ΠΑΝΙΔΑ (ΨΑΡΙΑ) Υπάρχουν τέσσερα είδη ψαριών του γλυκού νερού που ζουν και αναπαράγονται στον Ενιπέα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΙΔΑ (ΨΑΡΙΑ) Υπάρχουν τέσσερα είδη ψαριών του γλυκού νερού που ζουν και αναπαράγονται στον Ενιπέα."

Transcript

1 ΠΑΝΙΔΑ (ΨΑΡΙΑ) Το ποτάμι, πλούσιο σε ψάρια, τροφοδοτούσε τους κατοίκους των χωριών με νόστιμη και φρέσκια τροφή. Το ψάρεμα εκτός από βιοποριστική ανάγκη αποτελούσε κι ευχάριστο χόμπι για μικρούς και μεγάλους, όταν αυτό γινόταν κυρίως το καλοκαίρι με τις ζέστες. Τα μικρά παιδιά, πολλές φορές τσαλαβουτώντας και παίζοντας στα ρηχά νερά, ψάρευαν με τα χέρια. Τα λιγοστά ψάρια που έπιαναν τα περνούσαν από τα βράγχια σε ένα βούρλο και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι τα επιδείκνυαν, σε όποιον συναντούσαν, καμαρώνοντας για το κατόρθωμά τους. Υπάρχουν τέσσερα είδη ψαριών του γλυκού νερού που ζουν και αναπαράγονται στον Ενιπέα. Ο λευκίσκος (Leuciscus) ανήκει στην οικογένεια των κυπρινοειδών. Είναι ψάρια των γλυκών νερών, κοινά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Το ευρωπαϊκό είδος L. Cephalus (κεφαλόπουλο ή κέφαλος ή κεφάλι (φωτ.66) ονομάζεται στην περιοχή όπου ρέει ο Ενιπέας) είναι κοινότατο και όχι πολύ εύγευστο. Έχει χοντρό κεφάλι και μεγάλο στόμα. Τα λέπια του είναι επίσης μεγάλα και μαύρα στην άκρη τους. Είναι γκρίζο στη ράχη, πιο ανοικτό στα πλάγια και ασημόχρωμο στην κοιλιά. Το σώμα του σχετικά χοντρό, με διχαλωτή ουρά, φτάνει τα 40 εκ. μήκος και βάρος 1,5 κιλό. Ζει στις μεγάλες γούρνες και τρέφεται με διάφορους μικροοργανισμούς και υπολείμματα φυτών, που επιπλέουν στο νερό ή περιέχονται στη λάσπη. Το άλλο Ευρωπαϊκό είδος το L. Leuciscus (συρτάρι ή συρτάκι ή λευκάκιλευτάκι (φωτ. 67) το ονομάζουμε εμείς με αλλαγή του γράμματος), απαντά σε ποτάμια με μικρά ως μεσαία ρεύματα. Το κεφάλι του είναι μάλλον μικρό και η μούρη του μυτερή είναι ασημόχρωμο ψάρι με μήκος 25 ως 30 εκ. και βάρος 0,5 ως 0,7 κιλά. Ζει κοντά στις όχθες με προτίμηση στις πέτρες και τρέφεται με φυτικό και ζωικό υλικό. Δεν εκτιμάται ως καλή τροφή. Εάν όμως ψαρευθεί την άνοιξη, όταν τα νερά είναι κρύα, και το ψάρι αβγωμένο, τότε το κρέας του είναι σφιχτό και νόστιμο. Η μπριάνα (της οικογένειας Cyprinidae) (φωτ. 68) ανήκει στην τάξη των κυπρινόμορφων είναι γνωστή και με τα ονόματα μπράνα, μπρέμκα, λαδούσα και μουστακάτο. Το μήκος της φτάνει τα 15 εκ., μερικές φορές και 20 (γμαρομπριάνα) και

2 Γεωργίου Θ. Μπουρογιάννη 28 φέρει μπρος μικρά μουστάκια, με τα οποία ανιχνεύει το βυθό αναζητώντας την τροφή της. Είναι χρώματος καφέ με σκούρες κηλίδες και στίγματα στη ράχη, στα πλευρά και στα πτερύγια. Η μπριάνα ζει κοντά σε αμμώδη βυθό ή στα λασπόνερα κοντά στις όχθες του ποταμού, όπου αναφύονται τα βούρλα και η αγριάδα. Η σάρκα της είναι εύγευστη, αλλά έχει πολλά αγκάθια ξεροτηγανισμένη, όμως, αποτελεί νοστιμότατο μεζέ για τσίπουρο. Αναπαράγεται το Μάιο και γεννάει 5 ως 8 χιλιάδες αβγά, που τα κολλάει στις πέτρες του βυθού. Η πλατίτσα (φωτ. 69), κοινή ονομασία κυπρινοειδούς ψαριού των γλυκών νερών του είδους Scardinius erythrophthalmus (οικογένεια Cyprinidae) είναι ευρέως διαδεδομένη, απαντά σε λίμνες και ποτάμια με ήρεμα νερά και πλούσια υδρόβια βλάστηση και ψαρεύεται για τη νόστιμη σάρκα της. Το πεπλατυσμένο στα πλευρά σώμα της έχει μήκος 15 ως 40 εκ. και το βάρος της λιμνίσιας φτάνει τα 2 κιλά. Ο χρωματισμός της είναι γκριζοκύανος με χρυσές αποχρώσεις στη ράχη και ασημόχρωμη στην κοιλιά. Κύριο χαρακτηριστικό του είδους που συναντάμε στο εν λόγω ποτάμι είναι τα ελαφρώς κοκκινόχρωμα στις άκρες πτερύγια (κοιλιακό, εδρικό και ουραίο) και το μικροσκοπικό σώμα. Ζει σε μικρά κοπάδια και τρέφεται με υδρόβια φυτά, έντομα και άλλα μικρά ασπόνδυλα. Παλιότερα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν το ποτάμι δε στέρευε, οι ψαράδες συναντούσαν και χέλια κατά την «ηρωϊκή» τους πορεία από τη θάλασσα αντίθετα προς το ρεύμα του ποταμού. Στα νερά του Ενιπέα μαζί με τα ψάρια συμβιώνουν τα καβούρια (φωτ.70), οι νεροχελώνες, τα βατράχια και οι νεροφίδες.

3 ΕΝΙΠΕΑΣ: Το θεϊκό ποτάμι 29 ΕΙΔΗ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Το χειμώνα, στα βαθιά νερά, που το ψάρεμα ήταν ακατόρθωτο σι ψαράδες χρησιμοποιούσαν το ψαροκόφινο, ενώ την άνοιξη, όταν έπεφτε η στάθμη τοποθετούσαν το σουλπί. Το ψαροκόφινο, σχήματος κωνοειδούς, αποτελούνταν από διπλά τοιχώματα πλεγμένα με βέργες νεροΐτιάς ή σβέντζας ή καναπίτσας. Μπορούσε όμως να είναι και συρμάτινο. Το εσωτερικό τοίχωμα συνέκλινε στο μέσον του ψαροκόφινου, σε μια στενή οπή - το στόμιο - απ όπου τα ψάρια γλιστρούσαν στο μεταξύ των τοιχωμάτων μέρος. Προς τα εκεί τα προσέλκυε ο σβώλος του τυριού που υπήρχε μέσα αντί δολώματος. Το δόλωμα μπορούσε επίσης να είναι και ένα κομμάτι από χρησιμοποιημένο δερμάτι 1. Προς τα έξω δεν μπορούσαν να φύγουν, διότι τα εμπόδιζαν οι αιχμηρές απολήξεις των βεργών και η στενότητα του στομίου. Ο πάτος - κορυφή του κώνου - ήταν ανεξάρτητος πλεκτός δίσκος, ο οποίος ανοιγόκλεινε σαν πορτάκι για να μπορεί ο ψαράς να συλλέγει τα ψάρια. Το ψαροκόφινο το κρεμούσαν με ένα σύρμα από κάποιο κλαδί ή τη ρίζα μιας ιτιάς βυθίζοντάς το στα βαθιά νερά σε πλάγια θέση. Σ αυτό έπεφταν μικρά ψάρια, κυρίως μπριάνες και ο ψαράς πήγαινε κι έπαιρνε την ψαριά του σε τακτά διαστήματα, όποτε ο καιρός το επέτρεπε. Το σουλπί (φωτ. 71) είχε το σχήμα κόλουρης τετραγωνικής πυραμίδας και ήταν ανοιχτό από τη μεγάλη βάση, η οποία προσαρμοζόταν στη ροή του ποταμού, αφού το νερό περιοριζόταν πρώτα ανάμεσα σε τείχη από πέτρες του ρέματος τοποθετημένες πρόχειρα η μία πάνω στην άλλη. Η κάτω παράπλευρη επιφάνεια αποτελούνταν από παράλληλες βέργες ιτιάς ή τσίγκο με μεγάλες τρύπες. Η πάνω επιφάνεια ήταν ανοιχτή στο μεγαλύτερο μέρος και μόνο στο τελείωμα προς τη μικρή βάση υπήρχε σκέπασμα για να μην αναπηδούν και ξεφεύγουν τα ψάρια. 1 ) δερμάτι =ασκί από δέρμα κατσικιού που το γέμιζαν με τυρί, τουλούμι.

4 Γεωργίου Θ. Μπουρογιάννη 30 Το σουλπί δεν πατούσε ακριβώς πάνω στον πυθμένα, αλλά στηριζόταν σε μεγάλους και χοντρούς πασσάλους, σε ύψος μερικών εκατοστών από αυτόν, ώστε να μπορεί να φεύγει το νερό από τις τρύπες του τσίγκου ή τα διάκενα των βεργών. Από την ορμή, που είχε το νερό, παρασύρονταν τα ψάρια και όταν έφταναν στην άκρη του σουλπιού έμεναν χωρίς νερό και έτσι δεν υπήρχε τρόπος να ξαναγυρίσουν πίσω. Το είδος αυτού του ψαρέματος απαιτούσε μεγάλο κόπο, κυρίως για να «χτιστεί» το μέρος κατάλληλα, πέτρα-πέτρα, ώστε να οδηγηθούν τα νερά στο σουλπί, αλλά και μεράκι για την κατασκευή του κατάλληλη εποχή για το στήσιμό του ήταν η άνοιξη, καθώς έπεφταν τα νερά και τα ψάρια εκείνα ήταν πολύ νόστιμα με σφιχτό κρέας επειδή το νερό ήταν ακόμη κρύο. Έπρεπε, όμως, ο ψαράς να είναι και τυχερός για να τα βρει, γιατί πολλές φορές νυκτερινοί ψαράδες, αν τύχαινε να πέσουν πάνω σε σουλπί, δεν έλεγαν όχι και στα...έτοιμα. Την άνοιξη, στις βαθιές και άπατες γούρνες, που ήταν δύσκολο να ψαρευθούν, ο μόνος τρόπος για να βγάλει κάποιος ψάρια ήταν η χρήση του πολεμικού όπλου ή ο δυναμίτης (φωτ. 73) ήταν όμως καταστρεπτικές οι συνέπειές τους, γιατί έτσι σκοτώνονταν και τα πολύ μικρά και νεογέννητα ψάρια. Το ωστικό κύμα, από τον πυροβολισμό του όπλου ή το σκάσιμο του δυναμίτη, σκότωνε ή ζάλιζε τα ψάρια και παρασύρονταν από το νερό προς ένα ρηχότερο μέρος, πιο κάτω, απ όπου ο ψαράς με την απόχη (φωτ. 72) εύκολα και ξεκούραστα τα μάζευε. Εδώ πρέπει ν αναφερθεί και το, εξίσου καταστρεπτικό με το δυναμίτη, ψάρεμα με χλωρίνη που κάνουν ορισμένοι, επειδή είναι εύκολο και γρήγορο. Γίνεται περίπου όπως και το ψάρεμα με φλόμο (περιγράφεται παρακάτω) χωρίς ν αποκόβεται η γούρνα από το υπόλοιπο ρέμα. Με τον τρόπο, όμως, αυτόν καταστρέφεται και ο γόνος. Το καλοκαίρι συνήθιζαν να ψαρεύουν με το «λουξ». Με τη δύση του ήλιου μια ομάδα τεσσάρων το πολύ ατόμων ξεκινούσε για το ποτάμι. Άφηναν το μεταφορικό μέσο (ζώα ή τρακτέρ) σε ένα σημείο και από κεί, με τα πόδια, προχωρούσαν δύο με τρία χιλιόμετρα προς τα κάτω. Εκεί περίμεναν να σκοτεινιάσει και αφού άναβαν το «λουξ» ξεκινούσαν το ψάρεμα αντίθετα με τη ροή του ποταμού. Ένας από αυτούς κρατούσε το «λουξ» στο ένα χέρι και στο άλλο μια γκλίτσα για να βαδίζει σταθερά μέσα στα νερά και πάνω στις γλιστερές από τα μούσκλια πέτρες. Ένας άλλος ήταν ο ψαροκουβαλητής με δύο γκαζοτενεκέδες στα χέρια και οι άλλοι δύο ήταν οι ψαράδες με τις απόχες.

5 ΕΝΙΠΕΑΣ: Το θεϊκό ποτάμι 31 Τα ψάρια κάτω από το δυνατό φως του «λουξ» ακινητοποιούνταν και εύκολα τότε γίνονταν «ένοικοι» των αποχών. Ορισμένοι, αντί απόχης χρησιμοποιούσαν καμάκι, αλλά με αυτό υπήρχε φόβος να πεταχτούν νερά και να σπάσει το γυαλί του «λουξ», οπότε σ αυτή την περίπτωση έπρεπε να χουν εφεδρικό για αντικατάσταση ή διαφορετικά διέκοπταν το ψάρεμα και βαδίζοντας μέσα σε βαθύ σκοτάδι. πάνω σε κακοτράχαλο έδαφος ως το σημείο που είχαν αφήσει το μεταφορικό μέσο, επέστρεφαν άπρακτοι στο χωριό. Το ψάρεμα με δίχτυα (φωτ. 74,75) ήταν μια απλή διαδικασία. όπου οι ψαράδες συμμετείχαν ολοκληρωτικά και έδιναν πραγματική μάχη για να πιάσουν τα ψάρια με τα χέρια ή να τα εξωθήσουν προς τα δίχτυα. Πρώτα εντόπιζαν μια γούρνα με μεγάλη κινητικότητα ψαριών. Παρατηρώντας τα, απ έξω, με μεγάλη υπομονή και προσοχή να μπαινοβγαίνουν στις φωλιές τους, στα ριζέλια, έβγαζαν το συμπέρασμα ότι η γούρνα «κράταγε» πολλά και μεγάλα κεφαλόπουλα. Κατόπιν, προσέχοντας να μην τα τρομάξουν, έσερναν σιγά - σιγά προς τη γούρνα τα δίχτυα και τα έδεναν από τις ρίζες των πλατανιών. Οι άκρες τους στερεώνονταν πολύ καλά πάνω στην όχθη, ενώ τα μολύβια πατούσαν τέλεια στον πυθμένα, ώστε να μην αφήνουν πουθενά κάποιο κενό απ όπου θα μπορούσαν να διαφύγουν τα ψάρια. Επίσης έπρεπε να είναι καλά τεντωμένα προς την όχθη όσο πιο κοντά γινόταν, κολλητά σχεδόν, ώστε να μην αφήνουν περιθώριο στα ψάρια να κολυμπούν ελεύθερα σε μεγάλη έκταση. Έπειτα οι ψαράδες, συνήθως δύο, έμπαιναν μέσα στο νερό και με τα χέρια ή τα πόδια, αν τα ριζέλια είχαν μεγάλο βάθος, ψάρευαν στα τυφλά για να πιάσουν ή να βγάλουν τα ψάρια από τις φωλιές τους. Εκεί μέσα, στα θολά από το ανακάτεμα της γούρνας νερά, γινόταν μια πραγματική μάχη. Οι ψαράδες ψάχνοντας, χωρίς να βλέπουν τίποτα, μπορούσε να τραυματιστούν στα δάχτυλα από δαγκωνιές καβουριών ή να ψαρέψουν βατράχια και νερόφιδα αντί ψάρια. Τα βάτα, που ήταν άφθονα ανάμεσα στα ριζέλια, εμπόδιζαν το άνετο ψάρεμα και το κορμί τους γέμιζε εκδορές. Όσα ψάρια γλίτωναν από τα χέρια των ψαράδων κατέληγαν στα δίχτυα. Μεγάλη ήταν η ικανοποίηση, όταν πολλές φορές κατόρθωναν να στριμώξουν ένα μεγάλο κεφαλόπουλο. Εκείνος που τελικά κατάφερνε να το πιάσει το έπαιρνε για δικό του ως τρόπαιο και αν τύχαινε να περάσουν από την πλατεία του χωριού το επιδείκνυε στους θαμώνες των καφενείων για να το θαυμάσουν. Μετά από αρκετή ώρα κι επίπονη προσπάθεια τραβούσαν τα δίχτυα έξω και τα κρεμούσαν πιάνοντας τις άκρες από κλαδιά πλατανιών. Ξεψάρευαν, ενώ συγχρόνως τα

6 Γεωργίου Θ. Μπουρογιάννη 32 καθάριζαν από διάφορα ξύλα και φύλλα. Κατόπιν έπαιρναν τον ανήφορο για άλλη γούρνα. Το ψάρεμα με φλόμο 2 (σφλόμος ή σφλόϊμος ή σφλόμπος, κάθε τόπος έχει το δικό του ιδιωματισμό) ήταν κουραστικό και χρονοβόρο. Για να ψαρέψουν με τον τρόπο αυτόν, απομόνωναν πρώτα μια γούρνα που περιείχε ψάρια, αποκόβοντάς την από το υπόλοιπο ρέμα, αφού έφτιαχναν αυλάκι με τα φτυάρια έκαναν, δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο εκτροπή του ποταμού. Μετά χτυπούσαν μια χεριά από το φυτό (χρησιμοποιούσαν τον κοντό φλόμο) πάνω σε βρεγμένη πλάκα ώσπου να βγάλει αφρό. Ξεπλένοντας κάθε φορά την πλάκα μέσα στο νερό, η γούρνα γέμιζε από τον αφρό, που μάλλον ήταν δηλητηριώδης. Έτσι τα ψάρια πάθαιναν ασφυξία κι έβγαιναν στα ρηχά της γούρνας για ν αναπνεύσουν. Με την άνεσή τους τότε οι ψαράδες με μια απόχη ή και με τα χέρια τα μάζευαν. Από όλα τα είδη ψαρέματος που αναφέρθηκαν, σήμερα χρησιμοποιείται το σουλπί σε περιορισμένη έκταση και πιο πολύ συνηθίζεται το ψάρεμα με δίχτυα και λιγότερο με «λουξ» καίτοι το είδος αυτό είναι καθαρότερο και αποδοτικότερο έφτανε η ψαριά ως και 50 κιλά. Πριν συντελεστεί η μεγάλη οικολογική καταστροφή, τότε που τα ψάρια ήταν άφθονα, καθαρά και υγιεινά, με όποιο τρόπο και να ψάρευε κανείς, ακόμη και με τα χέρια, πάντα είχε μια τηγανιά για να κορέσει την πείνα του. Πολλές φορές, όταν το ψάρεμα γινόταν με παρέα κι έπαιρνε ώρες πολλές, κάθονταν στο ενδιάμεσο του ψαρέματος να ξεκουραστούν. Εκεί, αφού άναβαν φωτιά, έψηναν τα ψάρια στα κάρβουνα περνώντας τα σε ξύλινη σούβλα. Όποιος έτρωγε από αυτά τα ψάρια για πρώτη φορά είχε να «μολογάει» για την ξεχωριστή γεύση και την υπέροχη νοστιμιά τους. 2 ) φλόμος = φυτό πολυετές του γένους βερμπάσκα αλλιώς φλομόχορτο, γνωστό και ως γαϊδουροασφάκα που περιέχει ναρκωτική ουσία.

7 ΕΝΙΠΕΑΣ: Το θεϊκό ποτάμι 33 ΠΑΝΙΔΑ (ΠΟΥΛΙΑ) Πλούσιος σε βλάστηση τόπος η παραποτάμια έκταση προσφέρει καταφύγιο σε μόνιμα και περαστικά πουλιά και σε κάθε άγριο ζώο που θα ζητήσει λίγη δροσιά το καλοκαίρι. Τα αποδημητικά πουλιά, που κατεβαίνουν από τα βόρεια για ηπιότερους χειμώνες, περνώντας από το βουνό Ναρθάκιο, σταθμεύουν για λίγους μήνες στο ποτάμι. Φωλιάζουν, γεννούν και μετά συνεχίζουν το ταξίδι τους. Τα τρυγόνια (Streptopelia turtur) (φωτ. 76), κοινή ονομασία των περιστεριών, όμορφα και χαριτωμένα πουλιά, έρχονται από τα βόρεια τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο μήνα - τότε αρχίζει και η κυνηγετική περίοδος - μένουν ως τον Οκτώβριο και μεταναστεύουν νοτιότερα για την Αφρική απ όπου ξαναγυρίζουν τον Απρίλιο. Καταφεύγουν σε δασώδη πυκνή έκταση με πουρνάρια κοντά στο ποτάμι, φωλιάζουν και κατά τα μέσα του Μάη γεννούν δύο αβγά που τα κλωσάνε γύρω στις 20 μέρες. Όταν πετάξουν τα πιτσούνια αρχίζουν καινούργια γέννα, πάλι με δύο αβγά. Μετά τις δύο γέννες ταξιδεύουν για βορειότερα μέρη απ όπου μας έρχονται και πάλι το Σεπτέμβριο. Τα ορτύκια (κοινή ονομασία του είδους Coturnix coturnix, της οικογένειας Phasianidae) (φωτ. 77) είναι τα μικρότερα πουλιά από όλα τα ορνιθοειδή, στα οποία ανήκουν μαζί με την πέρδικα, το φασιανό, τη φραγκόκοτα. Είναι και αυτά, σαν τα τρυγόνια, πουλιά αποδημητικά. Κατεβαίνουν το φθινόπωρο από τα βόρεια μέρη σε πολυάριθμα κοπάδια, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις θερμότερες χώρες, και τις αφρικανικές περιοχές του Ισημερινού, απ όπου επιστρέφουν και μας έρχονται την άνοιξη, πάλι διαβατάρικα, για τα βορειότερα μέρη. Την καλοκαιρινή εποχή φωλιάζουν στον κάμπο, κοντά στο ποτάμι, μέσα στις καλαμιές και στα τριφύλλια αλλά και στα μπαΐρια. Γεννοβολούν περισσότερες από μία φορές. Στην πολυτοκία αυτή οφείλεται το μεγάλο πλήθος τους, παρ όλες τις φθορές που παθαίνουν στα υπερπόντια ταξίδια τους. Τα ορτύκια μεταναστεύουν...για τη μετανάστευση γιατί έτσι τα χει πλασμένα η φύση αν και θα μπορούσαν να μείνουν μόνιμα στον τόπο μας βοσκώντας σπόρους στις δύσκολες μέρες. Η μπεκάτσα (κοινή ονομασία του είδους Scolopax rusticola, στρουθιόμορφου πτηνού της οικογένειας Scolopacidae) (φωτ. 78) έχει το νοστιμότερο κρέας από όλα

8 Γεωργίου Θ. Μπουρογιάννη 34 σχεδόν τα κυνήγια, γι αυτό και υφίσταται έντονο κυνήγι. Τα διαβατάρικα, επίσης νοστιμότατα για το κρέας τους πουλιά, τρυγόνια και ορτύκια φεύγουν συνήθως τον Οκτώβριο. Έτσι, ως που να τα διαδεχθούν οι μπεκάτσες, έχουν και οι κυνηγοί τη δική τους «νεκρή» εποχή, σαν τα θέατρα και τους κινηματογράφους. Τη...νύφη τότε την πληρώνει ο λαγός. Η μπεκάτσα είναι κοντόχοντρο πουλί με μακρύ ράμφος, κοντά πόδια, λεπτές υποκίτρινες ραβδώσεις στο κάτω μέρος κι εγκάρσιες μαύρες ταινίες στην κορυφή του κεφαλιού και στον αυχένα. Ζει συνήθως στα ψηλώματα και όταν πέσουν τα χιόνια κατεβαίνει στις ρεματιές. Φωλιάζει στη βάση των δέντρων και κατά τη νύκτα προτιμάει ανοιχτούς χώρους (αγρούς, λιβάδια, βάλτους), στους οποίους μετακινείται την αυγή και το σούρουπο. Η φάσσα (Columba palumbus) (φωτ. 79) είναι είδος περιστεριού μεγαλύτερο από το φασσοπερίστερο, μήκους 40 εκ. με μια πλατιά λευκή ταινία στις φτερούγες και μια άσπρη κηλίδα σε κάθε πλευρά του λαιμού. Μας επισκέπτεται τον Οκτώβριο και μένει ως το Γενάρη. Συχνάζει μαζί με τα αγριοπερίστερα σε μεγάλα κοπάδια και φωλιάζει σε δέντρα, σε φράχτες κλπ. Το φθινόπωρο, με τη σπορά, προκαλούν ζημιές, στο σπόρο των σιτηρών, αλλά και στα καλαμπόκια, τα οποία δεν έχουν αλωνιστεί ακόμη. Η δεκαοχτούρα (Streptopelia decaocto) (φωτ. 81) μοιάζει πολύ με το τρυγόνι, μικρότερη όμως από αυτό, ανήκει και αυτή μαζί με το αγριοπερίστερο και τη φάσσα στα περιστεροειδή. Το φθινόπωρο φεύγει για θερμότερα κλίματα. Είναι ξημερωμένα πουλιά κι επιδιώκουν τη συντροφιά των ήμερων σπιτικών περιστεριών, αλλά και των ανθρώπων. Η καλημάνα (κοινή ονομασία του είδους Vanellus vanellus, χαραδριόμορφου πτηνού της οικογένειας Charadriidae) (φωτ. 80) είναι μεγάλο πουλί μήκους 30 εκατοστόμετρων με χρώμα πρασινόμαυρο, μεταλλικό και λευκό. Διακρίνεται από το μακρύ σαν πλεξούδα λοφίο της και το μαύρο στήθος, που έρχεται σε αντίθεση με την ολόλευκη κοιλιά της. Οι καλημάνες είναι παρυδάτια πουλιά, που συχνάζουν στις όχθες των λιμνών και των ποταμιών. Φωλιάζουν σε μικρές κοινωνίες την άνοιξη, ενώ κατά το φθινόπωρο συγκεντρώνονται σε μεγάλα σμήνη και πετάνε νοτιότερα. Τρέφονται αποκλειστικά με έντομα, γι αυτό είναι πολύ ωφέλιμες στη γεωργία. Τα αβγά της είναι πολύ νόστιμα και θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα. Ο τσαλαπετεινός (αγριοκόκορας ή αγριοκόρακας κοινή ονομασία του κορακιόμορφου πτηνού Upupa epops της οικογένειας Upupidae, η λόγια ονομασία του οποίου είναι έπωψ) (φωτ. 82) είναι ωφέλιμο πουλί στη γεωργία, που έρχεται στον τόπο μας δυο φορές

9 ΕΝΙΠΕΑΣ: Το θεϊκό ποτάμι 35 το χρόνο, την άνοιξη για τα βόρεια μέρη και το φθινόπωρο για τα νότια. Έχει μακρουλό ράμφος και φέρει στο κεφάλι φτερωτό λοφίο. Το πέταγμά του είναι νωχελικό και αργό σαν της πεταλούδας. Τρώει σκουλήκια, κάμπιες, σκαθάρια, κουνούπια, σαλιάγκια, τα οποία αναζητεί με τη μακρουλή μύτη του παντού σε σχισμές βράχων, κορμών δέντρων, στα φύλλα και γι αυτό είναι πολύ ωφέλιμο στη γεωργία. Το Κυνήγι του απαγορεύεται, όπως και άλλων προστατευόμενων πουλιών που είναι υπό εξαφάνιση. Η αγριόπαπια (Anas platyrhynchos της οικογένειας Anatinae) (φωτ.83) και η ζαροπάπια (μικρού μεγέθους πάπια) αρχίζουν να ρχονται στον τόπο μας τον Οκτώβριο από τα βόρεια μέρη, όπου ξεκαλοκαιριάζουν, στα οποία γυρίζουν το Φεβρουάριο με Μάρτιο. Πολλές πάπιες δε μένουν το χειμώνα σε μας, αλλά τραβούν για την Αφρική για μεγαλύτερη καλοπέραση. Όσο μεγαλύτερη είναι η βαρυχειμωνιά τόσο περισσότερες πάπιες μας έρχονται το χειμώνα. Πετούν με μεγάλη ταχύτητα και πλέον χλμ. την ώρα - και τον περισσότερο καιρό τον περνούν μέσα στο νερό, όπου τρώνε διάφορα υδρόβια φυτά και μικρά ζώα, βατράχια, σκουλήκια και προπαντός ψάρια, στα οποία κάνουν αρκετές ζημιές. Δύσκολο και κουραστικό το κυνήγι τους. «Βρέχεις κορμί τρως παπί» λέει μια κυνηγετική παροιμία κατά το «για να φας ψάρια πρέπει να βρέξεις κ...», που λένε οι ψαράδες του ποταμού. Οι αγριόχηνες (Anser anser) (φωτ. 85) μεταναστεύουν και αυτές από τα βόρεια μέρη και φτάνουν εδώ Νοέμβριο με Δεκέμβριο (σαν περαστικές, ξεκουράζονται λίγο, τρώνε και συνεχίζουν). Όταν πέφτουν στον κάμπο, κοντά στο ποτάμι, προξενούν αρκετές ζημιές στα σπαρτά. Όταν είναι βαρύς ο χειμώνας κατεβαίνουν νοτιότερα. Η νερόκοτα (κοινή ονομασία του είδους Rallus aquaticus γνωστού και ως νεροκοτσέλα ή αγριοπουλάδα της οικογένειας Rallidae) (φωτ. 84) έχει φτέρωμα πρασινομπρούτζινο στη ράχη, μαυριδερό ή γκριζόμαυρο με λευκές λωρίδες στο υπόλοιπο σώμα. Η νερόκοτα, που έχει το μέγεθος και βάρος μιας μέτριας κότας, ζει στις όχθες του ποταμού με πλούσιους καλαμώνες, όπου τρέφεται με σπόρους και μικρά ζώα. Την άνοιξη κατασκευάζει επιπλέουσα ή κρεμασμένη ανάμεσα στα καλάμια φωλιά Απρίλιο με Μάιο γεννά 5 ως 10 αβγά και η επώασή τους γίνεται και από τα δύο φύλα. Σήμερα υπάρχουν στο ποτάμι, λίγες, που τείνουν να εκλείψουν ενώ παλιότερα ήταν άφθονες. Ο ψαροφάγος ή ψαροπούλι, κοινή ονομασία της αλκυόνας (Alcedo atthis) (φωτ. 87) βρίσκεται σε δασώδεις παρυφές του ποταμού και γενικά σε νερά με απόκρημνες κατά προτίμηση όχθες. Φωλιάζει μέσα στο χώμα, κοντά στο νερό και γεννά 2 ως 10 αβγά, που

10 Γεωργίου Θ. Μπουρογιάννη 36 επωάζονται γύρω στις 20 μέρες. Ένα είδος ψαροφάγου διαμένει μόνιμα στη χώρα μας και αναπαράγεται, ενώ ένα άλλο είδος, το ψαροπούλι είναι απλός χειμερινός επισκέπτης. Η αλκυόνα ψαρεύει με τρόπο χαρακτηριστικό. Παραφυλάει από ένα κλαδί παράχθιου δέντρου ή θάμνου τη λεία, που βρίσκεται στο νερό (ψάρι, βατράχι ή υδρόβιο έντομο). Μόλις αντιληφθεί την παραμικρή κίνηση, πέφτει σαν βολίδα και είτε καρφώνει, είτε συλλαμβάνει τη λεία της, χρησιμοποιώντας ανάλογα το ράμφος της σαν καμάκι ή σαν λαβίδα. Οι ψαράδες παραπονιούνται ότι αποδεκατίζει τα ψάρια, ενώ, οι οικολόγοι παρατηρούν, ότι κατατρώγει τα υδρόβια έντομα που τρέφονται με προνύμφες ψαριών και έτσι τελικά προστατεύει την ιχθυοπαραγωγή. Ο μελισσουργός ή μελισσοφάγος ή βουργάρα (γενική ονομασία κορακιόμορφων πτηνών του είδους Merops apiaster της οικογένειας Meropidae) (φωτ. 86) έρχεται κοπαδιαστά την άνοιξη και φεύγει το Σεπτέμβριο. Του αρέσει να παρακολουθεί τη ροή των ποταμιών και στις αμμώδεις όχθες φτιάχνει - σαν την αλκυόνα - τη φωλιά του. Είναι ωφέλιμο πουλί, γιατί κυνηγάει και τρώει σε μεγάλες ποσότητες έντομα, ακρίδες, κουνούπια, σφήκες κλπ. Έχει όμως ιδιαίτερη αδυναμία στις μέλισσες, στις οποίες κάνει ζημιές, γι αυτό και ονομάζεται μελισσουργός. Από τα μόνιμα πουλιά, που διαβιούν στο ποτάμι, εκτός από τα συνηθισμένα και πολυάριθμα σπουργίτια, είναι και ο κότσυφας. Ο κότσυφας (κοινή ονομασία του είδους Turdus merula, στρουθιόμορφου πτηνού της οικογένειας Turdidae ή καλύτερα Muscicapidae) (φωτ. 88) προτιμάει τα δάση και τους υγρούς τόπους κοντά στα ρυάκια και τις όχθες των ποταμών, όπου αναζητεί τη ζωική τροφή του. Κάνει όμως πολλές ζημιές στα φρούτα, σταφύλια, σύκα κλπ. Ο κότσυφας είναι κατάμαυρος με κίτρινη κεχριμπαρένια μύτη. Μας προμηνάει την άνοιξη και γεννά 5 αβγά δυο φορές, μία το Μάρτιο και άλλη μία τον Ιούνιο. Γενικά είναι ωφέλιμο πουλί γιατί τρέφεται με σκουλήκια, κάμπιες και άλλα έντομα επιβλαβή στη γεωργία. Οικογένεια Κιχλίδων: - Γερακότσιχλα ή τσαρτσάρα (Turdus viscivorus) Είδος κυρίως αποδημητικόενδημικό σε μικρό πληθυσμό, η γερακότσιχλα αναπαράγεται το Μάρτιο, γεννά μία ως δύο φορές το χρόνο 4 ως 6 αβγά τη φορά και η επώαση διαρκεί 12 μέρες. Το μήκος της κυμαίνεται από 28 ως 30 εκ. και είναι το μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα είδη της οικογένειας των κιχλίδων. Στην Ελλάδα έρχεται από τα μέσα Οκτωβρίου.

11 ΕΝΙΠΕΑΣ: Το θεϊκό ποτάμι 37 -Κεδρότσιχλα (Turdus pillaris) Η κεδρότσιχλα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος της οικογένειας των κιχλίδων, το μήκος του οποίου κυμαίνεται από 25 ως 27 εκ. Τα φτερά, ο σβέρκος, η πλάτη και το πάνω μέρος της ουράς έχουν διχρωμία από τις αποχρώσεις του γκρίζου. Αναπαράγεται μία ως δύο φορές το χρόνο. -Κοκκινότσιχλα ή τσιχλόνα (Turdus iliacus) Η κοκκινότσιχλα είναι από τα πιο μικρά σε μέγεθος είδη της οικογένειας των κιχλίδων. Είναι κατ εξοχήν αποδημητικό πτηνό και το συναντούν σι Έλληνες κυνηγοί κυρίως τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο στα λεγόμενα επιστρόφια. Πετάει κοπαδιαστά σε μεγάλους πληθυσμούς, ο χρωματισμός της παρουσιάζει οβάλ κηλίδες στο στήθος και στην κοιλιά, ενώ διατηρεί κόκκινο χρωματισμό κάτω από τις φτερούγες και άσπρη κηλίδα πάνω από το φρύδι. - Κελαϊδότσιχλα ή τσίχλα (Turdus philomelos) (φωτ. 90). Η Turdus philomelos ή απλώς τσίχλα στη γλώσσα των κυνηγών, μοιάζει σημαντικά με τη γερακότσιχλα, αλλά είναι μερικά εκατοστόμετρα μικρότερη στο μέγεθος (ολικό μήκος περίπου 23 εκ.). Η αναπαραγωγή της γίνεται το Μάρτιο και γεννά 4 ως 6 αβγά τέσσερις φορές το χρόνο. Η σουσουράδα (Motacilla flava κοινή ονομασία των στρουθιόμορφων πτηνών του γένους Motacilla της οικογένειας Motacillidae) (φωτ. 89) με τη λεπτοκαμωμένη σιλουέτα, τη λεπτή και μακριά μύτη, τη μακριά ουρά, τα μακριά φτερά και τα ψηλά πόδια, προτιμά τους υγρούς τόπους κοντά στις ρεματιές. Γυρίζει ανάμεσα στα ποίμνια, δε φοβάται τους τσοπάνους και παρακολουθεί τους διαβάτες. Στον τόπο μας έρχεται την άνοιξη από την Αφρική. Πολλές σουσουράδες όμως ξεχειμωνιάζουν σε μας. Ο αμπελουργός ή κρασόπουλος (Emberisa melanocephala) (φωτ. 91) αναγνωρίζεται από το ομοιόμορφο, χωρίς ραβδώσεις, κίτρινο κάτω μέρος του αρσενικού, που έρχεται σε αντίθεση με το μαύρο κεφάλι. Η ράχη του είναι πυρρόξανθη. Τακτικός καλοκαιρινός επισκέπτης στη χώρα μας απαντά σε ανοιχτές θαμνώδεις εκτάσεις και φωλιάζει στη χαμηλή βλάστηση. Το ψαρόνι ή γκαραβέλι (γενική ονομασία των στρουθιόμορφων πτηνών Sturnus vulgaris της οικογένειας Sturnidae) (φωτ. 92) εμφανίζεται ως αποδημητικό πουλί στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ στις νοτιότερες περιοχές έρχεται ως χειμερινός επισκέπτης. Κοντύχοντρο, με κοντή ουρά, το ψαρόνι έχει μήκος 22 εκ. και μαύρο φτέρωμα με ιριδίζουσες ανταύγειες. Είναι αγελαίο και κατά τους χειμερινούς μήνες ή πριν τη φθινοπωρινή μετανάστευση συγκροτεί τεράστια θορυβώδη σμήνη, που συνωστίζονται στα κτήρια, στα δάση ή στους καλαμώνες. Τρέφεται με έντομα,

12 Γεωργίου Θ. Μπουρογιάννη 38 σκουλήκια και σαλιγκάρια, ενώ, κατά καιρούς, κάνει επιδρομές σε οπωρώνες και αμπελώνες προκαλώντας καταστροφές. Φωλιάζει σε κουφάλες δέντρων, κοιλότητες του εδάφους ή τεχνητές φωλιές. Γεννά 4 ως 9 αβγά που επωάζουν εναλλάξ οι δύο γονείς για 12 ως 15 μέρες. Το αηδόνι (κοινή ονομασία του ωδικού πουλιού Luscinia megarhynchos) (φωτ. 93), το όμορφο πουλί με το γλυκύτατο, μελωδικό κελάηδημά του, έρχεται στην Ελλάδα τέλη Μαρτίου αφού ξεχειμωνιάσει στη Β. Αφρική. Φωλιάζει σε τόπους πεδινούς με πυκνόφυλλα δέντρα και άφθονους θάμνους, κατά προτίμηση κοντά σε νερό. Το ποτάμι, δηλαδή, με τις πλατανιές, τις ιτιές και τα βάτα που μπλέκονται ανάμεσά τους είναι ιδανικό μέρος για την κατοικία του. Το αηδόνι περνά τη ζωή του κάτω από την προστασία των θάμνων κελαηδώντας όλη νύκτα και έτσι επικρατεί η άποψη ότι πιο εύκολα μπορεί κανείς να το ακούσει παρά να το δει. Το γεράκι (Falco peregninus) είναι γενική κοινή ονομασία αρπακτικών ημερόβιων πτηνών. Ο όρος περιλαμβάνει εκτός από τα γνήσια γεράκια (γένος Falco) και μια σειρά από «γεράκια» που ανήκουν όμως στην οικογένεια Αccipitridae στην οποία περιλαμβάνονται οι αετοί, οι γύπες, οι κίρκοι, οι βαρβακίνες κ.ά. Τα είδη της οικογένειας αυτής έχουν συνήθως ιδιαίτερα κοινές ονομασίες (σαΐνι, ξεφτέρι, τσίφτης κ.ά.). Τα γεράκια δεν κατασκευάζουν φωλιές φωλιάζουν σε απότομους βράχους ή σε παλιές φωλιές κοράκων ή άλλων αρπακτικών πουλιών. Γεννούν 2 ως 5 αβγά κοκκινωπά με κηλίδες και τα επωάζουν για 30 περίπου μέρες. Είδη, που απαντώνται στην περιοχή είναι συνήθως τα παρακάτω: - Κιρκινέζι (F. naumanni) (φωτ. 95): Το αρσενικό έχει κεφάλι και ουρά σταχτοκύανα και ράχη ζωηρά ερυθροκάστανη, χωρίς κηλίδες. Τα θηλυκά σπανιότερα από τα αρσενικά, έχουν ράχη ερυθροκάστανη, με ραβδώσεις. Τα νύχια τους είναι λευκά. Είναι πολύ ευέλικτο πουλί, σπάνια πετάει επί τόπου, πιο συχνά αερογλιστράει. Τρέφεται κυρίως με ακρίδες και θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμο για τη γεωργία. Φωλιάζει κατά αποικίες σε τρύπες ψηλών τοίχων, κάτω από στέγες, σε κοιλώματα βράχων κλπ. συχνά μαζί με περιστέρια ή σπουργίτια. Λέγεται κοινώς και ανεμογάμης. - Βραχοκιρκίνεζο (F. tinnunculus) (φωτ. 94): Μοιάζει πολύ με το κιρκινέζι. Το αρσενικό έχει ερυθροκάστανη ράχη με κηλίδες, ενώ, το θηλυκό όμοια με ραβδώσεις. Και τα δύο φύλα έχουν σκούρο «μουστάκι» και μαύρα νύχια. Το βραχοκιρκίνεζο κάθεται σε βράχους, τηλεφωνικούς στύλους ή δέντρα όταν πετάει, φτεροκοπάει γρήγορα, ενάντια

13 ΕΝΙΠΕΑΣ: Το θεϊκό ποτάμι 39 στον άνεμο, συχνά αιωρούμενο επί τόπου καμιά φορά αερογλιστράει. Στρέφεται απότομα προς το έδαφος και ορμάει σε ποντικούς, σκαθάρια κλπ. που αποτελούν τη λεία του. Θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμο πουλί. Φωλιάζει σε βράχους, κτήρια, σχισμές δέντρων, παλιές φωλιές από κάργες, καρακάξες κ.ά. Είναι αποδημητικό και φεύγει για την Αφρική, όπου και παραμένει, το φθινόπωρο. - Βαρβακίνα ( Buteo buteo) ή ποντικοβαρβακίνα (φωτ. 98): Έχει μήκος 51 ως 56 εκ. όταν Πετάει διακρίνεται από τις φαρδιές φτερούγες και το άκομψο πέταγμα. Ο χρωματισμός είναι καστανόμαυρος με λευκά στίγματα στο κάτω μέρος. Ο βιότοπός της είναι βουνοπλαγιές, αγροί και δασώδεις περιοχές. Τρέφεται με έντομα, μικρά θηλαστικά ή πτώματα ζώων σπάνια επιτίθεται σε μικρά πουλιά. Η φωλιά της πάνω σε δέντρα ή σε απότομους βράχους κατασκευάζεται από κλαδιά κι επενδύεται με μαλακότερο υλικό. Τα 2 ως 5 αβγά της έχουν καφετιές κηλίδες. - Τσίφτης (milvus migrans) (φωτ. 96,97): Τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά είναι: διχαλωτή ουρά, στενές φτερούγες, κεφάλι υπόλευκο με ραβδώσεις, σκοτεινό χρωματισμό με ξανθοκόκκινες ανταύγειες. Απαντά σε ξερές τοποθεσίες ή κοντά σε χωριά. Τρέφεται κυρίως με πτώματα και ψόφια ψάρια, αλλά, κυνηγάει και μικρά πουλιά.

14 Γεωργίου Θ. Μπουρογιάννη 40

15 ΕΝΙΠΕΑΣ: Το θεϊκό ποτάμι 41 ΠΑΝΙΔΑ (ΖΩΑ) Ο ασβός (Moles facus) (φωτ. 101), που συναντάμε στα ποτιστικά χωράφια, κοντά στο ποτάμι, προκαλεί μεγάλες ζημιές στις φυτείες του καλαμποκιού, στα μποστάνια και στα κήπια. Με το εύρωστο σώμα του ρίχνει τις καλαμποκιές των 2,5 μέτρων ύψους, τη μία μετά την άλλη στη σειρά και μετά τρώει τα καλαμπόκια. Είναι παμφάγο ζώο και εκτός από καρπούς, ρίζες και καλαμπόκια, που είναι η αγαπημένη του τροφή, τρώει επίσης βατράχια, ποντίκια και έντομα. Χάρις στα σκληρά και γερά νύχια του, δουλεύουν σαν τσαπιά στην ανόρυξη των υπόγειων στοών, φτιάχνει μια βαθιά και τέλεια φωλιά τελειότερη από αυτή της αλεπούς. Αν βρει λερωμένη τη φωλιά του, την παρατάει και κάνει άλλη. Η αλεπού, λένε, ξέρει αυτή του την αδυναμία και όταν βαριέται να φτιάξει δική της φωλιά, βάζει ακαθαρσίες στη φωλιά του ασβού και έτσι την παίρνει έτοιμη. Πριν αρκετά χρόνια στο ποτάμι υπήρχαν και βίδρες. Ως γνωστόν η βίδρα ή ενυδρίδα (Lutra lutra της οικογένειας Mustelidae) (φωτ. 100), που ανήκει στα αιλουροειδή μαζί με τα κουνάβια (mustela martes) (φωτ. 102), τις νυφίτσες (putorius vulgaris) και τους αγριόγατους, είναι αμφίβια, υδρόβια και χερσαία τρέφεται με ψάρια και ως αχόρταγη που είναι - θέλει τουλάχιστον δύο οκάδες την ημέρα - προξενεί μεγάλες καταστροφές στα ψάρια του ποταμού. Η βίδρα έχει τις ίδιες σωματικές αναλογίες με τις νυφίτσες ευλύγιστο, λεπτό κορμό, μακρύ λαιμό, μικρά αφτιά και κοντά πόδια. Το κεφάλι της είναι πεπλατυσμένο και η βάση της ουράς είναι σχεδόν τόσο χοντρή όσο και ο κορμός. Τα δάχτυλά της είναι ενωμένα με νηκτική μεμβράνη μπορεί να παραμείνει κολυμπώντας κάτω από το νερό για 400 μέτρα, χωρίς ν ανεβεί στην επιφάνεια για αναπνοή. Προτιμά να μετακινείται μέσα στο νερό, αλλά με τα κοντά της πόδια μπορεί να τρέχει και στην ξηρά γρηγορότερα από τον άνθρωπο. Παρέχει γούνα υψηλής ποιότητας (γνωστή ως γούνα λουτρ) και ανθεκτική. Καταφύγιο, επίσης, στο ρέμα βρίσκουν αγριόγατες για να κυνηγήσουν ψάρια και υδρόβια πουλιά, αλλά και αγριογούρουνα για να ξεδιψάσουν. Η αγριόγατα (Felis catus) (φωτ. 104) έχει βάρος 8 ως 10 κιλά και το μήκος της φτάνει μαζί με την ουρά της το ένα και πλέον μέτρο. Στήνει ενέδρες κοντά στα ποτάμια, όπου πιάνει με μεγάλη επιτηδειότητα ψάρια και υδρόβια πουλιά. Προτιμάει, όπως και η ήμερη γάτα, τα ποντίκια και τα μικρά πουλιά.

16 Γεωργίου Θ. Μπουρογιάννη 42 Το αγριογούρουνο (Sus scrofa) (φωτ. 103) απαντάται σήμερα στα πυκνά δάση βελανιδιάς της περιοχής, απ όπου πηγάζει ο Ενιπέας. Μοιάζει πολύ με το ήμερο γουρούνι. Το κεφάλι του είναι μεγαλύτερο και μακρουλότερο και τα αφτιά του μυτερά και γυρισμένα προς τα πίσω. Το βάρος του φτάνει και κάποτε περνάει τα 100 κιλά. Το φοβερότερο όπλο του αγριόχοιρου είναι σι τέσσερις χαυλιόδοντες, δύο σε κάθε σιαγόνα. Είναι σαν ατσάλινα λεπίδια. Με ένα τίναγμα του κεφαλιού του μπορεί να ανοίξει την κοιλιά του πιο μεγάλου ζώου. Ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι ο αγριόχοιρος όταν είναι τραυματισμένος. Τα θηλυκά κυoφορούν 4 1/2 μήνες και γεννούν αρκετά χοιρίδια, 4 ως 10 και πιο πολλά. Τα αγριογούρουνα κάνουν καταστροφές στη γεωργία, ιδιαίτερα στα καλαμπόκια. Προτιμούν τα δάση δρυών, στα οποία βρίσκουν άφθονη τροφή βαλανιών. Ο πλούσιος τούτος υδροβιότοπος με την αφθονία πουλιών, ψαριών και ζώων αποτελεί σπουδαίο πέρασμα, αλλά και σταθμό αποδημητικών πουλιών. Το καλοκαίρι, με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου (20 Αυγούστου) συγκεντρώνονται στην περιοχή πάρα πολλοί κυνηγοί από διάφορα κοντινά αλλά και μακρινά μέρη, κυρίως όμως από την Αθήνα. Με το ξημέρωμα της πρώτης κυνηγετικής μέρας, από τη Σκοπιά ως τη Μαντασιά και από το Πολυδένδρι ως τη Χιλιαδού, πέφτουν τόσοι πυροβολισμοί, ώστε, αν βρεθεί κανείς έξω στα χωράφια, θα νομίσει πως γίνεται πόλεμος κινδυνεύει δε να του ρθει και καμιά αδέσποτη. Μετά από κανά δυο μέρες και αφού φύγουν οι ξένοι κυνηγοί, καταφτάνουν κυνηγημένα, από άλλες περιοχές, πολλά πουλιά και τότε, οι ντόπιοι, κυνηγούν με την ησυχία τους.

17 ΕΝΙΠΕΑΣ: Το θεϊκό ποτάμι 43 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΓΗΣ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

18 Γεωργίου Θ. Μπουρογιάννη 44

19 ΕΝΙΠΕΑΣ: Το θεϊκό ποτάμι 45 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΗΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ Από τα ριζά του χωριού Χιλιαδού ως τα όρια του νομού Λάρισας, στο χωριό Σκοπιά, και από τις δύο πλευρές κατά μήκος του ποταμού, η γη είναι καλλιεργήσιμη. Η κλίση του ρέματος μικρή τα νερά κυλούν ήρεμα και η κοίτη ομαλή χωρίς βράχους και κροκάλες όπως συμβαίνει στην περιοχή από τη Σκοπιά ως την Αμπελιά, όπου το χαρακτηριστικό του εδάφους είναι οι δασοσκεπείς κατηφορικές πλαγιές (φωτ. 29) με το ποτάμι να ρέει μέσα από μικρές και απότομες χαράδρες. Η κοιλάδα αυτή είναι πάρα πολύ εύφορη λόγω των προσχώσεων και πανέμορφη από την πολυποικιλία των ανοιξιάτικων καλλιεργούμενων ειδών. Μπορεί επάξια κάποιος να την αποκαλέσει Γη της Επαγγελίας μιας και εδώ συναντά κανείς κάθε τι που μπορεί να καλλιεργηθεί και να ευδοκιμήσει εκτός από αυτά, που δεν αντέχουν σε υψόμετρο 400 μέτρων και άνω. Πριν ο άνθρωπος μπορέσει ν αξιοποιήσει τον υδάτινο πλούτο, στο ευρύτερο οροπέδιο καλλιεργούνταν, αποκλειστικά τα σιτάρια, τα κριθάρια, η βρώμη και ο βίκος με το σύστημα της αμειψισποράς 3 των χωραφιών κατά ντάμκες 4. Η ντάμκα των φθινοπωρινών καλλιεργειών εναλλασσόταν με αυτή των ανοιξιάτικων (ρεβίθια, φακή, ρόβη και καλαμπόκι) ή την άλλη την κτηνοτροφική, το μπαΐρι 5. Η εναλλαγή αυτή γινόταν για δύο λόγους: ο ένας ήταν, ότι όλα τα χωράφια έπρεπε να χουν κάποιο διάστημα ανάπαυσης ώστε ν αποδίδουν την επόμενη χρονιά περισσότερο, δεδομένου, ότι τότε δεν υπήρχαν τα ανόργανα λιπάσματα για ν αναπληρώσουν τα συστατικά που έλειπαν από το έδαφος. Ο άλλος λόγος ήταν, ότι έπρεπε να δημιουργούν και άλλους βοσκότοπους εκτός από τους υπάρχοντες φυσικούς διότι η κτηνοτροφία ήταν πάρα πολύ αναπτυγμένη και μόνη η δασική έκταση δεν επαρκούσε για τη βόσκηση των αιγοπροβάτων. Η χρήση, όμως, των καναλιών, που τροφοδοτούσαν με νερό τους μύλους, από τους αγρότες, κατέδειξε τη μεγάλη σημασία του νερού στις καλλιέργειες και έδωσε νέα μορφή στο τοπίο. 3 ) Αμειψισπόρα = εναλλαγή καλλιέργειας στο ίδιο έδαφος. 4 ) Ντάμκα = ζώνη καλλιέργειας. 5 ) Μπαΐρι = ακαλλιέργητη έκταση.

20 Γεωργίου Θ. Μπουρογιάννη 46 Όσα χωριά δεν είχαν κάποια προνομιακή θέση για να λειτουργήσουν το νερόμυλό τους και λέγοντας προνομιακή εννοούμε μια θέση απ όπου το νερό θα έπεφτε, από κάποιο ύψος στην καρούτα 6 για να δώσει κίνηση στις μυλόπετρες, αναγκάζονταν να φέρουν το νερό από πολύ μακριά δημιουργώντας μια μεγαλύτερη κλίση ροής ως το σημείο που ήθελαν να στήσουν το νερόμυλο. Στο σημείο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω μια πλήρη κι εκτενή περιγραφή των δύο νερόμυλων της Μαντασιάς (φωτ. 109,110) διότι οι δύο αυτοί μύλοι ήταν πολύ σπουδαίοι για την περιοχή, αφού σ αυτούς εξυπηρετούνταν πολλά γειτονικά χωριά: Βούζι, Λεύκα, Αχλαδιά, Πετρωτό κ.ά. Επίσης ήταν από τους λίγους στην ευρύτερη περιοχή, που λειτουργούσαν με το σύστημα της δέσης 7 και τα αυλάκια που έφερναν το νερό σ αυτούς, έπαιζαν σπουδαίο ρόλο στη γεωργία. Εκατέρωθεν της όμορφης παραδοσιακής γέφυρας που συνέδεε τη Μαντασιά με το Δομοκό και που δυστυχώς το 1998 την κατεδάφισαν για να κατασκευαστεί στην ίδια θέση φαρδύτερη, ενώ μπορούσε να διατηρηθεί και η καινούργια να γίνει δίπλα, στήθηκαν οι δύο νερόμυλοι. Ο μύλος από τη μεριά του χωριού, ήταν κοινοτικός και ο άλλος απέναντι ιδιωτικός. Στη Θέση «Κρυονάμπλας», σε απόσταση μέτρων περίπου από τη γέφυρα, το ρέμα φραζόταν σε όλο του το πλάτος. Για το σκοπό αυτό έμπηγαν στη σειρά πλατανίσια παλούκια, όπου ανάμεσά τους έπλεκαν ιτίσια, με πλούσια φυλλωσιά, κλαδιά. Από τη μεριά που ερχόταν το νερό έριχναν χώμα και άμμο και το φράγμα ήταν έτοιμο. Η στάθμη του νερού ανέβαινε και από κει ένα μέρος διοχετεύονταν προς τη σούδα πλάτους και βάθους μισού μέτρου. Το νερό μέσω του χαντακιού αυτού, ακολουθώντας παράλληλη πορεία προς το ποτάμι και σε απόσταση λίγων μέτρων από αυτό, κατέληγε στον κοινοτικό νερόμυλο. Πριν φτάσει εκεί περνούσε από την καρούτα. Το νερό κατά την έξοδό του από τη στενή οπή του κώνου δημιουργούσε μεγάλη πίεση και η παραγόμενη δύναμη έθετε σε κίνηση τις μεγάλες μυλόπετρες που συνέθλιβαν το σιτάρι μετατρέποντάς το σε αλεύρι. Σε απόσταση 500 μέτρων πιο πάνω, στη Θέση «Κρέμαση» (κοντά στο «Τσιατάλι»), υπήρχε και δεύτερη δέση, που αυτή διοχέτευε το νερό από την άλλη μεριά, σε παρόμοιο κανάλι για να καταλήξει στον ιδιωτικό νερόμυλο. 6 ) Καρούτα = τσίγκινος κώνος σε επικλινή θέση. Η καρούτα πέτρινης κατασκευής δεν ήταν ανθεκτική. την τίναζε η ορμή του νερού. 7 ) Δέση = το σημείο, όπου το νερό του ποταμού διοχετεύεται στο μυλαύλακο, φράγμα ποταμού.

21 ΕΝΙΠΕΑΣ: Το θεϊκό ποτάμι 47 Η συντήρηση των αυλακιών γινόταν κάθε χρόνο από τους μυλωνάδες και όταν oι νερόμυλοι, λόγω ξεπερασμένης τεχνολογίας, έπαψαν να λειτουργούν, τα αυλάκια τα φρόντιζαν οι κάτοικοι του χωριού, αναθέτοντας με δημοπρασία σε εργάτες τον καθαρισμό τους από μπάζα και χόρτα, για όσα χρόνια διατηρήθηκαν ακόμη τα «κήπια», ως το μικρό αναδασμό του Με ένα τσαπί και ένα φτυάρι, οι σούδες μετατρέπονταν σε αυλάκια με καθαρό, γάργαρο νερό, όπου εκεί έβρισκαν τη χαρά τους και οι πιτσιρικάδες, κάθε φορά, που η μαμά τους πήγαινε να ποτίσει τον κήπο και να μαζέψει ζαρζαβατικά. Οι δύο αυτοί νερόμυλοι, εκτός της μεγάλης αποστολής τους να παρασκευάζουν αλεύρι από σιτάρι, καλαμπόκι και άλλα δημητριακά για την τροφοδοσία των κατοίκων της Μαντασιάς και των γειτονικών χωριών υπήρξαν και κέντρα συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών, πληροφόρησης και διάδοσης νέων. Τη μέρα, που κάποιος ήθελε να φέρει άλεσμα στο μύλο, την εκμεταλλευόταν και για το πλύσιμο των ρούχων και κλινοσκεπασμάτων στο ρέμα. Στο ένα άλογο φορτωμένο το σιτάρι, στο άλλο ο ιματισμός. Ο άνδρας στο μύλο και η γυναίκα, έχοντας μαζί της τα μικρά παιδιά, στα «Κοτρώνια» (φωτ. 28) δίπλα στη γέφυρα. Εκεί τα νερά ήταν βαθιά και ένας μεγάλος λείος βράχος ήταν ιδανικός για το κοπάνισμα των ρούχων και το στράγγισμά τους. Κι επειδή συνήθως η δουλειά αυτή γινόταν καλοκαίρι, οι μπόμπιρες έβρισκαν την ευκαιρία να τσαλαβουτήσουν στα νερά. Πεντακάθαρα και κρυστάλλινα, ήταν ό,τι έπρεπε για το δρόσισμα των μικρών κολυμβητών. Εκεί από το βράχο αυτόν, όλοι, από μικρή ηλικία, βουτώντας στα βαθιά νερά, μάθαιναν το πρώτο τους μπάνιο. Στο μύλο μαζεύονταν οι άνδρες από το ίδιο ή και από άλλα χωριά και κατά τη διάρκεια της παραμονής, μέχρι να έρθει η σειρά τους ν αλέσουν, συνομιλούσαν και περνούσαν ευχάριστα το χρόνο τους. Για δύο μέρες, συνήθως Σαββατοκύριακο, το αυλάκι, που τροφοδοτούσε με νερό τον κοινοτικό μύλο ήταν στη διάθεση των κατοίκων για να ποτίζουν τα «κήπια» τους. Με τον τρόπο αυτόν ξεπλήρωνε ο μυλωνάς το ενοίκιο, που είχε υποχρέωση να καταβάλλει στην κοινότητα. Οι κάτοικοι, που χρησιμοποιούσαν το νερό από το αυλάκι του ιδιωτικού νερόμυλου πλήρωναν δικαίωμα άρδευσης σε είδος (συνήθως σιτάρι). Με το νερό αυτό οι χωρικοί πότιζαν τα «κήπια» τους με τη σειρά. Για την επιβολή της τάξης μεριμνούσε ο νεροφόρος, που ήταν έμμισθος εποχικός υπάλληλος, πληρωνόταν δε από τους ιδιοκτήτες των περιβολιών σε χρήμα ή είδος.

22 Γεωργίου Θ. Μπουρογιάννη 48 Όμορφα, συμμετρικά και απόλυτα γεωμετρικά τα χωραφάκια, τους ενός και των δύο στρεμμάτων, ήταν το στολίδι της περιοχής. Σπαρμένα κατά το ήμισυ με τριφύλλι ή καλαμπόκι και το υπόλοιπο με κηπευτικά (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθιές κλπ.) χάριζαν αρμονία χρωμάτων στο τοπίο. Οι συστάδες των ξινομηλιών και γκορτσιών, στα σύνορα των κήπων, αποτελούσαν τη φυσική κορνίζα των όμορφων κτημάτων προσδίδοντάς τους απαράμιλλο κάλλος, όπου οι άνθρωποι μπρος στην παραδεισένια ομορφιά δεν κουράζονταν σωματικά με την καλλιέργεια της γης. Χαρούμενοι, μετά από μια κοπιαστική, λόγω του θέρους και του αλωνισμού, βδομάδα, κάθε Κυριακή, πήγαιναν να ποτίσουν τα περιβόλια και να γεμίσουν τα δισάκια τους με την ευλογημένη παραγωγή. Κοντά στα «κήπια», σε διαφορετικές τοποθεσίες κάθε χρόνο, έβαζαν και τα μποστάνια. Η καλλιέργεια αυτή αποτελούσε ξεχωριστή ζώνη και τη φύλαγε ο δραγάτης. Υπήρχε έτσι αφθονία σε φρούτα, αφού τα καρπούζια και τα πεπόνια ήταν στην ημερήσια διάταξη κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Όλα αυτά που καλλιεργούσαν τα είχαν μόνο για την αυτοσυντήρησή τους, παρ όλο που υπήρχε η δυνατότητα επαγγελματικής εκμετάλλευσης. Ο κόσμος τότε δεν είχε «κολλήσει» ακόμη το μικρόβιο του πλουτισμού και ήταν αυτάρκης. Η παραγωγή αρκούσε γι αυτούς, αλλά και για κείνους, που δεν προνοούσαν ή δεν είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν. Παράδεισος, λοιπόν, ο τόπος γύρω από το ποτάμι, όπου καλλιέργειες και βλάστηση δημιουργούσαν σπάνιους κι ευφάνταστους χρωματικούς συνδυασμούς. Κελαρύσματα τρεχούμενων νερών, τιτιβίσματα πουλιών, φωνές παιδιών και τραγούδια χαρούμενων ανθρώπων συνέθεταν μια θεϊκή μελωδία. Με την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία παραμέρισε τις παλιές, με παραδοσιακό τρόπο, καλλιέργειες. Η γραφικότητα του τοπίου χάθηκε και αυτή μαζί με τη γραφικότητα των αγροτικών εργασιών. Οι νερόμυλοι αχρηστεύθηκαν, αφού η τεχνολογία τους ξεπεράστηκε από την κατασκευή σύγχρονων μηχανικών κυλινδρόμυλων. Οι μεγάλοι αυτοί αλευρόμυλοι εγκατεστημένοι στο κέντρο της επαρχίας, στο Δομοκό, εξυπηρετούν πλέον τους κατοίκους των χωριών όλου του οροπεδίου. Ο μόνος παραδοσιακός νερόμυλος, που δουλεύει μέχρι σήμερα στην περιοχή, είναι αυτός της Χιλιαδούς (φωτ. 111). Αναστηλωμένος και ανακαινισμένος συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους, που επιθυμούν να χουν λίγο

23 ΕΝΙΠΕΑΣ: Το θεϊκό ποτάμι 49 καλαμποκάλευρο, με παραδοσιακό τρόπο αλεσμένο, για τη νόστιμη χωριάτικη μπαμπανέτσα 8. Ο μυλωνάς Σούλας Χρήστος, που κατάγεται από τη Μελιταία, δουλεύει το μύλο ανελλιπώς από το 1960 (φωτ ). Το πότισμα με φυσική ροή από τα αρδευτικά κανάλια αντικαταστάθηκε με το πότισμα από το ποτάμι με τις αντλητικές μηχανές (φωτ. 105,106). Τα «μπεκ», τα «καρούλια»(φωτ. 107,108) και κάθε άλλο μηχάνημα τεχνητής βροχής, τα «λάστιχα» αργότερα (σύστημα ποτίσματος «σταγόνα-σταγόνα») εκτόπισαν τον εργάτη της γης, που με την τσάπα στο χέρι καθοδηγούσε το νερό από αυλάκι σε αυλάκι και από ρίζα σε ρίζα. Τα τριφύλλια πλέον καλλιεργούνται σε μεγάλες εκτάσεις. Η κοσιά, το δικούλι και η κασόνα έδωσαν τη θέση τους στα αντίστοιχα μηχανήματα. Οι άνθρωποι δεν ξημερώνονται πια ξαπλωμένοι στο φρεσκοκομμένο τριφύλλι, «μετρώντας τ άστρα», μέχρι να «γυρίσει» για ν αρχίσουν το μπαλάρισμα. Η δεντροκαλλιέργεια εξαφανίστηκε εντελώς. Δεν έμεινε ούτε μια ξινομηλιά για να γευόμαστε τα όμορφα εκείνα βαθυκόκκινα μήλα με το υπέροχο άρωμα και τη χυμώδη, με υπόξινη γεύση, σάρκα τους. Οι μπανανομηλιές, που καλλιεργούνταν στην περιοχή της Αβαριτσιώτικης κοιλάδας, εξέλιπαν μαζί με άλλες ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων. Οι ήμερες γκορτσιές (αγριαχλαδιές) (φωτ. 65) με τα στιφά αλλά νοστιμότατα γκόρτσα χάθηκαν και αυτές. Οι ντόπιες ποικιλίες του καλαμποκιού αντικαταστάθηκαν από υβρίδιες. Χάθηκε έτσι η παραδοσιακή, με την ξεχωριστή νοστιμάδα, μπομπότα 9 και το κατσαμάκι 10 που μαγειρεύονταν με ντόπιο καλαμποκίσιο αλεύρι φτιαγμένο στο νερόμυλο. Οι ντομάτες με τους γλυκύτατους ζαχαρώδεις καρπούς, υπέστησαν και αυτές μετάλλαξη για μεγαλύτερη αντοχή και απόδοση. Η γευστικότητα των προϊόντων είναι πια δευτερεύουσας σημασίας. Τα μποστάνια με τα αρωματικά μέχρι λιποθυμίας πεπόνια και τα καρπούζια, που έτρωγες και κόλλαγαν τα χέρια σου ανήκουν στο παρελθόν. Χρώμα, άρωμα και γεύση αποτελούν νοσταλγική ανάμνηση. 8 ) Μπαμπανέτσα = πίτα της Ρούμελης, που γίνεται με καλαμποκίσιο αλεύρι, όπου ανάμεσα σε δύο στρώσεις ζύμης βάζουν διάφορα λαχανικά ψιλοκομμένα: σπανάκια, ξινολάχανα, σέσκουλα κλπ. 9 ) Μπομπότα = καλαμποκίσιο ψωμί 10 ) Κατσαμάκι = χυλός από καλαμποκάλευρο.

24 Γεωργίου Θ. Μπουρογιάννη 50 Στο βωμό της υπερκατανάλωσης και του συμφέροντος θυσιάστηκαν η νοστιμιά, η ποιότητα και η αγνότητα των προϊόντων. Προφητικά οι παλιοί έλεγαν, ότι «θα ρθει καιρός που θα τα βλέπουμε και δε θα μπορούμε να τα φάμε» εννοώντας φυσικά, ότι όλα θα είναι μολυσμένα κι επικίνδυνα για την υγεία από την αλόγιστη χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Σήμερα οι καλλιέργειες είναι μεγάλης έκτασης λόγω του αναδασμού και αποδοτικότερες λόγω της τεχνολογίας, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων. Στην περιοχή ευδοκιμούν τα καλαμπόκια των οποίων η στρεμματική απόδοση φτάνει τα κιλά και η βιομηχανική ντομάτα με ανώτατη παραγωγή 12 τόνους το στρέμμα. Επίσης καλλιεργούνται τα ζαχαρότευτλα με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μεγάλη παραγωγικότητα (8 ως 10 τόνους το στρέμμα). Η μόνη καλλιέργεια που δεν ευδοκιμεί, αν και δοκιμάστηκε πολλές φορές με πρώιμες ποικιλίες, είναι το βαμβάκι και τούτο διότι το χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή είναι η πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως το βράδυ, μετά από μια Αυγουστιάτικη βροχή. Το απόγειο που δημιουργείται, εξαιτίας του ποταμού, επιβραδύνει το άνοιγμα των «καρυδιών» του βαμβακιού.

Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία

Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία Εισαγωγή Αποδημητικά πουλιά είναι τα πουλιά που κάθε χρόνο μεταναστεύουν, από το Νότο προς το Βορρά την άνοιξη και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 10. ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΕΣ ΤΣΙΧΛΕΣ - ΚΟΡΑΚΟΕΙΔΗ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 10. ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΕΣ ΤΣΙΧΛΕΣ - ΚΟΡΑΚΟΕΙΔΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 10. ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΕΣ ΤΣΙΧΛΕΣ - ΚΟΡΑΚΟΕΙΔΗ 1. Αλκυόνη Alcedo atthis Περιγραφή πολύ μεγάλο κεφάλι, μακρύ και οξύληκτο ράμφος μήκους 3-4 εκ., κοντές φτερούγες, πόδια και ουρά, πάνω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια Λιοντάρια Μέγεθος Βάρος Τροφή Περιοχή ως 1,90 μέτρα μήκος ως 1,10 μέτρα ύψος μέχρι 250 κιλά τρώνε ζώα μεγάλα, όπως καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ζέβρες Αφρική και Ινδία ΛΙΟΝΤΑΡΙ Τα λιοντάρια είναι τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου!

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Ψάξαμε και βρήκαμε. Ομαδικές εργασίες στα πλαίσια της ενότητας «Οι ακροβάτες της θάλασσας». Οι μαθητές έφτιαξαν δελτία ταυτότητας για κάθε προστατευόμενο ζώο. Έψαξαν και

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Σχολ. Έτος: 2011 2012 Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ - ΜΟΝΑΧΟΥΣ Κοινό όνομα: Μεσογειακή φώκια Μήκος: 2 3 μέτρα Βάρος: 300

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Δ.Β.Μ. Σχολική χρονιά 2014-15 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ.

Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ. Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 22 ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Παρατηρήστε και συγκρίνετε τις παρακάτω εικόνες. Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις τα νερά του ποταμού δεν είναι καθαρά; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Πύθωνας των βράχων από. το Βιβλίο της Ζούγκλας, μεγαλόσωμο φίδι, μεγάλη. μυϊκή δύναμη, μικρό κεφάλι. κάνοντας πλάγια βήματα, τα

Πύθωνας των βράχων από. το Βιβλίο της Ζούγκλας, μεγαλόσωμο φίδι, μεγάλη. μυϊκή δύναμη, μικρό κεφάλι. κάνοντας πλάγια βήματα, τα ΟΝΟΜΑ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΣΤΙΚΑ Πύθωνας των βράχων από KAA το Βιβλίο της Ζούγκλας, μεγαλόσωμο φίδι, μεγάλη μυϊκή δύναμη, μικρό κεφάλι. Ζώο της θάλασσας, κινείται ΚΑΒΟΥΡΑΣ κάνοντας πλάγια βήματα, τα μάτια του κινούνται

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη»

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης που αφορούν στην επεξεργασία κειµένου Ο ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ Ο σκαντζόχοιρος είναι πολύ συνηθισµένο είδος στη χώρα µας.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 6. ΧΗΝΕΣ ΠΑΠΙΕΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 6. ΧΗΝΕΣ ΠΑΠΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 6. ΧΗΝΕΣ ΠΑΠΙΕΣ 1. Χωραφόχηνα Anser fabalis Περιγραφή μοιάζει με τη σταχτόχηνα αλλά σκουρότερη, πάνω μέρος φτερούγων γκριζογάλαζο σε αντίθεση με τα πολύ σκούρα κεφάλι και λαιμό,

Διαβάστε περισσότερα

Στην Κεντρική Ασία βρίσκεται η έρημος Γκόμπι και της Αραβίας. Στην Αμερική η Μοχάβι(Βόρεια) και η Ατακάμα (Νότια).

Στην Κεντρική Ασία βρίσκεται η έρημος Γκόμπι και της Αραβίας. Στην Αμερική η Μοχάβι(Βόρεια) και η Ατακάμα (Νότια). H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ Στη Γη υπάρχουν μεγάλες αφιλόξενες άνυδρες εκτάσεις που ονομάζονται έρημοι.καλύπτουν το 1/3 της ξηράς και βρίσκονται κυρίως κοντά στους δύο Τροπικούς ( Αιγόκερω και Καρκίνου) Στην Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Οι φίλοι μας, τα ζώα Σχ. έτος

Οι φίλοι μας, τα ζώα Σχ. έτος Ο ΣΚΥΛΟΣ Το τρίχωμά του έχει χρώμα μαύρο. Έχει τέσσερα πόδια, μεγάλα μάτια, μακριά αυτιά και μαύρη μύτη. Η ουρά του είναι κοντή. Είναι θηλαστικό ζώο. Γεννάει κουταβάκια. Τα κουταβάκια είναι παιχνιδιάρικα.

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ζώα και οι Φωλιές τους. Μια εργασία των μαθητών και των μαθητριών του Β2 με τη δασκάλα τους Λαζοπούλου Ελένη 1 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Τα Ζώα και οι Φωλιές τους. Μια εργασία των μαθητών και των μαθητριών του Β2 με τη δασκάλα τους Λαζοπούλου Ελένη 1 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης + Τα Ζώα και οι Φωλιές τους Μια εργασία των μαθητών και των μαθητριών του Β2 με τη δασκάλα τους Λαζοπούλου Ελένη 1 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Γιάννης Κορνηλία Ρηνιώ Κυριακή Νάσια Γιώργος Στράτος +

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Motacillidae (Κελάδες-Σουσουράδες) Είδος: Motacilla alba (Λευκοσουσουράδα)

Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Motacillidae (Κελάδες-Σουσουράδες) Είδος: Motacilla alba (Λευκοσουσουράδα) Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Motacillidae (Κελάδες-Σουσουράδες) Είδος: Motacilla alba (Λευκοσουσουράδα) Γνωρίσµατα: Έχει το ίδιο µέγεθος (18εκ.) µε τη Σταχτοσουσουράδα από την οποία

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 9. ΕΔΑΦΟΒΙΑ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΟΜΟΡΦΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 9. ΕΔΑΦΟΒΙΑ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΟΜΟΡΦΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 9. ΕΔΑΦΟΒΙΑ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΟΜΟΡΦΑ 1. Αγριόκουρκος Tetrao urogallus Περιγραφή αρσενικό: γενικός χρωματισμός γκριζόμαυρος, στήθος πρασινογάλανο, κοιλιά με λευκές λωρίδες ακανόνιστου σχήματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ KANGOUROU ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2016

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ KANGOUROU ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2016 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ KANGOUROU ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2016 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 3 Δεκεμβρίου / December 2016 10:00 11:15 Ερώτηση 1 7: 3 βαθμοί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι πολικές περιοχές, όπως βλέπεις και στον παραπάνω παγκόσμιο χάρτη, βρίσκονται βορειότερα από το Βόρειο Πολικό Κύκλο και νοτιότερα από το Νότιο Πολικό Κύκλο. Συγκεκριμένα ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Όμιλος Λογοτεχνίας 2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Σχ. Έτος 2017-18 ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αγγελική Χειλάκη- ΠΕ70 «ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ»

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 Το εκπαιδευτικό υλικό αυτό στην αρχική του μορφή δημιουργήθηκε και

Διαβάστε περισσότερα

[Ο Τομ Σόγιερ και οι δύο φίλοι του έχουν φύγει κρυφά από τα σπίτια τους και έχουν κατασκηνώσει δίπλα στο ποτάμι. Ο Τομ ξυπνά πρώτος το πρωί.

[Ο Τομ Σόγιερ και οι δύο φίλοι του έχουν φύγει κρυφά από τα σπίτια τους και έχουν κατασκηνώσει δίπλα στο ποτάμι. Ο Τομ ξυπνά πρώτος το πρωί. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ο Τομ Σόγιερ και οι δύο φίλοι του έχουν φύγει κρυφά από τα σπίτια τους και έχουν κατασκηνώσει δίπλα στο ποτάμι. Ο Τομ ξυπνά πρώτος το πρωί.] Μια καφεκόκκινη πασχαλίτσα σκαρφάλωνε στα ιλιγγιώδη

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου

Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου H Γ τάξη του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης μελέτησε το θέμα: «Χλωρίδα και πανίδα της Ζακύνθου» Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

Λύκος - Canis lupus. Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι. Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες.

Λύκος - Canis lupus. Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι. Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες. Λύκος - Canis lupus Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες. Ο πληθυσμός του Λύκου μειώνεται εξαιτίας: i. του περιορισμού/υποβάθμισης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ. «Ζώα του τόπου μας». Ελένη Μοσχοβάκου Βασιλεία Χαρίτου Στέλιος Κάνο

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ. «Ζώα του τόπου μας». Ελένη Μοσχοβάκου Βασιλεία Χαρίτου Στέλιος Κάνο ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ. «Ζώα του τόπου μας». Ελένη Μοσχοβάκου Βασιλεία Χαρίτου Στέλιος Κάνο 1 2 Από τα πολύ παλιά χρόνια ο άνθρωπος κατάλαβε, ότι τα ζώα μπορούν να του φανούν χρήσιμα, για να τον βοηθούν στις

Διαβάστε περισσότερα

Πέστροφα. Χέλι. Τσιρόνι

Πέστροφα. Χέλι. Τσιρόνι Πέστροφα Χέλι Τσιρόνι «Θεέ µου, πρώτη φορά στη ζωή µου τρόµαξα τόσο! Τραβούσα κουπί στην ελληνική πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, και ενώ ήµουν αρκετά µακριά από την ακτή ένα µεγάλο ψάρι πήδηξε ξαφνικά από

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια Δράκεια Αυτή η διαδρομή ξεκινά και τελειώνει στη Δράκεια, ένα παραδοσιακό χωριό στην πλαγιά του Πηλίου πάνω από την Αγριά. Η Δράκεια έχει δύο πλατείες. Από την επάνω πλατεία μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. ΟΝΟΜΑ: Στεγόσαυρος. ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ: Σαύρα με οροφή. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. ΟΝΟΜΑ: Στεγόσαυρος. ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ: Σαύρα με οροφή. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΟΝΟΜΑ: Στεγόσαυρος ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ: Σαύρα με οροφή. Ογκώδες τετράποδο που είχε μήκος 8 10 μέτρα. Η πλάτη του καλύπτονταν από μεγάλες κεράτινες πλάκες που ξεκινούσαν μικρές από τη βάση του κεφαλιού, μεγάλωναν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΘΗΡΑΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΘΗΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ Άστρος 18 Αυγούστου 2014 Ταχ. Δ/νση : Άστρος Ταχ. Κώδικας 220 ΟΙ Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Σχολική χρονιά 2013-2014 αγρινό: Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό και ενδημικό είδος στην Κύπρο. Χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πανίδας

Διαβάστε περισσότερα

Η αρκούδα είναι το πιο μεγάλο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης. Σε φυσιολογικές συνθήκες ζει περίπου 20 με 25 χρόνια. Ζει σε ορεινές δασικές περιοχές

Η αρκούδα είναι το πιο μεγάλο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης. Σε φυσιολογικές συνθήκες ζει περίπου 20 με 25 χρόνια. Ζει σε ορεινές δασικές περιοχές Μπότη Μιχαέλα Η αρκούδα είναι το πιο μεγάλο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης. Σε φυσιολογικές συνθήκες ζει περίπου 20 με 25 χρόνια. Ζει σε ορεινές δασικές περιοχές και είναι ζώο παμφάγο με ιδιαίτερη προτίμηση

Διαβάστε περισσότερα

Ας προσπαθήσουμε όλοι να μη χαθεί κανένα είδος ζώου από την Κύπρο

Ας προσπαθήσουμε όλοι να μη χαθεί κανένα είδος ζώου από την Κύπρο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ας προσπαθήσουμε όλοι να μη χαθεί κανένα είδος ζώου από την Κύπρο Ξέρεις ότι: Πανίδα ονομάζουμε όλα τα ζώα μιας περιοχής. Αυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΘΗΡΑΣ

ΔΑΣΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΘΗΡΑΣ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ AΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ Γραφείο Θήρας Ταχ. Δ/νση : Άστρος Ταχ. Κώδικας 220

Διαβάστε περισσότερα

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Η φραουλιά Η φράουλα ένα φυτό της άνοιξης. Είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 8. ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ - ΝΥΚΤΟΒΙΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 8. ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ - ΝΥΚΤΟΒΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 8. ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ - ΝΥΚΤΟΒΙΑ 1. Σπιζαετός Hieraaetus fasciatus Περιγραφή ο χρωματισμός του φτερώματος στο πάνω μέρος είναι μαυρόφαιος με λευκές περιοχές στη ράχη, τα πρωτεύοντα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά 2014-15 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες

10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες 10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες Ο Παγασητικός είναι μια κλειστή θάλασσα που τα νερά της αλλάζουν κάθε 8-9 μέρες χάρη στα ρεύματα Οι παλιές, μεγάλες πληγές Ελλιπής βιολογικός καθαρισμός Τα

Διαβάστε περισσότερα

Φθινόπωρο μύρισε το σχολειό ξεκίνησε. Αχ! Πέφτει χιόνι και το σπουργίτι το μικρό αχ πώς κρυώνει. Όλα ανθισμένα και ο ήλιος γελά.

Φθινόπωρο μύρισε το σχολειό ξεκίνησε. Αχ! Πέφτει χιόνι και το σπουργίτι το μικρό αχ πώς κρυώνει. Όλα ανθισμένα και ο ήλιος γελά. Φθινόπωρο μύρισε το σχολειό ξεκίνησε. Αχ! Πέφτει χιόνι και το σπουργίτι το μικρό αχ πώς κρυώνει. Όλα ανθισμένα και ο ήλιος γελά. Ήλιος, θάλασσα. Καλώς ήρθες ξεγνοιασιά. Βρεγμένες ομπρέλες κρατούν τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές Οι οργανισμοί διαφέρουν στην εμφάνιση, στον τρόπο με τον οποίο ζουν, στον τόπο όπου κατοικούν Ποιο είναι το μυστικό της τεράστιας ποικιλομορφίας;

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνώ και μαθαίνω για τα ζώα

Ερευνώ και μαθαίνω για τα ζώα Ερευνώ και μαθαίνω για τα ζώα Στα πλαίσια του μαθήματος των Ελληνικών και με αφορμή κείμενα του βιβλίου που είχαν σχέση με ζώα, φέραμε από το σπίτι μας βιβλία με ζώα. Μέσα από τα βιβλία και μέσα από πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας

Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ του ΣΠΥΡΟΥ ΣΚΑΡΕΑ, Γεωπόνου-Εντομολόγου Όλοι μας έχουμε δει μέλισσες να πετούν από λουλούδι σε λουλούδι. Όλοι μας έχουμε απολαύσει το μέλι,

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ ΧΡΥΣΑΕΤΟΙ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Είμαστε μέλη της ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με το περιβάλλον και με το τι μας κάνει να χαμογελάμε στη φύση. Επιλέξαμε αυτό το θέμα επειδή πιστεύουμε πως ακόμα υπάρχουν πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Τετάρτη, 27 Μάρτιος :09 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 27 Μάρτιος :29

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Τετάρτη, 27 Μάρτιος :09 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 27 Μάρτιος :29 Όταν λέμε μεταλλαγμένα τρόφιμα ή γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αναφερόμαστε σε τρόφιμα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας τις πρόσφατες τεχνικές της μοριακής βιολογίας. Τα τρόφιμα αυτά έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει. Έντομα εδάφους καλαμποκιού

Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει. Έντομα εδάφους καλαμποκιού Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει Έντομα εδάφους καλαμποκιού t ΓΝΩΡΙΖΩ t t t Αγρότιδες η Καραφατμέ η Κοφτοσκούληκα (Agotis spp) Τα τέλεια έντομα είναι νυκτόβια λεπιδόπτερα που ανήκουν σε διάφορα είδη

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις-σενάρια. Β) Τους παρακινείτε και τους στηρίζετε να παράγουν ποιοτικότερο προϊόν εφαρμόζοντας τη μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας;

Ερωτήσεις-σενάρια. Β) Τους παρακινείτε και τους στηρίζετε να παράγουν ποιοτικότερο προϊόν εφαρμόζοντας τη μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας; 86 1 Την πρώτη μέρα στην εργασία σας πληροφορήστε ότι τα φασόλια Πρεσπών περνάνε μεγάλη κρίση η τιμή τους πέφτει στην αγορά κι οι παραγωγοί, που είναι πολύ δυσαρεστημένοι, ζητούν τη βοήθειά σας. Τι επιλέγετε;

Διαβάστε περισσότερα

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός Ποτάμι είναι το ρεύμα γλυκού νερού που κινείται από τα ψηλότερα (πηγές) προς τα χαμηλότερα μέρη της επιφάνειας της Γης (πεδινά) και

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 1 Πώς ονομάζεται το πουλί που φαίνεται στο σκίτσο του έργου για την προστασία της λίμνης της Ορόκλινης;

Ερώτηση 1 Πώς ονομάζεται το πουλί που φαίνεται στο σκίτσο του έργου για την προστασία της λίμνης της Ορόκλινης; Ερώτηση 1 Πώς ονομάζεται το πουλί που φαίνεται στο σκίτσο του έργου για την προστασία της λίμνης της Ορόκλινης; Ερώτηση 2 Με ποιο τρόπο βοηθά το πρόγραμμα LIFE τις χώρες που προσπαθούν να προστατέψουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΣΜΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΛΑΝΚΑ ΧΕΚΕΡΙΜ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΗ: Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον. Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ.

ΜΕΛΗ: Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον. Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. ΜΕΛΗ: Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Παρασκευόπουλο Ιστορικό Πλαίσιο: - Πρωτοεμφανίστηκε πριν από 5.000 χρόνια στην Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι;

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; Κανένα από αυτά τα ζώα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι αδύνατο να δει κανείς ο,τιδήποτε. Ποια δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Η προστατευόμενη περιοχή της κοιλάδας του Αίθωνα Αρχαγγέλου-Μαλώνας Ρόδου» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αγγελική Λιάκου Σχ. Έτος 2013-2014 Στο Γυμνάσιο Καλυθιών υλοποιήθηκε,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες της Εξέλιξης

Θεωρίες της Εξέλιξης 1 ο ΘΕΜΑ Θεωρίες της Εξέλιξης Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις παρακάτω ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Οι περιοχές των τροπικών δασών όπως βλέπεις και στον παραπάνω παγκόσμιο χάρτη, βρίσκονται στη Νότια Αμερική(γύρω από τον ισημερινό), στη Βόρεια Αμερική(ανάμεσα από τον Τροπικό του

Διαβάστε περισσότερα

Στα συμπόσιά τους τα τραπέζια ήταν βαρυφορτωμένα και το κρασί έρεε άφθονο.

Στα συμπόσιά τους τα τραπέζια ήταν βαρυφορτωμένα και το κρασί έρεε άφθονο. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν καλοφαγάδες. Γενικά όμως ήταν λιτοδίαιτοι, σκοπό είχαν να ερεθίσουν και όχι να βαρύνουν το στομάχι, γι αυτό άλλωστε ήταν πλούσιες σε καρυκεύματα και αρωματικά βότανα Στα συμπόσιά

Διαβάστε περισσότερα

Φαράγγι του Πολυλιμνίου

Φαράγγι του Πολυλιμνίου Φαράγγι του Πολυλιμνίου Σε ένα καλά κρυμμένο μικρό φαράγγι, 32 χλμ. από την Καλαμάτα, ακολουθώντας το δρόμο από Καλαμάτα προς Πύλο, δίπλα στο χωριό Χαραυγή, σε ένα απερίγραπτου κάλλους φυσικό τοπίο βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

λινη βάση του κουνιστού αλόγου την είχε μισοφάει

λινη βάση του κουνιστού αλόγου την είχε μισοφάει ταν παραμονή Χριστουγέννων και ο Θίοντορ πάλευε ν ανοίξει ένα χαρτόκουτο. Και το χαρτόκουτο τον κέρδιζε. Κάποιος είχε επιδείξει μεγάλο ζήλο χρησιμοποιώ ντας την κολλητική ταινία. Κάποιος ήθελε να είναι

Διαβάστε περισσότερα

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 29/10/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό 2010 2011 Παρόχθια ζώνη Σε κάθε ποταμό υπάρχει παρόχθια ζώνη Μια πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Β. Παροιμίες για το μήνα Ιανουάριο (ΧΕΙΜΩΝΑΣ) Παροιμίες για το μήνα Φεβρουάριο (ΧΕΙΜΩΝΑΣ) 1. Σ' όσους μήνες έχουν «ρο», μπάνιο με ζεστό νερό.

ΟΜΑΔΑ Β. Παροιμίες για το μήνα Ιανουάριο (ΧΕΙΜΩΝΑΣ) Παροιμίες για το μήνα Φεβρουάριο (ΧΕΙΜΩΝΑΣ) 1. Σ' όσους μήνες έχουν «ρο», μπάνιο με ζεστό νερό. Παροιμίες για το μήνα Ιανουάριο (ΧΕΙΜΩΝΑΣ) 1. Σ' όσους μήνες έχουν «ρο», μπάνιο με ζεστό νερό. 2. Ο Γενάρης δε γεννά μήτε αυγά μήτε πουλιά, μόνο κρύο και νερά. 3. Αρχιμηνιά, καλή χρονιά, με σύγκρυα και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ 1. Σκίουρος Sciurus vulgaris 1. Περιγραφή Κοκκινωπός έως μαύρος, άσπρη κοιλιά, τούφες στα αυτιά Μήκος: 18-27 εκ. (ουρά 14-20 εκ.) Βάρος: 200-480 γρ. 1. Σκίουρος Sciurus

Διαβάστε περισσότερα

Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης

Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Δρ Βορεάδου Κατερίνα Υπεύθυνη Εκπαίδευσης ΜΦΙΚ Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης Το όνομά του εικάζεται πως προέρχεται από τη λέξη 'λύκη που σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Το τελευταίο όνειρο της γέρικης βελανιδιάς Κάπου σε κάποιο δάσος, εκεί στον λόφο που βρίσκονταν κοντά σε μια πλατιά

Διαβάστε περισσότερα

Ας αναζητήσουµε τις φωτογραφίες που λείπουν

Ας αναζητήσουµε τις φωτογραφίες που λείπουν ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ 2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΛΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο : 27.4.2008 ΦΥΛΛΟ Δραστηριοτήτων Όνοµα:... Ας αναζητήσουµε τις φωτογραφίες που λείπουν

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Οι λίμνες στις τέσσερις εποχές

Οι λίμνες στις τέσσερις εποχές Οι λίμνες στις τέσσερις εποχές Λίμνη Κερκίνη Το πρόβλημα της λίμνης Κερκίνης εντοπίζεται στο νερό, στη διαχείριση του νερού. Η μεγάλη διακύμανση της στάθμης του νερού επηρεάζει διάφορα σπάνια είδη που

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΣΠΟΡΟ, ΤΟ ΝΕΡΟ, ΤΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΣΠΟΡΑΣ (ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ) ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΥΦΑΛΜΥΡΟ Η ΑΛΜΥΡΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία. Κτηνοτροφία

Γεωργία. Κτηνοτροφία Γεωργία Κτηνοτροφία 1 Ιστορική Αναδρομή Πως ξεκίνησε η γεωργία και η εξέλιξή της. Η εποχή που άρχισε ο άνθρωπος να ασχολείται μ' αυτή δεν μπορεί να οριστεί ακριβώς. Μπορούμε όμως να πούμε ότι θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Το αλφαβητάρι των ζώων

Το αλφαβητάρι των ζώων Το αλφαβητάρι των ζώων Ομάδα εργασίας: οι μαθητές/τριες του Α1 Υπεύθυνη εργασίας: Καλλιπολίτη Στυλιανή Χώρος εργασίας: 13ο Δ.Σ. Ρόδου Σχολικό έτος: 2011-2012 Εισαγωγή Η παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙ. Συµπεριλαµβάνεται στα είδη του Παραρτήµατος ΙΙ της Σύµβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

ΙΙ. Συµπεριλαµβάνεται στα είδη του Παραρτήµατος ΙΙ της Σύµβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων. Τάξη: Caprimulgiformes (Αιγοθηλόµορφα) Οικογένεια: Caprimulgidae (Αιγοθηλίδες) Είδος: Caprimulgus europaeus (Γιδοβύζι - Γιδοβυζάστρα) Γνωρίσµατα: Είναι ένα πολύ ξεχωριστό πουλί όσον αφορά στην εµφάνισή

Διαβάστε περισσότερα

Σωστά το μαντέψατε! Τρώω σποράκια, μα πιο πολύ μου αρέσουν οι σπόροι του σιταριού!

Σωστά το μαντέψατε! Τρώω σποράκια, μα πιο πολύ μου αρέσουν οι σπόροι του σιταριού! Σιτάρι Γ τάξη Σωστά το μαντέψατε! Τρώω σποράκια, μα πιο πολύ μου αρέσουν οι σπόροι του σιταριού! Το σιτάρι ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών, μαζί με τις πατάτες και το ρύζι. Όλες αυτές οι τροφές

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη

Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Η Λίμνη Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Κείμενο Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη Γραφιστική επιμέλεια Χριστιάνα Χαραλάμπους Επιμέλεια κειμένου και εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ Γεωγραφικά στοιχεία Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΙΤΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Γ 3 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΙΡΓΙΑ

ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΙΤΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Γ 3 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΙΡΓΙΑ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΙΤΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Γ 3 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2017-18 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΙΡΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ Τι είναι η μετανάστευση ή αποδημία; Είναι η τακτική των

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου

μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου Ένα H κουρούνα διέσχισε τον ουρανό, χτυπώντας αργά τα φτερά της. Ταπ, ταπ, ταπ. Ήταν νύχτα, δεν είχε ακόμα ξημερώσει, και με τα κατάμαυρα φτερά της μπορούσε να πετάει στον αέρα

Διαβάστε περισσότερα

Ονομάζομαι Φίνλεϊ Μακ Φι, όπως το γράμμα της

Ονομάζομαι Φίνλεϊ Μακ Φι, όπως το γράμμα της ΠΡΩΤΟ Ο ΦΙΝΛΕΪ ΤΟ ΚΟΥΡΕΛΙ Ο ΝΤΑΓΚ Ονομάζομαι Φίνλεϊ Μακ Φι, όπως το γράμμα της αλφαβήτου. Ζούσα μια ήσυχη ζωή. Δεν ήμουν ο πρώτος στο σχολείο ούτε και σπουδαίος παίκτης του ράγκμπι σαν τον αδερφό μου.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ροή του νερού μεταξύ των άλλων καθορίζει τη ζωή και τις λειτουργίες των έμβιων οργανισμών στο ποτάμι. Διαμορφώνει το σχήμα του σώματός τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

Μικρά ζώα, μικρές δράσεις

Μικρά ζώα, μικρές δράσεις Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Μικρά ζώα, μικρές δράσεις Η Κύπρος είναι νησί και η θάλασσα τη χωρίζει από Ασία Ευρώπη Αφρική Χάρη στην απομόνωση εξελίχτηκαν μοναδικά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε.

Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε. Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε. Βλέπουμε συχνά μέλισσες στα λουλούδια Τι ξέρουμε γι αυτές; Ημέλισσα είναι έντομο Υπάρχει στη Γη εδώ και 30 εκατομμύρια

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργώντας τη γη. νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου

Καλλιεργώντας τη γη. νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου Καλλιεργώντας τη γη άλετρο βουκάνη ή δουκάνη νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου πενταδόντιν δρεπάνι Οι άνθρωποι όργωναν τη γη με το ξύλινο άλετρο που το έσερναν τα βόδια και έβαζαν τους σπόρους του σιταριού.

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Αρωματικά Φυτά Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Η προσθήκη του κατάλληλου βοτάνου μπορεί να κάνει πιο γευστικό και πιο ελκυστικό κάποιο φαγητό. Η γεύση, όμως, είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης και υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι με λίμνη. Κι εξάπαντος εκατοντάδες από εκείνα τα συμπαθητικά πτηνά τα κάτασπρα περιστέρια να τα βλέπω να γεύονται το γλυκό δροσερό νεράκι.

Σπίτι με λίμνη. Κι εξάπαντος εκατοντάδες από εκείνα τα συμπαθητικά πτηνά τα κάτασπρα περιστέρια να τα βλέπω να γεύονται το γλυκό δροσερό νεράκι. Σπίτι με λίμνη Ήθελα να χω ένα σπίτι κοντά σε λίμνη Μια πολύ μεγάλη στρογγυλή λίμνη Όχι τόσο για το σιντριβάνι, τα φύκια και τες πρασινάδες (βέβαια να βρίσκονται και αυτά είν ευμορφότατα) Αλλά για να έρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) ΔΙΑΣΚΕΥΗ/ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Δρ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΑΚΑ 2015/16 * ΡΟΛΟΙ: ΠΟΥΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 11. ΙΧΘΥΕΣ ΓΛΥΚΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 11. ΙΧΘΥΕΣ ΓΛΥΚΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 11. ΙΧΘΥΕΣ ΓΛΥΚΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 1. Λιπαριά Alosa alosa Περιγραφή σώμα πεπιεσμένο στις πλευρές, μικρό ραχιαίο πτερύγιο, χωρίς πλευρική γραμμή, με βαθιά εγκοπή στο μέσο του χείλους της

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 7. ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 7. ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 7. ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ 1. Γυπαετός Gypaetus barbatus Περιγραφή μακριές οξύληκτες μαυροκαφετί φτερούγες, μακριά σφηνοειδής γκριζόμαυρη ουρά, πάνω μέρος σκούρο γκριζόμαυρο, κάτω μέρος κιτρινο-πορτοκαλί,

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Ενότητα 1: Εισαγωγή στα τρόφιμα

Διδακτική Ενότητα 1: Εισαγωγή στα τρόφιμα Διδακτική Ενότητα 1: Εισαγωγή στα τρόφιμα 15 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΩΡΑ: CARDET Κύπρος ΤΙΤΛΟΣ: ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: Εισαγωγή στα Τρόφιμα 9-12 χρονών [Γ - Στ Δημοτικού] ΜΑΘΗΜΑ/ΘΕΜΑ: Αγωγή Υγείας, Νέα Ελληνικά / Αειφόρος

Διαβάστε περισσότερα