Περιγραφή εκπαιδευτικού υλικού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιγραφή εκπαιδευτικού υλικού"

Transcript

1 ΕΚΠΑΙ ΔΕΥΤΙ ΚΟΥΛΙ ΚΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙ Ο ΠΑΝΕΠΙ ΣΤΗΜΙ Ο

2 Περιγραφή εκπαιδευτικού υλικού Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό αποτελεί ένα παρεμβατικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τις πρώτες τάξεις (Α και Β ) του Δημοτικού σχολείου, το οποίο προορίζεται για υλοποίηση από τον εκπαιδευτικό, στο πλαίσιο του ήδη υπάρχοντος σχολικού προγράμματος. Σε αυτό περιλαμβάνονται δραστηριότητες για την τάξη που στοχεύουν αφενός στη βελτίωση των συνηθειών διατροφής των μαθητών, μέσω της αύξησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, αφετέρου στη μείωση του χρόνου ενασχόλησής τους με καθιστικές δραστηριότητες, και κατ επέκταση στην αύξηση των επιπέδων της φυσικής τους δραστηριότητας. Απώτερος σκοπός της εφαρμογής του εκπαιδευτικού υλικού είναι η προαγωγή και η διατήρηση της υγείας των μαθητών, μέσω της βελτίωσης των συνηθειών του τρόπου ζωής τους. Το εκπαιδευτικό υλικό δεν στηρίζεται στην απλή παροχή γνώσεων και πληροφοριών, αλλά στην παροχή εμπειριών και στην εξοικείωση των μαθητών με τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και με έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Αναλυτικά, ο οδηγός παρέμβασης (Τετράδιο Δασκάλου) αποτελείται από δύο κύρια μέρη: Την ενότητα που αφορά την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, η οποία στοχεύει στο να φτάσουν τα παιδιά τη συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για την ηλικία τους (2 ισοδύναμα φρούτων και 3 ισοδύναμα λαχανικών ημερησίως) σύμφωνα με την αμερικανική πυραμίδα διατροφής για παιδιά 2-6 ετών (Food Pyramid for young children) και περιλαμβάνει τους εξής επιμέρους στόχους: 1. Τα παιδιά να εξοικειωθούν με τα φρούτα και τα λαχανικά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού προτείνονται οι δραστηριότητες: 1.1. Πυραμίδα Διατροφής για νεαρά παιδιά, 1.2 Κατασκευές φρούτων και λαχανικών από χαρτοπολτό, πηλό ή ζυμάρι, 1.3. Αινίγματα Γλωσσοδέτες Παροιμίες, 1.4. «Στο χορό των μπιζελιών» και 1.5. Παιχνίδι φαντασίας (αναγνώριση χρωμάτων). 2. Τα παιδιά να κατανοήσουν τη χρησιμότητα των φρούτων και των λαχανικών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού προτείνονται οι δραστηριότητες: 2.1. Μάσκες φρούτων και λαχανικών και θεατρικό παιχνίδι «Η εξομολόγηση των φρούτων και των λαχανικών», 2.2. Διατροφικά συνθήματα και 2.3. Το φιδάκι της διατροφής παιχνίδι.

3 3. Τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα φρούτα και λαχανικά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού προτείνονται οι δραστηριότητες: 3.1. Φρουτοσαλάτα και 3.2. Διαγωνισμός σαλάτας. 4. Τα παιδιά να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβάνοντάς τα στο σνακ του σχολείου, στο απογευματινό σνακ και στο βραδινό τους γεύμα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού προτείνονται οι δραστηριότητες: 4.1. Το σνακ του σχολείου, 4.2. Το απογευματινό σνακ και 4.3. Σαλάτα για βραδινό. Την ενότητα που αφορά τη μείωση του χρόνου ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες, η οποία στοχεύει στο να παρακολουθούν τα παιδιά τηλεόραση το πολύ 2 ώρες ημερησίως και περιλαμβάνει τους εξής επιμέρους στόχους: 1. Τα παιδιά να αντιληφθούν τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής. Για την επίτευξη του στόχου αυτού προτείνονται οι δραστηριότητες: 1.1. Θεατρικό παιχνίδι: Η «τηλεορασούπολη» και η «δραστηριούπολη» και 1.2. Η διαμαρτυρία των ζώων. 2. Τα παιδιά να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ της αυξημένης παρακολούθησης τηλεόρασης και της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού προτείνονται οι δραστηριότητες: 2.1. Θετικά και αρνητικά στοιχεία της τηλεόρασης και 2.2. Η διαδήλωση των παιχνιδιών. 3. Τα παιδιά να αναγνωρίσουν τις καθιστικές τους δραστηριότητες. Για την επίτευξη του στόχου αυτού προτείνονται οι δραστηριότητες: 3.1. Καταγραφή τηλεοπτικών εκπομπών, 3.2. Διεξαγωγή έρευνας και 3.3. Καταγραφή καθιστικών και μη καθιστικών δραστηριοτήτων. 4. Τα παιδιά να θέσουν όρια στον εαυτό τους όσον αφορά τις ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση. Για την επίτευξη του στόχου αυτού προτείνονται οι δραστηριότητες: 4.1. Παιχνίδι ρόλων και 4.2. Θέτοντας όρια για την τηλεόραση. 5. Τα παιδιά να προτείνουν εναλλακτικές δραστηριότητες για να περνούν πιο ευχάριστα και εποικοδομητικά τον χρόνο τους. Για την επίτευξη του στόχου αυτού προτείνονται οι δραστηριότητες: 5.1. Επείγον περιστατικό: Τηλεορασίτιδα, 5.2. Παντομίμα, 5.3. Όρια για την τηλεόραση και εναλλακτικές δραστηριότητες και 5.4. Δημιουργία πυραμίδας άσκησης. Το εκπαιδευτικό υλικό μπορεί να εφαρμοσθεί σε χρονικό διάστημα 3 μηνών, και τα δύο διακριτά τμήματά του (1. αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και 2. μείωση του χρόνου

4 ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες) μπορούν να υλοποιηθούν παράλληλα. Να σημειωθεί ότι ο προτεινόμενος χρόνος υλοποίησης του υλικού είναι ενδεικτικός και κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης του. Με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού υλικού στη βελτίωση των συνηθειών τρόπου ζωής των μαθητών, είναι χρήσιμη η αξιολόγηση των συνηθειών αυτών με τη συμπλήρωση των παρεχόμενων ερωτηματολογίων από τους μαθητές, τόσο πριν όσο και μετά την εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού. Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό δημιουργήθηκε, εφαρμόστηκε και αξιολογήθηκε ως προς την αποτελεσματικότητά του στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διατριβής της κ. Αναστασίας Περίκκου με τίτλο «Αλλαγές στη διαιτητική συμπεριφορά, στις διατροφικές συνήθειες και στις συνήθειες φυσικής δραστηριότητας παιδιών 1 ης σχολικής ηλικίας, μετά από ένα πρόγραμμα παρέμβασης» στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα παιδιών και εφήβων, καθώς και για επιπλέον υλικό αγωγής υγείας που μπορείτε να εφαρμόσετε στην τάξη με στόχο την προώθηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και άσκησης των μαθητών σας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ:

5 ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

6 Στόχος 1: Τα παιδιά να εξοικειωθούν με τα φρούτα και τα λαχανικά 1.1. Πυραμίδα διατροφής για νεαρά παιδιά Εικόνα της πυραμίδας διατροφής Χαρτόνι ή πολυστερίνη σε σχήμα πυραμίδας Εικόνες τροφίμων 1) Παρουσιάζεται στην τάξη ένα κομμάτι χαρτονιού ή πολυστερίνης σε σχήμα πυραμίδας. Ο δάσκαλος αναφέρει στους μαθητές ότι θα κάνουν μια νέα κατασκευή, την οποία αποκαλεί «το σπίτι των τροφίμων». Στη συνέχεια, δίνονται στα παιδιά οι εικόνες των διάφορων τροφίμων ανακατεμένες και τους ζητείται να τις ομαδοποιήσουν με βάση κάποιο κοινό χαρακτηριστικό που θα ανακαλύψουν. Τα παιδιά δουλεύουν συνεργατικά και ο δάσκαλος τα βοηθά και τα καθοδηγεί έτσι ώστε να επιτευχθεί η σωστή ομαδοποίηση των τροφίμων. 2) Αφού ομαδοποιηθούν τα τρόφιμα, τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και κάθε ομάδα παιδιών αναλαμβάνει μια ομάδα τροφίμων. Ο δάσκαλος ζητά από τους μαθητές να τοποθετήσουν την ομάδα τροφίμων που έχουν αναλάβει πάνω στην πυραμίδα, εξηγώντας τους ότι τα τρόφιμα που προάγουν την υγεία και πρέπει να καταναλώνονται συχνότερα τοποθετούνται πιο κοντά στη βάση της πυραμίδας, ενώ τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά τοποθετούνται πιο κοντά στην κορυφή της. Γίνεται συζήτηση μεταξύ των παιδιών της ομάδας για το πού πρέπει να τοποθετηθεί η δική τους ομάδα τροφίμων πάνω στην πυραμίδα. Κάθε ομάδα ξεκινά να τοποθετεί τα τρόφιμά της στο ανάλογο διαμέρισμα (για να γίνει πιο ελκυστικό λέμε στα παιδιά ότι τα τρόφιμα είναι οι κάτοικοι και τα διάφορα επίπεδα της πυραμίδας είναι τα διαμερίσματά τους). Ίσως παρουσιαστούν συγκρούσεις, διαφωνίες ή και συμφωνίες μεταξύ των μαθητών. Ο δάσκαλος δεν υποδεικνύει τη σωστή τοποθέτηση των ομάδων των τροφίμων πάνω στην πυραμίδα. 3) Παρουσιάζεται στα παιδιά η πυραμίδα διατροφής σε μεγάλη εικόνα. Τα παιδιά βλέπουν, κάνουν παρατηρήσεις και συγκρίνουν τη «σωστή» πυραμίδα με τη δική τους. Γίνεται συζήτηση στην τάξη γιατί κάθε ομάδα τροφίμων είναι τοποθετημένη στο συγκεκριμένο επίπεδο της πυραμίδας.

7 1.2. Κατασκευές φρούτων και λαχανικών από χαρτοπολτό, πηλό ή ζυμάρι Μπαλόνια ή αγγειοπλαστικός πηλός ή ζυμάρι Κόλλα Εφημερίδες Μπογιές Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ευέλικτη ζώνη» ή/και στο μάθημα «Αισθητική Αγωγή» τα παιδιά κατασκευάζουν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά από μπαλόνια. Τα μπαλόνια φουσκώνονται στο μέγεθος και το σχήμα των διαφόρων φρούτων και λαχανικών και στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω τους με κόλλα πολλές στρώσεις από κομμάτια εφημερίδας. Αφού στεγνώσουν καλά και πάρουν την επιθυμητή μορφή, το κάθε μπαλόνι βάφεται με το χρώμα του φρούτου ή του λαχανικού στο οποίο αντιστοιχεί. Εναλλακτικά, η δραστηριότητα μπορεί να υλοποιηθεί με αγγειοπλαστικό πηλό, ο οποίος αφού μορφοποιηθεί κατάλληλα θα ψηθεί και θα βαφτεί, ή ακόμα και με χρωματιστό ζυμάρι Αινίγματα Γλωσσοδέτες Παροιμίες Φανταστικός φίλος ή φιγούρα κουκλοθέατρου Αινίγματα γλωσσοδέτες παροιμίες Χρώματα λαδοπαστέλ μπογιές Παρουσιάζεται στα παιδιά ένας φανταστικός φίλος, ο οποίος μιλά πολύ παράξενα (εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον δάσκαλο μια φιγούρα κουκλοθέατρου). Τα παιδιά προσπαθούν να καταλάβουν για ποιο πράγμα τους μιλά (αινίγματα για τα φρούτα και τα λαχανικά). Ο καινούριος φίλος των παιδιών θέλει να κάνει τον δάσκαλο. Έτσι, ζητά από τα παιδιά να επαναλαμβάνουν ότι τους λέει (γλωσσοδέτες για τα φρούτα και τα λαχανικά). Επειδή τα παιδιά τα καταφέρνουν πολύ καλά, ο «δάσκαλος» δίνει στα παιδιά υλικά για να ζωγραφίσουν κάποια από τα λόγια του.

8 Αινίγματα Πράσινος πύργος, κόκκινα σπιτάκια που μέσα κατοικούνε μαύρα παιδάκια. Τι είναι; (το καρπούζι) Σαρανταδυό πουκάμισα. Απ έξω το παλιό μου. Τι είναι; (το κρεμμύδι) Χίλιοι μύριοι καλογέροι σε ένα ράσο τυλιγμένοι. Τι είναι; (το ρόδι) Είναι ξινό, κίτρινο και το βάζουν στο φαγητό. Τι είναι; (το λεμόνι) Γλωσσοδέτες Η συκιά μας η διπλή, η διπλογυρι-γυριστή, κάνει τα σύκα τα διπλά, τα διπλογυρι-γυριστά. Πάει ο σκύλος ο διπλός, ο διπλογυρι-γυριστός, να φάει τα σύκα τα διπλά, τα διπλογυρι-γυριστά. Έχω μια αμυγδαλιά που κάνει μύγδαλα, τσίγδαλα, μυγδαλοτσιγδαλότσιγδα. Πίτα σπανακόπιτα, σπανακολαδόπιτα. Παροιμίες Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Το σάπιο μήλο σαπίζει και το γερό «Στο χορό των μπιζελιών» Το τραγούδι από τη Λιλιπούπολη «Στο χορό των μπιζελιών» Τα παιδιά ακούνε το τραγούδι, το τραγουδάνε και το χορεύουνε. Φαντάζονται ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να πάνε σε ένα τέτοιο χορό (άλλα φυτά εκτός από αυτά που αναφέρονται στο τραγούδι). Γίνεται δραματοποίηση του τραγουδιού, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά επινοούν και άλλους χορούς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα τραγούδια: Μήλο μου κόκκινο Λεμονάκι μυρωδάτο

9 1.5. Παιχνίδι φαντασίας (αναγνώριση χρωμάτων) Φανταστικός φίλος ή φιγούρα κουκλοθέατρου Τρελά γυαλιά Πραγματικά φρούτα Κάρτες με φρούτα Παρουσιάζεται στα παιδιά ένας φανταστικός φίλος, ο «Φορά τρελά γυαλιά» (εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον δάσκαλο μια φιγούρα κουκλοθέατρου). Ο «Φορά τρελά γυαλιά» είναι ένας κούκλος με τα περίεργα γυαλιά του, τα οποία έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν τα χρώματα. Όμως, δεν αναγνωρίζει σωστά τα φρούτα και πέφτει σε γκάφες όπως: Μμ! Καταπληκτικό αυτό το μανταρίνι παιδιά! (δείχνει λεμόνι) Τι λέτε να καθαρίσουμε ένα αγγουράκι; (δείχνει μπανάνα) Δημιουργεί αναστάτωση στην τάξη με τις εξυπνάδες του και προσπαθεί να πείσει τα παιδιά δείχνοντας τους κάρτες με φρούτα χρωματισμένα με τα δικά του «σωστά» χρώματα. Τα παιδιά δεν πείθονται και χρωματίζουν τις ίδιες κάρτες με τα σωστά χρώματα, αφού πρώτα τα ομαδοποιήσουν μπροστά στον «Φορά τρελά γυαλιά», ανάλογα με το χρώμα τους. Ο ίδιος, όμως, δεν πείθεται και από τις έντονες κινήσεις που συνοδεύουν τις φωνές του, τα περίεργα γυαλιά πέφτουν από τη μύτη του και Εδώ μπορεί να γίνει χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα παιδιά χωρισμένα σε τρεις ομάδες, με τη βοήθεια του δασκάλου, σχεδιάζουν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή έναν κύκλο, τον χρωματίζουν με το χρώμα της ομάδας τους (κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο) και τον εκτυπώνουν σε χαρτί Α4. Στη συνέχεια επικολλούν εικόνες από φρούτα ή λαχανικά που έχουν το χρώμα της ομάδας τους.

10 Στόχος 2: Τα παιδιά να κατανοήσουν τη χρησιμότητα των φρούτων και των λαχανικών 2.1. Μάσκες φρούτων και λαχανικών και θεατρικό παιχνίδι «Η εξομολόγηση των φρούτων και των λαχανικών» Μπαλόνια Χαρτοπολτός Χάρτινα πιάτα Μπογιές 1) Τα παιδιά φτιάχνουν με τα προτεινόμενα υλικά (ή και άλλα), και μετά από την καθοδήγηση του δασκάλου, μάσκες που αναπαριστούν φρούτα και λαχανικά, τα οποία αξιοποιούνται στη συνέχεια για δημιουργική έκφραση. 2) Τα παιδιά φορούν τις μάσκες και συμμετέχουν σε θεατρικό παιχνίδι με αυτοσχέδιους διαλόγους. Τα παιδιά αναλαμβάνουν το ρόλο του φρούτου ή του λαχανικού που έφτιαξαν και εξομολογούνται στην τάξη τη χρησιμότητά τους. Η δραστηριότητα μπορεί να εμπλουτιστεί με τη συνοδεία μουσικών οργάνων Διατροφικά συνθήματα Μεγάλα χαρτόνια Μαρκαδόροι Κομμάτια από πανί Τα παιδιά γράφουν διάφορα συνθήματα ή και παροιμίες σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή και ιδιαίτερα σχετικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Με αυτά στολίζουν την τάξη, τον χώρο έξω από το κυλικείο και την αυλή του σχολείου. Τα συνθήματα μπορούν να αποδοθούν και ρυθμικά με τη χρήση κρουστών οργάνων.

11 Ενδεικτικά συνθήματα Κάθε φρούτο έχει αξία και φροντίζει την υγεία! Πάντα προτιμάμε ένα φρούτο όταν πεινάμε! 2.3. Το φιδάκι της διατροφής παιχνίδι Χαρτόνια Ψαλίδι Χάρτινες σκάλες και φιδάκια Εικόνες από φρούτα και λαχανικά Εικόνες από γλυκά, αλμυρά σνακ (π.χ. πατατάκια) και αναψυκτικά Ζάρια και πιόνια 1) Κόβουμε χαρτόνια σε μεγάλα τετράγωνα, τα αριθμούμε (1-49) και τα τοποθετούμε σε πάγκο εργασίας σε σειρές των 7 (7 σειρές των 7 τετραγώνων), δημιουργώντας το ταμπλό του παιχνιδιού. Σε ορισμένα τετράγωνα κολλάμε εικόνες που απεικονίζουν τρόφιμα που προάγουν την υγεία (φρούτα και λαχανικά), και σε άλλα εικόνες από τρόφιμα που δεν προάγουν την υγεία (γλυκά, πατατάκια και αναψυκτικά). 2) Ζητάμε από τα παιδιά να τοποθετήσουν τις σκάλες σε τετράγωνα του ταμπλό με τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας (φρούτα και λαχανικά) και τα φιδάκια σε τετράγωνα του ταμπλό με τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας (γλυκά, πατατάκια και αναψυκτικά). 3) Το αυτοσχέδιο παιχνίδι ακολουθεί τους κανόνες του παραδοσιακού επιτραπέζιου παιχνιδιού «Το φιδάκι». Οι σκάλες ανεβάζουν τον παίκτη προς την κορυφή του ταμπλό κάθε φορά που πέφτει σε τετράγωνο με φρούτο ή λαχανικό, και τα φιδάκια τον κατεβάζουν προς την αρχή του ταμπλό κάθε φορά που πέφτεις σε τετράγωνο με γλυκό ή γενικά κάποιο τρόφιμο χαμηλής θρεπτικής αξίας. Νικητής είναι το πρώτο παιδί που θα φτάσει στο τέλος του παιχνιδιού, δηλαδή στο τελευταίο τετράγωνο του ταμπλό (τετράγωνο 49).

12 Στόχος 3: Τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα φρούτα και λαχανικά 3.1. Φρουτοσαλάτα Διάφορα φρούτα σε κομμάτια 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι Αμύγδαλα και λικέρ κατ επιλογήν Σκεύη (μπολ, μαχαίρι, κουτάλι) 1) Δίνεται στα παιδιά η συνταγή της φρουτοσαλάτας σε καρτέλες, με απλουστευμένα λόγια και κωδικοποιημένη με εικόνες. Συγκεντρώνονται τα υλικά ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. 2) Εκτέλεση της συνταγής: Μεταφερόμαστε στην κουζίνα του σχολείου. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα φρούτα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε μέσα το χυμό πορτοκαλιού, του λεμονιού και τα αμύγδαλα. Τα ανακατεύουμε καλά και τα σερβίρουμε σε όμορφα πιάτα. Εδώ μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σενάριο με ένα μαθητευόμενο μάγειρα που ψάχνει το καλύτερο φρούτο για το δάσκαλό του. Μέσα από δραματοποίηση το κάθε φρούτο παρουσιάζει τις ιδιότητές του. Τελικά η απόφαση είναι δύσκολη και καταλήγουμε στο ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα φρούτα για να δημιουργήσουμε μια δροσερή φρουτοσαλάτα Διαγωνισμός σαλάτας Λαχανικά Λάδι Αλάτι

13 Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες φτιάχνουν τη δική τους σαλάτα, βάζοντας μέσα τα λαχανικά που τους αρέσουν. Στο τέλος, όλοι οι μαθητές δοκιμάζουν όλες τις σαλάτες, με σκοπό να δοκιμάσουν λαχανικά που δεν τους αρέσουν ή δεν έτυχε να καταναλώσουν προηγουμένως. Η καλύτερη σαλάτα είναι αυτή που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους προτίμησης.

14 Στόχος 4: Τα παιδιά να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβάνοντάς τα στο σνακ του σχολείου, στο απογευματινό σνακ και στο βραδινό τους γεύμα Το σνακ του σχολείου Αναρτημένος πίνακας Κάθε μέρα τα παιδιά συμπληρώνουν στον πίνακα αν το σνακ τους στο σχολείο περιείχε φρούτο ή λαχανικό. Στο τέλος της εβδομάδας τα αποτελέσματα αθροίζονται και αναδεικνύεται νικητής ο μαθητής που κατανάλωσε τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, στον οποίο αποδίδεται ο τίτλος: «βασιλιάς της διατροφής» Το απογευματινό σνακ Τα παιδιά επιδιώκουν να καταναλώνουν φρούτο ή λαχανικό για απογευματινό σνακ. Την επόμενη μέρα στο σχολείο περιγράφουν τι έφαγαν (χρώμα, σχήμα, υφή, γεύση, ωφέλεια), χωρίς να λένε το όνομα του, και οι συμμαθητές τους προσπαθούν να μαντέψουν Σαλάτα για βραδινό Κουτί Έντυπο βραδινής σαλάτας Σε ένα κομμάτι χαρτί τα παιδιά γράφουν ανώνυμα αν έφαγαν σαλάτα για βραδινό και τι περιείχε. Ρίχνουν το χαρτάκι τους σε ένα κουτί. Το κουτί ανοίγεται στο τέλος της ημέρας και τα παιδιά προσπαθούν να βρουν ποιος έφαγε τι.

15 ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΚΑΘΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

16 Στόχος 1: Τα παιδιά να αντιληφθούν τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής 1.1. Θεατρικό παιχνίδι: Η «τηλεορασούπολη» και η «δραστηριούπολη» Σκηνικό των δύο δήμων-πόλεων 1) Ο δάσκαλος περιγράφει στην τάξη ένα φανταστικό σενάριο για τις δύο πόλεις, την «τηλεορασούπολη» και τη «δραστηριούπολη». Στην «τηλεορασούπολη» οι πολίτες κάθονται μέρα νύχτα μπροστά από μια συσκευή τηλεόρασης και παρακολουθούν παθητικά οτιδήποτε αυτή προβάλλει. Η ζωή τους είναι μονότονη και ανιαρή. Τα παιδιά δεν έχουν φίλους ούτε άλλα ενδιαφέροντα. Από την άλλη, στην «δραστηριούπολη» οι πολίτες κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Ο δάσκαλος δεν λέει τη συνέχεια για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Καλεί τα ίδια τα παιδιά να φανταστούν και να πουν πώς να περνούν άραγε τις ώρες τους οι άνθρωποι και ειδικά τα παιδιά στη «δραστηριούπολη». 2) Τα παιδιά καλούνται να ενσαρκώσουν τους ρόλους των πολιτών των δύο πόλεων. Δημιουργούν διάφορες σκηνές και εμπλουτίζουν το σενάριο. Μόλις το ολοκληρώσουν, το παρουσιάζουν στο σχολείο Η διαμαρτυρία των ζώων Φιγούρες ζώων Η παρούσα δραστηριότητα στοχεύει στο να μεταδώσει το μήνυμα των αρνητικών συνεπειών που έχει η τηλεόραση για τον άνθρωπο μέσα από φανταστικούς διαλόγους ζώων. 1) Ο δάσκαλος παρουσιάζει στα παιδιά ένα φανταστικό σενάριο για ένα τεμπέλικο γαϊδουράκι: «Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε ένας μικρός γάιδαρος που αγαπούσε πολύ την τηλεόραση. Όλη μέρα

17 καθόταν στον καναπέ και έβλεπε τηλεόραση. Ήταν κλεισμένος στο σπίτι τόσο πολύ καιρό που έχανε την αίσθηση του χρόνου. Περνούσαν οι μήνες, οι εποχές και αυτός δεν έπαιρνε είδηση. Δεν έβγαινε ούτε στιγμή έξω να παίξει με τους φίλους του. Δεν χαιρόταν το ήλιο, τη φύση, τους φίλους του και το παιχνίδι. Ζούσε στο δικό του κόσμο, στον κόσμο της τηλεόρασης. Οι φίλοι του τα ζώα αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για την τηλεόραση, να συνεφέρουν το φίλο τους και να τον σώσουν από την τηλεόραση και τον καναπέ.» 2) Ο δάσκαλος καλεί τα παιδιά να φανταστούν ότι συμμετέχουν κι αυτά στη διαδήλωση που θα κάνουν τα ζώα κατά της τηλεόρασης. Υποδύονται ρόλους ζώων και διαμαρτύρονται. Δουλεύουν ομαδικά και αποφασίζουν για το τι προκάλεσε η τηλεόραση στο φίλο τους. 3) Γράφουν συνθήματα με τα οποία θα κινήσουν το ενδιαφέρον του γαϊδάρου να εγκαταλείψει την τηλεόραση. 4) Τα συνθήματα μπορούν να τοιχοκολληθούν στους τοίχους της τάξης. 5) Η όλη ιστορία μπορεί να δραματοποιηθεί. Ένα παιδί υποδύεται τον γάιδαρο και τα υπόλοιπα είναι οι φίλοι του τα ζώα. Ο γάιδαρος, κάθεται στον καναπέ, τρώει, βλέπει τηλεόραση, δεν ακούει και δεν βλέπει τίποτα άλλο. Οι φίλοι του συνεδριάζουν, αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν, ετοιμάζουν συνθήματα και κάνουν διαδήλωση. Τα παιδιά δίνουν το δικό τους τέλος στην ιστορία.

18 Στόχος 2: Τα παιδιά να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ της αυξημένης παρακολούθησης τηλεόρασης και της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας Θετικά και αρνητικά στοιχεία της τηλεόρασης Εικόνες που δείχνουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τηλεόρασης 1) Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες. Ο δάσκαλος περνά από κάθε ομάδα και αφήνει κάποιες εικόνες για επεξεργασία. Οι εικόνες περιλαμβάνουν περιπτώσεις της καθημερινής ζωής, στις οποίες άνθρωποι παρακολουθούν τηλεόραση, είτε αυτό δικαιολογείται (ο μαθητής για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ο γεωργός για ενημέρωση του καιρού, η μαμά για να γράψει μια συνταγή κ.ά.) είτε αυτό δεν δικαιολογείται (σκηνές βίας, ακατάλληλες ταινίες για την ηλικία τους, την ώρα του διαβάσματος ή του φαγητού, κ.ά.). Γίνεται συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τηλεόρασης. 2) Από τη συζήτηση για τα αρνητικά στοιχεία της τηλεόρασης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης ανταγωνίζεται άλλες σωματικές δραστηριότητες που έχουν οφέλη για την υγεία. 3) Στο σπίτι τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν πότε αυτά βλέπουν κάτι στην τηλεόραση και αυτό είναι σωστό ή δικαιολογημένο (π.χ. κάποια παιδική εκπομπή ή κάποιο κινούμενο σχέδιο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα) και πότε κάνουν το αντίθετο (π.χ. παρακολουθούν τηλεόραση από πλήξη, την ώρα του φαγητού, αργά τη νύχτα, κλπ.) Η διαδήλωση των παιχνιδιών Αυτοσχέδιο παραμύθι

19 1) Ο δάσκαλος διηγείται στα παιδιά την ιστορία ενός παιδιού που περνούσε τον ελεύθερό του χρόνο βλέποντας μόνο τηλεόραση. Όταν όμως το βράδυ το παιδί ξάπλωσε να κοιμηθεί, τότε στον ύπνο του συνέβησαν κάποια περίεργα πράγματα. Είδε τα παιχνίδια να κατεβαίνουν από το ράφι που ήταν τοποθετημένα, να ξετυλίγονται από τα κουτιά τους που ήταν για πολύ καιρό φυλαγμένα, και να κατευθύνονται προς το μέρος του. 2) Τα παιδιά καλούνται να πάρουν το ρόλο των παιχνιδιών και να κάνουν τα παράπονά τους προς το παιδί. Παραπονιούνται για το πόσο παραμελημένα αισθάνονται και διαμαρτύρονται που δεν ασχολείται καθόλου μαζί τους ο μικρός τους φίλος. 3) Κρίνεται ένοχη η τηλεόραση και καλείται να παρουσιαστεί στο «δικαστήριο». Εκεί η τηλεόραση δέχεται τις κατηγορίες των παιχνιδιών και αντιλαμβάνεται την πικρή πραγματικότητα: το παιδί, για χάρη της, εγκατέλειψε κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει κίνηση, έγινε τεμπέλικο και αργό. 4) Στο τέλος γίνεται μια συμφωνία μεταξύ των παιχνιδιών, της τηλεόρασης και του παιδιού. 5) Η όλη ιστορία μπορεί να γίνει ένα παιχνίδι ρόλων ή να παιχτεί σε κουκλοθέατρο. Στην τάξη μπορούμε να φέρουμε παιχνίδια για να στηθεί κατάλληλα το σκηνικό.

20 Στόχος 3: Τα παιδιά να αναγνωρίσουν τις καθιστικές τους δραστηριότητες 3.1. Καταγραφή τηλεοπτικών εκπομπών Χαρτόνια για κάθε παιδί 1) Τα παιδιά αναλαμβάνουν το απόγευμα στο σπίτι τους να καταγράψουν ποιες εκπομπές παρακολούθησαν στην τηλεόραση. 2) Για να γίνει πιο ενδιαφέρον δίνουμε σε κάθε παιδί μικρά χαρτόνια, πάνω στα οποία μπορεί να ζωγραφίσει κάτι από κάθε εκπομπή που παρακολούθησε. 3) Την επόμενη μέρα στο σχολείο ενώνουμε τα χαρτόνια σε μορφή φυσερό και γίνονται συγκρίσεις για το πόσες εκπομπές είδαν τα παιδιά. Τα παιδιά μπορούν να καταγράψουν τις εκπομπές για περισσότερες μέρες Διεξαγωγή έρευνας Τηλεοπτικός οδηγός 1) Τα παιδιά κάνουν μια μικρή έρευνα για το πόσες εκπομπές βλέπουν στην τηλεόραση και κατ επέκταση πόσες ώρες κάθονται μπροστά από τη συσκευή της τηλεόρασης. 2) Μπορούν να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους σε μορφή γραφικής παράστασης και κολλάζ εικόνων που παρουσιάζουν τις διάφορες εκπομπές. 3) Γίνεται στην τάξη συζήτηση και τα παιδιά αντιλαμβάνονται πόσες πολλές ώρες κάθονται στην τηλεόραση για να παρακολουθήσουν κάτι συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας Καταγραφή καθιστικών και μη καθιστικών δραστηριοτήτων Καρτέλες που γράφουν πάνω τους όρους «καθιστικές» και «μη καθιστικές» δραστηριότητες

21 1) Ο δάσκαλος τοποθετεί στον πίνακα τις δύο καρτέλες και προτρέπει τα παιδιά να αναφέρουν καθιστικές και μη καθιστικές δραστηριότητες, οι οποίες καταγράφονται στον πίνακα σε μορφή στήλης. Τονίζεται και προστίθεται στις μη καθιστικές δραστηριότητες και ο ύπνος. 2) Τα παιδιά αναλαμβάνουν να καταγράψουν στη διάρκεια μιας ημέρας τις καθιστικές και τις μη καθιστικές τους δραστηριότητες. 3) Την επόμενη μέρα, στην τάξη, αφού θα έχει κλείσει το 24ωρο, τα παιδιά θα μετρήσουν και θα συγκρίνουν τις δραστηριότητές τους, παρατηρώντας ποιες είναι οι περισσότερες.

22 Στόχος 4: Τα παιδιά να θέσουν όρια στον εαυτό τους όσον αφορά τις ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση 4.1. Παιχνίδι ρόλων Φύλλο για συμπλήρωση του κανονισμού Φιγούρες μητέρας πατέρα και παιδιού 1) Τα παιδιά φαντάζονται ότι είναι ο μπαμπάς και η μαμά. Τα παιδιά προβληματίζονται αν θα άφηναν τα παιδιά τους να βλέπουν τηλεόραση όσο και όποτε θέλουν ή αν θα υπήρχαν κανόνες. 2) Καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους κανονισμό για την παρακολούθηση τηλεόρασης και να προσπαθήσουν να τηρήσουν όσα αποφάσισαν Θέτοντας όρια για την τηλεόραση Τηλεοπτικός οδηγός πρόγραμμα Φατσούλες με πρόσωπα χαρούμενα και λυπημένα 1) Αναρτάται στον τοίχο το πρόγραμμα της τηλεόρασης για την επόμενη μέρα. Τα παιδιά μελετούν το πρόγραμμα και θέτουν όρια. Αποφασίζουν εκ των προτέρων τι θα δουν και γίνεται προσπάθεια επίτευξης του στόχου. 2) Μπορούμε να προτείνουμε στα παιδιά να σηκωθούν και να κινηθούν την ώρα που προβάλλονται διαφημίσεις ώστε να μειωθεί ο χρόνος μπροστά από την τηλεόραση. Ακόμη μπορούν να μας ζωγραφίσουν τι έκαναν ή και τι είδαν στην τηλεόραση. 3) Την επόμενη μέρα το κάθε παιδί δηλώνει με φατσούλες αν πέτυχε το στόχο του. Η φατσούλα με το χαρούμενο πρόσωπο χρησιμοποιείται για να δηλώσει την επίτευξη του στόχου, ενώ η φατσούλα με το λυπημένο πρόσωπο χρησιμοποιείται στην περίπτωση που ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά πέφτουν πιο δύσκολα στον πειρασμό να πουν

23 ψέματα για το αν πέτυχαν ή όχι τον στόχο τους, σε σχέση με το να πρέπει να το εκφράσουν μόνο με λόγια. 4) Τα παιδιά βαθμολογούνται ανάλογα με το αν πέτυχαν ή όχι το στόχο για την παρακολούθηση τηλεόρασης που είχαν θέσει. Στο τέλος της εβδομάδας αναδεικνύεται ο πιο «δυνατός τηλεθεατής», δηλαδή ο μαθητής που πέτυχε τον στόχο του για την παρακολούθηση τηλεόρασης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

24 Στόχος 5: Τα παιδιά να προτείνουν εναλλακτικές δραστηριότητες για να περνούν ευχάριστα και εποικοδομητικά το χρόνο τους 5.1. Επείγον περιστατικό: Τηλεορασίτιδα Αυτοσχέδιο παραμύθι σενάριο Φιγούρες κούκλες Χαρτί συνταγής 1) Ο δάσκαλος με τη βοήθεια μιας φιγούρας κούκλας αφηγείται ένα αυτοσχέδιο παραμύθι σενάριο για μια περίεργη ασθένεια, την οξεία τηλεορασίτιδα. 2) Τα παιδιά αναλαμβάνουν το ρόλο του γιατρού και προσπαθούν να «συντάξουν» μια συνταγή - θεραπεία κατά της τηλεορασίτιδας. 3) Συμβουλεύουν τον μικρό τους φίλο τι να κάνει για να γίνει καλά. Παραμύθι Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα παιδάκι που το λέγανε Παρδαλίνο. Το παιδάκι αυτό έβλεπε πάρα πολλές ώρες τηλεόραση. Το πρωί, πριν φύγει για το σχολείο έβλεπε βίντεο. Το μεσημέρι, την ώρα του φαγητού, στο τραπέζι, αντί να κουβεντιάσει με τους γονείς του, ήθελε να βλέπει τηλεόραση. Όσο διάβαζε κι έγραφε τα μαθήματά του είχε την τηλεόραση ανοιχτή. Κάθε απόγευμα, αντί να παίζει με τους φίλους του, προτιμούσε να βλέπει τηλεόραση. Όλοι του έλεγαν πως δεν έκανε καλά, αλλά αυτός δεν άλλαζε συνήθειες. Μια μέρα που δεν είχε σχολείο, έμεινε μπροστά από την τηλεόραση από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Άδικα του έλεγε η μητέρα του να την κλείσει και να βγει λίγο έξω, να κινηθεί, να περπατήσει, να παίξει με τους φίλους του. Εκείνο το βράδυ, ο Παρδαλίνος, δεν κοιμήθηκε καθόλου καλά επειδή ένιωθε ζάλη και το κεφάλι του πονούσε. Το πρωί, φώναξε την μητέρα του και της είπε ότι αισθανόταν πολύ περίεργα και το κεφάλι του ήταν βαρύ. Τότε εκείνη τον πήρε στο γιατρό. Βλέποντας τον, ο γιατρός κατάλαβε αμέσως. Ο μικρός μας φίλος είχε πάθει οξεία «τηλεορασίτιδα». Το παραμύθι μπορεί να μαγνητοσκοπηθεί έτσι ώστε να ελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών.

25 5.2. Παντομίμα Φιγούρα μάγου 1) Ο δάσκαλος χρησιμοποιώντας τη φιγούρα του μάγου αναφέρει το εξής σενάριο: «Μια μέρα ως δια μαγείας εξαφανίζονται όλες οι συσκευές τηλεόρασης και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι να περάσουν ευχάριστα τη μέρα τους;» 2) Τα παιδιά καλούνται να αναφέρουν εναλλακτικές δραστηριότητες με τις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ασχοληθούν. 3) Τα παιδιά περνούν μια μέρα στο σπίτι χωρίς να παρακολουθήσουν καθόλου τηλεόραση. Την επόμενη μέρα παρουσιάζουν με παντομίμα τι έκαναν το απόγευμα, και τα υπόλοιπα παιδιά που παρακολουθούν μαντεύουν Όρια για την τηλεόραση και εναλλακτικές δραστηριότητες Τηλεοπτικός οδηγός Συμβόλαιο 1) Τα παιδιά, με τη βοήθεια του τηλεοπτικού οδηγού, θέτουν ξανά κάποια όρια για τις ώρες που θα παρακολουθούν τηλεόραση. Γίνεται κάποιο είδος συμφωνίας με τον εαυτό τους και συμπληρώνουν ένα «συμβόλαιο» τήρησης του στόχου τους. 2) Ο νέος στόχος που θέτουν τα παιδιά διαρκεί μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τα παιδιά καλούνται να καταγράψουν τις εναλλακτικές τους δραστηριότητες. Προκαθορίζεται «συνάντηση» σε μία εβδομάδα όπου το κάθε παιδί θα παρουσιαστεί ενώπιον όλων και θα «καταθέσει» εάν τήρησε ή όχι το συμβόλαιό του, παρουσιάζοντας ως αποδεικτικό στοιχείο τις εναλλακτικές του δραστηριότητες (λόγια ή εικόνες). 3) Στο τέλος της εβδομάδας, την καθορισμένη μέρα και ώρα, όλα τα παιδιά της τάξης μαζεύονται και

26 γίνεται έλεγχος της επίτευξης του στόχου για τον κάθε μαθητή Δημιουργία πυραμίδας άσκησης Χαρτόνι ή πολυστερίνη σε σχήμα πυραμίδας Εικόνες από δραστηριότητες, παιχνίδια ασκήσεων, τηλεόρασης Τα παιδιά φτιάχνουν μια πυραμίδα αντίστοιχη με αυτή της διατροφής, βάζοντας τις διάφορες δραστηριότητες σε κατάλληλη θέση πάνω στην πυραμίδα, ανάλογα με τη συχνότητα που πρέπει να γίνονται. Ο δάσκαλος υπενθυμίζει στα παιδιά ότι κοντά στη βάση της πυραμίδας τοποθετούνται δραστηριότητες που πρέπει να γίνονται πιο συχνά, ενώ κοντά στην κορυφή της τοποθετούνται αυτές που πρέπει να γίνονται περιστασιακά. Συνεπώς, τα παιδιά αναμένεται να βάλουν την εικόνα του παιδιού που βλέπει τηλεόραση στο πιο ψηλό επίπεδο, δηλαδή στην κορυφή της πυραμίδας, η οποία αντιστοιχεί στη μικρότερη συχνότητα. Η παρούσα δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί ως μέσο αξιολόγησης της ενότητας για την μείωση των ωρών τηλεόρασης.

27

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

«Ανακαλύπτοντας τις πέντε αισθήσεις»

«Ανακαλύπτοντας τις πέντε αισθήσεις» «Ανακαλύπτοντας τις πέντε αισθήσεις» Εργασία στο μάθημα: «Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι» Φοιτήτριες: Ευστρατίου Νικολέττα 9982201400377 Μπακογιάννη Νικολέτα 9982201400086 Μπουκουβάλα Μαρία 9982201400378

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρέφομαι υγιεινά Μεγαλώνω σωστά»

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρέφομαι υγιεινά Μεγαλώνω σωστά» Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρέφομαι υγιεινά Μεγαλώνω σωστά» 2/θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΟΥΣΙΚΩΝ Σχολικό έτος 2012-2013 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Μπούσια Κωνσταντίνα Συνεργαζόμενοι: - Σχολείο: 2/θ Νηπιαγωγείο Λουσικών

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μας είναι σχετικά παλιό. Βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Γερίου, απέναντι από το Δημαρχείο Γερίου. Έχει χτιστεί το 1976 και αποτελείται

Το σχολείο μας είναι σχετικά παλιό. Βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Γερίου, απέναντι από το Δημαρχείο Γερίου. Έχει χτιστεί το 1976 και αποτελείται Το σχολείο μας είναι σχετικά παλιό. Βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Γερίου, απέναντι από το Δημαρχείο Γερίου. Έχει χτιστεί το 1976 και αποτελείται από δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας, τέσσερις ειδικές αίθουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Το πρόγραμμα μας είχε ποικίλους γνωστικούς, συναισθηματικούς και ψυχοκινητικούς στόχους. Εμπλέξαμε όλους

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικό Δοκίμιο. Όνομα: Ημερομηνία: Η εβδομάδα του κυρίου Νικολάου

Διαγνωστικό Δοκίμιο. Όνομα: Ημερομηνία: Η εβδομάδα του κυρίου Νικολάου Διαγνωστικό Δοκίμιο Στ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Διάβασε το κείμενο και απάντησε στις ερωτήσεις. Η εβδομάδα του κυρίου Νικολάου Ο κύριος Νικολάου είναι δικηγόρος. Είναι πολύ δραστήριος. Κάθε πρωί ξυπνά

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου

Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου Επιμέλεια-καταγραφή-σχεδιασμός: Ο δάσκαλος της Στ τάξης, Χρίστος Χατζηλοΐζου Απρίλιος 2015 Θέμα: Η αξιοποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 Δράσεις Α τάξης Τμήμα Α1 Στις 4/3 θα συζητήσουμε για τη σαρακοστή τα ήθη και τα έθιμα. Θα κατασκευάσουμε την Κυρά

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τις εξής ομάδες τροφίμων:

Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τις εξής ομάδες τροφίμων: Μεταβρεφικό, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ηλικίας των 2-3 ετών είναι η έμφυτη τάση των παιδιών για αυτονομία. Αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά τον εαυτό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Κείμενα: Σούλα Τσιάτσιου Εικόνες: Κατερίνα Χαδουλού ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΠΟΥ ΔΙΔΆΣΚΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Λίγα λόγια για το βιβλίο Η μικρή Βαλέρια ρωτά τη γιαγιά της για

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Η στρατηγική Ελέγχω και Αποχωρώ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αυτοελέγχου σε μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Μία εργασία των μαθητών της Β' τάξης

Μία εργασία των μαθητών της Β' τάξης Μία εργασία των μαθητών της Β' τάξης ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2013-14 ΤΑΞΗ Β' ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ "Α ΜΠΕ ΜΠΑ ΜΠΛΟΜ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ" Υπεύθυνη Τάξης: Βαρέλη Αναστασία ΕΠΙΛΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική

Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική Μεθοδολογία, Αναλυτικό-Πρόγραμμα, Διαφοροποίηση Μαρία Καραγιώργη, Μπέρμιγχαμ, 2018 Γενικά Εισαγωγή μαθητών: Νηπιαγωγείο: παιδιά από 4 χρονών την 1 η Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Καραγκούνη Αναστασία Πάτση Ανθή Ράπτη Κατερίνα Σαπανίδου Μαρία

Καραγκούνη Αναστασία Πάτση Ανθή Ράπτη Κατερίνα Σαπανίδου Μαρία Καραγκούνη Αναστασία Πάτση Ανθή Ράπτη Κατερίνα Σαπανίδου Μαρία Ως διαφήμιση αναφέρουμε τη διαδικασία γνωστοποίησης, με έντυπα κι οπτικοακουστικά μέσα, ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας και των ιδιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Ένας από τους σημαντικούς στόχους του Νηπιαγωγείου είναι και η ανάπτυξη του προφορικού και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Εργασία από τους μαθητές της Α1 στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Ζωής. Δασκάλα: Χρυσοβαλάντω Θουκυδίδου Σχολική Χρονιά: 2015-2016 Οι

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Κύρος, Επιμορφωτής Β Επιπέδου. Τίτλος: Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Κώστας Κύρος, Επιμορφωτής Β Επιπέδου. Τίτλος: Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ 1 Τίτλος: Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ Σενάριο (με τη χρήση ΤΠΕ) για ένα μάθημα Β τάξης δημοτικού, Μελέτης Περιβάλλοντος, βασισμένο στην ενότητα του Βιβλίου με τίτλο «Η Διατροφή μας» (σελ. 136). Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα Β

Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα Β Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα Β 2015-2016 2 ος Στόχος υπό έμφαση του Υ.Π.Π. : «Ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και προώθηση της ισότητας και του σεβασμού, στο πλαίσιο της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες 1 Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων 1. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών Γεύση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρι 1: Γιατί Χρειαζόμαστε τους Κανόνες; Ας Παίξουμε!

Εργαστήρι 1: Γιατί Χρειαζόμαστε τους Κανόνες; Ας Παίξουμε! Εργαστήρι 1: Γιατί Χρειαζόμαστε τους Κανόνες; Ας Παίξουμε! Το εργαστήρι αυτό βασίζεται σε ένα απλό και οικείο επιτραπέζιο παιχνίδι. Σκοπός του είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών, αξιοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 2017 ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ Κατά το τρέχον σχολικό έτος, οι μαθητές των Α2 & Β τάξεων του σχολείου μας, στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, προχώρησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών Γεύση παγωτού Βανίλια Αριθμός παιδιών Σοκολάτα Φράουλα Λεμόνι Κάθε αντιστοιχεί σε 4 παιδιά Πόσα παιδιά προτιμούν το παγωτό βανίλιας; Απάντηση:

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης ΕΠΙΠΕΔΟ 3 4 Γ ΚΑΙ Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ἡ παιδεία, καθάπερ εὐδαίμων χώρα, πάντα τ ἀγαθά φέρει. μτφρ: η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά Σωκράτης (469-399 π.χ., Φιλόσοφος) 0 ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΩΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ: Α Β ΚΑΡΤΑ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Ονοματεπώνυμο: Ταξη.. Τμήμα : Ημερομ.γεν.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ: Α Β ΚΑΡΤΑ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Ονοματεπώνυμο: Ταξη.. Τμήμα : Ημερομ.γεν. ΚΑΡΤΑ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ονοματεπώνυμο: Ταξη.. Τμήμα : Ημερομ.γεν. Αυτό το έντυπο το συμπληρώνεις και το κρατάς εσύ. Σου είναι χρήσιμο για να αξιολογείς την πρόοδό σου. Οδηγίες συμπλήρωσης:

Διαβάστε περισσότερα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Στόχοι προγράμματος: Να εντάξουν οι μαθητές στην καθημερινότητά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά. ΔΙΑΤΡΟΦΗ Γ 2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά. λάδι Στη διατροφή εμπλέκονται οι γονείς, τα παιδιά, οι μάγειροι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής

για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2006 1 Αυτό το βιβλίο εργασίας ανήκει στ... µαθητ Αντώνης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΑΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΜ:

ΚΑΡΑΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΜ: ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ» ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 2016-20172017 ΚΑΡΑΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΜ: 213029 ΑΘΗΝΑ, 2017 ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές Οδηγού στη διδασκαλία γραμματικής και στην παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου

Προσαρμογές Οδηγού στη διδασκαλία γραμματικής και στην παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου Προσαρμογές Οδηγού στη διδασκαλία γραμματικής και στην παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου Δημοτικό Σχολείο Ελένειον Διευθύντρια: Φλώρα Τσιόλα Κεπόλα Εκπαιδευτικός: Χρυσάνθη Κρασιά γραπτού λόγου, εξελίσσοντας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013. 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013. 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αμπλά Μαρία Συνεργαζόμενοι: Δανέλλη Όλγα, Παπαγεωργίου Αλέξης, Παύλου Μαριάνθη Τάξη:

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Φορέας Υποδοχής και Εκπαίδευσης : 9 ος Παιδικός Σταθμός Δ.Βύρωνα Διεύθυνση : Βορείου Ηπείρου 7 Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2107665016 Ονοματεπώνυμο: Xhafa Rovena ΑΜ: 20845 9

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα

8 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

8 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 8 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Δάσκαλος : Μιαρίτης Στυλιανός ΥΠΕΠΘ ΕΙΝ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (ΠΡΑΞΗ 2.4.3.α) ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΣΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 3 Ο,7 Ο,8 Ο,12 Ο,15 Ο,16 Ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Δεύτερη διδακτική πρόταση Ανέκδοτα-Αινίγματα Ενδεικτική διάρκεια: 1 διδακτική ώρα (εναλλακτικά, να δίνονται ένα ή δύο ανέκδοτα στο πρώτο ή τελευταίο δεκάλεπτο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ..

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. Γνωρίζοντας τις ομάδες τροφίμων μέσω της πυραμίδας... Τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε και κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Πληροφοριακά σας λέμε.. Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες με αποτέλεσμα να εγκαταλειφτεί η παραδοσιακή Μεσογειακή

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Όνομα Εκπαιδευτικού: Νικολάου Χριστιάνα Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τίμης Τάξη: Α Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου: Οι καταναλωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής «Αναζητώντας τα ζώα στην πινακοθήκη»

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής «Αναζητώντας τα ζώα στην πινακοθήκη» Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής «Αναζητώντας τα ζώα στην πινακοθήκη» Εισηγήσεις για δημιουργική αξιοποίηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος στο μάθημα της Τέχνης, μετά την επίσκεψη των παιδιών στη

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ» ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : Κα ΚΥΠΑΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων Πωλ Φαρατζιάν, M.Sc. Διαιτολόγος - διατροφολόγος Υπεύθυνος στατιστικής ανάλυσης & ερμηνείας

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων Πωλ Φαρατζιάν, MSc Διαιτολόγος-διατροφολόγος Υπεύθυνος στατιστικής ανάλυσης & ερμηνείας

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Δημοτικό- Νηπιαγωγείο Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο - Δημοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πρασίνου Λόφου 49-51, 14122 Ηράκλειο Αττικής. Τηλ. 2102816222, 2102810630. Fax 2102830780 Internet

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή

Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Παιχνίδια «Μαντεύω» Η δασκάλα ή ένα παιδί περιγράφει με 1-2 προτάσεις το αντικείμενο της κρυμμένης εικόνας ή ένα πρόσωπο και τα παιδιά προσπαθούν να μαντέψουν

Διαβάστε περισσότερα

1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τα διαγράμματα παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου

1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τα διαγράμματα παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Πρώτη διδακτική πρόταση Διάλεξη Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα νεαροί ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Των δοντιών ο γιατρός σε ρωτάει τι τρως» 72ο Νηπιαγωγείο Πατρών Σχολικό έτος

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Των δοντιών ο γιατρός σε ρωτάει τι τρως» 72ο Νηπιαγωγείο Πατρών Σχολικό έτος Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Των δοντιών ο γιατρός σε ρωτάει τι τρως» 72ο Νηπιαγωγείο Πατρών Σχολικό έτος 2012 2013 Ορισμένα Στοιχεία Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Νικολίτσα Κυριαζοπούλου Τμήμα: Ολοήμερου Νηπιαγωγείου

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιάνα Χρηστάκη, Παιδίατρος

Ηλιάνα Χρηστάκη, Παιδίατρος ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑςΗς ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟςΙΑ ΥΓΕΙΑ: ΑΠΟΤΥΠΩςΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙςΗ ΤΗς ΠΑΙΔΙΚΗς ΠΑΧΥςΑΡΚΙΑς ΔΡΑςΕΙς ΓΙΑ ΤΗΝ ΑςΚΗςΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Γ Θεματική Ενότητα ΚΑΘΙςΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΘΙςΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Φοιτήτριες: Μαρία Τσακίρη, Βασιλική Γιαννακίδου Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) 1 η ΜΕΡΑ Την πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήσεις για δημιουργική και αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου της Εμπέδωσης

Εισηγήσεις για δημιουργική και αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου της Εμπέδωσης Εισηγήσεις για δημιουργική και αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου της Εμπέδωσης Η Εμπέδωση αποτελεί ένα νέο στοιχείο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου και έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση και εξατομίκευση

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» «Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2016 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Βασική Αρχή!!! Ο ενήλικας καθοδηγεί το παιδί κατά τη φοίτηση του στην Α τάξη του Δημοτικού Σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Το αγαπημένο μας παιχνίδι

Το αγαπημένο μας παιχνίδι Το αγαπημένο μας παιχνίδι ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΚΛΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΚΛΑ ΜΕΓΑΛΗ, ΟΜΟΡΦΗ, ΞΑΝΘΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΜΙΑ ΠΛΕΞΟΥΔΑ. ΕΧΕΙ ΦΟΥΝΤΩΤΟ ΦΟΡΕΜΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΡΟΖ. ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙ Ι»

ΘΕΜΑ: «ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙ Ι» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙ Ι» Πτυχιακή εργασία της σπουδάστριας : Βασιλειάδη Μαρία Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΗΜΕΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΗΜΕΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Δ.Ε. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προτεινόμενες για την Ημέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.)

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) 1 Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ: «Αρχίζει να γερνά κανείς από τη στιγμή που σταματάει να παίζει». Tι εννοεί ο Πλάτωνας με τα πιο πάνω λόγια; Συμφωνείτε; Μήπως το παιχνίδι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ελευθερία Γνώμης «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις

Ελευθερία Γνώμης «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις Διεθνής Σύμβαση του Ο.Η.Ε για τα δικαιώματα του παιδιού Άρθρο 12 Ελευθερία Γνώμης «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Οι μεγάλοι πρέπει να ακούν και να παίρνουν σοβαρά υπόψη

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος:

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: 2015-2016 Διάρκεια υλοποίησης: 5 μήνες ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Να

Διαβάστε περισσότερα

Πιο αναλυτικά, δημιουργήθηκε, μια ιστοσελίδα τύπου wiki όπου προστέθηκαν οι ανάλογες αναφορές σε δραστηριότητες από το Φωτόδεντρο.

Πιο αναλυτικά, δημιουργήθηκε, μια ιστοσελίδα τύπου wiki όπου προστέθηκαν οι ανάλογες αναφορές σε δραστηριότητες από το Φωτόδεντρο. ΣΧΟΛΕΙΟ Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης, με θέμα την διατροφή, οι μαθητές με την χρήση των Τ.Π.Ε, εξερευνούν, πειραματίζονται και δοκιμάζουν τις γνώσεις τους σε μια σειρά από ψηφιακές δραστηριότητες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η.

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η. Π3.1.4 Λέξη, ήχοι και εικόνες Ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα αποδοχής της αναπηρίας και της διαφορετικότητας καθώς και ανάπτυξης ενταξιακής κουλτούρας μέσα από τα παραμύθια. Παπαμιχαλοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Βλέπω και Μαθαίνω. Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 1. Κατάλογος Ελέγχου Πρώτου Λεξιλογίου

Βλέπω και Μαθαίνω. Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 1. Κατάλογος Ελέγχου Πρώτου Λεξιλογίου Ενδεικτικά εργαλεία αξιολόγησης γλωσσικής ετοιμότητας για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Βλέπω και Μαθαίνω Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Εργαλεία Αξιολόγησης: 1. Κατάλογος Ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια

Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια 65 Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια Σωτήριος Δρομπόνης ΠΕ70 3 ο Δ.Σ. Μεγάρων Τάξη Γ και Ε Διάρκεια 4 διδακτικές ώρες Στόχοι Να γνωρίσουν οι μαθητές την αξία και την ομορφιά των λουλουδιών στη γη.

Διαβάστε περισσότερα

Η βαλίτσα του κ. 2Π Βασικοί στόχοι της εκπαιδευτικής βαλίτσας: Η καλλιέργεια της συνείδησης του ενεργού πολίτη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η ευαισθητοποίηση γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα και την

Διαβάστε περισσότερα

μεσογειακή διατροφή και τα πλεονεκτήματα που αυτή έχει έναντι διατροφής άλλων λαών (π.χ. διατροφή άλλων λαών πλούσια σε λίπη).

μεσογειακή διατροφή και τα πλεονεκτήματα που αυτή έχει έναντι διατροφής άλλων λαών (π.χ. διατροφή άλλων λαών πλούσια σε λίπη). ΑΣΚΗΣΗ 1 Στην άσκηση αυτή ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός κάνει μια εισαγωγή στα παιδιά σχετικά με το πόσο απαραίτητη είναι η ισορροπημένη διατροφή στον οργανισμό μας. Προτείνεται να υπάρξει μια σύντομη αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη μέρα του μαθήματος των Ελληνικών!

Η πρώτη μέρα του μαθήματος των Ελληνικών! Η πρώτη μέρα του μαθήματος των Ελληνικών! Πιο κάτω, παρουσιάζεται μια δραστηριότητα εκκίνησης της σχολικής χρονιάς, όσον αφορά το μάθημα των Ελληνικών, στις μεγάλες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Η δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Δημοτικό Σχολείο Ψευδά Σχολική χρονιά: 2007-2008

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Δημοτικό Σχολείο Ψευδά Σχολική χρονιά: 2007-2008 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Δημοτικό Σχολείο Ψευδά Σχολική χρονιά: 2007-2008 Διευθύντρια: Ελένη Παστού Συντονιστική Ομάδα: 1. Χαρίκλεια Γεωργίου (Συντονίστρια) 2. Χριστίνα Παλαίχωρου 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. Λίγα λόγια παίκτες Διάρκεια 30 Για ηλικίες 10+

ΟΔΗΓΙΕΣ. Λίγα λόγια παίκτες Διάρκεια 30 Για ηλικίες 10+ ΟΔΗΓΙΕΣ 2-4 παίκτες Διάρκεια 30 Για ηλικίες 10+ Λίγα λόγια... Η ζωή ενός εργάτη σε ένα εργοστάσιο παιχνιδιών είναι σχετικά απαιτητική αλλά και απολαυστική. Τι καλύτερο από το να βρίσκεσαι δίπλα σε παιχνίδια!

Διαβάστε περισσότερα

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά.

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά. ΟΔΗΓΙΕΣ Το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στον κόσμο (μετά το Έβερεστ) με ύψος 8.611 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Θεωρείται, επίσης, ένα από τα δυσκολότερα βουνά άνω των 8.000 μέτρων. Το Κ2 ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική βαλίτσα Safe Water Sports

Εκπαιδευτική βαλίτσα Safe Water Sports Εκπαιδευτική βαλίτσα Safe Water Sports Για την ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ Εκπαιδευτικη βαλίτσα Οι βαλίτσες της SAFEWATERSPORTS ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο με βασικό σκοπό τη δημιουργία μιας

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια

Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια Φάση 1: Διάγνωση Φάση 2: Οργάνωση Ετοιμασία Φάση 3: Εφαρμογή Ο εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος ώστε να διαγνώσει τα διαφορετικά επίπεδα της τάξης του Μικρές, συντρέχουσες αξιολογήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

κατανόηση διαλόγου, συμπλήρωση ερωτηματολογίου 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με το ερωτηματολόγιο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

κατανόηση διαλόγου, συμπλήρωση ερωτηματολογίου 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με το ερωτηματολόγιο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Τρίτη διδακτική πρόταση Συνέντευξη στο δρόμο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1-2 διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Test Unit 1 Match 4 Match 3 Example: Complete: η, το 3 Example:

Test Unit 1 Match 4 Match 3 Example: Complete: η, το 3 Example: Test Unit 1 Σύνολο: /20 1 Match Βαθμοί: 4 2 Match Βαθμοί: 3 1. Μ κ 2. Α ω 3. Κ ε 4. Λ μ 5. Η α 6. Ω υ 7. Ν λ 8. Ε ν 9. Υ η Example: η μαμά 1. το νερό 2. το μήλο 3. το λεμόνι 4. η καρέκλα 5. η κότα 6. το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1. Ανάπτυξη και Ενδυνάμωση του Εαυτού 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Συναισθηματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

*WWW.PANOSPLATRITIS.COM

*WWW.PANOSPLATRITIS.COM Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ! *WWW.PANOSPLATRITIS.COM 1 Πρωινό Όπως το αυτοκίνητο χρειάζεται καύσιμα για να ξεκινήσει έτσι και εμείς χρειαζόμαστε ένα καλό πρωινό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ Ομάδα ανάπτυξης Μαρία Τσικαλοπούλου, Μαθηματικός Σ Κ Υ Δ Ρ Α / 2 0 1 5 Το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι τα μαθηματικά της

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Β Τάξη Όνομα Ημερομηνία 1. Ακούω και γράφω GeΓεΓεγειαΓεξξηη... 2. Ακούω το τραγούδι Παπαγάλος και Πεπόνι (στην ιστοσελίδα: https://www.youtube.com/watch?v=lr3bas1jq20 ). Διαβάζω

Διαβάστε περισσότερα