Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής μέσω της επέκτασης της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής μέσω της επέκτασης της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών"

Transcript

1 Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής μέσω της επέκτασης της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΟΡΚΩΤΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

3 Εισαγωγή Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση µέσων τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα να ισορροπήσουν ορισµένα βασικά οικονοµικά µεγέθη, τα οποία έχουν εκτροχιαστεί λόγω της διαρκούς κρίσης, την οποία βιώνουµε. Ένα βασικό οικονοµικό µέγεθος είναι τα δηµοσιονοµικά ελλείµµατα που δηµιουργούνται από την µη επάρκεια πόρων προκειµένου να καλυφθούν δηµόσιες δαπάνες. Προκειµένου να µειωθούν τα ελλείµµατα, σύµφωνα µε τους στόχους που τίθενται κάθε φορά, θα πρέπει να µειωθούν οι δαπάνες ή να αυξηθούν τα έσοδα ή και συνδυασµός των δύο. Τα τελευταία έτη, οι πολιτικές αποφάσεις, έχουν µετατοπίσει το κέντρο βάρος στην αύξηση των δηµοσίων εσόδων και κυρίως στην επιβολή νέων φόρων και στην αύξηση υφιστάµενων φόρων. Αποτέλεσµα είναι να επιβαρύνονται συνεχώς οι συνεπείς φορολογούµενοι µε µεγαλύτερους φόρους.

4 Εισαγωγή Αφού προκρίνεται αυτή η πολιτική, της αύξησης των φόρων, για την αντιµετώπιση του προβλήµατος θα πρέπει το κράτος να ακολουθήσει µεθόδους τέτοιες που να διευρύνει την φορολογική βάση µε τον εντοπισµό φορολογητέας ύλης που δεν συλλαµβάνεται. Επίσης, είναι γνωστό ότι όσο αυξάνεται η φορολογία, τόσο µεγαλύτερο κίνητρο έχουν οι πολίτες να φοροδιαφύγουν ή και να φοροαποφύγουν, δηλαδή είναι µεταξύ τους µεγέθη αντιστρόφως ανάλογα. Κατά δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονοµικών τα έσοδα που χάνει το ελληνικό δηµόσιο κάθε χρόνο από την φοροδιαφυγή και το λαθρεµπόριο είναι της τάξης των δισ. Ευρώ.

5 ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ- ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ

6 Φοροδιαφυγή-Φοροαποφυγή Οι έννοιες της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής ορίζονται στις διατάξεις της φορολογικής νοµοθεσία και ειδικότερα στα άρθρα 66 και 38 του Ν. 4174/2013 «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας». Σε αντίθεση µε τη φοροδιαφυγή, η οποία είναι παράνοµη, η φοροαποφυγή, η έννοια της οποίας για πρώτη φορά περιλήφθηκε στις διατάξεις της φορολογικής νοµοθεσίας στον 4174/2013, κινείται, κατά κανόνα, στα όρια του νόµου. Ωστόσο, πολλές µορφές φοροαποφυγής αντιβαίνουν προς το πνεύµα του νόµου, διευρύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την ερµηνεία του τι συνιστά «νόµιµη» ενέργεια, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η συνολική φορολογική συνεισφορά του φορολογουµένου. Χρησιµοποιώντας επιθετικές τεχνικές φορολογικού σχεδιασµού, ορισµένες εταιρείες εκµεταλλεύονται νοµικά κενά των φορολογικών συστηµάτων για να µην καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν.

7 Φοροδιαφυγή-Φοροαποφυγή Επιπλέον, τα φορολογικά συστήµατα σε πολλές χώρες επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να µεταφέρουν µε τεχνητό τρόπο τα κέρδη στη δικαιοδοσία άλλων χωρών, µε αποτέλεσµα να ενθαρρύνεται αυτός ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασµός. Το ευρωπαϊκό οικονοµικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις, είναι ένα ανοικτό σύστηµα διακίνησης κεφαλαίων, προϊόντων, εργαζοµένων κλπ. Οι επιχειρήσεις εκµεταλλευόµενες τα πλεονεκτήµατα, που τους παρέχουν οι ισχύοντες χαµηλοί φορολογικοί συντελεστές, σε άλλα κράτη µέλη, µεταφέρουν τις δραστηριότητες τους σε αυτά, µε συνέπεια την απώλεια εσόδων για το ελληνικό δηµόσιο, αλλά και θέσεων εργασίας στη χώρα µας. Στη Βόρεια Ελλάδα τα ανωτέρω έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητά, µε την µεταφορά των δραστηριοτήτων, πολλών επιχειρήσεων, κυρίως στη γειτονική Βουλγαρία.

8 Φοροδιαφυγή-Φοροαποφυγή Η σύνθεση του πληθυσµού των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα να αποτελείται από λίγες µεγάλες, και πολλές µικροµεσαίες και µικρές επιχειρήσεις. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα που είναι: α) µικρού µεγέθους, µε λίγο προσωπικό ή και αρκετές µε αποκλειστικά αυτοαπασχολούµενο τον ιδιοκτήτη. β) παροχής υπηρεσιών. γ) κατά την διεκπεραίωση των συναλλαγών δεν εµπλέκονται πολλά πρόσωπα αλλά στην πραγµατικότητα υλοποιούνται εξολοκλήρου από τον ιδιοκτήτη. Αυτό έχει σαν συνέπεια την δυνατότητα της µη έκδοσης του φορολογικού στοιχείου της συναλλαγής ή της έκδοσης µε αξία µέρους της συναλλαγής. Από αυτές τις ενέργειες υπάρχει απώλεια άµεσων φόρων (εισοδήµατος) αλλά και έµµεσων (φπα), τα οποία εξολοκλήρου καρπώνεται ο επιχειρηµατίας ή µέρος αυτών και ο αντισυµβαλλόµενος, κατόπιν διαπραγµάτευσης.

9 Φοροδιαφυγή-Φοροαποφυγή Στην ελεγκτική ένα βασικό στοιχείο που εξετάζουµε πριν την διενέργεια του ελέγχου, είναι η αξιολόγηση του συστήµατος εσωτερικών δικλίδων, που στην συνέχεια παίζει καθοριστικό ρόλο για τον προσδιορισµό του βαθµού του ελεγκτικού κινδύνου (χαµηλός, µέτριος, υψηλός). Έτσι και τις επιχειρήσεις θα µπορούσαµε να τις κατατάξουµε ανάλογα µε το µέγεθος τους και το αντικείµενο δραστηριότητας τους, σε χαµηλού-µέτριου-υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, τουλάχιστον ως προς έκδοση των στοιχείων των συναλλαγών. Οι µεγάλου µεγέθους επιχειρήσεις, κατά κανόνα δεν χρησιµοποιούν αυτές τις µεθόδους προκειµένου να αποφύγουν την φορολόγηση. Αυτές κυρίως που ανήκουν σε οµίλους, αξιοποιούν την δυνατότητα της µεταφοράς κερδών µέσω της ενδοοµιλικής τιµολόγησης (transfer pricing).

10 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

11 Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση πώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα µπορούσαν να βοηθήσουν στην συλλογή της φορολογητέας ύλης. Η έννοια των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι ευρύτατη όπως το «ηλεκτρονικό εµπόριο» που συµπεριλαµβάνει, συναλλαγές που αφορούν αγαθά και υπηρεσίες και εκτελούνται από απόσταση, δηλαδή χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία των συναλλασσοµένων στον ίδιο χώρο. Στην παρουσίαση µας, θα περιοριστούµε σε ένα υποσύνολο των ηλεκτρονικών συναλλαγών και ειδικότερα: στην ηλεκτρονική τιµολόγηση και στις ηλεκτρονικές πληρωµές

12 Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Η ηλεκτρονική έκδοση τιµολογίων καθώς και αποδείξεων και η διασύνδεση των µηχανισµών µε την ΓΓΔΕ Με τον Ν. 3943/2011, καθιερώθηκε το µέτρο της διασύνδεσης των ταµειακών µηχανών µε το TAXIS, αλλά έχει µείνει στα χαρτιά από το Στόχος είναι να συλλέγει το υπουργείο οικονοµικών άµεσα στοιχεία για το ύψος των πωλήσεων, το ποσό του φπα επί αυτών, ώστε να ελέγχει την απόδοσή του και να περιοριστούν η έκδοση και λήψη εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων.

13 Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Η χρήση ηλεκτρονικών µέσων πληρωµών Το θέµα αυτό έγινε πολύ πιο επίκαιρο µε την εφαρµογή των capital controls. Η πληρωµή µέσω ηλεκτρονικών µέσων πληρωµών [πιστωτικών καρτών, των χρεωστικών καρτών καθώς και µε την χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking)] µπήκε στην ζωή µας µε βίαιο τρόπο, λόγω της ανάγκης να εξυπηρετούνται οι συναλλαγές µετά την εφαρµογή των capital controls. Έτσι δίνετε η δυνατότητα για τη δηµιουργία ενός νέου πλαισίου στην καταγραφή των διαδροµών του χρήµατος.

14 Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Στην ελεγκτική λαµβάνουµε σαν τα πιο αξιόπιστα τεκµήρια αυτά που προέρχονται από επιβεβαίωση στοιχείων τρίτων. Οι πληρωµές µε την χρήση των ανωτέρω µέσων, δίνει την δυνατότητα, µέσω της σύγκρισης στοιχείων τρίτων (τραπεζών), κινήσεις τραπεζικών λογαριασµών, πιστωτικών, χρεωστικών καρτών, να επιβεβαιώνονται τα φορολογικά δεδοµένα των υπόχρεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήµατος είναι και η εφαρµογή του περιουσιολογίου, στο οποίο θα καταγράφονται εκτός των άλλων περιουσιακών στοιχείων, και όλοι οι τραπεζικοί λογαριασµοί και τα µετρητά. Από έρευνα, του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εµπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN), του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών (ΟΠΑ), προκύπτει ότι η Ελλάδα υστερεί στη χρήση του ηλεκτρονικού χρήµατος.

15 Ηλεκτρονικές Συναλλαγές µόλις το 6% των πληρωµών γίνεται µε πλαστικές κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές), όταν ο µέσος όρος στην Ε.Ε. ξεπερνά το 24%. µόλις το 17% των κατοίκων είναι εγγεγραµµένοι χρήστες υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), έναντι του 50% που είναι ο µέσος όρος στην Ευρώπη. Επίσης, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι αν προωθηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στη χώρα µας µπορούν να αυξήσουν τα έσοδα ΦΠΑ κατά 2 δισ. ευρώ ετησίως, να εξοικονοµήσουν µέχρι 3 δισ. ευρώ οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και το Ελληνικό Δηµόσιο.

16 Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι ότι οι περιορισµοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) έδωσαν ώθηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το 47% των Ελλήνων αγοραστών δήλωσαν ότι χρησιµοποίησαν το e-banking και το ηλεκτρονικό εµπόριο (e-commerce) για να ξεπεράσουν το πρόβληµα της έλλειψης µετρητών. Ο αριθµός των ενεργών χρηστών e-banking εκτιµάται ότι αυξήθηκε κατά 30%.

17 Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Οι τράπεζες µάλιστα µετακίνησαν προσωπικό, καθιστώντας τα ηλεκτρονικά τους κανάλια το κεντρικό δίκτυο συναλλαγών και όχι το «εναλλακτικό», όπως ήταν µέχρι τότε. Η αύξηση της χρήσης της ηλεκτρονικής τιµολόγησης µπορεί να εξοικονοµήσει περί τα 900 έως εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις ετησίως. Το ελληνικό Δηµόσιο µπορεί να εξοικονοµήσει µέχρι 200 εκατ. ευρώ. Αισιόδοξο µήνυµα εκπέµπει η δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονοµικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, σε εκδήλωση του ΣΕΒ, σχετικά µε την βελτίωση εσόδων από τον ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές τον Αύγουστο µε τη χρήση πλαστικού χρήµατος. Στις δραστηριότητες διαµονής και εστίασης τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 29 εκατ. ευρώ (από 19 εκατ. το 2013 και 14 εκατ. το 2014).

18 Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Σηµαντική επίσης, ήταν η επισήµανση του κ. Αλεξιάδη ότι, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου καταστηµατάρχες περνούσαν µεν την πιστωτική κάρτα του πελάτη από το POS, αλλά δεν εξέδωσαν απόδειξη από την ταµειακή µηχανή!!!! Δήλωσε ότι, δεν υπάρχει διάταξη που να συνδέει τις δύο ενέργειες υποχρεωτικά και πρέπει τώρα να θεσµοθετηθεί. Η κυβέρνηση, δια του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονοµικών, έχει δηλώσει ότι εξετάζει τη λήψη µέτρων που θα βοηθήσουν την αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής, µε την χρήση ηλεκτρονικών µέσων, όπως η καθιέρωση για κάθε συναλλαγή ενός ορίου πάνω από το οποίο δεν θα είναι δυνατή η εξόφληση µε την χρήση µετρητών, για συναλλαγές µεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών.

19 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

20 Προτάσεις για την λήψη µέτρων για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής Πρέπει να αναληφθούν άµεσα πρωτοβουλίες από την πλευρά της πολιτείας αλλά και των τραπεζών, που να ενθαρρύνουν τη χρήση των καρτών µε την χορήγηση κινήτρων, αλλά και µε την καθιέρωση αντικινήτρων που να καθιστούν απαγορευτική την χρήση µετρητών, µε στόχο τη µείωση της φοροδιαφυγής. Τέτοια µέτρα θα µπορούσαν να είναι:

21 Προτάσεις για την λήψη µέτρων για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής Υποχρεωτική χρήση καρτών για όλες τις συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω Ταυτόχρονα θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι µε την υποστήριξη των τραπεζών θα µπορεί να ελέγχεται η εφαρµογή του µέτρου. Θα µπορούσε το ανώτατο όριο χρήσης µετρητών να διαφοροποιείται ανά κλάδο, ανάλογα µε την κατάταξη του σε κατηγορία κινδύνου (υψηλού µέτριου-χαµηλού) φοροδιαφυγής. Διασταύρωση πληρωµών µέσω POS µε παραστατικά πωλήσεων

22 Προτάσεις για την λήψη µέτρων για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής Υποχρεωτική καταβολή µισθοδοσίας και εισφορών σε Ασφαλιστικά Ταµεία µέσω τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών και άµεση απόδοση των εισφορών στα ταµεία Είναι ένα µέτρο το οποίο είχε νοµοθετηθεί στο παρελθόν, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε η διάταξη αυτή, λόγω µη έκδοσης της σχετικής απόφασης. Υποχρεωτική χρήση τερµατικών αποδοχής καρτών (POS) από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελµατίες που συναλλάσσονται µε πελάτες. Να καλυφθεί το κόστος της απόκτησης του ή µέρος αυτού, µέσω επιδοτήσεων προγράµµατος ΕΣΠΑ ή µε φορολογικές απαλλαγές ή και συνδυασµό των δύο.

23 Προτάσεις για την λήψη µέτρων για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής Μείωση των αµοιβών που λαµβάνουν οι τράπεζες επί των συναλλαγών µε τη χρήση πλαστικού χρήµατος. Οι τράπεζες πρέπει να συµβάλουν από την µεριά τους και να µην επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, µε υπέρογκες προµήθειες χαράτσι, επί της αξίας των συναλλαγών. Επίσης οι τράπεζες πρέπει να µην παρακρατούν ποσά από τις εισπράξεις, µέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, για την εξόφληση απαιτήσεών τους από τις επιχειρήσεις.

24 Προτάσεις για την λήψη µέτρων για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής Να καθιερωθούν κίνητρα στους πελάτες αλλά και στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν στη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών π.χ. κτίσιµο αφορολόγητου µε τις δαπάνες που προκύπτουν από βεβαιώσεις τραπεζών, συµµετοχή σε κλήρωση για την λήψη δώρων, µείωση φορολογικού συντελεστή σε επιχειρήσεις που χρησιµοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές, επιστροφή µέρους της αξίας της συναλλαγής.

25 Προτάσεις για την λήψη µέτρων για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής Να µην υπάρχουν διατάξεις που να λειτουργούν στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή να δηµιουργούν αντικίνητρα για την χρήση τους, από τους καταναλωτές. Όπως τα ποσά των δαπανών, που προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, να µην λαµβάνονται υπόψη, για τον τεκµαρτό προσδιορισµό του εισοδήµατος του καταναλωτή. Καθιέρωση αντικινήτρων για τις αναλήψεις µετρητών (από ΑΤΜ ή ταµείο τραπεζικών καταστηµάτων). Επιβάρυνση των συναλλαγών αυτών, από ένα ποσό και πάνω, µε ένα ποσοστό επί της αξίας της συναλλαγής και απόδοση του ποσού αυτού στο δηµόσιο.

26 Προτάσεις για την λήψη µέτρων για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής Υποχρεωτικά όλες οι πληρωµές του Δηµοσίου να γίνονται σε ηλεκτρονική µορφή, π.χ. πληρωµή επιδοµάτων, πληρωµή εξόδων κυβερνητικών υπαλλήλων κ.λπ. Παρακράτηση µέρους του αναλογούντος ΦΠΑ κάθε συναλλαγής µέσω κάρτας Πρέπει να γίνονται απευθείας από τις τράπεζες µέσω των τερµατικών και άµεση απόδοσή τους στο κράτος, που θα βοηθήσει σηµαντικά στην εισπραξιµότητα του ΦΠΑ, που κινείται σε εξαιρετικά χαµηλά επίπεδα.

27 Προτάσεις για την λήψη µέτρων για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής Ενηµέρωση και εκπαίδευση πολιτών (επιχειρηµατιών και καταναλωτών) για τα οφέλη από τη χρήση καρτών στις καθηµερινές συναλλαγές, για τους ίδιους και το κράτος. Στο σηµείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι προκειµένου να έχουµε αποτελέσµατα στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής πρέπει να γίνει συνείδηση στους πολίτες ότι η φοροδιαφυγή βλάπτει τα συµφέροντα όλων µας. Η εκπαίδευση στο σχολείο θεωρώ ότι, αποτελεί κοµβικό σηµείο, για την µετέπειτα διαδροµή µέσα στο κοινωνικό σύνολο και πρέπει να αξιοποιηθεί προκειµένου να αλλάξει η κουλτούρα στις νεότερες γενιές σχετικά µε το θέµα της αντιµετώπισης της φοροδιαφυγής.

28 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

29 Συµπεράσµατα Η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισµών, ωρίµασε τις συνθήκες για την χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι πληρωµές µε ηλεκτρονικές συναλλαγές έγιναν µέρος της καθηµερινότητας των καταναλωτών. Έτσι δηµιουργήθηκε ευνοϊκό περιβάλλον για την µετάβαση από τις συναλλαγές σε µετρητά, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές µε τη χρήση καρτών (πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωµένων και e-banking), συµβάλλοντας στη µείωση της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δηµόσιων εσόδων. Αυτή η µεταρρύθµιση που έχει συντελεστεί, λόγω των συνθηκών, πρέπει το κράτος µε κατάλληλες πρωτοβουλίες να την αξιοποιήσει στο έπακρον, ώστε να επιτευχθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής και η δικαιότερη κατανοµή των φορολογικών βαρών για τους Έλληνες φορολογούµενους πολίτες.

30 Συµπεράσµατα Το µέτρο των ηλεκτρονικών πληρωµών θα έχει ιδιαίτερα ευεργετικά οφέλη: στην αποφυγή της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελµατίες, στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, στον κλάδο του τουρισµού και στην αποφυγή της φοροδιαφυγής στα υψηλά εισοδήµατα. θα συµβάλλει στον περιορισµό της γραφειοκρατίας στις τράπεζες και στις εφορίες καθόσον οι πληρωµές των υποχρεώσεων των πολιτών προς το κράτος θα γίνονται ηλεκτρονικά. θα βοηθήσει στην αποφυγή της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες.

31 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

Η θεσµοθέτηση «πλαστικού χρήµατος» στις συναλλαγές φορολογουµένων Στόχοι και Ανατροπές

Η θεσµοθέτηση «πλαστικού χρήµατος» στις συναλλαγές φορολογουµένων Στόχοι και Ανατροπές Η θεσµοθέτηση «πλαστικού χρήµατος» στις συναλλαγές φορολογουµένων Στόχοι και Ανατροπές Πρόεδρος Εφοριακών Ν. Θεσ/νίκης Κιλκίς Χαλ/κής Οικονομολόγος ΜΒΑ, Msc Θεσσαλονίκη, 07/11/2016 1. Πλαστικό χρήµα Η

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. «Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα» 1

Δελτίο Τύπου. «Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα» 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικές Συναλλαγές

Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Η πρόταση της Νέας Δηµοκρατίας 27 Σεπτεµβρίου 2016 Η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί κεντρικό στρατηγικό στόχο της Νέας Δηµοκρατίας Απόσπασµα από την Οµιλία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ)

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ) ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ) Το ισχύον σύστημα φορολογίας εισοδήματος έχει αποτύχει. Συνδέεται με υψηλή φοροδιαφυγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Παραθέτω ορισµένα στοιχεία που έχουν αντληθεί από το εβδοµαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την οικονοµία:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Παραθέτω ορισµένα στοιχεία που έχουν αντληθεί από το εβδοµαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την οικονοµία: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γ.Γ..Ε, προκύπτει ότι από την ανάλυση των δηλωθέντων εισοδηµάτων το έτος 2015 (εισοδήµατα 2014), το 3% των φορολογουµένων πλήρωσαν το 42% του συνολικού φόρου εισοδήµατος.

Διαβάστε περισσότερα

EXECUTIVE SUMMARY. Καθ. Γ. Δουκίδης & Αναπλ. Καθ. Γ. Λεκάκος

EXECUTIVE SUMMARY. Καθ. Γ. Δουκίδης & Αναπλ. Καθ. Γ. Λεκάκος "Η προώθηση των σημαντικών ψηφιακών συναλλαγών (πληρωμές, τιμολόγηση, τραπεζική) για την στρατηγική αύξησης της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας, αύξησης των δημοσίων εσόδων και πάταξης της φοροδιαφυγής"

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ Εισηγητής: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΚΑΤΟΣ Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός Τι είναι ηλεκτρονική τιμολόγηση Ηλεκτρονική τιμολόγηση σημαίνει η κατάργηση της εκτύπωσης των παραστατικών πώλησης σε

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός οδηγός για τα σημαντικότερα φορολογικά θέματα του νέου πολυνομοσχεδίου που έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή

Συνοπτικός οδηγός για τα σημαντικότερα φορολογικά θέματα του νέου πολυνομοσχεδίου που έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή Συνοπτικός οδηγός για τα σημαντικότερα φορολογικά θέματα του νέου πολυνομοσχεδίου που έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή Δεκέμβριος 2016 Εμμανουήλ Πετράκης Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής TMS Α.Ε. ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοί κανόνες για ένα φόρο χρηµατοπιστωτικών συναλλαγών - Συχνές Ερωτήσεις (Βλ. επίσης IP/11/1085)

Κοινοί κανόνες για ένα φόρο χρηµατοπιστωτικών συναλλαγών - Συχνές Ερωτήσεις (Βλ. επίσης IP/11/1085) MEMO/11/640 Βρυξέλλες, 28 Σεπτεµβρίου 2011 Κοινοί κανόνες για ένα φόρο χρηµατοπιστωτικών συναλλαγών - Συχνές Ερωτήσεις (Βλ. επίσης IP/11/1085) 1. Γενικό πλαίσιο Ποιοι λόγοι οδήγησαν την Επιτροπή να προτείνει

Διαβάστε περισσότερα

1. Στρατηγικός Σχεδιασµός και Στόχοι για τον εκσυγχρονισµό των ιχθυοσκαλών.

1. Στρατηγικός Σχεδιασµός και Στόχοι για τον εκσυγχρονισµό των ιχθυοσκαλών. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΕΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΕΡΕΓΓΥΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ Εισαγωγικό Σηµείωµα Ο Οργανισµός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ αµέσως µετά την ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Η ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 & 7 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 & 7 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 & 7 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με ασήκωτους φόρους και χαράτσια, που επιβάλλονται στους εργαζομένους και στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, κλιμακώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Οι συνηθέστεροι τρόποι διάπραξης φοροδιαφυγής από τα φυσικά πρόσωπα και ο εντοπισμός τους Περιουσιολόγιο και έμμεσες τεχνικές ελέγχου

Οι συνηθέστεροι τρόποι διάπραξης φοροδιαφυγής από τα φυσικά πρόσωπα και ο εντοπισμός τους Περιουσιολόγιο και έμμεσες τεχνικές ελέγχου ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Οι συνηθέστεροι τρόποι διάπραξης φοροδιαφυγής από τα φυσικά πρόσωπα και ο εντοπισμός τους Περιουσιολόγιο και έμμεσες τεχνικές ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

«Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ με διασύνδεση των... ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ. Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

«Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ με διασύνδεση των... ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ. Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ «Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ με διασύνδεση των... ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Όλο το σχέδιο για τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxis «Μπλόκο»

Διαβάστε περισσότερα

Capital controls και συναλλακτική κουλτούρα Αντώνης Κωτίδης 1

Capital controls και συναλλακτική κουλτούρα Αντώνης Κωτίδης 1 Capital controls και συναλλακτική κουλτούρα Αντώνης Κωτίδης 1 Σε πρόσφατα δημοσιευμἐνα άρθρα του Bloomberg (04.08.15) και της Καθημερινής (05.08.15), γίνεται λόγος για ένα θετικό παρεπόμενο των capital

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 4.11.2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Από την επεξεργασία στοιχείων για το 2007 της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων για τα φορολογικά δεδοµένα, προκύπτουν τα εξής συµπεράσµατα:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ. Αναθέτουσα Αρχή Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ανάδοχος TMS Α.Ε. ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ. Αναθέτουσα Αρχή Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ανάδοχος TMS Α.Ε. ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ Αναφορικά με το έργο: «Μελέτη καταγραφής και συγκριτικής αξιολόγησης του φορολογικού πλαισίου που διέπει τις τουριστικές επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς» (ΥΠΟΕΡΓΟ 8 - ΚΩΔΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ιούνιος 2016 ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η τεχνολογική εξέλιξη της χώρας

Διαβάστε περισσότερα

I. ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. 1. Ορισμοί Σελ Υποκείμενο του φόρου Σελ.

I. ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. 1. Ορισμοί Σελ Υποκείμενο του φόρου Σελ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελ. VII I. ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 1. Ορισμοί Σελ. 1 2. Υποκείμενο του φόρου Σελ. 4 3. Φορολογική κατοικία Σελ. 4 4. Μεταφορά φορολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλητής: Νίκος Σγουρινάκης

Ομιλητής: Νίκος Σγουρινάκης Ομιλητής: Νίκος Σγουρινάκης Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δράσης. Τα επικίνδυνα σημεία και ο εντοπισμός ύποπτων φαινομένων στα νομικά πρόσωπα και οντότητες Ο «προληπτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Ν. 4308/2014 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Άρθρο 8: Τιμολόγιο πώλησης 1. Τιμολόγιο είναι το στοιχείο που εκδίδεται από την υποκείμενη σε αυτό το νόμο οντότητα για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Φορολογική αφαίμαξη χωρίς ανάπτυξη, ή, λιγότεροι φόροι για ανάπτυξη;

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Φορολογική αφαίμαξη χωρίς ανάπτυξη, ή, λιγότεροι φόροι για ανάπτυξη; ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ Φορολογική αφαίμαξη χωρίς ανάπτυξη, ή, λιγότεροι φόροι για ανάπτυξη; Στέλιος Πέτσας Διευθυντής Γραφείου Προέδρου Νέας Δημοκρατίας Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους οριακούς φορολογικούς

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα μειωθούν δραστικά οι φορολογικοί συντελεστές. Σε 20% κατ αρχήν και 15% στη συνέχεια η επιβάρυνση για νομικά πρόσωπα

Πώς θα μειωθούν δραστικά οι φορολογικοί συντελεστές. Σε 20% κατ αρχήν και 15% στη συνέχεια η επιβάρυνση για νομικά πρόσωπα Πώς θα μειωθούν δραστικά οι φορολογικοί συντελεστές Σε 20% κατ αρχήν και 15% στη συνέχεια η επιβάρυνση για νομικά πρόσωπα Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014 10:26 UPD:10:27 Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Διαβάστε περισσότερα

Παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή στοιχεία για φοροδιαφυγή. Μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φόρων

Παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή στοιχεία για φοροδιαφυγή. Μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φόρων Στο «μάτι» της εφορίας 500.000 επιχειρήσεις επαγγελματίες Μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, απώλεια βιβλίων, δαπάνες που δεν δικαιολογούνται και χρήση αναπτυξιακών νόμων ανάβουν, μεταξύ άλλων κριτηρίων, το «πράσινο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας»

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (ΦΕΚ Α 65, 28.6.2015), όπως ισχύει (ΦΕΚ Α 66, 30.6.2015 και ΦΕΚ Α 79, 14.7.2015) Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις 15 Ιουλίου 2015 1.

Διαβάστε περισσότερα

Σε εφαρμογή τα P.O.S. Όλη η εγκύκλιος

Σε εφαρμογή τα P.O.S. Όλη η εγκύκλιος Σε εφαρμογή τα P.O.S. Όλη η εγκύκλιος Την απαλλαγή από πιθανά πρόστιμα υπόχρεων που έχουν υποβάλλει αίτημα για απόκτηση POS και δεν τους έχει δοθεί για λόγους που ανάγονται στην τράπεζα προβλέπει μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση επιστροφής χρημάτων σε καταναλωτές μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, λόγω συναλλαγών με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση επιστροφής χρημάτων σε καταναλωτές μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, λόγω συναλλαγών με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1.Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: Α ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8. Άρθρο 10. ιασταυρώσεις και Απόδειξη Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-8)

Ενότητα 8. Άρθρο 10. ιασταυρώσεις και Απόδειξη Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-8) Ενότητα 8 Άρθρο 10 ιασταυρώσεις και Απόδειξη Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-8) ιασταυρώσεις και Απόδειξη Συναλλαγών 1. Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών και τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 υποβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

Φο ρ ο λ ο γ ί α Κωδικός - Διοίκησης και Οικονομίας Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Τίτλος μαθήματος Φορολογία Υπεύθυνος

Φο ρ ο λ ο γ ί α Κωδικός - Διοίκησης και Οικονομίας Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Τίτλος μαθήματος Φορολογία Υπεύθυνος Φο ρ ο λ ο γ ί α Κωδικός - Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Τίτλος μαθήματος Φορολογία Υπεύθυνος Αθανάσιος Μανδήλας μαθήματος Τύπος μαθήματος Υποχρεωτικό Εξάμηνο Α Πιστωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Οι κυριότερες αλλαγές φέτος...7 Αλλαγές για επιχειρήσεις...7 Αλλαγές για µισθωτούς...8 Αλλαγές για αγρότες...9 Αλλαγές για ακίνητα...

Οι κυριότερες αλλαγές φέτος...7 Αλλαγές για επιχειρήσεις...7 Αλλαγές για µισθωτούς...8 Αλλαγές για αγρότες...9 Αλλαγές για ακίνητα... Οι κυριότερες αλλαγές φέτος...7 Αλλαγές για επιχειρήσεις...7 Αλλαγές για µισθωτούς...8 Αλλαγές για αγρότες...9 Αλλαγές για ακίνητα...9 Αφιέρωµα: Κάτοικοι εξωτερικού...10 Η δήλωση των συζύγων...12 Τι αλλάζει...14

Διαβάστε περισσότερα

Ανέκαθεν η πλειοψηφία των κρατικών εσόδων κάθε κοινωνίας προερχόταν από την είσπραξη των φόρων. Φόρος καλείται η υποχρεωτική χρηματική καταβολή από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες υπέρ του κράτους χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Έλλειµµα

Έλλειµµα ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 2010-2011 Σηµαντική αύξηση του δηµοσίου χρέους και επιδείνωση του ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

Jeppe Kofod, Peter Simon, Pervenche Berès, Paul Tang, Evelyn Regner, Virginie Rozière, Ramón Jáuregui Atondo εξ ονόματος της Ομάδας S&D

Jeppe Kofod, Peter Simon, Pervenche Berès, Paul Tang, Evelyn Regner, Virginie Rozière, Ramón Jáuregui Atondo εξ ονόματος της Ομάδας S&D 20.3.2019 A8-0170/85 85 σχετικά με το οικονομικό έγκλημα, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή Παράγραφος 16 α (νέα) 16α. επισημαίνει ότι η οδηγία 2011/85/ΕΕ του Συμβουλίου σχετικά με τις απαιτήσεις για τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΤΟΧΟΙ Δημιουργία αποτελεσματικής φορολογικής Διοίκησης Αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης Καταπολέμηση της φορδιαφυγής Αναδιοργάνωση Βήματα Κεντρικών

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις και Ψηφιακή Οικονομία: Νέες Θέσεις Εργασίας, Καλύτερες Υπηρεσίες

Επιχειρήσεις και Ψηφιακή Οικονομία: Νέες Θέσεις Εργασίας, Καλύτερες Υπηρεσίες Α. Η Ψηφιακή Ωριμότητα της Ελλάδας Οι ψηφιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα παρουσιάζουν χαμηλότερη διείσδυση και μικρότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσφατες αναλύσεις καταδεικνύουν

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο τοπίο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο «μικροσκόπιο» ΙΟΒΕ, ΣΕΒ και Γραφείου

Το νέο τοπίο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο «μικροσκόπιο» ΙΟΒΕ, ΣΕΒ και Γραφείου 112 Αφιέρωμα Ηλεκτρονικές συναλλαγές VS φοροδιαφυγή: Νέες υποχρεώσεις για επιχειρήσεις και ιδιώτες το 2017 Το νέο τοπίο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο «μικροσκόπιο» ΙΟΒΕ, ΣΕΒ και Γραφείου Προϋπολογισμού

Διαβάστε περισσότερα

Προς Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2012

Προς Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡAΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητροπόλεως 12-14 Τ.Κ. 10563 Αθήνα, Τηλ. 5202250 / 5202260 / 5202270 TELEFAX. 5227300 ΠΡΟΕΔΡΟΣ Προς Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2012 τον Πρόεδρο και τα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚ0 ΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Νεόφυτος Νεοφύτου

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚ0 ΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Νεόφυτος Νεοφύτου ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚ0 ΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Νεόφυτος Νεοφύτου ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 12 ΜΗΝΕΣ Φόρος Εισοδήματος ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2019

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2019 Αθήνα, 21 Ιουνίου 2019 Θέσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για κρίσιμα ζητήματα της Αγοράς και της Οικονομίας μπροστά στην εκλογική διαδικασία της 7 ης Ιουλίου 2019

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική σάρωση όλων των συναλλαγών από το ΥΠΟΙΚ

Ηλεκτρονική σάρωση όλων των συναλλαγών από το ΥΠΟΙΚ Ηλεκτρονική σάρωση όλων των συναλλαγών από το ΥΠΟΙΚ Περιουσιολόγιο: Διασταύρωση στοιχείων για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και «μαύρου» χρήματος 09 Δεκ 2015 Ηλεκτρονικό «μάτι» σε όλες τις συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες παρατηρήσεις και απόψεις για τα "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ"

Πρώτες παρατηρήσεις και απόψεις για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ Πρώτες παρατηρήσεις και απόψεις για τα "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ" Γενικά Το νοµοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα σηµαντικό µεταρρυθµιστικό βήµα, εκσυγχρονίζοντας το λογιστικό πλαίσιο της Ελλάδος, 35 χρόνια µετά

Διαβάστε περισσότερα

Απουσία Φορολογικών Κινήτρων στην Ελλάδα για την Προσέλκυση Επενδύσεων

Απουσία Φορολογικών Κινήτρων στην Ελλάδα για την Προσέλκυση Επενδύσεων Απουσία Φορολογικών Κινήτρων στην Ελλάδα για την Προσέλκυση Επενδύσεων Η σύγκριση των φορολογιών που διέπουν τις τουριστικές επιχειρήσεις των χωρών της Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κροατίας, Κύπρου και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ «Η

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ «Η ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ «Η συμβολή του Ιδιωτικού Τομέα του Τουρισμού στην Οικονομία και τα Φορολογικά Έσοδα: Η Περίπτωση της Ελλάδας, 2010-2016» Σεπτέμβριος 2018 Μελετητής: Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Ανάλυσης Φορολογικών Δαπανών

Έκθεση Ανάλυσης Φορολογικών Δαπανών ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 10 1. Έννοια Φορολογικών Δαπανών Έκθεση Ανάλυσης Φορολογικών Δαπανών Ο ορισμός της έννοιας των φορολογικών δαπανών διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα ανάλογα με τα κριτήρια που υιοθετούνται για

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ. ΘΕΜΑ: Έκδοση στοιχείων κατά την καταβολή δικαστικής δαπάνης και τόκων υπερηµερίας.

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ. ΘΕΜΑ: Έκδοση στοιχείων κατά την καταβολή δικαστικής δαπάνης και τόκων υπερηµερίας. Αθήνα 13/7/2013 ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΘΕΜΑ: Έκδοση στοιχείων κατά την καταβολή δικαστικής δαπάνης και τόκων υπερηµερίας. Εταιρεία Α.Ε µέλος του ΣΑΤΕ, έθεσε τα εξής ερωτήµατα: Εις βάρος της εταιρείας και υπέρ προµηθευτή

Διαβάστε περισσότερα

Ευχόµαστε σε όλες και όλους καλό µήνα µε υγεία και δύναµη.

Ευχόµαστε σε όλες και όλους καλό µήνα µε υγεία και δύναµη. Σηµαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις µηνός εκεµβρίου 2018 Ευχόµαστε σε όλες και όλους καλό µήνα µε υγεία και δύναµη. Παραθέτουµε τις σηµαντικότερες φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις του µηνός

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Προσδιορισμός του εισοδήματος που αποκτάται από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολόγηση αυτού

ΘΕΜΑ : Προσδιορισμός του εισοδήματος που αποκτάται από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολόγηση αυτού ΘΕΜΑ : Προσδιορισμός του εισοδήματος που αποκτάται από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολόγηση αυτού Πρόταση Σε μια προσπάθεια για την αντικειμενική εξεύρεση του αγροτικού εισοδήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα 2014. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος

Ημερίδα 2014. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος Ημερίδα 2014 Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος (Κ.Φ.Ε.) Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) Ορίζεται η έννοια του φορολογικού έτους το οποίο ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος. Καταργούνται οι έννοιες διαχειριστική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

(Upd) Εξόφληση συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών. Όλα όσα ισχύουν μέσα από χρηστικούς πίνακες

(Upd) Εξόφληση συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών. Όλα όσα ισχύουν μέσα από χρηστικούς πίνακες (Upd) Εξόφληση συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών. Όλα όσα ισχύουν μέσα από χρηστικούς πίνακες Επιμέλεια Επιστημονική ομάδα TaxHeaven Ημερομηνία αρχικής δημοσίευσης : 19.5.2017 Ημερομηνία τελευταίας

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μηχανογραφημένης Λογιστικής

Εργαστήριο Μηχανογραφημένης Λογιστικής 1 Προϋποθέσεις έναρξης ατομικής επιχείρησης (μικρής οντότητας) με κύκλο εργασιών 1.500.000 -απλογραφικό λογιστικό σύστημα 1. Εύρεση ΚΑΔ (Κωδικοί Αρίθμησης Δραστηριότητας). Αφορά τον κωδικό της επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ

ΚΥΠΡΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ B. Αυτός ο οδηγός έχει συνταχθεί από ανεξάρτητη λογιστική εταιρεία τρίτου µέρους ΚΥΠΡΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ Δεκέµβριος 2018 Οι πιο κάτω πληροφορίες αποτελούν ένα οδηγό

Διαβάστε περισσότερα

Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα

Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τ. Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 T. Karatassousou Str.,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΗΞΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ. Περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων

ΛΗΞΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ. Περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων ΛΗΞΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ Περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων (ΦΕΚ Α 84/18 Ιουλίου 2015) Απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματα Για την ενημέρωση των πελατών μας ακολουθούν απαντήσεις σε

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι 30 Μαρτίου, ηλεκτρ. Υποβολή καταστάσεων παροχής Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων

Μέχρι 30 Μαρτίου, ηλεκτρ. Υποβολή καταστάσεων παροχής Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων Ανασκόπηση 15ης Μαρτίου 2012 Μέχρι 30 Μαρτίου, ηλεκτρ. Υποβολή καταστάσεων παροχής Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων και κατοικιών από επιχειρήσεις σε στελέχη τους, με αρχείο στο taxisnet ( ΠΟΛ 1034/2012). Αφορολόγητο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Προς: κ. Γεώργιο Μαυραγάνη Υφυπουργό Οικονομικών Καρ.Σερβίας 10-10184 Αθήνα Τηλ. 2103375000 Fax. 2103232524 Email: secr.dep@mofadm.gr Ερμούπολη, 5 Οκτωβρίου 2012 Αρ. πρωτ. 12469 Κοινοποίηση: Ως λίστα αποδεκτών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - Ερωτήσεις - απαντήσεις για την νέα χαλάρωση των capital controls

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - Ερωτήσεις - απαντήσεις για την νέα χαλάρωση των capital controls ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - Ερωτήσεις - απαντήσεις για την νέα χαλάρωση των capital controls Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων 1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;

Διαβάστε περισσότερα

Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα

Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα Γιώργος Α. Κοροµηλάς Φορολογικός Σύµβουλος, Συγγραφέας 1. Ισχύουσες διατάξεις Με τις διατάξεις της παραγράφου 45 του άρθρου 3 του Ν. 4110/2013

Διαβάστε περισσότερα

ΦορολόγησηΜερισµάτων & Υπεραξίας Οµιλήτρια: Μαίρη Καραγιάννη Μιχαλοπούλου Tax Partner 15 Σεπτεµβρίου 2008 Φορολόγηση µερισµάτων Σχέδιο νόµου Page 1 Μερίσµατα ηµεδαπής Α.Ε. σε ηµεδαπά φυσικά πρόσωπα Παρακράτηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι τράπεζες στέλνουν στην Εφορία τα στοιχεία με τις δαπάνες μας για το αφορολόγητο

Οι τράπεζες στέλνουν στην Εφορία τα στοιχεία με τις δαπάνες μας για το αφορολόγητο ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Οι τράπεζες στέλνουν στην Εφορία τα στοιχεία με τις δαπάνες μας για το αφορολόγητο Σήμερα οι τράπεζες αναμένεται να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ με τίτλο: «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (ΦΕΚ Α 65, 28.6.2015)

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ με τίτλο: «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (ΦΕΚ Α 65, 28.6.2015) ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ με τίτλο: «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (ΦΕΚ Α 65, 28.6.2015) Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις 1.7.2015 Πόσο θα διαρκέσει η τραπεζική αργία; Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού

Διαβάστε περισσότερα

Α. Λογιστήριο ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1. Εξασφάλιση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών που αφορούν τις συναλλαγές με τρίτους. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι.

Α. Λογιστήριο ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1. Εξασφάλιση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών που αφορούν τις συναλλαγές με τρίτους. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI Πίνακες Συμμόρφωσης Οι υπηρεσίες που καλείται να παρέχει ο Ανάδοχος και που οφείλει να προσφέρει με ποινή αποκλεισμού είναι ως ακολούθως : Α. Λογιστήριο ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1. Εξασφάλιση των

Διαβάστε περισσότερα

ΈΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟ Α

ΈΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟ Α ΜΕΛΕΤΕΣ - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΈΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟ Α 1. Ισχύουσες διατάξεις Με τις διατάξεις της παραγράφου 45 του άρθρου 3 του Ν. 4110/2013 προστέθηκε υποπερίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ ΤΟΥ 2014 ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ ΤΟΥ 2014 ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ 2013 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ ΤΟΥ 2014 ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ 2013 Πειραιάς, 10 Ιανουαρίου 2014 Ανατροπές με 1,7 δισ. πρόσθετα βάρη και με 21 αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου,

Διαβάστε περισσότερα

Παρακράτηση φόρου 5% στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για υπηρεσίες ορισμένου χρόνου

Παρακράτηση φόρου 5% στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για υπηρεσίες ορισμένου χρόνου ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Παρακράτηση φόρου 5% στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για υπηρεσίες ορισμένου χρόνου Κατατέθηκε στη Βουλή το σ/ν του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 17 Νοεµβρίου 2010 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Προτάσεις του ΣΕΒ σε σχέση µε την οικονοµική κατάσταση και την ανάγκη να επανέλθει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά Α. Η κατάσταση της οικονοµίας σήµερα 1. Η χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι έλεγχοι το Μάιο ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ. Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Νέοι έλεγχοι το Μάιο

Νέοι έλεγχοι το Μάιο ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ. Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Νέοι έλεγχοι το Μάιο Νέοι έλεγχοι το Μάιο ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Νέοι έλεγχοι το Μάιο Τραπεζικές, ασφαλιστικές και εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες, οφειλέτες με ακίνητα

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα φορολογίας κατοίκων εξωτερικού - Η φορολόγηση κατοίκων Ελλάδας για εισοδήματα στο εξωτερικό - Μεταφορά επιχείρησης εκτός Ελλάδας.

Ζητήματα φορολογίας κατοίκων εξωτερικού - Η φορολόγηση κατοίκων Ελλάδας για εισοδήματα στο εξωτερικό - Μεταφορά επιχείρησης εκτός Ελλάδας. Ζητήματα φορολογίας κατοίκων εξωτερικού - Η φορολόγηση κατοίκων Ελλάδας για εισοδήματα στο εξωτερικό - Μεταφορά επιχείρησης εκτός Ελλάδας. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΩ ΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΩ ΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΩ ΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ Κολλήγα Μαρία Επιβλέπων Καθηγητής: Γκίνογλου ηµήτριος Σάββατο 21 Νοεµβρίου 2015 Εισαγωγή Σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΑΝΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΑΝΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΑΝΩΝ Επιλέξιµες είναι οι παρακάτω δαπάνες: ΕΝΟΙΚΙΑ Περιλαµβάνει το κόστος ενοικίων του τόπου υλοποίησης του σχεδίου. Σε περίπτωση ενοικίασης οικίας, το επιδοτούµενο

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξαγωγικές πωλήσεις μέσω διαδικτύου και οι παγίδες του ΦΠΑ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ΠΩΛΉΣΕΩΝ ΕΝΤΌΣ ΚΑΙ ΕΚΤΌΣ Ε.Ε.

Οι εξαγωγικές πωλήσεις μέσω διαδικτύου και οι παγίδες του ΦΠΑ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ΠΩΛΉΣΕΩΝ ΕΝΤΌΣ ΚΑΙ ΕΚΤΌΣ Ε.Ε. Οι εξαγωγικές πωλήσεις μέσω διαδικτύου και οι παγίδες του ΦΠΑ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ΠΩΛΉΣΕΩΝ ΕΝΤΌΣ ΚΑΙ ΕΚΤΌΣ Ε.Ε. Πωλήσεις εντός Ε.Ε. ΠΩΛΉΣΕΙΣ ΑΓΑΘΏΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ Κανόνες και συντελεστές ΦΠΑ Παρόλο που στην ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογία Ο.Ε., Ε.Ε., Κοινωνιών κλπ για τα οικονομικά έτη 2013 και 2014 με παραδείγματα.

Φορολογία Ο.Ε., Ε.Ε., Κοινωνιών κλπ για τα οικονομικά έτη 2013 και 2014 με παραδείγματα. 2013 ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ι.Κ.Ε.. Φορολογία Ο.Ε., Ε.Ε., Κοινωνιών κλπ για τα οικονομικά έτη 2013 και 2014 με παραδείγματα. Γεώργιος Σαρδέλης Φοροτεχνικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Είναι δυνατή η συμπόρευση του «Περιουσιολογίου» και η υποστήριξη της «Τέχνης»;

Είναι δυνατή η συμπόρευση του «Περιουσιολογίου» και η υποστήριξη της «Τέχνης»; Είναι δυνατή η συμπόρευση του «Περιουσιολογίου» και η υποστήριξη της «Τέχνης»; Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός Σύμβουλος Msc Εφαρμοσμένης Λογιστικής & Ελεγκτικής Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα Θέσεις/Προτάσεις. Σταύρος Κώστας. Πρόεδρος Φορολογικής Επιτροπής

Συμπεράσματα Θέσεις/Προτάσεις. Σταύρος Κώστας. Πρόεδρος Φορολογικής Επιτροπής Συμπεράσματα Θέσεις/Προτάσεις Σταύρος Κώστας Πρόεδρος Φορολογικής Επιτροπής I. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Να εξασφαλίζει τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία του

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογία: «Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή στήνει η ΑΑΔΕ με το νέο έντυπο Ε3

Φορολογία: «Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή στήνει η ΑΑΔΕ με το νέο έντυπο Ε3 ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Φορολογία: «Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή στήνει η ΑΑΔΕ με το νέο έντυπο Ε3 Πιο εύκολες οι διασταυρώσεις δαπανών και εισοδημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ 41 110 ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΛ: 2410/618.098 FAX:2410/611.995

ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ 41 110 ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΛ: 2410/618.098 FAX:2410/611.995 ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 340 Περί του επαγγέλµατος του Λογιστή Φοροτεχνικού και της αδείας ασκήσεώς του Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπ όψη: 1. Τις διατάξεις: α) Του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟ Α

Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟ Α Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟ Α Γιώργος Α. Κοροµηλάς Φορολογικός Σύµβουλος, Συγγραφέας 1. Έκπτωση καταβαλλοµένων ασφαλιστικών εισφορών σε ταµεία κύριας ασφάλισης και ταµεία

Διαβάστε περισσότερα

ontax.gr Accounting - Taxation - Consulting

ontax.gr Accounting - Taxation - Consulting Ο ιστότοπος www.ontax.gr είναι ιδιοκτησία της εταιρίας «ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ», που δραστηριοποιείται στην ποιοτική παροχή λογιστικών, φορολογικών, χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Φορολογικών Αλλαγών 2014 Αυτά που πρέπει να γνωρίζεις για να μην εκτεθείς.

Συνοπτικός Οδηγός Φορολογικών Αλλαγών 2014 Αυτά που πρέπει να γνωρίζεις για να μην εκτεθείς. Συνοπτικός Οδηγός Φορολογικών Αλλαγών 2014 Αυτά που πρέπει να γνωρίζεις για να μην εκτεθείς. Από τον Γιώργο Κάλφα Managing Director Atlas Consulting Certified Tax Consultant- Business Strategist Πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικό Δίκαιο. Φορολογία εισοδήματος. Α. Τσουρουφλής

Φορολογικό Δίκαιο. Φορολογία εισοδήματος. Α. Τσουρουφλής Φορολογικό Δίκαιο Φορολογία εισοδήματος Α. Τσουρουφλής 17/4/2018 Φόρος εισοδήματος Φόρος εισοδήματος Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων Φόρος εισοδήματος Ιστορική αναδρομή

Διαβάστε περισσότερα

B8-0551/2018 } B8-0552/2018 } RC1/Τροπ. 47

B8-0551/2018 } B8-0552/2018 } RC1/Τροπ. 47 B8-0552/2018 } RC1/Τροπ. 47 47 Παράγραφος 1 α (νέα) 1α. επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες 2, τα «φορολογικά εγκλήματα»

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για την Ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στην Ελλάδα

Προτάσεις για την Ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στην Ελλάδα Προτάσεις για την Ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στην Ελλάδα I. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Στο πλαίσιο των νομοθετημάτων της Πολιτείας ( ν. 3842/2010, ν. 3943/2011, ν. 4093/2012) και των Υπουργικών Αποφάσεων (ΑΥΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμήρια - φωτιά από την 1 Ιανουαρίου 2014

Τεκμήρια - φωτιά από την 1 Ιανουαρίου 2014 Τεκμήρια - φωτιά από την 1 Ιανουαρίου 2014 "Τροχοπέδη" στις επενδύσεις κεφαλαίων για αγορά ακίνητων, ανέγερση οικοδομών, αγορά επιχειρήσεων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, για σύσταση επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Τεράστια η αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες

Τεράστια η αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες Τεράστια η αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες Αυξημένος φόρος έως και κατά 163,9%, για το ίδιο εισόδημα! Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη όπου, ο φόρος που πληρώνουν οι

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Αντιγονιδών 2, τ.κ. 54630, Θεσσαλονίκη Τηλ. & Fax: 2310.270027 Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΟΣ : ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΟΣ : ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΡΟΣ : ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ O ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΟΙΝ. :

Διαβάστε περισσότερα

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα, που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα, που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: ΠΟΛ.1078/28.3.2012 Φορολογική μεταχείριση του καταβληθέντος ποσού (rebate), από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία καθώς και του τέλους εισόδου από τις φαρμακευτικές εταιρείες Αθήνα, 28 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα

Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τ. Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 T. Karatassou Str., 117

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 02 Οκτωβρίου 2017

Αθήνα, 02 Οκτωβρίου 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 02 Οκτωβρίου 2017 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ. Φορολογική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ. Φορολογική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Φορολογική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη Στόχος μαθήματος Κατανόηση των τρόπων με τους οποίους η φορολογική πολιτική μπορεί να επηρεάσει την ευημερία μιας κοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο δεκάλογος της ΔΗΜΑΡ για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου της αιθαλομίχλης

Ο δεκάλογος της ΔΗΜΑΡ για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου της αιθαλομίχλης 1 Ο δεκάλογος της ΔΗΜΑΡ για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου της αιθαλομίχλης Δημοσθένης A. Σαρηγιάννης Τομέας Οικολογίας http://www.oikodimokratia.gr Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης 2 Το νέφος

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να προσέξουν οι άνεργοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Τι πρέπει να προσέξουν οι άνεργοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Τι πρέπει να προσέξουν οι άνεργοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις Πώς θα φορολογηθούν εισοδήματα από επιδόματα ανεργίας

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Διαβίβαση εγκυκλίου Σχετ.: Η με αριθμ.πρωτ.83942/ εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης

Θέμα: Διαβίβαση εγκυκλίου Σχετ.: Η με αριθμ.πρωτ.83942/ εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη 28-7-2017 Αριθμ.πρωτ.872 Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005 Αθήνα, 19 Μαΐου 2005 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005 Με βάση τα ιεθνή Πρότυπα Χρηµατοοικονοµικής Πληροφόρησης (.Π.Χ.Π) Καθαρά κέρδη 108,5εκ. (+35,2%) Συνολικά Έσοδα 428εκ. (+24,5%) Αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Α. Περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμος

Α. Περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμος ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΡΙΘΜΟΣ 1/2011 Σεπτέμβρης 2011 Α. Περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμος Εισάγεται νέος φορολογικός συντελεστής 35% για φυσικά πρόσωπα για φορολογητέο εισόδημα που ξεπερνά τις

Διαβάστε περισσότερα

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης Ε.2037 / 01.03.2019 Ε.2037 / 01.03.2019 Διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρέωση δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. ΑΑΔΕ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικό Μάνατζμεντ & Αποτελεσματική Παρακολούθηση Εισπράξεων Χρίστος Ιωάννου

Εσωτερικό Μάνατζμεντ & Αποτελεσματική Παρακολούθηση Εισπράξεων Χρίστος Ιωάννου Εσωτερικό Μάνατζμεντ & Αποτελεσματική Παρακολούθηση Εισπράξεων Χρίστος Ιωάννου 12 Δεκεμβρίου 2013 ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1.Κατανόηση Βασικών Αρχών Μάνατζμεντ & Λήψη Αποφάσεων. 2.Κατανόηση Συστήματος Εσωτερικού

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική χρηματοδότηση. Επίκαιρες φορολογικές πτυχές

Εταιρική χρηματοδότηση. Επίκαιρες φορολογικές πτυχές Εταιρική χρηματοδότηση Επίκαιρες φορολογικές πτυχές 17/3/2015 www.zeya.com Θέματα 1. Δανεισμός Περιορισμοί στην έκπτωση τόκων Ομολογιακά δάνεια Νομολογιακές και άλλες εξελίξεις στο χαρτόσημο 2. Άλλες μορφές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΧΑΠΙ ΗΣ

ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΧΑΠΙ ΗΣ ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 1 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα