PROJECT ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΘΕΜΑ: «Στιγμές της Τοπικής μας Ιστορίας: Τα δημόσια γλυπτά της Φλώρινας μιλούν για την Ιστορία»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "PROJECT ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΘΕΜΑ: «Στιγμές της Τοπικής μας Ιστορίας: Τα δημόσια γλυπτά της Φλώρινας μιλούν για την Ιστορία»"

Transcript

1 PROJECT ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Στιγμές της Τοπικής μας Ιστορίας: Τα δημόσια γλυπτά της Φλώρινας μιλούν για την Ιστορία» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΣΕΧΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΞΗ: Δ

2 Στιγμές της Τοπικής μας Ιστορίας: Τα δημόσια γλυπτά της Φλώρινας μιλούν για την Ιστορία» ΣΕΧΊΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΑΞΗ: Δ

3 Συσχετισμός με το ΔΕΠΠΣ και το ΑΠΣ Ιστορίας- Στοχοθεσία Εκπαιδευτικό υλικό / τόποι ιστορικής έρευνας ΜΕΘΟΔΟΙ: διάλογος, διερευνητική, ανακάλυψη, βιωματική ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ /ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ατομική & ομαδική εργασία Διάρκεια του προγράμματος: Σχολικό έτος Σύνθεση και ιδιαιτερότητες της σχολικής ομάδας Διάρθρωση του project Τελικό προϊόν

4 Εισαγωγή προετοιμασία για έρευνα Ερευνητική δραστηριοποίηση των μαθητών / τριών (με διάφορα στάδια δραστηριότητες κατά περίπτωση) Διατύπωση ιστορικών συμπερασμάτων - παραγωγή υλικού/ παρουσίαση των αποτελεσμάτων

5 Να γνωρίσουν οι μαθητές την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία του τόπου τους. Να διερευνήσουν και να μάθουν την Τοπική Ιστορία. Να ασκηθούν σε ερευνητικές τεχνικές, οργανωτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Να ασκηθούν στην αυτενέργεια όπως και στη συλλογική εργασία. Να ευαισθητοποιηθούν για ζητήματα διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

6 Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ - προβολή power-point, χρήση άλλου εκπαιδευτικού υλικού - συζήτηση και ανάδειξη στην τάξη ενός κεντρικού ερευνητικού ερωτήματος: «Τι γνωρίζουμε για τα Δημόσια γλυπτά (μνημεία) της Φλώρινας;» (ιστορικό ερώτημα) - Διερεύνηση: Τι μπορούμε να ερευνήσουμε; (θέματα, γεγονότα, ιστορικά πρόσωπα, ζητήματα) Που μπορούμε να τα εντοπίσουμε; (βιβλιογραφία, αρχεία, φωτογραφίες, διαδίκτυο, οδωνύμια, δημόσια γλυπτική) Με ποιο τρόπο; (ατομική ομαδική έρευνα, καταγραφή, τεκμηρίωση) Επιλογή θεμάτων και χωρισμός σε ερευνητικά υποθέματα - χωρισμός των μαθητών σε ομάδες: ανάθεση ή επιλογή από τους μαθητές / τριες με βάση τα ενδιαφέροντά τους.

7 Β. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ / ΤΡΙΩΝ Α. Έρευνα πηγών: βιβλιογραφία, διαδίκτυο, οικογενειακή βιβλιοθήκη, βιβλιοθήκες της πόλης συγκέντρωση υλικού συζήτηση και παρουσίαση του υλικού μέσα στην τάξη. Β. Τα δημόσια γλυπτά στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης: εντοπισμός των μνημειακών τόπων στο διαδίκτυο (χρήση του Google Earth) Γ. Κατασκευή φύλλου παρατήρησης από τους μαθητές με στόχο την επιτόπια έρευνα της δημόσιας γλυπτικής (συγκεκριμένα κριτήρια) Δ. Επιτόπια έρευνα των γλυπτών: καταγραφή, τεκμηρίωση, φωτογράφιση (2η αφήγηση)

8

9 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Πλατεία Γεωργίου Μόδη Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Κοντογιάννης Κωνσταντίνος ΥΛΙΚΟ: Μάρμαρο ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1961 ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Λάκης Πύρζας, Οπλαρχηγός Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

10 Ο Νικόλαος (ή Λάκης) Πύρζας γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1880 και ήταν Μακεδονομάχος, οπλαρχηγός. Μαζί με τους Παύλο Κύρου και Κώττα Χρήστου ήταν από τους πρώτους οπλαρχηγούς που ξεκίνησαν το Μακεδονικό αγώνα στη περιοχή. Έδρασε στις περιοχές Φλώρινας, Καστοριάς, Πέλλας και Μοναστηρίου ως αρχηγός αντάρτικων σωμάτων. Ήταν μεταφραστής του Μελά διότι γνώριζε βουλγάρικα, τούρκικα και αρβανίτικα. Βρέθηκε με τον Μελά στην μοιραία συμπλοκή του Οκτώβρη του 1904 στη Στάτιστα που στοίχισε τη ζωή του τελευταίου.

11

12 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Πλατεία Γεωργίου Μόδη Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Στρατής Φιλιππότης ΥΛΙΚΟ: Χαλκός ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1963 ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Νικόλαος Παπαδόπουλος, Υποστράτηγος, Διοικητής ΙΙ ης Μεραρχίας Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

13 Ο Νικόλαος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1890 στον Άκοβο της Φαλαισίας (Νομού Αρκαδίας).Ήταν Υποστράτηγος, διοικητής της ΙΙης Μεραρχίας με έδρα την Φλώρινα στη μάχη της Φλώρινας στις 12 Φεβρουαρίου 1949.Τον ονόμασαν «παππού», επειδή ήταν μια γραφική φιγούρα με μεγάλες άσπρες μουστάκες. Ήταν ένας άνδρας γενναίος με μοναδικές πολεμικές διακρίσεις. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α παγκόσμιο πόλεμο. Το 1950 παρουσιάστηκε ως παράδειγμα προς μίμηση για όλη την πολεμική του δράση και τις υπηρεσίες του στην πατρίδα. Πέθανε στις 1η Δεκεμβρίου του 1961 σε ηλικία 71 ετών.

14

15 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Πλατεία Γεωργίου Μόδη Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Νικόλαος Δογούλης ΥΛΙΚΟ: Χαλκός ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 2012 ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Γεώργιος Χρ. Μόδης, Μακεδονομάχος, Βουλευτής - Υπουργός Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

16 Ο Γεώργιος Μόδης, γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1887 στο Μοναστήρι. Δεκαεπτάχρονος, εντάχθηκε στην «Εσωτερική Επαναστατική Οργάνωση Μοναστηρίου». Τον Ιούνιο του 1906, εντάχθηκε στα Ελληνικά Ανταρτικά Σώματα των Κρητών καπεταναίων Γεωργίου Βολάνη και Ιωάννη Καραβίτη. Το Μάρτιο του 1912 πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολής Αθηνών. Το 1923 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Φλώρινας, ο λαός της οποίας τον τίμησε με την ψήφο του σε άλλες έξι εκλογικές αναμετρήσεις. Διατέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών το 1950 και Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το Κατά την διάρκεια της κατοχής συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε ενώ τον Μάιο του 1944 διέφυγε στο Κάιρο της Αιγύπτου, απ όπου επέστρεψε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944, οπότε ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου του ανέθεσε τα καθήκοντα του Γενικού Διοικητού Μακεδονίας από τον Νοέμβριο 1944 μέχρι τον Μάρτιο Απεβίωσε στις 18 Ιουνίου 1975 στην Θεσσαλονίκη.

17

18 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Πλατεία Γεωργίου Μόδη Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Νικόλαος Δογούλης ΥΛΙΚΟ: Χαλκός ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 2012 ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Ίωνας Στεφ. Δραγούμης Μακεδονομάχος, Νομικός & Διπλωμάτης, Βουλευτής Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

19 Ο Ίων Δραγούμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1878, ήταν γόνος αρχοντικής οικογένειας από το Βογατσικό της Καστοριάς και είχε την ευτυχία να ανδρωθεί στους κόλπους του μεγάλου πολιτικού πατέρα του, Στεφάνου Δραγούμη, Πρωθυπουργού της Ελλάδος το Ο Ίων Δραγούμης υπήρξε μια εθνική φυσιογνωμία, μια προσωπικότητα που διαδραμάτισε στην εποχή του σπουδαιότατο πολιτικό ρόλο στους αγώνες της Ελλάδος για να αποκρούσει τους από βορρά κινδύνους κατά της Μακεδονίας. Ως στέλεχος του Ελληνικού Προξενείου Μοναστηρίου καθοδήγησε τα Ελληνικά Ανταρτικά Σώματα, στον εθνικό αγώνα κατά των βουλγάρων κομιτατζήδων, σε όλη την έκταση του Μοναστηρίου, της Φλώρινας και της Καστοριάς. Ο Ίων Δραγούμης έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια για την Φλώρινα και για χάρη της εγκατέλειψε την διπλωματία και πολιτεύθηκε, συμμετέχοντας στις εκλογές της 31ης Μαΐου 1915, επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού.

20

21 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Οδό Σαρανταπόρου Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Πέτρος Μωραϊτης ΥΛΙΚΟ: Ορείχαλκος ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1962 ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Πέτρος Χρήστου, Οπλαρχηγός εκ Μοναστηρίου Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

22 Ο Πέτρος Χρήστου ήταν Έλληνας Μακεδονομάχος οπλαρχηγός που γεννήθηκε το 1887 στο Μοναστήρι. Διατέλεσε δάσκαλος στη Βελούσινα της Πελαγονίας. Εντάχθηκε στο σώμα του Ιωάννη Καραβίτη. Το 1906 σχημάτισε δικό του ένοπλο σώμα που δρούσε στο στην περιοχή της Κλαδοράχης κατά των Βουλγαρικών σωμάτων και των Οθωμανικών στρατιωτικών αποσπασμάτων. Απαγχονίστηκε στις 25 Ιουνίου του 1908 στο Μοναστήρι, ως αντίποινα για την δολοφονία του υποδιοικητή Ζέινελ Μπένι του Νυμφαίου.

23

24 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Λεωφόρος Κ. Καραμανλή(έναντι Γυμνασίων) Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. Προτομή Ανδριάντας Ηρώο ΟΝΟΜΑΣΙΑ Μνημείο χ Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Χάρης Χατζηβασιλειάδης ΥΛΙΚΟ: Μάρμαρο ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1996 Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

25 Η Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον ελληνικών πληθυσμών του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο Εκτιμάται ότι στοίχισε την ζωή περισσοτέρων από Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον άνω Πόντο (Ρωσία ) και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922 στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία στο ελληνικό κράτος, στη Σουηδία και στην Αυστραλία αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

26

27 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Διασταύρωση Σαρανταπόρου & Π.Μελά Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Στέφανος Γρηγορίου, Οπλαρχηγός Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Μωραϊτης Πέτρος ΥΛΙΚΟ: Χαλκός ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1960 Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

28 Γεννήθηκε στο Μοναστήρι. Κατατάχτηκε ως οπλίτης στο σώμα του οπλαρχηγού Κώττα. Μετά το θάνατο του τελευταίου συνεργάστηκε με τον αξιωματικό Γ. Κατεχάκη. Συμμετείχε στη «εκτελεστική του Μοναστηρίου», μια ομάδα στρατιωτών που εκτελούσε υψηλά πρόσωπα των αντιπάλων Το 1905 συνεργάστηκε με τον Ι. Καραβίτη και στη συνέχεια συγκρότησε δική του ένοπλη ομάδα της οποίας τέθηκε επικεφαλής και έδρασε στη περιοχή Μοναστηρίου. Ο καπετάν Στέφος έδωσε πολλές μάχες με τον Οθωμανικό στρατό και ελευθέρωσε χωριά όπως την Γαλατινή, την Εράτυρα, το Εμπόριο.

29

30 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Αρχή της Λεωφόρου Κ. Καραμανλή Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Καπετάν Σούλιος Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Μηνόπουλος Αθανάσιος ΥΛΙΚΟ: Χαλκός ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1960 Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

31 Ο Καπετάν Σούλιος, κατά κόσμο Γεώργιος Βασιλείου γεννήθηκε στο Τσιφλίκι Κορυτσάς. Ίδρυσε το δικό του αρματωλίκι και ανταρτικό σώμα στην περιοχή Βιγλίστης - Κορυτσάς - Μοσχοπόλεως και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου και την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα. Αναδείχτηκε σε ήρωα του Βορειοηπειρωτικού αλλά και του Μακεδονικού Αγώνα. Ο Καπετάν Σούλιος μετείχε σε όλες τις εξεγέρσεις του Βορειοηπειρωτικού λαού, ιδίως σε εκείνη του Με την λήξη του Βορειοηπειρωτικού επέστρεψε στην Ελλάδα.

32

33 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Τέλος της Λεωφόρου Κ. Καραμανλή Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Αντώνιος Ζώης, Μακεδονομάχος Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Χατζή Αλίκη ΥΛΙΚΟ: Μάρμαρο ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1960 Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

34 Ο Αντώνιος Ζώης καταγόταν από το Μορίχοβο. Το 1903 εντάχθηκε στην ομάδα του Κόλε και την ίδια χρονιά, συμμετείχε στην εξέγερση του Ίλιντεν (Προφήτη Ηλία) που διοργάνωσαν οι Βούλγαροι. Έδρασε στην περιοχή του Μοριχόβου. Στα τέλη Δεκεμβρίου του 1903 αποχώρησε πικραμένος καθώς έβλεπε ότι ο αγώνας των Βουλγάρων είχε στραφεί κατά Ελλήνων. Επανήλθε το Σεπτέμβριο του 1904 στην περιοχή με σκοπό την ένοπλη οργάνωση των Ελλήνων. Συγκρότησε ένοπλο σώμα από 40 άντρες με στόχο την προστασία των κατοίκων από τους Βούλγαρους. Το 1906 μετείχε στην ελληνοβουλγαρική πάλη στο Μορίχοβο. Το 1941 όταν τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ελλάδα αυτοκτόνησε.

35

36 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται):διασταύρωση Μ. Αλεξάνδρου & Νερέτης Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Ιωάννης Κανακάκης ΥΛΙΚΟ: Μάρμαρο ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1960 ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Ιωάννης Καραβίτης, Αρχηγός Μακεδονικού Αγώνα Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

37 Καπετάνιος του Μακεδονικού Αγώνα, γεννήθηκε το 1883, στην περιοχή Ανώπολη Χανίων Κρήτης. Αρχικά πολέμησε ως οπλίτης στο σώμα του Καούδη, στην περιοχή Φλώρινας και Καστοριάς και στο σώμα του Μελά μαζί με άλλους Κρητικούς. Τον Ιούλιο του 1905 μαζί με το σώμα του Μακρή εκτέλεσαν 17 εξαρχικούς στο χωριό Κλαδοράχη, γεγονός που προκάλεσε την προσωρινή απομάκρυνσή του από την Μακεδονία. Επανήλθε στη Μακεδονία και στο Μορίχοβο τον Ιούλιο του 1906 και μαζί με άλλους Κρητικούς έδωσε πολλές μάχες ενάντια σε Οθωμανούς και Βουλγάρους στο Περιστέρι, την Κέλλη, την Άρνισσα. Η προσφορά του όμως στην απελευθέρωση ελληνικών εδαφών δεν περιορίστηκε στην Μακεδονία. Ο Καραβίτης πολέμησε και για την ανεξαρτησία της Β. Ηπείρου το Πέθανε στην Αθήνα την 29/10/1949 και κηδεύτηκε με τιμές στρατηγού.

38

39 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Νέο Πάρκο Φλώρινας Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. Προτομή ΟΝΟΜΑΣΙΑ Ανδριάντας χ Καπετάν Κώττας, Μακεδονομάχος Ηρώο Μνημείο Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Δημήτρης Καλαμάρας ΥΛΙΚΟ: Χαλκός ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1961 Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

40 Ο Καπετάν Κώττας, πρωτεργάτης του Μακεδονικού Αγώνα, γνωστός ως Κωνσταντίνος Χρήστου γεννήθηκε το 1860 στη Ρούλια των Πρεσπών που σήμερα φέρει το όνομα του. Καταγόμενος από σλαβόφωνη οικογένεια άσκησε πολλά επαγγέλματα (αγρότης, κηροπλάστης, μανάβης, πανδοχέας). Στις αρχές του 1897 ο Κώττας βγήκε στο βουνό ως αντάρτης. Η κατάσταση ήταν έκρυθμη λόγω του ελληνοοθωμανικού πολέμου. Ο Κώττας άρχισε να καταδιώκει Οθωμανούς άρχοντες και έδωσε αρκετές μάχες με τα Οθωμανικά στρατεύματα. Η φήμη της δράσης του Κώττα ήταν τέτοια, που 28 νέοι των καλύτερων οικογενειών του Μοναστηρίου, είχαν προετοιμαστεί και εξοπλιστεί, προκειμένου να τεθούν υπό τη ηγεσία του Κώττα. Η ηγετική του παρουσία στην περιοχή και η μεγάλη επιρροή που ασκούσε σε μεγάλους πληθυσμούς, τον κατέστησαν τον βασικό εκφραστή του Μακεδονικού Αγώνα στην περιοχή. Οι Οθωμανοί τον συνέλαβαν στη Ρούλια τον Ιούνιο του 1904 και τελικά τον απαγχόνισαν στην πλατεία Ατ Παζάρ του Μοναστηρίου το Σεπτέμβρη του 1905.

41

42 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Πάρκο Σιδηροδρομικού Σταθμού Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. Προτομή ΟΝΟΜΑΣΙΑ Ανδριάντας χ Η Γυναίκα της Βεύης ή Η Φλωρινιώτισσα Ηρώο Μνημείο Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Νικόλαος Δογούλης ΥΛΙΚΟ: Ορείχαλκος ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1964 Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

43 «Γυναίκα της Βεύης» ή «Κόρη του Βορά» ή «Φλωρινιώτισα» είναι η ανώνυμη γυναίκα που έλαβε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα. Στο πρόσωπο αυτής της γυναίκας νεαρής ηλικίας που είναι ξυπόλυτη και ντυμένη με παραδοσιακή φορεσιά, φοράει μαντίλι στα μαλλιά της τα οποία είναι πιασμένα σε κοτσίδες, αντικατοπτρίζονται όλες οι γυναίκες της περιοχής που συμμετείχαν με πολλαπλούς ρόλους στο Μακεδονικό Αγώνα.

44

45 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Νέο Πάρκο Φλώρινας Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο χ Θνήσκων Πολεμιστής Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Δημήτριος Καλαμάρας ΥΛΙΚΟ: Ορείχαλκος ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1971 Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

46 Πρόκειται για ένα μνημείο πεσόντων. Παριστάνει ένα πληγωμένο πολεμιστή. Είναι μια συμβολική αναπαράσταση ενός άγνωστου Έλληνα στρατιώτη που μπορεί να είναι του 1821, του 1940

47

48 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Μακεδονομάχων & Λ. Νίκης Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Χαράλαμπος Καστρισιανάκης Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Βασίλειος Αντωνόπουλος ΥΛΙΚΟ: Ορείχαλκος ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1975 Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

49 Ο Χαράλαμπος Καστρισιανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Υπήρξε αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1948 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Τον Φεβρουάριο του 1949 μετέβη στη Φλώρινα όπου μαίνονταν σκληρές συγκρούσεις με τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού. Ο Καστρισιανάκης ανάλαβε την υπεράσπιση του υψώματος 1033 που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης της Φλώρινας. Έχασε τη ζωή του στη μάχη που ακολούθησε στις 12 Φεβρουαρίου Μετά θάνατον, προήχθη στον βαθμό του Λοχαγού.

50

51 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Διασταύρωση Κιουτάχειας & Μαγνησίας Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Ιωάννης Ιωαννίδης, Μακεδονομάχος Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Αθανάσιος Μηνόπουλος ΥΛΙΚΟ: Χαλκός ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1976 Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

52 Ο Ιωάννης Ιωαννίδης γεννήθηκε στην Κιουτάχεια της Μ. Ασίας. Τον Αύγουστο του 1904, η Δημογεροντία της Ελληνορθόδοξης κοινότητας Κιουτάχειας, αποφάσισε να στείλει 10 άριστους απόφοιτους της αστικής Σχολής, να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ονομαστά σχολεία της εποχής, με σκοπό να επιστρέψουν ως δάσκαλοι στα εκπαιδευτήρια της κοινότητας. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Ιωάννης Ιωαννίδης, που εστάλη στο τετρατάξιο Γυμνάσιο Τσοτυλίου. Τον Σεπτέμβρη του 1905, σε ηλικία μόλις 17 ετών, εγκαταλείπει τα μαθητικά θρανία και κατατάσσεται στην ανταρτική ομάδα του Κρητικού οπλαρχηγού Γεώργιου Σκαλίδη. Το σώμα του Σκαλίδη έδρασε στην περιοχή του Μοριχόβου. Στις 23 Μαρτίου του 1906, το σώμα συγκρούσθηκε με δύναμη 250 Τούρκων και πολέμησαν μέχρις εσχάτων στην τοποθεσία Κράπα του χωριού Ίβενι (17 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Σκοπός). Μεταξύ αυτών που χάθηκαν ήταν και ο Ιωαννίδης.

53

54 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Οδό Μακεδονομάχων Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Παύλος Τσάμης, Ταξίαρχος Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Νικόλαος Δογούλης ΥΛΙΚΟ: Χαλκός ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1981 Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

55 Ο Παύλος Τσάμης, γιος του Μακεδονομάχου έμπιστου του Κώττα Λάζαρου Τσάμη, γεννήθηκε στο Πισοδέρι Φλώρινας το Το 1932 εισήχθη στη σχολή Ευελπίδων, απ όπου αποφοίτησε το Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου τον βρήκε διοικητή Λόχου Πολυβόλων στο Λαιμό Πρεσπών. Στη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δραστηριότητα και τον Ιούνιο του 1944 ανέλαβε διοικητής στο απόσπασμα Βίτσι. Μετά την απελευθέρωση της χώρας πολέμησε στον Εμφύλιο ως διοικητής του 1 ου Λόχου του 527 ου Τάγματος πεζικού. Το 1963, ανέλαβε διευθυντής του Κέντρου Απόδημων Μακεδόνων, θέση στην οποία εργάστηκε επτά χρόνια, θεμελιώνοντας τη συνεργασία της πατρίδας με τον απόδημο μακεδονικό ελληνισμό. Ενώ παράλληλα είχε πλούσιο συγγραφικό έργο. Πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου 1975.

56

57 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Στην ομώνυμη Πλατεία Επτά Ηρώων Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. Προτομή Ανδριάντας Ηρώο ΟΝΟΜΑΣΙΑ Μνημείο χ Επτά Ήρωες Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Ρόμπης Τηλέμαχος ΥΛΙΚΟ: Μάρμαρο & Χαλκός ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1990 Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

58 Δημήτριος Τάνος, Γεώργιος Λουκίδης, Γεώργιος Σεχίδης, Συμεών Χατζηπροδρόμου, Κωνσταντίνος Γαζίνος, Πέτρος Μάρκου, Λάσκαρης Στεφανίδης: 17 Ιανουαρίου 1944 συλλαμβάνονται έξω από το Λαιμό Πρεσπών, μέσα σε ελληνικό έδαφος, από 25 στρατιώτες του Βουλγαρικού κατοχικού στρατού και οδηγούνται δεμένοι με τηλεφωνικά καλώδια, 50 μέτρα μέσα στο έδαφος της (τότε) Γιουγκοσλαβίας, που βρισκόταν υπό βουλγαρική κατοχή και διοίκηση. Μετά από φοβερά βασανιστήρια βρίσκουν φρικτό θάνατο. Το 1978 τα οστά των επτά νέων επέστρεψαν στην Ελλάδα.

59

60 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Έναντι Αρχαιολογικού Μουσείου Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Ιωάννης Αντωνιάδης ΥΛΙΚΟ: Ορείχαλκος ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 1993 ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Δημήτριος Μακρής, Βουλευτής Φλώρινας, Υπουργός Εσωτερικών - Προεδρίας Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

61 Ο Δημήτρης Μακρής εκλέχθηκε κατ επανάληψη βουλευτής Φλώρινας και διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών και Προεδρίας στην Κυβέρνηση Καραμανλή. Με την υπουργοποίηση του Δ. Μακρή, άρχισε μια λαμπρή εποχή για τον ίδιο. Η ανέλιξη του σε κυβερνητικό επίπεδο ήταν ραγδαία. Σύντομα, ως υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως και ως γραμματέας του κόμματος, κατέστη πανίσχυρος και δεξί χέρι του Καραμανλή. Το 1960 το όνομα του ενεπλάκη στο σκάνδαλο Μαξ Μέρτεν. Πέθανε το 1981.

62

63 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Πλατεία Γεωργίου Μόδη Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. Προτομή ΟΝΟΜΑΣΙΑ Ανδριάντας χ Η Ελευθερία Ηρώο Μνημείο Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Νικόλαος Δογούλης ΥΛΙΚΟ: Χαλκός ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 2012 Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

64 Το έργο αυτό το οποίο αποτελεί δωρεά του καλλιτέχνη Νικόλαου Δογούλη στήθηκε με αφορμή την επέτειο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Φλώρινας στο Ελληνικό κράτος και συμβολίζει την ιδέα της ελευθερίας.

65

66 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Είσοδο της πόλης,(πάρκο Μ. Αλεξάνδρου) Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Ελευθέριος Βενιζέλος Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Χρήστος Τσώτσος ΥΛΙΚΟ: Ορείχαλκος ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 2012 Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

67 Ο Ελευθέριος K. Βενιζέλος γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων το Διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας Ως πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Κρητικό ζήτημα καθώς και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας από το 1910 μέχρι και τον θάνατό του. Οργάνωσε την επανάσταση στο Θέρισσο και το 1910 ανέλαβε την πρωθυπουργία της Κρητικής Πολιτείας, την οποία εγκατέλειψε λίγους μήνες αργότερα για να αναλάβει την πρωθυπουργία στην Ελλάδα. Από την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου τάχθηκε υπέρ της Αντάντ διαφωνώντας ανοιχτά με την στάση του Βασιλιά. Λόγω αυτής της διαφωνίας, αν και είχε εκλεγεί πρωθυπουργός εκδιώχθηκε με απόφαση του Βασιλιά Κωνσταντίνου δημιουργώντας τα γεγονότα του Εθνικού Διχασμού. Επέστρεψε στην πρωθυπουργία την περίοδο αλλά εγκατέλειψε την Ελλάδα μετά την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου Επέστρεψε το 1924 για λίγους μήνες και το 1928 εξελέγη πρωθυπουργός. Τον Ιανουάριο του 1935 έγινε για τελευταία φορά πρωθυπουργός και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου κατέφυγε στο Παρίσι όπου και πέθανε. Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας επέφερε μεταρρυθμίσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς του κράτους, οργάνωσε ισχυρό στρατό, τον οποίο εκμεταλλεύθηκε στις πολεμικές συρράξεις διπλασιάζοντας την εδαφική έκταση της Ελλάδας.

68

69 Α/ ΤΟΠΟΣ (που βρίσκεται): Προαύλιο Περιφερειακής Διοίκησης Β/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ.. ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προτομή χ Καπετάν Κώττας, Μακεδονομάχος Ανδριάντας Ηρώο Μνημείο Γ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Νικόλαος Δογούλης ΥΛΙΚΟ: Χαλκός ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ: 2001 Δ/ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε/ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

70 Κοντογιάννης Κωνσταντίνος Στρατής Φιλιππότης Νικόλαος Δογούλης Πέτρος Μωραϊτης Χάρης Χατζηβασιλειάδης Μηνόπουλος Αθανάσιος Χατζή Αλίκη Ιωάννης Κανακάκης Δημήτρης Καλαμάρας Βασίλειος Αντωνόπουλος Ρόμπης Τηλέμαχος Ιωάννης Αντωνιάδης Χρήστος Τσώτσος

Νεότερη Ελληνική Ιστορία

Νεότερη Ελληνική Ιστορία Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Νεότερη Ελληνική Ιστορία Ενότητα 4: Μνημονικοί Τόποι: Αφήγημα και κοινωνικές πρακτικές Αν. Καθηγήτρια: Ι. Βαμβακίδου e-mail: ibambak@uowm.gr Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του είχε επεκταθεί σε όλη τη σημερινή Μακεδονία μέχρι και

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ )

Κεφάλαιο 1. Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 1 Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ. 178 181) Μετά την ήττα στον πόλεµο µε την Τουρκία, το 1897, το ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

Καρατάσος-Καρατάσιος,

Καρατάσος-Καρατάσιος, Επώνυµο Όνοµα Προσωνυµία Υπογραφή Καρατάσος-Καρατάσιος, Δηµήτρης Τσάµης Ιδιότητα Στρατιωτικός Τόπος Γέννησης Διχαλεύρι Νάουσας Χρόνος Γέννησης 1798 Τόπος Καταγωγής Μακεδονία Τόπος Θανάτου Βελιγράδι Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015 «ΙΑΧΡΟΝΙΚΑ Ι ΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Οι αγώνες

Διαβάστε περισσότερα

Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων

Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων οι Σέρβοι κέρδισαν την αυτονομία τους (1812-1815) οι Έλληνες ίδρυσαν ανεξάρτητο εθνικό κράτος οι Βούλγαροι ίδρυσαν ανεξάρτητη βουλγαρική εκκλησία,

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία ζώσα 2. 28 η Οκτωβρίου Ξάνθη 1940-1944. www.axion.edu.gr

Ιστορία ζώσα 2. 28 η Οκτωβρίου Ξάνθη 1940-1944. www.axion.edu.gr Ιστορία ζώσα 2 28 η Οκτωβρίου Ξάνθη 1940-1944 www.axion.edu.gr Όποιος την ιστορία του τόπου του αγνοεί ορφανός νιώθει και ευάλωτος είναι. Επιμέλεια και οργάνωση του projectστ. Λίτσας Μαθηματικός Πρ. Εκπ/κου

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 Θέμα Α1 Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α) Με τη βιομηχανική επανάσταση καθώς η κατοχή γης έπαυε προοδευτικά να είναι πηγή εξουσίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

Η μετάκληση του Βενιζέλου στην Αθήνα και οι επιπτώσεις στο Κρητικό Ζήτημα

Η μετάκληση του Βενιζέλου στην Αθήνα και οι επιπτώσεις στο Κρητικό Ζήτημα Η μετάκληση του Βενιζέλου στην Αθήνα και οι επιπτώσεις στο Κρητικό Ζήτημα Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κρητικής Κυβέρνησης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που έλεγχε τα ελληνικά πολιτικά

Διαβάστε περισσότερα

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας - Παπα-θύμιος Βλαχάβας - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA MET

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας - Παπα-θύμιος Βλαχάβας - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA MET Ο Σύλλογος «Παπα - θύμιος» Βλαχάβας ιδρύθηκε το 1985. Μετά το 2001 άρχισε να δραστηριοποιείται δημιουργώντας χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών και πραγματοποιώντας κάθε χρόνο τουλάχιστον τρις μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 9η: Το Μακεδονικό Ζήτημα Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου

21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου 21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου Υποστήριξη στην αποτελεσματική διαχείριση του αναλυτικού προγράμματος μέσα από την υλοποίηση ενεργητικών διδακτικών τεχνικών. Γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Δημοτικό Κατάστημα, 25 ης Μαρτίου 15, Τ.Κ. 50 200 Πτολεμαΐδα, τηλ 24633 50100, FAX 24633 50150 Πτολεμαΐδα 04-10-2012 Αριθμ.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Όθων συνδιαλέγεται με τον έφιππο συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη που του ζητά την παραχώρηση συντάγματος Καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ Αβραμιώτη Κέλλυ Ανδριώτης Κωνσταντίνος Βασιλάκη Νίκη Βενιοπούλου Παναγιώτα Βλάση

Διαβάστε περισσότερα

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Επώνυµο Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Όνοµα Υπογραφή Μανώλης Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Σφραγίδες Ελευθερίας, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1983 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Το 1956 η Λίνα Τσαλδάρη υπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή

Το 1956 η Λίνα Τσαλδάρη υπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/09/2007 Το 1956 η Λίνα Τσαλδάρη υπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή 1 Λίνα Τσαλδάρη. Πρώτη γυναίκα υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ανέλαβε καθήκοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ. Σελίδα 1

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ. Σελίδα 1 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ Σελίδα 1 1 Ο Κεφάλαιο Από την αγροτική οικονομία στην αστικοποίηση ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1821-1828 Επαναστατικός Αγώνας 1864 Προσάρτηση Επτανήσων 1881 Προσάρτηση Άρτας και

Διαβάστε περισσότερα

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017 180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ: 1837-2017 / 180 χρόνια Βασικοί άξονες Θεματολογία Σκοπός Βασικοί άξονες (1) Η συμβολή του ΕΚΠΑ στην επιστήμη και στην έρευνα. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ 2000 ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831)

ΤΑΞΗ 2000 ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) ΤΑΞΗ 2000 ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) Πολιτική, Διπλωματική και Ηγετική Προσωπικότητα των αρχών του 19 ου αιώνα. Πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους («Ελληνικής Πολιτείας») μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Τη φετινή χρονιά 2018-2019, ο Σύλλογος διδασκόντων του 2 ου ΓΕ.Λ. Αγίου Δημητρίου αποφάσισε να τιμήσει το ηρωικό «ΟΧΙ» του λαού μας και

Διαβάστε περισσότερα

100 χρόνια από την άφιξη του Ελ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία της Προσωρινής Κυβέρνησης

100 χρόνια από την άφιξη του Ελ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία της Προσωρινής Κυβέρνησης 24 Σεπτεμβρίου 2016 100 χρόνια από την άφιξη του Ελ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία της Προσωρινής Κυβέρνησης Πολιτισμός / Ιστορία Στέλιος Κούκος Η θριαμβευτική άφιξη του Ελευθερίου Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 4η: Φιλική Εταιρεία Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017 180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ: 1837-2017 / 180 χρόνια Επετειακό έμβλημα Βασικοί άξονες Θεματολογία Σκοπός Επετειακό έμβλημα Επετειακό έμβλημα και λογότυπος Επετειακός

Διαβάστε περισσότερα

41 Ο Δ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

41 Ο Δ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ Αρχικά διαλέξαμε τα θέματα στα οποία θα δουλεύαμε. Χωριστήκαμε σε 13 ομάδες και κάθε μία ομάδα ανέλαβε από μία εργασία. Ύστερα αναζητήσαμε πληροφορίες στο Internet από έμπιστες πηγές για

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 22 - Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων. Ιστορία Γ Γυμνασίου. Μακεδονομάχοι Το αντάρτικο σώμα του Μελά

Ενότητα 22 - Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων. Ιστορία Γ Γυμνασίου. Μακεδονομάχοι Το αντάρτικο σώμα του Μελά Ενότητα 22 - Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων Ιστορία Γ Γυμνασίου Μακεδονομάχοι Το αντάρτικο σώμα του Μελά Χρονολόγιο Τα Βαλκάνια υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Εθνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 1 ο Κεφάλαιο: Από την Αγροτική Οικονομία στην Αστικοποίηση 1821-1828 Επανάσταση 1864 Προσάρτηση Επτανήσων 1881 Προσάρτηση Άρτας και Θεσσαλίας 1896 Εξέγερση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο πόλεμος του Βιετνάμ(1965-1975) ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής κατά την διάρκεια του

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 10η: Το Κίνημα στο Γουδή Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: 2017-2018 Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευ. Δανίκα Γεννήθηκε στην Κέρκυρα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η Μάχη της Κρήτης έχει µια ξεχωριστή θέση στη ροή των γεγονότων του Β' Παγκοσµίου Πολέµου. Ο Ελληνικός λαός στη Κρήτη, εγκαταλελειµµένος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ )

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ε Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 4 Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ. 190 193) Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α' Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε σε διχασµό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ 1. Αλέξανδρος Παπαλεξάκης 4. Σταύρος Γαγάνης 2. Παγώνα Βερνάδου 5. Νεκτάριος Κλουβάτος 3.

ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ 1. Αλέξανδρος Παπαλεξάκης 4. Σταύρος Γαγάνης 2. Παγώνα Βερνάδου 5. Νεκτάριος Κλουβάτος 3. ΠΡΑΚΤΙΚΟ 4/2017 Πρακτικό συνεδρίασης της Δημοτικής Κοινότητας Ατσιποπούλου Η συνεδρίαση έγινε στις 28/07/2017 ημέρα Παρασκευή και ώρα 20.00 μ.μ στο Κοινοτικό κατάστημα Ατσιποπούλου, υπό την Προεδρία του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αποφοίτων της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) λόγω των άκρως σοβαρών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΜΠΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η Εήήάδα στον 20 αιώνα

ΠΕΜΠΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η Εήήάδα στον 20 αιώνα Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΜΠΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η Εήήάδα στον 20 αιώνα 1. Τοποθετήστε στην ιστορική γραμμή τα γεγονότα του 20 ου αιώνα που λείπουν: 1912-1913 1914-1919 1940-1945 2. Ανηστοιχίστε

Διαβάστε περισσότερα

Το κίνηµα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου

Το κίνηµα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου Το κίνηµα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου Το κίνηµα στο Γουδί -1909 Τον Αύγουστο του 1909 αξιωµατικοί του στρατού, συγκεντρώθηκαν στο Γουδί της Αθήνας και κήρυξαν επανάσταση εναντίον του βασιλιά Γεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 3 ο /9-2-2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 150/2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 3 ο /9-2-2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 150/2015 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 3 ο /9-2-2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 150/2015 ΘΕΜΑ: 73 ο Τρικάλων. Έγκριση δαπανών εκδηλώσεων Εθνικού χαρακτήρα του νομού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 17. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ )

Κεφάλαιο 17. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 17 Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ. 138 141) Ο Ιωάννης Καποδίστριας καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βιογραφικό σημείωμα Ο Πολυμέρης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διατριβή του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Λαγκαδά. Επέτειος Μάχης του Λαχανά. 103 Χρόνια Ελευθερίας Ιουνίου

Δήμος Λαγκαδά. Επέτειος Μάχης του Λαχανά. 103 Χρόνια Ελευθερίας Ιουνίου Δήμος Λαγκαδά Επέτειος Μάχης του Λαχανά 103 Χρόνια Ελευθερίας 19-21 Ιουνίου Πρόγραμμα Τρίτη 21 Ιουνίου2016 11:30 π.μ. Εορτασμός της 103ης επετείου της Μάχης του Λαχανά στο Ηρώο Πεσόντων Λαχανά Επιμνημόσυνη

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης.

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης. Περιγραφή της ερευνητικής εργασίας Βασικοί σκοποί της έρευνας: Η οικοδόμηση γνώσεων όσον αφορά στη λειτουργία των φωτογραφικών τεχνικών (αναλογικών ψηφιακών) διερευνώντας το θέμα κάτω από το πρίσμα των

Διαβάστε περισσότερα

http://didefth.gr ΘΕΜΑ : «2 ο πανελλήνιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ)»

http://didefth.gr ΘΕΜΑ : «2 ο πανελλήνιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ)» Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθμός Προτεραιότητας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΣ (976-1025) 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ήταν η Ελένη,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους

Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους Ιστορία Γ Γυμνασίου Ivan Aivazovskiy (1846): Ναυμαχία στο Ναβαρίνο στις 2 Οκτωβρίου 1827 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Α. Ερωτήσεις σύντομης απάντησης 1. Το αγροτικό ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

ΓΣΕΒΕΕ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΤΉΣΙΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΏΝ ΔΡΆΣΕΩΝ

ΓΣΕΒΕΕ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΤΉΣΙΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΏΝ ΔΡΆΣΕΩΝ ΕΤΉΣΙΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΏΝ ΔΡΆΣΕΩΝ Το 2019 είναι έτος ορόσημο για τη λειτουργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της.

Διαβάστε περισσότερα

Αύγουστος-Σεπτέμβριος

Αύγουστος-Σεπτέμβριος Οκτώβριος Αύγουστος-Σεπτέμβριος ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-2017 ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΕΜΠΤΗ 25/08/2016 ΠΕΜΠΤΗ 01/09/2016

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤ - ΟΤΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Ο.Τ.Ε. Ημερολόγιο

ΠΕΤ - ΟΤΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Ο.Τ.Ε. Ημερολόγιο Ημερολόγιο Το δικό μας ημερολόγιο Η ΠΕΤ ΟΤΕ συνεχίζοντας την παράδοση να βγάζει κάθε χρόνο ημερολόγιο σας παραδίδει και φέτος τη δουλειά της με μια εντελώς ξεχωριστή θεματολογία. Παρακολουθώντας την επικαιρότητα

Διαβάστε περισσότερα

Απόηχοι από ένα μακρινό παρελθόν: Σφυγμομετρώντας τη σύγχρονη αντίληψη του κοινού για τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο Φεβρουαρίου 2018

Απόηχοι από ένα μακρινό παρελθόν: Σφυγμομετρώντας τη σύγχρονη αντίληψη του κοινού για τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο Φεβρουαρίου 2018 Απόηχοι από ένα μακρινό παρελθόν: Σφυγμομετρώντας τη σύγχρονη αντίληψη του κοινού για τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. 21-22 Φεβρουαρίου 218 Ταυτότητα της έρευνας Φορέας Διεξαγωγής Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

Η Σιάτιστα των εθνικών αγώνων

Η Σιάτιστα των εθνικών αγώνων Η παρουσία της Σιάτιστας στα ιστορικά δρώμενα της Ελλάδας είναι αισθητή. Η πόλη είναι γεμάτη μ' αγάλματα παιδιών της που έδωσαν το παρόν στους αγώνες της πατρίδας. Μερικά από αυτά τα αναφέρουμε στη συνέχεια.

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίο ευρωπαίο διπλωμάτη, βρίσκεται στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Σχεδίου Εργασίας Project

Σχεδιασμός Σχεδίου Εργασίας Project ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/Δ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ 7 ΗΣ ΠΕΡΙΦ. Δ.Ε. Ν. ΣΕΡΡΩΝ Ημερομηνία 14-10-2014 Σχεδιασμός Σχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

1ης Διημερίδα Τοπικής Ιστορίας Αμυνταίου (φώτο)

1ης Διημερίδα Τοπικής Ιστορίας Αμυνταίου (φώτο) 04/02/2019 1ης Διημερίδα Τοπικής Ιστορίας Αμυνταίου (φώτο) / Επικαιρότητα Στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για την Τοπική Ιστορία και τον Πολιτισμό του Αμυνταίου, ο Δήμος Αμυνταίου σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία ( Project) Α Λυκείου. Καταγραφή επαγγελμάτων των γονέων των μαθητών της Α Λυκείου και κατανομή τους στους τρεις τομείς παραγωγής

Ερευνητική εργασία ( Project) Α Λυκείου. Καταγραφή επαγγελμάτων των γονέων των μαθητών της Α Λυκείου και κατανομή τους στους τρεις τομείς παραγωγής 1 ο ΓΕΛ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ Ερευνητική εργασία ( Project) Α Λυκείου Θέμα: Καταγραφή επαγγελμάτων των γονέων των μαθητών της Α Λυκείου και κατανομή τους στους τρεις τομείς παραγωγής Α' Τετράμηνο Σεπτέμβρης 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ Α

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ Α ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α.1 Α.1.1 Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α. Κλήριγκ β. Οργανισμός γ. Οργανικός Νόμος 1900 ΜΟΝΑΔΕΣ 15 Α.1.2 Να αντιστοιχίσετε κάθε δεδομένο της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ Λυκείου- Θεωρητική

ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ Λυκείου- Θεωρητική ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ Λυκείου- Θεωρητική ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Ν αποδώσετε το περιεχόμενο των παρακάτω όρων: α) κλήριγκ β) «ανόρθωση» γ) Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής Μονάδες 12 Α. 1. 2. Να προσδιορίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚZ Η ΕΛΛΑ Α ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1940-1949. ο θρίαµβος της εθνικής αντίστασης και η τραγωδία του εµφυλίου πολέµου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚZ Η ΕΛΛΑ Α ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1940-1949. ο θρίαµβος της εθνικής αντίστασης και η τραγωδία του εµφυλίου πολέµου ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚZ Η ΕΛΛΑ Α ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1940-1949 ο θρίαµβος της εθνικής αντίστασης και η τραγωδία του εµφυλίου πολέµου 180 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 17ης Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

Εορτασμός "Ημέρας Mνήμης του Μακεδονικού Αγώνα" Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

Εορτασμός Ημέρας Mνήμης του Μακεδονικού Αγώνα Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ωραιόκαστρο 11/10/2017 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Ταχ. Δ/νση : Κομνηνών 76 Τηλ. : 2313304002-4091 Εορτασμός "Ημέρας Mνήμης του Μακεδονικού Αγώνα" Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Διαβάστε περισσότερα

2003-2016 Στράτος Φ. Κυριαζίδης ( http://www.stratari.gr ) 1

2003-2016 Στράτος Φ. Κυριαζίδης ( http://www.stratari.gr ) 1 2003-2016 Στράτος Φ. Κυριαζίδης ( http://www.stratari.gr ) 1 Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015 0 0 0 ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΤΡΙΤΗ 1 Αναλήψεις Υπηρεσίας ΤΕΤΑΡΤΗ 2 Προγραμματισμός απολύμανσης κτηρίου Με ημερομηνία 31-8 κλείνουν:

Διαβάστε περισσότερα

Ì Á Ê Å Ä Ï Í É Ó Ì Ï Ó

Ì Á Ê Å Ä Ï Í É Ó Ì Ï Ó ΕΠΙΣΗΜΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ Η «Αλυτρωτη Αιγαιακη Μακεδονια» Ì Á Ê Å Ä Ï Í É Ó Ì Ï Ó 2 Αυγούστου 1944: Ιδρυτική διακήρυξη του Αντιφασιστικού Συμβουλίου Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας (ΑΣΝΟΜ). Ως πρωταρχικός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΛΕΓΕΩΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α ΚΡΙΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΛΕΓΕΩΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α ΚΡΙΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΛΕΓΕΩΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α ΚΡΙΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1853-1856 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗΣ (πηγή: Μουσείο - Πανόραμα «Ηρωική Άμυνα Σεβαστούπολης»)

Διαβάστε περισσότερα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Ενότητα 5: Δημήτριος Σταματόπουλος Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Αντίσταση Ιωάννης Νιούτσικος Διδάκτωρ Σπουδών Πολέμου King s College London

Εθνική Αντίσταση Ιωάννης Νιούτσικος Διδάκτωρ Σπουδών Πολέμου King s College London Εθνική Αντίσταση 1941-1944 Ιωάννης Νιούτσικος Διδάκτωρ Σπουδών Πολέμου King s College London Συνεισφορά ελληνικής αντίστασης στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο Υπερβολικές εκτιμήσεις Απαξίωση της αντίστασης Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας). Χρονολόγιο 1828-1831: Καποδιστριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΟ 4/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΙΑΣ

ΛΕΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΟ 4/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΙΑΣ ΛΕΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΟ 4/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΙΑΣ ΒΗΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Αποφασίζεται το θέμα σε συνεργασία με τους μαθητές. Ενημερώνεται ο διευθυντής του σχολείου, ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2.2: «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ». Μάρτιος 2013 Λάρισα/ Έδεσσα/ Κοζάνη/ Βέροια

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2.2: «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ». Μάρτιος 2013 Λάρισα/ Έδεσσα/ Κοζάνη/ Βέροια ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2.2: «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ». Μάρτιος 2013 Λάρισα/ Έδεσσα/ Κοζάνη/ Βέροια ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Ενίσχυση της επιστημονικής και επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λαγκαδάς 05/10/2016 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Ν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λαγκαδάς 05/10/2016 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Ν. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λαγκαδάς 05/10/2016 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 30.838 ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Ν.Παπαγεωργίου 2 Τηλέφωνο : 23943 30 231 Προς: Όπως Πίνακας Fax: 23940 26113

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 5 ο /25-2-2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 203/2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 5 ο /25-2-2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 203/2015 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 5 ο /25-2-2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 203/2015 ΘΕΜΑ: 43 ο Έγκριση συνδιοργάνωσης θεσμοθετημένων εκδηλώσεων Π.Ε. Λάρισας. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Τα γραμματόσημα της Μοσχόπολης

Τα γραμματόσημα της Μοσχόπολης Τα γραμματόσημα της Μοσχόπολης Γράφει ο: Δημήτριος Περδίκης Η Μοσχόπολη βρίσκεται ΒΔ της Κορυτσάς στη Βόρειο Ήπειρο. Υπήρξε μεγάλο μορφωτικό και οικονομικό κέντρο του ελληνισμού, ιδιαίτερα δε του βλαχόφωνου.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Βενιζέλος προσπαθεί να πείσει τον βασιλιά Α υπόμνημα του Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον βασιλιά Κωνσταντίνο (11/24 Ιανουαρίου 1915).

Ο Βενιζέλος προσπαθεί να πείσει τον βασιλιά Α υπόμνημα του Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον βασιλιά Κωνσταντίνο (11/24 Ιανουαρίου 1915). Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ -Παιδιά, να σας πω ένα αίνιγμα; -Λέγε. -Τι σχέση έχει ο Λάζαρος με τη Βουλή; -Καμία. -Για τη Βουλή των Λαζάρων έχετε ακούσει; -Όχι. -Ήταν η Βουλή των Bενιζελικών, που κάθε τόσο κέρδιζε

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα Θέματα Ιστορία Γενικής Παιδείας

Προτεινόμενα Θέματα Ιστορία Γενικής Παιδείας ΘΕΜΑ Α1 Προτεινόμενα Θέματα Ιστορία Γενικής Παιδείας 2-5-2017 Να δώσετε το περιεχόμενο των παρακάτω όρων: ΘΕΜΑ Α2 Α) «Συλλογική ασφάλεια» Β) Δίκη της Νυρεμβέργης Γ) Ψυχρός πόλεμος Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

Η απελευθέρωση του Διδυμοτείχου απο τους Γερμανούς. Σάββατο, 25 Αύγουστος 2012 09:22

Η απελευθέρωση του Διδυμοτείχου απο τους Γερμανούς. Σάββατο, 25 Αύγουστος 2012 09:22 29 Αυγούστου! Μια σημαντική επέτειος.μιλάμε για την απελευθέρωση της πόλης του Διδυμοτείχου από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής τη μέρα αυτή του 1944. Ήταν η πρώτη πόλη στην κατεχόμενη Ευρώπη, που απελευθέρωσαν

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα Europass

Βιογραφικό σημείωμα Europass Βιογραφικό σημείωμα Europass Προσωπικές πληροφορίες Επώνυμο (-α) / Όνομα (-τα) ΦΟΥΡΤΟΥΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Διεύθυνση (-εις) Αλαμάνας 33, Καλαμαριά, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 55132 Τηλέφωνο (-α) 6946003220 e-mail at.fourtounas@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 6ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 27/28/29/30

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 6ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 27/28/29/30 ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΑΙΤΙΑ: (συμπληρώστε τα κενά) Α/ Οικονομικά αίτια 1893: 1898: Αρχές 20 ου αι. : κάνει δύσκολη τη διάθεση των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές και περιόρισε τα εμβάσματα των Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λαγκαδάς 09/10/2015 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 35.140 ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Ν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λαγκαδάς 09/10/2015 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 35.140 ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Ν. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λαγκαδάς 09/10/2015 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 35.140 ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Ν.Παπαγεωργίου 2 Τηλέφωνο : 23943 30 231 Προς: Όπως Πίνακας Fax: 23940 26113

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερη Ελληνική Πολιτεία. Ο Αθηναίος του χθες Ο Ελεύθερος Έλληνας του Αύριο

Ελεύθερη Ελληνική Πολιτεία. Ο Αθηναίος του χθες Ο Ελεύθερος Έλληνας του Αύριο Ελεύθερη Ελληνική Πολιτεία Ο Αθηναίος του χθες Ο Ελεύθερος Έλληνας του Αύριο Γιάννης Αλήθειας «Ελεύθερη Ελληνική Πολιτεία Ο Αθηναίος του Χθες Ο Ελεύθερος Έλληνας του Αύριο» Α Έκδοση : Ιούνιος 2010 σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας» Δράμα 29-10-2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η Νίκη της Δράμας» Πραγματοποιήθηκαν στις 28 Οκτώβρη 2013 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου - σύμβολο για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του τόπου μας, που γιορτάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 10:30 Σελίδα 2 από 8 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 12/06/2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 α. Φεντερασιόν:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΗ Ι. ΦΙΛΙΑ ΤΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ( ) ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ( ) ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ( )

ΒΑΣΙΛΗ Ι. ΦΙΛΙΑ ΤΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ( ) ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ( ) ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ( ) ΒΑΣΙΛΗ Ι. ΦΙΛΙΑ ΤΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ (1963-1967) ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (1967-1974) ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (1974-1993) Περιεχόμενα Πρόλογος... 9 Ι. Από την κατοχή ως τα Ιουλιανά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Α. ΣΠΟΥΔΕΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Α. ΣΠΟΥΔΕΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Α. ΣΠΟΥΔΕΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1969 : Γέννηση στη Φλώρινα. 1987-1992: Σπουδές στο Νομικό Τμήμα της Σχολής Ν.Ο.Ε. του Α.Π.Θ. 1995: Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 5 Ο χάρτης των Βαλκανίων

Διαβάστε περισσότερα

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Δ. ΑΝΑΝΕΩΣΗ- ΔΙΧΑΣΜΟΣ (1909-1922) 1. Το κόμμα των φιλελευθέρων 1. Πριν τις εκλογές της 8ης Αυγούστου 1910 κανένα ΜΕΓΑΛΟ κόμμα δεν υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν το 1909/1910 Φορείς των νέων

Διαβάστε περισσότερα

Εορτασμός " Ημέρας Mνήμης του Μακεδονικού Αγώνα" Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

Εορτασμός  Ημέρας Mνήμης του Μακεδονικού Αγώνα Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ωραιόκαστρο 11/10/2016 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Ταχ. Δ/νση : Κομνηνών 76 Τηλ. : 2313304002-4091 Εορτασμός " Ημέρας Mνήμης του Μακεδονικού Αγώνα" Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Διαβάστε περισσότερα

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνημα των Νεοτούρκων το 1908, γρήγορα διαψεύστηκαν. Παρά τις επίσημες διακηρύξεις για ισότητα όλων των υπηκόων,

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος 2015-2016 Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΣΥΛΛΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ Μονή Αστράτηγος. Ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική έρευνα γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Νοέμβρι Νοέμβρ ος 200 ιος 2007 Έρευνα 30/10 1/11

Πανελλαδική έρευνα γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Νοέμβρι Νοέμβρ ος 200 ιος 2007 Έρευνα 30/10 1/11 Πανελλαδική έρευνα γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Νοέμβριος 2007 1 Ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση : Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 30 Οκτωβρίου έως και 1 Νοεμβρίου 2007. Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Περιεχόμενο

Δομή και Περιεχόμενο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δομή και Περιεχόμενο Ομάδα Υποστήριξης Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών Ιανουάριος 2013 Δομή ΝΑΠ Εικαστικών Τεχνών ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ. Αρχείο Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου. Αρχείο Αρχιμανδρίτη Παρθενίου Κελαϊδή. Συλλογή Παπα-Στεφάνου Προβατάκη

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ. Αρχείο Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου. Αρχείο Αρχιμανδρίτη Παρθενίου Κελαϊδή. Συλλογή Παπα-Στεφάνου Προβατάκη ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ Τίτλος Αρχείο Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου Αρχείο Αρχιμανδρίτη Παρθενίου Κελαϊδή Συλλογή Παπα-Στεφάνου Προβατάκη Αρχείο Επισκόπου Διονυσίου Μαραγκουδάκη Συλλογή Μονών (νομών Χανίων,

Διαβάστε περισσότερα

Η παρέα των Αστυνόμων γιορτάζει την εθνική μας επέτειο!! Τμήμα: ΠΝ1 Υπεύθυνη παιδαγωγός : Μπαϊμάκα Ναταλία ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ

Η παρέα των Αστυνόμων γιορτάζει την εθνική μας επέτειο!! Τμήμα: ΠΝ1 Υπεύθυνη παιδαγωγός : Μπαϊμάκα Ναταλία ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ Η παρέα των Αστυνόμων γιορτάζει την εθνική μας επέτειο!! Τμήμα: ΠΝ1 Υπεύθυνη παιδαγωγός : Μπαϊμάκα Ναταλία ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ 2017-2018 Διπλή είναι σήμερα η γιορτή διπλή είναι η χαρά. Γιορτάζει η πατρίδα μας

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. Ο Αθανάσιος Διάκος

Διαβάστε περισσότερα

2. Tο 2 ο Γυμνάσιο Φλώρινας βρίσκεται στην Περιοχή Αγίας Παρασκευής. a. Σωστό b. Λάθος

2. Tο 2 ο Γυμνάσιο Φλώρινας βρίσκεται στην Περιοχή Αγίας Παρασκευής. a. Σωστό b. Λάθος Σχολεία Νομού Φλώρινας 1. Σε ποια οδό βρίσκεται το 1 ο Γυμνάσιο Φλώρινας; b. Κ. Παλαιολόγου c. Λεωφόρο Εθνάρχη Κ. Καραμανλή d. Μ. Αλεξάνδρου 2. Tο 2 ο Γυμνάσιο Φλώρινας βρίσκεται στην Περιοχή Αγίας Παρασκευής.

Διαβάστε περισσότερα

-Ποντιακός Ελληνισμός-

-Ποντιακός Ελληνισμός- -Ποντιακός Ελληνισμός- Αναγνώριση από την βουλή των Ελλήνων. Λουτζούδης Γιώργος Ευθυμιάδης Βαγγέλης ΓΕΝΙΚΑ Ο όρος της γενοκτονίας. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Απόφαση της Ελληνικής βουλής Αποφάσεις ανά τον κόσμο Εκτιμήσεις.

Διαβάστε περισσότερα