Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων"

Transcript

1 Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ. Ξένες φυλές προβάτων 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ

2 Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η προσαρμοστική ικανότητα του προβάτου σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση, τις γεωμορφολογικές και κλιματικές συνθήκες και την παρέμβαση του ανθρώπου είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλου αριθμού αυτόχθονων φυλών. Οι φυλές που αμέλγονται και διακρίνονται για τη γαλακτοπαραγωγική τους ικανότητα είναι σχετικά λίγες στο σύνολο των φυλών προβάτου.

3 Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα Η γνωριμία με τις σημαντικότερες ξένες φυλές προβάτων που ανήκουν στο γαλακτοπαραγωγό τύπο.

4 Μαθησιακοί στόχοι Οι κυριότερες ξένες φυλές που ανήκουν στην ομάδα των γαλακτοπαραγωγών προβάτων είναι η φυλή Ανατολικής Φρισλανδίας (γερμανικό γαλακτοπαραγωγό πρόβατο), η φυλή Lacaune από τη Γαλλία και η φυλή Αwassi από το Ισραήλ.

5 Λέξεις έννοιες κλειδιά Φυλές προβάτων, γαλακτοπαραγωγά πρόβατα Sheep breeds, dairy sheep breeds, East Friesian, Lacaune, Awassi, Assaf

6 Φυλές Προβάτων 1/2 To πρόβατο είναι ένα είδος με μεγάλη διάδοση σε όλες σχεδόν τις περιοχές της γης (εκτός από τις ερήμους και τις πολύ θερμές και υγρές τροπικές περιοχές) λόγω: του μικρού σχετικά σωματικού μεγέθους του αναπτυγμένου κοινωνικού του ενστίκτου της ιδιότητάς του να εκμεταλλεύεται φτωχά σε βλάστηση εδάφη της μεγάλης προσαρμοστικής του ικανότητας της ποικιλίας των προϊόντων που παράγει

7 Φυλές Προβάτων 2/2 Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία, με τη βοήθεια της φυσικής και της ζωοτεχνικής επιλογής, πλήθους φυλών προσαρμοσμένων στα πιο διαφορετικά φυσικά και οικονομικά περιβάλλοντα. Ο αριθμός των φυλών υπερβαίνει τις 900.

8 Ταξινόμηση των φυλών προβάτων Τύπος αποδιδόμενου μαλλιού Το μήκος και τη διάπλαση της ουράς Τριχοπρόβατα Αναμικτόμαλλα Ομοιόμαλλα Μερινόμαλλα Κύρια παραγωγική κατεύθυνση Γαλακτοπαραγωγές Κρεοπαραγωγές Εριοπαραγωγές Κρεοπαραγωγές-εριοπαραγωγές Μακρύουρες Βραχύουρες Παχύουρες

9 Ξένες φυλές προβάτων 1/4 1. ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΑ ΠΡΟΒΑΤΑ Πρόβατα με μικρή σχετικά σωματική ανάπτυξη, περιορισμένη μυϊκή κάλυψη του κορμού, μέτριες αποδόσεις, αλλά άριστη προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες εκτροφής τους. Τα γαλακτοπαραγωγά πρόβατα εκτρέφονται κυρίως στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο. Είναι στην πλειονότητά τους αναμικτόμαλλα και εκτρέφονται εκτατικά. Στις ελάχιστες γαλακτοπαραγωγές φυλές προβάτων με διεθνή φήμη ανήκουν το γερμανικό γαλακτοπαραγωγό πρόβατο Ανατολικής Φρισλανδίας (Friesian), το γαλλικό πρόβατο Lacaune και η βελτιωμένη Awassi από το Ισραήλ.

10 Ξένες φυλές προβάτων 2/4 2. ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΑ ΠΡΟΒΑΤΑ Το μεγαλύτερο ποσοστό των προβάτων παγκοσμίως ανήκει σε αυτόν τον τύπο. Μεγαλόσωμα, με έντονη ανάπτυξη των μυϊκών μαζών του σώματος, μικρή ανάπτυξη του μαστού και εκτεταμένη εριοκάλυψη του σώματος. Στην Ελλάδα δεν εκτρέφονται κρεοπαραγωγά πρόβατα. Οι πιο γνωστές φυλές είναι οι παρακάτω: Suffolk, Ile de France, Berrichon du Cher, Τexel.

11 Ξένες φυλές προβάτων 3/4 3. ΠΡΟΒΑΤΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΥΔΥΜΙΑ Σε αυτόν τον τύπο ανήκουν φυλές με υψηλές αναπαραγωγικές αποδόσεις. Κριοί των φυλών αυτών χρησιμοποιούνται σε διασταυρώσεις με εγχώριες φυλές για τη δημιουργία διασταυρωμένων μητέρων με υψηλή πολυδυμία για την παραγωγή αρνιών πάχυνσης. Οι πιο γνωστές πολύδυμες φυλές είναι : το πρόβατο Romanov (Ρωσία) και το πρόβατο Φινλανδίας.

12 Ξένες φυλές προβάτων 4/4 4. ΕΡΙΟΠΑΡΑΓΩΓΑ ΠΡΟΒΑΤΑ Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται τα πρόβατα της φυλής Merinos και οι διασταυρώσεις τους. Τα Merinos παράγουν το περισσότερο και το καλύτερο ποιοτικά μαλλί από οποιαδήποτε άλλη φυλή προβάτων.

13 Πρόβατο Ανατολικής Φρισλανδίας 1/8 Προέλευση Κοιτίδα της φυλής του γερμανικού γαλακτοπαραγωγού προβάτου Ανατολικής Φρισλανδίας (Friesian) είναι η Ανατολική Φρισλανδία. Ανήκει στην ομάδα του πεδινού τύπου, μεγαλόσωμων πρώιμων και πολύ γόνιμων γαλακτοπαραγωγών φυλών προβάτων, που εκτρέφονταν άλλοτε στις πλούσιες σε βοσκές περιοχές των δυτικών παραλίων της Ευρώπης, από τη Βόρεια Θάλασσα έως το στενό της Μάγχης, για το γάλα και το μαλλί.

14 Πρόβατο Ανατολικής Φρισλανδίας 2/8 Ιστορικά στοιχεία καταγωγή & διάδοση Είναι η μόνη φυλή που διατήρησε τον αρχικό της τύπο, ενώ οι υπόλοιπες διασταυρώθηκαν στις αρχές του 18 ου αιώνα με μεγαλόσωμα αγγλικά κρεοπαραγωγά πρόβατα και μετατράπηκαν σε καθαρώς κρεοπαραγωγές. Ως το 1820, το πεδινό πρόβατο της Ανατολικής Φρισλανδίας, το οποίο προφανώς δεν διασταυρώθηκε ποτέ με αγγλικά κρεοπαραγωγά πρόβατα, διακρινόταν σε δύο παραλλαγές, την Groeninger (γαλακτοπαραγωγό) και την Friesian (εριοπαραγωγό).

15 Πρόβατο Ανατολικής Φρισλανδίας 3/8 Ιστορικά στοιχεία καταγωγή & διάδοση 1892: ίδρυση της Ένωσης προβατοτρόφων Φρισλανδίας με κοινό βελτιωτικό στόχο την αύξηση της γαλακτοπαραγωγής (ελέγχεται συστηματικά από το 1926). Στη Γερμανία η κατανάλωση τυριών και γάλακτος προβάτων δεν είναι διαδεδομένη. Υπάρχουν σήμερα μόνο πρόβατα Φρισλανδίας (1,25% του πρόβειου πληθυσμού της Γερμανίας).

16 Πρόβατο Ανατολικής Φρισλανδίας 4/8 Διάδοση Δεν υπάρχουν μεγάλα ποίμνια προβάτων, αλλά μικρές ομάδες, οι οποίες διατηρούνται για ιδιοκατανάλωση των παραγόμενων προϊόντων ή για την παραγωγή ζώων για εξαγωγές Εκτρέφονται συνήθως μόνιμα στο ύπαιθρο με παροχή συμπληρωματικής τροφής και πρόχειρη στέγαση τους χειμερινούς μήνες. Προβατίνες Ανατολικής Φρισλανδίας (Γερμανικό πρόβατο) (

17 Πρόβατο Ανατολικής Φρισλανδίας 5/8 Διάδοση Εξελίχτηκε σε ήπιο, ωκεάνιο και υγρό κλίμα, (μέση Θ το καλοκαίρι < 20 0C). Ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ξηροθερμικά κλίματα και αυξημένη ευαισθησία στις αναπνευστικές παθήσεις. Εκτρέφεται μόνιμα στο ύπαιθρο σε μικρές ομάδες και δεν παρουσιάζει αναπτυγμένο κοινωνικό ένστικτο. Η εκτροφή σε προβατοστάσιο ή σε ποίμνια, συνεπάγεται αύξηση της θνησιμότητας και πτώση των αποδόσεων. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χώρες με γαλακτοπαραγωγό προβατοτροφία όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Γαλλία και η Ιταλία εισήγαγαν αρκετά ζώα αναπαραγωγής

18 Πρόβατο Ανατολικής Φρισλανδίας 6/8 Διάδοση Η προσαρμογή του στις συνθήκες εκτροφής που επικρατούν στις μεσογειακές χώρες είναι αν όχι αδύνατη πάρα πολύ δύσκολη. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε διασταυρώσεις με Χιώτικο και Καραγκούνικο πρόβατο (Ελλάδα), Awassi (Ισραήλ), Kivircik (Τουρκία), πρόβατο της Σαρδηνίας (Ιταλία) και το πρόβατο PreaIpes du Sud (Γαλλία) για τη βελτίωση της γαλακτοπαραγωγής.

19 Πρόβατο Ανατολικής Φρισλανδίας 7/8 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Μεγάλης σωματικής ανάπτυξης Υ.Α.: κριοί 85 cm, προβατίνες 80 cm Σωματικό Βάρος: κριοί kg, προβατίνες kg Ομοιόμαλλο, η ουρά, τα άκρα και η κεφαλή μέχρι του προσθίου άκρου του τραχήλου δεν καλύπτονται από μαλλί Ο χρωματισμός είναι λευκός Ποίμνιο με Γερμανικά γαλακτοπαραγωγά πρόβατα ( Κριός Ανατολικής Φρισλανδίας ( 2040_195482a776_z.jpg?zz=1).

20 Πρόβατο Ανατολικής Φρισλανδίας 8/8 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Πρώιμη γενετήσια ωριμότητα και υψηλή πολυδυμία (2,0-2,3) Είναι η καλύτερη γαλακτοπαραγωγός φυλή προβάτων Στη Γερμανία kg γάλακτος ανά περίοδο άμελξης με 17% Ξ.Ο, 6% Λ, >4% καζεΐνη και 4,9% λακτόζη Υπάρχουν προβατίνες με γαλακτοπαραγωγή 1200 kg Γερμανικό γαλακτοπαραγωγό πρόβατο ( eds/sheep/friesianmilk/fries1.jpg).

21 Φυλή LACAUNE Γαλλίας 1/9 Είναι η σπουδαιότερη φυλή προβάτων της Γαλλίας. Το όνομά της προέρχεται από την πρωτεύουσα καντονίου στην περιοχή των ορέων Lacaune. Φυλή Lacaune Γαλλίας ( Portals/0/Lacaune_group.jpg)

22 Φυλή LACAUNE Γαλλίας 2/9 Τα σπουδαιότερα κέντρα εκτροφής βρίσκονται στις επαρχίες Lacaune Aveyron, Lozere και Herault. Ο αριθμός των αμελγόμενων προβατινών είναι περίπου ( ελέγχονται). Το γάλα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρασκευή του γνωστού τυριού Roquefort. Lacaune Γαλλίας ( esemag.com/sites/defau lt/files/imagecache/feat ured-retailerpic/ewelamb.jpg).

23 Φυλή LACAUNE Γαλλίας 3/9 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Μέσης σωματικής ανάπτυξης Σωματικό Βάρος: κριοί Kg, προβατίνες 55-75Kg Ο χρωματισμός είναι λευκός Το κεφάλι, το κάτω τμήμα του τραχήλου, η κοιλιά και τα άκρα δεν καλύπτονται από μαλλί. Φυλή Lacaune Γαλλίας ( =tbn:and9gctuf1eymkcd0 g6pbpcza0ixbk_pmmyo962 v03pklk4g47ad1kpphw)

24 Φυλή LACAUNE Γαλλίας 4/9 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ Στη φυλή εφαρμόζεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης της γαλακτοπαραγωγής (270 kg γάλακτος, Λ: 7,1% και Π: 5,3%). Η φυλή έχει εξαχθεί σε πάνω από 15 χώρες. Ποίμνια φυλής Lacaune εκτρέφονται και στην Ελλάδα. Ποίμνιο της φυλής Lacaune Γαλλίας (

25 Φυλή LACAUNE Γαλλίας 5/9 Η διάδοση του προβάτου Lacaune στη Γαλλία και σε άλλες χώρες Η σύγκριση των αποδόσεων της φυλής είναι δύσκολη, αφού συγχέεται το συνολικό γάλα με το γάλα άμελξης μετά μια περίοδο θηλασμού Η φυλή στον πυρήνα δίνει 270 λίτρα σε 165 ημέρες, που αντιστοιχεί σε μία αμελκτική περίοδο. Η συνολική γαλακτοπαραγωγή (θηλαζόμενο + γάλα άμελξης) ανέρχεται γύρω στα 350 λίτρα γάλακτος. Οι αποδόσεις αυτές είναι σταθερές από το 1995 και οφείλονται στη γενετική πρόοδο και στη μείωση των αλληλεπιδράσεων ποιμνίου Χ έτους που έχει επιτευχθεί (ΠΟΠ Roquefort).

26 Φυλή LACAUNE Γαλλίας 6/9 Η διάδοση του προβάτου Lacaune στη Γαλλία Από το 2000 λόγω της οδηγίας ΠΟΠ Roquefort, είναι αποκλειστική φυλή στην περιοχή Roquefort Στην περιοχή των Πυρηναίων υπάρχουν αντίστοιχα τυριά ΠΟΠ (Ossau-Iraty) με φυλές τη Basco-Béarnaise και Manech, στις οποίες ακολουθείται από το 1990 αντίστοιχο πρόγραμμα βελτίωσης. Στη περιοχή μόνο το 2 % ήταν Lacaune το Στη Κορσική εκτρέφονται μόνο οι φυλές Corsica ή Sarda.

27 ΦΥΛΗ LACAUNE ΓΑΛΛΙΑΣ 7/9 Επίσημες εξαγωγές γαλακτοπαραγωγών Lacaune, από την Οργάνωση εκτροφέων της φυλής Αρσενικά Θηλυκά Από το 1992, 17 χώρες έχουν επίσημα εισάγει Lacaune, αγορασμένα από την οργάνωση των εκτροφέων της φυλής Lacaune.

28 Φυλή LACAUNE Γαλλίας 8/9 Η διάδοση του προβάτου Lacaune σε άλλες χώρες Οι συγκρίσεις με άλλες φυλές είναι σχετικά λίγες (Manchega, Friesian) Friesian Lacaune Γαλακτοπαραγωγή 1 η ΓΠ / ημέρες (χωρίς Θηλασμό) 333 kg/221 (21) 330 kg/220 (17) Γαλακτοπαραγωγή 2 η ΓΠ / ημέρες (χωρίς Θηλασμό) 385 kg/243 (32) 392 kg/241 (25) Πολυδυμία 2,2 2,0 Ημερήσια Αύξηση Βάρους στα Αρνιά 0,350 kg 0,410 kg Αποτελέσματα σε ιδιωτική εκτροφή του Οντάριο (Καναδάς) με μετρήσεις του παραγωγού (Regli, 1999)

29 Φυλή LACAUNE Γαλλίας 9/9 Η διάδοση του προβάτου Lacaune σε άλλες χώρες Στις σχετικά λίγες συγκρίσεις που έχουν γίνει των αποδόσεων της Lacaune με άλλες φυλές (Manchega, Friesian) φαίνεται ότι η Lacaune υπερέχει. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αφορούν ΜΟΝΟ μερικά ζώα και ΙΣΩΣ δεν έχουν δημοσιευτεί πειράματα μη ευνοϊκά για τη φυλή Lacaune. Συνιστάται στους υποψήφιους αγοραστές : α) να εισάγουν ζώα από την Γαλλική Οργάνωση Εκτροφέων ώστε να προμηθεύονται το διαθέσιμο καλύτερο γενετικό υλικό και β) να βεβαιώνονται για την προσαρμογή της φυλής Lacaune στις δικές τους τοπικές συνθήκες εκτροφής και/η να βελτιώνουν το σύστημα εκτροφής τους, ειδικά τη διατροφή, για να υπολογίζουν σε υψηλή γαλακτοπαραγωγή από αυτή τη φυλή (Barillet, INRA, France).

30 ΠΡΟΒΑΤΟ ΑWASSI 1/7 Προέλευση Εκτρέφεται στην Ιορδανία, Συρία, Λίβανο και Ιράκ, ενώ στο Ισραήλ με συνεχή επιλογή από το 1930 δημιουργήθηκε ένας βελτιωμένος τύπος Awassi με υψηλές αποδόσεις το πρόβατο Assaf. Στο Ισραήλ εκτρέφεται για το γάλα, ενώ στις αραβικές χώρες για το κρέας. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε ασθένειες και στις υψηλές θερμοκρασίες. Αντέχει στις πορείες και έχει μεγάλη ικανότητα βόσκησης σε ημιερημικές περιοχές. Φυλή Awassi Ισραήλ ( ds/sheep/awassi/awassi2.jpg).

31 ΠΡΟΒΑΤΟ ΑWASSI 2/7 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παχύουρο αναμικτόμαλλο Τα βελτιωμένα Awassi παρουσιάζουν μεγαλύτερη σωματική ανάπτυξη Υ.Α.: κριοί cm, προβατίνες cm Σωματικό Βάρος: κριοί 75 Kg, προβατίνες 50 Kg Χρωματισμός κατά κανόνα λευκός και σπάνια καστανός Φυλή Awassi Ισραήλ ( com.au/multimedia/imag es/large/ jpg).

32 ΠΡΟΒΑΤΟ ΑWASSI 3/7 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Η γαλακτοπαραγωγή του βελτιωμένου Awassi είναι υψηλή Στις ελεγχόμενες προβατίνες ανέρχεται γύρω στα 350 kg γάλακτος, Λ: 6,5 έως 7%. Στο Ισραήλ στα 11 καλύτερα ποίμνια η γαλακτοπαραγωγή με εντατική επιλογή ανέβηκε μέσα σε 18 χρόνια κατά 266 κιλά και έφτασε τα 359 κιλά γάλακτος την περίοδο Το καλύτερο άτομο έδωσε 890 κιλά. Η μεγαλύτερη παραγωγή παρατηρήθηκε την τέταρτη γαλακτική περίοδο. Το ποσοστό λίπους κυμάνθηκε από 6 8 %.

33 ΠΡΟΒΑΤΟ ΑWASSI 4/7 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Αποδόσεις του Awassi στην Κύπρο (1213 ζώα, ) Γαλακτική περίοδος Αριθμός Ζώων Διάρκεια Άμελξης Γάλα (Λίτρα) Αρνιά / προβατίνα , , , , , ,21

34 ΠΡΟΒΑΤΟ ΑWASSI 5/7 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Αποδόσεις του Awassi στην Τουρκία λίτρα γάλακτος σε ημέρες άμελξης. Σε κατάλληλες συνθήκες αναφέρονται μέσες αποδόσεις έως 380 λίτρα γάλακτος.

35 ΠΡΟΒΑΤΟ ΑWASSI 6/7 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Αποδόσεις του βελτιωμένου Awassi στο Ισραήλ (από E. Gootwine and G. E. Pollott. Animal Science Vol 71, part 3) Στοιχεία από 1200 προβατίνες συνεχώς σταυλισμένες με συνεχείς τοκετούς και τεχνητό θηλασμό Συνολική Γαλακτοπαραγωγή : 506 ± 161 λίτρα Διάρκεια Γαλακτοπαραγωγής : 214 ± 49 ημέρες Πολυδυμία : 1,28 Μεσοδιάστημα τοκετών : 330 ημέρες ( , 3740 ΓΠ από 1360 προβατίνες, MO 3,71) Προβατίνα Awassi (βελτιωμένη) από το Ισραήλ ( adnja/awassi_mediterranean_fa rm_repro_centre_files/awassi_s heep_machine_udder_shape_g an.jpg)

36 ΠΡΟΒΑΤΟ ΑWASSI 7/7 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ 300 λίτρα γάλακτος σε 210 ημέρες άμελξης Ορισμένα άτομα φτάνουν 300 λίτρα γάλακτος σε 210 ημέρες άμελξης Εξαγωγές στην Αμερική, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία Φυλή Awassi Ισραήλ ( fo/images/awassiramlam b3.jpg).

37 Το γαλακτοπαραγωγό πρόβατο Assaf (1955) 1/5 Δημιουργήθηκε από διασταυρώσεις των φυλών Awassi (5/8) και East Friesian (3/8) στο Ισραήλ κατά τις δεκαετίες 1950 και Η φυλή εκτόπισε το βελτιωμένο Awassi στο Ισραήλ σαν την κύρια γαλακτοπαραγωγική φυλή. Εξαγωγές του σε άλλες χώρες Σήμερα, στο Ισραήλ εκτρέφεται σε εντατικές συνθήκες, όπου εφαρμόζεται τεχνητός θηλασμός και οι προβατίνες αμέλγονται από την πρώτη ημέρα του τοκετού. Στην αναπαραγωγή εφαρμόζεται συγχρονισμός οίστρου κατά τη διάρκεια διαφόρων περιόδων του έτους.

38 Το γαλακτοπαραγωγό πρόβατο Assaf (1955) 2/5 Στόχος είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγής γάλακτος και αρνιών (3 τοκετοί / 2 έτη, 450 λίτρα / έτος) Γαλακτοπαραγωγό πρόβατο Assaf (

39 Το γαλακτοπαραγωγό πρόβατο Assaf (1955) 3/5 (στοιχεία από Eyal et al J. Agric Sci. 91:69-79). ASSAF AWASSI Αύξηση Γαλακτοπαραγωγή / αμνάδα Απογαλακτισθέντα Αρνιά / αμνάδα Γαλακτοπαραγωγή / προβατίνα Απογαλακτισθέντα Αρνιά / προβατίνα 220 kg 99 kg 122 % 1,22 0,6 102 % 287 kg 203 kg 36 % 2,07 1,16 78 %

40 Το γαλακτοπαραγωγό πρόβατο Assaf (1955) 4/5 Από G. E. Pollott and E. Gootwine, Reproductive Performance and Milk Production of Assaf Sheep in an Intensive Management System. J. Dairy Sci. 87: Γάλα / Γαλ. Περίοδο Μέγιστη Γαλα/παραγωγή 334 kg / 173 ημ 2 η Γαλακτική Περίοδο Μέση Πολυδυμία 1,57 (1 ος = 1,41, 5 ος = 1,71) Ηλικία α τοκετού 14,6 ± 2,4 μήνες (10,2 28,4) Μεσοδιάστημα γεννήσεων 272 ημέρες Γεννήσεις / έτος 1,34 Στοιχεία από 5 ποίμνια, γαλακτοπαραγωγές, 8023 προβατίνες

41 Το γαλακτοπαραγωγό πρόβατο Assaf (1955) 5/5 Aπό G. E. Pollott and E. Gootwine, 2004: Reproductive Performance and Milk Production of Assaf Sheep in an Intensive Management System. J. Dairy Sci. 87: ASSAF AWASSI (Βελτιωμένο) Γάλα / Γαλ. Περίοδο 334 kg / 173 ημ 506 kg / 214 ημ Γαλακτοπαραγωγή / έτος 448 kg 560 kg Αρνιά / έτος 2,1 1,4

42 Βιβλιογραφία Ζυγογιάννης Δ. (2006): Προβατοτροφία, Εκτροφή μηρυκαστικών (τεύχος Α), εκδ. Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη. Κατσαούνης Ν. (1994): Προβατοτροφία, Εκδ. οίκος αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη. Ρογδάκης Εμμ. (2002): Εγχώριες φυλές προβάτων, Εκδόσεις Αγροτύπος. Ρογδάκης Εμμ. (2006): Γενική Ζωοτεχνία, Εκδόσεις Σταμούλης, Αθήνα. Mason, I.L. (1996): A World Dictionary of Livestock Breeds, Types and Varieties. Fourth Edition. C.A.B International.

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Ελληνικές φυλές προβάτων 1/2 ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΦΥΛΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (4. Ξένες φυλές προβάτων) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (4. Ξένες φυλές προβάτων) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : Eκτροφή προβάτων & αιγών. Ξένες φυλές προβάτων 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (5. Ελληνικές φυλές προβάτων) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Ελληνικές φυλές προβάτων 2/2 ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΥΛΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή Μηρυκαστικών

Εκτροφή Μηρυκαστικών Εκτροφή Μηρυκαστικών Θεματική ενότητα 1: Εκτροφή προβάτων & αιγών- Στατιστικά στοιχεία Ζωικού Κεφαλαίου. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκων: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα: ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Συστήματα εκτροφής στην αιγοπροβατοτροφία Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ. Αίγες Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η αίγα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (6. Φυλές αιγών) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Παρουσιάζονται οι σημαντικότερες

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Κρεατοπαραγωγή 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή Μηρυκαστικών

Εκτροφή Μηρυκαστικών Εκτροφή Μηρυκαστικών Θεματική ενότητα 1: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Εισαγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκων: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Εξετάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 5 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Φυλές των αγροτικών ζώων Ορισμός Υποδιαιρέσεις Σημασία. Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Φυλές των αγροτικών ζώων Ορισμός Υποδιαιρέσεις Σημασία. Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ Φυλές των αγροτικών ζώων Ορισμός Υποδιαιρέσεις Σημασία Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών 1. Εισαγωγή - Φυλές των αγροτικών ζώων Ορισμός της

Διαβάστε περισσότερα

Indigenous breeds sheep and goats in Greece

Indigenous breeds sheep and goats in Greece Indigenous breeds sheep and goats in Greece Κατσικά Ιωαννίνων Katsika Ioannina 2393 ζώα σε 6 ποίμνια (2009) Tiere in sechs Beständen Αναμικτόμαλλο - Λεπτόουρο Anamiktomallo - Leptoouro Μέσης σωματικής

Διαβάστε περισσότερα

8 Αιγοπροβατοτροφία. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ Γενικά: η έννοια του "συστήματος εκτροφής" Εκτατικά συστήματα εκτροφής...

8 Αιγοπροβατοτροφία. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ Γενικά: η έννοια του συστήματος εκτροφής Εκτατικά συστήματα εκτροφής... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΦΥΛΕΣ... 15 Καταγωγή προβάτου και αίγας... 15 Η αιγοπροβατοτροφία στον κόσμο... 15 Η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα... 27 Κατάταξη των φυλών προβάτων...

Διαβάστε περισσότερα

Οι ελληνικές αυτόχθονες φυλές. αιγοπροβάτων & η ελληνική τυροκομία : παρούσα κατάσταση και προοπτικές

Οι ελληνικές αυτόχθονες φυλές. αιγοπροβάτων & η ελληνική τυροκομία : παρούσα κατάσταση και προοπτικές Αθήνα 2 Φεβρουαρίου 2018 Οι ελληνικές αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων & η ελληνική τυροκομία : παρούσα κατάσταση και προοπτικές Ιωσήφ Μπιζέλης Καθηγητής Γ.Π.Α. Τα πρόβατα και οι αίγες εκτρέφονται σε όλες

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-2/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ

Διαβάστε περισσότερα

Forage 4 Climate 4 ετών

Forage 4 Climate 4 ετών Forage 4 Climate Project διάρκειας 4 ετών (1.9.2016) με κύριο στόχο να δείξει με ποιους τρόπους τα παραγωγικά συστήματα παραγωγής γάλακτος (αγελάδες και αιγοπρόβατα) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Γαλακτοπαραγωγή 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΙΓΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ΑΙΓΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΑΙΓΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ελλάδα ~ 5,1 εκατομμύρια Ισπανία ~ 2,9 εκατομμύρια Ρουμανία ~ 1,4 εκατομμύρια Γαλλία ~ 1,2 εκατομμύρια Ιταλία ~ 960 χιλιάδες Στη χώρα μας εκτρέφεται περίπου το 45% του συνολικού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ 2. ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ 2. ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ 2. ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ Εκτρεφόμενες φυλές Χώροι εκτροφής Διατροφή Αναπαραγωγή Τοκετοί Θηλασμός και απογαλακτισμός Γαλακτοπαραγωγή Τήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Γαλακτοκομία Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 5 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 1/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Γαλακτοκομία Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ»

ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ» ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ» Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 2000 ΕΔΡΑ: ΝΙΓΡΙΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕΛΗ: 21 2 Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ α) Η προαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας. Κατάλληλο ζωϊκό κεφάλαιο

Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας. Κατάλληλο ζωϊκό κεφάλαιο Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο Υ Πρόκληση για κάθε εκτροφή προβάτων αποτελεί: Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας Πως αντιμετωπίζουμε αυτήν την πρόκληση; Κατάλληλο ζωϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-1

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-1 Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-1 Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Κρεατοπαραγωγή 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 3: Διατροφή Αναπτυσσόμενων Μηρυκαστικών 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 3: Διατροφή Αναπτυσσόμενων Μηρυκαστικών 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Βοοτροφία 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2 Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2 Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ιωσήφ Μπιζέλης Αν. Καθηγητής Γ.Π.Α.

Ιωσήφ Μπιζέλης Αν. Καθηγητής Γ.Π.Α. Ιωσήφ Μπιζέλης Αν. Καθηγητής Γ.Π.Α. Χαρακτηριστικά προβάτου Μικρό μέγεθος Αναπτυγμένο κοινωνικό ένστικτο Ικανότητα εκμετάλλευσης φτωχής βλάστησης Μεγάλη προσαρμοστικότητα Ποικιλία προϊόντων Ραγδαία διάδοση

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-1/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (2. Φυλές Βοοειδών - γαλακτοπαραγωγές & κρεοπαραγωγές) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ο αριθμός των βοοειδών και αιγοπροβάτων παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις μεταπολεμικά. Τα βοοειδή έπειτα από μια σημαντική πτώση κατά

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή μηρυκαστικών. Προβατοτροφία Αιγοτροφία. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-3/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (2. Φυλές Βοοειδών - γαλακτοπαραγωγές & κρεοπαραγωγές) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (8. Σπάνιες φυλές των αγροτικών ζώων ) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Πτυχιακή Εργασία Προβατοτροφία στο Νομό Ηλείας Σταματελοπούλου Αγγελική Α.Μ. 13034 Άρτα 2015 Περίληψη Η προβατοτροφία αποτελεί έναν από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ-ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (1. Φυλές των αγροτικών ζώων ) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ι. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ... 19 1. ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΚΑΤΑΝΟΜΗ... 19 2. ΠΑΡΑΓΩΓΗ... 21 Α) Γάλα... 21 Β) Κρέας... 22 Γ) Μαλλί...

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 3/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κομοτηνή, 20/11/2015 Ο Ελληνικός βούβαλος και οι προοπτικές της βουβαλοτροφίας

Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κομοτηνή, 20/11/2015 Ο Ελληνικός βούβαλος και οι προοπτικές της βουβαλοτροφίας Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κομοτηνή, 20/11/2015 Ο Ελληνικός βούβαλος και οι προοπτικές της βουβαλοτροφίας Χριστίνα Λίγδα Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών»

την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΘΕΜΑ : «Παράγοντες που επηρεάζουν την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών» Σπουδάστρια: ΜΑΝΙΚΑ ΜΑΡΙΑ-ΑΝΝΑ Επόπτης: ΣΚΑΠΕΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής Παράγοντες οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 2/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία: Η προβατοτρόφια στον νομό Θεσπρωτίας. Όνομα: Θεοδώρα Επίθετο:Γκούγια Κατεύθυνση: Ζωικής Παραγωγής Επιβλέπων : Χατζηζήσης Λάμπρος

Πτυχιακή εργασία: Η προβατοτρόφια στον νομό Θεσπρωτίας. Όνομα: Θεοδώρα Επίθετο:Γκούγια Κατεύθυνση: Ζωικής Παραγωγής Επιβλέπων : Χατζηζήσης Λάμπρος Πτυχιακή εργασία: Η προβατοτρόφια στον νομό Θεσπρωτίας Όνομα: Θεοδώρα Επίθετο:Γκούγια Κατεύθυνση: Ζωικής Παραγωγής Επιβλέπων : Χατζηζήσης Λάμπρος Άρτα, 2018 1 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά

Διαβάστε περισσότερα

Οι προβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις του. λεκανοπεδίου Ιωαννίνων πρώτες εκτιμήσεις κατά τα τελευταία δυο έτη

Οι προβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις του. λεκανοπεδίου Ιωαννίνων πρώτες εκτιμήσεις κατά τα τελευταία δυο έτη Οι προβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Οι προβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων πρώτες εκτιμήσεις κατά τα τελευταία δυο έτη Χ. Παπαδόπουλος και Α. Στάμος Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος,

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση των προβάτων της φυλής Χίου Σχεδιασμός του βελτιωτικού στόχου

Βελτίωση των προβάτων της φυλής Χίου Σχεδιασμός του βελτιωτικού στόχου Βελτίωση των προβάτων της φυλής Χίου Σχεδιασμός του βελτιωτικού στόχου ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΒΑΛΟΤΡΟΦΙΑΣ Δημήτρης Ρουστέμης Γεωπόνος-Ζωοτέχνης M.Sc., PhD Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση της βλάστησης των ορεινών βοσκοτόπων

Αξιοποίηση της βλάστησης των ορεινών βοσκοτόπων Αξιοποίηση της βλάστησης των ορεινών βοσκοτόπων Χαμηλές αποδόσεις ως προς την ποσότητα Ικανότητα επιβίωσης με περιορισμένους πόρους τροφή Προσαρμοστικότητα στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 3/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 2_TΡΙΧΩΜΑ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΦΥΛΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Γαλακτοπαραγωγή 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Φριζάρτα ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΖΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Φριζάρτα ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΖΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΖΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ Φριζάρτα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2014 ΔΡΑΣΗ 3.4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 214 ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ 2 ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Π.Α.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για τη Φάρμα

Λίγα λόγια για τη Φάρμα Λίγα λόγια για τη Φάρμα Η οικογενειακή επιχείρηση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου και της Αγγελίνας Κυριακοπούλου δραστηριοποιείται στον τομέα της κτηνοτροφίας. Η φάρμα εκτρέφει πρόβατα της φυλής Χίου εξ'αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Βοοτροφία 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΠΕΤΙΔΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΘΕΜΑ: «Η ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΠΕΤΙΔΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΘΕΜΑ: «Η ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ http://www.ap.teithe.gr/ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΠΕΤΙΔΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 59 Ο ΠΕΡΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2001

Αριθμός 59 Ο ΠΕΡΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2001 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Αρ. 3574, 8.2.2002 320 Κ.Δ.Π. 59/2002 Αριθμός 59 Ο ΠΕΡΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2001 Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 86(1) του 2001. Πεδίο εφαρμογής. Μέθοδοι ελέγχου και εκτίμησης γενετικής

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση των προβάτων της φυλής Χίου Σχεδιασμός του βελτιωτικού στόχου

Βελτίωση των προβάτων της φυλής Χίου Σχεδιασμός του βελτιωτικού στόχου Βελτίωση των προβάτων της φυλής Χίου Σχεδιασμός του βελτιωτικού στόχου ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΒΑΛΟΤΡΟΦΙΑΣ Δημήτρης Ρουστέμης Γεωπόνος-Ζωοτέχνης M.Sc., PhD Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. Συστήματα διασταυρώσεων στη ζωική παραγωγή Τμήμα: ΕπιστήμηςΖωικήςΠαραγωγής& Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Διασταυρώσεις (crossbreeding) Με

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση αναπαραγωγής σε βουβαλοτροφικές εκµεταλλεύσεις

Διαχείριση αναπαραγωγής σε βουβαλοτροφικές εκµεταλλεύσεις Διαχείριση αναπαραγωγής σε βουβαλοτροφικές εκµεταλλεύσεις Δρ Αριστοτέλης.Γ.Λυµπερόπουλος Καθηγητής ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Ø Η οικονοµική κατάσταση των βουβαλοτροφικών

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Koυρά προβάτων (κούρεμα) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 2/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Φυλής Χολστάιν Έλλάδας. Μηλιούδης Σταμάτης Διευθυντής ΕΦΧΕ

Ένωση Φυλής Χολστάιν Έλλάδας. Μηλιούδης Σταμάτης Διευθυντής ΕΦΧΕ Ένωση Φυλής Χολστάιν Έλλάδας Μηλιούδης Σταμάτης Διευθυντής ΕΦΧΕ Ένωση Φυλής Χολστάιν Έτος ίδρυσης: 2001 Μέλη: φυσικά και νομικά πρόσωπα Έδρα: Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πανελλήνια

Διαβάστε περισσότερα

Η επίτευξη γενετικής προόδου με τη διενέργεια διασταυρώσεων βασίζεται στην επιλογή: του κατάλληλου σχεδίου συνδυασμού των πληθυσμών.

Η επίτευξη γενετικής προόδου με τη διενέργεια διασταυρώσεων βασίζεται στην επιλογή: του κατάλληλου σχεδίου συνδυασμού των πληθυσμών. Διασταυρώσεις 1/2 Με τον όρο διασταύρωση εννοείται μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στη ζωική παραγωγή και έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός νέου σύνθετου πληθυσμού από δύο διαφορετικούς πληθυσμούς. Σε αντιδιαστολή

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΡΤΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΡΤΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΡΤΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΤΖΗΖΗΣΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σχολή: Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Κατεύθυνση: Ζωικής Παραγωγής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα :

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Χειρισμοί στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Μέθοδοι & Συστήματα Εκτροφής Βοοειδών 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Ενότητα 2: Βοοειδή (1/4), 2 ΔΩ Τμήμα: Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργ. Μηχανικής Διδάσκοντες: Παναγάκης Παναγιώτης, Μπριασούλης Δημήτρης Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για την παραγωγή και τις εξαγωγές λευκού τυριού στη Βουλγαρία

Έρευνα για την παραγωγή και τις εξαγωγές λευκού τυριού στη Βουλγαρία Έρευνα για την παραγωγή και τις εξαγωγές λευκού τυριού στη Βουλγαρία 1. Γενικά 1.1. Κτηνοτροφία ύμφωνα με στατιστικά στοιχεία Μαΐου 2009 του βουλγαρικού Τπουργείου Γεωργίας και Σροφίμων (Διεύθυνση «Αγροστατιστική»),

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης

Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης Συστήματα εκτροφής Συστήματα εκτροφής Μετακινούμενα ποίμνια νομαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία (3. Φυλές Βοοειδών: φυλές συνδυασμένων αποδόσεων- εγχώριες φυλές- φυλές Zebu) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Αναπαραγωγική Ικανότητα Βοοειδών 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Ενότητα 2: Βοοειδή (3/4), 2ΔΩ Τμήμα: Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργ. Μηχανικής Διδάσκοντες : Παναγάκης Παναγιώτης, Μπριασούλης Δημήτρης Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΟΙΜΝΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

«ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΟΙΜΝΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΜΣ «ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» «ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΟΙΜΝΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» ΙΩΑΝΝΗΣ Α.

Διαβάστε περισσότερα

Α. Κομινάκης 1 και Γ. Αντωνάκος 2 1

Α. Κομινάκης 1 και Γ. Αντωνάκος 2 1 Δράσεις του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δυτικής Ελλάδας σχετιζόμενες με τον έλεγχο των αποδόσεων και τη γενετική βελτίωση του προβάτου φυλής Φριζάρτα Α. Κομινάκης 1 και Γ. Αντωνάκος 2 1 Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Ποσοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών ζώων με οικονομική σημασία

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Ποσοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών ζώων με οικονομική σημασία ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ Ποσοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών ζώων με οικονομική σημασία Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Ποσοτικά χαρακτηριστικά Τα πιο ενδιαφέροντα

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 2: Διατροφή Βοοειδών 2/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Σκοπός της ενότητας Στην ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 1: Εκτίμηση Ηλικίας στα Αγροτικά Ζώα (2) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μιχάλης

Διαβάστε περισσότερα

Βουστάσιο ΓΠΑ. Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών

Βουστάσιο ΓΠΑ. Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Βουστάσιο ΓΠΑ Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Χαρισμιάδου Μαρία Αντικειμενικοί στόχοι του εργαστηρίου 1 Η περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική προβατοτροφία

Βιολογική προβατοτροφία Ινστιτούτο Γεωργοοικονοµικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας Λ. ηµοκρατίας 61, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, Αττική Τηλ. 210 27 56 596, Fax 210 27 51 937 Email tzouramani.inagrop@nagref.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ : ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)

ΜΑΘΗΜΑ : ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ Γ.Π.Α. 1. ΒΟΥΣΤΑΣΙΟ (Μ. ΧΑΡΙΣΜΙΑΔΟΥ)

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα

Επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα Επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα... Επενδυτικός Οδηγός Μονάδας Εκτροφής Αιγοπροβάτων - Αξιοποιήστε την πλούσια Ελληνική Γή. - Παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας - Εκσυγχρονισμός των παραδοσιακών μεθόδων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Ποσοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών ζώων με οικονομική σημασία

Μάθημα ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ. Ποσοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών ζώων με οικονομική σημασία Μάθημα ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ Ποσοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών ζώων με οικονομική σημασία Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Ποσοτικά χαρακτηριστικά Τα πιο ενδιαφέροντα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΜΠΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία

Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία Α. Παπαράδη 1, Ε. Ξυλούρη 1 1 Εργαστήριο Ανατομίας και Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 1 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Έριο προβάτου

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Χοιροτροφία. Ενότητα 4η: Φυλές χοίρων. Σκούφος Ιωάννης

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Χοιροτροφία. Ενότητα 4η: Φυλές χοίρων. Σκούφος Ιωάννης Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Χοιροτροφία Ενότητα 4η: Φυλές χοίρων Σκούφος Ιωάννης Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Χοιροτροφία Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΤΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΤΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΤΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΖΩΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ ΑΞΟΝΑΣ 2, ΜΕΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 1 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή διατριβή ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ ΦΥΛΗΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΣ ΜΑΚΡΗΣ Λεμεσός 2014 ii

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ Η Γαλλία είναι μία μεγάλη χώρα της δυτικής Ευρώπης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 66,6 εκατομμύρια και το νόμισμα της είναι το ευρό.

Διαβάστε περισσότερα