Ανάλυση τροχαίων ατυχηµάτων και συµπεριφοράς οδηγών στην Αττική Οδό. Τα πρώτα αποτελέσµατα και οι δυνατότητες έρευνας.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ανάλυση τροχαίων ατυχηµάτων και συµπεριφοράς οδηγών στην Αττική Οδό. Τα πρώτα αποτελέσµατα και οι δυνατότητες έρευνας."

Transcript

1 1 Ανάλυση τροχαίων ατυχηµάτων και συµπεριφοράς οδηγών στην Αττική Οδό. Τα πρώτα αποτελέσµατα και οι δυνατότητες έρευνας. Παντελής Κοπελιάς Συγκοινωνιολόγος Οδικής Λειτουργίας, ΑΤΤΙΚΕΣ ΙΑ ΡΟΜΕΣ Α.Ε. Φάνης Παπαδηµητρίου Προϊστάµενος Οδικής Λειτουργίας, ΑΤΤΙΚΕΣ ΙΑ ΡΟΜΕΣ Α.Ε. Κώστας Παπανδρέου ιευθυντής Κυκλοφορίας-Συντήρησης, ΑΤΤΙΚΕΣ ΙΑ ΡΟΜΕΣ Α.Ε. Περίληψη Τέσσερα, περίπου, χρόνια µετά την λειτουργία του πρώτου τµήµατος της Αττικής Οδού και 1 χρόνο µετά την ολοκλήρωση του έργου, οι δείκτες οδικής ασφάλειας δείχνουν ότι η Αττική οδός έχει ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Στην εργασία αυτή, παρουσιάζονται τα στοιχεία τροχαίων ατυχηµάτων της Αττικής Οδού, αναλύονται οι βασικοί τύποι ατυχηµάτων και καταγράφονται τα πρώτα συµπεράσµατα σχετικά µε την οδηγική συµπεριφορά των χρηστών µε έµφαση στις µετρήσεις ταχύτητας ως δείκτη ριψοκίνδυνης και παραβατικής συµπεριφοράς. Από τα συµπεράσµατα διαπιστώνεται ο βαθµός προσαρµογής των χρηστών στο περιβάλλον του αυτοκινητόδροµου και η σταδιακή αύξηση του αναλαµβανόµενου ρίσκου, γεγονός το οποίο πιστοποιείται αφενός από τις µεγάλες ταχύτητες, που καταγράφονται, αφετέρου από το σηµαντικό αριθµό των χρηστών που παραβαίνουν τα όρια. Επιπλέον, εξετάζονται ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως οι ταχύτητες στις σήραγγες και η «αντίδραση» των χρηστών στα µηνύµατα µέσω των πινακίδων µεταβλητών µηνυµάτων ζητήµατα που στην Ελλάδα δεν έχουν τύχει ιδιαίτερης ανάλυσης απουσία αντίστοιχου οδικού δικτύου και εξοπλισµού. Τα συµπεράσµατα οδηγούν στην ανάγκη περαιτέρω µελέτης της συµπεριφοράς των χρηστών διευρύνοντας το αντικείµενο και σε άλλα ζητήµατα (πχ φώτα στις σήραγγες, αποστάσεις ασφαλείας κλπ). Η Αττική Οδός προσφέρει αυτή τη δυνατότητα ως σύγχρονος αυτοκινητόδροµος και επιπλέον µπορεί να υποστηρίξει ανάλογες δράσεις κυρίως λόγω του τεχνολογικού της εξοπλισµού και της πληθώρας των στατιστικών στοιχείων που τηρούνται από της εταιρεία λειτουργίας και συντήρησης.

2 2 1. Εισαγωγή Η Αττική Οδός συγκεντρώνει αρκετά «πρωτότυπα» χαρακτηριστικά για τον ελληνικό χώρο, τα οποία από τους πρώτους µήνες λειτουργίας της φάνηκε να επηρεάζουν καθοριστικά τις καθηµερινές επιλογές των µετακινήσεων των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Ο νέος περιφερειακός αυτοκινητόδροµος της Αττικής έγινε σε µικρό χρονικό διάστηµα βασική επιλογή µετακίνησης µεγάλου αριθµού κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών. Η σταδιακή απόδοση του έργου από τον Μάρτιο του 2001 έως το καλοκαίρι του 2004 έφερε αύξηση στο µέσο ηµερήσιο αριθµό εισόδων στο αυτοκινητόδροµο από (αρχικό τµήµα 18 χιλ. Γέρακα Αεροδροµίου το 2001) σε (στο σύνολο των 65 χλµ έργου το 2004). Ο χρόνος διαδροµής από την επιλογή της Αττικής Οδού είναι το κύριο όφελος των χρηστών οι οποίοι κατά δήλωσή τους εξοικονοµούν κατά µ.ο. 30 λεπτά ανά µετακίνηση [1]. Από τα στοιχεία τροχαίων ατυχηµάτων προκύπτει ότι αντίστοιχα οφέλη υπάρχουν στο επίπεδο οδικής ασφάλειας ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα βαρέα ατυχήµατα και τους παθόντες. Πιο συγκεκριµένα τo χρονιά η οποία ήταν η πρώτη που το σύνολο του έργου της Αττικής Οδού βρισκόταν σε λειτουργία συνέβησαν 92 τροχαία ατυχήµατα µε παθόντες. Ο δείκτης των θανατηφόρων ατυχηµάτων ανά 100 εκ. οχηµατοχιλιόµετρα είναι 0,6 και ο αντίστοιχος των νεκρών ανά 100 εκ. οχηµατοχιλιόµετρα είναι 0,7. Οι δείκτες αυτοί κατατάσσουν την Αττική Οδό ανάµεσα στις πρώτες θέσεις από πλευράς ασφάλειας τόσο στην Ελλάδα, συγκρινόµενη µε αντίστοιχους αυτοκινητόδροµους, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο [πχ 2]. Το γεγονός ότι η Αττική Οδός «δηµιουργεί» την αίσθηση ασφάλειας στους οδηγούς πιστοποιείται και από τους ίδιους τους χρήστες οι οποίοι σε πρόσφατη έρευνα δηλώνουν ικανοποιηµένοι ή πολύ ικανοποιηµένοι από το επίπεδο ασφάλειας στον αυτοκινητόδροµο σε ποσοστό 86% [1] ενώ έχουν επίσης θετική γνώµη για παρεµφερή θέµατα όπως ο φωτισµός, το οδόστρωµα κλπ. Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδροµος ο οποίος σχεδιάστηκε ώστε να προσφέρει µια από τις βασικές αρχές της ασφάλειας, δηλαδή, «ένα οδικό περιβάλλον που δηµιουργεί τις συνθήκες µε τις οποίες η πλειοψηφία των χρηστών µπορεί να συνεργαστεί» [3]. Το αντικείµενο της εργασίας αυτής είναι κατά πόσο µπορούν να διατηρηθούν αυτές οι συνθήκες, εφόσον ακριβώς την παρούσα περίοδο διαπιστώνονται και τα πρώτα συµπτώµατα προσαρµογής (adaptation) της συµπεριφοράς των χρηστών σε ένα υψηλό επίπεδο ρίσκου και το οποίο διαπιστώνεται µελετώντας επικίνδυνες συµπεριφορές και παραβάσεις. Το φαινόµενο της προσαρµογής είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες και εµφανίζεται χωρίς εξαίρεση ως αντίδραση των χρηστών στις µεταβολές του οδικού περιβάλλοντος. Τα οφέλη από µέτρα ασφάλειας, από τη δηµιουργία νέων αυτοκινητοδρόµων, από χρήση συστηµάτων υποστήριξης του οδηγού, ακόµα και από βελτιώσεις των οχηµάτων, έχει αποδειχθεί ότι µειώνονται µετά από ένα χρονικό διάστηµα που απαιτείται για την προσαρµογή των χρηστών (πχ Evans [4]).

3 3 Επιπλέον, το γεγονός ότι η Αττική Οδός τροφοδοτείται από αστικό δίκτυο σαφώς διαφορετικών χαρακτηριστικών (κορεσµένο, µικρότερων ταχυτήτων, κλπ) αντανακλά στην τάση των οδηγών να διοχετεύσουν την «υπολειπόµενη ποσότητα» ρίσκου που δεν έχουν αναλάβει και την οποία επιδιώκουν (zerorisk theory, risk homeostasis theory πχ [5], ). Με έµφαση στην ταχύτητα, κατεξοχήν δείκτη ελέγχου της επικίνδυνης συµπεριφοράς, ακολουθεί η διερεύνηση του φαινοµένου στην Αττική Οδό. 2. Στοιχεία τροχαίων ατυχηµάτων στην Αττική Οδό Από τη στατιστική ανάλυση των ατυχηµάτων στην Αττική οδό (συµπεριλαµβάνοµένων και των συγκρούσεων µε υλικές ζηµιές για στατιστικούς λόγους) προκύπτει ότι συνηθέστεροι τύποι των ατυχηµάτων είναι οι νωτοµετωπικές συγκρούσεις (21%), οι εκτροπές (15%) και οι πλάγιες και πλαγιοµετωπικές συγκρούσεις (14%). Σηµειώνεται ότι οι νωτοµετωπικές συγκρούσεις ευθύνονται για το 1/3 των παθόντων στα ατυχήµατα σε παγκόσµιο επίπεδο και σχετίζονται ευθέως µε τις αναπτυσσόµενες ταχύτητες και τις αποστάσεις ασφαλείας. Τα ποσοστά αυτού του τύπου των συγκρούσεων διαφέρουν από χώρα σε χώρα και εξαρτώνται άµεσα και από τον τύπο του εξεταζόµενου δικτύου (αστικό, υπεραστικό, αυτοκινητόδροµοι). Υπολογίζεται, πάντως, ότι πτώση της µέσης ταχύτητας κατά 1,6 χλµ/ώρα επιφέρει µείωση των συγκρούσεων κατά 5% ενώ πτώση 2χλµ/ώρα επιφέρει µείωση των παθόντων (τραυµατίες/νεκροί) κατά 20% [6] Αρ.Ατυχηµάτων µε παθόντες Μ.Ο. ηµερήσιων εισόδων/ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέµβριος Οκτώβριος Νοέµβριος εκέµβριος ιάγραµµα 1: Ατυχήµατα µε παθόντες και µ.ο. ηµερήσιων εισόδων στην Αττική οδό ανά µήνα (2004) Στο διάγραµµα 1 φαίνεται η κατανοµή των ατυχηµάτων µε παθόντες ανά µήνα. Η κατανοµή αυτή ακολουθεί την κυκλοφοριακή φόρτιση του αυτοκινητόδροµου όπως αυτή προκύπτει από το µέσο ηµερήσιο αριθµό εισόδων ενώ αντίστοιχη κατανοµή των ατυχηµάτων σε σχέση µε τον κυκλοφοριακό φόρτο υπάρχει και στην κατανοµή ανά ώρα και ηµέρα. Τέλος,

4 4 σε ότι αφορά τα εµπλεκόµενα οχήµατα, αξίζει να σηµειωθεί ότι η συµµετοχή των βαρέων οχηµάτων σε ορισµένους τύπους ατυχηµάτων είναι ιδιαίτερα αυξηµένη, παρά το γεγονός ότι στη σύνθεση κυκλοφορίας συµµετέχουν στο 4-6% (ανάλογα το τµήµα της οδού). Ενδεικτικά, τα φορτηγά εµπλέκονται στο 29% των πλάγιων και πλαγιοµετωπικών συγκρούσεων, στο 19% των πυρκαγιών και στο 14% των νωτοµετωπικών συγκρούσεων. Επιπλέον το 10% των ατυχηµάτων στα οποία εµπλέκονται φορτηγά έχει ως αποτέλεσµα τον τραυµατισµό ενός τουλάχιστον χρήστη ενώ το ποσοστό αυτό στα ΙΧ είναι 2,5% µικρότερο. 3. Χωρική κατανοµή ατυχηµάτων και ταχύτητα Η προσπάθεια για τη µελέτη των τροχαίων ατυχηµάτων απαιτεί, πριν από όλα, την αναλυτική καταγραφή και τη δηµιουργία αξιόπιστων και ενηµερωµένων βάσεων δεδοµένων. Η διεύθυνση Κυκλοφορίας και Συντήρησης της εταιρείας λειτουργίας της Αττικής Οδού τηρεί τα αρχεία των ατυχηµάτων και σε συνεργασία µε την Τροχαία Αττικής Οδού επικαιροποιεί και διασταυρώνει τις σχετικές πληροφορίες. Η προσπάθεια καταγραφής και ανάλυσης συµπληρώνεται από το ολοκληρωµένο σύστηµα ΓΣΠ το οποίο έχει δηµιουργηθεί και µε σκοπό την καταγραφή και αξιολόγηση πιθανών µελανών σηµείων. Λόγω της µικρής περιόδου µελέτης (το έργο λειτουργεί ολοκληρωµένο περίπου 1,5 χρόνο) και για καθαρά στατιστικούς λόγους αναζητήθηκαν οι θέσεις των συγκρούσεων µε υλικές ζηµιές. Από τη χωρική ανάλυση αυτών των ατυχηµάτων προκύπτει ότι η πιο επιβαρηµένη περιοχή είναι το κεντρικό τµήµα της ΕΛΕΣΣ το οποίο όµως είναι και αυτό µε τον υψηλότερο αριθµό διανυόµενων οχηµατοχιλιοµέτρων αφού η ηµερήσια κυκλοφορία σε ορισµένα σηµεία του τµήµατος µπορεί να φτάσει και τις οχήµατα. Μια δεύτερη συσσώρευση συγκρούσεων µε υλικές ζηµιές παρατηρείται στον κόµβο Υ4 (Αγ. Παρασκευής). Η ανάλυση των στοιχείων ταχύτητας στο σηµείο δείχνει σαφή υπέρβαση των ορίων ταχύτητας. Στο σηµείο ισχύει το όριο των 60χλµ/ώρα και επιπλέον των σταθερών πινακίδων το ίδιο όριο αναγράφεται και στις πινακίδες µεταβλητών ορίων ταχύτητας (VSLS) των σηράγγων. Παρόλα αυτά, η µέση ταχύτητα των οχηµάτων µετρήθηκε κατά µέσο όρο µεταξύ 85 και 90 χλµ/ώρα (τις αντίστοιχες ώρες/ηµέρες/µήνα), δηλαδή πάνω από το όριο κατά 50%. Ένα άλλο τµήµα του αυτοκινητόδροµου που εµφάνισε τον περασµένο χρόνο συγκρούσεις µε υλικές ζηµιές βρίσκεται µεταξύ της χλµ θέσης 40 και 47 και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας προς το άκρο του αυτοκινητόδροµου µεταξύ του Α/Κ 18 (Παιανία) και του Α/Κ 20 (προς Μαρκόπουλο και Αεροδρόµιο ή Κορωπί). Το τµήµα αυτό είναι 3 λωρίδων, σπάνια κορεσµένο, και οι µετρήσεις δείχνουν ότι αναπτύσσονται οι µεγαλύτερες ταχύτητες στην Αττική Οδό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην αριστερή λωρίδα σε αυτό το τµήµα έχει µετρηθεί µέση ωριαία ταχύτητα 150 χλµ/ώρα.

5 5 4. Η ταχύτητα στην Αττική Οδό 4.1 Η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας Στον πίνακα 1 δίνεται η µέση ωριαία ταχύτητα 6 διαφορετικώναντιπροσωπευτικών σηµείων της Αττική Οδού. Η ταχύτητα δίδεται ανά λωρίδα και σε σύγκριση µε το όριο ταχύτητας του σηµείου. Από τη µελέτη των στοιχείων ταχύτητας προκύπτουν ορισµένα συµπεράσµατα: Πίνακας 1: Μετρήσεις ταχύτητας σε χαρακτηριστικά σηµεία της Αττικής Οδού και σύγκριση µε όρια ταχύτητας Απόκλιση Απόκλιση Απόκλιση Όριο α/α Χ.Θ. ΑΛ από όριο ΜΛ από όριο Λ από όριο ταχύτητας 1 Α 1, % % Ε 44, % % 88 10% 80 3 Α 30, % 105 5% 91-9% Α 40, % 113-6% 96-20% Ρ 5, % % 60 6 Κ 3, % 92 15% 77-4% 80 i) Η αριστερή λωρίδα «κινείται» σε όλα τα σηµεία πάνω από το όριο σε ποσοστό από 8% έως και κοντά στο 50%. Η µεσαία λωρίδα έχει µικρότερες ταχύτητες (περί τα 100 χλµ/ώρα) ενώ η δεξιά λωρίδα τις περισσότερες περιπτώσεις είναι εντός ορίων και µάλιστα σε ορισµένες φτάνει και το -20% ii) Μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι η (2) στην οποία το όριο των 80χλµ/ώρα είναι όριο πτώσης κατά την προσέγγιση του µετωπικού σταθµού διοδίων στο Κορωπί. Το όριο πέφτει σταδιακά από τα 120 στα 60 χλµ/ώρα (σε µήκος περίπου 1 χλµ) αλλά από τις µετρήσεις φαίνεται ότι αυτό στην πράξη δεν τηρείται ούτε και από όσους κινούνται στη δεξιά λωρίδα, οι οποίοι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων «υπακούουν» στα όρια. iii) Η περίπτωση (5) έχει αναφερθεί και προηγουµένως και αφορά τµήµα της Περιφ.Λεωφ.Υµηττού. Οι µετρήσεις δείχνουν ότι σε ένα πολύ επικίνδυνο σηµείο µε όριο 60 χλµ/ώρα η µέση ταχύτητα υπερβαίνει τα 85χλµ/ώρα και στις δύο λωρίδες κυκλοφορίας. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα στοιχεία ταχυτήτων λήφθηκαν από επαγωγικούς βρόγχους µέτρησης κυκλοφορίας/ταχύτητας οι οποίοι καταγράφουν ταχύτητες των «κυµάτων» κυκλοφορίας στη µονάδα του χρόνου. εν πραγµατοποιήθηκαν παρατηρήσεις µε κάµερες ή άλλα τεχνικά µέσα και δεν µετρήθηκαν ταχύτητες µεµονωµένων οχηµάτων. 4.2 Η αύξηση της µέσης ταχύτητας µε το χρόνο Όπως φαίνεται από το διάγραµµα 2, εκτός από το γεγονός ότι η ταχύτητα της αριστερής λωρίδας είναι υπερβάλλουσα του ορίου, η µέση ταχύτητα και στις 3 λωρίδες κυκλοφορίας φαίνεται να έχει αυξητική τάση τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Συγκεκριµένα, µια σύγκριση του 1 ου εξαµήνου του 2004 µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2005 δείχνει: α) αύξηση στην αριστερή λωρίδα της µέσης

6 6 ταχύτητας από 127 σε 133χλµ/ώρα (+5%) β) αύξηση στη µεσαία από τα 110 στα 114 χλµ/ώρα (+3,6%) και γ) αύξηση στη δεξιά λωρίδα από 96 στα 99 χλµ/ώρα (+3%). Σηµειώνεται ότι η διαπίστωση αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιµη για την ασφάλεια του αυτοκινητόδροµου και τα σχετικά στοιχεία παρακολουθούνται µε ιδιαίτερη προσοχή από τη Εταιρεία Λειτουργίας- Συντήρησης της Αττικής οδού, ώστε να διαπιστωθεί αν αυτή η µεταβολή µε το χρόνο διατηρείται και κατά συνέπεια αν απαιτούνται ειδικά µέτρα αντιµετώπισης. Εξέλιξη Μέσης Ωριαίας Ταχύτητας ανά λωρίδα (όριο ταχύτητας τµήµατος 120χλµ/ώρα) αριστερή λωρίδα Χλµ/ώρα µεσαία λωρίδα δεξιά λωρίδα \01\ \01\ \02\ \02\ \03\ \03\ \06\ \06\ \07\ \07\ \09\ \09\ \10\ \11\ \11\ \12\ \12\ \01\ \01\ \02\ \02\ \03\ \03\ \04\ \04\ \05\ \05\ \06\ \06\ \07\ \07\ \08\04 Ηµεροµηνία ιάγραµµα 2: Εξέλιξη µέση ωριαίας ταχύτητας ανά λωρίδα σε τµήµα µε 3 λωρίδες κυκλοφορίας από Ιαν 2004 έως Αυγ 2005 (οι πτώσεις αφορούν συµβάντα ή εξωτερικές επιδράσεις πχ χιονόπτωση - παγετός, Φεβ 2004) 4.3 Η µεταβολή της ταχύτητας ανά ώρα Πέρα από τις ηµέρες µε βροχή ή δυνατούς ανέµους δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη µεταβολή στις µέγιστες ταχύτητες από χειµώνα σε καλοκαίρι. Στο διάγραµµα 4 φαίνεται ότι οι ώρες µετά τις 20:00 εµφανίζουν µεγαλύτερες ταχύτητες τόσο στα συµφορηµένα, τις υπόλοιπες ώρες τµήµατα, όσο και σε αυτά που χαρακτηρίζονται από χαµηλή πυκνότητα κυκλοφορίας σε όλη τη διάρκεια της ηµέρας. Ένα άλλο σηµαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι στα πιο επιβαρηµένα κυκλοφοριακά τµήµατα, τις ώρες αιχµής υπάρχει µια σαφής πτώση της µέσης ταχύτητας αλλά τις ώρες εκτός αιχµής η συµπεριφορά των οδηγών µεταβάλλεται, και η µέση ταχύτητα πλησιάζει σε τιµές παρόµοιες, µε αυτές µη κορεσµένων τµηµάτων. Πχ µια τυπική καθηµερινή στο τµήµα µεταξύ Κηφισίας και Μεταµόρφωσης (την ώρα αιχµής η ζήτηση φτάνει στα όρια της χωρητικότητας),η µέση ταχύτητα πέφτει στα 91χιλ/ώρα ενώ τις ώρες ελέυθερης ροής, φτάνει τα 112χλµ/ώρα (η αριστερή λωρίδα τα 126 χλµ/ώρα µε όριο τα 100 χλµ/ώρα - διάγραµµα 3).

7 χλµ/ώρα ταχύτητα αρ.λωρίδας σε σηµείο χωρίς κορεσµό τις ώρες αιχµής ταχύτητα αρ.λωρίδας σε σηµείο υψηλής κυκλοφορίας τις ώρες αιχµής Ώρα ιάγραµµα 3: ιακύµανση ταχύτητας στην αριστερή λωρίδα σε τµήµατα µε και χωρίς κορεσµό κατά τις ώρες αιχµής 4.4 Ο αριθµός των «παραβατών» Στη χ.θ. Α 44,8, έχει αναφερθεί ότι µετρήθηκαν µέσες ταχύτητες έως και 150χιλ/ώρα). Στο σηµείο αυτό το 57% των ωριαίων µετρήσεων (Ιαν Αυγ 2005), στην αριστερή λωρίδα, είναι πάνω από το όριο ταχύτητας (120χλµ/ω) µε µέσο όρο τα 134χλµ/ω (115χιλ/ω η µεσαία και 100 χιλ/ώρα η δεξιά). Η µέση ηµερήσια κυκλοφορία στο σηµείο είναι περί τα οχ. και µε αναγωγή σε ΜΕΑ είναι: 31% αριστερή, 45% µεσαία και 24% δεξιά λωρίδα (όπου συγκεντρώνεται το 80% των φορτηγών, τα οποία όµως συµµετέχουν στη σύνθεση της κυκλοφορίας γύρω στο 3%). Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι οδηγοί τρέχουν όλο και πιο πολύ (παραβιάζοντας τα όρια ταχύτητας) φαίνεται και από άλλο παράδειγµα που δείχνει τη σταδιακή αυτή τάση των οδηγών είναι το εξής: Στην είσοδο της Αττικής Οδού στην Ελευσίνα και σε θέση 1,2 χιλιοµέτρων µετά από αυτήν, παρατηρήθηκε ότι, κατά τους πρώτους µήνες που δόθηκε το τµήµα αυτό στην κυκλοφορία, το 26% των οδηγών κινούνταν στην αριστερή λωρίδα µε µέση ταχύτητα 114 χλµ/ώρα (µε όριο τα 100χλµ/ω). Μετά την παρέλευση λίγων µηνών, και µε την εξοικείωση των οδηγών, το ποσοστό των οχηµάτων στην αριστερή λωρίδα έφτασε το 32% (+25%) και η µέση ταχύτητά τους έφτασε τα 121 χλµ/ώρα (+6%). 4.5 Ταχύτητα στις σήραγγες της Αττικής Οδού Η τάση µιας µεγάλης µερίδας των οδηγών να παραβαίνουν τα όρια ταχύτητας και να αναπτύσσουν υψηλότατες ταχύτητες εµφανίζεται ανεξάρτητα από τα επιµέρους χαρακτηριστικά του τµήµατος που οδηγούν. Οι µετρήσεις στις σήραγγες αποδεικνύουν το συµπέρασµα αυτό.

8 8 Συγκεκριµένα, µικρές µεταβολές δείχνουν οι παρατηρήσεις σε θέσεις πριν και µετά την είσοδο στη σήραγγα Βριλησσίων και στις δύο κατευθύνσεις. Μικρή µείωση της ταχύτητας παρατηρείται στην αριστερή λωρίδα, της τάξης του 2%. Παρόλα αυτά, η «ταξινόµηση» των λωρίδων που προηγουµένως αναφέρθηκε παραµένει: µε όριο 100χλµ/ώρα η αριστερή έχει µέση ωριαία ταχύτητα 123χλµ/ώρα, η µεσαία, 103 χλµ/ώρα και η δεξιά 91χλµ/ώρα. Ανάµεσα στις άλλες, ειδικού τύπου, σηµάνσεις στις σήραγγες, υπάρχουν και οι πινακίδες µεταβλητών ορίων ταχύτητας (VSLS). Οι πινακίδες αυτές ρυθµίζονται εξ αποστάσεως από το Κ Κ της Αττικής Οδού και ενεργοποιούνται ώστε να µειώσουν το υφιστάµενο όριο ταχύτητας στις σήραγγες σε περιπτώσεις συµβάντων, συµφόρησης κλπ. Οι παρατηρήσεις σε σχέση µε την ταχύτητα που αναπτύσσουν οι οδηγοί δείχνουν ότι υπάρχει µεν µείωση στη µέση ταχύτητα, όχι όµως τέτοια που να συµφωνεί µε το όριο το οποίο τίθεται από τις συσκευές VSLS. Μετρήσεις στη σήραγγα Μεταµόρφωσης έδειξαν ότι η µείωση ταχύτητας των οχηµάτων σε όλες τις λωρίδες ήταν ελάχιστη σε σχέση µε αυτήν που απαιτούνταν ώστε η ταχύτητα να φτάσει τα 70χλµ/ώρα, που τα VSLS υποδείκνυαν (βλ πίνακα 2). Σηµειώνεται ότι στο σηµείο ισχύει το όριο των 100χλµ/ώρα. Πίνακας 2: Σύγκριση πραγµατικής ταχύτητας και µεταβλητών ορίων στη σήραγγα Μεταµόρφωσης (κατεύθυνση προς Ελευσίνα) Αριστερή λωρίδα Μεσαία Λωρίδα εξιά Λωρίδα Μέση ταχύτητα χωρίς ένδειξη VSLS (όριο τµήµατος 100χλµ/ώρα) 117,3 97,5 86 Μέση ταχύτητα µε ένδειξη VSLS 70 χλµ/ώρα ,5 84,5 Μεταβολή <1% -1% -1,7% Μεταβολή που απαιτείται για συµµόρφωση -40% -28% -19% Μια περίπτωση κρίσιµη για την ασφάλεια των χρηστών είναι η πραγµατοποίηση εργασιών εντός των σηράγγων. Σε παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια έργων στη σήραγγα ηµοκρίτου Νότια, όπου λόγω των έργων έκλεισαν 2 λωρίδες και η κυκλοφορία διεξαγόταν µόνο από τη δεξιά λωρίδα, παρατηρήθηκε ότι οι χρήστες προσάρµοσαν τη συµπεριφορά τους στην «αποδεκτή» για αυτή τη λωρίδα και κινούνταν µε ταχύτητα 73χλµ/ώρα, περίπου όση είναι η µέση ταχύτητα σε αυτή τη λωρίδα τις αντίστοιχες ώρες χωρίς να γίνονται έργα (75 χλµ/ώρα). Το αξιοσηµείωτο σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι οδηγοί αγνόησαν παντελώς τα όρια ταχύτητας τόσο στα VSLS όσο και στις πινακίδες εργοταξιακής σήµανσης οι οποίες ήταν τοποθετηµένες στην οδό στη διάρκεια των εργασιών και όριζαν ως όριο τα 40χλµ/ώρα.

9 9 4.6 Η «αντίδραση» των οδηγών στα µηνύµατα των Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυµάτων (VMS) Σηµαντικό µέρος των σχεδίων απόκρισης που εφαρµόζονται στην Αττική Οδό είναι η έγκαιρη πληροφόρηση ειδοποίηση των χρηστών ιδίως για ξαφνικές καταστάσεις στην οδό. Ανάµεσα στους άλλους τρόπους (ραδιοφωνικοί σταθµοί, πληροφόρηση τη στιγµή εισόδου στα διόδια, δελτία τύπου για προγραµµατισµένες εργασίες κλπ) η σε πραγµατικό χρόνο ενηµέρωση των οδηγών γίνεται από τις πινακίδες µεταβλητών µηνυµάτων (Variable Message Signs VMS). Ένας από τους δείκτες µέτρησης της «αποδοχής» ορισµένων µηνυµάτων είναι και η αλλαγή (η στιγµιαία) της συµπεριφοράς των χρηστών και συγκεκριµένα η αλλαγή της ταχύτητας τη στιγµή που ο οδηγός δέχεται διαβάζει το µήνυµα. Οι µεταβολές ταχύτητας σε θέσεις «πριν» και «µετά» από τα σηµεία όπου υπάρχουν VMS, για διαφορετικές περιπτώσεις µηνυµάτων, παρουσιάζονται στον πίνακα 3 µε τη σύγκριση να αφορά τη µέση ταχύτητα τις αντίστοιχες ώρες/ηµέρες/κυκλοφοριακές συνθήκες χωρίς αναγραφή µηνυµάτων. Η µέτρηση «πριν» αφορά σηµείο στο οποίο είναι ορατή η πινακίδα και δυνατή η ανάγνωση του µηνύµατος. Άρα η µέτρηση «πριν» δείχνει την καταρχήν αλλαγή στη συµπεριφορά και η µέτρηση «µετά» την διατήρηση ή τη µεταβολή της. Η πρώτη περίπτωση αφορά µήνυµα σύστασης σε σχέση µε τα όρια ταχύτητας και δείχνει ότι η στιγµιαία αντίδραση είναι πολύ µικρή ενώ η µείωση µετά το σηµείο της πινακίδας είναι της τάξης του 1,4%. Ένα πιο «δυνατό» µήνυµα που προειδοποιεί για τροχαίο ατύχηµα είναι η 2η περίπτωση στην οποία παρατηρήθηκε µεγαλύτερη µείώση (-2,8% πριν και - 4,7% µετά). Στην 3η περίπτωση δίνεται ένα µήνυµα αρκετά γενικό αλλά και εξ αυτού του λόγου µεγάλης αβεβαιότητας για ό,τι θα συναντήσουν οι οδηγοί κατά την κίνησή τους. Ένα τέτοιο µήνυµα δίδεται συνήθως όταν ένα αντικείµενο πέσει στο οδόστρωµα από κάποιο όχηµα. Το µήνυµα παραµένει στην πινακίδα για λίγα λεπτά, όσο απαιτείται, δηλαδή, για την αποµάκρυνσή του αντικειµένου από τους υπάλληλους περιπολίας. Παρά, λοιπόν, το αβέβαιο της κατάστασης, η µεταβολή είναι σχεδόν µηδενική. Η 4η περίπτωση είναι ένα πολύ «κοινό» για την Αττική Οδό µήνυµα το οποίο δίδεται κατά την εκτέλεση εργασιών ή άλλου συµβάντος σε µια λωρίδα κυκλοφορίας. Η επιλογή της αριστερής λωρίδας για τις παρατηρήσεις γίνεται για να βρεθεί η επίδραση στην ταχύτητα των περισσότερο «παραβατικών» χρηστών. Πράγµατι η εφαρµογή αυτού του µηνύµατος έχει την πλέον άµεση επίδραση στη συµπεριφορά των οδηγών. Η µείωση τόσο πριν όσο και µετά την πινακίδα είναι της τάξης του 5%. Η αντίδραση αυτή σχετίζεται και µε το γεγονός ότι η το µήνυµα προειδοποιεί για µια αντικειµενικά «αληθή» κατάσταση η οποία δεν επιδέχεται «υποκειµενικής κρίσης» (εξισορρόπηση αντικειµενικής και υποκειµενικής επικινδυνότητας (πχ Lamm et all [7]). Αντίθετα η περίπτωση της ειδοποίησης για εµπόδιο στο δρόµο αφήνει σηµαντικά περιθώρια διαφοροποίησης του αντιλαµβανόµενου

10 10 (perceived risk) σε σχέση µε τον πραγµατικό κίνδυνο (η πιθανότητα το εµπόδιο να είναι στη λωρίδα που οδηγώ, η πιθανότητα να µην µπορώ να το αποφύγω κοκ). Πίνακας 3 : Μεταβολή ταχύτητας (αντίδραση οδηγών) σε διάφορους τύπου µηνυµάτων στα VMS της Αττικής Οδού Εφαρµοζόµενο µήνυµα σε Πινακίδες µεταβλητών Μηνυµάτων (VMS) Μεταβολή (%) ταχύτητας πριν τη θέση του VMS Μεταβολή (%) ταχύτητας µετά τη θέση του VMS 1 ΤΗΡΕΙΤΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ -0,5-1,4 2 ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΛΑΤΤΩΣΤΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ -2,8-4,7 3 ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΜΠΟ ΙΟ ΕΜΠΡΟΣ - -0,8 4 ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΛΩΡΙ Α ΚΛΕΙΣΤΗ ΛΟΓΩ ΕΡΓΩΝ -5,2-4,9 5 ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΖΩΟ ΜΠΡΟΣΤΑ -1,2-5,0 Τέλος, η τελευταία περίπτωση αφορά την κίνηση ζώου. Η µείωση που παρατηρείται µετά την πινακίδα δείχνει µια καταρχήν αντίδραση από τους οδηγούς µπροστά σε µια κατάσταση η οποία δεν µπορεί εύκολα να προβλεφθεί (άτακτη κίνηση του ζώου, πιθανή ζηµιά από σύγκρουση κοκ). Γενικά, πάντως, ακόµα και στις περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν µεταβολές στην ταχύτητας αυτές είναι σχετικά µικρές: πχ µείωση 5% για ταχύτητα 130χλµ/ώρα (αριστερή λωρίδα στη θέση VMS A 40) ισούται µε ταχύτητα 123,5 χλµ/ώρα πάνω δηλαδή από το όριο ταχύτητας στην συγκεκριµένη θέση. 4.7 Η αντίδραση των οδηγών σε περιπτώσεις ατυχήµατος Μια σηµαντική παρατήρηση σχετικά µε τη συµπεριφορά των οδηγών στην περίπτωση ατυχήµατος είναι ότι οι οδηγοί έχουν την τάση να επιβραδύνουν για να «παρατηρήσουν» ένα τροχαίο ατύχηµα όταν στην άκρη του καταστρώµατος, στην ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης), υπάρχουν οχήµατα εµπλεκόµενα στο ατύχηµα (τα οχήµατα της σύγκρουσης, τα οχήµατα της εταιρείας λειτουργίας κλπ). Στα διαγράµµατα 5 και 6 φαίνεται η εξέλιξη της ουράς και της ταχύτητας στη χ.θ. Ε27.3 κατά την διάρκεια συµβάντος ευρείας κλίµακας (σύγκρουση 4 οχηµάτων µε ελαφρύ τραυµατισµό ενός χρήστη). Σύµφωνα µε τις παρατηρήσεις αυτές και ενώ ο δρόµος είχε αποδοθεί στην κυκλοφορία (και οι 3 λωρίδες) και τα εµπλεκόµενα οχήµατα βρίσκονταν στην ΛΕΑ από τις 15:18, η ταχύτητα των οχηµάτων εξακολουθεί να έχει χαµηλές τιµές (<20χλµ/ώρα) και η ουρά να µεγαλώνει. Μόνο όταν αποµακρύνονται και από τη ΛΕΑ όλα τα οχήµατα και καθαρίζει πλήρως το κατάστρωµα του δρόµου αρχίζει η αύξηση της ταχύτητας και η µείωση της ουράς. Στο µεσοδιάστηµα, παρότι ο δρόµος «ελεύθερος», οι οδηγοί «χαζεύουν» περνώντας από το σηµείο, παρατηρούν τα οχήµατα και διατηρούν πολύ χαµηλές ταχύτητες.

11 Μήκος ουράς (µέτρα) 15:46 Αποµάκρυνση Ακινητοποιηµένου οχήµατος από ΛΕΑ Μέτρα :18 Σε κυκλοφορία και οι 3 λωρίδες 0 14:56 14:59 15:02 15:05 15:08 15:11 15:14 15:17 15:20 15:23 15:26 15:29 15:32 15:35 15:38 15:41 15:44 15:47 15:50 15:53 15:56 15:59 Ώρα 120 Μέση ταχύτητα (3 λωρίδων) στο σηµείο ατυχήµατος Χλµ/ώρα :18 15:46 14:40 14:45 14:50 14:55 15:00 15:05 15:10 15:15 15:20 15:25 15:30 15:35 15:40 ιαγράµµατα 4,5: Εξέλιξη ουράς και ταχύτητας κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήµατος µε σοβαρές καθυστερήσεις στην Αττική Οδό (χ.θ Ε 27,3) 15:45 Ώρα 15:50 15:55 16:00 16:05 16:10 16:15 16:20 16:25 16:30 16:35 16:40 16:45 16:50 16:55 Γι αυτούς τους λόγους τα σχέδια αντιµετώπισης τροχαίων ατυχηµάτων από το µηχανισµό της εταιρείας Λειτουργίας-Συντήρησης, περιλαµβάνουν την άµεση αποµάκρυνση από το κατάστρωµα της οδού των ακινητοποιηµένων οχηµάτων, όταν αυτό είναι δυνατόν. Σε συνεννόηση, µάλιστα, µε την Τροχαία Αττικής Οδού (ΤΑΟ) γίνεται προσπάθεια ώστε η καταγραφή των στοιχείων των συµβάντων, να ολοκληρώνεται αφού τα οχήµατα αποµακρυνθούν σε σηµεία εκτός Αττικής Οδού και σε θέσεις που δεν εµποδίζουν τη κυκλοφορία. Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσµα την γρηγορότερη αποφόρτιση του δικτύου και την πρόληψη δευτερογενών επιπτώσεων όπως πχ τα δευτερογενή ατυχήµατα (ατύχηµα στο ατύχηµα).

12 12 5.Συµπεράσµατα Προτάσεις Στην Αττική Οδό οι χρήστες έρχονται «αντιµέτωποι» µε ένα οδικό περιβάλλον στο οποίο νιώθουν ασφαλείς. Παρόλα αυτά οι παρατηρήσεις που αφορούν τις µετρήσεις ταχύτητας δείχνουν ότι η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας σηµαντικού ποσοστού των οδηγών µπορεί να επιφέρει αλλαγές στο επίπεδο ασφάλειας. Συµπερασµατικά: α) παρατηρείται µια σταδιακή, µε το χρόνο, αύξηση της µέσης ταχύτητας των οχηµάτων στην Αττική Οδό, β) η αριστερή λωρίδα παρουσιάζει υπέρβαση του ορίου ταχύτητας που µπορεί να φτάσει και στο 50%, γ) η αριστερή λωρίδα δεν χρησιµοποιείται «για προσπέρασµα» αλλά ως λωρίδα κίνησης από το 30% περίπου των οδηγών κάτι το οποίο δεν είναι µεµονωµένα επικίνδυνο συνδυάζεται όµως µε την παραβίαση των ορίων που µετρήθηκε στις αριστερές λωρίδες, δ) οι οδηγοί αντιδρούν στην πληροφόρηση µέσω των VMS µόνο όταν αυτή αφορά µια επερχόµενη κατάσταση που δεν επιδέχεται υποκειµενική αξιολόγηση (πχ έργα στην οδό), ε) µηνύµατα άλλου είδους και µεταβλητά όρια στις σήραγγες δεν µεταβάλλουν τη συνήθη συµπεριφορά των οδηγών. Τα παραπάνω συγκλίνουν στο γεγονός ότι για να διατηρηθεί το επίπεδο ασφάλειας απαιτούνται κάποιες συµπληρωµατικές δράσεις Απαιτείται, λοιπόν, µεταξύ άλλων: α) ένταση των ελέγχων και εµπέδωση της αίσθησης της αστυνόµευσης στον αυτοκινητόδροµο µε ενίσχυση των περιπολιών από την Τροχαία. Το γεγονός ότι το 30% των χρηστών της Αττική Οδού δηλαδή κατά µ.ο οχήµατα την ηµέρα κινούνται εκτός ορίων ταχύτητας είναι κάτι που πρέπει να κινητοποιήσει άµεσα όλες τις δυνάµεις που είναι επιφορτισµένες µε το εξαιρετικά σηµαντικό µέτρο της αστυνόµευσης, β) νοµική κατοχύρωση και κυρίως εισαγωγή στον ΚΟΚ όλων των νέων κανόνων που υφίστανται σε ένα αυτοκινητόδροµο (πχ σήµανση πινακίδων µεταβλητών ορίων ταχύτητας, λοιπή εξειδικευµένη σήµανση στις σήραγγες, θεσµοθέτηση της ΛΕΑ κλπ) και γ) ενίσχυση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενηµέρωσης µε καµπάνιες και ενηµέρωση των χρηστών µε σκοπό την υποβοήθηση της οδήγησης σε ένα νέο περιβάλλον (πχ λήψη πληροφοριών από VMS, τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης κλπ). Η έρευνα περί της συµπεριφοράς των χρηστών στην Αττική Οδό και µάλιστα η διεύρυνση του αντικειµένου σε συµπεριφορές όπως η αλλαγή λωρίδας, η χρήση των φώτων στις σήραγγες, η διατήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, η επικίνδυνη οδήγηση από βαρέα οχήµατα κλπ είναι ένας τοµέας που πρέπει να απασχολήσει το προσεχές διάστηµα. Η Αττική Οδός προσφέρει στους ερευνητές δύο βασικά πλεονεκτήµατα: α) την πληθώρα στατιστικών στοιχείων που τηρούνται και αναλύονται από την εταιρεία λειτουργίας και συντήρησης και β) το γεγονός ότι είναι από τους ελάχιστους κλειστούς αυτοκινητόδροµους στον ελληνικό χώρο µε σύγχρονο εξοπλισµό. Για αυτούς τους λόγους µπορεί να αποτελέσει ένα «ζωντανό» εργαστήρι των ερευνητών που και θα εστιάσουν σε θέµατα οδικής ασφάλειας ιδίως την παρούσα χρονική περίοδο όπου επίκειται ο εκσυγχρονισµός του συνόλου του εθνικού δικτύου της χώρας.

13 13 Σχήµα 1: Θέσεις καταγραφής ταχύτητας από επαγωγικούς βρόγχους µέτρησης κυκλοφορίας/ταχύτητας Α1,2 Α30,6 Κ3,8 Ρ5,5 Α40,8 Ε44,8

14 14 Βιβλιογραφία 1. Road Side Surveys, Metron Analysis, INVISION, Operation Report, Attikes Diadromes S.A., Managing and Organizing Comprehensive Highway Safety in Europe, U.S. DοT, FHA International Technology Exchange Program, April Hauer E. Overview, The traffic Safety Toolbox- A primer on Traffic Safety- Overviwe, Institute of Transport Engineers (ITE), Washington Evans,L. Comments on Wilde s notes on Risk homeostasis theory and traffic accident data, Risk Analysis Vol6, Traffic and Transport Psychology, Theory & Application, Pergamon, SASPENCE - Safe Speed and Safe Distance: Project overview, Matteo Fiorani, University of Siena, ITS Europe, Hannover Lamm R., Psarianos B., Mailaender T. Highway Desing and Traffic Safety Engineering Handbook, Mc Graw-Hill, USA, 1999

15 15 Road Accidents and drivers behaviour in Attiki Odos Motorway. First results and research possibilities Pantelis Kopelias Traffic Operations Engineer, Attikes Diadromes S.A. Fanis Papadimitriou Head of Traffic Operations, Attikes Diadromes S.A. Kostas Papandreou Traffic and Maintenance Manager, Attikes Diadromes S.A. Summary After the first year of the opening of the total length of the motorway to traffic, Attiki Odos accident rates show that it is amongst the most safe motorways in Europe. In 2004, 84 road accidents with injuries and 8 accidents with fatalities have been recorded (the fatal accidents per 100 mil vehiclekm indicator was 0,6). The majority of the users have positive opinion on how safe Attiki Odos is and its general performance (pavement conditions, lighting etc). At this point, first adaptation effect can be perceived on users behavior. Users can co-operate with the safe road environment and increase their risk. Road accidents and other incidents data show that there is a significant relation between traffic and accidents. Most accidents (with material damages) occurred in sections where a high percentage of users drives over speed limits. This study presents the first results of the driving behaviour with emphasis on driving speed. The main results are: i) the average driving speed of Attiki Odos has increased up to 3-5% in the last year ii) over the 30% of the users drive over the speed limits iii) this percentage of the drivers retain the same driving speed in both the open motorway and the tunnels iv) drivers reaction on the information given via VMS messages depend on the situation. Works" or "accidents on the road are strong messages that have an effect on driving speed v) Enforcement and monitoring of the violators is an important action for reducing speeding Driving behavior is a critical issue for road safety studies. The advantages of Attiki Odos (high quality, ITS equipment, personnel etc) can be an appropriate/ideal field for this kind of Studies, since driver behavior is the only of the accident factors that cannot be fully controlled.

Η επιρροή της κυκλοφορίας των βαρέων οχηµάτων στα οδικά ατυχήµατα στην Ελλάδα

Η επιρροή της κυκλοφορίας των βαρέων οχηµάτων στα οδικά ατυχήµατα στην Ελλάδα Η επιρροή της κυκλοφορίας των βαρέων οχηµάτων στα οδικά ατυχήµατα στην Ελλάδα Ι.Γκόλιας Γ.Γιαννής Ε.Παπαδηµητρίου ΕΜΠ - Τοµέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδοµής 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ TRA08: ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ TRA08: ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο υπολογισμός των δεικτών οδικής ασφάλειας αφορά στην παρακολούθηση των συνθηκών ασφαλείας του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού. Ο υπολογισμός των δεικτών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ. Απόστολος Ζιακόπουλος

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ. Απόστολος Ζιακόπουλος 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Απόστολος Ζιακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματοποίηση Δυναμικής Σήμανσης Σήμανση στις προσβάσεις σηράγγων

Συστηματοποίηση Δυναμικής Σήμανσης Σήμανση στις προσβάσεις σηράγγων Συστηματοποίηση Δυναμικής Σήμανσης Σήμανση στις προσβάσεις σηράγγων 1 Για τη σήμανση των προσβάσεων στην Ελλάδα εφαρμόζεται το κεφάλαιο 20 των ΟΜΟΕ-ΚΣΑ, μέρος 1 Με αυτές τις οδηγίες αντιμετωπίζεται η σήμανση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ TRA08: ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ TRA08: ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο υπολογισμός των δεικτών οδικής ασφάλειας αφορά στην παρακολούθηση των συνθηκών ασφαλείας του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού. Ο υπολογισμός των δεικτών

Διαβάστε περισσότερα

Τα Συστήµατα Ευφυών Μεταφορών και η εφαρµογή τους στην Ελλάδα στην παρούσα δυσµενή οικονοµική συγκυρία Φάνης Παπαδηµητρίου

Τα Συστήµατα Ευφυών Μεταφορών και η εφαρµογή τους στην Ελλάδα στην παρούσα δυσµενή οικονοµική συγκυρία Φάνης Παπαδηµητρίου Τα Συστήµατα Ευφυών Μεταφορών και η εφαρµογή τους στην Ελλάδα στην παρούσα δυσµενή οικονοµική συγκυρία Φάνης Παπαδηµητρίου Πρόεδρος Επιτροπής Νέων Τεχνολογιών Σ.Ε.Σ. Διευθυντής Κυκλοφορίας και Συντήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργία και Συντήρηση Αυτοκινητόδρομου με Σύμβαση Παραχώρησης: Η περίπτωση της Αττικής Οδού

Λειτουργία και Συντήρηση Αυτοκινητόδρομου με Σύμβαση Παραχώρησης: Η περίπτωση της Αττικής Οδού ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ: ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Αθήνα 3-4 Ιουνίου 2013 Λειτουργία και Συντήρηση Αυτοκινητόδρομου με Σύμβαση Παραχώρησης: Η περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. Διαχείριση και Προγραμματισμός Εργασιών Συντήρησης στην Αττική Οδό ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. Αττική Οδός TB Συνολικό μήκος: 70 χλμ Σταθμοί Διοδίων:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΥ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΥ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ Γιώργος Πισπιρίγκος Επιβλέπων: Γιώργος Γιαννής, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Αθήνα, Ιούλιος 2011 ΣΤΟΧΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

υνατότητες και αδυναµίες ανάλυσης στοιχείων οδικών ατυχηµάτων στην Ελλάδα

υνατότητες και αδυναµίες ανάλυσης στοιχείων οδικών ατυχηµάτων στην Ελλάδα ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ υνατότητες και αδυναµίες ανάλυσης στοιχείων οδικών ατυχηµάτων στην Ελλάδα Γ. Γιαννής Ι. Γκόλιας Ε. Παπαδηµητρίου

Διαβάστε περισσότερα

διαχείριση ατυχημάτων

διαχείριση ατυχημάτων Ο ρόλος της Τροχαίας Αττικής Οδού στη διαχείριση ατυχημάτων Ελευθεράκης Γεώργιος Αστυνόμος Α Διοικητής Τμήματος Τροχαίας Αττικής Οδού Μάιος 2007 1η Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας- Διαχείριση Ατυχημάτων σε Οδικά

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Επίδοσης (KPIs) Οδικής Ασφάλειας στο Δίκτυο της HELLASTRON

Δείκτες Επίδοσης (KPIs) Οδικής Ασφάλειας στο Δίκτυο της HELLASTRON Δείκτες Επίδοσης (KPIs) Οδικής Ασφάλειας στο Δίκτυο της HELLASTRON Κώστας Παπανδρέου - HELLASTRON Διευθύνων Σύμβουλος: Ολυμπία Οδός Λειτουργία Α.Ε. Επικεφαλής: μόνιμης επιτροπής COPER I, HELLASTRON Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ιερεύνηση της επιρροής του φωτισµού αστικών και υπεραστικών οδών στη συχνότητα και σοβαρότητα των ατυχηµάτων µε χρήση λο

ΣΤΟΧΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ιερεύνηση της επιρροής του φωτισµού αστικών και υπεραστικών οδών στη συχνότητα και σοβαρότητα των ατυχηµάτων µε χρήση λο ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ Νικόλαος Μιτζάλης Επιβλέπων: Γιώργος Γιαννής, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ ΣΤΟΧΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο C σηµαίνει αναχώρηση οχηµάτων από την αφετηρία µε µεγάλες

Επίπεδο C σηµαίνει αναχώρηση οχηµάτων από την αφετηρία µε µεγάλες ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τα πρώτα αποτελέσµατα της έρευνας αξιολόγησης υπηρεσιών και δικτύου του ΟΑΣΘ την οποία διεξάγει το Ινστιτούτο Μεταφορών για λογαριασµό του Συµβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ),

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές

Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές Ε.Παπαδηµητρίου Γ.Γιαννής Ι.Γκόλιας ΕΜΠ - Τοµέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδοµής 5ο ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ρεϊτζοπούλου Α. Όλγα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ Ο -Β-10: Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ Ο -Β-10: Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ Ο υπολογισµός του δείκτη αφορά στη διαχρονική συγκέντρωση και αξιοποίηση στοιχείων ατυχηµάτων για την εκπόνηση µελετών αξιολόγησης του επιπέδου οδικής ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

5 ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γ1 Ερευνητική εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας με θέμα: Η συχνότητα των ανθρώπων που οδηγούν ενώ χρησιμοποιούν το

5 ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γ1 Ερευνητική εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας με θέμα: Η συχνότητα των ανθρώπων που οδηγούν ενώ χρησιμοποιούν το 5 ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γ1 Ερευνητική εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας με θέμα: Η συχνότητα των ανθρώπων που οδηγούν ενώ χρησιμοποιούν το κινητό τους Μαριανίκη Δανιήλ Μελίνα Δουλγερίδη Η ΕΡΕΥΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονα Συστήματα Παρακολούθησης και Απόκρισης για τη Διαχείριση Συμβάντων και Ατυχημάτων

Σύγχρονα Συστήματα Παρακολούθησης και Απόκρισης για τη Διαχείριση Συμβάντων και Ατυχημάτων 1 Σύγχρονα Συστήματα Παρακολούθησης και Απόκρισης για τη Διαχείριση Συμβάντων και Ατυχημάτων Παντελής Κοπελιάς Συγκοινωνιολόγος Οδικής Λειτουργίας, ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. Κώστας Παπανδρέου Διευθυντής Κυκλοφορίας-Συντήρησης,

Διαβάστε περισσότερα

Εξελιγμένα Συστήματα και Εφαρμογές για τη Διαχείριση των Αυτοκινητοδρόμων NEA ΟΔΟΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ

Εξελιγμένα Συστήματα και Εφαρμογές για τη Διαχείριση των Αυτοκινητοδρόμων NEA ΟΔΟΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ Εξελιγμένα Συστήματα και Εφαρμογές για τη Διαχείριση των Αυτοκινητοδρόμων NEA ΟΔΟΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ Ποιοι είμαστε Ιόνια Οδός Η Νέα Οδός & η Κεντρική Οδός, έχουν αναλάβει δυο από τα σημαντικότερα έργα παραχώρησης

Διαβάστε περισσότερα

27η ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

27η ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 27η ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013) Με στόχο τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και την άμεση απόκριση σε συμβάντα στο κύριο οδικό δίκτυο του Νομού Αττικής, εγκαταστάθηκε και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ Ο ΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΣ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΜΑΡΑΓ Α ΓΕΡ.

Διαβάστε περισσότερα

Οδοποιία ΙΙ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ. Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ

Οδοποιία ΙΙ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ. Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Αγρονό ων Το ογράφων Μηχανικών ΕΜΠ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Οδοποιία ΙΙ Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ antoniou@central.ntua.gr ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οδικό τροχαίο ατύχηµα είναι αιφνίδιο και ζηµιογόνο γεγονός, που προκαλείται από τη λειτουργία του οχήµατος και προξενεί βλάβη σε πρόσωπα ή πράγµατα.

Οδικό τροχαίο ατύχηµα είναι αιφνίδιο και ζηµιογόνο γεγονός, που προκαλείται από τη λειτουργία του οχήµατος και προξενεί βλάβη σε πρόσωπα ή πράγµατα. Το θέµα στο οποίο θα αναφερθούµε σήµερα, είναι τα τροχαία ατυχήµατα, τα αίτια που τα προκαλούν, οι συνέπειες από αυτά και οι προτάσεις της Τροχαίας για τη µείωση των τροχαίων ατυχηµάτων. Πριν µπούµε στην

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Ικανότητα Υπεραστικών Οδών

Κυκλοφοριακή Ικανότητα Υπεραστικών Οδών Κυκλοφοριακή Ικανότητα Υπεραστικών Οδών Κυκλοφοριακή ικανότητα ενός οδικού τµήµατος ορίζεται ως ο µέγιστος φόρτος που µπορεί να εξυπηρετηθεί όταν πληρούνται συγκεκριµένες λειτουργικές συνθήκες Κυκλοφοριακή

Διαβάστε περισσότερα

Σταθµοί εν-κινήσει ζύγισης οχηµάτων και διαχείριση του οδικού δικτύου

Σταθµοί εν-κινήσει ζύγισης οχηµάτων και διαχείριση του οδικού δικτύου Ελληνική Εταιρία Επιχειρησιακής 'Ερευνας 13 ο Εθνικό Συνέδριο "Μεταφορές και Νέες Τεχνολογίες" Σταθµοί εν-κινήσει ζύγισης οχηµάτων και διαχείριση του οδικού δικτύου Γιώργος Γιαννής Λέκτορας, ΕΜΠ Κων/νος

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικό Προφίλ. ραστηριότητες. Στόχος. Νέες ράσεις. e-mail: info@youngsafedrivers.com web site: www.youngsafedrivers.com

Κοινωνικό Προφίλ. ραστηριότητες. Στόχος. Νέες ράσεις. e-mail: info@youngsafedrivers.com web site: www.youngsafedrivers.com Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς Αστική µη κερδοσκοπική εταιρία 2011 Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς All Rights Reserved Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

«ιερεύνηση της επιρροής της αλλαγής της καλοκαιρινής ώρας, στην Οδική Ασφάλεια» ιπλωµατική Εργασία. Τίτλος: ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

«ιερεύνηση της επιρροής της αλλαγής της καλοκαιρινής ώρας, στην Οδική Ασφάλεια» ιπλωµατική Εργασία. Τίτλος: ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ιπλωµατική Εργασία Τίτλος: «ιερεύνηση της επιρροής της αλλαγής της καλοκαιρινής ώρας, στην Οδική Ασφάλεια» ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Επιβλέπων: Γεώργιος Γιαννής ΑΘΗΝΑ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2000 Ερέθισµα για την εκπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα και πολιτικές μείωσης των ατυχημάτων στο αστικό οδικό δίκτυο

Μέτρα και πολιτικές μείωσης των ατυχημάτων στο αστικό οδικό δίκτυο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Κυκλοφοριακά Θέματα Δήμων Λεκανοπεδίου Αττικής Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2011 Μέτρα και πολιτικές μείωσης των ατυχημάτων στο αστικό οδικό δίκτυο Γιώργος Γιαννής, Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Σεμινάριο μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών οδήγησης Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2014 Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Γιώργος Γιαννής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Tην

Διαβάστε περισσότερα

Μεγέθη Κυκλοφοριακής Ροής

Μεγέθη Κυκλοφοριακής Ροής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Μεγέθη Κυκλοφοριακής Ροής 2.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κυκλοφορική ροή (traffic flow) αφορά στην κίνηση οχημάτων ή πεζών σε μια οδό και προσδιορίζεται από μεγέθη κυκλοφορικής ροής (traffic flow variables)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ SUNFLOWER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ SUNFLOWER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 4 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Αθήνα, 5-6 Νοεµβρίου 2009 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ SUNFLOWER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Γιώργος Γιαννής Πέτρος Ευγενικός Ελεονώρα Παπαδηµητρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΗΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗ Ο ΗΓΗΣΗΣ.

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΗΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗ Ο ΗΓΗΣΗΣ. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΗΓΟΥ ΜΕ ΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 1. Εισαγωγή: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 Τα κυκλοφοριακά προβλήματα στις πόλεις της Ελλάδας είναι πολλά και βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια : τα µέτρα αναλυτικά

Πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια : τα µέτρα αναλυτικά MEMO/10/343 Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2010 Πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια 2011-2020: τα µέτρα αναλυτικά Η Επιτροπή ενέκρινε σήµερα ένα φιλόδοξο πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια που αποσκοπεί στη µείωση κατά

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Σεμινάριο μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών οδήγησης Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2014 Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Γιώργος Γιαννής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Tην

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙ ΕΣ (Ρ)

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙ ΕΣ (Ρ) ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙ ΕΣ (Ρ) Made by Nikouba!!! Οι ρυθµιστικές πινακίδες επιβάλλουν στον οδηγό την τήρηση ορισµένων κανόνων κυκλοφορίας (π.χ. απαγόρευση στροφής, υποχρεωτική πορεία, όριο ταχύτητας κλπ.).

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση της επιρροής της νυχτερινής οδήγησης στη συμπεριφορά και στην ασφάλεια των νέων οδηγών στις επαρχιακές οδούς με τη χρήση προσομοιωτή οδήγησης

Ανάλυση της επιρροής της νυχτερινής οδήγησης στη συμπεριφορά και στην ασφάλεια των νέων οδηγών στις επαρχιακές οδούς με τη χρήση προσομοιωτή οδήγησης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Ανάλυση της επιρροής της νυχτερινής οδήγησης στη συμπεριφορά και στην ασφάλεια των νέων οδηγών στις επαρχιακές

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοκινητόδροµος Αιγαίου ΑΕ & Οδική Ασφάλεια. Είναι θέµα όλων µας. Χαράλαµπος Καρανδεινός Προϊστάµενος Οδικής Λειτουργίας

Αυτοκινητόδροµος Αιγαίου ΑΕ & Οδική Ασφάλεια. Είναι θέµα όλων µας. Χαράλαµπος Καρανδεινός Προϊστάµενος Οδικής Λειτουργίας Αυτοκινητόδροµος Αιγαίου ΑΕ & Οδική Ασφάλεια Είναι θέµα όλων µας Χαράλαµπος Καρανδεινός Προϊστάµενος Οδικής Λειτουργίας Αυτοκινητόδροµος Αιγαίου ΑΕ & Οδική Ασφάλεια Αυτοκινητόδροµος Αιγαίου Έργο Παραχώρησης

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικοποίηση και Παρακολούθηση Τεχνικών Λύσεων για την Οδική Ασφάλεια

Ποσοτικοποίηση και Παρακολούθηση Τεχνικών Λύσεων για την Οδική Ασφάλεια Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών Σεµινάριο Οδικής Ασφάλειας Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2001 Ποσοτικοποίηση και Παρακολούθηση Τεχνικών Λύσεων για την Οδική Ασφάλεια ρ. Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΙΚΥΚΛΩΝ

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΙΚΥΚΛΩΝ Ηµερίδα Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Τα δίκυκλα στις αστικές περιοχές Νοέµβριος 1996 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΙΚΥΚΛΩΝ ρ. Ιωάννης Γκόλιας, ρ. Γιώργος Γιαννής Τοµέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδοµής

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκές Προοπτικές και Προκλήσεις σε θέματα Οδικής Ασφάλειας

Ευρωπαϊκές Προοπτικές και Προκλήσεις σε θέματα Οδικής Ασφάλειας Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων Αθήνα, 28 Μαρτίου 2019 Ευρωπαϊκές Προοπτικές και Προκλήσεις σε θέματα Οδικής Ασφάλειας Βασίλης Μ. Χαλκιάς Πρόεδρος, Ένωσης Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοδρόμων,

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών Αθήνα, 24 Μαΐου Το Δίκτυο των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων και η Ενσωμάτωση του στην Ευρώπη

1 ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών Αθήνα, 24 Μαΐου Το Δίκτυο των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων και η Ενσωμάτωση του στην Ευρώπη 1 ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών Αθήνα, 24 Μαΐου 2017 «Η Ελλάδα ως κόμβος μεταφορών, από το όραμα στη πράξη» Το Δίκτυο των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων και η Ενσωμάτωση του στην Ευρώπη Βασίλης Μ. Χαλκιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά στοιχεία και δείκτες απόδοσης στη λειτουργία και συντήρηση των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων

Στατιστικά στοιχεία και δείκτες απόδοσης στη λειτουργία και συντήρηση των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων Στατιστικά στοιχεία και δείκτες απόδοσης στη λειτουργία και συντήρηση των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων Αριστοφάνης Παπαδημητρίου HELLASTRON - Επικεφαλής COPER ΙV Διευθυντής Λειτουργίας και Συντήρησης Αττικές

Διαβάστε περισσότερα

Οδοποιία ΙΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ

Οδοποιία ΙΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Αγρονό ων Το ογράφων Μηχανικών ΕΜΠ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Οδοποιία ΙΙ Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ antoniou@central.ntua.gr ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Βασικά Μεγέθη της Κυκλοφοριακής Ροής Φόρτος Πυκνότητα - Ταχύτητα

Τα Βασικά Μεγέθη της Κυκλοφοριακής Ροής Φόρτος Πυκνότητα - Ταχύτητα Τα Βασικά Μεγέθη της Κυκλοφοριακής Ροής Φόρτος Πυκνότητα - Ταχύτητα Τα Βασικά Μεγέθη της Κυκλοφοριακής Ροής φόρτος (): ο αριθµός των οχηµάτων του διέρχονται από µια διατοµή, στην µονάδα του χρόνου Ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση συµβάντων (incident management) σε αυτοκινητοδρόµους µε Παραχώρηση. Η περίπτωση της Αττικής Οδού και της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου

ιαχείριση συµβάντων (incident management) σε αυτοκινητοδρόµους µε Παραχώρηση. Η περίπτωση της Αττικής Οδού και της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου 1 ιαχείριση συµβάντων (incident management) σε αυτοκινητοδρόµους µε Παραχώρηση. Η περίπτωση της Αττικής Οδού και της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου Β. Χαλκιάς ιευθύνων Σύµβουλος, ΑΤΤΙΚΕΣ ΙΑ ΡΟΜΕΣ Α.Ε. Κ.Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Η Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ Περίληψη Εισήγησης

Η Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ Περίληψη Εισήγησης ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΗΜΕΡΙ Α ΓΙΑ ΤΑ "ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΚΑ ΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ" 13-12-00 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ Η Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ Περίληψη Εισήγησης Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ - ΓΕΝΙΚΑ Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΠΥΡΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΠΥΡΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 1 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΠΥΡΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ Α. Ανάλυση Υφιστάμενης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΗΓΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗ Ο ΗΓΗΣΗΣ

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΗΓΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗ Ο ΗΓΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΗΓΟΥ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση της επιρροής των καιρικών συνθηκών στη συμπεριφορά και την ασφάλεια νέων οδηγών σε αστικές οδούς με τη χρήση προσομοιωτή οδήγησης

Διερεύνηση της επιρροής των καιρικών συνθηκών στη συμπεριφορά και την ασφάλεια νέων οδηγών σε αστικές οδούς με τη χρήση προσομοιωτή οδήγησης Διερεύνηση της επιρροής των καιρικών συνθηκών στη συμπεριφορά και την ασφάλεια νέων οδηγών σε αστικές οδούς με τη χρήση προσομοιωτή οδήγησης Μαρία Χαιρέτη Επιβλέπων καθηγητής: Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Οδοποιία ΙΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ

Οδοποιία ΙΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Αγρονό ων Το ογράφων Μηχανικών ΕΜΠ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Οδοποιία ΙΙ Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ antoniou@central.ntua.gr Ιωάννα Σπυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων στους Δήμους της Πρωτεύουσας

Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων στους Δήμους της Πρωτεύουσας Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης Μεταφορές στους Δήμους της Αττικής. Προβλήματα και προοπτικές Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2012 Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής. https://www.facebook.com/driving.edu/

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής.  https://www.facebook.com/driving.edu/ Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής http://www.driving.org.gr/ https://www.facebook.com/driving.edu/ Γιατί κατά την γνώμη σας γίνονται ατυχήματα δυστυχήματα στον δρόμο; Το

Διαβάστε περισσότερα

Οδική ασφάλεια. Ενότητα 1: Εισαγωγή Διάλεξη 1.2: Εισαγωγή στη μεθοδολογία εκτίμησης συχνότητας συγκρούσεων

Οδική ασφάλεια. Ενότητα 1: Εισαγωγή Διάλεξη 1.2: Εισαγωγή στη μεθοδολογία εκτίμησης συχνότητας συγκρούσεων Οδική ασφάλεια Ενότητα 1: Εισαγωγή Διάλεξη 1.2: Εισαγωγή στη μεθοδολογία εκτίμησης συχνότητας συγκρούσεων Ευτυχία Ναθαναήλ Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Στόχος Αναδρομή Ανασκόπηση του εγχειριδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων - Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα Αθήνα, Φεβρουαρίου 2002

Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων - Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα Αθήνα, Φεβρουαρίου 2002 Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων - Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα Αθήνα, 21-22 Φεβρουαρίου 2002 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ TRA07: ΔΙΑΝΥΘΕΝΤΑ ΟΧΗΜΑΤΟΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ TRA07: ΔΙΑΝΥΘΕΝΤΑ ΟΧΗΜΑΤΟΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης εκτιμά το συνολικό «κυκλοφοριακό έργο» στην Εγνατία Οδό και τους 3 βασικούς Κάθετους Άξονές της με βάση τα διανυθέντα οχηματοχιλιόμετρα και αποσκοπεί

Διαβάστε περισσότερα

Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα

Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Νικόλαος Ηλιού Αναπλ. Καθηγητής Πανεπ. Θεσσαλίας neliou@civ.uth.gr Το πρόβλημα την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα καταλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΟΛΙΣΘΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΥΦΗ ΤΩΝ ΟΔΟΔΤΡΩΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΟΛΙΣΘΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΥΦΗ ΤΩΝ ΟΔΟΔΤΡΩΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΟΛΙΣΘΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΥΦΗ ΤΩΝ ΟΔΟΔΤΡΩΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Χριστοδούλου Αντρέας Λεμεσός 2014 2 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ Παράρτημα 2 ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Β. ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Δεκτά αποδεικτικά μέσα Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές εφαρµογής τεχνικών µέτρων οδικής ασφάλειας χαµηλού κόστους στο αστικό οδικό δίκτυο της Ελλάδας

Πρακτικές εφαρµογής τεχνικών µέτρων οδικής ασφάλειας χαµηλού κόστους στο αστικό οδικό δίκτυο της Ελλάδας Εταιρεία Υποστήριξης Θυµάτων Τροχαίων Ατυχηµάτων (ΕΥΘΥΤΑ) Συνέδριο Τροχαία ατυχήµατα και ευάλωτοι χρήστες της οδικής κυκλοφορίας Ιωάννινα, 13-15 Οκτωβρίου 2000 Πρακτικές εφαρµογής τεχνικών µέτρων οδικής

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοαξιολόγηση και Οδική Συμπεριφορά

Αυτοαξιολόγηση και Οδική Συμπεριφορά Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Αυτοαξιολόγηση και Οδική Συμπεριφορά Μικαέλα Παναγιωτοπούλου Επιβλέπων: Γιώργος Γιαννής,Καθηγητής ΕΜΠ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ

Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ Ελληνική Λέσχη Περιήγησης και Αυτοκινήτου (ΕΛΠΑ) Εταιρεία Υποστήριξης Θυµάτων Τροχαίων Ατυχηµάτων (ΕΥΘΥΤΑ) Συµπόσιο Οδική Ασφάλεια και Τουρισµός 12 Μαΐου 2000 Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ ρ. Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

ΠάνταστηνυπηρεσίατουΠολίτη

ΠάνταστηνυπηρεσίατουΠολίτη ΠάνταστηνυπηρεσίατουΠολίτη 1 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Η ΠΡΟΛΗΨΗ των ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ είναι ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ 2 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝΤΑΣ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

και κινηµατικά µοντέλα της κυκλοφοριακής ροής

και κινηµατικά µοντέλα της κυκλοφοριακής ροής Κρουστικά κύµατα Yδροδυναµικά και κινηµατικά µοντέλα της κυκλοφοριακής ροής Επειδή η οδική κυκλοφορία εκφράζεται µε ροές οχηµάτων, πυκνότητες και ταχύτητες ροής, βασικές έννοιες της θεωρίας ρευστών µπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής Ένα τυχαίο περιστατικό Υπάρχουν λανθασμένες συμπεριφορές ; Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας Είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Σ. ΜΠΟΥΡΝΕΛΑΚΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Σ. ΜΠΟΥΡΝΕΛΑΚΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΝΗΣΙ ΑΣ ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ Ο ΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ

ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ Ιωάννης Δημητρόπουλος Βίλυ Βεγήρη Στέλιος Καζάκος 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Οδική ασφάλεια. Ευτυχία Ναθαναήλ Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Οδική ασφάλεια. Ευτυχία Ναθαναήλ Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Οδική ασφάλεια Ενότητα 4: Πρόβλεψη συγκρούσεων σε επαρχιακές οδούς πολλαπλών λωρίδων Διάλεξη 4.2: Εξισώσεις απόδοσης ασφάλειας Συντελεστές μεταβολής ατυχημάτων Ευτυχία Ναθαναήλ Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΓΕΘΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΡΟΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΣΧΕΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΡΟΗΣ

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΓΕΘΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΡΟΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΣΧΕΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΡΟΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΓΕΘΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΡΟΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΣΧΕΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΡΟΗΣ Κυκλοφοριακός Φόρτος Ποσοτικά και Ποιοτικά Μεγέθη Κυκλοφοριακής Τεχνικής Ταχύτητα κίνησης Πυκνότητα κυκλοφορίας μέσος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Φρόσω Γ. Κοντοδήµα και Ξένια Γ. Καρεκλά

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια των Οδικών Μεταφορών στην Ελλάδα

Ασφάλεια των Οδικών Μεταφορών στην Ελλάδα 17 η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Ασφάλεια των Οδικών Μεταφορών στην Ελλάδα Παναγιώτης Παπαντωνίου, Γενικός Γραμματέας ΣΕΣ Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Κατερίνα Φώλλα, Υπ. Διδάκτωρ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ:

ΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Α Σ Τ Υ Ν Ο Μ Ι Α ΓΕΝ. ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α Π Ο Φ Α Σ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Ελ. Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα

Οδική Ασφάλεια στον ΜΟΡΕΑ

Οδική Ασφάλεια στον ΜΟΡΕΑ Οδική Ασφάλεια στον ΜΟΡΕΑ (Ανατολική Οδός Πελοποννήσου: Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος-Τρίπολη- Καλαμάτα & κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη) Ιωάννης Δημητρόπουλος Διευθυντής Λειτουργίας-Συντήρησης, ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. ΜΟΡΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Παπαντωνίου Παναγιώτης και Πετρέλλης Νικόλαος Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Λειτουργία οδικών στοιχείων: αυτοκινητόδροµοι

Κεφάλαιο 4. Λειτουργία οδικών στοιχείων: αυτοκινητόδροµοι Κεφάλαιο 4. Λειτουργία οδικών στοιχείων: αυτοκινητόδροµοι Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται βασικές έννοιες σχετικά µε τη λειτουργία τµηµάτων αυτοκινητοδρόµων. Επίσης, παρουσιάζεται µια αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

ΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ:

ΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Α Σ Τ Υ Ν Ο Μ Ι Α ΓΕΝ. ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α Π Ο Φ Α Σ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Ελ. Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΗΓΩΝ ΙΧ ΚΑΙ ΙΚΥΚΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΗΓΩΝ ΙΧ ΚΑΙ ΙΚΥΚΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος Ενηµερωτική συγκέντρωση για θέµατα Ασφάλισης Κλάδου Αυτοκινήτων και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχηµάτων 2 Φεβρουαρίου 2006, Αθήνα ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΗΓΩΝ ΙΧ ΚΑΙ ΙΚΥΚΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος των Συγκοινωνιολόγων στην εξέλιξη των Έργων Παραχώρησης

Ο Ρόλος των Συγκοινωνιολόγων στην εξέλιξη των Έργων Παραχώρησης Εσπερίδα ΣΕΣ "Προοπτικές απασχόλησης νέων Συγκοινωνιολόγων" 31 Μαρτίου 2015 Ο Ρόλος των Συγκοινωνιολόγων στην εξέλιξη των Έργων Παραχώρησης Βασίλης Χαλκιάς Διευθύνων Σύμβουλος Αττικές Διαδρομές A.E. Τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΠΕ ΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ. Εισηγήτρια: κ. Εύα Κασάπη, Προισταµένη ΜΕΟ/ε. Πηγή: Οδική Ασφάλεια (PIARC)

ΙΣΟΠΕ ΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ. Εισηγήτρια: κ. Εύα Κασάπη, Προισταµένη ΜΕΟ/ε. Πηγή: Οδική Ασφάλεια (PIARC) ΙΣΟΠΕ ΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Εισηγήτρια: κ. Εύα Κασάπη, Προισταµένη ΜΕΟ/ε Πηγή: Οδική Ασφάλεια (PIARC) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι Κόµβοι αποτελούν κρίσιµα σηµεία του οδικού δικτύου. Είναι τα σηµεία όπου οι

Διαβάστε περισσότερα

Στο τμήμα Χαλκίδα-Ερέτρια οι παρασύρσεις πεζών, ιδίως τους θερινούς μήνες, είναι φαινόμενο σχετικά συχνό.

Στο τμήμα Χαλκίδα-Ερέτρια οι παρασύρσεις πεζών, ιδίως τους θερινούς μήνες, είναι φαινόμενο σχετικά συχνό. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο νομός ΕύβοΓας διαθέτει ένα εξαιρετικά φτωχό οδικό δίκτυο, με χαμηλή γεωμετρία, πολύ παλιό, με συνεχείς διελεύσεις μέσα από οικισμούς και κατά συνέπεια με χαμηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας.

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά για την ασφάλεια στους Ελληνικούς Δρόμους

Στατιστικά για την ασφάλεια στους Ελληνικούς Δρόμους Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας Αθήνα, 28 Μαΐου 2013 Στατιστικά για την ασφάλεια στους Ελληνικούς Δρόμους Γιώργος Γιαννής, Κώστας Αντωνίου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Tην

Διαβάστε περισσότερα

«Ευφυή Συστήματα Μεταφορών & εξελίξεις στην Ελλάδα»

«Ευφυή Συστήματα Μεταφορών & εξελίξεις στην Ελλάδα» Με την επίσημη υποστήριξη: Dimitris Chryssagis Electrical Engineer, IBI Group «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών & εξελίξεις στην Ελλάδα» Αθήνα, 15-16 Δεκεμβρίου 2015 The Attiki Odos Motorway Urban Motorway 200.000

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΔ-Β-10: ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΔ-Β-10: ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο υπολογισμός των δεικτών οδικής ασφάλειας αφορά στην παρακολούθηση των συνθηκών ασφαλείας τόσο του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού όσο και του εναλλακτικού

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO 1η Νοεμβρίου 2012 Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO Από την 1η Νοεμβρίου 2012 θα ισχύουν διάφορες αλλαγές στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας της ΝΝΟ. Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι απλά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΔΙΚΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΤΟΥΣ 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΔΙΚΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΤΟΥΣ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 21 Ιανουαρίου 219 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΔΙΚΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΤΟΥΣ 217 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα για τα Οδικά Τροχαία

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιο είναι το ανώτατο όριο θέσεων μαζί με αυτήν του οδηγού που προβλέπει ο KOK για τα επιβατικά οχήματα; Α. Πέντε (5) B. Επτά (7) Γ.

1. Ποιο είναι το ανώτατο όριο θέσεων μαζί με αυτήν του οδηγού που προβλέπει ο KOK για τα επιβατικά οχήματα; Α. Πέντε (5) B. Επτά (7) Γ. Λυσάρι Οι σωστές απαντήσεις είναι σημειωμένες με κόκκινο. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΕΥΧΟΥΣ #133 1. Ποιο είναι το ανώτατο όριο θέσεων μαζί με αυτήν του οδηγού που προβλέπει ο KOK για τα επιβατικά οχήματα; Α. Πέντε (5)

Διαβάστε περισσότερα

Οδοποιία ΙΙ. Ανάλυση κυκλοφοριακής ικανότητας σε υπεραστικές οδούς περισσοτέρων των δύο λωρίδων κυκλοφορίας

Οδοποιία ΙΙ. Ανάλυση κυκλοφοριακής ικανότητας σε υπεραστικές οδούς περισσοτέρων των δύο λωρίδων κυκλοφορίας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Αγρονό ων Το ογράφων Μηχανικών ΕΜΠ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Οδοποιία ΙΙ Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ antoniou@central.ntua.gr Ιωάννα Σπυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΠΕ ΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ. Εισηγήτρια: κ. Εύα Κασάπη, Προισταµένη ΜΕΟ/ε. Πηγή: Οδική Ασφάλεια (PIARC)

ΙΣΟΠΕ ΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ. Εισηγήτρια: κ. Εύα Κασάπη, Προισταµένη ΜΕΟ/ε. Πηγή: Οδική Ασφάλεια (PIARC) ΙΣΟΠΕ ΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Εισηγήτρια: κ. Εύα Κασάπη, Προισταµένη ΜΕΟ/ε Πηγή: Οδική Ασφάλεια (PIARC) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι Κόµβοι αποτελούν το νευραλγικό µέρος του οδικού δικτύου. Είναι τα σηµεία όπου

Διαβάστε περισσότερα

Intersection Control

Intersection Control Κυκλοφοριακή Ικανότητα Σηµατοδοτούµενων κόµβων Intersecton Control Traffc Control Sgnals hgh volume streets Pedestran Sgnals Full Sgnals Warrants nclude volume, peds, accdents, lanes, operatng speeds,

Διαβάστε περισσότερα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η COSMOTE, Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν τους οδηγούς για την οδήγηση και το κινητό τηλέφωνο

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η COSMOTE, Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν τους οδηγούς για την οδήγηση και το κινητό τηλέφωνο Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η COSMOTE, Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν τους οδηγούς για την οδήγηση και το κινητό τηλέφωνο Κινητό τηλέφωνο και οδήγηση Τα τελευταία 20 χρόνια η χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Ευφυή συστήματα υποστήριξης ηλικιωμένων οδηγών: Ανασκόπηση και μελλοντικές κατευθύνσεις

Ευφυή συστήματα υποστήριξης ηλικιωμένων οδηγών: Ανασκόπηση και μελλοντικές κατευθύνσεις Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και εξελίξεις στην Ελλάδα Ευφυή συστήματα υποστήριξης ηλικιωμένων οδηγών: Ανασκόπηση και μελλοντικές κατευθύνσεις Γιώργος Γιαννής Καθηγητής ΕΜΠ Υπό την αιγίδα: G. Yannis, E. Vlahogianni,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Πτυχιακή Εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Πτυχιακή Εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ. Ονοματεπώνυμο:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΡΟΧΑΙΑΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2010

ΘΕΜΑ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΡΟΧΑΙΑΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2010 ΘΕΜΑ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΡΟΧΑΙΑΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2010 Στρατηγικός Στόχος 2010: Η μείωση των νεκρών κατά 100. Τακτικές επίτευξης στόχου: Αναδιάταξη τοπικών (ανά Νομό) προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδόν ένα στα τέσσερα νέα μοντέλα οχημάτων διαθέτουν σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού.

Σχεδόν ένα στα τέσσερα νέα μοντέλα οχημάτων διαθέτουν σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού. Σχεδόν ένα στα τέσσερα νέα μοντέλα οχημάτων διαθέτουν σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού. To νέο σύστημα αξιολόγησης του Euro NCAP πιέζει για την υιοθέτηση των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης Η Bosch εκτιμά

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς Οδική Ασφάλεια & Υπεύθυνη Κατανάλωση Αλκοόλ στην Ελλάδα «Οδική Ασφάλεια & Αλκοόλ - Δράσεις του Ι.Ο.ΑΣ.» Β. Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος.Σ. Αίγλη Ζαππείου,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ 14/03/ /12/2015 ΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ 14/03/ /12/2015 ΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙ ΙΩΝ 14/03/2015 31/12/2015 ΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 2015 Στην παρούσα αναφορά γίνεται µία σύνοψη των αποτελεσµάτων που προέκυψαν από

Διαβάστε περισσότερα

Σήµατα Τροχονόµων και Οδηγών

Σήµατα Τροχονόµων και Οδηγών Οδική σήµανση και σηµατοδότηση Κατακόρυφη σήµανση 1. Φωτεινοί Σηµατοδότες ( Φανάρια) 2. Πινακίδες Σήµανσης Οριζόντια σήµανση Κυκλοφοριακά Βοηθήµατα ιαγραµµίσεις στους δρόµους Σήµατα Τροχονόµων και Οδηγών

Διαβάστε περισσότερα