ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ"

Transcript

1 «ΣΠΟΥΔΑΙ», Τόμος 51, Τεύχος 3ο-4ο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς / «SPOUDAI», Vol. 51, No 3-4, University of Piraeus ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ Υπό Ασπασίας Παπακωνσταντίνου*, Παναγιώτη Φουσέκη** Abstract SUBSTITUTION AND EXPANSION EFFECTS IN GREEK AGRICULTURE: ANALYSIS WITH A NON-PARAMETRIC APPROACH The substitution and expansion effects in Greek Agriculture, for the period are analyzed with a recently developed non-parametric approach. The results indicate that the intermediate inputs are substitutes for land and labor and complements to capital. Labor is substitute for capital, land is complement to labor and substitute for capital. The substitution effects outweigh the expansion effects for all inputs but land. The expansion effects work towards raising the use of labor and land at the expense of capital and intermediate inputs. JEL Classification: C14, C15, D24 Περίληψη Τα αποτελέσματα Επέκτασης και Υποκατάστασης στον Αγροτικό Τομέα της Ελλάδας μετρούνται με μια μη παραμετρική μέθοδο. Η ανάλυση δείχνει ότι οι ενδιάμεσες εισροές είναι υποκατάστατες για τη γη και την εργασία και συμπληρωματικές για το κεφάλαιο. Η εργασία εμφανίζεται σαν υποκατάστατο κεφαλαίου ενώ η γη σαν συμπληρωματικό της εργασίας και σαν υποκατάστατο του κεφαλαίου. Τα αποτελέσματα υποκατάστασης είναι μεγαλύτερα από αυτά της επέκτασης για όλες τις εισροές, εκτός από τη γη. Τα αποτελέσματα επέκτασης οδηγούν στην αύξηση της εργασίας και της γης σε βάρος του κεφαλαίου και των ενδιαμέσων εισροών. JEL Classification: C14, C15, D24 * Εκπαιδευτικός, κάτοχος Μάστερ Γεωργικής Οικονομικής. ** Ερευνητής στο ΕΘΙΑΓΕ - Ινστιτούτο Ορεινής Αγροτικής Οικονομίας.

2 77 1. Εισαγωγ\ή Μια από τις βασικές προτάσεις της οικονομικής επιστήμης είναι ότι το συνολικό αποτέλεσμα από τη μεταβολή των τιμών μπορεί να εκφραστεί σαν το άθροισμα του αποτελέσματος επέκτασης και του αποτελέσματος υποκατάστασης (Hicks 1946, Ferguson 1969). Η θεωρητική και εμπειρική ανάλυση των αποτελεσμάτων επέκτασης και υποκατάστασης έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ερευνητών από διαφορετικούς κλάδους της Οικονομικής όπως είναι η Μακροοικονομική (Krein, Ramsey, και Kmenta 1971, Nagatani, 1978), η θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου (Finger 1969), και ιδιαίτερα η θεωρία Παραγωγής (Sakai 1973 και 1974, Sidhou και Banaantee 1981, Lopez 1984). Το ενδιαφέρον των ερευνητών πηγάζει από το γεγονός ότι η γνώση της κατεύθυνσης και του μεγέθους των αποτελεσμάτων επέκτασης και υποκατάστασης είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό πολιτικών που στοχεύουν σε αλλαγές στη χρήση των παραγωγικών εισροών, της διανομής του εισοδήματος και στη διατήρηση ή την αύξηση της συνολικής παραγωγής. Μέχρι πρόσφατα, η μελέτη των αποτελεσμάτων υποκατάστασης και επέκτασης λάμβανε χώραν αποκλειστικά με παραμετρικές μεθόδους (Lopez, Nagatani, Baffes και Vasavada 1989). Τα εμπειρικά αποτελέσματα των μεθόδων αυτών, όμως, είναι ευαίσθητα στην μέθοδο εκτίμησης αλλά και στην υπόθεση για την μορφή της συνάρτησης παραγωγής, κέρδους ή κόστους. Ιδιαίτερα για το δεύτερο, έχει αποδειχτεί εμπειρικά ότι διαφορετικές μορφές των συναρτήσεων αυτών είναι δυνατόν να δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα ακόμα και όταν η εκτίμηση των συναρτήσεων βασίζεται στα ίδια ακριβώς οικονομικά στοιχεία (Mahmud κ.λπ. 1987). Λόγω των μειονεκτημάτων αυτών υπάρχει μια στροφή τα τελευταία χρόνια σε μη παραμετρικές μεθόδους (Varian 1984, Chavas και Cox 1990, Chambers και Lichtenberg 1996, Bertschek και Entorf 1966, Fare Grosskopf, 1996). Ο Wan (1996) προτείνει μια μη παραμετρική μέθοδο για την ανάλυση των αποτελεσμάτων επέκτασης και υποκατάστασης. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται εδώ για τον προσδιορισμό της κατεύθυνσης και του μεγέθους των αποτελεσμάτων επέκτασης και υποκατάστασης στον Αγροτικό Τομέα της Ελλάδας για την περίοδο Η παρούσα εργασία, εκτός από την εισαγωγή που είναι το πρώτο τμήμα, περιλαμβάνει άλλα τρία τμήματα. Στο Τμήμα 2 γίνεται η παρουσίαση της μη παραμετρικής μεθόδου. Το Τμήμα 3 περιλαμβάνει την εμπειρική εφαρμογή και την ανάλυση των αποτελεσμάτων, ενώ το Τμήμα 4 περιλαμβάνει τα βασικά συμπεράσματα καθώς και προτάσεις για μελλοντική έρευνα.

3 78 2. Το Θεωρητικό Υπόδειγμα και η Μέθοδος Μέτρησης Θεωρούμε μια ανταγωνιστική επιχείρηση η οποία παράγει ένα προϊόν χρησιμοποιώντας δύο μεταβλητές εισροές. Η τεχνολογία παραγωγής δίνεται από τη σχέση: 1) Q = F(X1, X2) όπου Q είναι η ποσότητα του προϊόντος και X1, Χ2 είναι οι ποσότητες των εισροών. Οι ανταγωνιστικές τιμές των εισροών είναι W1 και W2. Με δεδομένες τις τιμές των εισροών και την τεχνολογία παραγωγής, η ισορροπία της επιχείρησης επιτυγχάνεται στο σημείο που η καμπύλη ίσης ποσότητας, I(Q Α ), γίνεται εφαπτόμενη στην γραμμή ίσου κόστους, C. Το σημείο ισορροπίας, Α, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1. Οι άριστες ποσότητες των εισροών που αντιστοιχούν στο σημείο ισορροπίας είναι X1 Α και Χ2 Α ενώ η ποσότητα προσφοράς είναι Q Α. Θεωρούμε τώρα μια μείωση της τιμής της εισροής X1 από W1 σε W1 Τ. Το νέο σημείο ισορροπίας της επιχείρησης είναι το Τ. Στο σημείο αυτό, οι άριστες ποσότητες των εισροών είναι X1 Τ και Χ2 Τ. Η διαφορά X1 Τ - X1 Α είναι το συνολικό αποτέλεσμα της μεταβολής της τιμής στην ζητουμένη ποσότητα της X1. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι το άθροισμα του αποτελέσματος υποκατάστασης, X1 Β -X1 Α και του αποτελέσματος της επέκτασης X1 Τ -X1 Β. Για την εισροή Χ2 τα αποτελέσματα υποκατάστασης και επέκτασης είναι Χ2 - Χ2 και Χ2 -Χ2, αντίστοιχα. ΣΧΗΜΑ 1. Αποτελέσματα Υποκατάστασης και Επέκτασης.

4 79 Η μη παραμετρική μέθοδος του Wan μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: Αν ο επιχειρηματίας επιδιώκει την μεγιστοποίηση του κέρδους και η τεχνολογία παραγωγής είναι οιονεί - ομοθετική 1, τότε το αποτέλεσμα υποκατάστασης, Si, για την εισροή Xi είναι και το αποτέλεσμα επέκτασης, Εi, είναι Στην (2) και (3) τα Χ και Χ δηλώνουν την ζητούμενη ποσότητα από τις εισροές πριν και μετά την μεταβολή των τιμών, αντίστοιχα α i είναι το συνημίτονο διεύθυνσης της μερικής παραγώγου της συνάρτησης παραγωγής ως προς την εισροή X i. Σύμφωνα με τον Wan, όταν ο επιχειρηματίας μεγιστοποιεί το κέρδος του, το συνημίτονο διεύθυνσης δίνεται από την σχέση Τ όπου w T δηλώνει τις τελικές τιμές των παραγωγικών εισροών. Από τις σχέσεις 2), 3) και 4) προκύπτει ότι για τον εμπειρικό υπολογισμό των αποτελεσμάτων επέκτασης και υποκατάστασης απαιτούνται: α) οι ζητούμενες ποσότητες των εισροών πριν από την μεταβολή των τιμών (αρχικές ποσότητες), β) οι ζητούμενες ποσότητες των εισροών μετά την μεταβολή των τιμών (τελικές ποσότητες) και γ) οι τελικές τιμές των εισροών. Η μέθοδος του Wan χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την ανάλυση των μεταβολών στην απασχόληση των συντελεστών παραγωγής στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, στα συστατικά τους μέρη. Δηλαδή, στα αποτελέσματα υποκατάστασης και στα αποτελέσματα επέκτασης.

5 80 3. Αποτέλεσμα Υποκατάστασης και Επέκτασης στον Αγροτικό Τομέα της Ελλάδας ( ) Για την εμπειρική εφαρμογή, υποθέτουμε ότι το προϊόν του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, Q παράγεται με την απασχόληση 4 εισροών. Της εργασίας, XL, των ενδιαμέσων εισροών, ΧΜ, του κεφαλαίου, XC, και της γης, ΧΝ. Οι ποσότητες του προϊόντος και των εισροών είναι αξίες σε σταθερές (1970) τιμές. Το προϊόν, το κεφάλαιο και οι ενδιάμεσες εισροές δίνονται από τους Εθνικούς Λογαριασμούς. Το προϊόν περιλαμβάνει την φυτική και την ζωική παραγωγή. Το κεφάλαιο περιλαμβάνει κτήρια, λοιπές κατασκευές, μεταφορικά μέσα και μηχανολογικόν εξοπλισμό. Οι ενδιάμεσες εισροές περιλαμβάνουν σπόρους, τροφή για τα ζώα, χημικά, λιπάσματα, ενέργεια(καύσιμα και ηλεκτρική), καθώς και άλλες μικρότερης σημασίας εισροές. Η εργασία (οικογενειακή και μισθωτή) υπολογίστηκε με βάση στοιχεία που υπάρχουν στην έκδοση της Eurostat "Economic Accounts for Agriculture and Forestry" και στην μελέτη της ΑΤΕ (1989) "Περιγραφή των Μηχανισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής". Η ποσότητα της γης υπολογίστηκε με βάση την καλλιεργουμένη έκταση που δίνεται από την ΕΣΥΕ σε συνδυασμό με στοιχεία για τα ενοίκια της γεωργικής γης που υπάρχουν σε σχετική μελέτη της Ψαρρού (Οικονομικά Χρονικά, Δεκ. 1994). Οι δείκτες τιμών (1970=100) της μισθωτής εργασίας στον τομέα καθώς και των ενοικίων της γεωργικής γης προέρχονται από την ΕΣΥΕ. Για την εμπειρική εφαρμογή έγινε η υπόθεση, όπως σε προηγούμενες εργασίες (π.χ. Βελέντζας κ.λπ. 1992), ότι το κόστος ευκαιρίας είναι ίδιο για την οικογενειακή και την μισθωτή εργασία. Ο δείκτης τιμών κεφαλαίου (1970=100) υπολογίστηκε με την διαίρεση του κεφαλαίου σε τρέχουσες με το κεφάλαιο σε σταθερές (1970) τιμές, όπως στην εργασία των Jorgenson and Yun (1991). Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο υπολογίστηκε ο δείκτης τιμών (1970=100) των ενδιαμέσων εισροών. Ο Πίνακας 1 παρουσιάζει τα αποτελέσματα υποκατάστασης σε σταθερές (1970=100) τιμές. 2.Το αποτέλεσμα υποκατάστασης για την εργασία είναι παντού αρνητικό με εξαίρεση τις περιόδους 1982/83, 1985/86 και 1989/90. Το αποτέλεσμα υποκατάστασης για τις ενδιάμεσες εισροές είναι θετικό σε 17 περιόδους. Το αποτέλεσμα υποκατάστασης για το κεφάλαιο είναι παντού θετικό εκτός από τις περιόδους 1971/72 και 1987/88, ενώ αυτό για τη γη είναι αρνητικό σε 14 περιόδους. Γενικά, είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι τα αποτελέσματα υποκατάστασης οδήγησαν στη μείωση της απασχόλησης των συντελεστών εργασίας (κατά πρώτο λόγο) και γης (κατά δεύτερο λόγο)

6 81 σε όφελος του κεφαλαίου και των ενδιαμέσων εισροών. Τα αποτελέσματα υποκατάστασης βρίσκονται σε συμφωνία με τις μεταβολές των σχετικών τιμών των εισροών. Στην εξεταζομένη περίοδο, η τιμή που αυξήθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό είναι αυτή της εργασίας, ακολουθουμένη από την τιμή της γης, του κεφαλαίου και των ενδιάμεσων εισροών. ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Αποτελέσματα Υποκατάστασης στον Αγροτικό Τομέα της Ελλάδας

7 82 Τα πρόσημα των αποτελεσμάτων υποκατάστασης δίνουν τον τύπο της σχέσης (υποκατάσταση / συμπληρωματικότητα) ανάμεσα στις παραγωγικές εισροές σε κάθε χρονική περίοδο. 3 Η ΧΜ εμφανίζεται σαν υποκατάστατη εισροή της εργασίας και της γης σε 21 και 20 περιόδους, αντίστοιχα, και σαν συμπληρωματική του κεφαλαίου σε 15 περιόδους. Η εργασία και το κεφάλαιο εμφανίζονται σαν υποκατάστατες εισροές σε 18 περιόδους, ενώ η εργασία και η γη εμφανίζονται σαν συμπληρωματικές σε 17 περιόδους. Τέλος, η γη και το κεφάλαιο εμφανίζονται σαν υποκατάστατες εισροές σε 13 περιόδους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση των σχέσεων υποκατάστασης / συμπληρωματικότητας που δίνονται από τη μη - παραμετρική μέθοδο με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί με την εφαρμογή μιάς παραμετρικής μεθόδου, για τον ίδιο τομέα. Οι Βελέντζας, Καραγιάννης και Κατρανίδης (1992) που εκτίμησαν μια τρανσλογαριθμική συνάρτηση κόστους του αγροτικού τομέα της Ελλάδας, για την περίοδο , βρήκαν ότι οι ενδιάμεσες εισροές είναι συμπληρωματικές της γης και υποκατάστατες του κεφαλαίου. Η συμπληρωματικότητα ανάμεσα στην ΧΜ και στην ΧΝ είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί εκτός αν κάποιος υποθέσει ότι η παραγωγή στον τομέα γίνεται με σταθερές αναλογίες των δύο αυτών εισροών. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των εμπειρικών μελετών στον αγροτικό τομέα (π.χ. Binswanger 1974, Baffes και Vasavada 1989, Adamowicz 1986) δείχνουν ότι οι ενδιάμεσες εισροές και η γη είναι υποκατάστατες. Η σχέση ανάμεσα στις ενδιάμεσες εισροές και το κεφάλαιο δεν είναι, γενικά, ξεκάθαρη. Σε κάποιες εργασίες (π.χ. Glassa και McGillop 1990, Nghiep 1979, Binswanger) οι δύο αυτές εισροές εμφανίζονται με σχέση συμπληρωματικότητας ενώ σε άλλες με σχέση υποκατάστασης (π.χ. Baffes και Vasavada, Ray 1982). Ο Πίνακας 2 παρουσιάζει τα αποτελέσματα επέκτασης στις τέσσερεις πρώτες στήλες και τη μεταβολή της παραγωγής (προσφοράς), ΔQ, στην τελευταία στήλη. Η σύγκριση του προσήμου των αποτελεσμάτων επέκτασης με το πρόσημο της μεταβολής του προϊόντος βοηθάει στην αξιολόγηση της μη -παραμετρικής μεθόδου. Όπως είναι γνωστό (Sakai 1974, Lopez 1984, Chambers), η ζήτηση για κανονικές εισροές ακολουθεί τις μεταβολές της προσφοράς του προϊόντος. Με άλλα λόγια, αυξήσεις (μειώσεις) του προϊόντος πρέπει να οδηγούν σε θετικά (αρνητικά) αποτελέσματα επέκτασης. Στην παρούσα εργασία, το πρόσημο των αποτελεσμάτων βρίσκεται σε συμφωνία με το πρόσημο των μεταβολών της προσφοράς σε 21 περιόδους (εξαίρεση είναι οι 1978/79 και η 1985/86). Με δεδομένο ότι η ποσότητα παραγωγής δεν εμφανίζεται στις σχέσεις (2), (3) και (4) που χρησιμοποιούνται για

8 83 την ανάλυση, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η επίδοση της μη παραμετρικής μεθόδου στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας είναι αρκετά ικανοποιητική. 4 ΠΙΝΑΚΑΣ 2 Αποτελέσματα Επέκτασης στον Αγροτικό Τομέα της Ελλάδας Τα αποτελέσματα υποκατάστασης οδηγούν στη μείωση της ζήτησης των εισροών των οποίων η σχετική τιμή αυξάνεται και επομένως σε νέους συνδυασμούς εισροών. Για μη - ομοθετικές συναρτήσεις παραγωγής, όπως η οιονεί-ομοθετική που υποθέτουμε σε αυτή την εργασία, αλλαγές του συνδυασμού των εισροών μπορεί να προέλθουν και από τα αποτελέσματα

9 84 επέκτασης. Η επίδραση της επέκτασης στον συνδυασμό δυο εισροών (π.χ. i και j) δίνεται από τον λόγο Ei/Ej. ΠΙΝΑΚΑΣ 3 Η Επίδραση του Αποτελέσματος Υποκατάστασης στον Λόγο των Εισροών Ο Πίνακας 3 παρουσιάζει τους λόγους των αποτελεσμάτων επέκτασης για τις εισροές ΧΜ. XL, XC και ΧΝ. Από την πρώτη και την τετάρτη στήλη του Πίνακα 3 φαίνεται ότι η επέκταση του τομέα οδηγεί, γενικά, σε μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία από ότι για κεφάλαιο και ενδιάμεσες εισροές, αντίστοιχα. Δηλαδή, ενώ τα αποτελέσματα υποκατάστασης τείνουν

10 85 να αυξήσουν τον λόγο ενδιαμέσων εισροών - εργασίας και τον λόγο κεφαλαίου - εργασίας, τα αποτελέσματα επέκτασης οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, η επέκταση του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα φαίνεται να γίνεται με μεθόδους έντασης εργασίας παρά με μεθόδους έντασης κεφαλαίου και ενδιαμέσων εισροών. Από την δεύτερη και την τρίτη στήλη φαίνεται ότι η επέκταση ευνοεί, γενικά, την χρησιμοποίηση κεφαλαίου και γης, αντίστοιχα, σε σχέση με τις ενδιάμεσες εισροές. Από την πέμπτη στήλη προκύπτει ότι μέχρι την περίοδο 1985/86, η επέκταση οδηγούσε σε μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία από ότι για γη. Τα τελευταία χρόνια όμως η επίδραση της επέκτασης στον λόγο των δύο αυτών εισροών δεν είναι ξεκάθαρη. Τέλος, από την έκτη στήλη φαίνεται ότι μέχρι την περίοδο 1983/84 η επέκταση οδηγούσε σε μεγαλύτερη ζήτηση για γη από ότι για κεφάλαιο. Τα τελευταία χρόνια όμως, η επίδραση της επέκτασης στον λόγο αυτών των δύο εισροών επίσης δεν είναι ξεκάθαρη. Τα παραπάνω δίνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη δομή της συνάρτησης παραγωγής, και ιδιαίτερα για την κλίση της γραμμής επέκτασης. 5 Το γεγονός ότι η επέκταση ευνοεί την εργασία (κατά πρώτο λόγο) και τη γη (κατά δεύτερο λόγο) σε βάρος των άλλων εισροών σημαίνει ότι η γραμμή επέκτασης είναι πιο κοντά στο επίπεδο που ορίζουν οι XL και ΧΝ παρά σε αυτό που ορίζουν οι XC και ΧΜ. Επίσης, επειδή η ΧΜ είναι η εισροή που ευνοείται λιγότερο από την επέκταση, η γραμμή επέκτασης βρίσκεται πιο μακριά από τον άξονα που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη εισροή σε σχέση με τους άξονες που αντιστοιχούν στις άλλες εισροές (μια απλή γραφική παράσταση με δύο μόνον εισροές μπορεί να πείσει τον αναγνώστη για το επιχείρημά μας). Η σύγκριση των αποτελεσμάτων υποκατάστασης και επέκτασης αποκαλύπτει ότι όσον αφορά τις ενδιάμεσες εισροές, το αποτέλεσμα υποκατάστασης είναι πολύ μεγαλύτερο από το αποτέλεσμα της επέκτασης (σε απόλυτες τιμές) για όλες τις περιόδους. Για την εργασία, το αποτέλεσμα υποκατάστασης είναι μεγαλύτερο από αυτό της επέκτασης σε 15 περιόδους (σε απόλυτες τιμές), ενώ την περίοδο 1983/84 τα δύο αποτελέσματα ακυρώνουν το ένα το άλλο και η συνολική μεταβολή της εργασίας είναι 0. Το αποτέλεσμα υποκατάστασης για το κεφάλαιο είναι μεγαλύτερο (σε απόλυτες τιμές) από αυτό της επέκτασης σε 19 περιόδους. Για την εισροή γης όμως, το αποτέλεσμα επέκτασης είναι μεγαλύτερο σε (απόλυτες τιμές) από αυτό της υποκατάστασης σε 15 περιόδους. Τα παραπάνω, αποτελούν ενδείξεις ότι οι μεταβολές της απασχόλησης των ενδιαμέσων εισροών, του κεφαλαίου και της εργασίας είναι πιο εύκολες κατά μήκος μιας καμπύλης ισο-παραγωγής

11 86 παρά κατά μήκος της γραμμής επέκτασης. Το αντίθετο φαίνεται να ισχύει για τη γη. 4. Συμπεράσματα Ο σκοπός αυτής της εργασίας ήταν η ανάλυση των αποτελεσμάτων υποκατάστασης και επέκτασης στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε η μη παραμετρική μέθοδος του Wan. Με βάση τα πρόσημα των αποτελεσμάτων υποκατάστασης, οι ενδιάμεσες εισροές εμφανίζονται σαν υποκατάστατες για τη γη και την εργασία και σαν συμπληρωματικές για το κεφάλαιο. Η εργασία και το κεφάλαιο εμφανίζονται σαν υποκατάστατες, η γη και η εργασία σαν συμπληρωματικές και η γη και το κεφάλαιο σαν υποκατάστατες. Τα αποτελέσματα επέκτασης οδηγούν στην αύξηση της χρησιμοποίησης της εργασίας (κατά πρώτο λόγο) και της γης (κατά δεύτερο λόγο) σε βάρος των ενδιαμέσων εισροών και του κεφαλαίου. Τα αποτελέσματα υποκατάστασης είναι μεγαλύτερα (σε απόλυτες τιμές) από τα αποτελέσματα επέκτασης για τις ενδιάμεσες εισροές, το κεφάλαιο και την εργασία. Το αντίστροφο ισχύει για τη γη. Η μέθοδος του Wan στηρίζεται, έμμεσα, στις υποθέσεις: α) των ανταγωνιστικών αγορών, β) της απόλυτης μεταβλητότητας των εισροών, γ) του ενός και μόνον προϊόντος από την παραγωγική διαδικασία. Οι δυο τελευταίες υποθέσεις μπορεί να είναι περιοριστικές για τον αγροτικό τομέα. Μελλοντικές εργασίες θα πρέπει να ερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίον αυτές οι δυο υποθέσεις μπορούν να απαλειφθούν. Οι εργασίες των Morrison (1985), Hulten (1986) και Berndt και Fuss (1989) είναι δυνατόν να αποτελέσουν την βάση για την εισαγωγή οιονεί σταθερών εισροών στο θεωρητικό υπόδειγμα. Οι ιδιότητες των συναρτήσεων κέρδους και κόστους, και ιδιαίτερα αυτών που αντιστοιχούν σε οιονεί ομοθετικές συναρτήσεις παραγωγής είναι δυνατόν να βοηθήσουν στην εισαγωγή περισσοτέρων του ενός προϊόντων.

12 87 Υποσημειώσεις 1. Οιονεί -ομοθετική είναι η συνάρτηση παραγωγής με την οποίαν η γραμμή επέκτασης είναι ευθεία που δεν περνά από την αρχή των αξόνων. Η υπόθεση της οιονεί -ομοθετικότητας μπορεί να είναι περιοριστική για μια επιχείρηση. Όμως, η οιονεί -ομοθετικότητα είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ύπαρξη αντιπροσωπευτικής συνάρτησης παραγωγής σε ένα τομέα της οικονομίας (Chambers 1989, σελ ). 2. Στην παρούσα εργασία για την εμπειρική εφαρμογή χρησιμοποιούνται χρονολογικές σειρές ετησίων παρατηρήσεων και τα αποτελέσματα επέκτασης και υποκατάστασης υπολογίζονται σε ετήσια βάση (δηλαδή, σε χρονικά διαστήματα που διαφέρουν κατά ένα έτος, 1970/71, 1971/72..., 1992/93). Έχοντας υπόψη: α) τις πληροφορίες που απαιτούνται για την εμπειρική εφαρμογή του υποδείγματος, όπως περιγράφονται στο Τμήμα 2, β) το είδος των στοιχείων που χρησιμοποιούνται, και γ) τα χρονικά διαστήματα στα οποία υπολογίζονται τα αποτελέσματα, οι σχέσεις 2), 3) και 4) μπορούν να γραφούν ως όπου X(t), w(t) δηλώνουν τις τελικές ποσότητες και τελικές τιμές, αντίστοιχα, X(t-l) τις ποσότητες πριν από τη μεταβολή των τιμών (αρχικές ποσότητες), και Si (t, t-1), Ei (t, t-1),δηλώνουν, αντίστοιχα, τα αποτελέσματα υποκατάστασης και επέκτασης κατά την διάρκεια της χρονικής περιόδου [t, t-1]. Στην παρούσα εργασία t = 1971, 1972,, 1993 και i, j = L, Μ, Ν, C. 3. Οι εισροές i και j είναι υποκατάστατες (συμπληρωματικές) αν -(ΔΧi/ΔΧj)είναι θετικό (αρνητικό), όπου Δ συμβολίζει την μεταβολή. Όταν η συνάρτηση παραγωγής περιλαμβάνει μόνο δύο εισροές, αυτές είναι υποχρεωτικά υποκατάστατες. Η συμπληρωματικότητα εμφανίζεται όταν οι εισροές είναι περισσότερες από δύο. Στην τελευταία περίπτωση η σχέση ανάμεσα σε δύο εισροές είναι δυνατόν να αλλάζει με τον συνδυασμό των τιμών, δηλαδή να μεταβάλλεται από σχέση συμπληρωματικότητας σε σχέση υποκατάστασης (και το αντίστροφο) ανάλογα με την απασχόληση των υπολοίπων εισροών (Chambers 1989, σελ ). 4. Στον αγροτικό τομέα η προσφορά εξαρτάται όχι μόνον από τις ποσότητες των εισροών αλλά και από εξωγενείς παράγοντες (καιρικές συνθήκες). Έτσι, είναι δυνατόν να προκύψουν διαφορές ανάμεσα στις προβλέψεις του υποδείγματος και των πραγματικών μεταβολών στην παραγωγή. Το ίδιο μειονέκτημα υπάρχει και στις παραμετρικές μεθόδους ανάλυσης.

13 88 5. Με η > 2 εισροές είναι πιο σωστό να αναφερόμαστε στο διάνυσμα (γεωμετρικό τόπο) της επέκτασης το οποίον έχει διαστάσεις (n-1) x (n-1). Εδώ χρησιμοποιούμε τον όρο γραμμή επέκτασης κατ' οικονομία. Βιβλιογραφία Adamowicz W. (186), Production Technology in Canadian Agriculture. Canadian Journal of Agricultural Economics, 34: Baffes J. and U. Vasavada (1989), On the Choice of Functional Forms in Agricultural Production Analysis. Applied Economics, 21: Βελέντζας Κ., Γ. Καραγιάννης και Σ. Κατρανίδης (1992), Δυνατότητες Υποκατάστασης των Παραγωγικών Συντελεστών στον Ελληνικό Αγροτικό Τομέα. Σπουδαί, 42: Berndt E. and M. Fuss (1989), Economic Capacity Utilization and Productivity Measurement for Multi-Product Firms with Multiple Quasi-Fixed Inputs. NBER, Working Paper # 2932, April. Bertscheck, I and H. Entorf (1996), On Nonparametric Estimation of the Schumpeterian Link between Innovation and Firm Size: Evidence from Belgium France and Germany. Empirical Economics, 21: Binswagner, H. (1974), A Cost Function Approach to the Measurement of Factor Demand Elasticities of Substitution. American Journal of Agricultural Economics, 56: Chambers R. (1989), Applied Production Analysis: A Dual Approach. Cambridge University Press, New York. Chambers R. and E. Lichtenberg (1996), A Nonparametric Approach to Von Liebig - Paris Technology. American Journal of Agricultural Economics, 78: Chavas, J-P and T. Cox (1990), A Non-parametric Analysis of Productivity: the Case of U.S. and Japanese Manufacturing. American Economic Review, 80: Fare, R. and S. Grosskopf (1996), Intertemporal Production Frontiers: With Dynamic DEA. Dordrecht: Kluwer Academic Publishers. Ferguson J. (1969), The Neoclassical Theory of Production and Distribution. Cambridge University Press, Cambridge MA. Finger, J. (1969), Substitution and the Effective Rate of Protection. Journal of Political Economy, 77: Glass, J. and D. McGillop (1990), Production Interrelationships and Productivity Measurement in Irish Agriculture. European Review of Agricultural Economics, 15: Jorgenson, D and K. Yun (1991), Tax Reform and the Cost of Capital. Clarendon Press, Oxford. Hicks, J. (1946), Value and Capital. 2nd Edition, Oxford University Press, London. Hulten, C. (1986), Productivity Change, Capacity Utilization and Sources of Efficiency Growth. Journal of Econometrics, 33:

14 89 Krein Μ., J. Ramsey, and J. Kmenta (1971) Factor Substitution and Effective Protection Reconsidered. American Economic Review, 61: Lopez, R. (1984), Estimating Substitution and Expansion Effects Using a Profit Function Framework. American Journal of Agricultural Economics, 66: Mahmud S., A. Robb, and W. Scarth (1987). On Estimating Dynamic Factor Demands. Journal of Applied Econometrics, 2: Morrison C. (1985), Primal and Dual Capacity Utilization: An Application to Productivity Measurement and the U.S. Automobile Industry. Journal of Business and Economic Statistics, 3: Nagatani K. (1978), Substitution and Scale Effects in Factor Demands. Canadian Journal of Economics, 11: Nghiep L. (1979), The Structure and Changes of Technology in Prewar Japanese Agriculture. American Journal of Agricultural Economics, 61, Ray S. (1982). A Translog Cost Function Analysis of U.S. Agricultrue, American Journal of Agricultural Economics, 64: Sakai, Y. (1973). An Axiomatic Approach to Input Demand Theory. International Economic Review, 14: Sakai, Y. (1974) Substitution and Expansion Effects in Production Theory. Journal of Economic Theory, 9: Sidhu, S. and C. Baanante (1981). Estimating Farm - Level Input Demand and Wheat Supply in the Indian Punjab Using a Translog Profit Function. American Journal of Agricultural Economics, 63: Varian (1984) Microeconomic Analysis. 2nd Edition, WW Norton and Co. Wan, G. (1996) Measuring Input Substitution and Output Expansion Effects. Empirical Economics, 21: Ψαρρού Μ. (1994). Μερικά Χαρακτηριστικά της Γεωργίας στην Ελλάδα. Οικονομικά Χρονικά, 81:

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ «ΣΠΟΥΔΑΙ», Τόμος 50, Τεύχος 1ο-2ο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς / «SPOUDAI», Vol. 50, No 1-2, University of Piraeus ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ «ΣΠΟΥΔΑΙ», Τόμος 42, Τεύχος 3ο-4ο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς / «SPOUDAI», Vol. 42, No 3-4, University of Piraeus ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ Υπό των Κώστα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ (A Review) Abstract.

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ (A Review) Abstract. «ΣΠΟΥΔΑΙ», Τόμος 42, Τεύχος 3ο-4ο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς / «SPOUDAI», Vol. 42, No 3-4, University of Piraeus - - Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία παραγωγού. Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 10 / Φ. Κουραντή

Θεωρία παραγωγού. Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 10 / Φ. Κουραντή Θεωρία παραγωγού Σκοπεύουμε να εξάγουμε από το πρόβλημα του παραγωγού τις συναρτήσεις ζήτησης παραγωγικών συντελεστών, την συνάρτηση προσφοράς της επιχείρησης και τις συναρτήσεις κόστους και κερδών. 1

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ενότητα 2: Ζήτηση. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μικροοικονομική. Ενότητα 2: Ζήτηση. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μικροοικονομική Ενότητα 2: Ζήτηση Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Τεχνολογία και Συναρτήσεις Παραγωγής -H πλευρά της προσφοράς στην οικονομία μελετάει τη διαδικασία παραγωγής των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται από τα

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομία. Ενότητα 2: Θεωρία Προσφοράς και Ζήτησης. Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Μικροοικονομία. Ενότητα 2: Θεωρία Προσφοράς και Ζήτησης. Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μικροοικονομία Ενότητα 2: Θεωρία Προσφοράς και Ζήτησης Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Κεφάλαιο 5. Οικονομικά των Επιχειρήσεων. Ε. Σαρτζετάκης 1

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Κεφάλαιο 5. Οικονομικά των Επιχειρήσεων. Ε. Σαρτζετάκης 1 ΘΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Κεφάλαιο 5. Σαρτζετάκης 1 Συνάρτηση παραγωγής Προσδιορίζει τις δυνατότητες παραγωγής ενός αγαθού ή υπηρεσίας (εκροής) ως συνάρτησης των παραγωγικών συντελεστών (εισροών) δεδομένης της τεχνολογίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Εισαγωγή

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Εισαγωγή ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Εισαγωγή 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η φύση και το πεδίο μελέτης της Επιχειρησιακής Οικονομικής 2 Ορισμός της Επιχειρησιακής Οικονομικής Η εφαρμογή της οικονομικής θεωρίας και των εργαλείων της λήψης των

Διαβάστε περισσότερα

Ρωξάνη Καραγιάννη Ερευνήτρια Γ Βαθμίδας

Ρωξάνη Καραγιάννη Ερευνήτρια Γ Βαθμίδας Ρωξάνη Καραγιάννη Ερευνήτρια Γ Βαθμίδας Ερευνητική Περιοχή: Οικονομικά της Υγείας Άλλα Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Μικροοικονομική, Εφαρμοσμένη Μικροοικονομική: Παραγωγικότητα, Αποτελεσματικότητα, Οικονομετρία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 1 Η. Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες και Ισορροπία

ΔΙΑΛΕΞΗ 1 Η. Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες και Ισορροπία ΔΙΑΛΕΞΗ 1 Η Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες και Ισορροπία Μάθημα : Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Οικονομική 1 Τί είναι αγορά; Είναι μια ομάδα αγοραστών και πωλητών ενός συγκεκριμένου αγαθού ή υπηρεσίας.

Διαβάστε περισσότερα

Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics. Lecture 1: Trading in a Ricardian Model

Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics. Lecture 1: Trading in a Ricardian Model Πάντειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics Lecture 1: Trading in a Ricardian Model Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα με ένα συντελεστή (συνέχεια) 1. Ο μόνος σημαντικός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8 Ένα Δυναµικό Υπόδειγµα Επενδύσεων

Κεφάλαιο 8 Ένα Δυναµικό Υπόδειγµα Επενδύσεων Γιώργος Αλογοσκούφης, Δυναµική Μακροοικονοµική, Αθήνα 2015 Κεφάλαιο 8 Ένα Δυναµικό Υπόδειγµα Επενδύσεων Στο κεφάλαιο αυτό αναλύουµε το βασικό δυναµικό νεοκλασσικό υπόδειγµα επιλογής των επενδύσεων. Το

Διαβάστε περισσότερα

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης.

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης. ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΗΣ Ορισμός: Η ελαστικότητα ζήτησης, ενός αγαθού ως προς την τιμή του δίνεται από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής του. Δηλαδή %

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Αργ. Α. Κανελλόπουλου και Ανασ. Π. Ξεπαπαδέα Παν/μιο Πειραιώς και Παν/μιο Κρήτης, αντιστοίχως 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είναι γνωστό

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 3: Θεωρία Παραγωγής και Κόστους

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 3: Θεωρία Παραγωγής και Κόστους Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 3: Καθηγητής: Κώστας Τσεκούρας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί ενότητας Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται βασικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά της Τεχνολογίας

Οικονομικά της Τεχνολογίας Οικονομικά της Τεχνολογίας Καινοτόμες Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνισμός Κώστας Τσεκούρας Καινοτόμες Επιχειρήσεις και Αγορές Περίγραμμα Επιχειρηματικότητα και Νέες Επιχειρήσεις Καινοτομία

Διαβάστε περισσότερα

1 Μερική παραγώγιση και μερική παράγωγος

1 Μερική παραγώγιση και μερική παράγωγος Περίγραμμα διάλεξης 5 Βιβλίο Chiang και Wainwright (κεφ 74,75,76) 1 Μερική παραγώγιση και μερική παράγωγος Έστω η συνάρτηση (x) όπου x R ή εναλλακτικά γράφουμε ( 1 2 ) Το διάνυσμα x περιέχει τις ανεξάρτητες

Διαβάστε περισσότερα

Cobb - Dauglas. Hicks 1932 Keynes 1939 Solow 1958 Guscina 2007

Cobb - Dauglas. Hicks 1932 Keynes 1939 Solow 1958 Guscina 2007 Journal of Translation from Foreign Literature of Economics * 1. Kaldor Kaldor 1961 stylized facts Y = F K L = K α L 1 -α MP K = αk α-1 L 1 -α MP L = 1 - α K α L -α Y K = MP K K = αk α L 1 -α Y L = MP

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 9: Νεοκλασικές Θεωρίες Μεγέθυνσης

ΔΙΑΛΕΞΗ 9: Νεοκλασικές Θεωρίες Μεγέθυνσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9: Νεοκλασικές Θεωρίες Μεγέθυνσης Δρ. Βασίλης Τσέλιος

Διαβάστε περισσότερα

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN 3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HESHER-OHIN Υπάρχουν δύο συντελεστές παραγωγής, το κεφάλαιο και η εργασία τους οποίους χρησιμοποιεί η επιχείρηση για να παράγει προϊόν Y μέσω μιας συνάρτησης παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΛΙΕΙΑ

ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΛΙΕΙΑ «ΣΠΟΥΔΑΙ», Τόμος 51, Τεύχος 3ο-4ο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς / «SPOUDAI», Vol. 51, No 3-4, University of Piraeus ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΛΙΕΙΑ Υπό Ι. Νταούλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΑΤΟΥ Ζ. - ΜΟΝΟΒΑΣΙΛΗΣ Θ. Τυπικές Συναρτήσεις Μικροοικονομικής Ανάλυσης Συνάρτηση Παραγωγής Q (production function):

Διαβάστε περισσότερα

: , : (1) 1993, , ; (2) , (Solow,1957), ( ) (04AJ Y006)

: , : (1) 1993, , ; (2) , (Solow,1957), ( ) (04AJ Y006) 2005 6 :1979 2004 3 ( 100872) :, 1979 2004, : (1) 1993,,1993,, 2000, ; (2) 1979 2004,, ; (3) :,,,, ( ),,,,,, ( ),, (Solow,1957),,, (1999),, (1993) 1952 1990,, 0102 %, 013 % (2000) 1953 1999,,1953 1978-0117

Διαβάστε περισσότερα

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1 Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 1 Χωροθέτηση δραστηριοτήτων Περιεχόμενα διάλεξης Υπόδειγμα για τη χωροθέτηση της παραγωγής Weber και Moses Ανάλυση της περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος

Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος Copyright 2015 Pearson Education, Inc. All rights reserved. 4-1 Εισαγωγή Περίγραμμα Το υπόδειγμα των ειδικών συντελεστών παραγωγής Διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

Research on Economics and Management

Research on Economics and Management 36 5 2015 5 Research on Economics and Management Vol. 36 No. 5 May 2015 490 490 F323. 9 A DOI:10.13502/j.cnki.issn1000-7636.2015.05.007 1000-7636 2015 05-0052 - 10 2008 836 70% 1. 2 2010 1 2 3 2015-03

Διαβάστε περισσότερα

E5 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ II

E5 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ II E5 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ II 1.Εισροές-Συντελεστές παραγωγής.εκροές-παραγόμενα προιόντα 3.Εξωτερικότητες 4.Εισροές-Καταναλωτικά αγαθά 5.Καμπύλες αδιαφορίας 6.Βελτιστοποίηση Σε μια παραγωγική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 13 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ 17 1. Εισαγωγή 17 2. Πραγματικές συναρτήσεις διανυσματικής μεταβλητής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Το κεφάλαιο εξετάζει την προσφορά των αγαθών, η οποία βασίζεται στη θεωρία παραγωγής και στη συμπεριφορά της επιχείρησης. Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Α. Με ολοκληρωμένη λύση ΘΕΜΑ 1 ο Επιχείρηση χρησιμοποιεί την εργασία ως μοναδικό μεταβλητό παραγωγικό συντελεστή. Τα στοιχεία κόστους της επιχείρησης δίνονται στον επόμενο πίνακα:

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονοµία στην Μακροχρόνια Περίοδο Τι είναι το κλασσικό υπόδειγµα;

Η οικονοµία στην Μακροχρόνια Περίοδο Τι είναι το κλασσικό υπόδειγµα; Η οικονοµία στην Μακροχρόνια Περίοδο Τι είναι το κλασσικό υπόδειγµα; Είναι ένα αρκετά απλό αλλά συνάµα θεωρητικά ισχυρό υπόδειγµα δοµηµένο γύρω από αγοραστές και πωλητές οι οποίοι επιδιώκουν τους δικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ 2008

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ 2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ 2008 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: "Μελέτη της χρηματοοικονομικής αποτύπωσης περιβαλλοντικών πληροφοριών, της περιβαλλοντικής διαχείρισης, επίδοσης και αποτελεσματικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων"

Διαβάστε περισσότερα

Συναθροιστική Προσφορά

Συναθροιστική Προσφορά Κεφάλαιο 10 Συναθροιστική Προσφορά 10.1 Σύνοψη Στο δέκατο κεφάλαιο του συγγράμματος παρουσιάζεται αρχικά η διαδικασία από την οποία προκύπτει η συναθροιστική προσφορά (AS). Η ανάλυση επικεντρώνεται (α)

Διαβάστε περισσότερα

Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς.

Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. ΤΙΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΖΗΤΗΣΗ Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. Χρησιμότητα ενός αγαθού, για τον καταναλωτή, είναι η ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ Όταν εξετάζουµε µία συγκεκριµένη αγορά, πχ. την αστική αγορά εργασίας, η ανάλυση αυτή ονοµάζεται µερικής ισορροπίας. Όταν η ανάλυση µας περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο βασικός παράγων που συμβάλλει στη μεταβολή του πληθυσμού μιας πόλης είναι η αύξηση ή μείωση αντίστοιχα της απασχόλησης, κάτι που είναι αποτέλεσμα μεταβολής της επιχειρηματικής

Διαβάστε περισσότερα

13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα

13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα 13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα Σκοπός Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να συνδυάσει τα δύο προηγούμενα κεάλαια και να δώσει μια συνολική εικόνα του απλού μακροοικονομικού υποδείγματος. Θα εξετάσει, επίσης,

Διαβάστε περισσότερα

3. Η παρακάτω συνάρτηση παραγωγής παρουσιάζει φθίνουσες, σταθερές, ή αύξουσες οικονοµίες κλίµακας; παραγωγής παρουσιάζει σταθερές αποδόσεις κλίµακας.

3. Η παρακάτω συνάρτηση παραγωγής παρουσιάζει φθίνουσες, σταθερές, ή αύξουσες οικονοµίες κλίµακας; παραγωγής παρουσιάζει σταθερές αποδόσεις κλίµακας. 1. Μια επιχείρηση έχει συνάρτηση παραγωγής την f(k,l), όπου Κ είναι οι µονάδες κεφαλαίου και L είναι οι µονάδες εργασίας που χρησιµοποιεί. Αν ξέρουµε ότι το οριακό προϊόν της εργασίας είναι θετικό, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ "ΑΡΙΣΤΟΥ" ΜΙΓΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ/ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΕΡΓΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΓΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ/ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΕΡΓΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ' «ΣΠΟΥΔΑΙ», Τόμος 43, Τεύχος 1ο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς / «SPOUDAI», Vol. 43, No 1, University of Piraeus ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ "ΑΡΙΣΤΟΥ" ΜΙΓΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Διεθνές Εμπόριο και Διανομή του Εισοδήματος Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Τσελεκούνης Μάρκος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης mtselek@unipi.gr http://www.unipi.gr/unipi/en/mtselek.html Γραφείο 516 Ώρες Γραφείου: Τετάρτη 12:00-14:00 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ Υπό Π. ΠΕΤΡΑΚΗ, Λέκτορα Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών Η γνώση της περιεκτικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Πρόβλημα &

Οικονομικό Πρόβλημα & Οικονομικό Πρόβλημα & Οικονομική Επιστήμη Ανεπάρκεια Σπανιότητα Οικονομική επιστήμη Πως κατανέμονται οι διαθέσιμοι πόροι για την ικανοποίηση των αναγκών Περιορισμένοι Εργασία Κεφάλαιο Απεριόριστες Πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 ο : Η Παραγωγή της Επιχείρησης και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Το συνολικό προϊόν παίρνει την μέγιστη τιμή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

ΜΟΝΤΕΛΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΟΝΤΕΛΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Ενότητα 8 Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους

Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους Ο θεμελιωτής της θεωρίας χωροθέτησης της βιομηχανίας ήταν ο Alfred Weber, την οποία αρχικά παρουσίασε ο μαθηματικός Laundhart (1885). Ο A. Weber (1868-1958)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Πρόκειται, κυρίως, για θέματα κλειστού τύπου από τις εξετάσεις των προηγούμενων ετών). Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το

Διαβάστε περισσότερα

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1 Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 4 Η χωρική διάρθρωση της αστικής οικονομίας Περιεχόμενα Το υπόδειγμα von Thünen Το υπόδειγμα προσφοράς ενοικίου Εναλλακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεϋνσιανές Προσεγγίσεις Περιφερειακής Ανάπτυξης. Περιφερειακή οικονομική 3 η ενότητα 3 η Διάλεξη

Κεϋνσιανές Προσεγγίσεις Περιφερειακής Ανάπτυξης. Περιφερειακή οικονομική 3 η ενότητα 3 η Διάλεξη Κεϋνσιανές Προσεγγίσεις Περιφερειακής Ανάπτυξης Περιφερειακή οικονομική 3 η ενότητα 3 η Διάλεξη Kldor (97), Dixon nd Thirlwll (975) Kldor: Η αύξηση του κατά κεφαλή προϊόντος μιας περιφέρειας προσδιορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α.Ο.Θ ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ ΣΤΠΟΤ ΑΝΑ ΚΕΥΑΛΑΙΟ Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΤΛΑΚΗ Οικονομολόγος, ΙΕΡΑΠΕΣΡΑ Σηλ. 6977246129 ΑΟΘ ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΥΛΑΚΗ Οικονομολόγος ελίδα 1 Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Ζήτηση εργασίας στο βραχυχρόνιο διάστημα - Ανταγωνιστικές αγορές

4.1 Ζήτηση εργασίας στο βραχυχρόνιο διάστημα - Ανταγωνιστικές αγορές 4. ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ). ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ζήτηση εργασίας στο σύνολο της οικονομίας ορίζεται ως ο αριθμός εργαζομένων που οι επιχειρήσεις επιθυμούν να απασχολούν

Διαβάστε περισσότερα

Συναθροιστική Zήτηση στην Aνοικτή Οικονομία

Συναθροιστική Zήτηση στην Aνοικτή Οικονομία Κεφάλαιο 9 Συναθροιστική Zήτηση στην Aνοικτή Οικονομία 9.1 Σύνοψη Στο ένατο κεφάλαιο του συγγράμματος παρουσιάζεται η διαδικασία από την οποία προκύπτει η συναθροιστική ζήτηση (AD) σε μια ανοικτή οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ενότητα 3: Ο καταναλωτής επιλέγει να μεγιστοποιήσει τη χρησιμότητά του. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μικροοικονομική. Ενότητα 3: Ο καταναλωτής επιλέγει να μεγιστοποιήσει τη χρησιμότητά του. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μικροοικονομική Ενότητα 3: Ο καταναλωτής επιλέγει να μεγιστοποιήσει τη χρησιμότητά του Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Α.1 Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) σε σταθερές τιμές μετράει την αξία της συνολικής παραγωγής σε τιμές του έτους βάσης.

Α.1 Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) σε σταθερές τιμές μετράει την αξία της συνολικής παραγωγής σε τιμές του έτους βάσης. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Μαθηματικά. , :: x, :: x. , :: x, :: x. , :: x, :: x

Γενικά Μαθηματικά. , :: x, :: x. , :: x, :: x. , :: x, :: x Γενικά Μαθηματικά Κεφάλαιο Εισαγωγή Αριθμοί Φυσικοί 0,,,3, Ακέραιοι 0,,, 3, Ρητοί,, 0 Πραγματικοί Αν, με, :: x, :: x, :: x, :: x, :: x, :: x, :: x, :: x Συνάρτηση Κάθε διαδικασία αντιστοίχησης η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες καµπυλών ζήτησης

Ιδιότητες καµπυλών ζήτησης Ιδιότητες καµπυλών ζήτησης Διάλεξη 6 ΖΗΤΗΣΗ Συγκριτική στατική ανάλυση των συναρτήσεων της κανονικής ζήτησης είναι η µελέτη του πώς οι συναρτήσεις κανονικής ζήτησης (, 2,) και (, 2,) αλλάζουν όταν οι τιµές,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Ζήτηση των Αγαθών

Κεφάλαιο 2. Ζήτηση των Αγαθών Κεφάλαιο 2 Ζήτηση των Αγαθών Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς (demand & supply). Χρησιμότητα ενός αγαθού είναι η ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος πίνακας περιεχομένων

Σύντομος πίνακας περιεχομένων Σύντομος πίνακας περιεχομένων Πρόλογος 15 Οδηγός περιήγησης 21 Πλαίσια 24 Ευχαριστίες της ενδέκατης αγγλικής έκδοσης 28 Βιογραφικά συγγραφέων 29 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 31 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin

Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin Copyright 2015 Pearson Education, Inc. All rights reserved. 5-1 Περίγραμμα Παραγωγικές δυνατότητες Επιλέγοντας την αναλογία των εισροών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΪΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΪΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ «ΣΠΟΥΔΑΙ», Τόμος 47, Τεύχος 3ο-4ο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς / «SPOUDAI», Vol. 47, No 3-4, University of Piraeus Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΪΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ενότητα 6: Παραγωγή. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μικροοικονομική. Ενότητα 6: Παραγωγή. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μικροοικονομική Ενότητα 6: Παραγωγή Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Με δεδομένες τις επιλογές της επιχείρησης (δυνατούς συνδυασμούς συντελεστών) με ποιον τρόπο θα επιλέξει την άριστη.

Με δεδομένες τις επιλογές της επιχείρησης (δυνατούς συνδυασμούς συντελεστών) με ποιον τρόπο θα επιλέξει την άριστη. Με δεδομένες τις επιλογές της επιχείρησης (δυνατούς συνδυασμούς συντελεστών) με ποιον τρόπο θα επιλέξει την άριστη. Είδη κόστους Άμεσο Κόστος απάνες για αγορά ή μίσθωση ΣΠ Έμμεσο Κόστος Τεκμαιρόμενο κόστος

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία παραγωγού. Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 11 / Φ. Κουραντή 1

Θεωρία παραγωγού. Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 11 / Φ. Κουραντή 1 Θεωρία παραγωγού Σκοπός: Μεγιστοποίηση κερδών (υπάρχουν κι άλλοι σκοποί, π.χ. ένας μάνατζερ επιδιώκει την μεγιστοποίηση εσόδων κτλ. Τελικά όμως σκοπεύει στην μεγιστοποίηση των κερδών για να μπορέσει να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΦΑ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΦΑ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΦΑ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΟΜΑΔΑ Α Για τις προτάσεις Α.1 έως και Α.5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Άσκηση 1 Αν το επιτόκιο είναι 10%, ποια είναι η παρούσα αξία των κερδών της Monroe orporation στα επόμενα 5 χρόνια; Χρόνια στο μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι 22Νοεμβρίου 2015 ΑΥΞΟΥΣΕΣ ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Αν μια συνάρτηση f ορίζεται σε ένα διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τεχνολογία και Συναρτήσεις Παραγωγής παραγωγή εισροές εκροές επιχείρηση παραγωγικοί συντελεστές

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τεχνολογία και Συναρτήσεις Παραγωγής παραγωγή εισροές εκροές επιχείρηση παραγωγικοί συντελεστές ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τεχνολογία και Συναρτήσεις Παραγωγής - Η παραγωγή είναι η δραστηριότητα μέσω της οποίας κάποια αγαθά και υπηρεσίες (εισροές) μετατρέπονται σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες (εκροές ή προϊόντα).

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομία. Ενότητα 5: Θεωρία της Παραγωγής. Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Μικροοικονομία. Ενότητα 5: Θεωρία της Παραγωγής. Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μικροοικονομία Ενότητα 5: Θεωρία της Παραγωγής Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 13. Φορολογία και διανομή του εισοδήματος

Διάλεξη 13. Φορολογία και διανομή του εισοδήματος Διάλεξη 13 Φορολογία και διανομή του εισοδήματος 1 Γενικά Υπάρχουν δύο βασικές έννοιες για το πως επιμερίζεται το φορολογικό βάρος: Νομική επίπτωση Με βάση το νόμο το βάρος του φόρου το φέρει εκείνος που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ 1. Στην περίπτωση των εξωτερικών επιβαρύνσεων στην παραγωγή, η επιβολή ενός φόρου ανά µονάδα προϊόντος ίσου µε το µέγεθος της οριακής εξωτερικής επιβάρυνσης µπορεί να οδηγήσει:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ. Οι συναρτήσεις χρησιμότητας των ατόμων Α και Β είναι αντίστοιχα. και. και το αρχικό απόθεμα και.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ. Οι συναρτήσεις χρησιμότητας των ατόμων Α και Β είναι αντίστοιχα. και. και το αρχικό απόθεμα και. ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ Άσκηση 5 Οι συναρτήσεις χρησιμότητας των ατόμων Α και Β είναι αντίστοιχα u ( x, x ) = x + x 1 2 1 2 και u ( x, x ) = x + x 1 2 1 2 Ω = (2,0) Ω = (0,1) και το αρχικό απόθεμα και. Να προσδιοριστεί

Διαβάστε περισσότερα

Το Βασικό Νεοκλασικό Υπόδειγμα Περιφερειακής Ανάπτυξης (Υπόδειγμα Solow) Περιφερειακή οικονομική 3 η ενότητα 1 η Διάλεξη

Το Βασικό Νεοκλασικό Υπόδειγμα Περιφερειακής Ανάπτυξης (Υπόδειγμα Solow) Περιφερειακή οικονομική 3 η ενότητα 1 η Διάλεξη Το Βασικό Νεοκλασικό Υπόδειγμα Περιφερειακής Ανάπτυξης (Υπόδειγμα Solow) Περιφερειακή οικονομική 3 η ενότητα 1 η Διάλεξη 1 Ένας χάρτης πλοήγησης στις θεωρίες περιφερειακής ανάπτυξης Τα νεοκλασικά υποδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Στο πρώτο μέρος του κεφαλαίου αναπτύσσεται η έννοια της παραγωγής, η κατανόηση της οποίας αποτελεί απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Ένθετο Κεφάλαιο ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Μικροοικονομική Ε. Σαρτζετάκης 1 Καταναλωτική συμπεριφορά Σκοπός αυτής της διάλεξης είναι να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα

Ελαχιστοποίηση του Κόστους

Ελαχιστοποίηση του Κόστους Ελαχιστοποίηση του Κόστους - H ανάλυση του προβλήματος ελαχιστοποίησης του κόστους παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα σε σχέση με το πρόβλημα μεγιστοποίησης των κερδών: () Επιτρέπει τη διατύπωση μιας θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές.

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. 1 2 Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. Στόχος: Να αποδείξουν οι φοιτητές από μόνοι τους πόσες πολλές έννοιες βρίσκονται στην τομή των δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Σωστό, Λάθος, Ο νόμος της φθίνουσας η μη ανάλογης απόδοσης:

ΘΕΜΑ 1ο Σωστό, Λάθος, Ο νόμος της φθίνουσας η μη ανάλογης απόδοσης: ΘΕΜΑ 1ο Για τις προτάσεις από 1 μέχρι και 15 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε αριθμό τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, και Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ρωξάνη Καραγιάννη και Μιχάλης Χατζηπροκοπίου Τμήμα Οικονομικών Επιστημών,

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 3: Θεωρία επιλογών καταναλωτή Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 3: Θεωρία επιλογών καταναλωτή Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 3: Θεωρία επιλογών καταναλωτή Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ενότητα 4: Προσφορά. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μικροοικονομική. Ενότητα 4: Προσφορά. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μικροοικονομική Ενότητα 4: Προσφορά Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

To 2 ο Θεμελιώδες Θεώρημα Ευημερίας

To 2 ο Θεμελιώδες Θεώρημα Ευημερίας o 2 ο Θεμελιώδες Θεώρημα Ευημερίας - Το 1 ο Θεώρημα Ευημερίας (FW) εξασφαλίζει ότι η ανταγωνιστική ισορροπία είναι άριστη κατά Pareto αλλά δεν εξασφαλίζει μια ίση διανομή των οικονομικών οφελών μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Παραμετρική ανάλυση του συντελεστή ανάκλασης από στρωματοποιημένο πυθμένα δύο στρωμάτων με επικλινή διεπιφάνεια 1

Παραμετρική ανάλυση του συντελεστή ανάκλασης από στρωματοποιημένο πυθμένα δύο στρωμάτων με επικλινή διεπιφάνεια 1 4 93 Παραμετρική ανάλυση του συντελεστή ανάκλασης από στρωματοποιημένο πυθμένα δύο στρωμάτων με επικλινή διεπιφάνεια Π. Παπαδάκης,a, Γ. Πιπεράκης,b & Μ. Καλογεράκης,,c Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ Α Θεωρία Ζήτησης Ενός Αγαθού - Ανάλυση Συμπεριφοράς Καταναλωτή

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ Α Θεωρία Ζήτησης Ενός Αγαθού - Ανάλυση Συμπεριφοράς Καταναλωτή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α Θεωρία Ζήτησης Ενός Αγαθού - Ανάλυση Συμπεριφοράς Καταναλωτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έννοια και Στόχοι της Μικροοικονομικής Θεωρίας 1. Γενικά...27 2. Το Πρόβλημα της Επιλογής...29 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών.

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Η ΖΗΤΗΣΗ Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Όταν η ζήτηση ενός αγαθού είναι ελαστική, η συνολική δαπάνη των καταναλωτών για το αγαθό αυτό μειώνεται καθώς αυξάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροοικονομική Θεωρία Υπόδειγμα IS/LM Στο υπόδειγμα IS/LM εξετάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3. Οικονομικά της ευημερίας. Οικονομικά της ευημερίας 3/9/2017. Περίγραμμα. Εργαλεία δεοντολογικής ανάλυσης

Διάλεξη 3. Οικονομικά της ευημερίας. Οικονομικά της ευημερίας 3/9/2017. Περίγραμμα. Εργαλεία δεοντολογικής ανάλυσης Περίγραμμα Διάλεξη Εργαλεία δεοντολογικής ανάλυσης Συνθήκες για αποτελεσματικότητα κατά areto Συνθήκες για ισορροπία σε ανταγωνιστικές αγορές Το πρώτο θεώρημα των οικονομικών της ευημερίας Το δεύτερο θεώρημα

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστίες... 16 Δύο λόγια από την συγγραφέα... 17

Ευχαριστίες... 16 Δύο λόγια από την συγγραφέα... 17 Περιεχόμενα Ευχαριστίες... 16 Δύο λόγια από την συγγραφέα... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Το σύνολο των πραγματικών αριθμών... 19 1.1 Σύνολα αριθμών... 19 1.2 Αλγεβρική δομή του R... 20 1.2.1 Ιδιότητες πρόσθεσης...

Διαβάστε περισσότερα

Το Υπόδειγμα του Αντιπροσωπευτικού Νοικοκυριού

Το Υπόδειγμα του Αντιπροσωπευτικού Νοικοκυριού Το Υπόδειγμα του Αντιπροσωπευτικού Νοικοκυριού Ramsey-Cass-Koopmans 1 Το Υπόδειγμα του Ramsey To υπόδειγμα αντιπροσωπευτικού νοικοκυριού oφείλεται στον Ramsey (1928), ο οποίος είχε πρώτος αναλύσει τη βέλτιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος 2016-17 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) 1 ιάλεξη2 Ανταγωνισμός, οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ: ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ: ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ «ΣΠΟΥΔΑΙ», Τόμος 52, Τείχος 4ο, (2002), Πανεπιστήμιο Πειραιώς / «SPOUDAI», Vol. 52, No 4, (2002), University of Piraeus ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ: ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Στο παρόν είναι συγκεντρωµένες όλες σχεδόν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Ψηφιακή Οικονομία. Διάλεξη 8η: Producer Behavior Mαρίνα Μπιτσάκη Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Ψηφιακή Οικονομία. Διάλεξη 8η: Producer Behavior Mαρίνα Μπιτσάκη Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Ψηφιακή Οικονομία Διάλεξη 8η: Producer Behavior Mαρίνα Μπιτσάκη Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Firm Behavior GOAL: Firms choose the maximum possible output (technological

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3 η. Αποτελεσματικότητα και Ευημερία

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3 η. Αποτελεσματικότητα και Ευημερία Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3 η Αποτελεσματικότητα και Ευημερία Ζητήματα που θα εξεταστούν: Πότε και πως επιτυγχάνεται η οικονομική αποτελεσματικότητα Θεωρήματα των οικονομικών της

Διαβάστε περισσότερα

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών.

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Η ΖΗΤΗΣΗ Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Όταν η ζήτηση ενός αγαθού είναι ελαστική, η συνολική δαπάνη των καταναλωτών για το αγαθό αυτό μειώνεται καθώς αυξάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Οι συντελεστές παραγωγής (κεφαλαιουχικά αγαθά, εργασία, γη, επιχειρηµατικότητα, κλπ), µετά από µια διαδικασία, µετασχηµατίζονται σε αγαθά και υπηρεσίες. Η συνολική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 25ΜΑΙΟΥ 2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α Α1. α Σωστό (Σελ. 24 σχολικού βιβλίου) β Λάθος (Σελ. 33 σχολικού

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά).

Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά). Ζήτηση και Προσφορά ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά). Ανταγωνιστικές Αγορές: Είναιοιαγορές,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 209 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α. α. Λάθος β. Σωστό γ. Λάθος δ. Σωστό ε. Σωστό

Διαβάστε περισσότερα

13 Το κόστος Παραγωγής Οι αγοραίες δυνάµεις της Προσφοράς και της Ζήτησης ΗΠροσφοράκαιηΖήτησηείναιοι οικονοµικοί όροι που χρησιµοποιούνται από τους οικονοµολόγους ευρέως. ΗΠροσφοράκαιηΖήτησηείναιοι κινητήριες

Διαβάστε περισσότερα