Ένα βήμα πριν από την αποθέωση της πολιτικής διαφθοράς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ένα βήμα πριν από την αποθέωση της πολιτικής διαφθοράς"

Transcript

1 ΚΡΙΣΕΙΣ 65 Στους πρώτους και καλύτερους μήνες της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ήλθε στην εξουσία εκμεταλλευόμενη επιτυχώς την κόπωση των πολιτών με την εξουθενωμένη πλέον κυβέρνηση Σημίτη, 27 το Σχέδιο Ανάν κατέρρευσε. Η τεράστια προσπάθεια των Αμερικανών, μέσω των χρηματοδοτούμενων ΜΚΟ τους, απέτυχε παταγωδώς, με τον μακαρίτη πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να ηγείται του κυπριακού λαού στην άρνησή του να εκτουρκίσει πλήρως το κράτος. Η δεύτερη πράξη αυτού του δράματος παίζεται καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές. Οι αντιτιθέμενοι στις αμερικανο-αγγλοτουρκικές σχέσεις κρατούν ακόμη την αναπνοή τους. Ένα βήμα πριν από την αποθέωση της πολιτικής διαφθοράς Μέσα σε αυτή την απερίγραπτη σαθρότητα, η πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός. Σειρά κινήσεων, ιδίως επί υπουργίας Μολυβιάτη, έδωσαν την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση επέστρεφε στην ιδέα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, ανάλογης εκείνης της δεκαετίας του 80, αν όχι και περισσότερο συνυφασμένης με το νέο μεταψυχροπολεμικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφωνόταν με τη μεθοδική αναγέννηση της Ρωσίας του Πούτιν. Προς στιγμήν, είχε κανείς την εντύπωση ότι ο λαός, ψηφίζοντας ΝΔ, είχε πιστέψει στην ιδέα ότι το κόμμα αυ- 27. Τον οποίο τότε μυστικά υπονόμευε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με τους πιο στενούς του φίλους. Ένας από αυτούς, μάλιστα, μου είπε εκείνη την περίοδο, χρησιμοποιώντας μια κλασική αγγλική φράση: «Δεν μπορούμε να τον ρίξουμε εμείς, αλλά χρειαζόμαστε τους ανθρώπους με τα γκρίζα κουστούμια [δηλαδή την παλιά γενιά αξιωματούχων] να τον βγάλουν», εννοώντας, βεβαίως, τον Σημίτη.

2 66 Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ τό ήθελε και μπορούσε να φέρει πραγματική αλλαγή. Η δικαιοσύνη απαιτεί να δεχθούμε το πρώτο, η πραγματικότητα όμως επιβάλλει με την ίδια ειλικρίνεια να πούμε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση απέτυχε πλήρως στο δεύτερο. Πράγματι, οι ελπίδες αυτές σύντομα διαψεύσθηκαν. Οι ΜΚΟ πολλαπλασιάστηκαν, τα χρήματα που λάμβαναν ήταν σχεδόν ανεξέλεγκτα, οι «ημέτεροι» γνωστοί και ως «golden boys» κερδοσκοπούσαν σε καλοπληρωμένες θέσεις, αποδεικνύοντας ότι, αν ο Ανδρέας διόρισε περισσότερους «κομματικούς φίλους» στη δημοσιοϋπαλληλία, η ΝΔ διόρισε περισσότερους «καλοπληρωμένους περιττούς». Αμείφθηκαν, έτσι, «γερά» οι απανταχού διορισθέντες ειδικοί σύμβουλοι, οι οποίοι, αν και καλοπληρωμένοι, είδαν εντούτοις τη σημασία του έργου τους να τίθεται υπό σοβαρότατη αμφισβήτηση. Δημιουργήθηκε, έτσι, ένα άλλο προηγούμενο, το οποίο συμπλήρωσε η σημερινή κυβέρνηση με τα δικά της «silver boys», τα οποία συνέρρευσαν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Την ίδια στιγμή, οι ηγεμονικές τάσεις διαφόρων υπουργών, που μετά βίας συγκαλύπτονταν, αποκορυφώθηκαν κατά τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του κόμματος της ΝΔ στην εξουσία. Παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι η ελληνική οικονομία ήταν «θωρακισμένη», η διεθνής κρίση πλησίαζε όλο και κοντύτερα. Οι εσωτερικές διχόνοιες, βασισμένες στο τι συνέφερε τον κάθε δελφίνο, δεν διευκόλυναν την πραγματοποίηση ορθολογικών αλλαγών. Η νέα ηγεσία στο υπουργείο Εξωτερικών έδινε συνεχώς την εντύπωση ότι ενδιαφερόταν περισσότερο να προωθήσει την προσωπική επικοινωνιακή της πολιτική, παρά να σχεδιάσει μια εθνική και ανεξάρτητη απάντηση στις συνεχώς αυξανόμενες τουρκικές απειλές συμπέρασμα όχι και τόσο παράλογο, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι, ποιοτικά, αν όχι και ποσοτικά, οι τουρκι-

3 ΚΡΙΣΕΙΣ 67 κές παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου μας αυξάνονταν συστηματικά. Έτσι, το μεγαλύτερο διάστημα του 2009 πέρασε με φήμες για «σαρωτικές αλλαγές» στην κυβέρνηση, σχέδια ανασχηματισμών που άρχισαν από το 2008, αλλεπάλληλες κατηγορίες και υπόνοιες για σκάνδαλα, παραιτήσεις βουλευτών (που ανακαλούνταν στη θέση τους μερικές ημέρες αργότερα), απειλές διαγραφής από το κόμμα. Κοντολογίς: Το κατά πόσον ο πρωθυπουργός ήλεγχε την κυβέρνησή του ήταν θέμα σφόδρα αμφισβητούμενο τόσο σε επίσημο, δημόσιο επίπεδο, όσο και σε επίπεδο φθοροποιού κουτσομπολιού. Η κρίση στην Ελλάδα λάμβανε ταχύτατα απροσδόκητες διαστάσεις στον οικονομικό τομέα, ενώ η συζητούμενη ή φημολογούμενη διαφθορά ανησυχούσε τον πολύ κόσμο διαρκώς περισσότερο. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση απέκρυπτε συστηματικά την οικονομική αλήθεια, με εξαίρεση τους τελευταίους μήνες της, και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οπότε ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι μια πρόωρη (αλλά μαλακή) πτώση του θα τον ξανάφερνε στην εξουσία πολύ σύντομα. Την αδυναμία, όμως, φρεναρίσματος της κατάρρευσης επισφράγισε η ιστορικά πιο αποτυχημένη συνέντευξη Τύπου που έγινε ποτέ από πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Η γνώμη μου είναι και, βεβαίως, μπορεί να σφάλλω ότι ούτε ο ίδιος ούτε πολλοί από τους υπουργούς του συνήλθαν έκτοτε από την έντονη αποδοκιμασία που εξέφρασε ο λαός για όλους τους και τις ιδιότυπες ιδέες που διατύπωσαν περί δικαίου και ηθικής!

4 68 Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ Η ασυντόνιστη κατάρρευση Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν η αξιοποίηση της επικοινωνιακής της τέχνης, με τη βοήθεια ενός ταχύτατα πτωχεύοντος Τύπου (αλλά και των τηλεοπτικών καναλιών) και με σκοπό να επιρριφθεί η συνολική ευθύνη για τη σημερινή κρίση στη ΝΔ. Η πολιτική αυτή πέτυχε πράγματι, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του νεοεκλεγέντος τότε αρχηγού της ΝΔ κ. Σαμαρά να υπερασπιστεί την τιμή προηγούμενων κυβερνήσεων (στις αποφάσεις των οποίων δεν συμμετείχε ο ίδιος), αλλά και να τονίσει τη συνυπευθυνότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου για την έλλειψη συντονισμού, την αδράνεια και τα λάθη της κατά τους τρεις έως πέντε πρώτους μήνες του βίου της. Αξίζει, ίσως, να θυμηθούμε πώς περιέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς τις διαχειριστικές ατέλειες των πρώτων αυτών μηνών: «Με τα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου του 2009 και με εκείνα που εξήγγειλε πέρσι τέτοιο καιρό ο Κώστας Καραμανλής, το περσινό έλλειμμα θα έκλεινε στο 9,9% το πολύ. Το ΠΑΣΟΚ ματαίωσε εκείνα τα διορθωτικά μέτρα, μετέθεσε έσοδα του 2009 στο 2010, μετέθεσε δαπάνες του 2010 και τις ενέγραψε στο 2009 και με μεθόδους δημιουργικής λογιστικής αύξησε το έλλειμμα του 2009 κατά 3,7 μονάδες. Και το πήγε τελικά από το 9,9% στο 13,6%!»Παρ όλα αυτά, ως τον περασμένο Δεκέμβριο, και, παρά τις λαθροχειρίες της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα είχε πρόβλημα ελλείμματος, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν είχε ακόμα πρόβλημα δανεισμού... Πώς αποδεικνύεται αυτό; Από τα ίδια τα επιτόκια δανεισμού που αποτελούν τον καθρέφτη αξιοπιστίας μιας κυβέρνησης: Τον Οκτώβριο, όταν παρέλαβε το

5 ΚΡΙΣΕΙΣ 69 ΠΑΣΟΚ τα λεγόμενα spreads ήταν 130 μονάδες βάσης. Το Νοέμβριο, αφού είχε μαθευτεί ότι το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο, τα spreads βρίσκονταν ακόμα στις 180 μονάδες. Μέχρι και στα τέλη Ιανουαρίου τα spreads ήταν γύρω στις 200 μονάδες βάσης... Μετά εκτοξεύθηκαν. Και σήμερα βρίσκονται στις τριτοκοσμικές μονάδες βάσης!»η αλήθεια, λοιπόν, είναι [ότι] το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε πρόβλημα ελλείμματος παρόμοιο με αυτό που υπήρχε σε όλη την Ευρώπη. Και το μετέτρεψε, με ευθύνη του, σε ανεπανάληπτη κρίση δανεισμού, μοναδική στην Ευρώπη!» Επακολούθησε η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης. Καθ όλον το χρόνο που ακολούθησε αυτή την απόφαση, το ερώτημα στο στόμα πολλών ήταν αν αυτή η προσφυγή ήταν «αναπόφευκτη». Αυτό όμως αληθεύει; «Όχι», πιστεύουν όλο και περισσότεροι. Γιατί; «Διότι [συνεχίζει ο κ. Σαμαράς] μέχρι τις αρχές του χρόνου, τρεις μήνες και πλέον μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, οι διεθνείς αγορές δάνειζαν ακόμα την Ελλάδα όσο ήθελε και με λογικά επιτόκια. Περιμένοντας να κάνει κάτι... Όμως δεν έκανε τίποτε! [Και όμως] μέσα στον Ιανουάριο οι διεθνείς αγορές προσέφεραν άνεση δανεισμού, για να καλύψει το σύνολο των αναγκών της για ολόκληρο το 2010! Και σε επιτόκια λογικά ακόμα. [Έτσι] από τον Ιανουάριο ως τις αρχές Μαρτίου, οι ξένες αγορές μάς πρόσφεραν, για διάρκεια άνω του έτους, πάνω από 43 δισεκατομμύρια. Απ αυτά αντλήσαμε μόλις 14! Ως τον Ιανουάριο ακόμα, οι αγορές εμπιστεύονταν να δανείσουν την Ελλάδα. Μετά έχασαν πλήρως την εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά ομόλογα. [Όλα αυτά συνέβησαν] επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εξαιτίας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ».

6 70 Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ Μήπως η απειλή χρεοκοπίας κατέστησε εκείνη τη στιγμή απαραίτητη την αποδοχή του Μνημονίου; Kατά τον κύριο Σαμαρά, και αυτή η εκδοχή, όμως, δεν πείθει. «Γιατί η απειλή της ελληνικής χρεοκοπίας δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα τη στιγμή εκείνη. Αφορούσε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα. Και το τελευταίο που ήθελαν τότε ήταν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, μια και αυτό θα δημιουργούσε σοβαρούς κλυδωνισμούς σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.»Άρα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε διαφορετικούς όρους. Που θα ήταν πολύ λιγότερο οδυνηροί και πολύ περισσότερο αποτελεσματικοί. Όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε. Και υπέγραψε ένα Μνημόνιο, το οποίο όχι απλώς δεν έλυνε το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αλλά το έκανε πολύ χειρότερο. Και όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα, δεν είχαν καν συναίσθηση τι υπέγραφαν...»διότι το Μνημόνιο δεν αφορά μόνο τα άμεσα σκληρά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Αφορά και τα χειρότερα για το τέλος του χρόνου και για τα επόμενα χρόνια. Περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα και άλλων περικοπών που επίσημα στο Μνημόνιο αναφέρονται ως αδιευκρίνιστα δισεκατομμύρια από τα 30 της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής του Μνημονίου είναι αν είναι δυνατόν αδιευκρίνιστα! Όμως εμείς δεσμευτήκαμε να τα αποδεχθούμε από τώρα». Αυτές οι σκέψεις είναι σημαντικές γιατί, με λίγα λόγια, εξηγούν πως η πολιτική Παπανδρέου έπαιξε και αυτή σημαντικό ρόλο στη μιζέρια 28. Χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να δικαιωθεί αυτή η φράση, κι ωστόσο ο πρωθυπουργός προσποιείται ακόμη ότι δεν γνώριζε την πρόσφατη ανακοίνωση της Τρόικας για ένα τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

7 ΚΡΙΣΕΙΣ 71 που μαστίζει τη χώρα σήμερα. Διότι επικεντρώθηκε στον περιορισμό εξόδων που, με τη σειρά τους, προκάλεσαν μείωση εσόδων. Και δεν προέβλεψαν τίποτε οι κυβερνώντες αναφορικά με την ανάπτυξη, η οποία, κατ ουσίαν, μπήκε στο κυβερνητικό ραντάρ μόλις το φθινόπωρο του Από την άλλη πλευρά, τα λάθη Παπανδρέου δεν σβήνουν τα λάθη Καραμανλή. Δεν σβήνουν τη συνέχιση των προσλήψεων, δεν σβήνουν τις σπατάλες για τα άχρηστα θα έλεγαν πολλοί ή πάντως δυσαναλόγως ακριβά «golden boys», δεν εξηγούν γιατί οι αγρότες έλαβαν 500 εκατομμύρια τη στιγμή ακριβώς που οι Ευρωπαίοι προειδοποιούσαν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ότι επέρχεται κατάρρευση δεν εξηγούν, με άλλα λόγια, τις διαβεβαιώσεις που μας έδινε η τότε κυβέρνηση (και μάλιστα διά στόματος πρωθυπουργού) ότι η οικονομία μας ήταν «θωρακισμένη» έναντι της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ερχόταν από το εξωτερικό. Η αλήθεια είναι, λοιπόν, μία και απλή, τουλάχιστον για όσους πιστεύουν στην αξία της ανεξάρτητης σκέψης. «Όλες οι κυβερνήσεις έφταιξαν», επειδή έφεραν την Ελλάδα σε θέση πιο δεινή από άλλες χώρες τη στιγμή που η εξ Αμερικής θύελλα πλησίαζε την Ευρώπη. Και αν φταίνε όλες συλλογικά και σοβαρά, είναι γιατί όλες άφησαν τον κομματισμό να κυριεύσει τον κρατικό μηχανισμό, να τον γεμίσει με «ημέτερους», να διευρύνει φορείς κοινωνικής προνοίας τους οποίους ακόμη και πλούσια κράτη δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν, και όλες ανέχθηκαν όλους αυτούς τους διοριζόμενους, ακόμη και όταν αυτοί δεν δούλευαν ή δούλευαν κατά τρόπο πανάκριβο (βλ., π.χ., όσους δούλευαν στη Βουλή) ή επιλήψιμο (βλ., π.χ., μερικούς από αυτούς που δούλευαν στις εφορίες ή στη Στατιστική Υπηρεσία). Τα λάθη αυτά τα πληρώνουμε σήμερα όλοι, ιδίως δυστυχώς οι πιο ασθενείς και συνήθως πιο αθώοι! Το λαϊκό αίτημα να τι-

8 72 Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ μωρηθούν οι υπεύθυνοι, και ειδικά όσοι πλούτισαν από τις παρανομίες τους, δεν είναι μόνο δίκαιο, αλλά χρήζει και άμεσης ικανοποίησης. Το θέμα όμως είναι ότι η «διαρθρωτική» και όχι... διακοσμητική αλλαγή της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού κρατικού μηχανισμού εξακολουθεί να αποτελεί επιτακτική ανάγκη, και, ίσως, ως προς αυτό το σημείο, το περίφημο «Μνημόνιο» έπαιξε χρήσιμο ρόλο. Τολμώ δε να προβλέψω ότι κάτι παρόμοιο όχι ίδιο ίσως χρειαστεί και στο μέλλον, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για ευαίσθητα θέματα όπως τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά, τα οικονομικά των ΔΕΚΟ, καθώς και τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα». Πράγματι, μέτρα αυτού του είδους δεν λαμβάνονται χωρίς «εξωτερικό καταναγκασμό» ή, καλύτερα, κάποιας μορφής κοινοβουλευτική δικτατορία. 29 Η αλήθεια για το περιβόητο Μνημόνιο πρέπει να βρίσκεται κάπου στο μέσο: Οι όροι του θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι, και ίσως ακόμη θα μπορούσαν να καλυτερεύσουν (αν και πιστεύω ότι μας περιμένει μεγαλύτερη λιτότητα) ταυτόχρονα όμως το Μνημόνιο κατέστησε δυνατή τη λήψη μέτρων που ήταν απολύτως αναγκαία, στο πλαίσιο πάντα των «διαθρωτικών αλλαγών» που χρειάζεται η χώρα μας. Τι από όλα αυτά διαφαίνεται; Σχεδόν τίποτε με βεβαιότητα, και η αβεβαιότητα ενίοτε είναι χειρότερη από τα κακά μαντάτα. Κάτι, όμως, που όντως διαφαίνεται είναι μια πηγαία τάση ανυπακοής προς τους νόμους, ένας εντεινόμενος κυνισμός προς τις ικανότητες της κυβέρνησης να ελέγξει την κατάρρευση, μια γενικό- 29. Η επιτυχής αυτή φράση ανήκει σε παλαιό συμφοιτητή και φίλο και προϋποθέτει κυβέρνηση (ενός ή περισσότερων) ομονοούντων κομμάτων, αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους διαρθρωτικές μεταβολές, συνοδευόμενες από βαθιές και όχι επιφανειακές αλλαγές στο Σύνταγμα.

9 ΚΡΙΣΕΙΣ 73 τερη κόπωση από τον μεροληπτικό τρόπο με τον οποίο δουλεύουν τα ΜΜΕ, μια διαδεδομένη αμφιβολία για το κατά πόσον ο υπάρχων πολιτικός κόσμος μπορεί να δώσει βιώσιμη λύση στα προβλήματα. Πριν από έναν χρόνο, όσοι από εμάς προειδοποιούσαμε για αυτές τις εξελίξεις είτε αντιμετωπιζόμαστε τελείως αδιάφορα είτε κατηγορούμαστε ως κινδυνολόγοι. Τώρα, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στο τέλος του, οι ενδείξεις ανοιξιάτικης αισιοδοξίας σπανίζουν. Οι φόβοι κοινωνικών αναταραχών που εξέφραζα πριν από αρκετό καιρό αρχίζουν να μισοεμφανίζονται στα γραφόμενα στον Τύπο. Αλίμονο, όμως, εάν επαληθευτούν αυτοί οι φόβοι, αν και, τότε, όλοι θα ξέρουμε ποιοι θα φέρουν την ευθύνη. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι ποιοι θα βγουν κερδισμένοι από τη μέλλουσα αναταραχή.

Δήλωση Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία

Δήλωση Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία Δήλωση Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία Θα ήθελα πριν από κάθε άλλο να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

Περισσότερος πόνος. κανένα όφελος για την Ελλάδα από τη συμφωνία. Μαρκ Βάισμπροτ και Χουάν Αντόνιο Μοντετσίνο. Φεβρουάριος 2012

Περισσότερος πόνος. κανένα όφελος για την Ελλάδα από τη συμφωνία. Μαρκ Βάισμπροτ και Χουάν Αντόνιο Μοντετσίνο. Φεβρουάριος 2012 Περισσότερος πόνος κανένα όφελος για την Ελλάδα από τη συμφωνία Μαρκ Βάισμπροτ και Χουάν Αντόνιο Μοντετσίνο Φεβρουάριος 2012 Center for Economic and Policy Research 1611 Connecticut Avenue, NW, Suite 400

Διαβάστε περισσότερα

NAI 5ΕΝΘΕΤΑ. Ονειροκρίτης. στην ελλάδα στη Δημοκρατία στην ευρώπη και στο ευρώ Oχι στη φτώχεια και στον διχασμό

NAI 5ΕΝΘΕΤΑ. Ονειροκρίτης. στην ελλάδα στη Δημοκρατία στην ευρώπη και στο ευρώ Oχι στη φτώχεια και στον διχασμό 2 ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Ένα συλλεκτικό CD ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ 11 τραγούδια από τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ Tου ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ με τον ΒασιΛη σκουλα σε μουσική χρηστου παπαδοπουλου Ονειροκρίτης τα κρυφά μηνύματα των ονείρων

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική πάλη. για το δημοψήφισμα. ΝΑΙ... στην Εθνική Ομοψυχία ΟΧΙ στον Διχασμό 13. www.attikipress.gr

Εθνική πάλη. για το δημοψήφισμα. ΝΑΙ... στην Εθνική Ομοψυχία ΟΧΙ στον Διχασμό 13. www.attikipress.gr Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες; Συμφωνία και ρευστότητα τα ζητούμενα 15 Παρέμβαση Κώστα Καραμανλή υπέρ του ΝΑΙ 12 Σάββατο- Κυριακή 04-05 Ιουλίου 2015 Τεύχος 282 εβδομαδιαια πολιτικη εφημεριδα Εθνική πάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ Δημοφιλείς πλάνες για την κρίση χρέους Δύο χρόνια ευρωκρίση: την άνοιξη του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Σ.Σ.Ε.Τ.Ε. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ 3/5/2012-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Σ.Σ.Ε.Τ.Ε. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ 3/5/2012-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Σ.Σ.Ε.Τ.Ε. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ 3/5/2012-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ 1 «Ο Λογ/σμός Επικούρησης» και οι προθέσεις της Διοίκησης της ΕΤΕ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΣ Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Συμφωνία με καθαρές λύσεις και όχι ευχολόγια

Συμφωνία με καθαρές λύσεις και όχι ευχολόγια Η τελευταία λέξη Γράφει ο Φώτης Σιούμπουρας Συμφωνία με καθαρές λύσεις και όχι ευχολόγια η αντιοξειδωτικη καλοκαιρινη διατροφη Ένας πραγματικά χρήσιμος οδηγός και ένας πολύτιμος σύμμαχος στο να χάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ

Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ Απέναντι όχθη/1 Επιστημονικός διευθυντής: Γιώργος Καλπαδάκης Γιάνης Βαρουφάκης, James K. Galbraith, Stuart Holland Μια Μετριοπαθής Πρόταση για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ. ελπίδα και φόβος στην Ελλάδα ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Κ.Γαβριηλίδης:Δεν είναι ντροπή να είσαι αυτό που είσαι ΣΕΛ.

ΑΝΑΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ. ελπίδα και φόβος στην Ελλάδα ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Κ.Γαβριηλίδης:Δεν είναι ντροπή να είσαι αυτό που είσαι ΣΕΛ. ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 20510 - ΤΙΜΗ 2.00 ETOΣ 60ό www.haravgi.com.cy ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αποφασισμένοςο Σέρτογλου για την επανένωση του ποδοσφαίρου ΣΕΛ. 25 Ηαλαζονείακαι

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών. Η Ελληνική Οικονομία 2/10

Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών. Η Ελληνική Οικονομία 2/10 Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών Η Ελληνική Οικονομία 2/10 Τριμηνιαία Έκθεση Αρ. Τεύχους 60, Ιούλιος 2010 Οι Συγγραφείς Η ανάλυση της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας αποτελεί προϊόν συλλογικής

Διαβάστε περισσότερα

Προλογος TOY Διοικητη

Προλογος TOY Διοικητη Προλογος TOY Διοικητη Το 2001, όταν η Ελλάδα έγινε μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα, οι οιωνοί ήταν αίσιοι και οι προσδοκίες μεγάλες. Δημιουργήθηκε τότε η εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣHΣ 1974-2011

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣHΣ 1974-2011 Δημήτριος Γ. Σιούφας ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣHΣ 1974-2011 ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣHΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑ 2012 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ïé áãáíáêôéóìýíïé Ýíá êßíçìá ðïõ óõãêëüíçóå ôçí ÅëëÜäá ôï êáëïêáßñé ôïõ 2011 ÓïóéáëéóôéêÞ ÄéåèíéóôéêÞ ÏñãÜíùóç ÄåêÝìâñçò 2011

ïé áãáíáêôéóìýíïé Ýíá êßíçìá ðïõ óõãêëüíçóå ôçí ÅëëÜäá ôï êáëïêáßñé ôïõ 2011 ÓïóéáëéóôéêÞ ÄéåèíéóôéêÞ ÏñãÜíùóç ÄåêÝìâñçò 2011 ïé áãáíáêôéóìýíïé Ýíá êßíçìá ðïõ óõãêëüíçóå ôçí ÅëëÜäá ôï êáëïêáßñé ôïõ 2011 ÎÅÊÉÍÇÌÁ ÓïóéáëéóôéêÞ ÄéåèíéóôéêÞ ÏñãÜíùóç ÄåêÝìâñçò 2011 οι αγανακτισμένοι Ένα κίνημα που συγκλόνισε την Ελλάδα το καλοκαίρι

Διαβάστε περισσότερα

Κρύβει το οικογενειακό αυθαίρετο ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΡΑΥΡΩΝΑ

Κρύβει το οικογενειακό αυθαίρετο ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΡΑΥΡΩΝΑ 1 Το πιο hot gadget που κυκλοφορεί ipad 2 2 που θα συνοδεύσουν κάθε 3 4 CDs στιγμή των διακοπών σας ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Τι σημαίνει αν δούμε στον ύπνο μας έναν άγγελο; Αν δούμε ότι 4 ΒΙΒΛΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Άννα Τριανταφυλλίδου, Ρουμπίνη Γρώπα, Χαρά Κούκη ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;

Άννα Τριανταφυλλίδου, Ρουμπίνη Γρώπα, Χαρά Κούκη ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ; Άννα Τριανταφυλλίδου, Ρουμπίνη Γρώπα, Χαρά Κούκη 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ; Εισαγωγή Η ιστορία δεν «κατασκευάζεται» από γεγονότα αλλά από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε,

Διαβάστε περισσότερα

Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Η ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας μας στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής

Διαβάστε περισσότερα

«Πουλήστε τα νησιά σας, ξωφλημένοι Έλληνες!»

«Πουλήστε τα νησιά σας, ξωφλημένοι Έλληνες!» «Πουλήστε τα νησιά σας, ξωφλημένοι Έλληνες!» εφημερίδα Μπιλντ, 27.10.2010 ΕΙΚΟΣΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ photo: MARIOS LOLOS/dpa ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Τι είναι η κρίση;

Διαβάστε περισσότερα

Ποιον υπηρετούν οι πολιτικές και οι αλλαγές; Ποιος κερδίζει από αυτές; Ποιος θα αποφασίζει τελικά;

Ποιον υπηρετούν οι πολιτικές και οι αλλαγές; Ποιος κερδίζει από αυτές; Ποιος θα αποφασίζει τελικά; Κράτος και πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη: Το αυτονόητο γίνεται πραγματικότητα Ορισμένοι αναλυτές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν την τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε για να βγάλουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΕΦ ΣΜΙΣΕΚ, ΓΚΛΕΝ ΤΙΛΤΟΝ Ετοιμάζουν τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ))) 6-7 ΕΤΣΙ

ΤΖΕΦ ΣΜΙΣΕΚ, ΓΚΛΕΝ ΤΙΛΤΟΝ Ετοιμάζουν τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ))) 6-7 ΕΤΣΙ ΚΙΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ» ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ $300 ΔΙΣ. ΣΕ 160 ΧΩΡΕΣ! ))) 18-19 ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου θα διαφημίζει αυτοκίνητα των Κινέζων ))) 20 ΤΖΕΦ ΣΜΙΣΕΚ, ΓΚΛΕΝ ΤΙΛΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πως επηρεάζει η Διεθνής και Ελληνική Οικονομική κρίση. το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα

Πως επηρεάζει η Διεθνής και Ελληνική Οικονομική κρίση. το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Λογιστικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πως επηρεάζει η Διεθνής και Ελληνική Οικονομική κρίση το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα Επιβλέπων καθηγητής: ΚΥΡΜΙΖΟΓΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας σε συνθήκες κρίσης στην Ελλάδα

Προγράμματα άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας σε συνθήκες κρίσης στην Ελλάδα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Μελέτες (Studies) / 15 Προγράμματα άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας σε συνθήκες κρίσης στην Ελλάδα ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ. η αγωνία για την Ελλάδα ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ... ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ. η αγωνία για την Ελλάδα ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ... ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 20513 - ΤΙΜΗ 1.00 ETOΣ 60ό www.haravgi.com.cy ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΕΘΝΗ Σκέφτονται μόνο την Ευρώπη στο στρατόπεδο της Ομόνοιας ΣΕΛ. 17 ΡΑΕΚ: «Τερατούργημα»

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών. Οδηγός για το Πρώτο Υπερεθνικό Εργαλείο Άμεσης Δημοκρατίας στον Κόσμο

Εγχειρίδιο της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών. Οδηγός για το Πρώτο Υπερεθνικό Εργαλείο Άμεσης Δημοκρατίας στον Κόσμο Εγχειρίδιο της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών Οδηγός για το Πρώτο Υπερεθνικό Εργαλείο Άμεσης Δημοκρατίας στον Κόσμο Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα (ΕΠΙ) είναι ευρωπαϊκό πολιτικό ίδρυμα που έχει ως αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Το μυστικό της «Wal-Mart family» >24. ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ Στις 1.471 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,1% ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ. (α εξάμηνο 2010) εκατ.

Το μυστικό της «Wal-Mart family» >24. ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ Στις 1.471 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,1% ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ. (α εξάμηνο 2010) εκατ. business stories bs: ΘΕΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 bstories@protothema.gr ΡΟΜΠΣΟΝ ΓΟΥΟΛΤΟΝ GOLDEN LIST ΟΓΚΙΣΤΙΝ ΝΓΚΑΦΟΥΑΝ Το μυστικό της «Wal-Mart family» ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ Στις 1.471 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑΚΗ 09.09.2012 ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ: 336 1 www.paraskhnio.gr. Η φωτό είναι άσχετη με την αρπαχτή αλλά σχετική με την έρευνα

ΚΥΡΙΑΚΗ 09.09.2012 ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ: 336 1 www.paraskhnio.gr. Η φωτό είναι άσχετη με την αρπαχτή αλλά σχετική με την έρευνα 336 8 ΣΕλΙΔο ΑΦΙΕρΩΜΑ ΣΤΗ ΔΕΘ Η ΑΝΑΚρΙΣΗ ΤΩΝ... ΕΞΙ ΣΤο «Π» 6-7. ΕΥρΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥλΙΑΝΙΔΗΣ 32. ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤζΗΔΑΚΗΣ 32. ΑΝΔρΕΑΣ λυκουρεντζοσ 34. ΘΕοΔΩροΣ ΚΑρΑοΓλοΥ 34. ΚΩΣΤΗΣ ΜοΥΣοΥροΥλΗΣ 11. ΚΩΣΤΑΣ ΤζΑβΑρΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗΣ. ETOΣ 60ό www.haravgi.com.cy. Ενα τριήμερο και μια γιορτή πολιτισμού και όχι μόνο. «Εχουν φως τώρα τα όνειρά μου», τραγουδά η νεολαία

ΤΡΙΤΗΣ. ETOΣ 60ό www.haravgi.com.cy. Ενα τριήμερο και μια γιορτή πολιτισμού και όχι μόνο. «Εχουν φως τώρα τα όνειρά μου», τραγουδά η νεολαία ΤΡΙΤΗΣ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 20512 - ΤΙΜΗ 1.00 ETOΣ 60ό www.haravgi.com.cy ΤΡΙΤΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΕΘΝΗ Η Ομόνοια απέναντι στην Ντιναμό πρέπει να κάνει το καθήκον της ΣΕΛ. 17 Στην Ολομέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Θέσεις της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) για την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης και για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. ΑΘΗΝΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το προσχέδιο της Εκθεσης της Επ. Θεσμών «ΥΠΟΠΤΟΙ» ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ. «αθώοι» δημοσιογράφοι

Το προσχέδιο της Εκθεσης της Επ. Θεσμών «ΥΠΟΠΤΟΙ» ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ. «αθώοι» δημοσιογράφοι Σήμερα στη Λευκωσία ο Ντάισελμπλουμ Ο πρόεδρος του Eurogroup θα ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών για τις ενδείξεις προόδου στη μακρο-χρηματοοικονομική σταθερότητα της Κύπρου }7 ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΔΥΟ Ο ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ. Κριτήριο το...πιο φθηνό ΛΕΜΕΣΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ KYΡΙΑΚΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 20361 - ΤΙΜΗ 2.00

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ. Κριτήριο το...πιο φθηνό ΛΕΜΕΣΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ KYΡΙΑΚΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 20361 - ΤΙΜΗ 2.00 ETOΣ 59ο KYΡΙΑΚΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 20361 - ΤΙΜΗ 2.00 www.haravgi.com.cy ΛΕΜΕΣΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ Με ανάπτυξη απαντά η Λεμεσός...ΣΕΛ 17 Από συνεργατικό... βιβλιοθήκη...σελ 18 Μεταξύ του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΑΣ. ETOΣ 60ό www.haravgi.com.cy. Ηδη έχουν καταρτισθεί ειδικές επιτροπές για τις σχετικές μελέτες

ΔΕΥΤΕΡΑΣ. ETOΣ 60ό www.haravgi.com.cy. Ηδη έχουν καταρτισθεί ειδικές επιτροπές για τις σχετικές μελέτες ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 20396 - ΤΙΜΗ 1.00 ETOΣ 60ό www.haravgi.com.cy ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ Προβάδισμα η ΑΕΚ για την τρίτη θέση Σελ. 16-17 «Οταν ο κόσμος τρώει σοκολάτα,

Διαβάστε περισσότερα