Ο ΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Μαΐου 1991 για την επεξεργασία των αστικών λυµάτων (91/271/ΕΟΚ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Μαΐου 1991 για την επεξεργασία των αστικών λυµάτων (91/271/ΕΟΚ)"

Transcript

1 1991L0271 EL Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Μαΐου 1991 για την επεξεργασία των αστικών λυµάτων (91/271/ΕΟΚ) (ΕΕ L 135 της , σ. 40) Τροποποιείται από: Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. σελίδα ηµεροµηνία M1 Οδηγία 98/15/ΕΚ της Επιτροπής της 27ης Φεβρουαρίου 1998 L

2 1991L0271 EL Ο ΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Μαΐου 1991 για την επεξεργασία των αστικών λυµάτων (91/271/ΕΟΚ) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 130Ρ, την πρόταση της Επιτροπής ( 1 ), τη γνώµη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( 2 ), τη γνώµη της Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής ( 3 ), Εκτιµώντας: ότι, µε το ψήφισµα του Συµβουλίου της 28ης Ιουνίου 1988 για την προστασία της Βόρειας Θάλασσας και άλλων υδάτων στην Κοινότητα ( 4 ), η Επιτροπή καλείται να υποβάλει προτάσεις για τα µέτρα που απαιτούνται σε κοινοτικό επίπεδο όσον αφορά την επεξεργασία των αστικών λυµάτων ότι η ρύπανση που οφείλεται σε ανεπαρκή επεξεργασία των λυµάτων σε ένα κράτος µέλος συχνά επηρεάζει τα ύδατα άλλων κρατών µελών ότι απαιτείται δράση σε κοινοτικό επίπεδο, σύµφωνα µε το άρθρο 130Π ότι, για να αποφεύγονται οι αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον από τη διάθεση ανεπαρκώς επεξεργασµένων αστικών λυµάτων, απαιτείται γενικώς η δευτεροβάθµια επεξεργασία τους ότι στις ευαίσθητες ζώνες είναι ανάγκη να επιβάλλεται αυστηρότερη επεξεργασία ότι σε ορισµένες λιγότερο ευαίσθητες ζώνες ενδέχεται να επαρκεί η πρωτοβάθµια επεξεργασία ότι η διοχέτευση βιοµηχανικών αποβλήτων στα δίκτυα αποχέτευσης, καθώς και για την απόρριψη λυµάτων και λυµατολάσπης από σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων, πρέπει να ρυθµίζεται από γενικές διατάξεις, κανόνες ή/και να απαιτείται ειδική έγκριση ότι, για την απόρριψη, από ορισµένους βιοµηχανικούς κλάδους, βιοαποικοδοµήσιµων βιοµηχανικών λυµάτων που δεν διοχετεύονται σε σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων πριν από την απόρριψη στα ύδατα πρέπει να ισχύουν κατάλληλες απαιτήσεις ότι πρέπει να ενθαρρύνεται η ανακύκλωση της λυµατολάσπης που προκύπτει από την επεξεργασία των λυµάτων ότι πρέπει να σταµατήσει σταδιακώς η απόρριψη λυµατολάσπης στα επιφανειακά ύδατα ότι οι σταθµοί επεξε ργασίας λυµάτων, τα ύδατα και η διάθεση της λυµατολάσπης πρέπει να παρακολουθούνται ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιδράσεις της απόρριψης λυµάτων ότι πρέπει να εξασφαλισθεί η ενηµέρωση του κοινού για τη διάθεση των λυµάτων και της λυµατολάσπης, µε τη µορφή περιοδικών εκθέσεων ( 1 ) ΕΕ αριθ. C1της , σ. 20, και ΕΕ αριθ. C 287 της , σ. 11. ( 2 ) ΕΕ αριθ. C 260 της , σ ( 3 ) ΕΕ αριθ. C 168 της , σ. 36. ( 4 ) ΕΕ αριθ. C 209 της , σ. 3.

3 1991L0271 EL ότι τα κράτη µέλη πρέπει να εκπονούν και να υποβάλλουν στην Επιτροπή εθνικά προγράµµατα για την εφαρµογή της παρούσας οδηγίας ότι πρέπει να συσταθεί επιτροπή, η οποία θα επικουρεί την Επιτροπή σε θέµατα εφαρµογής της παρούσας οδηγίας και προσαρ- µογής της στην τεχνική πρόοδο, ΕΞΕ ΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ Ο ΗΓΙΑ: Άρθρο 1 Η παρούσα οδηγία αφορά τη συλλογή, την επεξεργασία και την απόρριψη αστικών λυµάτων και την επεξεργασία και την απόρριψη λυµάτων από ορισµένους βιοµηχανικούς τοµείς. Σκοπός της παρούσας οδηγίας είναι η προστασία του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της απόρριψης αυτών των λυµάτων. Άρθρο 2 Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, νοούνται ως: 1. «Αστικά λύµατα»: τα οικιακά λύµατα ή το µείγµα οικιακών µε βιοµηχανικά λύµατα ή/και όµβρια ύδατα. 2. «Οικιακά λύµατα»: τα λύµατα από περιοχές κατοικίας και υπηρεσιών που προέρχονται κυρίως από τον ανθρώπινο µεταβολισµό και τις εµπορικές δραστηριότητες. 3. «Βιοµηχανικά λύµατα»: οποιαδήποτε λύµατα που απορρίπτονται από κτίρια και χώρους που χρησιµοποιούνται για οποιαδήποτε εµπορική ή βιοµηχανική δραστηριότητα, και τα οποία δεν είναι οικιακά λύµατα ή όµβρια ύδατα. 4. «Οικισµοί»: οι περιοχές στις οποίες ο πληθυσµός ή/και οι οικονοµικές δραστηριότητες είναι επαρκώς συγκεντρωµένα ώστε τα αστικά λύµατα να µπορούν να συλλέγονται και να διοχετεύονται σε σταθµό επεξεργασίας αστικών λυµάτων ή σε τελικό σηµείο απόρριψης. 5. «ίκτυο αποχέτευσης»: το σύστηµα αγωγών που συλλέγει και διοχετεύει τα αστικά λύµατα. 6. «1 ι.π. (µονάδα ισοδύναµου πληθυσµού)»: το αποικοδοµήσιµο οργανικό φορτίο που παρουσιάζει βιοµηχανικές ανάγκες σε οξυγόνο πέντε ηµερών (BOD 5) ίσες προς 60 g/ηµέρα. 7. «Πρωτοβάθµια επεξεργασία»: η επεξεργασία των αστικών λυµάτων µε φυσική ή/και χηµική µέθοδο που περιλαµβάνει την καθίζηση των αιωρούµενων στερεών, ή µε άλλες µεθόδους µε τις οποίες το BOD 5 των εισερχοµένων λυµάτων µειώνεται τουλάχιστον κατά 20 % πριν από την απόρριψη και το συνολικό φορτίο των αιωρούµενων στερεών στα εισερχόµενα λύµατα µειώνεται κατά 50 % τουλάχιστον. 8. «ευτεροβάθµια επεξεργασία»: η επεξεργασία των αστικών λυµάτων µε µέθοδο που, κατά κανόνα, περιλαµβάνει βιολογική επεξεργασία µε δευτεροβάθµια καθίζηση, ή µε άλλες µεθόδους διά των οποίων τηρούνται οι απαιτήσεις που καθορίζονται στον πίνακα 1 του παραρτήµατος I. 9. «Κατάλληλη επεξεργασία»: η επεξεργασία των αστικών λυµάτων µε µέθοδο ή/και σύστηµα διάθεσης που επιτρέπει στα ύδατα υποδοχής να ανταποκρίνονται στους σχετικούς ποιοτικούς στόχους και στις συναφείς διατάξεις της παρούσας οδηγίας και άλλων κοινοτικών οδηγιών. 10. «Ιλύς»: το κατάλοιπο ιλύος, επεξεργασµένο ή όχι, που προέρχεται από σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων.

4 1991L0271 EL «Ευτροφισµός»: ο εµπλουτισµός των υδάτων µε θρεπτικές ουσίες, ιδίως ενώσεις αζώτου ή/και φωσφόρου, που προκαλεί την ταχύτερη ανάπτυξη φυκών και ανωτέρων µορφών φυτικής ζωής, µε συνακόλουθη ανεπιθύµητη διαταραχή της ισορροπίας των οργανισµών που ζουν στα ύδατα και υποβάθµιση της ποιότητας των εν λόγω υδάτων. 12. «Εκβολές ποταµών»: η µεταβατική ζώνη στο στόµιο ενός ποταµού, µεταξύ γλυκών και παράκτιων υδάτων. Τα κράτη µέλη ορίζουν τα εξωτερικά (προς τη θάλασσα) όρια των εκβολών για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, στα πλαίσια του εκτελεστέου προγράµµατος, σύµφωνα µε το άρθρο 17 παράγραφοι 1 και «Παράκτια ύδατα»: τα ύδατα πέραν της γραµµής της αµπώτιδας ή του εξωτερικού ορίου των εκβολών ενός ποταµού. Άρθρο 3 1. Τα κράτη µέλη µεριµνούν ώστε όλοι οι οικισµοί να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσ ης αστικών λυµάτων: έως τις 31 εκεµβρίου 2000 το αργότερο, για τους οικισµούς µε ισοδύναµο πληθυσµό (ι.π.) άνω των και έως τις 31 εκεµβρίου 2005 το αργότερο, για τους οικισµούς µε ι.π. µεταξύ και Για τα αστικά λύµατα των οποίων η απόρριψη πραγµατοποιείται σε ύδατα υποδοχής που θεωρούνται «ευαίσθητες ζώνες», σύµφωνα µε το άρθρο 5, τα κράτη µέλη µεριµνούν ώστε να υπάρχουν δίκτυα αποχέτευσης το αργότερο έως τις 31 εκεµβρίου 1998 για τους οικισµούς µε ι.π. άνω των Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η εγκατάσταση αυτών των δικτύων δεν δικαιολογείται, είτε λόγω του ότι δεν ωφελεί το περιβάλλον, είτε λόγω υπερβολικού κόστους, χρησιµοποιούνται µεµονωµένα συστήµατα ή άλλα κατάλληλα συστήµατα που επιτυγχάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος. 2. Τα περιγραφόµενα στην παράγραφο 1 αποχετευτικά δίκτυα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του παραρτήµατος I, σηµείο Α. Οι απαιτήσεις αυτές είναι δυνατόν να τροποποιούνται µε τη διαδικασία του άρθρου 18. Άρθρο 4 1. Τα κράτη µέλη µεριµνούν ώστε τα αστικά λύµατα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα να υποβάλλονται, πριν από την απόρριψή τους, σε δευτεροβάθ µια ή σε ισοδύναµη επεξεργασία, ως εξής: το αργότερο έως τις 31 εκεµβρίου 2000, για όλες τις απορρίψεις λυµάτων από οικισµούς µε ι.π. άνω των , το αργότερο έως τις 31 εκεµβρίου 2005, για όλες τις απορρίψεις λυµάτων από οικισµούς µε ι.π. µεταξύ και , το αργότερο έως τις 31 εκεµβρίου 2005, για τα λύµατα που αποβάλλονται σε γλυκά ύδατα και σε εκβολές ποταµών, από οικισµούς µε ι.π. µεταξύ και Τα αστικά λύµατα που απορρίπτονται σε ύδατα ορεινών περιοχών (υψοµέτρου άνω των µέτρων), όπου, λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών, η βιολογική επεξεργασία είναι δυσεφάρµοστη, µπορούν να υποβάλλονται σε λιγότερη αυστηρή επεξεργασία από εκείνη που ορίζεται στην παράγραφο 1, εφόσον λεπτοµερείς µελέτες αποδεικνύουν ότι οι εν λόγω απορρίψεις δεν επηρεάζουν δυσµενώς το περιβάλλον. 3. Οι απορρίψεις από τους περιγραφόµενους στις παραγράφους 1 και 2 σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του παραρτήµατος I σηµείο Β. Οι απαιτήσεις αυτές είναι δυνατόν να τροποποιούνται µε τη διαδικασία του άρθρου 18.

5 1991L0271 EL Το φορτίο που εκφράζεται µε ι.π. υπολογίζεται µε βάση το µέγιστο µέσο εβδοµαδιαίο φόρο που εισέρχεται στο σταθµό επεξεργασίας στη διάρκεια του έτους, εξαιρουµένων των ασυνήθων καταστάσεων, όπως οι περιπτώσεις καταρρακτώδους βροχής. Άρθρο 5 1. Για τους σκοπούς της παραγράφου 2, τα κράτη µέλη προσδιορίζουν, µέχρι τις 31 εκεµβρίου 1993, τις ευαίσθητες περιοχές σύµφωνα µε τα κριτήρια που καθορίζον ται στο παράρτηµα II. 2. Τα κράτη µέλη µεριµούν ώστε, πριν από την απόρριψή τους σε ευαίσθητες περιοχές, τα αστικά λύµατα που διοχετεύον ται σε αποχετευτικά δίκτυα, να υποβάλλονται, το αργότερο µέχρι τις 31 εκεµβρίου 1998, σε επεξεργασία αυστηρότερη από εκείνη που περιγράφεται στο άρθρο 4, για όλες τις απορρίψεις από οικισµούς µε ι.π. άνω των Οι απορρίψεις από τους περιγραφόµενους στην παράγραφο 2 σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων πρέπει να πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις του παραρτήµατος I σηµείο Β. Οι απαιτήσεις αυτές είναι δυνατόν να τροποποιούνται µε τη διαδικασία του άρθρου Εναλλακτικά, οι απαιτήσεις των παραγράφων 2 και 3 για µεµονωµένες εγκαταστ άσεις δεν χρειάζεται να εφαρµόζονται σε ευαίσθητες περιοχές, όταν µπορεί να αποδειχθεί ότι το ελάχιστο ποσοστό µείωσης του συνολικού φορτίου από όλους τους σταθ- µούς επεξεργασίας λυµάτων στην περιοχή αυτή είναι τουλάχιστον 75 % για τον ολικό φώσφορο και τουλάχιστον 75 % για το ολικό άζωτο. 5. Οι απορρίψεις από σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων που βρίσκονται στις οικείες λεκάνες υδροσυλλογής ευαίσθητων περιοχών και συµβάλλουν στη ρύπανση των περιοχών αυτών, υπόκεινται στις παραγράφους 2, 3 και 4. Το άρθρο 9 εφαρµόζεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι λεκάνες υδροσυλλογής που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο βρίσκονται, εξ ολοκλήρου ή εν µέρει, σε άλλο κράτος µέλος. 6. Τα κράτη µέλη µεριµούν ώστε ο κατάλογος των ευαίσθητων περιοχών να επανεξετάζεται ανά τετραετία τουλάχιστον. 7. Τα κράτη µέλη µεριµνούν ώστε οι περιοχές που προσδιορίζονται ως ευαίσθητες µετά την προβλεπόµενη στην παράγραφο 6 επανεξέταση να ικανοποιούν τις ως άνω απαιτήσεις εντός επτά ετών. 8. Εάν ένα κράτος µέλος εφαρµόζει σ' ολόκληρο το έδαφός του την προβλεπόµενη στις παραγράφους 2, 3 και 4 επεξεργασία, τότε δεν είναι υποχρεωµένο να προσδιορίζει ευαίσθητες περιοχές για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας. Άρθρο 6 1. Για τους σκοπούς της παραγράφου 2, τα κράτη µέλη µπορούν, µέχρι τις 31 εκεµβρίου 1993 το αργότερο, να προσδιορίζουν τις λιγότερο ευαίσθητε ς περιοχές σύµφωνα µε τα κριτήρια του παραρτήµατος II. 2. Τα αστικά λύµατα που απορρίπτονται σε παράκτια ύδατα από οικισµούς µε έως ι.π. ή σε ύδατα εκβολών ποταµών από οικισµούς µε έως ι.π., µπορούν, εάν οι απορρίψεις γίνονται στις περιγραφόµενες στην παράγραφο 1 περιοχές, να υποβάλλονται σε επεξεργασία λιγότερο αυστηρή από την επεξεργασία που περιγράφεται στο άρθρο 4, υπό την προϋπόθεση ότι: οι απορρίψεις αυτές υποβάλλονται τουλάχιστον σε πρωτοβάθ- µια επεξεργασία όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 7, σύµφωνα µε τις διαδικασίες ελέγχου του παραρτήµατος I σηµείο,

6 1991L0271 EL ολοκληρωµένες µελέτες δείχνουν ότι οι απορρίψεις αυτές δεν επηρεάζου ν αρνητικά το περιβάλλον. Τα κράτη µέλη παρέχουν στην Επιτροπή όλες τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά µε τις προαναφερόµενες µελέτες. 3. Εάν η Επιτροπή κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσε ις της παραγράφου 2, υποβάλλει σχετική πρόταση στο Συµβούλιο. 4. Τα κράτη µέλη µεριµνούν ώστε ο κατάλογος των λιγότερο ευαίσθητων περιοχών να επανεξετάζεται ανά τετραετία τουλάχιστον. 5. Τα κράτη µέλη µεριµνούν ώστε οι περιοχές που παύουν να χαρακτηρίζονται ως λιγότερο ευαίσθητες, να πληρούν, εντός επτά ετών, τις συναφείς απαιτήσεις των άρθρων 4 και 5. Άρθρο 7 Τα κράτη µέλη µεριµνούν ώστε, µέχρι τις 31 εκεµβρίου 2005 το αργότερο, τα διοχετευόµενα στα αποχετευτικά δίκτυα αστικά λύµατα, προτού απορριφθούν, να υφίστανται κατάλληλη επεξεργασία, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σηµείο 9, στις ακόλουθες περιπτώσεις: όταν απορρίπτονται σε γλυκά ύδατα και σε εκβολές ποταµών από οικισµούς µε λιγότερο από ι.π., όταν απορρίπτονται σε παράκτια ύδατα από οικισµούς µε λιγότερο από ι.π. Άρθρο 8 1. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που οφείλονται σε τεχνικά προβλήµατα και για γεωγραφικά καθορισµένες οµάδες πληθυσµού, τα κράτη µέλη µπορούν να υποβάλουν ειδική αίτηση στην Επιτροπή για να τους παραχωρηθεί µεγαλύτερη προθεσµία για να συµµορφωθούν µε το άρθρο Στη δεόντως αιτιολογηµένη αυτή αίτηση, εκτίθενται οι τεχνικές δυσκολίες που συναντά το κράτος µέλος και προτείνεται πρόγραµµα δράσης, µε το σχετικό χρονοδιάγραµµα εφαρµογής, µε σκοπό την επίτευξη του στόχου της παρούσας οδηγίας. Το χρονοδιάγραµµα αυτό περιλαµβάνει στο πρόγραµµα για την εφαρ- µογή της οδηγίας που αναφέρεται στο άρθρο Μόνο τεχνικοί λόγοι µπορούν να γίνουν δεκτοί, η δε παράταση της προθεσµίας που αναφέρεται στην παράγραφο 1, δεν µπορεί να υπερβαίνει τις 31 εκεµβρίου Η Επιτροπή εξετάζει την εν λόγω αίτηση και λαµβάνει τα κατάλληλα µέτρα µε διαδικασία του άρθρου Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και όταν µπορεί να αποδειχθεί ότι η επεξεργασία των αποβλήτων µε περισσότερο προηγµένες τεχνολογίες µεθόδους δεν αποφέρει κανένα όφελος για το περιβάλλον, τα αστικά λύµατα, που απορρίπτονται σε λιγότερο ευαίσθητες περιοχές, από οικισµούς µε άνω των ι.π., µπορούν να υποβάλονται στην επεξεργασία που προβλέπει το άρθρο 6 για τα λύµατα που προέρχονται από οικισµούς µε ι.π. µεταξύ και Στις περιπτώσεις αυτές, τα κράτη µέλη υποβάλλουν εκ των προτέρων στην Επιτροπή τη σχετική έγγραφη τεκµηρίωση. Η Επιτροπή εξετάζει την περίπτωση και λαµβάνει κατάλληλα µέτρα, µε τη διαδικασία του άρθρου 18. Άρθρο 9 Στις περιπώσεις που τα ύδατα στην περιοχή δικαιοδοσίας ενός κράτους µέλους επηρεάζεται αρνητικά από απορρίψεις αστικών λυµάτων τα οποία προέρχονται από άλλο κράτος µέλος, το κράτος µέλος του οποίου θίγονται τα ύδατα µπορεί να κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία στο άλλο κράτος µέλος και στην Επιτροπή.

7 1991L0271 EL Τα ενδιαφερόµενα κράτη µέλη οργανώνουν, ενδεχοµένως µε τη συµµετοχή της Επιτροπής, τις αναγκαίες διαβουλεύσεις για τον προσδιορισµό του είδους των εν λόγω απορρίψεων και για τον καθορισµό των µέτρων που πρέπει να ληφθούν επιτόπου για την προστασία των θιγόµενων υδάτων ώστε να επιτευχθεί η συµ- µόρφωση προς τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας. Άρθρο 10 Τα κράτη µέλη µεριµνούν ώστε οι σταθµοί επεξεργασίας αστικών λυµάτων, που κατασκευάζονται ώστε να συµµορφώνονται µε τις απαιτήσεις των άρθρων 4, 5, 6 και 7, να σχεδιάζονται, να κατασκευάζονται, να λειτουργούν και να συντηρούνται µε τρόπο που να εξασφαλίζει επαρκείς αποδόσεις υπό όλες τις συνήθεις τοπικές κλιµατικές συνθήκες. Κατά το σχεδιασµό των σταθµών, λαµβάνονται υπόψη οι εποχιακές διακυµάνσεις του φορτίου. Άρθρο Τα κράτη µέλη µεριµνούν ώστε, µέχρι τις 31 εκεµ βρίου 1993 το αργότερο, τα βιοµηχανικά λύµατα που διοχετεύονται στα αποχετευτικά δίκτυα και στους σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων να υπόκεινται σε εκ των κανόνες ή/και στην παροχή ειδικών αδειών από τις αρµόδιες αρχές ή τα κατάλληλα όργανα. 2. Οι κανόνες ή/και οι ειδικές άδειες πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του παραρτήµατος I σηµείο Γ. Οι απαιτήσεις αυτές είναι δυνατόν να τροποποιούνται µε τη διαδικασία του άρθρου Οι κανόνες και οι ειδικές άδειες επανεξετάζονται και, ενδεχοµένως, αναπροσαρµόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήµατα. Άρθρο Τα επεξεργασµένα λύµατα πρέπει να επαναχρησιµοποιούνται, όποτε είναι σκόπιµο. Ο τρόπος διάθεσης των λυµάτων πρέπει να µειώνει σταo ελάχιστο τις αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον. 2. Οι αρµόδιες αρχές ή τα κατάλληλα όργανα µεριµνούν ώστε η διάθεση λυµάτων από σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων να υπόκειται σε προηγούµεν ους κανόνες ή/και ειδικές άδειες. 3. Οι προηγούµενοι κανόνες ή/και ειδικές άδειες για απορρίψεις από σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων που γίνονται κατ' εφαρµογή της παραγράφου 2 σε οικισµούς έως ι.π. προκειµένου για απορρίψεις σε γλυκά νερά και εκβολές ποτα- µών, και ι.π. ή περισσότερο, προκειµένου για οποιαδήποτε απόρριψη, πρέπει να περιέχουν όρους που να πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις του παραρτήµατος I σηµείο Β. Οι απαιτήσεις αυτές είναι δυνατόν να τροποποιούνται µε τη διαδικασία του άρθρου Οι κανόνες ή/και οι άδειες επανεξετάζονται και, ενδεχο- µένως, αναπροσαρµόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήµατα. Άρθρο Τα κράτη µέλη µεριµνούν ώστε, στις 31 εκεµβρίου 2000 το αργότερο, τα βιοαποικοδοµήσιµα βιοµηχανικά λύµατα που προέρχονται από εγκαταστάσεις που ανήκουν στους βιοµηχανικούς τοµείς του παραρτήµατος III και δεν διοχετεύον ται στους σταθ- µούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων, πριν απορριφθούν στα ύδατα υποδοχής, να πληρούν, πριν από την απόρριψή τους, τους όρους που θεσπίζονται, στα πλαίσια προηγούµενων κανόνων ή/ και ειδικών αδειών, από οι αρµόδιες αρχές ή τα κατάλληλα όργανα, για όλες τις απορρίψεις από εγκαταστάσεις µε ι.π. ή περισσότερο. 2. Μέχρι τις 31 εκεµβρίου 1993 το αργότερο, οι αρµόδιες αρχές ή τα κατάλληλα όργανα των κρατών µελών καθορίζου ν τις

8 1991L0271 EL απαιτήσεις που προσιδιάζουν στην εκάστοτε βιοµηχανία για τις απορρίψεις των εν λόγω λυµάτων. 3. Μέχρι τις 31 εκεµβρίου 1994 το αργότερο, η Επιτροπή συγκρίνει τις ανάγκες των κρατών µελών, δηµοσιεύει τα σχετικά αποτελέσµατα υπό τύπον εκθέσεως και, ενδεχοµένως, υποβάλλει κατάλληλη πρόταση. Άρθρο Η λυµατολάσπη που παράγεται κατά την επεξεργασία των λυµάτων πρέπει να επαναχρησιµοποιείται, όποτε είναι σκόπιµο. Ο τρόπος διάθεσης πρέπει να µειώνει στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. 2. Οι αρµόδιες αρχές ή τα κατάλληλα όργανα µεριµνούν ώστε, µέχρι τις 31 εκεµβρίου 1998 το αργότερο, η διάθεση της λυµατολάσπης από σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων να υπόκειται σε γενικούς κανόνες, σε καταχώρηση ή σε χορήγηση άδειας. 3. Τα κράτη µέλη µεριµνούν ώστε να παύσει, µέχρι τις 31 εκεµβρίου 1998 το αργότερο, η διάθεση της λυµατολάσπης σε επιφανειακά ύδατα µε απόρριψή της από πλοία, απόρριψη από αγωγούς µεταφοράς ή άλλα µέσα. 4. Μέχρι την αναφερόµενη στην παράγραφο 3 παύση της διάθεσης της λυµατολάσπης, τα κράτη µέλη µεριµνούν ώστε η συνολική ποσότητα τοξικών, µη αποικοδοµήσιµων ή βιοσωρεύσιµων υλικών, που περιέχεται στη λυµατολάσπη, της οποίας η διάθεση γίνεται στα επιφανειακά ύδατα, να υπόκειται σε άδεια και να µειώνεται προοδευτικά. Άρθρο Οι αρµόδιες αρχές ή τα κατάλληλα όργανα παρακολουθούν : τις απορρίψεις από σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων, για να εξακριβώνουν τη συµµόρφωση προς τις απαιτήσεις του παραρτήµ ατος I σηµείο Β, σύµφωνα µε τις διαδικασίες ελέγχου που ορίζονται στο παράρτηµα I σηµείο, την ποσότητα και τη σύνθεση της λυµατολάσπης που διατίθεται σε επιφανειακά ύδατα. 2. Οι αρµόδιες αρχές ή τα κατάλληλα όργανα παρακολουθούν τα ύδατα που δέχονται απορρίψεις από σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων και απ' ευθείας απορρίψεις, σύµφωνα µε το άρθρο 13, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες µπορεί να αναµένεται ότι θα θιγεί σηµαντικά το περιβάλλον από τις απορρίψεις αυτές. 3. Στην περίπτωση απόρριψης που υπόκειται στις διατάξεις του άρθρου 6 και στην περίπτωση διάθεσης της λυµατολάσπης σε επιφανειακά ύδατα, τα κράτη µέλη παρακολουθούν και διεξάγουν κάθε άλλη ενδεχοµένως απαιτούµενη µελέτη για να επαληθεύσουν ότι η απόρριψη ή η διάθεση δεν επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον. 4. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τις αρµόδιες αρχές ή τα κατάλληλα όργανα σύµφωνα µε τις παραγράφους 1, 2 και 3, φυλάσσονται από τα κράτη µέλη και τίθενται στην διάθεση της Επιτροπής εντός έξι µηνών από την παραλαβή σχετικής αίτησης. 5. Οι κατευθυντήριες γραµµές για την αναφερόµενη στις παραγράφους 1, 2 και 3 παρακολούθηση, µπορούν να καταρτίζονται µε τη διαδικασία του άρθρου 18.

9 1991L0271 EL Άρθρο 16 Με την επιφύλαξη της εφαρµογής της οδηγίας 90/313/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 7ης Ιουνίου 1990 σχετικά µε την ελεύθερη πληροφόρηση για θέµατα περιβάλλοντος ( 1 ), τα κράτη µέλη µερι- µνούν ώστε οι αρµόδιες αρχές ή τα αρµόδια όργανα να δηµοσιεύουν ανά διετία έκθεση για την κατάσταση της διάθεσης των αστικών λυµάτων και της λυµατολάσπης στην περιοχή τους. Οι εκθέσεις αυτές διαβιβάζονται από τα κράτη µέλη στην Επιτροπή µόλις δηµοσιευθούν. Άρθρο Μέχρι τις 31 εκεµβρίου 1993 το αργότερο, τα κράτη µέλη καταρτίζουν πρόγραµµα για την εφαρµογή της παρούσας οδηγίας. 2. Τα κράτη µέλη ενηµερώνουν την Επιτροπή σχετικά µε το πρόγραµµα αυτό, µέχρι τις 30 Ιουνίου 1994, το αργότερο. 3. Ανά διετία και µέχρι τις 30 Ιουνίου το αργότερο, τα κράτη µέλη παρέχουν, εάν απαιτείται, στην Επιτροπή, ενηµερωµένα στοιχεία για τις περιγραφόµενες στην παράγραφο 2 πληροφορίες. 4. Οι µέθοδοι και τα σχήµατα που χρησιµοποιούνται για την έκθεση των εθνικών προγραµµάτων καταρτίζονται µε τη διαδικασία του άρθρου 18. Κάθε τροποποίηση των εν λόγω µεθόδων και σχηµάτων εγκρίνεται µε την ίδια διαδικασία. 5. Ανά διετία, η Επιτροπή επανεξετάζει και αξιολογεί τα στοιχεία που λαµβάνει, σύµφωνα µε τις παραγράφους 2 και 3 και δηµοσιεύει σχετική έκθεση. Άρθρο Η Επιτροπή επικουρείται από µια επιτροπή την οποία αποτελούν αντιπρόσωποι των κρατών µελών και της οποίας προεδεύει ο αντιπρόσωπος της Επιτροπής. 2. Ο αντιπρόσωπος της Επιτροπής υποβάλλει στην επιτροπή σχέδιο των µέτρων που πρόκειται να ληφθούν. Η Επιτροπή διατυπώνει τη γνώµη της για το σχέδιο αυτό µέσα σε προθεσµία που µπορεί να ορίσει ο πρόεδρος ανάλογα µε τον επείγοντα χαρακτήρα του θέµατος. Η γνώµη διατυπώνεται µε την πλειοψηφία που προβλέπεται στο άρθρο 148 παράγραφος 2 της συνθήκης για την έκδοση των αποφάσεων που καλείται να λάβει το Συµβούλιο βάσει της Επιτροπής. Κατά τη ψηφοφορία στην επιτροπή, οι ψήφοι των αντιπροσώπων των κρατών µελών σταθµίζονται σύµφωνα µε το προαναφερόµενο άρθρο. Ο πρόεδρος δεν λαµβάνει µέρος στη ψηφοφορία. 3. α) Η Επιτροπή θεσπίζει τα σχεδιαζόµενα µέτρα όταν είναι σύµφωνα µε τη γνώµη της επιτροπής β) όταν τα σχεδιαζόµενα µέτρα δεν είναι σύµφωνα µε τη γνώµη της επιτροπής, ή ελλείψει γνώµης, η Επιτροπή υποβάλλει, χωρίς καθυστέρηση, στο Συµβούλιο πρόταση σχετικά µε τα µέτρα που πρέπει να ληφθούν. Το Συµβούλιο αποφασίζει µε ειδική πλειοψηφία. Εάν το Συµβούλιο δεν αποφασίσει εντός τριών µηνών από την υποβολή της πρότασης, τα προτεινόµενα µέτρα θεσπίζονται από την Επιτροπή, εκτός εάν το Συµβούλιο έχει αποφασίσει µε απλή πλειοψηφία ότι αντιτίθεται προς τα εν λόγω µέτρα. Άρθρο Τα κράτη µέλη θέτουν σε ισχύ τις νοµοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συµ- µορφωθούν µε την παρούσα οδηγία το αργότερο στις 30 Ιουνίου Ενηµερώνουν αµέσως την Επιτροπή σχετικά. ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 158 της , σ. 56.

10 1991L0271 EL Οι διατάξεις της παραγράφου 1, όταν θεσπίζονται από τα κράτη µέλη, αναφέρονται στην παρούσα οδηγία, ή συνοδεύονται από παρόµοια αναφορά κατά την επίσηµη δηµοσίευσή τους. Οι λεπτοµερείς διατάξεις αυτής της αναφοράς καθορίζονται από τα κράτη µέλη. 3. Τα κράτη µέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή το κείµενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τοµέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία. Άρθρο 20 Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη µέλη.

11 1991L0271 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΥΜΑΤΑ Α. Αποχετευτικά δίκτυα ( 1 ) Τα αποχετευτικά δίκτυα πρέπει να λαµβάνουν υπόψη τις απαιτήσεις της επεξεργασίας των λυµάτων. Ο σχεδιασµός, η κατασκευή και η συντήρηση των αποχετευτικών δικτύων πρέπει να διενεργούνται σύµφωνα µε τις καλύτερες τεχνικές γνώσεις, που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος, ιδίως όσον αφορά : τον όγκο και τα χαρακτηριστικά των αστικών λυµάτων, την πρόληψη διαρροών, τον περιορισµό της ρύπανσης των υδάτων υποδοχής λόγω υπερχειλίσεων από νεροποντές. Β. Απόρριψη από σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων στα ύδατα υποδοχής ( 2 ) 1. Ο σχεδιασµός ή η µετασκευή των σταθµών επεξεργασίας λυµάτων γίνεται έτσι ώστε να µπορούν να λαµβάνονται αντιπροσωπευτικά δείγµατα των εισερχοµένων και των επεξεργασµένων λυµάτων προτού απορριφθούν στα ύδατα υποδοχής. 2. Οι απορρίψεις από σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων, οι οποίες υποβάλλονται σε επεξεργασία, σύµφωνα µε τα άρθρα 4 και 5 της παρούσας οδηγίας, πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις που παρατίθενται στον πίνακα Επιπλέον, οι απορρίψεις από σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων προς τις ευαίσθητες περιοχές όπου παρουσιάζεται ευτροφισµός, όπως προσδιορίζονται στο παράρτηµα II σηµείο Α στοιχείο α), πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις που παρατίθενται στον πίνακα 2 του παρόντος παραρτήµατος. 4. Όπου πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα ύδατα υποδοχής ανταποκρίνονται σε τυχόν άλλες σχετικές οδηγίες, ισχύουν αυστηρότερες απαιτήσεις από όσες παρατίθενται στους πίνακες 1 ή/και Τα σηµεία απόρριψης των αστικών λυµάτων επιλέγονται ώστε να µειώνονται στο ελάχιστο δυνατόν, οι επιπτώσεις στα ύδατα υποδοχής. Γ. Βιοµηχανικά λύµατα Τα βιοµηχανικά λύµατα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα και σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων πρέπει να υποβάλλονται στην απαιτούµενη προκαταρκτική επεξεργασία, ώστε: να προστατεύεται η υγεία του προσωπικού που εργάζεται στα αποχετευτικά δίκτυα και τους σταθµούς επεξεργασίας, να εξασφαλίζεται ότι δεν προκαλείται ζηµία στα αποχετευτικά δίκτυα, τους σταθµούς επεξεργασίας λυµάτων και το συναφή εξοπλισµό, να εξασφαλίζεται ότι δεν εµποδίζεται η λειτουργία του σταθµού επεξεργασίας λυµάτων και η επεξεργασία της λυµατολάσπης, να ελέγχεται ότι οι απορρίψεις από τους σταθµούς επεξεργασίας δεν επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον και δεν εµποδίζουν τα ( 1 ) εδοµένου ότι, στην πράξη, είναι αδύνατο να κατασκευασθούν αποχετευτικά δίκτυα και σταθµοί επεξεργασίας, ούτως ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία όλων των λυµάτων υπό καταστάσεις όπως ασυνήθεις ισχυρές βροχοπτώσεις, τα κράτη µέλη αποφασίζουν τη λήψη µέτρων για τον περιορισµό της ρύπανσης από υπερχειλίσεις υδάτων λόγω νεροποντής. Τα µέτρα αυτά µπορούν να βασίζονται στο βαθµό αραίωσης, στη χωρητικότητα των σχετικών αποδεκτών σε σχέση µε τη ροή κατά την εποχή ξηρασίας ή σε ορισµένο αποδεκτό ετήσιο αριθµό υπερχειλίσεων. ( 2 ) εδοµένου ότι, στην πράξη, είναι αδύνατο να κατασκευασθούν αποχετευτικά δίκτυα και σταθµοί επεξεργασίας, ούτως ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία όλων των λυµάτων υπό καταστάσεις όπως ασυνήθεις ισχυρές βροχοπτώσεις, τα κράτη µέλη αποφασίζουν τη λήψη µέτρων για τον περιορισµό της ρύπανσης από υπερχειλίσεις υδάτων λόγω νεροποντής. Τα µέτρα αυτά µπορούν να βασίζονται στο βαθµό αραίωσης, στη χωρητικότητα των σχετικών αποδεκτών σε σχέση µε τη ροή κατά την εποχή ξηρασίας ή σε ορισµένο αποδεκτό ετήσιο αριθµό υπερχειλίσεων.

12 1991L0271 EL ύδατα υποδοχής να πληρούν τις απαιτήσεις άλλων κοινοτικών οδηγιών, να εξασφαλίζεται η διάθεση της λυµατολάσπης µε ασφαλή και περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο.. Μέθοδοι αναφοράς για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των αποτελεσµάτων 1. Τα κράτη µέλη φροντίζουν ώστε η µέθοδος παρακολούθησης που εφαρµόζεται να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στο επίπεδο απαιτήσεων που περιγράφεται κατωτέρω. Είναι δυνατό να χρησιµοποιούνται εναλλακτικά και άλλες µέθοδοι, διαφορετικές από εκείνες που αναφέρονται στα σηµεία 2, 3 και 4, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω µέθοδοι αποδεδειγµένα παράγουν ισοδύναµα αποτελέσµατα. Τα κράτη µέλη παρέχουν στην Επιτροπή όλες τις χρήσιµες πληροφορίες σχετικά µε την εφαρµοζόµενη µέθοδο. Αν η Επιτροπή κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις των σηµείων 2, 3 και 4, υποβάλλει στο Συµβούλιο τις δέουσες προτάσεις. 2. Εικοσιτετράωρα δείγµατα ανάλογα προς τη ροή ή βασισµένα στη χρονική διάρκεια συλλέγονται στο ίδιο, σαφώς καθορισµένο σηµείο της εξόδου και, εφόσον χρειάζεται, της εισόδου του σταθµού επεξεργασίας, ώστε να ελέγχεται κατά πόσον τα εξερχό- µενα λύµατα πληρούν τις απαιτήσεις απόρριψης που ορίζονται στην παρούσα οδηγία. Εφαρµόζονται κατάλληλες διεθνείς εργαστηριακές πρακτικές µε στόχο τη µείωση στο ελάχιστο της αποικοδοµήσεως των δειγµάτων µεταξύ συλλογής και αναλύσεως. 3. Ο ελάχιστος ετήσιος αριθµός δειγµάτων καθορίζεται ανάλογα µε το µέγεθος του σταθµού επεξεργασίας και συλλέγεται σε τακτά χρονικά διαστήµατα κατά τη διάρκεια του έτους: ι.π.: 12 δείγµατα τον πρώτο χρόνο. 4 δείγµατα τα επόµενα χρόνια εφόσον αποδειχθεί ότι τον πρώτο χρόνο το νερό πληροί τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας εάν κανένα από τα 4 δείγµατα δεν είναι ικανοποιητικό, τον επόµενο χρόνο πρέπει να λαµβάνονται 12 δείγµατα ι.π.: 12 δείγµατα άνω των ι.π.: 24 δείγµατα 4. Τα επεξεργαζόµενα λύµατα θεωρείται ότι ανταποκρίνονται στις σχετικές παραµέτρους εάν, για καθεµία σχετική παράµετρο χωριστά, τα δείγµατα δείχνουν ότι τα εν λόγω λύµατα ανταποκρίνται στη σχετική τιµή της παραµέτρου ως εξής: α) για τις παραµέτρους που ορίζονται στον πίνακα 1 και στο άρθρο 2 σηµείο 7, ο ανώτατος αριθµός δειγµάτων ο οποίος επιτρέπεται να µην συµφωνεί µε τις απαιτήσεις για τις συγκεντρώσεις ή/και τα ποσοστά µείωσης του πίνακα 1 και του άρθρου 2 σηµείο 7, καθορίζεται στον πίνακα 3 β) για τις παραµέτρους του πίνακα όσον αφορά τις συγκεντρώσεις, τα εκτός ορίων δείγµατα τα οποία λαµβάνονται υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας δεν πρέπει να αποκλίνουν από τις τιµές των παραµέτρων περισσότερο από 100 %. Για τις οριακές τιµές συγκέντρωσης που αφορούν τα ολικά αιωρούµενα στερεά, είναι δυνατόν δεκτές αποκλίσεις µέχρι 150 % γ) για τις παραµέτρους που αναφέρονται στον πινακα 2, ο ετήσιος µέσος όρος των τιµών των δειγµάτων για κάθε παράµετρο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις σχετικές οριακές τιµές. 5. Οι ακραίες τιµές για την ποιότητα των εν λόγω λυµάτων δεν λαµβάνονται υπόψη, εφόσον οφείλονται σε ασυνήθεις καταστάσεις, όπως π.χ. νεροποντή.

13 1991L0271 EL Πίνακας1: Απαιτήσεις για απορρίψεις από σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων που διέπονται από τα άρθρα 4 και 5 της παρούσας οδηγίας. Εφαρµόζεται η τιµή συγκρέντρωσης ή το ποσοστό µείωσης. Παράµετροι Συγκέντρωση Ελάχιστη εκατοστιαία µείωση ( 1 ) Μέθοδοι µέτρησης αναφοράς Βιοµηχανικές ανάγκες σε οξυγόνο (BOD5 στους 20 C) χωρίς νιτροποίηση ( 2 ) 25 mg/l O δυνάµει άρθρου 4 παράγραφος 2 Οµοιογενοποιηµένο, αδιήθητο, ακατακάθιστο δείγµα, προσδιορισµός του διαλελυµένου οξυγόνου πριν και µετά πενθήµερη επώαση στους 20 C ± 1 C, σε απόλυτο σκότος. Προσθήκη παρεµποδιστή της νιτροποίησης Χηµικές ανάγκες σε οξυγόνο (COD) 125 mg/l O 2 75 Οµοιογενοποιηµένο, αδιήθητο, ακατακάθιστο δείγµα ιχρωµικό κάλιο Ολικά αιωρούµενα στερεά 35 mg/l ( 3 ) 35 δυνάµει άρθρου 4 παράγραφος 2 (άνω των ι.π.) 60 δυνάµει άρθρου 4 παράγραφος 2 ( ι.π.) 90 ( 3 ) 90 δυνάµει άρθρου 4 παράγραφος 2 (άνω των ι.π.) 70 δυνάµει άρθρου 4 παράγραφος 2 ( ι.π.) ιήθηση αντιπροσωπευτικού δείγµατος µέσω φίλτρου µεµβράνης των 0,45 µm. Ξήρανση σε θερµοκρασία 105 C και ζύγιση. Φυγοκέντρωση αντιπροσωπευτικού δείγµατος (επί 5 τουλάχιστον λεπτά, µε µέση επιτάχυνση g). Ξήρανση σε θερµοκρασία 105 C και ζύγιση ( 1 ) Μείωση ανάλογα µε το φορτίο των εισρεόντων λυµάτων. ( 2 ) Η παράµετρος αυτή µπορεί να αντικατασταθεί από άλλη: ολικός οργανικός άνθρακας (TOC) ή ολικές ανάγκες σε οξυγόνο (TOD) αν µπορεί να ευρεθεί σχέση µεταξύ του BOD5 και της υποκατάστατης παρα- µέτρου. ( 3 ) Η απαίτηση αυτή είναι προαιρετική. Οι αναλύσεις που αφορούν απορρίψεις από τελµάτωση διεξάγονται σε διηθηµένα δείγµατα. Ωστόσο, η συγκέντρωση του συνόλου των αιωρούµενων στερεών σε αδιήθητα δείγµατα υδάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150 mg/l.

14 1991L0271 EL M1 Πίνακας 2: Απαιτήσεις για απορρίψεις από σταθµούς επεξεργασίας αστικών λυµάτων σε ευαίσθητες περιοχές όπου παρουσιάζεται ευτροφισµός, όπως προσδιορίζονται στο παράρτηµα ΙΙ σηµείο Α. α). Αναλόγως των τοπικών συνθηκών, εφαρµόζεται η µία ή και οι δύο παράµετροι. Εφαρµόζεται η τιµή συγκέντρωσης ή το ποσοστό µείωσης. Παράµετροι Συγκέντρωση Ελάχιστη εκατοστιαία µείωση ( 1 ) Μέθοδος µέτρησης αναφοράς Ολικός φωσφόρος 2 mg/l P ( ι.π.) 1 mg/l P (άνω των ι.π.) 80 Φασµατοφωτοµετρία µοριακής απορρόφησης Ολικό άζωτο ( 2 ) 15 mg/l P ( ι.π.) ( 3 ) 10 mg/l P (άνω των ι.π.) ( 3 ) Φασµατοφωτοµετρία µοριακής απορρόφησης ( 1 ) Μείωση ανάλογα µε το φορτίο των εισρεόντων λυµάτων. ( 2 ) Ολικό άζωτο σηµαίνει το άθροισµα του ολικού αζώτου κατά Kjeldahl (οργανικό και NH 3 ), του αζώτου των νιτρικών ιόντων (NO 3 ) και του αζώτου των νιτρωδών ιόντων (NO 2 ). ( 3 ) Οι ως άνω τιµές συγκέντρωσης αποτελούν ετήσιο µέσο όρο, σύµφωνα µε το παράρτηµα Ι σηµείο. 4. γ). Ωστόσο, οι απαιτήσεις για το άζωτο µπορούν να επαληθευθούν χρησιµοποιώντας τον ηµερήσιο µέσο όρο όταν έχει αποδειχθεί, σύµφωνα µε το παράρτηµα Ι σηµείο. 1, ότι επιτυγχάνεται το ίδιο επίπεδο προστασίας. Στην περίπτωση αυτή, ο ηµερήσιος µέσος όρος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 mg/l ολικού αζώτου για όλα τα δείγµατα, όταν η θερµοκρασία των λυµάτων στο βιοαντιδραστήρα είναι ανώτερη ή ίση των 12 C. Αντί για την προϋπόθεση της θερµοκρασίας, µπορεί να εφαρµοστεί ένας περιορισµένος χρόνος λειτουργίας, ανάλογος µε τις τοπικές κλιµατικές συνθήκες.

15 1991L0271 EL Πίνακας3 Αριθµός δειγµάτων που λαµβάνονται κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε έτους Ανώτατος επιτρεπτός αριθµός δειγµάτων που αποκλείνουν

16 1991L0271 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΑΙ- ΣΘΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Α. Ευαίσθητες περιοχές Μια υδάτινη µάζα χαρακτηρίζεται ως ευαίσθητη περιοχή, αν εµπίπτει σε µία από τις εξής οµάδες: α) φυσικές λίµνες γλυκών υδάτων, εκβολές ποταµών και παράκτια ύδατα όπου παρουσιάζεται ευτροφισµός ή όπου µπορεί, στο εγγύς µέλλον, να παρουσιασθεί ευτροφισµός αν δεν ληφθούν προστατευτικά µέτρα. Όταν εξετάζεται ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να µειωθούν µε περαιτέρω επεξεργασία, µπορούν να λαµβάνονται υπόψη τα εξής στοιχεία : i) λίµνες και ρεύµατα τα οποία καταλήγουν σε λίµνες/ταµιευτήρες /κλειστούς όρµους που διαπιστώνεται ότι έχουν ασθενή εναλλαγή ύδατος, οπότε µπορεί να συµβεί συσσώρευση. Στις περιοχές αυτές, η επεξεργασία πρέπει να περιλαµβάνει την αφαίρεση του φωσφόρου, εκτός εάν µπορεί να αποδειχθεί ότι η αφαίρεση δεν θα επηρεάσει το επίπεδο ευτροφισµού. Όπου πραγµατοποιούνται απορρίψεις από µεγάλους οικισµούς, µπορεί επίσης να εξεταστεί η αφαίρεση του αζώτου, ii) εκβολές ποταµών, όρµοι και άλλα παράκτια ύδατα που διαπιστώνεται ότι έχουν ασθενή εναλλαγή ύδατος ή που δέχονται µεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Οι απορρίψεις από µικρούς οικισµούς συνήθως είναι δευτερεύουσας σηµασίας στις περιοχές αυτές, αλλά, για τους µεγάλους οικισµούς, η επεξεργασία πρέπει να περιλαµβάνει την αφαίρεση του φωσφόρου ή/ και του αζώτου, εκτός αν µπορεί να αποδειχθεί ότι η αφαίρεση αυτή δεν θα επηρεάσει το επίπεδο ευτροφισµού β) επιφανειακά γλυκά ύδατα προοριζόµενα για την άντληση πόσιµου νερού τα οποία θα µπορούσαν να περιέχουν νιτρικά ιόντα σε συγκέντρωση µεγαλύτερη από εκείνη που προβλέπουν οι συναφείς διατάξεις της οδηγίας 75/440/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 16ης Ιουνίου 1975 περί της απαιτούµενης ποιότητος των υδάτων επιφανείας που προορίζονται για την παραγωγή ποσίµου ύδατος στα κράτη µέλη ( 1 ) αν δεν ληφθούν προστατευτικά µέτρα γ) περιοχές όπου περαιτέρω επεξεργασία από την προδιαγραφόµενη στο άρθρο 4 της παρούσας οδηγίας είναι αναγκαία, για την τήρηση των οδηγιών του Συµβουλίου. Β. Λιγότερο ευαίσθητες περιοχές Μια θαλάσσια υδάτινη µάζα ή περιοχή µπορεί να χαρακτηρίζεται ως λιγότερο ευαίσθητη περιοχή αν τα απορριπτόµενα λύµατα δεν θίγουν το περιβάλλον λόγω της µορφολογίας, της υδρολογίας ή των ειδικών υδραυλικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή αυτή. Κατά τον προσδιορισµό των λιγότερο ευαίσθητων περιοχών, τα κράτη µέλη λαµβάνουν υπόψη τον κίνδυνο µεταφοράς του απορριπτόµενου φορτίου σε γειτονικές περιοχές, όπου µπορεί να επηρεάσει δυσµενώς το περιβάλλον. Τα κράτη µέλη αναγνωρίζουν τις ευαίσθητες περιοχές που υπάρχουν εκτός της εθνικής τους δικαιοδοσίας. Κατά τον προσδιορισµό των λιγότερο ευαίσθητων περιοχών, πρέπει να λαµβάνονται υπόψη τα εξής στοιχεία : Ανοικτοί όρµοι, εκβολές ποταµών και άλλα παράκτια ύδατα µε καλή εναλλαγή ύδατος και στά οποία δεν παρουσιάζεται ευτροφισµός ή εξάντληση οξυγόνου ή στα οποία θεωρείται απίθανο να παρουσιαστεί ευτροφισµός ή εξάντληση οξυγόνου εξαιτίας της απόρριψης αστικών λυµάτων. ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 194 της , σ. 26. Η οδηγία τροποποιήθηκε από την οδηγία 79/869/ΕΟΚ (ΕΕ αριθ. L 271 της , σ. 44).

17 1991L0271 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙΤΟΜΕΙΣ 1. Ε πεξεργασία του γάλακτος 2. Παραγωγή οπωροκηπευτικών προϊόντων 3. Παραγωγή και εµφιάλωση µη αλκοολούχων ποτών 4. Μεταποίηση γεωµήλων 5. Βιοµηχανία κρέατος 6. Ζυθοποιία 7. Παραγωγή αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών 8. Παραγωγή ζωοτροφών από φυτικά προϊόντα 9. Παραγωγή ζελατίνας και κόλλας από δέρµατα και οστά ζώων 10. Μονάδες παραγωγής βύνης 11. Μεταποιητική βιοµηχανία ιχθύων

4409 Κ.Α.Π. 772/2003

4409 Κ.Α.Π. 772/2003 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3758, 3.10.2003 4409 Κ.Α.Π. 772/2003 Αριθμός 772 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Αστικών Λυμάτων) Κανονισμοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία του Συµβουλίου της 21ης Μαΐου 1991 για την επεξεργασία των αστικών λυµάτων ( 91/271/ΕΟΚ )

Οδηγία του Συµβουλίου της 21ης Μαΐου 1991 για την επεξεργασία των αστικών λυµάτων ( 91/271/ΕΟΚ ) Οδηγία του Συµβουλίου της 21ης Μαΐου 1991 για την επεξεργασία των αστικών λυµάτων ( 91/271/ΕΟΚ ) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, Έχοντας υπόψη : τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3849, 30/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3849, 30/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟ Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο «Οδηγία του Συμβουλίου 91/271/ΕΟΚ της 21 ης Μαΐου 1991 για την

Διαβάστε περισσότερα

1. Το κείµενο των διατάξεων που αναφέρονται στο παράρτηµα ΙΙ αντικαθίσταται από

1. Το κείµενο των διατάξεων που αναφέρονται στο παράρτηµα ΙΙ αντικαθίσταται από Οδηγία του Συµβουλίου της 23ης εκεµβρίου 1991 για την τυποποίηση και τον εξορθολογισµό των εκθέσεων που αφορούν την εφαρµογή ορισµένων οδηγιών για το περιβάλλον (91/692/ΕΟΚ) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1991L0692 EL 20.11.2003 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης εκεµβρίου 1991 για την τυποποίηση και τον εξορθολογισµό

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1984L0156 EL 23.12.1991 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 8ης Μαρτίου 1984 για τις οριακές τιµές και τους ποιοτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Тροποποιείται από: Еπίσημη Еφημερίδα αριθ. σελίδα ημερομηνία M1 Απόφαση του Συμβουλίου 2006/512/ΕΚ, της 17ης Ιουλίου 2006 L

Тροποποιείται από: Еπίσημη Еφημερίδα αριθ. σελίδα ημερομηνία M1 Απόφαση του Συμβουλίου 2006/512/ΕΚ, της 17ης Ιουλίου 2006 L 1999D0468 EL 23.07.2006 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης Ιουνίου 1999 για τον καθορισμό των όρων άσκησης των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 31.10.2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0770/2004, του Frantisek Brychta, τσεχικής ιθαγένειας, σχετικά με διαρροή υπονόμου στο Moravské Budějovice

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2232/96 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης Οκτωβρίου 1996 σχετικά µε τη θέσπιση κοινοτικής διαδικασίας για τις αρωµατικές ύλες που χρησιµοποιούνται ή προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. III(I) 5569 Κ.Δ.Π. 509/2002 Αρ. 3647,

Ε.Ε. Παρ. III(I) 5569 Κ.Δ.Π. 509/2002 Αρ. 3647, Ε.Ε. Παρ. III(I) 5569 Κ.Δ.Π. 509/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 509 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Καδμίου) Κανονισμοί του 2002 οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΕΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΕ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ο ΗΓΙΑ 91/271/ΕΟΚ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΤΙΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΕΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΕ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ο ΗΓΙΑ 91/271/ΕΟΚ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΤΙΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Επιστήµη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Α. Ανδρεαδάκης ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΕΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΕ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ο ΗΓΙΑ 91/271/ΕΟΚ

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1982L0176 EL 23.12.1991 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας Μαρτίου 1982 περί των οριακών τιµών και των ποιοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.6.2013 COM(2013) 418 final 2013/0192 (COD) C7-0176/13 Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση ορισμένων οδηγιών στον τομέα του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 192 παράγραφος 1,

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 192 παράγραφος 1, 14.6.2018 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 150/155 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2018/853 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

CONSLEG - 76L /12/ σ.

CONSLEG - 76L /12/ σ. Οδηγία 91/157/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 18ης Μαρτίου 1991 για τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές που περιέχουν ορισµένες επικίνδυνες ουσίες Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. L 078 της 26/03/1991 σ. 0038-0041

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 126/34 22.5.2003 Ο ΗΓΙΑ 2003/40/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Μαΐου 2003 για τον καθορισµό του καταλόγου, των οριακών τιµών συγκεντρώσεων και των ενδείξεων για την επισήµανση των συστατικών των φυσικών µεταλλικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 2004/41/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Απριλίου 2004

Ο ΗΓΙΑ 2004/41/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Απριλίου 2004 30.4.2004 EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 57/ 33 Ο ΗΓΙΑ 2004/4/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 2ης Απριλίου 2004 για την κατάργηση ορισµένων οδηγιών σχετικών µε την υγιεινή

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1996R2232 EL 20.11.2003 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2232/96 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Αριθ. L 329/34 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων 30. 12. 93 ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 6ης Δεκεμβρίου 1993 για τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΟΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ιεχοντας υπόψη:

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΟΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ιεχοντας υπόψη: Οδηγία 89/105/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 21ης εκεµβρίου 1988 σχετικά µε τη διαφάνεια των µέτρων που ρυθµίζουν τον καθορισµό των τιµών των φαρµάκων για ανθρώπινη χρήση και τη κάλυψη του κόστους των στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

A8-0253/13. Τροπολογία 13 Adina-Ioana Vălean εξ ονόματος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

A8-0253/13. Τροπολογία 13 Adina-Ioana Vălean εξ ονόματος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 12.4.2018 A8-0253/13 Τροπολογία 13 Adina-Ioana Vălean εξ ονόματος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Έκθεση Francesc Gambús Διαδικαστικοί κανόνες στον τομέα των περιβαλλοντικών

Διαβάστε περισσότερα

89/391/ΕΟΚ) (90/269/ΕΟΚ)

89/391/ΕΟΚ) (90/269/ΕΟΚ) Οδηγία του Συµβουλίου της 29ης Μαΐου 1990 σχετικά µε τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας κατά τη χειρωνακτική διακίνηση φορτίων που συνεπάγεται κινδύνους ιδίως για τη ράχη και την οσφυϊκή χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1986L0278 EL 05.06.2003 003.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 12ης Ιουνίου 1986 σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.6.2011 COM(2011) 377 τελικό 2011/0164 (NLE) Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 76/768/ΕΟΚ σχετικά µε τα καλλυντικά προϊόντα, µε σκοπό την προσαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ Ι Πεδίο εφαρµογής

ΤΙΤΛΟΣ Ι Πεδίο εφαρµογής Οδηγία 92/3/ΕΥΡΑΤΟΜ του Συµβουλίου της 3ης Φεβρουαρίου 1992 για την επιτήρηση και τον έλεγχο των αποστολών ραδιενεργών αποβλήτων µεταξύ κρατών µελών καθώς και προς και από την Κοινότητα ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 96/70/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο ΗΓΙΑ 96/70/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ο ΗΓΙΑ 96/70/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης Οκτωβρίου 1996 για τροποποίηση της οδηγίας 80/777/ΕΟΚ του Συµβουλίου περί προσεγγίσεως των νοµοθεσιών των κρατών µελών σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

5585 ' ' Κ.Δ.Π. 511/2002

5585 ' ' Κ.Δ.Π. 511/2002 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5584 Κ.Δ.Π. 511/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 511 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από Τομείς Εκτός του Βιομηχανικού Τομέα της Ηλεκτρόλυσης των Χλωριούχων

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραôο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραôο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα Το έγγραôο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 9ης Οκτωβρίου 1984 σχετικά με τις οριακές τιμές και τους ποιοτικούς στόχους για τις απορρίψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 30.5.2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέµα: Αναφορά 1164/2010, του Παναγιώτη Καραµπάτση, ελληνικής ιθαγένειας, εξ ονόµατος της «Ανεξάρτητης Πηλιορείτικης Οµάδας

Διαβάστε περισσότερα

- τα ύδατα έκπλυσης, ψύξης ή συµπύκνωσης και άλλες ιλύες και υγρά απόβλητα που

- τα ύδατα έκπλυσης, ψύξης ή συµπύκνωσης και άλλες ιλύες και υγρά απόβλητα που Οδηγία 92/112/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 15ης εκεµβρίου 1992 για τον καθορισµό των διαδικασιών εναρµόνισης των προγραµµάτων περιορισµού της ρύπανσης που προκαλούν τα απόβλητα της βιοµηχανίας διοξειδίου του

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. της 4ης Μαρτίου 2004.

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. της 4ης Μαρτίου 2004. 6.4.2004 L 100/1 I (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δηµοσίευση) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 631/2004 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 31ης Μαρτίου 2004 για τροποποίηση του κανονισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0588/2001 2000/0230(COD) EL 28/11/2001 Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συµβούλιο στις 20 Νοεµβρίου 2001 ενόψει της έκδοσης της οδηγίας του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Επιτροπή Αναφορών 2009 20.03.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0976/2008, της Σοφίας Παπαλεξίου, ελληνικής ιθαγένειας, η οποία συνοδεύεται από 1 υπογραφή, σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 17.5.2014 L 147/79 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Μαρτίου 2014 σχετικά με τον καθορισμό κριτηρίων για τη δημιουργία και την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς και των μελών τους και

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Ο ΗΓIΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛIΟΥ

Πρόταση Ο ΗΓIΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛIΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.7.2010 COM(2010)381 τελικό 2010/0205 (CNS) Πρόταση Ο ΗΓIΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛIΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2008/9/ΕΚ για τον καθορισµό λεπτοµερών κανόνων σχετικά µε την

Διαβάστε περισσότερα

EUR-Lex L EL

EUR-Lex L EL Σελίδα 1 από 10 Avis juridique important 31991L0676 Οδηγία 91/676/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 12ης εκεµβρίου 1991 για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5577 Κ.Δ.Π. 510/2002 Αρ. 3647, Αριθμός 510 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από το Βιομηχανικό

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5577 Κ.Δ.Π. 510/2002 Αρ. 3647, Αριθμός 510 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από το Βιομηχανικό E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5577 Κ.Δ.Π. 510/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 510 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από το Βιομηχανικό Τομέα της Ηλεκτρόλυσης των Χλωριούχων Αλάτων Αλκαλίων)

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1986L0378 EL 09.03.1997 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 24ης Ιουλίου 1986 για την εφαρµογή της αρχής της ίσης µεταχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.7.2014 EL L 197/77 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26ης Ιουνίου 2014 σχετικά με τη μορφή πινάκων εκθέσεων για τα εθνικά προγράμματα, όσον αφορά την εφαρμογή της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

5665/1/07 REV 1 CZV/ag,mks DG C I

5665/1/07 REV 1 CZV/ag,mks DG C I ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 19 Απριλίου 2007 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2006/0018 (COD) 5665/1/07 REV 1 ENT 10 ENV 48 CODEC 71 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: Κοινή θέση που εγκρίθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Επιτροπή Αναφορών 2009 19.12.2007 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 832/2001, του Américo da Silva Jorge, πορτογαλικής ιθαγένειας, σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα στο

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 115/12 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 27.4.2012 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 363/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Φεβρουαρίου 2012 σχετικά με τους

Διαβάστε περισσότερα

(Υποβλήθηκε από την Επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου 1996) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

(Υποβλήθηκε από την Επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου 1996) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την επιτάχυνση και διασαφήνιση της εφαρµογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείµµατος /* COM/96/0496 ΤΕΛΙΚΟ - CNS 96/0248 */ Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. C 368 της

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ /* COM/94/78 Τελικό - CNS 94/0026 */

Σχέδιο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ /* COM/94/78 Τελικό - CNS 94/0026 */ Σχέδιο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ /* COM/94/78 Τελικό - CNS 94/0026 */ Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. C 106 της 14/04/1994 σ. 0022 Πρόταση κανονισµού

Διαβάστε περισσότερα

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Ενιαίο νοµοθετικό κείµενο 11.9.2013 EP-PE_TC1-COD(2012)0075 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 11 Σεπτεµβρίου 2013 εν όψει της

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμοί με βάση το άρθρο 5(2), 34(1)(α) και 34(2) Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Κανονισμοί με βάση το άρθρο 5(2), 34(1)(α) και 34(2) Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5555 Κ.Δ.Π. 507/00 Αρ. 3647, 5.10.00 Αριθμός 507 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Εξαχλωροκυκλοεξανίου) Κανονισμοί του 00, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 5.2.2013 COM(2013) 46 final 2013/0026 (NLE) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση οδηγίας 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με σκοπό την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1976L0756 EL 15.10.2008 009.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Ιουλίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39 1.5.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Απριλίου 2009 για την εναρμόνιση και την τακτική διαβίβαση των πληροφοριών και του ερωτηματολογίου που προβλέπονται

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Περιβάλλοντος Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Τμήμα Περιβάλλοντος Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Στέλλα Περικέντη Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Λευκωσία, 19 Οκτωβρίου 2011 Εφαρμογή της Οδηγίας στην Κύπρο Νομικό πλαίσιο Θεσμικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.6.2010 COM(2010)331 τελικό 2010/0179 (CNS) C7-0173/10 Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά µε το κοινό σύστηµα φόρου προστιθέµενης

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 14.5.2014 L 139/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 492/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 7ης Μαρτίου 2014 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (3) Τα παραρτήματα I και II της οδηγίας 2000/25/ΕΚ είναι

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (3) Τα παραρτήματα I και II της οδηγίας 2000/25/ΕΚ είναι 1.3.2005 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 55/35 ΟΔΗΓΙΑ 2005/13/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 21ης Φεβρουαρίου 2005 για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/25/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2008R1234 EL 04.08.2013 002.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1234/2008 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σχέδιο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε την κατανοµή των υπηρεσιών χρηµατοπιστωτικής διαµεσολάβησης που µετρώνται έµµεσα (ΥΧ ΜΕ) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού συστήµατος εθνικών και περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 3 Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη µέλη. Βρυξέλλες, 16 εκεµβρίου 1988. Για το Συµβούλιο Ο Πρόεδρος Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ( 1 ) ΕΕ αριθ.

Άρθρο 3 Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη µέλη. Βρυξέλλες, 16 εκεµβρίου 1988. Για το Συµβούλιο Ο Πρόεδρος Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ( 1 ) ΕΕ αριθ. Οδηγία 88/642/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 16ης εκεµβρίου 1988 για την τροποποίηση της οδηγίας 80/1107/ΕΟΚ περί προστασίας των εργαζοµένων από τους κινδύνους που παρουσιάζονται συνεπεία εκθέσεώς τους κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2003R2336 EL 01.02.2010 002.002 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2336/2003 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Δεκεμβρίου 2003 για καθορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 109/11

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 109/11 19.4.2008 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 109/11 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 353/2008 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Απριλίου 2008 για τη θέσπιση εκτελεστικών κανόνων σχετικά με τις αιτήσεις έγκρισης ισχυρισμών

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4213, 17/7/2009 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4213, 17/7/2009 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΝΟΜΟ Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με τα στοιχεία γ), δ) και ε) του εδαφίου 1 και του εδαφίου 2, της παραγράφου 2 του άρθρου 11 και με τις

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1990L0427 EL 03.09.2008 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 26ης Ιουνίου 1990 σχετικά με τους όρους ζωοτεχνικού και γενεαλογικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΙΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΙΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ Οδηγία 89/655/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 30ής Νοεµβρίου 1989 σχετικά µε τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρησιµοποίηση εξοπλισµού από τους εργαζοµένους κατά την εργασία τους ( εύτερη

Διαβάστε περισσότερα

(.Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 12ης Δεκεμβρίου 1991

(.Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 12ης Δεκεμβρίου 1991 31. 12. 91 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 375/ 1 II (.Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 12ης Δεκεμβρίου 1991 για την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Βαθµός υλοποίησης. Υλοποιηθείσες Υποδοµές µέχρι σήµερα

Βαθµός υλοποίησης. Υλοποιηθείσες Υποδοµές µέχρι σήµερα ΤΟΜΕΑΣ 1 : Υ ΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 1.1 Ανάπτυξη προστασίας και αξιοποίησης των υδατικών πόρων της χώρας. Στόχοι Παρεµβάσεων Ορθολογική διαχείριση του συστήµατος υδατικός πόρος,

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 15ης Οκτωβρίου 1984

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 15ης Οκτωβρίου 1984 Αριθ. L 277/ 12 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 20. 10. 84 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Οκτωβρίου 1984 για την προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως του εδάφους κατά τη χρησιμοποίηση της ιλύος καθαρισμού λυμάτων στη γεωργία

σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως του εδάφους κατά τη χρησιμοποίηση της ιλύος καθαρισμού λυμάτων στη γεωργία Αριθ. L 181/6 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 4. 7. 86 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 12ης Ιουνίου 1986 σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως του εδάφους κατά τη χρησιμοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 4 Φεβρουαρίου 2011 (OR. en) 2010/0051 (COD) PE-CONS 64/10 IST 592 CODEC 1518

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 4 Φεβρουαρίου 2011 (OR. en) 2010/0051 (COD) PE-CONS 64/10 IST 592 CODEC 1518 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 4 Φεβρουαρίου 2011 (OR. en) 2010/0051 (COD) PE-CONS 64/10 IST 592 CODEC 1518 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑÏΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0330/2000 03/07/2000 ***II ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ Θέµα : Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συµβούλιο στις 26 Ιουνίου 2000 για την έκδοση οδηγίας του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 1999/100/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ο ΗΓΙΑ 1999/100/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ L 334/36 Ο ΗΓΙΑ 1999/100/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 15ης εκεµβρίου 1999 για τηνπροσαρµογή στηντεχνική πρόοδο της οδηγίας 80/1268/ΕΟΚ του Συµβουλίου σχετικά µε το εκπεµπόµενο διοξείδιο του άνθρακα και την κατανάλωση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΝΟΜΟΣ 2002 (Αρ. ιάταγµα βάση το άρθρο 5(1)((ε)

Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΝΟΜΟΣ 2002 (Αρ. ιάταγµα βάση το άρθρο 5(1)((ε) Παρ. ΙΙΙ(Ι) Αρ. 4000, 3.6.2005 2338 269/2005 Αριθµός 269 Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΝΟΜΟΣ 2002 (Αρ. ιάταγµα βάση το άρθρο 5(1)((ε) του 2002. Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ.../2013/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ.../2013/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της PE-CONS αριθ./yy - 2012/0343(COD) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ.../2013/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της για την τροποποίηση ορισμένων νομοθετικών πράξεων στον τομέα των αγροτικών και αλιευτικών στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΝΟΜΟ

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΝΟΜΟ Ε.Ε. Παρ. 1(1) Αρ. 4213,17.7.2009 597 Ν. 78(Ι)/2009 Ο περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2009 εκδίδεται με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.11.2011 COM(2011) 819 τελικό 2011/0385 (COD)C7-0449/11 Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής

Διαβάστε περισσότερα

του 1993 και 2000 και των σχετικών Κανονισμών. 47(Ι) του 200α

του 1993 και 2000 και των σχετικών Κανονισμών. 47(Ι) του 200α Ε.Ε. Παρ. III(I) 5603 ΚΑ.Π. 515/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 515 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Πρόληψη και Μείωση της Ρύπανσης των Νερών από Αμίαντο) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1137/2008 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 22ας Οκτωβρίου 2008

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1137/2008 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 22ας Οκτωβρίου 2008 21.11.2008 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 311/1 I (Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση είναι υποχρεωτική) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1137/2008

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2011R0016 EL 31.01.2011 000.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 16/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Ιανουαρίου 2011 για τον καθορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Οικ. Β.3380/737/95

Αριθ. Οικ. Β.3380/737/95 Αριθ. Οικ. Β.3380/737/95 ΦΕΚ 134/Β/01-03-1995 Τροποποίηση της υπ αριθ. 15233/3.7.1991 (ΦΕΚ 487/Β/4.7.1991) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονοµίας και Βιοµηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Επιτροπή Αναφορών 2009 20.03.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0842/2007, του κ. Charlie Weston, ιρλανδικής ιθαγένειας, εξ ονόματος του «Fairshare Campaign Group», σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

«άδεια» σημαίνει την άδεια εκπομπής αερίων αποβλήτων, η οποία εκδίδεται με βάση το άρθρο 8 του περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας

«άδεια» σημαίνει την άδεια εκπομπής αερίων αποβλήτων, η οποία εκδίδεται με βάση το άρθρο 8 του περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας Ε.Ε. Παρ. III(I) 193 Κ.Α.Π. 75/2003 Αρ. 3679, 31.1.2003 Αριθμός 75 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας (Πρόληψη της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης που Προκαλείται από Υφιστάμενες Εγκαταστάσεις Καύσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 2.4.2003 COM(2003) 158 τελικό 2003/0060 (COD) Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 96/16/ΕΚ του Συµβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ. Άρθρο 310

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ. Άρθρο 310 9.5.2008 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 115/181 ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 310 (πρώην άρθρο 268 της ΣΕΚ) 1. Όλα τα έσοδα και τα έξοδα της Ένωσης, πρέπει να προβλέπονται για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Bρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2000 (OR. en) 5685/00 ιοργανικός φάκελος : 96/0304 (COD) LIMITE ENV 22 CODEC 68

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Bρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2000 (OR. en) 5685/00 ιοργανικός φάκελος : 96/0304 (COD) LIMITE ENV 22 CODEC 68 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Bρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2000 (OR. en) 5685/00 ιοργανικός φάκελος : 96/0304 (COD) LIMITE ENV 22 CODEC 68 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέµα : Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20.12.2017 COM(2017) 792 final 2017/0350 (COD) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2016/97 όσον αφορά την ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

L 351/40 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 351/40 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 351/40 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20.12.2012 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1219/2012 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 12ης Δεκεμβρίου 2012 που αφορά τη θέσπιση μεταβατικών ρυθμίσεων

Διαβάστε περισσότερα

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Ενιαίο νοµοθετικό κείµενο 11.5.2011 EP-PE_TC1-COD(2010)0259 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 11 Μαΐου 2011 εν όψει της έγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2015 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2015 (OR. en) 8991/15 ENV 314 SAN 145 CONSOM 84 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 12 Μαΐου 2015 Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥθΥΝΣΗ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ" Ενιαία αγορά, εφαρµογή και νοµοθεσία για τα καταναλωτικά αγαθά Αυτοκινητοβιοµηχανία ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ (TCMV)

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1982L0475 EL 01.07.1998 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Ιουνίου 1982 περί καθορισµού των κατηγοριών M2 πρώτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ L 306/32 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ (ΕΕ) 2016/1993 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 4ης Νοεμβρίου 2016 για τον καθορισμό των αρχών που πρέπει να διέπουν τον συντονισμό της αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 2.7.2009 E(2009) 5238 τελικό ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 2.7.2009 για την κοινοποίηση, εκ µέρους της Ελλάδας, εξαίρεσης από την υποχρέωση εφαρµογής των οριακών

Διαβάστε περισσότερα

Ατµοσφαιρική ρύπανση: η Επιτροπή αναλαµβάνει περαιτέρω νοµική δράση κατά 9 κρατών µελών

Ατµοσφαιρική ρύπανση: η Επιτροπή αναλαµβάνει περαιτέρω νοµική δράση κατά 9 κρατών µελών IP/04/84 Βρυξέλλες, 22 Ιανουάριος 2004 Ατµοσφαιρική ρύπανση: η Επιτροπή αναλαµβάνει περαιτέρω νοµική δράση κατά 9 κρατών µελών Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαµβάνει ευρέως φάσµατος νοµική δράση µε στόχο να

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ (EE).../ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΟΔΗΓΙΑ (EE).../ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.5.2019 C(2019) 3580 final ΟΔΗΓΙΑ (EE).../ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 15.5.2019 για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/128/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Υδατικοί Πόροι -Ρύπανση

Υδατικοί Πόροι -Ρύπανση Υδατικοί Πόροι -Ρύπανση Γήινη επιφάνεια Κατανομή υδάτων Υδάτινο στοιχείο 71% Ωκεανοί αλμυρό νερό 97% Γλυκό νερό 3% Εκμεταλλεύσιμο νερό 0,01% Γλυκό νερό 3% Παγόβουνα Υπόγεια ύδατα 2,99% Εκμεταλλεύσιμο νερό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΔΗΓΙΑ../ /ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της 18.10.2013

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΔΗΓΙΑ../ /ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της 18.10.2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.10.2013 C(2013) 6782 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΔΗΓΙΑ../ /ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18.10.2013 για την τροποποίηση, με σκοπό την προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο, του παραρτήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αθήνα 5/ 08 /2009 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αρ. Πρωτ: Δ.ΥΓ2/ 105452 ΠΡΟΣ : Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Ενιαίο νοµοθετικό κείµενο 11.9.2013 EP-PE_TC1-COD(2011)0416 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 11 Σεπτεµβρίου 2013 εν όψει της

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων (DO - BOD - COD - TOC) Χ. Βασιλάτος Οργανική ύλη Αποξυγόνωση επιφανειακών και υπογείων υδάτων Οι οργανικές ύλες αποτελούν πολύ σοβαρό ρύπο,

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογή διαφόρων νομικών πράξεων οι οποίες προβλέπουν τη χρήση της κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο στα άρθρα 290 και 291 ΣΛΕΕ - μέρος ΙΙ

Προσαρμογή διαφόρων νομικών πράξεων οι οποίες προβλέπουν τη χρήση της κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο στα άρθρα 290 και 291 ΣΛΕΕ - μέρος ΙΙ 15.4.2019 A8-0190/ 001-488 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-488 κατάθεση: Επιτροπή Νομικών Θεμάτων Έκθεση József Szájer A8-0190/2019 Προσαρμογή διαφόρων νομικών πράξεων οι οποίες προβλέπουν τη χρήση της κανονιστικής διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

11346/16 ΓΕΧ/γπ 1 DG E 1A

11346/16 ΓΕΧ/γπ 1 DG E 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Ιουλίου 2016 (OR. en) 11346/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 18 Ιουλίου 2016 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4071, 24/2/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4071, 24/2/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΝΟΜΟ Για σκοπούς εναρμόνισης με το άρθρο 4 της πράξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L156,

Διαβάστε περισσότερα

11917/1/12 REV 1 IKS+ROD+GA/ag,alf DG C1

11917/1/12 REV 1 IKS+ROD+GA/ag,alf DG C1 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2012 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2010/0197 (COD) 11917/1/12 REV 1 WTO 244 FDI 20 CODEC 1777 PARLNAT 324 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα