Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων"

Transcript

1 Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 5 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη

2 Αντικειμενικοί στόχοι του εργαστηρίου Αναφέρονται και σχολιάζονται οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα του παραγόμενου ερίου και την συνολική εριοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου.

3 Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα Με την ανάπτυξη του παρόντος εργαστηρίου επιδιώκεται η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την εριοπαραγωγική ικανότητα των προβάτων.

4 Μαθησιακοί στόχοι Με το πέρας της μελέτης του παρόντος εργαστηρίου ο φοιτητής θα είναι σε θέση να γνωρίζει ότι: Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την έριοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου είναι το φύλο, η ηλικία, το σωματικό βάρος, η γονιμότητα, η υγιεινή κατάσταση, η διατροφή, η παραγωγική κατεύθυνση, η εποχή του έτους και η περιοχή του σώματος.

5 Παράγοντες που επηρεάζουν την εριοπαραγωγική ικανότητα 1/5 1. Φύλο Τα κριάρια παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ερίου σε σχέση με τις προβατίνες. Επίσης, το έριο τους είναι περισσότερο χονδρό-ινο και οι πλόκαμοι έχουν μεγαλύτερο μήκος σε σχέση με τις προβατίνες. 2. Ηλικία Το βάρος του παραγόμενου ερίου αυξάνεται σταδιακά από το 1 ο έως το 3 ο έτος της ηλικίας, από το 4 ο έως 6 ο παραμένει σταθερό και μετά μειώνεται.

6 Παράγοντες που επηρεάζουν την εριοπαραγωγική ικανότητα 2/5 3. Σωματικό βάρος Τα μεγαλόσωμα άτομα δίνουν πιο πολύ έριο σε σχέση με μικρόσωμα. 4. Υγιεινή κατάσταση Στα ασθενή ζώα συμβαίνει αναστολή της παραγωγής τριχών από τους θύλακες.

7 Παράγοντες που επηρεάζουν την εριοπαραγωγική ικανότητα 3/5 5. Διατροφή Ανεπαρκής διατροφή συνεπάγεται λίγο και χονδρό έριο. Πλούσια διατροφή αυξάνει την ποσότητα αλλά μειώνει την ποιότητα γιατί οι τρίχες αυξάνουν σε διάμετρο. Τα πρόβατα Merinos αποδίδουν καλύτερα σε εκτροφή στην ύπαιθρο σε μέσης παραγωγικότητας λιβάδια. 6. Γονιμότητα Οι στείρες προβατίνες αποδίδουν % περισσότερο από αυτές που γέννησαν ένα αρνί.

8 Παράγοντες που επηρεάζουν την εριοπαραγωγική ικανότητα 4/5 7. Παραγωγική κατεύθυνση Κρεοπαραγωγή και εριοπαραγωγή δεν ανταγωνίζονται όσον αφορά την ποσότητα του ερίου. Γαλακτοπαραγωγή και εριοπαραγωγή δεν συμβαδίζουν, υπάρχει αρνητική γενετική συσχέτιση μεταξύ των δύο ιδιοτήτων. 8. Επίδραση εποχής Το χειμώνα ελαττώνεται η ταχύτητα ανάπτυξης και η διάμετρος της τρίχας είναι μικρότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

9 Παράγοντες που επηρεάζουν την εριοπαραγωγική ικανότητα 5/5 9. Τμήμα του σώματος Από την περιοχή της ωμοπλάτης και από τα πλευρά λαμβάνεται η καλύτερη ποιότητα ερίου. Έπεται ο τράχηλος και η ράχη. Η ποιότητα του ερίου διαφοροποιείται επί του σώματος του προβάτου. Τα μέρη του σώματος με τους μικρότερους αριθμούς στην παραπάνω εικόνα δίνουν έριο καλύτερης ποιότητας (πηγή: αρχείο Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας).

10 Επίδραση της υγιεινής κατάστασης του ζώου στη μορφολογία της τρίχας Εικόνες από ελαττωματικές ίνες (τρίχες) στο μικροσκόπιο. Α: ίνες από ασθενή ζώα, Β: κατεστραμμένες φολίδες, Γ: ίνα (αγανώδης) από έριο προβάτου φυλής Ζακύνθου (1: τμήμα προς τη βάση, 2: τμήμα προς το μέσο, 3: τμήμα προς το άκρο και 4: άκρη μυτερή και σκληρή), Δ: τμήμα ίνας ερίου Βλάχικου προβάτου με κατεστραμμένες φολίδες (πηγή: αρχείο Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας).

11 Επίδραση της υγιεινής κατάστασης 1/2 στην ποιότητα του ερίου Τα παράσιτα στο έριο (μαλλί) υποβαθμίζουν την ποιότητά του (πηγή: La Laine, Patre, Revue Mensuelle de l elevage ovin, 38 Novembre 1956, pages 55).

12 Επίδραση της υγιεινής κατάστασης 2/2 στην ποιότητα του ερίου Παράσιτα που επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου ερίου (1: κρότωνες, 2: ακάρεα, 3: ψείρα του εδάφους (Bovicola ovis), 4: κολεόπτερα (Melophagus ovinus) και 5: ψώρες) (πηγή: La Laine, Patre, Revue Mensuelle de l elevage ovin, 38 Novembre 1956, pages 55).

13 Επίδραση της διατροφής στην ποιότητα της τρίχας Η επίδραση της διατροφής και της καταπόνησης από στρες στην μορφολογία της τρίχας (πηγή: αρχείο Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας).

14 Εκτίμηση ερίου επί του ζώου 1/11 Εκτίμηση πόκου 1. Bάθος πόκου 2. Πυκνότητα πόκου (πίσω από την ωμοπλάτη, στη μέση των πλευρών και χρησιμοποιείται μετρικός κανόνας) 3. Εριοκάλυψη σώματος 4. Εσωτερική κατασκευή πόκου

15 Εκτίμηση ερίου επί του ζώου 2/11 5. Ομοιογένεια πόκου 6. Χρωματισμός πόκου 7. Βαθμός λεπτότητας ερίου 8. Καθαρότητα πόκου και απόδοση σε καθαρό έριο

16 Εκτίμηση ερίου επί του ζώου 3/11 1. Bάθος πόκου Το βάθος πλοκάμων πόκου λαμβάνεται αμέσως πίσω από την ωμοπλάτη στη μέση των πλευρών. Χρησιμοποιείται μετρικός κανόνας. 2. Πυκνότητα πόκου Εξαρτάται από την πυκνότητα έκφυσης των τριχών. Στα εγχώρια χονδροειδή έρια σε 1 mm 2 φύονται 7-10 τρίχες. Στα Μerinos Ουγγαρίας εριότριχες. Σε λεπτότερα Merinos μέχρι 130 εριότριχες.

17 Εκτίμηση ερίου επί του ζώου 4/11 Προσδιορισμός της πυκνότητας πόκου στην πράξη Λαμβάνεται μια χούφτα ερίου από διάφορα σημεία του πόκου και πιέζεται μέσα στη παλάμη. Αν η λαβή είναι πλήρης, τότε παρατηρείται αντίσταση κατά τη συμπίεση και το έριο επανέρχεται στη πρώτη του διάσταση όταν αφήνεται και κατά συνέπεια τόσο πυκνότερος είναι ο πόκος. Αντίθετα αν η λαβή είναι κενή και το έριο δεν επανέρχεται, ο πόκος είναι αραιός και κατώτερης ποιότητας (πηγή: La Laine, Patre, Revue Mensuelle de l elevage ovin, 38 Novembre 1956, pages 36).

18 Εκτίμηση ερίου επί του ζώου 5/11 3. Εριοκάλυψη σώματος: Η εριοκάλυψη θεωρείται καλή όταν η κεφαλή, η κοιλία και τα άκρα μέχρι ταρσού ή καρπού καλύπτονται από έριο (πιο πολύ έχει σημασία η κοιλία).

19 Εκτίμηση ερίου επί του ζώου 6/11 4. Εσωτερική κατασκευή πόκου: Εξετάζεται ο πόκος σε διάφορα σημεία του σώματος και παρατηρείται ο σχηματισμός πλοκαμίσκων και πλοκάμων, η ουλότητα των πλοκαμίσκων, η ποσότητα των αγανωδών τριχών (πηγή: Ζυγογιάννης Δ, 1999).

20 Εκτίμηση ερίου επί του ζώου 7/11 5. Ομοιογένεια πόκου Για να εκτιμηθεί η ομοιογένεια ανοίγεται ο πόκος σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως ακροκεφάλιο, τράχηλο επί της σπονδυλικής στήλης μέχρι τους γλουτούς, στον ωμοβραχίονα, στις πλευρές, στο μηρό και προσδιορίζονται πόσες ποιότητες ερίου υπάρχουν και σε ποιά αναλογία.

21 Εκτίμηση ερίου επί του ζώου 8/11 6. Χρωματισμός πόκου Η εριοβιομηχανία προτιμά τα λευκά έρια. Όταν μέσα στο λευκό πόκο υπάρχουν τρίχες άλλου χρώματος μειώνεται η αξία του ερίου. 7. Βαθμός λεπτότητας ερίου Η λεπτότητα εξετάζεται εμπειρικά με ουλόμετρο

22 Εκτίμηση ερίου επί του ζώου 9/11 8. Καθαρότητα πόκου και απόδοση σε καθαρό έριο Το βάρος του ερίου διαπιστώνεται με ζύγιση μετά τη κουρά. Περιλαμβάνει οισύπη και ξένες ύλες. Μετά το πλύσιμο και την αφαίρεση του λίπους αποτελεί την απόδοση σε καθαρό έριο. Περιλαμβάνεται σε αυτήν και η περιεκτικότητα % υγρασίας.

23 Εκτίμηση ερίου επί του ζώου 10/11 Η απόδοση σε καθαρό έριο Κυμαίνεται μεταξύ % για τα λεπτότερα έρια. Και μεταξύ % για τα χονδρότερα κατώτερης ποιότητας.

24 Εκτίμηση ερίου επί του ζώου 11/11 Εκτίμηση πλοκαμίσκων-πλοκάμων 1. Πυκνότητα έκφυσης τριχών Από την πυκνότητα εξαρτάται η ποσότητα και η ποιότητα του ερίου. Εκτιμάται εμπειρικά από την εσωτερική μορφή των πλοκαμίσκων. 2. Ύψος ή βάθος πλοκαμίσκων και πλοκάμων Στα αναμικτόμαλλα είναι 30 cm, στα ομοιόμαλλα είναι cm, στα μερινόμαλλα 2-5 cm. 3. Διάμετρος πλοκάμου Κυμαίνεται από 0,3-3 cm. Είναι μικρότερη στα λεπτά έρια, μεγαλύτερη στα χονδρά. 4. Επιφάνεια πλοκάμων Διακρίνεται σε ανοιχτή στα αναμικτόμαλλα και σε κλειστή στα ομοιόμαλλα και Merinos. Επιζητείται όσο το δυνατό κλειστή διότι εγγυάται μεγαλύτερη ποσότητα ερίου και καλύτερης ποιότητας.

25 Ελληνικά έρια 1/2 Οι αποδόσεις των ελληνικών προβάτων σε έριο σε σύγκριση με εριοπαραγωγά (Merinos) και ομοιόμαλλα (Ζigaja) πρόβατα Βλάχικα ορεινά 0,75 1 kg Bλάχικα πεδινά Χίου - Άργους Σκοπέλου Ρούντα (Ruda) Ομοιόμαλλα Θράκης Κρήτης Τσιγκάϊα (Zigaja) Merinos 1 1,5 kg 1,25 1,5 kg 1,25 2 kg 1,25 2 kg 0,65 0,85 kg 1,8 kg 4 5 kg

26 Ελληνικά έρια 2/2 Ποιότητα ερίου στα ελληνικά πρόβατα Ελληνικά ομοιόμαλλα ή ρούντα: Β/C (28-30 μ) 54 S ή D (38-45 μ) Ελληνικά αναμικτόμαλλα: C/D (34-38 μ) ή S, D (38-45 μ) και Ε (45-60 μ)

27 Παγκόσμια παραγωγή ερίου (FAO, 2010) Στοιχεία από (FAO, 2010) για την παραγωγή ερίου σε παγκόσμια κλίμακα. Οι δέκα πρώτες χώρες σε παραγωγή ερίου παγκοσμίως Χώρα Kίνα Αυστραλία Παραγωγή σε $ 1000 Ν. Ζηλανδία Ηνωμένο Βασίλειο Ιράν Μαρόκο Σουδάν Αργεντινή Ρωσία Παραγωγή σε μετρικούς

28 Λέξεις έννοιες κλειδιά Έριο, μαλλί, πόκος, πλόκαμοι & πλοκαμίσκοι, οισύπη, λανολίνη, παραγωγή ερίου Wool, fibers, filaments, staple, bulk, braid, grease wool, raw wool, wool production

29 Βιβλιογραφία 1/2 Πανοπούλου-Διαμαντοπούλου Ελ. (1999) Σημειώσεις ερίου, Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Αθήνα. Καραντούνιας Α.Γ. (1968): Ειδική Ζωοτεχνία (Προβατοτροφία και Αιγοτροφία), Αθήναι. Δημητριάδης Ι. Ν. «Μαθήματα προβατοτροφίας και αιγοτροφίας», Θεσσαλονίκη. Βαϊανός Χάττος (1940): Ελληνικά έρια, Αθήναι. Ρογδάκης Εμμ. (2002): «Εγχώριες φυλές προβάτων», εκδόσεις Αγροτύπος.

30 Βιβλιογραφία 2/2 Ζυγογιάννης Δ. (1999): Εκτροφή Μηρυκαστικών, Σύγχρονη Παιδεία. Doehner H. & H. Reumuth (1964): Woolkunde Von Bergen W & H Mauersberger (1948): American wool handbook. Mason I. L. (1967): Sheep breeds of the Mediterranean.

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 5 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου _ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΡΙΟΥ, ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΡΙΧΑΣ & ΕΡΙΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 1 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 1 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Έριο προβάτου

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 2_TΡΙΧΩΜΑ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΦΥΛΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Ελληνικές φυλές προβάτων 1/2 ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΦΥΛΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Koυρά προβάτων (κούρεμα) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (5. Ελληνικές φυλές προβάτων) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Ελληνικές φυλές προβάτων 2/2 ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΥΛΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 6 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή Μηρυκαστικών

Εκτροφή Μηρυκαστικών Εκτροφή Μηρυκαστικών Θεματική ενότητα 1: Εκτροφή προβάτων & αιγών- Στατιστικά στοιχεία Ζωικού Κεφαλαίου. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκων: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου_zωικεσ ΙΝΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη

Διαβάστε περισσότερα

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-1

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-1 Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-1 Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων: κεφαλή & τράχηλος

Εκτιμητική ζώων: κεφαλή & τράχηλος Εκτιμητική ζώων: κεφαλή & τράχηλος Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή Μηρυκαστικών

Εκτροφή Μηρυκαστικών Εκτροφή Μηρυκαστικών Θεματική ενότητα 1: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Εισαγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκων: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Εξετάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (6. Φυλές αιγών) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Παρουσιάζονται οι σημαντικότερες

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Κρεατοπαραγωγή 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-2

Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-2 Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-2 Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : Eκτροφή προβάτων & αιγών. Ξένες φυλές προβάτων 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Κρεατοπαραγωγή 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ. Ξένες φυλές προβάτων 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ 2. ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ 2. ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ 2. ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ Εκτρεφόμενες φυλές Χώροι εκτροφής Διατροφή Αναπαραγωγή Τοκετοί Θηλασμός και απογαλακτισμός Γαλακτοπαραγωγή Τήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Σωματομετρήσεις. Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών

Σωματομετρήσεις. Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Σωματομετρήσεις Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη Αννίτα Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 1: Εκτίμηση Ηλικίας στα Αγροτικά Ζώα (2) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μιχάλης

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα: ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Συστήματα εκτροφής στην αιγοπροβατοτροφία Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 1: Εκτίμηση Ηλικίας στα Αγροτικά Ζώα (2) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μιχάλης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (4. Ξένες φυλές προβάτων) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα

Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (4. Ξένες φυλές προβάτων) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Βοοτροφία 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ. Αίγες Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η αίγα

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων Οπίσθια άκρα

Εκτιμητική ζώων Οπίσθια άκρα Εκτιμητική ζώων Οπίσθια άκρα Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη Αννίτα

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-1

Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-1 Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-1 Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη

Διαβάστε περισσότερα

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2 Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2 Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (8. Σπάνιες φυλές των αγροτικών ζώων ) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Γαλακτοπαραγωγή 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Βουστάσιο ΓΠΑ. Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών

Βουστάσιο ΓΠΑ. Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Βουστάσιο ΓΠΑ Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Χαρισμιάδου Μαρία Αντικειμενικοί στόχοι του εργαστηρίου 1 Η περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Ευστάθεια πρόσθιων άκρων

Ευστάθεια πρόσθιων άκρων Ευστάθεια πρόσθιων άκρων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη Αννίτα Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ευστάθεια οπίσθιων άκρων

Ευστάθεια οπίσθιων άκρων Ευστάθεια οπίσθιων άκρων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη Αννίτα Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών»

την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΘΕΜΑ : «Παράγοντες που επηρεάζουν την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών» Σπουδάστρια: ΜΑΝΙΚΑ ΜΑΡΙΑ-ΑΝΝΑ Επόπτης: ΣΚΑΠΕΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής Παράγοντες οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας. Κατάλληλο ζωϊκό κεφάλαιο

Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας. Κατάλληλο ζωϊκό κεφάλαιο Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο Υ Πρόκληση για κάθε εκτροφή προβάτων αποτελεί: Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας Πως αντιμετωπίζουμε αυτήν την πρόκληση; Κατάλληλο ζωϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Indigenous breeds sheep and goats in Greece

Indigenous breeds sheep and goats in Greece Indigenous breeds sheep and goats in Greece Κατσικά Ιωαννίνων Katsika Ioannina 2393 ζώα σε 6 ποίμνια (2009) Tiere in sechs Beständen Αναμικτόμαλλο - Λεπτόουρο Anamiktomallo - Leptoouro Μέσης σωματικής

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 1: Περιποίηση Χηλών (1) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μιχάλης Γκολιομύτης Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. Συστήματα διασταυρώσεων στη ζωική παραγωγή Τμήμα: ΕπιστήμηςΖωικήςΠαραγωγής& Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Διασταυρώσεις (crossbreeding) Με

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Βοοτροφία 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Πτυχιακή Εργασία Προβατοτροφία στο Νομό Ηλείας Σταματελοπούλου Αγγελική Α.Μ. 13034 Άρτα 2015 Περίληψη Η προβατοτροφία αποτελεί έναν από

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία: Η προβατοτρόφια στον νομό Θεσπρωτίας. Όνομα: Θεοδώρα Επίθετο:Γκούγια Κατεύθυνση: Ζωικής Παραγωγής Επιβλέπων : Χατζηζήσης Λάμπρος

Πτυχιακή εργασία: Η προβατοτρόφια στον νομό Θεσπρωτίας. Όνομα: Θεοδώρα Επίθετο:Γκούγια Κατεύθυνση: Ζωικής Παραγωγής Επιβλέπων : Χατζηζήσης Λάμπρος Πτυχιακή εργασία: Η προβατοτρόφια στον νομό Θεσπρωτίας Όνομα: Θεοδώρα Επίθετο:Γκούγια Κατεύθυνση: Ζωικής Παραγωγής Επιβλέπων : Χατζηζήσης Λάμπρος Άρτα, 2018 1 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 3: Διατροφή Αναπτυσσόμενων Μηρυκαστικών 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ι. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ... 19 1. ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΚΑΤΑΝΟΜΗ... 19 2. ΠΑΡΑΓΩΓΗ... 21 Α) Γάλα... 21 Β) Κρέας... 22 Γ) Μαλλί...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (1. Φυλές των αγροτικών ζώων ) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Μετά

Διαβάστε περισσότερα

Η επίτευξη γενετικής προόδου με τη διενέργεια διασταυρώσεων βασίζεται στην επιλογή: του κατάλληλου σχεδίου συνδυασμού των πληθυσμών.

Η επίτευξη γενετικής προόδου με τη διενέργεια διασταυρώσεων βασίζεται στην επιλογή: του κατάλληλου σχεδίου συνδυασμού των πληθυσμών. Διασταυρώσεις 1/2 Με τον όρο διασταύρωση εννοείται μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στη ζωική παραγωγή και έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός νέου σύνθετου πληθυσμού από δύο διαφορετικούς πληθυσμούς. Σε αντιδιαστολή

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Ενότητα 2: Βοοειδή (1/4), 2 ΔΩ Τμήμα: Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργ. Μηχανικής Διδάσκοντες: Παναγάκης Παναγιώτης, Μπριασούλης Δημήτρης Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Φυλές των αγροτικών ζώων Ορισμός Υποδιαιρέσεις Σημασία. Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Φυλές των αγροτικών ζώων Ορισμός Υποδιαιρέσεις Σημασία. Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ Φυλές των αγροτικών ζώων Ορισμός Υποδιαιρέσεις Σημασία Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών 1. Εισαγωγή - Φυλές των αγροτικών ζώων Ορισμός της

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 1: Εκτίμηση Ηλικίας στα Αγροτικά Ζώα (1) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μιχάλης

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-2/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Γαλακτοκομία Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Οι ελληνικές αυτόχθονες φυλές. αιγοπροβάτων & η ελληνική τυροκομία : παρούσα κατάσταση και προοπτικές

Οι ελληνικές αυτόχθονες φυλές. αιγοπροβάτων & η ελληνική τυροκομία : παρούσα κατάσταση και προοπτικές Αθήνα 2 Φεβρουαρίου 2018 Οι ελληνικές αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων & η ελληνική τυροκομία : παρούσα κατάσταση και προοπτικές Ιωσήφ Μπιζέλης Καθηγητής Γ.Π.Α. Τα πρόβατα και οι αίγες εκτρέφονται σε όλες

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Αίτια, χρόνος & τόπος της κατοικιδιοποίησης στα αγροτικά ζώα Μεταβολές των ζώων κατά την πορεία της κατοικιδιοποίησης

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Αίτια, χρόνος & τόπος της κατοικιδιοποίησης στα αγροτικά ζώα Μεταβολές των ζώων κατά την πορεία της κατοικιδιοποίησης ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ Αίτια, χρόνος & τόπος της κατοικιδιοποίησης στα αγροτικά ζώα Μεταβολές των ζώων κατά την πορεία της κατοικιδιοποίησης Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-1/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 5: Βιολογική Εκτροφή Μηρυκαστικών Ζώων 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για τη Φάρμα

Λίγα λόγια για τη Φάρμα Λίγα λόγια για τη Φάρμα Η οικογενειακή επιχείρηση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου και της Αγγελίνας Κυριακοπούλου δραστηριοποιείται στον τομέα της κτηνοτροφίας. Η φάρμα εκτρέφει πρόβατα της φυλής Χίου εξ'αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 3: Διατροφή Αναπτυσσόμενων Μηρυκαστικών 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Χειρισμοί στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Γαλακτοκομία Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ-ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Αναπαραγωγική Ικανότητα Βοοειδών 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΙΓΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ΑΙΓΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΑΙΓΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ελλάδα ~ 5,1 εκατομμύρια Ισπανία ~ 2,9 εκατομμύρια Ρουμανία ~ 1,4 εκατομμύρια Γαλλία ~ 1,2 εκατομμύρια Ιταλία ~ 960 χιλιάδες Στη χώρα μας εκτρέφεται περίπου το 45% του συνολικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ο αριθμός των βοοειδών και αιγοπροβάτων παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις μεταπολεμικά. Τα βοοειδή έπειτα από μια σημαντική πτώση κατά

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική προβατοτροφία

Βιολογική προβατοτροφία Ινστιτούτο Γεωργοοικονοµικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας Λ. ηµοκρατίας 61, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, Αττική Τηλ. 210 27 56 596, Fax 210 27 51 937 Email tzouramani.inagrop@nagref.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ Χαρακτηριστικά των αγροτικών ζώων με οικονομική σημασία Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών 1. Μονογονιδιακά χαρακτηριστικά στους πληθυσμούς

Διαβάστε περισσότερα

8 Αιγοπροβατοτροφία. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ Γενικά: η έννοια του "συστήματος εκτροφής" Εκτατικά συστήματα εκτροφής...

8 Αιγοπροβατοτροφία. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ Γενικά: η έννοια του συστήματος εκτροφής Εκτατικά συστήματα εκτροφής... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΦΥΛΕΣ... 15 Καταγωγή προβάτου και αίγας... 15 Η αιγοπροβατοτροφία στον κόσμο... 15 Η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα... 27 Κατάταξη των φυλών προβάτων...

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Ποσοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών ζώων με οικονομική σημασία

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Ποσοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών ζώων με οικονομική σημασία ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ Ποσοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών ζώων με οικονομική σημασία Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Ποσοτικά χαρακτηριστικά Τα πιο ενδιαφέροντα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Ποσοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών ζώων με οικονομική σημασία

Μάθημα ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Ποσοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών ζώων με οικονομική σημασία Μάθημα ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ Ποσοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών ζώων με οικονομική σημασία Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Ποσοτικά χαρακτηριστικά Τα πιο ενδιαφέροντα

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 1/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ιωσήφ Μπιζέλης Αν. Καθηγητής Γ.Π.Α.

Ιωσήφ Μπιζέλης Αν. Καθηγητής Γ.Π.Α. Ιωσήφ Μπιζέλης Αν. Καθηγητής Γ.Π.Α. Χαρακτηριστικά προβάτου Μικρό μέγεθος Αναπτυγμένο κοινωνικό ένστικτο Ικανότητα εκμετάλλευσης φτωχής βλάστησης Μεγάλη προσαρμοστικότητα Ποικιλία προϊόντων Ραγδαία διάδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ»

ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ» ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ» Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 2000 ΕΔΡΑ: ΝΙΓΡΙΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕΛΗ: 21 2 Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ α) Η προαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία (3. Φυλές Βοοειδών: φυλές συνδυασμένων αποδόσεων- εγχώριες φυλές- φυλές Zebu) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης

Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης Συστήματα εκτροφής Συστήματα εκτροφής Μετακινούμενα ποίμνια νομαδικό

Διαβάστε περισσότερα

REDBRO HUBBARD ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ ΣΜΗΝΟΥΣ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΑ. Άφιξη σμήνους: Αριθμός θηλυκών πτηνών κατά την άφιξη: Αριθμός αρσενικών πτηνών κατά την άφιξη:

REDBRO HUBBARD ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ ΣΜΗΝΟΥΣ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΑ. Άφιξη σμήνους: Αριθμός θηλυκών πτηνών κατά την άφιξη: Αριθμός αρσενικών πτηνών κατά την άφιξη: HUBBARD REDBRO M ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ ΣΜΗΝΟΥΣ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΑ Άφιξη σμήνους: Αριθμός θηλυκών πτηνών κατά την άφιξη: Αριθμός αρσενικών πτηνών κατά την άφιξη: Πτηνοτροφείο: Θάλαμος: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Α. Κομινάκης 1 και Γ. Αντωνάκος 2 1

Α. Κομινάκης 1 και Γ. Αντωνάκος 2 1 Δράσεις του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δυτικής Ελλάδας σχετιζόμενες με τον έλεγχο των αποδόσεων και τη γενετική βελτίωση του προβάτου φυλής Φριζάρτα Α. Κομινάκης 1 και Γ. Αντωνάκος 2 1 Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi.

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi. Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΩΓΟΣ VENTURI ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Σκοπός της άσκησης είναι η κατανόηση της χρήσης της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Γαλακτοπαραγωγή 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΝΟΗ & ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Η δροσιά γεννιέται μεσ' τα φύλλα (Ελύτης)

ΔΙΑΠΝΟΗ & ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Η δροσιά γεννιέται μεσ' τα φύλλα (Ελύτης) ΔΙΑΠΝΟΗ & ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Η δροσιά γεννιέται μεσ' τα φύλλα (Ελύτης) Οι οργανισµοί µπορούν να επιβιώνουν εφ όσον διαθέτουν κατάλληλους προσαρµοστικούς µηχανισµούς. Στις περιοχές όπου η

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Ενότητα 4: Όρνιθες (2/3), 2ΔΩ Τμήμα: Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργ. Μηχανικής Διδάσκοντες: Παναγάκης Παναγιώτης, Μπριασούλης Δημήτηρης Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Φριζάρτα ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΖΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Φριζάρτα ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΖΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΖΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ Φριζάρτα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2014 ΔΡΑΣΗ 3.4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 214 ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ 2 ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Π.Α.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 1: Περιποίηση Χηλών (1) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μιχάλης Γκολιομύτης Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 1 (3. κοινωνική & οικονομική σημασία της Ζωικής παραγωγής- χρησιμότητα των ζώων - λοιπά οφέλη) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ιάγνωση - Χειρ. Επέµβαση

ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ιάγνωση - Χειρ. Επέµβαση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗ 4ης Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ''ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ'' ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 161 Τ.Κ. 55134 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ: 2313304-400 FAX: 2310 451-727 Κωδ Ασθενούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi.

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi. Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΩΓΟΣ VENTURI ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Σκοπός της άσκησης είναι η κατανόηση της χρήσης της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία

Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία Α. Παπαράδη 1, Ε. Ξυλούρη 1 1 Εργαστήριο Ανατομίας και Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Forage 4 Climate 4 ετών

Forage 4 Climate 4 ετών Forage 4 Climate Project διάρκειας 4 ετών (1.9.2016) με κύριο στόχο να δείξει με ποιους τρόπους τα παραγωγικά συστήματα παραγωγής γάλακτος (αγελάδες και αιγοπρόβατα) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Μέθοδοι & Συστήματα Εκτροφής Βοοειδών 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (7. φυλές χοίρων) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η γνωριμία με τις

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή μηρυκαστικών. Προβατοτροφία Αιγοτροφία. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-3/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΥΒΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΘΕΜΑ: «Η ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ»

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΥΒΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΘΕΜΑ: «Η ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ http://www.ap.teithe.gr/ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΥΒΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

Διαβάστε περισσότερα