ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ"

Transcript

1 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ Το MESSE (Μηχανισμός για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Συνέργειας μεταξύ των επιχειρήσεων) είναι ένα ευρωπαϊκό τριετές έργο που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg IVC. Το έργο έχει ως στόχο να βελτιώσει την ποιότητα και το δυναμικό ανάπτυξης των κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης. Για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων, το πρόγραμμα επιδιώκει: τη βελτίωση των δεξιοτήτων και των γνώσεων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σε σχέση με την υποστήριξη των δομών για την κοινωνική επιχειρηματικότητα την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων ως ένα ισχυρό, αποτελεσματικό μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής ένταξης την διερεύνηση των ρυθμίσεων και των μέτρων που ενισχύουν τον τομέα των κοινωνικών επιχειρήσεων και που παρουσιάζουν εμπόδια την διευκόλυνση των υπεύθυνων για χάραξη πολιτικής σε κάθε χώρα να κατανοήσουν το νομικό πλαίσιο και τη δημόσια πολιτική επιτρέπει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους τοπικούς φορείς να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των κοινωνικών επιχειρήσεων, και να προσδιορίσει τις στρατηγικές για να τις υποστηρίξουν καλύτερα να αυξήσει το φάσμα των υποστηρικτικών εργαλείων που διατίθενται σε κάθε χώρα. Το έργο θα διαρκέσει από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2014, και περιλαμβάνει 9 εταίρους:

2 Περιφέρεια του Βένετο (Επικεφαλής εταίρος) Περιφέρεια Αττικής (Ελλάδα) Υπουργείο Ισότητας, Υγείας και Κοινωνικών πολιτικών της Αυτόνομης Κοινότητας της Ανδαλουσίας (Ισπανία) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας της Ρουμανίας (Ρουμανία) Pannon Δίκτυο Επιχειρηματικής Συνεργασίας (Pannon Business Network Association) (Ουγγαρία) Δήμος της Σόφιας (Βουλγαρία) Περιφέρεια Ανατολικής Σουηδίας (Σουηδία) Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Ανόβερου (Γερμανία) Community Action Hampshire (Ην. Βασίλειο)

3 Επισκόπηση Στο πλαίσιο του έργου, όλοι οι εταίροι προσδιόρισαν τις κοινωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τους και που πληρούν τα κριτήρια για να θεωρηθούν παραδείγματα «καλής πρακτικής». Όλες οι καλές πρακτικές που επιλέχτηκαν πληρούν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες στρατηγικές ή λειτουργικά κριτήρια: Στρατηγικές Κατευθύνσεις: Μέτρα που σχετίζονται με τις κοινωνικές επιχειρήσεις και που βοηθούν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας Οι πολιτικές που υποστηρίζουν και προωθούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα Δομές και προσεγγίσεις που υποστηρίζουν τις κοινωνικές επιχειρήσεις Ειδικά μέτρα για τη στήριξη της καινοτομίας σε κοινωνικές επιχειρήσεις Παραδείγματα συνεργασιών δημόσιων / ιδιωτικών ή που αποσκοπούν ή όχι στο κέρδος και ενισχύουν την κοινωνική επιχείρηση Επιχειρησιακές Στρατηγικές: Μια αποτελεσματική κοινωνική επιχείρηση που έχει λειτουργήσει καλά για πολλά χρόνια. Θα πρέπει να πληροί με επιτυχία σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους στόχους: o Νομικό / οικονομικό αποκλεισμό o Δημιουργία ή διατήρηση της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο o Προσαρμογή στις νέες εργασιακές πραγματικότητες o Διατομεακή εργασία o Ενεργοποίηση της κοινωνικής επιχείρησης o Παροχές για την τοπική κοινωνία

4 o Εκπαιδευτικές ευκαιρίες o Χρηματοοικονομική αντιμετώπιση της κρίσης Πληροφορίες σχετικά με τις καλές πρακτικές που συλλέχθηκαν, περιέχονται σε αυτό το έγγραφο.

5 Περιεχόμενα Επισκόπηση όλων των καλών πρακτικών Οι πολιτικές που υποστηρίζουν και προωθούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα Τρίτο Σύμφωνο για την Κοινωνική Οικονομία στην Ανδαλουσία (Ισπανία) Υποστηρικτικές δομές και προσεγγίσεις που υποβοηθούν τις κοινωνικές επιχειρήσεις Σχολή Κοινωνικής Οικονομίας (Ισπανία) Δίκτυο Κοινωνικών Επιχειρήσεων (Ελλάδα) Co-op Service (Σουηδία) Οργανισμός για την Βιωσιμότητα των Κοινωνικών Επιχειρήσεων (Ιταλία) Hampshire Σχολείο για Κοινωνικούς Επιχειρηματίες (UK) Παραδείγματα συνεργασιών δημόσιων / ιδιωτικών ή που αποσκοπούν στο κέρδος / όχι-για-κέρδος που ενισχύουν την κοινωνική επιχείρηση Σύμφωνο Συνεργασία για την διεύρυνση των αγορών(ισπανία) Ειδικά μέτρα για τη στήριξη της καινοτομίας σε κοινωνικές επιχειρήσεις Crowdfunding και Κοινωνική Ένταξης (Ισπανία) Μέτρα που σχετίζονται με τις κοινωνικές επιχειρήσεις που βοηθούν την τοπική οικονομία Κοινωνικός Συνεταιρισμός Sierra de las Nievas (Ισπανία) Δημιουργία -διατήρηση της απασχόλησης «Νοσοκομείο Για Άλογα» (Ισπανία) «Από τη συνεργασία στην ενσωμάτωση» (Βουλγαρία) «Hope Soap» (Βουλγαρία) Λειτουργία Κλινικής Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων (Ελλάδα)

6 Azalea (Ιταλία) In Concert Consortium (Ιταλία) Polis Group (Ιταλία) Rio Tera Dei Pensieri (Ιταλία) Touched Collection (Ρουμανία) Εργαστήρια χωρίς Σύνορα (Ρουμανία) Seen2Help (UK) Ταχυδρομείο Trojan Ltd (UK) Women s Wisdom (UK) Καλλιέργεια και πώληση των βοτάνων (Ουγγαρία) Εκπαιδευτικά πακέτα/ ευκαιρίες κατάρτισης FairKauf (Γερμανία) Μπείτε στην αγορά μέσω της κεραμικής παραγωγής (Ουγγαρία) Επιχειρησιακή ενεργοποίηση της κοινωνικής επιχείρησης Πράσινη Γέφυρα (Ελλάδα) Κοινωνικός / οικονομικός / θεσμικός αποκλεισμός Resohelp (Γερμανία) Hannover Εργαστήρια (Γερμανία) Il Grillo (Ιταλία) Άνοιξη '85 (Ιταλία) Παροχές για την τοπική κοινωνία Δημιουργία μιας Συνεταιριστικής Επιχείρησης για τη διαχείριση των Δημοσίων Αθλητικών Εγκαταστάσεων (Ισπανία) Parklife Southampton, (Ην. Βασίλειο) SoCo Music Project Southampton, (Ην. Βασίλειο)

7

8 Οι πολιτικές που υποστηρίζουν και προωθούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα 1. Τρίτο Σύμφωνο για την Κοινωνική Οικονομία στην Ανδαλουσία (Ισπανία). Το Τρίτο Σύμφωνο για την Κοινωνική Οικονομία στην Ανδαλουσία είναι μια στρατηγική συμφωνία με στόχο την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εργασιακής ανάπτυξης. Οι βασικοί στόχοι της συμφωνίας είναι: η ανάπτυξη προγραμμάτων για την προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ανάπτυξη στρατηγικής για την καινοτομία, η ανάπτυξη ενός προγράμματος κατάρτισης, επενδυτικά κίνητρα που συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία έργων κοινωνικής οικονομίας, ένα πρόγραμμα για την ενσωμάτωση των νέων εταίρων σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς και ένα πρόγραμμα για την υποστήριξη της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε ( ): 20Ε Υποστηρικτικές δομές και προσεγγίσεις που υποβοηθούν τις κοινωνικές επιχειρήσεις 1. Σχολή Κοινωνικής Οικονομίας Ανδαλουσία, Ισπανία Η Σχολή Κοινωνικής Οικονομίας είναι ένα ίδρυμα που έχει συσταθεί από την Ισπανική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας στην Ανδαλουσία, και παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και αξιολόγησης σε κοινωνικές επιχειρήσεις. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε( ): Δίκτυο Κοινωνικών Επιχειρήσεων Αττικής, Ελλάδα.

9 Το Δίκτυο Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στόχο έχει την προώθηση των συμφερόντων της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας (Ν.4019). Παρέχει διάδοση των πληροφοριών μεταξύ των μελών του δικτύου. Επίσης, παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης στους τομείς των νομικών, οικονομικών και διοίκησης. Η κύρια υπηρεσία που παρέχεται από το Δίκτυο είναι η δημιουργία, η ανάπτυξη και η διευκόλυνση ενός δικτύου Κοινωνικών Επιχειρήσεων και αναδυόμενων κοινωνικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα παρέχουν τις ακόλουθες υπηρεσίες: - Συναντήσεις δικτύωσης Διάδοση πληροφοριών Υπηρεσίες θερμοκοιτίδας κοινωνικής επιχειρηματικότητας Σήμανση και συμβουλές Εκπαίδευση και ανάπτυξη Ανάπτυξη Κοινοπραξιών Έρευνα και αξιολόγηση Εκπροσώπηση των μελών Εξασφάλιση νέων πηγών χρηματοδότησης 3. Co-op Service Περιφέρεια Ανατολικής Σουηδίας Το Kooptjänst είναι μια οργάνωση ομπρέλα (συνεταιρισμός) για 40 μικρές επιχειρήσεις (μονάδες). Οι μονάδες αυτές δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως διαμόρφωση εξωτερικών χώρων και κηπουρική, καθαριότητα, τροφοδοσία, λογιστικά, καφετέριες, vintage καταστήματα και χειροτεχνίες. Κάθε μικρή μονάδα έχει τη δική της επιχειρηματική ιδέα και αναπτύσσουν συνεχώς τις εμπορικές συναλλαγές με βάση την τοπική ζήτηση της αγοράς και τις δικές τους ικανότητες και δημιουργικότητα. Το Kooptjänst έχει αναπτύξει ένα εργαλείο υποστήριξης για τη διευκόλυνση της μετάβασης από το θεωρητικό στο πραγματικό

10 επιχειρηματικό περιβάλλον. Με τη μέθοδό αυτή, οι μικρές επιχειρήσεις πραγματοποιούν πωλήσεις και διαχειρίζονται μετοχικά μερίδια προκειμένου να αναπτύξουν την εταιρεία και να αρχίσουν να απασχολούν τους συμμετέχοντες στο έργο. Το Kooptjänst βοηθά την έναρξη νέων κοινωνικών συνεταιρισμών και τους επιτρέπει να λειτουργούν ως μέρος της Kooptjänst. Επίσης επιλύει τα κοινά θέματα διοίκησης, οικονομικών, ανθρώπινων πόρων, εκπαίδευσης και επαγγελματικής εξέλιξη των διαφόρων συνεταιρισμών. Παρέχουν επίσης βοήθεια σε θέματα διαχείρισης ακινήτων, προμηθειών, εμπορίας και μάρκετινγκ. Με τον τρόπο αυτό το Kooptjänst προσπαθεί να προωθήσει τα οικονομικά συμφέροντα των συνεταιρισμών και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμες επιχειρήσεις που μπορούν να μεγαλώσουν περαιτέρω και να αναπτυχθούν. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε( ): Οργανισμός για την βιώσιμη ανάπτυξη των Κοινωνικών Επιχειρήσεων της Βενετίας, Ιταλία. Το ευρωπαϊκό έργο από το οποίο προήλθε ο Οργανισμός είχε στόχο να αναπτύξει μια νέα κοινωνική επιχειρηματική κουλτούρα που θα δημιουργούσε πραγματικές ευκαιρίες απασχόλησης για τα μειονεκτούντα άτομα, μέσω της ενίσχυσης των κοινωνικών επιχειρήσεων και της δημιουργίας τοπικών δικτύων κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των δημόσιων φορέων και επιχειρήσεων (κερδοσκοπικών ή μη). Το έργο διαχειρίζεται το Irecoop Veneto σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και άλλους φορείς. Ο Οργανισμός για την βιώσιμη ανάπτυξη των Κοινωνικών Επιχειρήσεων θεωρείται μια spin-off εταιρεία του ευρωπαϊκού έργου Osmosi με πραγματική προστιθέμενη αξία, δεδομένου ότι δεν είναι τόσο σύνηθες ένα έργο της ΕΕ να τελειώνει με ένα τόσο σημαντικά και απτά αποτελέσματα.

11 5. Σχολείο για την Κοινωνικούς Επιχειρηματίες Hampshire, UK Το Σχολείο για την Κοινωνική επιχειρηματίες του Hampshire είναι ένα μονοετές πρόγραμμα για κοινωνικούς επιχειρηματίες που το παρακολουθούν περίπου μία ημέρα κάθε μήνα. Το πρόγραμμα παρέχει εξατομικευμένη εκπαίδευση, καθοδήγηση και υποστήριξη για να βοηθήσει τους εκκολαπτόμενους κοινωνικούς επιχειρηματίες να δημιουργήσουν με επιτυχία την επιχείρησή τους. Δεν απαιτούνται ακαδημαϊκά προσόντα για να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα, μόνο να διαθέτει μια ιδέα για μια βιώσιμη κοινωνική επιχείρηση και το πάθος και την αποφασιστικότητα να το κάνει να συμβεί. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε( ): Παραδείγματα συνεργασιών δημόσιων / ιδιωτικών ή που αποσκοπούν στο κέρδος / όχι-στο-κέρδος και ενισχύουν τις κοινωνικές επιχειρήσεις 1. Συμφωνία συνεργασίας για την επέκταση των αγορών Ανδαλουσία, Ισπανία. Η SUPLA είναι μια εταιρεία εισαγωγής που προσφέρει υπηρεσίες καθαρισμού και υπηρεσίες υποστήριξης για εξαρτημένα άτομα. Οι εργαζόμενοι της είναι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού. Οι περισσότερες από τις μετοχές της ανήκουν σε μια Ένωση που βοηθά ανθρώπους που βρίσκονται σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται από την εταιρεία λαμβάνουν παράλληλα κοινωνικά βοηθήματα. Το 80% των κερδών επανεπενδύονται στην επιχείρηση για να βελτιώσει τις υπηρεσίες της. Σε περιόδους οικονομικής στασιμότητας, είναι ιδιαίτερα δύσκολα να λάβει κάποια επιχείρηση δημόσια χρηματοδότηση. Ωστόσο, το μέγεθος της εταιρείας και το γεγονός ότι είναι μια εταιρεία εισαγωγής αποτελούν εμπόδιο για την λήψη κάποιας επιχορήγησης.

12 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεργάζονται με μια άλλη εταιρεία που μπορεί να λάβει μέρος σε δημόσιους διαγωνισμούς. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε( ): Ειδικά μέτρα για τη στήριξη της καινοτομίας σε κοινωνικές επιχειρήσεις 1. Crowdfunding και κοινωνική ένταξη Ανδαλουσία, Ισπανία Η Arte de Mis Manos είναι μια κοινωνική επιχείρηση που προσφέρει προστασία και φιλοξενία σε άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχολογικά προβλήματα. Διοργανώνει ποικιλία εργαστηρίων για χειροτεχνία και οικολογία, όπου οι εργαζόμενοι αποκτούν μια σειρά από δεξιότητες, και παράγουν προϊόντα που πωλούνται στην ευρύτερη περιοχή. Η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα επέκταση των δυνατοτήτων χάρη στο crowdfunding. Το crowdfunding τους έδωσε τη δυνατότητα να κατασκευάσουν μια μηχανή αποξήρανσης για λαχανικά και φρούτα της περιοχής, και παράλληλα να ανοίξουν ένα εστιατόριο. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε( ): 8.000,00 Μέτρα που σχετίζονται με τις κοινωνικές επιχειρήσεις που βοηθούν την τοπική οικονομία 1. Συνεταιρισμός Sierra de las Nieves- Aloreña Ομάδα Ανδαλουσία, Ισπανία Οι ελαιουργικοί συνεταιρισμοί του ίδιου νομού έχουν συστήσει μία Κοινοπραξία προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά. Κάθε ένας από αυτούς ειδικεύεται σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα (κονσερβοποιία, συντήρηση, ελιές, λάδι, κ.λπ.) και έχουν ένα κοινό φορέα διαχείρισης που προσπαθεί να ενισχύσει και να επεκτείνει την στρατηγική τους θέση στην αγορά.

13 Δημιουργία διατήρηση της απασχόλησης 1. «Νοσοκομείο Για Άλογα». Ανδαλουσία, Ισπανία Το νοσοκομείο για τα άλογα της Ανδαλουσίας είναι το καλύτερο του είδους του στην Ισπανία και αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την ήπειρο και απασχολεί τους καλύτερους ειδικούς, εκπαιδευτές και ερευνητές. Αποτελεί ένα καλό παράδειγμα κοινωνικής επιχείρησης (σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι είναι ιδιοκτήτες της εταιρείας) που υπηρετεί μια φιλόδοξη επιχειρηματική ιδέα και στοχεύει στη διεθνή αγορά. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε( ): «Από τη συνεργασία στην ενσωμάτωση» Σόφια, Βουλγαρία Ο Συνεταιρισμός "Rayna Knyaginya" παρέχει απασχόληση σε άτομα με διάφορες μορφές και βαθμούς αναπηρίας. Παράγουν πλαστικά προϊόντα (συσκευασίες για κρέμες και κρεμάστρες), ράβουν τα ρούχα εργασίας και εκτυπώνουν διάφορα λογότυπα και σχέδια σε υφάσματα. Όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται στον συνεταιρισμό είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και για να προσαρμοστούν στις συνθήκες της εργασίας τους βοηθούν μέντορες από το ανώτερο προσωπικό του συνεταιρισμού. Το κοινωνικό αντίκτυπο της επιχείρησης είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε ( ): Hope Soap Σόφια, Βουλγαρία Η κοινωνική επιχείρηση " Hope Soap " παρέχει απασχόληση στους νέους που έχουν εγκαταλείψει τα ιδρύματα. Μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, οι νέοι παράγουν και πωλούν χειροποίητα σαπούνια για να επιβιώσουν. Θετική επίπτωση είναι η παροχή απασχόλησης και εισοδήματος σε νέους που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία και η

14 κοινωνική επιχείρηση τους βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες για να ανεξαρτητοποιηθούν μελλοντικά. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε ( ): Λειτουργία Κλινικής Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Αττική, Ελλάδα Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι δήμοι υποχρεούνται από το 2014 να λαμβάνουν μέτρα για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στην περιοχή τους. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, της νομοθεσίας και των μειωμένων λειτουργικών πόρων των δήμων, η ΕΚΑΤΗ υπέβαλε πρόταση στο Δήμο της Αθήνας. Μέσω αυτής προτείνεται: (Α) η παροχή καινοτόμων υπηρεσιών που ήταν ανύπαρκτες στην αγορά (Β) η παροχή ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων, αντί του προηγουμένως αυθόρμητη και αποσπασματική παροχή των εν λόγω υπηρεσιών με εθελοντικές ομάδες (Γ) η δημιουργία θέσεων εργασίας (απασχολησιμότητα) (Δ) η εφαρμογή του Νόμου Πλαίσιο 4019/2011 για την Κοινωνική Οικονομία που προκύπτει από τους Όρους Κοινωνικής Συνοχής. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε( ): Azalea Veneto, Italy Ο κοινωνικός συνεταιρισμός προσφέρει πολλά διαφορετικά είδη υπηρεσιών. Το πιο σημαντικό, σημαντικά και καινοτόμα έργα που πραγματοποιούνται είναι οι εξής: Αυτισμός: ομάδες εργασίας μεταξύ των συνεταιρισμών και ιδιωτικών κοινωνικών οργανώσεων που ασχολούνται με αυτισμό μιλούν, συζητήσουν και επιλύουν τα κοινά προβλήματα που σχετίζονται με αυτήν την παθολογία.

15 SAD: Υπηρεσίες φροντίδας στο σπίτι. Το προσωπικό του συνεταιρισμού συνεργάζεται με 9 Ομάδα Ιατρών που προέρχονται από κάποιους δήμους της γεωγραφικής επικράτειας της Βερόνα, και προσπαθεί να αναδιοργανώσει το τοπικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Klinicos Project, (έχει μη-κερδοσκοπική μορφή: καλή ποιότητα και χαμηλές τιμές), δημιουργήθηκε για να προωθήσει και να διαδώσει την κουλτούρα της υγείας και πρόληψης με μια «ολιστική» προσέγγιση για την ευημερία όλων των κατοίκων της περιοχής. Προσφέρει υπηρεσίες στον τομέα της οδοντιατρικής, εξειδικευμένης ψυχολογίας, νευροψυχιατρικής, λογοθεραπείας κ.ά. Έργο «Δημιουργία Φιλοξενίας»: Πρόκειται για ένα έργο που αποτελείται από ρεσεψιόν ξενοδοχείου και υπηρεσία τροφοδοσίας και απευθύνεται σε διάφορα είδη πελατών (τουρίστες, πολίτες, έμπορους, επαγγελματίες) στην οποία 38 κρεβάτια προορίζονται για ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα, θεωρώντας έτσι το ξενοδοχείο ως μέσο αποκατάστασης. Οι ασθενείς ζουν στο ξενοδοχείο μαζί με τους άλλους επισκέπτες και η διαμονή τους χρεώνεται στην τοπική Υγειονομική Αρχή, η οποία καταβάλλει στην συνεταιριστική επιχείρηση το ημερήσιο κόστος. Έργο Azalea: ένα εργαστήριο έχει δημιουργηθεί με στόχο την παραγωγή ειδών οικιακής χρήσης. Κάθε προϊόν που παράγεται είναι μοναδικό. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται σε γνωστά καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο της παλιάς πόλης της Βερόνας. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα και μερίδιο της αγοράς σε τομείς που η κοινωνική συνεργασία δεν ήταν παρούσα. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε ( ):

16 6. IN CONCERT Κοινοπραξία Veneto, Ιταλία Η Κοινοπραξία ιδρύθηκε το 2002 με πρωτοβουλία του κοινωνικού συνεταιρισμού που ονομάζεται «L'Incontro», η οποία τόνισε ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ο συνεταιρισμός επέλεξε να συνεργαστεί με άλλους κοινωνικούς συνεταιρισμούς δημιουργώντας μια μεγαλύτερη οργάνωση, την κοινοπραξία, η οποία είναι σε θέση να αναλάβει τη φροντίδα των μειονεκτούντων ατόμων που επιθυμούν να ενταχθούν στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Η Κοινοπραξία εξελίσσεται διαρκώς με τη δημιουργία συνεργατικών spin-offs με στόχο την παροχή απασχόλησης για τα μέλη του, σύμφωνα με τέσσερις βασικές αρχές: - Να ενθαρρύνει τη δημιουργία εξειδικευμένων συνεταιρισμών που παράγουν και παρέχουν υπηρεσίες που πρόκειται να ενσωματωθούν στην εσωτερική και εξωτερική εργασιακή διαδικασία για την πώληση σε ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες - Να οδηγήσει τη διαδικασία εξειδίκευσης του μόνο μερικές από συνεταιρισμούς της στο βιομηχανικό τομέα, προκειμένου να ποικίλουν από το εσωτερικό της κοινοπραξίας, χρησιμοποιώντας μια καινοτόμο προσέγγιση - Να δοθεί προτεραιότητα σε μια περιορισμένη περιοχή, όπου είναι πιο εύκολο να εντοπίσει τις ανάγκες της κοινότητας και να ξεκινήσει τις διαδικασίες των κοινών αλληλεγγύης - Προτιμούν την πρόκληση της ιδιωτικής αγοράς, παρά τη συμφωνία του δημόσιου τομέα. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε ( ): POLIS GROUP Veneto, Ιταλία Η POLIS GROUP περιλαμβάνει πέντε συνεταιρισμούς:

17 Α. Η Polis NOVA λειτουργεί ορισμένα κέντρα ημερήσιας φροντίδας για άτομα με ψυχικές ασθένειες και νοητική αναπηρία. Ο συνεταιρισμός λειτουργεί επίσης μια εταιρεία spin-off για προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Β. Η Il Portico προσφέρει εκπαιδευτικά πακέτα και ευκαιρίες αποκατάστασης σε άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα και διανοητικές αναπηρίες προκειμένου να διευκολύνουν την κοινωνική τους ένταξη και εξεύρεση εργασίας. Γ. Η PNL απασχολεί περίπου δέκα άτομα με ψυχικά και σωματικά μειονεκτήματα. Η εργασιακή ενσωμάτωση των μειονεκτούντων ατόμων λαμβάνει χώρα μέσω των επαφών με την Υπηρεσία για την Επαγγελματική Επανένταξη (SIL), της ULSS της αρμοδιότητας και με την Κοινωνική Υπηρεσία Τμήματα των τοπικών αρχών. Δ. Η Sinfonia ιδρύθηκε για να διαχειριστεί την εταιρική εικόνα του Ομίλου και των μεμονωμένων συνεταιρισμών. Δομημένη όλα αυτά τα χρόνια ως πάροχος υπηρεσιών επικοινωνίας, σήμερα η Sinfonia προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο μάρκετινγκ, στη διαφήμιση, στη γραφιστική, σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. 8. RIO TERA DEI PENSIERI Veneto, Ιταλία Η Rio Terà dei Pensieri έχει ως στόχο την παροχή εργασίας στα άτομα που κρατούνται σε φυλακές της Βενετίας. Ο κοινωνικός συνεταιρισμός λειτουργεί με άτομα που φυλακίσθηκαν ή βρίσκονται κατηγορούμενοι για ποινικές πράξεις και οργανώνει «εναλλακτικούς τρόπους σωφρονισμού" εντός των δύο σωφρονιστικών ιδρυμάτων που βρίσκονται στη Βενετία. Παρέχουν προγράμματα κατάρτισης σε κρατούμενους και τους τοποθετούν σε παραγωγικές δραστηριότητες ώστε να

18 συντηρούνται από την εργασία τους. Ο συνεταιρισμός ασκεί διάφορες δραστηριότητες, όπως το εργαστήριο καλλυντικών (με βιολογικά βότανα που καλλιεργούνται εντός της φυλακής), γραφιστική και εκτύπωση σχεδίων σε Τ-shirts και τσάντες, κοπή γυαλιού για μωσαϊκά και η βιομηχανία δέρματος. Τον Ιούλιο του 2009 μια νέα καινοτομική πρωτοβουλία ξεκίνησε με την ανακύκλωση του PVC που χρησιμοποιείται στις διαφημιστικές πινακίδες της πόλης, και από το οποίο κατασκευάζονται τσάντες, πορτοφόλια, μπρελόκ και άλλα αντικείμενα. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε( ): διάφορα άλλα 9. TOUCHED ROMANIA ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ, Βουκουρέστι, Ρουμανία Η κατασκευή κοσμημάτων, γεννήθηκε στο κέντρο Μητέρας "Casa Agar" από το Σωματείο TOUCHED ΡΟΥΜΑΝΙΑ - οργάνωση ομπρέλα που παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα προστασίας παιδιών, που ιδρύθηκε το Η πρώτη σκέψη ήταν να δημιουργηθεί ένα θεραπευτικό επαγγελματικό εργαστήριο για να βοηθήσει τις μητέρες που φιλοξενούνται στο κέντρο Μητέρας (όπου υπάρχουν εγκαταλελειμμένα παιδιά), να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να έχουν κίνητρο να προσπαθήσουν για τα παιδιά τους. Μαζί με ομάδες εκπαιδευτών από τις ΗΠΑ έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στον τομέα της μεταποίησης/ κατασκευών. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε ( ): Εργαστήρια χωρίς Σύνορα Βουκουρέστι, Ρουμανία Η Ateliere Fara Frontiere είναι μια ΜΚΟ, που εστιάζει: στην καταπολέμηση του αποκλεισμού και των διακρίσεων, για την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των πλέον μειονεκτούντων ατόμων

19 στη μείωση των απορριμμάτων και της ρύπανσης, για μια υπεύθυνη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ευθύνης για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Ο οργανισμός συλλέγει, επεξεργάζεται και ανακυκλώνει τα απόβλητα, δραστηριότητες που μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας αποκλεισμένων ατόμων. Συλλέγουν διαφημιστικό υλικό από υπαίθριους/ εξωτερικούς χώρους και τα μετατρέπουν σε σακούλες και χρήσιμα αξεσουάρ. Ετοιμάζονται για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακαίνιση εξοπλισμού πληροφορικής, τα οποία δωρίζονται σε κοινότητες που τα χρειάζονται περισσότερο. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε ( ): Seen2help Αλντερσοτ, Ην. Βασίλειο Η Seen2help παρέχει εικονικές outsourcing υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις, π.χ. διοίκηση, υποδοχή, τήρησης λογιστικών βιβλίων. Όλοι οι εργαζόμενοι («μέλη της ομάδας») προέρχονται από την στρατιωτική κοινότητα - όπως για παράδειγμα οικογένειες απόμαχων, στρατιωτικοί σε αποστράτευση, πολίτες που ζουν σε στρατιωτικές πόλεις, κ.λπ. Η παροχή εικονικών υπηρεσιών, σημαίνει ότι η απασχόληση μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και αν ο εργαζόμενος μετακινηθεί, π.χ. όταν το στρατιωτικό προσωπικό αποσπάται. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε ( ): Ταχυδρομείο Trojan Ltd Southampton, UK

20 Το Ταχυδρομείο Trojan παρέχει βασική κατάρτιση για εργασία σε άτομα που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή μαθησιακές δυσκολίες. Το κάνουν αυτό μέσω του εμπορικού τμήματος της επιχείρησης που χρηματοδοτεί την εκπαίδευση για τους εκπαιδευόμενους και την κοινωνική επιχείρηση ως σύνολο. Παρέχουν ψηφιακές εκτυπώσεις και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπηρεσίες που είναι σε θέση να ανταγωνίζονται την σύγχρονη αγορά, ενώ εξακολουθούν να πληρούν ένα πολύτιμο κοινωνικό σκοπό. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε ( ): Women s Wisdom Southampton Παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης των ατόμων που έχουν απομακρυνθεί από την αγορά εργασίας. Ο απώτερος στόχος είναι να αποκτήσουν εργασία ή να αυτοαπασχοληθούν. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε( ): Καλλιέργεια και πώληση των βοτάνων West Transdanubia, Ουγγαρία Οι συνάδελφοί του Diocesal Caritas στο Szombathely είχαν ενημερωθεί για την χρησιμοποίηση των εγκαταλελειμμένα κήπους της επισκοπής από το 2010 Η βασική ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουν το φυτικό θησαυρό που υπάρχει στην επισκοπή. Απευθύνεται σε άτομα με μειωμένες ικανότητες εργασίας (άτομα που έχουν κάποιο είδος αναπηρίας), που ζουν εδώ, και που έχουν ήδη εμπειρία σχετικά με τα βότανα. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν σήμερα βότανα όπως μέντα, λεμονόχορτο, λεβάντα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, κ.α. Σήμερα ήδη παράγουν, συλλέγουν, αποξεραίνουν και συσκευάζουν 40 βότανα. Για το σκοπό αυτό, έχουν καθιερώσει ένα σύστημα HACCP πιστοποίησης επεξεργασίας τροφίμων και ένα χώρο συσκευασίας. Πωλούν και σερβίρουν το δικό τους τσάι στο κατάστημα. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε ( ):

21 Εκπαιδευτικά / ευκαιρίες κατάρτισης FairKauf. Αννόβερο, Γερμανία Το FairKauf είναι ένα κοινωνικό πολυκατάστημα που πουλάει προϊόντα από δεύτερο χέρι. Το FairKauf ακολουθεί το μοντέλο των καταστημάτων της κοινωνικής οικονομίας, που υπάρχουν στη Γερμανία σε πολλές μορφές. Κύριος στόχος του FairKauf είναι να δημιουργήσει ευκαιρίες και να προσφέρει απασχόληση σε ανέργους με μακροπρόθεσμο στόχο να ενταχθούν στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Λόγω της σταθερής οικονομικής του ανάπτυξης το FairKauf έχει δοκιμάσει από την ίδρυσή του το 2006 και δεν χρειάστηκε ποτέ κάποια επιχορήγηση. Αντί αυτού, έχει ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των εργαζομένων (σήμερα 220) και εγκαταστάσεων. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε ( ): «Μπείτε στην αγορά μέσω της κεραμικής» West Transdanubia, Ουγγαρία Η οργάνωση παρέχει σε θεσμικό επίπεδο υπηρεσίες φροντίδας και αποκατάστασης για άτομα εθισμένα, καθώς επίσης και υπηρεσίες φιλοξενίας. Τα άτομα που ζουν στο ίδρυμα δουλεύουν σε αυτό, με σκοπό η θεραπεία τους να γίνει μέσω της εργασίας. Το εργαστήριο κεραμικής αναλαμβάνει κυρίως εξωτερικές αναθέσεις, αλλά και τα πωλεί τα προϊόντα που κατασκευάζονται στο κατάστημα που λειτουργεί στο ίδρυμα. Επιχειρησιακή ενεργοποίηση της κοινωνικής επιχείρησης Πράσινη Γέφυρα Αθήνα, Ελλάδα Η Πράσινη Γέφυρα είναι ένα τοπικό δίκτυο για την παραγωγή και την προώθηση λαχανικών, γεωργικών προϊόντων και λουλουδιών. Πρόκειται για ένα

22 συγχρηματοδοτούμενο έργο που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της προώθησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί που έχουν ήδη συσταθεί στο πλαίσιο των εργασιών του έργου για την παραγωγή, τη μεταποίηση και την προώθηση των γεωργικών προϊόντων και ανθοκομίας, παρουσιάζουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Οι 80 δικαιούχοι του προγράμματος προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε ( ): Κοινωνικός / οικονομικός / θεσμικός αποκλεισμός 1. Η εταιρική σχέση εργασίας Resohelp της Diakonisches Werk Hannover, Γερμανία Αποτελεί σημείο επαφής για πρώην κρατούμενους στο Ανόβερο, το Resohelp έχει εργαστεί για περισσότερα από 40 χρόνια στην συμβουλευτική και την υποστήριξη παραβατών, καταδικασθέντων, πρώην κρατούμενων και των οικογενειών τους για να επανενταχτούν στην κοινωνία. Το Resohelp παρέχει πληροφορίες και υποστήριξη για τη διαχείριση διαφόρων ζητημάτων που ανέκυψαν από την ομάδα-στόχο, όπως η πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών, η εύρεση κατοικίας, η βοήθεια για την εξεύρεση βιοποριστικών πόρων αλλά και η ψυχολογική στήριξη. 2. Εργαστήρια στο Ανόβερο - φιλανθρωπικές LLC. Ανόβερο, Γερμανία Τα Εργαστήρια του Ανόβερο είναι μια φιλανθρωπική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, η οποία ιδρύθηκε το 1997 ως διάδοχος εταιρεία του Ανόβερο Κέντρο για Άτομα με Αναπηρίες η οποία είχε συσταθεί το Il Grillo (Veneto), Βενετία, Ιταλία

23 Il Grillo παρέχει υπηρεσίες εξεύρεσης εργασίας, απασχόλησης και υποστήριξης σε ανθρώπους που έχουν ψυχιατρικά προβλήματα. Παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων που σχετίζονται με: 1. Διαχείρισης αποβλήτων σε Δημόσιες υπηρεσίες 2. Υπηρεσίες συλλογής απορριμμάτων για ιδιώτες 3. Υπηρεσίες Γενικών Ανακαινίσεων/ Αναπαλαιώσεις Σύνολο εσόδων 2011/12 σε( ): Άνοιξη '85 Veneto, Ιταλία Η Primavera '85 ιδρύθηκε χάρη στο έργο εθελοντών και γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες, και δραστηριοποιείται στην επαρχία της Vicenza. Ο συνεταιρισμός έχει ως στόχο να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρίες, ξεκινώντας από τον προσδιορισμό των αναγκών τους, τις ικανότητές τους και τις προσδοκίες τους. Η κοινοπραξία εκπροσωπείται από τη Γενική συνέλευση, που απαρτίζεται αποκλειστικά από τα ενδιαφερόμενα μέρη: τις οικογένειες, τους επαγγελματίες, τους εθελοντές. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε( ): Παροχές για την τοπική κοινωνία 1. Δημιουργία μιας Συνεταιριστικής Επιχείρησης για τη διαχείριση των Δημόσιων Αθλητικών Εγκαταστάσεων Ανδαλουσία, Ισπανία Διαχείριση της δημοτικής πισίνας συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων που επιφέρουν νέες χρήσεις του χώρου, διευρύνοντας έτσι το μέγεθος της επιχείρησης και τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε ( ):

24 2. Parklife Southampton, UK Το Parklife είναι ένα κοινωνικό συνεταιριστικό καφέ και αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων στο St James Park στο Southampton. Ποικίλες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα της κοινότητας και προσπαθούν σκληρά προκειμένου να ενθαρρύνουν άτομα να συμμετάσχουν. Η καφετέρια παρέχει ποικιλία προϊόντων, για όλα τα «βαλάντια», χρησιμοποιεί τοπικούς προμηθευτές και βασίζεται στο δίκαιο εμπόριο προϊόντων. Το πάρκο παλαιότερα δεν χρησιμοποιούνταν ιδιαίτερα γιατί παρουσίαζε σημάδια εγκατάλειψης αλλά η κοινότητα κατάφερε να υποβάλει μια επιτυχή χρηματοδοτική προσφορά για την ανάπλαση του. Τώρα αποτελεί ένα χώρο που χρησιμοποιείται ευρέως καθώς το κοινωνικό cafe και η αίθουσα εκδηλώσεων στηρίζουν την βιωσιμότητά του. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε ( ): SoCo Music Project Southampton, UK Ο SoCo είναι ένας περιφερειακός οργανισμός τεχνών, που παρέχει πρόσβαση σε δημιουργικές ευκαιρίες απασχόλησης σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ο Οργανισμός χρηματοδοτείται από την εμπορική μίσθωση του χώρου του στούντιο και μέσω της υλοποίησης της κατάρτισης Arts Award. Σύνολο εσόδων 2011/12 σε( ): 99.54

CoopStarter. Μπρέχας Λουκάς Φεβρουαρίου 2016

CoopStarter. Μπρέχας Λουκάς Φεβρουαρίου 2016 CoopStarter Μπρέχας Λουκάς 25-27 Φεβρουαρίου 2016 Περιεχόμενα Το έργο CoopStarter Εκπαιδευτική Σύμπραξη Grundtvig Συμμετέχοντες Προφίλ συνεργαζόμενων χωρών και Μελέτες Περιπτώσεων Πρόγραμμα κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη. Επιχειρηματικότητας Γυναικών

Ανάπτυξη. Επιχειρηματικότητας Γυναικών Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας Γυναικών Ημερίδα: «Μετατρέποντας τις δεξιότητες σε επιχειρηματική δυνατότητα με βιώσιμη προοπτική, μέσω της συνέργειας, της καινοτομίας, της δικτύωσης» Νάνσυ Παπαλεξανδρή Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια

GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια Πράσινο Πρόγραμμα Κατάρτισης Επιχειρηματικότητας (GET-UP) O 5 - Πράσινη επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη - Συγκριτική προοπτική GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια Με την παρούσα έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Συν-Εργασία: Συλλογική Δράση για τη Στοχευμένη Στήριξη της Απασχόλησης στο Νομό Δράμας

Συν-Εργασία: Συλλογική Δράση για τη Στοχευμένη Στήριξη της Απασχόλησης στο Νομό Δράμας Συν-Εργασία: Συλλογική Δράση για τη Στοχευμένη Στήριξη της Απασχόλησης στο Νομό Δράμας Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ Συντονιστής: Α.Μ.Κ.Ε. Απασχόλησης και Ανάπτυξης Νομού Δράμας «ΕΠΙ-ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΡΑΜΑ» Μέλη σύμπραξης:

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ. Δίκτυο Αλληλεγγύης Solidarity Network Κίνητρα και Εργαλεία για την Ενίσχυση των Κοιν.Σ.ΕΠ.

Α.Σ. Δίκτυο Αλληλεγγύης Solidarity Network Κίνητρα και Εργαλεία για την Ενίσχυση των Κοιν.Σ.ΕΠ. Α.Σ. Δίκτυο Αλληλεγγύης Solidarity Network Κίνητρα και Εργαλεία για την Ενίσχυση των Κοιν.Σ.ΕΠ. ΗΠράξη«ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ» υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Ανάγκη υποστήριξης για προσωπική αυτονομία... 3 Ανεξάρτητη διαβίωση... 3 Αντισταθμιστικά μέσα... 3 Άτομα με μειωμένη κινητικότητα....

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας

Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας Ηράκλειο, 2014 Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Διάσταση Κοινωνικός Σκοπός Επιχειρηματική Διάσταση Συνεχή δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα για τις Κοινωνικές Δομές Δήμων στο πλαίσιο του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Ημερίδα για τις Κοινωνικές Δομές Δήμων στο πλαίσιο του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Ημερίδα για τις Κοινωνικές Δομές Δήμων στο πλαίσιο του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014-2020 Ενεργοποίηση των Κοινωνικών Δομών του ΘΣ 9 Λαμία 31.05.2016 Οι Πόροι του ΕΠ Το ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σ.Ε.Γ.Ε. ιδρύθηκε το 1997 στην Θεσσαλονίκη και απευθύνεται σε γυναίκες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ο Σ.Ε.Γ.Ε. ιδρύθηκε το 1997 στην Θεσσαλονίκη και απευθύνεται σε γυναίκες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ο Σ.Ε.Γ.Ε. ιδρύθηκε το 1997 στην Θεσσαλονίκη και απευθύνεται σε γυναίκες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), με πανελλήνιο μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2017-1-RO01-KA202-037308 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» «H AΠΑΣΧΟΛΗΣΗ A ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» Ημερίδα του ΠΑΣΥΠΚΑ «Δράσεις ένταξης των κινητικά αναπήρων στην παραγωγική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα

Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα Ενότητα 8: Σωματεία και ιδρύματα Δρ. Ανδρονίκη Καταραχιά Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΛΚΥΟΝΗ" Ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ, είναι φιλανθρωπικό σωματείο μη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΛΚΥΟΝΗ"

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΚΥΟΝΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΛΚΥΟΝΗ" Ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ, είναι φιλανθρωπικό σωματείο μη

Διαβάστε περισσότερα

Dojo", Ιρλανδία. Κοινωνικές Καινοτομίες. Κοινωνική Επιχείρηση. Κοινωνικός Επιχειρηματίας. Μέρος Πρώτο (διάρκεια 7 λεπτά)

Dojo, Ιρλανδία. Κοινωνικές Καινοτομίες. Κοινωνική Επιχείρηση. Κοινωνικός Επιχειρηματίας. Μέρος Πρώτο (διάρκεια 7 λεπτά) Σύντομη Εισαγωγή Η μελέτη περίπτωσης χωρίζεται σε τρία τμήματα. Τα δύο πρώτα (ορισμοί και παρουσίαση της κοινωνικής καινοτομίας) παρουσιάζονται στους μαθητές από τον καθηγητή (ή τον εθελοντή). Το δεύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Κ.ΑΛ.Ο.)

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Κ.ΑΛ.Ο.) ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Κ.ΑΛ.Ο.) Προδημοσίευση Πρόσκλησης υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής Επιχορήγηση Υφισταμένων Φορέων Κοινωνικής και. Εν συντομία Βασικός

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων

Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων Η συμβολή του ΕΚΤ στην επιτυχή εφαρμογή της Σύστασης «ΕΠΕΝ ΥΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙ ΙΑ: ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΕΞΙΑΣ» Σταματία Παπούλια Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού & Παρακολούθησης ράσεων ΕΚΤ (ΕΥΣΕΚΤ)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S15/2018. Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S15/2018. Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S15/2018 Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποσκοπεί στην υλοποίηση της προπαρασκευαστικής ενέργειας με τίτλο «Ανταλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Στόχος της ΜΚΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ θα είναι η επέκταση, ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση των παρεμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ MONH.ΓΕΝΙΑ 100 ΆΝΕΡΓΟΙ ΑΡΧΗΓΟΊ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΏΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΏΝ

ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ MONH.ΓΕΝΙΑ 100 ΆΝΕΡΓΟΙ ΑΡΧΗΓΟΊ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΏΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΏΝ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ MONH.ΓΕΝΙΑ 100 ΆΝΕΡΓΟΙ ΑΡΧΗΓΟΊ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΏΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΏΝ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ - ΚΑΤΆΡΤΙΣΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ - ΔΙΚΤΎΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΝΈΡΓΩΝ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις υποστήριξης καινοτομίας και συνεργασιών επιχειρήσεων

Δράσεις υποστήριξης καινοτομίας και συνεργασιών επιχειρήσεων Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Δράσεις υποστήριξης καινοτομίας και συνεργασιών επιχειρήσεων Υποστηρίζουμε τη μικρή επιχείρηση, Ενισχύουμε την

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες

ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες Βασικές αρχές: Αλληλεγγύη Κοινωνική συνοχή Υπεροχή του ατόμου έναντι του κεφαλαίου, Κοινωνική υπευθυνότητα και δημοκρατική λήψη αποφάσεων Στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Οδηγού Υλοποίησης Προγράμματος Υποστήριξης «ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Περίληψη Οδηγού Υλοποίησης Προγράμματος Υποστήριξης «ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» Περίληψη Οδηγού Υλοποίησης Προγράμματος Υποστήριξης «ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικές Ομάδες Δράσεις. Εναρκτήρια Συνάντηση στη Μούρθια. Γερμανία ΙΣΠΑΝΊΑ ΕΛΛΆΔΑ ΛΙΘΟΥΑΝΊΑ NEWSLETTER ΤΕΎΧΟΣ 1.

Τοπικές Ομάδες Δράσεις. Εναρκτήρια Συνάντηση στη Μούρθια. Γερμανία ΙΣΠΑΝΊΑ ΕΛΛΆΔΑ ΛΙΘΟΥΑΝΊΑ NEWSLETTER ΤΕΎΧΟΣ 1. NEWSLETTER ΤΕΎΧΟΣ Το πρόγραμμα ICARO είναι μια διεθνής συνεργασία που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εστιάζει στην απόκτηση Οριζόντιων Δεξιοτήτων. Εναρκτήρια Συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΝΕΑΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση»

«Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση» Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Κοινωνική Σύμπραξη στο Ν. Κυκλάδων» σας καλωσορίζει στην Ημερίδα: «Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση» 23 Οκτωβρίου 2015 Πνευματικό Κέντρο Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως

Διαβάστε περισσότερα

11/19/13. Ράλλης Γκέκας. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E.

11/19/13. Ράλλης Γκέκας. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. Ράλλης Γκέκας Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. 1 100 100 100 100 100 100 Ε.Ε. Ελλάδα 90 80 70 93 94 87 79 75 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 Ε.Ε. Ελλάδα 30 27.4 25 24.2 20 17.7 15 10 8.3

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Μητροσύλη.

Μαρία Μητροσύλη. Μαρία Μητροσύλη Αναπλ. Καθηγήτρια Παν/μιου Δυτικής Αττικής Πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές mariamitrossili@gmail.com 1 Στη χώρα μας, το πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

Ράλλης Γκέκας. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E.

Ράλλης Γκέκας. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. Ράλλης Γκέκας Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. 100 100 100 100 100 100 Ε.Ε. Ελλάδα 90 80 70 93 94 87 79 75 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 Πηγή: Eurostat Ε.Ε. Ελλάδα 30 25 24,2 27,4 20

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο ( )

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο ( ) Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) ή στο δρόμο για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» Κατερίνα Θεμελή ΕΥΣΕΚΤ, Μονάδα Α Βασικά Σημεία Μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ιταλίας

Εφαρμογές Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ιταλίας Εφαρμογές Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ιταλίας ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Κωνσταντίνος Αργυρός, Δημοτικός Σύμβουλος Rivalta Τορίνο, Ιταλία Ελευθέριος

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα. Δρ. Ασπασία Βλάχβεη Καθηγήτρια Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου

Επιχειρηματικότητα. Δρ. Ασπασία Βλάχβεη Καθηγήτρια Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου Επιχειρηματικότητα Δρ. Ασπασία Βλάχβεη Καθηγήτρια Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου Περισσότεροι από 2 στους 3 Έλληνες (69%) διατηρούν θετική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα, ποσοστό που παραμένει στα

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση (βασισμένη στο μοντέλο στρατηγικής που αναπτύχθηκε για το έργο SEED REG) Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» ΕΣΠΑ 2014-2020 Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑνΕΚ Κεντρικός στρατηγικός στόχος του ΕΠΑνΕΚ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015 ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Π Ρ Ο Ο Ι Μ Ι Ο Η σημασία του ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ Σκοπός του παρόντος εγγράφου είναι να παρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική και Νέα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη

Νεανική και Νέα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη Νεανική και Νέα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη Εκδήλωση ΣΕΣΜΑ στο πλαίσιο του Capital + Vision 2013 Αθήνα, 11/11/2013 Γιώργος Κρικέλας Δ/νων Σύμβουλος MENTORING AE 1. Τι χαρακτηριστικά έχουν οι φορείς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής

ΔΟΜΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής ΔΟΜΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής Υποστήριξη στη σύνταξη του επιχειρηματικού σχεδίου σε μια ομάδα προσώπων που θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχειρηματική

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία

Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία www.schoolleadership.eu Το δίκτυο EPNoSL σε μια ματιά Το Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία (EPNoSL) δημιουργήθηκε το 2011 ως απάντηση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Πύλης μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Πύλης μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Δήμος Πύλης ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/160. Τροπολογία. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/160. Τροπολογία. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 6.3.2019 A8-0079/160 160 Αιτιολογική σκέψη 2 (2) Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, ο πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη επένδυσης στους νέους και ανακοίνωσε τη σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες

Διαβάστε περισσότερα

επιχειρηματιών. Υπάρχει, όμως, μια βασική προϋπόθεση: Να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να σκεφτόμαστε με το «εμείς» και όχι με το «εγώ».

επιχειρηματιών. Υπάρχει, όμως, μια βασική προϋπόθεση: Να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να σκεφτόμαστε με το «εμείς» και όχι με το «εγώ». ΟΜΙΛΙΑ Καλησπέρα σε όλους. Ονομάζομαι Αποστολίδου Ελισάβετ, είμαι δικηγόρος και συνεργάτης της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤΟΠΣΑ ΕΡΜΗΣ, η οποία υλοποιεί στην Θεσσαλονίκη το έργο «Τοπικό σχέδιο δράσης για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ERASMUS+ ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας

ΕΘΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ERASMUS+ ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας ΕΘΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ERASMUS+ ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας ΜΙΚΑΕΛΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ Αθήνα, 22/9/2014 Βασική Δράση 2 Συνεργασία για την καινοτομία

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ»

«ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΘΡΙΑΣΊΑ ΝΈΕΣ ΓΥΝΑΊΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΉΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ» Συντονιστής φορέας

Διαβάστε περισσότερα

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation Παραδοτέο 2.2.2 ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Ή ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Θεσσαλονίκη, Αύγουστος 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σύνθεση Πολιτικής...3 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

ΕΣΠΑ Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» ΕΣΠΑ 2014-2020 Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑνΕΚ Κεντρικός στρατηγικός στόχος του ΕΠΑνΕΚ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΑΛΛΑ-ΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ» ΚΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΑΛΛΑ-ΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ» ΚΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ «Αλλα - ΖΩ την Πόλη μου» ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Η Κ.Ο. επιτελεί στην Ε.Ε. και μπορεί να παίξει και στη χώρα μας ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνικής καινοτομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Ευρώτα μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Ευρώτα μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΥΤΩΤΑ Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Εισαγωγή ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ Εισαγωγή Σκοπός του εντύπου είναι η παρουσίαση των βασικών προνοιών του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή»,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαθέσιμων μαθημάτων για την κατάρτιση

Οδηγός διαθέσιμων μαθημάτων για την κατάρτιση Οδηγός διαθέσιμων μαθημάτων για την κατάρτιση Συμβούλων και Μελών Συνεταιρισμών Εργαζομένων Το εκπαιδευτικό υλικό βασίζεται στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση για την Διαχείριση Συνεταιρισμών - MATCOM» του Διεθνούς

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες

Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες 2 η Διακρατική Συνάντηση INNOVA NET Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 Επιμελητήριο Άρτας Δρ. Χρυσόστομος Στύλιος Αν. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Συμβουλευτική

Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Συμβουλευτική Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Συμβουλευτική Επιχειρηματική Παιδεία και Παραγωγικότητα Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας προσφέρει βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Σύνοψη Υπόβαθρο της μελέτης Η

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη Ιστορία του Έργου

Σύντομη Ιστορία του Έργου Σύντομη Ιστορία του Έργου Η ιστορία του «LOCPROII» βρίσκει τις ρίζες της στην επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός έργου Interreg IIIA με όνομα «LOCPRO». Η εκ των υστέρων γνώση από το «LOCPRO» κατέστησε εμφανές

Διαβάστε περισσότερα

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ. 2o Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας ΜΚΕ Παν.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ. 2o Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας ΜΚΕ Παν. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ 2o Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας ΜΚΕ Παν.Αιγαίου ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ! σε συνεργασία με τα ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 6.1 Εισαγωγή Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές.

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Αναστασία Δημητρίου Αν. Καθηγήτρια Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Νομικό Πλαίσιο των Κοιν.Σ.Επ. Ένταξη στο γενικό μητρώο κοινωνικής οικονομίας

Νομικό Πλαίσιο των Κοιν.Σ.Επ. Ένταξη στο γενικό μητρώο κοινωνικής οικονομίας Νομικό Πλαίσιο των Κοιν.Σ.Επ. Ένταξη στο γενικό μητρώο κοινωνικής οικονομίας Αθήνα, 2016 Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Διάσταση Κοινωνικός Σκοπός Επιχειρηματική Διάσταση Συνεχή δραστηριότητα στην

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Το έργο «Ολοκληρωµένα προγράµµατα, πρωτοβουλίες και δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Δομή Στήριξης Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας. Αντώνιος Κώστας, Δρ. Κοινωνικής Οικονομίας

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Δομή Στήριξης Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας. Αντώνιος Κώστας, Δρ. Κοινωνικής Οικονομίας ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Ονομασία Φορέα: Όνομα συντάκτη: Στοιχεία επικοινωνίας: (τηλέφωνο, e-mail) Δομή Στήριξης Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας Αντώνιος Κώστας, Δρ. Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

«Πληροφόρηση Συμβουλευτική

«Πληροφόρηση Συμβουλευτική «Πληροφόρηση Συμβουλευτική Σεφερίδης Ηλίας Οικονομολόγος - MSc in European Politics Σύμβουλος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων «ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α.Ε.» Υποστήριξη» Ποιοι είμαστε: Η Α.Σ. ΕΠΙ.ΘΕΣΗ ιδρύθηκε για την υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΔΣ Κίνητρα, εμπόδια, λύσεις

ΠΔΣ Κίνητρα, εμπόδια, λύσεις ΠΔΣ Κίνητρα, εμπόδια, λύσεις Γεώργιος Δηλές Μεταδιδάκτορας Ερευνητής Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών diles@ceid.upatras.gr 20 Ιουνίου 2018 3 η συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.7.2019 SWD(2019) 331 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Ημέρες Αειφορίας 2015

Τίτλος Μαθήματος: Ημέρες Αειφορίας 2015 Τίτλος Μαθήματος: Ημέρες Αειφορίας 2015 Θεματική ενότητα 7: Ενδεικτικές εργασίες Τίτλος: Κέντρο υποστήριξης Τρίτης Ηλικίας: Εισαγωγή στοιχείων αειφορίας στην λειτουργία και την εκπαιδευτική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 9.3.2015 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την έκθεση για την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη συνολική αξιολόγηση του Eυρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

9 ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Οκτώβριος 2017

9 ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Οκτώβριος 2017 9 ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Οκτώβριος 2017 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Ο Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, οργανώνει την υποδοχή,

Διαβάστε περισσότερα

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη Εκπαίδευση Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη 18, 19 & 20 Δεκεμβρίου 2015 Μουσικό εργαστήριο για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΚΟΙΝΣΕΠ)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΚΟΙΝΣΕΠ) ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΚΟΙΝΣΕΠ) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κλεισόβης 12 Αθήνα, Τ.Κ. 10677 TΗΛ: 210-3303060 FΑΧ: 210-3801777 mail: epeksa@otenet.gr Website:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ (Νέοι επιστήμονες)

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ (Νέοι επιστήμονες) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΤΟΠΣΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» Ταχ. Διευθ.: Χίου & Σαντορίνης 4, 26334, Πάτρα Τηλ.: 2610.226652, Fax: 2610.226653, E-mail: practker@otenet.gr ΕΣΠΑ 2007 2013, Ε.Π. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Δράση:

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων

Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων Προώθηση Πολίτικης για τη Βελτίωση της Λειτουργίας Υπηρεσιών Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ενήλικων Διευθυντική Περίληψη Σεπτέμβριος 2016 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ Ενημερώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. στα πλαίσια ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. στα πλαίσια ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ στα πλαίσια ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, έχοντας αναγνωρίσει το μεγάλο ρόλο που διαδραματίζει ο σωστός σχεδιασμός εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ»

«ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΘΡΙΑΣΊΑ Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην Απασχόληση» Συντονιστής φορέας

Διαβάστε περισσότερα

H Υφιστάμενη Κατάσταση των Νέων στην Κύπρο. Νοέμβριος 2015

H Υφιστάμενη Κατάσταση των Νέων στην Κύπρο. Νοέμβριος 2015 H Υφιστάμενη Κατάσταση των Νέων στην Κύπρο Νοέμβριος 2015 Ατζέντα 1. Εισαγωγή 2. Γενικά Στοιχεία Ερωτηθέντων 3. Εκπαίδευση και Κατάρτιση 4. Νεανική Απασχόληση και Επιχειρηματικότητα 5. Κοινωνική Ένταξη

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο ( ) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο ( ) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις Ελένη Κρικέλα Προϊσταμένη Μονάδας Α Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις

Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις 1. Πότε θεσμοθετήθηκε η Κοινωνική Οικονομία στην χώρα μας και ποια τα αποτελέσματα έως τώρα;... 2 2. Ποιο είναι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία;... 2

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-2020

Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-2020 Βασικά Στοιχεία του Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-2020 Ηράκλειο 29 Ιουνίου 2015 Το όραμα του αναπτυξιακού σχεδιασμού Δυναμική και Βιώσιμη Κρήτη Βιώσιμη σε όρους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς Δυναμική με

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή Επιχειρήσεων και Ατόμων στο πρόγραμμα ERASMUS για νέους επιχειρηματίες

Συμμετοχή Επιχειρήσεων και Ατόμων στο πρόγραμμα ERASMUS για νέους επιχειρηματίες Λευκωσία, 25 Ιανουαρίου 2018 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Ολους τους ενδιαφερόμενους Συμμετοχή Επιχειρήσεων και Ατόμων στο πρόγραμμα ERASMUS για νέους επιχειρηματίες Κυρία/ε, Το Ευρωπαϊκό έργο EWASTER επιδιώκει να αναπτύξει

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2014 Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 Συνολική πληροφόρηση Η σύμβαση εταιρικής σχέσης με την Κύπρο καθορίζει ένα ορόσημο για επενδύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Αλληλεγγύη Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων Δήμος Solna Σουηδία

Κοινωνική Αλληλεγγύη Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων Δήμος Solna Σουηδία Κοινωνική Αλληλεγγύη Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων Δήμος Solna Σουηδία ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Γεώργιος Κοντορίνης, Δημοτικός Σύμβουλος Solna, Σουηδία Κοινωνική Αλληλεγγύη ΗπόληSolna

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές συνεργασίας και καινοτομίας στο νέο ΠΑΑ

Προοπτικές συνεργασίας και καινοτομίας στο νέο ΠΑΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 Προοπτικές συνεργασίας και καινοτομίας στο νέο ΠΑΑ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ. www.aidfunding.mfa.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ. www.aidfunding.mfa.gr ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ www.aidfunding.mfa.gr ΠΥΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ειδικη γραμματεια αξιοποιησησ διεθνων προγραμματων www.aidfunding.mfa.gr Αγαπητοί φίλες και φίλοι, σε ένα ολοένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω:

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Ομιλία Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων Του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κυρίου Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό

Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S23/2019 Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποσκοπεί στην υλοποίηση της προπαρασκευαστικής ενέργειας με τίτλο «Ανταλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις Εμμανουέλα Κουρούση Μονάδα Β Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Έργο : «Πράσινη Πολιτεία: Τοπική Πρωτοβουλία απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των Ρομά Δυτικής Αττικής» (ΤΟΠ-ΕΚΟ)

Έργο : «Πράσινη Πολιτεία: Τοπική Πρωτοβουλία απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των Ρομά Δυτικής Αττικής» (ΤΟΠ-ΕΚΟ) Δικαιούχος: Αναπτυξιακή Σύμπραξη (Α.Σ.) «Πράσινη Πολιτεία: Τοπική Πρωτοβουλία απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των Ρομά Δυτικής Αττικής» Διεύθυνση: Γληνού και Νάξου 14, Αγία Βαρβάρα Τ.Κ. 12351 Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» "Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία"

Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία Newsletter No. 3 Α ρίλιος 2007 Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» Έργο: "Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία" Επιµέλεια: ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020 Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση Οι Άξονες Προτεραιότητας 6,7,8,και 9 περιλαµβάνουν τις παρεµβάσεις του τοµέα

Διαβάστε περισσότερα