Τουρισμός και Κινητικότητα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τουρισμός και Κινητικότητα"

Transcript

1 Τουρισμός και Κινητικότητα Αριθμός Δελτίου 4 Απρίλιος 2014 Ενημερωτικό δελτίο Τουρισμού και Κινητικότητας Maarten van Bemmelen, Son Real (Μαγιόρκα) Το παρόν ενημερωτικό δελτίο εκδίδεται δύο φορές το χρόνο και αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών έργων SEEMORE και STARTER. Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο, μπορείτε να εγγραφείτε μέσω των ιστοσελίδων: και Ανακοινώνοντας τα πρώτα μας αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου πολλές οικογένειες της Ευρώπης σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα έργα STARTER and SEEMORE εκμεταλλεύονται αυτόν το χρόνο προκειμένου να υλοποιήσουν ελκυστικά μέτρα διαχείρισης της κινητικότητας σε 13 τουριστικούς προορισμούς. Ο στόχος μας είναι να παρέχουμε στους επισκέπτες εύκολα προσβάσιμη πληροφορία και βιώσιμες επιλογές κινητικότητας. Στο παρόν ενημερωτικό δελτίο αναλύουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση, βάση των εμπειριών που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού Συζητάμε τη διαδικασία μεταφοράς τεχνογνωσίας σε άλλες Ευρωπαϊκές περιοχές και προσφέρουμε μια προεπισκόπηση των επερχόμενων εκδηλώσεων. Αν ακόμα προσπαθείτε να αποφασίσετε ποιος θα είναι ο προορισμός σας για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2014, θα βρείτε ενδιαφέρουσες τις προσφορές κινητικότητας της Malta, Fuerteventura και Majorka που περιγράφονται στο παρόν ενημερωτικό φυλλάδιο. Ronald Jorna Συντονιστής έργου STARTER Maarten van Bemmelen Συντονιστής έργου SEEMORE Πίνακας περιεχομένων Συγκρίνοντας αποτελέσματα από τον ενδιάμεσο γύρο αξιολόγησης Σελίδες 2 και 3 Τοπικές δράσεις και πρώτα αποτελέσματα στη Μαγιόρκα και Μάλτα Σελίδες 4 και 5 Τοπικές δράσεις στην περιοχή Fuerteventura Σελίδα 6 1o Ευρωπαϊκό σεμινάριο SEEMORE και εθνικά σεμινάρια Σελίδες 7 και 8 Κύρια αποτελέσματα μετά την υλοποίηση των πρώτων δράσεων του SEEMORE & Τι έχουν να πουν οι εταίροι του STARTER σχετικά με τα Τοπικά Συνεργατικά Δίκτυα; Σελίδα 9 Κοινωνικά δίκτυα και επερχόμενες εκδηλώσεις Σελίδα 10 Ακολουθήστε μας:

2 Σελίδα 2 Τουρισμός και Κινητικότητα Άρθρο των QUENTIN DUMONT-Freixo και Liesbeth van Alphen Συγκρίνοντας αποτελέσματα από τον ενδιάμεσο γύρο αξιολόγησης Τα έργα STARTER και SEEMORE διανύουν την τελική τους φάση. Μετά από δύο χρόνια υλοποιήσεων ήρθε η στιγμή της αξιολόγησης και της διερεύνησης των επιπτώσεων των μέτρων στον τουρισμό της κάθε περιοχής. Τα έργα STARTER και SEEMORE ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια και τώρα εισέρχονται στην τελευταία φάση υλοποίησής τους. Οι εταίροι των έργων έχουν αξιολογήσει τα μέτρα που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, καθώς επίσης και τις συνολικές δράσεις των έργων. Και τα δύο έργα παρουσιάζουν ελπιδοφόρες επιτυχίες και προκλήσεις, η συγκριτική ανάλυση των οποίων βοηθάει στην επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων. Και τα δύο έργα έχουν επιτυχώς συστήσει συνεργατικά σχήματα μεταξύ φορέων εμπλεκόμενων στον τουρισμό και τις μεταφορές στις συμμετέχοντες πιλοτικές περιοχές (8 περιοχές για το SEEMORE και 5 για το STARTER, αντίστοιχα). Στην περίπτωση του SEEMORE, η συνέργεια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων Τα έργα STARTER και SEEMORE ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια και τώρα εισέρχονται στην τελευταία φάση υλοποίησής τους υπήρξε εξαιρετική, παρόλο που η διαδικασία εγκαθίδρυσης της συνεργασίας αποδείχθηκε αρκετά χρονοβόρα σε κάποιες περιπτώσεις. Τα Τοπικά Συνεργατικά Δίκτυα, τα οποία δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του STARTER, επίσης οδήγησαν σε ισχυρά δίκτυα συνεργασίας, αλλά αντιμετώπισαν και κάποιες προκλήσεις σε μία περιοχή, μεταξύ άλλων και εξαιτίας του αριθμού των εμπλεκόμενων φορέων. Το να φέρνει κανείς σε επαφή μια μεγάλη ομάδα φορέων που δεν σχετίζονται άμεσα με την κινητικότητα και τις μεταφορές απαιτεί ενδελεχή επικοινωνία και χρόνο. Μια πιθανή λύση σε προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν είναι η δημιουργία υπό-ομάδων εργασίας και η ένταξη του κάθε φορέα σε μία από αυτές. Η πρώτη φάση αξιολόγησης των επιπτώσεων των μέτρων στην κινητικότητα των τουριστών

3 έδωσε έμφαση στην συγκεκριμένη ομάδα στόχο και στο να αφουγκραστεί τα αποτελέσματα που είχε η επικοινωνία στις επιλογές κινητικότητάς τους. Τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα! Αύξηση παρατηρήθηκε στον αριθμό των τουριστών που προσεγγίστηκαν στο πλαίσιο των δύο έργων (μια αύξηση της τάξης του 20% παρατηρήθηκε στις περιοχές του SEEMORE), ενώ μετρήθηκαν θετικές τάσεις στροφής σε βιώσιμα μέσα μεταφοράς (ένα 23% των μετακινήσεων με ΙΧ αυτοκίνητο αντικαταστάθηκε με περπάτημα, ποδήλατο και δημόσιες μεταφορές στις περιοχές του SEEMORΕ και αντίστοιχα ένα 28% στις περιοχές Βalaton και Werfenweng του STARTER). Η επικοινωνία και τα νέα μέτρα έχουν δελεάσει τους τουρίστες να χρησιμοποιούν περισσότερο βιώσιμα μέσα μεταφοράς Γενικά τα έργα SEEMORE και STARTER ήταν επιτυχή στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων μεταξύ φορέων του τουρισμού και των μεταφορών. Νέα μέτρα υλοποιήθηκαν, τα οποία επηρέασαν σημαντικά την επίγνωση των τουριστών σε σύγκριση με το Η επικοινωνία και τα νέα μέτρα έχουν δελεάσει τους τουρίστες να χρησιμοποιούν περισσότερο βιώσιμα μέσα μεταφοράς. Στους ερχόμενους μήνες, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ των φορέων καθώς επίσης και η διάχυση πληροφορίας τόσο στους τουρίστες όσο και στους τοπικούς φορείς. Περιμένουμε με ανυπομονησία να σας ενημερώσουμε για τις νέες εξελίξεις! Ακολουθήστε μας στο Facebook και μέσω των επίσημων ιστοσελίδων των έργων! Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη μεθοδολογία μας και τα τελευταία αποτελέσματα των αξιολογήσεων στις αναφορές των έργων, οι οποίες είναι διαθέσιμες διαδικτυακά στις ακόλουθες επίσημες ιστοσελίδες των έργων: (STARTER) και (SEEMORE)

4 Σελίδα 4 Τουρισμός και Κινητικότητα Βελτίωση των συνδέσεων των δημόσιων μέσων μεταφοράς με τουριστικά θέρετρα Το νησί της Μαγιόρκα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νέα καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Ένα νέο πλάνο υπηρεσιών βελτιώνει τις περιαστικές λεωφορειακές συνδέσεις της ανατολικής ακτής του νησιού. Η νέα υπηρεσία βελτιώνει σημαντικά τις συνδέσεις μεταξύ των τουριστικών θέρετρων της ανατολικής ακτής του νησιού και σημαντικών σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η πρωτεύουσα Πάλμα, ο διεθνής αερολιμένας και ελκυστικές παραλίες του νησιού. Άρθρο των Raúl Medina και Lluís de Victoria. CINESI. Τον Φεβρουάριο του 2014, η αρχή δημόσιων μέσων μεταφοράς, CTM, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πλάνο υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει βελτιώσεις στις τρεις κύριες λεωφορειακές γραμμές που λειτουργούν στην ανατολική πλευρά του νησιού της Μαγιόρκα. Το επίπεδο εξυπηρέτησης της γραμμής 411, η οποία συνδέει την πρωτεύουσα Πάλμα με το Cala Rajada, ένα φημισμένο τουριστικό θέρετρο του νησιού, έχει αυξηθεί κατά 57.1 %. Η γραμμή 432 εξυπηρετεί το μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού, καλύπτοντας μία από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της Μαγιόρκα, καθώς επίσης και τις περιοχές sa Coma και Cala Millor (περιοχές ενδιαφέροντος του έργου SEEMORE). Αναμένεται μια αύξηση της τάξης του 74.6 % στον αριθμό των δρομολογίων ανά χρόνο. Τα δρομολόγια θα ξεκινούν νωρίς το πρωί, προκειμένου να εξυπηρετούν τους χρήστες που φτάνουν στην Πάλμα πριν τις 8 πμ. Επιπρόσθετα, η λειτουργία της γραμμής θα παρατείνεται μέχρις τις 23 μμ., ούτως ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες τόσο των τουριστών όσο και των κατοίκων. Το μέτρο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των χρηστών των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2013, η CTM προσέφερε μία νέα υπηρεσία εξπρές στα τουριστικά θέρετρα που βρίσκονται δυτικά της πρωτεύουσας Πάλμα, η οποία οδήγησε σε αύξηση των επιβατών κατά 13 %. Το δίκτυο δημόσιων μεταφορών της Μαγιόρκα προωθείται με την υποστήριξη του έργου SEEMORE. Οι επισκέπτες μπορούν να οργανώνουν το ταξίδι τους μέσω της ιστοσελίδας η οποία είναι διαθέσιμη σε 6 γλώσσες. Πριν το καλοκαίρι του 2014, θα δημιουργηθούν ειδικά θεματικά δελτία σχετικά με τον τουρισμό και τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα οποία θα προτείνουν συγκεκριμένα ημερήσια ταξίδια στους επισκέπτες του νησιού.

5 Σελίδα 5 Τουρισμός και Κινητικότητα Άρθρο της Lili Vasileva, Τοπική Ένωση Συμβουλίων της Μάλτα Τοπικές δράσεις και πρώτα αποτελέσματα στη Μάλτα: Σύγχρονες στάσεις δημόσιων συγκοινωνιών (public transport concept stops) Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2013, η Τοπική Ένωση Συμβουλίων της Μάλτα (LCA) προχώρησε σε μια σειρά τοπικών δράσεων με σκοπό την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους της περιοχής. Οι δράσεις παρουσίασαν επιτυχία και θα υλοποιηθούν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του Η LCA δημιούργησε και προώθησε ένα Πακέτο Πληροφόρησης Βιώσιμης Κινητικότητας, συμπεριλαμβάνοντας σημεία ενδιαφέροντος και τρόπους προσέγγισής τους μέσω «πράσινης» μετακίνησης. Αυτή είναι και η πρώτη φορά που η Μάλτα συγκεντρώνει, σε ένα και μοναδικό πακέτο, πληροφορία σχετική με τον τουρισμό και την κινητικότητα. Η πληροφορία αυτή έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ιταλικά και Γερμανικά. Το πακέτο προωθήθηκε διαδικτυακά και διανεμηθεί με τη μορφή τυπωμένων φυλλαδίων σε ξενοδοχεία, στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι, σε όλα τα γραφεία πληροφόρησης τουριστών και στα σημεία πώλησης εισιτηρίων δημόσιων μεταφορών. Τα τυπωμένα φυλλάδια εξαντλήθηκαν ήδη, αλλά θα τυπωθούν καινούρια πριν την έναρξη της νέας καλοκαιρινής περιόδου, καθώς φαίνεται πως οι τουρίστες της Μάλτας προτιμούν αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας. Μια εκστρατεία ενημέρωσης και προώθησης πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2013, η οποία συμπεριέλαβε: Το διαγωνισμό φωτογραφίας 2013 του SEEMORE, ο οποίος προωθήθηκε μέσω καρτ-ποστάλ, αφισών και μιας σελίδας μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφιερωμένης ειδικά σε αυτό. Βραβεία δόθηκαν στις νικητές του διαγωνισμού. Μια πινακίδα SEEMORE στήθηκε για έναν ολόκληρο μήνα στη Sliema, η οποία είναι μια από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της Μάλτας. Ένα άρθρο του SEEMORE δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Air Malta». Το περιοδικό προσεγγίζει 1.7 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο. Συμμετοχή και διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της εκδήλωσης EUSEW.

6 Τοπικές δράσεις σε μία περιοχή του STARTER: Fuerteventura Η Fuerteventura αποτελεί νησί των Κανάριων Νήσων, τα οποία βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου 100 χιλ. από την ακτή της Αφρικής. Καταλαμβάνοντας μια έκταση 1,660 km², η Fuerteventura είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κανάριων Νήσων. Η οικονομία του νησιού βασίζεται κυρίως στον τουρισμό, καθώς κάθε χρόνο φιλοξενούνται περίπου 1,750,000 τουρίστες στα συνολικά 65,000 διαθέσιμα καταλύματα. Η UNESCO έχει κηρύξει το νησί καταφύγιο της βιόσφαιρας το 2009, λόγω του φυσικού του πλούτου και της δέσμευσης του για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η βιώσιμη κινητικότητα, ειδικά για τον τουρισμό, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Σχεδίου Δράσης του οργανισμού Reserva de Biosfera. Η ομάδα του STARTER στη Fuerteventura δούλεψε για την υλοποίηση του 1 ου μέτρου, το οποίο εφαρμόστηκε το καλοκαίρι του Το μέτρο αυτό αφορά την προώθηση μιας καινούριας ποδηλατικής διαδρομής, η οποία συνδέει ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό (Caleta de Fuste) με ένα σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος: το Saltworks, ένα παραδοσιακό χωριό και το Μουσείο του Αλατιού. Στόχος είναι η δημιουργία μιας καινούριας ποδηλατικής εμπειρίας, η οποία θα προωθεί τη χρήση υφιστάμενων και νέων διαδρομών ποδηλάτου μεταξύ τουριστικών περιοχών και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και η δημιουργία υπηρεσιών και η παροχή κινήτρων στους τουρίστες να χρησιμοποιούν μόνο το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης. Κινούμενη στα πλαίσια αυτά, η διεύθυνση του Μουσείου Αλατιού συμφώνησε στην προσφορά ενός μικρού δώρου στους τουρίστες που έρχονται στο μουσείο με το ποδήλατό τους, καθώς επίσης και στη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου παρκαρίσματος των ποδηλάτων. Επίσης, μεγάλοι ξενοδόχοι της περιοχής αποφάσισαν να ενισχύσουν το νέο αυτό μέτρο, προσφέροντας τη δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτου εντός των ξενοδοχείων τους. Ένα καινούριο μέτρο, το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί το καλοκαίρι του 2014, αφορά την αντικατάσταση του υπάρχοντος συμβατικού στόλου οχημάτων του νησιού Lobos (ένα φυσικό καταφύγιο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Fuerteventura) με ηλεκτρικά quads και 10 ηλεκτρικά ποδήλατα. Ένα άλλο μέτρο, το οποίο αφορά την αναβάθμιση και προώθηση του επαρχιακού δικτύου ποδηλατοδρόμων, βρίσκεται στην παρούσα φάση υπό μελέτη. Άρθρο των Daniel Satue (Formaplan) και Tony Gallardo (Reserva de Biosfera)

7 Σελίδα 7 Τουρισμός και Κινητικότητα 1o Ευρωπαϊκό Σεμινάριο SEEMORE Άρθρο της Sara Baronio, Κεντρική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Το πρώτο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο SEEMORE διοργανώθηκε από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία (Central European Initiative CEI) στην Τεργέστη (Ιταλία) στις 24 Οκτωβρίου Μέσω των επαφών και δικτύων του CEI στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν τοπικές και περιφερειακές αρχές σχετιζόμενες με τον τουρισμό και/ή την κινητικότητα από 12 τουριστικές περιοχές: Trieste, Grado και Lignano (Ιταλία); Porec, Pula και Dubrovnik (Κροατία); Koper και Bled (Σλοβενία); περιοχή Balaton (Ουγγαρία); Βελιγράδι (Σερβία) και Kotor (Μαυροβούνιο). Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές προώθησης της βιώσιμης κινητικότητας σε τουριστικές περιοχές. Εκπρόσωποι των επαρχιών Forlì-Cesena (Ιταλία) και Μαδέρα (Πορτογαλία) παρουσίασαν τα μέτρα που υλοποιούν στα πλαίσια του έργου SEEMORE. Παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν και από τους προσκεκλημένους εκπροσώπους όλων των περιοχών, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα κινητικότητας και τουριστικών προτύπων. Επετεύχθη μια σημαντική ανταλλαγή ιδεών και παρουσιάστηκαν σημαντικές ευκαιρίες δικτύωσης είπε ο Andrea Novaković, από το Dubrovnik. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν στο σεμινάριο ήταν παντελώς καινούριες για μένα, κυρίως λόγω του αδύναμου διοικητικού και θεσμικού πλαισίου που ισχύει στην κεντρική περιοχή του Δούναβη όσον αφορά τα θέματα αυτά δήλωσε ο Vladan Krečković, από το Βελιγράδι. Οι περιοχές που φιλοξενήθηκαν στο σεμινάριο σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη γνώση που απέκτησαν προκειμένου να προωθήσουν τη βιώσιμη κινητικότητα και στις περιοχές τους. Ήδη δουλεύαμε πάνω σε ζητήματα κινητικότητας, αλλά το έργο SEEMORE μας έδειξε ότι ακόμα περισσότερα μπορούν να γίνουν στον τομέα αυτό. Για παράδειγμα, είναι κρίσιμο να δημιουργήσεις τοπικά σχέδια κινητικότητας, προκειμένου να έχεις να παρουσιάσεις μια αξιόπιστη στρατηγική όταν κάνεις αίτηση για χρηματοδότηση (A. Novaković). Μέσω του έργου TRANSDANUBE εντοπίζουμε τουριστικές περιοχές η οποίες παρουσιάζουνε έλλειψη υποδομής ήπιας

8 κινητικότητας, εξήγησε ο κ.krečković. Το επόμενο βήμα είναι να αναπτύξουμε συνέργειες μεταξύ των τοπικών εταίρων: όπως είδαμε και στην περίπτωση του SEEMORE, είναι σημαντικό να γνωστοποιήσεις τα οφέλη των ήπιων μορφών κινητικότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά τον αυξημένο αριθμό τουριστών που έρχονται από τον άνω Δούναβη κυρίως τη Γερμανία και την Αυστρία. Έθνικα σεμινάρια SEEMORE Εθνικά σεμινάρια οργανώθηκαν από τις περιοχές Pomerania (Πολωνία), Λεμεσό (Κύπρος), Provincia FC (Ιταλία), Bohuslän (Σουηδία), Dobrich (Βουλγαρία) και Μάλτα του SEEMORE το φθινόπωρο και χειμώνα του Τα σεμινάρια προσέφεραν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώση: οι περιοχές που φιλοξενήθηκαν γνώρισαν τις δράσεις που υλοποιούνται στα πλαίσια του SEEMORE, ενώ οι περιοχές του SEEMORE γνώρισαν τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε γειτονικές περιοχές. Συνολικά, 50 περιοχές συμμετείχαν σε αυτήν την ανταλλαγή εμπειριών. Στη Σουηδία το πρόβλημα έγκειται στη χαμηλή χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς σε περιαστικές περιοχές και, έτσι, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βελτιωθεί το επίπεδο προσβασιμότητας στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Στην Ιταλία ανταλλάχθηκαν επικοινωνιακές στρατηγικές η οποίες αποσκοπούν στη αύξηση της ελκυστικότητας των δημόσιων συγκοινωνιών. Στην Κύπρο οργανώθηκε μια εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για το Πακέτο Πληροφόρησης Βιώσιμης Κινητικότητας χάρη στη συνεργασία με την εθνική Ένωση Διευθυντών Ξενοδοχείων. Άρθρο της Sara Baronio, Central European Initiative

9 Σελίδα 9 Τουρισμός και Κινητικότητα Ποιες είναι οι εμπειρίες από το έργο SEEMORE μέχρι τώρα; Dobrich (Βουλγαρία) Οι προσπάθειες της Βουλγάρικης ομάδας του έργου SEEMORE επικεντρώθηκαν στη διαχείριση κινητικότητας στην περιοχή του Dobrich. Μετά την υλοποίηση των μέτρων, παρατηρήθηκε πάνω από 10% μείωση στη χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων, τρεις νέες λεωφορειακές γραμμές τέθηκαν σε λειτουργία και τρεις ποδηλατικές διαδρομές εγκαινιάστηκαν. Για πρώτη φορά διαχειριστές μεταφορικών συστημάτων και φορείς του τουρισμού συνεργάστηκαν με κοινό στόχο την επίτευξη βιωσιμότητας. Lucia Ilieva, Club Sustainable Development Civil Society Bohuslän (Σουηδία) Στο Bohuslän έχουν παρατηρηθεί βελτιώσεις χάρη στο έργο SEEMORE. Έχει επιτευχθεί μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων του Δήμου και των φορέων του τουρισμού, των δημόσιων μεταφορών και της μεταφορικής υποδομής και νέα φόρα έχουν συσταθεί. Τα φόρα αυτά έχουν θέσει μια σημαντική βάση για την ομαδική εκείνη συνεργασία που απαιτείται προκειμένου να βρεθούν δημιουργικές λύσεις σε υφιστάμενα προβλήματα και να αναγνωριστούν προληπτικά μέτρα προς αποφυγήν μελλοντικών προβλημάτων. Louise Robertsson, Ένωση Τοπικών Αρχών Fyrbodal Μαδέρα (Πορτογαλία) Μέσω του SEEMORE η Μαδέρα προχώρησε σε τολμηρά βήματα προκειμένου να εστιάσει στο ζήτημα της βιώσιμης κινητικότητας στον τουρισμό. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί τουρίστες οι οποίοι οργανώνουν μόνοι τους το ταξίδι τους και χρειάζονται περισσότερη πληροφορία για βιώσιμους τρόπους μετακίνησης. Απλά πρέπει να τους δώσουμε αυτό που χρειάζονται με διάφορους τρόπους. Εν ολίγοις, αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να προσφέρουμε στους τουρίστες άνετους τρόπους να ζήσουν μια όμορφη τουριστική εμπειρία, συνδυάζοντας τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Μαδέρα. Claudio Mantero, Horários do Funchal Με ποιο τρόπο το STARTER θα εξασφαλίσει τα τοπικά συνεργατικά πλαίσια; Noordwijk (Κάτω Χώρες) Προκειμένου να εξασφαλίσει τα οφέλη του έργου και μετά το πέρας του, το Τοπικό Συνεργατικό Δίκτυο του Noordwijk θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τοποθετήσει ασφαλώς το έργο εντός της οργάνωσης και λειτουργίας του Δικτύου. Martijn Vroom, Δημοτικός Σύμβουλος του Noordwijk Κως (Ελλάδα) "Μέσω του έργου STARTER, ο Δήμος της Κω είχε την ευκαιρία να αποκτήσει γνώση και εμπειρία στη δημιουργία και διαχείριση Τοπικών Συνεργατικών Δικτύων και Τοπικών Σχεδίων Μετακίνησης, με απώτερο στόχο την εφαρμογή βιώσιμων και ενεργειακά αποδοτικών μέτρων ήπιας κινητικότητας. Ο Δήμος θα αξιοποιήσει τη γνώση αυτή και θα συνεχίσει σχετικές δραστηριότητες και μετά το πέρας του έργου. Οι δραστηριότητες αυτές θα περιλαμβάνουν διάλογο μεταξύ των μελών του Δικτύου και υλοποίηση μέτρων ήπιας κινητικότητας κοινώς αναγνωρισμένων και οριζομένων από το Δίκτυο αυτό. Νεκτάριος Γεωργαντής, Δήμος Κω West-Balaton (Ουγγαρία) "Μετά από εμπειρία αρκετών δεκαετιών στο χώρο των μεταφορών και γνωρίζοντας όλα τα οφέλη των δημόσιων συγκοινωνιών, μπορώ να πω με σιγουριά πως ένα σημαντικό ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας στις τουριστικές περιοχές μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προώθησης έξυπνης λεωφορειακής κίνησης βασιζόμενης σε τοπικές πρωτοβουλίες και σχέδια. Dr. Zoltan Vereczkey, διευθύνων σύμβουλος, KTI Institute for Transport Scienc

10 Τουρισμός και Κινητικότητα Σελίδα 10 Μοιράζοντας τις εμπειρίες μας! Αν θέλετε να είστε ενημερωμένοι για τις δραστηριότητες των δύο έργων, στείλτε μας τα σχόλιά σας, ακολουθήστε μας ή λάβετε μέρος στις συζητήσεις μας στο LinkedIn και στο Facebook! Article written by Lili Vasileva, Local Council s Association of Malta Picture: Kenneth Johansson Winning picture in Bohuslän Τα έργα SEEMORE & STARTER έχουν δημιουργήσει ένα κοινό γκρουπ που ονομάζεται Tourism and Mobility στο LinkedIn για επαγγελματίες. Γίνετε μέλος του γκρουπ αυτού για να συμμετέχετε στις συζητήσεις μας, να δικτυωθείτε με φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό ή να θέσετε ερωτήσεις στα μέλη των ομάδων μας! Ο λογαριασμός SEEMORE & STARTER στο Facebook σας ενημερώνει σχετικά με τις τοπικές δράσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις των έργων. Επερχόμενες εκδηλώσεις - TRA2014 (Παρίσι), παρουσίαση πόστερ STARTER, Απριλίου ECOMM 2014 (Φλωρεντία), παρουσίαση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης του SEEMORE, 7-9 Μαΐου ITS Europe (Ελσίνκι, Φινλανδία), παρουσίαση των εμπειριών του SEEMORE, Ιουνίου SEEMORE Εθνικό Σεμινάριο στην Ισπανία (Μαδρίτη, τέλος Ιουνίου 2014). - STARTER τοπικές/εθνικές ημερίδες διάδοσης στους πέντε πιλότους, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος Έκτη συνάντηση έργου SEEMORE στο Bohuslan (Σουηδία), 30 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου Έκτη συνάντηση έργου STARTER στις Κάτω Χώρες, Νοέμβριος Συντονιστής έργου Mobycon Ronald Jorna r.jorna@mobycon.nl Το έργο STARTER έχει στόχο να προωθήσει ενεργειακά αποδοτικές και βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές κινητικότητας σε τουριστικές περιοχές, μέσα από την συνεργασία τοπικών φορέων στα πλαίσια Τοπικών Συνεργατικών Δικτύων. Συντονιστής έργου CINESI Maarten van Bemmelen mvanbemmelen@cinesi.es Το έργο SEEMORE αποσκοπεί να καταδείξει ότι οι τοπικοί φορείς σε οκτώ Ευρωπαϊκές παράκτιες, τουριστικές περιοχές έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να μετακινούνται οι τουρίστες και να προωθήσουν την περαιτέρω χρήση βιώσιμων μέσων Η συνολική ευθύνη σχετικά με το περιεχόμενο του παρόντος ενημερωτικού δελτίου αφορά μόνο στους συγγραφείς. Δεν αντανακλά απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε το EACI ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πληροφορία που περιλαμβάνεται στον παρόν έντυπο. Τα έργα SEEMORE και STARTER συγχρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Intelligent Energy Europe.

Τουρισμός και Διακίνηση

Τουρισμός και Διακίνηση Issue No. 2 May 2013 Τουρισμός και Διακίνηση Ηλεκτρονικό Δελτίο Τουρισμός και Διακίνηση Το ενημερωτικό δελτίο δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο και αποτελεί συνεργασία μεταξύ των έργων SEEMORE και STARTER.

Διαβάστε περισσότερα

Τουρισμός και Κινητικότητα

Τουρισμός και Κινητικότητα Αριθμός Δελτίου. 3 Νοέμβριος 2013 Ενημερωτικό δελτίο Τουρισμού και Κινητικότητας Το παρόν ενημερωτικό δελτίο εκδίδεται δύο φορές το χρόνο και αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών έργων SEEMORE

Διαβάστε περισσότερα

Τουρισμός και Κινητικότητα

Τουρισμός και Κινητικότητα Τουρισμός και Κινητικότητα Αριθμός Δελτίου. 1 Νοέμβριος 2012 Ενημερωτικό δελτίο Τουρισμού και Κινητικότητας Το παρόν ενημερωτικό δελτίο εκδίδεται δύο φόρες τον χρόνο και αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

«CIVITAS DESTINATIONS» - Πρωτοβουλίες Βιώσιμης Κινητικότητας σε τουριστικούς προορισμούς

«CIVITAS DESTINATIONS» - Πρωτοβουλίες Βιώσιμης Κινητικότητας σε τουριστικούς προορισμούς «CIVITAS DESTINATIONS» - Πρωτοβουλίες Βιώσιμης Κινητικότητας σε τουριστικούς προορισμούς Θωμάς Παπαδογιάννης Local Project Manager CIVITAS DESTINATIONS Δ. Ρεθύμνης ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Step2Smart ένα «έξυπνο βήμα» βιώσιμης κινητικότητας στο νησί της Κω Παρουσίαση: Αλέξανδρος Καλλούδης, Μέλος Ομάδας Έργου Δήμου Κω

Step2Smart ένα «έξυπνο βήμα» βιώσιμης κινητικότητας στο νησί της Κω Παρουσίαση: Αλέξανδρος Καλλούδης, Μέλος Ομάδας Έργου Δήμου Κω Λευκωσία 28-29 Μαρτίου 2019 Τίτλος: Step2Smart ένα «έξυπνο βήμα» βιώσιμης κινητικότητας στο νησί της Κω Παρουσίαση: Αλέξανδρος Καλλούδης, Μέλος Ομάδας Έργου Δήμου Κω Γενικά στοιχεία Δήμου Κω Το νησί της

Διαβάστε περισσότερα

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2013 9 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο 6.1 Συστάσεις χάραξης πολιτικής για την υλοποίηση Τοπικών Συνεργατικών Δικτύων (ΤΣΔ) σε τουριστικές περιοχές

Παραδοτέο 6.1 Συστάσεις χάραξης πολιτικής για την υλοποίηση Τοπικών Συνεργατικών Δικτύων (ΤΣΔ) σε τουριστικές περιοχές Βιώσιµες µεταφορές σε µέσω της µείωσης της κατανάλωσης ενέργειας Παραδοτέο 6.1 Συνεργατικών Δικτύων (ΤΣΔ) σε Αρ. δράσης: 6.1 Αναφορά ΠΕ: 6 Κύριος συγγραφέας: BME Λοιποί συγγραφείς: Όλοι Αρ. έκδοσης: 1.0

Διαβάστε περισσότερα

www.enclose.eu Αρ. τεύχους 10, 1 Νοεμβρίου 2014 Το παρόν ειδικό τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου ENCLOSE διατίθεται σε 12 γλώσσες! Σε αυτό το τεύχος:

www.enclose.eu Αρ. τεύχους 10, 1 Νοεμβρίου 2014 Το παρόν ειδικό τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου ENCLOSE διατίθεται σε 12 γλώσσες! Σε αυτό το τεύχος: Αρ. τεύχους 10, 1 Νοεμβρίου 2014 Dear Reader, Αγαπητέ αναγνώστη, Καλώς ήρθατε στο τελευταίο τεύχος των Ενημερωτικών Δελτίων του ENCLOSE! Το έργο «Ενεργειακή Αποδοτικότητα στις Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 2015, Ενημερωτικό Τεχνικό Σεμινάριο ECOFUNDING 1 Το Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

WIDER Green Growing of SMEs:

WIDER Green Growing of SMEs: WIDER Green Growing of SMEs: Πράσινη Ανάπτυξη των ΜΜΕ: Καινοτομία και Ανάπτυξη στον Τομέα της Ενέργειας στην Περιοχή της Μεσογείου Μαρία Τσαρμποπούλου Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Έξυπνες λύσεις για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου Ιωάννινα, 29 Μαρτίου 2016 Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ, www.nrso.ntua.gr/geyannis

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση. Ιωάννης Ψαρράς. 28 Ιανουαρίου Αθήνα

Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση. Ιωάννης Ψαρράς. 28 Ιανουαρίου Αθήνα Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση (Rural Web Energy Learning Network for Action - erenet) Ιωάννης Ψαρράς 28 Ιανουαρίου 2013 - Αθήνα Περιεχόμενα Το Στοχευμένο Θέμα Η Διαμόρφωση της

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Oκτώβριος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση

Ενημερωτικό Δελτίο. Oκτώβριος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Ενημερωτικό Δελτίο Oκτώβριος 2016 WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Το Έργο WE-Qualify Το Έργο WE-Qualify «Improve Skills and

Διαβάστε περισσότερα

Τουρισμός και Διακίνηση

Τουρισμός και Διακίνηση Θέμα No. 5 Δεκέμβριος 2014 Ηλεκτρονικό δελτίο Το ηλεκτρονικό δελτίο δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο και αποτελεί συνεργασία μεταξύ των έργων SEEMORE και STARTER.Για να γίνετε συνδρομητές επισκεφθείτε www.seemore-project.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.7.2014 COM(2014) 520 final ANNEXES 1 to 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ενεργειακή απόδοση και η συμβολή της

Διαβάστε περισσότερα

1. Σχετικά με το έργο TRACE. 2. Υλικό επικοινωνίας και προώθησης. 3. Τρίτη συνάντηση των εταίρων στο Ζάγκρεμπ / Κροατία

1. Σχετικά με το έργο TRACE. 2. Υλικό επικοινωνίας και προώθησης. 3. Τρίτη συνάντηση των εταίρων στο Ζάγκρεμπ / Κροατία 1. Σχετικά με το έργο TRACE 2. Υλικό επικοινωνίας και προώθησης 3. Τρίτη συνάντηση των εταίρων στο Ζάγκρεμπ / Κροατία 4. Εκπαιδευτικές επισκέψεις, εργαστήρια, σεμινάρια 1 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ TRACE Με το

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Μάιος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση

Ενημερωτικό Δελτίο. Μάιος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Ενημερωτικό Δελτίο Μάιος 2016 WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Το Έργο WE-Qualify Το Έργο WE-Qualify «Improve Skills and Qualifications

Διαβάστε περισσότερα

Το Έργο WE-Qualify. Πρόοδος των εργασιών του Έργου

Το Έργο WE-Qualify. Πρόοδος των εργασιών του Έργου Το Έργο WE-Qualify Το έργο WE-Qualify «Improve Skills and Qualifications in the Building Workforce in Cyprus» αποτελεί συγχρηματοδοτούμενο Έργο του προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια Ευρώπη» και εντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

SEEMORE ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ. Συντονιστής έργου: Συγγραφέας του εγγράφου:

SEEMORE ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ. Συντονιστής έργου: Συγγραφέας του εγγράφου: SEEMORE ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ Αποτέλεσμα / Αριθμός Παραδοτέου D3.5 του έργου SEEMORE Ημέρα ετοιμασίας του εγγράφου: 02.03.2015 Συντονιστής έργου: CINESI Transport Consultants, Ισπανία Mr. Lluis da Victoria

Διαβάστε περισσότερα

European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί. «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ

European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί. «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ Η αίτηση θα πρέπει απαραίτητα να υποβληθεί σε τυπωμένη (χειρόγραφες αιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ Αριθ. Πρωτ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ Αριθ. Πρωτ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ρέθυμνο,17-05-2019 ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ Αριθ. Πρωτ. 13648 /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πληροφορίες: Μ. Δρετουλάκης

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2014 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2014 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2014 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Διεύθυνση: Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών Τμήμα: Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΡΩΝ SEEMORE. Συντονιστής Έργου: CINESI Transport Consultants, Spain κ. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es Τηλ.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΡΩΝ SEEMORE. Συντονιστής Έργου: CINESI Transport Consultants, Spain κ. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es Τηλ. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΡΩΝ SEEMORE Παραδοτέο αρ. 3.6 του έργου SEEMORE Ημερομηνία ετοιμασίας αυτού του εγγράφου: 25.02.2015 Συντονιστής Έργου: CINESI Transport Consultants, Spain κ. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es

Διαβάστε περισσότερα

«Το Έργο SURF Nature: Εισαγωγή και παρουσίαση των δράσεων του έργου»

«Το Έργο SURF Nature: Εισαγωγή και παρουσίαση των δράσεων του έργου» Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Το Έργο

Διαβάστε περισσότερα

Στάση και Συμπεριφορά των Ευρωπαίων Οδηγών και άλλων Μετακινουμένων απέναντι στην Οδική Ασφάλεια

Στάση και Συμπεριφορά των Ευρωπαίων Οδηγών και άλλων Μετακινουμένων απέναντι στην Οδική Ασφάλεια Στάση και Συμπεριφορά των Ευρωπαίων Οδηγών και άλλων Μετακινουμένων απέναντι στην Οδική Ασφάλεια Ε. Παπαδημητρίου, Α. Θεοφιλάτος, Γ. Γιαννής Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Σχολή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Ηγουμενίτσας

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Ηγουμενίτσας Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Ηγουμενίτσας Προετοιμάζοντας την πόλης της Ηγουμενίτσας να υποδεχτεί την εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Γεώργιος Β. Ντάνης Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2015 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2015 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2015 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Διεύθυνση: Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών Τμήμα: Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφίες από τις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις της Παγκρήτιας Έκθεσης, στην Αθήνα.

Φωτογραφίες από τις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις της Παγκρήτιας Έκθεσης, στην Αθήνα. 2 Φωτογραφίες από τις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις της Παγκρήτιας Έκθεσης, στην Αθήνα. ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2015 Προϊόντα Γεύσεις Υπηρεσίες Πολιτισμός ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

TRANSPORT LEARNING Εκπαιδευτικές ενότητες για δήμους και υπηρεσίες ενέργειας

TRANSPORT LEARNING Εκπαιδευτικές ενότητες για δήμους και υπηρεσίες ενέργειας TRANSPORT LEARNING Εκπαιδευτικές ενότητες για δήμους και υπηρεσίες ενέργειας istockphoto Περιεχόμενα Οι υπηρεσίες μας εν συντομία... 2 Δημιουργία μιας βάσης γνώσεων για τις περιφέρειες σύγκλισης της Ευρώπης...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ. Συνεργασίες και προοπτικές. Μάγδα Πιτσιάβα-Λατινοπούλου. Πρόεδρος Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας ΑΠΘ

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ. Συνεργασίες και προοπτικές. Μάγδα Πιτσιάβα-Λατινοπούλου. Πρόεδρος Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας ΑΠΘ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ. Συνεργασίες και προοπτικές Μάγδα Πιτσιάβα-Λατινοπούλου Πρόεδρος Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας ΑΠΘ ΜΕΛΗ Μάγδα Πιτσιάβα Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ TIPS - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008

ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ TIPS - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ TIPS - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 Καλώς ήλθατε στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο του TIPS. Το πρώτο αυτό τεύχος αναφέρεται στους στόχους και τις δραστηριότητες του έργου και έχει σκοπό να προωθήσει

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία και Ανάπτυξη...

Συνεργασία και Ανάπτυξη... Οκτώβριος 2014 Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του Αναπτυξιακού Σχεδίου Κρασοχωριών που δημιουργήθηκε με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση του κοινού και των συμβαλλόμενων φορέων

Διαβάστε περισσότερα

ITS Hellas Δομή και Ιστορία.

ITS Hellas Δομή και Ιστορία. ITS Hellas Δομή και Ιστορία. Στον συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα των Συστημάτων Ευφυών μεταφορών (Intelligent Transport Systems - ITS) και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εμπλεκόμενοι οργανισμοί οργανώνονται σε

Διαβάστε περισσότερα

Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων

Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ Στο έργο INVOLVE- Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων, που υποστηρίζεται από το

Διαβάστε περισσότερα

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ».

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Εισηγήτρια κα Ελευθερία Φτακλάκη, Αντιπεριφερειάρχης

Διαβάστε περισσότερα

τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών.

τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών. Πειραιάς, 25 Σεπτεµβρίου 2015 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πειραιάς, 31 Οκτωβρίου 2014 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Από τα

Διαβάστε περισσότερα

«Διαδικασία Συµµετοχής Η σωστή επιλογή προγράµµατος, εταιρικού σχήµατος και στρατηγικής. Η υποβολή της πρότασης»

«Διαδικασία Συµµετοχής Η σωστή επιλογή προγράµµατος, εταιρικού σχήµατος και στρατηγικής. Η υποβολή της πρότασης» Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

(Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 7.6.2008 C 141/27 V (Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων 2008 Πρόγραμμα Πολιτισμός (2007-2013) Υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος: πολυετή σχέδια συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Βρυξέλλες, 14 Απριλίου 2014

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Βρυξέλλες, 14 Απριλίου 2014 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Βρυξέλλες, 14 Απριλίου 2014 Συντονισμένη δράση για την επιβολή της νομοθεσίας οδηγεί σε μεγαλύτερη συμμόρφωση με τα δικαιώματα των καταναλωτών στους δικτυακούς τόπους εμπορίας

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνιακό σχέδιο Εθνικού Αγροτικού Δικτύου

Επικοινωνιακό σχέδιο Εθνικού Αγροτικού Δικτύου Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Επικοινωνιακό σχέδιο Εθνικού Αγροτικού Δικτύου Απρίλιος 2015 Όραμα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Σκοποί Επικοινωνιακού σχεδίου ΕΑΔ Αποδέκτες επικοινωνιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΣΗΜΑ Α.Ε. BEE GROUP Α.Ε.»

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΣΗΜΑ Α.Ε. BEE GROUP Α.Ε.» Θέμα: Δράσεις δημοσιότητας και προβολής, εμπλοκή τοπικών τουριστικών φορέων και οφέλη στα πλαίσια του έργου «Τουριστική Προβολή Ικαρία - Φούρνοι» Ο Δήμος Ικαρίας χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και υλοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες Δίκτυο για έναν Ιδανικό Στρατηγικές Προτεραιότητες Πλαίσιο έργου Το Δίκτυο Για έναν Ιδανικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Για ένα Ιδανικό», συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη Ιστορία του Έργου

Σύντομη Ιστορία του Έργου Σύντομη Ιστορία του Έργου Η ιστορία του «LOCPROII» βρίσκει τις ρίζες της στην επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός έργου Interreg IIIA με όνομα «LOCPRO». Η εκ των υστέρων γνώση από το «LOCPRO» κατέστησε εμφανές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 (προσωρινά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 (προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πειραιάς, 30 Σεπτεµβρίου 2014 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ (προσωρινά στοιχεία) Από

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφία από Harry Schiffer, FGM AMOR Walking Αudit (Έλεγχος Ποιότητας Πεζής Μετακίνησης) στη Βουδαπέστη

Φωτογραφία από Harry Schiffer, FGM AMOR Walking Αudit (Έλεγχος Ποιότητας Πεζής Μετακίνησης) στη Βουδαπέστη Αριθμός Συμβολαίου IEE/08/566/S12.528405 ACTIVE ACCESS Φωτογραφία από Harry Schiffer, FGM AMOR Walking Αudit (Έλεγχος Ποιότητας Πεζής Μετακίνησης) στη Βουδαπέστη D4.1 ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ WALKING AUDITS

Διαβάστε περισσότερα

Κάτι συμβαίνει στο Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης! Πάρε μέρος - Ωφελήσου! Καθ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς ΑΠΘ

Κάτι συμβαίνει στο Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης! Πάρε μέρος - Ωφελήσου! Καθ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς ΑΠΘ Το έργο SmartMove για την προώθηση της χρήσης των δημοσίων συγκοινωνιών σε αγροτικές & περι- αστικές περιοχές και η Ελληνική «Καμπάνια Ενεργού Συμβουλευτικής Κινητικότητας» Κάτι συμβαίνει στο Λαγκαδά της

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα διαλόγου για νέους

Προγράμματα διαλόγου για νέους Προγράμματα διαλόγου για νέους Ποιος είναι ο στόχος αυτής της δράσης; Η δράση αυτή προωθεί την ενεργό συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό βίο και ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από ζητήματα και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26 Σεπτεμβρίου 2016 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ (ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Από

Διαβάστε περισσότερα

IEE Project BiogasIN

IEE Project BiogasIN IEE Project BiogasIN Σύνοψη των εκδηλώσεων ενίσχυσης ικανοτήτων για χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε θέματα βιοαερίου στην Ελλάδα D.5.7.4 WP5 Σιούλας Κωνσταντίνος Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης

Διαβάστε περισσότερα

A8-0061/19. Santiago Fisas Ayxelà Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2020 έως 2033 COM(2016)0400 C8-0223/ /0186(COD)

A8-0061/19. Santiago Fisas Ayxelà Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2020 έως 2033 COM(2016)0400 C8-0223/ /0186(COD) 8.6.2017 A8-0061/19 Τροπολογία 19 Petra Kammerevert εξ ονόματος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Έκθεση Santiago Fisas Ayxelà Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2020 έως 2033 COM(2016)0400

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εφαρμογών έξυπνης πόλης Σε Δήμους της Κύπρου, της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου Smart Cities Χανιά Δεκέμβριος 2018

Ανάπτυξη εφαρμογών έξυπνης πόλης Σε Δήμους της Κύπρου, της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου Smart Cities Χανιά Δεκέμβριος 2018 Ανάπτυξη εφαρμογών έξυπνης πόλης Σε Δήμους της Κύπρου, της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου Smart Cities Χανιά Δεκέμβριος 2018 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς πόρους της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική συνοχής και η ενεργειακή πρόκληση: ενίσχυση των αποτελεσµάτων στις περιφέρειες της ΕΕ

Πολιτική συνοχής και η ενεργειακή πρόκληση: ενίσχυση των αποτελεσµάτων στις περιφέρειες της ΕΕ IP/08/267 Βρυξέλλες, 20 Φεβρουαρίου 2008 Πολιτική συνοχής και η ενεργειακή πρόκληση: ενίσχυση των αποτελεσµάτων στις περιφέρειες της ΕΕ Η κα Danuta Hübner, Επίτροπος αρµόδια για θέµατα περιφερειακής πολιτικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 26/09/2017. Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2017 Η αειφορία στο επίκεντρο

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 26/09/2017. Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2017 Η αειφορία στο επίκεντρο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 26/09/2017 Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2017 Η αειφορία στο επίκεντρο Όπως είναι ευρέως γνωστό, η 27 η Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 8 Σεπτεμβρίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016 Από τα στοιχεία της έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί. Τουρισμός και Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ

European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί. Τουρισμός και Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Τουρισμός και Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ Αντίγραφα της αίτησης σε ηλεκτρονική μορφή υπάρχουν στη ιστοσελίδα www.cyprus-eden.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ 2016-2017 Η ενθάρρυνση της καινοτομίας και η προώθηση της δικτύωσης αποτελούν βασικά μέσα για την επίτευξη των

Διαβάστε περισσότερα

CONNECT: Virtual Mobility

CONNECT: Virtual Mobility CONNECT: Virtual Mobility Ενώνοντας νέους ανθρώπους στην Ευρώπη Αναφορά: Αξιολόγηση προϊόντων Εκτελεστική Περίληψη Erasmus+ Key Action 2: Strategic Partnerships Αριθμός Αναφοράς Έργου:: 2014-UK01-K1205-011954

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ 10 η Συνάντηση Εθνικών Αγροτικών Δικτύων ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Ημερομηνία 20-21 Μαρτίου 2018 Τόπος Διοργανωτές Συμμετέχοντες Neuhardenberg - Γερμανία Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Θέμα: «Η ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό στο

Διαβάστε περισσότερα

κοινοποιούνται επιτεύγματα ώστε να προάγεται η κοινωνική πρόοδος και η ολόπλευρη και καθολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

κοινοποιούνται επιτεύγματα ώστε να προάγεται η κοινωνική πρόοδος και η ολόπλευρη και καθολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Ιστορικό Στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2017, διοργανώθηκε στο Πεκίνο και τη Σαγκάη το Πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για την Ανάπτυξη των Μουσείων Επιστημών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Belt and Road». Στόχος της

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση Πράσινης Επιχειρηματικότητας σε Τοπικό Επίπεδο

Προώθηση Πράσινης Επιχειρηματικότητας σε Τοπικό Επίπεδο ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Προώθηση Πράσινης Επιχειρηματικότητας σε Τοπικό Επίπεδο Βαγγέλης Μαρινάκης Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. στην

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.12.2013 COM(2013) 913 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,

Διαβάστε περισσότερα

ShMILE 2. «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο»

ShMILE 2. «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο» ShMILE 2 «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο» ρηματοδοτικό Μέσο Έχει εγκριθεί στον Άξονα Προτεραιότητας Ειδικότερα στο Μέτρο Τίτλος Έργου Στόχος του Έργου 2 2.1 EUROPEAN

Διαβάστε περισσότερα

EUROCONTRACT Πιλοτικό έργο Σoυηδία Δήμος του Nyköping

EUROCONTRACT Πιλοτικό έργο Σoυηδία Δήμος του Nyköping EUROCONTRACT Πιλοτικό έργο Σoυηδία Δήμος του Nyköping Περίπτωση μελέτης εφαρμογής Ενεργειακών Υπηρεσιών, χωρίς να έχει συμπεριληφθεί χειρισμός και συντήρηση από την ΕΕΥ Χώρα Σουηδία Έργο Η χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ EΡΓΟ MMWD ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΤΟ EΡΓΟ MMWD ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - MMWD Εργαλεία Πολιτικής για το στρατηγικό σχεδιασμό των περιφερειών και των πόλεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ΤΟ EΡΓΟ MMWD ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γεράσιμος

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δελτίου Τύπου του Προγράμματος T Story

3 ο Δελτίου Τύπου του Προγράμματος T Story 3 ο Δελτίου Τύπου του Προγράμματος T Story Επίσημο Δελτίο Τύπου του Προγράμματος T Story Storytelling Applied to Training,χρηματοδοτούμενο από ό τη δράση «Κύρια Δραστηριότητα 3 Τεχνολογίες Πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του Γραφείου Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων του Τ.Ε.Ε.

Παρουσίαση του Γραφείου Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων του Τ.Ε.Ε. Παρουσίαση του Γραφείου Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων του Τ.Ε.Ε. Χ. Δούκας, Ν. Ανουσάκης SEAP-PLUS: Adding to SEAP more participants, more content across Europe IEE/11/978/SI2.615950 SEAP + (1/2)

Διαβάστε περισσότερα

ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε;

ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε; ShMILE II ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε; Alpha MENTOR Αναστασία Χατζηνικολάου Αρχιτέκτων Περιβαλλοντολόγος Σοφία Ναταλία Μποέμη

Διαβάστε περισσότερα

Δηλώσεις επίσημων προσκεκλημένων

Δηλώσεις επίσημων προσκεκλημένων Δηλώσεις επίσημων προσκεκλημένων Δήλωση κ. Peter Bakker, President, World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) «Το Action2020 είναι η πλατφόρμα, βάση της οποίας το WBCSD και τα μέλη του

Διαβάστε περισσότερα

(Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 3.7.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 151/25 V (Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων Πρόγραμμα Πολιτισμός (2007-2013) Υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής Υπογράφηκε σήμερα 09/04 από την Υπουργό Ανάπτυξης,

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2013 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2013 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2013 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Διεύθυνση: Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών Τμήμα: Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ. Το έργο Κοινοπραξία - Στόχοι - Χρονοδιάγραμμα. Μελέτες Ανάγκες - Προβλήματα - Πολιτικές - Συστάσεις

ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ. Το έργο Κοινοπραξία - Στόχοι - Χρονοδιάγραμμα. Μελέτες Ανάγκες - Προβλήματα - Πολιτικές - Συστάσεις 1 ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Το έργο Κοινοπραξία - Στόχοι - Χρονοδιάγραμμα Μελέτες Ανάγκες - Προβλήματα - Πολιτικές - Συστάσεις Δράσεις Εργαλειοθήκη Διαδικτυακή πλατφόρμα 2 ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΛΑΊΣΙΟ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΊ ΓΙΑ ΤΟ ΈΡΓΟ Άξονας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία) Εκατομμύρια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 30 Ιουλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία)

Διαβάστε περισσότερα

PROFORBIOMED ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Ενημερωτικό Φυλλάδιο 2. (Σεπτέμβριος 2014)

PROFORBIOMED ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Ενημερωτικό Φυλλάδιο 2. (Σεπτέμβριος 2014) PROFORBIOMED ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Ενημερωτικό Φυλλάδιο 2 (Σεπτέμβριος 2014) Δράσεις του Προγράμματος PROFORBIOMED Το Πρόγραμμα PROFORBIOMED Το έργο PROFORBIOMED επιχειρεί

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη»

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 13 Μαρτίου 2014 Θέμα: «Η ανάγκη για οριζόντια τεχνική υποστήριξη των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

UNIVERSITY OF THE AEGEAN Research Unit

UNIVERSITY OF THE AEGEAN Research Unit ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG IVC 2007-2013 Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας & Μεταφορά Καλών Πρακτικών Δεύτερη Πρόσκληση ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και οι αναπτυξιακοί φορείς σε τοπικό και περιφερειακό

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα για τη Συμμετοχή της Κύπρου. Στο Πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ το Πρόγραμμα Πλαίσιο για Έρευνα και Καινοτομία. της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αποτελέσματα για τη Συμμετοχή της Κύπρου. Στο Πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ το Πρόγραμμα Πλαίσιο για Έρευνα και Καινοτομία. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αποτελέσματα για τη Συμμετοχή της Κύπρου Στο Πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020 το Πρόγραμμα Πλαίσιο για Έρευνα και Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014-2020 Εισαγωγή H παρούσα Έκθεση αφορά στην αποτύπωση της συμμετοχής

Διαβάστε περισσότερα

«Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα»

«Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα» «Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα» του Andrea Campagna, τεχνικού & επιστημονικού συντονιστή του έργου FutureMed Project n 2S-MED11-29 Project co-funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισµός του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ιωάννη Σγουρού στη ενηµερωτική εκδήλωση της Marketing Greece 14.6.13

Χαιρετισµός του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ιωάννη Σγουρού στη ενηµερωτική εκδήλωση της Marketing Greece 14.6.13 Χαιρετισµός του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ιωάννη Σγουρού στη ενηµερωτική εκδήλωση της Marketing Greece 14.6.13 Αξιότιµοι: κα Υπουργέ, κ. Περιφερειάρχη, κ. ήµαρχε, κκ. εκπρόσωποι Τουριστικών Φορέων, κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση»

«Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση» Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Κοινωνική Σύμπραξη στο Ν. Κυκλάδων» σας καλωσορίζει στην Ημερίδα: «Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση» 23 Οκτωβρίου 2015 Πνευματικό Κέντρο Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως

Διαβάστε περισσότερα

Energy for Mayors Εργαλειοθήκη και Δράσεις Εκπαίδευσης:

Energy for Mayors Εργαλειοθήκη και Δράσεις Εκπαίδευσης: Energy for Mayors Εργαλειοθήκη και Δράσεις Εκπαίδευσης: Δίνοντας υποστήριξη σε Υποστηρικτές και Συντονιστές του Συμφώνου των Δημάρχων Έκθεση Αποτίμησης Το έγγραφο αυτό προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2009 (οριστικά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2009 (οριστικά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 21 Σεπτεμβρίου 2010 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες της ετήσιας πληρότητας κλινών κατά το, σε σχέση με το ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΤΟΥΣ 2007

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΤΟΥΣ 2007 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Πειραιάς, 24 Ιουλίου 2008 Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΤΟΥΣ (Οριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης

Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης Δρ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ Πρόεδρος Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 26-05-2010

Διαβάστε περισσότερα

INTELLIGENT TRANSPORT SYSTEMS IN SOUTH EAST EUROPE

INTELLIGENT TRANSPORT SYSTEMS IN SOUTH EAST EUROPE SEE-ITS Το έργο Το SEE-ITS είναι ένα διακρατικό έργο που στοχεύει στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των συστημάτων ITS στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, της εναρμόνισης και της διαλειτουργικότητάς τους. Το

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΜΕΡΟΣ Α : Στοιχεία για τους επισκέπτες της Ελλάδας 1. Αριθμός ημερών παραμονής στην Ελλάδα... 7 2. Αριθμός επισκέψεων στην Ελλάδα για διακοπές...

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη»

Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη» Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη» Ανθή Χαραλάμπους Διευθύντρια Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών Ημερίδα έργου Buy Smart+ στην Κύπρο 8 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

4η Συνεδρία. της Επιτροπής Παρακολούθησης των. Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των. Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής

4η Συνεδρία. της Επιτροπής Παρακολούθησης των. Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των. Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 4η Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2007-2013 Εισαγωγική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Β: ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S Ιnnοvation for Sustainable Tourism & Services in South Aegean Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο DG REGIO ΥΠ.ΟΙ.Ο Το Πρόγραµµα Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE

Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE Περιεχόμενα Περιεχόμενα Διαγραμμάτων...2 Εισαγωγή...3 Το δείγμα της έρευνας...3 Τα εργαλεία ενημέρωσης...4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ERASMUS+ ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας

ΕΘΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ERASMUS+ ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας ΕΘΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ERASMUS+ ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας ΜΑΡΘΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Θεσσαλονίκη, 26/9/2014 Βασική Δράση 1 Μαθησιακή κινητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ShMILE II: Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο Αντικείμενο του Έργου Αντικείμενο του παρόντος διαγωνισμού είναι η επιλογή Αναδόχου

Διαβάστε περισσότερα

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ)

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΝΑΥΣ»: «Αξιοποίηση Ναυτιλιακών Πληροφοριών στη Διαλειτουργικότητα Εφοδιαστικών Αλυσίδων Προμηθευτικής και Εξυπηρέτησης

Διαβάστε περισσότερα

[World Business Council for Sustainable Development] [OECD]

[World Business Council for Sustainable Development] [OECD] Βιώσιµη Κινητικότητα : Προς µια περιβαλλοντικά συµβατή µετακίνηση στις αστικές περιοχές µας Η πρώτη Ελληνική εφαρµογή στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη, 24 Μαΐου 2012 Βιώσιµη Κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη: Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ECC Η ιστορία του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Φροντίδας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ECC Η ιστορία του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Φροντίδας ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ECC Η ιστορία του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Φροντίδας Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Φροντίδας (ECC) ξεκίνησε το 2006 σαν ένα διετές πρόγραμμα με στόχο να δείξει αν οργανισμοί σε 6 χώρες

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το τεύχος. Τα ΤΟΠΣΑ σελ. 02. Σεμινάρια Κατάρτισης σελ. 03. Ημερίδα Δικτύωσης Αναπτυξιακών Συμπράξεων σελ. 04

Σε αυτό το τεύχος. Τα ΤΟΠΣΑ σελ. 02. Σεμινάρια Κατάρτισης σελ. 03. Ημερίδα Δικτύωσης Αναπτυξιακών Συμπράξεων σελ. 04 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Η Σ Α. Σ. «Σ Υ Ν - Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Α Π Α Σ Χ Ο Λ Η Σ Η Σ» Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 - Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ 2 0 1 4, Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 Α.Σ. «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα