Πνευματικά Δικαιώματα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πνευματικά Δικαιώματα"

Transcript

1 Πνευματικά Δικαιώματα Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, του περιεχομένου αυτής της παρουσίασης και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδειά της εταιρείας Κλάδος Μανούσος και ΣΙΑ Ε.Ε.. Κατ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση και αντιγραφή τμημάτων του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση, χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Αν δεν συμφωνείτε με τουλάχιστον ένα όρο από τους παραπάνω πρέπει να διαγράψετε το αρχείο, ενώ η συνέχιση σε αυτό ισοδυναμεί αυτόματα με την αποδοχή των πιο πάνω όρων.

2 Περιεχόμενα 2 ης Διάλεξης Η Κατάσταση της Υγιούς Ανησυχίας Καταστάσεις Μετάβασης Η κατάσταση της Ευφορίας

3 Η Κατάσταση της Υγιούς Ανησυχίας «Ωχ!»

4 Ποια είναι η κατάσταση αυτή; Έχουμε συνδέσει την κατάσταση της ανησυχίας με κάτι το αρνητικό, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλεονεκτήματα στην κατάσταση αυτή, όπως αν π.χ. πρόκειται για την ανησυχία που αφορά την προσωπική εξέλιξη του καθενός. Όσον αφορά τους μαθητές, είναι καλό να μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά τους και να τους φέρουμε στην κατάσταση αυτή κάνοντάς τους να ανησυχήσουν, ή αλλιώς, να νοιαστούν για την προσωπική τους επιτυχία και το αποτέλεσμα των προσωπικών τους κόπων.

5 Γιατί είναι σημαντική η κατάσταση αυτή; Γιατί ενθαρρύνει την ενασχόληση των μαθητών με τα μαθήματα και τους προκαλεί το ενδιαφέρον να μάθουν και να νοιαστούν για την προσωπική τους πορεία. Τοναμηνέχειέναςμαθητήςτηλαχτάραναμάθειάλγεβρα ή τις πρωτεύουσες των Ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι ούτε περίεργο, ούτε ασυνήθιστο. Είναι, λοιπόν, ένας από τους ρόλους του εκπαιδευτικού να ξυπνήσει στον μαθητή το ενδιαφέρον να μάθει και να ασχοληθεί με πράγματα που ειδάλλως θα του ήταν αδιάφορα, ώστε να έχει μια αξιόλογη πορεία στη μόρφωση και την εκπαίδευση.

6 Για πόσο κρατάει η κατάσταση αυτή; Όπως κάθε κατάσταση, δεν κρατάει για πολύ, λόγω της πληθώρας των συστημάτων που ενεργοποιούνται για την επαγρύπνηση και τη συναισθηματική φόρτιση. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους παρατηρείται εναλλαγή καταστάσεων ανησυχίας είτε γιατί πραγματικά ενδιαφέρονται/νοιάζονται για το τι συμβαίνει και σε ποιόν, είτε γιατί είναι συνεχώς αγχωμένοι για κάτι.

7 Οι διαφορές που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους έχουν να κάνουν με τους διαφορετικούς ομοιοστατικούς μηχανισμούς του καθενός. Κάποιοι αγχώνονται εύκολα, κάποιοι όχι. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχουν και τα δύο. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, ότι υπάρχουν άνθρωποι που το άγχος τους διατηρείται σε υψηλά επίπεδα κάθε μέρα και ακόμη και ασήμαντα περιστατικά ή νέοι λόγοι ανησυχίας μπορεί να τους προκαλέσουν ακόμη περισσότερο άγχος απ όσο ήδη έχουν.

8 Τι είδους εγκεφαλική δραστηριότητα περιλαμβάνει η κατάσταση αυτή; Παρατηρείται σημαντική αύξηση στην απελευθέρωση των ορμονών του στρες στον εγκέφαλο. Τα επίπεδα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια μιας μέρας παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Κατά κανόνα είναι πιο χαμηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, πιο ψηλάτοπρωίκαιμέτριακατάτοαπόγευμα. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, αγχωνόμαστε περισσότερο( Levine & Coe, 1989).

9 Περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες δίνουν το σήμα στο ενδοκρινικό σύστημα να απελευθερώσει γλυκοκορτικοειδή (μια κατηγορία νευρορυθμιστών που περιλαμβάνει την κορτιζόλη, την βαζοπρεσίνη και την αδρενοκορτικοτρόπο ορμόνη) για καταστάσεις κρίσης που χρήζουν αντιμετώπισης. Η περιστασιακή αύξηση στα επίπεδα κορτιζόλης δε βλάπτει τον οργανισμό, αντιθέτως η λειτουργία κι ο σκοπός της είναι να μας βοηθήσει. Μακροπρόθεσμα, όμως, έχει βρεθεί ότι η κορτιζόλη προκαλεί ζημιά στους νευρώνες του ιππόκαμπου. Ως εκπαιδευτικοί, λοιπόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σκόπιμη πρόκληση άγχους πρέπει να αφορά συγκεκριμένες, περιορισμένου χρόνου δραστηριότητες και να μην αποτελεί καθημερινό και αναπόσπαστο κομμάτι της παρουσίας μας στην τάξη.

10 Το δημιουργικό άγχος: βοηθάει στη συγκέντρωση μας γεμίζει ενέργεια μας κάνει πιο ανθεκτικούς στον πόνο ενισχύει την οξυδέρκεια βελτιώνει τη μνήμη. Το υπερβολικό άγχος: αυξάνει τις πιθανότητες για λάθη μειώνει τη χωρική μας μνήμη εξαντλεί τα αποθέματα ενέργειας αποδυναμώνει την ικανότητά μας να αποθηκεύσουμε ενέργεια ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην αναπαραγωγή καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα

11 Γλώσσα του σώματος για την κατάσταση αυτή Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους, γινόμαστε πιο άκαμπτοι στον λαιμό, στους ώμους ή στην πλάτη και γέρνουμε ελαφρά προς τα εμπρός. Ο χρόνος αναπνοής είναι πιο μικρός και οι ανάσες που παίρνουμε δεν είναι βαθιές. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθενός και τη χώρα καταγωγής, οι αντιδράσεις σε κατάσταση άγχους μπορεί να παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις. Μια πληθώρα παραγόντων (εμπειρίες, τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων, στήριξη, προσωπική δύναμη) καθορίζει τον τρόπο με τον αντιδρά κάθε άνθρωπος σε μια κατάσταση που προκαλεί ανησυχία ή άγχος.

12 Μία δραστηριότητα που κάποιον μπορεί να τον αγχώσει υπερβολικά, κάποιος άλλος μπορεί να τη δει ως πρόκληση και να βάλειταδυνατάτουνατηφέρειειςπέρας. Καλό είναι να διαβαθμίζετε τα επίπεδα άγχους που προκαλούν οι δραστηριότητες στους μαθητές σας, ώστε να τους αγγίξετε όλους εν τέλει. Μην αποθαρρύνεστε και μένετε άπρακτοι σε αυτό το κομμάτι σκεφτόμενοι ότι μπορεί κάποιος ή κάποιοι από τους μαθητές σας να αγχωθούν. Έτσι κι αλλιώς, ακόμη κι ο καλύτερος εκπαιδευτικός δεν μπορεί να ικανοποιήσει το 100% των μαθητών του σε μια δεδομένη στιγμή. Απλά φροντίστε να τους καλύψετε όλους μέχρι το τέλος του μαθήματος με μια γκάμα δραστηριοτήτων.

13 Κορτιζόλη: η ορμόνη της ανησυχίας και των αρνητικών προσδοκιών Συστολή της κόρης Επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού Στένωση των βρόγχων Αύξηση της κινητικότητας του στομάχου και του παγκρέατος Αύξηση της γαστρεντερικής δραστηριότητας

14 Τι τροφές επηρεάζουν την κατάσταση αυτή; Δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν τροφές που αυξάνουν ή μειώνουν το στρες. Ωστόσο, σε στιγμές άγχους πολλοί καταναλώνουν εύκολα καιγρήγοραφαγητάπουδενείναικαλάγιατοσώμα. Πρόκειται συνήθως για φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη ή υδατάνθρακες και με χαμηλή θρεπτική αξία. Αυτό συμβαίνει γιατί στην ουσία αυτό που ζητάει ο οργανισμός είναι μια αίσθηση ηρεμίας, η οποία προσωρινά όντως προσφέρεται, επειδή η κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής θεωρείται από το άτομο σαν έναδώροπουχαρίζειστονεαυτότου.

15 Ας σημειωθεί ότι οι υδατάνθρακες μπορεί να περιέχουν αμελητέες ποσότητες τρυπτοφάνης, η οποία μεταβολίζεται σε σεροτονίνη (ουσία που δρα ως ηρεμιστικό για τον εγκέφαλο). Μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λίπους μεταβολίζονται σε λιπαρά οξέα και αποθηκεύονται ως τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια σε καταστάσεις άγχους λειτουργούν ως γλυκερίνη, κετόνες και λιπαρά οξέα. Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη, η οποία αποθηκεύεται ως γλυκογόνο και χρησιμοποιείται ως γλυκόζη σε περιόδους στρες. Οι πρωτεΐνες μετατρέπονται αποκλειστικά και μόνο σε αμινοξέα, τα οποία δίνουν στον εγκέφαλο την πρώτη ύλη(τυροσίνη, φαινυλαλανίνη κ.α.) που χρειάζεται για να επιτύχει τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια καταστάσεων διέγερσης. Κατά μία έννοια, άρα, ό, τι και να φάμε μπορεί να θεωρηθεί ως ηρεμιστική, τονωτική ένεση για τον οργανισμό βοηθώντας τον να ανταπεξέλθει σε αγχώδεις καταστάσεις.

16 Τι είδους μουσική επηρεάζει την κατάσταση αυτή; Μουσική που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες: κακής ακουστικής ποιότητας (όπως π.χ. ένα τραγούδι που παίζεται σε ραδιόφωνο σε συχνότητα ανάμεσα σε δύο σταθμούς), με παραφωνίες, με γρήγορο ρυθμό/μουσική που δεν είναι στα γούστα μας Καλή μουσική (ακουστικά, αντικειμενικά ή σύμφωνη με το γούστο μας), ενώ δεν ανεβάζει τα επίπεδα άγχους, δεν τα μειώνει κιόλας.

17 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ ΒΑΘΜΟΙ/ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΓΧΟΥΣ Περίοδοι με υψηλά επίπεδα άγχους/θλίψη/πόνο ή τραυματική εμπειρία: η μνήμη έχει υποστεί ζημιά και/ή είναι σε μεγάλο βαθμό επιλεκτική. Σε τραυματική εμπειρία η υπερβολική χρήση των αμυγδάλων ενδέχεται να παρεμποδίσει τη λειτουργία του ιππόκαμπου. Το υπερβολικό ή το χρόνιο άγχος συνήθως συνεπάγεται καταστροφή των νευρώνων του ιππόκαμπου. Μέτριο άγχος: διευκολύνεται η αποθήκευση των μνημών. Ελάχιστο άγχος: έχει ελάχιστο ή μηδενικό αντίκτυπο στη μνήμη. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη απελευθέρωση ορμονών.

18 Βασικές ιδέες Για να φέρετε τους μαθητές σας στην κατάσταση της υγιούς ανησυχίας, χρειάζεται: να υπάρχει έντονο το στοιχείο της προσωπικής ευθύνης από την πλευρά του μαθητή να διαφοροποιείτε το μάθημά σας που και που να περιορίζετε ό, τι χρειάζεται να έχουν στη διάθεσή τους να εφαρμόζετε αυστηρές προθεσμίες να φροντίζετε να υπάρχουν περιστατικά που θα είναι σεθέσηναπροβλέψουνωςένασημείο.

19 Λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε τι προκαλεί άγχος. Το ζητούμενο και το επιθυμητό είναι το δημιουργικό άγχος, η ανησυχία που κρατάει λίγο. Όταν μιλάμε για καταστάσεις αντιπαραγωγικού άγχους αναφερόμαστε σε περιπτώσεις όπου: απειλείται η σωματική ακεραιότητα του μαθητή, υπάρχει σύγχυση ως προς το γνωστικό αντικείμενο, δημιουργείται στον μαθητή η αίσθηση κατωτερότητας λόγω κοινωνικής θέσης/τάξης χάνεται ο έλεγχος δεν υπάρχει σταθερότητα, χάνεται το γνωστό, το προβλέψιμο δεν υπάρχει τρόπος να διοχετεύσουν οι μαθητές τη νευρικότητα και την ενόχλησή τους Υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγματα δυσκολεύουν, χειροτερεύουν Ομαθητήςαισθάνεται ότιχάνειτηδύναμήτου.

20 Υγιείς τρόποι απελευθέρωσης κορτιζόλης Κάποιου είδους κοινωνικές συναναστροφές μπορεί να είναι αγχωτικές εξ ορισμού. Αξιοποιείστε τις κοινωνικές δομές προς όφελος της μάθησης. Οι κοινωνικές συναναστροφές ενισχύουν την αίσθηση προσωπικής ευθύνης και την επιθυμία για μια «καλή εικόνα». Η κοινωνική ανθρωπολογία ονομάζει τις συχνές, φιλικές κοινωνικές επαφές ως «κοινωνικό παιχνίδι», πράγμα το οποίο κάνουν όλα τα θηλαστικά.

21 Έρευνες έχουν δείξει ότι το κοινωνικό παιχνίδι και το επακόλουθο δέσιμο ενεργοποιούν στον εγκέφαλο ως βράβευση τα οπιοειδή. Τα οπιοειδή είναι νευρορυθμιστέςπου λειτουργούν ως αναλγητικά για τον εγκέφαλο. Ένα από αυτά είναι η ενδορφίνη. Τα οπιοειδήαπελευθερώνονται όταν πονάμε μειώνοντας την αίσθηση του πόνου ή προσφέροντας ευχαρίστηση.

22 Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά μάθησης είναι πολύ πιο υψηλά σε τάξεις με μαθητές που έχουν αναπτυγμένες κοινωνικές επαφές. Περιλαμβάνοντας στο μάθημά σας δραστηριότητες με κοινωνικό περιεχόμενο: δημιουργείτε στην τάξη ένα θετικό κλίμα, στρεσάρετε σε αποδεκτά, επιθυμητά επίπεδα τους μαθητέςσας,οιοποίοιθανιώθουνοιίδιοιτηνανάγκη να ανεβάσουν τον πήχη στις επιδόσεις τους.

23 Τεχνικές για «υγιή ανησυχία» Οι τεχνικές αυτές δεν προκαλούν υπερβολικό άγχος ή ανησυχία και δεν δίνουν την αίσθηση της απειλής στους μαθητές σας. Για μια δραστηριότητα, την οποία εκ των πραγμάτων δε θα φέρουν σε πέρας, φροντίστε το άγχος τους να διαρκέσει για λίγο και να είναι θετικά φορτισμένοι.

24 1. Προσωπική ευθύνη/υπευθυνότητα Κατά κανόνα, όταν αισθανόμαστε ότι φέρουμε την ευθύνη για τις πράξεις μας ή ότι χρειάζεται να λογοδοτήσουμε, αγχωνόμαστε. Με το σωστό χειρισμό, όμως, το άγχος λειτουργεί προς όφελός τους. Καταστήστε τους υπεύθυνους για διάφορα πράγματα όπως: νακρατάνετολόγοτους να μαθαίνουν αυτά που πρέπει να μαθαίνουν να συμπεριφέρονται σωστά ναείναισυνεπείς,στηνώρατους.

25 Μην ξεχνάτε ότι για τους μαθητές που δεν φέρθηκαν με υπευθυνότητα θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι καλούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ότι απαιτείται από αυτούς να φέρονται με υπευθυνότητα. Προσοχή μην ξεπεράσετε τα όρια μεταξύ ανησυχίας και απειλής. Συνέπειες δε σημαίνει απαραίτητα και τιμωρία. Μπορεί, για παράδειγμα, να πρόκειται για κάποιο προνόμιο που θα παραχωρήσετε στους υπόλοιπους, οι οποίοι εφάρμοσαν αυτό που τους ζητήθηκε.

26 Εναλλακτικά Επιβάλλετε συνέπειες για όσους αργούν, καθιερώνοντας ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, όπου θα αναγνωρίζεται η συνέπεια. Για παράδειγμα, όταν επιστρέφουν στην τάξη μετά το διάλειμμα, πείτε: «αν είστε συνεπείς και στην ώρα σας, σηκώστε το χέρι σας και πείτε «είμαι!». Τώρα, γυρίστε σε διπλανό σας και πείτε «μπράβο». Ανά τέταρτο αναθέστε τους να γράφουνε τρεις ή τέσσερεις προτάσεις με κάποια βασικά πράγματα που διδαχτήκαν. Έπειτα σε ζευγάρια ο ένας θα αξιολογεί το γραπτό του άλλου και θα του παραθέτει δύο θετικά στοιχεία για το γραπτό του και μία συμβουλή. Κάνετεμιαερώτησησεόλητηντάξηκαιοιμαθητέςχωρισμένοισε ζευγάρια καλούνται να την απαντήσουν προφορικά ή γραπτά, αφού πρώτα τη συζητήσουν. Έπειτα, ζητείστε από κάποιους να πούνε στην τάξη τις απαντήσεις που έδωσαν.

27 2. Ατέρμονος κύκλος Μαθητές σε ομάδες 4-8 ατόμων σχηματίζουν κύκλο. Ο πρώτος που ξεκινάει, αρχίζει μία πρόταση σχετική με το θέμα του μαθήματος της ημέρας αφήνοντάς την ανολοκλήρωτη. Ο επόμενος την απαντάει και την συνεχίζει αφήνοντας κάποιο στοιχείο για τον επόμενο κ.ο.κ. Για παράδειγμα: «σήμερα μάθαμε ότι η εξάτμιση» και ο επόμενος απαντάει «ότι συμβαίνει πιο συχνά όταν φυσάει δυνατός αέρας» και την συνεχίζει για τον επόμενο στη σειρά«και επίσης μάθαμε ότι» κ.ο.κ. Έτσι έχουμε μια γρήγορη ανασκόπηση του μαθήματος κάλυψη τυχόν κενών, διασκέδαση και κάποιο άγχος σε αποδεκτά επίπεδα. Αν ένας μαθητής δεν γνωρίζει την απάντηση, δεν γίνεται κάτι, όμως ο κύκλος του τοβλέπειότιδεντηνγνώριζε. Επίσης, κάποιος έξυπνος μαθητής μπορεί να βρει τρόπο να καλύψει το ότι δεν ξέρει με μια αμφίσημη απάντηση. Στόχος της ομάδας είναι να κρατήσει ο κύκλος των προτάσεων για δύο λεπτά.

28 Εναλλακτικά Οι μαθητές χωρίζονται σε ζευγάρια και παίζουν «τένις ιδεών». Ο ένας λέει ένα στοιχείο από το χθεσινό μάθημα και ο άλλος απαντά αμέσως προσθέτοντας ένα ακόμα στοιχείο στη λίστα. Ο τελευταίος που θα καταφέρει να θυμηθεί μια ιδέα ή έννοια από το μάθημα ανακηρύσσεται νικητής. Σε ομάδες 4-6 ατόμων, οι μαθητές κάνουν μια δραστηριότητα με συσχετισμούς λέξεων-εννοιών από το προηγούμενο μάθημα.

29 3. Προθεσμίες Οι προθεσμίες εκτός από το να κρατούν ψηλά τα ενεργειακά επίπεδα, προκαλούν και το άγχος που θέλουμε. Κάθε μαθητής αντιδρά διαφορετικά στις προθεσμίες, οπότε δώστε βάση στο πώς ανταποκρίνεται ο καθένας. Μαθητές με ΔΕΠΥ ή παρόμοιες διαταραχές δεν τα καταφέρνουν με τις προθεσμίες, οπότε φροντίστε να δουλεύουν σε ζευγάρια με κάποιον άλλο μαθητή (όταν πρόκειται για σημαντικές προθεσμίες με επιπτώσεις).

30 Συμβουλές για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα Μην τους εξαντλείτε. Μην τους δίνετε παραπάνω απόμίαήδύοπροθεσμίεςτηνώρα. Οι προθεσμίες να είναι σε λογικά πλαίσια και να στο επίπεδό τους. Βεβαιωθείτε ότι έχουν ό, τι χρειάζεται, ώστε να προλάβουν την προθεσμία. Να τους ειδοποιείτε για το χρόνο που τους απομένει. Μετά τα μισά του χρόνου που είχατε ανακοινώσει, ενημερώστε τους για τα λεπτά που τους μένουν.

31 Εναλλακτικά Ενώ ο χρόνος για την προθεσμία θα μετράει αντίστροφα, βάλτε να παίζει μουσική όπως το Jeopardy Theme Song(ενδείκνυται για μεγαλύτερες ηλικίες) ή το Flight of the Bumblebee από Rimsky-Korsakov. Για να αυξήσετε λίγο τους ρυθμούς τους και την αγωνία τους, κάνετε ανακοινώσεις του τύπου «μένουν ακόμη τέσσερα λεπτά. Γυρίστε να δείτε τον διπλανό σας και αν δεν έχει ξεκινήσει ακόμα πείτε του να βιαστεί». Περιορίστε το άγχος τους, αν κρίνετε ότι χρειάζεται, ενθαρρύνοντάς τους, όταν θα ειδοποιείτε για τον χρόνο που απομένει. Π.χ. «έχετε ακόμη εφτά λεπτά στη διάθεσή σας, αν συγκεντρωθείτε, μπορείτε να ολοκληρώσετε την άσκηση».

32 Το αντίκτυπο του άγχους για μαθήματα και μαθητές Επίπεδα κορτιζόλης ΧΑΜΗΛΑ απάθεια αδιαφορία Υγιής ανησυχία ΜΕΤΡΙΑ Εστιασμένη εγρήγορση άγχος ΥΨΗΛΑ Αγωνία/ απελπισία Ενδείκνυται για 1. Δύσκολο και σύνθετο υλικό, όπως μαθηματικά, γλώσσα, μουσική. 2. Μαθητές που δεν αντέχουν το άγχος ή δεν μαθαίνουν γρήγορα. Τα περισσότερα μαθήματα Επανάληψη ή διδασκαλία νέου αντικειμένου χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

33 4. Ομαδικά κουίζ ερωτήσεων Χωρίζετε τους μαθητές σε ομάδες(ζυγό αριθμό). Κάθε ομάδα φτιάχνει μια λίστα με δέκα ερωτήσεις που να μπορούν να απαντηθούν σε τριάντα δευτερόλεπτα και με λιγότερες από εικοσιπέντε λέξεις. Τα μισά άτομα από κάθε ομάδα παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ οι υπόλοιποι πηγαίνουν και στέκονται όρθιοι μπροστά από τους καθισμένους της ομάδας-αντιπάλου τους. Οι μαθητές που κάθονται κάνουν τις ερωτήσεις που ετοίμασαν στους όρθιους μαθητές της αντίπαλης ομάδας.

34 Σε κάθε ομάδα θα υπάρχει μαθητής που θα κρατάει το σκορ και θα δίνει τρεις πόντους για μια τέλεια απάντηση, δύο για μια απάντηση που ήταν σχετική αλλά ελλιπής και έναν πόντο για απάντηση που δεν ήταν σωστή. Στόχος κάθε ομάδας είναι να συμπληρώσει τριάντα πόντους. Όταν τελειώσει ο πρώτος γύρος με τις ερωτήσεις, οι μαθητές που ήταν όρθιοι και απαντούσαν, κάθονται και κάνουν αυτοί τις ερωτήσεις στους μαθητές που πριν κάθονταν. Τέλος, υπολογίζονται οι πόντοι, ώστε να αναδειχθεί η νικήτρια ομάδα.

35 Εναλλακτικά Οι μαθητές γράφουν δύο ερωτήσεις (και τις απαντήσεις τους) που να μπορούν να απαντηθούν σε τριάντα δευτερόλεπτα ή και λιγότερο. Έπειτα, κάνει ο ένας στον άλλο τις ερωτήσεις και στη συνέχεια επιστρέφουν στην ομάδα τους, όπου συζητάνε τι έμαθαν. Οι μαθητές γράφουν δύο ερωτήσεις σε μία κάρτα και τις απαντήσεις τους σε μία άλλη. Έπειτα, βάζουμε τις κάρτες όλων των μαθητών σε ένα μπολ και κάθε μαθητής πηγαίνει και τραβάει δύο κάρτες. Στόχος του είναι να βρει τις κάρτες με τις αντίστοιχές τους ερωτήσεις ή απαντήσεις.

36 5. Ομαδική επανάληψη Συνήθως, όταν οι μαθητές ακούνε για επανάληψη και μάλιστα απροειδοποίητα, τα επίπεδα του άγχους τους αυξάνονται, ειδικά ανάλογα με το πόσο προετοιμασμένοι είναι, πόσο μάλλον, αν πέρα από την απόδοσή τους χρειάζεται να παρουσιάσουν το υλικό που ετοίμασαν και σε συνομηλίκους τους.

37 Χωρίς να τους προειδοποιήσετε, ανακοινώστε τους ότι θα γίνει μια γρήγορη επανάληψη. Δώστεσεκάθεομάδαέναμεγάλοχαρτόνικαιζητήστετους να γράψουν με οργανωμένο τρόπο τις έννοιες και τους όρους που θυμούνται από την ύλη που καλύφθηκε, ώστε αργότερα να το παρουσιάσουν. Αναρτήστε γύρω-γύρω στην αίθουσα τα χαρτόνια όλων των ομάδων. Οι μισοί από κάθε ομάδα στέκονται μπροστά από την παρουσίασή τους για να την αναλύουν, ενώ οι υπόλοιποι κυκλοφορούν στην τάξη κάνοντας ερωτήσεις στις άλλες ομάδες. Τέλος, αλλαγή ρόλων.

38 Εναλλακτικά Χωρίζουμε σε μικρές ομάδες και τους αναθέτουμε να σχεδιάσουν γραφικούς οργανωτές. Όλα τα μέλη της ομάδας εκτός από ένα επισκέπτονται άλλες ομάδες και «κλέβουν» ιδέες από τους γραφικούς οργανωτές τους. Ο μαθητής που μένει πίσω παρουσιάζει και εξηγεί τον οργανωτή της ομάδας του σε άτομα από τις άλλες ομάδες. Όταν τα μέλη της ομάδας επιστρέφουν, προσθέτουν ιδέες και έννοιες στον οργανωτή τους. Αναρτήστε τους γραφικούς οργανωτές στην αίθουσα για να τους δούνε αργότερα κυκλοφορώντας.

39 Σε κάθε ομάδα οι μαθητές ρίχνουν όποια ιδέα τους κατέβει, ό, τι ξέρουν σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα και το γράφουν σαν λίστα σε χαρτί. Έπειτα, φτιάχνουν έναν γραφικό οργανωτή. Στο τέλος κάθε μαθήματος, ζητήστε τους να φτιάχνουν τέτοιους οργανωτές, να τους συγκρίνουν με άλλων ομάδων και να τους εμπλουτίζουν. Χωρίζετεσεομάδες3-6ατόμων.Οκάθεμαθητήςγράφει3-5 προτάσεις με τις κεντρικές ιδέες του μαθήματος. Γράφει το όνομά του και το δίνει σε συμμαθητή στα αριστερά του, ο οποίος το διαβάζει και από πίσω γράφει ένα θετικό στοιχείο και μια συμβουλή. Στη συνέχεια, το χαρτί δίνεται στον επόμενο μέχρι να επιστρέψει στον μαθητή το δικό του χαρτί.

40 6. Περιορισμένη διαθεσιμότητα Ητεχνικήαυτήδίνειστουςμαθητέςεύκολακαιγρήγορατο κίνητρο να πιάσουν αμέσως δουλειά. Καταρχάς, προσδιορίστε τι είναι σημαντικό ή αναγκαίο για τους μαθητές σας, τι έχει αξία για αυτούς π.χ. χρόνος, υλικά, φίλοι, αγαπημένες δραστηριότητες, συμπληρωματικό υλικό, χάρες ή εργαλεία ή οτιδήποτε άλλο θα τους διευκόλυνε στις εργασίες τους. Ανακοινώστε τους ότι υπάρχει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα. Αν πρέπει να βιαστούν για να το έχουν στη διάθεσή τους και είναι στο χέρι τους αν θα τα καταφέρουν, αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης τους.

41 Προσοχή: δώστε την ευκαιρία σε κάποιουςαπό τους μαθητές να το/τα αποκτήσουν! Αν νιώσουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι οι ίδιοι για το πώς θα διανεμηθούν και ποιος θα προλάβει να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους, υπάρχει ο κίνδυνος να «παγώσουν», αντί να κινητοποιηθούν.

42 Για παράδειγμα Δώστε τους το κίνητρο να δραστηριοποιηθούν λέγοντας πως είναι περιορισμένος ο αριθμός των διαθέσιμων εργαλείων της δραστηριότητας που θα κάνουνε. Πείτε ότι «δεν έχουμε πολλούς μαρκαδόρους στη διάθεσή μας, οπότε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαρκαδόρους για τον γραφικό οργανωτή που θα κάνετε, διαλέξτε ένα άτομο από την ομάδα να σηκωθεί και να πάρει μέχρι τρεις μαρκαδόρους.

43 Αν έχετε προγραμματίσει κάποιο γεγονός για την τάξη, προσδώστε του κάτι το μυστήριο για να τους παροτρύνετε να βιαστούν να είναι στην ώρα τους. Για παράδειγμα: «όταν έρθετε αύριο, η τάξη θα είναι λίγο διαφορετικά διαμορφωμένη για να υποδεχτούμε μια καταπληκτική συνάδελφο, η οποία θα μας κάνει την τιμή να είναι μαζί μας. Επειδή, όμως, μιλάει χαμηλόφωνα, καλό θα ήταν να έρθετε νωρίς για να πιάσετε θέση μπροστάμπροστά.

44 7. Κοιτάξτε την κόλλα του διπλανού σας Είναικάτιπουθέλουνέτσικιαλλιώςνακάνουν. Συνηθίζεται να είμαστε περίεργοι για το τι έχουν γράψει οι άλλοι. Μπορείτε να τους ζητάτε να επικεντρώνονται στα θετικά ή τα αρνητικά στοιχεία της κόλλας του διπλανού τους.

45 Για παράδειγμα «Κοιτάξτε την κόλλα του διπλανού σας. Αν έχει καταγράψει και τα τρία βασικά πράγματα που μόλις αναφέραμε, συγχαρείτε τον». «Κοιτάξτε την κόλλα του διπλανού σας. Αν έχει γράψει λιγότερα από τρία πράγματα από αυτά που μόλις κάναμε επανάληψη, σηκώστε το χέρι σας ώστε να έρθω να τον βοηθήσω ή πείτε του εσείς τι πρέπει να γράψει».

46 Για παράδειγμα «Κοιτάξτετηνκόλλατουδιπλανούσας.Ανδενέχει γράψει τίποτα ακόμα, πείτε του να ξυπνήσει και να πάρει μπρος». «Κοιτάξτε την κόλλα του διπλανού σας. Αν είναι ακόμη στα μισά, σηκώστε το χέρι σας ώστε να έρθω να τον βοηθήσω, γιατί σε λίγο πρέπει να προχωρήσουμε». «Κοιτάξτε την κόλλα του διπλανού σας. Αν έχει προχωρήσει όσο εσείς, συγχαρείτε τον και γυρίστε αμέσως στο γραπτό σας».

47 8. Αλλαγές Όταν είμαστε εξοικειωμένοι με κάποια γεγονότα ή κάποιο περιβάλλον, τα επίπεδα άγχους είναι αρκετά χαμηλά. Η αλλαγή, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για δραματική αλλαγή, ανεβάζει τα επίπεδα κορτιζόλης μας. Αρκεί, λοιπόν, να διαφοροποιήσετε κάτι ή να κάνετε κάτι διαφορετικό απ ό, τι έχουν συνηθίσει. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει πρώτα να έχουν καθιερωθεί κάποιες συνήθειες, τρόποι συμπεριφοράς κ.ο.κ.

48 Ενδεικτικά Φροντίζετε πάντα να ανακοινώνετε στους μαθητές σας ότι τη συγκεκριμένη αλλαγή την κάνετε, για να κινήσετε την περιέργειά τους και το ενδιαφέρον τους. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε: να καθιερώσετε ένα καινούριο τραγούδι που να σηματοδοτεί την έναρξη μιας καινούριας δραστηριότητας. να αλλάξετε τον τρόπο που κάνετε επανάληψη ή ανακεφαλαίωση ή κουίζ. να αναθέτετε διαφορετικές εργασίες στους μαθητές σας να μεταβάλλετε τη σειρά των δραστηριοτήτων της ημέρας.

49 9. Διαβάστε με σειρά Πρώτα βεβαιωθείτε ότι όλοι ξέρουν να διαβάζουν, για να μη νιώσει κανείς άσχημα. Δώστε σε κάθε μαθητή μια φωτοτυπία ή ζητήστε να έχει μπροστά συγκεκριμένο κείμενο το πολύ μίας σελίδας. Χωρίζονται σε ομάδες των 3-5 ατόμων και διαλέγουν κάποιον που ξεκινάει το διάβασμα της πρώτης παραγράφου ή των πρώτων 5 σειρών, ανάλογα το κείμενο. Μόλις τελειώσει την ανάγνωση, συνεχίζει ο διπλανός του κι έπειτα ο επόμενος, μέχρι να τελειώσει η ανάγνωση του κειμένου. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης δεν μιλάει κανένας στην ομάδα.

50 Εναλλακτικά Όταν μια ομάδα τελειώνει με την ανάγνωση, ζητήστε τουςνατησυζητήσουνμεταξύτουςήνασηκώσουντα χέρια τους, ώστε να ξέρετε ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσετε. Ενώ κάποιος μαθητής διαβάζει, οι υπόλοιποι υπογραμμίζουν ό,τι δεν καταλαβαίνουν. Όταν η ανάγνωση τελειώνει, οι μαθητές ρωτούν ο ένας τον άλλον για να λυθούν τυχόν απορίες. Ενώ κάποιος μαθητής διαβάζει, οι υπόλοιποι φτιάχνουν γραφικούς οργανωτές με το νόημα του κειμένου.

51 10. Γίνε ο δάσκαλος του συμμαθητή σου Χρησιμοποιείστε μια διαφάνεια με τις κεντρικές ιδέες της διδακτέας ενότητας και κάνετε πρώτα εσείςοίδιοςτομάθημασταγρήγορα. Έπειτα ζητήστε από τους μαθητές σας να κοιτάξουν τη διαφάνεια και να την αφομοιώσουν. Ζητήστε τους να σηκωθούν και να βρουν κάποιον για να δουλέψουν μαζί σε ζευγάρια.

52 Καθ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας παραμένουν όρθιοι. Με το που δώσετε το σήμα για να ξεκινήσουν, ο ένας εξηγεί το μάθημα στον άλλο με τη βοήθεια της διαφάνειας. Αλλαγή ρόλων. Παράλληλα, εσείς κυκλοφορείτε και παρατηρείτε αν οι μαθητές κατάλαβαν πλήρως το μάθημα.

53 Εναλλακτικά Ο κάθε μαθητής διδάσκει το πρώτο μισό της ενότητας/διαφάνειας και ο άλλος το δεύτερο μισό. Χωρίζετε τους μαθητές σε ομάδες των τριών και αναθέστε διαφορετικό ρόλο στον καθένα. Για παράδειγμα, ο πρώτος να κάνει μια σύνοψη της ενότητας, ο δεύτερος να συνδέσει την ενότητα με προηγούμενα μαθήματα και ο τρίτος να γράψει δυο ερωτήσεις που αργότερα θα παρουσιαστούν στην τάξη.

54 11. Σε ζευγάρια Η δραστηριότητα αυτή, όπου οι μαθητές σε ζευγάρια μοιράζονται τις σκέψεις τους, αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη για την κατανόηση, εμπέδωση και επανάληψη ύλης που καλύφθηκε. Οι μαθητές σηκώνονται και αναλογίζονται για λίγο το θέμα που τους δόθηκε. Κυκλοφορούν στην αίθουσα για να βρουν κάποιον να δουλέψουν σε ζευγάρια. Συζητούνμαζίτουτιξέρουν. Τον ευχαριστούν και επιστρέφουν στις θέσεις τους.

55 Η τεχνική αυτή πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς, αλλιώς οι μαθητές θα τη βαρεθούν πολύ γρήγορα. Φροντίστε να τη μεταβάλλετε με τρόπο που να ταιριάζει ηλικιακά στο κοινό σας.

56 Εναλλακτικά Οι μαθητές γυρνούν στον διπλανό τους και του αναλύουν κάτι που μόλις έμαθαν. Ο ένας παίζει το ρόλο του ενηλίκου και ο άλλος το ρόλο του πεντάχρονου παιδιού. Ο καθένας εξηγεί στον άλλο το θέμα που συζητήθηκε υποδυόμενος το ρόλο του και εφαρμόζοντας τις ανάλογες κινήσεις και γλώσσα. Οέναςπαίζειτορόλοειδικούπαγκόσμιαςφήμηςκαιο άλλος τον ρόλο του δημοσιογράφου που κάνει ερωτήσεις για δύο λεπτά. Δώστε τους πρώτα λίγο χρόνο να«μπουν στο πετσί του ρόλου».

57 Ο ένας παραθέτει ένα βασικό κομμάτι από τα τελευταία δέκα λεπτά του μαθήματος μόνο με κινήσεις και γλώσσα του σώματος. Έπειτα, ανακεφαλαιώνει με λέξεις και κινήσεις τι «ειπώθηκε». Μόλις, τελειώσει αλλάζουν ρόλους. Για την τεχνική αυτή, μαθαίνουμε χρησιμοποιώντας και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μας.

58 12. Στραφείτε στον διπλανό σας Στους μαθητές αρέσει γενικά να μιλάνε ή να επικοινωνούνε με άλλους τρόπους στην τάξη. Η τεχνική μέσα σε δευτερόλεπτα ικανοποιεί αυτή τη συνηθισμένη ανάγκη των μαθητών για επικοινωνία, ενώ παράλληλα τους φέρνει και σε κατάσταση που αποτελεί στάδιο προετοιμασίας για μάθηση. Χρησιμοποιείστε την τεχνική αυτή για να προσδώσετε το στοιχείο της ανησυχίας σε μια δραστηριότητα.

59 Για παράδειγμα «Σε λίγο θα παίξουμε ένα παιχνίδι τριών επιπέδων με πολύ γρήγορο ρυθμό. Ελπίζω να μπορέσετε να συμβαδίσετε όλοι, επειδή στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα τεστ σχετικό με το περιεχόμενο της δραστηριότητας. Οπότε, πριν ξεκινήσουμε, στραφείτε στον διπλανό σας και ευχηθείτε του «καλή επιτυχία»». Η φράση αυτή εκφράζει κάτι το θετικό, παράλληλα όμως ενδέχεται να περιλαμβάνει και δυσοίωνα μηνύματα, που θα προετοιμάσουν και θα κινητοποιήσουν τους μαθητές για τη δραστηριότητα που θα ακολουθήσει.

60 Εναλλακτικά Ζητείστε από τους μαθητές σας να στραφούν στον διπλανό τους για να τον συγχαρούν, για κάτι δύσκολο που κατάφερε. Στους μαθητές αρέσει η αναγνώριση και η επιβράβευση. Δεν εκτιμάται όμως, όταν την λαμβάνουν για το οτιδήποτε. Χρησιμοποιείστε αυτή την τεχνική για να τους απαλλάξετε από το άγχος. Ζητήστε τους να στραφούν στον διπλανό τους και να του πουν ότι τώρα μπορεί να χαλαρώσει. Για να ανεβάσετε την ψυχολογία τους, ζητήστε τους να στραφούνε στον διπλανό τους και να του πούνε «μπορείς να τα καταφέρεις».

61 13. Ερωτήσεις για ΟΛΟΥΣ Ερωτήσεις που απευθύνονται σε όλους και όλοι είναι σε θέση να απαντήσουν. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για να φέρετε τους μαθητές σας τόσο σε κατάσταση ανυπομονησίαςπεριέργειας, όσο και ανησυχίας. Γιατηνκατάστασητηςανησυχίας,οιερωτήσειςσαςθα πρέπει να αφορούν τις γνώσεις και τη συνέπεια των μαθητών. Φυσικά, αν κάποιος είναι πολύ καλά διαβασμένος, δεν αγχώνεται. Δείξτε τον τρόπο που θέλετε να απαντήσουν οι μαθητές σας.

62 Για παράδειγμα «Πόσοι από εσάς ξέρουν ότι γράφουμε τεστ την Παρασκευή;» και έπειτα ρωτήστε «Πόσοι από εσάς δεν έχουν διαβάσει ακόμη για το τεστ;» και «πόσοιαπόεσάςέχουνκάνειτηνεργασίαπουσας ανέθεσα και είναι έτοιμοι για το τεστ;» «πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι έχετε καταλάβει το μάθημα και μπορείτε να το διδάξετε σε κάποιον άλλο;»

63 «πόσοι από εσάς ξέρουν ότι μένουν ακόμη τέσσερεις ώρες μέχρι την προθεσμία που σας δόθηκε για την παράδοση των εργασιών του εξαμήνου;» «Πόσοι από εσάς ξέρουν ότι η εργασία σας πρέπει να παραδοθεί την Παρασκευή;» και στη συνέχεια πείτε «πόσοι από εσάς ξέρουν ότι η βιβλιοθήκη θα είναι κλειστή αύριο;» «πόσοι από εσάς ξέρουν ότι χρησιμοποιώ ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που ανιχνεύει τη λογοκλοπή και μπορώ να δω ποιος απλά αντέγραψε το κείμενο για την εργασία του από το ίντερνετ;»

64 14. Περίπατοι Προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να κινηθούν και να επεξεργαστούν τις καινούριες πληροφορίες που άκουσαν. Ζητήστε τους να σηκωθούν, να διαλέξουν κάποιον κάποιο συμμαθητή τους και να κάνουν έναν τρίλεπτο περίπατο. Ενώ περπατάνε, εξηγούνε ο ένας στον άλλο τι έχουν μάθει και συγκρατήσει από την τελευταία ενότητα ή κεφάλαιο.

65 Εναλλακτικά Οι μαθητές κάνουν τον περίπατό τους κυκλικά της αίθουσας, ενώ παράλληλα ανακεφαλαιώνουν το μάθημα ή τα βασικά σημεία του μαθήματος από τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Ο ένας μαθητής οδηγεί τον άλλο στο αγαπημένο του πόστερ στην αίθουσα και συζητούν τους λόγους δίνοντας επιχειρήματα.

66 15. Ράλι Γνώσεων Οι μαθητές κάθονται σε κύκλο. Ξεκινώντας από τον αρχηγό, ο καθένας με τη σειρά του λέεικάτιπουέμαθεήσχολιάζεικάτιπουέμαθε. Όσο προχωράει η σειρά από τον ένα στον άλλο τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι μαθητές, όμως, πρέπει να κρατήσουν τον γρήγορο ρυθμό του«παιχνιδιού». Οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να πούνε πάσο, αν χρειαστεί. Η τεχνική αυτή ενδείκνυται για ομάδες 4-7 ατόμων. Μπορεί να γίνει και με ολόκληρη την τάξη, αλλά μέχρι να έρθει η σειρά του καθενός, είναι πολύ πιθανό οι μαθητές να αρχίσουν να βαριούνται.

67 Εναλλακτικά Όταν ο μαθητής ολοκληρώσει αυτό που έχει να πει πετάει ένα αντικείμενο (π.χ. μπάλα) σε άλλο μαθητή, οοποίοςμετησειράτουμιλάεικαικάνειτοίδιο. Κάθε μαθητής, όταν παραθέσει το σχόλιό του ή κάτι που έμαθε, κάνει μια ερώτηση, στην οποία ο επόμενος πρέπει να απαντήσει. Οι μαθητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν στα σχόλιά τους μία από τις λέξεις της λίστας που θα τους έχετε γράψει στον πίνακα. Έτσι μαθαίνουν και πώς χρησιμοποιούνται.

68 ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ «Προχωράμε»

69 Ποια είναι αυτή η κατάσταση; Ουσιαστικά, δεν υπάρχει ακριβώς μια κατάσταση μετάβασης. Χρειάζεται να ξέρουμε πώς να φέρνουμε τους μαθητές μας σε αυτή την κατάσταση, ώστε: να μην υπάρχει μπέρδεμα ή σύγχυση στο μυαλό τους για αυτά που έμαθαν να διασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση από τη μία δραστηριότητα στην άλλη να τους δίνουμε το περιθώριο για ένα διάλειμμα σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά μεταξύ των δραστηριοτήτων. Αυτό γίνεται με μια πληθώρα δραστηριοτήτων διαφορετικών βαθμών δυσκολίας από απλά πράγματα που θα τους γεμίζουν με ενέργεια μέχρι δραστηριότητες τύπου«σκέφτομαι και γράφω».

70 Γιατί είναι σημαντική αυτή η κατάσταση; Γιατί για τον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι εύκολο να αλλάζουν οι ταχύτητες από το μηδέν στο ογδόντα και το αντίστροφο. Δεν είναι εύκολη η απότομη μετάβαση από την υπερδιέγερση στην ηρεμία ή από τον ενθουσιασμό στην ψυχραιμία. Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο μεταξύ δύο καταστάσεων.

71 Ποια είναι η διάρκεια αυτής της κατάστασης; Οι καταστάσεις μετάβασης δε χρειάζεται να διαρκούν πολύ. Σκοπός τους είναι απλά να προετοιμάσουν τον μαθητή, ώστε να είναι σε θέση να μεταβεί ομαλά στην επόμενη δραστηριότητα.

72 Εγκεφαλική δραστηριότητα Κατά τη διάρκεια μιας μετάβασης, στον εγκέφαλο πραγματοποιείται η αλλαγή από μια καθορισμένη διαμορφωμένη κατάσταση σε μία άλλη μέσω του προμετωπιαίου φλοιού, του τροχιακού μετωπιαίου φλοιού και της έλικας του προσαγωγίου. Αν υπάρχει το περιθώριο για έναν γρήγορο δεκάλεπτο περίπατο, αυτό το είδος φυσικής δραστηριότητας θεωρείται ο ιδανικός τρόπος για να προετοιμαστεί ο εγκέφαλος για εκμάθηση νέου υλικού. Η δραστηριότητα αυτή συμβάλλει σημαντικά στην νοητική διέγερση και μειώνει τα επίπεδα του άγχους.

73 Γλώσσα του σώματος για αυτή την κατάσταση Δεν είναι ξεκάθαρο πώς μπορεί να εκφράζεται με την γλώσσα του σώματος μια κατάσταση μετάβασης. Ωστόσο, οι άνθρωποι «κολλάνε» σε καταστάσεις και δυσκολεύονται να μεταβούν σε άλλη. Κάτι τέτοιο όμως εύκολα αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται. Ένας ακόμη παράγοντας είναι οι διαφοροποιήσεις στο πώς κάθεται ή εκφράζεται κάποιος ανάλογα με τη χώρα καταγωγής.

74 Τι τροφές επηρεάζουν την κατάσταση αυτή; Τροφές που με την κατανάλωσή τους πετυχαίνουμε τη μετάβαση από μια κατάσταση σε άλλη δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως κάποιες τροφές που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο «αλλάζουμε ταχύτητες». Αν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, η μετάβαση από μια κατάσταση σε άλλη είναι πολύ πιο δύσκολη, γιατί σκεφτόμαστε πιο«κολλημένα». Στην περίπτωση αυτή βοηθάει η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη(γαλοπούλα, γάλα, τυρί κότατζ, κοτόπουλο, αυγά, κόκκινο κρέας, τόφου, αβοκάντο, αμύγδαλα, καρύδια, μπανάνες, μελιτζάνα, δαμάσκηνα και ντομάτες), η οποία βοηθάει τον οργανισμό να συνθέσει σεροτονίνη.

75 Καλή πηγή ενέργειας για πιο γρήγορες μεταβάσεις αποτελούν τα αμινοξέα, όπως η φαινυλαλανίνη και η βιταμίνη Β-6, τα οποία και τα δύο μπορούμε να τα πάρουμε από τροφές όπως συκώτι, ψάρια, νεφρά.

76 Τι μουσική επηρεάζει την κατάσταση αυτή; Κάθε φορά επιλέγετε τη μουσική που θα σας βοηθήσει να γεφυρώσετε το κενό ανάμεσα σε δύο καταστάσεις. Αν οι μαθητές είναι σε μια ήρεμη κατάσταση, θα χρειαστείτε μουσική με γρήγορο ρυθμό (!αλλά όχι πάρα πολύ γρήγορο). Ξεκινάτε με ησυχία, σιγάσιγά ανεβάζετε την ένταση και ολοκληρώνετε με μουσική σε κανονική ένταση-δε φτάνει σε υψηλή ένταση.

77 Οι απότομες αλλαγές δε βοηθάνε, αντίθετα προκαλούν σύγχυση. Όταν οι μαθητές είναι σε κατάσταση ενεργητικότητας, μπορούν έπειτα να μεταβούν σε κατάσταση μεγαλύτερης ενεργητικότητας. Αν οι μαθητές είναι σε κατάσταση ενεργητικότητας και θέλετε να μετριάσετε την ενεργητικότητά τους, φροντίστε να χαμηλώνετε σταδιακά την ένταση. Τα περισσότερα είδη μουσικής είναι κατάλληλα.

78 Βασικές ιδέες Η αλλαγή γίνεται κατανοητή με τη διαφοροποίηση. Στη διαφοροποίηση περιλαμβάνονται τα πάντα, από αλλαγές δραστηριοτήτων μέχρι μικρά διαλείμματα. Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται αισθητές στους μαθητέςκαινασυνάδουνμετοκλίματηςτάξης.

79 Παράδειγμα μη αποδεκτής μετάβασης «Καθόμαστε όλοι, οπότε ας σηκωθούμε και να περάσουμε σε κάτι καινούριο. Έτοιμοι; Πάμε!» Δε δόθηκε ο χρόνος στους μαθητές να βάλουν στην άκρη τη μια δραστηριότητα και να προετοιμαστούν ψυχολογικά, σωματικά, νοητικά για μια καινούρια.

80 Παράδειγμα αποδεκτής μετάβασης «Ωχ, απ ότι βλέπω πέρασε η ώρα και δεν μας έχει μείνει ακόμα πολύς χρόνος. Ας αρχίσουμε να αλλάζουμε ταχύτητες, ώστε να προλάβουμε να τελειώσουμε στην ώρα μας. Παίρνουμε όλοι μια βαθιά ανάσα σιγά-σιγά. Την κρατάμε. Ωραία! Εκπνεύστε. Ωραία! Ας μπούμε τώρα στο τελευταίο κομμάτι του μαθήματός μας. Σηκωθείτε όλοι, πάρτε μαζί σας τις σημειώσεις σας και βρείτε κάποιον για συνεργασία». Η βαθιά ανάσα συμβάλλει στο να κλείσουμε στο μυαλό μας το προηγούμενο κεφάλαιο, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε κάτι καινούριο.

81 Τεχνικές για μεταβάσεις Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα ενέργειας των μαθητών, μας ενδιαφέρουν όμως οι τεχνικές που αφήνουν τους μαθητές να πραγματοποιούν μόνοι τους και ομαλά τη μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη.

82 1. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Κάνετε μια ανακεφαλαίωση των όσων είπατε και τους ρωτάτε ευθέως «συμφωνείτε ή διαφωνείτε;». Σημασία έχει να τους περάσετε την ιδέα ότι αυτό το κομμάτι του μαθήματος ολοκληρώθηκε. Κατανοώντας ότι το κεφάλαιο αυτό κλείνει, προετοιμάζονται ψυχολογικά μόνοι τους για τη συνέχεια.

83 Εναλλακτικά Ρωτήστε τους ποιοι είναι έτοιμοι για ένα γρήγορο κουίζ πάνω στο θέμα που καλύφθηκε. Αν περισσότεροι από τους μισούς συμφωνήσουν, προχωρήστε με το μάθημά σας. Αυτό σημαίνει ότι εμπέδωσαν όσα είπατε. Αν οι περισσότεροι από τους μισούς διαφωνήσουν, θα χρειαστεί να εξηγήσετε ό,τι δεν έχουν καταλάβει.

84 Τους χωρίζετε σε μικρές ομάδες των 3-5 ατόμων και τους ζητάτε να γράψουν σε χαρτάκια (1 ο καθένας) τα συμπεράσματά τους σχετικά με το μάθημα-τι κατάλαβαν. Μαζεύετε όλα τα χαρτάκια και τα διαβάζετε στην ομάδα, με τους μαθητές να διορθώνουν, να τα συζητούν και να ψηφίζουνγιατοανήτανσωστάήόχι. Δώστε στους μαθητές τρεις καρτούλες ή χρωματιστά χαρτάκια με πάνω τις λέξεις«τελεια»,«καλα» και«ετσι ΚΙ ΕΤΣΙ» με μεγάλα κεφαλαία γράμματα. Τις κάρτες αυτές θα τις κρατήσουν και θα τις φέρνουν κάθε φορά μαζί τους. Όποτε θέλετε να μάθετε εύκολα και γρήγορα κατά πόσο έχουν κατανοήσει το θέμα, τους ζητάτε να σηκώσουν την ανάλογη κάρτα. Δείτε ποιες κάρτες έχουν υψωθεί και δράστε αναλόγως: προχωρήστε ή ανακεφαλαιώστε.

85 2. Διάλειμμα για τον εγκέφαλο Όταν οι μαθητές ολοκληρώνουν μια δραστηριότητα κατά την οποία είχαν φορτιστεί πολύ συναισθηματικά, χρειάζονται ένα διάλειμμα για να διώξουν την ένταση, κάτι το απαραίτητο για τη μεταβατική φάση. Το ίδιο ισχύει και για διδασκαλία ή δραστηριότητες με υψηλό επίπεδο δυσκολίας και απαιτήσεων. Ένα διάλειμμα τριών με πέντε λεπτών να κάνουν ό,τι θέλουν είναι η καλύτερη λύση.

86 Εναλλακτικά Χωρίστε τους σε ζευγάρια και ζητήστε να βγούνε για ένα μικρό περίπατο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα χρειαστεί να κάνουν κάτι εντελώς άσχετο με το μάθημα, όπως, το να γνωριστούν καλύτερα. Δώστε στους μαθητές λίγο χρόνο να γράψουν στα ημερολόγιά τους/στις ατζέντες τους. Υπολογίστε έτσι τον χρόνο σας, ώστε η διακοπή αυτήνασυμπίπτειμετοσχόλασμαήτοδιάλειμμά τους.

87 Για να χαλαρώσουν, δώστε τους λίγο χρόνο να ασχοληθούν με τα πράγματά τους: να τσεκάρουν αν θέλουν να συμπληρώσουν κάτι στις σημειώσεις τους, να συμμαζέψουν τα πράγματά τους, το θρανίο τους κ.ο.κ. Βάλτε να παίζει χαλαρωτική μουσική και ζητήστε τους απλά να ακούνε και κατά προτίμηση με τα μάτια κλειστά.

88 3. Αυτοκίνητα εν κινήσει Όταν έρθει η ώρα για ένα διάλειμμα για τον εγκέφαλο, ανακοινώστε τους ότι θα ακολουθήσει βόλτα σε αυτοκίνητο. Ζητήστε τους να χωριστούν σε ζευγάρια και να βάλουν τις καρέκλες τους δίπλα-δίπλα ή τη μία πίσω από την άλλη(μπρος και πίσω κάθισμα αυτοκινήτου). Ζητήστε τους ο ένας να διαλέξει το γράμμα Ο και ο άλλοςτοσ. Όποιος διαλέγει το Ο γίνεται ο οδηγός και ο άλλος ο συνεπιβάτης.

89 Όταν έχουν πάρει όλη θέση, βάζετε δυνατά μουσική με πολύ γρήγορο ρυθμό, όπως το Great balls of Fire από Jerry Lee Lewis. Όταν δώσετε το «πράσινο φως», οι Οδηγοί πρέπει να κάνουν ότι οδηγούν σαν τρελοί γέρνοντας δεξιά, αριστερά όπως σε απότομες στροφές, να πετάγονται εμπρός στα φρεναρίσματα, πίσω στο γκάζι κτλ. Οι συνεπιβάτες πρέπει να κάνουν ακριβώς ό,τι και ο οδηγός του«αυτοκινήτου» τους. Μετά από 45 δευτερόλεπτα οδηγός και συνεπιβάτης αλλάζουν ρόλους.

90 Εναλλακτικά Οδηγός και συνεπιβάτης είναι όρθιοι. Ο οδηγός με τα μάτια κλειστά ή καλυμμένα καθοδηγείται από τον συνοδηγό, ο οποίος βρίσκεται από πίσω του με τα χέρια του στους ώμους του οδηγού. Τις μανούβρες και τους ελιγμούς, καθώς κινούνται μέσα στην τάξη, τις αναλαμβάνει τώρα ο συνοδηγός. Αλλαγή ρόλων μετά από 45 δευτερόλεπτα. Ο τρόπος κίνησης και οι ελιγμοί πάλι εξαρτώνται από τον συνεπιβάτη, ο οποίος όμως τώρα καθοδηγεί τον οδηγό (που δε βλέπει) λεκτικά: «στρίψε αριστερά», «φρένο» κτλ.

91 4. Αλλαγή θέσης Προσοχή στη διατύπωση. Σε κάποιους θα αρέσει η ιδέα να μετακινηθούν, κάποιους όμως μπορεί να μην τους ενθουσιάσει. Μην ενισχύετε την απροθυμία τους λέγοντας κάτι του τύπου «σε λιγάκι, θα αλλάξουμε θέσεις. Ξέρω ότι κάποιοι από εσάς δυσαρεστούνται, ας το προσπαθήσουμε όμως!»

92 Μπορείτε να πείτε το εξής: «Καθόμαστε όλοι πολλή ώρα, χρειαζόμαστε μια αλλαγή. Για πάρτε μια βαθιά ανάσα και κρατήστε την. Ωραία. Τώρα εκπνεύστε. Ωραία. Ας σηκωθούμε». Βάλτε μουσική με ρυθμό για βηματισμό και ξεκινήστε να κάνετε κάποιες διατάσεις. Ζητήστε τους να κάνουν σημειωτόν, ενώ εσείς παράλληλα θα τους λέτε να μαζέψουν τα πράγματά τους. Για να τους βοηθήσετε να πάρουν μπρος, ζητήστε τους να ακουμπήσουν δεκαέξι καρέκλες (ενώ θα περπατούν με βηματισμό) και μόλις σταματήσει η μουσική να σταματήσουν κι αυτοί. Επιβραβεύστε τους με ένα «Τέλεια!» και ζητήστε τους να καθήσουν στην πιο κοντινή τους καρέκλα.

93 Ξεκαθαρίστε ότι δεν πρέπει να κάτσουν με το άτομο που κάθονταν. Φροντίστε να τους καθοδηγείτε με κινήσεις και να μιλάτε με ενθουσιασμό.

94 Εναλλακτικά Η αλλαγή θέσεων να γίνει μόνο μεταξύ μελών της ίδιας ομάδας ή θρανίου. Να καθιερωθεί η αλλαγή θέσης μία φορά την ημέρα, όταν δίνεται το σήμα που θα συμφωνηθεί, είτε αυτό δίνεται από κάποιο μαθητή, είτε το κουδούνι ή ρολόι. Όπως στις Μουσικές Καρέκλες. Κάθονται όταν σταματάει η μουσική, μόνο που θα υπάρχει καρέκλα για τον καθένα.

95 5. Παλαμάκια Ξεκινήστε ένα συγκεκριμένο ρυθμό με παλαμάκια και επαναλαμβάνετε μέχρι να συντονιστούν όλοι στονίδιορυθμόμεσας. Όσο περνάει ο καιρός, μπορείτε να κάνετε τον ρυθμό όλο και πιο περίπλοκο. Βοηθάει στη μνήμη, τις ακουστικές και μουσικές μας ικανότητες, αλλά και τους μαθητές να λειτουργούν περισσότερο ως ομάδα.

96 Εναλλακτικά Το ρυθμό ξεκινάει κάποιος αρχηγός ομάδας ή κάποιος μαθητής εθελοντικά και οι υπόλοιποι ακολουθούν. Αυξήστε το επίπεδο δυσκολίας προσθέτοντας και άλλα στοιχεία όπως χτυπώντας παλαμάκια με διαφορετικούς τρόπους ή χτυπώντας τα πόδια στο πάτωμα.

97 Καθιερώστε έναν ρυθμό για όταν τελειώνει το μάθημα και πρόκειται να σχολάσουν. Δώστε σε κάθε ομάδα τρία λεπτά να ρίχνουν ιδέες για το ποια ήταν τα πιο βασικά σημεία του μαθήματος, να καταλήξουν σε ένα, να το συνδυάσουν ένα ρυθμό με παλαμάκια και να το παρουσιάσουν στην τάξη.

98 6. Δημιουργικοί χαιρετισμοί Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μουσική με πολύ γρήγορο ρυθμό. Αν η τάξη είναι πεσμένη και θέλουμε να ανεβάσουμε τους ρυθμούς τους, η τεχνική αυτή ενδείκνυται για να βγουν από κάποια ενδεχομένως παθητική κατάσταση. Ζητήστε τους να σηκωθούνε και πείτε τους ότι όταν βάλετε τη μουσική να παίζει, πρέπει να ακουμπήσουν 21 καρέκλες όσο πιο γρήγορα μπορούνε. Όταν το κάνουν, τους λέτε να συνεργαστούν με το άτομο που βρίσκεται πιο κοντά τους και να περιμένουν οδηγίες σας.

99 Όταν δώσετε το σήμα «ρίχτε το», πρέπει να επινοήσουν και να κάνουν έναν έξαλλο χαιρετισμό κατάδικό τους κι έξω από τα συνηθισμένα. Κάθε δευτερόλεπτα, βρίσκουν καινούριο παρτενέρ και επινοούν ένα καινούριο είδος χαιρετισμού. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να γυρίσουν στις θέσεις τους.

100 Εναλλακτικά Αντί για χαιρετισμούς, πρέπει να βρουν να κάνουν κάτι ανάλογο του «κόλλα πέντε», για περιπτώσεις που χρειάζεται να πανηγυρίσουν για κάτι. Οι μαθητές σε ζευγάρια συγχαίρονται ο ένας τον άλλον με κομπλιμέντα που τονώνουν το ηθικό και ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση. Ένας από τους μαθητές δείχνει μια χορευτική κίνηση και οι υπόλοιποι ακολουθούνε.

101 7. Διασταυρώνετε πλευρές Για παράδειγμα με το δεξί σας χέρι δώστε ένα χτυπηματάκι στον αριστερό σας ώμο ή ακουμπήστε τον δεξιό σας αγκώνα στο αριστερό σας γόνατο. Οι ασκήσεις αυτού του τύπου στερούνται περιεχομένου πετυχαίνουν όμως να αδειάζουν το μυαλό μας από άλλες σκέψεις. Παράλληλα βάλτε να παίζει μουσική με σταθερό ρυθμό, ώστε οι κινήσεις αυτές να γίνονται αυτόματα. Ανά 10 δευτερόλεπτα εναλλάσσετε πλευρές.

102 Ενδεικτικά Το κάθε χέρι ακουμπάει τον αγκώνα της άλλης πλευράς. Τοκάθεχέριακουμπάειτονγοφότηςάλληςπλευράς. Τοκάθεχέριακουμπάειτογόνατοτηςάλληςπλευράς. Το κάθε πόδι ακουμπάει τη φτέρνα της άλλης πλευράς. Το ένα χέρι ακουμπάει τον λοβό του αυτιού της άλλης πλευράς, ενώ το άλλο τη μύτη και εναλλαγή. Αυτό που ακουμπούσε το λοβό ακουμπάει τη μύτη, ενώ το άλλο τον λοβό του αυτιού της άλλης πλευράς.

103 8. Παίξτε μαθηματικά στα δάχτυλα Αφήστε τους να χωριστούν μόνοι τους σε ομάδες των τριών με έξι ατόμων (των τεσσάρων αν γίνεται, θεωρείται το ιδανικό). Ζητήστε τους να σχηματίσουν κύκλο και να στέκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και αντικριστά. Διαλέγετε ένα νούμερο-στόχο π.χ. το 11. Οι μαθητές με το ένα τους χέρι πίσω στην πλάτη, διαλέγουν έναν αριθμό από το 0 (με το χέρι κλειστό σαν γροθιά)ωςτο5(ναεξέχουνόλαταδάχτυλα). Όταν δίνεται το σήμα, όλοι δείχνουν τα χέρια τους ταυτόχρονα και αν το άθροισμά τους είναι ο αριθμόςστόχος κερδίζουν και φωνάζουν«το πετύχαμε».

104 Μπορούν να ξαναπαίξουν ορίζοντας οι ίδιοι έναν αριθμό-στόχο. Όσοι δεν τον πέτυχαν, ξαναδοκιμάζουν μέχρι να το πετύχουν.

105 Εναλλακτικά Αντί να προστίθενται οι αριθμοί, να πολλαπλασιάζεται ο μικρότερος με τον μεγαλύτερο. Αντί για ομάδες, εφαρμόστε σε ζευγάρια. Αν θέλετε να το κάνετε πιο πολύπλοκο, ζητήστε τους να προσθέτουν τους ζυγούς αριθμούς και να αφαιρούν τους μονούς.

106 9. Χιούμορ Αν το διαχειριστείτε σωστά, το χιούμορ βοηθάει στη μετάβαση. Για μάθηση δεν βοηθάει ακριβώς, μπορεί, όμως, να προετοιμάσει το έδαφος ανεβάζοντας την ψυχολογία και βελτιώνοντας τον χρόνο απόκρισης, ειδικά αν έχει πέσει η ενέργειά τους ή η ψυχολογία τους. Μειώνει το άγχος και την αναστάτωση.

107 Αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε ένα βιβλίο με ανέκδοτα (να ταιριάζουν στην ηλικία τους) και να ζητάτε από κάποιο μαθητή να διαβάζει ένα. Οι μαθητές γράφουν σε μικρά, χρωματιστά χαρτάκια ή κάρτες γραφείου από ένα ανέκδοτο και το ρίχνουν σε μπολ. Αφού τα ελέγξετε ότι είναι κατάλληλα, μία φορά τη μέρα μπορείτε να τραβάτε ένα και να το διαβάζετε.

108 Λέτεσεκάθεομάδαέναανέκδοτοχωρίςτηνατάκα στο τέλος και τους λέτε να σκεφτούνε και να βρούνε οι ίδιοι μια ατάκα που με κάποιο τρόπο να σχετίζεται με το μάθημα της μέρας. Κάθε μέρα την ίδια ώρα, μια ομάδα θα λέει ένα ανέκδοτο. Θέστε ως κανόνα ότι τα ανέκδοτα πρέπει να είναι σύντομα και όχι προσβλητικά και να μην έχουν ξανακουστεί στην τάξη. Ενθαρρύνετέ τους να χρησιμοποιούν γλώσσα του σώματος, όταν λένε το ανέκδοτο.

109 Παρουσιάστε τους σε διαφάνεια ένα καρτούν με τη λεζάντα του ανέκδοτου κενή και ζητήστε σε κάθε ομάδα να γράψει μια αστεία λεζάντα που να σχετίζεται με ένα βασικό σημείο του μαθήματος. Έπειτα, τους ζητάτε να αναδείξουν την νικήτρια λεζάντα και να πανηγυρίσουν για τη νικήτρια ομάδα.

110 10. Αόρατο αντικείμενο Μπορείτε να παίξετε αυτό το παιχνίδι απλά και μόνο για πλάκα, αλλά μπορείτε και να το συσχετίσετε με το μάθημά σας. Βάλτε να παίζει ευχάριστη μουσική με γρήγορο ρυθμό που να ταιριάζει στην ηλικία των μαθητών σας. Χωρίζετε σε ομάδες 5-8 ατόμων (ούτε περισσότερων ούτε λιγότερων), τα οποία σχηματίζουν κύκλο με διάμετρο το πολύ τρία μέτρα.

111 Κάποιος στην ομάδα περιγράφει ένα αντικείμενο όπως ένα πουλί με σπασμένο φτερό, μια πάνα, ένα βάζο, ένα πιάτο με καυτό φαγητό και το δίνει στον επόμενο να το πιάσει και να το κουβαλήσει όπως του ταιριάζει, αυτός στον άλλο κ.ο.κ. Μετά από 30δευτερόλεπτα σταματάτε τη μουσική και σταματούν και οι μαθητές να μεταφέρουν το αντικείμενο (με το συγκεκριμένο αντικείμενο να συνεχίζει να«υπάρχει»). Ανακοινώνετε ότι ο απέναντι από αυτόν που κρατάει το αντικείμενο επινοεί ένα καινούριο και μόλις ξεκινήσει η μουσική, αρχίζει να το μεταφέρει στην αντίθετη κατεύθυνση, οπότε υπάρχουν δύο αντικείμενα που κυκλοφορούν στον κύκλο και διασταυρώνονται.

112 Εναλλακτικά Όταν ένας μαθητής «παίρνει στα χέρια του» το αντικείμενο, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο άτομο πουτουτοέδωσε. Όταν δύο αντικείμενα διασταυρώνονται σε κάποιο άτομο, το άτομο αυτό αν θέλει μπορεί να φωνάξει «αλλαγή κατεύθυνσης» και να αλλάξει η κατεύθυνση που μεταφέρονται τα αντικείμενα. Αντί για δύο αντικείμενα μπορείτε να έχετε παραπάνω. Αν οι ομάδες είναι ίσων ατόμων, ορίστε ως νικητή την ομάδα των οποίων τα αντικείμενα έχουν κάνει τους περισσότερους κύκλους (με την προϋπόθεση ότι τα μεταφέρουν και τα μεταχειρίζονται σωστά).

113 11. Macarena Είτε με το τραγούδι Macarena, είτε με κάποιο άλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χορευτικό αυτό που είναι λίγο-πολύ γνωστό σε όλους προσθέτοντας, αν θέλετε, και κάποιες κινήσεις salsa.

114 Επειδή κάποια άτομα ενδέχεται να αισθανθούν αμήχανα κάνοντας χορευτικές κινήσεις, φροντίστε: νατοδείξετεεσείςπρώτος να δείξετε ότι δεν είναι ανάγκη να χορεύουν τέλεια, να μην χρειαστεί να χορέψει κάποιος ξεχωριστά, αλλά πάντα μαζί με άλλους να περάσουν καλά, βεβαιωθείτε ότι διασκέδασαν.

115 Εναλλακτικά Η τάξη ή η κάθε ομάδα βάζει το δικό της χαρακτήρα στο χορό και παρουσιάζει ένα χορευτικό δευτερολέπτων. Χρησιμοποιείστε το χορευτικό του Macarena για να διδάξετε. Για τα μαθηματικά με κάθε κίνηση των χεριών, οι μαθητές λένε/τραγουδούν έναν αριθμό, λέξη ή μαθηματική έννοια: για προπαίδεια ή πολλαπλασιασμό ή πρόσθεση (2 επί 3 κάνει 6 Macarena, 3 επί 3 κάνει 9 Macarena). Κάτι ανάλογο μπορείτε να κάνετε εφαρμόζοντάς το και σε γεωγραφία, ξένες γλώσσες ή διδάσκοντας τα μέρη του σώματος.

116 12. Μουσικές Καρέκλες Παίζετε το κλασικό παιχνίδι με πολύ γρήγορη και γνωστή μουσική. Οι καρέκλες σχηματίζουν κύκλο με τις θέσεις προς τα έξωκαιείναιόσεςκαιοιμαθητέςπληνμία. Όταν ξεκινά η μουσική οι μαθητές προχωράνε γύρωγύρω από τις καρέκλες κάνοντας θετικά σχόλια ο ένας στον άλλο. Όταν η μουσική σταματά, όλοι προσπαθούν να προλάβουν να καθήσουν. Αυτός που μένει όρθιος, λέει κάτι που έμαθε από το μάθημα της ημέρας.

117 Εναλλακτικά Όταν η μουσική σταματάει οι μαθητές πρέπει να βρουν και να κάτσουν στην καρέκλα που κάθονταν στα πρώτα δέκα λεπτά του μαθήματος. Όταν η μουσική σταματάει, οι μαθητές πρέπει να κάνουν ζευγάρι με ένα συμμαθητή τους και να βρουν δυο καρέκλες μαζί για να καθήσουν. Όσοι μένουν όρθιοι λένε κάτι που έμαθαν από το μάθημα της ημέρας. Όταν η μουσική σταματάει, οι μαθητές πρέπει να πάνε να κάτσουν στην καρέκλα κάνοντας κουτσό ή χοροπηδώντας.

118 Οργανώστε τις καρέκλες σε σειρές των τεσσάρων θέσεων, όπως στα βαγόνια η μία πίσω από την άλλη. Ένας μαθητής είναι ο «σταθμάρχης» και ανακοινώνει ότι «θα χρειαστεί να υπάρξει αλλαγή θέσεων για κάποιους επιβάτες. Όσοι φοράνε κάλτσες πρέπει να βρούνε θέση σε καινούρια σειρά». Εν τω μεταξύ εσείς αφαιρείτε μία ακόμη καρέκλα, ενώ όσοι δεν φοράνε κάλτσες κάθονται στις θέσεις τους. Το άτομο που δεν βρίσκει θέση, γίνεται ο επόμενος σταθμάρχης.

119 13. Πιάσε τη γκριμάτσα Οι μαθητές σχηματίζουν ομάδες των 6-8 ατόμων και κάθονται κυκλικά. Ορίζουν κάποιον ως αρχηγό. Αυτός κάνει μια αστεία γκριμάτσα στον δεξιό του και εκείνος με τη σειρά του την ίδια στον επόμενο. Εκείνος στον άλλο κ.ο.κ. Σε κάποια φάση, ο αρχηγός φωνάζει «αλλαγή» και εκείνη τη στιγμή όποιος έχει πιάσει τη γκριμάτσα τελευταίος, κάνει μια καινούρια στον επόμενο στη σειρά. Βάλτε να παίζει μουσική με γρήγορο ρυθμό.

120 Εναλλακτικά Ξεκινήστε το παιχνίδι με μια γκριμάτσα και προσθέστε έναν ήχο για την αντίθετη κατεύθυνση. Ξεκινήστε με μια γκριμάτσα, προσθέστε έναν ήχο κι έπειτα μια χειρονομία σε αντίθετες κατευθύνσεις. Μεταφέρετε ένα «αόρατο αντικείμενο», σαν να ήταν αληθινό. Ενώ η ομάδα ασχολείται με το να μεταδίδει γκριμάτσες και ήχους, ο αρχηγός φωνάζει «αλλαγή ήχων», «αλλαγή γκριμάτσας» κτλ. Κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσει χάος. Οι μαθητές θα το λατρέψουν!

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Άσκηση 1 η Κάρτες εκγύμνασης Υλικά: Ο εκπαιδευτικός ετοιμάζει 4 κάρτες με κινητικές δραστηριότητες (πχ. επικύψεις, καθίσματα, ασκήσεις χεριών, ασκήσεις ποδιών). Ο εκπαιδευτικός μοιράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Οι στρατηγικές και τεχνικές που περιγράφονται παρακάτω μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

Οι στρατηγικές και τεχνικές που περιγράφονται παρακάτω μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: Δεξιότητες μάθησης είναι οι δεξιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών και πρακτικών αποδοτικής μελέτης. Η διαδικασία της μάθησης είναι πιο αποτελεσματική όταν βασίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Βασική Αρχή!!! Ο ενήλικας καθοδηγεί το παιδί κατά τη φοίτηση του στην Α τάξη του Δημοτικού Σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 1

22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 1 22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 1 11ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2007-2008 22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 2 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Δρ. Άνδρη Χριστοδούλου Λέκτορας Ψυχολογίας andri.christodoulou@nup.ac.cy Σημαντικότητα της Σωστής Διαχείρησης της Τάξης Η διαχείριση της τάξης είναι πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Τεχνικές και «κρατούμενα»

1. Εισαγωγή. 2. Τεχνικές και «κρατούμενα» 1. Εισαγωγή Η προσέγγιση των Μαθηματικών της Β Δημοτικού από το παιδί προϋποθέτει την κατανόηση των μαθηματικών εννοιών που παρουσιάστηκαν στην Α Δημοτικού και την εξοικείωση του παιδιού με τις πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα.

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα. Αποτίμηση της διδασκαλίας της Μελέτης Περιβάλλοντος Δ Τάξη Δημοτικού Ονοματεπώνυμο:. Ομάδα:Α Γενική εκτίμηση της διδασκαλίας: Πιστεύω ότι η διδασκαλία μου κινήθηκε σε αρκετά καλά πλαίσια. Οι στόχοι, που

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο; Ημερομηνία 28/09/2015 Μέσο Συντάκτης Link clickatlife.gr Χριστίνα Χρυσανθοπούλου http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/63076/pos-tha-kano-to-paidi-mou-naagapisei-to-sxoleio ΕΥΖΩΙΑ Πώς θα κάνω το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών;

Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών; Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών; Είναι μια κλίμακα 3 σημείων, η οποία βοηθάει το παιδί να κατανοήσει καλύτερα την συμπεριφορά του. Αποτελεί ένα οπτικό εργαλείο διάκρισης της κοινωνικής του συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη

Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη Εισαγωγή Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη Ο κυρ Γιάννης έχει κληρονομιά ένα παλιό μπαούλο με ό,τι αντικείμενα μπορείς να φανταστείς! Τα ανίψια του, ο Λευτεράκης και η Βασούλα, θέλουν να τα δουν, αλλά για να τα

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες o Emojito! είναι ένα παιχνίδι παρέας, για 2 έως 14 άτομα, όπου οι παίκτες προσπαθούν να εκφράσουν συναισθήματα που απεικονίζονται σε κάρτες, είτε χρησιμοποιώντας το πρόσωπό τους, είτε ήχους ή και τα 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΙΔΕΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ. Από την Catherine Faherty. Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου

ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΙΔΕΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ. Από την Catherine Faherty. Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΙΔΕΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ Από την Catherine Faherty Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Ιδέες για ομάδες στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό που συμπεριλαμβάνουν μαθητές με αυτισμό: οργανώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας;

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Για τους γονείς και όχι μόνο από το Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Ακουστικός, οπτικός ή μήπως σφαιρικός; Ανακαλύψτε ποιος είναι ο μαθησιακός τύπος του παιδιού σας, δηλαδή με ποιο τρόπο μαθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μπούκλας παίζει και μουσική όταν στην πράσινη σημαία γί νει κλικ. αίξε ήχο _ χρι τέλους περίμενε για _ χρόνους. περίμενε για δευτερόλεπτα.

Ο Μπούκλας παίζει και μουσική όταν στην πράσινη σημαία γί νει κλικ. αίξε ήχο _ χρι τέλους περίμενε για _ χρόνους. περίμενε για δευτερόλεπτα. Παραδείγματα εφαρμογών μουσικής Ο Μπούκλας παίζει και μουσική Στο παράδειγμα «Δοκιμαστήριο» του κεφαλαίου 7, είχαμε 3 αντικείμενα: δυο χαρακτήρες, τον Μπούκλα και το Σορτσάκια και το Παραβάν πίσω από το

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο

Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο Science view Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ SV 2015-2016 LEARNING SCIENCE THROUGH THEATER 2016-2017 Μ ι σ α ρ α λ ι ώ τ ο υ 2 κ α ι Β ε ϊ κ ο υ, Α θ ή ν α

Διαβάστε περισσότερα

της Αυγερινού Κωνσταντίνας

της Αυγερινού Κωνσταντίνας της Αυγερινού Κωνσταντίνας Οι πανελλήνιες σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν και ένα άγχος διακατέχει όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως μαθησιακού επιπέδου, αφού είναι μια περίοδος γεμάτη άγχος και πίεση για καθένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Φοιτητής: Παύλου Νικόλαος, Α.Ε.Μ: 2245, Ε Εξάμηνο Σχολείο: 1 ο Πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας μηνών

Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας μηνών Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας 10-28 μηνών 1. Το παιδί σας Α. Βγάζει ήχους για να προκαλέσει την προσοχή όταν θέλει κάτι; Β. Λέει «κι άλλο» ή ζητάει κι άλλο με κάποιον αναγνωρίσιμο και κατανοητό τρόπο;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

«Νοτιοανατολικό Δίχτυ Προστασίας: Πρόληψη της εμπορίας παιδιών και προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνοτουρκικά σύνορα»

«Νοτιοανατολικό Δίχτυ Προστασίας: Πρόληψη της εμπορίας παιδιών και προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνοτουρκικά σύνορα» ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ 4ΗΜΕΡΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΥΤΟ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Γενικές Οδηγίες - Σκοπός του εργαστηρίου και της εκπαίδευσης είναι να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ανήλικοι

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από την ψυχολογική τους υγεία. Όπως κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ - ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ; Να παρακολουθούν ή όχι οι γονείς τους επίσημους αγώνες;

ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ - ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ; Να παρακολουθούν ή όχι οι γονείς τους επίσημους αγώνες; ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ - ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ; Να παρακολουθούν ή όχι οι γονείς τους επίσημους αγώνες; Οι αλματώδεις πρόοδοι συνήθως αποδίδονται από τους γονείς στο ταλέντο και τα εξαιρετικά προσόντα

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος

Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος Ο εαυτός μας Τι μπορούμε να κάνουμε Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας Πως αντιδρούμε σε καταστάσεις ή περιβάλλοντα Είδη / Τύποι «Εαυτού»

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες. Θα το παίξεις... και θα πεις κι ένα τραγούδι!

Οδηγίες. Θα το παίξεις... και θα πεις κι ένα τραγούδι! Οδηγίες To Sing It! είναι ένα νέο παιχνίδι παρέας που δοκιμάζει τις γνώσεις σας στο ελληνικό τραγούδι! Μέσα από λέξεις που σας δίνονται, καλείστε να βρείτε τραγούδια που τις περιέχουν. Θα πείτε εσείς τα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επανάληψη

Εισαγωγή στην επανάληψη Εισαγωγή στην επανάληψη Στο κεφάλαιο αυτό ήρθε η ώρα να μελετήσουμε την επανάληψη στον προγραμματισμό λίγο πιο διεξοδικά! Έχετε ήδη χρησιμοποιήσει, χωρίς πολλές επεξηγήσεις, σε προηγούμενα κεφάλαια τις

Διαβάστε περισσότερα

EXEIΣ; Μετάφραση από τα αγγλικά. Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου

EXEIΣ; Μετάφραση από τα αγγλικά. Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου EXEIΣ; EXEIΣ; Μετάφραση από τα αγγλικά Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου Σειρά: Γνώση και Ψυχαγωγία Πόσο Μεγάλο Εγκέφαλο Έχεις; Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου Υπεύθυνος έκδοσης: Θεόδωρος Πενέσης Φιλολογική

Διαβάστε περισσότερα

TRIDIO 190016 TRIDIO 1

TRIDIO 190016 TRIDIO 1 TRIDIO 190016 1 Τι είναι το Tridio; Το Tridio είναι μια ανεξάρτητη μέθοδος εργασίας με σκοπό να υποστηρίξει τις τρέχουσες μεθόδους διδασκαλίας μαθηματικών στους τομείς της ανάπτυξης της χωρικής ικανότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Διαδρομών Μέρμηγκα Μερμηγκιών Τζίτζικα Τζίτζικα Επιλογής Επιλογής Φθινόπωρο Φθινόπωρο Προμηθειών Χειμώνα Δύναμης Χειμώνα Φθινόπωρο Χειμώ- νας

Διαδρομών Μέρμηγκα Μερμηγκιών Τζίτζικα Τζίτζικα Επιλογής Επιλογής Φθινόπωρο Φθινόπωρο Προμηθειών Χειμώνα Δύναμης Χειμώνα Φθινόπωρο Χειμώ- νας Για να προετοιμαστείτε καλύτερα για τον χειμώνα, παίξτε εναλλάξ τον Τζίτζικα και τον Μέρμηγκα, και μαζέψτε τις προμήθειες που θα σας φέρουν τη νίκη! Προσέξτε όμως τους ληστές! 48 στρόγγυλες κάρτες Διαδρομών

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία προπονητή-αθλητών

Επικοινωνία προπονητή-αθλητών Επικοινωνία προπονητή-αθλητών Γιάννης Ζαρώτης Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος, MSc-PhD www.psychology.org.gr Επικοινωνία Λεκτική: ό,τι λέμε χρησιμοποιώντας το λόγο Μη λεκτική: ό,τι λέμε χωρίς να το εκφράζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL)

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) Πίνακας Περιεχομένων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 2 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΕΣΤ 3 2.1 Η σύνδεση με το σύστημα (log-in) 3 2.2 Έλεγχος του ήχου για το

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Διασκεδαστικά παιχνίδια για να βελτιωθούν οι ικανότητες του παιδιού σας Βελτίωση της κριτικής σκέψης του παιδιού σας Όμορφο ανακάτεμα. Οι ικανότητες της κριτικής σκέψης

Διαβάστε περισσότερα

The Keele STarT Back Screening Tool

The Keele STarT Back Screening Tool The Keele STarT Back Screening Tool Σκεπτόμενος (-η) τις 2 τελευταίες εβδομάδες σημειώστε την απάντησή σας στα ακόλουθα ερωτήματα: Διαφωνώ Συμφωνώ 0 1 1 Ο πόνος στην μέση μου απλώθηκε κάτω στο (-α) πόδι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ. «Ηεπανάληψημήτηρμαθήσεως»

ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ. «Ηεπανάληψημήτηρμαθήσεως» ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ «Ηεπανάληψημήτηρμαθήσεως» Γιατί πρέπει να κάνετε επαναλήψεις; Σχήμα 1 Μην περιμένετε να θυμάστε όλη την ύλη που έχετε διαβάσει εκτός αν κάνετε επαναλήψεις. Στην προετοιμασία σας για τις

Διαβάστε περισσότερα

Δεξιότητες Παρουσίασης. Άννα Ξυνιστέρη

Δεξιότητες Παρουσίασης. Άννα Ξυνιστέρη 1 Δεξιότητες Παρουσίασης Άννα Ξυνιστέρη 2 Δεξιότητες Παρουσίασης - Κανόνες 3 Δεξιότητες Παρουσίασης - Στόχοι Ανάπτυξη δεξιοτήτων παρουσίασης Ικανότητα καλύτερου σχεδιασμού παρουσιάσεων Αντιμετώπιση ερωτο-απαντήσεων

Διαβάστε περισσότερα

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ Παράρτημα Ι Εργαλείο 1: Γνωριμία - Διερεύνηση προσωπικών θεωριών 1. Τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να πετύχω στην τάξη μου είναι: Α. Β. Γ. Δ. 2. Είμαι ευχαριστημένος/η από τη δουλειά μου όταν: Α. Β.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος: Γιατί ένα τέτοιο βιβλίο και πώς να «e-ξεκολλήσουμε» παρέα;

Πρόλογος: Γιατί ένα τέτοιο βιβλίο και πώς να «e-ξεκολλήσουμε» παρέα; Πρόλογος: Γιατί ένα τέτοιο βιβλίο και πώς να «e-ξεκολλήσουμε» παρέα; Αν και είναι συνηθισμένο να λέμε ότι το Διαδίκτυο, οι υπολογιστές, τα κινητά, τα τάμπλετ και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές άλλαξαν ριζικά

Διαβάστε περισσότερα

The Mind. Mind σε ένα νέο επίπεδο.επιλέξτε ένα από τα δύο μουσικά κομμάτια στο CD. Με το πρώτο κομμάτι

The Mind. Mind σε ένα νέο επίπεδο.επιλέξτε ένα από τα δύο μουσικά κομμάτια στο CD. Με το πρώτο κομμάτι The Mind Παίκτες: 2-4 Ηλικία: 8 ετών και άνω Διάρκεια: περίπου 20 λεπτά Wolfgang Warsch Ας γίνουμε ένα...! Όσο προχωρείτε σε αυτό το πείραμα, τόσο περισσότερο βιώνετε το The Mind σε μια νέα διάσταση. Λαμβάνετε

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ Το SLEUTH είναι ένα φανταστικό παιχνίδι έρευνας για 3 έως 7 παίκτες. Μέσα από έξυπνες ερωτήσεις προς τους αντιπάλους του, κάθε παίκτης συλλέγει στοιχεία και έπειτα, χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Extract from the book Play and Laugh- Language games for teaching Greek as a foreign. language. by Ifigenia Georgiadou, 2004, Hellenic Culture Centre

Extract from the book Play and Laugh- Language games for teaching Greek as a foreign. language. by Ifigenia Georgiadou, 2004, Hellenic Culture Centre Απόσπασμα από το βιβλίο Παίξε-Γέλασε/ γλωσσικά παιχνίδια για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας Της Ιφιγένειας Γεωργιάδου, 2004, εκδ. Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Extract from the book Play and

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση. Εργασία πειραματισμού με μαθητή

ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση. Εργασία πειραματισμού με μαθητή ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση Εργασία πειραματισμού με μαθητή Διδάσκων: Χαράλαμπος Λεμονίδης Φοιτήτρια: Χατζή Κυριακή- Ιωάννα ΑΕΜ: 3659 Εξάμηνο: ΣΤ Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 2. Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Η Σημασία της Επικοινωνίας

Η Σημασία της Επικοινωνίας Η Σημασία της Επικοινωνίας Εκπαιδευτή Εκπαιδευόμενου των: Ανθσγου (Ι) Ντίντη Βασιλείου και Ανθσγου (Ι)Μουσταφέρη Μιλτιάδη Επιμέλεια: Επγος (ΜΑ) Νεκ. Καρανίκας Για την ασφαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά 2014-2015 Το σχολείο πρέπει να δείχνει στα παιδιά ποιου είδους συμπεριφορά αναμένεται από αυτά. Ο κώδικας συμπεριφοράς καταρτίζεται από το Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ!

ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ! ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ! Μαθητές: Βαγγελιώ Χατζάκη Ρένα Νικολούδη Άρης Ζαχαριουδάκης Νίκος Φραγκιουδάκης Υπεύθυνος καθηγητής: Στέφανος Παναγιωτόπουλος Λύκειο Μοιρών Σχολ. έτος: 2014-2015 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική

Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική Μεθοδολογία, Αναλυτικό-Πρόγραμμα, Διαφοροποίηση Μαρία Καραγιώργη, Μπέρμιγχαμ, 2018 Γενικά Εισαγωγή μαθητών: Νηπιαγωγείο: παιδιά από 4 χρονών την 1 η Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

μεσογειακή διατροφή και τα πλεονεκτήματα που αυτή έχει έναντι διατροφής άλλων λαών (π.χ. διατροφή άλλων λαών πλούσια σε λίπη).

μεσογειακή διατροφή και τα πλεονεκτήματα που αυτή έχει έναντι διατροφής άλλων λαών (π.χ. διατροφή άλλων λαών πλούσια σε λίπη). ΑΣΚΗΣΗ 1 Στην άσκηση αυτή ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός κάνει μια εισαγωγή στα παιδιά σχετικά με το πόσο απαραίτητη είναι η ισορροπημένη διατροφή στον οργανισμό μας. Προτείνεται να υπάρξει μια σύντομη αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Test-Umfrage Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, η γνώμη σας είναι σημαντική για εμάς! Θέλουμε να βελτιώσουμε το σχολείο μας. Για να βρούμε ποια είναι τα δυνατά σημεία του σχολείου μας και που θα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιάνα Χρηστάκη, Παιδίατρος

Ηλιάνα Χρηστάκη, Παιδίατρος ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑςΗς ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟςΙΑ ΥΓΕΙΑ: ΑΠΟΤΥΠΩςΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙςΗ ΤΗς ΠΑΙΔΙΚΗς ΠΑΧΥςΑΡΚΙΑς ΔΡΑςΕΙς ΓΙΑ ΤΗΝ ΑςΚΗςΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Γ Θεματική Ενότητα ΚΑΘΙςΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΘΙςΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος

Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος Η Τζούλι και η μαμά της έχουν βγει για να αγοράσουν ένα τζιν για το σχολείο. Παρατηρούν έναν πάγκο με την εξής ταμπέλα πάνω: 40% έκπτωση των τιμών στις ετικέτες

Διαβάστε περισσότερα

ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης

ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης Μαθησιακή υσκολία Στρατηγικές ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης να διδάξει στους µαθητές τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα ΟΔΗΓΙΕΣ Λίγα λόγια... Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Μάντεψε Τι + Ποιος» περιλαμβάνει 6 συναρπαστικά παιχνίδια, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι η διασκέδαση και αυτό το παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ»

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ» : Υπό διαπραγμάτευση κείμενο: «Ο φίλος μου ο Μιχάλης» Τάξεις: Β Στ Βασικός σκοπός: Τα παιδιά να αξιοποιούν την τεχνική «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ», για να περιγράφουν πρόσωπα Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας (για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Χρήσιμα εργαλεία για εκπαιδευτικούς Οδηγός εκμάθησης γλώσσας Βρείτε περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό στη διεύθυνση: www.unhcr.org/gr/ekpaideutiko_yliko 2017 UNHCR ΠΑΙΔΙΑ 6-11

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. Παρασχίδης Κυριαζής Σχολικός Σύμβουλος 3 ης Περιφέρειας ν. Ξάνθης

ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. Παρασχίδης Κυριαζής Σχολικός Σύμβουλος 3 ης Περιφέρειας ν. Ξάνθης ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Παρασχίδης Κυριαζής Σχολικός Σύμβουλος 3 ης Περιφέρειας ν. Ξάνθης ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Παίζουμε & Μαθαίνουμε Μαζί για την Ευρώπη: το Μεγάλο μας Σπίτι!!! Ομαδοσυνεργατικές, Βιωματικές, Κινητικές δράσεις Παιχνίδια Γνωριμίας & Επικοινωνίας

Παίζουμε & Μαθαίνουμε Μαζί για την Ευρώπη: το Μεγάλο μας Σπίτι!!! Ομαδοσυνεργατικές, Βιωματικές, Κινητικές δράσεις Παιχνίδια Γνωριμίας & Επικοινωνίας Παίζουμε & Μαθαίνουμε Μαζί για την Ευρώπη: το Μεγάλο μας Σπίτι!!! Ομαδοσυνεργατικές, Βιωματικές, Κινητικές δράσεις Παιχνίδια Γνωριμίας & Επικοινωνίας 1. Ας γνωριστούμε καλύτερα Περιγραφή: Τα παιδιά σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ. Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ:

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ. Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: 1) Η γλωσσική του ανάπτυξη έγινε φυσιολογικά; 2) Η κινητική του ανάπτυξη ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα