Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι"

Transcript

1 Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Μάθημα 6ο Δικτύωση - Διαδίκτυο Μιχαηλίδης Παναγιώτης

2 Δίκτυο υπολογιστών και οφέλη Ένα δίκτυο υπολογιστών (computer network) είναι ένας συνδυασμός συστημάτων (δηλαδή, υπολογιστών), τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μέσω κάποιου μέσου μετάδοσης (σύρματος, καλωδίου, ή του αέρα). Με την χρήση των δικτύων οι χρήστες υπολογιστών μπορούν: Να χρησιμοποιούν τους ίδιους πόρους. Να έχουν πρόσβαση σε κοινά προγράμματα. Να χρησιμοποιούν κοινά δεδομένα. Να ανταλλάσουν μηνύματα, απόψεις και πληροφορίες χωρίς να μετακινούνται.

3 Σύνθεση δικτύων Τα τοπικά δίκτυα υπολογιστών αποτελούνται από: Τερματικά τα οποία χρησιμοποιούν οι χρήστες. Κεντρικούς υπολογιστές (hosts). Παρέχουν υπηρεσίες επεξεργασίαςδεδομένων. Υποδομή επικοινωνιών το οποίο περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνιακές γραμμές και τους κόμβους (switches, δρομολογητές) που έχουν ως λειτουργία την ανταλλαγή δεδομένων και σημάτων ελέγχου μεταξύ των άλλων συσκευών.

4 Μοντέλο, Πρωτόκολλο, Τοπολογία Μοντέλο ονομάζεται μια προδιαγραφή που έχει οριστεί από κάποιον οργανισμό προτυποποίησης ως οδηγός αναφοράς για τη σχεδίαση δικτύων. Πρωτόκολλο (protocol) είναι ένα σύνολο κανόνων που ελέγχουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων συσκευών σε ένα δίκτυο ή διαδίκτυο. Τοπολογία (topology) είναι ο φυσικός τρόπος σύνδεσης των υπολογιστών και συσκευών του δικτύου.

5 Κατηγορίες δικτύων Ta δίκτυα υπολογιστών με βάση την κλίμακα και την γεωργραφική κάλυψη ταξινομούνται σε 4 κατηγορίες: Τοπικά Δίκτυα (Local Area Network LANs). Καλύπτουν ανάγκες διασύνδεσης υπολογιστών σε μικρές αποστάσεις. Δίκτυα Μητροπολιτικής Περιοχής (Metropolitan Area Network MANs). Καλύπτουν ανάγκες διασύνδεσης υπολογιστών σε μεσαίες αποστάσεις. Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (Wide Area Network WANs). Καλύπτουν ανάγκες διασύνδεσης υπολογιστών σε μεγάλες αποστάσεις. Διαδίκτυο (Internet) είναι ένας συνδυασμός επιμέρους δικτύων (LAN, MAN, WAN), τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μέσω συνδετικών συσκευών (πύλες ή δρομολογητές).

6 Τοπολογίες τοπικών δικτύων Τοπολογία Διαύλου (bus)

7 Τοπολογίες τοπικών δικτύων Τοπολογία Δακτυλίου (ring)

8 Τοπολογίες τοπικών δικτύων Τοπολογία Αστέρας (star)

9 Τοπολογίες δικτύων ευρείας περιοχής LAN LAN Router LAN Router Router Router Backbone

10 Μοντέλο OSI Τα πρωτόκολλα δικτύου είναι διαιρεμένα σε στρώματα βάσει των λειτουργιών για τις οποίες είναι υπεύθυνο κάθε στρώμα. Το κλασικό στρωματοποιημένο σύνολο δικτυακών πρωτοκόλλων είναι γνωστό ως μοντέλο αναφοράς OSI.

11 Μοντέλο OSI Mοντέλο Διασύνδεση Ανοιχτών Συστημάτων (Open Systems Interconnection OSI). Ανοιχτό σύστημα είναι το σύστημα του οποίου η αρχιτεκτονική δεν είναι μυστική. Το μοντέλο ΟSI έχει σχεδιαστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Προτυποποίησης (ISO). Το OSI είναι ένα θεωρητικό μοντέλο που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους δύο οποιαδήποτε διαφορετικά συστήματα.

12 Μοντέλο OSI Το μοντέλο OSI έχει επτά επίπεδα: Φυσικό επίπεδο Επίπεδο συνδέσμου δεδομένων Επίπεδο δικτύου Επίπεδο μεταφοράς Επίπεδο συνεδρίας Επίπεδο παρουσίασης Επίπεδο εφαρμογής

13 Ιnternet To Internet αποτελεί το πιο γνωστό και μεγαλύτερο διαδίκτυο. Το Internet βασίζεται στην οικογένεια πρωτοκόλλων TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) τα οποία επιτρέπουν σχεδόν την απεριόριστη σε μέγεθος ανάπτυξη του Internet.

14 Μοντέλο TCP/IP Το Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης / Πρωτόκολλο Διαδικτύου (Transmission Control Protocol/Internet Protocol - TCP/IP) είναι μια ομάδα πρωτοκόλλων που ορίζει πως θα πρέπει οι υπολογιστές να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός δικτύου, αλλά και πως θα γίνεται η εσωτερική επικοινωνία με τα άλλα επίπεδα της ομάδας πρωτοκόλλων. Το TCP/IP είναι ένα ανοιχτό σύστημα το οποίο έχει μια διαστρωματωμένη αρχιτεκτονική.

15 Μοντέλο TCP/IP Αυτό σημαίνει ότι, όπως στο μοντέλο OSI, οι λειτουργίες του συστήματος ομαδοποιούνται σε στρώματα που επικοινωνούν με κατώτερα στρώματα ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή λειτουργικότητα.

16 Μοντέλο TCP/IP Η σχέση μεταξύ των επιπέδων του TCP/IP και του μοντέλου OSI.

17 Επίπεδο διασύνδεσης υπολογιστή - δικτύου Στο φυσικό επίπεδο και στο επίπεδο συνδέσμου δεδομένων το TCP/IP δεν καθορίζει κάποιο συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Υποστηρίζει όλα τα τυπικά και τα ιδιωτικά πρωτόκολλα.

18 Επίπεδο διαδικτύου Στο επίπεδο διαδικτύου το TCP/IP υποστηρίζει το Πρωτόκολλο ιαδικτύου (Internet Protocol, - IP). To IP είναι υπεύθυνο για τη διευθυνσιοδότηση και τη δρομολόγηση των πακέτων που κινούνται μεταξύ των κόμβων του δικτύου (υπολογιστές, δρομολογητές). To IP είναι αναξιόπιστο πρωτόκολλο, και αποτελεί μια υπηρεσία παράδοσης καλύτερης προσπάθειας. Ο όρος καλύτερη προσπάθεια (best-effort) σημαίνει ότι το IP δεν παρέχει έλεγχο για σφάλματα ή παρακολούθηση.

19 Επίπεδο διαδικτύου Η μονάδα δεδομένων στο επίπεδο IP είναι το αυτοδύναμο πακέτο IP (IP datagram), ένα ανεξάρτητο πακέτο που ταξιδεύει από την προέλευση προς τον προορισμό. Τα αυτοδύναμα πακέτα που ανήκουν στο ίδιο ή σε διαφορετικά μηνύματα μπορούν να ταξιδεύουν ακολουθώντας διαφορετικά δρομολόγια, και να φτάνουν στον προορισμό τους εκτός σειράς ή διπλότυπα. Το IP δεν παρακολουθεί τα δρομολόγια και δεν έχει δυνατότητα αναδιοργάνωσης των αυτοδύναμων πακέτων μετά την άφιξή τους.

20 (User Datagram Protocol UDP) Πρωτόκολλο χωρίς σύνδεση Αναξιόπιστη μετάδοση δεδομένων Δεν παρέχει έλεγχος ροής Δεν παρέχει έλεγχος συμφόρησης Επίπεδο μεταφοράς Στο επίπεδο μεταφοράς το TCP/IP υποστηρίζει δύο πρωτόκολλα: Το Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης (Transmission Control Protocol TCP) Προσανατολισμένο στην σύνδεση Αξιόπιστη μετάδοση δεδομένων Έλεγχος ροής Έλεγχος συμφόρησης Το Πρωτόκολλο Αυτοδύναμων Πακέτων Χρήστη

21 Επίπεδο εφαρμογής Το επίπεδο εφαρμογής TCP/IP είναι ένας συνδυασμός των επιπέδων συνεδρίας, παρουσίασης, και εφαρμογής του μοντέλου OSI.

22 Σύγκριση των μοντέλων OSI και TCP/IP To μοντέλο OSI έχει επτά επίπεδα, ενώ το TCP/IP έχει 4 επίπεδα. Και τα δύο έχουν επίπεδα διαδικτύου, μεταφοράς και εφαρμογών, όμως τα άλλα είναι διαφορετικά. Το μοντέλο OSI επινοήθηκε πριν σχεδιαστούν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα. Στο TCP/IP ισχύει το αντίθετο, πρώτα εμφανίστηκαν τα πρωτόκολλα ενώ το μοντέλο ήταν στην πραγματικότητα μια απλή περιγραφή των υπαρχόντων πρωτοκόλλων.

23 Διευθύνσεις Internet Κάθε υπολογιστής στο TCP/IP έχει μία μοναδική διεύθυνση γνωστή ως διεύθυνση IP (IP address). Λόγω ότι το TCP/IP χρησιμοποιείται τόσο σε τοπικά δίκτυα όσο και στο Διαδίκτυο, πρέπει οι διευθύνσεις να είναι τέτοιες που να μην υπάρχει σύγκρουση. Όταν ένας οργανισμός εγκαθιστά ένα LAN που είναι μέρος του Internet και για να αναθέσει διευθύνσεις IP στους υπολογιστές τους, πρέπει να ζητήσει μια μοναδική διεύθυνση ΙΡ για το LAN από το Κέντρο Πληροφοριών Δικτύου ( Νetwork Information Center - ΝΙC).

24 Διευθύνσεις Internet H μοναδική διεύθυνση IP εκφράζεται σε μια σημειογραφία γνωστή ως dotted quad notation. Αποτελείται από 32 bits τα οποία οργανώνουμε σε τέσσερις ακέραιους αριθμούς που παίρνουν τιμές από 0 έως 255 διαχωρισμένους με τελείες. Η διεύθυνση είναι ένα παράδειγμα διεύθυνσης αυτής της μορφής. ΙPv4 = 32 bits IPv6 = 128 bits

25 Διευθύνσεις Internet H διεύθυνση IP χωρίζεται σε δύο μέρη: τη διεύθυνση δικτύου και τη διεύθυνση υπολογιστή υπηρεσίας Μέρος δικτύου Υπολογιστής Υπηρεσίας

26 Διευθύνσεις Internet Η διεύθυνση του υπολογιστή μπορεί να υποδιαιρεθεί σε διεύθυνση υποδικτύου Μέρος δικτύου Υποδίκτυο Υπολογιστής Υπηρεσίας

27 Κλάσεις δικτύων Η διεύθυνση ΙΡ που αποδίδεται από το NIC εξαρτάται από το μέγεθος του οργανισμού: Η κλάση Α χρησιμοποιείται για μεγάλα δίκτυα. 8 bits για την διεύθυνση δικτύου και 24 bits για την διεύθυνση υπολογιστή. Η κλάση Β χρησιμοποιείται για μεσαία δίκτυα. 16 bits για την διεύθυνση δικτύου και 16 bits για την διεύθυνση υπολογιστή. Η κλάση C χρησιμοποιείται για μικρά δίκτυα. 24 bits για την διεύθυνση δικτύου και 8 bits για την διεύθυνση υπολογιστή. Η κλάση D χρησιμοποιείται για μετάδοση πολλαπλής εκπομπής, ένα μήνυμα στέλνεται σε πολλούς υπολογιστές. Η διεύθυνση πολλαπλής εκπομπής έχει 24 bits.

28 Ονομασία Εξαιτίας της δύσκολης απομνημόνευση της διεύθυνσης IP υπάρχει ένα εναλλακτικό σχήμα, στο οποίo δίνονται στους υπολογιστές του δικτύου ονόματα - λέξεις. Σε κάθε δίκτυο το οποίο συνδέεται στο Διαδίκτυο παραχωρείται ένα όνομα που λέγεται domain name. Π.χ. uom.gr είναι το όνομα του δικτύου του UoM. To όνομα κάθε υπολογιστή σε ένα δίκτυο δημιουργείται από ένα όνομα ακολοθούμενο από το domain name. Π.χ. eos.uom.gr

29 Μετάφραση ονομάτων και διευθύνσεων Πριν την σύνδεση μεταξύ δύο υπολογιστών, πρέπει να γίνει η μετάφραση των ονομάτων τους σε διευθύνσεις ΙΡ και αντίστροφα. Η διαδικασία της μετάφρασης μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Το αρχείο hosts - /etc/hosts: Χρησιμοποιείται κυρίως για μικρά δίκτυα. Υπηρεσία Ονομάτων Περιοχής (Domain Name Service - DNS): Χρησιμοποιείται για μεγάλα δίκτυα όπως το Ιnternet.

30 Αρχείο hosts Όταν δίνουμε ένα όνομα στον υπολογιστή, καθορίζουμε μια αντιστοίχιση μεταξύ ονόματος και διεύθυνση ΙΡ. Η αντιστοίχιση διευθύνσεων ΙΡ με τους υπολογιστές του τοπικού δικτύου αποθηκεύεται στο αρχείο /etc/hosts. $ more /etc/hosts localhost eos.uom.gr eos macedonia.uom.gr macedonia helios.uom.gr helios selene.uom.gr selene legato.uom.gr legato

31 DNS To Berkeley πρότεινε την υπηρεσία DNS, που έχει τρία χαρακτηριστικά: Ιεραρχική οργάνωση των ονομάτων υπολογιστών. Μια κατανεμημένη βάση δεδομένων που περιέχει τις αντιστοιχίσεις ονομάτων και διευθύνσεων ΙΡ. Επιτροπή εξουσιοδότησης σε ξεχωριστά επίπεδα της ιεραρχίας.

32 DNS Ένα δέντρο περιοχών. Στην κορυφή του δέντρου είναι η περιοχή root. και ακολουθεί ένα ενδιάμεσο επίπεδο που είναι τα ονόματα περιοχών ανωτέρου επιπέδου (toplevel domains) όπως edu, org, com κλπ. Δύο τύποι ονομάτων περιοχών ανωτέρου επιπέδου: gtlds: Γενικά ονόματα περιοχών. cctlds: Περιοχών χωρών.

33 Γενικά ονόματα περιοχών

34 Περιοχών χωρών

35 Διακομιστές περιοχών Κάθε υποπεριοχή (subdomain) έχει έναν υπεύθυνο διακομιστή ονομάτων DNS (name server). Ο διακομισής root γνωρίζει τις διευθύνσεις DNS των περιοχών ανωτέρου επιπέδου (π.χ. com, net, gr, fr κλπ) Κάθε διακομιστής των περιοχών ανωτέρου επιπέδου γνωρίζει τις διευθύνσεις DNS των περιοχών δεύτερου επιπέδου.

36 Παράδειγμα μετάφρασης ονόματος υπολογιστή σε διεύθυνση ΙΡ

37 Θύρες (Ports) Η επικοινωνία μέσω TCP/IP καθορίζουν τη διεύθυνση IP του υπολογιστή προορισμού καθώς και τη διεύθυνση θύρας. Η διεύθυνση θύρας προσδιορίζεται από έναν μοναδικό αριθμό που καθορίζει μια υπηρεσία στο υπολογιστή προορισμού, το οποίο θα πρέπει να λάβει τα δεδομένα. Λόγω συμβάσεως, οι αριθμοί θυρών από το 0 έως το 1023 φυλάσσονται για συγκεκριμένες υπηρεσίες. Κάποιες απ' αυτές τις υπηρεσίες και οι αντίστοιχοι αριθμοί τους εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα.

38 Θύρες (Ports) Αριθμός θύρας Εργαλείο DAYTIME FTP TELNET HTTP SMTP POP3 SQL-NET SHTTP Λειτουργία Δείχνει την ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας Mεταφορά αρχείων Aπομακρυσμένη σύνδεση Διακομιστή Web Μεταφορά απλών μηνυμάτων Πρ. ταχυδρομείου v3 Πρόσβασης βάσης δεδομένων Ασφαλή πρόσβαση διακομιστή Web

39 Η θύρα δεν είναι έννοια υλικού. Είναι μια αφηρημένη έννοια δικτύου που επιτρέπει στους προγραμματιστές την ανάπτυξη δικτυακών εφαρμογών. Θύρες (Ports) Οι θύρες αποθηκεύονται στο αρχείο /etc/services. $ more /etc/services tcpmux 1/tcp echo 7/tcp echo 7/udp systat 11/tcp users daytime 13/tcp daytime 13/udp

40 Απλές εφαρμογές TCP/IP Ping Νslookup Traceroute

41 Εντολή ping To ping, το οποίο χρησιμοποιείται για να πιστοποιήσει ότι το TCP / IP έχει ρυθμιστεί σωστά σε έναν υπολογιστή και ότι αυτός είναι διαθέσιμος στο δίκτυο. Σύνταξη: ping <IP address> $ ping PING ( ): 56 data bytes 64 bytes from : icmp_seq=0 ttl=59 time=11.4 ms 64 bytes from : icmp_seq=1 ttl=59 time=4.3 ms 64 bytes from : icmp_seq=2 ttl=59 time=2.4 ms 64 bytes from : icmp_seq=3 ttl=59 time=7.6 ms

42 Εντολή nslookup Το nslookup, το οποίο εξετάζει μέσα στη βάση δεδομένων του DNS, τα πεδία που αντιστοιχούν σε κάποιο συγκεκριμένο υπολογιστή, βασιζόμενο είτε στην IP διεύθυνση, είτε στο όνομα του υπολογιστή αυτού. Σύνταξη: nslookup <IP address ή hostname> $ nslookup Server: Address: # in-addr.arpa name = apollon.uom.gr. $ nslookup eos.uom.gr

43 Εντολή traceroute To traceroute το οποίο δείχνει τη διαδρομή που ακολουθούν τα πακέτα από τον τοπικό στον απομακρυσμένο υπολογιστή. Σύνταξη: traceroute <IP address> $ traceroute traceroute to ( ), 30 hops max, 38 byte packets ( ) ms ms ms 2 thessaloniki-uom-atm.grnet.gr ( ) ms ms ms 3 thessaloniki2-to-thessaloniki.backbone.grnet.gr ( ) ms ms ms 4 larissa2-to-thessaloniki2.backbone.grnet.gr ( ) ms ms ms nox230gw1-peer-nox-mit nox.org ( )

44 Πελάτης - διακομιστής Οι δικτυακές εφαρμογές ή υπηρεσίες διαδικτύου βασίζονται στην αρχιτεκτονική πελάτη διακομιστή (client-server). Για κάθε υπηρεσία υπάρχει ένα πρόγραμμα που εκτελείται σε κάποιο υπολογιστή και παρέχει συγκεκριμένες δυνατότητες στο χρήστη. Το πρόγραμμα αυτό είναι o διακομιστής (server). Για να αποκτήσει πρόσβαση σε μια υπηρεσία, πρέπει να εκτελέσει ένα άλλο πρόγραμμα στο τοπικό υπολογιστή, μέσω του οποίου θα συνδεθεί με τον διακομιστή ώστε να μεταφέρει την υπηρεσία στον υπολογιστή του. Το πρόγραμμα αυτό είναι ο πελάτης (client).

45 Πελάτης - διακομιστής Πελάτη διακομιστή λειτουργεί ως εξής: Ο πελάτης, ένα πρόγραμμα εφαρμογής που εκτελείται σε τοπικό υπολογιστή, αιτείται μια υπηρεσία από το διακομιστή, και ο τελευταίος εξυπηρετεί την αίτηση παρέχοντας την υπηρεσία. Το πρόγραμμα - διακομιστής εκτελείται συνεχώς, ενώ το πρόγραμμα - πελάτης μόνο όταν χρειάζεται. Κάθε υπηρεσία στο Internet έχει το δικό της πρωτόκολλο, ένα σύνολο κανόνων που καθορίζουν την επικοινωνία μεταξύ πελάτη και διακομιστή.

46 Δαίμονες Τα προγράμματα των διακομιστών ονομάζονται επίσης και ως δαίμονες (daemons) στο Linux. Οι δαίμονες εκτελούνται συνεχώς στο παρασκήνιο και περιμένουν αιτήσεις από τους πελάτες σε συγκεριμένες θύρες. Π.χ. httpd δαίμοναs για ιστοσελίδες, sendmail δαίμονας για ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, inetd δαίμονας για ftp και telnet. /etc/services

47 Υπηρεσίες Internet Εντολές για χρήστες users, rusers, who, rwho, w, finger, hostname Εντολές για ηλεκτρονικό ταχυδρομείο talk, mail, pine Εντολές για μεταφορά αρχείων ftp Εντολές για απομακρυσμένη σύνδεση telnet, rsh

48 Εντολή users Εμφανίζει μια λιτή λίστα χρηστών στον τοπικό κεντρικό μας υπολογιστή. Παράδειγμα $ users akusur apahtas bstefan dagdil dstogian eduhelp gegiou litsak panosm

49 Εντολή rusers Εμφανίζει μια λίστα χρηστών του τοπικού μας δικτύου. Παράδειγμα $ rusers

50 Εντολή who/rwho/w Οι εντολές who/rwho είναι παρόμοιες με τις εντολές users/rusers, απλά παρέχουν περισσότερες πληροφορίες. Η εντολή w είναι σχεδόν ίδια με το who. Παράδειγμα $ who akusur pts/1 Dec 9 09:10 ( ) gegiou pts/0 Dec 9 07:50 ( ) litsak pts/2 Dec 9 08:45 ( ) eduhelp pts/3 Dec 9 08:46 ( ) panosm pts/7 Dec 9 09:44 ( ) dagdil pts/4 Dec 9 08:47 ( ) apahtas pts/8 Dec 9 09:47 (warp.uom.gr) dstogian pts/11 Dec 8 11:03 ( )

51 Εντολή finger Εμφανίζει προσωπικές πληροφορίες των χρηστών του συστήματος μας. Σύνταξη: finger [userid] Χωρίς το userid εμφανίζει προσωπικές πληροφορίες για όλους τους χρήστες που είναι συνδεδεμένοι αυτή τη στιγμή. Παράδειγμα $ finger panosm

52 Εντολή finger Η εντολή finger δίνει επιπλέον πληροφορίες που ο χρήστης έχει τοποθετήσει στα αρχεία:.plan.project Όλα τα περιεχόμενα του.plan εμφανίζονται. Ο χρήστης εδώ μπορεί να έχει γράψει το τηλέφωνό του, την τοποθεσία του γραφείου του, τις ώρες που είναι διαθέσιμος, κλπ. Μόνο η πρώτη γραμμή του.project εμφανίζεται.

53 Εντολή hostname Εμφανίζει το όνομα του τοπικού μας κεντρικού υπολογιστή. Παράδειγμα: $ hostname eos

54 Εντολή talk H talk μας επιτρέπει αμφίδρομη επικοινωνία στο δίκτυο. Σύνταξη: talk userid H talk μας επιτρέπει να συνομιλείτε με ένα χρήστη userid στο δίκτυο, μέσω μιας διασύνδεσης οθόνης χωρισμένη στα δύο. Παράδειγμα $ talk jason@uom.gr Message from.. $

55 Εντολή ftp Η ftp είναι ένα πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων για να μεταφέρουμε αρχεία από το τοπικό μας κεντρικό υπολογιστή UNIX σε κάθε είδους απομακρυσμένου υπολογιστή. Σύνταξη: ftp [hostname]

56 Εντολή ftp Εκκίνηση $ ftp eos.uom.gr Connected to eos.uom.gr. 220 ProFTPD 1.2.5rc1 Server (University of Macedonia) [eos.uom.gr] Name (eos.uom.gr:panosm): panosm 331 Password required for panosm. Password: 230 User panosm logged in. Remote system type is UNIX. Using binary mode to transfer files. ftp>

57 Εντολή ftp Χειρισμός αρχείων και καταλόγων: εντολές cd, help, ls, mkdir, rmdir, pwd, chmod. ftp> pwd 257 "/" is current directory. ftp> ls 200 PORT command successful. 150 Opening ASCII mode data connection for file list. -rwx panosm gstudents 2765 Dec #.mrg...login -rwx panosm gstudents 2467 Dec #.mrg...profile drwx panosm gstudents 4096 Oct Mail drwx panosm gstudents 4096 Dec 15 14:02 mail drwx--x--x 17 panosm gstudents 4096 Nov 11 21:25 public_html -rwx panosm gstudents 1298 Nov readme -rwx panosm gstudents 4162 Nov vihelp -rw panosm gstudents 4273 Oct xit 226-Transfer complete. 226 Quotas off

58 Εντολή ftp Για να κατεβάσουμε αρχεία από ένα απομακρυσμένο υπολογιστή χρησιμοποιούμε την εντολή get. Σύνταξη: get remotefile [localfile] Αντιγράφει το αρχείο remotefile στον τοπικό μας υπολογιστή με όνομα localfile. Στην περίπτωση που η παράμετρος localfile παραληφθεί το αρχείο παίρνει το ίδιο όνομα το remotefile. ftp> get textfile.txt local: textfile.txt remote: textfile.txt 200 PORT command successful. 150 Opening BINARY mode data connection for textfile.txt (225 bytes). 226 Transfer complete. ftp>

59 Εντολή ftp Για να ανεβάσουμε ένα αρχείο στο απομακρυσμένο υπολογιστή χρησιμοποιούμε την εντολή put. Σύνταξη: put localfile [remotefile] Αντιγράφει το αρχείο localfile στο απομακρυσμένο υπολογιστή με όνομα remotefile. Στην περίπτωση που η παράμετρος remotefile παραληφθεί το αρχείο παίρνει το ίδιο όνομα το localfile. ftp> put readme local: readme remote: readme 200 PORT command successful. 150 Opening BINARY mode data connection for readme. 226 Transfer complete. ftp>

60 Εντολή ftp H σύνδεση του ftp τερματίζεται με τις εντολές bye ή quit. ftp> quit 221 Goodbye. eos>

61 Εντολή ftp Ανώνυμους ftp μας επιτρέπει να κατεβάσουμε αρχεία από απομακρυσμένους υπολογιστές στους οποίους δεv έχουμε λογαριασμούς. Αυτοί οι υπολογιστές είναι γνωστοί ως δημόσιοι διακομιστές ftp. eos> ftp ftp.netscape.com Connected to ftp.gftp.netscape.com. 220-c2 220 Name (ftp.netscape.com:panosm): anonymous 331 Please specify the password. Password: 230 Login successful. Remote system type is UNIX. Using binary mode to transfer files.

62 Εντολή telnet H εντολή telnet μας επιτρέπει να εκτελούμε εντολές σε απομακρυσμένο κεντρικό υπολογιστή. Σύνταξη: telnet [hostname [port number] ] Αν δώσουμε το όνομα του υπολογιστή αλλά όχι τον αριθμό θύρας τότε συνδεόμαστε αυτόματα στον διακομιστή. Αν δεν δώσουμε το όνομα του υπολογιστή, τότε μεταβαίνουμε στην κατάσταση λειτουργίας εντολών.

63 Εντολή telnet $ telnet eos.uom.gr login as:panosm panosm@eos.uom.gr s password: eos>... eos> logout $ telnet login as:panosm panosm@eos.uom.gr s password: eos>

64 SSH Σήμερα τα εργαλεία ftp και telnet δεν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για λόγους ασφαλείας. Τα εργαλεία ftp και telnet μεταφέρουν τους κωδικούς πρόσβασης και αρχεία σε μη κρυπτογραφημένη μορφή που εύκολα μπορούν να αποκαλυφθούν σε οποιοδήποτε στο δίκτυο. Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι το SSH (Secure Shell) που χρησιμοποιεί τεχνικές κρυπτογραφίας για ασφαλείς συνδέσεις στο δίκτυο.

65 Υλοποιήσεις SSH SSH1 και SSH2 ( OpenSSH ( F-Secure SSH ( Λίστα υλοποιήσεων SSH (

66 Εργαλεία SSH Το SSH περιλαμβάνει εργαλεία που προσομοιώνουν την συμπεριφορά των ftp και telnet. Εργαλεία SSH: ssh απομακρυσμένη σύνδεση sftp μεταφορά αρχείων

67 SLIP - PPP To Διαδικτυακό Πρωτόκολλο Σειριακής Γραμμής (Serial Line Internet Protocol SLIP) και το Διασημειακό Πρωτόκολλο (Point-to-Point Protocol PPP) σχεδιάστηκαν για να υποστηρίζουν πρόσβαση μέσω τηλεφωνικών γραμμών κλήσης (dialup) σε δίκτυα. Το SLIP είναι απλό πρωτόκολλο που λειτουργεί στο Φυσικό Στρώμα του OSI, ενώ το PPP είναι βελτιωμένο πρωτόκολλο, το οποίο παρέχει λειτουργικότητα και στο Φυσικό Στρώμα και στο στρώμα Σύνδεσης Δεδομένων.

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών 1 ίκτυα μικρά και μεγάλα Ένα δίκτυο υπολογιστών (computer network) είναι ένας συνδυασμός συστημάτων (δηλαδή, υπολογιστών),

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο διαδίκτυο

Εισαγωγή στο διαδίκτυο Εισαγωγή στο διαδίκτυο Στόχοι κεφαλαίου Περιγραφή των κύριων θεμάτων σχετικά με τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών δικτύων Περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Μάθημα 8ο Δικτύωση TCP/IP Μιχαηλίδης Παναγιώτης Περιεχόμενα Δικτύωση TCP/IP Τι είναι το TCP/IP; Επίπεδα, διευθύνσεις, ΝΑΤ Πρωτόκολλα: ARP, DHCP TCP/IP H πιο κοινή

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη

Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη Εντολέσ δικτυακών πρωτοκόλλων ςε Windows/Unix Γκάμασ Βαςίλειοσ, Εργαςτηριακόσ υνεργάτησ Εντολζσ δικτφου ςε Windows/Unix ε προηγούμενο εργαςτήριο παρουςιάςτηκαν οι παρακάτω εντολέσ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 012. Δίκτυα Τπολογιστών & Διαδίκτυο

ΕΠΛ 012. Δίκτυα Τπολογιστών & Διαδίκτυο ΕΠΛ 012 Δίκτυα Τπολογιστών & Διαδίκτυο Βιβλιογραφία: Nell Dale & John Lewis, Computer Science Illuminated, 2 nd Edition, 2005 Θέματα Η ανάγκη για δίκτυα Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Version 2.00 Επιμέλεια Σημειώσεων: Δημήτρης Κόγιας Πατρικάκης Χαράλαμπος Πίνακας περιεχομένων TELNET... 2 PING...

Διαβάστε περισσότερα

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα Α Λυκείου Εισαγωγή Δίκτυο Υπολογιστών (Computer Network) είναι μια ομάδα από δύο ή περισσότερους υπολογιστές ή άλλες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1

Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1 Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP Περιεχόµενα Τι είναι η υπηρεσία FTP;...2 FTP από τη γραµµή εντολών των Windows...2 Το πρόγραµµα WS-FTP...4 Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP Το FTP (File Transfer Protocol) είναι το εξειδικευμένο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων στα σύγχρονα δίκτυα δεδομένων όπως το Διαδίκτυο. Δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από τον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Δικτύων Εργαστήριο (Διαφάνειες)

Διαχείριση Δικτύων Εργαστήριο (Διαφάνειες) Διαχείριση Δικτύων Εργαστήριο (Διαφάνειες) 2016 Εντολή: ping Απλή και βασική εντολή ελέγχου σύνδεσης με κάποια IP διεύθυνση (πχ. υπολογιστή) ping Στέλνει επαναλαμβανόμενα μηνύματα στην IP

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Ερώτηση: EAM1. Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά δεν αποτελεί κριτήριο κατηγοριοποίησης δικτύων. Κλίμακα Τεχνολογία μετάδοσης Πλήθος τερματικών εντός του δικτύου Ερώτηση:

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Δρ. Κουζαπάς Δημήτριος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα Δίκτυα Υπολογιστών, ποιες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών

Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2 η Διάλεξη: TCP/UDP Δικτυακά πρωτόκολλα / εφαρμογές Ports Unix δικτυακές εντολές Transmission Control Protocol - TCP Πρωτόκολλο Mεταφοράς RFC 793 [Postel 1981] Xρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Για να διεκπεραιωθεί η μεταφορά των πακέτων από την πηγή στον προορισμό μεταξύ των κόμβων του επικοινωνιακού υποδικτύου απαιτείται η

Διαβάστε περισσότερα

Απομακρυσμένη Πρόσβαση και Εντολές Ελέγχου και Υποστήριξης

Απομακρυσμένη Πρόσβαση και Εντολές Ελέγχου και Υποστήριξης Εργαστήριο 10 ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ Απομακρυσμένη Πρόσβαση και Εντολές Ελέγχου και Υποστήριξης Στόχος Ο στόχος του παρόντος εργαστηρίου είναι διττός: από τη μία πλευρά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6ο ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. Εισαγωγή

Κεφάλαιο 6ο ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. Εισαγωγή Κεφάλαιο 6ο ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εισαγωγή 1 / 33 Το Επίπεδο Εφαρμογής (Application Layer) είναι το πιο πάνω επίπεδο των τεσσάρων επιπέδων του μοντέλου TCP/IP και βρίσκεται πάνω από το επίπεδο Μεταφοράς (Transport

Διαβάστε περισσότερα

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 Το δίκτυο ARPANET ήταν ένα δίκτυο μεταγωγής πακέτων που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του '60. 2 / 26 Από την αρχή κύριος

Διαβάστε περισσότερα

7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP

7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP Κεφάλαιο 7 7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP Σελ. 226-230 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ Κομοτηνής http://diktya-epal-g.ggia.info/ Γνωστό μοντέλο OSI διασύνδεσης ανοικτών συστημάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Δίκτυα Δεδομένων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Βασικές Έννοιες Δίκτυο υπολογιστών: ένα σύνολο διασυνδεδεμένων

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Ενότητα 8: Εισαγωγή στα Δίκτυα Δρ. Φραγκούλης Γεώργιος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Ενότητα : Δίκτυα υπολογιστών - Βασικά εργαλεία δικτύων στο Linux. Όνομα Καθηγητή : Δημήτριος Λυμπερόπουλος, Σπύρος Δενάζης Τμήμα : Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP 6.1 Συσχέτιση OSI και TCP/IP Η αρχιτεκτονική TCP/IP ακολουθεί ένα πρότυπο διαστρωμάτωσης παρόμοιο με το μοντέλο OSI. Η αντιστοιχία φαίνεται στο σχήμα 6.1. Η ονομασία της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Περιεχόμενα 2 Συνδέσεις και Επικοινωνίες Δίκτυα υπολογιστών Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων

FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων Το File Transfer Protocol (FTP), (Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων) είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πρωτόκολλο σε δίκτυα τα οποία υποστηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 1 1. Ποια είναι τα επίπεδα που χρησιμοποιεί το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI); i. Φυσικό Επίπεδο ii. επίπεδο Ζεύξης ή Σύνδεσης Δεδομένων iii.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Δικτύων Εργαστήριο (Διαφάνειες)

Διαχείριση Δικτύων Εργαστήριο (Διαφάνειες) Διαχείριση Δικτύων Εργαστήριο (Διαφάνειες) 2015 Εντολή: ping Απλή και βασική εντολή ελέγχου σύνδεσης με καποια IP διευθυνση (πχ. υπολογιστή) ping Στέλνει επαναλαμβανόμενα μηνύματα στην IP

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας Σχολικό Έτος : 2011-2012 Τάξη : Γ Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya2 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 7.1-7.2

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3. Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 Εισαγωγή στην τεχνολογία TCP/IP Τεχνολογία TCP/IP TCP/IP Πρωτόκολλα TCP/IP ή τεχνολογία TCP/IP ή τεχνολογία ιαδικτύου (Internet)( ιαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Internet Protocol (IP) Στο επίπεδο δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP, συναντάμε το πρωτόκολλο IP. Η λειτουργία του IP βασίζεται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες ιαδικτύου

Τεχνολογίες ιαδικτύου Τεχνολογίες ιαδικτύου Εισαγωγή Αρχιτεκτονική, Πρωτόκολλα και Πρότυπα Βασικών Υπηρεσιών Ιστορικά Στοιχεία ARPANET Ο «παππούς» των δικτύων Αναπτύχθηκε από την DARPA στα τέλη του 60 Το 83 διασπάται σε MILNET

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Δικτύωση Υπολογιστών

Εισαγωγή στη Δικτύωση Υπολογιστών Εισαγωγή στη Δικτύωση Υπολογιστών Ενότητα 1: Εισαγωγή Δημήτριος Τσώλης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Στόχοι Μαθήματος Στο

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 1ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Εισαγωγή στην Τεχνολογία TCP/IP To TCP/IP σημαίνει Transmission Control Protocol / Internet Protocol και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο

ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο Εργαστήριο (Φυλλάδιο 3) ΤΕΙ Καβάλας - Σχολή ιοίκησης & Οικονοµίας Τµήµα ιαχείρισης Πληροφοριών ιδάσκων: Μαρδύρης Βασίλειος, ιπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ. Υπολογιστών, MSc

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ (IP για που το έβαλες) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο δικτύου (Network layer) Επίπεδο εφαρμογής (Application layer):

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΣΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ. File Transfer Protocol

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΣΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ. File Transfer Protocol ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΣΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ File Transfer Protocol Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων Χρησιμοποιείται σε δίκτυα τα οποία υποστηρίζουν το πρωτόκολλο TCP/IP (όπως internet ή intranet). Ο FTP client μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ηυιοθέτησητης τεχνολογίαςκαι αρχιτεκτονικής TCP/IP δεν έρχεται σε σύγκρουσηµε το µοντέλο του OSI και αυτό γιατί και τα δυο συστήµατααναπτύχθηκαν συγχρόνως. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισµένες ουσιώδεις διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο TCP/IP. Π. Γαλάτης

Εισαγωγή στο TCP/IP. Π. Γαλάτης Εισαγωγή στο TCP/IP Π. Γαλάτης H σουίτα πρωτοκόλλου TCP/IP Το TCP/IP είναι ένα σύνολο πρωτοκόλλων που ονομάζουμε σουίτα και αφορούν στη δικτύωση των υπολογιστών. Transmission Control Protocol (TCP) μετάδοση

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Β5.1.2 Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ορίζουμε τι είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας Να εξηγούμε τη χρησιμότητα των πρωτοκόλλων επικοινωνίας Να ονομάζουμε τα σημαντικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Network Address Translation (NAT)

Network Address Translation (NAT) HY335Α Δίκτυα Υπολογιστών Xειμερινό Εξάμηνο 2016-2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Network Address Translation (NAT) Network Layer Private IP Addresses Πρόβλημα: o χώρος των ΙΡ διευθύνσεων

Διαβάστε περισσότερα

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet.

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. PROXY SERVER Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. Αποτελεσματικό εργαλείο για την απόκρυψη των εσωτερικών λεπτομερειών και διευθύνσεων IP του δικτύου. Αυξάνει τη συνολική

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο FTP. Από τα παλαιότερα πρωτόκολλα του ArpaNet Το FTP είναι μια τυποποίηση του TCP/IP Πρόκειται για πρωτόκολο γενικού σκοπού

Πρωτόκολλο FTP. Από τα παλαιότερα πρωτόκολλα του ArpaNet Το FTP είναι μια τυποποίηση του TCP/IP Πρόκειται για πρωτόκολο γενικού σκοπού Μεταφορά αρχείων Πρωτόκολλο FTP Από τα παλαιότερα πρωτόκολλα του ArpaNet Το FTP είναι μια τυποποίηση του TCP/IP Πρόκειται για πρωτόκολο γενικού σκοπού Είναι ανεξάρτητο του λειτουργικού συστήματος και του

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα (2 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Δίκτυα (2 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Δίκτυα (2 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Είδη δικτύου Ανάλογα με την γεωγραφική κάλυψη του δικτύου Τοπικά, LAN (local area network) Δίκτυα ευρείας περιοχής ή WAN (wide area network)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Κεφάλαιο 2 Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Εισαγωγή Μέσα αποθήκευσης Δίκτυα υπολογιστών Βάσεις δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών Σύνολο από υπολογιστές ή συσκευές διασυνδεδεμένες

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα επικοινωνίας Ορισμός Σύνολα προσυμφωνημένων κανόνων που απαιτούνται για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται η ανταλλαγή δεδομένων, και επομένως

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail: e.leligkou@puas.gr

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Σχεδίαση και Αρχιτεκτονική Δικτύων Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 19 Διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας Σχολικό Έτος : 2011-2012 Τάξη : Γ Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε ΙΚΤΥΑ & INTERNET ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκευές συνδέονται µεταξύ τους µε καλώδια

Διαβάστε περισσότερα

α. Το μέγιστο μήκος δεδομένων του ωφέλιμου φορτίου του πλαισίου Ethernet είναι 1500 οκτάδες. ΣΩΣΤΟ

α. Το μέγιστο μήκος δεδομένων του ωφέλιμου φορτίου του πλαισίου Ethernet είναι 1500 οκτάδες. ΣΩΣΤΟ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑ 2017 A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls Χάρης Μανιφάβας 1 Επικοινωνία Βασίζεται στη μεταβίβαση μηνυμάτων (λόγω απουσίας διαμοιραζόμενης μνήμης) Απαιτείται συμφωνία φόρμας μηνυμάτων Πρότυπο Στόχος τυποποίησης = Συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7.3. Πρωτόκολλο TCP

Κεφάλαιο 7.3. Πρωτόκολλο TCP Κεφάλαιο 7.3 Πρωτόκολλο TCP Πρωτόκολλο TCP Το πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης (Transmission Control Protocol, TCP) είναι το βασικό πρωτόκολο του Επιπέδου Μεταφοράς του μοντέλου TCP/IP. Παρέχει υπηρεσίες προσανατολισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet. 7.2 Τεχνολογία TCP/IP

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet. 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; Ο όρος TCP/IP αναφέρεται σε μια ομάδα ομοειδών πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία των δικτύων υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακές Υπηρεσίες

Διαδικτυακές Υπηρεσίες Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Διαδικτυακές Υπηρεσίες CoMPUs, Webmail, Ftp, Telnet 2010 Περιεχόμενα Διαδικτυακές υπηρεσίες... 3 CoMPUs - Πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης... 3 Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Τα αρχεία των διαλέξεων του μαθήματος μπορείτε να βρείτε στο: http://eclass.gunet.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης)

Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης) TEI Σερρών Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης) Ανάλυση Πρωτοκόλλων Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Δρ. Αναστάσιος Πολίτης Καθηγητής Εφαρμογών anpol@teiser.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Ι. Μάθημα 7 ο Δίκτυα Υπολογιστών. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Δρ.

Πληροφορική Ι. Μάθημα 7 ο Δίκτυα Υπολογιστών. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Δρ. Οι διαφάνειες έχουν βασιστεί στο βιβλίο «Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών» του B. Forouzan και Firoyz Mosharraf (2 η έκδοση-2010) Εκδόσεις Κλειδάριθμος Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα τηλεφωνίας (σταθερής, κινητής) Δίκτυα αισθητήρων

ΔΙΚΤΥΑ Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα τηλεφωνίας (σταθερής, κινητής) Δίκτυα αισθητήρων ΔΙΚΤΥΑ Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα τηλεφωνίας (σταθερής, κινητής) Δίκτυα αισθητήρων Περισσότερο θα εστιάσουμε στα δίκτυα υπολογιστών τα οποία μπορούμε να τα κατατάξουμε σε κατηγορίες ανάλογα την τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI.

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 40 Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δικτυακά πρωτόκολλα Εικόνα 1.5.1 Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Οι γέφυρες λειτουργούν τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

7.8 Σύστημα Ονομάτων Περιοχών (Domain Name System, DNS) 7.8.1 Χώρος Ονομάτων του DNS

7.8 Σύστημα Ονομάτων Περιοχών (Domain Name System, DNS) 7.8.1 Χώρος Ονομάτων του DNS Κεφάλαιο 7 7.8 Σύστημα Ονομάτων Περιοχών (Domain Name System, DNS) 7.8.1 Χώρος Ονομάτων του DNS Σελ. 259-264 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-g.ggia.info/ Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Η τεχνολογία ΤCΡ/ΙΡ χρησιμοποιεί διευθύνσεις 32 bit, προκειμένου να προσδιορίσει ένα υπολογιστή σε ένα δίκτυο αλλά και το ίδιο το δίκτυο. TCP/IP Εφαρμογής Εφαρμογής TCP-Μεταφοράς TCP-Μεταφοράς IP-Δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Επικοινωνιακό υποδίκτυο ονομάζεται το σύνολο των κόμβων που παρεμβάλλονται κατά την αποστολή ενός πακέτου από τη πηγή στο προορισμό. Το επικοινωνιακό υποδίκτυο μπορεί να βασίζεται είτε στη φιλοσοφία των

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping

Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping Διαχείριση Δικτύων Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Εργαστηριακή Άσκηση Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping Σημείωση : Η άσκηση αναφέρεται σε εντολές των Windows. Υπάρχουν παρόμοιες

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Πλωτάρχης Γ. ΚΑΤΣΗΣ ΠΝ Γιατί χρησιµοποιούµε δίκτυα? Δίκτυο Σύνολο Η/Υ και συσκευών Συνδεδεµένα µε κάποιο µέσο Stand-alone

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Δικτυακά πρωτόκολλα και εφαρμογές, Δρομολόγηση Γκάμας Βασίλειος, Εργαστηριακός Συνεργάτης Μοντέλο πελάτη-εξυπηρετητή Προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε μια υπηρεσία του Internet

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 2 ο

Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 2 ο Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 2 ο Μεταφορά αρχείων (File Transfer Protocol, FTP) user at host FTP user interface FTP client local file system file transfer FTP server remote

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Α) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 6 1. Τι γνωρίζετε για το Επίπεδο Εφαρμογής; Το Επίπεδο Εφαρμογής είναι το πιο πάνω επίπεδο των τεσσάρων επιπέδων του μοντέλου TCP/IP και βρίσκεται πάνω από το επίπεδο Μεταφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.1.1. Γενικές Αρχές 1. Τι ονοµάζεται επικοινωνιακό υποδίκτυο και ποιο είναι το έργο του; Το σύνολο όλων των ενδιάµεσων κόµβων που εξασφαλίζουν την επικοινωνία µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοµένης Μακρής Εργαστήρια Η/Υ

Αριστοµένης Μακρής Εργαστήρια Η/Υ Επικοινωνίες µεταξύ Η/Υ - ιαδίκτυο Αναλογική Ψηφιακή µετάδοση Αναλογική µετάδοση Ψηφιακή µετάδοση Σειριακή Παράλληλη επικοινωνία Σειριακή επικοινωνία Παράλληλη επικοινωνία Μονόδροµη Ηµίδιπλη Αµφίδροµη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 8 η ΔΙΑΛΕΞΗ Δίκτυα Υπολογιστών

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 8 η ΔΙΑΛΕΞΗ Δίκτυα Υπολογιστών ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 8 η ΔΙΑΛΕΞΗ Δίκτυα Υπολογιστών ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Α2. Να γράψετε τους αριθμούς 1-5 από τη Στήλη Α και δίπλα το γράμμα της Στήλης Β που δίνει τη σωστή αντιστοίχηση.

Α2. Να γράψετε τους αριθμούς 1-5 από τη Στήλη Α και δίπλα το γράμμα της Στήλης Β που δίνει τη σωστή αντιστοίχηση. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ / Γ- ΕΠΑ.Λ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21-02- 2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Ι. ΜΙΧΑΛΕΑΚΟΣ-Α.ΚΑΤΡΑΚΗ ΘΕΜΑ Α. A1. Να γράψετε το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP

Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP Ημερομηνία παράδοσης 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της άσκησης 1. Γενικά για το TCP/IP Η ομάδα πρωτοκόλλων TCP/IP επιτρέπει σε υπολογιστές όλων των μεγεθών, από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7 Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Επικοινωνία δύο σταθμών Ύπαρξη διαδρομής Αποκατάσταση σύνδεσης Ο σταθμός-πηγή πρέπει να ξέρει πότε ο σταθμός-προορισμός είναι έτοιμος να λάβει δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. 7.11 Πρωτόκολλα εφαρμογής 7.11.1 Γενικές Αρχές 7.11.2 Βασικές και προηγμένες υπηρεσίες Διαδικτύου Σελ. 279-290

Κεφάλαιο 7. 7.11 Πρωτόκολλα εφαρμογής 7.11.1 Γενικές Αρχές 7.11.2 Βασικές και προηγμένες υπηρεσίες Διαδικτύου Σελ. 279-290 Κεφάλαιο 7 7.11 Πρωτόκολλα εφαρμογής 7.11.1 Γενικές Αρχές 7.11.2 Βασικές και προηγμένες υπηρεσίες Διαδικτύου Σελ. 279-290 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-g.ggia.info/

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση 10: Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Δίκτυο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ΙΙ ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ

Πρόσκληση 10: Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Δίκτυο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ΙΙ ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ 100baseT ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ Το πρότυπο Ethernet για τα τοπικά δίκτυα που χρησιμοποιούν καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους για τη μεταφορά δεδομένων με ταχύτητα 100 megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps). 10base2 Το πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: 3 η ΤΑΞΗ ΕΠΑ.Λ. ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ημερομηνία: Σάββατο 14 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α Α1. 1. Σωστό 2. Σωστό 3. Λάθος 4. Λάθος 5. Λάθος Α2. 1 α 2 β 3 γ 4 β

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑ 1 ο Α) Ποια είναι τα βασικά στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν το ISDN; Η ψηφιακή μετάδοση. Όλα τα σήματα μεταδίδονται σε ψηφιακή μορφή απ' άκρη σ' άκρη του δικτύου,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. ίκτυα Υπολογιστών Ι. To Μοντέλο OSI. Αναπλ. Καθηγ. Π. εμέστιχας

Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. ίκτυα Υπολογιστών Ι. To Μοντέλο OSI. Αναπλ. Καθηγ. Π. εμέστιχας Πανεπιστήμιο Πειραιά To Μοντέλο OSI pdemest@unipi.gr ιάρθρωση Το μοντέλο αναφοράς OSI Επίπεδα Πρωτόκολλα, κατανομή πρωτοκόλλων σε στοιχεία δικτύου Αντιστοιχία τστοχα μοντέλων OSI και Internet Ανάλυση Επιπέδων

Διαβάστε περισσότερα

7.4 Πρωτόκολλο UDP. 3. Στη περίπτωση που ένα μήνυμα χωράει σε ένα τμήμα, χρησιμοποιούμε το πρωτόκολλο TCP.

7.4 Πρωτόκολλο UDP. 3. Στη περίπτωση που ένα μήνυμα χωράει σε ένα τμήμα, χρησιμοποιούμε το πρωτόκολλο TCP. 7.4 Πρωτόκολλο UDP & Ερωτήσεις 1. ε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο UDP, εναλλακτικά του TCP; 2. ε τι είδους εφαρμογές χρησιμοποιείται συνήθως το πρωτόκολλο UDP; Να δώσετε παράδειγμα μιας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο

Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο (και τι θα δούμε στο εργαστήριο δικτύων) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Διαδίκτυο - ένα δίκτυο δεδομένων Σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Περί δικτύων. Δρ. Ματθαίος Πατρινόπουλος

Περί δικτύων. Δρ. Ματθαίος Πατρινόπουλος Περί δικτύων Δρ. Ματθαίος Πατρινόπουλος Η δομή και εφαρμογές του διαδικτύου Μοίρασμα πόρων Παροχή πρόσβασης σε Εξοικονόμηση χρημάτων Αμεσότητα επικοινωνίας Αυξημένη αξιοπιστία Εξυπηρέτηση επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου

6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου 6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου 1 / 34 Όλες οι υπηρεσίες στο Διαδίκτυο, όπως και πολλές εφαρμογές λογισμικού, στηρίζονται στο μοντέλο Πελάτη Εξυπηρετητή. 2 / 34 Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο ο Εξυπηρετητής οργανώνει,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα 1 3.3.1 Τι είναι ένα Δίκτυο Υπολογιστών Δίκτυο Υπολογιστών/Επικοινωνιών: ένα σύνολο συνδεδεμένων μεταξύ τους συσκευών με φυσικές συνδέσεις οι οποίες μπορούν να παράγουν, να στέλνουν,

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Ερωτήσεις Ασκήσεις Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Ερωτήσεις 1. Τι είναι το intranet και ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει; 2. Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; 3. Να αναφέρετε τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

7.2 Τεχνολογία TCP/IP

7.2 Τεχνολογία TCP/IP 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Ερωτήσεις 1. Πώς χρησιµοποιείται σήµερα ο όρος TCP/IP; ε ποια πρωτόκολλα αναφέρεται και γιατί έχει επικρατήσει αυτή η ονοµασία; 2. Ποια ανάγκη οδήγησε στην επικράτηση της τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα και Διαδίκτυο

Δίκτυα και Διαδίκτυο Μανώλης Κοσμίδης Dipl. Electrical & Computer Engineering, MEng E-commerce & Computer Systems, MEdu Management and Leadership Δίκτυα και Διαδίκτυο Βασικές έννοιες δικτύων 1 Τι είναι δίκτυο Ένα δίκτυο υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΑΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΑΜΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΨΙΑΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΑΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΑΜΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΨΙΑΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΑΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΑΜΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΨΙΑΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 7: Τοπικά δίκτυα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 7: Τοπικά δίκτυα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 7: Τοπικά δίκτυα Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα