ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010"

Transcript

1 1 ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010

2 2 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Οι αδυναμίες του παλαιού προγράμματος σπουδών... 6 Σκοπός του νέου προγράμματος... 6 Τεκμηρίωση των αναγκών που καλύπτει το νέο πρόγραμμα... 6 Οι αλλαγές στο νέο πρόγραμμα σπουδών ανά εξάμηνο... 8 εξαρτώμενα μαθήματα Συνοπτική αναφορά του νέου προγράμματος σπουδών... Σφάλμα! Δεν έχει οριστεί σελιδοδείκτης. Αναλυτική περιγραφή των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών... Σφάλμα! Δεν έχει οριστεί σελιδοδείκτης.

3 3 Εισαγωγή Για την αναμόρφωση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, συστήθηκε τριμελής επιτροπή με την υπ αριθμόν 3/ απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος. Η Επιτροπή αποτελείται από τα μέλη ΕΠ : Κουτρούλης Γεώργιος Χρηστίδης Ιωάννης και Καναβός Νικόλαος Η Επιτροπή αναμόρφωσε το ΠΠΣ λαμβάνοντας υπ όψιν τα εξής: Την ισχύουσα νομοθεσία και κανονισμούς που αφορούν το θέμα αυτό, καθώς και τις δυνατότητες και περιορισμούς που προκύπτουν εξ αυτών. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος, όπως αυτά ορίζονται από : o Τις διατάξεις του εδ. γ' της παρ. 2 του άρθρου 25 του Ν. 1404/1983 (ΦΕΚ 173/ τ.α'). o Την αριθ. Υ/ 774/ (ΦΕΚ 547 τ. Β. ) απόφαση του πρωθυπουργού με την οποία ορίζονται οι αρμοδιότητες του Αναπληρωτή Υπουργού του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Άννας Ψαρούδα -Μπενάκη. o Την από 8/ γνωμοδότηση του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Σ.Τ.Ε.). o Την αριθ.686/1988 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εργασίας και της Αναπληρωτή Υπουργού του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων o Το Ν.2515/1997 Άσκηση επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού (ΦΕΚ 154/τ. Α /1997) o Το Π.Δ. 340/1998 Περί του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού και της αδείας ασκήσεώς του (ΦΕΚ 228/τ.Α /1998), όπως τροποποιήθηκε :

4 4 με τον Ν.2771/1999 (ΦΕΚ 280/τ.Α /1999) και με το άρθρο 17 του Ν. 3470/2006 «Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 132/τ. Α / ). Το αναμενόμενο για τους αποφοίτους μαθησιακό επίπεδο. Τις επιστημονικές, τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις. Τις ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Τις αδυναμίες του υπάρχοντος ΠΠΣ (ορισμένες ελλείψεις, επικαλύψεις μαθημάτων κλπ). Τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών, των Τομέων και των Υπευθύνων Τομέων. Οι προτεινόμενες αλλαγές στο νέο ΠΠΣ στοχεύουν στην ενδυνάμωση και προσαρμογή του μαθησιακού επιπέδου των αποφοίτων στις απαιτήσεις του επαγγέλματος του Στελέχους Επιχειρήσεων, οι οποίες ουσιαστικά πηγάζουν από τα ανωτέρω αναφερόμενα επαγγελματικά δικαιώματα. Με βάση αυτά τα δικαιώματα οι απόφοιτοι, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες είτε αυτοδύναμα ως στελέχη επιχειρήσεων διαφόρων δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καλούνται πρωτίστως να καθορίζουν τον επιχειρησιακό χώρο, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους. Επίσης θα πρέπει να είναι ικανοί να προγραμματίζουν, οργανώνουν, καθοδηγούν και ελέγχουν τις διοικητικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων, να αναλύουν προβλήματα ανθρώπινης συμπεριφοράς στον επιχειρησιακό χώρο, να προτείνουν συστήματα αμοιβής εργασίας και συμμετοχής των εργαζομένων στη λειτουργία και το οικονομικό αποτέλεσμα της επιχείρησης σε συνδυασμό με προβλήματα παραγωγικότητας. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διαχειρίζονται προτάσεις διαδικασιών στελέχωσης της επιχείρησης με ανθρώπινο δυναμικό, ανάλυσης παραγωγικών συστημάτων και διαδικασιών και γενικών θεμάτων διοίκησης παραγωγής, καθώς επίσης να επιλύουν αποτελεσματικά προβλήματα χρηματοδοτικής διοίκησης της Επιχείρησης.

5 5 Έτσι η προτεινόμενη αναμόρφωση του ΠΠΣ στοχεύει ακριβώς στο να εκσυγχρονίσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις των αποφοίτων, να τις προσαρμόσει στις νέες τεχνολογίες και στις ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς, ώστε να τους παρέχει πραγματικά εφόδια για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του επαγγελματικού στίβου. Οι αδυναμίες του παλαιού προγράμματος σπουδών Το υπάρχον Προπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) δημιουργήθηκε το ακαδημαϊκό έτος με βάση τις τότε απαιτήσεις που έθετε το επάγγελμα του στελέχους επιχειρήσεων. Η κύρια αδυναμία του υπάρχοντος ΠΠΣ είναι ακριβώς αυτή: ο μεγάλος χρόνος εφαρμογής του το κατέστησε μερικώς ανεπίκαιρο από πλευράς ύλης μαθημάτων αλλά και ορισμένων τίτλων μαθημάτων. Άλλες ανάγκες βελτίωσης του παλαιού προγράμματος σπουδών είναι: Η ανάγκη δημιουργίας ενός Προγράμματος συμβατού με τις απαιτήσεις της αξιολόγησης των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, λαμβανομένων υπόψη των Προγραμμάτων σπουδών των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών ιδρυμάτων και των εξελίξεων στον χώρο και τα επιμέρους πεδία της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η ανάγκη να αποδοθεί ο Φόρτος Εργασίας και οι αντίστοιχες Διδακτικές (Πιστωτικές) Μονάδες σε κάθε μάθημα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αναγνώριση των μαθημάτων στα ιδρύματα του εξωτερικού και, συνεπώς, η διεθνής κινητικότητα των φοιτητών του Τμήματος. Η ανάγκη της εισαγωγής νέων γνωστικών αντικειμένων και μαθημάτων που ενσωματώνουν την σύγχρονη τεχνολογία (π.χ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Πληροφοριακά Συστήματα). Η ανάγκη συστηματοποίησης και εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων γνωστικών αντικειμένων ώστε να επιτυγχάνεται η αποστολή του Τμήματος και η «υλοποίηση» του προφίλ του αποφοίτου στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Οι συσσωρευμένες επισημάνσεις των αποφοίτων του Τμήματος.

6 6 Η αξιολόγηση του ισχύοντος προγράμματος σπουδών. Οι διατάξεις του Ν.1404/83, ως ισχύει Οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3404/2005 Οι διατάξεις του Ν. 3374/2005 Η με αριθμό 46350/Ε5/2006 απόφαση του ΥΠΕΠΘ Η με αριθμό Φ5/89656/Β3/ απόφαση του ΥΠΕΠΘ Σκοπός του νέου προγράμματος Αντικειμενικός σκοπός του νέου προγράμματος είναι να εκσυγχρονίσει την παρεχόμενη εκπαίδευση έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πλέον σύγχρονες τάσεις που επικρατούν αυτή την στιγμή στον επιστημονικό χώρο της Διοίκησης των Επιχειρήσεων αλλά και στις ανάγκες της αγοράς. Το αναμορφωμένο πρόγραμμα παρέχει στους αποφοίτους του Τμήματος άρτια κατάρτιση και εξειδικευμένες γνώσεις βάση των σύγχρονων εξελίξεων, σε θέματα σχετικά με την διοικητική λειτουργία (management) των επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καλύπτοντας τις επαγγελματικές ανάγκες του τομέα διοίκησης επιχειρήσεων της χώρας, στελεχώνοντας τον με υψηλού επιπέδου στελέχη. Τεκμηρίωση των αναγκών που καλύπτει το νέο πρόγραμμα Το νέο πρόγραμμα σπουδών αποσκοπεί στο να εμπλουτίσει την προσφερόμενη γνώση σε θέματα προγραμματισμού, οργάνωσης, καθοδήγησης και ελέγχου των διοικητικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων. Παράλληλα το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στην τρέχουσα Ελληνική πραγματικότητα και στο νέο μακροοικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση. Όπως ήδη αναφέρθηκε, για την κατάρτισή του λήφθηκαν υπόψη τα αντίστοιχα

7 7 προγράμματα σπουδών των πανεπιστημιακών και ανωτάτων τεχνολογικών τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Ειδικότερα το νέο πρόγραμμα, μέσω της εισαγωγής νέων μαθημάτων και προσαρμογής ορισμένων υφιστάμενων μαθημάτων (συμπτύξεις και μετονομασίες μαθημάτων), εξυπηρετεί τις παρακάτω γνωστικές ανάγκες: Έμφαση στον κλάδο της Διοικητικής Επιστήμης, η οποία αναδεικνύεται στην εποχή μας ως ένας βασικός συντελεστής για την ανάπτυξη του μάνατζμεντ. Ανάλυση και μελέτη νέων εννοιολογικών υποβάθρων (μοντέλα ή πρότυπα, μεθοδολογίες, τεχνικές, συστήματα, πλαίσια κ.λ.π) και ανάπτυξη νέων εργαλείων που βοηθούν τα διοικητικά στελέχη στην συστηματική δημιουργία της αναλυτικής ικανότητας που αποτελεί την βάση για την αποτελεσματική λήψη περίπλοκων αποφάσεων. Ανάλυση σύγχρονων θεμάτων σχετικά με τους νέους ρόλους και τις απαιτούμενες ικανότητες των στελεχών επιχειρήσεων, προκειμένου να διαχειρίζονται τα δεδομένα και τις πληροφορίες των επιχειρήσεων προς όφελος της ανταγωνιστικότητάς των και της ανάπτυξης της οικονομίας. Περαιτέρω εξοικείωση με τα εργαλεία της πληροφορικής, η οποία έχει εξελιχθεί ραγδαία και προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για αναβάθμιση της ποιότητας των αποφάσεων των στελεχών, βελτίωση της παραγωγικότητας και καινοτομική ανάπτυξη των επιχειρηματικών αποφάσεων. Διδασκαλία οικονομετρικών τεχνικών για επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση εμπειρικής έρευνας στην Διοικητική Επιστήμη. Επικαιροποίηση των λογισμικών των εργαστηρίων στις σύγχρονες τεχνολογίες οργάνωσης δεδομένων για καλύτερη λήψη αποφάσεων και παρουσίαση σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής που χρησιμοποιούνται στα διάφορα οργανωτικά επίπεδα των επιχειρήσεων- οργανισμών. Ενίσχυση των εργαστηριακών υποδομών του τμήματος σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο με τη δημιουργία τριών νέων εργαστηρίων: α) του εργαστηρίου Δομημένου Προγραμματισμού Γλώσσα C. β) Του εργαστηρίου Επιχειρησιακά Πληροφοριακά Συστήματα και γ) του εργαστηρίου Βάσεις Δεδομένων και Ευφυή πληροφοριακά συστήματα επιχειρηματικότητας.

8 8 Οι απόφοιτοι του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων έχοντας αποκτήσει τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις που προσφέρει το νέο πρόγραμμα σπουδών, θα μπορούν : Να στελεχώνουν, με υψηλό επίπεδο γνώσης - πλήρως ενημερωμένης, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις - οικονομικές υπηρεσίες, λογιστήρια επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εταιρειών συμβούλων επιχειρήσεων, ελεγκτικών λογιστικών εταιρειών και χρηματοοικονομικών οργανισμών. Παράλληλα να παρέχουν υψηλής ποιότητας διοικητικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (όπως ορίζονται στα επαγγελματικά τους δικαιώματα), απασχολούμενοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Να προχωρούν στην παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Να προχωρούν στην εξέλιξή τους όσον αφορά τις βαθμίδες διοικητικής ιεραρχίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και τον βαθμό Γ και Β τάξεως της άδειας του Λογιστή Φοροτεχνικού. Οι αλλαγές στο νέο πρόγραμμα σπουδών ανά εξάμηνο Α Εξάμηνο Η ύλη του εργαστηρίου του μαθήματος Εισαγωγή στην Πληροφορική αναβαθμίσθηκε και διευρύνθηκε ώστε να συμπεριλαμβάνει εκτός από απλό κειμενογράφο και όλο σχεδόν το Microsoft Office ( Excel, Internet, Power Point ) Β Εξάμηνο Το μάθημα Διοίκηση και Οργανωτική Συμπεριφορά μεταφέρθηκε από το Γ εξάμηνο. Το μάθημα Λογιστική Εταιρειών και Κ.Β.Σ. περιλαμβάνει την ύλη του μαθήματος Ειδικά Θέματα Λογιστικής του Γ εξαμήνου, το οποίο καταργήθηκε και συγχρόνως αναβαθμίσθηκε, προσαρμοζόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις. Το εργαστηριακό μάθημα Εφαρμογές Η/Υ στην Διοίκηση Ι και το οποίο αφορούσε Εφαρμογές Excel και παρουσιάσεις μέσω Power Point

9 9 αντικαταστάθηκε με δυο ώρες θεωρία και δυο ώρες εργαστήριο με το μάθημα Δομημένος Προγραμματισμός (Γλώσσα C). Γ Εξάμηνο Τα μαθήματα: α) Διοίκηση και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων, β) Εργατικό Δίκαιο και γ) Οικονομικά Μαθηματικά μεταφέρθηκαν από το Β εξάμηνο στο Γ εξάμηνο. Το εργαστήριο Εφαρμογές Η/Υ στην Διοίκηση ΙΙ το οποίο αφορούσε την χρήση της Access και την περιήγηση στο Διαδίκτυο, αντικαταστάθηκε με το μάθημα του 6 ου Εξαμήνου: Βάσεις Δεδομένων και Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα και Επιχειρηματικότητα ( 3 ώρες Θεωρία και 3 ώρες Εργαστήριο). Επιπλέον, προστέθηκε το μάθημα Επιχειρησιακά Πληροφοριακά Συστήματα ( δυο ώρες θεωρία και δυο ώρες εργαστήριο). Δ Εξάμηνο Το μάθημα Επιχ. Επικοινωνίες μετονομάσθηκε σε Αρχές Επικοινωνιών και Νέες Τεχνολογίες και συγχρόνως αναβαθμίσθηκε, προσαρμοζόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις. Το μάθημα Συμπεριφορά Καταναλωτή, καταργήθηκε καθώς επίσης και το εργαστήριο Τεχνολογίες Γραφείου. Το μάθημα Χρήμα και Τραπεζική μεταφέρθηκε από το Ε εξάμηνο. Τα μαθήματα: α) Έρευνα Αγοράς και Θεσμοί Ε.Ε. μεταφέρθηκαν από το ΣΤ εξάμηνο. Ε Εξάμηνο Τα μαθήματα, Δημόσιες Σχέσεις από το Δ εξάμηνο και Διαφήμιση και Προώθηση από το Ζ εξάμηνο, συμπτύχτηκαν και αναβαθμίσθηκαν προσαρμοζόμενα στις σύγχρονες απαιτήσεις, στο νέο μάθημα: Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις και μεταφέρθηκαν στο Ε εξάμηνο. Το μάθημα Σύγχρονες Χρηματ/μικές Αγορές και το μάθημα Διαχείριση Χαρτοφυλακίου του Ζ εξαμήνου, συμπτύχθηκαν και συγχρόνως

10 10 αναβαθμίσθηκαν προσαρμοζόμενα στις σύγχρονες απαιτήσεις στο νέο μάθημα Ανάλυση Κεφαλαιαγορών & Χρηματαγορών. Καταργήθηκαν τα μαθήματα Τεχνικές Πωλήσεων και Marketing Υπηρεσιών. Το μάθημα Διαχείριση έργου από το Ζ εξάμηνο μεταφέρθηκε στο Ε εξάμηνο. ΣΤ Εξάμηνο Προστέθηκε τα νέο μάθημα Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Τα μαθήματα Αρχές Οικονομετρίας και Επιχειρησιακή Έρευνα, αντικατέστησαν τα μαθήματα Επιχειρηματική Πρόβλεψη και Γραμμικός Προγραμματισμός αντίστοιχα. Το μάθημα Ανάλυση χρημ/κών καταστάσεων αντικατέστησε το μάθημα Χρημ/μική Ανάλυση Αξιολόγηση επ/σεων, Καταργήθηκε το μάθημα Ανταγωνισμός Σήματα-Ειδικά θέματα Marketing. Καταργήθηκε το μάθημα Συστ. Πληροφοριών Διοίκησης. Ζ Εξάμηνο Προστέθηκε το νέο μάθημα Βιομηχανικό Marketing. Το σεμινάριο τελειοφοίτων μετονομάσθηκε σε Επιχειρηματικότητα και Δεοντολογία, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της ύλης του, ενώ καταργήθηκε το μάθημα Διοίκηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Προστέθηκε το νέο μάθημα Οικονομοτεχνικές μελέτες και το μάθημα Στρατηγική της Ανάπτυξης. Το μάθημα Δημόσια Διοίκηση και ΟΤΑ του ΣΤ εξαμήνου, μετονομάσθηκε σε Δημόσια Οικονομική και μεταφέρθηκε στο Ζ εξάμηνο με ταυτόχρονη αναβάθμιση της ύλης του. Το μάθημα Δημόσιο Λογιστικό μεταφέρθηκε από το ΣΤ εξάμηνο στο Ζ εξάμηνο. Το μάθημα, Διαχείριση κινδύνων καταργήθηκε.

11 11 Συνοπτικά και αναφορικά με το παλαιό ΠΣ: Μαθήματα που καταργήθηκαν ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ MARKETING ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ-ΣΗΜΑΤΑ-ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ MARKETING ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΘΝΕΣ MARKETING ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ τους. Μαθήματα που μετονομάστηκαν με παράλληλη αναβάθμιση της ύλης Όνομα στο παλαιό ΠΠΣ ΧΡΗΜ/ΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ- ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙ/ΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Όνομα στο νέο ΠΠΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜ/ΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ Κ.Β.Σ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

12 12 ΕΠΙΧ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ του. Μαθήματα που συμπτύχθηκαν με παράλληλη αναβάθμιση της ύλης Παλαιό μάθημα1 Παλαιό μάθημα2 Σύμπτυξη σε ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟ/ΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΩΝ Νέα μαθήματα του ΠΣ Νέα μαθήματα του ΠΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΦΥΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ( ΓΛΩΣΣΑ C) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ MARKETING

13 13 εξαρτώμενα μαθήματα Δίνονται από τον παρακάτω πίνακα Προαπαιτούμενο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Εξαρτώμενο ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ( ΓΛΩΣΣΑ C) ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ Κ.Β.Σ. ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΦΥΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

14 14 Α ΕΞΑΜΗΝΟ α/α ΚΑΤ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΓ ΣΥΝΟΛΟ Φ.Ε. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 1 ΜΓΥ Μικροοικονομία ΜΕΥ Διοίκηση Επιχειρήσεων 3 ΜΓΥ Γενική Λογιστική ΜΓΥ Μαθηματικά Διοίκησης 5 ΜΓΥ Η/Υ Εισαγωγή στην Πληροφορική ΜΓΥ Αστικό Δίκαιο Γενικό Σύνολο Β ΕΞΑΜΗΝΟ α/ α ΚΑΤ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙ Α ΕΡ Γ ΣΥΝΟΛ Ο Φ.Ε. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕ Σ ΜΟΝΑΔΕΣ 1 ΜΓΥ Στατιστική Επιχειρήσεων ΜΕ Υ Διοίκηση και Οργανωτική ΜΕ Υ Συμπεριφορά Λογιστική Εταιρειών και Κ.Β.Σ ΜΓΥ Μακροοικονομία ΜΓΥ Δομημένος Προγραμματισμό ς Γλώσσα C Γενικό Σύνολο

15 15 Γ ΕΞΑΜΗΝΟ α/α ΚΑΤ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΓ ΣΥΝΟΛΟ Φ.Ε. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ 1 ΜΕΥ Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων 2 ΜΕΥ Διοίκηση Μάρκετινγκ 3 ΜΓΥ Οικονομικά Μαθηματικά 4 ΔΟΝΑ Εργατικό Δίκαιο 5 ΜΕΥ Επιχειρησιακά Πληροφοριακά Συστήματα 6 ΜΕΥ Διοίκηση Ολικής Ποιότητας ΜΟΝΑΔΕΣ Γενικό Σύνολο Δ ΕΞΑΜΗΝΟ α/α ΚΑΤ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙ Α 1 ΜΕΥ Χρηματοδοτική Διοίκηση 2 ΜΕΥ Αρχές Επικοινωνιών και Νέες τεχνολογίες 3 ΜΕΥ Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις 4 ΜΓΥ Χρήμα και Τραπεζική 5 ΔΟΝ Θεσμοί Α Ευρωπαϊκής Ένωσης 6 ΜΕΥ Έρευνα Αγοράς ΕΡ Γ ΣΥΝΟΛ Ο Φ.Ε. ΔΙΔΑΚΤΙΚ ΕΣ ΜΟΝΑΔΕ Σ Γενικό Σύνολο

16 16 Ε ΕΞΑΜΗΝΟ α/α ΚΑΤ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΓ ΣΥΝΟΛΟ Φ.Ε. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 1 ΜΕΥ Διοικητική Λογιστική 2 ΜΕΥ Ανάλυση Κεφαλαιαγορών & Χρηματαγορών 3 ΜΕΥ Διαφήμιση & Δημόσιες Σχέσεις 4 ΜΕΥ Εμπορικό Δίκαιο ΜΕΥ Στρατηγική & Πολιτική των Επιχειρήσεων ΜΕ (ΕΥ) Α. Εφοδιαστική Διαχείριση Β. Διαχείριση Έργου Γενικό Σύνολο ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟ α/ α ΚΑΤ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΓ ΣΥΝΟΛΟ Φ.Ε. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 1 ΜΕ Βάσεις Δεδομένων και Υ ευφυή πληροφοριακά συστήματα επιχειρηματικότητας 2 ΜΕ Επιχειρησιακή Υ Έρευνα 3 ΜΕ Διοικητικό Δίκαιο Υ 4 ΜΕ Ανάλυση Υ Χρηματοοικονομικώ ν καταστάσεων 5 Α. Ηλεκτρονικό Εμπόριο ΜΕ (ΕΥ) Β. Αρχές Οικονομετρίας Γενικό Σύνολο

17 17 Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ α/α ΚΑΤ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΓ ΣΥΝΟΛΟ Φ.Ε. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ 1 ΜΕΥ Ορολογία Ξένης Γλώσσας 2 ΜΕΥ Επιχειρηματικότητα & Δεοντολογία 3 ΜΕΥ Βιομηχανικό Μάρκετινγκ 4 ΜΕ (ΕΥ) 5 ΜΟΝΑΔΕΣ Α. Οικονομοτεχνικές Μελέτες Β. Στρατηγική της Ανάπτυξης Α. Δημόσιο Λογιστικό ΜΕ (ΕΥ) Β. Δημόσια Οικονομική Γενικό Σύνολο Η ΕΞΑΜΗΝΟ α/α ΚΑΤ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΓ ΣΥΝΟΛΟ Φ.Ε. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 1 Πρακτική Άσκηση 2 Πτυχιακή Εργασία Γενικό Σύνολο

18 18 Μαθήματα Α Εξαμήνου

19 19 Tiτλος Μαθήματος Μικροοικονομία Θεωρία Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 3 Διδακτικές Μονάδες 5 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας Α Υποχρεωτικό ΟΧΙ Να εξοικειώσει τους σπουδαστές τόσο με τις βασικές θεωρητικές έννοιες της οικονομικής επιστήμης, όσο και με τα αναλυτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην επιστήμη με σκοπό την ερμηνεία θεμάτων που αφορούν την Μικροοικονομική Ανάλυση. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη, Το Οικονομικό Σύστημα, Οι Παραγωγικές Δυνατότητες της κοινωνίας, Η Λήψη Οικονομικών Αποφάσεων και η Διαδικασία Αριστοποίησης, Οικονομικές ανάγκες και αγαθά. Ζήτηση και Προσφορά, Η Ελαστικότητα της Ζήτησης και της Προσφοράς. Θεωρία της ζήτησης του καταναλωτή, Η μέθοδος της χρησιμότητας. Θεωρία της ζήτησης του καταναλωτή, Η μέθοδος των καμπυλών αδιαφορίας. Η Θεωρία της Παραγωγής. Η Θεωρία του Κόστους Παραγωγής. Έννοια και μορφές αγοράς. Τιμή και Παραγωγή σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού. Τιμή και παραγωγή στο μονοπώλιο. Τιμή και παραγωγή στο ολιγοπώλιο, και στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό. Τιμές και απασχόληση των συντελεστών παραγωγής. Κρατικός παρεμβατισμός στην παραγωγή και στις τιμές. Μέσα οικονομικής πολιτικής. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο σπουδαστής θα πρέπει να: Έχει μια σαφή εικόνα των κυριότερων θεωρητικών εννοιών της οικονομικής επιστήμης. Να καταλάβει τα αναλυτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην επιστήμη για να ερμηνευτούν θέματα που αφορούν την Μικροοικονομική ανάλυση. Να κατανοήσει την σημασία της οικονομικής ανάλυσης στην εφαρμοσμένη οικονομική πολιτική Να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα εφαρμογών της Μικροοικονομικής θεωρίας. Θ. Γεωργακόπουλος- Θ. Λιανός- Θ. Μπένος- Κ. Τσεκούρας- Μ. Χατζηπροκοπίου, Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία, Εκδόσεις Γ. Μπένου, Αθήνα 2002 Κώττης, Γ. και Α. Πετράκη-Κώττη, Σύγχρονη Μικροοικονομική, Εκδόσεις Ε. Μπένου, Αθήνα 2000

20 20 Pindyck, R.S. and D.L. Rubinfeld, Microeconomics, 6th Edition, Pearson/Prentice Hall, 2005 Tiτλος Μαθήματος Μαθηματικά Διοίκησης Θεωρία Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 4 Διδακτικές Μονάδες 5 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας Α Υποχρεωτικό ΟΧΙ Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση με τις βασικές μαθηματικές έννοιες όπως, την Γραμμική Άλγεβρα και τον Διαφορικό Λογισμό καθώς και οι εφαρμογές αυτών στην οικονομική επιστήμη. Σκοπός, είναι να εμπεδώσουν οι σπουδαστές τη δυνατότητα εφαρμογής των σημαντικότερων μαθηματικών μεθόδων και εργαλείων στη διοίκηση των ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων. Συστήματα Γραμμικών Εξισώσεων - Παράγωγοι - Μελέτη Συναρτήσεων - Εφαρμογές του Διαφορικού Λογισμού σε προβλήματα Οικονομικών Επιστημών - Αόριστο και ορισμένο ολοκλήρωμα και οικονομικές εφαρμογές τους - Μερικές παράγωγοι και οικονομικές εφαρμογές τους. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο σπουδαστής θα πρέπει Να έχει μια σαφή εικόνα των κυριότερων θεωρητικών εννοιών των Μαθηματικών με εφαρμογές στην Διοικητική Επιστήμη. Πιο συγκεκριμένα: Να καταλάβει τα αναλυτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην επιστήμη για να ερμηνευτούν θέματα που αφορούν την Μαθηματική Επιστήμη. Να κατανοήσει την σημασία της μαθηματικής ανάλυσης στην εφαρμοσμένη διοικητική - οικονομική πολιτική Να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα εφαρμογών. A.Chiang,Μαθηματικές Μέθοδοι Οικονομικής Ανάλυσης τόμοι Α & Β, Εκδόσεις

21 21 Κριτική,Αθήνα, 1997 Παπαμιχαήλ Δ., Οικονομικά Μαθηματικά, Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε., Αθήνα, 1993 E. T. Dowling, «Introduction to Mathematical Economics», 2/ed., Schaum s Outline Series, McGraw-Hill.1998 Διοίκηση Επιχειρήσεων Θεωρία Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 4 Διδακτικές Μονάδες 5 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας 1o Υποχρεωτικό Όχι Να κατανοήσουν οι σπουδαστές το περιβάλλον (εσωτερικό και εξωτερικό) των επιχειρήσεων και το ρόλο που καλούνται να παίξουν αυτοί, ως στελέχη, στην πορεία των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικά. Ιστορική εξέλιξη των επιχειρήσεων και της Διοικήσεως. Η επιχείρηση ως Οικονομική Μονάδα. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μεγάλες επιχειρήσεις με εθνική, διεθνή και παγκόσμια επιχειρηματική δράση. Αποφάσεις και διαδικασίες. Οι Λειτουργίες της Επιχείρησης. Σύγχρονα θέματα. Οι Λειτουργίες του Μάνατζμεντ. Καθήκοντα και Δεξιότητες Διευθυντικών Στελεχών. Η Λειτουργία του Προγραμματισμού. Η Λειτουργία της Οργάνωσης. Ηγετικά Στελέχη. Διεύθυνση και Ηγεσία. Η λειτουργία του Ελέγχου. Υποκίνηση υφισταμένων. Επικοινωνία. Ο Ρόλος και η λειτουργία της Ομάδας. Ανάθεση αρμοδιοτήτων. Αναδιοργάνωση. Η απόκτηση από τους σπουδαστές εισαγωγικών γνώσεων στη μεθοδολογία της οργάνωσης και διοίκησης των επιχειρήσεων.

22 22 Σύγχρονη Οργάνωση κ Διοίκηση Επιχ/σεων του Μάντζαρη Γιάννη, 2006, Εκδόσεις: Γκιούρδας Β. Μάνατζμεντ, 3η εκδοση του Montana Patrick, 2002, Εκδόσεις: Κλειδάριθμος Ε.Π.Ε. Αρχές Οργάνωσης κ Διοίκησης Επιχ/σεων Εισαγωγή στο Σύγχρονο Μάνατζμεντ Τόμος Α Έκδοση Β του Φαναριώτη, 2001, Εκδόσεις: Σταμούλης Α.Ε. Cokins G.,.Activity-Based Cost Management - An Executive's Guide, John Wiley & Sons, Griffin, R.W 2005, Management, 8th ed. Houghton Mifflin Co, NY, USA. Γενική Λογιστική Θεωρία Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 5(3 ώρες θεωρία, 2 ώρες εργαστήριο) Διδακτικές Μονάδες 5 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας 1o Υποχρεωτικό Όχι Να κατανοήσουν οι σπουδαστές τη χρησιμότητα του διπλογραφικού συστήματος και της χρηματοοικονομικής λογιστικής και να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο κατανόησης των οικονομικών καταστάσεων της επιχείρησης και των πληροφοριών που μπορούν ή δε μπορούν να πάρουν μέσα από αυτές. Έννοια και σκοπός της Λογιστικής. Λογιστικές ή οικονομικές καταστάσεις. Καταχώρηση λογιστικών γεγονότων Ισοζύγια. Βασικές ή θεμελιώδεις λογιστικές αρχές. Συνοπτική εξέταση των παγίων στοιχείων, των αποθεμάτων, των γραμματίων εισπρακτέων, των χρεογράφων και των

23 23 εξόδων προσωπικού. Λογιστικά σφάλματα. Βασικές διακρίσεις λογαριασμών. Απογραφή. Εγγραφές προσαρμογής. Εγγραφές προσδιορισμού του αποτελέσματος. Η απόκτηση από τους σπουδαστές εισαγωγικών γνώσεων στη μεθοδολογία της Γενικής Λογιστικής και του διπλογραφικού συστήματος. Γενική Λογιστική Θεωρία κ Εφαρμογή του Αρισ. Κοντάκου, 2006, Εκδόσεις: Έλλην Χρηματοοικονομική Λογιστική του Αληφαντή Γεωργίου, 10 η έκδοση, 2009 Εκδόσεις: Πάμισος Grant Thornton (2006), «Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS)», Β Έκδοση (συμπληρωμένη), Αθήνα 101 Η/Υ Εισαγωγή στην Πληροφορική Θεωρία & Εργαστήριο Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 1ώρα Θεωρίας & 4ώρες Εργαστήριο Διδακτικές Μονάδες 5 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας Β Υποχρεωτικό ΟΧΙ Να εισάγει τους σπουδαστές στις βασικές έννοιες της πληροφορικής. Να τονιστούν οι παράγοντες που οδηγούν σε ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή των υπολογιστών καθώς και οι περιορισμοί των υπολογιστικών συστημάτων. Να εξοικειωθούν οι σπουδαστές με τις βασικές έννοιες πληροφορικής και υπολογιστών και πιο συγκεκριμένα με θέματα που αφορούν στο υλικό και λογισμικό των υπολογιστών, στην αναπαράσταση της πληροφορίας στον υπολογιστή, στα αριθμητικά συστήματα, και σε βασικά θέματα δικτύων. Θεωρία : Εισαγωγικές έννοιες στα συστήματα υπολογιστών. Ιστορική εξέλιξη. Οι σύγχρονες τάσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Το υλικό: Αρχιτεκτονική και λειτουργία υπολογιστικών συστημάτων (ο προσωπικός υπολογιστής). Επεξεργασία δεδομένων.

24 24 Μαθηματική θεμελίωση: Το δυαδικό σύστημα, η άλγεβρα Boole. Λογικές συναρτήσεις και λογικές πύλες. Αποθήκευση πληροφοριών. Συσκευές αποθήκευσης. Το λογισμικό: Εισαγωγή σε θέματα λειτουργικών συστημάτων, συστημάτων βάσεων δεδομένων και πολυμέσων. Βασικές γνώσεις στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων. Ο κύκλος ζωής ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων. Εισαγωγικά θέματα προγραμματισμού υπολογιστών και ανάπτυξης λογισμικού. Γλώσσες προγραμματισμού. Αλγόριθμοι και σχεδίαση προγράμματος. Δίκτυα υπολογιστών: Τύποι και τεχνολογίες δικτύων. Εργαστήριο : Εξοικείωση με την χρήση του προσωπικού υπολογιστή (απευθύνεται σε αρχάριους χρήστες). Χρήση και λειτουργία βασικών υπηρεσιών των Windows. Επεξεργασία κειμένων μέσω του MS-Word. Ανάπτυξη λογιστικών φύλλων με το MS- Excel. Σύνδεση και επικοινωνία με το Διαδίκτυο (χρήση του φυλλομετρητή Internet Explorer και μηχανών αναζήτησης). Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι σπουδαστές θα είναι σε θέση να: Εντοπίζουν, διακρίνουν και περιγράφουν τις Εφαρμογές Πληροφορικής στην επικοινωνία, στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες Αναφέρουν και διακρίνουν τις κατηγορίες λογισμικού. Περιγράφουν και διακρίνουν τα συστατικά μέρη από τα οποία αποτελείται ένας τυπικός προσωπικός υπολογιστής (οθόνη, πληκτρολόγιο, υποδοχές επέκτασης, μητρική κάρτα, Επεξεργαστής, Μνήμη RAM, ROM BIOS, Σκληρός δίσκος, οδηγός CD-ROM, Οδηγός Δισκέτας, Τροφοδοτικό κ.λπ.) Περιγράφουν πώς αποθηκεύονται πληροφορίες διαφόρων τύπων στον υπολογιστή σε δυαδική μορφή. Μετατρέπουν αριθμούς από το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης στο δυαδικό και αντίστροφα. Εκτελούν πράξεις στο δυαδικό σύστημα. Εκφράζουν αρνητικούς αριθμούς με παράσταση μέτρου και συμπληρώματος ως προς 2. Εκτελούν πράξεις στο δυαδικό σύστημα. Εκτελούν λογικές πράξεις (σύζευξη, διάζευξη, άρνηση) μεταξύ δυαδικών ψηφίων. Χρησιμοποιούν λογικές πύλες για να υλοποιούν απλές και πιο σύνθετες λογικές πράξεις. Περιγράφουν τη λειτουργία απλών αλγορίθμων που εκφράζονται σε μορφή λογικού διαγράμματος ή ψευδοκώδικα. Υλοποιούν απλούς αλγορίθμους με τη χρήση λογικού διαγράμματος ή ψευδοκώδικα. «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Βογιατζής- Αντωνοπούλου «Εισαγωγή στην Πληροφορική», Β. Αναστασόπουλος, Α. Σκόρδας, Ελληνικά. Γράμματα, 2001.

25 25 Αστικό Δίκαιο Θεωρία Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 4 Διδακτικές Μονάδες 5 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας Α Υποχρεωτικό Όχι Το μάθημα έχει ως στόχο να αποκτήσουν οι σπουδαστές βασικές γνώσεις πάνω στην έννοια και στις αρχές του Δικαίου καθώς και σε επί μέρους θέματα του Αστικού και του Ατομικού Εργατικού Δικαίου. 1. Εισαγωγή στο δίκαιο: Έννοια δικαίου, διαίρεση δικαίου, πηγές δικαίου, κανόνες δικαίου. 2. Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου: α. Εισαγωγή, β. Δικαίωμα (έννοια, διακρίσεις, κίνηση, αλλοίωση, απώλεια, άσκηση, προστασία, παραγραφή). γ. Υποκείμενα των εννόμων σχέσεων (φυσικά και νομικά πρόσωπα). δ. Δικαιοπραξίες (έννοια, είδη προϋπόθεσης κατάρτισης έγκυρης δικαιοπραξίας, αίρεσης και προθεσμίας, αντιπροσώπηση και πληρεξουσιότητα). 3. Ενοχικό Δίκαιο: α. Εισαγωγή β. Είδη ενοχών γ. Αστική ευθύνη δ. Παραγωγή κατ. ευχήν. ε. Εξέλιξη της ευχής (ομαλή εξέλιξη, δηλ. τρόπος, τόπος, χρόνος εκπλήρωσης και ανώμαλη εξέλιξη δηλ. αδυναμία παροχής υπερημερία οφειλής, υπερημερία δανειστή). στ. Ενίσχυση της ευχής (αρραβώνας και ποινική ρήτρα) ζ. Μεταβίβαση της ευχής (εκχώρηση και αναδοχή χρέους). η. Απόσβεση της ενοχής (καταβολή, δημόσια κατάθεση, συμψηφισμός κ.λ.π.). θ. Ρύθμιση σημαντικών συμβάσεων (δωρεά, πώληση, μίσθωση πράγματος, σύμβαση εργασίας, σύμβαση έργου, έντολο δάνειο, εγγύηση, χρηματοδοτική μίσθωση δηλ. leasing, σύμβαση πρακτορείας επιχειρηματικών απαντήσεων, δηλ. foctoring, σύμβαση δικαιόχρησης, δηλ. franchising κ.λ.π.). 4. Στοιχείο Εμπράγματου δικαίου (πράγματα, Κυριότητα, Δουλείες, Ενέχυρο, Υποθήκη).

26 26 Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο σπουδαστής θα πρέπει να έχει κατανοήσει τις βασικές αρχές του Αστικού Δικαίου. Βάρκα - Αδάμη Αλ. : Εισαγωγή στο Αστικό Δίκαιο, 2005, Εκδόσεις Παν. Σάκκουλας. Παν. Λαδάς: Γενικές Αρχές αστικού δικαίου, 2007, Εκδόσεις Παν. Σάκκουλας. Χριστοφιλόπουλου Δημ., Εισαγωγή στο Δίκαιο,, 2007, Εκδόσεις: Π.Ν. Σάκκουλα Παναγ. Κυριακόπουλου - Ελ. Κυριακοπούλου, Εισαγωγή στο Αστικό Δίκαιο, 2001, Εκδόσεις Σύγχρονη Εκδοτική.

27 27 Μαθήματα Β Εξαμήνου

28 28 Στατιστική Επιχειρήσεων Θεωρία & Εργαστήριο Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 4ώρες Θεωρίας & 2ώρες Εργαστήριο Διδακτικές Μονάδες 7 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας Β Υποχρεωτικό Όχι Να εξοικειώσει τους σπουδαστές τόσο με τις βασικές εισαγωγικές έννοιες της στατιστικής, την περιγραφική στατιστική, τις κατανομές συχνοτήτων, την έννοια των πιθανοτήτων και τις κατανομές αυτών, με τη στατιστική επαγωγή και την εκτίμηση παραμέτρων, όσο και με εργαλεία λογισμικού που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία και ανάλυση πραγματικών δεδομένων. Θεωρία : Εισαγωγικές έννοιες, συλλογή δεδομένων, απογραφή και στατιστικό δείγμα. Περιγραφική στατιστική (Συνοπτική παρουσίαση δεδομένων, η έννοια της κατανομής συχνοτήτων, περιγραφικά μέτρα κεντρικής τάσης, Μέτρα διασποράς, Εμπειρικός κανόνας, Ασυμμετρία). Θεωρία Πιθανοτήτων (εισαγωγικές έννοιες), Κατανομές Πιθανότητας (τυχαίες μεταβλητές, Συνάρτηση Πιθανότητας, Μέση Τιμή, Διακύμανση) Θεωρητικές Κατανομές (Κατανομή Poisson, Κανονική Κατανομή, Εκθετική Κατανομή, Κατανομή t-student). Κατανομές δειγματοληψίας (Κατανομή δειγματοληψίας δειγματικού μέσου, Κατανομή δειγματοληψίας αναλογίας, Κατανομή δειγματοληψίας διαφοράς δύο μέσων, Κατανομή δειγματοληψίας δύο αναλογιών. Στατιστική Επαγωγή (εκτίμηση παραμέτρων, διαστήματα εμπιστοσύνης, έλεγχοι υποθέσεων). Εργαστήριο : Εισαγωγή στο στατιστικό πρόγραμμα Minitab. Ποσοτικές μέθοδοι ανάλυσης δεδομένων, Περιγραφικά μέτρα κεντρικής τάσης και διασποράς. Πίνακες συχνοτήτων, Γραφικές Μέθοδοι Απεικόνισης ποιοτικών και ποσοτικών μεταβλητών, Χρήση κάτάλληλων υποδειγμάτων για την προσέγγιση τυχαίων μεταβλητών. Εφαρμογές Διωνυμικής κατανομής (Δειγματοληψία αποδοχής). Εφαρμογές κατανομής Poisson. Εφαρμογή Ομοιόμορφης κατανομής (Πίνακες τυχαίων αριθμών), Κανονική κατανομή, Υπολογισμός Εμβαδών

29 29 κανονικήε καμπύλης δειγματοληψίας (Επιλογή τυχαίων δειγμάτων, εκτίμηση παραμέτρων, Διαστήματα Εμπιστοσύνης). Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο σπουδαστής θα πρέπει : Να κατανοεί τον ρόλο και τις εφαρμογές της Στατιστικής, με έμφαση στα προβλήματα οικονομικής φύσεως. Να κατανοεί τις βασικές έννοιες της Στατιστικής και την φυσική ερμηνεία των στατιστικών μεγεθών. Να εφαρμόζει βασική στατιστική μεθοδολογία στην ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων. Να χρησιμοποιεί εξειδικευμένο λογισμικό στατιστικής ανάλυσης για την επεξεργασία πραγματικών προβλημάτων. Στατιστική: Μέθοδοι ανάλυσης για επιχειρηματικές αποφάσεις του Χαλικιά Ιωάννη, 2002, Εκδόσεις: ROSILI Ξανθός Γιώργος, Χρησιμοποιώντας το Excel για στατιστική ανάλυση, 2005, Εκδόσεις: Σταμούλη Α.Ε. Περιγραφική Στατιστική Επιχειρήσεων, Θ. Αποστόλου, Αθήνα Draper, N.R, and Smith, H. Applied Regression Analysis. 2nd ed. New York: Wiley, 1981

30 30 Διοίκηση και Οργανωτική Συμπεριφορά Θεωρία Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 4 Διδακτικές Μονάδες 6 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας 2o Επιλογή ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Να προσφέρει στους σπουδαστές τις απαραίτητες δεξιότητες που μπορούν να τους επιτρέψουν να μειώσουν το «κενό» μεταξύ των «πρωτότυπων» ιδεών τους και την «πρακτική-πραγματική» πραγμάτωση τους στο περιβάλλον της εργασίας τους. Από αυτή την άποψη, το μάθημα εστιάζει σε δύο κύριες προοπτικές που απαρτίζουν τον πυρήνα της θεωρίας της Οργανωσιακής Συμπεριφοράς: α) την προοπτική της διάγνωσης που αναφέρεται στην κατάλληλη διάγνωση των προβλημάτων στους οργανισμούς και εξετάζει-διερευνά ανάλογα τη συμπεριφορά των ατόμων και των οργανισμών, και 2) την προοπτική της δράσης που, σε συνέργεια με την προοπτική της διάγνωσης, αναφέρεται στην εφαρμογή των αλλαγών στους οργανισμούς/επιχειρήσεις. Το μάθημα αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος πραγματεύεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του ατόμου (π.χ. προσωπικότητα, αντίληψη, αυτογνωσία, συναισθηματική νοημοσύνη, παρακίνηση, εκμάθηση) και τον αντίκτυπό τους στις διοικητικές δεξιότητες των ατόμων (π.χ., αυτοαποτελεσματικότητα, δημιουργική γνώση, κριτική σκέψη, αποτελεσματική λύση προβλημάτων). Το δεύτερο μέρος επισημαίνει τη σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων και την επιρροή τους στην αυτοδιοικούμενες ομάδες ατόμων και την δυναμική συμπεριφορά των ομάδων στους οργανισμούς/επιχειρήσεις (π.χ. ενθαρρυντικήυποστηρικτική επικοινωνία, χαρακτηριστικά της ηγεσίας, δύναμη και συγκρούσεις στους οργανισμούς). Το τρίτο μέρος εστιάζει στη φύση της ανάπτυξης των οργανισμών και την διαχείριση της οργανωσιακής αλλαγής. Τα κεντρικά θέματά του εξετάζουν τα είδη-τύπους, το μέγεθος, και τις στρατηγικές αλλαγές που ακολουθεί ένας οργανισμός καθώς επίσης και τις επιρροές που η δομή του οργανισμού, η φιλοσοφία του, και η πληροφορική τεχνολογία ασκούν στην επίτευξη της κατάλληλης στρατηγικής αλλαγής του.

31 31 Να κατανοήσουν οι σπουδαστές τους ηγετικούς ρόλους και τις ηγετικές συμπεριφορές των στελεχών καθώς και τη σημασία τους για την επιτυχή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Να αναπτύξουν σύγχρονες ηγετικές ικανότητες όπως ομαδική συνεργασία, διοίκηση εταιρικής κουλτούρας και επικοινωνία. Διοίκηση και Οργανωτική Συμπεριφορά, 2004, Θεοδωράτος Ευάγγελος, Εκδόσεις: Σταμούλης, Αθήνα Οργανωτική συμπεριφορά, 1999, Σαβλανός Μύρων, Εκδόσεις: Έλλην, Αθήνα Greeberg: Behavior in organization, 6/ed/1996 Λογιστική Εταιρειών και Κ.Β.Σ Θεωρία Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 6(4 ώρες θεωρία, 2 ώρες εργαστήριο) Διδακτικές Μονάδες 7 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας 2o Υποχρεωτικό ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Η όσο το δυνατόν πληρέστερη επιμόρφωση των σπουδαστών σε θέματα λογιστικής των εταιρειών. Οι λογιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για το λογισμό οικονομικών γεγονότων σε ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες εταιρίες, ετερόρρυθμες εταιρίες, ΕΠΕ, και ανώνυμες εταιρίες. Λογιστικοί Τρόποι ( εγγραφές) της σύστασης των εταιριών αυτών, της αύξησης κεφαλαίου τους, της διανομής των κερδών και μερισμάτων τους, της δημιουργίας αποθεματικών τους και του τέλους της διαχειριστικής χρήσης τους. Η κατανόηση όλων των διαδικασιών περί μετατροπών συγχωνεύσεων διάλυση κ.λπ. των εταιριών

32 32 Γενική Λογιστική Θεωρία κ Εφαρμογή του Αρισ. Κοντάκου, 2006, Εκδόσεις: Έλλην Χρηματοοικονομική Λογιστική, Αληφαντή Γεωργίου, 10 η έκδοση,2009 Εκδόσεις: Πάμισος Γενική Λογιστική, Εμμ. Βούλγαρη Παπαγεωργίου, 2002, Εκδόσεις: Σύγχρονη Εκδοτική. Walter Harrison and Charles Horngren. (2008) Financial Accounting and Financial Tips, Pearson Education, 7 th edition Μακροοικονομία Θεωρία Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 4 Διδακτικές Μονάδες 5 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας 2o Υποχρεωτικό ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Να κατανοήσουν οι σπουδαστές τη χρησιμότητα της μακροοικονομικής θεωρίας και ανάλυσης και την επιρροή της στη διοίκηση και ιδιαίτερα στη διαμόρφωση των μελλοντικών στρατηγικών των ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων. Εισαγωγή στη Μακροοικονομική Θεωρία και Ανάλυση. Θεωρία Συνολικής Ζήτησης. Δημοσιονομική πολιτική Κρατικός Προϋπολογισμός Δημόσιες επενδύσεις. Νομισματική πολιτική. Εισοδηματική Πολιτική. Πληθωρισμός. Ανεργία. Οικονομικές Διακυμάνσεις. Συναλλαγματική πολιτική. Πώς οι μεταβλητές κάθε μιας πολιτικής επιδρούν στη διαμόρφωση της στρατηγικής των επιχειρήσεων. Η απόκτηση από τους σπουδαστές εισαγωγικών γνώσεων στη μεθοδολογία της μακροοικονομικής

33 33 θεωρίας. Η σύνδεση όλων αυτών των γνώσεων με την Επιχείρηση και το Management. Βασικές Αρχές Οικονομικής Θεωρίας του Ken Ferguson, 2004, Εκδόσεις: Κριτική Σύγχρονη μακροοικονομική της Αθηνάς Πετράκη-Κώτη, 2008, Εκδόσεις: Ευγ. Μπένου Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία των Θ. Γεωργακόπουλου, Θ. Λιανού, Θ. Μπένου, Γ. Τσεκούρα, Μ. Χατζηπροκοπίου, Γ. Χρήστου,2002,Εκδόσεις: ΕΥΓ. ΜΠΕΝΟΥ Blanchard O. [2000]: Macroeconomics. Prentice Hall, 2nd edition Δομημένος Προγραμματισμός Γλώσσα C Θεωρία & Εργαστήριο Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 2ώρες Θεωρία & 2 ώρες Εργαστήριο Διδακτικές Μονάδες 5 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας Β Υποχρεωτικό ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Διδασκαλία και η εκμάθηση της γλώσσας προγραμματισμού C. Οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν το μάθημα θα μάθουν να προγραμματίζουν με τη γλώσσα C. Επειδή η γλώσσα C αποτελεί τη βασικότερη γλώσσα για την ανάπτυξη εφαρμογών σε όλο το φάσμα της Πληροφορικής. Η διδασκαλία του μαθήματος περιλαμβάνει την εισαγωγή στη γλώσσα C και τη μετάφραση-σύνδεση και εκτέλεση προγραμμάτων. Επίσης, διδάσκονται οι έννοιες των μεταβλητών, των σταθερών, των τελεστών καθώς και οι εκφράσεις. Διδάσκονται και επεξηγούνται οι εντολές ελέγχου, οι συναρτήσεις, η αναδρομή, οι βασικές έννοιες και εντολές των αρχείων, οι δείκτες, οι πίνακες καθώς και οι δομές και οι ενώσεις. Όλα τα κεφάλαια θα συνοδεύονται από υποδείγματα προγραμμάτων για την εμπέδωση των εννοιών και εντολών της γλώσσας C. Θεωρία : Εισαγωγή στη γλώσσα C. Γενικός τύπος συναρτήσεων, παράμετροι συναρτήσεων, λέξεις κλειδιά, ανασκόπηση βασικών εννοιών και όρων. Οι μεταβλητές στη γλώσσα C. Η συνάρτηση εξόδου printf. H εντολή #include. Παραδείγματα. Μεταβλητές, σταθερές, τελεστές, και εκφράσεις. Δήλωση και χρήση των μεταβλητών, πίνακες. Εντολές

34 34 αντικατάστασης. Αριθμητικοί τελεστές, τελεστές bitwise, προτεραιότητα τελεστών. Στενογραφία στη C. Συναρτήσεις εισόδου εξόδου Εντολές ελέγχου, εντολές if, switch και while. Εντολές ελέγχου for και do-while. Ανακύκλωση (loop). Εντολές break και continue, εντολή goto. Παραδείγματα. Συναρτήσεις, βασικές ιδιότητες, παράμετροι συναρτήσεων, παράμετροι συναρτήσεων argc και argv. Συναρτήσεις επιστροφής μη ακεραίων τιμών. Συναρτήσεις και δομή του προγράμματος. Αναδρομή και αποτελεσματικότητα των συναρτήσεων. Βιβλιοθήκες συναρτήσεων. Εισαγωγή στους δείκτες και συγκρίσεις δεικτών. Εισαγωγή στους πίνακες. Δυναμική δέσμευση της μνήμης. Δείκτες και ΠίνακεςΕπεξεργασία αρχείων. Αρχεία εισόδου και εξόδου υψηλού επιπέδου. Χρήση συναρτήσεων εισόδου/εξόδου. Οι συναρτήσεις fprintf και fscanf. Αρχεία εισόδου και εξόδουχαμηλού επιπέδου. Χρήση συναρτήσεων εισόδου/εξόδου. Αρχεία τυχαίας προσπέλασης Δομές(stuctures), συναρτήσεις και δομές, πίνακες δομών. Διαδικά πεδία bit. Ένωση. Εργαστήριο : Εισαγωγή στο περιβάλλον εργασίας.εξάσκηση και εκμάθηση του περιβάλλοντος εργασίας. Απλά παραδείγματα προγραμμάτων. Γενικός τύπος συναρτήσεων, παράμετροι συναρτήσεων. Συνάρτηση εξόδου printf.και εντολή #include Δήλωση και χρήση των μεταβλητών.. Εντολές αντικατάστασης. Αριθμητικοί τελεστές, τελεστές bitwise. Εντολές ελέγχου if, switch και while. Εντολές ελέγχου for και do-while. Εντολές break και continue, εντολή goto. Συναρτήσεις, παράμετροι συναρτήσεων, παράμετροι argc και argv. Αναδρομή και αποτελεσματικότητα των συναρτήσεων Δείκτες και συγκρίσεις δεικτών. Πίνακες. Δυναμική δέσμευση της μνήμης. Δείκτες και Πίνακες. Για τη γλώσσα C το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το devcpp Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο σπουδαστής θα είναι σε θέση να: 1. Επεξηγεί τις εξής βασικές δομές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην «κατασκευή» προγραμμάτων: ακολουθία-διαδοχή, επανάληψη-αναδρομικότητα, διαδικασίες (αφαιρετικότητα), επιλογή, μνήμη. 2. Επεξηγεί τις εξής θεμελιώδεις έννοιες του δομημένου διαδικασιακού προγραμματισμού (structured procedural programming): τιμές, διευθύνσεις, τύποι (δεδομένων), μεταβλητές, παράμετροι, ορίσματα, ονομασίες (ελεύθερες, δεσμευμένες, δεσμεύσεις), περιβάλλοντα, εμβέλειες, δομή και διάρθρωση προγραμμάτων, αρθρωτά προγράμματα, αφαιρετικότητα, απόκρυψη πληροφοριών, επικοινωνία-διεπαφή. 3. Αναγνωρίζει τις θεμελιώδεις αρχές της επαναχρησιμοποίησης, άρθρωσης και ιεραρχικής δόμησης.

35 35 4. Σχεδιάζει, υλοποιεί, δοκιμάζει (με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο), αποσφαλματώνει και τεκμηριώνει αρθρωτά (modular) προγράμματα (μικρού μεγέθους), εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία προγραμματισμού «κύκλος ανάπτυξης λογισμικού». 5. Επιχειρηματολογεί αναφορικά με την ορθότητα και εν γένει συμπεριφορά ενός προγράμματος και αξιολογεί βάσει ποιοτικών και άλλων κριτηρίων εναλλακτικές (αλγοριθμικές) λύσεις για το ίδιο πρόβλημα. 6. Αξιολογεί τη δυνατότητα επέκτασης (scaling up) ενός προγράμματος με στόχο τη διεύρυνση των προβλημάτων που μπορεί να καλύψει. 7. Επιδεικνύει δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων με δομημένο, διαδικασιακό τρόπο, και ικανότητα στη χρήση της υψηλού επιπέδου γλώσσας προγραμματισμού, C. Ελληνική : 1. Αλέξανδρος Σ. Καράκος, Εισαγωγή στη Γλώσσα C με παραδείγματα και ασκήσεις Brian W. Kernighan, Dennis Μ. Ritchie, Η Γλώσσα Προγραμματισμού C, Prentice Hall, Κλειδάριθμος M. Waite, St. Prata, C : Βήμα προς βήμα, Εκδόσεις Μ. Γκιούρδας Αλέξανδρος Σ. Καράκος, Εισαγωγή στη Γλώσσα C με παραδείγματα και ασκήσεις. (Σελίδες 446) Brian W. Kernighan, Dennis Μ. Ritchie, Η Γλώσσα Προγραμματισμού C, Prentice Hall, Κλειδάριθμος. Διεθνής : 1. International Organization for Standardization, New York, NY. ISO/IEC , Programming Languages: C, Technical Committee: JTC 1/SC 22/WG S. P. Harbison and G. L. Steele, Jr., C: A Reference Manual, Prentice Hall, Englewood Cliffs, NJ, 4th edition, D. M. Ritchie, "The Development of the C Language", ACM SIGPLAN Notices, vol. 28, no. 3, pp , March 1993, Preprints of the Second ACM SIGPLAN History of Programming Language (HOPL II). 4. A. Kelley and I. Poll, A Book on C, 3rd edition, The Benjamin Cummings, American National Standard for Information Systems --- programming language --- C:

36 36 ANSI X Published by the American National Standards Institute, 1430 Broadway, New York, New York 10018, December (Also ISO/IEC 9899:1990). Μαθήματα Γ Εξαμήνου

37 37 Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων Θεωρία Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 4 Διδακτικές Μονάδες 5 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας 3o Επιλογή Διοίκηση Επιχειρήσεων Να κατανοήσουν οι σπουδαστές τη μεγάλη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού και τη συνεισφορά του τόσο στην δημιουργία των μελλοντικών στρατηγικών, όσο και στην εφαρμογή τους (κυρίως) μέσα στην επιχείρηση. Επίσης, να κατανοήσουν το ρόλο που καλούνται να παίξουν αυτοί, ως στελέχη, στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, με την εφαρμογή των αρχών της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων. Το Ανθρώπινο Δυναμικό ως ένας από τους πιο σημαντικούς Πόρους για τις επιχειρήσεις. Η επιχείρηση ως ολοκληρωμένο κοινωνικό σύστημα και ταυτόχρονα ως περιβάλλον υποκίνησης του ανθρώπινου δυναμικού. Φύση, περιεχόμενο και τυπολογία της καθοδήγησης στον επιχειρησιακό χώρο. Σύνδεση της Δ.Α.Π. με την συνολική στρατηγική της επιχείρησης. Προγραμματισμός Ανθρώπινου δυναμικού. Στρατολόγηση και Στελέχωση. Μέθοδοι επιλογής. Συστήματα αμοιβής εργασίας και σύνδεση αμοιβής με κίνητρα απόδοσης. Η πολιτική των αμοιβών. Εκπαίδευση και ανάπτυξη Στελεχών. Αξιολόγηση προσωπικού, μέθοδοι αξιολόγησης. Σύνδεση της ΔΑΠ με τη συνολική στρατηγική της επιχείρησης. Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Η απόκτηση από τους σπουδαστές των απαραίτητων γνώσεων και μοντέρνων απόψεων της Διοίκησης των Ανθρώπινων Πόρων. Διοίκηση Ανθρωπίνων πόρων των Τερζίδη Κ.& Τωρτζάκης Κ, 2004, Εκδόσεις: Rosili

38 38 Διοίκηση Ανθρωπίνων πόρων των Παπαλεξανδρή Ν.& Μπουραντά Δ, 2003, Εκδόσεις: Μπένου Γεωργία Bratton, J. and Gold, J. (2007) Human Resource Management: Theory and Practice, Palgrave Macmillan Διοίκηση Μάρκετινγκ Θεωρία Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 4 Διδακτικές Μονάδες 5 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας 3o Υποχρεωτικό Όχι Να κατανοήσουν οι σπουδαστές το περιβάλλον (εσωτερικό και εξωτερικό) των επιχειρήσεων και το ρόλο που καλούνται να παίξουν αυτοί, ως στελέχη, στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας τις αρχές του Marketing. Ο ρόλος του Marketing. και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ανάλυση καταναλωτών. Μέτρηση και πρόβλεψη της αγοράς. Ανάλυση ανταγωνιστών και ανάλυση κλάδου. Ανάλυση των ικανοτήτων της επιχείρησης. MIS. Ανταγωνιστική θέση. Επιλογή προϊόντων. Τιμολόγηση, Επικοινωνία και Πώληση. Διανομή και Προώθηση. Εισαγωγή στο Στρατηγικό Marketing. Η απόκτηση από τους σπουδαστές εισαγωγικών γνώσεων στη μεθοδολογία της επιστήμης του Marketing. Το μαρκετινγκ κ η εισαγωγή στη διοίκηση μάρκετινγκ Τόμος Α,Β των Harper-Walker- Laresse, 2002, Εκδόσεις: Παπαζήση Marketing- Management των Πετρώφ, Τζωρτζάκη, 2002, Εκδόσεις: Rosili Kotler «Μάρκετινγκ - Μάνατζμεντ» 2002 Α+Β τόμοι. Cram, T Customers that Count. Pearson Education Limited,

39 39 Sage Publications. California. Οικονομικά Μαθηματικά Θεωρία Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 4 Διδακτικές Μονάδες 5 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας Γ Υποχρεωτικό οχι Σκοπός του μαθήματος είναι η ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων μαθηματικής / αναλυτικής προσέγγισης με έμφαση σε εφαρμογές οι οποίες έχουν άμεση σχέση με προβλήματα οικονομίας και διοίκησης. Γραμμικά Συστήματα, Μέθοδοι Επίλυσης, Εφραμογές σε οικονομικά πρότυπα. Αριστοποίηση συναρτήσεων με περιορισμούς. Ελαστικότητα συνασρτήσεων. Συναρτήσεις μεγιστοποίησης κερρδών Νεκρά σημεία. Τεχνικές Παραγώγισης των συναρτήσεων με μια και περισσότερες μεταβλητές. Χρονικές αναγωγές οικονομικών μεγεθών. Απλός Τόκος, Προεξόφληση, Ανατοκισμός, Ράντες Δάνεια. Υπολογιστικά Μαθηματικά χρηματοοικονομικών συναρτήσεων. Με την ολοκληρωση του μαθήματος θα πρέπει ο σπουδαστής να είναι σε θέση : Να κατανοεί την συμβολή των μαθηματικών στην οικονομική επιστήμη και τις εφαρμογές της σε προβλήματα διοίκησης επιχειρήσεων. Να εφαρμόζει μαθηματικές τεχνικές στην διερεύνηση των οικονομικών σχέσεων και την λήψη ορθολογικών αποφάσεων. Να κατανοεί την εφαρμογή των χρηματοοικονομικών συναρτήσεων και να τις εφαρμόζει με

40 40 την βοήθεια Η/Υ. Να εφαρμόζει βασικές τεχνικές βελτιστοποίησης. Να αποκτήσει το μαθηματικό υπόβαθρο για να παρακολουθήσει τα μαθήματα της Μικροοικονομικής Θεωρίας, της Στατιστικής και της Επιχειρησιακής Έρευνας. 1. Οικονομόπουλος Γ, Οικονομικά Μαθηματικά, (2002), Εκδόσεις Οικονομόπουλος, Θεσσαλονίκη. 2. Φράγκος Χ. "Οικονομικά Μαθηματικά" 1998, Εκδόσεις Σταμούλης. 3. Cuthbertson, K., Quantitative financial Economics, Wiley, 1996 Εργατικό Δίκαιο Θεωρία Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 4 Διδακτικές Μονάδες 5 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας Γ Υποχρεωτικό οχι Η εμπέδωση από τους σπουδαστές των σημαντικότερων στοιχείων που προβλέπει η εργατική νομοθεσία για τα παραπάνω αντικείμενα, προκειμένου να είναι σε θέση να τα εφαρμόσουν ή να τα επικαλεστούν σε οποιανδήποτε σχετικό τομέα της μελλοντικής επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Ατομική σύμβαση εργασίας, Ίδρυση σχέσης εργασίας, Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένου εργοδότη, Αμοιβές-άδειες-επιδόματα εργαζομένων, μεταβολή-αναστολή-λύση εργασιακής σχέσης, Συνδικαλιστική Ελευθερία & δράση, συνδικαλιστικές οργανώσεις, Απεργία. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να γνωρίσουν οι σπουδαστές τον τρόπο κατάρτισης μιας σύμβασης εργασίας και την πιθανή εξέλιξή της μέχρι τη λύση της

41 41 Να κατανοήσουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών καθώς και τα συνδικαλιστικά-συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων προς διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών και όρων εργασίας. Κουκιάδη Ι., Στοιχεία Εργατικού Δικαίου, Σάκκουλας, Θεσ/νίκη, Μπόγκα Καρτέρη Κ., Στοιχεία Εργατικού Δικαίου, Σάκκουλας, Θεσ/νίκη, 1998 Bredgaard, T. & Larsen, F. (eds.) (2005), Employment policy from different angles, Aalborg: CARMA Επιχειρησιακά Πληροφοριακά Συστήματα Θεωρία & Εργαστήριο Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας 2 ώρες Θεωρία & 4 ώρες Εργαστήριο Διδακτικές Μονάδες 6 Τυπικό Εξάμηνο Διδασκαλίας 3ο Επιλογής 1. Η/Υ Εισαγωγή στην Πληροφορική Πρωταρχικός στόχος του μαθήματος είναι η προσέγγιση των Πληροφοριακών Συστημάτων από τη σκοπιά της Διοικητικής Επιστήμης. Πιο συγκεκριμένα οι σπουδαστές θα πρέπει να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ διοικητικών στελεχών και ροής πληροφορίας σε μια επιχείρηση ή οργανισμό και τον τρόπο που αυτή αναπαρίσταται. Βασικός στόχος επίσης παραμένει η κατανόηση των θεμελιωδών όρων που συνθέτουν ένα Πληροφοριακό Σύστημα όπως: Πληροφορία, Τελικός Χρήστης, Ανάλυση και Σχεδιασμός Π.Σ., Λήψη Αποφάσεων, Ηγεσία και Πληροφόρηση, Προγραμματισμός Επιχειρησιακών Πόρων (ERP). Το μάθημα αυτό αποτελεί μια εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα (ΠΣ), όπως αυτά διαμορφώνονται υπό το πρίσμα των τρεχουσών οικονομικών, τεχνολογικών και κοινωνικών αλλαγών (διεθνοποίηση της οικονομίας, αποκέντρωση της οργάνωσης, ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών της Πληροφορικής, κλπ.). Πιο αναλυτικά 1. Αρχικά, αναπτύσσονται βασικές έννοιες και μελετούνται στοιχεία από τη θεωρία των πληροφοριών και τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

42 42 2. Στη συνέχεια, το μάθημα πραγματεύεται την αλληλεξάρτηση των ΠΣ με μια επιχείρηση/οργανισμό, θεωρώντας τα συστήματα αυτά από τη σκοπιά της διοίκησης. Αναλύονται επίσης οι βασικές τεχνικές ανάλυσης και σχεδιασμού με χρήση διαγραμμάτων. 3. Κατά το τρίτο μέρος του μαθήματος, γίνεται αναλυτική θεώρηση των συνιστωσών ενός ΠΣ (υλικό, λογισμικό, βάσεις δεδομένων, δίκτυα τηλεπικοινωνιών), οι οποίες βασίζονται στη σύγχρονη τεχνολογία της Πληροφορικής. 4. Τέλος, παρουσιάζονται εφαρμογές των ΠΣΔ σε διαφόρων τύπων επιχειρήσεις και οργανισμούς (δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε Συστήματα Σχεδιασμού Επιχειρηματικών Πόρων (ERP Systems) Σημειώνεται, πως οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια του εξαμήνου έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν έγκυρες επιστημονικές δημοσιεύσεις (papers) στον τομέα των Πληροφοριακών Συστημάτων, ερχόμενοι έτσι σε επαφή με την διαδικασία της επιστημονικής έρευνας 1. Οι σπουδαστές να κατανοούν τις έννοιες, τις μεθόδους και τις τεχνικές ανάλυσης και σχεδιασμού των Πληροφοριακών Συστημάτων. 2. Να αναλύουν τις βασικές επεξεργασίες που υφίστανται τα δεδομένα σε όλο το στάδιο της ροής τους σε ένα Πληροφοριακό Σύστημα. 3. Να μπορούν να εκτιμήσουν το θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο του ηγετικού προτύπου στην εφαρμογή ενός Π.Σ. σε έναν οργανισμό. 4. Να έλθουν για πρώτη φορά σε επαφή με βασικές θεωρίες συστημάτων και πληροφορίας. 5. Να δημιουργηθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα για πιθανές μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική που αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό προσόντων για έναν απόφοιτο του Τμήματος. Ελληνική Συστήματα πληροφοριών διοίκησης (MIS), Laudon, Kenneth C., Laudon, Jane Price, Εκδ. Κλειδάριθμος, "Πληροφοριακά Συστήματα για τη Διοίκηση Επιχειρήσεων", Γ. Οικονόμου, Ν. Γεωργόπουλος, Εκδόσεις Ευγ. Μπένου, "Ολοκληρωμένη Τεχνολογία Πληροφορικής", Γ. Παυλίδης, Εκδόσεις Gutenberg, "Πληροφοριακά Συστήματα", Δ. Βεργίνης, Ελ. Κοντούλη, Χρ. Λάλας, Β. Λαοπόδης, Ζ. Μανουσαρίδης και Σπ. Μπακογιάννης, Εκδ. Οργανισμός Λιβάνη ΑΒΕ, "Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης: Ανάλυση και Σχεδιασμός", Γ. Βασιλακόπουλος και Β.

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010 ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Οι αδυναμίες του παλαιού προγράμματος σπουδών... 4 Σκοπός του νέου προγράμματος... 5 Τεκμηρίωση των

Διαβάστε περισσότερα

Οι στόχοι του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών είναι:

Οι στόχοι του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών είναι: 1. Στόχοι του Προγράμματος Σπουδών (ΠΣ) Οι στόχοι του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών είναι: Η παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων στο γνωστικό αντικείμενο της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ώστε να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-19 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Έκδοση 1 η Copyright Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Τμήμα Αιγάλεω, Ιούλιος 2018 Πανεπιστημιούπολη 2 Πέτρου Ράλλη & Θηβών 250, 12 2, Αιγάλεω http://www.uniwa.gr/

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ I. Εισηγητική Έκθεση Συνημμένα: IΙ. Τομείς IΙI. Κατηγορίες Μαθημάτων και Αναλογίες IV. Πρόγραμμα Μαθημάτων V. Περιγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-19 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Έκδοση 2 η Copyright Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Τμήμα Αιγάλεω, Σεπτέμβριος 2018 http://www.ba.uniwa.gr/ Πανεπιστημιούπολη 2 Πέτρου Ράλλη & Θηβών 250, 12 2, Αιγάλεω

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 1983 ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΜΕ ΤΟ Ν.Π.Σ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 1983 ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΜΕ ΤΟ Ν.Π.Σ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΣΔΟ / ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 1983 ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΜΕ ΤΟ Ν.Π.Σ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ» ΕΑΡΙΝΟ 2011-2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Οι σπουδαστές παλαιότερων εξαμήνων που παρακολούθησαν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) Τμήματος «Διοίκησης Επιχειρήσεων» Πάτρας, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) Τμήματος «Διοίκησης Επιχειρήσεων» Πάτρας, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) Τμήματος «Διοίκησης Επιχειρήσεων» Πάτρας, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Μαθήματα Τα ΠΠΣ περιλαμβάνει πενήντα ένα (51) μαθήματα, οργανωμένα ως εξής: Είκοσι τέσσερα (24) μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 121 Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Υ - ΔΟΝΑ 3 5 9 3 5 9 122 Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση : Ιωάννης Κυρίτσης, Αν. Καθηγητής, Αν. Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Παρουσίαση : Ιωάννης Κυρίτσης, Αν. Καθηγητής, Αν. Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Παρουσίαση : Ιωάννης Κυρίτσης, Αν. Καθηγητής, Αν. Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ Από τα αρχαιότερα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών στην Ελλάδα (1927) Εισάγονται

Διαβάστε περισσότερα

Παραδόσεις 4 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ. Δεν υφίστανται προϋποθέσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Παραδόσεις 4 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ. Δεν υφίστανται προϋποθέσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ DP2021 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Τρίτο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κατατακτήριες Εξετάσεις Ακαδημαϊκού Έτους

Κατατακτήριες Εξετάσεις Ακαδημαϊκού Έτους ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Κατατακτήριες Εξετάσεις Ακαδημαϊκού Έτους 2018-2019 Εξεταζόμενα Μαθήματα 1. Οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Α1. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Α1. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Ταχ. /νση : Αγ. Σπυρίδωνα, 122 43 Αιγάλεω Τηλέφωνο : 210 5385209 Ηµεροµηνία : 21.9.2018 FAX : 210 5385253 Αριθµ. Πρωτοκ.: EMail : marketing@teiath.gr Πληροφορίες : Μ. Παπαµιχαήλ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71004, Τηλ.2810379610 Fax.2810379680 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71004, Τηλ.2810379610 Fax.2810379680 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71004, Τηλ.2810379610 Fax.2810379680 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Χρόνος κατάθεσης δικαιολογητικών Η αίτηση και τα δικαιολογητικά

Διαβάστε περισσότερα

329 Στατιστικής Οικονομικού Παν. Αθήνας

329 Στατιστικής Οικονομικού Παν. Αθήνας 329 Στατιστικής Οικονομικού Παν. Αθήνας Σκοπός Το Τμήμα σκοπό έχει να αναδείξει επιστήμονες ικανούς να σχεδιάζουν, να αναλύουν και να επεξεργάζονται στατιστικές καθώς επίσης και να δημιουργούν προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τις αρμόδιες

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση: Στέλλα Κωστοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια

Παρουσίαση: Στέλλα Κωστοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Παρουσίαση: Στέλλα Κωστοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Το Τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Ο.Π.Ε.) ιδρύθηκε το 1927, ένα από τα 5 ιδρυτικά τμήματα του Α.Π.Θ. Το 1973 εξειδικεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-19 Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου προκηρύσσει θέσεις Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) για Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Γενικά Στοιχεία Τμήματος Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής προέκυψε το 2013 από τη συγχώνευση

Διαβάστε περισσότερα

A. Γενικές Μεταβατικές Διατάξεις για τους Φοιτητές του Εμπορίας & Διαφήμισης

A. Γενικές Μεταβατικές Διατάξεις για τους Φοιτητές του Εμπορίας & Διαφήμισης A. Γενικές Μεταβατικές Διατάξεις για τους Φοιτητές του Εμπορίας & Διαφήμισης. Οι φοιτητές του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Κρήτης εντάσσονται στην κατεύθυνσή Μάρκετινγκ προχωρημένου εξαμήνου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟ3019 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αποστολή και Στόχοι του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Καλώς ήλθατε στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Η λογιστική/χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

711 Πληροφορικής ΤΕΙ Αθήνας

711 Πληροφορικής ΤΕΙ Αθήνας 711 Πληροφορικής ΤΕΙ Αθήνας Το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας ιδρύθηκε και δέχτηκε τους πρώτους του σπουδαστές τον Οκτώβριο του 1983, ταυτόχρονα δηλαδή με την έναρξη ισχύος του νόμου 1404/83 για τα

Διαβάστε περισσότερα

723 Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Λάρισας

723 Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Λάρισας 723 Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Λάρισας Το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 200/1999 (ΦΕΚ 179 06/09/99), με πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

πίνακες Α και Γ) στα οποία έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο τμήμα προέλευσης ως

πίνακες Α και Γ) στα οποία έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο τμήμα προέλευσης ως ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTE OF EPIRUS SCHOOL OF APPLIED TECHNOLOGY DEPARTMENT OF COMPUTER

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΤΑ ΑΚΑΔ. ΕΤΗ , ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ακαδ. έτος :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΤΑ ΑΚΑΔ. ΕΤΗ , ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ακαδ. έτος : 2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΤΑ ΑΚΑΔ. ΕΤΗ 2000-2001, 2001-2002 ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ακαδ. έτος : 2016-2017. ΤΜΗΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Πρώην Τμήμα Επιχειρησιακής Έρευνας και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟ. ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Τύπος

ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟ. ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Τύπος ΕΞΑΜΗΝΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Γ Ώρες / Εβδομάδα 6 (4Θ + 2Α) Δ. Μ. / Φ. Ε. 8 / 14 1) Εισαγωγή στα θέματα της ιδιωτικής οικονομικής: α) Ιστορία της Ιδιωτικής Οικονομικής, β) Βασικές οικονομικές

Διαβάστε περισσότερα

Δομή του Προγράμματος Σπουδών

Δομή του Προγράμματος Σπουδών Δομή του Προγράμματος Σπουδών Η διάρκεια σπουδών στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών είναι οκτώ (8) εξάμηνα. Οι σπουδές στα πρώτα επτά (7) εξάμηνα περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, ασκήσεις

Διαβάστε περισσότερα

565 Λογιστικής ΤΕΙ Λάρισας

565 Λογιστικής ΤΕΙ Λάρισας 565 Λογιστικής ΤΕΙ Λάρισας Αντικείμενο σπουδών Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Λογιστικής καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Λογιστικής Επιστήμης με εξειδίκευση εφαρμογής στις επιχειρήσεις, τόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων & ιοίκησης ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ 3 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Διδάσκοντες: Καθηγητής Ι.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ 3 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ Διδάσκοντες:

Διαβάστε περισσότερα

Παραδόσεις, Μελέτες περιπτώσεων 4

Παραδόσεις, Μελέτες περιπτώσεων 4 ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Δεύτερο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Αρχές Μάρκετινγκ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ σε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα. Υ/ Μικτό Εξάμηνο

Μάθημα. Υ/ Μικτό Εξάμηνο ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Υ/ Μικτό Ώρες / Εβδομάδα 3 (2 Θ + 1 ΑΠ) Δ. Μ. / Φ.Ε 4 / 7 Περιγραφή Εισαγωγή στην Οικονομική: Μικροοικονομική και Μακροοικονομική, Μέθοδοι και εργαλεία της οικονομικής ανάλυσης,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα. Υ / Μικτό Εξάμηνο. Β Ώρες / Εβδομάδα 3 (2 Θ + 1 Α) Δ. Μ. / Φ.Ε. 4 / 7 Περιγραφή

Μάθημα. Υ / Μικτό Εξάμηνο. Β Ώρες / Εβδομάδα 3 (2 Θ + 1 Α) Δ. Μ. / Φ.Ε. 4 / 7 Περιγραφή ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Υ / Μικτό Ώρες / Εβδομάδα 3 (2 Θ + 1 Α) Δ. Μ. / Φ.Ε. 4 / 7 Βασικά Μακροοικονομικά μεγέθη, ΑΕΠ και Εθνικό Εισόδημα, Κατανάλωση, Αποταμίευση, Επένδυση, γενικά και ειδικά της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Γνωστικό περιεχόμενο Περιεχόμενο Τμήματος Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καταλαμβάνει σημαντική θέση στο χώρο των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ Πειραιάς, 2/10/2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Η κατάταξη των υποψηφίων στο Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, θα

Διαβάστε περισσότερα

215 Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας

215 Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας 215 Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας Το Τμήμα ασχολείται με τη διδασκαλία και την έρευνα στην επιστήμη και τεχνολογία των υπολογιστών και τη μελέτη των εφαρμογών τους. Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1980 (ως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Υποχρεωτικής επιλογής (Κατεύθυνσης)

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Υποχρεωτικής επιλογής (Κατεύθυνσης) ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Ακαδημαϊκή Μονάδα: Τομέας: Εργαστήριο/Σπουδαστήριο/Κλινική: Τίτλος Μαθήματος / Θέμα Εργασίας: Κωδικός Μαθήματος: Τύπος Μαθήματος: ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διοίκηση Ανθρώπινων

Διαβάστε περισσότερα

Υποχρεωτικό Ειδικότητας

Υποχρεωτικό Ειδικότητας 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1207003 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Ζ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

AΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Παράρτημα Κατερίνης Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων (Logistics)

AΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Παράρτημα Κατερίνης Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων (Logistics) AΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Διακίνησης Προϊόντων (Logistics) www.logistics.teithe.gr Επίκουρος Καθηγητής dfolinas@gmail.com Στόχοι Θέματα παρουσίασης παρουσίασης Επιστήμη των Logistics Επιχειρηματικό ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Σ.Τ.ΕΦ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Τ.Ε. ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2201301 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Παραδόσεις 4. Υποχρεωτικό. Δεν υφίστανται απαιτήσεις. Ελληνική/Αγγλική

Παραδόσεις 4. Υποχρεωτικό. Δεν υφίστανται απαιτήσεις. Ελληνική/Αγγλική ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ DP2011 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Πρώτο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Πειραιάς, 19-04-2016 Θέμα: Κατατάξεις Πτυχιούχων για το Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ Α' Εξάµηνο 1 FIN1021 Μικροοικονοµική Υ 2 2 4 8 6 2 FIN1030 Πληροφορική Ι Υ 2 3 5 9 6 3 Χρηµατοοικονοµική FIN1041 Λογιστική Ι 4 Μαθηµατικά για FIN1011 Οικονοµολόγους 5 Εµπορικό και FIN2061 Οικονοµικό ίκαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Σε παρένθεση η αντιστοίχιση με το παλαιό πρόγραμμα σπουδών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Σε παρένθεση η αντιστοίχιση με το παλαιό πρόγραμμα σπουδών ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Λευκάδα, 02/08/2017 Αρ. Πρωτ. 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Σε παρένθεση η αντιστοίχιση με το παλαιό πρόγραμμα σπουδών Β' Α3,Α6 ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. Γαλλικά Ι Τρίτη 27/8/ :00 1,2 2. Γερμανικά Ι Τρίτη 27/8/ :00 5,6 3. Αγγλικά Ι Παρασκευή 10:00 6,7

1. Γαλλικά Ι Τρίτη 27/8/ :00 1,2 2. Γερμανικά Ι Τρίτη 27/8/ :00 5,6 3. Αγγλικά Ι Παρασκευή 10:00 6,7 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019 Α Εξαμήνου 1. Γαλλικά Ι Τρίτη 27/8/2019

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Σ.Τ.ΕΦ. Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2201203 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Διοίκηση Επιχειρήσεων. Β Εξάμηνο -Παραδόσεις

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Διοίκηση Επιχειρήσεων. Β Εξάμηνο -Παραδόσεις ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων Β Εξάμηνο -Παραδόσεις 1 Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοηθεί από τους σπουδαστές η σημασία της Διοικητικής Επιστήμης στην λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Παράρτημα Κατερίνης Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Παράρτημα Κατερίνης Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων Διακίνησης Προϊόντων www.logistics.teithe.gr Επιστημονικός Συνεργάτης Στόχοι Θέματα παρουσίασης παρουσίασης Επιστήμη των Logistics Επιχειρηματικό ενδιαφέρον Ακαδημαϊκό και ερευνητικό ενδιαφέρον Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

- 2 - Μαθήματα Α Εξαμήνου

- 2 - Μαθήματα Α Εξαμήνου - 1 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Οι σπουδαστές παλαιότερων εξαμήνων που παρακολούθησαν μαθήματα των προγραμμάτων 1983, 2001 εξετάζονται στην ύλη ομότιτλων ή ισοδυνάμων μαθημάτων του ισχύοντος προγράμματος 2011. Οι τίτλοι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Μάθημα 2 1 Εισαγωγή Χαρακτηριστικά στοιχεία της επιχείρησης ως οργανισμού Συστατικά μέρη και το περιβάλλον της επιχείρησης Διάφορες μορφές επιχειρήσεων που λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα βιβλίου. Τερζίδης, Κ., Μάνατζμεντ - Στρατηγική προσέγγιση. 3η εκδ. Αθήνα: Σύγχρονη Εκδοτική

Περιεχόμενα βιβλίου. Τερζίδης, Κ., Μάνατζμεντ - Στρατηγική προσέγγιση. 3η εκδ. Αθήνα: Σύγχρονη Εκδοτική Περιεχόμενα βιβλίου Τερζίδης, Κ., 2015. Μάνατζμεντ - Στρατηγική προσέγγιση. 3η εκδ. Αθήνα: Σύγχρονη Εκδοτική Πρόλογος του καθηγητή Νίκου Μπλέσιου Πρόλογος στην 3η Έκδοση Εισαγωγικό Σημείωμα Κεφάλαιο 1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ: 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2002-2003 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2013-2014 ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2015-2016

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 1ο: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΜΕΡΟΣ 1ο: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕΡΟΣ 1ο: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΕΦ. 1 Ο Ρόλος του Μάρκετινγκ στη Κοινωνία και την Οικονομία...29 1.1 Εισαγωγικές Οικονομικές Έννοιες...29 1.2 Η Εξέλιξη και το Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ Τμήματος ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ Τμήματος ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1 Η εξωτερική ανάθεση εργασιών και διαδικασιών (Outsourcing) 2 Τα Ελληνικά Συστήματα ERP στο Ελληνικό επιχειρηματικό πεδίο. Έρευνα καταγραφή και παρουσίαση, των ελληνικών εταιριών ERP και των προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014-2015

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014-2015 Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014-2015 1 ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (NEO Δ.Ε.) ΔΕΥΤΕΡΑ 31/8 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Γ. Θερίου

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ XEIMEΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2014-2015 (ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ XEIMEΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2014-2015 (ΠΕΡΙΟΔΟΣ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ XEIMEΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2014-2015 (ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015) 1 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι I (ΝΕΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ 1 Α.1010 Μικροοικονομική (Microeconomics) ΜΓΥ Υ 2 2 4 8 5 2 Α.1020 Χρηματοοικονομική Λογιστική (Financial Accounting) ΜΓΥ Υ 2 2 2 6 10 6 3 Α.1030 Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Principles

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας

ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας Τμήμα: 12. Λογιστικής Α. Ιστορικό Με το Νομοθ..Διάταγμα 652/1970 ( ΦΕΚ 180 Α ) ιδρύθηκαν 5 Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής Εκπ/σεως (ΚΑΤΕ) μεταξύ των οποίων και

Διαβάστε περισσότερα

Για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) γίνονται μαθήματα για τα τμήματα : - Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ)

Για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) γίνονται μαθήματα για τα τμήματα : - Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ) Για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) γίνονται μαθήματα για τα τμήματα : - Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ) - Τμήμα Στατιστικής - Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας - Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ΑΤΕΙΘ Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Τι πτυχίο θα πάρω; Πως θα το πάρω; Βαγής Σαμαθρακής, Καθηγητής 6 Σεπτεμβρίου 2019

Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ΑΤΕΙΘ Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Τι πτυχίο θα πάρω; Πως θα το πάρω; Βαγής Σαμαθρακής, Καθηγητής 6 Σεπτεμβρίου 2019 Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ΑΤΕΙΘ Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Τι πτυχίο θα πάρω; Πως θα το πάρω; Βαγής Σαμαθρακής, Καθηγητής 6 Σεπτεμβρίου 2019 Για τι θα μιλήσουμε; Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Αντιστοιχίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Χειμερινού εξάμηνου

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Χειμερινού εξάμηνου ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΜΜ ΕΞΕΤΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΝΟΥΡΙΟΥ Χειμερινού εξάμηνου 2012-2013 ΩΡ ΕΞΜΗΝΟ Β ΕΞΜΗΝΟ Γ ΕΞΜΗΝΟ Δ ΕΞΜΗΝΟ Ε ΕΞΜΗΝΟ ΣΤ ΕΞΜΗΝΟ Ζ ΕΞΜΗΝΟ Δευ 21 Ιαν.13 Μικροοικονομία ** Δημόσια Οικονομική νάλυση Χρηματοοικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ MBA

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ MBA ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ MBA Κατεύθυνση «Ελεγκτική Χρηματοοικονομική Ανάλυση» Χίος, Δεκέμβριος 2013 Ελεγκτική Χρηματοοικονομική Ανάλυση Ο προσανατολισμός

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Παρουσίασης

Περιεχόμενα Παρουσίασης 1 Περιεχόμενα Παρουσίασης Σπουδές και εκπαίδευση Ποιοί είμαστε Τι προσφέρουμε: Προγράμματα σπουδών Προπτυχιακές σπουδές Επαγγελματικά δικαιώματα Μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα Διδακτορικές σπουδές Μεταδιδακτορική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 7 ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΥ1 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Α ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΣΥΔ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΣΥΔ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΣΥΔ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε ΤΕΣΥΔ ΜΠ ΤΕ ΠΟΤΕ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΕΞ. Θ Ε ΚΩΔ. ΜΑΘ. Θ Ε ΠΑΡ/ΣΕΙΣ ΧΕΙΜ. ΕΞ ΕΑΡ. ΕΞ. Α1 Φυσική Ι ΌΧΙ ΦΥΣΙΚΗ 101 ΌΧΙ 2-1Δ Α2 Μαθηματικός Λογισμός

Διαβάστε περισσότερα

5ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

5ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 3ο Επιστημονικό Πεδίο 3 5ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Οι πτυχιούχοι της Σχολής: Στατιστικής του Πειραιά εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ενώ του Αιγαίου (2ο Πεδίο) δεν

Διαβάστε περισσότερα

Οι Τομείς (κατευθύνσεις ειδικότητας) του Τμήματος Πληροφορικής & Επικοινωνιών είναι:

Οι Τομείς (κατευθύνσεις ειδικότητας) του Τμήματος Πληροφορικής & Επικοινωνιών είναι: Ακαδημαϊκή οργάνωση του Τμήματος Το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι οργανωμένο ακαδημαϊκά σε τρεις Τομείς (κατευθύνσεις) με στόχο την εξειδίκευση των σπουδαστών σε ειδικότητες ανάλογες με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ &ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εξεταστέα Ύλη μαθημάτων Εαρινού Εξαμήνου 2011-2012 ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ &ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εξεταστέα Ύλη μαθημάτων Εαρινού Εξαμήνου 2011-2012 ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ &ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εξεταστέα Ύλη μαθημάτων Εαρινού Εξαμήνου 2011-2012 ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Περίπτωση Α: (1) Παραδόσεις Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 711

Διαβάστε περισσότερα

VII. VIII. Savvides, Savvas :MANAGERIAL ECONOMICS AND FINANCE: Strategy & Performance (2010)

VII. VIII. Savvides, Savvas :MANAGERIAL ECONOMICS AND FINANCE: Strategy & Performance (2010) Τίτλος Μαθήµατος: Κωδικός Μαθήµατος: Κατηγορία Μαθήµατος: (Υποχρεωτικό/Επιλεγόµενο) Επίπεδο Μαθήµατος: (πρώτου, δεύτερου ή τρίτου κύκλου) Έτος Σπουδών: Τετράµηνο προσφοράς Μαθήµατος: Αριθµός ECTS: Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για Πρόγραμμα Σπουδών του ΕΠΛ, 2009

Πρόταση για Πρόγραμμα Σπουδών του ΕΠΛ, 2009 Πρόταση για Πρόγραμμα Σπουδών του ΕΠΛ, 2009 Η επόμενη πρόταση είναι μια σύγκλιση των προτάσεων που υπέβαλλαν στην Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών τα μέλη της: Κώστας Μαργαρίτης Βασιλική Μάνθου Γιώργος Στεφανίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 3

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 3 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1203001 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 3 ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ GD2670

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ GD2670 ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ GD2670 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Έκτο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 22559 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1561 17 Αυγούστου 2007 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 85038/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2013-2014 (ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2013-2014 (ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ) Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2013-2014 (ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ) 1 ΔΕΥΤΕΡΑ 1/9 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι I (ΝΕΟ) Δ. Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ι 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ FGA310 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 3 ο ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

22/9/ o Τεχνολογίες του Λογισμικού, με έμφαση στην ανάλυση, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση συστημάτων λογισμικού

22/9/ o Τεχνολογίες του Λογισμικού, με έμφαση στην ανάλυση, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση συστημάτων λογισμικού To Τμήμα Πληροφορικής είναι ένα από τα έξι τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) Η λειτουργία του Τμήματος άρχισε το Σεπτέμβριο του 1987 και οι πρώτοι απόφοιτοι πήραν το πτυχίο τους το Μάιο

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Λογιστική. Ναυτιλιακή Λογιστική

Γενική Λογιστική. Ναυτιλιακή Λογιστική Τα μέλη του ΕΔΙΝΑΛΕ έχουν την ευθύνη διδασκαλίας και υποστήριξης των ακόλουθων μαθημάτων του Προπτυχιακού Προγράμματος του ΤΝΕΥ και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδων ΝΑΜΕ: Γενική Λογιστική Το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2007-2008 Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. Κατηγορ ία ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΣ Υ/ΕΥ

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2007-2008 Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. Κατηγορ ία ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΣ Υ/ΕΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2007-2008 ΠΑΛΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙ ΚΟΣ Κατηγορ ία Υ/ΕΥ ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. Κατηγορ ία ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΣ Υ/ΕΥ

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. Κατηγορ ία ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΣ Υ/ΕΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2007-2008 ΠΑΛΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙ ΚΟΣ Κατηγορ ία Υ/ΕΥ ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Β ΕΞΑΜΗΝΟ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Β ΕΞΑΜΗΝΟ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΑΤΟΟΙΚΟΝΟΙΚΗΣ Α ΕΞΑΗΝΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ/ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΘΗΑΤΟΣ ΓΥ Υ 101 ικροοικονομική 2 2 4 8 5 ΓΥ Υ 102 Διοικητική των Επιχειρήσεων 2 2 4 8 5 ΕΥ Υ 103 Εισαγωγή στη Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 3/6/2013-28/6/2013 ΜΑΘΗΜΑ ΕΞΑΜΗΝ Ο ΗΜΕΡΟΜΗ ΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ- ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ I ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: Αρ. 1/8-7-03 ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΧΟΛΗ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: Αρ. 1/8-7-03 ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΗ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: Αρ. 1/8-7-03 ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γνωστοποιείται στους σπουδαστές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική (BSc & MSc)

Πληροφορική (BSc & MSc) ς Πληροφορική (BSc & MSc) www.nup.ac.cy ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πτυχίο στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική BSc in Applied Informatics Περιγραφή Προγράμματος Στόχος του Προπτυχιακού Προγράμματος στην Εφαρμοσμένη

Διαβάστε περισσότερα

Πί νακας περίεχομε νων

Πί νακας περίεχομε νων Πί νακας περίεχομε νων Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων... 3 Περιγραφή Προγράμματος... 3 Δομή Προγράμματος... 3 Επαγγελματικές Προοπτικές... 5 Διάρκεια Σπουδών... 5 Πτυχίο Τραπεζικής, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών...

Διαβάστε περισσότερα

Παραδόσεις 4. Μαθήματα Γενικής Υποδομής Υποχρεωτικά. Δεν υφίστανται απαιτήσεις. Ελληνική/Αγγλική ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Παραδόσεις 4. Μαθήματα Γενικής Υποδομής Υποχρεωτικά. Δεν υφίστανται απαιτήσεις. Ελληνική/Αγγλική ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ DP1021 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Πρώτο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μαθηματικά ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ GD2520

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ GD2520 ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ GD2520 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Πέμπτο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ &ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εξεταστέα Ύλη μαθημάτων Εξεταστικής Χειμερινού Εξαμήνου Ακαδημαϊκού έτους 2012-2013

ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ &ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εξεταστέα Ύλη μαθημάτων Εξεταστικής Χειμερινού Εξαμήνου Ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ &ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εξεταστέα Ύλη μαθημάτων Εξεταστικής Χειμερινού Εξαμήνου Ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Ι Επιλογή Περίπτωσης Α ή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί. H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί. H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ ΜΑΘΗΜΑ 3ο Μάνατζµεντ - Ορισµοί H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί... η τέχνη να φέρνεις εις πέρας κάθε έργο µε τη στήριξη και την συµµετοχή ατόµων οργανωµένων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ E

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ E ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1205007 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ E ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ω Ν Κ Α Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Ω Ν Ε Π Ι Σ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ω Ν Κ Α Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Ω Ν Ε Π Ι Σ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α' Αγγλικά Ι Πέμπτη 2//20 7:00 - :00 Αμφ. 2, 2 Ιταλικά Ι Πέμπτη 2//20 0:00 - :00 Αμφ. Γαλλικά Ι Πέμπτη 2//20 0:00 - :00 Αμφ. Γερμανικά Ι Πέμπτη 2//20 0:00 - :00 Αιθ. Ε.Ε & Ελληνικές Επιχειρήσεις Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟΙ & ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟΙ & ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟΙ & ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος Καθηγητής papad@teilar.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα