Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1

2

3 Μία από τις φοβερές µάστιγες που εµφανίστηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι αυτή που στην εποχή µας λέγεται ναρκωτικά. Πρόκειται πραγµατικά για µια θανατηφόρα συνήθεια που εξαπλώνεται ιδιαίτερα µεταξύ των νέων ανθρώπων. Του λεγόµενου πολιτισµένου κόσµου. Είναι γεγονός πως όλοι ανησυχούν πολύ για την εξάπλωση της χρήσεως ναρκωτικών. ικαιολογηµένα αφού αυτή η εξάπλωση οδηγεί µε µαθηµατική ακρίβεια όχι απλώς σε δυσάρεστα υγιεινά αποτελέσµατα, σε ασθένειες και σε θάνατο αλλά και σε κάτι πολύ χειρότερο, τον εκφυλισµότουανθρώπου.

4 Τι είναι ναρκωτικά : Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και γι' αυτό προκαλούν εθισµό. Οι άνθρωποι που τα χρησιµοποιούν θέλουν να βιώσουν τις συνέπειες των ναρκωτικών. Ορισµένα φάρµακα επίσης επιδρούν στον εγκέφαλο, όπως για παράδειγµα φάρµακα για την επιληψία, αλλά δεν λαµβάνονται από τους χρήστες γι' αυτό το λόγο, για την θεραπευτική τους δηλαδή λειτουργία.

5 Τα ναρκωτικά µπορούν να διακριθούν σε οµάδες µεδιάφορουςτρόπους: Νόµιµες (νοµικά αποδεκτές) Παράνοµες (απαγορευµένες) Τοαλκοόλκαιοκαπνόςείναινόµιµα. Το χασίς, η κοκαΐνη, οι αµφεταµίνες, το XTC και η ηρωίνηείναιπαράνοµα. Η πιο συχνή κατηγοριοποίηση είναι αυτή που βασίζεται στις συνέπειες που έχει η κάθε ναρκωτική ουσία στην ανθρώπινησυνείδηση. Αυτόδιακρίνειταναρκωτικάσε 3 κατηγορίες: ναρκωτικά που κατευνάζουν και ηρεµούν ναρκωτικά που διεγείρουν ή δίνουν ενέργεια ναρκωτικά που αλλάζουν την αντίληψή σου

6 Τα ναρκωτικά που κατευνάζουν είναι: Το αλκοόλ Τα οπιούχα Ταηρεµιστικά (βενζοδιαζεπίνες, χάπιαγιατονύπνο) Το όπιο Ηµορφίνη Ηηρωίνη Το χασίς

7 Τα ναρκωτικά που δίνουν ενέργεια είναι: Ηκαφεΐνη Ηνικοτίνη Το XTC Ηκοκαΐνη Οι αµφεταµίνες

8 Τα ναρκωτικά που τροποποιούν την αντίληψη είναι: το LSD το χασίς η φούντα (χόρτο). Κάποια ναρκωτικά είναι κάπως δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν. Το χασίς συνήθως χρησιµοποιείται εξαιτίας των καταπραϋντικών συνεπειών του αλλά µπορεί επίσηςναπροκαλέσειαλλαγέςκαιστηναντίληψη. Το XTC επίσης έχει ποικίλες συνέπειες.

9

10 Η κοκαΐνη προέρχεται από την πολτοποίηση των φύλλων του φυτού ερυθρόξυλο κόκα που φύεται στη Νότιο Αµερική.Πρόκειται για ουσία µε βραχεία διεγερτική επίδραση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστηµα (ΚΝΣ) και µε ιδιότητες τοπικού αναισθητικού. Η κοκαΐνη απορροφάται από όλους τους βλεννογόνους του σώµατος (στόµα, µύτη, έντερο, κόλπος). Η επεξεργασία των φύλλων της κόκας δίνει την υδροχλωρική κοκαΐνη, που παρασκευάζεται σε παράνοµα εργαστήρια. Είναι µια άοσµη, λευκή, κρυσταλλική σκόνη που συνήθως εισπνέεται από τη µύτη, αλλά µπορεί να διαλυθεί και να γίνει ενέσιµη. Ένα άλλο παράγωγο είναι το free-base, ουσία αρκετάδιαδεδοµένηστιςηπα, πουείναιµιαλευκήήκιτρινόµαυρησκόνηµεγλυκιάµυρωδιά. Είναι αδιάλυτη στο νερό, και για αυτό τον λόγο µπορεί µόνο να καπνιστεί. Η υδροχλωρική κοκαΐνηµπορείνααναµιχθείµεηρωίνη, (Speedball), έναςσυνδυασµόςαρκετάεπικίνδυνος, που ευθύνεται για πολλούς θανάτους µεταξύ των χρηστών κοκαΐνης. Η δράση της κοκαΐνης εξαρτάται από τη συναισθηµατική φόρτιση του ατόµου και από τη δόση. Η διάρκεια και ο χρόνος δράσης εξαρτάται από τον τρόπο χορήγησης. Αν ο τρόπος χορήγησης είναι ενδοφλέβιος ή προσφέρει άµεση απορρόφηση, όπως π.χ. το κάπνισµα του κρακ, το άτοµο καταλαµβάνεται αµέσως από µια αίσθηση έντονης ευχαρίστησης, στην αργκό 'rush', η οποία διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως µερικά λεπτά και ακολουθείται από µια κατάστασηελαφράςευφορίαςγιαπερίπου 15 έως 30 λεπτά.

11 Οι τρόποι µε τους οποίους χρησιµοποιείται η κοκαΐνη: Ότανηκοκαΐνηεισάγεταιστορουθούνιδιαµέσουτηςεισπνοής, απορροφάται από τους ιστούς της µύτης και περνά εύκολα στην κυκλοφορία του αίµατος. Όταν κάποιος καπνίσει την κοκαΐνη, ο καπνός της εισάγεται µέσα στους πνεύµονες και από εκεί περνά πολύ γρήγορα και εύκολα µέσα στην κυκλοφορία του αίµατος. Η κοκαΐνη περνά µέσα στο αίµα µέσω καπνίσµατος τόσο γρήγορα όσο και όταν δίνεται µε ενδοφλέβιο τρόπο.

12 Επιπτώσεις της κοκαΐνης Προκαλεί άµεσα έντονη διέγερση µε έξαψη, ευφορία, ψευδαίσθηση αυξηµένης ενέργειας. Λόγωισχυρήςδιέγερσηςτωνζωτικώνοργάνων, µπορείναπροκληθείέµφραγµαµυοκαρδίου, εγκεφαλικόεπεισόδιο, επιληψία, παραλήρηµα, υπέρταση, υπερθερµία, θάνατος. Παράτο γεγονός ότι οι χρήστες χρησιµοποιούν συχνά την κοκαΐνη για οξεία αύξηση της σεξουαλικής ενέργειας, σε χρόνια χορήγηση προκαλείται µείωση της σεξουαλικής ορµής, ανικανότητα και στειρότητα, λόγω εξάντλησηςτηςζωτικήςεφεδρείαςτουοργανισµού. Η φράση «µανιακός της ντόπας» επινοήθηκε πολλά χρόνια πριν, για να περιγράψει τις επιπτώσεις της συνεχούς χρήσης της κοκαΐνης. Καθώς αυξάνεται η ανοχή στο ναρκωτικό, γίνεται απαραίτητο για το χρήστη να παίρνειόλοκαιµεγαλύτερηποσότηταγιαναπετυχαίνειτοίδιοφτιάξιµο. Η καθηµερινή και µακροχρόνια χρήση κοκαΐνης προκαλεί αϋπνίες και απώλεια όρεξης για τροφή. Το άτοµο µπορεί να γίνει ψυχωτικό και να αρχίσει να έχει παραισθήσεις. Καθώς η κοκαΐνη παρεµβαίνει στον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις χηµικές ουσίες, το άτοµο χρειάζεται όλο και µεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικού για να αισθάνεται «φυσιολογικά». Τα άτοµα που εθίζονται στην κοκαΐνη (όπως συµβαίνει και µε τα περισσότερα ναρκωτικά) χάνουν το ενδιαφέρον τους για άλλουςτοµείςτηςζωής. Καθώςπερνάειηεπήρειατουναρκωτικού, προκαλείται στο άτοµο σοβαρή κατάθλιψη και θα κάνει οτιδήποτε για να ξαναβρείτηδόσητου ακόµακαιφόνο. Ανδενµπορέσειναβρει κοκαΐνη, η κατάθλιψη µπορεί να γίνει τόσο έντονη που µπορεί να οδηγηθεί στην αυτοκτονία.

13 Χασίςµαριχουάνα: Ηµαριχουάνα/χασίςεπηρεάζειτηµνήµη, τηνκρίσηκαιτηναντίληψη. ιάφορες µελέτες δείχνουν ότι η συστηµατική και χρόνια χρήση επιδρά σε διάφορες εγκεφαλικές λειτουργίες. ηµιουργεί παρόµοιες µεταβολέςµεαυτέςτηςχρήσηςηρωίνη, κοκαΐνηςκαιοινοπνεύµατος. Επίσης, διάφορες µελέτες δείχνουν ότι η χρήση µαριχουάνας/χασίς ίσως σχετίζεται µε κάποια είδη καρκίνου και µε διαταραχές στο αναπνευστικό, ανοσοποιητικό και γεννητικό σύστηµα. Έχει αποδειχθεί πως κάποιος που κάνει 5 τσιγάρα µαριχουάνα/χασίς την εβδοµάδα προσλαµβάνει τόσα καρκινογόνα χηµικά συστατικά όσα κάποιος που καπνίζει 20 τσιγάρα καπνού την ηµέρα. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η χρήση της κάνναβης καταστρέφει κύτταρα και ιστούς που σχετίζονται µε την άµυνα του οργανισµού απέναντι στις διάφορεςασθένειες.

14 Επιπτώσεις χασίς-µαριχουάνα: Σεµικρέςδόσειςπροκαλούνευφορία, ταχυκαρδία, υπνηλία, διαφοροποιηµένη αντίληψηχρόνου, άρσηαναστολών, ψυχοκινητικά προβλήµατα. Οι ουσίες αυτές µπορούν να δράσουν και ως παραισθησιογόνα. Σε συστηµατική χρήση προκαλούνται, ρινίτιδα, λαρυγγίτιδα, βαριά πνευµονικήβλάβη, διαταραχήγονιµότητας, στυτικήδυσλειτουργίακαιανικανότητα, καρδιακές αλλοιώσεις, έκπτωση γνωστικών λειτουργιών. Μπορείς να εξαρτηθείς από τη µαριχουάνα/χασίς; Η εξάρτηση ξεκινάει όταν το άτοµο αναζητά ενεργά την ουσία και τη χρησιµοποιεί συστηµατικά. Η συστηµατική χρήση χασίς µπορείναοδηγήσειστηνανάπτυξηανοχής, δηλαδήτηνανάγκηγιαλήψηόλοκαι µεγαλύτερης ποσότητας από την ουσία για να αισθανθεί την επίδραση που ένιωθε προηγουµένωςµεµικρότερεςποσότητες. Έτσι είναι περισσότερο πιθανό να οδηγηθεί ο χρήστης κάνναβης και στη χρήση άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών

15 Speed: Πάγος (ice), σπιντάκι, γυαλί, κρύσταλλο, κ.ά. Το speed είναι διεγερτικό που συχνά κατασκευάζεται από το ανακάτεµα διάφορων διεγερτικών φαρµάκων. Ανήκει στην κατηγορία των αµφεταµινών, που µοιάζουν χηµικά µε την αδρεναλίνη που παράγεται από τον οργανισµό του ανθρώπου. Μπορείναληφθείσεµορφήχαπιού, µεένεση, µε εισπνοή από τη µύτη ή και να καπνιστεί. ιαλύεται εύκολασευγράκαιείναιάσπροκαιάοσµο.

16 Τι συµβαίνει όταν παίρνεις speed; Ηδράσητου speed ξεκινάεισε 15 ως 30 λεπτάαπότηλήψηκαιδιαρκεί περίπου 6-8 ώρες. Προκαλεί την αίσθηση ενεργητικότητας, διαύγεια µυαλού, όξυνση της πνευµατικής λειτουργίας και απώλεια της αίσθησης της πείνας. Οικόρεςτωνµατιώνδιαστέλλονται. Παρατηρείται έντονη εφίδρωση ή κρυάδες, ταχυκαρδία, λογόρροια και επιθετικότητα. Μετά από επαναλαµβανόµενη µακροχρόνια χρήση, µπορεί ναεµφανιστούνσυµπτώµαταψύχωσηςόπως: παρανοειδήςεπεξεργασία, διωκτικό παραλήρηµα, ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις και αλλαγές στην αντίληψη του σώµατος. Η συστηµατική χρήση προκαλεί ανοχή και ψυχική εξάρτηση, µε συµπτώµατα κατάθλιψης, ευερεθιστότητας και έντονο άγχοςµετάτηδιακοπήτηςχρήσης. Τηνκρυσταλλικήµεθαµφεταµίνη (κρίσταλµεθ) καιτηµεθαµφεταµίνη (µεθ) την εισπνέεις, την καπνίζεις ή την κάνεις ένεση. Οι µικρές δόσεις κυκλοφορούν σε µορφή χαπιού. Η κρυσταλλική µεθαµφεταµίνη είναι µια µορφή µεθαµφεταµίνης που µοιάζει µεµικράκοµµάτιαγυαλιούήµελαµπεράασπρογάλαζακοµµάτιαπέτρας. Στο δρόµο είναι γνωστή ως «πάγος» «κρύσταλλο» «γυαλί» κ.λπ. Είναι ένα πολύ δυνατό και εθιστικό συνθετικό διεγερτικό που προκαλεί επιθετική και βίαιη ή ψυχωτική συµπεριφορά. Πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι εθίστηκαν από την πρώτη φορά που έκαναν χρήση. Η θεραπεία των χρηστών της είναι από τις πιο δύσκολες.

17 ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ: Στιςαρνητικέςεπιπτώσειςπεριλαµβάνονται: δυσκολίεςστονύπνο, υπερκινητικότητα, ναυτία, ψευδαισθήσεις ενέργειας, αυξηµένη επιθετικότητα και οξυθυµία. Προκαλείται µείωση του αισθήµατος πείνας µε αποτέλεσµα την απώλεια βάρους. Οι µεγαλύτερες δόσεις επιφέρουν και µεγαλύτερο «φτιάξιµο» που ακολουθείται από αυξηµένη ταραχή και µερικέςφορέςβιαιότητα. Άλλεςεπιπτώσειςείναιηαϋπνία, ησύγχυση, οιπαραισθήσεις, το άγχος και η παράνοια. Μπορεί να προκαλέσει σπασµούς που οδηγούν στο θάνατο. ΜΑΚΡΟΠΡOΘΕΣΜΕΣΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ: Ταχυπαλµία και υψηλή πίεση αίµατος, βλάβη στα εγκεφαλικά αγγεία που οδηγεί σε εγκεφαλική συµφόρηση ή σε καρδιακές αρρυθµίες, σε καρδιαγγειακή (που αφορά τη καρδιά και τα αιµοφόρα αγγεία) κατάρρευση ή θάνατο. Προκαλεί ηπατικές, νεφρικές και πνευµονικές βλάβες. Οι χρήστες µπορεί να πάθουν εγκεφαλική βλάβη περιλαµβανοµένης τηςεξασθένισηςτηςµνήµηςκαιτηςανικανότηταςαντίληψηςαφηρηµένωνσκέψεων. Εκείνοι που συνέρχονται βιώνουν συνήθως χάσµατα µνήµης και ακραίες αλλαγές διάθεσης.

18 ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗΜΕΘ: Batu Blade Cristy Crystal Crystal glass Glass Hot ice Ice Quartz ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΚΟ ΜΕΘ: Beannies Brown Chalk Crank Chicken feed Cinnamon Crink Crypto Fast Getgo Methlies Quik Mexican crack Pervitin (Czech Republic) Redneck cocaine Speed Tick tick Tweak Wash Yaba (Southeast Asia) Yellow powder

19 Το κρακ κοκαΐνης είναι η κρυσταλλική µορφή της κοκαΐνης, η οποία συνήθως κυκλοφορεί σε µορφή σκόνης.βγαίνει σε συµπαγή κοµµάτια ή σε κρυστάλλους και ποικίλλει σε χρώµα, από κίτρινο έως απαλό ροζ ή άσπρο.το κρακ ζεσταίνεται και καπνίζεται. Λέγεται έτσι γιατί, όταν ζεσταίνεται, κάνει ένα ξερό ήχοσαννασπάει.τοκρακείναιηπιοδυνατήµορφήκοκαΐνηςκαιηπιο επικίνδυνη. Είναι 75% µε 100% ανόθευτο, πολύ ισχυρότερο και πολύ δραστικότερο από την κοινή κοκαΐνη.το κάπνισµα του κρακ επιτρέπει να φτάσει ηουσίαστονεγκέφαλοπολύγρήγορακαιέτσιπροκαλείέναέντονοκαιάµεσο αλλάσύντοµηςδιάρκειας φτιάξιµοπουκρατάειπερίπουδεκαπέντελεπτά. Επειδήοεθισµόςµπορείνααναπτυχθείακόµαπιογρήγοραανηουσία καπνίζεται αντί να σνιφάρεται (να ρουφιέται από τη µύτη), ο χρήστης µπορεί να εθιστείµετάαπότηνπρώτηφοράπουθαδοκιµάσεικρακ.τοκρακείναιµια µορφή free-base κοκαΐνης που η διαδικασία παραγωγής του είναι σχετικά εύκολη. Αυτό κάνει την ουσία αρκετά φθηνή στην παράνοµη αγορά, άρα και πιο προσιτή.κυκλοφορεί σε µορφή κοµµατιών συµπυκνωµένης άσπρης σκόνης µε ακαθόριστο σχήµα, που στην 'αργκό' ονοµάζονται βραχάκια (rocks). Το κρακ ονοµάστηκε έτσι από το θόρυβο που κάνει το 'βραχάκι' της ουσίας όταν ζεσταίνεται. Καπνίζεται σε ειδικές γυάλινες πίπες ή ανακατεµένο µε καπνό.είναι πολύ πιο δυνατό από την κοκαΐνη και πολύ πιο φθηνό. Προκαλεί πιο έντονη ευφορία αλλά διαρκεί πολύ λίγο και αυτό το καθιστά εξαιρετικά εθιστικό, εφόσον ο χρήστης αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη για επανάληψη της δόσης. Η χρήση του δηµιουργεί ταχύτατα ανοχή. Προκαλεί σχεδόν τα ίδια συµπτώµατα µε την κοκαΐνη, αλλά λόγω του τρόπου χρήσης µπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικάπροβλήµατα.

20 Είναιπολύπιοδυνατόαπότηνκοκαΐνηκαιπολύπιοφθηνό. Προκαλεί πιο έντονη ευφορία αλλά διαρκεί πολύ λίγο και αυτό το καθιστά εξαιρετικά εθιστικό, εφόσον ο χρήστης αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη για επανάληψη της δόσης. Η χρήση του δηµιουργεί ταχύτατα ανοχή. Προκαλεί σχεδόν τα ίδια συµπτώµατα µε την κοκαΐνη, αλλά λόγω του τρόπου χρήσης µπορεί να προκαλέσεισοβαράαναπνευστικάπροβλήµατα. Το κρακ είναι πολύ εξαρτησιογόνο ναρκωτικό. Ακόµα και µε βραχυπρόθεσµη χρήση πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν συµπτώµατα στέρησης όταν σταµατάνε τη χρήση του. Τα συµπτώµατα είναι πιο έντονα σε ανθρώπους που το χρησιµοποιούν για µεγάλα διαστήµατα και σε µεγάλες δόσεις.

21 Καθώς συνδυάζεται µε ορισµένες µη καθαρές ουσίες οι πιθανότητες παρενεργειών και τοξικότητας είναι πάνταπαρούσες. Επιπλέον, η τοξικότητα του κρακ είναι πάντα αυξηµένη καθώς η πλειοψηφία των χρηστών της συγκεκριµένης ουσίας κάνει επίσης χρήση άλλων ουσιών. Το κρακ µπορεί να επηρεάσει πολλά όργανακαιέχειπολλέςπαρενέργειες. Μπορεί να προκαλέσει: Αυξηµένη αρτηριακή πίεση και καρδιακό παλµό Ταχύπνοια Ναυτία και εµετό Άγχος και υπερδραστηριότητα Σπασµούς Μειωµένη όρεξη Επιπτώσεις κρακ

22 Τιµή και καθαρότητα Το 2004 η µέση λιανική τιµή της κοκαΐνης διέφερε σηµαντικά στο σύνολοτηςεε, από 41 ευρώανάγραµµάριοστοβέλγιοέως 100 ευρώ ανά γραµµάριο στην Κύπρο, τη Ρουµανία και τη Νορβηγία. Οι µέσες τιµές της φυτικής κάνναβης, διορθωµένες σύµφωνα µε τον πληθωρισµό, εµφάνισαν γενικά καθοδική τάση κατά την περίοδο σε όλες τις χώρες που υπέβαλαν εκθέσεις, εκτός του Λουξεµβούργου, όπου παρουσίαζαν µείωση έως το 2002 και κατόπιν αυξήθηκαν, και της Νορβηγίας, όπου οι τιµές αυξήθηκαν απότοµα το 2001 και κατόπιν σταθεροποιήθηκαν. Σε σύγκριση µε την ηρωίνη, η µέση καθαρότητα της κοκαΐνης σε επίπεδο χρήστη είναι υψηλή, κυµαινόµενη το 2004 από 24 % στη ανία έως 80 % στην Πολωνία. Οι περισσότερες χώρες ανέφεραν καθαρότητα %. Σύµφωνα µε τα διαθέσιµα στοιχεία για την περίοδο υπήρξε µια γενική µείωση στη µέση καθαρότητα της κοκαΐνης στις περισσότερες χώρες που υπέβαλαν εκθέσεις, η οποία ωστόσο αυξήθηκε στην Εσθονία (από το 2003), τη Γαλλία και τη Λιθουανία, και παρέµεινε σταθερή στο Λουξεµβούργο και την Αυστρία.

23 Ηρωίνη: Είναι το περισσότερο προτιµούµενο φάρµακο της οµάδας των οπιούχων. Ένα άτοµο που κάνει χρήση ηρωίνης, αποσκοπεί σε δύο κυρίως επιθυµητά αποτελέσµατα: Την αποφυγή συµπτωµάτων αποστέρησης Ένα συναίσθηµα ανακούφισης Τρόποι λήψης ηρωίνης: Από τη µύτη: Αφού πρώτα τη θρυµµατίσουµε µε ένα ξυραφάκι και τη χωρίσουν σεγραµµέςτηρουφούναπότηµύτη. Το κάπνισµα: Την τοποθετούν σε ένα αλουµινόχαρτο και την καίνε. Τον τρόπο αυτό τον ονοµάζουν «το κυνήγι του δράκου». Καθώς η ηρωίνη βγάζει καπνό, τον ρουφούν µε ένα σωλήνα µε τα ρουθούνια. Υποδόρια ένεση: Το ενδιάµεσο στάδιο µεταξύ σνιφαρίσµατος και ενδοφλέβιας ένεσης. Ενδοφλέβια ένεση: Γίνεται στη µεγάλη φλέβα που είναι που είναι στο εσωτερικό της κλείδωσης του χεριού. Επιπτώσειςηρωίνης: Ναυτία, εµετός, παραλήρηµα, χρόνιαδυσκοιλιότητα, επίδρασηστοχοληφόρο σύστηµα, στοκυκλοφορικό, στουςβρόγχους, ουροποιητικό, στοµεταβολικό. Ιογενήςηπατίτιδα, µικροβιακήήµυκιτιασιακήενδοκαρδίτιδα, νεφροπάθεια, πνευµονικόαπόστηµα, οστεοµυελίτιδα, χρόνιαµυοπάθεια, τέτανος, θροµβοφλεβίτιδα, γάγγραινα από βλάβη αρτηριών.

24 Μορφίνη ηρωίνη: Ισχυρότατα κατασταλτικά, ακόµη και σε µικρές δόσεις, µε αποτέλεσµα να προκαλείταιζάλη, καταστολήτωναισθήσεωνκαιτωνσυναισθηµάτων, ναυτία, άµβλυνση πόνου, µείωση ή εξαφάνιση ερωτικής διάθεσης, ευφορία. Σε µεγαλύτερεςδόσειςεγκεφαλοπάθεια, αναπνευστικήκαταστολή, υπόταση, βραδυκαρδία, υποθερµία, λήθαργος, κώµα, θάνατος. Σεενδοφλέβιαχορήγηση, επιθετικές λοιµώξεις, βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα, γάγγραινα. Η ταχεία επίτευξη ανοχήςµετιςουσίεςαυτέςµεαποτέλεσµατηνανάγκηαύξησηςτηςδόσηςγιανα επιτευχθούν τα αποτελέσµατα της νάρκωσης των αισθήσεων και της ευφορίας που επιδιώκει ο χρήστης, αποτελεί µία από τις αιτίες που η κατηγορία αυτή των ψυχοτρόπων προκαλεί άµεσα τόσους θανάτους σε όλο τον κόσµο.

25 Κάπνισµα και αλκοόλ Eπιπτώσειςαπότοκάπνισµα: Καρκίνος στους πνεύµονες (στο λοβό), βρογχίτιδα, καρδιοπάθειες, καρκίνος της στοµατικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του οισοφάγου, της κύστης, του παγκρέατος, του τραχήλου της µήτρας, έλκος στοµάχου και δωδεκαδακτύλου. Επιπτώσειςαπότο Αλκοολ: Ανορεξία, χρόνιοςεθισµόςεντέρων, διάρροια,κίρρωση τουήπατος, πνευµονία, βρογχίτιδα, φυµατίωση, καρδιοπάθειες, καρκίνος της γλώσσας, της στοµατικής κοιλότητας, τουφάρυγγα, τουλάρυγγα.

26 LSD: Είναι από τα πιο διαδεδοµένα παραισθησιογόνα. Αν και δεν αναπτύσσεται φυσική εξάρτηση έχει παρατηρηθεί ταχεία ανάπτυξη αντοχής που εµφανίζεται το ίδιο γρήγορα µετά τη διακοπή του φαρµάκου. ηµιουργεί ποικιλία πολύχρωµων ψευδαισθήσεων, ονειροπολήσεις, χαλάρωση του συνειρµού και αίσθηµα αυτογνωσίας. Τα χρώµατα γίνονται πιο φωτεινά, η αντίληψη των αποστάσεων µεταβάλλεται καθώς και η αντίληψη για τη ζωή. Αρκετές φορές το LSD προκαλεί σύγχυση, κατάληψη από πανικό και αναβίωση προηγουµένων τραυµατικών εµπειριών. Οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται στο ότι το LSD αποδιοργανώνει διάφορους µηχανισµούς άµυνας του εγώ όπως ηάρνησηκαιηαπώθησηπουµπορείναοδηγήσεισε ψυχοσωµατική αντίδραση. Αυτοί που χρησιµοποιούν LSD έχουν µεταβολές της προσωπικότητας. Επίσης, αρκετές µελέτες έχουν επισηµάνειότιτο LSDπροκαλείχρωµοσωµατικέςβλάβες, µεταλλάξεις και τερατογένεση. Άρα οι λήπτες του LSD αντιµετωπίζουν σοβαρό πρόβληµα στην αναπαραγωγή.

27 Ισχυρότατο παραισθησιογόνο. Προκαλείται διαταραχή της αντίληψης µε απελευθέρωση συναισθηµατικών εκδηλώσεων, όπως κλάµατος ή γέλιου και ανάπτυξη παραισθήσεων και ψευδαισθήσεων που µπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτη συµπεριφορά (π.χ. αυτοκτονία), σχιζοφρενικόεπεισόδιο. Οι παρενέργειες περιλαµβάνουν την ταχυκαρδία, τοντρόµο, την υπέρταση, τηνυπερπυρεξία.

28 Αµφεταµίνες: Οιαµφεταµίνεςπροκαλούνασήµαντηµόνοφυσικήεξάρτηση, ανκαιαυτόαµφισβητείται. Η απότοµη διακοπή δεν οδηγεί σε σύνδροµο στέρησης, παρά µόνο σε διαταραχές του ύπνου και ΗΕΓ (ηλεκτροεγκεφαλογράφηµα). Συχνά συνυπάρχουν ληθαργικότητα και καταθλιπτικά στοιχεία που είναι δυνατόν να καταλήξουν σε αυτοκτονία. Αναπτύσσουν σωµατική αντοχή ή εγκαθίσταται βραδέως. Έχουν µικρό περιθώριο ασφαλείας και γρήγορα οδηγούν σε τοξική ψύχωση. Ενεργούν διεγερτικά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστηµα µε επακόλουθο ευφορία, αίσθηµα ευεξίας και πνευµατικής εγρήγορσης καθώς και ανορεξία. Οι αµφεταµίνες είναι χρήσιµες σε καταστάσεις που απαιτούν αντοχή. Μεγάλες δόσεις µπορούν να προκαλέσουν παράλογη συµπεριφορά και ψυχαναγκαστική επανάληψη πράξεων, ψευδαισθήσεις µε παρανοϊκό περιεχόµενο. Η όλη εικόνα µοιάζει µε παρανοειδή σχιζοφρένια.

29 Βαρβιτουρικά: Συνηθισµένες δόσεις προκαλούν καταστολή της πνευµατικής ικανότητας, αµβλύτητα, επιβράδυνση της οµιλίας, και συναισθηµατική αστάθεια.

30

31 Οι συνέπειες από τη χρήση των ναρκωτικών ποικίλουν και εξαρτώνται σε µεγάλο βαθµό απ' τους παράγοντες( π.χ. το περιεχόµενο της ναρκωτικής ουσίας, ο τρόπος λήψης, η διάρκεια της χρήσης κτλ. ). Οι βασικότερες από αυτέςείναι : Η οξεία δηλητηρίαση. Η ανάγκη που δηµιουργούν πολλά απ' αυτά για λήψη µεγαλύτερης δόσης, λόγω εθισµού, µπορεί να σταθεί µοιραία για τη ζωή του χρήστη. Επειδή σ' αυτές τις περιπτώσεις ο τοξικοµανής έχει ανάγκηνααυξάνεισυνεχώςτηδόσητου,φτάνεικάποτεστηνυπερδόση ( overdose ). Έτσι µπορεί να προκύψει δηλητηρίαση, µε ποικίλα συµπτώµατα, που τελικά οδηγεί σε παράλυση της αναπνοής και της κυκλοφορίας και στο θάνατο. Ο θάνατος είναι πολύ πιθανός και προέρχεται από πολλές αιτίες. Η πιο συνηθισµένη αιτία ίσως είναι η λήψη υπερβολικής δόσεως, και αυτό διότι ο τοξικοµανής, στην έντονη διάθεση που έχει να πάρει µια δόση, δεν ελέγχει ούτετοείδοςπουτουδίνειολαθρέµποροςούτεµπορείναελέγξειτην ποσότητα.

32 Αν ένα υγιές άτοµο έχει ένα προσδόκιµο χρόνια, για τα άτοµα αυτά το προσδόκιµο επιβιώσεως είναι τροµερά χαµηλό. υστυχώς, δεν, υπάρχουν σήµερα στατιστικά στοιχεία για να κρίνει κανείς ποια είναι η βασική αιτία θανάτου των τοξικοµανών στη χώρα µας. Πάντως εκείνο που πρέπει να τονίσει κανείς είναι ότι η τοξικοµανία της ηρωίνης ιδιαίτερα είναι σχεδόν ταυτόσηµη µε την έννοια του θανάτου Το κοινωνικό και οικονοµικό κόστος από την κατάχρηση τοξικών ουσιών είναι υπερβολικό, κυρίως όταν υπολογίσει κανείς τα εγκλήµατα και τη βία, όπως επίσης και τηδιάβρωσητωνηθικώναξιώνπουπροκαλούν. Ψυχολογικέςσυνέπειες: Συνέπειες στην ψυχική υγεία: διαταραχή της µνήµης, διαταραχές του ύπνου, αλλαγές στην προσωπικότητα, απώλεια ενδιαφέροντος για ο,τιδήποτε δεν έχει σχέση µε τα ναρκωτικά, χειριστικήσυµπεριφορά, µειωµένηικανότηταανάληψηςευθυνών, συναισθηµατικόµούδιασµα, επιρρέπειαστηχειραγώγηση, ασυνειδησία, ανεντιµότητα, έλλειµµαηθικής, επιθετικότητα, άγχος, ψύχωση, κατάθλιψη, παράνοια, αυτοκτονικές τάσεις, πλήρης αποσύνθεση της προσωπικότητας.

33 Η λήψη ναρκωτικών στη διάρκεια της εγκυµοσύνης είναι ολέθρια για το παιδί Τα ναρκωτικά διαπερνούν τον πλακούντα. Αυτό σηµαίνει ότι, αν µια γυναίκα ναρκοµανής µείνει έγκυος, το έµβρυο θα δεχτεί την επίδραση του ναρκωτικού και θ' αναπτύξει σωµατική εξάρτηση. Εποµένως, σύντοµα µετά τη γέννησή του, το βρέφος θα παρουσιάζει το φοβερό πόνο της εξάρτησης από το ναρκωτικό. Οι στατιστικές δείχνουν ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1970, από τους ηρωινοµανείς από τη Φιλαδέλφεια (Η.Π.Α.)η 1 στους 5 ήταν γυναίκα, και ότι περισσότερες από 8 στις 1 0 βρίσκονταν στις αναπαραγωγικές ηλικίες. Πράγµα που σηµαίνει ότι το 1973, για παράδειγµα, 1 νεογέννητο στα 14 απ' όσα είδαν τον κόσµο στο Γενικό Νοσοκοµείο της Φιλαδέλφειαςγεννήθηκεαπόµητέραπουήταντοξικοµανής. Οιγενικέςκοινωνικέςσυνέπειεςείναιτεράστιεςκαιµόνοαπλήµνείατουςθαγίνειεδώ.

34 Οι προσπάθειες των κρατών να προωθήσουν την ανάπτυξη και να καταπολεµήσουν τα ναρκωτικά και το έγκληµα θα γίνουν πιο αποτελεσµατικές, αν στηριχθούν σε συνεργασίες µε τους νέους, τηνκοινωνίατωνπολιτώνκαιτιςκυβερνήσεις. Μετησυνεργασίαόλων, µπορούν τα κράτη να σπάσουν την επιρροή των ναρκωτικών και να ανακουφιστούν από τα προβλήµατα που αυτά προκαλούν. Η χρήση τοξικών ουσιών (ναρκωτικών) αποτελεί µια από τις συχνότερες αλλά και τις δυσκολότερα αντιµετωπίσιµες παθολογικές καταστάσεις της εφηβείας. Σε µια περίοδοσηµαντικώναλλαγώνκαιµεγάληςψυχικήςέντασης, όπωςείναιηεφηβεία, τα ναρκωτικά παρουσιάζονται ως θαυµατουργές ουσίες που υποτίθεται ότι λύνουν όλαταπροβλήµατα. Βαθµιαία, οέφηβοςοδηγείταιαπότηχρήσηστηνεξάρτηση, στην αντικοινωνικότητα και την παραβατικότητα. Οι χρήστες παρουσιάζουν αυξηµένη θνησιµότητα λόγω υπερβολικής δοσολογίας ή νοθευµένων ουσιών. Είναι επίσηςευάλωτοισεµολύνσειςπουµπορείναπροκαλέσουνηπατίτιδα, AIDS, αποστήµατακαιγάγγραινα.

35 Παραληρηµατικήδιαταραχήτοξίκωσης: Πέρα από τις διαταραχές στις γνωστικές λειτουργίες και την αντίληψη που οφείλονται στην τοξίκωση από τα ναρκωτικά και που είναι δυνατό να εµφανιστούν ακόµα και µετά από µικρές δόσεις ναρκωτικων, η τοξίκωση µπορεί να προκαλέσει και µακρύτερης διάρκειας (έως και 10 ηµερών) οργανικού τύπου διαταραχές όπως σύγχυση, αποδιοργάνωση της σκέψης, συναισθηµατική αστάθεια, παραλήρηµα και ψευδαισθήσεις. Ψυχωτικήδιαταραχή: Υψηλές δόσεις ναρκωτικών µπορεί να προκαλέσουν παροδικές παρανοειδείς διαταραχές ή σε σπάνιες περιπτώσεις τυπικές ψυχωτικές διαταραχές ή να λειτουργήσουν ως ευοδωτικός/ επιταχυντικός παράγοντας στην εκδήλωση σχιζοφρενικής διαταραχής. Αγχώδηςδιαταραχή: Έντονο άγχος αλλά και κρίσεις πανικού αποτελούν ένα αρκετά συνηθισµένο φαινόµενοτηςτοξίκωσηςαπόναρκωτικά. Ηεµφάνισήτουςσχετίζεταιµετηδόση, έχει σύντοµη διάρκεια και εµφανίζεται συχνότερα στους µη έµπειρους χρήστες. Οι αντιδράσεις αυτές τροφοδοτούνται από παρανοειδείς σκέψεις που δηµιουργούν περίεργους και υπερβολικούς φόβους.

36 Η ψυχολογική εξάρτηση στις ουσίες: Η µεγαλύτερη αµφισβήτηση είναι ότι µπορεί κάποιος να κόψει τα ναρκωτικά χωρίς να λύσει τα ψυχολογικά προβλήµατα που υπάρχουν πίσω από αυτά. Αυτός είναι ένας µεγάλος µύθος και πολύ σηµαντικός. Γι αυτό, η θεραπεία υποκατάστασης είναιπολύσηµαντικήγιαανθρώπουςπουµπορείναείναιχρόνιαστηχρήσηκαινατους βοηθήσει να ξεπεράσουν διάφορα σωµατικά προβλήµατα που έχουν. εν αποτελεί µια ριζική αντιµετώπιση του προβλήµατος. Γιατί ακόµα και αν κάποιος κάνει θεραπεία υποκατάστασης και για κάποιο διάστηµα κόψει την ηρωίνη χρησιµοποιώντας µεθαδόνη, πάντα θα χρειάζεται µια ουσία. Κι ακόµα και αν δεν τη χρειάζεται σωµατικά, τη χρειάζεται ψυχολογικά. Οι συνέπειες των ναρκωτικών στην κοινωνία Η χρήση ναρκωτικών ουσιών επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή του ανθρώπου σε ατοµικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Σε γενικές γραµµές, τα ναρκωτικά αλλοιώνουν τη σωµατική και ψυχική του υγεία, ελαττώνουν τις διανοητικές και ψυχικές του λειτουργίες, καταστρέφουν τις οικογενειακές και τις κοινωνικές του σχέσεις και προκαλούν οικονοµική εξαθλίωση. υστυχώς, τα ναρκωτικά επηρρεάζουν θανάσιµα ανθρώπους όλων των ηλικιών και τάξεων και ιδιαίτερα τους νέους. Είτε είναι νόµιµα είτε παράνοµα, αποτελούν σοβαρό πρόβληµα για την κοινωνία,γι'αυτό και είναι σηµαντικό να µελετηθούν οι επιπτώσεις που προκαλούν ώστε να προληφθεί και να επιλυθείτοπρόβληµααυτό. Η χρήση ναρκωτικών συνεπάγεται σοβαρότατες επιπτώσεις, που επηρεάζουν όχι µόνοτοάτοµο, αλλάκαιτηνκοινωνία. Μπορούνναοδηγήσουντονχρήστηήκαιτην οικογένειά του σε οικονοµική δυσχέρια, αφού ο ίδιος ξοδεύει σε καθηµερινή βάση ολοένακαιπερισσότεραχρήµαταπροκειµένουναεξασφαλίσειτηδόσητου. Συνήθως, ο ναρκοµανής δεν απασχολείται επαγγελµατικά, µε άµεση συνέπεια να αντιµετωπίζει οικονοµικέςδυσχέρειες καιναζειειςβάροςτωνάλλωνµελώντηςοικογένειας. Επίσης, επειδή οι τοξικοµανείς διαθέτουν όλα τους τα χρήµατα για να προµηθευτούν ναρκωτικά, δενσιτίζονταικανονικά. Έτσι, αυξάνεταιοαριθµόςτωναυτοκτονιών, ιδιαίτερα µεταξύ των ατόµων, που χρησιµοποιούν παραισθησιογόνα.

37

38 Ναρκωτικά και Εφηβεία Σχολεία και κατάχρηση ουσιών Οµέσοςόροςόλωντωνεφήβων, καιτο 60% τωνεφήβωντουλυκείου, υποστηρίζουν ότι τα ναρκωτικά όχι µόνο έχουν χρησιµοποιηθεί αλλά έχουν και πουληθεί στο χώρο του σχολείου τους. Οι µαθητές σ' αυτά τα σχολεία είναι τρεις φορές πιθανότερο να καπνίσουν, να πιουν, ή να χρησιµοποιούν τα παράνοµα φάρµακα από άλλους µαθητές, των οποίων τα σχολεία είναι κάπως µη ελεύθερα. Αντίθετα µε τη δηµοφιλή πεποίθηση, λίγοι σπουδαστές που πειραµατίζονται µε µια ουσία σταµατάνε τη χρήση του, τουλάχιστον στα µέσα του γυµνασίου.από εκείνους που δοκίµασαν τα τσιγάρα στο σχολείο κάποια στιγµή, 86 τοις εκατό καπνίζουν ακόµα ως πρεσβύτεροι.από εκείνους που είναι µεθυσµένοι, 83 τοις εκατό συνεχίζουν ακόµα να πίνουν ως πρεσβύτεροι. Από τους µαθητές που έχουν δοκιµάσει τη µαριχουάνα ακόµα και µια φορά, 76 τοις εκατό το χρησιµοποιούν ακόµα µέχρι και µετά το Λύκειο. Από την ολοκλήρωση του γυµνασίου, 70 τοις εκατό έχουν καπνίσει τσιγάρα, 81 τοις εκατό έχουν πιεί αλκοόλ, 47 τοις εκατό έχουν χρησιµοποιήσει τη µαριχουάνα, και 24 τοις εκατό έχουν δοκιµάσει ένα άλλο παράνοµο ναρκωτικό. Ωστόσο, δεν µπορούµε να είµαστε σίγουροι πάντα γι'αυτές τις τιµές διότι αλλάζουν πολύ συχνά.

39 Ηχρήσητωνναρκωτικώναπόέφηβουςοδηγείσεµιασειρά αρνητικών επιπτώσεων: Ο κίνδυνος χρήσης των ναρκωτικών αργότερα στη ζωή, οι αποτυχίες στο σχολείο, η µείωση των ικανοτήτων, ο κίνδυνος για ατυχήµατα, η βία και η εγκληµατικότητα, η επικίνδυνη σεξουαλική συµπεριφορά χωρίς προφυλάξεις και η αυτοκτονία είναι µεταξύ των προβληµάτων που απειλούν την παρούσα και µελλοντική φάση της ζωής του έφηβου. Ορισµένα προειδοποιητικά σηµεία µπορεί να είναι τα ακόλουθα: Σωµατικά: Κούραση, επαναλαµβανόµενα προβλήµατα υγείας, κόκκινα απαθή µάτια και παρατεινόµενος βήχας Συναισθηµατικά:Αλλαγέςτηςπροσωπικότητας, ξαφνικέςαλλαγέςτηςδιάθεσης, ερεθιστικότητα, ανεύθυνη συµπεριφορά, χαµηλό αίσθηµα αυτοεκτίµησης, µειωµένη ικανότητα κρίσης, κατάθλιψη και γενική έλλειψη ενδιαφέροντος Οικογενειακά: ιαµάχες στο σπίτι, µη τήρηση των κανόνων, αποτράβηγµα από την οικογένεια Σχολικά:Μείωσητουενδιαφέροντος, αρνητικήπροσέγγιση, µείωσητωνβαθµών, πολλές απουσίες, προβλήµατα συµπεριφοράς και πειθαρχίας Κοινωνικά: Απόκτηση νέων φίλων που δεν ενδιαφέρονται για τις συνήθεις σχολικές και οικογενειακές δραστηριότητες, νοµικά προβλήµατα, αλλαγές προς λιγότερο συµβατικό τρόπο όσον αφορά το ντύσιµο και τις προτιµήσεις για τη µουσική

40 Μύθος: " Η κοκαΐνη δεν είναι επικίνδυνη ". Πραγµατικότητα: Μπορεί να προκαλέσει πολύ επικίνδυνες και αυτοκαταστροφικές συµπεριφορές, ενώ ακόµα και µία δοκιµή µπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση. Επίσης ο συνδυασµός της µε αλκοόλ ή άλλες εξαρτησιογόνεςουσίεςµπορείνααποβείµοιραίοςγιατηζωήτουχρήστη. Μύθος: " Η κοκαΐνη έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη σεξουαλική ευχαρίστηση ". Πραγµατικότητα: Στιγµιαία κάτι τέτοιο µπορεί να συµβαίνει, αλλά σταδιακά το ερωτικό ενδιαφέρον και επιθυµία µειώνονται, ενώ µπορεί να προκύψει µέχρι και σεξουαλική ανικανότητα. Μύθος: " Η κοκαΐνη µπορεί να «σε ανεβάζει» ". Πραγµατικότητα:Αυτό συµβαίνει, αλλά όταν πάψει η επίδρασή της σε «ρίχνει» πολύ περισσότερο και µπορεί ναπροκαλέσειακόµακαικατάθλιψη. Μύθος: " Μπορείς να κάνεις χρήση κοκαΐνης µε ελεγχόµενο τρόπο ". Πραγµατικότητα: Το να ελέγχεις τη χρήση της κοκαΐνης είναι δύσκολο. Όταν πάψει η επίδρασή της και το ευχάριστο συναίσθηµα αντιστρέφεται, ο χρήστης νιώθει εξουθενωµένος και απογοητευµένος και αυτό τον οδηγεί στην επανάληψη της χρήσης, προκειµένου να βιώσει ξανά το αίσθηµα ευφορίας. Αυτό όµως θα βοηθήσει για λίγο και το σίγουρο είναι ότι το αίσθηµα απογοήτευσης και κατάθλιψης επανέρχεται πιο έντονο. Μύθος: " Ηκοκαΐνη αδυνατίζει". Πραγµατικότητα: Αυτό που κάνει είναι ότι µειώνει το αίσθηµα της πείνας, όσο κρατάει η δράση της. Αυτό σηµαίνει ότι ο χρήστης µάλλον δεν θα φάει τίποτα. Όταν όµως η δράση της κοκαΐνης περάσει (περίπου µετά απόµιαώρα), οχρήστηςθαξανανιώσειπείνα. Μύθος: " Η κοκαΐνη σε κάνει ελκυστικότερο ". Πραγµατικότητα: Όχι. Απλά όταν κάποιος είναι υπό την επήρεια της κοκαΐνης, αισθάνεται έντονα την ανάγκη να µιλά και νοµίζει ότι είναι πιο κοινωνικός και πιο ενδιαφέρων για τους άλλους. Οι άλλοι, όµως, µπορεί απλά να τον βλέπουν ως φλύαρο και όχι ως ένα άτοµο ευχάριστο για παρέα. Επιπλέον, η κοκαΐνη προκαλεί συχνά χρόνια ρινίτιδα και έντονη εφίδρωση, πράγµατα καθόλου ελκυστικά.

41 Μαρτυρίες από άτοµα εθισµένα στα ναρκωτικά «Οπρώηνµουέκλεβεασταµάτητακαιδενµπορούσεναξεκολλήσειαπότηνπίπατου. Πιστεύωότιτοκρακείναιπιοδιαβολικόκιαπότηνηρωίνη τοκάπνισµαµιαςπίπας µπορεί να σε µετατρέψει σε ανήθικο τέρας». Όντρι «Ξόδευα δολάρια την εβδοµάδα στο κρακ και ήθελα απεγνωσµένα να απαλλαγώ από αυτό. Τζένιφερ «Tοµόνοπράγµαπουείχαστοµυαλόµουήταντοκρακκοκαΐνης. Καιανκάποιοςµου προσέφερε λίγο, ορµούσα πάνω του για να το αρπάξω. Είναι σαν να προσφέρεις ένα καρβέλι ψωµί σε έναν πεινασµένο άνθρωπο που περπατούσε για χιλιόµετρα. Τα πράγµατα χειροτέρεψαν καθώς κάπνιζα ασταµάτητα για ένα διάστηµα δύο εβδοµάδων. Μια µέρα αποφάσισα ότι δεν πήγαινε άλλο, δεν µπορούσα να ζω έτσι και προσπάθησα να αυτοκτονήσω. Θα πρέπει να προσπαθήσω να το παλέψω. Ελπίζω τα ένστικτα επιβίωσής µου να µπουν σε λειτουργία». Τζον «Επί 60 χρόνιαδενπήραποτέναρκωτικάκαιέπιναµόνοσεκοινωνικέςσυναντήσεις, αλλά ποτέ υπερβολικά. Ήµουν επιτυχηµένο στέλεχος µεγάλης εταιρείας, οι δυο µου κόρες είχαν τελειώσει το κολέγιο και είχα κερδίσει επάξια το δικαίωµά µου να συνταξιοδοτηθώ. Ωστόσο, το πάρτι για τη συνταξιοδότησή µου ήταν η αρχή µιας κόλασης πέντε χρόνων. Τότε ήταν που πήρα κρακ κοκαΐνης για πρώτη φορά. Στα επόµενα πέντε χρόνια, έχασα το σπίτι µου, τη σύζυγό µου, όλα µου τα χρήµατα, την υγεία µου και σχεδόν τη ζωή µου. Επίσης έκανα και δυο χρόνια φυλακή». Γουίλιαµ «Άρχισα να καπνίζω κρακ και τα πάντα σταµάτησαν να λειτουργούν. Είχα βγει µε κάποια άτοµα που τότε τα θεωρούσα πολύ κοντινούς µου φίλους. Ξέρεις, είναι αλήθεια αυτόπουλένεγιατοκρακ: "ότανπαίρνειςτηνπρώτησουδόσηείναιηπρώτηκαι τελευταία φορά που θα νιώσεις τόσο ανεβασµένος. Ποτέ δεν θα ξανανιώσεις έτσι." Με κατάστρεψε εντελώς. Με πήρε εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχό του. Το κρακ κατέστρεψε την υπόληψή µου, την αξία µου και την αυτοεκτίµησή µου». Ντένις

42 Τέσσεριςφορέςέχωπάθειοβερντόουζ. Τηµίααπ' αυτέςείπα, τελείωσα. Μου έκοψαν τις φλέβες και µε περπάτησαν κάτι φίλοι µου. Κατάφερα να γλιτώσω. ΜιαµέραµεταφέρθηκαστοΛοιµωδώνµεηπατικόκώµα. Ηπατίτιδα, θανατηφόραυπογλυκαιµία, σηψαιµίακαι...κάτιάλλαψιλά. (Ηµερήσιοςτύπος). Ακόµα, ένα µικρό µόνο δείγµα µπορούµε να έχουµε κι απ' τις δύο παρακάτω αφηγήσεις, που τις παραθέτουµε όπως δηµοσιεύτηκαν στον ηµερήσιο τύπο :Αυτόςεδώονέοςέσκαβετιςφλέβεςτουµεµανία, κοντάτέσσεραχρόνια. Έφτασα να τρυπιέµαι και 9 φορές τη µέρα. Γνώρισε τη φυλακή. Μετράει αγαπητούς φίλους του, που δεν υπάρχουν πια, βρέθηκαν νεκροί πλάι σε µια σύριγγα. Πέντε φορές κινδύνεψα κι εγώ, τη µια απ' αυτές οι γιατροί µε είχαν ξεγράψει. Έκλεβε το σπίτι του, πουλούσε ηρωίνη, γνώρισε εξευτελισµούς γιατοβάρεµάτου. Πόσεςκαιπόσεςφορέςδενέφτυσατονεαυτόµουστον καθρέφτηγιαόσαέκαναπροκειµένουναβγάλωτηδόσηµου. Οι δρόµοι, όπως µου λέει, που ανοίγονται σ ' αυτές τις περιπτώσεις, είναι να γίνει κανείς ληστής ή λαθρέµπορος, για να εξοικονοµήσει τη δόση του. Όσοι ε γίνουν κλέφτες ή λαθρέµποροι, θα γίνουν µαστροποί ή µικροέµποροι ηρωίνης. Είναι αυτοί που τη νοθεύουν και τη µία δόση την κάνουν δύο! για ναµπορούνναεξοικονοµήσουντηνεπόµενηδόσητους. Αντίστοιχα, οι γυναίκες οδηγούνται στην πορνεία, Ο Κώστας άρχισε, πριν ακόµα κλείσει τα δεκαέξι του, µε δύο χάπια και ένα τσιγαριλίκι. Αργότερα ήρθεκαιησύριγγα. Όλααυτάταχρόνιαυπολογίζειότικύλησαν µιλιγκράµηρωίνηςστοαίµατου. Ενάµισικιλόκιακόµαδενµπαζώθηκα. Κάτιείναικιαυτό. Λογαριάζουµε: Πρέπειναπέρασαναπ ' ταχέριατου 15 εκατοµµύριαδραχµές. Όλαδόθηκανγιατηδόση.

43 ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ

44 ΚΛΕΙΝΩΝΤΑΣΘΑΕΠΡΕΠΕΝΑΠΟΥΜΕΌΤΙ αυτό είναι το τέλος στο οποίο οδηγούν τα ναρκωτικά. Ο πνευµατικός θάνατος του ανθρώπου. Η διαστροφή και η καταστροφή του πνευµατικού του κόσµου. Τα τόσα πνευµατικά χαρίσµατα µε τα αποία είναι προικισµένος ο άνθρωπος, µε την χρήση ναρκωτικών φθείρονται και στο τέλος εξαφανίζονται. Και µεταβάλλεται πλέον σε ύπαρξη πεσµένη πιό κάτω από το επίπεδο του κτήνους, αφού ξεπέφτει απο την φυσική του κατάσταση και εκφυλίζεται ενώ τα κτήνη δεν παθαίνουν ποτέ κάτι τέτοιο. Τελικό συµπέρασµα λοιπόν από τα παραπάνω αναφερόµενα είναι πως εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από όλη αυτή την υπόθεση είναι οι νέοι άνθρωποι. Ασχηµάτιστοι ακόµη, χωρίς την πείρα της ζωής κυριαρχούµενοι από τα αισθήµατα της ηλικίας τους πέφτουν, εύκολα θύµατα των επιτηδείων εµπόρων και οδηγούνται έτσι στην καταστροφή.. Όλα τα παραπάνω στοιχεία λοιπόν µας δείχνουν ότι δεν συγχωρείται καµία αδιαφορία για τα ναρκωτικά στην χώρα µας και ότι πράγµατι κινδυνεύουµε αν δεν ληφθούν αµέσως µέτρα. Γι αυτό λοιπόν θα ήταν ισχυρός ένας αγώνας εκ µέρους όλων, είναι σπουδαίο ζήτηµα εναντίον των ναρκωτικών. Είναι ανάγκη όµως όλοι να κατανοήσουµε την σοβαρότητα αυτού του ζητήµατος και να συµβάλουµε ώστε να βοηθήσουµε αυτούς που παγµατικά µας έχουν ανάγκη. Πρόκειται για την σωτηρία των νέων και του ίδιου µας του Έθνους. Οι κίνδυνοι συνεπώς µετηνχρήσηναρκωτικώνείναιπολύπλευροι, διότιεκτόςτωνιατρικών, ψυχολογικών, οικονοµικών και κοινωνικών, έχουν και εθνικές επιπτώσεις.

45

46 Μαθητές Β2 Λυκείου Μαλεσίνας ΜΠΕΣΙΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΛΟΝΤΖΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΝΟΒΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΙΣΙΟΥ ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΙΤΑΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΛΙΑΤΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΟΣ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΣ ΠΑΤΣΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΠΡΟΚΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΤΑΘΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑΘΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΑΡΘΑ ΨΑΡΡΑ ΕΛΕΝΗ ΨΑΡΡΑ ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΡΑΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΨΑΡΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

08/09/2010 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2010

08/09/2010 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2010 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2010 ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ 1. Τι είναι τα ναρκωτικά; 2. Τα ναρκωτικά κατατάσσονται σε 3 κατηγορίες: 3. Οι πιο κοινές ουσίες από κάθε κατηγορία 4. Εικόνες ουσιών 5. Όταν τα παιδιά αρχίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµα

Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµα Ψυχοδιεγερτικά Παραισθησιογόνα Ηρεµιστικά ναρκωτικά Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµατικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η μεθαμφεταμίνη είναι συνθετική ουσία και αποτελεί εξέλιξη μιας προγενέστερης ουσίας, της αμφεταμίνης. Για πρώτη φορά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΚΑΪΝΗ. Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: αναψυκτικό, κοκό, κόκα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΪΝΗ

ΚΟΚΑΪΝΗ. Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: αναψυκτικό, κοκό, κόκα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΪΝΗ ΚΟΚΑΪΝΗ Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: αναψυκτικό, κοκό, κόκα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΪΝΗ Η κοκαΐνη προέρχεται από την πολτοποίηση των φύλλων του φυτού «ερυθρόξυλο κόκα» που φύεται στη Νότιο Αμερική, στα υψίπεδα των

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Είναι δραστικές ουσίες οι οποίες Μουδιάζουν ή νεκρώνουν σημεία του σώματος Προκαλούν απώλεια αισθήσεων

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Είναι δραστικές ουσίες οι οποίες Μουδιάζουν ή νεκρώνουν σημεία του σώματος Προκαλούν απώλεια αισθήσεων ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Είναι δραστικές ουσίες οι οποίες Μουδιάζουν ή νεκρώνουν σημεία του σώματος Προκαλούν απώλεια αισθήσεων ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Μαριχουάνα - Χασίς (ινδική κάναβη) Έκσταση Ηρωίνη Μορφίνη Καρπός παπαρούνας

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Είναι γνωστό το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Με τα χρόνια παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των θυμάτων που εθίζονται σε εξαρτισιογόνες ουσίες. Πιο συγκεκριμένα,τα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια Βασικές έννοιες Εθισμός Μερικές από τις ουσίες που καταναλώνει ο άνθρωπος προκαλούν εθισμό, δηλαδή μεταβάλλουν τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα: ΣΚΛΗΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΙΠΟΥΛΑΡΙ ΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΠΟΥΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΒΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Θέµα: ΣΚΛΗΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΙΠΟΥΛΑΡΙ ΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΠΟΥΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΒΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΛΗΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΡΕΣ: ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΙΠΟΥΛΑΡΙ ΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΠΟΥΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΒΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 15o Λύκειο Θεσσαλονίκης Θέµα: ΣΚΛΗΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Εξαρτησιογόνες ουσίες Ορισµός Οι

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες συνέπειες από την χρήση ναρκωτικών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο;

Ποιες συνέπειες από την χρήση ναρκωτικών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο; Ποιες συνέπειες από την χρήση ναρκωτικών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο; Οι συνέπειες από τη χρήση των ναρκωτικών ποικίλουν και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό απ' πολλούς παράγοντες (π.χ. το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Εξαρτησιογόνες ουσίες ονοµάζονται όλες οι ουσίες που προκαλούν εξάρτηση ψυχική ή σωµατική και που η χρήση τους δηµιουργεί µεταβολές στον εγκέφαλο (γνωστικές λειτουργίες και συναισθήµατα)

Διαβάστε περισσότερα

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες.

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες. Τι είναι ναρκωτικά; Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και γι' αυτό προκαλούν εθισμό. Οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν θέλουν να βιώσουν τις συνέπειες των ναρκωτικών. Ορισμένα φάρμακα

Διαβάστε περισσότερα

DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει ο χρήστης; Η χρήση ναρκωτικών ουσιών διαταράσσει τη λειτουργία εγκεφαλικών περιοχών που είναι κρίσιμες για την κίνηση, τη μνήμη, τη μάθηση, την

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Ευαγγελία Κωνσταντινοπούλου Μαρίνα Παπαϊωάννου Λυδία Παραστατίδη Ιωάννα Μαυραγάνη Ζωή Παπαγιάννη Έλενα Μερντάνι ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Σταυρούλα Μανιάτη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ναρκωτικά και Εφηβεία

Ναρκωτικά και Εφηβεία Μάθημα: Project 2ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας 2014 Ναρκωτικά και Εφηβεία Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία... Η γνώση είναι η καλύτερη προφύλαξη... Η έρευνα Πραγματοποιήθηκε έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται από χημική διαφοροποίηση ήδη υπαρχόντων ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται από χημική διαφοροποίηση ήδη υπαρχόντων ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται από χημική διαφοροποίηση ήδη υπαρχόντων ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. DESIGNER DRUGS (ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ) Ναρκωτικές ουσίες στις

Διαβάστε περισσότερα

Ναρκωτικά. Εργασία από τους: Γιώργος Παναγάκης Χάρης Μιχαηλίδης Κων/νος Μικρόπουλος Μάνθος Χαρίδης Κυριάκος Χαλκιώτης

Ναρκωτικά. Εργασία από τους: Γιώργος Παναγάκης Χάρης Μιχαηλίδης Κων/νος Μικρόπουλος Μάνθος Χαρίδης Κυριάκος Χαλκιώτης Ναρκωτικά Εργασία από τους: Γιώργος Παναγάκης Χάρης Μιχαηλίδης Κων/νος Μικρόπουλος Μάνθος Χαρίδης Κυριάκος Χαλκιώτης Ο όρος ναρκωτικό Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει

Διαβάστε περισσότερα

Ναρκωτικά Η μάστιγα του αιώνα

Ναρκωτικά Η μάστιγα του αιώνα Ναρκωτικά Η μάστιγα του αιώνα Τι είναι τα ναρκωτικά; Τα ναρκωτικά είναι,στην ουσία,δηλητήρια. Η ποσότητα που λαμβάνεται καθορίζει και το αποτέλεσμα που θα έχουν.μια μικρή ποσότητα δρα ως διεγερτικό,μια

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοολισμός. Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος. Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης

Αλκοολισμός. Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος. Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης Αλκοολισμός Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης Ορισμός Ο όρος αλκοολισμός αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΟΟΛ. Φλίγκος Γιώργος Φραγκούλιας Κων/νος. νος Παναγιωταροπούλου Φωτεινή Ξυδιά Φωτεινή Λύκα Μαρία Βασιλόγιαννη Μαρία

ΑΛΚΟΟΛ. Φλίγκος Γιώργος Φραγκούλιας Κων/νος. νος Παναγιωταροπούλου Φωτεινή Ξυδιά Φωτεινή Λύκα Μαρία Βασιλόγιαννη Μαρία ΑΛΚΟΟΛ Φλίγκος Γιώργος Φραγκούλιας Κων/νος νος Παναγιωταροπούλου Φωτεινή Ξυδιά Φωτεινή Λύκα Μαρία Βασιλόγιαννη Μαρία Λίγα λόγια για την ιστορία του Ο Διόνυσος ήταν ο θεός του κρασιού, γιος του Δία και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΡΕΚΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΥ ΝΑΝΤΙΑ ΤΣΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΡΕΚΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΥ ΝΑΝΤΙΑ ΤΣΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΡΕΚΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΥ ΝΑΝΤΙΑ ΤΣΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Είναι αναµφισβήτητη αλήθεια πια ότι η νικοτίνη(τοτσιγάρο) προκαλείταχύτατα

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εξαρτησιογόνες ουσίες Ναρκωτικά Ναρκωτικά-Εξάρτηση Ο όρος ναρκωτικά χρησιµοποιείται για να χαρακτηρίσει όλες τις τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που διακινούνται παρανόµως και προκαλούν σοβαρή διαστρέβλωση της προσωπικότητας του

Διαβάστε περισσότερα

Άν καπνίζεις... Η ιστορία του καπνίσματος

Άν καπνίζεις... Η ιστορία του καπνίσματος Άν καπνίζεις... Η ιστορία του καπνίσματος Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού ήταν οι Ινδιάνοι. Συνήθιζαν να καπνίζουν πίπα ή πούρο. Με την άφιξη των πρώτων ευρωπαίων στην αμερικανική

Διαβάστε περισσότερα

'' Υπάρχει θέση στη ζωή σου για τα ναρκωτικά ; ''

'' Υπάρχει θέση στη ζωή σου για τα ναρκωτικά ; '' ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ PROJECT 3ο ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ '' Υπάρχει θέση στη ζωή σου για τα ναρκωτικά ; '' ΤΑΞΗ Α1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2014 OΜΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 1η ομάδα Kαστρινάκη Γιωργία Βασιλάκης Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση,

Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση, Αλκοολισμός ΟΡΙΣΜΟΣ Ο όρος αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της δεκαετίας του 1840, ενώ αναλύθηκε σε νόσο το 1972 από το γιατρό John Coakley Lettson. Αλκοολισμός σημαίνει δηλητηρίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2016-2017 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23/3/2017 ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΗΜΕΛΑ ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΕ02) Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ v Μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: Κοινωνικότητα (71%) Τους αρέσει η γεύση (51%) Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης (12%) Προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Το αλκοόλ με χαλαρώνει. Το αλκοόλ αποτελεί πρώτη ουσία θανάτου παγκοσμίως (π.χ. ατυχήματα στο δρόμο, στο σπίτι, στο χώρο εργασίας )

Το αλκοόλ με χαλαρώνει. Το αλκοόλ αποτελεί πρώτη ουσία θανάτου παγκοσμίως (π.χ. ατυχήματα στο δρόμο, στο σπίτι, στο χώρο εργασίας ) με χαλαρώνει είναι κατασταλτική ουσία, η οποία φτάνει αμέσως στον εγκέφαλο και αλλοιώνει λειτουργίες όπως: αυτοέλεγχος, αντανακλαστικά, κρίση, προσανατολισμός, όραση, μνήμη μου δίνει στυλ αποτελεί πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί.

Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. 1 Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. Η θεραπεία απεξάρτησης μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στο

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Αφροδίτη Ελισσαίου-Ξενοφώντος

Δρ Αφροδίτη Ελισσαίου-Ξενοφώντος ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΕΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΕΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΤΡΙΜΗΝΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟ Σύνδρομο

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcoholism-and-problem-drinking) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Αλκοολισμός είναι η λέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΜΣ: «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ» ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Καποδίστρια Βασιλική,

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Μιχοπούλου Γ 3 Σχ. έτος 2014-2015

Κατερίνα Μιχοπούλου Γ 3 Σχ. έτος 2014-2015 Κατερίνα Μιχοπούλου Γ 3 Σχ. έτος 2014-2015 Περιεχόμενα: Η νικοτίνη και ο εγκέφαλος Τι είναι η ακετυλοχολίνη; Συνέπειες Η νικοτίνη και ο εγκέφαλος Ο καπνός προέρχεται από το φυτό Nicotiana tabacum. Αν και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Ελένη Γεωργίλα Απαρτιωμένη Διδασκαλία Οι διαταραχές που σχετίζονται με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, θεωρούνται διεθνώς ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων. Δημιουργία Αθηνά Σφέικου

Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων. Δημιουργία Αθηνά Σφέικου Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων ᄡ Δημιουργία Αθηνά Σφέικου Εθισμός Εθισμός είναι το καθεστώς εγκεφαλικής δυσλειτουργίας κατα το οποίο το άτομο θεωρεί απαραίτητες για την επιβίωση του πραξεις που προκαλούν

Διαβάστε περισσότερα

Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: χόρτο, γκρας, μαύρο/μαύρη, κέρατο, μελαχρινή, φούντα, αφγάνι, λιβάνι.

Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: χόρτο, γκρας, μαύρο/μαύρη, κέρατο, μελαχρινή, φούντα, αφγάνι, λιβάνι. ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ (ΧΑΣΙΣ) Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: χόρτο, γκρας, μαύρο/μαύρη, κέρατο, μελαχρινή, φούντα, αφγάνι, λιβάνι. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΝΝΑΒΗ Η κάνναβη είναι ένα θαμνώδες φυτό με οδοντωτά φύλλα και ραβδωτά

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές πληροφορίες για το κάπνισμα

Σημαντικές πληροφορίες για το κάπνισμα ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Σημαντικές πληροφορίες για το κάπνισμα Το κάπνισμα του τσιγάρου είναι η πιο διαδεδομένη μορφή κατανάλωσης του καπνού. Πρόκειται για μια συνήθεια που σε αρχικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΝΟΙΩΝ ΑΛΚΟΟΛ

ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΝΟΙΩΝ ΑΛΚΟΟΛ ΑΛΚΟΟΛ ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΝΟΙΩΝ "Αλκοολούχα ποτά" ονομάζονται όλα τα ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) γεωργικής προέλευσης, σε οποιοδήποτε ποσοστό. ΤΣΙΓΑΡΟ Είναι το κάπνισμα των φύλλων του καπνού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΑΛ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ» Παρακαλούμε να απαντήσετε ανώνυμα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1.Καπνίζεις; Αν ναι γιατί; 2. Αν καπνίζεις πότε

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος

Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος Η πλέον διαδεδομένη κατάχρηση ουσίας που γίνεται παγκοσμίως είναι η νικοτίνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 1,1 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη Στη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ Οδηγίες για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Η Ναλτρεξόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η αυτοκτονική συµπεριφορά ορίζεται ως η συµπεριφορά, κατά την οποία το άτοµο θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του µε σκοπό να δώσει ένα τέλος στη ζωή του. ιαχωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση των ναρκωτικών στην Κύπρο και τρόποι αντιμετώπισης

Κατάσταση των ναρκωτικών στην Κύπρο και τρόποι αντιμετώπισης Κατάσταση των ναρκωτικών στην Κύπρο και τρόποι αντιμετώπισης Ιωάννα Γιασεμή Αν. Προϊστάμενη Τμήματος Παρακολούθησης/ ΕΚΤΕΠΝ Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου Δείκτης επικράτησης της χρήσης στο γενικό και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ. έφθασε στην Ευρώπη από το περιβάλλον του Κολόμβου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ. έφθασε στην Ευρώπη από το περιβάλλον του Κολόμβου. ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η είδηση περί καπνού και χρησιμοποιήσεώς του έφθασε στην Ευρώπη από το περιβάλλον του Κολόμβου. Αργότερα η χρήση του καπνού στην Ευρώπη ξεκινάει σαν ένα δώρο προς μια βασίλισσα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ 1 Η φυσιολογική καρδιά είναι µία πολύ δυνατή αντλία φτιαγµένη από µυϊκό ιστό, που λειτουργεί εντατικά και συνεχώς. Έχει περίπου τις διαστάσεις µιας ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1. Κάπνισμα

Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1. Κάπνισμα Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1 Κάπνισμα Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Τι περιέχει? Το κάπνισμα πραγματοποιείτε μέσω του τσιγάρου το οποίο περιέχει 13 δηλητήρια:

Τι περιέχει? Το κάπνισμα πραγματοποιείτε μέσω του τσιγάρου το οποίο περιέχει 13 δηλητήρια: Τι είναι? Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο ή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων

Διαβάστε περισσότερα

Αισθήσεις Ψευδαισθήσεις Παραισθήσεις. Είναι ο κόσμος μας όπως τον αντιλαμβανόμαστε;

Αισθήσεις Ψευδαισθήσεις Παραισθήσεις. Είναι ο κόσμος μας όπως τον αντιλαμβανόμαστε; Αισθήσεις Ψευδαισθήσεις Παραισθήσεις Είναι ο κόσμος μας όπως τον αντιλαμβανόμαστε; Οι Αισθήσεις Οι αισθήσεις είναι η πηγή όλων των γνώσεων μας για την υλική εξωτερική πραγματικότητα. Οι αισθήσεις (του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ, 31 ΜΑΙΟΥ 2019

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ, 31 ΜΑΙΟΥ 2019 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ, 31 ΜΑΙΟΥ 2019 Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο δράσεων που στοχεύει στην πρόληψη και στη

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο

Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ: Δείκτης Έκτασης της Χρήσης στο Γενικό και Μαθητικό Πληθυσμό: Για την εφαρμογή του δείκτη επικράτησης της χρήσης στο

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοδιεγερτικά ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ

Ψυχοδιεγερτικά ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ Ψυχοδιεγερτικά ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ Αντικείμενο κατάχρησης μετά από σύντομη διάρκεια χρήσης από την επίσημη Ιατρική Σύνθεση το 1887 (Edeleano) 1927 (Alles): Δράση παρόμοια με της εφεδρίνης Ουσία με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Κινδυνεύει κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Κινδυνεύει κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εξαρτησιογόνες ουσίες Εξαρτησιογόνες ουσίες Ορισµός Οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι χηµικές ουσίες που προκαλούν εθισµό, µια κατάσταση δηλαδή, όπου ο χρήστης διακατέχεται από µια µη ελεγχόµενη επιθυµία χρησιµοποίησης των ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να Μην καπνίζω

Μαθαίνω να Μην καπνίζω Μαθαίνω να Μην καπνίζω 1ο Βραβείο: Μπαμπά μην καπνίζεις Κεκλίκογλου Γ., Κουρουνιώτη Δ., Μολύνδρη Μ., Πλαμαντούρα, Κ. Δημοτικό Σχολείο Σταυράκη Το κάπνισμα είναι η πρώτη αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ Ευάγγελος Γρινάκης Ψυχίατρος Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ Ιανουάριος 2018 Οι επιπτώσεις του αλκοόλ διακρίνονται σε Συνέπειες της τοξίκωσης, του μεθυσιού

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Τ.Ε. Β Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η στεφανιαία µονάδα είναι ένας χώρος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Εισηγητης. Στελιος Καββαλος

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Εισηγητης. Στελιος Καββαλος ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Εισηγητης Στελιος Καββαλος ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΙΩΑΝΝΑ ΤΕΝΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια ρ ZΩΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Νευρολόγος ιευθύντρια ΕΣΥ Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια µορφή κατάθλιψης,

Διαβάστε περισσότερα

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Εξαρτησιογόνες ουσίες ονοµάζονται όλες οι ουσίες που προκαλούν εξάρτηση ψυχική ή σωµατική και που η χρήση τους δηµιουργεί µεταβολές στον εγκέφαλο (γνωστικές λειτουργίες και συναισθήµατα)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 5ο μάθημα Διδάσκουσα Δήμητρα Ιορδάνογλου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΡΕΣ Διεθνές Εθνικό Οργανισμού Πανεπιστημίου Διαπροσωπικό Ατομικό ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΓΧΟΣ: Ένας "μη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Νόμιμα-παράνομα ναρκωτικά Κατάχρηση: Αφορά κάθε φάρμακο που βλάπτει ή απειλεί να βλάψει την φυσική ή πνευματική υγεία ενός ατόμου, ή που είναι παράνομο Εξάρτηση: Η επιθυμία του ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Εργαστήριο Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Εργαστήριο Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Εργαστήριο Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων Ορισμοί - Έννοιες Εξαρτησιογόνες ουσίες (ή Ναρκωτικά ) «Tα φάρμακα εκείνα που μεταβάλλουν το επίπεδο της συνείδησης και επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ Τα παραισθησιογόνα είναι μια σειρά από ουσίες που έχουν την ιδιότητα να διαταράσσουν τον ψυχικό κόσμο του ατόμου και να προκαλούν αντιληπτικές διαταραχές, όπως οπτικές και ακουστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φαρμακολογία Ι Φάρμακα Κ.Ν.Σ. Διδάσκοντες: Μ. Μαρσέλος, Μ. Κωνσταντή, Π. Παππάς, Κ. Αντωνίου, Γ. Λεονταρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένες υπηρεσίες Συμπεριφορικής Υγείας στις δομές υγείας. Β Μέρος

Ενσωματωμένες υπηρεσίες Συμπεριφορικής Υγείας στις δομές υγείας. Β Μέρος Ενσωματωμένες υπηρεσίες Συμπεριφορικής Υγείας στις δομές υγείας Β Μέρος Κατάθλιψη Αξιολόγηση Χρήση ψυχομετρικών εργαλείων Ερωτήσειςγια: Συναίσθημα Ύπνο Ενδιαφέροντα Ενοχή Ενέργεια Συγκέντρωση Όρεξη Ψυχοκοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ. Κατηγορίες: Τσιγάρο Καφές Φαγητό Σεξουαλική επαφή

ΕΘΙΣΜΟΣ. Κατηγορίες: Τσιγάρο Καφές Φαγητό Σεξουαλική επαφή ΕΘΙΣΜΟΣ Κατηγορίες: Τσιγάρο Καφές Φαγητό Σεξουαλική επαφή Εθισμός στο τσιγάρο Το τσιγάρο αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Η ευθραστότητα της εφηβείας

Η ευθραστότητα της εφηβείας Η ευθραστότητα της εφηβείας Άννα Κοκκέβη Αναπλ. Καθηγήτρια Α Ψυχιατρικής Κλινικής Παν/µίου Αθηνών Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών 16 Φεβρουαρίου 2010 Tυπικά χαρακτηριστικά της εφηβείας που κάνουν το άτοµο ευάλωτο

Διαβάστε περισσότερα

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας; Σχιζοφρένεια Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Η σχιζοφρένεια, μια πνευματική ασθένεια που προκαλεί διαταραχή στον τρόπο που σκέφτεται το άτομο, επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Συνήθως ξεκινά από τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ Σήμερα, πεθαίνουν παγκοσμίως πάνω από 6 εκ. άνθρωποι το χρόνο από το κάπνισμα. Δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε οκτώ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣΧΟΛΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ:ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙ ΗΣ ΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΑ ΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΙΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΚΟΒΟΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΒΙΣΒΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Σκιαγράφηση 55 Ιούνιος 2014

Σκιαγράφηση 55 Ιούνιος 2014 ΙSSN 1450-3794 Σκιαγράφηση 55 Ιούνιος 2014 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΗΡΩΙΝΗ: ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ Στρεσσογόνος παράγοντας Οτιδήποτε κάνει τον άνθρωπο να βιώνει στρες Είναι μια αλλαγή στην ομοιόσταση του ατόμου Παράγοντες που προκαλούν στρες Ενδογενείς Εξωγενείς Ενδογενείς

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών

2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 4 η ομάδα: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ και ΣΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Κόντου Κλαυδία Λέκκας Λευτέρης Λιοπούλου Ιωαννέτα Γκούνεβα Ιολίτα Άγχος και

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι και παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε χρήση αλκοόλ. Παιπέτης Νίκος Τσάκα Μαρία Κρητικός Γιώργος Μέριανος Αλέξανδρος

Λόγοι και παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε χρήση αλκοόλ. Παιπέτης Νίκος Τσάκα Μαρία Κρητικός Γιώργος Μέριανος Αλέξανδρος Λόγοι και παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε χρήση αλκοόλ Παιπέτης Νίκος Τσάκα Μαρία Κρητικός Γιώργος Μέριανος Αλέξανδρος Κοινωνικοί παράγοντες που οδηγούν στη χρήση αλκοόλ τους νέους Ο πιο συχνός λόγος

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του είκτη Εκτίµησης Προβληµάτων και Αναγκών Θεραπείας για το 2010

Συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του είκτη Εκτίµησης Προβληµάτων και Αναγκών Θεραπείας για το 2010 Συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του είκτη Εκτίµησης Προβληµάτων και Αναγκών Θεραπείας για το 2010 ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α. Λεπτοµέρειες επαφής για θεραπεία Το 2010 συλλέχθηκαν στα συµβουλευτικά κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Πανταζής Α. Ιορδανίδης Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Α.Π.Θ Καθηγητής Ψυχολογίας & Διατροφής, ΑΤΕΙ Ιορδανίδης,, 10/3/11 1 ρ.πανταζής Ιορδανίδης, 10/3/11 2

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η φυματίωση; Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕΛ. 1 1. Χρήση παράνοµων ουσιών εξάρτησης στο γενικό πληθυσµό Σύµφωνα µε αποτελέσµατα της πρόσφατης έρευνας γενικού πληθυσµού (ΑΣΚ, 2009) Η κάνναβη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 Ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 Ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1 Ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 2015-2016 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ; Είναι μια παθολογική κατάσταση του εγκεφάλου που οδηγεί αναπόδραστα εκατομμύρια ανθρώπους σε μια διαρκή και απελπισμένη αναζήτηση, νοιώθουν επιτακτική ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία: Σχολείο,Άγχος, Διαδίκτυο.

Εφηβεία: Σχολείο,Άγχος, Διαδίκτυο. Εφηβεία: Σχολείο,Άγχος, Διαδίκτυο. Η ομάδα μας αποτελείται από τις μαθήτριες: Μαρία Ζυγογιάννη Μαρία Μανώλαινα Ελευθερία Μπίμπαση Σχολείο Σχέσεις καθηγητών-μαθητών: Πολλές φορές οι σχέσεις μεταξύ των καθηγητών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΤΣΙΓΑΡΟ - ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ "ΑΝΕΒΑΖΕΙ" Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ;

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΤΣΙΓΑΡΟ - ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ; 1 ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΤΣΙΓΑΡΟ - ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ "ΑΝΕΒΑΖΕΙ" Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ; " ούρειος Ίππος" για το τσιγάρο είναι η νικοτίνη, μία ελαιώδης χημική ένωση που περιέχει άζωτο. Αν υποθέσουμε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Αγχολυτικά -Υπνωτικά. Χριστίνα άλλα. Λέκτορας Φαρμακολογίας. Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αγχολυτικά -Υπνωτικά. Χριστίνα άλλα. Λέκτορας Φαρμακολογίας. Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών Αγχολυτικά -Υπνωτικά Χριστίνα άλλα Λέκτορας Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών e-mail: cdalla@med.uoa.gr http://www.med.uoa.gr/pharmacology Συμπτωματολογία DSMΙV Κατάθλιψη Αγχώδης διαταραχή

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι φόβος και τι φοβια;

Τι είναι φόβος και τι φοβια; ΦΟΒΟΙ - ΦΟΒΙΕΣ Τι είναι φόβος και τι φοβια; Φόβος: η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που δημιουργείται απέναντι σε πραγματικό κίνδυνο, ή απειλή. Φοβία: ο επίμονος φόβος που παγιδεύει το άτομο περιορίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο

4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο 4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο Στον άνθρωπο οι θρεπτικές ουσίες της τροφής απορροφώνται από το λεπτό έντερο. Με την κυκλοφορία του αίματος φτάνουν σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Εκεί, ορισμένες από αυτές,

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοόλ, Εθεβεία & Εγκέθαλορ. Γιώργος Παναγής Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας Εργαστήριο Νευροεπιστημών & Συμπεριφοράς

Αλκοόλ, Εθεβεία & Εγκέθαλορ. Γιώργος Παναγής Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας Εργαστήριο Νευροεπιστημών & Συμπεριφοράς Αλκοόλ, Εθεβεία & Εγκέθαλορ Γιώργος Παναγής Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας Εργαστήριο Νευροεπιστημών & Συμπεριφοράς Κατανάλωση οινοπνευματωδών στους Έλληνες μαθητές (2011) Στην Ελλάδα, τα αγόρια

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια

Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια Κώστας Νικολάου ψυχίατρος Παρουσίαση βασισμένη στο: BPSD Educational Pack, International Psychogeriatric Association (IPA) 2002 Τα Συμπεριφορικά και Ψυχολογικά συμπτώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΟΡΩΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΤΤΑ ΠΟΛΙΤΟΥ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΟΡΩΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΤΤΑ ΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΟΡΩΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΤΤΑ ΠΟΛΙΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 1 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

Ποιά είναι η διαφορά διαδικτυακής παρακολούθησης και παρενόχλησης από τον διαδικτυακό εκφοβισµό;

Ποιά είναι η διαφορά διαδικτυακής παρακολούθησης και παρενόχλησης από τον διαδικτυακό εκφοβισµό; Τι εννοούµε µε την τον όρο διαδικτυακός εκφοβισµός ; Ο όρος ιαδικτυακός εκφοβισµός (Cyberbullying) αφορά τον εκφοβισµό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων που δέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Οι ενδείξεις ουλίτιδας περιλαµβάνουν :

Οι ενδείξεις ουλίτιδας περιλαµβάνουν : ΟΥΛΙΤΙ Α Τα ούλα αποτελούν τµήµα των µαλακών ιστών του στόµατος. Περιβάλλουν τα δόντια και τα καλύπτουν προστατευτικά. Τα ούλα ενός φυσιολογικού υγιούς δοντιού φτάνουν στην αδαµαντίνη του δοντιού προστατεύοντας

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο Ιωάννα Γιασεμή Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου

Κατάσταση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο Ιωάννα Γιασεμή Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Κατάσταση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο - 2019 Ιωάννα Γιασεμή Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου www.naac.org.cy 1. Επικράτηση της χρήσης στο γενικό και μαθητικό πληθυσμό Πηγή:

Διαβάστε περισσότερα

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σπάνια αλλά πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας εάν τα αισθανθείτε Αισθάνεστε δυσφορία με τον πόνο στην μέση

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Δωδεκανήσου Σε συνεργασία με το Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα