ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η αλήθεια είναι ότι η πλήρη ορθολογικότητα στις αποφάσεις που παίρνουμε έιναι ανέφικτη. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η αλήθεια είναι ότι η πλήρη ορθολογικότητα στις αποφάσεις που παίρνουμε έιναι ανέφικτη. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους."

Transcript

1 ΕΡΕΥΝΑ «Η οικοδόμηση ενός πολυκριτηριακού μοντέλου ανάλυσης αποφάσεων εκλογικεύοντας την ελληνική κρίση χρέους για την πιο ακριβή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας.»

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η αλήθεια είναι ότι η πλήρη ορθολογικότητα στις αποφάσεις που παίρνουμε έιναι ανέφικτη. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί το μέλλον είναι αβέβαιο. Δεύτερον, είναι δύσκολο να βρεθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις ενός προβλήματος. Τρίτον, είναι δύσκολο να αναλυθεί πλήρως κάθε εναλλακτική λύση. Τέταρτον, οι πληροφορίες που εχουμε για ένα πρόβλημα μπορεί να είναι ελλιπείς.

3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Στην έρευνά μας, συζητάμε το πρόβλημα της ελληνικής κρίσης χρέους και πώς η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί ορθά με τους δανειστές της, έτσι θα προσπαθήσουμε να το μοντελοποιήσουμε χρησιμοποιώντας την τετρασταδιακή προσέγγιση της συστηματικής παρέμβασης της πολυκριτηριακής ανάλυσης για το πρόβλημα απόφασης όπως προτείνεται από το Roy.

4 (i) τον καθορισμό ενός συνόλου εναλλακτικών σεναρίων βασισμένες σε ενέργειες που έχουν ήδη αναληφθεί ή συζητηθεί από το 2010 μέχρι σήμερα, (ii) την ανάλυση των επιπτώσεων και την ανάπτυξη κριτηρίων για την αξιολόγηση των διαφόρων σεναρίων, (iii) την αξιολόγηση της απόδοσης των σεναρίων χρησιμοποιώντας διάφορες συγκρίσεις που προσεγγίζουν ένα ομαδικό πλαίσιο απόφασης, (iv) τη συζήτηση των πιθανών επιπτώσεων των διαφορετικών αποφάσεων στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

5 Ανάλυση αποφάσεων Συμφωνα με τον Keen και Scott- Morton οι αποφάσεις δακρίνονται σε: Δομημένες: Οι αποφάσεις λαμβάνονται αυτόματα από μηχανογραφημένες διαδικάσίες χωρίς τη συμμετοχή του αποφασίζοντος. Η διαδικασία που ακολουθείται για τη λήψη μιας απόφασης είναι πάντα η ίδια. Το αντικείμενο της απόφασης είναι σαφώς καθορισμένο. Τα δεδομένα εισόδου, καθώς και τα αποτελέσματα της επεξεργασίας τους είναι συγκεκριμένα.

6 Αδόμητες: Η διαδικασία που ακολουθείται για τη λήψη μιας απόφασης είναι κάθε φορά διαφορετική. Επίσης η αδόμητη απόφαση δεν είναι δυνατών να δομηθεί. Ημιδομημένες: Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο ενός συστήματος «ανθρώπου- μηχανής», οπου ο αποφασίζων κατέχει πρωτευοντα ρόλο έχοντας υπό τον πλήρη έλεγχο του τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

7 Γενική μεθοδολογία μοντελοποίησης προβλημάτων απόφασης Ο Bernard Roy προτείνει από τα μέσα της δεκαετίας 1970 ένα γενικό μεθοδολογικό πλαίσιο μοντελοποίησης, το οποίο αποτελείται από τέσσερα διαδοχικά αλλά αλληλεπιδρώντα στάδια, όπως φαίνεται συνοπτικά στο σχήμα.

8 ΣΤΑΔΙΟ Ι Αντικείμενο της απόφασης ΣΤΑΔΙΟ ΙΙ Συνεπής οικογένεια κριτηρίων ΣΤΑΔΙΟ ΙΙΙ Μονελοποίηση ολικής προτίμησης ΣΤΑΔΙΟ ΙV Υποστήριξη της απόφασης

9 ΣΤΑΔΙΟ Ι : Aντικείμενο της Απόφασης Στο στάδιο αυτό είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν οι εξής δύο βασικές εργασίες: Αυστηρός ορισμός του συνόλου Α των δράσεων Καθορισμός μιας προβληματικής Προβληματική α: επιλογή (choice) μιας και μόνης δράσης από το σύνολο Α. Προβληματική β: ταξινόμηση (sorting) ταξινόμηση των δράσεων σε ομογενείς προκαθορισμένες κατηγορίες, οι οποίες είναι διατεταγμένες ως προς τις προτιμήσεις του αποφασίζοντος. Προβληματική γ: κατάταξη (ranking) των δράσεων του συνόλου Α από την καλύτερη μέχρι τη χειρότερη. Προβληματική δ: περιγραφή (description) των δράσεων και των συνεπειών τους στη γλώσσα των εμπλεκομένων στη διαδικασία της απόφασης.

10 Ανασκόπηση στοιχείων της Ελλάδας ΑΝΕΡΓΙΑ % 10,1% 14,0% 19,8% 26,1% 27,8% 25,8% ΧΡΕΟΣ %ΑΕΠ 129,7% 148,3% 170,3% 156,9% 174,9% 177,1% ΕΛΛΕΙΜΜΑ - ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ % -15,6% -10,7% -9,4% -8,6% -12,7% -3,5% ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 1,3% 4,7% 3,1% 1,5% -0,70% -2% Πηγή ΕΛΣΤΑΤ

11 ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ Τον Απρίλιο του 2010 εντάχθηκε η Ελλάδα στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης των εταίρων και δημοσιονομικής προσαρμογής. Τον Ιούνιο του 2011 η Ελληνική Οικονομία συνέχισε να βρίσκεται σε κατάσταση δημοσιονομικής ανισορροπίας ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταφύγει στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που περιλάμβανε νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 προκειμένου να διασφαλίσει η Ελλάδα τη συνέχιση στήριξης της τρόικας και την επιμήκυνση του συνόλου του δημοσίου χρέους ψηφίστηκε το δεύτερο μνημόνιο το οποίο έφερε και άλλα μέτρα λιτότητας με στόχο την μείωση του ελλείμματος κάτω των 3%.

12 γ Την ίδια ώρα η Τρόικα πραγματοποίησε μια αναδιάρθρωση χρέους που αθροιστικά διαγράφηκε χρέος 137,9 δισ. ευρώ (71% του ΑΕΠ του 2012) του ελληνικού χρέους η οποία αφορούσε αποκλειστικά τους ιδιώτες πιστωτές, δηλαδή τις ιδιωτικές τράπεζες των κρατών της ΕΕ. Τον Νοέμβρη του 2012 επίσης υπερψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής το οποίο περιλάμβανε νέα μέτρα λιτότητας που είχαν ως αντίκτυπο το 2013 να έχουμε έλλειμμα 12,7%. Το 2014 μετά από όλα αυτά τα μέτρα λιτότητας η Κυβέρνηση (της Νεας Δημοκρατίας ) κατάφερε να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ η οποία ανάπτυξη ήρθε μετά από μείωσεις δαπανών και έκτακτες εισφορές. Στην συνέχεια η χώρα μας εκλεισε με αποπληθωρισμό -2,5% πραγμα καταστροφικό για την οικονομία της χώρας.

13 η Επίσης στα τέλη του 2014 η Τροικα έπρεπε να κάνει την τελευταία αξιολόγηση με σκοπό να πάρει η Ελλάδα την τελευταία δόση. Οι όροι που έβαζε νέα μέτρα λιτότητας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να περάσει τετοια μέτρα και εν` οψει εκλογών ζήτησε διμηνη παράταση. Έτσι πίστεύοντας η κυβέρνηση πως θα μπορούσε να εκλέξει πρόεδρο δημοκρατίας θα απέφευγε τις πρόωρες εκλογές. Αυτό όμως δεν συνέβει και η νέα κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ καλείται ή να εφαρμόση το μνημόνιο που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε η να πάει σε μια νέα διαπραγμάτευση για το χρέος βάσει της εντολης που πήρε από τον ελληνικό λαό.

14 Διαδικασία Διαπραγμάτευσης Η κυβέρνηση πριν φτάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να δημιουργήσει κάποια σημαντικά κριτήρια τα οποία θα την βοηθήσουν να εκπληρώσει τον στόχο της. Κάποια από τα κριτήρια που θα επηρεάσουν την διαπραγμάτευση είναι : H βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Το μνημόνιο και η συνταγματικότητα των όρων. Η διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρ. Ενωση και στην ΟΝΕ η οποία έχει και ως αποτέλεσμα την προάσπιση σταθερότητας στην Ευρωζώνη Η πληρωμή του δημόσιου χρέους της. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

15 Ξ Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τι πρέπει να γίνει με το Δημόσιο Χρέος, τι ακριβώς μπορεί να αναμένει ή να ζητήσει η χώρα, πότε και τι είναι διαπραγματευτικά εφικτό. Τέλος θα δημιουργηθούν τέσσερα σενάρια: Σενάριο 1: To χρέος μένει ως έχει δηλαδή 177,1% ΑΕΠ Σενάριο 2: Κούρεμα χρέους 61% του ΑΕΠ Σενάριο 3: Κούρεμα χρέους 30% του ΑΕΠ Σενάριο 4: Κούρεμα χρέους 15% του ΑΕΠ

16 Η Βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους Το δημόσιο χρέος μιας χώρας είναι βιώσιμο όταν είναι σε σταθερό επίπεδο ανά έτος και όταν το επίπεδο αυτό χρέους μπορεί να το "σηκώσει" η εγχώρια οικονομία. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η βιωσιμότητα του χρέους προσδιορίζεται με τον εξής τρόπο: μια χώρα επιτυγχάνει διατηρησιμότητα του χρέους, αν μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους στο σύνολό του, χωρίς την προσφυγή σε αναδιάρθρωση του χρέους ή τη συσσώρευση καθυστερούμενων οφειλών και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη.

17 Κριτήριο η Βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας με την βοήθεια του τύπου της Δυναμικής του χρέους ΣΕΝΑΡΙΟ 1 (177,1% του ΑΕΠ): Σύμφωνα με το ΔΝΤ η περίοδος κατά την οποία το εκτιμώμενο ύψος του χρέους θα αποτελεί βιώσιμο για την Ελλάδα θα είναι το έτος 2020 και 2022 που σύμφωνα με το γράφιμα το εκτιμώμενο χρέος θα είναι 117,2 H Ελλάδα δεν καταβάλλει τόκους για την εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF από τα τέλη του 2012 και για μια δεκαετία από την ημερομηνία εκταμίευσης κάθε δόσης από τα δάνεια του EFSF. Tο πρωτογεννές πλέονασμα έκλεισε στο 0,4% του ΑΕΠ δηλαδή μικρότερο από το στόχο που έβαλε το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους.

18 H εξέλιξη δημοσίου χρέους και επιμέρους συνιστώσων σύμφωνα με το ΔΝΤ (% του ΑΕΠ) Δημ. χρέος 119,3 157,2 175,1 174,2 171,0 160,5 152,0 144,6 135,3 127,7 117,2 Ακκαθάριστες δαν. αναγκες 26,2 33,9 21,4 23,5 20,2 11,9 11,5 9,9 11,9 8,7 6,4 Μεταβολή του ΑΕΠ (πραγματική) Αποπληθωριστής ΑΕΠ Πραγματικό επιτόκιο 0,7-7,0-3,9 0,6 2,9 3,7 3,5 3,3 3,6 2,6 1,9 2,6-0,3-2,1-0,7 0,4 1,1 1,3 1,4 1,8 1,8 2,0 4,9 2,7 2,4 2,3 2,9 3,1 3,4 3,5 3,5 3,5 3,6

19 Πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής(σε εκατ. Ευρω) Στόχος μνημονίου %ΑΕΠ 1,5% 3,0% 4,5% 4,5% 4,2%

20 Η δυναμική του δημόσιου χρέους Δq = q(r-y) z r = i π Όπου: Το Δq συμβολίζει το ρυθμό μεταβολής του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Το q συμβολίζει το χρέος ως προς ποσοστό του ΑΕΠ. Το r συμβολίζει το πραγματικό επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους. Το y συμβολίζει το ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ. Το z συμβολίζει το πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστό του Ονομαστικού ΑΕΠ. Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν υπάρχει Πρωτογενες έλλειμμα, θα είναι z < 0. Το i συμβολίζει το ονομαστικό επιτόκιο δανεισμού. Το π συμβολίζει τον πληθωρισμό.

21 Επίσης σύμφωνα με την εξίσωση της Δυναμικής του χρέους όσο αυξάνετε το δημόσιο χρέος και μένουν σταθεροί οι υπόλοιποι παράμετροι αυξάνεται και το επιθυμητό πρωτογενές πλεόνασμα. Ο αποπληθωρισμός το 2014 ήταν περίπου -2%, έτσι παρατηρούμε μέγαλη απόκλιση στον επιθυμητό αποπληθωρισμό σύμφωνα με το ΔΝΤ που ήταν -0,7%. Για αυτό το σενάριο θα γίνει η υπόθεση ότι το χρέος όπως υφίσταται τώρα δεν είναι βιώσιμο.

22 Σενάριο 2 (κούρεμα χρέους 61% του ΑΕΠ) Το όποιο κούρεμα θα αφορά μόνο τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης και του EFSF και όχι εκείνα του ΔΝΤ, που λόγω καταστατικού δεν μπορούν να θιγούν ούτε καν τα επιτόκια και η διάρκειά τους. Θα χρειαστούμε μικρότερα πλεονάσματα τα οποία με ένα σχέδιο ανάπτυξης θα μπορουν να εξυπηρετούνται. Οπως επισης θα μπορεί να αυξηθεί ο πληθωρισμός Μείωση του πραγματικού επιτοκίου και αύξηση επενδύσεων που θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα έδινε ερεθίσματα για ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας και θα αποφευχθούν άλλες δημοσιονομικές προσαρμογές που θα έπλητταν τον λαό. θα υποθέσουμε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να επιμηκύνει τα δάνεια που έχει παρει από το ΔΝΤ και με μικρότερο χρέος θα μπορεί να βγει στις αγορές με μικρότερο επιτόκιο

23 Σενάριο 3 (Κούρεμα χρέους 30% του ΑΕΠ) Αν υιοθετηθεί αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα πρέπει αναμφίβολα να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης από το οποίο μακροχρόνια, να καταφέρει να βρεθεί σε βιώσιμες συνθήκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να μπορέσει ίσως να βγεί στις αγορές με όσο το δυνατόν μικρότερο επιτόκιο χωρίς να χρειαστεί να ξανα δανειστεί στο μέλλον από το ΔΝΤ.

24 Σενάριο 4 (Κούρεμα χρέους 15% του ΑΕΠ ) Σαφώς με την υιοθέτηση αυτού του σεναρίου το χρέος της Ελλάδας δεν καθίσταται βιώσιμό αλλά ευελπιστούμε ότι ίσως με μεγάλες προσπάθειες ανάπτυξης και δημοσιονομικές προσαρμογές στο πολύ έμμεσο μέλλον θα γίνει η υπόθεση ότι η Ελλάδα με τόσο μεγάλο χρέος δεν θα είναι ικανή να βγεί στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο οπότε θα χρειαστεί να δανείζεται από το ΔΝΤ.

25 Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζονται οι τιμές του εν λόγω κριτηρίου για τα τέσσερα σενάρια. ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ % ΣΕΝΑΡΙΟ 1 1,771 ΣΕΝΑΡΙΟ 2 1,16 ΣΕΝΑΡΙΟ 3 1,471 ΣΕΝΑΡΙΟ 4 1,621

26 Κριτήριο συνέχιση μνημονίου, συνταγματικότητα των όρων δανεισμού Παραβιάσεις του ελληνικού συντάγματος: Α) Προσβολή των αρχών σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και του κράτους δικαίου. Β) Το δικαίωμα των δανειστών μεταβίβασης των δικαιωμάτων από τη Σύμβαση σε τρίτο κράτος. Γ) Τα δικαιώματα των Δανειστών λόγω ακύρωσης των όρων της Σύμβασης. Δ) Η αρχή της αναλογικότητας της οικονομικής δύναμης

27 Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζονται οι τιμές του εν λόγω κριτηρίου για τα τέσσερα σενάρια.. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 1 ΟΧΙ ΝΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟ 2 ΝΑΙ ΟΧΙ ΣΕΝΑΡΙΟ 3 ΝΑΙ ΟΧΙ ΣΕΝΑΡΙΟ 4 ΟΧΙ ΝΑΙ

28 Κριτήριο η διασφάλιση θέσης στην Ευρωζώνη και η προάσπιση σταθερότητας Σχετικά με αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα γίνεται λόγος για στόχο της κυβέρνησης να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Aπό την μία πλευρά το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι είναι διαχειρίσιμη για την Ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ επικαλούμενο εμπειρογνώμονες του Eurogroup. Από την άλλη πλευρά όμως σε δήλωση του ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποιεί ότι «μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν η ακριβότερη από τις πιθανές λύσεις, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Γερμανία και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

29 φφ Ο Γκι Φερχόφστατ που θεωρει «σοβαρή απειλή» το ενδεχόμενο Grexit ο οποίος τόνισε ότι με τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί από τα κράτη-μέλη η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κόστιζε 3 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, 6 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, 29 δισ. ευρώ στην Ισπανία, 44 δις στην Ιταλία, 49 δισ. ευρώ στη Γαλλία και 66 δισ δισ. ευρώ στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Γερμανό επίτροπο της Ε.Ε., Γκούντερ Έτινγκερ, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία είπε ότι «εάν κουρευτεί το ελληνικό χρέος, θα δοθεί λανθασμένο μήνυμα στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία την Κύπρο ή την Ισπανία».

30 Επίδραση στα χρέη των άλλων χωρών ΣΕΝΑΡΙΟ 1 ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ 3 ΣΕΝΑΡΙΟ 2 ΜΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ 1 ΣΕΝΑΡΙΟ 3 ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ 2 ΣΕΝΑΡΙΟ 4 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ 4

31 Κριτήριο η πληρωμή χρεών στους Δανειστές της Ελλάδας Για το πρώτο σενάριο θα υποθέσουμε ότι συνεχίζοντας το χρέος να μένει στο 177,1% του ΑΕΠ χωρις να γίνει αναδιάρθρωση, η Ελλάδα θα πληρώνει κανονικά τους δανειστές της μόνο που για τα δάνεια του EFSF και GLF η ελληνική πλευρά επιδιώκει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 χρόνια. Από την άλλη πλευρά θα γίνει η παραδοχή ότι η Ελλάδα αν εφαρμόσει το δεύτερο σενάριο δηλαδή κούρεμα του χρέους δεν θα πληρώσει τους δανειστές της παρα μόνο ένα μικρό ποσό από τα δάνεια που δεν έχουν κουρευτεί.

32 ΠΛΗΡΩΜΗ ΧΡΕΟΥΣ ΣΕΝΑΡΙΟ 1 Ολική πληρωμή χρεών (4) ΣΕΝΑΡΙΟ 2 ΣΕΝΑΡΙΟ 3 ΣΕΝΑΡΙΟ 4 Σχεδόν μερική πληρωμή χρεών(1) Μερική πληρωμή χρεών(2) Σχεδόν ολική πληρωμή χρεών(3)

33 Κριτήριο η Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης Η κυβέρνηση από τα 2 δισ. ευρώ που προέβλεπε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την «ανθρωπιστική κρίση» κατέβηκε στα 200 εκατ. Ευρώ.

34 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟ 1 0,1 ή 10% ΣΕΝΑΡΙΟ 2 1 ή 100% ΣΕΝΑΡΙΟ 3 0,5 ή 50% ΣΕΝΑΡΙΟ 4 0,25 ή 25%

35 Σταδιο 1 ΣΤΑΔΙΟ Ι: Αντικείμενο της απόφασης Ως σύνολο δράσεων πρέπει να εκληφθεί εδώ το σύνολο των σεναρίων: A= { Σενάριο 1, Σενάριο 2, Σενάριο 3, Σενάριο 4 } Προβληματική Το πρόβλημα αφορά στην επιλογή του κατάλληλου σεναρίου. Κατά συνέπεια, έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβληματική α (επιλογής).

36 Στάδιο 2 Οικονομικά κριτήρια Βιωσιμότητα (ποσοτικό) Πληρωμή χρεών (ποιοτικό) Διαπραγμάτευση για το χρέος Κοινωνικά κριτήρια Ανθρωπιστική κρίση (ποσοτικό) Σταθερότητα (ποιοτικό) Νομικά κριτήρια Μνημόνιο (ποιοτικό) Συνταγματικότητα (ποιοτικό) Δένδρο κριτηρίων για την διαπραγμάτευση για το χρέος

37 ΣΕΝΑΡΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟ 1-177, Ο,1 ΣΕΝΑΡΙΟ 2-116, ΣΕΝΑΡΙΟ 3-147, ,5 ΣΕΝΑΡΙΟ 4-162, ,25

38 Κατηγοριοποίηση Μεθόδων Πολυκριτήριας Ανάλυσης των Αποφάσεων ELECTRE I ELECTRE II PROMETHEE Stochastic Multiobjective Acceptability Analysis

39 Stochastic Multiobjective Acceptability Analysis H Stochastic Multicriteria Acceptability Analysis (SMAA) είναι μια οικογένεια μεθόδων για την υποστήριξη της λήψης πολυκριτήριων αποφάσεων, πολλές φορές ομαδικών, σε προβλήματα με αβέβαια, ανακριβή ή μερικώς ελλιπή στοιχεία. Η SMAA αναπτύχθηκε αρχικά για ένα πραγματικό πρόβλημα πολυκριτήριας ανάλυσης όπου δεν ήταν εφικτό να ληφθούν πληροφορίες σχετικά με τη βαρύτητα των κριτηρίων από ένα μεγάλο αριθμό αποφασιζόντων στο χώρο της πολιτικής. Χωρίς τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα βάρη δεν ήταν δυνατή η εφαρμογή κάποιας παραδοσιακής μεθόδου πολυκριτήριας ανάλυσης όπου η "καλύτερη" (περισσότερο προτιμώμενη) εναλλακτική προκύπτει με βάση τις τιμές των κριτηρίων και τις προτιμήσεις των αποφασιζόντων.

40

41

42

43 ΣΕΝΑΡΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΗΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΒΑΡΥΤΗΤΕΣ ΣΕΝΑΡΙΟ 1 0,01% 37,24% 0% 43,96% 18,76% 0.03% ΣΕΝΑΡΙΟ 2 37,71% 10,39% 31,25% 0% 7,85% 12,8% ΣΕΝΑΡΙΟ 3 10,4% 6,95% 36,81% 20,47% 19,77 5,60% ΣΕΝΑΡΙΟ 4 4,3% 40,27% 2,76% 30,96% 18,46% 3,25%

1 Δεκεµβρίου 2012: Ωριµάζει, λήγει, οµόλογο αξίας 250 εκατοµµυρίων Ευρώ.

1 Δεκεµβρίου 2012: Ωριµάζει, λήγει, οµόλογο αξίας 250 εκατοµµυρίων Ευρώ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΙΣ 26 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Α. Οι δόσεις θα καταβληθούν στις 13 Δεκεµβρίου 2012. Οι δόσεις που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013 NUNTIUS ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΤΗΛ: 210-3350599 ΦΑΞ: 210-3254846 E-MAIL: nunt12@otenet.gr WEBSITE: www.nuntius.gr Αθήνα, 31/03/2010 ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013

Διαβάστε περισσότερα

ημοσιονομική Προσαρμογή και Οικονομική Ανάπτυξη

ημοσιονομική Προσαρμογή και Οικονομική Ανάπτυξη ημοσιονομική Προσαρμογή και Οικονομική Ανάπτυξη 2010-2020 ημήτρης Μαλλιαρόπουλος *Kαθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Σύμβουλος Οικονομικών Μελετών Eurobank. EFG. E-mail: dmalliaropoulos@eurobank.gr.

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Χαρακτηριστικά

Βασικά Χαρακτηριστικά Βασικά Χαρακτηριστικά Η οικονομία της Κύπρου μπορεί να χαρακτηριστεί, γενικά, ως μικρή, ανοικτή και δυναμική, με τις υπηρεσίες να αποτελούν την κινητήριο δύναμή της. Με την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Interview with Rolf Strauch, ESM Chief Economist. Published in To Vima (Greece), 3 June Interviewer: Angelos Athanasopoulos

Interview with Rolf Strauch, ESM Chief Economist. Published in To Vima (Greece), 3 June Interviewer: Angelos Athanasopoulos Interview with Rolf Strauch, ESM Chief Economist Published in To Vima (Greece), 3 June 2017 Interviewer: Angelos Athanasopoulos Στις 22 Μαΐου το Eurogroup δεν κατάφερε να φθάσει σε μια συναινετική περιγραφή,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Oι συναλλαγές μιας χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τόσο των εμπορικών όσο και των χρηματοοικονομικών ροών, καταγράφονται στο ισοζύγιο διεθνών πληρωμών. Oι συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ DELIA VELCULESCU. MISSION CHIEF for Greece, IMF

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ DELIA VELCULESCU. MISSION CHIEF for Greece, IMF THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ DELIA VELCULESCU MISSION CHIEF for Greece, IMF TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL ACORBAT? ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Διαβάστε περισσότερα

2 Ag. Theodoron Sq, 105,61 Athens, Greece Tel Fax: Ημερήσια Νέα 25/04/16

2 Ag. Theodoron Sq, 105,61 Athens, Greece Tel Fax: Ημερήσια Νέα 25/04/16 25/04/16 Οικονομικά - Εταιρικά Νέα -- Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο Δεν τίθεται θέμα τέταρτου μνημονίου αναφορικά με την λήψη προληπτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Οι κυριότερες οικονοµικές εξελίξεις την περίοδο που διανύουµε σχετίζονται µε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου προγράµµατος καθώς και µε τις συζητήσεις για το νέο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση σε : Δημογραφικά Χαρακτηριστικά Ψηφοφόρους Κομμάτων Διαχρονικά Στοιχεία Μόνο για τους Συνδρομητές στης έρευνας

Ανάλυση σε : Δημογραφικά Χαρακτηριστικά Ψηφοφόρους Κομμάτων Διαχρονικά Στοιχεία Μόνο για τους Συνδρομητές στης έρευνας Ανάλυση σε : Δημογραφικά Χαρακτηριστικά Ψηφοφόρους Κομμάτων Διαχρονικά Στοιχεία Μόνο για τους Συνδρομητές στης έρευνας ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ι. Βαθμός συμφωνίας με απόψεις για την χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Προϋπολογισμός Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 24 Νοεμβρίου, 2011

Προϋπολογισμός Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 24 Νοεμβρίου, 2011 Προϋπολογισμός 2012 Μύθοι και Αλήθειες Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 24 Νοεμβρίου, 2011 Κύρια Μηνύματα 1. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει

Διαβάστε περισσότερα

Η Δυναμική του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους και η Ιδεολογία της

Η Δυναμική του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους και η Ιδεολογία της Η Δυναμική του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους και η Ιδεολογία της Θεόδωρος Μαριόλης και Κώστας Παπουλής * Στο παρόν άρθρο διερευνούμε τη μακροχρόνια μεταβολή ή, αλλιώς, «δυναμική» του ελληνικού δημοσίου χρέους

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιρότητα. της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό. τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων Σχέσεων του ΒΕΑ,

Επικαιρότητα. της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό. τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων Σχέσεων του ΒΕΑ, Επικαιρότητα Αθήνα 27-9-2013 Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Οικονομία στο Διεθνές Οικονομικό σύστημα Σημειώσεις

Η Ελληνική Οικονομία στο Διεθνές Οικονομικό σύστημα Σημειώσεις Η Ελληνική Οικονομία στο Διεθνές Οικονομικό σύστημα Σημειώσεις Ακαδημαϊκό Έτος: 2018-2019 [Γ' εξάμηνο - Χειμερινό] Διδάσκων: Δημήτριος Σιδέρης Α. Το υπόδειγμα Συναθροιστικής Ζήτησης και Συναθροιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας: Τρέχουσες εξελίξεις

Ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας: Τρέχουσες εξελίξεις Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΕΤ κ. Γιώργου Ζανιά στην εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με θέμα: Ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΠ «ΙΔΟΥ, ΟΙ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΠ «ΙΔΟΥ, ΟΙ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΠ «ΙΔΟΥ, ΟΙ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015» Τι ακριβώς χρωστάει η Ελλάδα; Ποιές είναι οι συνολικές υποχρεώσεις της εντός του 2015, σε ποιούς και πότε ακριβώς καλείται να τις

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων

Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων Άσκηση 3η : Σταθμισμένος Μέσος & Λεξικογραφική -Μετεγκατάσταση Πολυτεχνείου Διονύσης Γιαννακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή κρίση στην Ελλάδα: Επιστημονική ανάλυση της κρίσης υπό το πρίσμα των οικονομικών στοιχείων & του μάρκετινγκ.

Ευρωπαϊκή κρίση στην Ελλάδα: Επιστημονική ανάλυση της κρίσης υπό το πρίσμα των οικονομικών στοιχείων & του μάρκετινγκ. Ευρωπαϊκή κρίση στην Ελλάδα: Επιστημονική ανάλυση της κρίσης υπό το πρίσμα των οικονομικών στοιχείων & του μάρκετινγκ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΡΗΣ Αντικείμενα αναφοράς Ανασκόπηση της κρίσης και εφαρμογή «μνημονιακών»

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικές Κρίσεις και Διεθνές Σύστημα Ενότητα 10: Η κρίση Χρέους της Ελλάδας και της Ευρωζώνης

Οικονομικές Κρίσεις και Διεθνές Σύστημα Ενότητα 10: Η κρίση Χρέους της Ελλάδας και της Ευρωζώνης Οικονομικές Κρίσεις και Διεθνές Σύστημα Ενότητα 10: Η κρίση Χρέους της Ελλάδας και της Ευρωζώνης Δημήτριος Κατσίκας Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης

Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης Στην Ελλάδα η μη ρεαλιστική πρόβλεψη του ταμειακού ελλείμματος κατά το έτος 2009, εξαιτίας της υπερεκτίμησης των εσόδων και της αύξησης των

Διαβάστε περισσότερα

«Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς με την προσθήκη του ΔΝΤ για το πρόγραμμα του ESM. ΤΟ Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την ισχυρή δέσμευση

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων Ενότητα # 3: Γενική Μεθοδολογία Μοντελοποίησης Προβλημάτων Απόφασης

Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων Ενότητα # 3: Γενική Μεθοδολογία Μοντελοποίησης Προβλημάτων Απόφασης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων Ενότητα # 3: Γενική Μεθοδολογία Μοντελοποίησης Προβλημάτων Απόφασης Διονύσης Γιαννακόπουλος Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Οικονομία. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης.

Ευρωπαϊκή Οικονομία. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης Ευρωπαϊκή Οικονομία Νίκος Κουτσιαράς σε συνεργασία με την Ειρήνη Τσακνάκη Πηγές- Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Οικονομία και Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής

Ελληνική Οικονομία και Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής Ελληνική Οικονομία και Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής Φίλιππος Σαχινίδης Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα δύο ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE CHOULIARAKIS ALTERNATE MINISTER OF FINANCE, GREECE

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE CHOULIARAKIS ALTERNATE MINISTER OF FINANCE, GREECE THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE CHOULIARAKIS ALTERNATE MINISTER OF FINANCE, GREECE 22 nd ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE A compass for Europe A Fair wind for Greece ΠΕΜΠΤΗ 14 IOYNIOY 2018 1 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

Ημερήσια Νέα. Οικονομικά - Εταιρικά Νέα

Ημερήσια Νέα. Οικονομικά - Εταιρικά Νέα 20/04/16 Οικονομικά - Εταιρικά Νέα - Η ελληνική πρόταση και οι 3 τρόποι για την ελάφρυνση του χρέους Τρεις τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συζήτησαν το οικονομικό επιτελείο

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας

Δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας Δημοσιονομικό Δίκαιο ΠΜΣ 2017-2018 Δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας Ανδρέας Τσουρουφλής 6.2.2018 Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Δίκαιο 2 Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) ONE: Economic and Monetary Union

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (RSAI, ERSA) Οικονομική Κρίση και Πολιτικές Ανάπτυξης και Συνοχής 10ο Τακτικό Επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Θέμα: Ομιλία Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της

Διαβάστε περισσότερα

GREEK AMERICAN NEWS AGENCY. COM

GREEK AMERICAN NEWS AGENCY. COM ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Βερολίνο, 6/5/2010 Αρ. πρωτ. Φ. 2705/2146 Προς: ΥΠΕΞ Β4 Δ/νση Kοιν.: ΥΠΕΞ - Δ.Γ. κ. ΥΦΥΠΕΞ - Γρ. κ. Γ.Γ. Δ.Ο.Σ. & Α.Σ. - Γρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χρήστος Σταϊκούρας Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χρήστος Σταϊκούρας Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 6ΜΗΝΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ Συμπληρώθηκαν 6 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Έξι

Διαβάστε περισσότερα

στο σχέδιο νόµου «Για τη διαπραγµάτευση και σύναψη δανειακής σύµβασης µε τον ευρωπαϊκό µηχανισµό σταθερότητας (ESM)»

στο σχέδιο νόµου «Για τη διαπραγµάτευση και σύναψη δανειακής σύµβασης µε τον ευρωπαϊκό µηχανισµό σταθερότητας (ESM)» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Για τη διαπραγµάτευση και σύναψη δανειακής σύµβασης µε τον ευρωπαϊκό µηχανισµό σταθερότητας (ESM)» Προς τη Βουλή των Ελλήνων Η συµφωνία για τη ρύθµιση του δηµοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Το Δημόσιο Χρέος και η Βιωσιμότητα του, χωρίς Σχόλια και Κριτική.

Το Δημόσιο Χρέος και η Βιωσιμότητα του, χωρίς Σχόλια και Κριτική. Το Δημόσιο Χρέος και η Βιωσιμότητα του, χωρίς Σχόλια και Κριτική. Παρουσιαστής Αναστάσιος Μπασαράς Ελληνικό Ινστιτούτο Στατηγικών Μελετών 19/2/2015 Εισαγωγή Βασικές Έννοιες Βασικά Οικονομικά Στοιχεία Η

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ρεαλιστικές οι εξαγγελίες Τσίπρα; TVXS Συνέντευξη

Είναι ρεαλιστικές οι εξαγγελίες Τσίπρα; TVXS Συνέντευξη Είναι ρεαλιστικές οι εξαγγελίες Τσίπρα; TVXS Συνέντευξη 23:34 15 Σεπ. 2014 Τελευταία ανανέωση 14:38 16 Σεπ. 2014 Κατρίν Αλαμάνου Η κυβέρνηση «αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Page 1 of 5 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Του Θάνου Κατσάμπα Σε λιγότερο από δύο μήνες συμπληρώνονται έξι χρόνια αφότου η Ελλάδα περιέπεσε στη δίνη των προγραμμάτων στήριξης από

Διαβάστε περισσότερα

Ο πολίτης απέναντι στην κρίση. MRB, Συλλογή στοιχείων: 27 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2012

Ο πολίτης απέναντι στην κρίση. MRB, Συλλογή στοιχείων: 27 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2012 A. AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ 26ης NOEMΒΡΙΟΥ & ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΔΟΣΗΣ B. ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Γ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ- ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ 1 A. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ 26ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία της Νομισματικής Ενοποίησης

Η Θεωρία της Νομισματικής Ενοποίησης Η Θεωρία της Νομισματικής Ενοποίησης Περιεχόμενα Κεφαλαίου Έννοια και Στάδια Νομισματικής Ενοποίησης. Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της Νομισματικής Ενοποίησης. Η Διαδικασία της Μετάβασης προς τη Νομισματική

Διαβάστε περισσότερα

08/05/17 Οικονομικά - Εταιρικά Νέα -- Τόμσεν στον Σόιμπλε: Θέλουμε πραγματική δέσμευση για το ελληνικό χρέος Απάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος έδωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Η Συνδικαλιστική Οργάνωση ΙΙΙ

Η Συνδικαλιστική Οργάνωση ΙΙΙ Κέντρο Επαγγελματική Κατάρτισης ΣΕΚ Συνδικαλιστική Σχολή Μιχαλάκης Ιωάννου» Η Συνδικαλιστική Οργάνωση ΙΙΙ Εξελίξεις και προοπτικές της κυπριακής οικονομίας (αναθεωρημένα στοιχεία) Συνδικαλιστική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο;

Είναι το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο; Είναι το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο; Νίκος Κ. Κυριαζής * & Εμμανουήλ-Μάριος Οικονόμου ** Παρουσιάζουμε τρία σενάρια για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους για την περίοδο 2018-2022. 1 Η κύρια θέση μας, που

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Κερασίνα Ραυτοπούλου Σύµβουλος Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στον Χρηµατοπιστωτικό Τοµέα 1 Εισαγωγή Στην Ελλάδα η οικονοµική κρίση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ Β. ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ/ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ Β. ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ/ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε επίπεδο Συνολικού δείγματος. Τα διαχρονικά στοιχεία, οι αναλύσεις σε σημαντικά υποκοινά (πχ δημογραφικά στοιχεία, ψηφοφόροι κομμάτων κλπ) και συγκεκριμένες ερωτήσεις συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ημερήσια Νέα. Οικονομικά - Εταιρικά Νέα

Ημερήσια Νέα. Οικονομικά - Εταιρικά Νέα 26/06/18 Οικονομικά - Εταιρικά Νέα -- Moody's: «Πιστωτικά θετική» η ελάφρυνση χρέους «Πιστωτικά θετική» χαρακτηρίζει η Moody's την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος σύμφωνα με νέα της έκθεση.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Γ.Δ. ΙΟΒΕ Κου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Γ.Δ. ΙΟΒΕ Κου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+» ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Γ.Δ. ΙΟΒΕ Κου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+» Α Πρόβλημα Ελλάδας: Γιατί φτάσαμε εδώ Πολιτική Οικονομία της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΤΑ

ΜΙΑ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΤΑ Σάνδρα Κοέν, Εύη Νεοφύτου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλης Δούμπος, Κωσταντίνος Ζοπουνίδης Πολυτεχνείο Κρήτης S. Cohen, M. Doumpos,

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: οικ. 2/ 58301/ΔΠΓΚ - 31/07/ Κατάρτιση προϋπολογ

Αριθ. πρωτ.: οικ. 2/ 58301/ΔΠΓΚ - 31/07/ Κατάρτιση προϋπολογ Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Κατάρτιση προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2013 Α. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Β. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Αριθ. πρωτ.: οικ. 2/ 58301/ΔΠΓΚ - 31/07/2012 Κατάρτιση

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. με σκοπό να τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. με σκοπό να τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.5.2015 COM(2015) 245 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με σκοπό να τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο {SWD(2015)

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Οικονοµία στη Μεταµνηµονιακή Εποχή. Μιράντα Ξαφά Ιούνιος 2018

Η Ελληνική Οικονοµία στη Μεταµνηµονιακή Εποχή. Μιράντα Ξαφά Ιούνιος 2018 Η Ελληνική Οικονοµία στη Μεταµνηµονιακή Εποχή Μιράντα Ξαφά Ιούνιος 2018 1 Τα «δίδυµα ελλείµµατα» µηδενίστηκαν Πηγή: Τράπεζα Ελλάδος και ΝΤ 2 αλλά η δηµοσιονοµική ανισορροπία µεταφέρθηκε στους ισολογισµούς

Διαβάστε περισσότερα

«Η αγορά Εργασίας σε Κρίση»

«Η αγορά Εργασίας σε Κρίση» «Η αγορά Εργασίας σε Κρίση» Θέμα: «Εξελίξεις και προοπτικές στην Ανταγωνιστικότητα» Παναγιώτης Πετράκης Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ 9 Ιουλίου 2012 1 Περιεχόμενα Διάλεξης 1. Η εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Από success story σε success story ο τελευταίος να σβήσει τα φώτα...

Από success story σε success story ο τελευταίος να σβήσει τα φώτα... Από success story σε success story ο τελευταίος να σβήσει τα φώτα... Μόλις δημοσιεύτηκαν τα τελευταία στοιχεία της Ελ.Στατ. για τη βιομηχανική παραγωγή και τη μεταποίηση, μηνός Μαρτίου 2014, τα οποία και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ. 1. Σύνθεση του δημόσιου χρέους

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ. 1. Σύνθεση του δημόσιου χρέους ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ Οι παράγοντες που εγγυώνται την περαιτέρω ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι δύο: από τη μία πλευρά η επιτυχία της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που

Διαβάστε περισσότερα

ΕFSM, EFSF, ESM: Ποιοί είναι & τι κάνουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης

ΕFSM, EFSF, ESM: Ποιοί είναι & τι κάνουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης ΕFSM, EFSF, ESM: Ποιοί είναι & τι κάνουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης Οι 3 μηχανισμοί που δημιούργησαν ΕΕ και Eυρωζώνη από την εποχή της κρίσης για προστασία και σταθεροποίηση των κρατών μελών και

Διαβάστε περισσότερα

Οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στo πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στo πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. Οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στo πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. Δήλωση της κυρίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Φθάνουμε στον. «προτελευταίο» Ειδικό Αγορητή γιατί δεν είναι έτσι ο όρος- για τη σημερινή

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Φθάνουμε στον. «προτελευταίο» Ειδικό Αγορητή γιατί δεν είναι έτσι ο όρος- για τη σημερινή ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Φθάνουμε στον «προτελευταίο» Ειδικό Αγορητή γιατί δεν είναι έτσι ο όρος- για τη σημερινή συνεδρίαση, τον κ. Δημήτρη Καμμένο, τον οποίο καλώ στο Βήμα. Να ετοιμάζεται ο κ.

Διαβάστε περισσότερα

INEK ΠΕΟ Ε Τ Η Σ Ι Α Ε Κ Θ Ε Σ Η 2 0 11. Οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου στην Κύπρο το 2010 ήταν από τις χαμηλότερες σε διεθνή σύγκριση EU 27

INEK ΠΕΟ Ε Τ Η Σ Ι Α Ε Κ Θ Ε Σ Η 2 0 11. Οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου στην Κύπρο το 2010 ήταν από τις χαμηλότερες σε διεθνή σύγκριση EU 27 Gr Ε Τ Η Σ Ι Α Ε Κ Θ Ε Σ Η 2 0 11 10,5 UK 10,4 E 9,2 P 9,1 SK 7,9 F 7,0 EU 27 6,4 Euro area 6,0 SL 5,6 NL 5,4 CY 5,3 I 4,6 A 4,6 B 4,1 D 3,3 2,7 DK 2,5 FIN Οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου στην Κύπρο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Δημοσιονομική πολιτική Η επέμβαση του κράτους γίνεται με τη μεταβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665311-12 FAX: (210)3665115 e-mail : pressoffice1@pasok.gr Αθήνα, 3 Αυγούστου 2014 ΑΡΘΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 13 Ιουνίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 13 Ιουνίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 206 (OR. en) 9329/6 ECOFIN 489 UEM 23 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση της απόφασης 2009/46/ΕΚ σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

SEE Economic Review, Αύγουστος 2012 Recoupling Fast. Περίληψη στα Ελληνικά

SEE Economic Review, Αύγουστος 2012 Recoupling Fast. Περίληψη στα Ελληνικά SEE Economic Review, Αύγουστος 2012 Recoupling Fast Περίληψη στα Ελληνικά Αν ποτέ υπήρχε ένα επιχείρημα που υποστηρίζει την αποσύνδεση των αναδυόμενων οικονομιών από τις αναπτυγμένες χώρες, σίγουρα αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Εξέλιξη πληθωρισμού και επιτοκίων εντόκων γραμματίων (Σεπ. 2017 Σεπ. 2018) 91 Παρατήρηση: Το πραγματικό επιτόκιο καθορίζεται από τη διαφορά μεταξύ του ονομαστικού επιτοκίου των εξαμηνιαίων

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων

Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων Άσκηση 2η : Επιλογή Πόλης Εγκατάστασης Super Market Διονύσης Γιαννακόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ- ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ- ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ- ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπολόγισε τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα μέσω ανεξάρτητου διαγνωστικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. Δρ Νικόλαος Λυμούρης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. Δρ Νικόλαος Λυμούρης ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ Δρ Νικόλαος Λυμούρης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015 Εισήχθη την 1η Ιανουαρίου 1999 και έγινε το νόμισμα περισσότερων από 300 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2009/416/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ιρλανδία

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2009/416/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ιρλανδία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.5.2016 COM(2016) 297 final Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση της απόφασης 2009/416/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ιρλανδία Σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και επιλογή δράσης (έργου)

Αξιολόγηση και επιλογή δράσης (έργου) Αξιολόγηση και επιλογή δράσης (έργου) Η διαδικασία για αξιολόγηση ξεχωριστών δράσεων, έργων ή ομάδων έργων και η επιλογή υλοποίησης μερικών από αυτών, για την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού της επιχείρησης.

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα: Κριτικές του Παρελθόντος και ο Δρόμος προς τα Εμπρός

Ελλάδα: Κριτικές του Παρελθόντος και ο Δρόμος προς τα Εμπρός Ελλάδα: Κριτικές του Παρελθόντος και ο Δρόμος προς τα Εμπρός Από τον Ολιβιέ Μπλανσάρ 9 Ιουλίου 2015 Τα μάτια όλου του κόσμου είναι καρφωμένα στην Ελλάδα, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη συνεχίζουν τις προσπάθειες

Διαβάστε περισσότερα

Λεωνίδας Βατικιώτης 1

Λεωνίδας Βατικιώτης 1 1 Η ανάπτυξη της οικονομίας προϋποθέτει ένα γενναίο κούρεμα του δημόσιου χρέους! Προς επίρρωση: 1. Η μέχρι τώρα πορεία της ελληνικής οικονομίας 2. Η διεθνής εμπειρία από χώρες που προχώρησαν σε διαγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ Η επιβράδυνση του ρυθµού ανάπτυξης της παγκόσµιας οικονοµίας επηρεάζει άµεσα και τις χρηµαταγορές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη µεταβλητότητα παρά τα αυστηρά δη- µοσιονοµικά µέτρα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Εξέλιξη πληθωρισμού και επιτοκίων εντόκων γραμματίων (Ιουν. 2017 Ιουν. 2018) 90 Ιούνιος 2018 Παρατήρηση: Το πραγματικό επιτόκιο καθορίζεται από τη διαφορά μεταξύ του ονομαστικού

Διαβάστε περισσότερα

Αναδιαρθρώσεις Επιχειρηματικών Χαρτοφυλακίων. Γιώργος Βλάχος

Αναδιαρθρώσεις Επιχειρηματικών Χαρτοφυλακίων. Γιώργος Βλάχος Αναδιαρθρώσεις Επιχειρηματικών Χαρτοφυλακίων Γιώργος Βλάχος Οκτώβριος 15, 2015 Περιεχόμενα 01 Το Προβληματικό Οικονομικό Περιβάλλον 02 Οι Τράπεζες 03 Οι Επιχειρήσεις 04 Η Τράπεζα Πειραιώς 05 Τύποι Ρυθμίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΝΙΑ PRESIDENT, HELLENIC BANK ASSOCIATION The 17 th Roundtable with the Government of Greece EUROPE UNBOUND OVERCOMING STAGNATION: RE-IGNITING GREECE S POTENTIAL ΔΕΥΤΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας Οκτωβρίου 2014 Ταυτότητα Έρευνας Επωνυμία εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία εντολέα Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη Χρονικό διάστημα συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών. Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών. Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012 Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012 Το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται 2011 Νέα επιβράδυνση ανάπτυξης παγκόσµιας οικονοµίας στο δ τρίµηνο του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Επωνυμία εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία εντολέα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη Χρονικό διάστημα συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

07/09/16 Οικονομικά - Εταιρικά Νέα Eurostat: Ανάπτυξη 0,2% κατέγραψε η ελληνική οικονομία το β' τρίμηνο Το ίδιο τρίμηνο, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,3% και στην «ΕΕ των 28» αυξήθηκε κατά 0,4%.

Διαβάστε περισσότερα

Ο κ. Τσίπρας και η «βόμβα» του ΔΝΤ

Ο κ. Τσίπρας και η «βόμβα» του ΔΝΤ Ο κ. Τσίπρας και η «βόμβα» του ΔΝΤ Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 Της Μιράντας Ξαφά* Η είδηση ότι ο κ. Τσίπρας κραδαίνει το «όπλο» της πολιτικής αποσταθεροποίησης προειδοποιώντας τους εταίρους ότι θα αναγκαστεί

Διαβάστε περισσότερα

Σημεία Παρέμβασης στη Συζήτηση του Προϋπολογισμού για το Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. (Ακολουθεί Πίνακας)

Σημεία Παρέμβασης στη Συζήτηση του Προϋπολογισμού για το Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. (Ακολουθεί Πίνακας) Σημεία Παρέμβασης στη Συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2013 Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών 1 η Παρέμβαση: Μεταβολή δημόσιου χρέους (Ακολουθεί Πίνακας) Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ

Η ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ Η ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ Οι Παράμετροι που Δημιουργούν τις Νέες Προσδοκίες Το επόμενο και τελικό στοίχημα --μέχρι το επόμενο-- που καλείται να προεξοφλήσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Διαβάστε περισσότερα

26/04/16 Οικονομικά - Εταιρικά Νέα -- Σόιμπλε: Αβέβαιο αν θα γίνει Eurogroup την Πέμπτη Ούτε ο Β. Σόιμπλε εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει την Μεγάλη Πέμπτη έκτακτο Eurogroup. O γερμανός υπουργός

Διαβάστε περισσότερα

27/04/17 Οικονομικά - Εταιρικά Νέα -- Εξετάσεις στο roadshow του Ιουνίου στη Ν. Υόρκη θα δώσουν οι εισηγμένες Ισως πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2012, οι διοικήσεις των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμένα από τα βασικά Συμπεράσματα της Έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2017

Ορισμένα από τα βασικά Συμπεράσματα της Έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2017 Ορισμένα από τα βασικά Συμπεράσματα της Έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2017 Η ασκούμενη πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας έχει φτάσει σε ακραία όρια τόσο ως προς τη

Διαβάστε περισσότερα

Τι θέλει να πετύχει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2017; Τρεις στόχους θέτει ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή κατάθεσής του.

Τι θέλει να πετύχει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2017; Τρεις στόχους θέτει ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή κατάθεσής του. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Τι θέλει να πετύχει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2017; Τρεις στόχους θέτει ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή κατάθεσής του. Πρώτον, διαφύλαξη της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2009/415/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2009/415/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 12.7.2017 COM(2017) 380 final Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση της απόφασης 2009/415/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα EL EL

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμάζοντας τον επόμενο γύρο αντιλαϊκών μέτρων του Παύλου Δερμενάκη Η κυβέρνηση Τσίπρα χρειάστηκε 7 μήνες για να εγκαταλείψει πλήρως τις εντολές

Προετοιμάζοντας τον επόμενο γύρο αντιλαϊκών μέτρων του Παύλου Δερμενάκη Η κυβέρνηση Τσίπρα χρειάστηκε 7 μήνες για να εγκαταλείψει πλήρως τις εντολές Προετοιμάζοντας τον επόμενο γύρο αντιλαϊκών μέτρων του Παύλου Δερμενάκη Η κυβέρνηση Τσίπρα χρειάστηκε 7 μήνες για να εγκαταλείψει πλήρως τις εντολές του Λαού της 25/1/2015, για κατάργηση των Μνημονίων,

Διαβάστε περισσότερα

kara Οικονομικά - Εταιρικά Νέα 27/06/17 Ντράγκι: Δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια για το χρέος Σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Παρουσίαση Έκθεσης Α τριμήνου 2018 Τετάρτη 30/5/2018

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Παρουσίαση Έκθεσης Α τριμήνου 2018 Τετάρτη 30/5/2018 Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παρουσίαση Έκθεσης Α τριμήνου 2018 Τετάρτη 30/5/2018 Σκοπός Τεκμηριωμένη ενημέρωση του Κοινοβουλίου και των πολιτών για τις σημαντικότερες μακροοικονομικές,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας ΕΛΛΑ Α 2002: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας ΕΛΛΑ Α 2002: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας Τεύχος 6 Φεβρουάριος 2003 Μηνιαίο ελτίο Ανταγωνιστικότητας ΕΛΛΑ Α 2002: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Σύνοψη Στις 14/1/2003 η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.7.2016 COM(2016) 520 final Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία ειδοποιείται η Πορτογαλία να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος η οποία κρίνεται αναγκαία

Διαβάστε περισσότερα

Απομείωση του δημόσιου χρέους χωρίς αλλαγή πολιτικής;

Απομείωση του δημόσιου χρέους χωρίς αλλαγή πολιτικής; Απομείωση του δημόσιου χρέους χωρίς αλλαγή πολιτικής; του Γιάννη Μηλιού 1 1. Δημόσιο χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα: Ιαπωνικό ή ελληνικό (και ευρωπαϊκό) «παράδοξο»; Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε το 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ. 30, ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Διαβάστε περισσότερα

Η πεντάμηνη κόντρα ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές μπορεί να εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της.

Η πεντάμηνη κόντρα ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές μπορεί να εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της. Ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, κάνουν οι Financial Times τονίζοντας ότι δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup της Πέμπτης. Η εφημερίδα παραθέτει και τις ημερομηνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου 2011

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου 2011 ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογίζεται δε ότι για να καταφέρει η χώρα μας να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2010 θα απαιτηθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Υπολογίζεται δε ότι για να καταφέρει η χώρα μας να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2010 θα απαιτηθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ. Τελεσίγραφο για λιτότητα Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στο Ecofin και στην ΟΝΕ για την Ελλάδα τη «συνετή» πολιτική στις αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων και εφαρμογή του συστήματος των συντάξεων «E»

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωμα για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής για τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 2/5/2010

Σημείωμα για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής για τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 2/5/2010 Σημείωμα για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής για τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 2/5/2010 Η Ελλάδα, με τη συμφωνία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής ολοκληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2010/401/ΕΕ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Κύπρο

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2010/401/ΕΕ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Κύπρο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.5.2016 COM(2016) 295 final Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση της απόφασης 2010/401/ΕΕ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Κύπρο EL EL

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΝΙΑ PRESIDENT, HELLENIC BANK ASSOCIATION, CHAIRMAN OF THE BOARD OF DIRECTORS, NATIONAL BANK OF GREECE CREDIT RISK MANAGEMENT FOR BANKING & BUSINESS FINDING LIQUIDITY

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 17 Νοεµβρίου 2010 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Προτάσεις του ΣΕΒ σε σχέση µε την οικονοµική κατάσταση και την ανάγκη να επανέλθει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά Α. Η κατάσταση της οικονοµίας σήµερα 1. Η χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Μελέτη του ΔΝΤ για 17 χώρες του ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και

Διαβάστε περισσότερα