Β.ΜΕΡΟΣ-μεγαλογράμματη γραφή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Β.ΜΕΡΟΣ-μεγαλογράμματη γραφή"

Transcript

1 Β.ΜΕΡΟΣ-μεγαλογράμματη γραφή ΕΝΤΥΠΟ-ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΜΕ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΕΞΕΙΣ Οι Μεγάλες Περιπέτειες της Σαρανταποδαρούσας Σάρας (Περιεχόμενο 30 σελ. :προτείνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές έκδοσης, βλ. και οδηγό έκδοσης, σχεδιασμός έκδοσης.) ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΡΑΦΗΣ (α-γ δημοτικού) Σμαράγδα Παπαδοπούλου Ιωάννινα, Φεβρουάριος 2004 πρόγραμμα καταπολέμησης σχολικής διαρροής

2 ΜΕΓΑΛΟΓΡΑΜΜΑΤΗ ΓΡΑΦΗ ΣEΛΙΔΑ 1 εισαγωγή στον ήρωα που παρουσιάζει τα γράμματα EIKONA SARANTAPODAROYSA Μερικές φορές τα γράμματα δεν είναι μόνο μικρά, αλλάζουν, όπως στην αρχή του ονόματός μας. Η Σάρα δεν το ήξερε αυτό. Έτσι τώρα δε γράφει σάρα, αλλά Σάρα.

3 ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ (Εικόνα : Ο Σάλης σαλιγκάρης να αφήνει πίσω σάλια Στρίβει δεξιά αριστερα και μαθαίνει να πηγαίνει ίσια. σε σχήμα Σ κεφαλαίου άλλη εικόνα : σκουλαρίκια Σάρας. Πρότυπες λέξεις προς απεικόνιση: σοκολάτα, σαλιγκάρι, σταφύλια, σκαντζόχοιρος, σαρανταποδαρούσα,σχολείο Όλες οι λέξεις γραμμένες με κεφαλαία δίπλα στις εικόνες. ) Ο μεγάλος Σάλης Σαλιγκάρης. Παραλίγο η Σάρα να μην τον γνωρίσει. Τον θυμάται από τότε που γλιστρούσε από τα σάλια στα πόδια της. Μα τώρα μεγάλωσε και έμαθε να στρίβει δεξιά αριστερά όταν γλιστρά κι έτσι δε χάνει ποτέ το δρόμο του. Πάει και σχολείο. Τρώει σοκολάτα και σταφύλια. Έχει και ένα καλό φίλο, το σκαντζόχοιρο με τα αγκαθωτά μαλλιά. Μα και η Σάρα η Σαρανταποδαρούσα είναι σήμερα καλά. Φορά τα καινούρια της σκουλαρίκια στα δάχτυλα των μπροστινών της ποδιών, δυο σκουλαρίκια σαν μεγάλα Σ.

4 ΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ Εικόνα Πρότυπο γράμμα Φ Πρότυπες λέξεις ΦΩΤΙΑ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΦΥΛΛΑ ΦΑΚΟΣ Μα τι παράξενο, όλα όσα η Σάρα συναντά σε αυτό το βιβλίο έχουν μεγαλώσει. Ακόμη και η Φωτιά που είχε κάψει το ποδαράκι της. Θυμάται πώς έμαθε να γράφει το όνομα της φωτιάς: Δυο κύκλοι ο ένας κοντά στον άλλο και μια μεγάλη σουβλερή και καυτερή γραμμή ανάμεσά τους από πάνω προς τα κάτω. Προσέξτε, καίει πολύ. Μα έτσι που είναι μεγάλη η Φωτιά με το Φ μεγάλο φαίνεται από μακριά. Δεν θα περάσει κατά λάθος από πάνω της για να κινδυνέψει. «Φιλιά», λέει η Σάρα και στέλνει ένα φιλί μακρινό στη φωτιά. Θα φάει μερικά μεγάλα Φύλλα από το μεγάλο δέντρο που είναι εδώ και οπωσδήποτε μερικές φράουλες. Κι αν την πάρει η νύχτα κανένα πρόβλημα. Η Μεγάλη Σάρα έχει και Φακό για να μη Φοβάται τη νύχτα.

5 ΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚ Πρότυπο γράμμα Κ ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΟΤΑ ΚΗΠΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΑΡΟΤΑ ΕΙΚΟΝΑ με λεζάντες σε κεφαλαία Καλά καθόταν η σαρανταποδαρούσα Σάρα επάνω στην μικρή καρέκλα του μικρού κ. Μα έτσι μικρή που ήταν πιάστηκε και δεν απόλαυσε τον ύπνο της. Η μικρή κότα έφυγε, πουθενά τα μικρά καλαμπόκια, θα τα έφαγε φαίνεται. Στη θέση της ο μεγάλος Κηπουρός του κήπου κυνηγά έναν Κούνελο που του κλεψε τα πιο μεγάλα Καρότα στον μεγάλο Κήπο. Θα τον πιάσει; Δε νομίζω. Οι μεγάλοι Κούνελοι, είναι σκληρά καρύδια. Δε φοβούνται όσο τα μικρά κουνέλια. Τρέχει γρήγορα, Αλλιώς θα γίνει στιφάδο στην μεγάλη Κατσαρόλα της μεγαλοκυράς, της Κυράς του κηπουρού.

6 ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Πρότυπο γράμμα Ε ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΕΛΕΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η μικρή ελεφαντίνα ελένη κάθεται και κλαίει. Μόλις ανακάλυψε ότι πρέπει να γράφει το όνομά της με μεγάλο ε, Ε. Ελένη Αχ Ελένη! Δεν είναι και τόσο δύσκολα. Το ίδιο πρόβλημα είχε το μικρό εργοστάσιο στην άκρη του δάσους που είχε λάθος την επιγραφή του κι έλεγε «εργοστάσιο» αντί για «Εργοστάσιο» - Πάλι δυο κύπελλα χρειάζεσαι, ενωμένα όπως και με το μικρό ε, αλλά βρες κύπελλα με τετράγωνες άκρες, για να το θυμάσαι, της λέει η Σάρα και της δίνει ένα μεγάλο Ε που έκοψε από μια εφημερίδα.

7 ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΡΑΜΜΑ Ω-Εικόνα Πρότυπες λέξεις ΩΚΕΑΝΟΣ ΩΡΑ Η θάλασσα είναι μεγάλη και γεμάτη νερό. Κι ακόμα πιο μεγάλος είναι ο Ωκεανός. Ο Ωκεανός είναι η πιο μεγάλη θάλασσα που υπάρχει. Έχω μια ιδέα, λέει η Σάρα η Σαρανταποδαρούσα. Θα γράψω ένα μεγάλο Ω για τον ωκεανό σε ένα χαρτί, μετά θα το διπλώσω και θα το βάλω σε ένα μπουκάλι. Θα το κλείσω καλά για να μην μπει νερό και θα το πετάξω στον μεγάλο Ωκεανό της θάλασσας. Είμαι περίεργη αν πάρει αυτό το ωραίο μεγάλο Ω στο μπουκάλι κάποιος από την άλλη πλευρά του Ωκεανού. Ώρα είναι τώρα να γυρίσει πίσω στη φωλιά της. Και γυρίζει.

8 ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ Πρότυπο γράμμα Χ Πρότυπες λέξεις ΧΑΡΑΚΑΣ ΧΕΛΩΝΑ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ Η Σάρα επιστρέφοντας από τη βόλτα της στη θάλασσα. σκέφτεται το ΧΑΡΤΑΕΤΌ της και τα παιχνίδια που μπορεί να παίξει. Αλλά δεν έχει πολλά πράγματα στη σάκα της. Κοιτά καλύτερα και τι να δει; Δυο μεγάλοι χάρακες. Τους βάζει σταυρωτά σαν ένα μεγάλο Χ. Αν βρει και λίγο χαρτί θα φτιάξει τον πιο μεγάλο χαρταετό που υπάρχει. Τι χαρά να μοιάζουν τόσο το μικρό και το μεγάλο Χ. «Μα βέβαια, μοιάζουν πολύ τα δυο Χχ, Χαχα: δεν το ήξερες;», της απαντά χαμογελαστή η σοφή χελώνα που έχει ένα μεγάλο Χ χαραγμένο στο καβούκι της, γιατί είναι πολύ μεγάλη σε ηλικία, σχεδόν εκατό χρόνων. Χρόνια σου πολλά Χελώνα, τη χαιρετά η Σάρα και πετούν μαζί το χαρταετό που έφτιαξε με τους χάρακες.

9 ΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠ Εικόνα πόρτα φωλιάς Πρότυπη λέξη ΠΟΡΤΑ Π Τώρα που η Σάρα έγινε φίλη με τη μεγάλη χελώνα πρέπει να αλλάξει την πόρτα της φωλιάς της. Χρειάζεται ένα μεγάλο Π για πόρτα. Μόνο έτσι θα μπορεί να δέχεται επισκέψεις από το χελωνοχωριό. Θα τη βοηθήσετε να φτιάξει ένα μεγάλο π για την πόρτα της;

10 ΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖ Εικόνα η Ζωζώ πετά στον αέρα σχηματίζοντας γράμμα Ζ και εικόνα Ζαχαροπλαστείου με κεφαλαία επιγραφής. Πρότυπο γράμμα Ζ Πρότυπες λέξεις ΖΑΧΑΡΗ ΖΥΜΗ ΖΑΛΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ Πώς μεγάλωσε και το ζουζούνι η Ζωζώ! Θα συνεχίζει να είναι ζωηρό ζουζούνι και να φωνάζει με φωνή ΖΩ και ΖΩ και ΖΩ και ΖΩ. Και ξέρετε γιατί ζει; Για να τρώει γλυκά. Κάθε μέρα τώρα που μεγάλωσε επισκέπτεται το μεγάλο ζαχαροπλαστείο και ζουζουνίζει πάνω από το ζαχαροπλάστη που τη διώχνει. Αλλά αυτή κάνει μεγάλες Ζαβολιές γύρω από τα ζελέ και τη ζύμη της τούρτας, από τα ζαχαρωτά, τα τσουβάλια με τη ζάχαρη κι όλες τις άλλες λιχουδιές. Μετά ανεβαίνει ζυγαριά και την πιάνει ζάλη. Η Ζωζώ είναι μεγάλη. Είναι χοντρή, στρουμπουλή και ζωηρή. Τα άλλα ζώα του δάσους την πειράζουν λέγοντας: «Ζαχαροπλάστης ήταν ο πατέρας σου;».

11 ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ Εικόνα βροχή από Ι Πρότυπο γράμμα Ι Πρότυπες λέξεις ΙΑΤΡΟΣ ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Μα πιάνει βροχή ξαφνική και δυνατή. Γρήγορα η Ζωζώ μαζεύει τα ζαχαρωτά να μη λιώσουν. Τη βοηθά και η Σάρα. Κοιτούν μαζί τη βροχή από το παράθυρο της φωλιάς της Σάρας. «Οι σταγόνες της βροχής μοιάζουν με μεγάλα ι, σαν τον μεγάλο Ίκι το περήφανο σκουλήκι και τον ιατρό Ιπποπόταμο. «Βρέχει μεγάλα ΙΙΙΙΙΙΙΙ, συμφωνεί μαζί τους το Ίκι, το ίσιο και περήφανο σκουλήκι. Τώρα γράφει κι αυτό με μεγάλο Ι το όνομά του. Ίκι. Έμαθε μάλιστα να διαβάζει και όμορφες ιστορίες.

12 ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ Πρότυπες λέξεις: αρκούδα, αεροπλάνο, αερόστατο, άμμος, αλεπού. Με εικόνες και λεζάντες. Περιβάλλον εικόνας : η φωλιά με τους ήρωες: Σάρα, Ίκι και Ζωζώ. ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΡΑΜΜΑ Α Η βροχή σταμάτησε. Αλλά το είναι αυτό μπροστά στη μεγάλη πόρτα της Σαρανταποδαρούσας Σάρας. Δεν είναι ένα μικρό α σαν το στόμα της αλεπούς, είναι ένα μεγάλο Α γιατί μπροστά ακριβώς στην πόρτα της φωλιάς ανοίγει το στόμα της μια μεγάλη αρκούδα. Να φύγουμε με το αερόστατό μου, προτείνει η Ζωζώ. Να περιμένουμε το αεροπλάνο, καλύτερα προτείνει το σκουλήκι Ικι, που φοβάται να κουνηθεί και βλέπει αστέρια από το φόβο του. Έχω μια ιδέα, λέει τότε η Σάρα. Ας σκεπαστούμε με άμμο που έχω φέρει από τη θάλασσα. Έτσι θα κρυφτούμε και δε θα μας δει η αρκούδα. Οι τρεις φίλοι χώνονται μέσα στην άμμο. Α, να κι η αρκούδα. «ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ» φωνάζει στην πόρτα της φωλιάς, αλλά αφού δε βλέπει κανέναν φεύγει και δεν ξαναγυρίζει.

13 ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ Πρότυπο γράμμα Ο Πρότυπες λέξεις ΟΜΠΡΕΛΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΕΙΚΟΝΑ ομπρέλα, ομελέτα και μεγάλο Ο Να και το μικρό το ο. Ας κοιτάξω καλύτερα. Μα τι γίνεται; Κι αυτό μεγάλωσε. Η Σάρα τρώει μια ομελέτα στρογγυλή και μεγάλη σαν μεγάλο Ο. Κρατά κάτω από το πόδι της και μια μεγάλη ομπρέλα. Έτσι άμα ξαναβρέξει Ι, δε θα τη νοιάζει καθόλου.

14 ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ Πρότυπο γράμμα Ρ Πρότυπες λέξεις ΡΟΛΟΙ ΡΟΜΠΑ ΡΑΦΤΗΣ ΡΕΒΙΘΙ Εικόνα με σάρα να φορά ρόμπα. Ρολόι τοίχου στο περιβάλλον εικόνας και οι άλλες πρότυπες λέξεις με λεζάντα. Ωραία η Ρόμπα της Σάρας. Πήγε στο Μεγάλο Ράφτη τον Ρο - Ρεβίθι και έραψε καινούρια ρούχα. Η ρόμπα της πέφτει κάπως μεγάλη. Θα χωρούσε μέσα κι η χοντρή Ζωζώ. Η Σάρα αγόρασε και ένα μεγάλο Ρολόι τοίχου για το Ζουζούνι τη Ζωζώ. Θα βλέπει ποια ώρα ακριβώς πρέπει να τρώει τα ραπανάκια τα ρόδια και τα ροδάκινά της. Τέλος τα γλυκά η Ζωζώ. Τρώει φρούτα και κάνει δίαιτα.

15 ΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓ Πρότυπη λέξη: ΓΩΝΙΑ ΓΙΑΤΙ Πρότυπο γράμμα Γ Γ Εικόνα : γωνία και το σκουλήκι σε όταν Σε μπαλονάκι τα υπογραμμισμένα λόγια σηκώνεται. Το σκουλήκι Ίκι κάθεται και μας κοιτά από μια γωνία. Μόλις ανακάλυψε το μεγάλο Γ. καμία σχέση με το γατόψαρο του μικρού γ, σκέφτεται. Έχει βολευτεί στο μεγάλο Γ της γωνίας μα όταν σηκώνεται δεν μπορεί να ισιώσει το κορμί του. Γιατί να μη μείνω σαν ένα μεγάλο Γ; λέει μέσα του. Όμως θα του πονέσει η πλάτη αν μείνει έτσι, κι όλοι θα το φωνάζουν» Γίκι», μια που θα γέρνει. Δεν του αρέσει καθόλου αυτό, γι αυτό σε λίγο ξεχνά το μεγάλο Γ και ξαναπαίρνει το σχήμα της σταγόνας από βροχή Γίνεται και πάλι ίσιο το Ίκι σκουλήκι.

16 ΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔ Πρότυπο γράμμα Δ Πρότυπες λέξεις ΔΕΛΤΑ ΔΑΧΤΥΛΟ ΔΡΟΜΟΣ Εικόνα : πυραμίδες και Δ σε σχήμα δρόμων ή ποταμού Η σάρα με Δ διπλωμένο στο πόδι Η Σάρα επισκέπτεται το Δέλτα του Νείλου. Ο ποταμός Νείλος είναι κοντά σ τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Η Σάρα βλέπει κάτι πολύ παράξενο στις πυραμίδες. Βλέπει πως η σκιά αυτών των παράξενων σπιτιών φτιάχνει ένα τρίγωνο σχήμα στο χώμα, έτσι όπως πέφτουν από την άλλη μεριά οι ακτίνες του ήλιου. Αυτό είναι το μεγάλο Δ. Μοιάζει με ένα τρίγωνο σαν αυτά που λέμε τα κάλαντα τα Χριστούγεννα. Μα γιατί το μεγάλο Δ δε μοιάζει καθόλου με το μικρό δ. Όλα τα παράξενα εδώ συμβαίνουν; Η Σάρα γράφει με το μεγάλο δάχτυλο ενός ποδιού της το μικρό και το μεγάλο Δ. Της φαίνεται πιο εύκολο το μεγάλο Δ. Σβήνει το μικρό και φεύγει γρήγορα κρατώντας το μεγάλο Δ για να έχει κάτι να παίζει στο δρόμο. Της άρεσε πολύ το Δ που σχηματίζουν τα ποτάμια σε αυτή την περιοχή. Θα ξανάρθει στην Αίγυπτο.

17 ΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘ Εικόνα η σαρανταποδαρούσα στη θάλασσα να κάνει ηλιοθεραπεία σε συννεφάκι, σα να σκέφτεται το μικρό και το μεγάλο Θ. Πρότυπο γράμμα Θ Πρότυπη λέξη ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΕΣΗ Επιτέλους θάλασσα. Η Σάρα Θέλει πολύ να κάνει ένα μπάνιο μετά το ταξίδι της και να ξεκουραστεί από τις πολλές παραξενιές του μικρού και του μεγάλου Δ στη χώρα του Δέλτα. Η θάλασσα είναι τόσο απλή. Ακόμα και το μεγάλο Θ της θάλασσας μοιάζει τόσο με το μικρό. Η θερμοκρασία ανεβαίνει και κάνει ζέστη πολύ. Αλλά η Σάρα δε λέει να κουνηθεί απ τη θέση της.

18 ΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤ Πρότυπο γράμμα Τα Πρότυπη λέξη ΤΡΕΝΟ Εικόνα ΤΡΕΝΟ με πολλά Τα στα βαγόνια. Η σαρανταποδαρούσα σε σχήμα Τ επίσης Να και το μεγάλο τρένο με το γράμμα τ. περνάει δίπλα στη θάλασσα. Μα είναι τόσο μεγάλο για να κάνει μεγάλα ταξίδια. Κάνει μια στάση για τη Σάρα. Αρκετά ξεκουράστηκε! Πρέπει να επιστρέψει στη φωλιά της. Τι μεγάλα βαγόνια : Βρήκε μια θέση δίπλα σε ένα μεγάλο Τ. με έκπληξη παρατηρεί τώρα η Σάρα ότι όλο το τρένο είναι φορτωμένο με μεγάλα Τ. τα εισιτήρια είναι σε σχήμα μεγάλου Τα, οι θέσεις είναι σαν μεγάλο Τ Μα, Μήπως μπήκε σε λάθος τρένο; Παίρνει γρήγορα το σχήμα ενός μεγάλου Τ, για να μην τη δει ο σταθμάρχης και την κατεβάσει. εύχεται όλα να πάνε καλά. Καλό σου ταξίδι, Σάρα.

19 ΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒ Εικόνα βάτραχος στις γραμμές του τρένου και να κάνει μεγάλο β με το χέρι του Πρότυπο γράμμα Β πρότυπη λέξη ΒΑΤΡΑΧΟΣ ΒΟΗ Όλα καλά. Η Σάρα κάθεται στη θέση της ακόμη μέσα στο τρένο με τα μεγάλα Τ. Μα ξαφνικά ακούγεται μια φοβερή βοή. Το τρένο βρυχάται σα λιοντάρι και σταματά. Τι συμβαίνει; Ένας απίστευτα μεγάλος βάτραχος κάθεται στις γραμμές του μεγάλου τρένου και δε λέει να κουνηθεί. Είναι απασχολημένος με κάτι που γράφει. Η Σάρα γλιστρά από τη θέση της και τον πλησιάζει. Είναι ο ίδιος βάτραχος που τη βοήθησε μια φορά να βρει το δρόμο της όταν είχε χαθεί στο βουνό. Του δείχνει στο πόδι της το μικρό β και εκείνος αμέσως τη θυμάται. «Μα τι κάνεις εδώ;» Τον ρωτά. «Έμαθα πως χάθηκες πάλι, είσαι σε λάθος τρένο», της απαντά. Και σχηματίζει ένα μεγάλο Β στο χώμα, ίδιο όπως και το μικρό. Να με θυμάσαι με το μεγάλο Β. Όπως βλέπεις μεγάλωσα, λέει ο μεγάλος βάτραχος στη Σάρα που κι αυτός έχει πάει στα ποτάμια του Νείλου πολλές φορές και ξέρει το δρόμο. Την αποχαιρετά δείχνοντάς της από πού πρέπει να πάει για να γυρίσει στη φωλιά της. Ευχαριστώ βάτραχε με το μεγάλο Β, τον χαιρετά και βιάζεται να γυρίσει στη φωλιά. Μα πώς μπερδεύτηκε έτσι πάλι;

20 ΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝ (Εικόνα το ν με τη γραμμή καθέτως που μεταμορφώνεται σε Ν, φόντο βουνού.) Πρότυπο γράμμα Ν πρότυπη λέξη ΝΕΡΟ ΝΥΧΤΑ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ Όπου να ναι η Σάρα φτάνει στο δρόμο ανάμεσα στα δυο βουνά που σχηματίζει ένα μικρό ν. Από εκεί είχε περάσει και την άλλη φορά που τη βοήθησε ο βάτραχος να γυρίσει στη φωλιά του. Μα τι έχει γίνει εδώ; Κάποιος έσκαψε το από τη μια μεριά. Ευτυχώς υπάρχει μια μεγάλη κολόνα για να ανέβεις στην κορφή πριν κατηφορίσεις στο μικρό ν. Λένε ότι εδώ οι άνθρωποι τώρα φτιάχνουν ένα μεγάλο έργο. Η Σάρα θα το ονομάσει το μεγάλο Ν, γιατί σα να μεγάλωσε ο δρόμος από το βουνό με αυτό τον τρόπο. Η Σάρα θυμάται πάλι αγαπημένες λέξεις από Ν, όπως νερό, νύχτα, νοστιμιές και πριν καλά το καταλάβει έχει πια φτάσει στη φωλιά της. Να τη.!!!

21 ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Πρότυπο γράμμα Μ πρότυπη λέξη ΜΑΝΟΛΙΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙ ΜΟΣΧΑΡΙ (ΕΙΚΟΝΑ ΤΟ Σ ΠΛΑΓΙΑΣΤΟ ΣΑΝ Μ βουνοκορφές, ο Μύρης με λουλούδια και το μοσχάρι ) Ακόμη κοιμάται η Σάρα στη φωλιά Το μοσχαράκι έξω που στο μεταξύ μεγάλωσε και έγινε μεγαλομόσχαρος φωνάζειμμμμμμμμμμμμμμμμμμ Μα πού να ξυπνήσει η Σάρα. Έχει μαζευτεί όλη η παρέα της για να τη δει. Ανησύχησαν που άργησε να γυρίσει από το ταξίδι της στις πυραμίδες. Είναι όλοι εκεί και πρώτος πρώτος ο Μύρης Μυρμήγκης με ένα μπουκέτο μανόλιες και ματζουράνες. Λουλούδια από το λουλουδόκηπό του δωράκι για τη Σάρα. ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ ξανακάνει ο μεγαλομόσχαρος κι επιτέλους η Σάρα ξυπνά! Μα τρόμαξε τόσο με το Μ του μοσχαριού απ τον ύπνο που πέφτει με το μεγάλο της Σ προς τα κάτω. ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ ξαναφωνάζει γελώντας το μοσχάρι γιατί άθελά της η Σάρα σχημάτισε ένα μεγάλο Μ. Σε τίποτα δε μοιάζει με το μικρό Μ. Ο Μύρης Μυρμήγκης λέει ότι το μεγάλο Μ μοιάζει με δυο βουνοκορφές τη μια κοντά στην άλλη. Αλλά τι σημασία έχει; Ήρθε η ώρα να την καλωσορίσει και να της δώσει τα λουλούδια του.

22 ΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛ ΕΙΚΟΝΑ Σάρα σε σχήμα Λ, τα λουκούμια με μικρά γράμματα σε λεζάντα και τοίκι σκουλήκι διπλωμένο σαν μεγάλο Λ, όπως λέει η ιστορία πρότυπη λέξη ΛΑΙΜΟΣ ΛΟΥΚΟΥΜΙ πρότυπο γράμμα Λ Τι ωραία λουλούδια. Μυρίζουν όμορφα. Όπως πάντα ευγενικός ο Μύρης Μυρμήγκης. Η Ζωζώ σα λαίμαργο ζουζούνι έχει διακόψει τη δίαιτα. Μασάει ένα λουκούμι από αυτά που έχει φέρει για να κάνει δώρο στη Σάρα, αλλά της κάθεται στο λαιμό και την πιάνει λόξυγκας. Το Ίκι έχει διπλωθεί στα δυο κι έχει φουσκώσει από φόβο μην πνιγεί η φίλη του το ζουζούνι Ζωζώ. Μοιάζει τώρα με ένα μεγάλο Λ, και δε θέλει να βλέπει λουκούμια. Παραλίγο να γίνει μεγάλο κακό. Η Ζωζώ ευτυχώς συνέρχεται. Πίνει νερό και δίνει τα λουκούμια στη Σάρα. Η Σάρα διπλώνεται κι αυτή σαν μεγάλο Λ λέγοντας με τον τρόπο της ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους της

23 ΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ Εικόνα το σκουλήκι Ίκι να τεντώνεται στον ήλιο και να παίρνει ακτίνες του Το γράμμα ν Η κεφαλαίο σε κίτρινο έντονο χρώμα, σε πόδι της Σάρας. Πρότυπο γράμμα Η Πρότυπη λέξη ΗΛΙΟΣ Το σκουλήκι Ίκι δεν έχει φέρει δώρο για την επιστροφή της Σάρας στη φωλιά. Έτσι τεντώνει το σώμα του ψηλά ως τον ήλιο και κλέβει τρεις ακτίνες του σχηματίζοντας το πρώτο γράμμα για τη λέξη Ήλιος με μεγάλο η. «Για να είσαι πιο λαμπερή», της λέει και της δίνει ένα φιλί στο μάγουλο. Άλλο ένα μεγάλο γράμμα που δε μοιάζει καθόλου όταν το βάλεις δίπλα στο μικρό του, σκέφτεται η Σάρα και τον ευχαριστεί.

24 ΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟ Η ΚΑΙ ΤΟ Ξ στα πόδια της Σάρας Ήλιος με λεζάντα το ξημέρωμα. Πρότυπο γράμμα Ξ Πρότυπη λέξη ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΞΕΡΩ Η Σάρα δεν έβαλε σωστά τις ηλιαχτίδες στο πόδι της έτσι γλιστρούν. Καθώς τις ταιριάζει για να είναι σαν ένα μεγάλο Η κάνει όμως λάθος και βάζει πλαγιαστά τη μια κάτω απ την άλλη ηλιαχτίδα, μα αυτό δεν είναι κεφαλαίο Η. είναι ένα μεγάλο Ξ. Τώρα ξέρει. Ο ήλιος που τα βλέπει όλα από ψηλά της κάνει δώρο τρεις ακόμη ηλιαχτίδες. Έτσι έχει από τη μια μεριά το μεγάλο Η για να ευχαριστεί τον Ίκη και από την άλλη το μεγάλο Ξ που της πρόσφερε ο ήλιος για να τον θυμάται το ξημέρωμα και να ξέρει το μεγάλο Ξ. Η Σάρα η μεγάλη σαρανταποδαρούσα ξέρει το μεγάλο Ξ.

25 Ψψψψψψψψψψψψψψψψψψψψψψ ΕΙΚΟΝΑ ΨΩΜΊ ΚΑΙ ΨΩΜΙΆ ΠΡΟΤΥΠΗ ΛΈΞΗ ΨΩΜΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΡΆΜΜΑ Ψ Με τόσα γράμματα που έχει μάθει η Σάρα, μικρά και μεγάλα έχει αρχίσει να πεινά. Σκύβει και κόβει λίγο ψωμί από το μικρούλι ψ. μα δεν φτάνει για όλους. Ας ψήσουμε ψωμί. Προτείνει η Ζωζώ και για ναναι σίγουρη ότι θα φτάσει για όλους φτάχνει πολλά ψωμιά μεγάλα σε σχήμα Ψ. Κοιτά το μικρό και το μεγάλο ψ. Μοιάζουν, αλλά το μεγάλο Ψ είναι πιο χορταστικό, κυρίως αν είναι φτιαγμένο από ψωμί.

26 ΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ Εικόνα Υ χάρτης φωλιάς λουλουδόκηπου μυρμήγκι Πρότυπη λέξη ΥΑΚΙΝΘΟΣ ΜΥΡΜΗΓΚΙ ΛΟΥΛΟΥΔΟΚΗΠΟΣ Υ ΦΩΛΙΑ ΣΑΡΑΣ Ο ΜΥΡΗΣ Μυρμήγκης επιστρέφει ευχαριστημένος από την επίσκεψή του στη Σάρα. Τα λουλούδια του τον χρειάζονται στον κήπο.εκεί βρίσκεται το πιο ωραίο λουλούδι, ο Υάκινθος. Αλλά δυστυχώς μπερδεύτηκε. Βρίσκεται μπροστά σε ένα δρόμο που βγάζει σε δυο μικρότερους. Ο ένας τραβάει αριστερά και ο άλλος αριστερά. Ποιο δρόμο πρέπει να πάρει για να φτάσει σπίτι του; Βοηθήστε τον! Ξέρετε κάτι; Αυτός ο μεγάλος δρόμος που ανεβαίνοντας ανοίγει σε δυο μονοπάτια είναι το μεγάλο υ που μοιάζει σα φλιτζάνι στο πόδι της Σάρας. Ο ΜΥΡΗΣ ο ευγενικός μυρμήγκης πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψει στη φωλιά της Σάρας τώρα και να της το πει. Μαζί με το μεγάλο Υ η Σάρα έχει όλα τα γράμματα στα πόδια της και δεν της λείπει κανένα.

27 ΟΥ ΟΥ ΟΥ ΟΥ Εικόνα:: λύκος ΟΥ Το μικρό και το μεγάλο ΟΥ στο πόδι της Σάρας. Πρότυπος συνδυασμός γραμμάτων : ΟΥ Πρότυπες λέξεις: ΟΥΡΑΝΟΣ Μια μέρα το μεγάλο Ο συνάντησε το μεγάλο Υ. Έγιναν αμέσως φίλοι. Ίσως οι πιο καλοί φίλοι ανάμεσα στα πόδια της Σάρας. Έτσι γεννήθηκε το ΟΥ. Ο ουρανός χάρηκε κι ένα μικρό λυκάκι φώναξε βλέποντας τους δυο αχώριστους φιλους κοίταξε προς τον ουρανό και φώναξε: ΟΥ ΟΥ ΟΥ ΟΥ ΟΥ ΟΥ ΟΥ

28 Στο φύλλο εκπαιδευτικού : για τη διδασκαλία συνδυασμών +++εικονογράφηση Αυ ΕΙΚΌΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΥΛΗ Κάνοντας παρέα τα γράμματα στα πόδια της Σάρας δημιουργήθηκαν όμως κι άλλες φιλίες. Το υ έκανε δυο πολύ καλές φιλίες Πρώτα με το α. Η φιλία ανάμεσα στο α και το υ, έκανε να γεννηθούν το αυ και το αυ. Παίζουμε στην αυλή μου, είπε μια μέρα το αυ (αβ). Και το αυ (αφ) απάντησε Ναι και μετά πάμε μια βόλτα με το αυτοκίνητό μου. Ευ Εικονα ΠΡΟΣΩΠΑ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΟΎΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ Η φιλία ανάμεσα στο ε και το υ γέννησαν το ευ(εβ) και το ευ (εφ). Ευγενικός που είσαι, είπε το ένα. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, απάντησε το άλλο Γγ ΕΙΚΌΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙΑ Μα αυτό δε θα το πιστέψετε Η Σάρα δεν πίστευε στα πόδια της. Μια μέρα το γ συνάντησε ένα γράμμα φτυστό σαν το ίδιο, σαν δίδυμο αδελφάκι του, ας πούμε. Καμιά φορά συναντιούνται στο φεγγάρι και τα λένε. Είναι τα δυο γγ. Σαν αγγελούδια. μπ γκ ΕΙΚΟΝΑ ΜΠΑΟΥΛΟ ΑΓΚΥΡΑ Μα στα πόδια της Σάρας κάθε μέρα αναπτύσσονται νέες φιλίες όπως όταν το γ και το κ συναντήθηκαν σε μια άγκυρα κι έκανα το γκ. Έτσι και το μπ γεννήθηκε, όταν μια μέρα το μ και π κλειδώθηκαν κατά λάθος σε ένα μπαούλο.

29 Το α και το ι κάνανε το αι και το ο με το ι, το οι. Η Σάρα έχει ζαλιστεί με τόσα ε και ι. Κι είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερο κάνουν παρέα τα γράμματα στα πόδια της Σάρας. Τόσο περισσότερες φιλίες γεννιούνται. Βάλε αν θέλεις στα πόδια που δεν έχουν γράμματα ή λέξεις δικές σου αγαπημένες λέξεις και παίξε με τους φίλους της Σαρανταποδαρούσας Σάρας Καλή διασκέδαση!

30 Δισέλιδο σαλόνι ΣΤΗ ΜΈΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥαφισα με τα ΚΕΦΑΛΑΙΑγραμματα ΕΙΚΟΝΑ Από τη μια πλευρά σαρανταποδαρούσα με όλα τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα,και ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ όπως παρουσιάστηκαν. Από το πίσω μέρος η σαρανταποδαρούσα χωρίς γράμματα στα πόδια και με πλαίσια στα οποία τα παιδιά θα κολλήσουν γράμματα-λέξεις των ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝσελίδων και για να φτιάξουν δικές τους λέξεις από τις πρότυπες ή από άλλες που θέλουν. +++ΔΥΟ ΣΕΛΙΔΕΣ (όπως περιγράφεται, θα είναι στη μέση του βιβλίου ανάλογα με το πόσα τυπογραφικά θα βγει)

31 Κόψε εδώ τα γράμματα που γνωρίσαμε και κόλλησέ τα στα πόδια της σαρανταποδαρούσας σου σχηματίζοντας δικές σου λέξεις. Ύστερα συζήτησε με τους άλλους στην ομάδα πώς αυτή η λέξη μπορεί ναταιριάζει και να συνεχίζει τις περιπέτειες της Σάρας στην ιστορία αυτή. Σημείωση (συνένωση 1 και 2 σελ.//????? ) Στις ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΊΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ τα παιδιά κόβουν τα γράμματα που υπάρχουν σχηματισμένα και φτιάχνουν λέξεις που γράφουν σε χαρτόνια ή λέξεις που τις κολλούν στα πόδια της σαρανταποδαρούσας στο δισέλιδο-σαλόνι της εικόνας βιβλίου Η δραστηριότητα είναι για άσκηση στη γραφή ολόκληρων λέξεων και φράσεων φτιάχνοντας ταυτόχρονα νέες περιπέτειες με τους ήρωες βιβλίου.(προφορική έκφραση) Με αυτό τον τρόπο ασκούνται σε σύνθεση λέξεων από τα γράμματα για γραφή σε πρότυπες λέξεις κειμένου

32 B ΜΕΡΟΣ μεγαλογράμματη γραφή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ( ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ 21ΣΕΛ.: Προτείνεται ως ένθετο φυλλάδιο στο βιβλίο παιδιού, βλ. και χειρόγραφο-οδηγό έκδοσης, στο πίσω εσώφυλλο) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ (α-γ δημοτικού) Σμαράγδα Παπαδοπούλου Ιωάννινα, Φεβρουάριος 2004 Πρόγραμμα καταπολέμησης σχολικής διαρροής

33 ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ Δραστηριότητα. «Μεγάλα ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ στο δρόμο μας» Ζωγραφίζουμε στο πάτωμα ένα κεφαλαίο Σ και περπατάμε μαζλι με τα παιδιά πάνω στο δρόμο αυτό που χάραξε το Σαλιγκάρι της ιστορίας. Μετά γράφουμε με κεφαλαίο τα ονόματα της Σάρας, του Σάλη και παιδιών στην ομάδα που τυχαίνει να αρχίζει το όνομά τους με Σ. Αν δεν υπάρχουν αναζητάμε άλλα ονόματα από Σ που ξέρουμε για γνωστούς μας και τα γράφουμε σε μεγάλα χαρτόνια. Με τίτλο «Ονόματα με μεγάλο Σ» ΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ Δραστηριότητα για το φ. «Φτιάχνοντας δικά μας Φ» Συγκρίνουμε το μεγάλο και το μικρό Φ. Βλέπουμε ότι είναι σχεδόν τα ίδια. Κόβουμε δυο κύκλους, τους ενώνουμε και κολλάμε καθέτως τη γραμμή του Φ.

34 ΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ Δραστηριότητα σύγκρισης και αναζήτησης του σωστού «Ποιο πάει μαζί με ποιο;» Γράφουμε το κεφαλαίο Φ και Σ και ζητάμε από τα παιδιά να αντιστοιχίσουν με τα μικρά φ και σ. Εικόνα που συνοδεύει δραστηριότητα (μικρό σαλιγκάρι, μεγάλο σαλιγκάρι και μικρή φωτιά με μεγάλη φωτιά).

35 ΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚ Δραστηριότητα: Βρίσκω τα μεγάλα Κ της ιστορίας και ΜΕΓΑΛΟ Κ γράφω λέξεις από Κ μικρό κ Κούνελος Κατσαρόλα Καρότα Κήπος Κυρά κουνέλια καλαμπόκια κότα καρύδια ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ» Παίζουμε το μεγάλο Κυνηγητό; Ένα μέρος των παιδιών κάνουν το μικρό κ για τα κουνελάκια και ένα άλλο μέρος τους μεγάλους κηπουρούς, τα μεγάλα Κ. Κυνηγούν οι μεγάλοι Κ τους μικρούς κ και μετά οι ρόλοι αλλάζουν. Όταν μάλιστα πλησιάζει να πιάσει ο ένας τον άλλο, γλιτώνει και συνεχίζει το παιχνίδι αν προλάβει να πει μια άλλη λέξη από κ. Αν την πει τη σημειώνει με κιμωλία στο έδαφος στο σημείο που σταμάτησε και μετά συνεχίζει κάνοντας τρία βήματα πιο εκεί από το σημείο που κινδύνεψε.

36 ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: «Το μεγάλο Ε της Ελένης» Συμπλήρωσε το μεγάλο Ε στο όνομα της ελένης, για να σταματήσει να κλαίει _ Λ_ Ν Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ με μικρά και μεγάλα ε από εφημερίδες Κόβουμε από παλιές εφημερίδες το γράμμα ε σε μικρό και κεφαλαίο και τα βάζουμε σε χωριστά καλάθια. Τα ονομάζουμε μικρά καλάθια και μεγάλα καλάθια του ε. Στη συνέχεια τα παιδιά μπορούν να κάνουν κολλάζ με τα ε που βρήκαν και να ετοιμάσουν δικές τους συνθέσεις με ζωγραφική και κολλάζ δημιουργώντας και δικές τους ιστορίες.

37 ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ Δραστηριότητα: «Τα Ω ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΩΝ» Είναι σημαντικό να γράφουμε όλους τους τίτλους των δραστηριοτήτων μας με κεφαλαία γράμματα, ώστε εμφανώς τα παιδιά να ευαισθητοποιούνται στη μεγαλογράμματη γραφή. Τα παιδιά ετοιμάζουν καμπύλες γραμμές για να αναπαραστήσουν τη θάλασσα (σε άσκηση προγραφής) και γράφουν το Ω σε χαρτάκια που κλείνουν σε δικά τους μπουκάλια, όπως η ηρωίδα του βιβλίου Σάρα. Μετά «πετούν» στον Ωκεανό τα μηνύματά τους. Επέκταση Ζωγραφίζουν μπουκάλια σε χαρτιά και γράφουν πάνω το Ω, μετά τα κολλούν σε χάρτη στον οποίο διαβάζουν ότι υπάρχει πραγματικά ωκεανός. Καλό θα ήταν η δραστηριότητα να συνδυαστεί με προβολή ντοκιμαντέρ από περιοχές σε ωκεανούς. ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Χαιρετώ με το Χ τους δυο μου χάρακες.

38 Προμηθεύουμε τα παιδιά με δυο χάρακες μέτρησης και τους δείχνουμε πώς να τους βάλουν σταυρωτά προκειμένου να σχηματίσουν το Χ της ιστορίας. Μετά γράφουν τα δικά τους Χ πάνω στη μεγάλη και σοφή Χελώνα. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ Κατασκευή χελωνοχωριού σε Μακέτα με πλαστελίνη ή άλλο υλικό-γδημιουργία επιγραφών. Βάζουμε όλες τις χελώνες που ζωγράφισαν στα χαρτιά με τα Χ των παιδιών σε ένα χαρτόνι όλες μαζί και φτιάχνουμε το χελωνοχωριό το οποίο αποφασίζουμε να επισκεφτούμε τον επόμενο χειμώνα. Τα παιδιά προσθέτουν λουλούδια, δρόμους, χήνες και ότι άλλο θέλουν για να κάνουν τη μακέτα του χελωνοχωριού. Ο εκπαιδευτικός φροντίζει να εμπλουτίσει την κατασκευή του με λέξεις αντικείμενα από χ, όπως χρυσόσκονη, χαλίκια, χαλί. Ετοιμάζουν χαρτάκιαεπιγραφές ως οδηγούς ξενάγησης σε όσους επισκεφτούν το χελωνοχωριό και θέλουν να θαυμάσουν το έργο τους. Ακολουθεί έκθεση των έργου της ομάδας σε φορείς ενδοσχολικούς ή εξωσχολικούς. Τα παιδιά εξηγούν και ασκούνται σε προφορικό λόγο ως ενίσχυση στην κατανόηση όσων έγραψαν. ΕΙΚΟΝΑ ΧΕΛΩΝΑ με Χ

39 ΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠ Δραστηριότητα : Τα παιδιά κατασκευάζουν το μεγάλο Π όπως και το μικρό π. Ενώνουν τις τελίτσες. ΕΙΚΟΝΑ ΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Φτιάχνω με το ζουζούνι τη Ζωζώ ένα εργαστήρι ζαχαροπλαστικής και κολλώ ετικέτες στα γλυκά με τα ονόματά τους, όπως ΖΩΖΩ. Τα παιδιά φτιάχνουν με πλαστελίνη τα ζελέ, ζαχαρωτά, ζύμη για τούρτα, ζυγαριά σε κατασκευή και γράφουν τις πρότυπες λέξεις από ζ με κεφαλαία στη μακέτα τους. (περίπου με ίδιο σκεπτικό όπως το χελωνοχωριό στην παρουσίαση εργασίας.

40 ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: «Τι πολλά Ι στη βροχή» Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα μεγάλα Ι της βροχής και κολλούν Χρυσόσκονη σε μεγάλα χαρτόνια. Ύστερα κάθονται δίπλα στο δημιούργημά τους με τα Ι της βροχής και ξαναδιαβάζουν την ιστορία της Σάρας ως εδώ, με το επεισόδιο της βροχής. Επέκταση: Σκέφτονται ποια ιστορία μπορεί να αρέσει στο Ίκι το Σκουλήκι και την λένε στην τάξη. Δραστηριότητα στα Εικαστικά: Δημιουργία αυτοσχέδιου μουσικού οργάνου που λέγεται «το Ι στο μπαστούνι της βροχή»ς. Παίρνουμε το σκληρό χαρτονένιο ρολό στο οποίο είναι συνήθως τυλιγμένο το αλουμινόχαρτο εμπορίου. Βάζουμε με προσοχή για να μην τρυπηθούμε πολλές βελονίτσες από έξω προς τα μέσα. Προσθέτουμε λίγο ρύζι στο άνοιγμα ρολού και κλείνουμε τις δυο μεριές με το άνοιγμα. Γυρίζοντας σιγά σιγά πάνω κάτω το νέο αυτό μουσικό όργανο που κατασκευάσαμε θα δούμε ότι ακούγεται σαν ψιλόβροχο: Είναι τα κομμάτια του ρυζιού που σκαλώνουν στο σώμα της καρφίτσας και κυλούν μέσα στην κυκλική εσωτερική επιφάνεια του ρολού. Το μπαστούνι της βροχής μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με αυτά την κατασκευή του ως ηχητικό εφφέ ξαναδιαβάζοντας το επεισόδιο ανακάλυψης μέσα στη βροχή του κεφαλαίου Ι της ιστορίας.

41 ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ Α Δραστηριότητα - ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΕ Α Φτιάχνουμε μικρά και μεγάλα αστέρια σε χαρτόνια μέσα στα οποία γράφουμε το μεγάλο Α. προηγουμένως έχουμε κάνει το ίδιο για τις πρότυπες λέξεις συμπληρώνοντας το Α όπου λείπει. (Εικονογράφηση------Κάθε λέξη συνδυάζεται με την εικόνα που εκπ ροσωπεί.) _ΛΕΠΟΥ _ΕΡΟΣΤΑΤΟ _ ΕΡΟΠΛΑΝΟ _ΡΚΟΥΔΑ ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ Ο Ψυχοκινητική δραστηριότητα : Μεγάλα Ο από ύφασμα «Μια παρέα Ο» Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο ομάδες μια μικρή και μια μεγαλύτερη. Ενώνουν τα χέρια σχηματίζοντας δυο κύκλους, το μικρό και το μεγάλο ο. Ο/ Η εκπαιδευτικός αφήνει γύρω από τους κύκλους που σχηματίζουν οι ομάδες ύφασμα μέτρου. Τα

42 παιδιά λύνουν τους κύκλους και καθώς απομακρύνονται βλέπουν ξανά το μικρό και το μεγάλο Ο. Δραστηριότητα γραφής με ομπρέλα: «Τα Ο μιας Ομπρέλας» Τα παιδιά σε μια ομπρέλα που τους δίνουμε και την αφήνουμε ανοιχτή στο πάτωμα γράφουν με χρωματιστούς μαρκαδόρους το μεγάλο ο και διακοσμούν την ομπρέλα. ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΠΙΑΝΩ ΤΟ Ρ ΣΕ ΚΥΚΛΟ» Βάλε σε κύκλο μη μας φύγει το μικρό και το μεγάλο Ρ στις παρακάτω λέξεις Η μεγάλη Ρόμπα για τη Σάρα. Ο μεγάλος Ράφτης

43 Τα Ρούχα Ραπανάκια Ρεβίθι Φρούτα: Ροδάκινα, Ρόδια. ΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓ Δραστηριότητα Οι μεταμορφώσεις του Γ Τα παιδιά γράφουν προτάσεις με Γ κεφαλαίο ξεκινώντας με το ρήμα Γίνομαι και συμπληρώνουν με την κίνησή τους κάτι στο οποίο μεταμορφώνονται. Π.χ. Αν γράψουν Γίνομαι..Γάτα! θα πρέπει να κινηθούν σαν γάτες και οι άλλοι στην ομάδα να μαντέψουν τι ζώο έγιναν. Για την προετοιμασία δραστηριότητας μπορούμε να εμπλουτίσουμε το υλικό μας μ ε λέξεις σε χαρτόνια και εικόνες από ζώα από γ: γάιδαρος, γρύλος, γαλοπούλα, γύπας, γαρίδα, γόπα. Επέκταση δραστηριότητας Αν παίξουμε το ίδιο παιχνίδι με μεταμόρφωση σε αντικείμενα ή άλλες οικογένειες λέξεων, προετοιμάζουμε υλικό με πιθανές λέξεις π.χ. για αντικείμενα μπορούν να είναι: γραβάτα, γιλέκο, γράμμα, γυαλιά, γόνατο, γραφείο, γάντι.(κ.α.) ΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔ Δραστηριότητα: Γράφω με το δάχτυλό μου Το ΜΕΓΑΛΟ Δ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ

44 Τα παιδιά βλέπουν το Δ που σχηματίζει η κοίτη των ποταμών στην περιοχή Αιγύπτου που αναφέρεται στην ιστορία μας. Μετά γράφουν το Δ σε μεγάλα χαρτόνια ή και απλές λέξεις, όπως :δάσκαλος, δόντι, δένω. Επέκταση Δραστηριότητας: Ζωγραφίζω το Δ του Νείλου με πλαστελίνη και δαχτυλομπογιές. ΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ για το Θ Ζωγραφίζω και γράφω μικρά θ και μεγάλα Θ στα κύματα της θάλασσας. ΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤ Παιγνιώδης Δραστηριότητα: Εισιτήρια για το τρένο Ετοιμαζόμαστε με τους μαθητές μας να επιβιβαστούμε στο τρένο της Σάρας. Πρέπει να της πούμε ότι έχει πάρει λάθος τρένο. Μα για να μας αφήσουν να περάσουμε πρέπει να έχουμε τα σωστά εισιτήρια. Πρέπει να ετοιμάσουμε με χαρτονάκια μεγάλα σε σχήμα μεγάλου Τα για να τα δώσουμε ως εισιτήριο στην είσοδο του τρένου. Έτσι τα

45 παιδιά μέσα από το παιχνίδι αυτό μαθαίνουν το Τ γράφοντάς το, αλλά και πώς λειτουργούν τα μέσα συγκοινωνίας ΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒ Δραστηριότητα με το Β «Γράμμα για τον καλό μας Βάτραχο». Σχηματίζω, όπως ο βάτραχος στο χώμα, το μικρό και το μεγάλο Β. Τα παιδιά σχηματίζουν σε επιφάνεια με χώμα το γράμμα β και γράφουν ένα γράμμα στο μεγάλο βάτραχο της ιστορίας με όλες τις λέξεις που έχουν μάθει να γράφουν ως τώρα. ΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ Όπως και στα προηγούμενα γράμματα για την παρουσίασή τους παραπέμπουμε στην ιστορία μικρογράμματης γραφής με τις περιπέτειες της Σάρας. Σε κάποια σημεία η επανάληψη λειτουργεί ενισχυτικά, ώστε τα παιδιά να συνδυάσουν και να χτίσουν τη νέα γνώση πάνω στην παλιά, σύμφωνα με τη θεωρία κατάκτησης γνωστικών δομών με την προϋπάρχουσα γνώση. Έτσι τα παιδιά φτιάχνουν μικρά ν και τραβούν κάθετες γραμμές από την πάνω αριστερή άκρη του γράμματος προκειμένου να κατακτήσουν τη μορφή του νέου σχήματος για το κεφαλαίο Ν Ταυτόχρονα η ιστορία της Σάρας βοηθά να θυμηθούν το σχήμα από το επεισόδιο διήγησης στο βουνό. Γι αυτό είναι σημαντικό να λειτουργούν συμπληρωματικά τα δυο βιβλία μικρογράμματης και μεγαλογράμματης γραφής καλύπτοντας ευέλικτα

46 προβλήματα απομνημόνευσης των συμβόλων γραφής για το συνδυασμό τους και την παραγωγή λέξεων και φράσεων. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ Ν Γράφω το μεγάλο Ν και ανακοινώνω τα μεγάλα νέα στην παρέα της που την περιμένει. (- Κατασκευή σε σκληρό χαρτόνι όπου γράφουμε τη φράση καθένας χωριστά : Να η Σάρα. - Και ζωγραφίζουμε σκηνές από το ταξίδι της που μας άρεσαν περισσότερο. ) ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Μ Δραστηριότητα/ Μ από σπάγκο και άλλα υλικά: Τα παιδιά σχηματίζουν το Σ με σχοινί ή σπάγκο και μετά το γυρνούν δεξιά σχηματίζοντας ένα Μ. Μπορούν να κατασκευάσουν Μ με οδοντογλυφίδες, με ξυλάκια, με μακαρόνια, κολλώντας κριθαράκι σε σχήμα γραφής του γράμματος.

47 Κάνουμε στο τέλος έκθεση των κατασκευών του Μ με τα διαφορετικά υλικά σε χώρο που έχουμε προβλέψει για τη δραστηριότητα στην τάξη. Επέκταση δραστηριότητας ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:. ΤΟ Μ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΜΟΝΤΕΛΟ Τα παιδιά συζητούν για τα Μ που δημιούργησαν και σχολιάζουν τη δουλειά τους βγάζοντας φωτογραφίες ως ενθύμιο από την ομαδική αυτή κατασκευή ΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛ Δραστηριότητα: Εικόνες με μικρά και μεγάλα τα ίδια αντικείμενα σε στήλες Ζητάμε απ[ό τα παιδιά να γράψουν με κεφαλαίο τα μεγάλα αντικείμενα των εικόνων δίπλα ακριβώς και με μικρά γράμματα τα μικρά αντικείμενα Μεγέθυνση λεμόνι Το παιδί γράφει: ΛΕΜΟΝΙ Σμίκρυνση Λεμόνι λεμόνι και καθέτως αντιστοιχίζει το μικρό με το μεγάλο γράμμα. Δείχνουμε στα παιδιά πώς ενώνουμε σε αντιστοίχιση σε περίπτωση που δεν ξέρουν. Λ Ε Μ Ο Ν λ ε μ ο ν

48 Ι ι Μετά μπερδεύουμε τα γράμματα και ζητάμε να τα βάλουν στη σωστή σειρά για να σχηματίσουν λέξη λεμόνι με μικρά και με μεγάλα γράμματα. Η δραστηριότητα μπορεί να γίνει γράφοντας σε μικρά χαρτόνια τα γράμματα για τη δραστηριότητα. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Η διαδικασία επαναλαμβάνεται με λέξεις όπως: λουκάνικα, λαγός, λάμπα, λάδι, λιοντάρι, λουκουμάς. ΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ Δραστηριότητα. Η ΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ Η +++ΕΙΚΟΝΑ ΣΚΑΛΑ ΑΠΟ ΣΧΟΙΝΙ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΙ ΚΟΒΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΑΛΑ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ Η ΜΠΟΡΩ Μετά βρίσκω και γράφω λέξεις από Η, για κάθε σκαλοπάτι, Η της σκάλας μου. Ηλεκτρολόγος Ηλιαχτίδα Ηφαίστειο. Κ.α. Η Η Η Η

49 Η Η Η Η ΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΠΟ Ξ Τα παιδιά σχηματίζουν με λεπτά ξύλα το Ξ. Επίσης κολλούν ετικέτες σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως ξίδι, ξύστρα, ξυπνητήρι, ξεσκονόπανο, ξυλομπογιά. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Κατάλογος με ψώνια της Σάρας. Από τη μια εικόνες με το τι αγόρασε και από την άλλη λέξεις που έγραψε στη λίστα με τα ψώνια για να μην ξεχάσει. ΕΙΚΟΝΑ: ξυστό, ξύδι, ξεσκονόπανο, ξύστρα Και από την άλλη λέξεις ΞΥΣΤΟ ΞΙΔΙ ΞΕΣΚΟΝΟΠΑΝΟ ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ Τι ξέχασε; - Το Ξυπνητήρι. Ερώτηση προς τα παιδιά: Τι αγόρασε ενώ δεν το είχε σημειώσει στη λίστα με τα ψώνια; - Ξύστρα ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Στη συνέχεια τα παιδιά ετοιμάζουν δικές τους λίστες με ψώνια είτε έχουν το γράμμα εκμάθησης Ξ είτε όχι, άσκηση ελεύθερης γραφής ως αφορμή για συζήτηση. Γιατί διάλεξα αυτά τα πράγματα και όχι κάτι άλλο;

50 ΨΨΨΨΨΨΨΨΨΨΨΨΨΨΨΨΨΨΨ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Συνταγή για Ψωμί Φτιάχνοντας Ψωμάκια σε σχήμα Ψ. Τα παιδιά γράφουν τι υλικά χρειάζονται για να φτιάξουμε ψωμάκια σε σχήμα Ψ. ΝΕΡΟ ΜΑΓΙΑ ΑΛΕΥΡΙ. ΑΛΑΤΙ ΨΨΨΨΨΨΨΨωμί ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ Για την εκτέλεση μπορούμε να επισκεφτούμε έναν φούρναρη στο φούρνο του, όπου θα μας δείξει τη διαδικασία και θα ζυμώσει κάθε παιδί το δικό του ζυμάρι. Αλλιώς η κατασκευή μπορεί να γίνει στο σχολείο και να δοθεί για ψήσιμο σε ένα κοντινό φούρνο. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά κρατούν το γράμμα Ψ στη μνήμη τους συμμετέχοντας βιωματικά στην κατασκευή του. Παράλληλα μαθαίνουν να ακούνε και να γράφουν άλλες λέξεις στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κάτι. Στο τέλος, βέβαια, της διαδικασίας τα παιδιά τρώνε το Ψ από ζυμάρι και συζητούν για την εμπειρία με το γράμμα. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, ένα φλιτζάνι. Μετά προσθέτουμε αλεύρι και νερό λίγο λίγο και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος λίγη ώρα. Μετά το ξαναζημώνουμε. Δίνουμε το σχήμα Ψ στο ζυμάρι μας και το ψήνουμε σε καλά ζεσταμένο φούρνο.

51 ΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ Ο ΜΥΡΗΣ Μυρμήγκης επιστρέφει ευχαριστημένος από την επίσκεψή του στη Σάρα. Τα λουλούδια του τον χρειάζονται στον κήπο. Αλλά δυστυχώς μπερδεύτηκε. Βρίσκεται μπροστά σε ένα δρόμο που βγάζει σε δυο μικρότερους. Ο ένας τραβάει αριστερά και ο άλλος αριστερά. Ποιο δρόμο πρέπει να πάρει για να φτάσει σπίτι του; Βοηθήστε τον! ΛΟΥΛΟΥΔΟΚΗΠΟΣ Υ ΦΩΛΙΑ ΣΑΡΑΣ Τα παιδιά παροτρύνονται σε δημιουργία χάρτη με τη σωστή κατεύθυνση για τα κατασκευή του Υ. ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Tα παιδιά γράφουν όλα τα κεφαλαία γράμματα που έμαθαν και δημιουργούν συνθέσεις του Υ με κλαδιά σε αυτό το σχήμα. Τα παιδιά φτιάχνουν το χάρτη της περιοχής που ζει η Σάρα η σαρανταποδαρούσα και όσες άλλες περιοχές αναφέρονται στην ιστορία, όπως ο λουλουδόκηπος του Μυρμηγκιού, οι πυραμίδες και το Δέλτα του νείλου, ο Ωκεανός, τα βουνά και οι βουνοπλαγιές σε σχήμα ν. Βάζουν λεζάντες για τις ονομασίες των τόπως και ξαναδιηγούνται την ιστορία της Σάρας με δικό τους τρόπο δείχνοντας το χάρτη που έφτιαξαν αναπαριστώντας την ιστορία. Πρόκειται για μια δημιουργική εργασία ανακεφαλαίωσης και παιγνιώδους άσκησης σε γραφή και ομιλία ταυτόχρονα.

52 Η χαρτογράφηση της ιστορίας μπορεί να πραγματοποιηθεί και ανά γράμμα, δηλαδή ανά επεισόδιο της ιστορίας στην οποία τα παιδιά μπορούν να ανασυνθέσουν σε εικονογραφημένες συνέχειες με μπαλονάκια όπως στα κόμικς. Ο/Η εκπαιδευτικός μπορεί σε αυτή την περίπτωση να φωτοτυπήσει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις περιπέτειες της Σάρας στα δυο βιβλία του μαθητή και να κολλήσει λευκά χαρτάκια σαν συννεφάκια, ώστε τα παιδιά να γράψουν με τις λέξεις που έμαθαν τι μπορεί να λένε οι ήρωες σε κάθε εικόνα.

53 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ Γγ, ου, αι, οι, ει, αυ (αβ) και αυ (αφ), ευ (εβ) και ευ (εφ), οι, ει, γκ, μπ Τα παιδιά ακούνε την ιστορία φιλίας γραμμάτων (βιβλίο μαθητή για κεφαλαία γράμματα), όπως για τα δυο γ και για το ου. Ζητάμε να μας βρουν λέξεις για εικόνες που οι λέξεις τους περιέχουν συνδυασμούς. Εννοείται ότι επιμένουμε όταν πλέον τα παιδιά έχουν κατακτήσει το βασικό μηχανισμό της γραφής και τα γράμματα στη βασική τους μορφή. Τους ζητάμε μάλιστα να πλάσουν μόνα τους ιστορίες για το πώς για παράδειγμα έγιναν φίλοι το ε με το ι για να γεννηθεί το έψιλον γιώτα( ει). Στη συνέχεια προσπαθούμε με λέξεις που έχουν μέσα το γραμματικό φαινόμενο να γράψουμε παίζοντας, ζωγραφίζοντας και δημιουργώντας σύμφωνα δηλαδή με το πνεύμα των δραστηριοτήτων που προηγήθηκαν. Η αντιστοίχιση των εικόνων για λέξεις σε μορφή παζλ είναι ένας ακόμη τρόπος για τη γνωριμία με τους συνδυασμούς (παιχνίδι τόμπολα).

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη υπάρχει ένα σπίτι με άσπρα παράθυρα. Μέσα σε αυτό θα βρούμε ένα χαρούμενο δωμάτιο, γεμάτο γέλια και φωνές, και δυο παιδιά που θέλω να σας γνωρίσω «Τάσι, αυτή η πιτζάμα σού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ»

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ» : Υπό διαπραγμάτευση κείμενο: «Ο φίλος μου ο Μιχάλης» Τάξεις: Β Στ Βασικός σκοπός: Τα παιδιά να αξιοποιούν την τεχνική «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ», για να περιγράφουν πρόσωπα Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας (για

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας»

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» 35 Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» Ισιδώρα Παππού ΠΕ60 Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες Στόχοι 1 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Να αποκτήσουν θετική

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση κατανόησης γραπτού λόγου 1. Διάβασε πάλι την ιστορία και διάλεξε α, β ή γ. 1. Η ιστορία μιλάει για μια... Α. γάτα. Β. αλεπού. Γ. μαϊμού.

Άσκηση κατανόησης γραπτού λόγου 1. Διάβασε πάλι την ιστορία και διάλεξε α, β ή γ. 1. Η ιστορία μιλάει για μια... Α. γάτα. Β. αλεπού. Γ. μαϊμού. Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Μια αλεπού πεινούσε πολύ! Είδε σε ένα δέντρο μια κληματαριά γεμάτη σταφύλια. Ήθελε να φάει!

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα ΟΔΗΓΙΕΣ Λίγα λόγια... Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Μάντεψε Τι + Ποιος» περιλαμβάνει 6 συναρπαστικά παιχνίδια, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι η διασκέδαση και αυτό το παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ. Γραπτή Έκφραση. Όνομα:... Επώνυμο:...

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ. Γραπτή Έκφραση. Όνομα:... Επώνυμο:... ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Γραπτή Έκφραση Όνομα:...................... Επώνυμο:................................................. Γραπτή

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2015

Kangourou Greek Competition 2015 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2015 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 14 Νοεμβρίου/November 2015 10:00 11:15 Ερώτηση 1 10: 3 βαθμοί Ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες.

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες. Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Κείμενο 1 Διαβάζουμε το παρακάτω κείμενο για τα τρόφιμα και απαντάμε στις ερωτήσεις που ακολουθούν, βάζοντας κάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Να ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστείς: γκρι χαρτόνι (100 γραμμαρίων)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Δ.Β.Μ. Σχολική χρονιά 2014-15 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λέμε ΟΧΙ; Μάθε να γράφεις σωστά την πρώτη πρόταση.

Πώς λέμε ΟΧΙ; Μάθε να γράφεις σωστά την πρώτη πρόταση. Πώς λέμε ΟΧΙ; ΕΝΟΤΗΤΑ 7 Άσκηση 1 2 3 Βάλε τα σημεία στίξης στο παρακάτω κείμενο. Ο λαγός και η χελώνα Μια φορά κι έναν καιρό μάλωναν η χελώνα κι ο λαγός για το ποιος είναι πιο γρήγορος Εγώ είμαι ο πιο

Διαβάστε περισσότερα

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Φοιτήτριες: Μαρία Τσακίρη, Βασιλική Γιαννακίδου Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) 1 η ΜΕΡΑ Την πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Eπίσκεψη στον Αϊ-Βασίλη

Eπίσκεψη στον Αϊ-Βασίλη Ίνγκο Ζίγκνερ Ο μικρός δράκος Καρύδας Eπίσκεψη στον Αϊ-Βασίλη Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Περιεχόμενα 1. Παράξενα πουλιά 2. Ένα Γιέμινι; 3. Επικίνδυνη συνάντηση στο χιόνι 4. Η ρωγμή του παγετώνα 5. Η Γκρέτα

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1 Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE 1 Όνομα:.... Ημερομηνία:... 1. Διάβασε το κείμενο και συμπλήρωσε τις εργασίες. (Στο τηλέφωνο) Παρακαλώ! Έλα Ελένη. Επιτέλους σε βρήκα! Τι κάνεις; Πώς είσαι; Πού ήσουν όλο το Σαββατοκυριάκο;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Ένας από τους σημαντικούς στόχους του Νηπιαγωγείου είναι και η ανάπτυξη του προφορικού και

Διαβάστε περισσότερα

Έπαιξαν χιονoπόλεμο, έφτιαξαν και μια χιονοχελώνα, κι όταν πια μεσημέριασε, γύρισαν στη φωλιά τους κι έφαγαν με όρεξη τις λιχουδιές που είχε

Έπαιξαν χιονoπόλεμο, έφτιαξαν και μια χιονοχελώνα, κι όταν πια μεσημέριασε, γύρισαν στη φωλιά τους κι έφαγαν με όρεξη τις λιχουδιές που είχε Xmass_Nona_xelwna_Layout 1 1/10/13 1:14 μ.μ. Page 7 Τ ο πρωί των Χριστουγέννων η νόνα Χελώνα και τα δέκα της εγγόνια ξύπνησαν, όπως κάθε χρόνο, από τον χειμωνιάτικό τους ύπνο, για να γιορτάσουν τη μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 3.2: Υλικότητα Βιβλίου Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) Διδακτική Πρακτική Διδακτική πρακτική:

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΖΩΑ) ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Θα διαβάσουμε ένα κείμενο για την αγαπημένη παιδική σειρά «Πέππα το γουρουνάκι». Διάβασε προσεκτικά το κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β

Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β Διδασκαλία γλώσσας στα Eλληνικά Παροικιακά Σχολεία Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β Θεοδώρα Μικκίδου Μαρία Χαραλάμπους Τι μέρα είναι σήμερα; Σήμερα είναι Τετάρτη. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Άνθη ανάκατα και χιόνι Τις αμυγδαλιές φορτώνει. Κούτσα κούτσα κατεβαίνει, όλη η πλάση τον προσμένει! Μήνυμα πως δεν αργεί, φτάνει η Άνοιξη στη γη. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό:

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό: Μουσικά όργανα Κουδουνίστρα Υλικά κατασκευής: 5 άδεια κουτιά από φωτογραφικό φιλμ ένα παλιό ξύλινο σκουπόξυλο 5 καρφάκια με κεφάλι σποράκια πετραδάκια, χάντρες σέγα σφυρί Περιγραφή κατασκευής: Με τη σέγα

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 5 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 5 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 5 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών Περιεχόμενα Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 5 και μπορώ!!!...10 Aς γνωριστούμε...12 H οικογένειά μου...13

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Διασκεδαστικά παιχνίδια για να βελτιωθούν οι ικανότητες του παιδιού σας Βελτίωση της κριτικής σκέψης του παιδιού σας Όμορφο ανακάτεμα. Οι ικανότητες της κριτικής σκέψης

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη. Άμπρα. κατάμπρα. Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια. Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη. Άμπρα. κατάμπρα. Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια. Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη Άμπρα Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια κατάμπρα Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα... 7 Ας παίξουμε με τις λέξεις Το αρχικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας χωριάτης κι ήτανε φτωχός. Είχε ένα γάιδαρο και λίγα τάλαρα. Εσκέφτηκε τότε να βάλει τα τάλαρα στην ουρά του γαϊδάρου και να πάει να τον πουλήσει στο παζάρι στην πόλη. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΣΥΠΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΑΝΙΑΤΗ Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά EΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Περιεχόμενα Η παρέα στον παιδικό σταθμό Στον παιδικό σταθμό...6

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα σκαντζοχοιράκι που νύσταζε πολύ και ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Ξαφνικά όμως έπεσε ένα μήλο πάνω στην πλάτη του και καρφώθηκε στα αγκάθια

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Αναστασία Τζαβάρα Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Μέσα σε μια πολιτεία δεινοσαύρων μπορείς να βρεις μεγαλόσωμους δεινόσαυρους με ουρές μακριές σαν σωλήνες, αστραφτερά

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου

Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου Κλάδος Λυκόπουλων Περιφέρεια Αθηνών ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Ένας μήνας γεμάτος εκδηλώσεις Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου Τα Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου περιμένουν για 9η χρονιά μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν,

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1 Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή Επίπεδο Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Ο Λάμπης ο κούνελος έμαθε ελληνικά! Μας έγραψε ένα γράμμα για να το διαβάσουμε παρέα και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου.

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ζητήστε του την Κοκκινοσκουφίτσα... δεν την ξέρει, τη Σταχτοπούτα ούτε αυτή την ξέρει, τη Μικρή Γοργόνα ή το λύκο και τα τρία γουρουνάκια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

2 Aγαπώ τα ζώα. Δείτε και δείξτε. η γάτα ο σκύλος το καναρίνι. η κατσίκα η αγελάδα το πρόβατο. το γουρούνι το άλογο το γαϊδούρι

2 Aγαπώ τα ζώα. Δείτε και δείξτε. η γάτα ο σκύλος το καναρίνι. η κατσίκα η αγελάδα το πρόβατο. το γουρούνι το άλογο το γαϊδούρι 2 Aγαπώ τα ζώα Δείτε και δείξτε η γάτα ο σκύλος το καναρίνι η κατσίκα η αγελάδα το πρόβατο το γουρούνι το άλογο το γαϊδούρι 11 η κότα ο πετεινός η πάπια Zώα του δάσους η αλεπού ο λύκος η αρκούδα 12 το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1. Σηκωνόμαστε όρθιοι και καρφιτσώνουμε μια κόλλα χαρτί στην πλάτη του κάθε παιδιού. Ας γράψουμε πάνω στην πλάτη του καθενός ανώνυμα κάτι που μας αρέσει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Σε μια αυλή, ζούσαν καμιά δεκαριά γαλοπούλες, μαύρες και με μακριούς λαιμούς κι όλη την ώρα φώναζαν γλου-γλου-γλου. Αχώριστες ήταν και τριγυρνούσαν και τσιμπολογούσαν. Κι έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Α+ Προχωρημένη Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Α+ Προχωρημένη Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Α+ Προχωρημένη Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ακούω και γράφω (Ορθογραφία). 2. Ακούω τις προτάσεις και συμπληρώνω τις λέξεις που λείπουν. Η είναι χρονών. Μένει στην. Την παίζει

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι: Ανακύκλωση Είμαι πολύ περήφανος που θα σας πω για μένα πως μια λέξη έμαθα με ύψιλον κι ωμέγα. Όχι, δε μου την έβαλε κανείς ορθογραφία, εγώ όμως την έμαθα απ έξω με τη μια. Θα πρέπει να την ξέρετε, μικροί

Διαβάστε περισσότερα

TAΞH B. 2ο Tετράδιο ασκήσεων

TAΞH B. 2ο Tετράδιο ασκήσεων 2B TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 9:48 π.μ. Page 1 2ο Tετράδιο ασκήσεων TAΞH B Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης τα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου τυπώνονται

Διαβάστε περισσότερα