για παιδιά Γυμνασίου Η Κυπριακή Συλλογή Και το ταξίδι της πρώτης Γενιάς των Κυπρίων Ζωγράφων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "για παιδιά Γυμνασίου Η Κυπριακή Συλλογή Και το ταξίδι της πρώτης Γενιάς των Κυπρίων Ζωγράφων"

Transcript

1 Ο Εκπαιδευτικός Φάκελος που κρατάς δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τη γνωριμία σου με τις συλλογές έργων ζωγραφικής της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Πάρε στα χέρια σου τον χάρτη της Ευρώπης κι ετοιμάσου σαν τους παλιούς θαλασσοπόρους - για ένα ξεχωριστό ταξίδι. Προορισμός σου, ο κόσμος της Ευρωπαϊκής τέχνης. Τον δρόμο σου, όμως, θα τον διαλέξεις εσύ. Εσύ θα χαράξεις τη δική σου πορεία μέσα στο χώρο, ορίζοντας τη διαδρομή του ταξιδιού σου. Φρόντισε να αποκομίσεις πολλά, αλλά και να περάσεις καλά, «διασχίζοντας τη θολή γραμμή των οριζόντων».

2 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ Η Κυπριακή Συλλογή Και το ταξίδι της πρώτης Γενιάς των Κυπρίων Ζωγράφων Για τους πρώτους καλλιτέχνες που σημάδεψαν την καλλιτεχνική ζωή του νησιού, το ταξίδι είχε καθοριστική σημασία ήταν το ταξίδι της γνώσης που τους έφερε στα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα της Ευρώπης. Οι καλλιτέχνες αυτοί αποτελούν «την πρώτη γενιά Κυπρίων ζωγράφων». Γεννήθηκαν από το 1884 έως περίπου το 1930 και έθεσαν τις βάσεις για την καλλιτεχνική παραγωγή του νησιού. Με αυτό το σκεπτικό έργα τους συγκέντρωσε συστηματικά, αρχίζοντας το 1985, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, δημιουργώντας έτσι την Κυπριακή Συλλογή. Οι δημιουργοί αυτοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα και τη Βρετανία, στο Παρίσι και αλλού αναζητώντας αυτό που η Κύπρος, την εποχή εκείνη, δεν μπορούσε να τους προσφέρει. Ακαδημαϊκή μόρφωση σε Σχολή Καλών Τεχνών. Η τέχνη τους έτσι απηχεί έντονα στοιχεία από την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, τις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η περιπετειώδης ιστορία της Κύπρου με τις μακρές περιόδους υποτέλειας, την συνεπακόλουθη απομόνωση και την οικονομική και πολιτιστική ένδεια δεν της επέτρεψε να έχει επαφή και να συμμετάσχει, στην εικαστική Αναγέννηση της Δυτικής Ευρώπης, ώστε η Κυπριακή τέχνη να αναπτυχθεί πέρα από τη βυζαντινή και τη λαϊκή. Οι συνθήκες αυτές άρχισαν να αλλάζουν, με αργούς ρυθμούς, σταδιακά, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Οι πρώτοι Κύπριοι καλλιτέχνες εργάστηκαν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, είναι αυτοί που έθεσαν γερά θεμέλια για την μετέπειτα άνθηση της εικαστικής δημιουργίας στην Κύπρο. Το έργο τους, ως επί το πλείστον αφηγηματικό και παραστατικό, έχει ως κύρια πηγή έμπνευσής του την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, το τοπίο και τα ιστορικά γεγονότα του νησιού. Η εικαστική τους γλώσσα, με αφετηρία διδάγματα της καλλιτεχνικής τους παιδείας σε σχολές Καλών Τεχνών του εξωτερικού, επεκτείνεται στη διερεύνηση του Ιμπρεσιονισμού, των μεταϊμπρεσιονιστικών ρευμάτων και των κινημάτων του Μοντερνισμού, ενώ μερικοί συνδιαλέχθηκαν και με την ντόπια εικαστική παράδοση, προσεγγίζοντας γόνιμα τύπους της αρχαίας, της βυζαντινής και της λαϊκής τέχνης της Κύπρου. 1.

3 Ταξίδι στην Κύπρο του Αδαμάντιος Διαμαντής- Ο Κόσμος της Κύπρου, Ακρυλικό σε λινό Ιρλανδίας AGLG 475 a-k Αγαπητέ μου Γιώργο, Γράφω από τον Άγιον Θεόδωρο του Αγρού (υπάρχουν τέσσερις πέντε Άγιοι Θεόδωροι στην Κύπρο). Το εξοχικό μας σπίτι εδώ πάνω δεν θα αντικαταστήσει το σπίτι της Λευκωσίας. Θα καταφεύγουμε τους ζεστούς μήνες και όποτε θέλουμε ξεκούραση και ηερμία και περισυλλογή. Ο Άγιος Θεόδωρος είναι το χωριό που από το 1931 μου απεκάλυψε τον κόσμο της Κύπρου και το τοπίο. Ήταν μεγάλη απόφαση να ανέβω εδώ πάνω. Υστερα από ταξίδια στην αμαρτωλή Ευρώπη αισθάνομαι την ανάγκη να ριζώσω... Αδαμάντιος Διαμαντής 18γ Ονασαγόρου Λευκωσία Κύπρος Επιστολή στο Γιώργο Σεφέρη, 9 Σεπτεμβρίου 1964 Ο Κόσμος της Κύπρου του Αδαμάντιου Διαμαντή είναι η Κύπρος μας! Η Κύπρος που γνώρισε, αγάπησε και ρίζωσε βαθιά στη ψυχή του ζωγράφου, αποδώθηκε στο μνημειώδες του έργο Ο Κόσμος της Κύπρου. Το έργο αυτό αφού ταξίδεψε το 1975 στο Λονδίνο και την Αθήνα, βρήκε στη συνέχεια προσωρινή κατοικία στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη μέχρι το Από το 2014 μέχρι και σήμερα εκτίθεται και πάλι πίσω στην Κύπρο, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Ας γνωρίσουμε λίγο τον μεγάλο μας ζωγράφο. Ο Αδαμάντιος Διαμαντής γεννήθηκε στη Λευκωσία το Σπούδασε με υποτροφία στη Βασιλική Σχολή Καλών Τεχνών του Λονδίνου και μοιράστηκε το πρώτο βραβείο νέου καλλιτέχνη με το μεγάλο γλύπτη Χένρι Μουρ. Στη μακρόχρονη δημιουργική του πορεία, μελέτησε τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την καλλιτεχνική παράδοση του τόπου του αρχαία, λαϊκή και βυζαντινή. 2.

4 Στο έργο Ο Κόσμος της Κύπρου, ο Διαμαντής εκφράζεται με μια προσωπική γραφή παραμένοντας ταυτόχρονα κλασικός και σύγχρονος. Πως ζωγραφίστηκε ο Κόσμος της Κύπρου; Για να ζωγραφίσει τη μνημειακή αυτή σύνθεση χρειάστηκε 5 χρόνια: από το 1967 έως το Το έργο είναι βασισμένο σε σχέδια εκ του φυσικού που σχεδίασε από το 1931 έως το 1959, και προέρχονται από 30 περίπου διαφορετικές τοποθεσίες και χωριά της Κύπρου που ο Διαμαντής επισκέφθηκε θέλοντας να γνωρίσει τον «αυθεντικό» κόσμο της πατρίδας του. Το έργο αποτελείται από 67 ανθρώπινες μορφές. Πρόθεση, του ζωγράφου ήταν να δώσει τον χαρακτήρα και το πνεύμα της εποχής: της προ της ανεξαρτησίας του νησιού παραδοσιακής κυπριακής κοινωνίας. Ως βασικά χρώματα επέλεξε το άσπρο και το μαύρο χαρακτηριστικά χρώματα της ενδυμασίας του λαού. Για να προσδώσει στο έργο την απαραίτητη ζεστασιά πρόσθεσε και ένα τρίτο χρώμα, ένα γεώδες καφέ χρώμα που συμβολίζει τη γη και ταυτόχρονα δένει τον Κύπριο χωρικό. Ο καλλιτέχνης επέλεξε την ασκητική αυτή χρωματική επένδυση και για έναν ακόμη λόγο: γιατί μιλά για ένα κόσμο που χάνεται και πρόκειται να σβήσει. Δεν θέλει λοιπόν να τον τονίσει με έντονα χρώματα, αλλά να τον απομακρύνει, αφήνοντάς τον βυθισμένο στη δική του εποχή. Γι αυτό και οι μορφές του βάθους είναι τελείως φασματικές και διαλύονται στο τοπίο του φόντου. Στο έργο υπάρχουν οι κύριοι χαρακτήρες και οι μορφές-πλαίσια που τους υποστηρίζουν. Στο κεντρικό τελάρο, ο ζωγράφος τοποθέτησε δύο μεγαλοπρεπείς μορφές ενός ιερέα και ενός λαϊκού οικογενειάρχη που συμβολίζουν τις δύο κυρίαρχες αξίες της κυπριακής πατριαρχικής κοινωνίας: τη θρησκεία και την οικογένεια. Ο θεατής θα προσέξει ότι στη σύνθεση κυριαρχούν οι ανδρικές μορφές. Αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί στην παραδοσιακή κυπριακή κοινωνία η γυναίκα έμενε πάντα στο περιθώριο της δημόσιας κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Γι αυτό και ο ζωγράφος δεν τη συναντούσε στα καφενεία των χωριών, όπου συνήθιζε να ζωγραφίζει τους χαρακτήρες που τον ενέπνεαν. Αναγνωρίζοντας όμως τον σημαντικό της ρόλο και τη μεγάλη δύναμη που της έδιδε η μητρότητα, τοποθέτησε στον πυρήνα της σύνθεσης, πίσω από τις δύο ανδρικές μορφές, δύο γυναίκες με ένα βρέφος. Στο φόντο του κεντρικού τελάρου, ως κορωνίδα της σύνθεσης, ο Διαμαντής ζωγράφισε μία εκκλησία για να τονίσει τον σημαντικό της ρόλο ως ο συνδετικός κρίκος της παραδοσιακής αυτής κοινωνίας. Άραγε τι συμβολίζει το μικρό κορίτσι ντυμένο στα λευκά που κάθεται στο πρώτο πλάνο με μια κορδέλα στα μαλλιά; Αν σου έλεγαν να φτιάξεις εσύ το σημερινό Κόσμο της Κύπρου πως θα τον έφτιαχνες; Θα επέλεγες να αρχίσεις από τον Άγιο Θεόδωρο του Αγρού ή από κάπου αλλού και αν ναι από που; 3.

5 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ (γ. 1923) Αυτοί που Έμειναν Πίσω, Λεμεσός, 1950 Λάδι σε κόντρα πλακέ AGLG504 Παρατήρησε που μας τοποθετεί ο καλλιτέχνης στην αποβάθρα του λιμανιού της Λεμεσού, υποκινώντας το βλέμμα μας στα πλοία που φεύγουν. Το έργο αυτό μας ταξιδεύει στην Κύπρο της δεκαετίας του 1950 της δεκαετίας της μετανάστευσης. Την περίοδο αυτή πάρα πολλοί Κύπριοι μεταναστεύουν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Οι περισσότεροι είναι άνδρες που αφήνουν πίσω το σπίτι και τους δικούς τους, για να εργαστούν στο εξωτερικό, κυρίως στη Βρετανία και την Αμερική. Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, για εκείνους και για τα παιδιά τους. Το έργο αυτό συνοδεύει και ένα ποίημα που έγραψε ειδικά ο ποιητής Α. Θέρος.... Το μελανό άψυχο καράβι Κύλισ' αργά και στάθη Του Μινώταυρου τη λεία καρτερώντας Κοιτάει αδιάφορο με τα μεγάλα Άδεια μάτια του Ενώ γύρω η θάλασσα κ' οι άνθρωποι... Φεύγουν Ποιος ξέρει Αν θα γυρίσουν Με μαύρα ή χαρούμενα πανιά; Τοίμασαν βιαστικά το μπογαλάκι τους Κι άφησαν πίσω έν' άδειο κρεβάτι Και δυο γέρους θλιμμένους Τώρα εκείνοι κάθοντ' εκεί στην προκυμαία Ώρες! Ασάλευτοι! Σα βουβά μεγάλα μαύρα πουλιά Που τους μαδήσαν τα φτερά... Είναι ένα στενάχωρο ποίημα, που κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα αφήνει. Συμβαίνει το ίδιο άραγε και με το έργο; Tι νομίζεις; Το κοριτσάκι με το κόκκινο μπλουζάκι και την κορδέλα στα μαλλιά που κάθεται στην προκυμαία κοιτάζοντας λοξά, άλλοτε τη θάλασσα και άλλοτε τις γυναίκες με την πλάτη γυρισμένη στο θεατή, μοιάζει σαν να μας στέλνει το δικό του, αισιόδοξο, μήνυμα. Μήπως γι αυτό το λόγο κατάφερε να αποσπάσει και την προσοχή των υπολοίπων γυναικών; Άλλωστε, αυτό το μικρό κορίτσι ανήκει σε ένα καλύτερο μέλλον 4.

6 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΑΒΒΑ ( ) Λουόμενες στην Κερύνεια, 1957 Λάδι σε μουσαμά AGLG504 Το ταξίδι στην Κερύνεια από τη Λευκωσία είναι πολύ σύντομο. Μόνο 30 λεπτά, διασχίζοντας την οροσειρά του Πενταδάκτυλου, ανεβαίνοντας αγναντεύεις τη πεδιάδα της Μεσαορίας. Μόλις φθάσεις στην κορυφή αρχίζεις να κατηφορίζεις με τη θάλασσα της Κερύνειας να απλώνεται καταγάλανη μπροστά σου. Κι όμως, σήμερα, η πόλη μας αυτή είναι κατεχόμενη. Ο Χριστόφορος Σάββα θεωρείται εμβληματική μορφή της γενιάς των καλλιτεχνών που προσπάθησαν τη δεκαετία του 1960 να συμβαδίσουν με τις νεότερες τάσεις που επικρατούσαν διεθνώς στην τέχνη. Ζωγράφισε το έργο Λουόμενες στην Κερύνεια το καλοκαίρι του 1957, ύστερα από την ενός χρόνου μαθητεία του στο ατελιέ του André Lhote στο Παρίσι. Κατά περίεργη σύμπτωση ο Lhote ήταν κι εκείνος ταξιδευτής ταξίδεψε στο Βέλγιο, την Αγγλία, την Ιταλία και από το 1950 και μετά στην Αίγυπτο και τη Βραζιλία μέρη που τρυπώνουν στους πίνακές του. Ακολουθώντας τη θεματογραφία και το κυβιστικό λεξιλόγιο του Lhote, ο Σάββα, οργανώνει το θέμα του με οδηγό τις αξίες της αρμονίας, της ισορροπίας και της τάξης. Όταν το έργο εκτέθηκε το 1957 στη Λευκωσία, χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό, αλλά παράλληλα κρίθηκε ότι εισάγει και «καινά δαιμόνια» στα εικαστικά δεδομένα της εποχής. Τι το καινούριο έχουν οι μορφές του έργου; Αν θα έδινες ονόματα στις λουόμενες ποια θα επέλεγες; 5.

7 ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΙΘΟΥΣΑ Αʻ Η Συλλογή του Παρισιού Ένα ταξίδι από το Παρίσι στη Λευκωσία, στα μονοπάτια της Ευρώπης μέσα στο χρόνο και το χώρο. Πολυταξιδεμένος και ο ίδιος ένας άνθρωπος που από την Κύπρο και την ορεινή Λεμύθου πήγε στη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, τη Νιγηρία και την Ακτή του Ελεφαντοστού -ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης δημιούργησε σταδιακά, από τη δεκαετία του 1950 έως τις αρχές του 1970, χρόνια της παραμονής του στην κοσμοπολίτικη Γαλλική πρωτεύουσα, τη συλλογή αυτή, που αποτελεί σήμερα τη Συλλογή Ευρωπαϊκής Τέχνης του Ιδρύματος. Η λεγόμενη Συλλογή του Παρισιού πήρε το όνομά της από το παρισινό διαμέρισμα του συλλέκτη όπου στεγάστηκε μακριά από τα μάτια των πολλών για περισσότερο από μισό αιώνα. Περιλαμβάνει σημαντικά έργα από ένα ευρύ φάσμα της ιστορίας της τέχνης, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την εκλεκτική άποψη του συλλέκτη και την αγάπη του για διάφορες καλλιτεχνικές σχολές και τεχνοτροπίες από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα. Στην πρώτη αίθουσα ξαναζωντανεύει η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της κατοικίας του συλλέκτη, στη δεκαετία του 1950, στο Παρίσι μια εποχή που η Πόλη του Φωτός κατακλυζόταν από την αισιοδοξία των μεταπολεμικών χρόνων. Το δωμάτιο με την boiserie που μεταφέρθηκε από το διαμέρισμα του Παρισιού και εντάχθηκε αυτούσιο στους χώρους της Πινακοθήκης μας ταξιδεύει στον κόσμο αυτόν. Από εκεί προέρχονται και τα έπιπλα εποχής και αντικείμενα τέχνης που συνιστούν αναπόσπαστο μέρος της Συλλογής. Αυτή η πρώτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στους Παλαιούς Δασκάλους και στην ακαδημαϊκή τέχνη. Μέσα από έξι θεματικές ενότητες ταξιδεύουμε στις σχολές που σημάδεψαν την εξέλιξη της τέχνης. Συναντούμε θρησκευτική εικονογραφία, από τον El Greco και το εργαστήριό του έως τον Murillo και την Αντιμεταρρύθμιση νεκρές φύσεις του 17ου αιώνα από την ολλανδική, τη γαλλική και την ισπανική σχολή την τέχνη του Γαλλικού Ροκοκό, όπως αναδύεται μέσα από τα έργα των, Boucher, Oudry και Fragonard, καθώς και τη γαλλική σχολή τοπιογραφίας του 18ου αιώνα, όπως αναδεικνύεται μέσα από ελαιογραφίες, υδατογραφίες και σχέδια. Η ιεραρχία των ειδών ζωγραφικής αποτυπώνεται μέσα από πίνακες του 17ου και 18ου αιώνα, ενώ η τελευταία ενότητα αφιερώνεται στους Βενετούς vedutisti και στα αριστουργήματα των Canaletto και Guardi. 6.

8 LAURENCE CRAEN Νεκρή Φύση με Φρούτα, Στρείδια και Ποτήρι Façon-de-Venise επάνω σε Τραπέζι, π AGLG 315 Το έργο αυτό μας ταξιδεύει στην Ολλανδία του 17ου αιώνα, την εποχή που με τα φημισμένα καράβια και τους καλούς καπετάνιους τους, οι Ολλανδοί θαλασσοπόροι, έφερναν στον τόπο τους πολύτιμες πραμάτειες από χώρες μακρινές τροφοδοτώντας με εμπορεύματα δυσεύρετα την πρώτη καταναλωτική κοινωνία της τότε εποχής. Ανάμεσά τους ήταν «εξωτικές» κινέζικες πορσελάνες, ακόμη και ακριβά εισαγόμενα φρούτα όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα σταφύλια που δεν φυτρώνουν στο ψυχρό κλίμα της Ολλανδίας και έπρεπε να ταξιδέψουν από θερμότερα κλίματα για να φτάσουν στο τραπέζι τους ως τρόπαια ενός αλλιώτικου τρόπου ζωής... Στον πίνακα του Craen, στη γωνία ενός απλού ξύλινου τραπεζιού απεικονίζεται μια νεκρή φύση που αποτελείται από τρία στρείδια, ένα πορτοκάλι, ένα κομμένο λεμόνι, ένα σταφύλι με κληματόφυλλα και ένα ψηλό ποτήρι κρασιού façon-de-venise, με μια φλούδα από λεμόνι τυλιγμένη γύρω του. Ένα ταξίδι στη γεύση λοιπόν, μιας και το ποτήρι περιέχει λίγο λευκό κρασί και, σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής, μια φλούδα από λεμόνι που έχει προστεθεί για να κάνει πιο έντονη τη γεύση του. Αντίστοιχα, μερικές σταγόνες χυμού λεμονιού προσέδιδαν την ανάλογη γευστική οξύτητα στα στρείδια όπως ακριβώς κάνουμε και σήμερα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Craen αποτελεί η χρήση του πλάγιου φωτισμού, που είναι ταυτόχρονα καθαρός και απαλός, γεμάτος όμως πλαστικότητα. Επίσης, το φωτεινό ανοιχτό πράσινο και οι χρωματικές μεταβάσεις από το κίτρινο στο πορτοκαλί αναδεικνύουν τις αγαπημένες τονικότητες του καλλιτέχνη. Η ζωή και το έργο του Laurens Craen δεν έχουν ενδελεχώς ερευνηθεί. Μόλις 24 έργα αυτού του σπουδαίου δημιουργού είναι σήμερα γνωστά, όλα τους νεκρές φύσεις ένα από τα οποία είναι και το έργο της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Ο Laurens πιθανόν να ήταν γιος του Pieter Craen, καλλιτέχνη που αναφέρεται στα αρχεία των συντεχνιών της Χάγης το ως μαθητής του σημαντικού προσωπογράφου Jan Anthonisz van Ravesteyn (π ). Σύμφωνα με τις λιγοστές διαθέσιμες πηγές, ο Laurens έζησε και εργάστηκε στο Middelburg της επαρχίας Zeeland την περίοδο Γνωρίζουμε ότι στις 14 Οκτωβρίου 1649 απεύθυνε μια επιστολή προς τον Constantijn Huygens, γραμματέα του πρίγκιπα της Οράγγης, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην Αυλή. Ενδεχομένως, ο Craen να δούλευε με τον de Heem στην Αμβέρσα γύρω στο 1645 με 1646, πριν από την εγκατάστασή του στο Middelburg. Αυτός ο μοναδικός καλλιτέχνης έζησε το μεγαλείο του Ολλανδικού χρυσού αιώνα του 17ου αιώνα μια εποχή ευημερίας και άνθισης. Συμπλήρωσε τις λέξεις που λείπουν και σημείωσε στον χάρτη σου τις πόλεις που αναφέρονται, εκεί που ενδεχομένως έζησε και ταξίδεψε ο Craen. ( Χάγη, Middelburg, Αμβέρσα) 7.

9 PHILIP DE MARLIER Νεκρή Φύση με Καλάθι με Λουλούδια σε Επίπεδη Επιφάνεια, 1638, λάδι σε χαλκό, 45 x 60 εκ. ΑGLG333 Μόλις τις τελευταίες δεκαετίες ο Philips de Marlier ανασύρθηκε από τη λήθη στην οποία είχε περιέλθει εδώ και αιώνες. Συνολικά, από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, τα γνωστά έργα με υπογραφή και χρονολογία ανέρχονται μόλις στα πέντε, τα οποία συνιστούν τον πυρήνα του έργου του. Ένα από τα πέντε αναγνωρισμένα έργα, είναι αυτή η όμορφη νεκρή φύση, η οποία περιλαμβάνεται στη Συλλογή Α. Γ. Λεβέντη. Στο θαυμαστό καλάθι με λουλούδια του Philips de Marlier, ο καλλιτέχνης συνδυάζει μια πανδαισία λουλουδιών, από τουλίπες και τριαντάφυλλα έως βιολέτες και «μη με λησμόνει», δημιουργώντας, μια σύνθεση πολλών ξεχωριστών [άνθινων] σπουδών, μια ποικιλία που δεν θα μπορούσε να υπάρξει ή να έχει υπάρξει στη φύση. Επιπλέον, η ταυτόχρονη τελειότητα τόσων πολλών λουλουδιών που προέρχονται από διαφορετικές εποχές εξορίζει τη διάσταση του χρόνου και σπάει τον δεσμό ανάμεσα στον άνθρωπο και στους κύκλους της φύσης. Και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο: εκείνο που εξερευνάται είναι η δύναμη της τέχνης και της τεχνικής, πρώτα της φυτοκομίας και ύστερα της ζωγραφικής, η υπέρβαση των περιορισμών που θέτει ο φυσικός κόσμος. Άλλωστε, το σύγχρονο στον de Marlier κοινό, θα αναγνώριζε πως τα λουλούδια δεν συνδέονται μόνο με τη φύση, την ομορφιά και με την ικανότητα του καλλιτέχνη να προσδώσει στο φθαρτό την αθανασία, χαρίζοντας στα ευαίσθητα άνθη μια αιώνια φρεσκάδα. Για τον κόσμο εκείνης της εποχής, τα άνθη λειτουργούσαν επίσης ως έντονες αναφορές στον πλούτο, στις δυνάμεις της αγοράς και στη ματαιότητα της ύλης. 8.

10 EL GRECO ( ) και Εργαστήριο Ο Άγιος Φραγκίσκος σε Έκσταση, π Λάδι σε μουσαμά AGLG455 Από την Ολλανδία το ταξίδι μας συνεχίζει για την Ισπανία. Εκεί θα συναντήσουμε τον EL Greco ή καλύτερα τον Δομήνικο Θεοτόκοπουλο έναν καλλιτέχνη που τον διεκδικούμε ως δικό μας τόσο εμείς όσο και οι Ισπανοί. Ο El Greco ξεκίνησε από τον Βενετοκρατούμενο Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο, της Κρήτης και ταξίδεψε στη Βενετία για να συνεχίσει τις σπουδές του, πιθανόν, κοντά στο μεγάλο δάσκαλο Τιτσιάνο. Το 1570 μετακόμισε στη Ρώμη και έπειτα από επτά χρόνια εγκαταστάθηκε στο Τολέδο της Ισπανίας, όπου και έγινε διάσημος. Ο κόσμος του απηχεί όλες αυτές τις επιρροές, από την μεταβυζαντινή καλλιτεχνική παράδοση στις επιδράσεις του Μανιερισμού. Στον πίνακα εικονίζεται ένας άγιος που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους ανθρώπους του Τολέδο. Ποιος είναι; Θα τον ξεχώριζες από το ένδυμά του; Πως αποδίδει με το χρώμα και το φώς ο Θεοτοκόπουλος την αίσθηση της αγιοσύνης στην αποστεωμένη μορφή του; 9.

11 JEAN-BAPTISTE OUDRY ( ) Comédiens Italiens dans un Jardin / Ιταλοί Κωμικοί σε Κήπο, αρχές 18ου αιώνα Λάδι σε μουσαμά AGLG341 Αποδιδόμενο στον LE CLERC DES GOBELINS Τοπίο με Βοσκό και Βοσκοπούλα που Χορεύουν Λάδι σε ξύλο AGLG323 JEAN-BAPTISTE PATER ( ) L Amour en Plein Air / Κομψή Συντροφιά στο Ύπαιθρο Λάδι σε μουσαμά AGLG343 Τα επόμενα έργα μας ταξιδεύουν στη Γαλλία, την εποχή του Ροκοκό μια εποχή ανέμελη όπου το αυστηρό εθιμοτυπικό της αυλής του Λουδοβίκου ΙΔ δίνει τη θέση του, με τη βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΕ, σε μια εποχή πιο ανάλαφρη που στρέφεται στην αναζήτηση των απολαύσεων. Η τέχνη του Ροκοκό παρουσιάζει σκηνές, συχνά ελαφρά ερωτικές, που αποδίδονται με παστέλ τονικότητες και απηχούν την αγάπη αυτού του κινήματος για τη φύση. Στα έργα αυτά μεγάλες και μικρές παρέες νέων συναντώνται στη φύση. Κυρίες με τα θαυμάσια μεταξωτά ενδύματά τους, διασκεδάζουν με την παρέα δύο κωμικών τους συντροφεύουν παιχνιδιάρικα μικρά ζώα. Επίδοξοι εραστές συναντούν τις αγαπημένες τους στα πάρκα και στην εξοχή για να ανταλλάξουν μια κρυφή ματιά, να παίξουν και να απολαύσουν το ειδυλλιακό τοπίο με τα αγριολούλουδα. Ένα βοσκόπουλο και μια νεαρή βοσκοπούλα χορεύουν σε ένα βουκολικό, ειδυλλιακό τοπίο, ενώ το κοπάδι τους κοιτάζει. Βρες τα ονόματα και τους τίτλους των έργων

12 JEAN-BAPTISTE OUDRY ( ) Comédiens Italiens dans un Jardin / Ιταλοί Κωμικοί σε Κήπο, αρχές 18ου αιώνα Λάδι σε μουσαμά AGLG341 Ο Ζωγράφος με το περίεργο όνομα έμελλε να είναι ένας από τους διασημότερους του αιώνα του, για την ικανότητά του να απεικονίζει τις μορφές των ζώων, ωσάν να είχαν δική τους προσωπικότητα. Λέγεται μάλιστα πως όταν ο ίδιος ο Λουδοβίκος ΙΕ τον κάλεσε να απεικονίσει τα βασιλικά λαγωνικά, καθόταν και ο ίδιος μαζί του και παρακολουθούσε τα πορτραίτα των σκύλων του, καθώς τα φιλοτεχνούσε το χέρι του ζωγράφου. Σε ένα από αυτά ξεχωρίζει σε φυσικό μέγεθος ένα έντομο. Ποιος πίνακας είναι και ποιό έντομο είναι αυτό; Σίγουρα πάντως εδώ παίζει με τον θεατή. Θα ξεγελούσε άραγε το έντομο αυτό τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, με τον πίνακα φωτισμένο μόνο από το απαλό φως των κεριών; 11.

13 Η Γαλλική τοπιογραφία και το ταξίδι στη Ρώμη HUBERT ROBERT ( ) Υδραγωγείο στη Civita Castellana Κόκκινη κιμωλία σε χαρτί AGLG361 HUBERT ROBERT ( ) Σπίτια στα Υψώματα του Ronciglione Κόκκινη κιμωλία σε χαρτί AGLG360 Τον 18ο αιώνα η Ακαδημία στο Παρίσι ενθάρρυνε τους νεαρούς καλλιτέχνες να ταξιδέψουν στην Ιταλία και να αφεθούν στη σαγήνη της αρχαιότητας προσέφεραν μάλιστα και ένα βραβείο για αυτόν τον σκοπό, το περίφημο Prix de Rome. Ο Robert Hubert, διάσημος για τις τοπιογραφικές του απόψεις που εικονίζουν πληθώρα αρχαίων ερειπίων στα οποία οφείλει και το παρατσούκλι του Robert des Ruines Robert των Ερειπίων έκανε το συγκεκριμένο ταξίδι και τα ζωηρά σκίτσα του με την κιμωλία αποτυπώνουν την Ρωμαϊκή εξοχή. Μαζί του ταξιδεύουμε στην περιοχή του Ronciglione και στην Civita Castellana, λίγο έξω από τη Ρώμη. Μπορούμε να φανταστούμε τον καλλιτέχνη να κάθεται στην ύπαιθρο και να σχεδιάζει βιαστικά και επιδέξια σχέδια που ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε αργότερα σε ολοκληρωμένα έργα του. 12.

14 Ταξίδι στη Γαλλική Επανάσταση με τον νεαρό ζωγράφο Lazare Bruandet LAZARE BRUANDET ( ) Ξέφωτο στο Δάσος με Αναβάτη σε Άσπρο Άλογο και Υπηρέτη με Σακίδιο στην Πλάτη, 1789 Γκουάς AGLG434 H Γαλλική Επανάσταση ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου 1789, με την άλωση της περίφημης φυλακής της Βαστίλλης από το επαναστατημένο πλήθος. Ήταν η επανάσταση που κατάφερε την κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας στην Γαλλία γκρεμίζοντας το φεουδαρχικό σύστημα. Η Γαλλική Επανάσταση ενέπνευσε τους λαούς όλης της Ευρώπης να παλέψουν ενάντια στην εκμετάλλευση και την απολυταρχική μοναρχία, αποτελώντας το έναυσμα για τον ξεσηκωμό στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Η επανάσταση οργανώθηκε από την ανερχόμενη αστική τάξη, την οποία ενέπνευσαν τα κηρύγματα των Διαφωτιστών, έχοντας κεντρικό σύνθημα το τρίπτυχο «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη». Το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο, του Lazare Bruandet, δεν μαρτυρεί τον ξεσηκωμό του γαλλικού λαού - τουλάχιστον όχι εκ πρώτης όψεως. Εικονίζει, με διάφανο υδρόχρωμα, ένα ξέφωτο, παρότι η ημερομηνία του, που αναγράφεται στην κάτω αριστερή γωνία είναι σημαδιακή. Κάθε Γάλλος μαθητής γνωρίζει καλά πως την ημέρα που αλώθηκε η Βαστίλλη, στις 14 Ιουλίου 1789, το μοναδικό σχόλιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ στο ημερολόγιό του ήταν: «Δεν συνάντησα τίποτα καθώς διέσχιζα το δάσος [του Fontainebleau], εκτός από τον Bruandet και μερικούς αγριόχοιρους». Παρουσιάζει επομένως ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτή η γκουάς, η οποία πιθανότατα περιγράφει ή τουλάχιστον αντλεί την έμπνευσή της από ένα ξέφωτο στο δάσος του Fontainebleau δημιουργήθηκε την ίδια χρονιά! Μπορείς να την διακρίνεις κοντά στην υπογραφή του καλλιτέχνη; Tαξίδεψε για μια στιγμή στον χρόνο και γίνε σκηνοθέτης. Τι λόγια να αντάλλαξαν άραγε ο Lazare Bruandet με τον Λουδοβίκο ΙΣΤ την ημέρα εκείνη στο ξέφωτο του Fontainbleau ενόσω ο κόσμος γύρω τους άλλαζε για πάντα; Διάλογος: 13.

15 GIOVANNI ANTONIO CANAL, IL CANALETTO ( ) Η Piazzetta στη Βενετία με το Campanile υπό Αναστήλωση, μεταξύ 1746 και 1755 Λάδι σε μουσαμά AGLG453 Ο πίνακας αυτός μας ταξιδεύει στη Βενετία του 18ου αιώνα, που από τότε ήταν αγαπημένος τουριστικός προορισμός. Η μοναδική αυτή πόλη, χτισμένη πάνω στα νερά της λιμνοθάλασσας, ήταν σημαντικός σταθμός του περιηγητισμού (Grand Tour) ένα ταξίδι που συνήθιζαν ευκατάστατοι νεαροί αριστοκράτες, που διέσχιζαν την Ευρώπη με σκοπό να εμβαθύνουν την κλασική τους παιδεία και να γνωρίσουν από κοντά τα μεγάλα αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής και της τέχνης. Οι καλλιεργημένοι περιηγητές έφθαναν στη Βενετία, συνήθως μετά τη Φλωρεντία και τη Ρώμη, και μαγεύονταν θαύμαζαν τα αξιοθέατα της πόλης, απολάμβαναν τη μοναδική, απόκοσμη ομορφιά της και με την επιστροφή τους στην πατρίδα, αναζητούσαν για αγορά έργα τέχνης ως ενθύμια του ταξιδιού τους. Αν παρατηρήσεις το μέγεθος των έργων σε αυτή την ενότητα της Λεβεντείου Πινακοθήκης, θα αντιληφθείς ότι μπορούσαν να χωρέσουν στα μεγάλα μπαούλα που χρησιμοποιούσαν για αποσκευές οι ευκατάστατοι ταξιδιώτες της εποχής. Σήμερα όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, τι αγοράζουμε σαν ανάμνηση του ταξιδιού μας; 14.

16 Ανταποκρινόμενοι σε αυτήν τη δυναμική αγορά, οι Βενετοί vedutisti ανάμεσά τους και ο κορυφαίος Canaletto, δημιουργούσαν έργα που αποτύπωναν τη μαγεία της Βενετίας. Στο έργο του H Piazzetta στη Βενετία με το Campanile υπό Αναστήλωση, Ανατολικά, ο Canaletto απεικόνιζει, όπως έκανε συχνά, την πιο πολυσύχναστη και γνωστή Πλατεία της Βενετίας την Πλατεία και τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου με το επιβλητικό καμπαναριό της. Σε αυτό τόσο σημαντικό έργο, ο ζωγράφος αποτυπώνει μια ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία του μνημείου. Ένα γεγονός που συνέβη στις 23 Απριλίου του 1745: ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, κεραυνός χτύπησε το Campanile, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στη βορειανατολική γωνία του. Ο Canaletto απεικονίζει εδώ το δύσκολο έργο της επιδιόρθωσης του καμπαναριού. Διακρίνουμε την σκαλωσιά, ψηλά, στο επίπεδο που βρίσκονται οι καμπάνες από εκεί κρέμεται ανυψωτική εξέδρα γεμάτη εργάτες, που θα προσπαθήσουν να διορθώσουν τη ζημιά. Κάτω, στην Piazzetta, Βενετσιάνοι και περιηγητές περιδιαβαίνουν, ενώ κάποιοι έχουν σταματήσει και κοιτάζουν τους εργάτες που βρίσκονται ψηλά. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι το έργο αυτό αν και απεικονίζει τη Βενετία, δεν ζωγραφίστηκε εκεί. Το φιλοτεχνεί ο καλλιτέχνης κατά την διάρκεια ενός δικού του ταξιδιού, ανάμεσα στο 1746 και στο 1755 την περίοδο που ο Canaletto επέλεξε να ζήσει στην Αγγλία, ωθούμενος από τον Πόλεμο της Αυστριακής Διαδοχής που διχάζει την Ευρώπη, μειώνοντας, παράλληλα, δραματικά την τουριστική κίνηση στην Βενετία. Πολύ έξυπνα, ο Canaletto εγκαταλείπει την πόλη και ταξιδεύει εκεί όπου βρίσκονται οι συλλέκτες που τόσο αγαπούν τα έργα του στη Βρετανία. Στις αποσκευές του, παίρνει και το σκίτσο με το κεραυνοβολημένο Campanille ένα σχέδιο, που μαζί με αντίγραφό του από το χέρι του ζωγράφου, διασώζονται μέχρι σήμερα βρισκόμενα στη Βρετανία, ως μαρτυρία αυτής της ενδιαφέρουσας ιστορίας. O Canaletto ζωγράφιζε τα έργα του με τη βοήθεια μιας συσκευής που λεγόταν Camera Obscura. Η συσκευή αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο προάγγελος της φωτογραφικής μηχανής. Με τον αντικατοπτρισμό κατάφερνε να αντιγράψει τα κτίρια με το μολύβι του και στη συνέχεια να τα ζωγραφίσει και να τους δώσει ζωή. Σήμερα, με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η διαδικασία αυτή έχει απλοποιηθεί ουσιαστικά. Μια φωτογραφία περνά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στη συνέχεια με τη βοήθεια προτζέκτορα προβάλλεται στον τοίχο ή στην επιφάνεια που θα ζωγραφιστεί. Φωτογράφισε τον πίνακα με το τηλέφωνο σου. Πάρε το στο σχολείο σου και ξεκινάτε όλοι μαζί να φτιάχνετε ένα πίνακα της όμορφης Βενετίας. 15.

17 ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΙΘΟΥΣΑ Βʻ Η Συλλογή του Παρισιού Ένα ταξίδι από το Παρίσι στη Λευκωσία, στα μονοπάτια της Ευρώπης μέσα στο χρόνο και το χώρο. Στη δεύτερη αίθουσα της Συλλογής του Παρισιού, παρατηρούμε μια διαφορετική επανάσταση. Μια ομάδα νεαρών ζωγράφων παρουσιάζει το 1874 τα έργα της σε μια ξεχωριστή έκθεση που έμελλε να αλλάξει την πορεία της ζωγραφικής. Θα ονομαστούν Ιμπρεσιονιστές, και θα ξεχωρίσουν για έναν νέο τρόπο απεικόνισης του κόσμου που εστιάζει στην ατμοσφαιρικότητα. Η δική τους προσέγγιση βγάζει τα χρώματα έξω από το εργαστήρι, στη φύση, κάτω από το λαμπερό φως του ήλιου. Μαθαίνουν ακολουθώντας το παράδειγμα δύο ηγετικών μορφών του Ιμπρεσιονισμού, του Corot και του Boudin να ζωγραφίζουν στην ύπαιθρο, με ζωντάνια και αυθορμητισμό, φιλοτεχνώντας έργα που στηλιτεύονται από τους κριτικούς της εποχής γιατί απεικονίζουν μια εντύπωση (impression) του θέματος, αφήνοντας στον θεατή την αίσθηση του ημιτελούς στην απόδοση των μορφών και του τοπίου. 16.

18 JEAN-BAPTISTE-CAMILLE COROT ( ) Κοιλάδα με Aίγες (Ανατολή), 1868, Λάδι σε μουσαμά, 37 x 45,5 εκ. AGLG283 Μεγάλος δάσκαλος, ο Corot, υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία της γαλλικής σχολής τοπιογραφίας στα μέσα του 19ου αιώνα. Θεωρήθηκε, δικαίως, ο μεγάλος προάγγελος του ιμπρεσιονισμού για την ξεχωριστή ευαισθησία του στην απόδοση της φύσης και του φωτός. Καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε ένα ταξίδι του στην Ιταλία που κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια. Ο νεαρός τότε Corot, πέρασε το διάστημα αυτό σχεδιάζοντας με πάθος στην Ιταλική εξοχή, δημιουργώντας πληθώρα ελαιογραφικών σπουδών και σχεδίων εκ του φυσικού, που αποδίδουν ζωηρά τα χρώματα και το φως της Ιταλικής υπαίθρου, στοιχεία που ξαναδούλευε αργότερα στο εργαστήριο, σε ολοκληρωμένες συνθέσεις. Η Κοιλάδα με Αίγες (Ανατολή), χρονολογείται γύρω στο 1868 και ανήκει στην ύστερη περίοδο του ζωγράφου. Το τοπίο, και οι στέγες των μικρών σπιτιών θυμίζουν τη γαλλική επαρχία, αν και φαίνεται πως ο ζωγράφος εδώ δεν απεικονίζει μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Την εποχή αυτή, o Corot, μεγάλος πια, φιλοτεχνεί τα λεγόμενα Souvenirs, έργα στα οποία το ταξίδι είναι κυρίως νοερό - τοπία πλασμένα από αναμνήσεις της φύσης όπως την είχε δει και αποτυπώσει σε πίνακες και σχέδια, αποδομένη τώρα με έναν ξεχωριστό, ποιητικό λυρισμό. Πόσα ζώα βλέπεις στον πίνακα; Πόσα δένδρα; Αν θα πρόσθετες και άλλα ζώα ποια ζώα θα μπορούσαν να συνυπάρχουν με τις αίγες; 17.

19 EUGENE BOUDIN ( ) La Plage de Trouville / Η Παραλία της Trouville, 1889, Λάδι σε μουσαμά, 55,6 x 90 εκ. AGLG276 Η ζωή του Boudin τον έδεσε με το θαλασσινό τοπίο. Γιος φτωχής οικογένειας ναυτικών, γεννήθηκε στην Honfleur, ένα μικρό λιμάνι της Νορμανδίας, ενώ λίγο αργότερα, μετακόμισε σε ένα μεγαλύτερο λιμάνι, εκείνο της Χάβρης. Μπορείς να βρεις τις δυο αυτές πόλεις στο χάρτη; Ο Boudin έγινε γνωστός για την ευαισθησία του στην απόδοση των φυσικών φαινομένων, για την αποτύπωση του ουρανού και της θάλασσας. Στα έργα του κυριαρχεί η προσεκτική απεικόνιση της φύσης, της βροχής, της καλοκαιρίας και της μεγαλοπρέπειας του γαλανού ουρανού, στοιχείο που τον έκανε άλλωστε και πρόδρομο του Ιμπρεσιονισμού. Θα μπορούσε, δίκαια, να χαρακτηριστεί ως ο κατεξοχήν ζωγράφος της περιόδου που απεικόνιζε τις παραλίες και την τουριστική κίνηση... Τη δεκαετία του 1860, ο Boudin, παρουσιάζει με μοναδική εκφραστικότητα τους Παριζιάνους που, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρει ένα νέο μέσο συγκοινωνίας ο σιδηρόδρομος ολοένα απολαμβάνουν να παραθερίζουν στις παραλίες της Νορμανδίας, την Deauville και την Trouville. Εκεί ταξιδεύει η υψηλή κοινωνία της Γαλλικής πρωτεύουσας. Εκεί απολαμβάνει το μπάνιο της στη θάλασσα η αστική τάξη, στα νέα θέρετρα που δημιουργήθηκαν επί της Δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας. Από το 1863 έως το 1868, ο Boudin ζωγράφιζε τις κομψές συντροφιές στην άμμο τις κυρίες που κρατούν ομπρελίνα για τον ήλιο, που φορούν κρινολίνα και καπέλα με κορδέλες που ανεμίζουν, που περπατούν είτε κάθονται σε μικρές, ζωηρές παρέες, συνοδευόμενες από άντρες με καπέλα και στο προσκήνιο, σκυλάκια συντροφιάς να τρέχουν ατίθασα κατά μήκος της ακτής. Ο πίνακας της Συλλογής Α. Γ. Λεβέντη, αποτελεί την επιστροφή του ζωγράφου στην παραλία της Trouville μερικές δεκαετίες αργότερα, το Τώρα, μεγάλος πια, ο Boudin εστιάζει περισσότερο στο τοπίο, και λιγότερο στο πλήθος των κομψών παραθεριστών. Υιοθετεί μια ελαφρώς υπερυψωμένη οπτική γωνία, τοποθετώντας το καβαλέτο του στην αποβάθρα, επάνω από τον ποταμό Touques, εκεί που χωρίζει την Trouville από την Deauville. Τώρα στο έργο του κυριαρχεί η απεραντοσύνη του ουρανού όλα υποτάσσονται στην περιγραφή της τοποθεσίας, απεικονίζοντας στον ορίζοντα τα περίχωρα του λιμανιού της Χάβρης μέσα στον γκρίζο τους καπνό. Τοποθέτησε την πόλη στο χάρτη σου και σύγκρινε και περίγραψε μια παραλία της Κύπρου σήμερα. Trouville Κυπριακή Παραλία 18.

20 CLAUDE MONET ( ) Ο Σηκουάνας στο Jeufosse κοντά στο Vernon, 1884, λάδι σε μουσαμά, 60 x 73 εκ. AGLG338 Ο Claude Monet είναι ο ζωγράφος που έδωσε όνομα στο κίνημα του Ιμπρεσιονισμού, όταν το έργο του με τίτλο Impression, Soleil Levant (σήμερα στο Musée Marmottan), απέσπασε το καυστικό σχόλιο ενός κριτικού το 1874, πως δεν έμοιαζε με τελειωμένο πίνακα, αλλά με μια μονάχα εντύπωση (impression) του τοπίου. Το έργο αυτό της Συλλογής Α. Γ. Λεβέντη μας παραπέμπει σε μια αισιόδοξη εποχή στη ζωή αυτού του σημαντικού ζωγράφου. Τότε που ο Monet έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί φήμη και μετακομίζει στο Giverny, στο σπίτι όπου έμελλε να ζήσει ευτυχισμένα, ζωγραφίζοντας τα περίχωρα στις όχθες του Σηκουάνα, και φιλοτεχνώντας μερικά από τα διασημότερα έργα του. Παράλληλα, την εποχή αυτή, μαζεύει εμπειρίες ταξιδεύοντας. Ύστερα από αρκετούς μήνες στην ακτή της Νορμανδίας, τον Δεκέμβριο του 1883 και με τη συνοδεία του φίλου του Renoir, επισκέπτεται για πρώτη φορά τα παράλια της Μεσογείου και μαγεύεται από το ξεχωριστό φως και τα χρώματα της Γαλλικής Ριβιέρας. Την επόμενη χρονιά, τον Ιανουάριο του 1884, ένα νέο ταξίδι, τον φέρνει στην Bordighera της Ιταλικής Ριβιέρας. Η γνωριμία του με την Γαλλο-Ιταλική Ριβιέρα και τα μεσογειακά χρώματα ενισχύουν καθοριστικά την παλέτα του με νέες αποχρώσεις, αυτές του γαλάζιου και του ρόδινου, που χαρακτηρίζουν το μεσογειακό τοπίο. Αυτή τη χρωματική πανδαισία διακρίνουμε και σε αυτό το έργο που ο Μonet ζωγραφίζει πολύ κοντά στο σπίτι του στο Giverny, στήνοντας το καβαλέτο του στο μονοπάτι, στην όχθη του ποταμού. Αποτυπώνει την πυκνή βλάστηση, τις φυλλωσιές, τις εναλλαγές του φωτός, τον ουρανό με ταξιδιάρικα σύννεφα, σε έναν πίνακα πιθανότατα ζωγραφισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του εκ του φυσικού, που ξεδιπλώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δεξιοτεχνία του 44χρονου τότε ζωγράφου. 19.

21 JEAN DUFY ( ) Αθήνα: Η Ακρόπολη, 1955; Λάδι σε μουσαμά, 46,5 x 56 εκ. AGLG437 Νεότερος αδελφός του Raoul Dufy, o Jean Dufy κέρδιζε τα προς το ζην φιλοτεχνώντας σχέδια για υφάσματα και πορσελάνες, πριν αφιερωθεί στη ζωγραφική. Ο καλλιτέχνης, που συχνά απεικόνιζε λιμάνια, τοπιογραφίες και απόψεις πόλεων, επισκέφτηκε την Ελλάδα πολλές φορές. Φαίνεται, λοιπόν, πως σε ένα από τα ταξίδια του -τον Οκτώβριο του ζωγράφισε αυτήν την άποψη της Ακρόπολης των Αθηνών με τα ερείπια του Παρθενώνα. Που λες να έστησε το καβαλέτο του ο ζωγράφος; Όπως πολλοί επισκέπτες της Αθήνας που επιθυμούσαν να απεικονίσουν τον Παρθενώνα μαζί με την πόλη, έτσι και ο Jean Dufy, φαίνεται να ανηφόρισε στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου, με σκοπό να αποτυπώσει αυτό το επιβλητικό πανόραμα. Την Ακρόπολη πάνω στον ιερό βράχο, ντυμένη στα λευκά με φόντο τον καταγάλανο Αττικό ουρανό, και από κάτω σπίτια και δέντρα απεικονίζονται με εκφραστικότητα, με την χαρακτηριστική, γρήγορη, δυναμική γραφή και τη ζωηρή παλέτα του καλλιτέχνη. 20.

22 MARC CHAGALL ( ) Les Fiancés au Bouquet / Ζευγάρι με Ανθοδέσμη, , Λάδι σε μουσαμά, 55 x 46 εκ. AGLG279 Εξέχουσα καλλιτεχνική προσωπικότητα σε μια εποχή που τη διέτρεχαν αναρίθμητα στυλιστικά κινήματα και σχολές, ο Chagall, δεν ταυτίστηκε με κανένα από αυτά, επιλέγοντας να απεικονίσει έναν φανταστικό, συμβολικό κόσμο, στον οποίο συχνά κυριαρχεί το αυτοβιογραφικό στοιχείο. Η τέχνη του Chagall που τον συγκαταλέγει ανάμεσα στους κορυφαίους ζωγράφους του 20ού αιώνα ανά το παγκόσμιο είναι μια πραγματική έκρηξη χρωμάτων. Ένας κόσμος μαγικός όπου οι μορφές μπλέκονται με το φόντο και η πραγματικότητα με τη φαντασία. Γεννημένος το 1887 στο Vitebsk της Λευκορωσίας από οικογένεια θρησκευόμενων Εβραίων, ξεκίνησε το 1907 τις σπουδές του στην Αγία Πετρούπολη, ενώ η πρώτη παραμονή του στο Παρίσι ( ) τον έφερε σε επαφή με τους σημαντικότερους δημιουργούς της εποχής. Ο Chagall επέλεξε να ζήσει μεταξύ αυτών των δύο κόσμων, απόηχο των οποίων διακρίνουμε στο έργο του. Κοίταξε το χάρτη σου. Πόσο απέχει το Vitebsk από το Παρίσι; Το Ζευγάρι με Ανθοδέσμη, εντάσσεται σε μια ευτυχισμένη και παραγωγική περίοδο της καριέρας του Chagall. Ζούσε, τότε, στη Vence της νότιας Γαλλίας και είχε μόλις παντρευτεί την Valentina Brodsky γνωστή ως Vava οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο της πρώτης του γυναίκας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως η θεματική του ζευγαριού σε αυτό το έργο, που είναι νιόπαντρο και ερωτευμένο περιτριγυρισμένο από ανθοδέσμες, σύμβολο εκπλήρωσης και γονιμότητας, παρόν στη ζωγραφική του Chagall από τα πρώτα στάδια της καριέρας του δημιουργεί την αίσθηση της αναγέννησης, ενδεχομένως αυτής του δημιουργού, και της ζωντάνιας. Το έργο αυτό σηματοδοτεί μια νέα αρχή ένας ήλιος ανατέλλει, ένα κοκοράκι παραπέμπει στο ξημέρωμα. Αλλά που εξελίσσονται όλα αυτά; Είμαστε στο Vence της Γαλλίας που εμφανίζεται σε πολλούς πίνακες αυτής της περιόδου; Ή μήπως το χωριό με το μικρό κάρο είναι το Vitebsk ανάμνηση του ζωγράφου από την ιδιαίτερη πατρίδα του. Είτε μήπως όλα αυτά συμβαίνουν μόνο στην φαντασία του δημιουργού; Στον μαγικό κόσμο που εκείνος συνθέτει ακροβατώντας ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον κόσμο των ονείρων; 21.

23 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΙΘΟΥΣΑ Αʻ Ελληνική Συλλογή Με την Ελληνική συλλογή ακολουθούμε τον κοσμοπολίτη Αναστάσιο Γ. Λεβέντη από το Παρίσι στην Αθήνα, εκεί που από τη δεκαετία του 1970, ζούσε όλο και περισσότερο καιρό λόγω των επιχειρήσεων του. Έχοντας ήδη δημιουργήσει τη Συλλογή του Παρισιού, αγόρασε το 1973 την πολύτιμη συλλογή του φίλου του και γνωστού Έλληνα πολιτικού και ανθρώπου των γραμμάτων, Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα. Τα 208 έργα, εκ των οποίων τα 17 δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, αποτελούν τον πυρήνα της Ελληνικής Συλλογής που αργότερα εμπλουτίστηκε από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, με αποτέλεσμα σήμερα να περιλαμβάνει περισσότερα από 260 έργα. Στην πρώτη αίθουσα της Ελληνικής Συλλογής συναντούμε δημιουργίες του 19ου και 20ου αιώνα. Παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών που αντιπροσωπεύουν διάφορες χρονικές περιόδους, καλλιτεχνικές τάσεις και μορφοπλαστικές προσεγγίσεις στην ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων εξαιρετικά δείγματα ζωγραφικής των δημιουργών που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της ελληνικής τέχνης του 19ου αιώνα. Κινούμαστε από την ακαδημαϊκή ζωγραφική και τους πρώτους Έλληνες που μετά την Ελληνική επανάσταση πήγαν σε Σχολές Καλών Τεχνών, στους καλλιτέχνες που στις αρχές του 20ου αιώνα απομακρύνονται από τον ακαδημαϊκό ρεαλισμό επηρεαζόμενοι από τα μοντερνιστικά κινήματα που ανθούν στην κεντρική Ευρώπη. 22.

24 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΑΝΤΣΑΣ ( ) Κίονας του Ναού του Ολυμπίου Διός Λάδι σε μουσαμά AGLG77 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΑΝΤΣΑΣ ( ) Πύλη της Αθήνας από τη Ρωμαϊκή Αγορά Λάδι σε μουσαμά AGLG76 ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ ΛΑΝΤΣΑΣ ( ) Άποψη του Ηρωδείου με τον Παρθενώνα Υδατογραφία σε χαρτί AGLG11 ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ ΛΑΝΤΣΑΣ ( ) Άποψη του Παρθενώνα Υδατογραφία σε χαρτί AGLG10 Στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, όπως την είδε η ματιά των περιηγητών, των Ευρωπαίων που έκαναν το ταξίδι μέχρι την Αθήνα για να δουν την κοιτίδα του αρχαίου μεγαλείου, μας ξεναγούν τα έργα δύο ζωγράφων πατέρα και γιου. Τα αρχαία μνημεία που εντάσσονται στο ελληνικό τοπίο, κυριαρχούν στο έργο του Βενετσιάνου Βικέντιου Λάντσα, που ταξίδεψε στην Ελλάδα και έζησε στην Αθήνα. Απεικονίζει το Αττικό τοπίο έντονα επηρεασμένος από την οπτική των Ευρωπαίων ζωγράφων-περιηγητών που εστίαζαν κυρίως στην αποτύπωση των αρχαίων ερειπίων, με έντονη συναισθηματική προσέγγιση προς το αρχαίο περιβάλλον. Αντίστοιχα, και ο γιος του Στέφανος, γεννημένος στην Αθήνα, ακολουθεί στα έργα του το ύφος του πατέρα του. Ποια έργα τους διακρίνεις στην αίθουσα αυτή; Σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν; 23.

25 Αποδιδόμενο στον ΘΕΟΔΩΡΟ ΒΡΥΖΑΚΗ ( ) Η Αναγεννημένη Ελλάδα, π Λάδι σε μουσαμά AGLG7 Το έργο αυτό, αποδιδόμενο στον Θεόδωρο Βρυζάκη, μας παραπέμπει όχι μόνο στην Ελληνική επανάσταση του 1821, αλλά και στο ταξίδι των Ελλήνων ζωγράφων που έφτασαν στο Μόναχο για να διδαχτούν εκεί την τέχνη της ζωγραφικής. Για τους Έλληνες καλλιτέχνες της Ελεύθερης Ελλάδας του 19ου αιώνα το Μόναχο υπήρξε πόλος έλξης και καταλυτικός τόπος πνευματικής και καλλιτεχνικής αναζήτησης. Ορφανό του Αγώνα, ο Θεόδωρος Βρυζάκης, ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν στη Βαυαρική πρωτεύουσα και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Ασχολήθηκε με ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία όπως αυτό, που απεικονίζει την Αναγενημέννη Ελλάδα. Στη μεγάλη αυτή αλληγορική σύνθεση, μια σειρά συμβολισμών συνδέει το αρχαίο ένδοξο παρελθόν με την Ελλάδα της ανεξαρτησίας, απηχώντας τις ανάλογες φιλελληνικές εξιδανικευμένες παραστάσεις στα έργα της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης. Η γυναίκεια μορφή φορά την εθνική ενδυμασία το πρόσωπό της όμως μας θυμίζει φυσιογνωμικά μια αρχαία θεά πιθανόν την Αθηνά. Δίπλα της διακρίνουμε το σύμβολο της πόλης της Αθήνας, το δένδρο της ελιάς ενώ πίσω από την Ακρόπολη ανατέλλει ο ήλιος, καθώς μια ομάδα ελεύθερων πολεμιστών γιορτάζει με χορούς την απελευθέρωση. Γιατί άραγε οι πρώτοι σπουδασμένοι σε σχολή καλών τεχνών Έλληνες καλλιτέχνες σπούδασαν στην Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου; Ξέρετε ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς προέρχεται από το νησί της Τήνου; 24.

26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ ( ) Καράβια κοντά στην Ακτή Λάδι σε μουσαμά AGLG19 Από τους Έλληνες που σπούδασαν και διέπρεψαν στο Μόναχο ξεχωρίζει ο Κωνσταντίνος Βολανάκης. Ο μεγάλος ζωγράφος της θάλασσας. Δίκαια θεωρείται η κορυφαία μορφή της ελληνικής θαλασσογραφίας του 19ου αιώνα. Με χαρακτηριστική επιρροή από την ακαδημαϊκή θαλασσογραφία της Ολλανδικής σχολής του 17ου αιώνα, δημιουργεί έργα επιβλητικά σε αυτήν τη θεματική που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη νεοελληνική τέχνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο Καράβια κοντά στην Ακτή. Φαντάσου τον εαυτό σου να στέκεται κοντά στην ακροθαλασσιά. Για που σαλπάρουν άραγε τα καράβια του Βολανάκη; 25.

27 ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ ( ) Σύνθεση με Βάζα, Πιάτα και Ομπρέλα Λάδι σε μουσαμά AGLG51 Ξεχωριστή μορφή είναι και ο Περικλής Πανταζής. Ο πρώτος Έλληνας ιμπρεσιονιστής δεν επέλεξε το Μόναχο, αλλά το Βέλγιο και εκεί δημιούργησε ένα διαφορετικό εικαστικό ιδίωμα. Ο Πανταζής καταξιώθηκε στο Βέλγιο ως πρωτοπόρος εκπρόσωπος του ιμπρεσιονισμού. Αγαπημένο του θέμα ήταν και οι νεκρές φύσεις, που αποδίδονται με σκούρες, θερμές αποχρώσεις και ευφάνταστες φωτοσκιάσεις, όπως η Σύνθεση με Βάζα πιάτα και Ομπρέλα έργα που απηχούν χαρακτηριστικά της βορειοευρωπαϊκής εικαστικής αντίληψης της εποχής (όπως το ενδιαφέρον για κάθε τι ανατολίτικο εδώ βλέπουμε τη χαρακτηριστική χάρτινη γιαπωνέζικη ομπρέλα). 26.

28 ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΛΛΙΝΑΣ ( ) Το Λιμάνι του Αιγίου Υδατογραφία σε χαρτόνι AGLG227 Οι υδατογραφίες Κερκυραίων καλλιτεχνών αποτελούν ξεχωριστή ενότητα. Ανάμεσά τους είναι ο πολυταξιδεμένος Άγγελος Γιαλλινάς, που απέδωσε πολλά τέτοια τοπιογραφικά θέματα, εμπνευσμένα από τους τόπους που επισκέφθηκε, που αποδίδονται με μια ονειροπόλα διάθεση, με ελευθερία και ευχέρεια στη γραμμή, με μεταλλάξεις χρωμάτων που παραπέμπουν στις αντανακλάσεις των νερών. Μια ομάδα από διάφανες υδατογραφίες μας ταξιδεύει στα ιόνια νησιά μπορείς να αναζητήσεις τα ονόματα των ζωγράφων; 27.

29 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΙΘΟΥΣΑ Βʻ Ελληνική Συλλογή Η δεύτερη αίθουσα της Ελληνικής Συλλογής είναι αφιερωμένη στην εικαστική δημιουργία του 20ού αιώνα. Μέσα από τα έργα των μεγάλων δασκάλων του Κωνσταντίνου Παρθένη, του Κωνσταντίνου Μαλέα, του Σπύρου Παπαλουκά και των νεότερων, σημαντικών καλλιτεχνών που καθόρισαν την ελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα του Γιάννη Τσαρούχη, του Νίκου Εγγονόπουλου, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Γιάννη Μόραλη αποκομίζουμε μια χαρακτηριστική εικόνα της ελληνικής εικαστικής παραγωγής της περιόδου, από τις αναζητήσεις του Μοντερνισμού που συνυπάρχουν με ακαδημαϊκές εκφράσεις, την Ομάδα Τέχνης και τις κατακτήσεις της Γενιάς του 30 και της μεταπολεμικής ζωγραφικής έως τις αφαιρετικές διατυπώσεις. Το ταξίδι στην αίθουσα αυτή είναι μια διαδρομή στην αναζήτηση της ελληνικότητας μέσα από την τέχνη - μια επιστροφή στις ρίζες μας, κυρίως μετά την μικρασιατική καταστροφή που ήταν διαρκές μέλημα για τους καλλιτέχνες της Γενιάς του 30. Ο επαναπροσδιορισμός της ελληνικής ταυτότητας εμφανίζεται αναγκαία ζωτικός μέσα στο έργο των Παρθένη, Τσαρούχη, Εγγονόπουλου, Γκικα, Μόραλη και πολλών άλλων, που συνδέονται με ένα κοινό γνώρισμα, την προσπάθεια να συνδυάσουν τον μοντερνισμό της Ευρώπης με την ελληνική λαϊκή και βυζαντινή παράδοση. 28.

30 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ ( ) Μυθολογία και Θρησκεία, δεκαετία 1950 Λάδι σε μουσαμά AGLG225 Στη μεγάλη αλληγορική σύνθεση του Κωνσταντίνου Παρθένη, Μυθολογία και Θρησκεία, συνοψίζεται η Ελληνικότητα. Ο Παρθένης στο έργο του αποδίδει ιστορικά, θρησκευτικά, μυθολογικά θέματα, συνθέτοντας συχνά μέσα από αλληγορικές οπτασίες το προσωπικό όραμά του για την ιδεατή Ελλάδα και την αναζήτηση της εθνικής ταυτότητας. Οι μορφές του είναι εξαϋλωμένες, σχηματοποιημένες, υποβλητικές. Αποπνέουν μια σιωπηλή, κατανυκτική πνευματικότητα και η σύνθεση αποπνέει κάτι το λιτό και το αιθέριο. Ονόμασε 5 Έλληνες Θεούς από την Ελληνική Μυθολογία Ονόμασε 5 Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας

31 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ ( ) Σύνθεση, 1954 Αυγοτέμπερα και λάδι σε χάρντμπορντ AGLG201 Αντίστοιχα, η Σύνθεση του Γιάννη Μόραλη, με τις δυο καθιστές αντικριστές γυναικείες μορφές που αποδίδονται με ρεαλιστική διάθεση, ανιχνεύει αρχαίες καταβολές. Ο Μόραλης, από τους νεότερους εκπροσώπους της Γενιάς του 30 δημιουργεί εδώ ένα έργο στο οποίο κυριαρχούν οι μορφές. Η δομική και χρωματική αυστηρότητα του πίνακα φανερώνει μια διεισδυτική εικαστική ανάγνωση της κλασικής ελληνικής τέχνης εμπνευσμένη από τα αρχαία επιτύμβια. Ας φιλοσοφήσουμε αυτό που βλέπουμε! Κοιτάξε το καλά και περίγραψε το! Η σύνθεση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απεικόνιση του καθρέφτη της ψυχής. Γιατί άραγε; Ο Καλλιτέχνης επέλεξε να παρουσιάσει ένα γυμνό σώμα γυναίκας και μια γυναίκα ντυμένη να κάθονται αντικριστά λες και βλέπουν μέσα σε ένα καθρέφτη. Αντί να απεικονίσει ένα γυμνό, με ποιο άλλο τρόπο θα μπορούσε να αποδώσει αυτό τον αντικατοπτρισμό; 30.

32 ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ( ) Ορφέας, 1967 Λάδι σε μουσαμά επικολλημένο σε χαρντμπορντ, 40,5 x 30 εκ. ΑGLG228 Ο Νίκος Εγγονόπουλος, καλλιτέχνης του 20ού αιώνα, σημαντική μορφή της μεταπολεμικής Ελλάδας, έχει αναγνωριστεί ως ο κορυφαίος Έλληνας σουρεαλιστής ζωγράφος. Το έργο του Εγγονόπουλου συνδυάζει στοιχεία από την ελληνική Ιστορία, τη μυθολογία και το θέατρο με αντισυμβατικό και, ενίοτε, χιουμοριστικό τρόπο. Σουρεαλισμός: Πρωτοποριακό λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κίνημα του 20ου αιώνα. Σύμφωνα με την άποψη που εκφράζεται στο πρώτο ''Μανιφέστο'' του κινήματος των σουρεαλιστών, σουρεαλισμός είναι ο "Καθαρός ψυχικός αυτοματισμός, που εκφράζει, προφορικά ή γραπτά, την πραγματική λειτουργία της ψυχής. Η σκέψη υπαγορεύεται χωρίς τον έλεγχο της λογικής και πέρα από κάθε αισθητικό ή ηθικό έλεγχο''. Ο σουρεαλισμός γεννήθηκε στο Παρίσι και "γαλουχήθηκε" από τους ποιητές που διηύθυναν το περιοδικό "Litterature" στο διάστημα Κορυφαίες φυσιογνωμίες, του λογοτεχνικού κινήματος που, βασισμένο στα έργα των, Rimbaud, Lautreamont και Apollinaire, πήρε το 1924 το όνομα σουρεαλισμός, οι André Breton, Louis Aragon και Paul Éluard, ενώ διακεκριμένα μέλη του υπήρξαν σκηνοθέτες όπως ο Buñuel και ζωγράφοι όπως οι Picasso, Salvador Dali, Max Ernst, René Magritte και Juan Miró. Ο Ορφέας αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα θέματα του Εγγονόπουλου ήταν σπουδαίος ποιητής και μουσικός, και οι περισσότεροι μύθοι γι' αυτόν αναφέρονται στην προσπάθειά του να φέρει πίσω από τον Άδη τη γυναίκα του, Ευρυδίκη. Στον πίνακα, ο Ορφέας εμφανίζεται να παίζει βιολί, και μια τίγρης στέκεται πίσω του. Ο Ορφέας έχει μορφή ανδρεικέλου, χωρίς ιδιαίτερα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, στοιχείο που εμφανίζεται συχνά στα έργα του Εγγονόπουλου. Ο πίνακας δημιουργεί μια στατική εντύπωση, αν και υπαινίσσεται ίσως μια αίσθηση των κυμάτων που σπάνε στην ακρογιαλιά τα σύννεφα διαγράφονται τέλεια τακτοποιημένα στον ουρανό, όπως και το φυτό που βγαίνει μέσα από τον βράχο, χαρίζοντας στο έργο μια απόκοσμη, αινιγματική ατμόσφαιρα. Αν ακολουθούσες τα καλλιτεχνικά βήματα του Εγγονόπουλου και σου ζητούσαμε να αποδώσεις μέσα από ένα δικό σου έργο, με σουρεαλιστικό τρόπο το θέμα "οι έφηβοι σήμερα" πως θα το απέδιδες; Περίγραψε το δικό σου έργο ή γράψε ένα ποίημα. 31.

33 ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΓΚΙΚΑΣ ( ) Επιτραπέζια Σύνθεση, 1946 Λάδι σε μουσαμά AGLG199 ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΓΚΙΚΑΣ ( ) Καφασωτά και Σκιές, 1955 Λάδι σε ξύλο AGLG195 Κλείνοντας την περιήγηση αυτή, το ταξίδι στις συλλογές της Πινακοθήκης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας μας ταξιδεύει σε κάτι που θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι με το έργο Καφασωτά και Σκιές. Κορυφαία μορφή της Γενιάς του 30, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας ενσωμάτωσε στοιχεία του Κυβισμού στα έργα του. Εδώ, καφασωτά και σκιές δημιουργούν ένα ζωηρό παιχνίδισμα γεωμετρικών σχημάτων. Τι είναι τα καφασωτά; παράθυρο με ξύλινο πλέγμα, χαρακτηριστικό των σπιτιών της Εγγύς Ανατολής Αν κοιτάξεις γύρω σου είμαστε σίγουροι πως θα αναγνωρίσεις πολλά άλλα "καφασωτά" παράθυρα. Γράψε μερικά έργα που απεικονίζουν καφασωτά παράθυρα: Αν επέλεγες εσύ ένα θέμα από την κυπριακή παραδοσιακή ζωγραφική για να το αποδόσεις με στοιχεία Κυβισμού τι θα έλεγες; 32.

34 Το ταξίδι στην Ευρώπη του πολιτισμού, της τέχνης, της ιστορίας και των ανθρώπων της έφτασε στο τέλος. Είσαι ελεύθερος να το συνεχίσεις με όποιο τρόπο εσύ επιλέξεις αν θέλεις. Αν όχι τότε ευχόμαστε να ήταν το δικό σου ταξίδι μια όμορφη περιήγηση σε πόλεις και χώρες σε κόσμους και τόπους που ανοίγουν ορίζοντες για ακόμα μακρινότερα και πιο συναρπαστικά ταξίδια. Καλή αντάμωση φίλε συνταξιδιώτη!

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα)

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα) «Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015 Έλληνες ζωγράφοι (19 ου -20 ου αιώνα) Της Μπιλιούρη Αργυρής Η ιστορία της ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική Η Ελληνική ζωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη

Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 20 ο ΑΙΩΝΑ Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη Βιβλιογραφία : Από βιβλίο : Εικαστικές τέχνες 20 ου αιω της Όλγα Μετζαφου (Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης ) Από

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος

Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος Το βιβλιαράκι αυτό ανήκει: Τάξη: Δημοτικό Σχολείο: Στο βιβλιαράκι αυτό, που κρατάς στα χέρια σου, θα διαβάσεις για μένα, τον Πάμπλο Πικάσο. Μαζί θα ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο για

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά χαρακτηριστικά

Γενικά χαρακτηριστικά ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΣ Γενικά χαρακτηριστικά Μικρές πινελιές που δημιουργούν παχύ στρώμα μπογιάς αποτυπώνοντας λεπτομερές. Χρήση των βασικών χρωμάτων, σπάνια χρήση του μαύρου χρώματος. Απουσία διαδοχικών επιστρώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2017 ΓΕΛ ΑΞΙΟΥ Α 2 Καθηγήτρια: Ορφανίδου Αναστασία Ομάδα: Ναλμπάντη Αναστασία, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Σιάφαλη Μαρία, Σιάφαλη

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2017 ΓΕΛ ΑΞΙΟΥ Α 2 Καθηγήτρια: Ορφανίδου Αναστασία Ομάδα: Ναλμπάντη Αναστασία, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Σιάφαλη Μαρία, Σιάφαλη ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2017 ΓΕΛ ΑΞΙΟΥ Α 2 Καθηγήτρια: Ορφανίδου Αναστασία Ομάδα: Ναλμπάντη Αναστασία, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Σιάφαλη Μαρία, Σιάφαλη Στέλλα, Τσαρίδου Βασιλεία, Φωτοπούλου Έλενα Ο Δομήνικος

Διαβάστε περισσότερα

σχετικά με τον ιμπρεσιονισμό

σχετικά με τον ιμπρεσιονισμό Impressionism and Postimpressionism Ιμπρεσιονισμός και Μεταϊμπρεσσιονισμός Monet Van Gogh Σχέδιο Εργασίας: Μεγάλοι Ζωγράφοι Μαρία Κασαπίδη Ιούνιος 2007 σχετικά με τον ιμπρεσιονισμό Ο Ιμπρεσιονισμός είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινή Τεχνη. Περίοδοι της χριστιανικής ζωγραφικής:

Βυζαντινή Τεχνη. Περίοδοι της χριστιανικής ζωγραφικής: Βυζαντινή Τεχνη Περίοδοι της χριστιανικής ζωγραφικής: 1. Παλιαοχριστιανική Τέχνη και Πρωτοβυζαντινή περίοδος (4ος-7ος αιώνας) 2. Εικονομαχία και βυζαντινή τέχνη (8ος-12ος αιώνας) 3. Περίοδος των Παλαιολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό.

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Το μαγικό βιβλίο Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια γοργόνα μέσα στα καταγάλανα νερά. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και γίνομαι

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Λευκωσία Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λευκωσίας 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

Με πρωταγωνιστή τη θέα

Με πρωταγωνιστή τη θέα 222 TA TA ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ KAΛYTEPA ΣΠITIA THΣ THΣ KYΠPOY 223 Με πρωταγωνιστή τη θέα Κείμενο/STyling Παυλίνα Τελεβάντου Φωτογραφία ΝταΪνα Κάπρου TA TA ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ KAΛYTEPA ΣΠITIA THΣ THΣ KYΠPOY 225 224 Ένα διαμέρισμα

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ»

ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ «ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» και «ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

etwinning Project Mrs. Tasia Giannakos Physical Education Teacher

etwinning Project Mrs. Tasia Giannakos Physical Education Teacher Friday, April 4 th, 2014 etwinning Project GREEK FOOD: our European passport to a healthy life» Collaborative etwinning activity between the 1 st and the 7 th Primary Schools of Sparti Τασία Γιαννακού

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης 2014 2015 Ταυτότητα του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Το Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί και το παιχνίδι μέσα από τη Νεοελληνική ζωγραφική

Το παιδί και το παιχνίδι μέσα από τη Νεοελληνική ζωγραφική Το παιδί και το παιχνίδι μέσα από τη Νεοελληνική ζωγραφική Η εικαστική διαπραγμάτευση της σχέσης του παιδιού με το παιχνίδι-με την έννοια είτε του δρώμενου είτε του αντικειμένου ορίζεται από συνιστώσες

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Υπεύθυνοι μαθητές Τζούρι Άρτεμις Σίμος Νίκος Πέτσιος Αναστάσης Σακελλίων Γρηγόρης Υπεύθυνοι καθηγητές: Αδαμάρα Ζούλας

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

.Σ. Ναυστάθµου Σούδα (XANIA) ΛΕΟΝΤΕΙΟ.Σ. Πατησίων

.Σ. Ναυστάθµου Σούδα (XANIA) ΛΕΟΝΤΕΙΟ.Σ. Πατησίων .Σ. Ναυστάθµου Σούδα (XANIA) ΛΕΟΝΤΕΙΟ.Σ. Πατησίων 1 η ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗ 26/4/2007 Μέρος Α (α) Οι µαθητές του Ναυστάθµου παρουσιάζουν διάφορες εικόνες από τα Χανιά, αξιοθέατα, το κλίµα των Χανίων, παραδοσιακές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Θέμα/τίτλος: Η δική μου πολιτεία-διάσημα Κτίρια Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε 2 Διάρκεια: 7Χ80 λεπτά Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/μαθήτριες ανακαλούν εμπειρίες, εκφράζουν συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου

Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου Η Γκουέρνικα είναι µια έντονη διαµαρτυρία εναντίον του πολέµου και της καταστροφής που αυτός σπέρνει. Τα µήνυµα που θέλει να

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri Μιχάλης Μακρή EFIAP Copyright: 2013 Michalis Makri Copyright: 2013 Michalis Makri Less is more Less but better Copyright: 2013 Michalis Makri Ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η )

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) 1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ JACKSON POLLOCK ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ WILLIAM WRIGHT ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1950. Το καλοκαίρι του 1950 o δημοσιογράφος William Wright πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχογραφημένη

Διαβάστε περισσότερα

«Εγώ και ο τόπος μου»

«Εγώ και ο τόπος μου» «Εγώ και ο τόπος μου» Στ Τάξη (ΚΒ) - ΤΣΙΡΕΙΟ Στοιχεία Ενότητας Θέμα: Εγώ και ο τόπος μου Σύντομη Περιγραφή Ενότητας: Τα παιδιά, άλλοτε ατομικά και άλλοτε ομαδικά, διερεύνησαν και κατέγραψαν στοιχεία και

Διαβάστε περισσότερα

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Να ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστείς: γκρι χαρτόνι (100 γραμμαρίων)

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου. Η ζωή και το έργο του Γιάννης Μόραλης (Αρτα, 1916-Αθήνα 2009) Ζωγράφος και χαράκτης, μια από τις

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

ψ Ρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ -N^ ->5^ **' ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ

ψ Ρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ -N^ ->5^ **' ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ ψ Ρ ' '.'."» *?' Ρ -N^ ->5^ ι"*** **' "HSf % ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Μάθημα/Τάξη: Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Κεφάλαιο: Εφ όλης της Ύλης Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 15/01/18 Επιδιωκόμενος Στόχος: A. Κείμενο: Ο κυρ Μιχάλης Κάσιαλος Η ζωγραφιά αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γιοχάνες Βερμέερ Ο Γιοχάνες Βερμέερ Johannes Vermeer, 31 Οκτωβρίου Δεκεμβρίου 1675 ), 43 ετών. Ολλανδός ζωγράφος

Γιοχάνες Βερμέερ Ο Γιοχάνες Βερμέερ Johannes Vermeer, 31 Οκτωβρίου Δεκεμβρίου 1675 ), 43 ετών. Ολλανδός ζωγράφος Γιοχάνες Βερμέερ Ο Γιοχάνες Βερμέερ Johannes Vermeer, 31 Οκτωβρίου 1632-15 Δεκεμβρίου 1675), 43 ετών.ολλανδός ζωγράφος που έζησε και εργάστηκε στην περιοχή του Ντελφτ της Δυτικής Ολλανδίας κατά το 17ο

Διαβάστε περισσότερα

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί.

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν σε βλέπουν και σε «τραβούν» κοντά τους «γαλαξίες», όπως ο Καρβέλας και η Βίσση και ο «αυστηρός»

Διαβάστε περισσότερα

Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις

Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις ενεργό συμμετοχή των μαθητών την έμφαση στις κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Ο καλλιτέχνης μπορεί να συμπεριλάβει ή να αγνοήσει τη διάσταση του χώρου στην απεικόνιση που εκτελεί. Όταν περιγράφει το βάθος του οπτικού πεδίου με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 2 1.Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας, στη νέα της γειτονιά, και ο πλασματικός κόσμος, στον

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η Α Ν Α Κ Α Λ Υ Ψ Η Βουνό Φούτζι και λιμνη Χακόνε Κιότο Καμακούρα Universal Studios Ντίσνεϋλαντ TRAVEL & TOURS Α Π Α Ρ Α Μ Ι Λ Λ Η Φ Υ Σ Ι Κ Η Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α ΒΟΥΝΟ ΦΟΥΤΖΙ & ΛΙΜΝΗ ΧΑΚΟΝΕ

Διαβάστε περισσότερα

Μια επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Μια επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μια επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πριν από μερικές βδομάδες, επισκεφθήκαμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όταν φτάσαμε, το είχα καταλάβει, διότι είχε πολλούς αστυνομικούς έξω από ένα μεγάλο επιβλητικό

Διαβάστε περισσότερα

Αδαµάντιος Διαµαντής

Αδαµάντιος Διαµαντής Αδαµάντιος Διαµαντής 1900-1994 «Ο Κόσμος της Κύπρου» Το εμβληματικό έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή, «Ο Κόσμος της Κύπρου», άρχισε να δημιουργείται το 1967 και ολοκληρώθηκε το 1972. Το έργο απεικονίζει τον

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 01/12/2016 Μέσο Συντάκτης Link plusmag.gr Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://www.plusmag.gr/article/%ce%93%ce%b9%ce%b1_%ce%b5%ce%bc%ce%b D%CE%B1_%CE%B7_%CE%A0%CF%84%CF%81%CE%B1_%CE%B5%CE%BD%CE%B1%

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Χειμερινό Εξάμηνο

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Χειμερινό Εξάμηνο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Χειμερινό Εξάμηνο 2012-2013 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα φύλλα εργασίας προέρχεται εξολοκλήρου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Διαβάζουμε: Οι Κυκλάδες οφείλουν το όνομά τους στη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Πάτρα, Δεκέμβρης 2012 Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την πληροφόρηση; Πώς μπορεί η φωτογραφία να είναι τέχνη, εάν είναι στενά συνδεδεμένη με την αυτόματη

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ. Μιχάλη Κευγά. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ. Μιχάλη Κευγά. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ Μιχάλη Κευγά ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα:

Διαβάστε περισσότερα

χορηγός: έργο εξωφύλλου: Το νησί Μελάνι και παστέλ σε ρυζόχαρτο επικολλημένο σε μουσαμά, 2014 100χ100 εκ.

χορηγός: έργο εξωφύλλου: Το νησί Μελάνι και παστέλ σε ρυζόχαρτο επικολλημένο σε μουσαμά, 2014 100χ100 εκ. Μαρία Γιαννακάκη χορηγός: έργο εξωφύλλου: Το νησί Μελάνι και παστέλ σε ρυζόχαρτο επικολλημένο σε μουσαμά, 2014 100χ100 εκ. Μαρία Γιαννακάκη Ζ Ω Γ Ρ Α Φ Ι Κ Η Σεπτεμβρίος - Οκτώβριος 2014 Λεωφόρος Μακαρίου

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου «Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου Ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς των μαθητών-τριών που συμμετέχουν Δώσαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019-2020 Τριάντα χρόνια η καρδιά της Λευκωσίας! Οι άνθρωποι του το ανέδειξαν και ο κόσμος το αγάπησε Τριάντα χρόνια η καρδιά της Λευκωσίας! Φέτος είναι μια ξεχωριστή χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου

2 ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου 2 ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου Μικροί λογοτέχνες του Σχολείου μας βραβεύονται Το 2 ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου συμμετείχε στον 4 ο Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό για παιδιά και εφήβους στην κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια

Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια 65 Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια Σωτήριος Δρομπόνης ΠΕ70 3 ο Δ.Σ. Μεγάρων Τάξη Γ και Ε Διάρκεια 4 διδακτικές ώρες Στόχοι Να γνωρίσουν οι μαθητές την αξία και την ομορφιά των λουλουδιών στη γη.

Διαβάστε περισσότερα

Πέτερ Μπρέγκελ ( ):

Πέτερ Μπρέγκελ ( ): ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Πέτερ Μπρέγκελ (1525 1569) Πέτερ Μπρέγκελ (1525 1569): Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ολλανδούς ζωγράφους και χαράκτες της εποχής του, πρωτοπόρος της Βορειοευρωαπαϊκής Αναγέννησης. Ασχολήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΑΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΑΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΑΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Τίτλος έκθεσης : Γιώργος Σεφέρης: Όταν το φως χορεύει, µιλώ δίκαια. Διάρκεια έκθεσης: 1 Μαρτίου 2019 2 Ιουνίου 2019 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΥΘΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Γ Τάξη του 64 ο Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης Σχολικό έτος 2011-2012 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΤόνιαΝικολαϊδη: Έργα

ΤόνιαΝικολαϊδη: Έργα ΤόνιαΝικολαϊδη: Έργα 1947-2010 Η Τόνια Νικολαΐδη ανήκει στους καλλιτέχνες που πιστεύουν πως ο λόγος που εξασκούν μία τέχνη είναι για να βγάλουν από μέσα τους τον αληθινό τους κόσμο ώστε να συνομιλήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΡΩΜΗ, Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ, 1842

ΡΩΜΗ, Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ, 1842 AΓΙΑΤΣΙΟ, ΙΤΑΛΙΑ, 1868 ΒΙΛΦΡΑΝΣ, ΓΑΛΛΙΑ, 1868 ΚΑΝΝΕΣ, 1865 ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, 1866 ΛΟΜΒΑΡΔΙΑ, 1842 ΒΥΡΗΤΟΣ, 1858 ΜΟΝΑΚΟ, 1858 ΟΧΡΙΔΑ, 1848 ΕΛΜΠΑΣΑΝ, 1848 ΤΙΡΑΝΑ, 1848 ΡΩΜΗ, Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ, 1842 ΚΑΤΑΡΟ,

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ

1 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ» 1 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ Mεικτό τμήμα (1 κλασικό και 1 ολοήμερο σε συνδιδασκαλία) Συμμετέχουν: Γιαμά Μαρία Πάττα Βασιλική Πιάνα Ανδρονίκη Χρόνος υλοποίησης: Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία;

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία; Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Η Λία Ζώτου και ο Θοδωρής Καραγεωργίου γεννήθηκαν σε δύο γειτονικά χωριά της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο;

Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο; Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο; Πάμπλο Πικάσο (25 Οκτωβρίου, 1881-8 Απριλίου, 1973) ήταν και είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΙ ΡΩΤΑΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΣΥΝΘΕΣΗ: Οργάνωση ενός συνόλου από επιμέρους στοιχεία σε μια ενιαία διάταξη Αρχική ιδέα σύνθεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004 1. Πράγματι, τα προαναφερθέντα αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ποίησης του Ελύτη, που πιστοποιούνται σαφέστατα- και στο δοθέν ποίημα. Συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ Η Γαλλία είναι μία μεγάλη χώρα της δυτικής Ευρώπης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 66,6 εκατομμύρια και το νόμισμα της είναι το ευρό.

Διαβάστε περισσότερα

Περισσότεραγιατοχρώµα σύµφωναµεµελέτεςπου πραγµατοποιήθηκανγιαανάγκες τουμάρκετινγκ

Περισσότεραγιατοχρώµα σύµφωναµεµελέτεςπου πραγµατοποιήθηκανγιαανάγκες τουμάρκετινγκ Περισσότεραγιατοχρώµα σύµφωναµεµελέτεςπου πραγµατοποιήθηκανγιαανάγκες τουμάρκετινγκ ΑποτηνΠηγή http://www.webresources.eu/archives/color-theorypart-1-the-meaning-of-color Υποκειµενικότηταστοχρώµα Το χρώµα

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά

Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα από μαθητές και μαθήτριες που αγαπούσαν την περιπέτεια και ήθελαν να γνωρίσουν τον κόσμο αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι μακρινό.

Διαβάστε περισσότερα

Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης

Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης ΦΡΑΝΣΟΥΆ ΛΕ ΛΙΟΝΝΑΊ Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης Ένα όνειρο στο στρατόπεδο Ντόρα-Μιττελμπάου ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΙΓΚΟΣ ΣΥΝΈΒΗ ένα πρωί κατά τη διάρκεια μίας εξ αυτών των συναθροίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Η κωμόπολη της Μόρφου

Η κωμόπολη της Μόρφου Η κωμόπολη της Μόρφου Γενικές πληροφορίες Η κατεχόμενη, σήμερα, περιοχή της Μόρφου βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας, στο βορειοδυτικό μέρος της Κύπρου, και είναι μια από τις πιο πλούσιες και όμορφες περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

André Derain. Emil Norde. Εικόνα 1. Portrait of Henri Matisse, 1906

André Derain. Emil Norde. Εικόνα 1. Portrait of Henri Matisse, 1906 André Derain Εικόνα 1. Portrait of Henri Matisse, 1906 Η τεχνική του André Derain, στην ζωγραφική, συμβαδίζει με εκείνη του Henri Matisse και γενικότερα με το κίνημα του φοβισμού. Καθαρές χρωματικές φόρμες,

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΕΡΒΙΩΝ. Ερευνητική Εργασία Β τετράμηνο

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΕΡΒΙΩΝ. Ερευνητική Εργασία Β τετράμηνο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΕΡΒΙΩΝ Ερευνητική Εργασία Β τετράμηνο Η ομάδα μας ΒΕΤΤΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΠΕΤΣΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΙΟΚΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΟΥΧΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΛΟΥΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΙΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία αγγελίδου. το βυζάντιο σε έξι χρώματα. χ ρ υ σ ο. eikonoγραφηση. κατερίνα βερουτσου

Μαρία αγγελίδου. το βυζάντιο σε έξι χρώματα. χ ρ υ σ ο. eikonoγραφηση. κατερίνα βερουτσου Μαρία αγγελίδου χ ρ υ σ ο το βυζάντιο σε έξι χρώματα eikonoγραφηση κατερίνα βερουτσου «Ένας Θεός στον ουρανό, ένας βασιλιάς στη γη: ένας αυτοκράτορας. Και μια πόλη ολόλαμπρη, απ το χρυσάφι ολολαμπρότερη».

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016 ΓΙΟΡΤΉ ΈΝΑΡΞΗΣ (3 εθελοντές, 15 αναγνώστες) Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού, τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΣΑΠΦΩ ΜΟΡΤΑΚΗ

Τ.Ε.Ι. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΣΑΠΦΩ ΜΟΡΤΑΚΗ Τ.Ε.Ι. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΣΑΠΦΩ ΜΟΡΤΑΚΗ Α' ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015

Διαβάστε περισσότερα

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Ζώα στη ζωγραφική»

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Ζώα στη ζωγραφική» Π.3.1.4 Ολοκληρωμένα παραδείγματα εκπαιδευτικών σεναρίων ανά γνωστικό αντικείμενο με εφαρμογή των αρχών σχεδίασης Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας «Ζώα στη ζωγραφική» ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

"Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης)

Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου. (Οδυσσέας Ελύτης) "Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης) Το σύμπαν δεν υπήρχε από πάντα. Γεννήθηκε κάποτε στο παρελθόν. Τη στιγμή της γέννησης

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Γαληνού: Τους ήρωες μου ποτέ δεν τους ξεχνώ

Ελένη Γαληνού: Τους ήρωες μου ποτέ δεν τους ξεχνώ Ημερομηνία 22/11/2016 Μέσο Συντάκτης Link lionnews.gr Τίνα Πανωρίου https://lionnews.gr/%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b7- %ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%8d- %cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%b5%cf%82-

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΩ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Πολιτιστικό Πρόγραμμα Γυμνασίου Νέας Περάμου

ΑΠΟΔΩ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Πολιτιστικό Πρόγραμμα Γυμνασίου Νέας Περάμου ΑΠΟΔΩ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Πολιτιστικό Πρόγραμμα Γυμνασίου Νέας Περάμου 2016-2017 ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙ Oι καθηγήτριες (ΠΕ02): Τσίπου Δήμητρα Μαρία Ρίζου Οι μαθητές της Γ τάξης: Καζαντζή Γεωργία Μάγου Θεοδώρα

Διαβάστε περισσότερα

Καταχειροκροτήθηκε «Η Θαυμαστή μπαλωματού» από το 2ο Γυμνάσιο Πεύκης

Καταχειροκροτήθηκε «Η Θαυμαστή μπαλωματού» από το 2ο Γυμνάσιο Πεύκης Καταχειροκροτήθηκε «Η Θαυμαστή μπαλωματού» από το 2ο Γυμνάσιο Πεύκης Παρασκευή, 26 Απρίλιου 2013 13:29 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΤΗΣ «Θ» Απολαυστική ήταν η παράσταση που δόθηκε χθες το απόγευμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ A-M /ΣΤ1

ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ A-M /ΣΤ1 1. Κ Ρ Ε Μ Α Σ Τ Ρ Α 2. Τ Σ Α Ν Τ Α 3. Χ Α Ρ Τ Η Σ 4. Κ Α Ρ Ε Κ Λ Α 5. Θ Ρ Α Ν Ι Ο 6. Υ Δ Ρ Ο Γ Ε Ι Ο Σ 7. Γ Ο Μ Α 8. Σ Φ Ο Υ Γ Γ Α Ρ Ι 9. Χ Α Ρ Τ Ο Ν Ι 10. Κ Α Σ Ε Τ Ι Ν Α ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ 1.Εκεί κρεμάμε

Διαβάστε περισσότερα