Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών"

Transcript

1 Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών Τομ. 129, 2009 ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ Ηλιού Κατερίνα /grsr.88 Copyright 2009 To cite this article: Ηλιού (2009). ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 129,.

2 Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 129 Β' 2009, Κατερίνα Ηλιου* ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Στην εγκληματολογία η ποσοτική έρευνα στηρίζεται στην υπόθεση ότι το αντικείμενο της μπορεί να οριστεί και να περιγραφεί. Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά υποκειμένων ή κοινωνιών μπορούν να κατηγοριοποιη θούν από τον ερευνητή και να μετρηθούν. Οι μετρήσεις ακολουθούνται από στατιστικές αναλύσεις που περιγράφουν τη συμμεταβολή διαφόρων παραγόντων. Έτσι, με τις αναλύσεις συσχέτισης, ελέγχεται η σχέση μεταξύ των παραγόντων, αλλά, ενδεχομένως, και η ισχΰς ενός μοντέλου, που αναφέρεται σε αιτιολογικούς παράγοντες για τα εγκληματικά φαι νόμενα.1 Τα αριθμητικά δεδομένα, λοιπόν, χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την περιγραφή και μέτρηση κοινωνικών φαινομένων αλλά και για την ερμηνεία του εγκλήματος. Άλλωστε, στην κοινωνιολογική έρευνα τα στατιστικά δεδομένα αφορούν «κοινωνικά γεγονότα»,2 που λειτουργούν ως ενδείξεις της κατάστασης όλης της κοινωνίας και η ανάλυση τους αποκαλύπτει το πώς λειτουργεί αυτή η κοινωνία. Το έργο της συλλογής και καταγραφής ποσοτικών δεδομένων, που έχουν κοινωνιολογικό ενδιαφέρον, πραγματοποιούν διάφοροι φορείς (και όχι μόνο τα ερευνητικά κέντρα ή μεμονωμένοι ερευνητές). Οι στα τιστικές ή οι θεματικές συλλογές ποσοτικών δεδομένων έχουν την αξία * Υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο. 1. Jupp V., 1989, «Methods of criminological research», Contemporary Social Research, vol. 19, London, Unwin Hyman, o Hale C, Hayward K., Wahidin Α., Wincup E., 2005, Criminology, Oxford University Press, o. 37.

3 76 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΟΥ του «γραπτού τεκμηρίου»3 και άρα μπορούν να αποτελέσουν αξιόλογο υλικό για επιστημονική ανάλυση και διερεύνηση. Μία κοινωνική έρευ να μπορεί να βασιστεί σε ποσοτικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί σε βάσεις δεδομένων φορέων. Το στάδιο της καταγραφής και συλλογής ποσοτικών δεδομένων σε αυτή την περίπτωση δεν υποβιβάζεται σε μια διαδικασία απλής αντιγραφής πληροφοριών, αλλά αποτελεί μια διαδι κασία στοχοθετημένης ανασυγκρότησης επιλεγμένων στοιχείων από την πηγή πληροφόρησης. Όπως αναφέρει ο Neuman, «ο ερευνητής επανοργανώνει τις υπάρχουσες πληροφορίες σε μεταβλητές χρήσιμες για ένα ερευνητικό ερώτημα, αφοΰ πρώτα εντοπίσει ποια δεδομένα είναι διαθέ σιμα».4 Εκείνο που διαφοροποιεί την εν λόγω ερευνητική διαδικασία είναι το είδος των δεδομένων που καταγράφονται, τα οποία προέρχο νται από μία πηγή και ο ερευνητής τα συλλέγει σε δεύτερο επίπεδο, πρό κειται δηλαδή για «δευτερογενή δεδομένα». Ο κοινωνικός επιστήμονας, που επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη μελέτη εγκληματολογικών θεμάτων, συχνά ανατρέχει σε πηγές ποσοτι κών δεδομένων προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για το αντικεί μενο διερεύνησης του. Το δυσκολότερο, ίσως, πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο ερευνητής είναι ο «σκοτεινός αριθμός» εγκληματικότη τας που αποτελεί τη «διαφορά μεταξύ πραγματικής και εμφανούς εγκλη ματικότητας» (και ποικίλλει ανάλογα με τη θεατότητα, τη βαρύτητα και το είδος του εγκλήματος).5 Πρόκειται, δηλαδή, για τα «κρυφά» εγκλή ματα, που δεν καταγράφονται από την αστυνομία και, άρα, απουσιάζουν από τα επίσημα στατιστικά δεδομένα.6 Η πληθώρα και η ποικιλία των πληροφοριών που βρίσκονται κατα γεγραμμένα στα αρχεία φορέων, όπως της αστυνομίας και των δικαστη ρίων, καθιστούν τη δυνατότητα σχεδιασμού ερευνών ατέρμονη. Υπάρ χουν, όμως, και περιορισμοί, καθώς οι πηγές πληροφόρησης δεν είναι ανεξάντλητες, ενώ δε στερούνται μεθοδολογικών προβλημάτων ως προς τον τρόπο καταγραφής και κατηγοριοποίησης των δεδομένων. Άλλωστε, πολλές φορές οι συγκρίσεις μεταξύ των δεδομένων μιας πηγής αλλά και 3. Βλ. Φίλιας Β. (επιμ.), 1995, Εισαγωγή στη μεθοδολογία και τις τεχνικές των κοινωνι κών επιστημών, Αθήνα, Gutenberg. 4. Neuman W.L., 1997, Social research methods: Qualitative and quantitative approaches, Ally & Bacon, 3rd ed., σ Βλ. Φαρσεδάκης Ι.Ι., 1996, Στοιχεία εγκληματολογίας, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη, ο Tierney J., 1996, Criminology: Theory and context, Prentice Hall, o. 26.

4 ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 77 μεταξύ διαφόρων πηγών καθίσταται πρακτικά αδύνατη συμφωνά με τη δεοντολογία της έρευνας. Κΰριο αίτιο για την αδυναμία σύγκρισης δεδο μένων είναι η ανομοιογένεια στον τρόπο καταγραφής και ταξινόμησης τους. Σε αυτήν την περίπτωση ο ερευνητής χρειάζεται να επιστρατεύσει τις επιστημονικές του ικανότητες για την αποτελεσματική οργάνωση των «δευτερογενών δεδομένων» που συλλέγει, προκειμένου να εξαγάγει βάσιμα συμπεράσματα από την έρευνα του. ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ: ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ Στο πλαίσιο του έργου του ΕΚΚΕ με τίτλο «Κοινωνική συνοχή - ανοχή εγκληματικότητα» ορίστηκε ως αντικείμενο η αποτύπωση της «εικόνας» του εγκληματικού φαινομένου στη χώρα μας σε βάθος χρόνου. Έτσι, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην παρατήρηση της διακύμανσης διαφό ρων παραγόντων, οι οποίοι διαμορφώνουν την «εικόνα» της εγκληματι κότητας στην Ελλάδα επί σειρά δεκαετιών (από το 1925 και εντεύθεν). Πηγή των πληροφοριών αποτέλεσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), η οποία συλλέγει και εκδίδει σχετικά δεδομένα οργανωμένα στις εξής θεματικές βάσεις: α) «Στατιστική Πολιτικής Δικαιοσύνης» με πληροφορίες που προέρχο νται από τα δικαστήρια της χώρας, β) «Στατιστική αδικημάτων», με πληροφορίες που προέρχονται από τις αστυνομικές διευθύνσεις, γ) «Δικαστική στατιστική», με στοιχεία από τα ποινικά δικαστήρια της χώρας, και δ) «Σωφρονιστική στατιστική», με στοιχεία από τα σωφρονιστικά κατα στήματα της Ελλάδας. Συμφωνά, λοιπόν, και με τις παρεχόμενες από την ΕΣΥΕ πληροφο ρίες ορίστηκε το αντικείμενο του ενδιαφέροντος σε τέσσερις θεματικές ενότητες: α) τη διακύμανση της εγκληματικότητας γενικά στον ελληνικό χώρο, β) την τάση που παρουσιάζουν χρονικά ορισμένες Γενικές Κατηγορίες Αδικημάτων, γ) την τάση ορισμένων Ειδικών Κατηγοριών Αδικημάτων, και δ) την κατανομή του πληθυσμού των κρατουμένων στη χώρα μας. Η εν λόγω ερευνητική απόπειρα διαθέτει τη λειτουργική αξία μιας πιλοτικής διερεύνησης, που σκοπό έχει να μελετήσει τις δυνατότητες

5 78 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΟΥ αξιοποίησης δευτερογενών δεδομένων που αφορούν το εγκληματικό φαινόμενο. Έτσι, εκείνο που πρωταρχικά επιχειρήθηκε ήταν να επιλέ γουν ορισμένες πληροφορίες από την πηγή (ΕΣΥΕ) και να δημιουργηθεί το κατάλληλο εργαλείο καταγραφής και οργάνωσης τους σε δευτερογε νές επίπεδο, προκειμένου οι νέες πληροφορίες να διαθέτουν μεθοδολο γική ορθότητα και άρα καταλληλότητα για περαιτέρω επιστημονική αξιοποίηση. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΟΥΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Η συσσώρευση πληροφοριών που αφορούν το εγκληματικό φαινόμενο και η προσπάθεια μέτρησης της εγκληματικότητας πραγματοποιούνται σε διεθνές επίπεδο. Πολλές χώρες, μάλιστα, δημοσιεύουν συστηματικά εγκληματολογικά στατιστικά δεδομένα. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που το 1825 πραγματοποίησε μία τέτοια δημοσίευση μέσω της υπηρε σίας εγκληματικών υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Στις ΗΠΑ, από το 1930, οι επίσημες στατιστικές δημοσιεύονται από το FBI (Federal Bureau of Investigation). Στον Καναδά οι εγκληματολογικές στατιστικές δημοσιεύονται από το 1876, ενώ στην Αγγλία από το Στην Ελλά δα οι εγκληματολογικές στατιστικές δημοσιεύονται σε ετήσια βάση από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Οι δημοσιεύσεις ξεκίνησαν το , συνεχίστηκαν για τα έτη , διακόπη καν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεχίστηκαν από το 1957 μέχρι 8 και σήμερα. Τα στατιστικά δεδομένα που αφορούν το εγκληματικό φαινόμενο και τηρούνται από οργανισμούς, όπως η ΕΣΥΕ, με σκοπό τη δημοσίευση τους, έχουν αξία, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στις ερευνητικές ανα ζητήσεις των κοινωνικών επιστημόνων. Η αξία τους διαχέεται σε διάφο ρες κατευθύνσεις, καθώς χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, από τους ακαδημαϊκούς για την ανάλυση παραμέτρων που αφορούν το έγκλημα, αλλά και από τα MME για την ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου μέσα από μια απλοποιημένη απεικόνιση της εγκληματικότητας 7. Βλ. Ζαραφωνίτου Χ., 1995, Εμπειρική εγκληματολογία, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη, ο Ό.π., ο. 36.

6 ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 79 στη χώρα μας. 9 Η στατιστική του εγκλήματος μας δίνει, λοιπόν, μια εικό να του φαινομένου, κι επομένως μια εικόνα της ίδιας της κοινωνίας. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, σκοπός της εν λόγω προσπάθειας ήταν η αναδιάρθρωση των πληροφοριών που παρέχονται από την ΕΣΥΕ ανα φορικά με το εγκληματικό φαινόμενο στη χώρα μας σε βάθος χρόνου. Μετά την πρώτη ανίχνευση των διαθέσιμων πληροφοριών οριοθετήθηκε το χρονικό εΰρος των δεδομένων που αποτελούν το υλικό για την πιλοτι κή έρευνα από το 1973 έως το Τα ουσιαστικότερα κριτήρια που οδήγησαν στην επιλογή των συγκεκριμένων ετών είναι: α) το γεγονός ότι πρόκειται για σύγχρονα δεδομένα και άρα πιο κατανοητά ως προς τους εννοιολογικούς τους προσδιορισμούς, και β) το ότι τα δεδομένα που έχει στη διάθεση της η πηγή πριν από το 1970 παρουσιάζουν ανομοιομορφία σε σύγκριση με εκείνα των ετών από το 1970 κι εντεύθεν, οπότε θα προ έκυπταν πλήθος προβλημάτων συγκρισιμότητας στο πιλοτικό στάδιο, πράγμα που θα δυσκόλευε την εφαρμογή του. Αντικείμενο συλλογής είναι τα δεδομένα που αφορούν τα «αδικήματα», τους «δράστες» αυτών και τους «καταδικασθέντες». Ως προς την πηγή ανατρέχουμε στη «Στατι στική των αδικημάτων» για πληροφορίες που αφορούν τα «αδικήματα» και τους «δράστες» και στη «Δικαστική στατιστική» για πληροφορίες που αφορούν τον πληθυσμό των «καταδικασθέντων». Για τη συλλογή, καταγραφή και κωδικοποίηση των δεδομένων δημι ουργήθηκαν «Έντυπα καταγραφής».10 Με τη βοήθεια αυτών των εγγράφων συλλέγονται οι πληροφορίες και οργανώνονται εκ νέου 9. Βλ. Jupp V. et al., 2000, Doing criminological research, Sage Publications, σ Δημιουργήθηκαν τέσσερα διαφορετικά «Έντυπα καταγραφής»: «Έντυπο Α»: Μονάδα καταγραφής είναι το έτος. Οι παράγοντες διερεύνησης (μετα βλητές) που καταγράφονται είναι οι εξής: α) Με βάση το «αδίκημα»: 1. τα διαπραχθέντα αδικήματα, 2. τα διαπραχθέντα αδικήματα κατά γεωγραφικό διαμέρισμα τελέσεως τους, 3. τα διαπραχθέντα αδικήματα κατά πυκνότητα οικισμού τελέσεως τους, 4. οι φερόμενοι/θεω ρούμενοι ως δράστες των αδικημάτων κατά φύλο, και 5. οι φερόμενοι/θεωρούμενοι ως δρά στες κατά είδος αδικήματος, β) Με βάση την «ατομική καταδίκη»: 1. οι καταδικασθεντες κατά φΰλο και επιβληθείσα ποινή, 2. οι ανήλικοι καταδικασθεντες κατά φΰλο και επιβλη θείσα ποινή, 3. οι καταδικασθεντες κατά φΰλο και γεωγραφικό διαμέρισμα τελέσεως του αδικήματος, 4. οι καταδικασθεντες κατά ομάδα ηλικίας, 5. οι καταδικασθεντες κατά φΰλο και οικογενειακή κατάσταση, 6. οι καταδικασθεντες κατά φΰλο και βαθμό παιδεΰσεως, 7. οι καταδικασθεντες κατά φΰλο και μέγεθος οικισμοΰ κατοικίας και τέλεσης του αδικήματος, 8. οι καταδικασθεντες κατά φΰλο και επάγγελμα, 9. οι καταδικασθεντες κατά φΰλο και θέση στο επάγγελμα, 10. οι καταδικασθεντες κάτοικοι αλλοδαπής κατά φΰλο και χώρα μόνιμης κατοικίας, και 11. οι υπότροποι καταδικασθεντες κατά φΰλο.

7 80 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΟΥ ομοιογενοποιημένες. Με τον όρο «ομοιογενοποιήση» αναφερόμαστε στο «μετασχηματισμό των σχημάτων των διαφορετικών συνόλων δεδο μένων σε ένα ενιαίο σχήμα δεδομένων».11 Ουσιαστικά, αναλύονται τα δεδομένα της πηγής και στη συνέχεια ανασυντίθενται, 12 έτσι ώστε τα νέα δεδομένα να διαθέτουν ικανή ομοιογένεια που τα καθιστά λει τουργικά για χρήση και επιστημονική ανάλυση από οποιονδήποτε ερευ νητή. Πραγματοποιείται, δηλαδή, μια «δευτερογενής επεξεργασία», μια αναγωγή των δεδομένων σε πιο ομοιογενή σύνολα, που μπορούν να οργανωθούν σε μία πληροφοριακή βάση. Στην περίπτωση μας, με την αναγωγή αυτή των εγκληματολογικών δεδομένων σε πιο ομοιογενή σύνολα, ουσιαστικά «ανεβαίνουμε» ένα επίπεδο αφαίρεσης. Έτσι, «μέσα από την αφαίρεση, μια σύνθετη αναπαράσταση ενός κοινωνικού φαινομένου μεταγράφεται σε μια απλούστερη κωδικοποιημένη αναπα ράσταση... Η πράξη της αφαίρεσης σημαίνει τον ορισμό μιας οπτικής για την πραγματικότητα με τη βοήθεια της οποίας συγκεκριμένες λεπτο μέρειες αποκρύπτονται σκοπίμως... στόχος...είναι να επιτρέψει στο χρήστη να συγκεντρωθεί σε σημαντικές λεπτομέρειες και να αγνοήσει τις ασήμαντες».13 Η ομοιογένεια του συνόλου των πληροφοριών επιτυγχάνεται με την καθιέρωση κοινών ορισμών για τις μεταβλητές. Η ανάπτυξη κοινών ορι σμών διευκολύνει τη συγκρισιμότητα μεταξύ διαφορετικών μελετών.14 «Έντυπο Β»: Ως μονάδα καταγραφής ορίζεται η Γενική Κατηγορία Αδικήματος. Οι παράγοντες διερεύνησης είναι κοινοί με το «Έντυπο Α» τόσο με βάση το «αδίκημα» όσο και με βάση την «ατομική καταδίκη». «Έντυπο Γ»: Μονάδα καταγραφής είναι η Ειδική Κατηγορία Αδικήματος. Οι παράγο ντες διερεύνησης είναι κοινοί με τα δυο προηγούμενα έντυπα. «Έντυπο Δ»: Μονάδα καταγραφής είναι το έτος. Όλοι οι παράγοντες διερεύνησης που μελετούνται καταγράφονται με βάση τον «κρατούμενο». Πρόκειται για τις εξής μεταβλητές: 1. κατάδικοι κρατούμενοι στις φυλακές, 2. κρατούμενοι κατά είδος εκτιόμενης ποινής, 3. μεταβολες/μετακινήσεις επί των καταδίκων, 4. κρατηθεντες υπόδικοι. 11. Κάλλας Γ., 2002, Οι ερευνητικές υποδομές των κοινωνικών επιστημών, Αθήνα, Νεφέλη, σ Ο Κάλλας επισημαίνει ότι «η ομογενοποίηση είναι κατ' αρχάς μια πράξη ανάλυσης και επεξεργασίας μεταδεδομένων και μόνο τελικά καταλήγει να είναι πράξη μετασχηματι σμού των ίδιων των δεδομένων». Ό.π. σ Κάλλας Γ., 2001, Η πληροφοριακή τεχνολογία στην κοινωνική έρευνα. Το πρόβλημα των δεδομένων, Αθήνα, Νεφέλη - ΕΚΚΕ, σ Kallas J., 2005, «Data modeling and the formation of a grid», στο Kallas J. (ed.), The node for secondary processing. A comparative research infrastructure, Athens, National Centre for Social Research, σ. 53.

8 ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 81 Πρόκειται για έναν επανασχεδιασμό15 μερικών σχημάτων δεδομένων που βρίσκονται στην πηγή πληροφόρησης. Είναι αναγκαίο να επανα σχεδιαστούν τα σχήματα δεδομένων της πηγής και να επανακωδικοποιηθοΰν για να εκπληροΰν ερευνητικές απαιτήσεις, οι οποίες προς το παρόν συμπυκνώνονται στη δημιουργία μιας εύχρηστης πληροφοριακής βάσης. Μέσα από τη δευτερογενή επεξεργασία δημιουργείται ένα νέο σύνολο δεδομένων. Αυτό το νέο σύνολο δεδομένων ορίζεται ως παρά γωγο μιας μελέτης και όχι μιας έρευνας.16 Μια τέτοια δευτερογενής ανάλυση αποσκοπεί στην ανασυγκρότηση των δεδομένων της πηγής με σκοπό την αύξηση της «συγκρισιμότητας» των νέων δεδομένων.17 Επιχειρείται, δηλαδή, μέσα από τη δημιουργία νέων συστημάτων καταγραφής να οργανωθούν τα δεδομένα της πηγής με τέτοιον τρόπο που τα δεδομένα της επεξεργασίας να έχουν αναχθεί σε ομοιογενείς, κατά το δυνατόν, πληροφορίες. Η ομοιογένεια των πλη ροφοριών εξασφαλίζει τη δυνατότητα σύγκρισης τους όχι μόνο συγχρο νικά αλλά και διαχρονικά. Η συγκριτική έρευνα ασχολείται με τις συνθήκες που επηρεάζουν το εγκληματικό φαινόμενο συγχρονικά ή διαχρονικά, στο ίδιο γεωγραφικό και κοινωνικό πλαίσιο ή μεταξύ διαφορετικών πλαισίων. Η χρησιμότη τα της συγκριτικής έρευνας στον τομέα την εγκληματολογίας συνίσταται στην επισήμανση και διερεύνηση των διαφοροποιήσεων: α) της εγκλη ματικότητας, β) της ποινικής νομοθεσίας, και γ) της κοινωνικής αντί- 15. Βλ. Kallas J., 2005, «Methodology and empirical research documentation», στο Kallas J. (ed.), The node for secondary processing. A comparative research infrastructure, Athens, National Centre for Social Research, o Ό.π., ο Ο Κάλλας ορίζει τη δευτερογενή ανάλυση ως τη δημιουργία ενός «νέον σχήματος δεδομένων που μετασχηματίζει μέρος ή το σύνολο των δεδομένων ενός ή περισσότερων δια θέσιμων συνόλων δεδομένων σε ένα νέο σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει τις μεταβλητές της ανάλυσης». 15. Βλ. Kallas J., 2005, «Methodology and empirical research documentation», στο Kallas J. (ed.), The node for secondary processing. A comparative research infrastructure, Athens, National Centre for Social Research, σ Ό.π., σ Ο Κάλλας ορίζει τη δευτερογενή ανάλυση ως τη δημιουργία ενός «νέου σχήματος δεδομένων που μετασχηματίζει μέρος ή το σύνολο των δεδομένων ενός ή περισσότερων δια θέσιμων συνόλων δεδομένων σε ένα νέο σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει τις μεταβλητές της ανάλυσης». Κάλλας Γ., 2002, Οι ερευνητικές υποδομές των κοινωνικών επιστημών, Αθήνα, Νεφέλη, σ. 69.

9 82 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΟΥ δράσης στο έγκλημα.18 Ωστόσο, είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι η συγκριτική έρευνα αποτελεί μια δύσκολα εφαρμόσιμη επιστημονική μέθοδο διερεύνησης. Τα μεθοδολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ερευνητής συνοψίζονται στην ύπαρξη μη συγκρίσιμων μεγεθών και στη συσσώρευση μεγάλου αριθμού και ποικιλίας μεταβλητών που περι 19 γράφουν το εγκληματικό φαινόμενο. Παράλληλα, κάθε μεταβλητή που περιγράφει το εγκληματικό φαινόμενο μεταβάλλεται με το χρόνο, αλλά και με τον κοινωνικό σχηματισμό στον οποίο αναφέρεται,20 πράγμα το οποίο δηλώνει τη μεταβλητότητα και άρα τη δυσκολία σύγκρισης των εγκληματολογικών παραμέτρων. Ομοίως, και οι συγκρίσεις μεταξύ χωρών έχουν να αντιμετωπίσουν τις διακρατικές διαφοροποιήσεις ως προς την ποινική νομοθεσία, την εφαρμογή του ποινικού νόμου και την καταγραφή του εγκληματικού φαινομένου.21 Στην εποχή μας, η παγκοσμιοποίηση και η ευρωπαϊκή ενοποίηση22 είναι φαινόμενα που δεν μπορούν παρά να επηρεάζουν τις ανάγκες για διερεύνηση στις κοινωνικές επιστήμες. Οι διερευνήσεις σε τοπικό εθνι κό πλαίσιο δε χάνουν βέβαια την αξία τους, αλλά η ανάπτυξη τους σε διεθνές επίπεδο είναι πλέον ζητούμενο. Την αναγκαιότητα για την ανά πτυξη συγκριτικών ερευνών στον τομέα της εγκληματολογίας περιγρά φει ο David Nelken, ο οποίος την αποδίδει στην εξέλιξη των δι-εθνικών εγκλημάτων. Πιστεύει, μάλιστα, ότι οι συγκρίσεις στην επιστήμη της εγκληματολογίας ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες έχουν διπλή λειτουρ γικότητα: α) βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των τΰπων των εγκλη μάτων και της σύνδεσης τους με τον τοπικό πολιτισμό μέσα από τη σύγκριση με άλλα κράτη, και β) συμβάλλουν στη θεωρητική εξέλιξη της εγκληματολογίας μέσα από την αναδιάρθρωση κεντρικών ερωτημάτων στην εγκληματολογική θεωρία Βλ. Ζαραφωνίτου Χ., 1995, Εμπειρική εγκληματολογία, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη, ο Ό.π., ο Βλ. Κάλλας Γ., 2002, Οι ερευνητικές υποδομές των κοινωνικών επιστημών, Αθήνα, Νεφέλη, ο Βλ. Ζαραφωνίτου Χ., 1995, Εμπειρική εγκληματολογία, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη, ο. 136, καθώς και Peace Κ., 1999, Uses of criminal statistics. The international library of criminology, criminal justice and penology, Dartmouth, Ashgate, o Ο Κάλλας, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μια διαδικασία που στοχεύει στην πολύπλευρη ομογενοποίηση των διαφορετικών κοινωνικών σχηματισμών». Κάλλας Γ., 2001, Η πληροφορική τεχνολογία στην κοινωνική έρευνα, Αθήνα, Νεφέλη, σ Nelken D. (ed.), 1994, The futures ofcrìminology, London, Sage Publications, σ

10 ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 83 Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγωγή των δεδομένων μιας πηγής σε ομοιογενοποιημένα δευτερογενή δεδομένα είναι η πηγή να διαθέτει αξιοπιστία. Με τον όρο «αξιοπιστία» αναφερόμαστε στη «στα θερότητα τον αποτελέσματος σε επαναληπτικές μετρήσεις υπό παρόμοι ες συνθήκες».24 Στην περίπτωση μας, χρειάζεται οι παράγοντες που αφο ρούν την εγκληματικότητα στη χώρα μας και παρουσιάζονται από την ΕΣΥΕ να φέρουν σταθερές καταγραφές σε βάθος χρόνου.25 Επίσης, «η αξιοπιστία αναφέρεται στο βαθμό που τα παρατηρούμενα δεδομένα είναι απαλλαγμένα από λάθη της μέτρησης».26 Η αξιοπιστία των δεδομέ νων της «Στατιστικής των αδικημάτων» και της «Δικαστικής Στατιστι κής» εξασφαλίζουν τη δυνατότητα ανασύνθεσης τους σε ομογενοποιη μένες κατηγορίες πληροφοριών, οι οποίες θα είναι συγκρίσιμες. Κΰριο μέλημα, λοιπόν, είναι να δημιουργηθεί ένα σταθερό «ταξινομη τικό σύστημα» για την οργάνωση των πληροφοριών. Η οργάνωση αυτή αφορά το μετασχηματισμό των πληροφοριών της πηγής σε δευτερογενή δεδομένα, τα οποία διαθέτουν ομοιομορφία και αξιοπιστία και άρα συγκρισιμότητα, ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω επιστημονική τους επεξεργασία. Η ανάγκη για κωδικοποίηση των συσσωρευμένων δεδομέ νων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη δυνατότητα για ανταλλαγή τους. Η αναδιοργάνωση των εγκληματολογικών δεδομένων μέσα από σταθερά και κοινά αποδεκτά συστήματα οργάνωσης αυξάνει την καταλληλότητα τους για συγκρίσεις κι επομένως την αξία των ίδιων των στοιχείων.27 Στη συνέχεια παρουσιάζονται σε κατηγορίες (συνοδευόμενες από πρακτικά παραδείγματα) τα προβλήματα που προέκυψαν στη μετατρο πή των δεδομένων της πηγής σε «δευτερογενή δεδομένα». Η παρουσία ση κάθε προβλήματος συνοδεύεται από μια απόπειρα αιτιολόγησης του, καθώς και από την περιγραφή του τρόπου με τον οποίο επιχειρήθηκε η κωδικοποίηση των δεδομένων: 24. Κυριαζή Ν., 1999, Η κοινωνιολογική έρευνα: Κριτική επισκόπηση των μεθόδων και των τεχνικών, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, σ Ο Φίλιας αναφερόμενος στην αξιοπιστία ενός OQyavov μέτρησης επισημάνει ότι «επαναληπτικές μετρήσεις τον ίδιον αντικειμενον με το όργανο αντό πρέπει ν' αποδίδονν όμοια αποτελέσματα». Φίλιας Β. (επιμ.), 1995, Εισαγωγή στη μεθοδολογία και τις τεχνικές των κοινωνικών επιστημών, Αθήνα, Gutenberg, σ Dooley D., 1995, Social research methods, USA, Prentice Hall, σ Βλ. Κάλλας Γ., 2001, Η πληροφορική τεχνολογία στην κοινωνική ερεννα. Το πρόβλη μα των δεδομένων, Αθήνα, Νεφέλη, ΕΚΚΕ, σ

11 84 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΟΥ α. Μη εντοπισμός πληροφοριών σε βάθος χρόνου Στην κατηγορία αυτή των προβλημάτων εντάσσονται όλες οι περιπτώσεις που μία πληροφορία, ενώ εντοπίζεται για κάποια έτη, δεν είναι καταγε γραμμένη για κάποια άλλα. Για παράδειγμα, στην παράμετρο «καταδικασθέντες κατά φύλο και επιβληθείσα ποινή» για τα έτη παρουσιά ζονται οι υποκατηγορίες: «ποινή θανάτου» και «μη δηλωθείσα ποινή», οι οποίες από το 1994 κι έπειτα δεν εμφανίζονται. Παρουσιάζονται, ωστόσο, δυο νέες υποκατηγορίες που αφορούν τη «μετατρεπόμενη ποινή» και την «ποινή άνευ μετατροπής». Η παράλειψη ορισμένων πληροφοριών μπορεί να αποδοθεί σε τρεις κυρίως λόγους: α) Στις αλλαγές του τρόπου κατα γραφής και κατηγοριοποίησης των δεδομένων από την ΕΣΥΕ με την πάρο δο του χρόνου, β) Στις αλλαγές που προκύπτουν στους νόμους του κράτους, όπως για παράδειγμα η ποινή του θανάτου, που έπαψε να ισχύει στη χώρα μας. Οι Coleman και Moynihan χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία επηρεάζουν τα «επίσημα στατιστικά δεδομένα» για το έγκλημα.28 Ειδικότερα, οι αλλαγές περιλαμβάνουν μεταβολές στις ποινές και στον ορισμό των αδικημάτων, την εμφάνιση νέων αδικημάτων και την απαλοιφή παλαιότερων αδικημάτων. Παρόμοιες παρατηρήσεις διατυπώνει και ο John Tierney, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι νομικοί κανόνες βρίσκονται σε μια κατάσταση σταθερής ρευστότητας.29 Ενώ, οι αλλαγές στους νόμους συνεπάγονται αλλαγές στους κανόνες μέτρησης και κατηγοριοποίησης των αδικημάτων, γ) Στη διακοπή της συλλογής δεδομένων από την πηγή. Ο Neuman παρατηρεί ότι μια κυβέρνηση μπορεί να διακόψει τη συλλογή δεδομένων που πραγματοποιεί ένας οργανισμός για λόγους πολιτικούς ή και οικονομικούς.30 Βέβαια, η έλλειψη των πληροφοριών που συνεπάγεται αυτή η διακοπή δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα για τον ερευνητή που μελετά μεγάλες χρονικές περιόδους. Στην περίπτωση αυτή, περιοριζόμα στε στο να εντοπίζουμε το χρονικό εΰρος που διαθέτουμε τις πληροφορίες. Ο ερευνητής, παρότι δεν μπορεί να κάνει κάτι ως προς την ανεύρεση των πληροφοριών, αξίζει να ασχοληθεί με τα αίτια της διακοπής καταγραφής τους από την πηγή. Για παράδειγμα, αναφορικά με τη «θανατική ποινή», το αξιόλογο για τον παρατηρητή είναι η χρονολογία κατά την οποία έπαψε να 28. Coleman G, Moynihan J., 1998, Understanding crime data: Haunted by the dark figure, Buckingham, Philadelphia, Open University Press, o Tierney J., 1996, Criminology: Theory and context, Harvester Whetsheaf, Prentice Hall, o Neuman L., 1997, Social research methods: qualitative and quantitative approaches, Ally & Bacon, 3rd ed., ο. 289.

12 ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 85 ισχύει η εν λόγω ποινή στη χώρα μας. Οι πληροφορίες που αρχίζουν να εμφανίζονται στην πηγή από ένα έτος και πλέον, καταγράφονται σε συμπληρωματικές παρατηρήσεις στο «Έντυπο καταγραφής». Άλλωστε, ο ερευνητής πολλές φορές χρειάζεται να αναπροσαρμόζει το «εργαλείο καταγραφής» των δεδομένων του ανάλογα με τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν κατά την περίοδο διεξαγωγής της συλλογής των δεδομένων. β. Αριθμητική αναντιοτοιχία Τα «σύνολα» σε μερικούς πίνακες της ΕΣΥΕ δεν αντιστοιχούν στις επιμέ ρους ποσοτικές πληροφορίες. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται σε ορισμέ νους πίνακες της πηγής, όπως σ' αυτούς που αναφέρονται στους «καταδικασθέντες κατοίκους αλλοδαπής κατά φύλο και χώρα μόνιμης κατοικίας», όπου το γενικό σύνολο εμφανίζει λανθασμένο αποτέλεσμα. Ομοίως, στον πίνακα που αφορά τους «καταδικασθέντες κατά φύλο και επιβληθείσα ποινή» εντοπίζονται αριθμητικά λάθη, καθώς οι επιμέρους τιμές που εμφα νίζονται δεν συμπίπτουν με το αριθμητικό σύνολο που αναγράφεται στην ΕΣΥΕ. Η αριθμητική ανακρίβεια μπορεί να αποδοθεί σε λάθος καταγρα φή από την πηγή. Οι επιπτώσεις από μικρής σημαντικότητας και έκτασης αριθμητικά λάθη σχεδόν μηδενίζονται όταν πρόκειται για πληροφοριακές βάσεις τόσο εκτενείς, όπως είναι η Στατιστική της Δικαιοσύνης, και, ιδιαί τερα, όταν η οπτική μας γωνία είναι μακροσκοπική και το ενδιαφέρον επι κεντρώνεται στις τάσεις που παρουσιάζουν οι πληροφορίες σε βάθος χρό νου. Στην περίπτωση αυτή, ο ερευνητής δεν μπορεί παρά να στηριχτεί στα υπάρχοντα δεδομένα. Δεχόμαστε, όμως, τυπικά, ότι κάθε πληροφοριακή βάση μπορεί να περιέχει ένα μικρό ποσοστό λαθών, τα οποία δεν επηρεά ζουν την έκβαση της επεξεργασίας των δεδομένων. γ. Διαφοροποιήσεις σε βάθος χρόνου Στην πηγή εμφανίζονται διαφοροποιήσεις που αφορούν κυρίως την ανο μοιογένεια των δεδομένων μεταξύ των χρονικών ορίων πριν από το 1970 και από το 1970 έως σήμερα. Για παράδειγμα, σχετικά με τον παράγοντα «Καταδικασθέντες κατά φύλο και επιβληθείσα ποινή», η «ποινή φυλάκι σης» καταχωρείται στις εξής δυο κατηγορίες: α) «0-1 μήνες» και β) «1-3 μήνες» για τα έτη από το 1970 και μετά, ενώ πριν από το 1970 εμφανίζε ται μόνο η κατηγορία «μέχρι 3 μηνών». Ορισμένοι παράγοντες στην κοι νωνική έρευνα ενδέχεται αναπόφευκτα να αλλάζουν στο χρόνο ως προς τον τρόπο καταγραφής τους σε κατηγορίες από τους επιστήμονες. Το χαρακτηριστικότερο, ίσως, παράδειγμα είναι η μεταβλητή «επάγγελμα»,

13 86 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΟΥ που παρουσιάζει διαφοροποιήσεις όχι μόνο σε βάθος χρόνου, αλλά και μεταξύ των ερευνών που διεξάγονται την ίδια εποχή. Άλλοι παράγοντες που συχνά διαφοροποιούνται στην κατηγοριοποίηση τους είναι η «ηλι κία», το «επίπεδο μόρφωσης» κ.λπ. Οι διαφοροποιήσεις στην κατηγοριο ποίηση των παραγόντων κλονίζουν την «αξιοπιστία σταθερότητας», η οποία προϋποθέτει να μην αλλάζουν με το χρόνο οι επίσημοι ορισμοί ή η μέθοδος συλλογής των πληροφοριών.31 Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας δημιουργεί προβλήματα στη διαχρονική σύγκριση των δεδομένων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Φίλιας «ο τρόπος ν' αποφευχθούν οι αδυνα μίες αυτές είναι αφ' ενός ο οργανισμός ο οποίος διεξάγει την έρευνα να έχει καθορίσει επακριβώς τις διάφορες έννοιες... και να διατηρεί τον αυτό ορισμό από τη μία απογραφή στην άλλη».32 Ενδεικτικός για τη δια φοροποίηση της παραμέτρου του «επαγγέλματος» στην ΕΣΥΕ είναι ο Πίνακας 1 Διαφοροποιήσεις ορισμού επαγγελμάτων σε βάθος χρόνου, που απεικονίζει τις αλλαγές ανάμεσα στο χρονικό διάστημα από το 1970 και πριν και στο χρονικό διάστημα από το 1970 κι έπειτα. ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Διαφοροποιήσεις ορισμού επαγγελμάτων σε βάθος χρόνου Επαγγέλ ματα Έως σήμερα Τεχνικοί, πρόσωπα ασκούντα ελευθέρων επάγγελμα και προς τούτους εξομοιούμενοι Πρόσωπα ασκούντα επιστημονικά και ελευθέρια επαγγέλματα, τεχνικοί αυτών βοηθοί κ.λπ. Πρόσωπα ασχολούμενα με την γεωργίαν, πτηνοτροφίαν, αλιείαν, κυνήγιον, δασοκομίαν, υλοτομίαν και προς τούτους αξομοιούμενοι Πρόσωπα ασχολούμενα στη γεωργία, ζωοκομία, δασοκομία, αλιεία και θήρα Ίεχνίται και εργάται ορυχείων, μεταλλείων, υλοτομείων και αλυκών και προς τούτους εξομοιούμενοι Τεχνίτες και εργάτες (εκτός γεωργίας) και χειριστές μεταφορικών μέσων Ασχολούμενοι εις την παροχήν υπηρεσιών, Ασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών περιλαμβανομένων των υπηρεσιών του αθλητισμού και της "ψυχαγωγίας Εργαζόμενοι εις μεταφοράς και επικοινωνίας Δημοσιογράφοι 31. Βλ. ό.π., σ Φίλιας Β. (επιμ.), 1995, Εισαγωγή στη μεθοδολογία και τιε τεχνικές των κοινωνικών επιστημών, Αθήνα, Gutenberg, σ. 185.

14 ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 87 δ. Δ ιαφοροποιήσεις στους όρους των πληροφοριών Στον πίνακα της ΕΣΥΕ που αφορά τους «καταδικασθέντες κατοίκους αλλοδαπής κατά φύλο και χώρα μόνιμης κατοικίας» βρίσκουμε πληρο φορίες για την «Περσία» (για τα έτη ). Ο όρος, όμως, αντικα θίσταται από την ονομασία «Ιράν» από το 1995 κι έπειτα. Η διαφορο ποίηση των χρησιμοποιουμένων όρων στην πηγή μπορεί να οφείλεται σε ασυμφωνία ως προς τον εννοιολογικό ορισμό τους ή ακόμα και σε ανα πόφευκτους παράγοντες, όπως οι μεταβολές στο αντικείμενο καταγρα φής. Σε κάθε περίπτωση, δημιουργείται θέμα ανομοιογένειας των δεδο μένων, που εμποδίζει την οποιαδήποτε συγκριτική ανάλυση αν δεν προηγηθεί προσπάθεια ομοιογενοποίησής τους.33 Ο Φίλιας επισημαίνει ότι «είναι απαραίτητο, για να είναι δυνατή η σύγκριση των αποτελεσμά των, τα διάφορα στοιχεία που συλλέγονται να ανταποκρίνονται σε όμοι ες έννοιες... Η ευθύνη για την εξακρίβωση της μονιμότητας των εννοιών και των ορισμών ανήκει στον ερευνητή».34 Τέλος, η διαφοροποίηση στους όρους των πληροφοριών βάλλουν την «αξιοπιστία σταθερότητας», η οποία αφορά την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου και αναφέρεται στη δυνατότητα του οργάνου μέτρησης να λαμβάνει την ίδια απάντηση όταν εφαρμόζεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.35 Στο παράδειγμα μας προέκυψε η αλλαγή ονομασίας μίας χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, ο ερευνητής θα χρειαστεί να διερευνήσει τα γεω γραφικά σύνορα σε ιστορικό επίπεδο προκειμένου να μπορεί να απο φασίσει πως θα χρησιμοποιήσει τις εν λόγω πληροφορίες. Σε ό,τι αφορά το «Έντυπο καταγραφής», καταχωρούνται όλες τις πληροφορίες που αφορούν την «Περσία» και το «Ιράν» υπό τον όρο «Ιράν», καθώς θεω ρείται πιο σύγχρονος. Παράλληλα καταγράφεται η διαφοροποίηση στον όρο και διευκρινίζεται ο τρόπος κωδικοποίησης του. 33. Ο Κάλλας ορίζει την ομοιογενοποίηση ως μια «διαδικασία μετασχηματισμού των δεδομένων που προέρχονται από διαφορετικά σύνολα δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία νέων συνόλων δεδομένων... σύμφωνα με ένα συνεκτικό και σχετικά σταθεροποιημένο εννοι ολογικό σύστημα». Κάλλας Γ., 2002, Οι ερευνητικές υποδομές των κοινωνικών επιστημών, Αθήνα, Νεφέλη, ο Φίλιας Β. (επιμ.), 1995, Εισαγωγή στη μεθοδολογία και τιε τεχνικές των κοινωνικών επιστημών, Αθήνα, Gutenberg, ο Βλ. NeumanW.L., 1997, Social research methods: qualitative and quantitative approaches, Ally & Bacon, 3rd ed., ο. 138.

15 88 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΟΥ ε. Χρήση ασαφών όρων στις πληροφορίες που καταγράφονται Στον πίνακα της πηγής που αφορά τα «διαπραχθέντα αδικήματα κατά γεωγραφικό διαμέρισμα», καθώς και στον πίνακα για τους «καταδικασθέντες κατά φύλο και γεωγραφικό διαμέρισμα τελέσεως τον αδικήμα τος» χρησιμοποιείται ο όρος «Περιφέρεια Πρωτευούσης». Όπως παρα τηρούμε, δεν εμφανίζεται ο όρος «Αττική» που θα προσδιόριζε με ακρί βεια το συγκεκριμένο νομό. Άλλωστε, ο όρος «Περιφέρεια Πρωτευού σης» δεν ορίζεται από την ΕΣΥΕ, κι έτσι είναι αδύνατον να συμπερά νουμε τα ακριβή γεωγραφικά όρια της εν λόγω κατηγορίας. Η ασάφεια των χρησιμοποιουμένων όρων αποδίδεται στην πηγή. Η απουσία ακρι βούς προσδιορισμού ορισμένων όρων αποκλείει την πλήρη κατανόηση τους και, επομένως, την περαιτέρω επεξεργασία τους. Άλλωστε, ο ξεκά θαρος ορισμός των εννοιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της αξιοπιστίας των δεδομένων.36 Προκειμένου να ξεπεραστούν οι αμφιβολίες για τον ακριβή προσδιορισμό της γεωγραφικής περιοχής της «Περιφέρειας Πρωτευούσης», επιλέχθηκε η καταγραφή των σχετι κών πληροφοριών υπό τον όρο «Αττική», ο οποίος είναι μεν ευρύτερος γεωγραφικά, αλλά σαφέστερος εννοιολογικά. Άλλωστε, ακολουθήθηκε η μορφή κατηγοριοποίησης της πηγής για τα «διαπραχθέντα αδικήματα κατά γεωγραφικό διαμέρισμα» που γίνεται κατά νομό. στ. Διαφοροποιήσεις του συστήματος καταγραφής δεδομένων στην πηγή Στην ΕΣΥΕ οι ίδιοι παράγοντες εμφανίζονται να καταγράφονται διαφο ρετικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Διακρίνουμε, δηλαδή, μια διαφορο ποίηση στο σύστημα καταγραφής των δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες που αφορούν τα «διαπραχθέντα αδικήματα κατά κατηγο ρίες και γεωγραφικό διαμέρισμα τελέσεως αυτών» και τα «διαπραχθέντα αδικήματα κατά κατηγορίες και θεωρούμενοι ως δράστες αυτών κατά φύλο» καταγράφονται από κοινού για τρία Γενικά Αδικήματα: τα «εγκλήματα εσχάτης προδοσίας», την «προδοσία της χώρας» και τα «εγκλήματα κατά ξένων κρατών» (για τα έτη ). Για τους ίδιους παράγοντες καταγράφονται από κοινού τα Γενικά Αδικήματα «εγκλή ματα κατά πολιτικών σωμάτων» και «εγκλήματα κατά της εκλογές» (για τα έτη ). Η αθροιστική αυτή παρουσίαση των Γενικών Αδικη μάτων δεν εμφανίζεται οΰτε για άλλα Γενικά Αδικήματα οΰτε για άλλους παράγοντες. Μάλιστα, πρόκειται για έναν τρόπο καταγραφής 36. Ό.π., σ. 140.

16 ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 89 που δεν ακολουθεί το υπόλοιπο ταξινομητικό σύστημα της πηγής. Η δια φοροποίηση του συστήματος καταγραφής και οργάνωσης των πληροφο ριών αποδίδεται σε αδυναμία της ίδιας της πηγής. Όπως παρατηρούμε από τα παραδείγματα, η πηγή διαφοροποιεί τον τρόπο καταγραφής ορισμένων πληροφοριών με τη δημιουργία νέων γενικότερων κατηγοριοποιήσεων (αντί να παρουσιάζεται η πληροφορία για κάθε Γενικό Αδίκημα ξεχωριστά, παρουσιάζονται συνολικές τιμές για περισσότερα του ενός Γενικά Αδικήματα). Σε αυτήν την περίπτωση χάνονται αναπόφευκτα πληροφορίες, και μάλιστα χάνονται τόσα περισ σότερα δεδομένα, όσο πιο γενικές είναι οι κατηγοριοποιήσεις που δημι ουργούνται. Για τον ερευνητή η γενίκευση αυτή είναι περιοριστική, καθώς είναι δέσμιος της πηγής, από την οποία αντλεί τα δεδομένα. ζ. Ανομοιογένεια μεταξύ τον είδους πληροφοριών που στους πίνακες παρουσίασης δεδομένων της πηγής καταγράφονται Για να κατανοήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα ας το παρακολουθήσου με μέσα από πρακτικά παραδείγματα: Όλοι οι πίνακες της ΕΣΥΕ που αφορούν «δράστες» περιέχουν ποσοτικά δεδομένα μόνο για τους ενήλι κες δράστες. Όμως, όλοι οι πίνακες που αφορούν «καταδικασθέντες» περιέχουν δεδομένα για ενήλικες και ανηλίκους μαζί. Μοναδική εξαί ρεση ως προς τους «καταδικασθέντες» αποτελεί ο πίνακας «καταδικασθέντες κατά φύλο και επιβληθείσα ποινή», που αφορά μόνο ενήλικες. Η διαφοροποίηση στους «καταδικασθέντες» (όπου περιέχονται ενήλικες και ανήλικοι) εμφανίζεται και στις Γενικές Κατηγορίες Αδικημάτων και στις Ειδικές Κατηγορίες Αδικημάτων. Ωστόσο, εξαίρεση αποτελεί η Γενική Κατηγορία Αδικήματος με τον τίτλο «αδικήματα στρατιωτικού ποινικού κώδικα» (περιλαμβάνοντας πληροφορίες μόνο για ενήλικες), όπου ο πληθυσμός των ανηλίκων εκλείπει εκ των πραγμάτων από το αδί κημα, καθώς οι νέοι δε στρατολογούνται πριν την ενηλικίωση τους. Η ανομοιογένεια προκύπτει από το διαχωρισμό στην καταγραφή των δεδομένων από την ΕΣΥΕ στη «Στατιστική αδικημάτων», η οποία περι λαμβάνει τους «δράστες» (συλλογή πρωτογενών πληροφοριών από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις) και στη «Δικαστική Στατιστική», η οποία περιλαμβάνει τους «καταδικασθέντες» (συλλογή πρωτογενών πληροφο ριών από τα ποινικά δικαστήρια). Άρα, η αδυναμία ομοιογενούς παρου σίασης δεδομένων οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ του Εντύπου Καταγραφής των «αδικημάτων» στις αστυνομικές διευθύνσεις και του Εντύπου Καταγραφής των «καταδικασθέντων» στα

17 90 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΟΥ ποινικά δικαστήρια της χώρας. Κατά συνέπεια, ο ερευνητής αδυνατεί να πραγματοποιήσει συγκρίσεις μεταξύ των δεδομένων που αφορούν «δράστες» (ενήλικες) και «καταδικασθέντες» (ενήλικες και ανήλικοι). Το εν λόγω ζήτημα περιγράφει και η Ι. Τσίγκανου αναφέροντας ότι οι δυο στατιστικές της αστυνομίας και των υπηρεσιών δικαιοσύνης, αν και αποτελούν «συμπληρωματικές μετρήσεις τον εγκλήματος», χρησιμοποι ούν διαφορετικές μεθοδολογίες, οι οποίες οδηγούν σε «προκατειλημμέ νες, μπερδεμένες και αποπροσανατολιστικές περιγραφές»?1 Στο «Έντυπο Καταγραφής» καταγράφονται τα δεδομένα, έτσι όπως εμφανίζονται στην ΕΣΥΕ. Ο Πίνακας 2 «Διαφοροποιήσεις στο σύνολο των καταδικασθέντων σε βάθος χρόνου» σκιαγραφεί τις διαφορές που παρουσιάζονται σε όλο το εΰρος των ετών στα σύνολα που αφορούν «καταδικασθέντες». Είναι χαρακτηριστικό ότι η δεύτερη στήλη (αφορά μόνο ενήλικες) περιλαμβάνει χαμηλότερα σύνολα σε σύγκριση με την τρίτη και τέταρτη στήλη (αφορά ενήλικες και ανηλίκους). ΠΙΝΑΚΑΣ 2 Διαφοροποιήσεις στο σύνολο των καταδικασθέντων σε βάθος χρόνου Έτος Καταδικασθέντες κατά κατηγορίες αδικημάτων και επιβληθείσες ποινές Καταδικασθέντες κατά κατηγορίες αδικημάτων και ομάδες ηλικιών Καταδικασθέντες κατά κατηγορίες αδικημάτων, οικογενειακή κατάσταση και βαθμό παιδεύσεως η. Έλλειψη χρήσιμων πληροφοριών Μερικές φορές κατά τη δευτερογενή επεξεργασία δεδομένων διαπι στώνεται ότι δεν παρέχονται πληροφορίες που θεωρούνται χρήσιμες. Για παράδειγμα, στον πίνακα της ΕΣΥΕ που αφορά τους «καταδικασθέ- 37. Tsiganou J., 2005, «Recording and interpreting crime statistics: the Greek case», στο Kallas J. (ed.), The node for secondary processing. Λ comparative research infrastructure, Athens, National Centre for Social Science, o. 133.

18 ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 91 ντες ανηλίκους κατά φύλο και επιβληθείσα ποινή» σχετικά με την επιβο λή «θεραπευτικών μέτρων» δεν έχουμε την πληροφορία της «ηλικίας», παρά μόνο το «φύλο». Στην περίπτωση που η επιστημονική ανάλυση βασίζεται σε ήδη υπάρχοντα δεδομένα, ο ερευνητής βρίσκεται σε ένα οριοθετημένο πλαίσιο και οι επιλογές του περιορίζονται εξ ανάγκης στην επεξεργασία των δεδομένων που η πηγή επέλεξε να συλλέξει και να καταγράψει. Μάλιστα, η απώλεια των πληροφοριών αυξάνεται όσο οι κατηγορίες ταξινόμησης των δεδομένων της πηγής είναι πιο γενικές. Αναπόφευκτα σε ό,τι αφορά την καταγραφή δεδομένων έχουμε τη δυνα τότητα από ειδικά δεδομένα να δημιουργούμε νέες κατηγοριοποιήσεις γενικότερων δεδομένων, ενώ το αντίθετο (από γενικά δεδομένα να δημιουργούμε ειδικότερα/λεπτομερέστερα) είναι πρακτικώς αδύνατο. θ. Εγγενή προβλήματα αξιοπιστίας πληροφοριών στην πηγή Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζονται συγκεκριμένα παραδείγματα που δημιουργούν προβλήματα αξιοπιστίας στην ίδια την πηγή: Στον πίνακα της ΕΣΥΕ που αφορά τους «καταδικασθέντες κατά κατηγορίες αδικημά των και επιβληθείσες ποινές», ως προς την ποινή της φυλάκισης εμφανίζε ται η εξής χρονική κατηγοριοποίηση: α) «μέχρι 1 μηνός», β) «1-3μηνών», γ) «3-6 μηνών», δ) «6-12 μηνών» και ε) «1 έτος και πλέον». Οι κατηγορίες των χρονικών ορίων δεν είναι αλληλοαποκλειόμενες. Για παράδειγμα, δε γνωρίζουμε αν το άτομο που έχει καταδικαστεί σε 3 μήνες φυλάκιση καταγράφηκε στην κατηγορία «1-3 μηνών» ή στην κατηγορία «3-6μηνών». Η ίδια παρατήρηση ισχύει και για την ποινή των «6 μηνών», αλλά και των «12 μηνών». Για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος ακολουθήθηκε η κατηγοριοποίηση της πηγής. Άλλωστε, η μόνη παρέμβαση που μπορεί να πραγματοποιήσει ο ερευνητής στην περίπτωση των επικαλυπτόμενων κατηγοριών είναι να δημιουργήσει νέες γενικότερες κατηγορίες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα δεδομένα που συμπίπτουν. Έτσι, στο παράδειγμα μας οι χρονικές κατηγορίες θα έπρεπε να συμπτυχθοΰν σε μία κατηγορία με χρονικό εΰρος «7-72 μηνών», προκειμένου να μην υπάρχουν συμπτώσεις χρονικών ορίων. Τότε, όμως, θα χανόταν ένας μεγάλος όγκος λεπτομερέστερων πληροφοριών. Όπως παρατηρεί και ο Neuman38 υπάρχει πρακτική χρησιμότητα να διατηρούμε υψηλό επίπεδο 38. Βλ. Neuman W.L., (1997), Social research methods: qualitative and quantitative approaches, Ally & Bacon, 3rd ed., σ. 147.

19 92 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΟΥ ανάλυσης στις μεταβλητές, καθώς από αυτό το επίπεδο μπορούμε να περάσουμε σε κατώτερο επίπεδο, ενώ το αντίθετο είναι αδύνατον. Στον πίνακα της πηγής που αφορά «καταδικασθέντες κατά κατηγο ρίες αδικημάτων και γενικές κατηγορίες επαγγελμάτων», στην κατηγο ρία «άνευ επαγγέλματος» παρουσιάζονται από κοινού ποσοτικά δεδο μένα σχετικά με τις εξής πληθυσμιακές ομάδες: α) «ασχολούμενοι σε οικιακά», β) «σπουδαστές», γ) «εισοδηματίες», δ) «συνταξιούχοι» κ.λπ. Η εν λόγω κατηγοριοποίηση δημιουργεί πρόβλημα στον ερευνητή που η αναζήτηση του έχει κοινωνιολογικό προσανατολισμό. Και αυτό επειδή στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται διαφορετικές κοινωνικο-επαγγελματικές κατηγορίες. Χαρακτηριστικά παρατηρούμε ότι οι «εισοδη ματίες» (αν και ο όρος είναι ήδη ασαφής), ενδεχομένως, να μην ανήκουν στο ίδιο κοινωνικό επίπεδο με τους «απασχολούμενους στα οικιακά», αλλά και οι «συνταξιούχοι» ως κοινωνική ομάδα διαφέρουν ως προς το κοινωνικό τους status. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Πέρα από τα εγγενή προβλήματα αξιοπιστίας των πληροφοριών που βρίσκουμε στην πηγή, μία σειρά άλλων δυσκολιών μπορούν να καταστή σουν τη συγκρισιμότητα των δεδομένων αδύνατη. Έτσι, Ο μη εντοπισμός κάποιων πληροφοριών σε βάθος χρόνου καταρρίπτει τη δυνατότητα διαχρονικής σύγκρισης μεταξύ των δεδομένων. Οι διαφοροποιήσεις στην κατηγοριοποίηση των μεταβλητών που καταγράφονται σε βάθος χρόνου δημιουργούν ζητήματα αξιοπιστίας και αποδυναμώνουν τη διαχρονική σύγκριση μεταξύ των πληροφο ριών που περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες. Οι διαφοροποιήσεις στους όρους που χρησιμοποιούνται για τις πλη ροφορίες που καταγράφονται από την πηγή αποτελεί κατ' εξοχήν πρόβλημα αξιοπιστίας των εν λόγω πληροφοριών. Άλλωστε, η σύγκριση μεταξύ δεδομένων των οποίων οι χρησιμοποιούμενοι όροι διαφέρουν μεταξύ τους είναι πρακτικώς αδύνατη, εκτός εάν ο ερευ νητής μέσα από τον εννοιολογικό προσδιορισμό κατορθώσει να απο δείξει ότι οι όροι συμπίπτουν αν δεν ταυτίζονται. Η χρήση μη σαφών όρων για τον προσδιορισμό των κατηγοριών των μεταβλητών από την πηγή ευλόγως οδηγούν σε αμφισβήτηση των πληροφοριών που παρουσιάζονται. Οι διαφοροποιήσεις εντός του συστήματος καταγραφής δεδομένων της πηγής «καταστρέφουν» τη σταθερότητα των δεδομένων, καθώς

20 ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 93 διαφοροποιείται η οργάνωση τους σε συγχρονικό επίπεδο. Αναπό φευκτα, η συγκρισιμότητα των δεδομένων αμφισβητείται. Η ανομοιογένεια μεταξύ τον είδους των πληροφοριών της πηγής μει ώνει την αξιοπιστία των πληροφοριών. Κατά συνέπεια, δε μπορούμε να επιχειρήσουμε ασφαλείς μεθοδολογικά συγκρίσεις τόσο μεταξύ των δεδομένων σε ένα έτος (συγχρονική σύγκριση), όσο και μεταξύ ετών (διαχρονική σύγκριση). Η έλλειψη χρήσιμων λεπτομερέστερων πληροφοριών στην πηγή, αν και δε δημιουργεί πρόβλημα αξιοπιστίας των δεδομένων (αν εμφανί ζεται σταθερά σε βάθος χρόνου), καθιστά αδύνατη τη σύγκριση μεταξύ πληροφοριών για ορισμένους παράγοντες που μπορεί να ενδιαφέρουν τον ερευνητή. Το ζήτημα της αξιοπιστίας των δεδομένων και, κατά συνέπεια, της συγκρισιμότητάς τους είναι ουσιώδες στις κοινωνικές επιστήμες. Η ποσοτική έρευνα προσεγγίζει στατικά τα κοινωνιολογικά φαινόμενα. Η στατιστική μας βοηθά να καταμετρήσουμε για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και έναν ορισμένο τόπο τα διάφορα σχετικά με την εγκληματι κότητα γεγονότα, όπως τα γνωστά εγκλήματα, οι καταδίκες, ο αριθμός των κρατουμένων κ.λπ.39 Ο ερευνητής σε αυτήν την περίπτωση αναζητά τις «ομοιομορφίες» που χαρακτηρίζουν το αντικείμενο του. Οι βάσεις συλλογής δεδομένων σχετικά με το έγκλημα, όπως εκείνη της ΕΣΥΕ, επι διώκουν την επαναληπτική καταγραφή ποικίλων «σταθερών» παραγό ντων με σκοπό να συνθέσουν μια «αντικειμενική» εικόνα για την κοινω νική πραγματικότητα. Η προσπάθεια για ανασύνθεση των διαχρονικών δεδομένων για το έγκλημα σε ένα υψηλότερο επίπεδο ομοιομορφίας διευκολύνει τον μελετητή αυξάνοντας την αξιοπιστία των δεδομένων που έχει στη διά θεση του για περαιτέρω ανάλυση. Ωστόσο, με την ομοιογενοποίηση των δεδομένων της πηγής (ΕΣΥΕ) οι πληροφορίες ανάγονται σε ανώτερο επίπεδο αφαίρεσης. Όσο περισσότερο, όμως, προσεγγίζουμε τη σταθε ρότητα των καταγεγραμμένων πληροφοριών, τόσο περισσότερο απομα κρυνόμαστε από την κοινωνική πραγματικότητα, η οποία είναι ευμετά βλητη και πολλές φορές απρόβλεπτη. Γι' αυτό και η ποσοτικοποίηση των κοινωνικών φαινομένων δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Τόσο η εμπει ρική έρευνα καθεαυτή όσο και οι αναλύσεις που αφορούν τον προσδιο- 39. Βλ. Φαρσεδάκης Ι.Ι., 1996, Στοιχεία εγκληματολογίας, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη, ο. 149.

21 94 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΟΥ ρισμό, τη συλλογή και την οργάνωση των πληροφοριών που προκύπτουν από την εμπειρική πραγματικότητα έχουν πολλά να προσφέρουν στη διερεύνηση και, επομένως, στην κατανόηση της κοινωνικής πραγματικό τητας, γι' αυτό και χρειάζεται να αναπτύσσονται παράλληλα. Οι διεθνείς συγκυρίες (παγκοσμιοποίηση, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, διε θνής εγκληματικότητα, εξέλιξη των κοινωνικών ερευνών γενικότερα και της εγκληματολογίας ειδικότερα) στη σύγχρονη εποχή καθιστούν αναγκαία την ανάπτυξη των κοινωνικών ερευνών σε διακρατικό επίπεδο. Ο τομέας της εγκληματολογίας δεν μένει ανεπηρέαστος και ήδη γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα της υλοποίησης μελετών και ερευνών που ξεπερνούν το τοπι κό εθνικό επίπεδο. Μέσα από τη σύγκριση επιδιώκεται η πληρέστερη κατα νόηση όλων των εκφάνσεων του εγκληματικού φαινομένου, έτσι όπως εξε λίσσεται στο χρόνο. Ενδυναμώνεται, λοιπόν, όχι μόνο ο θεωρητικός προ βληματισμός σχετικά με το έγκλημα αλλά και οι εμπειρικές γνώσεις. Όπως παρατηρεί ο Peace «Η κυριότερη αναγκαιότητα για διεθνείς συγκρίσεις είναι να εξασφαλίσουμε τη γενικευτική ισχΰ των θεωριών, των αποτελε σμάτων και των περιοριστικών συνθηκών υπό τις οποίες ισχύουν ή όχι. Θα ήταν επιθυμητό να ερευνούμε για παγκόσμιες ανακαλύψεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα... Εάν ανακαλυφθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών, τίθεται η πρόκληση να τις ερμηνεύσουμε ανα γνωρίζοντας τα "ενεργά συστατικά" (π.χ. κοινωνικές, πολιτισμικές, νομικές και διαδικασίες της δικαιοσύνης σε διαφορετικές χώρες) που τις προκα λούν. Είναι επιθυμητό να ανακαλυφθούν θεωρίες και αποτελέσματα με ευρεία ισχΰ».40 Η πρόσβαση που έχει ο σύγχρονος μελετητής του εγκληματικού φαι νομένου σε δεδομένα διευρύνει τον όγκο των διατιθέμενων πληροφο ριών. Προκύπτει, όμως, το πρόβλημα της χρησιμότητας αυτοΰ του όγκου δεδομένων, τα οποία συνήθως έχουν τέτοια ασυμφωνία που είναι αδύ 41 νατη η μεταξύ τους σύγκριση. Για την αναδιαμόρφωση των δεδομένων σε νέα, περισσότερο ομοιογενή μορφή που να επιτρέπει τη συγκριτική τους μελέτη είναι αναγκαία η δευτερογενής επεξεργασία τους. Το κέρ- 40. Peace Κ., 1999, Uses of criminal statistics. The international library of criminology, criminal justice and penology, Dartmouth, Ashgate, σ Βλ. Hadjiyanni Α., Vaiasi D., 2005, «The creation of a subject matter database for tertiary education: choices, prospects and possibilities», στο Kallas J. (ed.), The node for secondary processing. Λ comparative research infrastructure, Athens, National Center for Social Research, o

22 ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 95 δος από τη δευτερογενή επεξεργασία είναι πολλαπλό και καλύπτει τη διεύρυνση της οπτικής μας για την εγκληματικότητα, τη βελτίωση της θεωρητικής κατανόησης, αλλά και των μεθόδων για τη μέτρηση της κοι νωνικής πραγματικότητας.42 Ο Neuman επισημαίνει ότι αυξάνεται η χρήση της δευτερογενούς επεξεργασίας από τους ερευνητές για τους εξής λόγους: α) είναι μειωμένου κόστους, β) επιτρέπει τις συγκρίσεις μεταξύ ομάδων, εθνών και χρονικών περιόδων, γ) διευκολύνει την ανα παραγωγή των δεδομένων και δ) επιτρέπει τη διατύπωση νέων ερωτη μάτων που δεν τέθηκαν στην πρωτογενή έρευνα.43 Η δευτερογενής επεξεργασία συνόλων θεματικών δεδομένων συμ βάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της αξιοπιστίας των πληροφοριών. Η Δ. Κονδύλη εύστοχα παρατηρεί ότι «η επιστημονική έρευνα μέσα από την επαναληπτική ανάλυση των δεδομένων εγγυάται την αξιοπιστία τους. Η διάδοση των δεδομένων διαβεβαιώνει τον έλεγχο ποιότητας, καθώς ό,τι δημοσιεύεται μπορεί να ελεγχθεί».44 Η προσπάθεια για επανακωδικοποίηση των παραγόντων της ΕΣΥΕ για το εγκληματικό φαινόμενο αυξά νει την αξιοπιστία του ίδιου του εργαλείου καταγραφής και μέτρησης της εγκληματικότητας, καθώς έτσι καθίσταται ανεξάρτητο και λειτουργικό, ώστε κάθε φορά που εφαρμόζεται να μας δίνει σταθερά αποτελέσματα.45 Το έργο της συγκρότησης θεματικών βάσεων με ομοιογενοποιημένα δεδομένα, τα οποία είναι διαθέσιμα για περαιτέρω μελέτη και επεξερ γασία, συμπυκνώνεται στην αναζήτηση της σταθερότητας για την περι γραφή κοινωνικών φαινομένων, όπως η εγκληματικότητα. Από την άλλη μεριά, όμως, η εμπειρική πραγματικότητα μας υπενθυμίζει ότι «ο κοινω νικός χρόνος εξελίσσεται διαφορετικά ως προς κάθε φαινόμενο» με απο τέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο της «συγκρότησης ουδέτερων πεδίων για σταθερή αναφορά και σύγκριση των φαινομένων».,46 Θεωρούμε ότι η 42. Βλ. Kallas J., 2005, The node for secondary processing. A comparative research infrastructure, Athens, National Center for Social Research, o Βλ. Neuman W.L., 1997, Social research methods: qualitative and quantitative approaches, Ally & Bacon, 3rd ed., ο Kondyli D., 2005, «Digital archives: functioning and regulating data practices», στο Kallas J.(ed.), The node for secondary processing. A comparative research infrastructure, Athens, National Center for Social Research, o Βλ. Neuman W.L., 1997, Social research methods: qualitative and quantitative approaches, Ally & Bacon, 3rd ed., ο Κάλλας Γ., 2001, Η πληροφορική τεχνολογία στην κοινωνική έρευνα. Το πρόβλημα των δεδομένων, Αθήνα, Νεφέλη, ΕΚΚΕ, ο

23 96 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΟΥ δυσκολία της συγκρότησης θεματικών βάσεων δεδομένων αντισταθμίζε ται από τη χρησιμότητα τους στην επιστημονική κοινότητα. Θα συμφω νήσουμε, επομένως, με την Χ. Καππή, που ισχυρίζεται ότι «η παραγωγή βάσεων δεδομένων είναι μια πνευματική και οικονομική επένδυση και συμβάλλει στην προώθηση της ανταλλαγής δεδομένων, της ανανέωσης και της εκμετάλλευσης των δεδομένων».47 Οι χρονοσειρές δεδομένων δικαστικής και σωφρονιστικής στατιστικής αποτελούν παράγωγο των φορέων που τα καταγράφουν, δηλαδή των αστυνομικών τμημάτων, των ποινικών δικαστηρίων και των σωφρονιστι κών καταστημάτων της χώρας σε πρώτη φάση, και της Εθνικής Στατιστι κής Υπηρεσίας σε δεύτερη φάση, η οποία τα συσσωρεύει και τα δημο σιοποιεί. Ο προβληματισμός για την προέλευση της Εγκληματολογικής Στατιστικής αντανακλάται στην εξέταση της αντικειμενικής ισχύος των ποσοτικών δεδομένων και κατά συνέπεια στην ποιότητα των μελετών που στηρίζονται στη χρήση αυτών των πληροφοριών. Αναμφισβήτητα, τα δεδομένα που αφορούν το εγκληματικό φαινόμενο μέσα από διάφορες παραμέτρους παράγονται και ακολουθούν μια πορεία κωδικοποίησης και ανακωδικοποίησης από ποικίλους φορείς και ερευνητές, η οποία δεν βρί σκεται σε χωροχρονικό κενό. Η εμφάνιση ποσοτικών δεδομένων εγκλη ματολογίας εντάσσεται στο χρόνο και στο χώρο του πληθυσμού, που καταγράφει. Άρα, οι ποσοτικές απεικονίσεις (όπως και κάθε άλλου είδους απεικονίσεις) αυτής της επιστήμης επηρεάζονται από κοινωνι κούς, πολιτικούς, ιδεολογικούς, επιστημονικούς και προσωπικούς (για κάθε ερευνητή) παράγοντες. Έτσι, κάθε μελέτη των «χρονολογικών δια κυμάνσεων της εγκληματικότητας» πρέπει να ακολουθείται από την παράλληλη εξέταση των «πολιτικών, κοινωνικών και νομοθετικών εξελί ξεων».^ Οι Jupp, Davies και Francis αναφέρουν ότι «η εγκληματολογική έρευνα δε διενεργείται σε πολιτικό και ηθικό κενό, αλλά είναι μια βαθιά πολιτική διαδικασία. Ο όρος "πολιτική" αναφέρεται στις εμφανείς πολιτι κές ιδεολογίες και στην οργανωμένη αναγκαστική θεσμική εξουσία του συγχρόνου κράτους» Käppi G, 2005, «Conceptual issues on classification for database modeling», στο Kallas J.(ed.), The node for secondary processing. A comparative research infrastructure, Athens, National Centre for Social Research, o Ζαραφωνίτου X., 1995, Εμπειρική εγκληματολογία, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη. 49. Jupp V., Davies P., Francis P., 2000, Doing criminological research, Sage Publications, o. 235.

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Νίκος Ναγόπουλος Για τη διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας χρησιμοποιούνται ποσοτικές ή/και ποιοτικές μέθοδοι που έχουν τις δικές τους τεχνικές και

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων

Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 12 Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων 12-1 Σύνοψη κεφαλαίου Σύνδεση θεωρίας και ανάλυσης Επεξεργασία ποιοτικών δεδομένων Προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία έρευνας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ/ΕΙΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Μεθοδολογία έρευνας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ/ΕΙΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Μεθοδολογία έρευνας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ/ΕΙΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Μεθοδολογία έρευνας Η ερευνητική διαδικασία έχει ως αφορμή ένα προβληματισμό και προσπαθεί να απαντήσει σε ένα ερευνητικό ερώτημα.

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Τσούμα Ερευνήτρια Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)

Αικατερίνη Τσούμα Ερευνήτρια Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΙΑΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Αικατερίνη Τσούμα Ερευνήτρια Κέντρου Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου Κάποιες έννοιες Επιστήμη : κάθε συστηματικό πεδίο μελέτης ή σύστημα γνώσης που έχει ως σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Θεωρία και Έρευνα

Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική Master of Science (MSc) in Accounting and Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Εισαγωγή στη Λογιστική Έρευνα Η αναζήτηση της αλήθειας

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Μέθοδοι μέτρησης της εγκληματικότητας Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή Νομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Τομέας Έρευνας ΚΕΘΕΑ Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα, έννοιες ή συμπεριφορές επιχειρεί να απαντήσει το γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 3 η Θεματική ενότητα: Ανάλυση μεθοδολογίας ερευνητικής εργασίας Σχεδιασμός έρευνας: Θεωρητικό πλαίσιο και ανάλυση μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογική Ομοιογένεια

Εννοιολογική Ομοιογένεια Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης Εννοιολογική Ομοιογένεια Αξιοποίηση Ταξινομικών Συστημάτων Γεωργία Προκοπιάδου, Διονύσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΚΕΘΕΑ Τομέας Έρευνας Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΚΕΘΕΑ Τομέας Έρευνας Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. του αντικειμένου προσεγγίσεων...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. του αντικειμένου προσεγγίσεων... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή..................................................... 17 1.1 Νόηση και γνώση και η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

6/12/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

6/12/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 6/12/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά την περίοδο 1993-2008 Μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης αποτυπώνει για πρώτη φορά την ελληνική επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΜΠ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Πρόγραμμα Διατμηματικών Μεταπτυχιακών Σπουδών Εξειδίκευσης ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ. Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

plus Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κατηγορία A: Μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων

plus Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κατηγορία A: Μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων plus Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κατηγορία A: Μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων Στόχοι Εργασίας Μεθοδολογία Ομάδας Μέσα από το μεγάλο όγκο των δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση δευτερογενών δεδομένων

Χρήση δευτερογενών δεδομένων Χρήση δευτερογενών δεδομένων Μαθησιακοί στόχοι κεφαλαίου Να αναγνωρίζετε όλα τα είδη δευτερογενών δεδομένων, Να εκτιμάτε τους τρόπους με τους οποίους τα δευτερογενή δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MA in Education (Education Sciences) ΑΣΠΑΙΤΕ-Roehampton ΠΜΣ MA in Education (Education Sciences) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Εκπαίδευση (Επιστήμες της Αγωγής),

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Ανάλυση Ποιότικών Δεδομένων. Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Ανάλυση Ποιότικών Δεδομένων. Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Ανάλυση Ποιότικών Δεδομένων Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ποιοτική ανάλυση Η μη αριθμητική εξέταση και ερμηνεία παρατηρήσεων που σκοπό έχει να ανακαλύψει

Διαβάστε περισσότερα

<5,0 5,0 6,9 7 7,9 8 8,9 9-10

<5,0 5,0 6,9 7 7,9 8 8,9 9-10 ΚΡΙΤΗΡΙΑ Εύρος θέματος Τίτλος και περίληψη Εισαγωγή Βαθμολογία

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ Χ Α Ρ Α Λ Α Μ Π Ο Σ Σ Α Κ Ο Ν Ι Δ Η Σ, Δ Π Θ Μ Α Ρ Ι Α Ν Ν Α Τ Ζ Ε Κ Α Κ Η, Α Π Θ Α. Μ Α Ρ Κ Ο Υ, Δ Π Θ Α Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο 2 0 17-2018 2 ο παραδοτέο 8/12/2016

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Καθηγήτρια

Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Καθηγήτρια ΕΜΠ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Πρόγραμμα Διατμηματικών Μεταπτυχιακών Σπουδών Εξειδίκευσης ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ. Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή Μεθοδολογία της Έρευνας ΕΙΚΟΝΑ 1-1 Μεθοδολογία της έρευνας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή Μεθοδολογία της Έρευνας ΕΙΚΟΝΑ 1-1 Μεθοδολογία της έρευνας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή Η Μεθοδολογία της Έρευνας (research methodology) είναι η επιστήμη που αφορά τη μεθοδολογία πραγματοποίησης μελετών με συστηματικό, επιστημονικό και λογικό τρόπο, με σκοπό την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 12: Ανάλυση των στοιχείων των ελληνικών εγκληματολογικών στατιστικών της ποινικής δικαιοσύνης

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 12: Ανάλυση των στοιχείων των ελληνικών εγκληματολογικών στατιστικών της ποινικής δικαιοσύνης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 12: Ανάλυση των στοιχείων των ελληνικών εγκληματολογικών στατιστικών της ποινικής δικαιοσύνης Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων

Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Σύνοψη κεφαλαίου Σύνδεση θεωρίας και ανάλυσης Επεξεργασία ποιοτικών δεδομένων Δεοντολογία και ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Αξιολογώντας την ποιότητα των ποιοτικών ερευνών Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Μη αντιδραστικές μέθοδοι

Μη αντιδραστικές μέθοδοι Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 10 Μη αντιδραστικές μέθοδοι 10-1 Σύνοψη κεφαλαίου Ανάλυση περιεχομένου Ανάλυση υφιστάμενων στατιστικών Συγκριτική και ιστορική έρευνα Δεοντολογία και

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης

Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης http://users.uoa.gr/~dhatziha Αριθμός: 1 Η εισαγωγή σε μια επιστήμη πρέπει να απαντά σε δύο ερωτήματα: Ποιον τομέα και με ποιους τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας. Δρ. Ιωάννης Γκιόσος

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας. Δρ. Ιωάννης Γκιόσος Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας Δρ. Ιωάννης Γκιόσος Γιατί κάνουμε ανασκόπηση στη βιβλιογραφία; 1. Γιαναπροσδιορίσουμεκενάστηνέρευνατου γνωστικού μας αντικειμένου 2. Για να εντοπίσουμε νέες τάσεις στην έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Σπύρος Τσιπίδης. Περίληψη διατριβής

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Σπύρος Τσιπίδης. Περίληψη διατριβής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Σπύρος Τσιπίδης Γεω - οπτικοποίηση χωρωχρονικών αρχαιολογικών δεδομένων Περίληψη διατριβής H παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Media Monitoring. Ενότητα 2: Η ανάλυση περιεχομένου. Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ

Media Monitoring. Ενότητα 2: Η ανάλυση περιεχομένου. Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ Media Monitoring Ενότητα 2: Η ανάλυση περιεχομένου Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ Ορισμός Μετατρέπει υλικό ποιοτικής κυρίως φύσης σε μορφή ποσοτικών/ποιοτικών δεδομένων Μπορεί να οριστεί ως

Διαβάστε περισσότερα

Euro-SDMX δομή μεταδεδομένων (ESMS) Ονομασία: ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΠΡΑΧΘΕΝΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ

Euro-SDMX δομή μεταδεδομένων (ESMS) Ονομασία: ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΠΡΑΧΘΕΝΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ Χώρα: Ελλάδα Euro-SDMX δομή μεταδεδομένων (ESMS) Ονομασία: ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΠΡΑΧΘΕΝΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΕΛΣΤΑΤ μεταδεδομένα Περιεχόμενα 1. Επικοινωνία 2. Ενημέρωση μεταδεδομένων 3. Στατιστική παρουσίαση 4. Μονάδα μέτρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ INTRAWAY ΕΠΕ Μετα-ανάλυση των ερευνών που έχουν διεξαχθεί για τη μετανάστευση σε σημαντικά και σχετικά με την ένταξη πεδία (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, εργασία, εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική: Δρ. Ανδρέας Ν. Μασούρας, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Κριτική: Δρ. Ανδρέας Ν. Μασούρας, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου Κριτική βιβλίου στην θεματική της Επικοινωνίας και των ΜΜΕ Τίτλος: «Τηλεόραση, Κοινωνία & Πολιτικές Ειδήσεις» Συγγραφέας: Δρ. Θεοδώρα Α. Μάνιου Εκδόσεις: Επίκεντρο Κριτική: Δρ. Ανδρέας Ν. Μασούρας, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα Γ. Ερευνητικές Μέθοδοι και Τεχνικές Συλλογής και Παραγωγής Δεδομένων

Ενότητα Γ. Ερευνητικές Μέθοδοι και Τεχνικές Συλλογής και Παραγωγής Δεδομένων Ενότητα Γ. Ερευνητικές Μέθοδοι και Τεχνικές Συλλογής και Παραγωγής Δεδομένων Υποενότητα Γ.α Ερωτηματολόγιο (είδη, σχεδιασμός). Ανάλυση και καλές πρακτικές Κώστας Ρόντος Σκοπός Σκοποί της υποενότητας αυτής

Διαβάστε περισσότερα

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο Μορφές Εκπόνησης Ερευνητικής Εργασίας Μαρία Κουτσούμπα Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι «η τηλεδιάσκεψη». Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε ερευνητικό ερώτημα που θέσαμε πριν από λίγο Κουτσούμπα/Σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 21

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 21 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η ραγδαία αύξηση της διαθεσιμότητας των παρεχόμενων πληροφοριών σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας (επαγγελματικούς και μη), σε συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.)

Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) email: marthalempesi@yahoo.gr 6o Συνέδριο Security Project Αθήνα, 16 Μαρτίου 2018 H εγκληματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Μ.Ν. Ντυκέν, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. Ε. Αναστασίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. ΔΙΑΛΕΞΗ 02 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Βόλος, 2016-2017 1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ (Descriptive)

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 9: Συμμετοχική Παρατήρηση (2/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Έρευνας. Εισήγηση 10 η Κατασκευή Ερωτηματολογίων

Τεχνικές Έρευνας. Εισήγηση 10 η Κατασκευή Ερωτηματολογίων Τεχνικές Έρευνας Ε. Ζέτου Ε εξάμηνο 2010-2011 Εισήγηση 10 η Κατασκευή Ερωτηματολογίων ΣΚΟΠΟΣ Η συγκεκριμένη εισήγηση έχει σαν σκοπό να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις στο/στη φοιτητή/τρια για τον τρόπο διεξαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Μάθημα: Χρήση Νέων Τεχνολογιών στην Κοινωνική Έρευνα. Παραδείγματα Εφαρμογών [Σεμινάριο]

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Μάθημα: Χρήση Νέων Τεχνολογιών στην Κοινωνική Έρευνα. Παραδείγματα Εφαρμογών [Σεμινάριο] ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθημα: Χρήση Νέων Τεχνολογιών στην Κοινωνική Έρευνα. Παραδείγματα Εφαρμογών [Σεμινάριο] Διδάσκων: Ευστράτιος Παπάνης - Αντικείμενο του μαθήματος Ο κύριος σκοπός του μαθήματος είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 16 Οκτωβρίου 2012 (23.10) (OR. en) 14826/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0036 (COD)

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 16 Οκτωβρίου 2012 (23.10) (OR. en) 14826/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0036 (COD) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 16 Οκτωβρίου 2012 (23.10) (OR. en) 14826/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0036 (COD) DROIPEN 139 COPEN 223 CODEC 2357 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Προεδρίας προς: το Συμβούλιο αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α. Τα γνωστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 5 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Συγγραφή επιστημονικής εργασίας. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 5 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Συγγραφή επιστημονικής εργασίας. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 5 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Συγγραφή επιστημονικής εργασίας Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου Συγγραφή επιστημονικής εργασίας Κάθε επιστημονική εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε.

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε. 38 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Ένας από τους βασικούς στόχους της παρούσας έρευνας ήταν η εύρεση εκείνων των χαρακτηριστικών των εφήβων τα οποία πιθανόν συνδέονται με τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές. Ως

Διαβάστε περισσότερα

Ως έρευνα γενικά ορίζεται η κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στο να ανακαλυφθεί, εξεταστεί και καθοριστεί κάτι. «Έρευνα είναι η διαδικασία η οποία μέσω

Ως έρευνα γενικά ορίζεται η κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στο να ανακαλυφθεί, εξεταστεί και καθοριστεί κάτι. «Έρευνα είναι η διαδικασία η οποία μέσω Ως έρευνα γενικά ορίζεται η κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στο να ανακαλυφθεί, εξεταστεί και καθοριστεί κάτι. «Έρευνα είναι η διαδικασία η οποία μέσω της προγραμματισμένης και συστηματικής συλλογής, ανάλυσης

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Μέτρο 2.2 Αναµόρφωση Προγραµµάτων Προπτυχιακών Σπουδών ιεύρυνση Τριτοβάθµιας Κατ. Πράξης 2.2.2.α Αναµόρφωση Προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΓενίκευση στη Χαρτογραφία. Λύσανδρος Τσούλος 1

ΗΓενίκευση στη Χαρτογραφία. Λύσανδρος Τσούλος 1 ΗΓενίκευση στη Χαρτογραφία Λύσανδρος Τσούλος 1 Τοποθέτηση του προβλήματος [I] Οι χάρτες αποτελούν το μέσο γραφικής απόδοσης - σε σμίκρυνση - κάποιου τμήματος της γήϊνης επιφάνειας. Θα ήταν δύσκολο - αν

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Παρατήρηση Αξιολόγηση & Διάγνωση Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΈΣ, ΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΈΣ ΜΈΘΟΔΟΙ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΈΣ, ΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΈΣ ΜΈΘΟΔΟΙ Γ.δ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΈΣ, ΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΈΣ ΜΈΘΟΔΟΙ Γιώργος Τσιώλης Σκοπός Η παρουσίαση και κριτική συζήτηση των διακριτικών / μη αντιδραστικών μεθόδων ειδικότερα της αξιοποίησης τεκμηρίων και της δευτερογενούς

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Σ ΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Σ ΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Μ ΑΪΟΥ 2002 2004 Δ ΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Π ΕΡΙΛΗΨΗ: Η μελέτη αυτή έχει σκοπό να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει τα ευρήματα που προέκυψαν από τη στατιστική

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Τελειοφοίτων. 2 - Επιλογή Επεξεργασία Ερευνητικού Θέματος

Σεμινάριο Τελειοφοίτων. 2 - Επιλογή Επεξεργασία Ερευνητικού Θέματος Σεμινάριο Τελειοφοίτων 2 - Επιλογή Επεξεργασία Ερευνητικού Θέματος 2 o o o o Το πρόβλημα σας θα είναι να επιλέξετε μία από τις πολλές ιδέες που θα έχετε. Από πού προέρχονται αυτές; από τη δουλειά σας από

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Αναστασία Χριστοδούλου, Dr. Γεώργιος Δαμασκηνίδης Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Θεσσαλονίκη, 2015 Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Θοδωρής Καλίτσης ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Θοδωρής Καλίτσης ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 129 Β' 2009, 101-109 Θοδωρής Καλίτσης ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιβεβαίωση ή η διάψευση μιας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ (QUALITATIVE APPROACHES TO RESEARCH) 2 Ποιοτικές ερευνητικές προσεγγίσεις (Qualitative Research Approaches) Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια

Διαβάστε περισσότερα

Οργανώνοντας την έρευνα ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οργανώνοντας την έρευνα ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Οργανώνοντας την έρευνα ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Προκαταρκτική έρευνα Διερευνήστε πριν απ όλα την περιοχή μέσα στην οποία μπορεί να βρεθεί ένα ερευνητικό ερώτημα. Τυπικές

Διαβάστε περισσότερα

Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Επιμέλεια Καραβλίδης Αλέξανδρος. Πίνακας περιεχομένων

Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Επιμέλεια Καραβλίδης Αλέξανδρος. Πίνακας περιεχομένων Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Πίνακας περιεχομένων Τίτλος της έρευνας (title)... 2 Περιγραφή του προβλήματος (Statement of the problem)... 2 Περιγραφή του σκοπού της έρευνας (statement

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ASP / Αστυνομικές Σπουδές

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ASP / Αστυνομικές Σπουδές Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ASP / Αστυνομικές Σπουδές Σχολή ΣΟΕΔ Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Πρόγραμμα Σπουδών ASP Αστυνομικές Σπουδές Επίπεδο Προπτυχιακό Μεταπτυχιακό Μάστερ Διδακτορικό

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 4: Η Δειγματοληπτική έρευνα (2/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές ερευνητικές προσεγγίσεις

Ποσοτικές ερευνητικές προσεγγίσεις ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Ποσοτικές ερευνητικές προσεγγίσεις (Quantitative Approaches to Research) Δρ ΚΟΡΡΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΗΝΑ 2013 Ποσοτικές ερευνητικές προσεγγίσεις (Quantitative Research

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς Παρατήρηση III Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0146(COD)

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0146(COD) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 21.9.2012 2011/0146(COD) ***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 3: Ζητήματα Μέτρησης στην Έρευνα (2/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Καθηγήτρια Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Με τις ερωτήσεις του τύπου αυτού καλείται ο εξεταζόμενος να επιλέξει την ορθή απάντηση από περιορισμένο αριθμό προτεινόμενων απαντήσεων ή να συσχετίσει μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ (Meta-Analysis)

ΜΕΤΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ (Meta-Analysis) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23 ΜΕΤΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ (Meta-Analysis) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έχοντας παρουσιάσει τις βασικές έννοιες των ελέγχων υποθέσεων, θα ήταν, ίσως, χρήσιμο να αναφερθούμε σε μια άλλη περιοχή στατιστικής συμπερασματολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Επαγγελματικές Προοπτικές Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση Καθηγητής Ιορδάνης Ψημμένος, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Καθηγητής Βασίλειος Χατζόπουλος, Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Κοινωνικής Έρευνας ΙI

Μέθοδοι Κοινωνικής Έρευνας ΙI Τίτλος Μαθήματος: Κωδικός Μαθήματος: Μέθοδοι Κοινωνικής Έρευνας ΙI SOW399 Κατηγορία Μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υποχρεωτικό/Επιλεγόμενο) Επίπεδο Μαθήματος: (πρώτου, δεύτερου ή τρίτου Πτυχίο (1 ος Κύκλος) κύκλου)

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους

Α. Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους 2 Ο ΓΕΛ ΣΥΚΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΤΡΑΣΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός ΠΕ 12 ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ : ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ- ΕΙΔΗ

Διαβάστε περισσότερα

Απόδοση θεματικών δεδομένων

Απόδοση θεματικών δεδομένων Απόδοση θεματικών δεδομένων Ποιοτικές διαφοροποιήσεις Σημειακά Γραμμικά Επιφανειακά Ποσοτικές διαφοροποιήσεις Ειδικές θεματικές απεικονίσεις Δασυμετρική Ισαριθμική Πλάγιες όψεις Χαρτόγραμμα Χάρτης κουκίδων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ι.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας A. Montgomery Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας Καρολίνα Δουλουγέρη, ΜSc Υποψ. Διαδάκτωρ Σήμερα Αναζήτηση βιβλιογραφίας Επιλογή μεθοδολογίας Ερευνητικός σχεδιασμός Εγκυρότητα και αξιοπιστία

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας. Μυλωνά Ιφιγένεια

Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας. Μυλωνά Ιφιγένεια Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας Μυλωνά Ιφιγένεια Έρευνες για την απόκτηση πληροφοριών η γνωμών από τους χρήστες Χρησιμοποιήθηκαν από τις κοινωνικές επιστήμες για τη χρήση κοινωνικών φαινομένων Ο όρος «ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

Δείγμα & Δειγματοληψία στην Έρευνα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#252) Θυμηθείτε. Γιατί δειγματοληψία; Δειγματοληψία

Δείγμα & Δειγματοληψία στην Έρευνα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#252) Θυμηθείτε. Γιατί δειγματοληψία; Δειγματοληψία Θυμηθείτε εισήγηση 7η Δείγμα & Δειγματοληψία στην Έρευνα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#252) Η Στατιστική είναι ένας μηχανισμός που από τα δεδομένα παράγει πληροφόρηση: Δεδομένα Στατιστική Πληροφορίες Αλλά από πού

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογική Διεύρυνση Ερωτημάτων με τη Χρήση Θησαυρού: μια εμπειρική μελέτη

Εννοιολογική Διεύρυνση Ερωτημάτων με τη Χρήση Θησαυρού: μια εμπειρική μελέτη 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 3-5 Νοεμβρίου 2010, Αθήνα Εννοιολογική Διεύρυνση Ερωτημάτων με τη Χρήση Θησαυρού: μια εμπειρική μελέτη Άννα Μάστορα (1) Μαρία Μονόπωλη (2) Σαράντος Καπιδάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ (1)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ (1) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ (1) 1 Προέλευση και ιστορία της Επιχειρησιακής Έρευνας Αλλαγές στις επιχειρήσεις Τέλος του 19ου αιώνα: βιομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 7: Η Συνέντευξη (4/4) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση τόσο των

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Tο ανθρώπινο στοιχείο είναι μοναδικής σημασίας

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 10: Η έκτιση της ποινής στα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 10: Η έκτιση της ποινής στα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 10: Η έκτιση της ποινής στα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής

Διαβάστε περισσότερα

2 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου

2 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου 2 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου 3 4 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου Προσωπική Αναφορά για την Επιλογή του Σωστού ΜPΑ και προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας Προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2002 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΗΘΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΣΚΡΕΚΑ ΝΑΤΑΛΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών

Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών Τομ. 129, 2009 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δενδρινού Χρυσούλα 10.12681/grsr.87 Copyright 2009 To cite this article: Δενδρινού (2009).

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά Ερωτηματολόγιο Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την καταγραφή των απόψεων, γνώσεων ή στάσεων μιας ομάδας ατόμων. Τρόποι συμπλήρωσης: α) άμεσος (ο ίδιος ο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 2: Η μελέτη του αγροτικού χώρου στην Ελλάδα Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος αυτής της ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 14 Οκτωβρίου 2011 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 14 Οκτωβρίου 2011 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 14 Οκτωβρίου 2011 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στατιστικού σχεδίου δράσης

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα ιερεύνησης: Ο καιρός

Θέµα ιερεύνησης: Ο καιρός Θέµα ιερεύνησης: Ο καιρός Αντικείµενο της συγκεκριµένης δραστηριότητας είναι η µεθοδική παρατήρηση των καιρικών συνθηκών για ένα σχετικά µεγάλο χρονικό διάστηµα, η καταγραφή και οργάνωση των παρατηρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Έρευνασ

Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Έρευνασ Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Έρευνασ Μάθημα 7 ο : Ποιοτική & Ποςοτική Έρευνα Νίκη Σιςςαμπέρη-Δημήτρησ Κολιόπουλοσ Σχολή Ανθρωπιςτικών & Κοινωνικών Επιςτημών Τμήμα Επιςτημών τησ Εκπαίδευςησ & τησ

Διαβάστε περισσότερα

1. Σκοπός της έρευνας

1. Σκοπός της έρευνας Στατιστική ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων πιστοποίησης ελληνομάθειας 1. Σκοπός της έρευνας Ο σκοπός αυτής της έρευνας είναι κυριότατα πρακτικός. Η εξέταση των δεκτικών/αντιληπτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ AFC ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΙΝΑΚΑ

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ AFC ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΙΝΑΚΑ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 18 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2005) σελ.247-256 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ AFC ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΙΝΑΚΑ ΣΥΜΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο ίκαιο των Πληροφοριακών Συστημάτων, των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και του ιαδικτύου Α.Μ 30437. Χριστίνα Θεοδωρίδου 2

Εισαγωγή στο ίκαιο των Πληροφοριακών Συστημάτων, των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και του ιαδικτύου Α.Μ 30437. Χριστίνα Θεοδωρίδου 2 Α.Μ 30437 Χριστίνα Θεοδωρίδου 2 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 3 1. Εισαγωγή... 7 2. Θέματα νομικής ορολογίας... 9 2.1. Η νομική έννοια του διαδικτύου και του κυβερνοχώρου... 9 2.2. Το πρόβλημα της νομικής

Διαβάστε περισσότερα