Κόστους. Το ποια ενδιάμεσα προϊόντα συμμετέχουν στην παραγωγή κάθε ετοίμου προκύπτει από τις τεχνικές προδιαγραφές του ετοίμου. 2. Επιλέγω υπολογισμό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κόστους. Το ποια ενδιάμεσα προϊόντα συμμετέχουν στην παραγωγή κάθε ετοίμου προκύπτει από τις τεχνικές προδιαγραφές του ετοίμου. 2. Επιλέγω υπολογισμό"

Transcript

1 #1 Υπολογισμός πρότυπου κόστους τιμών πώλησης Έχοντας καταχωρήσει πρότυπο κόστος σε όλα τα υλικά, καθώς και φασεολόγια και τεχνικές προδιαγραφές σε όλα τα παραγόμενα και πρότυπο κόστος σε όλα τα κέντρα και τους πόρους, το σύστημα μπορεί να υπολογίσει αυτόματα πρότυπο κόστος σε κάθε παραγόμενο. Ειδικά για τα τελικά προϊόντα αυτός ο υπολογισμός μπορεί να περιλαμβάνει και αυτόματο υπολογισμό κόστους για όλα τα ενδιάμεσα προϊόντα. Με βάση δε τον τρόπο υπολογισμού της τιμής πώλησης και τα επιθυμητά περιθώρια κέρδους που έχουν καταχωρηθεί, το σύστημα προτείνει και τιμή πώλησης. Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδίαση Προϊόντος Είδη και στην οθόνη του είδους επιλέγω Είδος - Παραγωγή - Υπολογισμός Πρότυπου Κόστους. 3. Το σύστημα υπολόγισε αυτόματα τιμές κόστους και μονάδος (πώλησης) για το έτοιμο προϊόν της επιλογής μου. 2. Επιλέγω υπολογισμό Όλων των Ε- πιπέδων ώστε να υπολογισθεί κόστος και για όλα τα ενδιάμεσα προϊόντα (ημικατεργασμένα) που συμμετέχουν στην παραγωγή του ε- τοίμου. Το ποια ενδιάμεσα προϊόντα συμμετέχουν στην παραγωγή κάθε ετοίμου προκύπτει από τις τεχνικές προδιαγραφές του ετοίμου. 4. Επίσης το σύστημα υπολόγισε αυτόματα τιμές και για το ημικατεργασμένο (αγωγός) που συμμετέχει την παραγωγή του ετοίμου.

2 5. Με παρόμοιο τρόπο υπολογίζω τιμές και για το δεύτερο έτοιμο. 6. Έχοντας επιλέξει όλα τα επίπεδα υπολογίζονται αυτόματα τιμές και για το αντίστοιχο ημικατεργασμένο που συμμετέχει στην παραγωγή του ετοίμου. Ο σωστός υπολογισμός των τιμών κόστους των παραγομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μέθοδος ελέγχου της ορθότητας καταχώρησης φασεολογίων και τεχνικών προδιαγραφών.

3 #2 Προγραμματισμός παραγωγής αγορών στα σειριακά φασεολόγια. Στο πρώτο παράδειγμα θα καταχωρηθεί μια μακρινή πρόβλεψη σε ένα έτοιμο και θα αναλυθούν οι υπολογισμοί της παραγωγής με βάση τις παραμετροποιήσεις του συστήματος. Ο σχεδιασμός είναι εσκεμμένα λανθασμένος ώστε να κατανοηθούν τα προβλήματα λανθασμένης παραμετροποίησης που πολύ συχνά συναντώνται και στην πράξη είτε από ελλιπή γνώση είτε από απροσεξία. Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδιασμός Προβλέψεις Παραγωγής. Στην Ονομασία Πρόβλεψης Παραγωγής επιλέγω την πρόβλεψη που έχω εισάγει και είναι ενεργή στην παραμετροποίηση παραγωγής. 2. Επιλέγω μηνιαία απεικόνιση των διαστημάτων (31) και καταχωρώ μια πρόβλεψη στον Οκτώβριο 2001 (σημειωτέον ότι οι προβλέψεις στον μήνα υπολογίζονται για την 1 η του μηνός από το σύστημα). Οι προβλέψεις παραγωγής είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για το σχεδιασμό της παραγωγής που επιτρέπουν μελλοντικό σχεδιασμό χωρίς την καταχώρηση παραγγελιών πώλησης. 3. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδιασμός Φύλλα Προγραμματισμού. 4. Επιλέγω Λειτουργίες - Αναπαραγωγή Πλάνου. Τα Φύλλα Προγραμματισμού είναι το πρόγραμμα που κάνει υπολογισμό αναγκών παραγωγής (MPS Master Production scheduling) και αναγκών υλικών (MRP Materials Requirement Planning).

4 5. Στην καρτέλα Επιλογές επιλέγω ταυτόχρονο υπολογισμό MPS (Βασικό Πλάνο Παραγωγής) και MRP (Προγραμματισμός Απαιτήσεων Υλικών), καταχωρώ διάστημα υπολογισμού (όλοι οι υπολογισμοί θα γίνονται για το 2001) και επιλέγω Χρήση Πρόβλεψης αυτή που έχω εισάγει και είναι ε- νεργή στην παραμετροποίηση παραγωγής και ΟΚ. 6. Μετά την ολοκλήρωση των υπολογισμών το σύστημα προτείνει δυο παραγωγές (Εντ. Παραγωγής) για το έτοιμο και το ημικατεργασμένο και τέσσερις αγορές (Αγορά) για τα υλικά, βάσει των τεχνικών προδιαγραφών. Επίσης παρατηρώ τις αυτόματες αριθμήσεις στις παραγωγές. Ελέγχω όλες τις ποσότητες. 7. Επιλέγω τη γραμμή του ετοίμου και Είδος Φασεολόγιο ώστε να ελέγξω την έναρξη λήξη και τη διάρκεια κάθε εργασίας που προβλέπεται στο φασεολόγιο του παραγομένου. Επειδή ο υπολογισμός πλάνου θα γίνει δεκάδες φορές στη διάρκεια των σεναρίων αυτή η οθόνη δεν χρειάζεται να επαναληφθεί στο εξής, αλλά μπορούμε να δίνουμε κατ ευθείαν ΟΚ.

5 8. Παρατηρώ ότι με βάση το σειριακό φασεολόγιο που καταχώρησα οι υπολογισμοί των χρόνων είναι λανθασμένοι, γιατί ενώ θα έπρεπε το μηχάνημα και ο αντίστοιχος εργάτης να λειτουργούν παράλληλα, το σύστημα τους έχει τοποθετήσει σειριακά με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν όλοι οι χρόνοι παραγωγής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα λανθασμένο σχεδιασμό αξιοποίησης δυναμικού, αλλά και λανθασμένες απαιτήσεις (χρονικά) υλικών. 9. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την παραγωγή του η- μικατεργασμένου. Μπορεί σε κάποια μηχανήματα να φαίνεται ότι υπάρχει διαφορά σε σχέση με τον αντίστοιχο εργάτη (όπως π.χ. στη Μονωτική 1), αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπ όψιν ότι το ημερολόγιο παραγωγής αφορά μια βάρδια Δευτέρα έως Παρασκευή και τα κενά που φαίνεται να υ- πάρχουν αφορούν Σαββατοκύριακα (π.χ. η 31/8/2001 είναι Παρασκευή και επομένως η παραγωγή θα συνεχισθεί τη Δευτέρα 3/9/2001).

6 10. Επανέρχομαι στην αρχική οθόνη και παρατηρώ το 2 ο πρόβλημα που είναι η φόρτωση των υλικών. Και τα τρία υλικά της τεχνικής προδιαγραφής του ετοίμου απαιτούνται στην αρχή της παραγωγής του ετοίμου (31/8/2001), ενώ με βάση το διάγραμμα μόνο ο αγωγός απαιτείται στο 1 ο μηχάνημα (Μονωτική 1) ενώ η Ταινία και ο Μανδύας απαιτούνται στο 2 ο μηχάνημα (Στρεπτική 2) και το Σύρμα στο 3 ο μηχάνημα (Οπλιστική). Οι λανθασμένοι αυτοί υπολογισμοί έ- χουν σαν συνέπεια λανθασμένο καταμερισμό του δυναμικού του εργοστασίου (λάθη φασεολογίου), αλλά επιπρόσθετα και το λανθασμένο προγραμματισμό των χρόνων απαίτησης των υλικών, τα οποία δεν απαιτούνται για ανάλωση στο συγκεκριμένο μηχάνημα που χρειάζονται αλλά στην αρχή της παραγωγής του παραγομένου. Σε μια μικρής διάρκειας παραγωγή αυτό το πρόβλημα μπορεί να μην είναι σημαντικό, αλλά σε μια μακρά παραγωγική διαδικασία σημαίνει σημαντική σπατάλη ρευστότητας (άκαιρη αγορά υλικών) και αποθηκευτικών χώρων. Αυτά τα προβλήματα θα λυθούν με τον προσεκτικότερο σχεδιασμό του φασεολογίου και των τεχνικών προδιαγραφών.

7 #3 Παραγωγή σε δίκτυο (παράλληλα) και κατανομή των υλικών ανά φάση - Παραμετροποίηση Δυο είναι τα προβλήματα που προέκυψαν στο προηγούμενο σενάριο: (1) οι διπλάσιοι χρόνοι παραγωγής λόγω των σειριακών φασεολογίων (ο εργάτης έπεται του μηχανήματος αντί να λειτουργεί παράλληλα με αυτό) και (2) οι λανθασμένοι χρόνοι απαίτησης των υλικών στην αρχή της παραγωγικής διαδικασίας κάθε παραγομένου. Το 1 ο πρόβλημα θα λυθεί με τη δημιουργία φασεολογίων δικτύου (παράλληλη λειτουργία). Στο λογικό όμως σχεδιασμό προκύπτει ένα τεχνικό πρόβλημα. Πώς είναι δυνατόν να πεις στο σύστημα στην έναρξη μιας παραγωγικής διαδικασίας να ξεκινήσουν δυο εργασίες παράλληλα; Επίσης πώς είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο μια εργασία λήξης, όταν η λήξη κάθε φασεολογίου αποτελείται από δυο εργασίες (ένα μηχάνημα και έναν εργάτη) που τερματίζουν ταυτόχρονα; Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με την προσθήκη δυο πλασματικών κέντρων για την έναρξη και λήξη εργασιών με μηδενικούς χρόνους επεξεργασίας. Για το 2 ο πρόβλημα το MBS Navision προβλέπει την έννοια κλειδιά φασεολογίου που μπορούν να καταχωρηθούν στα φασεολόγια και τις τεχνικές προδιαγραφές σαν κωδικοί αναφοράς. Ορίζοντας π.χ. σαν κλειδί φασεολογίου την 1 η Μονωτική (με κωδικό 30), βάζουμε τον κωδικό αναφοράς 30 στο μηχάνημα Μονωτική 1 (020101) στο φασεολόγιο παραγωγής του Καλωδίου Ενέργειας (010101) και ταυτόχρονα βάζουμε τον κωδικό αναφοράς 30 στην τεχνική προδιαγραφή του Καλωδίου Ενέργειας (010101) στο είδος Αγωγός Ενέργειας (020201). Έτσι «λέμε» στο σύστημα ότι το είδος Αγωγός Ενέργειας θα αναλωθεί στην αρχή της παραγωγής του μηχανήματος Μονωτική 1. Για τις ανάγκες του παραδείγματος θα χρησιμοποιηθούν τα κλειδιά Συρματούργηση (10), 1 η Συστροφή (20), Μόνωση (30), 2 η Συστροφή (40) και Οπλισμός (50). Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Παραγωγή Πόροι Παραγωγής - Παραμετροποίηση - Κλειδιά Φασεολογίων και καταχωρώ τα πέντε κλειδιά φασεολογίου. 2. Επιλέγω Διαχείριση - Παραμετροποίηση Εφαρμογών Παραγωγή Ομάδες Κέντρων Εργασίας και καταχωρώ μια νέα ομάδα Έναρξη Λήξη.

8 3. Επιλέγω Παραγωγή Πόροι Παραγωγής Κέντρα Εργασίας και καταχωρώ το κέντρο Έναρξη στην Ο- μάδα Έναρξη Λήξη. 4. Στην καρτέλα Λεπτομερής Προγραμματισμός Ε- πιλέγω Κωδικό Μονάδας Μέτρησης και Κωδικό Ημερολογίου Παραγωγής (μια βάρδια Δευτέρα έως Παρασκευή). 5. Με τις ίδιες παραμέτρους καταχωρώ και το κέντρο Λήξη. 6. Σαν επόμενο βήμα πρέπει να υπολογίσω διαθεσιμότητα για τα δυο νέα κέντρα. Επιλέγω Προγραμματισμός Ημερολόγιο. 7. Τα δυο νέα κέντρα έχουν μηδενική διαθεσιμότητα. Επιλέγω Λειτουργίες - Υπολογισμός.

9 8. Στην καρτέλα Επιλογές καταχωρώ Ημερομηνία Έ- ναρξης και Λήξης και επιλέγω ΟΚ. 9. Με την ολοκλήρωση του υπολογισμού έχει προστεθεί διαθεσιμότητα και στα δυο νέα κέντρα. 10. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδίαση Προϊόντος - Φασεολόγια και καταχωρώ κωδικό, περιγραφή και ε- πιλέγω Τύπος Δίκτυο. Θα αντιγράψω το φασεολόγιο από το αντίστοιχο σειριακό. Έτσι επιλέγω Λειτουργίες - Αντιγραφή Φαεολογίου. 11. Από τον κατάλογο με τα καταχωρημένα φασεολόγια επιλέγω το αντίστοιχο σειριακό (010101Σ) και ΟΚ. Μετά τη βασική παραμετροποίηση θα πρέπει να δημιουργήσουμε τα νέα δικτυακά φασεολόγια ένα για κάθε παραγόμενο. Για ευκολία αφού δημιουργήσουμε την επικεφαλίδα θα αντιγράψουμε τις αναλυτικές γραμμές από τα α- ντίστοιχα σειριακά φασεολόγια.

10 12. Μετά την αντιγραφή για να μπορέσω να ολοκληρώσω την καταχώρηση χρειάζομαι τρεις στήλες που δεν εμφανίζονται στις γραμμές του φασεολογίου. Πατώ δεξί κλικ στις επικεφαλίδες των αναλυτικών γραμμών και επιλέγω Εμφάνιση Στήλης. Επιλέγω τις στήλες Προηγούμενη Εργασία, Επόμενη Εργασία, Κωδικός Αναφοράς Φασεολογίου και ΟΚ. 13. Καταχωρώ το κέντρο Έναρξη (0000) στον Κωδικό Εργασίας 05 και τη Λήξη (9999) στον Κωδικό Εργασίας 40, με μηδενικό χρόνο επεξεργασίας. Αλλάζω αντίστοιχα τις Επόμενες Εργασίες ώστε μετά την εργασία Έ- ναρξη (05) να αρχίσουν ταυτόχρονα οι εργασίες Μονωτική 1 (10) και Εργάτης Μονωτικής 1 (15). Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιώ το συμβολισμό (προσοχή δεν είναι η απλή κάθετος /, αλλά το σύμβολο ). Ολοκληρώνω την καταχώρηση όλων των επόμενων εργασιών. Κατόπιν επιλέγω Κωδικό Αναφοράς Φασεολογίου στο αντίστοιχο μηχάνημα. Στην αρχή της καταχώρησης ο κωδικός 05 εμφανίζεται στην τελευταία γραμμή, αλλά μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων έρχεται αυτόματα στη θέση του. Το σύμβολο βρίσκεται στο πληκτρολόγιο σαν <Shift>\. Προσοχή εάν δεν μπει το σωστό σύμβολο θα υπάρξουν λάθη. Βάζουμε Κωδικό Αναφοράς Φασεολογίου μόνο στα μηχανήματα. Ο κωδικός φασεολογίου δείχνει το μηχάνημα φόρτωσης κάθε υλικού (όταν συμπληρωθεί και στις τεχνικές προδιαγραφές). Εάν μπει και στους εργάτες μπορεί να προκύψουν διπλές αναλώσεις στον αυτόματο υπολογισμό αναλώσεων στον απολογισμό παραγωγής.

11 14. Μετά την ολοκλήρωση των καταχωρήσεων αλλάζω την κατάσταση σε εγκεκριμένη. Εάν έχω κάνει λάθη κυρίως στις επόμενες εργασίες το σύστημα δεν θα δεχθεί την αλλαγή, μέχρις ότου τα διορθώσω. 15. Εάν μετακινηθώ σε ένα επόμενο φασεολόγιο και επανέλθω παρατηρώ ότι έχει αλλάξει αυτόματα από το σύστημα και η Προηγούμενη Εργασία με βάση τις καταχωρήσεις μου. 16. Συνεχίζω με την ίδια διαδικασία την καταχώρηση του φασεολογίου του τηλεφωνικού καλωδίου. 17. Κατόπιν καταχωρώ τους αγωγούς. 18. Ολοκληρώνω με τον τελευταίο α- γωγό.

12 19. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδίαση Προϊόντος Είδη και πηγαίνω στην καρτέλα Αναπλήρωση. 20. Αλλάζω Κωδικό Φασεολογίου από σειριακό σε δικτύου σε όλα τα παραγόμενα είδη (καλώδια και αγωγοί). Μετά την ολοκλήρωση των φασεολογίων πρέπει να ενημερωθούν τα είδη με τα νέα φασεολόγια. Αυτό το βήμα πρέπει να προηγηθεί των τεχνικών προδιαγραφών γιατί όταν καταχωρήσουμε Κλειδιά Αναφοράς Φασεολογίου στις τεχνικές προδιαγραφές το σύστημα θα ελέγξει αυτόματα αν αναφέρονται αυτά τα κλειδιά στο φασεολόγιο του είδους και αν δεν το βρει στην αλλαγή κατάστασης της τεχνικής προδιαγραφής σε Εγκεκριμένη θα βγει μήνυμα λάθους

13 Επιλέγω Παραγωγή Σχεδίαση Προϊόντος - Τεχνική Προδιαγραφή. Στην πρώτη τεχνική προδιαγραφή αλλάζω Κατάσταση (Υπό Επεξεργασία) ώστε να μπορέσω να κάνω αλλαγές και προσθέτω τους Κωδικούς Αναφοράς Φασεολογίου ώ- στε να συνδέσω τα υλικά με τα σημεία ανάλωσής τους στο φασεολόγιο. 25. Αλλάζω κατάσταση σε Εγκεκριμένη. Το σύστημα αναζητεί τους Κωδικούς Αναφοράς Φασεολογίου των ειδών στις Τεχνικές Προδιαγραφές, στο ενεργό Φασεολόγιο του είδους. Μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών φασεολογίων στα είδη πρέπει να προστεθεί ο Κωδικός Αναφοράς Φασεολογίου και στις Προδια- Τεχνικές γραφές. 26. Συνεχίζω με το επόμενο έτοιμο προϊόν.

14 27. Συνεχίζω την καταχώρηση στους αγωγούς. 28. Και ολοκληρώνω στον τελευταίο αγωγό. Μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών στις παραμετροποιήσεις φασεολογίων, τεχνικών προδιαγραφών και ειδών, μπορούμε να κάνουμε ξανά υπολογισμό MPS/MRP ώστε να δούμε το αποτέλεσμα.

15 #4 Παραγωγή σε δίκτυο (παράλληλα) και κατανομή των υλικών ανά φάση Μετά τις αλλαγές στις παραμετροποιήσεις μπορούμε να ξανατρέξουμε τον προγραμματισμό παραγωγής ανάγκες υλικών και να δούμε την επίδραση των αλλαγών στους χρόνους έναρξης - λήξης παραγωγής και αναγκών υλικών. Παρατηρούμε ότι όλοι οι χρόνοι μειώθηκαν στο μισό και τα υλικά απαιτούνται για ανάλωση στην έναρξη παραγωγής του μηχανήματος όπου χρειάζονται. Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδιασμός Φύλλα Προγραμματισμού. Επιλέγω Λειτουργίες - Αναπαραγωγή Πλάνου ώστε να γίνει εκ νέου υπολογισμός με τη νέα παραμετροποίηση. 2. Αυτή τη φορά δεν αλλάζω καμία παράμετρο στον υ- πολογισμό αλλά επιλέγω ΟΚ. Όπως προαναφέρθηκε αυτή η οθόνη δεν θα αλλάξει καθόλου σε μελλοντικούς υπολογισμούς, επομένως δεν θα ξανά-αναφερθούμε σε αυτή. 3. Μετά τον επανυπολογισμό παρατηρώ ότι τα είδη και οι ποσότητες είναι ίδιες, όπως και οι Εντολές Παραγωγής και οι Αγορές. Έχει όμως αλλάξει ο Αριθμός Αρχικής Παραγγελίας (πήρε τις ε- πόμενες αριθμήσεις αυτόματα) και όλοι οι χρόνοι.

16 4. Συγκρίνω με την προηγούμενη πρόταση του συστήματος και παρατηρώ ότι η έ- ναρξη παραγωγής του ημικατεργασμένου από τις 9/7 μετατοπίστηκε στις 21/8 και του ετοίμου από τις 31/8 στις 17/9!! Αντίστοιχα οι ανάγκες σε υλικά μετατοπίστηκαν (1) ο Χαλκός (χρησιμοποιείται στον αγωγό) από τις 9/7 στις 21/8, (2) ο Μανδύας και η Ταινία από τις 31/8 στις στις 17/9 και (3) το Σύρμα από τις 31/8 στις 21/9!! 5. Επιλέγω την γραμμή του ετοίμου και Είδος Φασεολόγιο και παρατηρώ: (1) η έναρξη λήξη έ- χουν προστεθεί αλλά με μηδενική διάρκεια και (2) οι χρόνοι έχουν μειωθεί στο μισό και οι εργάτες λειτουργούν παράλληλα με το αντίστοιχο μηχάνημα. 6. Το ίδιο παρατηρώ και στο φασεολόγιο του αγωγού. Ελέγχω όλους τους χρόνους με βάση τα νέα φασεολόγια και τις νέες τεχνικές προδιαγραφές.

17 #5 Εναλλακτικά σενάρια Επίδραση των παραμέτρων στην καρτέλα του είδους Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων για τη σωστή λειτουργία των φασεολογίων δικτύου θα ελέγξουμε την επίδραση στους υπολογισμούς MPS/MRP από την αλλαγή παραμέτρων στην καρτέλα του είδους, όπως το διάστημα αναπαραγγελίας (συγκέντρωση σε μια παραγωγή των αναγκών για κάποιο διάστημα), το απόθεμα ασφαλείας (δεν θέλουμε να πέσει κάτω από κάποιο όριο το απόθεμα ενός είδους) και τη μέγιστη ποσότητα αναπλήρωσης (σπάει τις ανάγκες σε παρτίδες ώστε καμία παρτίδα να μην υπερβαίνει τη μέγιστη ποσότητα αναπλήρωσης). Υπάρχουν πολλές άλλες παράμετροι με τις οποίες μπορούμε να πειραματιστούμε, κατά προτίμηση σε ένα παραγόμενο, ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητή η επίδρασή τους. Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδιασμός Προβλέψεις Παραγωγής και διαφοροποιώ τις ποσότητες του Καλωδίου Ενέργειας στη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών του έτους. 2. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδιασμός Φύλλα Προγραμματισμού, Λειτουργίες - Αναπαραγωγή Πλάνου και ΟΚ. 3. Παρατηρώ ότι έχω τρεις παραγωγές ετοίμου (ώστε να είναι έτοιμα στην αρχή κάθε μήνα), τρεις παραγωγές αγωγού και από τρεις αναλώσεις για κάθε υλικό.

18 4. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδιασμός Είδη και στην καρτέλα Προγραμματισμός αλλάζω στο είδος Καλώδιο Ενέργειας το Διάστημα Αναπαραγγελίας σε 3M (το Μ λατινικό). Κατόπιν ε- παναλαμβάνω τον υπολογισμό παραγωγής (Φύλλα Προγραμματισμού). 5. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με το προηγούμενο παράδειγμα όπου είχα μόνο μια πρόβλεψη τον Οκτώβριο. Ορίζοντας την παράμετρο Διάστημα Α- ναπαραγγελίας σε τρεις μήνες (3Μ) το σύστημα θα μαζέψει όλες τις προβλέψεις (ή παραγγελίες) για τους επόμενους τρεις μήνες σε μια παραγωγή ετοίμου, με αποτέλεσμα μια παραγωγή αγωγού και από μια απαίτηση για κάθε υλικό. 6. Επανέρχομαι στην οθόνη του είδους και ορίζω Απόθεμα Ασφαλείας 50. Κατόπιν επαναλαμβάνω τον υπολογισμό παραγωγής (Φύλλα Προγραμματισμού). Δεν θέλω να πέφτει κάτω από 50 χιλιόμετρα το απόθεμα του καλωδίου. 7. Το σύστημα δημιουργεί μια πρόσθετη παραγωγή την 1/1/2001 (έναρξη του διαστήματος στις επιλογές του επανυπολογισμού πλάνου) ώστε να καλύψει το απόθεμα ασφαλείας, η ο- ποία και συμπαρασύρει παραγωγή αγωγού και ανάγκες υλικών.

19 8. Επανέρχομαι στην οθόνη του είδους και ορίζω Μέγιστη Ποσότητα Αναπλήρωσης 50. Κατόπιν επαναλαμβάνω τον υπολογισμό παραγωγής (Φύλλα Προγραμματισμού). Δεν επιτρέπω ποσότητες παραγωγής για το είδος που θα υ- περβαίνουν τα 50 χιλιόμετρα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το σπάσιμο όλων των παραγωγών που υ- περβαίνουν το 50 σε περισσότερες παραγωγές. 9. Το σύστημα σπάει την παραγωγή καλωδίου των 100 χιλιομέτρων σε δυο παραγωγές των 50 χιλιομέτρων. 10. Καθαρίζω την καρτέλα Προγραμματισμός από τις παραμέτρους που άλλαξα για αυτό το σενάριο.

20 #6 Ταυτόχρονη παραγωγή δυο ειδών Στην ενότητα αυτή θα τοποθετήσουμε προβλέψεις για δυο έτοιμα ώστε να δούμε πώς θα δημιουργηθούν επικαλύψεις. Μέχρι τη λειτουργία Φύλλα Προγραμματισμού το σύστημα απλά προτείνει MPS/MRP το οποίο όμως δεν ενημερώνει τα υποσυστήματα Αγορών ή Εκτέλεσης Παραγωγής. Για να προχωρήσουμε στο στάδιο της ενημέρωσης πρέπει να εκτελέσουμε τη λειτουργία Εφαρμογή Δυναμικών Μηνυμάτων όπου πέραν των άλλων οι Εντολές Παραγωγής επηρεάζουν τη φόρτιση (απασχόληση) των πόρων παραγωγής. Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδιασμός Προβλέψεις Παραγωγής και καταχωρώ δυο προβλέψεις μια για κάθε καλώδιο. 2. Εκτελώ Λειτουργίες - Αναπαραγωγή Πλάνου στα Φύλλα Προγραμματισμού και παρατηρώ ότι το σύστημα πρότεινε δυο σειρές παραγωγών (έτοιμο, ημικατεργασμένο και υλικά) για κάθε καλώδιο. 3. Από τα φασεολόγια γνωρίζω ότι για την παραγωγή των αγωγών έχω κοινά μηχανήματα (Συρματουργική και Στρεπτική 1). Ελέγχω πρώτα το φασεολόγιο παραγωγής του αγωγού ενέργειας (Είδος Φασεολόγιο).

21 4. Κατόπιν ελέγχω το φασεολόγιο παραγωγής του α- γωγού τηλεφωνικού. Παρατηρώ ότι το σύστημα έχει προτείνει η- μερομηνίες παραγωγής που συμπίπτουν. Έτσι έχω κοινή παραγωγή στο διάστημα 21/8 3/9 για τη Συρματουργική και 13/9 17/9 για τη Στρεπτική Επιλέγω Λειτουργίες Εφαρμογή Δυναμικών Μηνυμάτων. Θα ελέγξω επακριβώς τα κοινά διαστήματα παραγωγής μέσα από τη φόρτιση (απασχόληση) των μηχανών. Για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσω σε αποδοχή των προτάσεων του συστήματος. Μέχρι τα Φύλλα Προγραμματισμού το σύστημα απλά προτείνει MPS/MRP τα οποία μπορώ να αποδεχθώ, να τροποποιήσω ή να απορρίψω. Παρατηρώ τη στήλη Αποδοχή Δυναμικού Μηνύματος όπου έχουμε αποδεχθεί ( ) όλες τις γραμμές παραγωγής και αγορών που προτείνει το σύστημα.

22 6. Στην καρτέλα Επιλογές επιλέγω οι Εντολές Παραγωγής που προτείνει το MPS/MRP να γίνουν Προγραμματισμένες (ώστε να ληφθούν υπ όψιν στη φόρτιση των πόρων) και οι Παραγγελίες Αγοράς που προτείνει το σύστημα να Αντιγραφούν στα Φύλλα Αναπλήρωσης. Τέλος επιλέγω Όνομα Πρότυπου, Όνομα Φύλλου Εργασίας και ΟΚ. 7. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδιασμός Φύλλα Αναπλήρωσης και παρατηρώ ότι έχουν μεταφερθεί όλες οι προτάσεις αγοράς υλικών. Με την ολοκλήρωση εφαρμογής των δυναμικών μηνυμάτων γίνονται δυο ενέργειες αυτόματα από το σύστημα. Οι παραγωγές μετατρέπονται σε Προγραμματισμένες Ε- ντολές Παραγωγής και εμφανίζονται πλέον στο σύστημα (επηρεάζοντας ταυτόχρονα και τη φόρτιση των πόρων), οπότε μπορούν να προχωρήσουν στην παραγωγική διαδικασία (οριστικοποίηση, έκδοση, ολοκλήρωση). Παράλληλα οι προτάσεις αγοράς αντιγράφονται στα φύλλα αναπλήρωσης απ όπου μπορούν να γίνουν παραγγελίες σε προμηθευτές. Η οθόνη Εφαρμογής Δυναμικών Μηνυμάτων δεν χρειάζεται να αλλάξει ξανά, αλλά όσες φορές κάνουμε εφαρμογή στο εξής δίνουμε απλά ΟΚ. 8. Επιλέγω Παραγωγής Εκτέλεση - Προγραμματισμένες Εντολές Παραγωγής και παρατηρώ ότι όλες οι προτάσεις παραγωγής (2 καλωδίων και 2 α- γωγών) έχουν ε- νημερώσει το σύστημα παραγωγής.

23 9. Θα ελέγξω και τη φόρτιση (απασχόληση) των πόρων. Επιλέγω Παραγωγή Πόροι Παραγωγής - Πόροι Παραγωγής και στον πόρο Συρματουργική επιλέγω Πόρος Παραγωγής Φόρτιση. 10. Στη μηνιαία φόρτιση παρατηρώ ότι το μήνα Αύγουστο έχω υπερβάσεις της διαθεσιμότητας του πόρου. 11. Επιλέγω την ημερήσια φόρτιση και επιβεβαιώνω την παρατήρησή μου για τη φόρτιση του πόρου Συρματουργική ότι για το διάστημα 21/8/ - 3/9 έχω ταυτόχρονη παραγωγή δυο αγωγών (4 ανωτέρω). 12. Αναλύω μια ημέρα π.χ. 22/8 και παρατηρώ ότι πράγματι έχω δυο παράλληλες επεξεργασίες και επομένως 100% υπέρβαση της δυναμικότητας του μηχανήματος. Το πρόβλημα της υπέρβασης της δυναμικότητας θα ξεπεραστεί στην επόμενη ενότητα, χαρακτηρίζοντας τον πόρο κρίσιμο, ώστε να μην επιτρέπονται υπερβάσεις δυναμικότητας.

24 #7 Ετήσιος προγραμματισμός παραγωγής - αναγκών. Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμαστικών σεναρίων μπορούμε να προχωρήσουμε στον ετήσιο προγραμματισμό αναγκών σε υλικά και πόρους, με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό αναγκών σε έτοιμα που προτείνει η διεύθυνση πωλήσεων. Ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά συνήθως έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο Οκτώβριο της προηγουμένης. Καταχωρούμε τις ετήσιες προβλέψεις (Προγραμματισμός Παραγωγής) και το σύστημα αναπαράγει το πλάνο με βάση τις ετήσιες προβλέψεις. Αποδεχόμαστε τις προτάσεις παραγωγής και αγορών του συστήματος (εφαρμογή Δυναμικών Μηνυμάτων) και παρατηρούμε τις φορτίσεις των πόρων που είναι αποτέλεσμα των (προγραμματισμένων) προτάσεων παραγωγής. Παρατηρούμε υπερβάσεις δυναμικότητας στους πόρους του Κέντρου Εργασίας Συρματουργική (Συρματουργική και Εργάτης Συρματουργικής), οι οποίες δεν είναι αποδεκτές. Χαρακτηρίζουμε τους δυο πόρους σαν κρίσιμους (ώστε να μην επιτρέπονται υπερβάσεις δυναμικότητας). Το αποτέλεσμα είναι η επέκταση του προγραμματισμού χρονικά προς τα πίσω. Αυξάνουμε τον αριθμό των βαρδιών και παρατηρούμε ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα (λόγω αύξησης των βαρδιών) καλύπτει τις ανάγκες παραγωγής. Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδιασμός Προβλέψεις Παραγωγής και καταχωρώ τις μηνιαίες προβλέψεις για τα δυο έτοιμα. 2. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδιασμός Φύλλα Προγραμματισμού και Λειτουργίες Αναπαραγωγή Πλάνου. Παρατηρώ ότι το σύστημα έχει δημιουργήσει μια πρόταση παραγωγής για κάθε μηνιαία πρόβλεψη κάθε ετοίμου (2 x 12) συμπαρασύροντας παραγωγές αγωγών και ανάγκες υλικών. Κάθε φορά που τρέχω Αναπαραγωγή Πλάνου το σύστημα αυτόματα διαγράφει όλα τα φύλλα αναπλήρωσης και όλες τις προγραμματισμένες εντολές παραγωγής που προέρχονται από προηγούμενη εφαρμογή δυναμικών μηνυμάτων.

25 3. Επιλέγω Λειτουργίες Εφαρμογή Δυναμικών Μηνυμάτων ώστε να ελέγξω τη φόρτιση των πόρων. Μετά την εφαρμογή των δυναμικών μηνυμάτων επιλέγω Παραγωγή Πόροι Παραγωγής Πόροι Παραγωγής και στο μηχάνημα Συρματουργική επιλέγω Πόρος Παραγωγής Φόρτιση. Παρατηρώ ότι έχω σημαντικές υπερβάσεις δυναμικότητας που ξεπερνούν το 285%. 4. Ελέγχω τη φόρτιση και των υπολοίπων πόρων και παρατηρώ ότι ο εργάτης της Συρματουργικής (που ακολουθεί το μηχάνημα) έχει τις ίδιες υπερβάσεις. Από τους υπόλοιπους πόρους μόνο η Στρεπτική 1 εμφανίζει κάπως αυξημένες απαιτήσεις (που μόλις ξεπερνούν το 50%), ενώ οι υπόλοιποι πόροι υποαπασχολούνται. 5. Επιλέγω Παραγωγή Πόροι Παραγωγής - Παραμετροποίηση Πόροι Περιορισμένης Δυναμικότητας και χαρακτηρίζω τους πόρους Συρματουργική και Εργάτης Συρματουργικής σαν κρίσιμους ώστε η μέγιστη φόρτιση να μην υπερβαίνει το 98%.

26 6. Επαναλαμβάνω στα Φύλλα Προγραμματισμού την Αναπαραγωγή Πλάνου και την Εφαρμογή Δυναμικών Μηνυμάτων και ελέγχω ξανά τη φόρτιση της Συρματουργικής. Παρατηρώ ότι ναι μεν δεν υπερβαίνει τη διαθεσιμότητα αλλά η παραγωγή θα πρέπει να αρχίσει τον Μάρτιο της προηγούμενης χρονιάς για να καλυφθούν οι ανάγκες. Τα υπόλοιπα κέντρα υποαπασχολούνται. 7. Επιλέγω Παραγωγή Πόροι Παραγωγής Κέντρα Εργασίας και στην καρτέλα, το κέντρο Συρματουργική, την κερτέλα Λεπτομερής Προγραμματισμός και αλλάζω τον Κωδικό Ημερολογίου Παραγωγής σε 2 (2 βάρδιες Δευτέρα έως Παρασκευή). Εφ όσον δεν επαρκεί η δυναμικότητα του κέντρου Συρματουργική, το ενδεδειγμένο «εργαλείο» στα χέρια του υπεύθυνου παραγωγής είναι η αύξηση των βαρδιών σε δυο ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.

27 8. Επιλέγω στην ίδια οθόνη Προγραμματισμός Ημερολόγιο, ώστε να ενημερώσω τη διαθεσιμότητα των κέντρων. Στη νέα οθόνη επιλέγω Λειτουργίες Υ- πολογισμός και υπολογίζω διαθεσιμότητα για τα έτη Παρατηρώ ότι παρ όλον ότι η διαθεσιμότητα της Α βάρδιας είναι η ίδια, το κέντρο Συρματουργική εμφανίζει τώρα διαθεσιμότητα και στην Β βάρδια. 9. Θα κάνω τις ίδιες ενέργειες και στους πόρους. Ε- πιλέγω Παραγωγή Πόροι Παραγωγής Πόροι Παραγωγής και Προγραμματισμός Ημερολόγιο, ώστε να ενημερώσω τη διαθεσιμότητα και των πόρων. Στη νέα οθόνη επιλέγω Λειτουργίες Υπολογισμός και υπολογίζω διαθεσιμότητα για τα έτη Παρατηρώ ότι παρ όλον ότι η διαθεσιμότητα της Α βάρδιας είναι η ίδια, οι πόροι Συρματουργική και Εργάτης Συρματουργικής εμφανίζουν τώρα διαθεσιμότητα και στην Β βάρδια.

28 10. Επαναλαμβάνω στα Φύλλα Προγραμματισμού την Αναπαραγωγή Πλάνου και την Εφαρμογή Δυναμικών Μηνυμάτων και ελέγχω ξανά τη φόρτιση της Συρματουργικής. Παρατηρώ ότι η πρόσθετη βάρδια δημιούργησε αρκετή δυναμικότητα ώστε η παραγωγή να αρχίσει τον Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς. Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό εφ όσον ο προγραμματισμός ολοκληρώνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο Ο- κτώβριο της προηγούμενης χρονιάς και επομένως υπάρχει αρκετός χρόνος για ενέργειες. Τα συμπεράσματα επομένως είναι: (1) οι πόροι του κέντρου Συρματουργική είναι κρίσιμοι. Πρέπει να λειτουργούν Δευτέρα έως Παρασκευή σε δυο βάρδιες, έχοντας υπ όψιν ότι πιθανόν να χρειασθεί να λειτουργούν και άλλες ημέρες (Σάββατο ή και Κυριακή), ή και τρίτη βάρδια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες παραγωγής. Μακροπρόθεσμα ίσως να πρέπει να αναζητηθούν ε- ναλλακτικά σενάρια όπως η αγορά πρόσθετου εξοπλισμού ή η χρησιμοποίηση πόρων φασόν και (2) τα υπόλοιπα κέντρα έχουν σημαντικά λιγότερη φόρτιση, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν είναι εφικτό για την παραγωγή εναλλακτικών προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών φασόν.

ΔΟΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Αριστομένης Μακρής Ο.Δ.Ε.Π. ΑΓΟΡΕΣ

ΔΟΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Αριστομένης Μακρής Ο.Δ.Ε.Π. ΑΓΟΡΕΣ ΔΟΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΓΟΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΟΜΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΟΜΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

#1 Καταχώρηση Πελατών Θα καταχωρήσω δυο πελάτες ώστε να μπορέσω να προχωρήσω σε προσφορά, παραγγελιοληψία και τιμολόγηση.

#1 Καταχώρηση Πελατών Θα καταχωρήσω δυο πελάτες ώστε να μπορέσω να προχωρήσω σε προσφορά, παραγγελιοληψία και τιμολόγηση. #1 Καταχώρηση Πελατών Θα καταχωρήσω δυο πελάτες ώστε να μπορέσω να προχωρήσω σε προσφορά, παραγγελιοληψία και τιμολόγηση. Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Πωλήσεις & Μάρκετινγκ Πωλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

2. Επιλέγω Διαχείριση. στοιχεία της εταιρείας. και καταχωρώ. προσθέσω και εικόνα. πρέπει να είναι σε μορφή.bmp).

2. Επιλέγω Διαχείριση. στοιχεία της εταιρείας. και καταχωρώ. προσθέσω και εικόνα. πρέπει να είναι σε μορφή.bmp). #1 Πώς δημιουργώ μια νέα εταιρεία Η εταιρεία Cronus Καλώδια ΕΠΕ είναι μια νέα εταιρεία παραγωγής καλωδίων. Το πρώτο απαραίτητο βήμα για να είναι διαθέσιμη για καταχώρηση στοιχείων από το MBS Navision είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε κέντρο εργασίας περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό μηχανημάτων και εργατών (πόροι παραγωγής).:

Κάθε κέντρο εργασίας περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό μηχανημάτων και εργατών (πόροι παραγωγής).: CRONUS Καλώδια ΕΠΕ Είναι μια βιομηχανία παραγωγής βιομηχανικών καλωδίων με έδρα τον Πειραιά. Θα εξετασθούν οι βασικές λειτουργίες της βιομηχανίας που αφορούν το Εργοστάσιο Παραγωγής, τις Αγορές και τις

Διαβάστε περισσότερα

του πρώτου προμηθευτή. Στο πεδίο κωδικός δίνω <Enter> και το σύστημα δίνει αυτόματα αρίθμηση. 2. Συνεχίζω την καταχώρηση

του πρώτου προμηθευτή. Στο πεδίο κωδικός δίνω <Enter> και το σύστημα δίνει αυτόματα αρίθμηση. 2. Συνεχίζω την καταχώρηση #1 Καταχώρηση Προμηθευτών Αρχίζουμε με την καταχώρηση των προμηθευτών βασιζόμενοι στην παραμετροποίηση της προηγούμενης ενότητας. Παρατηρούμε ότι το σύστημα δίνει αυτόματα αρίθμηση σε κάθε νέο προμηθευτή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης»

Εργαστήριο «Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης» 2015 Εργαστήριο «Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης» Διονύσης Καρούσος Έκδοση 1.0 28/2/2015 [1] Στο συγκεκριμένο φυλλάδιο εμπεριέχονται σημειώσεις για το εργαστήριο «Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης», του

Διαβάστε περισσότερα

- Σε πολλές οθόνες με λίστες πεδίων δεν εμφανίζονται όλα τα πεδία

- Σε πολλές οθόνες με λίστες πεδίων δεν εμφανίζονται όλα τα πεδία Γενικές ερωτήσεις - Σε πολλές οθόνες με λίστες πεδίων δεν εμφανίζονται όλα τα πεδία Για να φανούν πατάμε δεξί κλικ στις επικεφαλίδες, στην γκρι περιοχή, Εμφάνιση Στήλης και επιλέγουμε τα πεδία που θέλουμε.

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών. 3. Επιλέγω Οικονομική Διαχείριση. - Παραμετροποίηση

Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών. 3. Επιλέγω Οικονομική Διαχείριση. - Παραμετροποίηση #1 Γενικής Λογιστικής Μετά τη δημιουργία του ετήσιου πλάνου παραγωγής και αναγκών θα προχωρήσουμε στην αγορά μέρους των υλικών που προβλέπονται ώστε να μπορεί να αρχίσει η παραγωγική διαδικασία τον Ιανουάριο.

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοµένης Μακρής Ο..Ε.Π.

Αριστοµένης Μακρής Ο..Ε.Π. Βιοµηχανική Παραγωγή Σχεδιασµός Production Planning Ανεξάρτητη ζήτηση Προβλέψεις Πωλήσεων (Sales Forecast) Προγραµµατισµός Πωλήσων και Παραγωγής (SOP Sales and Operations Planning) ιαθέσιµοι Πόροι (Production

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση σε Ε.Λ.Π. Παραμετροποίηση

Μετάβαση σε Ε.Λ.Π. Παραμετροποίηση Μετάβαση σε Ε.Λ.Π. Εάν αποφασιστεί η μετάβαση στο προτεινόμενο από τα ΕΛΠ λογιστικό σχέδιο, το ATLANTIS E.R.P. παρέχει αυτόματες εργασίες μετάβασης. Η μετάβαση στο νέο λογιστικό σχέδιο πρέπει να γίνει

Διαβάστε περισσότερα

1. Ετήσιος προϋπολογισμός

1. Ετήσιος προϋπολογισμός 1. Ετήσιος προϋπολογισμός Έχοντας ολοκληρώσει τον ετήσιο προγραμματισμό παραγωγής, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία του ετήσιου προϋπολογισμού. Θα ξεκινήσουμε από την πρόβλεψη πωλήσεων, όπως σε κάθε προϋπολογισμό

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων.

Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων. Atlantis MRP & MRP II MRP I Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων. Στις προβλέψεις αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Είδη. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία Μεταβολή Διαγραφή - Αναζήτηση ενός είδους

Pylon Entry. Είδη. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία Μεταβολή Διαγραφή - Αναζήτηση ενός είδους Pylon Entry Είδη Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία Μεταβολή Διαγραφή - Αναζήτηση ενός είδους Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Είδους... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Πολιτική Τιμολόγησης...

Διαβάστε περισσότερα

Είδη. Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η Δημιουργία, Μεταβολή, Διαγραφή και Αναζήτηση ενός είδους

Είδη. Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η Δημιουργία, Μεταβολή, Διαγραφή και Αναζήτηση ενός είδους Είδη Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η Δημιουργία, Μεταβολή, Διαγραφή και Αναζήτηση ενός είδους Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Είδους 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία 4 Καρτέλα Πολιτική Τιμολόγησης 7 Στην καρτέλα

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ»

«ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» «ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» Διπλωματική Εργασία Αγγελικής Λαμπ. Θεοδώρου Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Πλήρης Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες

Πλήρης Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες Πλήρης Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Πλήρους Διαχείρισης Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Πλήρους Διαχείρισης Αδειών Βιβλίο Αδειών Μαζικές ενέργειες

Διαδικασία Πλήρους Διαχείρισης Αδειών Βιβλίο Αδειών Μαζικές ενέργειες Διαδικασία Πλήρους Διαχείρισης Αδειών Βιβλίο Αδειών Μαζικές ενέργειες Περίληψη Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Πλήρους Διαχείρισης Αδειών, της Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες

Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Πλήρους Διαχείρισης Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Απογραφή & Παραστατικά Αποθήκης

Φυσική Απογραφή & Παραστατικά Αποθήκης Φυσική Απογραφή & Παραστατικά Αποθήκης Περιεχόμενα Διαδικασία Φυσικής Απογραφής... 3 Συμπλήρωση φόρμας... 3 Βήματα Απογραφής... 5 Εισαγωγή Αρχείου Απογραφής... 9 Εκτυπώσεις Φυσικής Απογραφής... 10 Λίστα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία χρήσης module Αναλυτικής Λογιστική. (v.1.0.7)

Διαδικασία χρήσης module Αναλυτικής Λογιστική. (v.1.0.7) Διαδικασία χρήσης module Αναλυτικής Λογιστική (v.1.0.7) Περίληψη Με το Module της Αναλυτικής Λογιστικής πραγματοποιείται η παρακολούθηση όλου του κυκλώματος και η ενημέρωση της Αναλυτικής Λογιστικής από

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα διαδικασία αναλύει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ωρομέτρησης Προσωπικού, Παρουσιολογίου και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η παρούσα διαδικασία αναλύει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ωρομέτρησης Προσωπικού, Παρουσιολογίου και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Ωρομέτρηση Η παρούσα διαδικασία αναλύει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ωρομέτρησης Προσωπικού, Παρουσιολογίου και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Καλύπτει με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο τις ανάγκες επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Χρήσης Module Αναλυτικής Λογιστικής

Διαδικασία Χρήσης Module Αναλυτικής Λογιστικής Διαδικασία Χρήσης Module Αναλυτικής Λογιστικής 1 Περίληψη Με την Αναλυτική Λογιστική πραγματοποιείται η παρακολούθηση όλου του κυκλώματος και η ενημέρωση της Αναλυτικής Λογιστικής από την εφαρμογή Hyper

Διαβάστε περισσότερα

1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Σελίδα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ... 3 1 ο Βήμα: Δημιουργία νέας χρήσης.... 3 2 ο Βήμα: Εισαγωγή στην νέα χρήση... 3 3ο

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Pylon Entry Πόροι Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Πόρου... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα

Διαβάστε περισσότερα

Αποθήκη. Διαχείριση Αποθήκης. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr)

Αποθήκη. Διαχείριση Αποθήκης. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > POS Manager > Αποθήκη Αποθήκη Διαχείριση Αποθήκης Στη Διαχείριση Αποθήκης έχετε τη δυνατότητα να δείτε τα είδη της αποθήκης σας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ SOFTONE

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ SOFTONE ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ SOFTONE ΑΠΟΓΡΑΦH-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΡΗΣΗ **ΠΡΟΣΟΧΗ** Προτείνεται να εκτελείται δημιουργία Εφεδρικού Αντιγράφου(Back up) πριν από την παρακάτω εργασία. ΒΗΜΑ 1 ο Κάνουμε εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος στην εφαρμογή Δημιουργία Εταιρίας Καρτέλα Στοιχεία εταιρίας: Καρτέλα Πρόσθετα στοιχεία: Καρτέλα Τράπεζα:...

Είσοδος στην εφαρμογή Δημιουργία Εταιρίας Καρτέλα Στοιχεία εταιρίας: Καρτέλα Πρόσθετα στοιχεία: Καρτέλα Τράπεζα:... Περιεχόμενα Είσοδος στην εφαρμογή... 3 Δημιουργία Εταιρίας... 5 Καρτέλα Στοιχεία εταιρίας:... 6 Καρτέλα Πρόσθετα στοιχεία:... 6 Καρτέλα Τράπεζα:... 7 Καρτέλα λογιστική:... 9 Καρτέλα e-mail info... 9 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίες Συγκεντρωτικές1 Καταστάσεις1

Μηνιαίες Συγκεντρωτικές1 Καταστάσεις1 Μηνιαίες Συγκεντρωτικές1 Καταστάσεις1 Σύντομες Οδηγίες Χρήσης 1/4/2014 Σελίδα 1 από 12 8 2014 Rowega Consulting Ltd. i. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Κατά την εκκίνηση της εφαρµογής, εµφανίζεται στην οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Ενέργειες Ανοίγματος Χρήσης & Μεταφοράς Υπολοίπων

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Ενέργειες Ανοίγματος Χρήσης & Μεταφοράς Υπολοίπων ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Ενέργειες Ανοίγματος Χρήσης & Μεταφοράς Υπολοίπων Version 2.0 Οκτώβριος 2017 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4 Άνοιγμα Χρήσης... 4 Άνοιγμα Χρήσης... 4 Μεταφορές Υπολοίπων στην νέα Χρήση...

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική υποβολή εντύπου Ε9-Γνωστοποίηση Σύμβασης Μερικής ή και Εκ Περιτροπής εργασίας

Ηλεκτρονική υποβολή εντύπου Ε9-Γνωστοποίηση Σύμβασης Μερικής ή και Εκ Περιτροπής εργασίας Ηλεκτρονική υποβολή εντύπου Ε9-Γνωστοποίηση Σύμβασης Μερικής ή και Εκ Περιτροπής εργασίας Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τον χρήστη να κατανοήσει την ηλεκτρονική Υποβολή Εντύπων.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΝΟΤΗΤΑ 1...1 ΠΛΗΚΤΡΑ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ...2 ΕΝΟΤΗΤΑ 2...3 ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ...4 - Ρυθµίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΈΚΔΟΣΗ 2.0

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΈΚΔΟΣΗ 2.0 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΈΚΔΟΣΗ 2.0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΡΗΣΗ Έναρξη εφαρμογής Επιλογή θέσης Καταχώρηση παραγγελίας Προβολή θέσης Πληρωμή Αποχρέωση σερβιτόρου Ταμεία ημέρας Περιοδικές αναφορές ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Κατάλογος ειδών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP Για να κλείσουμε μία χρήση στο InnovEra, επιλέγουμε από το κεντρικό μενού των Τμημάτων «Οικονομική Διαχείριση», «Περιοδικές Εργασίες»,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ OTC

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ OTC ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ OTC Βήμα 1ο Πατήστε το νέο εικονίδιο, για τη διαχείριση τιμών (χονδρικών/λιανικών) των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (που υπάρχει πλέον στην κεντρική toolbar) και ανοίγει η ακόλουθη οθόνη ΕΛΕΓΧΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

Διαγραφή Επιλέγετε Διαγραφή για να διαγράψετε μία ήδη υπάρχουσα διαδικασία εισαγωγής ASCII

Διαγραφή Επιλέγετε Διαγραφή για να διαγράψετε μία ήδη υπάρχουσα διαδικασία εισαγωγής ASCII Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) > Αρχεία Αρχεία Εισαγωγή από αρχείο ASCII Με την εργασία αυτή έχετε την δυνατότητα να εισάγετε

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Εάν αποφασιστεί η συνέχιση λειτουργίας με το υπάρχον λογιστικό σχέδιο θα πρέπει να γίνουν οι εξής ενέργειες:

Εάν αποφασιστεί η συνέχιση λειτουργίας με το υπάρχον λογιστικό σχέδιο θα πρέπει να γίνουν οι εξής ενέργειες: Διατήρηση Ε.Γ.Λ.Σ. Εάν αποφασιστεί η συνέχιση λειτουργίας με το υπάρχον λογιστικό σχέδιο θα πρέπει να γίνουν οι εξής ενέργειες: Παραμετροποίηση Βήμα 1 ο Τροποποίηση & προσθήκη λογαριασμών Καθώς το υπάρχων

Διαβάστε περισσότερα

Παραγγελίες. Πελατών. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Πελάτης Είδη Στοιχεία Αποστολής Λοιπά Στοιχεία.

Παραγγελίες. Πελατών. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Πελάτης Είδη Στοιχεία Αποστολής Λοιπά Στοιχεία. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > PRISMA Win Εμπορικό > Κινήσεις > Παραγγελίες Παραγγελίες Πελατών Πελάτης Είδη Στοιχεία Αποστολής Λοιπά Στοιχεία Πελάτης Είδη Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Συμπλήρωσης της Έκθεσης Ολοκλήρωσης

Οδηγίες Συμπλήρωσης της Έκθεσης Ολοκλήρωσης -0 Οδηγίες Συμπλήρωσης της Έκθεσης Ολοκλήρωσης H διαδικασία συνοπτικά Κάθε επιχείρηση της οποίας η πρόταση βρίσκεται σε κατάσταση «Σε υλοποίηση», έχει το δικαίωμα να υποβάλει ηλεκτρονικά Έκθεση ολοκλήρωσης.

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Υπηρεσίες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας

Pylon Entry. Υπηρεσίες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας Pylon Entry Υπηρεσίες Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας Περιεχόμενα Δημιουργία Νέας Υπηρεσίας... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Προτεινόμενες

Διαβάστε περισσότερα

*Για αιτήσεις κωδικών B2B παρακαλώ επικοινωνήστε με το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρίας. Παραγγελίες

*Για αιτήσεις κωδικών B2B παρακαλώ επικοινωνήστε με το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρίας. Παραγγελίες Προκειμένου να ξεκινήσετε την παραγγελία σας, συνδέεστε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών παραγγελιών (B2Β) μέσα από την ιστοσελίδα μας www.periferiaki.gr κάνοντας κλικ στην επιλογή B2B που βρίσκεται στο επάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η εταιρεία Ζ εξετάζει την πιθανότητα κατασκευής ενός νέου, πρόσθετου εργοστασίου για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος. Έτσι έχει δυο επιλογές: Η πρώτη αφορά στην κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Η. ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 227

Η. ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 227 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η. ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 227 1. ΓΕΝΙΚΑ... 227 2. ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ... 228 3. ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ... 230 4. ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ... 232 4. ΑΣΦΑΛΕΙΑ... 232 copyright DATA COMMUNICATION ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Η.

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Υπηρεσίες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας

Pylon Entry. Υπηρεσίες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας Pylon Entry Υπηρεσίες Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας Περιεχόμενα Δημιουργία Νέας Υπηρεσίας... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Προτεινόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΧΟΡΗΓΙΩΝ» 1η Έκδοση: 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων. Εγχειρίδιο Χρήσης Υπηρεσίες Φοιτητή Σελίδα 1 / 10

Πίνακας Περιεχομένων. Εγχειρίδιο Χρήσης Υπηρεσίες Φοιτητή Σελίδα 1 / 10 Πίνακας Περιεχομένων 1. Υπηρεσίες Φοιτητή... 3 1.1 Ακαδημαϊκή Δομή... 3 1.2 Καρτέλα Φοιτητή... 3 Σταθερή Διεύθυνση... 3 Επισκόπηση Διεύθυνσης... 3 Στοιχεία Ανεξάρτητα από Διεύθυνση... 4 1.3 Έλεγχος Κανόνων

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Καθεστώς Φ.Π.Α (39β) Δημιουργία Αυτόματα Παραγόμενων Εγγραφών / Άρθρων

Ειδικό Καθεστώς Φ.Π.Α (39β) Δημιουργία Αυτόματα Παραγόμενων Εγγραφών / Άρθρων Ειδικό Καθεστώς Φ.Π.Α (39β) Δημιουργία Αυτόματα Παραγόμενων Εγγραφών / Άρθρων Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 1 Ποιες ενέργειες πρέπει να έχουν προηγηθεί πριν την δημιουργία των παραγόμενων άρθρων 39β....

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Εγγραφών Κέντρων Κόστους

Εισαγωγή Εγγραφών Κέντρων Κόστους Εισαγωγή Εγγραφών Κέντρων Κόστους Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας ολοκληρωμένου συστήματος εισαγωγής εγγραφών κέντρων κόστους. Παρακάτω προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίας Διαχείρισης Αδειών. ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Διαδικασίας Διαχείρισης Αδειών. ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Διαχείριση Αδειών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Διαχείρισης Αδειών. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Χρήσης myschool

Σενάριο Χρήσης myschool Σενάριο Χρήσης ΦΟΡΕΙΣ Επιβεβαίωση των Στοιχείων του Φορέα Αρχικά, θα κληθείτε να ελέγξετε την ορθότητα των στοιχείων του Φορέα σας. Επιλέγοντας την καρτέλα «Φορείς», από το μενού που βρίσκεται στο πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση & Έλεγχος Παραγωγής

Οργάνωση & Έλεγχος Παραγωγής OPUS Οργάνωση & Έλεγχος Παραγωγής Παραγγελίες Έλεγχος Παραγωγής Αποθήκη Κοστολόγηση Προγραµµατισµός Παραγωγής Ποιοτικός Έλεγχος Συντήρηση SCADA Παραγγελίες Καταχωρίστε τις παραγγελίες εύκολα και γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

Περιπτώσεις αλλαγής Λογιστικού Σχεδίου.

Περιπτώσεις αλλαγής Λογιστικού Σχεδίου. Μετατροπή Κωδικοποίησης Λογιστικού Σχεδίου Παράµετρος & Προτιµήσεις Εργασίες Έναρξης Οικονοµικές Χρήσεις Μετατροπή Κωδικοποίησης Λογιστικού Σχεδίου Μέσω της εργασίας αυτής, αναλύεται ο τρόπος µε τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Ανοίγµατος Χρήσης 2012

Οδηγίες Ανοίγµατος Χρήσης 2012 εκέµβριος 2011 Οδηγίες Ανοίγµατος Χρήσης 2012 Oι οδηγίες αυτές, αφορούν στις λειτουργικές δυνατότητες λογισµικού ALTEC Software, παρέχονται αποκλειστικά σε συµβεβληµένους πελάτες της και είναι πνευµατική

Διαβάστε περισσότερα

6. Μεταφορά Δελτίων στο ΟΠΣ από τη Διαχειριστική Αρχή

6. Μεταφορά Δελτίων στο ΟΠΣ από τη Διαχειριστική Αρχή 6. Μεταφορά Δελτίων στο ΟΠΣ από τη Διαχειριστική Αρχή 6.1. Διαδικασία Μεταφοράς Δελτίων στο ΟΠΣ 6.1.1 Έγκριση / Απόρριψη ενός δελτίου από ΕΥΔ Για να μπορεί να μεταφερθεί ένα Δελτίο σε κατάσταση "Υποβλήθηκε"

Διαβάστε περισσότερα

AVS. Workshop. Εγχειρίδιο Χρήσης. Standard/Premium Edition AUTOMOTIVE

AVS. Workshop. Εγχειρίδιο Χρήσης. Standard/Premium Edition AUTOMOTIVE AVS AUTOMOTIVE Εγχειρίδιο Χρήσης Workshop Standard/Premium Edition Περιεχόμενα 1. Σχετικά με την εφαρμογή/βασικές Λειτουργίες...2 1.1. Εγκατάσταση Προγράμματος...3 1.2 Αρχική Οθόνη - Κύριο Μενού...5 1.2.1

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Διαχείρισης Web Portal ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ για τις Κατασκηνώσεις Διαδικασία Κράτησης θέσεως Κατασκήνωσης

Οδηγίες Διαχείρισης Web Portal ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ για τις Κατασκηνώσεις Διαδικασία Κράτησης θέσεως Κατασκήνωσης Οδηγίες Διαχείρισης Web Portal ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ για τις Κατασκηνώσεις Διαδικασία Κράτησης θέσεως Κατασκήνωσης 1 Αγαπητοί Ασφαλισμένοι/Συνταξιούχοι, Σας παρουσιάζουμε αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης

Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης Υπαγωγής Έκδοση 2 η / Νοέμβριος 2018 Πίνακας Περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Παρακολούθηση Φορολογικής Βάσης λογαριασμών

Παρακολούθηση Φορολογικής Βάσης λογαριασμών Παρακολούθηση Φορολογικής Βάσης λογαριασμών Ο Νόμος 4308/2014 «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» Σύμφωνα με τις διατάξεις του του ν. 4308/2014 για τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα», το λογιστικό σύστημα κάθε οντότητας

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Περιεχόμενα Δημιουργία και διαχείριση εκτυπώσεων ERG... 3 Επιλογή πεδίων... 4 Λεπτομέρειες... 6 Καθορισμός φίλτρων... 6 Ταξινόμηση και ομαδοποίηση... 7 Εξαγόμενο εκτύπωσης...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η εταιρεία Ζ εξετάζει την πιθανότητα κατασκευής ενός νέου, πρόσθετου εργοστασίου για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος. Έτσι έχει δυο επιλογές: Η πρώτη αφορά στην κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Προμηθευτές. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία-Μεταβολή- Διαγραφή Αναζήτηση ενός προμηθευτή

Pylon Entry. Προμηθευτές. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία-Μεταβολή- Διαγραφή Αναζήτηση ενός προμηθευτή Pylon Entry Προμηθευτές Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία-Μεταβολή- Διαγραφή Αναζήτηση ενός προμηθευτή Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Προμηθευτή... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 5 Καρτέλα Εμπορικά

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Καταχώρησης Τεκμηρίου

Οδηγίες Καταχώρησης Τεκμηρίου Οδηγίες Καταχώρησης Τεκμηρίου Αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ξεκινήσετε μια νέα υποβολή δείτε το κεφάλαιο 3.2 των Οδηγιών Χρήσης. Στο παρόν εγχειρίδιο περιγράφονται τα βήματα που

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Περιεχόμενα Δημιουργία εκτυπώσεων ERG... 3 Επιλογή πεδίων... 4 Λεπτομέρειες... 6 Καθορισμός φίλτρων... 6 Ταξινόμηση και ομαδοποίηση... 7 Εξαγόμενο εκτύπωσης... 7 Δικαιώματα πρόσβασης...

Διαβάστε περισσότερα

Με την Αναλυτική Λογιστική πραγματοποιείται η παρακολούθηση όλου του κυκλώματος και η ενημέρωση της Αναλυτικής Λογιστικής από την εφαρμογή της

Με την Αναλυτική Λογιστική πραγματοποιείται η παρακολούθηση όλου του κυκλώματος και η ενημέρωση της Αναλυτικής Λογιστικής από την εφαρμογή της Αναλυτική Λογιστική Με την Αναλυτική Λογιστική πραγματοποιείται η παρακολούθηση όλου του κυκλώματος και η ενημέρωση της Αναλυτικής Λογιστικής από την εφαρμογή της Λογιστικής Η Αναλυτική Λογιστική περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Φ.Π.Α - ΤΜΗΜΑΤΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Φ.Π.Α - ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Φ.Π.Α - ΤΜΗΜΑΤΩΝ ADMATE SETTE Εισαγωγή στο πρόγραμμα: Πατάμε τον αριθμό 4 και μετά το πλήκτρο ΚΛΕΙΔΙ/ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ. Με τα πλήκτρα [ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ/ΣΥΡΤΑΡΙ] και με το πλήκτρο [ -%/+% ],

Διαβάστε περισσότερα

Παράµετροι ιαχείρισης Λογιστικής. Τύποι Λογιστικών Άρθρων. Ηµερολόγια Λογιστικής. Στοιχεία Λογαριασµών Λογιστικού Σχεδίου

Παράµετροι ιαχείρισης Λογιστικής. Τύποι Λογιστικών Άρθρων. Ηµερολόγια Λογιστικής. Στοιχεία Λογαριασµών Λογιστικού Σχεδίου Παράµετροι ιαχείρισης Λογιστικής Με την επιλογή αυτή («Παράµετροι & Προτιµήσεις Εργασίες Έναρξης Παράµετροι Λογιστικής») µπορείτε να καθορίσετε τη Μορφή κωδικού Αναλυτικών Λογαριασµών* που επιθυµείτε να

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Οδηγιών BrainStorm

Εγχειρίδιο Οδηγιών BrainStorm Εγχειρίδιο Οδηγιών BrainStorm Παραγωγή Κοστολόγηση Δύο λόγια για το πρόγραμμα BrainStorm Παραγωγή Το πρόγραμμα απευθύνεται στις Παραγωγικές Μονάδες οι οποίες επιθυμούν να παρακολουθούν την Ανάλωση των

Διαβάστε περισσότερα

EBS Version Entersoft Business Suite Entersoft CRM

EBS Version Entersoft Business Suite Entersoft CRM EBS Version 4.4.2.3 Entersoft Business Suite Entersoft CRM Νέα χαρακτηριστικά και επεκτάσεις Περιεχόμενα Συνοπτική περιγραφή περιεχομένων έκδοσης 3 Entersoft ERP... 3 Entersoft ERP 4 Αλλαγές στον Φ.Π.Α....

Διαβάστε περισσότερα

Αναγγελία Εισιτηρίων - εξιτηρίων ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Αναγγελία Εισιτηρίων - Εξιτηρίων. Σελίδα 1

Αναγγελία Εισιτηρίων - εξιτηρίων ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Αναγγελία Εισιτηρίων - Εξιτηρίων. Σελίδα 1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αναγγελία Εισιτηρίων - Εξιτηρίων Σελίδα 1 Πίνακας περιεχομένων 1.Εισαγωγή... 4 1.1 Συμβατότητα Browser... 4 1.2 Διεύθυνση πρόσβασης... 4 2 ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης

Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας υπολογισμού και αυτόματης υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού

Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Οδηγιών Αυτόματου Κλεισίματος Ισολογισμού στην εφαρμογή Business Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

Για να δείτε όλες τις εγγραφές της εκτύπωσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βελάκια.

Για να δείτε όλες τις εγγραφές της εκτύπωσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βελάκια. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > PRISMA Win Εμπορικό > Πελάτες > Εκτυπώσεις Εκτυπώσεις Λογιστικές Καρτέλα Πελάτη Στην Καρτέλα του Πελάτη εμφανίζονται αναλυτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Ανοίγματος Χρήσης 2016

Οδηγίες Ανοίγματος Χρήσης 2016 Δεκέμβριος 2015 Οδηγίες Ανοίγματος Χρήσης 2016 Oι οδηγίες αυτές, αφορούν στις λειτουργικές δυνατότητες λογισμικού ALTEC Software, παρέχονται αποκλειστικά σε συμβεβλημένους πελάτες της και είναι πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ 1. Γενικά ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ Η ηλεκτρονική υποβολή των ισοζυγίων κρέατος πραγματοποιείται μέσα από το λογισμικό Άρτεμις του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

1. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ΜΕ ΥΟ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ)

1. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ΜΕ ΥΟ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ) 1. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ΜΕ ΥΟ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ) Σελίδα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ... 3 1 ο Βήµα: ηµιουργία νέας χρήσης.... 3 2 ο Βήµα: Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΞΙΤΗΡΙΟ. Σημείωση : Ο ασθενής φεύγει πραγματικά από το κρεβάτι, μόνο όταν το Ιατρικό Εξιτήριο γίνει Διοικητικό από το Γραφείο Κίνησης.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΞΙΤΗΡΙΟ. Σημείωση : Ο ασθενής φεύγει πραγματικά από το κρεβάτι, μόνο όταν το Ιατρικό Εξιτήριο γίνει Διοικητικό από το Γραφείο Κίνησης. ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΞΙΤΗΡΙΟ Το Ιατρικό Εξιτήριο ουσιαστικά είναι εντολή ιατρού για έξοδο του ασθενή από το τμήμα νοσηλείας, σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνει είναι : Ημερομηνία εξόδου

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεντρωτικές Καταστάσεις ΜΥΦ

Συγκεντρωτικές Καταστάσεις ΜΥΦ Συγκεντρωτικές Καταστάσεις ΜΥΦ Εισαγωγή Ο υπολογισμός των συγκεντρωτικών καταστάσεων ΜΥΦ γίνεται από ειδική οντότητα της εφαρμογής και συγκεντρώνει στοιχεία από τα Έσοδα Έξοδα και από την διαχείριση παγίων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΤΕΡΟΑΝΑΦΟΡΩΝ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΤΕΡΟΑΝΑΦΟΡΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΤΕΡΟΑΝΑΦΟΡΩΝ 1. Αρχικά, θα πρέπει να έχουμε συλλέξει τα scopus ID των ερευνητών του εργαστηρίου. Και μάλιστα όλα τα scopus ID των ερευνητών, καθώς κάποιος ερευνητής μπορεί να έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 2.β) Αντιγραφή από προηγούμενη περίοδο 3) Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης

Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης Υπαγωγής Έκδοση 1 η / Ιούλιος 2018 Πίνακας Περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe

Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe Κεντρικό σύστημα διαδανεισμού smille περιβάλλον διαχειριστή. Για την είσοδό σας στο σύστημα επισκέπτεστε την σελίδα http://ill.lib.ntua.gr/smille/admin/login.php

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βραδιών Προσωπικού (Roster MaSter)

Διαχείριση Βραδιών Προσωπικού (Roster MaSter) Διαχείριση Βραδιών Προσωπικού (Roster MaSter) Το Roster MaSter, που ανήκει στην οικογένεια εφαρμογών HR MaSter, αποτελεί το λογισμικό ενός ολοκληρωμένου συστήματος, που έχει στόχο, να καλύψει πλήρως τις

Διαβάστε περισσότερα

Ο χρήστης συμπληρώνει όνομα χρήστη και κωδικό και επιλέγει Είσοδος. Εάν δεν έχει κάνει εγγραφή στο σύστημα θα πρέπει να επιλέξει πρώτα Εγγραφή.

Ο χρήστης συμπληρώνει όνομα χρήστη και κωδικό και επιλέγει Είσοδος. Εάν δεν έχει κάνει εγγραφή στο σύστημα θα πρέπει να επιλέξει πρώτα Εγγραφή. Περιεχόμενα Γενικές Λειτουργίες... 3 Σύνδεση χρήστη... 3 Εγγραφή χρήστη... 3 Εφαρμογές... 4 Ρυθμίσεις... 5 Φόρμα Εισαγωγής Συνόλων Πολιτικών Δικαστηρίων... 6 Φόρμα Εισαγωγής Συνόλων Δεδομένων Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Word) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT WORD (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί συνεργάτες, sales@ots.gr http://www.ots.gr O P E N T E C H N O L O G Y S E R V I C E S

Αγαπητοί συνεργάτες, sales@ots.gr http://www.ots.gr O P E N T E C H N O L O G Y S E R V I C E S Αγαπητοί συνεργάτες, Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α & Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ε Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Σας ενημερώνουμε, ότι υπάρχει ήδη διαθέσιμη η νέα έκδοση 2.98.018 της εφαρμογής Μισθοδοσίας & Διαχείρισης Προσωπικού η

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Δέσμευσης Αιθουσών Υπολογιστών. στο Μηχανογραφικό Κέντρο. Πίνακας Περιεχομένων

Οδηγίες Δέσμευσης Αιθουσών Υπολογιστών. στο Μηχανογραφικό Κέντρο. Πίνακας Περιεχομένων Οδηγίες Δέσμευσης Αιθουσών Υπολογιστών στο Μηχανογραφικό Κέντρο Πίνακας Περιεχομένων Είσοδος στο πρόγραμμα... 2 Ρυθμίσεις ενημερώσεων... 2 Παρουσίαση κρατήσεων στις Αίθουσες Υπολογιστών του Μηχανογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση Αποτελεσμάτων Β.6

Κατάσταση Αποτελεσμάτων Β.6 Κατάσταση Αποτελεσμάτων Β.6 Με τις διατάξεις του ν.4308/2014 για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα δίνεται η δυνατότητα στις πολύ μικρές οντότητες (καθαρός κύκλος εργασιών μέχρι 1.500.000 ευρώ) της παραγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Πελάτες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη

Pylon Entry. Πελάτες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη Pylon Entry Πελάτες Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Πελάτη... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 5 Καρτέλα Πρόσθετα Στοιχεία...

Διαβάστε περισσότερα

EBS Version Entersoft Business Suite Entersoft CRM

EBS Version Entersoft Business Suite Entersoft CRM EBS Version 4.4.0.10 Entersoft Business Suite Entersoft CRM Νέα χαρακτηριστικά και επεκτάσεις Περιεχόμενα Συνοπτική περιγραφή περιεχομένων έκδοσης 3 Entersoft ERP... 3 Entersoft ERP 4 Χρηματοοικονομικά...

Διαβάστε περισσότερα

Με την είσοδο στο eδαπυ, ο χρήστης επιλέγει από αριστερά τις Ενέργειες.

Με την είσοδο στο eδαπυ, ο χρήστης επιλέγει από αριστερά τις Ενέργειες. Με την είσοδο στο eδαπυ, ο χρήστης επιλέγει από αριστερά τις Ενέργειες. Κατόπιν, εφόσον η υποβολή είναι σε Κατάσταση Καταχώρησης Στοιχείων και ο χρήστης έχει ολοκληρώσει την καταχώρηση των επισκέψεων ή/και

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης. για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Εγχειρίδιο Χρήσης. για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Εγχειρίδιο Χρήσης για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ «ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΜΕΛΕΤΗΣ/ΣΥΝΑΦΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ - Ανοικτές διαδικασίες με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή» Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί αίτημα που έχει εξαιρεθεί από την πληρωμή ή αν έχει ακυρωθεί η παρτίδα του να συμπεριληφθεί σε νέα παρτίδα χωρίς να τροποποιηθεί ;

Μπορεί αίτημα που έχει εξαιρεθεί από την πληρωμή ή αν έχει ακυρωθεί η παρτίδα του να συμπεριληφθεί σε νέα παρτίδα χωρίς να τροποποιηθεί ; 1 Μπορεί αίτημα που έχει εξαιρεθεί από την πληρωμή ή αν έχει ακυρωθεί η παρτίδα του να συμπεριληφθεί σε νέα παρτίδα χωρίς να τροποποιηθεί ; Αν κατά την έγκριση παρτίδας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μεμονωμένο αίτημα

Διαβάστε περισσότερα