εκδοσεις τωνσυναδελφων Bιογραφικά ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ, ΜΑΪΟΥ 2013 Αμφιθέατρο «Ιω. Δρακόπουλος» Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "εκδοσεις τωνσυναδελφων Bιογραφικά ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ, 10-11 ΜΑΪΟΥ 2013 Αμφιθέατρο «Ιω. Δρακόπουλος» Πανεπιστημίου Αθηνών"

Transcript

1 Αμφιθέατρο «Ιω. Δρακόπουλος» Πανεπιστημίου Αθηνών Περιλήψεις εισηγήσεων Bιογραφικά

2 Λουκάς Αξελός ΕΚΔΟΤΗΣ Οι περιπέτειες του βιβλίου και των ιδεών στην κρίσιμη εικοσαετία Η σκιά του Εμφυλίου στα χρόνια της δεκαετίας του 1960 και συνθήκες που επικρατούσαν στον χώρο του βιβλίου και των ιδεών. Η ανατροπή της «ομαλής ροής» με το πραξικόπημα του 67 και το πάγωμα που επέφερε στην εκδοτική δράση. Οι πρώτες άμεσες αντιδράσεις και η δημιουργία νέου τύπου εκδοτικών μονάδων που συνδύαζαν τα εκδοτικά με τα πολιτικά δρώμενα. Η μάχη των ιδεών και του βιβλίου στα χρόνια της χούντας. Η, για πρώτη φορά, κατάκτηση μιας χωρίς εισαγωγικά πολυφωνίας. Η άνθηση και η κυριαρχία του πολιτικού βιβλίου. Τα νέα δεδομένα και έντονες ανακατατάξεις που επέφερε η μεταπολίτευση. Η ανασυγκρότηση του παλιού κόσμου και στον χώρο του βιβλίου, η κυριαρχία των «υλοτόμων», η συρρίκνωση ή και εξαφάνιση μέρους της αντιδικτατορικής εκδοτικής «χλωρίδας και πανίδας». Αθηνά Ζηζοπούλου ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Η συγκρότηση του Συνδικάτου Εργατών Τύπου Αθηνών, Η σταδιακή μηχανοποίηση της τυπογραφικής παραγωγής στις αρχές του 20ού αιώνα προκάλεσε δομικές μεταβολές όχι μόνο στην οργάνωση των τυπογραφικών επιχειρήσεων της Αθήνας αλλά και στη συγκρότηση των εργατικών σωματείων. Ακολουθώντας το δυτικοευρωπαϊκό παράδειγμα, εργάτες στα τυπογραφεία του αθηναϊκού Τύπου θα ιδρύσουν σωματεία ανά ειδικότητα (πιεστών, λινοτυπών, μηχανικών, στχειοθετών). Η κονομική κρίση του 1929 και ο ανταγωνισμός μεταξύ των τυπογραφείων της Αθήνας θα οδηγήσουν στη συσπείρωση των τριών ενώσεων στο τμήμα στχειοθεσίας, με στόχο τη διατήρηση των κεκτημένων «προνομίων». Το 1933 ιδρύεται τελικά το Συνδικάτο Εργατών Τύπου Αθηνών και το 1935 ενσωματώνεται τελευταία σε αυτό η Ένωση Πιεστών. Το 1938, με νόμο του Μεταξά, το συνδικάτο μετονομάζεται σε Ένωση Εργατών Τύπου Αθηνών, έναν τίτλο που θα διατηρήσει μέχρι το Άννα Καρακατσούλη ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΕΚΠΑ Όταν τα βιβλία πουλιούνταν αλλά δεν αγοράζονταν: Η κρίση του βιβλίου τη δεκαετία του 1930 Ο αντίκτυπος της μεγάλης κονομικής κρίσης του 1929 στον χώρο του ελληνικού βιβλίου άρχισε να γίνεται αισθητός από το Η μείωση των πωλήσεων και η συνακόλουθη πτώση των τιμών σχολιάζονται ευρέως από τον Τύπο και εκδότες και λογοτέχνες απαντούν σε ειδικές έρευνες που προσπαθούν να εξηγήσουν την κατακρήμνιση. Οι αιτίες αναζητούνται κυρίως σε εσωτερικές παθογένειες της αγοράς του βιβλίου, λύσεις που προτείνονται έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα και το θέμα παραμένει στην επικαιρότητα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Η ανακοίνωση θα αναφερθεί στα χαρακτηριστικά της μεγάλης αυτής κρίσης του ελληνικού βιβλίου σε συσχετισμό με τα διεθνή δεδομένα και την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά βιβλίου.

3 Χριστίνα Μπάνου ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Παλαιές αξίες και νέ όρ: Οι αλλαγές στην εκδοτική αλυσίδα και προκλήσεις για την ελληνική εκδοτική βιομηχανία Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν σημειωθεί σημαντικές μεταβολές στην εκδοτική βιομηχανία: εξαγορές και συγχωνεύσεις εκδοτικών οίκων, η παντοδυναμία των εκδοτικών ομίλων και των μεγάλων εκδοτικών οίκων, μηχανισμοί ανάδειξης των μπεστ-σέλλερ, η κυριαρχία και ακολούθως τα προβλήματα στα βιβλιοπωλεία-αλυσίδες, και κυρίως νέες τεχνολογίες της πληροφόρησης έχουν σηματοδοτήσει αλλαγές σε κάθε κρίκο της εκδοτικής αλυσίδας, από τον συγγραφέα και τον εκδότη έως τον αναγνώστη. Σε αυτό το πλαίσιο, επίκαιρα ερευνητικά ζητήματα αποτελούν, μεταξύ άλλων, ο ρόλος του εκδότη και του επιμελητή, η αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του ατζέντη, η επίδραση των νέων τεχνολογιών στην προώθηση και το μάρκετινγκ των βιβλίων, η σημασία των μέσων κνωνικής δικτύωσης, η κατάρτιση των στελεχών της εκδοτικής βιομηχανίας, η συνύπαρξη του εντύπου με τις νέες μορφές δημοσίευσης. Αναμφίβολα, τεχνολογίες της πληροφόρησης προσφέρουν πολλές δυνατότητες και συνιστούν παγκοσμίως σημαντικές προκλήσεις σε ένα όχι πάντοτε ευνοϊκό, λόγω της κονομικής ύφεσης αλλά και άλλων παραγόντων, περιβάλλον. Η ελληνική εκδοτική βιομηχανία, αποτελώντας τμήμα ενός παγκοσμιοπημένου συνόλου και διατηρώντας ταυτόχρονα κάπα ιδιαίτερα γνωρίσματα, καλείται να επιλύσει προβλήματα, να αντιμετωπίσει παθογένειες και παράλληλα, αναγνωρίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της, να αξιοπήσει τις νέες δυνατότητες και προκλήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, αξίες, στόχ, στρατηγικές και ρόλ των εμπλεκομένων στην εκδοτική αλυσίδα συνταιριάζοντας το παρελθόν με το παρόν, το παλαιό και το νέο συχνά επαναπροσδιορίζονται. Η ανακοίνωση, μετά τη σκιαγράφηση των γνωρισμάτων της εκδοτικής βιομηχανίας και των αλλαγών στην εκδοτική αλυσίδα παγκοσμίως, επικεντρώνεται στην ελληνική εκδοτική βιομηχανία, με στόχο να αναλύσει τις ανωτέρω αλλαγές και να διερευνήσει τις προκλήσεις και τις δυνατότητες για την ελληνική εκδοτική δραστηριότητα. Δημήτρης Παυλόπουλος ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑ Πρωτότυπο εναντίον φαντάσματος: Εικονογράφος παλαιάς κοπής στον καιρό της κρίσης Η ανακοίνωση έχει ως κέντρο της την εικονογράφο Ράνια Βαρβάκη, η οποία εργάζεται στον χώρο του παιδικού βιβλίου. Δεδομένου ότι ο τρόπος της παραπέμπει περισσότερο στη λεπτομερή δουλειά των ζωγράφων-χαρακτών του 19ου αιώνα, συνοψίζεται η ιστορία της εικονογράφησης παιδικών εντύπων στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1880 και μετά.

4 Βάσιας Τσοκόπουλος ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Η κρίση του βιβλίου πριν τον πόλεμο και σήμερα: Παραλληλίες και διαφορές Ιστορική ανδρομή στην πορεία της έκδοσης στην Ελλάδα από την εποχή της συγκρότησης των επαγγελματικών εκδοτικών οίκων και παρουσίαση των συνθηκών της πρώτης μεγάλης κρίσης που έπληξε τον εκδοτικό χώρο μέσα στη δεκαετία του Αναφορά στην εξέλιξη του βιβλίου μετά τον πόλεμο με συγκριτική παρουσίαση των σημερινών προβλημάτων της έκδοσης μέσα από την ιστορική προοπτική. Χρήστος Αστερίου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Ο νέος συγγραφέας στην ελληνική εκδοτική στέπα Με το σκηνικό να αλλάζει ραγδαία και τον εκδοτικό χώρο να δοκιμάζει τις αντοχές του παλεύοντας κυριολεκτικά για την επιβίωση, ο νέος συγγραφέας έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από διλήμματα που αφορούν τη συγκρότηση, τη γραφή και την εξέλιξή του. Την ίδια στιγμή, καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του «επαγγέλματος» σ ένα περιβάλλον ολοένα εχθρικότερο, βιώνοντας την προοδευτική κατάρρευση τόσο του προσωπικού βιοτικού του επιπέδου όσο και εκείνου των πιθανών αναγνωστών του. Όπως μας μαθαίνει, ωστόσο, η ιστορία, η συγγραφή δεν σταματά ακόμα και στις πλέον αντίξοες συνθήκες. Κι όσο δεν διαφαίνεται τερματισμός της κρίσης, μένει να επιχειρηθεί μια πρώτη καταγραφή της κατάστασης κι ένας επανακαθορισμός της πορείας του συγγραφέα, ενός «επαγγελματία» χωρίς επάγγελμα σε μια χώρα που τον εχθρεύεται παντοτρόπως. Θωμάς Τσαλαπάτης ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ Η πύκνωση της ιστορίας και η συμπύκνωση της γλώσσας: Θεματικές, μοτίβα και γλώσσα της νεότερης πητικής γενιάς στην Ελλάδα της κρίσης Καθώς ο παλιός κόσμος καταρρέει και εποχές αλλάζουν δέρμα, καλούμαστε να βιώσουμε μια παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβάλλει τα χαρακτηριστικά της ως στχεία του νέου. Όλο και πιο έντονη καταστολή και επιβολή, θεσμοποίηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, χρήση της γλώσσας για όλο πιο έντονη συγκάλυψη και παραπλάνηση. Μέσα στην αντιξοότητα ενός τέτου κόσμου, συναντούμε μια νέα πητική γενιά που προσπαθεί να αρθρώσει τον λόγο της, κόντρα στις διάφορες δυσκολίες και τα εμπόδια που προκύπτουν σε μια σειρά επιπέδων. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα ακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμέν νεότερ πητές διαχειρίστηκαν την κρίση μέσα στη γλώσσα και τον στίχο κόντρα στον θόρυβο των νεκρών λέξεων.

5 Κρίτων Ηλιόπουλος ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ Οι Μεταφράσεις και η Πατριδογνωσία Ο σπάνιος, φυλετικός, μισαλλόδοξος και στερεοτυπικός εθνικισμός του «Γένους» μας, από την εποχή της «παλιγγενεσίας» έως σήμερα, εκτός από γεννήτορας συνείδησης και θεσμών, αποτελεί θεμέλιο λίθο και απόλυτο κριτήριο για κάθε είδους κυρίαρχη πνευματική παραγωγή που σχετίζεται με την επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους. Η μετάφραση ή μεταφράσεις δεν αποτελούν εξαίρεση, μάλιστα την πρώτη περίοδο της εθνικής συγκρότησης υπήρξαν ο κορμός της εθνογενετικής διαδικασίας. «Θεωρούντες την ακριβή και επιμελημένην μετάφρασιν ξένων δοκίμων συγγραφών χρησιμοτέραν τς αναγνώσταις και ήττον παρακεκινδυνευμένην της πρωτοτύπου συγγραφής διά τους πλείστους των Ελλήνων και ιδίως δια νέον στχειώδους μόλις μαθήσεως ευμρούντα, απεφασίσαμεν την εκ του αγγλικού μετάφρασιν της αξιολόγου πραγματείας του φιλέλληνος κυρίου ΚΑΡΟΛΟΥ ΤΑΚΕΡΜΑΝ, πρώην πρέσβεως των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εν Αθήναις, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΟΝ, Εν τω έργω τούτω, ως εν κατόπτρω ειλικρινεί, δύναται πας Έλλην μεθ υπερηφανείας να ίδη τα προτερήματα της φυλής του [ ] να καταγνώση δε τα ελαττώματα ταύτης και τα κακώς εν Ελλάδι κείμενα αβροφρόνως και μετριοπαθώς υποδεικνύμενα υμίν προς διόρθωσιν.» Α. Α. ΖΥΓΟΜΑΛΑΣ Υπάλληλος του επί των Εξωτερικών Υπουργείου, 1877 Έπειτα από ένα βλέμμα στο παρελθόν, παραμένει το ερώτημα κατά πόσον σήμερα ο ελληνικός εθνικισμός σχετίζεται με την «καλή» μετάφραση σε «καλά» ελληνικά. Παναγιώτης Σουλτάνης ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Ο επιμελητής του μεταφρασμένου κειμένου: Η σύνθετη αποστολή του αφανούς τελωνοφύλακα Ο ρόλος του επιμελητή ή διορθωτή του κειμένου είναι ρόλος διαμεσολαβητικός: ο επιμελητής κινείται στην ασαφή γραμμή που συνδέει τον δημιουργό ενός κειμένου με τον αποδέκτη του, τον αναγνώστη. Στην περίπτωση του μεταφρασμένου κειμένου, η διαμεσολάβηση είναι διπλή: προηγείται αυτή του μεταφραστή, που είναι και η βαρύνουσα, και ακολουθεί αυτή του επιμελητή: η δική της βαρύτητα είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του μεταφραστικού μόχθου. Ο επιμελητής εδώ λειτουργεί σαν ένας «τελωνοφύλακας» της γλώσσας ή σαν ένας εν δυνάμει προστάτης του αναγνώστη επιτελεί ένα έργο σύνθετο, αφανές τις περισσότερες φορές, αλλά αναγκαίο. Μιχάλης Λαλιώτης ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΣΜΕΔ Μεταφραστές Επιμελητές Διορθωτές στο χώρο του βιβλίου: Χτες και σήμερα Η εισήγηση του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα επαγγελματίες του κλάδου, καθώς και τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο του βιβλίου από αυτή τη σκοπιά. Συγκεκριμένα προβλήματα αλλά και τα ζητήματα που θέτουν κονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη μορφή που παίρνει το εκδοτικό τοπίο και με τις νέες τεχνολογίες καθιστούν τους ΜΕΔ ένα ενδιαφέρον παράδειγμα για τη σύγκριση της κατάστασης πριν και μετά από την κρίση.

6 Βασίλης Γραμέλης ΕΚΔΟΤΗΣ Η παραγωγή, το κόστος και η αγορά του βιβλίου στη χώρα μας σε καιρούς κρίσης Η παραγωγή, το κόστος και η αγορά του βιβλίου στη χώρα μας σε καιρούς κρίσης. Τρόπ μείωσης του κόστους παραγωγής. Το διαδίκτυο ευνοεί ή όχι το βιβλίο; Νίκος Λαμπρόπουλος ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΣ Κρίση: Αλάτι πάνω στις πληγές της βιβλιοαγοράς Μια αποτίμηση της κρίσης στο χώρο του βιβλίου με τη ματιά και την εμπειρία ενός βιβλιοπώλη της επαρχίας. Η κρίση του βιβλίου είχε ξεκινήσει πολύ πριν την κονομική κρίση και τα πιο επώδυνα έπονται. Υπεύθυν, εκτός από τους εξωγενείς παράγοντες, όλ όσ συνθέτουν το κύκλωμα της βιβλιοαγοράς με την κοντόφθαλμη και αγρίως αρπακτική συμπεριφορά τους. Μια περιήγηση που θα ξεκινήσει από το κανάκεμα του «αναγνώστη» μέχρι το βραχυκύκλωμα με τις μεγάλες αλυσίδες βιβλίου. Δημήτρης Δημόπουλος ΕΚΔΟΤΗΣ, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΣ Υπάρχει τελικά κρίση στο βιβλίο; Τελικά πρέπει να μιλάμε για κρίση του βιβλίου γενικώς ή για κρίση ενός συγκεκριμένου συστήματος έκδοσης, παραγωγής και εμπορίας βιβλίου; Η άνθηση εναλλακτικών εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων ίσως μας κατευθύνει προς τη δεύτερη περίπτωση. Νίκος Αντωνίου ΒΙΒΛΙΟΫΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΣΥΒΧΑ Οι εργασιακές σχέσεις στον χώρο του βιβλίου στα χρόνια του μνημονίου Επιχειρήσεις που κλείνουν και αφήνουν στον δρόμο πολλούς εργαζόμενους. Εργαζόμεν απλήρωτ για μήνες. Εκ περιτροπής εργασία, 4ωρα ελαστικά ωράρια. Αλλά και το φαινόμενο των «πτωχευμένων επιχειρήσεων με πλούσιους ιδιοκτήτες». Τόνια Αράχωβα ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Εθνική Βιβλιοθήκη: Ένας εθνικός οργανισμός σε εξέλιξη Μέσα στο πλαίσιο της περιρρέουσας συγκαιρινής ατμόσφαιρας των κονομικών και κνωνικών προβλημάτων, ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία αποκτά ο ρόλος που μπορούν και πρέπει να παίξουν ιδρύματα και θεσμοί που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες διατήρησης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού. Η πολιτισμική κληρονομιά αποτελεί το πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτει ο ελληνισμός, και η αξιοποίησή της στις σημερινές περιστάσεις συνιστά προτεραιότητα. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ως το εθνικό αποθετήριο της γνώσης, αποτελεί έναν οργανισμό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καλείται να παίξει έναν νέο, πιο παρεμβατικό ρόλο στην εξελικτική της πορεία. Ο σεβασμός στο θησαυροφυλάκιό της και παράλληλα η τόνωση του ρόλου της ως συντονιστή ενός εθνικού δικτύου βιβλιοθηκών με έγκυρη και στοχευμένη παραγωγή μεταδεδομένων, καθώς και η διάνξη διαύλων επικνωνίας με τους πολίτες σκιαγραφούν το προφίλ ενός υπό εξέλιξη ιδρύματος με αυτονόητη μοναδικότητα.

7 Χριστίνα Κυριακοπούλου ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ Οι δημοτικές/δημόσιες βιβλιοθήκες σήμερα: Τι και γιατί Η παρουσίαση θα εξετάσει το ερώτημα που πλανάται στη σκέψη των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στις βιβλιοθήκες σχετικά με το αν απειλείται η ύπαρξή τους από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Θα επισημανθούν αλλαγές που συντελούνται καθημερινά με τη διάθεση όλο και περισσότερων πληροφοριών από το διαδίκτυο (βιβλία, μουσική, ταινίες κ.λπ.) και κατά πόσο αυτές αλλαγές αποτελούν απειλή. Θα γίνει προσπάθεια να παρουσιαστούν νέα μοντέλα ανάπτυξης και λειτουργίας των βιβλιοθηκών. Βασική προτροπή θα είναι να δοθεί βάρος στους πολίτες και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν εν μέσω και της κονομικής κρίσης. Κεντρική επιδίωξη της βιβλιοθήκης είναι να αποτελέσει ζωτικό κομμάτι της κνωνίας στην οποία απευθύνεται, άρα να προσπαθήσει να επανεξετάσει, αναδιαμορφώσει και ανανεώσει τον ρόλο της. Γιώργος Γλωσσιώτης ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ Ψηφιακό βιβλίο: Συνέχεια ή τομή; Στην ανακοίνωση παρουσιάζονται καταρχάς νέες τεχνολογικές δομές και η ανάπτυξη του ψηφιακού βιβλίου. Στη συνέχεια εξετάζεται κατά πόσο το νέο μέσο αποτελεί συνέχεια του έντυπου βιβλίου ή είναι η τομή που αλλάζει δραστικά τη σχέση μας με αυτό. Εξετάζονται επίσης ζητήματα κυκλοφορίας, πνευματικών δικαιωμάτων και χρήσης του ψηφιακού βιβλίου από το κνό. Έφη Γιαννοπούλου ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΡΙΑ Το βιβλίο στην καρδιά της κρίσης: Χαρτογράφηση του παρόντος και αναζήτηση μελλοντικής προοπτικής Με άξονα την κρίσιμη κατάσταση στον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα της κρίσης σήμερα θα επιχειρηθεί μια επισκόπηση των βασικών λειτουργικών προβλημάτων και ελλειμμάτων πολιτικής που διαπιστώνονται και θα σκιαγραφηθεί μια πρόταση για τις μελλοντικές προοπτικές του ρόλου του βιβλίου ως πολιτισμικού, μορφωτικού και κνωνικού αγαθού όπως επιθυμούμε να τις συνδιαμορφώσουμε. Στρογγυλή τράπεζα: Προοπτικές και ζητούμενα Συμμετέχουν: Νίκος Ξυδάκης (δημοσιογράφος, τεχνοκριτικός), Νικόλας Βουλέλης (δημοσιογράφος, μεταφραστής), Νίκος Δαββέτας (συγγραφέας, κριτικός) και Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων. Προεδρία: Μανώλης Πιμπλής (δημοσιογράφος).

8 Ο Νίκος Αντωνίου είναι βιβλιοϋπάλληλος και πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής. Ο Λουκάς Αξελός γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε ιστορία της νεότερης Ελλάδας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τα γράμματα και το βιβλίο και διευθύνει από την ίδρυσή τους τις εκδόσεις «Στοχαστής» (1969) και το περιοδικό Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου, Έρευνας και Κριτικής (1980). Έχει εκδώσει πάνω από δέκα βιβλία με θέματα που αφορούν την εθνική και κνωνική συνείδηση στην Ελλάδα, το κυπριακό ζήτημα και την εκδοτική δραστηριότητα και κίνηση των ιδεών στην Ελλάδα. Σταθερή είναι η ενασχόλησή του με την ποίηση. Πήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και ανθολογίες, ενώ επιμελήθηκε, σχολίασε και προλόγισε αρκετά βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Έχει δημοσιεύσει δοκίμια, μελέτες και άρθρα σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και εφημερίδες. Τελευταίο του βιβλίο είναι το Ξαναδιαβάζοντας τον Γκράμσι. Η Τόνια Αράχωβα είναι φιλόλογος - παλαιογράφος και από τον Ιούλιο του 2011 Αναπληρώτρια Γενική Διεθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για τον ρόλο των πολιτιστικών ιδρυμάτων και τη στρατηγική διοίκηση των βιβλιοθηκών. Είναι μέλος της Standing Committee της IFLA (Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών) και της Διεθνούς Επιτροπής Βραβείου για την Καλύτερη Βιβλιοθήκη. Με το ψευδώνυμο Τόνια Αλεξάκη διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό (δεκατα). Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Ο Χρήστος Αστερίου γεννήθηκε στην Αθήνα το Σπούδασε γερμανική και ελληνική λογοτεχνία στην Αθήνα, στο Würzburg και στη Ζυρίχη. Συγγραφέας και εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει μια συλλογή διηγημάτων (Το γυμνό της σώμα και άλλες παράξενες ιστορίες, Πατάκης 2003) και δύο μυθιστορήματα (Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη. Μια αληθινή ιστορία, Πατάκης 2006, δεύτερη έκδοση Πόλις 2003 και Ίσλα Μπόα, Πόλις 2012). Επιμελήθηκε τις επιστολές του Δ.Π. Παπαδίτσα προς τον Ε.Χ. Γονατά (Να μου γράφεις έστω και βαδίζοντας, Πατάκης 2000) κι έχει μεταφράσει βιβλία από τα Γερμανικά. Ο Νικόλας Βουλέλης είναι δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί σε πολλές εφημερίδες και έχει διατελέσει διευθυντής ειδήσεων του ΑΠΕ. Σήμερα είναι διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών. Η Έφη Γιαννοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου. Από το 1993 ασχολείται επαγγελματικά με τη λογοτεχνική μετάφραση από τα Γαλλικά, τα Ισπανικά και τα Αγγλικά, την επιμέλεια και την κριτική λογοτεχνίας. Για τη μετάφραση του βιβλίου Κονστάνσια και άλλες ιστορίες για παρθένους του Κάρλος Φουέντες τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ισπανόφωνης λογοτεχνίας του ΕΚΕΜΕΛ. Συμμετέχει στη συντακτική ομάδα του περιοδικού Unfollow και είναι συντονίστρια της ομάδας Βιβλίου του τμήματος πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

9 Ο Γιώργος Γλωσσιώτης είναι απόφτος του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθηνών. Έχει πλούσια επαγγελματική δράση και από το 2000 εργάζεται ως υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης και από τον Ιούλιο του 2012 είναι πρόεδρός της. Είναι εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ της EBLIDA και στο Managment of Libraries Associations Section της IFLA. Ο Βασίλης Γραμέλης γεννήθηκε το Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Αθήνας. Εργάστηκε ως μοντέρ-ενθέτης στην εφημερίδα Έθνος. Από το 1992 είναι ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο των γραφικών τεχνών (υπεύθυνος του εργαστηρίου γραφικών τεχνών ΣΥΝΘΕΣΗ), ενώ από το 2004 ασχολείται και με τις εκδόσεις βιβλίων (υπεύθυνος των εκδόσεων ΚΨΜ και ΣΤΡΑΤΗΣ). Ο Νίκος Δαβέττας είναι συγγραφέας και κριτικός (Αθήνα, 1960) Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα από τις σελίδες του περιοδικού Διαγώνιος το Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει έντεκα βιβλία (έξι πητικά, μία συλλογή διηγημάτων και τέσσερα μυθιστορήματα). Το 2010 το βιβλίο του Η εβραία νύφη τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε στην Ολλανδία σε μετάφραση του Hero Hokwerda. Επίσης, πήματα και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Το 2003 κυκλοφόρησε στη Μ. Βρετανία μια επιλογή του πητικού του έργου σε απόδοση Tomas Nairn. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Partisan Review, Agenda, Waves, Modern Poetry in Translation, Erythia. Υπό έκδοση βρίσκεται ο τόμος Η λογοτεχνία υπό κρίση, στον οποίο ο συγγραφέας έχει συγκεντρώσει τα κριτικά του κείμενα που δημοσίευσε κατά καιρούς σε περιοδικά κι εφημερίδες (Το Βήμα, Η Καθημερινή, Το Τέταρτο, Νέα Εστία, Εντευκτήριο κ.ά.). Ο Δημήτρης Δημόπουλος είναι εκδότης (εκδόσεις Κουκκίδα) και βιβλιοπώλης (Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο).

10 Η Αθηνά Ζηζοπούλου σπούδασε στο Τμήμα Κνωνιολογίας της Σχολής Κνωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι υποψήφια διδακτόρισσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τίτλος διδακτορικής διατριβής: «Τυπογράφ και Εργάτες Τύπου στην Αθήνα τον 20ό αιώνα». Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για την Ιστορία της Χαρτοπητικής: 2006: «Η βιομηχανία χάρτου στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα: Τέσσερα παραδείγματα». 2006: «Τυπογραφεία και χαρτοπίες της Θεσσαλονίκης (19ος-20ός αι.)». 2004: «Η ιστορία της ελληνικής χαρτοπίας από το 1930 έως σήμερα». Δημοσιεύσεις: «Η χαρτοπία και η χαρτοβιομηχανία Αιγίου, », Χρήστος Λούκος (επιμ.), Βιομηχανίες χάρτου στην Ελλάδα (19ος-20ός αιώνας), Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2008, σ «Ελληνική Χαρτοπία Μακεδονίας Α.Ε.: Η πρώτη χαρτοπία της Θεσσαλονίκης, », Χρήστος Λούκος (επιμ.), Βιομηχανίες χάρτου στην Ελλάδα (19ος-20ός αιώνας), Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2008, σ «Οι χαρτοπητικές μηχανές της ΕΓΛ - Χαρτοπία Ε.Γ. Λαδόπουλου στην Πάτρα», Δελτίο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς, περίοδος Γ, τχ. 1 (2010), σ «Έμμισθες σχέσεις στα τυπογραφεία της Αθήνας, », Τυπογραφία και Τυπογράφ, Πρακτικά Ημερίδας στη μνήμη του Χρίστου Γ. Μανουσαρίδη, ΕΜΝΕ, Αθήνα 2013, υπό έκδοση. Ο Κρίτων Ηλιόπουλος, πτυχιούχος του Βιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, ασχολείται επαγγελματικά με μεταφράσεις κάθε είδους και διερμηνείες, αδιαλείπτως για τα τελευταία είκοσι χρόνια. Μεγαλύτερη παραγωγή έχει στη μετάφραση λογοτεχνίας από Ισπανικά και Πορτογαλικά, με περισσότερους από 50 τίτλους συγγραφέων όπως Ντανιέλ Τσαβαρία, Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο, Κάρλος Φουέντες, Ρομπέρτο Μπολάνιο, Πέδρο Αντόνιο δε Αλαρκόν, Μιγκέλ Ντελίμπες. Λίμα Μπαρέτο και άλλ. Η Άννα Καρακατσούλη είναι επίκουρη καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στην Αθήνα, το Στρασβούργο και το Παρίσι και έχει διατελέσει εμπειρογνώμων στην UNESCO (Παρίσι) για τη νέα έκδοση της Ιστορίας της Ανθρωπότητας και υποδιευθύντρια του Κνωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Ασχολείται με ζητήματα της ιστορίας της διανόησης και του βιβλίου, των διεθνικών ρευμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο και της ιστορίας της απκιοκρατίας. Η μελέτη της Στη χώρα των βιβλίων: Η εκδοτική ιστορία του Βιβλιοπωλείου της Εστίας, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων (2011).

11 Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης είναι λέκτορας της Θεωρίας και της Ιστορίας της Ιστοριογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκδώσει το βιβλίο Η συγκρότηση της ιστορικής επιστήμης και η διδασκαλία της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών , Αθήνα 2006, ενώ έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους για τη δικτατορία , την ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα, τη μνήμη και την ιστορία. Έχει διδάξει στα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας των πανεπιστημίων Αθήνας και Κρήτης και διδάσκει στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Είναι επιστημονικός συνεργάτης των Αρχείων Σύγχρονης Κνωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και γραμματέας του Δικητικού Συμβουλίου τους. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά, που αναφέρονται στη νεοελληνική ιστορία και ιστοριογραφία του 19ου και 20ού αιώνα, στην ιστορία των εκδόσεων και του περιοδικού Τύπου. Η Χριστίνα Κυριακοπούλου γεννήθηκε το 1958 και είναι μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία και Κνωνιολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτιστική διαχείριση. Από το 1983 έως το 2012 εργάστηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καλλιθέας (από το 1994 έως το 2012 από τη θέση της προϊσταμένης). Από το 2013 έως σήμερα είναι διευθύντρια στη Διεύθυνση Πολιτισμού Παιδείας & Νέας Γενιάς του Δήμου Καλλιθέας. Τα χρόνια δίδαξε βιβλιοθηκονομία στη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθήνας. Παράλληλα, από το 2007 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης όπου παραμένει μέχρι σήμερα ως μέλος του ΔΣ. Επίσης είναι τακτικό μέλος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Αρχείων & Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και μέλος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Ο Μιχάλης Λαλιώτης είναι μέλος του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών. Άρχισε να εργάζεται σαν μεταφραστής στο χώρο των εκδόσεων το 2006 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Ο Νίκος Λαμπρόπουλος είναι βιβλιοπώλης. Ίδρυσε το 1982 στην πόλη της Λιβαδειάς το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ. Από το 1992 μέχρι σήμερα διοργανώνει συστηματικά κάθε δεκαπενθήμερο λογοτεχνικές βραδιές και εκδηλώσεις πολιτισμού. Συνεργάστηκε αρκετά χρόνια με ομάδα του ΕΚΕΒΙ και συνομίλησε με συναδέλφους του στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο με θέμα την «οργάνωση και διαχείριση ενός σύγχρονου βιβλιοπωλείου» αλλά και για την εμπειρία του από τις εκδηλώσεις με θέμα «Το βιβλιοπωλείο ως πολιτιστικό κύτταρο». Τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει και σε εκδόσεις βιβλίων που σχετίζονται με την ιστορία και τη μυθολογία της Βωτίας. Το βιβλίο Δίστομο 10 Ιουνίου 1944 Το ολοκαύτωμα τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο Ο Νίκος Μέλλιος έχει σπουδάσει κονομικά και έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με θέματα κονομικής ιστορίας, τοπικής ιστορίας και ιστορίας των επιχειρήσεων, συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα, εκδόσεις, καθώς και σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει αποκτήσει μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις στην Ανκτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, στην Εταιρική Διακυβέρνηση και την Εταιρική Κνωνική Ευθύνη, στις Δημόσιες Σχέσεις καθώς και σε ζητήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Παρακολουθεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικνωνία και Δημοσιογραφία» του Ανκτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Εργάζεται στο Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.).

12 Η Χριστίνα Μπάνου είναι επίκουρος καθηγήτρια («Πολιτική και Εκδοτική του Βιβλίου») στο Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν την εκδοτική και την πολιτική του έντυπου βιβλίου, τη σημερινή εκδοτική βιομηχανία αλλά και την ιστορία της, την αισθητική του έντυπου βιβλίου, την αναγνωστική πολιτική. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια για το βιβλίο και την εκδοτική δραστηριότητα. Πρόσφατα εξέδωσε τη μονογραφία Το επόμενο βήμα του Γουτεμβέργιου: εκδοτικοί οίκ στην Ελλάδα στις αρχές του 21ου αιώνα, Παπαζήσης, Αθήνα Ο Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά. Σπούδασε στην Αθήνα, γραφικές τέχνες στα ΤΕΙ, και οδοντιατρική και ιστορία τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων και ως δημοσιογράφος σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Ο Δημήτρης Παυλόπουλος σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ( ), όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος ( )» (1996). Εργάστηκε ως επιμελητής στο Μουσείο Βούρου-Ευταξία (της Πόλεως των Αθηνών) ( ), ως συντάκτης από το 1993 και ως ειδικός συνεργάτης σύνταξης από το 1998 στο τετράτομο Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών του εκδοτικού οίκου «Μέλισσα» ( ). Έχει λάβει μέρος με ανακνώσεις σε όλα τα συνέδρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ελλάδα. Το 2005 δίδαξε για ένα εξάμηνο (ΠΔ 407/1980) Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2009 είναι επίκουρος καθηγητής Γενικής Ιστορίας της Τέχνης με έμφαση στη Νεότερη Τέχνη στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει τα εξής βιβλία: Χαρακτική - Γραφικές Τέχνες. Ιστορία - Τεχνικές - Μέθοδ (Αθήνα 1995, έκδοση αναθεωρημένη και συμπληρωμένη: 2004) Δημητρίου Π. Πασχάλη, Άνδρι Καλλιτέχναι (Άνδρος 1996) [= Ανδριακά Χρονικά, τ. 25] Ζητήματα Νεοελληνικής Γλυπτικής (Αθήνα 1998) Διδάσκαλ της Χαρακτικής, Αγαθάγγελος Τριανταφύλλου - Αριστείδης Λ. Ροβέρτος - Νικόλαος Ι. Φέρμπος (Αθήνα 2003) Κούλα Μπεκιάρη. Ζωγραφική - Χαρακτική. Άννα Μπεκιάρη. Γλυπτική - Ζωγραφική (Αθήνα 2007) Ζογγολόπουλος (Αθήνα 2007) Σωτήρης Σόρογκας (Αθήνα 2008) Οδηγός για εκπόνηση γραπτής εργασίας στην Ιστορία της Νεότερης Τέχνης (Αθήνα 2008) Ελληνική Χαρακτική, Ιστορία - Λεξικό Χαρακτών (Αθήνα 2012). Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του διδακτικού εγχειριδίου Ιστορία των Τεχνών - Έργα και Δημιουργοί, το οποίο εκδόθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Αθήνα 2000). Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, και επιτροπών σχετικών με θέματα Ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης. Ο Μανώλης Πιμπλής γεννήθηκε στην Αθήνα το Σπούδασε Νομικά και εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Τα Νέα, υπεύθυνος του ενθέτου «Βιβλιοδρόμιο». Είναι επίσης συντονιστής του κύκλου εκδηλώσεων «Λέξεις και Σκέψεις» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Έχει εργαστεί στην τηλεοπτική εκπομπή βιβλίου «Βιβλία στο κουτί». Έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε συλλογικά έργα.

13 Ο Παναγιώτης Σουλτάνης σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εδώ και είκοσι χρόνια περίπου εργάζεται κυρίως ως επιμελητής εκδόσεων. Ο Θωμάς Τσαλαπάτης γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Το 2007 έγραψε και συν-σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο Όλα τα ρολόγια της πόλης ή ο γέρος και η φωτοτυπία. Αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εποχή, Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών και σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Επίσης ασκεί τη Stand-Up κωμωδία. Η πρώτη του πητική συλλογή με τίτλο Το ξημέρωμα είναι σφαγή, Κύριε Κρακ, Εκάτη 2011), βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα την επόμενη χρονιά (από κνού με το βιβλίο Ιπποκράτους 15 του Θωμά Ιωάννου). Από τις εκδόσεις Εκάτη κυκλοφορεί, επίσης, ένα βιβλίο με ποίηση του W.B. Yeats, που μετέφρασε σε συνεργασία με τον Μιχάλη Παπαντωνόπουλο. Το σύνολο των κειμένων του βρίσκονται στο ιστολόγιό του, Groucho Marxism: Πήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Ισπανικά και στα Ρώσικα. Ο Βάσιας Τσοκόπουλος είναι ιστορικός. Ήταν υπεύθυνος της έρευνας του ΕΚΕΒΙ: Ιστορία των εκδοτικών οίκων στην Ελλάδα, Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων γεννήθηκαν με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να αποδείξουν πως εργαζόμεν μπορούν και χωρίς αφεντικό.

Πτυχές διαμόρφωσης αναγνωστικής πολιτικής και πολιτικής για το έντυπο βιβλίο στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

Πτυχές διαμόρφωσης αναγνωστικής πολιτικής και πολιτικής για το έντυπο βιβλίο στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες Πτυχές διαμόρφωσης αναγνωστικής πολιτικής και πολιτικής για το έντυπο βιβλίο στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες Χριστίνα Μπάνου, Λέκτορας Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τηλ.: 26610-87416,

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγγραφείς του τεύχους

Οι συγγραφείς του τεύχους Οι συγγραφείς του τεύχους Οι συγγραφείς του τεύχους [ 109 ] Ο Θανάσης Αγάθος είναι λέκτορας Νεο ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της Στέγης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Κώστας Θεριανός Δέσποινα Καρακατσάνη Μανώλης Κουτούζης

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Κώστας Θεριανός Δέσποινα Καρακατσάνη Μανώλης Κουτούζης ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ο Κώστας Θεριανός είναι κοινωνιολόγος και Διδάκτωρ των Επιστημών της Αγωγής. Εργάζεται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα ενδιαφέροντα του εστιάζονται στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Γνωστικό περιεχόμενο Περιεχόμενο Τμήματος Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καταλαμβάνει σημαντική θέση στο χώρο των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της Στέγης

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία ΣΑΝΤΡΑ ΚΡΟΠΑ Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλελλήνων της Λετονίας «Ο Ερμής» Ο ελληνισμός για τον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑIΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2016

Διαβάστε περισσότερα

Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b.

Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b. Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b. gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2015 ΤΕΛΕΣΗ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ 44 ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Κουστένης Δόμνα Κόφφα Βασιλική Λάζου

Παναγιώτης Κουστένης Δόμνα Κόφφα Βασιλική Λάζου Οι συγγραφείς Ο Παναγιώτης Κουστένης είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών και του ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του ιδίου ιδρύματος. Τα ερευνητικά του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1974

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1974 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1974 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΌ ΣΥΝΈΔΡΙΟ Παρασκευή & Σάββατο 12-13 Οκτωβρίου 2018 Αμφιθέατρο UNESCO, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το περιοδικό

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Οι μουσικές εκδόσεις ανάμεσα στο έντυπο και το ψηφιακό: προκλήσεις για τη μουσική πληροφόρηση και δημιουργικότητα

Οι μουσικές εκδόσεις ανάμεσα στο έντυπο και το ψηφιακό: προκλήσεις για τη μουσική πληροφόρηση και δημιουργικότητα Οι μουσικές εκδόσεις ανάμεσα στο έντυπο και το ψηφιακό: προκλήσεις για τη μουσική πληροφόρηση και δημιουργικότητα Χριστίνα Μπάνου, Επίκουρος καθηγήτρια (Πολιτική και Εκδοτική του Βιβλίου), Τμήμα Αρχειονομίας,

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτορική Διατριβή

Διδακτορική Διατριβή Διδακτορική Διατριβή Ένας μοναχικός δρόμος με διεξόδους; Τόνια Αράχωβα, Υποψήφια Διδάκτωρ, tonia@idkaramanlis.gr Γκέλη Μανούσου, Υποψήφια Διδάκτωρ manousou@eap.gr Τόνια Χαρτοφύλακα, Υποψήφια Διδάκτωρ tonia@eap.gr

Διαβάστε περισσότερα

Προσεγγίζοντας την ποιότητα της αναγνωστικής πολιτικής των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών

Προσεγγίζοντας την ποιότητα της αναγνωστικής πολιτικής των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών Προσεγγίζοντας την ποιότητα της αναγνωστικής πολιτικής των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών Χριστίνα Μπάνου 1 & Άννα-Μαρία Ολένογλου 2, 1 Λέκτορας, Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ιωάννου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 09-05-2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ & ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» Επιμορφωτικό πρόγραμμα με θέμα την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τις Νέες Τεχνολογίες διοργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Διαλόγου. Συντονιστές: Βαγγέλης Ανάγνου, Δανάη-Μερόπη Βαϊκούση & Δημήτρης Βεργίδης

Θέμα Διαλόγου. Συντονιστές: Βαγγέλης Ανάγνου, Δανάη-Μερόπη Βαϊκούση & Δημήτρης Βεργίδης Θέμα Διαλόγου «ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ ΣΤΑ ΣΔΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Συντονιστές: Βαγγέλης Ανάγνου, Δανάη-Μερόπη Βαϊκούση & Δημήτρης Βεργίδης Θέματα για συζήτηση: [Μπορείτε να συμμετάσχετε, στέλνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Διά Βίου Μάθησης. Μάθησης. Ποίηση και Θέατρο Αρχαία Ελλάδα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Διά Βίου Μάθησης. Μάθησης. Ποίηση και Θέατρο Αρχαία Ελλάδα Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Πρόγραµµα Πρόγραµµα Διά Βίου Μάθησης Μάθησης Ποίηση και Θέατρο στην Ποίηση και Θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα Αρχαία Ελλάδα + Στόχος του προγράμματος Το πρόγραμμα επιμόρφωσης Ποίηση και Θέατρο

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Κείμενο [Η επίδραση της τηλεόρασης στην ανάγνωση] Ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιμήσεων του κοινού συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Άρθρο 1 Ίδρυση Ιδρύεται στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Γραφεία: Κτήριο Αποστολίδη, Καλλιπόλεως και Ερεσού 1 T.K. 20537, 1678 Λευκωσία, Τηλ.: + 357 22893850, Τηλομ.: + 357 22 894491 Παρουσίαση 26 Ιανουαρίου 2014 2. ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έργα του βρίσκονται σε διάφορες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Έργα του βρίσκονται σε διάφορες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό. Νικόλας Αντωνίου Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1988. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα με καθηγητές τον Χάρη Κοντοσφύρη και Μανώλη Πολυμέρη.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Η Αγάθη Γεωργιάδου είναι διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εργάστηκε ως Ειδική Επιστήμων στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ως μέλος

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματολογία ως μέσο ανάπτυξης κριτικής σκέψης: εφαρμογές στο πλαίσιο των Αναλυτικών Προγραμμάτων»

Ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματολογία ως μέσο ανάπτυξης κριτικής σκέψης: εφαρμογές στο πλαίσιο των Αναλυτικών Προγραμμάτων» ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ UCLAN CYPRUS ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ Ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματολογία ως μέσο ανάπτυξης κριτικής σκέψης: εφαρμογές στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής» ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής» ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής» Ειδίκευση (A) «Η Παιδαγωγική ως επιστήμη και πράξη σε σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης» Στην ειδίκευση αυτή για το ακαδημαϊκό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή επανάληψη: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποψηφίους διδάκτορες στο πλαίσιο της χρηµατοδοτούµενης Πράξης Κύρτου Πλέγµατα

Ορθή επανάληψη: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποψηφίους διδάκτορες στο πλαίσιο της χρηµατοδοτούµενης Πράξης Κύρτου Πλέγµατα Ορθή επανάληψη: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποψηφίους διδάκτορες στο πλαίσιο της χρηµατοδοτούµενης Πράξης Κύρτου Πλέγµατα Αθήνα, 22/7/2013 To Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύµατος

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή;

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΕ0708 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Ζ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες & Δράσεις

Ημερίδα Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες & Δράσεις Ακαδημία Πλάτωνος Οι δρόμοι της Γνώσης Ημερίδα Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες & Δράσεις Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη 12/10/2015 www.plato-academy.gr Ακαδημία Πλάτωνος Οι δρόμοι της

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ & ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ & ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ & MΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ & ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Χριστίνα Μπάνου, επίκουρος καθηγήτρια cbanou@ionio.gr 1o μάθημα Α Εξάμηνο Ακαδ. Έτος: 2016-2017

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους Αιτιολογική έκθεση Η Επιτροπή Κρατικών Bραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης εργάστηκε για τα βραβεία του 2013, όπως και την προηγούµενη χρονιά, έχοντας επίγνωση α. των µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

http://sep4u.gr Oι συνολικές θέσεις εισακτέων το 2009 στα Ελληνικά ΑΕΙ: 4370 και το 2014 3.925

http://sep4u.gr Oι συνολικές θέσεις εισακτέων το 2009 στα Ελληνικά ΑΕΙ: 4370 και το 2014 3.925 1 ο Επιστημονικό Πεδίο Κοινά με άλλα Επιστημονικά Πεδία 1ο και 4ο - Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Αγρίνιο) -Πολιτισμικής Τεχ/γίας και Επικ/νίας (Μυτιλήνη) -Τεχνών Ήχου και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 3330 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Οι πτυχιούχοι του Τμήματος κατέχουν τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες στην εφαρμογή μεθόδων που τους δίνουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικά συγγραφέων

Βιογραφικά συγγραφέων Βιογραφικά συγγραφέων Η κ. Μαρία Κορδάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εχει διδακτορικό στην Εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

ανθρωπιστικών επιστημών Ηρώ Φραντζή

ανθρωπιστικών επιστημών Ηρώ Φραντζή Πληροφόρηση και επικοινωνία στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών έρευνα χρηστών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ Ηρώ Φραντζή Ανθρωπιστικές επιστήμες Litterae humaniores Humanities Geisteswissenschaften-Kulturwissenschaten

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Σ. ΑΥΓΟΥΛΕΑ - ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Σ. ΑΥΓΟΥΛΕΑ - ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Σ. ΑΥΓΟΥΛΕΑ - ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» - 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Από τις σπουδές στην εργασία: παρελθόν και μέλλον

Από τις σπουδές στην εργασία: παρελθόν και μέλλον Γραφείο Διασύνδεσης και Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Από τις σπουδές στην εργασία: παρελθόν και μέλλον ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 29-31 Μαΐου 2008 Ιόνιο Πανεπιστήμιο & Αμφιθέατρο Νέου Τμήματος Ιστορίας Η ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά Καλλιτεχνική επιμέλεια εξωφύλλου ΝΙΚΟΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ Σχεδιασμός & δημιουργία εξωφύλλου ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΑΚΗΣ [www.alpha2.gr] ISBN έντυπης έκδοσης: 978-960-7948-46-5 ISBN ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

5. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΠΣ ΤΟΥ ΤΦ

5. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΠΣ ΤΟΥ ΤΦ Στοχοθεσία και Προγραµµατισµός Δράσεων για το ΠΠΣ του ΤΦ 5. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΠΣ ΤΟΥ ΤΦ Στόχοι του ΠΠΣ Κεντρικός εκπαιδευτικός προσανατολισµός του ΠΠΣ του ΤΦ είναι η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Πετροπούλου Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου

Αικατερίνη Πετροπούλου Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Παγκόσµια ηµέρα βιβλιοθηκών: ακαδηµαϊκές βιβλιοθήκες, εκπαιδευτική κοινότητα, τοπική κοινωνία Αικατερίνη Πετροπούλου Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Παγκόσµια ηµέρα βιβλιοθηκών Ο εορτασµός µιας παγκόσµιας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016 Ο

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016 Ο Πρώτα οι Πολίτες ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016 Ο Πρώτος Λόγος στους Πολίτες Δήμος Έγκωμης...Πρώτα η Έγκωμη Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι - ΔΗΜΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ 1. Κασινίδης Κωστάκης (Ντίνος) Γεννήθηκε το 1958 στον Πεδουλά.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΜΑΡΑ Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ΟΜΙΛΙΑ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΜΑΡΑ Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ΟΜΙΛΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΜΑΡΑ Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ΟΜΙΛΙΑ Κυρίες και Κύριοι, Είναι μοιραίο, όταν ακολουθείς ως ομιλητής τους συγκεκριμένους σπουδαίους προλαλήσαντες να πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΜΟΡΦΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΜΟΡΦΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το πρόγραμμα Το Πρόγραμμα με τίτλο «Το θέατρο ως μορφοπαιδευτικό αγαθό και καλλιτεχνική έκφραση στην εκπαίδευση και την κοινωνία» υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018-2019 «Κάτω από το χαλί της ιστορίας: Πώς γράφεται και πώς κρίνεται ένα ιστορικό έργο» Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Ημερομηνία Ανάρτησης: 12/12/2014 Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Η έκθεση καταγράφει και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικές, συχνά εμβληματικές εικόνες και ντοκουμέντα που υπογραμμίζουν τον καίριο ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ Ρέθυμνο, 12 Αυγούστου 2013 Δεύτερη Αναγγελία Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού''

Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού'' Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού'' Οι παρακάτω προσκλήσεις εντάσσονται στο Έργο «ΠΑΝ ΕΚΤΗΣ Νο2- Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Κατηγορία ECTS Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη Υποχρεωτικό 6 Ελληνική Γλώσσα Υποχρεωτικό 6 Η Ιστορία και η Διδακτικής της Υποχρεωτικό 6

Διαβάστε περισσότερα

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Τ ΙΜΗΤΙΚΗ Ε ΚΔ ΗΛΩΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Λίγες εκδηλώσεις θα ήταν τόσο κατάλληλες για να τιµηθεί η παγκόσµια ηµέρα του βιβλίου, η 23η Απριλίου, όσο εκείνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Μήνυμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ για τον εθελοντισμό Όταν ένας συνάνθρωπος μας ή μια ομάδα ανθρώπων γύρω μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς αρνηθούμε, τότε οι λέξεις αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια,

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση Διάλογος με θέμα: Η ελληνική γεωπολιτική ταυτότητα: η σημασία της Κρήτης.

Εκδήλωση Διάλογος με θέμα: Η ελληνική γεωπολιτική ταυτότητα: η σημασία της Κρήτης. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Ηράκλειο, 14 Φεβρουαρίου 2017 Εκδήλωση Διάλογος με θέμα: Η ελληνική γεωπολιτική ταυτότητα: η σημασία της Κρήτης. Tο Τμήμα KRHTH-ΚΝΩΣΟΣ HJ-11 της AHEPA HELLAS, με αφετηρία το βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Project 6 ΒΙΒΛΙΟ Υ Π Ε Ύ Θ Υ Ν Ο Ι Κ Α Θ Η Γ Η Τ Έ Σ : Ε. Μ Π Ι Λ Α Ν Ά Κ Η Φ. Α Ν Τ Ω Ν Ά Τ Ο Σ

Ερευνητική Εργασία Project 6 ΒΙΒΛΙΟ Υ Π Ε Ύ Θ Υ Ν Ο Ι Κ Α Θ Η Γ Η Τ Έ Σ : Ε. Μ Π Ι Λ Α Ν Ά Κ Η Φ. Α Ν Τ Ω Ν Ά Τ Ο Σ Ερευνητική Εργασία Project 6 ΒΙΒΛΙΟ Υ Π Ε Ύ Θ Υ Ν Ο Ι Κ Α Θ Η Γ Η Τ Έ Σ : Ε. Μ Π Ι Λ Α Ν Ά Κ Η Φ. Α Ν Τ Ω Ν Ά Τ Ο Σ ΓΕΝΙΚΑ Παγκοσμίως σήμερα ως βιβλίο εννοείται η συνηθέστερη κατηγορία έντυπου αντικειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

Δυσλεξία και διδασκαλία αγγλικής γλώσσας. Γουλέτη Κατερίνα, Κοκκώνη Ανθή, Περικλεους Κατερίνα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δυσλεξία και διδασκαλία αγγλικής γλώσσας. Γουλέτη Κατερίνα, Κοκκώνη Ανθή, Περικλεους Κατερίνα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΕΣ 09.30 Προσέλευση 10.00-11.15 Ο υποτιτλισμός ως εργαλείο εκμάθησης ξένων γλωσσών, Γουλέτη Κατερίνα 11.15-11.45 Διάλειμμα 11.45-13.00 Προσεγγίζοντας τα αγγλικά για μαθητές με δυσλεξία,

Διαβάστε περισσότερα

1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών

1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών 1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμια Τμήμα Εισαγωγική κατεύθυνση (κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου) 2014 2013 2012 127 Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας 19.964

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης από το 1984

Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης από το 1984 ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης από το 1984 Γιώργος Χριστοδούλου Καθηγητής Εφαρμογών gchrist@libd.teithe.gr Βιβλιοθήκες σήμερα Το παραδοσιακό μοντέλο της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ , ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΑ ΚΑΤΣΙΚΗ - ΓΚΙΒΑΛΟΤ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑ 2001 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η οριοθέτηση της παιδικής λογοτεχνίας σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 8590 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Οι Κλωστοϋφαντουργοί Μηχανικοί Τ.Ε. με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές τους γνώσεις, ασχολούνται είτε

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το αρχείο Γεωργακά;

Τι είναι το αρχείο Γεωργακά; Τι είναι το αρχείο Γεωργακά; 0 Είναι ένα λεξικογραφικό αρχείο δυόμιση εκατομμυρίων δελτίων, προϊόν συστηματικής και ακαταπόνητης αποδελτίωσης της νέας ελληνικής γλώσσας που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0156/153. Τροπολογία. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0156/153. Τροπολογία. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 21.3.2019 A8-0156/153 153 Αιτιολογική σκέψη 5 (5) Η προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτισμικής πολυμορφίας εξαρτάται από την ύπαρξη ακμαζόντων και ανθεκτικών πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων που είναι σε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ Συστάσεις για πολιτικές για την ανάπτυξη της Ανοικτής Πρόσβασης στη Νότια Ευρώπη Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της Ανοικτής Πρόσβασης στη Νότια Ευρώπη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Όταν η περιφέρεια ερμηνεύει το κέντρο» Έλληνες Ιστορικοί Ευρωπαϊκής Ιστορίας

«Όταν η περιφέρεια ερμηνεύει το κέντρο» Έλληνες Ιστορικοί Ευρωπαϊκής Ιστορίας ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ «Όταν η περιφέρεια ερμηνεύει το κέντρο» Έλληνες Ιστορικοί Ευρωπαϊκής Ιστορίας Επιστημονική Διημερίδα 4 5 Μαΐου 2018 Αμφιθέατρο Παλιάς Νομικής

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» ANAPARASTASIS - rendering - animation - VR - stereoscopic presentation

«ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» ANAPARASTASIS - rendering - animation - VR - stereoscopic presentation Harvard Center for Hellenic Studies Κώδικας VENETUS A Studio Παράλληλο Κύκλωμα Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Ανάδειξη κινηματογραφικών συλλογών από το αρχείο του STUDIO-παράλληλο κύκλωμα - Διάδοση της κινηματογραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα»

Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα» Ο συγγραφέας στο νέο του βιβλίο παρουσιάζει μια ορθολογική θέαση της κρίσης Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα» 23 Jan 201611.00 ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ Συνέντευξη στη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ 1. Παπαδάκη Πολυξένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, γνωστικό αντικείμενο «Γενική Πολιτειολογία», Φ.Ε.Κ. διορισμού: 1/ 11-1-2016. 2. Διοικητική θέση στο Πανεπιστήμιο: Πρόεδρος του

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµός Εισακτέων ακαδηµαϊκού έτους 2014-2015 (Πανελλήνιες 2014)

Αριθµός Εισακτέων ακαδηµαϊκού έτους 2014-2015 (Πανελλήνιες 2014) Αριθµός Εισακτέων ακαδηµαϊκού έτους 2014-2015 (Πανελλήνιες 2014) 1ο Επιστηµονικό Πεδίο: Νοµικών, Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Επιστηµών Κωδικός Τμήματος Πανεπιστήμιο Τμήμα Εισακτέοι 2013 Σελίδα 1 από 5 129

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Προαιρετικό σεμινάριο: Η διδασκαλία της Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση, Π.Ι. Οκτώβριος Νοέμβριος 2015 Επιμέλεια: Σωτηρία Παπαμαργαρίτη, Σύμβουλος Φιλολογικών Μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. LOGO

Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. LOGO Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. LOGO Γιατί να επιλέξω το Τμήμα Θεολογίας; Τι σπουδές θα κάνω; Θα βρω μετά δουλειά; Προβληματική Προοπτικές Το Τμήμα Θεολογίας αποτελεί, μαζί με το Τμήμα Κοινωνικής και Ποιμαντικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ιονυσία Καλλινίκου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών email: kallinikoudionysia@yahoo.gr Βασιλική Στρακαντούνα,

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα για τα γενετικά σύνδροµα στη

Ηµερίδα για τα γενετικά σύνδροµα στη Ηµερίδα για τα γενετικά σύνδροµα στη Θεσσαλονίκη Η εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας EMPLOY σας κοινοποιεί την υλοποίηση της επιστημονικής ημερίδας: ΝΕΥΡΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ - ΓΕΝΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα)

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) 334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) Ιστορικό Σημείωμα γαι την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1941, δηλ. κατά την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιος δανεισμός και οι λαϊκές βιβλιοθήκες

Δημόσιος δανεισμός και οι λαϊκές βιβλιοθήκες Ημερίδα «Βιβλιοθήκες, Αρχεία και Πνευματική Ιδιοκτησία» Δημόσιος δανεισμός και οι λαϊκές βιβλιοθήκες Χριστίνα Κυριακοπούλου MSc Cultural Management Βιβλιοθηκονόμος/Κοινωνιολόγος Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Φ. Φίλιος. Συνοπτικό Βιογραφικό

Βασίλειος Φ. Φίλιος. Συνοπτικό Βιογραφικό Βασίλειος Φ. Φίλιος Συνοπτικό Βιογραφικό Πτυχιούχος της Α.Σ.Ο. & Ε.Ε. / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics (ειδίκευση στη Λογιστική και Επιχειρηματική Χρηματοδότηση)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Στο σχέδιο νόμου «Ίδρυση Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού» Προς τη Βουλή των Ελλήνων

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Στο σχέδιο νόμου «Ίδρυση Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού» Προς τη Βουλή των Ελλήνων Α. ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στο σχέδιο νόμου «Ίδρυση Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού» Προς τη Βουλή των Ελλήνων Το βιβλίο και οι βιβλιοθήκες εντάσσονται στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Η Όλγα Κοζάκου Τσιάρα γεννήθηκε στη Λεµεσό της Κύπρου το 1946. Διορίστηκε στο Τµήµα Γραφιστικής του ΚΑΤΕΕ Αθήνας το 1978.

Η Όλγα Κοζάκου Τσιάρα γεννήθηκε στη Λεµεσό της Κύπρου το 1946. Διορίστηκε στο Τµήµα Γραφιστικής του ΚΑΤΕΕ Αθήνας το 1978. Η Όλγα Κοζάκου Τσιάρα γεννήθηκε στη Λεµεσό της Κύπρου το 1946 ΣΠΟΥΔΕΣ Είναι απόφοιτος του εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, (Εργαστήριο Γιάννη Παππά).1974 Του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μαθαίνω πριν σπουδάσω 8-2-2016 ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΟΦΙΑ ΜΠΟΥΤΣΙΟΥΚΗ Λέκτορας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ίδρυση: 1990 Το τρίτο κατά σειρά τμήμα που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ανήκει στη

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία: Οι ανώτερες γνωστικές διεργασίες

Γνωστική Ψυχολογία: Οι ανώτερες γνωστικές διεργασίες Γνωστική Ψυχολογία: Οι ανώτερες γνωστικές διεργασίες ΤΟΠΟΣ Επιστημονικές Εκδόσεις Επιμέλεια-Διόρθωση: Μαρία Αποστολοπούλου Εξώφυλλο: ΜΟΤΙΒΟ Α.Ε. 2014 Εκδόσεις Τόπος & Νίκος Μακρής, Μπετίνα Ντάβου, Θανάσης

Διαβάστε περισσότερα

Σας ενημερώνουμε ότι έχουν ανακοινωθεί οι ακόλουθες προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ως εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι έχουν ανακοινωθεί οι ακόλουθες προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ως εξής: EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Διεύθυνση : Εποπτείας Ερευνητικών Φορέων Τμήμα : Α Διοικητικής & Οικονομικής Εποπτείας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ ( )

ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ ( ) ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΕΣ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ (1922-2000) Tò Διοικητικό Συμβούλιο καί οί συνεργάτες του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών μέ μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκαν στις 4 Αύγούστου 2000 τήν άπώλεια του Αριστόβουλου

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Σχέδιο Δράσης

Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Σχέδιο Δράσης Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση Σχέδιο Δράσης 2016-2018 Δέσμευση : Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προσιτότητας του Κοινοβουλίου στον πολίτη Στόχος: Ενίσχυση της διαφάνειας των κοινοβουλευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών EGL / Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών EGL / Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Διάταξη Προγράμματος Σπουδών EGL / Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών EGL Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Επίπεδο Προπτυχιακό Μεταπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό βιβλίο, Βιβλιοθήκες και Εκπαίδευση Ανιχνεύοντας τα νέα δεδομένα

Ηλεκτρονικό βιβλίο, Βιβλιοθήκες και Εκπαίδευση Ανιχνεύοντας τα νέα δεδομένα Ηλεκτρονικό βιβλίο, Βιβλιοθήκες και Εκπαίδευση Ανιχνεύοντας τα νέα δεδομένα Γιώργος Γλωσσιώτης Βιβλιοθηκονόμος Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης Αφροδίτη Φράγκου MSc Βιβλιοθηκονόμος

Διαβάστε περισσότερα

Προσεγγίζοντας παιδαγωγικά τη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών: Η περίπτωσης της Mec Art του Νίκου Κεσσανλή

Προσεγγίζοντας παιδαγωγικά τη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών: Η περίπτωσης της Mec Art του Νίκου Κεσσανλή Προσεγγίζοντας παιδαγωγικά τη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών: Η περίπτωσης της Mec Art του Νίκου Κεσσανλή Πανάγου Ελένη, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πολιτιστικής & Εκπ/κής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας EMPLOY σας κοινοποιεί την υλοποίηση της επιστημονικής ημερίδας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας EMPLOY σας κοινοποιεί την υλοποίηση της επιστημονικής ημερίδας: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας EMPLOY σας κοινοποιεί την υλοποίηση της επιστημονικής ημερίδας: Τεχνικές Αντιμετώπισης Παιδιών με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο πλαίσιο της σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας. εμινάρια ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, επτέμβριος 2014

Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας. εμινάρια ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, επτέμβριος 2014 Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας εμινάρια ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, επτέμβριος 2014 1 Διευκρινίσεις για τα εγχειρίδια «Ο Λόγος Ανάγκη της Ψυχής» Και τα τρία εγχειρίδια και των τριών τάξεων κυκλοφορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-201 Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Κατηγορία ECTS ΥΑ0007 Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Υποχρεωτικό Επιστήμη ΥΔ0001 Ελληνική Γλώσσα Υποχρεωτικό ΥΒ0003 Η Ιστορία και η Διδακτικής της

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. 1. Διευθυντής σχολικής μονάδας: 54 ο Δ.Σ. Πειραιά

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. 1. Διευθυντής σχολικής μονάδας: 54 ο Δ.Σ. Πειραιά ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Προσωπικά στοιχεία υπαλλήλου: 1. Όνομα: ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2. Επώνυμο: ΝΙΚΑΣ 3. Ημερομηνία Γέννησης: 20-11-1966 4. Οικογενειακή κατάσταση: ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο παιδιά) Α. Τίτλοι σπουδών: 1. Πτυχίο

Διαβάστε περισσότερα

1ο Επιστημινικό πεδίο

1ο Επιστημινικό πεδίο 1ο Επιστημινικό πεδίο ΑΕΙ 129 ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 20.206 20.759-553 21.504-1.298 127 ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) 19.499 19.964-465 20.229-730 117 ΝΟΜΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ) 18.223

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή;

Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΔΟΣ ΘΕΣΗΣ ΜΟΡΙΑ

ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΔΟΣ ΘΕΣΗΣ ΜΟΡΙΑ ΒΑΣΕΙΣ 2015 (90% ΓΕΛ, ΕΠΑΛ Β ΗΜΕΡ.) 1 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΣΕΙΡΑ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΔΟΣ ΘΕΣΗΣ ΜΟΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ 90% ΓΕΛ/ΕΠΑΛΒ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ ΗΜ. 20.206 ΑΓΓΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Στόχοι: Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η ανάπτυξη, δηλαδή, μέσα στην τάξη-λογοτεχνικό εργαστήρι εσωτερικών κινήτρων, ώστε να εδραιωθεί μια σταθερότερη

Διαβάστε περισσότερα

«Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας

«Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας «Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας θεατρικές ασκήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες Συμπεριλαμβάνεται CD με φωτογραφικό υλικό Το πορτοκάλι με την περόνη: υλικό εργασίας θεατρικές ασκήσεις και

Διαβάστε περισσότερα

Για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Με την υποστήριξη του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευρώπη για τους πολίτες» Η ΕΕ με μια ματιά

Για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Με την υποστήριξη του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευρώπη για τους πολίτες» Η ΕΕ με μια ματιά Η ΕΕ με μια ματιά, ς και ανάπτυξη των ΜμΕ Το έργο χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το παρόν έντυπο αποτυπώνει τις απόψεις του συντάκτη και μόνο και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΚΕΙΜΕΝΟ Με τον όρο αυτομόρφωση περιγράφουμε μία σύνθετη εκπαιδευτική διαδικασία της οποίας θεμελιώδης κινητήρια δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

186 Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών Θράκης (Κομοτηνή)

186 Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών Θράκης (Κομοτηνή) 186 Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών Θράκης (Κομοτηνή) Σκοπός Το Τμήμα σύμφωνα με το ιδρυτικό του διάταγμα, έχει ως κύρια αποστολή «την καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση, με τη διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων

185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων 185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων Το Τμήμα Επιστημών της Τέχνης αποτελεί ανεξάρτητο Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2000-01. Το Τμήμα ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ε.Κ.Π.Α. Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Πανελλήνιο Συνέδριο Η δημιουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων & Προσχολικής Αγωγής Συντονίστρια: Επίκουρη Καθηγήτρια, Ελένη Μουσένα [Σύγχρονες Τάσεις στην Παιδαγωγική Επιστήμη] «Παιδαγωγικά μέσω Καινοτόμων

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ Ίδρυμα : Πανεπιστήμιο Πατρών Τίτλος ΠΠΣ: Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα