί είναι καιρός; Καιρός είναι ο συνδυασμός ατμοσφαιρικών φαινόμενων, τα οποία εμφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

1. Το φαινόµενο El Niño

1. Το φαινόµενο El Niño 1. Το φαινόµενο El Niño Με την λέξη Ελ Νίνιο, προσφωνούν οι Ισπανόφωνοι το Θείο Βρέφος. Η ίδια λέξη χρησιµοποιείται για να εκφράσει µια µεταβολή του καιρού στις ακτές του Περού, που εµφανίζεται εδώ και

Διαβάστε περισσότερα

Όταν τα υδροσταγονίδια ή παγοκρύσταλλοι ενός νέφους, ενώνονται μεταξύ τους ή μεγαλώνουν, τότε σχηματίζουν μεγαλύτερες υδροσταγόνες με βάρος που

Όταν τα υδροσταγονίδια ή παγοκρύσταλλοι ενός νέφους, ενώνονται μεταξύ τους ή μεγαλώνουν, τότε σχηματίζουν μεγαλύτερες υδροσταγόνες με βάρος που 5 Νέφη - Υετός 6.3 Βροχή Όταν τα υδροσταγονίδια ή παγοκρύσταλλοι ενός νέφους, ενώνονται μεταξύ τους ή μεγαλώνουν, τότε σχηματίζουν μεγαλύτερες υδροσταγόνες με βάρος που ξεπερνά την άνωση, με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ Ε - ΣΤ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 Στην ελληνική μυθολογία ο Ήλιος ήταν προσωποποιημένος ως θεότητα που οδηγούσε το πύρινο άρμα του στον ουρανό. Σαν πλανήτης είναι ο αστέρας του ηλιακού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Εισαγωγή. Μετεωρολογικός κλωβός

4.1 Εισαγωγή. Μετεωρολογικός κλωβός 4 Θερμοκρασία 4.1 Εισαγωγή Η θερμοκρασία αποτελεί ένα μέτρο της θερμικής κατάστασης ενός σώματος, δηλ. η θερμοκρασία εκφράζει το πόσο ψυχρό ή θερμό είναι το σώμα. Η θερμοκρασία του αέρα μετράται διεθνώς

Διαβάστε περισσότερα

Το πολύ ζεστό ή κρύο είναι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια του Μαΐου, αλλά μπορεί να συμβεί σπάνια.

Το πολύ ζεστό ή κρύο είναι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια του Μαΐου, αλλά μπορεί να συμβεί σπάνια. Η Κέρκυρα χαρακτηρίζεται από μεσογειακό κλίμα με δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Ο ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιανουάριος και ο θερμότερος μήνας ο Αύγουστος. Μάιος Ο Μάιος συναντά την έναρξη της θερινής

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου»

Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» Επιβλέπουσα καθηγήτρια: κ.τρισεύγενη Γιαννακοπούλου Ονοματεπώνυμο: Πάσχος Απόστολος Α.Μ.: 7515 Εξάμηνο: 1 ο Το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ Υδρολογικός Κύκλος

ΛΥΣΕΙΣ Υδρολογικός Κύκλος ΛΥΣΕΙΣ Υδρολογικός Κύκλος Κατακρημνίσματα: Στερεή Μορφή ΧΙΟΝΙ και Υγρή Βροχή ΣΥΓΡΑΤΗΣΗ: πάνω σε φυτά και επιφάνεια εδάφους - ΧΙΟΝΙ ΔΙΗΘΗΣΗ: Βροχή είναι υγρό. Περισσότερο στην αρχή. ΧΙΟΝΙ Παγωμένο έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι μεσογειακές περιοχές βρίσκονται μεταξύ 30 0 και

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2.ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2.ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Τα μέλη της ομάδας μας:παπαδόπουλος Σάββας Σταθάτος Γιάννης Τσαπάρας Χρήστος Τριανταφύλλου Δημήτρης Χάλαρης Στέλιος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Το νερό στη φύση 3. Νερό και άνθρωπος 4.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ KOPPEN Το κλίμα μιας γεωγραφικής περιοχής διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τους 3 παρακάτω παράγοντες: 1) το

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ KOPPEN Το κλίμα μιας γεωγραφικής περιοχής διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τους 3 παρακάτω παράγοντες: 1) το ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ KOPPEN Το κλίμα μιας γεωγραφικής περιοχής διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τους 3 παρακάτω παράγοντες: 1) το γεωγραφικό πλάτος 2) την αναλογία ξηράς/θάλασσας 3) το

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Ιούνιος 2014 Αρχή της οικολογίας ως σκέψη Πρώτος οικολόγος Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Ατµοσφαιρική ρύπανση. - ª º πƒπ ƒà π ºÀ. appleôúú ıì ÂÈ ÙÔ ÈÔÏÔÁÈÎfi ÚÔÏfiÈ ÙˆÓ ÒˆÓ. º π B

Ατµοσφαιρική ρύπανση. - ª º πƒπ ƒà π ºÀ. appleôúú ıì ÂÈ ÙÔ ÈÔÏÔÁÈÎfi ÚÔÏfiÈ ÙˆÓ ÒˆÓ. º π B º π B Ατµοσφαιρική ρύπανση - ª º πƒπ ƒà π ºÀ Νοτιάς, υγρασία και συννεφιά αυξάνουν, σύµφωνα µε έρευνα, τα αναπνευστικά προβλήµατα στην Αθήνα. Αυτός ο καιρικός συνδυασµός ευνοεί το σχηµατισµό του νέφους,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 1 Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας προειδοποιούν οι επιστήμονες Πού να οφείλεται η ρύπανση του περιβάλλοντος; Στον άνθρωπο Στη φύση Ο άνθρωπος θεωρείται ο μεγαλύτερος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 7. ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1 7. ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα