03-02: Ποώδης βιομάζα Εφοδιαστικές αλυσίδες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "03-02: Ποώδης βιομάζα Εφοδιαστικές αλυσίδες"

Transcript

1 Κεφάλαιο σελ : Ποώδης βιομάζα Εφοδιαστικές αλυσίδες Οι πρώτες ύλες ποώδους βιομάζας είναι συνήθως διαθέσιμες σε αγροτικές γαίες και, πριν τη μετατροπή τους σε έναν ενεργειακό φορέα, πρέπει να μεταφερθούν σε μια ενεργειακή μονάδα. Αυτό απαιτεί την πραγματοποίηση μια σειράς βημάτων: συλλογή / απομάκρυνση της βιομάζας από το χωράφι, μεταφορά, ξήρανση, μείωση μεγέθους, αποθήκευση, ομογενοποίηση, συμπίεση / αύξηση πυκνότητας, διαχείριση εντός της μονάδας και ποιοτικός έλεγχος. Μερικά από τα παραπάνω βήματα μπορεί να παραληφθούν, ενώ η ακριβής σειρά τους εξαρτάται από τις απαιτήσεις της τελικής διεργασίας, τα χαρακτηριστικά της βιομάζας και οικονομικά θέματα. Η συλλογή, η αποθήκευση και κάποιου είδους μεταφορά περιλαμβάνονται σχεδόν πάντα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ποώδους βιομάζας (με τη σχεδόν αμελητέα εξαίρεση κάποιων πιλοτικών ενεργειακών συστημάτων που λειτουργούν κατευθείαν στο χωράφι), ενώ η ξήρανση συχνά παραλείπεται για τα ήδη αρκετά ξηρά κατά τη συλλογή τους πολλά είδη ποώδους βιομάζας. Συνολικά, τα απαιτούμενα από τα παραπάνω βήματα θα αποτελέσουν την εφοδιαστική αλυσίδα για τα καύσιμα από ποώδη βιομάζα. Τα σημαντικότερα στοιχεία για κάθε βήμα παρουσιάζονται στις ακόλουθες παραγράφους, αλλά τα ακόλουθα σημαντικά γενικά στοιχεία πρέπει να τονιστούν ώστε να σχηματιστεί καθαρή εικόνα σχετικά με τις διαφορές των εφοδιαστικών αλυσίδων ποώδους βιομάζας εν συγκρίσει με τις αντίστοιχες για τα ορυκτά καύσιμα ή/και τη ξυλώδη βιομάζα: Η συλλογή της ποώδους βιομάζας είναι κατά βάση μια αγροτική δραστηριότητα, επομένως έχει συνήθως ένα πολύ στενό χρονικό περιθώριο στο οποίο μπορεί να υλοποιηθεί πριν οι καιρικές συνθήκες την καταστήσουν μη πρακτική ή αδύνατη. Για τον ίδιο λόγο, η ποώδης βιομάζα από τον αγροτικό τομέα είναι διαθέσιμη μόνο μια συγκεκριμένη περίοδο του έτους. Σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία εξάγονται καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και τη ξυλώδη βιομάζα, που συλλέγεται σε μια εκτενέστερη περίοδο (μερικά υπολείμματα από τη βιομηχανία ξύλου μπορεί να είναι διαθέσιμα και σε ετήσια βάση), η ποώδης βιομάζα μπορεί να χρειαστεί αποθήκευση μέχρι και 12 μήνες πριν τη χρήση της. Η χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα της ποώδους βιομάζας είναι μια σημαντική παράμετρος με δυσμενή επίδραση στη συνολική οικονομικότητα του συστήματος και τείνει να περιορίζει τις πιθανές εφαρμογές (μαζί με τις δυνατές επιπτώσεις των ιδιοτήτων της ποώδους βιομάζας στις διεργασίες ενεργειακής μετατροπής, δείτε σχετικά και το Κεφάλαιο 04-02). Επίσης, η απόσταση μεταφοράς είναι σχετικά περιορισμένη και οι ενεργειακές μονάδες τείνουν να είναι πολύ πλησιέστερα στην πηγή της βιομάζας εν συγκρίσει με τα ξυλώδη καύσιμα. Εκτός από τα κυρίως αρνητικά χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν και θετικές πλευρές στις εφοδιαστικές αλυσίδες ποώδους βιομάζας, με σημαντικότερη την ενίσχυση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας σε αγροτικές περιοχές.

2 Κεφάλαιο σελ : Θερισμός / συλλογή Ο θερισμός (ή συλλογή) μιας καλλιέργειας ποώδους βιομάζας είναι το πρώτο βήμα σε κάθε εφοδιαστική αλυσίδα με αυτές τις πρώτες ύλες. Η κύρια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι ο θερισμός της ποώδους βιομάζας λαμβάνει χώρα σε αγροτική γη. Καθώς οι περισσότερες γεωργικές εργασίες σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό μηχανοποιημένες, το ίδιο συμβαίνει και με τη συλλογή της ποώδους βιομάζας. Μερικά άλλα βασικά θέματα, ιδίως σε αντιπαραβολή με τη συλλογή άλλων πηγών καυσίμων είναι τα ακόλουθα: Σε αντίθεση με την ξυλώδη βιομάζα, η ποώδης βιομάζα συλλέγεται σε περιοχές εύκολα προσβάσιμες και στις οποίες τα υπάρχοντα, «όρθια», φυτά δεν εμποδίζουν τις δραστηριότητες. Έτσι, η μηχανοποίηση είναι εύκολη στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα και σε κάποιο βαθμό με την ξυλώδη βιομάζα, η «πυκνότητα συλλογής» είναι μικρότερη και απαιτείται η κάλυψη περισσότερου εδάφους για τη συλλογή της ίδιας ποσότητας ενέργειας. Προφανώς, αυτό έχει και οικονομικό αντίκτυπο. Καθώς ο θερισμός ποώδους βιομάζας είναι μια αγροτική δραστηριότητα που πραγματοποιείται στο ανοιχτό έδαφος, η συλλογή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε ένα περιορισμένο χρονικό παράθυρο, ανάλογα με τον τύπο του φυτού. Για παράδειγμα, τα υπολείμματα αραβοσίτου πρέπει να συλλεχθούν το πολύ ημέρες μετά το θερισμό του καρπού. Μετά από αυτή την περίοδο, ο καιρός και η κατάσταση του εδάφους καθιστούν δύσκολη την κυκλοφορία στο χωράφι. Ένας πρόσθετος περιορισμός προκύπτει από τις καιρικές συνθήκες κατά το παράθυρο θερισμού για παράδειγμα, ο θερισμός μπορεί να καθυστερήσει λόγων βροχών. Με δεδομένα τα παραπάνω σημεία, υπάρχουν αρκετοί τρόποι συλλογής ποώδους βιομάζας, μερικοί ενδεικτικοί παριστάνονται στο Σχήμα Οι πιο σημαντικές διαφοροποιήσεις έχουν να κάνουν με τη φυσική μορφή του τελικού προϊόντος: μπάλες, κομμένο υλικό ή πελλέτες.

3 Κεφάλαιο σελ. 3 Εικόνα : Επιλογές θερισμού ποώδους βιομάζας (Πηγή: Handbook of biomass combustion and co-firing) α: Θερισμός δεματοποιημένης βιομάζας Η πιο συχνή μέθοδος συλλογής καταλήγει σε ένα προϊόν με τη μορφή δεματιού. Συνήθως εφαρμόζεται για τα αγροτικά υπολείμματα: η κύρια αγροτική δραστηριότητα είναι ο θερισμός του καρπού, κατά τη διάρκεια του οποίου το υπόλοιπο φυτού κόβεται και μένει στο χωράφι. Ακολούθως, το υλικό τοποθετείται σε μακριές σειρές με χρήση ειδικού μηχανήματος (γνωστού ως windrower, βλέπε Εικόνα ) και μετά δεματοποιήτη με χρήση δεματοποιητή (Εικόνα ). Η μέθοδος αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα: καταρχήν, ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός είναι γενικά διαθέσιμος από τους αγρότες και επομένως δεν απαιτούνται πρόσθετα κόστη. Δεύτερον, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και οι αγρότες είναι πρόθυμοι να αφήσουν το υλικό στο χωράφι για μερικές μέρες ή εβδομάδες, υπάρχει η δυνατότητα φυσικής ξήρανσης καθώς και η πιθανότητα της απομάκρυνσης χλωρίου και αλκαλίων και της βελτίωσης της ποιότητας του καυσίμου (βλέπε ενότητα ). Τρίτον, οι μπάλες βιομάζας, που είναι και το τελικό προϊόν της διεργασίας, είναι σχετικά εύκολο να μεταφερθούν, αποθηκευτούν και εν γένει να διαχειριστούν.

4 Κεφάλαιο σελ. 4 Από την άλλη, η μέθοδος έχει ορισμένα μειονεκτήματα, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι ότι η ποώδης βιομάζα παραμένει σε επαφή με το έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση επιβαρύνεται από το γεγονός ότι, για πολλά αγροτικά υπολείμματα, η προστασία του υλικού από τις κινήσεις των οχημάτων δεν αποτελεί προτεραιότητα. Έτσι, κατά το θερισμό του καρπού, το υλικό μπορεί να «πατηθεί» από αγροτικά μηχανήματα ή φορτηγά και να χαθεί ουσιαστικά για κάθε δυνατή εφαρμογή. Προφανώς, αυτό επηρεάζει και τη διαθεσιμότητα της βιομάζας (βλέπε Κεφάλαιο 02-02). Ακόμα κι αν το υλικό μπορεί να θεριστεί, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα δεματοποίησης πετρών και χώματος και, επομένως, αύξησης της περιεκτικότητας της βιομάζας σε τέφρα. Τέλος, καθώς απαιτούνται αρκετά βήματα για την παραγωγή του τελικού προϊόντος, η μέθοδος αυτή είναι πιο απαιτητική ως προς της απαιτήσεις σε εργασία και εξοπλισμό. Ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο δεματοποιητή, είναι δυνατή η παραγωγή δεματιών διαφορετικό σχήματος και μεγέθους. Για μια δεδομένη μηχανή, η πυκνότητα του δεματιού εξαρτάται από τον τύπο του φυτού. Ο παρακάτω πίνακας δίνει μερικές χαρακτηριστικές τιμές. Για εφοδιαστικές αλυσίδες βιοενέργειας μόνο οι κυλινδρικές και οι μεγάλες ορθογώνιες μπάλες (Hesston) παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Οι μικρότερες ορθογώνιες ή συμπαγείς μπάλες είναι ευκολότερες στη χρήση όταν προορίζονται για ζωοτροφή ή για στρωμνή, αλλά δεν παρέχουν τις οικονομίες κλίμακας που απαιτούν τα έργα βιοενέργειας. Η έρευνα στο χώρο των εξοπλισμών οδηγεί προς την κατεύθυνση ακόμα μεγαλύτερων πυκνοτήτων, με τελικό στόχο την παραγωγή μπαλών με μάζα ενός τόνου. Παράμετρος Κυλινδρικές Μεγάλες ορθογώνιες μπάλες μπάλες Απαιτούμενη ισχύς kw > 30 > 60 Παραγωγή t/h Πυκνότητα (ανά kg (ξηρής μάζας) μπάλα) 3 m Σχήμα Κυλινδρικό ορθογώνιο Πυκνότητα kg (ξηρής (αποθήκευσης) 3 μάζας)/m Διαστάσεις cm Ø x 130 Μήκος cm x x Μάζα (για 20% υγρασία) kg Πίνακας : Σύγκριση τεχνολογιών δεματοποίησης για κυλινδρικές και μεγάλες ορθογώνιες μπάλες (Πηγή: Handbook of biomass combustion and co-firing) Η συλλογή δεματοποιημένης βιομάζας είναι κοινή πρακτική και στις ενεργειακές καλλιέργειες. Σε αυτή την περίπτωση, καθώς η βιομάζα που θα χρησιμοποιηθεί σε ενεργιακές εφαρμογές αποτελεί το κύριο προϊόν, υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τις αγροτικές εργασίες που μπορούν να εφαρμοστούν. Έτσι, η κοπή του υλικού και το σείριασμα μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ίδιο βήμα (και έτσι δίνεται η δυνατότητα για φυσική ξήρανση της βιομάζας στο χωράφι) ή, εάν η υγρασία κατά τη συλλογή είναι αρκετά χαμηλή, ο θερισμός και η δεματοποίηση μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ένα βήμα.

5 Κεφάλαιο σελ. 5 Μετά τη δεματοποίηση, το υλικό μπορεί να αποθηκευτεί για κάποιο χρόνο στο χωράφι (βλέπε θέματα αποθήκευσης στην ενότητα ). Κατόπιν, φορτώνεται σε οχήματα (για τη διαδικασία δείτε την ενότητα ) και μεταφέρεται σε ένα χώρο αποθήκευσης, σε μονάδα πελλετοποίησης ή απευθείας στην ενεργειακή μονάδα. Εικόνα : Σείριασμα αχύρου (Πηγή: ΕΚΕΤΑ) Εικόνα : Δεματοποίηση αχύρου (Πηγή: ΕΚΕΤΑ) β: Θερισμός με χορτοκοπτικές μηχανές Η δεύτερη επιλογή είναι ο ταυτόχρονος θερισμός ολόκληρου του φυτού με χρήση χορτοκοπτικής μηχανής. Η μέθοδος αυτή είναι ουσιαστικά η ίδια που χρησιμοποιείται και κατά το θερισμό του ενσιρώματος. Προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η τεχνική, τα

6 Κεφάλαιο σελ. 6 φυτά πρέπει να μένουν όρθια στο χωράφι, επομένως δεν εφαρμόζεται για αγροτικά υπολείμματα που αφήνονται στο κομμένα στο χωράφι. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι το υλικό μπορεί να φορτωθεί απευθείας σε ένα φορτηγό (βλέπε Εικόνα ), καθιστώντας έτσι ευκολότερη την απομάκρυνση της βιομάζας από το χωράφι. Επίσης, το υλικό υπόκειται ήδη κατά το θερισμό σε μια διαδικασία μείωσης μεγέθους, επομένως, ανάλογα με την τελική διεργασία της και της απαιτήσεις της, το στάδιο της μείωσης μεγέθους μπορεί να απλοποιηθεί ή και να παραληφθεί εντελώς. Το μειονέκτημα είναι ότι το κομμένο υλικό είναι εξαιρετικά επιρρεπές σε απώλειες (π.χ. από τον άνεμο ή τη βροχή), εκτός κι αν αποθηκευτεί σε κλειστούς χώρους. Επίσης, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί φυσική ξήρανση κατά τη χρήση αυτής της μεθόδου εφόσον πρέπει να χρησιμοποιηθεί ξηρό, το υλικό πρέπει να συλλεχθεί όταν η υγρασία του είναι κατά το δυνατόν μικρότερη. Τέλος, οι χορτοκοπτικές μηχανές μπορεί να μην είναι εύκολα διαθέσιμες σε μια περιοχή και επομένως το κόστος εφαρμογής αυτής της μεθόδου θερισμού να καταλήξει μεγαλύτερο από την συνηθισμένη δεματοποίηση. Γενικά, ο θερισμός με χορτοκοπτικές μηχανές έχει κάποια πλεονεκτήματα αλλά η ενσωμάτωση του σε μια εφοδιαστική αλυσίδα βιομάζας είναι δύσκολη υπόθεση. Για το λόγο αυτό, η τεχνική δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο η δεματοποίηση για ενεργειακές εφαρμογές. Μια εξαίρεση είναι η συλλογή ενσιρώματος για την παραγωγή βιοαερίου, οπότε και η αύξηση της επιφάνειας της βιομάζας που είναι προσβάσιμη από τα βακτήρια και τους μύκητες μπορεί να αυξήσει την απόδοση σε βιοαέριο. Εικόνα : Θερισμός αγριαγκινάρας στην Ελλάδα με χρήση θεριζοαλωνιστικής μηχανής (Πηγή: ΕΚΕΤΑ)

7 Κεφάλαιο σελ γ: Θερισμός με μηχανές πελλετοποίησης Η τελική επιλογή συλλογής είναι η παραγωγή πελλετών απευθείας στο χωράφι. Η πελλετοποίηση έχει αρκετά πλεονεκτήματα και δυναμικό για μείωση του κόστους (βλέπε ), το οποίο επιδιώκει να βελτιώσει η εφαρμογή της στο χωράφι με την αποφυγή της ακριβής μεταφοράς της δεματοποιημένης βιομάζας σε μια κεντρική μονάδα παραγωγής πελλετών. Υπάρχουν δυο τρόποι για την παραγωγή πελλετών στο χωράφι: Χρήση μιας φορητής μονάδας παραγωγής πελλετών, όπως αυτές που μπορούν να μεταφερθούν από τρακτέρ ή φορτηγά. Τα συστήματα αυτά λειτουργούν με δεματοποιημένη βιομάζα, η οποία συλλέγεται κατά τα γνωστά. Το κόστος που αποφεύγεται είναι η μετακίνηση των δεματιών στη μονάδα πελλετοποίησης. Χρήση ενός αυτοκινούμενου πελλετοποιητή. Στην περίπτωση αυτή, δε χρειάζεται ο τυπικός εξοπλισμός συλλογής. Αν και υποσχόμενα, αυτά τα συστήματα δεν είναι διαδεδομένα και συνήθως απουσιάζουν από μια δεδομένη περιοχή. Επομένως, η ενσωμάτωσή τους σε μια εφοδιαστική αλυσίδα βιομάζας απαιτεί σημαντικές επενδύσεις από τους αγρότες ή τους εργολάβους που αναλαμβάνουν τη συλλογή της βιομάζας. Επιπλέον, οι δοκιμές σε χωράφια με αυτά τα συστήματα είναι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι συγγραφείς σχετικά περιορισμένες, επομένως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αγορά και λειτουργία τους : Μεταφορά Μετά τη συλλογή, η ποώδης βιομάζα πρέπει να φορτωθεί σε ένα όχημα και να μεταφερθεί στον επόμενο σταθμό της εφοδιαστικής αλυσίδας: έναν χώρο αποθήκευσης, μια μονάδα παραγωγής πελλετών, ή απευθείας στην ενεργειακή μονάδα. Όπως αναφέρθηκε στην ενότητα β, το κύριο ζήτημα στο στάδιο της μεταφοράς είναι η ενεργειακή πυκνότητα του καυσίμου. Για την ποώδη βιομάζα, η ενεργειακή πυκνότητα είναι εν γένει πολύ χαμηλή. Για παράδειγμα, οι μεγάλες ορθογώνιες μπάλες, που αποτελούν την πιο κοινή μορφή συμπιεσμένου υλικού, έχουν ενεργειακή πυκνότητα της τάξης των 2 GJ/m 3, πολύ μικρή δηλαδή εν συγκρίσει με τιμές της τάξης των 10 GJ/m 3 για τις πελλέτες ή των 20 GJ/m 3 για άνθρακες. Επομένως, τα κόστη μεταφοράς ποώδους βιομάζας ανά τόνο μεταφερόμενου υλικού είναι αρκετά μεγάλα και τείνουν να περιορίζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε αποστάσεις μικρότερες των 100 km, συνήθως στα 50 km. Μπάλες ποώδους βιομάζας μπορούν να φορτωθούν (για τη διαδικασία, δείτε ) σε τρέιλερ τρακτέρ ή σε καρότσες φορτηγών. Τα τρέιλερ των τρακτέρ απαιτούν περισσότερες ανθρωποώρες για το χειρισμό και τη μεταφορά του καυσίμου και η δυναμικότητα είναι

8 Κεφάλαιο σελ. 8 χαμηλότερη σε σχέση με τα φορτηγά. Η διαφορά τείνει να είναι μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η απόσταση μεταφοράς. Ωστόσο, η επιλογή της μεταφοράς με φορτηγά είναι κυρίως διαθέσιμη στις περιπτώσεις όπου η παράδοση του αχύρου οργανώνεται από έναν τρίτο φορέα και όχι από τους αγρότες τους ίδιους. Για ένα τυπικό μέγεθος μπάλας 120 x 130 x 240 cm (μάζας περίπου 500 kg), το φορτηγό μπορεί να μεταφέρει 12 μπάλες, καθώς και άλλες 12 στην καρότσα, τοποθετημένες σε δυο στρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η συνολικά μεταφερόμενη μάζα είναι περίπου 12 tn, δηλαδή μικρότερη από τη μισή μεταφορική ικανότητα του φορτηγού. Οι μπάλες πρέπει να ασφαλίζονται με λουριά και σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται η χρήση διχτύου για την αποφυγή απώλειας υλικού. Σε περιπτώσεις όπου το υλικό συλλέγεται με θεριζοαλωνιστικές, φορτώνεται απευθείας σε φορτηγά ή στα τρέιλερ των τρακτέρ. Είναι σημαντικό να σκεπάζεται το υλικό με μια λινάτσα κατά τη μεταφορά, ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνσή του με σκόνη από το δρόμο αλλά και για την αποφυγή απώλειας υλικού. Στην περίπτωση των ενεργειακών καλλιεργειών, όπου συλλέγονται και οι καρποί τους, υπάρχει ο κίνδυνος να φυσηχτούν οι καρποί από την καρότσα, να πέσουν στο έδαφος και να καταλήξουν να φυτρώσουν σε ανεπιθύμητα μέρη. Η πυκνότητα μεταφοράς για κάποια πολύ ελαφριά υλικά μπορεί να είναι πολύ μικρή. Για το κομμένο άχυρο για παράδειγμα, αναφέρονται τιμές kg/m 3, περίπου το ένα τρίτο της πυκνότητας της δεματοποιημένης βιομάζας. Για βαρύτερα όμως υλικά, όπως η αγριαγκινάρα, οι διαφορές μεταξύ τεμαχισμένου και δεματοποιημένου υλικού ίσως να μην είναι τόσο μεγάλες. Η πελλετοποίηση οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας και χρησιμοποιείται συχνά όταν υπάρχει ανάγκη μεταφοράς του καυσίμου σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Η μεταφορά των πελλετών μπορεί να γίνει με μεγάλη ποικιλία οχημάτων: φορτηγά, συμπεριλαμβανομένων ειδικών φορτηγών για τη μεταφορά πελλετών, σιδηροδρομικά βαγόνια, βάρκες και μαούνες. Υπάρχουν ελάχιστα παραδείγματα εφοδιαστικών αλυσίδων μεγάλων αποστάσεων με αγροτικές πελλέτες. Σε κάθε περίπτωση, καθώς οι πελλέτες μεταφέρονται συνήθως σε κλειστούς χώρους έτσι ώστε να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα θέματα ασφαλείας που περιγράφονται στην ενότητα : Ξήρανση Η περιεχόμενη υγρασία της βιομάζας είναι ουσιαστικά ένα ανεπιθύμητο αλλά αναπόφευκτο μέρος του καυσίμου δεν συνεισφέρει στη θερμογόνο ικανότητα, μειώνει το βαθμό απόδοσης της καύσης και, από την άποψη της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυξάνει την ποσότητα «αδρανούς» υλικού που μεταφέρεται, αποθηκεύεται ή εν γένει διαχειρίζεται, και επομένως αυξάνει και το κόστος της. Επίσης, υπερβολικά ποσά υγρασίας τείνουν να επιταχύνουν τις διεργασίες βιολογικές αποσύνθεσης. Αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό σε μερικές διεργασίες (κυρίως την αναερόβια χώνευση), ωστόσο προκαλεί σοβαρά ζητήματα κατά την αποθήκευση.

9 Κεφάλαιο σελ. 9 Το ποσοστό της υγρασίας που περιέχεται σε ποώδη βιομάζα κατά τη συλλογή εξαρτάται από το είδος του φυτού, την περίοδο συλλογής και τις καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο αυτή. Τυπικές τιμές δίνονται στο Κεφάλαιο Γενικά πάντως, για τα είδη βιομάζας που συλλέγονται το καλοκαίρι, όπως το άχυρο, η υγρασία είναι μικρή, κάτω από 15 % κ.β. (στην Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί τιμές της τάξης του 6-7 %). Τα υπολείμματα αραβοσίτου, που συλλέγονται το Φθινόπωρο, έχουν γενικά υψηλότερη υγρασία, γύρω στο 20 %, ενώ φυτά που θερίζονται το Χειμώνα μπορεί να έχουν υγρασία 40 % ή και περισσότερη. Έτσι, ανάλογα με το υλικό και τις απαιτήσεις τις διεργασίας, ένα βήμα ξήρανσης μπορεί να χρειάζεται να ενσωματωθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα ή όχι. Ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος ξήρανσης της ποώδους βιομάζας είναι η ξήρανση στο χωράφι. Αυτό επιτυγχάνεται είτε πριν τη δεματοποίηση (αφήνοντας το υλικό στο χωράφι για μερικές ημέρες) ή αφήνοντας τις μπάλες στο χωράφι. Για τα υλικά που συλλέγονται σε καλές καιρικές συνθήκες, η πρακτική αυτή επιτρέπει τη γρήγορη ξήρανση του καυσίμου και έτσι είναι εύκολο να φτάσει κανείς σε υγρασίες κάτω του 15 %. Για το άχυρο, εάν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, το υλικό μπορεί να αφεθεί επίτηδες να εκτεθεί σε μια ή δυο βροχοπτώσεις στο χωράφι, με τις οποίες απομακρύνεται το κάλιο και το χλώριο και επομένως περιορίζονται τα φαινόμενα επισκωριώσεων και διαβρώσεων στο λέβητα (δείτε το Παράρτημα Τέφρας). Το υλικό συλλέγεται σε μεταγενέστερο χρόνο, αφού η υγρασία του επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Το υλικό αυτό αποκαλείται τότε «γκρίζο άχυρο». Αν και καλύτερης ποιότητας από το συνηθισμένο (ή «κίτρινο») άχυρο, οι περισσότεροι αγρότες και εργολάβοι δε χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο, καθώς οι τελικοί χρήστες κάνουν συμβόλαια βάση της παραδιδόμενης μάζας και υγρασίας και δε διαφοροποιούν τις τιμές τους όταν είναι διαθέσιμο γκρίζο άχυρο. Για τα είδη ποώδους βιομάζας που συλλέγονται σε πιο βροχερές περιόδους, αυτή η επιλογή δεν είναι εύκολα διαθέσιμη. Όταν αυτά τα είδη συλλεχθούν σχετικά ξηρά, θα πρέπει να προστατευτούν άμεσα από την υγρασία. Δείτε σχετικά και την ενότητα για τα θέματα υγρασίας. Εάν για κάποιο λόγο, η περιεκτικότητα υγρασίας της ποώδους βιομάζας είναι μεγαλύτερη από τις απαιτήσεις της διεργασίας και δεν υπάρχει η δυνατότητα ξήρανσης στο χωράφι, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι βεβιασμένης ξήρανσης (δείτε και γ). Η εξαναγκασμένη ξήρανση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με απλούς ταινιομεταφορείς και χρήση καυσαερίων ή θερμασμένου αέρα ή με πιο περίπλοκους περιστροφικούς ξηραντές. Και στις δυο περιπτώσεις, είναι σκόπιμο να λαμβάνεται η απαιτούμενη για την ξήρανση θερμότητα είτε από την καύση μέρους της βιομάζας (δηλαδή από μια ανανεώσιμη πηγή) είτε, εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιώντας απορριπτόμενο ατμό ή καυσαέρια από την ίδια τη διεργασία (εφαρμόζοντας δηλαδή μεθόδους ενεργειακής ολοκλήρωσης) : Μείωση μεγέθους

10 Κεφάλαιο σελ. 10 Όπως αναφέρθηκε στην ενότητα δ, η μείωση μεγέθους αποτελεί ένα απαραίτητο στάδιο κάθε διεργασίας μετατροπής. Το μέγεθος των σωματιδίων που εξέρχονται του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τη μείωση μεγέθους εξαρτάται από τις απαιτήσεις τις διεργασίας. Για παράδειγμα, σε εφαρμογές καύσης κονιοποιημένου καυσίμου ( β), το απαιτούμενο μέγεθος σωματιδίων βιομάζας είναι της τάξης των 1-3 mm (και ακόμα μικρότερο για τα σωματίδια του άνθρακα), ενώ σε συστήματα εσχάρας χρησιμοποιούνται πολύ μεγαλύτερα σωματίδια. Μια πολύ σημαντική διαφορά όσον αφορά τη μείωση μεγέθους βιομαζικών υλικών και ιδίως της ποώδους βιομάζας εν συγκρίσει με τα στερεά ορυκτά καύσιμα είναι ότι ενώ είναι δυνατή η παραγωγή πολύ μικρών, σχεδόν σφαιρικών σωματιδίων ορυκτών καυσίμων, με τη βιομάζα η μείωση μεγέθους οδηγεί συνήθως σε επιμήκη σωματίδια. Η πρώτη δυνατότητα μείωσης του μεγέθους της ποώδους βιομάζας παρουσιάζεται στο στάδιο του θερισμού. Εάν χρησιμοποιηθούν θεριζοαλωνιστικές μηχανές (βλέπε β), τότε είναι δυνατή η παραγωγή ενός τεμαχισμένου υλικού. Το μέγεθος αυτού εξαρτάται αοπό την περιεχόμενη υγρασία του φυτού και τις ιδιότητές του, καθώς και από το χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό, γενικά πάντως είναι δυνατή η παραγωγή σωματιδίων μήκους 40 mm ή και μικρότερου. Ωστόσο, το υλικό θα είναι ιδιαίτερα ανομοιογενές (βλέπε Εικόνα ). Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, το υλικό θα θερίζεται και θα μεταφέρεται με τη μορφή δεματιών, και επομένως πρέπει να επεξεργαστεί σε αυτή τη μορφή απ τον εξοπλισμό μείωσης μεγέθους. Από τα είδη εξοπλισμού που περιγράφονται στην ενότητα δ, οι πιο κοινοί για την ποώδη βιομάζα είναι οι τεμαχιστές και οι σφυρόμυλοι. Οι τεμαχιστές χρησιμοποιούνται περισσότερο σε εφαρμογές καύσης σε εσχάρα, όπου δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στο μέγεθος των σωματιδίων, ενώ οι σφυρόμυλοι είναι κοινά χρησιμοποιούμενη σε διαδικασίες πελλετοποίησης ( ), όπου είναι σημαντικό να υπάρχουν σωματίδια μικρού μεγέθους και καλή ομοιογένεια. Οι σφυρόμυλοι χρησιμοποιούνται επίσης και για να κονιοποιήσουν πελλέτες σε εγκαταστάσεις κονιοποιημένου καυσίμου μεγάλης κλίμακας στις οποίες λαμβάνει χώρα μεικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη (βλέπε β). Ανεξαρτήτως του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, δυο γενικά σημεία πρέπει να προσεχθούν: Είναι σημαντικό να απομακρύνονται στο μέτρο του δυνατού οι ακαθαρσίες (π.χ. μεγάλες πέτρες, μέταλλα, κτλ) που μπορεί να βρίσκονται μαζί με τη βιομάζα, έτσι ώστε να αποφευχθούν ζημιές στον εξοπλισμό μείωσης μεγέθους. Αυτό ισχύει και για το σπάγκο που χρησιμοποιείται για να δέσει τις μπάλες. Η ενεργειακή κατανάλωση για την κονιοποίηση βιομάζας είναι αρκετά υψηλή και αυξάνει όσο μικρότερη είναι το απαιτούμενο μέγεθος των σωματιδίων. Έτσι, το κόστος ηλεκτρισμού μπορεί να είνα σημαντικό μέρους του συνολικού κόστους για τη λειτουργία των μύλων σε μια μονάδων παραγωγής πελλετών ή σε μονάδες κονιοποιημένου καυσίμου που χρησιμοποιούνται πελλέτες βιομάζας και έχουν ειδικούς σφυρόμυλους για την αποκλειστική άλεση τους.

11 Κεφάλαιο σελ : Αποθήκευση Στάδια αποθήκευσης μπορεί να περιλαμβάνονται πάνω από μια φορά στην εφοδιαστική αλυσίδα του καυσίμου. Γενικά, μπορεί να γίνει διαφοροποίηση μεταξύ των μακροχρόνιων τρόπων αποθήκευσης και του αποθηκευτικού χώρου της ενεργειακής μονάδας οι πρώτοι πρέπει να παρέχουν λύσεις για το σύνολο της ποσότητας βιομάζας που πρέπει να διαχειριστεί, ενώ ο χώρος αποθήκευσης της μονάδας είναι πολύ πιο περιορισμένος σε μέγεθος και χρησιμεύει κυρίως ως αποθήκη καυσίμου για περιόδους όπου δε γίνονται παραδόσεις καυσίμου (π.χ. Σαββατοκύριακα και γιορτές). Αυτός ο χώρος αποθήκευσης συνδέεται άμεσα με το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου και θα συζητηθεί με περισσότερη λεπτομέρεια στην ενότητα Στην παρούσα ενότητα, δίνεται έμφαση σε επιλογές αποθήκευσης πέραν των ορίων της ενεργειακής μονάδας. Όπως αναφέρθηκε στην ενότητα , οι πρώτες ύλες ποώδους βιομάζας έχουν συνήθως ένα μικρό χρονικό παράθυρο για το θερισμό τους, το οποίο σημαίνει ότι η βιομάζα είναι «διαθέσιμη» μια φορά το χρόνο, ενώ η διαστασιολόγηση των ενεργειακών μονάδων θεωρεί ετήσια λειτουργία έτσι ώστε να βελτιστοποιηθεί το κόστος επένδυσης και λειτουργίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τη χρήση του αχύρου για θέρμανση, ο μήνας στον οποίο είναι διαθέσιμο η βιομάζα είναι εντελώς εκτός του χρονικού παραθύρου των αναγκών του χρήστη. Έτσι, η μακροχρόνια αποθήκευση μέχρι και 12 μήνες είναι ένα απαιτούμενο στις περισσότερες εφοδιαστικές αλυσίδες ποώδους βιομάζας. Η αποθήκευση της ποώδους βιομάζας για τόσο μεγάλες χρονικές περιόδους δεν είναι απλή αποθήκευση των απαιτούμενων ποσοτήτων για τη λειτουργία της μονάδας το στάδιο αποθήκευσης πρέπει επίσης να στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των αλλοιώσεων της βιομάζας, που οδηγούν σε μείωση της ποιότητάς της. Αυτό σημαίνει την αποφυγή των απωλειών ξηρής μάζας ή/και αλλαγών της σύστασης που καταλήγουν σε χαμηλότερη θερμογόνο ικανότητα. Οι αιτίες αυτών των απωλειών και αλλαγών μπορεί να είναι καιρικές συνθήκες (έκπλυση, διάβρωση, κτλ) ή βιοχημική αποσύνθεση μέσω μικροβίων και μυκήτων. Η αποφυγή απωλειών μεγάλης κλίμακας μέσω πυρκαγιών ή τρωκτικών πρέπει επίσης να εξετάζονται κατά τη σχεδίαση συστημάτων αποθήκευσης. Καθώς οι μπάλες είναι η συχνότερη μορφή της ποώδους βιομάζας μετά το θερισμό, τα περισσότερα συστήματα αποθήκευσης σχεδιάζονται με την υπόθεση ότι η βιομάζα θα είναι διαθέσιμη με τη μορφή μπάλας. Καθώς οι μεγάλες τετράγωνες μπάλες μπορούν να στοιβαχθούν πιο εύκολα σε σχέση με τις κυλινδρικές μπάλες, η σχετική ευκολία αποθήκευσης παίζει σημαντικό ρόλο στη γενικότερη προτίμηση για τετράγωνες μπάλες. Ωστόσο, οι κυλινδρικές μπάλες ίσως είναι προτιμότερες όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για αποθήκευση υπό σκεπή. Σε κάθε περίπτωση, οι μπάλες πρέπει να συμπιέζονται όσο γίνεται περισσότερο έτσι ώστε να αποβάλλουν υγρασία ευκολότερα. Επίσης, οι μεγάλες μπάλες είναι πιο ευάλλωτες στην αποσύνθεση λόγω αρχικής υγρασίας από τις μικρές μπάλες - η υγρασία πρέπει να είναι μικρότερη από 17 % κατά τη δεματοποίηση ώστε να αποφευχθούν απώλειες ξηρής μάζας. Γενικά, οι επιλογές αποθήκευσης για μπάλες είναι οι ακόλουθες:

12 Κεφάλαιο σελ. 12 Αποθήκευση σε χώρους με στέγη και, εάν είναι δυνατόν, μέσα σε τελείως κλειστούς χώρους. Εξωτερική αποθήκευση μπαλών που βρίσκονται κάτω από ένα μετακινούμενο κάλυμμα ή που είναι τυλιγμένες. Εξωτερική αποθήκευση χωρίς κανένα είδος κάλυψης. Ο Πίνακας παρουσιάζει μερικές τυπικές τιμές απωλειών ξηρής μάζας για διαφορετικά συστήματα και χρόνους αποθήκευσης. Οι τιμές αυτές είναι μόνο ενδεικτικές, καθώς οι πραγματικές απώλειες, εκτός από τον τύπο και το χρόνο αποθήκευσης, εξαρτώνται επίσης από τον τύπο της βιομάζας και τις καιρικές συνθήκες (π.χ. υγρασία, βροχοπτώσεις και θερμοκρασία). Εάν οι καιρικές συνθήκες περιορίζουν την έκθεση των μπαλών στην υγρασία, τότε η βιολογική δραστηριότητα περιορίζεται και είναι δυνατή η εξωτερική αποθήκευση. Σε υγρές και θερμές περιοχές, οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν το 25 % ή και να οδηγήσουν στην πλήρη αποσύνθεση των μπαλών, ανάλογα και με το αρχικό περιεχόμενο υγρασίας της βιομάζας. Η μέγιστη τιμή των αποδεκτών απωλειών ξηρής μάζας είναι κάτι που προκύπτει από τεχνο-οικονομικές εκτιμήσεις- συνήθως πάντως απώλειες της τάξης του 5 % θεωρούνται λογικές προκειμένου να διατηρηθεί το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας σε λογικά επίπεδα. Μέθοδος αποθήκευσης Εύρος απωλειών ξηρής μάζας (%) Μέχρι 9 μήνες μήνες Σε κλειστό αχυρώνα < Υπό σκεπή Καλυμμένες, σε δάπεδο ή υπερυψωμένες Καλυμμένες, στο έδαφος Ακάλυπτες, σε δάπεδο ή υπερυψωμένες Ακάλυπτες, στο έδαφος Πίνακας : Τυπικές τιμές απωλειών ξηρής μάζας για μεγάλες κυλινδρικές μπάλες ανάλογα με τον τύπο και το χρόνο αποθήκευσης (Πηγή: University of Wisconsin) Η υγρασία είναι ο κύριος παράγοντας για τον έλεγχο της βιοχημικής αποσύνθεσης και την αποφυγή της αυτανάφλεξης κατά την αποθήκευση. Ένας μεγάλος αριθμός ποώδων αγροτικών υπολειμμάτων και ενεργειακών καλλιεργειών θερίζονται κατά την ξηρή περίοδο του έτους, το οποίο σημαίνει ότι η αρχική περιεχόμενη υγρασία μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή. Έτσι, η αποθήκευση της ποώδους βιομάζας στοχεύει κυρίως στη διατήρηση της αρχικής χαμηλής υγρασίας και δεν αποτελεί μια περίοδο φυσικής ξήρανσης, όπως συμβαίνει με πολλές ξυλώδεις πρώτες ύλες (βλέπε Κεφάλαιο 03-01). Αυτό σημαίνει αποφυγή της αύξησης της περιεχόμενης υγρασίας των μπαλών από βροχοπτώσης ή μέσω της άμεσης επαφής με το έδαφος. Η αποφυγή της υγρασίας από το έδαφος είναι αρκετά εύκολη με την κατάλληλη διαμόρφωση του πατώματος ή με χρήση υπερυψωμένου εδάφους. Στην περίπτωση πατώματος, αυτό πρέπει να είναι πορώδες και αρκετά ψηλό ώστε να βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του νερού και τα νερά της βροχής ή πλημμύρων. Μια κλίση της τάξης του 1,5 % απαιτείται για να

13 Κεφάλαιο σελ. 13 μπορεί να νερό να απομακρύνεται εύκολα από το σωρό. Επίσης, το πάτωμα πρέπει να είναι αρκετά δυνατό ώστε να αντέχει την κίνηση βαριών μηχανημάτων φορτωμένων με μπάλες. Μπορεί να κατασκευαστεί είτε με χαλίκι βάθους τουλάχιστον 45 cm ή τσιμέντο πάχους τουλάχιστον 15 cm, καλύτερα 20 cm. Όπως αναφέρθηκε προηγούμενης, η εξωτερική αποθήκευση μπαλών χωρίς κανένος είδους κάλυψη είναι εξαιρετική ριψοκίνδυνη η εμπειρία έχει δείξει ότι εάν βραχεί το πάνω μέρος της μπάας τότε το νερό μπορεί εύκολα να τη διαπεράσει ολόκληρη και να καταστρέψει το σύνολο του δεματοποιημένου υλικού. Έτσι, κάποιου είδους κάλυψη είναι προτιμητέα. Μια κοινά χρησιμοποιούμενη λύεση με χαμηλό κόστος επένδυσης είναι η κάλυψη με λινάτσες (βλέπε Εικόνα ), ενισχυμένα πλαστικά υφάσματα διαφορετικών ποιοτήτων. Οι λινάτσες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 2-5έτη, ανάλογα με την ποιότητά τους και τις καιρικές συνθήκες. Παλιά λάστιχα αυτοκινήτων ή άλλες μπάλες τοποθετούνται πάνω από τις λινάτσες έτσι ώστε να αποφευχθούν ζημιές από υψηλές ταχύτητες ανέμου. Ωστόσο, οι λινάτσες αφήνουν ακάλυπτο το πλάι του σωρού και μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή εάν ο άνεμος και η βροχή είναι συχνά φαινόμενα σε μια περιοχή. Μια άλλη επιλογή για την εξωτερική αποθήκευση δεματιών είναι η τύλιξή τους με ένα σύστημα στοίβαξης ή μεμονωμένα (βλέπε Εικόνα ). Τέτοια συστήματα ουσιαστικά αποθηκεύουν τη βιομάζα σε αναερόβιες συνθήκες και είναι αρκετά συχνά για υγρά ενσιρώματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για ζωοτροφές. Έχει παρατηρηθεί ότι η τύλιξη περιορίζει τη βιολογική δραστηριότητα σε υλικά με υγρασία που ξεπερνάει το 15 %. Για μπάλες ξηρού υλικού, η τύλικη μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί, αν και το κόστος είναι αρκετά μεγάλο σε αντίθεση με άλλα συστήματα αποθήκευσης, το κόστος δε μειώνεται σημαντικά όσο αυξάνεται ο αριθμός των δεματιών που επεξεργάζονται. Εικόνα : Αποθήκευση μπαλών κάτω από λινάτσα (Πηγή: University of California)

14 Κεφάλαιο σελ. 14 Εικόνα : Σύστημα τύλιξης και στοίβαξης μπαλών αχύρου, αριστερά (Πηγή: University of California) και ένα σύστημα για την τύλιξη τετράγωνων μπαλών, δεξιά (Πηγή: McHale Engineering Limited) Ηκαλύτερη προστασία για τη μακροχρόνια αποθήκευση παρέχεται από μεγάλα μεταλλικά κτίρια (βλέπε Εικόνα , αριστερά). Τα κτίρια αυτά έχουν τοίχους σε όλες τις μεριές και είναι αρκετά ψηλά ώστε να αποθηκεύσουν τουλάχιστον 8 επίπεδα μεγάλων τετράγωνων μπαλών (ύψους 9.6m). Το πάτωμα μπορεί να είναι τσιμέντο ή επίπεδο χαλίκι. Τα μεταλλικά κτίρια πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να εισέρχονται φορτηγά και άλλα μηχανήματα και να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή προστασία από τις καιρικές συνθήκες, εμπρησμούς και τρωκτικά. Οι κλασσικοί αχυρώνες ή υφασμάτινα κτίρια (Εικόνα , δεξιά) είναι μια εναλλακτική, αν και χρησιμοποιούνται συνήθως όταν υπάρχουν ήδη υποδομές (στην περίπτωση των αχυρώνων) ή για οικονομικούς λόγους (για τα υφασμάτινα κτίρια, που δε θεωρούνται μόνιμες εγκαταστάσεις). Ο χρόνος ζωής των μεταλλικών κτιρλιων είναι 59 χρόνια ή και περισσότερο, και λίγο μικρότερο για τους αχυρώνες. Τα υφασμάτινα κτίρια έχουν εγγυημένο χρόνο ζωής περί τα 15 έτη, αν και μπορεί να φτάσουν τα 20 έτη σε ευνοϊκές συνθήκες.

15 Κεφάλαιο σελ. 15 Εικόνα : Εσωτερικό μεταλλικού κτιρίου για αποθήκευσης μπαλών, αριστερά και ανέγερση ενός υφασμάτινου κτιρίου, δεξιά (Πηγή: University of California) Σε κάποιες περιπτώσεις, η ποώδης βιομάζα θα πελλετοποιείται πριν την αποθήκευση. Εξαιτίας της αύξησης στη χύδην πυκνότητα, ο απαιτούμενος χώρος αποθήκευσης είναι πολύ μικρότερος και το υλικό μπορεί να στοιβαχθεί σε σωρούς, όπως στην Εικόνα Οι πελλέτες θα είναι αρκούντως ξηρές (υγρασία < 15 % κ.β.), επομένως, ο κίνδυνος αποσύνθεσης δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε στην περίπτωση των σωρών από τεμάχια ξύλου. Ωστόσο πρέπει να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις ασφαλείας (βλέπε ε και για περισσότερα) καθώς οι πελλέτες μπορούν να αυτοαναφλεχθούν. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να διατηρηθούν οι πελλέτες ξηρές εάν εκτεθούν σε υγρασία, μπορεί να σπάσουν ή να αρχίσει η αποσύνθεση. Για το λόγο αυτό απαιτείται ένας σκεπασμένος χώρος αποθήκευσης (συνηθέστερα δε εντελώς κλειστός, όπως ένα σιλό) η αποθήκευση χωρίς κάλυψη ή προστασία δεν είναι επιλογή. Εικόνα : Χύδην αποθήκευση πελλετών αχύρου (Πηγή: mixbiopellets Project) : Ομογενοποίηση Τα περισσότερα υλικά από ποώδη βιομάζα αποτελούνται από διάφορα μέρη του φυτού. Για παράδειγμα, τα υπολείμματα αραβοσίτου αποτελούνται από στελέχη, φύλλα και κοτσάνια. Μερικές σημαντικές ιδιότητες, όπως η υγρασία και η περιεκτικότητα και η σύσταση της τέφρας, ποικίλουν σημαντικά για κάθε μέρους του φυτού ανάλογα με το ρόλο του στον κύκλο ζωής του. Επομένως, είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό ότι η δεματοποιημένη ποώδης βιομάζα είναι στην πραγματικότητα ιδιαίτερη ανομοιογενής. Το ίδιο ισχύει και για τη

16 Κεφάλαιο σελ. 16 βιομάζα που συλλέγεται με θεριζοαλωνιστικές ( β), καθώς η μείωση μεγέθους που επιτυγχάνεται δεν είναι αρκετή για την πλήρη ομογενοποίηση του καυσίμου (βλέπε Εικόνα ). Η ομογενοποίηση στην ποώδη βιομάζα συνήθως επιτυγχάνεται με ένα βήμα μείωσης μεγέθους (π.χ. με τεμαχιστές, άλεση, κτλ) πριν την ενεργειακή μετατροπή ή την πελλετοποίηση. Για περισσότερα, δείτε την ενότητα Εικόνα : Αγριαγκινάρα συλλεγμένη με θεριζοαλωνιστική μηχανή. Η ανομοιογενής φύση του υλικού είναι φανερή και μπορούν εύκολα να διακριθούν μέρη στελεχών, φύλλων, καρπών και άλλων μερών του φυτού. (Πηγή: ΕΚΕΤΑ) : Συμπίεση Μια υψηλή χύδην πυκνότητα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη μείωση του κόστους σε πολλά σημαντικά στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας η επίδραση φαίνεται κυρίως στη μεταφορά, αλλά μπορεί να είναι σημαντική και στην αποθήκευση. Τα υλικά που συλλέγονται από ποώδη αγροτικά υπολείμματα ή ενεργειακές καλλιέργειες είναι εν γένει πολύ ελαφριά, επομένως απαιτείται κάποιου είδους συμπίεση, όχι μόνο για να αυξηθεί η χύδην πυκνότητα αλλά και για να γίνει το υλικό πιο εύκολα διαχειρίσιμο και λιγότερο επιρρεπές σε απώλειες λόγω καιρικών συνθηκών (π.χ. υλικό που παρασύρεται από τον άνεμο).

17 Κεφάλαιο σελ. 17 Ο πιο κοινός τρόπος συμπίεσης είναι η δεματοποίηση. Εξετάστηκε στην ενότητα , αποτελεί μέρους της πλειοψηφίας των εφοδιαστικών αλυσίδων ποώδους βιομάζας και λαμβάνει χώρα στο πρώτο κιόλας στάδιο αυτών. Η χύδην πυκνότητα που επιτυγχάνεται με τη δεματοποίηση εξαρτάται από τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία και το μέγεθος των δεματιών.τυπικές τιμές είναι γύρω στα 150 kg/m 3 ( kg ανά μεγάλη μπάλα). Η δεματοποίηση μπορεί να μην οδηγεί απαραιτήτως στην αύξηση της χύδην πυκνότητας, ωστόσο διευκολύνει το χειρισμό και την αποθήκευση. Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται πρόσθετη συμπίεση, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η διεργασία πελλετοποίησης. Τα τελικά προϊόντα, οι πελλέτες, είναι μικρά κυλινδρικά σωματίδια, με τυπικές διαμέτρους 6 8 mm και μήκος μέχρι 40 mm. Η πυκνότητα των σωματιδίων είναι συνήθως γύρω στα 1200 kg/m 3 ; ενώ η χύδην πυκνότητα κυμαίνεται μεταξύ kg/m 3, δηλαδή 4 περίπου φορές μεγαλύτερη από τη δεματοποιημένη βιομάζα. Η πελλετοποίηση της ποώδους βιομάζας είναι μια οκιμασμένη τεχνολογία. Χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή ζωοτροφών και υλικών στρωμνής, είναι πάντως αρκετά συχνή και η παραγωγή πελλετών αχύρου για ενεργειακές μονάδες. Ωστόσο, ο αριθμός των εγκαταστάσεων που παράγουν πελλέτες ποώδους βιομάζας για ενεργειακές εφαρμογές είναι περιορισμένος κυρίως λόγω του περιορισμένου αριθμού των τελικών χρηστών και τη μη ύπαρξη ανεπτυγμένων αγορών για αυτά τα υλικά, σε αντίθεση με τις πελλέτες ξύλου. Τα στάδια παραγωγής πελλετών από ποώδη βιομάα είναι ως εξής: Υποδοχή (βλέπε ενότητα ), καθαρισμός και άλεση της πρώτης ύλης (βλέπε ενότητα ). Στο στάδιο αυτό είναι σημαντικό να απομακρύνονται οι σπάγγοι που κρατούν δεμένες τις μπάλες, μεγάλες πέτρες, μέταλλα και κάθε άλλου είδους ακαθαρσία που μπορεί να περιέχουν τα δεμάτια ώστε να αποφευχθεί η φθορά του εξοπλισμού. Η Εικόνα παρουσιάζει σχηματική τη διεργασία. Ξήρανση (βλέπε και ενότητα ). Για την παραγωγή πελλετών καλής ποιότητας (που δεν σπάνε εύκολα δηλαδή) είναι σημαντικό η υγρασία να είναι κάτω του 15 % κ.β. (συνήθως μεταξύ 8 14 %). Πολλές πρώτες ύλες από ποώδη βιομάζα πληρούν αυτήν την προϋπόθεση κατά την παραλαβή τους στη μονάδα πελλετοποίησης, ιδίως στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, και επομένως μπορούν να πελλετοποιηθούν απευθείας χωρίς πρόσθετη ξήρανση. Η μείωση κόστους που μπορεί να επιτευχθεί σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντική: το κόστος εξοπλισμού ενός ξηραντήρα μπορεί να είναι σχεδόν το μισό του κόστους επένδυσης μιας μονάδας πελλετοποίησης, ενώ η ενεργειακή κατανάλωση της διεργασίας ξήρανσης μπορεί να είναι πολύ μεγάλη εάν το υλικό είναι υγρό (όπως συμβαίνει με πολλά δασικά υπολείμματα). Για τις περιπτώσεις όπου μια μονάδα πελλετοποίησης διαχειρίζεται και ποώδη και ξυλώδη βιομάζα, ο ξηραντήρας είναι απαραίτητος αλλά χρησιμοποιείται μόνο για τα ξυλώδη καύσιμα. Πολύ ξηρά υλικά πάντως μπορεί να οδηγήσουν σε εύθραστες πελλέτες που εύκολα γίνονται σκόνη. Στις περιπτώσεις αυτές, χρειάζεται η προσθήκη υγρασίαςστο καύσιμο πριν την παραγωγή πελλετών (βλέπε επόμενη παράγραφο).

18 Κεφάλαιο σελ. 18 Προεπεξεργασία. Σε αυτό το στάδιο, χρησιμοποιείται ατμός ή/και νερό για να μαλακώσουν οι ίνες του υλικού πριν τη συμπίεση, οδηγώντας έτσι στο σχηματισμό ανθεκτικότερων πελλετών και στο σχηματισμό λιγότερων λεπτόκοκκων σωματιδίων. Άλλες ουσίες για αυξημένη συνοχή ή πρόσθετα που βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά καύσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτό το στάδιο ο τελικός σκοπός είναι η βελτίωση της ποιότητας των πελλετών. Ωστόσο, μερικά πρόσθετα μπορεί να απαγορεύονται σε συγκεκριμένες χώρες ή η προσθήκη τους να περιορίζει τις τελικές χρήσεις των πελλετών. Η προεπεξεργασία θεωρείται ότι δεν ταιριάζει πάντα τόσο καλά με υλικά τύπου αχύρου, ωστόσο αποτελεί σημαντικό μέρος της διεργασίας όταν παράγονται πελλέτες ξύλου ή πελλέτες από αναμεμειγμένα υλικά. Πελλετοποίηση. Αυτό είναι το κύριο βήμα της διεργασίας. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι μύλων πελλετών έχουν αναπτυχθεί μέχρι και φορητές μονάδες που επιτρέπουν την άμεση πελλετοποίηση δεματοποιημένης βιομάζας απευθείας στο χωράφι και παρακάμπτουν τις περισσότερες από τις παραπάνω διεργασίες (εκτός της άλεσης). Γενικά, δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην πελλετοποίηση ποώδους βιομάζας, εφόσον ο μύλος πελλετών έχει σχεδιαστεί για τέτοια υλικά. Τα πιο τυπικά προβλήματα είναι το μπλοκάρισμα της πρέσσας (αρκετά συχνό φαινόμενο με υλικά τύπου αχύρου) και η υπερθέρμανση, καθώς και η μεγαλύτερη μηχανική διάβρωση από την υψηλή περιεκτικότητα τέφρας (και ιδίως πυριτίου) των υλικών αυτών. Ψύξη. Οι πέλλετες απομακρύονται από το μύλο πελλετών με θερμοκρασία περίπου 100 o C και πρέπει να κρυώσουν πριν το πακετάρισμά τους ώστε να μην σπάσουν. Πακετάρισμα και απομάκρυνση των λεπτόκοκκων. Τα λεπτόκοκκα σωματίδια που βγαίνουν από την πρέσσα παραγωγής πελλετών πρέπει να διαχωριστούν από το τελικό προϊόν και μπορούν να ανακυκλωθούν στη διεργασία. Οι πελλέτες είτε τοποθετούνται σε μικρούς σάκκους (20-25 kg, για οικιακούς πελλάτες και όχι τόσο συχνή περίπτωση για πελλέτες ποώδους βιομάζας) ή μεγάλους σάκκους (1-1.5tn). Εναλλακτικά, μπορεί να μεταφέρονται πνευματικά ή να αποθηκεύονται χύδην (βλέπε ). Γραμμή μεταφοράς αχύρου Απομάκρυνση νημάτων Τεμαχιστής αχύρου Σφυρόμυλος Απομάκρυνση πετρών Πνευματική μεταφορά Εικόνα : Επεξεργασία αχύρου στη μονάδα του Studstrupværket. Η ίδια αρχή εφαρμόζεται και στην προεπεξεργασία του αχύρου για την παραγωγή πελλετών. (Πηγή: DONG Energy)

19 Κεφάλαιο σελ. 19 Η πρόσθήκη ενός σταδίου πελλετοποίησης στην εφοδιαστική αλυσίδα οδηγεί σε σημαντική αύξηση του κόστους καυσίμου, κυρίως εξαιτίας της απαιτούμενης επένδυσης και εν μέρει εξαιτίας των ενεργειακών απαιτήσεων της διεργασίας (ηλεκτρισμός για τη λειτουργία των μύλων και του πελλετοποιητή, θερμότητα για ξήρανση, κτλ). Γενικά, οι ενεργειακές απαιτήσεις της πελλετοποίησης μπορεί να αντιστοιχούν στο 2-4 % της θερμογόνου ικανότητας του καυσίμου αν δεν απαιτείται ξήρανση ή και πάνω από το 20 % αυτής εάν η ξήρανση είναι απαραίτητη. Ωστόσο, η εξοικονόμηση κόστους μπορεί να είναι σημαντική εάν απαιτείται μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις. Για παράδειγμα, πελλέτες ξύλου από τον Καναδά μπορούν να μεταφερθούν οικονομικά σε λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης (και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι αρκετά μικρές ώστε να μην τίθεται θέμα σχετικά με το αν πράγματι η χρήση αυτού του καυσίμου συνεισφέρει πραγματικά στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου). Για τις πελλέτες ποώδους βιομάζας δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα τόσο μακρικές εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν ανεπτυγμένη αγορά για τα καύσιμα. Μερικοί προμηθευτές εξοπλισμού παράγουν φορητές μονάδες πελλετοποίησης (αρκετά μικρές ώστε να μπορούν να χωρέσουν στην καρότσα ενός φορτηγού ή να μεταφερθούν με ένα τρακτέρ), οι οποίες μπορεί να βρίσκονται κατευθείαν στο χωράφι όπου παράγεται η βιομάζα. Με τη χρήση αυτών των μηχανών, είναι δυνατή η παραγωγή πελλετών απευθείας στο χωράφι και έτσι να αποφευχθεί το υχηλότερο κόστος μεταφοράς των δεματιών στη μονάδα πελλετοποίησης. Αυτά τα συστήματα πάντως δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένα και απαιτούν πολύ προσεκτικό σχεδιασμό έτσι ώστε να επιτύχουν πράγματι σημαντική μείωση του κόστους.αυτοκινούμενα μοντέλα πελλετοποιητών έχουν επίσης αναπτυχθεί (βλέπε γ). Η φρύξη (torrefaction), σε συνδυασμό με την πελλετοποίηση, είναι μια διεργασία πυρόλυσης που υπόσχεται την παραγωγή πελλετών με ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, καθώς και άλλων ευνοϊκών ιδιοτήτων για πολλές εφαρμογές (ευκολία άλεσης, υδοφοβικές ιδιότητες, κτλ). Για τη ξυλώδη βιομάζα έχει σημειωθεί σημανιτκή πρόοδος στην τεχνολογία αυτή, ωστόσο για την ποώδη βιομάζα είναι ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης : Χειρισμός / Τροφοδοσία Στα πλαίσια αυτού του Οδηγού, ο όρος «χειρισμός» αναφέρεται σε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο χωράφι ή στο χώρο αποθήκευσης. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η φόρτωση δεματοποιημένης βιομάζας σε ένα όχημα ή σε ένα σωρό από μπάλες. Μια ποικιλία μηχανών μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς αυτό το σκοπό: φορτωτές, εκσκαφείς, φορτωτές τρακτέρ, τηλεσκοπικοί φορτωτές ή μίνι-φορτωτές. Μια σύγκριση του απαιτούμενου χρόνου φόρτωσης ανά μπάλα για κάθε σύστημα παρουσιάζεται στην Εικόνα Οι φορτωτές τρακτέρ και οι τηλεσκοπικοί φορτωτές μπορούν να φορτώνουν δυο μπάλες τη φορά, μειώνοντας έτσι τον απαιτούμενο χρόνο χειρισμού. Αυτό μπορεί να σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση χρόνου όταν διαχειρίζεται κανείς μεγάλο αριθμό δεματιών.

20 Κεφάλαιο σελ. 20 Χειρισμός αχύρου σε λεπτά ανά μπάλα Φόρτωση Εκφόρτωση Ζύγιση και ανάλυση Φορτωτής Εκσκαφέας Φορτωτής τρακτέρ Τηλεσκοπικός Περονοφόρος φορτωτής ανυψωτής Γερανογέφυρα Εικόνα : Σύγκριση τεχνολογιών φόρτωσης και εκφόρτωσης αχύρου. (Source: Straw to Energy, 2011) Οι τηλεσκοπικοί φορτωτές (βλέπε Εικόνα ) γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένοι καθώς έχουν μεγαλύτερο δυναμικό ύψωσης και μπορούν να φτάσουν σε μεγαλύτερη ύψη, ώστε να στοιβάξουν ψηλότερα τις μπάλες και να μειώσουν το κόστος αποθήκευσης. Οι μίνιφορτωτές δεν είναι τόσο συχνοί αλλά είναι πολύ ευέλικτοι και χρήσιμοι σε περιπτώσεις στενότητας χώρου. Εικόνα : Στοίβαξη αχύρου με τηλεσκοπικό φορτωτή. (Πηγή: Straw to Energy, 2011)

21 Κεφάλαιο σελ. 21 Εντός των ορίων μιας ενεργειακής μονάδας, ο όρος χειρισμός (ή τροφοδοσία) καλύπτει τις ακόλουθες δραστηριότητες: εκφόρτωση του υλικού από το όχημα μεταφοράς, αποθήκευση εντός των ορίων της ενεργειακής μονάδας και «μεταφορά» από το χώρο αυτό στον εξοπλισμό μείωσης μεγέθους και από εκεί στον λέβητα, τον αεριοποιήτη ή τον αντιδραστήρα. Όπως μπορεί να περιμένει κανείς, η επιλογή τεχνολογίας, ο βαθμός αυτοματοποίησης και η όλη σχεδίαση του συστήματος χειρισμού εξαρτάται από το μέγεθος της ενεργειακής μονάδας και τη μορφή με την οποία διαχειρίζεται η βιομάζα. Έτσι, για την ποώδη βιομάζα, το σύστημα χειρισμού σημαίνει συνήθως διαχείριση δεματιών μετά το στάδιο τεμαχισμού τους, στο σύστημα διακινούνται και μικρότερα σωματίδια, αλλά συνήθως σε πολύ μικρές αποστάσεις. Η εκφόρτωση σε μεγάλες μονάδες συνήθως πραγματοποιείται με συστήματα γερανογέφυρας. Τα συστήματα αυτά μπορούν να σηκώσουν μέχρι και 12 μπάλες τη φορά, επομένως η εκφόρτωση ενός ολόκληρου φορτηγού πραγματοποιείται σε δυο μόλις στάδια. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται και η ζύγιση και η μέτρηση της υγρασίας (βλέπε ). Οι εκφορτωμένες μπάλες στοιβάζονται στον κλειστό αποθηκευτικό χώρο όπου βρίσκεται η γερανογέφυρα. Ο χώρος αυτός έχει συνήθως δυνατότητα αποθήκευσης υλικού που επαρκεί για τη λειτουργεία της μονάδας για 2-3 ημέρες, έτσι ώστε να αντισταθμίσει τη μη παράδοση καυσίμου τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές. Η ίδια γερανογέφυρα χρησιμοποιείται και για τη φόρτωση των δεματιών στους ταινιόδρομους που οδηγούν στον εξοπλισμό μείωσης μεγέθους. Είναι σύνηθες για τις ενεργειακές μονάδες να χωρίζεται ο χώρος αποθήκευσης σε δυο ίσα μέρη. Κάθε μέρος έχει το διό του σύστημα γερανού και μια λωρίδα εκφόρτωσης των φορτηγών, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι διακοπές λειτουργίας όταν μια γερανογέφυρα είναι εκτός λειτουργίας. Οι Εικόνες και παρουσιάζουν τέτοια συστήματα γερανογεφυρών. Για μικρότερες μονάδες, το ειδικό κόστος επένδυσης για τις γερανογέφυρες είναι πολύ μεγάλο και οι μπάλες εκφορτώνονται από τα φορτηγά με περονοφόρους ανυψωτές (κλαρκ), οι οποίοι μπορούν να διαχειριστούν 1-2 μπάλες τη φορά. Αν και ο χρόνος εκφόρτωσης είναι συγκρίσιμος με αυτός των συστημάτων γερανογέφυρας, όπως φαίνεται στην Εικόνα , απαιτείται πρόσθετος χρόνος για τη ζύγιση και τη μέτρηση της ηυγρασίας κάθε μπάλας.

22 Κεφάλαιο σελ. 22 Γερανογέφυρα Γραμμή τροφοδοσίας αχύρου Στοιβαγμένες μπάλες αχύρου Διάδρομος υποδοχής φορτηγών Εικόνα : Το σύστημα υποδοχής αχύρου σε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της ACCIONA (Πηγή: ΕΚΕΤΑ) Εικόνα : Εκφόρτωση μπαλών αχύρου στο εργοστάσιο βιοπελλετών του Køge (Πηγή: mixbiopellets Project) Μετά το βήμα μείωσης μεγέθους (ενότητα ), η αλεσμένη ή τεμαχισμένη βιομάζα πρέπει να μεταφερθεί στο τμήμα της μονάδας όπου λαμβάνει χώρα η διεργασία ενεργειακής μετατροπής. Σε πολλές περιπτώσεις, η διεργασία αυτή είναι η καύση. Για συστήματα καύσης σε εσχάρα ή ρευστοποιημένες κλίνες (βλέπε β), η τεμαχισμένη βιομάζα

23 Κεφάλαιο σελ. 23 μεταφέρεται συνήθως με κοχλίες. Σε συστήματα κονιοποιημένου καυσίμου, όπως αυτά των περισσότερων μονάδων μεικτής καύσης (βλέπε b), απαιτείται πνευματική μεταφορά για την έγχυση της βιομάζας στο λέβητα. Ο χειρισμός των πελλετών ποώδους βιομάζας δε διαφέρει ουσιαστικά από αυτόν για τις ξυλώδις πελλέτες, όπως περιγράφεται στην ενότητα η. Η πελλετοποίηση συνεπάγεται αυξημένο κόστος καυσίμου, όπως αναφέρθηκε στην ενότητα Ωστόσο, ο χειρισμός των πελλετών είναι πολύ ευκολότερος και το όλο σύστημα τροφοδοσίας αποκτά πολύ πιο μικρές διαστάσεις αντί για μεγάλους χώρους αποθήκευσης με γερανογέφυρες, οι πελλέτες μπορούν να αποθηκευτούν σε ψηλά σιλό απ όπου και φορτώνονται ή εκφορτώνονται με μικρά προβλήματα σκόνης. Η χρήση πνευματικών συστημάτων μεταφοράς είναι πολύ συχνή για την τροφοδοσία πελλετών εντός των ορίων μιας ενεργειακής μονάδας : Ποιοτικός έλεγχος Εξαιτίας της επίδρασης αρκετών απρόβλεπτων παραγόντων, όπως των καιρικών συνθηκών, στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ποιότητα των καυσίμων ποώδους βιομάζας που παραλαμβάνεται τελικά από μια ενεργειακή μονάδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεταβλητή. Ορισμένες παραμέτρους, όπως η περιεχόμενη τέφρα και η ανώτερη θερμογόνος ικανότητα, έχουν ένα πιο περιορισμένο εύρος διακυμάνσεων που εξαρτάται κυρίως από τον τύπο της βιομάζας, τις συνθήκες ανάπτυξης και την εφοδιαστική του καυσίμου. Έτσι, οι περισσότερες μονάδες που τροφοδοτούνται με ποώδη καύσιμα δεν πραγματοποιούν την πλήρη γκάμα εργαστηριακών χαρακτηρισμών καυσίμου σε ημερήσια βάση. Η έμφαση δίνεται κυρίως στη ζύγιση του καυσίμου και στον καθορισμό της υγρασίας. Οι μεγαλύτερες ενεργειακές μονάδες είναι εξοπλισμένες με γερανογέφυρες (βλέπε Εικόνες και ) που επιτρέπουν τη γρήγορη μέτρηση της μάζας και της υγρασίας του καυσίμου κατά την εκφόρτωση. Σε μικρότερες μονάδες, χρησιμοποιούνται φορητά υγρόμετρα, τα οποία όμως δεν είναι τόσο ακριβά σε σχετικά χαλαρά υλικά, όπως οι μπάλες αχύρου. Τα ακριβή όρια της υγρασίας εξαρτώνται από τους χειριστές του σταθμού και την εφαρμοζόμενη διεργασία. Συνήθως πάντως, μπάλες με υγρασία άνω του 20 % κ.β. δεν παραλαμβάνονται και επιστρέφονται στους αγρότες. Στις περιπτώσεις όπου το καύσιμο παραλαμβάνεται τελικά με τη μορφή πελλέτας, η μηχανική αντοχή αποτελεί μια άλλη σημαντική παράμετρο. Οι πελλέτες με χαμηλή αντοχή τείνουν να σπάνε κατά τις διαδικασίες χειρισμού και να σχηματίζουν λεπτόκοκκα σωματίδια που αυξάνουν τους κινδύνους απωλειών υλικού, εκρήξεων σκόνης, ακόμα και αρνητικών επιδράσεων στην ανθρώπινη υγεία. Για τα συστήματα που είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν με τροφοδοσία πελλετών, υπερβολικά μεγάλη περιεκτικότητα σε λεπτόκοκκα σωματίδια οδηγεί σε αυξημένες εκπομπές ακαύστων και μείωση της απόδοσης. Η μηχανική αντοχή πελλετών μετράται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN 15210, σύμφωνα με το οποίο

24 Κεφάλαιο σελ. 24 μια ποσότητα πελλετών τοποθετείται σε κλειστό δοχείο και, μετά από ένα δεδομένο αριθμό περιστροφών, κοσκινίζεται σε κόσκινο 3.15 mm. Το ποσό των λεπτόκοκκων που σχηματίζεται από τη διεργασία είναι ενδεικτικό της αντοχής των πελλετών, η οποία εκφράζεται ως ποσοστό του τελικού μη λεπτόκοκκου υλικού προς την αρχική μάζα. Οι αποδεκτές τιμές της μηχανικής αντοχής πελλετών εξαρτώνται από τον τελικό χρήστη, συνήθως πάντως είναι άνω του %. Εικόνα : Μέτρηση της υγρασίας μπαλών αχύρου με φορητό υγρόμετρο, αριστερά (Πηγή: Torben Skøtt/BioPress), λεπτομέρεια, δεξιά (Πηγή: : Θέματα σχεδιασμού Εν συγκρίσει με την ξυλώδη βιομάζα, υπάρχουν σημαντικά λιγότερες πραγματικές εφαρμογές ποώδους βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας και επομένως, και λιγότερα παραδείγματα πραγματικών εφοδιαστικών αλυσίδων. Ο σχεδιαστής ενεργειακών συστημάτων θα πρέπει να «δανειστεί» πρακτικές από υπάρχοντα παραδείγματα, καθώς και από άλλες εφαρμογές, όπως τη χρήση αγροτικών υπολειμμάτων για παραγωγή ζωοτροφών και στρωμνής. Μια από τις σημαντικότερες παρατηρήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες ποώδους βιομάζας είναι ότι αποτελεί τον κρίσιμο κρίκο μεταξύ της ενεργειακής μονάδας και των παραγωγών καυσίμου, δηλαδή τους αγρότες. Οι αγρότες γνωρίζουν καλά το πώς αποτιμούνται τα προϊόντα τους στην αγορά τροφίμων ή ινών, αλλά δεν έχουν ακόμα καλή γνώση των ενεργειακών αγορών. Έτσι, ο σχεδιαστής συστημάτων θα πρέπει να εξετάσει ορισμένες δράσεις εκπαίδευσης και διάχυσης πληροφοριών οι οποίες θα τονίζουν τα χαρακτηριστικά

2. Τεμαχισμένο / θρυμματισμένο ξύλο (woodchips) foto

2. Τεμαχισμένο / θρυμματισμένο ξύλο (woodchips) foto Δ. ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΙΔΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΤΥΠΟΙ ΚΑΥΣΙΜΩΝ α). ΛΙΓΝΟ ΚΥΤΤΑΡΙΝΟΥΧΑ (ΞΥΛΩΔΗΣ) ΒΙΟΜΑΖΑ 1. Κούτσουρα (Woodlogs)foto 2. Τεμαχισμένο / θρυμματισμένο ξύλο (woodchips) foto 3. Κομμάτια ξύλου (Hogfuel ) foto 4. Πελλέτες

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία

Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία Φλώρινα, 26 Μαΐου 2010 Χ. Παπαπαύλου, Σ. Τζιβένης, Δ. Παγουλάτος, Φ. Καραγιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Συγκομιδή και διαχείριση βιομάζας από Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου

Συγκομιδή και διαχείριση βιομάζας από Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου Συγκομιδή και διαχείριση βιομάζας από Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου Ιωάννης Ελευθεριάδης Τμήμα βιομάζας ΚΑΠΕ Σημαντικοί παράγοντες Περίτοπος χρόνος: πυκνότητα της φυτείας Είδος και ποικιλία

Διαβάστε περισσότερα

04-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Ιδιότητες και διεργασίες

04-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Ιδιότητες και διεργασίες Κεφάλαιο 04-04 σελ. 1 04-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Ιδιότητες και διεργασίες Εισαγωγή Γενικά, υπάρχουν πέντε διαφορετικές διεργασίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να παραχθεί χρήσιμη ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ www.gge.gov.gr ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ - ΥΓΡΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΞΗΡΑΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ: Ι. Ελευθεριάδης, Δασολόγος ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ www.cres.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΑΝΝΑ ΧΑΝΙΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2004 ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΔΗΜΑΣ ΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΔΗΜΑΣ ΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΔΗΜΑΣ ΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα της εργασίας είναι Η αξιοποίηση βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας από το Σπύρο ΚΥΡΙΤΣΗ Προσκεκλημένο Ομιλητή Ημερίδα «Αεριοποίησης Βιομάζας για την Αποκεντρωμένη Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού» Αμύνταιο

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά.

Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά. Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά. από το 1957 με γνώση και μεράκι Βασικές Αγορές Βιομηχανία Οικίες Βιομάζα Με τον όρο βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ 1 ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ Το Βιοαέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις τρεις μορφές ενέργειας όπου επιδιώκεται περιστολή των εκπομπών

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα καυσίμου σελ.1

Παράρτημα καυσίμου σελ.1 Παράρτημα καυσίμου σελ.1 Περιγραφές της σύστασης καύσιμης βιομάζας Η βιομάζα που χρησιμοποιείται σε ενεργειακές εφαρμογές μπορεί να προέρχεται εν γένει από δέντρα ή θάμνους (ξυλώδης ή λιγνο-κυτταρινούχος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος βιομάζα μπορεί να δηλώσει : α) Τα υλικά ή τα υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυσικής, ζωικής δασικής και αλιευτικής παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Μήκος εισερχόμενου θρύμματος 20-30 χιλ. με μέγιστη υγρασία 50% Κόστος μηχανολογικού εξοπλισμού 389.050. www.eco-heat.gr

Μήκος εισερχόμενου θρύμματος 20-30 χιλ. με μέγιστη υγρασία 50% Κόστος μηχανολογικού εξοπλισμού 389.050. www.eco-heat.gr Μήκος εισερχόμενου θρύμματος 20-30 χιλ. με μέγιστη υγρασία 50% Κόστος μηχανολογικού εξοπλισμού 389.050 Περιγραφή σταδίων επεξεργασίας καθώς και επιμέρους υποσυστημάτων : ΣΤΑΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Πολιτική και Προτεραιότητες στην ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας

Ευρωπαϊκή Πολιτική και Προτεραιότητες στην ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΕΚΕΤΑ / ΙΤΕΣΚ) Ευρωπαϊκή Πολιτική και Προτεραιότητες στην ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας ΗΜΕΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική και προτεραιότητες στην ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Πολιτική και προτεραιότητες στην ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ) Πολιτική και προτεραιότητες στην ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας στην Ευρώπη και στην

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (αριθμός συμβολαίουno.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (αριθμός συμβολαίουno. Το Έργο Biomasud Plus και η Πιστοποίηση Μεσογειακών Στερεών Βιοκαυσίμων για την Αγορά Οικιακής Θέρμανσης Pablo Rodero Masdemont (AVEBIOM) & Μανώλης Καραμπίνης (ΕΚΕΤΑ) Περιεχόμενα Πρότυπα και συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

01-02: Εισαγωγή στην ποώδη βιομάζα

01-02: Εισαγωγή στην ποώδη βιομάζα Κεφάλαιο 01-02 σελ. 1 01-02: Εισαγωγή στην ποώδη βιομάζα Η ανάπτυξη των αγροτικών πρακτικών πριν περίπου 10.000 χρόνια ήταν ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Η υιοθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

0 1 2 3 4 5 Megawatt-hours

0 1 2 3 4 5 Megawatt-hours Σύµπηκτα βιοµάζας (pellets) Ένα νέο καύσιµο στην Ελλάδα Ι. Παπαµιχαήλ Συνεργάτης Τµήµατος Βιοµάζας, ΚΑΠΕ Τι είναι τα σύµπηκτα ξύλου (pellets) Πρώτη ύλη: ξερό ξύλο, υπολείµµατα επεξεργασίας ξύλου (αγροτικά

Διαβάστε περισσότερα

10/6/2014. Σύστημα αποθήκευσης. Το σύστημα αποθήκευσης ορίζεται με την επιλογή της μεθόδου στοίβαξης και των ανυψωτικών μηχανημάτων

10/6/2014. Σύστημα αποθήκευσης. Το σύστημα αποθήκευσης ορίζεται με την επιλογή της μεθόδου στοίβαξης και των ανυψωτικών μηχανημάτων Τι είναι η αποθήκη? Αποθήκη είναι ο χώρος της επιχείρησης από τον οποίο περνούν και φυλάσσονται, προσωρινά, τα προϊόντα που αποκτά ή πωλεί ή επεξεργάζεται η επιχείρηση. Στρατηγική Σοβαρότητα Σκέψη Προσοχή

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Αξιοποίηση Στερεής Βιομάζας και Εφαρμογές

Ενεργειακή Αξιοποίηση Στερεής Βιομάζας και Εφαρμογές Ενεργειακή Αξιοποίηση Στερεής Βιομάζας και Εφαρμογές 7/18/2017 Ιωάννης Ελευθεριάδης Τμήμα Βιομάζας, ΚΑΠΕ Επιμελητήριο Σερρών 21.06.2017 Στερεά βιοκαύσιμα - Διάφορα είδη - Ξυλώδη - Αγρωστώδη - Ενεργειακά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT Οι μαθήτριες : Αναγνωστοπούλου Πηνελόπη Αποστολοπούλου Εύα Βαλλιάνου Λυδία Γερονικόλα Πηνελόπη Ηλιοπούλου Ναταλία Click to edit Master subtitle style ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 Η ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έδρα: 1 ο χλμ Ορχομενού Κάστρου, Ορχομενός. Τηλ.: ,3 Fax: Γραφεία Αθήνας: Ευελπίδων 5, Αθήνα.

Έδρα: 1 ο χλμ Ορχομενού Κάστρου, Ορχομενός. Τηλ.: ,3 Fax: Γραφεία Αθήνας: Ευελπίδων 5, Αθήνα. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ & ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 1.Τεμαχισμός απορριμμάτων με απομάκρυνση μεταλλικών αντικειμένων 2. Διαχωρισμός απορριμμάτων σε οργανικά & ανακυκλώσιμα 4. Κομποστοποίηση -

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΒΗΤΕΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΛΕΒΗΤΕΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΛΕΒΗΤΕΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Η ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο οίκος Sime, αναλογιζόμενος τα ενεργειακά προβλήματα και τη ζήτηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσφέρει στην αγορά και λέβητες βιομάζας:

Διαβάστε περισσότερα

4ο Εργαστήριο: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

4ο Εργαστήριο: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 4ο Εργαστήριο: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Συστήματα θέρμανσης Στόχος του εργαστηρίου Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές: - τα συστήματα θέρμανσης που μπορεί να υπάρχουν σε ένα κτηνοτροφικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτογενές αίτημα για την δημοσίευση της «Προμήθεια pellet ξύλου για το σχολικό συγκρότημα 2 ου Γυμνασίου και 3 ου Δημοτικού Σχολείου»

Πρωτογενές αίτημα για την δημοσίευση της «Προμήθεια pellet ξύλου για το σχολικό συγκρότημα 2 ου Γυμνασίου και 3 ου Δημοτικού Σχολείου» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ Καρπενήσι 13-10-17 Aριθμ. Πρωτ: 15675 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ταχ. Δ/νση: Ταχ. Κώδικας: Πληροφορίες: Τηλέφωνο: Fax Ύδρας 6 Καρπενήσι 361 00 M. Παπαδοπούλου 2237350085

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Τι ορίζουμε ως «βιομάζα» Ως βιομάζα ορίζεται η ύλη που έχει βιολογική (οργανική) προέλευση. Πρακτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Μερτζής MM, Σ. Τσιακμάκης MM Γ. Μανάρα XM Π. Μητσάκης XM Α. Ζαμπανιώτου XM, Αν. Καθ. ΑΠΘ. Ζ. Σαμαράς MM Καθ. ΑΠΘ

Δ. Μερτζής MM, Σ. Τσιακμάκης MM Γ. Μανάρα XM Π. Μητσάκης XM Α. Ζαμπανιώτου XM, Αν. Καθ. ΑΠΘ. Ζ. Σαμαράς MM Καθ. ΑΠΘ Επιδεικτική λειτουργία μικρής κλίμακας κινητής μονάδας αεριοποίησης αγροτικών υπολειμμάτων για την αποκεντρωμένη συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού Δ. Μερτζής MM, Σ. Τσιακμάκης MM Γ. Μανάρα XM Π. Μητσάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ Σ Ε Φ Ι Α Λ Ε Σ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ Σ Ε Φ Ι Α Λ Ε Σ 1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ Σ Ε Φ Ι Α Λ Ε Σ Μέτρα Ασφάλειας κατά τη χρήση τους Ένα πλήθος βιομηχανιών, βιοτεχνιών, εργοταξίων, εργαστηρίων, συνεργείων, νοσοκομείων και άλλων μονάδων χρησιμοποιούν βιομηχανικά αέρια

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9 3. Ας περιγράψουμε σχηματικά τις αρχές επί των οποίων βασίζονται οι καινοτόμοι σχεδιασμοί κτηρίων λόγω των απαιτήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και ευαισθησία του χώρου και του περιβάλλοντος ; 1. Τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Τ.Ε. 1ο ΧΛΜ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Τ.Ε. 1ο ΧΛΜ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ . ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ORC ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΜΕΝΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη, σχεδιασµός και κατασκευή

Μελέτη, σχεδιασµός και κατασκευή ΘΕΜΑ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΟΡΜΟΠΛΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ MDF ΚΑΙ PELLETS ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η τεχνική εταιρεία ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Τ.Ε. δραστηριοποιείται επί 35 χρόνια στο τοµέα της ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες επιτυχίας για την ανάπτυξη της ελληνικήςαγοράςσυσσωµατωµάτων

Παράγοντες επιτυχίας για την ανάπτυξη της ελληνικήςαγοράςσυσσωµατωµάτων Παράγοντες επιτυχίας για την ανάπτυξη της ελληνικήςαγοράςσυσσωµατωµάτων ρ Νικόλαος Καραπαναγιώτης ΚΑΠΕ /νση Τεκµηρίωσης, ιάδοσης και Ανάπτυξης - Marketing nkaras@cres.gr Επικρατέστερες εφαρµογές βιοµάζας-προς-ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Μηχανές ανυψώσεως και μεταφοράς δομικών υλικών. Χρησιμοποιούμενες μηχανές και μεθοδολογία χρήσης σε διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση, διαχείριση και συγκομιδή Φυτειών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου

Εγκατάσταση, διαχείριση και συγκομιδή Φυτειών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου Γενικά στοιχεία Εγκατάσταση, διαχείριση και συγκομιδή Φυτειών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου Ιωάννης Ελευθεριάδης Τμήμα βιομάζας ΚΑΠΕ Τίτλος: Φυτείες Ξυλωδών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου (SRC) για τοπικές

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Μαργαρίτης Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ

Ν. Μαργαρίτης Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ «Χρηματοδοτικά εργαλεία και τηλεθέρμανση με βιομάζα και συναφείς πηγές στη Δεσκάτη» Δ. Τσιαμήτρος Δρ Ηλεκτρ. Μηχαν. & Μηχαν. Υπ. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Ν. Μαργαρίτης Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ

Διαβάστε περισσότερα

Σταθµοί ηλεκτροπαραγωγής συνδυασµένου κύκλου µε ενσωµατωµένη αεριοποίηση άνθρακα (IGCC) ρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης Καθηγητής Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας 1 ιαδικασίες, σχήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ Την εργασία επιμελήθηκαν οι: Αναστασοπούλου Ευτυχία Ανδρεοπούλου Μαρία Αρβανίτη Αγγελίνα Ηρακλέους Κυριακή Καραβιώτη Θεοδώρα Καραβιώτης Στέλιος Σπυρόπουλος Παντελής Τσάτος Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Απορριμμάτων

Διαχείριση Απορριμμάτων Διαχείριση Απορριμμάτων Βιβλιογραφικές πηγές Περιβαλλοντική Τεχνολογία, 2008, Α. Ανδρεαδάκης κ.α., Κεφάλαιο 7, Εκδόσεις Συμμετρία (κατά κύριο λόγο) Introduction to Environmental Engineering and Science,

Διαβάστε περισσότερα

Βάσει του ορισμού, η βιομάζα αποτελεί ουσιαστικά κάθε ύλη που έμμεσα ή άμεσα έχει βιολογική (οργανική) προέλευση.

Βάσει του ορισμού, η βιομάζα αποτελεί ουσιαστικά κάθε ύλη που έμμεσα ή άμεσα έχει βιολογική (οργανική) προέλευση. BioMaxEff 1. Βιομάζα BioMaxEff Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/29/ΕΚ ορίζει τη βιομάζα ως «το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων βιολογικής προέλευσης από τη γεωργία (συμπεριλαμβανομένων

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα ΤΕΕ 26/9 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ

Ημερίδα ΤΕΕ 26/9 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ Ημερίδα ΤΕΕ 26/9 Δ. Παπαγεωργίου, Φ. Θεολόγος, Χ. Τέας, Ε. Χανιωτάκης ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Δ. Έρευνας & Ποιότητας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΥΞΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Με καθαρή συνείδηση. Βιομηχανική Λύση

Με καθαρή συνείδηση. Βιομηχανική Λύση Μειώστε τα έξοδα θέρμανσης Με καθαρή συνείδηση Βιομηχανική Λύση Λέβητες Βιομάζας REFO-AMECO ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΝ 303-5 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ο λέβητας REFO είναι κατασκευασμένος από πιστοποιημένο χάλυβα

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά χαρακτηριστικά της βιομάζας. Μέρος 1: Περιεκτικότητα σε υγρασία

Τα βασικά χαρακτηριστικά της βιομάζας. Μέρος 1: Περιεκτικότητα σε υγρασία Τα βασικά χαρακτηριστικά της βιομάζας. Μέρος 1: Περιεκτικότητα σε υγρασία Ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσής της, οι διεργασίες μετατροπής της βιομάζας σε ενέργεια επηρεάζονται από τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

03-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Εφοδιαστικές αλυσίδες

03-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Εφοδιαστικές αλυσίδες Κεφάλαιο 03-04 σελ. 1 03-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Εφοδιαστικές αλυσίδες Όσον αφορά τα συστήματα συλλογής για τα κλάσματα απορριμμάτων και περιορίζοντας τη συζήτηση μόνο στα καθαρά κλάσματα που

Διαβάστε περισσότερα

03-01 Ξυλώδης βιομάζα Εφοδιαστικές αλυσίδες

03-01 Ξυλώδης βιομάζα Εφοδιαστικές αλυσίδες Κεφάλαιο 03-01 σελ. 1 03-01 Ξυλώδης βιομάζα Εφοδιαστικές αλυσίδες Όπως αναφέρθηκε στο Κεφάλαιο 02-01-00, η καύσιμη βιομάζα μπορεί να προέρχεται από ένα μεγάλο αριθμό πηγών, οι κυριότερες εκ των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Συντελεστής διάθεσης ενέργειας - EUF (Energy Utilisation Factor) ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ P ch-s : η συνολική χημική ισχύς των καυσίμων

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων 1. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ CONDENSE... 4 2. Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ CONDENSE... 5 2.1 Πρώτες ύλες... 5 2.1.1. Υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων - Κατσίγαρος... 5 2.1.2. Νωπή κοπριά...

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Ορισμός «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι οι μη ορυκτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή η αιολική, η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια, η ενέργεια κυμάτων, η παλιρροϊκή ενέργεια, η υδραυλική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενότητα 5: Εστίες Χατζηαθανασίου Βασίλειος Καδή Στυλιανή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όλοι οι άνθρωποι εκτιμούν την άνεση που παρέχουν τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού. Τα περισσότερα συστήματα που εγκαταστάθηκαν πρίν τη δεκαετία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ Η πρώτη ύλη με τη μορφή σωματιδίων (κόνεως) μορφοποιείται μέσα σε καλούπια, με μηχανισμό που οδηγεί σε δομική διασύνδεση των σωματιδίων με πρόσδοση θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασµός Θερµοχηµικής και Βιοχηµικής

Συνδυασµός Θερµοχηµικής και Βιοχηµικής Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρµογών Στερεών Καυσίµων (ΕΚΕΤΑ / ΙΤΕΣΚ) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Εργαστήριο Ατµοπαραγωγών & Θερµικών Εγκαταστάσεων (ΕΜΠ / ΕΑ&ΘΕ

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα Biomasud Plus: ένα σύστημα πιστοποίησης για τα Μεσογειακά στερεά βιοκαύσιμα

Το πρόγραμμα Biomasud Plus: ένα σύστημα πιστοποίησης για τα Μεσογειακά στερεά βιοκαύσιμα Το πρόγραμμα Biomasud Plus: ένα σύστημα πιστοποίησης για τα Μεσογειακά στερεά βιοκαύσιμα Μανώλης Καραμπίνης (ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ) Περιεχόμενα Πρότυπα και συστήματα πιστοποίησης στερεών βιοκαυσίμων Το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς

Υποστήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς 2014-20202020 Υποστήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς Γιάννης Βουγιουκλάκης PhD, Διπλ. Μηχ. Μηχανικός Υπεύθυνος Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς Θεματικός στόχος

Διαβάστε περισσότερα

0 1 2 3 4 5 Megawatt-hours

0 1 2 3 4 5 Megawatt-hours ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΒΙΟΜΑΖΑ Τεχνική επισκόπηση Ι. Παπαµιχαήλ Συνεργάτης Τµήµατος Βιοµάζας, ΚΑΠΕ http://www.eubionet.net Η βιοµάζα ως καύσιµο Τύποι Κατεργασία Μέγεθος: σκίσιµο, θρυµµατισµός Ξήρανση: αέρας, φούρνος...

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας

Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας ΑΡΓΥΡΩ ΛΑΓΟΥΔΗ Δρ. Χημικός TERRA NOVA ΕΠΕ περιβαλλοντική τεχνική συμβουλευτική ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΕ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη. Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04)

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη. Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04) ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη (ΠΕ02) Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04) Β T C E J O R P Υ Ν Η Μ Α Ρ Τ ΤΕ Α Ν Α Ν Ε Ω ΣΙ Μ ΕΣ Π Η ΓΕ Σ ΕΝ Ε Ρ ΓΕ Ι Α Σ. Δ Ι Ε Ξ Δ Σ Α Π ΤΗ Ν Κ Ρ Ι ΣΗ 2 Να

Διαβάστε περισσότερα

ROTOR. www.nsamaras.gr. Η επιτομή της τεχνολογίας στην θέρμανση βιομάζας! Λέβητας Βιομάζας με ανάδευση εστίας

ROTOR. www.nsamaras.gr. Η επιτομή της τεχνολογίας στην θέρμανση βιομάζας! Λέβητας Βιομάζας με ανάδευση εστίας www.nsamaras.gr Η επιτομή της τεχνολογίας στην θέρμανση βιομάζας! ROTOR Λέβητας Βιομάζας με ανάδευση εστίας Καύσιμα Υλικά: Αγριαγκινάρα, Πυρηνόξυλο, ξυλοpellet, agropellet, όλων των ειδών τα pellet! pellet

Διαβάστε περισσότερα

Στερεά απόβλητα απορρίμματα

Στερεά απόβλητα απορρίμματα Στερεά απόβλητα απορρίμματα Αναπλ. Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης 1 Ο δυτικός τρόπος ζωής είναι βασισμένος στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και στη μετατροπή τους σε απορρίμματα Κάθε ευρωπαίος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας 4η Ενότητα: «Βιοκαύσιμα 2ης Γενιάς» Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Βιοµάζας ΕΛ.Ε.Α.ΒΙΟΜ ΒΙΟΜΑΖΑ Η αδικημένη μορφή ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Σ Υ Ν Δ Υ Α Σ Μ Ε Ν Ο Ι Λ Ε Β Η Τ Ε Σ

Σ Υ Ν Δ Υ Α Σ Μ Ε Ν Ο Ι Λ Ε Β Η Τ Ε Σ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ ΠΙΟ ΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΛΕΒΗΤΕΣ ΘΕΡΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ATMOS D 15 P, D 20 P, D 30 p και D 45 P είναι σχεδιασμένοι για άνετη θέρμανση σπιτιών με πελλέτες και με ξύλο ως εναλλακτικό καύσιμο,

Διαβάστε περισσότερα

05-00: Η οικονομία της βιοενέργειας

05-00: Η οικονομία της βιοενέργειας Κεφάλαιο 05-00 σελ. 1 05-00: Η οικονομία της βιοενέργειας 05-00-01 Στοιχεία έργων βιοενέργειας Ένα έργο βιοενέργειας διαφέρει από τα περισσότερα άλλα έργα ΑΠΕ καθώς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή σε όλο το

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση ατμού είναι ευρέως διαδεδομένη σχεδόν σε όλη την βιομηχανία. Ο ατμός

Η χρήση ατμού είναι ευρέως διαδεδομένη σχεδόν σε όλη την βιομηχανία. Ο ατμός Η χρήση ατμού είναι ευρέως διαδεδομένη σχεδόν σε όλη την βιομηχανία. Ο ατμός μεταφέρει μεγάλη ποσότητα ενέργειας με την μορφή θερμότητας και χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία για την επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη για την γεωργία

Οφέλη για την γεωργία Οφέλη για την γεωργία Το βιοαέριο προσφέρει μια σειρά εξαιρετικών αλληλεπιδράσεων, ιδίως όσον αφορά τις μεθόδους της κτηνοτροφίας. Οι αγρότες χοιροειδών και πουλερικών, ειδικότερα, χρειάζονται σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Η παραγωγή καυσίμων βιομάζας με βάση το πυρηνόξυλο. Κλέαρχος Μαρκαντωνάκης

Η παραγωγή καυσίμων βιομάζας με βάση το πυρηνόξυλο. Κλέαρχος Μαρκαντωνάκης Η παραγωγή καυσίμων βιομάζας με βάση το πυρηνόξυλο Κλέαρχος Μαρκαντωνάκης Περιεχόμενα Παραγωγή βιομάζας ελιάς Εισαγωγή Παραγωγική διαδικασία Τεχνικές προδιαγραφές Διακίνηση Καύση Εισαγωγή 2009: Αρχή αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

'Απόβλητα, πρόβληµα της σύγχρονης κοινωνίας : Μπορεί η τεχνολογία να δώσει βιώσιµες λύσεις;'

'Απόβλητα, πρόβληµα της σύγχρονης κοινωνίας : Μπορεί η τεχνολογία να δώσει βιώσιµες λύσεις;' 'Απόβλητα, πρόβληµα της σύγχρονης κοινωνίας : Μπορεί η τεχνολογία να δώσει βιώσιµες λύσεις;' Kωνσταντίνος Συµεωνίδης, ιευθυντής Περιβάλλοντος ΚΤΕ, Α.Ε. Tσιµέντων ΤΙΤΑΝ) Οδηγία 1999/31/EK Η πρόληψη και

Διαβάστε περισσότερα

04-01: Λιγνοκυτταρινούχος βιομάζα Ιδιότητες και διεργασίες

04-01: Λιγνοκυτταρινούχος βιομάζα Ιδιότητες και διεργασίες Κεφάλαιο 04-01 σελ. 1 04-01: Λιγνοκυτταρινούχος βιομάζα Ιδιότητες και διεργασίες Το ξύλο (λιγνοκυτταρινούχος βιομάζα) αποτελεί την πιο άφθονη βιομάζα και, σε παγκόσμιο επίπεδο, το πιο σημαντικό βιοκαύσιμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝOΜΗΣΗ ΦΛΟΓΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΥΣΗΣ. Μ. Φούντη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2004

ΤΑΞΙΝOΜΗΣΗ ΦΛΟΓΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΥΣΗΣ. Μ. Φούντη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2004 ΤΑΞΙΝOΜΗΣΗ ΦΛΟΓΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΥΣΗΣ Μ. Φούντη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2004 Oρισµός φλόγας Ογεωµετρικός τόπος στον οποίο λαµβάνει χώρα το µεγαλύτερο ενεργειακό µέρος της χηµικής µετατροπής

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα 21/11/2014 «Ενεργειακή Αξιοποίηση Κλάσματος Μη Ανακυκλώσιμων Αστικών Απορριμμάτων σε μία Βιώσιμη Αγορά Παραγωγής Ενέργειας από Απορρίμματα»

Ημερίδα 21/11/2014 «Ενεργειακή Αξιοποίηση Κλάσματος Μη Ανακυκλώσιμων Αστικών Απορριμμάτων σε μία Βιώσιμη Αγορά Παραγωγής Ενέργειας από Απορρίμματα» ENERGY WASTE Ημερίδα 21/11/2014 «Ενεργειακή Αξιοποίηση Κλάσματος Μη Ανακυκλώσιμων Αστικών Απορριμμάτων σε μία Βιώσιμη Αγορά Παραγωγής Ενέργειας από Απορρίμματα» Παρουσίαση έργου ENERGY WASTE Κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές Μονάδες Συµπαραγωγής Ηλεκτρισµού & Θερµότητας από Wood Chip

Μικρές Μονάδες Συµπαραγωγής Ηλεκτρισµού & Θερµότητας από Wood Chip Ημερίδα ENERMED - TREC Ευρωπαϊκή Συνεργασία για την Αξιοποίηση των ΑΠΕ Καστοριά, 05 Μαρτίου 2013 Μικρές Μονάδες Συµπαραγωγής Ηλεκτρισµού & Θερµότητας από Wood Chip Νικόλαος Κ. Ντάβος Διπλ. Μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα

Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα Βιο-αέριο? Το αέριο που παράγεται από την ζύµωση των οργανικών, ζωικών και φυτικών υπολειµµάτων και το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΠΛΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΚΟΠΗΣ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΟΒΟΛΗΣ (WATERJET) Η ΤΕΛΕΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΗΣ ΚΟΠΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΥΛΙΚΑ!

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΠΛΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΚΟΠΗΣ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΟΒΟΛΗΣ (WATERJET) Η ΤΕΛΕΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΗΣ ΚΟΠΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΥΛΙΚΑ! ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΠΛΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΚΟΠΗΣ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΟΒΟΛΗΣ (WATERJET) WJ-VERSATILE: Bασικά χαρακτηριστικά Η ΤΕΛΕΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΗΣ ΚΟΠΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΥΛΙΚΑ! Διπλή τεχνολογία κοπής με

Διαβάστε περισσότερα

BIOMASS ELECTRONIC CONTROLLER PWC-2500. διαχείριση. συστημάτων θέρμανσης βιοκαυσίμων

BIOMASS ELECTRONIC CONTROLLER PWC-2500. διαχείριση. συστημάτων θέρμανσης βιοκαυσίμων BIOMASS ELECTRONIC CONTROLLER PWC-2500 διαχείριση συστημάτων θέρμανσης βιοκαυσίμων CONTROLLER PWC-2500 Ο CONTROLLER PWC-2500 κατασκευάσθηκε για να καλύψει τις ανάγκες που απαιτούνται για τον έλεγχο την

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες άχυρου και πυρηνόξυλου ως καυσίμων βιομάζας. Training material for B4B seminars

Ιδιότητες άχυρου και πυρηνόξυλου ως καυσίμων βιομάζας. Training material for B4B seminars Ιδιότητες άχυρου και πυρηνόξυλου ως καυσίμων βιομάζας Training material for B4B seminars Επισκόπηση - Δυναμικό αχύρου και πυρηνόξυλου - Πρότυπα στερεής βιομάζας - ΕΛΟΤ EN ISO 17225-1:2014: Γενικές απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. group. think green!!

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. group. think green!! ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ think green!! Ο Όμιλος εταιρειών ΒΙΟΤΕΝ είναι δυναμικός και αναπτυσσόμενος με παρουσία στην Ελλάδα, Ρουμανία και Γκάνα. Δραστηριοποιείται στην έρευνα-παραγωγή και εμπορία στερεών βιοκαυσίμων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ο κατασκευαστικός κλάδος αποτελεί τον μεγαλύτερο βιομηχανικό κλάδο που επηρεάζει τις κοινωνίες από περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Διπλ. Μηχανικός Βασιλειάδης Μιχαήλ ΑΟΥΤΕΒ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. 04 Φεβρουαρίου 2011 Hotel King George II Palace Πλατεία Συντάγματος Αθήνα

Διπλ. Μηχανικός Βασιλειάδης Μιχαήλ ΑΟΥΤΕΒ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. 04 Φεβρουαρίου 2011 Hotel King George II Palace Πλατεία Συντάγματος Αθήνα Διπλ. Μηχανικός Βασιλειάδης Μιχαήλ ΑΟΥΤΕΒ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. 04 Φεβρουαρίου 2011 Hotel King George II Palace Πλατεία Συντάγματος Αθήνα Είδη πρώτων υλών Αγροτικού τομέα Κτηνοτροφικού τομέα Αστικά απόβλητα Αγροτικός

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες Βιοαερίου. Μονάδες Αναερόβιας Επεξεργασίας Αποβλήτων & Παραγωγής Αποθήκευσης Βιοαερίου ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

Μονάδες Βιοαερίου. Μονάδες Αναερόβιας Επεξεργασίας Αποβλήτων & Παραγωγής Αποθήκευσης Βιοαερίου ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Μονάδες Αναερόβιας Επεξεργασίας Αποβλήτων & Παραγωγής Αποθήκευσης Βιοαερίου PUXIN / Μονάδες Αναερόβιας Επεξεργασίας Αποβλήτων & Παραγωγής - Αποθήκευσης Βιοαερίου 1 Η Εταιρία PUXIN Η Εταιρία Shenzhen Puxin

Διαβάστε περισσότερα

11.1 Χώρος παραλαβής και προσωρινής εναπόθεσης πρώτων υλών 11.2 Χώρος χώνευσης υλικών 11.3 Χώρος ωρίμανσης 11.4 Χώρος τυποποίησης αποθήκευσης

11.1 Χώρος παραλαβής και προσωρινής εναπόθεσης πρώτων υλών 11.2 Χώρος χώνευσης υλικών 11.3 Χώρος ωρίμανσης 11.4 Χώρος τυποποίησης αποθήκευσης 11.1 Χώρος παραλαβής και προσωρινής εναπόθεσης πρώτων υλών Η επιφάνεια του χώρου παραλαβής και προσωρινής εναπόθεσης, υπολογίζεται με βάση τις ανάγκες του πλέον κρίσιμου μήνα από πλευράς όγκου υλικών που

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βιολογικής. Γεωργίας. «Κομποστοποίηση» Εργαστήριο 4. Γεώργιος Δημόκας. Χρήστος Μουρούτογλου. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι.

Εργαστήριο Βιολογικής. Γεωργίας. «Κομποστοποίηση» Εργαστήριο 4. Γεώργιος Δημόκας. Χρήστος Μουρούτογλου. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας «Κομποστοποίηση» Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. 12 / 10 / 2015 Χρήστος Μουρούτογλου Κομποστοποίηση (Composting) Κομποστοποίηση είναι ο μετασχηματισμός της

Διαβάστε περισσότερα

Επισκευή & συντήρηση σωλήνων

Επισκευή & συντήρηση σωλήνων Επισκευή & συντήρηση σωλήνων Ευρεία γκάμα από μία πηγή. Μοναδικός ανθεκτικός σχεδιασμός. Γρήγορη και αξιόπιστη απόδοση. Τύπος μοντέλων Σελίδα Πρέσες δοκιμής κυκλωμάτων 2 9.2 Ψύκτες σωλήνων 2 9.3 Αντλίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΥΣΗΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΥΣΗΣ

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΥΣΗΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΥΣΗΣ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΥΣΗΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΥΣΗΣ Εισαγωγή στη Βιομάζα Πηγές Ιδιότητες - Βιοκαύσιμα Καθ. Μ. Φούντη Δ. Γιαννόπουλος, Μηχ. Μηχ., MSc Περιεχόμενα 2 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ Βασικές γνώσεις - Παραδείγματα

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ Βασικές γνώσεις - Παραδείγματα ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ Βασικές γνώσεις - Παραδείγματα Dr. Stefan Junne Chair of Bioprocess Engineering, TU Berlin Seite 1 Γιατί βιοαέριο? Α)Είναι η μόνη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας που είναι ανεξάρτητη

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό Θέμα: Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από ελαιοπυρηνόξυλο μέσω θερμοχημικής ή βιοχημικής μετατροπής

Ατομικό Θέμα: Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από ελαιοπυρηνόξυλο μέσω θερμοχημικής ή βιοχημικής μετατροπής Ατομικό Θέμα: Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από ελαιοπυρηνόξυλο μέσω θερμοχημικής ή βιοχημικής μετατροπής Τζιάσιου Γεωργία Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης. Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ

Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης. Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ ΕΝΣΙΡΩΣΗ = ΖΥΜΩΣΗ Παραγωγή γαλακτικού και οξικού οξέος Αύξηση της οξύτητας (πτώση του ph) Αναστολή δράσης βακτηρίων και μυκήτων Μακροχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα ξηραντήρια έχουν δοκιμαστεί επί σειρά ετών κυρίως στην διεθνή αλλά και στην ελληνική αγορά

Όλα τα ξηραντήρια έχουν δοκιμαστεί επί σειρά ετών κυρίως στην διεθνή αλλά και στην ελληνική αγορά Γενικά - Περιγραφή Το τμήμα έρευνας και σχεδιασμού του εργοστασίου, έχει μακρά διεθνή εμπειρία στον σχεδιασμό και την κατασκευή στεγνωτηρίων και ξηραντηρίων διαφόρων προϊόντων, και έχει στο ενεργητικό

Διαβάστε περισσότερα

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού...

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Περιεχόμενα 5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός... 2 5.2. Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού... 4 5.3. Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... 5 5.4. Τύποι Χωροταξίας...

Διαβάστε περισσότερα

Η οικιακή θέρμανση με στερεά βιοκαύσιμα στην Ελλάδα: Nομοθεσία, κόστος, εκπομπές

Η οικιακή θέρμανση με στερεά βιοκαύσιμα στην Ελλάδα: Nομοθεσία, κόστος, εκπομπές Η οικιακή θέρμανση με στερεά βιοκαύσιμα στην Ελλάδα: Nομοθεσία, κόστος, εκπομπές Μανώλης Καραμπίνης (ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ) Ελληνική Ημέρα Βιοενέργειας, 4 Δεκεμβρίου 2017 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο σελ. 1

Κεφάλαιο σελ. 1 Κεφάλαιο 04-02 σελ. 1 04-02: Ποώδης βιομάζα Ιδιότητες και διεργασίες Εν συγκρίσει με την αξιοποίηση πρώτων υλών από ξυλώδη βιομάζα, η χρήση ποώδους βιομάζας σε ενεργειακές εφαρμογές είναι μέχρι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση ψυκτικής αλυσίδας µε ξηρό πάγο

Διαχείριση ψυκτικής αλυσίδας µε ξηρό πάγο Μάιος 2012 Τί είναι ο ξηρός πάγος; Ο ξηρός πάγος είναι η στερεά µορφή του διοξειδίου του άνθρακα. Χρησιµοποιείται κυρίως ως µέσο ψύξης. Στα πλεονεκτήµατα του συµπεριλαµβάνονται η χαµηλότερη θερµοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος

µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος Θερµικά τροποποιηµένη ξυλεία: Μία νέα τεχνική για ξύλο µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος Εισαγωγή Το ξύλο αποτελεί ιδανική πρώτη ύλη για πολλές κατασκευές. Η βιοµηχανία ξύλου

Διαβάστε περισσότερα

Καθ. Ζήσης Σαμαράς, Τμ. Μηχ. Μηχ. ΑΠΘ Δημήτρης Μερτζής, Τμ. Μηχ. Μηχ. ΑΠΘ

Καθ. Ζήσης Σαμαράς, Τμ. Μηχ. Μηχ. ΑΠΘ Δημήτρης Μερτζής, Τμ. Μηχ. Μηχ. ΑΠΘ Επιδεικτική λειτουργία μικρής κλίμακας κινητής μονάδας αεριοποίησης αγροτικών υπολειμμάτων για την αποκεντρωμένη συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού Καθ. Ζήσης Σαμαράς, Τμ. Μηχ. Μηχ. ΑΠΘ Δημήτρης Μερτζής,

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (GPP/ΠΔΣ) αποτελούν προαιρετικό μέσο. Το παρόν έγγραφο παρέχει τα κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ, τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση έργου DEBCO Αποτελέσματα μέχρι σήμερα και μελλοντικές ενέργειες

Παρουσίαση έργου DEBCO Αποτελέσματα μέχρι σήμερα και μελλοντικές ενέργειες Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΕΚΕΤΑ / ΙΤΕΣΚ) Παρουσίαση έργου DEBCO Αποτελέσματα μέχρι σήμερα και μελλοντικές ενέργειες Ημερίδα:

Διαβάστε περισσότερα

Σ Υ Ν Δ Υ Α Σ Μ Ε Ν Ο Ι Λ Ε Β Η Τ Ε Σ

Σ Υ Ν Δ Υ Α Σ Μ Ε Ν Ο Ι Λ Ε Β Η Τ Ε Σ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ ΠΙΟ ΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΛΕΒΗΤΕΣ ΘΕΡΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ATMOS D 15 P, D 20 P, D 30 p και D 45 P είναι σχεδιασμένοι για άνετη θέρμανση σπιτιών με πελλέτες και με ξύλο ως εναλλακτικό καύσιμο,

Διαβάστε περισσότερα

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης ΗλιακοίΣυλλέκτες Γιάννης Κατσίγιαννης Ηλιακοίσυλλέκτες Ο ηλιακός συλλέκτης είναι ένα σύστηµα που ζεσταίνει συνήθως νερό ή αέρα χρησιµοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία Συνήθως εξυπηρετεί ανάγκες θέρµανσης

Διαβάστε περισσότερα

Pellets for Europe Συσσωµατώµατα για την Ευρώπη πρόοδος και αποτελέσµατα του έργου

Pellets for Europe Συσσωµατώµατα για την Ευρώπη πρόοδος και αποτελέσµατα του έργου Pellets for Europe Συσσωµατώµατα για την Ευρώπη πρόοδος και αποτελέσµατα του έργου ρ Νικόλαος Καραπαναγιώτης ΚΑΠΕ /νση Τεκµηρίωσης, ιάδοσης και Ανάπτυξης -Marketing nkaras@cres.gr Ελλάδα η κατάσταση των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Παρασκευή κονιάματος ή σκυροδέματος με καθορισμένες ιδιότητες και αντοχές : Ανάμιξη των συστατικών με απαιτούμενη ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα