Δρ. Κατερίνα Μανιαδάκη. Ψυχολόγος Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Αθήνας Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Διευθύντρια Ψυχολογικού Κέντρου «ΑΡΣΗ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δρ. Κατερίνα Μανιαδάκη. Ψυχολόγος Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Αθήνας Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Διευθύντρια Ψυχολογικού Κέντρου «ΑΡΣΗ»"

Transcript

1 Δρ. Κατερίνα Μανιαδάκη Ψυχολόγος Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Αθήνας Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Διευθύντρια Ψυχολογικού Κέντρου «ΑΡΣΗ» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ» ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, 9/11/2016

2 ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ 1. ΑΠΡΟΣΕΞΙΑ Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Όταν του μιλάω είναι σαν να μη με ακούει. Με ρωτάει για πράγματα που είπαμε πριν 2 λεπτά. Έχει περιορισμένη διάρκεια προσοχής. Δε μπορεί να συγκεντρωθεί για να διαβάσει παρά μόνο για λίγα λεπτά. Συχνά είναι αφηρημένος, κοιτάει έξω από το παράθυρο και σιγοτραγουδά. Δυσκολεύεται να ακολουθήσει οδηγίες. Όταν του λέω να βγάλει το μπουφάν, να πλύνει τα χέρια και να ξεντυθεί, όλο κάτι ξεχνάει. Δεν μπορεί να απαντήσει σε μια ερώτηση με υποερωτήματα.

3 ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ 1. ΑΠΡΟΣΕΞΙΑ Δυσκολεύεται να ολοκληρώσει μία δραστηριότητα. Όταν παίζουμε ένα παιχνίδι, το βαριέται πολύ εύκολα και το εγκαταλείπει. Όταν γράφουμε τεστ, θέλει να τελειώνει γρήγορα για να βγαίνει έξω. Έχει περιορισμένη διάρκεια προσοχής. Δε μπορεί να συγκεντρωθεί για να διαβάσει παρά μόνο για λίγα λεπτά. Αφήνει την άσκηση στη μέση, παρόλο που ξέρει την απάντηση. Έχει περιορισμένες οργανωτικές ικανότητες. Ξεχνάει στο σχολείο το μπουφάν και τα βιβλία του. Στα τετράδια, τα γραπτά και τα βιβλία του επικρατεί εικόνα ακαταστασίας.

4 ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ 2. ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση. Από μικρός κουνιέται συνέχεια. Δε κάθεται ήσυχος λεπτό. Λες και έχει μοτεράκι μέσα του. Στο διάλειμμα τρέχει πάνω κάτω άσκοπα. Δυσκολεύεται να παραμείνει καθιστός. Τρώει στο πόδι. Σηκώνεται από τη θέση του και κάνει βόλτες πειράζοντας τους συμμαθητές του. Ασχολείται συνέχεια με διάφορα αντικείμενα. Όταν διαβάζουμε, το γραφείο του είναι γεμάτο παιχνίδια με τα οποία ασχολείται συνεχώς. Ασχολείται συνέχεια με τη γόμα, το μολύβι του ή με αντικείμενα που φέρνει από το σπίτι.

5 ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ 3. ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Ενεργεί προτού σκεφτεί. Όταν πάει να πιάσει τη μπάλα, πετάγεται στο δρόμο χωρίς να ελέγξει. Όταν θέλει ένα παιχνίδι, το αρπάζει από το συμμαθητή του βίαια χωρίς να το ζητήσει. Δυσκολεύεται να περιμένει τη σειρά του. Είναι ανυπόμονος και θέλει να γίνεται το δικό του τη στιγμή που το ζητάει! Θέλει πάντα να βγει στην αυλή πρώτος σπρώχνοντας τους συμμαθητές του. Απαντά χωρίς να του δίνεται ο λόγος. Συνεχώς μας διακόπτει όταν μιλάμε. Πετάγεται στο μάθημα χωρίς να σηκώσει το χέρι του.

6 ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΕΠ-Υ Προβλήματα ομιλίας Χαμηλή αυτοεκτίμηση Αδεξιότητα Προβλήματα συμπεριφοράς Μαθησιακές δυσκολίες

7 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ Η ΔΕΠ-Υ δεν θεωρείται μια διαταραχή που αφορά κυρίως σε ελλείμματα στην προσοχή, σχετίζεται με αναπτυξιακά ελλείμματα στον αυτοέλεγχο και στη ρύθμιση της συμπεριφοράς με βάση συγκεκριμένους κανόνες, καθώς και με μια μειωμένη ευαισθησία αναφορικά με τις συνέπειες της συμπεριφοράς (Barkley, 1990).

8 ΔΕΙΓΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΔΕΠ-Υ 4 ΕΤΩΝ Η ζωγραφιά ενός συμμαθητή του Δημήτρη Η ζωγραφιά του Δημήτρη

9 ΔΕΙΓΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΔΕΠ-Υ 4 ΕΤΩΝ Συμμαθητή του Δημήτρη Του Δημήτρη

10 ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΕΠ-Υ Κατερίνα, Μαθήτρια Α Δημοτικού Ψυχολογικό Κέντρο Αναπτυξιακών & Μαθησιακών

11 Μαρία, Μαθήτρια Γ Δημοτικού Ψυχολογικό Κέντρο Αναπτυξιακών & Μαθησιακών

12 Γιώργος, Μαθητής Α Γυμνασίου Ψυχολογικό Κέντρο Αναπτυξιακών & Μαθησιακών

13 Χρήστος, Μαθητής Α Γυμνασίου

14 ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΒΑΣΗ (1) Συχνά βιώματα αποτυχίας σε σχέση με τη σχολική μάθηση Έντονα συναισθήματα απογοήτευσης Μείωση του κινήτρου για μάθηση Προσπάθειες αποφυγής της μελέτης Αύξηση των μαθησιακών κενών Μείωση του επιπέδου αυτοεκτίμησης Παραίτηση από τη μαθησιακή διαδικασία ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

15 ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΒΑΣΗ (2) Έγκαιρος εντοπισμός των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών Παραπομπή του παιδιού στον ειδικό Συμμετοχή του παιδιού και των γονέων του σε ειδικό πρόγραμμα Βιώματα επιτυχίας κατά τη μαθησιακή διαδικασία Δημιουργία υψηλού κινήτρου για μάθηση Συνεπής συμμετοχή στη μαθησιακή διαδικασία ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

16 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Ψυχολογικό Κέντρο Αναπτυξιακών & Μαθησιακών

17 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Ψυχολογικό Κέντρο Αναπτυξιακών & Μαθησιακών

18 ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΒΑΣΗ (1) Συχνές παρατηρήσεις και τιμωρίες και σπάνιες επιβραβεύσεις Έντονα συναισθήματα απογοήτευσης Προκλητική συμπεριφορά για την προσέλκυση της προσοχής Αύξηση των παρατηρήσεων και των τιμωριών Αντιδραστική και επιθετική συμπεριφορά Αναζήτηση αποδοχής σε περιθωριακές ομάδες Εμπλοκή σε παραπτωματικές ενέργειες ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΙΑΓΩΓΗΣ

19 ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΒΑΣΗ (2) Παραπομπή του παιδιού στον ειδικό και συμμετοχή σε ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα Εκπαίδευση των γονέων για το σωστό χειρισμό της συμπεριφοράς του παιδιού Τροποποίηση των μη επιθυμητών μορφών συμπεριφοράς και εμφάνιση νέων, επιθυμητών μορφών συμπεριφοράς Απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων για την αποτελεσματική επικοινωνία με συνομηλίκους Πρόκληση της προσοχής με θετικούς τρόπους Ενθάρρυνση και αποδοχή από το περιβάλλον Βιώματα επιτυχίας στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

20 ΔΕΠ-Υ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

21 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Φαρμακοθεραπεία Συνδυασμός Φαρμακοθεραπείας και Ψυχοπαιδαγωγικών παρεμβάσεων Ψυχοπαιδαγωγικές παρεμβάσεις

22 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ (1) Μη δίνετε μακροσκελείς και πολύπλοκες οδηγίες. Μην βομβαρδίζετε το παιδί με εντολές. «Άσε την τσάντα σου, κρέμασε το μπουφάν, κάθισε στην καρέκλα και πες μου τα νέα σου.» Δίνετε σύντομες και σαφείς οδηγίες. Επιβλέψτε την εκτέλεση μίας μίας οδηγίας. «Άσε την τσάντα σου.» «Κρέμασε το μπουφάν.» «Κάθισε στην καρέκλα». «Πες μου τα νέα σου». Η διάσπαση προσοχής εμποδίζει το παιδί να παρακολουθήσει και να συγκρατήσει σειρά οδηγιών. Ως αποτέλεσμα, το παιδί δεν θα εκτελέσει καμία από αυτές τις οδηγίες. Στην καλύτερη περίπτωση θα εκτελέσει την πρώτη ή την τελευταία.

23 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ (2) Μη λέτε συνέχεια στο παιδί τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει. «Μην κάνεις συνεχώς μουντζούρες στο τετράδιο. Τη γόμα τι την έχεις;» Πείτε στο παιδί τι ακριβώς ΠΡΕΠΕΙ να κάνει. Πάρε τη γόμα και σβήσε τη μουντζούρα από το τετράδιο». Όταν λέμε συνέχεια στο παιδί τι δεν πρέπει να κάνει, του περνάμε το μήνυμα ότι τίποτα δεν κάνει σωστά και το οδηγούμε στην απογοήτευση. Η διαπαιδαγώγηση πρέπει να βασίζεται πρωταρχικά σε οδηγίες και όχι σε απαγορεύσεις.

24 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ (3) Μην συνοδεύετε την οδηγία με περιττές κουβέντες (που συνήθως δηλώνουν απογοήτευση από την συμπεριφορά του παιδιού). «Χίλιες φορές σου έχω πει να γράφεις την ημερομηνία στο τετράδιο. Αμάν πια». Περιοριστείτε στην ουσία της οδηγίας σας. «Γράψε την ημερομηνία πάνω πάνω». Θα δημιουργηθεί ένταση και αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης αντιδραστικής συμπεριφοράς από το παιδί. Δεν αυξάνεται καθόλου η πιθανότητα εκτέλεσης της οδηγίας.

25 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ (4) Μην δίνετε οδηγίες στο παιδί αν αυτό δεν σας κοιτάζει στα μάτια. Εξασφαλίστε πρώτα βλεμματική επαφή με το παιδί και μετά δώστε την οδηγία σας. Όποτε είναι δυνατόν, ακουμπήστε το για να του δείξετε τι θέλετε από αυτό (π.χ. να καθίσει στην καρέκλα). Λόγω της ελλειμματικής προσοχής δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το παιδί πραγματικά πρόσεξε την οδηγία που του δώσαμε αν δε μας κοιτάζει στα μάτια. Είναι σημαντικό να διακρίνουμε πότε το παιδί δεν συνεργάζεται λόγω αντιδραστικότητας και πότε επειδή δεν πρόσεξε τι του ζητήθηκε να κάνει.

26 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ (5) Μην απειλείτε με τιμωρίες που δεν πρόκειται να εκτελεστούν. «Αν με ξαναδιακόψεις, δεν θα ξαναβγείς ποτέ στο διάλειμμα!» Προσέξτε με τι είδους τιμωρία απειλείτε και, εάν το παιδί δεν ανταποκριθεί στον κανόνα που θέσατε, ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ την. «Αν ξεχαστείς και με διακόψεις ξανά, θα χάσεις το αστεράκι για σήμερα». Οι ενήλικες χάνουν την αξιοπιστία τους στα μάτια του παιδιού και η αρνητική ενίσχυση το νόημά της.

27 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ (6) Μην υποχωρείτε στις απαιτήσεις του παιδιού ακόμα και όταν γκρινιάζει πολύ. «Με έσκασες με την γκρίνια σου. Εντάξει, θα σου βάλω δύο αυτοκόλλητα σήμερα». Επιδείξτε ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ χρειάζονται οριοθέτηση και εσείς είστε αυτοί που θέτετε τους κανόνες. «Σήμερα κέρδισες μόνο ένα αυτοκόλλητο. Αύριο, έχεις την ευκαιρία να κερδίσεις πάλι δύο». Αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης της αρνητικής συμπεριφοράς στο μέλλον γιατί το παιδί μαθαίνει ότι όσο πιο πολύ γκρινιάζει, τόσο πιο βέβαιη είναι η πραγματοποίηση των επιθυμιών του.

28 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ (7) Μην παρασύρεστε από την προκλητική συμπεριφορά του παιδιού και μπαίνετε σε διάλογο μαζί του. -Δεν θέλω αυτό το μολύβι. -Γιατί, τι έχει αυτό το μολύβι; -Δεν γράφει καλά. -Γιατί δεν γράφει καλά; ΑΓΝΟΕΙΣΤΕ την προκλητική συμπεριφορά και δώστε την προσοχή σας στο παιδί μόλις εμφανίσει την επιθυμητή συμπεριφορά. -Δεν θέλω αυτό το μολύβι. -Συνέχισε τη ζωγραφική. (Μετά από λίγο:) -Μπράβο πολύ ωραία ζωγραφιά. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε ότι το συγκεκριμένο μολύβι γράφει καλά γιατί το παιδί δεν έχει κανένα πρόβλημα με το μολύβι, απλώς επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή μας και να ξεφύγει από τη ζωγραφική.

29 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ (8) Μειώστε τις παρατηρήσεις σας και μη διορθώνετε ΚΑΘΕ μορφή αρνητικής συμπεριφοράς. «Σταμάτα να αντιμιλάς κάθε φορά που σου λέω να κάνεις κάτι!» Παρατηρείτε και επιβραβεύετε τις ΘΕΤΙΚΕΣ μορφές συμπεριφοράς του παιδιού. «Εδώ και δέκα λεπτά κάνεις τις ασκήσεις σου χωρίς να γκρινιάζεις παρόλο που είναι λίγο δύσκολες. Μπράβο σου!» Αφενός μειώνεται η αυτοεκτίμηση του παιδιού κι αφετέρου αρχίζουμε και οι ίδιοι να πιστεύουμε ότι το παιδί δεν έχει τίποτα το θετικό.

30

31 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Ο δάσκαλος πρέπει αρχικά να αναπτύξει μια θετική ατομική σχέση με το μαθητή με ΔΕΠ-Υ. Ο μαθητής με ΔΕΠ-Υ συχνά συμπεριφέρεται καλύτερα όταν αισθάνεται ότι ο δάσκαλος ενδιαφέρεται προσωπικά. π.χ. «Χριστίνα μου βλέπω ότι δυσκολεύεσαι να διαβάσεις τις μεγάλες λέξεις. Έλα στο διάλειμμα να σου δείξω ένα κόλπο.» Στο διάλειμμα: «Μην προσπαθείς να διαβάσεις τη λέξη λαβύρινθος ολόκληρη. Χώρισε τα δύσκολα σύμφωνα μεταξύ τους ως εξής: λαβύριν-θος. Επίσης, να δείχνεις με το δάχτυλο όταν διαβάζεις, για να μην κάνεις λάθη και θα δεις ότι σε λίγο καιρό δεν θα το χρειάζεσαι πια».

32 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Οι παρατηρήσεις του δασκάλου πρέπει να αφορούν μόνο σε συγκεκριμένες μορφές συμπεριφοράς και όχι στο σύνολο της προσωπικότητας του μαθητή. Ο δάσκαλος πρέπει να αποφεύγει χαρακτηρισμούς του ίδιου του μαθητή ως «τεμπέλη», «απαράδεκτο», κ.λπ. Απώτερος σκοπός της προσπάθειας είναι η αύξηση της αυτοεκτίμησης του μαθητή και όχι η περαιτέρω μείωσή της. π.χ. «Αντιγόνη, τα γράμματά σου σήμερα δεν ήταν τόσο καλά όσο χτες». ΑΝΤΙ «Είσαι απαράδεκτη που επιμένεις να γράφεις τόσο απαίσια γράμματα». «Μάριε, το σημερινό τεστ έχει πολλά λάθη». ΑΝΤΙ «Πάλι τεμπέλιασες και δεν έγραψες τίποτα στο τεστ».

33 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Ο δάσκαλος πρέπει να επιβραβεύει το μαθητή άμεσα και συχνά. Ο δάσκαλος πρέπει να δίνει μικρές και άμεσες αμοιβές, και όχι μεγάλες για τις οποίες όμως το παιδί θα χρειαστεί να περιμένει. π.χ. Ο δάσκαλος μπορεί να θέσει 1-2 στόχους με το μαθητή και να συμφωνήσει ότι κάθε φορά που τα καταφέρνει θα κερδίζει ένα αυτοκόλλητο. Ορίζει ότι σε ορισμένο αριθμό αυτοκόλλητων στο τέλος της εβδομάδας (και όχι του μήνα ή του τριμήνου) θα κερδίζει ένα μολύβι. Ο δάσκαλος πρέπει να παρέχει λεκτική επιβράβευση και θετικά σχόλια στα τετράδια του παιδιού με βάση την πρόοδο που σημειώνει σε σχέση με τον εαυτό του και όχι με το σύνολο της τάξης.

34 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Ο δάσκαλος πρέπει να δίνει το παράδειγμα της συνέπειας. Το περιβάλλον της τάξης πρέπει να είναι δομημένο και οι απαιτήσεις του δασκάλου να είναι προβλέψιμες για το παιδί. Ο δάσκαλος πρέπει να προβάλλει τις ίδιες προσδοκίες και να θέτει τα ίδια όρια όλη μέρα κάθε μέρα. π.χ. «Μόλις μπαίνουμε στην τάξη, να βγάζετε το τετράδιο της ορθογραφίας και να γράφετε την ημερομηνία.» «Μόλις μου δώσετε το τετράδιο της ορθογραφίας, να βγάζετε πάνω στο θρανίο το βιβλίο της γλώσσας για να κάνουμε ανάγνωση.» «Κάθε φορά που κάποιος ξεχνάει να γράφει την ημερομηνία, χάνει το αυτοκόλλητο στην ορθογραφία.»

35 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Διατηρείτε ξεκάθαρη επικοινωνία. Πείτε στο παιδί τι ακριβώς περιμένετε. Συμφωνήστε μαζί του για τους κανόνες που ισχύουν στην τάξη και για τις συνέπειες που επιφέρει η παραβίασή τους. Λειτουργείτε με αποφασιστικότητα και σταθερότητα. Βοηθήστε το μαθητή να καταλάβει ότι όταν λέτε όχι το εννοείτε και ότι μέσα στην τάξη οι κανόνες θα τηρούνται. Επιτρέψτε διαλείμματα για να απελευθερώνεται η περίσσια ενεργητικότητα του παιδιού. Προσπαθήστε να χορηγείτε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, αφήστε το παιδί να σας βοηθήσει σε διάφορες μικροδουλειές που απαιτούν κάποιου είδους δραστηριοποίηση, όπως το σβήσιμο του πίνακα, το άδειασμα των καλαθιών, κλπ. Αγνοήστε τη διασπαστική συμπεριφορά. Επιβραβεύστε όμως αμέσως την επιθυμητή συμπεριφορά μόλις αυτή εμφανιστεί.

36 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Ο δάσκαλος πρέπει να αποτρέπει τη διάσπαση της προσοχής. Το παιδί πρέπει να κάθεται σε μέρος όπου οι δυνατότητες διάσπασης της προσοχής είναι περιορισμένες (π.χ. μακριά από το παράθυρο) και η πιθανότητα να αυξηθεί η προσοχή του μεγαλύτερη (π.χ. κοντά στην έδρα). ΕΤΣΙ Ο δάσκαλος μπορεί να έχει συχνότερα βλεμματική επαφή με το παιδί προκειμένου να επαναφέρει την προσοχή του στο μάθημα χωρίς να χρειαστεί να του κάνει παρατήρηση. Ο δάσκαλος μπορεί να το ακουμπήσετε απαλά στο χέρι ή στην πλάτη αν έχει αφαιρεθεί προκειμένου να το βοηθήσει να συγκεντρωθεί ξανά στην εργασία του.

37 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Ο δάσκαλος πρέπει να οδηγεί το παιδί στην επιτυχία. Ο δάσκαλος πρέπει να αξιολογήσει αρχικά το επίπεδο των δυνατοτήτων του παιδιού και να προσαρμόσει τις απαιτήσεις του σε αυτό αυξάνοντας σταδιακά το βαθμό δυσκολίας τους. π.χ. Ο δάσκαλος μπορεί να χωρίσει τις δραστηριότητες που πρέπει να εκτελέσει ο μαθητής σε μικρότερες ενότητες και να του δώσει περισσότερο χρόνο για την εκτέλεσή τους. Ο δάσκαλος πρέπει να επιβλέπει την επίλυση μίας μίας άσκησης χωριστά. Το ζητούμενο είναι η προσαρμογή των απαιτήσεων και όχι η έλλειψη απαιτήσεων, η επιείκεια και όχι η αποδοχή της έλλειψης συνέπειας από το μαθητή.

38 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Ο δάσκαλος πρέπει να δίνει στο παιδί απλές και σύντομες οδηγίες και να του ζητά να τις επαναλάβει πριν από την εκτέλεση της εργασίας. Επειδή ο μαθητής με ΔΕΠ-Υ μπορεί να μην πρόσεξε εξαρχής ή να μην κατάλαβε πλήρως τις οδηγίες, η επανάληψή τους από τον ίδιο επιβεβαιώνει ότι κατάλαβε τι του ζητήθηκε. π.χ. «Βασίλη, άνοιξε το βιβλίο στη σελ. 10.» (Μόλις το κάνει ) «Τώρα αντέγραψε το Γράφω και μαθαίνω στο τετράδιο αντιγραφής». «Ελένη, βρες μου την Κρήτη στο χάρτη. Ποιο νησί θέλω να μου βρεις;»

39 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Ο δάσκαλος πρέπει να θέτει στόχους κατά προτεραιότητα και να μην διορθώνει όλα τα λάθη που κάνει το παιδί. Ο δάσκαλος πρέπει να ασχολείται με έναν ή δύο στόχους τη φορά και να διορθώνει μόνο τα λάθη που σχετίζονται με αυτούς. Δεν πρέπει να περνά στο επόμενο στάδιο πριν κατακτηθούν οι στόχοι του προηγούμενου. π.χ. Εάν το παιδί έχει πολλαπλές δυσκολίες στη γραφή, θέστε ως πρώτους στόχους να χρησιμοποιεί τόνους, τελείες και κεφαλαία. Σε αυτή τη φάση, μη διορθώνετε κανένα ορθογραφικό λάθος και βαθμολογήστε με άριστα το παιδί αν έχει ακολουθήσει αυτούς τους συγκεκριμένους τρεις κανόνες.

40 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Χρησιμοποιείτε οπτικοακουστικό υλικό υποστηρικτική τεχνολογία. Η χρήση τους κατά την διδασκαλία μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών με ή χωρίς ΔΕΠ-Υ. Δώστε στα παιδιά περισσότερο χρόνο ή χρησιμοποιήστε εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης. Εφαρμόστε σήματα/σύμβολα που θα αποκωδικοποιούνται άμεσα σε οδηγίες. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε ηχητικό ή φωτεινό σήμα που θα σημαίνει την έναρξη ή το τέλος μιας άσκησης ή μια κλεψύδρα. Ανανεώστε το υλικό σας. Όσο πιο επαναληπτικές και παρόμοιες είναι οι δραστηριότητες και το υλικό που χρησιμοποιείτε, τόσο λιγότερο ανταποκρίνεται το παιδί με ΔΕΠ-Υ. Προσπαθήστε να αλληλεπιδράτε συχνά (λεκτικά και σωματικά) με το παιδί με ΔΕΠ-Υ. Κινηθείτε συχνά κοντά του, αγγίξτε το στον ώμο, πιάστε του διακριτικά το χέρι, προσφωνήστε το, απευθυνθείτε του μονολεκτικά ή με σύντομες φράσεις.

41 ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ Στη βάση όλης αυτής της προσπάθειας πρέπει να βρίσκονται: H πλήρης αποδοχή του παιδιού από τον εκπαιδευτικό με όλες τις δυσκολίες του. Η συνεχής προσπάθεια ενθάρρυνσης του παιδιού και ανάπτυξης του κινήτρου για μάθηση.

42 1. Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

43 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Πρόκειται για τη διεξοδική και συστηματική διερεύνηση ενός συνόλου μεταβλητών που σχετίζονται με τη δυσλειτουργική συμπεριφορά, προκειμένου να αναγνωριστούν το κόστος και τα οφέλη που αυτή η συμπεριφορά έχει για το παιδί.

44 ΤΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ 1. Την ακριβή ώρα εμφάνισης της συμπεριφοράς 2. Τη σαφή περιγραφή της συμπεριφοράς 3. Τα γεγονότα που προηγήθηκαν της εμφάνισης της συμπεριφοράς 4. Τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς 5. Το χώρο εκδήλωσης της συμπεριφοράς 6. Τα άτομα που ήταν παρόντα κατά την εκδήλωση της συμπεριφοράς.

45 Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Ο Πέτρος, μοναχοπαίδι, 5 ετών, παρακολουθούσε το πρόγραμμα του κλασικού νηπιαγωγείου, αλλά τώρα, λόγω εργασίας της μητέρας του, παρακολουθεί το πρόγραμμα ενός ολοήμερου νηπιαγωγείου. Είναι ένα έξυπνο παιδί και φαίνεται να διασκεδάζει συμμετέχοντας σε δραστηριότητες και εκτελώντας εργασίες, τις οποίες ολοκληρώνει πολύ γρήγορα. Παίζει συνήθως μόνος του και θέλει πάντοτε να κατευθύνει ο ίδιος το παιχνίδι. Συχνά τσιμπάει, κλωτσάει ή χτυπάει τα άλλα παιδιά. Τρελαίνεται να παίζει με αυτοκίνητα και να ακούει δυνατά μουσική. Συμπεριφορά-στόχος: Τσιμπάει, κλωτσάει ή χτυπάει τα άλλα παιδιά.

46 ΟΝΟΜΑ: Πέτρος ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: X ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/11/ /11/ /11/2010 ΩΡΑ 13:00 12:55 13:30 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο Πέτρος τσίμπησε το Στέλιο. Τσίμπησε το Στέλιο στο μπράτσο. Ζήτησε από το Στέλιο να παίξουν αυτοκινητάκια και εκείνος του αρνήθηκε. Ο Στέλιος έκλαψε και φώναξε την παιδαγωγό. Η παιδαγωγός έβαλε τον Πέτρο να κάνει μόνος του μια εργασία. Ο Πέτρος κλώτσησε το Δημήτρη. Κλώτσησε το Δημήτρη στο μπούτι. Ζήτησε τη μπάλα που κρατούσε ο Δημήτρης κι εκείνος δεν του την έδωσε. Ο Δημήτρης έφυγε από κοντά του και πήγε να παίξει με την Άννα. Η παιδαγωγός είπε στον Πέτρο να παίξει με τα αυτοκινητάκια. Ο Πέτρος χτύπησε το Στέλιο. Χτύπησε στο κεφάλι με το χέρι του το Στέλιο. ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Στην τάξη Στην τάξη Στην αυλή ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ Όλα τα παιδιά και η παιδαγωγός Όλα τα παιδιά και η παιδαγωγός Ο Στέλιος έπαιζε με την Ελεάννα και ο Πέτρος τους κοιτούσε. Ο Στέλιος του είπε «είσαι χαζό!» και πήρε την Ελεάννα να παίξουν αλλού. Η παιδαγωγός ανάγκασε το Στέλιο και την Ελεάννα να παίξουν με τον Πέτρο. Όλα τα παιδιά και η παιδαγωγός

47 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο Πέτρος εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά προς το μεσημέρι, όταν πιθανώς είναι κουρασμένος. Ο Πέτρος χτυπάει τα παιδιά όταν δεν παίζουν μαζί του και όταν δεν του δίνουν αυτό που θέλει. Η παιδαγωγός ενισχύει άθελά της αυτή τη συμπεριφορά γιατί, κάθε φορά που την εκδηλώνει, του δίνει να κάνει πράγματα που του αρέσουν. Ως αποτέλεσμα, ο Πέτρος έχει τελικά ελάχιστες ευκαιρίες να παίξει με τα άλλα παιδιά.

48 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο Η παιδαγωγός Πέτρος εκδηλώνει πρέπει αυτή να τη συμπεριφορά προλαμβάνει αυτή προς τη το συμπεριφορά, μεσημέρι, όταν απασχολώντας πιθανώς είναι το παιδί κουρασμένος. το μεσημέρι. Η παιδαγωγός πρέπει να Ο Πέτρος χτυπάει τα παιδιά όταν δεν εκπαιδεύσει το παιδί σε δεξιότητες παίζουν μαζί του και όταν δεν του αυτοελέγχου και προσέγγισης των δίνουν αυτό που θέλει. άλλων παιδιών. Η παιδαγωγός ενισχύει πρέπει να άθελά σταθεί της στο αυτή περιστατικό τη συμπεριφορά και να διευκολύνει γιατί, κάθε το φορά παιδί να που διεκδικήσει την εκδηλώνει, με κοινωνικά του δίνει να αποδεκτό κάνει πράγματα τρόπο αυτό που που του θέλει. αρέσουν. Ως Η παιδαγωγός αποτέλεσμα, δεν ο Πέτρος πρέπει έχει να τελικά ελάχιστες αντιμετωπίζει ευκαιρίες το πρόβλημα να παίξει με τα άλλα απομακρύνοντας παιδιά. τον Πέτρο από τα άλλα παιδιά.

49 2. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

50 Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Είναι σημαντικό να υπάρχουν σαφείς κανόνες στην τάξη.

51 ΣΤΑΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Κάνουμε έναν κατάλογο με τις μορφές συμπεριφοράς του παιδιού που θέλουμε να μειωθούν (αρνητικές) ή να αναπτυχθούν (θετικές). Ιεραρχούμε αυτές τις μορφές συμπεριφοράς από την πιο σημαντική προς τη λιγότερο σημαντική. Επιλέγουμε την πρώτη και τη θέτουμε ως στόχο. Συζητάμε το στόχο αυτό με το παιδί. Δημιουργούμε μία καρτέλα καθημερινής ή εβδομαδιαίας παρατήρησης της πορείας αυτών των στόχων.

52 ΚΑΡΤΕΛΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ

53 ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ Νοέμβριος 2016 ΣΤΟΧΟΙ Μαζεύω τα παιχνίδια μου Δεν χτυπάω τα άλλα παιδιά. Περιμένω τη σειρά μου στα παιχνίδια. Πλένω τα χέρια μου πριν το φαγητό

54 ΚΑΡΤΕΛΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ

55 ΣΤΑΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα ελέγχουμε κατά πόσον οι κανόνες που θέσαμε ακολουθούνται από το παιδί και ανάλογα συμπληρώνουμε την καρτέλα. Συμπληρώνουμε την καρτέλα παρουσία του παιδιού και ταυτόχρονα του εξηγούμε ακριβώς για ποια μορφή συμπεριφοράς αξιολογήθηκε. Συμπληρώνουμε την καρτέλα παρουσία του παιδιού και ταυτόχρονα του εξηγούμε ακριβώς για ποια μορφή συμπεριφοράς αξιολογήθηκε.

56 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ Οι στόχοι μας πρέπει να είναι ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΙ σε σχέση με τις δυνατότητες του παιδιού και να μην περιλαμβάνει απλώς ότι δυσκολεύει τον παιδαγωγό. Θέλω ο σκύλος μου: 1. Να μην είναι επιθετικός 2. Να μην μασουλάει 3. Να μην σκάβει 4. Να μην γαβγίζει 5. Να μην πηδάει 6. Να μην δαγκώνει 7. Να μην γκρινιάζει Και γενικά να μην έχει κανένα πρόβλημα συμπεριφοράς!

57 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Τα προγράμματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα για περισσότερα παιδιά.

58 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Πολύ βοηθητική είναι η χρήση εικόνων που υπενθυμίζουν τους κανόνες.

59 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ Αν δεν είμαστε σταθεροί στην παροχή της ενίσχυσης, μπερδεύουμε το παιδί και δεν το βοηθάμε να κατανοήσει τι του ζητάμε. Σταδιακά, μειώνουμε τη συχνότητα παροχής ενίσχυσης όσο αυξάνεται η συχνότητα εκδήλωσης της επιθυμητής συμπεριφοράς του παιδιού. Ενισχύουμε την προσπάθεια και όχι το τελικό αποτέλεσμα, ειδικά σε αρχικό στάδιο. Δεν μπορούμε να ζητάμε από το παιδί να είναι συνεπές στους κανόνες, όταν εμείς δεν επιδεικνύουμε την ίδια συνέπεια.

60 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ Η προσπάθεια τροποποίησης των δυσλειτουργικών μορφών συμπεριφοράς ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ, είναι σημαντικό να πραγματοποιείται στα πλαίσια σεβασμού της προσωπικότητας, της ατομικότητας και των ιδιαιτεροτήτων του. Κάθε προσπάθειά μας, πρέπει να συντελεί στην αύξηση της αυτοεκτίμησης του παιδιού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το κάνουμε να αισθάνεται κάπως έτσι

61

62 ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΠ-Υ

63 ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΠ-Υ

64

65

Δρ. Κατερίνα Μανιαδάκη, Ψυχολόγος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Διευθύντρια Ψυχολογικού Κέντρου «ΑΡΣΗ»

Δρ. Κατερίνα Μανιαδάκη, Ψυχολόγος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Διευθύντρια Ψυχολογικού Κέντρου «ΑΡΣΗ» Δρ. Κατερίνα Μανιαδάκη, Ψυχολόγος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Διευθύντρια Ψυχολογικού Κέντρου «ΑΡΣΗ» ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΠ-Υ; Η ΔΕΠ-Υ αποτελεί μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία: 1. Εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Τι Είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα;

Τι Είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα; Τι Είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα; Τα κύρια συμπτώματα των παιδιών με ΔΕΠ-Υ είναι η εκδήλωση συμπτωμάτων απροσεξίας, υπερκινητικότητας και/ή παρορμητικότητας σε βαθμό δυσανάλογο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ)

Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΠΥ; Αποτελεί μια ομάδα διαταραχών όπου τα συμπτώματα εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 12 ετών. Τα κυριότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος Ανομοιογενής ομάδα διαταραχών που σχετίζονται με την απόκτηση και χρήση ικανοτήτων ακρόασης-ομιλίας-ανάγνωσης-γραφήςσυλλογισμού-μαθηματικών δεξιοτήτων. Δυσλεξία-Δυσγραφία-Δυσαναγνωσία-Δυσορθογραφία-Δυσαριθμησία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) Σαββίδου Αβρόρα Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) - διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) -

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ)

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) Ελλειμματική Προσοχή ( συμπτώματα) 1. Απροσεξία. 2. Αποτυγχάνει συχνά να επικεντρώσει την προσοχή του σε λεπτομέρειες, κάνει λάθη σε σχολικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Βασική Αρχή!!! Ο ενήλικας καθοδηγεί το παιδί κατά τη φοίτηση του στην Α τάξη του Δημοτικού Σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού

Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού Εμπνεύστε το παιδί σας να κατακτήσει τη ζωή του! Ελατε να ξεκλειδωσουμε μια-μια τις πορτες που οδηγουν στην αυτοεκτιμηση και στην επιτυχια του! Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού Η μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά 2014-2015 Το σχολείο πρέπει να δείχνει στα παιδιά ποιου είδους συμπεριφορά αναμένεται από αυτά. Ο κώδικας συμπεριφοράς καταρτίζεται από το Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ Οδηγίες-συστάσεις Χρησιμοποιούμε μολύβια με μαλακή μύτη. Χρησιμοποιούμε στυλό με τη γόμα στο καπάκι του. Επιμένουμε σε ασκήσεις πρώτης γραφής (σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται το παιδί). Παρόλο που ο υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικες πληροφοριες Πέτρος Γαλάνης Δρ. ΕΚΠΑ, Δάσκαλος Ε.Α. (ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δ Αθήνας) Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Ο όρος «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ)

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά A Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007

Μαθηματικά A Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007 Μαθηματικά A Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007 Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση ΌΧΙ απομνημόνευση Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.)

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) www.iatronet.gr Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες που αναγκάζουν ένα παιδί να μην τα πηγαίνει καλά στα μαθήματα: Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Εισήγηση της Ζαφειρούλας Μυλωνά

ΣΧΕΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Εισήγηση της Ζαφειρούλας Μυλωνά ΣΧΕΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Εισήγηση της Ζαφειρούλας Μυλωνά 1 Μελέτη περίπτωσης Πατέρας, πνιγμένος στο άγχος της δουλειάς, αγνοεί σε ποιο σχολείο και τι τάξη πάει το παιδί του. Άλλος πατέρας ξέρει ακόμη

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Τρίτη, 27 Δεκέμβριος :03 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 27 Δεκέμβριος :20

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Τρίτη, 27 Δεκέμβριος :03 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 27 Δεκέμβριος :20 Τι είναι η ΔΕΠΥ; Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) - διεθνώς ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder - είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις:

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: 1) Παιδαγωγικό συμβόλαιο 2) Διαχείριση χρόνου για περισσότερη υποστήριξη 3) Επιλογή και προσαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή και αξιολόγηση προγράμματος συνεκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε ένα σχολικό έτος

Εφαρμογή και αξιολόγηση προγράμματος συνεκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε ένα σχολικό έτος Εφαρμογή και προγράμματος συνεκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε ένα σχολικό έτος Δρ Σύρου Νίκη ΠΕ 25 Νούλα Ιωάννα ΠΕ 06 Μακρυγιάννη Κων/να ΠΕ 71 Μέκρας Δημήτριος ΠΕ 70 Εισαγωγή Η συνεκπαίδευση είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Παιδί: Απλά ζωηρό και απρόσεκτο ή παρουσιάζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας;

Παιδί: Απλά ζωηρό και απρόσεκτο ή παρουσιάζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας; Παιδί: Απλά ζωηρό και απρόσεκτο ή παρουσιάζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας; Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας ή ΔΕΠΥ όπως είναι γνωστή από τα ακρωνύμια, αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον Το βιβλίο αυτό ανήκει στ μαθητ της τάξης Όνομα: Επίθετο:. Όνομα πατέρα:. Όνομα μητέρας: Διεύθυνση σπιτιού:. Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΑΣ Κ.Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΑΣ Κ.Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΑΣ Κ.Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 2018 Δομή παρουσίασης Πρόγραμμα Επαγγελματικής μάθησης Άξονες: βελτίωση συμπεριφοράς- μεγιστοποίηση διδακτικού χρόνου Εφαρμογή προγράμματος Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα Διάγνωση Υπερκινητικότητας Τα εξωτερικά, εμφανή συμπτώματα, του συνδρόμου της υπερκινητικότητας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια πρώτη αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Τι αναμένουμε να πάρουμε; Διδάσκουμε κοινωνικές συμπεριφορές, ρουτίνες και διαδικασίες σε όλα τα παιδιά. Λευκή Κουρέα, Ph.D.

Τι αναμένουμε να πάρουμε; Διδάσκουμε κοινωνικές συμπεριφορές, ρουτίνες και διαδικασίες σε όλα τα παιδιά. Λευκή Κουρέα, Ph.D. Διδάσκουμε κοινωνικές συμπεριφορές, ρουτίνες και διαδικασίες σε όλα τα παιδιά Λευκή Κουρέα, Ph.D. Τι αναμένουμε να πάρουμε; Στο χαρτάκι που έχετε πάρει καταγράψτε σύντομα ένα πράγμα που θα θέλατε να αποκομίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία 1. Εισαγωγή 2. Τύποι 3. Ασκήσεις Γρηγοριάδης Ιωάννης Φυσική Η φυσική αποτελεί πεδίο στο οποίο μπορούν να διαπρέψουν οι μαθητές με δυσλεξία καθώς η ιδιαιτερότητα τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Σκαλούμπακας Ειδικός Παιδαγωγός M.ED.

Χρήστος Σκαλούμπακας Ειδικός Παιδαγωγός M.ED. Παιδαγωγική προσέγγιση των Διαταραχών Συμπεριφοράς και της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) Χρήστος Σκαλούμπακας Ειδικός Παιδαγωγός M.ED. ΓΝΠ «Π. & Α. Κυριακού» Β Παιδοψυχιατρικό

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Ε Δημοτικού

Μαθηματικά Ε Δημοτικού Μαθηματικά Ε Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης 2014 Πέτρος Κλιάπης 12η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό. Τροκάνα Αρίστη ΠΕ02.50

Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό. Τροκάνα Αρίστη ΠΕ02.50 «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό Τροκάνα Αρίστη

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις:

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: 1) Παιδαγωγικό συμβόλαιο 2) Διαχείριση χρόνου για περισσότερη υποστήριξη 3) Επιλογή και προσαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών για την ειδικότητα των νηπιαγωγών των εκπαιδευτικών πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, ακριβώς λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και των υψηλών βαθμολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα;

Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα; 12/12/17 Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα; Λευκή Κουρέα, PhD Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ευχαριστίες Εκπαιδευτικοί και μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΕΠΥ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΕΠΥ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Υ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΠΑΝ.&ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝ ΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΕΠΥ Δύο παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ (Κ.Β.)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ (Κ.Β.) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ (Κ.Β.) ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 1 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1. Ξεκινώ το διάβασμα νωρίς το απόγευμα, σε χώρο που να μη με διακόπτουν,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Δ Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης

Μαθηματικά Δ Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης Μαθηματικά Δ Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση ΌΧΙ απομνημόνευση Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση. Εργασία πειραματισμού με μαθητή

ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση. Εργασία πειραματισμού με μαθητή ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση Εργασία πειραματισμού με μαθητή Διδάσκων: Χαράλαμπος Λεμονίδης Φοιτήτρια: Χατζή Κυριακή- Ιωάννα ΑΕΜ: 3659 Εξάμηνο: ΣΤ Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 2. Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΑΞΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 20..-20.. Α/Α (Ονοματεπώνυμο,) τάξη μαθητή / μαθήτριας Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Η στρατηγική Ελέγχω και Αποχωρώ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αυτοελέγχου σε μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το Ελένη Κουννή Ε 2 Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το μάθημα και θα μαθαίνω περισσότερα πράγματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ. Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ:

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ. Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: 1) Η γλωσσική του ανάπτυξη έγινε φυσιολογικά; 2) Η κινητική του ανάπτυξη ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση μαθητών/ριών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα

Εκπαίδευση μαθητών/ριών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα Εκπαίδευση μαθητών/ριών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα Επιμορφωτική Ημερίδα «Θεσμικό και παιδαγωγικό πλαίσιο της Παράλληλης Στήριξης. Προτάσεις υλοποίησης του Εξατομικευμένου Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Β Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης

Μαθηματικά Β Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Μαθηματικά Β Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Ο μαθητής σε μια σύγχρονη τάξη μαθηματικών: Δεν αντιμετωπίζεται ως αποδέκτης μαθηματικών πληροφοριών, αλλά κατασκευάζει δυναμικά τη μαθηματική γνώση μέσα από κατάλληλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ;

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ; ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ; Tο σχολείο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στη ζωή κάθε ανθρώπου, αλλά ακόμα σημαντικότερος φαίνεται και είναι όταν διανύει κάποιος τη σχολική ηλικία. Ακόμη

Διαβάστε περισσότερα

Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία (προτάσεις και παραδείγματα)

Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία (προτάσεις και παραδείγματα) Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία (προτάσεις και παραδείγματα) Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ 10 ης Εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα Έχουν δύο φωνές: την ενεργητική και την παθητική Ενεργητική φωνή: ω. Παθητική φωνή: -μαι. Οι καταλήξεις των ρημάτων, ω, -άβω

ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα Έχουν δύο φωνές: την ενεργητική και την παθητική Ενεργητική φωνή: ω. Παθητική φωνή: -μαι. Οι καταλήξεις των ρημάτων, ω, -άβω 1 ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα ανήκουν στα κλιτά μέρη του λόγου και φανερώνουν ότι κάποιο πρόσωπο, ζώο ή πράγμα κάνει κάτι (κάποια ενέργεια), ή παθαίνει κάτι από κάποιον άλλον, ή από τον εαυτό του ή βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός!

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων Συμπεριφορά ο μύθος Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Υπάρχουν πολύ κρυμμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο υπερβολικό γάβγισμα

Διαβάστε περισσότερα

Πειθαρχία και υπευθυνότητα στο μάθημα Φυσικής Αγωγής

Πειθαρχία και υπευθυνότητα στο μάθημα Φυσικής Αγωγής Πειθαρχία και υπευθυνότητα στο μάθημα Φυσικής Αγωγής Όλοι συμφωνούν ότι η διατήρηση της πειθαρχίας είναι από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα καθήκοντα ενός καθηγητή ΦΑ. Υπάρχουν κανόνες που βοηθούν σ

Διαβάστε περισσότερα

Η αποτελεσματική επικοινωνία γονέων-εκπαιδευτικών

Η αποτελεσματική επικοινωνία γονέων-εκπαιδευτικών Δρ Γεώργιος Γιαννακόπουλος Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Η αποτελεσματική επικοινωνία γονέων-εκπαιδευτικών Εταιρεία Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Αθήνα 2013 0 Copyright 2013 Γεώργιος Γιαννακόπουλος ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Diagnostic exam 2018 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες αυτής της σελίδας. Γράψε ΟΛΕΣ τις απαντήσεις στο γραπτό που

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος

Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος Ο εαυτός μας Τι μπορούμε να κάνουμε Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας Πως αντιδρούμε σε καταστάσεις ή περιβάλλοντα Είδη / Τύποι «Εαυτού»

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1. Ανάπτυξη και Ενδυνάμωση του Εαυτού 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Συναισθηματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω.

Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω. Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τον Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς και να τηρούμε τους κανονισμούς για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου μας

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Δρ. Άνδρη Χριστοδούλου Λέκτορας Ψυχολογίας andri.christodoulou@nup.ac.cy Σημαντικότητα της Σωστής Διαχείρησης της Τάξης Η διαχείριση της τάξης είναι πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 5η Μαθησιακές Δυσκολίες Σύνδρομο Μειωμένης Προσοχής Και Υπερκινητικότητας

Διάλεξη 5η Μαθησιακές Δυσκολίες Σύνδρομο Μειωμένης Προσοχής Και Υπερκινητικότητας ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 5η Μαθησιακές Δυσκολίες Σύνδρομο Μειωμένης Προσοχής Και Υπερκινητικότητας Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων

Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων Μέσα στο πλαίσιο του πρώτου υπό έμφαση στόχου: «Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων», το Σχολείο μας θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων σε μαθητή με ΔΑΦ

Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων σε μαθητή με ΔΑΦ Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων σε μαθητή με ΔΑΦ Τσιταμπάνη Χριστίνα Δασκάλα Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71) Σχ. έτος 2016-17 ΠΡΟΦΙΛ ΜΑΘΗΤΗ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ Γνωστικές & Αντιληπτικές δεξιότητες Αδρή - λεπτή κινητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπ όψη του το πλαίσιο Γενικού Κώδικα Συμπεριφοράς του Υ.Π.Π., διαμόρφωσε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Γιατί χρειάζεται να κάνουµε τόσο ειδική διαφοροποίηση; Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσµο,

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Clements & Sarama, 2009; Sarama & Clements, 2009 Χωρική αντίληψη και σκέψη Προσανατολισμός στο χώρο Οπτικοποίηση (visualization) Νοερή εικονική αναπαράσταση Νοερή

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Γ Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης

Μαθηματικά Γ Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Μαθηματικά Γ Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση ΌΧΙ απομνημόνευση Αξιοποίηση της προϋπάρχουσας

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ Χαλκίδα, 2019 "Σταματήστε να σκέφτεστε τον Ρονάλντο και τον Μέσσι και προσπαθήστε να κάνετε το απλό",

Διαβάστε περισσότερα

Φοίτηση και εκπαίδευση παιδιών με ΔΑΦ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Φοίτηση και εκπαίδευση παιδιών με ΔΑΦ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Φοίτηση και εκπαίδευση παιδιών με ΔΑΦ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Wil C. Kerner, ηλικία 12χρονών, Pals" Πηλείδου Κωνσταντίνα ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/ DSM-V: ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετωπίζω προκλήσεις

Αντιμετωπίζω προκλήσεις Αντιμετωπίζω προκλήσεις ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Πιέσεις και επιρροές 45-60 λεπτά Δραστηριότητα έναρξης / Δραστηριότητα 1 Όλα τα παιδιά κινούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πρόλογος Η μάθηση είναι μια διαδικασία ζωής που πραγματοποιείται μέσα από αλληλεπιδράσεις του ατόμου κατά τη διάρκεια των καθημερινών συμβάντων.στο σημερινό Γενικό Σχολείο φοιτούν και μαθητές που δυσκολεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Τι αναμένουμε να πάρουμε;

Τι αναμένουμε να πάρουμε; Φωνάζει, διακόπτει, παίζει στο μάθημα Εφαρμόζοντας τη στρατηγική Eλέγχω και Aποχωρώ σε παιδιά με ήπια και συχνά προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη A Λευκή Κουρέα, Πανεπιστήμιο Κύπρου Έλενα Αγαπίου, Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Η φύση του σχολικού εκφοβισμού

Η φύση του σχολικού εκφοβισμού Η φύση του σχολικού εκφοβισμού Μια σειρά 10 Μαθημάτων Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης που στοχεύουν στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού μέσα από την ενδυνάμωση των κοινωνικών και συναισθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ακούω και γράφω (Ορθογραφία) 2. Άκουσε προσεκτικά και γράψε ό,τι λείπει - Ευτυχία μου γεια σου. Τι κάνεις; - Γεια σου Αντώνη. Είμαι καλά. Εσύ; -

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Κατερίνα Χριστίνα Σπυροπούλου Σάββατο, 07 Αύγουστος :56 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 07 Απρίλιος :41

Συντάχθηκε απο τον/την Κατερίνα Χριστίνα Σπυροπούλου Σάββατο, 07 Αύγουστος :56 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 07 Απρίλιος :41 Συγγραφέας: iator Email: kstavrino@iator.gr Site: www.iator.gr Βιογραφικό: Ιάτωρ "ο γιατρός, θεραπευτής" Δεκαήμερο Διαδικτυακό Περιοδικό Υγείας Τι θα ζητούσε αν μπορούσε ένα παιδί με διαταραχή ελλειμματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016-2017 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ Πιο κάτω προσφέρουμε κάποιους τρόπους μελέτης που θα σας βοηθήσουν να μαθαίνετε πιο εύκολα και να θυμάστε καλύτερα τις γνώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ορίζουν μια κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού

Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού Πώς γίνεται ένα παιδί να έχει ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά, στη μουσική, στις ξένες γλώσσες, στη μετεωρολογία, να έχει ξεχωριστές ικανότητες και ενδιαφέροντα,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

Φοίτηση και εκπαίδευση παιδιών με ΔΑΦ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Φοίτηση και εκπαίδευση παιδιών με ΔΑΦ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Φοίτηση και εκπαίδευση παιδιών με ΔΑΦ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Wil C. Kerner, ηλικία 12χρονών, Pals" Πηλείδου Κωνσταντίνα ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/ DSM-V: ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Γράφει η Μαρία Παπαδοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Παίδων & Ενηλίκων, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών Εφήβων, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΥΠΑΚΟΗ - ΑΝΥΠΑΚΟΗ Τα πρώτα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού

ΦΙΛΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΦΙΛΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΕΣ: 3.2. Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και σχέσεων 3.3 Διαπολιτισμικότητα - Αποδοχή και Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Σφαιρική αντιμετώπιση των διασπαστικών συμπεριφορών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Σφαιρική αντιμετώπιση των διασπαστικών συμπεριφορών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Σφαιρική αντιμετώπιση των διασπαστικών συμπεριφορών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Χρήστος Σκαλούμπακας Ειδικός Παιδαγωγός M.Ed. Μονάδα Διαταραχών Προσοχής, Υπερκινητικότητας & Μάθησης Παιδοψυχιατρικό Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα