Μέρος Β 2. Σενάρια και ανάλυση της δραστηριότητας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μέρος Β 2. Σενάρια και ανάλυση της δραστηριότητας"

Transcript

1 Μέρος Β 2. Σενάρια και ανάλυση της δραστηριότητας Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή Απρίλιος, 2010 Παλαιγεωργίου Γ. Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ.

2 Τι είναι η σχεδίαση (design) Η σχεδιαστική διαδικασία είναι μια διεργασία επινόησης ενός γρήγορου τρόπου για να μάθουμε για κάτι που δεν υπάρχει διερευνώντας της αλληλοεξαρτήσεις μεταξύ του προβλήματος και της λύσης, του καινούριου και του παλιού. Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

3 Η διαδικασία της σχεδίασης O Σχεδιασμός δεν αποτελεί μια σειριακή διαδικασία αυστηρού ορισμού και οριοθέτησης του προβλήματος και, εν συνεχεία, εύρεσης μιας ικανοποιητικής λύσης, αλλά αναφέρεται στην παράλληλη εμβάθυνση και βελτιστοποίηση του ορισμού του προβλήματος και στην αναζήτηση πιθανών λύσεων, μέσω μιας διαδικασίας επαναλαμβανόμενων αναλύσεων, συνθέσεων και αξιολογήσεων των δυο βασικών σχεδιαστικών χώρων του «χώρου του προβλήματος» (problem space) και του «χώρου των λύσεων» (solution space) Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

4 Η γλώσσα της σχεδίασης Η επίσημη γλώσσα των (Θετικών) Επιστημών είναι η (κάθε είδους αυστηρή) σημειολογία, και ιδιαίτερα η αριθμητική σημειολογία, Η επίσημη γλώσσα των Ανθρωπιστικών Επιστημών είναι η φυσική γλώσσα, και ιδιαίτερα ο γραπτός λόγος, Ως επίσημη γλώσσα του Σχεδιασμού προτείνεται η μοντελοποίηση (modeling). Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

5 Ασθενώς δομημένα προβλήματα Τα προβλήματα σχεδίασης χαρακτηρίζονται ως ασθενώς δομημένα Ασθενώς δομημένα είναι τα προβλήματα στα οποία η περιγραφή τους δεν περιέχει αρκετές πληροφορίες για να επιτρέψει σε ένα σχεδιαστή να ικανοποιήσει τις συγκεκριμένες ανάγκες μέσω μετασχηματισμού, αναγωγής, επαγωγής βελτιστοποίησης μόνο. Κάποιες από τις απαραίτητες επιπλέον πληροφορίες μπορούν να ανακαλυφθούν απλά ψάχνοντας για αυτές, κάποιες μπορούν να δημιουργηθούν μετά από πειράματα, κάποιες μπορεί να είναι ασαφείς και αναξιόπιστες. Κάποιες απαιτήσεις μπορεί να είναι ασύμβατες με ένα άλλο υποσύνολο των απαιτήσεων Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

6 Από το όραμα στις προδιαγραφές Ο σχεδιαστής διαρκώς παλινδρομεί μεταξύ του οράματος και των λεπτομερειών, μεταξύ του συγκεκριμένου και του αφηρημένου. Τρία επίπεδα αφαίρεσης: Vision Specification Operative Image Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

7 Διερευνώντας τις σχεδιαστικές δυνατότητες Δυο σημαντικοί όροι Συγκλίνουσες διερευνήσεις (convergent approach): Εστιάζεται σε μια προσέγγιση ή προσπαθεί να συνθέσει διαφορετικές λύσεις (συμβατική προσέγγιση) Αποκλίνουσες διερευνήσεις (divergent approach): Ψάχνει για περισσότερες λύσεις, δημιουργεί περισσότερες πληροφορίες και επιλογές (δημιουργική προσέγγιση) Γενικά, ο σχεδιαστής αρχικά προσπαθεί να πραγματοποιήσει αποκλίνουσες διερευνήσεις ενώ στο τέλος του έργου αξιοποιεί συγκλίνουσες διερευνήσεις Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

8 Τι είναι η αλληλεπίδραση; Απαιτεί δυο ή περισσότερες οντότητες. Όλες οι οντότητες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν είσοδο. Όλες οι οντότητες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν έξοδο. Οι έξοδοι όλων των οντοτήτων είναι άμεση συνάρτηση των περιεχομένων της εισόδου Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

9 Ιδιότητες των αλληλεπιδραστικών προϊόντων Είναι «χρησιμοποιημένα» Υπάρχουν σε 4 διαστάσεις Η αλληλεπίδραση συμβαίνει πάντα σε βάθος χρόνου Όλη η σειρά των αλληλεπιδράσεων δημιουργεί ένα αφήγημα Υπάρχουν πάντα κίνητρα για τη χρήση με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

10 Ανθρωποκεντρική σχεδίαση Η σχεδίαση με εστίαση στον χρήστη (User- Centered Design - UCD) προτείνει την ενεργή συμμετοχή των μελλοντικών χρηστών στον σχεδιασμό ενός συστήματος (σε ένα ή περισσότερα στάδια κατασκευής του) και την ουσιαστική εμπλοκή τους στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

11 Η δική μας διαδικασία σχεδίασης Research & Problem reformation Analyzing and Modeling Users Understanding the activities Prototyping Requirements Specification Task Analysis Evaluation Refinement Product Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

12 πρόβλημα & έρευνα Research & Problem reformation Analyzing and Modeling Users Understanding the activities Prototyping Requirements Specification Task Analysis Evaluation Refinement Product

13 Έρευνα και πρόβλημα [Βιβλιογραφική++] αναζήτηση για το πεδίο συμπεριφοράς για τα χαρακτηριστικά της αγοράς για τα χαρακτηριστικά του στοχευόμενου πληθυσμού για παραπλήσιες εφαρμογές για παραπλήσιες ερευνητικές προσπάθειες για σχετικές συζητήσεις για σχετικές δημοσιεύσεις σε κοινωνικά μέσα για σχετικά κοινωνικά δίκτυα για σχετικούς οργανισμούς κτλ.

14 Έρευνα και πρόβλημα Προσδιορισμός και ανάλυση του πεδίου. Αποσαφήνιση χαρακτηριστικών του σε πολλαπλούς άξονες: Ηθικός, Πολιτικός, Πολιτισμικός, Οικονομικός, Οικολογικός Ανάδειξη της γενικής ανάγκης Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

15 Κατανοώντας τους χρήστες Research & Problem reformation Analyzing and Modeling Users Understanding the activities Prototyping Requirements Specification Task Analysis Evaluation Refinement Product

16 Η ποιοτική έρευνα Η ποιοτική έρευνα μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το πεδίο, το περιβάλλον και τους περιορισμούς με ένα διαφορετικό τις περισσότερες φορές πιο χρήσιμο τρόπο συγκριτικά με την ποσοτική έρευνα Μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε μοτίβα μεταξύ χρηστών και πιθανών χρηστών πιο γρήγορα και εύκολα από ότι ακολουθώντας μια ποσοτική προσέγγιση Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

17 Η ποιοτική έρευνα Συνήθεις τύποι ποιοτικής έρευνας Συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους (stakeholder interviews) Συνεντεύξεις με ειδικούς του αντικειμένου (Subject matter expert (SME) interviews) Συνεντεύξεις με χρήστες και πελάτες (User and customer interviews) Παρατήρηση χρηστών. Εθνογραφική μελέτη (User observation/ethnographic field studies) Βιβλιογραφική μελέτη (Literature review) Μελέτη προϊόντος/ πρωτότυπου (Product/prototype and competitive audits) Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

18 Μοντελοποιώντας τους χρήστες Research & Problem reformation Analyzing and Modeling Users Understanding the activities Prototyping Requirements Specification Task Analysis Evaluation Refinement Product

19 Δυο τεχνικές Personas Pastiche scenarios Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

20 Personas Οι Personas είναι αφηρημένες αναπαραστάσεις αρχέτυπων χρηστών Που βασίζονται σε δεδομένα χρηστών συλλεγμένα από συνεντεύξεις, παρατηρήσεις, έρευνα πεδίου, ποσοτικές αναλύσεις δεδομένων Που ενσωματώνουν χαρακτηριστικά, ιστορίες, σκέψεις και συναισθήματα Και έχουν συγκεκριμένες βλέψεις, ανάγκες και στόχους. Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

21 Personas Ο στόχος είναι να: Να αντικαταστήσουν τους χρήστες Να αποφευχθούν οι αυτοαναφορές ή οι ελαστικές ερμηνείες για τα χαρακτηριστικά των χρηστών, Να παρέχουν μια κοινή γλώσσα για επικοινωνία, Να επιτρέψουν στους σχεδιαστές να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα των σχεδίων τους, Να παίξουν το ρόλο πηγής έμπνευσης και δημιουργικότητας. Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

22 Pastiche Scenario Υπάρχοντες χαρακτήρες από γνωστές πολιτισμικές πηγές όπως τη λογοτεχνία, το κινηματογράφο τη μουσική κτλ. Τι θα έκαναν ή χρειάζονταν ή θα ήθελαν από το προϊόν που σχεδιάζουμε Στόχος της τεχνικής είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να «εξερευνήσουν τον τρόπο που διαφορετικοί άνθρωποι, με συγκεκριμένα, γνωστά γνωρίσματα και συμπεριφορές, θα αντιμετώπιζαν το σχεδιαστικό πρόβλημα» Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

23 Σχεδίαση βάσει σεναρίων

24 Σχεδίαση βάσει σεναρίων Πως θα χρησιμοποιήσουμε την κατανόηση που αποκτήσαμε για τους χρήστες μας για να δημιουργήσουμε σχεδιαστικές λύσεις που τους ικανοποιούν αλλά και τους εμπνέουν ενώ ταυτόχρονα πετυχαίνουμε τους επιχειρηματικούς στόχους και δεν ξεπερνούμε τους τεχνικούς περιορισμούς; Μια συνήθης τακτική είναι η δημιουργία σεναρίων, δηλαδή ιστοριών χρήσης του υπό σχεδίαση αλληλεπιδραστικού προϊόντος. Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

25 Σχεδίαση βάσει σεναρίων Η αφήγηση ιστοριών είναι μια από τις παλιότερες ανθρώπινες δραστηριότητες. Πολλά έχουν γραφτεί για τη δύναμη των αφηγημάτων να επικοινωνούν ιδέες. Η αφήγηση όμως είναι και μια δημιουργική μέθοδος. Από πολύ μικρή ηλικία είμαστε συνηθισμένοι να χρησιμοποιούμε ιστορίες για να σκεφτούμε για διαφορετικές δυνατότητες, για να φανταστούμε ένα νέο και καλύτερο μέλλον. Έμφυτες δεξιότητες χειρισμού ιστοριών. Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

26 Σχεδίαση βάσει σεναρίων Το 1991 στο βιβλίο Computers as Theater η Brenda Laurel παρακινεί τους σχεδιαστές «να σχεδιάζουν τη δραστηριότητα-δράση» Ο σχεδιασμός αντικειμένων, περιβαλλόντων και χαρακτήρων είναι δευτερεύον μπροστά στον κεντρικό στόχο. Επειδή η σχεδίαση της αλληλεπίδρασης είναι κυρίως η σχεδίαση μιας συμπεριφοράς που συμβαίνει σε βάθος χρόνου, μια αφηγηματική δομή συνδυαζόμενη με την υποστήριξη γρήγορων και ευέλικτων οπτικοποιήσεων, ταιριάζει απόλυτα στον οραματισμό, την αναπαράσταση και τον έλεγχο εγκυρότητας αλληλεπιδραστικών εννοιών. Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

27 Τι είναι τα σενάρια; Ο οραματισμός και η τεκμηρίωσή τυπικών και σημαντικών δραστηριοτήτων στην αρχή αλλά και στη συνέχεια του σχεδιασμού. Οι περιγραφές που συνήθως αποκαλούνται σενάρια υποστηρίζουν την αιτιολόγηση των περιστάσεων χρήσης πριν δημιουργηθούν οι περιστάσεις αυτές. Είναι ιστορίες για ανθρώπους και δραστηριότητες Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

28 Τι είναι τα σενάρια; Ένα σενάριο είναι μια περιγραφή γεγονότων ή υποθετική ακολουθία δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν κάποιο στόχο και καταδεικνύουν χρήση ενός συστήματος για την υλοποίηση του στόχου Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

29 Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. Τι είναι τα σενάρια;

30 Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. Τι είναι τα σενάρια;

31 Τι είναι τα σενάρια; Δηλαδή Τι προσπαθούν οι άνθρωποι να κάνουν με το σύστημα; Τι διαδικασίες υιοθετούν, δεν υιοθετούν, πραγματοποιούν με επιτυχία ή αποτυχημένα; Τι ερμηνεία δίνουν σε αυτά που τους συμβαίνουν; Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

32 Τι είναι τα σενάρια; Ένα καλό σενάριο θα πρέπει να διαθέτει τα εξής γενικά χαρακτηριστικά: Σαφή δήλωση του σκοπού που εξυπηρετεί Κατάλληλο περιεχόμενο που να εμπεριέχει και να καταδεικνύει μια λογική ακολουθία γεγονότων μέσω της οποία επιτυγχάνεται ο σκοπός Κατάλληλη αναπαράσταση μέσω της οποίας να εκφράζεται το σενάριο είτε τυπικά είτε άτυπα Κύκλο ζωής που να καθιστά το σενάριο εξελίξιμο Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

33 Σχεδίαση βάσει σεναρίων Πλεονεκτήματα Η δημιουργία μιας ιστορίας για ένα άτομο που χρησιμοποιεί το προϊόν ενεργοποιεί τη δημιουργικότητά μας περισσότερο από το να σκεφτούμε κάποια χαρακτηριστικά του. Λόγω της εγγενούς κοινωνικής προοπτικής της, η αφήγηση είναι ένα πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει διαμοιρασμός καλών ιδεών ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας σχεδίασης. Οι εμπειρίες που σχεδιάζονται βάσει σεναρίων τείνουν να είναι περισσότερο ολοκληρωμένες και δεσμεύουν περισσότερο τους χρήστες γιατί έχουν δομηθεί γύρω από μια ιστορία. Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

34 Τι είναι τα σενάρια; Πλεονεκτήματα Τα σενάρια παρέχουν μια αποδόμηση του προβλήματος προσανατολισμένη προς την εργασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλαπλές προοπτικές (π.χ. αξιολόγηση ευχρηστίας, επαναληπτική σχεδίαση) Τα σενάρια κωδικοποιούν τη σχεδιαστική γνώση σε αφαίρεση μεσαίου επιπέδου Τα σενάρια αποτελούν ένα ιδανικό μέσο για το συμμετοχικό σχεδιασμό (μπορούν εύκολα να δημιουργούν οι χρήστες) Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

35 Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. Σχεδίαση βάσει σεναρίου

36 Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. Τι είναι τα σενάρια;

37 Τυπολογίες σεναρίων Προσανατολιζόμενα σε κατάλληλους στόχους Ευκαιριακή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον Αναζήτηση με περιγραφή Πραγματοποίηση ακολουθίας βημάτων Αναζήτηση εξηγήσεων Ανάδραση και διαφορετικοί ρόλοι από τα άτομα Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

38 Τυπολογίες σεναρίων Σενάρια περιβάλλοντος (Context scenarios) Σενάρια κλειδιά (Key scenarios) Σενάρια επικύρωσης (Validation scenarios) Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

39 Σενάρια των περσόνα Στη δική μας διαδικασία θα δημιουργήσουμε σενάρια για τις περσόνα που αντιπροσωπεύουν τους χρήστες Περιγράφουμε ιδανικές εμπειρίες από την προοπτική των περσόνα εστιάζοντας στο άτομο, πως σκέφτεται και συμπεριφέρεται (δεν ασχολούμαστε με τεχνικούς και επιχειρηματικούς στόχους) Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

40 Σενάρια περιβάλλοντος Τα σενάρια περιβάλλοντος περιγράφουν το ευρύ πλαίσιο μέσα στο οποίο εκδηλώνονται μοτίβα συμπεριφοράς και περιλαμβάνουν περιβαλλοντικά και οργανωσιακά ζητήματα Είναι σχετικά επιφανειακά Δεν περιγράφουν το προϊόν ή τα χαρακτηριστικά του με λεπτομέρεια αλλά εστιάζονται σε υψηλού επιπέδου ενέργειες από την πλευρά του χρήστη Είναι σημαντικό να συλλάβουμε αρχικά την «γενική εικόνα» ώστε στη συνέχεια να αναγνωρίσουμε συστηματικά τις ειδικές ανάγκες Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

41 Σενάρια περιβάλλοντος Τα σενάρια για το περιβάλλον ουσιαστικά απαντούν σε ερωτήσεις όπως: Σε ποιες συνθήκες θα χρησιμοποιηθεί το προϊόν; Θα χρησιμοποιηθεί για πολύ χρόνο; Διακόπτεται συχνά η περσόνα κατά τη χρήση του προϊόντος; Υπάρχουν πολλαπλοί εμπλεκόμενοι χρήστες κατά τη χρήση του προϊόντος; Με ποια άλλα προϊόντα θα χρησιμοποιηθεί μαζί; Ποιες είναι οι βασικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιεί η περσόνα με το προϊόν; Ποιο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα από τη χρήση του προϊόντος; Πόση πολυπλοκότητα είναι επιθυμητή βάσει των δεξιοτήτων της περσόνα και της συχνότητας χρήσης; Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

42 Σενάρια κλειδιά Αφού έχει δημιουργηθεί το γενικό πλαίσιο των σεναρίων, ένα σενάριο περιβάλλοντος αναθεωρείται ώστε να μετατραπεί σε ένα σενάριο κλειδί περιγράφοντας πιο συγκεκριμένα τις αλληλεπιδράσεις του χρήστη με το προϊόν και εισάγοντας το λεξικό της σχεδίασης Αυτά τα σενάρια εστιάζονται στις σημαντικές αλληλεπιδράσεις του χρήστη διατηρώντας την εστίαση στο πως η περσόνα χρησιμοποιεί το προϊόν για να πετύχει τους στόχους της Τα σενάρια κλειδιά συγκεκριμενοποιούνται διαρκώς καθώς περισσότερες λεπτομέρειες αναδεικνύονται Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

43 Σενάρια κλειδιά Η εστίασή τους είναι στο επίπεδο της εργασίας. Για παράδειγμα κατά τη σχεδίαση μιας εφαρμογής στις δραστηριότητες κλειδιά περιλαμβάνονται η μελέτη και η δημιουργία ενός όχι η ρύθμιση ενός νέου mail server. Σημαντικό να μην ξεχνάμε το πλαίσιο των στόχων. Περιγραφή με λεπτομέρεια των συγκεκριμένων συμπεριφορών και παροχή πληροφοριών για κάθε μονοπάτι κλειδί. Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

44 Σενάρια επικύρωσης Τα σενάρια επικύρωσης δημιουργούνται για την αξιολόγηση της σχεδιαστικής λύσης σε μια ποικιλία περιστάσεων Συνήθως δεν είναι τόσο λεπτομερειακά και παίρνουν τη μορφή ενός αριθμού what if... ερωτήσεων για τις προτεινόμενες λύσεις Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

45 Υποθέτοντας τη μαγική διεπαφή Στην πρώτη φάση δημιουργίας σεναρίων είναι χρήσιμο να υποθέτεις ότι η διεπαφή είναι μαγική: δηλαδή ότι η περσόνα έχει στόχους και το προϊόν κάποιες μαγικές ιδιότητες για την επίτευξή τους Αυτή η υπόθεση είναι χρήσιμη για να σκεφτούν οι σχεδιαστές με αποκλίνοντες τρόπους. Παρότι η υλοποίηση των δυνατοτήτων θα είναι τις περισσότερες φορές αδύνατη, συνήθως επιτρέπουν τη δημιουργία σχεδιαστικών χαρακτηριστικών που είναι κοντά στις «μαγικές διεπαφές». Η στοχοκεντρική συμπεριφορά και όχι από μόνη της η τεχνολογία είναι αυτή που προσφέρει τις ιδέες για μαγικές διεπαφές. Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

46 Αναπαράσταση σεναρίων Αφήγηση-κείμενο Αριθμημένη ακολουθία βημάτων Διαχωρισμένη αφήγηση Ψευδοκώδικας Ιεραρχία σεναρίων Διαγράμματα περιπτώσεων χρήσης (Use Cases) Διαγράμματα δραστηριότητας (UML) Διαγράμματα ακολουθίας (UML) Συνθήκες κατάστασης «πριν και μετά» Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

47 Παραδείγματα Δημιουργία σεναρίων. Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

48 Η σύγκριση ΠΜ (παραδοσιακές μέθοδοι) Οι μηχανικές μέθοδοι ανήκουν στη μεθοδολογική παράδοση που επιδιώκει τον έλεγχο της πολυπλοκότητας και της ευελιξίας μέσω Α) τεχνικών που φιλτράρουν τις πληροφορίες που λαμβάνουμε υπόψη και Β) αποσυνθέτουν τα προβλήματα προς επίλυση Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

49 Η σύγκριση ΣΒΣ (σχεδίαση βάσει σεναρίων) Ανήκουν στη συμπληρωματική παράδοση που επιδιώκει την εκμετάλλευση της πολυπλοκότητας και της ευελιξίας μέσω Α) ανάπτυξης της γνώσης για τις δομές και τη δυναμική του προβλήματος Β) αντιμετώπισης του προβλήματος με πολλαπλές προοπτικές Γ) αλληλεπιδρώντας ξεχωριστά με τα διακριτά στοιχεία της κατάστασης Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

50 Πρόκληση: Σχεδιαστική δράση / Ανάδραση Η σκέψη εμποδίζει την εξέλιξη της δράσης και η δράση περιορίζει την εξέλιξη της σκέψης. Η ανάδραση δεν είναι εύκολη διαδικασία γιατί αναγκάζει το σχεδιαστή να αναγνωρίσει τις ικανότητές του, να αναζητήσει τα λάθη του Συνήθως οι συναντήσεις αναθεώρησης εστιάζονται στην απαρίθμηση και στον προσδιορισμό χαρακτηριστικών και συναρτήσεων. Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

51 Απάντηση Η δημιουργία σεναρίων προκαλεί την ανάδραση στο σχεδιασμό Είναι ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό όραμα όχι ένας αφηρημένος στόχος, όχι ένα σύνολο απαιτήσεων, όχι μια λίστα χαρακτηριστικών και λειτουργιών Οι σχεδιαστές πρέπει να δώσουν μη στατικές απαντήσεις Π.χ.Στρατηγικός σχεδιασμός επιχειρήσεων Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

52 Πρόκληση: Οι σχεδιαστικές περιστάσεις είναι ρευστές Σημερινή απάντηση: έμπνευση-βασική ιδέα / αποσύνθεση στόχων Διαπραγμάτευση για αβεβαιότητα - ευελιξία Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

53 Απάντηση Τα σενάρια είναι διακριτά και ευέλικτα ταυτόχρονα. Ενσωματώνουν διακριτές σχεδιαστικές ενέργειες και προκαλούν διαρκή διακριτό έλεγχο Όπως οι πινελιές των εξπρεσσιονιστών ζωγράφων, τα σενάρια περιέχουν περισσότερα από αυτά που λεκτικά παρουσιάζονται Μεγάλη σημασία περιγραφικών και απομνημονεύσιμων ονομάτων Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

54 Πρόκληση: Οι σχεδιαστικές κινήσεις έχουν πολλαπλές συνέπειες Η σχεδίαση είναι σαν μια συζήτηση με μια κατάσταση που αποτελείται από αλληλοσχετιζόμενα στοιχεία. Οι σχεδιαστές κάνουν κινήσεις και στη συνέχεια περιμένουν να ακούσουν τη νέα σχεδιαστική κατάσταση για αντιληφθούν τις συνέπειές της Κάθε στοιχείο του σχεδιασμού έχει ποικίλες πιθανές συνέπειες Σχεδιασμός με αβεβαιότητα, ανάλυση ευαισθησίας, μοντέλα προσομοίωσης Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

55 Απάντηση Επιτρέπουν την συνδυασμένη ανάλυση συνόλου αβεβαιοτήτων. Επιτρέπουν την αναζήτηση σχεδιαστικών σημείων σε πολλαπλά επίπεδα λεπτομέρεια Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

56 Πρόκληση: Η τεχνική γνώση εξασθενεί το σχεδιασμό Αυστηρός ή σχετικός σχεδιασμός; Επιστημονικός ή πρακτικός σχεδιασμός; Επιχειρησιακή έρευνα Β ΠΠ Θεωρία του χάους Πολύπλοκα συστήματα Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

57 Απάντηση Τα σενάρια μπορούν να κατηγοριοποιηθούν και να γίνουν λιγότερο ή περισσότερο αφηρημένα. Κατηγοριοποίηση με βάση τις αιτιάσεις τα χαρακτηριστικά Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

58 Μια ακόμη τεχνική για την αρχική φάση

59 Μελλοντικό εργαστήρι (Future workshop) H τεχνική έχει ως σκοπό να επισημάνει μια κοινή προβληματική κατάσταση, να παράγει οράματα για το μέλλον και να συζητήσει πώς αυτά τα οράματα μπορούν να πραγματοποιηθούν Εκείνοι που συμμετέχουν μοιράζονται την ίδια προβληματική κατάσταση, πρέπει να μοιραστούν μια επιθυμία να αλλαχτεί αυτή η κατάσταση σύμφωνα με τα οράματά τους, και πρέπει να μοιραστούν ένα σύνολο μέσων για αυτή την αλλαγή Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

60 Μελλοντικό εργαστήρι (Future workshop) Συνήθως, ένα future workshop οργανώνεται από τουλάχιστον δύο βοηθούς, χωρίς περισσότερους από 20 συμμετέχοντες Οι βοηθοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια ίση κατανομή του χρόνου ομιλίας για όλους τους συμμετέχοντες και πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να ακολουθήσουν τη συζήτηση Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

61 Μελλοντικό εργαστήρι (Future workshop) Διαιρείται σε τρεις φάσεις: η «κριτική», έχει ως σκοπό να επισημάνει συγκεκριμένα ζητήματα και προβλήματα για την παρούσα πρακτική εργασίας η «φαντασία», επιτρέπει στους συμμετέχοντες να φανταστούν "τι θα γινόταν εάν" ο εργασιακός χώρος θα μπορούσε να είναι διαφορετικός και η «εφαρμογή» εστιάζει στα μέσα που απαιτούνται για να κάνουν αυτές τις αλλαγές ρεαλιστικές Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

62 Μελλοντικό εργαστήρι (Future workshop) Στην αρχή της διαδικασίας, οι βοηθοί εξηγούν την τεχνική στους συμμετέχοντες. Δίνεται κάποιος χρόνος ομιλίας σε όλους τους συμμετέχοντες, ο οποίος είναι συχνά περιορισμένος στα 30 δευτερόλεπτα για να καταστήσει πιθανό για τον καθένα να μιλήσει. Σαν προετοιμασία για την επόμενη φάση («φαντασία») οι δηλώσεις του προηγούμενου σταδίου, ομαδοποιούνται κάτω από διάφορους τίτλους/θέματα-κριτικής. Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

63 Μελλοντικό εργαστήρι (Future workshop) Σαν πρώτο μέρος της ακόλουθης φάσης («φαντασία») τα θέματα της κριτικής χρησιμοποιούνται για την δημιουργία λύσεων. Στην συνέχεια, οι σύντομες δηλώσεις ανασυγκροτούνται κάτω από διάφορους τίτλους/θέματα-φαντασίας. Μερικοί από αυτούς επιλέγονται για περαιτέρω επεξεργασία, και χαρακτηρίζονται ως utopian outlines. Η φάση εφαρμογής μπορεί να αρχίσει παρουσιάζοντας κάθε ομάδα την δική της εκδοχή ενός «utopian outline». Η γενική ιδέα είναι να δημιουργηθούν σχέδια δράσης για το άμεσο μέλλον, βασισμένα στα utopian outlines. Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

64 Θεωρία της δραστηριότητας

65 Α: Η Γνωστική Προσέγγιση Η πρώτη φάση της επικοινωνίας ανθρώπου υπολογιστή Η επικέντρωση είναι στη διεπαφή χρήστη Πειραματικές μελέτες παραγόντων που επηρεάζουν την αποδοτική αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή Μοντέλα χρήστη Κριτήρια ευχρηστίας και τεχνικές

66 Β: Από τους ανθρώπινους παράγοντες στον άνθρωπο που πράττει (Bannon, 1991) Στη δεύτερη φάση της ΕΑΥ ανιχνεύουμε μετατόπιση Από τα προϊόντα στις διαδικασίες Από τα άτομα στις ομάδες Από το εργαστήριο στο χώρο εργασίας Από τους αρχάριους χρήστες στους έμπειρους Από την ανάλυση στο σχεδιασμό Από την σχεδίαση επικεντρωμένη στους χρήστες στη σχεδίαση με την εμπλοκή των χρηστών Από τις απαιτήσεις χρήστη στην επαναληπτική σχεδίαση

67 Από τη διεπιφάνεια...στην εργασία...στη ζωή κατανόηση ενημέρωση ανθρώπινο ον εργαζόμενος χρήστης διεπαφή τεχνούργημα εργαλείο αξιολόγηση σχεδίαση

68 Ανάγκη για ερμηνεία της ανθρώπινης δράσης και νόησης Θεωρία της Δραστηριότητας Activity Theory Θεωρία της Κατανεμημένης Νοημοσύνης Distributed Cognition

69 Θεωρία της Δραστηριότητας

70 Κριτική της ΘτΔ για την ΕΑΥ Ο ρόλος των τεχνουργημάτων μεταξύ των χρηστών και των εργασιών τους έχει ερμηνευτεί λανθασμένα Υπάρχει εστίαση σε ένα χρήστη-ένα υπολογιστή vs. συνεργασία, χώροι εργασίας, ομάδα, οργανισμοί Η αλληλεπίδραση με το σύστημα αντιμετωπίζεται ως στόχος από μόνη της vs. ένα μικρό μέρος της εργασίας/του συστήματος δραστηριότητας Ανάλυση εργασιών για τη σχεδίαση διεπαφών αποτυγχάνει να συλλάβει την πολυπλοκότητα και το απρόβλεπτο της καθημερινής δραστηριότητας

71 ΘτΔ - Υποθέσεις Κοινωνικοί, πολιτισμικοί, ιστορικοί και οργανωσιακοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη νόηση και επικοινωνία Η δράση (τόσο η κοινωνική όσο και η ατομική), δεν μπορεί να διαχωριστεί από το κοινωνικό, πολιτισμικό, ιστορικό και οργανωσιακό πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται

72 Μια προσέγγιση για την κατανόηση των σύνθετων φαινομένων της σκόπιμης χρήσης των ΤΠΕ από άτομα και ομάδες σε κοινωνικό πλαίσιο Είναι ένα σύστημα σκέψης και όχι μια ολοκληρωμένη θεωρία, δεν είναι μια προβλεπτική θεώρηση Είναι ένα εργαλείο ανάλυσης και όχι ένα πρακτικό εργαλείο σχεδίασης και αξιολόγησης ΘτΔ

73 Βασικές αρχές της ΘτΔ (1/2) Στοχοκεντρική προσέγγιση Τα εργαλεία χρησιμοποιούνται από ενεργητικά υποκείμενα που αλληλεπιδρούν με τον κόσμο για να επιτύχουν τους στόχους τους Ιεραρχική δομή Τα υποκείμενα έχουν ιεραρχίες στόχων που αντανακλούν από τη μια πλευρά υψηλού επιπέδου στόχους και από την άλλη διαθέσιμες πηγές Εξωτερίκευση / εσωτερίκευση Τα υποκείμενα μετασχηματίζονται από τις δραστηριότητές τους- με το να έχουν επίδραση στο κοινωνικό-πολιτισμικό περιβάλλον, επηρεάζουν και τους εαυτούς τους

74 Βασικές αρχές της ΘτΔ (2/2) Διαμεσολάβηση Η ανθρώπινη εμπειρία αποκρυσταλλώνεται σε εργαλεία και μεταφέρεται σε άλλους ανθρώπους διαμεσολαβόντας τις δραστηριότητές τους Ανάπτυξη Οι ανθρώπινες δραστηριότητες υπόκεινται σε ποικίλες μορφές αναπτυξιακών μετασχηματισμών

75 Η βασικη δομή της δραστηριότητας Το αντικείμενο κινητοποιεί τη δραστηριότητα προς μια ιδιαίτερη κατεύθυνση

76 Η βασικη δομή της δραστηριότητας Υποκείμενο άτομο ή ομάδα (κοινότητα μάθησης) Αντικείμενο στόχος της δραστηριότητας (προσδιορίζει την αρχή και το τέλος της) Εργαλεία εσωτερική (νοητικές διαδικασίες: ευρετικές μέθοδοι (heuristics), π.χ. αιτιολόγηση, ανακάλυψη, ) και εξωτερική (υλικά: υπολογιστές, ) διαμεσολάβηση όργανα, σήματα, γλώσσες, αντικείμενα που δημιουργούνται από τα άτομα για να ελέγξουν την συμπεριφορά τους οι περιορισμοί ενός εργαλείου καθορίζουν τον τρόπο που θα γίνει αυτό και ο χειρισμός του αντιληπτά

77 Τεχνουργήματα δραστηριότητας (artefacts) Τεχνούργημα: καθετί που είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης εργασίας ή παρέμβασης, κατ αντιδιαστολή προς ότι υπάρχει φυσικά Εχουν διαμεσολαβητικό (mediating) ρόλο διαμεσολαβημένες σχέσεις ανάμεσα στα στοιχεία της δραστηριότητας

78 Τεχνουργήματα δραστηριότητας (artefacts) Μορφές τεχνουργημάτων εργαλεία (tools) αντικείμενα ή εξαρτήματα για την εκτέλεση ή διευκόλυνση διαφόρων εργασιών / κάθε είδους μηχανισμός ή αντικείμενο του οποίου η χρήση διευκολύνει τη ζωή του ανθρώπου όργανα (instruments) εργαλεία ή αντικείμενα με τα οποία εκτελούμε ένα έργο σύμβολα (signs) διαδικασίες μηχανές μέθοδοι νόμοι μορφές οργάνωσης εργασίας

79 Η βασική δραστηριότητα των ζωντανών οργανισμών Individual Subject Natural environment Object Community Population

80 Διαμεσολάβηση υποκειμένου-κοινότητας

81 Διαμεσολάβηση κοινότητας-αντικειμένου

82 ΘτΔ ΙΙ Εργαλεία (πραγματικά συμβολικά) (artifacts) Υποκείμενο (Άτομο ή ομάδα) (subject) Αντικείμενο (object) Αποτέλεσμα (outcome) Κανόνες Δράσης (rules) Κοινότητα (community) Καταμερισμός Εργασίας (division of labor)

83 ΘτΔ Όλα τα στοιχεία του συστήματος διαρκώς αλλάζουν Τα υποκείμενα δεν χρησιμοποιούν απλά εργαλεία, τα προσαρμόζουν επίσης Ακολουθούν κανόνες και τους μετασχηματίζουν επίσης

84 Η ιεραρχική δομή της δραστηριότητας

85 Η ιεραρχική δομή της δραστηριότητας Δραστηριότητες και κίνητρα Συνειδητά και ασυνείδητα Δράσεις και στόχοι Συνειδητά Λειτουργίες και συνθήκες Ασυνείδητα, από συνήθεια δραστηριότητα (activity) κίνητρο (motive) δράση (πράξη) (action) στόχος (goal) ενέργεια (operation) συνθήκες (conditions)

86 Π.χ. Επαγγελματική μάθηση Εργαλεία και τεχνουργήματα - παραδείγματα, σχέδια, πρότυπα, ιστορίες - εφαρμογές πληροφορικής, συσκευές - αναφορές - περιοδικά Υποκείμενα μέλη της ομάδας μάθησης Prof Learning Αντικείμενο πρακτικές - νέες - βελτιωμένες Αποτελέσματα Επαγγελματική - επιτυχία - ευημερία Κανόνες - συνεργασία - πρακτικές - κύκλος μάθησης Κοινότητα - ομάδα μάθησης - σχολείο-σύστημα - επάγγελμα - κοινότητα - κοινωνία Καταμερισμός εργασίας - μαθητευόμενοι - συνεργαζόμενοι μαθητές - διδάσκοντες - μέντορες - επιβλέποντες

87 Πρότυπος τρόπος μελέτης Εργαλεία και τεχνουργήματα Υποκείμενα Prof Learning Αντικείμενο Αποτελέσματα Κανόνες Κοινότητα Καταμερισμός εργασίας

88 Παράδειγμα η ανάγνωση Η ανάγνωση ως εργασία Εντόπισε των επιθυμητό κείμενο (ψάξε στα ράφια) Παρουσίασέ το(διάλεξέ το) Κατανόησέ το(κατανόησε γράμματες, λέξεις, προτάσεις) Πλοηγήσου σε αυτό (άλλαξε σελίδες)

89 Η ανάγνωση ως δραστηριότητα Παράδειγμα - η ανάγνωση Προσδιόρισε το στόχο της ανάγνωσης: ευχαρίστηση, επαγγελματική γνώση Βρες κείμενο στο πλαίσιο του στόχου του αναγνώστη Ανέλαβε τις απαιτούμενες δράσεις (παρουσίαση, πλοήγηση, αποκωδικοποίηση, κατανόηση) σε ένα τυπικό ή προτεινόμενο πλαίσιο Να συμμετάσχεις στη κοινότητα των αναγνωστών

90 90 1

91 91 1

92 92 2

93 93 2

94 Κατανεμημένη Νοημοσύνη

95 Hollan, et. al. (2000) «Η κατανεμημένη νοημοσύνη παρέχει ένα ριζικά διαφορετικό τρόπο για τη σχεδίαση και την υποστήριξη της αλληλεπίδρασης ανθρώπουυπολογιστή. Ως θεωρία είναι ειδικά προσαρμοσμένη στην κατανόηση αλληλεπιδράσεων μεταξύ ατόμων και τεχνολογιών. Προτείνετε ως ένα καινούριο θεμέλιο για την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή»

96 Rogers and Ellis (1994) Παραδοσιακά, γνωστικά θεωρητικά πλαίσια Δίνουν έμφαση στη μοναδικότητα του χρήστη και των εργασιών του Πρόβλημα: Πολλές εργασίες-δραστηριότητες εκτείνονται σε χρόνο ή μεταξύ χρηστών και τεχνουργημάτων Τα κοινωνικά/οργανωσιακά πλαίσια Δίνουν έμφαση στο πλαίσιο μέσα στο οποίο συμβαίνει η αλληλεπίδραση Αξιοποιούν εθνογραφικές μελέτες για να εντοπίσουν ανεπίσημες πρακτικές που είναι σημαντικές για την εκτέλεση της εργασίας Πρόβλημα: Αυτές οι προσεγγίσεις τείνουν να αψηφούν τις γνωστικές/υπολογιστικές διαστάσεις της περίστασης υπό ανάλυση.

97 Rogers and Ellis (1994) Η παράλειψη των γνωστικών προοπτικών είναι ένα σημαντικό λάθος Υπάρχει μια μορφή διαλεκτικής μεταξύ Ριζοσπαστικής αυτοτέλειας Και της ριζοσπαστικής κοινωνικότητας Η συνάντηση στη μέση Τοποθετεί το άτομο ως γνωστικό πράκτορα μιας κοινωνικής πρακτικής

98 Κατανεμημένη Νοημοσύνη Επεκτείνει το τι είναι ένα γνωστικό σύστημα πέρα από τα άτομα και περιλαμβάνει Πόρους και υλικά του περιβάλλοντος Παραδείγματα

99 Γνωστικά τεχνουργήματα Τα γνωστικά τεχνουργήματα, εάν είναι χρήσιμα, σύντομα μετατρέπονται σε αόρατα στοιχεία του εμπειρικού μας κόσμου Τα εργαλεία αυτά ουσιαστικά κουβαλούν νοημοσύνη μαζί τους Καθώς μετατρέπονται σε αόρατα, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να τα δούμε ως «έξυπνα». Αντίθετα βλέπουμε τη νοημοσύνη να υπάρχει στο μυαλό του ατόμου που χρησιμοποιεί τα εργαλεία.

100 Γνωστικά τεχνουργήματα Μειώνουν το γνωστικό φόρτο της μνήμης Απλοποιούν τις γνωστικές διεργασίες Παρακολουθούν τις αλλαγές (σε χρόνο και χώρο) Δεν αυξάνουν τη νοημοσύνη μας, αλλάζουν τη γνωστική εργασία

101 Κατανεμημένη Νοημοσύνη Τρεις αρχές 1) η μονάδα ανάλυσης εκτείνεται πέρα από το άτομο ώστε να φέρει διαφορετικά υποσυστήματα σε συνεργασία με σκοπό την επίτευξη ενός στόχου: λειτουργικές συσχετίσεις μεταξύ των πρακτόρων του συστήματος 2) οι γνωστικές διεργασίες κατανέμονται σε μια ομάδα ατόμων με εσωτερικό ή εξωτερικό συντονισμό και οργανώνονται σε βάθος χρόνου. 3) το εύρος των συμμετεχόντων είναι μεγάλο, δεν υπάρχει «απλή συμβολική διαχείριση μεταξύ ξεχωριστών ατόμων» Π.χ. Εξωτερική υποστήριξης μνήμη

102 1) Μονάδα ανάλυσης Ένας ειδικός περιμένει να βρει ένα σύστημα που μπορεί δυναμικά να επαναδιαμορφωθεί ώς να φέρει τα υποσυστήματά του σε συντονσιμό για την πραγματοποίηση ποικίλων λειτουργιών. Μια γνωστική διεργασία περιορίζεται από τις λειτουργικές σχέσεις μεταξύ των στοιχείων που συμμετέχουν σε αυτή Λειτουργικές σχέσεις Το άτομο, ως μονάδα ανάλυσης, είναι ορισμένες φορές πολύ πλατειά και άλλες πολύ στενά ορισμένη μονάδα.

103 2) Εύρος γνωστικών μηχανισμών Η κατανεμημένη νοημοσύνη αναζητά για κλάσσεις γνωστικών γεγονότων ευρύτερες από αυτές που υποννοούνται από μια ατομοκεντρική προσέγγιση. Π.χ. Η μνήμη περιλαμβάνει μια πλούσια αλληλεπίδραση μεταξύ εσωτερικών διεργασιών, χειρισμών αντικειμένων, και κίνησης των αναπαραστάσεων Γνωστικές διεργασίες: Μεταξύ των μελών μιας κοινωνικής ομάδας Μεταξύ εσωτερικό και εξωτερικών (περιβάλλον) δομών Σε μεγάλες διάρκειες χρόνου (ώστε τα αποτελέσματα προηγούμενων γεγονότων να επηρεάζουν ή να μετασχηματίζουν τη φύση των γεγονότων που έπονται)

104 3) Εύρος των συμμετεχόντων Η νοημοσύνη είναι κοινωνικά κατανεμημένη Η νοημοσύνην είναι φυσικά εν-σωματωμένη. Η νοημοσύνη είναι πολιτισμικά εν-σωματωμένη.

105 Άρα... «Χρειαζόμαστε ένα νέο είδος γνωστικής εθνογραφίας για να διερευνήσουμε με κατάλληλο τρόπο της λειτουργικές ιδιότητες των κατανεμημένων γνωστικών συστημάτων».

106 Κατανεμημένη νοημοσύνη Η θεωρία αναγνωρίζει κύριες αρχές που μπορούν να εφαρμοστούν ευρέως. Οι κύριες αρχές βοηθούν στην αναγνώριση βασικών κλάσσεων φαινομένων. Εθνογραφία βασισμένη στα γεγονότα χρησιμοποιείται για την παρατήρηση και τεκμηρίωσης τέτοιων φαινομένων. Οι εθνογραφικές παρατηρήσεις οδηγούν σε καλοσχεδιασμένα πειράματα. Αρχές, εθνογραφία και πειραματισμός αμοιβαία περιορίζονται και τελικά προτείνουν κατευθυντήριες γραμμές για το σχεδιασμό

107 Κατανεμημένη νοημοσύνη Σχεδιασμός Η εθνογραφία αποκαλύπτει έξυπνες στρατηγικές που αξιοποιούνται στο πραγματικό κόσμο και οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό των νέων τεχνουργημάτων Τα πειράματα βελτιστοποιούν τη θεωρία που με τη σειρά της βοηθά στην καλύτερη σχεδίαση Ο σχεδιασμός νέων τεχνουργήματων παρουσιάζει νέες δυνατότητες αλληλεπίδρασης. Συνεπώς, υπάρχουν νέα δεδομένα προς παρακολούθηση και μελέτη.

108 Κατανεμημένη νοημοσύνη

109 Πως εφαρμόζεται; Ορισμένες μελέτες και ευκαιρίες Πλοήγηση πλοίων Αυτοματοποίηση πιλοτηρίου αεροπλάνων Ψηφιακά αντικείμενα με ιστορία

110 Πλοήγηση πλοίων Η ιδέα της κατανεμημένης νοημοσύνης και η ανάγκη γνωστικής εθνογραφίας προήλθε από την παρατήρηση ότι οι χειρισμοί που είχαν νόημα για την πλοήγηση ενός πλοίου δεν προέρχονταν από τις γνωστικές ιδιότητες οποιουδήποτε ατόμου στην καμπίνα αλλά ήταν το αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων πολλαπλών πλοηγητών με τη συνεργασία μιας πολύπλοκης σουίτας εργαλείων. Η παρατήρηση (π.χ.) ανέδειξε τη χρήση πολλαπλών αναπαραστάσεων για τον προσανατολισμό (π.χ. Μια αίσθηση). Φαίνεται ότι η αντίληψη λαθών περιλαμβάνει τέτοιες αναπαραστάσεις.

111 Αυτοματοποίηση πιλοτηρίου Συμβατικοί vs. ψηφιακοί δείκτες ταχύτητας Οι πιλότοι βασίζονται στην περιφερειακή τους όραση. Σχεδιαστική αρχή: Η οπτική δομή της οθόνης είναι αυτή που έχει νόημα στους πιλότους.

112 Αυτοματοποίηση πιλοτηρίου

113 Ψηφιακά αντικείμενα με ιστορία Οι διαφορετικές αναπαραστάσεις μπορούν αυτόματα να διατηρούν το ιστορικό της χρήσης τους. Συμβαίνει στο φυσικό κόσμο π.χ. σελίδες ενός βιβλίου, το χερούλι μιας πόρτας, και μας βοηθά στην εκτέλεση των εργασιών μας Το ψηφιακό πεδίο παρέχει πλούσιες δυνατότητες Καταγράφοντας τα γεγονότα αλληλεπίδρασης που σχετίζονται με τα ψηφιακά αντικείμενα π.χ. Μπάρες κύλισης Αυτό το είδος πληροφοριών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άμεσα στις εθνογραφικές μελέτες

114 Είναι ένα χρήσιμο πλαίσιο; Μας προσφέρει μια πραγματική προοπτική: Περιγραφική δυνατότητα Ρητορική δυνατότητα Αναγωγική δυνατότητα Εφαρμογή

115 Πρακτικά... Λεπτομερειακή ανάλυση video και audio εγγραφών γεγονότων της καθημερινότητας Προσομοιώσεις με νευρωνικά συστήματα και εργαστηριακά πειράματα Έρευνα πεδίου Παρατήρηση της εργασίας Αντίγραφα τεχνουργημάτων της εργασίας Καταγραφή γεγονότων Ανάλυση και αποκωδικοποίηση γεγονότων

116 Για την εργασία σας Επαναπροσδιορίσετε το πρόβλημα Πραγματοποιήστε έρευνα για το πρόβλημα Δημιουργήστε τις persona σας υποθέτοντας στοιχεία για τους πραγματικούς χρήστες Δημιουργήστε λίστα σεναρίων χρήσης της αλληλεπιδραστικής σας συσκευής (κατηγοριοποιήστε τα σενάριά σας) Αναλύστε τις βασικές δραστηριότητες αλληλεπίδρασης σύμφωνα με τη Θεωρίας της Δραστηριότητας. Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή - Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

Διεπαφή Ανθρώπου Μηχανής Human-Computer Interface. 7. Κατανοώντας τη δραστηριότητα. Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής

Διεπαφή Ανθρώπου Μηχανής Human-Computer Interface. 7. Κατανοώντας τη δραστηριότητα. Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής Διεπαφή Ανθρώπου Μηχανής Human-Computer Interface 7. Κατανοώντας τη δραστηριότητα Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής Προηγούμενη Διάλεξη Ανθρωποκεντρική σχεδίαση Σχεδίαση βάσει σεναρίων Και διάφορες τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση κοινωνικού λογισμικού (1/2)

Σχεδίαση κοινωνικού λογισμικού (1/2) Σχεδίαση κοινωνικού λογισμικού (1/2) Μάιος 2011 Παλαιγεωργίου Γ. Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ. 1 Web 2.0 To Web 2.0 έχει σημάνει μια ποιοτική αλλαγή στον τρόπο αξιοποίησης της διαδικτυακής τεχνολογίας, έχει

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Β 4. Ανάλυση εργασιών

Μέρος Β 4. Ανάλυση εργασιών Μέρος Β 4. Ανάλυση εργασιών Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή Μάιος, 2010 Παλαιγεωργίου Γ. Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ. Η δική μας διαδικασία σχεδίασης Research & Problem reformation Analyzing and Modeling

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοπολιτισμικές. Θεωρίες Μάθησης. & Εκπαιδευτικό Λογισμικό

Κοινωνικοπολιτισμικές. Θεωρίες Μάθησης. & Εκπαιδευτικό Λογισμικό Κοινωνικοπολιτισμικές Θεωρίες Μάθησης & Εκπαιδευτικό Λογισμικό Κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις Η σκέψη αναπτύσσεται (προϊόν οικοδόμησης και αναδόμησης γνώσεων) στα πλαίσια συνεργατικών δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Β 4. Δημιουργία προτύπων

Μέρος Β 4. Δημιουργία προτύπων Μέρος Β 4. Δημιουργία προτύπων Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή Μάιος, 2010 Παλαιγεωργίου Γ. Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ. Η δική μας διαδικασία σχεδίασης Research & Problem reformation Analyzing and Modeling

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Β 1. Σχεδίαση αλληλεπιδράσεων

Μέρος Β 1. Σχεδίαση αλληλεπιδράσεων Μέρος Β 1. Σχεδίαση αλληλεπιδράσεων Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή Μάρτιος, 2010 Παλαιγεωργίου Γ. Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ. Σχεδίαση Τι είναι η σχεδίαση της αλληλεπίδρασης (Interaction Design ή IxD)

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση. Ενότητα 13: Θεωρία της Δραστηριότητας

Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση. Ενότητα 13: Θεωρία της Δραστηριότητας Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση Μάθημα επιλογής Α εξάμηνο, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές Διεπαφές στην Εκπαίδευση:

Φυσικές Διεπαφές στην Εκπαίδευση: Φυσικές Διεπαφές στην Εκπαίδευση: Δάσκαλοι και μαθητές δημιουργούν Έξυπνα Εκπαιδευτικά Αντικείμενα Παλαιγεωργίου Γιώργος, Λέκτορας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Προσομοίωσης

Εφαρμογές Προσομοίωσης Εφαρμογές Προσομοίωσης H προσομοίωση (simulation) ως τεχνική μίμησης της συμπεριφοράς ενός συστήματος από ένα άλλο σύστημα, καταλαμβάνει περίοπτη θέση στα πλαίσια των εκπαιδευτικών εφαρμογών των ΤΠΕ. Μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Σχεδιασμός... αντιμετωπίζει ενιαία το πλαίσιο σπουδών (Προδημοτική, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι συνέχεια υπό διαμόρφωση και αλλαγή, για να αντιμετωπίζει την εξέλιξη,

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο

Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο Πλεονεκτήματα από τη χρήση του Διαδικτύου για την αναζήτηση πληροφοριών Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών (που περιλαμβάνουν μεγάλο εύρος από media). Οι μαθητές καθίστανται «ερευνητές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ο καιρός» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηµατική. Μοντελοποίηση

Μαθηµατική. Μοντελοποίηση Μαθηµατική Μοντελοποίηση Μοντελοποίηση Απαιτητική οικονοµία και αγορά εργασίας Σύνθετες και περίπλοκες προβληµατικές καταστάσεις Μαθηµατικές και τεχνολογικές δεξιότητες Επίλυση σύνθετων προβληµάτων Μαθηµατικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά: θεωρίες μάθησης. Διαφορετικές σχολές Διαφορετικές υποθέσεις

Μαθηματικά: θεωρίες μάθησης. Διαφορετικές σχολές Διαφορετικές υποθέσεις Μαθηματικά: θεωρίες μάθησης Διαφορετικές σχολές Διαφορετικές υποθέσεις Τι είναι μάθηση; Συμπεριφορισμός: Aλλαγή συμπεριφοράς Γνωστική ψυχολογία: Aλλαγή νοητικών δομών Κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην εκπαιδευτική διαδικασία

1. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην εκπαιδευτική διαδικασία 1. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην εκπαιδευτική διαδικασία Ο διδακτικός σχεδιασμός (instructional design) εμφανίσθηκε στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην κατάρτιση την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο. Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση

Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο. Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Αντιπαράθεση φύσης ανατροφής η ανάπτυξη είναι προκαθορισμένη κατά την γέννηση από την

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν Οργανωσιακή μάθηση Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν 1 Μάθηση είναι: Η δραστηριοποίηση και κατεύθυνση δυνάμεων για την όσο το δυνα-τόν καλύτερη προσαρμογή στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Η απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

των σχολικών μαθηματικών

των σχολικών μαθηματικών Μια σύγχρονη διδακτική θεώρηση των σχολικών μαθηματικών «Οι περισσότερες σημαντικές έννοιες και διαδικασίες των μαθηματικών διδάσκονται καλύτερα μέσω της επίλυσης προβλημάτων (ΕΠ)» Παραδοσιακή προσέγγιση:

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή Κατευθυντήριες γραμμές σχεδίασης μαθησιακών δραστηριοτήτων Διδάσκων: Καθηγητής Αναστάσιος Α. Μικρόπουλος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Φιλία Ίσαρη 2016-17 Σεμινάριο Πτυχιακής Εργασίας Διάγραμμα παρουσίασης Εισαγωγή στην Ποιοτική Έρευνα Σύγκριση με την ποσοτική έρευνα Πλεονεκτήματα και περιορισμοί Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών 3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Παρουσίαση βασισμένη στο κείμενο: «Προδιαγραφές ψηφιακής διαμόρφωσης των

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο

Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο Διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών Το Διαδίκτυο στις μέρες μας αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών. Οι Δάσκαλοι πρέπει να εκπαιδεύσουν τους μαθητές να αναζητούν σωστά και να αξιοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 3 Μέρος 2

ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 3 Μέρος 2 ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 3 Μέρος 2 Περιεχόμενο γνώσης και σπείρα γνώσης H καινοτομία αναδύεται όταν η άρρητη και η ρητή γνώση αλληλεπιδρούν. Η δημιουργία οργανωσιακής γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ Οι Δ/τές ως προωθητές αλλαγών με κέντρο τη μάθηση Χαράσσουν τις κατευθύνσεις Σχεδιάσουν την εφαρμογή στη σχολική πραγματικότητα Αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Επιχειρήσεων

Διοίκηση Επιχειρήσεων 10 η Εισήγηση Δημιουργικότητα - Καινοτομία 1 1.Εισαγωγή στη Δημιουργικότητα και την Καινοτομία 2.Δημιουργικό Μάνατζμεντ 3.Καινοτομικό μάνατζμεντ 4.Παραδείγματα δημιουργικότητας και καινοτομίας 2 Δημιουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχε Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator Γνωστό και ως Ειδικός Σχεδιασμού 2Δ- 3Δ γραφικών,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3

Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3 Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3 3.1 Τo διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών 3.2 Αξιοποίηση- αξιολόγηση ιστοσελίδων, ιστοχώρων και πυλών 3.3 Σχεδίαση μαθημάτων με τη χρήση του διαδικτύου To Διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Διεπιστημονικότητα Ιστορία & Φιλοσοφία της Χημείας Γλωσσολογία Χημεία Διδακτική της Χημείας Παιδαγωγική Ψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αξονική συµµετρία» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Διαβάστε προσεκτικά την λίστα που ακολουθεί. Ποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρονται θεωρείτε ότι θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση του γραμματισμού των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης Συγγραφή ερευνητικής πρότασης 1 o o o o Η ερευνητική πρόταση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της έρευνας. Η διατύπωσή της θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, περιεκτική και βασισμένη στην ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Προσεγγίζοντας παιδαγωγικά τη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών: Η περίπτωσης της Mec Art του Νίκου Κεσσανλή

Προσεγγίζοντας παιδαγωγικά τη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών: Η περίπτωσης της Mec Art του Νίκου Κεσσανλή Προσεγγίζοντας παιδαγωγικά τη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών: Η περίπτωσης της Mec Art του Νίκου Κεσσανλή Πανάγου Ελένη, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πολιτιστικής & Εκπ/κής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΟ MYPROJECT

ΦΟΡΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΟ MYPROJECT ΦΟΡΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΟ MYPROJECT Σκοπός της αξιολόγησης είναι να αποτιμηθεί ο παιδαγωγικός σχεδιασμός και η ψηφιακή αναπαράσταση της προτεινόμενης συνθετικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Εντοπισμού Κινδύνων

Μέθοδοι Εντοπισμού Κινδύνων 15 Μέθοδοι Εντοπισμού Κινδύνων Συνεντεύξεις (Interviews) Ομαδική παραγωγή Ιδεών (Brainstorming) Κατάλογοι Κινδύνων (Checklists) Δομή Ανάλυσης Κινδύνων (Risk Breakdown Structure) Ανάλυση υποθέσεων (What

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. Χρήστου

Κωνσταντίνος Π. Χρήστου 1 Κριτήρια: Διδακτική διαδικασία Μαθητοκεντρικά Δασκαλοκεντρικά Αλληλεπίδρασης διδάσκοντα διδασκόµενου Είδος δεξιοτήτων που θέλουν να αναπτύξουν Επεξεργασίας Πληροφοριών Οργάνωση-ανάλυση πληροφοριών, λύση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Υποδείγματα αλληλεπίδρασης, αρχές & μοτίβα σχεδίασης Περίληψη... 19

Περιεχόμενα. 1 Υποδείγματα αλληλεπίδρασης, αρχές & μοτίβα σχεδίασης Περίληψη... 19 Περιεχόμενα Περίληψη... 19 Αλληλεπίδραση ανθρώπου υπολογιστή... 19 Ανάπτυξη διαδραστικών συστημάτων... 20 Στόχοι και οργάνωση του βιβλίου... 21 Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;... 24 Η προσέγγιση που ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

«Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)»

«Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)» «Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)» Εισαγωγικά Στη σημερινή πρώτη μας συνάντηση θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε με απλό και ευσύνοπτο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Κάππας Σπυρίδων ΟΜΑΔΑ είναι μια συνάθροιση ατόμων στην οποία το καθένα έχει συνείδηση της παρουσίας των άλλων, ενώ ταυτόχρονα βιώνει κάποια μορφή εξάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία. Ενότητα 11: Αξιολόγηση Σχεδίασης Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία. Ενότητα 11: Αξιολόγηση Σχεδίασης Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία Ενότητα 11: Αξιολόγηση Σχεδίασης Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογική χαρτογράφηση: Διδακτική αξιοποίηση- Αποτελέσματα για το μαθητή

Εννοιολογική χαρτογράφηση: Διδακτική αξιοποίηση- Αποτελέσματα για το μαθητή Το λογισμικό της εννοιολογικής χαρτογράυησης Inspiration Η τεχνική της εννοιολογικής χαρτογράφησης αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Joseph D. Novak, στο πανεπιστήμιο του Cornell. Βασίστηκε στις θεωρίες του

Διαβάστε περισσότερα

1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση

1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση 1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση Στη βασική παιδεία, τα μαθηματικά διδάσκονται με στατικά μέσα α) πίνακα/χαρτιού β) κιμωλίας/στυλού γ) χάρτινου βιβλίου.

Διαβάστε περισσότερα

κώστας βεργίδης εισαγωγή στις βασικές έννοιες των επιχειρησιακών διεργασιών γραφείο 322 κτίριο Γ kvergidis@uom.gr 2310 891 637

κώστας βεργίδης εισαγωγή στις βασικές έννοιες των επιχειρησιακών διεργασιών γραφείο 322 κτίριο Γ kvergidis@uom.gr 2310 891 637 εισαγωγή στις βασικές έννοιες των επιχειρησιακών διεργασιών κώστας βεργίδης λέκτορας τμ. Εφαρμοσμένης Πληροφορικής γραφείο 322 κτίριο Γ kvergidis@uom.gr 2310 891 637 διαχείριση επιχειρηματικών διαδικασιών

Διαβάστε περισσότερα

10 DaniEl GolEman PEtEr SEnGE

10 DaniEl GolEman PEtEr SEnGE Eισαγωγή Για σκεφτείτε το: ένα άτομο κάτω των δεκαοκτώ ετών κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει ζήσει ποτέ χωρίς ίντερνετ. Επιπλέον, σε όλο και πιο πολλά μέρη της υφηλίου, τα περισσότερα παιδιά κάτω των δέκα

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ. Ράνια Πετροπούλου

Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ. Ράνια Πετροπούλου Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ Ράνια Πετροπούλου rania.petro@yahoo.gr Τι θα δούμε? ICT - Information and communication technologies ICT - Information and communication technologies Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Ενδογενής ανάπτυξη αξιοποίηση των τοπικών πόρων τοπικός προσδιορισμός των αναπτυξιακών προοπτικών - στόχων τοπικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων,

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων, Περιπτώσεις Χρήσης (Προδιαγραφές Απαιτήσεων) Ιδέα του Jacobson ( 92, OOSE) μηχανισμός ανακάλυψης και καταγραφής των λειτουργικών απαιτήσεων ιστορίες χρήσης του συστήματος εργαλείο ανάλυσης ακόμη και σε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά A Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007

Μαθηματικά A Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007 Μαθηματικά A Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007 Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση ΌΧΙ απομνημόνευση Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γιατί η Ρομποτική στην Εκπαίδευση; A) Τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες Η

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΚΕΘΕΑ Τομέας Έρευνας Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΚΕΘΕΑ Τομέας Έρευνας Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Η οικολογία μάθησης για τους υπολογιστές ΙII: Η δική σας οικολογία μάθησης

Η οικολογία μάθησης για τους υπολογιστές ΙII: Η δική σας οικολογία μάθησης Η οικολογία μάθησης για τους υπολογιστές ΙII: Η δική σας οικολογία μάθησης Παλαιγεωργίου Γιώργος Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ιανουάριος 2011 Ψυχομετρία Η κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις 30 Μαρτίου 2015 Εισηγητής : B.Αϊβαζίδης MSc, PhDc Χαρακτηριστικά του σημερινού εργασιακού περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις Ent-teach Κεφάλαιο 2 Αναγνώριση ευκαιριών Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αντικείμενα για το μάθημα ΤΠΕ-Πληροφορική: Παιδαγωγική αξιοποίηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Μαθησιακά Αντικείμενα για το μάθημα ΤΠΕ-Πληροφορική: Παιδαγωγική αξιοποίηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Μαθησιακά Αντικείμενα για το μάθημα ΤΠΕ-Πληροφορική: Παιδαγωγική αξιοποίηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Καθηγητής Αθανάσιος Τζιμογιάννης Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΙΤΥΕ «Διόφαντος» ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΞΟΝΑΣ της ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στο ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΑΙΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ

Ο ΑΞΟΝΑΣ της ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στο ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΑΙΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ Ο ΑΞΟΝΑΣ της ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στο ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΑΙΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ Διαθεματικότητα -Ιδανικό της ολιστικής γνώσης -Διασυνδέσεις με νόημα μεταξύ γνωστικών περιοχών -Μελέτη σύνθετων ερωτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Δ Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης

Μαθηματικά Δ Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης Μαθηματικά Δ Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση ΌΧΙ απομνημόνευση Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 8.1: Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία.

Εκπαιδευτική Μονάδα 8.1: Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία. Εκπαιδευτική Μονάδα 8.1: Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία. Η παρακολούθηση ενός project κινητικότητας. Η διαδικασία παρακολούθησης ενός διακρατικού project κινητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήµατα. Πώς θα µπορούσε η προσέγγιση των εθνικών επετείων να αποτελέσει δηµιουργική διαδικασία µάθησης και να ενεργοποιήσει διαδικασίες σκέψης;

Ερωτήµατα. Πώς θα µπορούσε η προσέγγιση των εθνικών επετείων να αποτελέσει δηµιουργική διαδικασία µάθησης και να ενεργοποιήσει διαδικασίες σκέψης; ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Παραδοχές Εκπαίδευση ως μηχανισμός εθνικής διαπαιδαγώγησης. Καλλιέργεια εθνικής συνείδησης. Αίσθηση ομοιότητας στο εσωτερικό και διαφοράς στο εξωτερικό Αξιολόγηση ιεράρχηση εθνικών ομάδων.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (# 252) Ε ΕΞΑΜΗΝΟ 9 η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΛΙΓΗ ΘΕΩΡΙΑ Στην προηγούμενη διάλεξη μάθαμε ότι υπάρχουν διάφορες μορφές έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Η διδασκαλία στο εργαστήριο. Kώστας Χαρίτος - ΔιΧηΝΕΤ

Η διδασκαλία στο εργαστήριο. Kώστας Χαρίτος - ΔιΧηΝΕΤ Η διδασκαλία στο εργαστήριο Kώστας Χαρίτος - ΔιΧηΝΕΤ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ποιος είναι ο σκοπός της Τα είδη των εργαστηριακών ασκήσεων. Αξιολόγηση της διδασκαλίας στο εργαστήριο Παράγοντες που επηρεάζουν τη διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Θεωρίες Μάθησης

Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Θεωρίες Μάθησης Θεωρίες Μάθησης Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Θεωρίες Μάθησης Κάθε εκπαιδευτικός (εκούσια ή ακούσια) υιοθετεί μια θεωρία μάθησης. Το ίδιο ισχύει και για τις διάφορες εκπαιδευτικές τεχνολογίες. Για την εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις στη μελέτη της περιοδικότητας: Μια συστημική προσέγγιση. Δέσποινα Πόταρη, Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ

Θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις στη μελέτη της περιοδικότητας: Μια συστημική προσέγγιση. Δέσποινα Πόταρη, Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ Θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις στη μελέτη της περιοδικότητας: Μια συστημική προσέγγιση Δέσποινα Πόταρη, Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ Δομή της παρουσίασης Δυσκολίες μαθητών γύρω από την έννοια της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Κατερίνα Κασιμάτη Επίκ. Καθηγήτρια, Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Κατερίνα Κασιμάτη Επίκ. Καθηγήτρια, Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Κατερίνα Κασιμάτη Επίκ. Καθηγήτρια, Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Ερωτήσεις.. Πώς το παραδοσιακό διδακτικό πλαίσιο διαμορφώνει το αξιολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση μαθησιακών δραστηριοτήτων λογιστικά φύλλα υπερμεσικά περιβάλλοντα προσομοιώσεις

Σχεδίαση μαθησιακών δραστηριοτήτων λογιστικά φύλλα υπερμεσικά περιβάλλοντα προσομοιώσεις Σχεδίαση μαθησιακών δραστηριοτήτων λογιστικά φύλλα υπερμεσικά περιβάλλοντα προσομοιώσεις Καθηγητής Τ. Α. Μικρόπουλος Προδιαγραφές Βασικό και αφετηριακό σημείο για τη σχεδίαση μαθησιακών δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Η απόκτηση μιας δεξιότητας ή η ανάπτυξη της γνώσης απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Τομέας Έρευνας ΚΕΘΕΑ Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα, έννοιες ή συμπεριφορές επιχειρεί να απαντήσει το γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου

Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου http://repository.edulll.gr/edulll/handle/10795/1947 Η μάθηση είναι συνεχής Τα παιδιά μαθαίνουν με διάφορους τρόπους, σε διάφορα πλαίσια.

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων Το βίωμα της ομαδικής λήψης απόφασης Πλεονεκτήματα ομαδικής λήψης απόφασης Ενισχύεται

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

Αυθεντικό πλαίσιο μάθησης και διδασκαλίας για ένα σχολείο που μαθαίνει. Κατερίνα Κασιμάτη Επικ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΣΠΑΙΤΕ

Αυθεντικό πλαίσιο μάθησης και διδασκαλίας για ένα σχολείο που μαθαίνει. Κατερίνα Κασιμάτη Επικ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΣΠΑΙΤΕ Αυθεντικό πλαίσιο μάθησης και διδασκαλίας για ένα σχολείο που μαθαίνει Κατερίνα Κασιμάτη Επικ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΣΠΑΙΤΕ Ορισμός αυθεντικής μάθησης Αυθεντική μάθηση είναι η μάθηση που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να συζητήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική των Φυσικών Επιστημών στην Προσχολική Εκπαίδευση

Διδακτική των Φυσικών Επιστημών στην Προσχολική Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Διδακτική των Φυσικών Επιστημών στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα # 1.2: Η προοπτική των βασικών αρχών της φύσης των Φυσικών Επιστημών στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Νίκος Ναγόπουλος Για τη διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας χρησιμοποιούνται ποσοτικές ή/και ποιοτικές μέθοδοι που έχουν τις δικές τους τεχνικές και

Διαβάστε περισσότερα

Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες

Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες Διαδικασία λήψεως αποφάσεων Δεδομένα - πληροφορίες και managers Πληροφοριακά συσυστήματα και οργανισμοί Λάθη και επιλογές κατα τη λήψη αποφάσεων 1 1 Είδη αποφάσεων - προβληµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μ. Γρηγοριάδου Ρ. Γόγουλου Ενότητα: Η Διδασκαλία του Προγραμματισμού Περιεχόμενα Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και στην αξιοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι αναπαράστασης των επιστημονικών ιδεών στο διαδίκτυο και η επίδρασή τους στην τυπική εκπαίδευση

Τρόποι αναπαράστασης των επιστημονικών ιδεών στο διαδίκτυο και η επίδρασή τους στην τυπική εκπαίδευση Τρόποι αναπαράστασης των επιστημονικών ιδεών στο διαδίκτυο και η επίδρασή τους στην τυπική εκπαίδευση Κ. Χαλκιά Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών 2 Το διαδίκτυο: αποτελεί ένα νέο διδακτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη & Σχεδίαση Λογισμικού (ΗΥ420)

Ανάπτυξη & Σχεδίαση Λογισμικού (ΗΥ420) Ανάπτυξη & Σχεδίαση Λογισμικού (ΗΥ420) Διάλεξη 8: Σχεδίαση Συστήματος Σχεδίαση Συστήματος 2 Διεργασία μετατροπής του προβλήματος σε λύση. Από το Τί στο Πώς. Σχέδιο: Λεπτομερής περιγραφή της λύσης. Λύση:

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες για την Ανάπτυξη

Θεωρίες για την Ανάπτυξη Θεωρίες για την Ανάπτυξη Πολιτισμική προσέγγιση (Vygotsky) Βιο-οικολογική προσέγγιση Bronfenbrenner ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Ι 2015-16 Καλλιρρόη Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ ΒΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Vygotsky, L.S. (1978/1997)

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Εικόνων και Πινάκων... xi Εκδοτική Επιτροπή... xiii Πρόλογος...xv. ΜΕΡΟΣ 1ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΤΥΠΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ

Κατάλογος Εικόνων και Πινάκων... xi Εκδοτική Επιτροπή... xiii Πρόλογος...xv. ΜΕΡΟΣ 1ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΤΥΠΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κατάλογος Εικόνων και Πινάκων... xi Εκδοτική Επιτροπή... xiii Πρόλογος...xv ΜΕΡΟΣ 1ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΤΥΠΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ 1. Πληροφοριακή Συμπεριφορά: Εισαγωγή... 3 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση 4 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Συνοψίσετε τα βασικά βήματα σε οποιαδήποτε διαδικασία προγραμματισμού. 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Εκπαιδευτική Τεχνολογία & Διδακτική της Πληροφορικής ΙΙ: Μέρος A

Διαβάστε περισσότερα