Οι ορμόνες στην Κλινική Βιοχημεία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι ορμόνες στην Κλινική Βιοχημεία"

Transcript

1 Οι ορμόνες στην Κλινική Βιοχημεία Δρ. Α. Σκορίλας Καθηγητής Κλινικής Βιοχημείας Τομέας Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2 Ορμόνες Χημικές ουσίες που παράγονται σε εξειδικευμένα κύτταρα και δρουν στα κύτταρα οργάνων στόχων τους, όπου προκαλούν συγκεκριμένες βιοχημικές αντιδράσεις με ρυθμιστικό, κυρίως, ρόλο. Κατάταξη ορμονών με βάση τον τρόπο παραγωγής τους και δράσης τους Νευροεκριτικές ορμόνες: Παράγονται από νευροεκριτικά νευρικά κύτταρα, εκκρίνονται στην κυκλοφορία του αίματος και ακολουθούν μια σύντομη διαδρομή μέχρι να συναντήσουν τα όργανα στόχους (π.χ ορμόνες υποθαλάμου και υπόφυσης). Αδενικές ορμόνες: Παράγονται από αδένες, εκκρίνονται στην κυκλοφορία του αίματος για να συναντήσουν τα όργανα στόχους (π.χ ορμόνες θυρεοειδούς αδένα). Ιστικές ορμόνες: Παράγονται σε εξειδικευμένα κύτταρα διάφορων ιστών και εκκρίνονται στην κυκλοφορία του αίματος ή σε άλλα υγρά του σώματος (π.χ ορμόνες παγρέατος). Διάμεσες ουσίες: Παράγονται από διάφορα κύτταρα και δρουν τοπικά. Διαχέονται μέσα στον ιστό και επιδρούν στα διπλανά κύτταρα (ισταμίνη, προσταγλαδίνες)

3 Ορμόνες Κατάταξη ορμονών με βάση τον χημικό τους τύπο Στεροειδείς ορμόνες (π.χ οιστραδιόλη, τεστοστερόνη, κορτιζόλη) Πεπτιδορμόνες και πρωτεορμόνες (π.χ ινσουλίνη, γλυκαγόνη) Αμίνες, ορμόνες που προέρχονται από αμινοξέα (π.χ θυροξίνη) Ενδοκρινείς Αδένες Παράγουν ορμόνες που εκκρίνονται στην κυκλοφορία του αίματος για να συναντήσουν τα όργανα στόχους (π.χ θυρεοειδείς αδένας). Εξωκρινείς Αδένες: Παράγουν ορμόνες που δεν εκκρίνονται στην κυκλοφορία του αίματος αλλά συναντούν τα όργανα στόχους επι τόπου ή διαμέσου ειδικής κυκλοφορίας άλλων υγρών (π.χ εξωκρινής μοίρα του παγρέατος).

4 Κύκλος ρύθμισης ορμονικών εκκρίσεων μέσω του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης

5 Υπόφυση Αδενοϋπόφυση (πρόσθιος λοβός) : τόπος παραγωγής πολυάριθμων ορμονών Νευροϋπόφυση (οπίσθιος λοβός) : όργανο αποθήκευσης ωκυτοκίνης και αντιδιουρητικής ορμόνης Διάμεσο τμήμα (διάμεσος λοβός) Υποθάλαμος Ρυθμίζει την εκκριτική λειτουργία της υποφύσεως μέσω των νευροεκκριτικών ορμονών: εκλυτίνες οι οποίες διεγείρουν τη σύνθεση και έκκριση ορμονών της υποφύσεως στατίνες οι οποίες αναστέλλουν τη σύνθεση και έκκριση ορμονών της υποφύσεως Η επικοινωνία υποφύσεως & υποθαλάμου γίνεται μέσω του μίσχου της υποφύσεως

6 Ορμόνες της αδενοϋποφύσεως Όνομα ορμόνης Συνώνυμα Σύντμηση Αλυσίδα Μοριακή Μάζα (kd) Θυρεοειδοτρόπος Ορμόνη που διεγείρει το θυρεοειδή TSH α β 10,8 13,0 Ωχρινοποιητική Ορμόνη που διεγείρει τα διάμεσα κύτταρα του όρχεος LH α β 10,0 12,8 Θυλακιοτρόπος Ορμόνη που διεγείρει τα ωοθυλάκια FSH α β 34,0 Χοριονική Γοναδοτροπίνη Χοριακή γοναδοτροπίνη CG α β 10,2 14,9 Φλοιοεπινεφριδιοτρόπος Κορτικοτροπίνη ACTH 4,5 Μελανινοτρόπος Μελανινοδιεγερτική ορμόνη, ιντερμεδίνη MSH α β 1,6 2,6 Λιποτρόπος Λιποτροπίνη LPH β 9,9 Σωματοτρόπος Προλακτίνη Μαστοτροπίνη Σωματοτροπίνη, αυξητική ορμόνη STH 22,0 Ωχρινομαμμοτρόπος ορμόνη, γαλακτοφόρος ορμόνη LTH 22,5 Χοριονική σωματοτροπίνη, Γαλακτογόνος ορμόνη του πλακούντα CS 22,1

7 Ορμόνες του υποθαλάμου Όνομα Συνώνυμα Σύντμηση Φλοιοεπινεφριδιοεκλυτίνη Θυλακιοεκλυτίνη Γοναδοεκλυτίνη Ωχρινοεκλυτίνη Μελανινοεκλυτίνη Μελανινοστατίνη Παράγοντας απελευθέρωσης της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης Παράγοντας απελευθέρωσης της θυλακιοτρόπου ορμόνης Παράγοντας απελευθέρωσης των γοναδοτροπινών Παράγοντας απελευθέρωσης της ωχρινοποιητικής ορμόνης Παράγοντας απελευθέρωσης της μελανοτρόπου ορμόνης Παράγοντας αναστολής της απελευθέρωσηςτης μελανοτρόπου ορμόνης CRF FSH-RH LH/FSH-F LH-RF MRF MIF Προλακτοεκλυτίνη Παράγοντας απελευθέρωσης της προλακτίνης PRF Προλακτοστατίνη Παράγοντας αναστολής της απελευθέρωσηςτης προλακτίνης PIF Σωματοεκλυτίνη Σωματοστατίνη Παράγοντας απελευθέρωσης της σωματοτρόπου ορμόνης Παράγοντας αναστολής της απελευθέρωσηςτης σωματοτρόπου ορμόνης SRF SIF Θυρεοειδοεκλυτίνη Παράγοντας απελευθέρωσης της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TRF

8 Σωματοτρόπος ορμόνη (σωματοτροπίνη, αυξητική ορμόνη, GH) Πρωτεΐνη, που αποτελείται από μία αλυσίδα 190 αμινοξέων. Η συγκέντρωσή της στο πλάσμα εξαρτάται από την ηλικία: 0-3 μg/ml στους ενήλικες, 2πλάσια/3πλάσια στα παιδιά. Πολλές ενέργειες της GH εκδηλώνονται μέσω του πολυπεπτιδίου, της σωματομεδίνης που παράγεται κυρίως στο ήπαρ και στους νεφρούς από την επίδραση της GH. Προάγει τη βιοσύνθεση των πρωτεϊνών (αναβολική δράση), διεγείρει τη λιπόλυση και δρα ανταγωνιστικά στην ινσουλίνη. Η έκκρισή της ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο μέσω της σωματοεκλυτίνης και της σωματοστατίνης. Υπερλειτουργία : κυρίως οφείλεται σε αδενώματα ηωσινόφιλων κυττάρων. Οδηγεί κυρίως σε αύξηση των οστών. Υποφυσιακός γιγαντισμός (αυξημένη παραγωγή ορμόνης πριν την εφηβεία). Μεγαλακρία (αυξημένη παραγωγή ορμόνης μετά την εφηβεία). Μικτές μορφές. Υπολειτουργία: οφείλεται σε όγκους, τραυματικές αιμορραγίες κατά τον τοκετό, δυσπλασίες/υποπλασίες της υποφύσεως ή σε υποθαλαμικές βλάβες Υποφυσιακός νανισμός.

9 Προλακτίνη (PRL) Πρωτεΐνη που αποτελείται από 198 αμινοξέα. Αλληλουχία αμινοξέων με μεγάλη ομοιότητα με τη σωματοτρόπο ορμόνη. Παράγεται στα οξεόφιλα κύτταρα της υπόφυσης. Διεγείρει την παραγωγή και έκκριση γάλακτος. Η έκκρισή της ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο, μέσω της προλακτοεκλυτίνης (PRF) και της προλακτοστατίνης (PIF). Υπερπαραγωγή προλακτίνης οδηγεί στο σύνδρομο της γαλακτόρροιας και συνήθως οφείλεται σε αδενώματα της υπόφυσης. H προλακτίνη συμμετέχει στην καταστολή των μηνιαίων ωοθηκικών κύκλων στη γυναίκα κατά τη διάρκεια της γαλουχίας ως εξής: Οι νευρικές ίνες που αποστέλλονται από τη θηλή του μαστού στον υποθάλαμο για να προκαλέσουν την έκκριση προλακτίνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού, προκαλούν και αναστολή έκλυσης της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών, ωχρινοτρόπου και θηλακιοτρόπου, που είναι κύριες ορμόνες του ωοθηκικού κύκλου.

10 Φλοιεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη (ACTH) Πολυπεπτίδιο 39 αμινοξέων. Παράγεται στα β-κύτταρα της αδενοϋπόφυσης με ημερήσιες αυξομειώσεις: μέγιστο ~ 6 π.μ. και ελάχιστο ~6 μ.μ. Δρα στον φλοιό των επινεφριδίων, διεγείροντας τον μηχανισμό παραγωγής στεροειδών ορμονών, κυρίως κορτιζόλης. Λιποδιαλυτική δράση στον λιπώδη ιστό. Η έκκρισή της ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο, μέσω της φλοιεπινεφριδιοεκλυτίνης. Υπερπαραγωγή ACTH οδηγεί σε υπερπλασία του φλοιού των επινεφριδίων με αποτέλεσμα την αύξηση των γλυκοκορτικοειδών στον ορό. Έλλειψη ACTH οδηγεί σε ατροφία του φλοιού των επινεφριδίων με ταυτόχρονη μείωση των γλυκοκορτικοειδών στον ορό.

11 Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) Γλυκοπρωτεΐνη με μοριακή μάζα g/mol. Αποτελείται από δύο πεπτιδικές αλυσίδες (α και β). Δρα στον θυρεοειδή αδένα, ρυθμίζοντας την έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών. Η έκκρισή της ρυθμίζεται υποθαλαμικά, μέσω της θυρεοεκλυτίνης (TSH-RΗ ή TRH) και μέσω της συγκέντρωσης στον ορό των ορμονών του θυρεοειδούς. Σε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς παρατηρείται ελάττωση του TSH, λόγω μεγάλης έκκρισης των ορμονών του. Μειωμένη παραγωγή TSH οδηγεί σε υποφυσιακό μυξοίδημα (υπολειτουργία του θυρεοειδούς). Οι τιμές αναφοράς της TSH στον ορό είναι μu/l.

12 Γοναδοτροπίνες της υπόφυσης Θυλακιοτρόπος ορμόνη ή ωοθηλακιοτρόπος (FSH) και ωχρινοποιητική ή ωχρινοτρόπος ορμόνη (LΗ). Γλυκοπρωτεΐνες που αποτελούνται από δύο υπομονάδες: η α-αλυσίδα της LH έχει παρόμοια δομή με αυτών της TSH. Η FSH δρα στα θυλάκια και στο σπερματικό επιθήλιο με σκοπό την ωρίμανση των ωοθυλακίων και την σπερματογένεση αντίστοιχα. Η LH δρα στα διάμεσα κύτταρα του Leydig στους όρχεις με σκοπό την παραγωγή τεστοστερόνης και στο ωοθυλάκιο στην ωοθήκη με σκοπό την μετατροπή του σε ωχρό σωμάτιο. Η έκκριση των ορμονών ρυθμίζεται υποθαλαμικά μέσω της γοναδοεκλυτίνης που έχει ταυτόχρονα δράση θυλακιοεκλυτίνης (FSH-RH) και ωχρινοεκλυτίνης (LH-RH). Τα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα, αντίθετα, συμμετέχουν στην αρνητική παλίνδρομη αλληλορύθμιση. Ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως ρυθμίζεται από την κυκλική παραγωγή των ορμονών στον υποθάλαμο και στην υπόφυση. Η πρώϊμη έκκριση γοναδοτροπινών είτε λόγω βλάβης του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση ή εξαιτίας ορμονικά ενεργών όγκων των ωοθηκών ή των όρχεων οδηγεί σε πρώϊμη ήβη. Η ελλάττωση της παραγωγής των γοναδοτροπινών μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση εμφάνισης σημείων εφηβείας (μετά το 15ο έτος).

13 Γοναδοτροπίνες του πλακούντα. Χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG) και χοριοπρολακτίνη. Η HGC είναι γλυκοπρωτεΐνη που σχηματίζεται στα κύτταρα Langhans των χοριοειδών λαχνών και διεγείρει το ωχρό σωμάτιο στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το μέγιστο της συγκέντρωσής της στον ορό παρουσιάζεται τον δεύτερο έως τον τρίτο μήνα της κύησης. Η χοριοπρολακτίνη είναι πολυπεπτίδιο με μέγεθος και δομή παρόμοια της σωματοτρόπου ορμόνης. Ονομάζεται και γαλακτογόνος ορμόνη του πλακούντα. Διαταραχές στην παραγωγή αυτών των ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε δυσπλασίες του πλακούντα και θάνατο του εμβρύου.- Μύλη κύηση.

14 Ορμόνες της νευροϋπόφυσης Ωκυτοκίνη και αντιδιουρητική ορμόνη (ADH, αγγειοπιεσίνη). Εννεαπεπτίδια που διαφέρουν μόνο σε δύο αμινοξέα. Σύνθεση στον υπεροπτικό και παρακοιλιακό πυρήνα και μέσω της υπεροπτικής υποφυσιακής οδού φθάνουν στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης όπου και αποθηκεύονται συνδεδεμένες με πρωτεΐνες. Η ωκυτοκίνη προκαλεί σύσπαση των μυών της μήτρας κατά τον τοκετό και δρα σαν λακτογόνο στους γαλακτοφόρους αδένες. Η ADH δρα στους νεφρούς, αυξάνοντας την επαναρρόφηση του νερού από τα σπειραμένα και αθροιστικά σωληνάρια. Η έκκρισή της ρυθμίζεται από την αλλαγή του όγκου και την ωσμωτικότητα του αίματος. Ελάττωση της ADH στον ορό οδηγεί σε ελάττωση της επαναρρόφησης του νερού στους νεφρούς (άποιος διαβήτης). Διαχωρισμός από νεφρικό άποιο διαβήτη με βάση την ευαισθησία στην εξωγενή χορήγηση ορμόνης.

15 Ορμόνες του φλοιού των επινεφριδίων Κορτιζόλη (γλυκοκορτικοειδές) και αλδοστερόνη (αλατοκορτικοειδές), καθώς και άλλα στεροειδή σε μικρότερες ποσότητες, μερικά από τα οποία έχουν ανδρογόνο δράση. Παράγωγα της χοληστερίνης που συντίθεται στο φλοιό των επινεφριδίων από ακετυλο- CoΑ, με βιοχημικά ενδιάμεσα την πρεγνενολόνη και την προγεστερόνη. Αντιφλεγμονώδης δράση των γλυκοκορτικοειδών. Αδρανοποίηση των στεροειδών στο ήπαρ με αναγωγή και αποβολή των προϊόντων αναγωγής (17- κετοστεροειδή, γλυκουρονίδια) με τα ούρα. Μέτρηση των 17- κετοστεροειδών κατά Zimmerman, ως διαγνωστική εξέταση της λειτουργίας του φλοιού των επινεφριδίων.

16 Γενικές ιδιότητες των στεροειδών ορμονών Ορμόνες του φλοιού των επινεφριδίων και των γεννητικών αδένων. Μεταβολίτες της χοληστερίνης Δακτύλιος του στερανίου. Η στενή βιοχημική τους σχέση εξηγεί το γεγονός πως οι περισσότεροι ιστοί που παράγουν στεροειδή, είναι σε θέση να παράγουν περισσότερες από μία στεροειδείς ορμόνες. Λιπόφιλος χαρακτήρας. Στο αίμα μεταφέρονται με δεσμευτικές πρωτεΐνες ειδικές για κάθε ορμόνη. Οι στεροειδείς ορμόνες δεν αποθηκεύονται, αλλά εκκρίνονται άμεσα στην κυκλοφορία. Στα κύτταρα προσδένονται σε ειδικές πρωτεΐνες- υποδοχείς και επάγουν τη μεταγραφή ορισμένων γονιδίων και τη σύνθεση ριβοσωμικού RNA. Η ρύθμισή τους επιτελείται μέσω του συστήματος υποθαλάμου υπόφυσης, με εξαίρεση την αλδοστερόνη. Η αδρανοποίηση των στεροειδών ορμονών γίνεται στο ήπαρ και τα αναγωγικά προϊόντα αποβάλλονται με τα ούρα.

17 Ακετυλο-CoΑ Μεβαλονικό Σκουαλένιο Εστέρας χοληστερόλης HO Χοληστερόλη 20,22- διϋδροξυχοληστερόλη Πρεγνενολόνη Προγεστερόνη 17-υδροπρογεστερόνη Κορτικοστερόνη Κορτιζόλη Ανδροστενδιόνη Αλδοστερόνη 17β-οιστραδιόλη Τεστοστερόνη

18 Φυσιολογία των γλυκοκορτικοειδών Ονομασία εξαιτίας της δράσης τους στο μεταβολισμό των υδατανθράκων Γλυκονεογένεση από αμινοξέα. Καταβολική δράση στα περιφερικά όργανα. Ανταγωνιστική δράση κορτιζόλης και ινσουλίνης. Φαρμακολογικές δόσεις των γλυκοκορτικοειδών μπορεί να προκαλέσουν στεροειδικό διαβήτη. Καταστολή της ανοσοαντίδρασης μέσω της επιβράδυνσης του σχηματισμού και της ωρίμανσης λεμφοκυττάρων και πλασματοκυττάρων και της αύξησης της καταστροφής των λεμφοκυττάρων. Ρύθμιση της έκκρισης της κορτιζόλης άπό τον άξονα υποθαλάμου υπόφυσης, μέσω της παραγωγής φλοιοεπινεφριδιοκλυτίνης και ACTH. Η χορήγηση κορτικοστεροειδών για θεραπευτικούς λόγους επιδρά στο ρυθμιστικό κύκλωμα της κορτιζόλης. Νυχθήμερος ρυθμός έκκρισης της κορτιζόλης.

19 Ρυθμιστικό κύκλωμα έκκρισης της κορτιζόλης

20 Κορτιζόλη πλάσματος (nmol/ml) Νυχθήμερος ρυθμός έκκρισης της κορτιζόλης 0,4 0,35 0,3 0,25 0,2 0,15 0,1 0, Ώρα (h)

21 Σύνδρομο Cushing. Οφείλεται σε Υπερπαραγωγή γλυκοκορτικοειδών Αδένωμα ή όγκους του φλοιού των επινεφριδίων που παράγουν γλυκοκορτικοειδή. Αδένωμα της υπόφυσης με υπερπαραγωγή φλοιεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης (ACTH). Σπανιότερα σε έκτοπους όγκους που παράγουν ACTH. Χορήγηση μεγάλων δόσεων κορτικοστεροειδών. Συμπτώματα Στεροειδικός διαβήτης. Ατροφία μυών, οστεοπόρωση. Καταστολή ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά περίπτωση, αύξηση ανδρογόνων (αμηνόρροια, αρρενοποίηση, υπερτρίχωση). Διαφορική διάγνωση με μέτρηση επιπέδων ACTH.

22 Μειωμένη παραγωγή κορτιζόλης- Ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων Μεμονωμένη υποπαραγωγή γλυκοκορτικοειδών, λόγω έλλειψης ACTH. Γενικευμένη ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων Χρόνια φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια (νόσος του Addison). Διαταραχές του μεταβολισμού (υπογλυκαιμία και συνοδά συμπτώματα). Συμπτώματα παρόμοια με του υποαλδοστερινισμού (διαταραχές στο ισοζύγιο Na-K, απώλεια άλατος) εξαιτίας της σύγχρονης έλλειψης αλατοκορτικοειδών. Αυξημένη έκκριση ACTH, λόγω της αδυναμίας λειτουργίας της παλλίνδρομης αναστολής. Θεραπευτική υποκατάσταση με κορτιζόλη και αλδοστερόνη.

23 Ορμόνες γεννητικών αδένων του άνδρα Στεροειδείς ορμόνες, γνωστές ως ανδρογόνα, κυριότερα των οποίων είναι η τεστοστερόνη και η ανδροστενδιόνη. Η βιοσύνθεση της τεστοστερόνης γίνεται στα κύτταρα του Leydig των όρχεων, από την χοληστερίνη και μέσω της πρεγνενολόνης και της ανδροστενδιόνης. Ρύθμιση από την υπόφυση, μέσω των γοναδοτροπινών FSH και LH. Αποικοδόμηση στο ήπαρ με αναγωγή της Δ 4-3-οξοομάδας. Δρουν στην πορεία της σπερματογένεσης, στη δραστηριότητα του προστάτη και της σπερματοδόχου κύστης. Αναβολική δράση- ανταγωνίζονται τις φλοιοεπινεφριδιακές ορμόνες. Σπάνια η υπερπαραγωγή ανδρογόνων, κυρίως σε όγκους Leydig. Μειωμένη παραγωγή ανδρογόνων παρουσιάζεται στον υπογοναδισμό και σε παθήσεις στην περιοχή της υπόφυσης (μειωμένη παραγωγή γοναδοτροπινών). Συνοδεύεται από προβλήματα κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και σε έλλειψη ή υποπλασία γονάδων.

24 Ορμόνες γεννητικών αδένων της γυναίκας Δύο ομάδες, τα οιστρογόνα (17β-οιστραδιόλη) και τα γεσταγόνα ή προγεστίνες (προγεστερόνη). Η προγεστερόνη αποτελεί διάμεσο προϊόν στη σύνθεση φλοιοεπινεφριδιακών ορμονών και ανδρογόνων. Παράγεται από την χοληστερίνη στο ωχρό σωμάτιο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τον πλακούντα. Μεταφέρεται στο αίμα δεσμευμένη σε λευκωματίνη και δρα μέσω πρωτεϊνικών υποδοχέων κατά τα πρότυπα των στεροειδών ορμονών. Αδρανοποιείται στο ήπαρ και απεκκρίνεται στα ούρα ως πρεγνανδιόλη. Η οιστραδιόλη παράγεται στα ωοθυλάκια από την χοληστερίνη και μέσω της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης. Μεταφέρεται στο αίμα με τη συνδετική των ορμονών του φύλου σφαιρίνη και δεσμεύεται από εξειδικευμένους πρωτεϊνικούς υποδοχείς. Αδρανοποιείται στο ήπαρ και οι μεταβολίτες αποβάλλονται με τα ούρα ή τη χολή.

25 Ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα Αμινοξύ θυρονίνη 3,3,5,5 Τετραΐωδοθυρονίνη ή θυροξίνη ή Τ4 3,3,5 Τριΐωδοθυρονίνη ή Τ3

26 Ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα (1) Τ 4 και Τ 3 Αμινοξέα που περιέχουν το ιχνοστοιχείο ιώδιο. Βιοσύνθεση στο θυρεοειδή αδένα, μέσω της θυρεοσφαιρίνης, η οποία αποθηκεύεται στον αυλό των θυλακίων. Πρωτεόλυση της θυρεοσφαιρίνης οδηγεί στο σχηματισμό θυροξίνης (Τ 4 ) και τριιωδοθυρονίνης (Τ 3 ) που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία. Κυρίως στην κυκλοφορία αποδίδεται θυροξίνη, η οποία στους περιφερικούς ιστούς μετατρέπεται σε τριιωδοθυρονίνη. Το 99,9% των θυρεοειδικών ορμονών βρίσκονται στο πλάσμα συνδεδεμένες με πρωτεΐνη. Από αυτές το 60% της θυροξίνης μεταφέρεται με τη σφαιρίνη που δεσμεύει τη θυροξίνη (TGB), το 30% μεταφέρεται με την προλευκωματίνη και το υπόλοιπο με την λευκωματίνη. Από τα κύτταρα παραλαμβάνεται μόνο η ελεύθερη ορμόνη (FT 3 και FT 4 ).

27 Ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα (2) Η ρύθμιση της έκκρισης των ορμονών του θυρεοειδούς γίνεται από τον άξονα υποθάλαμος- υπόφυση μέσω της θυρεοειδοεκλυτίνης και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Ο υποθάλαμος εκκρίνει την TRH (τριπεπτίδιο), το οποίο προκαλεί την παραγωγή της TSH (πολυπεπτίδιο) από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. Η TSH αυξάνει την παραγωγή και την απελευθέρωση της Τ4 και της Τ3 από το θυρεοειδή, οι οποίες ασκούν αρνητική παλίνδρομη δράση στην παραγωγή της TSH. Δράση στους περισσότερους ιστούς με Διέγερση της βιοσύνθεσης RNA και πρωτεϊνών Αύξηση της καταναλώσεως οξυγόνου Αύξηση της παραγωγής θερμότητας Δράση στην εμβρυϊκή και μεταεμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η θυροξίνη είναι 5 φορές πιο δραστική από την τριίωδοθυρονίνη Η αποικοδόμηση των θυρεοειδικών ορμονών γίνεται στο ήπαρ, στους νεφρούς και στους μυς. Απόσπαση Ι και αποβολή των παραγώγων, κυρίως θυρονίνη και θυρεοξικό οξύ από τα ούρα.

28 Νόσος του Graves Υπερλειτουργία του θυρεοειδούς Αυτοανοσολογικής αιτιολογίας, αντισώματα έναντι των υποδοχέων της TSH. Γενετική προδιάθεση. Υπερδιεγερσιμότητα, πτώση των τριχών της κεφαλής, ελαφρός τρόμος, εξόφθαλμος, αύξηση βασικού μεταβολισμού, μείωση βάρους, εξάψεις, εφίδρωση, κνησμός, ολιγομηνόρροια, ταχυκαρδία, διόγκωση θυρεοειδούς. Συχνή σε γυναίκες μεταξύ 30 και 50 ετών (9:1 αναλογία σε σχέση με τους άνδρες). Τοξικό αδένωμα του θυρεοειδούς Συγκεκριμένες περιοχές του θυρεοειδούς (αδενώματα), παράγουν υπερβολικές ποσότητες της ορμόνης Δεν υπόκειται σε υποφυσιακό έλεγχο. Υπερδιεγερσιμότητα, νευρικότητα, ταχυκαρδία.

29 Υπολειτουργία του θυρεοειδούς Παιδικός υποθυρεοειδισμός. Οφείλεται σε υποπλαστικούς ή έκτοπους θυρεοειδείς αδένες, ενδημική έλλειψη ιωδίου, γενετική βλάβη στην βιοσύνθεση της θυροξίνης. Σωματική και πνευματική καθυστέρηση, διόγκωση θυρεοειδούς Υποθυρεοειδισμός στους ενήλικες. Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών προσβάλλονται σε αναλογία 6:1 σε σχέση με τους άνδρες. Αυτοάνοσο νόσημα (νόσος Hashimoto), μπορεί να οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή του θυρεοειδούς που καταλήγει σε καταστροφή του αδένα, σε ελαττωματική παραγωγή TSH ή σε υπερβολική χορήγηση αντιθυρεοειδικών και άλλων φαρμάκων. Έλλειψη ιωδίου, φάρμακα (αποχρεμπτικά σιρόπια, παρα-άμινοσαλικυλικό οξύ) καθώς και σε έλλειψη ιωδίου. Αύξηση βάρους, δυστυχία, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στο ψύχος, μηνορραγία, βράγχος φωνής, λήθαργος, κατάθλιψη, άνοια, βραδυκαρδία, ψηλαφητοί όζοι θυρεοειδούς. Μείωση του βασικού μεταβολισμού και της παραγωγής θερμότητας, επιβραδυμένες σωματικές και πνευματικές ικανότητες. Ενδημική ευθυρεοειδική βρογχοκήλη Έλλειψη ιωδίου, Ενδημικός κρετινισμός.

30 Εργαστηριακή διάγνωση παθήσεων θυρεοειδούς Σε υποψία υπερθυρεοειδισμού, η πιο ευαίσθητη εξέταση είναι ο έλεγχος της Τ3 του πλάσματος (θα είναι αυξημένη). Σε υποψία υποθυρεοειδισμού, η πιο ευαίσθητη εξέταση είναι η ραδιοανοσολογική μέτρηση της Τ4 (θα είναι μειωμένη) και της TSH (θα είναι αυξημένη) στο πλάσμα. Τα θυρεοειδικά αυτόαντισώματα (αντιθυρεοειδική σφαιρίνη, αντιθυρεοειδικά μικροσωμιακά) αυξάνουν στη νόσο Hashimoto. H αύξησής τους χωρίς άλλες ενδείξεις θεωρείται κίνδυνος απώτερου υποθυρεοειδισμού. Ελεύθερη Τ3 και Τ4, έλεγχος TRH, σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς είναι επίσης συνηθισμένες εργαστηριακές αναλύσεις.

31 Παραθορμόνη (PTH) Πεπτίδιο 84 αμινοξέων. Παράγεται στους παραθυρεοειδείς αδένες, αρχικά ως μία προορμόνη, το μόριο της οποίας μικραίνει στα δύο άκρα πριν την έκκριση. Δεν εναποθηκεύεται στα κύτταρα του αδένα. Η Δρα κυρίως στα οστά και στα σωληνάρια των νεφρών. Από τα οστά απομακρύνει ιόντα ασβεστίου προς το αίμα ενώ στα σωληνάρια του σπειράματος των νεφρών αναστέλλει την επαναρρόφηση των φωσφορικών ιόντων προς το αίμα (γίνεται απέκκριση). Στο έντερο προκαλλεί αυξημένη απορρόφηση ιόντων ασβεστίου. Για τη δράση της PTH στα οστά είναι απαραίτητη η παρουσία της βιταμίνης D. Η βιοσύνθεση και η έκκριση ρυθμίζονται από την ποσότητα Ca 2+ στο αίμα: αύξηση Ca 2+ αναστέλλει και ελάττωση Ca 2+ διεγείρει την σύνθεση και απόδοση της PTH.

32 Καλσιτονίνη Παράγεται στα κύτταρα C, που ως παραθυλακικά κύτταρα βρίσκονται στο θύμο, στο θυρεοειδή και στους παραθυρεοειδείς αδένες. Πεπτίδιο αποτελούμενο από 32 αμινοξέα. Μεγάλη εναποθήκευση της ορμόνης στον τόπο βιοσύνθεσής της, σε σχέση με την ταχύτητα εκκρίσεως. Στα οστά ανταγωνίζεται τη δράση της παραθορμόνης αναστέλλοντας την οστεολυτική αποικοδόμηση, απαραίτητη για την αναστροφή της πορείας της οστεοπόρωσης. Η έκκριση ρυθμίζεται από την συγκέντρωση Ca 2+ στο αίμα: αύξηση Ca 2+ αυξάνει την έκκριση και ελάττωση Ca 2+ αναστέλλει την έκκριση της ορμόνης. Κυκλοφορεί στο αίμα δεσμευμένη με πρωτεΐνη. Η δεσμευμένη ορμόνη είναι βιολογικά ενεργή. Δρα στους νεφρούς και στους ιστούς. Αναστέλλει στα οστά την οστεολυτική αποικοδόμηση. Δρα ανταγωνιστικά με την παραθορμόνη στην ομοιόσταση Ca 2+ και συνεργικά στην νεφρική επαναρρόφηση φωσφορικών.

33 Παθοβιοχημεία Παγκρέατος Το πάγκρεας είναι ένα μεικτός αδένας σε σχήμα σφύρας που βρίσκεται πίσω από το στόμαχο και το περιτόναιο στο οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα στο ύψος του 1 ου και του 2 ου οσφυϊκού σπονδύλου. Αποτελείται από την εξωκρινή μοίρα που περιέχει αδενοκυψέλες που εκρίνουν τα πεπτικά υγρά στο δωδεκαδάκτυλο και την ενδοκρινή μοίρα που αποτελείται από τα νησίδια του Langerhans (1-2 εκατομμύρια με διάμετρο 0.3 mm). Η ενδοκρινής μοίρα περιέχει τα α-κύτταρα που παράγουν τη γλυκαγόνη, τα β- κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη, τα δ κύτταρα που εκκρίνουν τη σωματοστατίνη και τα ΡΡ κύτταρα που εκκρίνουν το παγκρεατικό πολυπεπτίδιο.

34 Ινσουλίνη Πεπτιδορμόνη μοριακής μάζας 5,7 kd που εκκρίνεται από τα β- κύτταρα της ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος. Παράγεται πρώτα η προπροϊνσουλίνη με 114 αμινοξέα. Γίνεται απόσπαση ενός αμινοτελικού πεπτιδίου και δημιουργείται η προϊνσουλίνη με 84 αμινοξέα. Με την απόσπαση του πεπτιδίου C απελευθερώνεται η ενεργός ινσουλίνη των 51 αμινοξέων. Η ενεργός ινσουλίνη αποτελείται από την αλυσίδα Α που περιέχει 21 αμινοξέα και την αλυσίδα Β που περιέχει 30 αμινοξέα. Οι δύο αλυσίδες συνδέονται με δύο δισουλφιδικές γέφυρες. H μια βρίσκεται μεταξύ των κυστεϊνών της θέσης 7 των δύο αλυσίδων και η άλλη βρίσκεται μεταξύ των κυστεϊνών 20 και 19 της αλυσίδας Α και Β αντίστοιχα. Στην αλυσίδα Α υπάρχει και μια επιπλέον δισουλφιδική γέφυρα μεταξύ των κυστεϊνών της θέσης 6 και 11. Ανάλογα με το ph, τη θερμοκρασία και τη συγκέντρωση ιόντων ψευδαργύρου η ενεργός ινσουλίνη σχηματίζει ολιγομερή 2, 6,ή 8 μορίων. 1 IU ινσουλίνης αντιστοιχεί σε 40μg ή 7 nmol καθαρής ινσουλίνης

35 Επίδραση της ινσουλίνης στους ιστούς Επίδραση σε όλους τους ιστούς, εκτός από τον νευρικό. Σκελετικοί μυς: Αύξηση πρόσληψης γλυκόζης από το αίμα και μεταφοράς καλίου στα κύτταρα. Αύξηση ρυθμού γλυκολύσεως αλλά και βιοσύνθεσης του γλυκογόνου. Αύξηση ρυθμού πρόσληψης λιπαρών οξέων και εστεροποίησής τους σε τριγλυκερίδια. Αύξηση ρυθμού πρόσληψης αμινοξέων, επιτάχυνση της πρωτεϊνοσύνθεσης και αναστολή της πρωτεόλυσης. Λιπώδης ιστός: Αύξηση ρυθμού πρόσληψης της γλυκόζης Αύξηση γλυκολύσεως και αποικοδόμησης της γλυκόζης μέσω του κύκλου της φωσφορικής πεντόζης. Αύξηση ρυθμού σύνθεσης λιπαρών οξέων και εστεροποίησής τους σε τριγλυκερίδια. Αναστολή της λιπόλυσης που επάγεται από ορμόνες: Κύριο αίτιο παχυσαρκίας από συνήθειες μεταμεσονύχτων γευμάτων.

36 Επίδραση της ινσουλίνης στους ιστούς Ήπαρ: Ενεργοποίηση ενζύμων γλυκόλυσης (γλυκοκινάση, πυροσταφυλική αφυδρογονάση). Αναστολή γλυκονεογένεσης, σχηματισμού ουρίας και γλυκογονόλυσης λόγω αναστολής ορμονικών επιδράσεων μέσω c- AMP. Αναστολή κετονογένεσης. Επιτάχυνση πρωτεϊνοσύνθεσης- αναστολή πρωτεόλυσης. H δράση της ινσουλίνης είναι ανάλογη της αυξητικής ορμόνης και αντίθετη των γλυκοκορτικοειδών. Η είσοδος της γλυκόζης στα κύτταρα επιτυγχάνεται με την επαγόμενη εξωκυττάρωση στην πλασματική μεμβράνη των πρωτεϊνών που ευθύνονται για τη μεταφορά της ( δύο οικογένειες πέντε ομόλογων διαμεμβρανικών πρωτεϊνών, GLUT). Η είσοδος της ινσουλίνης στα κύτταρα γίνεται μέσω ορμονικών υποδοχέων. Αποικοδομείται στο ήπαρ με την επίδραση της τρανσυδρογενάσης της γλουταθειόνης-ινσουλίνης με την οποία γίνεται αναγωγική διάσπαση των δεσμών S-S μεταξύ Α και Β αλυσίδων: 1000 UI / min, χρόνος ημισείας ζωής = 5 min.

37 Γλυκαγόνη Πεπτιδική ορμόνη 29 αμινοξέων με μοριακή μάζα 3.5 kd. Παράγεται στα α-κύτταρα της ενδοκρινικής μοίρας του παγκρέατος με τη μορφή προγλυκαγόνης, η οποία μετατρέπεται στη συνέχεια σε ενεργή γλυκαγόνη. Δρα στο ήπαρ και στο λιπώδη ιστό, ανταγωνιστικά της ινσουλίνης. Προκαλεί αύξηση της γλυκογονόλυσης, της πρωτεόλυσης, της λιπόλυσης και αναστολή σύνθεσης του γλυκογόνου. Χαμηλά επίπεδα γλυκόζης επάγουν την έκκριση της γλυκαγόνης. Η πρόσληψη της γλυκαγόνης στους κυτταρικούς υποδοχείς της, προκαλεί την παραγωγή δευτερογενούς μηνύματος μέσω της ενεργοποίησης της αδενυλικής κυκλάσης και παραγωγής του μορίου camp. 1μg γλυκαγόνης προκαλεί αύξηση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα κατά 20 mg/dl μέσα σε 20 min. Σε μεγάλες συγκεντρώσεις ενισχύει τη δύναμη συστολής της καρδιάς, την έκκριση της χολής και αναστέλλει την έκκριση υδροχλωρικού οξέος από του γαστρικούς αδένες.

38 Σακχαρώδης διαβήτης Διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών που οφείλονται σε απόλυτη ή μερική έλλειψη ινσουλίνης. Πολυγονιδιακός, μη Μεντελικός τρόπος κληρονομικότητας. Οι διαταραχές που προκαλούνται δεν οφείλονται σε παραγωγή ελαττωματικής ινσουλίνης, αλλά σε βλάβες στην έκκριση της ορμόνης. Στα υγιή άτομα, η έκκριση της ινσουλίνης γίνεται σε δύο στάδια: ένα ισχυρό πρωταρχικό στάδιο, αμέσως μετά το ερέθισμα από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, όπου απελευθερώνεται στην κυκλοφορία όλη η αποθηκευμένη ινσουλίνη και ένα δεύτερο στάδιο κατά το οποίο εκκρίνεται συνεχιζόμενα και βαθμιαία νεοσυντιθέμενη κυρίως ινσουλίνη. Στους διαβητικούς ασθενείς η αρχική μέγιστη φάση είναι ελαττωμένη ή απουσιάζει τελείως, ενώ και η έκκριση ινσουλίνης κατά το δεύτερο στάδιο είναι κάτω από το φυσιολογικό. Μορφές σακχαρώδη διαβήτη: ινσουλινοεξαρτώμενος ή τύπου Ι μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή τύπου ΙΙ λανθάνων αυτοάνοσος διαβήτης στους ενήλικες ( LADA- latent autoimmune diabetes in adults) ή τύπου 1-5.

39 Η σχετική ή η απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης οδηγούν σε αναστροφή των μεταβολικών διεργασιών που παρατηρούνται κατά την παρουσία της. Ενδοκυτταρική συσσώρευση γλυκόζης στο ήπαρ και αυξημένη απελευθέρωση στην κυκλοφορία. Αποβολή γλυκόζης με τα ούρα συμπαρασύροντας θρεπτικά στοιχεία (πείνα και αδυναμία). Καταβολισμός λιπών (αδυνάτισμα) με υπερπαραγωγή μεταβολικών προϊόντων, π.χ. κετονικά σώματα (κετονουρία). Αποβολή νερού και ηλεκτρολυτών (πολυδιψία, πολυουρία). Παγκρεατίτιδες

40 Κριτήρια της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας για το διαβήτη σε δύο μετρήσεις γλυκόζης νηστείας: < 110 mg/dl. Αποκλείεται ο σακχαρώδεις διαβήτης >110 αλλά < 140 mg/dl. Ανάλογα με την δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης > 140 mg/dl. Σακχαρώδης διαβήτης Κλινική αξιολόγηση με δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη: Εξωγενής χορήγηση γλυκόζης 1g/Kg (συνήθως 75g/Kg). Αξιολόγηση του χρόνου επαναρύθμισης της συγκέντρωσής της καθώς και της μεγίστης συγκέντρωσης γλυκόζης: ~180mg/dL σε 1 ώρα, <140 mg/dl σε 2 ώρες. Αύξηση ευαισθησίας με προηγούμενη χορήγηση γλυκοκορτικοειδούς. Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη

41 Ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης (Ι) Κληρονομική προδιάθεση. Έχουν βρεθεί 4 σχετικά γονίδια, το ένα από αυτά το 6Q καθορίζει την ευαισθησία των νησίδων σε βλάβες από ιούς. Απόλυτη έλλειψη της δράσεως της ινσουλίνης. Αυτοάνοσης αιτιολογίας (αυτοαντισώματα έναντι των β-κυττάρων). Το 95% των ατόμων με διαβήτη Ι έχουν αντιγόνα ιστοσυμβατότητας HLA DR3, DR4 που πιθανώς συνδυάζονται με τα γονίδια που προκαλεί τον ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Συνήθως απαντάται σε άτομα νεαρής ηλικίας. Η θεραπεία με εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης.

42 Μη ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης (ΙΙ) Κληρονομική προδιάθεση η συχνότητα στους ομοζυγώτες διδύμους φτάνει το 100%. Απαντάται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με συχνότητα που αυξάνει με την ηλικία και αφορά το 2-3% του συνολικού πληθυσμού. Σχετική μείωση του αριθμού των β-κυττάρων, μείωση της ευαισθησίας τους στα ινσουλινοεκκριτικά ερεθίσματα και μείωση της ευαισθησίας των περιφερικών ιστών στη δράση της ινσουλίνης (αντίσταση στην ινσουλίνη). Επίδραση εξωγενών παραγόντων: Παχυσαρκία,έλλειψη μυϊκής άσκησης, γλυκοκορτικοειδή, κατεχολαμίνες και άλλες ανταγωνιστικές ορμόνες, χρόνιες ηπατικές παθήσεις ή ασθένειες του παγκρέατος, φάρμακα (γλυκοκορτικοειδή, ορμόνες, θειαζίδες, αντισυλληπτικά) Θεραπευτική προσέγγιση: Δίαιτα Αντιδιαβητικά φάρμακα χορηγούμενα από το στόμα (αναστολείς της α- γλυκοσιδάσης που μειώνει τον καταβολισμό του αμύλου, διγουανίδη που μειώνει την ηπατική γλυκονεογένεση, σουλφονυλουρίες που αυξάνουν την έκκριση της ινσουλίνης κλπ) Χορήγηση ινσουλίνης

43 Λανθάνων αυτοάνοσος διαβήτης στους ενήλικες Στοιχεία ινσουλινοεξαρτώμενου και μη ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη. Μη ινσουλινοεξαρτώμενος με αυτοάνοση αιτιολογία. Διαφορετικά αυτοαντισώματα σε σχέση με τον διαβήτη τύπου Ι, κάνοντας την εκδήλωση των συμπτωμάτων πιο βραδεία. Η ινσουλινοαντοχή οφείλεται σε σοβαρότερη δυσλειτουργία των β-κυττάρων σε σχέση με το διαβήτη τύπου ΙΙ. H εκδήλωση του διαβήτη τύπου ΙΙ μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου οι ορμόνες που εκκρίνονται από τον πλακούντα έχουν ανταγωνιστική δράση ως προς την ινσουλίνη Έρευνες για θεραπευτικές μεθόδους που θα επαναφέρουν κατά το δυνατό στο φυσιολογικό το μεταβολισμό της γλυκόζης: Μίμηση δραστηριότητας ινσουλίνης. Ενεργοποιητές ενδιάμεσων μηνυματοφόρων μορίων. Αποκατάσταση λειτουργίας υποδοχέων ινσουλίνης. Σχηματισμός νέων β-κυττάρων με κατευθυνόμενη διαφοροποίηση. Ενδοσωματική τοποθέτηση αυτόματων μετρητών γλυκόζης οι οποίοι θα ελευθερώνουν την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης.

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν τους στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ. Οι ρυθμιστές του οργανισμού

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ. Οι ρυθμιστές του οργανισμού ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Οι ρυθμιστές του οργανισμού Είδη αδένων στον άνθρωπο o Εξωκρινείς αδένες: εκκρίνουν το προϊόν τους μέσω εκφορητικού πόρου είτε στην επιφάνεια του σώματος (π.χ. ιδρωτοποιοί και σμηγματογόνοι

Διαβάστε περισσότερα

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν τους στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 ο ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ

Κεφάλαιο 7 ο ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ Κεφάλαιο 7 ο ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1 Ορμόνες και ενδοκρινείς αδένες Είναι τα εκκρίματα των ενδοκρινών αδένων «ορμόνες είναι οι ουσίες που εκκρίνουν οι ενδοκρινείς αδένες»

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΕΝ ΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ κλάδος της ιατρικής ο οποίος ασχολείται µε τις ασθένειες του ενδοκρινολογικού συστήµατος. το ενδοκρινολογικό σύστηµα αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΦΥΣΗΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΦΥΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η υπόφυση είναι ένας μεγάλης σημασίας ενδοκρινής αδένας, που ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο και βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, πίσω από τη μύτη και στο ύψος των ματιών, σε μία περιοχή που λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ KAI ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Νικόλαος Χ. Σύρμος ANAΠΑΡΑΓΩΓΗ Ο άνθρωπος αναπαράγεται με αμφιγονική αναπαραγωγή. Δύο γαμετικά κύτταρα,το ωάριο (θηλυκό)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ συστήματα επικοινωνίας ενδοκρινεις αδενες ορμόνες ελεγχουν την λειτουργια του σωματος

ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ συστήματα επικοινωνίας ενδοκρινεις αδενες ορμόνες ελεγχουν την λειτουργια του σωματος ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Είναι ένα από τα συστήματα επικοινωνίας του σωματος. Αποτελειται από ενδοκρινεις αδενες που παραγουν ορμονες. Χρησιμοποιει ορμόνες για να πει στο σωμα τι να κανει.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Όνομα: Ημερομηνία:./04/2014 ΤΑΞΗ : A Λυκείου ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 ο ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Ενδοκρινείς αδένες ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ 1 ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Φωτεινή Μάλλη Πνευμονολόγος Εκλ. Αναπλ. Καθηγητρια ΤΕΙ Νοσηλευτικής Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΘ Καθηγητής-Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΑΛΑΜΟ- ΥΠΟΦΥΣΙΑΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΑΛΑΜΟ- ΥΠΟΦΥΣΙΑΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΑΛΑΜΟ- ΥΠΟΦΥΣΙΑΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Υπόφυση Η υπόφυση βρίσκεται μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Φλοιοτρόπος ορμόνη ή Κορτικοτροπίνη (ACTH) και συγγενή πεπτίδια

Φλοιοτρόπος ορμόνη ή Κορτικοτροπίνη (ACTH) και συγγενή πεπτίδια ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ Φλοιοτρόπος ορμόνη ή Κορτικοτροπίνη (ACTH) και συγγενή πεπτίδια 39 αμινοξέα Μ.Β. 4500 προοπιομελανοκορτίνη(pomc) 1. κορτικοτροπίνη (ACTH), 2. β λιποτροφίνη (β LPH), 3. γ λιποτροφίνη (γ LPH),

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ 1 ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Φωτεινή Μάλλη Πνευμονολόγος Αναπλ. Καθηγητρια ΤΕΙ Νοσηλευτικής Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΘ Καθηγητής-Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΝΗΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΦΕΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Tον ανθρώπινο µεταβολισµό το χαρακτηρίζουν δύο στάδια. Tοπρώτοείναιηκατάστασητουοργανισµούµετά

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΝΗΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΦΕΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Tον ανθρώπινο µεταβολισµό το χαρακτηρίζουν δύο στάδια. Tοπρώτοείναιηκατάστασητουοργανισµούµετά ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΝΗΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΦΕΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Tον ανθρώπινο µεταβολισµό το χαρακτηρίζουν δύο στάδια. Tοπρώτοείναιηκατάστασητουοργανισµούµετά απόκάποιογεύµα, οπότετοαίµαείναιπλούσιοσε θρεπτικές ύλες από

Διαβάστε περισσότερα

Aντώνης Εμμανουηλίδης Βασίλης Κεκρίδης Χριστίνα Σπηλιωτοπούλου

Aντώνης Εμμανουηλίδης Βασίλης Κεκρίδης Χριστίνα Σπηλιωτοπούλου Aντώνης Εμμανουηλίδης Βασίλης Κεκρίδης Χριστίνα Σπηλιωτοπούλου Το ενδοκρινές σύστημα είναι το σύστημα οργάνων ενός οργανισμού που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο μίας πληθώρας λειτουργιών του οργανισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα επικοινωνίας Ανθρωπίνου σώματος. ενδοκρινολογικό νευρικό σύστημα

Συστήματα επικοινωνίας Ανθρωπίνου σώματος. ενδοκρινολογικό νευρικό σύστημα Κύτταρο Το κύτταρο αποτελείται από μέρη τα οποία έχουν συγκεκριμένη δομή και επιτελούν μία συγκεκριμένη λειτουργία στην όλη οργάνωση του κυττάρου. Δομή κυτταροπλασματικής μεμβράνης Συστήματα επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοκρινής Μοίρα του Παγκρέατος. 21/5/18 Ε. Παρασκευά, Εργ. Φυσιολογίας, Τµήµα Ιατρικής Π.Θ.

Ενδοκρινής Μοίρα του Παγκρέατος. 21/5/18 Ε. Παρασκευά, Εργ. Φυσιολογίας, Τµήµα Ιατρικής Π.Θ. Ενδοκρινής Μοίρα του Παγκρέατος 1 Εξωκρινής µοίρα: πέψη 80% του όγκου του οργάνου Ενδοκρινής µοίρα (νησίδια Langerhans): µεταβολισµός της γλυκόζης 2% του όγκου του οργάνου 1-2 εκατ. νησίδια 2 Κύτταρα &

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε. ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Α.Π.Θ

Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε. ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Α.Π.Θ Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε. ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΩΝ) ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Α.Π.Θ Ο ΘΥΡΕΟΕΙ ΗΣ Α ΕΝΑΣ Ο ΘΥΡΕΟΕΙ ΗΣ Α ΕΝΑΣ Ο ΘΥΡΕΟΕΙ ΗΣ Α ΕΝΑΣ Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 6 Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΚΑΙΜΙΑΣ 1 Έλεγχος της ενέργειας Τα πραγματικά «Βιοκαύσιμα» 2 Υδατανθρακούχα τρόφιμα 3 Σημασία της ρύθμισης κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣΑΔΕΝΕΣ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣΑΔΕΝΕΣ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣΑΔΕΝΕΣ Αδένεςτουοργανισμού Εξωκρινείς Ενδοκρινείς Μεικτοί Έκκριση προϊόντος: Στην επιφάνεια του σώματος Σε εσωτερικές κοιλότητες του σώματος. Είναι οι: Ιδρωτοποιοί αδένες Σμηγματογόνοι αδένες

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Ενδοκρινολογίας

Βασικές Αρχές Ενδοκρινολογίας Βασικές Αρχές Ενδοκρινολογίας Εισαγωγικό μάθημα Νικόλαος Κατσιλάμπρος Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την ιατρό και υποψήφια διδάκτορα Χρυσή Χ. Κολιάκη Η Ενδοκρινολογία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά με διαβήτη. Παρά την καλή θρέψη γινόταν προοδευτικά πιο αδύναμα και καχεκτικά Ήταν ευπαθή στις λοιμώξεις Πέθαιναν από κατακλυσμιαία οξέωση

Παιδιά με διαβήτη. Παρά την καλή θρέψη γινόταν προοδευτικά πιο αδύναμα και καχεκτικά Ήταν ευπαθή στις λοιμώξεις Πέθαιναν από κατακλυσμιαία οξέωση ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ (20 %) (60-75 %)% Παιδιά με διαβήτη Παρά την καλή θρέψη γινόταν προοδευτικά πιο αδύναμα και καχεκτικά Ήταν ευπαθή στις λοιμώξεις Πέθαιναν από κατακλυσμιαία οξέωση Η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΚΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΚΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΚΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε. ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ(ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΩΝ) ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Α.Π.Θ ΟΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 11 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΘΕΜΑ Β

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 11 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΘΕΜΑ Β ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 11 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΘΕΜΑ Β 1. Το σύστημα των ενδοκρινών αδένων είναι το ένα από τα δύο συστήματα του οργανισμού μας που συντονίζουν και

Διαβάστε περισσότερα

Υποθάλαµος & Υπόφυση Η υπόφυση και ο υποθάλαµος σχηµατίζουν µια λειτουργική µονάδα

Υποθάλαµος & Υπόφυση Η υπόφυση και ο υποθάλαµος σχηµατίζουν µια λειτουργική µονάδα Υποθάλαµος & Υπόφυση Η υπόφυση και ο υποθάλαµος σχηµατίζουν µια λειτουργική µονάδα Ρυθµίζουν το µεταβολισµό του ύδατος την έκκριση γάλακτος την αναπαραγωγή τη γαλουχία την αύξηση και εκκριτική δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 1o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11207, 96ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11303 Ι. Το σύστημα των ενδοκρινών αδένων είναι το ένα από τα δύο συστήματα του οργανισμού μας που συντονίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΙΡΗΣ Παρασκευή, 30 Σεπτέμβριος :08 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 02 Μάρτιος :48

Συντάχθηκε απο τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΙΡΗΣ Παρασκευή, 30 Σεπτέμβριος :08 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 02 Μάρτιος :48 Ένας πολύ σημαντικός αδένας, επιστάτης του οργανισμού στην σωστή διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων του, είναι ο θυρεοειδής. Βρίσκεται στο κατώτερο τριτημόριο του πρόσθιου τμήματος του τραχήλου, έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ Μεταβολισμός της κορτιζόλης Η κορτιζόλη μεταβολίζεται στο ήπαρ. Στην συνέχεια οι μεταβολίτες συζευγνύνται με γλυκουρονιδικές και θειικές ομάδες, γίνονται υδατοδιαλυτά, εισέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση & Ανάπτυξη. Υπερπλασία: αύξηση του αριθµού των κυττάρων & Υπερτροφία : αύξηση του µεγέθους των κυττάρων

Αύξηση & Ανάπτυξη. Υπερπλασία: αύξηση του αριθµού των κυττάρων & Υπερτροφία : αύξηση του µεγέθους των κυττάρων Αύξηση & Ανάπτυξη Αύξηση Κυτταρική διαίρεση και καθαρή πρωτεϊνική σύνθεση & Ανάπτυξη Αύξηση διαστάσεων (ανάστηµα) Αύξηση οστών (σπονδυλική στήλη και κάτω άκρα) Αύξηση σκελετικού µυ Αύξηση σπλάχνων Υπερπλασία:

Διαβάστε περισσότερα

Η χοληστερόλη είναι ο πρόδρομος όλων των κατηγοριών των στεροειδών ορμονών: γλυκοκορτικοειδή (για παράδειγμα κορτιζόλη), αλατοκορτικοειδή (για

Η χοληστερόλη είναι ο πρόδρομος όλων των κατηγοριών των στεροειδών ορμονών: γλυκοκορτικοειδή (για παράδειγμα κορτιζόλη), αλατοκορτικοειδή (για Η χοληστερόλη είναι ο πρόδρομος όλων των κατηγοριών των στεροειδών ορμονών: γλυκοκορτικοειδή (για παράδειγμα κορτιζόλη), αλατοκορτικοειδή (για παράδειγμα αλδοστερόνη), ορμόνες του φύλου (δηλαδή ανδρογόνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΕΝΕΣ. Εξωκρινείς Αδένες: φέρουν εκφορητικό πόρο

ΑΔΕΝΕΣ. Εξωκρινείς Αδένες: φέρουν εκφορητικό πόρο Ενδοκρινικό Σύστημα ΑΔΕΝΕΣ Εξωκρινείς Αδένες: φέρουν εκφορητικό πόρο Ενδοκρινείς Αδένες: εκκρίνουν τα προϊόντα τους (ορμόνες) μέσα στην κυκλοφορία και διανέμονται στον οργανισμό ή κατευθείαν σε γειτνιάζοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ. Θανάσης Ζ. Τζιαμούρτας, Ph.D.

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ. Θανάσης Ζ. Τζιαμούρτας, Ph.D. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Θανάσης Ζ. Τζιαμούρτας, Ph.D. Τι είναι σακχαρώδης διαβήτης; Παθοφυσιολογική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα Καμπύλη σακχάρου (75

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος "φακής" που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται

Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος φακής που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος "φακής" που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται παραθορμόνη και ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Ορμόνες

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία κυττάρων

Επικοινωνία κυττάρων ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Επικοινωνία κυττάρων Σε τοπικό επίπεδο γίνεται μέσω: - μορίων της επιφάνειας τους και - με χασματικές συνάψεις Η επικοινωνία πιο απομακρυσμένων κυττάρων γίνεται μέσω: - έκκρισης χημικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΕΩΣ

ΟΙ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΟΙ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ Κωνσταντίνος Καλλαράς Ιατρός Παθολόγος Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Γενικές έννοιες Ενδοκρινής έκκριση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ, ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΜΙΜΗΤΙΚΟΣ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ-Ι ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ, ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΜΙΜΗΤΙΚΟΣ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ-Ι ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ, ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΜΙΜΗΤΙΚΟΣ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ-Ι ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Η αυξητική

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διάγνωση και παρακολούθηση διαταραχών λειτουργίας του θυρεοειδούς σε ενήλικες

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διάγνωση και παρακολούθηση διαταραχών λειτουργίας του θυρεοειδούς σε ενήλικες Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διάγνωση και παρακολούθηση διαταραχών λειτουργίας του θυρεοειδούς σε ενήλικες Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) Εργαστήριο Κλινικών Κατευθυντηρίων Οδηγιών για εργαστηριακές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ. Φαρμακα. Θυροξίνη (Τ 4 ), Τριιωδοθυρονίνη (Τ 3 ) Αντιθυρεοειδικά

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ. Φαρμακα. Θυροξίνη (Τ 4 ), Τριιωδοθυρονίνη (Τ 3 ) Αντιθυρεοειδικά ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ Φαρμακα Θυροξίνη (Τ 4 ), Τριιωδοθυρονίνη (Τ 3 ) Αντιθυρεοειδικά Θυροειδής Πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια Κύτταρα θυρεοειδούς κολλοειδές ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΟΚΡΙΝΕΙΣ Α ΕΝΕΣ ΜΕΡΟΣ Α ΑΝΑΤΟΜΙΑ

ΕΝ ΟΚΡΙΝΕΙΣ Α ΕΝΕΣ ΜΕΡΟΣ Α ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΕΝ ΟΚΡΙΝΕΙΣ Α ΕΝΕΣ ΜΕΡΟΣ Α ΑΝΑΤΟΜΙΑ 01/51 Σύστηµα ενδοκρινών αδένων 1. Υπόφυση 2. Επίφυση 3. Θυρεοειδής αδένας 4. Παραθυρεοειδής αδένες 5. Επινεφρίδια 6. Πάγκρεας 7. Ωοθήκες 8. Όρχεις 9. Θύµος αδένας 02/51

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την birisioan Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος :36 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος :12

Συντάχθηκε απο τον/την birisioan Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος :36 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος :12 Οι παραθυρεοειδείς είναι συνήθως τέσσερις αδένες, με μέγεθος και εμφάνιση σαν μια φακή, που βρίσκονται συνήθως ανά δύο στην οπίσθια επιφάνεια κάθε λοβού του θυρεοειδή. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Θυρεοειδής αδένας. Ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει Τ3 & Τ4, υπό τον έλεγχο του υποθαλάµου & της υπόφυσης

Θυρεοειδής αδένας. Ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει Τ3 & Τ4, υπό τον έλεγχο του υποθαλάµου & της υπόφυσης Θυρεοειδής αδένας Ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει Τ3 & Τ4, υπό τον έλεγχο του υποθαλάµου & της υπόφυσης Θυρεοειδικές ορµόνες Τυροσίνη + ιώδιο Τ 3 (βιολογικά δραστική) Τ 4 Θέση και Ιστολογικά Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργίες μαστού. Σύνθεση γάλακτος Έκκριση γάλακτος ΑΔΑΜΙΔΗΣ Δ. "ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2014"

Λειτουργίες μαστού. Σύνθεση γάλακτος Έκκριση γάλακτος ΑΔΑΜΙΔΗΣ Δ. ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2014 Λειτουργίες μαστού Σύνθεση γάλακτος Έκκριση γάλακτος Στάδια Ανάπτυξης Μαστού εφηβεία ενήλικη εγκυμοσύνη γαλουχία απογαλακτισμός λόβια Θηλαία άλω Θηλή λίπος Γαλακτοφόροι πόροι Μυοεπιθηλιακά κύτταρα (ωκυτοκίνη

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Αδένες Έκκρισης Ορμονών Υπόφυση Θυρεοειδής Αδένας Παραθυροειδείς

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης

Φυσιολογία της Άσκησης 1 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Φυσιολογία της Άσκησης Ορμονική ρύθμιση & Άσκηση Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΛΥΣΗΣ, ΓΛΥΚΟΝΕΟΓΕΝΕΣΗ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΛΥΣΗΣ, ΓΛΥΚΟΝΕΟΓΕΝΕΣΗ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΛΥΣΗΣ, ΓΛΥΚΟΝΕΟΓΕΝΕΣΗ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ Σύνοψη: Ρύθμιση Γλυκόλυσης Στάδια γλυκόλυσης 1 ο Στάδιο: Δέσμευση & ενεργοποίηση γλυκόζης Εξοκινάση 6-Φωσφορική Γλυκόζη (-ΑΤΡ), Iσομεράση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Θυρεοειδής κα παραθυροειδείς αδένες Θυρεοειδικές

Διαβάστε περισσότερα

Αναλογία των ιωδιωμένων ενώσεων στο φυσιολογικό θυρεοειδή στον άνθρωπο. 23% ΜΙΤ 33% DIT 35% T 4 7% T 3 ίχνη RT 3

Αναλογία των ιωδιωμένων ενώσεων στο φυσιολογικό θυρεοειδή στον άνθρωπο. 23% ΜΙΤ 33% DIT 35% T 4 7% T 3 ίχνη RT 3 Αναλογία των ιωδιωμένων ενώσεων στο φυσιολογικό θυρεοειδή στον άνθρωπο 23% ΜΙΤ 33% DIT 35% T 4 7% T 3 ίχνη RT 3 Οι ποσότητες των θυρεοειδικών ορμονών που εκκρίνονται ημερησίως 80μg T 4 4 μg T 3 2 μg RT

Διαβάστε περισσότερα

Νοσος Cushing Μάθετε περισσότερα

Νοσος Cushing Μάθετε περισσότερα Journalist Handbook 1 Πληροφορίες για Δημοσιογράφους Νοσος Cushing Μάθετε περισσότερα Νοσος Cushing 3 TΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΟΣ CUSHING; Πριν μιλήσουμε για τη Νόσο Cushing, θα πρέπει να κατανοήσουμε την ασθένεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ. 2. (α) Ποια μέρη του γεννητικού συστήματος του άνδρα δείχνουν οι αριθμοί 1-8 στο σχήμα;

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ. 2. (α) Ποια μέρη του γεννητικού συστήματος του άνδρα δείχνουν οι αριθμοί 1-8 στο σχήμα; ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ 1. (α) Τι αντιπροσωπεύουν οι αριθμοί 1-6 στο σχήμα; (β) Εξηγήστε τι είναι τα ωοθυλάκια και ποιος είναι ο ρόλος τους. (γ) Σε ποιο μέρος του γεννητικού συστήματος της γυναίκας αρχίζει η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η αναπαραγωγή είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία, η μόνη που δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του οργανισμού αλλά για τη διαιώνιση του είδους. Η αναπαραγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ: από τη βιοσύνθεση στο μηχανισμό δράσης

ΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ: από τη βιοσύνθεση στο μηχανισμό δράσης ΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ: από τη βιοσύνθεση στο μηχανισμό δράσης ΜΑΡΙΑΝΝΑ Α. ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ-ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία ΙΙ Ενότητα 2:

Φυσιολογία ΙΙ Ενότητα 2: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Ορμόνες Ανωγειανάκις Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Δομή και λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος 1. Να ονομάσετε τις αριθμημένες δομές του παρακάτω σχήματος. Βλέπε εικ. 12.1 της σ. 219 του βιβλίου του μαθητή. 2. Να ενώσετε

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές της έμμηνης ρύσης Από το σύμπτωμα στην αιτιολογία και την αντιμετώπιση

Διαταραχές της έμμηνης ρύσης Από το σύμπτωμα στην αιτιολογία και την αντιμετώπιση Α Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ Ιατρική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Διαταραχές της έμμηνης ρύσης Από το σύμπτωμα στην αιτιολογία και την αντιμετώπιση Δημήτριος Γ. Γουλής Ενδοκρινολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή. Π.Παπαζαφείρη. 1. Εισαγωγή 2. Αναπαραγωγική φυσιολογία άρρενος 3. Αναπαραγωγική φυσιολογία θήλεος 4. Κύηση Εμβρυϊκή ανάπτυξη

Αναπαραγωγή. Π.Παπαζαφείρη. 1. Εισαγωγή 2. Αναπαραγωγική φυσιολογία άρρενος 3. Αναπαραγωγική φυσιολογία θήλεος 4. Κύηση Εμβρυϊκή ανάπτυξη ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 43-44 / 30 Μαΐου 2018 Αναπαραγωγή Π.Παπαζαφείρη 1. Εισαγωγή 2. Αναπαραγωγική φυσιολογία άρρενος 3. Αναπαραγωγική φυσιολογία θήλεος 4. Κύηση Εμβρυϊκή ανάπτυξη 1. Γενικές λειτουργίες του

Διαβάστε περισσότερα

Diabetes_ protect our future.mp4

Diabetes_ protect our future.mp4 Diabetes_ protect our future.mp4 14/11 Γενέθλια του νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη 2007:επίσημη Ημέρα από τα Ηνωμένα Έθνη Θέμα 2009 2013: Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία.

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Παχυσαρκία είναι η παθολογική αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται σε υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Παρατηρείται γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΜΟΝΕΣ ΕΠΙΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ

ΟΡΜΟΝΕΣ ΕΠΙΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ ΟΡΜΟΝΕΣ ΕΠΙΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ ----------------------------------- ΜΑΡΙΑΝΝΑ Α. ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑ, MD,MPH,MS, PhD ΙΑΤΡΟΣ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ, FCAP ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ-ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΜΕ ACTH

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΜΕ ACTH ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΜΕ ACTH Ενδείξεις: Διάγνωση επινεφριδιακής ανεπάρκειας, διαταραχή της σύνθεσης στεροειδών ή έλλειψη απάντησης στην ACTH. Διαδικασία: Η δοκιμασία αρχίζει στις 09:00π.μ. Cotrosyn (1-24

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές της φυσιολογίας του ενδοκρινικού συστήµατος. Επικοινωνία & Συντονισµός των λειτουργιών του σώµατος

Γενικές αρχές της φυσιολογίας του ενδοκρινικού συστήµατος. Επικοινωνία & Συντονισµός των λειτουργιών του σώµατος Γενικές αρχές της φυσιολογίας του ενδοκρινικού συστήµατος Επικοινωνία & Συντονισµός των λειτουργιών του σώµατος Το νευρικό & το ενδοκρινικό σύστηµα δρουν σε συνεργασία ή ανεξάρτητα Εσωτερικά & εξωτερικά

Διαβάστε περισσότερα

Τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα. Όρχεις

Τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα. Όρχεις Τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα Όρχεις Οι όρχεις είναι οι γεννητικοί αδένες του άνδρα. Είναι όργανα µε διπλή λειτουργία: η εξωκρινής λειτουργία είναι η παραγωγή σπερµατοζωαρίων και η ενδοκρινής είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες ορμονών 4/4/2011. Ενδοκρινολογικό σύστημα και παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών. Συστήματα επικοινωνίας Ανθρωπίνου σώματος

Κατηγορίες ορμονών 4/4/2011. Ενδοκρινολογικό σύστημα και παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών. Συστήματα επικοινωνίας Ανθρωπίνου σώματος Συστήματα επικοινωνίας Ανθρωπίνου σώματος Ενδοκρινολογικό σύστημα και παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών ενδοκρινολογικό νευρικό σύστημα Ενδοκρινολογικό Σύστημα αποτελείται από αδένες οι

Διαβάστε περισσότερα

Διαβήτης και Άσκηση. Τι είναι διαβήτης. και το μεταβολισμό των υδατανθράκων Προκαλείται κυρίως από ανεπάρκεια ή

Διαβήτης και Άσκηση. Τι είναι διαβήτης. και το μεταβολισμό των υδατανθράκων Προκαλείται κυρίως από ανεπάρκεια ή Διαβήτης και Άσκηση Τι είναι διαβήτης Διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια κατά την οποία ο οργανισμός δε μπορεί να ρυθμίσει σωστά τα επίπεδα της γλυκόζης και το μεταβολισμό των υδατανθράκων Προκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

Κλαίρη Μ. Εργασία στη Βιολογία Α'2 Λυκείου

Κλαίρη Μ. Εργασία στη Βιολογία Α'2 Λυκείου Κλαίρη Μ. Εργασία στη Βιολογία Α'2 Λυκείου Διαβήτης. Ακούμε καθημερίνα γύρω μας πως εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από διαβήτη ή παχυσαρκία. Όμως, τι πραγματικά είναι αυτό; Τι ειναι ο σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Ενδοκρινολογίας

Βασικές Αρχές Ενδοκρινολογίας Βασικές Αρχές Ενδοκρινολογίας Εισαγωγικό μάθημα Νικόλαος Κατσιλάμπρος Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την ιατρό και διδάκτορα Χρυσή Χ. Κολιάκη Η Ενδοκρινολογία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ II ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ

ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ II ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ II ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ ΗΠΑΡ VLDL Ανασκόπηση μεταβολισμού λιπιδίων & λιποπρωτεϊνών ΤΡΟΦΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ ΗΠΑΡ Κυκλοφορία Χυλομικρά Λιπαρά οξέα HDL LDL VLDL ΗΠΑΡ Τριγλυκερίδια Φωσφολίπιδια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών» ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

Διαβάστε περισσότερα

Γαστρεντερικές ορμόνες, νεύρωση & αιμάτωση. Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ.

Γαστρεντερικές ορμόνες, νεύρωση & αιμάτωση. Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. Γαστρεντερικές ορμόνες, νεύρωση & αιμάτωση Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 02/12/2016 Φυσιολογία Συστημάτων Ακαδημαϊκό Ετος 2016-2017 Οικογένεια

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία. Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής

Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία. Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής Ενήβωση - Εφηβεία Puberty - Adolescence Puberty vs. Adolescence Ενήβωση vs. Εφηβεία 12-15 y 12- >>15

Διαβάστε περισσότερα

v Υπόφυση v Ρύθµιση της Αύξησης και Ανάπτυξης 2/5/17 Ε. Παρασκευά, Εργ. Φυσιολογίας, Τµήµα Ιατρικής Π.Θ.

v Υπόφυση v Ρύθµιση της Αύξησης και Ανάπτυξης 2/5/17 Ε. Παρασκευά, Εργ. Φυσιολογίας, Τµήµα Ιατρικής Π.Θ. v Υπόφυση v Ρύθµιση της Αύξησης και Ανάπτυξης 1 Υποθάλαµος Οπτικό χίασµα Νευρουποφυσιακός µίσχος Υπόφυση Παρεγκεφαλίδα Γέφυρα Νωτιαίος µυελός Η υπόφυση βρίσκεται κάτω από τον υποθάλαµο σε ένα κοίλωµα του

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω;

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; MegalakriaBroshure.indd 1 17/11/2010 1:27:39 μμ Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Έλλη Παπαδόδημα, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια Κέντρου Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού, Ευρωκλινική Αθηνών

Γράφει: Έλλη Παπαδόδημα, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια Κέντρου Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού, Ευρωκλινική Αθηνών Γράφει: Έλλη Παπαδόδημα, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια Κέντρου Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού, Ευρωκλινική Αθηνών Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι μια «αθόρυβη», «σιωπηρή» και παραγνωρισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Διάλεξη 5: Σακχαρώδης Διαβήτης και Άσκηση Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς, Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 5 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογική Αύξηση Παιδιού & Εφήβου & Διαταραχές

Φυσιολογική Αύξηση Παιδιού & Εφήβου & Διαταραχές Φυσιολογική Αύξηση Παιδιού & Εφήβου & Διαταραχές Φλώρα Μπακοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Κ.Ε.Ι.) Α Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΟΡΜΟΝΕΣ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Χημείας, Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου

ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΟΡΜΟΝΕΣ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Χημείας, Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΟΡΜΟΝΕΣ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Χημείας, Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου 1 Στεροειδή Τα στεροειδή, είναι μια κατηγορία μη υδρολυόμενων λιπιδίων με χαρακτηριστική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ Βασίλης Μούγιος, PhD ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ http://users.auth.gr/mougios Παράγοντες που επηρεάζουν τις ορµονικές αποκρίσεις στην άσκηση Τύπος άσκησης Οξεία Χρόνια Προσαρµογές Αντοχής/δυναµική/αερόβια

Διαβάστε περισσότερα

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά.

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Στον πεπτικό σωλήνα πραγματοποιείται ο τεμαχισμός της τροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοκρινοπάθειες Μεταβολικά νοσήματα

Ενδοκρινοπάθειες Μεταβολικά νοσήματα Ενδοκρινοπάθειες Μεταβολικά νοσήματα Ενδοκρινικό Σύστημα Μεταβολικά νοσήματα Ο οργανισμός χρησιμοποιεί διάφορα θρεπτικά συστατικά τα οποία προλαμβάνει, παράγει, διατηρεί ή διασπά, ανάλογα με τις ενεργειακές

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολισμός του γλυκογόνου. Μεταβολισμός των υδατανθράκων κατά την άσκηση. Από που προέρχεται το μυϊκό και ηπατικό γλυκογόνο;

Μεταβολισμός του γλυκογόνου. Μεταβολισμός των υδατανθράκων κατά την άσκηση. Από που προέρχεται το μυϊκό και ηπατικό γλυκογόνο; Μεταβολισμός των υδατανθράκων κατά την άσκηση Μεταβολισμός του γλυκογόνου Το γλυκογόνο είναι ο αφθονότερος υδατάνθρακας των ζώων Το γλυκογόνο αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ (3-7% κατά βάρος) και στους μύες

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδα λεπτίνης και γκρελίνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πριν και 6 μήνες μετά την έναρξη ινσουλινοθεραπείας

Επίπεδα λεπτίνης και γκρελίνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πριν και 6 μήνες μετά την έναρξη ινσουλινοθεραπείας Επίπεδα λεπτίνης και γκρελίνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πριν και 6 μήνες μετά την έναρξη ινσουλινοθεραπείας Ν. Κατσίκη[1], Α. Γκοτζαμάνη-Ψαρράκου[2], Φ. Ηλιάδης[1], Τρ. Διδάγγελος[1], Ι. Γιώβος[3],

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΙ Ως προς τη µορφή και τη λειτουργία τους. Κυτταρική διαφοροποίηση.

ΙΣΤΟΙ Ως προς τη µορφή και τη λειτουργία τους. Κυτταρική διαφοροποίηση. ΙΣΤΟΙ 1. Τα κύτταρα που αποτελούν τον οργανισµό µας, διακρίνονται σε διάφορους τύπους, παρά το γεγονός ότι όλα, τελικώς, προέρχονται από το ζυγωτό, δηλαδή το πρώτο κύτταρο µε το οποίο ξεκίνησε η ζωή µας.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, Διευθυντής: Καθηγητής κ. Γεώργιος Ανωγειανάκις

Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, Διευθυντής: Καθηγητής κ. Γεώργιος Ανωγειανάκις 1 Πόσα λίτρα πρόουρο σχηματίζονται ημερησίως; α) 15-18 L β) 1,5-1,7 L γ) 170-180 L δ) 1700-1800 L ε) 100-120 L 2. Ποιο τμήμα του νεφρού ανήκει στον μυελό του νεφρού; α) Τα νεφρικά σωμάτια β) Η κάψα του

Διαβάστε περισσότερα

Dr ΣΑΡΡΗΣ Ι. - αµ. επ. καθηγ. ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι. gr

Dr ΣΑΡΡΗΣ Ι. - αµ. επ. καθηγ. ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι.  gr Dr ΣΑΡΡΗΣ Ι. - αµ. επ. καθηγ. ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κατά τη διάρκεια υποσιτισµού ή βαριάς µη θυρεοειδικής νόσου, παρατηρούνται µεταβολές των επιπέδων των θυρεοειδικών ορµονών στο αίµα, που

Διαβάστε περισσότερα

Βλέννα, υδαρές υγρό. ή τοιχωματικό ή οξυπαραγωγικό = HCl + ενδογενή παράγοντα. βλέννα. ή ζυμογόνο ή πεπτικό = πεψινογόνο

Βλέννα, υδαρές υγρό. ή τοιχωματικό ή οξυπαραγωγικό = HCl + ενδογενή παράγοντα. βλέννα. ή ζυμογόνο ή πεπτικό = πεψινογόνο Στόμαχος Δομή βλεννογόνου στομάχου - Γαστρικοί αδένες Βλέννα, υδαρές υγρό ή τοιχωματικό ή οξυπαραγωγικό = HCl + ενδογενή παράγοντα βλέννα ή ζυμογόνο ή πεπτικό = πεψινογόνο Κύτταρα G = γαστρίνη Διάσπαρτα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Ιωάννης Δ. Κάτανος Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Ζωικής Παραγωγής ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης Βασίλειος Σκαπέτας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

gr

gr ΑΠΟΣΤΟΛΟΒΑ Ε. - ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Α. - ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι Η παρουσία ανδρογόνων στη γυναίκα είναι φυσιολογική. Αναφερόµαστε σε Υπερανδρογοναιµία όταν τα ανδρογόνα ξεπερνούν τα φυσιολογικά για την ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Καθώς η επιστημονική γνώση και κατανόηση αναπτύσσονται, ο μελλοντικός σχεδιασμός βιοτεχνολογικών προϊόντων περιορίζεται μόνο από τη φαντασία μας Βιοτεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Το στρες Πρώτη νευροενδοκρινολογική απάντηση Δεύτερη νευροενδοεκρινολογική απάντηση Ο υποθάλαμος Κορτιζόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ DVM, GPCertSAM, GPCertEndo (ESVPS) 3Ο FORUM ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ 10-12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ DVM, GPCertSAM, GPCertEndo (ESVPS) 3Ο FORUM ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ 10-12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ DVM, GPCertSAM, GPCertEndo (ESVPS) 3Ο FORUM ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ 10-12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ALP ; ΕΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑ ΕΝΖΥΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πεδίο Εφαρμογής. Πρόληψη και Παράγοντες Κινδύνου

Πεδίο Εφαρμογής. Πρόληψη και Παράγοντες Κινδύνου Εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς: διάγνωση και παρακολούθηση των διαταραχών λειτουργίας του θυρεοειδούς σε ενήλικες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Πεδίο Εφαρμογής Οι παρούσες κατευθυντήριες οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ

ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 12 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΑNAΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Ποιος είναι ο ρόλος της αναπαραγωγής και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΕΩΣ

ΟΙ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΟΙ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ Κωνσταντίνος Καλλαράς Ιατρός Παθολόγος Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Γενικές έννοιες Ενδοκρινής έκκριση

Διαβάστε περισσότερα

Νεφρική ρύθμιση όγκου αίματος και εξωκυτταρίου υγρού. Βασίλης Φιλιόπουλος Νεφρολόγος Γ.Ν.Α «Λαϊκό»

Νεφρική ρύθμιση όγκου αίματος και εξωκυτταρίου υγρού. Βασίλης Φιλιόπουλος Νεφρολόγος Γ.Ν.Α «Λαϊκό» Νεφρική ρύθμιση όγκου αίματος και εξωκυτταρίου υγρού Βασίλης Φιλιόπουλος Νεφρολόγος Γ.Ν.Α «Λαϊκό» Διαμερίσματα σωματικών υγρών 28,0 L Νεφρικοί μηχανισμοί ρύθμισης εξωκυτταρίου υγρού Ο όγκος του εξωκυτταρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η απώλεια του καλίου μειώνει την διεγερσιμότητα των μυϊκών κυττάρων (μυϊκή κόπωση

Η απώλεια του καλίου μειώνει την διεγερσιμότητα των μυϊκών κυττάρων (μυϊκή κόπωση Ηλεκτρολύτες Η απώλεια του καλίου μειώνει την διεγερσιμότητα των μυϊκών κυττάρων (μυϊκή κόπωση Αυξάνεται με την οξεία, έντονη σωματική άσκηση (προσωρινή αύξηση), από υπερβολική χρήση νατρίου, ανεπαρκή

Διαβάστε περισσότερα

11.1. Αποικοδόμηση των αμινοξέων Πρωτεολυτικά ένζυμα

11.1. Αποικοδόμηση των αμινοξέων Πρωτεολυτικά ένζυμα Μ ε τ α β ο λ ι σ μ ό ς των π ρ ω τ ε ϊ ν ώ ν 11.1. Αποικοδόμηση των αμινοξέων Όπως ήδη γνωρίζουμε, οι πρωτεΐνες δομούνται από αμινοξέα. Οι περισσότερες πρωτεΐνες του οργανισμού συνεχώς συντίθενται (πρωτεϊνοσύνθεση)

Διαβάστε περισσότερα

gr

gr Μεταβολές θυρεοειδικής λειτουργίας κατά την κύηση αύξηση θυρεοδεσµευτικής σφαιρίνης (TBG)( διέγερση του υποδοχέα της TSH από την χοριακή γοναδοτροπίνη (hcg( hcg) αυξηµένη µεταβολική κάθαρση της Τ 4 αυξηµένη

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Διευθυντής: Καθηγητής κ. Κ. Καλλαράς

Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Διευθυντής: Καθηγητής κ. Κ. Καλλαράς Ερωτήσεις Φυσιολογίας II για την εξάσκηση των φοιτητών Φαρμακευτικού ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 1 Μέγιστη συγκέντρωση εκκριματίνης παρατηρείται, όταν ο γαστρικός χυμός περιέχει κυρίως : α. Προϊόντα αποδόμησης πρωτεϊνών

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα