«ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ»"

Transcript

1 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ «ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ» ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

2 Η ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

3 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

4 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Με βάση την αναλυτική Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για της κλιματικές αλλαγές : «το κλιματικό σύστημα της γης, σύμφωνα με αποδείξεις, έχει μεταβληθεί σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο σημαντικά σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Σήμερα, υπάρχουν νέα και ισχυρότερα στοιχεία για την περίοδο των τελευταίων 50 ετών, τα οποία δεν δικαιολογούν την αύξηση της θερμοκρασίας με βάση φυσικές παραμέτρους»

5

6

7 ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Η μέση θερμοκρασία της γης έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 1 βαθμό κελσίου.

8 ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Για νε περιορίσουμε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης σε 2 βαθμούς κελσίου πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αεριών του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 κατά 80%.

9 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ:1/5 του πληθυσμού δεν έχει καθαρό νερό παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από έλλειψη νερού. ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΥΚΛΟΥ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΩΝ ΘΑΛΛΑΣΩΝ. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ.

10 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

11 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

12 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Ο ΟΗΕ υπολογίζει τα επόμενα χρόνια τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες σε ανθρώπου

13 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Παρότι οι αναπτυγμένες χώρες τις δύσης έχουν την μεγάλη ευθύνη για την κλιματική αλλαγή, τις συνέπειες θα τις βιώσουν πρώτα οι πολίτες των φτωχών χωρών.

14 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Επιβλήθηκε ένα καταναλωτικό πρότυπο που ξεπέρασε προ πολλού τις δυνατότητες του πλανήτη μας. Αν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο ζούσαν όπως ο μέσος Έλληνας, θα χρειαζόμασταν 3 πλανήτες. Αν πάλι ζούσαν όπως ο μέσος Αμερικάνος θα χρειαζόμασταν πάνω από 10 πλανήτες

15 ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΔΩΣΕΙ ΤΟΝ 1% ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ, ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ.

16

17

18

19 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Η ΔΕΗ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO2. ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ.

20 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ 1990 ΠΗΡΑΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO2 ΚΑΚΩΣ- ΚΑΤΑ 25% ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΩΣ ΤΟ 2006 ΕΙΧΑΜΕ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑ 4%. ΕΝΩ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ 2010 ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ 144,4 Μt ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ CO2, ΑΥΞΗΣΗ 35,8% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΊΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΠΩΣ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΤΟΧΟ.

21 ΔΕΗ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Συνολικές εκποµπές (σε kt CO2 eq) ανά τοµέα δραστηριότητας Εθνικό πρόγραμμα μείωσης αερίων θερμοκηπίου, Αθήνα 2002

22 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΗΔΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΙΣΘΗΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO2 : ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.

23

24 Το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτ. Μακεδονίας ΛΚΔΜ με αριθμούς* (*χωρίς τις μονάδες της Φλώρινας) τόνοι λιγνίτη /έτος τόνοι αποθέσεις άγονων /έτος τόνοι αποθέσεις τέφρας /έτος > στρ, απαλλοτριωμένα (σύνολο) μετεγκαταστάσεις οικισμών : 8 (5 + 3) + 3? 2-12 τόνοι εκπομπές ιπτάμενης τέφρας/ ώρα κ.μ θερμά καυσαέρια / ώρα κ.μ απώλειες νερών / ώρα 31,5 εκατ. τόνοι CO2 / έτος Παραγωγή 4300 MW

25

26

27

28

29

30 ΑΣΤΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ Α.Π.Ε ΤΟ 2010 ΟΙ ΑΠΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 20% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ (ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΕΕ), ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΕΡΒΟΥΜΕ ΤΟ 10%! ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ2500MW ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΕΤΗ, ΟΤΑΝ ΣΕ 15 ΚΑΝΑΜΕ ΜΟΝΟ 500MW; (ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΤΥΑ, ΚΛΠ)

31

32 Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΦΘΗΝΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ Ο ΦΟΡΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO2. ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Η ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ. ΤΟ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ. Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Κ.Α.

33 Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΦΘΗΝΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 20,5 ΕΚ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ.

34 Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΦΘΗΝΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EXTERN E ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΗΣ 0,046 0,255 ΕΥΡΩ/Kwh ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ 0,0014 ΕΥΡΩ/Kwh ΑΙΩΛΙΚΑ 0,0025 ΕΥΡΩ/Kwh

35 Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΦΘΗΝΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΕΊΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΡΥΠΟΓΟΝΟ ΚΑΥΣΙΜΟ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΑ ΕΥΝΟΟΥΝ.

36 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

37 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ ΡΥΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΤΕΦΡΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΙΛΤΡΩΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ 1997 ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ.

38 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΜΩΣ Ο ΚΑΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΙΓΝΙΤΗΣ. Η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΣΤΑΘΜΩ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Η ΜΗ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΙΛΤΡΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. Η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΦΙΛΤΡΩΝ. ΟΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΥΠΟΒΑΛΟΜΕΝΕΣ Μ.Π.Ε ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ Μ.Π.Ε ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ. ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ.

39 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΙΟΥΛΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΊΝΑΙ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΑΠΝΟΙΑ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΥΣΗ ΣΙΤΟΚΑΛΑΜΙΩΝ

40 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΑΣΤΕΙΟ» ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΩΝ EURO ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΩΝ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

41 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σταθμός ΔΕΗ Μονάδα Μονάδα Ι Αριθμός Αριθμός Μετρήσεων Υπερβάσεων (σε ημέρες) Ποσοστό υπερβάσεων ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Μονάδα ΙΙ Μονάδα ΙΙΙ % 60% 43% Μονάδα ΙV % ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡ. Μονάδα Ι Μονάδα ΙΙ % 50% 22% (Σημ. α. Το όριο για τις εκπομπές ιπτάμενης τέφρας είναι 100 mg/ m3. β. Σε πάρα πολλές των περιπτώσεων οι υπερβάσεις είναι 300% και 400% πάνω από το όριο, ενώ τον Αύγουστο 2007 υπερέβηκε τα 800%!)

42

43 Ένα ενδεικτικό διήμερο υπερβάσεων (Συγκεντρώσεις ΡΜ10 από 19-21/11/2006) Σε 24ωρη βάση πάνω από το ημερήσιο όριο

44 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Υπερβάσεις ορίων αιωρουμένων σωματιδίων, σε mg/m3 Μάιος 2006 (όριο 100 mg/m3) ΗΜ/ΝΙΑ ΠΤΟΛ/ΔΑ Ι ΠΤΟΛ/ΔΑ ΙΙ ΠΤΟΛ/ΔΑ ΙΙΙ ΠΤΟΛ/ΔΑ ΙV KAΡΔΙΑ Ι 15/5/ /5/ /5/ /5/ /5/ /5/06 21/5/ /5/ /5/ /5/06 (ΣτοιχείαΚΟΖΑΝΗ από Ν.Α Κοζάνης) ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

45 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΛΙΓΝΙΤΗ.

46 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΦΟΡΤΗΓΑ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ,ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΣΚΕΠΑΣΤΡΑ. Η ΕΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΩΝ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΦΡΑΣ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ. Η ΜΗ ΚΑΤΑΒΡΟΧΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΟΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΦΟΡΤΗΓΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ.

47 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΕΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΩΝ ΡΥΠΟΓΟΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ. Η ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΦΡΑΣ (ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ). ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΡΥΠΩΝ.

48 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ.

49

50

51

52

53

54

55

56

57 ΤΙ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΑΡΑΓΕ Η ΔΕΗ ΠΙΣΩ;;; Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΕΗ : ΕΧΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ, ΒΑΣΙΜΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΤΙ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΔΕΗ ΚΑΠΟΤΕ, ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΕΝΑ ΠΕΤΑΜΕΝΟ ΚΟΥΦΑΡΙ.

58 Σε μερικές περιοχές, δυστυχώς ελάχιστες, η αποκατάσταση που έχει κάνει η ΔΕΗ είναι υποδειγματική.....ενώ αλλού ολόκληρα βουνά τέφρας μένουν ακάλυπτα κι όταν φυσάει η περιοχή θυμίζει κόλαση

59 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΔΑΤΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ, Η ΜΑΛΛΟΝ ΗΤΑΝ, ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ: ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ: -ΠΟΤΑΜΟΣ: ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ K.A. -ΛΙΜΝΕΣ: ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ, ΧΕΙΜΑΔΙΤΙΔΑ, ΠΡΕΣΠΩΝ, ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ,ΠΕΤΡΩΝ,ΖΑΖΑΡΗ

60 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΔΑΤΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΑ: - ΛΕΚΑΝΗ ΣΑΡΙΓΚΙΟΛ. - ΛΕΚΑΝΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ-ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ. - ΛΕΚΑΝΗ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ.

61 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΔΑΤΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ

62 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΔΑΤΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΑΡΙΓΚΙΟΛ: ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΟΣ (ΕΩΣ 200 ΜΕΤΡΑ) ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΕΑ. ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ.

63 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΔΑΤΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ: ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΔΡΟΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ. Η ΤΡΟΦΟΔΟΔΙΑ ΤΟΥ ΥΗΣ ΑΓΡΑ. ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ Η ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ. ΕΙΧΑΝ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΛΙΜΝΗ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ 90 % ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΗΣ ΚΑΤA 40 ΜΕΤΡΑ.

64 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ(ΟΔΗΓΙΑ 2000/60). ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ/ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ/ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ. ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΥΡΓΩΝ ΨΥΞΗΣ ΑΗΣ ΚΑΤΑ 5%. ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ-ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΔΕΥΣΕΩΝ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΑΡΙΓΚΙΟΛ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΡΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ. ΜΕΙΩΣΗ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΕΩΝ.

65 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

66 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ.

67 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΙΧΛΕΤΙΔΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΝΕΥ/ΓΙΑΣ Α.Π.Θ ΟΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ 500 ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΟΙ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΤΩΝ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 6-12 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ 100 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΚΑΙ 150 ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ (εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 21/2/99). ΚΡΟΥΣΜ ΑΤ Α Β. ΡΙΝΙΤ ΙΔΑΣ 80% 70% 70% 60% 55% 50% 40% 30% 19% 20% 10% 0% ΛΙΓΝΙΤΟΡΥΧΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΤΟΛ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ Β. ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ ΚΟΖΑΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

68 ΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΘΕΡΙΖΟΥΝ

69 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Ασθένεια καρκίνοι 14 % 30.5 % Θρομβο- εμβολικά 2.4 % 40 % Έρευνα Μακρή Παντελή, μονάδα αιμοστατικής Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, 2006 Συχνότητα παθήσεων του αναπνευστικού σε παιδιά της Δυτικής Μακεδονίας (Σιχλετίδης, Τσότσος, Γαβριηλίδης,κ.α, 2005) Σύμπτωμα Πτολεμαΐδα Κοζάνη Γρεβενά Ρινίτιδα 40,3% 35,2% 21,2% Άσθμα Λοιμώδης βρογχίτιδα Οξεία βρογχίτιδα 6,9% 5,4% 12,1% 8,1% 17% 12,3% 6,7 %

70 ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

71 ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕ ΕΥΧΗ, ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΓΥΡΩ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ. ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΘΕ ΝΕΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ.

72 ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΜΟΝΟΒΑΡΗΣ ΑΥΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΕΙΧΗΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΧΕΞΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ. Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΥ «ΔΕΗΤΖΗ» ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΝΑΠΙΣΤΡΕΠΤΙ.

73 ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΠΕΑ ΓΙΑ ΤΟ 2006 ΑΝΕΡΧΟΤΑΝ ΣΤΟ 20%. ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

74 ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Την πρωτιά στην ανεργία με ποσοστό 17,2% κατέχει η Δυτική Μακεδονία έναντι 9,3% του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος. Ακολουθούν με 15,4% η Ανατολική Μακεδονία -Θράκη, 14,8% η Κεντρική Μακεδονία, 14,5% το Νότιο Αιγαίο, 14,4% η Αττική, 14,3% η Στερεά Ελλάδα, 13,9% η Ηπειρος, 12,5% η Δυτική Ελλάδα, 11,3% τα Ιόνια, 10,6% η Θεσσαλία, 9,8% η Κρήτη, 9,5% η Πελοπόννησος και 7,7% το Βόρειο Αιγαίο. Στοιχεία : Οκτωβρίος 2010

75 ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΤΟΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ. ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ,37% ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ,65% ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ & ΑΛΛΑ % ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ %

76 ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΤΗ...ΑΤΟΜΑ ΜΕΡΙΚΗΣ & ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ : ΚΕΠΕΑ

77 ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ. ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ. ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕ ΕΛΛΙΠΗ ΚΟΙΚΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΥΡΕΩΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΔΕΗ ΛΟΓΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΕΡΙΟΣΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

78 ΥΠΕΡΒΑΡΟ!

79 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!!!

80 ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

81 ΠΟΙΟ ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ? ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΛΛΩΝ ΔΡΟΜΟ. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

82 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΌ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

83 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ (ΚΟΖΑΝΗ 80 ΜW x 21%). 30 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ. Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΠΕ. ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΜW ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ (ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΡΟ).

84 ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

85 ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ

ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ i ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ (MBA TQM) ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 9 «Οι στατιστικές είναι χρήσιμες μόνο όταν διαφωτίζουν την ανθρώπινη υπόσταση» Paul Krugman, Νόμπελ Οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

GREENPEACE AIRLAB. Η ατµοσφαιρική ρύπανση σε Αθήνα - Πειραιά - Θεσσαλονίκη

GREENPEACE AIRLAB. Η ατµοσφαιρική ρύπανση σε Αθήνα - Πειραιά - Θεσσαλονίκη GREENPEACE AIRLAB Η ατµοσφαιρική ρύπανση σε Αθήνα - Πειραιά - Θεσσαλονίκη Αποτελέσµατα του προγράµµατος µέτρησης της ατµοσφαιρικής ρύπανσης (Ιούνιος-Ιούλιος 1998) ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ - ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

οι υποδομές της Δυτικής Μακεδονίας, που την αναδεικνύουν σε ενεργειακό κέντρο της χώρας

οι υποδομές της Δυτικής Μακεδονίας, που την αναδεικνύουν σε ενεργειακό κέντρο της χώρας ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪ ΑΣ Εθνικής Αντίστασης 11 Πτολεµαΐδα, 50200 Τηλ. 24630 54420-21-22 Fax. 24630 54423 E-mail : dethp@otenet.gr http://users.otenet.gr/~dethp Βιοµάζα Βιοκαύσιµα Βιοενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η περίπτωση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΑΒΕΤΕ Υπό του Σπουδαστή Γεωργαντά Κωνσταντίνο

Διαβάστε περισσότερα

7. Οι Διεθνείς Διασκέψεις για το Περιβάλλον 29.

7. Οι Διεθνείς Διασκέψεις για το Περιβάλλον 29. 7. Οι Διεθνείς Διασκέψεις για το Περιβάλλον 29. Tο Κλίμα αλλάζει και οι κυβερνήσεις συσκέπτονται. Την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία η Γη βίωσε τα έξι από τα δέκα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΗ ΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΙΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ» Επιβλέπων καθηγητής: Κ. Αντωνόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (Ε.Α.Π.) 2012-2016 για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας) στο πλαίσιο του Τέλους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» CCI 2014GR16M2OP006 Τίτλος Δυτική Μακεδονία Έκδοση 1.4 Πρώτο έτος 2014 Τελευταίο έτος 2020 Επιλέξιμο από 1 Ιαν

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματική Περίοδος 2007 2013

Προγραμματική Περίοδος 2007 2013 Προγραμματική Περίοδος 2007 2013 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τίτλος: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Κωδικός Ε.Π.: 9 CCI: 2007GR161PO008 Αθήνα, Σεπτέμβριος 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (ΕΥΔ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

3 Υδατικοί πόροι Βιώσιμη Διαχείριση... 18

3 Υδατικοί πόροι Βιώσιμη Διαχείριση... 18 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πίνακες... 5 Σχήματα... 6 Πρόλογος... 7 Εισαγωγή... 8 1 Η Έννοια της Βιώσιμης ή Αειφόρου Ανάπτυξης... 11 2 Οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος - Συνοπτική παρουσίαση...

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Στοιχείων

Χρήση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Στοιχείων Χρήση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Στοιχείων Καθαρή Ενέργεια από τον Ήλιο Η Πηγή Ενέργειας του Μέλλοντος; Δυνατότητες Χρήσης στα Έργα Υποδομής του Ελληνικού Στρατού ΚΕΙΜΕΝΟ: Λγός (ΜΧ) Ευριπίδης Χανιάς

Διαβάστε περισσότερα

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ Πάτρας τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Έρευνα - επιμέλεια: Στεφανίδης Αλέξανδρος Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους

Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους Έρκυνα, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών Θεμάτων, Τεύχος 2ο, 107 133, 2014 Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους Αντώνιος

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα. Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα. Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013 Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Αθήνα, Μάρτιος 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ 1

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ 1 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εν όψει του προβληματισμού για τη διαχείριση της μετάβασης σε μια ενεργειακή οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα (CO 2 )

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρα για την εφαρµογή µέτρων εξοικονόµησης στα κτίρια

Κίνητρα για την εφαρµογή µέτρων εξοικονόµησης στα κτίρια Κίνητρα για την εφαρµογή µέτρων εξοικονόµησης στα κτίρια Οι προτάσεις της Greenpeace Οκτώβριος 2007 Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 2103840774-5, fax. 2103804008 www.greenpeace.gr Εισαγωγή Ο κτιριακός

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικών οχημάτων Θεματική έκθεση φωτογραφίας Wildlife Επικίνδυνη η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη

ηλεκτρικών οχημάτων Θεματική έκθεση φωτογραφίας Wildlife Επικίνδυνη η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη εφημερίδα για το περιβάλλον Σάββατο 14/03 2015 Τεύχος GreenweekΕβδομαδιαία 79 business + ρεπορταζ + eco news + εκδηλωσεισ + δρασεισ www.greenweek.gr ECO ART 3 Θεματική έκθεση φωτογραφίας Wildlife ECO RESEARCH

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχαν. Περιβάλλοντος. Σταματία. α: Φούντα. Φοιτήτρια. Επιβλέπων

Βιομηχαν. Περιβάλλοντος. Σταματία. α: Φούντα. Φοιτήτρια. Επιβλέπων Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχαν νικών Συστημάτωνν Ειδίκευση: Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας ς και Προστασίας Περιβάλλοντος Διπλωματική Εργασία Περιβαλλοντική Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Έργο ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΙΣΧΥΟΣ 999 KW Ιδιοκτήτης ΑΝΙΟΝ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Ε.Ε. Θέση "ΝΤΑΟΥΣΟ-ΓΚΕΛΑ", Δ. ΣΗΤΕΙΑΣ Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ Χρονολογία ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ένας πρακτικός οδηγός

Ένας πρακτικός οδηγός Ένας πρακτικός οδηγός Σεπτέμβριος 2007 ΕΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Γιατί να στραφώ στην ηλιακή ενέργεια; Για να καλύψετε δύο τουλάχιστον ανάγκες. Την ανάγκη σε ενέργεια και την ανάγκη να

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τµήµα Λογιστικής Πτυχιακή εργασία του τµήµατος λογιστικής Εισηγητής: Γαβριλάκης Νεκτάριος ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η αλήθεια. Τοπική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η αλήθεια. Τοπική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τοπική Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ενημέρωση ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Απόφαση- Σταθμός του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης: «O ΣΜΑ είναι απαραίτητος για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΜΙΛΟΥ ΙΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΜΙΛΟΥ ΙΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΜΙΛΟΥ ΙΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε. Άρθρο 2 Παράγραφος 1, εδάφιο ε) «ε) Της ωριμότητας της διαδικασίας υλοποίησης του έργου, όπως αυτή προκύπτει από μελέτες που έχουν εκπονηθεί, γνωμοδοτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ «ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ... 3 1. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ... 3 2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α» ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΠΑΠΑ ΑΚΗ ΖΑΧΑΡΩ. Επιβλέπων: Βάρδας Ιωάννης

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α» ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΠΑΠΑ ΑΚΗ ΖΑΧΑΡΩ. Επιβλέπων: Βάρδας Ιωάννης ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΑΜΑ : ΙΟΙΚΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α» ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΠΑΠΑ ΑΚΗ ΖΑΧΑΡΩ Α.Μ. : 3019, 3108 Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

Ένας πρακτικός τεχνικός οδηγός

Ένας πρακτικός τεχνικός οδηγός Ένας πρακτικός τεχνικός οδηγός Ιανουάριος 2011 Λ. Βουλιαγμένης 224 & Αγίου Δημητρίου, 173 43 Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr Βασικές τεχνικές πληροφορίες για τα φωτοβολταϊκά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ICAP Group «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ»

ΜΕΛΕΤΗ ICAP Group «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ» Α 2008 Β 2008 Γ 2008 Δ 2008 Α Β Γ Δ Α 2010 Β 2010 Γ 2010 Δ 2010 Α 2011 Β 2011 Γ 2011 Δ 2011 Α 2012 χιλ. άτομα ΜΕΛΕΤΗ ICAP Group «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ» Το 2011 οι εξελίξεις στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν πέρα

Διαβάστε περισσότερα

4. Τελειώνει το νερό στον πλανήτη μας;

4. Τελειώνει το νερό στον πλανήτη μας; 4. Τελειώνει το νερό στον πλανήτη μας; Όπως είναι γνωστό, το νερό κάνει ένα κύκλο στη φύση και για εκατομμύρια χρόνια καλύπτει τις ανάγκες όλων των οργανισμών στον πλανήτη μας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται

Διαβάστε περισσότερα