ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ"

Transcript

1 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ABSTRACT Σκοπός του κειμένου είναι να παρουσιαστεί η μεθοδολογία αλλά και τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος με το ακρωνύμιο ΑΦΡΟ ΙΤΗ (ΤρισδιΑστατη Φωτογραμμετρική αναπαράσταση σε βυζαντινούς ναούς με μεθό ους εικονικής εξατομικευμένης περιήγησης). Στο εν λόγω πρόγραμμα έγινε εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών Πληροφορικής, Γραφικών, Εικονικής Πραγματικότητας και τεχνολογίας Πολυμέσων και Επικοινωνιών στο πεδίο του Πολιτισμού και συγκεκριμένα στην ψηφιακή καταγραφή, ανάδειξη και προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Ειδικότερα μελετήθηκαν οι ιστορικές Βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου της Κύπρου, οι οποίες είναι κηρυγμένες από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το 1972 ο διεθνής οργανισμός της UNESCO υιοθέτησε τη Σύμβαση που σχετίζεται με την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς. Η Σύμβαση αυτή θεωρήθηκε ως η απάντηση του διεθνούς οργανισμού στις ολοένα και αυξανόμενες απειλές καταστροφών τόσο σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία όσο και σε περιοχές φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η σύμβαση της UNESCO, ανάμεσα σε άλλα, έχει ως βασικό στόχο την προώθηση, καταγραφή, προστασία και συντήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντικής αξίας όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η Κυπριακή ημοκρατία επικύρωσε την Σύμβαση, λίγα χρόνια αργότερα, το 1975 και δεσμεύτηκε μαζί με άλλα κράτη για την προστασία των χώρων που εντάσσονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Κύπρος, λόγω του ιδιαίτερου πολιτισμού που έχει αναπτύξει μεταξύ δύο σημαντικών πολιτιστικών περιοχών, του Αιγαίου και της Εγγύς Ανατολής, υπήρξε από τις πρώτες χώρες που κατόρθωσε να εντάξει τα μνημεία της (ήδη από το 1980) στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.. Ο πλούσιος πολιτισμός της Κύπρου, αντικατοπτρίζεται σήμερα μέσα από τα μνημεία τα οποία έχουν συμπεριληφθεί σε αυτόν τον κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και Βυζαντινές εκκλησίες [βλ. 1]

2 Οι Βυζαντινές εκκλησίες θεωρούνται από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα έργα Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Κυπριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τόσο από άποψη αρχιτεκτονικής, όσο και λόγω της υψηλής τεχνικής των τοιχογραφιών τους. Να σημειωθεί ότι τα μνημεία αυτά τα επισκέπτονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο. Το αντικείμενο της παρούσας ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου (Εργαστήριο Γραφικών κ Εφαρμογών Πολυμέσων, Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο) και Ελλάδας (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), με το ακρωνύμιο ΑΦΡΟ ΙΤΗ", είναι η ακριβής και λεπτομερής τρισδιάστατη ψηφιακή ανακατασκευή του ευρύτερου χώρου των βυζαντινών εκκλησιών και ενός επιλεγμένου μεμονωμένου μνημείου σε μεγάλη κλίμακα, με εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών μεθόδων τοπογραφίας και φωτογραμμετρίας και εικονικής αναπαράστασής του με χρήση υπολογιστικών μεθόδων γραφικών και προσαυξημένης πραγματικότητας. Το τελικό προϊόν του έργου θα επιτρέπει την εικονική περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους από μακριά, με απεικόνιση λεπτομερειών και με ακρίβειες μεγάλων κλιμάκων, ενώ θα παρέχει υπηρεσίες εξατομικευμένης ξενάγησης σε μνημεία ή πολιτισμικά αντικείμενα με τη χρήση πολυμεσικού υλικού. Για σκοπούς τεκμηρίωσης των Βυζαντινών εκκλησιών οι κυριότερες δράσεις, που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος, αφορούν την υλοποίηση μιας βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων, την τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση των μνημείων, τη χρήση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) για τη συλλογή, αποθήκευση, ανάλυση, επεξεργασία, διαχείριση δεδομένων, την εικονική αναπαράσταση με τη χρήση πολυμέσων αλλά και τη χρήση του διαδικτύου για την εικονική περιήγηση στα μνημεία, μέσα από το εικονικό πολυμεσικό περιβάλλον του Google Earth. ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ Η ευρύτερη περιοχή μελέτης και έρευνας του προγράμματος με τα μνημεία τα οποία περιλαμβάνει παρουσιάζονται στην Εικ. 1. Οι Βυζαντινές εκκλησίες, βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα της Κύπρου, στην οροσειρά του Τροόδους και πρόκειται για μερικά από τα σπουδαιότερα μνημεία για την ιστορία της βυζαντινής ζωγραφικής. Αφορά τοιχογραφημένες εκκλησίες που διασώζουν ως τις μέρες μας έξοχα δείγματα των διαφόρων ρευμάτων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μνημειακής ζωγραφικής, από τον 11ο μέχρι και το 19ο αιώνα [2].

3 Εκκλησία Αγίου Νικολάου της Στέγης, Κακοπετριά Εκκλησία Παναγίας του Άρακος, Λαγουδερά Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγία Σωτήρα), Παλαιχώρι Εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, Νικητάρι Εκκλησία της Παναγίας της Ποδίθου, Γαλάτα Εκκλησία της Παναγίας του Μουτουλλά Εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, Πεδουλάς Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι, Πλατανιστάσα Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, Πελέντρι Μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, Καλοπαναγιώτης Εικόνα 1: Ευρύτερη περιοχή μελέτης μαζί με τα μνημεία τα οποία περιλαμβάνει Στη συνέχεια περιγράφονται οι δραστηριότητες, η μεθοδολογία και τα κύρια αποτελέσματα τα οποία προέκυψαν από το έργο. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΕΣΙΑΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ Για την ψηφιακή καταγραφή, αποθήκευση και διαχείριση της βιβλιογραφικής τεκμηρίωσης των εκκλησιών σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε μια βάση δεδομένων. Η βάση αυτή είναι σχεσιακής δομής και υλοποιήθηκε σε περιβάλλον του λογισμικού της Microsoft Office Access. Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει πέραν των 35 χαρακτηριστικών γνωρισμάτων (attributes) (Εικ. 2). Έχει ως στόχο να καταγράψει όχι μόνο βασικές πληροφορίες που σχετίζονται με τα βιβλία, όπως είναι ο τίτλος, ο συγγραφέας, το έτος έκδοσης κ.ά., αλλά να μπορεί ο χρήστης να καταχωρήσει και να αναζητήσει πληροφορίες που σχετίζονται με την πηγή όπου υπάρχει το αντίστοιχο βιβλίο.

4 Εικόνα 2: Απόσπασμα πίνακα χαρακτηριστικών της βάσης δεδομένων Στόχος σε αυτό το στάδιο, ήταν η καταγραφή όσο το δυνατό περισσότερης βιβλιογραφίας, η οποία σχετίζεται με τις Βυζαντινές εκκλησίες και αφορά την ιστορία των εκκλησιών, την αρχιτεκτονική τους, περιγραφές ντόπιων και ξένων περιηγητών, αναφορές στις τοιχογραφίες, φωτογραφικό υλικό, κινητές εικόνες των ναών, θεολογία των εικόνων και των τοιχογραφιών κ.ά. Μέχρι το τέλος του έργου είχαν καταχωρηθεί 444 βιβλία και άρθρα, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να περιέχει μια ολοκληρωμένη συλλογή πληροφοριών για τις δέκα βυζαντινές εκκλησίες της UNESCO στην Κύπρο. Μέσα από αυτή τη ψηφιακή καταχώρηση ο χρήστης είναι σε θέση να εντοπίσει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, έτσι ώστε να αντλήσει τις αντίστοιχες πληροφορίες. Τα βιβλία τα οποία καταχωρήθηκαν στη βάση δεδομένων περιλαμβάνονται σε βιβλιοθήκες της Κύπρου (π.χ. βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, βιβλιοθήκη της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας, κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, βιβλιοθήκη περιοδικών του Πανεπιστημίου Κύπρο κ.ά.) και στο διαδίκτυο. Η διεπαφή της βάσης δεδομένων επιτρέπει αφενός την γρήγορη καταγραφή της βιβλιογραφικής αναφοράς η οποία σχετίζεται με τις ιστορικές Βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου της Κύπρου, και οι οποίες είναι κηρυγμένες από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Εικ. 3) και αφετέρου επιτρέπει την καταχώρηση και άλλων πληροφοριών, όπως για παράδειγμα η διαθεσιμότητα του κάθε βιβλίου ή άρθρου, η ιστοσελίδα αν πρόκειται για άρθρο σε ηλεκτρονική μορφή κ.ά. (Εικ. 4) Παράλληλα είναι εφικτή η αναζήτηση βιβλιογραφίας με βάση λέξεις κλειδιά, που επιτρέπουν στον χρήστη να εντοπίσει βιβλία ή άρθρα που σχετίζονται με ένα θέμα, ή η αναζήτηση βιβλίων με βάση τον συγγραφέα κ.ά. (Εικ. 5)

5 Εικόνα 3: ιεπαφή καταχώρησης βιβλίου ή άρθρου Εικόνα 4: Φόρμα της βάσης δεδομένων που επιτρέπει στο χρήστη να εντοπίσει το χώρο όπου βρίσκεται κάθε βιβλίο

6 Εικόνα 5: Προεπισκόπηση βιβλίων ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ Παράλληλα αναπτύχθηκε η τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση των εκκλησιών στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, με στόχο την διευκόλυνση της εικονικής περιήγησης. Η εικονική αυτή περιήγηση των μνημείων υλοποιήθηκε μέσα από το εικονικό πολυμεσικό περιβάλλον του Google Earth. Το λογισμικό αυτό περιέχει πρόσφατες έγχρωμες δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης. Με την παράλληλη χρήση του ψηφιακού μοντέλου εδάφους δίνεται η αίσθηση στο χρήστη ότι μπορεί να περιηγηθεί από αέρος και να επιλέξει το μνημείο που επιθυμεί να επισκεφτεί εικονικά (Virtual Reality) (Εικ. 6).

7 Εικόνα 6: Ψηφιακή αναπαράσταση της ευρύτερης περιοχής της εκκλησίας Ιωάννη Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη, μέσα από το λογισμικό Google Earth. Για τον σκοπό αυτό οι Βυζαντινές εκκλησίες ανακατασκευάστηκαν τρισδιάστατα και καταχωρήθηκαν με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η ανακατασκευή των τρισδιάστατων μοντέλων των εκκλησιών υλοποιήθηκε μέσα από το ελεύθερης χρήσης λογισμικό Sketch Up, της εταιρείας Google. Το συγκεκριμένο λογισμικό επιτρέπει τον ορθό γεωμετρικό σχεδιασμό του κάθε μοντέλου μέσα από μετρήσεις μηκών αλλά και την εισαγωγή σχεδιαστικών στοιχείων από πιο εξειδικευμένα σχεδιαστικά προγράμματα, όπως είναι το AutoCAD. Η διαδικασία αποτύπωσης των εκκλησιών βασίστηκε σε τοπομετρικές αποτυπώσεις με απλά όργανα και μεθόδους. Ακολούθως σε κάθε τμήμα του τρισδιάστατου μοντέλου δόθηκε η κατάλληλη υφή, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο ρεαλιστικό (Εικ. 7).

8 Εικόνα 7: Το τρισδιάστατο μοντέλο της εκκλησίας Ιωάννη Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη Στη συνέχεια, κάθε μοντέλο τοποθετήθηκε με σωστή γεωαναφορά στο τρισδιάστατο ανάγλυφο του περιβάλλοντος Google Earth (Εικ. 8). Ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά γύρω από το μνημείο (virtually), ενώ παράλληλα να ενημερωθεί σχετικά με την ιστορία και την αρχιτεκτονική του μνημείου αλλά και τις ώρες που μπορεί να το επισκεφθεί.

9 Εικόνα 8: Γεωαναφορά όλων των μνημείων (βυζαντινών εκκλησιών), που περιλήφθηκαν στο ερευνητικό πρόγραμμα Τόσο τα τρισδιάστατα μοντέλα όσο και τα αρχεία με τα οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί εικονικά τις βυζαντινές εκκλησίες, βρίσκονται αναρτημένα στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του Google 3D Warehouse Models [3], με κλειδί εισόδου Byzantine Churches of Cyprus ή και άλλες συναφείς λέξεις - κλειδιά (Unesco Cyprus, όνομα μνημείου κ.ά.). Ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει κάθε ένα μνημείο, ενώ παράλληλα δίνεται και μια πρώτη περιγραφή του μνημείου (Εικ. 9 και 10). Για περισσότερες πληροφορίες ο χρήστης προτρέπεται να ανατρέξει στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΦΡΟ ΙΤΗ (Εικ. 11) [4] Εικόνα 9: Τρισδιάστατη αναπαράσταση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά και πληροφορίες σχετικά με την εκκλησία, σε περιβάλλον Google Earth

10 Εικόνα 10: Τρισδιάστατη αναπαράσταση της εκκλησίας Παναγίας της Φορβιώτισσας στην Ασίνου και πληροφορίες σχετικά με την εκκλησία, σε περιβάλλον Google Earth Εικόνα 11: Ιστοσελίδα όπου ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει το τρισδιάστατο μοντέλο ή και το δει εικονικά μέσα από το ελεύθερης χρήσης λογισμικό Google Earth

11 Κάθε ένα από τα τρισδιάστατα μοντέλα των εκκλησιών έχει επίσης καταχωρηθεί στο Google Maps, μια υπηρεσία της εταιρείας Google που επιτρέπει, μέσα από κινητά τηλέφωνα ή χάρτες προορισμού, την πλοήγηση στο κάθε μνημείο με ακρίβεια (Εικ. 12). Για κάθε μνημείο που εντοπίζει ο χρήστης από την αναζήτηση στην υπηρεσία 3D Warehouse, έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει το τρισδιάστατο μοντέλο (αρχείο Sketch Up) ή να επισκεφθεί το μνημείο εικονικά στο περιβάλλον Google Earth (View in Goolge Earth). Εικόνα 12: Υπηρεσία Google Maps για τον εντοπισμό των μνημείων μέσω κινητού τηλεφώνου

12 Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται πραγματικός ρεαλισμός στην απεικόνιση των εκκλησιών και παρέχονται υπηρεσίες εικονικής ξενάγησης που διαδραστικά προσαρμόζεται, δηλαδή εξατομικεύεται, στις προτιμήσεις των χρηστών και στις πληροφοριακές τους ανάγκες (βλ. αναλυτικότερα [5; 6; 7]). ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Παράλληλα με τη δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων αναπτύχθηκε και ένα Πληροφοριακό Σύστημα Μνημείων (Monument Information System, MIS) με την κατάλληλη γεωαναφορά για τα συγκεκριμένα μνημεία. Το σύστημα αυτό έχει την δυνατότητα της τρισδιάστατης περιήγησης στην ευρύτερη περιοχή των Βυζαντινών Εκκλησιών, και για κάθε μνημείο ξεχωριστά τη διαχείριση κάθε είδους πληροφορίας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε το ειδικευμένο λογισμικό ArcMap της εταιρείας ESRI καθώς και το ArcScene για τη δημιουργία των τρισδιάστατων αναπαραστάσεων. Για την παραγωγή του τρισδιάστατου μοντέλου εδάφους της ευρύτερης περιοχής των Βυζαντινών εκκλησιών, σε κλίμακα 1: 5000, χρησιμοποιήθηκε ένα αρχείο με γεωδαιτικές συντεταγμένες σημείων ανά 30 μέτρα της περιοχής, υπό μορφή κανάβου, που παραχωρήθηκε από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας της Κύπρου, καθώς και ορθοφωτογραφίες με γεωαναφορά στο Νέο Κυπριακό Σύστημα Αναφοράς 93 (Ν.Κ.Σ.Α. 93). Οι ορθοφωτογραφίες αυτές είχαν παραχθεί μέσω ορθοαναγωγής των αεροφωτογραφιών της περιοχής λήψεως 1993, με τη χρήση του ίδιου ψηφιακού μοντέλου αναγλύφου που παραχωρήθηκε. Με την ορθοαναγωγή εξαλείφονται τα σφάλματα που οφείλονται στο ανάγλυφο και στις κλίσεις των αρχικών αεροφωτογραφιών. Το ψηφιακό μοντέλο εδάφους, το οποίο παράχθηκε από το αρχείο συντεταγμένων, χρησιμοποιήθηκε ως η βασική περιγραφή του αναγλύφου πάνω στην οποία προσαρμόστηκαν οι ορθοφωτογραφίες, ώστε να είναι δυνατή η τρισδιάστατη οπτικοποίηση του αναγλύφου της περιοχής. Η ταυτόχρονη συρραφή όλων των ορθοφωτογραφιών δημιουργεί ένα ορθοφωτομωσαϊκό (Εικ. 13), το οποίο ο χρήστης αντιλαμβάνεται ως ενιαίο χώρο, όπως είναι και η πραγματικότητα. Με τη βοήθεια του λογισμικού ArcScene ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί εικονικά σε όλη την ευρύτερη περιοχή των ιστορικών εκκλησιών και να αναγνωρίσει χαρακτηριστικά της από αέρος, χάρις στην μεγάλη κλίμακα των ορθοφωτογραφιών. Παράλληλα είναι σε θέση να συνδυάσει ταυτόχρονα τις χωρικές και περιγραφικές πληροφορίες μέσα από το Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS).

13 Εικόνα 13: Τρισδιάστατη άποψη της περιοχής των ιστορικών εκκλησιών: ημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους μέσα από το λογισμικό ArcScene (πάνω αριστερά), διαδικασία επικάλυψης ορθοφωτογραφίας στο ψηφιακό μοντέλο εδάφους (πάνω δεξιά) και τελικό τρισδιάστατο ορθοφωτομωσαϊκό (κάτω) Σε αυτό το ειδικό Σύστημα Πληροφοριών Μνημείων (Monument Information System, MIS), εντάχθηκαν οι ιστορικές Βυζαντινές εκκλησίες. Το MIS όπως αναπτύχθηκε εξασφαλίζει την συλλογή, αποθήκευση, ανάλυση, επεξεργασία, διαχείριση, εικονική αναπαράσταση και περιήγηση με τη χρήση πολυμέσων κάθε είδους πληροφοριών για τα Μνημεία αυτά (ιστορικές, αρχαιολογικές, αρχιτεκτονικές πληροφορίες κ.τ.λ.) με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληρότητα. Παράλληλα με τη χωρική πληροφορία που παρέχεται στο χρήστη (θέση, γεωαναφορά, μέγεθος, και σχήμα κάθε μνημείου) το Πληροφοριακό Σύστημα Μνημείων επιτρέπει την καταχώρηση της περιγραφικής (μη χωρικής) πληροφορίας στη βάση δεδομένων που υποστηρίζει το σύστημα. Για κάθε μνημείο καταχωρήθηκαν επιπρόσθετες πληροφορίες, που αφορούν το ωράριο λειτουργίας, την τιμή εισόδου, το τηλέφωνο επικοινωνίας κ.ά. Παράλληλα ο χρήστης δύναται να δει και φωτογραφίες του κάθε μνημείου, που έχουν ληφθεί περιμετρικά του χώρου ή/και μέσα από το μνημείο (Εικ. 14). Τέλος, ο χρήστης μπορεί να μεταβεί με τη βοήθεια του διαδικτύου στην επίσημη σελίδα της UNESCO (Εικ. 15) που περιλαμβάνει τα μνημεία αυτά, αλλά και τη σελίδα που κατασκευάστηκε στα πλαίσια του προγράμματος ΑΦΡΟ ΙΤΗ, όπου παρουσιάζονται τα τρισδιάστατα μοντέλα των εκκλησιών.

14 Εικόνα 14: Εμφάνιση εικόνων μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Μνημείων περιμετρικά και εσωτερικά του κάθε μνημείου Εικόνα 15: Μετάβαση μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Μνημείων στην επίσημη ιστοσελίδα της Unesco ΑΚΡΙΒΗΣ ΤΡΙΣ ΙΑΣΤΑΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΙΜΑΚΑ Στις εργασίες του ερευνητικού προγράμματος περιλαμβάνονταν η ακριβής τρισδιάστατη ψηφιακή ανακατασκευή ενός επιλεγμένου μεμονωμένου μνημείου σε μεγάλη κλίμακα. Προς τούτο επελέγη η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας στην Ασίνου. Η εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου (Φορβιώτισσας) βρίσκεται κοντά στο χωριό Νικητάρι και οικοδομήθηκε τον ο αι. μ.χ. Για την ακριβή γεωμετρική τεκμηρίωσή της χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονος εξειδικευμένος εξοπλισμός και λογισμικά. Συγκεκριμένα, η αποτύπωση της εκκλησίας έγινε με χρήση ενός Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Γεωδαιτικού Σταθμού (Total Station) Topcon 3003

15 και του επίγειου σαρωτή laser (3D Terrestrial Laser Scanner) HDS2500 της Leica. Επιπλέον όλο το μνημείο φωτογραφήθηκε με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή υψηλής ανάλυσης (Canon EOS). Με το Γεωδαιτικό Σταθμό αρχικώς έγινε η αποτύπωση περιμετρικών αλλά και εντός του μνημείου σημείων (όδευση), που εξασφάλισαν την απαιτούμενη γεωμετρική ακρίβεια, ενώ κατόπιν μετρήθηκαν όλα τα χαρακτηριστικά σημεία της εκκλησίας, τα οποία είναι απαραίτητα για την μετέπειτα επεξεργασία της. Οι λήψεις φωτογραφιών αφορούσαν τόσο το εσωτερικό του ναού όσο και το εξωτερικό του και την πλακοσκεπή στέγη με ξύλινο σκελετό. Το τρισδιάστατο μοντέλο της εκκλησίας προήλθε από κατάλληλη επεξεργασία (συνένωση, γεωαναφορά κ.ο.κ.) του νέφους σημείων (point cloud), που καταγράφηκαν από τον επίγειο σαρωτή laser. Το 3D μοντέλο χρησιμοποιήθηκε για να αποδοθεί ρεαλιστικά όλη η εκκλησία με τη χρήση των ψηφιακών εικόνων, αφού προηγουμένως αυτές διορθώθηκαν γεωμετρικά στον Ψηφιακό Φωτογραμμετρικό Σταθμό SSK της Z/I Imaging (Εικ. 16). Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο αυτές οι εξειδικευμένες σύγχρονες τεχνολογίες για την γεωμετρική τεκμηρίωση και πλήρη καταγραφή των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εικόνα 14: Το τρισδιάστατο μοντέλο της εκκλησίας μετά από επεξεργασία των μετρητικών φωτογραφιών και των μετρήσεων από τον επίγειο σαρωτή laser

16 Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της εργασίας της γεωμετρικής τεκμηρίωσης είναι η παραγωγή σχεδίων μεγάλης κλίμακας (1:50), όπως είναι για παράδειγμα οι τομές και όψεις (Εικ. 17), αλλά και το τρισδιάστατο μοντέλο της εκκλησίας με μεγάλη γεωμετρική ακρίβεια [8; 9]. Εικόνα 15: είγματα τελικών σχεδίων (ορθοφωτογραφία της ανατολικής όψης και διαμήκης τομή) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Το εκπονηθέν έργο προβάλλει με μοναδικό τρόπο τη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και παρουσιάζει ιδιαίτερα οφέλη στα πεδία: α) του πολιτισμού, με την ανάδειξη του Κυπριακού πολιτισμού και την προβολή του σε παγκόσμιο επίπεδο με χρήση ψηφιακών τεχνικών ανακατασκευής υψηλής ακρίβειας, που είναι χρήσιμες όχι μόνο για τους απλούς χρήστες αλλά και για τους επιστήμονες τεκμηρίωσης και τους ιστορικούς, β) της οικονομίας, με την σύνδεση του πολιτισμού με το τουριστικό προϊόν, που αποτελεί έναν από τους κύριους τομείς ανάπτυξης και εσόδων της Κύπρου, γ) της μείωσης του κοινωνικού αποκλεισμού, κυρίως για άτομα που δεν μπορούν να έχουν τη δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στα εκθέματα, είτε λόγω εργασίας, είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε λόγω προβλημάτων υγείας, δ) της επιστημονικής έρευνας, με την επίλυση συγκεκριμένων ερευνητικών ζητημάτων σχετικών με όλες τις χρησιμοποιούμενες ψηφιακές τεχνικές και ε) της ψηφιακής τεχνικής, με την ευρεία χρήση ενός μοναδικού πρωτότυπου εικονικού οδηγού ψηφιακής περιήγησης με υψηλή ακρίβεια και εξατομικευμένη πλοήγηση ανεξάρτητα από τις δυνατότητες του δικτύου και των τερματικών συσκευών.

17 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ [1] Unesco [2] Τμήμα Αρχαιοτήτων [3] Google 3D Warehouse Models [4] Models of Painted Churches of Troodos Mountain [5] Agapiou, A., Doulamis, N., Georgopoulos, A., Ioannides, M., Ioannidis, Ch., Three dimensional reconstruction for Cultural Heritage visualization. Application to the Byzantine Churches of Cyprus. Proceedings of the 36 th Annual Conference on Computer Applications & Quantitative Methods in Archaeology (CAA 2008), 2-6 April 2008, Budapest Hungary ( [6] Agapiou, A., Georgopoulos, A., Ioannides, M., Ioannidis, Ch., A Web based GIS for the Byzantine Churches of Cyprus. Proceedings of the VSMM 08 Conference on Virtual Systems and Multimedia dedicated to Digital heritage, October 2008, Limassol Cyprus ( [7] Αγαπίου Α., Γεωργόπουλος Α., Ιωαννίδης Μ., Ιωαννίδης Χ., 2009, Χρήση των GIS ως εργαλείο διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς: εφαρμογή σε Βυζαντινές εκκλησίες της Κύπρου, 19η Πανελλαδική Συνάντηση Χρηστών ArcGIS, 18-20/11/2009, Αθήνα. [8] Σοφοκλέους, Ε Η Γεωμετρική τεκμηρίωση της εκκλησίας της Παναγίας Φορβιώτισσας στην Κύπρο. ιπλωματική Εργασία, Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας, ΣΑΤΜ ΕΜΠ. [9] Sofocleous E., Georgopoulos A., Ioannides M., Ioannidis. Ch., The Geometric Documentation of the Asinou Church in Cyprus, The 7th International Symposium on Virtual Reality, Archaeology and Cultural Heritage, VAST 2006, Nicosia, Cyprus ( ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την Εκκλησία της Κύπρου και ιδιαίτερα την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την παραχώρηση της άδειας και των διευκολύνσεων για την ψηφιακή καταγραφή των μνημείων. Οι συγγραφείς επιθυμούν να ευχαριστήσουν επίσης το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για την παραχώρηση γεωγραφικών δεδομένων για τους σκοπούς του προγράμματος Αφροδίτη και τον επίσημο αερομεταφορέα του προγράμματος τις Κυπριακές Αερογραμμές.

18 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ο Μαρίνος Ιωαννίδης έχει σπουδάσει πληροφορική (Diplom-Inform) και συνέχισε με την διατριβή του στον κλάδο της μηχανολογίας (Dr-Ing) στο πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης στην Γερμανία. Από το 1994 μέχρι σήμερα είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του κλάδου Πληροφορικής του ΑΤΙ. Το 2007 άρχισε να εργάζεται ως εξωτερικός επιστημονικός σύμβουλος στο Ινστιτούτο Κύπρου (Ερευνητικό Κέντρο Αρχαιολογίας - STARC) και έχει αποσπασθεί σαν εθνικός εμπειρογνώμονας στη Γ.. Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες όπου είναι επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης «ίκτυα Κατάρτισης Νέων Ερευνητών». Από το 2003 εκπροσωπεί την Κύπρο στην παγκόσμια επιτροπή ψηφιοποίησης μνημείων (CIPA - Από το 2007 εκπροσωπεί την Κύπρο στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ψηφιοποίησης της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομίας (Europeana). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση δισδιάστατων και τρισδιάστατων αντικειμένων. Ο Ανδρέας Γεωργόπουλος είναι Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχ. ΕΜΠ (1976) με μεταπτυχιακές σπουδές MSc και PhD (1981) στο University College London. Από το 1985 διδάσκει ως μέλος ΕΠ στην Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχ. του ΕΜΠ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε ψηφιακές φωτογραμμετρικές μεθόδους και στην γεωμετρική τεκμηρίωση μνημείων. Ο Χαράλαμπος Ιωαννίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, όπου διδάσκει φωτογραμμετρία και κτηματολόγιο. Μέχρι το 1996 εργαζόταν, ως Αγρ. Τοπογράφος Μηχ., στον ιδιωτικό τομέα. Την περίοδο διετέλεσε πρόεδρος του WG2 της Commission VI (Computer Assisted Teaching) της ISPRS, και την περίοδο ήταν μέλος του ιοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος και αναπληρωτής Project Manager του Ελληνικού Κτηματολογίου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην επίγεια φωτογραμμετρία, αεροτριγωνισμούς, σύνταξη ορθροφωτογραφιών και εφαρμογές της ψηφιακής φωτογραμμετρίας στο Κτηματολόγιο και τα ΣΓΠ. Εχει συγγράψει περισσότερα από 80 επιστημονικά άρθρα στα παραπάνω πεδία και έχει δώσει διαλέξεις σε σεμινάρια, με συναφή θεματολογία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

19 Ο Άθως Αγαπίου σπούδασε στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας. Ακολούθως, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σήμερα, ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στο θέμα Μεσογειακή Αρχαιολογία: από την Προϊστορία έως την Ύστερη Αρχαιότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα: Γεωπληροφορική στη ιαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, ορυφορικής Τηλεπισκόπησης, σύγχρονες τοπογραφικές αποτυπώσεις και εφαρμογές τους στην Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Συνθήκη για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 1972, σηματοδότησε μια νέα εποχή στη διατήρηση των πολιτιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου

Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου Αρχαιολογική έρευνα, προβολή και ανάδειξη µε τη χρήση ψηφιακών καινοτοµιών Το Αρχαιολογικό Πάρκο του Δίου Στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Δίου αποκαλύπτονται, συντηρούνται, µελετώνται

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικά Συστήματα Πληροφοριών για την Γεωμετρική Τεκμηρίωση Μνημείων

Χωρικά Συστήματα Πληροφοριών για την Γεωμετρική Τεκμηρίωση Μνημείων Χωρικά Συστήματα Πληροφοριών για την Γεωμετρική Τεκμηρίωση Μνημείων Χαράλαμπος ΙΩΑΝΝΙ ΗΣ Εργαστ. Φωτογραμμετρίας Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ε.Μ.Π. E-mail: cioannid@survey.ntua.gr Επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή των Συστημάτων Πληροφοριών στην Γεωμετρική Τεκμηρίωση Μνημείων

Η συμβολή των Συστημάτων Πληροφοριών στην Γεωμετρική Τεκμηρίωση Μνημείων Η συμβολή των Συστημάτων Πληροφοριών στην Γεωμετρική Τεκμηρίωση Μνημείων Χαράλαμπος ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Εργαστ. Φωτογραμμετρίας Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ε.Μ.Π. E-mail: cioannid@survey.ntua.gr ΣΥΜΠΟΣΙΟ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (6 Μονάδες ECTS)- Ακαδημαϊκό Έτος 2013 2014

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (6 Μονάδες ECTS)- Ακαδημαϊκό Έτος 2013 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (6 Μονάδες ECTS)- Ακαδημαϊκό Έτος 2013 2014 1. Ερευνητική Περιοχή: Επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Ευστράτιος Στυλιανίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ευστράτιος Στυλιανίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ευστράτιος Στυλιανίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Προσωπικά στοιχεία Ευστράτιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Εξαγωγή γεωγραφικής πληροφορίας από δεδομένα παρεχόμενα από χρήστες του

Διαβάστε περισσότερα

Αποτυπώσεις Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων

Αποτυπώσεις Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αποτυπώσεις Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων Ενότητα 5 : Αποτύπωση με μεθόδους φωτογραμμετρίας Τοκμακίδης Κωνσταντίνος Τμήμα Αγρονόμων

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρική Τεκμηρίωση Μνημείων. Πολιτιστικών Αγαθών. Α. Γεωργόπουλος & Χ. Ιωαννίδης Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας. Εισαγωγή

Γεωμετρική Τεκμηρίωση Μνημείων. Πολιτιστικών Αγαθών. Α. Γεωργόπουλος & Χ. Ιωαννίδης Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας. Εισαγωγή Γεωμετρική Τεκμηρίωση Πολιτιστικών Αγαθών Α. Γεωργόπουλος & Χ. Ιωαννίδης Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας Σχολή Αγρ.. & Τοπογράφων Μηχ. ΕΜΠ ιήμερο Συνέδριο προσωπικού του Τμήματος Αναδασμού, ΚΕΓΕ Αγρού, 17-18/11/2008

Διαβάστε περισσότερα

Oι Σπουδές και το Επάγγελμα του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού. Πάρις Σαββαΐδης, καθηγητής ΑΠΘ

Oι Σπουδές και το Επάγγελμα του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού. Πάρις Σαββαΐδης, καθηγητής ΑΠΘ Oι Σπουδές και το Επάγγελμα του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού Πάρις Σαββαΐδης, καθηγητής ΑΠΘ Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2014 Ο Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός (ΑΤΜ) είναι ο μηχανικός που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ 2: Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των ελαιοτριβείων και των περιοχών διάθεσης αποβλήτων ελαιοτριβείων στην Κρήτη ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2Γ:

ΔΡΑΣΗ 2: Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των ελαιοτριβείων και των περιοχών διάθεσης αποβλήτων ελαιοτριβείων στην Κρήτη ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2Γ: «ΘΑΛΗΣ: Ενίσχυση της Διεπιστημονικής ή και Διιδρυματικής έρευνας και καινοτομίας με δυνατότητα προσέλκυσης ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό μέσω της διενέργειας βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός Επιστημονικο πεδιο Και Επαγγελματικη δραστηριοτητα

Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός Επιστημονικο πεδιο Και Επαγγελματικη δραστηριοτητα Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός Επιστημονικο πεδιο Και Επαγγελματικη δραστηριοτητα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΤΜ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2 Σχολές Αγρονόμων & Τοπογραφων Μηχανικων Αθηνα Εθνικο Μετσοβιο Πολυτεχνειο

Διαβάστε περισσότερα

Αιθουσόγραμμα / Πρόγραμμα Εργαστηρίων

Αιθουσόγραμμα / Πρόγραμμα Εργαστηρίων Αίθουσα: Κ16.009 (Α) ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑ Ι Αριθμός Έκδοσης: v6 Ημ/νία Έκδοσης: 18-10-2015 Ο υπεύθυνος σύνταξης: Ε. Πέτσα Αίθουσα: Κ16.006 (Γ) Θεωρϊα ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Ψηφιοποίηση Μουσείου Ελιάς Βουβών Καινοτόμες τεχνολογίες στην υπηρεσία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»

«Ψηφιοποίηση Μουσείου Ελιάς Βουβών Καινοτόμες τεχνολογίες στην υπηρεσία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» «Ψηφιοποίηση Μουσείου Ελιάς Βουβών Καινοτόμες τεχνολογίες στην υπηρεσία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» Από την πρώτη στιγμή που ανατέθηκε από το Δήμο Κολυμβαρίου το έργο της ψηφιοποίησης του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

6 ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

6 ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης 6 ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Εργασία με θέμα : «Δημιουργία διαδραστικού χάρτη με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Θεσσαλονίκη» Η Αφόρμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (G.I.S.), επιτυγχάνουν με τη βοήθεια υπολογιστών την ανάπτυξη και τον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΓΜΑΤΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΓΜΑΤΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ Τοµέας Τοπογραφίας Εργαστήριο Φωτογραµµετρίας Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας Τοµέας Έργων Υποδοµής & Αγρ. Ανάπτυξης Επιστηµονική Περιοχή Αρχιτεκτονικής Αποτυπώσεις Μνηµείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

: 121 χρόνιαπροσφοράς, καινοτομίαςκαιπρωτοπορίας

: 121 χρόνιαπροσφοράς, καινοτομίαςκαιπρωτοπορίας 1889-2010: 121 χρόνιαπροσφοράς, καινοτομίαςκαιπρωτοπορίας Ιδρύθηκε το 1889 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Γερµανική κατοχή 1940-1944 εκαετία του 60 εκαετία του 80 Μάρτιος του 2007 Μουσείο Γεωγραφικού Υλικού 1 ος ιοικητής

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ Β ΕΠΑΛ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ Β ΕΠΑΛ Πρόταση για την οργάνωση του μαθήματος ΨΗΦΙΑΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ Β ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2014-15 (μεταβατική φάση μέχρι την εκπόνηση νέου προγράμματος σπουδών από τον αρμόδιο φορέα). Θεματική ενότητα: Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Μάθηµα Θέµα Τοµέας Τοπογραφίας Εργαστήριο Φωτογραµµετρίας Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας Τοµέας Έργων Υποδοµής & Αγρ. Ανάπτυξης Επιστηµονική Περιοχή Αρχιτεκτονικής http://ecourses.dbnet.ntua.gr/el/apotypvseis_mnhmeivn.html

Διαβάστε περισσότερα

Αποτυπώσεις Μνηµείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος Ανδρέας

Αποτυπώσεις Μνηµείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος Ανδρέας Τοµέας Τοπογραφίας Εργαστήριο Φωτογραµµετρίας Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας Τοµέας Έργων Υποδοµής & Αγρ. Ανάπτυξης Επιστηµονική Περιοχή Αρχιτεκτονικής Αποτυπώσεις Μνηµείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 09 Μαΐου 2014. Χρήση Δρ. Ιωάννα smartphone Δημ. για Παπαδοπούλου, τη συλλογή σημάτων ΑΠΘεγκλωβισμένων ατόμων με την χρήση του ArcGIS Collector

Αθήνα, 09 Μαΐου 2014. Χρήση Δρ. Ιωάννα smartphone Δημ. για Παπαδοπούλου, τη συλλογή σημάτων ΑΠΘεγκλωβισμένων ατόμων με την χρήση του ArcGIS Collector 22 η Πανελλαδική Συνάντηση Χρηστών ArcGIS Χρήση smartphone για τη συλλογή σημάτων εγκλωβισμένων ατόμων με την χρήση του ArcGIS Collector Αθήνα, 09 Μαΐου 2014 Χρήση Δρ. Ιωάννα smartphone Δημ. για Παπαδοπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS)

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) ρ. ΧΑΛΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ xalkias@hua.gr Χ. Χαλκιάς - Εισαγωγή στα GIS 1 Ορισµοί ΓΠΣ Ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστηµα Geographic Information

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωρίδης. Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστηµάτων. http://infolab.cs.unipi.gr

Γιάννης Θεοδωρίδης. Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστηµάτων. http://infolab.cs.unipi.gr Πανεπιστήµιο Πειραιώς, Τµήµα Πληροφορικής Εισαγωγή στη Γεωπληροφορική Επισκόπηση µαθήµατος Γιάννης Θεοδωρίδης Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστηµάτων http://infolab.cs.unipi.gr 13-Μαρ-09 Το κύριο µέροςτωνδιαφανειώνπροέρχεταιαπόταtextbooks

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Το έργο της ΣΧΟΛΗΣ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ από τη σκοπιά της Συμβολής της στο Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Το έργο της ΣΧΟΛΗΣ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ από τη σκοπιά της Συμβολής της στο Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Πρωτοβουλίες του ΕΜΠ για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το έργο της ΣΧΟΛΗΣ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ από τη σκοπιά της Συμβολής της στο Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Ημερίδ δα, 7 Δεκεμβρίο ου 2011 Κέντρο Δορυφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Τεχνικής έκθεσης φωτοερμηνείας χρησιμοποιώντας στερεοσκοπική παρατήρηση με έμφαση στη χωρική ακρίβεια

Ανάλυση Τεχνικής έκθεσης φωτοερμηνείας χρησιμοποιώντας στερεοσκοπική παρατήρηση με έμφαση στη χωρική ακρίβεια w w w. o l y z o n. g r Ανάλυση Τεχνικής έκθεσης φωτοερμηνείας χρησιμοποιώντας στερεοσκοπική παρατήρηση με έμφαση στη χωρική ακρίβεια Απόστολος Ντέρης Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός Αλίνα Κουτρουμπή

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραμμετρία II Άσκηση 3-Αεροτριγωνισμός Ανδρέας Γεωργόπουλος Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών

Φωτογραμμετρία II Άσκηση 3-Αεροτριγωνισμός Ανδρέας Γεωργόπουλος Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Φωτογραμμετρία II Άσκηση 3-Αεροτριγωνισμός Ανδρέας Γεωργόπουλος Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΥΘΡΕΣ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ Κωνσταντίνα Συμεού Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλης Φωτεινόπουλος Νικόλαος Ζαχαριάς ΑΤΜ

Βασίλης Φωτεινόπουλος Νικόλαος Ζαχαριάς ΑΤΜ Βασίλης Φωτεινόπουλος Νικόλαος Ζαχαριάς ΑΤΜ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΣΚΟΠΟΣ 2. ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ 3. ΤΡΙΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΣΤΑΘΕΡΩΝ 4. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΡΘΟΕΙΚΟΝΑΣ 5. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ 6. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 7. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

170 ΕΜΠ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ G.I.S.

170 ΕΜΠ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ G.I.S. 170 ΕΜΠ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ G.I.S. Καθ. Βασίλειος Ασημακόπουλος ρ. Έλλη Παγουρτζή Μονάδα Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνηµείων

Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνηµείων Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνηµείων Υπουργείο Πολιτισµού - Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνηµείων Αγ. Ασωµάτων 11, 105 53 Αθήνα Τηλ: 210-3229820, 210-3225323 Φαξ: 210-3225628 E-mail: deam@culture.gr Ιστοσελίδες:

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση Κινητών Μνημείων της Εφ. Α. Ηλείας

Ψηφιοποίηση Κινητών Μνημείων της Εφ. Α. Ηλείας Ψηφιοποίηση Κινητών Μνημείων της Εφ. Α. Ηλείας Ψηφιοποίηση τεκμηρίωση (εισαγωγή) κινητών μνημείων της Εφ.Α. Ηλείας στην πλατφόρμα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού Το 2015, έπειτα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 2013 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιήγηση στις δυνατότητες του λογισμικού και στον τρόπο χρήσης του ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ενηµέρωσης ταξιδιωτών και επισκεπτών του ήµου Ρεθύµνου µε τα παρακάτω υποσυστήµατα : µέσω σχετικής πλατφόρµας, εκ µέρους της δηµοτικής αρχής

ενηµέρωσης ταξιδιωτών και επισκεπτών του ήµου Ρεθύµνου µε τα παρακάτω υποσυστήµατα : µέσω σχετικής πλατφόρµας, εκ µέρους της δηµοτικής αρχής Παρουσίαση Έργου Αξιοποίηση των Ασύρµατων ευρυζωνικών δικτύων µε εφαρµογή καινοτόµων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και χρήση φορητών συσκευών από τους δηµότες και το προσωπικό του ήµου Ρεθύµνου Εισηγητής : Κουκουτίµπας

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή επανάληψη: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποψηφίους διδάκτορες στο πλαίσιο της χρηµατοδοτούµενης Πράξης Κύρτου Πλέγµατα

Ορθή επανάληψη: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποψηφίους διδάκτορες στο πλαίσιο της χρηµατοδοτούµενης Πράξης Κύρτου Πλέγµατα Ορθή επανάληψη: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποψηφίους διδάκτορες στο πλαίσιο της χρηµατοδοτούµενης Πράξης Κύρτου Πλέγµατα Αθήνα, 22/7/2013 To Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύµατος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών

Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών Λοΐσιος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Αντισυνταγματάρχης) Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc στη Γεωπληροφορική Διευθυντής Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Σ Χ Ο Λ Η Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ω Ν Τομέας 1 -Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΟΣ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ 42, ΑΘΗΝΑ 10682 ΤΗΛ: 010-772

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ νέου προγράμματος Α 1 Υ101 Υ Αρχαία Ιστορία Ι Αρχαία Ιστορία Ι (Β Α 2 Υ102 Υ Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΤΟΠΟΣ Μια Βάση Γεωγνώσης για την Ενεργητική Εξερεύνηση Γεωεπιστημονικού Εκπαιδευτικού Υλικού

ΓΕΩΤΟΠΟΣ Μια Βάση Γεωγνώσης για την Ενεργητική Εξερεύνηση Γεωεπιστημονικού Εκπαιδευτικού Υλικού ΓΕΩΤΟΠΟΣ Μια Βάση Γεωγνώσης για την Ενεργητική Εξερεύνηση Γεωεπιστημονικού Εκπαιδευτικού Υλικού. εληκαράογλου, (*) Ν. Καλογερόπουλος, (*) Γ. Τσιγκουνάκης, (*) Γ. Σουρής (**) (*) (ΣΑΤΜ/ΣΧΜ) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Τομέας Τοπογραφίας Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Τομέας Τοπογραφίας Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Τομέας Τοπογραφίας Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ Ι. Ν. ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΠΕΔΟΥΛΑ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΣΩ ΤΡΙΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Περιεχόµενα... 7. Ευρετήριο Γραφηµάτων... 11. Ευρετήριο Εικόνων... 18. Κεφάλαιο 1

Περιεχόµενα. Περιεχόµενα... 7. Ευρετήριο Γραφηµάτων... 11. Ευρετήριο Εικόνων... 18. Κεφάλαιο 1 Περιεχόµενα Περιεχόµενα... 7 Ευρετήριο Γραφηµάτων... 11 Ευρετήριο Εικόνων... 18 Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ... 19 Θεωρία... 19 1.1 Έννοιες και ορισµοί... 20 1.2 Μονάδες µέτρησης γωνιών και µηκών...

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Εξάμηνο. αποτύπωση. Εισαγωγικές έννοιες στην και τεκμηρίωση αντικειμένων. Αποτυπώσεις Τεκμηρίωση Αντικειμένων

1 ο Εξάμηνο. αποτύπωση. Εισαγωγικές έννοιες στην και τεκμηρίωση αντικειμένων. Αποτυπώσεις Τεκμηρίωση Αντικειμένων 1 ο Εξάμηνο 2015-2016 Εισαγωγικές έννοιες στην αποτύπωση και τεκμηρίωση αντικειμένων Αποτυπώσεις Τεκμηρίωση Αντικειμένων Μάθημα 1ο Τζώρτζια Πλατυπόδη Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. MSc Διαχείριση Μνημείων

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ Δήμαρχος Πλατανιά 4-8 Δεκεμβρίου 2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Μεσόγειος-Ίσαλος Γραμμή: με το Μίτο της Αριάδνης,

Διαβάστε περισσότερα

Γρηγόρης Χ. Μπιλλήρης

Γρηγόρης Χ. Μπιλλήρης ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ topo@drone 2018 Ενιαίο Τοπογραφικό Λογισμικό TBC/SPSO Γρηγόρης Χ. Μπιλλήρης Αγρ. Τοπ. Μηχ. Ε.Μ.Π M.Sc in European Property Development & Planning Δ/νων Σύμβουλος JGC A.E. To all in

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Χαρκιολάκης. Αρχιτέκτων Μηχανικός Δ/ντης Δ.Α.Ν.Σ.Μ.- ΥΠ.ΠΟ

Ν. Χαρκιολάκης. Αρχιτέκτων Μηχανικός Δ/ντης Δ.Α.Ν.Σ.Μ.- ΥΠ.ΠΟ Ν. Χαρκιολάκης Αρχιτέκτων Μηχανικός Δ/ντης Δ.Α.Ν.Σ.Μ.- ΥΠ.ΠΟ Αναστήλωση, ανάδειξη και βελτίωση της επισκεψιμότητας τωνμνημείωνκαιτων Μνημειακών Συνόλων της Περιοχής της Πλάκας Το σχέδιο του Κλεάνθη και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΡΥΦΟΡΙΚΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΡΥΦΟΡΙΚΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ. ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΡΥΦΟΡΙΚΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ.

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραμμετρία II Ορθοφωτογραφία(Μέρος I) Ανδρέας Γεωργόπουλος Καθηγητής Ε.Μ.Π.

Φωτογραμμετρία II Ορθοφωτογραφία(Μέρος I) Ανδρέας Γεωργόπουλος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Φωτογραμμετρία II Ορθοφωτογραφία(Μέρος I) Ανδρέας Γεωργόπουλος Καθηγητής Ε.Μ.Π. drag@central.ntua.gr Άδεια χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ. Αποτυπώσεις Μνηµείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος Ανδρέας. Περί φωτογραµµετρίας

Σχολή Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ. Αποτυπώσεις Μνηµείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος Ανδρέας. Περί φωτογραµµετρίας Σχολή Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ Αποτυπώσεις Μνηµείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος Ανδρέας Περί φωτογραµµετρίας Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Crea:ve Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του πληροφοριακού συστήµατος «Φιλότης»

Παρουσίαση του πληροφοριακού συστήµατος «Φιλότης» Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Παρουσίαση του πληροφοριακού συστήµατος «Φιλότης» http://filotis.itia.ntua.gr/ Αθήνα, Απρίλιος 2011 Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία

Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία Ενότητα 4: Εισαγωγή στη Φωτογραμμετρία. Κωνσταντίνος Περάκης Ιωάννης Φαρασλής Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στην αρχική σελίδα Πληκτρολογώντας ο χρήστης τη διεύθυνση στο περιηγητή διαδικτύου μεταφέρεται αυτόματα στη παρακάτω σελίδα.

Πρόσβαση στην αρχική σελίδα Πληκτρολογώντας ο χρήστης τη διεύθυνση  στο περιηγητή διαδικτύου μεταφέρεται αυτόματα στη παρακάτω σελίδα. Περιεχόμενα Πρόσβαση στην αρχική σελίδα... 2 Αρχική... 3 Το Μουσείο... 3 Συλλογές... 4 Σύνθετη αναζήτηση... 5 Βιβλιοθήκη... 6 Πολυμεσικές εφαρμογές... 7 Ψηφιακές υπηρεσίες... 8 Ενοικίαση αιθουσών... 8

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ. 2 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ. 2 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ICOMOS ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ 2 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλης Σάββα Εκτελεστικός Μηχανικός Τμήμα Δημοσίων Έργων Υπουργείο Συγκοινωνιών & Έργων

Αριστοτέλης Σάββα Εκτελεστικός Μηχανικός Τμήμα Δημοσίων Έργων Υπουργείο Συγκοινωνιών & Έργων Αριστοτέλης Σάββα Εκτελεστικός Μηχανικός Τμήμα Δημοσίων Έργων Υπουργείο Συγκοινωνιών & Έργων 09-10-2014 1. Τμήμα Δημοσίων Έργων Δομή & Τύπος Εργασιών 2. Η Εξέλιξη των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλική Παπαγεωργίου. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών

Βασιλική Παπαγεωργίου. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών 2 3 Οι νέες τεχνολογίες στη στρατηγική του Υπουργείου Η αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ιαφάνειες μαθήματος "Φωτογραμμετρία ΙΙΙ" (0) Γ. Καρράς_12/2011

ιαφάνειες μαθήματος Φωτογραμμετρία ΙΙΙ (0) Γ. Καρράς_12/2011 Ιστορική Εξέλιξη Φωτογραμμετρίας 1525 Dürer νόμοι προοπτικής 1759 Lambert εμπροσθοτομία 1839 Daguerre φωτογραφία 1851 Laussedat μετρογραφία 1858 Meydenbauer φωτογραμμετρία 1897 Scheimpflug θεωρία αναγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών. (Geographical Information Systems GIS)

Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών. (Geographical Information Systems GIS) Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Geographical Information Systems GIS) ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Εισαγωγή στα GIS 1 Ορισµοί ΣΓΠ Ένα σύστηµα γεωγραφικών πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Μια πλατφόρμα για παρουσίαση και διάχυση πληροφοριών πολιτιστικής κληρονομίας με υποστήριξη για κινητές συσκευές και εμπλουτισμένη με επαυξημένη

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» ANAPARASTASIS - rendering - animation - VR - stereoscopic presentation

«ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» ANAPARASTASIS - rendering - animation - VR - stereoscopic presentation Harvard Center for Hellenic Studies Κώδικας VENETUS A Studio Παράλληλο Κύκλωμα Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Ανάδειξη κινηματογραφικών συλλογών από το αρχείο του STUDIO-παράλληλο κύκλωμα - Διάδοση της κινηματογραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία του τοπίου: θεωρητικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις

Αρχαιολογία του τοπίου: θεωρητικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις Αρχαιολογία του τοπίου: θεωρητικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις Ενότητα 2.5: Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα Γιώργος Βαβουρανάκης Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Geographical Information

Διαβάστε περισσότερα

ιάρκεια σε ηµέρες εκπαίδευσης:

ιάρκεια σε ηµέρες εκπαίδευσης: ΕΠΕΑΕΚ 2.5.1.α «Ανάπτυξη των Ι ΒΕ και λειτουργία Προγραµµάτων δια βίου εκπαίδευσης» ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ια του Τµήµατος: Γεωπληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού''

Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού'' Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού'' Οι παρακάτω προσκλήσεις εντάσσονται στο Έργο «ΠΑΝ ΕΚΤΗΣ Νο2- Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Αζά, Αλεξάνδρα Κουσουλάκου

Μαρία Αζά, Αλεξάνδρα Κουσουλάκου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ: ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟ: 6 ΚΑΙ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 1997 «ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΩΡΩΝ» ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ Παρασκευοπούλου Άννα Ζαχαρόπουλος Θανάσης Καραγιάννη Δέσποινα

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ Παρασκευοπούλου Άννα Ζαχαρόπουλος Θανάσης Καραγιάννη Δέσποινα Χάρτες Χερσαίας Παραλιακής Ζώνης ΡΟΔΟΥ και δημιουργία βάσης Περιβαλλοντικών-χωρικών δεδομένων (GIS) που υλοποιήθηκε στα πλαίσια Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα Κύπρος και στα πλαίσια του εγκεκριμένου

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτριος Τζανάκης Βασίλειος Βασιλάκης

Δημήτριος Τζανάκης Βασίλειος Βασιλάκης Λογισμικό 3D Ψηφιακής Καταγραφής και Απεικόνισης Αντικειμένων και Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομίας με σκοπό την Αξιοποίησή τους στην Εκπαίδευση Δημήτριος Τζανάκης Βασίλειος Βασιλάκης Περιεχόμενα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Ερμούπολη, 3 Μαΐου 2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, οι ψηφιακές εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Επιμέλεια: Βαΐτης Μιχαήλ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2014 Η Υποδομή Χωρικών Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Οκτώµβριος 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Γραφείο Μεταπτυχιακών Σπουδών Τηλ. + 357 25 002710/11, 25002412, Fax + 357 25 002760 www.cut.ac.cy/studies ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΕΜΑΧΙΟΥ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΕΜΑΧΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΕΜΑΧΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο στόχος της πρώτης Διαδικτυακής Εφαρμογής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας είναι να δώσει στον πολίτη για πρώτη φορά, την δυνατότητα εντοπισμού τεμαχίου

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή Πρόσβαση και αρχαιολογικά Δεδομένα.

Ανοικτή Πρόσβαση και αρχαιολογικά Δεδομένα. Ανοικτή Πρόσβαση και αρχαιολογικά Δεδομένα. Εισηγήτριες: Κανελλοπούλου Μπότη Μαρία, Δικηγόρος, Επίκουρη Καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Βουλιγέα Ελένη, Αρχαιολόγος της Η Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών

Διαβάστε περισσότερα

Αιθουσόγραμμα / Πρόγραμμα Εργαστηρίων

Αιθουσόγραμμα / Πρόγραμμα Εργαστηρίων Αίθουσα: Κ16.009 (Α) ΦΥΣΙΚΗ Ι ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ & ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ & ΣΥΝΟΡΘΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός

Ο Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός Ο Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός Σύνδεσμος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Κύπρου (ΣΑΤΜΚ) ρ. ημήτρης ημητρίου, Πρόεδρος ΣΑΤΜΚ Περιεχόμενα παρουσίασης 1. Ιστορικά στοιχεία 2. Τι είναι ο Αγρονόμος

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS SEPTEMBER Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus

Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS SEPTEMBER Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS 15-30 SEPTEMBER 2018 Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus Η ιδέα 1 Η Ερµούπολη (πόλη του Ερµή, προστάτη του εµπορίου) γνωρίζει αξιοσηµείωτη

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές προϊόντων (1/3) Πλέγµα τριγώνων (polygon meshes) Εικόνες απόστασης (range images)

Μορφές προϊόντων (1/3) Πλέγµα τριγώνων (polygon meshes) Εικόνες απόστασης (range images) Μορφές προϊόντων (1/3) Νέφη σηµείων (point clouds) + Εύκολος τρόπος παρουσίασης στον Η/Υ + Ικανοποιητικό τελικό προϊόν για απλά σχήµατα / όψεις υσκολία ερµηνείας για αντικείµενα µε σύνθετες µορφές Απώλεια

Διαβάστε περισσότερα

hel-col@otenet.gr Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής (ΠΕ19 MSc) Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης kparask@hellenic-college.

hel-col@otenet.gr Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής (ΠΕ19 MSc) Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης kparask@hellenic-college. Χρήση της Διεπαφής Προγραμματισμού Εφαρμογής Google Maps για τη δημιουργία διαδραστικού χάρτη με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Θεσσαλονίκη Εμμανουήλ Τσάμης 1, Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραμμετρία II Ορθοφωτογραφία(Μέρος II) Ανδρέας Γεωργόπουλος Καθηγητής Ε.Μ.Π.

Φωτογραμμετρία II Ορθοφωτογραφία(Μέρος II) Ανδρέας Γεωργόπουλος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Φωτογραμμετρία II Ορθοφωτογραφία(Μέρος II) Ανδρέας Γεωργόπουλος Καθηγητής Ε.Μ.Π. drag@central.ntua.gr Άδεια χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

9. Τοπογραφική σχεδίαση

9. Τοπογραφική σχεδίαση 9. Τοπογραφική σχεδίαση 9.1 Εισαγωγή Το κεφάλαιο αυτό εξετάζει τις παραμέτρους, μεθόδους και τεχνικές της τοπογραφικής σχεδίασης. Η προσέγγιση του κεφαλαίου γίνεται τόσο για την περίπτωση της συμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΓΕΙΑΣ ΣΑΡΩΣΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ

ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΓΕΙΑΣ ΣΑΡΩΣΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΓΕΙΑΣ ΣΑΡΩΣΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΕΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Μαραβελάκης Μανόλης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μηχ. Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Αποτυπώσεις Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων

Αποτυπώσεις Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αποτυπώσεις Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων Ενότητα 2 : Αποτυπώσεις Μνημείων Τοκμακίδης Κωνσταντίνος Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

φωτογραµµετρικό παράγωγο 1/2

φωτογραµµετρικό παράγωγο 1/2 Ορθοφωτογραφία TO φωτογραµµετρικό παράγωγο 1/2 Προοπτικές παραµορφώσεις Προοπτικές Παραµορφώσεις Οι προοπτικές παραµορφώσεις µ ρφ στις κεντρικές προβολές προκαλούνται από το ανάγλυφο, τις στροφές του

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδές ATM στο Α.Π.Θ.

Σπουδές ATM στο Α.Π.Θ. Σπουδές ATM στο Α.Π.Θ. Oι Σπουδές και Επαγγελματικές Δυνατότητες του Διπλωματούχου Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού Ε. Οικονόμου, Λέκτορας ΤΑΤΜ-ΑΠΘ Θεσσαλονίκη, 2013 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστημιούπολη 1 Αγ. Σπυρίδωνα, ΑΙΓΑΛΕΩ, τηλ.: , fax: , Πληροφορίες: Ν.

Πανεπιστημιούπολη 1 Αγ. Σπυρίδωνα, ΑΙΓΑΛΕΩ, τηλ.: , fax: ,   Πληροφορίες: Ν. Πανεπιστημιούπολη 1 Αγ. Σπυρίδωνα, 122 43 ΑΙΓΑΛΕΩ, τηλ.: 210 5385854, fax: 210 5385316, email: geoadmin@teiath.gr Πληροφορίες: Ν. Ρουφάνη ΘΕΜΑ: - ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Ανάγκη για την απογραφή, χαρτογράφηση, παρακολούθηση, διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων βάση ενός μοντέλου ανάπτυξης. Έτσι, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός δορυφορικών

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα.

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα. Έγγραφο απαιτήσεων 1 Περιγραφή Συστήματος Η online ιστοσελίδα και η αντίστοιχη έκδοση για κινητά τηλέφωνα έχει ως στόχο να υποστηρίξει και να ενισχύσει το User Experience (UX) των επισκεπτών του e-museum,

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση πλατφόρμας WebGIS. 8 June 2016

Παρουσίαση πλατφόρμας WebGIS. 8 June 2016 Παρουσίαση πλατφόρμας WebGIS 8 June 2016 Η ΕΤΑΙΡΙΑ Δομή παρουσίασης Προφίλ Υπηρεσίες Περιγραφή Χρήση Εφαρμογές Πλεονεκτήματα Εργαλεία I IΙ ΙΙΙ IV Η εταιρία Web GIS Επικοινωνία Θέματα προς συζήτηση 2 Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑΣ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, Δρ. Δασολόγος

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑΣ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, Δρ. Δασολόγος ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑΣ Βασίλης Γιαννακόπουλος, Δρ. Δασολόγος Φωτογραμμετρία Εισαγωγή Ορισμοί Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Εφαρμογές Εισαγωγή Προσδιορισμός θέσεων Με τοπογραφικά όργανα Σχήμα Μέγεθος Συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή και Διαχείριση Πολιτιστικής Πληροφορίας με τη χρήση Τεχνολογιών Διαδικτύου: Εφαρμογή για τους Αρχαίους Χώρους Θέασης και Ακρόασης

Καταγραφή και Διαχείριση Πολιτιστικής Πληροφορίας με τη χρήση Τεχνολογιών Διαδικτύου: Εφαρμογή για τους Αρχαίους Χώρους Θέασης και Ακρόασης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Καταγραφή και Διαχείριση Πολιτιστικής Πληροφορίας με τη χρήση Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ 2014

ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ 2014 ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ 2014 ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Η χρήση

Διαβάστε περισσότερα

5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Α.Τ.Μ. Πραγματικότητα & Προοπτικές

5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Α.Τ.Μ. Πραγματικότητα & Προοπτικές ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ Αριάδνη Αναστασίου, Χρυσόστομος Αποστόλου, Κίμων Παπαδημητρίου 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Α.Τ.Μ. Πραγματικότητα & Προοπτικές Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών της κατεύθυνσης ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Ενημέρωση για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών της κατεύθυνσης ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ TE & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE Ενημέρωση για το Νέο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Στα τελευταία είκοσι χρόνια δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς η Τεχνολογία Πολυμέσων.

Στα τελευταία είκοσι χρόνια δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς η Τεχνολογία Πολυμέσων. Εισαγωγή Στα τελευταία είκοσι χρόνια δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς η Τεχνολογία Πολυμέσων. Η Digital Academy αποτελεί εταιρεία τεχνοβλαστό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας:

Στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας: «ΘΑΛΗΣ: Ενίσχυση της Διεπιστημονικής ή και Διιδρυματικής έρευνας και καινοτομίας με δυνατότητα προσέλκυσης ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό μέσω της διενέργειας βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1. Εισαγωγή ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ KΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής δομήθηκε ακολουθώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ GIS ArcGIS της ESRI. Επιστημονικός υπεύθυνος: Χαλκιάς Χρ. Σκοπός Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμβολή του Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας στην Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγου Τάφου στα Ιεροσόλυμα

Η Συμβολή του Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας στην Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγου Τάφου στα Ιεροσόλυμα Η Συμβολή του Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας στην Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγου Τάφου στα Ιεροσόλυμα Α. Γεωργόπουλος, Χ. Ιωαννίδης, Σ. Σοϊλέ, Σ. Ταπεινάκη, Ρ. Χλιβερού Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας,

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχαγωγικό Λογισμικό

Ψυχαγωγικό Λογισμικό Ψυχαγωγικό Λογισμικό Δομή Μαθήματος, Περιεχόμενα, Στόχοι Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής, Κωνσταντίνος Οικονόμου, Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Κομιανός,

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Τεχνολογίες στη Διαχείριση των Δασών

Νέες Τεχνολογίες στη Διαχείριση των Δασών Νέες Τεχνολογίες στη Διαχείριση των Δασών Δρ. Βασιλική Καζάνα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής Τηλ. & Φαξ: 25210

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Σπύρος Τσιπίδης. Περίληψη διατριβής

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Σπύρος Τσιπίδης. Περίληψη διατριβής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Σπύρος Τσιπίδης Γεω - οπτικοποίηση χωρωχρονικών αρχαιολογικών δεδομένων Περίληψη διατριβής H παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα