Α.Π ΓΧ/ΙΣ/ΠΚ/ΑΓΤ/ΜΣ 6 Μαρτίου 2014

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Α.Π. 1204 ΓΧ/ΙΣ/ΠΚ/ΑΓΤ/ΜΣ 6 Μαρτίου 2014"

Transcript

1 Α.Π ΓΧ/ΙΣ/ΠΚ/ΑΓΤ/ΜΣ 6 Μαρτίου 2014 Προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Γραφείο Υπουργού κ. Γιάννη Βρούτση Ενταύθα Κοιν: Οργανώσεις Δύναμης ΠΝΟ Κύριε Υπουργέ Περικοπές Κυρίων και Επικουρικών Συντάξεων Συνταξιούχων Ναυτεργατών Διασφάλιση θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών και διεύρυνσή τους στο μέλλον, κοινωνικοασφαλιστική προστασία και φορολογική μεταχείρισή τους Στη συνέχεια των όσων προφορικά σας αναπτύξαμε κατά την συνάντηση μας στις 21 Φεβρουαρίου 2014 στο Υπουργείο Εργασίας, επανερχόμαστε και με το παρόν υπόμνημά μας, και σας θέτουμε υπόψη τα παρακάτω τα οποία και είναι τα πλέον κύρια θέματα, που απασχολούν τους Έλληνες ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχους και τα οποία άπτονται της δικής σας αρμοδιότητας. Πριν προβούμε στην διατύπωση των αιτημάτων του κλάδου μας, οφείλουμε να προτάξουμε δύο ζητήματα κυρίαρχης σημασίας για τον κλάδο των Ελλήνων ναυτεργατών. Α. Το πρώτο και κύριο ζήτημα που προτάσσει η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας αφορά το θέμα της ΑΝΕΡΓΙΑΣ που μαστίζει τον κλάδο των ναυτεργατών και η οποία έχει φθάσει σε πράγματι τραγικά ύψη, όπως με λεπτομέρεια αναπτύσσουμε κατωτέρω στο οικείο κεφάλαιο. Β. Το δεύτερο ζήτημα που προτάσσει η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας αφορά τις συνεχείς μειώσεις και ψαλιδίσματα στις συντάξεις των Ελλήνων ναυτεργατών που, όπως φαίνεται και στον αμέσως κατωτέρω πίνακα, από το 2010 έως και σήμερα έχει υποστεί μειώσεις ύψους 55 %, πράγμα που δεν έχει συμβεί σε κανέναν άλλο κλάδο συνταξιούχων:

2 2 Πιο συγκεκριμένα: 1. Μειώσεις/κατάργηση επιδομάτων Ν. 3845/2010, άρθ.3, τταρ Τα Δώρα Χριστουγέννων (400 ), Πάσχα (200 ) και το Επίδομα Αδείας (200 ) χορηγούνται εφόσον ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 60 έτος. Αν το άθροισμα επιδομάτων και σύνταξης υπερβαίνει τα 2500 τότε το επίδομα δεν καταβάλλεται ολόκληρο αλλά τμηματικά μέχρι να συμπληρωθούν τα Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Ν. 3863/2010, άρθ.38 (Ασφαλιστικό) και Ν. 3865/2010, άρθ.11 Από γίνεται παρακράτηση στις κύριες συντάξεις για ποσά: 1.400, ,00 3 % 1.700, ,00 6 % 2.000, ,00 7 % 2.300, ,00 9 % 2.600, ,00 10 % 2.900, ,00 12 % 3.200,01-3,500,00 13 % 3.500,01 - άνω 14 % 3. Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Ν. 3986/2011, άρθ.29 (Μεσοπρόθεσμο) Για τα έτη 2010 έως και 2014 (δηλώσεις ) γίνεται παρακράτηση στα Εισοδήματα: % % % και άνω 4% 4. Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Ν. 3986/2011, άρθ.44 (Μεσοπρόθεσμο) Από στους συνταξιούχους του ΝΑΤ που δεν έχουν συμπληρώσει το 60 έτος παρακρατείται στις Κύριες Συντάξεις: 1700, % 2300, % 2900,01 - και άνω 10% Όπου συντρέχουν λόγοι παρακράτησης του ανωτέρω δεν γίνεται η παρακράτηση (2). 5. Ειδική Εισφορά Επικουρικής Σύνταξης Ν. 3986/2011, άρθ.44 (Μεσοπρόθεσμο) Μειώνεται από κατά: % % % % % % % 650 & άνω 10% 6. Ν. 4024/2011, άρθ. 2, παρ 2 (Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις μεσοπρόθεσμου ) Από στους συνταξιούχοι του ΝΑΤ που δεν εμπίπτουν στη μείωση της παρ.1 μειώνεται κατά 20% το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1200 Ευρώ. Η μείωση υπολογίζεται μετά από αφαίρεση (2) (4). 7. Κ.Υ.Α. αριθμός 476, 28/2/2012 (Αναπροσαρμογή Συντάξεων ΝΑΤ) Μειώνονται κατά 7% οι κύριες συντάξεις του ΝΑΤ αναδρομικά από 1/1/2012. Για τον υπολογισμό της μείωσης λαμβάνεται υπ όψιν η σύνταξη μείον το (2) (4) (5).

3 3 ΠΡΟΣΟΧΗ: Η συγκεκριμένη μείωση αφορά ΜΟΝΟΝ τους συνταξιούχους του ΝΑΤ. 8. Ν. 4093/2012, παρ. ΙΑ, Υποπαρ. ΙΑ5, σελίδα 5606 (Τρίτο Μνημόνιο) Από μειώνεται το άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης: % % όχι λιγότερο από 1425, % όχι λιγότερο από 1800, και πάνω 20% όχι λιγότερο από 2550,01 Η Μείωση υπολογίζεται μετά από αφαίρεση (2) (4) (5) (6) ( 7) Ν. 4093/2012, Υποπαρ. ΙΑ6. Καταργούνται τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το Επίδομα Αδειας. 9. Διαδοχική Ασφάλιση α) Ν. 3232/2004: Για κάθε έτος το ποσό από το ΙΚΑ μειώνεται κατά 6% (για κλάσμα έτους το αντίστοιχο) για αιτήσεις συνταξιοδότησης έως , για μεταγενέστερα 6% και μέχρι συμπλήρωσης του 60 ου έτους. Για ένσημα ΙΚΑ που αρχίζουν πριν ο χρόνος ΙΚΑ υπολογίζεται σαν θαλάσσια υπηρεσία, για ένσημα ΙΚΑ που αρχίζουν μετά λαμβάνεται υπ όψη το ποσό που καθορίζει το ΙΚΑ. β) Ν. 1711/1989: Όσοι δεν συμπληρώνουν 15ετή σύνθετη θαλάσσια υπηρεσία αλλά έχουν συνολικά 20 έτη με άλλο Ταμείο, μπορούν να θεμελιώσουν σύνταξη από το ΝΑΤ, αν στο ΙΚΑ ή ΤΕΒΕ δεν θεμελιώνουν σύνταξη λόγω ηλικίας και θα πάρουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στο ΝΑΤ το οποίο είναι αρκετά μικρό. Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό από την κατά τα άνω αντιπαράθεση αμέσως καταδεικνύεται ότι το σύνολο της μείωσης της κυρίας σύνταξης μαζί με την επικουρική των Ελλήνων Ναυτεργατών έχουν μειωθεί από το 2010 έως και σήμερα κατά 55 %, πράγμα που δεν έχει συμβεί σε κανέναν άλλο κλάδο συνταξιούχων. Στην πράξη, αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, οπισθοδρόμηση και παραπέρα συμπίεση των Ελλήνων ναυτεργατών, με αποτέλεσμα να καθίστανται έρμαια των εργοδοτών, αυξάνοντας τους το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας με τελική κατάληξη να υποθηκεύεται το παρόν και το μέλλον των ιδίων και των οικογενειών τους και πρωτίστως των νέων. Αντί, δηλαδή, η Πολιτεία να επιδείξει μία ιδιαίτερη μεταχείριση, λόγω ακριβώς της ιδιομορφίας του ναυτικού επαγγέλματος και της ιδιαίτερης προσφοράς του στην Εθνική Οικονομία με το πολύτιμο ναυτιλιακό μας συνάλλαγμα, όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά αντιμετώπισε τους Έλληνες ναυτεργάτες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας τους οποίους και επιβάρυνε έτι περαιτέρω από ό,τι έπραξε για τους λοιπούς συνταξιούχους της Χώρας. Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα είναι και η μείωση των συντάξεων των ναυτεργατών σε εκτέλεση της Κ.Υ.Α. αριθμός 476, 28/2/2012 με την οποία και μειώθηκαν ΜΟΝΟΝ τους συνταξιούχους του ΝΑΤ. οι κυρίες συντάξεις κατά 7% και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2012.

4 4 Αλλά και ως ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της μεταχείρισης αναφέρουμε ότι ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη ήδη από τον Αύγουστο του 2013 σας έχει αποστείλει Ειδικό Πόρισμα σχετικά με την βάση υπολογισμού εισφοράς συνταξιούχων υπέρ κλάδου Ασθενείας σε είδος, μετά τις διαδοχικές μειώσεις συνταξιούχων, και σας εκθέτει ότι ο τρόπος υπολογισμού της κράτησης υπέρ του κλάδου ασθενείας που προβλέπει το με αριθμό πρωτ. ΜΠΔΣ/10362/1961/ έγγραφο του ΓΓΚΑ είναι εσφαλμένος ως νομικά α βάσιμος εντούτοις μέχρι και σήμερα το συγκεκριμένο πόρισμα αγνοήθηκε παντελώς και εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο εσφαλμένος και νομικά αβάσιμος ως άνω υπολογισμός. Σας επισυνάπτουμε το θέματι Πόρισμα και αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας. Β. Όπως προτάσσουμε και στην αρχή του παρόντος υπομνήματός μας το πλέον κύριο θέμα που ταλανίζει, και μαστίζει στην κυριολεξία, τον κλάδο των ναυτεργατών είναι η ΑΝΕΡΓΙΑ η οποία και έχει φθάσει σε πράγματι τραγικά ύψη. Η Διασφάλιση θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών και διεύρυνσή τους στο μέλλον καθώς και η κοινωνικοασφαλιστική προστασία και η φορολογική τους μεταχείριση τους αποτελούν θέματα άμεσης προτεραιότητας. Πριν προχωρήσουμε δε στην ανάπτυξη των παραπάνω ζητημάτων, θεωρούμε σκόπιμο να προβούμε στις παρακάτω επισημάνσεις. Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα της ελληνόκτητης εμπορικής ναυτιλίας συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός Ελλάδος με αποτέλεσμα στα πλοία αυτά να κυματίζουν κάθε είδους σημαίες ευκαιρίας, αντί της γαλανόλευκης, από τις «πιο γνωστές» μέχρις ακόμα εκείνες εξωτικών παραδείσων. Τούτο συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια έχουν δοθεί στον Ελληνικό εφοπλισμό μια σειρά προνομίων και διευκολύνσεων προκειμένου η Ελληνική σημαία να καταστεί ελκυστική, ώστε να επαναπατρισθούν τα εκτός Ελληνικού νηολογίου πλοία, με πλέον πρόσφατη την νέα τροποποίηση του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης των πλοίων (2006), περί της οποίας γίνεται αναφορά σε άλλο σημείο του παρόντος. Δυστυχώς, η συρρίκνωση της άλλοτε μεγάλης ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας συνεχίζεται με καθοδικούς ρυθμούς σε βαθμό που την έχει οδηγήσει στην έβδομη θέση παγκοσμίως, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα ελέγχει το 21,11% της ναυτιλίας της ΕΕ, ευρισκόμενη στην δεύτερη θέση κατάταξης. Αποτέλεσμα της παραπάνω συρρίκνωσης της ελληνικής ναυτιλίας υπήρξε η μείωση, του αριθμού των Ελλήνων ναυτεργατών αξιωματικών και κατωτέρων πληρωμάτων (περί τους σήμερα), όταν ο αντίστοιχος αριθμός πριν από τρεις δεκαετίες ήταν ναυτεργάτες, η μείωση του ναυτιλιακού συναλλάγματος και η αποδυνάμωση των οικονομικών των Ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας μας. Σημειώνεται ότι ο όγκος των θέσεων εργασίας έχει περιορισθεί στην επιβατηγό ναυτιλία ακτοπλοΐα, ενδοκοινοτικές μεταφορές και κρουαζιερόπλοια. Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η ύπαρξη των σημαιών ευκαιρίας έχει οδηγήσει σε απορύθμιση της διεθνούς ναυτιλίας με ολέθριες επιπτώσεις στην απασχόληση όλων ανεξαιρέτως των ναυτεργατών και πρωτίστως των Ελλήνων. Η

5 5 απουσία γνήσιου δεσμού (genuine link) μεταξύ σημαίας του πλοίου και εθνικότητας του εφοπλιστή έχει δημιουργήσει ένα σκοτεινό και ομιχλώδες καθεστώς αδιαφάνειας σε ό,τι αφορά την λειτουργία των σημαιών αυτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα για τους ναυτεργάτες. Oι Έλληνες ναυτεργάτες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να συρθεί ο πέπλος της αδιαφάνειας που καλύπτει την δομή των σημαιών ευκαιρίας, ώστε να επιτευχθεί η εξάλειψη των σημαιών αυτών, η λειτουργία των οποίων αποδυναμώνει το εθνικό νηολόγιο της χώρας μας, τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών, ενώ αποδεκατίζει τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία. Συνεπώς, εκτιμούμε ότι άμεση προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η καταπολέμηση σε όλα τα διεθνή fora των σημαιών ευκαιρίας, οι οποίες συνιστούν την απαράδεκτη και σκοτεινή πλευρά της διεθνούς ναυτιλίας, ώστε να πάψουν να διαθέτουν οι σημαίες αυτές συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα έναντι της Ελληνικής από τη μια μεριά και παράλληλα να ενδυναμωθεί και αποσαφηνισθεί η έννοια του γνήσιου δεσμού, υποστηρίζοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ειδικότερα δε του Γενικού Γραμματέα και των σχετικών Επιτροπών του Οργανισμού που συζητούν το θέμα αυτό τα τελευταία χρόνια. Η δεύτερη επισήμανση αφορά την πολιτική που ασκήθηκε σταθερά από την χώρα μας από την μεταπολεμική περίοδο και μετά, η οποία απέτυχε στην πράξη να δημιουργήσει τις σταθερές εκείνες οι οποίες θα μπορούσαν να διασφαλίσουν καθεστώς πλήρους απασχόλησης στους Έλληνες ναυτεργάτες, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό της αντίστοιχης συνταγματικής υποχρέωσης της Ελληνικής Πολιτείας για την εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς εργασίας και για τον δικό μας κλάδο, ενώ όπως προαναφέραμε υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη προς τον εφοπλισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια συζητείται, μεταξύ άλλων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η απαράδεκτη, από κάθε πλευρά, έννοια της flexicurity (δηλ. συνδυασμός ευέλικτων μορφών απασχόλησης και ασφάλειας δήθεν της εργασίας, ως πανάκεια τάχα για να καταστεί ανταγωνιστικότερος ο εργαζόμενος της ΕΕ), εφεύρημα και αυτό της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, που κατά την άποψή μας είναι συνώνυμος με την flexexploitation (δηλ. ευελιξία στην εκμετάλλευση των εργαζομένων) ενώ παράλληλα εντείνονται οι αξιώσεις για ακόμη πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι δυνάμεις της αγοράς από μόνες τους οδηγούν σε πλήρη αναρχία, πράγμα που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τον πλέον περίτρανο τρόπο τον Σεπτέμβρη του 2008 με την κρίση που έπληξε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, αρχής γενομένης από την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματός τους που σιγά-σιγά πέρασε και στις οικονομίες των Ευρωπαϊκών χωρών και όχι μόνο. Όπως και σεις θα διαπιστώνετε, και ως πολιτικό πρόσωπο αλλά και ως απλός πολίτης, τα μέτρα λιτότητας που προώθησαν Τρόικα και Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις στις χώρες που υπήχθησαν σε Μνημόνια, όπως στην Χώρα μας, είχαν το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Αντί να επιφέρουν οικονομική ανάπτυξη και να

6 6 δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, οι πολιτικές αυτές διέλυσαν κυριολεκτικά τις θέσεις εργασίας και εμπόδισαν την οικονομική ανάπτυξη. Επί πλέον, γίνεται σαφές ότι διαλύοντας το κράτος πρόνοιας και αποδυναμώνοντας το συνδικαλιστικό κίνημα, αυτά τα δύο υπήρξαν οι κύριοι στόχοι των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν στις χώρες αυτές. Η κρίση αυτή συνιστά de facto αποτυχία των κανόνων της αγοράς που, όπως είναι γνωστό, βασίζονται στην ελεύθερη οικονομία, χωρίς να υπάρχει το κατάλληλο κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Κατά συνέπεια, είναι ανάγκη αλλαγής ρότας της παγκόσμιας οικονομίας προς την κατεύθυνση εγκαθίδρυσης ενός νέου οικονομικού συστήματος απαλλαγμένου από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και τον μετασχηματισμό των διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Το ζητούμενο είναι, ο μετασχηματισμός αυτός να οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας πλέον αναπτυξιακής ατζέντας, κεντρικός άξονας της οποίας θα είναι η κοινωνική προστασία, σε ολόκληρο το εύρος της, προς όφελος όλων των εργαζομένων ναυτεργατών και χερσαίου χώρου και ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι, ειδικά σε ό,τι αφορά τον χώρο της ναυτιλίας, απαιτείται άμεσα η επαναρρύθμιση της παγκόσμιας ναυτιλίας, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι το έμψυχο δυναμικό της, οι ναυτεργάτες. Τέλος, η τρίτη επισήμανση επικεντρώνεται στις αλλεπάλληλες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων όχι μόνον των ποντοπόρων πλοίων, 11 τον αριθμό τα τελευταία τριάντα χρόνια- αλλά και των προσφάτων δραματικών των μειώσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας με τον Ν. 4150/2013 για την ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ και των επίσης προσφάτων μειώσεων στα πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία, οι οποίες μειώσεις, πέραν των αυτονόητων επιπτώσεων που είχαν στην αγορά εργασίας του ναυτεργατικού δυναμικού, οδήγησαν σε περαιτέρω αποδυνάμωση των Ασφαλιστικών Ταμείων των ναυτεργατών σε βαθμό που η επιχορήγησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό να αποτελεί μόνιμη αναγκαιότητα προκειμένου να καταβάλλονται απρόσκοπτα οι συντάξεις για τους απόμαχους του κύματος. Η Διοίκηση της ΠΝΟ από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε διαβούλευση το άνω (τότε) Πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της καταδικάζοντας το ομόφωνα και απαιτώντας την άμεση απόσυρσή του. Κεντρική θέση της Ομοσπονδίας υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ότι το νομοθέτημα του ΥΝΑ αποτελεί ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει για τους Έλληνες ναυτεργάτες, ιδιαίτερα για εκείνους που απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία. Η θέση που είχαμε διατυπώσει στο συγκεκριμένο Σχέδιο, όπως και στο νεότερο Σχέδιο Νόμου που έφερε ο καθ ύλη αρμόδιος Υπουργός (τότε) στη Βουλή για συζήτηση, υπήρξε ότι καταργεί εκ βάθρων το θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και τη δεκάμηνη απασχόληση στην Ακτοπλοΐα, ενώ προκειμένου για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζει τον θεσμό της ΣΣΕ, μια και

7 7 εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος. Ειδικότερα, η οργανική σύνθεση του προσωπικού Ε/Γ ή Ε/Γ-Ο/Γ κάθε πλοίου ξεχωριστά θα διαμορφώνεται πλέον με βάση τον απαιτούμενο αριθμό των ναυτικών για την στελέχωση των σωστικών μέσων και όχι ανάλογα με τους κόρους, την ιπποδύναμη, τις κλίνες ή τους επιβάτες όπως ισχύει σήμερα, καταστρατηγώντας έτσι τις ισχύουσες διατάξεις περί καθορισμού των οργανικών συνθέσεων με Προεδρικά Διατάγματα, που αφορά το σύνολο των πλοίων, που εντάσσονται σε κάθε μία συγκεκριμένη κατηγορία. Εξ άλλου, στον χώρο των ακτοπλοϊκών πλοίων καταργήθηκε το ισχύον όριο ηλικίας των 35 ετών για την απομάκρυνση ή την δρομολόγηση των πλοίων αυτών. Επίσης, στην Ακτοπλοΐα απελευθερώνονται έτι περαιτέρω οι προϋποθέσεις παραλαβής επιβατών από τα τουριστικά πλοία, που έχουν δικαίωμα περιηγήσεων από ενδιάμεσους ελληνικούς λιμένες, αφού πλέον καταργείται η προϋπόθεση των επιβατών- περιηγητών κατά ομάδες. Ακόμη, οι οργανικές συνθέσεις Γενικών Υπηρεσιών ακτοπλοϊκών πλοίων μειώθιηκαν δραστικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στο ήμισυ και πλέον των μέχρι της ψήφισης του συγκεκριμένου νόμου 4150/2013 θεσμοθετημένων με την κείμενη νομοθεσία (Π.Δ. 177/1974) οργανικών συνθέσεων των ναυτεργατών των Γενικών Υπηρεσιών (προσωπικό οικονομικών υπηρεσιών, προσωπικό τροφοδοσίας, προσωπικό ενδιαιτημάτων και προσωπικό μαγειρείων). Επί πλέον, καταργήθηκε η ισχύουσα μέχρι τότε δεκάμηνη δρομολόγηση των συμβατικών ακτοπλοϊκών πλοίων και η επτάμηνη των ταχυπλόων με άμεσο αποτέλεσμα, πλέον της αναστατώσεως στην ομαλή σύνδεση των νησιών και στην ευθεία απώλεια θέσεων εργασίας κι ακόμη καταργούνται οι διατάξεις του Ν. 2932/2011 για τις προϋποθέσεις εκτέλεσης ενδομεταφορών για την αντικατάσταση των δρομολογημένων πλοίων και την διακοπή εκτέλεσης δρομολογίων μέχρι 45 ημέρες. Τέλος, με τις νέες ρυθμίσεις για την απελευθέρωση περιηγητικών πλόων με ξένη σημαία παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς επιβατών και σε τουριστικά περιηγητικά πλοία με σημαία τρίτων χωρών. Απαίτηση της Διοίκησης της ΠΝΟ εξακολουθεί να είναι η κατάργηση του παραπάνω αντεργατικού Νόμου και η επαναφορά στο προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς των διατάξεων εκείνων που θίγουν τη ναυτική εργασία. Πώς όμως θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων Ναυτεργατών και η διεύρυνση τους στο μέλλον; Είναι γνωστό ότι η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος που μεριμνά για την δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού». (άρθρο 22 πργ. 1 του Συντάγματος). Η ανωτέρω συνταγματική επιταγή, η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα της εργασίας όλων και την αντίστοιχη υποχρέωση - προστασία της από το Κράτος το οποίο ο συνταγματικός νομοθέτης ανέθεσε την μέριμνα για την δημιουργία

8 8 συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών, δυστυχώς πλήττεται βάναυσα στο χώρο της ναυτικής εργασίας. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε σειρά παραβιάσεων και καταστρατήγησης διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, αλλά και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που έχουν κατ επανάληψη τεθεί υπόψη των αρμοδίων Υπηρεσιών στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά για την οικονομία του χώρου και για τον λόγο ότι θα επαναλάβουμε τα αυτονόητα, δεν το πράττουμε. Αρκούμεθα να υπογραμμίσουμε με ιδιαίτερη έμφαση ότι εάν η ισχύουσα νομοθεσία, που αφορά στον χώρο της ναυτικής εργασίας, με τις διαπιστωμένες ατέλειες και αδυναμίες που παρουσιάζει, εφαρμοζόταν αυστηρά από τις εντεταλμένες προς τον σκοπό αυτό ελεγκτικές αρχές της Χώρας μας, θα είχε υπάρξει ανακούφιση τόσο για το κορυφαίο και μείζον για τους Έλληνες ναυτεργάτες θέμα της απασχόλησης όσο βεβαίως και στην ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών τους Ταμείων. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι επιβάλλεται η άμεση, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, λήψη μέτρων για την πάταξη των ελλείψεων σε ό,τι αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων με την επιβολή των κυρώσεων, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που προβλέπει, ανάλογα με το μέγεθος και την σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Διοίκηση της ΠΝΟ συνεπής προς τις αποφάσεις του 26 ου Τακτικού Παν-Ναυτικού Συνεδρίου της (Πειραιάς 3-4 Δεκεμβρίου 2002), διατύπωσε συνολική Πρόταση για την Απασχόληση, κωδικοποιώντας υπάρχουσες θέσεις της Ομοσπονδίας αλλά και τον προβληματισμό που ανεπτύχθη στο Συνέδριο. Την ανωτέρω Πρόταση υποβάλλαμε στους διατελέσαντες Υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και θεωρούμε σκόπιμο, για την δική σας ενημέρωση, να παραθέσουμε στο παρόν Υπόμνημα τα κύρια σημεία της. Η προσέλκυση νέων και παραμονή στο ναυτικό επάγγελμα συνιστά τον ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της απασχόλησης, η οποία αποτελεί την σταθερά εκείνη, η απουσία της οποίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία της όποιας προσπάθειας ενδυνάμωσής της. Είναι γεγονός, ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη ελλήνων ναυτεργατών, αξιωματικών και κατωτέρων πληρωμάτων, έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες στο μέλλον. Δυστυχώς, η κραυγή αγωνίας που εξέπεμψε ο τότε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών Neil Kinnock στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Δουβλίνου το 1996, ότι δηλ. ο ευρωπαίος ναυτεργάτης αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση, δεν έχει φτάσει ακόμα και σήμερα σε ευήκοα ώτα. Με ολοκληρωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις της, η Διοίκηση της ΠΝΟ διετύπωσε σειρά κινήτρων, τα οποία επεξεργασθήκαμε με ιδιαίτερη προσοχή, ενδεικτικά δε αναφέρουμε τα παρακάτω:

9 9 Καθιέρωση φυλλαδίου μαθητευομένου ναυτικού, φορολογική εξομοίωση των συνταξιούχων με τους εν ενεργεία Έλληνες ναυτεργάτες, αναβάθμιση των κυρίων συντάξεων και αναπροσαρμογή όλων στο 80% και παράλληλα οι αυξήσεις των συντάξεων να ακολουθούν της αυξήσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας χωρίς προϋποθέσεις, αναβάθμιση των παροχών των Ταμείων Προνοίας Αξιωματικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Ε.Ν., ουσιαστική βελτίωση των παρεχομένων από τον κλάδο υγείας παροχών στους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους, μείωση των ωρών εργασίας και αύξηση των ωρών ανάπαυσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα επιβατηγά πλοία, με στόχο την αποφυγή εντατικοποίησης της εργασίας των ναυτεργατών που συνεπάγεται κόπωση και άγχος παράγοντες που αποδεδειγμένα ευθύνονται για ναυτικά ατυχήματα. Η ναυτική εκπαίδευση μετεκπαίδευση αποτελεί την δεύτερη σταθερά της απασχόλησης και θέλουμε να τονίσουμε εμφαντικά ότι η δημιουργία Σχολών για κάθε κλάδο, ιδιαίτερα για τα κατώτερα πληρώματα, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να λάβουν ιδρυματική μορφή, ώστε οι παρεχόμενες γνώσεις να υπόκεινται σε συνεχή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του περιεχομένου τους, με απώτερο στόχο την αριστοποίηση της εκπαίδευσης του ναυτεργατικού δυναμικού της χώρας μας, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και προκλήσεις της ναυτιλίας, είναι ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, πράγμα που δυστυχώς και αυτό παραμένει άμεσο ζητούμενο. Πάγια σταθερά της Ομοσπονδίας μας συνιστά, όπως προαναφέραμε, η προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση των νέων που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα, μια και όπως όλοι γνωρίζουμε, η δεξαμενή του έμψυχου δυναμικού της χώρας μας έχει στερέψει επικίνδυνα. Το ζητούμενο, κατά την άποψή μας, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί το υπάρχον έλλειμμα ναυτεργατών και ιδιαίτερα αξιωματικών, η ανάγκη ανάδειξης της βελτίωσης της εικόνας της ναυτιλίας και η προαγωγή ποιοτικών και αναβαθμισμένων επιπέδων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των ναυτεργατών στα πλοία, με παράλληλη διασφάλιση της επαγγελματικής εξέλιξής τους, ώστε να διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνον εφ όσον οι ναυτεργάτες διαθέτουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Είναι γνωστό ότι ο κώδων του κινδύνου έχει ηχήσει εδώ και πολλά χρόνια και για την ναυτιλία της χώρας μας, όπως άλλωστε και για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές ναυτιλίες. Η θέση της Ομοσπονδίας μας είναι γνωστή, διαυγής και κρυστάλλινη, πλοία με Ελληνική σημαία, στελεχωμένα με Έλληνες ναυτεργάτες, οι οποίοι θα διαθέτουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Εδώ, πρέπει να επαναλάβουμε την επίσης γνωστή θέση μας για την ανάγκη αναβάθμισης του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), ειδικότερα δε, την άμεση πρόσληψη Καθηγητών με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια για την ομαλή λειτουργία των Σχολών αυτών. Ακόμη, η βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ, δίνοντας έμφαση, ανάμεσα στα άλλα, στην πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών, σύμφωνα με τα διεθνώς προβλεπόμενα και τις εκάστοτε απαιτήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

10 10 Σε κάθε περίπτωση, ο δημόσιος χαρακτήρας της ναυτικής εκπαίδευσης πρέπει να αποτελεί πάντα την κατευθυντήρια δύναμη του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης της χώρας μας. Πώς θα καταπολεμηθεί η ανεργία; Είναι γνωστό ότι πάγιο αίτημα της Διοίκησης της ΠΝΟ υπήρξεν ανέκαθεν η αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ με στόχο την αποτελεσματικότερη και σε ορθολογική βάση λειτουργία του, γεγονός που αναγνωρίσθηκε από το ΥΕΝΑΝΠ, το οποίο ανέλαβε κατ επανάληψη (1988, 1993 και 1994) πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ρόλου του Γραφείου, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Πρώτης προτεραιότητας θέμα είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των παρεχομένων στοιχείων της ανεργίας που ανακοινώνονται από το ΓΕΝΕ, ώστε να ανταποκρίνονται αυτά στην πραγματική κατάσταση της αγοράς εργασίας και να μην εμφανίζουν πραγματικότητα που μόνον εικονική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Είναι πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι η εκτόξευση της ανεργίας στον κλάδο μας έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη (περί το 40% του αριθμού των ενεργών ναυτεργατών), με αποτέλεσμα ειδικότητες ναυτεργατών, αξιωματικών και κατωτέρων πληρωμάτων, που στο παρελθόν δεν είχαν πληγεί στο βαθμό που σήμερα πλήττονται, να περιέρχονται σε κατάσταση ανεργίας. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι συνάδελφοί μας αυτοί, όχι μόνο να μην μπορούν να συντηρηθούν οι ίδιοι, αλλά ακόμη σοβαρότερο, οι οικογένειές τους να οδηγούνται στο περιθώριο και μάλιστα όταν το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται από το Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξευτελιστικά επίπεδα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ναυτεργάτες αυτοί διαθέτουν τις προϋποθέσεις εγγραφής στους καταλόγους ανεργίας του Γραφείου και επομένως να τους καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας. Απαγόρευση Εργασίας Συνταξιούχων Πάγια θέση της Διοίκησης της ΠΝΟ υπήρξε και εξακολουθεί, είναι η εναντίωση της στην επαναυτολόγηση συνταξιούχων ναυτεργατών και με σειρά εγγράφων μας στο παρελθόν είχαμε τοποθετηθεί επί του θέματος, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που και πποτε μπορεί να επιτρέπεται η επαναυτολόγηση των ναυτικών αυτών. Θεωρούμε αυτονόητο την αυστηρή εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης ΑΠ /22/2004 που αφορά τους «όρους, διαδικασίες, προϋποθέσεις εφαρμογής απαιτήσεων για την απασχόληση συνταξιούχων λόγω γήρατος ναυτικών». Απαιτείται καθιέρωση, σε κάθε περίπτωση, χορήγησης προ της επιστροφής του ναυτικού φυλλαδίου στον συνταξιούχο, βεβαίωσης από την πρωτοβάθμια ναυτεργατική οργάνωση περί μη προσφοράς εν ενεργεία ναυτεργατών, προκειμένου να ναυτολογηθεί ο συνταξιούχος.

11 11 Ειδικό Ταμείο Ανεργίας Η ίδρυση ανεξάρτητου Ειδικού Ταμείου Ανεργίας για τους Έλληνες ναυτεργάτες αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της απασχόλησης. Η Διοίκηση της ΠΝΟ με εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα έγγραφά της είχε διατυπώσει τις θέσεις της για την διαμόρφωση πλαισίου σύστασης και λειτουργίας ειδικού φορέα προστασίας των Ελλήνων ναυτεργατών από ανεργία και δια των εκπροσώπων της που μετείχαν σε Επιτροπή του ΥΕΝΑΝΠ η οποία δεν υφίσταται πλέον - που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό, προέβη σε αναλυτικό σχολιασμό προσχεδίου νόμου «περί Οργανισμού Απασχόλησης Ελλήνων Ναυτικών (ΟΑΕΝ)» και κατέθεσε σχετικές προτάσεις με το Α.Π από έγγραφό της. Δυστυχώς, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είχε διατυπωθεί από το τότε ΥΕΝΑΝΠ τον Μάιο του 2009, δεν προχώρησε μια και δεν ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία με αποτέλεσμα το κορυφαίο αυτό για την Ομοσπονδία μας ζήτημα να παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα και σαν τέτοιο να απαιτεί την άμεση επίλυσή του. Για την οικονομία του χώρου δεν θα επανέλθουμε σε όσα έχουμε εγγράφως διατυπώσει στο παρελθόν, θα αρκεστούμε όμως να επαναλάβουμε το αυτονόητο, ότι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), σύμφωνα με την Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, την «Χάρτα Δικαιωμάτων των Ναυτεργατών», όπως αποκαλείται πλέον, με την απαραίτητη αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του, συνιστά για την Ομοσπονδία μας πάγια και αμετάθετη θέση, την οποίαν είναι αποφασισμένη να υπερασπισθεί μέχρι κεραίας. Τέλος, για την ναυτεργασία τρεις πρέπει να είναι οι άξονες λειτουργίας του αναβαθμισμένου και εκσυγχρονισμένου ΓΕΝΕ, οι οποίοι εξειδικεύθηκαν με τα ανωτέρω έγγραφά μας, ήτοι απασχόληση, προστασία από αφερέγγυους εργοδότες και επιδόματα. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε ότι η αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ και η θέσπιση νομοθετικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας επιβάλλεται και για την πάταξη της μεσιτείας και του δουλεμπορίου που ασκείται σε βάρος των ναυτεργατών. Οι πρακτικές που ασκούνται από κάποιους ασυνείδητους μεσίτες, θύματα των οποίων έχουν κατ επανάληψη βρεθεί Έλληνες ναυτεργάτες, παραπέμπουν σε άλλες εποχές που δεν έχουν σήμερα καμία θέση. Δυστυχώς, η Ελληνική Πολιτεία δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με αποτέλεσμα εκατοντάδες Ελλήνων ναυτεργατών να καταβάλλουν τον ιδρώτα τους στους ασυνείδητους μεσίτες προκειμένου να ανεύρουν εργασία. Η προστασία των ναυτεργατών στις περιπτώσεις αφερεγγυότητας του εργοδότη συνιστά μια ακόμη πτυχή - εξίσου σοβαρή - του όλου θέματος της απασχόλησης, η οποία επιβάλλεται να ρυθμισθεί άμεσα. Πάγια και σταθερή θέση της Διοίκησης της ΠΝΟ υπήρξεν και εξακολουθεί να είναι η σύσταση φορέα σε εθνικό επίπεδο με εισφορές που θα επιβαρύνουν τους εφοπλιστές

12 12 και σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβαρύνουν τους ναυτεργάτες, για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης εγκατάλειψης ελληνικών πληρωμάτων, εντός και εκτός Ελλάδος, και ανεξάρτητα της σημαίας του πλοίου στο οποίο υπηρετούν από αφερέγγυους και κακοπληρωτές εφοπλιστές, στερώντας από τους ναυτεργάτες αυτούς το προϊόν του μόχθου τους, η προστασία του οποίου συνιστά αδιαφιλονίκητη και αυτονόητη πραγματικότητα για κάθε εργαζόμενο. Απαίτηση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας είναι η ανάληψη από Πολιτείας σχετικών πρωτοβουλιών με στόχο την προώθηση μιας συνολικής, δίκαιης και αποτελεσματικής επίλυσης του χρόνιου αυτού ζητήματος στη βάση των όσων προαναφέραμε. Εξειδίκευση παραμέτρων απασχόλησης Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών συναρτάται με μια σειρά παραμέτρων, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε τομέα της ναυτιλίας. Στις επόμενες παραγράφους προβαίνουμε σε συνοπτική, αλλά περιεκτική διατύπωση των κυρίαρχων παραμέτρων που αφορούν στην επιβατηγό και την ποντοπόρο ναυτιλία, διευκρινίζοντας ότι η παράθεση που ακολουθεί είναι ενδεικτική και δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι εξαντλεί το όλο θέμα. ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ Οφειλές δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων Το σοβαρότατο θέμα της οφειλής δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της Ακτοπλοΐας, εξελίσσεται σε αληθινή κοινωνική μάστιγα που καταταλαιπωρεί το χώρο της ναυτεργασίας, εξαντλώντας κάθε όριο και κάθε ανθρώπινη αντοχή, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει τους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους σε οικονομική εξαθλίωση. Οι διάφορες κατά καιρούς δεσμευτικές διαβεβαιώσεις εκ μέρους των Ακτοπλοϊκών εταιρειών, για εξόφληση των οφειλών αυτών και μάλιστα σε τακτικές ημερομηνίες, προ πολλού είχαν αποδειχθεί ως κενές περιεχομένου, με αποτέλεσμα να αναλάβει η ΠΝΟ συνδικαλιστική δράση αρχές Ιουνίου τρέχοντος έτους, εξασφαλίζοντας για τους ναυτεργάτες μέρος των οφειλομένων αποδοχών τους. Το πρόβλημα αυτό συνεχίζει να είναι υπαρκτό και επιβάλλεται η από μέρους σας ανάληψη κατά προτεραιότητα πρωτοβουλιών προκειμένου να υπάρξει οριστική επίλυσή του. Δεκάμηνη απασχόληση στην ακτοπλοΐα Η αυστηρή εφαρμογή της δεκάμηνης απασχόλησης των ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα αποτελεί πρώτιστο ζήτημα για την Ομοσπονδία και τους Έλληνες ναυτεργάτες. Δεδομένου ότι αριθμός ναυτιλιακών εταιρειών της ακτοπλοΐας καταστρατηγούν συστηματικά και παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία, επιβάλλεται η αυστηρή συμμόρφωση όλων των εταιρειών με τον Ν. 3569/2007.

13 13 Κατά συνέπεια απαιτούμε τον αυστηρό έλεγχο όλων των ακτοπλοϊκών πλοίων από τις Λιμενικές Αρχές προκειμένου να διαπιστώνεται η συμμόρφωσή τους προς την παραπάνω νομοθεσία. Τροποποίηση και αναβάθμιση των διατάξεων του Π.Δ. 177/74 Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αναμόρφωση προς τα πάνω και ο εκσυγχρονισμός του Προεδρικού Διατάγματος 177/74, με στόχο την θέσπιση νέου Π.Δ./τος με το οποίο θα διασφαλίζονται πλήρως οι θέσεις εργασίας των ναυτεργατών, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων και τις σχετικές προτάσεις μας, δηλ. με βάση τον αριθμό των επιβατών και όχι των κλινών. Εννεάμηνον επανδρώσεως Μεσογειακών/Τουριστικών πλοίων Η διάταξη του άρθρου 29 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Πληρωμάτων Μεσογειακών και Τουριστικών Επιβατηγών Πλοίων που αφορά το εννεάμηνον επανδρώσεως των πλοίων αυτών πρέπει επί τέλους να εφαρμοσθεί. Καθορισμός οργανικών συνθέσεων ταχύπλοων επιβατηγών πλοίων Επιβάλλεται ο άμεσος καθορισμός των οργανικών συνθέσεων των Ε/Γ και Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων που εμπίπτουν στην εφαρμογή του Κώδικα Ταχυπλόων Σκαφών του ΙΜΟ με διατήρηση όλων των ειδικοτήτων των ναυτεργατών. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε ότι το θέμα αυτό δεν επιδέχεται ουδεμία περαιτέρω κωλυσιεργία. Πρόσληψη Βοηθού Ηλεκτρολόγου στην ακτοπλοΐα Η πρόσληψη Βοηθού Ηλεκτρολόγου για τα ακτοπλοϊκά πλοία άνω των έως κ.ο.χ. αποτελεί επίσης προτεραιότητα για την Ομοσπονδία μας θέμα, που ανεδείχθη και από το 27 ο Συνέδριο της ΠΝΟ (2007), το οποίο εξέφρασε ομόφωνα την αλληλεγγύη του στον κλάδο των ηλεκτρολόγων, πράγμα που επίσης έπραξε και το ετήσιο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας του ιδίου χρόνου και σαν τέτοιο συνιστά πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας. Παρασκευή και χορήγηση τροφής στα ακτοπλοϊκά πλοία Η πρακτική που ακολουθείται από ναυτιλιακές εταιρείες επιβατηγών πλοίων προμήθειας έτοιμων φαγητών για επιβάτες και πληρώματα έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, οι οποίες δυναμιτίζουν ευθέως τις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών του κλάδου Γενικών Υπηρεσιών, αφού καταστρατηγούνται διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Παρά τα επανειλημμένα από πολλών ετών διαβήματά μας και ειδικότερα με το Υπόμνημα που προαναφέραμε, αλλά και με σχετική αλληλογραφία μας, η απαράδεκτη αυτή τακτική συνεχίζεται, σαν να μην υπάρχουν ελεγκτικές αρχές, οι οποίες έχουν καθήκον και υποχρέωση να εφαρμόζουν τις διατάξεις της Ελληνικής νομοθεσίας. Κατά συνέπεια, επιβάλλεται η άμεση και δια παντός επίλυση και αυτού του θέματος. Έλεγχος εφαρμογής ωρών εργασίας και ανάπαυσης

14 14 ναυτεργατών στα επιβατηγά πλοία (Διεθνής Σύμβαση υπ αριθμ. 180, 1996, ΔΟΕ) Ο έλεγχος εφαρμογής χωρίς παρεκκλίσεις του ωραρίου εργασίας των ναυτεργατών σε όλα τα επιβατηγά πλοία, ώστε να μην προκαλείται κόπωση και άγχος που είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας τους και συνιστούν παράγοντες που αποδεδειγμένα βαρύνονται για την πρόκληση ναυτικών ατυχημάτων, εξακολουθεί να αποτελεί για την ΠΝΟ κορυφαία προτεραιότητα της δράσης της και στρατηγικής σημασίας ζήτημα. Κατά συνέπεια, επιβάλλεται η διενέργεια συστηματικών επιθεωρήσεων των πλοίων, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο, δεδομένου ότι για την Ομοσπονδία μας η ασφάλεια πλοίου και επιβαινόντων συνιστά αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Ειδικές Συνθέσεις Επιβατηγών Πλοίων Είναι γνωστό, ότι η ΠΝΟ με αποφάσεις των Καταστατικών Οργάνων της- έχει αναδείξει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα σαν κορυφαία και μείζονος σημασίας προτεραιότητα των δραστηριοτήτων της, εντός και εκτός Ελλάδος. Με πληθώρα εγγράφων της η Διοίκηση της Ομοσπονδίας, κατά το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, είχε εκφράσει την εναντίωσή της στην ακολουθούμενη πρακτική έκδοσης ειδικών συνθέσεων, κατ εξαίρεση των ισχυουσών διατάξεων που καθορίζουν την οργανική σύνθεση του προσωπικού των πλοίων αυτών, ερήμην μάλιστα της Ομοσπονδίας, η οποία από το θεσμικό της ρόλο όχι μόνο δικαιούται, αλλά και νομιμοποιείται να εκφράζει τις θέσεις της για όλα τα θέματα που αφορούν τους Έλληνες ναυτεργάτες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον ευαίσθητο τομέα της επιβατηγού ναυτιλίας. Η πρακτική έκδοσης ειδικών συνθέσεων παραβιάζει την Διεθνή Σύμβαση υπ αριθ. 180/1996 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που αφορά τις ώρες εργασίας των ναυτεργατών και την επάνδρωση των πλοίων - αλλά και τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας, 2006 της ΔΟΕ - και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα μας με την επικύρωση της και με την έκδοση του υπ αριθ. 152/2003 σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην ασφάλεια πλοίου και επιβαινόντων από την μη συμμόρφωση από την χώρα μας προς το περιεχόμενο της ανωτέρω Διεθνούς Σύμβασης και να επιστήσει την προσοχή σας για τις ευθύνες που μπορεί να προκύψουν. Η μεθόδευση αυτή δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων, δεδομένου ότι η μειωμένη σε αριθμό σύνθεση των πληρωμάτων τους είναι βέβαιο ότι δεν παρέχει τα απαιτούμενα επίπεδα ασφαλείας για το πλοίο, το πλήρωμα και τους επιβάτες. Εξ άλλου, με τις ειδικές αυτές συνθέσεις των πλοίων πλήττεται καίρια το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών, η προστασία του οποίου συνιστά, σύμφωνα με άλλη συνταγματική επιταγή (άρθρο 22 παρ. 1), πρωταρχική υποχρέωση του Κράτους. Απαίτηση της Ομοσπονδίας είναι η άμεση ανάκληση όλων των ειδικών συνθέσεων που έχουν χορηγηθεί για επιβατηγά πλοία.

15 15 Γραμμές Δημόσιας Υπηρεσίας «άγονες γραμμές» Με πλήθος σχετικών εγγράφων, που έχουν κοινοποιηθεί και στο (τότε) ΥΕΝΑΝΠ στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, με αφορμή περιπτώσεις ελλειπούς καταβολής του προβλεπόμενου επιδόματος γραμμών Δημόσιας υπηρεσίας (αγόνων) (άρθρ. 7 1 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πληρωμάτων Ακτοπλοϊκών Πλοίων) εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς, έχουμε καταστήσει σαφές ότι το εν λόγω επίδομα ανέρχεται σε ποσοστό επτά επί τοις εκατόν (7%) για απασχόληση στις γραμμές αυτές επί επτά (7) ημέρες (δηλ. εβδομαδιαία απασχόληση) και συνολικά, κατά μήνα, σε τριάντα τοις εκατόν (30%), επί του μισθού ενεργείας. Απελευθέρωση του καμποτάζ στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία Η Διοίκηση της ΠΝΟ έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι το καμποτάζ συνιστά τον τελευταίο προμαχώνα υπεράσπισης των σημερινών θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία και την δημιουργία νέων στο μέλλον. Τονίζαμε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία, χωρίς την απαιτούμενη εκ μέρους της πολιτείας διασφάλιση απασχόλησης και Ελλήνων ναυτεργατών στα υπό σημαίες ευκαιρίας κρουαζιερόπλοια, συνιστά σοβαρότατο θέμα με τεράστιες κοινωνικές συνέπειες γι αυτούς τους ίδιους τους ναυτεργάτες, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό δοκιμάζονται σκληρά από το φάσμα της ανεργίας, της αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την εργασία και το επαγγελματικό τους μέλλον. Εξειδικεύοντας την παραπάνω θέση της, η Διοίκηση της ΠΝΟ υπογράμμιζε την κάθετη αντίθεσή της στην απελευθέρωση αυτή, δεδομένου ότι αυτό στην πράξη σημαίνει αθρόα απώλεια των θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Προσωπικό Γενικών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας που ως γνωστόν επιτελεί, πέραν των άλλων, σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια πλοίου και επιβατών σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και όχι μόνο. Ακόμη, η διενέργεια θαλασσίων περιηγήσεων με αφετηρία και καταληκτικό σταθμό ελληνικό λιμένα από κρουαζιερόπλοια με σημαίες ευκαιρίας έχει σαν αποτέλεσμα την διατάραξη των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, δεδομένου ότι η απελευθέρωση του καμποτάζ στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία επιφέρει καίριο πλήγμα στους όρους ανταγωνισμού των υπό ελληνική σημαία πλοίων με κίνδυνο φυγής τους από την εθνική σημαία και απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι η αποστέρηση του ασφαλιστικού φορέα των Ελλήνων ναυτεργατών, του ΝΑΤ, από τους πόρους που προέρχονται από την απασχόλησή τους στα κρουαζιερόπλοια, σε εποχή μάλιστα δεινής οικονομικής δοκιμασίας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ολοσχερή του κατάρρευση. Για όλους τους λόγους που μνημονεύθηκαν πιο πάνω και προς αποφυγή απώλειας και άλλων θέσεων εργασίας, η πρακτική που ακολουθεί η ΠΝΟ προκειμένου για κρουαζιερόπλοια, υπό σημαίες ευκαιρίας, που εκτελούν θαλάσσιες περιηγήσεις με αφετηρία και καταληκτικό σταθμό ελληνικό λιμένα, είναι ενιαία και πάγια χωρίς διαφοροποιήσεις και προσωποποιήσεις, δηλ. η πρόσληψη και Ελλήνων ναυτεργατών στα πλοία αυτά.

16 16 Προκειμένου για τους αλλοδαπούς που στελεχώνουν τα κρουαζιερόπλοια με ξένες σημαίες ή σημαίες ευκαιρίας θέση της ΠΝΟ είναι να εξασφαλίζονται τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα με εφαρμογή της αρχής, ίση αμοιβή για ίση εργασία. Ποντοπόρος Ναυτιλία Αναφέραμε πιο πάνω ότι εάν η ισχύουσα νομοθεσία, που αφορά στον χώρο της ναυτικής εργασίας, με τις διαπιστωμένες ατέλειες και αδυναμίες που παρουσιάζει, εφαρμόζετο αυστηρά από τις εντεταλμένες προς τον σκοπό αυτό ελεγκτικές αρχές της χώρας μας, πολλά από τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα για τους ναυτεργάτες της ποντοπόρου ναυτιλίας, δεν θα υπήρχαν. Είναι γνωστό ότι οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών έχουν μειωθεί δραματικά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ενώ αντίθετα η παρουσία χαμηλομίσθων αλλοδαπών ναυτεργατών εξακολουθεί υφιστάμενη και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς. Από την άλλη μεριά, η απροθυμία των νέων να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των πλοίων που προαναφέραμε, ιδιαίτερα εκείνων που έγιναν το 1997, στα πλαίσια «Μέτρων για την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού πλοίου και για την απασχόληση των Ελλήνων Ναυτικών», είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία με τελική κατάληξη να οδηγηθούν οι συνάδελφοί μας στην ανεργία. Θεωρούμε επιβεβλημένη και αυτονόητη αναγκαιότητα την σχεδίαση μιας εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και φυσιογνωμία, η χάραξη της οποίας θα στηρίζεται σε δύο κεντρικούς πυλώνες, ήτοι πλοία με ελληνική σημαία στελεχωμένα με έλληνες ναυτεργάτες, αξιωματικούς και κατώτερα πληρώματα, οι οποίοι θα κατέχουν υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης, τα οποία θα υπόκεινται σε συνεχή αναβάθμιση. Στην εισαγωγή του παρόντος έγινε αναφορά στην νέα τροποποίηση του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης των πλοίων. Με τα μέτρα αυτά μειώνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός Ελλήνων ναυτεργατών, στα παραπάνω πλοία, πράγμα που οδήγησε την Διοίκηση της Ομοσπονδίας να αντιδράσει άμεσα, αποδοκιμάζοντας και καταδικάζοντας τις προωθούμενες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των ποντοπόρων πλοίων, ενώ παράλληλα επαναβεβαίωσε την κάθετη αντίθεσή της για τις εγκριτικές πράξεις νηολόγησης των πλοίων, με βάση τις οποίες αφαιρούνται θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών, ιδιαίτερα του κατωτέρου πληρώματος αλλά και των αξιωματικών. Ακόμη, όπως προαναφέρθηκε, η συνεχιζόμενη αδυναμία του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίον ιδρύθηκε, έχει αφήσει απροστάτευτους τους συναδέλφους μας, τόσον από πλευράς προώθησής τους για εργασία, όσον και ουσιαστικής κάλυψής τους, όταν αυτοί καταστούν άνεργοι.

17 17 Απαίτηση της Διοίκησης της ΠΝΟ είναι η άμεση και χωρίς άλλη καθυστέρηση ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που προαναφέραμε, ώστε να ρυθμισθεί το χρονίζον αυτό δίκαιο αίτημα των Ελλήνων ναυτεργατών. Εξ άλλου, η αυστηρή εφαρμογή από τις εντεταλμένες προς τούτο Λιμενικές Αρχές και αυτών ακόμη των μειωμένων συνθέσεων που ισχύουν, επιβάλλεται να καταστεί επί τέλους πράξη. Δυστυχώς, με τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί σήμερα το ΓΕΝΕ τούτο δεν καθίσταται δυνατό. Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία μας εκτιμά ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Τέλος, η πάταξη της μεσιτείας και του δουλεμπορίου, ειδικά σε ό,τι αφορά τους ναυτεργάτες της ποντοπόρου ναυτιλίας, συναρτάται άμεσα με την απασχόληση των ναυτεργατών αυτών. Παρά τον πολύπλευρο αγώνα της Ομοσπονδίας μας, η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει έως τώρα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ναυτεργατών να καταβάλλουν τον ιδρώτα τους σε ασυνείδητους μεσίτες προκειμένου να εξεύρουν εργασία. Κοινωνικοασφαλιστική προστασία ναυτεργατών Πριν διατυπώσουμε τα επί μέρους θέματα που συναρτώνται με την κοινωνικοασφαλιστική προστασία των Ελλήνων ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, που έχουν αναδειχθεί από την Διοίκηση της ΠΝΟ, οφείλουμε να προτάξουμε το κυρίαρχο και πρώτης προτεραιότητας ζήτημα της ένταξης του Οίκου Ναύτου στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και ήδη στην Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) Με την ένταξή του αυτή, υποβαθμίζεται η παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ναυτεργατών και των οικογενειών τους, όταν η υγεία και η παροχή υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν ύψιστα και αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά αγαθά, τα οποία το Κράτος έχει καθήκον και υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες του. Με την ευκαιρία αυτή, σημειώνεται ότι το αίτημά μας για την εξαίρεση του Οίκου Ναύτου από τον ΕΟΠΥΥ και ήδη Π.Ε.Δ.Υ. έχει υποβληθεί ήδη με το Α.Π από έγγραφό μας προς τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι με το άρθρο 44 παραγρ. 14 του Ν. 4075/2012, παρέχεται η δυνατότητα εξόδου από το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε με την ένταξη του Ο.Ν. στον ΕΟΠΥΥ και ήδη Π.Ε.Δ.Υ., με εξαίρεση του Οίκου Ναύτου Απαίτηση της Διοίκησης της ΠΝΟ είναι η επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου. Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε με ιδιαίτερη έμφαση ότι το άλλοτε ανθηρό και οικονομικά εύρωστο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) μαστίζεται για χρόνια τώρα από δεινή κρίση που οξύνθηκε μάλιστα ύστερα από την υπαγωγή της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και οι μόνοι που δεν έχουν μερίδιο ευθύνης στην όλη κατάσταση

18 18 είναι οι Έλληνες ναυτεργάτες, οι οποίοι ωστόσο καλούνται να καταβάλλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το τίμημα της κρίσης. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), οι προτάσεις μας έχουν διατυπωθεί και κατά το παρελθόν και συμπυκνώνονται στα παρακάτω: α. Σαφής καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων των ναυτεργατών στο 80% των εν ενεργεία, ο υπολογισμός των οποίων θα γίνεται με βάση όλα τα μεγέθη μισθού και τα πάσης φύσεως επιδόματα για τα οποία και πραγματοποιούνται κρατήσεις υπέρ ΝΑΤ. Β. Η χορήγηση της σύνταξης πρέπει να επισπευσθεί, γιατί είναι απαράδεκτο να περιμένουν οι ναυτεργάτες ακόμα και δέκα μήνες για να τους καταβληθεί η σύνταξή των. Προτείνουμε ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ να συμμετέχει σε μόνιμη βάση στο ΔΣ του ΝΑΤ. Γ. Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων (κύριων συντάξεων ΝΑΤ, εφάπαξ παροχών, επικουρικών συντάξεων ΚΕΑΝ, ΕΛΟΕΝ) και Εστίας Ναυτικών. δ. Απαγόρευση εργασίας σε συνταξιούχους ναυτεργάτες, η οποία θα επιτρέπεται μόνον εφ όσον δεν προσφέρονται εν ενεργεία ναυτεργάτες, σύμφωνα με τις προτάσεις μας. Ε. Διατήρηση σε ισχύ των διατάξεων που έχουν θεσπισθεί και αφορούν στα όρια ηλικίας και τις λοιπές προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ταμεία Προνοίας Αξιωματικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων α. Επιβάλλεται ο διπλασιασμός των χορηγουμένων εφ απαξ, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες που έχουν στο μεταξύ σημειωθεί. β. Απαιτούμε τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγούνται στους ναυτεργάτες, να καταβάλλονται και στις συζύγους των ναυτεργατών, όπως συμβαίνει για τους λοιπούς εργαζόμενους στον χερσαίο χώρο, αποκαθιστώντας κατ αυτόν τον τρόπο την διακριτή σε βάρος τους μεταχείριση, αίτημα που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Τακτικό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (4-5 Δεκεμβρίου 2003) και εξειδικεύθηκε με την σχετική αλληλογραφία μας (2 Μαρτίου 2004), χωρίς όμως να υπάρξει πρόοδος μέχρι σήμερα. γ. Απαιτούμε την αυτονομία και αυτοτέλεια των Ταμείων Προνοίας και να λειτουργούν κατά το πρότυπο του ΕΛΟΕΝ. δ. Να επισπευσθεί η χορήγηση των εφάπαξ παροχών στους δικαιούχους. ε. Η Διοίκηση των Ταμείων Προνοίας να περιέλθει στους ναυτεργάτες υπό την εποπτεία της Εστίας Ναυτικών.

19 19 Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη - Οίκος Ναύτου α. Βελτίωση και αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που παρέχεται από τον Οίκο Ναύτη στους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικούς και τις οικογένειές τους. β. Παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε παιδιά ναυτικών ηλικίας μέχρι 18 ετών και εφ όσον σπουδάζουν και πέραν των 18 ετών. γ. Οι εκπρόσωποι των ναυτικών στο ΔΣ Οίκου Ναύτη να αυξηθούν σε δύο, ένας από τις τάξεις των αξιωματικών και ένας από τα κατώτερα πληρώματα, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των ναυτεργατών. δ. Να αυξηθεί το επίδομα λουτροθεραπείας στο ποσόν των ώστε να εναρμονισθεί με τα επίπεδα των άλλων Ταμείων. ε. Να ιδρυθεί πολυιατρείο του Οίκου Ναύτη στην Αθήνα και να υπάρχει ελεύθερη επιλογή κέντρου και νοσοκομείου/κλινικής. στ. Να συνεχισθεί η λειτουργία των κατασκηνώσεων για τα παιδιά των ναυτικών από τον Οίκου του Ναύτου. ζ. Να αξιοποιηθεί το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικής Ναυτιλίας (ΝΙΕΝ) προκειμένου να επιτελέσει το σκοπό που απαιτείται. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ Οι Έλληνες ναυτεργάτες δέχθηκαν συντριπτικό χτύπημα στον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματός τους με αύξηση των φορολογικών συντελεστών για μεν τους αξιωματικούς από 6% σε 15%, για δε τα κατώτερα πληρώματα από 3% σε 10%. Και αυτό όταν είναι γνωστή η ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος, γεγονός που τον διαφοροποιεί από τον εργαζόμενο στο χερσαίο χώρο, πρέπει δε να υπογραμμίσουμε ότι ως μέτρο αναγνώρισης της συμβολής του Έλληνα ναυτεργάτη στην παραγωγική διαδικασία της χώρας μας, επιβάλλεται η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των εν ενεργεία ναυτεργατών. Κατ αναλογία, οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες δικαιούνται κατά την απομαχία τους της έμπρακτης αναγνώρισης της Πολιτείας για την προσφορά τους στην ελληνική εμπορική ναυτιλία και θεωρούμε, ως ελάχιστο, να ισχύει και γι αυτούς το καθεστώς φορολόγησης των εν ενεργεία. Κύριε Υπουργέ Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου βάρβαρης και ανελέητης επίθεσης στους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας και τους απόμαχους

20 20 της εργασίας, που εκπορεύεται από την Τρόικα και υλοποιείται με τη μορφή νομοθετημάτων αποσαθρώνοντας τα όσα με αγώνες και θυσίες είχαν κατακτηθεί από τον κλάδο μας. Είναι γνωστό ότι ελληνική εμπορική ναυτιλία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς Έλληνες ναυτικούς με συγκροτημένα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και πάνω απ όλα με ελεύθερη και ανεμπόδιστη άσκηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το σταθερό και μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση από κανένα και από οπουδήποτε συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι μόνον η εμπορική ναυτιλία, η οποία για να υπάρξει χρειάζεται τους Έλληνες ναυτεργάτες, αξιωματικούς και κατώτερα πληρώματα, που αποτελούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας και αντί να εξοστρακίζονται με διάφορους τρόπους από τα πλοία, επιβάλλεται επί τέλους η καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας και η υιοθέτηση πολιτικών ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, με γνώμονα πάντα την αύξηση των θέσεων εργασίας. Το παρόν έγγραφο αποτελεί μια πρώτη αναφορά στα προβλήματα του κλάδου μας που κινούνται στο τρίπτυχο που προαναφέραμε και δεν συνιστά, όπως είναι επόμενο, εξαντλητική παράθεση. Η Ομοσπονδία μας και εγώ προσωπικά θα είμεθα στην διάθεσή σας να σας παράσχουμε επί πλέον στοιχεία και διευκρινήσεις για ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στην θεματολογία του παρόντος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελληνική εμπορική ναυτιλία αποτελεί υπολογίσιμο εταίρο στην παγκόσμια ναυτιλία. Θεωρούμε, όμως, επιβεβλημένη την σχεδίαση μια εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής, ικανής να φέρει και πάλι την Ελληνική σημαία στην πρώτη θέση, μιας πολιτικής στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται πάντα ο Έλληνας ναυτεργάτης- εν ενεργεία και συνταξιούχος- η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική στην δημιουργία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.

Α.Π.. ΓΧ/ΙΣ/ΜΣ 17 Ιανουαρίου 2011

Α.Π.. ΓΧ/ΙΣ/ΜΣ 17 Ιανουαρίου 2011 Α.Π.. ΓΧ/ΙΣ/ΜΣ 17 Ιανουαρίου 2011 Προς το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων & Αλιείας Γραφ. κας Υφυπουργού Ενταύθα Σχετ. : Το ΑΠ 06/2011 από 11.1.2011 έγγραφό σας Κυρία Υφυπουργέ Αναφερόμενοι στη συνεδρίαση

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 19 Ναυτολόγηση

Άρθρο 19 Ναυτολόγηση 40 28/3/2013 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΠΕΝΕΝ) ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π. ΓΧ/ΙΣ/ΠΚ/ΜΣ 16 Δεκεμβρίου 2016

Α.Π. ΓΧ/ΙΣ/ΠΚ/ΜΣ 16 Δεκεμβρίου 2016 Α.Π. ΓΧ/ΙΣ/ΠΚ/ΜΣ 16 Δεκεμβρίου 2016 Προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γραφ. κ. Υπουργού Ενταύθα Κοιν: 1. Βουλή των Ελλήνων, Γραφ. κ. Προέδρου 2. Πολιτικά Κόμματα 3. Υπουργείο Οικονομικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ που άπτονται του ΚΑΜΠΟΤΑΖ Πειραιάς 12 Μαΐου 2010

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ που άπτονται του ΚΑΜΠΟΤΑΖ Πειραιάς 12 Μαΐου 2010 ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ που άπτονται του ΚΑΜΠΟΤΑΖ Πειραιάς 12 Μαΐου 2010 Προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη Κοινοποίηση: Επιτροπή Θαλάσσιου Τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Σημείωμα

Ενημερωτικό Σημείωμα Αθήνα, 1 εκεµβρίου 2011 Ενημερωτικό Σημείωμα Σχέδιο Νόμου για την «Ανάπτυξη θαλάσσιου και αλιευτικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις» Οι βασικοί νόμοι που διέπουν το θαλάσσιο τουρισμό στην Ελλάδα, συγκεντρώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π ΓΧ/ΠΚ/ΜΣ 30 Αυγούστου 2013

Α.Π ΓΧ/ΠΚ/ΜΣ 30 Αυγούστου 2013 Α.Π. 5568 ΓΧ/ΠΚ/ΜΣ 30 Αυγούστου 2013 Προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας (ΔΝΕΡ) Ενταύθα Κοιν/ση ΥΝΑ Γραφείο κ. Υπουργού ΥΝΑ Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΩΝ ΠΛΟΩΝ ΑΠΟ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΩΝ ΠΛΟΩΝ ΑΠΟ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΩΝ ΠΛΟΩΝ ΑΠΟ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η άρση της απαγόρευσης εκτέλεσης κυκλικών περιηγητικών ταξιδίων με αφετηρία ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοφανής στην ιστορία του τόπου η μη εκπροσώπηση των

Πρωτοφανής στην ιστορία του τόπου η μη εκπροσώπηση των Πρωτοφανής στην ιστορία του τόπου η μη εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ΕΦΚΑ. επιστολή της ΓΣΕΕ προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ. Στο Σ/Ν «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατέξεις

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ. Στο Σ/Ν «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατέξεις ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Στο Σ/Ν «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατέξεις Η κρίση που αντιμετωπίζει η οικονομία μας και τα δημοσιονομικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017 Πίνακας περιεχομένων Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη για αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017 Αθήνα, 22.1.2018 Αριθ. Πρωτ. Σ40/9/107633

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης

Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης Αθήνα, 09/03/2011 ΑΡΘΡΟ της Αικ. Ζαφείρη Καμπίτση Επιτ. Γεν. Διευθυντού ΟΑΕΕ Τ. Προέδρου Δ.Σ ΤΑΠΟΤΕ ΘΕΜΑ : Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης Ι. Είναι γνωστό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 9.12.2009. Πρακτικό Συμφωνίας

ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 9.12.2009. Πρακτικό Συμφωνίας ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 9.12.2009 Πρακτικό Συμφωνίας Μεταξύ της Διοίκησης του ΟΛΠ και των Εκπροσώπων των εργαζομένων (ΟΜΥΛΕ, Ένωση Λιμενεργατών) πραγματοποιήθηκαν από 10/11/2009 έως 8/12/2009 10 συναντήσεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΙΚΑ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα 2017 Β ΕΚΔΟΣΗ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΙΚΑ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα 2017 Β ΕΚΔΟΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΙΚΑ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ Οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα 2017 Β ΕΚΔΟΣΗ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο ανανεωμένος αυτός συνοπτικός ασφαλιστικός οδηγός έχει ως σκοπό την πληροφόρηση των μελών του Συλλόγου

Διαβάστε περισσότερα

Με το Ασφαλιστικό θέλουν να τελειώσουν και τους δημοσιογράφους

Με το Ασφαλιστικό θέλουν να τελειώσουν και τους δημοσιογράφους Ημερομηνία Ανάρτησης: 08/01/2016 Με το Ασφαλιστικό θέλουν να τελειώσουν και τους δημοσιογράφους Σχέδιο κατάργησης της δημοσιογραφικής λειτουργίας υπηρετούν διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 21-7-2011. «Περικοπές και μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και των Εφοριακών συνταξιούχων».

Αθήνα 21-7-2011. «Περικοπές και μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και των Εφοριακών συνταξιούχων». ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 20 106 72 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ. 210 3616178 210 3625026- FAX 210 3625983 Αθήνα 21-7-2011 «Περικοπές και μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ : «Έναρξη καταβολής σύνταξης σε οφειλέτη συνταξιούχο με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης»

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ : «Έναρξη καταβολής σύνταξης σε οφειλέτη συνταξιούχο με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης» ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 16 / 12/ 2014 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Σ22/4 ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 68 Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Δ.Ν. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου Ειδικοί Επιστήμονες: Γιάννης Κωστής, Έλενα Σταμπουλή, Τασούλα Τοπαλίδου

ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Δ.Ν. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου Ειδικοί Επιστήμονες: Γιάννης Κωστής, Έλενα Σταμπουλή, Τασούλα Τοπαλίδου ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Αθήνα 21 Ιουνίου 2005 Αριθμ. Πρωτ.: 18811/2004 Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ Η ΤΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ, ΣΕ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΤΗΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20.8.2013 COM(2013) 595 final 2013/0285 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Με την οποία εξουσιοδοτούνται τα κράτη μέλη να υπογράψουν και/ή να επικυρώσουν, προς το συμφέρον

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 7 /11/2014 Αρ. Φακέλου: Β/7 Αρ. Πρ.: οικ.39703/2829

Αθήνα, 7 /11/2014 Αρ. Φακέλου: Β/7 Αρ. Πρ.: οικ.39703/2829 Αθήνα, 7 /11/2014 Αρ. Φακέλου: Β/7 Αρ. Πρ.: οικ.39703/2829 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛ. ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ Π/Υ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 3/ 10 / 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1 / 5/ 77266

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 3/ 10 / 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1 / 5/ 77266 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 3/ 10 / 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1 / 5/ 77266 O.A.E.E ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΟΣ : Αποδέκτες Πίνακα Α ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Πρωτ.1454 Αθήνα 12/3/2015 Προς Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Αρ. Πρωτ.1454 Αθήνα 12/3/2015 Προς Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αρ. Πρωτ.1454 Αθήνα 12/3/2015 Προς Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αθήνα 21/11/012. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Πατησίων 30

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αθήνα 21/11/012. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Πατησίων 30 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αθήνα 21/11/012 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Α.Π: Φ10034οικ./26561/472 ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΟΣ: τον ΟΓΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Πατησίων 30 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΤΚ10170 - ΑΘΗΝΑ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΗΓΗ-Τ7Μ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Αθήνα, 31/3/2014 Αριθ. Πρωτ.: 2/27432/0022

ΑΔΑ: ΒΙΗΓΗ-Τ7Μ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Αθήνα, 31/3/2014 Αριθ. Πρωτ.: 2/27432/0022 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜ. ΔΗΜ/ΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Α. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 22 η ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ Ταχ. Δ/νση: Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερα σημεία στο νέο ασφαλιστικό - Εισφορά 20% επί του εισοδήματος κάθε ασφαλισμένου (μισθωτού, επαγγελματία κλπ.) για τον κλάδο σύνταξης.

Κυριότερα σημεία στο νέο ασφαλιστικό - Εισφορά 20% επί του εισοδήματος κάθε ασφαλισμένου (μισθωτού, επαγγελματία κλπ.) για τον κλάδο σύνταξης. Κυριότερα σημεία στο νέο ασφαλιστικό - Εισφορά 20% επί του εισοδήματος κάθε ασφαλισμένου (μισθωτού, επαγγελματία κλπ.) για τον κλάδο σύνταξης. - Εισφορά 6,95% επί του εισοδήματος κάθε ασφαλισμένου (μισθωτού,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση των διατάξεων του αρ. 14 και 33 του ν. 4387/2016, σε συνδυασμό με την ΥΑ οικ /887 (ΦΕΚ Β 1605/2016)»

ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση των διατάξεων του αρ. 14 και 33 του ν. 4387/2016, σε συνδυασμό με την ΥΑ οικ /887 (ΦΕΚ Β 1605/2016)» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦ. ΜΙΣΘΩΤΩΝ & ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ. Του σωματείου Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας που εδρεύει στην Αθήνα, Γ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 8.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ. Του σωματείου Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας που εδρεύει στην Αθήνα, Γ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 8. Αθήνα 31/05/2019 ΥΠΟΜΝΗΜΑ Του σωματείου Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας που εδρεύει στην Αθήνα, Γ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 8. Θέμα : Επανυπολογισμός συντάξεων των προερχομένων από το ΤΕΑΠΕΤΕ. Είναι γνωστό

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20 / 10 / Αριθ. Πρωτ. : Φ / / 792. ΠΡΟΣ : 1. ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ Παλαιών Πατρών Γερμανού Αθήνα

Αθήνα, 20 / 10 / Αριθ. Πρωτ. : Φ / / 792. ΠΡΟΣ : 1. ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ Παλαιών Πατρών Γερμανού Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ (Δ14) ΤΜΗΜΑ : Α Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου ;

Πώς θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου ; Πώς θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου ; Παραδείγματα: Τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΠΕΝ 9 ΜΑΙΟΥ 2018

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΠΕΝ 9 ΜΑΙΟΥ 2018 1 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΠΕΝ 9 ΜΑΙΟΥ 2018 Ομιλία Προέδρου Εμμανουήλ Τσικαλάκη Αγαπητοί Συνάδελφοι, Χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών της Ετήσιας Τακτικής Γενικής μας Συνέλευσης και θέλω να σας ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ Αριθμ. Πρωτ. 32/2018

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ Αριθμ. Πρωτ. 32/2018 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ Αριθμ. Πρωτ. 32/2018 Αθήνα, 05 Νοε. 2018 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ ΑΡΙΘ. 105 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των Μελών της, και προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ανασχεδιασµός ικτύου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ανασχεδιασµός ικτύου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ press@yen.gr ευτέρα 08 Απριλίου 2013 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ανασχεδιασµός ικτύου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ηµόσια ιαβούλευση Η πολυνησιακή διαµόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ. ΘΕΜΑ: Kαταβολή από το Δημόσιο ασφαλιστικών εισφορών δικαιούχων. συντάξεως θανάτου - απασχολουμένων ως μισθωτών και αυτοτελώς

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ. ΘΕΜΑ: Kαταβολή από το Δημόσιο ασφαλιστικών εισφορών δικαιούχων. συντάξεως θανάτου - απασχολουμένων ως μισθωτών και αυτοτελώς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Δ/ΝΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Published on TaxExperts (https://www.taxexperts.gr)

Published on TaxExperts (https://www.taxexperts.gr) Πίνακας περιεχομένων Αριθ. πρωτ.: Φ. 10043/ 30188/792/ 2016 Παροχή συμπληρωματικών οδηγιών για την εφαρμογή του άρθρου 29 του ν.4387/2016 για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης Αθήνα, 20 / 10 / 2016 Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0037/1. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0037/1. Τροπολογία 13.2.2017 A8-0037/1 1 Παράγραφος 6 α (νέα) 6α. Επισύρει την προσοχή στη μείωση του μεριδίου των μισθών στην ΕΕ, στη διεύρυνση των ανισοτήτων όσον αφορά τους μισθούς και τα εισοδήματα και στην αύξηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 25, 2013 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. πρωτ.: Φ 80020/οικ /Δ / Γνωστοποίηση ρ

Αριθμ. πρωτ.: Φ 80020/οικ /Δ / Γνωστοποίηση ρ Πίνακας περιεχομένων Αριθμ. πρωτ.: Φ 80020/οικ. 22103/Δ15. 404/ 7.9.2016 Γνωστοποίηση ρυθμίσεων του ν. 4387/2016, που αφορούν το ΕΤΑΤ και τους συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ)

Διαβάστε περισσότερα

A8-0127/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

A8-0127/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 3.7.2015 A8-0127/ 001-023 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-023 κατάθεση: Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Έκθεση Elisabeth Morin-Chartier Ναυτικοί A8-0127/2015 (COM(2013)0798 C7-0409/2013 2013/0390(COD)) 1

Διαβάστε περισσότερα

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ Ημερομηνία Ανάρτησης: 18/09/2012 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΑ Του Κώστα Νικολάου* Την ώρα που άρχισε η σφαγή των συντάξεων, αρχές του 2009, τα οικονομικά αποτελέσματα του ΙΚΑ ήταν θετικά: έσοδα 12.600.000.000, έξοδα 9.880.000.000,

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: οικ. 2/ 58301/ΔΠΓΚ - 31/07/ Κατάρτιση προϋπολογ

Αριθ. πρωτ.: οικ. 2/ 58301/ΔΠΓΚ - 31/07/ Κατάρτιση προϋπολογ Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Κατάρτιση προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2013 Α. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Β. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Αριθ. πρωτ.: οικ. 2/ 58301/ΔΠΓΚ - 31/07/2012 Κατάρτιση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΕΜΑ : Ασφαλιστικά Θέματα Μηχανικών Ιωάννης Γιαννακουδάκης, μηχανολόγος μηχανικός Αγγελική Μυρίλλα, πολιτικός μηχανικός Μαρία Σαρτζετάκη, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη την Απασχόληση & την Κοινωνική Συνοχή

Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη την Απασχόληση & την Κοινωνική Συνοχή ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη την Απασχόληση & την Κοινωνική Συνοχή ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4387/2016

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4387/2016 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΚΕΔΟΣ, πολιτικός μηχανικός, Πρόεδρος Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Τ Ι Κ Ο Σ Ν Ο Μ Ο Σ 4 3 8 7 / 2 0 1 6 Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Σ Μ Α Κ Ε Δ Ο Σ Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ Π

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Στο σχέδιο νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Στο σχέδιο νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ Στο σχέδιο νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Με την παράγραφο 2 του άρθρου 87 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ για τον υπολογισμό του κόστους που προκύπτει από την υιοθέτηση της πρότασης της Ομάδας Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση ρυθμίσεων του ν. 4387/2016, που αφορούν το ΕΤΑΤ και τους συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ).

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση ρυθμίσεων του ν. 4387/2016, που αφορούν το ΕΤΑΤ και τους συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ). ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ & ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ Τηλέφωνο : 2103368090

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. 9 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. 9 Απριλίου 2013 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 9 Απριλίου 2013 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Αριθ. Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΙΗ, 31 Αυγούστου 2010, Συνεδρίασης του Τµήµατος ιακοπής των Εργασιών ιεκπ. της Βουλής, στην οποία ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου:

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, που συνήλθε στις 14 Ιανουαρίου 2011, στην Μηλιού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Διάταξη Έναρξη ισχύος Αφορά Ορίζει Όρια Ασφάλισης Απόφαση ΥΕΝ 3131.1/03/1999

Διαβάστε περισσότερα

Legal Flash. Α. Νέοι φορείς κοινωνικής ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους

Legal Flash. Α. Νέοι φορείς κοινωνικής ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους Legal Flash Μάϊος 2016 Δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. (85/12.05.2016) ο Νόμος 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ Ημερομηνία Ανάρτησης: 23/04/2004 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στο πλαίσιο των επαφών του με τους αρμόδιους

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σχετ 1: Η με αριθμ. 2/24112/ΔΕΠ/ (ΑΔΑ: 7ΦΘΨΗ-ΟΒΛ) εγκύκλιος.

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σχετ 1: Η με αριθμ. 2/24112/ΔΕΠ/ (ΑΔΑ: 7ΦΘΨΗ-ΟΒΛ) εγκύκλιος. Φ10042/οικ. 13567/329/8.6.2018 - Συμπληρωματικές οδηγίες για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης &

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. Φ.80000/οικ.46214/1903/2017 Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και καταβολή εισφορών Ναυτικών

Αριθμ. Φ.80000/οικ.46214/1903/2017 Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και καταβολή εισφορών Ναυτικών Αριθμ. Φ.80000/οικ.46214/1903/2017 Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και καταβολή εισφορών Ναυτικών Αριθμ. Φ.80000/οικ.46214/1903/06-10-2017 (ΦΕΚ Β' 3677/19-10-2017) Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Β' ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤ' ΑΡΘΡΟ

Β' ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤ' ΑΡΘΡΟ Β' ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤ' ΑΡΘΡΟ Με το άρθρο 1 επαναφέρεται ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, επομένως και για τους εργαζόμενους από 18 έως 25 ετών, ως βάση

Διαβάστε περισσότερα

Νέα συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αν. Πετρόπουλο. Ανακοίνωση 93 Πέμπτη, 22 Φεβρουάριος :46

Νέα συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αν. Πετρόπουλο. Ανακοίνωση 93 Πέμπτη, 22 Φεβρουάριος :46 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ιθμ. Πρωτ. 9/2018 Αρ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ α, 21 Φεβ. 2018 Αθήν ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ ΑΡΙΘ. 93 Την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Προσθήκη στην Υπουργική Απόφαση 30854/3809/ (3498 Β ) - Ανασχεδιασμός τεχνικής βάσης Εφάπαξ Παροχών ΑΠΟΦΑΣΗ

ΘΕΜΑ : Προσθήκη στην Υπουργική Απόφαση 30854/3809/ (3498 Β ) - Ανασχεδιασμός τεχνικής βάσης Εφάπαξ Παροχών ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Απονέμων Συμμετέχων Η διαδικασία

ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Απονέμων Συμμετέχων Η διαδικασία ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Σύνθετο είναι το «παζλ» για τη χορήγηση σύνταξης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς η σχετική απόφαση δεν εκδίδεται πάντα από το τελευταίο Ταμείο. Στην περίπτωση που οι

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 14 / 2 / Αριθ. Πρωτ. : Δ.15 / Δ / οικ.9290 / 183. ΠΡΟΣ : ΕΦΚΑ Γραφείο κ. Διοικητή Αγ. Κωνσταντίνου Αθήνα

Αθήνα, 14 / 2 / Αριθ. Πρωτ. : Δ.15 / Δ / οικ.9290 / 183. ΠΡΟΣ : ΕΦΚΑ Γραφείο κ. Διοικητή Αγ. Κωνσταντίνου Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Παροχή συμπληρωματικών οδηγιών για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 36 του ν.4387/2016»

ΘΕΜΑ : «Παροχή συμπληρωματικών οδηγιών για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 36 του ν.4387/2016» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ (Δ14) ΤΜΗΜΑ : Α Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17.7.2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17.7.2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17.7.2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Α.Π: Φ. 80000/οικ.32449/1078 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών ΠΡΟΣ: 1. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-

Διαβάστε περισσότερα

Βαρελά Αγγελική Βλαχέα Ράνια

Βαρελά Αγγελική Βλαχέα Ράνια Βαρελά Αγγελική Βλαχέα Ράνια Πλοία υπό την Ελληνική Σημαία Νηολόγηση Α. Κατά το άρθρο 5 ΚΔΝΔ 1 Αναγνωρίζονται ως ελληνικά τα πλοία που ανήκουν σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50% σε έλληνες υπηκόους ή σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα Aθήνα 8/10/2015 Δικηγόρος ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Με το νόμο 4336/2015 τροποποιήθηκε το συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων (ν.3865/2010).

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ. Κύκλος Ισότητας των Φύλων. Σύνοψη Διαμεσολάβησης

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ. Κύκλος Ισότητας των Φύλων. Σύνοψη Διαμεσολάβησης ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ Κύκλος Ισότητας των Φύλων Σύνοψη Διαμεσολάβησης Άρνηση χορήγησης ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από τον ΟΑΕΔ Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Σταματίνα Γιαννακούρου

Διαβάστε περισσότερα

πηγη esos.gr ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠ

πηγη esos.gr ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠ πηγη esos.gr Εγκύκλιο προς όλες τα υπουργεία και ΝΠΔΔ απέστειλε το υπ. Οικονομίας σχετικά με την παρακράτηση φόρου εισοδήματος από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές που καταβλήθηκαν στους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Το ναυτιλιακό θαύμα μιας μικρής χώρας σαν την Ελλάδα, έχει βασιστεί στην οξυδέρκεια και διορατικότητα των Ελλήνων εφοπλιστών, καθώς και στην απαράμιλλη ναυτοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 26 Μαΐου 2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Αριθμ. πρωτ. 257 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ----------- Ταχ.Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 3/2/2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 423 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΙΚΑ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΙΚΑ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΙΚΑ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ Οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα 2016 1 Οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μετά την ψήφιση του ν. 4336/2015 και του ν. 4387/2016 Με την ψήφιση του ν. 4336/2015

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 1/6/2016. Αριθ. Πρωτ.:Φ.80000/οικ.22102/922

Αθήνα, 1/6/2016. Αριθ. Πρωτ.:Φ.80000/οικ.22102/922 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙO ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦ/ΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ & ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (Δ13) ΤΜΗΜΑ A ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : Σταδίου 29 ΤΑΧ.

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 14 / 2 / Αριθ. Πρωτ. : Δ.15 / Δ / οικ / 73. ΠΡΟΣ : 1. ΕΦΚΑ Γενική Διεύθυνση Εισφορών και Ελέγχων Σατωβριάνδου Αθήνα

Αθήνα, 14 / 2 / Αριθ. Πρωτ. : Δ.15 / Δ / οικ / 73. ΠΡΟΣ : 1. ΕΦΚΑ Γενική Διεύθυνση Εισφορών και Ελέγχων Σατωβριάνδου Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (Δ15) ΤΜΗΜΑ : Δ Πληροφορίες : Ε. Ράπτη

Διαβάστε περισσότερα

-Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου.»

-Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου.» ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση διατάξεων αρ. 62 του Ν. 2676/99. -Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου.» Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του αρ. 62 του Ν. 2676/99 (ΦΕΚ 1/5.1.99) «Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων ΙΝΕ - ΓΣΕΕ www.inegsee.gr info@inegsee.gr Περιεχόμενα 3 4 σελ. σελ. 1. Εισαγωγή 3. Βιβλιογραφία 2. Ο χαρακτηρισμός του ναυτικού επαγγέλματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΜΕΝΩΝ & ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Τεράστια η αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες

Τεράστια η αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες Τεράστια η αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες Αυξημένος φόρος έως και κατά 163,9%, για το ίδιο εισόδημα! Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη όπου, ο φόρος που πληρώνουν οι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Λευκωσία, 17 Δεκεμβρίου 2013 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ: ΘΕΜΑ: Όλα τα Μέλη Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Κύριε, Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων σας πληροφορεί ότι τη Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ "ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ- ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ"

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ- ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αθήνα 11/1/2016 Προς Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ "ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ- ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ" Παρατήρηση 1η: Το σύστημα δεν αφορά κατ'

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνόκτητη ναυτιλία και ελληνική οικονομία

Ελληνόκτητη ναυτιλία και ελληνική οικονομία ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Ελληνόκτητη ναυτιλία και ελληνική οικονομία Άγγελος Τσακανίκας Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Επιστημονικός Συνεργάτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΟΓΑ Αρ. Πρωτ.. Τοπ./Δημ. Kοιν.. Νομού Κωδ. Τοπ./Δημ. Κοιν. Ημ. Μην. Έτος 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η µεταποίηση στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής

Η µεταποίηση στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΜΑΤΩΝ του Συνδέσµου Βιοµηχανιών Βορείου Ελλάδος στη συνάντηση µε τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη Αθήνα, Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 Η µεταποίηση στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής Η

Διαβάστε περισσότερα

ενημερωθεί για τα θέματα που αφορούν στον κλάδο των αποστράτων.

ενημερωθεί για τα θέματα που αφορούν στον κλάδο των αποστράτων. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ Αριθμ. Πρωτ. 7/2017 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ Αθήνα, 5 Φεβ. 2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ ΑΡΙΘ. 77 Την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας, συνάντηση του Διοικητικού

Διαβάστε περισσότερα

Έως 12/2010 (Ν. 3871/2010 και Ν.3899/2010)

Έως 12/2010 (Ν. 3871/2010 και Ν.3899/2010) Μεσολάβηση και Διαιτησία (ΟΜΕΔ)/ Συμφιλίωση Ρύθμιση διαδικασίας προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Θέσπιση δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στην μεσολάβηση και στην διαιτησία και των δύο μερών. Εξαγγελία προεδρικού

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1 Κλάδοι ΤΣΜΕ Ε

Άρθρο 1 Κλάδοι ΤΣΜΕ Ε Anadiarthrositsmedeteliko Άρθρο 1 Κλάδοι ΤΣΜΕ Ε Στο Ταµείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών ηµοσίων Εργων (Τ.Σ.Μ.Ε..Ε.), που διέπεται από τις διατάξεις του α.ν. 2326/1940 «περί ΤΣΜΕ Ε» (Α, 145), όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 28 / 08 /2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ, Αριθ.πρωτ: / 10 / 13 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 28 / 08 /2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ, Αριθ.πρωτ: / 10 / 13 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΔΑ: ΒΛ9ΓΟΠ-Ξ10 Αναρτητέα στο διαδίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 28 / 08 /2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ, Αριθ.πρωτ: 3627.11/ 10 / 13 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ Β ΠΡΟΣ: ΟΠΩΣ Π.Δ. Γρ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για το Νόμο 2084 του 1992 (Νόμος Σιούφα), το Νόμο 3029 του 2002 (Νόμος Ρέππα) κ.λ.π.

Πρόκειται για το Νόμο 2084 του 1992 (Νόμος Σιούφα), το Νόμο 3029 του 2002 (Νόμος Ρέππα) κ.λ.π. Πηγή: taxheaven Ημερμομηνία καταχώρησης: Feb 27 2008 at 05:37:27 PM Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους από 1η Ιανουαρίου 2008 Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για τους εργαζόμενους στο δημόσιο,

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση για τη σύναψη σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου

Ανακοίνωση για τη σύναψη σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου ΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Καραολή & Δημητρίου 20, ΤΚ 55131 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη Τηλ-Φαξ: 2310 410121 E-mail: info@gnossi-ngo.org Θεσσαλονίκη, 21/06/2013 Ανακοίνωση για τη σύναψη

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία. του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου. του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου:

Ομιλία. του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου. του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου: Ομιλία του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτου Σπυρόπουλου στο 4 ο Ετήσιο Συνέδριο Labor & Insurance του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου: «Απασχόληση και Ασφάλιση: Δύο ζητήματα εθνικής προτεραιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ :«Ε.Κ.Α.Σ- Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 92 του Ν.4387/2016 και εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του για το έτος 2016».

ΘΕΜΑ :«Ε.Κ.Α.Σ- Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 92 του Ν.4387/2016 και εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του για το έτος 2016». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αρ. Πρωτ.: /2016/0092. ΠΡΟΣ: Ως πίνακας αποδεκτών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αρ. Πρωτ.: /2016/0092. ΠΡΟΣ: Ως πίνακας αποδεκτών INFORMATICS DEVELOPMEN T AGENCY ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Digitally signed by INFORMATICS DEVELOPMENT AGENCY Date: 2017.02.15 09:57:05 EET Reason: Location: Athens Αθήνα 10 Φεβρουαρίου 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να μπουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο :

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να μπουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο : Αγία Παρασκευή, 13/04/2011 Αρ. πρωτ. : 823 Προς τον Αν. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη Γεώργιο Κύριε Υπουργέ, Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να μπουν οι παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση ρυθμίσεων του άρθρου 96 του ν. 4387/2016, σχετικά με τις παροχές του ΕΤΕΑ και την αναπροσαρμογή των καταβαλλόμενων συντάξεων.

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση ρυθμίσεων του άρθρου 96 του ν. 4387/2016, σχετικά με τις παροχές του ΕΤΕΑ και την αναπροσαρμογή των καταβαλλόμενων συντάξεων. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ & ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ Τμήμα Αναλογιστικών Μελετών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: "Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών και σε περίπτωση θανάτου των μελών της οικογενείας

ΘΕΜΑ: Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών και σε περίπτωση θανάτου των μελών της οικογενείας ΘΕΜΑ: "Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών και σε περίπτωση θανάτου των μελών της οικογενείας τους". Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Νόμος 1296/1982 Για την ασφάλιση ανασφάλιστων ομάδων Ν.1422/1984 Ν.1745/1987 Ν. 2556/1997 Άρθρο 1. -

Νόμος 1296/1982 Για την ασφάλιση ανασφάλιστων ομάδων Ν.1422/1984 Ν.1745/1987 Ν. 2556/1997 Άρθρο 1. - Νόμος 1296/1982 «Για την ασφάλιση ανασφάλιστων ομάδων» (ΦΕΚ 128, τ. Α ), όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1422/1984 «Ενοποίηση των Παραρτημάτων του Κλάδου Ασφάλισης κατά της Ασθένειας Δημοτικών και Κοινοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (Ε.Κ.Α.Σ.)... 3. 1. Δικαιούχα πρόσωπα Προϋποθέσεις... 3. 2. Ποσό επιδόματος... 4. Πηγές...

Περιεχόμενα ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (Ε.Κ.Α.Σ.)... 3. 1. Δικαιούχα πρόσωπα Προϋποθέσεις... 3. 2. Ποσό επιδόματος... 4. Πηγές... Περιεχόμενα ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (Ε.Κ.Α.Σ.)... 3 1. Δικαιούχα πρόσωπα Προϋποθέσεις... 3 2. Ποσό επιδόματος... 4 Πηγές... 6 Συντακτική Ομάδα... 6 1 ΘΕΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικός Σύλλογος. Ηρακλείου. Συνέντευξη τύπου

Ιατρικός Σύλλογος. Ηρακλείου. Συνέντευξη τύπου Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου Συνέντευξη τύπου 01.02.2010 Η πολιτεία τα τελευταία τριάντα χρόνια αδυνατεί ή δεν θέλει, να λάβει αποφάσεις, να κάνει τομές, να δώσει λύσεις σε θέματα που αφορούν την Υγεία.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ κυρίου LÁSZLÓ ANDOR ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κυρίου ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ Εκτιμώντας τα ακόλουθα: I. Το Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

στο σχέδιο νόµου για την «Κύρωση του Μνηµονίου Κατανόησης µεταξύ του Υπουργείου Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας

στο σχέδιο νόµου για την «Κύρωση του Μνηµονίου Κατανόησης µεταξύ του Υπουργείου Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου για την «Κύρωση του Μνηµονίου Κατανόησης µεταξύ του Υπουργείου Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας της Ελληνικής Δηµοκρατίας και του Υπουργείου Μεταφορών της

Διαβάστε περισσότερα

PE-CONS 33/1/15 REV 1 EL

PE-CONS 33/1/15 REV 1 EL EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Στρασβούργο, 6 Οκτωβρίου 2015 (OR. en) 2013/0390 (COD) LEX 1623 PE-CONS 33/1/15 REV 1 SOC 333 EMPL 208 MAR 67 CODEC 749 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014 Χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση στο Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 22 Δεκεμβρίου 1997 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ.: 1330 Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ.12)-ΤΜΗΜΑ Α

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 22 Δεκεμβρίου 1997 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ.: 1330 Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ.12)-ΤΜΗΜΑ Α -- 1341 -- * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 71 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 22 Δεκεμβρίου 1997 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1132830/2276/Α'0012 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ.: 1330 Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα